Page 1

d e k r a nt d i e j e l e e s t v a n A tot Z >> FE B RUA R I 2010

HAREN DÉ KRANT

>> Jonge vrijwilligers in Haren

3

>> Postiljon sluit Haren in armen

9

>>Gerenoveerd Helperbad heropend

advertentie 5:Opmaak 1

17

28-1-2

Schade 30.000 euro:

Jaap Glastra daagt gemeente voor de rechter

Haren

Ondernemen geen publieke zaak? GroenLinks Haren gaat voor een gezond ondernemersklimaat.

Fietsspecialist Jaap Glastra van de Kerkstraat in Haren daagt de gemeente Haren voor de rechter om een schadevergoeding van plm. 30.000 euro op te eisen. Die schade zou Glastra volgens diens advocaat, mr. Jeroen Knot (Blokzijl Advocaten) hebben geleden, doordat de gemeente in 2006 aan de balie verkeerde schriftelijke informatie heeft verstrekt over de mogelijkheden van een bedrijfspand aan de Meerweg. Het gaat om een woning met schuur in het tweede gedeelte van de Meerweg, waar Glastra zich in mei 2006 wilde vestigen met winkel en bedrijf.

Haren verdient beter!

Bestemmingsplan

Aantoonbare schade

Glastra had eerst bij de gemeente gevraagd of op die plaats een bedrijf was toegestaan en het antwoord daarop was positief. In een uittreksel van het bestemmingsplan Molenbuurt las Glastra dat hij zijn gang kon gaan. Echter, later bleek dat er in werkelijkheid een nieuwer bestemmingsplan van toepassing was, waar bedrijfsactiviteiten op dit adres juist expliciet werden verboden. De gemeente Haren heeft in juli 2006 nog overwogen het probleem voor Glastra op te lossen door het bestemmingsplan iets te wijzigen, maar zag daar uiteindelijk toch van af. Daardoor was de geplande verhuizing definitief van de baan.

Glastra was toen al maanden hard aan het werk om de locatie te verbouwen Jaap Glastra en bereidde zijn verhuizing voor met een reclamecampagne. Advocaat mr. J.S. Knot: “We hebben een schade- Gezicht bij een stem: Auke van Hal staat opgemaakt, die komt uit op bijna 30.000. Daar zitten verhuis- en verbouwingskosten bij, maar ook 200 uren die Glastra zelf heeft gemaakt tijdens de verbouwing en de nasleep. Verder maakt hij nu kosten voor de procedure. Haren FM, de lokale radiozender Helaas wil de verzekering van de ge- van Haren bestaat inmiddels ruim meente Haren slechts 10.000 betalen.” een jaar. Eén van de stemmen van Volgens Knot heeft wethouder Jeroen de zaterdagochtend (9.00-12.00 Niezen al toegegeven dat er fouten uur) is die van Auke van Hal (66) zijn gemaakt, bovendien zou hij anders uit Haren. Samen met Willem Prins geen aanbod van 10.000 doen. Met serveert hij Harense nieuwtjes bij de hoogte van het bedrag kan Glastra de koffie in het Weekend Radio niet akkoord gaan. “Daarom zal ik de Magazine. Wie is Auke van Hal? gemeente Haren dagvaarden en voor de burgerlijke rechter de schadever- “Al een jaar of acht stond mijn pasgoeding van ruim 30.000 gaan eisen. sie voor radio op een laag pitje”, zegt Die zaak maakt veel kans, omdat de Auke van Hal. “Toen Haren FM vorig fout nu eenmaal door de gemeente is jaar zijn eerste uitzendingen maakte Auke van Hal gemaakt, waardoor Glastra op het ver- sprak de burgemeester mij aan. Hij keerde been is gezet en daardoor aan- had gehoord, dat ik in een grijs vertoonbare schade heeft geleden.” leden bij Radio Veronica had gewerkt paar keer gaan kijken in de studio aan Het bedrijfspand aan de Meerweg is en spoorde me aan om eens contact de Dilgtweg en daar begon zijn bloed inmiddels verkocht en door een parti- op te nemen met de initiatiefnemers. weer te kriebelen. “Als je eenmaal culier in gebruik. Dat heb ik gedaan.” Van Hal is een bent besmet met het radiovirus kom

Geniet dagelijks van onze krant! Online kunt u iedere dag het nieuws uit Haren bijhouden. Kijk op onze geheel vernieuwde en interactieve site: www.harendekrant.nl Per dag meer dan 1000 bezoekers!

Iedereen telt mee

Haren FM deed radioliefde weer opbloeien

tib snelservice

vandaag gebeld vandaag hersteld

NEW

Problemen met elektra, gas, c.v.? Of lekkage aan u dak? Onze mensen van de snelservice staan in een mum van tijd bij u op de stoep! Dus vandaag gebeld, is vandaag hersteld. Wel zo prettig!

je er nooit meer af”, lacht hij. “Voor ik het wist las ik in de uitzending de agenda voor en even later was ik de duopresentator van Willem Prins. Het klikte. En Haren FM ontwikkelt zich heel goed. Voorzitter Ernst Krol zei laatst nog dat volgens zijn inschatting op zaterdagmorgen ongeveer 4000 mensen luisteren.”

Hoe het begon: Minjon Auke van Hal voelde zich als tiener al aangetrokken tot het medium radio en sloot zich rond 1959 aan bij de jongerenomroep van de Avro (Minjon).

Zie verder pagina 9

Wij willen geen provisie! U betaalt alleen de werkelijke kosten van ons advies

Openingstijden gemakswinkel ma t/m vrijdag 13.00 - 18.00 uur Openingstijden installatiebedrijf ma t/m vrijdag 08.00 - 12.30 uur 13.00 - 18.00 uur

TIB Totaal Installateurs Middelhorsterweg 30 Haren

T. (050) 534 99 02

www.TIB.nl

35 JAAR

GA NAAR ONZE SITE VOOR DE PROVISIECALCULATOR!

Rijksstraatweg 146, Haren. (050) 301 77 77 www.hypotheekshop.nl/haren

DUIDELIJK VERHAAL

Haren de Krant verschijnt elke maand in de laatste week | www.haren de krant.nl

1


Reeds meer dan 50 jaar in de winkel in Groningen-Zuid Vers = gezond Voor u die het nog niet wist Helpman heeft nog een echte groentespecialist! Reeds meer dan 50 jaar een goed adres met ruime keuze in groente en fruit. Met gezonde rauwkost als besluit!

Vakantie! Humanitas organiseert kindervakantieweken voor kinderen met ADHD, ADD, PDDnos of aanverwante stoornissen De vakantieweken zijn bedoeld om ouders/verzorgers tijdens de lange zomervakantie een beetje te ontlasten wanneer men geen andere opvangmogelijkheden heeft. De opvang vindt plaats van 26 juli t/m 30 juli voor kinderen van 9 t/m 12 jaar en van 2 augustus t/m 6 augustus voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. De kosten voor de vakantieweek zijn € 135,-- per kind per week. Aanmelden kan tot 1 april 2010. Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Drenth via tel. 050-5344135 (pdrenth@home.nl) of kijk op: www.humanitasharen.nl Een belangrijk uitgangspunt van Humanitas is bij te dragen aan het geluk, welzijn en welbevinden van mensen die (tijdelijk) de grip op hun leven missen. Humanitas probeert daarin bij te dragen en vindt dat in je in de samenleving niet alleen verantwoordelijkheid voor jezelf draagt maar ook voor anderen. Zelfbeschikking, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid zijn daarbij centrale uitgangspunten.

VISHANDEL de BESS Kroonkampweg 6a Haren

Uw adres voor de meest uitgebreide sortering verse, gerookte en gebakken vis en visspecialiteiten als salades, roerbak/wok schotels, visquiches, vislasagnes, gerookte wilde zalm, gravad lachs enz. Onze specialiteit: HOLLANDSE NIEUWE wij hebben 2 soorten, de een iets zachter, iets pittiger, de andere steviger en minder zout.

Ligt u wakker van uw paardenmest? Niet doen! Wij verzorgen de afvoer van uw PAARDENMEST. Dit kan met behulp van onze keurige containers met afdekzeil. Deze worden dan bij u geplaatst en op afroep geleegd. Voordelen: - Geen mestplaat nodig - Geen kosten van uw loonwerker - Altijd uw erf opgeruimd en schoon van resten, mest en strooisel - Visueel altijd keurig, ook voor milieu-instanties Ons oogmerk “houdt uw erf schoon en opgeruimd, dit kan veel narigheid met diverse instanties voorkomen”. Hopelijk hebben wij voor u een passende oplossing. Vraag vrijblijvend om informatie. Ook het adres voor als uw stalstrooisel. Voor veehouders: Zaagsel en gemalen stro bij ons afgehaald tegen scherpe prijzen.

Handelsbedrijf Ronnie Aalders Bezorgen kan ook, bel voor informatie. Al 20 jaar een vertrouwde naam in stalstrooisels

Groenteman Tom Hoekstra Van Iddekingeweg 66 Helpman (Op de hoek bij de afrit naar Albert Heijn)

Tel. 050-5255693

En… de persoonlijke bediening krijgt u er gratis bij!

VOORJAAR Voorjaarscollectie is binnen

Voor al uw werkzaamheden op het gebied van:

Noa Noa Mais il est oú le soleil Odd Molly

• Elektra, gas en waterinstallaties • Sanitaire en verwarmingsinstallaties • Zink, dakbedekking en riolering • Verlichting en netwerken

Verbouw, nieuwbouw en renovatie Ook voor onderdelen Rijksstraatweg 64 Tel. (050) 406 13 62 9756 AH Glimmen Fax (050) 406 28 72 info@smidglimmen.nl www.smidglimmen.nl

Kerkstraat 5, 9751 BA Haren Tel. 050-5350552

AL WEER 10 JAAR DE BETERE VIDEOTHEEK IN HAREN. WIJ HEBBEN DE GROOTSTE COLLECTIE FILMHUISFILMS, VERFILMDE LITERATUUR, KLASSIEKERS EN BLU-RAY VAN HET NOORDEN!!! (tevens VERKOOP games, muziek en DVD's)"

www.scheidingsmakelaar.nl logisch toch?!

RIJKSSTRAAT WEG 222 HAREN • TELEFOON (050) 535 12 95 • DAGELIJKS OPEN VAN 13.30 - 21.00 UUR • ZATERDAG OPEN VANAF 10.00 UUR

Kom geregeld even kijken en luisteren!

Elke maand nieuwe aanbiedingen!

2


JONG! Helpende handen Serie over jonge vrijwilligers in Haren (door Moniek Bloemink)

“Elke keer als wij komen, zitten er mensen op ons te wachten”

Één keer in de twee weken wordt er op dinsdagavond in het revalidatiecentrum van het UMCG, Beatrixoord, een spellenavond georganiseerd. Er wordt geklaverjast en gesjoeld maar ook andere spellen als Rummikub en Yahtzee liggen op zo’n avond klaar voor de revalidanten. De spellenavond wordt begeleid door twee jonge dames die hier met verschillende redenen zijn begonnen, maar hetzelfde doel hebben: iets voor een ander mens kunnen betekenen.

Miriam van den Berg (27) werkt fulltime als manager HRM Administratie en Inkoop en Facilities bij Cendris. Sinds juni 2009 is zij één van de twee dames die de spellenavond leiden. Waarom? Miriam: “Het klinkt cliché, maar ik wilde de kracht en energie die ik heb gebruiken om

Colofon Jaargang 15 nummer 02 Februari 2010 Oplage: 40.000 exemplaren Verschijnt 14 x per jaar Volgende uitgave 25 maart 2010 Advertentietarief: Vanaf 45,00 euro. Redactie: Hein Bloemink Schweitzerlaan 2 9728 NP Groningen Uitgever: Close-Up Publishers, Groningen Telefoon: (050) 5276133 [E} redactie@harendekrant.nl [I] www.harendekrant.nl Senior-verslaggeving Gonneke Bonting Fotografie: P.P. Luiken en eigen redactie Verkoopondersteuning: Paulien Prins, Haren Dick van der Leij Ernst Visser Opmaak/lay-out: JOB Advertising, Assen [t] (0592) 353966 / 317180 [e]: job.advertising@home.nl Druk: Veenstra & De Vries Offsetrotatie Emmeloord

er voor andere mensen te zijn. Tijdens mijn bijbaan in mijn studietijd bij de thuiszorg, merkte ik dat met mensen werken een gevoel van voldoening geeft.” Eline Heida (18) gaat naar school op het Zernike College in Haren en verdient in de weekenden wat bij als serveerster in een pizzeria. Samen met Miriam organiseert ze de spellenavond bij Beatrixoord. Eline: “Dit vrijwilligerswerk ben ik gaan doen, omdat ik graag iets voor andere mensen wil betekenen. In het bijzonder spreekt mij het contact met de patiënten aan en daarnaast geeft Beatrixoord mij een duidelijk beeld van wat revalidatie inhoudt, niet alleen vanuit het oogpunt van de hulpverlener maar ook vanuit dat van de hulpvrager. Ik zou namelijk in de toekomst graag Geneeskunde willen studeren met als specialisatie revalidatiearts. Wat mij daar zo in aanspreekt, is het behandelen van mensen met een beperking gedurende een langere periode en ze tijdens de begeleiding te motiveren. Vrijwilligerswerk in Beatrixoord leek mij daarom dé manier om te kijken of mijn interesse echt bij de revalidatie van patiënten ligt.” De ene dinsdag zijn er meer deelnemers dan de andere keer. Miriam: “Het is net tijdens het bezoekuur, dat speelt natuurlijk wel mee in de opkomst. Maar er is eigenlijk altijd een vast clubje. Dat verandert weer wanneer een patiënt bijvoorbeeld met ontslag gaat, maar dan zijn er altijd weer nieuwe patiënten die aanschuiven om mee te doen.” Met die vaste patiënten bouwen de dames vaak een band op. Maar ook de sfeer bij de patiënten onderling is goed. Eline: “Een revalidatie vraagt veel doorzettingsvermogen. Je merkt dat ze elkaar hier motiveren om weer door te gaan. De sfeer is ontzettend goed.”

Spellenavond Met de hulp van medewerkers van de recreatie hebben Miriam en Eline de spellenavond opgezet: het begon met klaverjassen en sjoelen, daarna kwamen ze op het idee om patiënten te mogelijkheid te geven uit meerdere spellen te kiezen. Bij Beatrixoord is volgens Miriam genoeg ruimte voor je eigen ideeën: “Als wij een leuk idee hebben, kunnen we altijd aankloppen bij één van de medewerkers van de recreatie. Samen kijken we dan of het haalbaar is om het idee uit te voeren. Ook hebben we eens in de paar maanden een overleg met een aantal vrijwilligers. Ook dan komen er veel ideeën en verbeterpunten op tafel. Dat maakt het werk ook erg leerzaam. Je moet goed kijken waar behoefte aan is en of iets aanslaat bij de patiënten.” Wat maakt het doen van vrijwilligerswerk nu zo leuk? Eline: “Hier kan ik bijdragen aan het zo plezierig mogelijk maken van het verblijf in Beatrixoord. Ik doe het met veel plezier en het mooie eraan is, dat ons

werk door de revalidanten gewaardeerd wordt. Dat merken we bijvoorbeeld aan het feit dat als wij komen, er al regelmatig mensen op ons zitten te wachten. Ook ben ik ervan overtuigd dat dit soort werk goed is voor mijn eigen ontwikkeling. Het recreatieteam bestaat hier grotendeels uit iets oudere vrijwilligers, aangevuld met een aantal jongeren. Deze samenstelling is juist goed. Hierdoor is het leuk en leerzaam om samen te werken, de één heeft veel ervaring en de ander komt met enthousiaste ideeën. Kortom, dit vrijwilligerswerk is voor mij waardevol en plezierig om te doen.” Ben je enthousiast geworden en lijkt het jou ook leuk om mee te helpen bij de spellenavond of andere activiteiten in Beatrixoord? Dan kun je mailen naar Anje Doornbos: a.h.doornbos@cvr. umcg.nl.

Klachten Bij bezorgklachten kunt u bellen: (050) 5276133 Verspreiding: Haren, Glimmen, Onnen, Noordlaren, Eelde-Paterswolde, Zuidlaren, Hoogezand, Vries, Groningen-zuid, Helpman.

Hein Domheid Vorig weekend reed ik per auto op de weg tussen Vries en De Punt. Daar wandelde een echtpaar van middelbare leeftijd met twee enorme herdershonden op het fietspad. Die honden waren niet aangelijnd en renden speels heen en weer tussen fietspad en 80 km-weg. Voor automobilisten was het iedere keer schrikken: steekt-ie over of niet? Remmen! Ik zag dit tafereel en besloot te stoppen voor een preek aan deze oliedomme hondenbezitters. Ik vroeg ze hoe ik kon weten dat die honden de weg niet zouden op rennen. “Omdat wij ze heel goed hebben opgevoed, ze steken de weg nooit zomaar over”, was het antwoord van tante Onbenul! Ik kon mijn oren niet geloven. Ik hield een korte toespraak over verkeersveiligheid. Passanten kunnen niet ruiken hoe ‘goed’ deze mensen hun hond hebben opgevoed. Die schrikken zich dood en trappen op de rem of geven een ruk aan het stuur. Schaapachtig hoorde dit echtpaar Gaus dit aan. Ik deed er een schepje bovenop en zei: “Als er straks drie auto’s op elkaar zitten zult u zeker vertellen dat het nergens voor nodig was om te remmen, omdat uw honden goed zijn opgevoed.” Deze twee knikten en lachten mij zowat in het gezicht uit. Ik gaf het op. Tegen deze domheid is niet te praten. Ik wil niet zeggen dat ik een perfecte verkeersdeelnemer ben, maar ik zie de laatste tijd veel dom gedrag op de weg. Door rood rijden (schijnbaar keurig oude mensen). En wat in mijn ergernislijst bovenaan staat: mensen die met fiets of auto pas op het allerlaatste moment tot stilstand komen voor een voorrangsweg. Ze zoeken geen oogcontact met passanten,dus niemand kan zien of ze gaan stoppen of niet. Oogkleppen op. Geen enkel besef van het verkeer. Egocentrisch. Ik ben belangrijk, waarom mijn verlichting aandoen als ik zelf de weg nog kan zien? Het verkeer is de graadmeter voor domheid en egoïsme. In het verkeer komt de aap uit de mouw en laten veel mensen zien hoe hufterig, dom of a-sociaal ze kunnen zijn. Het verkeer is de spiegel van ons gedrag. De heer en dame met de herdershonden waren een ernstig voorbeeld. Met hun verstand weten ze beter, maar ze hebben er welbewust lak aan wat een ander kan overkomen. Dat zijn de nog de gevaarlijkste. Let op: vermijd de weg tussen Vries en De Punt wegens overstekend onbenul! Hein Bloemink

elaar ak

dij

M

Advertentie

Diederik de Haan, student Technische Bedrijfskunde

VVD voor de toekomst!

