Page 1

Junij 2008 Št. 175 • 33. letnik

Disentis v kantonu Graubünden je dobil najhitrejšo nihalko v Švici. Str. 12

Svetovna novost: avtomatska naprava za razvrščanje vozil Tirolsko smučarsko središče Berwangertal. Str. 3

Tekoča čokolada, ki jo ponudi miniaturna sedežnica Proizvajalec čokolade Zotter: nenavadne poti pri trženju. Str. 10

Kabina s savno - svetovna novost! Kabinska žičnica v Ylläsu s „kabinsko savno“ in restavacijo v garaži. Str. 16

S kabinsko žičnico iz mesta v naravo Velikopotezni rekreacijski projekt v romunskem mestu Piatra Neamţ. Str. 20

Svetovna novost: obratovanje kabinske žičnice brez upravljavcev Upravljalna centrala za dve žičnici. Str. 23

Revija za stranke in sodelavce

Šestsedežnica za spremljevalca in pet otrok. 6-CLD-B-S Hachau v Wagrainu je prva tovrstna naprava, ki je bila atestirana v Avstriji. Str. 6


2

V tirolskem Außerfernu je Doppelmayr postavil žičnico Almkopf, kombinirano šestsedežnico in osemsedežno kabinsko žičnico. Peron je opremljen s sistemom za avtomatsko sortiranje vozil. Kolesni transporter glavne proge Pospeševalnik

lo ek ca pr tni itro kre a pn

H

Verižni transporter

Začetek perona Kolesni transporter glavne proge Zaviralnik

Sistem za razpoznavanje vozil Kolesni transporter

lo ek ca pr tni itro kre a pn

H Kolesni transporter

lo ek ca pr tni itro kre a pn

H Sistem za razpoznavanje vozil Kolesni transporter

Kolesni transporter

Oba direktorja žičnic Berwang Sonnalm, Günter Singer (levo) in Peter Sprenger, sta zelo zadovoljna z novo kombinirano žičnico.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

3

Kombinirana žičnica s samodejnim sortiranjem vozil Na robu tirolske arene Zugspitze je smučišče Berwangertal1 s 13 žičnicami in 40 kilometri smučarskih prog, od katerih je 12 opremljenih s sistemom za umetno zasneževanje. Smučišče se začne neposredno ob B179, zvezni cesti na Fernpass, lahko pa je dostopno tudi z železnico, saj je postaja Bichlbach tik ob spodnji postaji kombinirane žičnice (nadmorska višina 1.075 m). V lanski zimski sezoni je žičnica doživela odličen sprejem. Starejši smučarji, ki jim veliko pomeni udobje ter smučarski učitelji z otroškimi skupinami so se raje odločali za kabine, športnejši smučarji pa so izbrali sedeže. Sedeži z zaščitnimi pokrovi in kabine so v razmerju 2:1. Priljubljen izletniški in počitniški cilj v vseh letnih časih Poleti je Außerfern priljubljen družinski pohodniški center. Takrat se pokaže prednost kabin – denimo enostaven transport otroških vozičkov, možnost vstopa z invalidskimi vozički, varnost za otroke. Nova kombinirana žičnica je nadomestila Doppelmayrjevo dvosedežnico iz leta 1977, s katero se je prepeljalo 10 mil. potnikov. Doppelmayr je poskrbel za mehanski in električni del naprave, gradbena dela (temelji za podpore, jarek za kabel in predelava postaj) pa so opravila tirolska podjetja. Stara postajna poslopja so večinoma ohranili, morali pa so jih razširiti z dodatnimi gradnjami. V spodnji postaji so uredili peron za vozila, pod njim pa se nahaja še garaža. V pritličju so prodajalna kart, pisarne in pomožni prostori, prvo nadstropje pa je namenjeno restavraciji. Podjetje Berwanger Sonnalmbahn GmbH zaposluje pozimi 27 delavcev, poleti pa za obratovanje žičnic, preglede in vzdrževalna dela poskrbi deset zaposlenih.

Svetovna novost: peron s samodejno napravo za sortiranje vozil V spodnji postaji je peron s samodejno napravo za sortiranje vozil, ki je opremljena s hitrimi kretnicami. Vozila so razporejena na štirih tirih, pri čemer si na tirih izmenoma sledijo sedeži oziroma kabine. Žičnica se lahko napolni kombinirano ali pa samo s kabinami. V garaži se premikajo vozila z nizko hitrostjo (0,3 m/s). Pri začetku obratovanja pomakne kolesni transporter vozila v pravilnem taktu do verižnega transporterja. Razdalja med vozili se nadzoruje elektronsko. Verižni transporter nato pripelje vozila do kolesnega transporterja glavne proge, v katerem je nameščen pospeševalnik. Pri garažiranju vozil poteka postopek v obratnem vrstnem redu. Vozila se pomikajo iz kolesnega transporterja glavne proge na verižni transporter perona. Sistem za razpoznavanje vozil, nameščen na odstavnem tiru, zanesljivo razporedi vozila – kabine na tir za kabine, sedeže pa na sedežni tir. Smučišče Berwangertal se razteza čez kraje Berwang, Bichlbach in Rinnen.

1

6/8-CGD Almkopfbahn Zmogljivost

2.000 Oseb/h

Čas vožnje

6,5 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Sedeži + Kabine

44 + 22

Časovni razmak

11,7 s

Poševna dolžina

1.662 m

Višinska razlika

571 m

Število podpor

19

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Uspešno v prihodnost

Konec marca 2008 se je za skupino Doppelmayr/Garaventa zaključilo poslovno leto 07/08 in to zelo uspešno. Okoli 80% našega prometa smo ustvarili z žičnicami za zimski turizem. V nasprotju z drugimi govoricami, ki se porajajo v naši branži smo prepričani, da se bo še naprej dobro razvijala. Zavedamo se, da ne bo enostavno, ampak skupaj s tako odličnimi partnerji, kot so naše stranke, bomo zmogli vse izzive. Poleg našega osnovnega področja smo bili zelo uspešni tudi pri drugih izdelkih, kot je na primer Cable Liner Shuttle ali sistem za transport materiala RopeCon. Štirje Shuttli že obratujejo, trije pa so v gradnji in sicer od Las Vegasa do Benetk in so do sedaj po vsem svetu poželi veliko občudovanja. Tudi dokončanje do sedaj najdaljšega sistema RopeCon na Jamajki je vzbudilo veliko pozornosti. Avstrijski dnevnik je ta izdelek celo označil z besedami „gos, ki nese zlata jajca“ in tako slikovito poudaril njegovo edinstveno uporabnost. Pri tem pa ne bomo nikoli pozabili na svoje korenine in kje smo z delom pridobili potrebno znanje: v zimskem turizmu. Zato se moramo zahvaliti pionirjem in naprednim mislecem na vseh smučiščih sveta ter jim izreči priznanje. Brez njih se ne bi moglo naše podjetje nikoli tako dinamično razvijati.

Michael Doppelmayr


Skupina Doppelmayr/Garaventa

4

Nove kabinske žičnice: razcvet Obergurgla Na smučišču ObergurglHochgurgl v tirolskem Ötztalu je začela v sezoni 2007/08 obratovati nova kabinska žičnica, 8-MGD Hohe Mut. Poskrbela je za znatno oživitev turizma v kraju, govori se celo o več kot dvanajst odstotnem povečanju nočitev.

