Page 1

N R . 0 3 // A P R I L 2 0 1 8 3 9 , 9 5 K R .

MAGASINET

M OT I O N / KO S T / V E LVÆ R E

6

øvelser for

FØDDER & ANKLER SPIS DIG TIL EN

smuk hud

Giv plads I SEXLIVET

TEMA:

LEV UDEN

VOLD PAS PÅ DIN

Hørelse PUSLE HELMUTH:

”Før i tiden løj jeg for mig selv”


Frisk og veloplagt Udnyt din naturlige energi med unikke produkter fra Solaray og få optimal udnyttelse af kroppens ydeevne*

*Rosenrod: Øger mental udholdenhed, giver bedre fysisk ydeevne, afhjælper træthed og tilføjer ekstra ressourcer i dagligdagen. All Energy: Giver overskud, 4 adaptogene urter + multivitaminer + L-Carnitin. Mega B-Stress: er et B-vitaminkompleks med ekstra høje doser af B-vitaminer, som giver kroppen energi og beskytter i pressede perioder. Vitamin C og magnesium er tilsat for at understøtte B-vitaminernes virkning på bl.a. energistofskiftet. www.naturenergi.dk Solaray købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt apoteker.

NDS

D o ku m e n tat i o n v i s e r at

nDs Probiotika i pulverform kan være op til 20 gange mere effektiv end i kapselform ®

Nutrient Delivery System

r støt te n u Dit imm r a forsv

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

t e raPe u t e r, h e l s e k o s t f o r r e t n i n G e r o G w e b s h o P s – o G u D va l G t e a P o t e k e r

Sundhed_Tværformat-Ann.indd 1

19/12/2017 17.04


INDHOLD

INTERVIEW

April 2018 TEMA: VOLD

20 VOLDEN ER KOMMET TÆTTERE PÅ Fra at være et tabu er vold i hverdagen og i ekstreme situationer nu kommet i fokus

22 VOLD I FAMILIEN Vold i parforhold og i familien er forbundet med skam og noget, de færreste taler om

24 FORELSKET I EN NARCISSIST?

6 Jeg har fundet en balance

Fokus på hvorfor det er skadeligt at danne par med en narcissist og hvordan man kommer ud af forholdet

40

70

48

72

DANSKERNE ER BLEVET BEDRE TIL AT INDBERETTE BIVIRKNINGER TAL ÅBENT OM DIABETES MED FAMILIEN

50 26 ALLE KAN BLIVE RAMT AF STALKING

MANGLENDE STØTTE GØR PÅRØRENDE SYGE

Den nye offentlige institution venter 4.000 kontakter i år fra bl.a. voldsramte og voldsudøvere

14

KÆRLIGHED OG SUNDHED

51 SMAGSSANSEN

52 HJERNEGYMNASTIK

54

16

56

30

LYKKELIGE PARFORHOLD ÅR IND OG ÅR UD

32

GEOGRAFI BETYDER ALT FOR DIN SUNDHED

36

TRÆN BINDEVÆVET

SPIS DIG SUND PÅ NATURLIG VIS DANMARK I TOP PÅ VERDENSPLAN

39

EN LUR PÅ VAGTEN ER GODT FOR VÆGTEN

MUSIK HJÆLPER DEMENTE

79

KOM GODT I GANG EFTER DIN GRAVIDITET

GIV PLADS TIL HINANDEN OGSÅ I SEXLIVET

75

DET ER NU NATUREN EKSPLODERER

ME - DEN EVIGE ‘INFLUENZA’ SPOT STOFSKIFTESYGDOMME HOS BØRN

DATTER SKABTE BASIS FOR HØREAPPARATER

76

Stalking er psykisk vold og har mange udtryksformer og kan ramme alle

28 LEV UDEN VOLD

HYPERMOBILE LED KAN FØRE TIL MUSKEL- OG SKELETSMERTER

80

FLERE PATIENTER I BEHANDLING

13, 34, 61

SUNDT OG GODT

OPSKRIFTER

58

43

62 64

FØDDER OG ANKLER

68

KOKAIN ØDELÆGGER TÆNDERNE

43 GRØNNE ASPARGES 44 SPIS DIG TIL EN SMUK OG SUND HUD


BLIV INSPIRERET PÅ NETTET Fra og med i dag har du mulighed for at blive inspireret til både fysisk og psykisk sundhed på www.magasinetsundhed.dk. Med den første af en række videoer om yin yoga kan du gå på nettet og blive inspireret til selv at styrke dit bindevæv. Yogainstruktør Yvonne Hansen inspirerer til et stærkt og fleksibelt bindevæv, som du selv kan bidrage til med øvelser hjemme i stuen. Du kan også læse om yin yoga her i magasinet og blive inspireret til et par af øvelserne. Udover yin yoga, som kan styrke din fysiske og psykiske sundhed, så har du også mulighed for at blive inspireret til sund kost på www. magasinet-sundhed.dk. Magasinets kostvejleder, Christina Bjørn, fortæller om de mange krydderurter og deres sunde egenskaber. Snart kan de alle købes i butikkerne. I månedens opskrifter går vi tæt på en række sunde og lækre opskrifter, som kan bidrage til en bedre hud. Det er blevet asparges tid og i Månedens Grønne fortæller vi om den store mængde af vitaminerne B6, folacin og C-vitamin, som grønne asparges indeholder. Derudover er de rige på kostfibre og antioxidanter og er en god energifattig grøntsag. SUNDHED arbejder sammen med:

MAGASINET

Sundhed+ April 2018, 4. årgang

Vi har ventet længe på foråret i år. Ekstra længe vil de fleste nok mene. Sammen med naturvejlederne går vi tæt på årstiden, hvor alt pibler op af jorden, hvor fuglene begynder at synge igen, i Naturen Kalder.

ISSN 2445-7604

I månedens tema går vi tæt på vold. Fra at være et tabu er vold i hverdagen og i ekstreme situationer nu kommet i fokus. Vold i parforhold og i familien er forbundet med skam og noget, de færreste taler om. Stalking er psykisk vold og har mange udtryksformer og kan ramme alle. Den nye offentlige institution, Lev Uden Vold, venter 4.000 kontakter i år fra bl.a. voldsramte og voldsudøvere.

Nils Sjøberg, dj

Pusle Helmuth, som de fleste over 40 år kender fra ’Min søsters børn’, har også oplevet livets hårde slag. I Interviewet fortæller hun om sit liv og om hvordan hendes erfaringer har bragt hende videre.

materiale@magasinet-sundhed.dk

Vi ønsker alle en god læselyst og hører meget gerne kommentarer. Vi håber også, at dette nummer vil give dig inspiration til at gå på nettet og få gode ideer til at dyrke både din egen og din families sundhed.

Kunde- og abonnementsansvarlig

God læselyst Nils Sjøberg

Udgiver Magasinet Sundhed Rytterknægten 6, 6000 Kolding Ansvarshavende redaktør nils@magasinet-sundhed.dk redaktion@magasinet-sundhed.dk Tlf. 5650 4050 Salgschef Anders Høgh Annonce@magasinet-sundhed.dk Tlf 2721 6909 Materialeansvarlig Anders Høgh Tlf.: 6054 0836 Artdirector og Layouter Danielle Bloch grafisk@magasinet-sundhed.dk

administration@magasinet-sundhed.dk Tlf. 2721 6909. Telefontid mandag – torsdag kl. 9:00-14:00 Administrativ ansvarlig Tlf.: 2721 6909 Pris og abonnement Stk. pris i løssalg 39,95 kr. Årsabonnement – 11 blade – 399,95 kr. inkl. Porto Halvårsabonnement – 6 blade – 240,00 kr. inkl. Porto abonnement@magasinet-sundhed.dk www.magasinet-sundhed.dk Vi tager forbehold for prisjusteringer Er magasinet ikke kommet? Tlf. 6054 0836 e-mail: administration@magasinet-sundhed.dk


Værdigt toiletbesøg - hele livet

Bruger du inhalator? Tjek, om du bruger den rigtigt på min.medicin.dk!

Jeg ønsker, at klare toiletbesøg uden hjælp fra andre – med mit nye Aspen Bidets, der skyller med tempereret vand og tørrer med behagelig varm luft.

J. Honoré Care ApS

Tlf. 75 56 32 44 www.honorecare.dk · mail@toilet-bidet.dk

DANSK ELCYKEL CENTER

SKÅN RYG OG KNÆ når du har opgaver i jord- og gulvhøjde

REPERATION, SERVICE, SALG OG OMBYGNING AF ELCYKLER Oplys koden Sundhed ved benyttelse af tilbuddet. Helt ny 2018 model fra Winther m 7 gear.

12.499,00,-

Du får gratis opgradering af batteriet med i dette forårstilbud

Kør cykelsæsonen ind på en ny elcykel fra DanskElcykelCenter. Her får du den bedste service. Find os her: Stationspladsen 1, 4690 Haslev. CVR: 38649876 Tlf 25241234

OneLeg 32 Skridsikring

319,69,-

Sædeovertræk 119,Havehandsker 169,Find forhandler eller bestil på www.oneleg.dk


INTERVIEW

6 | SUNDHED+


INTERVIEW

”J E G H A R F U N DE T E N BA L A NC E” To gange har Pusle Helmuth tabt 30 kilo ved at skifte livsstil. Siden har hun holdt vægten, selvom hun i mange år var afhængig af cola og chokolade. Sidste år lagde hun sukkeret på hylden og begyndte til Body SDS og dans, og nu har hun fundet en balance mellem sin fysiske og mentale sundhed.

TEKST: LOTTE DALGAARD FOTOS: BJØRN JAKOBSEN

Da Pusle Helmuth var fire år, røg hun cigaretter og drak godnatbajere i ’Min søsters børn’ filmene, hvor hun spillede den nuttede lillesøster i en børneflok på seks. Filmene gjorde hende til Danmarks største barnestjerne, hun nåede at medvirke i fem film og indspille 14 sange, hvoraf en af dem overhalede The Beatles på de danske hitlister. Der blev sågar fremstillet

en Pusle-dukke og hun blev brugt i diverse reklamefremstød, indtil hun fyldte ti år, og efterspørgslen pludselig stoppede. Ligesom i filmene blev der i barndomshjemmet hos hendes mor og to ældre halvsøstre ikke fokuseret på sunde vaner og Pusle husker ikke, at hun nogensinde har fået et nej, når hun bad om slik. Måske var det allerede i barndommen,

at hendes afhængighed af sukker blev grundlagt. I dag er sundhed for hende balancen mellem fornuft og nydelse kombineret med den eneste form for motion, der gør hende rigtig glad. ”Sundhed er for mig blevet et begreb, som jeg ser på en helt ny måde,” siger Pusle Helmuth Darville, som er hendes fulde navn, der i dag er en voksen kvinde på 55 år.

april nr. 03/2018 | 7


INTERVIEW ”Før i tiden løj jeg nok for mig selv og syntes, at vi da sagtens kunne have slik i huset på hverdage, spise en lille snegl til morgenmad og et stykke chokolade om aftenen og drikke en enkelt sodavand, bare vi spiste sundt. Men det, har jeg fundet ud af, ikke holder. Jeg har mærket, hvor dårligt det er at indtage sukker dagligt, fordi leveren, hvis funktion er at udskille vores affaldsstoffer i kroppen, er på overarbejde, når man konstant putter sukker i kroppen. Så sundhed for mig i dag er at spise en masse grøntsager, drikke grønne juicer og holde igen med sukkeret til hverdag.” Pusle døjede i mange år med hovedpiner, spændinger i nakken og pludselig, overvældende træthed. Hun havde svært ved at komme i gang om morgenen og var uoplagt og irritabel i løbet af dagen. I sommer blev hun introduceret til en Body SDS-behandler, der fortalte hende, at hendes symptomer højst sandsynligt skyldtes sukkerindtaget. På det tidspunkt drak hun en halv liter cola dagligt og spiste chokolade om aftenen. Plus det løse. Hun følte sig decideret afhængig af sukker før i tiden, men trangen er stort set forsvundet, siden hun begyndte på Body SDS og på at drikke grøntsagsjuicer hver dag - op mod en liter om dagen. Som bonus tabte hun otte kilo uden at røre en finger, som hun siger.

MERE OM PUSLE HELMUTH ○ Født 12. august 1962 ○ Uddannet lægesekretær ○ Arbejder på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Desuden indlæser hun bøger og reklamefilm ○ Mor til Simon på 25, Victoria på 15, og Albert på 12 år ○ Gift med Søren Venderby, som hun har kendt i snart 24 år ○ Datter af skuespillerne Jeanne Darville og Frits Helmuth ○ Har udgivet bøgerne ’En personlig historie’ fra 2004, hvor hun fortæller om sin opvækst og tiden som barnestjerne og ’Jeg er blevet klogere’ fra 2017, en reflekterende bog om blandt andet livet som voksen kvinde, tidlig overgangsalder, psykologtimer og skønhedsbehandlinger

8 | SUNDHED+

Hendes sukkerafhængighed sammenligner hun med andre former for afhængighed, for eksempel alkoholisme, som hendes far led af, og hun mener, at de to ting er nært beslægtet. Blandt andet fordi, der også er sukker i alkohol. ”Alle former for afhængighed af noget, man indtager, går ud over et organ i kroppen. Alkohol går ud over din lever og hjernen, rygning går ud over dine lunger og dit åndedræt, sukkeret går ud over leveren og bugspytkirtlen. Og det hele går ud over dit fysiske velvære og din mentale tilstand. Det er svært


INTERVIEW at slippe ud af afhængighed, men først og fremmeste skal man ville det. Og dernæst skal man have noget hjælp til det.” Hun går stadig til Body SDS hver fjerde uge, og det har vendt op og ned på hendes liv på flere måder. Hendes hovedpiner er forsvundet, og hun har meget mere overskud i hverdagen. Men også på det mentale plan har Body SDS skabt ændringer for Pusle. ”Filosofien bag Body SDS er, at vi har en masse følelser, som vi lagrer fra barnsben, og de sætter sig forskellige steder i kroppen, primært i maven. Forestil dig et løg med alle de mange lag uden på kernen. Og løgets midte er din egen kerne. Når jeg er til behandling, kan man sige, at behandleren skræller løget lag for lag. Jo flere gange, jeg er der, desto tættere kommer jeg til sidst på min egen kerne - mit sande jeg. På den

OVERVÆGTIG FLERE GANGE Pusle tog omkring 23-24 kilo på under sine tre graviditeter, men dem tabte hun bagefter, da hendes spisevaner igen blev normale efter ni måneder med trang til blandt andet smørebrød, sild og ristede pølser med brød. To gange i sin ungdom tog hun 30 kilo på, bare på grund af sin levevis. ”Jeg fik en amerikansk kæreste og vi gik meget i byen, levede et vildt luksusliv, gik ofte ud at spise og drak en masse Southern Comfort whiskylikør med Ginger Ale. Siden fik jeg en anden kæreste, der hjalp mig med at lægge min kost og livsstil om. Han sørgede for, at jeg fik morgenmad, spiste noget frokost og gjorde det til en vane at spise aftensmad inden klokken 19.” Et brud med den kæreste og endnu en intensivering af byture og usund levevis førte igen 30 kilos overvægt med sig. Endnu engang

træne mig op til at kunne løbe fem kilometer. Det kom jeg aldrig til. Jeg kan i princippet ikke engang løbe 1000 meter. Jeg er meget, meget dårlig til det. Men jeg fulgte hans kostplan, jeg trænede med ham to gange om ugen. Og det var forfærdeligt, jeg hadede det, men jeg tabte fem kilo. Så tog jeg med familien til USA på ferie og tog det hele på igen! Jeg har aldrig motioneret mig gennem mine slankekure. Jeg er generelt et dovent menneske, hvad træning angår.” Pusle har, ligesom mange andre, prøvet forskellige former for motion, men hun er aldrig blevet bidt af hverken pilates, yoga eller aerobic. ”Faktisk er jeg lidt ked af, at jeg ikke er sådan en pige, der har dyrket holdsport. Jeg prøvede for syv-otte år siden at komme til at spille håndbold, men det var umuligt at få plads som senior på begynderstadiet. Jeg elsker egentlig

BODY SDS Body Self Development System er en dansk udviklet behandlingsform, som blandt andet kombinerer massage, frigørelse af spændinger i muskler og led, åndedrætsteknikker og samtale. Under massagen spørger behandleren ind til klientens tanker og følelser og arbejder med åndedrættet. Når tanker og følelser bearbejdes, medvirker det til at løsne fysiske spændinger i kroppen. måde kan jeg ændre en masse uhensigtsmæssige mønstre, få et bedre selvværd og en større tro på mig selv.” Pusle fortæller, at hun har ændret sin adfærd over for andre mennesker og i højere grad har fundet ud af, hvad hun vil byde sig selv og hvad hun ikke vil stå model til. ”Ved at arbejde kropsterapeutisk kan du få ændret på dit liv, din hverdag, forholdet til familie, venner, kolleger. Man lærer at beskytte sig selv, fordi man bliver bedre til at mærke, hvad der føles rigtigt og forkert.”

lagde Pusle sin livsstil om og tabte kiloene efter samme principper som første gang, og i en lang årrække holdt hun sin vægt, bortset fra under graviditeterne. Pusles forhold til motion er ikke ligefrem et kærlighedsforhold. Hun synes faktisk, motion er kedeligt, anstrengende og meningsløst, medmindre der er et element af konkurrence i det. Så selvom hun gennemførte otte uger med personlig træner for tre år siden, erklærer hun bestemt, at det gør hun aldrig mere. ”Det var meningen, at jeg skulle

sport, også tennis og badminton, men hvis man skal være god til en sportsgren, følger der en masse sur træning med, og det er det, jeg synes er kedeligt. Især løbetræning og fitness.” VILD MED DANS I VIRKELIGHEDEN Pusle elsker til gengæld at danse og har i alle de år, TV 2-programmet ’Vild med dans’ har eksisteret, haft et stort ønske om at deltage. Men hun har aldrig fået tilbuddet, så i vinter opgav hun drømmen og tilmeldte sig i stedet et forløb på Soffi Dance Studio i København. april nr. 03/2018 | 9


INTERVIEW

TRE SUNDE RÅD 1. Ingen sukker og alkohol i hverdagen 2. Spis lyst kød og grønt og drik grøntsagsjuicer hver dag 3. Find en motionsform, du synes er sjov Her tilbyder Jesper Dalsgaard et amerikansk koncept, der hedder ’Take the floor’. Det er amatører, der kan købe privatlektioner hos Jesper Dalsgaard og hans makker, Andreas Bodum Jørgensen, som Pusle danser med. Man køber 32 lektioner og kan melde sig til internationale konkurrencer, hvor en amatør danser med en professionel, ligesom i ’Vild med dans’. Konkurrencerne er blandt andet blevet afholdt i USA, Sydamerika og Italien, men det er først nu, hvor konkurrencen kommer til København, at Pusle har meldt sig. ”Jeg synes ikke lige, at jeg har haft råd til at tage til USA eller Sydamerika, for man skal selv betale rejsen, hotel og så videre. Og bare selve tilmeldingen koster også en del. Men da jeg hørte, at konkurrencen kom til Danmark, var det oplagt, at jeg skulle være med.” Forskellen på dansetræningen i ’Vild med dans’ og ’Take the floor’ konceptet er, dels at Pusle lærer otte danse fra bunden og alle variationer, ikke bare en serie på halvandet minut. Og til konkurrencen har deltagerne ikke indøvet en bestemt koreografi. Så når hun og Andreas Bodum Jørgensen indtager gulvet, gælder det for Pusle om at følge sin dansepartners små tegn og så ellers bare danse derudaf. ”Når man danser med en professionel, lærer man nøjagtig hvilken variation, han mener, når han gør en lillebitte ting, der er usynlig for andre. Din krop kan huske, hvad du skal gøre, så man skal bare slå hovedet fra og følge med. Det hedder

10 | SUNDHED+

’lead and follow’ og det er en af de ting, som jeg har lært i undervisningen. Dansetræning er ikke en sur pligt for mig. Det er en fornøjelse og jeg vil gerne fortsætte med at danse efter konkurrencen. Jeg er nødt til at have de der to dansetimer om ugen, så længe jeg kan stå og gå. Jeg elsker det!” Pusle siger, at hun kun vil danse hos en privattræner, for hun kan ikke lide at danse med fremmede mænd og desuden er det sjovest at danse med en, der virkelig kan danse, synes hun. ”Nu kom jeg ikke med i ’Vild med dans’ og så måtte jeg tage sagen i egen hånd, for det her er faktisk ’Vild med dans’ i virkeligheden, bare meget bedre. Min drøm er at spare sammen til at tage ud i verden og deltage i nye konkurrencer.” Hvis man selv er vild med dans og har lyst til at overvære ’Take the floor’ konkurrencen, der løber af stabelen på Hotel Mariott i København den 15. april, kan man købe billet til hele eller dele af arrangementet. DEN RETTE HYLDE Pusle Helmuth, Danmarks mest feterede barnestjerne med berømte forældre og en fraværende far, som hun savnede i sin opvækst, er blevet voksen og har fundet balan-

ce i sit liv efter mange år med lavt selvværd, panikangstanfald og opog nedture i sit ægteskab. Hendes voksne søn, Simon, fik konstateret ADHD som teenager, hun gennemgik flere spontane aborter, da hun skulle have sine to yngste børn og hendes overgangsalder kom tidligt og førte mange bivirkninger med sig. Så livet har ikke altid været nemt. Men hun er kommet stærkere igennem det hele ved hjælp af blandt andet psykologtimer og senest Body SDS, der er med til at give hende ro og balance. Også i arbejdslivet fandt hun sin rette hylde, da hun for 12 år siden uddannede sig til lægesekretær og siden har arbejdet på Gentofte Hospital, Rigshospitalet og nu Bispebjerg Hospital. Her stortrives hun med kollegerne og det til tider dramatiske arbejde, hvor hun føler, at hun gør en forskel for de mennesker, som af forskellige årsager opsøger en akutafdeling på alle tider af døgnet. Før Pusle tog uddannelsen som lægesekretær, arbejdede hun blandt andet som sekretær og receptionist, hun var hos Socialdemokratiet på Christiansborg, i et arkitektfirma, kundeservicemedarbejder i et kurerfirma og i Tivoli som administrationsmedarbejder.

”Jeg tror, at jeg har haft så mange job, fordi jeg ikke fandt min rette hylde undervejs. Det gjorde jeg først, da jeg blev lægesekretær som 43-årig. For et par år siden stoppede jeg og blev i et års tid privatsekretær for en designer. Men jeg savnede sundhedsvæsenet og jeg er glad for at være tilbage. Så alt i alt har jeg fundet en balance i livet på de fleste områder. Og et liv i balance er et godt liv, synes jeg.”


INTERVIEW

april nr. 03/2018 | 11


Danmarks største leverandør af nye og brugte el-scootere

FRA

6.00 0,-

Prøv gratis hjemme hos dig

Hos Lindebjerg har vi altid mange nye BRU og brugte elscootere på lager. GTE Kontakt os på tlf 63 15 00 00 og lad os sammen finde den, som getalin passer til netop dine behov. n udb e d u ering d. nansi e Fuld fi kr. pr. mån 0 0 2 a fr

PR Ø V IS I GRAT E 8 DAG

Lokal service og gratis FR A

7.995,OTIUM STOL

k levering i hele Danmar

URB A

N

49.995 ,K ABIN

Kabinescooter - Urban Lindebjergs Urban kabine er en typegodkendt scooter til 30 Km/t. Den er udstyret med alt tænkeligt udstyr og klar til at hjælpe dig i det danske vejr. Må køres uden kørekort

SCOO

E TER

NYHED - Otium stole Super komfortabel lænestol med hævefunktion, indbygget fodskammel. Mulighed for varme- og massagefunktion, samt læderbetræk.

Ring på tlf.: 63 15 00 00, besøg www.lindebjerg.dk eller besøg os i et af vores showrooms: Stensgårdvej 14, 5500 Middelfart - Tinvej 14, 4100 Ringsted - Vandmanden 10H, 9200 Aalborg SV

DRILLER MAVEN? Prøv Sylliflor - det smager bedre, end du tror

i

Bestil gratis vareprøver: biodanepharma.com tlf.: 75 555 777 Køb hos: Biodanepharma.com Helsekostbutikker Apoteket og Matas

SylliFlor er et sprødt fiberdrys af loppefrøskaller, der er nemt at spise på daglig basis for at opnå en regelmæssig fordøjelse.

