Mælkeritidende nr. 3, 2020

Page 1

3 6. marts 2020 133. årgang

NYT FRA MEJERIINDUSTRIEN

Mejeribrugets Dag i grønt spor – s. 4

FMF’ere til temadag på Arinco – s. 10

Nye mejerister udklækket på Kold – s. 15

FH SCANDINOX A/S – THE PARTNER IN FOOD PROCESS ENGINEERING

New pilot plant


[ LEDER ]

Den grønne dagsorden har bidt sig fast Mejeribruget har mange aktier i et af tidens hotteste emner – bæredygtig fødevareproduktion. På den ene side står det klart, at først og fremmest køernes naturlige produktion af metan udgør en udfordring, hvor en endelig løsning næppe er lige om hjørnet. På den anden side er det også dokumenteret, at såfremt de globale ernæringsbehov skal dækkes i en fortsat stigende population, så bliver det svært at finde et plantebaseret alternativ, der leverer lige så mange essentielle næringsstoffer som mælken – også i forhold til CO2-belastningen. At branchen tager problemstillingen alvorlig, burde fremgå af denne udsendelse af Mælkeritidende. Først har vi en grundig dækning af Mejeribrugets Dag, hvor deltagerne blev klædt på med fakta og muligheder for at reducere CO2-udledningen. Blandt mange spændende betragtninger var Troels Kristensens forsikring om, at danske køer forholdsmæssigt belaster miljøet mindst i EU pr. liter produceret mælk. Også selvom han ikke kunne byde på noget quick-fix i bestræbelserne på at gå i 0 i 2050. Merete Myrup kunne ligeledes forsikre,

at mejeriprodukter ikke er på vej ud af de generelle kostanbefalinger – heller ikke i klimaets hellige navn. Men plantebaserede proteiner og ingredienser er utvivlsomt kommet for at blive og vil formentlig være en spændende udviklingsmulighed – også som kombinationsprodukter. Derfor forventer vi også en pæn interesse, når Mejeriteknisk Selskab afvikler seminaret ’Non Dairy og blandingsprodukter’ d. 2. april, hvor man bl.a. kan høre kollegaerne fra Naturli’ i form af direktør Henrik Lund. Nordic Dairy Congress d. 27.-29. fortsætter i sporet med fokus på FN’s bæredygtighedsmål i forhold til mejeribruget. Endelig vil læsere af vores internationale magasin, Danish Dairy & Food Industry med temaet ’Forerunners for a sustainable dairy industry’, få en udførlig gennemgang af hhv. Arlas indsats samt danske forskningsprojekter. Hertil kommer 20 annoncører, som har forskellige grønne temaer koblet sammen med deres produkter. Så den grønne bølge ruller – og mejeribranchen er i den grad stået på vognen.

AF LARS WINTHER

[ LÆS MERE ] 6

16

15

03 Kort fortalt 04 Fremtidens mejeribrug kommer tættere på planteriget

12 Fra vallemineral til supercalcium

14 Igangværende projekter under Mejeribrugets Forskningsfond 05 Dagens program – fra Haarby til Hongkong 14 Stor interesse for nye ostemuligheder 08 FH Scandinox A/S rammer bæredygtig 15 Kort fortalt tidsånd 15 Årets første mejerister 10 FMF's kredsbestyrelser til årets temamøde 11 Kort fortalt

2  Mælkeritidende 3 / 2020

16 Kom i job igen allerede i opsigelses­periode

17 UCL: Nyt semester med masser af mælk og virksomhedsindstryk 18 Nye ansigter i Dairy Forums bestyrelse 19 Non-dairy og blandingsprodukter 21 Nyt om navne 22 Leverandøroversigt 23 Mejeristhuset og kalender


[ KORT FORTALT ]

DSM køber Glycom

THISE PÅ VEJ MED HAVREDRIK - Jeg er sikker på, at forbrugerne på et tidspunkt bliver skuffede over Thise, hvis ikke vi er med i det her. Og vi vil ikke skuffe forbrugerne, konstaterer Poul Pedersen overfor Food Supply. Det er et par år siden direktøren først udtalte, at mejeriet var positive overfor planteprodukter, men en af årsagerne til, at de først kommer nu, er blandt andet, at Thise i 2018 og 2019 har investeret omkring 150 millioner kroner i udvidelser af mejeriet. - Det har givet os mulighed for at lave en afdeling specielt for plantedrikke, sådan noget i retning af 100-150 kvadratmeter, oplyser Poul Pedersen. Havredrikken fra Thise Mejeri er tilsat ekstra proteiner og olie for at opnå et næringsindhold, der minder om det i mælkeprodukter.

Har du en nyhed til Mælkeritidende? Mælkeritidende vil gerne fortælle nyheder fra den danske mejeribranche – store som små. Relevante nyheder kan eksempelvis omhandle nye produkter, investeringer, nyt personale, nye samarbejdspartnere el.lign. Giv redaktøren et tip på lw@maelkeritidende.dk

Det danske ingrediensfirma Glycom, der laver ingredienser til bl.a. modermælkserstatning, er blevet solgt til hollandske DSM. Glycom blev grundlagt af fem visionære kemikere tilbage i 2005. Deres mission var at udvikle såkaldte humane mælkeoligosaccharider, eller HMO’er, som er de små fibre, der findes naturligt i modermælk. Selskabets knowhow er særdeles værdifuld, idet DSM må betale 765 mio. euro eller 5,7 mia. kr., hvilket svarer til 20,6 gange Glycoms driftsresultatet før renter, skat og afskrivninger (ebitda) i 2019. Dette for et selskab med bare 150 medarbejdere. Finans skriver videre, at milliardhandelen forgylder ejerkredsen, som bl.a. omfatter corporate finance-rådgiveren Kim Bøttkjær, der er formand for Glykom og ledende partner FIH Partners.

Dansk mælke­ produktion stagnerede

Arla stolte over 2019-regnskabet Arlas omsætning steg i 2019 til 10,5 milliarder EUR (sammenlignet med 10,4 milliarder EUR i 2018 og 10,3 milliarder EUR i 2017). Arla-indtjeningen – som måler den værdi, Arla skaber per kg ejermælk – fortsatte ligeledes sin opadgående trend i 2019 til 36,6 eurocent i gennemsnit, mod 36,4 eurocent i 2018. Salget af brandede produkter steg med 5,1 procent mod 3,1 procent i 2018, primært på grund af Arla® brandet, som voksede til 3.033 millioner EUR mod 2.875 millioner EUR i 2018. Arlas transformations- og effektivitetsprogram Calcium bidrog også med besparelser på 110 millioner EUR og en samlet besparelse på 224 millioner EUR siden lanceringen i 2018. Det betyder, at Arla er godt halvvejs mod det endelige mål for vedvarende besparelser i 2021 på over 400 millioner EUR.

I en årrække er den samlede mælkeindvejning i Danmark øget med omkring 100-150 mio. kg. pr år. At indvejningen nærmest på decimaler er den samme to år i træk, er selvfølgelig bemærkelsesværdigt, lyder det fra chefkonsulent i L&F Niels Ole Nielsen på mejeri.dk. Men at den konstante stigning i indvejningskurven fladede ud i 2019, er i sig selv ikke bemærkelsesværdigt, understreger han overfor Mejeri.dk. Hovedårsagen skal findes i tørken tilbage i sommeren 2018. Den medførte et fald i produktionen af foder, som også fik effekt ind i 2019, hvor de reducerede fodermængder betød, at et relativt stort antal malkekøer blev taget ud af produktionen. Foreløbige tal fra 2020 viser, at den danske mælkeproduktion ligger nogenlunde på niveau med samme periode sidste år.

Mælkeritidende 3 / 2020

3


[MEJERIBRUGETS DAG 2020 ]

Fremtidens mejeribrug kommer tættere på planteriget Knap 500 mejerifolk havde onsdag d. 5. februar revet en hel eller halv dag ud af kalenderen for at dyrke fagligheden og netværket på Mejeribrugets Dag. Programmet rummede en række bud på bæredygtig mejeriproduktion i alle led. Op mod 500 mejerifolk, leverandører og studerende fandt onsdag d. 5. februar vejen til Kold College og Dalum Landbrugsskole. Mejeribrugets Dag havde her sammensat et varieret program, som bød på virksomhedsbesøg (Cabin Plant i Haarby), rundvisning på Kold College, status fra Mejeriforeningen og FTFa, to timers faglige oplæg og endelig Kredsudstillingen – alt sammen i moduler, som deltagerne kunne vælge til og fra. Oven på dagen var tovholder Lars Johannes Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, godt tilfreds med programmet, hvor de faglige oplæg på to timer blev afholdt under temaet ’Mælkens muligheder i den grønne bølge’. - Jeg synes selv, at dagens oplæg i det store hele ramte plet og gav en spændende indførsel og status på mejeribrugets muligheder og udfordringer i den bæredygtige dagsorden. Når man følger den almindelige, offentlige debat i medierne, kan man

jo godt blive lidt forskrækket. Her synes jeg, at vi fik mange gode budskaber om, at mejeriprodukter bør være en central løsning i fremtidens kolossale ernæringsudfordring, hvis jordens stigende befolkning skal mættes på en sund og effektiv måde. Og at der er mange håndtag at skrue på både i primærleddet og på mejerierne, så vi kan nå frem til et bæredygtigt mejeribrug, sagde Lars Johannes Nielsen.

Se mere på www.mejeribrugetsdag.dk - hvor du både kan se galleri og plancher fra de faglige indlæg.

Kredsudstillingen holdt status quo Kenneth Nielsen, Korsvej Mejeri, har afløst Jens Åge Larsen som formand for Kredsudstillingen. Og efter en lang dag i mejeribrugets tjeneste, var det en tilfreds formand, som var glad for de mange mejerifolk, som var rundt i hallen på Dalum Landbrugsskole for at se og smage de 450 produkter. Produkttilmeldingen kunne bestemt være større, men formanden hæftede sig ved, at man trods alt har stabiliseret tilmeldingen til niveauet fra sidste år efter nogle år med støt tilbagegang. - Men vi må konstatere, at vi fortsat har en stor opgave foran os med at fastholde mejeriernes interesse for disse bedømmelser, hvis vi vil bevare disse unikke dage med fokus på kvalitet og fællesskab, sagde Kenneth Nielsen.

Au2mate, GEA, FHS Scandinavia, SPXFlow, Kold College, Mælkeritidende, UCL – og JKS på billedet havde stande på Kredsudstillingen.

