Made in Pécs VI./11. 2018. december

Page 1

2018. DECEMBER / INGYENES


PÉCSA HÚROKBACSAP!

2019.JAN.4-5 .

! N E I W S U V SER BÉCS VENDÉG:

TÖBBMINT100PÉCSIZENEKAR 6HELYSZÍNEN JANUÁR5-ÉN REGGEL10-TŐL HAJNALIG

W W W.MADEINPECSFESZTIVAL.HU FACEBOOK:MADEINPECSFESZTIV AL NAPPALI-MADEINPÉCSCAFÉ-TRAFIK-PÉCSIEST-TITITÁ-SZABADKIKÖTŐ


Tartalom Made in Pécs-díj

7

90 éves Hárs Éva

Születésnapján köszöntjük a Múzeumok utcájának megálmodóját.

20

Portré

Tasnádi Zsófi a hátrányos helyzetű gyerekek egyik legnagyobb segítője.

Eljött az év vége, ezzel együtt pedig elérkezett a Made in Pécs-díjak odaítélésének ideje. Mint minden évben, most is díjazzuk a legjobbakat! De hogy kik lesznek a legjobbak a jók közül, azt még nem árulhatjuk el, az aranyérmesek kiléte csak januárban, a díjátadó gálánkon derül ki. Szokásunkhoz híven most csak a kategóriák jelöltjeit mutatjuk be, nem győzve hangsúlyozni, hogy minden jelöltünk kimagaslót nyújtott ebben az évben, teljesítményükhöz ezúton is szívből gratulálunk! De játékszabályaink szerint kategóriánként csak egy győzhet! Vita mindig is volt és mindig is lesz a jelöltjeinkről, de az igazság az, hogy rajtunk kívül senki más nem szedi csokorba a mögöttünk hagyott év legkiválóbb teljesítményeit. Mi azonban szeretünk örömet okozni. A jelöltek névsorához jó böngészést kívánunk! Szokásunkhoz híven januárban nem jelenünk meg (szervezzük a Made in Pécs Fesztivált és a díjátadó gálánkat, közben pedig tervezgetjük az új évfolyamot), legközelebb a februári számunkkal találkozhattok. Papp András - főszerkesztő

39

Mecseki tigris

A fantasztikus előadás rendezőjével, Benkó Bencével beszélgettünk.

40

A szent család Új bemutató a Pécsi Harmadik Színházban!

24

Pécsi Pezsgő A Littke Pezsgőgyár múltja, jelene, jövője.

13

Made in Pécs-díj 2018 – A jelöltek 8 kategória, 24 jelölt. Sok szeretettel és büszkeséggel mutatjuk be az idei Made in Pécs-díjak jelöltjeit.

50

Szilveszter 2018 Programok az év utolsó napjára.

Impresszum madeinpecs

madeinpecs

madeinpecs.hu

Főszerkesztő: Papp András Kreatív vezető: Ocsovai Gábor Munkatársak: Árvai Péter, Happ Zsuzsa, Iváncza Boglárka, Kálmán Emese, Major Zoltán, Morvai Zsolt, Müllner Dóra, NANooK, Papp Viktorina. Fotó: Kalmár Lajos. Minden egyéb fotó a bemutatott szervezet vagy művész jóvoltából jelenik meg. Kapcsolat: info@madeinpecs.hu, 06-20-598-0000 Hirdetés: Bite Orsolya bite.orsolya@madeinpecs.hu, Tel.: 06-20-343-6000 Kiadja a TO Hungary Kft. (7621 Pécs, Kazinczy utca 1.) Felelős kiadó: Gellai Gergő Szerkesztőség: 7621 Pécs, Kazinczy utca 1. Nyomda: Duplex Rota Nyomdaipari Kft. (7631 Pécs, Északmegyer dűlő 4.) Felelős vezető: Kecskés István, ügyvezető A Made in Pécs 8000 példányban jelenik meg minden hónap elején. Fellelhető a város 227 legfontosabb helyén. Ha számodra kedves ponton nem találtál, akkor jelezd elérhetőségeinken! A programok elmaradásáért vagy műsorváltozásért felelősséget nem vállalunk. A hirdetéseken megjelenő adatok valóságtartalmáért, valamint a rajtuk megjelenő képek, szövegek jogtisztaságáért a Kiadó nem vállal felelősséget. A kiadvány sem részleteiben, sem egészében nem másolható a Kiadó hozzájárulása nélkül.

2018. DECEMBER

Made in Pécs 3


Lokál

PÉC S TOP 10 szakértő kolléganőnk, Bite Orsi jóslatai a 2019-es évre

1. Pécsett nyit az IKEA. 2. Pécs Önkormányzata a hegyi turizmusban látja a város gazdasági fellendülésének elindítóját, így lelkes kirándulók bevonásával megkezdődik a Mecsek magasságának növelése. 3. Ezzel párhuzamosan újjáéled a pécsi bányászat. Az eddig kitermelt urán visszahordása az elsődleges feladat, a többit meglátjuk. 4. Brit tudósok bevonásával megkezdődik az Orfűi tó sótartalmának emelése, a tervek szerint 2021-re befejeződik a projekt. 5. Bejelentik a 2020-as Made in Pécs Fesztivál vendégvárosaként Vaduzt, a liechtensteini fővárost. 6. Olaszország korábbi okiratokra hivatkozva indítványozza a Diósi városrész olasz fennhatóság alá vonását, ahova egy Sopianae emlékparkot terveznek mini Colosseummal és egy mini Pantheonnal. 7. Nagyobb összegű hitelt folyósít Pécs a csőd közeli állapotban lévő Bécs városának.

Boldog karácsonyt és boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak! Köszönjük az egész éven át tartó figyelmet és szeretetet!

8. Tőzsdére kerülnek a Made in Pécs részvényei. 9. Pécset választják az év biciklis fővárosának. 10. Végre nyerek tippmixen.

4 Made in Pécs

2018. DECEMBER


Lokál

Karácsonyi cipősdoboz akció A jótékonykodás és az adományozás karácsony közeledtével természetessé válik. A Cella Septichora ez évben is szervez adománygyűjtő akciót. November 30-tól december 20-ig várják a meglepetéseket (megunt, de jó állapotú játékokat, könyveket) a rászoruló gyermekek részére. A felajánlott ajándékok a Baptista Szeretetszolgálat együttműködésével jutnak el a hátrányos helyzetű kicsikhez. Az adományokat cipősdobozban várják, a dobozon jelezve, hogy hány éves fiú vagy lány gyermeknek szánják azokat.

Az egyéniséged tesz minket egyedivé! A BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a British American Tobacco Vállalatcsoport tagjaként, közel 800 embernek ad munkát Pécsett.

Pécsett az alábbi pozíciókba keresünk munkatársakat:

Hová tűnt a régészprofesszor?

Gépmester Elektroműszerész Gépészmérnök Villamosmérnök

Új szolgáltatással bővült a Janus Pannonius Múzeum: Kódvadászok címmel szabadulós kalandjáték nyílt a Csontvár y Múzeum alagsori termeiben. „Vasárnap este jelentették, hogy a Klasszikus História Múzeum régészeti expedíciójának vezetője, Dr. Maywald rejtélyes körülmények között eltűnt” – kezdődik az az újságcikk, melynek alapján a logikai kalandjáték részvevőinek meg kell fejteniük a rejtélyt. A kódvadászok képzeletbeli időben és helyszínen járnak, rejtvényeket, találós kérdéseket kell megoldaniuk, hogy az első teremből a harmadikig eljussanak. A játékidő 60 perc, egy csoportban 3-6 fő vehet részt, egy játék 10000 forintba kerül. Jelentkezni előzetes regisztrációval lehet.

Közép- és felsőfokú végzettségűeket egyaránt várunk. Jelentkezés: pecs_karrier@bat.com www.bat-careers.com

2018. DECEMBER

Made in Pécs 5Lokál

A múzeumalapító – 90 éves Hárs Éva November 8-án ünnepelte 90. születésnapját Hárs Éva, aki – többek között – megalapította az első modern képzőművészeti múzeumot az országban, a pécsi Modern Magyar Képtárat. Szeretettel és tisztelettel mutatjuk be munkásságát, hogy minél többen megismerhessék őt. gyűjtemények kerültek a múzeumba, amit mind a szakma, mind pedig

H

árs Éva 1928-ban született Veszprémben. 1951-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, 1970-ben kandidátusi és doktori fokozatot szerzett. 1955-ben került Pécsre, ő lett ugyanis a Janus Pannonius Múzeum művészeti osztályvezetője. Kulturálisan szegény, politikailag ingoványos időszak volt ez, gondoljunk csak bele az 56-os eseményekbe, és az utána következő hosszúra nyúlt kommunizmus éveire. Hárs Éva ezekben az években csodát vitt véghez a városban. Történt ugyanis, hogy Martyn Ferenc felkereste Hársot, hogy Gegesi Kis Pál professzor és műgyűjtő

felajánlaná a köz javára gyűjteményének jelentős részét, ha az állandó kiállítóhelyet kapna Pécsett. Az akkoriban lehetetlennek látszó vállalkozás végül megvalósult, és Hárs Éva létrehozta az ország első modern képzőművészeti múzeumát, a Modern Magyar Képtárat. Az intézmény nemcsak az első volt az országban, hanem akkoriban az egyetlen is, hiszen a fővárosi Magyar Nemzeti Galéria csak fél évvel később nyitotta meg kapuit. A hihetetlen sikersztoriról az akkori sajtó természetesen nem számolt be, a hivatalos kultúrpolitika elképzeléseibe ugyanis semennyire nem fért bele a pécsi intézmény. A hatvanas évektől azonban jelentős magán-

Neki köszönhetjük gyakorlatilag a Múzeumok utcájaként híressé vált Káptalan utca ös�szes múzeumát

a közönség örömmel üdvözölt. De ez még nem minden! 1968-ban Hárs Éva felkereste Victor Vasarelyt, képeket kért tőle, nem mellesleg kapott is, így jöhetett létre a képzőművész szülőházában a Vasarely Múzeum. Hárs ekkor már a Baranya megyei Múzeum igazgatója volt (1983-ig), és a fenti két intézményen kívül neki köszönhetjük gyakorlatilag a Múzeumok utcájaként híressé vált Káptalan utca összes múzeumát. Páratlan életmű, gyönyörű és felbecsülhetetlen értékekkel kikövezve, amiért 1997-ben Pécs Város Díját is átvehette a pécsi múzeumokért legtöbbet tett ember. Hárs Évának 11 önálló kötete jelent meg, főként pécsi témákat feldolgozva. Főbb művei: A pécsi képzőművészet kistükre; Modern művészet a pécsi múzeumokban I-II.; Kolbe Mihály negyven rajza; Martyn Ferenc életmű-katalógusa. Munkásságában természetesen a Zsolnayak is fő helyen szerepelnek. Többek között feldolgozta a gyár díszkerámia-termelését, 30 ezer adatból álló dokumentációt állított össze a gyártás során használt formákról és dekorokról. Hárs Évának minden pécsi köszönettel tartozik áldozatos munkájáért, Isten éltesse sokáig!

(Cikkünk elkészültéhez felhasználtuk a hvg.hu-n megjelent, Aki Pécsett megcsinálta azt, amit Budapesten lehetetlen volt – Hárs Éva 90 éves című cikket.) 2018. DECEMBER

Made in Pécs 7
Hirdetés

Milyen vállalkozást indítanának a mai magyar és horvát fiatalok? A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az I-DARE projekt vezetője, amely horvát és magyar fiatalok pályaorientációjában, munkanélküliek elhelyezkedési esélyének javításában segít. A projekt a magyar és a horvát határ mentén élő fiatalok számára kívánt alternatívát biztosítani azzal, hogy a résztvevőket megismertette az üzleti terv készítéssel és a vállalkozói léttel kapcsolatos feladatokkal. Gimnazisták, szakközépiskolások, valamint fiatal felnőttek vettek részt a határ mindkét oldalán a programban, Pécsről, Verőcéről, Eszékről és Vukovárról. A résztvevők szabad kezet kaptak a vállalkozási ötlet kialakításában, az innovatív termék megtervezésében, folyamatos konzultációkon vehettek részt, hogy tökéletesíthessék üzleti terveiket. A programban a trénerek és a vállalkozók gyakorlati tapasztalataikat is megosztották, így az aktuális jogszabályok, vállalkozói tevékenységek mellett hallhattak a résztvevők nem csak a jó példákról, hanem a rejtett buktatókról, a valós vállalkozói létről is.

