Page 1

A P R I L 2018 // I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E R E G I O N E R

MAGASINET

5

Giv plads I SEXLIVET

øvelser:

FOR FINGRENE

SMUK HUD MED SUNDE

Mobning fører vidt

OPSKRIFTER

Afbrydelser

STRESSER

YIN YOGA træn bindevævet

IDA CORR, SANGERINDE:

”Man må ikke lade sig forblænde af smarte typer” MOTION / KOST / VELVÆRE

FÅ KROPPEN I BALANCE Sund krop * Nem træning * Mere energi


Frisk og veloplagt Udnyt din naturlige energi med unikke produkter fra Solaray og få optimal udnyttelse af kroppens ydeevne*

*Rosenrod: Øger mental udholdenhed, giver bedre fysisk ydeevne, afhjælper træthed og tilføjer ekstra ressourcer i dagligdagen. All Energy: Giver overskud, 4 adaptogene urter + multivitaminer + L-Carnitin. Mega B-Stress: er et B-vitaminkompleks med ekstra høje doser af B-vitaminer, som giver kroppen energi og beskytter i pressede perioder. Vitamin C og magnesium er tilsat for at understøtte B-vitaminernes virkning på bl.a. energistofskiftet. www.naturenergi.dk Solaray købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt apoteker.

NDS

D o ku m e n tat i o n v i s e r at

nDs Probiotika i pulverform kan være op til 20 gange mere effektiv end i kapselform ®

Nutrient Delivery System

r støt te n u Dit imm r a forsv

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

t e raPe u t e r, h e l s e k o s t f o r r e t n i n G e r o G w e b s h o P s – o G u D va l G t e a P o t e k e r


INDHOLD April 2018

10

8

30

56 SUND FAMILIE 8 INTERVIEW Da Ida Corr var barn, var hjemmet altid fuld af musikglade folk fra alverdens kulturer. En opvækst, som sangerinden har taget med sig ind i voksenlivet.

42 diabetes. Alligevel holder hver tiende sygdommen helt for sig selv og endnu flere involverer kun pårørende meget sjældent. 38 TANDLÆGEN Kokain bliver mere og mere udbredt i Danmark og det er dårligt nyt for tandsundheden.

24 JOB & SUNDHED Bliver du afbrudt eller forstyrret i dit arbejde, mange gange i løbet af dagen, går det på sigt hårdt ud over dit nervesystem.

42 SEXOLOGENS KLUMME Det er ikke så tit, at man møder par, der har været sammen i 50-60 år mere. Hvordan gør man det? Hvad er mon hemmeligheden bag?

42 NATUREN KALDER Hvor har vi ventet på det længe! Foråret. Den lyse tid. Årstiden hvor alt pibler op af jorden, hvor fuglene begynder at synge igen.

48 KRÆFTENS BEKÆMPELSE Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft. Alligevel er rygning fortsat en udfordring. Ny britisk forskning åbner muligheder for at afdække kræft tidligere.

46 FAMILIEBREVKASSEN Udfordringen ved at have mindre lyst til sex end sin mand. Vi skal først og fremmest have plads til at være den, som vi er, sammen med den anden. 48 PSYKIATRI En personlig fortælling om erfaringer med mobning. Læs om Trine Petersen, for hvem mobningen har sat skelsættende spor i livet. 66 REGIONERNE Endnu engang har hospitalspersonalet behandlet flere patienter, og tilfredsheden med akutmodtagelser stiger.

KROP OG VELVÆRE 16 ØVELSER Få fem gode øvelser til at holde dine hænder og fingrer stærke. Vi er alle afhængige af vores hænder i det daglige, og det er vigtigt at holde hænderne stærke og smidige. 27 BAGOM MEDICIN Fokus på pencillin. Der bliver udskrevet alt for meget antibiotika på trods af, at stadig flere bliver resistente. 36 DIABETES Pårørende er vigtige for at leve godt med

52 SUND KROP YIN YOGA. Gennem enkle siddende og liggende stræk stimulerer yin yoga bindevævet til at blive stærkere og mere fleksibelt. 60 HOS KIROPRAKTOREN Er du hypermobil? Så er du ikke alene - næsten en tredjedel af alle voksne danskere har nemlig hypermobile led.

SUND ERNÆRING 20 SUND HVERDAG I kampen mod madspild. Fokus på madspild, og hvordan man bedst muligt kan begrænse det. Få gode råd af Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad. 29 MÅNEDENS GRØNNE Grønne asparges indeholder en stor mængde af vitaminerne B6, folacin og C-vitamin. Derudover er de rige på kostfibre og antioxidanter og er en god energifattig grøntsag at gøre sig bekendt med. 30 OPSKRIFTER Ønsker du en smuk og strålende hud, så prøv de sunde og lækre opskrifter fra bogen KOSTmetologisk ernæring.

20 34 KOST Hvidløg, ingefær og chili. Gurkemeje, hørfrø, persille. Løvstikke, purløg og dild. Det er alt sammen spiselige alternativer til naturmedicin og kosttilskud.

TEMA: SMERTE 55 SMERTE ER EN NØDVENDIGHED Smerter er en plage, men det er endnu værre ikke at kunne mærke smerte. 56 SMERTE ER INDIVIDUELT Smertefølelsen er subjektiv. Den afhænger af psykiske, sociale og eksistentielle faktorer. 58 UDHOLDENHED HJÆLPER PÅ SMERTE Fysisk træning kan muligvis begrænse følelsen af smerte.


LEDER

BLIV INSPIRERET PÅ NETTET

F

ra og med i dag har du mulighed for at blive inspireret til både fysisk og psykisk sundhed på www.magasinet-sundhed.dk. Med den første af en række videoer om yin yoga kan du nu gå på Sundheds hjemmeside og blive inspireret til selv at styrke dit bindevæv. Yogainstruktør Yvonne Hansen inspirerer til et stærkt og fleksibelt bindevæv, som du selv kan bidrage til med øvelser hjemme i stuen. Læs også om yin yoga her i magasinet og bliv inspireret til et par af øvelserne. Udover yin yoga, som kan styrke din fysiske og psykiske sundhed, så har du også mulighed for at blive inspireret til sund kost på www.magasinet-sundhed.dk. Magasinet Sundheds kostvejleder, Christina Bjørn, fortæller om de mange krydderurter og deres sunde egenskaber. Snart kan de alle købes i butikkerne. I månedens opskrifter går vi tæt på en række sunde og lækre opskrifter, som kan bidrage til en bedre hud. Vi går også tæt på organisationen Stop Spild Af Mad, som fejrer ti år med stor succes. Det er blevet asparges tid og i Månedens Grønne fortæller vi om

6

S U N DH E D A PR I L / 2018

den store mængde af vitaminerne B6, folacin og C-vitamin, som grønne asparges indeholder. Derudover er de rige på kostfibre og antioxidanter og er en god energifattig grøntsag. Vi har ventet længe på foråret i år. Ekstra længe vil de fleste nok mene. Sammen med naturvejlederne går vi tæt på årstiden, hvor alt pibler op af jorden, hvor fuglene begynder at synge igen, i Naturen Kalder. Sang har altid fyldt meget i sangerinden Ida Corr’s liv. I en tidlig alder lærte hun, at musikken var en kommunikationsform, hvor alle kunne være med. Selvom man hverken kan synge eller spille, kan man i det mindste være med til at klappe i takt med fællesskabet. I månedens interview fortæller Ida Corr, hvordan hendes omgangskreds er motoren i hendes liv. Det er glæden ved at være sammen med andre, som er helt afgørende. Vi håber, at dette nummer af Sundhed vil give dig inspiration til også at gå på nettet og få gode ideer til at dyrke både din egen og din families sundhed.

Sundhed April 2018, 4. årgang ISSN 1904-7401 Udgiver Magasinet Sundhed Rytterknægten 6, 6000 Kolding Redaktion Ansvh.red. Nils Sjøberg, dj nils@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2424 0557 Jakob Thomas redaktion@magasinet-sundhed.dk Salgschef Anders Høgh Annonce@magasinet-sundhed.dk Tlf 2721 6909 Materialeansvarlig Anders Høgh materiale@magasinet-sundhed.dk Tlf.: 6054 0836 Artdirector og Layouter Danielle Bloch grafisk@magasinet-sundhed.dk Kunde- og abonnementsansvarlig administration@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2721 6909. Telefontid mandag – torsdag kl. 9:00-14:00 Administrativ ansvarlig Tlf.: 2721 6909 Pris og abonnement Pris og abonnement Årsabonnement – 10 blade – 399,95 kr. inkl. Porto Halvårsabonnement – 5 blade – 240,00 kr. inkl. Porto abonnement@magasinet-sundhed.dk www.magasinet-sundhed.dk Vi tager forbehold for prisjusteringer Er magasinet ikke kommet? Tlf. 6054 0836 e-mail: administration@magasinet-sundhed.dk Forsidefoto Andrei Tandfir Næste nummer 30 april

SUNDHED arbejder sammen med:


ANNONCE

BLODPROCENTEN KOM OP IGEN

ENERGI DER KAN MÆRKES – Jeg kendte godt Floradix® Kräuterblut® fra min studietid, hvor vores underviser ofte omtalte produktet som et godt jerntilskud.

Allerede inden hun skulle føde, vidste Lærke, at hun var i underskud af jern. En kur med urte-eliksiren Floradix® Kräuterblut®, der indeholder letoptagelig jern, gav hende energien tilbage.

Lærke er igen fyldt med ny energi og overskud.

Og det i en grad at selv hendes mand bemærkede det. Jern har nemlig bl.a. den egenskab, at det bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

– Hold op hvor har du meget energi, udbrød Lærkes mand Stefan, spontant. Lærke boblede nemlig atter af vitalitet og overskud. Men sådan har det ikke altid været. I forbindelse med sin tredje graviditet døjede Lærke, som så mange andre, med kvalme i de første 20 uger. Problemer med at holde maden i sig gjorde sit til, at Lærke kom i underskud af jern. – Jeg fik vist ikke næring nok, fortæller Lærke. – Jeg havde planlagt at skulle føde hjemme, men fødestedet frarådede det i første omgang - min blodprocent var ikke tilfredsstillende. Fødslen af datteren Maja blev dog vel gennemført derhjemme, og dermed blev familien med far, mor og to drenge på 2 og 4 år forøget med en lillesøster. LÆRKE BLEV TRÆT OG UDKØRT – Med tre små børn i huset er der nok at se til, og jeg kunne mærke, at jeg var meget træt, siger Lærke. – Energiniveauet var simpelthen lavt. Jeg fik igen målt indholdet af jern i blodet. Prøverne viste ganske rigtigt, at jeg var i underskud. Derfor følte jeg mig udkørt. Pludselig havde jeg f.eks. brug for en middagslur midt på dagen, for ellers var jeg ikke sikker på, at jeg ville have overskud

til at være den mor jeg ønskede for mine drenge, når de kom hjem fra vuggestue og børnehave, uddyber Lærke, der til daglig arbejder på fødegangen på byens sygehus. FLORADIX® KRÄUTERBLUT® GAV ENERGI OG OVERSKUD – Jeg kendte godt Floradix® Kräuterblut® fra min studietid, hvor vores underviser ofte omtalte produktet som et rigtig godt jerntilskud. Så da jeg selv havde brug for at få genopbygget mit energidepot, var jeg ikke i tvivl om, hvilket jerntilskud, jeg skulle vælge. Efter et par uger med Floradix® Kräuterblut® mærkede jeg tydeligt, hvordan energien og overskuddet kom tilbage. – Nu er det pludselig mig, i stedet for min mand, der tager initiativ til f.eks at se en film, når børnene er puttet. Jeg har også genoptaget min løbetræning tre gange om ugen, uddyber Lærke begejstret. – Floradix® Kräuterblut®

med indhold af jern har virkelig givet mig energien tilbage. Og det er energi, der kan mærkes! FLORADIX® KRÄUTERBLUT® Floradix® Kräuterblut® er en velsmagende urte eliksir med indhold af jern, der gennem årtier har været et af de mest anvendte jerntilskud i Danmark. Årsagen til eliksiren virker så godt skal findes i den helt særlige sammensætning med syrlige frugtsafter, der fremmer optagelsen, samt urter, der virker mildt på maven og indholdet af organisk bundet jern i en letoptagelig flydende form.

Jern bidrager til: ✔ Mindsker udmattelse og træthed ✔ Normal dannelse af røde blodlegemer ✔ Immunforsvarets normale funktion

Prøv Floradix® Kräuterblut®

Du kan købe Floradix® Kräuterblut® i Matas, på apoteket, i helsekostforretninger, Bilka og Føtex samt på www.mezina.dk. SØNDERGADE 16 – HERNING – TLF.97220795


I N T E RV I E W

N R . 0 3 // A P R I L 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser for

FØDDER & ANKLER SPIS DIG TIL EN

smuk hud

Giv plads I SEXLIVET

TEMA:

LEV UDEN

VOLD PAS PÅ DIN

Hørelse

PUSLE HELMUTH:

”Før i tiden løj jeg for mig selv”

I Sundhed+ kan du i denne måned læse om Pusle Helmuth som tabte 30 kilo ved at skifte livsstil. Sidste år lagde hun sukkeret på hylden og begyndte til Body SDS og dans.

8 S U N DH E D A PR I L / 2018


I N T E RV I E W

IDA CORR

Min omgangskreds er min motor

Da Ida Corr var barn, var hjemmet altid fuld af musikglade folk fra alverdens kulturer. Der blev spillet på trommer, danset og sunget. En opvækst, som sangerinden har taget med sig ind i voksenlivet, hvor hun tit tager venner med på spillejobs.

TEKST CHRISTINA BJØRN FOTOS ANDREI TRANDAFIR

I

da Corr er i fuld gang med at indrette sig med samtalekøkken i sit nye hjem på Amager, hvor hun for første gang, nærmest nogensinde, skal bo alene. Hun har sønnen Cassius på seks år, men når han er hos sin far, ekskæresten Jens, har hun huset for sig selv. Hun ser frem til at kunne få ro til fordybelse og kreativitet. Sidstnævnte har Ida Corr med hjemmefra, hvor hendes far havde festlige typer på besøg og der blev sunget og jammet og lavet mad. ”Musikken har jeg helt sikkert fra min far, som er fra Gambia, og jeg var ikke mere end to år, før jeg sad med ved trommerne, når de gik i gang. Jeg har helt sikkert ikke det kreative fra min mor”, griner hun og fortsætter: ”Men hun har til gengæld givet mig en enorm tro på mig selv. Så for mig er intet umuligt, jeg skal bare lige finde vejen derhen.” Ida Corr lærte i en tidlig alder, at musikken var en kommunikationsform, hvor alle kunne være med. Selvom man hverken kunne synge eller spille, kunne man i det mindste være med til at klappe i takt med fællesskabet. SANGERINDE I EGET STUDIE Ida Corr er i øjeblikket aktuel med sangen ’One Hundred’, som hun selv har skrevet. Det tekniske, med at forvandle nummeret fra en demo til en decideret udgivelse, har producerne Lasse

Baunkilde og Simon Luth hjulpet med. Det er ikke, at Ida Corr ikke holder af samarbejdet omkring sin musik, men hun går med en drøm om at kunne producere for sig selv og andre i sit nyindrettede hjemmestudie. ”Der er noget smukt ved kompromiset, når man laver musik i fællesskab, men jeg er vild med tanken om at gå på opdagelse i mit eget univers og se, hvad der sker derinde”, siger hun og glæder sig over, at 2018 bliver året, hvor hun skal alliere sig med folk, der skal lære hende at producere musik fra start til slut. YIN OG YAN Det at få et hjemmestudie er noget, Ida Corr har ønsket sig længe. Det skal være et frirum, hvor hun kan arbejde i eget tempo iført morgenkåbe og med frisklavet kaffe og stearinlys: ”Hvor sidste år var en periode med afvikling og mange live-optrædener, skal 2018 efter planen gå med fordybelse, inspiration og med at kigge indad, så jeg igen kan glæde mig til at komme på landevejen.” ”Man kan aldrig forudsige noget som artist. Man kan have sat alle sejl ind på en konkret single, man har nogle forventninger til, men så bliver den ikke taget så vel imod. Eller man kan udgive en lille hyggelig ting, som man ikke tror vil rykke noget, og pludselig går det hele bare meget stærkt og eksploderer fuldstændigt,” siger hun. ”Alt er gætterier og man må bare

Man må ikke lade sig forblænde af hurtige, smarte typer, som mener, at vi kan nå det hele på den halve tid. Det er altafgørende, at man virkelig mærker efter, ellers taber man sig selv”

håndtere det, der sker, løbende,” fortæller hun om et liv, hvor privatliv og profession flyder sammen og hvor det er vigtigt at have mennesker omkring sig, som er professionelle og skarpe på de ting, man ikke selv er så skarp på. UTÅLMODIG UNGDOM Nu hvor Ida Corr er fyldt fyrre, kan hun godt se, at hendes tilgang har ændret sig: ”Lysten til at komme lidt ned i gear er først kommet med alderen. Hvor jeg førhen tænkte ’jeg har en idé, så kører vi, lad os få sangen ud, videre, næste’, er jeg nu blevet lidt af en detaljerytter.” ”Med alderen har jeg fundet ud af, at jeg ikke kender alle skyggekroge af mig selv. Jeg kan sidde og skrive og tænke S U N DH E D A PR I L / 2018

9


I N T E RV I E W

Jeg har prøvet at gå i fitnesscenter, men jeg er den første til at foreslå, om vi ikke hellere skal ud og spise en brunch”

stå og være diva-agtig om fem minutter’.

’okay, hvor kom den tekst fra?’. Det kan virkelig være afslørende og nærmest dagbogsagtigt,” fortæller hun om processen, der for hende er en ny åbenbaring: ”Andre artister har sikkert altid haft det sådan, men for mig er det nyt. Førhen var musikken mere en udladning af energi.” I SIT EGET TEMPO Ida Corr mener, at karrieren har udviklet sig i et sundt tempo. Hun startede med at spille trommer i band som seks-årig, vandt børne-MGP som 11-årig og optrådte for første gang på Skanderborg Festival som 16-årig. Så tingene er kommet i et tempo, hvor hun har kunnet følge mentalt med. Hun fik en masse erfaring som korsangerinde for blandt andre Gnags og Sanne Salomonsen, før hun i 2005 udgav sit solo-debutalbum ’Streetdiva’. Den internationale succes med ’Let Me Think About It’ for godt 10 år siden kunne sagtens have rokket ved hendes mentalitet, men som hun siger: ”Din karriere kører i bølger, og så skal du som person leve dit liv og være lykkelig uafhængigt af

1 0 S U N DH E D A PR I L / 2018

det. Ellers bliver din identitet og din selvværdsfølelse helt ødelagt.” ”Det var en fed tid at turnere i udlandet og opleve den succes. Men da jeg fik Cassius, gav det mig lyst til at blive i Danmark, hvor jeg kunne lave X-Factor og samtidig koncentrere mig om at være mor,” fortæller hun. MÆRK EFTER Nu hvor sønnen har nået en alder, hvor han enten kan komme med eller være hos sin far, er det musikken, der får lov at diktere, om hun igen skal forfølge den internationale vej. Men selvom hun gerne vil en masse, har hun for længst lært sine professionelle samarbejdspartnere, at der ikke skal drives rovdrift på artisten Ida Corr. ”Man må ikke lade sig forblænde af hurtige, smarte typer, som mener, at vi kan nå det hele på den halve tid. Det er altafgørende, at man virkelig mærker efter, ellers taber man sig selv”, pointerer hun. ANMELDERNES ORD Da Ida Corr udgav første

soloalbum for godt 12 år siden, sad hun spændt og ventede på anmelderne. Men siden har hun besluttet sig for aldrig at læse en eneste anmeldelse: ”Du kan læse tyve gode anmeldelser, og så kan du få én dårlig, som bare slår dig helt ud. Det er bare dén, der sidder. Du kan ikke lade være at slæbe det med dig ind i den kreative proces og det gavner ingenting, for det må ikke ødelægge din integritet som menneske og kunstner,” siger hun. Folk omkring hende ved således også, at hun ikke vil høre om anmeldelser. Musikken skal afspejle hende og ikke være en redigeret version som produkt af anmeldelserne. INGEN DÅRLIGE DAGE Bag enhver artist gemmer der sig et menneske, som også kan have en dårlig dag. Som også kan føle sig uoplagt eller have haft et skænderi med sin partner. Ida Corr kender alt til følelsen af at stå foran spejlet backstage før en koncert og tænke ’hvordan i al verden bliver jeg til hende, der skal

”Det er lige dér, at hobby og inspiration bliver arbejde, for man kan ikke aflyse,” siger hun og tænker tilbage på episoder med kærestesorger, feber eller en forstuvet fod: ”Det er ikke ligesom i andre brancher, hvor man melder sig syg, hvis man er syg. Jeg kan ikke aflyse, det er ikke en mulighed. Det er alene et spørgsmål om, hvordan man kommer igennem”, siger hun og pointerer, at hun kun én gang har aflyst et show. Det skete, fordi hun blev indlagt med plukveer under sin graviditet. Til spørgsmålet om hvorfra hun har fået styrken til at gå på scenen trods sygdom og forstuvninger, kommer svaret prompte: ”For det første er det så mange menneskers aften. Du kan ikke svigte 1500 mennesker, der har taget en aften fri for at gå til koncert. Måske har de fået deres børn passet eller er rejst langt. En friaften er meget værd for de fleste og de kunne have valgt så meget andet. Du hører nærmest heller aldrig om artister, der aflyser, for det gør man bare ikke, medmindre man skal indlægges.” SUNDHED I PSYKEN Selvom man kunne tro noget andet, har Ida Corr aldrig trænet eller været fanatisk omkring kost. Hun har ganske vist dyrket taekwondo som 10-årig, men det synes hun


I N T E RV I E W

S U N DH E D A PR I L / 2018

11


I N T E RV I E W

Din karriere kører i bølger og du skal leve dit liv og være lykkelig uafhængigt af det. Ellers bliver din identitet og selvværdsfølelse helt ødelagt”

ikke rigtig tæller længere. Det har dog altid været vigtigt for hende at passe på den mentale sundhed. Så følger energien og lysten til at forkæle sin krop nemlig med, mener hun: ”Hvis jeg ’shamede’ mig selv for ikke at træne eller spise sundt, ville effekten være katastrofal, ligesom hvis jeg stod på et løbebånd og tænkte ’jeg er så fed og klam og jeg skal bare tabe mig’, som jeg egentlig tror, mange gør. Til gengæld kan det have en super positiv effekt at træne, hvis man tænker ’jah, jeg bliver så stærk og jeg er så sej’. Det er vigtigt at gøre ting med et positivt fortegn.” BRUNCH FREM FOR BÆNKPRES Ida Corr betegner sig selv som et madører og er bevidst om, hvad der holder hende mentalt stærk: ”Jeg spiser rigtig god mad og drikker rigtig god vin sammen med rigtig gode mennesker.” Udover musikken er dét at spise hendes største hobby og hun ville hellere spare penge på sit tøj end at undvære god mad og sjove byture: ”Jeg elsker de fristæder, hvor det bare handler om at have det godt.” Ida Corr indrømmer også, at hun er den dårligste træningsmakker, man kan forestille sig: ”Jeg har prøvet

12 S U N DH E D A PR I L / 2018

forklarer hun. ”I januar havde jeg også et par venner med til Gran Canaria, hvor jeg skulle spille, og så kunne vi lige forlænge med et par dage.”

