Page 1

FILM


INTRO

02

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING FILM-TV-VIDEO

05

Over de opleiding

06

Studieprogramma

09

Projecten

10

Materiaal

11

Docenten

12

Toekomstperspectieven

13

Toelatingsvoorwaarden

15

Campus

16

Meer info

17

ACADEMISCHE OPLEIDINGEN FILM Over de opleiding

21 22

Studieprogramma

25

Werkplaatsen

26

Projecten

27

Docenten

28

Toekomstperspectieven

29

Toelatingsvoorwaarden

31

Campus

32

Meer info

33

ANIMATIEFILM Over de opleiding

38

Studieprogramma

41

Werkplaatsen

42

Projecten

43

Docenten

44

Toekomstperspectieven

45

Toelatingsvoorwaarden

47

Campus

48

Meer info

49

Š Leen Lagrou


INTRO

Film In de filmopleidingen van LUCA komen alle aspecten van de audiovisuele wereld aan bod. Bij ons krijgen studenten een gedegen opleiding in regie, scenario, beeld, geluid, montage en productie. Ze kunnen kiezen uit een driejarige professionele bacheloropleiding Film-TV-Video, een vierjarige academische opleiding Film en een vierjarige academische opleiding Animatiefilm. Professionele bacheloropleiding De professionele bacheloropleiding Film-TV-Video leidt studenten in drie jaar tijd op tot echte allrounders. Hier leren ze alle knepen van het filmvak. Studenten maken vanaf het eerste jaar kennis met alle disciplines: beeld, geluid, montage, regie en productie. De opleiding hanteert een creatieve en praktijkgerichte aanpak waarbij zowel de technische als de artistieke vakgebieden van de audiovisuele wereld aan bod komen. Alle theorievakken dienen als basis voor de praktijkworkshops. Ze staan met andere woorden in functie van de praktijkopdrachten. Schakelprogramma Na het behalen van het diploma van de professionele bacheloropleiding Film-TV-Video kunnen studenten direct aan de slag of kunnen ze een schakelprogramma volgen waarmee ze een masteropleiding Film kunnen aanvatten.

In de opleiding Film ligt de klemtoon hoofdzakelijk op regie. Studenten leren een concept ontwikkelen, een scenario schrijven, een opnameploeg aansturen, met acteurs werken, de montage van beeld en klank overzien ... Bovendien krijgen ze de technische basisprincipes mee van camera, belichting, beeldmontage en klankmontage. Met die kennis kunnen ze een ploeg aansturen en films met een eigen stempel maken. In de opleiding Animatiefilm zijn zowel het technische als het creatieve aspect van het maken van een animatiefilm van belang. De studenten krijgen een basiskennis mee van de verschillende animatiefilmtechnieken. Tekenvaardigheid, opname, montage, sound design en post-productie, ‌ het komt allemaal aan bod in de opleiding. Ook het bedenken van een scenario en het uitwerken van een storyboard krijgen de nodige aandacht. Op die manier leren de studenten eigen concepten bedenken en realiseren. In de academische filmopleidingen staan de theoretische vakken niet louter in functie van de praktijkopdrachten. Vakken als Filmgeschiedenis, Cultuur- en Mediastudies en Filosofie scherpen de kritische geest aan en geven inzicht in de eigen artistieke identiteit. Filmopleidingen partnerschool LUCA heeft een bijzondere samenwerking met de MAD-faculty (verbonden met de PXL en de KH LIM). Studenten kunnen er kiezen voor de academische opleidingen Animatiefilm, Film-TV en Communicatie- en Mediadesign.

Academische opleidingen In de academische opleidingen Animatiefilm en Film worden studenten in vier jaar tijd gevormd tot regisseurs van auteurscinema, tot filmmakers die een eigen verhaal vertellen met een eigen stijl.

2

3


FILM TV VIDEO FILM TV VIDEO FILM TV VIDEO FILM TV VIDEO FILM TV VIDEO FILM TV VIDEO FILM TV VIDEO F


LUCA FILM TV VIDEO

OVER DE OPLEIDING

Creatieve opleiding met een brede technische basis Heb je al een camera gehanteerd? Monteer je graag je eigen beelden? Wil je met geluid aan de slag? Vertel je graag verhalen? Dan is de professionele bacheloropleiding Film-TV-Video misschien wel iets voor jou. Een creatieve en praktijkgerichte aanpak Onze opleiding Film-TV-Video hanteert een creatieve en praktijkgerichte aanpak. Zowel de technische als de artistieke aspecten van de audiovisuele wereld komen aan bod tijdens de opdrachten. Bij ons word je niet opgeleid tot louter cameraman, klankman, scenarist, monteur, regisseur maar tot een creatieve doener die van alle markten thuis is.

Hands-on Theorie en praktijk zijn in onze opleiding onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle theoretische opleidingsonderdelen dienen als basis voor de toepassingen in de praktijkworkshops. Studenten doen dus de nodige theoretische kennis op om de praktijksessies tot een goed einde te brengen. Bovendien zijn de opdrachten volledig geïnspireerd door de werkelijke noden van de professionele sector. Een echte hands-on opleiding dus.

In het eerste jaar maak je kennis met alle mogelijke disciplines uit de televisie- en filmsector. Alle aspecten van een film- of videoproductie komen aan bod. Regie vormt een essentieel onderdeel van het lessenpakket, maar ook technische vakken als camera, montage en licht vormen jou in dit eerste jaar. Aan de hand van de individuele oefeningen en de feedback verwerf je de nodige filmische kunde.