Unistee Makelaars Nienke Poppema | Hilja Vredeveld Rijksstraatweg 142 | 9752 BM Haren | Tel. 050 - 535 20 20 www.unistee.nl

Diederikdehaan@gmail.com

3


Als huizen konden spreken…

Alfred Bakker

Maria Christina

makelaars

Maria Christina rond 1970, het pand is niet veel veranderd. Dit kantoorpand aan de Rijksstraatweg is ooit gebouwd als landbouwschool, in de oorlog door de bezetter gevorderd. Recenter zijn de herinneringen aan het ‘kindertehuis’ Maria Christina, dat er van 1959 tot 1975 was gevestigd. Kinderen van toen, bewaren als volwassenen soms gemengde herinneringen aan Maria Christina, waar zij door problemen in het eigen gezin werden ondergebracht. Vaak was het de kinderrechter die verhuizing naar dit huis oplegde. Er heerste een huiselijke sfeer, waar Sinterklaas werd gevierd en de kerstboom in de hoek van de kamer stond. Kinderen werden meegenomen naar vakantiekampen op de wadden. De kinderen in Maria Christina werden soms door andere kinderen in Haren met argusogen bekeken (daar was wat mee!), maar er zijn ook vriendschappen ontstaan, die nu nog voortduren. Jongens glipten soms illegaal ’s avonds de deur uit om in Astoria uit te gaan. De slaapwacht ontdekte dan het lege bed bij haar ronde. Veel kinderen van toen zijn achteraf blij dat ze in Maria Christina een ‘thuis vonden’, dat ze elders niet hadden. Eén van hen, Gea van Kammen-Klaassens uit Haren, zei eens tegen Haren de Krant, dat ze heeft gehuild van verdriet, toen zij op 16-jarige leeftijd Maria Christina weer moest verlaten. In 1975 werd deze opvang gesloten en werd het pand verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw. Dat is het nu nog steeds. Erik van Westveen

Alfred Bakker Makelaars Rijksstraatweg 233 Postbus 150 9750 AD Haren T 050 534 45 33 F 050 534 02 87 info@alfredbakker.nl www.alfredbakker.nl

Femmy Holwerda, fysiotherapeute

Voor een gezond en beweeglijk "Glimmend Hart"

Fysio_femmy@hotmail.com

Biologisch voordeel!

Bakkerij Bulthuis Zuiver Zuivel

Ontbijtkoek

450 gram

Drinkyoghurt Perzik of

Ekoland

Appelsap 1 liter

framboos

1,-

Van 1,95

Groene thee Original 20 zakjes

1 liter

Van 2,49

Piramide

1,-

Van 1,79

1,-

Van 2,39

1,-

Proef

BioBaby aardappels 500 gram

1,-

Deze actie loopt van 27 februari tot en met 6 maart.

Zetfouten, prijswijzigingen en uitverkochte artikelen voorbehouden.

De Brinken 16-18, 9752 BW Haren, tel. 050 - 53 41 177 | Torenlaan 24 9401 HR Assen | www.natuurwinkel.nl 4


Serie: Oorlogsjaren in Haren 2 door Wil Legemaat, Ali Bakker en Margriet Staal (WAM)

Niets is vanzelfsprekend. Zelfs vrede niet. Zeventig jaar geleden nog viel ook Haren ten prooi aan oorlog. Wat is nu zeventig jaar? Vele dorpsgenoten hebben het meegemaakt. In 2010 publiceert Haren de Krant iedere maand een verhaal over de oorlog in Haren. Opdat wij ons blijven realiseren: niets is vanzelfsprekend, zelfs vrede niet!

Deel 2: Kind in de oorlog: Lieneke Holle Lieneke Holle groeide op aan de Westerse Drift. Toen de oorlog uitbrak, was zij zeven jaar.

De Duitse inval In de ochtend van 10 mei 1940 werd ons hele gezin van zeven personen om een uur of vijf opgeschrikt. We moesten ogenblikkelijk het huis uit, want de brug aan de Meerweg zou worden opgeblazen. Aan de Rijksstraatweg vonden we onderdak, boven het pand waar tot voor kort wasserij Gerners zat. Er was daar maar één tweepersoonsbed beschikbaar. Voor zeven personen! Dat bed was er niet op berekend: we zijn erdoor gezakt. Overdag kwamen de Duitsers over de Rijksstraatweg, met gasmaskers op. Zoiets had ik nog nooit gezien, ik werd vreselijk bang en wilde mijn ouders wel bij het raam wegtrekken.

Benny Blocq De kinderen van de Westerse Drift

speelden met die van de Wilhelminalaan. We speelden vaak op het stuk land achter de Wilhelminalaan aan de zuidkant, daar staat nu de St. Nicolaasschool. Op nummer 9 woonde Benny Blocq, hij zat in de klas bij mijn zusje. Benny en zijn vader voetbalden bij Be Quick en vader Blocq zorgde voor echte doelpalen met een net erin, voor de buurtkinderen. Op een dag was deze familie weggevoerd. Omdat ze Joods waren, maar dat wisten wij toen helemaal niet. Wij vonden het verschrikkelijk en onze ouders konden ons er geen duidelijkheid over geven. Het was zo’n sympathieke familie, echt mensen met liefde voor kinderen. Al gauw daarna werd het huis leeggehaald en toen kwam er een NSB- familie wonen. Ook die mensen hadden kinderen, maar die werden door ons volledig geboycot. Achteraf heel erg dat we dat deden, maar wel begrijpelijk.

Familie Hart Nibbrig Tegenover de familie Blocq woonde de familie Hart Nibbrig, familie van de bekende schilder Ferdinand Hart Nibbrig. Mevrouw Hart Nibbrig kwam oorspronkelijk uit Danzig. Het was een zeer welgestelde familie, met een gouvernante en twee butlers in rode jasjes. De kinderen, Nand en Christel, een paar jaar ouder dan ik, waren heel vaak alleen thuis met de gouvernante en de butlers. Hun ouders waren soms wekenlang van huis. Mijn broertje, zusje en ik speelden er vaak. Na de oorlog hoorden we dat de butlers ondergedoken jongens waren. De ouders deden verzetswerk en waren daarom zo veel van huis.

School Wij zaten op de lagere school in de Kerkstraat, maar die werd gevorderd. Toen zaten we een tijdje in de L-vormige woonkamer van tandarts Wessels Boer in de Julianalaan. Als je in

Moederschap en ondernemerschap, ook in Haren?

“Moeders, weg met de schroom: doe het!”

Moeders van opgroeiende kinderen beschikken vaak van nature over ondernemersvaardigheden, maar ze weten het zelf nog niet. Dat is de stelling van Ginette Vegter, die een boekje heeft geschreven om moeders te stimuleren hun eigen bedrijf te beginnen. “Ik durf het niet. Wat komt er allemaal op me af? Kan ik het wel? Dat zijn praktijkvoorbeelden”, zegt Ginette. “Allemaal redenen om het niet te doen. Daardoor blokkeren deze vrouwen de weg naar succes en de voldoening als ze zelf iets tot stand kunnen brengen.” Volgens Ginette sluimert er in Haren veel ondernemerstalent onder de moeders.

Een huishouding met kinderen is ook een bedrijf. Er is een planning, een organisatie. Moeder speelt daarin vaak de rol van manager. “Veel van hun vaardigheden vormen een prima basis voor een eigen bedrijf. Ik wil met mijn boek vrouwen stimuleren om de stap te zetten. Ik houd ze een spiegel voor en laat zien hoe ze hun eigen kracht kunnen ontdekken en herkennen”, zegt de schrijfster, zelf moeder van drie kinderen. Volgens haar dromen veel vrouwen van het zelfstandig ondernemerschap, maar durven niet. Als ze hun best doen kunnen ze best ontdekken waar hun talent en passie zitten en dat is een goed begin. Volgens Vegter moet je jezelf

steeds maar vragen stellen en daarop eerlijk antwoorden. Waarvan word ik blij? Waarover raak ik niet uitgepraat? Wat boeit mij? En als het over talent gaat zou je juist anderen vragen moeten stellen: Waar ben ik goed in, vind je? Het boek wil helpen om het talent en de passie om te zetten naar concrete plannen. Begin die s ch o o n h eidss a l o n aan huis maar! Ga van die hobby je werk maar maken. Kun je goed timmeren, ontwikkel dan je eigen meubelmakerij maar. Het credo van Ondernemer Ginette Vegter is dat Ginette Vegter met je niet telkens moet haar boek. uitstellen. “Nee, nu doen en met mijn boek wil ik als het ware de knop vonden. Ze heeft door het schrijven omzetten. Angsten en twijfels weg- van dit boek een manier gevonden om haar kennis en ervaring met annemen.” deren te delen. Het boek kost 14,99 Ginette Vegter is werkzaam in reïn- en is te bestellen via www.moedertegratie en arbeidsbemiddeling en senwerk.com heeft in die rol vaak moeders ontmoet die door het ondernemen een nieuwe koers in het leven hebben ge-

Be Quick 1941. Rechts Benny Blocq en zijn vader Elias Blocq. Elias werd vermoord in Auschwitz, Benny in Sobibor de poot van de L zat kon je het bord niet zien. Ook hadden we een poosje les in de etalage van Dirk Smid (nu Molenkamp) en in de consistorie van de Hervormde kerk.

Vreselijke taferelen In de oorlog zag je als kind soms dingen die diepe indruk maakten, maar waar je niet over praatte met je ouders. Zo was er om de hoek een man die er niet meer tegen kon en die zich ophing aan de perenboom in de tuin. Ik zie hem nog hangen tussen de perenbloesem. Bij de GDSgarage die gevorderd was door de Duitsers, lag militair wapentuig. De Tommies beschoten die garage geregeld vanuit de lucht. Na zo’n beschieting gingen de kinderen er kogels zoeken, patroonhulzen. Dat mocht natuurlijk niet. Bij zo’n zoektocht zagen mijn zusje en ik een dooie Duitser half uit een eenmansputje hangen. Zijn halve onderlichaam lag

eruit. Daar kon je thuis niet over praten, want je mocht daar niet komen. Aan het eind van de oorlog speelden we op het landje, waar nu de St. Nicolaasschool staat en toen kwam er een vliegtuig laag over. Tot onze grote schrik begonnen ze te schieten op een Duits konvooi van militaire voertuigen dat over de Rijksstraatweg reed; je kon de piloten zien zitten. Wij doken achter de houtwal, dat had moeder aangeraden. Maar we moesten van moeder ook om onze kleren denken en overal lag prikkeldraad.

Bij de bevrijding zag je de gekste dingen die dienstboden en vrouwen zonder man met de bevrijders deden. Wij kregen geen begeleiding, moesten alles zelf maar zien te verwerken. Zo was dat in die tijd.

nformatiebron

helpende hand in

ict

Windows 7 – Backup (2) Zoals belooft deel 2 van backup’n onder windows 7. De laatste optie “een backup instellen” gebruik je als een regelmatige backup moet maken van je bestanden bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks. Zodra je op de knop klikt zal windows herkennen waarop je een backup kunt plaatsen. Je krijgt een lijst te zien met een aanbeveling van welke mogelijkheden je kunt gebruiken. Mijn advies is, om gebruik te maken van een externe HDD. Je kunt ook een netwerkbron of een dvd-RW station gebruiken. Nadat je op volgende hebt geklikt moet je antwoord geven op: wat wil je backup’n? Weet je het niet, kies dan voor automatisch. Wil je meer invloed hebben op het proces kies dan voor “zelf bepalen”. Ik kies voor automatisch en krijg dan een samenvatting te zien van wat je gaat backup’n en je kunt meteen een schema instellen wanneer er automatisch een backup gemaakt wordt. Als je deze optie gebruikt zorg er dan wel voor dat de externe HDD aangesloten is. Standaard wordt er een schema gemaakt, wil je dit niet klik hem dan uit! Pas anders de tijden aan zoals gewenst. Klik tenslotte op de laatste knop om het backupproces te starten. Belangrijkste van een goede backup maken is het controleren of deze ook daadwerkelijk gebruikt kan worden als het nodig is. Het testen van het terugzetten van bestanden is dus ook een wezenlijk onderdeel van het backup-proces.

Ik lees graag uw reactie via support@digno.nl Herman Bron – Digno Computers 5


Toe aan een nieuwe keuken? Dames-, heren-, en kinderschoenen | Exclusieve kinderkleding | Brinkhorst 9, Haren. Tel.050-3600611

Installatieburo

Felland 9a 9753 TA Haren www.ibberghuis.nl

Telefoon: 050-5344553 Fax: 050-5348047 info@ibberghuis.nl

- Centrale verwarming - Keukens en badkamers - Loodgieterswerk - Dakbedekking - Riolering - Elektra

Huurappartementen voor senioren

Wonen tussen Haren en Groningen

Laat u niet verrassen, kies een adviseur die is aangesloten bij de NBVA. Voor alle verzekeringen.

In Groningen-Zuid is het comfortabel wonen voor senioren die zowel van stadse drukte als dorpse sfeer houden. Precies tussen de Martinitoren en de Harense dorpskerk ligt de Vondelflat. Heeft u de Open Dag van 13 februari niet kunnen bezoeken? Geen nood, u bent ook nu welkom voor een bezichtiging om de sfeer te proeven!

voor mensen die georiënteerd zijn op het prachtige dorp Haren, maar die toch ook nabij het bruisende stadsleven willen wonen.

Hier ga je wonen voor het gemak en de service. Wij bieden 24-uurs alarmbewaking, huishoudelijke hulp, dagelijkse warme maaltijd (ruime keuze), vrijblijvende activiteiten. Het credo van de Vondelflat is: alles kan, niets moet! De ligging van de Vondelflat is ideaal

In Haren is dat o.a. Assurantiekantoor P. Teune VOF

Klaverlaan 35, 9753 BZ Haren Tel. 050-5020127 Fax 050-5345440 Lid van de NBVA en Stichting Klachteninstituut Verzekeringen

Vondellaan 77 9721 LC Groningen Telefoon: 050-5253121

Winteronderhoud Gazonmaaier Al jaren dezelfde lage tarieven Het is nu de tijd voor winteronderhoud aan uw maaier Uw maaier wordt gratis door ons gehaald en gebracht. Binnen drie werkdagen krijgt u uw maaier volledig nagezien en schoon terug.

Wij hebben hiervoor zeer concurrerende tarieven: Handmaaier

elders e 53,-- bij ons e 25,--

Elektromaaier

elders e 99,-- bij ons e 35,--

Benzine-cirkelmaaier

elders e155,-- bij ons e 79,--

met of zonder aandrijving • U hoeft niet te slepen met uw grasmaaier, dit doen wij voor u. • Nooit voorrij- of bezorgkosten. • Tevens krijgt u een seizoen START-garantie. • Bij ons krijgt u de service die u verwacht.

Sinds 1936 de grootste Gazonmaaier-specialist van het Noorden!

