5 minute read

Gepersonaliseerde lichtgewicht borstprothese

3D printen enabler voor gepersonaliseerde prothesen van EVE Borstprotheses

De Haarlemse start-up EVE Borstprotheses produceert met een hybride proces gepersonaliseerde, lichtgewicht borstprothesen voor vrouwen die door borstkanker een borst moeten missen. De mallen voor vacuüm worden 3D geprint.

Advertisement

Soms zet een aangrijpend persoonlijk voorval mensen op het spoor van iets nieuws, dat hun leven voorgoed verandert. Zoiets is gebeurd bij Norman van Beek. De Haarlemmer richtte in 2011 samen met zijn vrouw de eerste 3D printwinkel in Nederland op: Studio van Pampus. Nu, tien jaar later, rolt hij zijn nieuwe onderneming EVE Borstprotheses niet alleen uit in heel Nederland, maar ook in Nordrhein-Westfalen. Het zeldzame feit dat bij Norman enkele jaren geleden vier tumoren uit z’n borst zijn verwijderd, ligt aan de basis van EVE Borstprotheses. “In 2017 werden bij mij vier tumoren verwijderd. De wond wilde niet genezen vanwege oedeemvorming (vochtophoping). Thuis heb ik de wond gescand, daar een afdruk van geprint en die op de wond geplaatst, zodat overal de druk goed was. Anderhalve week later was de wond dicht.”

Waarom lichter?

Dat idee heeft hem en zijn team aangezet om de afgelopen 3,5 jaar een concept te ontwikkelen voor de productie van op maat gemaakte prothesen, met een perfecte pasvorm. Hij scant het bovenlichaam van de vrouw, spiegelt de vorm van de goede borst naar de kant met het litteken en combineert beide 3D modellen in een nieuw model. Dat gebruikt hij om de mal voor het vacuümvormen van de borstprothese te printen. Noch het scannen noch het 3D printen is de grote bottleneck geweest, zegt Norman. De fotometrie scanner heeft hij zelf gebouwd; als modelleersoftware gebruikt hij CAD2Reality. Raymond Oomen, zijn medewerker vanaf het eerste uur, heeft daar de software voor geschreven, net als die voor de aansturing van de printers. “Het moeilijkste is het productieproces geweest. Niemand geloofde me dat de prothese niet even zwaar als de echte borst hoeft te zijn”, legt Norman van Beek uit. Toch is juist dat lagere gewicht (minder dan de helft) een van de punten waarop de EVE prothese goed scoort. “Vrouwen dragen het gewicht van de prothese in hun BH. Als de prothese even zwaar is als de echte borst, hangt deze als een zak aan je lichaam. Wij maken een soort bal, met één kant die precies aansluit op de huid.” De prothese is gevuld met lucht. Voor de manier waarop hij dit produceert, heeft hij patent aangevraagd.

Norman van Beek.

Norman van Beek.

Circulair materiaalgebruik

De mallen die nodig zijn voor het vacuümvormen van de borstprothesen, worden geprint. Gewoon van PLA, zodat ze na gebruik vermalen worden en de filament leverancier er weer nieuw materiaal van maakt. “Vrouwen vragen naar circulair materiaalgebruik; ze willen daaraan bijdragen. Voor ons is het een kleine moeite.” De prothese zelf, die zo’n twee jaar meegaat, kunnen de vrouwen naderhand inleveren bij EVE Borstprotheses en worden eveneens verwerkt tot materiaal voor andere toepassingen. De 3D geprinte mallen worden, om een gladde afwerking van de prothesen te krijgen, voorzien van een epoxyhars. Deze wordt na het vacuümvormen losgetrokken en apart verwerkt. Om de mallen te printen, heeft Norman van Beek z’n eigen 3D printers gebouwd; gewoon een filament printer. “We zochten een snelle printer. Als de printer 20 uur over één mal doet, is dat te lang. Nu

De borstprothesen worden geproduceerd via vacuümvormen. NormanvanBeekgebruiktde3D printtechnologie voor de productie van de mallen waardoor hij gepersonaliseerde prothesen kan leveren voor een betere pasvorm.