V Obergurglu in Hochgurglu je gostom na razpolago približno 5.000 postelj. Kraja imata skupno smučišče, na katerem lahko 23 žičnic prepelje 40.000 potnikov na uro. Nova kabinska žičnica, ki se vzpenja na vrh 2.670 m visokega Hohe Muta, je od centra Obergurgla oddaljena pičlih deset minut. Za gradnjo nove žičnice s kabinami za 8 oseb so se po besedah direktorja Petra Falknerja odločili, ker stari žičnici, ki ju je zamenjala „nista bili več času primerni“. Podočje Hohe Muta je še zlasti priljubljeno pri smučarskih šolah za otroke in zato je bila kabinska žičnica najboljša izbira, saj se lahko otroci vozijo tudi brez spremstva. Žičnica je bila dobro sprejeta, kar se odraža tudi v znatnem povečanju

Skozi stekleno fasado se na spodnji postaji vidijo mehanski elementi žičnice.

smučarjev na progah, ki jih oskrbuje. 8-MGD Hohe Mut je dostopna žičnica, hkrati pa tudi oskrbovalna naprava za lokalne proge. Razdeljena je na dva odseka, ki v grobem sledita trasi starih žičnic. Zgornja enosedežnica je začela obratovati že leta 1953, spodnjo dvosedežnico pa so spustili v promet leta 1985. V srednji postaji je povsem samodejna garaža za kabine s peronom. Hkrati z novo žičnico so zgradili tudi infrastrukturo: gorska restavracija Hohe Mutalm je bila postavljena povsem na novo, dodali pa so ji tudi smučarsko progo opremljeno z umetnim zasneževanjem. Ker je žičnica tudi dostopna naprava za druge višje ležeče smučarske proge, se je povečano udobje in večja


Skupina Doppelmayr/Garaventa

8-MGD Hohe Mut

Odsek 1

Odsek 2

Zmogljivost

2.400 Oseb/h

2.400 Oseb/h

Čas vožnje

3,9 min

5,1 min

Hitrost vožnje

6 m/s

Kabine

90

Časovni razmak

12 s

Poševna dolžina

1.016 m

1.435 m

Višinska razlika

161 m

575 m

Število podpor

7

10

Pogon

Zg. postaja Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja Sp. postaja

zmogljivost odražata na celotnem smučišču, saj so vse koče in žičnice sedaj bolje

5

Peter Falkner (desno), direktor podjetja Obergurgl Ges.m.b.H, ki upravlja žičnice ima o Doppelmayrju zelo dobro mnenje: „Prvo vlečnico Steinmann smo postavili leta 1957. Pri Doppelmayrju cenimo dobro kakovost in zelo dober servis.“ Tudi vodja obratovanja Dietmar Holzknecht (spodaj) meni, da je Doppelmayrjev servis odličen. Zanj je še zlasti pomembna hitra dobava rezervnih delov. Navaja primer: 9. marca zgodaj zjutraj, torej v sredini sezone, je prišlo do okvare frekvenčnega pretvotnika in v dveh urah in pol je bil monter z rezervnim delom že na napravi. Malo zatem je naprava že obratovala.

izkoriščene.

Tudi arhitekturo na srednji in zgornji postaji odlikujejo čiste linije.


Nihalka Disentis je prva nihalka v Švici, ki ima certifikat EN in je brez lovilne zavore. Spodnja postaja leži na nadmorski višini 1.227 m, zgornja postaja pa je 1.863 m nad morjem.

Najhitrejša nihalka v Švici Po šestmesečni obnovi1 je začela decembra 2007 ponovno obratovati nihalka Disentis – Caischavedra, v švicarskem kantonu Graubünden. Žičnica, ki je z 11 m/s najhitrejša v Švici je edina dostopna naprava do smučišča in pohodniškega

Nihalko Disentis - Caischavedra, je leta 1970 postavila Garaventa. Nihalka s kabinama za 80 oseb je začela istega leta tudi obratovati in razen manjšega pregleda leta 1992 ni bila od takrat nikoli predelana. Temeljita obnova je bila po 37-letnem obratovanju smiselna, ker je bilo potebno zamenjati določene dele, še zlasti nosilno vrv, sicer bi leta 2013 prenehalo veljati obratovalno dovoljenje. Upravljavec je menil, da bi lahko z modernizacijo koristili svojim obiskovalcem in poleg tega optimizirali organizacijo obratovanja.

območja Disentis. Kabine lahko obratujejo brez spremljevalca.

Pošten partner – finančno izvedljiva rešitev Danes uporabljajo sodobni kabini za 90 potnikov, zmogljivost žičnice se je povečala za 30 odstotkov, znatno povečano pa je tudi udobje.

Direktor Martin Kreiliger ima za Garavento le pohvalne besede, saj niso odlično opravili le izvedbe izvedbi, temveč so jim z vrhunskimi storitvami pomagali že prej, pri načrtovanju. Tako so lahko poiskali tehnično najboljšo in najbolj dolgoročno rešitev, hkrati pa ostali v okviru finančnih sposobnosti podjetja. V veliki meri so ohranili obstoječi postaji. Nova je oprema perona in vodila kabin v postajah. Prav tako so obnovili prostore za potnike in čakalnico - dostop je sedaj možen tudi iz zunanjega perona, s tem pa so skrajšali vstopni čas. Novi sta tudi obe podpori (25 in 50 m), vrv in pogon. Po temeljitem pregledu in atestiranju so lahko uporabili vrvna kolesa, utež za napenjanje nosilne vrvi, sedlo za verigo koles, postajne vrvne čevlje in vrvne čevlje na podporah. Nihalka Disentis – Caischavedra je prva naprava, ki je bila prilagojena po novih švicarskih predpisih, ki


7

Martin Kreiliger, ki je od leta 2000 direktor leta 1971 ustanovljenega podjetja Bergbahnen Disentis 3000: „Veliko smo investirali v kakovost našega smučišča. Ker je bilo sodelovanje z Garavento in projektivnim birojem resnično usmerjeno v korist stranke smo lahko investicijo izpeljali, ne da bi se pri tem pretirano naprezali.“ Poleg tega meni, da Garaventa ni bila le cenovno ugodna, temveč tudi »emocionalno oprijemljiva“ in je „brezpogojno prevzela odgovornost“.

so prilagojeni standardom EN. Montažo mehanskega dela je prevzela Garaventa, za koordincijo celotnega projekta pa je poskrbel upravitelj žičnice. Nihalka je dostopna žičnica do srednje velikega smučišča s šestimi velikimi napravami2. K podjetju Bergbahnen Disentis 3000 spada tudi restavracija ter dve športni trgovini v zgornji in spodnji postaji ter še dve gorski restavraciji. Klima za izseljevanje iz regije Lastnik in upravljavec žičnice je „Bergbahnen Disentis 30003“, privatna delniška družba, ki zaposluje pozimi 79 sodelavcev, poleti pa 14. »Obnova žičnice je bila hkrati signal za zaupanje investitorjev v turistično prihodnost regije, kar v današnjih, lahko rečemo težavnih časih, ni nekaj samoumevnega«, je poudaril Martin Kreiliger. Podjetje je glavni pospeševalnik turizma v regji. „Za dnevne goste iz velikih mest smo preveč odročni. Zato se moramo usmeriti na tedenske goste. Slednji prihajajo predvsem iz vzhodne Švice, ka-

stresna« regija, mora slednje podpirati tudi primerna arhitektura. Sam se je potrudil, da bi vzpostavil pravo razmerje med pričakovanimi doživetji gostov in kakovostjo žičnic in njihove infrastrukture. Resnici na ljubo se je začela prenova žičnice že leta 2003 in sicer z načrtovanjem. Leta 2005 so obnovili spodnjo postajo, naslednje leto pa še zgornjo. Leta 2007 so se začela dela na progi.