10 Made in Pécs

A zsűrizésre beadott üzleti tervek alapján elmondható, hogy szűkebb, vagy tágabb értelemben az egészséges életmódhoz, a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódnak. A beérkezett üzleti tervek 40%-a informatikai fejlesztést is tartalmaz, 60%-ban közvetlenül az egészséges életmódról szól. Szoftverfejlesztő, dizájn, webdizájn cégeket, számítógépes alkatrészeket árusító webshopot, internet alapú csomagküldő szolgáltatást, drónok bevonását tervezték a fiatalok a határ horvát és magyar oldalán egyaránt. Az egészséges életmódot tekintve a bio termékek gyártása (például bio italok, vagy cukrászda, amely bio alap-

2018. DECEMBER

anyagokkal dolgozik), egészséges életmódra nevelés, oktatás, prevenció jelenik meg (például, honlap a rák-megelőzéssel kapcsolatos szakirodalommal, lúdtalp kialakulását megelőző tornaszőnyeg és gimnasztikai gyakorlatsor). Egy-egy ötlet érkezett hangszerekkel kapcsolatosan, a magyar vállalkozás régi hangszerek javításával és értékesítésével foglalkozna, a horvát fél pedig elsősorban a harmonikák könnyebb szerkezetének fejlesztésére, a hangszerek értékesítésére alapítana vállalkozást. Meglepő volt az értékelők számára, hogy anélkül, hogy a horvát és a magyar fiatalok beszéltek volna egymással,

nagyon hasonlóan gondolkodtak, hasonló vállalkozások megalapításában láttak lehetőséget. A szakavatott zsűri az értékeléseknél azt vizsgálta, hogy mennyire egyedi a vállalkozói ötlet, mennyire kidolgozott és életképes a piacon. Egész nyáron javítani lehetett még az üzleti terveken, sőt a résztvevők kérésére a végleges beadási határidő meghosszabbításra került. A legjobb 10-10 üzleti tervet készítők közül már ketten meg is alapították vállalkozásukat, az egyik horvát egészségmegőrző ötlethez pedig megérkezett az első érdeklődő, egy amerikai befektető cég. A legtöbb vállalkozás önerőből, családi, baráti segítséggel, néhány hitel felvételével tervezi az elindulást, de sokan csak befektetővel tudják elképzelni a működésüket. A projekt a legjobb üzleti tervek megvalósításához fél éves inkubációt biztosít, így a jó ötletekből és üzleti tervekből valóban életképes vállalkozások születhetnek a határ mentén, itt tartva ezzel a fiatalokat. Kézikönyv is készült a projekt során, mely a vállalkozóvá váláshoz és a jó üzleti terv készítéséhez ad praktikus tanácsokat horvát és magyar ötletek, tapasztalatok alapján. A kézikönyv címe: Innovatív ötletből jövedelmező üzlet – ingyenesen letölthető magyar, horvát és angol nyelven a projekt honlapjáról. A projektről további információ a www.i-dare.net oldalon található, további információk az i-dare@pbkik.hu email címen kérhető. (A projekt az EU támogatásával, a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.)


P É L D AK É P P 13. RÉSZ

Csepregi Zoltán

Fröhlich Balázs

A jövőbe tekintenek Fiatal korukon túl Csepregi Zoltán, a W5 Labs alapító-ügyvezetője és Fröhlich Balázs, a SKART Unique Electric Motorcycles ügyvezetője között még több hasonlóságot is felfedezni. A céltudatosságot és a márkaépítés fontosságát mindketten korán felismerték, és

mindketten jövőbe mutató projekteken, jövőbe mutató megoldásokkal dolgoznak. „Ügyfeleink nálunk már látják azokat az újdonságokat, amikről korábban még csak olvastak, hogy „jó lenne ezzel a technológiával dolgozni”. Igyekszünk a jövőbe látni, és olyan technoló-

giákat szeretnénk a partnereinknek nyújtani, ami a jövőképüket tükrözi” – mondja Csepregi Zoltán, a webfejlesztésre és digitális grafikára specializálódott pécsi kreatív ügynökség vezetője. Az idei évtől pedig nemcsak weboldalt és grafikát, hanem üzleti tanácsadást, auditot is nyúj-

Hirdetés tanak, azaz megmutatják, hogy egy adott vállalkozás jelenleg milyen szinten áll és hová lenne képes eljutni. „Korábban túl sok területtel foglalkoztam. Két évvel ezelőtt kezdtünk el az egyedi elektromos motorkerékpárok tervezésére, gyártására koncentrálni. Ez egy gyerekkori álom megvalósítása, amihez már a legújabb technológiákat használjuk” – mondja Fröhlich Balázs, aki a környezettudatos megoldásokban látja a jövőt. Mindezt most egy prémium márka felépítésére használják, ami a későbbiekben elektromos vízi járművek, vagy akár az űripar felé is belépőt jelenthet. (Vállalkozásfejlesztéssel, innovációval, kreatív iparral, humánerőforrás-fejlesztéssel valamint a város és a régió gazdaságával kapcsolatban még több információt a pbkik.hu és a www.pecsgazdasaga.hu oldalakon találsz.)

2018. DECEMBER

Made in Pécs 11A JELÖLTEK Eljött az év vége, ezzel együtt pedig megérkeztek az idei év Made in Pécs-díjainak jelöltjei. A jelölteknek gratulálunk, mindannyian kimagaslót nyújtottak a mögöttünk hagyott évben, de játékszabályaink szerint kategóriánként csak egy győzhet! A nyerteseket díjátadó gálánkon hirdetjük ki. A Made in Pécs-díjak odaítéléséről kizárólag szerkesztőségünk dönt, ám idén is lesz egy közönségdíj, amelyet olvasóink szavazatai alapján osztunk ki.

Közönségdíj! Idén is kiosztunk 1 darab közönségdíjat! A győztes az ös�szes jelölt közül kerül ki, kizárólag a Ti szavazataitok alapján. Figyeljétek a Made in Pécs Facebook-oldalát, hamarosan jövünk a részletekkel! Szavazzatok sokan, nagyon számítunk rátok, fontos a véleményetek!

Díjátadó A rendezvény, mint minden évben, idén is zártkörű lesz, de 10 olvasónkat meghívjuk a díjátadóra. A részvétel feltételeiről Facebook-oldalunkon olvashattok.


AZ év RENDEZVÉNYE

BETWIXT PIKNIK A pécsi elektronikus zenei kollektíva, a BETWIXT olyan bulit szervezett nyáron, amitől tátva maradt az ember szája. De ha jobban belegondolunk, semmi mást nem tettek, mint ügyes érzékkel, remek ízléssel szerveztek egy zenei eseményt egy olyan helyszínre, amit erre találtak ki, csak ez eddig senkinek nem tűnt fel. Ez a helyszín az Északi Várfalsétány volt, ahol kora délutántól koraestig szólt a minőségi zene Cobblers bőröndökből. Élmény volt körbenézni, mindenhol vidám, mosolygós arcokat láttunk, sokan érezték azt, hogy itt valami különleges dolog történik. A kulissza pedig csodás volt: a színpad mögött magasodott a Székesegyház négy tornya, ami olyan gyönyörűséges egységet alkotott a zenével, hogy az a világ bármely táján megállta volna a helyét.

Vince patak regatta adottságait kiElképesztő boldogság tölt el bennünket akkor, ha egy lelkes csapat a város eszébe. A Pajutott nem senkinek használva kitalál egy olyan unikális dolgot, ami előtte még regatta patak Vince A . júniusban tették ezt pír Panír csapata és lelkes segítőik pontosan a Vince pazik csörgede utcában Vince a hogy azt, lta kihaszná mint ugyanis nem csinált mást, k kicsiknek és naszervezte versenyt papírhajó , vízfolyás kis kedves egy ott már ha És tak. ban, amilyet nem sogyoknak egyaránt. Reggeltől estig zajlottak a versenyek olyan hangulat ! folytatást a k Követeljü imádtuk! kat látni a városban. Imádtuk, imádtuk,

Gesztenye Liget Fesztivál Roppant fontosnak tartjuk, hogy távol a belvárostól is szervezzenek olyan eseményeket, ami sokakat vonz, nívós, ráadásul a helyi közösség összek ovácsolódását is erősítik. A Pécsbányai Közösségi Ház szervezésében minden évben megva lósuló Gesztenye Liget Fesztivál pont ilyen! Gyönyörű környezetben, nagyszerű progra mokkal várják ide minden évben a családokat, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig minde nki talál kedvére való elfoglaltságot. Imádjuk azt a zsongást, ami a Gesztenyeliget idején Pécsbányán tapasztalható, más, külső városrészben is szívesen látnánk hasonló színvo nalas kezdeményezést. Gratulálunk!

14 Made in Pécs

2018. DECEMBER


AZ év TERMÉKE Déli Fény Nagyon ráfért már a Pécsi Borvidékre egy olyan termék, ami tényleg kimagasló minőségű. A Pécsi Összhang nevű, pécsi bortermelőkből verbuválódott egyesület által életre hívott fehér borházasítás a Déli Fény. 2017-ben öt termelő készítette el, bemutatójuk idén augusztusban volt. A borászok könnyed, befogadható, de nem súlytalan házasítást akartak készíteni, egyfajta „fehér bikavért”. Szerintünk sikerült, kortyolgatjuk is folyamatosan! Gratulálunk!

RenyaGyár pólók

„Csicskagyász”, „Alsó Tízezer”, „Tegnap is ma aludtunk el, és ma is holnap fogunk”, „Minden punknak van anyukája” – csak néhány pólófelirat a RenyaGyár idei kollekciójából. A kezdeményezés mögött – többek között – Biacsics Renáta pécsi grafikusművész áll, aki elcsípett mondatok felhasználásával készíti képeit, és most már pólóit is, melyek idén ellepték Pécs utcáit. Az ötletes pólók láttán mindig jókedvre derülünk.

Nosiboo Go

egy prémium kaA Nosiboo egy igazi pécsi sikersztori! A gyermekbarát elektromos orrszívó ítása és gyármegvalós tegóriás orvostechnikai eszköz, melynek ötlete, szabadalmaztatása, az évben új verzitása Pécshez köthető. A számos nemzetközi díjjal kitüntetett termék ebben tó, kicsinyített óval lépett a piacra, a Nosiboo Go-val, ami nem más, mint a Nosiboo hordozha biztos! az nak, verziója. Kisgyerekes szülők örülni fognak az új találmány

AZ év CIVIL PROJEKTJE Zöld Folt Közösségi Kert Hosszas előkészítés és helykeresés után végre létrejött Pécsett az első közösségi kert! Az ur-

bánus kertészet az egyik szívügyünk, csak drukkolni tudunk az alapítóknak, hogy a projekt

életképes legyen, sokak tekintsék szívügyüknek a növénygondozást és a fenntarthatóságot. A közösségi kert a Király utca egyik udvarában kapott helyett, mostantól már pályázni is lehet

a 2x2 méteres parcellákra havi 500 forintos bérleti díjért cserébe.

Pécsi Közösségi Alapítvány

Két éve jött létre a Pécsi Közösségi Alapítvány, amit pécsi civilek alapítottak azzal a céllal, hogy olyan alulról jövő közösségi projekteket támogassanak, ami rövid és hosszútávon hozzájárul egy élhetőbb és szerethetőbb Pécs kialakulásához. Tavaly és idén is több mint 1 millió forinttal támogattak helyi kezdeményezéseket, olyanokat, melyek máshonnan nem kaptak támogatást munkájukhoz. Köszönjük az önzetlen segítséget!

Piros Orr Bohócdoktorok A Piros Orr egy nemzetközi szervezet, ám szerencsére Pécsett is vannak bohócdokik, aki rendszeresen mosolyt csalnak a beteg gyerekek arcára. Mert ők nem csinálnak mást, minthogy járják a pécsi gyerekkórházakat, és a bent fekvő, olykor súlyos beteg gyerekeket szórakoztatják, néhány percre elfeledtetve velük megpróbáltatásaikat. Áldozatos munkájukért hálás köszönettel tartozunk mind a gyerekek, mind pedig a szüleik nevében!

2018. DECEMBER

Made in Pécs 15


AZ év új vendéglátóhelye Panír Soha nem volt még olyan, hogy egy gyorséttermet jelöltünk volna ebben a kategóriában, de most eljött ennek is az ideje. Ez egyrészt az idén nyitott vendéglátóhelyek többségét is minősíti, másrészt pedig nagy sikert szimatolunk a Panírral kapcsolatban, hiszen kínálatát a magyar néplélekre hangolta, azaz kiránt mindent, mi szem, szájnak ingere. A rántott ételek minősége gyorsétteremhez képest kifejezetten magas, az árak barátságosak, a kiszolgálás gyors és rendkívül kedves. A Panír nem akar más lenni, mint ami: gyorsan, olcsón, finom rántott ételeket adni a vendégeinek. Ez pedig sikerült!.

CzukorBorsó l távol nyílik valami jó Gyöngyszem a Mecsekoldalban! Mindig örülünk annak, ha a fősodortó y Máriagyűdön Merthog k. hely, éppen ezért örültünk nagyon a CzukorBorsó pécsi nyitásána is nyitottak egy Pécsett l tekintette való sikerre nagy a már bizonyítottak az elmúlt években, és kávé, liisteni mellé ami piték, torták, ok, macaron , lepények sütik, üzletet. Helyben készült sébe. A gyöismerteté kínálat a tünk belekezd csak épp akkor és tó, választha szörp monádé, ge szívet melengenyörű belső térben felhőtlen minden eltöltött perc, a kiszolgálás kedvessé t. betérőke ide az várják tő, csakúgy, mint a kisebb programok, amelyek

Wunderbar Veszélyes döntés részünkről, ha néhány heti működés után jelölünk valamit ebben a kategóriában. A Wunderbarral mégis ezt tesszük. Van ugyanis elég rutinunk ahhoz, hogy egy új nyitásról eldöntsük, hogy életképes-e vagy sem. A Wunderbar életképes, ezt bizton állíthatjuk. Erről tanúskodik a gondosan, ízlésesen megtervezett és kivitelezett belső és külső tér, az italés ételválaszték, valamint a pult mögött állók tudása, vendégszeretete és maximalizmusa. Tény, jelenleg még egy kicsit steril az egész, nincs belakva, de idő kérdése, és a pécsiek egyik kedvenc helye lesz. Mi drukkolunk, sok hasonló helyre lenne szüksége a belvárosnak.

