Page 1


Tartalom

4 5 6 8

Lokál

Plusz/Mínusz Áprilisban történt Az én munkám A Parti Galéria vége NAGYBAN

14 Pécsi agymenők 18 Kiskertem 20 Portré: Lóczi Szidónia Étel -ital

22 Giroszkommandó 24 Séftippek 26 Teszt 28 Évszakváltás Súgó

30 Carlos Rodero interjú 31 Privát nacionalizmus Film

34 Salvo – Magányos

31 Privát Nacionalizmus

W W W . M A DEIN P E C S . H U

szerelmesek, Godzilla

Zene

36 Pat Metheny interjú 38 D.O.G. interjú 40 Naked Truckers,

The Herbaliser VÉLEMÉNY

42 Tettyei Romok

Made in Pécs Főszerkesztő: Papp András Felelős szerkesztő: Gűth Ervin Művészeti vezető: Ocsovai Gábor Munkatársak: Apró Annamária, Boros Gábor, Győrffy Zoltán, kiss feró, Major Zoltán, Mester Zoltán, Morvai Zsolt, Müller Luca. Fotósok: Gűth Ervin, Kis H. Tamás. Minden egyéb fotó a bemutatott szervezet vagy művész jóvoltából jelenik meg. Levelek a szerkesztőknek: info@madeinpecs.hu Hirdetés: Bite Orsolya (06-20-343-6000) bite.orsolya@madeinpecs.hu Kiadja a TO Hungary Kft. (1098 Budapest, Dési Huber utca 7.) Felelős kiadó: Gellai Gergő Szerkesztőség: 7621 Pécs, Rákóczi út 46. Nyomda: Duplex Rota Kft. (7631 Pécs, Északmegyer dűlő 4.) Felelős vezető: Kecskés István ügyvezető A Made in Pécs minden hónap utolsó hetében 8000 példányban jelenik meg. Fellelhető a város 227 legfontosabb helyén. Ha számodra kedves ponton nem találtál, akkor jelezd elérhetőségeinken! A programok elmaradásáért vagy műsorváltozásért felelősséget nem vállalunk. A hirdetéseken megjelenő adatok valóságtartalmáért, valamint a rajtuk megjelenő képek, szövegek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A kiadvány sem részleteiben, sem egészében nem másolható a Kiadó hozzájárulása nélkül.

22 GIROSZKOMMANDÓ

38 D.O.G.

Se nélküled

A

város 20. századi történelme egészen más lenne, ha az 1920-ban elcsatolt Pozsonyból nem helyezte volna át ide a működését az Erzsébet Tudományegyetem. A termelőipar és a bányászat lenullázódása után, az 1990-es években megindult népességfogyás az egyetem nélkül sokkal drámaibb lenne, pedig így is katasztrofális, és még a jelenleginél is nagyobb problémákat vetít elő. Az egyre csökkenő hallgatói – és így oktatói – létszám ellenére az egyetem még mindig Pécs legnagyobb foglalkoztatója. Egy flekkben méltatlan volna (és nem is lehet) felsorolni azokat az értékeket, amiket a város csak az elmúlt húsz évben az egyetemnek köszönhetett, mindenesetre az eddig leírtakból is látható, hogy az egyetem biztos jövője minden pécsinek az érdeke.

A magyar oktatás, és így a felsőoktatás leszakadóban van, ezt mutatja minden felmérés. Az egyetemek közötti verseny ebben a rossz, forráshiányos környezetben egyre éleződik, és félő, hogy a vidék ilyen tekintetben is az átalakítások vesztese lesz. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az egyetemek vonzerejének csak egy kis részét adja a színvonalas oktatás, sok szempontból a kutatás a fontosabb. Ezért most fiatal pécsi kutatókat mutatunk be, akik talán tovább erősítik az egyetem és a város pozitív megítélését. Mindemellett szokásos rovataink folytatódnak, rengeteg programajánlót, interjút találhattok a magazinban. A Made in Pécs következő számát a hónap utolsó hetében kereshetitek. Kérdéseiteket, kéréseiteket az info@madeinpecs.hu e-mail címre várjuk. Gűth Ervin, szerkesztő

2014. május  Made in Pécs 3


Lokál

Plusz/Mínusz Az elmúlt hónap pozitív és negatív hírei, történései és fejleményei a városból

Teljesen megújul Magyarország egyetlen horvát színháza, a Pécsi Horvát Színház. Az 1992 óta működő teátrum közel 560 millió forintos vis�sza nem térítendő állami támogatást kapott, melyből épül egy új, nagyobb színházterem, kelléktár, díszlettár és több próbaterem is, emellett pedig jobb technikai feltételek várják ezentúl a színészeket és a közönséget egyaránt. Az új teátrum ünnepélyes alapkőletétele április 2-án volt, a munkálatok látványos része rövidesen elkezdődik. A nyilvánosságra hozott látványtervekből gyakorlatilag egy vadiúj színház képe rajzolódik ki, amit mi nagy szeretettel üdvözlünk.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy vandálok tönkretegyék a Malomvölgyi-tó körüli fatáblákat. Márciusi számunkban örömmel adtunk hírt arról, hogy a futók körében rendkívül népszerű tó körül kilométerjelző táblákat helyeztek ki a Biokom munkatársai. A táblák a futók által megtett távot mutatták. A csoda, mint minden esetben, itt is csak három napig tartott. Nemrég ugyanis azt tapasztaltuk a helyszínen, hogy a táblák nagy részét agyatlan rongálók tönkretették. Az eset előtt értetlenül állunk, a vandalizmus minden formáját elítéljük. Csak reménykedni tudunk az elkövető(k) felelősségre vonásában.

Április közepétől hiánytalanul elérhető a neten a Kispál és a Borz összes albuma. A Naphoz Holddal című debütáló lemeztől az Én, Szeretlek, Téged című utolsó sorlemezig közel 150 Kispál és a Borz dal került fel az internetre. Mindezek mellett a zenekar két koncertlemeze is megvásárolható és meghallgatható online, azaz a kislemezek híján a teljes Kispál diszkográfia elérhető az iTunes-on, a Deezer-en, a Spotify-on és az Amazon-on. Ez a lehetőség pedig nagyon jó alkalom a fiataloknak arra, hogy az esetleges Kispál lemaradásukat bepótolják a Fishing 0. napja előtt. Idén szükségük is lesz erre.

A pofátlanságnak és az aljasságnak tényleg nincs határa. Megütközve értesültünk mi is arról, hogy egy eddig ismeretlen szélhámos, piti tolvaj ellopott Fűzy Ákos sírjáról egy MiZo Pécs szurkolói sálat. A tragikus buszbalesetben elhunyt pécsi kosárlabdaedző sírjának keresztjére halottak napján tették oda a relikviát, ami hónapokig megvolt, ám április közepén eltűnt onnan. A megdöbbentő esetet az edző édesanyja fedezte fel, aki a bama.hu portálon kérést is intézett az elkövető felé: „Nagyon kérem azt, aki ezt tette, hogy vigye vissza a sálat és ne okozzon ezzel is bánatot a családunknak”.

Artisjus Irodalmi Díjat kapott Havasréti József 2013-ban megjelent Szerb Antal című monográfiája. A PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék docense április 23-án vette át a rangos elismerést. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjat, ami az egyik legrangosabb hazai civil irodalmi elismeréssé vált az elmúlt években Magyarországon. Eddig 43 költő és író részesült a szakmai elismerésben. Idén az Irodalmi Nagydíjat Pintér Béla vehette át, Havasréti mellett pedig Irodalmi Díjat kapott még Tompa Andrea és Takács Zsuzsa. A díjazottaknak ezúton gratulálunk!

Huszonkét új hirdetőoszlop felállítására adott engedélyt Pécs az Euro Publicity Kft.-nek. A Simicska Lajoshoz, egykori APEH-vezérhez köthető, elsősorban közterületi reklámokkal foglalkozó cég az oszlopok jelentős részét a hirdetésektől eddig viszonylag megkímélt belvárosba telepíti. Így kerültek és kerülnek hamarosan közterületi hirdetési felületek pl. a Kossuth térre, Kórház térre, Rákóczi útra, Király utcába, Szent István térre. A városfejlesztési és kommunális bizottság javaslata alapján a polgármester adta meg a tulajdonosi hozzájárulást, hogy a Biokom szerződhessen a Simicska-céggel, amely így 2018. március 31-ig biztos jelen lesz ezeken a helyeken.

4 Made in Pécs  2014. május


Lokál

ÁPRILISBAN történt Megnyitott a Leonardo da Vinci találmányait, munkásságát bemutató kiállítás.

E

lőző számunkban alaposabban is foglalkoztunk a több mint 200 millió forintos költségvetésű tárlat hátterével. Az április 15-től szeptember 30-ig két helyszínen (Martyn Ferenc Múzeum, Modern Magyar Képtár) Pécsen ven-

dégeskedő kiállítást azóta volt szerencsénk meg is nézni, így már elmondhatjuk a véleményünket is. Előzetes félelmeink – úgy tűnik – nem voltak alaptalanok: iskolások ismeretterjesztésére több szempontból is drága, látványosságnak pedig kevés ez. Azért reménykedünk ab-

ban, hogy a reneszánszember neve bír önmagában akkora vonzerővel, hogy ha a szervezők által előirányzott látogatószámot, vagyis a 120 ezret nem is éri el a kiállítás, mégsem lesz akkora bukta, mint amekkorának sejtjük. Előzetes számítások szerint napi 700 látogatóra van

szükség ahhoz, hogy ne legyen veszteséges. A méltatlan helyszínválasztást pedig ugyancsak sajnáljuk, sokkal szerencsésebb lett volna ezt az egészet az Expo Centerbe szervezni. Nyitva tartás, jegyárak, további információk a leonardopecs.hu oldalon találhatók.

2014. május  Made in Pécs 5


Lokál

Az én munkám

HÍREK VÁLASZTÁS 2014

Ödön, autószerelő

Hogyan lett autószerelő? Gyerekkoromtól ez érdekelt. A fiúk közül sokakat az autók érdekelnek, de aztán más irányokba mennek el. A Széchenyiben végeztem, az osztályomból ma csak négyen vagyunk a szakmában. Nagyon kevesen vállalják ezt a hivatást, mert nem egyszerű. Mikor kezdte? 1973 óta dolgozom autószerelőként. Akkor itt a városban tíz maszek volt és két nagy szerviz. Persze, kevesebb volt az autó is. Akkoriban mi autószerelők félistenek voltunk. Mindenkit ismertem a városban. A saját műhelyemet 1994-ben nyitottam. Azóta sokat változott a szakma? Ha egy 30 évvel ezelőtti autó motorterébe benézne, és megnézne egy mai autót, akkor látná, hogy kb. ötször annyi alkatrész van benne, mint régen. Ma mérnökök dolgoznak az autónak egy-egy részén. Külön a sebességváltón, a motoron, a kormányművön. Ma már roppant nehéz autót szerelni, mert bonyolultak lettek a kocsik. Minden típushoz és az autó minden részéhez egyformán jól minden szerelő nem tud érteni, így én a futóművel kapcsolatos területre álltam rá. Mit szeret leginkább a munkájában? A sikerélményt. Amikor elégedetten visznek el egy autót,

ami jó lett és újra működik. Nem ritka, hogy 3-4 autószerelőn átment már az autó és úgy kerül hozzám, hogy többen próbálkoztak már megjavítani és nekem sikerül. Nagyon nehéz szakma ez. Otthon kell lenni az elektromosságban, a mechanikában, ismerni kell a gépek működését. A saját autójukat is ön javítja? Persze, de mindig az az utolsó. Itt is érvényes, hogy a suszternek nincs jó cipője, az autószerelőnek meg nincs jó autója. Most is baja van, vacakol a kézifék. Általában ös�szevárok öt-hat problémát, és amikor már nagyon akkut, megcsinálom. De, ha nyaralni indulok, akkor én is megnézem a saját autómat. Van egy Marutim is. Biztos meglepődne, hogy ezzel az ócskasággal, még lehet közlekedni. Az autónak egyébként lelke van. Mindig úgy rohad le, hogy haza tudok vele vergődni. Talán csak kétszer fordult elő, hogy haza kellett húzni. Fordultak már különleges kéréssel önhöz? Volt olyan, hogy megkértek, hogy egy Wartburgot – háromhengeres, kétütetmű motor – ami sokat fogyasztott, alakítsak át négyüteművé. A kuncsaft hozott egy Volkswagen diesel motort Németországból, azt kellett beszerelnem és működött. Még a karosszériát is át kellett alakítani hozzá.

Az autónak lelke van

6 Made in Pécs  2014. május

Április 6-án tartották a 2014. évi országgyűlési választásokat. A választókerületek átrajzolása után Pécsett csak két választókerületben lehetett szavazni. Pécs 1. számú egyéni választókerületében Csizi Péter (FIDESZ-KDNP), a szavazatok 37,19%-ával, a 2. számú választókerületben pedig dr. Hoppál Péter Tamás (FIDESZ-KDNP), a szavazatok 36,27%-ával győzedelmeskedett. Mindkét választókerületben második lett az MSZPEgyütt-DK-PM-MLP jelöltje, harmadik pedig a Jobbiké.