Rijksstraatweg 307 Haren Tel: 050-5345120

www.gazonmaaier.nl e-mail: info@gazonmaaier.nl 6


Roelf Buist Petroleumhandel (en nog veel meer)

1928-1973

winkels en bedrijven van vroeger In 1928 bestond het modernisme ZZP (zelfstandige zonder personeel) nog niet. In die tijd was het vaak helemaal geen keuze. Werken en de kost verdienen of honger lijden. Roelf Buist (1915-1998) uit Glimmen was een schoolvoorbeeld van die tijd. Na de lagere school aan het werk. Niet één baantje, maar liever twee of drie. Want thuis hadden vader en moeder het niet breed. Kwajongen Roelf Buist pakte alles aan, één van zijn eerste baantjes was bij palingvisser Vos in Noordlaren. Meehelpen bij het vissen, het jagen, het stropen. Zwanen werden pardoes uit de lucht geschoten en als er ruzie was schoten de jagers ook nog op elkaar! Later werd Roelf Buist boerenknecht op een kwekerij in Helpman. In de kost bij een herenboer uit Onnen, in de oorlogsjaren als ‘meter’ aan het werk bij de korenteelt. Een ‘meter’ (dat is een werkwoord) zorgde op de dorsmachine dat de juiste hoeveelheid graan in zakken terechtkwam, terwijl dorsers het koren vlegelden. In de oorlogsjaren hield Buist zich in leven met ruilhandel, daar was hij goed in. Zo kon hij aan koolzaadolie komen, die hij weer verhandelde voor een paar schoenen. In die tijd was dat soms link, want onderweg kon je worden over-

vallen en van je koolzaadolie worden beroofd. Arm maar gelouterd kwam Buist (inmiddels vader van twee kinderen) uit de oorlog tevoorschijn. Het gezin woonde in het tuindershuisje van landgoed De Poll in Glimmen en zou later naar de Zuidlaarderweg verhuizen. De werklust zat Buist in het bloed, hij begon een petroleumhandel (foto). Met de bakfiets, geladen met een loodzwaar 200 liter-vat langs de huizen. Kachels en lampen werden met petroleum gestookt, maar soms konden klanten niet direct betalen (79 cent per vier liter). In de jaren na de oorlog was Schraalhans keukenmeester, dus pakte Buist alle baantjes tegelijk aan. Nu zou je hem ZZP-er noemen. Hij werd drager bij de uitvaartvereniging (op afroep), hulppostbode als postbode Aaldert Vonck eens vrij was (op afroep). Hij werd ook ‘leedaanzegger’ in Glimmen. Als iemand was overleden stak Buist zich in zijn nette kostuum met koord, tressen en steek op het hoofd. Plechtig ging hij langs adressen in de buurt om de dood van een dorpsgenoot te melden. In die jaren werd het stil als Buist in vol ornaat de straat in kwam. Want als Buist er zo uitzag, was er

wat ergs gebeurd! Later kwamen de rouwkaarten, die hij liet drukken bij Climax aan de Meerweg in Haren, om ze daarna persoonlijk rond te brengen. Toen de handel in petroleum terugliep zette Buist de tering naar de nering. Hij werd marskramer. Hij laadde een bakfiets met allerlei handel, zoals borstels, touw, kop en schotels…eigenlijk zowat het Blokker-assortiment. Zo ging hij van deur tot deur. En als hij ’s avonds doodmoe thuiskwam nam hij een borreltje. Hij had daarvoor altijd wel een goede reden, vond hij. “Ik heb zoveel verkocht, ik heb wel een borreltje verdiend”, zei hij dan. Of: “Het was zo’n slechte handel, ik moet nodig een borreltje.” En als er dan alsnog een klant achterom kwam, werd het glaasje snel verstopt. Het waren de jaren 50 ten voeten uit, Buist ploeterde en ploeterde. Hij was de enige in de straat met een telefoon. Bode Mulder kwam iedere dag een keer bellen en betaalde er een duppie voor. Inmiddels was boderijder Talens gaan samenwerken met Van der Woude. Buist werd emballeur. Dat betekent dat hij bij klanten de spullen in dozen inpakte voor de verhuizing, vervolgens meereisde naar de nieuwe bestemming en daar de spullen weer ging

Het is ánders dan u denkt! Henk Vos uit Haren houdt in 2010 opmerkelijke onderwerpen tegen het licht. Duurzaamheid, milieu, voeding, gezondheid. En hij komt telkens tot de conclusie: het is anders dan je denkt.

Voedingsmiddelen komen steeds vaker van ver... Producten met echte Nederlandse namen worden, in tegenstelling tot wat je verwacht, steeds minder vaak in Nederland geproduceerd. Levensmiddelen en dierlijke producten worden door de logistieke vooruitgang en met hulp van conserveringsmiddelen (zie vorige column) over de wereld versleept. Terwijl we denken een Nederlandse (gele) kaas te kopen komt de melk uit Denemarken en de kleur uit de voedingsindustrie. Aardappelen worden verkocht als Texelster of Friese aardappelen, maar in werkelijkheid worden ze vaak met buitenlandse aardappelen aangevuld. Besmetting door dit gesleep denken we op te lossen in het laboratorium of door complete vernietiging van oogst of veestapel. Gelukkig beginnen steeds meer consumenten zich af te vragen of het niet anders kan. Noordelijke biologische telers en producenten gaan het proberen. Ze hebben zich verenigd onder het merk Puur Noord Nederland. Producten van dit merk komen gegarandeerd uit het Noorden, zijn altijd biologisch en voorzien van het EKO-merk. Georganiseerde kortere lijnen, meer zicht op herkomst en betrokkenheid bij boer en producent zijn wat dat betreft door hun aard misschien wel een antwoord op de logistieke gekte en inbreuk op Moeder Natuur.

uitpakken. Als in november de eerste vorst over de Glimmeres trok, werden er ‘s avonds in het donker met de hand knollen getrokken voor boer Eisses in Glimmen. En als er mooi weer op komst was belde uitbater Jaap de Boer van Paviljoen Appèlbergen: “Buist, het wordt mooi weer, wil je zondag komen kelneren?” En Buist werd weer een dagje kelner in het bos. Aan de onrust kwam in 1963 een einde toen zijn zoon Kor (1942) een mooie baan kreeg bij een schil-

dersbedrijf en zijn vader aanstelde als schilder. Roelf Buist schilderde o.a. de deuren van het Diakonessenhuis, dat toen werd gebouwd. In 1965 startte zoon Kor zijn eigen bedrijf en nam zijn vader mee. Roelf Buist bleef in dienst van Cor Buist b.v. Schilders tot zijn VUT, in 1973. Nog 25 jaar kon hij genieten van een rustig bestaan, tot deze harde werker in 1998 voorgoed de ogen sloot.

Hennie Gerbes Pedicure Humanitas hulp bij Thuisadministratie Humanitas biedt administratieve ondersteuning aan mensen die tijdelijk niet in staat zijn zelfstandig de administratie bij te houden. Bel voor meer informatie Lucas Huttinga, tel. 050-526 62 03 of kijk op: www.humanitasharen.nl

Voor al uw voetklachten, gespecialiseerd in Diabetische* en Reumatische* klachten. Voetreflexzone therapie Bel voor een afspraak: 050-5350166 of kijk op www.henniegerbespedicure.nl * Bij aanvullende verzekering is vergoeding mogelijk, vraag uw zorgverzekeraar.

Geniet dagelijks van onze krant! Online kunt u iedere dag het nieuws uit Haren bijhouden. Kijk op onze geheel vernieuwde en interactieve site: www.harendekrant.nl

APK - ONDERHOUD -OCCASIONS Felland Noord Haren 050-5344813

Per dag meer dan 1000 bezoekers!

Zie site www.puurnoordnederland.nl leestip: Michael Pollan, een pleidooi voor echt eten. Henk Vos, Natuurwinkel Haren

7


Spring

Summer ‘10 dames • napapijri • walk in the park • bandolera • just-b • oska • cher • sarah pacini • stills • mcgregor •cambio • creenstone • heren • stones • tommy hilfiger • boss orange • boss green • state of art • vanguard • british indigo • pierre cardin • fellows •

Femmy Holwerda, fysiotherapeute

Voor een gezond en beweeglijk "Glimmend Hart"

Fysio_femmy@hotmail.com

Biologisch voordeel!

Bakkerij Bulthuis Zuiver Zuivel

Ontbijtkoek

450 gram

Drinkyoghurt Perzik of

Ekoland

Appelsap 1 liter

framboos

1,-

Van 1,95

Groene thee Original 20 zakjes

1 liter

Van 2,49

Piramide

1,-

Van 1,79

1,-

Van 2,39

1,-

Proef

BioBaby aardappels 500 gram

1,-

Deze actie loopt van 27 februari tot en met 6 maart.

Zetfouten, prijswijzigingen en uitverkochte artikelen voorbehouden.

De Brinken 16-18, 9752 BW Haren, tel. 050 - 53 41 177 | Torenlaan 24 9401 HR Assen | www.natuurwinkel.nl 8


Postiljon Emmalaan terug als Postillion Hotel:

Hotel sluit Haren weer in haar armen!

Denise Huver wil graag dat het Postillion weer een ontmoetingsplaats wordt voor Harenaars.

gen) prijkt binnenkort Postillion Hotel op de gevel. “Iedereen begrijpt de link naar Postiljon, maar de nieuwe schrijfwijze maakt ook duidelijk dat we met onze tijd zijn meegegaan”, zegt Denise. “Hier draait het om ontmoeten en onthaasten.” Zelf werkt zal al veertien jaar in dit hotel. Ze is telg van een horecafamilie in Heerenveen en is grootgebracht met gastheerschap en hard werken. “Ik heb heel bewust gekozen voor het hotelvak, omdat ik me daarin thuis voel”, zegt ze. “Mijn nieuwe functie is een grote uitdaging, want ik moet de verwachtingen van de nieuwe eigenaar en de investeerder op de achtergrond waarmaken. We gaan de hotelkamers renoveren en de uitstraling van het pand aanpakken. Maar we passen straks ook onze menukaart aan en de ambiance in het restaurant. Mijn ambitie: een drie-sterren hotel zijn met een vier-sterren service. Mensen uit de buurt moeten weer voelen dat we welkom zijn in Postillion.” Het spreekt vanzelf dat de verhuur van hotelkamers en zalen de core-business blijven van dit hotel.

Dit is Denise Huver, hotelmanager van het ‘nieuwe’ Postillion Hotel aan de Emmalaan in Haren. Het hotel is onlangs aangekocht door zakenman Thijs Merks, die topfuncties bekleedde bij Accor Groep en recent bij AC Restaurants en Hotels. Hij maakte een droom waar, door zes voormalige Mercure Hotels in Nederland te kopen met de bedoeling er de oude glorie van ‘Postiljon Hotels’ te laten herleven. Denise Huver gaat in Haren leiding geven aan dat “Hotel te koop gezet: Dat was even proces: “En daarbij is het heel be- slikken” langrijk dat wij de deur weer wijd Het hotel in Haren staat sinds twee open zetten voor de mensen uit de jaar te koop. De Accor Groep vond het eigen regio, die hier gezellig willen eten of een feestje willen vieren. Ja, misschien heeft Mercure de afgelopen jaren niet genoeg aandacht gegeven aan de regionale functie als pleisterplaats van ons hotel. Dat beeld willen we dus nu graag bijstellen.”

concept niet passen in haar toekomstplannen. “Het was wel even slikken, toen we dat hoorden”, zegt Denise. “Je vraagt je eerst af of wij iets niet goed hadden gedaan. Vervolgens heb ik directies van potentiële kopers hier rondgeleid en daar deed ik natuurlijk mijn best om te laten zien hoe mooi dit hotel is.” Een geruchtenstroom kwam op gang. De locatie zou een XL-vestiging van Albert Heijn worden, er zouden woningen worden gebouwd. Niets van waar. De koper werd uiteindelijk ook geen internationale hotelketen, maar Thijs Merks, die twee jaar geleden al tot zaken wilde komen met de aankoop van het pakket van zes Mercure Hotels. Dat is toen niet gelukt, maar hij bleef op het vinkentouw zitten. Onlangs wist hij met steun van een investeerder de koop rond te maken. Een droom werd werkelijkheid. Nu kan hij volgens zijn eigen inzicht de hotels tot een succes maken. Merks: “In Haren vertrouw ik op Denise Huver, om het hotel weer te laten bruisen. Zij kent Haren en ze zal er vast in slagen met leuke arrangementen van ons hotel weer een fijne ontmoetingsplaats te maken.” Rond Pasen zal er een paasbrunch plaatsvinden, waarover later meer informatie wordt gepubliceerd.

Gezicht bij een stem: Auke van Hal (vervolg voorpagina) Daar werkte hij mee aan reportages, die wekelijks door de omroep op de zender werden gebracht in het programma ‘Op de jonge golf’. In 1961 stuurde de 17-jarige radiomaker een sollicitatiebrief naar Radio Veronica, die uitzond vanaf een schip buiten de territoriale wateren om de mediawet te omzeilen. “Ik werd tot mijn stomme verbazing aangenomen om dj te worden, temidden van Tony Vos en Tineke de Nooij. Ik ging in Hilversum op kamers wonen en presenteerde wel 20 uur per week programma’s als ‘Muziek terwijl u werkt’. Het was de tijd van de Beatles en Cliff Richard. In een studio werden de programma’s opgenomen, daarna gingen de banden naar het schip voor de uitzending. Ik verdiende 400 gulden per maand, het was mijn eerste baan. Maar ik vond het bij nader inzien niets. Het was niet mijn wereld en ik vertrok bij Veronica om naar het noorden terug te keren. Ik vond een baan als kassier bij de NMB in Hoogezand.” Zo kwam Auke van Hal in een heel andere branche terecht. Hij verdiende tot zijn VUT de kost in het bankwezen, de liefde voor radio bleef op de achtergrond bestaan. Hij sprak bedrijfsfilms en radiospots in, zodat hij het vak niet verleerde. Haren FM Door gezondheidsproblemen rond 2000 zag hij plotseling geen microfoon meer en stopte hij ook vervroegd met werken bij de ABN Amro. “Sindsdien geen radio”, zegt Van Hal. “Tot die dag in 2009, toen Mark Boumans me tipte op Haren FM. Nu zit ik er weer middenin en ik moet bekennen dat ik het geweldig vind. Het is

Stap één in het charme-offensief van het hotel is de naam. Met een knipoog naar vroeger (het hotel werd in 1970 als Postiljon Motel gebouwd naast de pas aangelegde snelweg naar Gronin-

leuk werk en het team zit daar heel goed in elkaar. Ja, ik heb echt het gevoel dat we samen de kar trekken en er samen een succes van kunnen maken.” Iedere week helpt Auke van Hal mee met het voorbereiden van de uitzending. Met Willem Prins worden de onderwerpen gekozen, daarna gaat het tweetal de contacten leggen en mensen uitnodigen voor de live-uitzending. De muziek wordt gekozen door Jan Kooistra. Auke van Hal bewijst het: oude liefde roest niet.

Haren FM bestaat uit vrijwilligers en zendt uit op vrijdag, zaterdag en zondag op 107,0 FM en via de kabel op 105,5. Vrijwilligers zijn welkom om programma’s te maken. Interne opleiding mogelijk. Nadere info? Mail aan: info@haren.fm

Hennie Gerbes nu fulltime pedicure:

‘Snurken! Een groter compliment kan ik niet krijgen’ Hennie Gerbes is pedicure en voetreflexzonetherapeut. Ze heeft sinds vier jaar een praktijk aan de Wederikweg. Onlangs heeft ze haar openingstijden verruimd. Hennie vertelt wat er nou toch leuk aan is om met andermans voeten te werken en waarom dat voor de eigenaren van die voeten van groot belang kan zijn.

Zacht gesnurk klinkt uit de behandelkamer. Als de man na afloop van de behandeling vraagt of hij ook gesnurkt heeft, zegt therapeut Hennie Gerbes (33): “Nee hoor, helemaal niet.” Ze glimlacht als ze het verhaal vertelt en zegt: “Een groter compliment kan ik toch niet krijgen? Een voetreflexzonebehandeling is bedoeld om je te ontspannen. Het is een massage van de verschillende zones van de voeten.” Hennie is voetreflexzonetherapeut maar: “Ik ben in de eerste plaats pedicure.”

in de bediening en in de andere advertentie werd aangekondigd dat er

Rijnreizen of voetbehandelingen

Dat is ze geworden door een piepklein advertentietje dat ook nog eens voor jarenlang zoek raakte. “Ik werkte in de horeca en zocht een andere baan. Daarom snuffelde ik de krant door en knipte twee advertenties uit die me aanspraken. Een Rijn- en Moezelcruiseboot vroeg personeel

weer een opleiding tot pedicure zou starten”, vertelt ze. “Omdat ik in de horeca werkte, was ik vaak met mijn voeten bezig. Heerlijk vond ik dat. Reken maar dat je last van je voeten kunt hebben na een dag serveren.

Toch solliciteerde ik naar de baan op de cruiseboot en werd aangenomen. Na afloop ging ik samen met een paar collega’s op vakantie naar Australië en het daarop volgende seizoen werkte ik op Ameland in de horeca. Dat sloot ik af met een reisje naar Amerika.” Ze ontmoette haar vriend Michiel en ging samenwonen. Tijdens het inpakken voor de verhuizing viel er een klein krantenknipseltje uit een doos: de advertentie voor de opleiding tot pedicure. Ze meldde zich aan en kon meteen beginnen. “We woonden op een bovenwoning in Helpman en na de opleiding ging ik als pedicure aan de slag bij de mensen thuis”, vertelt ze. “Dat was behoorlijk zwaar maar ook erg leuk. Ik was veel onderweg, sleepte een hoop materiaal mee en natuurlijk is de situatie bij de mensen thuis niet ideaal voor bijvoorbeeld je rug.” Toen Hennie en Michiel vier jaar geleden een drive-inwoning in Haren kochten, kwam er op de begane grond dan ook meteen een praktijkruimte voor Hennie. Daar werkte ze een deel van de week. Daarnaast pedicuurde ze eerst nog steeds bij de mensen thuis, werkte in de bediening bij café konditorei Bommen Berend, in de stad, en later deed ze de administratie van Autoservice Schipper, in Haren. “Dit

jaar schoot een week van mijn vakantie erbij in omdat ik anders niet al mijn patiënten om de vakantie heen kon behandelen”, vertelt ze. “Dit is dan ook het moment om fulltime als pedicure en voetreflexzonetherapeut verder te gaan.”

Kloof door overbelast zitvlak Want voetreflexzonetherapeut is ze ook. Toen Hennie eenmaal pedicure

Reuma of diabetes Reuma- en diabetespatiënten met een aanvullende ziektenkostenverzekering komen in aanmerking voor vergoeding van de pedicurebehandelingen. Hennie: “Sinds kort maakt de brancheorganisatie PROVOET onderscheid tussen verschillend opgeleide pedicures. Ik ben ‘pedicure PLUS’. Doordat reumapatiënten altijd pijn hebben en diabetespatiënten juist niet voelen wanneer ze een wondje hebben, is het belangrijk dat de voeten van deze patiënten door een gecertificeerde pedicure behandeld worden.”

was, wilde ze al snel meer met voeten. “Na een behandeling smeer ik crème op de voeten en masseer ze dan even. Dat bracht me op het idee van voetreflexzonetherapie. Ik volgde de opleiding en behandel sindsdien ook klachten met die therapie. Het idee achter de therapie is dat bepaalde drukpunten onder je voeten corresponderen met andere delen van je lichaam. Zo kan een likdoorn of eeltplek op een bepaalde plaats duiden op spanning in je schouders”, legt ze uit. Botst dat niet met de theorie van het pedicuren? “Ja, soms wel. Maar ik kijk eerst als pedicure en pas daarna als voetreflexzonetherapeut. De oorzaak voor eeltvorming zoek ik dan ook eerder in de stand van de voet of het dragen van bepaald schoeisel dan in een ander deel van het lichaam. Maar soms ligt de oorzaak wel ergens anders”, vertelt ze. “Dat heb ik zelf gemerkt toen ik na een operatie een tijdlang veel moest zitten. Ik kreeg een enorme kloof aan de zijkant van mijn voet, op de plek die correspondeert met mijn zitvlak.” (GB) Meer informatie: www.henniegerbespedicure.nl of telefoon (050)5350166. 9


J I B E I T C A S R A A J R D VOO N A Z E G O O H S I X A R P Tegen inlevering van deze bon.