16 Made in Pécs

2018. DECEMBER


MárkusZínház A Perczel utcai magánbábszínház maga a színtiszta varázslat! Egy valódi csodaorszá g belülről, és akkor még az előadásaikról nem is beszéltünk! A MárkusZínház közel 30 éve szolgálja ki a gyerekeket fantasztikus előadásaival (itt jegyezzük meg, hogy a felnőtt darabjaik is élményszámba mennek), a belépéstől a kilép ésig végtelen szeretettel körítve. Szívvel-léle kkel teszik a dolgukat, de ezt csakis így lehet!

Babzsák-Csigaház koncertek A Pannon Filharmonikusok mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy a zenei nevelés már gyerekkortól természetessé váljon. A Babzsák koncert a 3 év alatti csöppségeket várja foglalkozással és koncerttel, a Csigaház pedig a 3-8 éves gyerekeket, akiket tánccal, dalokkal, és versekkel igyekeznek a zene felé fordítani. Az igazán bátrak a foglalkozásokon bemutatott hangszereket is kipróbálhatják!

Varázsóra

ten segít a Zsolnay Kulturális Negyedben A fizikaóráktól mindenki ódzkodik. Ezen a helyze valójában egy fizikaórát rejt, de itt a gyererendszeresen jelentkező Varázsóra sorozat, ami tekkel érthetik meg a tudományágat, vagy kek játékos formában, szemléltető fizikai kísérle t a Varázsóra, szervezőinek, előadóinak soroza fontos ívül bővíthetik eddigi tudásukat. Rendk kívánunk a gyerekek érdekében. további ötleteket, témákat, látványos kísérleteket

SzabadSzínház-sorozat

Amikor a Zsolnay Kulturális Negyed egyik pillanatról a másikra megszün tette a Zsolnay Színházat, aggódtunk, hogy egy nagyszerű programsorozatnak vége szakad. De szerencsére nem így lett! A Kiss Móni által szervezett színházi esemény új otthonra lelt a Pécsi Harmadik Színházban, ahol SzabadSzínház név alatt jönnek a városba előremutató, nívós színházi előadások. Megnyugodtunk és örülünk! Hajrá, Móni, csak így tovább!

Jelenkor 60 Sok szeretettel köszöntjük a 60 éves Jelenkort! Az intézménnyé vált irodalmi és művészeti folyóirat szép rendezvénysorozattal ünnepelte 60. szülinapját. Októberben gálaműsort szerveztek a Pécsi Nemzeti Színházban, filmvetítést és beszélgetést a Reggeliben, fotókiállítást a Reménysugár Kulturális Egyesületben, és egy nagyszabású kiállítást kortárs pécsi képzőművészek alkotásaiból a Pécsi Galériában. Valahogy így kell ezt! További jó munkát kívánunk az előttünk álló 40 évre, hogy egy kerek évfordulót is ünnepelhessünk közösen!

Irodalmi Diszkó Fesztivál Másfél év szünet után visszatért a pécsi kulturális életbe az Irodalmi Diszkó, rögtön egy kétnapos fesztivállal. De még milyennel! A kortárs irodalmi élet kiemelkedő személyiségei fogadták el a meghívást a szervező, Kiss Tibor Noé szíves invitálására, akinek még arra is maradt energiája, hogy a beszélgetéseken kívül nívós akusztikus koncerteket szervezzen. Köszönjük az élményt, reméljük, lesz folytatás!

2018. DECEMBER

Made in Pécs 17


AZ év TELJESÍTMÉNYE Knoch Viktor-Burján Csaba

Shaoanggal) olimKnoch Viktor és Burján Csaba (kiegészülve Liu Shaolin Sándorral és Liu Magyarország első ezzel ezve megszer , olimpián téli hangi phjongcs februári a lett piai bajnok kommentár? Kabb különöse aranyérmét a téli olimpiák történetében. Ugye, ehhez nem kell k, amilyenből országna az szereztek örömet lapemelés és tisztelet jár a hősöknek, akik olyan jut. mostanában igencsak kevés

Mindum Károly Mindum Károly ultratriatlonista idén augusztusban 38 kilométert úszott, 1800 kilométert kerékpározott és 420 kilométert futott. Mindezt 11 nap alatt. A 60 éves sportoló ezzel a teljesítménnyel a tízszeres IronMant teljesítette. Sokkoló számok, hihetetlen teljesítmény! Ha jobban belegondolunk, ennyit egy hétköznapi ember egész életében nem fut, nem biciklizik és nem úszik. Tényleg elképesztő!

PTE 3D projekt A PTE 3D projektjének éltre hívása igazi 21. századi teljesítmény, az idén átadott 3D nyomtatási központ pedig az egyik fontos kézzelfogható eredménye. A PTE célja, hogy a 3D projektjén keresztül több területen, így az orvosi ellátásban, a csúcstechnológiák alkalmazásában, a kutatás-fejlesztés-innováció területén fellendítse a régió fejlődését. Fontos momentum a projektben: a pécsi egyetem kutatói háromdimenziós nyomtatással elkészítették egy 8 éves kislány műkezét.

Dr. Stark Filmklub Dr. Stark András tavaly decemberi halála egy emberként rázta meg Pécset.

Szerteágazó tevékenységei közül az egyik legnépszerűbb volt filmklubja, aminek az Apolló mozi adott otthont. Stark András halála után a mozi vezetői úgy döntöttek, folytatják azt az intézmén nyé vált sorozatot, amit András létrehozott és gondosan működtetett. Szép gesztus, fontos lépés volt, a város nevében is köszönjük!

Sopianae Slam Poetry Pécs a slam poetry legjelentősebb vidéki fellegvára. A Sopianae Slam Poetry legénysége mindent megtesz azért, hogy ez a szép pozíció fennmaradjon. Fáradhatatlanul szervezik évek óta klubjukat a Nappaliban, folyamatos teltház kíséri rendezvényeiket, tagjai rendre nagyszerűen szerepelnek országos slam-bajnokságokon, egyszóval, le a kalappal teljesítményük előtt. Ezt hívják úgy, hogy fontos underground érték.

Pécsi Balett Magyarország első modern balettegyüttese 1960-ban alakult Eck Imre vezetésével. A dicső múlt szerencsére dicső jelennel is párosul. A Pécsi Balett mind a mai napig messzire repíti a város hírnevét szerte a világban, nemzetközi szerepléseik mindenhol szakmai sikereket aratnak. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó magas színvonalú megszervezése pedig csak hab a tortán, a rendezvény fontos seregszemléje a kortárs táncművészeteknek.

18 Made in Pécs

2018. DECEMBER


2018. DECEMBER

Made in Pécs 19


PortrĂŠ


Úgy lehet változtatni a társadalmi problémákon, hogy a saját környezetében mindenki körülnéz, mit tud tenni Tasnádi Zsófi

Elfogadás, esélyegyenlőség, segítés. Ezek Tasnádi Zsófi munkájának alapelvei és törekvései. Zsófi az ÉlményTár Tanoda vezetőjeként rendszeresen közösségi és saját akciókkal gyűjt támogatókat a hátrányos helyzetű gyerekek programjaihoz. És nagyon úgy tűnik, hogy aki szívből csinálja ezt, azt mások is szívesen segítik.


Z

sófi a szüleitől tanulta a másokkal való törődést. „A szüleim nagyon pécsiek voltak. Soha nem tudtam velük úgy átmenni a Széchenyi téren, hogy gyorsan átérjünk, mert mindig meg kellett állni, mindenkit ismertek, mindenkivel beszélgettek. Mindkettőjük sokat foglalkozott szociális ügyekkel, kicsi koromtól azt hallottam, hogy elfogadónak, toleránsnak kell lenni, meg kell nézni, hogy mi miért történik, kinek mi a háttértörténete, és hogy forduljunk oda egymáshoz, ne ítéljünk el senkit csak azért, mert ilyen vagy olyan.” Érettségi után egy színházi társulatot működtető egyesületnek dolgozott, amíg a segítő foglalkozás meg nem szólította. „2009-ben a színházi társulattal elszegődtünk egy projektbe, amiben a pécsi Hősök terénél csináltunk színházi foglalkozásokat hátrányos helyzetű gyerekeknek. Nagyon magával ragadott, hogy ez milyen jó. Egy barátom, Nyirati Andris akkoriban kezdte el csinálni a ZION civil részét és mondta, hogy szeretne egy ifjúsági klubot, de nincs, aki megcsinálja. Úgy éreztem, itt az alkalom és én indítottam el –önkéntesekkel közösen – a klubot. A környéken bekopogtattunk a házakhoz, ahol tudtuk, hogy olyan családok élnek, akik nem tehetik meg, hogy szakkörökre járassák a gyerekeiket vagy nem tudnak segíteni nekik a tanulásban. Ebből a klubból nőtte ki magát az ÉlményTár Tanoda. Azért is tartom hitelesnek a mi történetünket, mert nagyon kicsiben kezdtük, alulról építettük fel az egészet. Egyre több gyerek jött és hívta el a barátait, a heti egy foglalkozásból heti kettő, majd három nap lett. Gyakran csináltunk a szünetekben és a hétvégéken is szabadidős programokat. Egy 2013-as pályázaton nyertünk az általunk megálmodott szakmai koncepcióval, így lettünk tanoda, ami minden hétköznap nyitva tart. Kihívás volt az önkéntességből váltani erre a működésre.” De a kihívások itt nem értek véget. „Voltak nehéz időszakok, amikor nem tudtuk, hogy miből folytatjuk, például amikor minden igyekezetünk ellenére a pályázati forrásunk megszűnt. Akkor az emberek és a barátok húztak ki bennünket a csávából: egyrészt na22 Made in Pécs

2018. DECEMBER

Igyekszem kisebb-nagyobb célokat kitűzni magam elé, amivel talán erőt adhatok másoknak is gyon sokan biztattak, hogy folytassuk, másrészt a közösségi adománygyűjtési kampányainkra sokan utaltak pénzt. Azóta igyekszünk több lábon állni: pályázunk, adománygyűjtéseket szervezünk és rendszeres támogatókat keresünk. Most éppen egy társadalmi vállalkozást próbálunk elindítani, ami rendezvényszervezéssel foglalkozik, ezt Hacacárénak neveztük el a gyerekekkel.” Amikor az ÉlményTár a legnehezebb helyzetben volt, akkor kaptak segítséget egy barátjuk addig ismeretlen barátjától, aki megvásárolt és a rendelkezésükre bocsátott egy házat, majd később a szomszédos házat is megvásárolta, amit a tanoda használhat. „Ez egészen hihetetlen, hogy megtörtént. Olyan volt, mint egy tündérmesében.” Zsófi időszakos kampányokat szervez, amikben sokszor személyesen is részt vesz valamilyen vállalással. Eképpen gyűjtenek balatoni táborozásokra, lovagoltatásra vagy éppen így gyűjtötték össze nemrég 250 buszjegy árát a gyerekek utazásaihoz. „A Paciprojektben először egy kislányt vittünk rendszeresen lovagolni, aki nagyon sokat fejlődött mozgásban és ezzel párhuzamosban a tanulásban is. Azóta már nyolc gyereket viszünk lovagolni, ezt a projektet félévente kampányokból finanszírozzuk. Az egyik táboros gyűjtésnél fedeztem fel, hogy ha a saját személyességemet beleteszem, azzal másokat is meg tudok szólítani. Igyekszem kisebb-nagyobb célokat kitűzni magam elé, amivel talán erőt adhatok másoknak is és

ezt felhasználom arra, hogy beszéljek a fontos ügyeinkről.” Az ÉlményTár hitelességét és szakmaiságát az is bizonyítja, hogy önkénteseiknek módszertant és szakmai támogatást biztosítanak, támogatóiknak pedig rendszeresen küldenek hírlevelet a költéseikről. Zsófi célja a kezdetektől változatlan. „Nemrég hallottam egy jómódú családtól, hogy a gyerekük egy olyan elit iskolába jár, ahonnan nem visz haza leckét és nem kell nehéz táskát cipelnie. Igazságtalannak érzem, hogy eközben azok a gyerekek, akiknek nincs helyük otthon leülni tanulni és a szüleik sem tudnak nekik segíteni, nem jutnak hozzá ilyen lehetőségekhez. Számomra a legnagyobb motiváció, hogy megadjuk ezeknek a gyerekeknek is azt, amire szükségük van: tanulást, szakkört, kirándulást, mozit.” Egykori önkéntesként pedig nem győzi hangsúlyozni az önkéntesség fontosságát. „A közös tanuló programunkban az a cél, hogy minden gyerkőc mellé jusson egy tanulótárs, ehhez is keresünk önkénteseket. Nagyon nagy fejlődést tudnak elérni a gyerekek egy ilyen egyszerű segítséggel. Sok önkéntesünk volt tavaly, akik az egyetem végeztével elmentek a városból, de bízunk benne, hogy tovább viszik az elköteleződésüket és amit itt kaptak. Szerintem úgy lehet változtatni a társadalmi problémákon, hogy a saját környezetében mindenki körülnéz, mit tud tenni.” è Happ Zsuzsa


2018. DECEMBER

Made in Pécs 23


Étel-ital pécsi gasztronómia

A pécsi pezsgő Az ünnepi készülődéshez idén egy izgalmas történettel és néhány remek, csilingelő buborékkal járulunk hozzá.