BÜNTETÉSHULLÁM

TELTHÁZ

Egészen biztos, hogy a teltház lesz június 18-án a Fishing on Orfű 0. napján a Panoráma Campingben. A fesztivál idei fő attrakciójának számító Kispál és a Borz Original koncertre elővételben elfogyott az összes belépőjegy. Sem 0. napi napijegyet, sem pedig négynapos bérletet nem lehet már kapni, ugyanis pillanatok alatt elkapkodták azokat az igazi rajongók. Emiatt sokan bosszankodnak, ám a fesztivál befogadóképessége több ember beengedését nem teszi lehetővé a 0. napon. Háromnapos bérletek továbbra is kaphatók, a további napokra szóló napijegyek árusítása májusban kezdődik.

AJÁNDÉK A szurkolóknál kiverte a biztosítékot Matyi Dezső, a PMFC tulajdonosának a csapaton végigsöprő büntetéshulláma. Az egész cunami a házi gólkirály, Koller Krisztián esetével kezdődött, akit a tulajdonos felmentett a munkavégzés alól, mert nem akarta meghosszabbítani kontraktusát a klubbal. Nem sokkal később a csapat tagjai fejenként 150 000 forintos pénzbüntetést kaptak, mert az egyik edzésen, az elmaradt bérükért való kiállásként, rendes tréningen nem vettek részt, csak konditeremben mozogtak. Bombaként robbant a hír április közepén, hogy a következő áldozat a csapat edzője, Márton Gábor lett. Őt is pénzbüntetésre ítélte a tulaj (sajtóinformációk szerint hétszámjegyű összegről van szó), ám a miértre eddig senki nem kapott választ. Azon meg már senki sem csodálkozik, hogy az eredmények nem úgy jönnek mostanában, mint a szezon elején.

Tavaly decemberben nyílt meg a Vasváry-házban Lantos Ferenc pécsi képzőművész életművét bemutató állandó kiállítás. A művész a tárlat anyagát ingyen ajánlotta fel a pécsi önkormányzatnak. A kezdetben 25 millió forintra becsült műtárgyak egy új becslés szerint 55 millió forintot érnek, ezért az ajándékozásról közgyűlési határozat szükséges, mivel az ajándékozási tétel eléri az 50 milliós határt. Az önkormányzati előterjesztésből kiderül, hogy a kiállításon helyhiány miatt be nem mutatott alkotások őrzéséről a városházának kell gondoskodnia.


Lokál

Végleg bezárt A Parti

Csendben, és sokak számára talán túl nagy csendben fejezte be működését a Parti Galéria. A város első kortárs magángalériája több mint 20 évig volt a képző- és iparművészet közvetítője.

H

ónapok óta a „Leltár” felirat látható a Parti Galéria ajtaján, azonban az újranyitást már nem is tervezik. Tátrai Annamária tulajdonos, saját bevallása szerint

8 Made in Pécs  2014. május

már megbékélt a bezárással. „Ez már régóta húzódott, mindenkinek jobb így. Nagy várakozásokkal tekintettünk az EKF elé, részünkről a lehető legtöbbet nyújtottuk, de mint annyian, mi is csa-

lódtunk.” Elég csak a két legnagyobb 2010-es programjukat felidézni. A Városfoglalás című projektben tablók segítségével ismertették meg azokat, a nagyrészt múlt századi pécsieket, akik jelentős mértékben formálták a város kulturális életét. A Változások, amit aztán több külföldi helyszínre is meghívtak, az egész EKF évad alatt az egyik legátgondoltabb tematikus sorozat volt. Annamária mindezért 2011-ben a város Civil Szervezetek a Közéletben elnevezésű díját is megkapta. „Amikor láttuk, hogy nem lesz itt több turista, így a boltunk forgalma sem olyan, mint régen és a kiállításaink színvonalából nem szeretnénk engedni, inkább a bezárás mellett döntöttünk. Persze, húzhattuk volna még a dolgokat, de igazából nincs értelme.” Annamária véleménye szerint a bezárás oka nagyon összetett: megváltoztak a kultúrafogyasztási szokások, a városnak nincs arculata, koncepciója és megváltozott a turizmus is. A Parti Galéria 10 év után költözött a Káptalan utcából a Mária utca sarkára. Fennállásának több mint 20 éve alatt rengeteg kortárs kiállítás kapott itt helyet, szerveztek kisebb fesztiválokat, a megnyitók atmoszférája igazi különlegességnek számított a helyi kulturális életben. Az utolsó kiállítást 2013-ban rendezték.


Lokál

NAPELEMES Varroda Az országban működő kevés varroda közül az Edison utcában található létesítmény egyedülálló az országban. Április elejétől ugyanis kizárólag napelemekkel termelik meg a varroda és a szabászat számára szükséges elektromos energiát.

A

zt nem állíthatjuk, hogy a Crestyle Kft. bázisa központi helyen fekszik, hiszen a Mohácsi útról nyíló Edison utca egy átlag pécsinek kiesik a fókuszából. Pedig érdemes felkeresni a telephelyet, mert nemrég egyedi termékekkel feltöltött márkabolt is nyílt a varroda mellett, de mi most nem a bolt miatt, hanem elsősorban a napelemek miatt kerestük fel a pécsi varrodát. Turnár Csilla cégvezető szívélyesen fogad bennünket a helyszínen és a fotók elkészítése közben röviden bevezet bennünket a cég történetébe. „A Crestyle Kft varrodája 20 éve működik Magyarországon, svájci központtal” – vág bele Csilla. „A gyártás kizárólag Pécsett folyik, Svájcban pedig a marketingtevékenységgel és az értékesítéssel foglalkoznak. Fő tevékenységünk a funkcionális fehérneműk gyártása, emellett bambusz alsóruházatot és jógaruházatot is készítünk.” Mielőtt elvesznénk a fogalmak tengerében, gyor-

10 Made in Pécs  2014. május

san tisztázzuk a funkcionális fehérnemű fogalmát: ebbe a kategóriába két réteg ruházat tartozik, melynek alsó része fehérneműként, felső része pedig pólóként funkcionál, amire elég csak egy kabátot húzni, ami végül a szelet és a vizet is elzárja. Ezüstionos kiképzésű anyagokkal dolgoznak, melyek meggátolják a baktériumok képződését, ezáltal pedig a szagképződést is. A varrodában jelenleg 46 fő dolgozik, éves szinten kb 400 000 darab ruhaneműt állítanak itt elő, melyek nagy része Svájcban kerül értékesítésre. Ezt a hatalmas mennyiégű ruhát pedig – egyedülálló módon az országban – kizárólag napelemekből nyert elektromos árammal állítják elő. „Az ötlet igazából onnan jött, hogy Svájcban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy nem a kínai tömeggyártású termékeket vásárolják az emberek, hanem olyanokat, melyeknek az egész láncolata, az alapanyag keletkezésétől a gyártásig visszakövethető. Vannak különböző szervezetek a világon, akik a

környezetvédelem és a szociális fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve minősítik a gyártókat, és Svájcban nagy divatja van annak, hogy olyan termékeket vásárolnak a fogyasztók, melyek ezen szervezetek által minősített gyártóktól valók. Innen indult ki az egész ötlet, hogy gyakorlatilag Európában nem nagyon van olyan üzem, ami ennyire követi a környezettudatos gyártási technológiákat, mint mi. Szerencsés egybeesés volt az is, hogy kiírtak egy EU-s pályázatot ilyen fejlesztésre, amire mi is pályázatunk és nyertünk.” Az egész procedúra kb. 3 évet vett igénybe, a beruházás közel 40 millió forintba került. „350 négyzetméternyi napelemet szereltünk fel. Az elsődleges számítások szerint az ezzel megtermelt energia az éves energiaszükségletünket fedezni fogja” – újságolja nem kis büszkeséggel Csilla. A környezettudatos fejlesztés koordinálása mellett egy márkabolt nyitása is megsokszorozta a napi teendőket. A Crestyle üzlete a telephelyen nyílt nemrég, ami kedden, szerdán 9:0017:00-ig, pénteken pedig 12:00-17:00-ig várja a vásárlókat. „Nagyrészt másodosztályú termékeket értékesítünk a boltban, ami a ruhák funkcióját nem befolyásolja, csupán kisebb anyaghibáik vannak. Olyan anyaghibák ezek, amit a svájci piacról már visszadobnának, de alapvetően szabad szemmel nem láthatók. Ezeken kívül elsőosztályú bambusztermékeket is forgalmazunk. Ezek azért fontos ruhadarabjaink, mert olyan bambusz anyagból készülnek, melyek 95% bambuszt tartalmaznak, és ez Európában egyedülálló.” Üzlet most csak Pécsett nyílt, országos terjeszkedést nem terveznek, de egy online webshop képe a rövidtávú terveik között azért szerepel. (A cikk megjelenését a Crestyle Kft. támogatta.)


INGYEN CUCCOK

M

inden hónapban összeszedünk néhány ingyen cuccot, hogy több pénz maradjon nálatok másra. Nincs más teendőtök, mint az alábbi ajánlatokból kiválasztani a legszimpatikusabbat és az info@madeinpecs.hu e-mail címen leadni jelentkezéseteket. Az e-mail tárgyában pontosan jelöld, melyik ingyen cuccra jelentkezel. Több pályázó esetén sorsolunk, a szerencséseket válaszlevélben értesítjük. Több ajánlatra is jelentkezhetsz, de kérünk, mindegyiket külön e-mailben küldd el nekünk. A játékban való részvétel feltételeit a madeinpecs.hu/ingyen oldalon találod. A nyeremények nem átruházhatók.

INGYEN Fishing On Orfű bérlet

Idén június 18-21-ig lesz a Fishing Orfűn. Ez már önmagában is örömteli, de a legjobb hír a fesztivál háza tájáról az mégiscsak a 0. napi Kispál és a Borz koncert, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. Most egy darab bérletet sorsolunk ki a Fishing on Orfűre, ami természetesen a 0. napra is érvényes. Jelentkezési határidő: május 27. www.fishingonorfu.hu

INGYENJáték a Paraparkban

A Csinos Presszó pincéjében működő Paraparkot csak ajánlani tudjuk mindenkinek, a kiszabadulós játék nagyon jó szórakozás baráti társaságoknak. Most egy darab játéklehetőséget sorsolunk ki a jelenkezők között, ami felhasználható a 113-as garzon vagy a Tettyhely ‘95 című játékok bármelyikére. Jelentkezési határidő: május 27. www.paraparkpecs.hu

INGYENRuhavásárlási utalvány A Crestyle üzemében bambusz cellulóz alapanyagú, sportoláshoz való funkcionális fehérneműket készítenek. Most egy szerencsés nyertesünk 4000 Ft-os vásárlási utalványt nyer, ami a Crestyle márkaboltjában vásárolható le. Jelentkezési határidő: május 27. Crestyle Hungary Kft. Edison utca 16-17.

12 Made in Pécs  2014. május


INGYEN CUCCOK

INGYEN Kézműves finomságok Molnár Katától

Molnár Kata lekvárjaival, szörpjeivel a legtöbb kézműves piacon lehet találkozni, de néhány kézműves terméket árusító boltban is belefuthatunk finomságaiba. Most egy jó kis ajándékcsomagot sorsolunk ki a jelenkezők között, ami tartalmaz egy aszalt szilvás gyömbéres körtelekvárt, egy eperlekvárt és egy üveg meggyszörpöt. Jelentkezési határidő: május 27.

INGYEN Kecskesajt válogatás a Kaba Farmtól

A Kaba Farm kecskesajtból készült termékei szerencsére egyre szélesebb körben ismertek és kedveltek. Most egy szerencsés nyertesünk egy szépen összeállított kecskesajt válogatással lesz gazdagabb. A magunk részéről egy kicsit irigykedünk is a nyertesre. Jelentkezési határidő: május 27. www.kabafarm.uw.hu

INGYEN Hajvágás a DudásHajas Szalonban

Dudás Attila öt szerencsés nyertest vendégül lát a Színház téri szalonban. Az ajánlat hajmosásra-, vágásra és szárításra vonatkozik. A nyertesek időpontegyeztetés után vehetik igénybe a nyereményt. Jelentkezési határidő: május 27. Dudás-Hajas Szalon Király utca 18.

2014. május  Made in Pécs 13


PÉCSI AGYMENŐK

Ebben a hónapban fiatal pécsi kutatókat mutatunk be különböző tudományterületekről. Nem volt könnyű a választásunk, hiszen ezen a téren is nagyon jól áll városunk, ám mi most négyüket önkényesen kiragadtuk a sokadalomból.