AALLEEN LLEEN GGELDIG ELDIG OP VRIJDAG 26 EN ZATERDAG 27 FEBRUARI

ALLEEN GELDIG OP VRIJDA VRIJDAG 26 FEBRU EN ZATERDAG 27 FEBRUARI

Tegen inlevering van deze bon.

Tegen inlevering van deze bon.

20% EXTRA 20% EXTRA 20% EXTRA

KEUZEKORTING KEUZEKORTING KEUZEKORTING DE KEUZEKORTING GELDT VOOR ÉÉN ARTIKEL NAAR KEUZE UIT HET GEHELE ASSORTIMENT. M.U.V. BASELINE ARTIKELEN.

DE KEUZEKORTING GELDT VOOR ÉÉN ARTIKEL NAAR KEUZE UIT HET GEHELE ASSORTIMENT. M.U.V. BASELINE ARTIKELEN.

BIJ PRAXIS HOOGEZAND.

BIJ PRAXIS HOOGEZAND.

ALLEEN GELDIG OP VRIJDAG 26 EN ZATERDAG 27 FEBRUARI

ALLEEN GELDIG OP VRIJDAG 26 EN ZATERDAG 27 FEBRUARI

DE KEUZEKORTING GELDT VOOR ÉÉN ARTIKEL NAAR KEUZE UIT HET GEHELE ASSORTIMENT. M.U.V. BASELINE ARTIKELEN.

ALLEEN GELDIG OP VRIJDAG 26 EN ZATERDAG 27 FEBRUARI . BIJ PRAXIS HOOGEZAND

• De keuzekorting geldt voor een artikel naar keuze uit het gehele assortiment. M.u.v. Baseline artikelen en speciale wintervoordeel aanbiedingen. Geldig op vrijdag 26 en zaterdag 27 februari bij Praxis Hoogezand. • Bij aankoop van meerdere stuks van exact hetzelfde artikel geldt de extra korting voor al deze artikelen. • Bij aankoop van een keuken, badkamermeubel of deur geldt de korting niet voor de accessoires. • Maximaal 1, 20% extra kortingsbon per betalende klant. • De kortingsbonnen mogen eenmaal gebruikt worden. • De kortingsbonnen zijn niet geldig in combinatie met andere kortingsbonnen of Air Miles korting en niet geldig bij bestellingen via de Praxis webshop. • De kortingsbonnen zijn niet geldig voor reeds geplaatste (Praxis webshop) bestellingen en bij aankoop van diensten, boeken, tijdschriften en cadeaukaarten. • U spaart geen Air Miles bij een product waarop u korting ontvangt.

PRAXIS HOOGEZAND Beverburcht 4 9603 TK Hoogezand Tel. 0598-394727

10


Ruïnes en boomgaard gekocht…

Oud-winkeliers op avontuur in Portugal Rob en Angela Swarte hebben in 2006 hun speelgoedwinkel in Haren (De Brinken) verkocht en begonnen aan een avontuur. Een boomgaard met gebouwen in de buurt van Faro (Portugal) geschikt maken voor de verhuur aan vakantiegangers. Na drie jaar ploeteren kunnen Rob en Angela goed nieuws melden. Rob Swarte vertelt: “Precies 3 jaar geleden zijn we in Portugal begonnen aan ons avontuur. We hadden veel plannen en ideeën en hoopten die allemaal ten uitvoer te kunnen brengen. Ondanks de goede voorbereiding was het niet makkelijk om een tijdschema aan te houden en het duurde wat langer dan gepland. Nog steeds zijn

De Harense Minerva-studente Evelijn Saaltink (18) heeft haar creativiteit in dienst gesteld van Unicef. Ze is begonnen met een bijzondere actie: tekeningen veilen op internet en de opbrengst is voor Unicef. Ook het geld dat zij met opdrachten verdient wil ze aan goede doelen schenken.

Eigenhandig omgetoverd tot betaalbaar vakantieoord… we druk bezig om bijvoorbeeld het zwembad geheel klaar te krijgen, dat in april/mei geopend wordt. Ook de tuin en boomgaard (ruim 15000m2!) vragen erg veel tijd en aandacht. Maar het blijft prachtig alle verschillende facetten van de natuur en oogsttijden van zo dichtbij mee te maken. En door het aangename klimaat en de vele zonuren in de Algarve, hebben wij het gevoel dat “we wonen en werken op

vakantie!” We zijn dan ook trots om te kunnen melden dat onze website www.casadopomar.nl (niet geheel af want er missen nog wat foto´s) in de lucht is. We zijn dan ook vanaf nu officieel geopend.” De redactie, bewonderaar  van mensen die hun dromen proberen waar te maken, biedt graag ruimte voor deze zonnige berichten.

Ontwerp met bron en vijf beekjes….

Eerste rotonde wordt nu mooi gemaakt

Haren heeft vier rotondes, die binnenkort zullen worden ingericht door hoveniersbedrijven uit de gemeente Haren. Het idee voor deze samenwerking kwam van hovenier Jan Pieter Hooft, die wethouder Jeroen Niezen wist te winnen voor dit idee. In april tekenden vier hoveniers een intentieverklaring. Het gaat om de bedrijven Hooft Hoveniers (rotonde transferium), Bartelds Hoveniers (rotonde dr.

Evelijn zet talent in voor goed doel

E.H. Ebelsweg bij Multimate), Nuver Hoveniers (rotonde Emmalaan bij de A28) en De Natuurtuin (rotonde Rijksstraatweg ter hoogte van de Rabobank).

Harense kegelaars welkom in stad

Het eerste bedrijf dat deze maand de hand aan de ploeg sloeg was hoveniersbedrijf Bartelds uit Onnen. Mede-directeur Ewoud Zwarts legt in groentechnische woorden zijn plan

Rob en Angela Swarte Ontwerp van rotonde Dr. E.H. Ebelsweg….bron en beekjes…

Geef een ‘rondje Joling’ cadeau!

Evelijn: “Mijn actie is vorige maand begonnen en heet ’Tekenen voor Unicef’. Ik maak tekeningen en schilderijen,deze laat ik dan veilen op Marktplaats.nl en het geld dat het oplevert gaat naar Unicef. Dit zal eens in de drie maanden wisselen, elke keer is er een ander goed doel aan de beurt. Mensen die graag op tekeningen of schilderijen zouden willen bieden, kunnen terecht  op www. geefsamen.nl/eve_ lijn .” De creatieve Harense is ook bereid in opdracht tekeningen te maken, waarvan de opbrengst naar haar goede doelen gaat. Mailen kan aan: evielovesmusic@ hotmail.com

uit: “Rond het hart van de rotonde komen vijf Carpinus Betulus ‘Frans Fontaine’ in cilindervorm, die worden omcirkeld door een beukenhaag. In het hart wordt Hydrangea ‘Limelight’ en Persicarya bistorta Superba’ geplant. Vanuit het middelpunt (de bron zeg maar) ‘stromen’ vijf ‘beekjes’ van Salvia nem. ‘Blauhügel’. In de buitenste cirkels komen achtereenvolgens Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ en Rosa Ice Meidiland var. Meivahyn.” De overige rotondes zullen de komende maanden volgen.

De Groninger Kegelbond vindt het jammer dat er nog maar weinig Harenaars lid zijn. Men zegt dat kegelen een ideale sport is voor mensen van gevorderde leeftijd, een sport met een hoog ‘sociaal gehalte’.

langstellenden kunnen op zaterdagmiddagen tussen 14-17 uur vrijblijvend langskomen om een balletje te werpen en het spel uit te proberen.

Voor informatie kan contact worden opgenomen met D. van der Leij, 0651094908.

In het kegelcentrum naast Martini Plaza wordt wekelijks gekegeld. Be-

Vorig jaar zijn onze dochters ‘uitgevlogen’. Dat was een hele verandering voor ons hele gezin. Ja, eens komt de dag, dat je zoon of dochter uitvliegt. Gemengde gevoelens. Je gunt je kind natuurlijk het allerbeste in de nieuwe woning. Je wilt dat hij of zij zich er snel thuis zal voelen. Daar kunt u nu zelf wat aan bijdragen. Is het niet een prachtig idee om uw kind de eerste schilderbeurt aan te bieden als ruggensteuntje na de verhuizing? Laat Hans Joling de nieuwe flat, kamer of woning eens inspecteren voor een vrijblijvende prijsopgave. Wat er nu nog wat flets uitziet, is straks stralend mooi. Een mooie start in het volwassen leven! Korting! In de wintermaanden geven we de winterkorting van 25,00 per man per dag. Huizen van twee jaar of ouder leveren ook nog eens het lage BTW-tarief op (6% in plaats van 19%). Er zijn dus goede redenen om ons binnenkort te bellen voor een afspraak. Wie vóór 15 maart 2010 werk van minimaal drie mandagen laat uitvoeren ontvangt een waardebon t.w.v. 30,00, te besteden bij restaurant ’t Hart van Haren.

Pieter Terpstra, lijst VVD

IK doe mee voor de VVD !

25 JAAR

pratvvd@gmail.com

11


Vakmanschap & Moderne apparatuur voor: - Diagnosetest - Storing zoeken - Aircoservice - Bandenservice - Schokdempertest Felland 7b, 9753 TA Haren 050-5340612 www.hvhautotechniek.nl info@hvhautotechniek.nl

Smmmmmakelijk eten! Culinaire tips van slager en groenteman!

Wat kan koken leuk zijn. En wat is eten heerlijk. De redactie ontvangt iedere maand handige tips van de vers-specialisten van Haren.Deze maand: Lekker sudderen en lekker gezond!

Martin Dijk: Tips voor lekker stoven!

Omdat het weer nog guur en koud is, een paar tips voor het bereiden van stoofvlees. Voor alle duidelijkheid: stooflappen is een verzamelnaam voor ‘suddervlees’, zoals sukadelappen, magere runderlappen, doorregen lappen en ook riblappen. Het zijn de minder malse delen van het rund, en die komen het best tot hun recht met een ‘vochtige’ bereidingswijze, waardoor het bindweefsel zacht wordt. Hierna enkele tips voor de beste methoden om te stoven: • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep het droog. • Braad het vlees eerst aan, dan krijgt het vlees een bruin korstje en een krachtiger smaak.

Hij ziet vierkante meters Jij een sfeervol huis

• Om te voorkomen dat het vlees ‘schrikt’ (waardoor vezels samentrekken en het vlees taai wordt) moet het toegevoegde vocht warm of heet zijn. • Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ander zuur helpen om het bindweefsel af te breken en het vlees zachter en malser te maken. • Tijdens het stoven moet de pan gesloten blijven. De waterdamp condenseert tegen het deksel en blijft ‘gevangen’ in de pan. • Stoven mag niet te hard gaan. Zet de pan daarom op de kleinste pit, gebruik eventueel met een vlamverdeler. • Het is nooit precies aan te geven wanneer een vleesstoofpot klaar is. Natuurlijk kan uw Keurslager u wel een goede schatting geven. • Laat met de uien ook wat tomatenpuree meebakken. De inhoud van een klein blikje is voldoende.

Keurslager Martin Dijk, Kerkstraat 15 Haren T. 050-5344517 F. 050-5340127

Groenteman Erik Berends: Slanke salades!

Gezond en lekker eten, en tóch slank worden. Dat is wat iedereen wil. We hebben goed nieuws, want bij de groentewinkel gaat uw culinaire hart open en vliegen de pondjes eraf door onze slanke salades. Het zijn rauwkostsalades, waarin we

het vet zoveel mogelijk vermijden. We gebruiken dressings op yoghurtbasis, dat scheelt een stuk! Onze toppers van dit

moment zijn de Oosterhaarsalade (al 25 jaar een begrip, het is een zoetige koolsalade volgens eigen recept), Waldorffsalade

Dus zoek je een makelaar die oog heeft voor beiden

(bleekselderij) en onze Lekker & Light (spitskool). Na aan-

koop nog twee dagen heerlijk houdbaar. Kom maar eens zo’n slanke salade proberen, altijd volop in de vitrine!

Jachtlaan 15, Haren

050 - 5350533

www.aimeestaal.nl

Groentespecialist Erik Berends Anjerlaan 23/a 9753 GA Haren T. 050-5350334

Een standaard badkamer is overal te koop. Een goed ontwerp niet... Bad Exclusief Atoomweg 6 - 2 9743 AK Groningen 050-3113699 www.badexclusief.nl

Hein Frima, lijsttrekker

Een creatieve ondernemer stemt natuurlijk VVD

h.frima@hetnet.nl

12


De kleurrijkste winkel van Haren Voor Hobby of beroep Sta je bij Beauty op de stoep

O.a. Ritsen, garen, knopen,bandjes en nog veel meer Beauty V.o.F. Fournituren - Kerkstraat 6 - Haren

k a p s a l o n Brinkhorst 5a, Haren tel. 050 - 5344700 www.hairdesign-haren.nl

PATER

Over mooier wonen moet je niet blijven dromen. Dat moet je dóen. Wij maken het mogelijk.

voor betere schoenreparaties

Bontsokken voor in de laarzen

Meerweg 5 - Haren -Telefoon 050 - 534 37 08

Geniet dagelijks van onze krant! Online kunt u iedere dag het nieuws uit Haren bijhouden. Kijk op onze geheel vernieuwde en interactieve site: www.harendekrant.nl

nieuwbouw - verbouw onderhoudswerken

Per dag meer dan 1000 bezoekers!

Felland 7d, 9753 TA Haren 050-5347509 Fax 050-5341791 Mobiel 06-22409130

Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan nodigt de Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) iedereen uit deel te nemen aan een

Bouwbedrijf

Wolters

FOTOWEDSTRIJD

Motto: “Pracht van het Paterswoldse Meer”. Dit kan zijn: Actie, Rust, Natuur, Mensen, Emotie, Watersport, etc.. Foto’s dienen te worden ingeleverd in het formaat 16 of 18x24. Opnamen dienen digitaal te zijn. Op de achterzijde van de foto(’s) vermeldt u een motto of kenteken. Geen naam of adres. Inzendingen dienen vergezeld te gaan van een gefrankeerde envelop, met daarop naam, adres, woonplaats van de inzender. In de envelop: telefoonnummer, e-mailadres en het motto of kenteken, waarmee de foto’(s) gemerkt zijn. Per deelnemer kunnen maximaal 4 foto’s worden ingezonden. Inzendingen zenden aan: VWDTP-fotowedstrijd p/a Veenhof 6 9461-TG Gieten Van de door de jury geselecteerde opnamen zullen de digitale gegevens worden opgevraagd, waarna ze worden vergroot

Burg. J.G. Legroweg 100 9761 TD Eelde Kerkstraat 14 9479 PK Noordlaren Telefoon 050 409 12 97 Telefax 050 409 13 87

en vervolgens geëxposeerd. Inzenders doen afstand van elk auteursrecht. Bij publicatie vindt naamsvermelding plaats. Uiterste inzenddatum: 1 januari 2011. De uitslag zal via de web-site van de vereniging www.vwdtp.nl bekend worden gemaakt. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Bestuursleden van VWDTP en vakfotografen zijn van deelname uitgesloten. Over de uitslag zal niet gecorrespondeerd worden. De jury bestaat uit: J.van Drunen, vakfotograaf, M. Keuning (VWDTP) en J.W. van Veen, directeur Groninger Scheepvaart Museum. Er zijn drie prijzen te winnen, w.o. onderwatercamera t.w.v. 500,en eervolle vermeldingen. Expositie: Vindt plaats gedurende het seizoen 2011 in de gemeente Haren.

Deze wedstrijd wordt gesponsord door:

PVC Vinyl-stroken

Ontdek de duurzaamheid voor uw vloer

Foto Spijker Fotocontrast Raadhuisplein 20  Hoofdweg 177a 9751 AP Haren 9765 CC Paterswolde 050- 534 74 51 050-309 09 61

Leoxx Expona Forbo Allura

Wood Metro flor Armstrong Scala

In houtstructuur, stone, glass of metal. Diverse afmetingen: Fine Plank Wide plank

76x915 mm 101x915 mm 153 x 915 mm

Vaszlovszky-Camerasuper Meeuwerderweg 10 9724 ET Groningen www.camerasuper.nl

NIEUWBOUW - VERBOUW - ONDERHOUD

Koga Tesla special met loop ondersteuning en achteruit functie is de meest complete Ion fiets die er is. Op dit moment voldoende leverbaar dus reserveer nu deze fiets voor het nieuwe seizoen.

Garantie: 20 jaar!

interieur Middelhorsterweg 69a, Haren Telefoon 050-5340973

Ondervloeren kunnen door ons worden geëgaliseerd en geschuurd. Vinyl wordt volledig verlijmd aan de ondergrond.