24 Made in Pécs

2018. DECEMBER

A pécsi pezsgőgyártást annyi történet és legenda veszi körül, hogy érdemes röviden feleleveníteni. Ha valaminek van múltja Pécsett, méghozzá dicső, pláne ígéretes jövője, akkor az egyebek mellett a pezsgőgyártás. A mai Magyarország területén a folyamatosan működő pezsgőgyárak közül a Littke volt az első. A Szent István tér 12. alatt 1859-ben a regényes életű Littke Lőrinc, a szabóból lett pezsgőgyáros nyitotta meg, és ezzel meg is alapította a századfordulós Pécs egyik európai hírű, a tengeren túlra is szállító cégét. Apáról fiúra Lőrinc után Györgyről Györgyre szállt a gyár vezetése, és mindenki alatt virágzott. Óriási mennyiséget értékesítettek külföldön, és mindig az adott kornak megfelelő legmagasabb technikai lehetőségekkel éltek, mégis hűek maradtak a hagyományhoz, hogy palackban érlelt tökéletes pezsgőt

készítsenek. A gyárat a harmadik generáció ideje alatt a korábbi, nagyjából félmilliós kapacitásúról egymillió palackosra növelték. Számtalan díjat nyertek az évek során, raktáraik voltak a világ majd minden pontján. Négy generáció tartotta tehát a Littke pezsgőgyárat világszínvonalon, majd 1949-ben a Littke céget is államosították, és szomorú évek következtek. Jó néhány évre meg is szűnt a pezsgőgyártás a falak között, de borászati üzemegységként tovább működött a pincerendszer. Majd 1966-ban a Pannonvin Pezsgőgyárban újraindították a gyártást, de már egészen másképp, majd a Pincegazdaság 1978-ban egyesült a Villány-Siklósi Állami Gazdasággal és Villány-Mecsekaljai Borgazdaság Kombinát néven működött tovább. A kombinát 1982-ben 11 féle palackos erjesztésű és 4 féle tankpezsgőt gyártott.


Étel-ital A rendszerváltozás és a privatizáció évei után pedig 1996-tól a gyár svéd-magyar tulajdonba került és Pannónia Cézár néven folytatódott a pezsgőgyártás. Fordulatból azonban továbbra sem volt hiány, hiszen a mai tulajdonos, Stefan Csaszar, azaz Császár István 1956-ban hagyta el Magyarországot és Svédországban telepedett le. Többek között szakács is volt, főzött a királyi párra és a Nobel-díjasok gálájára, menedzselt hoteleket és azok italbeszerzését, majd maga is nyitott egy vendégházat Svédországban. Stefan Csaszar 1996-ban két társával megvásárolta a Littke pezsgőgyárat. A pezsgőhöz bor is kellett, a borhoz meg szőlő, így került képbe a Kis-Balaton és Nagyrada, a Cezar pincészet mai bázisa. Pár éve azonban a portfóliót átalakította volna: értékesítésre kínálta az ingatlant és a márkanevet is, ahogy nyilatkozta, „az egyre nehézkesebbé váló szállítási körülmények tették azt akkor indokolttá, hiszen teherautókkal a belváros szinte elérhetetlen”. Ma viszont újra fehér és rosé kézműves pezsgő készül az ötszintes, 2 km-es pincerendszer egy részében, kóstolóterem várja örök 14 fokon a vendégeket, míg az utcaszinten impozáns rendezvényterem kapott otthont. Mindez együtt a Littke Palace.

Egy legenda újjáélesztéséhez nem elég csak a név De hogyan és milyen pezsgő készül napjainkban a Littke Pezsgőgyárban? Vagy menjünk még előbbre, mi is pontosan a pezsgő? Nem a habzó- vagy a gyöngyözőbor, nem a prosecco, mert a pezsgő Franciaország Champagne tartományából származik, ez a champagne. Szakszerű és pontos leírása pedig az, hogy a pezsgő borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Pezsgő kétféle eljárással készülhet. Az egyikben másfél literes magnum palackokban erjed, majd innen átkerül a 0,75-ös palackokba, ennek a gyártási módszernek a mementója látható a magnum palackokból épített installációban a Palace pin-

céjében. Ezt az eljárást palackos eljárásnak nevezik és ezen belül van még a másik metódus, amikor a pezsgő ugyanabban a palackban nemesül gyöngyöző itallá, amiben aztán értékesítik is. Ezek a hagyományos, illetve klasszikus eljárások. És van a másik, amit itt Pécsett a Pannonvin idejében használtak, amikor nagy űrtartalmú edényekben, nyomásálló fémtartályokban, tankokban erjesztik az italt. Ennek emléke is látható a pincerendszer egyik fehérre és világoskékre csempézett pinceágában. De szerencsére ez már csak a múlt, hiszen a pécsi pezsgőgyár klasszikus és minőségre hajtó korszakában palackos erjesztéssel készítik az elegáns italt, aminek címkéjén a „Methode Champenoise” felirat jelzi ezt. Tavaly, 2017-ben kerülhetett először a mai formájában ismert, címeres Littke palackból a poharakba a fehér vagy a rosé pezsgő. Kezdetben 3000-3000 palack készült, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy növelhessék ezt a mennyiséget. A Littke Pezsgő története jól bizonyítja, hogy egy legenda újjáélesztéséhez nem elég csak a név. Mert az ugyan egyrészről

kötelez a minőségi tradíció továbbvitelére, másrészt pedig az új technológiák adta lehetőségekkel kell a legtökéletesebb módon most is kézműves pezsgőt készíteni: mindannyiunk jókedvére ezt pont így gondolják a Littkénél is.

Pezsgő kisokos Hány fokon fogyasszuk? 5-7 0C Felbontás után meddig tárolható? Lehetőleg a felbontás napján fogyasszuk el. Ha nem isszuk meg, az üvegbe helyezett kiskanál segít megtartani a minőségét? Nem. Hízlal? Az alkoholok közül a száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória.

2018. DECEMBER

Made in Pécs 25


Étel-ital

Teszt Étterem

Számla Hús Box................................................990 Ft Vega Box..............................................890 Ft Szendvics............................................990 Ft (csirkecomb wrap) Tejfölös uborkasaláta ������������������ 350 Ft Házi limonádé................................... 250 Ft Presszó................................................. 250 Ft Cappuccino....................................... 350 Ft Összesen:........................ 4070 Ft

Panír Az egyik első igazi ködös novemberi napon egy késői ebédre céloztuk be a nemrég nyílt gyorséttermet, a Panírt. Be kell

dent szürkévé varázsolt a Vásárcsarnok környékén, és ebben a szürkeségben igazán jóleső, üde színfolt volt a Nagy Lajos ki-

Ropogós, friss morzsa vesz körül mindent vallanunk, első hallásra volt bennünk bizalmatlanság, hisz nehezen tudtuk elképzelni, milyen újdonságot találunk majd egy rántott húsokat kínáló gyorsétteremben. De ahogy közelítettünk a helyhez, úgy változott szépen lassan a véleményünk, pozitív irányba. A ködös, esős, latyakos idő min26 Made in Pécs

rály útja sarkán, az Árkáddal szemben lévő Panír. A modern, letisztult dizájn, a jó fények rögtön odavonzzák a tekintetet. A portálon lévő feliratok pedig mindent elárulnak a szellemiségről és a kínálatról, de még ez sem ijesztett el minket, sőt! „Roppanós, hagyományos, fűszeres, friss és gyors” – mi kell-

2018. DECEMBER

ségei, az idő és a vastagság jótékonyan elkerülik a dobozainkba kerülő alapanyagokat. A magyarok nagy kedvence, a rántott minden itt korrekten készül. A sültkrumpli sem kötelező, akár salátára, akár het még, gondoltuk, és belépédeskrumplira is cserélhető a tünk. Letisztult, tágas térbe lémenüs kombinációkban. És a pünk, három mosolygós, segítő- szendvicsek esetében sem fákész lány van éppen a pultban, radt, puffadt zsömle, hanem torakik tényleg azon voltak, hogy tilla-tekercs vagy a vékonyabb mindent a lehető leggyorsabtésztás panini az opciók, hogy ban megkapjunk. Válogatunk mibe kerüljön a zöldség vagy a is, húst, több részből: melléből, hús. A limonádé házi jellegére is combjából, szárnyából, valakíváncsiak voltunk, és valóban mint zöldségeket is: karfiolt, nem ipari ízek, hanem mentalegombát, cukkinit és padlizsánt. vél és kellemes fanyarság kísérRopogós, friss morzsa vesz köték a kortyokat. rül mindent, a panír nagy ellen- Biztató jelenség a Panír, ami egyfajta kortárs gyorsétterem. Rántott mindennel nem le- Beugrásra vagy akár gyors megoldásként hazavíve is értelhet mellényúlni, de számos buktatója is lehet – va- mes választás.

jon itt hogy oldották meg?

(Az éttermeket és bárokat mindig névtelenül, inkognitóban teszteljük. A Made in Pécs nem fogad

Nagy Lajos király útja 12.

el semmilyen kompenzációt, választásunk egyet-

H-Szo 10:30-21:00.

len feltétele szakmai döntésünk.)


2018. DECEMBER

Made in Pécs 27


Étel-ital

Teszt Bár

Számla Ristretto....................................................360 Ft Cortado ...................................................430 Ft Gyömbérszörp...................................680 Ft Meggyes limonádé.........................680 Ft Kronenburg Blanc 0,25................630 Ft Érlelt sonkás szendvics................ 780 Ft Kolbászos szendvics..................... 780 Ft Füstölt lazacos szendvics ���������880 Ft Összesen:..................................5220Ft

WunderBar Megéri a ki- és betérőt a Király utcáról a WunderBar, hiszen mindösszesen 50 métert kell a kapualj után a belső kert felé sétálni. A folyosó-átjáróban falra festett nagy logo jelzi az irányt, ezzel is mutatva, az ajtón túl várnak a csodák. A kertbe lépve még az őszi szürkeségben is vonzó a hófehérre festett, fából ácsolt terasz, ami rögtön magára vonja a tekintetet, és csak másodjára vesszük észre a nyáron bizto-

Kicsi, de gondos étlap, szívből jövő, hiteles vendéglátás. Király utca 20. H-Szo 10:00-22:00.

san árnyat adó dió- és fügefát, na meg persze a bejáratnál még most is sárgálló citromcserjét. Na de bármennyire is

bármelyik szakához találunk itt inni- vagy akár ennivalót. Vacsoraidő kezdetén érkeztünk, a szendvicskínálatot

Ahogy belépünk, rögtön érezzük, hogy jó kezekben leszünk vonzó a kert, a nyirkos hidegből sokkal vonzóbbnak tűnik a belső tér, ami apró részletekben gazdag, mégis letisztult. Ahogy belépünk, rögtön érezzük, hogy jó kezekben leszünk. Előzékeny és szakszerű útmutatást kapunk mind a helyválasztáshoz, de természetesen az étlaphoz is. A nap

szemügyre véve gyorsan döntöttünk. Aperitifnek egy meg�gyes házi limonádét és egy gyömbérszörpöt választottunk. A vega szendvicseken kívül a teljes sort kirendeljük, pont jó lesz vacsorára – gondoljuk. Mindhárom szendvicsünkről elmondható, hogy belekerült minden, amit ígért

az étlap. Az érlelt sonkásban a jó minőségű sonkát jól egészíti ki a folyóssá olvadt sajt, a füstölt lazacos tökéletesen hozza azt, amit egy ilyen típusú szendvicstől várunk, a kolbászosban pedig jól érvényesül a házi kolbász konkrét ízvilága. Jól esik melléjük egy pohár kicsit gyümölcsös és könnyű Kronenburg Blanc. Ennyi szénhidrát után desszertnek már csak kávét választunk, de az is biztos, hogy egy croissantra még visszatérünk: a nutellás-banános vagy az aszalt áfonyás-tejkaramellás sokat ígérő energiaforrásnak tűnik. A kínálatban még gondosan válogatott borok és sörök találhatók, szemmel láthatóan csak olyanok, amelyekhez van kötődés, és amit szívből tudnak ajánlani. (Az éttermeket és bárokat mindig névtelenül, inkognitóban teszteljük. A Made in Pécs nem fogad el semmilyen kompenzációt, választásunk egyetlen feltétele szakmai döntésünk.)6.

Naptár

Táncház

PásztorHóra táncház

minden napra egy program

1.

19:00, m21 Galéria előtere Egész estés Moldvai táncház tánctanítással, a PásztorHóra zenekarral.

4.

Koncert

Junior

Péterfy Bori & Love Band

Simply English gyerekkoncert

21:00, Pécsi Est Kezdd az év utolsó hónapját Boriék fantasztikus koncertjével!

11:00, E78 A népszerű zenekar angol nyelvű karácsonyi koncertje.

5.

2.

Kiállítás

Art Moments 2018 – tempó

Jótékonysági est

„nekem nincs ebédem…” 18:00, Kodály Központ Jótékonysági zenés gálaest Szulák Andreával, Csengeri Attilával és Egyházas Gézával.

Kemence Galéria Az elmúlt 50 év könnyűzenei szereplőiről készült fotóválogatás Baksa-Soós Attila szabadverseivel kísér ve.

7.

Koncert

Konyha, Hangácsi Márton 21:00, Nappali A Konyha új lemezét turnéztatja. Vendégük a nagyszerű dalszerző-énekes, Hangácsi Márton (képünkön) lesz.

3.

Hangverseny

Karácsonyi Oratórium 19:00, Kodály Központ Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ünnepi hangversenye

30 Made in Pécs

2018. DECEMBER

8.

9.

Junior

Junior

Karácsonyváró családi nap

Varázsóra – Hópelyhek és jégvirágok

10:00-tól, Zsolnay Negyed Szuper családi programok a karácsonyi készülődés jegyében.