DR. BENCZE BÁLINT Egy természetes szájvíz

B

álint Pécsen végzett fogorvosként 2012-ben, aztán PhD-re jelentkezett, melynek keretében egy természetes, csak gyógynövényekből álló szájvíz kutatását végzi. „Az ötlet onnan jött, hogy érdeklődöm a természetes gyógymódok iránt; majd fogorvosként metszéspontot kerestem a fogászat és a gyógynövények között, és ez egy természetes szájvíz megalkotása lett.” Egyből felmerül a kérdés, hogy mi a probléma a forgalomban lévő szájvizekkel? „Fogorvosként azt látom, hogy igazából nincsen valóban természetes alternatívája az orálhigiénia fenntartását segítő szájápolási termékeknek. A forgalomban lévő szájvizek egyik nagy problémája az, hogy nem használhatók minden nap. Olyat akartam készíteni, amit minden nap lehet használni és mindemellett természetes alapú. Ilyen nincs a piacon. A legtöbb termékre rá van írva, hogy természetes, de ha megnézzük az összetevők listáját, fel van tüntetve oldószer, színezőanyag, stb.” Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kipróbálhattuk Bálint szájvizét, aminek nagyon kellemes íze van. „A szájvíz elkészült, teszteljük, vizsgáljuk. A célom az volt, hogy egy olyan természetes alapú szájápolási alternatívát fejlesszek ki, ami mindennapos prevencióra alkalmazható. Ez an�-

14 Made in Pécs  2014. május

A forgalomban lévő szájvizek egyik nagy problémája az, hogy nem használhatók minden nap

nyit jelent, hogy a szájüregben a baktériumok számát csökkenteni kell, de nem kell őket napi szinten teljesen kiirtani. Ha ezt tennénk, csak nagyobb bajt csinálnánk, mert az agresszívebb baktériumok szaporodnának el. Úgy gondoltam, hogy olyan szájvizet kell fejleszteni, aminek kimutathatóan van baktériumölő hatása, akár 80-90%-os is, de mégsem teljes. Ezért előnyösebb, ha egy szájvíz – mint a sajátom – nem csak baktériumölő, hanem baktériumszaporodást gátló is.” A mindenkit érdeklő kérdést természetesen feltettük: mikor kerül ez a szájvíz forgalomba? „Ez nehéz kérdés. Mivel egyetemi kutatásról van szó, ezért a jogok felett az egyetem rendelkezik, de sem támogatás, sem pedig hajlandóság nincs az egyetemi szférán belül arra, hogy ez a boltokba kerüljön.” Bálint többek között a tavalyi isztambuli, 8000 résztvevővel megrendezett fogászati világkongresszuson prezentálta kutatási eredményeit nagy sikerrel. Úttörő ebben a kutatásban, hiszen ezzel a területtel profes�szionálisan sem külföldön, sem pedig itthon nem foglalkoznak. „Szájvizekkel vannak kutatások Magyarországon is, ugyanakkor olyan mélyrehatóak, mint amit itt csinálunk, ami ennyi aspektusból vizsgál egy-egy hatást, ilyen nincsen. Még a legnagyobb szájvízmárkáknál sem.”


DR. ZELLER JUDIT Az emberi embriók jogai

J

udit 2002-ben végzett a PTE Államés Jogtudományi Karán, aztán 2007ben elvégezte a PTE-n a pszichológia szakot is. „Jogászként a pécsi egyetemen kezdtem a doktori iskolát hallgatóként, gyakorlati területen pedig az obudsmani hivatalban voltam két évig. Pszichológusként a gyermekvédelemben dolgoztam. Most főként az egyetemen tanítok jogot és pszichológiai tantárgyakat.” Az emberi embriók jogainak kutatása egy féléves németországi ösztöndíj alatt keltette fel érdeklődését. „A német parlamentben egy Zöld Párti képviselő mellett dolgoztam. A Zöldek nagyon sokat foglalkoztak akkor a génmanipulációval több téren is: egyrészt a génmódosított élelmiszerek kérdéskörével, másrészt az emberi jogok témakörében azzal, hogy az emberi sejtekkel, embriókkal milyen kutatásokat lehet végezni, és hogy ezeket hogyan lehet etikailag és jogilag értelmezni.” Juditot nagyon megfogta ez a téma, úgy gondolta, érdemes ezzel foglalkoznia, hiszen Magyarországon ez a kérdéskör addig nem nagyon került szóba. „Vannak klasszikus emberi jogi témák, mint például az abortusz, de ennek már hatalmas irodalma van. Engem inkább az orvostudomány és a biológia új kutatási technikái érdekeltek, ami igazából a lombikbébi kérdésből indul ki, azaz abból, hogy egy emberi embriót létre lehet hozni már a testen kívül is.”

Létre lehet-e hozni azzal a céllal embriókat, hogy elpusztuljanak azért, hogy emberek profitáljanak ebből?

Judit ezzel kapcsolatban a jogi szabályozást hiányolja. „Az 1997-ben létrejött jogszabály, az egészségügyi törvény már nagyon elavult, és már akkor sem volt teljesen figyelemmel a tudomány állására, amikor létrehozták.” Ebből írta a PhD dolgozatát, amiben alternatív szabályozási megoldás javaslatára törekedett. Például az emberi embrió fogalmának törvényi definíciójára. „Ennek a kérdésnek van egy morális vonulata is. Egy állam hogyan határozza meg, hogy kinek biztosít emberi jogokat és kinek nem? Ez egy modern jogállami demokráciában kulcskérdés. A születés egy mesterséges határa annak, hogy emberi életről beszélünk. Ezzel szemben az élettudomány képviselőinek nem kérdés, hogy az emberélet a fogantatással kezdődik, de a jogászoknak igen, mert ők húznak egy mesterséges határt, ami által csak a születéstől van jogképessége valakinek. Kérdés, hogy ki kell-e tolni ezt a határt vagy sem? Arról lehet vitatkozni, hogy minek van elsődlegessége. Annak, hogy tiszteljük az egyéni életet, ami létrejön a fogantatás pillanatában, vagy esetleg vannak más értékek, például az, hogy meggyógyítsunk már megszületett embereket őssejt-terápiával. Azaz, létre lehet-e hozni azzal a céllal embriókat, hogy elpusztuljanak azért, hogy emberek profitáljanak ebből. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt könnyen meg lehet oldani.”

2014. május  Made in Pécs 15


DR. POLYÁK ÉVA Az édesítőszerek hatása

M

indenképpen állatkísérletes módszert szerettem volna végezni, olyan munkát, ami a táplálkozástudományhoz köthető. Az édesítőszerek hatásának vizsgálata manapság nagyon felkapott téma – meséli a 8 éve kezdődött kutatásról dr. Polyák Éva. Szerinte sokkal könnyebb egy állatkísérletes környezetben modellezni az édesítőszerek hatásait, mivel az állatok el vannak zárva a külvilágtól, nem éri őket semmilyen külső, a vizsgálat kimenetelét zavaró tényező. A humán kísérletek kivitelezése nagyon nehéz, mivel egy embert rengeteg más, akár rákkeltő hatás is ér. A kutatás során Évát legjobban az lepte meg, hogy bár a mesterséges édesítőszereknek nincs kalóriatartalmuk, kivéve az elenyésző kalóriatartalmú aszpartámot, mégis egyes mesterséges édesítőszerek növelték a kísérleti egyedek testtömegét. Édesítőszereket, vagy édesítőszerrel édesített élelmiszereket a cukorbetegeken kívül főképp azok fogyasztanak, akik fogyni szeretnének, energiaszegény étrendet folytatnak. A kutatás talán legsokkolóbb eredménye egy italporhoz kapcsolódik, amelyet azért választottak, mert nagyjából az összes édesítőszert tartalmazta. Ezt az egerek nem akarták meginni, inkább szomjan haltak volna. „A kísérlet 3-4. napján az itatóban gombafo-

16 Made in Pécs  2014. május

Nagyon sok jól alátámasztott kísérlet és azonos eredmények szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni egy édesítőszerről, hogy használata biztosan növeli a testtömeget

nalak alakultak ki.” A gombákat az összes ízesítésben megtalálták, kivéve a kóla ízűben, így az egerek a kísérlet végéig kólás italport kaptak. Rövid távú kutatásokkal vizsgálták a természetes édesítőszerek, a sztívia és a xilit fogyasztásának hatását is. „A kutatásaink kis egyedszámmal történtek, ezért az eredmények nem mondhatók reprezentatívnak. A rövidtávú, egy hetes kísérletben korai biomarkerek változásait vizsgáltuk, amelyben a vizsgált gének jelentős mértékű expressziós növekedését az okozza, ha rákkeltő hatás éri a szervezetet. Ezekből egyes gének kifejeződése megemelkedett, másoké nem, ezért nem lehet kimondani, hogy rákkeltő a hatásuk. Viszont az előzetes eredmények azt mutatják, érdemes lenne hosszabb távon foglalkozni a témával.” A vizsgált édesítőszerek minden engedélyezési eljárásnak megfelelnek, azonban számos ellentmondó tanulmány születik a hatásukról. „A hallgatók nagyon fogékonyak erre a témára, konferenciákon, szaklapokban lehet az eredményeinket publikálni, de ez egy hatalmas üzletág, és nagyon sok jól alátámasztott kísérlet és azonos eredmények szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni egy édesítőszerről, hogy használata például biztosan növeli a testtömeget.”


FRÖHLICH BALÁZS Vertikális szélturbina

B

alázs még csak harmadéves villamosmérnök hallgató a Pollackon, de startupokkal foglalkozó összegyetemi klubot szervez, és nem mellékesen, szélturbinákkal foglalkozik. „Ötlete bárkinek lehet, de ez nagyon kis része egy projektnek, pláne egy vállalkozásnak. De még az ötlet is nehéz dolog” – mondja Balázs, aki még a gimnáziumban kezdett el alternatív energiaforrásokkal foglalkozni. „Egy kis hidrogénes autóval kísérleteztem, és arra voltam kíváncsi hogy a napenergia mennyi vizet tud bontani. Nem túl hatékény módszer, de a legkörnyezetbarátabb energiatárolási módszerek egyike.” Már a főiskolán jött szembe vele egy versenykiírás és egy olyan szerkezeten kezdett el dolgozni, ami egyszerre hasznosít szél- és napenergiát. A versenyen megszerzett első helyezést egyre több meghívás követte különböző projektekhez, de önszorgalomból is tovább dolgozott ugyanezen a vonalon. „A technológia nem kifizetődő, de sok olyan ismeretet szereztem, amit máshol, konkrétan egy önálló szélturbina létrehozásakor hasznosítani tudtam.” Egy függőleges tengelyű széturbina tervezésének látott neki, Elmer György tanári segítségével. A hagyományos, horizontális szélturbinákkal több probléma is van, például gyenge szélben nem működnek, de túl erős szélben le kell állítani őket, mert túlterhelődnek. Vertikális szélturbinák korábban is léteztek, ezek kisebb légmozgás esetén is képesek áramot termelni. Balázsék szerkezetében egy újfajta generá-

Vertikális szélturbinák korábban is léteztek, ezek kisebb légmozgás esetén is képesek áramot termelni

tor a komoly fejlesztés, ami lehetővé teszi a hatékonyabb energiafelhasználást és nem kell nagy szélben lekapcsolni. Kisebb méretű a hagyományos szélturbináknál, akár egy ház tetejére is felszerelhető. A villamosmérnöki részén már majdnem túl vannak, azonban nem beszélhet részletesen az eredményeikről, mert több szabadalom is kapcsolódni fog hozzá. Ezen szabadalmak kisebb részben az egyetemet illetik, hiszen Balázs hallgatói jogviszonyban van és a költséget is a Pollack állja. Nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyi időt és energiát fektettek eddig a projektbe, de mivel nem csak ezzel foglalkozik, azt sem egyszerű megbecsülni, hogy mikor végeznek vele. „Egyszer már beadtuk a szabadalmat, de a szabadalmi ügyvivő pontosításokat kért, és ezek rajzolása még hátra van. Talán a nyáron lesz rá időnk.” Balázs másik projektje egy smarthome ökoszisztéma kialakítása, amit egy TTK-s társával, Peidl Gergellyel együtt fejleszt. Ennek segítségével az otthoni eszközöket nem csak irányítani lehet, de könnyedén információkhoz is hozzájuthatnak majd a felhasználók a ház működésével kapcsolatban. Nagyon olcsó és könnyen integrálható megoldást szeretnének. Mindkét irány nagyon fontos Balázs életében, már kacsintgat is különböző cégek felé, de leginkább önálló vállalkozásban gondolkodik. „Mindenképpen kellenek közreműködők, én inkább az értékesítéssel szeretnék majd foglalkozni, a gyártást meghagynám a partnereknek. Így mindenki jobban jár.”

2014. május  Made in Pécs 17


KIS KER TEM A Megyeri úton haladva alig tűnnek talpalatnyi földnél többnek azok a kiskertek, amiket a városlakók saját birodalmukként gondoznak. Pedig 20x20 méter nem is kevés, főleg, ha egyedül kell gondozni.