Deskundig advies, vrijblijvende prijsopgave! 13


Helperbad na renovatie heropend: Knusse sfeer van vroeger in een moderne jas! Hoe het begon in 1925 Het Helperzwembad heeft een lange geschiedenis. In de periode dat de waterleiding in de stad Groningen werd aangelegd werd het mogelijk een badhuis te bouwen. Rond 1925 had niet elk huis een aansluiting op de openbare water- leiding en werden mensen in de gelegenheid gesteld te douchen (stortbad) en te baden (kuipbad) in het Helperbad. Deze voorziening werd gecombineerd met een zwembad die goed paste binnen de toen geldende lichaamscultuur.

De aannemer maakte er een heus kunstwerk van! De gemeente heeft bouwmaatschappij Vuurboom uit Bedum gevraagd deze grote klus te coördineren. Dit bedrijf heeft een goede reputatie in restauratieklussen. “We hebben eerst goed geluisterd naar de wensen van de architect en de gemeente en hebben daar de beste onderaannemers bij gezocht”, zegt directeur Rolf Vuurboom. “We hebben met tientallen vakmensen aan deze klus gewerkt.”Vuurboom wijst op het grote belang van de architecten van

Oude glorie herstellen De gemeente heeft het Helperbad de afgelopen maanden gerenoveerd. Betonrot is hersteld, het fraaie oude tegelwerk is hersteld en wordt nu beschermd tegen binnendringend zwemwater (sommige tegels moesten worden nagemaakt), de kleedcabines, banken en plafonds zijn vernieuwd of gerenoveerd. Achter de schermen zijn alle technische installaties gemoderniseerd voor optimaal comfort. Heel belangrijk: authentieke elementen van het prachtige oude gebouw zijn weer in ere hersteld. Het mooie oude plafond met vakwerkspanten is weer terug in ‘het zicht’ gebracht. Aan de buitenzijde is te zien hoe de originele ijzeren kozijnen met die herkenbare indeling zijn teruggebracht.

Holstein restauratie-architecten in Groningen. Cor Holstein: “We waren erg blij dat de gemeente de oude grandeur van het Helperbad wilde herstellen, in combinatie met modern comfort. We hebben onderzoek gedaan naar het verleden en details weer teruggebracht, zoals de ‘vakwerkliggers’ in het plafond en oud tegelwerk. Ook de oude stalen kozijnen zitten weer in de gevel.” Holstein voelt zich thuis in het Helperbad, want als kind behaalde hij er zijn zwemdiploma’s.

Dansen in het water De afdeling synchroonzwemmen van zwemclub TriVia verzorgt in het gerenoveerde zwembad donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur training in het synchroonzwemmen. Daarbij wordt in het water ‘gedanst op muziek’. Er kunnen ook synchroonzwemdiploma’s gehaald worden bij de KNZB. Bij synchroonzwemmen leer je precies gelijk te ‘dansen’ in het water. Je moet soms even de diepte in. Het is bedoeld voor meisjes tot 20 jaar! Lijkt het je leuk om ook eens mee te doen, kom dan kijken in het Helperbad! Neem contact op met synchroonzwemmen@trivia.nl of kijk op www.trivia.nl.

zwemmen Lekker wat drinken na het

jd terecht voor een van het Helperbad (bijna) alti Je kunt in het horecagedeelte rijk is. Je kunt er ang bel en. Maar wat minstens zo lekker drankje na het zwemm eten! ook andere zwemmers ontmo

Minder overheidsgeld voor de gemeente? Tijd voor een zakelijke aanpak!

ZEKER NU

Helperzwembad Moddermanlaan 40 9721 GP Groningen 050-5254930

www.helperzwembad.nl

NEEM EEN DUIK! 14


Industrieweg 25a 9781 AC Bedum tel : 050 - 301 38 62 www.vuurboom.nl

O.C.S.W Riss-348 16-3-09 11:18 Pagina 1

WATERBEHANDELING B.V. Koningsweg 33 9731 AR Groningen T: 050 - 541 16 00 F: 050 - 541 36 77 E: info@reindersbv..nl onderdeel van de Triumph Group

E TERP” D ” Warffum

Stucadoors- en afwerkingsbedrijf Lamerisstraat 3 9989 EA Warffum Tel. 0595-426138

âld

Wij feliciteren de gemeente Groningen en alle zwemmers met hun gerenoveerde Helperbad!

Betonreparatie-kelderafdichting-kunststofvloeren Voegwerk vervangen- Impregneren Kievitsweg 17 Grijpskerk www.gjaltema-impregneerbedrijf.nl

- gevelreiniging

- stofvrij stralen

- micro-nevel-stralen

- frezen

- micro-nevel-stralen - gritstralen

- frezen - stofarm diamantschuren

- gevelreiniging

- gevelreiniging

- gritstralen - impregneren

- micro-nevel-stralen - gevelreiniging - impregneren - gritstralen - micro-nevel-stralen

- stofvrij stralen - stofvrij stralen

- stofarm diamantschuren - gevelrenovatie

- frezen - stofvrij stralen -- gevelrenovatie - frezen stofarm diamantschuren

- gevelrenovatie - impregneren VOOR BEDRIJFSLEVEN EN PARTICULIEREN - stofarm diamantschuren - gritstralen - gevelrenovatie - impregnerenVOOR BEDRIJFSLEVEN EN PARTICULIEREN VOOR BEDRIJFSLEVEN EN PARTICULIEREN Engelberterweg 12, 9723 EM Groningen • Tel 050 - 541 89 36 • Fax 050 - 542 31 70 • www.bostotalcleaning.nl VOOR BEDRIJFSLEVEN EN PARTICULIEREN Engelberterweg 9723 EM Groningen • Tel- 050 Fax 050 31 70 Engelberterweg 12, 9723 EM 12,Groningen • Tel 050 541- 541 89 89 3636• • Fax 050- -542 542 31 •70www.bostotalcleaning.nl • www.bostotalcleaning.nl Engelberterweg 12, 9723 EM Groningen • Tel 050 - 541 89 36 • Fax 050 - 542 31 70 • www.bostotalcleaning.nl

Tegelzetbedrijf Henry Houwen • voor alle tegelwerken • gespecialiseerd in natuursteen Tel. 050-8539564 / Mobile 0653224293

15


Automobielbedrijf Hans Dekker Vakmanschap voor alle merken • Helperoostsingel 42, 9722 AW Groningen Telefoon 050-5277087 fax 050-5278027

apk • onderhoud • airco • schade • verkoop

Bakker

De Rappe Schoenlapper Overwinningsplein 38, 9728 GT Groningen Tel./Fax 050-5256267

www.hansdekker.nl • • • • •

• Schoenreparatie • kleermakerij • stomerij • sleutelservice

info@hansdekker.nl tankstation garagebedrijf en schadeherstel apk keuringsstation airco service in- en verkoop gebruikte en nieuwe auto’s

Met onze fietsen heeft u iets goeds in handen!

Beethovenlaan 15, 9722 KJ Groningen 050-5250605 www.autotraas.nl De man die helpen kan in Helpman en wijde omgeving

APK ONDERHOUD OCCASIONS Felland Noord Haren 050-5344813

DE WINTERSCHILDER een koud kunstje...

AANBIEDINGEN GAMES, CD’S EN DVD’S VANAF € 2,50!!!

Fietsen met trapondersteuning, mountainbikes, racefietsen, ‘gewone’ fietsen, kinderfietsen. Accessoires en onderhoud!

Geniet dagelijks van onze krant! Online kunt u iedere dag het nieuws uit Haren bijhouden. Kijk op onze geheel vernieuwde en interactieve site: www.harendekrant.nl Overwinningsplein 119 – 9728 GS Groningen – 050-5261121

Per dag meer dan 1000 bezoekers! Is uw interieur toe aan een fris en nieuw gezicht? Vanwege onderhoud of heeft u gewoon zin in een andere kleur of nieuw

www.steenbergenfietsen.nl

Alle auto’s, elk merk!

behang? De Winterschilders van EZINGA voeren het werk snel en professioneel uit. In de wintermaanden bovendien met een aantrekkelijke korting per man per dag! Winterwinst, een koud kunstje...

•onderhoud •reparaties •APK •verkoop

Men kan bij de praktijk ook terecht voor reparatie, aanpassingen en gratis advies.

nieuw en gebruikt RENAULT SPECIALIST

De persoonlijke schilders schilderwerk - glas - reparatie - onderhoud

Helpermolenstraat 19-21 Groningen-Helpman T (050) - 525 58 66 I www.ezinga-schilders.nl

AANBEVOLEN DOOR UW ZORGVERZEKERAAR!

utobedrijf

lex Scheedler

Groningerweg 1A • Paterswolde T (050) 525 04 14 www.alexscheedler.nl

www.tppvkleef.nl

16


Momentum® Bio-HCG Het meest succesvolle afslanksysteem van dit moment Last van overgewicht of een verkeerde vetverdeling? Met Momentum® Bio-HCG verlies je in 24 dagen op een verantwoorde én effectieve manier (normale voeding, geen proteïne repen, poeders of drankjes) acht tot twaalf procent lichaamsgewicht. Dankzij deze therapie met persoonlijke begeleiding verdwijnen vetophopingen op heupen, billen, buik of dijen. Bovendien leer je een leefstijl aan waar je de rest van je leven profijt van hebt!

Waar wacht je nog op? Neem contact op met: Nu van 235,00 de gehele kuur slechts

190,00

Verlengde Hereweg 113, 9721 AJ Groningen Alle dagen geopend, tevens ’s avonds. Bel voor een afspraak: 06 482 69 682 Of mail info@heleenonnes.nl Heleen Onnes is Bio HCG consulent.

Hans de Bruijn

Laat Haren een eigen gezicht houden AJH de Bruijn Assurantiën DAT PAST U BETER

schoonheidssalon

Heleen Onnes

Gecertificeerd Momentum® consulent

info@ajhdebruijn.nl

Open dag in het Helperzwembad! Het Helperzwembad is weer open. Met niet alleen een mooier, duurzamer en gebruiksvriendelijker gebouw, maar ook met tal van nieuwe producten: • Privé zwemles • ABC Zwemlespakket • Aquavaria • Zwemmen voor zwangeren en nog veel meer…. Op zaterdag 13 maart kan iedereen kennis komen maken met het vernieuwde Helperzwembad. Van 9.00 uur tot 18.00 uur mag iedereen gratis komen zwemmen en meedoen aan clinics, demonstraties en feestelijke activiteiten voor jong en oud! Kijk voor meer informatie op www.helperzwembad.nl

17


Wij gaan verbouwen en willen ruimte maken, dus

SUPER AANBIEDINGEN

en 20%-30%-40%-50% korting op diverse klein-elektrische huishoudelijke produkten!

OP=OP!! WEG=WEG!!

Wij zijn ook inbouwspecialist

Wij verkopen uit en ruimen op o.a.:

broodroosters, tostitoasters, broodbakmachines, citruspersen, mixerblenders, haarföhns, krulborstels, elektrische tandenborstels, personenweegschalen, digitale fotolijsten, van merken als: Braun, Carmen, Babyliss, Inventum, Tefal, Krups, Philips, Kodak, Cloer.

> vaatwassers, koelkasten > inbouwovens, kookplaten, enz. > voor de juiste prijs en kwaliteit

Prima service en garantie!

Juist geadviseerd, opgemeten, gedemonteerd en weer weer kompleet geïnstalleerd, zoals het hoort! De klant is bij ons nog altijd koning. Een prima team van verkoopadviseurs en natuurlijk de inbouwmonteurs!

Zanussi koeler ZRG616 CW* > netto 152 ltr., energieklasse A > verstelbare glasplateaus > hxbxd = 85x55x61 cm niet 299,-

199,-

BOSCH vrieskast GSD85E10* > > > > > >

4 sterren diepvries netto 97 liter inhoud 4 transparante diepvriesladen etagefrost, supervriesinrichting hxbxd 85x60x61 cm A-klasse

niet 429,-

299,-

LG LCD TV 32 LH 2000* > > > > >

82 cm, HD Ready dynamisch contrast 30000:1 responstijd slechts 5 ms. 2x10 Watt met Clear Voice 2x HDMI, 2x scart en USB aansluiting

niet 599,-

Meeneem prijs

399,-

SAMSUNG LE26 B350 LCD TV* > > > >

66 cm breedbeeld, HD Ready 2 x HDMI, 1x Scart en 1x PC kijkhoek van 176 graden, High Contract 1000 pagina's teletekstgeheugen

niet 499,-

Meeneem prijs

349,-

BOSCH WAE 283 A1NL WASAUTOMAAT* > > > > >

nieuwe VARIO PERFECT wasautomaat max. 7kg trommel, 1400 toeren p.m. energieklasse A+; 20% zuiniger dan A Vario Perfect: tijd- en energiebesparend Aquabeveiliging met garantie

niet 749,-

699,-

JVC LT-32DC1B LCD TV* > > > >

82 cm breedbeeld LCD Dyna Pix Plus ingebouwde DVB-C tuner voor Ziggo 3x HDMI, 2x scart WXGA 1366x768 paneel Hypersound en draaibare voet

niet 799,-

Zanussi ZWG5136 Esclusiva* > > > >

energieklasse A+Plus, 6 kg inhoud aquastop waterbeveiliging startuitstel 3,6 of 9 uur 1300 tpm centrifugegang

NU Wees er snel bij!!

599,-

PANASONIC TX-P 42S10E TV* > 106 cm beelddiagonaal > 400 Hz - double scan, full HD > 0,001 m.sec. responstijd > SD- kaart viewer, game mode > 3 HDMI, scart, PC aansluiting > prachtige voordelige plasma TV niet 999,-

NU OP=OP

. DESKUNDIG ADVIES . DE BESTE MERKEN . KEUZE UIT 23.000 ARTIKELEN . GRATIS THUISBEZORGD . DUIDELIJKE UITLEG . VAKKUNDIG AANSLUITEN . EIGEN TECHNISCHE DIENST . EIGEN MONTAGE * exclusief de wettelijke verwijderingsbijdrage

niet 549,-

749,-

429,OVERWINNINGSPLEIN 54, GRONINGEN TELEFOON (050) 525 21 03 RUIME PARKEERGELEGENHEID

Het Anker is aangesloten bij de Elektrovakman inkoopgroep, onderdeel van United Retail

18


de Harener Tegelhandel BOSCH HRC Combiketel

Compleet pakket Inclusief plaatsen*

Burg.J.G.Legroweg 88 9761 TD Eelde telefoon 050 – 30 800 26 www.harenertegelhandel.nl

Welkom!

Ratelaarweg 23 9753 BE HAREN 06 - 30 64 39 64 www.installatieburoharen.nl

incl. BTW

Installatieburo Haren Loodgieterswerkzaamheden - Leveren en plaatsen airco’s Dakgoten - Sanitair/riolering - Elektrawerkzaamheden

Vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden

Schade maken is geen kunst Schade herstellen wel.

Voor al uw fietsen, accessoires en reparaties bent u welkom bij:

Meerweg 15-17 9752 JA Haren Tel: (050) 534 46 57 Fax: (050) 535 10 82 E-mail: haren@cycle-shop.nl

A

UTOSCHADE H ERSTEL VAN KALKER

Industrieweg 12, 9765 BL Paterswolde, Telefoon 050 - 309 2516 Fax 050 - 309 5639, www.vankalker.nl, info@vankalker.nl

NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW Dit lezen = geld verdienen! SPARTA EMOTION D53 N8 GRBL/TSIL C2/BD Uitverkoop modellen 2009 Seizoen: 2010 Korting tot wel 25% Model type: Dames Ook op elektrische fietsen Framemaat: 53/57 Wielmaat: 28 Voorbeelden: *Sparta Marathon 7.0 Stadsfiets Versnellingen: 8 van 499,NU 379,Kleur: TECHNO-SILVER *Sparta Pick up 3 versnellingen van 599,NU 525,Prijsion L 7V van 2099,*Sparta NU 1599,-

* Mits alle leidingen binnen 2 meter van het toestel zitten.

Open: maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur zaterdag 10.00 – 14.00 uur

- 24HRC compact CW3 €1.545,-* - 30HRC compact CW4 €1.645,-* - 35HRC II CW5 €1.845,-*

PATER Warme inlegzolen voor betere schoenreparaties

Meerweg 5 - Haren -Telefoon 050 - 534 37 08

0068

€ 1.499,00 Geen inruil, OP=OP

RIJWIELHUIS KLEI Parkweg 89 - 9725 ED Groningen Telefoon 050-5253731

Geniet dagelijks van onze krant! Online kunt u iedere dag het nieuws uit Haren bijhouden. Kijk op onze geheel vernieuwde en interactieve site: www.harendekrant.nl Per dag meer dan 1000 bezoekers!

De Brinken 5 Haren Telefoon: 050-5348112

Uw parketvloer opnieuw schuren en lakken: Vraag vrijblijvend prijsopgave.

interieur

Verlengde Stationsweg 8-10 9471 PL Zuidlaren Tel.: 050-3145279

P achter de winkel

Pine design w

o

n

e

n

Openingstijden: Maandag 13.00-18.00 uur di. t/m vrijdag 10.00-18.00 uur zaterdag 10.00-17.00 uur Vrijdag koopavond

Ruim 1700 m2 woonplezier! - www.pinedesign.nl

Úw auto, ónze uitdaging! Felland-Noord 4 Haren 050 - 535 02 81

Roede Interieur, Middelhorsterweg 69A,  Haren, 050-5340973

B. Van Bergen Eekhoornstraat 26 9761 VJ EELDE (050) 309 67 72 Mobiel (06) 26166133 www.berendvanbergen.nl Voor al uw riooldrainage Grond- en sloopwerken (handmatig/machinaal) Minikraanverhuur 19


Na 15 jaar weg bij Ten Berge:

“Ik kies voor de kunst”

“Ik heb heel bewust een keuze gemaakt”, zegt Joke Siebering. “Ik werk al vijftien jaar met heel veel plezier bij juwelier Ten Berge in Haren, maar sinds vier jaar is er nóg een passie in mijn leven: beeldhouwen. Ik vond de tijd rijp om mij daar nu helemaal op te richten.” Zo motiveert Joke Siebering haar vertrek uit de Harense winkel. Haar werkgever Robert ten Berge vindt het heel jammer, maar heeft begrip voor Joke’s besluit.

voor binnen, zegt Joke trots. Ik wil met mijn kunst natuurlijk ook een stuk inkomen gaan verdienen. Ja, eigenlijk wordt mijn atelier dus ook een soort winkel.” Joke begrijpt dat ze in de kunst veel uren moet werken voor een bescheiden beloning. Maar dat heeft ze ervoor over. Afhankelijk van de opdracht,steensoort en grootte, bepaalt ze de kostprijs. Was het Godfried Bomans niet, die zei: “Voor een kunstenaar is de grote voldoening eigenlijk het inkomen.”

