Page 1

September 2009 Št. 179 • Letnik 34

V južno tirolskem Partschinsu je postavil Doppelmayr novo nihalko Texelbahn. Str 4.

Sölden je prenovil Gaislachkoglbahn 8-MGD in 3S bosta v letu 2010 zamenjali DLM postavljen leta 1988; Str. 2

Kabinska žičnica 8MGD ob Rdečem morju V Egiptu vozi nova kabinska žičnica do hotelskega kompleksa; Str.7

Mestna žičnica v Karakasu Kabinska žičnica razdeljena na dva odseka povezuje mesto četrt; Str.8

Žičnice na Balkanu Smučišči Kolasin in Kopaonik zaupata Doppelmayr-ju; Str.14

Rusija še naprej gradi smučišča Smučarske proge pri Moskvi in v olimpijskem Sočiju; Str.16 in 17

Durban: tirna vzpenjača na strehi stadiona Atrakcija za svetovno nogometno prvenstvo; Str.18

Revija za stranke in sodelavce

Podzemna tirna vzpenjača v hongkonškem Ocean Parku, svetovno znanem oceanariju in tematskem parku; Str. 10


Skupina Doppelmayr/Garaventa

2

Sölden je prenovil Gaislachkoglbahn Sölden je pri Doppelmayr-

Z

novima žičnicama so dobili pravi Ker zahteva projekt obsežna gradbekvantni preskok na področju udona dela, bodo začeli z gradnjo novega ju naročil gradnjo dveh bja in transportne zmogljivosti. 3S-a že jeseni 2009. Že letos bodo zanovih žičnic, ki peljeta iz DLM, ki vozi na več kot 3.000 m vikraja na Gaislachkogl: soki Gaislachkogl je predhodnik Doppel8-MGD Gaislachkogl 1 nove kabinske žičnice s mayr-jevih Funitelov, pri obratovanju pa Zmogljivost 3.600 kabinami za 8 oseb in se je odlično izkazal. V uporabi bo do oseb/h aprila 2010, nato pa ga bodo razstavili žičnice 3S. Zamenjali in zamenjali z novima 8-MGD in 3S. Čas vožnje 6,7 min bosta Zweiseilbahn, Hitrost vožnje 6,0 m/s postavljen leta 1988. Prometno vozlišče na smučišču Kabine za 8 oseb 107 Obe novi žičnici sta povezani z „vmesno postajo“ – zgornjo postajo 8-MGD in spodno postajo 3S-a, ki je postavljena tik ob obstoječi restavraciji. Postaja se nahaja na stičišču več smučarskih prog in je torej lahko dosegljiva tudi z drugih žičnic.

Časovni razmak

8,0 s

Poševna dolžina

2.040 m

Višinska razlika

811 m

Število podpor

16

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

3

Poprijeti moramo skupaj

betonirali temelje treh podpor, če bo vre- čanje 3S-a in postavitev žičnice 8-MGD. me dopuščalo pa še temelje zgornje postaje. V letu 2010 predvidevajo dokon- Še hitreje, še manj občutljivo na veter Katere so glavne prednosti sistema 3S? Žičnice 3S združujejo dobre lastnosti nihalk in krožnokabinskih žičnic. Pomembna prednost sistema 3S je njegova neobčutljivost na veter. Žičnice 3S se zaradi dvojne nosilne vrvi, ki duši stransko nihanje kabin zelo dobro upirajo stranskemu vetru, poleg tega pa lahko premagujejo izjemno velike razpone.

3S-Gaislachkogl 2 2.600 oseb/h

Čas vožnje

6,3 min

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Kabine za 30 oseb

19

Časovni razmak

41,5 s

Poševna dolžina

1.978 m

Višinska razlika

864 m

Število podpor

3

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Vpadljiva arhitektura pri največji funkcionalnosti: postaji Geislachkogelbahna

Slike: obermoser arch-omo zt gmbh | architektur, innsbruck

Zmogljivost

Št. 179 • September 2009

N

e moremo si več zatiskati oči: gospodarske razmere, v katerih delujemo, so se poslabšale. Vemo, da smo neposredno odvisni od razvoja turizma in bomo storili vse za podporo naših partnerjev, ki skušajo vsakodnevno zadovoljiti potrebe svojih gostov. Skupina Doppelmayr/Garaventa si je zastavila ta izziv, kajti inovacije na področju razvoja izdelkov, storitev in proizvodnih postopkov za nas niso same sebi namen. Ne bomo izpustili priložnosti za nadaljnji razvoj pomembnih znanj in zmogljivosti, saj bomo le tako prepričali naše stranke o svoji sposobnosti. Zaradi te filozofije uživamo polno zaupanje v naši panogi. Tudi v teh časih gradimo številne zanimive naprave, predstavili pa smo tudi številne novosti in s tem upravičili naš sloves vodilnega na področju tehnologije in inovacij. Naš srednje in tudi dolgoročni cilj – ob normalnem obsegu poslovanja in pregovorni visoki kakovosti ostati in postati fer partner našim strankam, nam tudi v teh gospodarsko neugodnih časih ne sme izginiti izpred oči, saj moramo skrbeti za trajni razvoj našega podjetja. Že danes želim vsem svojim strankam in tudi sebi veliko snega in uspešen začetek sezone.

Michael Doppelmayr


Skupina Doppelmayr/Garaventa

4

Texelbahn: Nobena podpora ne ovira razgleda Doppelmayr je postavil

V

srcu meranske pokrajine, sredi ötztalskih alp leži s 33.430 ha v južnotirolskem področju največji južnotirolski naravni park. Zgornja postaja Giggelberga Bolcano – Merano še Eden od najbolj priljubljenih dostopov je (1.560 m) je postavljena v bližini restatretjo nihalko v štirih ravno novi Texelbahn, dvovrvna nihalka vracije. Malo nad njo so izkopali tolmun letih. Novo pridobitev so z gondolama za 25 oseb. Od počitni- za gašenje s prostornino 2.700 m3 . Zgornja postaja ima tri nadstropja: poimenovali Texelbahn. ških vasic Partschins in Rabland je oddaljena 15 minut hoje. Nihalka obratuje povsem spodaj je napenjalni jašek, v sresamo poleti. Po dveh letih načrtovanja in dini so vstopi in izstopi ter velika razgleosmih mesecih montaže so jo tako kot je dna terasa (skupaj več kot 100m2), na bilo predvideno v terminskem načrtu 25. vrhu pa so obračalna kolesa in tehnične aprila 2009 tudi odprli in to kljub silovi- naprave. V spodnji postaji sta pogon in temu neurju, ki je avgusta 2008 močno blagajna za karte. poškodovalo mostove in dostopne ceste Žičnica je povsem avtomatizirana, ter izjemno ostri zimi. upravlja jo lahko ena sama oseba.