4  Mælkeritidende 3 / 2020

TEKST: LARS WINTHER FOTO: LASSE SKOV.

Lars Johannes Nielsen


[MEJERIBRUGETS DAG 2020 ]

Dagens program – fra Haarby til HongKong

Jan Helskov Hansen (i midten).

Virksomhedsbesøg – Cabinplant i Haarby Mejeribrugets Dag startede programmet i Haarby på det syd-vestlige Fyn, hvor Cabinplant var værter for et virksomhedsbesøg. 45 var tilmeldt, og de fik en spændende rundtur på en innovativ virksomhed. Adm. direktør Ralf Astrup og økonomidirektør Jan Helskov Hansen (på billedet), begge medejere, viste deltagerne rundt på virksomheden med en gennemgang af forskelligt udstyr til levnedsmiddelindustrien, heriblandt udstyr til opskæring af oste.

Jan Hermansen

Gunnar Lind Haase Svendsen

Mejeriforeningen: Vi skal dokumentere klimaindsatsen

Mejerierne fylder mindre i medierne

Eftermiddagsprogrammet blev indledt med en branchestatus ved afdelingschef Jan Hermansen fra mejeriernes brancheforening, Mejeriforeningen. Han kunne berette om et travlt 2020, hvor Mejeriforeningen arbejder på fremme mejeribrugets position på en række punkter. På hjemmemarkedet vil man søge at skabe større opmærksomhed omkring de danske BGB-oste, hvor Esrom, Danablu og Danbo er på vej til at få selskab af Havarti. - I projektet Ost&Ko vil vi afvikle en række aktiviteter, som skal bidrage til både stolthed, bevidsthed og interesse for de danske ostetyper, sagde han og henviste bl.a. til et nyt magasin ’Ostekultur’, som udgives i et op-

Professor Gunnar Lind Haase Svendsen fra SDU indledte foredragsrækken med en historisk opsamling af udviklingen i mejeribruget helt tilbage fra andelsbevægelsens start. Han havde endvidere kigget nærmere på mediernes omtale af branchen med brug af ordet mejeri, hvilket har været konstant faldende de seneste 15 år. Hvis man til gengæld kobler ’mejeri’ med ordet ’bæredygtig’ på, er der en markant vækst de seneste fem år, hvilket i øvrigt også gælder artikler med omtale af artikler med ordet ’Plantedrik’. Medierne har således stigende fokus på bæredygtighed og plantebaserede produkter, konkluderede Gunnar Lind Haase Svendsen.

lag på 100.000. Men også arbejdet med at omsætte ’Aftale om klimalov’ af 6. december 2019 i konkrete handleplaner vil få stor bevågenhed. - Som en vigtig del af fødevareerhvervet er vi også startet rejsen mod et klimaneutralt mejeribrug og er aktive på rigtig mange fronter, for vi ved godt, at de grønne forbrugere får stadig større indflydelse. Derfor er det vigtigt, at vi omsætter vores planer i konkrete resultater – og at vi videnskabeligt kan dokumentere dette for omverdenen. Så det er nu, det hårde arbejde begynder på gårdene og på mejerierne, sagde han.

Mælkeritidende 3 / 2020

5


[MEJERIBRUGETS DAG 2020 ] Merethe Myrup

Pranav Shah

Animalsk eller plantebaseret? SPX vil rumme begge dele Mejeriprodukter er fortsat en del af fremtidens bæredygtige kostplan Merethe Myrup er ernæringschef i Mejeri L & F. En af hendes fornemste opgaver er at holde styr på fakta og myter, så branchen, myndighederne og forbrugerne kan træffe valg på et objektivt grundlag. Og hun har travlt i disse år, for under den bæredygtige overskrift flyder medierne med en række påstande, hvor animalske produkter udskammes og foreslås erstattet med vegetabilske alternativer. Iflg. Merete Myrup ofte ganske unuanceret. I sit oplæg tog hun bl.a. udgangspunkt i en hollandsk analyse, som opgør konsekvenserne for vores ernæringsbehov ved hhv. 30 pct. planterestitution og 100 pct. planterestitution af de animalske fødevarer. Førstnævnte vil betyde 14 pct. lavere CO2-udledning mens 100 pct. vil betyde 40 pct. lavere CO2-udledning fra fødevareproduktionen.

Jens Krogh

- Men selv hvis vi nøjes med 30 pct.-modellen, vil vi få store huller i vores behov for basale vitaminer og mineraler som B12, A-vitamin, calcium m.m., som netop bl.a. mejeriprodukter jo er rige på. Derfor er konklusionen i en ny, videnskabelig rapport fra the Lancet, at mejeriprodukter fortsat er en del af en bæredygtig kost – vi er ikke hældt af brættet, lød det fra ernæringschefen. Fødevarer udgør samlet set ca. 25 % af den enkelte forbrugers klimaaftryk, men sammenlignet med en række andre mulige tiltag i klimakampen, - at droppe bilen – eller at skifte til elbil – har væsentlig større effekt på CO2-udledningen i forhold til at skifte til plantebaseret kost, sagde hun – og pegede også på en forstærket indsats mod madspild, som et centralt indsatsområde for den enkelte forbruger, som vil spare miljø og klima.

I SPX Flow ser man et stort potentiale i kombinationen mejeriprodukter og plantebaserede råvarer. Det kan enten være i et og samme produkt – eller ved produktion af adskilte produkter, men på det samme anlæg. Sådan lød det i oplægget fra Pranav Shah, som er Process Category Director i SPX Flow Technology. Globalt oplever han, at de plantebaserede produkter får mere accept blandt stadig flere forbrugere, som ser disse produkter som sunde, bæredygtige og mere miljøvenlige. Dette er dog ikke enden på mejeriprodukter, men det giver blot producenterne flere muligheder for en bredere produktportefølje. SPX Flow har således udviklet en række features i procesanlæg, som bliver til ’multipurpose’-plants med mejeriprodukter og plantebaserede produkter på det samme udstyr med mulighed for specifikke CIP-processer og tæt overvågning af allergener.

Sønderjysk mælkeproduktion med positivt klimaregnskab Jens Krogh er mælkeproducent og formand for Naturmælk. Som økolog har han i udgangspunktet stor fokus på miljøet, og det samme gælder klimaet. I 2012 udarbejdede han sit første klimaregnskab for sine 150 malkekøer på Kroghsminde, og i dag er regnskabet faktisk positivt. Det er godt hjulpet på vej af, at Jens Krogh ejer sin egen vindmølle og biogasanlæg. Ifølge Jens Kroghs klimaregnskab er de 150 køer metanudledning den store udfordring, som udgør 50 pct. af bedriftens samlede CO2-udledning. - Det er dyrene der tæller. For nyligt købte jeg en minilæsser, der kører på el. Det er jo fint nok – men det flytter så godt som ingenting i mit klimaregnskab, forklarede Jens Krogh, som pegede på højere ydelse, længere levetid for køerne, samt højere udbytter i marken som positive bidrag på længere sigt.

6  Mælkeritidende 3 / 2020


Dagens udbytte Troels Kristensen

Køer udleder 40 pct. af landbrugets CO2 – og intet quickfix i syne Køer er i klimasammenhæng en af de større syndere, når det gælder dansk landbrug, og tegner sig for 21 pct. af den samlede danske CO2-udledning. De firbenede drøvtyggere udleder nemlig store mængder metan fra deres fordøjelse, ligesom husdyrgødning efterfølgende afgiver lattergas, så 40 pct. af landbrugets C02-emission kan henføres til køer. Troels Kristensen er seniorforsker ved Aarhus Universitet, hvor han i en årrække har haft fokus på håndtering af landbruget og køernes klimabelastning. Han ser ikke umiddelbart noget quick-fix, men kan dog se flere elementer, som kan nedbringe kvægbrugets emission på sigt. - Vi kan bl.a. se nogle spændende perspektiver i forsøg med græs, som adskilles i protein til en-mavede dyr og fibre til drøvtyggerne. Og måske kan proteinerne forfines, så de kan bruges i human ernæring også. Da græs endvidere producerer langt den største mængde tørstof og protein pr. hektar, vil græsbaseret protein nedsætte landbrugets samlede emission i fødevarekæden væsentligt, forklarede Troels Kristensen. Når det gjaldt den enkelte kos udledning af metan, måtte han konstatere, at forsøg med oregano og andre alternative fodertyper ikke havde vist større effekt. Man undersøger også, om metanen kan samles op fra lukkede staldsystemer, hvilket er muligt, men ikke i en koncentration, så denne gasart efterfølgende kan genanvendes. Troels Kristensen kunne også fortælle, at de højtydende danske køer udleder ét kilo CO2 pr. kilo mælk, hvilket er det laveste i EU – og 50 pct. lavere end gennemsnittet.

Faglig og politisk opdatering – og masser af netværk Jens Beierholm Poulsen, indehaver Nørup Mejeri: - Jeg synes dagens emne om mejeriprodukters placering og rolle i den grønne dagsorden har været spændende og vigtigt at følge som fødevareproducent. På Nørup Mejeri er vi nok ikke lige på vej med oste baseret på plantebaserede ingredienser, men man skal aldrig sige aldrig. - Jeg var også glad for Mejeriforeningens overordnede branchestatus ved Jan Hermansen og hans opdatering på de indsatsområder, som vores forening arbejder i. - På netværksfronten har jeg også lige hilst på et par forretningsforbindelser og sparet lidt tid på den front. Endelig var jeg til praktikmøde med orientering fra Mejeribrugets Arbejdsgiverforening, hvor jeg også fik hilst på vores kommende praktikant, som var en frisk ung mand. Ole Jørn Frederiksen, indehaver Jernved Mejeri: - Jeg var ret imponeret over Jens Kroghs indlæg om arbejdet med klimaregnskaber på hans bedrift og i Naturmælk. Det var også opløftende, at dansk mælk jo faktisk har det laveste klimaaftryk i EU. - Og så er det jo altid rart at blive bekræftet i, at de investeringer Jernved Mejeri som udgangspunkt har lavet for at rationalisere og spare penge i driften jo samtidigt bidrager positivt til klimaregnskabet.