Steen temmen

Bij juwelier Ten Berge laten ze Joke met tegenzin gaan. Haar collega’s zullen haar per 1 april uitzwaaien. “Ik heb het hier enorm leuk gehad. Je werkt hier zelfstandig, hebt als het ware allemaal je eigen vaste klanten, waar je in de loop der jaren een hechte band mee hebt opgebouwd. Tevens regelen wij ook zelf veel zaken met leveranciers. Dat heeft dit werk buitengewoon mooi gemaakt. Ik ben destijds begonnen bij Gerard ten Berge en diens vrouw. Ook aan hen bewaar ik de fijnste herinneringen!”

Drie jaar geleden pakte oud-Minerva-student Joke Siebering (57) haar professie weer op. Ze ging beeldhouwen, het liefst harde en weerbarstige steensoorten. Het contrast tussen de fijne motoriek waar het juweliersvak om vraagt en het ambachtelijke werk van het hakken in natuursteen vond Joke geweldig. Onder leiding van beeldend kunstenaar en docente Gerda Duiverman bekwaamde zij zich in dit werk. Ze wist grote, zware blokken steen te temmen en letterlijk naar haar hand te zetten. Joke ontwikkelde

een eigen abstracte stijl. Dit jaar is haar werk ook te zien tijdens de Open Atelier Route op 10 en 11 april.

Verkopen Naast abstract werk maakt Joke ook figuratief/gestileerd werk. Daar heeft ze inmiddels haar eerste opdracht

Ons Belang en Thalia

Toneelvoorstellingen in Haren

Op 6 en 13 maart speelt toneelvereniging Ons Belang het stuk ‘De Computerbruid’. Hilarische verwikkelingen rond een internet-date. Het stuk wordt gespeeld in De Mellenshorst, Waterhuizerweg 36, Haren. Data: 6 en 13 maart om 20.00 uur. Entree 3,50.

Op 12 en 13 maart speelt muziektheater Thalia het stuk ‘La périchole’ van Jacques Offenbach. Dat gebeurt in ’t Gorechthuis te Haren. Aan het stuk is anderhalf jaar gewerkt onder muzikale leiding van Petra Abeln. Regie is in handen van Fred Rutting. Kaarten zijn te koop in ’t Clockhuys te Haren, prijs 12,50 (in voorvervoop 10,00).

Kwaliteitsmonturen made in Holland Originaliteit, kwaliteit en vakmanschap mogen wat meer kosten. De wereld zou er een stuk saaier uit zien als iedereen zou kiezen voor kopieën in plaats van origineel. Precies om die reden hebben wij in onze winkel ook ruime aandacht voor de betere originele merken uit b.v. Italië, Frankrijk, Scandinavië en… ook uit Nederland. De belangstelling voor producten uit eigen land groeit. Dat geldt ook in de brillen-branche. Alweer enige tijd hebben wij het Nederlandse merk Preciosa, dat in de smaak valt bij onze klanten. Deze brillen worden vervaardigd in een brillenfabriek in Burgerveen, die al sinds 1936 bestaat. Brillen worden daar met de hand gemaakt naar een Nederlandse pasvorm en (ook met de hand) gepolijst. De monturen, die er wat klassiek uitzien, getuigen van vakmanschap. Ze zijn momenteel helemaal hip. Prachtige authentieke kleuren en hoornachtig materiaal. Rood, zwart en diverse tinten havanna. Het ontwerp geeft een knipoog naar vroeger, zoals de serie Vintage Eyewear die ook bij jongeren goed aanslaat (‘nerdbrillen’). Kom gerust even langs om deze oer-Hollandse brilmonturen vrijblijvend te passen.

Zernike College: waarheen? Stoelendans in Haren

De diepe verhuiswens van het Zernike College in Haren (vestigingen aan de Rummerinkhof en de Westersedrift) zou een domino-effect kunnen hebben op Harens grondgebied. Stoelendans. Niet met stoelen, maar met locaties.

De locatie aan de Westersedrift is te klein, het Zernike College zal maatregelen moeten nemen en de gemeente Haren is verplicht zich voor adequate huisvesting in te spannen. In de wandelgangen is al eens gedacht aan verhuizing naar het Nesciopark naast het transferium, maar daaraan kleven milieubezwaren. Tóch zou het handig zijn als het Zernike zou vertrekken van de Westersedrift, omdat die locatie eventueel soulaas zou bieden aan de Nicolaasschool (nu Beatrixlaan) die in hoge ruimtenood verkeert.

De Nicolaasschool (basisonderwijs) lijdt volgens bestuurslid Jan Hendriks onder achterstallig onderhoud en snelle groei. “Inmiddels bestaat bijna de helft van het gebouw van de sterk groeiende school uit noodlokalen of semi-permanente huisvesting. Aan het hoofdgebouw, dat uit 1956 stamt, is al geruime tijd geen onderhoud meer gepleegd. Ook is het gebouw nimmer aangepast aan de huidige onderwijseisen. Het gevolg is frequente lekkage van het dak, een luchtkwaliteit in 10 van de 13 lokalen die niet aan de gestelde norm voldoet, een krimpend schoolplein, een enorme energierekening en volstrekt onvoldoende geschikte ruimte voor niet-klassikaal onderwijs voor de ruim 300 leerlingen.” Kommer en kwel. De voorgenomen verhuizing naar de Hemsterhuislaan stuitte de afgelopen jaren op bezwaren van omwonenden aldaar, zodat die route op korte termijn lijkt geblokkeerd.

• Een unieke en eigentijdse collectie monturen • Zonnebrillen • Service • Contactlenzen • Accessoires • Oogmeting • Oogdrukmeting • Advies • Deskundige voorlichting over laserchirurgie

Dan is er zorgcentrum Huize Westerholm. De locatie van de buren, Nicolaasschool, wordt op haar beurt weer begeerd door de directie van

Huize Westerholm aan de Irenelaan. Die heeft destijds de dringende wens uitgesproken om haar locatie in Groningen af te stoten en zich te concentreren op één locatie: Haren. Daarvoor zou de bouw van appartementen nodig zijn op de plaats van de Nicolaasschool. Helaas waren het ook daar omwonenden, die de nieuwbouwplannen blokkeerden. Ze vonden het bouwblok te hoog en te massief.

Stoelendans

Het resultaat van deze stoelendans is, dat er twee scholen en een zorgcentrum dolgraag willen verhuizen, maar dat niet kunnen omdat het Zernike College geen nieuwe locatie heeft. Volgens directeur Dirk Dijkstra ligt de bal bij de gemeente Haren, die volgens hem contact heeft opgenomen met de Rijksuniversiteit Groningen. Die heeft namelijk aan de Kerklaan in Haren gebouwen (Biologisch Centrum) en is van plan die dit jaar nog te verlaten. Zou de oplossing daar kunnen liggen?

Woordvoerder J. Speekman van de RUG: “Wij gaan dit jaar de gebouwen verlaten, maar willen ze liever nog niet afstoten. Je weet nooit of we ze nog nodig hebben. Onze universiteit groeit jaarlijks 13% en als dat doorzet….We hebben trouwens wel overleg met de directie van het Zernike College om een deel van de gebouwen aan hen te verhuren. We zijn daar nog niet uit, want het zal aanpassingen en investeringen eisen. In het najaar denk ik dat wij wel een besluit zouden kunnen nemen over het al dan niet verkopen van het Biologisch Centrum in Haren.” Wethouder Anje Toxopeus (onderwijs) wil nog niet veel zeggen over de stand van zaken. Volgens haar heeft de locatie aan de Kerklaan de voorkeur van de raad, maar is er niet bekend of dit haalbaar is. In mei verwacht zij de raad nader in te lichten. Hoe gevoelig dit dossier is bleek toen vorige week wethouder Toxopeus en de school het met elkaar aan de stok kregen over de tekst die de school had gestuurd aan raadsleden. In die tekst werd nood geklaagd over de erbarmelijke staat van onderhoud van de school. Volgens de wethouder heeft de school zelf ook het onderhoud verwaarloosd wegens de verhuiswensen.

20


Schuifwanden leveren wij ook ‘op maat’. Volledig voorgemonteerd en exact op maat. • Schuifwandsysteem van vloer tot plafond, ook schuine hoeken • Er wordt gratis bij u thuis opgemeten • U kunt zelf plaatsen, of het door ons laten doen • Vrijblijvende offerte Komt u vanaf het centrum van Haren? Rijd richting Glimmen en neem de afslag Waterhuizen. Tweede rotonde, daar kunt u ons niet missen. Gratis parkeren. Dagelijks open van 9-20 uur, zaterdag 9-17 uur.

M u l t i m a t e H a re n F e l l a n d N o o rd 9 9 7 5 3 T B H a re n

Op zoek Tandartspraktijk naar een Stationsweg 9A en 9B, 9471 GJ Zuidlaren 050-4093608

20 jaar Streetlife

Wijert-zuid

TandarTs

?

Wij zijn o.a. gespecialiseerd in: * Implantaten * Tandcorrecties (esthetisch) * Tandvleesproblemen * Bleken * Angstige patiënten

Schrijf u in bij onze nieuwe praktijk en krijg de zorg en aandacht die u verdient. www.tandartspraktijkwijertzuid.nl Borderwijklaan 27-9721 TN Groningen-050-5255685

Bij aankoop van een artikel in de maand Maart trakteert Streetlife u op een leuke accessoire. (zolang de voorraad strekt) Elzo Prenger test engineer Schoonebeek olieproject

Dealer van: Not The Same, Geisha Sandwich, Expresso en Fred de la Bretoniere

De VVD is voor minder regels en efficiënter werken, daarom stem ik VVD.

WWW.STREETLIFE-FASHION.NL U kunt gratis parkeren!

21


Verkiezingen 3 maart 2010 in Haren Binnen een week, op 3 maart, kunnen inwoners van de gemeente Haren hun ideale gemeentebestuur samenstellen. Als het fout gaat, kiest Haren slechte bestuurders. Als het goed gaat wordt het juist een ‘winning team’ met raadsleden die samen het beleid in Haren kunnen beïnvloeden. Een team dat de lokale machthebbers (het college) in de gaten houdt. Wie niet gaat stemmen, moet later niet zeuren dat het niet deugt. Laten we daarom de partijen in Haren hier uitnodigen hun verhaal te doen in 400 woorden. Oordeel over de kwaliteit van hun ideologie en volg uw intuïtie: Deugt het verhaal? Vertrouwt u dat zij het waarmaken? Kortom: kies!

Dit zeggen zij, die ons gaan

Iedereen telt mee! PvdA Haren kiest voor blijven investeren in mensen en hun leefomgeving. Een greep uit het programma

• Betaalbare woningen voor jongeren, Lijsttrekker: jonge gezinnen en ouderen. StartersTon Sprenger woningen voor jongeren en jonge gezinnen en woningen met zorg-mogelijkheden • Duidelijkheid voor de sport. Een actief sportbeleid. Van jong tot oud moet kunnen beschikken over sportvoorzieningen die passen bij de behoefte van de inwoners. De natuurijsbaan moet terugkomen in Haren. • Welzijn en zorg voor jong en oud. Meer (natuurlijke) speelplekken voor kinderen en goede en veilige schoolgebouwen. Nieuwbouw van de Wissel in Oosterhaar en een goede oplosBeroep: Hoofd Beleid en sing voor het Zernikecollege. Ook de inzet en talenten van inwoners beRealisatie gemeente lonen door o.a. een buurt- en dorpsAppingedam fonds. De bewoners van de buurt of de wijk weten het beste wat goed is voor de dagelijkse leefomgeving. • Een groen en duurzaam Haren. Ha- • Voorzieningen toegankelijk voor ieren is groen en dat moet zo blijven. dereen. De PvdA wil de voorzieninUiterlijk in 2015 moet de gemeente- gen op peil houden, toegankelijk en lijke organisatie klimaat neutraal zijn betaalbaar voor iedereen. en in 2030 de gehele gemeente. De Hortus moet behouden blijven. • Mobiliteit en veiligheid. Maatregelen treffen om de hardrijders aan te pakken en een stopverbod bij de scholen. Het realiseren van een service bus die ook Onnen aandoet.

CDA: Respect voor Haren Mensen maken het dorp. We doen het samen! De CDA wil het respect op straat stimuleren.

• Inzet van buurtbudgetten en schoonmaakacties bevorderen de leefbaarheid. Een duidelijk meldpunt, dat direct actie onderneemt. De melder wordt geïnformeerd. • Veiligheid in buurten en dorpen moet. • Gerichte voorlichting op scholen over drankgebruik. Meer zichtbare politie. En we schromen niet om hard op te treden tegen daders van kleine criminaliteit. Hangjongeren benaderen door straatcoaches. Tegelijk moet de jeugd een plek krijgen waarvoor ze zelf verantwoordelijkheid dragen. • Geef bedrijven de ruimte. Heldere, duidelijke regels. Schrap wat overbodig is. Gemeente en ondernemers ontmoeten elkaar. Lang parkeren voor vergunninghouders alleen voor hen die deze nodig hebben voor het werk. Zo ontstaat parkeerruimte voor winkelend publiek.

Omdat luisteren een vak is en gehoord worden een eis! Omdat er behoefte is aan een partij die zijn Gezond Verstand gaat gebruiken. U beslist mee, niet voor 4 jaar maar gedurende 4 jaar. • De mensen in de gemeente Haren weten zelf wel wat goed voor ze is! • Onafhankelijk zijn en blijven.Het merendeel van de inwoners in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren wil dat onze gemeente een onafhankelijke gemeente blijft. • Goedkopere woningen voor starters, blijvers, senioren en terugkeerders. • Identiteit van de buitendorpen blijft bewaard • Plannen uit het verleden durven om te buigen wanneer de omstandigheden zijn veranderd! • Geen geld uitgeven wat we niet hebben • Achterstallig onderhoud sport en onderwijs nu aanpakken • Altijd eerlijke communicatie met de inwoners voor, tijdens en na belangrijke beslissingen. • Een parkeerbeleid dat de klanten naar Haren laat komen en niet wegjaagt. • Ondernemend Haren, bewonersverenigingen, buurthuizen, ouderenbonden verenigingen en stichtingen zijn een serieuze gesprekspartner, maak gebruik van hun kennis

Beroep: Ondernemer, personal assistent

singen. De gemeente is er voor ons en niet andersom! De keus is nu aan U ! www.gezondverstandharen.nl

Niet praten OVER de jeugd, maar MET de jeugd, zo kom je tot oplos-

verbod. Buitenspelen hoort bij het opgroeien. Inwoners en gemeente kiezen gebieden waar het veilig spelen is. Aanpak van hondenpoep hoort daarbij. • Welzijn krijgt voorrang boven welvaart. Economische groei is niet vanzelfsprekend. Omzien naar elkaar is belangrijk. Buurt- en dorpshuizen zijn van belang als ontmoetingsplaats voor de zelfredzame mens. Maatschappelijke stages voor jongeren. Het consultatiebureau voor ouderen geeft gerichte adviezen. Huisbezoeken bij 75+ herkent tijdig een dreigend isolement of behoefte aan dagBeroep: Hoofd besteding of zorg. economische zaken en • Houd Haren herkenbaar. verslavingszorg • Behoud van het platteland en geef agrarische ondernemers ruimte. Behoud bestaande groenstructuren, • Kinderen hebben recht op een vei- bewaak de groene buffers. Vraag inwoners eerst naar hun mening bij wolige omgeving. • Het CDA vindt het belangrijk dat ningbouw in een bestaand straatbeeld. kinderen veilig kunnen opgroeien. Deze input is leidend voor de projectMeer veiligheid op weg naar school ontwikkelaars. Voorkom hoogbouw toe, in de buurt van de school en op tussen grondgebonden woningen. school zelf. Waar nodig een stop- Bouwen naar behoefte. Senioren zoe-

Lijsttrekker: René Valkema

Lijsttrekker: Mariska Sloot

Het kan zoveel beter! D66 is Nederlands enige sociaal-liberale partij. Liberaal, want we geloven in de eigen kracht van mensen en willen burgers echt invloed geven. Sociaal, omdat we vinden dat de overheid een sociaal vangnet moet bieden voor hen die het echt nodig hebben. Maar tevens duurzaam, om toekomstige generaties een schone aarde te schenken. En zuinig, want D66 vindt dat de gemeentelijke lasten met maximaal inflatie mogen stijgen.