1

2 Nihalka, dve sklopljivi štirisedežnici, fiksna trisedežnica, dve vlečnici in trije Babylifti ter okoli 70 m dolg transportni trak od zgornje postaje nihalke do spodnj postaje bljižnje sedežnice.

Dodatek „3000“ v imenu podjetja označuje visokogorski značaj področja: smučišče leži ob 3.027 m visokem Piz Aultu.

3

mor štejemo tudi Zürich, Tessina in južne Nemčije. Posebnost našega smučišča je zanesljivost snežne odeje in odlični pogoji za Freeriding. Še zlasti za smučarje, ki obožujejo spomladansko smuki smo postali kar neke vrste tajni namig.“ Sezona traja - odvisno od debeline snežne odeje – od decembra do Vnebovzetja in Binkoštov. Po Veliki noči sicer število gostov precej upade - od 2.500 ob najboljših dnevih na manj kot 1.000, vendar so mnenja, da je potrebno iz reklamnih razlogov še za nekaj tednov podaljšati sezono. Žičnica obratuje tudi poleti, dasiravno takrat prepeljejo je štiri procente potnikov, motorje sedežnic pa poženejo le od posebnih prireditvah. „Našim stalnim gostom bi radi pokazali, da lahko vedno računajo na nas.“

90-ATW Disentis-Caischavedra

Brez stresa na hrib

Nadmorska višina perona sp. postaje

1.227 m

Nadmorska višina perona zg. postaje

1.863 m

Na obnovo nihalke gleda Martin Kreiliger kot na investicijo v atraktivnost regije: prej se je - čeprav redko - zgodilo da so bili na meji obratovalne zmogljivosti naprave. Ker se na trgu uvrščajo kot »brez-

Zmogljivost

940 Oseb/h

Čas vožnje

4,5 min

Hitrost vožnje

11 m/s*

Hitrost vožnje čez podporo 8 m/s* Kapaciteta kabine

90

Premor v postaji

68 s

Poševna dolžina

2.059 m

Višinska razlika

636 m

Podpora

2

Pogon 697/560 KW

Zg. postaja

Napenjalna utež vlečne vrvi

Sp. postaja

Napenjalna utež osilne vrvi Sp. postaja

* Prvič atestirano v Švici. Do sedaj je bila največja hitrost 10 m/s oz. 7 m/s.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

8

6-CLD-B-S Hachau, Wagrain: udobna, primerna za otroke Žičnica Hachau v Wagrainu/Salzburg je ena od najsodobnejših in najudobnejših šestsedežnic v Avstriji. Naprava je opremljena z zaščitnimi pokrovi in udobno oblazinjenimi ogrevanimi sedeži ter posebno zaporo, ki nudi ustrezno zaščito otrokom.

Novi 6-CLD podjetja Bergbahn AG Wagrain je zamenjal dve vlečnici (eno s krožniki iz leta 1975 in drugo s sidrom iz leta 1978). Žičnica opravlja dve nalogi: omogoča dostop smučarskim šolam in začetnikom na položno in široko pobočje, ki ga uporabljajo za šolski poligon, poleg tega pa je tranzitna žičnica do območja St. Johann v Pongavu1. Ker sedaj ni več proge za vlečnico, ki je prej delila pobočje na dva dela, je sedaj več prostora za smučišče, ki je poleg tega tudi bolj varno, ker se ni treba neprestano izogibati stebrom. Zaradi podaljšanja spodnje postaje in nove ureditve dostopa, je celotno vstopno področje večje in bolj udobno. Hkrati s spodnjo postajo so povečali tudi gostilno, ki je bila prej le majhna planšarska koča, danes pa je občudovanja vredna zgradba, ki stoji tik ob postaji in je z njo povezana s prehodom. Sedeži se garažirajo v peronu spodnje postaje. Več varnosti za otroke Kot najpomembnejšo tehnično lastnost žičnice navaja prokurist Christoph Baumann varnost za otroke in visoko zmogljivost. „Tudi takrat, ko vozimo smučarske šole, je zmogljivost le malo manjša od teoretčne, za udobje pa poskrbijo zaščitni pokrovi in ogrevani sedeži.“ En spremljevalec za pet otrok Žičnica je kot prva v Avstriji atestirana za transport petih otrok in enega spremljevalca (sicer je predpisano, da mora biti za otroke manjše od 125 cm po en polnoleten spremljevalec za dva otroka). Tak otrokom prijazen način transporta omogoča nadaljnji razvoj samodene zapore sedeža, ki jo Doppelmayr pri Wagrain spada k smučarski zvezi „SkiAmadé“ v kateri je več kot 276 žičnic in 865 kilometrov smučarskih prog, skupna zmogljivost pa je kar 100.000 smučarjev na uro.

1

sklopljivih sedežnicah uporablja od leta 2005. V postajah se zapora samodejno zapira in odpira oz. zaklepa in odklepa. Potniki med vožnjo ne morejo odpreti zapore. Zaklepanje in odklepanje zapore je elektronsko zavarovano. Da bi čim bolje zaščitili otroke, je pri žičnici Hachau nameščena zapora z dvojno prečno cevjo brez opore za noge. Povprečna višina je tako zmanjšana, zdrs s sedeža pa praktično onemogočen. Ta posebna zapora ja načrtovana tako, da daje tudi odraslim poseben občutek varnosti in pri tem ne vpliva na njihovo


Skupina Doppelmayr/Garaventa

9

Ena odrasa osebi se lahko pelje s petimi otroki na šestsedežnici. Slednje zelo olajša delo smučarskih šol.

udobje. Zelo počasna vožnja v postajah S 330 m je proga relativno kratka . Da bi olajšali vstop za otroke in začetnike, so izbrali zelo počasno vožnjo skozi postajo: ne nazadnje tudi zaradi kratke proge so lahko zmanjšali hitrost na celotni progi na 3,5 m/s. Doppelmayr je prevzel mehanski in električni del žičnice, žičnice Wagrain pa so poskrbele za vodenje gradnje, gradbena dela in montažo proge ter pomožne

delavce pri montaži. Decembra 2007, to je osem mesecev po podpisu naročila, je začela žičnica obratovati. Prokurist Christoph Baumann, Bergbahn AG Wagrain: „kot pri vseh Doppelmayrjevih napravah smo se lahko tudi tokrat zanesli, da bo sodelovanje odlično – pri načrtovanju in tudi montaži, ki je deloma potekala pri neugodnem vremenu.“

6-CLD-B-S Hachau Zmogljivost

2.400 Oseb/h

Čas vožnje

1,7 min

Hitrost vožnje

3,5 m/s

Sedeži

28

Časovni razmak

9,0 s

Poševna dolžina

330 m

Višinska razlika

66 m

Število podpor

5

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Zg. postaja


Skupina Doppelmayr/Garaventa

10

Zotterjeva čokoladna žičnica Podjetje Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH iz Riegersburga, na avstrijskem Štajerskem, izdeluje ekskluzivne čokolade. Vodja podjetja Josef Zotter je znan po svoji kreativnosti. Slednje se ne nanaša le na čokolado – od avgusta 2007 postreže svoje goste v razstavnem prostoru s čokoladno žičnico, tako rekoč pravo “On line” čokolado.