Svea, Agnete (tv.), Anders, Anne-Sofie og Signe, mejeriingeniørstuderende på KU, hvor Svea og Agnete debuterede som dommere på kredsudstillingen: - Man lærer utrolig meget af de garvede dommere, som nærmest ved første blik kan afkode en ost. Og der er jo utroligt mange krav til alle produkter, så man får virkelig respekt for håndværket bag mejeriproduktion. - Det er også opløftende at høre så mange i branchen, der alle er meget bevidste klimaansvaret og tilsyneladende er indstillede på at investere i bæredygtige løsninger. - Vi mødtes endvidere med de ansvarlige for vores praktikforløb, og det var dejligt at blive lidt klogere på deres planer.

Mælkeritidende 3 / 2020

7


[ VIRKSOMHEDSPORTRÆT ]

FH Scandinox A/S rammer bæredygtig tidsånd Hovedentrepriser på nye mejerier og margarinefabrikker i ind-og udland som eksempelvis Arlas`nye Innovations­center i Århus, TINE Mejerier Norge, Kerry Foods i Irland, betyder vækst og knopskud i FH Scandinox. Virksomhedens konceptet matcher tidens fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Know-how i genbrug af udstyr til mejeri- og margarineproduktion tillægges ligeledes tidens trend om bæredygtighed.

AF LARS WINTHER

Hvis man står og mangler et ostemejeri eller en margarinefabrik, er der mange på markedet, der kan levere et fabriksnyt produktionsapparat. Der findes også en del virksomheder, som sælger brugte anlæg, der typisk demonteres i et vestligt land – og efterfølgende genopføres i 3. verdens land. Men vil man have en blanding, hvor brugte tanke, pumper, ventiler, etc. kombineres med en fabriksny innovativ lækagesikret ventilmatrix og måske en ny SCADA styring til konkurrencedygtige priser, så er der længere mellem succesfulde udstyrsleverandører. En af dem er FH Scandinox, som har været i markedet siden 1979. Ejer og hovedaktionær i virksomheden Frank Hansen, har oplevet flere bemærkelsesværdige knopskud i de senere år, så man i dag har tre afdelinger i Danmark – samt datterselskaber i Norge og Kina. Mejeriopgaverne har således fået selskab af

Kontakt - hovedkontor: FH Scandinox Kærhusvej 4, Hoven, 6880 Tarm Tlf: 7534 3434 Mail: fhs@fhscandinox.com www.fhscandinox.com

Nyt pilotanlæg hos FH Scandinox / Gerstenberg Services.

8  Mælkeritidende 3 / 2020

margarinebranchen, og de to brancher fylder stort set lige meget i FH Scandinox ordrebog, efter at man i 2018 overtog 75 pct. af aktierne i Gerstenberg Services A/S med hovedsæde i Brøndby, så man i dag har en medarbejderstab på 60. Arla Brabrand Mejeri ud i den store verden En trofast makker på en stor del af denne rejse har været Torben From, som har været med i firmaet siden 1993, og i en lang årrække har været salgsdirektør og bestyrelsesformand. En funktion, som betyder mange rejsedage i firmaets tjeneste, når nye kontrakter skal forhandles på plads overalt på jordkloden. Netop hjemkommet fra Vietnam efter kon-


[ VIRKSOMHEDSPORTRÆT ]

traktunderskrivelse omkring etablering af ny margarinefabrik, peger Torben From på Asien som et meget vigtigt marked for virksomheden, hvis ellers ikke Corona-virussen kommer på tværs. Men også i Sydamerika og Skandinavien er der virkelig gang i nye og spændende opgaver, hvor FH Scandinox er i gang med at opgradere kunders anlæg til moderne og innovative fødevarevirksomheder. Flere nordiske mejerier er også sendt ud i den store verden de seneste år. Aktuelt arbejder man med at afhænde store dele fra Arlas Brabrand Mejeri, som lukkede sidste år. Dette projekt varetages i samarbejde med en god kollega i branchen AC Mejerimaskiner. Udstyret vil komme langt omkring og ud på de fleste kontinenter, Sydamerika, Mellemøsten, Afrika, Scandinavien, men også Arla`s egne mejerier tager brugt udstyr fra mejeriet, hvor bæredygtighed absolut er i fokus og meget essentiel. Også i Norge har man afhændet flere TINE mejerier, som er forvandlet til moderne og velfungerende mejerier i eksempelvis Uruguay og Indien. I begge tilfælde til meget konkurrencedygtige priser i forhold til hvad et nyt produktionsapparat ville koste. - Vi ved, at en af vores kunder i Uruguay fik tilbud på et helt nyt moderne osteri, som ville koste 60 mio. kr. Da vi var færdige med opgaven, var regningen til kunden på godt 10 mio. kr. Salgsdirektøren er således ganske tryg ved fremtiden – også selvom antallet af mejerier på det nordiske hovedmarked efterhånden er reduceret markant. - Men der er fortsat langt til, at det sidste mejeri er lukket. Og når mejerierne så nedlægges, er de til gengæld større og rummer meget nyt og spændende udstyr for os og vores potentielle kunder, lyder det. FH Scandinox opererer primært på det nordiske marked, når det gælder demontering af mejerier. Margarine i solid vækst Med opkøbet af aktiemajoriteten i Gerstenberg Services A/S tilbage i 2018 har margarinedelen udviklet sig til et nyt, solidt ben i virksomheden. - Med åbningen af vores eget topmoderne teknologicenter til margarineproduktion før jul i vores afdeling i Hoven, har vi fået yderli-

gere et stærkt kort på hånden, hvor kunder kan afprøve nye innovative produkter i pilotskala regi, og dette med den nyeste blandings -og køleteknologi, før de investerer i de store full-scale produktinslinjer, fortæller Torben From. Han peger bl.a. på chok-køling af margarineemulsion drevet af CO2 som en feature, der kan gøre en forskel for mange kunder med ældre anlæg baseret på ammoniak- eller freon-køling. FH Scandinox har i fællesskab med Gerstenberg i Brøndby tilknyttet teknolog Pernille Gerstenberg som leder og operatør af applikationscentret. - Den nye teknologi er både mere effektiv og bruger mindre energi, så mange margarinekunder vil opleve en kvalitetsforbedring af selve produktet, samtidigt med, at de sparer på utility regningen, forklarer han og viser et billede af en russisk kundes margarine frem, hvor strukturen er revnet og porøs, hvilket formentlig kan henføres til dårlige blandeog nedkølingsfaciliteter. Hos FH Scandinox er man således ikke spor kede af den aktuelle fokus på bæredygtig produktion, genbrug og lavt energiforbrug. - På sin vis har vi været forud for vores tid med modernisering og genanvendelse af bestående udstyr, som jo er helt i tråd med de aktuelle bæredygtige målsætninger om at begrænse ressourceforbruget. Og den indstilling bliver vi mødt med på stadig flere markeder, forklarer Torben From. Stolte af Arla Innovations Center FH Scandinox har dog andre kompetencer end arbejdet med brugt udstyr. Halvdelen af virksomhedens omsætning relaterer sig til egen produktion, installation og idriftsættelse af fabriksnyt procesudstyr - Senest har vi haft totalentreprisen på Arlas Innovationscenter i Skejby ved Århus – en ordre, vi faktisk var lidt stolte af med nogle meget avancerede features i forsøgsanlæggene, siger Torben From, som også peger på særlige kompetencer, når det gælder CIP-anlæg og ventil matrixer. - Vores tekniske engineering team har samtidigt meget tætte relationer til en række samarbejdspartnere, som supplerer vores know-how – og derfor kan vi løfte meget specialiserede ordrer på mange områder, slutter salgsdirektøren.

Torben From

Medarbejder i FH Scandinox

Alsidige udfordringer med stort ansvar Mange af de 60 medarbejdere i FH Scandinox gruppen er vant til, at blive involveret i rigtig mange faser i virksomhedens projekter. Ikke mindst de 14 ingeniører / projektledere, som både er med i udarbejdelse af tilbud, kalkulation, design, konstruktion og projektering af opgaverne, samt involveret i selve projektudførelsen. - I forhold til de store globale spillere, hvor mange arbejdsfunktioner er specialiserede og sat i ”bokse”, er vores medarbejdere langt bredere i deres opgavehåndtering og derfor typisk i meget tættere dialog med den enkelte kunde. Det trives vi alle godt med, hvilket vigtigst af alt , også gælder vores kunder , som ofte giver udtryk for, at det er trygt med gennemgående kontaktpersoner på opgaverne, og at vi har en konstruktiv attention på dem, siger Torben From, som har brug for både flere smede på værkstedet og ingeniører / projektledere på kontoret til en spændende og positiv vækst i FH Scandinox. Torben From understreger, at den positive og succesfulde vækst er skabt af et samlet team med dygtige og dedikerede medarbejdere, som løfter opgaverne i fællesskab - inklusive værksted, rejsemontører og administration. Hver eneste medarbejder har en rolle og er en vigtig medspiller.

Mælkeritidende 3 / 2020

9


[ FORENINGSNYT]

30 kredsbestyrelsesmedlemmer deltog i temamødet.

FMF’s kredsbestyrelser mødtes til årets temamøde Årets temamøde foregik på Arinco med rundvisning og efterfølgende oplæg fra AP Pension og Nordex Foods. Med 962 medlemmer er målet om 1000 medlemmer indenfor rækkevidde, og på dagens workshop drøftede deltagerne nye rekrutteringsmuligheder. Den 25. februar var Foreningen af mejeriledere og funktionærers kredsbestyrelser inviteret til Temamøde 2020 på Arla Foods Arinco i Videbæk. Det blev en spændende dag med et alsidigt program. Rundvisning på Arinco Fabriksdirektør Hans Henrik Lund og produktionschef Nicolai Møller-Jensen introducerede til Arinco, som i dag er en del af Arla

Keld Pedersen, bestyrelsesformand og grundlægger af Nordex Food, fortalte historien om Nordex’ udvikling siden 1984. Virksomheden har netop rundet en omsætning på 2 mia. kr. om året og beskæftiger 360 medarbejdere i en lang række (hovedparten i Danmark).