Aan de hand van vier concrete plannen, willen we illustreren dat het echt anders kan: • D66 wil een ander Haderaplein dan de door de gemeente gekozen variant. Grondgebonden woningen aan de Hortuslaan en een minder volumineus gebouw op het Haderaplein (geen Harens Forum). Kan dat binnen dezelfde financiële kaders? Ja, dat kan! Grondgebonden woningen leveren meer op dan appartementen en als er in de buurt draagvlak is voor een plan, kan dat plan snel gerealiseerd worden (wat renteverlies voorkomt en eerder geld oplevert). • D66 wil gratis parkeren in het centrum (met blauwe schijf). Kan dat zonder extra kosten? Ja, dat kan! Door werkenden in het centrum op het huidige en nieuwe transferium te

ken alternatieve huisvesting. Bevorderen dat jongeren in Haren kunnen wonen: Koopconstructies, koopsubsidie en verlagen grondprijs. Een dorps centrum. De huidige uitwerking is te ‘stads’. Terug naar een dorpse maat met grondgebonden woningen aan de Hortuslaan. Het nieuwe raadhuisplein wordt een visitekaartje van Haren. Nescio uitbreiden met een GROEN Transferium. Het parkeerterrein van de Gasunie dient als voorbeeld. Het bestaande deel wordt alsnog Groen. Alles in samenspraak met de omwonenden. Een nieuwe kans voor allen. Natuurlijk doen, Haren schoon en groen! Inzamelpunten voor luiers, plastic afval hoort daarbij. Graffiti, zwerfvuil wordt direct verwijderd. De vervuiler wordt aangesproken op zijn gedrag. Financiën Wees zuinig. Verdien de gemaakte investeringen terug. Focus op uit-

voering van lopende projecten. Stel nieuwe investeringen uit. www.haren.cda.nl

22


GroenLinks Haren: GROEN WERKT. De afgelopen coalitieperiode heeft Lijsttrekker: gebroken met een lange traditie van klassiek besturen in Haren. GroenJeroen Niezen Links maakte het verschil. Vooral in de communicatie met de inwoners en de participatie van betrokkenen bij de besluitvorming is sprake van een trendbreuk. Daarnaast zijn ook vele inhoudelijke successen te benoemen: • Het aantal te bouwen woningen tot kan groener, socialer en het moet 2020 is meer dan gehalveerd. duurzamer. De crisis vraagt creatieve • Het Groenstructuurplan garandeert oplossingen, het klimaatprobleem het behoud van het groene karakter kan niet genegeerd worden en de vervan Haren. grijzing vraagt bijzondere aandacht. • Het centrum van Haren krijgt een • We willen geen oplossingen die duurzaam raadhuis en een nieuw verkokering op basis van leeftijd beraadhuisplein. vordert, maar wel oplossingen die bij • De hockeyclub kan blijven en alle Haren passen en die de sociale saBeroep: wethouder in buitensportaccomodaties zijn ver- menhang en veerkracht versterken. Haren sterkt en opgeknapt. De finan­ciën Samen met alle inwoners wil Groenvan de gemeente zijn op orde. Links de gemeente Haren op alle • GroenLinks wil het verschil blijven fronten duurzaam maken. Geen eenmaken. Vooral nu het economisch heidsworst, maar maatwerk. Niet toekomstbestendig. Niet voor ieslechter gaat, mag er niet teruggeval- risicoloos, maar altijd verantwoord. dereen, maar wel voor ons allemaal. len worden in oude gewoonten. Het Niet voor de korte termijn, maar Onze speerpunten voor de komende

­periode zijn: • Bewoners bepalen. Open planprocessen voor alle grote projecten en beleidsontwikkeling. • Energie besparen en opwekken door aanpassen gem. organisatie, besparing door burgers en initiëren grootschalige duurzame energieopwekking. • Combinatie van Wonen, Welzijn, Zorg laat senioren langer en prettiger thuis wonen. • Oplossen van verkeersknelpunten, veilige schoolroutes en scholomgevingen samen met senioren en scholen aanpakken. •Versterken Nationaal Landschap Drentse Aa door versterken landschapsbeheer, natuurwaarden en eco-

logisch groenbeheer. • GroenLinks wil Hortus een nieuwe duurzame toekomst geven. • Doorstroming woningmarkt verbeteren: nieuw bouwen voor senioren levert geschikte bestaande woningen op voor starters en jonge gezinnen. • Sportbeoefening brengen we naar een hoger peil door te investeren in de sporthallen en het aanstellen van een combinatiefunctionaris, die de sport verbindt met kinderen en scholen. • Sociale woningbouw wordt volgens de afspraken met Woonborg in volle vaart uitgebreid. • Blijven investeren in Haren: aanpak van het stationsgebied, de Meerweg en het Raadhuisplein vergroten de Harense kwaliteit en leveren extra werk op.

besturen (2010-2014) Lijsttrekker: Gerben Pek

Leeftijd: ?? jaar Beroep: Ondernemer, levert zonnepanelen

centrum (met blauwe schijf). Kan dat zonder extra kosten? Ja, dat kan! Door werkenden in het centrum op het huidige en nieuwe transferium te laten parkeren. Door een minder grote parkeergarage te realiseren (hier wel betaald pakeren). En door ondernemers te laten storten in een Ondernemersfonds waaruit gratis parkeren in het centrum wordt gerealiseerd. • D66 wil betaalbare huur- en koopwoningen voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld starters en jonge gezinnen. Kan dat financieel neutraal? Ja, dat kan! Woningcorporaties kunnen ‘huren op maat’ introduceren, waarbij de huurprijs

is gekoppeld aan het inkomen. Dit voorkomt scheefwonen. Ook kunnen woningcorporaties koopwoningen met korting aan starters en jonge gezinnen aanbieden. Wordt de woning doorverkocht, dan vindt terugbetaling van de korting plaats. • D66 wil een Consultatiebureau voor Ouderen (CbO). Een CbO richt zich op preventie van fysieke en sociale problemen. De ouderenbonden willen dit al vele jaren, de WMO-raad heeft hier positief over geadviseerd. Kan dit zonder extra kosten? Ja, dat kan! Zorgverzekeraars en zorgpartijen dragen helpen graag mee, omdat preventie dure zorg voorkomt. Er kan veel. Heel veel. Maar daar is wel een andere manier van denken van de overheid voor nodig. Geen paternalistische overheid, maar een dienstbare overheid. Geen overheid die uit gaat van wantrouwen, maar een overheid die uit gaat van vertrouwen. Geen overheid die een jaar vooruit kijkt, maar een overheid met een langetermijnvisie. Geen overheid die vast zit in geijkte patronen, maar een creatieve en innovatieve overheid. Gelooft u ook in een dergelijke overheid? Stem dan op D66.

VVD : Houdt Haren Haren(s). Tegenover uitgaven horen inkomsten te staan, net zoals dat voor ieder huishouden geldt. De te verwachten lagere bijdragen uit Den Haag zullen ertoe leiden, dat tijdig bijgestuurd moet worden , om meerjarige tekorten tegen te gaan. Het huidige college is volgens de VVD veel te optimistisch over de in de komende jaren te verwachten inkomsten. Ze zadelen een nieuw College op met een enorme financiële klus. De VVD is voor een realistisch financieel beleid.

• De verhoging van de OZB boven het afgesproken inflatie percentage is voor de VVD niet bespreekbaar. In de afgelopen jaren is telkens tegen de zin van de VVD de OZB met meer verhoogd dan het inflatiepercentage. Ook willen wij geen verdere uitbreiding van het ambtenarencorps,in een tijd van recessie,waarin bezuinigingen een rol spelen. • Duurzaam bouwen naar –levensbestendige- behoefte voor jong en oud zal een positief effect op de gemeentekas hebben. Ook de buitendorpen zullen kunnen groeien om de leefbaarheid te vergroten..Haren is niet voor niets -mede door particulier bouwen met zijn eigen (tuin)architectuur - het Groenste dorp van Nederland geworden! Initiatieven daartoe

De ChristenUnie, van Woorden naar Daden! De ChristenUnie heeft de afgelopen 4 jaar in de raad en het laatste jaar ook in het college veel invloed gehad. Op een aantal grote dossiers zijn we eindelijk uit de praatstand in de werkstand gekomen! • Tunnel station: ruim 10 jaar over gepraat, nu komt’ ie er echt! • Herinrichting sportpark: in goed overleg de wensen van de 3 clubs maximaal ingevuld; het wordt een super sportcomplex (binnen het vastgestelde budget!) • Raadhuis: na een democratisch besluit (eindelijk!) voor nieuwbouw is de realisatie gestart (binnen het vastgestelde budget!) • Bestemmingsplan AZC-terrein: is vastgesteld door de raad, we kunnen nu echt kavels verkopen! Een aantal punten van de laatste tijd: • Oefenruimte voor bands: een schitterende voorziening die gezien de bezetting echt in een behoefte voorziet! • De verkeersknelpuntenlijst: een groot aantal benoemd en de eerste knelpunten al opgelost! • Speelnatuur: de plaats is eindelijk aangewezen, realisatie start z.s.m. Eerlijk is eerlijk: er zijn ook dingen nog niet gelukt: • De Blauwe Ruiters hebben nog geen nieuwe plek, daar wordt hard aan gewerkt.

Lijsttrekker: Hein Frima

zullen we steunen. *De VVD is van mening dat het fijnmazige en veilige wegennet in de gemeente verder versterkt moet worden om de effecten van het toenemende verkeer gelijkelijk te verdelen. De VVD wil daarvoor ook rotondes bij de kruisingen Dilgtweg - Rijksstraatweg en Cantersveen - Ebelsweg. Beroep: Financieel adviOok de veiligheid rond scholen moet seur, galerie houder bevorderd worden. Venstertijden buiten de spits om moeten het Centrum van Haren ook veiliger maken. *Het Raadhuis- en Haderaplein moeten een verrijking worden voor het hierbij een belangrijke rol spelen. dorp en zijn ondernemers: Intiem en Gratis bovengronds parkeren door met een veelzijdig winkelaanbod, in- herinvoering van de blauwe zone zal clusief de door de VVD voorgestelde onderzocht moeten worden. ondergrondse parkeervoorziening. *Scoren voor gezondheid : Stimuleer Onze Harense ondernemers zullen sport voor niet bij sportverenigingen

Lijsttrekker: Theo Berends

• Er wordt gezocht naar een goede locatie voor een natuurijsbaan. • Bezwaarprocedures zetten de rem op het plan “van Spoor tot Steeg”. Maar “last but not least”: de gemeentefinanciën zijn op orde! • Een zeer negatieve meerjarenbegroting 2006-2010 is omgebogen in een positieve meerjarenbegroting 20102014. We hebben een heldere begroting zonder verrassingen! Terugkijkend op de afgelopen periode hebben we met Theo Berends in het college en Dieta Praamstra in de gemeenteraad vanuit onze Christelijk-sociale visie (dienstbaar en duurzaam) succesvol kunnen werken aan

de toekomst. Die ambitie hebben we ook voor de komende periode. Stabiel is blijven werken aan een veilige en schone leefomgeving, een begroting die evenwichtig is (geen luxe, maar ook geen overdreven zuinigheid) en investeren in sociale samenhang en duurzaamheid. Betrokken is het gesprek met alle partijen aangaan. samen met inwoners zoeken naar oplossingen. Of het nu gaat om sport, zorg (jong en oud), economische ontwikkelingen, verkeer of cultuur. We willen: • sport voor iedereen bereikbaar maken • zorg en welzijn effectief te ondersteunen • invulling te geven aan duurzame oplossingen • blijven werken aan een klantvriendelijke dienstverlening • een eerlijke en gezonde gemeentelijke huishouding • een zelfbewust zelfstandig Haren: géén herindeling. We willen dit bovenal doen samen met u, de inwoners van Haren. Want de gemeente Haren, dat zijn we allemaal! Elke stem op de ChristenUnie is het dubbel waard. Help ons, help Dieta en Theo onze ambitie de komende tijd waar te maken.

aangesloten sporters, realiseer een openbaar sportpark bij de Mikkelhorst met een betonnen tennisbaan, een tafeltennistafel, een basketbalveld en verplaats de, nu door dit College voor de sporthal de BAM geplande voetbalkooi, naar dit park. *Het Consultatiebureau Voor Ouderen, waar het Seniorennetwerk binnen de VVD zich sterk voor heeft gemaakt, zal o.i. zo spoedig mogelijk

moeten worden opgestart, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen wonen Harens moet Haren(s) blijven ! Dat vraagt van ons dat we rekening houden met belangen van toekomstige generaties: Financieel creatief en solide, groen en duurzaam, moeten de leidende principes zijn. De VVD is er voor U. De VVD is liberaal. Geef de VVD uw stem op 3 maart. Zeker nu.

Leeftijd: ?? jaar Beroep: wethouder in Haren

23


ACTIE VLOEREN

Kortingen op vloerbedekking in 13 kleuren vanaf 59,95 inclusief leggen! Laminaat vanaf 22,95 p/m2 Eiken cafévloer vanaf 55,00 p/m2 Stepper PVC vloeren Jatoba vanaf 69,00 p/m2 inclusief leggen, v.a. 45,00 p/m2 (incl. leggen) aluplate, platte plint en geölied.

NIEUW:

ZONWERING • Screens • Zipscreens • Terrasschermen • Markiezen • ook bekleden wij uw zonwering!

Jalouzieën 25mm

NU 20% KORTING

Steentilstraat 31 Groningen Tel. 050-3136312

www.sunfloor.nl

PATER

voor betere schoenreparaties

Rubberen BIJZONDER(E) BETAALBARE laarzen Adv. GezinsbodeZw '09

Traiteur en wildspecialist

25-06-20

Adv. GezinsbodeZw '09

25-06-20

Adv. GezinsbodeZw '09 Adv. 25-06-20 GezinsbodeZw '09

HOUTEN

25-06-20

Adv. GezinsbodeZw '09 25-06-20 Adv. GezinsbodeZw 25-06-20 Meerweg 5 - Haren'09 -Telefoon 050 - 534 37 08

BIJZONDER(E) VLOEREN BIJ

BIJZONDER(E) BETAALBARE BIJZONDER(E) BETAALBARE BIJZONDER(E) HOUTEN BETAALBARE HOUTEN BIJZONDER(E) BETAALBARE VLOEREN BIJ

BETAALBARE VLOEREN BIJ HOUTEN

www.vanwindenvloerenstudio.nl www.vanwindenvloerenstudio.nl

www.vanwindenvloerenstudio.nl www.vanwindenvloerenstudio.nl

Autobedrijf Dorenbos ervaring

Groningerweg 109 - Eelderwolde Groningen-Zuid - telefoon (050) 525 04 15 Uw huisdierenspeciaalzaak

50% KORTING

Molenweg 5 - Haren 050-5348686

www.vanwindenvloerenstudio.nl

www.vanwindenvloerenstudio.nl

EKKELKAMP

WILD EN TOKOPRODUKTEN

HOUTEN VLOEREN BIJ BETAALBARE HOUTEN BIJZONDER(E) VLOEREN HOUTENBIJ VLOEREN BIJ

VLOEREN BIJ

VAKGARAGE

meer dan 25 jaar

NU

Rijksstraatweg 135 Haren Tel. 050-5350215

De speciaalzaak voor: - hondensport - vogelzaden, vogels - aquariumbenodigdheden - tropische vissen - hengelsportartikelen - en alles voor uw huisdieren

Hét adres voor uw Volvo-occasion! www.vanwindenvloerenstudio.nl

Zoekopdracht? Onze uitdaging! www.autohus.nl Autohûs Haren Felland 2, 9753 TA Haren Tel. 050 - 534 36 39

Komt het gras alweer tevoorschijn? Ook u betaalt vast al jarenlang een veel te hoog bedrag voor een onderhoudsbeurt van uw elektrische-, of motormaaier… Bij ons niet! Bijv: Motormaaier maximaal € 50, (incl. onderdelen, schoonmaken enz.) En al ruim 20 jaar ervaring, bij;

Rijksstraatweg 32 9756 AG GLIMMEN Tel: 050-4061490 óók TNT-Postkantoor

GoudGoed Kringloopwinkels dankt u hartelijk voor alle goederen die wij bij u op mochten halen of die door u bij ons gebracht zijn. U heeft hiermee er voor gezorgd dat we tot nu toe ruim 937.500 kg CO2-uitstoot hebben bespaard. Dit zou anders het werk zijn van ca. 47.000 bomen. Blijf om het milieu geven en bel ons als u bruikbare spullen over heeft of kom het bij ons afleveren. Fijne Feestdagen namens het team van GoudGoed Kringloopwinkels. Kringlooptelefoon: 050 – 5039081 www.goudgoed.nl Damsterdiep 269 - Flemingstraat 3 (achter Overwinningsplein) - Struisvogelstraat 11

24


PROMOTIEDAGEN 9 Maart:

10 Maart:

* koffie/thee met lekkers * huidanalyse * verwenbehandeling 45 minuten inclusief rugpakking verzorgingsadviezen * presentje

* koffie/thee met lekkers * huidanalyse door Maria Galland consulent * therapie cocon behandeling van 45 minuten * verzorgingsadviezen * presentje

Prijs € 17,50 Afspraken vanaf 9.30 tot 18.00 uur

Prijs € 17,50 Afspraken vanaf 10.00 tot 18.00 uur

MeuBeLeN BeddeN VLOereN RaamdecoRatie MArMOLeuM

Actie: u ontvangt € 5,- korting per product dat u aankoopt op de volgende gezichtsbehandelingvan minimaal 1 uur. Voor meer informatie en/of aanmelden: bel 050 535 10 28 Beautysalon Hem en Haar, Haren.

RaamdecoRatie In

vele

Kamerhoge

soorten

en

overgordijnen,

maten,

kleuren

vouwgordijnen

en of

stoffen. prachtige

transparante stoffen? Of heeft u toch liever Luxaflex? Alles is mogelijk, want wij zijn dealer van alle grote merken en hebben jarenlang ervaring met decoratieve oplossingen. Als u liever zelf niet wilt monteren, helpen wij u graag. Bij Veldman Fourages

Als jong agrarisch ondernemer heb je een goede partij nodig

Elsa.Veldman@hetnet.nl

Nijland Wonen kunt u terecht voor een uitgebreide keuze. Kom eens langs!