Slabo vreme je močno oviralo gradnjo, vendar so kljub temu s predanim delom uspeli dokončati žičnico v predvidenem roku. Nič čudnega torej, da Hans Weiss, direktor podjetja Texelbahn AG tako hvali izvajalce: „Naprava je bila pravočasno končana le zato, ker za tehnike in sodelavce podjetja Doppelmayr ni bilo nič nemogoče“. Doppelmayr-Italia je prevzel montažo in vodenje projekta, Garaventa je dobavila vrvna kolesa za reševalno žičnico, Texelbahn AG pa je prevzel gradnjo postaj. 25-ATW Texelbahn Naprava je bila izjemno dobro sprejeta; Cilj je najmanj 85.000 voženj letno. Razlog za priljubljenost Texelbahna je financiranje z delnicami, ki so bile ponujene širši javnosti na lokalnem območju. Prebivalstvo je zato vzelo žičnico za »svojo«: Več kot 200 občanov in turistov je kupilo delnice v skupni vrednosti 865.000 Evrov, preostali znesek za investicijo pa so prispevali občina in dežela Južna Tirolska, del pa se je financiral tudi s posojili.

Zmogljivost

280 oseb/h

Čas vožnje

5,0 min

Hitrost vožnje

7,0 m/s

Poševna dolžina

1.650 m

Višinska razlika

911 m

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje (napenjalni uteži za vrvni kolesi vlečne in reševalne vrvi)

Zg. postaja

Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

5

Tirna vzpenjača za hotel v pravljičnem gradu Doppelmayr CTEC je

S

t.-Regis-Resort leži na pobočjih Gostje se skupaj s prtljago prijavijo poraslih s trepetliko v gorovju Wav čakalnici spodnje postaje. Vozili vzpepostavil v Deer Crestu, satch nedaleč od zgodovinskega njače sta razdeljeni na potniški del, v kaUtah, ZDA, čisto posebno mesteca Park City na vzhodu pohodni- terem se lahko pelje 15 gostov in tovorni tirno vzpenjačo. Obe škega in smučarskega območja Deer del namenjen prtljagi. Dostop v obe obvozili vozita neodvisno Valley. Izgleda kot pravljični grad, v njem močji je urejen skozi ločena vrata. Prostor na dveh vzporednih pa so stanovanja, suite in 181 sob opre- za potnike je luksuzno opremljen, sedeži mljenih v posebnem slogu, ki spominja so iz pravega bivoljega usnja. tirih. Potnike vozita na slavni St. Regis iz New Yorka, ki je do luksuznega hotela že od leta 1904 utelešenje razkošja in Osvetljena jeklena proga vzpenjače St. Regis1 s petimi ekskluzivnosti. Resnično je tukaj vsega na pretek: ekskluzivne restavracije, welness, Približno dva metra nad terenom zvezdicami. konferenčne in plesne dvorane, trgovine, speljana proga je iz varnostnih razlov kaskade razporejeni in s slapovi pove- gov opremljena z dvojnimi vodili. Pogon zani bazeni itd.. obeh delov vzpenjače je urejen z vitlom, kar omogoča njuno povsem neodvisno delovanje. Ker naklon ni enak po celi progi - spreminja se med 20 in 70 odstotki - so vozili opremili s sistemom za samodejno uravnavanje nivoja, kar pomeni, da je prostor za potnike vedno povsem vodoraven. Strojnica je v kleti hotela. Vzpenjača se ne sklada le tehnično z ekskluzivnim značajem hotela, temveč tudi vizualno odlično dopolnjuje celoten kompleks. Ponoči je proga osvetljena in s svojim čarom neustavljivo privlači opazovalce. Investitorji so prepričani v uspeh novega hotela. Ne le, da pričakujejo polno zasedenost pozimi, prepričani so, da bodo imeli tudi poleti zasedenih najmanj 90 odstotkov sob. 15-FUL Deer Crest

S St. Regisom je dobil Deer Valley tretji hotel s petimi zvezdicami. Z mednarodnega letališča Salt Lake je do hotela le pol ure vožnje z avtom. Preddverje je v spodnji postaji, zgornja postaja vzpenjače pa je že del hotela.

Št. 179 • September 2009

Naprava povezuje dva dela hotela. Zgornji del je s tirno vzpenjačo povezan z nižje ležečo ložo, ob kateri je parkirna hiša, ki je prav tako v lasti hotela. Nekaj apartmajev je v privatni lasti. Lastniki teh apartmajev se lahko peljejo po privatni cesti in parkirajo v dvonadstropni hotelski garaži, za druge goste pa je hotel dostopen le z vzpenjačo. Avtomobile pustijo na hotelskem parkirišču pri recepciji.

Zmogljivost

330 oseb/h

Čas vožnje

1,5 min

Hitrost vožnje

2,5 m/s

Število vozil

2

Poševna dolžina

178 m

Višinska razlika

70 m

Pogon 150 kW

Zg. postaja

 Vzpenjača je začela preskusno obratovati avgusta 2009, otvoritev pa bo novembra.

1


Skupina Doppelmayr/Garaventa

6

Švicarski kanton Wallis: nihalka za javni prevoz Najboljša možnost za javni prevoz med krajem Riddes v dolini Rhone in gorsko vasico Isérables (oba ležita v švicarskem kantonu Wallis) je Garaventina

R

iddes leži na glavni prometni povezavi Martigny - Sion, Isèrables pa je gorska vasica na nadmorski višini 1.115 m. Postaji nihalke, ki so jo ponovno odprli po sedmih mesecih gradnje, ležita v centru obeh krajev. Nova naprava je zamenjala skoraj 70 let staro nihalko s kabinama za 12 oseb.

nihalka s kabinama

Spomeniška zaščita kot dodaten za 25 potnikov. izziv Postaji sta pod spomeniškim varstvom, kar pomeni, da so bili prepovedani vsi gradbeni posegi, ki bi spreminjali zunanji izgled. Glede na razpoložljivi prostor so morali torej načrtovati tehnične naprave potrebne za skoraj še enkrat težjo napravo. Da bi potnikom omogočili varno in udobno vstopanje in izstopanje so uredili premični peron in vodila kabine z vrtljivo glavo. Glede na to, s katere strani prihaja gondola v postajo, se vstopni peron

premakne na eno ali drugo stran postaje. Brez gradbenih posegov so lahko uporabili obstoječi jašek za napenjalno utež. Prečenje štirih daljnovodov Nihalka prečka kar štiri visokonapetostne daljnovode, ki so poleg tega še del panevropskega električnega omrežja, Že sam žicovod, pa tudi rešavalna naprava sta bila zato pravi izziv za konstruktorje. Pri žicovodu so morali uporabiti začasne varovalne podpore. Ko so vlekli kabel, so morali s pomočjo radijske komunikacije med zgornjo in spodnjo postajo zagotoviti, da je bila vrv vedno dovolj napeta, saj bi se lahko sicer preveč povesila in dotaknila spodaj ležečih električnih vodnikov. Za delo so izbrali obdobje, v katerem so bili najpomembnejši visokonapetostni vodi zaradi vzdrževalnih del izključeni, le to pa je zahtevalo zelo natančno načrtovanje montaže in logi-