A

megismert hobbikertészek átlagéletkora 50 felett lehet, azaz nem szabad azt hinni, hogy csak kisnyugdíjasok kapirgálnak tengernyi szabadidejükben. Vannak fiatalok, fiatal családok is, akik hétvégéik egy részét töltik itt. Bár hétköznap délelőtt fedezzük fel az eddig csak autóból csodált területet, mégis nagyon nagy sürgés van. A kora tavaszi jó idő biciklire csatolt kapával, félig nyitott csomagtartóba pakolt fűnyíróikkal együtt csalogatta ki a kertjeikbe a gazdákat. A munka nem most kezdődött, a talaj előkészítésén már mindenki túl van, lassan már megérkeznek az első korai zöldségek. A gazdákat nem nagyon fotózhattuk – volt, aki a nevét sem akarta elárulni – de a kertekről készülő képekre mindenki büszkén adott engedélyt. „Van itt minden, jöjjön csak beljebb” – hívogat Margit, az első gazda, akivel szóba elegyedünk. Lassan 14 éve gondozza ugyanazt a területet. „Anyukám már nagyon idősen költözött Pécsváradról Pécsre és neki mindenképpen kellett kert, mert hozzá volt szokva. Akkoriban ritkán dolgoztam rajta, de mióta nyugdíjas vagyok, sokkal többet.” Hagymát, zöldborsót, cukkinit, uborkát, répát, zöldbabot, retket, epret, málnát, szóval klasszikus konyhakerti zöldségeket, gyümlcsöket nevelget, és természetesen elengedhetetlen szerepet kapnak a fűszernövények, például a zsálya és a rozmaring is. A csicseriborsó már nem annyira hétköznapi, de nagyon szere-

18 Made in Pécs  2014. május

tik. „Erről a hat sorról tavaly 5 kg-ot tudtunk betakarítani. Egy evéshez kettőnknek 20 dkg elég, szóval szép mennyiség ez.” De, ahogy Margit még hozzáteszi, nem csak ez számít, hanem az is, hogy az ember tudja legalább, mit is eszik. „Nálunk bizony nincs permetezve semmi.” A szomszédokkal minden stimmel, ahogy körbenézünk, láthatóan mindenkinek gondozott, rendezett a területe. A problémát a gyakori bódéfeltörések és a kisebbnagyobb lopások okozzák. Margit már éppen lekopogná, hogy mostanában nem történt semmi, amikor észreveszi, hogy a csatornát csak elvitték. A tapasztaltak igazi értéket nem hagynak kint a területen és van, aki szerint még arra is ügyelni kell, hogy a bódé ne legyen túl szép, mert akkor biztos bemennek. „Minden nap itt vagyok, amennyit tudok. Mit csináljak otthon az emeleten” – teszi fel a költői kérdést a következő gazda. Jó néhány éve nyugdíjas, de csak két éve kezdett ezzel a területtel foglalkozni. A rendezettség itt is szembetűnő, nem is hisszük el, hogy csak most kezdte. „A szőlőt sikerült eladni, azóta csinálom ezt. Hatalmas gaz volt, ki kellett pucolni, trágyázni. Nagy munka volt, de most már szép. Mindig csak egy kicsit kell csinálni és akkor nem is tűnik olyan soknak a munka” – meséli. Ő is a klasszikus konyhakerti nyövényekre esküszik, a már bizonyított felhozatalon nem kell változtatni.


HOGY VOLT? Az 1970-es évek közepén a Pécsi Kertészeti és Parképítő Vállalat parcellázta fel a dolgozói és a városlakók részére a mezőgazdasági területeit hobbikerteknek, a bérleti díjat szociális alapon állapították meg. 1994-ben került át a bérbeadás az önkormányzat mezőgazdasági osztályától, a Közüzemi Rt.-hez.

HOGY VAN?

Van itt olyan régi bérlő is, aki már több, mint 25 éve gondozza ugyanazt a területet. „Ezt a nagy diófát már én ültettem, ez volt az egyik első növényem.” A kilencvenes évek elején munkanélküli lett, és valamivel el kellett foglalnia magát. „Mióta meghalt a feleségem, egyedül dolgozgatok itt. Persze, azóta van munkám és nem járok ki annyit, de segít a kikapcsolódásban. Anyagi haszna nem nagyon van, nem éri meg, de jó szabad levegőn lenni.” A terület vízellátottsága igen jó, legalább azzal nem nagyon kell foglalkozni. Csak pár métert kell leásni és már kész is a kút. Persze, ha szárzság van, akkor a kutak is porzanak. Lajos bácsi paraszti családból származik, de nyugdíjazásáig ő sem foglalkozott földdel. „Az a baj, hogy kapálni nem jönnek a rászorulók, csak szedni” – mondja, amikor a problémákról kérdezzük. Vitték el kaszáját, kapáját, de még fűnyíróját is. Azóta nem hagy kint semmit a területén, és a hordói is műanyagból vannak. Rengeteg virágot és gyümölcsfát látunk, de elfér még mellé saláta, borsó, hagyma is. „Ezt vakond ellen ajánlják, de hát nem ér ez semmit, inkább csak babona” – mondja az egyik sorok közötti növényre. „Általában 9-re jövök ki és este hatig itt vagyok. Van, hogy tovább is, addig is felügyelem a területet, hogy ne legyen baj. Vannak gyanúsítottak is” – sejtet Lajos bácsi. Nem sokkal arréb már az egyik gyanúsított hölgytől tudjuk meg, hogy komoly feszültségek vannak a szomszédok között. Sőt, hosszan elhúzódó vita, verekedés, rendőrségi ügy is kerekedett a

„Kapálni nem jönnek a rászorulók, csak szedni”

Most a Pécs Holding a kezelő. A Megyeri útnál található 116 kertből jelenleg 80-nak van bérlője, míg a Lőtéri dombnál 389 kertből 240-nek. Egy kiskert átlagosan 400 m2-es, az éves bérleti díjuk idén 4960 Ft.

perpatvarból, amiben állítólag nekik adott igazat több hatóság. Tisztán látni a 30 perces beszélgetés után sem sikerült, mindenesetre a fülemilefüttynél komolyabb ügyről van szó és kerítésük le is van takarva, hogy át se lehessen látni a szomszédból. A következő megkérdezett gazdálkodó csak idén kezdte és minimális elvárásai vannak az első évben. „A terület eléggé el volt hanyagolva, fel kellett ásatnom. Még a kúttal kell kezdeni valamit, mert nagyon koszos, de én nem tudom megoldani” – meséli a középkorú hölgy. Amíg férjnél volt, szőlőt és ahhoz tartozó kertet műveltek közösen, úgyhogy nem kezdőként vágott bele, immár egyedül. Marci az éjszakai műszakból jött most kikapcsolódni, mert nem tudott aludni. Második éve bérel itt területet, korábban a Lőtéri dombnál gazdálkodott a családdal. Naponta jár ki és azért váltott, mert ez közelebb van az új lakásukhoz. A szomszédok már riogatták, ezért egy kicsit aggódik, hogy más fogja learatni a terményeit. „Nem ülhetek mindig a terület közepén, ezért össze kell fognunk, hogy ne legyen baj.”

2014. május  Made in Pécs 19


PORTRÉ

LÓCZI


S

zidónia Hódmezővásárhelyen nőtt fel, az első diplomáját Kecskeméten szerezte, ahol műszaki menedzserként, marketing szakirányon végzett, majd a PTE Közgazdaságtudományi karán diplomázott. Szakmai gyakorlatra egy szegedi nyomdához került, majd 1998ban ismerős hívására került az Alexandrához Pécsre, mint alapvető nyomdai ismeretekkel rendelkező marketinges. Másfél év után egy kis időre visszament szülővárosába egy textilipari céghez, de közben folyamatosan kereste a pécsi lehetőségeket. Célirányosan, nagyobb cégekhez adta be az önéletrajzát, és 2001ben került a Biokomhoz. „Motivált, hogy egy olyan cégnél dolgozhatok, amely környezetvédelemmel is foglalkozik, de akkoriban az is eszembe jutott, hogy majd jót mosolyognak rajtam a barátok, hogy egy „kukás” cégnél dolgozom.” A hulladéktól az aszfaltozásig, a szúnyoggyérítéstől a virágosításig, a szökőkutaktól kezdve a hókotrásig szinte minden városüzemeltetési témában nyilatkozik, ezért Szidóniát gyakran már a polihisztor jelzővel is ugratják. „Néha humorosan megkapom ezt a jelzőt! Bár széles az érdeklődési köröm, tény, hogy nem értek mindenhez” – mondja mosolyogva, de hozzátéve azt is, hogy azért igyekszik mindenből alaposan felkészülni. Van is miből, mivel az elmúlt

gokkal, és az sem ritka, hogy a Biokomhoz érkező levelet neki írják. Munkája mellet már nem marad sok ideje magánéletre, a napi munka után beteg szülőjét is évek óta ápolja. Ha sportol, akkor ugyancsak a feszített tempó híve, így a spinning az, ami segít a stresszoldásban. Szereti a természetet, a kutyákat, és bár csak hétvégén jut rá ideje, még a főzést is. Nem is olyan egyszerű a munkán kívül másról beszélni vele, mert valahogy mindig visszakanyarodunk a Biokomhoz. Látszik a lelkesedés, és az, hogy szereti azt, amivel foglalkozik, immár több mint 13 éve. „Ha az ember csinál valamit, akkor azt csak szívből és lelkesedéssel szabad. A pr és a marketing pont az a terület, ahol az embernek folyamatosan pörögnie kell. Sajtótájékoztatók, cikkek, interjúk, rendezvényszervezés, megbeszélések.” És pr-esként valóban nagy a nyomás: gyakran 100%os a rendelkezésre állási idő. Nem csak a média, hanem a saját munkatársak felé is, hiszen a közérdekű információkról tájékozottnak kell lennie. „Ez nem az a munkakör, amelyben 8-tól 4-ig kell dolgozni és utána le lehet tenni a tollat. Talán éppen ezért ez az a terület, ahol a leghamarabb kiégnek az emberek. Nem gondolom, hogy egész életemben ezt a munkát fogom végezni, biztos nálam is szükség lesz majd egy éles váltásra.”

SZIDÓNIA Nem véletlen, hogy Lóczi Szidóniával a Biokom egyik tárgyalójában beszélgetünk, hiszen saját bevallása szerint a céghez valójában haza jön. Több mint egy évtizede a városi cég arca, így az sem csoda, hogy sokan ismerik fel a hétköznapokban is. években a Biokom folyamatos profilbővülésével együtt már nem csak a cég alaptevékenységével kapcsolatban kell képben lennie. Ahogy a teljes városüzemeltetés, a parkolás, de még a közvilágítás karbantartásának egy része is hozzájuk került, úgy a pr-menedzsernek is egyre több fronton kell helytállni. Szidónia tényleg a Biokom arca lett, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy gyakran felismerik a városban. Ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy az emberek ne emlegessék fel a céggel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. Még a magánéletében is gyakran keresik meg közvetlenül őt a céges dol-

De addig is úgy tűnik, megkeresi azt a kellő hajtóerőt, ami segíti. „Mindig megtalálom azt a kihívást, ami motivál, a pozitív visszacsatolások is sokat segítenek. Szabadidőmben igyekszem feltöltődni egy jó filmmel, verssel, vagy utazással.” Kollégáin kívül a sajtó munkatársaival is napi kapcsolatot ápol, amiben – be kell látnunk – valóban van némi kihívás. „Sokszor tudom, hogy ki milyen szándékkal teszi fel a kérdéseket és az is feladatom, hogy ennek elébe menjek, még ha torzítanak is a híren, fontos, hogy valós, szakmailag megalapozott információ jusson el mindenkihez.”


ÉTEL-ITAL

GIROSZKO

Extenzív és intenzív teszteléssel a szerkesztőség a város összes alapgiroszá

(Nagy Lajos király útja 10. )

Jaffa Ételsziget

Délben pár fős a sor, amúgy gyros a kiszolgálás. A beltérben bárszékek, továbbá három asztal. Ízlésesen duruzsol a Class FM. A 6-os út mellett néhány asztalos terasz.

Repeta

Trójai faló

Oázis

Kicsi belső tér, a jó idő miatt az egyetlen műanyag asztal székekkel a bejárat előtt várja a vendégeket. Így bent mindössze három fali pultnál lehet fogyasztani.

Tipikusan kicsi a belső tér, de galériával, amit a szagok miatt csak a nagyon elkötelezett fogyasztóknak ajánlunk. Amúgy tisztának tűnik.

Az Árkád ételudvar sose lesz a szívünk csücske, viszont általában még csúcsidőben is van hely és nem leszel kajaszagú.

Egy nagyobbacska tenyérbe éppen belesimuló girosz pont annyi összetevőt tartalmaz, hogy nem lehet cseppmentesen megenni. A húszöldségarány (3 paradicsom, lilakáposzta, sok hagyma) nem a vegetariánus életmódot éppen feladóknak kedvez. Az édeskés szósz íze dominál, mennyisége túlzó, hamar eláztatja a pitát.