Čokoladna manufaktura Zotter izdeluje 150 čokoladnih kreacij. V svoj koncept distribucije so vpeljali tudi degustacije namenjene širšemu občinstvu, ki potekajo vsako uro in so povezane s strokovno vodenim ogledom obrata. Ti vodeni ogledi „čokoladnega gledališča“ imajo šest postaj, ki pojasnjujejo pomembne korake na poti od kakavovega zrna do čokolade pripravljene za prodajo. Ogledna pot poteka ob velikih oknih, iz galerije pa se odpira obiskovalcem pogled na proizvodnjo. Obrat je razporejen po treh nadstropjih. V najvišjem nadstropju je „Kulinarikum“, ena od šestih degustatorskih postaj. Žičnica v merilu 1:10 Ob zidu teče v brezkončni zanki sedežnica v merilu 1:10. S sedežev jemljejo obiskovalci čokoladne napitke (na sedežih se lahko vozijo tudi čokoladne tablice za pripravo vroče čokolade. Vroče mleko v tem primeru servirajo na pladnjih.) Medtem, ko obiskovalci srebajo svoje čokoladne napitke lahko z zastekljene terase opazujejo v daljavo izginjajočo pokrajino ali pa logistični in odpremni oddelek na drugi strani. Tehnični izzivi Tehnično gledano je čokoladna žičnica podobna krožni žičnici s fiksnimi prižemami. Pogon in stikalna naprava sta ločena od razstavnega prostora, v tem posebnem prostoru pa tudi polnijo sedeže. Tehnični izziv je bila kar celotna naprava in sicer zaradi ovinkov, kotov v prosotrih in dveh vrat: sedeži se morajo dvigniti nad okvir vrat in nato zopet spustiti na višino 1,5 m, da lahko obiskovalci jemljejo s sedežev čokolado. Nalogo so rešili s  členastimi sedeži, ki so nataknjeni na prižemne spojnike in pritrjeni na transportno vrv. Spojniki izravnavajo horizontalne in vertikalne premike. Obračalne postaje (nameščene na stro-

Chocolatier Josef Zotter: „Doppelmayr je kar najbolje udejanil mojo idejo ponuditi čokolado »on line«. pu) so sestavljene iz nosilne konstrukcije, v kateri je nameščena vrtljiva konzola vrvnega kolesa. Kolesne baterije so - glede na potek vrvi - držalne ali negativne. Izdelane so kot prevesice s štirimi ali šestimi kolesi. Pri nosilnih kolesnih baterijah so nameščeni vodilni tiri, ki omogočajo vožnjo sedeža ćez podporo. Nosilna konstrukcija obračalne postaje omogoča napenjanje transportne vrvi. Tudi pri tem »možganskem trimu« je bilo nujno, da stranka prejme popolno napravo, ki bo izpolnila njena pričakovanja. Sedaj pa prihaja tisto, kar bo verjetno presenetilo številne bralce: napravo so pod vodtvom Hansa Kalchersa, vodjem Doppelmayrjeve službe za vodenje kakovosti, konstruirali, izdelali in montirali


Izhod

Skupina Doppelmayr/Garaventa

11

Pogonski prostor Degustacija Vhod

Čokoladna manufaktura Zotter. Ideja, da bi v „Kulinarikumu“ čokoladnega gledališča ponudili čokolado „on-line“ s pomočjo žičnice, je v določeni meri povečala prodajo. Zotter izdela letno 380 t čokolade. Polovico izvozijo, predvsem v Nemčijo.

Doppelmayrjevi vajenci in se tako že predčasno naučili prevzemati odgovornost! Doppelmayrjevi profesionalci so mislili na vse Prefinjenost tega projekta je gotovo v podrobnostih. Na splošno ni bilo potrebno optimirati le poteka premikov s tehničnega stališča. Kdo pa mora pri običajni žičnici razmišljati o tem, da je potrebno s primerno zaščito preprečiti uporabniku seganje z roko v kolesno baterijo? Komu – z izjemo izkušenih gastronomov – pa je poleg presenečenja, ko se čokolada tik zraven njih pripelje z žičnico, postalo jasno, da si bodo lahko na tak način

resnično ogledali cel izbor izdelkov? – V nasprotju z bifejem, kjer se mora stranka A) ustaviti, B) paziti na to, da ne začne pri desertu in C) se truditi, da zaradi množice čakajočih sploh vidi celotno ponudbo. Vzpodbujanje prodaje Josef Zotter je zadovoljen. Njegova ideja je dobro zaživela. „V ljudeh se je vzbudilo še večje veselje do čokolade“. Zotter izdela letno 380 ton.

on-line-Express za čokoladne napitke Zmogljivost

2.592 Becher/h

Čas vožnje

3,8 min

Hitrost vožnje, brezstopenjsko nastavljiva

0 – 0,2 m/s

Sedeži

60

Razdalja med sedeži

80 cm

Pogonsko kolo

600 mm

ø obračalnega kolesa

400 mm

Dolžina

50 m

Transportna vrv

5,2 mm

Obračalne podpore

5

Kolesne baterije

9

ø tekalnih koles

80 mm

Pogon

1,1 kW


Doppelmayr/Garaventa-Gruppe

Doppelmayr je postavil najvišjo žičnico za prevoz oseb Doppelmayr je postavil žičnico s kabinami za 8 oseb na kitajskem ledeniku Dagu v provinci Sičuan. Je najvišja žičnica za prevoz oseb na svetu: zgornja postaja leži na nadmorski višini 4.843 m (vstopno/izstopni nivo).

Naročnik in upravljavec žičnice je Aba Great Glacier Tourism Co., Ltd, del mednarodne skupine Aba Dajiuzhai, ki upravlja tudi druge žičnice in turistične naprave. Žičnica je postavljena v severnem Sičuanu, šest ur vožnje z avtomobilom od prestolnice province Čengdu. Dih jemajoča lepota visokogorja privablja številne turiste. Osrednja cilja sta kraja Huanglong in Jiuzhaigou, ki letno naštejeta 2 milijona obiskovalcev (WIR št. 155, dec. 2001). Upravljavci nove žičnice pričakujejo, da bodo znaten del turističnega toka usmerili tudi v svoje območje. Za začetek računajo s približno 200.000 potniki, kasneje, ko bo postavljena vsa infrastruktura, pa s 500.000 do 700.000 obiskovalci. 300 obratovalnih dni

ledeniška žičnica 8-MGD-LWI Dagu Zmogljivost

800 Oseb/h

Čas vožnje

9,4 min

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Kabine

36

Časovni razmak

36 s

Poševna dolžina

2.399 m

Višinska razlika

1.226 m

Število podpor

20

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Zg. postaja

Z žičnice se odpira pogled na številne, zasnežene, sedem in osemtisočake ter prekrasno gorsko jezero. Obratovanje je načrtovano za vsaj 300 dni v sezoni, kar pomeni, da bo naprava obratovala tudi pozimi, ko je morda pokrajina še posebej privlačna. Doppelmayr je sprejel naročilo aprila 2005, montaža pa se je začela oktobra 2006. Zaradi slabega vremena so morali še v istem mesecu prekiniti montažo, nadaljevali pa so jo julija 2007, vendar so jo morali prav tako večkrat prekiniti zaradi neugodnih vremenskih razmer. 22. marca so lahko dokončno predali napravo, 1. maja 2008 pa se je uradno začelo njeno obratovanje.

8-MGD na ledeniku: zgornja postaja leži na nadmorski višini 4.843 m, spodnja pa na 3.617 m. V postajah in kabinah so pripravljene prenosne kisikove jeklenke z obraznimi maskami. – Poseg po kisikovi jeklenki je na tej višini nekaj povsem običajnega.