Vaščani 1.115 m nad morjem ležečega Isérablesa (1000 prebivalcev) so prejšnjo 67 let staro napravo ljubkovalno imenovali „La ficelle“ – vrvica. Postavili so jo takrat, ko še ni bilo nobene ceste, primerne za montažna vozila in še do danes je ostala glavno prevozno sredstvo za šolarje, delavce in vse vrste blaga, poleg tega pa je zelo priljubljena pri pohodnikih, gorskih kolesarjih in turistih. Blago vozijo s transportnim vozilom (nosilnost 2 t), ki ga obesijo pod kabino. Žičnica spada v kantonalni prometni sistem in je s pomočjo primestnega avtobusa povezana tudi v veliko smučarsko področje Tzoumaz. Nova nihalka je primerna tudi za prevoz oseb s telesnimi okvarami, poleg tega pa je izdelana tako, da pri vožnji ne potrebuje spremljevalca v kabini. Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

7

Kabinska žičnica ob Rdečem morju stike. Zelo zahtevno je bilo tudi reševanje in sicer ne le zaradi visokonapetostnih vodnikov, temveč tudi zaradi velike oddaljenosti od tal, ki znaša na najvišjem mestu kar 170 m. Reševalni sistem sestavlja pogon z vitlom in dvema odprtima reševalnima košarama za osem oseb, ki sta sicer spravljeni v zgornji postaji. Košari namesti na nosilno vrv vrtljivi žerjav. Obesa se prilagaja naklonu vrvi. Potniki prestopijo iz gondole v reševalno košaro po mostiču.

Philippe Studer je bil v odseku za promet gradnjo in okolje/ oddelek za prometno problematiko odgovoren za projekt „Le téléphérique Riddes-Isérables“. Ker žičnica tudi po 65 letih še vedno ustreza potrebam prebivalstva in je njena razpoložljivost na visokem nivoju, poleg tega pa uporablja za pogon obnovljivo energijo in je zelo varčna, je bila njena obnovitev smiselna. Obnova je bila nujno potrebna tudi zato, ker bi se stari nihalki leta 2011 izteklo obratovalno dovoljenje.

Doppelmayr je postavil maja v Al Sokhni na severnem delu Rdečega morja kabinsko žičnico, ki povezuje novozgrajeni luksuzni hotel s centrom za Welness na bližnje ležečem visokem platoju.

D

oppelmayr-8-MGD je speljan od Rdečega morja na višino 232 m, do pravljičnega arabskega mesta z amfiteatrom, bazarjem, zavitimi uličicami in mnogimi luksuznimi saloni za preživljanje prostega časa. Napravo bodo odprli konec leta 2009. Amer-Resort v Al Sokhni (Egipt) trenutno resnično nastaja iz »ničesar«, prav gotovo pa bo zrasel v pravi pravljični

dopustniški paradiž. Investitor je skupina Amer, mednarodno podjetje, ki deluje po celem svetu. Sedež ima v Kairu, zaposluje pa več tisoč delavcev. Osnovna dejavnost podjetja je visoka in nizka gradnja, postavitev in upravljanje turističnih centrov, nakupovalnih središč itd.. 8-MGD Al Sokhna Zmogljivost

1.180 oseb/h

Čas vožnje

4,4 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Kabine

22

Časovni razmak

24,4 s

Poševna dolžina

1.020 m

Višinska razlika

207 m

Število podpor

4

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

25-ATW Riddes – Isérables Zmogljivost

226 oseb/h

Čas vožnje

6,0 min

Hitrost vožnje max.

7,0 m/s

Poševna dolžina

1.977 m

Višinska razlika

614 m

Število podpor

1

Pogon 96/152 kW

Sp. postaja

Napenjalna utež vlečne vrvi

Zg. postaja 17,6 t

Nepremična nosilna vrv

Zg. postaja + Sp. postaja

Št. 179 • September 2009

Kabinska žičnica v Al Sokhni ustreza smernicam CEN.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

8

Karakas: kabinska žičnica za naselje na pobočju V Karakasu je postavil Doppelmayr žičnico s kabinami za 8 oseb, ki ima pet postaj, deluje pa v sklopu javnega prevoza. Vsi odgovorni in še zlasti predsednik Hugo Chávez so prepričani, da bo naprava

pravi smerokaz

za celotno Južno Ameriko.

S

an Agustin del Sur je mestna četrt značilna za južnoameriška velemesta: leži na strmem pobočju, prebivalci se čutijo močno povezane s svojim delom mesta, vendar pa ima nezadostno prometno infrastrukturo, ker je zraslo brez pravega urbanističnega načrtovanja. Oddaljeni deli četrti s površino 70 ha so dosegljivi le po zavitih stopnicah in ozkih pešpoteh. Kar sama se je ponujala rešitev, da bi 40.000 stanovalcem četrti z žičnico omogočili udoben dostop do ulic in javnih prevoznih sredstev ob vznožju griča. Kabinska žičnica za 40.000 prebivalcev

6 vrvnih koles, 4 vrvne zanke, 4 napenjalne naprave Sistem je sestavljen iz dveh odsekov, pri čemer ima vsak še eno vmesno postajo. Vmesni postaji El Manguito in Hornos de Cal sta kotni postaji, sprememba smeri znaša 70 in 75°, s čimer zariše proga žičnica skoraj cel polkrog. Vsaka vmesna postaja ima dvojno vrvno kolo. Oba odseka se lahko uporabljata ločeno, ali pa tako, da kabine vozijo skozi postajo. V osrednji zgornji postaji La Ceiba sta drugo ob drugem nameščeni neodvisni vrvni kolesi in napenjalna naprava za tekoči odsek. Mostovna pogona sta na-

Za najprimernejšo se je izkazala kabinska žičnica s petimi postajami, ki v polkrogu pelje na grič in okoli njega, končni postaji pa ima pri postaji podzemske železnice na eni in prometnem vozlišču na drugi strani. Postaje so poleg tega namenjene še drugim socialno političnim vsebinam, kot so denimo glasbene prireditve (med drugimi nastopa tudi lokalni orkester) slikarske razstave, knjižnica z dostopom do interneta, poslovni lokali za dnevno oskrbo prebivalstva, restavracije, športna dvorana itd.. Postaje žičnice so zato del primerno velikih in že od daleč vidnih zgradb. Za napajanje komunikacijske naprave v kabinah se uporabljajo sončne celice. Kot zagotavlja gospod Cesar Núñez, vodja projekta pri mestnem transportnem podjetju C. A. Metro de Caracas1, so cene socialno naravnane. Doppelmayr je po pričakovanjih in v popolno zadovoljstvo njegovega podjetja nadzoroval in vodil montažo ter poleg tega poskrbel še za šolanje tehničnega osebja upravljavca. Na žičnici je skupaj zaposlenih 30 oseb.