Tipikus olcsó girosz. Tetején kevés hús, közepén sok zöldség (kevés fejes saláta, több káposzta, fél szelet paradicsom, nem eltúlzott, de azért domináns vöröshagyma mennyiség), az alján szintén kevés hús. A szósz jellegtelen, ízetlen. Egy darabbal nem lehet jól lakni, kettő meg indokolatlan ebből a minőségből.

Majdnem a felénél vágják félbe a pitát, sok minden nem fér így bele. A fűszerek ízét nem is nagyon lehet érezni a húson, inkább csak a szószok dominálnak. A zöldségek (hagyma, lila káposzta, saláta, paradicsom) és a hús aránya rendben van. A csípősség egyáltalán nem zavaró, kicsit még lehetne húzósabb is.

A zöldség és a hús aránya nagyon jól el van találva, a szószok ugyancsak. Nem esik szét, nem ázik át, jól van rétegezve. Annak ellenére, hogy nincs agyonsütve a csirke, mégsem túl meggyőző, ezt is csak a szószok viszik. A csípőssége viszont ideális és a méretére sem lehet különösebb panaszunk.

pulyka

csirke

csirke

csirke

NAGY

KICSI

KICSI

KÖZEPES

600 FT

400 FT

450 FT

600 FT

(Rákóczi út 50. )

 22 Made in Pécs  2014. május



(Bajcsy-Zsilinszky utca 5. )



(Árkád )




ÉTEL-ITAL

KOMMANDÓ MR REMY

AL-YAJUR

CASABLANCA (Irgalmasok utcája 22. )

(Király utca 17. )

Kissé kaotikus, de egyedi elemekkel egyáltalán nem fukarkodó dizájn. Leülni itt sem nagyon érdemes, de legalább el lehet társalogni a beszédes személyzettel.

Zárt térben nem lehet leülni, csak a giroszosbódé előtt van néhány kerti szék, de úgyis mindenki elviszi.

A lehetőségekhez képest ezt sikerült még a legjobban berendezni. Akár 15 ember is elfér, de hát nagyobb itt a pörgés, minthogy ennyien gyűljenek itt össze egyszerre.

Rendkívül stabil pont a Király utcában, vagy 10 éve nem változott semmit a belseje. Télen elviselhetetlenül szűk a tér, a jó idővel a terasz azért nagyon sokat dob rajta.

Nem klasszikus pitaként kezelik a pitát, inkább, mint a dönert, ennek megfelelően a hús és a zöldség rétegezése is sokkal egyenletesebb. A szószok viszonylag rendben vannak, de a hús nem nagy megfejtés. Valaminek egy kicsit édeskés az íze, a káposztára gyanakszunk, de ez nem biztos.

A csirke elég jól van megsütve, ropogós és szaftos részei is vannak. A zöldségek közül a káposzta a mennyisége miatt egy kicsit rátelepszik az egész szendvicsre. Szószból kérünk csípőset is, nem kapunk, így nem is tudjuk honnan jön a csípőssége, ami azért van. Viszont a másikból egyértelműen túl sokat kapunk, ami eláztatja az egészet.

Ízre az egyik legtutibb és nem csak a pulyka miatt. A szószra itt aztán kellő figyelmet fordítanak: amellett, hogy csíp, még nagyon jó a fűszerezése is. A pitának struktúrát és tartást ad a kontaktgrill, ezért egy kicsit roppanós és tök jó beleharapni. Az egyik legkezelhetőbb és nem ázik el.

Szósz csak a tetejére jut, a hús és a zöldség aránya teljesen jól el van taláva és az egyik legjobb girosz lehetne, de egy hatalmas mínusz pontot kell elkönyvelnünk egy kavics miatt. Tippünk szerint, a nem elég alaposan megmosott saláta lehet a hibás: a zöldségtisztítást sohasem szabad rutinból csinálni.

csirke

CSIRKE

pulyka

pulyka

KÖZEPES

KÖZEPES

KÖZEPES

KÖZEPES

450 FT

450 FT

490 FT

590 FT

(Hajnóczy út 2.)

(Ifjúság útja )

OÁZIS

ÖSSZ

ÁR

MÉRET csípő

HÚS

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS

VENDÉGTÉR

FOTÓ

HELY

át bevizsgálta. Olcsótól a drágáig, kicsitől a nagyig. Részletek a táblázatban.







 2014. május  Made in Pécs 23


ÉTEL-ITAL

SÉFTIPPEK ROPOGÓS CSIRKESZÁRNY A ropogós csirkeszárny, némi csípős szósszal, megunhatatlan étel. Azonban amilyen egyszerűnek tűnik, olyan nehéz kivitelezni, hogy tényleg ropogós legyen. Ehhez most is pécsi séfektől Várnai Pétertől (Little Baja) és a Kisuti Dávidtól (Zsolnay Étterem) kértünk tippeket.

Ropogós csirkeszárny 2 főre 10 db csirkeszárny 2 tk barnacukor 0,5 dl fehérbor Worcestershire-szósz őrölt feketebors chilipaprika vaj só A csirkeszárnyakat mossuk le alaposan hideg vízben, csöpögtessük le, papírtörlővel itassuk fel a húsról a nedvességet. Egy tálban keverjünk össze kevés olvasztott vajat, fehérbort, barnacukrot, őrölt chilit, szószt, sót és borsot, majd forgassuk bele a csirkeszárnyakat. Egy sütőpapírt nedvesítsünk be, helyezzük rá a csirkeszárnyakat, öntsük le a szósz maradékával. Takarjuk be, csomagoljuk be alufóliába, majd egy kerámiatálban mehet az előmelegített sütőbe, ahol süssük 180 fokon húsz percet. Ezután csomagoljuk ki, még öt-tíz percet grillezük, és készen is vagyunk.

S

ikerének titka jól körülhatárolható: a hús süljön át, de ne rágósra, hanem omlósra, olvadjon el az ember nyelvén, míg a bőre legyen ropogós, kicsit sós. A szósz vagy mártogatós pedig legyen határozott, de ne vegye el a hús ízét. Várnai Péter szerint is ezen áll vagy bukik a dolog, a lényeg, hogy a bőréből minden nedvességet kisüssünk. Erre kell leginkább odafigyelni, mert a leggyakoribb hiba, hogy vagy a bőr marad puha és ragacsos, bár a hús omlós, vagy mire a bőr ropogós lesz, vele együtt a hús is rágóssá, szárazzá válik. Bár nem elhanyagolható a fűszerek és szószok ízkiemelő (rossz helyeken elnyomó) szerepe sem, nem árt, ha a csirkénkre különösen odafigyelünk. Menjünk csak el a megbízható henteshez, hogy a fehér, íztelen hús helyett, ha

Várnai Péter

Kisuti Dávid

nem is kapirgálós, de legalább napfényt látott csirkét vásároljunk. Hogy miért fontos ez? A csirkeszárnyhívők szerint nemcsak azért, mert jó leszopogatni a csontot, de jóleső macera is van vele, és ahogy a csont melletti húsok íze általában intenzív, úgy a szárny a csirke legfinomabb része: az ízületekben-inakban gyűlnek össze a legfinomabb ízek.

A Little Bajában is friss hússal dolgoznak, mert a fagyasztott már kapott egy sokkot, és olvadás közben kifolyik belőle, ami értékes, nem is nagyon lehet szaftos ételt készíteni belőle. Várnai Péter csak a szakboltokra esküszik. Kisuti Dávid még arra is felhívja a figyelmet, hogy ha megtaláltuk a tisztességes hentesünket, beszéljük meg vele, hogy mikor érkezik friss baromfiáru,

Little Baja

24 Made in Pécs  2014. május

Zsolnay Étterem

és azt is hozzáteszi, hogy lehetőség szerint egyforma méretekben válogassunk. Várnai Péter legalább fél napon át pácolja a húst a hűtőben pihentetve. (Olíva olajat, sót, borsot, kakukkfüvet és vörös curry pasztát használ a páchoz.) Sütéshez serpenyőben olajat hevít, hirtelen megpirítja a szárnyakat, majd vákuum zacskóban, sous vide gépben készíti el. Gyors jeges vizes hűtés, és 180 fokos sütőben 12 percig süti tálalás előtt. Kisuti Dávid szerint akkor lesz ropogós, ha egy forrázás után még 12 percig főzzük a szárnyakat fűszeres vízben, majd letörölgetjük őket és bedörzsöljük száraz pácsóval (a só, cukor, bors és chilipor mellé ő még pirospaprikát és római köményt is szokott adni), olajjal. Tepsibe pakoljuk a szárnyakat, és 190 fokos előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra sütjük.


Étel-ITAL

TESZTELTÜK

PIAZZA DEL GRANO 

MARAD A PIZZA A pizzáikat eddig is szerettük, de a megújult étlap kapcsán úgy döntöttünk, hogy ismét érdemes alaposabban szemügyre venni a Piazza del Grano kínálatát. Az 1990-es évek olaszétterem-lázát – ami valójában a közepesnél is rosszabb pizzériák elburjánzása volt – lecsengés, nyugvóállapot követte. Az olcsó pizza megmaradt, de szerencsére lett néhány

olyan étterem is a városban, ami valóban az olasz gasztronómiát hozza közelebb. Ilyen reményekkel jártunk ismét a Piazza del Granóban. A belső tér nem változott, így továbbra is tetszetős a dizájn, csak a wc-k központi elhelyezése, és a nyitott ajtónál szinte nyílegyenes betekintés zavaró egy kicsikét, ha nagyon kötekedni akarunk. Azt viszont nem értjük, hogy miért megy két tévén is különböző adás teljesen céltalanul, hi-

26 Made in Pécs  2014. május

szen a zenétől úgysem lehet hallani őket. Az étlap megújulása elsősorban a felsőbb árszegmensbe eső ételeket érintette pl. vargányás bélszín, steak, libamáj, de mi most klasszikusokat, illetve olaszos ihletésű ételeket választottunk. Délben érkezünk, és már csak a napi menü (990 Ft) miatt is sokan vannak. Ennek ellenére az előétel és a leves is gyorsan érkezik. A rukkolás pármai sonkától az ára alap-

ján (990 Ft) többet vártunk, de azért nem volt rossz választás. A minestronéban (690 Ft) alaposan túlfőttek a zöldségek, egy kicsit sok benne a só, de ezen kívűl jó ízű, tartalmas adagot kapunk. Az erdei gombás rizottó (1490 Ft) frissen készült, az íze is kellemes, de a rizs rossz választás volt, állagra abszolút nem hozza azt, amit kellene. A belseje al dente környékén van ugyan, de amúgy inkább ragacsos semmint krémes. A gomba sejtésünk szerint fagyasztott, valamelyik szem kiváló, de néhányon már egy kis fáradtságot is érezni. A pármai sonkás piadina (1490 Ft) az árához képes egy kicsit soványan van megpakolva, ráadásul az íze valamiért az édesbe megy el. A konzerv articsóka jellegtelen és éppen ezért felesleges is benne. Biztos, hogy próbálkozunk még az új étlappal, de a hely erőssége továbbra is a pizzákban rejlik. Búza tér 2. H–Cs: 8:00–22:00, P: 8:00–24:00, Szo: 10:00– 24:00.


ÉTEL-ITAL

A HÓNAP BORA

Koch Csaba Hajós-Bajai Kékfrankos Rozé 2013 Ára 750 Ft Kalamáris Borbisztró (Rákóczi út 30.)

ÉVSZAKVÁLTÁS

Lehet rágyúrni a váltásra. Semmi politika, Győrffy Zoltán csak a borról beszél. Lassan egyre kevesebb vörös fogy, viszont pattan a csavarzár a sillereken, kikerül a dugó a rozékból, friss fehérekbe töltjük a szódát.

M

ájus van, ez már majdnem nyár, indul a fesztiválszezon, a törhetetlen üvegpohár ilyenkor a vágyam. De miért is kívánjuk nyáron jobban a fehéret, miért télen a vöröset, mindig a rozét és szeretünk bele egyre inkább a sillerbe? Erről szól most ez a pár gondolat. Ha röviden és tömören mondanám el, csak annyit kellene, hogy bizony a fehérborok esetében kedvezőbb sav-alkohol arányról beszélhetünk, ami a frissességnek tesz jót, főleg azoknál a fajtáknál, ahol a gyors, egy-két éves fogyási ciklussal terveztek. Könnyebbek, frissebb érzetűek, és bizony fröccsnek is jók. A statisztika is azt mutatja, a nyári hónapokban emelkedik az alapvetően vörösborkedvelő magyar társadalom fehérborfogyasztása. Hűvösebb időkben a vörösbor ad melegérzetet, selymességet, bársonyosságot, a fűszerezettségének java a télhez köthető (pl. szegfűszeg, fahéj, bors, de akár a vanília, vagy a kókusz is ide sorolható). A vörösbor erőt ad és reményt, hogy eljön újra a nyár.