14:30, Zsolnay Negyed, Látogatóközpont, 24-es terem Dermesztő kísérletek a halmazállapot-változás világában.


2018. DECEMBER

Made in Pécs 31


Naptár

16.

10.

Junior

Színház

Varázsóra – Földöntúli kísérletek

Legyetek jók, ha tudtok

14:30, Zsolnay Negyed, Látogatóközpont, 24-es terem Elhagyjuk a Földet, kísérleteket végzünk a légkörön kívül, és sétálunk egyet a Marson is!

19:00, Pécsi Harmadik Színház A Néri Szent Fülöpről szóló történet az 1500-as évek Rómájában játszódik. Rendező: Moravetz Levente.

13.

Koncert

Balázs Elemér Group 20:00, E78 Balázs Elemér együttesét öröm hallgatni minden dzsesszrajongónak.

11.

14.

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Can You Kick It?!

Junior

17.

Színház

Mecseki tigris, vagy amit akartok 19:00, Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház A k2 Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójából született ez a rendkívüli, erősen elgondolkodtató előadás.

Parti

9:30; 10:15, Herkules Műhely Néhány hónapos kortól 3 éves korig várja a kisgyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket László Virág fuvolatanár egy játékos, énekes foglalkozásra.

19:00, Szabadkikötő A város legmenőbb hiphop, rap partisorozata.

18.

Színház

A szent család 19:00, Pécsi Harmadik Színház Schwajda György műve Vincze János rendezésében.

19.

Koncert

12.

Horvát karácsony

Színház

15.

A Playback Színház előadása 19:30, Művészetek és Irodalom Háza A Playback Színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást és a történetmesélést állítja az előadás középpontjába. 32 Made in Pécs

19:00, Kodály Központ Hazai hor vát előadókon kívül ismert hor vátországi fellépők garantálják az ünnepi hangulatot.

Parti

Eli&Fur (UK) 22:00, Amper Klub A brit house szcéna új generációjához tartozó Eli&Fur ünneppé varázsolja ezt a szombatot.

2018. DECEMBER

20. Junior

Dúdolda zeneműhely a legkisebbeknek 10:00, Herkules Műhely Interaktív dalos játék 3 hónapos kortól 3 éves korig.Naptár

21. Balett

Diótörő 19:00, Pécsi Nemzeti Színház Csajkovszkij klasszikusa a Pécsi Balett előadásában.

22.

26.

Koncert

Kubalibre, Feriantes 21:00, Nappali Karácsonyi Kubalibre őrület a Feriantes társaságában.

Koncert

Halott Pénz 19:00, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok Halott Pénz-show karácsony másnapján, ne hagyd ki! A koncert után after a Pécsi Estben!

23.

27.

28.

29.

100 Tagú Cigányzenekar

Punnany Massif

Kiscsillag akusztik

Adventi vásár

Pécsi Advent Széchenyi tér A Pécsi Advent utolsó napja. Még egy korty forralt bor, az elmaradt ajándékok beszerzése, hogy tökéletes legyen a szenteste.

Koncert

Koncert

19:00, Kodály Központ A világhírű együttes vendége Bangó Margit lesz!

21:00, Pécsi Est A Punnany hazatér, és rögtön duplázik. Ha pénteken nem férsz be, próbálkozz másnap!

19:00, Kodály Központ A szokásos évzáró, csendesebb Kiscsillag koncert.

30.

24.

Koncert

30Y

Junior

Az elveszett szaloncukor

21:00, Pécsi Est A 30Y mindig a Pécsi Estben zárja az évet egy hatalmas koncerttel. Kötelező!

14:00, Bóbita Bábszínház A Jézuska megérkezése előtt érdemes megnézni ezt a fantasztikus előadást!

25.

Január 4-5.

Színház

Edith és Marlene 19:00, Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház Edith Piaf és Marlene Dittrich életéről szóló fantasztikus előadás. 34 Made in Pécs

Koncert

FESZTIVÁL

Made in Pécs Fesztivál Nappali, Pécsi Est, Szabadkikötő, Trafik, Ti-ti-tá, Made in Pécs Café A pénteki felvezető nap után szombaton Pécs újra a húrokba csap! A város 6 klubjában délelőtt 10 órától hajnalig pécsi zenekarok lépnek fel párhuzamosan 20 perces koncertekkel. Kihagyhatatlan!

2018. DECEMBER

31. Buliiiiii

Szilveszter 2018 Városszerte Búcsúztasd az évet egy őrült partival! A városban rengeteg lehetőséget találsz ehhez, a lényeg, hogy még véletlenül se otthon ücsörögj!


2018. DECEMBER

Made in Pécs 35


Súgó színház, kiállítás, komolyzene, tánc

Pécsi Advent

Újra karácsonyi díszbe öltözik a Széchenyi tér, de idén egy kicsit korábban, hiszen már november 30-án elkezdődik a Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár. Nemsokára belengi a teret az isteni forralt bor és a finom falatok illata, színes programok szórakoztatják a kíváncsiskodókat, azaz visszavonhatatlanul elkezdődik a karácsonyi készülődés. A mi kis pécsi adventi vásárunk még messze van a bécsi vagy akár csak a zágrábi vásárok óhajtott minőségétől, ám ez minket nem nagyon érdekel, mert bevalljuk, mi elsősorban a Mecseki Itókát és a Három Királyokat szoktuk ilyenkor intenzívebben monitorozni, ilyenek pedig sem Bécsben, sem Zágrábban nincsenek. Széchenyi tér è november 30.-december 23. 36 Made in Pécs

2018. DECEMBER


2018. DECEMBER

Made in Pécs 37


38 Made in Pécs

2018. DECEMBER


Súgó IN TERJ Ú

Mecseki tigris, vagy amit akartok Független színházi alkotók hoztak létre kortárs előadást a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban, Mecseki tigris, vagy amit akartok címmel. Az események a klasszikus görög dráma szabályait követve egy különös tehetségkutató keretében bontakoznak ki, mindez pedig egy drámaíró frontális lebenyében játszódik. A darab írója, Fábián Péter és rendezője, Benkó Bence a k2 társulat alapítói. Interjúnkban – melynek elolvasása után javasoljuk az azonnali jegyvásárlást – Benkó Bencét kérdeztük.

Az öncenzúra benne van a mondatainkban, a gesztusainkban anélkül, hogy észrevennénk

Miről szól az előadás? Bizonyos értelemben a mecseki tigrisről. Ez egy darab a darabban: egy fiatal drámaíró agyában játszódik a történet. Mindenki, akit a színpadon látunk, egy-egy, a drámaíró agyában létező, papírra még nem vetett karakterötlet. A cselekmény a körül bonyolódik, hogy ők mind szeretnének kijutni a papírra, mert a fiatal drámaíró a Mecseki tigris megírásába kezdett. Bejönnek a képbe a múzsák és van egy bajkeverőnk is, aki felforgatja a dolgokat. Az egyik legfontosabb szereplő pedig a Biztos úr, aki a múzsákkal érkezik és ő az író saját kis öncenzora. A darabban azt próbáljuk fejtegetni, hogy ki hogyan áll ehhez az öncenzorhoz. Az alkotói öncenzúra egy olyan téma, ami nagyon régóta foglalkoztatta már Fábián Pétert, ezért kértem, hogy írja meg. Remélem, hogy mindenki tud találni az előadásban olyan kapaszkodót, ami a saját életére is vonatkoztatható.

hogy elhozhassuk a csapatunk felét, ez így is lett. Nagyon izgultunk, de a kezdeti izgulás hamar feloldódott, amikor az olvasópróbán találkoztunk az itteni kollégákkal, akiket nagyon jó csapatnak tartok és ráadásul nagyon hasonlóan gondolkodnak a színházról, mint mi. Így nagyon hamar közös üggyé vált az előadás, ami mögé mindenki beállt és örömmel, sok nevetéssel vegyes izgalommal készültünk. Felemelő volt, hogy nem az történt, hogy én színpadra állítottam az elgondolásaimat, hanem hogy csapattá tudtunk kovácsolódni.

Kiknek és miért ajánlod az előadást? Igazából bárkinek szívesen ajánlom. Alapfeltételezésünk volt, hogy a fiataloknak tetszeni fog, de hál’ Istennek az idősebbek közül is nagyon sokan jeleznek vissza, hogy tetszett nekik. Különösen ajánlom azoknak, akik nem csak könnyed kikapcsolódásra vágynak, hanem kicsit gondolkodni Milyen volt számotokra a Pécsi Nemzeti Színházszeretnének. Ha a történetet elvonatkoztatjuk a ban dolgozni? színháztól, az öncenzúra jelenségével akkor is taMi független társulat vagyunk és főlálkozik mindenki nap mint nap, leg Budapesten játszunk, több befoMecseki tigris, benne van a mondatainkban, a geszgadóhelyen. Az idei az ötödik évavagy amit akartok tusainkban is anélkül, hogy észredunk. Tavaly két előadásunkkal is vennénk. És ha erről csak öt percig meghívtak bennünket ide és azután Pécsi Nemzeti Színgondolkodnak vagy beszélgetnek a kért fel a Pécsi Nemzeti Színház ház Kamaraszínháza nézők az előadás után, akkor már egy előadás létrehozására. Kértük, Színház tér 1. érdemes volt. è Happ Zsuzsa

December 17., 22., 27. 2018. DECEMBER

Made in Pécs 39


Súgó Vári Éva főszereplésével új bemutatóra készül a Pécsi Harmadik Színház. Schwajda György: A szent család című komédiáját Vincze János rendezésében láthatja december közepétől a közönség.

GÁLAEST Szulák Andrea

„nekem nincs ebédem...” – jótékonysági gálaest A Kodály Központ hangversenytermében december 2-án Szulák Andrea, Csengeri Attila és Egyházas Géza közreműködésével népszerű magyar és külföldi slágereket hallhatunk már a karácsonyra hangolódva. A gálaest ugyanakkor a szórakozáson kívül lehetőséget biztosít arra is, hogy a Pécsi Jótékony Nőegyletnek köszönhetően hátrányos helyzetű helyi gyermekeket támogassunk a belépőjegy megvásárlásával, illetve az esetleges felülfizetéssel. A repertoárt olyan szerzők örökzöld slágerei alkotják majd, mint Andrew Loyd Webber, Máté Péter vagy az ABBA zenekar. A több mint húsz éves múltra visszatekintő adventi jótékonysági gálaest minden évben a nehéz körülmények között élő gyermekek megsegítését célozza meg sztárfellépők közreműködésével. Az est szervezője a Pécsi Jótékony Nőegylet. Kodály Központ Breuer Marcell sétány 4. December 2. 18:00. Jegyár: 6000 Ft. 40 Made in Pécs

Vári Éva

SZÍNHÁZ

Pécsi Harmadik Színház Hajnóczy utca 41. December 13-tól

A szent család A Pécsi Harmadik Színház mostani évadának első saját bemutatója Schwajda György: A szent család című komédiája lesz december 13-án. Ennek a nagyszerű előadásnak a főszerepében tér vissza a teátrumba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek ran-

gos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek a közönség emlékezetében. A Pécsi Harmadik Színházban Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta már meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig. Most Schwajda

KO M O LYZENE

főhőseként egy szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre. Partnerei között régi játszótársak is lesznek Németh János, Füsti Molnár Éva és Bánky Gábor személyében. Bacskó Tünde, Tamás Éva, László Csaba, Götz Attila és Tatai Gergő számára pedig most adatik meg először, hogy egy darabban szerepeljenek Vári Évával. Ha az olasz zenére gondolunk, valószínűleg Verdi, Puccini és egy grandiózus opera jut eszünkbe elsőként. A Fellini filmek zenéjét jegyző Nino Rota azonban legalább en�nyire érti mi is a „dolce vita” Kodály Központ Breuer Marcell sétány 4. December 8. 18:00. Jegyár: 1000-5990 Ft.

PFZ: Randevú Rómában A 2017-es nemzetközi karmesterverseny győztese, a 28 éves Leonardo Sini – aki az est dirigense – egy pici szardíniai faluból származik. Ízlésére és szakmaiságára azonban igazán nagy hatással London volt, így nem véletlen, hogy a szakma szerint is friss és frappáns megoldásokat alkalmaz. Érdeklődésének kö-

2018. DECEMBER

zéppontjában – nem véletlenül – mindig is az opera állt, ugyanakkor tehetségének köszönhetően magabiztosan tudja kalauzolni a közönséget az olasz zene egyéb, kevésbé klasszikus rétegeiben is. Teszi mindezt ez alkalommal válogatott századfordulós szerzők műveivel és a filmtörténet számos klasszikusának muzsi-

káját is jegyző Nino Rota művével. A Fellini filmek kultikusságáért pedig köztudott, hogy nem csak a rendező kiváló munkája, hanem kiváló ízléssel választott zeneszerzője is felel. A „Szimfónia egy szerelmi dalra” pedig mi más is lehetne, mint tökéletes bevezetés egy hamisítatlan római estére.


2018. DECEMBER

Made in Pécs 41


Súgó PROGRAMOK

pont (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 4400-7400 Ft.

December 1. szombat

December 4. kedd

Pannon Filharmonikusok: Utózönge Bősze Ádámmal 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 1990 Ft.