Edino poljsko nihalko je postavila Garaventa Edina poljska nihalka obratuje v Zakopanih. Postavljena je bila leta 1936, leta 2007 pa jo je Garaventa kot generalni izivajalec temeljito obnovila1.

Spodnja postaja žičnice, ki pelje na 1.987¬ m visoki Kasprowy Wierch je v Kuznicah, pet kilometrov od Zakopanov, poljske »zimske prestolnice«. Hrib leži v nacionalnem parku Visoke Tatre, ki se razteza do Slovaške. Nacionalni park je le deloma dostopen za turiste, pa še takrat morajo upoševati stroge okoljevarstvene predpise. Smučanje - imajo dve sedežnici in dve vlečnici - je dovoljeno šele takrat, ko snežna odeja naraste na 50 cm.

pino zgradbe. To jim je uspelo na naslednji način: • s pomičnim peronom v vseh postajah, s čimer so pridobili več prostora za čakajoče in izstopajoče potnike; • s kratko obeso; • nepremično vpeta nosilna vrv (iz prostorskih razlogov so se v čim večji meri izoginili gibljivim delom); • enožlebni križni pogon in • sprememba proge na trasi. Veliko prostora za potnike

Strogi okoljevarstveni predpisi Tudi pri gradnji so morali upoštevati stroge okoljevarstvene predpise. Ker so bile obstoječe zgradbe pod spomeniškim varstvom, njihovo zunanjost niso smeli spreminjati. To je bil pravi tehnični izziv, ker so morali poiskati koncept, kako bi spravili nove, še enkrat večje kabine v lu-

Žičnica ima dva odseka, eno zavoro nosilne vrvi in baterijo s 16 kolesi. V nosilni vrvi je optični kabel, po katerem se prenašajo podatki. Kabini sta zelo udobni: vsakemu potniku je na razpolago vsaj 0,25 m2. Nova naprava je bila nujno potrebna, ker je Kasprowy Wierch eno od najbolj znanih poljskih smučišč in kot tako


Nihalka na Kasprowy Wierchu vozi na najbolj znano pohodniško in smučarsko območje na Poljskem. Še celo sam krakovski škof Karol Wojtyla, ki je kasneje postal Papež Janez Pavel II, je redno smučal na tem smučišču.

tudi zelo obiskano. Ob dnevih, ko je bila gneča največja, so potniki čakali na vožnjo tudi tri ure. Zmogljivost nove nihalke s kabinama za 60 oseb znaša 360 oseb na uro, kar je še enkrat več kot pri stari napravi s kabinama za 35 oseb.

60-ATW Kasprowy Wierch

1. odsek Kuznice– Myslenickie Turnie

2. odsek M. Turnie– Kasprowy Wierch

Zmogljivost

360 Oseb/h

360 Oseb/h

Čas vožnje

6,1 min

6,1 min

Maks. hitrost vožnje

7,0 m/s

8,0 m/s

Nujnost za vsakega Poljaka

Hitrost vožnje na podpori

5,5 m/s

6,0 m/s

Kabin za 60 oseb

2

2

Čakalni čas v postajah

4 min

4 min

Poševna dolžina

1.984 m

2.279 m

Višinska razlika

325 m

606 m

Podpore

3

3

Pogon

Zg. postaja

Sp. postaja

Napenjalna utež vlečne vrvi

Sp. postaja

Zg. postaja

Nepremična nosilna vrv

Zg. postaja + Sp. postaja

Zg. postaja + Sp. postaja

Nadmorska višina perona sp. postaje

1.030

1.355

Nadmorska višina perona zg. postaje

1.355

1.960

Območje ob Kaprovy Wierchu je priljubljen izletniški cilj za vse Poljake. Dve tretjini turistov obišče območje poleti, pri čemer jih je večina iz Varšave in Krakova. Tuji prihajajo predvsem iz Ukrajine, Nemčije, Nizozemske, Izraela, Rusije in ZDA.

Izdelavo temeljev je prevzelo poljsko gradbeno podjetje Mostostal, s katerim Doppelmayr že dolgo sodeluje.

1


Skupina Doppelmayr/Garaventa

16

Prva kabina s savno na Finskem To zimo je Doppelmayr postavil na Finskem pet 1

novih žičnic: kabinsko žičnico za 8 oseb, sklopljivo šestsedežnico, skupinsko žičnico in dve štirisedežnici s fiksnimi prižemami. V Ylläsu je začela obratovati tudi prva kabina s savno na svetu.

Levi Ylläs

Tahkovuori Himos

Na smučišču Yllläs, ki leži v bližini meje s Švedsko, je postavil Doppelmayr trenutno največjo finsko žičnico, »8-MGD „Ylläs 1«. To je hkrati druga finska krožnokabinska žičnica, prvo, 6-MGD, je prav tako postavil Doppelmayr leta 2000 v Leviju. Svetovna novost: kabine s savno v Ylläsu Žičnica Ylläs ni z dolžino dveh kilometrov najdaljša na Finskem, temveč ima tudi kabino VIP in kabino s savno. Slednja je na zgornji postaji postavljena ob savni, ogreva se električno, s pomočjo priključnega kabla. Gostje lahko iz savne v kopalni opremi vstopijo v kabino, ki jo nato verižni transporter zapelje do trasportne vrvi in priključi na progo. Krožna vožnja traja 13 minut. Za vsak primer so v kabini tudi topla oblačila in gasilni aparat. Peron za kabine kot restavracija Žičnica ima v zgornji postaji peron, ki je v času obratovanja tudi restavracija. Ker so kabine v garaži 1,7 m nad tlemi, lahko ostane oprema restavracije - mize in stoli - kar pod garažiranimi kabinami, kar je tudi ena od inovativnih idej naročnika. Skupinska žičnica v Leviju Skupinska žičnica „Levi Express“ v Leviju,

Spodnji postaji novih žičnic v Leviju ležita druga ob drugi

150 kilometrov severno od polarnega kroga, ki vozi z dvema skupinama kabin, v katerih so po tri kabine za 8 oseb, je prva tovrstna naprava na Finskem. Žičnica vozi iz središča vasi do 115 m višje ležečega hotela ter razstavnega in kulturnega centra. Sicer se lahko obiskovalci tja pripeljejo tudi z avtom, vendar je na razpolago le malo parkirnih prostorov, kar pomeni, da je veliko lažje opraviti krajši sprehod od hotela ali najete koče do spodnje postaje žičnice. Levi Express je hkrati dostopna žičnica za smučarsko progo in poletno sankališče. Spodnja postaja nove skupinske žičnice in 6-CLD sta oddaljeni približno 20 m. Obe žičnici imata skupno, od spodnje postaje nekoliko ločeno upravljalno poslopje. Streha je oblikovana na enak način in zato deluje celoten kompleks zelo harmonično. V Leviju je Doppelmayr v letu 2007 poleg tega postavil še sklopljivo

4-CLF Himos 10

Poletje

Zmogljivost

692 Oseb/h 2.399 Oseb/h

Zmogljivost

2.000 Oseb/h

Čas vožnje

6,8 min

3,9 min

Čas vožnje

6,7 min

Hitrost vožnje

1,5 m/s

2,6 m/s

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Sedeži

40

80

Kabine

56

Časovni razmak

12,0 s

6,0 s

Časovni razmak

14,4 s

Zima

8-MGD Ylläs 1

Poševna dolžina

614 m

Poševna dolžina

2.014 m

Višinska razlika

148 m

Višinska razlika

427 m

Število podpor

9

Število podpor

13

Pogon 133/174 kW

Sp. postaja

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja


Žičnica Ylläs je z dvema kilometroma najdaljša žičnica na Finskem.