Amikor pedig hálátlanok leszünk hozzá, a rozéhoz fordulunk. Bár a rozé ma már szinte szezonfüggetlen bortípus, mindig jól fogy, tisztán és fröccsben is kedveljük, ez utóbbi hungarikum is lehetne. A rozé is lehet könnyed, friss, jó savakkal, ropogós gyümölcsökkel, de az sem rossz, ha picit selymesebb, érettebb, édesebb gyümölcsösséggel bír. A rozéfogyasztásunk évről évre emelkedik, tavaly is volt még egy kis emelkedés, de az új trend a gyöngyözőbor. Szénsavval robban a buborék, lehet fehér, főleg, ha illatos, de jöhet rozéban is, trendi és valóban jól is esik a nagy melegben, jól behűtve. De ne feledkezzünk meg a sillerekről sem, azoknak most van az igazi szezonja. A tavasz az, amikor még jólesik egy kis tannin a háttérben, de már kívánjuk a frissességet, a könnyedséget, a lendületet a bortól. A fuxlik, a legtestesebb rozék és legkön�nyedebb vörösök között elhelyezkedő vékony mezsgyén lavírozó sillerborok lehetnek a május borai. Szerintem. Szerinted?

28 Made in Pécs  2014. május

Van az a bor, amit elég kinyitnunk, kitöltenünk, föléhajolni a pohárnak és még mielőtt beszippantanánk, már érezzük, mennyire intenzíven áramlik a friss gyümölcsösség. A málnás vonulatot éppúgy kivenni, mint a bodzást, leheletnyi vágott füves tavaszi est-illattal fűszerezve. Baromság, mondja az olvasó ilyenkor és továbblapoz, pedig ilyenkor csak elő kellene venni egy Koch-rozét, megbontani és máris rájönne, nincs ebben túlzás. Intenzíven gyümölcsös illatokkal, leheletnyi tuttifruttival, finomra hangolt zamatokkal, érett gyümölcsökkel, remek savakkal és szép

szén-dioxiddal ez egy igazi, friss rozé mintapéldánya. Évjáratok óta tudja ezt Koch Csaba, talán a 2011-es volt a csúcs, amit eddig kóstoltam tőle, akkor egy teszten egekbe emeltük, 93 pontot kapott, túlzás talán ez egy rozénak, de azon az estén kivételes élmény volt. Ma este a 2013-as is mindent tud, amit egy rozétól elvárunk. Ha nem fogyott volna ki a szóda és nem zárt volna már be a szomszédos kisbolt, elfröccsözgetnék a végtelenig az egyre szebb tavaszt öltő áprilisi estében, így viszont időben elkészül a cikk. Az árára is érdemes egy pillantást vetni, így mindjárt érthető, miért a hatos karton az alapmértékegységem ennél a bornál.

A rovat támogatója a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka


SÚGÓ

Jaj, Carmela

A 14 éve Magyarországon élő spanyol rendező, Carlos Rodero Pécsett rendezi a Jaj, Carmela című Sinisterra-darab magyar bemutatóját a Pécsi Nemzeti Színházban. A május 2-i bemutató előtt Apró Annamária beszélgetett a rendezővel. Honnan indult a pécsi Jaj, Carmela bemutatójának története? Évekkel ezelőtt, mikor épp a Nemzeti Színházban játszott a társulatom, találkoztam Juhász Ferenccel. Beszélgettünk a terveimről, és szóba került a Jaj, Carmela. Tavaly meghívott, hogy tartsak egy workshopot a pécsi társulat néhány tagjának. Innen indult a történet, bemutattam a munkáimat, Sinisterra stílusát, lépésről lépésre haladtunk, és most itt vagyunk a bemutató előtt. A darabot még soha nem játszották Magyarországon. Magyarországon nem, de a világ számos országában bemutatták Latin-Amerikától Németországon át Angliáig és Kínáig. De nem csak a Jaj, Carmela nem szerepelt még Magyarországon, de Sanchis Sinisterra egyetlen művét sem fordították eddig magyarra. A Jaj, Carmela talán a leghíresebb, legnépszerűbb drámája. Miért kiemelkedő darabja ez a spanyol drámairodalomnak? Sinisterra Barcelonában alkotott egy kis társulattal, akikkel a prózai színház határait feszegették, kísérleteztek. A Jaj, Carmela 1987-ben íródott, mikor a spanyol társadalomban a felejtés időszaka után elindult az emlékezés folyamata a Franco-érára.

30 Made in Pécs  2014. május

Sinisterra erről szeretett volna írni, de nem csak Spanyolországról és a polgárháborúról, hanem a művészetről a háborúban, a művészetről fenyegetettség vagy óriási nyomás alatt. A mostani színpadra állításkor a darabnak magyar kereteket adtunk. A főhősök spanyolok maradnak, időben nem mozgattuk a darabot, a polgárháború vonalait is felvázoljuk, de nem jelenik meg a spanyol folklór. Olyan referenciapontokkal dolgozunk, hogy hiába játszódik a történet 1949-ben, ma is megtörténhetne. Például Ukrajnában. Emellett a darabbal célom, hogy bemutassam a szövegszínházat, amely nagy kihívás, hiszen itt másképp működik, mint Spanyolországban. Mi a különbség? Itt Magyarországon az orosz naturalizmus és Sztanyiszlavszkij hatása nagyon erős, de emellett jelen van a szöveggel szembeni egészséges „tiszteletlenség”. Egy darab szövegét, még ha azt Shakespeare vagy Molière is írta, nem kezelik úgy, mintha kőbe lenne vésve, a színészek és rendezők játszanak vele, megváltoztatják. Spanyolországban a szöveget szentként tisztelik, érinthetetlen. Pedig a szövegben az az érdekes, hogy mit tud mondani a mai nézőnek.


SÚGÓ

Privát nacionalizmus

A Közelítés Művészeti Egyesület által megálmodott Privát nacionalizmus ismét magyarországi állomásához érkezett. A május 8-tól az m21 galériában látható válogatás érveket és látásmódokat sorakoztat fel a nacionalizmussal kapcsolatban.

A kétévesre tervezett kiállítássorozat és kortárs képzőművészeti projekt Privát nacionalizmus címmel indult el 2013-ban. Az ötletgazda a Közelítés Művészeti Egyesület vezetője Varga Rita volt, aki munkatársai segítségével koordinálja a hat ország képző-

művészeti intézményeit ös�szekötő kezdeményezést. Csehországban és Szlovákiában már látható volt egy-egy összeállítás ezzel a címmel, Pécs után pedig Németország, Törökország és Lengyelország következik. Ezen kiállításoknak mindegyike más.

Tizenkét fős kurátori testület válogatta ki tizenöt ország ötven művészének a témához kapcsolódó munkáit, és ezekből minden kiállítási helyszínen egyedi tárlatok nyílnak. Természetesen vannak átfedések is, azonban a kiállítás jellegét mindig a helyi viszonyokhoz igazítják a szervezők. A kortárs képzőművészet szinte minden formájával találkozhatunk a felhozatalban, így videókra, performanszokra is érdemes felkészülni. A projektet egy kurátori találkozó nyitotta 2013-ban Pécsen, és egy, a nacionalizmussal foglalkozó nemzetközi tudományos konferencia fogja zárni 2015-ben, ugyancsak itt. Utóbbival párhuzamosan kerül majd sor az utolsó kiállításra, Debrecenben. A mostani kiállításhoz kapcsolódva interaktív tárlatvezetések, múzeumpedagógiai és művészetterápiás programok, filmvetítések, beszélgetések is lesznek az m21-ben, amelyeken a részvétel ingyenes. m21 Galéria (ZSKN) május 8.– június 15.

2014. május  Made in Pécs 31


SÚGÓ

ProgramOK Máj. 1. csütörtök

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok – 1. nap 10:00 ZSKN Többek között: Philippe Blasband, Szoba sessions. Űr-érzékeny lelkek 20:00 Titi-tá Szórakoztatóközpont (Líceum utca 4.) Havasréti József könyvének bemutatója, Keresztesi Józseffel.

Máj. 2. péntek

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok – 2. nap 10:00 ZSKN Többek között: kézműves piac, Trio A, Orpheon Consort. Jaj, Carmela 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – N.Szabó Sándor terem (Színház tér 1.) Interjú az 30. oldalon.

Máj. 3. szombat

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok – 3. nap 10:00 ZSKN Többek között: Manu Delágo, Takáts Eszter.

Máj. 4. vasárnap

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok – 4. nap 10:00 ZSKN Többek között: Római vakáció, Hodworks: Basse danse.

Máj. 5. hétfő

Székely Csaba: Bányavirág 19:00 Pécsi Harmadik Színház (Hajnóczy utca 41.)

Indul a bakterház 15:00 és 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház (Színház tér 1.)

Máj. 6. kedd

Mágnás Miska 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.) A kiút 18:00 és 20:00 E78(ZSKN) Weber: A bűvös vadász 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.)

Máj. 7. szerda

Kritikai szalon 18:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) Beszélgetés Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényéről. Bolha a fülbe 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.)

Máj. 8. csütörtök

Pécsi underground ‘80 Pécsi Galéria (Széchenyi tér) Amerikai, francia és német filmest a tolerancia jegyében 17:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) Milk, Született feleség, A másik oldalon. A királynál 20:00 Ti-ti-tá Szórakoztatóközpont (Líceum utca 4.) Kemény István könyvének bemutatója, Keresztesi Józseffel.

Máj. 9. péntek

Pécsi underground ‘80 Pécsi Galéria (Széchenyi tér)

32 Made in Pécs  2014. május

II. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja

A tavaly októberi nagysikerű rendezvény után a Művész Presszó legénysége május közepén újrázik. Az egykor szebb napokat látott Rózsakert újra életre kel jó programokkal és finom kézműves sörökkel megtámogatva. Rózsakert (Janus Pannonius utca) Május 15-18. Privát nacionalizmus tárlatvezetés 11:00 m21 (ZSKN) Bővebben a 31. oldalon.

Máj. 10. szombat

Pécsi underground ‘80 Pécsi Galéria (Széchenyi tér) Fehérlófia 16:00 Bóbita Bábszínház (ZSKN)

Máj. 11. vasárnap

Cantissimo! 18:00 Cella Septichora (Sétatér)

Máj. 12. hétfő

A kőszívű ember fiai 15:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.)

Máj. 14. szerda

Spiró György: Príma környék 19:00 Pécsi Harmadik Színház (Hajnóczy utca 41.) A Pécsi Playback Színház előadása 19:30 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.)


SÚGÓ

Máj. 15. csütörtök

A padlás 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.) Don Quixote & Gordonka 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) II. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja – 1. nap 14:00 Rózsakert

Máj. 16. péntek

Woyzeck 19:00 FIKSZ (Széchenyi tér 2.) Az Üres Tér Társulat előadása. II. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja – 2. nap 10:00 Rózsakert

Máj. 17. szombat

Háy János: Völgyhíd 17:00 Pécsi Harmadik Színház (Hajnóczy utca 41.) Dolák-Saly Róbert humorestje 19:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) II. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja – 3. nap 10:00 Rózsakert

Máj. 18. vasárnap

Diótörő 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.) II. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja – 4. nap 10:00 Rózsakert

Máj. 19. hétfő

Shakespeare Maraton 18:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) VI. Henrik – 1. rész.

Máj. 22. csütörtök

Giovanni Boccaccio: Dekameron 16:00 és 20:00 Pécsi Harmadik Színház (Hajnóczy utca 41.) A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka. Metronóm Jazz Klub: Borbély Műhely feat. Karosi Júlia 20:00 E78 (ZSKN)

Máj. 24. szombat

GuitArt duó gitárkoncertje 16:00 Apostolos terem (ZSKN) Dzsungelmese, avagy Kisoroszlán keresi a sörényét 16:00 Bóbita Bábszínház (ZSKN) Improvokál előadás 19:00 FIKSZ (Széchenyi tér 2.)

Máj. 25. vasárnap

Kamaramuzsika 11:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nézőtéri szalon (Színház tér 1.)

Máj. 26. hétfő

Három koporsó 19:00 Pécsi Nemzeti Színház – N.Szabó Sándor terem (Színház tér 1.)

Máj. 27. kedd

Ön már városunk része – portrébeszélgetés-sorozat 18:00 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.)

Máj. 28. szerda

Légy jó mindhalálig 17:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.) A veszprémi Petőfi Színház előadása.

Máj. 29. csütörtök

A négyszögletű kerek erdő 17:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.) A Miskolci Nemzeti Színház előadása. A mecset árnyékában 20:00 Ti-ti-tá Szórakoztatóközpont (Líceum utca 4.)

Máj. 30. péntek

Ti vagytok a kontra 19:00 Pécsi Harmadik Színház (Hajnóczy utca 41.) A Fogd a kezem alapítvány előadása.