INGYENES Muzsikáló családok: Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész és családja 19:00 Liszt Ferenc Hangversenyterem (ZsKN) regisztracio@zsn.hu

December 2. vasárnap

December 5. szerda

INGYENES Mézeskalács készítő műhely felnőtteknek 15:00 Design Patika (Széchenyi tér 5.) Bejelentkezés: 06-20-5911330. Nekem nincsen ebédem – Jótékonysági gálaest a Pécsi Jótékony Nőegylet szervezésében 18:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 6000 Ft.

Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész koncertje 18:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) Jegyár: 600/1000 Ft.

Éjszakai tárlatjárat 17:00 Cella Septichora (Sétatér) Jegyár: 1200/2000 Ft. Mi vár ránk 2019-ben, és a 2018as év összegzése 18:00 Pécsi Kulturális Központ (Dr. Veress Endre utca 6.) Kiss Balázs Kunó előadása. Jegyár: 1000 Ft. December 8. szombat

December 6. csütörtök PásztorHóra táncház 19:00 m21 Galéria előtere (ZsKN) Jegyár: 500 Ft.

Karácsonyi Oratórium – az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertje 19:00 Kodály Köz-

December 12. szerda A Playback Színház előadása 19:30 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) Jegyár: 1000/1600 Ft. December 14. péntek

December 7. péntek December 3. hétfő

Pannon Filharmonikusok: Randevú Rómában 18:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 1000-5990 Ft.

Tám László audiovizuális estje 17:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) Jegyár: 800 Ft.

KIÁLLÍTÁSOK Hét mesebeli esztendő – a Bóbita Bábszínház kiállítása Bóbita Bábszínház (ZsKN) Január 5-ig. Jegyár: 400 Ft. Virgilius Moldovan szobrászművész kiállítása m21 Galéria (ZsKN) Dec. 2-ig. K-V.: 10:0017:00. Jegyár: 700/500 Ft. Jelenkor 60 – Kiállítás Pécsi Galéria (Széchenyi tér) Dec. 2-ig. K-V.: 10:00-17:00. Jegyár: 700/500 Ft. INGYENES Art Moments 2018 – tempó Kemence Galéria (ZsKN) Január 15-ig.

December 16. vasárnap

December 19. szerda Horvát karácsony 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) December 21. péntek Pyrgos görög táncház 19:00 Apáczai Művelődési Ház (Apáczai Csere János körtér 1/D) Jegyár: 300 Ft. December 27. csütörtök

A 100 Tagú Cigányzenekar koncertje 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 8999-17998 Ft. 2018. DECEMBER

Vizin táncház 19:00 m21 Galéria előtere (ZsKN) Jegyár: 500 Ft.

Éjszakai tárlatjárat 17:00 Cella Septichora (Sétatér) Jegyár: 1200/2000 Ft.

INGYENES A Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar évzáró hangversenye 17:00 Apáczai Művelődési Ház (Apáczai Csere János körtér 1/D)

42 Made in Pécs

December 28. péntek

Mentőmellény – Derkovits-ösztöndíj beszámoló kiállítás m21 Galéria (ZsKN) December 11.-január 13. K-V.: 10:00-17:00. Jegyár: 500/700 Ft. Megnyitó: december 11. 18:00. Fejedelmi kincsek Csontváry Múzeum (Janus Pannonius utca 11.) Márc. 17-ig. K-V.: 10:0018:00. INGYENES Stekly Zsuzsa tűzzománc kiállítása Apáczai Művelődési Ház (Apáczai Csere János körtér 1/D) Dec. 3-29. Megnyitó: december 3. 17:00. Válasz és folytatás – Ahmet Günestekin kiállítása Múzeum Galéria (Káptalan utca 4.), Vasarely Múzeum (Káptalan utca 3.), Zsolnay Múzeum (Káptalan utca 2.) Február 1-ig. K-V.: 10:00-18:00. Vonalakban – Valkó László kiállítása Modern Magyar Képtár (Papnövelde utca 5.) Január 6-ig. K-V.: 10:00-18:00.December 8-án a karácsony mellett a családoké lesz a főszerep a Zsolnay Negyedben, ahol kézműves programokkal várják mindazokat, akik idén saját készítésű ajándékkal lepnék meg szeretteiket.

Junior gyerekkel a városban

Zsolnay Kulturális Negyed Felsővámház utca 52. December 8. 10:00-tól. Ingyenes.

PROGRAMAJÁNLÓ

Szárnyas Malac Nap December végén rendezi meg a Bóbita Bábszínház az egynapos saját fesztiválját, a Szárnyas Malac Napot, amelyen a három ünnepi előadás mellett bábkészítő foglalkozással is várják a mesék szerelmeseit. Az évbúcsúztató programon délelőtt 10 órától a legkisebbeké a főszerep, akiket a Tipegő-topogó című interaktív közös játékkal várnak, hogy aztán délután a nagyobbak kedvében járva izgulhassuk végig Az elveszett szaloncukor kalandos megtalálását. Este egy helyi szerző, Keresztesi József bábelőadásával zárhatjuk a napot (Mit eszik a micsoda?), de tökéletes kikapcsolódás lehet az őszi szünet egyik utolsó napján közösen megnézni az esemény teljes időtartama alatt nyitva tartó bábmúzeumot is.

P R O GRA MAJÁNLÓ

Karácsonyváró családi nap Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a különböző tematikájú gasztro ajándékok, amelyeket akár közösen, a gyerekekkel együtt is kön�nyedén elkészíthetünk. Az egyik legkreatívabb, ugyanakkor leglátványosabb ünnepi meglepetés lehet a mézeskalács, amelyet néhány apró trükk segítségével bárki kön�PR O GRAM AJÁ NLÓ

Bóbita Bábszínház Zsolnay Kulturális Negyed December 29. 10:00-tól. 44 Made in Pécs

2018. DECEMBER

nyedén megsüthet otthon is. Az illatos sütemények titkaiba a Tárnoky család avatja be az érdeklődőket délelőtt. A délután során főként a kézműves programok rajongóinak kedveznek, hiszen az anyukákat Vata Enikő textiltervező művész vezetésével karácsonyi díszkészítő műhellyel várják az Ignác ház-

ban. Az szervezők idén sem feledkeztek meg az édesszájúakról, akik ezúttal a csokiöntés és a csokidíszítés mellett a karácsonyi cukorbot készítését is megtanulhatják a Kézműves Boltok utcájában, de akár egy izgalmas téli előadásra is ellátogathatnak a Planetáriumba, ahol megismerhetik a hópelyhek titkát.

Masha és a medve A Masha és a medve nem más, mint a Minimaxon futó népszerű rajzfilmsorozat színpadi adaptációja, amely most mesemusicalként kerül a gyerekek elé. Masha és barátai ezúttal egy fantasztikus karácsonyi nyomozós kalandban találják magukat Rózival, a malaccal, nyuszival, a farkas testvérekkel és a pandával. A történetben szerepel még Kétkedőssy professzor, egy jeti fiú, valamint egy meglepetésvendég. Ha velük tartasz, téged is megtanítanak arra, mit jelent a barátság, a gondoskodás, a kreativitás és a szabadság.​​ A jegyárak elég húzósak (4200-9200 Ft-ig), de az előadás karácsonyi ajándékként is megállja a helyét. Kodály Központ è December 30. 15:00.


2018. DECEMBER

Made in Pécs 45


46 Made in Pécs

2018. DECEMBER


Junior PR O GRA MO K December 14. péntek December 1. szombat

Irány a téli természet! Attól, hogy valóban beköszöntött a hidegebb idő és a nap is egyre laposabban csikorog, még ter vezhetünk aktív kikapcsolódást a pihenni készülő természetben. Persze nem árt kicsit felkészülni a körülményekre, ha ilyenkor indulunk télies túrára. Ezeket szedtük most csokorba, és melegen ajánljuk egy vezetett programmal, valamint egy komfortos erdei szálláshellyel együtt. Időjárás, terepviszonyok Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a nappalok rövidebbek, időben induljunk neki, hogy lehetőleg világosban érjünk célt. Ráadásul a zordabb, keményebb, szélsőségesebb időjárás, és a megváltozott terepviszonyok miatt óvatosabb és lassabb haladással számolhatunk, főleg ha csúszós, fagyos helyeken járunk. A túrabot télen is sokat segít a támaszkodásban, egyensúlyozásban. Öltözet „Tudom, tudom! Sapka, sál...” – de mégis, mire figyeljünk? Megoszlanak a vélemények, hogy aláöltözőnek a gyapjú vagy a szintetikus a jobb, de egy a lényeg: a testet melegen kell tartani, és egy időjárásálló külső héjkabát megvéd a csapadéktól és széltől. Emellett egy jól karbantartott és impregnált bőrbakancs is megfelel meleg túrazoknival, vizes időben pedig praktikus a lábszárra húzható kamásli. Extra tipp: ha netán eltévednénk, feltűnő színű ruhában hamarabb találnak ránk, de ha már itt tartunk: a téli hajtóés terelővadászatok helyszíneiről és időpontjairól is ajánlott előre tájékozódni! Vezetett túraajánló Bejgli-égető túra | 12. 27. Csatlakozzunk az ünnepi jóllakottságot lemozgató, kb. 5 km-es, közepesen nehéz kiránduláshoz! A Mecsek Zöldúttal szervezett túra Hosszúhetényből indul 9:30-kor. | Jelentkezés az ingyenes programra: kovesteto.recepcio@mecsekerdo.hu | Részletek és további programok: facebook.com/mecsekerdo Szállás tipp Sikondai Apartmanház: 16+4 férőhely kétágyas, fürdőszobás szobákban, felszerelt, nagy közös konyha és étkező, központi fűtés és cserépkályha, fedett bográcsozó hely, számos túraútvonal. További erdei szálláshelyek: mecsekerdo.hu

Kerekecske-gombocska 10:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Csecsemőszínház. Jegyár: 900 Ft. Az elveszett szaloncukor 16:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 1000 Ft. Bábkészítő foglalkozás 17:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 800 Ft. December 2. vasárnap Találkozz a Mikulással a Pagonyban! 9:30 Pécsi Pagony (Széchenyi tér 2.)

Baby Dúdolda 0-1 éves korig 10:00 Pécsi Pagony (Széchenyi tér 2.) INGYENES Kopogtató kiscsizma – kreatív workshop 16:30 Design Patika (Széchenyi tér 5.) December 15. szombat Adventi készülődés 10:00 Pécsi Pagony (Széchenyi tér 2.) Menjünk, menjünk Betlehembe! 10:00; 16:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 1000 Ft. Bábkészítő foglalkozás 17:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) December 18. kedd

December 4. kedd Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 9:30; 10:15 Herkules Műhely (ZsKN) INGYENES A Simply English angol nyelvű karácsonyi gyerekkoncertje 11:00 E78 (ZsKN) December 5. szerda Kerekítő – mondókás móka 0-3 éves korig 10:00 Pécsi Pagony (Széchenyi tér 2.)

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 9:30; 10:15 Herkules Műhely (ZsKN) December 20. csütörtök Zenebölcsi András bácsival 0-3 éves korig 10:00 Pécsi Pagony (Széchenyi tér 2.) Dúdolda zeneműhely a legkisebbeknek 10:00 Herkules Műhely (ZsKN) Jegyár: 1000 Ft. December 22. szombat

December 7. péntek INGYENES Karácsonyfa díszek készítése – textil workshop 16:30 Design Patika (Széchenyi tér 5.) December 8. szombat INGYENES Karácsonyváró családi nap a Zsolnay Negyedben 10:00-tól Zsolnay Negyed (Felsővámház utca 52.) Kerekecske-gombocska 10:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Csecsemőszínház. Jegyár: 900 Ft. Lúdas Matyi 16:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 1000 Ft.

Icurka-picurka 10:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 900 Ft. Az elveszett szaloncukor 16:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 1000 Ft. Bábkészítő foglalkozás 17:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) December 24. hétfő Jézuskaváró a Hangerdő társulattal 10:30 Pécsi Kulturális Központ (Dr. Veress Endre utca 6.) Jegyár: 500 Ft. Az elveszett szaloncukor 14:00 Bóbita Bábszínház (ZsKN) Jegyár: 1000 Ft.

December 9. vasárnap

December 29. szombat

INGYENES Adventi készülődés 9:00 Pécsi Kulturális Központ (Dr. Veress Endre utca 6.) Adventi készülődés 10:00 Pécsi Pagony (Széchenyi tér 2.) INGYENES Óriás szaloncukor – papírvarázs workshop 11:00 Design Patika (Széchenyi tér 5.)

Szárnyas Malac Nap 10:00-tól Bóbita Bábszínház (ZsKN) December 30. vasárnap Masha és a medve gyerekmusical 15:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 4200-9200 Ft.

2018. DECEMBER

Made in Pécs 47


Film decemberi bemutatók

Olasz-francia életrajzi film, 2018, 150 perc, (18) Rendező: Paolo Sorrentino. Főszereplők: Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scarmarcio, Kasia Smutniak.