10  Mælkeritidende 3 / 2020

Foods Ingredients. Arinco-anlægget blev grundlagt i forbindelse med etablering af en kartoffelmelsfabrik, som med et stort kedelanlæg og energiforbrug i efterårsmåneder, havde stor uudnyttet kapacitet i forår og sommermånederne. Derfor etablerede man en produktion af mælkepulver, så kedelanlægget kunne udnyttes stort set hele året. Arinco indvejer 473 mio. kg mælk direkte fra mælkeproducenterne og derudover indkøbes permeat fra andre mejerier. Af den indvejede mælk udgør økologisk mælk 104 mio. kg. Over halvdelen af produktionen består af child nutrition med Kina som den store aftager af næsten 40% af den samlede produktion. Næststørst er det europæiske marked, som aftager 20% af Arincos produktion. Der produceres i alt 71.000 tons pulver, hvoraf 41.000 tons er child nutrition og 30.000 tons er traditionelle pulverprodukter, hhv. sødmælks-, skummetmælks- samt vallepulver. AP Pension Michael Mærkedahl fra AP Pension orienterede deltagerne om mulighederne i investeringsporteføljen AP Bæredygtig. Desuden blev AP Pensions nye initiativ AP Care præsenteret. I dette koncept findes en række til-

bud, hvis er man syg eller på vej til at blive det. Man kan selv rette henvendelse til AP Care, eller man kan som leder rette henvendelse, hvis der er brug for sparring om eller til en medarbejder, man er bekymret for. Dette forudsætter naturligvis, at medarbejderen er omfattet af pensionsordning i AP Pension. FMF’s egne temaer På FMF’s interne linjer var der også nogle temaer at drøfte. Blandt de rigtigt gode nyheder er, at Foreningens medlemstal nu er på 962 medlemmer og målsætningen om 1000 medlemmer i 2020 synes, at være ganske realistisk. Det blev drøftet, hvordan kredse, hovedbestyrelse og sekretariat kan medvirke til at målet nås, og gode ideer blev samlet sammen til de næste 10 måneders indsats. Blandt de input som de fleste kunne tage med sig hjem, var kontakt til ledere i vedligeholdsafdelinger samt på kørselscentre, som også kan overenskomstansættes og dermed er i målgruppen som medlemmer.Udover ”1000 medlemmer i 2020” var der også fokus på den overenskomstforhandling, som foreningen har foran sig i efteråret 2020 samt en eventuel opdatering og modernisering af Mejeriguiden.


[ KORT FORTALT ]

Orana melder om kraftig vækst

DFA køber aktiver i konkursramte Dean Foods I henhold til aftalen betaler DFA USD 425 mio. (DKK 2,93 mia.) for erhvervelsen af 44 af Dean Foods’ faciliteter sammen med fast ejendom, inventar og udstyr, så videre drift vil være mulig. Handlen kræver godkendelse af konkursretten og de statslige antitrustregulatorer. Dairy Industry Newsletter rapporterer videre, at spekulationer om sammenlægning mellem de to store konkursramte mejeriselskaber i USA, hhv. Dean Foods og Borden Dairy, ikke synes at være aktuel.

Ferien: Vi savner dansk mælk og rugbrød mest En ny undersøgelse fra Mejeriforeningen viser, at mere end hver tiende dansker savner frisk, dansk mælk, når de er i udlandet; mælken bliver kun overgået af vand fra hanen og rugbrød som de produkter, der er sværest at undvære. At det særligt er mælken og rugbrødet, vi savner, er der en rigtig god grund til, forklarer madhistoriker og museumsinspektør for Det Grønne Museum, Bettina Buhl i en pressemeddelelse fra Mejeriforeningen: - Både mælken og rugbrødet har været helt centrale råvarer igennem vores historie. Vi har spist rug siden jernalderen, og vi har forsøgt at udnytte køernes mælk siden bondestenalderen. Det ligger dybt i os og vores madkultur at spise rugbrød og drikke mælk.

I Rynkeby på Fyn står Niels Østerberg i spidsen for frugtfirmaet Orana, som han købte i 1999. Og der gang i efterspørgslen, som er vokset markant i de senere år. Det er først og fremmest i mellem- og fjernøsten, man er vokset, idet man har etableret lokal produktion af frugtbaserede råvarer og halvfabrikata i lande som Vietnam og Egypten. Senest er Europa endelig også kommet med. - Europa har været vores absolut svageste voksende marked altid. Vi har kæmpet med det i mange, mange år, men nu vender det endelig, siger Niels Østerberg, som både er adm. direktør og ejer af Orana til FødedevareWatch.

Norske Tine leverer presset regnskab Norske Tine har tidligere annonceret, at man er presset på flere fronter og er i færd med at trimme organisationen med nedlæggelse af 400 stillinger i 2019/20. Det skyldes bl.a en nedgang i indvejningen på 80 mio. kg. mælk og en vigende afsætning af konsummælk. Endvidere nedgang i salget i isdivisionen, der havde et rekordgodt år tilbage i den varme 2018-sommer. Endelig har Tine bogført en stribe omkostninger relateret til opstarten af teknologiselskabet Mimiro. - Det er ikke muligt at vende udviklingen fundamentalt rundt på et år, men jeg har en klokkeklar tro på strategien. Samtidig vil jeg gerne hylde organisationen, som virkelig har vendt mange sten på kort tid. Øget import, hårdere konkurrence og ændrede kostvaner repræsenterer udfordringer, men hele organisationen går sammen med ledelsen og ejerne ind i 2020 med selvtillid og en tro på, at vi bevæger os i den rigtige retning, udtaler Gunnar Hovland i en pressemeddelelse på selskabets hjemmeside.

MINDRE SVENSK MÆLK Selvom ydelsen per malkeko er steget, kunne det ikke opveje, at færre køer førte til en lavere mælkeproduktion i Sverige i 2019. Mejerierne indvejede således 2.704.000 ton mælk i 2019 sammenlignet med 2.760.000 ton i 2018. Dette et fald på 2 procent.

Mælkeritidende 3 / 2020

11


[ FORSKNING ]

Fra vallemineral til supercalcium Mælkemineraler inddampet under valleforarbejdning har lav biotilgængelighed, men opløses i vandigt citrat. Spontan overmætning bliver holdbar ved kombination med gluconat og kan udnyttes til aktiv calciumberigelse.

Mange især ældre udnytter kostens calcium dårligt, og der er brug for nye produkter med høj biotilgængelighed af calcium. Det er oplagt at udnytte mineralfraktionen udvundet fra forarbejdning af valle til calciumberigelse. Et restprodukt fra osteproduktion, tidligere ofte betragtet som besværligt affald, kan blive attraktivt til nye mineraltilskud og berigede fødevarer med et grønt og naturligt image.

Resumé Formålet med Supercalcium-projektet var at udnytte et restprodukt fra ostefremstilling og forarbejdning af valle til fremstilling af nye typer snacks og drikke med høj tilgængelighed af calcium. Produkterne vil, alene baseret på mælk og frugt, kunne markedsføres med et naturligt og grønt image. Calciumsaltene i den tørrede mineralfraktion fra valle blev vist at bestå af calciumhydrogenphosphat og hydroxyapatit. Gluconolacton sammen med natriumgluconat kunne opløse denne ellers uopløselige mineralfraktion og danne opløsninger, der var stærkt overmættede med calciumsalte. Natriumhydrogencitrat havde samme evne, men de overmættede opløsninger udfældede calciumsaltene hurtigt. Isocitronsyre, som findes i brombær, gjorde de overmættede citratopløsninger mere robuste. Citronsyre kombineret med gluconat blev vist at forene effektiv opløsning og overmætning med høj beskyttelse mod udfældning.

12  Mælkeritidende 3 / 2020

Salte af hydroxycarboxylsyrer som citronsyre fra citron og isocitronsyre fra brombær er tidligere vist at kunne opløse tungtopløselige calciumphosphater under spontan dannelse af stærkt overmættede vandige opløsninger. Gluconolacton (DGL) og gluconat, som begge er naturlige oxidationsprodukter af glucose, har samme evne. Projektet Supercalcium har systematisk undersøgt fordelingen af komplekser mellem calcium og hydroxycarboxylater og phosphater i de spontant overmættede opløsninger af mineralfraktionen fra valle. Denne "ion-speciering" har taget udgangspunkt i vallemineraler fra osteproduktion for at give projektet et praktisk sigte. Specieringen af vallemineralerne er blevet sammenlignet med overmættede opløsninger af calciumhydrogenphosphat med de samme hydroxcarboxylater. Denne speciering danner nu grundlag for en videre matematisk modellering af dette usædvanlige overmætningsfænomen for mælkemineraler. Citrat med forskellige effekter Citrat er af speciel interesse, idet ny medicinsk forskning har vist, at effektiv mineralisering i knoglerne hænger sammen med højt niveau af citrat i legemsvæskerne. Knogleheling synes ligefrem at fremmes af calciumcitrat, som det er vist i dyreforsøg. Hydrogencitrat var effektiv i forhold til at opløse de tørrede vallemineraler til en faktor af 10 for overmætning. Disse overmættede opløsninger havde dog ringe robusthed, men begyndte udfældning af calciumcitrat tetrahydrat efter få timer. Salte af isocitronsyre, som findes i brombær, opløste vallemineralerne mindre effektivt, hvorimod kombinationen af citrat og isocitrat gav både høj grad af

AF LEIF H. SKIBSTED, PROFESSOR EMERITUS, LILIA AHRNÉ, PROFESSOR, ANDRESSA DE ZAWADZKI, POSTDOC. Alle Institut for Fødevarevidenskab Københavns Universitet.


Rød linje viser kritisk kombination for spontan dannelse af over­ mættede opløsninger af vallemineraler i 100 mL vandig 1:2 gluconat:gluconolacton ved 25 °C. Læs videre i de Zawadski og Skibsted: Increasing calcium solubility from whey mineral residues by combining gluconate and delta-gluconolacton. International Dairy Journal 99, 2019, 104538.