MERE OM IDA CORR Født 14. marts 1977 i Århus Skabte sit første band som 6-årig Droppede ud af gymnasiet efter et år for at forfølge musikken Blev korsangerinde som 18-årig og har sunget for bl.a. Michael Teschl, Gnags og Sanne Salomonsen Flyttede til København som 20-årig Udgav sit første soloalbum Streetdiva i 2005 Aktuel med singlen ’One Hundred’ Tager på forårsturne fra den 23. marts 2018 TRE SUNDE RÅD: • Drik masser af vand. • Ros dig selv minimum én gang om dagen for noget positivt, du har gjort. • Prøv at finde overskud, selvom der ikke er og øv dig på at være den bedste version af dig selv.

at gå i fitnesscenter, men jeg er den første til at foreslå, om vi ikke hellere skal ud og spise en brunch,” griner hun og pointerer, at hun er lige dele livsnyder og dovendyr, hvad det angår, og så har træning heller aldrig været en del af hendes livsstil. Så længe hun ikke føler, at det er nødvendigt, nyder hun sine bløde former og bliver i øvrigt fyldt med masser af energi, når hun drikker en kop kaffe med en god ven eller veninde. ”Jeg gør det, der virker rart for mig, og hvad jeg tror på,” pointerer hun. SOCIAL OPLADNING Selvom huset på Amager er

bopæl for Ida Corr og sønnen Cassius, er det også et sted, hvor omgangskredsen altid er velkommen. ”Jeg ser mine venner så meget, jeg kan, og har dem også med på job,” fortæller hun og fortsætter: ”Heldigvis har jeg rigtig gode venner, som er helt fra barndommen, så jeg kan sagtens finde på at skrive to-tre venner på min ’rider’ og tage dem med, når jeg er ude at spille. Så sidder vi og får lidt mad og vin, inden jeg lige stikker af og optræder, og så hygger vi videre bagefter.” Sådan er præmissen for venskabet, når man har 200-250 spillejobs om året,

FÆLLES MISSION På hjemmefronten har hun indstillet sig på en tilværelse som alenemor. Faktisk er hun og ekskæresten forblevet boende under samme tag i godt et år efter bruddet for at være gode forældre. ”Det er ikke altid lige let at bo sammen med sin eks. Men det er faktisk gået over al forventning, eftersom vi begge har været fokuseret og indstillet på, at det skulle være en god oplevelse og noget, som vi skulle klare sammen,” mener sangerinden, som er vokset op med forældre, der lod sig skille, da hun var en måned gammel, men som forblev venner og naboer. ”Det har været udfordrende og der har været kampe, men heldigvis har Jens og jeg været enige om at bruge kræfterne på at skabe en stærk familie frem for et uvenskab. Derfor gennemgår vi en svær tid i håbet om, at det bliver så tryg en overgang for vores søn som muligt,” siger hun og understreger, at man må indgå kompromiser og skal gøre sig umage for at vedligeholde relationen hver dag. Til gengæld har de sluppet de gamle kæreste-uvaner med at skændes over ligegyldigheder om hvem, der skal tage opvasken og hvem, der roder. ”Nu hvor jeg er flyttet i nyt hus, skal jeg dog lige vænne mig til, at Jens ikke står for madlavningen”, griner hun og indrømmer gerne, at hun misunder de mødre, som bager, sylter og laver steg og får det hele til at se så let ud. ”Jeg har ikke den side i mig, men den fascinerer mig og jeg bliver sådan lidt småforelsket i de kvinder, som bare kan det der.”


Værdigt toiletbesøg - hele livet

Bruger du inhalator? Tjek, om du bruger den rigtigt på min.medicin.dk!

Jeg ønsker, at klare toiletbesøg uden hjælp fra andre – med mit nye Aspen Bidets, der skyller med tempereret vand og tørrer med behagelig varm luft.

J. Honoré Care ApS

Tlf. 75 56 32 44 www.honorecare.dk · mail@toilet-bidet.dk

SKÅN RYG OG KNÆ når du har opgaver i jord- og gulvhøjde

DANSK ELCYKEL CENTER REPERATION, SERVICE, SALG OG OMBYGNING AF ELCYKLER Oplys koden Sundhed ved benyttelse af tilbuddet. Helt ny 2018 model fra Winther m 7 gear.

12.499,00,-

Du får gratis opgradering af batteriet med i dette forårstilbud

OneLeg 32 Skridsikring

319,69,-

Sædeovertræk 119,Havehandsker 169,Find forhandler eller bestil på www.oneleg.dk

Kør cykelsæsonen ind på en ny elcykel fra DanskElcykelCenter. Her får du den bedste service. Find os her: Stationspladsen 1, 4690 Haslev. CVR: 38649876 Tlf 25241234


LÆGEMIDDELSTYRELSEN

DANSKERNE ER BLEVET BEDRE TIL AT INDBERETTE

BIVIRKNINGER

Antallet af indberetninger på bivirkninger er steget fra 3.094 i 2007 til 8.257 i 2016. Det svarer til en stigning på 167 pct. TEKST METTE SCHMIDT, LÆGEMIDDELSTYRELSEN FOTOS COLOURBOX

Danskerne - læger, sundhedspersonale og patienter - er blevet bedre til at indberette, når et lægemiddel giver hovedpine, kvalme eller andre bivirkninger. Det viser de nyeste tal fra Lægemiddelstyrelsen. Antallet af indberetninger er steget fra 3.094 i 2007 til 8.257 i 2016. Det svarer til en stigning på 167 procent. ”Indberetningerne er vigtige”, siger chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen, Mikkel Møller Rasmussen. ”Alle - læger, patienter, myndigheder og lægemiddelproducenter - har en interesse i mest mulig viden om effekt og bivirkninger. Det er først og fremmest vigtigt for patienten selv, at lægen vurderer, om dosis skal justeres, eller om patienten måske skal skifte til en anden behandling. Men det er også vigtigt for den løbende overvågning af lægemidlets sikkerhed, at lægen indberetter uventede symptomer til Lægemiddelstyrelsen, der sammen med producenten vurderer, om der skal tilføjes nye informationer i produktresumeet og indlægssedlen,” forklarer chefkonsulenten i Lægemiddelindustriforeningen. Det er især patienterne, der er blevet bedre til at indberette bivirkninger. Antallet af indberetninger fra patienter, pårørende og patienterstatninger er således steget med 405 procent de seneste 10 år. Alligevel er det langt fra alle patienter, der indberetter de bivirkninger, de oplever. Det viser en befolkningsundersøgelse, som YouGov

har foretaget for Lif. Halvdelen af de adspurgte har haft bivirkninger ved medicin mindst én gang. Men heraf har kun knap halvdelen indberettet en bivirkning til egen læge eller myndighederne. Danskerne undlader især at indberette bivirkninger, der allerede står nævnt i indlægssedlen. ”Det er positivt, at danskerne faktisk bruger indlægssedlen og sætter sig ind i de potentielle bivirkninger. Men der er også god grund til at indberette bivirkninger, der allerede står i indlægssedlen. De oplysninger har også værdi,” understreger Mikkel Møller Rasmussen. Alle indberetninger bliver således registreret og indgår i den overvågning af lægemidlets sikkerhed, som myndigheder og lægemiddelvirksomheder sammen står for. Og hos lægemiddelvirksomhederne har overvågningen af lægemidlers sikkerhed høj prioritet. Siden 2011 har virksomhederne således mere end fordoblet antallet af medarbejdere, der arbejder med at overvåge, vurdere og forebygge bivirkninger. ”Lægemiddelvirksomhederne er ekstremt optagede af lægemidlernes sikkerhed og derfor også af indberetningerne om eventuelle bivirkninger. Samtidig er kravene til overvågning, risikohåndtering og dokumentation øget markant i de senere år. Det er baggrunden for, at virksomhederne har øget antallet af medarbejdere, der arbejder med lægemiddelsikkerhed, med op til 170 procent,” slutter Mikkel Møller Rasmussen.

SÅDAN GØR DU:

Du kan indberette bivirkninger til din praktiserende læge eller en anden sundhedsperson, til apoteket eller til Lægemiddelstyrelsen på www.laegemiddelstyrelsen.dk.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne artikel er bragt i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen bidrager til udvikling af politik og regulering på lægemiddelområdet, både i Danmark og i dialog med EU’s øvrige lægemiddelmyndigheder.

14 S U N DH E D A PR I L / 2018

Lægemiddelstyrelsen er en del af Sundheds- og Ældreministeriet. Dei understøtter ministeriets departement med lovforberedende arbejde og ministerbetjening.


Synstest med sundhedstjek

0

kr

KompletSyn - Fås hos Louis Nielsen

Mindst 50% af alle synstab kan undgås Synet forværres løbende med alderen, men mindst halvdelen af alle synstab kan forebygges, hvis de opdages og behandles på et tidligt stadie. Vores optikere undersøger dit syn og dine øjnes sundhed med avanceret udstyr, der kan vise tegn på synstab eller sygdomme. Sammen med Dansk Blindeforbund arbejder vi for bedre øjensundhed gennem forebyggelse af blindhed, svagsyn og øjensygdomme. En synstest med sundhedstjek er derfor første skridt til at forbedre din øjensundhed lige nu, men også for fremtiden.

Bestil synstest på louisnielsen.dk Støt øjenforskning på blind.dk

Fremtidens øjensundhed Læs mere i State of the nation 2017 på louisnielsen.dk. Vi stiller ingen diagnose, men henviser til en læge eller øjenlæge, hvis undersøgelsen viser noget usædvanligt. Synstest gratis indtil 22. april 2018. Normalpris 195 kr.


ØVELSER

PAS PÅ FINGRENE

Vi er alle afhængige af vores hænder i det daglige og det er, ligesom alle andre dele af kroppen, vigtigt at holde hænderne stærke og smidige. TEKST LINETTE PEHRSON, ERGOTERAPEUT FOTOS GIGTFORENINGEN Heldigvis behøver du ikke det store udstyr, smart træningstøj eller god tid for at træne dine hænder. Nogle få øvelser og lidt opmærksomhed på, hvordan du bruger dine hænder, er det, der skal til. Øvelserne kan du lave, når du alligev-

el sidder og ser tv, hører lydbog eller anden stillesiddende aktivitet. Her er nogle forslag til øvelser, du kan lave for at vedligeholde styrke og bevægelighed i dine hænder og fingre. Hvis du har problemer med hæn-

1

STYRKE

derne, skal du bede om vejledning til øvelser, der er målrettet dig og dine behov, hos en ergoterapeut eller fysioterapeut. Øvelserne kan gentages op til 10 gange.

• Hold en blød bold, en svamp eller et par foldede strømper i hånden. • Skiftevis klem og slip bolden. • Gentag bevægelsen 5-8 gange. • Skift til den anden hånd.

• Gentag øvelsen med den anden hånd.

2

STYRKE • Hold en blød bold, en svamp eller et par foldede strømper i håndfladen. • Før tommelfingeren langsomt og sejt ned i bolden i retning mod lillefingeren. • Sørg for at presse lige ned. • Hold spændingen to til tre sekunder. • Gentag bevægelsen 5-8 gange. • Skift til den anden hånd.

STYRKE • Tag en håndvægt eller en vandflaske i den ene hånd. • Læg underarmen på et bord med hånden ud over kanten og håndfladen nedad.

3

• Bøj håndleddet op og ned i et roligt tempo. Bevægelsen må kun foregå i håndleddet. • Gentag bevægelsen 5-8 gange. • Skift til den anden hånd.

16 S U N DH E D A PR I L / 2018


ØVELSER

BEVÆGELIGHED

4

• Læg underarmen på et bord.

• Før tommelfingeren til henholdsvis 2., 3., 4., og 5. fingers fingerspids, så der dannes en ring med fingrene efter tur. • Dine fingerspidser skal kun mødes, ikke presses sammen. • Gentag øvelsen 5-8 gange. • Skift til den anden hånd.

BEVÆGELIGHED

5

• Hold hånden på højkant.

• Bøj først fingrenes yderled og mellemled og derefter i grundleddet, så du lukker hånden så meget som muligt. • Tæl til tre. • Stræk fingrene. • Skift til den anden hånd. • Gentag øvelsen 5-8 gange.

• at fordele belastningen over flere led. • at fordele belastningen over store led. • at fordele belastningen over flere muskler. • at fordele belastningen over store muskler. • at bruge leddene i deres midterstilling.

EKSEMPEL PÅ LED, DER BELASTES UHENSIGTSMÆSSIGT:

Når du f.eks. holder en kaffekop, ligger det meste af belastningen fra hele koppen og indholdet på det yderste led på din pegefinger. Du kan aflaste dine hænder ved at bruge et krus og holde med begge hænder. Når du løfter en kande med vand eller andet, belastes fingre og håndled. Du kan lette belastningen ved at bruge begge hænder, således at en hånd holder i hanken og den anden hånd støtter på ’maven’ af kanden. Tunge indkøbsposer er en hård belastning for fingrene. Overvej, at bruge en rygsæk til nogle af de tungeste varer.

LIDER DU OGSÅ AF MIGRÆNE/HOVEDPINE? – Fortvivl ikke der er hjælp at hente!

927149

VÆR OPMÆRKSOM PÅ:

FOREDRAG DEN 20. APRIL KL. 10.00-11.00 MED FORSKER KATJA MARIA BENDTSEN KULTURHUS INDRE BY, LOKALE 1, CHARLOTTE AMMUNDSENS PLADS NR. 3, 1359 KBH.K. TARMENS BAKTERIER OG DERES BETYDNING FOR VORES SUNDHED! Tarmen er hjemsted for et mylder af bakterier og andre mikroorganismer, som er vigtigere for kroppen en tidligere antaget. Den bakterieflora vi bærer rundt på, påvirker vores helbred både fysisk og psykisk. I dette foredrag vil der blive fortalt om, hvorfor immunsystemet er så afhængig af tarmfloraen og hvilke sygdomme, man ved hænger sammen med tarmen. Foredraget er gratis, men af hensyn til pladsen skal vi have tilmelding på post@hovedpineforeningen.dk senest den 14. april.

FOREDRAG DEN 4. MAJ MED HJERNEFORSKER MAIKEN NEDERGAARD KULTURHUS INDRE BY, CHARLOTTE AMMUNDSENS PLADS NR. 3, 1359 KØBENHAVN K FRA KL. 17.00 - 18.00 Maiken er kendt for sin forskning om hjernens "vaskemaskine" mens vi sover. Maiken vil fortælle om hvordan det påvirkes af et migræneanfald. TILMELDING: Senest den 30. april på post@hovedpineforeningen.dk Entre medlemmer kr. 100,- | Ikke-medlemmer kr. 150,-

GENERALFORSAMLING AFHOLDES OGSÅ DEN 4. MAJ KL. 14.00, SAMME STED SOM OVENSTÅENDE FOREDRAG TILMELDING: Senest den 25. april på post@hovedpineforeningen.dk - man kan kun deltage såfremt man har betalt kontingent for 2018. Indkomne forslag skal sendes til post@hovedpineforeningen.dk inden den 13. april. Foreningen er vært ved kaffe/the og kage. Find os på facebook: facebook.com/hovedpineforeningen

Tlf. 70 22 00 52

SE MERE INFO PÅ WWW.HOVEDPINEFORENINGEN.DK S U N DH E D A PR I L / 2018

17


SUNDT & GODT

MOBNING HAR KONSEKVENSER

Foto: colourbox

Læger og sygeplejersker håner, driller og mobber hinanden. Det går ud over arbejdsglæde, trivsel og den faglige kvalitet og udvikling. En KU-forsker på feltarbejde på kirurgiske hospitalsafdelinger har kortlagt de mekanismer, der skaber og vedligeholder mobning i rapporten ’Killing Ourselves with Laughter’. ”Dagligdagen blandt medarbejderne på en række hospitalsafdelinger er belastet af en hård tone med grove jokes og udbredt bagtalelse af kolleger”, siger arbejds- og organisationspsykolog Mille Mortensen fra Københavns Universitet, der har forsket i arbejdsvilkårene. ”De ansatte er på mentalt overarbejde, fordi de hele tiden skal være forberedt på at tackle nedgørende drilleri. Det tærer på energien og sluger det personlige og professionelle overskud. Samtidig deltager mange i mobningen af kolleger eller ledere, fordi de ellers frygter at blive næste mobbeoffer på arbejdet”. Som eksempler på mobningens voldsomme konsekvenser oplyser Mille Mortensen, hvordan mobningen sætter de ansatte på konstant mentalt overarbejde og at det går ud over deres trivsel på arbejdet. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET

TILBUD OM MÆSLINGE VACCINE

FÆRRE RYGERE Selvom det er et lille fald, så er der dog et fald i antallet af rygere i Nordjylland. Andelen af dagligrygere er faldet fra 17,1 pct. til 16,6 pct. siden 2013. Samtidig er der 2 pct. færre, der bliver udsat for passiv rygning. Det fremgår af den nye undersøgelse i ’Hvordan har du det?’. Tendensen i Nordjylland er enestående, da antallet af rygere er steget på landsplan. KILDE: REGION NORDJYLLAND

Fra og med i dag kan alle voksne, som ikke er vaccineret for mæslinger blive gratis vaccineret for sygdommen. Vaccinationen vil indgå i det samlede tilbud om MFR-vaccine, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Tilbuddet bliver givet til alle, der ikke allerede er blevet vaccineret som barn, og som ikke har haft mæslinger og dermed er immune. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

Foto: colourbox

Foto: colourbox

VI KAN LÆRE AF FISKENE

Et protein i bunden af ’antennen’ hos mange af kroppens celler er afgørende for en vigtig type cellesignal og om organer som hjertet udvikler sig ordentligt. Det viser forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet i forsøg med zebrafisk. I et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports viser forskerne, at det fører til svære misdannelser hos zebrafisk, når genet, der koder for proteinet, er inaktivt. ”Det er velkendt, at fejl i cellernes antenner kan føre til medfødte misdannelser og sygdomme hos den voksne, og ny viden om årsagerne til disse lidelser er derfor vigtig for på sigt at udvikle nye behandlingsformer for patienter med fejl i deres celleantenner”, siger professor Lars Allan Larsen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København, som har udført forsøget i samarbejde med kollegaer fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet og Syddansk Universitet. Det er den såkaldte TGF-beta signalering, som styrer en række livsvigtige cellulære processer i kroppen, både under fosterudviklingen og videre i voksenlivet. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET

18 S U N DH E D A PR I L / 2018


HVAD ER SLIDGIGT?

SO N JA , 62 :

Rask knæled med brusk mellem knoglerne.

Knæled med tyndt bruskvæv og belastning direkte fra knogle mod knogle.

Slidgigt:

Slidgigt er en kronisk sygdom, der udvikler sig over lang tid. Ordet »slid« i slidgigt betyder, at brusken i leddet gradvist nedbrydes. Slidgigt er en folkesygdom og langt den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes.

Symptomer:

Smerter, ømhed, stive led, knasen og skurren i leddet. Hvis der opstår inflammation (betændelse) i leddet, kan det hæve.

Her er der ofte slidgigt:

I tommelfinger, storetå, nakke, ryg, lænd, hofte og knæ forekommer der hyppigst slidgigt.

Hvad kan hjælpe?

Revadol kan hjælpe på gener i forbindelse med let til moderat slidgigt og virker normalt på smerterne efter bare 4 ugers indtagelse af tabletterne.

”Jeg snød slidgigten” Sonja Dall, 62 år, modtog en dårlig nyh hospitalet. En reumatolog måtte desv ed på fra scanningsbillederne konstatere, ærre ud at havde slidgigt. Kort forinden var Son hun ja vågnet en morgen og havde ikke kun Dall net røre sig. Alle led i hendes krop var hæv ede havde haft så ondt, at hun kunne skri , og hun ge. Nu kunne hun se frem til et liv på kem i.

»Jeg var så ked af, at skulle tage en masse syntetisk fremstillet medicin, men jeg mødte en fagperson, der faktisk foreslog mig naturmidlet Revadol. Allerede efter 14 dage mæ rkede jeg en lindring, og efter 3 måneder var jeg helt smertefri og mig selv igen«.

Kolleger på rådgivningscentret, hvo r hun arbejdede som socialpædagog, hav de på forhånd afskrevet hende og var aller ede i gang med at undersøge mulighedern gået e for et flexjob.

»Alle blev dybt overraskede, da jeg kom tilbage på arbejde. Jeg kunne igen bevæge mig uden besvær og smerter. Gåturene blev gen get, og selv min have kunne jeg igen optagive en ordentlig tur uden at få ondt i ledd ene.« Sonja er ikke i tvivl om at det er natu rmidlet Revadol der har gjort forskellen. »Jeg har faktisk prøvet at stoppe med tabletterne og oplevet, at smerterne lang somt vendte tilbage. Det beviser jo bare , at det er pillerne, som virker«.

Lindring af let til moderat slidgigt

Hvor kan du købe Revadol?

Uanset hvor i kroppen, der er opstået symptomer på let til moderat slidgigt, indvirker Revadol på brusken i de angrebne led.

• Revadol er et lægemiddel, som er baseret på et udtræk fra rejeskaller, der i kliniske studier har bevist, at det kan reducere ledsmerter på bare 4 uger. • Langtidsstudier antyder, at det aktive stof i Revadol kan hæmme nedbrydningen af brusken i leddene. Derved bliver bevægeligheden i de angrebne led forbedret og smerterne reduceret. • Produktet kan kun købes hos Wellvita, og det koster fra kun 124 kr. for 60 dages forbrug. Revadol bestilles på www.wellvita.dk eller på tlf. 82 30 30 40. Indikationer: Lægemiddel til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt. Bivirkninger: Hovedpine, døsighed, mavesmerter, forstoppelse, kvalme, dyspepsi, diarré, udslet. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Tag ikke glucosamin, hvis du har overfølsomhed overfor skaldyr. Graviditet og amning: Kun efter aftale med lægen. Dosis (voksne): 1 tablet 3 gange dagligt. Pakninger: 90 tabletter og 240 tabletter. Læs vejledningen på indlægssedlen omhyggeligt. MT nr.35013


S U N D H V E R DAG

10 år i kampen mod

MADSPILD

Stop Spild Af Mad fejrer ti års jubilæum. Vi bringer i den forbindelse nogle af bevægelsens råd til at begrænse madspild. Det er råd, som udover at gavne miljøet og din pengepung, også er værdifulde for din og familiens sundhed. TEKST JAKOB THOMAS FOTOS ANDREAS MIKKEL HANSEN & COLOURBOX ”Fokus på madspild giver i dag genlyd alle steder: fra landbruget, supermarkeder, kantiner og restauranter, forbrugernes hjem til de bonede gulve på Christiansborg og endda Kongehuset”, fortæller Selina Juul, stifter af bevægelsen Stop Spild Af Mad. Selina Juul startede for 10 år siden bevægelsen Stop Spild Af Mad. I dag er organisationen blevet Danmarks mest toneangivende i kampen mod madspild og er kendt ud over landets grænser. På 10 år har Stop Spild Af Mad bidraget til større fokus på madspild i Danmark og været med til at bringe Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Senest har BBC og CNN produceret tv-dokumentarer om Stop Spild Af Mad og BBC’s video på Facebook fik over 30 millioner visninger verden over. ”Med det mangeårige arbejde er fulgt priser, anerkendelser og et ridderkors. Men jeg holder gryden i kog og hviler bestemt ikke på laurbærene”, fastslår den energiske stifter og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad. FÅ MEST MULIGT UD AF FRUGT OG GRØNT BRUG DINE GRØNTSAGSRESTER. Gulerodstoppe, hvidløgsskaller, kartoffelskræller, løgskaller, porretoppe, tomat- og agurkestumper, selleriskræller osv. kan bruges til at koge fond. Du bør dog undgå grøntsagsrester med jord på. Du kan også gendyrke fennikel, forårsløg, gulerødder, hvidløg, krydderurter, kål, salat, selleri, porrer osv. i din vindueskarm. På den måde bliver dine madrester til ny mad. OPBEVARING AF FRUGT OG GRØNT. Nogle frugter og grøntsager m.m. skal opbevares i en plastpose i køleskabet, mens andre skal opbevares udenfor køleskabet. Asparges, blomkål, broccoli, champignon, forårsløg og grønne

20 S U N DH E D A PR I L / 2018

bønner skal opbevares i en plastpose i køleskabet; ligeledes skal gulerødder, ingefær, kål, løg, persille, porrer, salat og spinat. Derimod skal avocado, bananer, citrusfrugter, kartofler og tomater opbevares udenfor køleskabet. Endelig bør man huske, at nogle frugter helst ikke skal i berøring med hinanden. Det gælder således appelsiner, bananer, pærer og æbler, som ellers modner hurtigere. KØB DE SKÆVE. Du kan købe de ’skæve’ frugter og grøntsager, idet de ellers risikerer at blive smidt ud. En skæv agurk er akkurat lige så sund og smager som de lige. Hvis du har taget et net med ti appelsiner, og en af dem er dårlig, kan du foreslå at betale for ni. KVALITET FREM FOR KVANTITET. Overvej om du kan gøre plads til at købe og tilberede mad af bedre kvalitet. Undersøgelser viser nemlig, at hvis man køber økologisk, som er lidt dyrere end de konventionelle varer, er man tilbøjelig til at smide mindre ud. Hellere mindre og af god kvalitet, end meget og af dårligere kvalitet. TRICKS DER FÅR DIG TIL AT KØBE FOR MEGET KØB ALDRIG PÅ TOM MAVE. Hvis du køber ind på tom mave, risikerer du at købe mere, end du har brug for. Derfor kan det være godt at spise f.eks. en banan eller en bolle, før du køber ind. Planlægning er ligeledes et godt våben i kampen mod madspild. Før du køber ind, kan du skrive en madplan eller indkøbsliste. Så har du styr på, hvad du har derhjemme, når du står i butikken og skal købe ind til aftensmaden. Det kan i øvrigt være godt at købe ind til flere dage ad gangen. INDKØBSKURVEN. De seneste 20 år har butikkerne fået større indkøbskurve og indkøbsvogne. Det er et psykologisk trick, der får dig til at købe mere, end du har brug for. Det er derfor en fordel at være opmærksom på tricket, for at undgå at købe for meget. Det kan desuden være en god idé at bære indkøbskurven i hånden, i stedet for at trække den på hjul. MÆNGDERABATTER. Mængderabatter er en madspildsfælde. Du bør altså bruge mængderabatterne fornuftigt og kun hvis du er sikker på, at du får brugt al maden. Ellers kan mængderabatter både være penge ud af vinduet og vejen til overspisning. SÆT MAD I KØLESKABET OG UNDGÅ BAKTERIER HURTIGT I KØLESKAB. Efter dine indkøb bør du sørge for, at maden kommer hurtigt i køleskabet. Mad, der står


S U N D H V E R DAG længe et varmt sted, f.eks. i bilen, kan udvikle sig til en bakteriebombe. Desuden er det bedst ikke at stille al mad på bordet på én gang. Stil den i stedet gradvist frem, i takt OM SELINA JUUL med at den bliver spist. Mad bør Selina Juul er stifter af og bestyrelsesformax. stå på bordet i to timer, hvis mand for Stop Spild Af Mad. Hun har du vil spise resterne senere. Med boet i Danmark i 25 år, men voksede op noget mad er det særligt vigtigt, at i Rusland og oplevelser med fødevaden kommer i køleskabet hurtigst remangel i 1980’erne inspirerede hende muligt; det gælder bl.a. rejer og sild. til at gå ind i kampen mod madspild. UNDLAD AT FYLDE KØLESKABET. Det er nemmere at undgå madspild, når du har overblik over, hvad du har i køleskabet. Dertil holder mange retter sig bedst, når de ikke blandes sammen; f.eks. salat og rejer. Desuden har den kolde luft lettere ved at cirkulere og holde maden kold, når køleskabet ikke er proppet. Du bør i øvrigt holde god hygiejne og afrime og rense med jævne mellemrum.