šestsedežnico, Levi-Nord. Vstop in izstop te žičnice je obrnjen za 90° glede na os žičnice. Sedeži se garažirajo v spodnji in zgornji postaji. 4-CLF v Himosu in Tahku Na smučišču Himos, ki leži v osrednjem delu Finske, je postavil Doppelmayr štirisedežnico s fiksnimi prižemami. Obračalna postaja in garaža za sedeže na zgornji postaji se nahajata v 25 m visoki betonski zgradbi. Podpore in tehnično

opremo žičnice so montirali, še preden je bila dokončana betonska kocka. Šele nato so nasuli teren tako, da so ustvarili klančino, s katero se deloma spaja poslopje. Spodnjo postajo so postavili že leta 2006, podpore temeljev in zgornja postaja pa so sledili v letu 2007. Na smučišču Tahkovuori, 600 kilometrov severovzhodno od Helsinkov, ob obali jezera Tahkolahti, že sedaj obratuje osem Doppelmayrjevih žičnic. Za Božič leta 2007 se jim je pridružila štirisedežnica s fiksnimi prižemami Tahko Vauhtirinne.

Poleg teh novogradenj so povečali število sedežev žičnice 6-CLD Ruka express v Vuosseliju (postavljena v letu 2005), na smučišču Ruka, do katerega obiskovalci prispejo po enournem poletu z letalom iz Helsinkov. S tem so povečali zmogljivost naprave z 2.600 na 3.000 oseb/uro.

Finska ima 100 velikih in majhnih smučišč z 290 žičnicami. Če prištejemo še manjše žičnice, pri katerih je vrv speljana v višini bokov, se to število povzpne na 470.

1

2x3x8-MGFJ Levi Express

6-CLD Levi North

4-CLF Tahko Vauhtirinne

Zmogljivost

548 Oseb/h

Zmogljivost

2.760 Oseb/h

Zmogljivost

2.393 Oseb/h

Čas vožnje

2,1 min

Čas vožnje

2,4 min

Čas vožnje

3,8 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Hitrost vožnje

2,6 m/s

Kabine

2x3

Sedeži

37

Sedeži

77

Časovni razmak

2,6 min

Časovni razmak

7,8 s

Časovni razmak

6,0 s

Poševna dolžina

415 m

Poševna dolžina

623 m

Poševna dolžina

589 m

Višinska razlika

115 m

Višinska razlika

146 m

Višinska razlika

152 m

Število podpor

4

Število podpor

7

Število podpor

7

Pogon

Sp. postaja

Pogon

Sp. postaja

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Napenjanje

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja


Skupina Doppelmayr/Garaventa

Razcvet sedežnic

18

Idre Lindvallen

na Švedskem Doppelmayr je postavil leta 2007 na Švedskem dve sedežnici in več vlečnic. Brez dvoma spada med najbolj zanimive osemsedežnica

Doppelmayr je postavil napravi »na ključ«. Za tehnično opreme žičnice in koordinacijo na gradbišču so skrbeli Doppelmayrjevi monterji, električne inštalacije in gradnjo temeljev ter ureditev infrastrukture v postaji pa so prepustili lokalnim izvajalcem.

v Lindvallenu in šestsedežnica v Idrefjällu s spremembo smeri na srednji postaji.

Osemsedežnica za največje smučišče Smučišči Lindvallen in Högfjellet spadate med najbolj obiskane na švedskem: 43 žičnic ima skupno zmogljivost 42.400 oseb/uro. Smučarje vozijo na 56 prog. Na smučišču so brunarice, hoteli in apartmaji, številne trgovine in gastronomski obrati. Gostje prihajajo predvsem iz Skandinavije. Lastnik smučišč je Ski Star, največji upravljavec smučišč na Švedskem. Za obiskovalce je še zlasti vpadljiva obloga postaje UNI-G osemsedežnice 8-CLD Skistar Lindvallen, ki je izdelana iz cedrovine in se tako približa regionalnemu gradbenemu slogu. Naprava ima v obeh postajah sistem za samodejno garažiranje. Nova 6-CLD je povečala privlačnost smučišča Idre Srednje veliko smučišče Idrefjäll v osrednjem delu Švedske, približno 150 kilometrov severno od Lindvallena, sta leta 1968 skupaj ustanovila neprofitna organizacija Friluftsfrämjandet in mesto Idre. Leži približno 600 m nad morjem, ima zanesljivo snežno odejo, 42 kilometrov pripravljenih prog in 34 žičnic. Gostje prihajajo predvsem iz Švedske, Norveške in Danske. Takrat, ko je smučišče najbolj obiskano, lahko naštejejo tudi 8.000 obiskovalcev na dan.

6-CLD Idrefjäll, 8-CLD Skistar Lindvallen 8-CLD Skistar Lindvallen

6-CLD Idrefjäll

Zmogljivost

4.000 Oseb/h

Zmogljivost

3.200 Oseb/h

Čas vožnje

4,6 min

Čas vožnje

5,3 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Kabine

76

Kabine

94

Časovni razmak

8,0 s

Časovni razmak

33,8 s

Poševna dolžina

1.204 m

Poševna dolžina

1.393

Višinska razlika

237 m

Višinska razlika

213 m

Število podpor

12

Število podpor

16

Pogon

Zg. postaja

Pogon

Sredina

Napenjanje

Sp. postaja

Napenjanje

Zg. postaja

Ekološka gradnja Pri postavitvi žičnice 6-CLD Idrefjäll so še posebej pazili na zaščito pokrajine in to ne le pri gradbenih delih, temveč tudi pri trasiranju same proge. 6-CLD Idrefjäll je prva Doppelmayrjeva žičnica, ki ima pogon z dvojnim kolesom v srednji postaji in dvema vrvnima zankama.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

19

Zmogljiva žičnica 8-MGD za švicarsko smučišče La Tzôumaz Garaventa je postavila leta 2007 v celoletnem turističnem območju La Tzôumaz med Sionom in Martignyjem, v švicarskem kantonu Wallis, krožnokabinsko žičnico s kabinami za 8 oseb. Zamenjala je žičnico 4-MGD postavljeno leta 1976.

La Tzôumaz leži visoko nad levim bregom Rone, na pol poti med Martignyjem in Sionom. Ker leži na severni strani se na njegovih progah smučajo še globoko v aprilu. La Tzôumaz je del velikega smučarskega področja „4 doline“. Opremljen je z zmogljivim omrežjem vlečnic, sedežnic in kabinskih žičnic. Nova žičnica je pomembna povezava do jedra smučišča, Verbiera. Poleti je La Tzôumaz izhodišče za pohodništvo in izlete z gorskimi kolesi.

Gilbert Simon, tehnični direktor in vodja obratovanja podjetja Téléverbier SA je „zelo zadovoljen z Garavento. Dobili smo zelo kakovosten izdelek, naša pričakovanja glede gradnje, upoštevanja rokov in cene pa so bila povsem izpolnjena.“

Močno skrajšani čas vožnje

se namreč nahaja v tretjem nadstropju. Da bi pripravili dovolj dovolj prostora za nove kabine so morali dvigniti streho in primerno povišati stene. V drugem nadstropju potekajo javne prireditve, v prvem pa je bazen. Prodaja vozovnic je v pomožni zgradbi.