Bergman 100 Idén száz éve, hogy megszületett a legnagyobb svéd filmrendező, Ingmar Bergman. Ebből az alkalomból készült el ez a dokumentumfilm, amelynek gerincét egyetlen év, az 1957-es esztendő történései alkotják. A film felsorolja ennek a szédítő időszaknak az eseményeit: Bergman ekkor készítette A hetedik pecsét és A nap vége című filmjeit, megrendezte a Peer Gynt és A mizantróp darabokat és egy rádiójátékot. Ez az év meghatározó volt Bergman számára, ezt az alaptézist színesítik a Bergmannal és munkatársaival, szerelmeivel és az eddig soha meg nem szólalt bátyjával készített interjúk, felvételek. A filmből egy szakmailag vitathatatlan életmű, ám egy erkölcsileg és etikailag megkérdőjelezhető ember képe rajzolódik ki. Norvég-svéd dokumentumfilm, 2018, 117 perc, (12) R.: Jane Magnusson. Fsz.: Ingmar Bergman, Liv Ulmann, Thorsten Flinck. Apolló mozi: december 6-tól. 48 Made in Pécs

Apolló mozi: december 20-tól

Silvio és a többiek Sorrentino a rendkívül költői Ifjúság, és a fiktív, modern egyházvezetőről szóló tévésorozat, Az ifjú pápa után egy nagyon is valóságos személyről, a legújabb kori olasz politika legellentmondásosabb politikusáról, Silvio Berlusconiról készítette el minden szempontból explicit filmjét. Berlusconit Toni Servillo, Sorrentino állandó színésze személyesíti meg, aki a maszk-

mestereknek köszönhetően megszólalásig hasonlít a vitatott férfire. Személye köré épül az a hamis, csillogó birodalom, aminek belső értéke nincs, és mindent áthat a korrupció. A rendező mindezt groteszk és ironikus módon, valamint kendőzetlenül illusztrálja a díszletekkel és a tárgyként használt emberekkel. Berlusconi, a valamikori sikeres ingatlanos a politikában is az üz-

leti életben követendő szabályok szerint játszik: minden és mindenki eladható, csak meg kell találni a módját és az árát. A Berlusconi-jelenség teljes képéhez és fenntartásához a holdudvar ugyanolyan fontos, amit Sorrentino a válni készülő feleség, a feltörekvő, korrupt strici, illetve már a kegyből kiesett escortlány történeteivel szépen fest le. è Major Zoltán

A Grincs

BÚÉK

Aquaman

Jim Carrey élőszereplős változata után a Grincs ezúttal számítógépes animációban próbálja ellopni a karácsonyt. Dr. Seuss 1957-es klasszikus meséjét a Gru-t jegyző stúdió kelti életre, ráadásul zöld antihősünk az angol változatban Benedict Cumberbatch hangján morgolódik.

Szilveszter este mindent szabad. Például egy baráti társaságban a párunknak és a körülöttünk levőknek felfedni a mobilunkba rejtett titkainkat. Az őszinteség igen gyorsan nagy bajt tud okozni… Goda Krisztina, a Csak szex és más semmi rendezőjének új vígjátéka.

Aquaman (Jason Momoa) a félig atlantiszi, félig ember szuperhős képes parancsolni a hullámoknak és a hét tenger minden élőlényének, ám hatalmas feladat is hárul rá: szövetségeivel meg kell védenie a felszíni világot gonosz testvére készülő inváziójától.

Apolló mozi, Cinema City, Uránia mozi

Cinema City, Uránia mozi

Cinema City, Uránia mozi

è december 6-tól

è december 6-tól

è december 13-tól

2018. DECEMBER


2018. DECEMBER

Made in Pécs 49


Zene koncertek, partik

Szilveszter 2018 Lassan itt az év utolsó napja, ehhez pedig hatalmas buli dukál. A városban végeláthatatlan a kínálat szilveszteri partikból, az összeset felsorolni lehetetlenség, ezért most csak néhány izgalmas programot ajánlunk szilveszter éjszakájára.

Rock The City szilveszter

Expo szilveszter

(Pécsi Est) A város legújabb bulifelelősei, a Rock The City csapata a Pécsi Estben csapatja a közönséggel együtt az év utolsó óráit. Elnézve eddigi partijaik fergeteges hangulatát, biztosak lehetünk abban, hogy az év utolsó buliját minden eddiginél jobban megtolják. Nagy megfejtésre nem kell számítani tőlük, viszont a hatalmas parti és a jókedv tutira garantált! Jegyár: 2500 Ft.

(Expo Center) Itt aztán minden lesz, ami a szilveszteri őrült hangulathoz elengedhetetlen. Két hatalmas partyarénában pörög majd a buli, a szolidabb szórakozást kedvelők pedig négy vacsorateremben tölthetik el viszonylagos nyugiban az év legvégét. Koncerttel érkezik a Delta zenekar, az UFO együttes és az Irigy Hónaljmirigy. Válogatott zenéket hoz Bárány Attila, Náksi Attila, DJ

Szatmári, Bogár Pisti, DJ Alma, Span és NoDj. Éjfélkor tűzijáték lesz, az év legelső buliját pedig Master Blaster, a német euro dance legenda vezényli le. Jegyár: 2500-9990 Ft.

Paulus szilveszter (Café Paulus) Retróra hangol szilveszterkor a Paulus, a kávézó mindkét szintjét bevetik a buli érdekében. Az első emeleten az LXear zenekar zenél, a föld-

B.Ú.É.K.! F I GY I! A h á zi á l l ato knak a szi lvesz t er nem b u l i! E sz t e l en ü l ne pe tá rdá zzato k! 50 Made in Pécs

2018. DECEMBER


Zene

Mystery Gang

szinten DJ Szicsa retro partijára lehet ropni. A Paulus aznap 19 órakor nyit, a zene mellett svédasztalos vacsora áll a vendégek rendelkezésére, hiszen a letáncolt és elivott energiát néhány finom falattal pótolni kell. Jegyár: 13500-14900 Ft.

Tiki Luau szilveszter (Trafik) Különös szilveszter – ez az, ami biztosan elmondható a Trafik ez évi utolsó bulijáról. A népszerű szórakozóhely ez alkalommal átalakul forró, vérpezsdítő, trópusi helyszínné: pálmafa, virágfüzér, fűszoknya és ehhez a hangulathoz passzoló zene várja a közönséget. Jegyár: 2000-8000 Ft.

Városi szilveszter (Széchenyi tér) Hagyomány szerint a Széchenyi téren gyűlnek össze azok, akik dacolnak a hideggel, a tömeggel, a petárdákkal, a trombitákkal, és közösen ün-

neplik az új évet. A felhőtlen hangulatról Deniz (21:00) és a Mystery Gang (22:45) gondoskodik. Éjfél előtt ünnepi köszöntő, éjfélkor pedig tűzijáték lesz, ami után dj-k szórják majd a színpadról a táncmuzsikát. Előreláthatólag 2019. január 1-jén 03:00-kor ér véget a muri. Jegyár: Ingyenes.

Retró szilveszter (Kikelet étterem és kávézó) Szilveszteri buli a város felett a legjobb kilátással a tűzijátékokra. Már ez is elég hívószó lehet egy kiadós évbúcsúztató partihoz, de lesz itt még más is, amiért érdemes a hegy felé venni az irányt. Két helyszínen dübörög majd a buli, az étteremben Pálmai Péter és Sorosits Judit zenél, a bárban pedig hamisítatlan retro parti várja a közönséget. A feljutással és a lejutással sem kell bíbelődnöd: a vendégeket ingyenes járattal szállítják a belvárosból a Kikeletbe, a buli után pedig vissza. Jegyár: 5000-14900 Ft. 2018. DECEMBER

Made in Pécs 51


Zene

s e t n a i Fer A Feriantesre érdemes figyelni! Aki még nem hallotta őket, az most könnyedén megteheti, ugyanis e hónapban jelenik meg a zenekar első lemeze. Tóth Evelinnel, a zenekar énekesnőjével beszélgettünk megalakulásukról, a paranoia popról és természetesen az új anyagukról.

52 Made in Pécs

Másfél éve alakultatok, sokan nem ismernek még titeket, ezért kicsit mutassátok be a Feriantest. Hogyan találtatok egymásra? Bogival már korábban zenéltünk együtt a Nipplez on Fire zenekarban, ami sajnos rövid időn belül feloszlott. Mivel folytatni szerettük volna a zenélést, új tagokat kerestünk. A pécsi zenészek Facebook csoportban feladtunk egy hirdetést, amire Szabi és Tamás is jelentkezett. Egy-két jó hangulatú próba elég volt, mert rá-

2018. DECEMBER

jöttünk, hogy mindenképpen együtt akarunk zenélni, és kapóra jött, hogy Szabi dobolni is tud, így végül kialakult a jelenlegi felállás.

Két lány és két fiú alkotja a bandát. Véletlenül alakult ez így? A Nipplez on Fire-nál koncepció volt, hogy lányok alkossák a zenekart. A Feriantesnél ez már egyáltalán nem volt fontos, olyan embereket kerestünk, akik ugyanolyan komolyan gondolják a zenélést, és hasonló zenei világot képzel-

nek el, mint mi. Lényegében véletlenül alakult így a felállás, de ennek nagyon örülünk.

Paranoia popnak nevezitek a stílusotokat, ez pontosan mit jelent? A megalakuláskor még feldolgozásokat játszottunk, amíg kicsit összeszokott a zenekar és amíg ki nem alakult a mostani hangzásunk. Mostanra egyaránt vannak szürreális, rémmeseszerű és önfeledt, táncolós dalaink. Viszont vannak olyanok is, amelyekben szeretnénk


s

Zene mindkét hangulatot egyszerre megidézni. Ezt a kettősséget szenteljük ennek a stílusnak. Leginkább a cirkusz világához tudjuk hasonlítani, ahol szintén egyszerre van jelen a félelem és a szórakozás. Erre utal a nevünk is. A paranoia legtöbbször a dalszövegeinkben mutatkozik meg, ezt teszi nagyon szépen keretbe a hangzás. Szerencsére azonban nem küzdünk valós üldözési mániával. Eddigi dalaitok angol nyelven szólnak… Maradunk is az angol nyelv-

netes platformokon jelenítjük meg. Nagyon régóta várjuk, hogy megmutathassuk, sokat dolgoztunk a dalokon. Úgy gondoljuk, jó kis bemutatkozó anyag lesz, nagyon izgatottak vagyunk a megjelenésével kapcsolatban. Mit gondoltok, a rengeteg pécsi zenekar közül mivel tud kitűnni a Feriantes? Az új lemez jó lenyomata lesz majd annak, amit képviselünk, reméljük, sokan meghallják benne az egyediséget. Az idei Made in Pécs Fesztivál egy na-

Úgy gondoljuk, jó kis bemutatkozó anyag lesz, nagyon izgatottak vagyunk a meg jelenésével kapcsolatban nél, mert ezt érezzük a legközelebbinek a zenénkhez. Bár egyszer megpróbálkoztunk egy Kispál és a Borz feldolgozással az Y Faktor tehetségkutatóra, de akkor sem éreztük igazán magunkénak a végeredményt. Talán ezért nem is jutottunk be a döntőbe. Decemberben jelenik meg az első lemezetek. Előzetesen mit tudhatunk az anyagról? Az első lemezünk – a stílusunk után – a Paranoia pop nevet kapta. Ezen az első hét dalunk lesz rajta, és elsősorban interFeriantes Nappali (Király utca 23-25.) December 22.

gyon különleges élmény volt számunkra, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, nagyon sok embernek tetszettek a dalaink. Kimondottan izgalmas volt fényes nappal játszani en�nyi ember előtt. A koncert jól sikerült, ennek köszönhetően több helyre is hívtak minket koncertezni, felléptünk például a Nappaliban, a Tititában és a PEN-en is. Bízunk benne, hogy az új lemezzel még tovább folytatódik ez a szép sorozat. A közeljövőben hol láthatunk titeket? A Kubalibrével már volt közös koncertünk korábban, és a lemezbemutatónk is velük közösen lesz a Nappaliban december 22-én. Gyertek el, mert iszonyat jó lesz! 2018. DECEMBER

Made in Pécs 53


Zene KONC ERT

Frenk Lauber Dezső Városi Sportcsarnok (Dr. Veress Endre utca 10.) KO N C ERT

Halott Pénz Amennyiben az életünkben nincs elég fülledtség és boogie, akkor december 14-én feltöltődhetünk és túlcsordulhatunk vele, hiszen az ország legszexibb popikonja, Frenk veszi át a porondmesterséget a Nappali sejtelmes fényei között. A Hiperkarmából, a Quimbyből, a Balatonból, vagy a Budapest Bárból ismert multiinstrumentalista showman nem sokáig maradt a nagyon behatárolt alter udvarában, hanem inkább elrugaszkodott a rock&roll frenetikus világába, aztán lemezről-lemezre mindig tudott újat és izgalmasat mutatni. Zenéjében ugyanúgy megférnek a sanzonos pop klisék, ahogy a legutóbbi lemezén megjelenő afro-funk motívumok is. Az előző, decemberben megjelent Magyar Pszichó dalai között vannak egyszerűen emészthető darabok, de Frenk a szövegeiben szereplő legkomolyabb témákat is képes könnyedén és fájdalommentesen átadni. Nappali (Király utca 23-25.) December 14. 21:00. 54 Made in Pécs

Szólj anyunak, karácsony másnapján hazajön a Halott Pénz! És mivel az ország legnépszerűbb zenekaráról van szó, természetesen a legnagyobb koncerthelyszínen, a sportcsarnokban lépnek fel. Az együttes karácsonyi ajándékát megszokhattuk már, hiszen többször játszottak

ebben az időszakban a Lauberben, mindannyiszor csordultig megtöltve a nézőteret. Vendégművészekből, látványból, hangulatból most sem lesz hiány, és biztosak lehetünk abban is, hogy hazai pályán szétszaggatja az istrángot az együttes. Fontos infó, hogy a koncertet 6 éven

December 26. 19:00. Jegyár: 3999 Ft aluli gyerekek érvényes belépőjeggyel rendelkező szülő kíséretében ingyen nézhetik meg. A sportcsarnok után pedig irány a Pécsi Est, hiszen Halott Pénz after party lesz, ahol a zenekar tagjai állnak majd a dj pult mögé, és tolják a legjobb zenéket reggelig.