Hun blev i 2014 kåret til Årets Dansker og har modtaget en række priser og anerkendelser, bl.a. Ridderkorset af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, Svend Auken-prisen, Nordisk Råds Naturog Miljøpris, ALT for damernes Kvindepris og The Womenomics Influencer Award. Hun har udgivet kogebogen ’Stop spild af mad - en kogebog med mere’, som opnåede andenplads i kategorien ’Best Sustainable Food Book in the World’. Hun optræder på kongresser i Danmark og udlandet og er blogger om madspild på en af verdens største netaviser, The Huffington Post USA.

STYR PÅ DATOMÆRKNING. Betegnelsen ’sidste anvendelsesdato’ bruges på fersk kød, fersk fisk og fersk kylling m.m. Sådanne madvarer bør ikke spises efter udløbet. Derimod bruges ’mindst holdbar til’ eller ’bedst før’ på f.eks. mysli, pasta og ris, og du kan sagtens spise maden efter udløbet. PAS PÅ BAKTERIEVÆKST. Det er vigtigt at undgå mug og bakterievækst. Rester af aftensmad og lignende skal genopvarmes ved mindst 75 grader og kan højest holde sig i fire dage i køleskabet. Selvom der kun er mug på den ene side af brødet, skal hele brødet smides ud. For når først noget af maden er smittet, kan mugsporer sprede sig til al maden. Det kan hverken lugtes eller smages, men kan alligevel være sundhedsskadeligt. UNDGÅ MADSPILD PÅ RESTAURANT NÅR DU BESTILLER. Buffet er en madspildsfælde. Det er derfor bedre at bestille enkelte retter i stedet for en buffet. Men hvis du er til buffet, kan du begynde med smagsprøver og finde frem til de retter, du bedst kan lide. Når du bestiller en ret, kan du spørge tjeneren om størrelsen, for at undgå at bestille for meget. Du kan også bestille to forretter i stedet for en forret og en hovedret. Stadigt flere spisesteder indfører ’doggybags’, som gør det muligt at tage maden med hjem. ’Doggybags’ kan bestilles på www.stopspildafmad.org. BRUG MINDRE TALLERKENER. De seneste 20 år er tallerkener blevet større, hvilket også kan ses på befolkningens taljemål. Man har nemlig en tendens til at fylde tallerkenen, uanset størrelsen. Ved at anvende mindre tallerkener og fade, er det nemmere at undgå overspisning og madspild. Dette gælder både derhjemme og på restaurant. Det er derfor fornuftigt at tage en mindre tallerken, når du er til buffet; så levner du mindre og der er mindre risiko for at overspise. Det er jo tilladt at gå flere gange.

FÅ MERE INSPIRATION

Du kan finde flere gode råd til at undgå madspild på www.stopspildafmad.org og www.madspild.net. Du kan også bruge de mange apps, såsom DelDinMad, For Resten, Holdbarhed, NoWaste, RedMaden, Sanker og Too Good To Go. Selina Juuls bog ’Stop spild af mad en kogebog med mere’ kan lånes på biblioteket.

VIDSTE DU

Børnefamilier laver konstant 30% for meget mad. Dette kan undgås ved at beregne portionsstørrelser: et voksent menneske kan spise mellem 500 og 800 gram mad om dagen. På et år kan din husholdning spare over 7.000 kr., hvis du undgår madspild. Kilde: www.stopspildafmad.org

OM STOP SPILD AF MAD

Stop Spild Af Mad er Danmarks største organisation mod madspild og fejrer 10 års jubilæum. Stop Spild Af Mad har siden 2008 medvirket til at bringe fokus på madspild og har bidraget til store resultater i Danmark og udlandet, i samarbejde med EU, Norden og FN. Stop Spild Af Mad støttes af over 60.000 danskere samt toneangivende toppolitikere og anerkendte madpersonligheder.

S U N DH E D A PR I L / 2018

21


Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Vil du have bedre livskvalitet og mere velvære? Elmedistrålmetoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer. Det fører til forbedret blodcirkulation, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. ”Metoden har en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennemstrømningen i arme og ben og aflaster hjertet. Det vil sige forhindrer blodpropper”, siger overlæge dr.med. Ernst Chr. Hansen, som selv har afprøvet Elmedistrål-metoden gennem otte år på Københavns Kommunehospital.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Danmarks største leverandør af nye og brugte el-scootere Prøv gratis hjemme hos dig

PR Ø V IS I GRAT E 8 DAG

FRA

6.00 0,-

Hos Lindebjerg har vi altid mange nye BRU og brugte elscootere på lager. GTE Kontakt os på tlf 63 15 00 00 og lad os sammen finde den, som ling dbeta u passer til netop dine behov. n e ud ering nansi måned. fi d l Fu r. 0 kr. p fra 20

k levering i hele Danmar is at gr og ice rv se l ka Lo FR A

7.995,OTIUM STOL

Kabinescooter - Urban Lindebjergs Urban kabine er en typegodkendt scooter til 30 Km/t. Den er udstyret med alt tænkeligt udstyr og klar til at hjælpe dig i det danske vejr. Må køres uden kørekort

NYHED - Otium stole Super komfortabel lænestol med hævefunktion, indbygget fodskammel. Mulighed for varme- og massagefunktion, samt læderbetræk.

Ring på tlf.: 63 15 00 00, besøg www.lindebjerg.dk eller besøg os i et af vores showrooms: Stensgårdvej 14, 5500 Middelfart - Tinvej 14, 4100 Ringsted - Vandmanden 10H, 9200 Aalborg SV

URB A

N

49.995 ,K ABIN SCOO

E TER


A DV E RTO R I A L

Find det på apoteket NOK VERDENS BEHAGELIGSTE ØREPROPPER Ørepropper fra Quies er så behagelige at du glemmer du har dem på! I 100 år har franske Quies leveret ørepropper af højeste kvalitet til alle formål. Vi er alle udsat for høje lyde, der kan beskadige vores hørelse, for eksempel på arbejde, til koncerter, eller ved højlydt snorken. Voks eller skum øreproppernes anatomisk venlige design passer til øret og tilbyder dermed en perfekt

pasform. Udvider sig forsigtigt uden irriterende pres på øregangene. Prøv dem – og få en god ro! Quies ørepropper kan købes på apoteket. Læs mere på www.quies.dk Vejl. udsalgspris kr. 49,00 for 8 par voks ørepropper og kr. 39,00 for 3 par skum ørepropper.

PRODUKTER TIL MENOPAUSEN Naturen mindsker generne. Overgangsalderen skyldes, at kroppen holder - næsten - op med at producere de naturlige hormoner østrogen og progesteron. I og efter overgangsalderen produceres der meget lidt østrogen, og da overvejendefra fedtvævet. FemiAge: Unik kombination af 4 vigtige ingredienser: Humle letter overgangsalderen. Magnesium til muskler og nervesystem. Selen til immunsystem, hår og negle. B6-vitamin til den kvindelige cyklus. SoyaGenistein: Bidrager til et øget velbefindende under overgangsalderen. SoyaGenistein modvirker hede-/ svedeture.

REVADOL VIRKER I KROPPENS LED Revadol er et dansk produceret lægemiddel, som indeholder det aktive stof glucosamin udvundet fra rejeskaller. Glucosamin indgår som en vigtig del af brusken i alle kroppens led og kan ved indtagelse lindre smerter og give en bedre bevægelighed i forbindelse med let til moderat slidgigt. Slidgigt kan opstå i bl.a. nakke, ryg, lænd, hofter, skuldre, fingre, tæer og knæ.

GIV TARMEN EN FORÅRSRENGØRING

Trænger tarmen til en forårsrengøring? Så kan det være en god idé at øge dit daglige indtag af fibre. Det stimulerer fordøjelsen og giver regelmæssige toiletbesøg, så du sikrer dig, at tarmen kommer af med alle affaldsstoffer. Loppefrøskaller (Psyllium husks) er fiberrige og kendt for deres evne til at danne en blød masse i tarmen, som fremmer transporten og binder affaldsstoffer, så de kan passere gennem tarmen uden at blive optaget. Derudover giver loppefrøskaller en øget mæthed, et stabilt blodsukker og hjælper med at kontrollere dit kolesterol. Alle sammen parametre, som medvirker til en effektiv forårsrengøring. Husk at drikke rigeligt med væske, når du spiser loppefrøskaller. Og så er det altid en god idé med daglig motion og tilstrækkelig væske, da det stimulerer kroppens egen udrensning. SylliFlor loppefrøskaller er koncentrerede fibre i en sprød version, der ikke klistrer ikke i munden. Prøv en god aftenrutine og snup en stor skefuld med et glas vand. Så er tarmen klar til at fungere dagen efter. SylliFlor fås fx Naturel, Vanilje, Malt, Kakao eller Æble & kanel. 135 kr for 250 g. Spørg efter vareprøver på apoteket eller bestil dem gratis på: www.biodanepharma.com.

Wild Yam: Bidrager til en behagelig overgangsalder og modvirker gener i overgangsalderen. Kan kombiners med FemiAge eller Soya Genistein. Natur Energi ApS Tlf: 48161213 www.naturenergi.dk

FLORADIX® KRÄUTERBLUT® - 250 ML. FLYDENDE JERNTILSKUD MED VITAMINER Føler du dig træt* og mangler energi i hverFøler du dig træt* og mangler energi i hverdagen, kan forklaringen være, at din krop mangler jern. Jern bidrager bl.a. til: at mindske træthed og udmattelse, en normal kognitiv funktion, til et normalt energistofskifte, normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin, n ​ ormal ilttransport i kroppen og immunsystemets normale funktion. Herudover spiller Jern en vigtig rolle i celledelingsprocessen. Vitamin B6 og B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer. Vitamin-C øger optagelsen af jern (også fra kosten). Hvis unormal træthed varer ved og jerntilskud ikke hjælper, kan der være god grund til at søge læge for at finde årsagen. Kräuterblut® Floradix® findes også i tabletform med indehold af folsyre. Læs mere på: http://www.mezina.dk/shop/frontpage.html Mezina A/S, tlf.: 7518 1611

S U N DH E D A PR I L / 2018 23


JOB & SUNDHED

AFBRYDELSER

STRESSER ...MERE END DU MÅSKE TROR Bliver du afbrudt i dit arbejde, tager det 15-25 minutter at komme tilbage på samme koncentrationsniveau som før. Og bliver du forstyrret mange gange i løbet af dagen, går det på sigt hårdt ud over dit nervesystem. Skab pauser med gåture og find arbejdsro i mindre lokaler på arbejdspladsen, lyder rådet. TEKST HENRIETTE KIRKEGAARD FOTO CREATIVEART - FREEPIK.COM

Når vi kører bil, kan vi som regel godt fortsætte kørslen og skifte gear selv om en passager taler til os. Og bliver vi afbrudt i opvasken, kan vi uden problemer genoptage opvasken bagefter. For handlingerne sidder på rygraden; vi skal ikke koncentrere os om dem. Noget helt andet er det med en opgave på arbejdet. Sidder du med en projektbeskrivelse eller et regneark, kan du ikke fokusere på andet end dét, forklarer Kim Steen Nielsen, direktør i Corporate Care, som hjælper virksomheder med at løse mentale udfordringer. “Groft sagt bruger vi to mentale systemer, et hurtigt og et langsomt. Det hurtige system bygger på intuition og følelser og er et langt stykke hen ad vejen ubevidst, f.eks. kan vi gå uden at tænke over det, køre bil når trafikken flyder osv. I dette system kan vi sagtens multitaske. I det langsomme system skal vi til gengæld bruge vores koncentration og evne til at ræsonnere. Her kan vi ikke fokusere på andet. Og systemet er meget sårbart over for afbrydelser.” HJERNEN SKAL STARTE FORFRA Når vi bliver afbrudt af en kollega eller støj i lokalet, kommer vi væk fra den tankerække, vi er i gang med. Og det betyder at hjernen, nærmere bestemt de neurale netvær- ker, skal starte forfra, når du vender tilbage til opgaven. “Det afhænger naturligvis både af

24 S U N D H E D A P R I L / 2 0 1 8

arbejdets og afbrydelsens karakter, men helt overordnet viser forskning, at det tager mellem 15 og 25 minutter at komme tilbage i koncentrationen og fordybelsen, selv om afbrydelsen kun varer i et halvt minut,” siger Kim Steen Nielsen og påpeger, at en typisk arbejdsdag i et storrumskontor, hvor man bli-ver afbrudt flere gange, har store omkostninger for arbejdspladsen. Kvaliteten af arbejdet bliver ikke lige så høj, og man når ikke at lave lige så meget, som hvis man havde arbejdsro. KILDE TIL STRESS Men ét er, at mange forstyrrelser går ud over arbejdet, det går også ud over den enkeltes mentale og fysiske sundhed. “Når vi taler om stress, hører vi ofte om psykologiske årsager, som dårlig ledelse, høje præstationskrav og mange deadlines, og det er store stresskilder. Men forklaringen ligger også i omgivelserne og alle de indirekte faktorer. Her har afbrydelser og forstyrrelser stor effekt på stress”, forklarer Kim Steen Nielsen. Mennesket har to nervesystemer, det parasympatiske og det sympatiske nervesystem, hvor sidstnævnte er vores stresssystem. Det aktiveres bl.a. af støj og andre forstyrrelser med den konsekvens, at vi kommer i en spændingstilstand med øgede stresshormoner i kroppen. “Når vi er kronisk for længe i kamp-flugt-systemet, mister vi overblikket, får kortere lunte, vores immunforsvar bliver nedsat osv. Jo længere tid i sådan et

rum, jo sværere er det at finde hvile”. Ifølge Kim Steen Nielsen er problemet i vores verden i dag, inklusiv det moderne arbejdsliv, at stresssystemet stimuleres meget mere, end det er tilsigtet. “Det er smart i naturen at reagere med øget beredskab på en raslen i en busk på savannen, for det kan jo være en slange. Men stresssystemet kan ikke kende forskel på denne raslen og støj i et storrumskontor. Og problemet er, at mens stresssystemet i naturen kun aktiveres ind i mellem ved potentiel fare, så sker det hele tiden i storrumskontoret. Og med vor tids talrige afbrydelser og forstyrrelser vil det over tid medføre en kronisk tilstand af stress” fortæller han. ALLE BLIVER FORSTYRRET Man siger, at de chefer, som opfandt storrumskontorer, selv sad i en-mandskontorer. Det var altså ikke forhold, de selv ønskede at arbejde under, men gjorde det for effektiviteten og økonomiens skyld. Men der er intet effektivt med storrum. Snakkende kolleger og ringende telefoner går ud over vores koncentration, hvad enten vi er bevidste om det eller ej.


JOB & SUNDHED

SLUK FOR TELEFONEN OG DE SOCIALE MEDIER

Det er ikke kun kollegerne, der står for forstyrrelser. Vi afbryder også os selv. Med mobiltelefonen liggende på bordet og let adgang til mail og sociale medier, har mange tendens til jævnligt lige at tjekke, om der er sket noget. Men kun sjældent går vi glip af noget vigtigt. Dét du går glip af er fokus og flow. Så læg telefonen væk og luk ned for de sociale fristelser, hvis du skal koncentrere dig.

ARBEJDSRO - HVAD KAN LEDELSEN GØRE?

Er man leder på en arbejdsplads med storrumskontor, kan man sørge for at indrette nogle rum, hvor medarbejdere, der søger arbejdsro kan sætte sig ind. Det er også en idé at lave rum, hvor man kan tale uforstyrret i telefon - og ikke forstyrrer kolleger med sin samtale. Og så skal det være klart for ledelsen, at jo bedre arbejdsmiljø, jo bedre resultater yder medarbejderne.

N R . 0 3 // A P R I L 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser for

TEMA:

FØDDER & ANKLER

LEV UDEN

VOLD

SPIS DIG TIL EN

smuk hud

PAS PÅ DIN

Hørelse

Giv plads I SEXLIVET

PUSLE HELMUTH:

”Før i tiden løj jeg for mig selv”

I Sundhed+ har vi i denne måned fokus på vold i hjemmet. Hvis vi vil bryde vold, må vi først acceptere, at vold både er fysisk og psykisk og at begge dele udføres af såvel mænd som kvinder.

“Støjen forhindrer os i at komme ind i en koncentrationszone. Selv om vi ikke er bevidste om støjen, sniger den sig ind ad bagvejen. Støj forstyrrer en masse processer i vores nervesystem og vores krop, som dræner os,” forklarer Kim Steen Nielsen. Han fortæller, at forskere har set på omgivelsernes effekt på helbredet. Eksempelvis har hospitalspatienter, som befandt sig på en støjende afdeling, sværere ved at komme sig oven på deres sygdom og fik flere infektioner, end patienter på rolige afdelinger med udsigt til noget grønt.

FLOW

I psykologien taler man om begrebet flow som kort fortalt er en tilstand, hvor vi beskæftiger os med noget, der udfordrer os, hvor vi oplever at komme videre, hvor vi kan lukke alt andet ude, og hvor vi ikke forstyrres eller bliver afbrudt. Dette opleves som en berigende tilstand.

DE USUNDE AFBRYDELSER

Når vi bliver afbrudt, udskiller kroppen usunde hormoner. Og jo flere afbrydelser, jo værre. Med tiden bliver man træt og orker ikke at arbejde mere. Længere tid i et forstyrrende miljø kan forårsage stress, hjertekarsygdomme, søvnforstyrrelser etc.

ARBEJDSRO - HVAD KAN DU SELV GØRE? • Få indrettet en rytme, så du kan holde nogle pauser og komme lidt væk fra arbejdet i løbet af dagen. Gå en tur, gerne i noget grønt. Det vil hjælpe dig til at falde til ro og bedre kunne klare eventuelle forstyrrelser, når du vender tilbage.

• Tilrettelæg nogle faste tidspunkter til fordybelse uden afbrydelser. Meld f.eks. ud til kollegerne, at hver morgen frem til klokken 10, vil du ikke forstyrres. På den måde kan du komme godt i gang med dagen.

OM EKSPERTEN

Kim Steen Nielsen er uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet og Master i Positiv Psykologi fra Århus Universitet. Kim Steen Nielsen har mange års ledelseserfaring, bl.a. som underdirektør i BRFkredit og vicedirektør i Center for Ledelse. Han stiftede i 2002 Corporate Care sammen med lægen og stress-forskeren Jørgen Lund. Virksomheden rådgiver virksomheder til at løse psykologiske og mentale udfordringer. Han holder foredrag, work-shops og kurser og yder individuel sparring, rådgivning og coaching.

• Hvis indretningen er til det, så træk dig tilbage i et rum, hvor du kan lukke døren. • Hvis det er muligt, kan man ind imellem tage en hel eller halv hjemmearbejdsdag, hvor man kan komme i bund med tingene - uden afbrydelser.

S U N DH E D A PR I L / 2018 25


Coesam Økologisk Maquipulver for et sundt kredsløb

shop.curaprox.dk

t rre

se Fry

Maqui (Aristotelia chilensis)

Maqui udtales [mah-kee] • Polyphenoler i naturlig koncentreret • Stærkeste antioxidant • Understøtter et sundt kredsløb • Styrker den almene sundhed

d e h

form

Ny

ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) er en måling af antioxidanter Maquibær

27600

Acai

16700

Granatæble

10500 6520

Blåbær Rød vindrue umole/100g 0

1260

5000

10000

15000

De chilenske Mapuche indianere har i århundreder brugt maqui til at give dem styrke og kraft EN SUPERFRUGT AF DE STÆRKESTE

20000

25000

30000

Fås i helsekostbutikker og udvalgte Matas eller online på www.helsam.dk www.webapoteket.dk www.matas.dk

Kontakt os: Coesam Scandinavia ApS • Tlf.: 22 54 58 07 info@coesam.dk • www.coesam.dk

CURADEN Scandic ApS Theilgaards Allé 5 DK 4600 Køge Tlf. +45 70 26 81 70 info@curaden.dk www.curaprox.com

Tandbørster 90x135_2018.indd 1

15-01-2018 21:52:42


B A G O M MFEADNI E C BI N LA EN D

NYT FOKUS PÅ

PENICILLIN

Misforstået venlighed, mangel på dialog mellem læger og patienter og ønsket om at få konsultationen til at gå hurtigt øger brugen af antibiotika. Det viser ny dansk forskning, som også dokumenterer, at samtale kan give lavere penicillinforbrug. TEKST NILS SJØBERG FOTO COLOURBOX Der bliver udskrevet alt for meget antibiotika, på trods af at stadig flere bliver resistente. Det er de praktiserende læger, som ordinerer og udskriver 78 procent af den antibiotika, som vi danskere indtager hvert år. ”Mange læger vil gerne ordinere mindre antibiotika, men de føler sig ofte pressede af patienterne til at udskrive antibiotika-recepter”, fortæller Johanna Lindell. Hun har i forbindelse med sin ph.d.-afhandling ’Reducing Resistance’ videooptaget og analyseret 80 læge-patient-samtaler på seks forskellige lægeklinikker. Cirka 50 af samtalerne handler om infektioner i luftvejene og det er netop infektioner i luftvejene, der udgør størstedelen af de infektioner, der behandles med antibiotika. MISFORSTÅET VENLIGHED ”Det er mit indtryk, at nogen læger vælger at udskrive antibiotika til patienten af misforstået venlighed”, fortæller forskeren fra Københavns Universitet. Ifølge Johanna Lindell overvurderer en del læger nemlig patienternes ønske om behandling med penicillin. Dermed lægger de et pres på sig selv, der øger sandsynligheden for, at de faktisk ender med at udskrive penicillin. Situationen er imidlertid, at patienterne ofte er tilfredse med oplysning og eventuelt håndkøbsmedicin frem for antibiotika, hvis de får valget. MANGLENDE DIALOG Forskningen viser således, at når patienten inddrages i en dialog om symptomer og behandlingsmuligheder, er der større chance for, at konsultationen ender uden antibiotika. Johanna Lindell foreslår desuden, at dialogen kan bruges til at oplyse om, at det ikke er alle patienter med luftvejsinfektion, der bliver hurtigere symptomfri med antibiotika. ”Hvis kommunikationen mellem læge og patient derimod bliver monologisk, er resultatet ofte, at der bliver udskrevet endnu en recept på antibiotika”, fastslår Johanna Lindell. FOR AT SPARE TID I KONSULTATIONEN Johanna Lindell bemærker samtidig, at ”mange læger bruger den såkaldte CRP-test, der kan give en indikation på, om patienten har en bakteriel infektion, for at spare tid i konsultationen og foregribe patinternes pres for antibiotika.” Hun understreger derfor, at ”spørgsmålet er, om det ikke

vil være bedre at bruge tiden på en samtale med patienten om sygdom og symptomer i stedet for at tage en test”. DIALOG FØRER TIL MINDRE PENICILLIN-FORBRUG Johanna Lindells analyser viser således, at samtalen mellem patient og praktiserende læge har betydning for, hvorvidt der i sidste ende bliver ordineret antibiotika. Hun råder af samme grund til, at lægen involverer patienten og informerer om alternativer til antibiotika. ”Når patienten lærer om alternativerne, vil patienten ofte acceptere, at han eller hun skal prøve at løse problemerne uden brug af antibiotika, så penicillin kan vente til det bliver mere alvorligt.” KONKRET EKSEMPEL Synspunktet bakkes op af hendes analyser, som bl.a. viser, at en patient efter en længere samtale med lægen valgte at få behandling med næsespray i stedet for antibiotika. ”Det gør patienten, fordi de i fællesskab finder en anden løsning, som han kan leve med. Tilfældet illustrerer, hvor vigtigt det er, at læge og patient indgår i dialog om behandlingen”, slutter Johanna Lindell.