Prøv - at sidde sundt i 2018 med aktive stole, der gi´r varierede siddestillinger Velkommen hos Stokke Center Aarhus & prøv det store udvalg i stole med aktive siddepositioner - der reducerer ømme kroppe og -belastningsskader. Stort udvalg & store rabatter på alle udstillings møbler. Forhør om en ekstra god mængderabat. · www.stokke-center.dk · info@stokke-center.dk

STOKKE CENTER AARHUS

Stokke Center Aarhus tlf.: 86 753 753 e-mail: info@stokke-center.dk www.stokke-center.dk


SUNDT OG GODT

TILBUD OM MÆSLINGE VACCINE Fra og med i dag kan alle voksne, som ikke er vaccineret for mæslinger blive gratis vaccineret for sygdommen. Vaccinationen vil indgå i det samlede tilbud om MFR-vaccine, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Tilbuddet bliver givet til alle, der ikke allerede er blevet vaccineret som barn, og som ikke har haft mæslinger og dermed er immune. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

VI KAN LÆRE AF FISKENE Et protein i bunden af ’antennen’ hos mange af kroppens celler er afgørende for en vigtig type cellesignal og om organer som hjertet udvikler sig ordentligt. Det viser forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet i forsøg med zebrafisk. I et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports viser forskerne, at det fører til svære misdannelser hos zebrafisk, når genet, der koder for proteinet, er inaktivt. ”Det er velkendt, at fejl i cellernes antenner kan føre til medfødte misdannelser og sygdomme hos den voksne, og ny viden om årsagerne til disse lidelser er derfor vigtig

for på sigt at udvikle nye behandlingsformer for patienter med fejl i deres celleantenner”, siger professor Lars Allan Larsen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København, som har udført forsøget i samarbejde med kollegaer fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet og Syddansk Universitet. Det er den såkaldte TGF-beta signalering, som styrer en række livsvigtige cellulære processer i kroppen, både under fosterudviklingen og videre i voksenlivet. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET

MOBNING HAR KONSEKVENSER Læger og sygeplejersker håner, driller og mobber hinanden. Det går ud over arbejdsglæde, trivsel og den faglige kvalitet og udvikling. En KU-forsker på feltarbejde på kirurgiske hospitalsafdelinger har kortlagt de mekanismer, der skaber og vedligeholder mobning i rapporten ’Killing Ourselves with Laughter’. ”Dagligdagen blandt medarbejderne på en række hospitalsafdelinger er belastet af en hård tone med grove jokes og udbredt bagtalelse af kolleger”, siger arbejds- og organisationspsykolog Mille Mortensen fra Københavns Universitet, der har forsket i arbejdsvilkårene. ”De ansatte er på mentalt overarbejde, fordi de hele tiden skal være forberedt på at tackle nedgørende drilleri. Det tærer på energien og sluger det personlige og professionelle overskud. Samtidig deltager mange i mobningen af kolleger eller ledere, fordi de ellers frygter at blive næste mobbeoffer på arbejdet”. Som eksempler på mobningens voldsomme konsekvenser oplyser Mille Mortensen, hvordan mobningen sætter de ansatte på konstant mentalt overarbejde og at det går ud over deres trivsel på arbejdet. KILDE: KØBENHAVNS UNIVERSITET

april nr. 03/2018 | 13


DIN KROP

ME - DEN EVIGE ‘INFLUENZA’

Fra filmen Unrest © Jason Frank Rothenberg

For nogle mennesker føles det, som om de har influenza hele tiden. De lider af sygdommen ME, hvor hovedsymptomet er, at de udtrættes ekstremt og ikke tåler anstrengelse. Der findes ingen helbredende behandling, men ny forskning giver håb til de plagede patienter. TEKST: VIBEKE VIND, CAND. SCIENT I BIOKEMI OG KONSULENT FOR ME FORENINGEN FOTO: JASON FRANK

Influenza-tiden har lige været over os og mange mennesker har ligget under dynen i stor pine. De har haft det elendigt, men har stået det igennem, fordi de vidste, at tilstanden går over, så de kan kaste sig ud i livet igen. Men hvad hvis tilstanden ikke går over? Det er en ubærlig tanke, men det er desværre hverdagen for de ca. 15.000 patienter, der lider af sygdommen ME (Myalgisk Encephalomyelitis). Sygdommen er lige så almindelig som sklerose og lige så invaliderende, men de færreste kender den. De hårdest ramte er bundet 14 | SUNDHED+

til sengen og helt plejekrævende. Den succesrige Harvard studerende Jennifer Brea stod overfor at skulle giftes med sit livs kærlighed, da hun pludselig blev ramt af en feber, der bandt hende til sengen, uden hun blev frisk igen. Lægerne kunne ikke hjælpe hende, så hun troede, at hun var den eneste i hele verden med lidelsen. Indtil hun begyndte at søge på nettet, hvor hun fandt mange andre med samme symptomer og sygdom. De kan alle fortælle den samme historie om uvidenhed, manglende accept og behandling. Hun beslutter sig

Det er muligt at bedre almentilstanden gennem grundig udredning, som ofte medfører behandling af: • Smerter • Søvnproblemer • Mave/tarmproblemer (IBS) • Immundefekter • Vitamin-og mineralmangel • Inflammation • Endokrine ubalancer, herunder især stofskifteforstyrrelser • Infektioner • Ortostatisk intolerance/POTS


DIN KROP for at filme, hvordan det er er at leve med denne alvorlige sygdom, som er overset og glemt af omverdenen. Det er der kommet en dokumentarfilm ud af ’Unrest’, som i det sidste år har gået verden over og er blevet set af 1 million mennesker. Filmen er virkelig en øjenåbner og kan ses på Netflix og Vimeo.com. Danmark bliver i filmen fremstillet som et af de mest uvidende lande på ME-området, i forhold til f.eks. Norge og Sverige. I 2015 gennemgik National Academy of Medicine (tidligere IOM) den videnskabelige litteratur nøje, og de konkluderede, at ME er en alvorlig multisystemisk sygdom. Alligevel fastholder Danmark det forældede dogme, at sygdommen er psykisk og skal behandles med gradueret træning. Det er ikke foreneligt med den formodede sygdomsmekanisme, da et vigtigt diagnose-kriterie er et fænomen, der kaldes PEM. Det står for anstrengelses-udløst forværring

(Post Exertional Malaise) og det betyder, at aktivitet fører til forværring af symptomerne. Det er derfor vigtigt, at patienterne holder sig indenfor deres energi-vindue, da deres dannelse af energi ikke virker normalt. Indførelse af ny teknologi, der kan måle helt ind i cellerne og i kroppens energi-kraftværker, har fået hul på ME-gåden, så nu ved forskerne, hvor de skal lede, og de finder masser af brikker, der passer ind i puslespillet. Der er blandt andet fundet ændringer i energi-stofskiftet, immunsystemet og i mave/tarm-systemet. Der findes endnu ikke helbredende behandling, men det er muligt at give symptomlindring, så patienterne bedre kan udholde tilstanden. Selvom det er en forfærdelig sygdomstilstand, der kan tage modet fra mange patienter, så er der håb. For udlandet har intensiveret den biomedicinske forskning i sygdommen i et kapløb med tiden om at finde en helbredende kur.

○ ME udløses typisk i forbindelse med en virus eller bakterieinfektion som kyssesyge, meningitis, halsbetændelse, influenza, tarminfektion eller vaccination. ○ ME er en kronisk sygdom. Ny forskning peger på dysfunktion i energistofskiftet og autoimmunitet. ○ ME giver bl.a. scleroselignende udmattelse, neurologiske og kognitive symptomer muskelsmerter, mave/tarm problemer, influenzaagtige symptomer, søvnproblemer og overfølsomhed overfor dufte, lys og støj i forskellige grader.

Jennifer Brea i filmen Unrest.

OM ME FORENINGEN ME Foreningen er patientforening for sygdommen ME. Foreningen arbejder for at øge den biomedicinske viden om ME i det danske sundhedssystem, så ME-patienter kan blive diagnosticeret og behandlet korrekt efter de internationale konsensuskriterier. Se mere på http://me-foreningen.dk. april nr. 03/2018 | 15


DIN KROP

SPOT STOFSKIFTESYGDOMME HOS BØRN Flere og flere børn bliver diagnosticeret med en stofskiftesygdom. Ny bog sætter fokus på de symptomer, som forældre til små og store børn skal bide mærke i. TEKST: KRISTINA SCHØNNEMANN JENSEN FOTO: PERNILLE GRANATH Hver gang et nyt liv begynder på de danske fødestuer, vil der kun gå få dage, inden det nyfødte barn bliver undersøgt for stofskiftesygdomme. Det er nemlig en af de sygdomme, som undersøges ved den blodprøve, som alle børn i Danmark i dag får taget i hælen.

deres venskaber og deres lyst til skæg og leg. De kan også have svært ved at følge med i skolen, ligesom de ofte vil have tendens til overvægt. Modsat gælder det for børn med højt stofskifte, at de kører i for højt et gear. Her kan børnene have svært ved at kon-

Og det er ikke uden grund, at helt spæde børn screenes for stofskiftesygdom. Stofskiftet har nemlig afgørende betydning for, at kroppen og hjernen udvikler sig, som den skal, fortæller formand i StofskifteforeninLAVT ENERGINIVEAU gen, Jytte Flamsholt Christensen. ”Når nybagte forældre får beskeden, at deres lille baby er kronisk syg og skal medicineres resten af livet, bliver mange ofte chokerede og rigtig kede af det. Når det gælder vores børn, er vi mennesker ekstra sårbare, og derfor er målet for denne bog at give ro og perspektiv i en svær situation,” siger Jytte Flamsholt Christensen. SYMPTOMERNE SVÆRE AT AFKODE

LYDFØLSOM TØR OG BLEG HUD

”Børn med lavt stofskifte vil ofte have et lavt energiniveau, som påvirker

EKSTRA VARME

EMOTIONEL

KULDSKÆR HJERTEBANKEN URO

FORSTOPPELSE

RYSTENDE HÆNDER /URO I KROPPEN STOR APPETIT

LAV VÆKST

ØMME MUSKLER LEDSMERTER

VÆGTSTIGNING

Hvert år fødes der cirka 20 børn med en stofskiftesygdom. Dertil kommer de børn, som under deres opvækst udvikler sygdommen. Danske børnelæger oplever i disse år en stigning i antallet af børn, som skal i behandling for enten lavt eller højt stofskifte. Børnene kommer med meget forskellige symptomer, hvor kroppen er mærkbart ude af balance.

derfor ser man ofte, at børnene bliver diagnosticeret, når de er meget påvirkede af sygdommen. Til gengæld er behandlingen enkel - også selvom nogle børn vil være stofskiftepatienter resten af deres liv.

VÆGTTAB

Børn, der får en stofskiftesygdom, kan være påvirket af sygdommen på mange måder. Er stofskiftet lavt, er kroppens funktioner sat ned i gear, mens de er gearet op, hvis stofskiftet er højt.

centrere sig, være ekstra emotionelle og tabe sig trods stor appetit,” siger Jytte Flamsholt Christensen. GROBUND FOR OPTIMISME I de fleste tilfælde ændrer barnets adfærd sig ganske langsomt, og

”Langt hovedparten af de forældre, som vi taler med, fortæller, at deres barn lever godt med deres sygdom. Børnene tager deres medicin, som var det vitaminpiller, og de har lige så meget mod på livet som deres jævnaldrende,” siger formanden i Stofskifteforeningen.

Stofskifteforeningen er Danmarks ældste og største patientforening for mennesker med en stofskiftesygdom. Foreningen har fokus på alle typer af stofskiftelidelser, også dem, der rammer børn. Bogen ‘At have et barn med en stofskiftesygdom’ er produceret af Stofskifteforeningen og uddeles gratis til forældre, der henvender sig til foreningen. Få mere at vide eller bestil bogen på stofskifteforeningen.dk. Du kan også ringe til foreningen på 70260370. 16 | SUNDHED+


HVAD ER SLIDGIGT?

SO N JA , 62 :

Rask knæled med brusk mellem knoglerne.

Knæled med tyndt bruskvæv og belastning direkte fra knogle mod knogle.

Slidgigt:

Slidgigt er en kronisk sygdom, der udvikler sig over lang tid. Ordet »slid« i slidgigt betyder, at brusken i leddet gradvist nedbrydes. Slidgigt er en folkesygdom og langt den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes.

Symptomer:

Smerter, ømhed, stive led, knasen og skurren i leddet. Hvis der opstår inflammation (betændelse) i leddet, kan det hæve.

Her er der ofte slidgigt:

I tommelfinger, storetå, nakke, ryg, lænd, hofte og knæ forekommer der hyppigst slidgigt.

Hvad kan hjælpe?

Revadol kan hjælpe på gener i forbindelse med let til moderat slidgigt og virker normalt på smerterne efter bare 4 ugers indtagelse af tabletterne.

”Jeg snød slidgigten” Sonja Dall, 62 år, modtog en dårlig nyh hospitalet. En reumatolog måtte desv ed på fra scanningsbillederne konstatere, ærre ud at havde slidgigt. Kort forinden var Son hun ja vågnet en morgen og havde ikke kun Dall net røre sig. Alle led i hendes krop var hæv ede havde haft så ondt, at hun kunne skri , og hun ge. Nu kunne hun se frem til et liv på kem i.

»Jeg var så ked af, at skulle tage en masse syntetisk fremstillet medicin, men jeg mødte en fagperson, der faktisk foreslog mig naturmidlet Revadol. Allerede efter 14 dage mæ rkede jeg en lindring, og efter 3 måneder var jeg helt smertefri og mig selv igen«.

Kolleger på rådgivningscentret, hvo r hun arbejdede som socialpædagog, hav de på forhånd afskrevet hende og var aller ede i gang med at undersøge mulighedern gået e for et flexjob.

»Alle blev dybt overraskede, da jeg kom tilbage på arbejde. Jeg kunne igen bevæge mig uden besvær og smerter. Gåturene blev gen get, og selv min have kunne jeg igen optagive en ordentlig tur uden at få ondt i ledd ene.« Sonja er ikke i tvivl om at det er natu rmidlet Revadol der har gjort forskellen. »Jeg har faktisk prøvet at stoppe med tabletterne og oplevet, at smerterne lang somt vendte tilbage. Det beviser jo bare , at det er pillerne, som virker«.

Lindring af let til moderat slidgigt

Hvor kan du købe Revadol?

Uanset hvor i kroppen, der er opstået symptomer på let til moderat slidgigt, indvirker Revadol på brusken i de angrebne led.

• Revadol er et lægemiddel, som er baseret på et udtræk fra rejeskaller, der i kliniske studier har bevist, at det kan reducere ledsmerter på bare 4 uger. • Langtidsstudier antyder, at det aktive stof i Revadol kan hæmme nedbrydningen af brusken i leddene. Derved bliver bevægeligheden i de angrebne led forbedret og smerterne reduceret. • Produktet kan kun købes hos Wellvita, og det koster fra kun 124 kr. for 60 dages forbrug. Revadol bestilles på www.wellvita.dk eller på tlf. 82 30 30 40. Indikationer: Lægemiddel til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt. Bivirkninger: Hovedpine, døsighed, mavesmerter, forstoppelse, kvalme, dyspepsi, diarré, udslet. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Tag ikke glucosamin, hvis du har overfølsomhed overfor skaldyr. Graviditet og amning: Kun efter aftale med lægen. Dosis (voksne): 1 tablet 3 gange dagligt. Pakninger: 90 tabletter og 240 tabletter. Læs vejledningen på indlægssedlen omhyggeligt. MT nr.35013


Naturlig balance

Foto: Karin og Jan Kronvold med hunden Sorte

Lavere blodtryk og hår, der begyndte at gro For at sige det lige ud – Jan Kronvold var utrolig negativ over for ioniseret, basisk vand og dets positive effekt på helbredet. ”Jeg tror simpelthen ikke på det!” Efter et par måneder havde han tabt sig fire kilo. Begyndende hudproblemer var forsvundet, og det vildeste var næsten, at hans hår på issens bare pletter begyndte at gro. Ja, selv boldtrykket og de høje kolesteroltal var i bedring...

Chanson Danmarks viden og produkter hjælper hver dag kunderne til en sundere livsstil, hvor kroppen ikke er en begrænsning. Med eget forskerteam og ioniseret, basisk vand fyldt med antioxidanter, gør vi det muligt for dig at opnå høj kropsglæde – det er ren videnskab!

Så klar var hans melding, da Mette-Marie Linding, indehaver af Chanson Danmark spurgte igen-igen, om han ikke vil prøve et Chanson-produkt og skrive om det. Jan Kronvold er journalist på Midtjysk Ugeavis i Grindsted, og til sidst gav han sig med ordene: ”Men du skal vide, at jeg skriver nøjagtig, hvad jeg oplever”. Det havde Mette-Marie Linding slet ingen problemer med, for som hun sagde: ”Jeg ved det virker”. Ioniseringsmaskinen blev nu installeret hjemme hos Karin og Jan Kronvold. Den første

måned kunne de ikke mærke noget, men derefter begyndte ændringerne så småt at komme snigende. Karin Kronvold døjer med slidgigt i nakke og skuldre efter år som sygehjælper, og hun syntes, at smerterne var ved at gå væk. Jan havde for højt blodtryk og kolesteroltal, inden han gik i gang med ioniseret vand. Efter en måned med ioniseret vand var han til tjek hos lægen, og blodtrykket var normalt - selv kolesteroltallet var faldet. Efter et par måneder havde han tabt sig fire kilo. Begyndende

For køb og vejledning: Chanson Danmark • Tlf. 7672 7270 • kontakt@chanson.dk • www.chanson.dk

hudproblemer var forsvundet, og det vildeste var næsten, at håret begyndte at gro. - Jeg testede også vandet på hunden. Man siger jo, at tro kan flytte bjerge, men en hund kan jo ikke tro. Efter den havde drukket vores ioniserede vand i tre uger, blev dens pels markant blødere. En dag vores søn kom hjem, sagde han: ”Har Sorte lige været i bad?” Næh, den havde bare drukket ioniseret vand, fortæller Jan Kronvold. Hans skepsis er ændret til ren forundring, for som han siger: ”Der er jo nok noget om det”...


TEMA OM

VOLD 22 VO L D I FA M I L I E N

Vold i parforhold og i familien er forbundet med skam og noget, de færreste taler om

26 ALLE KAN BLIVE RAMT AF STALKING

Stalking er psykisk vold og har mange udtryksformer og kan ramme alle

20 VOLDEN ER KOMMET TÆTTERE PÅ

Fra at være et tabu er vold i hverdagen og i ekstreme situationer nu kommet i fokus

24 FORE L SKE T I E N NA R C I S S I ST ?

28 L E V U DE N VO L D

Den nye offentlige institution venter 4.000 kontakter i år fra bl.a. voldsramte og voldsudøvere

april nr. 03/2018 | 19


TEMA: VOLD

VOLDEN

ER KOMMET

TÆTTERE PÅ Fra at være et tabu er vold i hverdagen og i ekstreme situationer nu kommet i fokus. Dette skyldes blandt andet mordet på Kim Wall, hvor der falder dom den 24. april. Samtidig er der etableret nye organisationer, som hjælper både voldsofre og de udøvende. Vi går i denne artikel tæt på psykopaten. TEKST: NILS SJØBERG

Ubådsbyggeren, Peter Madsen, er i forbindelse med den mentale undersøgelse, der er foretaget op til retssagen om mordet på Kim Wall ikke alene blevet beskrevet som en velbegavet mand. Han er af psykologer og psykiatere også beskrevet som følelseshæmmet med alvorlig mangel på empati, anger og skyldfølelse. En person, som har et behov for at udøve en helt ekstrem grad af vold. ”Personlighedsmæssigt er han svært afvigende med primært narcissistiske og psykopatiske træk i mentalundersøgelsen”, fastslog specialanklager, Jakob Buch-Jepsen, i Københavns Byret.

Jakob Buch-Jepsen henviste i den forbindelse til en mentalundersøgelse, som er udført af nogle af Danmarks fremmeste fagfolk. Herunder professor Ask Elklit, som har skrevet artiklen ’Vold i Familien’, som du kan læse i dette nummer af Sundhed Plus. I artiklen kommer Ask Elklit og ph.d.-studerende Sarah Bøgelund Dokkedahl fra Institut for Psykologi ved Syddansk

Universitet ind på både psykisk og fysisk vold i familien. Ask Elklit kommenterer ikke den konkrete sag med Peter Madsen, hvor der ventes dom den 24. april, men gør opmærksom på, at vold i familien præger børnene og går i arv. PSYKOPATER I JAKKSÆT Ifølge psykiater Henrik Day Poulsen afveg Peter Madsens forklaring i Københavns Byret fra en normal adfærd. Det er tegn på træk, som viser, at han både har narcissistiske og psykopatiske træk, mener Henrik Day Poulsen. ”I hans forklaring kan man sagtens se hans psykopatiske og narcissistiske træk. Sådanne personer bliver blandt andet kendetegnet ved, at de er meget uempatiske - ikke lader sig påvirke af andre menneskers følelsesliv og andre følelsesladede situationer”, fortalte psykiater Henrik Day Poulsen til Newsmeo.com umiddelbart efter det første retsmøde. Den psykopatiske personlighed indeholder mange elementer. Psykopaten har en tendens til at overdramatisere sig selv, at være ustabil og handle impulsivt og uoverlagt,

20 | SUNDHED+


TEMA: VOLD at være mistænksom, paranoid og overfølsom over for afvisninger og nederlag, følelseskold og uempatisk. Alligevel er de fleste fagfolk meget påpasselige med at bruge betegnelsen psykopat.

imidlertid ligesom mange andre fagfolk varsom med at sætte stemplet psykopat på en person. ”At sætte diagnose på en person og give diagnosen psykopat er ikke noget godt eller konstruktivt. Jeg vælger at se mennesker, som de er med både gode og dårlige sider. Derfor sætter jeg ikke diagnose på nogen”,

“I fagkredse er man gået væk fra ordet psykopat, fordi ordet ofte forbindes med et særligt ondt menneske såsom seriemorderen Ted Bundy. Ikke desto mindre giver det mening for mig, og ikke mindst for mine klienter, at kalde en spade for en spade. Psykopat er et ord, som de fleste forstår uden at se

Personlighedsmæssigt er han svært afvigende med primært narcissistiske og psykopatiske træk i mentalundersøgelsen”, fastslår specialanklager, Jakob Buch-Jepsen, om Peter Madsen.

Begrebet kom dog i fokus for et par år siden, da forfatteren Susanne Udsen udgav bogen ’Psykopater i jakkesæt’ med undertitlen, ’Når chefen er psykopat’. Bogen blev så populær, at den måtte genoptrykkes.

fortæller Lise Seidelin, der oplyser, at der er utroligt mange og meget forskelligartede udtryksformer for de psykopatiske træk. Hun lægger dog ikke skjul på, at en psykopat er ubehagelig at være i nærheden af.

I bogen beskriver Susanne Udsen i syv beretninger det, som hun kalder virkelighedens psykopater. Forfatteren gør opmærksom på, at psykopati er den eneste lidelse, hvor det ikke er patienten, men omgivelserne, der lider. Samtidig argumenteret hun for, at det først og fremmest er mænd, som er psykopater.

”Psykopaten mangler ansvarsfølelse og respekt for andre mennesker“, siger Lise Seidelin og tilføjer, at personer, som er for tæt på en psykopat føler sig skydige, triste, uduelige og at de ingenting kan.

Det samme synspunkt gør Susanne Møberg opmærksom på i sin nye bog ’Forelsket i En Narcisist’, som vi også går tæt på i dette tema. Susanne Udsen skriver i ’Psykopater i jakkesæt’, at der blandt fagfolk er en antagelse om, at omkring 2-4 pct. af alle mænd er psykopater, mens kun 1 pct. af kvinderne er det. Det svarer til ca. 2 pct. af befolkningen som helhed. ”En del eksperter mener, at der blandt chefer er en større andel af psykopater”, skriver Susanne Udsen, der giver en række praktiske anvisninger på, hvordan man undgår at ansætte en psykopat - og hvordan man slipper af med ham, hvis han allerede er i virksomheden. VI ER ALLE PSYKOPATER Læge Lise Seidelin, der har specialiseret sig i at støtte personer, der har været for tæt på psykopater, er

Samtidig gør hun opmærksom på, at de fleste af os har et eller flere psykopatiske træk. “Det er især, når vi er udsat for stress, pres, frustratio-

seriemordere for sig“, siger Hanne Pedersen. At psykopaten ofte forbindes med noget kriminelt og særligt voldeligt hænger også sammen med den internationale beskrivelse af særligt voldelige personer. Robert D. Hare - der er international kriminologisk psykolog - anslår, at halvdelen af de psykopater, han har arbejdet med, også har haft et misbrug. Det kan være alkohol, stoffer, spil eller andet. I det officielle system, hvor der kommer en psykopat

”I hans forklaring kan man sagtens se hans psykopatiske og narcissistiske træk. Sådanne personer bliver blandt andet kendetegnet ved, at de er meget uempatiske”, fortæller psykiater, Henrik Day Poulsen, om Peter Madsen. ner og andre ting, vi har svært ved at tackle, så kommer der for de fleste af os enkelte psykopatiske træk.“ SØG INFORMATION Hanne Pedersen, der ligesom Lise Seidelin hjælper personer, der har været udsat for en psykopat, er autoriseret psykolog, sexolog og parterapeut. I Hanne Pedersens forståelse er psykopaten en person med dyssociale personlighedstræk. Det er en mand eller kvinde, som ofte er meget charmerende, impulsiv og uansvarlig.

eller narcissist ind, der også er misbruger, så får personen en diagnose for deres afhængighed, men ikke for deres personlighedsforstyrrelse. “Husk, at som udgangspunkt skal en psykopat have de psykopatiske eller narcissistiske træk. Så hvis din pårørende, ven eller kollega kun har nogle af de ovenstående træk, men ikke psykopattrækkene, så er det ikke en psykopat. Derfor kan du godt have et andet problem, men så vil jeg foreslå, at du søger information om dette“, siger Robert D. Hare. april nr. 03/2018 | 21


TEMA: VOLD

VOLD I FAMILIEN Vold i parforhold og i familien er forbundet med en skam og noget, som de færreste taler om. Hvis vi vil bryde med vold, må vi først acceptere, at vold både er fysisk og psykisk og at begge dele udføres af såvel mænd som kvinder. De største tabere ved vold i familien er børnene. TEKST: PROFESSOR ASK ELKLIT OG PH.D. STUDERENDE SARAH BØGELUND DOKKEDAHL, INSTITUT FOR PSYKOLOGI, SYDDANSK UNIVERSITET

OPTAKT TIL VOLD Vold betragtes oftest som fysisk. Derfor har meget få undersøgt udbredelsen af psykisk vold. Desuden må det først afklares, hvad der er psykisk vold?

Professor Ask Elklit og Ph.d.-studerende Sarah Bøgelund Dokkedahl, Institut for Psykologi, Syddansk Universitet

Tallene for udbredelsen af vold i parforhold er usikre, da de er afhængige af den undersøgelsesmetode, man bruger, hvem, man spørger og hvornår man spørger. Stiller forskerne en række konkrete spørgsmål, kommer mange i tanke om voldsepisoder, som de ellers ikke er opmærksomme på. En af de ting, der mangler i den danske forskning, er at man spørger begge parter, og at man spørger om de både er blevet slået, og om de selv har slået. Spørger man, om de selv har slået, viser flere internationale undersøgelser, at vold udøves af både manden og kvinden. I halvdelen af forholdene udøves vold af begge parter. I en ¼ udøves volden kun af kvinden og i en ¼ kun af manden. Disse tal rokker ved de traditionelle forestillinger om vold i parforhold med manden som udøver og kvinden som offer. Når forestillingerne har været sådan, skyldes det dels de almindelige kønsroller, dels at manden oftest er den stærkeste, og når han slår, vil kvinden oftere komme til skade. 22 | SUNDHED+

Psykisk vold er især den vedvarende, systematiske nedgørelse af et andet menneske: at man til stadighed ydmyger og håner den anden for at være dum, grim og meget andet. Det minder i høj grad om den mobning, som Sundhed Plus omtalte i temaet i marts. Psykisk vold ser ud til at være 4-5 gange mere udbredt end fysisk vold og er forbundet med mange af de samme skadevirkninger som den fysiske vold. Psykisk vold ser også ud til at være en fast komponent ved den fysiske vold, som en del af optakten til at der bliver slået. DE ØMME PUNKTER Både den fysiske og psykiske vold optrappes med baggrund af konflikter og spændinger, som truer eller provokerer den ene i forholdet. Jalousi, afmagt, vrede eller angst får parterne til at råbe og såre hinanden og i mange tilfælde lukke af i kontakt, følelser og seksuelt. Undersøgelser viser, at næsten alle par kender disse følelser og de barnlige, primitive reaktioner, der dukker op, uden at man vil dem. Når vi er nært knyttede, bliver vi også sårbare for partnerens kritik (eller det, vi tror, er kritik). Hvis vi ikke dukker os og lukker for kontakt, så stikker vi tilbage: får fortalt partneren, at han eller hun

også har sine fejl. Det kan være fra små bebrejdelser om at stille ting et forkert sted til at ramme den anden hårdt ved at sige noget, som sårer rigtigt dybt. Det er let at finde det ømme punkt, fordi man kender hinanden så godt. I de fleste tilfælde falder man ned efter et skænderi eller en konflikt. Den ene part siger måske undskyld og man går videre i sit samliv - og holder sig måske fra det sprængfarlige. PRÆGET AF OPVÆKSTEN Mange forskere fokuserer kun på den fysiske vold, men for de par, vi har interviewet, var der grundlæggende problemer, der fyldte mere: et stort misbrug, en voldsom jalousi, mangel på respekt og anerkendelse. I de fleste tilfælde hang det sammen med en barndom med vold, misbrug og psykisk syge forældre. Man kan groft sagt vælge at se på vold på to måder; vold som et problem i sig selv, eller vold som et symptom på dybereliggende problemer. Når vi taler om, at både kvinder og mænd kan udøve vold, så piller vi ved den traditionelle måde at anskue vold, hvor der er en ’udøver’ og et ’offer’. Vi har alle en personlighedsstruktur og er formet af vores opvækst og det samspil, som vores forældre havde, samt de belastninger og traumer vi har oplevet i livet. Derudover er vi præget af vores evner, uddannelse og succeser, som har betydning for, hvordan vi ser os selv og hvordan vi indgår i vores forhold til andre.