NIJLANDWONEN Paterswoldseweg 2

9726 BC Groningen

tel. 050-3123566 www.nijlandwonen.nl

Maak kans op

GRATIS

trouwringen, trouwauto Of één van de andere prijzen Bij aankoop relatieringen maakt u kans uw eigen ringen terug te winnen of één van de andere prijzen.

Tijdens deze periode 10% voordeel bij aankoop van trouwringen o.a. diamonde, love&art, martinshof, gerstner, flamingo, el design, promises, Aller spanninga

Zuidlaren Eelde Zuidhorn Roden Bedum Groningen

Stationsweg 49 Hoofdweg 148 Hoofdstraat 12 Heerestraat 64 Stationsweg 24 Verlengde Hereweg 90

Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel:

050 - 409 02 62 050 - 309 22 07 0594 - 507 642 050 - 507 33 88 050 - 301 51 07 050 - 527 12 45

www.juwelierklaasvanark.nl • www.vanark.nl • www.gjvanark.nl

Overige Prijzen: 2 x Waardebon t.w.v. �250 6x verrassingsdiners voor twee in Borg Verhildersum in Leens. Aansluitend een geheel verzorgde overnachting in een romantische bedstee-kamer in de enige overgebleven borgboerderij van Groningen de Piloersmaborg.

Actie geldig tot 1 mei 2010. Vraag naar de voorwaarden.

25


VAN 16 TOT EN MET 28 FEBRUARI BENT U AAN BOD Peugeot 207 1.4i 16V XSPack 2008 28.728 KM

€10.950

Bel nu de verkoper in Assen 06-46281723

Peugeot 407 AUTOMAAT 2.0i 16v XRPack 2005 131.177 KM

€9.950

Bel nu de verkoper in Assen 06-46281723

Peugeot 207 SW 1.6HDi 2008 40.439 KM

€14.950

Bel nu de verkoper in Roden 06-24088566

Peugeot 206 SW 1.4 PopArt 2004 107.000 KM

Bel nu de verkoper in Stadskanaal

Peugeot 207 1.4i16V 2009 25.544 KM

€7.500 0599-697070

€14.950

Bel nu de verkoper in Veendam 06-10834867

Peugeot 307 SW 2.0i 16V Pack 2004 93.631 KM

€ 9.950

Bel nu de verkoper in Assen 06-46281723

Mazda 2 Premiere 1.4i 5 deurs 2006 31.886 KM

€9.950

Bel nu de verkoper in Winsum 06-22520000

Peugeot 307 1.6i 16V XS 5 deurs 2005 63.227 KM

Bel nu de verkoper in Groningen

Peugeot Partner 1.6i 16V Zenith 2007 17.852 KM

Bel nu de verkoper in Groningen

Ford Tourneo Connect 1.8i 16V 2005 71.219 KM

€10.700 06-50435562

€14.700 06-46426342

€9.950

Bel nu de verkoper in Winsum 06-22520000

Doe u voordeel en begin 2010 met de beste deal bij Nefkens

NEFKENS NOORD B.V. Jan Slijkerman, Institutioneel Belegger

Kansen krijgen. Verantwoordelijkheid nemen. Ik stem VVD.

Assen Aziëweg 9 Tel.: (0592) 37 71 77 Groningen Koldingweg 27 Tel.:(050) 544 55 00 Stadskanaal Kathodeweg 1Tel.: (0599) 69 70 70 Veendam Transportweg 24 Tel.: (0598)69 80 80 Winsum Het Aanleg 2 Tel.: (0595) 44 45 46 Roden Ceintuurbaan Noord 116 Tel.: (050) 309 73 10 www.nefkens-noord.nl * Geldt alleen voor gebruikte auto’s en tijdens de actieperiode van 5 t/m 28 februari. Geldt niet voor bedrijfswagens, handelaren en wederverkopers. Uitgestelde. betaling max. €10.000,Financieringen worden verstrekt door Peugeot. Voor alle aanbiedingen geldt: vraag naar de voorwaarden in de showroom

Profiteer nu van de allerlaagste prijzen Op de auto markt Van Nefkens!

Financieringen direct geregeld Minimaal € 1500 Inruil voor uw auto

Uitgebreid zoeken?

Wij hebben meer dan 200 auto’s op voorraad

BROEKEMA Sierbestrating Peizerweg 148a | 9727 AR Groningen | Tel. 050-5252886

Broekema Sierbestrating is al 40 jaar de specialist

voor; ontwerp, aanleg, onderhoud en renovatie van al uw bestratingen en eventueel grondwerk, afwatering en funderingen.

Bestrating, kwaliteit en uiterlijk Bestrating is overal toepasbaar. Voor ieder gebruik heeft Broekema de juiste steensoort beschikbaar, voor kleine oppervlakten maar ook voor bestrating van hele steden. Het gebruik van de juiste steensoort verhoogd het gebruikersplezier, in uiterlijk en onderhoud. Door onze jarenlange ervaring kan Broekema Sierbestrating u optimaal adviseren in de aanleg van bestrating. Dat kunt u zelf doen maar ook laten doen door onze vakmensen zodat u er zeker van bent dat u er jarenlang met plezier en zonder teveel onderhoud gebruik van kunt blijven maken.

Kom kijken op ons showterras U heeft vast al een idee hoe het terras, het pad naar de voordeur, de stapelmuurtjes, vijveromranding enz. eruit moet zien. Daarom nodigen wij u uit ons showterras te komen bekijken. Dan kunt u alle steensoorten, kleuren, vormen en combinaties bekijken om daarna rustig thuis de juiste keuze te maken. Wij kunnen met een gerust hart zeggen: voor perfecte bestrating moet u bij Broekema Sierbestrating zijn!

www.broekemasierbestrating.nl

26


ANBO presenteert ze op 11 maart:

Oude plaatje van Haren om van te smullen

Dorpse Dingen door Cees Bosman Het is weer duidelijk merkbaar; mensen waar je de afgelopen jaren nooit van gehoord had komen uit het niets tevoorschijn en hebben plotseling het beste met je voor. De gemeenteraadsverkiezingen naderen en ze willen graag een baantje en daar hebben ze jou voor nodig. Wat moet je doen om populair te worden in de hoop dat jij zo naïef bent om je waardevolle stem te geven? De verschillende politieke partijen kwamen misschien al wel een jaar geleden bijeen om met slimme acties hun tegenstrevers voor te zijn. Niet even de burger gevraagd wat ze in de toekomst zouden moeten doen om je stem te krijgen; neen, wat ze gaan doen bepalen ze zelf wel, daar hebben ze jou niet voor nodig. We gaan een verkiezingsprogramma schrijven. De raadsfractie, steunfractie, lokale leden, campagneteam, landelijke adviseurs, oud-leden, wethouders en sympathisanten zaten in een zaaltje bijeen om wat te bedenken. Ideeën vlogen over tafel, de temperatuur steeg, ze gingen in werkgroepjes uiteen, de wangen werden roder en er werd vooral niet gelachen; politiek is een serieuze zaak. Aan het eind van de avond werden de beste en meest bruikbare ideeën met enthousiasme gepresenteerd en vol zelfvertrouwen ging iedereen huiswaarts: dat hadden ze toch maar mooi gedaan; leve de partij, op naar de zege. Groen Links kwam met een geniaal

idee. Ze waren zo slim om te bedenken dat iedereen vóór woningisolatie is en wat deden ze? Een 6-tal volwassenen, leden en aanhangers, gingen naar Sassenhein, maakten een sneeuwpop en trokken die kleertjes aan, als symbool voor isolatie van je huis. De aanwezige vissers en Pieterpad lopers zullen hun ogen niet geloofd hebben en lagen slap van het lachen. Zouden ze het na afloop thuis verteld hebben? We hebben campagne gevoerd, een sneeuwpop gemaakt en die aangekleed. Hoe

elke 6 maanden de wijk in, vertellen wat je gedaan hebt en wat je gaat doen? Lokaal verantwoording afleggen; weten wat de burger wil. En dan het intrappen van al die open deuren. Ondernemers zijn voor gratis parkeren, ja wat dacht je dan. Dus dat gaan we bekijken zeggen ze. Wetende dat het toch niet kan, maar dat durven ze voor de verkiezingen niet te zeggen. De reeds door de raad (democratische meerderheid) goedgekeurde plannen voor het nieuwe Raadhuisplein moeten na de verkiezingen ( zeggen ze) maar weer op de schop. Alles kan weer van voren af aan beginnen en reeds ingeschakelde markpartijen worden eenvoudigweg aan de kant geschoven. Hoe betrouwbaar kan je zijn; ga niet iets beloven waarvan je weet dat je het niet kan uitvoeren. Dat doe je met je eigen kinderen toch ook niet? Tenminste ik niet; ik heb altijd gezegd en ben ook zo opgevoed: wat je belooft moet je ook doen. Maar ja, zo zit de politiek blijkbaar niet in elkaar. Het liefst zou ik natuurlijk mijn stem bij opbod verkopen aan de hoogste bieder (500 stemmen is in Haren 1 zetel) en met de opbrengst de kroeg ingaan, maar dat mag helaas niet. Oh ja, het zal mij benieuwen hoeveel politici na de verkiezingen nu weer bij hun voorgangers in een wachtgeldregeling terecht komen.

VERKIEZINGEN kinderachtig kan je zijn: de Kabouterpartij uit de jaren 60 is er niets bij. Het CDA en PvdA waren door elkaar besmet en hadden een vergelijkbaar briljant idee: chocolademelk uitdelen. Denken ze nou echt dat iemand op je gaat stemmen nadat hij een bekertje laffe( met water) gemaakte chocoladedrank heeft gekregen? Hoe dom kan je zijn; geef de mensen dan een flinke neut, daar kan je nog vrolijk van worden. Maar een bekertje lauw sop, echt niet. Kansloze missie. Iedere partij heeft dezelfde goede voornemens; We gaan de wijken en buitendorpen in, laten zien waar we voor staan. Ja dat zal wel. De afgelopen jaren heb je niemand gezien en nu ze je nodig hebben komen ze met allemaal mooie beloftes, om na de verkiezingen weer geruisloos in hun schulp te kruipen. Waarom niet

Berichten van de buren Nieuwtjes uit Groningen-Zuid

Cees Bosman, februari 2010 Reageren? cornelisbosman@hetnet.nl

De ANBO is in het bezit gekomen van oude foto’s van Haren, afkomstig van een privé collectie. Liefhebbers van oud-Haren, vaak zijn dat ouderen, willen de foto’s graag bekijken en op die manier terug in de tijd reizen. De ANBO organiseert daarom op 11 maart om 14.00 uur een vertoning van de foto’s. Locatie: Astoria, Rijksstraatweg 200, Haren. Toegang is gratis.

Zumba dansfitness nu heel dichtbij! “Zumba in da Zity” geeft sinds kort Zumba dansfitness in Haren en Glimmen. Zumba is een rage op dit moment. Zumba fitness is een combinatie van fitness en dansbewegingen op wereld- en latinmuziek, zoals Salsa, Merengue, Calypso, Reggaeton, Flamenco en Hip Hop. De betekenis van het Colombiaanse woord ‘Zumba’ zegt dan ook genoeg: ‘snel bewegen en plezier maken’. Zumba in da Zity geeft Zumba fitness op verschillende locaties in Groningen en omgeving. De docenten hebben jarenlange dans en leer-ervaring en zijn opgeleid door Beto Perez, de uitvinder van Zumba. Lessen in Glimmen: woensdag 10.00 in Sporthal De Groeneberg - maandag 19.00 in Sporthal De Groenenberg . Lessen in Haren: dinsdag 19.00 Sporhal Het Buut in Haren

Stolpersteine in Haren?

Curves helpt de voedselbank

Drie Harense vrouwen met gevoel voor historie in het dorp Haren, willen in Haren het project Stolpersteine realiseren en hebben hiervoor sponsors nodig. Het zijn Wil Legemaat, Ali Bakker en Margriet Staal. Hun voornamen worden samengevoegd tot de naam WAM.

Curves aan de PC Hooftlaan in Groningen-Zuid moedigt vrouwen aan hun liefdadigheidskrachten te bundelen en mee te doen aan de jaarlijkse Curves Voedselactie. De landelijke aftrap van deze actie is op 1 maart. Trix van der Wijk van Curves is maatschappelijk altijd erg betrokken en wil de Voedselbank in Groningen ondersteunen. Mensen die bij haar tijdens de actieperiode 1 t/m 13 maart een programma voor het afvallen gaan volgen, betalen geen inschrijf- en begeleidingskosten. Ze besparen ruim 100,00. Voorwaarde is dat men een boodschappentas met bruikbare producten t.w.v. minimaal 25,00 bij Curves inlevert. Meer informatie over deze actie: www.curves.nl of bel 06-16259578 (Trix van der Wijk).

In Haren vielen tijdens de oorlog zesenzestig slachtoffers. Drieëndertig van hen waren  Joodse inwoners van Haren. Zij willen de herinnering levend houden door het plaatsen van gedenksteentjes bij adressen waar joodse slachtoffers woonden. Een aantal van de drieëndertig Joodse oor-

Helpermaar: bouw start in maart

Tonny Baas van Volker Wessels Vastgoed vindt de Hondsrugvilla’s in Helpermaar (achter het oude Martiniziekenhuis locatie Van Ketwich) een heel bijzonder project. “Dat komt doordat hier vrijstaande woningen zijn ontworpen, die vrijwel allemaal van elkaar verschillen. Kopers hebben zelf veel invloed gehad op ontwerp en indeling”, zegt Baas. “Hier ontstaat een wijkje zoals Coendersborg, lanen met hoge bomen en veel ruimte. Over tien jaar heb je het gevoel dat je over een boslaantje rijdt. En dat in de stad!” De vrijstaande woningen kosten v.a. 700.000 euro en staan op kavels van 500-1000 m2. Volgens de projectontwikkelaar is voor dit project goed overleg geweest met welstand, die kon instemmen met de keuze voor individuele kwaliteit van de villa’s. Er zijn al elf woningen verkocht, de bouw van de eerste twee start naar verwachting in maart. De woningverkoop is in handen van makelaardij Schreuder in Helpman. Zie www.scheuder-makelaars.nl

Aanmelden voor een proefles via de website of gewoon langs komen. Een proefles kost 7,50 euro. Als je je inschrijft kan dat voor één of meerdere keren per week. Zie voor meer informatie: www.zumbaindazity.nl

logsslachtoffers in Haren wordt met name genoemd op de gedenksteen bij de kerk in het centrum van Haren, maar niet allemaal want de meesten gaan schuil achter de omschrijving ‘fam’. Opdat ook zij bij naam genoemd en herinnerd kunnen worden, zullen op 12 april 2010 voor hen op elf adres-

Stater jaar lang geldig

Nieuw gegarandeerd betaalmiddel in Haren In het kader van 850 Jaar thuis in Haren is onlangs een unieke betaalpenning uitgebracht onder de naam Stater. Wethouder Theo Berends en de voorzitter van Ondernemend Haren Jaap Boerema namen op 4 februari de eerste munten in ontvangst. Veel Harener ondernemers doen mee met het in omloop brengen van de penning. Zij geven de Stater uit en nemen die uiteraard ook in. Zo wordt de Stater het hele jaar 2010 een echt betaalmiddel in onze gemeente. Deelnemende ondernemers zijn herkenbaar aan een raamsticker. Natuurlijk keken de eerste klanten wat gelimiteerde oplage uit. De penning verwonderd naar de munt en vroegen is ontworpen door Jeannette Ensing zich af wat ze ermee moeten. Ze kun- en heeft aan de ene zijde een afbeelnen gerust zijn want de penningen, die ding van de toren en de molen in Haaan het einde van het jaar nog in de ren. Aan de andere kant staat het logo portemonnee zitten, kunnen gewoon van Haren 850. De netto opbrengst van worden omgeruild tegen euro’s. deze penningactie is bestemd voor het Bij de VVV en de Rabobank zijn voor Terre des Hommes schoolproject in Goa verzamelaars nieuwe munten te koop. in India, waarvoor in dit jaar ook actie Edelsmid Jos Mastenbroek brengt bin- wordt gevoerd. Alle informatie vindt u nenkort de zilveren penning in een ook op www.haren850.nl

sen in Haren Stolpersteine gelegd worden. Door het leggen van deze stenen willen wij hen symbolisch hun plaats teruggeven binnen de Harense gemeenschap, daar waar ze woonden en leefden, waar zij thuis hoorden.

WAM zoekt sponsors voor dit project. Een Stolperstein kost 95,00. Men kaneen bijdrage overmaken op de bankrekening van de Culturele Raad Haren: Rabobank 38 51 14 087 onder vermelding van: Project Stolpersteine.

Oratorium in Glimmen 14 maart

Op 14 maart aanstaande zal in de avonddienst in de Trefpuntkerk in Glimmen het oratorium “Daar is het daglicht”worden opgevoerd. Dit oratorium is geschreven door Michaël Steehouder en op muziek gezet door Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. Het wordt uitgevoerd door het koor van de Pepergasthuiskerk in Groningen, met enkele solisten en uiteraard ook daarin opgenomen mooie gemeentezang.

Locatie: Trefpuntkerk in Glimmen. De dienst begint om 19.00 uur. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten. 27


Uw oude beeldbuistelevisie is tot € 200 waard! Bij aankoop van een Loewe Xelos 32/37 SL of een Loewe Connect 22/26 (Media) ontvangt u een prijsvoordeel tot € 200 in ruil voor uw oude beeldbuistelevisie. Actie geldig van 1 februari tot en met 31 maart 2010. Actievoorwaarden beschikbaar bij uw Loewe-verdeler.

In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. Uw logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan het Loewe-logo en dient binnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjes mogen echter niet mee afgedrukt worden: u moet ze verwijderen. Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert, mogen geen logo‘s gebruikt worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd worden.

Dealer_actieXelosSL_210x297_vl.indd 1

25/01/10 11:01

28

Haren de Krant februari 2010  

haren de krant februari 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you