OM PENCILLIN Penicilliner er en gruppe antibiotika udledt fra penicillium (skimmelsvampe). Den britiske læge, Alexander Fleming, gjorde i 1928 de første opdagelser og i 1939 lykkedes det at udvinde penicilliner i pulverform og at dokumentere, at de havde effekt på infektionssygdomme i forsøgsdyr. Penicilliner har en bakteriedræbende effekt, men de anvendes i dag både til mennesker og dyr i et sådant omfang, at flere bakterier er blevet resistente.

ET SUNDT SAMARBEJDE Magasinet Sundhed arbejder sammen med Københavns Universitet om formidling af ny forskning. Sprogpsykolog, Johanna Lindell, har studeret

80 læge-patient-samtaler i forbindelse med sin Ph.d.

S U N DH E D A PR I L / 2018 27


BALANCE ER IKKE KUN AT STÅ PÅ ÉT BEN, ® FEMARELLE GIVER DIG BALANCEN INDEFRA Femarelle® er et hormonfrit kosttilskud, som er specielt udviklet til de forandringer, vi kvinder går igennem. Femarelle® – livskvalitet i en kapsel. Forhandles i Matas og udvalgte apoteker og helsekostbutikker

DISTRIBUTØR:

Nordic Consumer Health Denmark info@consumerhealth.dk

Femarelle® er veldokumenteret og anbefalet af Foreningen af Europæiske Gynækologer som førstevalg til kvinder i overgangsalderen.

For information om Femarelle® produkterne og deres egenskaber besøg www.femarelleline.dk og find os på

Sommerferie på Bali - 2 uger inkl. udflugter fra kr. 12.498 Bali - 2 uger inkl. 5 x udflugter fra kr. 12.498

16 dages eventyr på Bali og Gili-øerne fra 15.798

Nyd en ferie med massevis af oplevelser på “Gudernes Ø” Bali. I får et godt

Rismarker, smukke strande og fantastisk snorkling blandt havskildpadder på

4* hotel, ca. 300 meter til stranden og med cafeer, restauranter, dykker-

Bali, Gili Meno og Gili Trawangan.

shops og butikker lige rundt om hjørnet.

Inklusiv: Flyrejser, 4 nætter i Ubud på Pertiwi Suites, transport med bil/

Rejsen inkluderer: Fly til Bali, transport mellem lufthavn og hotel t/r,

båd til Gili Trawangan hvor I bor 4 nætter på Oceano Jambuwuluk Resort.

12 nætters ophold i superior værelse med morgenmad på Grand Whiz Hotel,

Herefter videre til Gili Meno. I bor de næste 3 dage på Avia Villa Resort

1 x middag, 3 x heldagsture og 2 x halvdagsture. Rejs fx 01. - 15. juli, 15. - 29. juli eller 21. juli - 04. august 2018 Rejs samme datoer og bo 4 nætter i Ubud, 3 nætter i Permuteran og 5 nætter i Amed fra kr. 14.498. Eller bo 7 nætter på Puri Santrian Sanur og 5 nætter på Damai Lovina fra kr. 17.998.

• Danskejet rejsebureau med 15 års erfaring • Vi laver gode pakkerejser til de bedste priser • Medlem af rejsegarantifonden nr. 1478

i bungalow, direkte til den fineste sandstrand med rev udenfor døren. Til slut 3 dage i Sanur på skønne Puri Santrian. Rejs fx 04. - 20. juli, 11. - 27. juli eller 18. juli - 03. august 2018 Husk at vi altid kan skræddersy en rejse efter jeres egne ønsker.

toptours.dk eller ring 70 201 208

Se flere tilbud på


MÅNEDENS ND E F AGNREØ BN LA

GRØNNE ASPARGES TEKST JULIE ERTMANN KARLSEN FOTO SÆSON

Brugen af asparges kan dateres hele 5000-6000 år tilbage, hvor de var kendt af ægypterne. I Danmark begyndte vi først at dyrke asparges fra det 17. århundrede, men først fra 1960’erne har de grønne asparges for alvor vundet indpas i de danske køkkener. Grønne asparges indeholder en stor mængde af vitaminerne B6, folacin og C-vitamin. Derudover er de rige på kostfi-

TIPS TIL TILBEREDNING AF GRØNNE ASPARGES

• Grønne asparges er nemme at tilberede da de, modsat de hvide, ikke skal skrælles. Den nederste ende skal blot skæres eller brækkes af. De kan herefter spises rå eller koges i 1-2 minutter

bre og antioxidanter og er en god energifattig grøntsag at gøre sig bekendt med. Grønne asparges har en kraftigere smag end de hvide, er nemmere at tilberede og har et større næringsindhold. Grønne asparges er egentlig hvide asparges, der har fået lov til at vokse over jordoverfladen. Det er sollyset, der giver dem deres grønne farve.

VIDSTE DU...

Grønne asparges tidligere blev anvendt som lægeplante og at det ikke er ualmindeligt at høste asparges fra den samme plante i helt op til 20-25 år.

• Er aspargesene helt friske, skal de nærmest ikke skæres til i bunden. Damp dem i 3-4 minutter i en smule vand med lidt salt, sukker og smør for en delikat smag • Tilbered dine asparges på grillen med for eksempel bacon ellers skinke, eller brug dem rå i salater • Servér de grønne asparges som en sund og hurtig snack med en lækker humus til

OPBEVARING

Asparges kan holde sig i op til to uger ved opbevaring i køleskab i en plastpose. Har du grønne asparges, der er blevet lidt slatne, kan du passende give dem nyt liv ved at give dem et rent snit og stille dem med enden i koldt vand i nogle timer.

OPSKRIFTER MED GRØNNE ASPARGES

Find lækre og lette opskrifter med grønne asparges og andet frugt og grønt på www.sæson.dk. Gem siden som et bogmærke på din mobil, så du altid har inspiration lige ved hånden.

N R . 0 3 // A P R I L 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser for

FØDDER & ANKLER SPIS DIG TIL EN

smuk hud Giv plads I SEXLIVET

TEMA:

LEV UDEN

VOLD PAS PÅ DIN

Hørelse

PUSLE HELMUTH:

”Før i tiden løj jeg for mig selv”

I Sundhed+ kan du i denne måned læse om hvordan geografi betyder meget for din sundhed. For befolkningen i Mali i Vestafrika er deres sundhed begrænset af samfundets strukturer og traditioner.

SÆSON

De danske grønne asparges er i sæson fra april til juni.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er produceret i samarbejde med SÆSON-kampagnen, et EU-støttet sundhedsprojekt, som skal få især børnefamilier til at spise

mere frugt og grønt. Læs mere på www.sæson.dk.

SSUUNNDDHHEEDDAAPPRRI ILL/ /22001 188 2 299


OPSKRIFTER

Spis dig til en sund og smuk hud

Det har altid været logisk for mig, at kost, krop og psyke har indflydelse på hinanden. Jeg har altid bare skullet kigge mig selv i spejlet - og svaret var, og er stadig, lige for øjnene af mig. Prøv du at gøre det samme, og er svaret, du ser i spejlet, ikke tilfredsstillende - så prøv at give KOSTmetologisk ernæring en chance i 28 dage og se og mærk selv alle de positive forandringer, det har på din hud, krop og dit mentale overskud i hverdagen. TEKST LENE DYRVIG NIELSEN FOTOS RONNI JØRGENSEN

Morgenmad: KOLD GRØD MED BROMBÆR OG LAKRIDS Denne mættende morgenmad er en sand lille fiber- og omega3-bombe. Havregryn mætter og fylder i tarmene pga. fiberindhold, og de bidrager med biotin, som er vigtig for kroppens celler og vedligeholder hud, hår og negle. Omega-3 får vi her fra valnøddeolien samt antioxidanter og polyphenoler fra de søde brombær. Lakridsen er med til at give et ekstra smagspift og den stærke smag er perfekt til at binde brombær og A38 sammen i retten.

3 0 S U N DH E D A PR I L / 2018

DET SKAL DU BRUGE 30 g havregryn 2 dl A38 3,5 % 1 spsk valnøddeolie 1 dl brombær lakridspulver SÅDAN GØR DU Rør havregryn, A38 og valnøddeolien sammen om aftenen og stil det i køleskabet natten over. Om morgenen pyntes grøden med friske brombær og der drysses med lakridspulver. Enkelt og nemt.


O PF SAKNREIBF LTA ED R

Frokost: KYLLINGESALAT MED BROCCOLI, ÆBLE OG PEANUTBUTTER DET SKAL DU BRUGE ½ stegt kyllingefilet 1 rødt æble 150 g broccoli, rå/ dampet/stegt 1 spsk peanutbutter appelsinsaft SÅDAN GØR DU Æblet skæres ud i mindre tern og broccolien deles i mindre buketter. Peanutbutter røres med friskpresset appelsinsaft, til den har opnået en dressing-lignende konsistens. Bland det hele og hæld dressingen over. Eller arranger på en tallerken med dressing ved siden af.

Præbiotika fra broccolien og pektin fra æblet giver en god mavefornemmelse. Proteinerne fra kyllingen mætter godt. Retten får ekstra fedme og balance fra peanutbutter, der udelukkende består af monoumættede fedtsyrer og lægger en dæmper på enhver blodsukkerstigning. K-vitamin fra broccolien og C-vitamin fra appelsinen.

Frokost: REJER MED AVOKADOSALAT Masser af proteiner fra rejerne, der ikke hæver den inflammatoriske tilstand i kroppen og samtidig bidrager med selen. Citronolien giver masser af monoumættet fedt og avokado og rødløg ligger i top, når det gælder om at spise sig fri for psoriasis. A-vitamin fra spinaten er med til at give en smuk hud. Brøndkarse ligger også i top, når det gælder om at dæmpe kroppens indre betændelse.

DET SKAL DU BRUGE 150 g rejer eller andre skaldyr 25 g avokado 250 g grønt, herunder spinat og rødløg og fx grønne bønner, broccoli og asparges 1 spsk citronolie dild brøndkarse citron SÅDAN GØR DU Skyl spinat og lav en salat af alle dine foretrukne grøntsager, rødløg og avokado. Vend forsigtigt citronolien i salaten og top med rejer. Pynt godt med dild, brøndkarse og en skive frisk citron.

S U N DH E D A PR I L / 2018

31


F ORPAS KFROI D F TT EE R RAPEUTEN

Aftensmad: LAKS MED SOJABØNNEPASTA I FLØDESOVS. DET SKAL DU BRUGE 4 x 125 g laksefileter 600 g spinat 280 g kogt sojabønnepasta (120 g tør vægt) 2 dl edamamebønner 1-2 spsk bouillon – efter smag og behag citron Olivenolie Salt og citronpeber 2 dl sojafløde SÅDAN GØR DU Kog sojabønnepastaen efter anvisning på pakken i kogende vand tilsat lidt bouillon for ekstra smag og KOSTmetologisk effekt. Når pastaen er al dente, så gem lidt af kogevandet til sovsen.

Her får du masser af hudforyngende A-vitamin fra spinaten, planteøstrogen fra sojafløden og pastaen, der stabiliserer hormonerne, og anti-inflammatoriske omega-3-fedtsyrer fra laksen.

32 S U N DH E D  A APPRRIILL // 22001188

Varm panden op med en god olivenolie og læg laksen på med skinsiden nedad. Sænk temperaturen til moderat varme. Steg i ca. 5 minutter eller indtil der begynder at komme små hvidlige ‘perler’ ud fra fiskens kød. Vend hurtigt fisken rundt og tag panden af varmen. Tag den stegte fisk af panden og lad den hvile på en tallerken i ca. ½-1 minut, inden den serveres. Kog sojafløden op på den varme pande sammen med spinat og edamamebønner. Smag til med salt, citronpeber og lidt frisk citronsaft. Tilsæt evt. lidt pastavand med bouillion fra kogningen, da det er med til at jævne retten. Vend herefter pastaen i sovsen og server med fisken.


OPSKRIFTER

Aftensmad: ÆGGERULLE MED SPINAT DET SKAL DU BRUGE 8 æg, M ½ pose frisk spinat 240 g fed fisk, stegt eller røget 2 avokadoer en rest grønt fra tidligere salt og peber SÅDAN GØR DU Pisk æg, salt og peber sammen. Æggemasse hældes på en medium varm pande og steges gylden som en pandekage. Spinat kommes ovenpå de sidste 30 sekunder, så det falder sammen. Fisk og avokado skæres i mindre stykker og lægges sammen med en rest grøntsager oven på æggepandekagen, som rulles sammen og spises straks.

Den potente antioxidant E-vitamin fås her fra spinaten. Æggene sørger for biotin og D-vitamin, der sammen med den fede fisk virker anti-inflammatorisk og giver smuk hud, hår og negle.

Vind! Se hvo rda på side n 66

VIND BOGEN

Opskrifterne her stammer fra bogen ’KOST METOLOGISK ERNÆRING Spis dig til en smuk og sund hud - fri for rynker, psoriasis og akne’ af Lene Dyrvig Nielsen fra Forlaget Muusmann. Hvis du løser kryds og tværsen bagerst i magasinet, har du mulighed for at vinde bogen. Vi stiller fem eksemplarer på højkant.

BLIV KLOGERE

Se mere om kosttilskud og sundhed på www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt. Videoen om kosttilskud og sundhed er den første i rækken om at spise sundt og godt formidlet af kostvejleder, tv- og radiovært, Christina Bjørn.

WWW.MAGASINET-SUNDHED.DK

S U N DH E D A PR I L / 2018 3 3


KO S T

på naturlig vis SPIS DIG SUND

Hvidløg, ingefær og chili. Gurkemeje, hørfrø, persille. Løvstikke, purløg og dild. Det er alt sammen spiselige alternativer til naturmedicin og kosttilskud. Fra og med i dag kan du høre og se mere om de sunde fødevarer på www.magasinet-sundhed.dk. TEKST CHRISTINA BJØRN, KOSTVEJLEDER FOTOS COLOURBOX

Halvdelen af den danske befolkning spiser et kosttilskud. Det kan være som piller eller pulver. Vi gør det for at blive sundere, men både piller og pulver kan gøre større skade end gavn, da de kan forgifte kroppen og ændre effekten af medicin. Det er derfor en god idé at sikre sig, at kosttilskuddet er mærket med ’Produceret under farmaceutisk kontrol’. Bedst af alt er det dog at spise naturens egne produkter, når det er muligt. Fra og med i dag kan du få en guide til de spiselige alternativer til naturmedicin og kosttilskud på www.magasinet-sundhed.dk. Vi præsenterer dig her på siden for en kort forsmag til nogle af de sundeste. Hvidløg er kendt for at have en lang række gode egenskaber. Nogle af de seneste forskningsresultater viser, at hvidløg kan mindske risikoen for blodpropper. Generelt

skal man dog ikke overdrive med hvidløg, da hvidløg i store mængder blandt andet kan påvirke optagelsen af medicin, så man kan risikere, at kroppen optager for meget eller for lidt. Hør mere om hvidløgs fordele og ulemper på www. magasinet-sundhed.dk. Hør også om ingefær, chili, gurkemeje og hørfrøs positive og negative egenskaber. Hvad kan de bruges til, hvad gør dem nyttige for kroppen, i hvilken sammenhæng - og hvad skal man være opmærksom på. VITAMINER OG MINERALER Er du generelt tilhænger af kosttilskud, så prøv i stedet at eksperimentere med krydderurter i deres naturlige form. Fælles for krydderier er, at de indeholder mange vitaminer og mineraler. Persille, koriander, purløg og dild kan om kort tid dyrkes i haverne og købes i butikkerne.

UNIKKE EGENSKABER Nogle krydderurter har også unikke egenskaber og sundhedsfremmende effekt. Her er blot et par eksempler.

PERSILLE er et vanddrivende naturlægemiddel mod urinvejsinfektioner, væskeophobninger og urinsten. Det har en positiv effekt på dårlig ånde forårsaget af løg, hvidløg og alkohol.

BASILIKUM kan bl.a. bruges mod akne.

MYNTE hjælper bl.a. mod fordøjelsesbesvær og forkølelse.

TIMIAN har bakterie- og svampedræbende effekt og virker beroligende på fordøjelsessystemet.

Hør også om citronmelisse, løvstikke og de mange andre positive effekter ved de friske krydderurter på www.magasinet-sundhed.dk.

ROSMARIN bruges i udtræk mod bl.a. hovedpine og fordøjelsesbesvær.

BLIV KLOGERE

SALVIE kan for nogen bl.a. have effekt på hedeture.

Se mere om kosttilskud og sundhed på www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt. Videoen om kosttilskud og sundhed er den første i rækken om at spise sundt og godt - formidlet af kostvejleder, tv- og radiovært, Christina Bjørn.

WWW.MAGASINET-SUNDHED.DK

34 S U N DH E D A PR I L / 2018


Naturlig balance

Foto: Karin og Jan Kronvold med hunden Sorte

Lavere blodtryk og hår, der begyndte at gro For at sige det lige ud – Jan Kronvold var utrolig negativ over for ioniseret, basisk vand og dets positive effekt på helbredet. ”Jeg tror simpelthen ikke på det!” Efter et par måneder havde han tabt sig fire kilo. Begyndende hudproblemer var forsvundet, og det vildeste var næsten, at hans hår på issens bare pletter begyndte at gro. Ja, selv boldtrykket og de høje kolesteroltal var i bedring...

Chanson Danmarks viden og produkter hjælper hver dag kunderne til en sundere livsstil, hvor kroppen ikke er en begrænsning. Med eget forskerteam og ioniseret, basisk vand fyldt med antioxidanter, gør vi det muligt for dig at opnå høj kropsglæde – det er ren videnskab!

Så klar var hans melding, da Mette-Marie Linding, indehaver af Chanson Danmark spurgte igen-igen, om han ikke vil prøve et Chanson-produkt og skrive om det. Jan Kronvold er journalist på Midtjysk Ugeavis i Grindsted, og til sidst gav han sig med ordene: ”Men du skal vide, at jeg skriver nøjagtig, hvad jeg oplever”. Det havde Mette-Marie Linding slet ingen problemer med, for som hun sagde: ”Jeg ved det virker”. Ioniseringsmaskinen blev nu installeret hjemme hos Karin og Jan Kronvold. Den første

måned kunne de ikke mærke noget, men derefter begyndte ændringerne så småt at komme snigende. Karin Kronvold døjer med slidgigt i nakke og skuldre efter år som sygehjælper, og hun syntes, at smerterne var ved at gå væk. Jan havde for højt blodtryk og kolesteroltal, inden han gik i gang med ioniseret vand. Efter en måned med ioniseret vand var han til tjek hos lægen, og blodtrykket var normalt - selv kolesteroltallet var faldet. Efter et par måneder havde han tabt sig fire kilo. Begyndende

For køb og vejledning: Chanson Danmark • Tlf. 7672 7270 • kontakt@chanson.dk • www.chanson.dk

hudproblemer var forsvundet, og det vildeste var næsten, at håret begyndte at gro. - Jeg testede også vandet på hunden. Man siger jo, at tro kan flytte bjerge, men en hund kan jo ikke tro. Efter den havde drukket vores ioniserede vand i tre uger, blev dens pels markant blødere. En dag vores søn kom hjem, sagde han: ”Har Sorte lige været i bad?” Næh, den havde bare drukket ioniseret vand, fortæller Jan Kronvold. Hans skepsis er ændret til ren forundring, for som han siger: ”Der er jo nok noget om det”...


DIABETESFORENINGEN

TAL ÅBENT OM DIABETES MED FAMILIEN

Pårørende er vigtige for at leve godt med diabetes. Alligevel holder hver tiende sygdommen helt for sig selv og endnu flere involverer kun pårørende meget sjældent. Det viser en undersøgelse fra Diabetesforeningen, selvom det hjælper at tale om sin situation med de nærmeste. TEKST MICHAEL KORSBÆK FOTO FREEPIK.COM

Diabetes - uanset om der er tale om type 1- eller type 2-diabetes - griber ind i mange aspekter af hverdagen. Dermed påvirker sygdommen også de nærmeste. Det gælder i særlig grad for forældre til børn med type 1-diabetes, da de har et ansvar for behandling og overvågning af barnets tilstand, men i høj grad også partnere, kærester og andre pårørende for voksne med den kroniske sygdom.

2-diabetes, og derfor har han fået en særlig indsigt i vigtigheden af at tænke familien ind i hverdagen med type 2-diabetes og hvilke ressourcer, der findes i det allernærmeste netværk, når det gælder håndteringen af kronisk sygdom.

Diabetesforeningen anbefaler, at man inddrager sin familie og at man formidler viden og taler om de svære ting, der kan være forbundet med at have en kronisk sygdom. Men én ud af ti holder deres diabetes helt for sig selv, og et betydeligt antal involverer stort set ikke pårørende. Det kan for eksempel være, at man har fortalt, at man har fået diagnosen og så er det stort set ikke noget, man diskuterer yderligere. Det viser en undersøgelse, som Diabetesforeningen har foretaget blandt 968 personer med diabetes. Samme undersøgelse viser, at næsten halvdelen (47 procent) synes, at det er en udfordring at involvere de pårørende.

PARADOKSET VED AT TIE STILLE Selvom det at involvere pårørende kan have mange fordele, er det ikke uproblematisk, viser Diabetesforeningens undersøgelse: Således peger hver femte på, at pårørende opleves som for kontrollerende eller at sygdommen kommer til at fylde for meget i relationen. Og 28 procent frygter at gøre de pårørende bekymrede og holder derfor deres tanker og udfordringer for sig selv: ”Det er interessant, at hele 28 procent tager hensyn til de pårørende, fordi de er bange for at gøre dem bekymrede. Det paradoksale er, at mange af de pårørende allerede er bekymrede og ofte mere end det familiemedlem, der har diabetes. Og at det for mange faktisk kan afhjælpe bekymringerne i hele familien ved at tale om det,” siger Tue Helms Andersen.

PÅRØRENDE GØR HVERDAGEN NEMMERE Det står i kontrast til, at hver tredje oplever samarbejdet med pårørende om sygdommen som en støtte, der gør hverdagen med diabetes nemmere. ”I mange familier snakker man helst ikke om sygdom. Det er forbundet med dårlig stemning og noget, man helst vil undgå. Udfordringen er, at det efterlader hele familien med en masse bekymringer om det at have diabetes, og hvis man ikke snakker om det, er det svært at gøre noget ved,” siger Tue Helms Andersen fra Diabetesforeningen. Han har de seneste tre år stået for et særligt udviklingsprojekt om at inddrage familien i forebyggelse og behandling af type 2-diabetes. Som seniorprojektleder har han været ansvarlig for projekt PIFT - Pårørendeinddragelse, Forebyggelse og Tidlig opsporing i familier med type

FORÆLDRE UNDER SÆRLIGT PRES I familier, hvor et barn er ramt af type 1-diabetes, er påvirkningen stor. Blodsukkermålinger mange gange dagligt og ligeledes regulering med insulin flere gange dagligt er naturligvis en belastning for de forældre, der har ansvaret. Det kan ikke undgå at have store konsekvenser for en familie, at et barn får type 1-diabetes, og syv ud af ti forældre er så påvirkede, at det går ud over deres egen psykiske trivsel. ”Forældre har ikke noget valg. De bliver nødt til at involvere sig. Det er en kæmpe byrde og ansvar,” forklarer seniorfaglig rådgiver Tina Linaa fra Diabetesforeningen. Hun rådgiver mange familier, der har børn med type 1-diabetes og kender indgående til de særlige udfordringer, der følger med, når et barn rammes af den kroniske sygdom.

36 S U N DH E D A PR I L / 2018

Hun understreger, hvor vigtigt det er, at pårørende - uanset om de er forældre til et barn med diabetes eller er de nærmeste til en voksen med sygdommen - sørger for selv at være bevidste om, at opgaven som pårørende kan være belastende. Det er derfor vigtigt, at man ikke som pårørende glemmer sine egne behov og husker at lade op ved at gøre ting, der giver energi.

GODE RÅD TIL PÅRØRENDE • Spørg personen med diabetes, hvad vedkommende har brug for hjælp til. • Hjælp uden at overtage hele ansvaret. • Anerkend at du dybest set ikke ved, hvordan det er at have diabetes. • Anerkend at det er hårdt arbejde og ikke altid så nemt at styre sin diabetes. • Der skal også være tid og plads til dig, så fortæl om dine egne behov. Se meget mere om livet med diabetes og få flere gode råd til pårørende på diabetes.dk/ pårørende

ET SUNDT SAMARBEJDE

Disse sider bringes i samarbejde med Diabetesforeningen, der med sine 86.000 medlemmer er en af Danmarks største patientforeninger. Diabetesforeningen arbejder for at forebygge, helbrede og leve godt med diabetes. Se mere på diabetes.dk.


Kender du Slut med ømme fødder

?

Model L14

Model L2

Model Nat 6

Model Leta

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden.