TEMA: VOLD

BØRN SOM OFRE Vi kan fortsætte med at anskue den voldlige relation som bestående af en udøver- eller offer-relation. Eller vi kan begynde at se den voldelige relation, som noget der består af to eller flere ofre. Nogle gange to ofre for gensidig vold, og andre gange med et offer for vold og en udøver som offer for sin opvækst; offer for sin manglende evne til impulskontrol; offer for psykisk sygdom og misbrug med mere. Er der børn i familien, er børnene mindst lige så store ofre for volden. Hvis vi ønsker at bryde med vold, må vi gøre en indsats for at forebygge og behandle de dybereliggende problemer, som ligger bag volden. Her er det nærliggende, at begge parter i parforholdet indgår i et parterapiforløb, hvor de i fællesskab kan hjælpe hinanden med at lære, hvordan man undgår at volden opstår. Fungerer det ikke med parterapi, fordi volden er af en særlig

slem karakter, eller fordi den ene eller begge parter lider af alvorlige psykiske problemer, må der andre former for specialiseret omsorg og støtte til. Det er vigtigt, at vi gør en indsats for at forhindre vold i familien. Vi må aldrig se det som noget, der kun vedkommer ’parret’. Dette gælder også for den mildere form for vold. Ligesom volden kan nedstamme fra opvæksten, belastninger, psykisk sygdom og andet, så kan volden også forårsage psykiske udfordringer både hos parret og børnene. Personer som er udsat for vold er udsat for en belastning, som kan have betydning for både deres daglige funktionsniveau og deres psykiske helbred. ET KRAV OM HJÆLP Historisk set er vold blevet betragtet som et ligestillingsproblem. Blandt de mest udsatte i vold i hverdagen, finder vi de børn, som vokser op i hjem

præget af vold. Børn som lever i vold fortjener kvalificerede behandlingstilbud, indtil de igen fungerer og deres mareridt, angst og traumereaktioner er forsvundet. For at bryde med vold må vi også bryde med tabuet. Oplever man vold, så søg hjælp; har man mistanke om vold, så spørg og få hjælp til at finde den rigtige hjælp. Vold i hverdagen, i nære relationer og i familien er mere udbredt, end mange tror. Det kan forekomme i mange forskellige sværhedsgrader. I Danmark har vi flere kvalificerede tilbud til voldsudsatte og voldsudøvere. På den nationale hotline kan man henvende sig anonymt og få rådgivning om at bryde med volden og blive henvist til passende tilbud. Psykisk vold og fysisk vold er utroligt ødelæggende for den enkelte, for parforholdet og for familien. Så derfor er der brug for en betydelig indsats for at bryde mønstret.

OM LEV UDEN VOLD Lev Uden Vold driver en national hotline, der tilbyder hjælp og rådgivning i forbindelse med vold i nære relationer og vold i familien til voldsudsatte, voldsudøvere og deres pårørende. Fagprofessionelle kan kontaktes anonymt på telefon 70203082. Der er tale om en landsdækkende, anonym hotline, der kan kontaktes døgnet rundt. april nr. 03/2018 | 23


FORELSKET

TEMA: VOLD

I EN NARCISSIST? Både mænd og kvinder kan have det narcissistiske træk i personligheden og vi møder dem alle vegne - på arbejdspladsen, i vennekredsen, i familien og i parforholdet. Her er der fokus på den narcissistiske mand i parforholdet - man vil også genkende den narcissistiske kvinde. TEKST: SUSANNE MØBERG, FORFATTER TIL BOGEN ’FORELSKET I EN NARCISSIST?’

Alt for mange mennesker lever i et usundt forhold med en partner, der har det narcissistiske træk i personligheden. Man trives ikke, man får det tiltagende mere og mere dårligt og det går ud over den psykiske sundhed. Lever man sammen med en person, der har det narcissistiske træk, må man indse, at det aldrig kommer til at fungere. TO PERSONLIGHEDER Den narcissistiske mand kan være vanskelig at gennemskue - det er som om, han har to personligheder. Udadtil kan han virke som et venligt, sympatisk og charmerende menneske, han kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende og tilsyneladende fungere godt med bekendte og kollegaer. Men bag hans charmerende ydre gemmer der sig en manipulerende, kontrollerende, løgnagtig og psykisk voldelig tyran, der er skadelig for den, der kommer tæt på. I begyndelsen fornemmer man, at der er et eller andet galt, noget insisterende og grænseoverskridende, men man kan ikke sætte fingeren på, hvad det er, og man slår det hen - ’det er nok bare mig, der tager fejl’. 24 | SUNDHED+

NARCISSISTER I TAL Man skønner, at op til seks procent af befolkningen har en decideret narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Flertallet er mænd. Hver narcissist har omkring 3-4 ofre. Det er derfor ikke overraskende, at der er mange, der har eller har haft en narcissist tæt på eller kender én eller flere, der har. DET NARCISSISTISKE TRÆK Med tiden indser man, at det er narcissistens regler og behov, der er styrende i forholdet. Han er egoistisk og selvoptaget, han opfatter sin egen mening og sit eget verdensbillede

som det eneste og det rigtige. Han har ingen empati eller respekt for andres grænser og behov, han forstår ikke andres følelser og han interesserer sig ikke for andre. Han interesserer sig kun for sig selv og dét, der


TEMA: VOLD PSYKISK VOLD Der kan forekomme vold i et forhold, selvom den voldelige part aldrig har slået eller skubbet. I et forhold med psykisk vold er magtbalancen skæv, fordi den ene part forsøger at få magt over den anden, hvilket kan ske gennem manipulation, kritik og trusler. Kernen i den psykiske vold er, at den ikke bare sker en gang imellem den er kontinuerlig og vedvarende, så det unormale efterhånden bliver det normale. Definitionen på psykisk vold: Enhver handling rettet mod en anden person, som, fordi denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, får denne person til at gøre noget mod sin vilje eller stopper med at gøre noget, den vil. gavner ham - og så er han verdensmester i at lyve. Han er jaloux og har behov for magt og kontrol over kvinden. Han føler sig svigtet, tilsidesat og overset, når hun vender opmærksomheden i retning af sig selv eller andre. Han kritiserer og nedgør hende, hvis ikke hun giver ham udelt opmærksomhed.

Det er typisk, at kvinden forsøger og forsøger, hun indretter sig, går på listesko, og hun ændrer sig. Men hver gang hun har imødekommet mandens ønsker, opstår der nye forventninger og nye dramaer. Efterhånden vil alle hendes tanker kredse om narcissisten og om, hvad hun kan gøre, for at få det til at fungere mellem dem. IKKE NOGET GALT MED EN SELV Det bliver aldrig godt nok for en narcissist. Lever man i et usundt forhold med en person, der har det narcissistiske træk, er man udsat for psykisk vold og man kommer til at tro, at det er én selv, der er noget galt med. Men det er det ikke. Psykisk vold nedbryder mennesker, og den skade, forholdet påfører både

Det er netop dette dobbeltspil, der gør ham så raffineret, uigennemskuelig og farlig, fordi ingen mennesker kan i længden holde til denne form for manipulation. FØLER SIG ALENE Man kan føle sig umådelig meget alene, fordi det er vanskeligt at bevise og forklare den psykiske vold. Den er pakket ind i en adfærd, som umiddelbart virker normal, men som i virkeligheden er meget manipulerende og kontrollerende.

PARTNER TIL EN NARCISSIST Man er udsat for et konstant pres sammen med en narcissist. Gradvist rykker man sine grænser og man mister koncentrationen og fornemmelsen af sig selv. Man bliver stresset, usikker, forvirret, man mister humøret og dømmekraften. Man får det tiltagende mere og mere dårligt og det går ud over selvværdet og selvstændigheden.

Men det kan være vanskeligt at komme væk fra en narcissistisk partner med selvværdet og værdigheden i behold, fordi han bevidst svinger ind og ud af rollerne som charmøren og tyranen. Charmøren, der det ene øjeblik giver kvinden det, hun gerne vil have og savner, og giver håb om, at det vil lykkes, og tyrannen, der det næste øjeblik kritiserer, nedbryder og ødelægger.

psykisk og fysisk, bør ikke underkendes. Man er udsat for en raffineret form for manipulation, som med tiden vil nedbryde det menneske, der er tæt på. Man skammer sig og begynder at isolere sig - og det er også hensigten. På den måde får narcissisten magten og kontrollen over sin partner og han har hende i sin hule hånd. VANSKELIGT AT KOMME FRI Når man begynder at gennemskue den narcissistiske adfærd, har man mulighed for at vælge, hvad man vil. De fleste eksperter anbefaler at komme væk i en fart og ikke se sig tilbage.

Det er umuligt at forklare til andre, hvad det er, der er galt og hvorfor, man har det så skidt. Andre kan ikke forstå det. Det kan man heller ikke selv, og man tror, at man er alene om at have det sådan. Det er derfor vigtigt at få sat ord på, ved at læse og høre om emnet og tale med et menneske, der ved, hvad det er, man er udsat for. Viden kan være første skridt til at komme fri af et psykisk nedbrydende forhold. Viden kan også forhindre, at man indleder et usundt forhold, fordi man hurtigere gennemskuer personens narcissistiske adfærd og formår at sætte grænser for sig selv og sige nej tak til forholdet.

SUSANNE MØBERG, FORFATTER, COACH OG FOREDRAGSHOLDER Susanne Møberg er uddannet pædagog samt coach og instruktør i mindfulness. Hun har egen virksomhed og har specialiseret sig i det særligt sensitive og det narcissistiske karaktertræk. Hun er forfatter til 13 bøger, hvor bogen ’Forelsket i en narcissist?’ sætter fokus på psykisk vold. Læs mere på moeberg.dk. april nr. 03/2018 | 25


TEMA: VOLD

ALLE KAN BLIVE RAMT

AF STALKING Fra en strøm af grænseoverskridende sms’er, opkald fra ukendte numre til internetchikane, overvågning i hjemmet eller trusler om vold. Stalking har mange udtryksformer og kan ramme alle. Hvis du bliver stalket, er det vigtigt, at du beholder alle beviser og aldrig kontakter stalkeren. TEKST: LISE LINN LARSEN

Stalking? Er det ikke det, som rammer de kendte eller mest handler om kvinder og brudte parforhold? Nej, fakta er, at over 100.000 danskere hvert år bliver udsat for stalking, både fra tidligere partnere, fra bekendte som naboer, kollegaer eller fra helt ukendte. Det kan ramme alle på tværs af køn og alder - blandt de udsatte er de 63 pct. kvinder og 37 pct. mænd. STALKING PÅVIRKER DAGLIGDAGEN At være udsat for stalking påvirker hverdagen og betyder tab af tryghed og kontrol. Efter blot få uger ændrer mange vaner og rutiner: går en anden vej til skole eller arbejde, skifter telefonnummer eller deltager i færre sociale aktiviteter. Nogle bliver sygemeldt i kortere eller længere tid, og nogle mister deres arbejde. Uanset varighed og omfang har stalking i de fleste tilfælde konsekvenser for det

FOTO: DANSK STALKING CENTER

psykiske velbefindende. Tankerne og frygten kredser især om, hvad der vil ske næste gang, hvornår og hvordan. Hvis der er børn

Jo længere tid, stalkingen fort-

”Man bliver fanget i et spil, hvor man ikke selv kan bryde ud. Jeg havde ikke været levende, hvis jeg ikke havde fået hjælp. Jeg låste mig selv væk og blev i tvivl, om jeg kunne stole på mig selv. Er det mig, der er blevet skør? Hvem er jeg? Min identitet er pillet væk”  Fortalt af tidligere udsat for stalking  i familien, mærker de ofte forældrenes utryghed, også selv om de voksne forsøger at beskytte dem. Den rette hjælp i tide kan minimere konsekvenserne. Men der er en risiko for, at stalkingen fortsætter i

OM EKSPERTEN Lise Linn Larsen er psykoterapeut og har en kandidatgrad i pædagogisk psykologi med speciale i stalking. Hun er direktør og grundlægger af Dansk Stalking Center, som har afdelinger i København og Aarhus. Lise Linn Larsen er forfatter til den første fagbog på dansk om stalking. 26 | SUNDHED+

årevis og kan medføre stress, livslange traumer eller være invaliderende for helbredet.

sætter, jo større risiko er der for, at stalkingen intensiverer og stalkeren måske tropper op på arbejdsplad-


TEMA: VOLD sen, kontakter den udsattes familie og venner, giver falske anmeldelser eller truer med vold. Derfor er det vigtigt at søge hurtigt hjælp og få den rette støtte og rådgivning, for eksempel i forhold til at beskytte sig selv og samle dokumentation til politiet.

Relationen mellem udøveren og den udsatte for stalking kan være alt fra tidligere ægtefæller eller naboer til fuldkommen fremmede. ○ Cirka en tredjedel af de udsatte har haft en tidligere nær relation til udøveren af stalkingen. F.eks. forhenværende ægtefælle, samlever eller kæreste.  ○ Cirka en tredjedel af de udsatte har haft en tidligere bekendtskabsrelation til udøveren. F.eks. forhenværende ven, bekendt, nabo, kollega. ○ Cirka en tredjedel af de udsatte har aldrig haft en relation eller kendskab til udøveren eller ved ikke, om der har været en relation.­

Du kan læse mere om stalking på www. danskstalkingcenter. dk og følge Dansk Stalking Centers arbejde på Facebook. STALKING HVAD GØR JEG? FEM VIGTIGE RÅD 1. SIG FRA ÉN GANG FOR ALLE Sig klart og tydeligt fra én gang for alle over for stalkeren, hvor du frabeder dig kontakt af enhver art. Send f.eks. en sms eller mail med beskeden: ”Jeg ønsker ikke, at du kontakter mig på nogen måde.” Undlad derefter enhver form for kontakt. Det er vigtigt, at du gemmer dokumentation for, at du har sagt fra, for at kunne bevise over for politiet, at det er stalking. 2. UNDGÅ KONTAKT MED STALKEREN Når du har sagt fra én gang for alle, skal du undlade at reagere på alle former for henvendelser og kontaktforsøg fra stalkeren. Besvar aldrig mails eller sms’er. Undgå øjenkontakt, hvis stalkeren pludselig står overfor dig. Nulkontakt er vigtig for, at stalkeren ikke får den tanke, at der er en åbning. Det risikerer at intensivere stalkingen. 3. GEM ALT, SLET INTET Gem al dokumentation på de uønskede kontaktforsøg. Får du nyt telefonnummer eller ny email, så behold det gamle sim-kort og mailadressen med alle mails fra stalkeren. Hent et skema på

http://www.danskstalkingcenter. dk/download-log-skema og skriv alle kontaktforsøg ned kronologisk. Skemaet giver dig overblik og bruges til at dokumentere og bevise, at du bliver stalket. 4. TÆNK PÅ DIN SIKKERHED Skift rutiner, telefonnummer, adgangskoder og tag andre foranstaltninger, så du bliver sværere at nå. Følg Dansk Stalking Centers råd om IT-sikkerhed, som du finder på danskstalkingcenter.dk. Føler du dig i akut fare, så kontakt politiet eller et krisecenter. Få flere gode råd om sikkerhed i Dansk Stalking Centers rådgivning. 5. SØG HJÆLP Oplever du at blive stalket, så del dine oplevelser og tanker med dit netværk. Det er vigtigt, at de kender din situation, så de kan støtte dig. Ring til Dansk Stalking Centers rådgivning og få hjælp. Rådgiverne er specialiseret i at støtte og rådgive udsatte for stalking, også i spørgsmål om sikkerhed og politianmeldelse af stalking.

OM DANSK STALKING CENTER Dansk Stalking Centers gratis og anonyme telefonrådgivning er for alle, som er ramt af stalking og deres pårørende. Rådgivningen er åben mandag og torsdag kl. 17.00-20.00 og tirsdag og onsdag kl. 12.00-15.00 på telefon 25177374. Du kan f.eks. få hjælp til, hvordan du tydeligt afviser en stalker, hvordan du skaber ro og sikkerhed om dig selv og hvordan du indsamler dokumentation til politiet og anmelder stalking. april nr. 03/2018 | 27


TEMA: VOLD

LEV uden

VOLD Lev Uden Vold er en ny organisation, der arbejder for at sikre mere og bedre hjælp, når det gælder vold i familien og i nære relationer.

TEKST: ELSE HØGH

Døgnet rundt modtager den nye organisation Lev Uden Vold’s hotline opringninger fra voldsramte, deres pårørende og voldsudøvere. Selvom organisationen kun er et halvt år gammel og vold er et tabu, så har organisationen og dens anonyme rådgivere allerede nu vist sig at have betydning for mange. Fra oktober 2017 har der været mellem 200-300 henvendelser om måneden. I januar og februar var 53 pct. af henvendelserne fra voldsudsatte. 21 pct. fra pårørende, venner og bekendte. 18 pct. fra fagpersoner. Samtidig var ni ud af ti af de voldsudsatte kvinder og halvdelen under 40 år.

”Vi regner med at få op mod 4.000 henvendelser i løbet af i år”, siger Lotte Grostøl, sekretariatsleder i Lev Uden Vold. Organisationen er etableret som et treårigt forsøgsprojekt for Satspulje midler. PSYKISK VOLD Lev Uden Vold giver konkrete tilbud til voldsudsatte og voldsudøvere, ligesom organisationen er med til at styrke fagligheden blandt de fagpersoner, der møder voldsudsatte, voldsudøvere og deres pårørende.” ”Det er helt afgørende, at alle får mere viden om vold i familien og nære relationer. Derfor vil vi også bidrage med mere viden og debat

OM EKSPERTEN Lotte Grostøl, sekretariatsleder i Lev Uden Vold, der er etableret som et treårigt forsøgsprojekt for Satspulje midler. 28 | SUNDHED+

på området. Det gælder i forhold til omfang, risikofaktorer og konsekvenser,” siger sekretariatslederen og tilføjer: ”Vi vil kortlægge og formidle vores viden til de fagpersoner, der hver dag møder de voldsudsatte og udøverne, så de bliver bedre til at opspore og forebygge volden.” Hotlinen kan blandt andet vejlede i at genkende signaler på vold og henvise både voldsudsatte og voldsudøvere til de rette hjælpe- og rådgivningstilbud. ”De voldsudsatte, der ringer for at få støtte og rådgivning, har i højere grad været udsat for psykisk vold end fysisk vold,” siger Lotte Grostøl. De foreløbige henvendelserne til Lev Uden Volds juridiske rådgivning har primært drejet sig om forældremyndighed, samvær og udlændingeretlige spørgsmål i forbindelse med voldsudsatte integrationsborgere.


Synstest med sundhedstjek

0

kr

KompletSyn - Fås hos Louis Nielsen

Mindst 50% af alle synstab kan undgås Synet forværres løbende med alderen, men mindst halvdelen af alle synstab kan forebygges, hvis de opdages og behandles på et tidligt stadie. Vores optikere undersøger dit syn og dine øjnes sundhed med avanceret udstyr, der kan vise tegn på synstab eller sygdomme. Sammen med Dansk Blindeforbund arbejder vi for bedre øjensundhed gennem forebyggelse af blindhed, svagsyn og øjensygdomme. En synstest med sundhedstjek er derfor første skridt til at forbedre din øjensundhed lige nu, men også for fremtiden.

Bestil synstest på louisnielsen.dk Støt øjenforskning på blind.dk

Fremtidens øjensundhed Læs mere i State of the nation 2017 på louisnielsen.dk. Vi stiller ingen diagnose, men henviser til en læge eller øjenlæge, hvis undersøgelsen viser noget usædvanligt. Synstest gratis indtil 22. april 2018. Normalpris 195 kr.


FAMILIEBREVKASSEN

GIV PLADS TIL HINANDEN -

OGSÅ I SEXLIVET

Sundheds familierådgiver giver i denne måned svar på en læsers udfordringer med at have mindre lyst til sex end sin mand. Inge Temple gør blandt andet opmærksom på, at vi først og fremmest skal have plads til at være den, som vi er, sammen med den anden. TEKST: INGE TEMPLE, FAMILIERÅDGIVER

Kære Inge, Jeg skriver til dig om et problem, som min mand og jeg har haft i lang tid, flere år faktisk. Vi har været gift i 9 år og vi har et godt liv uden de store problemer. Men der er et område, hvor forholdet har det svært. Og det er vores sexliv. Min mand har langt oftere end jeg lyst til sex og det går ham på, at det næsten altid er ham, der tager initiativet. Han klager over, at jeg 30 | SUNDHED+

aldrig har lyst til sex. Aldrig er så meget sagt - men han har helt ret i, at jeg sagtens kan leve med, at der går både uger og måneder imellem, at vi har sex. Er det meget unormalt? Sådan føler jeg det i hvert fald, når jeg taler med min veninde om det, for sådan er det ikke hjemme hos dem. I starten af vores forhold var det anderledes, men det er ikke, fordi jeg elsker ham mindre eller fordi

den sex, som vi har, er dårlig. Jeg har bare ikke så meget lyst og jeg ville ønske, at jeg kunne ændre på, hvordan jeg har det. Jeg er bange for, at han vil blive træt af mig, når jeg har det sådan, også selvom han siger, at det bliver han ikke. Men jeg kan mærke hans skuffelse, når jeg afviser ham. Har du nogle gode råd til os? Hilsen Merete, 42 år


FAMILIEBREVKASSEN

Kære Merete, Tak for dit brev, som jeg har afkortet lidt. Lad mig starte med at sige NEJ, du er ikke unormal. Vi mennesker har det, som vi har det, og det er der intet i vejen med. Jeg har talt med mange, både kvinder og mænd, der har samme problem som dig og din mand. Også hvor rollerne var byttet om. I vores parforhold har vi ofte forskellige behov, meninger og indstilling. Det kan for eksempel handle om, hvordan vi omgås vores børn, vores præferencer for ferietyper, for eksempel strandferie eller aktiv ferie, og selvfølgelig vores seksuelle forhold. Ikke bare frekvens, men også typen af sex. Vi bliver jo ikke ens, blot fordi vi elsker hinanden heldigvis. I et kærlighedsforhold skal vi først og fremmest have plads til at være den, som vi er, sammen med den anden. Et forhold hvor vi gentagne gange overskrider vores egen grænse, for at tilpasse os vores partner, vil ikke være et sundt forhold i længden. Det vil i hvert fald kræve sin pris, oftest i form af følelser, som for eksempel handler om ikke at være lykkelig, at være den der altid giver for meget eller lignende. Derfor er det vigtigt, at vi er gode til at afgrænse os selv og være klare i spyttet om, hvem vi er, hvad vi står for og hvad vi vil være med til. Når det er sagt, så er de fleste forhold heldigvis også præget af parternes lyst til at være givende og tilgængelige for hinanden, både

Skriv til

emotionelt og seksuelt med mere. Derfor har vi nogle gange ikke noget imod at gøre noget, blot fordi vi ved, at det gør den anden glad. Men vi må altid sørge for ikke at overskride vores egen grænse. En adfærd kan blive til en vane, når vi har haft den i lang tid. Derfor er det godt at afklare, hvad der gør sig gældende de gange, hvor du HAR lyst til sex: hvilke betingelser er til stede? Hvad er der gået forud, har I interageret med hinanden på en særlig god måde, hvordan har du det inde i dig selv: tanker, følelser med mere? Er din sexlyst mest betinget af noget, som du tænker/føler/gør eller er den mere betinget af ydre påvirkninger som for eksempel dit arbejdsliv, jeres hjemmeliv med børnene eller måske noget helt tredje? Og omvendt: hvad har været i spil de gange, hvor du har allermindst lyst til sex? Det er en god idé, hvis din mand kan lave samme tankeøvelse. Så kan I lukke hinanden ind i tankerne, når I vil tale om emnet med henblik på at finde nye muligheder og en løsning på jeres problem, som I begge kan leve med. Det kan også være vigtigt at finde ud af, om der ligger konkrete årsager bag din mindskede sexlyst. Du fortæller, at det ikke er selve den sex, som I har mellem jer, der er noget i vejen med. Og at du stadig elsker din mand. Derfor kan der alligevel godt ligge noget gemt, som påvirker dig. I samme boldgade er det vigtigt

at finde ud af, hvilke behov I hver især søger at få dækket: handler det for din mand om den kropslige tilfredsstillelse, som kun kan dækkes gennem samleje? Og kan den dækkes på anden måde, for eksempel ved sensuel berøring med mere. Eller handler det for din mand for eksempel (også) om, at han føler sig elsket og begæret - og kan disse behov dækkes på anden vis, for eksempel gennem anerkendelse, kram og kys, alenetid uden børn eller lignende? På samme måde har du også underliggende behov, som du søger at få dækket bag dine handlinger og følelser. Disse tankeøvelser er med til at øge jeres bevidsthed om, hvad det er, der er på spil, når det handler om jeres sexliv. Forhåbentlig vil det være med til at øge forståelsen for hinanden og måske endda gøre det muligt at finde frem til et sexliv, som I begge kan være tilfredse med. Nogle gange er det dog sådan, at vi simpelthen ikke kan give den anden det, som han eller hun ønsker mest lige meget, hvor gerne vi ville. Så er det kunsten at være tro mod sig selv og samtidigt forstående overfor den anden. Der er mange måder at holde kærligheden intakt på, til trods for vores forskelligheder. Og til tider på grund af vores forskelligheder. Husk der er mange dygtige terapeuter, som også kan hjælpe. Mange varme hilsener, Inge

INGE TEMPLE

ET SUNDT SAMARBEJDE

Inge Temple er coach og trivselskonsulent med speciale inden for arbejde med børn, unge og familier, især med temaerne trivsel, mobning og relationer. Formand for den frivillige landsforening Ung Uden Mobning. Læs mere på www.houseofheroes.dk.

april nr. 03/2018 | 31


SUNDE FØDEVARER

SPIS DIG SUND

PÅ NATURLIG VIS

Hvidløg, ingefær og chili. Gurkemeje, hørfrø, persille. Løvstikke, purløg og dild. Det er alt sammen spiselige alternativer til naturmedicin og kosttilskud. Fra og med i dag kan du høre og se mere om de sunde fødevarer på www.magasinet-sundhed.dk. TEKST: CHRISTINA BJØRN, KOSTVEJLEDER

Halvdelen af den danske befolkning spiser et kosttilskud. Det kan være som piller eller pulver. Vi gør det for at blive sundere, men både piller og pulver kan gøre større skade end gavn, da de kan forgifte kroppen og ændre effekten af medicin. Det er derfor en god idé at sikre sig, at kosttilskuddet er mærket med ’Produceret under farmaceutisk kontrol’. Bedst af alt er det dog at spise naturens egne produkter, når det er muligt. Fra og med i dag kan du få en guide til de spiselige alternativer til naturmedicin og kosttilskud på www.magasinet-sundhed.dk. Vi præsenterer dig her på siden for en kort forsmag til nogle af de sundeste. Hvidløg er kendt for at have en lang række gode egenskaber. Nogle af de seneste forskningsresultater viser, at hvidløg kan mindske risikoen for blodpropper. Generelt skal man

dog ikke overdrive med hvidløg, da hvidløg i store mængder blandt andet kan påvirke optagelsen af medicin, så man kan risikere, at kroppen optager for meget eller for lidt. Hør mere om hvidløgs fordele og ulemper på www. magasinet-sundhed.dk. Hør også om ingefær, chili, gurkemeje og hørfrøs positive og negative egenskaber. Hvad kan de bruges til, hvad gør dem nyttige for kroppen, i hvilken sammenhæng - og hvad skal man være opmærksom på. VITAMINER OG MINERALER Er du generelt tilhænger af kosttilskud, så prøv i stedet at eksperimentere med krydderurter i deres naturlige form. Fælles for krydderier er, at de indeholder mange vitaminer og mineraler. Persille, koriander, purløg og dild kan om kort tid dyrkes i haverne og købes i butikkerne.