Projektinfo overmætning og en længere nølefase inden udfældningen fandt sted. Isocitrat binder calcium svagere end citrat, og tilsyneladende er en svagere binding af calcium afgørende for en længere nølefase for udfældning. Længere nølefase med gluconat Kombinationen af flere hydroxycarboxylater blev derfor undersøgt for synergistiske effekter, som kunne udnyttes i praktisk produktformulering. Gluconat opløste mineralfraktionen fra vallen mindre effektivt end citrat, men kunne forlænge nølefasen for udfældning af calciumcitrat ganske betragteligt, når citat og gluconat begge var tilstede i de overmættede opløsninger. Forklaringen på denne overraskende effekt skyldes sandsynligvis den svagere binding af calcium til gluconat end til citrat. En egentlig produktudvikling af kosttilskud og berigede fødevarer baseret på mælkecalcium kan med fordel udnytte den nye viden om citrats positive effekt på mineralisering i knogler. Et væsentligt resultat fra de fysisk-kemiske undersøgelser af de overmættede opløsninger af hydroxycarboxylat calciumsalte er kvantificeringen af den synergistiske effekt af gluconat og citrat. Citrat øger graden af overmætning, mens gluconat forhindrer udfældning af calciumcitrat fra de overmættede opløsninger. Overmættede opløsninger med det rette for-

i

Titel: Supercalcium. Mineraler fra valle til målrettet ernæring. Projektleder: Professor Leif H. Skibsted indtil 30.9.2019, herefter professor Lilia Ahrné, begge Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. Deltagere: Postdoc Andressa de Zawadzki, ph.d.-studerende Marcella O. Paganelli, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, konsulent Jacob Holm Nielsen og senior manager Colin Ray, Arla Foods Ingredients, Nr. Vium. Projektperiode: 2018 – 2020 Hovedformål: Sikre grundlaget for at udnytte "mælkecalcium" fra valle til ernæringsrigtige produkter, hvor vallens tungtopløselige mineralfraktion bliver biotilgængelig gennem kombinationer af hydroxycarboxylater baseret på en fysiskkemisk forståelse af hydoxycarboxylaters evne til uden opvarmning spontant at danne overmættede opløsninger. Denne viden skal danne grundlaget for udvikling af calcium-snacks og calcium-drikke gennem kombination af mejeriprodukter og frugter med højt indhold af citronsyre for at sikre høj biotilgængelighed af calcium og udnyttelse af restprodukter fra mejeriindustrien. Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Innovationsfonden og projektdeltagerne. MEJERIBRUGETS FORSKNINGSFOND

hold mellem gluconat og citrat giver således en holdbarhed i måneder uden udfældning. Vores vurdering er, at det nu er tid at modne denne opdagelse og udvikle egentlige supercalcium-produkter.

Mælkeritidende 3 / 2020

13


[ FORSKNING ]

Igangværende projekter under Mejeribrugets Forskningsfond

Mindre madspild med biobeskyttende kulturer i syrnede mejeriprodukter KU-FOOD undersøger i samarbejde med ARLA og SACCO hæmning af gær- og skimmelvækst i syrnede mejeriprodukter ved brug af biobeskyttende kulturer Resume: Uønsket vækst af gær og skimmel i syrnede mejeriprodukter kan forkorte holdbarheden og dermed lede til madspild. En naturlig måde at sikre holdbarheden på er ved brug af biobeskyttende kulturer. Dog har anvendelsen af biobeskyttende kulturer vist sig at være kompleks, idet mange forskellige faktorer spiller ind. Bedre kendskab til virkemåderne bag brugen af biobeskyttende kulturer vil muliggøre en mere målrettet anvendelse i syrnede mejeriprodukter, såsom hvornår det er relevant at benytte biobeskyttende kulturer, og hvilken type, der er mest brugbar.

Se udførlig projektbeskrivelse på www.maelkeritidende.dk/nyheder/forskningsartikler

i

Projektinfo

Titel: Antifungal biobeskyttelse af mejeriprodukter (Antifungal Dairy Product Bioprotection, AFunDay) Projektleder: Professor Susanne Knøchel, Københavns Universitet (KU) Projektdeltagere: Professor Dennis Sandris Nielsen (KU), Professor Søren Balling Engel (KU), ph.d.-studerende Ce Shi (KU), Videnskabelig assistent Louise Kanz (KU), Research Scientist Anders Hauge Okholm, Arla Foods, Dr. Fabio Dal Bello, SACCO S.r.l., Giovanni Eraclio, Research Scientist, SACCO S.r.l. Projektperiode: 2019-2022 Formål: Formålet med projektet er at undersøge brugen af biobeskyttende kulturer til at hæmme vækst af uønsket gær og skimmel i syrnede mejeriprodukter, og derved opnå øget holdbarhed og undgå madspild. Projektet støttes af Mælkeafgiftsfonden, og er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Arla Foods og SACCO S.r.l. MEJERIBRUGETS FORSKNINGSFOND

Stor interesse for nye ostemuligheder 100 deltagere var til seminaret ’Nyt om osteproduktion’, hvor Arla Foods Ingredients (AFI) bl.a. opdaterede om perspektiver i at tage nativ valle ud af mælk, før osten produceres, og mulighederne for osteproduktion af ’restproduktet’ MCI (Micellar Casein Isolate). forbrugere – og det kan sagtens få en ny dimension, så influencere begynder at operere med en ’mejerifri dag’ om ugen, forklarede Mads Aamann. På den baggrund var produktudviklingschefen også godt tilfreds med, at Arla har en række nyheder på vej i ostesegmentet.

Mejeriteknisk Selskab afholdt torsdag d. 30. januar seminaret ’Nyt om osteproduktion’ på Hotel Legoland i Billund. Og det lokkede 100 fagpersoner til – en pæn blanding af produktionsfolk og leverandører til osteproduktion. Mads Aamann, Director NPD Cheese hos Arla Foods, indledte talerækken med forskellige overvejelser og reflektioner om fremtidens osteproduktion. Først gennemgik han mejeriernes muligheder i trends som ”Plant Based”, ”Sustainability” og ”Meat Replacers”, som kan udvikle sig til seriøse trusler mod mejeriernes kerneindtjening på bl.a. ost. Aktuelt er en kødfri dag om ugen i vækst blandt de danske

14  Mælkeritidende 3 / 2020

Nativ valle er klar Et udviklingsområde i Arla Foods Ingredients er arbejdet med nativ valle, hvor mælken fraktioneres via membranfiltrering, således at den native valle kan udtages af mælken, som det første. Når vallen ikke har undergået ostningsprocessen opnås en helt ubehandlet valle – heraf navnet nativ valle. Denne skal anvendes til højværdi ingredienser. Kasein-strømmen fra membranfiltreringen kaldes Micellar Casein Isolate (MCI), som AFI forventer kan åbne nye døre på ostemarkedet – eksempelvis til rekombinerede osteprodukter. Claus Bukbjerg Andersen og Mette Møller Andersen fra Arla Foods Ingredients gjorde status på denne del, idet man på Arinco i Videbæk (AFI) nu er klar til at producere nativ valle. I løbet af 2021 produceres der MCI pulver i industriskala.


[ KORT FORTALT ]

Tyske landmænd tømmer super­ markeds­hylder i protest En gruppe landmænd gik sidst i februar ind i et Real-supermarked i Rendsburg og tømte hylderne for mejeriprodukter. Baggrunden for aktionen er en priskrig mellem tyske andelsmejeri DMK og supermarkedskæden Real – en priskrig, der har ført til, at DMK har indstillet sine leverancer til supermarkedskæden. Et konkurrerende mejerimærke, Milram, var imidlertid stadig på hylderne, og det var disse produkter de protesterende landmænd købte, så hyldene stod helt tomme.

ØKOLOGISKE MÆLKE­ PRISER UNDER PRES I TYSKLAND De tyske priser på økologisk mælk kunne i 2019 ikke opretholde niveauet fra det foregående år. Ifølge foreningen Bioland viser de foreløbige data, at den gennemsnitlige afregningspris for økologisk mælk var 1,9 pct. lavere end i 2018. Dermed er prisen svækket for andet år i træk. Ifølge markedseksperter er forklaringen flere økologiske mælkeproducenter, hvilket har presset priserne. Det skriver Landbrug & Fødevarer / Dairy Industry Newsletter.

Palsgaard opkøber tyrkisk distributør Palsgaard har købt 90 % af den tyrkiske virksomhed Teknaroma – mens de nuværende ejere beholder de resterende 10 %, skriver Dairyreporter. Teknaroma har haft distributionsrettighederne til Palsgaards produkter på det tyrkiske marked siden 1997. - Teknaroma har med succes repræsenteret Palsgaard på det tyrkiske marked i mere end 20 år, og tilføjelsen af forretningen til den globale Palsgaard-familie vil have betydelige fordele for alle parter, siger Jakob Thøisen, administrerende direktør for Palsgaard. Palsgaard planlægger at udvide Teknaromas eksisterende applikationsfaciliteter i Tyrkiet, så de omfatter mejeri, chokolade og bageri. Derudover fortsætter Teknaroma sine nuværende agentur- og distributøraktiviteter.

ÅRETS FØRSTE MEJERISTER Vi starter, hvor vi sluttede 2019 - med et hold nye mejerister!

Fra venstre bagerste række: Kim Krogh (lærer), Jesper Bisgaard Jeppesen, Mathias Hellestrup, Nicklas Christiansen, Frederik Remi Couppe. Forreste række: Anders Nicki Hobye Rasmussen, Christian Rosendahl Hansen, Hekla Eir Bergsdottir, Lonnie Johanne Sørensen

Alle havde valgt at arbejde i grupper, så projekterne handlede om smør, ost og skummesal. De 3 ”store”, med problemstillinger som IBS smør på kærne, blåskimmel af uhomogeniseret mælk og drift skummesalen, inklusiv diverse analyser og beregninger. Igen var Foss på besøg og snakke om procesmålinger i industrien, hvilke endnu engang var en stor succes. Til eksamen, gik det over alt forventning og alle kom ud med rigtige flotte karakterer. Selvom karakterer sjælendt afspejler en persons fulde kompetencer, så er det alligevel et fint pejlemærke. Så stort tillykke til dette årtis første mejerister, og må de have alt muligt held og lykke fremover.