1

avtobusi, podzemska železnica

Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

9

Cable Liner® za Karakas

meščena v spodnjih postajah San Agustin in Parque Central. Prvi odsek z izhodiščno točko San Agustin je začel obratovati februarja 2009, drugi odsek pa avgusta. Zaradi dobrih izkušenj z Doppelmayr-jem je Doppelmayr Cable Car že prejel naročilo za gradnjo sistema People-Mover.

DCC Doppelmayr Cable

8-MGD San Agustin

Car je za dodatek od

Odsek 1

Odsek 2

Zmogljivost

1.200 oseb/h

1.200 oseb/h

Čas vožnje

5,6 min

4,3 min

naročilo za postavitev

5,0 m/s

sistema People Mover.

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Kabine

28

22

Časovni razmak

24 s

24 s

Poševna dolžina

1.601 m

686 m

Višinska razlika

109 m

106 m

Število podpor

6

6

Pogon

Sp. postaja

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja+ Zg. Sp. postaja+ postaja Zg. postaja

Karakasa dobil še

C

able Liner® „Cabletren Bolivariano“ bo kot del sistema javnega prevoza povezoval postaji podzemske železnice Metro Petare (obstoječa proga 1) in Metro Waraira Repano A (načrtovana proga 6). Proga je dolga 2,3 km in bo imela pet postaj. V vsako smer bodo lahko štirje vlaki s po petimi vagoni prepeljali do 3.000 oseb na uro. Naročilo velja za napravo „na ključ“. Začetek obratovanja je predviden ob koncu leta 2011.

Cabletren Bolivariano Dolžina sistema

2,3 km

Transportna zmogljivost

3.000 pphd*

Vlaki

4 vlaki s po 4 vagoni

Hitrost vožnje:

13 m/s

Čas vožnje

7 min 22 s

Postaje

5 *Osebe/ura/smer

Kabine so opremljene z gumbom za zasilno ustavitev in komunikacijsko napravo. Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

10

Podzemska zabavna vožnja v Ocean Parku Doppelmayr/Garaventa je postavila v enem največjih tematskih in zabavnih parkov na svetu - hongkonškem Ocean Parku tirno vzpenjačo v slogu Julesa Verna: med triminutno vožnjo po

Š

iroko razprostranjeni Hongkong Ocean Park je eden največjih in najbolj spektakularnih oceanarijev na svetu. Del, ki se vzpenja na grič je poleg tega še priljubljen zabaviščni park z »vlakci smrti«, raftingom itd.. Od otvoritve tematskega parka ga je obiskalo 90 milijonov potnikov iz vsega sveta

Največja razpoložljivost Tirna vzpenjača vozi le v tunelu. Izpolnjuje najvišje zahteve na področju razpoložljivosti (v pogodbi so natančno določena odstopanja glede ustavitev). Da bi dosegli tako razpoložljivost naprave, je pogon podvojen. V primeru motenj se lahko takoj vključi drugi sistem.

Natančno premišljen protipožarni Na ta hrib vozi žičnica, s katere se raz- sistem: varnost potnikov je bila na vtis potopa s podmornico teza prekrasen razgled na kitajsko morje. prvem mestu v globine morja. Poleg tega so pred kratkim postavili veliko hišo za pande, ki spominja na okro- Posebno pozornost so namenili protipogel šotor in ima veliko plastično prozorno žarni zaščiti. Celotna proga je tako oprefasado, podobno kot olimpijski plavalni mljena s stranskimi ubežnimi jaški, v katestadion v Pekingu. Od otvoritve leta rih se v primeru požara tvori nadtlak, ki 1977 si je oceanarij ogledalo 90 milijo- preprečuje vdor dima. nov obiskovalcev iz vsega sveta. Nova tirna vzpenjača povezuje s hri- Odlična iluzija podmornice jemlje bom ločeni območji parka (Waterfront navdih pri Jules Vernovem Nautilusu in Summit). Njena naloga je, da skrajša vrste na obstoječih vzporednih kabinskih Ureditev vozila in postaj jemlje navdih žičnicah in hkrati pričara potnikom doži- pri romanu Julesa Vernesa „Nautilus, vetje na temo oceanskega potovanja. 20.000 milj pod morjem“: Potnik dobi že

1,3 km dolgem tunelu daje

Vzpenjača je pomemben element v celotni zasnovi Ocean Parka. Ni le atrakcija sama po sebi, temveč bomo lahko zaradi njene velike transportne zmogljivosti pozabili na dolge čakalne vrste, ki se nabirajo pred kabinskima žičnicama, ki povezujeta oba dela parka. Sredi avgusta jo bomo odprli za izbrane skupine obiskovalcev, septembra Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

11

takoj (v postaji) občutek, da se podaja leti. Vzpenjača Bahn Ocean Park je izv ladjedelnico, malo zatem pa, da se bo delana po hongkonškem Code of Pracs podmornico potopil v ocean. Vozila so tice, ki se močno nanaša na švicarsko namreč opremljena z zasloni, ki dajejo Odredbo za tirne vzpenjače. Poleg tepotnikom iluzijo, da se nahajajo v pod- ga so morali upoštevati še predpise za mornici s panoramsko streho. Valujoče „Amusement Rides“ ter CEN. Tirno vzpeluči, utripanje stroboskopov in basovski njačo je po naročilu hongkonških oblasti zvočniki še poudarijo iluzijo sedenja prevzel TÜV-Süd (Nemčija). v  podmornici. Posebnost je tudi vzmetenje vozil, saj so kolesa tako tiha, da prav Mojstrska transportna logistika na nič ne zmotijo »podmorniških občutkov«. vodi in kopnem Proga je povsem ravna Proga je z izjemo izogibališča ravna in ima enakomeren nagib. Zaradi majhnega naklona je žičnica opremljena s protivrvjo, ki je v spodnji postaji hidravlično napeta. Natančno ustavljanje vozil v nasprotni postaji zagotavlja hidravlični blažilnik. Napravo je prevzel TÜV-Sud (Nemčija) Načrtovanje in izdelava sta trajali dve

Poseben izziv je predstavljal transport vozil. V hongkonškem pristanišču so vozila preložili na tovorni vlek, da so lahko obkrožili otok. Zaradi mnogih obiskovalcev so lahko zapeljali v park šele ponoči in nato položili vozila na provizorične tire. Predhodno so po tirih povlekli šasijo tovornjaka, ki so jo z drogovi in vrvmi oblikovali v profil vozila in tako preverili, ali je pripravljena zavita pot po parku resnično dovolj široka za dokončana vozila.