-

at kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen områder belastes unødvendigt. Herved opnås en korrekt gangafvikling.

Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på tlf.: 47 98 15 33 e-mail: info@arcopedico.dk

se katalog på www.arcopedico.dk

NEDSÆT BLÆNDING FRA MODKØRENDE BILER

Modlys og blændende lygter kan være særdeles farligt i trafikken, specielt i regnvejr med ekstra lysreflekser. Men du kan både gøre det sikrere og mere behageligt ved at benytte OPHTAMIN KRILL+ LUTEIN.

1 kapsel dagligt, pris pr. dag kr. Blænding

Almindeligt kørelys

Studier viser, at Lutein i kombination med Krillolie optages optimalt i nethinden og reducerer blænding blandt hovedparten af deltagerne i undersøgelsen.

4,-

OPHTAMIN KRILL indeholder også zink, C - og E vitamin. Zink bidrager til at opretholde et normalt syn. C- og E-vitamin modvirker oxidativt stress.

Køb på www.eyecare.dk / 8698 6540

Tlf. 8698 6540 · www.deepseapharma.dk


H O S TA N D L Æ G E N

KOKAIN ØDELÆGGER TÆNDERNE Kokain bliver mere og mere udbredt i Danmark og det er dårligt nyt for tandsundheden. TEKST CHARLOTTE HOLST, TANDLÆGEFORENINGEN FOTO TANDLÆGEFORENINGEN

Kokainforbruget vokser i Danmark. Andelen af unge, der har prøvet kokain, er steget markant siden 2000 - især blandt unge mænd. I misbrugsmiljøet har kokain overhalet heroin og er blevet det foretrukne stof blandt narkomanerne. Det viser Sundhedsstyrelsens rapport ’Narkotikasituationen i Danmark 2017’. Kokain kan give psykiske, fysiske og sociale problemer og kan også ødelægge tænder og mund. Kokain giver syreskader, får folk til at skære tænder og øger risikoen for caries. Det skriver Tandlægebladet. Skaderne på tænder og mund afhænger af, hvordan man tager kokain. Hvis man smører kokain mellem overlæbe og tandkød, kan tandkødet trække sig tilbage ved fortænderne, så tandhalsene bliver blottet. Hvis man sniffer kokain, kan man få kronisk bihulebetændelse. Tager man kokain gennem længere tid, risikerer man, at skillevæggen i næsen nedbrydes og i visse tilfælde, at der opstår huller i ganen. Ifølge Anne Marie Lynge Pedersen, lektor og ph.d. fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, samt forfatter til artiklen i Tandlægebladet, findes der ingen tal på, hvor mange der får skader på tænder og mund på grund af kokain. Men flere udenlandske rapporter peger på, at tandproblemer som følge af stoffer bliver stadigt oftere forekommende. FORTÆL DET TIL TANDLÆGEN Da kokain kan give alvorlige skader på tænderne, er det

SÅDAN PÅVIRKER KOKAIN TÆNDER OG MUND • Nedbrydning af næseskillevæg • Hul i ganen • Tænderskæren • Syreskader • Lange tandhalse (tandkødet trækker sig tilbage) • Periodevis næseblødning og kronisk bihulebetændelse

38 S U N DH E D A PR I L / 2018

ekstra vigtigt at passe sine tandlægebesøg, så tandlægen kan opdage tidlige skader. Selvom det kan være svært, er det også en god idé at fortælle det til tandlægen, hvis man tager stoffer - også selvom det kun er engang imellem. På den måde kan tandlægen rådgive, så man nedsætter risikoen for skader på tænderne.

FAKTA OM KOKAIN • Kokain udvindes fra kokablade, primært i Sydamerika • Kokain er et centralstimulerende stof, der udøver sin euforiserende virkning primært ved at øge niveauet af signalstoffet dopamin mellem hjernecellerne • Rygning, indsprøjtning og snifning af stærke kokainforbindelser giver en hurtigt indsættende og kraftig rus med eufori. Dette varer nogle minutter, hvorefter der kommer en følelse af øget energi, idérigdom og psykisk velvære. Efter én time indtræder ofte rastløshed, angst og nedtrykthed • Kokain er meget afhængighedsskabende • Langvarigt brug af kokain kan medføre angst, søvnløshed, psykose, åndedrætsbesvær, blodprop i hjertet og/eller hjerterytmeforstyrrelser, hjerneblødning eller blodprop i hjernen samt epileptiske anfald. Kilde: Sundhed.dk

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne side er lavet i samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for at fremme den orale sundhed i befolkningen. Her kan du finde ny viden og gode råd om tandsundhed og mundhygiejne. Læs mere på tand­laegeforeningen.dk under ”Patienter” og ”Sygdomme og behandlinger”.


UNIK FERIEBOLIG

LEJE

SALG

www.casalucia.dk Casa.Sundhed.185x65 mm.indd 1

www.bolig-arenas.dk

FIND GAVEN HER

11/09/2017 11.04

www.kcpedersen.dk Annonce - sundhed okt 2017.indd 1

12/10/2017 08.14

VITAMINSPRAYS MED DOKUMENTERET GOD EFFEKT! VITAMINSPRAYS VIA MUNDEN NordicHealth’s vitamin sprays optages hurtigt og effektivt via mundslimhinderne.

Første gang jeg anvendte D-vitamin spray fra NordicHealth var for ca 2 år siden. Siden da har jeg og min mand anvendt Dlux3000 spray med 75 mcg pr. pust. Vi er meget tilfredse, eftersom vi begge mærker at det giver os ekstra energi, samtidigt er vi mere vågne og udhvilede i løbet af dagen”. HELLE THORSTED, KØBENHAVN

Stærk D-vitaminspray DLUX3000 D-VITAMINSPRAY → vores stærkeste D-vitaminspray → 1 spray om dagen indeholder 75 mcg D-vitamin → behagelig smag af perbermynte

Egnet for veganere BOOST B12-VITAMINSPRAY → tænd lyset i hjernen → god for hukommelsen → 1–4 spray om dagen indeholder 300–1200 mcg B12-vitamin → sødet med xylitol og smager af abrikos

Forhandles hos udvalgte Apoteker samt i helsekostforretninger.

Nordic Health Spray leverer vitamin og magnesium sprayer til de nordiske lande. Hvert eneste parti analyseres, før de sendes på gaden. Analyserne udføres af uafhængige laboratorier for at sikre en høj og ensartet kvalitet, samt for at dobbelttjekke, at emballagen og indholdet svarer til hinanden. Derudover modtager hvert parti et certifikat for renhed – og magnesiumsprayer forsynes med et anti-doping-certifikat.


A DV E RTO R I A L

Sund shopping

LEV MERE, TÆNK MERE

Drop grublerierne og slip fri af nedtrykthed og depression med metakognitiv terapi

Wellness til din krop og dit sind PURELAN BRYSTVORTECREME

Under amning er den fine hud på brystvorterne udsat for påvirkninger fra barn og vask. Medela PureLan100 brystvortecreme bidrager til, at opretholde hudens smidighed og naturlige fedtindhold. PureLan 100 indeholder 100% ren lanolin(uldfedt) der er renset og ultra ren. Den er helt fri for tilsætningsstoffer. PureLan 100 hypoallergen og er så ren at du ikke behøver at vaske brystet før amning. • Kun naturlige ingredienser • Lindrer og hjælper med at beskytte følsomme eller tørre brystvorter • Lægger en beskyttende barriere og opretholder hudens fugtighed • Sikker for både mor og barn: Behøver ikke at blive vasket af før amning • Kan også bruges på andre tørre hudområder

Metakognitiv terapi gør lige nu sit indtog verden over, og overalt er forskere begejstrede. Terapien har dokumenteret effekt på depression, og studier viser, at helt op mod 80 % bliver kureret for depression – og endda på rekordlav tid. I Lev mere, tænk mindre lærer psykolog Pia Callesen os, hvordan vi med de rette redskaber kan vinde kontrollen over vores tænkning og få livsglæden tilbage, så vi ikke blot lærer at overvinde depression – men også helt undgår at udvikle den. Læs mere på: https://www.politikensforlag.dk/ JP/Politikens Forlag, Tlf.: 3347 0707

Forhandlere findes på: www.medela.dk/locationfinder

SKIN ACTIVE Retinol + NAG Complex Forøg cellefornyelsen, og få en fastere og mere spændstig hud med fornyet glød Retinol + NAG Complex er et meget virksomt, dybdevirkende, serumlignende koncentrat, som kombinerer Retinol med patenteret NeoGlukosamin fra NeoStrata og hermed styrker hudens matrix, gør huden fastere og giver en jævnere hudtone. NeoGlukosamin intensiverer de volumenopbyggende og opstrammende effekter sammenlignet med brug af retinol alene. Mikroindkapslingen af retinol

giver maksimal stabilitet. Denne indkapsling betyder også, at der gradvist afgives retinol til huden, og hermed øges tolerancen for denne sammensætning, som har en relativt høj koncentration af retinol. Minimerer alderstegn og genskaber hudens spændstighed, fasthed og volumen, samtidig med at pigmentpletter minimeres, og huden får ny glød. Læs mere på: www.neostrata.dk Health & Beauty of Scandinavia Aps, tlf.: 3391 9148​

D-VITAMIN SPRAY MED DOKUMENTERET GOD EFFEKT En veldokumenteret D-vitamin spray som optages direkte gennem mundens slimhinder og ud i blodbanerne. Optagelsen sker uden om maven og er derfor ikke afhængig af optagelsen gennem maven. Dette sikrer en garanteret optagelse. En bruger af produktet har udtalt følgende: “Første gang jeg anvendte D-vitamin spray fra NordicHealth var for ca 2 år siden. Lige siden har jeg og min mand anvendt Dlux3000 spray med 75 mcg pr. pust. Vi er meget tilfredse, eftersom vi begge mærker at det giver os ekstra energi, samtidigt er vi mere vågne og udhvilede i løbet af dagen” - Helle Thorsted, København www.nordichealthsprays.dk Tlf: 31720379

4 0 S U N DH E D A PR I L / 2018

NOVA TT LOTION

Nova TTO Lotion – Genopbygger huden fugtighed, så den bliver blød, smidig og mere modstandsdygtig. Lotion trænger hurtigt ind i huden, fedter ikke. Brug den efter barbering / hårfjerning for at mindske rødme og irritation. Efter kontakt med brændenælder for at mindske kløe og ved mindre hudafskrabning for at blødgøre. Yderligere information på www. novasel.dk eller 6323 0002 Forhandles hos Helsam / helsekostforretninger


A DV E RTO R I A L HUDPLEJESERIE MED BOTOX-LIGNENDE EFFEKT! Drømmer du om en fast og glat hud, vil du elske den nye unisex-serie LIFT4SKIN. Serien er lækker og luksuriøs og et sikkert alternativ til plastikkirurgi og injektioner. Den stærke effekt kommer fra en syntetisk peptid, SYN®-AKE, som efterligner virkningen af Waglerin-1, et tripetid fundet i slangegift. Slangegiften er berømt for sin evne til at lamme sit bytte, men effekten i SYN®-AKE er dæmpet og hæmmer i stedet muskelsammentrækninger og minimerer rynker. SYN®-AKE er guf for den aldrende hud, idet peptiden forbygger og udjævner rynker, regenerer og genopbygger kollagen, genetablerer hudens elasticitet og beskytter mod udefra kommende faktorer. Ved daglig anvendelse opnås et boost til hudens udstråling og spændstighed og du udskyder yderligere tegn på ældning af din ansigtshud. Effektiviteten er grundigt testet og dokumenteret i flere Internationale studier og peptiden har vundet prisen Swiss Technology Awards.

ELMEDISTRAL APPARAT

Elmedistraal-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbet. Blodcirkulationen bliver forbedret. Også muskelspændinger, sportsskader, knoglebrud og heling af sår er områder, hvor Elmedistraal-metoden er effektiv. Apparatet er til hjemmebrug. Læs mere på: http://www.elmedistraal.dk/ Elmedistrål A/S, tlf.: 2892 8404

Forhandles online hos matas og apotekerne. Pris 349-495 kr. Hent mere info på lift4skin.dk eller 7070 7337.

DRILLER MAVEN? Prøv Sylliflor - det smager bedre, end du tror

i

Bestil gratis vareprøver: biodanepharma.com tlf.: 75 555 777

Køb hos: Biodanepharma.com Helsekostbutikker Apoteket og Matas

SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller, der er nemt at spise på daglig basis for at opnå en regelmæssig fordøjelse.

Prøv - at sidde sundt i 2018 med aktive stole, der gi´r varierede siddestillinger Velkommen hos Stokke Center Aarhus & prøv det store udvalg i stole med aktive siddepositioner - der reducerer ømme kroppe og -belastningsskader. Stort udvalg & store rabatter på alle udstillings møbler. Forhør om en ekstra god mængderabat. · www.stokke-center.dk · info@stokke-center.dk

STOKKE CENTER AARHUS

Stokke Center Aarhus tlf.: 86 753 753 e-mail: info@stokke-center.dk www.stokke-center.dk


N AT U R E N K A L D E R I A P R I L

DET ER NU NATUREN EKSPLODERER Hvor har vi ventet på det længe! Foråret. Den lyse tid. Årstiden hvor alt pibler op af jorden, hvor fuglene begynder at synge igen og hvor dyrene bliver aktive og kåde igen. Solen er ved at få magt, dagene er længere og lysere og inspirerer mange af os til at komme ud og udforske alt det, der er derude i naturen. TEKST TRINE SØRENSEN, NATURVEJLEDER FOTOS COLOURBOX & PIXABAY

Nu kan vi for alvor se, hvordan planterne pibler op af jorden. Det startede allerede i vinterens sidste måneder i februar og marts, men det tager for alvor fat her i april. Gik man i starten af året ud og fejede de visne blade væk fra et stykke skovbund, kunne man mange steder se de spæde nye lyse spirer komme ud af tykke anemonerødder. Spirerne har siden da ligget godt pakket ind i det isolerende lag af visne blade i skovbunden. I marts kiggede anemonens første blade op over bladdækket og de første anemoner springer så ud i marts og storblomstrer i april. Det er nu, at man skal tage ud for at se det skønne syn af helt hvide anemonedækkede skovbunde. Anemonerne har travlt, for de skal nå at samle nok energi fra solen, ned i deres tykke rødder, inden træernes blade springer ud i slutningen af april. Når først bøgebladene er sprunget ud, vil de skygge for det sollys, som anemonerne har brug for til at få fyldt deres energidepot i rødderne op. Det er nemlig dette energidepot, der gør, at anemonen kan spire så tidligt på året, som de gør. Man kan egentlig sige, at anemonen her i det tidligste forår har taget en ’madpakke’ med fra sidste forår, som den kan ’spise’ af. BØGEN SPRINGER UD Kort tid efter springer bøgen ud. Vi skal ikke ret mange år tilbage, før det skete i maj, men indenfor de seneste år er det sket tidligere og tidligere. Sidste år sprang de

42 S U N DH E D A PR I L / 2018

allerførste bøge ud 1. og 2. april vidt forskellige steder i landet. Men man skal som regel helt hen sidst i april, før man har den helt utroligt smukke neon-grønne bøgeskov. Det gør godt for krop og sjæl at gå ture under dette skønne grønne bladudhæng. Vidste du, at bøgen får blomster? Den blomstrer samtidig med løvspring. Hanblomsterne falder af efter en uges tid og kan ligge i skovbunden i tykke lag. ET SIKKERT FORÅRSTEGN I det tidlige forår begynder fuglene for alvor at synge igen. De vil med sangen gerne tiltrække en mage og markere deres territorier. Sådan en tidlig aprilmorgen kan man i skumringstiden være vidne til en sand underskøn koncert af alverdens fuglestemmer, der på smukkeste vis fylder naturen i de tidlige morgentimer. En lidt mere voldsom lyd kan i april godt blande sig i koret. Det er spætten, der larmende hakker i træerne. Det lyder måske knap så smukt som fuglesangen, men det har samme formål: at tiltrække en mage og markere et territorie. Når foråret begynder vil mange af vores trækfugle vende tilbage. Når vejret er lunt nok til, at de kan finde føde og begynde at parre sig igen, dukker de op. Et af de helt sikre forårstegn er, når landsvalen kommer tilbage og det sker ofte i april.


N AT U R E N K A L D E R I A P R I L

FRØER OG TUDSER LÆGGER ÆG

Kommer du ned til et vandhul eller en sø her i april måned, kan du være heldig at rende ind i det helt store træf. Paddetræf. Frøer og tudser formerer sig nemlig her i april måned. Ofte ser man en lille hantudse, der klamrer sig til en noget større hun, som kan gå rundt med den på ryggen i længere tid. Grunden til hans påtrængende adfærd er, at han gerne vil være den, der bliver den heldige, der befrugter hendes æg, når hun lægger dem i vandet. Når tudserne lægger æg, kommer de ud i lange slimbånd. Når frøer lægger æg, ligger de i store slimklumper.

AKTIVITETER I FORÅRET

Der er rigtig mange aktiviteter, du kan lave ude i naturen om foråret. Her vil jeg anbefale to. Prøv at spise forårsnaturen og prøv at tage ud for at se de økologiske køer, der bliver lukket ud på græs. SPIS I FORÅRET Mange af de grønne planter, der pibler op af jorden i foråret, kan spises og er rigtig sunde. De er fyldt med vitaminer og mineraler. I gamle dage, hvor man ikke havde køleskab og frysere og derfor ikke kunne gemme grønt, trængte folk virkelig til et vitamintilskud i det tidlige forår. Derfor brugte man ofte de nye grønne forårsspirer i maden. Det kan du også gøre. Prøv for eksempel at plukke nye skud fra brændenælde, skvalderkål, vejbred, tusindfryd, ramsløg, løgkarse og mælkebøtter og brug dem i din madlavning. Du kan for eksempel lave tærter, supper, stuvninger eller boller med disse vitaminfyldte grønne planter i. ØKO KØER KOMMER PÅ GRÆS Det er en kæmpe stor oplevelse for hele familien at se de økologiske køer blive lukket ud på græs efter en lang vinter i staldene. De hopper og danser af glæde og kådhed og man bliver bare så glad i låget af at se på det. Det er livsglæde i fuld udfoldelse. I år sker det den 15. april. På www.økodag.dk kan du gå ind og finde en gård i nærheden af dig, hvor du kan komme ud og se dette skønne skue.

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

S U N DH E D A PR I L / 2018 43


S EXO LO G E N S K LU M M E

LYKKELIGE PARFORHOLD ÅR IND OG ÅR UD

Det er ikke så tit, at man møder par, der har været sammen i 50-60 år mere. Hvordan gør man det? Hvad er mon hemmeligheden bag? Hvad har jeg gjort forkert. Jeg når ikke at være sammen med den samme i 65 år? Ja, så kan man spørge sig selv: er det det jeg ønsker? TEKST SEXOLOG, MARIANNE EGENSE FOTO COLOURBOX

Som sexolog og parterapeut møder jeg mange mennesker, der har det svært i deres forhold. Det ’perfekte’ forhold bliver ofte undermineret af den leverpostejsfarvede hverdag med job og børn, konflikter, de høje forventninger mange har til partneren, forestillingen om at man skal være lykkelig 24/7 og en egoistisk forestilling om, at ’mine behov er vigtigst’ og de skal indfries.

partner og ikke tror eller har indstillingen, at han/hun kun er ude på at genere én. Det er en god, positiv og kærlig tilgang at have til sin partner. Det er vigtigt at sætte ord på sine behov. Ens partner er ikke tankelæser og ved ikke hvilke behov, som man har i forskellige situationer, selvom man har den overbevisning, at det må han/hun da efterhånden vide. Hjælp hinanden. Kommunikation er et must hele livet.

Mange ønsker en kærlighedsrelation og har en forestilling/ drøm om og forventninger til det ’perfekte’ forhold. Men det kommer ikke bare dumpende fra himlen de næste 60 år. Det er et ’hårdt’ og kærligt arbejde. Det er forelskelsen og kærligheden, der gør, at vi vælger hinanden til og danner par. Det er respekt, ansvar, ligeværd og ubetinget kærlighed, der gør, at forholdet holder år ind og år ud og det er begges ansvar. Jeg møder heldigvis også mange, der er rigtig gode sammen i deres parforhold. Hvad er det så, de gør, og som de har fokus på og prioriterer?

Vi udvikler os så vores behov ændres. Vi skal kunne håndtere konflikter livet igennem, også selvom det kan være svært og man er bange for at såre. Vær ærlig. Det er vigtigt, at vælge hinanden til. Brug tid sammen og oplev sammen. Spørg også ind til din partners interesser: det er en anden måde at vælge ham/hende til.

RÅD TIL DET GODE PARFORHOLD Det er vigtigt, at man tager ansvar for sin egen lykke og ikke forventer, at ens partner fylder én op og gør en lykkelig. At være lykkelig sammen har med indstilling, ansvar og vilje at gøre. Det er vigtigt at elske sin partner, som han/hun er. Acceptere og sætte pris på ham/hende præcis som han/hun er. Ubetinget kærlighed. Det er vigtigt at respektere vores forskelligheder - det er så let at sige, men sværere at ’udøve’. Man skal mene, føle og ville det. Lyt, vis tillid, vær åben, vær tolerant, vær rummende og vær nysgerrig - også selvom du ikke altid forstår. Husk - måske ved du ikke altid bedst. En klog mand har sagt: ”Du ser mig ikke, som jeg er, så du elsker mig ikke”. Det er vigtigt, at man prøver at se det bedste i sin

44 S U N DH E D A PR I L / 2018

Det er vigtigt at vise din kærlighed. Kærligheden skal dyrkes og plejes. Sig kærlige, rosende og/eller anerkendende ord, giv berøring, brug tid sammen, vær nærværende og snak om små og store ting og de dybere og oplev fortroligheden og føl samhørigheden. Vær kærester - det er godt for kærligheden og jeres sexliv.

OM EKSPERTEN

Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu


tid til

Velvære Velsmurt

– Spis dig fra gigt, skader og andre plager i dine led MARTIN KREUTZER & SIMON WEISD ORF Er du træt af smertende led, er kosten et af de vigtigste områder at fokusere på. Rigtigt grebet an kan du ved at skrue op for bestemte madvarer – og ned for andre – få kroppen til at fungere som den velsmurte maskine, den fra naturens side er skabt til at være. Med bogen Velsmurt får du Danmarks første antiinflammatoriske manual til, hvordan du holder dine led velsmurte og smertefri med helt naturlige midler. Derudover får du 57 nemme opskrier med ekstra antiinflammatorisk effekt.

Lev mere, tænk mindre

– Drop grublerierne og slip fri af nedtrykthed og depression med metakognitiv terapi PIA CALLESEN

Metakognitiv terapi gør lige nu sit indtog verden over, og overalt er forskere begejstrede. Terapien har dokumenteret effekt på depression, og studier viser, at helt op mod 80 % bliver kureret for depression – og endda på rekordlav tid. I Lev mere, tænk mindre lærer psykolog Pia Callesen os, hvordan vi med de re‡e redskaber kan vinde kontrollen over vores tænkning og få livsglæden tilbage, så vi ikke blot lærer at overvinde depression – men også helt undgår at udvikle den.