Máj. 31. szombat

Világszép nádszálkisasszony 17:00 Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház (Színház tér 1.) A Csiky Gergely Színház előadása. Pátosz & Maeterlinck 19:00 Korály Központ (Breuer Marcell sétány 4.)

KIÁLLÍTÁSOK Leonardo, a reneszánsz zseni Martyn Ferenc Múzeum (Káptalan utca 4.) és Modern Magyar Képtár (Papnövelde utca 5.) Szeptember 30-ig. K–V: 10:00–18:00. Imperfectum E78 (ZSKN) Május 1.–25. Murányi Kristóf kiállítása. Ember van benne Bóbita Bábmúzeum (ZSKN) Augusztus 24-ig. H–P: 9:00–16:00, Szo: 9:00–18:00. Grosschmid Erik bábtervező kiállítása. Oelschläger-Őry Lajos kiállítása Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.) Május 25-ig. A kassai építész életműkiállítása. DLA 2014 Pécsi Galéria (Széchenyi tér) Május 15.– június 6.

2014. május  Made in Pécs 33


FILM

KRITIKA

Salvo – Magányos szerelmesek

S

alvo egy fiatal, precíz, szenvtelen bérgyilkos, aki előtt szép karrier állna. Az egyik munka elvégzése során kiderül, hogy a főnökét az egyik rivális banda tagja el akarta intézni, ezért „hősünk” villámgyorsan leszámol az elkövetőkkel. A leszámolást kitervelő gengszterrel együtt él vak húga, és mi-

vel „szemtanú”, ezért úgy diktálná a törvény, hogy Salvo őt is kivégezze. Ekkor azonban valami végképp eltörik a férfiban, képtelen meghúzni a ravaszt. Inkább úgy dönt, eddigi életével számol le, a lányt pedig megpróbálja megmenteni. Természetesen, egy ilyen lépés a maffia világában nehezen tolerálható.

Godzilla

AJÁNLÓ

H

atvan éve, a Hiroshimát és Nagaszakit ért atomtámadás után nem sokkal, egészen pontosan 1954-ben született meg a nukleáris kor szörnyetege, „akinek” legfőbb feladata: emlékeztetni az emberiséget arra,

34 Made in Pécs  2014. május

hogy a természet erőivel nem szabad játszani, mert esélytelenek vagyunk velük szemben. A hat évtized alatt a felkelő Nap országának popkultúrájába mélyen beleivódott óriás lény elpusztíthatatlanságának bizonyítékául néhány évente rendre feltámad


FILM

A rendezőpáros cannes-i bemutatkozása az egzisztencialista film noir és az olasz maffiafilm furcsa elegye, főszerepben a dialógusok helyett a hangokkal, a hangulatokkal és esztétikai mélységeiben ábrázolt világgal, melynek megjelenítése Daniele Cipri képalkotását dicséri. A film az első tíz perc pörgős leszámolásjelenete után annyira behúzza a kéziféket, hogy hirtelen kényelmetlenül érezzük magunkat. Mint a vak lány, amikor rájön, hogy lehetséges gyilkosával egy házban tartózkodik. Azonban, ahogy hozzászoktunk a stílusváltáshoz, és ráállt az agyunk a lassú építkezésre, a hosszú beállításokra, egy egészen újfajta filmélményben lehet részünk, ahol a képnek (és a hangkulisszának) ismét ereje van a dialógusok és a tulajdonképpeni történet felett. Bátor munka, kíváncsian várjuk a rendezők következő filmjét.



Színes, feliratos olasz-francia filmdráma, 110 perc, 2013 (16). Rendező: Antonio Piazza, Fabio Grassadonia Szereplők: Saleh Bakri, Sara Serraiocco. Apolló mozi: május 8-tól. nukleáris hamvaiból és elindul, hogy újra és újra romba döntsön pár nagyvárost. Ebből a sorból nyugodtan húzzuk ki Roland Emmerich nyugati parti tombolását (más Godzilla-rajongók is így próbálnak tenni) és tekintsünk bizakodva a régi-új japán eredeti stílusában és eszközeivel elkészített évfordulós visszatérésre. A kis költségvetésű Monsterst jegyző Gareth Edwards elmondása szerint az utolsó pikkelyig hű kíván maradni kedvenc pusztítója kultuszához, sőt, Godzilla ellenségeit is a vászonra küldi, úgyhogy zúzásra felkészülni! Színes, magyarul beszélő amerikai-japán akciófilm, 90 perc, 2014 (12). Rendező: Gareth Edwards Szereplők: Elisabeth Olsen, Aaron-Taylor Johnson, Bryan Cranston Cinema City: május 15-től.

VETÍTÉSEK Korhatárra tekintet nélkül megtekinthető / hat/ tizenkettő / tizenhat / tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.

Apolló mozi

Perczel Miklós utca 22. (72/212 604/www.apollo-pecs.hu). A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk. Tessék mosolyogni! (szín. fel. fr. filmdr.) máj. 1-7. 16:00. Göndör fürtök – Pelo malo (szín. fel. ven-peru-arg-ném. filmdr.) máj. 1-7. 16:00.

Százkarátos szerelem (szín. mb. fr. vígj.) máj. 1-4. 18:00; máj. 6-7. 20:00. Vijan és én (szín. fel. belg. vígj.) máj. 1-4. 18:00. Bérgavallér (szín. fel. am. vígj.) máj. 1-4. 20:00; máj. 5-7. 18:00; máj. 8-9. 16:00; máj. 1011. 18:00; máj. 12. 16:00; máj. 13-14. 20:00. Vérkötelék (szín. mb. fr-am. film) (BA) máj. 1-7. 20:00. Csókok és gólok (szín. fel. sp. vígj.) máj. 5-7. 18:00. Mr. Morgan utolsó szerelme (szín. fel. ném-belg-am-fr. rom.) máj. 5. 20:00. Fuss, fiú! (szín. fel. ném-frlengy. filmdr.) máj. 8-11. 16:00; máj. 12. 18:00, 20:00; máj. 13-14. 18:00. Havanna, szeretlek! (szín. fel. fr-sp. filmdr.) máj. 8. 18:00.

Az eltűnés sorrendjében (szín. fel. norv-svéd-dán film) máj. 8-9. 18:00; máj. 10-11. 16:00; máj. 13-14. 16:00. Már megint lakótársat keresünk (szín. mb. fr. vígj.) máj. 8-11. 20:00; máj. 1214. 18:00. Salvo – Magányos szerelmesek (szín. fel. ol-fr. film) (BA) máj. 8. 20:00; máj. 9-11. 18:00, 20:00; máj. 12-14. 16:00, 20:00.

2014. május  Made in Pécs 35


ZENE

Pat MethenyUNITY GROUP

Pat Metheny, a dzsesszlegenda május 27-én lép fel a Kodály Központban. A 20 Grammydíjjal (!) elismert gitárosdalszerző legújabb albumának, a KIN-nek az amerikai lemezbemutató turnéja után nyilatkozott a Made in Pécsnek.

A Pat Metheny Unity Group egy viszonylag új formáció. Hogyan találtatok egymásra? Ez egy fantasztikus együttes – lehet, hogy az eddigi legjobb zenekarom. Néhány éve alapítottam, mert úgy éreztem, hogy Chris, Ben és Antonio igazi partnereim lehetnek abban, hogy együtt ismerjük meg és mutassuk be azokat a dolgokat, amiket az elmúlt időszakban fel szerettem volna fedezni. Nagyon jó időszak volt, amikor a 2012-es Unity Band lemezt készítettük, amit aztán Grammyvel is jutalmaztak, hiszen az év legjobb dzsesszalbuma lett. A turné után egyetértettünk, hogy valami lenyűgöző dolog részesei voltunk és folytatni akartuk. Úgy döntöttem, hogy ha tényleg folytatjuk, akkor egy újabb szintre kell lépnünk. Újabb zenész került a csapathoz és a nemrégiben elkészült KIN egy nagyon másfajta anyag lett. Ha az előző egy fekete-fehér dokumentumfilm volt, akkor ez a 3D IMAX változata annak, amire az együttes képes. Ebben a felállásban gyakorlatilag az egész karrieremet meg tudjuk jeleníteni a színpadon. Máshogy viszonyulsz ehhez az együtteshez, mint a korábbiakhoz? Mindegyik zenésznek saját, de kollektív személyisége van. Zenekarvezetőként és dalszerzőként az a feladatom hogy irányt mutassak, amiben ezek az erősségek és egyedi vonulatok a legjobban megjelenhetnek. A jelenlegi felállásban ez egy könnyed és örömteli, ugyanakkor nagyon egyedi folyamat. Összesen 20 Grammy-díjat kaptál. Jelentenek még ezek az elismerések valamit, vagy már egyszerűen hozzászoktál? Hálás vagyok értük. Vannak elismerések, amelyek felfoghatatlanok és soha nem reménykedtem, hogy kiérdemlem őket. Azonban mivel ennyi fellépésem van, így tudnám illusztrálni a helyzetet: egyik este Bakersfieldben játszom és minden a helyén van,

36 Made in Pécs  2014. május

úgy, ahogy elterveztem. Tökéletes fellépés. Azonban másnap, amikor már Phoenixben zenélek, egyáltalán nem számít a bakersfieldi siker. Az embereket nem érdekli mi történt előző este. Az a lényeg, hogy ott és akkor minden stimmeljen. Az egész életem arról szól, hogy a jelenre, az itt és a mostra koncentráljak és közben élvezzem. Ha eljössz a házamba, egyetlen díjat sem fogsz a falakon látni. De hálás vagyok értük. Megtisztelve érzem magam, de nekem arra kell koncentrálnom, hogy a követekző fellépésen jól teljesítsek. A KIN februárban jelent meg és nemrégiben egy 10 hetes amerikai turnét fejeztél be. Hogyan fogadta a közönség a lemezt? Milyen benyomásokat szereztél a turné során? Hatalmas siker volt. Nagyon sok elismerést kaptunk a rajongóktól és az egyik legjobb lemezemnek tartják. De nekem az a fontos, hogy a fellépések során hogyan fejlődött az anyag. Nagyon jó szórakozás volt élőben játszani. Többször jártál már Magyarországon. Megismerted már valamelyest az országot, az embereket? A kapcsolatom 14 éves koromban kezdődött az országgal, hiszen akkoriban irányította rá a figyelmemet Zoller Attila. Számomra mindig ő lesz a nemzetük arca. Az egyik legjobb ember volt, akivel valaha találkoztam és az önök egyik legjobb képviselője, nagykövete. Fiatal koromban Szabó Gáborral is találkoztam Kansas City-ben. De amúgy is, Magyarországgal való találkozásaim mindig fantasztikus voltak. Szerencsésnek érzem magam, hogy az 1980-as évektől viszonylag rendszeresen játszhattam itt és láthattam változást. Mire számíthat a pécsi közönség? Úgy érzem ez az egyik legerősebb élő produkcióm. Mindent bele fogunk adni Pécsen is.


ZENE

1 2 3 4 5

EZEKET HALLGATOM Marton Viktor (Black Hourglass)

At The Drive-In: Relationship of Command

Daïtro: Laissez Vivre Les Squelettes

Orchid: Chaos In Me The Doors: Strange Days

Title Fight: Shed

A ZENE ÉS A JÓKEDV Zsolnay Fesztivál FERTŐZŐ & Egyetemi Napok Ebben a hónapban a pécsi partikedvenc D.O.G. háza táján érdeklődtünk, hogy milyen érzés volt kiadni első nagylemezüket és dalokat írni az élet rosszabbik oldaláról.

Hogyan fogadta a közönség az első nagylemezeteket? A közönségnek, a visszajelzések alapján úgy tűnik, tetszik. Mindig igyekszünk a legjobb formánkat hozni a színpadon, és ezt az energiát próbáltuk az albumba is belerakni. Fontos volt, hogy aki meghallgatja a zenénket, annak átjöjjön, hogy mit képviselünk mi, és miről szól valójában a Delusions of Grandeur. Szóval, a D.O.G. olyan szeletét szolgáljuk fel, ami kényelmesen, egyhelyben fogyasztható, de ez csak a jéghegy csúcsa, tartogatunk még meglepetéseket! A szövegeitek viccet csinálnak az élet nem túl kellemes oldalából is. Így gondolkodtok a hétköznapokon is? Mindegyikünk jókedvű srác, ezért alapvetően szeretünk hülyülni. Időnként viszont előjön egy-egy olyan téma is, amik megzenésítéséből – Simi megfogalmazása alapján –, nem születik más, mint „vicces, boldog dalok az élet szarabbik oldaláról”. Ha bekapcsolod a rádiót, vagy az

MTV-t, azt látod, hogy a pop számok másról sem szólnak, csak a szép dolgokról, ez viszont nem fedi a teljes valóságot. Néha szükség van egy kis anti-popra. Nem szoktak bonyodalmaitok lenni abból, hogy mindenki másik stílusból szeretne többet belepakolni egy dalba? Különböző zenei háttérrel rendelkezünk, mindegyikünk mást hozott magával. A D.O.G. lemez titka, hogy van egy közös kiindulópont, amihez mindenki hozzárakja a saját mondanivalóját. Minden általunk játszott stílust a magunkénak érzünk, csak adunk hozzájuk egy kicsit a D.O.G. érzésből, majd ezt összerázzuk. Hol láthatunk titeket a közeljövőben? A Fishing on Orfűn biztosan ott leszünk, június 21-én mi zárjuk a fesztivált. Lesz pár pécsi fellépésünk is, ezeket majd felrakjuk a Facebook oldalunkra, úgyhogy kövessetek bennünket ott is, mert azon megtaláltok minden mocskos részletet.