Tom Mehrmann, direktor Ocean Parka Hong Kong: vzpenjača je nova super atrakcija.

400-FUL Ocean Express Zmogljivost

5.000 oseb/h

Čas vožnje

3,1min

Čakanje v postajah

1,7 min

Hitrost vožnje

10 m/s

Poševna dolžina

1.280 m

Višinska razlika

115 m

Pogon 550 / 1500 kW Zg. postaja 2 vlaka, vsak po 2 vagona

pa načrtujemo veliko otvoritev. Žičnica Ocean-Park je polna inovacij in visoko tehnoloških elementov. Še posebej zahtevne so bile periferne naprave, za katere je ravno tako poskrbela Doppelmayr/Garaventa: ponudili niso le popolne iluzije podvodnega potovanja, temveč tudi vse komunikacijske naprave – video nadzor postaj, vozil in zunanjosti ter pogovorno napravo, vse skupaj pa so v Švici prilagodili visokim zahtevam upravnikov Ocean-Parka. Oba vlaka, sestavljena iz po dveh vagonov sta dolga 40 m. Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

Tajvan: z žičnico na poroko Jezero Sun Moon

T

K

ita

js

ka

ematski park je nastal na pobudo Jung-i Changa, direktorja družbe, v centralnem Tajvanu je ki upravlja z žičnico. Odprli so ga velika turistična atrakcija leta 1986. Cilj je bil predvsem ohranitev in izjemno priljubljen kraj spomina na prastaro kulturo dežele. Tuza mladoporočence. Od di s poslovnega stališča se je postavitev poletja 2009 povezuje parka kmalu izkazala kot popolnoma pravilna odločitev. Sedaj obišče park leDoppelmayr-jeva tno 1,5 milijona obiskovalcev, pri čemer kabinska žičnica jezero je 90 odstotkov domačih turistov. z ravno tako priljubljenim Od otvoritve FACV-ja ga vodi HsiehShen Chang, drugi sin ustanovitelja. Svotematskim parkom jo glavno nalogo vidi Hsieh-Shen Chang „Formosan Aboriginal v vzdrževanju in nadgraditvi podobe Culture Village“ (FACV), tematskega parka. Zato se je energično pri tem pa prečka divje lotil povezave med FACV-jem in drugo veliko turistično atrakcijo regije - jezerom romantični gorski hrbet. Sun Moon. Na tem mestu je začela S pagodami obdano jezero, o katerem krožijo mnogi miti, je z osmimi leta 2001 obratovati Doppelmayr-jeva 8-MGD. kvadratnimi kilometri največje v Tajvanu. začela naprava obratovati. Zanj skrbi Sun Moon Lake National Scenic Area Administration. Urad organizi- Tehnična posebnost ra skupinske poroke in druge prireditve v  lastnem poročnem paviljonu. Ena od Žičnica pelje nad gorskim hrbtom, kateprireditev je tudi vsakoletno plavalno rega najvišji del je prepaden. Da bi ga tekmovanje, ki se ga udeleži 10.000 premostili so morali napeti vrv 160 m športnikov in je nekakšna protiutež splo- nad tlemi po polju dolžine 788 m. Za to šni prepovedi plavanja v jezeru - zaradi vrvno polje so morali izdelati reševalni velikega števila izletniških ladij bi bilo na- sistem z dvema samovozečima reševalmreč plavanje v jezeru prenevarno. nima voziloma, ki sta sicer pritrjena na ročici vrtljivega žerjava pri podporah pred Zahtevni uradni postopki vrvnim poljem. Vozili pripeljeta kabine do najbližje podpore, od tam pa spustijo Hsieh-Shen Chang je hotel že leta 2000, potnike na tla po vrvi. Dolgo vrvno polje hkrati z gradnjo kabinske žičnice za je predstavljalo izziv tudi zaradi vpliva tematski park, naročiti tudi povezoval- vetra. Doppelmayr zagotavlja nemoteno no žičnico med jezerom in tematskim obratovanje do hitrosti vetra 50 km/h. parkom, vendar pa je bil v nasprotju Da bi povečali varnost, so napravo oprez žičnico na lastnem zemljišču postopek mili z Doppelmayr-jevim sistemom RPD pridobivanja dovoljenj za „Build-Ope- (Rope Position Detection), ki zagotavlja rate-Own“ (B.O.O.) pri žičnici Sun-Mo- zanesljiv nadzor položaja vrvi. on-Lake-Gondola, ki prečka državna Zaradi nenavadno velike transportne zemljišča, zelo dolgotrajen. Potrebnih je zmogljivosti (3.000 oseb/uro) so morali bilo veliko sprememb načrtov, javnih raz- podaljšati postaje. Napenjalni voz nagrnitev, postopkov za ugotavljanje vpliva stavijo vsak dan pred začetkom obratona okolje itd. vanja, še preden zapeljejo kabine na vrv, Vendar se je vztrajnost izplačala. Sredi nato pa ostane ves dan v tem položaju. leta 2008 so slavnostno zasadili prvo Kabine garažirajo v postaji tematskega lopato, pozno poleti leta 2009 pa je Št. 179 • September 2009


Doppelmayr - Wolfurt je prevzel vodenje projekta, tehnično opremo žičnice, regulacijo ter vodenje montaže, podpore pa so izdelali pri Doppelmayr-China v Sahneju. Naročnik je priskrbel gradbenega inženirja ter postavil temelje in visoke gradnje, na razpolago pa je dal tudi delavce za montažo, ki jih je vodil Doppelmayr-jev vodja montaže Warren Newland. parka. Najvišje zahteve glede kakovosti Direktor Hsieh-Shen Chang ne sklepa nobenih kompromisov glede kakovosti storitev: „Vozimo 365 dni na leto. Varnost in zanesljivost sta za nas najpomembnejši!“ S tega stališča je bila gotovo pravilna odločitev, da so tudi postavitev nove žičnice Sun-Moon-Lake zaupali Doppelmayr-ju. Njegovo oceno potrjuje tudi izjemno natančen postopek pridobivanja dovoljenj za projekt B.O.O.: pri tem so preverili napravo, obratovanje („Doppelmayr je zelo skrbno izšolal našo ekipo“), potek reševanja, požarno varnost in celo organizacijo dostopa za potnike. Neusihajoč turistični razcvet Zaradi povečane kakovosti turistične ponudbe pričakujejo nadaljnji gospodarski razvoj regije. Pripravili so že novi program potovanj, ki obsega tudi pogled Št. 179 • September 2009

s ptičje perspektive na gore, jezero in razgibano pokrajino, ki nudi v vsakem letnem času nekaj posebnega. Kot pišejo, je spomladi prav neodpustljivo, če zamudite pogled na 3000 cvetočih češnjevih dreves, ki rastejo na poti iz tematskega parka do jezera.