UNIKKE EGENSKABER Nogle krydderurter har også unikke egenskaber og sundhedsfremmende effekt. Her er blot et par eksempler. Persille er et vanddrivende naturlægemiddel mod urinvejsinfektioner, væskeophobninger og urinsten. Det har en positiv effekt på dårlig ånde forårsaget af løg, hvidløg og alkohol. Basilikum kan bl.a. bruges mod akne. Mynte hjælper bl.a. mod fordøjelsesbesvær og forkølelse. Timian har bakterie- og svampedræbende effekt og virker beroligende på fordøjelsessystemet. Rosmarin bruges i udtræk mod bl.a. hovedpine og fordøjelsesbesvær. Salvie kan for nogen bl.a. have effekt på hedeture. Hør også om citronmelisse, løvstikke og de mange andre positive effekter ved de friske krydderurter på www.magasinet-sundhed.dk.

BLIV KLOGERE Se mere om kosttilskud og sundhed på www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt. Videoen om kosttilskud og sundhed er den første i rækken om at spise sundt og godt - formidlet af kostvejleder, tv- og radiovært, Christina Bjørn. 32 | SUNDHED+


BALANCE ER IKKE KUN AT STÅ PÅ ÉT BEN, ® FEMARELLE GIVER DIG BALANCEN INDEFRA Femarelle® er et hormonfrit kosttilskud, som er specielt udviklet til de forandringer, vi kvinder går igennem. Femarelle® – livskvalitet i en kapsel. Forhandles i Matas og udvalgte apoteker og helsekostbutikker

DISTRIBUTØR:

Nordic Consumer Health Denmark info@consumerhealth.dk

Femarelle® er veldokumenteret og anbefalet af Foreningen af Europæiske Gynækologer som førstevalg til kvinder i overgangsalderen.

For information om Femarelle® produkterne og deres egenskaber besøg www.femarelleline.dk og find os på

Sommerferie på Bali - 2 uger inkl. udflugter fra kr. 12.498 Bali - 2 uger inkl. 5 x udflugter fra kr. 12.498

16 dages eventyr på Bali og Gili-øerne fra 15.798

Nyd en ferie med massevis af oplevelser på “Gudernes Ø” Bali. I får et godt

Rismarker, smukke strande og fantastisk snorkling blandt havskildpadder på

4* hotel, ca. 300 meter til stranden og med cafeer, restauranter, dykker-

Bali, Gili Meno og Gili Trawangan.

shops og butikker lige rundt om hjørnet.

Inklusiv: Flyrejser, 4 nætter i Ubud på Pertiwi Suites, transport med bil/

Rejsen inkluderer: Fly til Bali, transport mellem lufthavn og hotel t/r,

båd til Gili Trawangan hvor I bor 4 nætter på Oceano Jambuwuluk Resort.

12 nætters ophold i superior værelse med morgenmad på Grand Whiz Hotel,

Herefter videre til Gili Meno. I bor de næste 3 dage på Avia Villa Resort

1 x middag, 3 x heldagsture og 2 x halvdagsture. Rejs fx 01. - 15. juli, 15. - 29. juli eller 21. juli - 04. august 2018 Rejs samme datoer og bo 4 nætter i Ubud, 3 nætter i Permuteran og 5 nætter i Amed fra kr. 14.498. Eller bo 7 nætter på Puri Santrian Sanur og 5 nætter på Damai Lovina fra kr. 17.998.

• Danskejet rejsebureau med 15 års erfaring • Vi laver gode pakkerejser til de bedste priser • Medlem af rejsegarantifonden nr. 1478

i bungalow, direkte til den fineste sandstrand med rev udenfor døren. Til slut 3 dage i Sanur på skønne Puri Santrian. Rejs fx 04. - 20. juli, 11. - 27. juli eller 18. juli - 03. august 2018 Husk at vi altid kan skræddersy en rejse efter jeres egne ønsker.

toptours.dk eller ring 70 201 208

Se flere tilbud på


SUNDT OG GODT

OPSPORING AF UNGE MED SELVSKADE Antallet af mennesker med spiseforstyrrelse og selvskade er stigende. Det er især unge piger under 18 år, der udgør en særlig risikogruppe. Det er derfor afgørende, at der findes gode og effektive redskaber og indsatser til at opspore mennesker, der har spiseforstyrrelser og skader sig selv. Regeringen har afsat 10,5 mio. kr. af satspuljen til at forebygge problemet og at sikre, at personen får den hjælp, der er behov for. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

FÆRRE RYGERE Selvom det er et lille fald, så er der dog et fald i antallet af rygere i Nordjylland. Andelen af dagligrygere er faldet fra 17,1 pct. til 16,6 pct. siden 2013. Samtidig er der 2 pct. færre, der bliver udsat for passiv rygning. Det fremgår af den nye undersøgelse i ’Hvordan har du det?’. Tendensen i Nordjylland er enestående, da antallet af rygere er steget på landsplan. KILDE: REGION NORDJYLLAND

OPFORDRING TIL FÆLLES INDSATS Flere og flere børn og unge kæmper i dag med psykisk sårbarhed og psykiske lidelser. Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside, hvor den konstaterer, at det er svært for de unge at få den rette hjælp. Styrelsen inviterer derfor regioner og kommuner til at søge om midler til at sætte ind med en tidlig indsats. Formålet er at give støtte til de børn og unge, som viser tegn på en psykisk lidelse, og som ikke har behov for en indsats i børne- og ungdomspsykiatrien, men for en intensiv indsats i nærmiljøet. Det kan være børn eller unge, som har lette tilfælde af spiseforstyrrelser, angst, depression eller udviser selvskadende adfærd. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

34 | SUNDHED+


ANNONCE ANNONCE

BLODPROCENTEN KOM OP IGEN BLODPROCENTEN KOM OP IGEN

ENERGIDER DERKAN KANMÆRKES MÆRKES ENERGI – Jeg kendte godt ® – Jeg kendte godt Kräuterblut® Floradix ® Kräuterblut Floradix®fra min studietid, hvor fra min studietid, hvor ofte vores underviser vores underviser ofte omtalte produktet som omtalte produktet som et godt jerntilskud. et godt jerntilskud.

Allerede inden hun skulle Alleredeføde, indenvidste hun skulle Lærke, at hun føde, vidste Lærke, at var i underskudhun af jern. var i underskud af jern. En kur med urte-eliksiren ® En kur med urte-eliksiren Kräuterblut®, der Floradix ® ® Kräuterblut , der Floradix indeholder letoptagelig jern, indeholder jern, tilbage. gavletoptagelig hende energien gav hende energien tilbage. Og det i en grad at selv Og det ihendes en gradmand at selvbemærkdet. Jern har nemlig hendes ede mand bemærkede det.bl.a. Jernden haregenskab, nemlig at det til atatmindske bl.a. denbidrager egenskab, det og udmattelse. bidragertræthed til at mindske træthed og udmattelse.

Lærke er igen fyldt med ny energi og overskud.

Lærke er igen fyldt med ny energi og overskud.

– Hold op hvor har du meget energi, udbrød til at være den mor jeg ønskede for Lærkes mand Stefan, spontant. Lærke bobmine drenge, når de kom hjem fra vug– Hold op hvor har du meget energi, udbrød til at være den mor jeg ønskede for lede nemlig atter af vitalitet og overskud. gestue og børnehave, uddyber Lærke, Lærkes mand Stefan, spontant. Lærke bobmine drenge, når de kom hjem fra vugmed indhold af jern har virkelig givet mig Men sådan har det ikke altid været. I forbinder til daglig arbejder på fødegangen på lede nemlig atter af vitalitet og overskud. gestue og børnehave, uddyber Lærke, energien tilbage. Og det er energi, der kan delse med sin tredje graviditet døjede Lærke, byens sygehus. med indhold af jern har virkelig givet mig Men sådan har det ikke altid været. I forbinder til daglig arbejder på fødegangen på mærkes! som så mange andre, med kvalme i de førenergien tilbage. Og det er energi, der kan delse med sin tredje graviditet døjede Lærke, byens sygehus. ste 20 uger. Problemer med at holde maden i FLORADIX® KRÄUTERBLUT® GAV mærkes! som så mange andre, med kvalme i de førENERGI OG OVERSKUD sig gjorde sit til, at Lærke kom i underskud af ® ® FLORADIX® KRÄUTERBLUT® KRÄUTERBLUT GAV ste 20 uger. Problemer med at holde maden i FLORADIX ® – Jeg kendte godt Floradix Kräuterblut® jern. – Jeg fik vist ikke næring nok, fortæller Floradix® Kräuterblut® er en velsmagenENERGI fra OGmin OVERSKUD sig gjordeLærke. sit til, at Lærke komplanlagt i underskud af føde studietid, hvor vores underviser ofte – Jeg havde at skulle ® ® FLORADIX KRÄUTERBLUT ® ® de urte eliksir med indhold af jern, der Kräuterblut godtproduktet Floradix som jern. – Jeghjemme, fik vist ikke nok, fortæller omtalte et rigtig godt jern-Floradix® Kräuterblut® er en velsmagenmennæring fødestedet frarådede det –i Jeg kendte gennem årtier har været et af de mest fratilmin studietid, hvor underviser oftefor at få Lærke. – første Jeg havde planlagt skulle føde var ikke tilskud. Så davores jeg selv havde brug omgang - minatblodprocent de urte eliksir med jerntilskud indhold af jern, der Årsagen anvendte i Danmark. omtalte produktet som et rigtig godt jernhjemme, fredsstillende. men fødestedet frarådede det i genopbygget mit energidepot, var jeg ikke i Fødslen af datteren Maja blev gennem årtier har været etså afgodt de mest til eliksiren virker skal findes i tilskud. Så daom, jeg selv havde brug forjeg at skulle få første omgang - min blodprocent var ikke og til- dermed tvivl hvilket jerntilskud, vælge. dog vel gennemført derhjemme, anvendteden jerntilskud i Danmark. Årsagen med helt særlige sammensætning ® ® energidepot, var jeg ikke i fredsstillende. Fødslenmed af datteren Kräuterblut Efter mit et par uger med Floradix blev familien far, morMaja og toblev drenge genopbygget på 2 til eliksiren virkerfrugtsafter, så godt skal i optasyrlige derfindes fremmer tvivl om, hvilket jerntilskud, jeg skulle vælge. dog vel gennemført derhjemme, dermed mærkede jeg tydeligt, hvordan energien og og 4 år forøget med en og lillesøster. den helt særlige sammensætning medmildt på ® ® gelsen, samt urter, der virker Kräuterblut Efter et par uger med Floradix blev familien med far, mor og to drenge på 2 overskuddet kom tilbage. – Nu er det pludsyrlige frugtsafter, fremmerafoptamaven ogder indholdet organisk bundet jeg tydeligt, hvordan energien og 4 år forøget med en lillesøster. mig, i stedet for min mand,og der tager LÆRKE BLEV TRÆT OG UDKØRT mærkedeselig gelsen, samt urter, der virker mildt på form. jern i en letoptagelig flydende overskuddet komtiltilbage. Nu det når pludinitiativ f.eks at–se enerfilm, børnene – Med tre små børn i huset er der nok at se maven og indholdet af organisk bundet selig mig,eri stedet der tager min LÆRKE BLEV TRÆT OGmærke, UDKØRT puttet.for Jegmin harmand, også genoptaget til, og jeg kunne at jeg var meget jern i en letoptagelig flydende form. f.eks at se en når om børnene – Med tretræt, småsiger børn Lærke. i huset –erEnerginiveauet der nok at se varinitiativ trefilm, gange ugen, uddyber sim- tilløbetræning ® ® Jeg har også genoptaget minKräuterblut til, og jegpelthen kunne mærke, jeg varmålt meget begejstret. – Floradix lavt. Jegatfik igen indholdeterafputtet.Lærke løbetræning tre gange om ugen, uddyber træt, siger Lærke. – Energiniveauet sim- rigtigt, jern i blodet. Prøverne vistevar ganske at jeg var Derfor følte Lærke begejstret. – Floradix® Kräuterblut® pelthen lavt. Jeg fiki underskud. igen målt indholdet af jeg mig udkørt. Pludselig jegrigtigt, f.eks. brug for jern i blodet. Prøverne vistehavde ganske Jern bidrager til: middagslurDerfor midt på dagen, for ellers var at jeg varen i underskud. følte jeg mig ✔ Mindsker udmattelse og træthed jeg ikke sikker jeg ville udkørt. Pludselig havde på, jeg at f.eks. brughave for overskud

en middagslur midt på dagen, for ellers var jeg ikke sikker på, at jeg ville have overskud

r til: age Jern bidr✔ Normal dannelse af røde blodlegemer udmattelse og træthed ✔ Mindsker ✔ Immunforsvarets normale funktion ✔ Normal dannelse af røde blodlegemer ✔ Immunforsvarets normale funktion

Prøv Floradix® Kräuterblut®

Du kan købe Floradix® Kräuterblut® i Matas, ® ® og Føtex på apoteket, i helsekostforretninger, Bilka samt på www.mezina.dk. Du kan købe Floradix® Kräuterblut® i Matas, på apoteket, i helsekostforretninger, Bilka og Føtex samt på www.mezina.dk.

Prøv Floradix Kräuterblut

SØNDERGADE 16 – HERNING – TLF.97220795


NYT FRA KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DANMARK I TOP PÅ VERDENSPLAN Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft. Alligevel er rygning fortsat en udfordring. Ny britisk forskning åbner muligheder for at afdække kræft tidligere. TEKST: MARIANNE VESTERGAARD, KRÆFTENS BEKÆMPELSE

En ny international undersøgelse viser, at Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft mest de seneste 15 år. Undersøgelsen, CONCORD-3, er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Lancet. Opgørelsen sammenligner femårsoverlevelsen for mere end 37,5 millioner kræftpatienter i 71 lande og gennemgår 18 forskellige kræftsygdomme. Generelt er overlevelsen steget i hele verden. Der forskes massivt i kræft og tidlig diagnose, og nye og bedre behandlinger indføres mange steder. Det har Danmark også fået gavn af, men når Danmark går mere frem end de øvrige lande, så skyldes det formentlig en massiv politisk indsats og milliardinvesteringer på kræftområdet: Siden 2000 har vi fået fire kræftplaner og i 2007 blev kræftpakkerne indført, som sikrer hurtig undersøgelse og behandling ved mistanke om kræft.

viser den nye årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen. Det betyder, at andelen af mennesker, der ryger, ikke har ændret sig de seneste seks år. For selv om mange har held til at stoppe med at ryge, kommer der stadig nye rygere til. Og de nye rygere er primært børn og unge under 18 år, viser tidligere undersøgelser. Undersøgelsen viser også, at hele 72 pct. af de nuværende og tidligere rygere ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om. Det er derfor vigtigt, at de, der ønsker at stoppe, får tilbud om hjælp til rygestop. For chancen for at blive røgfri er op til fem gange større, hvis man får hjælp. Rygere, der ønsker et rygestop, kan få gratis hjælp fra rygestoptilbud i kommunerne, hos Stoplinien og i rygestop-apps som E-kvit og Xhale.

NYE TAL: FOR MANGE DANSKERE RYGER STADIG

NY BLODPRØVE KAN FINDE OTTE KRÆFTFORMER

Mere end hver femte dansker ryger. Det

Amerikanske forskere har foretaget

en lovende afprøvning af en blodprøve, CancerSEEK, som tester for en lang række DNA-mutationer og proteiner, som stammer fra kræftceller og som findes i blodet hos kræftpatienter. Forskerne har afprøvet blodprøven på 1.005 personer med kræft i æggestok, lever, mave, bugspytkirtel, spiserør, tyk- og endetarm, lunge og bryst. Undersøgelsen viste, at testen kan udpege 70 pct. af kræfttilfældene på tværs af de otte kræftformer. Det bedste resultat fandt forskerne ved æggestokkræft, hvor hele 98 pct. af patienterne blev testet positive. Næsten lige så præcis var testen ved leverkræft, mens den udpegede 69 pct. af tilfælde af bugspytkirtelkræft. Testen blev også afprøvet på 812 personer, der ikke havde fået konstateret kræft. Kun syv af disse blev testet positive for kræft og blev altså kategoriseret som ’falsk-positive’. Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Science.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der arbejder med en vision om et liv uden kræft – at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft. Læs mere om kræft, forebyggelse og forskning på cancer.dk 36 | SUNDHED+


INDIVIDUELLE VANDRETURE, VALGFRI STARTDATO Rundt om Mont Blanc, Frankrig, Schweiz og Italien 7-9 dage West Highland Way, Skotland 6-9 dage Hærvejen, Jylland 4-7 dage BESØG Cinque Terre, Italien 7 dage HJEMME SIDEN Caminoen, fra Sarria til Santiago 7 dage OG SE V ORES Gendarmstien, Sønderjylland 5 dage FÆLLEST URE Salzkammergut, Østrig 5-8 dage M E D Wicklow Way, Irland 6-10 dage TURLEDE Camønoen, Møn 3-5 dage R Dolomitterne, Italien 8 dage Pyrenæerne, Frankrig 7 dage

100% DA NSK REJSEBU REAU MED SPE CIALE I VANDR ING

Vandreture | Pilgrimsture | Rideture | Tømmerflådefærd | Kanoture

ER JERES FLISER KLAR TIL FORÅRET? Vi fjerner skidtet for dig.

ADAMSEN ALGEBEHANDLING

Fliser renses for 50 kr. pr. kvadratmeter med egne og godkendte produkter.

renser fliser og tage.

Arbejdet udføres grundigt og samvittighedsfuldt. Resultatet holder længe.

Prøv evt. en gratis prøverens på et par fliser.

Der efterbehandles altid med Nano-produkter, som sikrer kvaliteten.

Adamsens Algebehandling

RING NU TLF. 5036 1515

ADAMSENS ALGEBEHANDLING •

Tlf. 5036 1515

https://www.facebook.com/Adamsens-Algebehandling-721160098017343/

HELDINGgrafiker.dk

TURE FOR BØRNEFAMILIER Kano- og tømmerflådefærd i Sverige


LIDER DU OGSÅ AF MIGRÆNE/HOVEDPINE? 927149

– Fortvivl ikke der er hjælp at hente!

FOREDRAG DEN 20. APRIL KL. 10.00-11.00 MED FORSKER KATJA MARIA BENDTSEN KULTURHUS INDRE BY, LOKALE 1, CHARLOTTE AMMUNDSENS PLADS NR. 3, 1359 KBH.K. TARMENS BAKTERIER OG DERES BETYDNING FOR VORES SUNDHED! Tarmen er hjemsted for et mylder af bakterier og andre mikroorganismer, som er vigtigere for kroppen en tidligere antaget. Den bakterieflora vi bærer rundt på, påvirker vores helbred både fysisk og psykisk. I dette foredrag vil der blive fortalt om, hvorfor immunsystemet er så afhængig af tarmfloraen og hvilke sygdomme, man ved hænger sammen med tarmen. Foredraget er gratis, men af hensyn til pladsen skal vi have tilmelding på post@hovedpineforeningen.dk senest den 14. april.

FOREDRAG DEN 4. MAJ MED HJERNEFORSKER MAIKEN NEDERGAARD

Privat sygepleje Hovedstaden/Sjælland Midt- og Nordjylland Syddanmark

+45 70 20 30 00 +45 70 20 86 00 +45 70 21 05 00

www.activcare.dk

Kender du Slut med ømme fødder

KULTURHUS INDRE BY, CHARLOTTE AMMUNDSENS PLADS NR. 3, 1359 KØBENHAVN K FRA KL. 17.00 - 18.00 Maiken er kendt for sin forskning om hjernens "vaskemaskine" mens vi sover. Maiken vil fortælle om hvordan det påvirkes af et migræneanfald. TILMELDING: Senest den 30. april på post@hovedpineforeningen.dk Entre medlemmer kr. 100,- | Ikke-medlemmer kr. 150,-

GENERALFORSAMLING AFHOLDES OGSÅ DEN 4. MAJ KL. 14.00, SAMME STED SOM OVENSTÅENDE FOREDRAG TILMELDING: Senest den 25. april på post@hovedpineforeningen.dk - man kan kun deltage såfremt man har betalt kontingent for 2018. Indkomne forslag skal sendes til post@hovedpineforeningen.dk inden den 13. april. Foreningen er vært ved kaffe/the og kage. Find os på facebook: facebook.com/hovedpineforeningen

Tlf. 70 22 00 52

SE MERE INFO PÅ WWW.HOVEDPINEFORENINGEN.DK

?

Model L14

Model L2

Model Nat 6

Model Leta

ARCOPEDICO skoens unikke design bevirker

en tilpasning til foden, så skoen støtter og ikke strammer om foden.

-

at kroppens vægt fordeles ligeligt over hele fodsålen, så ingen områder belastes unødvendigt. Herved opnås en korrekt gangafvikling.

Nærmeste Arcopedico forhandler anvises på tlf.: 47 98 15 33 e-mail: info@arcopedico.dk

se katalog på www.arcopedico.dk


ARBEJDSMILJØ

EN LUR PÅ VAGTEN ER GODT FOR VÆGTEN Det er gavnligt for den slanke linje, hvis man har mulighed for at tage sig en lur under en nattevagt. Det viser en undersøgelse blandt brasilianske sygeplejersker. TEKST: METHA LAUMANN

Tre brasilianske forskere fra universitetet i Rio de Janeiro i Brasilien har undersøgt, om muligheden for at tage en lur på nattevagten har betydning for BMI. Undersøgelsen blev gennemført blandt sygeplejersker og sygehjælpere på et hospital i Rio de Janeiro. Sygeplejersker og sygehjælpere havde 12 timers vagter og derefter enten 36 eller 60 timer fri. Bruttotruppen var på 1.224, men en del blev sorteret fra, blandt andet fordi de havde haft nattevagt under et år eller havde andet arbejde i fritiden. Tilbage blev 409 personer, hvoraf 193 havde mulighed for at tage en lur under vagten. Alle afgav udførlige baggrundsoplysninger som for eksempel alder, vægt ved 20-års alderen, antal nattevagter - i gennemsnit fire nætter på 14 dage, søvnmønster, uddannelse, rygning og alkoholforbrug.

Deltagernes gennemsnitsalder var 43 år og 15,5 pct. af gruppen med mulighed for at sove kunne gøre det i op til 120 minutter, mens 84,5 pct. kunne sove mellem 121 og 180 minutter. Når forskerne lavede statistiske beregninger på de to gruppers BMI og sammenholdt det med antallet af arbejdsnætter, antal år på nattevagt og muligheden for at tage en lur, konstaterede de en statistisk signifikant vækst i BMI hos gruppen, der ikke havde mulighed for at sove. BMI hos gruppen med mulighed for søvn blev også større, men ikke så det var statistisk signifikant. Forskerne oplyser, at der bliver givet udbredt mulighed for søvn under nattevagten på brasilianske hospitaler. De ser deres forskningsbidrag som endnu et argument for at gavne natarbejderes helbred gennem muligheden for at tage en lur.

Kilde: ‘Night work and BMI: is it related to on-shift napping?’, Aline Silva-Costa; Rosane Härter Griep; Lúcia Rotenberg, 2017. Trykt i Revista de Saúde Pública, som er São Paulo Universitets peer-reviewede tidsskrift om public health

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne artikel bringes som led i et samarbejde med Magasinet Arbejdsmiljø, et månedsblad, som primært henvender sig til arbejdsmiljø-ansvarglige i offentlige og private virksomheder april nr. 03/2018 | 39


NYT FRA LÆGEMIDDELSTYRELSEN

DANSKERNE ER BLEVET BEDRE TIL AT INDBERETTE BIVIRKNINGER

Antallet af indberetninger på bivirkninger er steget fra 3.094 i 2007 til 8.257 i 2016. Det svarer til en stigning på 167 pct. TEKST: METTE SCHMIDT, LÆGEMIDDELSTYRELSEN

Danskerne - læger, sundhedspersonale og patienter - er blevet bedre til at indberette, når et lægemiddel giver hovedpine, kvalme eller andre bivirkninger. Det viser de nyeste tal fra Lægemiddelstyrelsen. Antallet af indberetninger er steget fra 3.094 i 2007 til 8.257 i 2016. Det svarer til en stigning på 167 procent. SÅDAN GØR DU Du kan indberette bivirkninger til din praktiserende læge eller en anden sundhedsperson, til apoteket eller til Lægemiddelstyrelsen på www.laegemiddelstyrelsen.dk. ”Indberetningerne er vigtige”, siger chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen, Mikkel Møller Rasmussen. ”Alle - læger, patienter, myndigheder og lægemiddelproducenter - har en interesse i mest mulig viden om effekt og bivirkninger. Det er først og fremmest vigtigt for patienten selv, at lægen vurderer, om dosis skal justeres, eller om patienten måske skal skifte til en anden behandling. Men det er også vigtigt for den løbende overvågning af lægemidlets sikkerhed, at lægen indberetter uventede symptomer til Lægemiddelstyrelsen, der sammen med producenten vurderer, om der skal tilføjes nye informationer i produktresumeet og indlægssedlen,” forklarer chefkonsulenten i Lægemiddelindustriforeningen. Det er især patienterne, der er blevet bedre til at indberette bivirkninger. Antallet af indberetninger fra patienter, pårørende og patienterstatninger er således steget med 405 procent de seneste 10 år. 40 | SUNDHED+

Alligevel er det langt fra alle patienter, der indberetter de bivirkninger, de oplever. Det viser en befolkningsundersøgelse, som YouGov har foretaget for Lif. Halvdelen af de adspurgte har haft bivirkninger ved medicin mindst én gang. Men heraf har kun knap halvdelen indberettet en bivirkning til egen læge eller myndighederne. Danskerne undlader især at indberette bivirkninger, der allerede står nævnt i indlægssedlen. ”Det er positivt, at danskerne faktisk bruger indlægssedlen og sætter sig ind i de potentielle bivirkninger. Men der er også god grund til at indberette bivirkninger, der allerede står i indlægssedlen. De oplysninger har også værdi,” understreger Mikkel Møller Rasmussen. Alle indberetninger bliver således registreret og indgår i den overvågning af lægemidlets sikkerhed, som myndigheder og lægemiddelvirksomheder sammen står for. Og hos lægemiddelvirksomhederne har overvågningen af lægemidlers sikkerhed høj prioritet. Siden 2011 har virksomhederne således mere end fordoblet antallet af medarbejdere, der arbejder med at overvåge, vurdere og forebygge bivirkninger. ”Lægemiddelvirksomhederne er ekstremt optagede af lægemidlernes sikkerhed og derfor også af indberetningerne om eventuelle bivirkninger. Samtidig er kravene til overvågning, risikohåndtering og dokumentation øget markant i de senere år. Det er baggrunden for, at virksomhederne har øget antallet af medarbejdere, der arbejder med lægemiddelsikkerhed, med op til 170 procent,” slutter Mikkel Møller Rasmussen.