Néha van ég szüksy kis eg pra o anti-p

38 Made in Pécs  2014. május

A Zsolnay Fesztivál idén kibővült az Egyetemi Napokkal, azaz olyan szimbiózis jött létre, amilyen még nem volt, ezért az összeborulás eredménye is megjósolhatatlan. Az összművészeti fesztivál ebben az évben is kitesz magáért, ám mi most csak a 19 óra után kezdődő koncertekből szemezgetünk, ami elsősorban az Egyetemi Napok része a programfolyamnak. A fesztivál este hétig ingyenes, csak ezután kell fizetni a koncertekért. Május 1-jén a Halott Pénz nyitja a sort a lányok legnagyobb örömére, ami után a rendkívül népszerű Random Trip következik. Jó hír a Random szerelmeseinek, hogy mindhárom napon fellép a mindig más tagokkal felálló formáció, úgyhogy lemarad-

ni róluk nem lehet és nem is érdemes. A nyitónapon itt lesz még a Supernem, de lesz Specko Jedno és Rokokó Rosé lemezbemutató is. Május 2-án az Intim Torna Illegál és az Anna & the Barbies a fő fogás, megspékelve a Junkie Jack Flash fellépésével. Éjfél után pedig Julia Carpenter és a Muzzaik foglalja el az E78-at egy hatalmas party kedvéért. Az utolsó nap igazi csemegéket tartogat: lesz Ivan & The Parazol és The Carbonfools, záróakkordként pedig a legnagyobb durranás Németországból érkezik. A Milk and Sugar az E78-ban lép fel, akik után DJ Portugal tartja mozgásban a táncteret. Zsolnay Kulturális Negyed Május 1-3.


I.

Ha a tablótok műremek, a szerenádotok pedig nagyszínpados produkcó:

JELENTKEZZETEK! Az első 3 helyezettet jutalmazzuk.

Részletek a facebook.com/Radio1Pecs-en

adio1.hu r . a t s o p ec s @ éig, az ilovep május 4- gy n e ím c ke e-mail tályodna z s o z a j ttet, és nyer en banke l t e t e h jt fele biztosít! R A V Y L BAGO RILL amit a KEMENCE & G


ZENE

THE Herbaliser

Programok Máj. 1. csütörtök

Sistergős scratchek, 1960-as évekbeli krimihangulat, nagy adag kísérletező kedv és bólogatós hiphop ütemek – ez vár mindenkire május 30-án az Amper Klubban. A kilencvenes évek végén nem akadt olyan kapucnis pulóveres zenevadász, akinek cd-i között a Dj Krush, Shadow, Vadim szekcióban ne figyelt volna ott egy The Herbaliser album. A Ninja Tune kiadó egykori ászai azon kevesek közé tartoznak, akik sikerrel újultak meg lemezről-lemezre, ez a megújulás pedig pár éve egy hétfős élőzenekarban csúcsosodott ki, amellyel vé-

gigturnézták egész Európát. A két alapító tag Ollie Teeba és Jake Wherry egyaránt megrögzött lemezgyűjtő, na meg profi dj, akik olyan mikrofonisták szövegei alá szolgáltattak már ütemeket, mint MF Doom vagy Roots Manuva. Május 30-án Ollie érkezik az Amperbe, hogy bevezessen bennünket a minőségi lemezjátszó-kezelés rejtelmeibe, legyen szó táncparkettrobbantó funkról, vagy dzsesszel beoltott hiphopról. Amper Klub (Czinderi utca 6.) Május 30. 22:00. Jegyár: 600 Ft.

NAKED TRUCKERS

Ugyan kevés alkalommal, de vannak külön ünnepnapok a jampik számára is. Ilyen például a május hetedike, mivel aznap lép fel a Ti-ti-tá Szórakoztatóközpontban a Naked Truckers nevű rockabilly zenekar. Az összes pécsi zselézett hajú rock&roller és pöt�työs szoknyás hölgy, meg persze mindenki más züllése garantált – a banda energikussága bárkit magával ragad, aki betéved a helyiségbe. A 2012-ben alakult trió a klasszikus, koszos rock’n’rollrockabilly vonalon halad, ami ennyi év után is megun-

hatatlan recept egy ütős koncerthez, ám ők még egy kis bluesos csavart is visznek produkciójukba, így az mégis eltér a megszokottól, és színesebbé teszi a pörgős bulizenét. Itt nincs meg az a kisfiús báj, amit a másik rockabilly óriás, a Mystery Gang képvisel: a Naked Truckers annyira tökös, amennyire csak lehet. A pesti tömeg már megőrül értük, itt az ideje, hogy mi is ezt tegyük! Ti-ti-tá Szórakoztatóközpont (Líceum utca 4.) Május 7. 21:00.

40 Made in Pécs  2014. május

INGYENES Fábián Juli & Zoohacker 18:00 Ginkgo tér (ZSKN) Halott Pénz 19:00 Pirogránit udvar (ZSKN) Random Trip 20:30 Ginkgo tér (ZSKN) Supernem 21:30 Pirogránit udvar (ZSKN) Specko Jedno 22:00 ÁrTér (ZSKN) Electro Swing Varieté: Budapest Burlesque 23:00 E78 (ZSKN) Rokokó Rosé 00:05 ÁrTér (ZSKN)

Máj. 2. péntek

INGYENES Fluor akusztik 18:00 Ginkgo tér (ZSKN) Intim Torna Illegál 19:00 Pirogránit udvar (ZSKN) Random Trip 20:30 Ginkgo tér (ZSKN) Anna & the Barbies 21:30 Pirogránit udvar (ZSKN) Junkie Jack Flash 21:30 ÁrTér (ZSKN) Julia Carpenter & Muzzaik 00.05 E78 (ZSKN)

Máj. 3. szombat

INGYENES Jazzimpair 12:00 Ginkgo tér (ZSKN) INGYENES Dip Trio 14:00 Ginkgo tér (ZSKN) INGYENES Takáts Eszter Beat Band 16:00 Ginkgo tér (ZSKN) INGYENES Random Trip 18:00 Ginkgo tér (ZSKN) Ivan & the Parazol 19:00 Pirogránit udvar (ZSKN) Random Trip 20:30 Ginkgo tér (ZSKN) The Carbonfools 21:30 Pirogránit udvar (ZSKN) Manu Delago 22:00 ÁrTér (ZSKN) Milk and Sugar (DE) 23:00 E78 (ZSKN) Mary Popkids 00:05 ÁrTér (ZSKN)

Máj. 7. szerda

Naked Truckers 21:00 Ti-ti-tá Szórakoztatóközpont (Líceum utca 4.)

Máj. 9. péntek

A kutya vacsorája 21:00 Pécsi Est Café (Rákóczi út 46.) José Padilla (Sp) 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.)

Máj. 10. szombat

INGYENES Téveszme, Petofi, Black Hourglass, CVLT of Grace 20:30 Pécsi Est Café (Rákóczi út 46.)

Máj. 16. péntek

Leander Rising 21:00 Pécsi Est Café (Rákóczi út 46.) Jegyár: 1500 Ft.

Máj. 17. szombat

Rudán Joe és a Coda 21:00 Pécsi Est Café (Rákóczi út 46.) Jegyár: 1200/1500 Ft.

Máj. 23. péntek

deBort 21:00 Ti-ti-tá Szórakoztatóközpont (Líceum utca 4.)

Máj. 24. szombat

Ismerős Arcok 20:00 Nevelési Központ (Apáczai Csere János körtér 1.) Jegyár: 2200/2500 Ft.

Máj. 27. kedd

Pat Metheny Unity Group 19:00 Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Jegyár: 3900-11900 Ft.

Máj. 30. péntek

The Herbaliser (UK) 22:00 Amper Klub (Czinderi utca 6.) Jegyár: 600 Ft.


VÉLEMÉNY

Tettyei romok POGÁNYNAK TARTANAK

O

lcsó poén lenne azzal kezdeni, hogy nem baj, ha nem működik a pogányi reptér, mert legalább lassabban ürül ki a város. Mindegy most már, ezzel kezdtem, tessék egy olcsó poén, vegyék-vigyék. Sokan az M6-osnak sem tudnak őszintén örülni, mondván, mivel gazdaságélénkítő hatása eddig nulla, csak arra jó, hogy gyorsabban elhúzhasson innen Budapestre az, akinek kevés, amit Pécs adhat kultúrfővárosilag, foglalkoztatásilag vagy metroszexuálisan. A pogányi reptérrel ilyen problémák sajnos nincsenek, onnan csak sétarepülni lehet, indulás Pogányból, érkezés Pogányba. Szimbolikus, hogy csak ezt sikerült összehozni nyolc év alatt. Igen, tudom, kis magángépek is használják, de attól még messze vagyunk, hogy a budaörsi

Ikeába saját repcsivel ugorjon fel az asszony, úgyhogy nem ez a profil fogja nyereségessé tenni a létesítményt működtető önkormányzati céget. Megépítették a repteret közpénzből (hitelből, amit a

lesz. Azt beszélik, egy-két hátszeles magánvállalkozás egy darabig azért elprosperálgatott a takaréklángon égő, évente sok-sok közpénzt elnyelő reptérre rátelepülve, de a remélt nagy áttörés – tehát hogy legalább szépen, las-

dő működés költségeit, és reménykedik erősen a csodában, mert pénze, na, az nincs, ötlete és stratégiája meg még kevesebb, annak meg semmi jele, hogy a kormányt érdekelné a sztori. Egyes szakemberek szerint az önkormányzat mellett az egyetemnek és pécsi vállalkozásoknak kéne áldozniuk egy állandó Pécs–Európai Nagyváros-járatra, de jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a reménybeli megmentők azzal vannak elfoglalva, hogy túléljék a nehéz éveket, amelyek csak nem akarnak errefelé véget érni. Kisebb gondjuk is nagyobb a reptérnél. A száz kilométerre lévő Eszék reptere viszont hvala Istennek, jól van. És nem csak azért, mert nemrég elindult a londoni fapados járat. Az elmúlt években onnan érkező hírek azt a benyomást keltették, hogy szláv szomszédaink valahogy komolyabban veszik a repterüket és megpróbálják neki megszerezni a régiós vezető szerepet. Biztosan költenek rá közpénzt ott is, mert enélkül egyelőre nem megy, de legalább léptek, és bevalottan a magyarokra is számítanak. Nem is alaptalanul, hiszen kereslet van, tudjuk, sok hazátlan bitang jár ki mosogatni a hanyatló Nyugatra. Egy pécsi vállalkozás már reptéri transzferszolgáltatást is kínál Eszékre, az üzlet tehát beindult. Ha a londoni járat bejön a horvátoknak, és hosszú távon megtartják, Pogánynak még kevesebb esélye lesz a feltámadásra, mert egymáshoz ilyen közel két kis reptér nem fog tudni megélni. Ezt látniuk kell kedves vezetőinknek is, ha nem teljesen alkalmatlanok pozíciójukra. Ám ők bezárni nem merik a pénznyelőt, kockáztatni és áldozni rá viszont nem akarnak. Így marad ez a reménytelen semmi, amiért viszont valakinek fizetnie kell, és mivel mi pécsiek kéznél vagyunk, hát fizetünk mi. kiss feró

Két éve már az is felmerült, hogy be kéne zárni az egészet a francba köz fizet vissza), aztán szintén közpénzből idecibáltak egy légitársaságot (Pécs– Bécs-járat), amely piaci alapon persze nem jött volna, win-win, lószart, win-lose. Akkor még, a hitelbőlkonjunktúra idején, lehetett szórni a pénzt ilyesmire, hátha bejön. Nem jött be, légitársaság balra el, maradt nyaranta a charter Korfuszéplak-alsóra, de idén nyáron már az sem

42 Made in Pécs  2014. május

san kezdje visszahozni a beruházás az árát – a mai napig várat magára. Sőt, két éve már az is felmerült, hogy be kéne zárni az egészet a francba, de az a totális kudarc beismerése lett volna, ráadásul egy rendkívül költséges kudarcé, úgyhogy inkább hagyták tovább ketyegni, a város még egy darabig fizeti a beruházásra felvett hitelt, meg a nem műkö-


Made in Pécs II./4. 2014. május  

Made in Pécs II./4. 2014. május

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you