De borstprothesen worden geproduceerd via vacuümvormen. NormanvanBeekgebruiktde3D printtechnologie voor de productie van de mallen waardoor hij gepersonaliseerde prothesen kan leveren voor een betere pasvorm.

printen we in 3 uur de mal. Dat is ons doel geweest.” Hij denkt dat met tweaken deze tijd nog wel iets verkort kan worden, maar daar ligt nu niet de prioriteit. Die ligt bij het automatiseren van de uit 19 printers bestaande printfarm. Deze oplossing wordt momenteel ontwikkeld, zodat de bouwplaat na elke printjob automatisch wordt uitgenomen en de printer meteen met een nieuwe mal kan starten. Hij verwacht begin volgend jaar de automatisering klaar te hebben.

Hybride beste oplossing

Is het niet handiger de prothesen zelf te printen? Norman van Beek heeft daar uitgebreid naar gekeken. Tot nog toe heeft hij echter geen enkele printtechnologie gezien die dit op een betaalbare manier kan. De prothesen worden namelijk gemaakt van siliconen. “Siliconen printers zijn duur en traag.” De hybride vorm, het 3D printen van de vacuümvorm, is dan ook een betere oplossing, vindt hij.

Uitbreiding naar retailers

Begin 2022 zet EVE Borstprotheses de stap naar zowel de rest van Nederland als de Duitse markt. In Nederland kunnen vrouwen dan terecht bij zo’n 30 retailers, doorgaans mammacare adviseurs of oedeemtherapeuten. Norman van Beek kan deze stap zetten doordat hij de fotometrie scanner vervangt door een handheld scanner. Deze bieden tegenwoordig meer dan voldoende kwaliteit. “Met de scanner oplossing die we samenstellen, maken de retailers de scan van het bovenlichaam. De data sturen ze door naar ons, waarna wij de prothesen gaan maken.” Deze mammacare adviseurs zijn vrouwen die bijvoorbeeld prothesen en speciale badkleding verkopen aan vrouwen die een borst moeten missen. Deze expertise is noodzakelijk om een goede scan te kunnen maken, vindt Norman van Beek. “Wij geven ze een training. Ze moeten ook de intake doen voor de zorgverzekeraar.” De gepersonaliseerde borstprothese wordt namelijk door enkele verzekeraars vergoed ondanks dat ze twee keer zo duur zijn als een standaard prothese. De betere pasvorm, omdat de prothese overal met dezelfde druk op het lichaam aansluit, zorgt voor een veel beter draagcomfort. Hij merkt dat sommige vrouwen daardoor uiteindelijk vaker afzien van een borstreconstructie, een belastende en kostbare operatieve ingreep, die vrijwel nooit tot een 100% resultaat leidt. “Zorgverzekeraars hebben er dus zelf ook een voordeel bij.”

Duitse markt op

Norman van Beek heeft tot nog toe z’n eigen geld en vooral tijd in EVE Borstprotheses geïnvesteerd, aangevuld met kapitaal van enkele goede vrienden. Nu staat hij op het punt om een nieuwe investeerder aan te trekken. Hij zoekt namelijk een half miljoen euro, groeikapitaal voor de volgende stap. “We gaan naar Duitsland, eerst Nordrhein Westfalen, dan de rest van Duitsland en van daaruit naar de rest van Europa.” Deze internationale uitrol is mogelijk door de overstap op de handscanners. De productie wil Norman van Beek zolang mogelijk in Nederland houden, ook die voor de Duitse markt. Met een print tijd van 3 uur per matrijs en de komende automatisering, kan hij veel mallen printen voordat ruimte een issue wordt. “Pas als we straks 30 printers dag en nacht laten printen, moeten we nadenken over uitbreiding van de productie op een andere locatie.” Na uitbreiding naar Duitsland volgen andere Europese landen. “Elke vrouw die vanwege borstkanker een borst moet missen, heeft recht op een goed passende, comfortabele prothese.”

WOND- GENEZING MET CONTRA- MAL

Oorspronkelijk heeft Norman vanBeek de scan van zijn eigen littekenweefselgebruikt om een contramalte printen, waarmee hij dewond dicht kon houden om hetgenezingsproces te versnellen. Hijwerkt dat idee nu verder uit ommet zulke contramallen oedeemvormingbij littekens tegen te gaan.Momenteel worden deze patiëntenbehandeld door oedeemtherapeuten,die met massages enbandages voor tegendruk zorgenom het vocht weg te drukken. “Bijeen borstamputatie is dat lastigomdat de andere borst er naastzit. Doordat wij een goede afdrukvan het litteken kunnen maken,wordt het makkelijker.” Hij gaat nusamen met een ziekenhuis een onderzoekdoen naar deze behandelvormvan seroom en oedeemvorming.