ET SUNDT SAMARBEJDE Lægemiddelstyrelsen er en styrelse under Sundheds- og Ældreministeriet. Styrelsen administrerer lovgivningen om lægemidler til både mennesker og dyr, medicintilskud, apoteker, medicinsk udstyr og euforiserende stoffer. Det er Lægemiddelstyrelsens opgave at sikre kvaliteten af lægemidler, der anvendes i Danmark.


Find det på apoteket GIV TARMEN EN FORÅRSRENGØRING

FLORADIX® KRÄUTERBLUT® - 250 ML. FLYDENDE JERNTILSKUD MED VITAMINER

Trænger tarmen til en forårsrengøring? Så kan det være en god idé at øge dit daglige indtag af fibre. Det stimulerer fordøjelsen og giver regelmæssige toiletbesøg, så du sikrer dig, at tarmen kommer af med alle affaldsstoffer.

Føler du dig træt* og mangler energi i hverdagen, kan forklaringen være, at din krop mangler jern.

Loppefrøskaller (Psyllium husks) er fiberrige og kendt for deres evne til at danne en blød masse i tarmen, som fremmer transporten og binder affaldsstoffer, så de kan passere gennem tarmen uden at blive optaget. Derudover giver loppefrøskaller en øget mæthed, et stabilt blodsukker og hjælper med at kontrollere dit kolesterol. Alle sammen parametre, som medvirker til en effektiv forårsrengøring. Husk at drikke rigeligt med væske, når du spiser loppefrøskaller. Og så er det altid en god idé med daglig motion og tilstrækkelig væske, da det stimulerer kroppens egen udrensning.

Jern bidrager bl.a.  til: at mindske træthed og udmattelse, en normal kognitiv funktion, til et normalt energistofskifte, normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin, n ​ ormal ilttransport i kroppen og immunsystemets normale funktion. Herudover spiller Jern en vigtig rolle i celledelingsprocessen. Vitamin B6 og B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer. Vitamin-C øger optagelsen af jern (også fra kosten).                                             *Hvis unormal træthed varer ved og jerntilskud ikke hjælper, kan der være god grund til at søge læge for at finde årsagen.     Kräuterblut® Floradix® findes også i tabletform med indehold af folsyre. Læs mere på: http://www.mezina.dk/shop/frontpage.html

SylliFlor loppefrøskaller er koncentrerede fibre i en sprød version, der ikke klistrer ikke i munden. Prøv en god aftenrutine og snup en stor skefuld med et glas vand. Så er tarmen klar til at fungere dagen efter.

Mezina A/S, tlf.: 7518 1611

PHARMAFORCE:

Nok verdens behageligste ørepropper

SylliFlor fås fx Naturel, Vanilje, Malt, Kakao eller Æble & kanel. 135 kr for 250 g.

Ørepropper fra Quies er så behagelige at du glemmer du har dem på!

Spørg efter vareprøver på apoteket eller bestil dem gratis på www.biodanepharma.com. FOTO: SYLLIFLOR NATUREL

I 100 år har franske Quies leveret ørepropper af højeste kvalitet til alle formål.

REVADOL VIRKER I KROPPENS LED Revadol er et dansk produceret lægemiddel, som indeholder det aktive stof glucosamin udvundet fra rejeskaller. Glucosamin indgår som en vigtig del af brusken i alle kroppens led og kan ved indtagelse lindre smerter og give en bedre bevægelighed i forbindelse med let til moderat slidgigt. Slidgigt kan opstå i bl.a. nakke, ryg, lænd, hofter, skuldre, fingre, tæer og knæ. Læs mere på: https://www.wellvita.dk/shop/frontpage.html Wellvita ApS, tlf.: 8230 3040

Vi er alle udsat for høje lyde, der kan beskadige vores hørelse, for eksempel på arbejde, til koncerter, eller ved højlydt snorken. Voks eller skum øreproppernes anatomisk  venlige design passer til øret og tilbyder dermed en perfekt pasform. Udvider sig forsigtigt uden irriterende pres på øregangene. Prøv dem – og få en god ro! Quies ørepropper kan købes på apoteket. Læs mere på www.quies.dk Vejl. udsalgspris kr. 49,00 for 8 par voks ørepropper og kr. 39,00 for 3 par skum ørepropper.

PRODUKTER TIL MENOPAUSEN Naturen mindsker generne. Overgangsalderen skyldes, at kroppen holder - næsten - op med at producere de naturlige hormoner østrogen og progesteron. I og efter overgangsalderen produceres der meget lidt østrogen, og da overvejendefra fedtvævet. WILD YAM:

SOYAGENISTEIN:

FEMIAGE :

Bidrager til en behagelig

Bidrager til et øget velbefindende

Unik kombination af 4 vigtige ingredienser.

under overgangsalderen.

Humle letter overgangsalderen.

overgangsalder og modvirker gener i overgangsalderen. Kan kombiners med FemiAge eller Soya Genistein.

SoyaGenistein modvirker hede-/ svedeture.

Magnesium til muskler og nervesystem. Selen til immunsystem, hår og negle. B6-vitamin til den kvindelige cyklus. Læs mere på: http://www.naturenergi.dk/

​Natur Energi ApS, tlf.: 4816 1213 april nr. 03/2018 | 41


Altid et godt rejsetilbud - mere end 700 hoteller i Europa

Strandhotel kun 35 km fra grӕnsen

Strandhotel Dagebüll

Spar op til

Fra kun

446,-

679,4-stjernet wellness i Sverige

• •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet

2 x 3-retters menu

Gratis parkering

Gratis internet

Smukke udflugter ved Vadehavet

Bestselller til særpris

Spar op til

Fra kun

360,-

649,-

Fra kun

699,-

Best Western Princess Hotel • 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • Gratis kaffe og kage i receptionen • Adgang til sauna og fitness • Gratis internet

314,-

Landgasthof Tarp • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 3-retters menu 2 x kaffe og kage 1 x 1 flaske vin ved ankomst

Vi tilbyder både SPA, WELLNESS og FORKÆLELSE, så tag et kig på Risskov Bilferies mange gode tilbud! risskov-bilferie.dk

70 22 77 17

Ring og hør nærmere i hverdage 9-17 lør. og søn. 10-15 Husk bestillingskoden: SUNDHED Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Evt. miljøtillæg betales på hotellet Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 75,Spar ift. hotellets egen pris

Spar op til

Spar op til

Fra kun

252,-

739,-

Fanø Krogaard • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x dagens ret og dessert Gratis internet Unik stemning på Fanø


MÅNEDENS GRØNNE

GRØNNE ASPARGES TEKST: JULIE ERTMANN KARLSEN

Brugen af asparges kan dateres hele 5000-6000 år tilbage, hvor de var kendt af ægypterne. I Danmark begyndte vi først at dyrke asparges fra det 17. århundrede, men først fra 1960’erne har de grønne asparges for alvor vundet indpas i de danske køkkener. Grønne asparges indeholder en stor mængde af vitaminerne B6, folacin og C-vitamin. Derudover er de rige på kostfibre og antioxidanter og er en god energifattig grøntsag at gøre sig bekendt med. Grønne asparges har en kraftigere smag end de hvide, er nemmere at tilberede og har et større næringsindhold. Grønne asparges er egentlig hvide asparges, der har fået lov til at vokse over jordoverfladen. Det er sollyset, der giver dem deres grønne farve. TIPS TIL TILBEREDNING AF GRØNNE ASPARGES Grønne asparges er nemme at tilberede da de, modsat de hvide, ikke skal skrælles. Den nederste ende skal blot skæres eller brækkes af. De kan herefter spises rå eller koges i 1-2 minutter Er aspargesene helt friske, skal de nærmest ikke skæres til i bunden. Damp dem i 3-4 minutter i en smule vand med lidt salt, sukker og smør for en delikat smag Tilbered dine asparges på grillen med for eksempel bacon ellers skinke, eller brug dem rå i salater Servér de grønne asparges som en sund og hurtig snack med en lækker humus til VIDSTE DU AT... Grønne asparges tidligere blev anvendt som lægeplante og at det ikke er ualmindeligt at høste asparges fra den samme plante i helt op til 20-25 år. OPBEVARING Asparges kan holde sig i op til to uger ved opbevaring i køleskab i en plastpose. Har du grønne asparges, der er blevet lidt slatne, kan du passende give dem nyt liv ved at give dem et rent snit og stille dem med enden i koldt vand i nogle timer. OPSKRIFTER MED GRØNNE ASPARGES

I SÆSON De danske grønne asparges er i sæson fra april til juni.

Find lækre og lette opskrifter med grønne asparges og andet frugt og grønt på www.sæson.dk. Gem siden som et bogmærke på din mobil, så du altid har inspiration lige ved hånden.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er produceret i samarbejde med SÆSONkampagnen, et EU-støttet sundhedsprojekt, som skal få især børnefamilier til at spise mere frugt og grønt. Læs mere på www.sæson.dk. april nr. 03/2018 | 43


OPSKRIFTER

SPIS DIG TIL EN SMUK OG SUND HUD

Det har altid været logisk for mig, at kost, krop og psyke har indflydelse på hinanden. Jeg har altid bare skullet kigge mig selv i spejlet - og svaret var, og er stadig, lige for øjnene af mig. Prøv du at gøre det samme, og er svaret, du ser i spejlet, ikke tilfredsstillende - så prøv at give KOSTmetologisk ernæring en chance i 28 dage og se og mærk selv alle de positive forandringer, det har på din hud, krop og dit mentale overskud i hverdagen. TEKST: LENE DYRVIG NIELSEN, FORFATTER TIL 'KOST METOLOGISK ERNÆRING'

MORGENMAD

KOLD GRØD MED BROMBÆR OG LAKRIDS

30 g havregryn 2 dl A38 3,5 % 1 spsk valnøddeolie 1 dl brombær lakridspulver Rør havregryn, A38 og valnøddeolien sammen om aftenen og stil det i køleskabet natten over. Om morgenen pyntes grøden med friske brombær og der drysses med lakridspulver. Enkelt og nemt. Denne mættende morgenmad er en sand lille fiberog omega-3-bombe. Havregryn mætter og fylder i tarmene pga. fiberindhold, og de bidrager med biotin, som er vigtig for kroppens celler og vedligeholder hud, hår og negle. Omega-3 får vi her fra valnøddeolien samt antioxidanter og polyphenoler fra de søde brombær. Lakridsen er med til at give et ekstra smagspift og den stærke smag er perfekt til at binde brombær og A38 sammen i retten.

44 | SUNDHED+


OPSKRIFTER VIND BOGEN Opskrifterne her stammer fra bogen 'KOST METOLOGISK ERNÆRING - Spis dig til en smuk og sund hud - fri for rynker, psoriasis og akne' af Lene Dyrvig Nielsen fra Forlaget Muusmann. Hvis du løser kryds og tværsen bagerst i magasinet, har du mulighed for at at vinde bogen. Vi stiller fem eksemplarer på højkant.

FROKOST

TANGSALAT MED KREBSEHALER OG RISTEDE BRØD-CROUTONER 75 g Elverbrød 1 spsk citronolie  100 g wakame-tangsalat  125 g krebsehaler Rist Elverbrødet og skær det ud i firkanter. Dyp det ristede Elverbrød i citronolien og spis det sammen med tangsalat, der er toppet med krebsehaler. Tang indeholder masser af proteiner og fibre, hvilket er med til at stabilisere blodsukkeret. Det indeholder næsten ikke noget fedt og bidrager med A-, B-, C- og E-vitamin. Citronolien giver A- og C-vitamin, Elverbrødet bidrager med sojaisoflavon og krebsehalerne med kobber. 

FROKOST

KYLLINGESALAT MED BROCCOLI, ÆBLE OG PEANUTBUTTER ½ stegt kyllingefilet 1 rødt æble  150 g broccoli, rå/dampet/stegt  1 spsk peanutbutter appelsinsaft  Æblet skæres ud i mindre tern og broccolien deles i mindre buketter.  Peanutbutter røres med friskpresset appelsinsaft, til den har opnået en dressing-lignende konsistens.  Bland det hele og hæld dressingen over. Eller arranger på en tallerken med dressing ved siden af. Præbiotika fra broccolien og pektin fra æblet giver en god mavefornemmelse. Proteinerne fra kyllingen mætter godt. Retten får ekstra fedme og balance fra peanutbutter, der udelukkende består af monoumættede fedtsyrer og lægger en dæmper på enhver blodsukkerstigning. K-vitamin fra broccolien og C-vitamin fra appelsinen.

april nr. 03/2018 | 45


OPSKRIFTER AFTENSMAD

LAKS MED SOJABØNNEPASTA I FLØDESOVS 4 x 125 g laksefileter

1-2 spsk bouillon - citron efter smag og behag

600 g spinat

olivenolie

280 g kogt sojabønnepasta (120 g tør vægt)

salt og citronpeber

2 dl edamamebønner

2 dl sojafløde

Kog sojabønnepastaen efter anvisning på pakken i kogende vand tilsat lidt bouillon for ekstra smag og KOSTmetologisk effekt. Når pastaen er al dente, så gem lidt af kogevandet til sovsen. Varm panden op med en god olivenolie og læg laksen på med skinsiden nedad. Sænk temperaturen til moderat varme. Steg i ca. 5 minutter eller indtil der begynder at komme små hvidlige 'perler' ud fra fiskens kød. Vend hurtigt fisken rundt og tag panden af varmen. Tag den stegte fisk af panden og lad den hvile på en tallerken i ca. ½-1 minut, inden den serveres. Kog sojafløden op på den varme pande sammen med spinat og edamamebønner. Smag til med salt, citronpeber og lidt frisk citronsaft. Tilsæt evt. lidt pastavand med bouillion fra kogningen, da det er med til at jævne retten. Vend herefter pastaen i sovsen og server med fisken. Her får du masser af hudforyngende A-vitamin fra spinaten, planteøstrogen fra sojafløden og pastaen, der stabiliserer hormonerne, og anti-inflammatoriske omega-3-fedtsyrer fra laksen.

46 | SUNDHED+


OPSKRIFTER FROKOST

REJER MED AVOKADOSALAT 150 g rejer eller andre skaldyr 25 g avokado  250 g grønt, herunder spinat og rødløg og f.eks. grønne bønner, broccoli og asparges  1 spsk citronolie dild, brøndkarse, citron Skyl spinat og lav en salat af alle dine foretrukne grøntsager, rødløg og avokado. Vend forsigtigt citronolien i salaten og top med rejer. Pynt godt med dild, brøndkarse og en skive frisk citron. Masser af proteiner fra rejerne, der ikke hæver den inflammatoriske tilstand i kroppen og samtidig bidrager med selen. Citronolien giver masser af monoumættet fedt og avokado og rødløg ligger i top, når det gælder om at spise sig fri for psoriasis. A-vitamin fra spinaten er med til at give en smuk hud. Brøndkarse ligger også i top, når det gælder om at dæmpe kroppens indre betændelse.

AFTENSMAD

ÆGGERULLE MED SPINAT 8 æg ½ pose frisk spinat 240 g fed fisk, stegt eller røget 2 avokadoer en rest grønt fra tidligere salt og peber Pisk æg, salt og peber sammen. Æggemasse hældes på en medium varm pande og steges gylden som en pandekage. Spinat kommes ovenpå de sidste 30 sekunder, så det falder sammen. Fisk og avokado skæres i mindre stykker og lægges sammen med en rest grøntsager oven på æggepandekagen, som rulles sammen og spises straks. Den potente antioxidant E-vitamin fås her fra spinaten. Æggene sørger for biotin og D-vitamin, der sammen med den fede fisk virker anti-inflammatorisk og giver smuk hud, hår og negle.

BLIV KLOGERE Se mere om kosttilskud og sundhed på www.magasinet-sundhed.dk og bliv klædt fagligt på med den seneste viden om, hvad der er sundt og godt. Videoen om kosttilskud og sundhed er den første i rækken om at spise sundt og godt - formidlet af kostvejleder, tv- og radiovært, Christina Bjørn. april nr. 03/2018 | 47


NYT FRA DIABETESFORENINGEN

TAL ÅBENT OM DIABETES MED FAMILIEN

Pårørende er vigtige for at leve godt med diabetes. Alligevel holder hver tiende sygdommen helt for sig selv og endnu flere involverer kun pårørende meget sjældent. Det viser en undersøgelse fra Diabetesforeningen, selvom det hjælper at tale om sin situation med de nærmeste. TEKST: MICHAEL KORSBÆK

FOTO: CLAUS BJØRN LARSEN

søgelse viser, at næsten halvdelen (47 procent) synes, at det er en udfordring at involvere de pårørende. PÅRØRENDE GØR HVERDAGEN NEMMERE Det står i kontrast til, at hver tredje oplever samarbejdet med pårørende om sygdommen som en støtte, der gør hverdagen med diabetes nemmere. ”I mange familier snakker man helst ikke om sygdom. Det er forbundet med dårlig stemning og noget, man helst vil undgå. Udfordringen er, at det efterlader hele familien med en masse bekymringer om det at have diabetes, og hvis man ikke snakker om det, er det svært at gøre noget ved,” siger Tue Helms Andersen fra Diabetesforeningen.

Diabetes - uanset om der er tale om type 1- eller type 2-diabetes - griber ind i mange aspekter af hverdagen. Dermed påvirker sygdommen også de nærmeste. Det gælder i særlig grad for forældre til børn med type 1-diabetes, da de har et ansvar for behandling og overvågning af barnets tilstand, men i høj grad også partnere, kærester og andre pårørende for voksne med den kroniske sygdom. Diabetesforeningen anbefaler, at man inddrager sin familie og at man formidler viden og taler om de svære ting, der kan være forbundet med at have en kronisk sygdom. Men én ud af ti holder deres diabetes helt for sig selv, og et betydeligt antal involverer stort set ikke 48 | SUNDHED+

pårørende. Det kan for eksempel være, at man har fortalt, at man har fået diagnosen og så er det stort set ikke noget, man diskuterer yderligere. Det viser en undersøgelse, som Diabetesforeningen har foretaget blandt 968 personer med diabetes. Samme under-

Han har de seneste tre år stået for et særligt udviklingsprojekt om at inddrage familien i forebyggelse og behandling af type 2-diabetes. Som seniorprojektleder har han været ansvarlig for projekt PIFT - Pårørendeinddragelse, Forebyggelse og Tidlig opsporing i familier med type 2-diabetes, og derfor har han fået en særlig indsigt

GODE RÅD TIL PÅRØRENDE Spørg personen med diabetes, hvad vedkommende har brug for hjælp til. Hjælp uden at overtage hele ansvaret. Anerkend at du dybest set ikke ved, hvordan det er at have diabetes. Anerkend at det er hårdt arbejde og ikke altid så nemt at styre sin diabetes. Der skal også være tid og plads til dig, så fortæl om dine egne behov. Se meget mere om livet med diabetes og få flere gode råd til pårørende på diabetes.dk/pårørende


NYT FRA DIABETESFORENINGEN i vigtigheden af at tænke familien ind i hverdagen med type 2-diabetes og hvilke ressourcer, der findes i det allernærmeste netværk, når det gælder håndteringen af kronisk sygdom. PARADOKSET VED AT TIE STILLE Selvom det at involvere pårørende kan have mange fordele, er det ikke uproblematisk, viser Diabetesforeningens undersøgelse: Således peger hver femte på, at pårørende opleves som for kontrollerende eller at sygdommen kommer til at fylde for meget i relationen. Og 28 procent frygter at gøre de pårørende bekymrede og holder derfor deres tanker og udfordringer for sig selv: ”Det er interessant, at hele 28 procent tager hensyn til de pårørende, fordi de er bange for at gøre dem bekymrede. Det paradoksale er, at mange af de pårørende allerede er bekymrede og ofte mere end det familiemedlem, der har diabetes. Og at det for mange faktisk kan afhjælpe bekymringerne i hele familien ved at tale om det,” siger Tue Helms Andersen.

FORÆLDRE UNDER SÆRLIGT PRES I familier, hvor et barn er ramt af type 1-diabetes, er påvirkningen stor. Blodsukkermålinger mange gange dagligt og ligeledes regulering med insulin flere gange dagligt er naturligvis en belastning for de forældre, der har ansvaret. Det kan ikke undgå at have store konsekvenser for en familie, at et barn får type 1-diabetes, og syv ud af ti forældre er så påvirkede, at det går ud over deres egen psykiske trivsel. ”Forældre har ikke noget valg. De bliver nødt til at involvere sig. Det er en kæmpe byrde og ansvar,” forklarer seniorfaglig rådgiver Tina Linaa fra Diabetesforeningen. Hun rådgiver mange familier, der har børn med type 1-diabetes og kender indgående til de særlige udfordringer, der følger med, når et barn rammes af den kroniske sygdom. Hun understreger, hvor vigtigt det er, at pårørende - uanset om de er forældre til et barn med diabetes eller er de nærmeste til en voksen

med sygdommen - sørger for selv at være bevidste om, at opgaven som pårørende kan være belastende. Det er derfor vigtigt, at man ikke som pårørende glemmer sine egne behov og husker at lade op ved at gøre ting, der giver energi.

ET SUNDT SAMARBEJDE Disse sider bringes i samarbejde med Diabetesforeningen, der med sine 86.000 medlemmer er en af Danmarks største patientforeninger. Diabetesforeningen arbejder for at forebygge, helbrede og leve godt med diabetes. Se mere på diabetes.dk.

• Må køres uden kørekort, - blot man er over 18 år • 70 km på en opladning • Hastighed op til 30 km/t. NYT GRATIS KATALOG RING OG BESTIL I DAG

BOOK EN GRATIS PRØVETUR PÅ

Tlf. 69 69 00 49

W W W. C L I M A C A R . D K april nr. 03/2018 | 49


SUNDT SAMARBEJDE

MANGLENDE STØTTE GØR PÅRØRENDE SYGE En ny undersøgelse fra DepressionsForeningen fra februar i år viser, at hverdagen for pårørende er fyldt med stress og bekymringer. De føler sig misforstået og overset af behandlingssystemet og kommunen. De føler sig ofte magtesløse. Flere er blevet syge eller er bange for at blive det. TEKST: VIBEKE NIELSEN, DEPRESSIONSFORENINGEN

for alt fra madlavning til samtaler med kommunen. Samtidig kæmper de pårørende på egen hånd for at finde den bedst mulige retning for behandlingen af deres kære. Det er helt uacceptabelt, at denne form for psykisk sygdom ikke er et fokusområde i kommunernes vedtagne pårørende-politik”, siger Bodil Kornbek. Løsningen er en helhedsorienteret behandlingsplan. Inddragelsen af pårørende sker ofte helt naturligt. Den nødvendige støtte og gode tilbud til pårørende bør være lige så naturlige. Forskning viser, at inddragelse af pårørende til mennesker med en psykisk lidelse højner både patienttilfredshed, patientsikkerhed og behandlingsresultater. Desuden reducerer det risiko for tilbagefald og indlæggelse og øger samarbejdsviljen vedrørende medicinering. Der er ligeledes økonomiske positive effekter af øget pårørende-inddragelse, uanset om der er tale om depression eller bipolar lidelse. Alligevel bliver mange pårørende ladt i stikken, når de søger hjælp til at håndtere hverdagen. Det kan have store konsekvenser for både de pårørende og patienterne, mener DepressionsForeningens formand Bodil Kornbek. ”Det er tankevækkende, at vi på trods af vores store viden om pårørendeinddragelse ikke formår at målrette tilbud

og støtte til de pårørende. Konsekvensen af de belastninger, de pårørende oplever, er nedslidning, modløshed og social isolation”, siger Bodil Kornbek. Kun 27 procent af kommunerne har en politik for pårørende til psykisk syge. Særligt i kommunerne er det galt fat. En ny undersøgelse om kommunernes pårørendeindsats fra Rambøll viser, at kun cirka hver tredje kommune har vedtaget en pårørendepolitik i forhold til mennesker med en psykisk lidelse 95 procent af den indsats er målrettet pårørende til mennesker med demens. ”Det er mindst lige så udfordrende at være pårørende til et menneske med depression eller bipolar lidelse. Disse sygdomme kan medføre svære emotionelle og kognitive vanskeligheder, og de pårørende må i mange tilfælde stå

”Vi mangler en nem og tilgængelig oversigt over tilbud samt en tydelig vejledning af de pårørende i forhold til patientens behandling. Alt fra pårørendegrupper, café-møder, psykologsamtaler og undervisning til familien er nogle af de tilbud, den enkelte kommune burde tilbyde - gerne i samarbejde med forskellige interessenter som for eksempel DepressionsForeningen”, siger Bodil Kornbek. I undersøgelsen fra DepressionsForeningen svarer de syge, at det er tryghed og omsorg, som er den vigtigste hjælp fra pårørende. ”Det er vigtigt, at vi passer godt på de pårørende, så de kan yde omsorg og skabe tryghed for den syge. Det er altafgørende for, at flest muligt bliver raske igen”, siger Bodil Kornbek.