»Zamenjava stare kabinske žičnice, ki je imela zmogljivost 700 oseb/uro, z novo, veliko zmogljivejšo 8-MGD je bila nujna že zaradi zmogljivosti«, pravi tehnični direktor in vodja obratovanja Gilbert Simon. Spodnjo postajo so morali predelati, kar je bil za statike pravi izziv: vstop

Mehanizirani odstavni peron v zgornji postaji Trasa proge in zgornja postaja s podzemnim pogonom sta novi. Garažiranje kabin poteka po mehaniziranem odstavnem tiru v stari zgornji postaji. Upravljavec mora le še pritisniti na stikala in premakniti kretnice.

8-MGD La Tzôumaz

8-MGD La Tzôumaz: žičnico so navdušeno sprejeli, še zlasti hvalijo udobje in za 70 % skrajšani čas vožnje do zgornje postaje.

Zmogljivost

1.600 Oseb/h

Čas vožnje

9,0 min

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Kabine

58

Časovni razmak

18,0 s

Poševna dolžina

2.782 m

Višinska razlika

808 m

Število podpor

17

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja


Skupina Doppelmayr/Garaventa

Romunija: čez mesto v hribe Nad Piatra Neamţu, mestu s 114.000 prebivalci v romunskih vzhodnih Karpatih, je začela februarja 2008 voziti do bližnjega smučišča in izletniškega območja žičnica s kabinami za 8 oseb. Trenutno poteka nadaljnja gradnja žičnične infrastrukture.

Cilj mestnih „očetov“, (investitor je Primăria Oraşului Piatra Neamţ - mestna uprava Piatra Neamţ1) je bila oživitev zimskega in poletnega turizma. Naprava je panoramska žičnica2 in dostopna naprava do sedežnice 4-CLF Cozla, ki je Doppelmayrjeva žičnica postavljena leta 2007. Žičnica je neposredno povezana z javnim prometnim omrežjem: pri spodnji postaji je železniška postaja in avtobusni terminal. Za panoramsko žičnico so najbolj primerna zaprta vozila, pri tem pa se je kabinska žičnica izkazala za najbolj gospodaren žičnični sistem. Skrbna izbira mest za podporne stebre Približno dober kilometer trase žičnice poteka po pozidanem območju. Čeprav je vrv tudi 60 m nad tlemi in je največje razponsko polje dolgo 430 m, je bilo iskanje optimalne trase vse prej kot enostavno, saj niso hoteli speljati žičnice čez najvišje zgradbe. Hkrati niso smeli ovirati prometa motornih vozil in pešcev. Tako so morali na primer 57 m visoki steber iz predalčne konstrukcije tako prilagoditi peš poti, da lahko mimoidoči udobno hodijo skozi steber, bljižnji vhod v hišo pa je ostal prost. Drugi 48 m visoki steber iz predalčne konstrukcije stoji na cesti, vozila pa peljejo med nogami podpore. Spodnja postaja se nahaja na avtobusnem obračališču. Avtobusi vozijo okoli spodnje postaje. Kljub neugodnim pogojem na terenu je potekal postopek pridobitve dovoljenj pri romunski inšpekciji za žičnice ISCIR brez težav. Spektakularno napenjanje vrvi Posebno spektakularno je bilo napenjanje transportne in regulacijske vrvi nad mestom: najprej so s helikopterjem potegnili štiri pomožne vrvi, nato pa so spletli in napeli transportno in regulacijsko vrv,

ne da bi morali pri tem postavljati zaščitne konstrukcije. 4-CLF Cozla: z mesta na deželo Na obrobju mesta Piatra Neamţ, tik ob zgornji postaji mestne kabinske žičnice je postavil Doppelmayr leta 2007 štirisedežnico s fiksnimi prižemami, ki pelje na hrib Cozla. Tudi to napravo je naročila mestna uprava. Žičnica pelje na vrh novo zgrajene smučarske proge. Daleč naokoli je to edina smučarska proga. Žičnica obratuje tudi poleti. S tem so mestni „očetje“ popestrili ponudbo prostočasnih


Mesto Piatra Neamţ je pridobilo z žičnico nov razpoznavni znak. V ozadju je štirisedežnica, ki pelje na hrib Cozla.

dejavnosti na hribu Cozla in naredili iz njega zanimiv izletniški cilj3.

  Ceotni projekt je vodilo podjetje Dunărea S.A., upravljavec, ki ga je izbrala mestna uprava, pa je podjetje S.C. Perla Invest S.R.L.

1

  Kabinska žičnica mesta Piatra Neamţ je po Constanti na Črnem morju druga 8-MGD v Romuniji, ki kot panoramska žičnica vozi nad mestom. Od leta 2004 je tako Doppelmayr postavil že štiri 8-MGD.

2

  Garaventa gradi trenutno nihalko za 40 oseb, ki bo povezovala hriba Cozla in Pietricica. Zgornja postaja te žičnice se nahaja ob zgornji postaji sedežnice 4-CLF.

3

8-MGD Piatra Neamţ

4-CLF Cozla

Zmogljivost

1.200 Oseb/h

Zmogljivost

1.793 Oseb/h

Čas vožnje

6,2 min

Čas vožnje

6,0 min

Hitrost vožnje

6,0 m/s

Hitrost vožnje

2,3 m/s

Kabine

31

Sedeži

91

Časovni razmak

24,0 s

Časovni razmak

8,03 s

Poševna dolžina

1.921 m

Poševna dolžina

827 m

Višinska razlika

309 m

Višinska razlika

251 m

Število podpor

10

Število podpor

8

Pogon

Zg. postaja

Pogon

Zg. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja


Makedonija: novo smučišče

V Makedoniji je tik ob meji z Grčijo nastalo novo smučišče: smučarski center Kožuf. Decembra 2007 je začela obratovati Doppelmayrjeva žičnica 6-CLD-B.

Smučarsko in pohodniško območje se nahaja v hribovju Kožuf, leži pa nad gozdno mejo. Ker je nastalo dobesedno na praznem travniku, so morali vse zgraditi od temeljev naprej: dovozno cesto, električno napajanje, vodovod, hotel, apartmaje, smučarske proge itd.. Zelo obetavna prva sezona Že prva sezona se je zaključila zelo obetavno. Gostje prihajajo predvsem iz približno 100 km oddaljenega severozahodno ležečega Skopja, upajo pa, da bodo v prihodnosti privabili smučarje tudi iz 70 kilometrov oddaljenega Thessalonikija, ki je z dvema milijonoma prebivalcev drugo največje mesto Grčije. Trenutno obratujeta dve napravi, obe je izdelal Doppelmayr: 6-CLD-B Markovo

6-CLD-B Markovo Ezero

2-SL Zelen Breg

Zmogljivost

3.000 Oseb/h

Zmogljivost

1.200 Oseb/h

Čas vožnje

5,0  min

Čas vožnje

2,7 min

Hitrost vožnje

5,0 m/s

Hitrost vožnje

3,0 m/s

Sedeži

84 Stück

Število obes

61

Časovni razmak

7,20 s

Časovni razmak

6,0 s

Poševna dolžina

1400 m

Poševna dolžina

537 m

Višinska razlika

460 m

Višinska razlika

108 m

Število podpor

12

Število podpor

5

Pogon

Zg. postaja

Pogon

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

Napenjanje

Sp. postaja

*

* Dve dvojni podpori

Angel Nakov, lastnik in upravitelj novega celoletnega turističnega območja Ski Centar Kožuf: „Doppelmayrjeve žičnice so bile odlično sprejete. Naši gostje so jim brez izjeme dodelili najvišjo oceno 10!“