8-MGD Sun Moon Lake Zmogljivost

3.000 oseb/h

Čas vožnje

6,8 min

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Kabine (LWI)

86

Časovni razmak

9,6 s

Poševna dolžina

1.925 m

Višinska razlika

110 m

Število podpor

16

Pogon

Park

Napenjanje

Lake

Ohraniti tradicijo in hkrati razviti regijo s pomočjo vlaganj v turizem to je cilj ustanovitelja podjetja Jung-i Changa in njegovega sina, izvršnega direktorja podjetja, Hsieh-Shen Changa.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

14

Smučarska zabava v Črni gori Doppelmayr je postavil

T

urizem je v Kolašinu dolga leta nazadoval, s privatizacijo v letu 2006 pri Kolašinu, v gorovju pa je dobil nov zagon1. Smučišče Bjelasica, 65 km ima skupaj pet žičnic – novo sklopljivo severovzhodno od šestsedežnico „Vilina Voda“2, eno dvosečrnogorske prestolnice dežnico in tri vlečnice ter 20 km povezaPodgorice, sklopljivo nih smučarskih prog. Okoli nove žičnice so speljali tri nove proge. Široke so med šestsedežnico. 40 in 60 m, spodnje dele prog pa lahko Upravljavec zatrjuje, da pokrijejo z umetnim snegom. Tik ob novi je sedaj to najsodobnejše žičnici je spodnja postaja stare 2-CLF, ki vozi smučarje na sosednje pobočje.

črnogorsko smučišče.

Z lesom obložena fasada

pajanje postaj, lokalne transporte itd. pa je prevzel odgovornost naročnik -  New Ski Centar Bjelasica AD-Kolašin. 6-CLD Vilina Voda Zmogljivost

2.800 oseb/h

Čas vožnje

4,5 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Sedeži

72

Časovni razmak

7,7 s

Poševna dolžina

1.258 m

Višinska razlika

384 m

Število podpor 13 Nova žičnica je speljana v jugozahodni (1 dvojna podpora) smeri in odpira novo smučarsko področPogon Sp. postaja je. Poleg spodnje postaje je varovano Sp. postaja parkirišče, s katerega je po mostiču ure- Napenjanje hydraul. jen dostop do izposojevalnice smuči in 1 Gostje prihajajo predvsem iz blagajn, ki se nahajajo v ločenih kioskih, Rusije, Albanije in Podgorice. medtem ko je s spodnjo postajo združe- 2 Po slovensko „vilinska voda“, ime je dobila po stari pripovedki. na restavracija. 3 Rope Position Detection, Doppelmayr-jev Zgornja in spodnja postaja sta iz zanesljivi sistem za nadzor položaja vrvi predalčne konstrukcije prekrite z leseno oplato (način izdelave, ki ga Doppelmayr pogosto uporablja v Franciji). Žičnica je opremljena z vstopnim trakom, za nadzor vrvi pa skrbi sistem RPD3. Obsežna gradbena dela Za postavitev zgornje postaje so morali zgraditi 3,5 km dolgo dovozno cesto. Ker so lahko začeli z gradnjo žičnice šele v začetku novembra 2008, poleg tega pa je zima navrgla še nenavadno veliko snega, se je gradnja kljub izjemnim naporom in vloženim sredstvom zavlekla. Na gradnji zgornje postaje je delalo hkrati tudi po 100 delavcev, podpore so s helikopterjem postavili že februarja. V drugem tednu aprila 2009 je bila naprava končno pripravljena na obratovanje. Doppelmayr je prevzel načrtovanje in izvedbo tehničnega dela žičnice, za geomehanske raziskave, izdelavo temeljev in komandnih prostorov ter električno naŠt. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

15

Kopaonik: šesta črtica Konec julija so v srbskem Kopaoniku odprli 4-CLD Gobelja. To je od leta 20041 že šesta Doppelmayr-jeva žičnica

K

opaonik je celoletno turistično področje na centralnem Balkanu. V regiji je več kot 15.000 turističnih postelj. Gostje prihajajo predvsem iz Anglije, Rusije in Srbije.

Doppelmayr-jeve žičnice so veliko

na tem smučišču. bolj priljubljene od ostalih

Skupaj ima smučišče 17 žičnic, ki lahko na uro skupaj prepeljejo več kot 18.000 smučarjev. Doppelmayr-jeve naprave so izjemno priljubljene, saj prepeljejo kar 90 odstotkov vseh obiskovalcev. Gobelja oskrbuje lokalne proge, hkrati pa je tudi povezava do drugih delov smučišča. Tik ob spodnji postaji je hotel Srbenac. Žičnica je zamenjala staro vlečnico, ki je potekala po malo zamaknjeni progi. Doppelmayr je kot glavni izvajalec prevzel načrtovanje2 ter dobavo mehanske in elektrotehnične opreme žičnice,

pa tudi izdelavo temeljev, vso montažo (tudi helikoptersko) podpor ter gradnjo komandnih prostorov in transformatorske postaje. Pri tem so uporabili regionalne vire. Za gradnjo so porabili devet mesecev. Zaradi mraza in obilice snega so morali v decembru 2008 prekiniti gradbena dela, nadaljevali pa so lahko šele maja 2009, ko se je sneg stopil. 4-CLD Gobelja Zmogljivost

2.400 oseb/h

Čas vožnje

3,1 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Sedeži

62

Časovni razmak

6,0 s

Poševna dolžina

846 m

Višinska razlika

232 m

Število podpor (1 dvojni steber)

8

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Ker je naprava zelo podobna prej dobavljenim, so lahko pri rezervnih delih, izobraževanju itd. uporabili izkušnje in sinergijo. Naročnik je bilo podjetje „Skijalista Srbije“, ki je v državni lasti in je bilo kot holding ustanovljeno ravno za upravljanje srbskih smučišč. Upravljavec je prav tako državno podjetje Ski Resorts of Serbia. 1 4-CLF Karaman Greben, CLF Mali Karaman, 4-CLD Pančičev Vrh, 4-CLD Duboka 1 (sprememba smeri na vmesni postaji), 4-CLD Duboka 2 in sedaj še 4-CLD Gobelja 2 Meritve, geološke ekspertize, itd. ter pridobitev dovoljenj uradnih organov.

Najpomembnejši dejavnik za dodelitev naročila Doppelmayr-ju je bilo obširno izobraževanje in kontinuirano usposabljanje upravljavcev žičnice. Na sliki so žičničarji iz Črne gore in Srbije na izobraževanju, ki je potekalo julija v šolskem centru v Wolfurtu. Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

16

Vijuganje v žlahtnem moskovskem smučarskem klubu V ekskluzivnem smučarskem centru Shukolovo na obrobju Moskve je postavil Doppelmayr zmogljivo štirisedežnico s fiksnimi prižemami.