OM DEPRESSIONSFORENINGEN DepressionsForeningen arbejder for mennesker i berøring med depression eller bipolar lidelse. Foreningen hjælper folk videre gennem meningsfulde og understøttende netværk, strukturerede samtaler og rådgivning: lokale samtalegrupper, telefonrådgivning, foredrag og kurser samt sommerhøjskole. Sidst men ikke mindst er foreningen et aktivt talerør for bedre behandling og støtte. Læs mere på www.depressionsforeningen.dk. 50 | SUNDHED+


SMAGSSANSEN

KEND DIN KROP

Smagssansen hænger sammen med munden, med tungen, med næsen og med lugtesansen. Den ændrer sig løbende over livet. Oplevelsen af rosenkål, osten Gamle Ole og snaps ændrer sig over et helt liv. Det der smagte bittert, surt, skarpt eller stærkt i de unge år kan blive en ren fornøjelse. TEKST: KASPER JENSEN, SYDDANSK UNIVERSITET FOTO: WWW.SMAGFORLIVET.DK

Det er de færreste, som synes, at den første smag af øl, snaps eller ostemad er god. Selv husker jeg det som om, at smagen enten var for skarp eller bitter i forhold til noget, jeg hidtil havde smagt. Men hvordan i alverden kan det så være, at man med årene kan ende med at nyde det og måske endda have en stor glæde ved en, eller måske alle tre, af de nævnte madvarer? Helt generelt sidder smagssansen på tungens to forreste tredjedele og består af tusindvis af smagsløg, der sammen opfanger, hvad man har i munden. De kan opfange de fem grundsmage, der består af bitterhed, sødme, surhed, salt og umami. Hvert smagsløg indeholder mellem 50 og 100 celler, der alle har en individuel opgave. De skal genkende en af grundsmagene og sende besked til hjernen om hvad, det man har i munden, smager af. Smagssansen er dog ikke alene om at bestemme, hvad vi synes om det, som vi spiser. Den er nemlig i samspil med lugtesansen, høresansen, synssansen og følesansen. Eksempelvis er synssansen med til at bedømme, om vi kan lide vores mad ud fra, hvordan den ser ud, mens lugtesansen bedømmer om den madvare, vi er ved at putte i munden, nu også lugter godt. Men lad os vende tilbage til det indledende spørgsmål:

SMAGEN FALDER MED ALDEREN

også vores smagsløg, hvilket nok også er det, der i høj grad skyldes, at mange voksne mennesker får et ændret forhold til nogle madvarer. Nærmere betegnet træner vi vores hjerner. Al mad, som vi kan lide, bortset fra det, der smager sødt og fedt, har vi nemlig lært at kunne lide på samme måde, som da vi lærte at tale som små.

En af mange grunde til, at man med årene måske begynder at bryde sig mere om øl, snaps og ostemadder, kan være på grund af de år, som man har lagt bag sig. Med alderen falder antallet af smagsløg på tungen nemlig, og der produceres mere spyt. Derudover sker der noget ved vores

Somato-sensorisk område

Føle

Smage

Høre

Lugte

lugtesans. Nerveenderne i næsen bliver nemlig gradvist mindre følsomme samtidig med, at der produceres mindre slim. Og slimen er med til at holde på lugtene i lang nok tid, til at de kan opfanges af nerveenderne og derved smages. MAN KAN TRÆNE SIN SMAGSSANS Dog er det ikke nødvendigvis kun alderen, der har noget at skullet have sagt. Gennem livet træner vi nemlig

Thalamus

Næse Mund Tunge

Se

Når man første gang smager en hidtil usmagt madvare, kan grunden til, at man ikke kan lide den være, fordi man ubevidst oplever angst for at prøve noget nyt. Synssansen spiller en et pus, og man kan uden at vide det føle, at det man er ved at spise, er farligt. Hvis man derfor er på jagt efter at kunne lide flere forskellige madvarer. Ja, så handler det bare om langsomt at prøve sig frem. april nr. 03/2018 | 51


HJERNEGYMNASTIK

FILMMUSIK

NEDFODLED FODTØJ SUCCES FRYSE

TVUN- PATTEGET DYR

BEMÆRK

MÅL

HØJ

STAT I USA DRONE

AFKOM

DYR

DYGTIGE ELEVER RUTSJEDE

BLADE

KROPSDEL PENGE

HVAD HED USA'S FØRSTE PRÆSIDENT 1789-1797?

MED

HAFT

SPOT PROFET MATERIALE

INKLUSIV

RADIO ARTIKEL

BIBELNAVN

TRISTE

STIVNE

DÆKKE

DOKUMENT BUNDT

LUFTART

2 ENS TORN

MÆNGDE SKYNDE SIG

FORDOMSFRI

STILLING SPISEKLAR

HVORIMOD

TØJDESIGN TV-STATION

STÆRKE

FUGL BIBELNAVN

POINTE

ALTERNATIVE

ROMERTAL

FYRSTEDØMME

HOVEDSTAD

DYR MÅLEENHED

OPHIDSE

DYR

VÅBEN

AFSIND

2 ENS

STRAKS PÅ LINJE

VULKAN OMFAVNET

IKKE NÆVNTE

LEXI.DK

Hvad kaldes en læge, Elvis som er specialist i skæv | ryg og bygningsfejl?

Cirkel

Uskarpe

Forhøje Op til dags dato

Plus

Ihjelslå 1000 meter

kontrol ramme forbi Frelse

Ren

Vader Levet Retning Fransk ø

Spot dessert

Dansk navn for planteslægten Valeriana, hvoraf medicin udvindes

Slot

Suttet

Grænse

I2 halvdele

-? Baba Fabeldigter

Dam Underligt Dansk ø Irer

Moderne Frømand Skændig

2 ens

Hovedgade Ditto

Sluge

Snød Spredt

Tal

Hånddel

Mad Kirkesanger

Våben Dårligt Kurs

Påhitsom Pigenavn

Irritation

Fyr og flamme Mallorcarejse

Stedord

Dominerende forgrundsfigur

Tendens

Bacon

|

Snebold Tjenerskab

belønne

Kæle

Over- OverBordeaux Atter komme gang Efter x

Snare

Hædret Før e

Hvad er det danske ord for lidelsen myopi?

Spise

Smykkesten

2 ens

Infam

Drik

Sportsstævne romertal 2 Luftart

Madvare LEXI.DK

52 | SUNDHED+


HJERNEGYMNASTIK

Direkte

ï

Kurs

Vinde

Tran- Vinter- Damp gen tøj

Efter c

Tøj- sagde ï størrelse dreng

umoderne

1 2

Andel i firma Fra

2 ens

Digt

Anmærkningen

grine brækket

Græsk tegn Vedrørende Kabler Angående

Ring

Udholdende Vand fra oven

Redskab

Kort Fair

5 TVInstru- kigger ment Blad

Yoko -? Glane Glamme

Bilkoncern

6 Bank

smule ï tale usandt gevinstrække

3

4

|

ï

tøvende (2 ord)

Køretøj

Frankrig

'

dække Fleming

spiseklart Tryk

lokale

100 øre

lejr

Mand

1) Hvilken administrativ myndighed har bl.a. ansvaret for autorisation af læger og sygeplejersker? 2) Hvad er en odontolog? 3) Hvad kaldes sukkersyge også? 4) Hvad kaldes en blød plet i en babys isse? 5) Hvad kalder man halvsidig, dunkende, anfaldsvis hovedpine? 6) Hvilken vane har størst betydning for, at danskerne lever kortere end folk i de fleste andre vestlige lande?

april nr. 03/2018 | 53


NY FORSKNING

KOM GODT I GANG

EFTER DIN GRAVIDITET Ondt i ryggen, bækkenbundssmerter og urininkontinens. Ubehageligheder, som mange kvinder desværre oplever efter graviditeten. Men der er hjælp at hente. TEKST: SIMONE WITTENKAMP MORTENSEN

I de seneste år er der kommet mere fokus på træning under graviditeten, men hvad sker der efter fødslen? En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at dobbelt så mange kvinder som mænd stopper med at være fysisk aktive, fordi de er blevet forældre. Det resulterer i, at kvinder kan opleve ubehag og smerter i ryg og bækkenbund.

FOTO: INGE STØVRING

at få trænet de muskler, der har været på overarbejde under graviditeten og fødslen. Når man er blevet nybagt mor, kommer man hurtigt ud for at lave mange løft i løbet af dagen af sin guldklump, men også af lift, autostol og andre hjælpemidler. Derfor kræver det, at man har en stærk ryg og stærk mave og bækkenbundsmuskler.

dermed et større pres og kvinder netop laver mange løft i løbet af dagen. Men der er hjælp at hente. Træning viser at have en positiv effekt på ryg- og bækkensmerter samt urininkontinens. Undersøgelsen sammenlignede træning af de dybe mavemuskler og bækkenbunden med slet ingen træning og kunne konkludere, at træning kan forbedre og forebygge smerter og urininkontinens i løbet af kun 12 uger. Efter graviditeten er det ifølge Sundhedsstyrelsen godt at komme i gang med 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor hurtigt kroppen er klar igen. Dog anbefales det, at man har været forbi lægen til 8-ugers tjek inden opstart, hvilket Inge Støvring er enig i, da hun fortæller, at man herved er sikker på, at bækkenbunden er klar igen. PERSONLIG FORTÆLLING

KROPPEN SKAL FINDE SIG SELV IGEN Spørger du sygeplejerske, zoneterapeut og fitnessinstruktør Inge Støvring, hvad man skal gøre efter en graviditet, svarer hun: ”Kroppen trænger til at finde sig selv igen”. Det er vigtigt 54 | SUNDHED+

TRÆN DIG TIL EN STÆRK KROP Ud fra Sundhedsstyrelsens undersøgelser viser det, at flere og flere kvinder oplever ryg- og bækkensmerter samt urininkontinens. Dette kan skyldes, at kroppen har været udsat for en vægtøgning og

Nanna Winbladh, som senere blev Inge Støvrings kollega, gik hjemme på barsel og oplevede, at der manglede et tilbud til kvinder, der havde født og gerne ville i form igen. Derfor kontaktede hun Inge Støvring og i dag har de sammen holdet OutdoorMums, som kører på 15. sæson.


NY FORSKNING

Lig på ryggen og foretag knibeøvelser. Hver gang du spænder bækkenbund/maven, løfter du barnet op i luften. Spænd op i bækkenbunden, som om du skal holde på noget luft. Start liggende og når du er klar, gør du det stående. Hver gang du har været på toilettet, tager du 3-5 knib 10 gange.

”Både Nanna og jeg har oplevet indendørs efterfødselstræning, hvor mange mødre bruger det meste af træningstiden på at pusle om deres barn,” fortæller Inge Støvring. Derfor oprettede de et udendørshold, hvor mødre samles med deres barnevogn til en 4-5 km gåtur med indlagte træningsøvelser, som udføres på skovbunden med et liggeunderlag. Inge Støvring fortæller, at det er vigtigt at starte stille og roligt ud uden for tunge løft, da det kan overbelaste bækkenbunden og den lige mavemuskel. Derfor er det vigtigt at have fokus på bækkenbunden, hvor man udfører knibeøvelser. Når man er blevet mere rutineret, kan barnet være med i træningen. Udover at bruge barnet i sin træning, kan moren også efterligne sit barns bevægelser. Eksempelvis kravle, rejse sig op og sætte sig ned eller ligge på maven og løfte hovedet. Det er super sjovt og god træning, fortæller Inge Støvring.

OM EKSPERTEN Inge Støvring er sygeplejerske, zoneterapeut, pilates- og fitnessinstruktør. Hun er indehaver af Kolding Zoneterapi. Derudover driver hun holdet OutdoorMums, som hun har i samarbejde med Nanna Winbladh, som er biolog/naturvejleder.

Nanna Winbladh

Inge Støvring

april nr. 03/2018 | 55


SEXOLOGENS KLUMME

LYKKELIGE PARFORHOLD ÅR IND OG ÅR UD Det er ikke så tit, at man møder par, der har været sammen i 50-60 år mere. Hvordan gør man det? Hvad er mon hemmeligheden bag? Hvad har jeg gjort forkert. Jeg når ikke at være sammen med den samme i 65 år? Ja, så kan man spørge sig selv: er det det jeg ønsker? TEKST: MARIANNE EGENSE, SEXOLOG

Jeg møder heldigvis også mange, der er rigtig gode sammen i deres parforhold. Hvad er det så, de gør, og som de har fokus på og prioriterer? Som sexolog og parterapeut møder jeg mange mennesker, der har det svært i deres forhold. Det ’perfekte’ forhold bliver ofte undermineret af den leverpostejsfarvede hverdag med job og børn, konflikter, de høje forventninger mange har til partneren, forestillingen om at man skal være lykkelig 24/7 og en egoistisk forestilling om, at ’mine behov er vigtigst’ og de skal indfries. Mange ønsker en kærlighedsrelation og har en forestilling/drøm om og forventninger til det ’perfekte’ forhold. Men det kommer ikke bare dumpende fra himlen de næste 60 år. Det er et ’hårdt’ og kærligt arbejde. Det er forelskelsen og kærligheden, der gør, at vi vælger hinanden til og danner par. Det er respekt, ansvar, ligeværd og ubetinget kærlighed, der gør, at forholdet holder år ind og år ud - og det er begges ansvar.

RÅD TIL DET GODE PARFORHOLD Det er vigtigt, at man tager ansvar for sin egen lykke og ikke forventer, at ens partner fylder én op og gør en lykkelig. At være lykkelig sammen har med indstilling, ansvar og vilje at gøre. Det er vigtigt at elske sin partner, som han/hun er. Acceptere og sætte pris på ham/hende præcis som han/hun er. Ubetinget kærlighed. Det er vigtigt at respektere vores forskelligheder - det er så let at sige, men sværere at ’udøve’. Man skal mene, føle og ville det. Lyt, vis tillid, vær åben, vær tolerant, vær rummende og vær nysgerrig - også selvom du ikke altid forstår. Husk - måske ved du ikke altid bedst. En klog mand har sagt: ”Du ser mig ikke, som jeg er, så du elsker mig ikke”. Det er vigtigt, at man prøver at se det bedste i sin partner og ikke tror eller har indstillingen, at han/hun kun er

ude på at genere én. Det er en god, positiv og kærlig tilgang at have til sin partner. Det er vigtigt at sætte ord på sine behov. Ens partner er ikke tankelæser og ved ikke hvilke behov, som man har i forskellige situationer, selvom man har den overbevisning, at det må han/hun da efterhånden vide. Hjælp hinanden. Kommunikation er et must hele livet. Vi udvikler os så vores behov ændres. Vi skal kunne håndtere konflikter livet igennem, også selvom det kan være svært og man er bange for at såre. Vær ærlig. Det er vigtigt, at vælge hinanden til. Brug tid sammen og oplev sammen. Spørg også ind til din partners interesser: det er en anden måde at vælge ham/hende til. Det er vigtigt at vise din kærlighed. Kærligheden skal dyrkes og plejes. Sig kærlige, rosende og/eller anerkendende ord, giv berøring, brug tid sammen, vær nærværende og snak om små og store ting og de dybere og oplev fortroligheden og føl samhørigheden. Vær kærester - det er godt for kærligheden og jeres sexliv.

OM EKSPERTEN Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser samt underviser og laver workshops. Se mere på 6ogsamliv.nu 56 | SUNDHED+


tid til

Velvære Velsmurt

– Spis dig fra gigt, skader og andre plager i dine led M A R T I N K R E U T Z E R & S I M O N WE I S D O R F Er du træt af smertende led, er kosten et af de vigtigste områder at fokusere på. Rigtigt grebet an kan du ved at skrue op for bestemte madvarer – og ned for andre – få kroppen til at fungere som den velsmurte maskine, den fra naturens side er skabt til at være. Med bogen Velsmurt får du Danmarks første antiinflammatoriske manual til, hvordan du holder dine led velsmurte og smertefri med helt naturlige midler. Derudover får du 57 nemme opskrier med ekstra antiinflammatorisk effekt.

Lev mere, tænk mindre

– Drop grublerierne og slip fri af nedtrykthed og depression med metakognitiv terapi PIA CALLESEN

Metakognitiv terapi gør lige nu sit indtog verden over, og overalt er forskere begejstrede. Terapien har dokumenteret effekt på depression, og studier viser, at helt op mod 80 % bliver kureret for depression – og endda på rekordlav tid. I Lev mere, tænk mindre lærer psykolog Pia Callesen os, hvordan vi med de re‡e redskaber kan vinde kontrollen over vores tænkning og få livsglæden tilbage, så vi ikke blot lærer at overvinde depression – men også helt undgår at udvikle den.

POLITIKENS FORLAG


SUNDT TILTAG

GEOGRAFI BETYDER ALT FOR DIN SUNDHED Man skal leve sundt, hvis man vil leve længe. Men det er ikke kun livsstil, der har betydning for din sundhed. Også geografi har indflydelse på, hvor sundt - og længe - du lever. For kvinder i det vestafrikanske land, Mali, er mange af de valg, der er forbundet med sundhed, ude af deres egne hænder. TEKST: ANNE STAMPE ARNDT, BØRNEFONDEN

Vi skal huske at spise vores grøntsager og få vores daglige D-vitamin. Vi skal undgå at spise for meget sukker og rødt kød og vi skal helst være aktive 30 minutter hver dag. Vi ved, at vores valg af livsstil har stor betydning for vores sundhed, så vi skruer ned for fadøl og op for fitnesstræningen. Og det er godt - for nogle af de sygdomme, vi lider af i Danmark, er livsstilssygdomme, som vi i mange tilfælde kan forebygge selv. Men tænk, hvis det ikke var tilfældet. Tænk, hvis din sundhed var begrænset af din bopæl. 58 | SUNDHED+

FØDT TIL DÅRLIGERE SUNDHED Man skal ikke længere end 4500 km sydpå, før dét er tilfældet. For befolkningen i Mali i Vestafrika er deres sundhed begrænset af samfundets strukturer og traditioner. I Danmark bliver langt de fleste børn vaccineret, i Mali gælder det kun meget få. Vores skolebørn har adgang til rene toiletter, mens de i Mali kan blive nødt til at bruge naturen omkring skolegården. Vi har lært, at sex uden prævention kan have konsekvenser. I Mali bliver nogle piger gravide, mens de stadig

er børn, fordi de ikke har viden om og adgang til prævention. Bekymringer om sundhed har vi alle tilfælles. Men hvor vi er født har stor betydning for, hvor sunde vi kan være. En kvinde i Mali bekymrer sig også om sundhed. 1. SOM SPÆD Når en pige kommer til verden i Mali, er det med livet som indsats. 35 ud af 1000 nyfødte dør, inden de er en måned gamle, oftest fordi befolkningen mangler viden om graviditet og ernæring til spædbørn.


SUNDT TILTAG 2. SOM BARN Mangel på viden om sund kost og den rigtige ernæring er blandt årsagerne til, at pigen som lille er i høj risiko for at lide af underernæring. Hvert 4. barn i Mali får ikke den rette kost. Det fører til sygdom, manglende energi og koncentrationsbesvær i skolen. 3. SOM UNG Når pigen fra Mali bliver teenager, er der risiko for, at hun bliver alt for tidligt gravid. Næsten halvdelen af pigerne i Mali bliver mødre, inden de fylder 18 år, fordi de ikke har adgang til prævention. Hvis en pige får et barn i sine teenageår, er der stor sandsynlighed for, at hun dropper ud af skolen og aldrig får en uddannelse. 4. SOM VOKSEN Som mor står kvinden over for et svært valg: Hun skal vælge mellem at sende sine børn i skole eller sende dem af sted på en lang og trættende gåtur efter vand i brønden uden for byen. Ofte er det børnene, der går flere kilometer om dagen for at hente vand til familien. For vand er vigtigt. Men er det vigtigere end skolegang? 5. SOM GAMMEL Selv hvis kvinden fra Mali har levet et sundt liv, bliver hun med al sandsynlighed kun omkring 58 år gammel. Den gennemsnitlige levealder for en kvinde i Danmark er 80 år.

BØRNEFONDEN BØRNEfonden arbejder med langsigtet udvikling i nogle af verdens fattigste lande. Med udgangspunkt i børn, familier og lokalsamfund arbejdes for at sikre sundhed, uddannelse og en bæredygtig fremtid for lokalbefolkningen. Private sponsorer støtter næsten 60.000 børn, unge og familier til en bedre fremtid med deres månedlige bidrag. Der samarbejdes med lokale organisationer og myndigheder i de lande, hvor BØRNEfonden er til stede, for at sikre lokal forankring og bæredygtige lokalsamfund. april nr. 03/2018 | 59


HomeOptik’s

Brillebus

Tag hånd om egen

sundhed Vælg blandt mere end 20 forskellige CE mærkede og godkendte hjemmetest til hele kroppen: • Kolesterol

• Autoriseret optiker, Anja Højager, besøger dig i privaten eller på plejecenteret med et udvalg på op til 500 brillestel • Synsprøve i eget hjem eller brillebussen, som har kørestolslift

• C Reaktivt Protein • Cannabis • Stofskifte

NYT

SUNDHEDSUNDERSØGELSE AF NETHINDEN

på Kører ter, d/Fals n a l l o L øn, mø, M e F / ø j Fe nd og Sjælla avn nh i Købe

• Prostata • Ægløsning • Helicobacter Pylori ...og meget mere…

Svar indenfor max

10 min.

Fås på apoteket eller læs mere på www.prima-test.dk

Ring og bestil tid på 70 111 444

PRIMA-TEST.DK

0483

Nem og sikker sundhedstest

Besøg vores hjemmeside www.homeoptik.dk

VITAMINSPRAYS MED DOKUMENTERET GOD EFFEKT! VITAMINSPRAYS VIA MUNDEN NordicHealth’s vitamin sprays optages hurtigt og effektivt via mundslimhinderne.

Første gang jeg anvendte D-vitamin spray fra NordicHealth var for ca 2 år siden. Siden da har jeg og min mand anvendt Dlux3000 spray med 75 mcg pr. pust. Vi er meget tilfredse, eftersom vi begge mærker at det giver os ekstra energi, samtidigt er vi mere vågne og udhvilede i løbet af dagen”. HELLE THORSTED, KØBENHAVN

Hjemmetestene er alle CE-mærkede og godkendt af Europæiske sundhedsmyndigheder til hjemmebrug. Læs brugsanvisningen før brug og konsultér læge for evt. behandling.

Stærk D-vitaminspray DLUX3000 D-VITAMINSPRAY → vores stærkeste D-vitaminspray → 1 spray om dagen indeholder 75 mcg D-vitamin → behagelig smag af perbermynte

Egnet for veganere BOOST B12-VITAMINSPRAY → tænd lyset i hjernen → god for hukommelsen → 1–4 spray om dagen indeholder 300–1200 mcg B12-vitamin → sødet med xylitol og smager af abrikos

Forhandles hos udvalgte Apoteker samt i helsekostforretninger.

Nordic Health Spray leverer vitamin og magnesium sprayer til de nordiske lande. Hvert eneste parti analyseres, før de sendes på gaden. Analyserne udføres af uafhængige laboratorier for at sikre en høj og ensartet kvalitet, samt for at dobbelttjekke, at emballagen og indholdet svarer til hinanden. Derudover modtager hvert parti et certifikat for renhed – og magnesiumsprayer forsynes med et anti-doping-certifikat.


SUNDT OG GODT

MERE FOREBYGGELSE Usunde vaner forringer prognosen for sygdomme og øger risikoen for, at der støder nye sygdomme til. Sådan skriver Region Midtjylland i sit materiale til kronisk syge. Regionen har netop fremlagt resultatet af et spørgeskema til 52.000 borgere fra 16 år og opefter. Undersøgelsen viser imidlertid, at de kronisk syge ved 15 ud af de 17 kroniske sygdomme dyrker mindre motion, er mere overvægtige end befolkningen som helhed, ryger mere og drikker mere. Regionen vil derfor satse mere på forebyggelse. KILDE: REGION MIDTJYLLAND

STOR FORSKEL PÅ SUNDHEDSTILSTANDEN Flere unge mistrives og begynder at ryge. Over halvdelen af danskerne er nu overvægtige og 20 pct. er svært overvægtige og har et BMI på 30 eller derover. Det viser en ny national undersøgelse blandt mere end

180.000 danskere. Undersøgelsen viser desuden, at sundhed fortsat er ulige fordelt i Danmark. Der er på alle områder en stor forskel på sundhedstilstanden blandt personer med en kort uddannelse og personer med

en lang uddannelse. Undersøgelsen er udarbejdet af de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.   KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

BRUG FOR FORSKNING Forskere på kræftområdet opfordres til at søge støtte til projekter, aktiviteter og netværk, der er nationalt forankret. Det vil sige, at de blandt andet skal inddrage parter på tværs af landet. Den samlede pulje for 2018 er på 5 mio. kr. Forskerne kan søge om op til 200.000 kr. til én aktivitet. De kan kontakte Louise Øhlenschlæger på 4014 1849, Danish Comprehensive Cancer Center. KILDE: DCCC

FÆLLESSKABET SKAL STYRKES Ældre hjemmehjælpsmodtagere, som også er ensomme, får nu mulighed for at få en kommunal ledsager til kommunale aktiviteter eller tilbud i frivillige foreninger. Det kan for eksempel være mandeklubber, ’cykling uden alder’, spisevenner, seniornetværk mv. Formålet med det nye fællesskabsklippekort er at støtte og styrke de ældres mulighed for at etablere fællesskaber med andre. KILDE: SUNDHEDSSTYRELSEN

april nr. 03/2018 | 61


ØVELSER

TRÆN BINDEVÆVET Gennem enkle siddende og liggende stræk på 3-5 minutter stimulerer yin yoga bindevævet til at blive stærkere og mere fleksibelt. Du har nu mulighed for at blive inspireret til og få hjælp til øvelserne på Magasinet Sundheds hjemmeside, www.magasinet-sundhed.dk. Vi håber, at det vil styrke dine fødder og ankler. TEKST: YVONNE HANSEN, INSTRUKTØR I YIN YOGA - MAGASINET SUNDHED

Yin Yoga er en anden måde at træne kroppen på. Et intelligent supplement til muskel- og styrketræning, fordi Yin Yoga er træning af bindevævet. Bindevævet findes overalt i kroppen som et støttevæv for dine knogler,

62 | SUNDHED+

muskler, organer, blodårer, nerver og helt ned på celleplan. Ledbånd, også kaldet ligamenter, forbinder leddene og sener forbinder muskler til knogler. Men hver eneste organ har også sit eget kammer af bindevæv. Ligesom en appelsin er

inddelt i kamre helt ned i de små dele, så er alle muskelfibre, blodårer, lymfebaner og nerver pakket ind i en slags bindevævsstrømpe. Bindevævet er ansvarligt for kroppens struktur og organiserer vandet i din krop ligesom saften i en appelsin.