15

BJARKE HAMMELSVANG, FAGLÆRER. Mælkeritidende 3 / 2020


[LØN&ANSÆTTELSE ]

Kom i job igen allerede i din opsigelsesperiode FTFa har udviklet et nyt tilbud til opsagte medlemmer, hvor du kan få rådgivning allerede i din opsigelsesperiode. Formålet er, at du kommer hurtigere i job og måske kommer helt udenom at søge om dagpenge. Tilbuddet er til dig, der er medlem af FMF, uanset om du er medlem af FTFa eller ej. At stå uden job er en skræmmende tanke – også selvom du er forsikret mod ledighed i en a-kasse som FTFa. Og det er ofte først, når du står ledig, at du begynder at tænke på din a-kasse; for det er da først, når du skal have dagpenge, at a-kassen er aktuel? Det er det, som mange tænker. Men er du blevet opsagt, eller har du selv sagt op, kan du få hjælp til at komme oven på og søge et nyt job, inden du bliver ledig. FTFa’s vicedirektør, Mads Kromann Fog, har været med til at udvikle tilbuddet og glæder sig over mulighederne: - Vi tror på, at vi kan få flere i job ved at gøre noget nyt. Helt konkret vil vi gøre en forskel ved at støtte op om vores medlemmer allerede i deres opsigelsesperiode. På den måde kan vi forhåbentligt være med til at styre nogle medlemmer helt uden om at skulle få dagpenge, fordi de får et nyt job, inden dagpenge overhovedet bliver relevant. Få lagt en strategi med det samme Når et medlem bliver afskediget eller selv siger sit job op, ved medlemmet ofte ikke, hvordan de kommer videre til et nyt job. Derfor bliver opsigelsesperioden ikke altid brugt optimalt til jobsøgningen. Med tilbuddet til opsagte medlemmer kan det ændre sig fremover. Du kan som opsagt medlem nemlig få en individuel samtale med en karrierecoach inden for 24 timer efter, at du har taget kontakt til FTFa. Til din sparringssamtale er der fokus på din situation og dine behov. Og med udgangspunkt i din specifikke situation, får du og en karrierecoach sammen lagt

Mads Kromann Fog, vicedirektør i FTFa: Vi vil gøre en forskel ved at støtte op om vores medlemmer allerede i deres opsigelsesperiode.

16  Mælkeritidende 3 / 2020

en strategi for, hvordan du hurtigt kan komme i job igen. Er du, ud over dit medlemskab hos FMF, også medlem hos FTFa, sørger karrierecoachen for, at du får præsenteret og booket de relevante tilbud, som de har på hylderne. Er du opsagt? Står du i en situation, hvor du er blevet opsagt, eller selv har sagt op? Så kan du også få hjælp til at lægge en plan. Er du også medlem af FTFa, kan du få ekstra støtte til at komme godt i gang med din individuelle plan. Det eneste, du skal gøre, er at tage fat i FTFa på www.ftfa.dk/opsagt. Du kan også bede FMF om at kontakte FTFa for dig. FMF er ofte de første, der kender til din opsigelse, og derfor bygger tilbuddet til opsagte på det tætte samarbejde mellem FMF og FTFa.


[ MEJERIUDDANNELSERNE ]

UCL:

Nyt semester med masser af mælk og virksomhedsindtryk Udover teori møder de otte studerende på mejeriteknologiuddannelsen både virksomhedsbesøg og mælk på gårdene. Her på UCL i Odense er eftersemestret afsluttet, og de 28 studerende på første studieår har valgt studieretninger. Der er 20 studerende på studieretningen fødevareteknologi og otte studerende på mejeriteknologi. Efter at have studeret et halvt år sammen opdeles de studerende i to klasser, hvor de hver især fordyber sig i deres valgte studieretning. I løbet af en uge er der typisk 20 timers undervisning. Undervisning er almindelig teoriundervisning og praktiske øvelser i vores laboratorier og proceslokale. Derudover har vi gode virksomhedskontakter. For at få bedre forståelse for produktion og indblik i nye tiltag besøger vi flere forskellige virksomheder inden for produktions-og følgeindustrien. Ud over de 20 undervisningstimer skal de studerende selvfølgelig fordybe sig i undervisningsmaterialet og udarbejde forskellige skriftlige afleveringer. Og ikke mindst opfordres studerende også til at deltage i faglige arrangementer og planlægge egne virksomhedsbesøg. Besøg hos en mælkeleverandør Det første undervisningsforløb er 'Mælken som råvare', hvor der er fokus på mælkeproduktion. Vi har lige besøgt Gl. Krogaard ved Ullerslev. Ejer Sophia Hansen fortalte om driften af gården, fodring og malkning. Et spændende besøg, hvor vi også hørte om nyeste tiltag på gården, som producerer

Lektor Knud Erik Mortensen underviser i procesanlæg

AF LISE MØLLER THOMSEN, LEKTOR UCL

i forhold til kravene til dyrevelfærdsmærket - velfærdshjertet. For at få endnu mere forståelse om koen og mælkeproduktion underviser kvægkonsulent Inger-Marie Antonsen også de studerende. Med de tiltag, der i de kommende år bliver inden for mælkeproduktion, er det vigtigt, at mejeriteknologer også har indblik i primærproduktionen. Praktik Den 27. januar startede de fire studerende på 2. studieår i praktik. De studerende planlægger selv kontakt til og aftaler med virksomheder for en praktikplads. I dette forår er de studerende i praktik på følgende virksomheder: Skarø Is, Kirkeby & Thrane og Arla Innovation Center. I praktikken indgår de studerende i de daglige arbejde. Ligeledes får de som oftest stillet forskellige praksisnære problemstillinger på virksomheden, som de arbejder med under praktikken på 3 måneder. Efter praktikopholdet fortsættes i det afsluttende praktikprojekt, hvor der udelukkende er fokus på løsning af en meget konkret problemstilling. De studerende er også tilknyttet en af os undervisere som vejleder, og i løbet af foråret besøger vi praktikstederne. Det er altid spændende at besøge aftagerne til mejeriteknologerne, og vi undervisere bliver også inspireret til nye tiltag på uddannelsen.

Sophia Hansen fortæller om mælkeproduktion på Gl. Krogaard

Mælkeritidende 3 / 2020

17


[ FORENINGSNYT ]

Nye ansigter i Dairy Forums bestyrelse Laura Enøe Ternstrøm er ny formand for Dairy Forum efter generalforsamling, hvor foreningen tog afsked med Julie Frost Dahl på formandsposten - og overrakte Årets Ost til Peter Albertsen for indsatsen som ambassadørkoordinator. AF JETTE ROHDE

Studenterforeningen Dairy Forum afholdt sin årlige generalforsamling den 14. februar 2020 på Frederiksberg Campus, hvor forsamlingen valgte ny bestyrelse og efterfølgende ny formand. Det blev Laura Enøe Ternstrøm, som dermed afløser Julie Frost Dahl. Aftenen bød på flere nyvalg, da Steffen Bue Dyrnø blev valgt ind som kasserer, og Peter Schiøler og Mette Halkjær Stage blev begge valgt ind som menige medlemmer. Den nye bestyrelse er repræsenteret i flere vigtige udvalg og har efterfølgende besluttet følgende konstituering: Dansk Mejeriingeniør Forenings bestyrelse: Laura Enøe Ternstrøm Mejeripraktikudvalget: Mette Halkjær Stage Mejerikontaktudvalget: Steffen Bue Dyrnø. Dairy Forum takker for opbakning til generalforsamlingen både til de fremmødte men

Den nye ambassadørkoordinator bliver Charlotte Leutenberger, som her er suppleret af Steffan Bue Dyrnø (ny kasserer), samt Peter Albertsen (tv.)

18  Mælkeritidende 3 / 2020

På billedet ses både de nye og gamle bestyrelsesmedlemmer fra venstre: Cindy Bennetsen (tidligere bestyrelsesmedlem), Annemette Junge Simonsen (tidligere kasserer), Steffen Bue Dyrnø (ny kasserer), Laura Enøe Ternstrøm (ny formand), Peter Schiøler (nyt bestyrelsesmedlem), Julie Frost Dahl (afgående formand). Mette Stage mangler på billedet, men er valgt ind som menigt bestyrelsesmedlem.

også til branchen for smagsprøver; Mejeribrugets dag/kredsudstillingen, Mammen

mejeri, Arla Foods Esbjerg, Arla Foods Taulov og Dansk Mejeriingeniør Forening.

Julie Frost Dahl, afgående formand for Dairy Forum, overrækker Årets Ost diplom til Peter Albertsen for hans samarbejde med Industrigruppen bag Mejeriingeniøruddannelsen om at gøre ambassadør-rollen mere attraktiv for de studerende.

Årets Ost Traditionen tro kåres Årets Ost i forbindelse med generalforsamlingen, og det blev i år Peter Albertsen, som med overraskelse og glæde modtog sit diplom. Han blev således anerkendt for det store arbejde som koordinator for Ambassadørerne bag Mejeriingeniøruddannelsen. Her har han påtaget sig et stort ansvar og været medvirkende til at løfte de studerendes interesse for uddannelsen. - Peter er altid imødekommende og tager sit ansvar seriøst. Derfor fortjener han absolut en anerkendelse for sit frivillige arbejde, sagde den afgående formand Julie Frost Dahl.


[ BEGIVENHEDER ]

Kommende arrangementer … - som du bør overveje. Se faglige aktiviteter i de næstkommende måneder.

Program: Kl. 09.30 – 10.00 Registrering og kaffe Kl. 10.00 – 10.10 Velkommen og præsentation af programmet Kl. 10.10 – 10.30 Vegetabilske mælkealternativer v/ Lotte Bach Larsen, Professor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Kl. 10.30 – 11.15 Er fremtiden naturli? v/ Henrik Lund, CEO, Naturli. Kl. 11.15 – 11.30 Coffeebreak Kl. 11.30 – 12.00 Trim din mejeriproduktion til plante-baserede produkter v/Hanne Sørensen, Product Manager Food and Beverage based Applications, PhD, Filtration Solutions, Silkeborg, Danmark, og Jeanette Lindau, Technology Platform Manager, R&T Lund, Sverige. Kl. 12.00 – 12.30 Udvikling af en skræddersyet starterkultur til plante-baserede mejerialternativer fra en sidestrøm. (Tailoring a starter culture for a plant-based dairy alternative from a side-stream.) v/ Claus Heiner Bang-Berthelsen, Senior Researcher &, Anders Peter Wätjen, Videnskabelig assistent, DTU - Fødevareinstituttet. Kl. 12.30 – 13.30 Lunch Kl. 13.30 – 14.00 Effective in vitro degradation of gluten v/Andreas Reif-Beck, Account Manager, DSM - Food Specialties & Andreas Bruchmann, Senior Technical Service Manager Fruit & Beverages, DSM - Food Specialties Kl. 14.00 – 14.30 Innovations in plant-based fermented process lines v/Pranav Shah, Process Category Director Fresh Dairy, SPX- Flow Kl. 14.30 – 14.50 Coffeebreak Kl. 14.50 – 15.10 Skal mælk og kød dyrkes i petriskåle? v/Stig Purup, seniorforsker, AU-Foulum Kl. 15.10 – 15.40 TBD Kl. 15.40 – 15.50 Afslutning

Forstå mulighederne i plantebaserede mejeriprodukter Kom og hør de nyeste erfaringer, når forskere, leverandører og kollegaer fra planteuniverset gennemgår muligheder og udfordringer på seminaret ’Non-dairy og blandingsprodukter’. Den grønne madbølge bølge er over os og alverdens forbrugere har stadig større fokus på at leve bæredygtigt. Derfor er temaer som den grønne bølge, blandingsprodukter og plantebaserede produkter topaktuelle lige nu. Mange mejerier har for længst fået øjnene op for denne udvikling og er i fuld gang med at undersøge muligheder og løsninger, der appellerer til den moderne forbruger. Mejeriteknisk Selskab vil med seminaret ’Non-dairy og blandingsprodukter’ bygge oven på mejeriernes viden med præsentationer af løsninger og muligheder for at møde den grønne bølge og forbrugernes krav. Som en del af dagens em-

ner vil deltagerne få indsigt i, hvad der er fup og fakta omkring bæredygtighed og klimaaftryk i forhold til plantebaseret produkter, blandingsprodukter og mejeriprodukter. Endvidere dykker programmet ned i mulighederne for at producere plantebaserede produkter og blandingsprodukter med traditionelle mejeriprocesser og udstyr, herunder hvilke udfordringer det skaber at arbejde med plantebaserede råvarer overfor mejeriråvarer. Endelig sluttes af med at se på, om fremtidens mælk og kød skal komme fra en petriskål.