S

hukolovo je vasica v gričevnati pokrajini, uro vožnje z avtomobilom oddaljena od Moskve. Začetki smučanja v Shukolovu segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Tukaj je nastal center za trening ruske smučarske reprezentance. Leta 2000 so začeli spreminjati smučarski center v sodobni športno-zabaviščni kompleks. Urejenih je sedem, deloma zahtevnih prog1, pet žičnic, drsališče, športne dvorane, športne trgovine, wellness, restavracije in sedem počitniških hišic. Lastnik je Leonid Tjagačev, predsednik ruskega olimpijskega komiteja. Gotovo najslavnejši član smučarskega kluba Shukolovo je ministrski predsednik Vladimir Putin. Smučarski center Shukolovo je znatno pripomogel pri popularizaciji alpskega smu-

čanja na širšem moskovskem območju. 4-CLF Shukolovo Zmogljivost

1.378 oseb/h

Čas vožnje

3,7 min

Hitrost vožnje

2,3 m/s

Sedeži

43

Časovni razmak

10,4 s

Poševna dolžina

503 m

Višinska razlika

79 m

Število podpor

5

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Tu so že dvakrat priredili vzporedni slalom za svetovno prvenstvo v deskanju.

1

Zelo priljubljeno v Rusiji: nočno smučanje, na sliki je glavna proga smučišča Shukolovo pri Moskvi. Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

17

Gradbeni razcvet v ruskem olimpijskem območju Doppelmayr je postavil

R

oza Khutor je povsem novo smuči- gorato zaledje Sočija priljubljeno pohošče, ki se razprostira na visoki pla- dniško področje. v bodočem olimpijskem noti nad krajem Krasnaja Poljana. prizorišču Roza Khutorju Resda je v neposredni bližini nekaj žičnic, Zahtevna reševalna žičnica že šest žičnic. Ob koncu ki izhajajo še iz sovjetskih časov, vendar leta 2008 so dokončali pa nastaja tukaj novo mondeno turistično Spodnja postaja žičnice 8-MGD s peronom za kabine leži na robu Krasnaje Po8-MGD Lift A. V Roza središče. ljane na nadmorski višini 560 m. Žičnica, Khutorju na Kavkazu, Načrtovanje novega smučišča se je ki je na začetku zelo strma, nato pa se 40 km oddaljenem od začelo v letu 2005 poravna je dostopna naprava za visoko planoto Roza-Khutor (1.166 m). Širina Sočija ob Črnem morju, Leta 2005 je dalo razvojno podjetje „Ro- proge je od 5,5 do 6,5 m. Na svoji poti bodo leta 2014 potekala za Khutor“ (Interros) zeleno luč za načr- prečka gozdnato in razbrazdano pokratekmovanja v alpskem tovanje smučišča. Skupna dolžina prog jino, med drugim pa tudi zelo globoko smučanju na XXII zimskih bo znašala do olimpijskih iger 55 km. in široko sotesko. Slednje pomeni, da so olimpijskih igrah. Smučišče leži na nadmorski višini med morali pri reševalnem sistemu uporabiti vi819 m in 2.285 m. Žičnice bodo obra- tla. S podpore na nasprotni strani soteske tovale tudi poleti, predvidoma pa bodo lahko spustijo reševalni vozili, s katerima ravno tako zasedene kot pozimi, saj je pripeljejo potnike v nujnem primeru do podpor (21 m in 29 m), od tam pa jih z vrvmi spustijo na tla. Postaji sta skrbno prilagojeni lokalni arhitekturi. V zgornji postaji „Roza-KhutorLodge“ so še restavracije (v pritličju je samopostrežna restavracija, v prvem nadstropju pa sta dve restavraciji s postrežbo in ureditvijo za VIP), trgovine, smučarska šola, otroški vrtec, prostori za osebje, garaže za snežne teptalce, agregati za zasilno napajanje itd.. Spodnja postaja je pri velikem parkirišču, spet pa jo sestavlja skupina poslopij, v katerih so delavnice, čistilna naprava, ter vse potrebne infrastrukturne naprave. 8-MGD Roza Khutor Lift A

V Sočiju traja smučarska sezona glede na višino od 140 do 180 dni. Žičnice so dobro izkoriščene tudi poleti, saj so okoliške gore priljubljen izletniški cilj. Št. 179 • September 2009

Zmogljivost

2.478 oseb/h

Čas vožnje

7,5 min

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Kabine

77

Časovni razmak

11,6 s

Poševna dolžina

2.341 m

Višinska razlika

606 m

Število podpor

18

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja


Skupina Doppelmayr/Garaventa

18

Svetovno nogometno prvenstvo iz ptičje perspektive Garaventa je postavila

S

tadion, ki je bil prvotno poimenovan po legendarenem zulujskem tirno vzpenjačo na kralju Senzangakhona je sicer drzno ukrivljeni, 30 zgrajen predvsem za nogometno svetovnadstropij visoki strešni no prvenstvo 2010, vendar je hkrati del konstrukciji novega dolgoročnega koncepta razvoja mesta. stadiona King Moses Zgrajen je namesto slavnega - vendar le polovico tako velikega stadiona KinMabhida v južnoafriškem gs Park, in je del obsežnega športnega Durbanu, ki lahko sprejme centra in nakupovalnega središča s tr70.000 gledalcev. govinami, restavracijami, pisarnami in podzemnimi garažami za 70.000 avtomobilom. Nahaja se v bližini železniške postaje (od koder se lahko potniki med drugim peljejo tudi na novo letališče King Shaka International Airport). Streho nad tribunami za gledalce nosi

100 m dolgi visoko se vzpenjajoči beli jekleni lok, ki se nad nogometnim igriščem razcepi na dve roki. Po eni roki se do razgledne ploščadi, ki je najvišja točka mesta, vzpenja tirna vzpenjača s kabino za 25 oseb. S ploščadi se odpira prekrasen razgled na morje, pa tudi daleč v gorato zaledje1. Vozilo je izdelano v obliki štirikotnega steklenega geometrijskega telesa, opremljeno pa je s hidravlično izravnavo nivoja. Pogon vitla je v votlem delu temeljev podpore. Na »zgornji postaji«, pod razgledno ploščadjo je le obračalno kolo. Vzpenjača je bila dokončana junija 2009, stadion pa še gradijo. Pred začetkom montaže in medtem, ko je Garaventa AG postavljala napravo, je na gradbišču hkrati delalo tudi 1500 ljudi. V okviru svetovnega prvenstva 2010 bodo na tem stadionu odigrali sedem tekem, med drugim tudi dve polfinalni. Dela na novem stadionu za svetovno prvenstvo so se začela leta 2006 s podiranjem starega stadiona Kings Park. Ruševine starega stadiona so uporabili za polnjenje temeljev njegovega naslednika. Sedeže, stebre s svetilkami itd. so uporabili v drugih športnih objektih. 25-FUL Moses Mabhida Stadium Cable Car Zmogljivost

230 oseb/h

Čas vožnje

1,5 min

Čakalni čas v postajah

1 min

Hitrost vožnje

2,0 m/s

Število vozil

1

Poševna dolžina

213 m

Višinska razlika

105 m

Pogon 145 kW v temelju podpore Zaradi varnostnih razlogov vzpenjača med tekmami za svetovno prvenstvo ne bo obratovala, vendar pa spada nedvomno med večje atrakcije športnega parka.