F ESZ TIVÁ L

Nappali, Szabadkikötő, Ti-ti-tá, Pécsi Est, Trafik, Made in Pécs Café Január 4-5. Ingyenes.

Made in Pécs Fesztivál Negyedik alkalommal rendezzük meg a pécsi zene és a pécsi zenekarok ünnepét, a Made in Pécs Fesztivált, szokásos módon az év első hétvégéjén, január 4-5-én. A korai évindítás miatt a szilveszteri bulival tessék csínján bánni, mert egy erősebb, több napos partizás a fesztivál látogatásának rovására mehet. Pedig nem kéne kihagyni! Az első

2018. DECEMBER

három rendezvényünk akkorát szólt, hogy beleremegett az összes pécsi várfal, negyedszerre szeretnénk, ha ledőlnének. Ehhez pedig minden adott. Egy laza pénteki felvezető nap után, január 5-én, szombaton Pécs újra a húrokba csap! A város 6 klubjában délelőtt 10-től hajnalig pécsi zenekarok lépnek fel 20 perces koncertekkel. Az

idei Made in Pécs Fesztiválon 131 (!!!) produkció lesz látható egyetlen nap alatt, ami szerintünk Guinness-rekord. A pécsi zenekarok mellé Bécsből hívunk 4 friss, ropogós vendégegyüttest, akiket ugyancsak érdemes megnézni. Gyertek, ünnepeljük közösen a pécsi zenét az év első hétvégéjén, nagyon számítunk rátok!


Zene

PARTI

Eli & Fur (UK), BETWIXT Hatalmas ünnep lesz december 15-én! Eli & Fur Pécsett lépett fel először Magyarországon, és az egyik legemlékezetesebb AmperKertes éjszakát köszönhetjük nekik. Most újra ellátogatnak az Amperbe, hogy a BETWIXT négynegyedes szekciójával kiegészülve a legropogósabb house és techno számok szóljanak reggelig. Eli & Fur, a két londoni hölgy 2012 óta hipnotizálja a világ táncparkettjeit elragadó számaival és fellépéseivel. A house és techno alapok mellett az r’n’b, garage és drum’n’bass hatásai is érződnek a zenéikben, de persze a saját, elegáns tálalásukban. A brit house szcéna új generációjához tartoznak, Shadow Child, Dusky, Hot Since 82 vagy épp Maceo Plex mellett fordultak meg rengetegszer egy színpadon, jelenlétük pedig Ibizán és Los Angelesben is ugyanúgy megszokott. Legutóbb pont az amerikai turnéjuk előtt jártak az Amperben, hogy aztán pár napra rá Carl Cox társaságában szántsák fel az Egyesült Államokat. Házigazdaként a BETWIXT gárdája játszik a londoni vendégek előtt és után. BØC és illben a house és techno német ihletésű vonalát képviseli majd, ivancza és ddhd a brit vonalat erősíti, míg trflshh és Nash K elszabadítja a partiördögöket!

Amper Klub (Czinderi utca 6.) December 15. 22:00. Jegyár: 1000/1300 Ft.

2018. DECEMBER

Made in Pécs 55


Zene Lotfi Begi 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.)

PROGRAMOK December 1. szombat INGYENES Pándi Balázs + Prell, Rosinflux 19:00 Szabadkikötő (Király utca 64.) INGYENES BETWIXT PICKS: The Noze Know x DJ R-Nold, Bandit, Keleman, Bőmber 20:00 Made in Pécs Café (Kazinczy utca 1.) Péterfy Bori & Love Band 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2300/2700 Ft. Szabó Benedek és a Galaxisok 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) Badgirls & Alliwant Label Showcase. 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.) 1000/1300 Ft. JumoDaddy 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000 Ft. December 7. péntek INGYENES Konyha, Hangácsi Márton 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) Useme, AWS, Down For Whatever 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2000/2500 Ft.

December 15. szombat

Flip, Flop & the Flyers 20:00 Trafik (Perczel Miklós utca 22.) Pál Utcai Fiúk 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2000/2500 Ft Nora Matisse, Technokool, Subotage 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.) 1000/1300 Ft. Rock The City: David Guetta vd. Calvin Harris 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000/1500 Ft.

Kaukázus 19:00 Szabadkikötő (Király utca 64.) 300 Ft. Margaret Island, Papaver Cousins 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2590/2990 Ft. Eli&Fur (UK), BETWIXT 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.) 1000/1500 Ft. Next Level on Tour: Dublic, Sammiebeats, Bevild, Myamo 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000/1300 Ft.

December 13. csütörtök

December 21. péntek

Balázs Elemér Group 20:00 E78 (ZsKN) 1800 Ft.

INGYENES Generation Impasse 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) Anna & the Barbies 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2500 Ft. Dave Martin 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000 Ft.

December 8. szombat

December 14. péntek Ismerős Arcok akusztik 20:00 E78 (ZsKN) 3000/3500 Ft. Frenk 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) P. Mobil, Radar 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 3000 Ft. DJ Gerysson 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000 Ft.

December 22. szombat INGYENES Kubalibre, Feriantes 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) Alvin és a Mókusok 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 3000/3500 Ft. Warriors: DJ Palotai vs. DJ Budai vs. Metha 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.) 1000/1300 Ft. Karanyi 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000 Ft. December 26. szerda Halott Pénz 19:00 Városi Sportcsarnok (Dr. Veress Endre u.10.) Halott Pénz After Party 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) December 28. péntek Óperentzia 19:00 Szabadkikötő (Király utca 64.) 300 Ft. INGYENES Dope Calypso, Doggos 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) Punnany Massif 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 3490/3990 Ft. DJ Gozth 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000 Ft. December 29. szombat INGYENES Hypnagog (UK), Korai Acid Trio 19:00 Szabadkikötő (Király utca 64.) Kiscsillag akusztik 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) 1000-4490 Ft.

56 Made in Pécs

2018. DECEMBER

EZEKET HALLGATOM

Etlinger Mihály MsU613 Clonious 1 The Between The Dots 2 Mndgsn Body Wash 3 Milo budding ornithologists… Washington 4 Kamasi Heaven And Earth 5 Amoeba Keep The Funk Alive INGYENES Elevated Party 21:00 Nappali (Király utca 23-25.) Punnany Massif 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 3490/3990 Ft. Truesounds: Peter Makto, Davko, Gregory S 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.) 1000/1300 Ft. DJ Nara 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 1000 Ft. December 30. vasárnap 30Y, Idegen 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2500/3000 Ft. Jogász-közgazdász előszilveszter 23:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) ÁJK-KTK: 500 Ft, PTE: 800 Ft, külsős: 1000 Ft. December 31. hétfő INGYENES Szabadkikötő szilveszter 19:00 Szabadkikötő (Király utca 64.) INGYENES Városi szilveszter: Deniz, Mystery Gang, tűzijáték, DJ Party 21:00 Széchenyi tér Rock The City szilveszter 21:00 Pécsi Est (Rákóczi út 46.) 2000/2500 Ft. Amper szilveszter 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.)Eximó

EXIMO JEGREM ”LOST CHRISTMAS” Békés, várakozásteli, karácsonypuha csend honolt a Talpasban. Arabella dió híján apró klórgolyókat csomagolt éppen celofánba. Ha felkerül a fára, természethű és környezetazonos lesz így is. Mindenesetre olcsóbb, mint az eredeti. Egyébként meg, kit érdekel? Sanyika a pultnál remegő kézzel egy békebeli színes izzósort bogozott. Égőket cserélt. Elhatározta, hogy ráhúz egy kicsit a száraz novemberre, és rögtön tart egy porszáraz decembert is. Ha túléli, szilveszterkor majd eldönti, miként tovább. Szesszel-e vagy szesztelen!? Repedezett ajkai között, az akkurát munka hevében, nyelve kopogva verte szájpadlását, mint egy odvas tikfa. Borostától fakó arca száraz volt. Már-már jézusi. - Egyébként jól vagyok! – válaszolta, valahányszor hogyléte után érdeklődtek a kocsma addiktológiában is jártas farizeusai. - Megy ez, mint az ágybakaki! Majd elmosolyodott, amitől a száj körüli bőrréteg tektonikája olyan hangot hallatott, mint mikor egy kisgyerek vedlő gyíkot simogat. 58 Made in Pécs

Tivadar bá a sarokban egy használt Ikeás papírcsúcsdísszel bíbelődött, de összeszerelési útmutató hiányában végeredményként megannyiszor kishajó, csákó, repülő, illetve harmonikaszerűen egymásba kapaszkodó leánykórus jött ki. - A rutin meg az évek! – magyarázta ilyenkor tévedéseit a cisztercieknél évekig vezetett origami-szakkörös múltjára hivatkozva. Ha estig sem sikerül, úgyis marad az ágra húzott konyakos üveg. Az is környezetazonos. És meghitt is. Meg minden. - Baszki! Ez az átkozott soros! – kattogta szikkadt hangképző szervekkel, szinte busmanul Sanyika, és a gordiuszi kábelköteggel a pult tetejére ugrott. Ekkor lépett be az ajtón szügyig festékesen, ordítva Előd, a főnök. A bágyadt, fenyőillatú, betlehemi hangulatot a huzat sikítva szívta ki a réseken. - Szóval te voltál, Sándor! Az ünnep előtti szent szakrális csendben „Gyuribácsit” kiáltasz, s ha ez nem volna elég, álnéven reakciós, lázító falfirkákat helyezel el az intézmény falán?! Szégyelld magad! Csalódtam benned! - A látszat csal, Lődi bá! – tátogott Sanya, izzadt tenyerében alibiként egy kapcsolási rajzot szorongatva. -Ja!? – vett vissza egy kicsit a hévből Előd. - Akkor mi volt az a

2018. DECEMBER

„Baszki”? Ez a csatakiáltásotok? - Ezt meg aztán végképp nem értem – kopogta nyelvtanilag Sanya. - Mit nem értesz? – kaffant a tulaj. – Az imént meszeltem le egy graffitit a sarkon, amin jóságos miniszterelnökünk Kinizsi módjára, hősileg egyszerre három homelesst kísér haza. Aláírás: Basky. Művésznévnek, megjegyzem, elég szar. - Nézzen már rám, Főni! – krákogta az elvonástól és az idegtől már szinte brékelő Sándor. - El tudná rólam képzelni!? Utoljára a szakközépben kaptam intőt garázdaságért, mikor a Honfoglalás plakátja alá a saját véremmel írtam fel, hogy „Nekem bejönnek a magyarok!”. Azóta tiszta vagyok.

- Jól van! Fátylat rá. Higgadjunk le! Mégiscsak ünnep van. Mindenki a vendégem! – zárta le a vitát Előd.- Sanyika, könyörgök, te is igyál! Inkább végigcsinálom veled húsvétkor a böjtöt, plusz nyáron az Ironmant is, de kibírhatatlan már ez a kérődzés meg az állandó kótogás – mondta, és közben nagyvonalúan széttöltött egy hét dekás Metaxát. Elernyedtek végre a végtagok. A helyiségbe újra béke költözött. Tivadar bácsi is felhagyott a hajtogatással. Koccintás után elöblítette az új csúcsdíszt a fán. Idén öt csillag áll majd felettük. Az több mint elég. És meghitt is. Meg minden.


10 ÉVES A PÉCSI EST

DECEMBERI PROGRAMOK KONCERTEK 12.01. Szo. 12.07. P. 12.08. Szo. 12.14. P. 12.15. Szo. 12.21. P. 12.22. Szo. 12.28. P. 12.29. Szo. 12.30. V.

PÉTERFY BORI & LOVE BAND (2000/2300/2700 Ft) AWS, USEME, DOWN FOR WHATEVER (2000/2500 Ft) PÁL UTCAI FIÚK (2000/2500 Ft) P. MOBIL, Radar (3000 Ft) MARGARET ISLAND, Papaver Cousins (2590/2990 Ft) ANNA & THE BARBIES (2000/2500 Ft) ALVIN ÉS A MÓKUSOK * 25 * Szükségállapot (3000/3500 Ft) PUNNANY MASSIF évzáró hazai beduplázás I. (3490/3990 Ft) PUNNANY MASSIF évzáró hazai beduplázás II. (3490/3990 Ft) 30Y évzáró koncert, Idegen (2500/3000 Ft)

PARTIK 12.01. Szo. 12.07. P. 12.08. Szo. 12.14. P. 12.15. Szo. 12.21. P. 12.22. Szo 12.26. Sze. 12.28. P. 12.29. Szo. 12.30. V. 12.31. H.

JUMODADDY (1000 Ft) LOTFI BEGI (1000 Ft) ROCK THE CITY: David Guetta vs. Calvin Harris vs. Avicii (1000/1500 Ft) DJ GERYSSON (1000 Ft) NEXT LEVEL On Tour: DUBLIC, SAMMIEBEATS, BEVILD, MYAMO (1000/1300 Ft) DAVE MARTIN (1000 Ft) KARANYI (1000 Ft) HALOTT PÉNZ AFTER PARTY (1000 Ft) DJ GOZTH (1000 Ft) DJ NARA (1000 Ft) JOGÁSZ-KÖZGAZDÁSZ ELŐSZILVESZTER (500/800/1200 Ft) ROCK THE CITY SZILVESZTER (2000/2500 Ft)

FACEBOOK: PECSIESTCAFE

WEB: PECSIESTCAFE.HU