POLITIKENS FORLAG


FA M I L I E B R E V KA S S E N

Giv plads til hinanden -OGSÅ I SEXLIVET Sundheds familierådgiver giver i denne måned svar på en læsers udfordringer med at have mindre lyst til sex end sin mand. Inge Temple gør blandt andet opmærksom på, at vi først og fremmest skal have plads til at være den, som vi er, sammen med den anden. TEKST INGE TEMPLE FOTO COLOURBOX

Spørgsmål 1 Kære inge Jeg skriver til dig om et problem, som min mand og jeg har haft i lang tid, flere år faktisk. Vi har været gift i 9 år og vi har et godt liv uden de store problemer. Men der er et område, hvor forholdet har det svært. Og det er vores sexliv. Min mand har langt oftere end jeg lyst til sex og det går ham på, at det næsten altid er ham, der tager initiativet. Han klager over, at jeg aldrig har lyst til sex. Aldrig er så meget sagt - men han har helt ret i, at jeg sagtens kan leve med, at der går både uger og måneder imellem, at vi har sex. Er det meget unormalt? Sådan føler jeg det i hvert fald, når jeg taler med min veninde om det, for sådan er det ikke hjemme hos dem. I starten af vores forhold var det anderledes, men det er ikke, fordi jeg elsker ham mindre eller fordi den sex, som vi har, er dårlig. Jeg har bare ikke så meget lyst og jeg ville ønske, at jeg kunne ændre på, hvordan jeg har det. Jeg er bange for, at han vil blive træt af mig, når jeg har det sådan, også selvom han siger, at det bliver han ikke. Men jeg kan mærke hans skuffelse, når jeg afviser ham. Har du nogle gode råd til os? Hilsen Merete, 42 år

46 S U N DH E D A PR I L / 2018

Svar: Kære Merete, Tak for dit brev, som jeg har afkortet lidt. Lad mig starte med at sige NEJ, du er ikke unormal. Vi mennesker har det, som vi har det, og det er der intet i vejen med. Jeg har talt med mange, både kvinder og mænd, der har samme problem som dig og din mand. Også hvor rollerne var byttet om. I vores parforhold har vi ofte forskellige behov, meninger og indstilling. Det kan for eksempel handle om, hvordan vi omgås vores børn, vores præferencer for ferietyper, for eksempel strandferie eller aktiv ferie, og selvfølgelig vores seksuelle forhold. Ikke bare frekvens, men også typen af sex. Vi bliver jo ikke ens, blot fordi vi elsker hinanden - heldigvis. I et kærlighedsforhold skal vi først og fremmest have plads til at være den, som vi er, sammen med den anden. Et forhold hvor vi gentagne gange overskrider vores egen grænse, for at tilpasse os vores partner, vil ikke være et sundt forhold i længden. Det vil i hvert fald kræve sin pris, oftest i form af følelser, som for eksempel handler om ikke at være lykkelig, at være den der altid giver for meget eller lignende. Derfor er det vigtigt, at vi er gode


FA M I L I E B R E V KA S S E N

til at afgrænse os selv og være klare i spyttet om, hvem vi er, hvad vi står for og hvad vi vil være med til. Når det er sagt, så er de fleste forhold heldigvis også præget af parternes lyst til at være givende og tilgængelige for hinanden, både emotionelt og seksuelt med mere. Derfor har vi nogle gange ikke noget imod at gøre noget, blot fordi vi ved, at det gør den anden glad. Men vi må altid sørge for ikke at overskride vores egen grænse. En adfærd kan blive til en vane, når vi har haft den i lang tid. Derfor er det godt at afklare, hvad der gør sig gældende de gange, hvor du HAR lyst til sex: hvilke betingelser er til stede? Hvad er der gået forud, har I interageret med hinanden på en særlig god måde, hvordan har du det inde i dig selv: tanker, følelser med mere?

kan der alligevel godt ligge noget gemt, som påvirker dig. I samme boldgade er det vigtigt at finde ud af, hvilke behov I hver især søger at få dækket: handler det for din mand om den kropslige tilfredsstillelse, som kun kan dækkes gennem samleje? Og kan den dækkes på anden måde, for eksempel ved sensuel berøring med mere. Eller handler det for din mand for eksempel (også) om, at han føler sig elsket og begæret - og kan disse behov dækkes på anden vis, for eksempel gennem anerkendelse, kram og kys, alenetid uden børn eller lignende? På samme måde har du også underliggende behov, som du søger at få dækket bag dine handlinger og følelser.

I et kærlighedsforhold skal vi først og fremmest have plads til at være den, som vi er, sammen med den anden.

Er din sexlyst mest betinget af noget, som du tænker/føler/ gør eller er den mere betinget af ydre påvirkninger som for eksempel dit arbejdsliv, jeres hjemmeliv med børnene eller måske noget helt tredje? Og omvendt: hvad har været i spil de gange, hvor du har allermindst lyst til sex?

Det er en god idé, hvis din mand kan lave samme tankeøvelse. Så kan I lukke hinanden ind i tankerne, når I vil tale om emnet med henblik på at finde nye muligheder og en løsning på jeres problem, som I begge kan leve med.

Nogle gange er det dog sådan, at vi simpelthen ikke kan give den anden det, som han eller hun ønsker mest lige meget, hvor gerne vi ville. Så er det kunsten at være tro mod sig selv og samtidigt forstående overfor den anden. Der er mange måder at holde kærligheden intakt på, til trods for vores forskelligheder. Og til tider på grund af vores forskelligheder. Husk der er mange dygtige terapeuter, som også kan hjælpe.

Det kan også være vigtigt at finde ud af, om der ligger konkrete årsager bag din mindskede sexlyst. Du fortæller, at det ikke er selve den sex, som I har mellem jer, der er noget i vejen med. Og at du stadig elsker din mand. Derfor

@

Disse tankeøvelser er med til at øge jeres bevidsthed om, hvad det er, der er på spil, når det handler om jeres sexliv. Forhåbentlig vil det være med til at øge forståelsen for hinanden og måske endda gøre det muligt at finde frem til et sexliv, som I begge kan være tilfredse med.

Mange varme hilsener, Inge

Skriv til

INGE TEMPLE

Har du selv et spørgsmål om børn og unges mentale og sociale udvikling samt om familielivet generelt, kan du skrive ind til Inge Temple på redaktion@magasinet-sundhed.dk ET SUNDT SAMARBEJDE Inge Temple er coach og trivselskonsulent med speciale inden for arbejde med børn, unge og familier, især med temaerne trivsel, mobning og relationer. Formand for den frivillige landsforening Ung Uden Mobning. Læs mere på www.houseofheroes.dk.

S U N D H E D A P R I L / 2 0 1 8 47


KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DANMARK I TOP PÅ VERDENSPLAN Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft. Alligevel er rygning fortsat en udfordring. Ny britisk forskning åbner muligheder for at afdække kræft tidligere. TEKST MARIANNE VESTERGAARD, KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DANSKERNE OVERLEVER KRÆFT

En ny international undersøgelse viser, at Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft mest de seneste 15 år. Undersøgelsen, CONCORD-3, er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Lancet. Opgørelsen sammenligner femårsoverlevelsen for mere end 37,5 millioner kræftpatienter i 71 lande og gennemgår 18 forskellige kræftsygdomme.

Foto: colourbox

NYE TAL: FOR MANGE DANSKERE RYGER STADIG

Mere end hver femte dansker ryger. Det viser den nye årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen. Det betyder, at andelen af mennesker, der ryger, ikke har ændret sig de seneste seks år. For selv om mange har held til at stoppe med at ryge, kommer der stadig nye rygere til. Og de nye rygere er primært børn og unge under 18 år, viser tidligere undersøgelser. Undersøgelsen viser også, at hele 72 pct. af de nuværende og tidligere rygere ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om. Det er derfor vigtigt, at de, der ønsker at stoppe, får tilbud om hjælp til rygestop. For chancen for at blive røgfri er op til fem gange større, hvis man får hjælp. Rygere, der ønsker et rygestop, kan få gratis hjælp fra rygestoptilbud i kommunerne, hos Stoplinien og i rygestop-apps som E-kvit og Xhale.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne side er lavet i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der arbejder med en vision om et liv uden kræft – at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om kræft, forebyggelse og forskning på cancer.dk

48 S U N DH E D A PR I L / 2018

Generelt er overlevelsen steget i hele verden. Der forskes massivt i kræft og tidlig diagnose, og nye og bedre behandlinger indføres mange steder. Det har Danmark også fået gavn af, men når Danmark går mere frem end de øvrige lande, så skyldes det formentlig en massiv politisk indsats og milliardinvesteringer på kræftområdet: Siden 2000 har vi fået fire kræftplaner og i 2007 blev kræftpakkerne indført, som sikrer hurtig undersøgelse og behandling ved mistanke om kræft.

NY BLODPRØVE KAN FINDE OTTE KRÆFTFORMER Amerikanske forskere har foretaget en lovende afprøvning af en blodprøve, CancerSEEK, som tester for en lang række DNA-mutationer og proteiner, som stammer fra kræftceller og som findes i blodet hos kræftpatienter. Forskerne har afprøvet blodprøven på 1.005 personer med kræft i æggestok, lever, mave, bugspytkirtel, spiserør, tyk- og endetarm, lunge og bryst. Undersøgelsen viste, at testen kan udpege 70 pct. af kræfttilfældene på tværs af de otte kræftformer. Det bedste resultat fandt forskerne ved æggestokkræft, hvor hele 98 pct. af patienterne blev testet positive. Næsten lige så præcis var testen ved leverkræft, mens den udpegede 69 pct. af tilfælde af bugspytkirtelkræft. Testen blev også afprøvet på 812 personer, der ikke havde fået konstateret kræft. Kun syv af disse blev testet positive for kræft og blev altså kategoriseret som ’falsk-positive’. Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Science.


ANNONCE

Styrket Hårvækst Uanset om håret er kort eller langt, skal håret blive hvor det er! Med CRESCINA HFSC kan du genaktivere hårvæksten og stabilisere hårtab CRESCINA HFSC stopper ikke blot dit hårtab men stamceller og et særligt aktiv booster den naturlige hårvækst og gør samtidig det enkelt hårstrå tykkere og stærkere. Produktet virker mod alle hårtabslidelser; hårtab forårsaget af stress, hormoner, arvelighed, alder, graviditet, mm. Efter visse medicinske behandlinger, såsom kemoterapi, vil behandling med CRESCINA HFSC kunne aktivere hårvæksten umiddelbart efter endt behandling. Midlertidigt hårtab kan helbredes og behandles oftest inden for 2-4 måneder. Permanent hårtab derimod (oftest arveligt), kan ikke helbredes, men behandling med CRESCINA HFSC, kan udskyde hårtabs- og udtyndingsprocessen.

Nogle eksempler

Anne Sofie på 18 år og Henning på 57 år har begge gennemført en behandling med CRESCINA HFSC. Årsagerne til Anne Sofie og Hennings hårtabslidelser, er forskellige og CRESCINA HFSC er netop søgt afpasset dette og findes i forskellige styrker til afdækning af hårtab og hårudtynding (manglende hårgenvækst).

TYNDT HÅR OG STRESS RELATERET HÅRTAB Anne Sofie

Før

Efter 2 måneder

Før

Efter 4 måneder

Jeg har meget tyndt hår, og har altid haft det. Det blev endnu værre ifm eksamen hvor jeg tabte store mængder hår. Jeg har prøvet både laser og diverse shampoo’er samt hårkurer. Intet har rigtig virket, men efter jeg er begyndt at bruge CRESCINA er der begyndt at komme flere hår og mit hår føles kraftigere end tidligere.

ARVELIG HÅRUDTYNDNING Henning

Jeg lider af arveligt hårtab og i de seneste år er det blevet mere og mere synligt. Jeg blev ved et tilfælde introduceret til CRESCINA og jeg må sige jeg er overrasket over resultatet. Min frisør og venner er gået fra at påtale hvor tyndt mit hår er ved at blive til hvor fyldigt det nu er blevet.

Produktet sælges online hos matas.dk, webapoteket.dk apotekeren.dk crescina.dk og i håndkøb hos Matas medicare butikker og hos udvalgte apotekere.

Dokumenteret effekt

CRESCINA HFSC er testet på førende laboratorier i Europa og holder 9 internationale patenter. Testresultater efter 4 måneders behandling viser at testpersonerne fik mere end 6.300 nye hår og et reduceret hårtab på 46,8%. CRESCINA HFSC er afpasset I forskellige varianter og styrker i formler til mænd og kvinder.

Gratis hårbundsundersøgelse

I samarbejde med CRESCINA tilbyder Glostrup og Hadsten Apotek gratis og uforpligtende hårrodsanalyse og tilbyder samtidig kyndig vejledning i valg af variant og styrke.

crescina.dk

På crescina.dk kan du finde information omkring de fleste typer af hårtab, samt vejledning til valg af rette behandling.

Råd og vejledning hos DK importør Galaxa Pharma tel. 70 70 73 37 crescina.dk


P S Y K I AT R I

MOBNING FØRER VIDT

”Jeg blev mobbet næsten lige fra dag et i skolen,” fortæller Trine Petersen, for hvem mobningen har sat skelsættende spor i livet. TEKST NILS SJØBERG

E

fter 42 år ser Trine Petersen nu mulighederne i livet og kvaliteterne i sig selv. ”Jeg var meget stille og tilbagetrukken i skolen og et let offer for mobning. Jeg havde ikke nogen venner. Jeg var meget afhængig af min mor og havde et symbiotisk forhold til hende. Jeg ved ikke, om det var derfor, at de andre holdt mig uden for og fortalte mig, at jeg ikke duede til noget,” siger Trine Petersen, som tilføjer, at hun rent faktisk heller ikke følte, at hun havde noget at byde på. ”Jeg var dårlig rent motorisk til at bruge mine hænder og til fysisk leg som boldspil. Jeg følte mig virkelig umulig til alt. Måske var det derfor, at det lykkedes en lille gruppe piger at presse de andre i klassen til at mobbe mig, selvom de egentlig ikke havde lyst. De havde det heller ikke godt, men vi havde forskellige måder at vise det på.”

ALLE ER GODE TIL NOGET Trine Petersen har haft et langt liv på institutioner. Med spiseværing og selvmordsforsøg. I dag har hun fundet ud af, at hun rent faktisk duer til noget. Hun er blevet bedre til at

5 0 S U N DH E D A PR I L / 2018

Det er en hård kamp at komme til at elske sig selv og at acceptere sig selv. Men det kan godt lykkes at lære at elske sig selv for den, man er...”

dybt ind i sig selv for at finde det, man er god til,” siger Trine Petersen, som mener, at det er individuelt, hvordan man kommer dertil. acceptere sig selv, for den hun er. Hun har dog fortsat brug for faste rammer og for at få opmærksomhed. Så meget, at hun ikke kan forestille sig tanken om ikke at være på retspsykiatrisk afdeling. ”Det er en hård kamp at komme til at elske sig selv og at acceptere sig selv. Men det kan godt lykkes at lære at elske sig selv for

den, man er. Det kræver dog øvelse og en hård indsats for at overvinde det selvhad og den manglende accept, som også opstår af at blive mobbet,” fortæller Trine Petersen, som i dag nægter at tro, at der er nogen, som ikke er gode til noget. ”Et eller andet duer man helt sikkert til. Man skal granske sig selv og gå

”Jeg tror, at det er vigtigt at gøre sig selv synlig. Det er derfor, at jeg både skriver og maler i dag,” fortæller Trine Petersen, der har skrevet og udgivet to bøger om sit liv. Desuden har hun bl.a. lavet det maleri, som danner omslag til den første af bøgerne. ”Allerede som ung sad jeg i flere timer og skrev og skrev. Det var den eneste måde, jeg kunne abstra-


Målet var opmærksomhed og et råb om hjælp. Jeg var total desperat og følte mig presset til at gøre noget, for at omgivelserne kunne forstå mig,”

here fra min anoreksi. Jeg gemte mig på mit værelse og fandt ud af, at det hjalp mig at skrive,” fortæller Trine Petersen, der altid har drømt om at få udgivet en bog. ”Jeg fandt meget tidligt ud af, at det var det eneste potentiale, som jeg havde. Derfor var det meget meget stort for mig, da det lykkedes at få udgivet en bog.” OPLEVELSEN AF KÆRLIGHED For Trine Petersen har negativ kontakt været bedre end ingen kontakt i størstedelen af hendes liv. ”Jeg synes, at det var sjovt, når folk blev vrede på mig.” ”Første gang jeg slugte noget, havde jeg fortalt nogle frygtelige løgnehistorier om min far. Min mave skulle bløde og jeg skulle fjerne opmærksomheden, så jeg slugte et glasskår. Så fik jeg fokus fjernet fra det aktuelle problem.” Trine Petersen ved godt, at hun dør af sine selvskadende aktiviteter, næste gang hun sluger noget. ”Nu er det alvor. De har

P S Y K I AT R I

åbnet mig de første 20 gange. Jeg har et kæmpe brok, som jeg har levet med i 8-9 år. Jeg har ønsket at opleve en fysisk smerte frem for en psykisk smerte. Jeg har ønsket et andet liv. Det var mit krampagtige forsøg på at få et andet liv og så synes jeg, at det var spændende at få det lappet sammen, men nu er det slut, hvis jeg ikke skal dø af det.” Hun nyder trygheden på hospitalet og at være afskåret fra hele verden. ”Det bliver svært at komme ud derfra og det giver menneskelig omsorg og kontakt til andre mennesker at være indlagt. Derfor har jeg ønsket at blive det igen og igen,” fortæller Trine Petersen, der oplyser, at kontakten til hendes kæreste, der bor i bofællesskab i Nykøbing Sjælland, har lært hende, hvad kærlighed er. ØNSKER ACCEPT ”Jeg ville knække, hvis jeg fik at vide, at jeg skulle ud i verden i morgen,” siger Trine Petersen. ”Jeg lavede ildspåsættelse i to omgange, så jeg var helt sikker på, at de forstod, at jeg mente, at jeg ikke ville ud i et bofællesskab. Den ene gang i nogle håndklæder. Den anden gang i nogle gardiner, da jeg forsøgte at sige fra, men ikke blev hørt,” siger Trine Petersen, der har været indlagt på Retspsykiatrihospitalet i Slagelse, siden hun blev dømt for ildspåsættelse i marts 2012. ”Målet var opmærksomhed og et råb om hjælp. Jeg var total desperat og følte mig presset til at gøre noget, for at omgivelserne kunne forstå mig,” siger Trine Petersen, der ikke lægger skjul på, at ildspåsættelsen skulle fungere som et pressionsmiddel. ”Jeg mente ikke, at jeg

havde andet at gøre end at sætte ild på noget og sluge glasskår for at få lov til at blive spærret inde,” fortæller Trine Petersen, der i dag er en af de i alt 14 kvinder, som alle er forsvarligt lukket inde bag lås og slå på retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Afdelingen dækker domsanbragte kvinder fra hele Sjælland. NEMMERE AT ELSKE ANDRE Trine Petersens anbringelsesdom giver hende ro. ”Folk har taget afstand fra mig. Kræfterne slap op, når de så på mig. Min kæreste fik skyldfølelse, når jeg var selvskadende og begyndte at drikke.” ”I dag har jeg fundet ud af, at jeg har god støtte i personalet på afdelingen og jeg har brug for nogen, der tager sig af mig. De skal lytte og give mig feedback. Bekræfte mig i, at jeg er god nok. De

skal gøre alt andet end at mobbe mig og skal acceptere mig for den jeg er.” ”Jeg er nødt til at holde op med at selvskade, hvis jeg vil have et ordentligt liv. Jeg har kun haft et tilbagefald, da min kæreste og jeg var uenige. Derfor skal jeg passe på ikke at blive for afhængig ham. Det kan jeg ved at finde mig selv og finde lykken i mig selv. Derfor er det vigtigste af alt at have kærligheden til sig selv. Det finder man ud af, når man har været igennem så meget lort, som jeg har været - tæt på at dø. Så må det komme indefra. Man skal gøre nogle ting for sig selv, som man ved, at man er god til. Det gør det også nemmere at elske andre”, afslutter Trine Petersen.

S U N DH E D A PR I L / 2018

51


SUND KROP

TRÆN BINDEVÆVET Gennem enkle siddende og liggende stræk på 3-5 minutter stimulerer yin yoga bindevævet til at blive stærkere og mere fleksibelt. Du har nu mulighed for at blive inspireret til og få hjælp til øvelserne på Magasinet Sundheds hjemmeside, www.magasinet-sundhed.dk. Vi håber, at det vil styrke dine fødder og ankler. TEKST YVONNE HANSEN, INSTRUKTØR I YIN YOGA - MAGASINET SUNDHED Yin Yoga er en anden måde at træne kroppen på. Et intelligent supplement til muskel- og styrketræning, fordi Yin Yoga er træning af bindevævet. Bindevævet findes overalt i kroppen som et støttevæv for dine knogler, muskler, organer, blodårer, nerver - og helt ned på celleplan. Ledbånd, også kaldet ligamenter, forbinder leddene og sener forbinder muskler til knogler. Men hver eneste organ har også sit eget kammer af bindevæv. Ligesom en appelsin er inddelt i kamre helt ned i de små dele, så er alle muskelfibre, blodårer, lymfebaner og nerver pakket ind i en slags bindevævsstrømpe. Bindevævet er ansvarligt for kroppens struktur og organiserer vandet i din krop ligesom saften i en appelsin. Du er mest stiv i kroppen om morgenen eller når du har siddet stille længe. Det er, fordi bindevævet krymper automatisk lidt hele tiden. Det er en naturlig intelligens, kroppen har; den passer på os under forudsætning af, at vi i løbet af dagen har bevæget os så meget, at en lille krympning er nødvendig for, at vi ikke kommer ud af led. Yin Yoga er en nærværende indadvendt praksis, hvor du træner din tålmodighed, accept og vedholdenhed. Du bliver mere komfortabel i din krop og dit sind, og efterlades i en varig tilstand af ro og overskud. Yin Yoga er for alle uanset alder, køn og fysisk form. Yin Yoga er for dig. God fornøjelse! PROGRAMMERNE Du får her fire programmer fra bogen ’YIN YOGA - stræk dig til velvære, Vol. 1’ på hver 20 minutter. Du kan printe programmerne ud ved at trykke på dem, så du har noget at kigge på, mens du ser eller hører videoerne. 1. Fødder & Ankler - på www.magasinet-sundhed.dk 2. Hofte & Sæde - på www.magasinet-sundhed.dk fra maj 3. Lænd & Ryg - på www.magasinet-sundhed.dk fra juni 4. Nakke & Skuldre - på www.magasinet-sundhed.dk fra juli Bemærk, at det angivne antal minutter i hver stilling kun er vejledende. Flere af stillingerne kun på 2 minutter. Det

52 S U N DH E D A PR I L / 2018

skyldes ikke kun, at det er godt at lægge ud med 2 minutter i en ny stilling, men også at det samlede program kun varer 20 minutter i alt. Prøv med tiden at komme op på 3 minutter og efterhånden helt op på 5 minutter. Nogle kroppe egner sig kun til 1-2 minutter i en stilling, og de samme kroppe kan være i en anden stilling i 5 minutter. Vi ser ikke ens ud udenpå, og er det heller ikke indeni. Manglende smidighed skyldes ikke kun et ufleksibelt bindvæv, men også knoglernes beskaffenhed - din unikke anatomi - hvordan du er skabt. Respektér din krops signaler. Det handler ikke om at se ud, men at mærke strækket. Luk øjnene og mærk efter, hvor din grænse går i dag. HVAD SKAL DU BRUGE? Behageligt lunt tøj. Noget blødt at ligge på. Det kan være gulvtæppet, en plaid, et fleecetæppe, et vattæppe, en uldmåtte eller en yogamåtte. Til at støtte kroppen kan du anvende sofapuder, havehynder, sofa- eller stolehynder. Et tæppe til at tage over dig samt et bælte. Det behøver ikke være et yogabælte, det kan være et langt tørklæde. Det eneste, der er en god idé at investere i, er et par blokke.

OM EKSPERTEN

Yvonne Hansen er uddannet yoga- og pilatesinstruktør og har haft Yin Yoga som sit speciale siden 2007. Yvonne har et inderligt ønske om at inspirere alle til at komme ned på gulvet og få motioneret bindevævet uden at gøre det sværere, end det er. Hun har udgivet bøgerne ’YIN YOGA - stræk dig til velvære Vol. 1’ og ’YIN YOGA - stræk dig til velvære Vol. 2’, som er en fortsættelse af den første bog.