Hvor: Hotel Legoland, Billund Hvornår: Torsdag, 2. april 2020, 09:30 - 16:00 Organisation: Mejeriteknisk Selskab Se mere: www.mejeritekniskselskab.dk

Naturlis rejse som firstmover

BIRGITTE GLAD

Henrik Lund, CEO Naturli.

Henrik Lund er CEO i Naturli, der har været med på den plantebaserede trend som en af de første udbydere af både fars og forskellige drikke. I præsentationen giver han et indblik i markedet for plantebaserede produkter, herunder muligheder og trends. Og hvad skal der til for at mainstream forbrugere omfavner de nye plantebaserede produkter på mejerihylden? Henrik Lund fortæller også om tilblivelsen af Naturli’ smørbar, som hurtigt er blevet et hit, ikke blot hos veganere og vegetarer.

Mælkeritidende 3 / 2020

19


[ BEGIVENHEDER & JOB ]

Leder du efter din næste karrieremulighed? Hos Foodjob Nordic har vi lige nu flere spændende stillinger - bl.a.: Global Business Development Manager for AAK Foodjob Nordic er på udkig efter en ambitiøs global forretningsudviklingschef til at støtte en konkurrencedygtig og lønsom vækst af AAKs forretning inden for chokolade- og konfekture.

Nordisk Mejerikongres – early birdrabat frem til 15. marts ’Dairy opportunities of tomorrow’. Sådan lyder temaet for årets kongres. Den røde tråd gennem programmet er et relevant udvalg af FN's udviklingsmål. Med mere end 40 internationale og anerkendte indlægsholdere, byder programmet på masser af inspiration og læring. Hvis du booker din deltagelse senest 15. marts, koster deltagelse 715 EUR, hvorefter prisen stiger til 795 EUR (ex. moms). Hvor: Malmø, Sverige Hvornår: 27.-29. maj 2020 Organisation: Nordisk Mejerikongres Se mere: www.nordicdairycongress.com

Dairy Technical Application Director, Saputo Saputo Inc. er blandt verdens top ti mejeriselskaber, og opererer i store dele af verden så som Canada, USA, Australien, Argentina og Europa. Vi søger en ekspert til at agere central drivkraft i Saputos globale processer. Dairy Manager/Produktionschef til mejeri i Rusland Vi søger nu for kunde en Dairy Manager til udvikling af både produktion og produkter. Vores kunde er en af de største mælkeproducenter i Europa der netop nu er ved at udvide produktporteføljen og derfor leder efter den helt rette kandidat. Customer Innovation Manager for AAK Vi leder efter en person med stærk fødevareteknisk baggrund og lyst globale udfordringer for en af verdens førende virksomheder inden for ingrediensløsninger til produktion og optimering af chokolade og konfekture. Kvalitetschef til fødevareproduktion Foodjob Nordic søger nu for Coronet Cake Company A/S en dygtig kvalitetschef til en spændende stilling med mange selvstændige opgaver inden for fødevarekvalitet og hygiejne. Læs mere og ansøg via www.foodjobnordic.com Foodjob Nordic er Nordens førende specialist inden for rekruttering af ledere og specialister til fødevareindustrien.

Invitation til Ribehøj En gourmetaften inkl. vin menu

FMF-Kreds SYD inviterer medlemmer med partner til gourmetaften og hyggeligt samvær på Ribehøj den 1. maj 2020 kl. 17.30. Din pris for dette fantastiske tilbud er pr. person kr. 400.Tilmelding skal ske til Leo Bødker sydjysk@kometek.dk og tilmeldingen er endelig når pengene er indbetalt på reg. 2206 kontonr. 4396431632 og senest den 15. april 2020 (max 40 pladser) Med venlig hilsen Bestyrelsen FMF-Kreds SYD

UPDATE

Mejerinyheder - ganske gratis! Vil du gerne have ugens vigtigste mejeri­nyheder i din mailbox hver fredag? Hver uge udsender vi en række korte nyheder fra ind- og udland samt mærkedage for mejeri­industriens ledere og en kalender for kommende arrangementer i mejeribranchen. Du kan tilmelde dig UPDATE på www.maelkeritidende.dk - Det er ganske gratis!

20  Mælkeritidende 3 / 2020

Gode jobs i mejeribranchen JKS finder medarbejdere til mejerier mv. over hele landet og søger løbende medarbejdere med den rigtige indstilling. Vestjylland/Ringkøbing-Skjern Vi søger ufaglærte produktionsmedarbejdere med sans for god hygiejne og lagermedarbejdere med truckcertifikat.

Sønderjylland Vi søger løbende medarbejdere til produktionen samt lagermedarbejdere med god erfaring – og gerne med truckcertifikat.

Vestjylland/Esbjerg Vi søger lagermedarbejdere med erfaring i truckkørsel samt medarbejdere til produktionen.

Sydsjælland Der er stor efterspørgsel på stabile medarbejdere til pluk & pak samt til produktionen. Vi søger personer til både faste stillinger samt lange og korte vikariater.

Midtjylland/Viborg-SkiveSkanderborg Behovet er skiftende, men generelt søger vi løbende medarbejdere til følgende opgaver: Produktion, lager, pakkeri og facility service. Derudover søger vi ind imellem laboranter, administrative medarbejdere, logistikmedarbejdere og personale til butik.

Se konkrete stillingsopslag på jks.dk eller opret dig på www.jks.dk/ cv – så kontakter vi dig.

JKS er Danmarks største vikar- og rekrutteringsbureau med knap 40 afdelinger over hele landet. Vi aflønner altid efter gældende overenskomst og lokalaftale.


[ NYT OM NAVNE ]

Fødselsdage 40 år 20. marts – Senior Application Specialist, Dairy, Kim Dahl, DuPont Nutrition Biosciences ApS, Brabrand. 29. marts – Lærer Mads Gommesen, Kold College, Odense. 1. april – Senior Site Planner Lanni Bundgaard Nielsen, Arla Foods amba Arinco, Videbæk. 6. april – Team Leader Roland Elley, Arla Foods amba Kruså Mejeri. 50 år 8. marts – Director, Powder Tower René Fredgaard, Aral Foods Pronsfeld, Pronsfeld, Tyskland. 11. marts – Team Leader Hans Knudsen, Arla Fods Nr. Vium Mejeri, Videbæk. 11. marts – Food Technician Joan Karen Sørensen, Arla Strategic Innovation Centre, Agro Food Park. Aarhus N. 14. marts – Afdelingsleder Søren NG Riis, Chr. Hansen A/S, Hørsholm. 14. marts – Principal Technician Allan Hørup Christensen, AGC Biologics A/S, Søborg. 17. Marts – Professor Fergal Patrick Rattray, Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab, København. 28. marts – Vice President Henrik Marinus Pedersen, Lactosan-Sanovo Ingredients Group, Odense C. 30. marts – Teamleder Per Harbo, Arla Foods amba Holstebro Mejeri. 31. marts – Senior Commercial Innovation Manager Elise Borregaard, Arla Foods amba Gjesing Mejeri. 12. april – Senior Project Manager Niels Andreas Brøchner, Arla Foods amba, Viby J. 14. april – Planlægger Lisbeth Nørgaard Ejlersen, Arla Fodos amba, Viby J. 60 år 10. marts – Konsulent Villy Jensen, VJ Dairy Consult ApS, Silkeborg. 70 år 26.marts – formand Jens Einar Lindbjerg Jensen, Grand Fromage, Aarhus C. 1. april – Fhv. direktør Jens Peder Pedersen, Fredericia. 2. april – Fhv. Teamleder Sven Ålborg, Hadsten. 75 år 12. marts – Arkitekt Jesper Pauli, Højbjerg.

Sven Ålborg bliver 70 år Tidligere chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Sven Ålborg kan 2. april fejre sin 70-års fødselsdag. Sven gik på pension efter 44 år i mejeriernes tjeneste tilbage i 2015 og er fortsat en kendt og afholdt person i hele mejeribranchen. Han fik sit første job i Mejeribrugets Osteeksportudvalg i 1971, senere fulgte mange andre tillidsposter og arbejdsfunktioner hos Mejeriernes Fællesorganisation og Landbrug & Fødevarer, bl.a. under Producentforeningen af Danablu og andre Specialoste. I 1992 blev han sekretariatsleder for Landsmejeriudstillingen, nu International Food Contest.

Jens Einar Lindbjerg Jensen fylder 70 Jens Einar Lindbjerg Jensen kan den 26. marts fejre sin 70-års fødselsdag. Jens Einar er uddannet mejerist og mejeritekniker og samtidig fjerde generation i en af Danmarks ældste mejerifamilier, som dateres tilbage til 1883, hvor hans tipoldefar købte Vallund Mejeri i Vestjylland. Jens Einar startede sin fødevarevirksomhed Grand Fromage med en butik i Guldsmedgade i hjertet af Aarhus. Udover at indkøbe delikatesser fra det meste af Europa, producerer de også selv en palet af mejeriprodukter. Virksomheden er vokset gennem årene og i 2006 kom der også en butik til på Frederiksberg, som drives af sønnen Thomas, der er uddannet kok. Generationsskiftet er fortaget, så Thomas driver virksomheden videre med Jens som daglig aktiv sparringspartner fra virksomhedens nye modningsdomicil i Klank ved Galten.