ØVELSER

ud ved at trykke på dem, så du har noget at kigge på, mens du ser eller hører videoerne. • Fødder & Ankler på www.magasinet-sundhed.dk • Hofte & Sæde på www.magasinet-sundhed.dk fra maj • Lænd & Ryg på www.magasinet-sundhed.dk fra juni • Nakke & Skuldre på www.magasinet-sundhed.dk fra juli

Du er mest stiv i kroppen om morgenen eller når du har siddet stille længe. Det er, fordi bindevævet krymper automatisk lidt hele tiden. Det er en naturlig intelligens, kroppen har; den passer på os under forudsætning af, at vi i løbet af dagen har bevæget os så meget, at en lille krympning er nødvendig for, at vi ikke kommer ud af led. Yin Yoga er en nærværende indadvendt praksis, hvor du træner din tålmodighed, accept og vedholdenhed. Du bliver mere komfortabel i din krop og dit sind, og efterlades i en varig tilstand af ro og overskud. Yin Yoga er for alle uanset alder, køn og fysisk form. Yin Yoga er for dig. God fornøjelse! PROGRAMMERNE Du får her fire programmer fra bogen ’YIN YOGA - stræk dig til velvære, Vol. 1’ på hver 20 minutter. Du kan printe programmerne

Bemærk, at det angivne antal minutter i hver stilling kun er vejledende. Flere af stillingerne kun på 2 minutter. Det skyldes ikke kun, at det er godt at lægge ud med 2 minutter i en ny stilling, men også at det samlede program kun varer 20 minutter i alt. Prøv med tiden at komme op på 3 minutter og efterhånden helt op på 5 minutter. Nogle kroppe egner sig kun til 1-2 minutter i en stilling, og de samme kroppe kan være i en anden stilling i 5 minutter.

Vi ser ikke ens ud udenpå, og er det heller ikke indeni. Manglende smidighed skyldes ikke kun et ufleksibelt bindvæv, men også knoglernes beskaffenhed - din unikke anatomi - hvordan du er skabt. Respektér din krops signaler. Det handler ikke om at se ud, men at mærke strækket. Luk øjnene og mærk efter, hvor din grænse går i dag. HVAD SKAL DU BRUGE? Behageligt lunt tøj. Noget blødt at ligge på. Det kan være gulvtæppet, en plaid, et fleecetæppe, et vattæppe, en uldmåtte eller en yogamåtte. Til at støtte kroppen kan du anvende sofapuder, havehynder, sofa- eller stolehynder. Et tæppe til at tage over dig samt et bælte. Det behøver ikke være et yogabælte, det kan være et langt tørklæde. Det eneste, der er en god idé at investere i, er et par blokke.

OM YVONNE HANSEN Yvonne Hansen er uddannet yoga- og pilatesinstruktør og har haft Yin Yoga som sit speciale siden 2007. Yvonne har et inderligt ønske om at inspirere alle til at komme ned på gulvet og få motioneret bindevævet uden at gøre det sværere, end det er. Hun har udgivet bøgerne ’YIN YOGA - stræk dig til velvære Vol. 1’ og ’YIN YOGA - stræk dig til velvære Vol. 2’, som er en fortsættelse af den første bog.

april nr. 03/2018 | 63


ØVELSER

FØDDER OG ANKLER Som noget helt nyt supplerer Sundhed Plus nu sine øvelser i magasinet med øvelser, som kan ses og følges på nettet. Fra og med i dag kan du gå ind på www.magasinet-sundhed.dk og følge programmet for ’Fødder & Ankler’. Det er en guide på 20 minutter, hvor du gennem stillinger introduceres i at strækker og presse netop de områder, som støtter ledbånd, sener og det øvrige bindevæv. Med god tid og mulighed for at følge øvelserne kan du nu med yoga-instruktør, Yvonne Hansen, få stimuleret fødder og ankler til at blive væskefyldte og dermed stærkere og mere fleksible. KORT OM FØDDERNE Fødderne er vores fundament. Vi står, går og løber på dem. For at fungere optimalt skal de være stabile og fleksible på én gang. Fordi vi næsten altid har sko på, fratager vi området sin naturlige bevægelsesfrihed. Og fordi det er en naturlov, at vores bindevæv med alderen bliver mere tørt og stift, så mindskes fleksibiliteten. Med stive fodled bliver vores skridt kortere, vores gang tøffende og usikker. Det medfører en øget risiko for at snuble og fratager os muligheden for hurtigt at genfinde balancen.

BEDESTILLING Sid på dine underben. Læg panden i underlaget med armene fremme. Det kan være rart at have lidt afstand mellem knæene, så der bedre er plads til overkroppen. Du strækker og presser ankelledet samtidig med, at du får blidt stræk af hele rygsøjlen.

EDDERKOPPEN Liggende på ryggen og med et godt tag i fodsålerne, bøjer du ankelleddet maksimalt og får samtidig et godt stræk i læggene og måske også bagsiden af lårene. Læg eventuelt en pude under sædet som støtte. Stillingen stimulerer ankel-, knæ- og hofteled.

64 | SUNDHED+


ØVELSER

HVILESTILLING Denne stilling er måske den sværeste stilling overhovedet. At ligge helt stille kan være udfordrende og kedeligt for sindet, men det er her, du mærker, hvordan du egentlig har det. Du kan anvende stillingen i begyndelsen af din praksis og også mellem stillingerne, men altid efter din praksis.

KRAMME KNÆ Denne stilling er en kort modstilling, der er kendetegnet ved, at den får ømhed til at forlade kroppen eller også forbereder kroppen på den næste stilling. At kramme sine knæ med hele ryggen i underlaget er en dejlig måde at få ryggen rettet ud på. NATURSTILLINGEN Der er ikke noget mere naturligt end Naturstillingen. Engang en helt naturlig føde- og arbejdsstilling. Den stimulerer dine ankel-, knæ- og hofteled til at blive stærke og fleksible. Læg eventuelt et sammenrullet tæppe under hælene, så du kan sidde uden at miste balancen.

TORDENKILE Denne stilling er i Asien en helt naturlig spisestilling. Du strækker og stimulerer senerne i ankler og knæ. For at beskytte leddene og sidde lidt mere behageligt, kan du lægge et sammenrullet tæppe ind under anklerne og en pude ind i knæhaserne.

april nr. 03/2018 | 65


Sund shopping D-VITAMIN SPRAY MED DOKUMENTERET GOD EFFEKT En veldokumenteret D-vitamin spray som optages dirkete gennem mundens slimhinder og ud i blodbanerne. Optagelsen sker udenom maven og er derfor ikke afhængig af optagelsen gennem maven. Dette sikrer en garanteret optagelse. En bruger af produktet har udtalt følgende: “Første gang jeg anvendte D-vitamin spray fra NordicHealth var for ca 2 år siden. Lige siden har jeg og min mand anvendt Dlux3000 spray med 75 mcg pr. pust. Vi er meget tilfredse, eftersom vi begge mærker at det giver os ekstra energi, samtidigt er vi mere vågne og udhvilede i løbet af dagen” - Helle Thorsted, København www.nordichealthsprays.dk Tlf: 31720379

ELMEDISTRAAL-APPARAT Elmedistraal-metoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbet. Blodcirkulationen bliver forbedret. Også muskelspændinger, sportsskader, knoglebrud og heling af sår er områder, hvor Elmedistraal-metoden er effektiv. Apparatet er til hjemmebrug. Læs mere på: http://www.elmedistraal.dk/ Elmedistrål A/S, tlf.: 2892 8404

LEV MERE, TÆNK MINDRE – Drop grublerierne og slip fri af nedtrykthed og depression med metakognitiv terapi Metakognitiv terapi gør lige nu sit indtog verden over, og overalt er forskere begejstrede. Terapien har dokumenteret effekt på depression, og studier viser, at helt op mod 80 % bliver kureret for depression – og endda på rekordlav tid. I Lev mere, tænk mindre lærer psykolog Pia Callesen os, hvordan vi med de rette redskaber kan vinde kontrollen over vores tænkning og få livsglæden tilbage, så vi ikke blot lærer at overvinde depression – men også helt undgår at udvikle den. Læs mere på: https://www.politikensforlag.dk/ JP/Politikens Forlag, Tlf.: 3347 0707

NOVA TTO LOTION Genopbygger huden fugtighed, så den bliver blød, smidig og mere modstandsdygtig. Lotion trænger hurtigt ind i huden, fedter ikke. Brug den efter barbering / hårfjerning for at mindske rødme og irritation. Efter kontakt med brændenælder for at mindske kløe og ved mindre hudafskrabning for at blødgøre. Yderligere information på www.novasel.dk eller 6323 0002 Forhandles hos Helsam / helsekostforretninger

66 | SUNDHED+


SKIN ACTIVE RETINOL + NAG COMPLEX Forøg cellefornyelsen, og få en fastere og mere spændstig hud med fornyet glød Retinol + NAG Complex er et meget virksomt, dybdevirkende, serumlignende koncentrat, som kombinerer Retinol med patenteret NeoGlukosamin fra NeoStrata og hermed styrker hudens matrix, gør huden fastere og giver en jævnere hudtone. NeoGlukosamin intensiverer de volumenopbyggende og opstrammende effekter sammenlignet med brug af retinol alene. Mikroindkapslingen af retinol giver maksimal stabilitet. Denne indkapsling betyder også, at der gradvist afgives retinol til huden, og hermed øges tolerancen for denne sammensætning, som har en relativt høj koncentration af retinol. Minimerer alderstegn og genskaber hudens spændstighed, fasthed og volumen, samtidig med at pigmentpletter minimeres, og huden får ny glød. Læs mere på: www.neostrata.dk Health & Beauty of Scandinavia Aps, tlf.: 3391 9148​

NEDSÆT DINE SMERTER MED ET BEDRE BLODOMLØB Promax Cirkulationstræner giver fysisk velvære og den: • Øger din blodcirkulation • Afhjælper hævede og kolde fødder • Afhjælper ledsmerter og hævede led • Nedsætter stivheden og øger førligheden • Afhjælper betændelsestilstande i benene Der er udvidet 3 års garanti og 90 dages fuldreturret. Læs mere på www.promax-dk.com eller ring 88 82 03 56

15 dages 4-stjernet rejse til Marokko.

TSS Danmark, tlf.: 8025 0785

Fordelskode: Sun95892 april nr. 03/2018 | 67


HOS TANDLÆGEN

KOKAI N

ØDELÆGGER TÆNDERNE Kokain bliver mere og mere udbredt i Danmark og det er dårligt nyt for tandsundheden. TEKST: CHARLOTTE HOLST, TANDLÆGEFORENINGEN

Kokainforbruget vokser i Danmark. Andelen af unge, der har prøvet kokain, er steget markant siden 2000 - især blandt unge mænd. I misbrugsmiljøet har kokain overhalet heroin og er blevet det foretrukne stof blandt narkomanerne. Det viser Sundhedsstyrelsens rapport ’Narkotikasituationen i Danmark 2017’. Kokain kan give psykiske, fysiske og sociale problemer og kan også ødelægge tænder og mund. Kokain giver syreskader, får folk til at skære tænder og øger risikoen for caries. Det skriver Tandlægebladet. Skaderne på tænder og mund afhænger af, hvordan man tager kokain. Hvis man smører kokain mellem overlæbe og tandkød, kan tandkødet trække sig

tilbage ved fortænderne, så tandhalsene bliver blottet. Hvis man sniffer kokain, kan man få kronisk bihulebetændelse. Tager man kokain gennem længere tid, risikerer man, at skillevæggen i næsen nedbrydes og i visse tilfælde, at der opstår huller i ganen. Ifølge Anne Marie Lynge Pedersen, lektor og ph.d. fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, samt forfatter til artiklen i Tandlægebladet, findes der ingen tal på, hvor mange der får skader på tænder og mund på grund af kokain. Men flere udenlandske rapporter peger på, at tandproblemer som følge af stoffer bliver stadigt oftere forekommende. FORTÆL DET TIL TANDLÆGEN Da kokain kan give alvorlige skader på tænderne, er det ekstra vigtigt

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for at fremme den orale sundhed i befolkningen. Her kan du finde ny viden og gode råd om tandsundhed og mundhygiejne. Læs mere på tandlaegeforeningen. dk under ”Patienter” og ”Sygdomme og behandlinger”. 68 | SUNDHED+

at passe sine tandlægebesøg, så tandlægen kan opdage tidlige skader. Selvom det kan være svært, er det også en god idé at fortælle det til tandlægen, hvis man tager stoffer også selvom det kun er engang imellem. På den måde kan tandlægen rådgive, så man nedsætter risikoen for skader på tænderne.

SÅDAN PÅVIRKER KOKAIN TÆNDER OG MUND • Nedbrydning af næseskillevæg • Hul i ganen • Tænderskæren • Syreskader • Lange tandhalse (tandkødet trækker sig tilbage) • Periodevis næseblødning og kronisk bihulebetændelse

FAKTA OM KOKAIN ○ Kokain udvindes fra kokablade, primært i Sydamerika ○ Kokain er et centralstimulerende stof, der udøver sin euforiserende virkning primært ved at øge niveauet af signalstoffet dopamin mellem hjernecellerne ○ Rygning, indsprøjtning og snifning af stærke kokainforbindelser giver en hurtigt indsættende og kraftig rus med eufori. Dette varer nogle minutter, hvorefter der kommer en følelse af øget energi, idérigdom og psykisk velvære. Efter én time indtræder ofte rastløshed, angst og nedtrykthed ○ Kokain er meget afhængighedsskabende ○ Langvarigt brug af kokain kan medføre angst, søvnløshed, psykose, åndedrætsbesvær, blodprop i hjertet og/eller hjerterytmeforstyrrelser, hjerneblødning eller blodprop i hjernen samt epileptiske anfald. Kilde: Sundhed.dk


Microdacyn sårheling ®

BEKÆMPER INFEKTIONER OG HJÆLPER TIL OPTIMALT SÅRHELINGSMILJØ - INDEHOLDER IKKE ANTIBIOTIKA OG HORMONER! BL.A. AKTIV OVER FOR MRSA, BIOFILM, VIRUS OG SVAMP. Microdacyn® fremmer sårhelingsprocessen og er en alsidig løsning med mange anvendelsesmuligheder: • Forebyggelse af infektioner i akutte sår • Behandling af inficerede sår samt heling af kroniske sår • Aktiv overfor multiresistente bakterier, bl.a. MRSA • Er også velegnet til første-, anden og 3. gradsforbrændinger, mundsvamp og blæner, samt øjenbetændelse (også kronisk)

Microdacyn®: • Er et klar-til-brug produkt og pH-neutralt • Microdacyn® er en hypotonisk opløsning • Skaber ikke resistens • Er allergivenlig • Har ingen kendte bivirkninger på humane celler Microdacyn® fås som Wound Care sårskyllevæske, samt Hydrogel til sår, skrammer og rifter. Microdacyn® kan købes i alle landets apoteker.

Få mere information på: www.diasence.dk

DIASENCE Tlf: 20 22 36 45 on@diasence.dk www.diasence.dk


HOS KIROPRAKTOREN

HYPERMOBILE LED KAN FØRE TIL MUSKEL- OG SKELETSMERTER

Er du hypermobil? Så er du ikke alene - næsten en tredjedel af alle voksne danskere har nemlig hypermobile led. TEKST: CHRISTIAN ANKERSTJERNE, KIROPRAKTORFORENINGEN

Hypermobilitet er en arvelig tilstand, der kan føre til både muskel- og skeletsmerter. Mennesker med generelle hypermobile led besidder en overdreven evne til at forlænge sine led ud over den normale rækkevidde for bevægelse. Det ses især hos gymnaster, svømmere, balletdansere og musikere. Et nyt studie foretaget af forskere fra Syddansk Universitet, SDU, og Kiropraktorernes Videnscenter, NIKKB, har blandt andet undersøgt forbindelsen mellem hypermobile led og andre muskel- og skeletsygdomme. De har desuden set på, om hypermobile ledog skuldre påvirker livskvaliteten for patienterne. Det har vist sig, at hypermobile led og skuldre øger risikoen for øvrige smerter og skader i muskler og led i overkroppen og fibromyalgi. FOREBYGGELSE HJÆLPER Når hypermobile led har forbindelse med smerter i muskler og led i overkroppen, er det ofte i hænder og håndled, men smerterne kan være hvor som helst i bevægeapparatet. For mange patienter stiger risikoen for at blive ude af stand til at udføre normale aktiviteter. Begrænsningerne i aktiviteterne kan i sidste ende føre til nedsat livskvalitet.

Det er ikke farligt at gå til kiropraktor, hvis du er hypermobil. Kiropraktorens undersøgelse lægger stor vægt på at vurdere dine leds bevægelighed, hermed også om de virker hypermobile. Har du hypermobile led kan din kiropraktor efterfølgende hjælpe dig med træningsøvelser for at styrke og stabilisere leddene. DET KAN DU SELV GØRE Hold dine muskler stærke og vær bevidst om ikke at belaste dine led uhensigtsmæssigt. Det er nogle af de ting, du selv kan gøre for at forebygge gener ved hypermobilitet. Her har du nogle gode råd om, hvordan du selv kan forebygge de gener, der kan følge med hypermobilitet: • Sørg for at holde dine muskler stærke. Det gælder især ryg- og bugmuskler, lårmuskler, lægmuskler, musklerne omkring og mellem skulderbladene samt musklerne på halsens forside. • Vær bevidst om dine arbejdsstillinger, så du undgår at belaste leddene i yderstillinger. Det gælder både i forbindelse med arbejde, fritidsinteresser og hvile. En kiropraktor kan eventuelt instruere dig i, hvilke stillinger du

skal undgå, og hvordan du træner dine muskler. • Undgå at 'hænge' i hofterne, vride i ryggen eller arbejde med bøjet ryg og strakte knæ. • Tænk over dine arbejdsrutiner sørg for variation. • Vær bevidst om at løfte rigtigt. • Vælg et hensigtsmæssigt erhverv uden tunge/hyppige løft eller ensidigt gentagne bevægelser. • Hvis en bestemt bevægelse eller aktivitet giver dig smerter, er det en god idé at måle, i hvor lang tid du kan udføre aktiviteten uden gener. Afkort tiden med 25 procent og øg gradvist igen, efterhånden som symptomerne er længere tid om at vise sig. • Pas på fingre og håndled. Særligt udsatte er også fingre og håndled. Styrken i dine fingre kan trænes med simple klemmeøvelser, hvor du f.eks. klemmer omkring en blød bold eller et par tennissokker foldet sammen til en kugle. Du kan se fingerøvelserne på Magasinet Sundheds hjemmeside - www.magasinet-sundhed.dk. Alternativt kan du købe særlige krammebolde beregnet til at træne fingrenes muskler. Krammebolden er god til store hænder og giver god modstand.

ET SUNDT SAMARBEJDE Denne side er lavet i samarbejde med Dansk Kiropraktorforening og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, der producerer og formidler ny viden om bevægeapparatet. Læs mere om kiropraktik på danskkiropraktorforening.dk og nikkb.dk 70 | SUNDHED+


NEDSÆT BLÆNDING FRA MODKØRENDE BILER

Modlys og blændende lygter kan være særdeles farligt i trafikken, specielt i regnvejr med ekstra lysreflekser. Men du kan både gøre det sikrere og mere behageligt ved at benytte OPHTAMIN KRILL+ LUTEIN.

1 kapsel dagligt, pris pr. dag kr. Blænding

Almindeligt kørelys

Studier viser, at Lutein i kombination med Krillolie optages optimalt i nethinden og reducerer blænding blandt hovedparten af deltagerne i undersøgelsen.

4,-

OPHTAMIN KRILL indeholder også zink, C - og E vitamin. Zink bidrager til at opretholde et normalt syn. C- og E-vitamin modvirker oxidativt stress.

Køb på www.eyecare.dk / 8698 6540

MAGNESIUM ED H M Ø R E R D N I L Y SPRA D I MUSKLER OG LE

Tlf. 8698 6540 · www.deepseapharma.dk

E, HURTIGTVIRKEND LØSNER BL.A. MUSKELKRAMPER PÅ 1-2 MIN

Som en professionel MMA fighter, coach og ernæringsterapeut, har jeg altid forstået hvorvigtig magnesium er for kroppen og hvordan magnesium er involveret i mere end 300 biokemiske reaktioner i kroppen. Jeg anvender NordicHealth magnesium sprays efter alle mine trænings sessioner og kan se forskellen bare efter et par dage. Efter flere år med hårdtræning, troede jeg at det var normalt med gå rundt med trætte muskler hele dagen, men med NordicHealth magnesiumsprays kan jeg hurtigere restituere mig. AMIR ALBAZI, MMA FIGHTER

Husk! Magnesium Original → stærk magnesium

Magnesium Recovery → god før, under og efter træning

Magnesium Sensitive → for følsom hud

Magnesium Goodnight → beroligende

→ Med verdens reneste magnesium af farmaceutisk kvalitet. → Effekten og indvirkningen af NordicHealth’s magnesiums produkter er blevet bevist i forskellige studier.

Produktet sprayes direkte på huden, dér hvor problemet er. Forhandles hos udvalgte Apoteker samt i helsekostforretninger.

Nordic Health Spray leverer vitamin og magnesium sprayer til de nordiske lande. Hvert eneste parti analyseres, før de sendes på gaden. Analyserne udføres af uafhængige laboratorier for at sikre en høj og ensartet kvalitet, samt for at dobbelttjekke, at emballagen og indholdet svarer til hinanden. Derudover modtager hvert parti et certifikat for renhed – og magnesiumsprayer forsynes med et anti-doping-certifikat.


DATTER SKABTE

HØRELSE

basis for

HØREAPPARATER Kim Gjetting fik problemer med sin hørelse i en ung alder. Han prøvede en række behandlinger i sin ungdom, men efter nogen tid, hvor ingen behandling hjalp, valgte han at leve med høretabet. I dag har han genoptaget behandlingsprocessen efter en kommentar fra sin datter. TEKST: KASPER JENSEN, SYDDANSK UNIVERSITET

Det hele startede i 1997, da Kim Gjetting sad med Pernille, sin nuværende kone, og så fjernsyn. På et tidspunkt var der en svag summen. Pernille kunne ikke høre denne summen. Det kunne Kim Gjetting til gengæld i det ene øre. Lyden var ikke voldsom, men det var en summen og det var nok til, at det var irriterende.

for, at jeg havde fået øreproblemer. Så ville man have kunne se det på mine fimrehår”, forklarer han.

ser tilbage, var der nok ikke mangel på hjælp. Det var nok bare mig, der ikke kunne se, at hjælpen var der”.

OVERLADT TIL SIG SELV

HØREAPPARAT NEJ TAK

Dengang Kim Gjetting fik sit høretab, gik han med tanken om, at der ikke var meget hjælp at hente:

Kim Gjetting fik et høreapparat, da han var yngre. ”Første gang jeg satte det i, tænkte jeg: ’hvad foregår der?’ Pludselig kunne jeg føle rummet. Det var en meget mærkelig oplevelse, som jeg tror passer lidt til, når døve kan høre igen”.

Dagen efter, da Kim Gjetting vågnede, havde den svage summen ændret karakter. Fra at være det som den var dagen forinden, havde den nu udviklet sig til tinnitus og døvhed på det ene øre. Noget han i dag stadig er mærket af i alle døgnets timer.

”I starten tænkte jeg, at det nok ville gå over. Det måtte lægerne vel have styr på. Men hver gang jeg nævnte ordet ’tinnitus’, fik jeg stukket en pjece i hånden samtidig med, at de fortalte, at de ikke kunne hjælpe,” siger han og uddyber: ”Jeg følte, at jeg manglede vejledning og forståelse. Jeg følte mig overladt til mig selv”.

”Man ved ikke, hvorfor jeg fik det. Det man tror er, at det er et af de indre blodkar, der er sprunget. Jeg hørte høj walkman dengang, men lægerne sagde, at det ikke var der-

Når han i dag ser tilbage, kan han dog godt se, at det nok ikke var helt sådan, at det hang sammen. Det var snarere en følelse frem for et faktum: ”I virkeligheden, når jeg

72 | SUNDHED+

Glæden overskyggede dog ikke tanken om at skulle have et synligt høreapparat påmonteret ørerne som ung mand midt i tyverne. ”Jeg turde ikke at gå med høreapparat dengang. Jeg var så ung. Jeg tror, at det har noget at gøre med forfængelighed. Det må jeg erkende. Nu er jeg blevet ældre og tager ikke tingene så tungt, men det gjorde jeg dengang”.


HØRELSE

MENIERE- OG TINNITUSFORENINGEN Høreskaden, og de tanker han gik med som konsekvens heraf, var med til at skabe en barriere ved sociale arrangementer i hans ungdom. Kim Gjetting syntes ikke, at det var sjovt, når han skulle sige ’hva’ for femte gang, fordi han ikke kunne høre, hvad personen overfor sagde: ”Jeg har nok ikke været så social og søgt dialogen, fordi jeg hele tiden har skullet undskylde overfor nye mennesker for, hvorfor jeg ikke har kunnet høre, hvad de sagde”. Ud over høreapparatet prøvede han meget andet for at få den normale hørelse igen. Han meldte sig ind i Menière- og Tinnitusforeningen. En forening med fokus på at hjælpe dem, der lider af høreproblemer og som derfor har brug for støtte.

Dette var også noget af det, der viste sig at hjælpe ham dengang. På en tur til Jylland arrangeret af foreningen mødte han en ung mand, der gjorde særligt indtryk: ”Han havde svingende tinnitus på begge ører. Hver gang, der kom en knallert, bus eller andet, måtte han holde sig for ørerne. Og det gjorde, at det gik op for mig, at der var mange andre, der var hårdere ramt end jeg”. ALTERNATIV BEHANDLING I sin ungdom prøvede Kim Gjetting også at komme sit høretab til livs ved at give alternativ behandling et forsøg. Han prøvede alt lige fra en udrensningskur til en behandler, der troede, at der var noget i vejen med hans hofteskål. Behandleren mente, at den var skæv og derfor påvirkede Kim Gjettings hørelse. Derudover var der

en i Fredericia, der skød laserstråler i øret på ham. Men ingen alternativ behandling hjalp. ”Da det var overstået og der ikke skete en skid, tænkte jeg: nu gider jeg simpelthen ikke mere”. DATTEREN STARTEDE BEHANDLINGSFORLØB Siden Kim Gjettings ungdom er der sket meget. I dag er han 43 år. To børn er kommet til verden og et kobberbryllup med Pernille er nært forestående. Han har ikke ladet sit høretab stå i vejen. Han er leder i en mellemstor virksomhed og holder foredrag foran større forsamlinger. Derudover har han fået et andet syn på sit høretab: ”Jeg er ikke længere flov over mit høretab. Tværtimod. Det er det, jeg starter med at fortælle, når jeg skal arbejde sammen med nogen eller når april nr. 03/2018 | 73


HØRELSE jeg skal være sammen med nogen i længere tid. Så kan de bedre forstå, hvad grunden er, hvis ikke jeg svarer”. Han har i dag valgt endnu engang at undersøge muligheden for at få forbedret sin hørelse. Dette har han på grund af sin datter, Maja. En kommentar en aften ved middagsbordet var blandt det, der pirrerede hans lyst til igen at se mulighederne igennem: ”Hun havde set et program, hvor der var en, der oversatte udsendelsen til tegnsprog. En dag over middag spurgte hun stille og roligt, om ikke alle i familien skulle lære tegnsprog. Hvis jeg på et tidspunkt heller ikke kunne høre på mit gode øre, kunne vi stadig kommunikere sammen”, fortæller Kim Gjetting om et rørende øjeblik i sit liv. ”Kommentaren gik lige i hjertet”, uddyber han. Dét og så et facebookopslag fra hørecentret Castbjerggård med fokus på mennesker med høreproblemer i erhvervslivet, var med til at sætte gang i tankerne. ”Overfor mine børn kan jeg ikke komme med en dårlig undskyldning, som at jeg er forfængelig overfor mig selv og derfor ikke vil gå med høreapparat. Jeg kan jo ikke vente mere. Hvis ikke jeg slår til nu, kan jeg måske som 80årig få repareret min hørelse og finde ud af, at jeg er gået glip af en masse gode år”. I dag er Kim Gjetting i proces med at få et trådløst høreapparat med crossfunktion. Han er i en gratis dialog med hørecentret Castbjerggård og vil gerne i en nær fremtid få kendskab til andre i erhvervslivet, der har hørevanskeligheder. Noget han ønsker for at erfare, hvordan de tackler deres hverdag. Han har desuden, med sin historie, til hensigt at inspirere andre, der ligesom ham, har problemer med deres hørelse.