嘀䤀䐀匀吀䔀 䐀唀 䄀吀⸀⸀⸀

吀䤀䰀䘀␀刀䔀刀 匀䔀一匀䤀吀䤀嘀 䠀唀䐀  一䄀吀唀刀䰀䤀䜀䔀 一였刀䤀一䜀匀匀吀伀䘀䘀䔀刀㼀

嘀椀搀猀琀攀 搀甀 愀琀☠     ∠ 䄀琀㨀 䴀愀渀最攀 爀猀 昀漀爀猀欀渀椀渀最 椀 䌀漀氀漀猀琀爀甀洀 ⠀爀洀氀欀⤀ 昀氀攀爀攀      猀琀攀搀攀爀 椀 瘀攀爀搀攀渀攀渀 栀愀爀 最樀漀爀琀 搀攀渀渀攀 椀渀最爀攀搀椀攀渀猀 礀搀攀爀猀琀      椀渀琀攀爀攀猀猀愀渀琀 椀 愀欀琀椀瘀攀 栀甀搀瀀氀攀樀攀瀀爀漀搀甀欀琀攀爀⸀      䌀漀氀漀猀琀爀甀洀 䌀漀洀瀀氀攀砀Ⰰ 猀漀洀 瘀椀 愀渀瘀攀渀搀攀爀Ⰰ 攀爀 攀渀 瘀椀搀攀爀攀甀搀ⴀ     瘀椀欀氀椀渀最 最攀渀渀攀洀 昀漀爀猀欀渀椀渀最⸀     ∠     ∠ 䄀琀㨀 䌀漀氀漀猀琀爀甀洀 䌀漀洀瀀氀攀砀 椀渀搀攀栀漀氀搀攀爀 洀攀爀攀 攀渀搀 㤀  欀攀渀搀琀攀      漀最 渀搀瘀攀渀搀椀最攀 渀爀椀渀最猀猀琀漀昀昀攀爀⸀     ∠ 䄀琀㨀 䈀礀䰀礀欀欀攀 匀欀椀渀 䰀漀琀椀漀渀 洀攀搀 栀攀氀攀 ㄀㔀─ 䌀漀氀漀猀琀爀甀洀      䌀漀洀瀀氀攀砀 攀爀 攀渀 最漀搀 洀甀氀椀最栀攀搀 昀漀爀 愀琀 最椀瘀攀 昀氀猀漀洀 栀甀搀Ⰰ 搀攀渀      渀愀琀甀爀氀椀最攀 漀洀猀漀爀最 漀最 戀攀猀欀礀琀琀攀氀猀攀Ⰰ搀攀渀 昀漀爀琀樀攀渀攀爀⸀     ∠ 䄀琀㨀 䈀礀䰀礀欀欀攀 匀欀椀渀 䰀漀琀椀漀渀 攀爀 瀀爀漀搀甀挀攀爀攀琀 洀攀搀 搀攀 戀攀搀猀琀攀      欀漀氀漀最椀猀欀攀 漀最 渀愀琀甀爀氀椀最攀 漀氀椀攀爀⸀ 唀搀攀渀 瀀愀爀昀甀洀攀 漀最 洀攀搀 欀甀渀      攀琀 猀礀猀琀攀洀 欀漀渀猀攀爀瘀攀爀椀渀最⸀      倀爀漀搀甀欀琀攀琀 攀爀 最爀渀琀 椀 吀였一䬀匀 ᴠ欀攀洀椀氀甀瀀瀀攀渀ᴠ⸀     ∠ 䄀琀㨀 嘀椀 渀猀欀攀爀 愀琀 䈀礀䰀礀欀欀攀 猀欀愀氀 洀攀搀瘀椀爀欀攀 琀椀氀 愀琀㨀 䰀椀渀搀爀攀Ⰰ      栀攀氀攀 漀最 最椀瘀攀 猀甀渀搀 栀甀搀⸀

䬀戀攀猀 椀 䠀攀氀猀攀欀漀猀琀戀甀琀椀欀欀攀爀 漀最 椀 眀攀戀猀栀漀瀀猀

 嘀椀 愀渀戀攀昀愀氀攀爀 䈀礀䰀礀欀欀攀 琀椀氀 愀琀㨀     ⨀ 戀攀欀洀瀀攀 昀攀搀琀攀琀 漀最 甀爀攀渀 栀甀搀 猀愀洀琀 愀氀氀攀爀最椀猀欀攀 爀攀愀欀琀椀漀渀攀爀     ⨀ 爀攀瀀愀爀攀爀攀 猀欀愀搀攀瘀椀爀欀渀椀渀最攀爀 攀昀琀攀爀 昀漀爀 洀攀最攀渀 猀漀氀 漀最 戀爀渀搀琀攀 昀椀渀最爀攀     ⨀ 猀琀礀爀欀攀 愀氀搀爀攀渀搀攀 栀甀搀 猀愀洀琀 猀欀爀戀攀氀椀最 漀最 瀀攀爀最愀洀攀渀琀愀最琀椀最 栀甀搀     ⨀ 猀琀礀爀欀攀 猀愀爀琀 漀最 猀攀渀猀椀琀椀瘀 栀甀搀 猀愀洀琀 琀椀氀 愀琀 戀攀搀爀攀 栀甀搀攀渀猀      昀甀最琀椀最栀攀搀猀 戀愀氀愀渀挀攀Ⰰ 猀琀爀甀欀琀甀爀 漀最 渀愀琀甀爀氀椀最攀 猀甀渀搀栀攀搀      䬀戀攀猀 椀 䠀攀氀猀攀欀漀猀琀戀甀琀椀欀欀攀爀 漀最 椀 眀攀戀猀栀漀瀀猀⸀      ∠ 䈀礀䰀礀欀欀攀 匀欀椀渀 䰀漀琀椀漀渀 猀欀愀氀 戀爀甀最攀猀 洀漀爀最攀渀 漀最 愀昀琀攀渀 昀漀爀      戀攀搀猀琀攀 爀攀猀甀氀琀愀琀 猀愀洀琀 攀昀琀攀爀 戀攀栀漀瘀⸀

匀攀 瘀漀爀攀猀 栀樀攀洀洀攀猀椀搀攀 昀漀爀 礀搀攀爀氀椀最攀爀攀 椀渀昀漀爀洀愀琀椀漀渀Ⰰ 猀愀洀琀 昀愀挀攀戀漀漀欀猀椀搀攀渀 ᴠ戀礀氀礀欀欀攀ᴠ 吀氀昀⸀㨀 ㈀ 㠀㠀 㤀㠀㐀 


Tag hånd om egen

sundhed Vælg blandt mere end 20 forskellige CE mærkede og godkendte hjemmetest til hele kroppen: • Kolesterol • C Reaktivt Protein • Cannabis • Stofskifte • Prostata • Ægløsning • Helicobacter Pylori ...og meget mere…

Svar indenfor max

10 min.

Privat sygepleje Hovedstaden/Sjælland

+45 70 20 30 00

Midt- og Nordjylland Syddanmark

+45 70 20 86 00 +45 70 21 05 00

www.activcare.dk

Fås på apoteket eller læs mere på www.prima-test.dk

PRIMA-TEST.DK

Nem og sikker sundhedstest

MAGNESIUM ED H M Ø R E R D N I L Y SPRA D E L G O R E L K S U IM

Husk! Magnesium Recovery → god før, under og efter træning

Magnesium Sensitive → for følsom hud

Hjemmetestene er alle CE-mærkede og godkendt af Europæiske sundhedsmyndigheder til hjemmebrug. Læs brugsanvisningen før brug og konsultér læge for evt. behandling.

E, HURTIGTVIRKEND LØSNER BL.A. MUSKELKRAMPER PÅ 1-2 MIN

Som en professionel MMA fighter, coach og ernæringsterapeut, har jeg altid forstået hvorvigtig magnesium er for kroppen og hvordan magnesium er involveret i mere end 300 biokemiske reaktioner i kroppen. Jeg anvender NordicHealth magnesium sprays efter alle mine trænings sessioner og kan se forskellen bare efter et par dage. Efter flere år med hårdtræning, troede jeg at det var normalt med gå rundt med trætte muskler hele dagen, men med NordicHealth magnesiumsprays kan jeg hurtigere restituere mig. AMIR ALBAZI, MMA FIGHTER

Magnesium Original → stærk magnesium

0483

Magnesium Goodnight → beroligende

→ Med verdens reneste magnesium af farmaceutisk kvalitet. → Effekten og indvirkningen af NordicHealth’s magnesiums produkter er blevet bevist i forskellige studier.

Produktet sprayes direkte på huden, dér hvor problemet er. Forhandles hos udvalgte Apoteker samt i helsekostforretninger.

Nordic Health Spray leverer vitamin og magnesium sprayer til de nordiske lande. Hvert eneste parti analyseres, før de sendes på gaden. Analyserne udføres af uafhængige laboratorier for at sikre en høj og ensartet kvalitet, samt for at dobbelttjekke, at emballagen og indholdet svarer til hinanden. Derudover modtager hvert parti et certifikat for renhed – og magnesiumsprayer forsynes med et anti-doping-certifikat.


TEMA S M E R T E

Av av av...

SMERTE ER INDIVIDUELT Smertefølelsen er subjektiv. Den afhænger af psykiske, sociale og eksistentielle faktorer. De kommende fysioterapeuter er dog enige om, at der kan gøres noget. TEKST NILS SJØBERG FOTO COLOURBOX

”Hvilke faktorer påvirker vores oplevelse af smerte? Og kan vi gøre noget for at lindre smerten hos patienten.” Spørgsmålene er åbne og bliver stillet af Henrik Bjarke Vægter. Han er postdoc, PhD og netop i gang med sin undervisning om smerteundersøgelse og behandling på uddannelsen for fysioterapi. EN KOMPLEKS OPLEVELSE Spørgsmålene bliver diskuteret i grupper af de studerende og Henrik Bjarke Vægter konkluderer efter, at have hørt de kommende fysioteraputeres svar, at smerte er en kompleks oplevelse. Den består af fysiske og følelsesmæssige komponenter.

siger Henrik Bjarke Vægter. ”Kroppen har hæmningsmekanismer, som kan dæmpe smerteimpulser. Andre mekanismer forstærker smerten i visse situationer.” BRUG KROPPEN Målet med undervisningen er, at de studerende gennem små opgaver introduceres til undersøgelse og vurdering af forskellige relevante faktorer hos personer med smerte. De får desuden mulighed for at udveksle erfaringer: ”Vi oplever, at kroppen er på vagt og at følsomheden for smerter er skruet op på maksimum. Det er derfor vigtigt, at kroppens beskyttelsessystem bliver bragt til ro, ved at kroppen genvinder troen på at alting er, som det skal være. Man skal simpelthen ændre hjernens opfattelse af situationen.”

”Smertefølelsen er subjektiv: samme udløsende årsag kan give varierende grad af smerte hos forskellige personer”

VARIERENDE GRAD AF SMERTE ”Smertefølelsen er subjektiv. Det vil sige, at samme udløsende årsag kan give varierende grad af smerte hos forskellige personer”, påpeger Henrik Bjarke Vægter, der til dagligt indgår i smerteforskningsgruppen ved Smertecenter Syd ved Syddansk Universitet. I dagens anledning er han udlånt til undervisning på University College Lillebælt i Odense. Målet med undervisningen er at give fysioterapeuterne en nuanceret tilgang til forebyggelse, undersøgelse og behandling af kroniske smerter hos patienter med forskellige diagnoser.

FORSKELLIGE MEKANISMER ”Oplevelsen af smerte afhænger ikke kun af den smerteudløsende årsag, men også af egenskaber ved personen, der opfatter smerten. På denne måde bliver smerteoplevelsen et resultat af det, der udløser smerten, psykiske og sociale faktorer, tidligere erfaringer og eksistentielle faktorer”,

FORANDRINGER I HJERNEN ”Det kan være en god måde at træne kroppen med øvelser, som stimulerer kroppens egne helingsmekanismer. Det gør man bedst ved at finde nogle øvelser, som patienten har vanskeligt ved på grund af smerterne. Bevægelserne skal ændres ganske lidt ad gangen, så kroppen gradvist lærer at gøre tingene igen, uden at sætte smertealarmen i gang. Træningen skaber forandringer i de dele af hjernen, som fortolker impulserne fra ryggen og styrer følsomheden i smertesystemet. Det er disse forandringer i hjernen, der gør, at smerterne begrænses.” Undervisningen af fysioterapeuter på University College Lillebælt i Odense er godt i gang og de studerende byder ind med deres erfaringer. Fælles for dem alle er, at de er enige om, at smerte opleves forskelligt fra patient til patient.

S U N DH E D A PR I L / 2018 55


TEMA S M E R T E

N R . 0 3 // A P R I L 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser for

FØDDER & ANKLER SPIS DIG TIL EN

smuk hud Giv plads I SEXLIVET

TEMA:

LEV UDEN

VOLD PAS PÅ DIN

Hørelse

PUSLE HELMUTH:

”Før i tiden løj jeg for mig selv”

I Sundhed+ kan du i denne måned læse om hørelse. Kim Gjetting fik problemer med sin hørelse i en ung alder, og frygtede længe at han ville miste sin hørelse, indtil hans datter hjalp ham.

Smerte er en

NØDVENDIGHED

Hver femte voksne eller 850.000 danskere har kroniske smerter. Det er en plage, men det er endnu værre ikke at kunne mærke smerte. TEKST NILS SJØBERG FOTO COLOURBOX

Der findes mennesker, der er født uden smerteoplevelse. De bider sig i tungen uden at mærke det, skærer sig i fingeren uden at skrige eller får en blindtarmsbetændelse og opdager ikke, at den udvikler sig til bughulebetændelse. Det er direkte livstruende ikke at kunne føle smerte.” Sådan siger professor Troels Staehelin Jensen fra neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Troels Staehelin Jensen gør det således klart, at det er sundt at kunne mærke, når man hamrer sig over fingeren. SMERTE VIRKER ADVARENDE ”Nogle gange møder helten i en actionfilm en skurk, der er så snedigt skruet sammen, at han ikke kan føle smerte. Det gør det ekstra svært for helten at overvinde skurken, men det er ikke nogen fordel ikke at kunne føle smerte”, siger professoren, der konstaterer, at man først for alvor er i problemer, hvis man ikke kan føle smerte. ”Smerte er fra naturens side en sanseoplevelse, der fortæller os, at hvis man fortsætter ud af den vej, som man er kommet ind på, så sker der noget skrækkeligt. Ved hjælp af nerver får hjernen besked om, når man har ondt et sted og skal ændre adfærd.”

56 S U N DH E D A PR I L / 2018

AKTIVERER DELE AF HJERNEN Smerten aktiverer nogle dybe strukturer i hjernen, som har med angst, ubehag og lidelse at gøre. Det er områder i den forreste del af hjernen, der bliver aktiveret. De siger ifølge professoren ”prøv lige at lære lidt af det her, så du ikke gør det igen.” DET HJÆLPER AT BANDE ”Retter man sin opmærksomhed mod smerten, bliver den forstærket. Bliver man derimod distraheret lindres smerteoplevelsen”, fortæller Troels Staehelin Jensen, der også har dette overraskende råd: ”Hvis det gør ondt i fingeren, kan det hjælpe at bide tænderne hårdt sammen eller bande højlydt. Det er faktisk videnskabeligt bevist, at det hjælper at bande. Det hjælper dig med at blive afledt og tænke på noget andet”, siger han. KRONISKE SMERTER Mens det ville være farligt for os, hvis vi ikke kunne opfange de akutte smerter, er det en anden sag med de kroniske smerter, som ikke er opstået ved at slå sig over fingrene eller hamre benet mod et bordben. De defineres rent videnskabeligt som kroniske smerter, når de kommer og går i over seks

”Smerte fortæller os, at hvis man fortsætter ud af den vej, som man er kommet ind på, så sker der noget skrækkeligt. Ved hjælp af nerver får hjernen besked om, når man har ondt et sted og skal ændre adfærd” måneder. TJENER INTET FORMÅL ”De kroniske smerter tjener ikke noget formål og vi har svært ved at finde en videnskabelig begrundelse for, hvorfor de ikke bare holder op”, siger Troels Staehelin Jensen og tilføjer: ”Vi har også vanskeligt ved at forstå, hvorfor de kan være så forskellige fra person til person og må derfor se det som en sammenhæng mellem mange forskellige faktorer, som efter alt at dømme også hænger sammen med ens livssituation.” UBALANCE I SMERTECENTRET De kroniske smerter opstår, fordi der


”Der findes mennesker, der er født uden smerteoplevelse. De bider sig i tungen uden at mærke det, skærer sig i fingeren uden at skrige eller får en blindtarmsbetændelse og opdager ikke, at den udvikler sig til bughulebetændelse. Det er direkte livstruende ikke at kunne føle smerte” kommer en ubalance i hjernens smertecenter. ”Som udgangspunkt kan vi konstatere, at hjernen er en plastisk størrelse. Den kan ændre sig og nogle gange er denne plasticitet ikke gunstig for os.” Det kan blive en sygelig form for plasticitet, der aktiverer visse typer af nerveceller, der sender for mange elektriske impulser ud. KØRER MED FOR HØJE OMDREJNINGER Forskerne sammenligner hjernens evne til at mærke smerte med chokeren i en bil. ”I gamle dage havde bilerne en choker, der hjalp motoren med at komme i gang, men som man skulle skubbe ind, når motoren var oppe i omdrejninger. For patienter med kroniske smerter er det ligesom at have en hjerne, hvor chokeren ikke kan skubbes ind. Der er for mange nerveceller, der kører med

for høje omdrejninger”, forklarer Troels Staehelin Jensen. EN HVERDAG MED SMERTE Det skønnes, at 850.000 danskere har kroniske smerter. Smerterne hænger ofte sammen med lændesmerter eller ondt i benene. Overlæge Gitte Handberg fra Odense Universitetshospitals smerteafdeling oplever dagligt patienter, som har smerter, der er opstået efter et vrid, et løft eller en trafikulykke. SVÆRT AT FINDE ÅRSAGEN ”Men jeg står også overfor mennesker med kroniske smerter, hvor man ikke kan se, at der er en grund til, at det gør ondt. I de tilfælde ville det være oplagt at sige ’det kan da ikke passe, at den skulder, der blev opereret for seks år siden, stadig gør ondt. Kan patienten da ikke bare tage sig sammen?’ Men så let er det desværre ikke.”

OM SMERTE • Smerte er en ubehagelig fysisk og følelsesmæssig oplevelse, som fortæller dig, at din krop trues af eller udsættes for skade. • Man skelner mellem to hovedtyper af fysiske smerter: Nociceptive smerter og neurogene smerter. • Akutte og kroniske smerter er forskellige med hensyn til varighed og med hensyn til, hvordan personen oplever smerten.

INVALIDERENDE SMERTE ”Smerteoplevelsen er reel nok og den er ofte invaliderende. Derfor gælder det om at hjælpe patienten så godt som muligt. Det gør vi bedst med en tværfaglig indsats, hvor der er fokus på at lave løsninger for patienten, så hverdagen bliver til at holde ud”, siger Gitte Handberg, der desuden arbejder med at trappe patienterne ud af deres medicin og hjælpe dem med at få en hverdag til at hænge sammen.

STOP SNORKEN! Snorker du? Er du træt og uoplagt? Snorker din partner? Løs dit snorkeproblem med SnorBan. Få en god nattesøvn og vågn udhvilet! Stop din partners snorken! SnorBan – et effektivt middel mod snorken med dokumenteret effekt! Genvind din søvn – køb den i dag på www.snorban.dk Hurtig levering fra e-mærket butik.

Netbutik siden 1996 – godkendt af e-handelsfonden

Garanteret effekt eller pengene tilbage! SnorBan DK ApS • Dalgas Avenue 40B • 8000 Aarhus C • www.snorban.dk


TEMA S M E R T E

UDHOLDENHED hjælper på smerte Fysisk træning kan muligvis begrænse følelsen af smerte. Det viser to nye undersøgelser fra efteråret 2017. TEKST PETER JENSEN ”Vi har et håb om, at træning kan hjælpe os med at håndtere smerte”. Sådan siger Katrina Maluf fra San Diego State University, som står bag den ene af to undersøgelser, som præsenteres i det amerikanske College of Sports Medicine. Sammen med sine kollegaer har Katrina Maluf udforsket forbindelserne mellem daglig fysisk aktivitet og smertefølsomhed.

sultat af deres træning, og at dette også kan gælde andre, selvom de kun træner mindre.” Den anden undersøgelse, som også er omtalt i Sports Medicine, er udarbejdet af Martyn Morris fra Coventry University i England. Den tager afsæt i et cykeltræningsprogram, som han stod for første gang i 2015. ”Undersøgelsen viser, at flere af forsøgspersonerne øger deres evne til at håndtere smerte samtidig med, at de øger deres udholdenhed”, siger Martyn Morris.

”Det er velkendt, at nogle atleter har en højere smertetolerance end den øvrige befolkning. Det betyder sandsynligvis ikke, at de ikke kan føle smerte, men at de har lært at acceptere smerte på en anden måde end den almindelige befolkning”, fortæller Katrina Maluf og tilføjer: ”Det ser dog ud til, at atleter kan øge deres smertetolerance som et re-

Bradley Taylor, Ph.D., professor i fysiologi ved University of Kentucky College of Medicine kommer med seks forslag til at reducere sine smerter. 4. FORØG INTENSITETEN Motion øger produktionen af endorfiner. Men typen af ​​ træning betyder noget. ”Den bedste øvelse for endorfin-frigivelse er intens og/eller langvarig aktivitet”, siger Michele Olson, Ph.D., som er adjungeret professor i sportsvidenskab på Huntingdon College i Alabama. ”Gå en rask tur eller lav let spinning”, siger hun. ”Du vil opleve smertelindring fra den øgede cirkulation, da det bringer ilt og hvide blodlegemer til de områder, der oplever smerte.”

1. DRIK KAFFE Koffein reducerer muskelsmerter. Personer, der drikker to til tre kopper kaffe en til to timer før motion oplever mindre smerte end dem, der ikke har drukket kaffe. Foto Created by Freepik

5. DRIK ET GLAS VIN Forskning fra Douglas Mental Health University Institute anbefaler et til to glas vin dagligt, da det sætter gang i produktionen af endorfiner og andre naturlige opioide peptider.

2. ØVELSER I DAGSLYS UV-stråler øger din krops produktion af neurotransmittere, hvoraf nogle kan hjælpe kedeligt ubehag. Rygsmerter blev reduceret efter kun tre 30-minutters sessioner af dagslys. Sollys kan hæmme din krops produktion af serotonin, en neurotransmitter, der har vist sig at blokere smerteveje i hjernen.

58 S U N DH E D A PR I L / 2018

Foto colourbox

Foto colourbox

3. SVED MED VENNER I en undersøgelse udført af Robin Dunbar, professor i evolutionær psykologi ved Oxford University, fremgår det, at personer der dyrker motion i fællesskab kan udholde smerter meget længere, end dem der dyrker motion alene. Det skyldes, at vi frigiver flere endorfiner, når vi laver fælles træning, siger Robin Dunbar. ”Selv ved bare at tale med venner udløses ​​ endorfiner”, siger Robin Dunbar og tilføjer: ”Du øger din smertegrænse ved at være social. Du er ikke nær så følsom over for skader og det gør dig mere modstandsdygtig over for sygdom.”

6. SOV SOM EN BABY Forskningsresultater viser, at god søvn øger et menneskes evne til at kapere smerte. Forskerne ved ikke, hvorfor mangel på søvn øger smertefølsomhed. Bradley Taylor oplyser, at det kan have noget at gøre med, at stress, angst og depression stiger, når et menneske sover dårligt. Foto phduet- Freepik.com


HomeOptik’s

KONKURRENCE

Brillebus

• Autoriseret optiker, Anja Højager, besøger dig i privaten eller på plejecenteret med et udvalg på op til 500 brillestel • Synsprøve i eget hjem eller brillebussen, som har kørestolslift

VIND BIOFREEZE ® - GOD TIL, FØR OG EFTER SPORT

NYT

SUNDHEDSUNDERSØGELSE AF NETHINDEN

på Kører ter, F / d als Lollan ø, Møn, em Fejø/F nd og æ j S lla avn nh i Købe

Ring og bestil tid på 70 111 444

BIOFREEZE ® er en kølende smertelindrer baseret på 100 % naturligt mentol, som er et alsidigt og enestående produkt til udvendig brug, som anvendes ved smertende muskler og led, samt ved skader. BIOFREEZE ® letter smerten ved hjælp af koldterapi. Ved afkøling af musklerne dæmpes hævelse og ømhed, og smerten aftager gradvist derefter, da nervespidserne ikke længere irriteres af væsketryk. Behandlingen kan gentages med jævne mellemrum. Efter 2 til 3 behandlinger opnås den maksimale effekt. BIOFREEZE ® fås som 118 ml. tube, 89 ml. roll-on og 118 ml. spray. ØNSKER DU AT DELTAGE I KONKURRENCEN OM AT VINDE DETTE LÆKRE PRODUKT, SÅ GÅ IND PÅ VORES HJEMMESIDE WWW.MAGASINET-SUNDHED.DK

Besøg vores hjemmeside www.homeoptik.dk

Den rene lyd oplevelse trafik

fodtrin

scooter

ReSound LiNX 3DTM lader dig høre det hele Vores ører er skabt til at opfange lyd fra verden omkring os. Vi kan fokusere på en lyd, - men også hurtigt skifte fokus til en anden. Også en, der kommer fra en helt anden retning. Alligevel vil de fleste høreapparater kun lade dig høre den lyd, der kommer forfra. ReSound LiNX 3D efterligner den måde, det normalt hørende øre behandler lyd på, hvilket betyder, at du ikke bare kan høre de lyde, der kommer forfra, - men også fra siderne og bagfra.

