Page 1

de Hangende Tuinen De Hangende Tuinen zijn een ideale stopplaats tijdens je fiets - of wandeltocht. Rustig zittend op een van de vele banken, genietend van een pick - nick, kan je er verpozen en genieten van het zacht kabbelend water van de Zuid-Willemsvaart.

Ook hier beleef je de gevolgen van de mijnverzakkingen. Ooit lag het huis (Langstraat 149) op hetzelfde niveau als de Zuid-Willemsvaart. Nu kunnen de bewoners nog amper vanuit de zolderkamers het water zien!!! Wil je mijnverzakkingen eens aan den lijve ondervinden? Wandel dan langs de trappen naar de Langstraat. De fontein van de Hangende Tuinen verwijst naar alles wat met water te maken heeft: “Het Greven”, de Zuid - Willemsvaart, de waterwinning, het zijn maar enkele voorbeelden.

H Midden in de Hangende Tuinen staat een periscoop. Draai het toestel en zoom in op de omgeving. Let op, af en toe start een filmpje dat je laat zien hoe het vroeger was. De geschiedenis van de Langstraat, de Sint-Barbarascheepswerf of het mijnverleden zullen voor jou geen geheimen meer hebben.

Eenmaal aan het wandelen kan je ook nog de wandelboulevard (richting de brug van Vucht)volgen. Dit van het fietsroutenetwerk gescheiden wandelpad leid je langs de Zuid - Willemsvaart en toont opnieuw de gevolgen van de mijnverzakkingen. Fiets of wandel je in de andere richting? Je komt na 500 meter voorbij het Kruinenpad.

Wil je eventjes over het water lopen? Geen probleem, de vlonder van de Hangende Tuinen maakt het mogelijk!!!

Deze projecten kwamen tot stand dankzij de financiële steun van de Europese Unie (EFRO) en Toerisme Vlaanderen.

&

het Kruinenpad de Hangende Tuinen Beleef de prachtige natuur en de mijnverzakkingen vanuit de hoogte!


het Kruinenpad

K Het Kruinenpad is dé manier bij uitstek om kennis te maken met een prachtige natuurgegebied “Het Greven”.

“Het Greven” ligt in een mijnverzakkingsgebied. Door de mijnactiviteiten in Eisden is een groot gedeelte van deze deelgemeente van Maasmechelen verzakt. En verzakken deed het, wel meer dan 10 meter!!!

praktisch

Vanaf nu is “Het Greven” echter voor jou toegankelijk. Via het Kruinenpad vertrek je vanaf de dijk van de Zuid - Willemsvaart voor een 200 meter lange tocht tussen de kruinen van de bomen.

Het Kruinenpad kan je dagelijks bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. De Hangende Tuinen zijn steeds toegankelijk. Je betaalt geen inkomgelden.

Het Kruinenpad is immers een brug die werd ingeplant in het mijnverzakkingsgebied. De dieptes beneden je laten je toe om zelf te ontdekken wat een verzakking betekent en welke unieke gevolgen er uit zijn ontstaan.

Het Kruinenpad en de Hangende Tuinen bereik je het gemakkelijkst wandelend of fietsend en zijn perfect toegankelijk voor eenieder, ook voor personen met een handicap.

De verzakkingen bleven niet zonder gevolgen: allerlei waterbronnen (kwellen) kwamen “plots” aan de oppervlakte, “Het Greven” veranderde als het ware in een moerasgebied, nieuwe fauna en flora kwamen tot ontwikkeling. Maar ook de bron van de Vrietselbeek kwam lager te liggen dan de beek waardoor het water terugstroomde!!!

De Hangende Tuinen bevinden zich tussen de brug van Eisdendorp en die van Vucht, volg gewoon de dijk van de ZuidWillemsvaart. Je vindt het Kruinenpad langs de Zuid-Willemsvaart te Eisdendorp, op ongeveer 500 meter vanaf de Hangende Tuinen, richting Dilsen-Stokkem.

Jarenlang bleef “Het Greven” ontoegankelijk. De Vlaamse Watermaatschappij omheinde het gebied immers. Niet verwonderlijk nu in “Het Greven” water wordt opgepompt om meer dan de helft van Limburg van drinkwater te voorzien.

Als je over het Kruinenpad stapt denk er dan eventjes aan dat de kanaaldijk het oorspronkelijke peil van het landschap was. Door de verzakkingen moest de dijk trouwens herhaaldelijk verhoogd worden. Maar stel je eens voor wat er zou gebeuren indien de dijk zou doorbreken….

gemeente maasmechelen

Gemeente Maasmechelen - folder - Kruinenpad  

Wandelen door de toppen van de bomen! Kruinenpad Maasmechelen

Gemeente Maasmechelen - folder - Kruinenpad  

Wandelen door de toppen van de bomen! Kruinenpad Maasmechelen

Advertisement