Professor Fergal Rattray fylder 50 år Professor Fergal Patrick Rattray fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) kan 17. marts fejre sin 50-års fødselsdag. Irskfødte Fergal fra Cork blev ansat i en stilling som professor i mejeribiokemi i foråret 2015, efter at han i en årrække havde arbejdet med teknisk salg i ingrediensvirksomheden Chr. Hansen. Han har bl.a. bidraget flot til forståelsen mellem universitet og branchen med fokus på den anvendelsesorienterede forskning. Siden tiltrædelsen har Fergal været med til at modernisere pilotmejeriet på KU FOOD, især ostefaciliteterne, og desuden stået i spidsen for indførelsen af en "state of the art" UPLC-platform (Ultra Performance Liquid Chromatography) til hurtig analyse af frie aminosyrer og biogene aminer. Udover at forske og undervise intenst i mejeriprodukter, undersøger Fergal også, hvordan man kan forebygge dannelsen af mykotoksiner i planter samt de probiotiske og antimikrobielle aktiviteter i tang. 17. marts er også Irlands nationaldag, St. Patrick’s Day, og Fergal fejrer dagen sammen med sin hustru og deres to små drenge.

Jubilæum 25 års jubilæum 1. april – Senior PTD Manager Lene Bjerg Jacobsen, Arla Foods Danmark Protein, Videbæk. 3. april – Director Laurent Ponty, Arla Foods amba, Viby J. 40 års jubilæum 7. april – Kørselsassistent Arne Jeppesen, Arla Foods amba Christiansfeld Distribution, Christiansfeld.

Mælkeritidende 3 / 2020

21


[ LEVERANDØROVERSIGT ]

Leverandøroversigt AUTOMATION

EMBALLAGE

KURSER

MEMBRANFILTRERING

Au2mate A/S

Tetra Pak Sverige AB

Au2mate Academy

Tetra Pak Filtration Solutions

Frichsvej 11, DK-8600 Silkeborg www.au2mate.dk Tlf. +45 8720 5050 Kontakt: Eva Stanell, Service & Training Manager est@au2mate.dk, Tel. +45 8720 5061

Bergsøesvej 17, 8600 Silkeborg Tel. 8720 0840 filtration.info@tetrapak.com www.tetrapakfiltration.com

Frichsvej 11, DK-8600 Silkeborg Tlf. +45 8720 5050 Fax +45 8720 5069 mail@au2mate.dk www.au2mate.dk

Eltronic A/S

Kilde Alle 4, 8722 Hedensted Tlf: +45 7674 0101 Mail: info@eltronic.dk. www.eltronic.dk

Byggnad 306 2-vån, Ruben Rausings gata SE-221 86 Lund, Sweden Tlf. +46 4636 1000 Fax +46 4636 3006

GULVE

PROJEKTERING OG ANLÆG

MASKINER OG UDSTYR

AFRY (ÅF Pöyry) Engelsholmvej 26, 8940 Randers SV Tlf. +45 8177 7886 info.dk@afry.com www.afry.com

AFRY (ÅF PÖYRY) Bjarmodan A/S Højgaardsvej 10, 8300 Odder Tlf. 8655 1489 www.bjarmodan.dk bjarmodan@bjarmodan.dk JTI Gulventreprise A/S Storegade 15, 6740 Bramming www.jti-gulv.dk ji@jti-gulv.dk Tlf: 7517 3248

Salicath ApS Troensevej 25c, DK-5700 Svendborg Tlf. 4016 1201 – Tlf. 4028 1802 salicath@salicath.dk

Engelsholmvej 26, 8940 Randers SV Tlf. +45 20 83 36 12 info.dk@afry.com www.afry.com

TOTALLEVERANDØR

S. Sørensen I/S

Tigervej 11, 7700 Thisted Tlf. 9792 2622 – Fax 9791 0522

Mælkeritidende I/S Formand Vicepresident Søren Jensen Frejasvej 4, 7600 Struer tlf. 97 85 34 34 e-mail: soren.jensen@arlafoods.com Dansk Mejeriingeniør Forening Formand Key Account Manager Martin Holst Petersen Elmevænget 6A, 2882 Bagsværd tlf. 38 88 68 32, e-mail: martinholstpetersen@gmail.com

22  Mælkeritidende 3 / 2020

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Formand Vice President Søren Jensen Frejasvej 4, 7600 Struer tlf. 89 38 12 93 e-mail: soren.jensen@arlafoods.com

VESTJYLLAND Projektleder Michael Jensen Holstebro Mejeri e-mail: mcje@arlafoods.com

Kredsformænd NORDJYLLAND Konsulent Palle Jellesmark tlf. 21 49 20 10 e-mail: pj@dairytech.dk

FYN Production Manager René C. Byrgesen tlf. 20 51 90 37 e-mail: rcb@lactosan.com

ØSTJYLLAND Bjarke Damsgaard Jørgensen tlf. 87 51 42 34 bjjor@arlafoods.com

ØSTDANMARK Product Engineer Jørgen H. Petersen tlf. 40 88 69 18 e-mail: JP@lysglimt.dk

SYDJYLLAND Teamleder Leo Morten Lund leomorten@hotmail.com

FTFa Snorresgade 15 2300 København S. Tlf. 70 13 13 12 Mandag-fredag 8-18. Akademikernes Centralorganisation ACs sekretariat Nørre Voldgade 29, 1358 København K. Tlf. 33 69 40 40 Mandag–fredag kl. 9–16.30.

Akademikernes A-kasse AAKs hovedkontor Nyropsgade 45, 1504 København V. Tlf. 33 95 03 95 Mandag–fredag kl. 10–14. Onsdag dog lukket for telefonisk henvendelse.


[ KALENDER OG MEJERISTHUS ]

Mejeristhuset Nedenstående kan du se ledige perioder for ophold i de næste måneder i Foreningen af mejeriledere og funktionærers sommerhus, ”Mejeristhuset” i Kandestederne ved Skagen.

Følg med på mejerileder.dk Medlemmer af Foreningen af mejeriledere og funktionærer og Dansk Mejeriingeniør Forening kan altid orienterede sig om ledige uger/perioder i månederne efter de nedenstående tre på www.mejeri­leder.dk

Mejeristhuset – en ekstra dag? Det er muligt at booke ekstradage ud over de almindelige perioder (tors-søn og søntors). Tjek kalenderen og book ekstradage ca. en måned før.

 Sæson A   Sæson B   Sæson C

Marts

April M

T

O

T

F

L

9

S 1

Maj M

T

O

T

F

L

S

M

T

O

T

F

L

S

14

1

2

3

4

5

18

1

2

3

10

2

3

4

5

6

7

8

15

6

7

8

9

10

11

12

19

4

5

6

7

8

9

10

11

9

10

11

12

13

14

15

16

13

14

15

16

17

18

19

20

11

12

13

14

15

16

17

12

16

17

18

19

20

21

22

17

20

21

22

23

24

25

26

21

18

19

20

21

22

23

24

13

23

24

25

26

27

28

29

18

27

28

29

30

22

25

26

27

28

29

30

31

14

30

31

Dage markeret med rød er optaget.

Møder og udstillinger Danmark 2. april: Seminar: Non-dairy og blandingsprodukter, Billund, Mejeriteknisk Selskab 27. - 29. maj: Nordisk Mejerikongres, Malmø 11. juni: 2. kredsudstilling 3. september: Mejeriingeniørdagen + IbM årsmøde

29. september - 1. oktober: International Food Contest + Dinner Event + Water Congress + Foodtech 8. oktober: Seminar: CIP - indsigt og potentiale 21. oktober: Generalforsamling Mejeriteknisk Selskab og Mejerifolk uden Grænser

7. november: Delegeretmøde FMF 18. november: MIA - Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 3. december: Seminar: Food safety in the dairy sector

Udgivere: Foreningen af mejeriledere og funktionærer, e-mail: fmf@maelkeritidende.dk Dansk Mejeriingeniør Forening, e-mail: dmf@maelkeritidende.dk

Redaktør Lars Winther (LW)

Annoncer: Stillings/rubrikannoncer sendes onsdag kl. 12.00, ugen før udgivelse.

Redaktion og sekretariat: Munkehatten 28 5220 Odense SØ. Tlf.: 6612 4025 e-mail: info@maelkeritidende.dk www.maelkeritidende.dk Tlf. tid dagligt kl. 8.30-15.30 (fredag dog 8.30-14.30) Ans. redaktør og sekretariatsleder mejeriingeniør Anne-Sofi Søgaard Christiansen (AC)

Redaktionssekretær Jette Rohde (JRO) Programkoordinator Cand.scient.soc Isabel Sande Frandsen (ISF) Regnskab og administrationssekretær Markedsøkonom Bettina M. Nielsen (BMN) Administrations- og regnskabsassistent Camilla Winther Hansen Freelancejournalist Lene Mikkelsen Walsh (LMW)

Abonnement: Danmark: 1.375- kr./år inkl. moms. Europa: 1.625,- inkl. forsendelse. Øvrige udland: 1.825‚- kr. inkl. forsendelse. Læserkreds: Mejeriselskabernes ledere og øvrige medarbejdere. Mejeriingeniører, mejeriteknikere og procesteknologer i ind- og udland. Medlemmer af mejeriernes bestyrelser. Ansatte ved mejeribrugets organisationer. Medarbejdere ved universiteter og øvrige forskningsinstitutioner samt

levnedsmiddel­kontrolenhederne og ministerielle embedsmænd. Mange levnedsmiddelvirksomheder. Mejeriernes leverandør- og servicevirksomheder m.v. (Stud. tech. al/mejerilinjen og procesteknologstuderende/mejerispecialet modtager bladet gratis). Layout og tryk: Jørn Thomsen Elbo A/S ISSN 0024-9645 Online ISSN 2245-991X Medlem af:

Eftertryk tilladt med kildeangivelse. Mælkeritidende 3 / 2020

23


Mælkeritidende, Munkehatten 28, 5220 Odense SØ

Early bird fee until 15 March 2020

Nordic Dairy Congress

DAIRY OPPORTUNITIES OF TOMORROW Malmö, Sweden 27-29 May 2020

Gold sponsor:

Silver sponsors:

www.nordicdairycongress.com