RING PÅ 3940 1050 ELLER SE MERE PÅ AUDIOVOX.DK MOBILE HØRECENTRE I HELE DANMARK

tale fugle


HOS KIROPRAKTOREN

HYPERMOBILE LED KAN FØRE TIL MUSKEL- OG SKELETSMERTER

Er du hypermobil? Så er du ikke alene - næsten en tredjedel af alle voksne danskere har nemlig hypermobile led. TEKST CHRISTIAN ANKERSTJERNE, DANSK KIROPRAKTOR FORENING FOTO MAGASINET SUNDHED PRIVAT

Hypermobilitet er en arvelig tilstand, der kan føre til både muskel- og skeletsmerter. Mennesker med generelle hypermobile led besidder en overdreven evne til at forlænge sine led ud over den normale rækkevidde for bevægelse. Det ses især hos gymnaster, svømmere, balletdansere og musikere. Et nyt studie foretaget af forskere fra Syddansk Universitet, SDU, og Kiropraktorernes Videnscenter, NIKKB, har blandt andet undersøgt forbindelsen mellem hypermobile led og andre muskel- og skeletsygdomme. De har desuden set på, om hypermobile ledog skuldre påvirker livskvaliteten for patienterne. Det har vist sig, at hypermobile led og skuldre øger risikoen for øvrige smerter og skader i muskler og led i overkroppen og fibromyalgi. FOREBYGGELSE HJÆLPER Når hypermobile led har forbindelse med smerter i muskler og led

i overkroppen, er det ofte i hænder og håndled, men smerterne kan være hvor som helst i bevægeapparatet. For mange patienter stiger risikoen for at blive ude af stand til at udføre normale aktiviteter. Begrænsningerne i aktiviteterne kan i sidste ende føre til nedsat livskvalitet. Det er ikke farligt at gå til kiropraktor, hvis du er hypermobil. Kiropraktorens undersøgelse lægger stor vægt på at vurdere dine leds bevægelighed, hermed også om de virker hypermobile. Har du hypermobile led kan din kiropraktor efterfølgende hjælpe dig med træningsøvelser for at styrke og stabilisere leddene. DET KAN DU SELV GØRE Hold dine muskler stærke og vær bevidst om ikke at belaste dine led uhensigtsmæssigt. Det er nogle af de ting, du selv kan gøre for at forebygge gener ved hypermobilitet. Her har du nogle gode råd om, hvordan du selv kan forebygge de gener, der kan følge med hypermobilitet: • Sørg for at holde dine muskler stærke. Det gælder især ryg- og bugmuskler, lårmuskler, lægmuskler, musklerne omkring og mellem skulderbladene samt musklerne på halsens forside. • Vær bevidst om dine arbejdsstillinger, så du undgår at belaste leddene i yderstillinger. Det gælder både i forbindelse med arbejde, fritidsinteresser og hvile. En kiropraktor kan eventuelt instruere dig i, hvilke stillinger du skal undgå, og hvordan du træner dine muskler. • Undgå at ‘hænge’ i hofterne, vride i ryggen eller arbejde med bøjet ryg og strakte knæ.

6 0 S U N DH E D A PR I L / 2018

• Tænk over dine arbejdsrutiner - sørg for variation. • Vær bevidst om at løfte rigtigt. • Vælg et hensigtsmæssigt erhverv uden tunge/hyppige løft eller ensidigt gentagne bevægelser. • Hvis en bestemt bevægelse eller aktivitet giver dig smerter, er det en god idé at måle, i hvor lang tid du kan udføre aktiviteten uden gener. Afkort tiden med 25 procent og øg gradvist igen, efterhånden som symptomerne er længere tid om at vise sig. • Pas på fingre og håndled. Særligt udsatte er også fingre og håndled. Styrken i dine fingre kan trænes med simple klemmeøvelser, hvor du f.eks. klemmer omkring en blød bold eller et par tennissokker foldet sammen til en kugle. Du kan se fingerøvelserne på Magasinet Sundheds hjemmeside www.magasinet-sundhed.dk. Alternativt kan du købe særlige krammebolde beregnet til at træne fingrenes muskler. Krammebolden er god til store hænder og giver god modstand.

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne side er lavet i samarbejde med Dansk Kiropraktor­forening og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, der producerer og formidler ny viden om bevægeapparatet. Læs mere om kiropraktik på danskkiropraktorforening.dk og nikkb.dk


INDIVIDUELLE VANDRETURE, VALGFRI STARTDATO Rundt om Mont Blanc, Frankrig, Schweiz og Italien 7-9 dage West Highland Way, Skotland 6-9 dage Hærvejen, Jylland 4-7 dage BESØG Cinque Terre, Italien 7 dage HJEMME SIDEN Caminoen, fra Sarria til Santiago 7 dage OG SE V O RES Gendarmstien, Sønderjylland 5 dage FÆLLEST URE Salzkammergut, Østrig 5-8 dage MED Wicklow Way, Irland 6-10 dage T U R LEDER Camønoen, Møn 3-5 dage Dolomitterne, Italien 8 dage Pyrenæerne, Frankrig 7 dage

100% DA NSK REJSEBU REAU MED SPE CIALE I VANDR ING

Vandreture | Pilgrimsture | Rideture | Tømmerflådefærd | Kanoture

ER JERES FLISER KLAR TIL FORÅRET? Vi fjerner skidtet for dig.

ADAMSEN ALGEBEHANDLING

Fliser renses for 50 kr. pr. kvadratmeter med egne og godkendte produkter.

renser fliser og tage.

Arbejdet udføres grundigt og samvittighedsfuldt. Resultatet holder længe.

Prøv evt. en gratis prøverens på et par fliser.

Der efterbehandles altid med Nano-produkter, som sikrer kvaliteten.

Adamsens Algebehandling

RING NU TLF. 5036 1515

ADAMSENS ALGEBEHANDLING •

Tlf. 5036 1515

https://www.facebook.com/Adamsens-Algebehandling-721160098017343/

HELDINGgrafiker.dk

TURE FOR BØRNEFAMILIER Kano- og tømmerflådefærd i Sverige


ANNONCE

SÅRMIDDEL NU PÅ APOTEKET Effektivt middel til pleje og heling af bl.a. kroniske sår, diabetiske fodsår, forbrændinger, øjenbetændelse, virus og svamp

Microdacyn® fås som en hydrogel- og væske, hvor kroppens egen forsvarsmekanisme mod sygdomsfremkaldende bakterier er genskabt vha. ultrarent vand og fint raffineret kogesalt, som har gennemgået en elektrisk proces.

Microdacyn® øger ophelingstiden ca. 30 - 40 %, og ved brandsår er ophelingstiden op til 50 % hurtigere samtidig med, at tendensen til dannelse af arvæv nedsættes væsentligt. Produktet indeholder ikke skadelige stoffer og antibiotika. Microdacyn® reducerer antallet af bakterier i sår uden at indeholde skadelige stoffer eller lægemidler, hvorved det heller ikke kan skabe resistente bakterier. Produktet angriber multiresistente bakterier og bakterier, som danner biofilm. Microdacyn® nedbryder også effektivt vira og svampe. Microdacyn® angriber kun encellede mikroorganismer og ikke større cellestrukturer. Da produktet samtidig er hypotonisk, dannes der små huller i bakteriecellerne. Saltindholdet er højere inde i bakteriecellen end i Microdacyn® hydrogel- og væske, hvorved der trænger vand ind i bakteriecellen, indtil den ødelægges. Det er en effektiv måde at reducere antallet af bakterier. Den virksomme del i Microdacyn® er hypoklorsyre, som også er en naturlig del af det medfødte immunsystem hos mennesket og dannes af hvide blodlegemers makrofager, når de skal bekæmpe bakterier. Da produktet bygger på naturlige ingredienser, kan hydrogelen- og væsken forblive i såret uden at blive skyllet ud. Behandlingen egner sig også, inden for den professionelle behandling, til blottede led, brusk, ledbånd, sener, det indre øre. Ved behandling af f.eks. blæner på læben og i munden konstateres ændringer i strukturen allerede efter 10 - 15 minutter. Microdacyn er let at håndtere, og forbliver sterilt efter åbningen - også ved direkte berøring af f.eks. en pipette Huden kan tolerere produktet i en sådan grad, at det også kan benyttes til spædbørn, og der er ingen kendte bivirkninger.

FAKTA OM MICRODACYN®

• Microdacyn® indeholder ikke steroider eller antibiotika, hvorved der undgås resistente bakterier. Produktet er godkendt som medicinsk udstyr kl. IIB, og det kan derfor købes i håndkøb uden recept. • Den afgørende faktor for produktets funktion er indholdet af den patenterede - superiltede - hypoklorsyre (HOCI), som også er en naturlig del af kroppens medfødte immunsystem. • Microdacyn® er klar til brug, pH-neutralt, allergivenligt og har ingen kendte bivirkninger på mennesker. • Microdacyn® kan fås som en Wound Care sårskyllevæske og hydrogel til mindre sår, skrammer og rifter. • Microdacyn® bør, grundet sine alsidige anvendelsesmuligheder, indgå i ethvert hjemmeapotek • Læs mere på: www.diasence.dk

KAN ANVENDES TIL:

Microdacyn® hydrogel og -væske anvendes til pleje og heling af kroniske sår, diabetiske fodsår, Ulcus cruris (arteriel og venøse), inficerede decubitus sår, forbrændinger (1.ste, 2. og 3. grads), onkologiske sår, profylaktisk bakteriehæmmende ved akut opståede sår, Inficerede og nekrotiske traumatiske sår og operationssår. Produktet kan også effektivt anvendes til øjenbetændelse, bylder, akne og svamp i munden og på kroppen. SE INFORMATIONSVIDEOEN OM PRODUKTET PÅ: https://www.youtube.com/watch?v=lOS3dasGBXo


SUNDT & GODT

OPFORDRING TIL FÆLLES INDSATS

Flere og flere børn og unge kæmper i dag med psykisk sårbarhed og psykiske lidelser. Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside, hvor den konstaterer, at det er svært for de unge at få den rette hjælp. Styrelsen inviterer derfor regioner og kommuner til at søge om midler til at sætte ind med en tidlig indsats. Formålet er at give støtte til de børn og unge, som viser tegn på en psykisk lidelse, og som ikke har behov for en indsats i børne- og ungdomspsykiatrien, men for en intensiv indsats i nærmiljøet. Det kan være børn eller unge, som har lette tilfælde af spiseforstyrrelser, angst, depression eller udviser selvskadende adfærd.

Foto: colourbox

KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

STOR FORSKEL PÅ SUNDHEDSTILSTANDEN Flere unge mistrives og begynder at ryge. Over halvdelen af danskerne er nu overvægtige og 20 pct. er svært overvægtige og har et BMI på 30 eller derover. Det viser en ny national undersøgelse blandt mere end 180.000 danskere. Undersøgelsen viser desuden, at sundhed fortsat er ulige fordelt i Danmark. Der er på alle områder en stor forskel på sundhedstilstanden blandt personer med en kort uddannelse og personer med en lang uddannelse. Undersøgelsen er udarbejdet af de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.

MERE FOREBYGGELSE

Usunde vaner forringer prognosen for sygdomme og øger risikoen for, at der støder nye sygdomme til. Sådan skriver Region Midtjylland i sit materiale til kronisk syge. Regionen har netop fremlagt resultatet af et spørgeskema til 52.000 borgere fra 16 år og opefter. Undersøgelsen viser imidlertid, at de kronisk syge ved 15 ud af de 17 kroniske sygdomme dyrker mindre motion, er mere overvægtige end befolkningen som helhed, ryger mere og drikker mere. Regionen vil derfor satse mere på forebyggelse. KILDE: REGION MIDTJYLLAND

BRUG FOR FORSKNING Forskere på kræftområdet opfordres til at søge støtte til projekter, aktiviteter og netværk, der er nationalt forankret. Det vil sige, at de blandt andet skal inddrage parter på tværs af landet. Den samlede pulje for 2018 er på 5 mio. kr. Forskerne kan søge om op til 200.000 kr. til én aktivitet. De kan kontakte Louise Øhlenschlæger på 4014 1849, Danish Comprehensive Cancer Center. KILDE: DCCC

KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

OPSPORING AF UNGE MED SELVSKADE

Antallet af mennesker med spiseforstyrrelse og selvskade er stigende. Det er især unge piger under 18 år, der udgør en særlig risikogruppe. Det er derfor afgørende, at der findes gode og effektive redskaber og indsatser til at opspore mennesker, der har spiseforstyrrelser og skader sig selv. Regeringen har afsat 10,5 mio. kr. af satspuljen til at forebygge problemet og at sikre, at personen får den hjælp, der er behov for. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

FÆLLESSKABET SKAL STYRKES

Ældre hjemmehjælpsmodtagere, som også er ensomme, får nu mulighed for at få en kommunal ledsager til kommunale aktiviteter eller tilbud i frivillige foreninger. Det kan for eksempel være mandeklubber, ’cykling uden alder’, spisevenner, seniornetværk mv. Formålet med det nye fællesskabsklippekort er at støtte og styrke de ældres mulighed for at etablere fællesskaber med andre. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

S U N DH E D A PR I L / 2018 6 3


MAGNOFLEX®

Magnettopmadrassen - mod smerter, stivhed og søvnløshed GOD CIRKULATION - MINDRE SMERTER ffekt

eret e t n e m u k Do

t!

Medicinsk godkend

Under magnetfelt-påvirkningen udvider blodårer og -kar sig ganske svagt. Når blodlegemet optager mere ilt, får det en bedre aerodynamisk form samtidig med, at det mister evnen til at klæbe sig fast til andre blodlegemer. Dette er til gavn for blodcirkulationen og kan reducere risikoen for at blodårerne tilstoppes af blodpropper.

Få et bedre kredsløb med Magnocare by MAGNOFLEX® topmadras Kredsløbsforøgelsen måles med et blod-flowmeter og man har målt, at hastigheden kan forøges op til 4 gange. Målinger af blodtryk og puls viser, at disse IKKE ændrer sig nævneværdigt under og efter magnetfelt-påvirkningen.

HVAD KAN MAGNETTERAPI HJÆLPE MOD? • • • • •

Tunge og trætte ben Dårlig nattesøvn Kolde hænder og fødder Muskel- og ledsmerter Rygproblemer

• • • • •

Kramper om natten Spændingshovedpine Lav energi Ømme og stive led Muskelspændinger

Køb dine var e direkte på www.magnoc a Nemt og sikkre.dk ert

Bestil din Magnettopmadras på tlf. 8882 0637


Få en sund og forbedret søvn med Magnettopmadrassen! Grundlæggende drejer magnetfelt-terapi sig om, at kroppen tilføres mere energi. Behandling med magnetfelter kan blandt andet medvirke til at forbedre kroppens iltoptagelse, øge blodcirkulationen, forbedre kredsløbshastigheden, opløse smerteblokader og minimere muskelspændinger. Magnetfelterne reparerer ikke, men understøtter derimod menneskets selvlægende kræfter.

Ring og bes til N Vi sidder klar U til at modtag e din bestilling , på telefon 8882 063

ANNONC

7

Den eneste ægte type top-madras med bipolareveksel-magneter og patenteret sølvunderside, som dræber husstøvmider og sengelus 100%.

Gå ikke glip af vores super billige tilbud. Spar masser af penge – KØB NU! TOPMADRASSER: Mål: 90 x 200 cm Før kr. 4.193,Mål: 180 x 200 cm Før kr. 6.993,-

NU 2.995,NU 3.995,NU 4.995,-

PUDE: Mål: 80 x 40 cm Før kr. 1.393,-

NU

Mål: 140 x 200 cm Før kr. 5.593-

Spar1.198,Spar 1.598,Spar 1.998,-

995,- Spar 398,Magnet pude

Puden med magneter er til dig der ønsker afspændning i skuldre, nakke og hoved. Puden indeholder magnetterapi, der påvirker dit blod mest muligt og derved giver et bedre velbefindende.

Smerteblokader opløses.

Det område, der påvirkes af magneterne, oplever først en fuldstændig afslapning og derefter en smertelindring. Det er de specielle patenterede vekselmagneter, som kun findes i Magnocare by MAGNOFLEX® magnet-produkter, der inducerer en mikroskopisk magnetisk hvirvelstrøm i det forbipasserende blod og lymfe. Herved opnås evnen til at stimulere smerteblokader til fuldstændig opløsning. Hvirvelstrømmene påvirker desuden hud, muskler, led, sener m.v., når man bevæger sig under nattens søvn

eller www.magnocare.dk


NYT FRA REGIONERNE

FLERE PATIENTER I BEHANDLING Endnu engang har hospitalspersonalet behandlet flere patienter. Samtidig går det hurtigere med at få ordnet ledbånd i knæet og tilfredsheden med akutmodtagelser stiger. TEKST MATHILDE BUGGE, DANSKE REGIONER ILLUSTRATIONER CREATED BY FREEPIK.COM

FLERE PATIENTER BLIVER BEHANDLET

Fra 2015 til 2016 steg hospitalernes produktivitet på landsplan med 1 pct., viser en ny publikation fra Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet. Med en samlet produktivitetsvækst på én procent er stigningen dog lavere end foregående år. Siden 2003 har hospitalerne i gennemsnit haft en årlig produktivitetsfremgang på 2,3 pct. Ifølge Danske Regioner er tiden løbet fra ensidig fokus på aktivitet. Staten har suspenderet sit krav om 2 procents produktivitetsstigning - suspenderet fra og med i år. Kilde: Regioner.dk

TRE LØSNINGER TIL BEDRE SAMMENHÆNG Innovationsminister, Sophie Løhde, har besøgt de fem regioner. Målet har været at få viden om, hvor det kniber med at skabe sammenhæng i den offentlige sektor. Viden, som skal bidrage til et sammenhængsudspil, regeringen lancerer til foråret. Danske Regioner har tre forslag, ministeren bør få med i sit udspil: 1) Opdatér loven om sundhedsdata, så den ikke forhindrer samarbejde mellem regioner og kommuner. 2) Det skal være muligt at dele ansvaret mellem kommuner og regioner, når parterne løser fælles opgaver. 3) Regioner og kommuner skal betale fra samme pengekasse, når de løser opgaver i fællesskab. Det vil sikre mere sammenhæng i sundhedsvæsenet. Kilde: Regioner.dk Foto: Colourbox

TILFREDSHED STIGER HOS AKUTTE PATIENTER Tre ud af fire patienter på landets akutmodtagelser- og klinikker var i 2017 i høj grad tilfredse med den hjælp, de modtog. Danske Regioner vurderer, at god kommunikation fra personalets side spiller en hovedrolle. Patienterne synes især, at personalet er gode til at lytte, når de beskriver deres lidelse, at personalet giver letforståelig information og at personalet svarer fyldestgørende på spørgsmål. Det viser den ’Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, LUP’ om akutmodtagelserne, som er en årligt tilbagevendende måling af patienternes tilfredshed.

66 S U N DH E D A PR I L / 2018

KORTERE VENTETIDER TIL OPERATIONER

Det går hurtigere med at få ordnet ledbånd i knæet og blive opereret for nedsunken livmoder. Ventetiden til planlagte operationer er på et år faldet med tre dage gennemsnitligt i regionerne. Særligt i Region Nordjylland, hvor ventetiden længe har ligget et stykke over landsgennemsnittet, er der blevet barberet mange dage af ventetiden - hele 15 dage. Alligevel er ventelisten i Region Nordjylland stadig den længste blandt landets fem regioner. Det kan blandt andet tilskrives en længere periode med lægemangel i Nordjylland. Kilde: Regioner.dk


NYT FRA REGIONERNE SAMARBEJDE OM MERE FOREBYGGELSE

Kommunernes Landsforening har nu - ligesom Danske Regioner - offentliggjort et forebyggelsesudspil. Det er godt nyt for folkesundheden, mener Danske Regioner: ”Alle væsentlige parter bør nemlig samarbejde af hensyn til en sundere fremtid for danskerne”, siger Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Samarbejdet om rygestop er allerede intensiveret efter, at alle relevante patienter på hospitalerne nu bliver spurgt om deres røg- og alkoholvaner med henblik på at henvise til flere kommunale rygestop-kurser og alkoholbehandling. ”Forebyggelse er vigtigt, når vi bliver ældre end tidligere, hvis vi vil have et langt sundt liv og ikke bare et langt liv”, siger Ulla Astman fra Danske Regioner.

Foto: Dansk Arkitektur Center

Kilde: Regioner.dk

UDSTILLING OM FREMTIDENS HOSPITALER ET SUNDT SAMARBEJDE

Disse sider er lavet i samarbejde med Danske Regioner, der repræsenterer de fem danske regioner og deres interesser nationalt og internationalt. Læs mere om regionernes arbejde på regioner.dk

Danske Regioner og Dansk Arkitektur Center åbner døren til den nye udstilling ’Fremtidens hospitaler - Helende arkitektur’, der giver en forsmag på, hvordan fremtidens sygehusvæsen skal helbrede gennem arkitektur og smart design. Kunst, indretning og lys kan nemlig have betydning for patienters velbefindende. I første omgang får københavnerne glæde af udstillingen. Udstillingen vises på Dansk Arkitektur Center i København fra 10. januar til 29. april 2018, hvorefter udstillingen vil kunne ses andre steder i landet. Kilder: Regioner.dk og DAC.dk

• Må køres uden kørekort, - blot man er over 18 år • 70 km på en opladning • Hastighed op til 30 km/t. NYT GRATIS KATALOG RING OG BESTIL I DAG

BOOK EN GRATIS PRØVETUR PÅ

Tlf. 69 69 00 49

W W W. C L I M A C A R . D K


K RY D S O R D O G S U D O KU

MÅNEDENS KRYDSORDSGEVINST: Der er stillet fem eksemplarer af bogen KOST METOLOGISK ERNÆRING - Spis dig til en smuk og sund hud – fri for rynker, psoriasis og akne, udgivet af forlaget Muusmann. Ønsker du en smuk og strålende hud, skal du arbejde dér, hvor cremer ikke kan trænge ned. I KOSTmetologisk ernæring er løsningen at spise en kost, der giver sunde hudceller og en smuk hud – på kun 28 dage. Bogen har en værdi af 249,95 kr..

NR

1 . 0

A // J

MO

NU

TI O

AR

E & F

MA

BR

GA

KO N /

ST

UA

0 R 2

SIN

/ VE

18

ET

LVÆ

RE

NR. 0 2 // M AR

TS 20 18

MAG

LER liv MTA rer

SA r ænd

de

M OT I O

N / KO ST

/ V E LVÆ

: EN MA T E TE ER HED

SUDOKU SÅDAN DELTAGER DU De nummererede felter i krydsordsopgaven danner et kodeord, som du kan indtaste på magasinet-sundhed.dk/konkurrencer inden 27. april i 2018. Dermed deltager du i konkurrencen om månedens krydsordsgevinst (se ovenfor). På magasinets hjemmeside finder du også andre konkurrencer og masser af bonus-inspiration til en sundere hverdag. Løsning på marts måneds krydsordsopgave var VENTEVÆRELSER

6 8 S U N DH E D A PR I L / 2018

RE

5

E er øvels GREN FIN

gges reby an fo ed Såd ørh

k gles Kno

RR: CO IDA

s kred ngs otor” illin a c g i n Pe n om in m ”Mi er m EN IND GER SAN

PÅ US FOK NYT

9

øvelser

UDSKYD

ER DEME

NS

N R . 0 3 // A P R I L 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

SMIL &

ST O R T TEM A

MAGASINET

GLÆDE er den be

OM MO BNING Strøm på

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

MEDICdste IN

klen giv er MOTIO N cy

SPIS D

Godt i gAaGEN ng

”Giv dig lade digfrihed til at inspire re”

TINA MÜ LLER OG ADAM AAMANN , MADM AGASINE T:

6

øvelser for

SVÆR

ET

PÅ PAS

IG R SMEDVEND NØ

LET

ASIN

FØDDER & ANKLER SPIS DIG TIL EN

smuk hud Giv plads I SEXLIVET

TEMA:

11 gange om i din åretHørelse r postkasse fo LEV UDEN

VOLD

PAS PÅ DIN

399

-

R, ”Før i tiden Kløj jeg for mig selv” PUSLE HELMUTH:

+

Magasinet SUNDHED

med meget mere inspiration til en sundere og sjovere hverdag.


Microdacyn sårheling ®

BEKÆMPER INFEKTIONER OG HJÆLPER TIL OPTIMALT SÅRHELINGSMILJØ - INDEHOLDER IKKE ANTIBIOTIKA OG HORMONER! BL.A. AKTIV OVER FOR MRSA, BIOFILM, VIRUS OG SVAMP. Microdacyn® fremmer sårhelingsprocessen og er en alsidig løsning med mange anvendelsesmuligheder: • Forebyggelse af infektioner i akutte sår • Behandling af inficerede sår samt heling af kroniske sår • Aktiv overfor multiresistente bakterier, bl.a. MRSA • Er også velegnet til første-, anden og 3. gradsforbrændinger, mundsvamp og blæner, samt øjenbetændelse (også kronisk)

Microdacyn®: • Er et klar-til-brug produkt og pH-neutralt • Microdacyn® er en hypotonisk opløsning • Skaber ikke resistens • Er allergivenlig • Har ingen kendte bivirkninger på humane celler Microdacyn® fås som Wound Care sårskyllevæske, samt Hydrogel til sår, skrammer og rifter. Microdacyn® kan købes i alle landets apoteker.

Få mere information på: www.diasence.dk

DIASENCE Tlf: 20 22 36 45 on@diasence.dk www.diasence.dk


Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. Du opnår et optimalt resultat med NeoStratas klinikbehandlinger og den daglige hudpleje med NeoStratas produkter hjemme hos dig selv. De effektive behandlinger er skræddersyet til din huds behov. Det er enkelt, prisen er rimelig, og frem for alt er det meget effektivt. Hvis du går op i hudpleje og gerne vil se resultater – så kig indenfor i en NeoStrataklinik. Du bliver lykkelig over resultatet!

ANNONCE

NeoStratas professionelle peelingbehandling... Giver øget fyldighed og fasthed. Giver en jævnere hudtone. Minimerer rynker og fine linjer. Eksfolierer og minimerer urenheder. Normaliserer cellefornyelsen.

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 48 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic

Sundhed april 2018  
Sundhed april 2018