CASTBJERGGÅRD Castbjerggård er Danmarks eneste højskole, job-, udviklings- og kursuscenter for døve og hørehæmmede. Højskolen tilbyder kurser, events og rådgivning med et særligt fokus på den sproglige kommunikation. Tegnsprog og talesprog er en del af hverdagen. Der bliver desuden inddraget tolke og andre høretekniske hjælpemidler. Castbjerggård har som vision at skabe oplevelser, læring og udvikling et sted, hvor kommunikation ikke bliver et problem. 74 | SUNDHED+

”Jeg ved ikke om crosshøreapparatet kommer til at hjælpe, men det håber jeg virkelig. Jeg glæder mig virkelig til at prøve det”, fortæller han og ler lidt, inden han fortsætter: ”Det at kunne få noget af hørelsen tilbage og kunne opleve en masse med mine unger ville være helt fantastisk, og det er det, der driver mig nu”.


HØRELSE

MUSIK HJÆLPER DEMENTE Toni Marquard og Anders Hansen fra Klakring ved Juelsminde har opfundet demenspuden Inmu. Puden skal give demente og deres familier tryghed og ro. TEKST: ANDERS HANSEN

”Demenspuden Inmu gav os tid til fordybelse i den sidste tid.” Sådan siger Anette Hostrup, der for kort tid siden mistede sin mor som følgevirkninger af Alzheimer. ”Vi kunne ikke få kontakt med min mor, men prøvede at lægge Inmuen på brystet af hende. Den beroligede hende og gav os alle tid til fordybelse”, fortæller Anette Hostrup, der er plejehjemsleder i Hjørring. Hun kendte ikke til Inmuen, da demenskonsulenten stod med den i hånden, men har nu foreløbig et par Inmu’s på prøve i det skærmede afsnit på det plejehjem, som hun leder. MUSIK TIL ALLE Inmu bruger musik til at give demente en bedre livskvalitet. Den har en dyb lydbund og vibration, der kan mærkes på kroppen som bløde impulser, så også dårligt hørende har gavn af den. Det er Asger Steenholdt fra rockbandet Big Fat Snake, der også har erfaring som komponist af meditationsmusik, der har komponeret musikken. Musikken ændrer sig og påvirkes af, hvordan man berører, klemmer eller bevæger puden. Sammen med betrækket, som har en lomme, som den demente kan stikke hånden ind i, skaber musikken en helhedsoplevelse, som kan indgå i den dementes hverdag.

sammen med sin kone, Toni Marquard, efter at Tonis mor fik diagnosen svær demens. ”Målet er at give demente en bedre livskvalitet og at skabe en roligere, hyggeligere og gladere hverdag ved at musikken skaber ro og afslapning”, fortæller de. Mange ting kan ændre sig, når man får demens, men evnen til at blive rørt af en smuk melodi forbliver den samme. Det er derfor ikke uden grund, at den bliver kaldt Inmu Memory. ”Vi har lavet den, så den kan bruges af alle - hvor end de er i deres demensforløb”, fortæller Toni Marquard og Anders Hansen fra Klakring ved Juelsminde, hvor puderne også produceres. MUSIK BEROLIGER

og værdig del i en almindelig hverdag”, siger Toni Marquard og Anders Hansen. Anette Hostrup tilføjer, at hun ikke kunne spørge sin mor, om hun kunne lide den, da hendes mor var så dement, at hun ikke kunne huske sine nærmestes navne. ”Men den beroligede hende, når hun havde optræk til at være urolig. Det var sådan, at min far til sidst sagde, ’tror du ikke lige, at vi skal prøve at tage puden, så mor kan få lidt ro’. Den virkede bare godt på os alle sammen, og så var det smart, at man kunne tage betrækket af”, siger Anette Hostrup. Hun fortæller, at hun brugte musik og sang fra gamle sange, som ’Jeg ved en lærkerede’, for sin mor, før hun lånte den musikalske demenspude af den lokale demenskonsulent.

Ønsket med demenspuden er at højne livskvaliteten for dem, der har de dårligste forudsætninger for at være fysisk aktive. ”Alle skal kunne bruge og have glæde af den og den skal kunne indgå som en naturlig

”Vi har udviklet puden specielt til demente, fortæller Anders Hansen, der har opfundet Inmu

Målet med Inmu er at give den demente en bedre livskvalitet og at skabe en roligere, hyggeligere og gladere hverdag ved at musikken skaber ro og afslapning. april nr. 03/2018 | 75


DET ER NU NATUREN

NATUREN KALDER

EKSPLODERER Hvor har vi ventet på det længe! Foråret. Den lyse tid. Årstiden hvor alt pibler op af jorden, hvor fuglene begynder at synge igen og hvor dyrene bliver aktive og kåde igen. Solen er ved at få magt, dagene er længere og lysere og inspirerer mange af os til at komme ud og udforske alt det, der er derude i naturen. TEKST: TRINE SØRENSEN, NATURVEJLEDER

Nu kan vi for alvor se, hvordan planterne pibler op af jorden. Det startede allerede i vinterens sidste måneder i februar og marts, men det tager for alvor fat her i april.

anemoner springer så ud i marts og storblomstrer i april. Det er nu, at man skal tage ud for at se det skønne syn af helt hvide anemonedækkede skovbunde.

Gik man i starten af året ud og fejede de visne blade væk fra et stykke skovbund, kunne man mange steder se de spæde nye lyse spirer komme ud af tykke anemonerødder. Spirerne har siden da ligget godt pakket ind i det isolerende lag af visne blade i skovbunden. I marts kiggede anemonens første blade op over bladdækket og de første

Anemonerne har travlt, for de skal nå at samle nok energi fra solen, ned i deres tykke rødder, inden træernes blade springer ud i slutningen af april. Når først bøgebladene er sprunget ud, vil de skygge for det sollys, som anemonerne har brug for til at få fyldt deres energidepot i rødderne op. Det er nemlig dette energidepot, der gør, at anemonen kan spire så tidligt på året, som de gør. Man kan egentlig sige, at anemonen her i det tidligste forår har taget en ’madpakke’ med fra sidste forår, som den kan ’spise’ af. BØGEN SPRINGER UD Kort tid efter springer bøgen ud. Vi skal ikke ret mange år tilbage, før det skete i maj, men indenfor de seneste år er det sket tidligere og tidligere. Sidste år sprang de allerførste bøge ud 1. og 2. april vidt forskellige steder i landet. Men man skal som regel helt hen sidst i april, før man har den helt utroligt smukke neon-grønne bøgeskov. Det gør godt for krop og sjæl at gå ture under dette skønne grønne bladudhæng. Vidste du, at bøgen får blomster? Den blomstrer samtidig med løvspring. Hanblomsterne falder af efter en uges tid og kan ligge i skovbunden i tykke lag. ET SIKKERT FORÅRSTEGN I det tidlige forår begynder fuglene for alvor at synge igen. De vil med sangen gerne tiltrække en mage og markere

76 | SUNDHED+


NATUREN KALDER SPIS I FORÅRET Mange af de grønne planter, der pibler op af jorden i foråret, kan spises og er rigtig sunde. De er fyldt med vitaminer og mineraler. I gamle dage, hvor man ikke havde køleskab og frysere og derfor ikke kunne gemme grønt, trængte folk virkelig til et vitamintilskud i det tidlige forår. Derfor brugte man ofte de nye grønne forårsspirer i maden. Det kan du også gøre. Prøv for eksempel at plukke nye skud fra brændenælde, skvalderkål, vejbred, tusindfryd, ramsløg, løgkarse og mælkebøtter og brug dem i din madlavning. Du kan for eksempel lave tærter, supper, stuvninger eller boller med disse vitaminfyldte grønne planter i. ØKO KØER KOMMER PÅ GRÆS deres territorier. Sådan en tidlig aprilmorgen kan man i skumringstiden være vidne til en sand underskøn koncert af alverdens fuglestemmer, der på smukkeste vis fylder naturen i de tidlige morgentimer. En lidt mere voldsom lyd kan i april godt blande sig i koret. Det er spætten, der larmende hakker i træerne. Det lyder måske knap så smukt som fuglesangen, men det har samme formål: at tiltrække en mage og markere et territorie. Når foråret begynder vil mange af vores trækfugle vende tilbage. Når vejret er lunt nok til, at de kan finde føde og begynde at parre sig igen, dukker de op. Et af de helt sikre forårstegn er, når landsvalen kommer tilbage og det sker ofte i april.

Det er en kæmpe stor oplevelse for hele familien at se de økologiske køer blive lukket ud på græs efter en lang vinter i staldene. De hopper og danser af glæde og kådhed og man bliver bare så glad i låget af at se på det. Det er livsglæde i fuld udfoldelse. I år sker det den 15. april. På www.økodag.dk kan du gå ind og finde en gård i nærheden af dig, hvor du kan komme ud og se dette skønne skue.

FRØER OG TUDSER LÆGGER ÆG Kommer du ned til et vandhul eller en sø her i april måned, kan du være heldig at rende ind i det helt store træf. Paddetræf. Frøer og tudser formerer sig nemlig her i april måned. Ofte ser man en lille hantudse, der klamrer sig til en noget større hun, som kan gå rundt med den på ryggen i længere tid. Grunden til hans påtrængende adfærd er, at han gerne vil være den, der bliver den heldige, der befrugter hendes æg, når hun lægger dem i vandet. Når tudserne lægger æg, kommer de ud i lange slimbånd. Når frøer lægger æg, ligger de i store slimklumper. AKTIVITETER I FORÅRET Der er rigtig mange aktiviteter, du kan lave ude i naturen om foråret. Her vil jeg anbefale to. Prøv at spise forårsnaturen og prøv at tage ud for at se de økologiske køer, der bliver lukket ud på græs.

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk. april nr. 03/2018 | 77


STOP SNORKEN! Snorker du? Er du træt og uoplagt? Snorker din partner? Løs dit snorkeproblem med SnorBan. Få en god nattesøvn og vågn udhvilet! Stop din partners snorken! SnorBan – et effektivt middel mod snorken med dokumenteret effekt! Genvind din søvn – køb den i dag på www.snorban.dk Hurtig levering fra e-mærket butik.

Netbutik siden 1996 – godkendt af e-handelsfonden

Garanteret effekt eller pengene tilbage! SnorBan DK ApS • Dalgas Avenue 40B • 8000 Aarhus C • www.snorban.dk

Hjemmeapparat mod smerter og gener Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Vil du have bedre livskvalitet og mere velvære? Elmedistrålmetoden virker direkte ind på blodkarrene og har derved effekt på kredsløbsproblemer. Det fører til forbedret blodcirkulation, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. ”Metoden har en rensende virkning på blodkarrene, som øger blodgennemstrømningen i arme og ben og aflaster hjertet. Det vil sige forhindrer blodpropper”, siger overlæge dr.med. Ernst Chr. Hansen, som selv har afprøvet Elmedistrål-metoden gennem otte år på Københavns Kommunehospital.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

• • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Knogleskørhed


BØGER

KÆRLIGHED OG SUNDHED Man kan vise kærlighed og følelser på mange måder. Det er de fire bøger, som Sundhed+ sætter fokus på i april alle et udtryk for. Nogle følelser er mere fysiske end andre. Det kommer klart til udtryk i bogen HVAD ER SEX. Men det udtrykkes også i bogen GODE HÆNDER, hvor berøringen dog på ingen måde er seksuel. Det er ligeledes vigtigt at kunne sige fra; det handler om at mærke sig selv og følge sit eget. Det fortæller Lisbeth Zornig Andersen i bogen FRA VRED TIL VOKSEN og Susanne Møberg i FORELSKET I EN NARCISSIST. TEKST: BIRTE JØRGENSEN

FRA VRED TIL VOKSEN Det stærkeste element i Lisbeth Zornig Andersens bog FRA VRED TIL VOKSEN er dens afslutning. Her giver hun en række selvhjælpstips til alle, som har lyst til at arbejde med sig selv, ligesom de pårørende får råd med på vejen. Bogen er også et følsomt og stærkt selvopgør med den yngre Lisbeth Zonig Andersen. Den nu 50-årige Zornig fremhæver, at omgivelserne skal turde udfordre de unge med positive forventninger og en kærlig og ærlig diskussion om adfærd. Absolut en læseværdig bog. Lisbeth Zornig Andersen, FRA VRED TIL VOKSEN, 224 s., kr. 299,95, Gyldendal

HVAD ER SEX Spørger man folkene bag HVAD ER SEX, så er det en bog om kys, knald og kærlighed. Den har med mange gode illustrationer taget flere vigtige elementer op om følelser og sex. Den sætter fokus på, hvad der sker både fysisk og følelsesmæssigt. Den er stillet op i en række afsnit, som alle stiller et spørgsmål og giver et svar. Det gælder f.eks. emnerne 'Skal vi være kærester', 'hvorfor har voksne sex' og 'hvad kalder man det'. Det er dog beklageligt, at Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøj har lavet fejl i ordforklaringen. Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøj, HVAD ER SEX, 102 s., kr. 199,95, Gyldendal

GODE HÆNDER Massage er for alle. En god massage giver både fysisk og mentalt velvære. Massage kan også gives af alle og til alle. Det er bare ikke ret mange af os, der praktiserer det. Fordi vi ikke tør og ikke ved hvordan det skal gøres. I bogen GODE HÆNDER øser Bolette Schiøtz ud af sine 50 års erfaring med at give massage. Forklaringerne er meget konkrete og enkle. Stillet op i punkter. Uden faglige udtryk. GODE HÆNDER er, hvad den giver udtryk for, en grundbog med forslag til at komme i gang med at give massage. Bolette Schiøtz, GODE HÆNDER, 64 s., kr. 149,95, Borgen

FORELSKET I EN NARCISSIST Sundhed handler ikke kun om den fysiske sundhed - kroppens sundhed. Sundhed handler i høj grad også om det psykiske velbefindende. Susanne Møbergs bog FORELSKET I EN NARCISSIST er, som lektør Christina Andersen skriver i sin udtalelse til bibliotekerne, en vågn op bog til kvinder, der er faldet for en narcissist. Susanne Møberg fortæller, at vi alle har narcissistiske træk, men den narcissistiske personlighedstype har det kun godt, hvis han kontrollerer sine omgivelser. Bogens styrke er også dens svaghed, idet den udelukkende sætter fokus på den mandlige narcissist. Susanne Møberg, FORELSKET I EN NARCISSIST, 130 s., kr. 259, Susanne Møberg april nr. 03/2018 | 79


NYT FRA REGIONERNE

FLERE PATIENTER Endnu engang har hospitalspersonalet behandlet flere patienter. Samtidig går det hurtigere med at få ordnet ledbånd i knæet og tilfredsheden med akutmodtagelser stiger. TEKST: MATHILDE BUGGE, DANSKE REGIONER

FLERE PATIENTER BLIVER BEHANDLET Fra 2015 til 2016 steg hospitalernes produktivitet på landsplan med 1 pct., viser en ny publikation fra Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet. Med en samlet produktivitetsvækst på én procent er stigningen dog lavere end foregående år. Siden 2003 har hospitalerne i gennemsnit haft en årlig produktivitetsfremgang på 2,3 pct. Ifølge Danske Regioner er tiden løbet fra ensidig fokus på aktivitet. Staten har suspenderet sit krav om 2 procents produktivitetsstigning - suspenderet fra og med i år. Kilde: Regioner.dk

TRE LØSNINGER TIL BEDRE SAMMENHÆNG Innovationsminister, Sophie Løhde, har besøgt de fem regioner. Målet har været at få viden om, hvor det kniber med at skabe sammenhæng i den offentlige sektor. Viden, som skal bidrage til et sammenhængsudspil, regeringen lancerer til foråret. Dan-

ske Regioner har tre forslag, ministeren bør få med i sit udspil: 1) Opdatér loven om sundhedsdata, så den ikke forhindrer samarbejde mellem regioner og kommuner. 2) Det skal være muligt at dele ansvaret mellem kommuner og regioner, når parterne

løser fælles opgaver. 3) Regioner og kommuner skal betale fra samme pengekasse, når de løser opgaver i fællesskab. Det vil sikre mere sammenhæng i sundhedsvæsenet. Kilde: Regioner.dk

TILFREDSHED STIGER HOS AKUTTE PATIENTER Tre ud af fire patienter på landets akutmodtagelser- og klinikker var i 2017 i høj grad tilfredse med den hjælp, de modtog. Danske Regioner vurderer, at god kommunikation fra personalets side spiller en hovedrolle. Patienterne synes især, at personalet er gode til at lytte, når de beskriver deres lidelse, at personalet giver letforståelig information og at personalet svarer fyldestgørende på spørgsmål. Det viser den ’Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, LUP’ om akutmodtagelserne, som er en årligt tilbagevendende måling af patienternes tilfredshed. 80 | SUNDHED+


NYT FRA REGIONERNE

I BEHANDLING SAMARBEJDE OM MERE FOREBYGGELSE Kommunernes Landsforening har nu - ligesom Danske Regioner - offentliggjort et forebyggelsesudspil. Det er godt nyt for folkesundheden, mener Danske Regioner: ”Alle væsentlige parter bør nemlig samarbejde af hensyn til en sundere fremtid for danskerne”, siger Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Samarbejdet om rygestop er allerede intensiveret efter, at alle relevante patienter på hospitalerne nu bliver spurgt om deres røg- og alkoholvaner med henblik på at henvise til flere kommunale rygestop-kurser og alkoholbehandling. ”Forebyggelse er vigtigt, når vi bliver ældre end tidligere, hvis vi vil have et langt sundt liv og ikke bare et langt liv”, siger Ulla Astman fra Danske Regioner. Kilde: Regioner.dk

KORTERE VENTETIDER TIL OPERATIONER Det går hurtigere med at få ordnet ledbånd i knæet og blive opereret for nedsunken livmoder. Ventetiden til planlagte operationer er på et år faldet med tre dage gennemsnitligt i regionerne. Særligt i Region Nordjylland, hvor ventetiden længe har ligget et stykke over landsgennemsnittet, er der blevet barberet mange dage af ventetiden - hele 15 dage. Alligevel er ventelisten i Region Nordjylland stadig den længste blandt landets fem regioner. Det kan blandt andet tilskrives en længere periode med lægemangel i Nordjylland. Kilde: Regioner.dk

UDSTILLING OM FREMTIDENS HOSPITALER Danske Regioner og Dansk Arkitektur Center åbner døren til den nye udstilling ’Fremtidens hospitaler - Helende arkitektur’, der giver en forsmag på, hvordan fremtidens sygehusvæsen skal helbrede gennem arkitektur og smart design. Kunst, indretning og lys kan nemlig have betydning for patienters velbefindende. I første omgang får københavnerne glæde af udstillingen. Udstillingen vises på Dansk Arkitektur Center i København fra 10. januar til 29. april 2018, hvorefter udstillingen vil kunne ses andre steder i landet. Kilder: Regioner.dk og DAC.dk

ET SUNDT SAMARBEJDE Disse sider er lavet i samarbejde med Danske Regioner, der repræsenterer de fem danske regioner og deres interesser nationalt og internationalt. Læs mere om regionernes arbejde på regioner.dk april nr. 03/2018 | 81


KRYDSORD OG SUDOKU

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

MÅNEDENSKRYDSORDSGEVINST: KRYDSORDSGEVINST: MÅNEDENS KRYDSORDSGEVINST: MÅNEDENS MÅNEDENS KRYDSORDSGEVINST: Der er stillet fem eksemplarer af bogen KOST METOLOGISK ERNÆ-

Der er stillet stillet fem eksemplarer af af bogen KOST METOLOGISK ERNÆDer er er femeksemplarer eksemplarer bogen KOST METOLOGISK ERNÆRING Der KOST METOLOGISK ERNÆRING --stillet Spisfem dig til til en en smuk smuk af ogbogen sund hud hud fri for for rynker, rynker, psoriapsoriaRING Spis dig og sund –– fri -sis Spis dig tildig en smuk og sund hud –hud fri for psoriasis og akne, RING Spis til enaf og Muusmann. sund –Ønsker frirynker, for du rynker, psoriaog-akne, akne, udgivet afsmuk forlaget Muusmann. Ønsker du en smuk smuk og sis og udgivet forlaget en og sis og akne, udgivet afarbejde forlagetdér, Muusmann. du smuk og udgivet afhud, forlaget Muusmann. Ønsker duØnsker enikke smuk og strålende strålende hud, skal du du arbejde dér, hvor cremer cremer ikke kanen trænge ned. IIhud, strålende skal hvor kan trænge ned. strålende hud, skal du hvor arbejde dér, hvor ikkekost, kan trænge I KOSTmetologisk ernæring er løsningen atcremer spise en kost, der giverned. sunde KOSTmetologisk ernæring er løsningen spise en der sunde skal du arbejde dér, cremer ikkeat kan trænge ned. I giver KOSTmetologisk KOSTmetologisk ernæring er løsningen at spise en kost, der giver sunde hudceller og en smuk hud – på kun 28 dage. hudceller og en smuk hud – på kun 28 dage. ernæringog er en løsningen at–spise en28 kost, der giver sunde hudceller og en hudceller smukaf hud på kr.. kun dage. Bogen har har en en værdi værdi 249,95 Bogen af28249,95 kr.. smuk hud – på kunaf dage.kr.. Bogen har en værdi 249,95

Bogen har en værdi af 249,95 kr.

S U D O K U

?

SÅDAN DELTAGER DU SÅDAN DELTAGER DU DU SÅDAN DELTAGER SÅDAN DELTAGER DU

De nummererede felter i krydsordsopgaven danner et kodeord, som du du kan De nummererede nummererede felter krydsordsopgaven danner et kodeord, kodeord, som du kan kan De felter ii krydsordsopgaven danner et som De nummererede felter i krydsordsopgaven danner kodeord, somDermed du kan indtaste på magasinet-sundhed.dk/konkurrencer magasinet-sundhed.dk/konkurrencer indenet 30. april 2018. Dermed indtaste på inden 30. april indtaste på magasinet-sundhed.dk/konkurrencer inden 30. apriliii2018. 2018. Dermed indtaste på magasinet-sundhed.dk/konkurrencer inden 30. april i 2018. Dermed deltager du ii konkurrencen konkurrencen om månedens månedens krydsordsgevinst (se (se ovenfor). ovenfor). deltager du om krydsordsgevinst deltager du i konkurrencen om månedens krydsordsgevinst deltager du i konkurrencen om månedens krydsordsgevinst(se (se ovenfor). ovenfor). På magasinets hjemmeside finder du også andre konkurrencer og masser masser af af På magasinets hjemmeside finder du også andre konkurrencer og På magasinetsPå hjemmeside du også andre og masser afog magasinetsfinder hjemmeside finder dukonkurrencer også andre konkurrencer masser af bonus-inspiration en sundere sundere hverdag. bonus-inspiration tiltil en hverdag. bonus-inspiration til en sundere hverdag. bonus-inspiration til en sundere hverdag. Løsning på på marts marts måneds måneds krydsordsopgave krydsordsopgave var var VENTEVÆRELSER VENTEVÆRELSER Løsning Løsning på marts måneds krydsordsopgave var VENTEVÆRELSER Løsning på marts måneds krydsordsopgave var VENTEVÆRELSER 82 | SUNDHED+

11 gange n i di om året for e postkass ,399 kr Magasinet SUNDHED+ med meget mere inspiration til en sundere og sjovere hverdag.


Coesam Økologisk Maquipulver for et sundt kredsløb

shop.curaprox.dk

t rre

se Fry

Maqui (Aristotelia chilensis)

Maqui udtales [mah-kee] • Polyphenoler i naturlig koncentreret • Stærkeste antioxidant • Understøtter et sundt kredsløb • Styrker den almene sundhed

form

C

ed

h y N

ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) er en måling af antioxidanter Maquibær

27600

Acai

16700

Granatæble

10500 6520

Blåbær Rød vindrue umole/100g 0

1260

5000

10000

15000

De chilenske Mapuche indianere har i århundreder brugt maqui til at give dem styrke og kraft EN SUPERFRUGT AF DE STÆRKESTE

20000

25000

30000

Fås i helsekostbutikker og udvalgte Matas eller online på www.helsam.dk www.webapoteket.dk www.matas.dk

Kontakt os: Coesam Scandinavia ApS • Tlf.: 22 54 58 07 info@coesam.dk • www.coesam.dk

CURADEN Scandic ApS Theilgaards Allé 5 DK 4600 Køge Tlf. +45 70 26 81 70 info@curaden.dk www.curaprox.com

Tandbørster 90x135_2018.indd 1

15-01-2018 21:52:42


Kraftfuldt. Effektivt. Professionelt. Du opnår et optimalt resultat med NeoStratas klinikbehandlinger og den daglige hudpleje med NeoStratas produkter hjemme hos dig selv. De effektive behandlinger er skræddersyet til din huds behov. Det er enkelt, prisen er rimelig, og frem for alt er det meget effektivt. Hvis du går op i hudpleje og gerne vil se resultater – så kig indenfor i en NeoStrataklinik. Du bliver lykkelig over resultatet!

NeoStratas professionelle peelingbehandling... Giver øget fyldighed og fasthed. Giver en jævnere hudtone. Minimerer rynker og fine linjer. Eksfolierer og minimerer urenheder. Normaliserer cellefornyelsen.

NeoStrata fås hos hudlæger og plastikkirurger og på laserklinikker. Ring 33 91 91 48 for oplysninger om, hvem der er nærmest dig. www.neostrata.dk Instagram @neostratanordic | facebook.com/neostratanordic

Sundhedplus | April 2018  
Sundhedplus | April 2018