Po strešnem nosilcu pelje vzpenjača do najvišje razgledne točke Durbana. Št. 179 • September 2009


Skupina Doppelmayr/Garaventa

Logistična nepremičnina za Fresenius LTW, podjetje skupine

B

iebesheim leži med Darmstadtom in Wormsom. Tu je zgradil speciaDoppelmayr , je postavil lizirani investitor Alpha Industries, ki za mednarodni farmacijski se ukvarja z logističnimi nepremičninami, koncern Fresenius distribucijski center za Fresenius Mediosrednji del logističnega cal Care. Skladiščili in razpošiljali bodo centra Biebesheim, ki izdelke, ki jih Fresenius proizvaja v Turčiji, Franciji, Nizozemski itd.. Lokacija je leži pri Hessnu in sicer odlična, saj so v neposredni bližini avtocelotno skladiščno in cesti A5 in A67, veliko rečno pristanišče manipulacijsko območje. na Renu pri Gernsheimu in frankfurtsko letališče. 1

Prilagodljiva uporabnost Fresenius je najel logistični center za 15 let. Po tem obdobju se lahko objekti brez težav oddajo drugim najemnikom. Glavni izvajalec za intralogistiko LTW je načrtoval in postavil samodejni sistem od temeljev naprej. Obsega visokoregalno skladišče s 55.000 prostori za palete2, manjše avtomatizirano skladišče in manipulacijsko področje. LTW-jev sistem za regulacijo skladišč skrbi za optimalno izrabo skladiščnega prostora in hiter pretok blaga. 98 odstotna razpoložljivost

LTW projektira in izdeluje intralogistične sisteme, kar pomeni, da poskrbi za vse logistične dejavnosti v okviru nekega objekta ali zemljišča. Izdelavo jeklenih modulov je prevzel poseben oddelek podjetja Doppelmayr-Seilbahnen v Wolfurtu. 2 V visokoregalnem skladišču je trenutno sedem povezanih naprav za oskrbovanje regalov, ki vozijo po sedmih regalnih koridorjih. Pri dvoizmenskem obratovanju opravijo 4.500 paletnih premikov na dan. Brez težav lahko razširijo skladišče še za tri regalne koridorje.

1

Št. 179 • September 2009

LTW zagotavlja za vseh 15 let 98% razpoložljivost. Da bi izpolnili svoje obljube, je v skladišču vedno petčlanska LTW-jeva servisna ekipa, najmanj dva delavca pa vedno nadzorujeta obratovanje. Čas izkoristijo tudi za preventivne vzdrževalne posege, slednje pa omogoča da zadošča za normalno vzdrževanje naprave ena sama prekinitev obratovanja na leto. To je LTW Intralogistics GmbH Izdelki intralogistični sistemi Število zaposlenih 170 Promet 2008 43 mil. EUR Glavni trgi D, A, CH

Fresenius Medical Care je vodilni svetovni ponudnik dializnih izdelkov. Povsem avtomatsko centralno skladišče v Biebesheimu pri Hessnu oskrbuje 140 držav. LTW je kot glavni izvajalec poskrbel za pravočasno gradnjo in opremljanje skladišča. Skladišče je visoko 40 m in se razteza na površini 8.000 m2. Na policah je shranjenih 1.400 različnih izdelkov.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

20

Interalpin отправляется в СОЧИ

Cable Liner ® v središču pozornosti

Z Doppelmayr-jem,

Številni obiskovalci so pridobili na sejmih „Automated People Mover Conference & Exhibition 2009“ v Atlanti, ZDA (31. maj – 3. junij) in „UITP Mobility & City Transport Exhibition“ na Dunaju (8. – 11. junij; na sliki) informacije o sposobnosti podjetja DCC (Doppelmayr Cable Car). DCC ponuja s Cable Liner® v prihodnost usmerjen sistem za prevoz ljudi, ki deluje na osnovi sodobne žičničarske tehnologije in se je že izkazal v praksi po vsem svetu kot transportni sistem za hotele in letališča.

zanesljivim partnerjem za žičničarsko gospodarstvo PIN RAL 009 INTeEs Sochi 2 untries

>

10 co go from itors the best ан xhib 0 стр 50 e e best of из 1 тов ших > Th н е н ч о эксп ие из лу 0 5 > чш > Лу

Interalpin: živahno zanimanje za Doppelmayr Na sejmu Interalpin 2009 (Innsbruck, 22. – 24. april) je obiskalo Doppelmayrjev razstavni prostor več kot 18.000 ljudi. To je sedemodstotno povišanje glede na predprejšnje leto. Še zlasti veliko zanimanja so vzbudili žičnica 3S-Bahn iz kanadskega Whistler-Blackcomba, beneški Cable Liner®, sedežnica primerna za otroke in orjaška tovorna žičnica za gradnjo elektrarne Linth-Limmern v Švici.

WIR-ova nagradna igra – splača se sodelovati! Novost: bralci žičničarske revije WIR lahko sodelujete pri zanimivi nagradni igri. Odgovore na vprašanja boste našli na straneh revije, ki jo pravkar držite v rokah. Sodelujte - izplača se! Nagrada je namenjena dvema osebama: • Smučarski vikend (hotel/polpenzion,

smučarska karta) v Vorarlbergu • in vodeni ogled Doppelmayr-jeve tovarne v Wolfurtu. Rešitev pošljite po e-pošti Rešitev pošjite po e-pošti na wir@doppelmayr.com pod zadevo pa vpišite: „Gewinnspiel“. Rešitve bomo sprejemali do 15. novembra. Zmagovalca bomo izbrali z

žrebom. Uporaba pravnih sredstev ni dopustna. Vprašanje se tokrat glasi: V katerem južnoafriškem mestu je zgradila Garaventa za svetovno nogometno prvenstvo 2010 stadionsko tirno vzpenjačo? Lastnik medija in izdajatelj: Doppelmayr Seilbahnen GmbH, A 6961 Wolfurt • Redakcija in produkcija: WIR Public Relations Wolfgang M. Wagenleitner, Weißacherg. 19, A 6850 Dornbirn• www.wirpr.at wir@doppelmayr-com Št. 179 • September 2009

Wir 200909 svn doppelmayr  
Wir 200909 svn doppelmayr