Ezero. Imenovana je po Markovem jezeru, ki je presahnilo po prvi svetovni vojni, le to pa s svojim imenom spominja na legendarnega kralja iz 11. stoletja. Druga naprava je 2-SL Zelen Breg, imenovan po 2.200 m visokem najvišjem vrhu na območju. V gradnji je še vlečnica SL-K92, prav tako Doppelmayrjeva naprava, imenovana po gorskem vršacu. Naprava bo predvidoma dokončana v sredini leta 2008. Doppelmayr je poskrbel za načrtovanje, dobavo in montažo elektromehanske opreme ter pripravo vseh načrtov za temelje. Naročnik je pripeljal električno napajanje in postavil komandne in službene prostore, zgradil temelje ter dal na razpolago pomočnike, žerjav in helikopter. Ker je edini dostop do smučišča po stranski cesti, bi bila vsakodnevna vožnja monterjev na delovišče preveč naporna, pa še preveč časa bi porabili zanjo. Zato je naročnik in upravitelj, Ski Centar Kožuf, zgradil provizorični tabor. Angel Nakov, lastnik in upravitelj smučišča, ne more prehvaliti Doppelmayrja. Niso dobili le izdelka odlične kakovosti, temveč tudi prvovrstno svetovanje. Poleg tega je bilo tudi sodelovanje pri gradnji zgledno.


Skupina Doppelmayr/Garaventa

23

Obratovanje kabinske žičnice brez upravljavca Kabinski žičnici Cairn in Caron (kabine za 8 oseb) na smučišču Val Thorens v francoskih Alpah imata skupno spodnjo postajo in se lahko upravljata klasično ali pa ju iz zgornje postaje žičnice Caron upravlja en sam vodja obratovanja.

Doppelmayr je razvil za ta način obratovanja »brez upravljavca« sistem, ki je hkrati enostaven pa tudi zelo zanesljiv1. Kabine so v vstopnem in izstopnem območju razvrščene tesno druga ob drugi in sicer tako, da se dotikajo. Dodatne stranice na zunajih robovih kabin dajejo vtis kompaktne stene kabin. Da bi zaščitili kabine pred poškodbami, so robovi obloženi z mehko plastiko. Obsežni varnostni ukrepi Da bi preprečili poškodbe potnikov (vkleščenje, padec med kabine itd.), je bil cilj upravnih organov tako oblikovati vstopno/izstopno območje, da med prednjimi deli kabin ne bo nikjer reže širše od 50 mm (ne glede na to ali so vrata odprta ali zaprta). Da bi izpolnili ta pogoj so opremili kabine na robovih z dodatnimi stenami in mehkimi gumijastimi profili, ki zapirajo odprte prostore med kabinami. Vodenje mora biti zato 100% (vodilna kolesa na okvirju obese), v vstopnem in izstopnem območju pa ne sme biti nobenega vzdolžnega ali prečnega nihanja.

Obratovanje kabinskih žičnic brez upravljavca – sistem E.S.O.* Exploitation Sans Opérateur

*

Zaprta vrata

Odprta vrata

Zaprta vrata Krmilni tir zapira oz. odpira vrata

Stabilizacijska tirnica za kabine Peron Video nadzorovanje + klicna naprava

Zaščitna obloga kabine

Splošno dostopno

Skrbno časovno načrtovanje prihoda kabin Pri vstopu poskrbi elektronska regulacija za natančen taktni signal. Regulacijska tirnica odpira vrata v vstopnem delu, ob zapuščanju izstopnega območja pa se vrata prav tako s pomočjo tira zaprejo. V vstopnem in izstopnem območju vodi kabine verižni transporter (ker določa natančen razmak med kabinami: razmak med sojemalniki = dolžina vozila). Da bi preprečili nihanje kabine so v višini strehe kabine nameščeni stabilizacijski tiri, po katerih drsijo kabine s plastičnimi valji. Udoben vstop Peron je višji od spodnjega roba kabine z odbijači. Tudi tu je nameščen vodilni tir, ki izboljša stabilnost kabine. Poleg tega je kabina spuščena točno toliko globoko, da so tla kabine in peron povsem poravnana. V vsaki postaji sta dve taki območji, razporejeni sta na nasprotnih straneh. Ker se obe žičnici praviloma uporabljata le za transport navzgor, imamo dve vstopni oz. izstopni področji v spodnji in zgornji postaji. Med obhodom postaje so kabine zaprte, saj se s tem prepreči padec oseb, ki bi ostale na sedežih. Zapora preprečuje vstop ali izstop izven vstopnega oz. izstopnega območja. Postaje so zavarovane z video sistemom, opremljene pa so še sistemom za klic v sili. V obeh postajah žičnice Cairn in spodnji postaji žičnice Caron so kontrolni zasloni. Posredovanje zvočnih sporočil je možno v vseh postajah.

Območje zaprto za potnike Članek s fotorafijami WIR št. 174, januar 2008, str.14 - 15. Sledi najavljeno tehnično poročilo.

1

Dajalnik takta za položaj Zapora z ustavitveno funkcijo

Splošno dostopno

Zapora brez ustavitvene funkcije

Elektronsko nadzorovano območje z ustavitveno funkcijo Zapora z ustavitveno funkcijo


Skupina Doppelmayr/Garaventa

Veliko povpraševanje po šolanju

Dobre ocene za „WIR“ Bralci so v vprašalniku, ki smo ga poslali septembra 07 zelo dobor ocenili WIR. Hvalili so informativnost, obliko, berljivost in pogostnost izhajanja. Pobude so vedno dobrodošle: wir@doppelmayr.com.

Tem

Doppelmayr in Garaventa sta na sejmu SAM v Grenoblu (23. – 25. april) predstavila razvojne novosti in visoko tehnološke izdelke. Največ pozornosti so vzbudile testne proge: za edinstveni sistem RPD (nadzorovanje položaja vrvi) z visoko stopnjo zanesljivosti, preskušanje prižemne sile. Predstavili so tudi različne vlečnice ter udobno vozilo šestsedežnice z oranžno pobarvanimi zaščitnimi pokrovi, ogrevanimi sedeži in avtomatsko zaporo.

80 %

ost stn go Po janja a izh

Be

Doppelmayr/Garaventa na sejmu SAM v Grenoblu

e

100 %

ost rljiv

100 %

led

100 %

Izg

Šolanje za stranke, ki ga organizira Doppelmayr je zelo priljubljeno. Leta 2008 je potekalo v Wolfurtu 24 tečajev za upravljavce žičnic, organizator pa je poskrbel za prevajanje v 12 jezikov. Poleg tega so iz Wolfurta vodili še skupinske tečaje v petih državah, ki so potekali neodvisno od uvajalnih tečajev, ki potekajo ob zagonu ali montaži nove ali obnovljene naprave. Tečaji potekajo v dovolj majhnih skupinah, trajajo pa od tri do

pet dni. Skupaj je bilo v letu 2007 samo v Wolfurtu 250 tečajnikov, kar pomeni, da so morali organizirati 1000 nočitev, kosil in večerij. Poleg teh tečajev organizirajo Doppelmayrjeve podružnice tečaje za svoje stranke. Garaventa organizira izobraževanja po potrebi. Izobraževanje koristi vsem partnerjem, saj so priložnost za konstruktivno izmenjavo mnenj. Podrobnejše informacije boste našli na internetu: http://www.doppelmayr. com, meni „Services“, „Training“.

24

Lastnik medija in izdajatelj: Doppelmayr Seilbahnen GmbH, A 6961 Wolfurt • Redakcija in produkcija: WIR Public Relations Wolfgang M. Wagenleitner, Weißacherg. 19, A 6850 Dornbirn• www.wirpr.at

Wir 200805 svn doppelmayr  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you