Tijdens het derde jaar ligt de klemtoon, behalve op productietechnieken, bijna uitsluitend op praktijkoefeningen en TV-regie. Je produceert zelf twee eindwerken. Het eerste is een individueel werk (fictie, documentaire, conceptueel werk) dat onder jouw exclusieve verantwoordelijkheid afgewerkt wordt. Het tweede is een fictiefilm op REDcam die in groep wordt gemaakt en waarbij jij een specifieke functie uitkiest. © Nikolas Cladakis

6

7

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

In het tweede jaar staan specialisaties als geluid, beeld- en acteursregie, belichting en scenario op het programma. Je leert om te gaan met gesofisticeerde apparatuur en verschillende postproductietechnieken zoals montage, sonorisatie en mixage. Voor je opdrachten is teamwork belangrijk, want de ‘crew’-ketting is maar even sterk als de zwakste schakel.


1 Film

2 Film

3 Film

Praktijk

Praktijk

Praktijk

Opdrachten, workshops en

Opdrachten, workshops en

Opdrachten, workshops en

multicamera

multicamera

multicamera

LUCA FILM TV VIDEO

STUDIEPROGRAMMA

Afstudeerproject Stage Algemene Vorming

Algemene Vorming

Kunst en Cultuur

Ethiek van de media

Filmgeschiedenis Taal en Communicatie

Taal en Communicatie

Taal en Communicatie

Sociale en communicatieve

Sociale en communicatieve

Vaktechnisch Frans of Engels

vaardigheden

vaardigheden

Beeld

Beeld

Beeld

Beeld I

Beeld III

Beeld V

Beeld II

Beeld IV

Geluid

Geluid

Geluid

Muziek en klankdecor

Opnametechnieken II

Opnametechnieken III

Montage

Montage

Montage

Montage

Digitale beeldverwerking II

Digitale beeldverwerking III

Regie

Regie

Regie

Beeld en acteursregie

Beeld en acteursregie

Beeld en acteursregie

Scenario

Scenario

Scenario

Filmtaal (compositie en analyse)

Filmtaal (compositie en analyse)

Opnametechnieken I

Digitale beeldverwerking I

Productie

Productie

Productie

Productie

Productie

Bedrijfsbeheer

Voorbeeld van het curriculum van het academiejaar 2013-2014. Wijzigingen hierop zijn nog mogelijk. Š Nikolas Cladakis

8

9

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

Documentaire en reportage


MATERIAAL

Meer dan de studio Om onze studenten voor te bereiden op hun professionele toekomst organiseren we practica met een hoog realiteitsgehalte en intensieve werkweken. De samenwerking met mensen uit het werkveld aan reële projecten of binnen de stage leidt in vele gevallen tot een concrete tewerkstelling na de studies. Het Stagehuis Hotel Hungaria van ‘Dagelijkse kost’ werkte met acht studenten die binnen hun eigen productiehuis een pilot voor VRT klaarstoomden. Videoclips voor Belgische bands In samenwerking met Vi.be (Poppunt) capteren onze filmstudenten jaarlijks in HD een nummer van acht Belgische bands. De afgelopen jaren haalden al twee clips (Baz en Needle & the Pain reaction) de Jim Puur Belgisch Top 30. Meedraaien op echte sets Studenten krijgen de kans stage te lopen bij productiehuizen en facilitaire bedrijven. Heel recent stonden ze op de set van ‘De Ridder’.

Professioneel materiaal

LUCA FILM TV VIDEO

PROJECTEN

Goede accommodatie is van vitaal belang voor een audiovisuele opleiding. Onze infrastructuur en ons materiaal zijn daarom onze stokpaardjes. Studenten kunnen terecht in twee filmstudio’s en in een up-to-date high-definition multicam TV-studio. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van camera’s, licht- en geluidsmateriaal. Ze hoeven dus geen materiaal aan te kopen. Voor digitale beeldverwerking, non-lineaire montage en beeldcompositing beschikken studenten over tientallen niet-lineaire FCP en Avid montagecellen en over een audio post-productie met opnameruimte. Hiervoor moeten ze zich dus geen eigen montagecomputer aanschaffen. Uit de mediatheek ten slotte kunnen studenten gespecialiseerde boeken, vaktijdschriften en films ontlenen. Goede uitleendienst Elk jaar investeren we in nieuw materiaal beschikbaar in de uitleendienst. Studenten kunnen ook voor weekend- en verlofdagen materiaal reserveren. Een overzichtelijk online-boekingssysteem zorgt voor een vlotte werking. Het ateliergeld volstaat voor het gebruik van het opnamemateriaal.

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

10

11


TOEKOMST

Docenten begeleiden je in een groeiproces

Toekomstperspectieven

Op Narafi leg je je eigen persoonlijkheid in je werk. In dat proces reiken je docenten je werkwijzen aan, maar leggen ze je die niet op. Ze helpen je op weg om eigen technische en creatieve oplossingen te bedenken.

TV, publiciteit, pers, onderwijs, multimedia en aanverwanten zitten steeds vaker verlegen om bekwame beeld- en klankspecialisten. Wat hun ambitie binnen de film- of televisiewereld ook is, dankzij hun diploma kunnen onze alumni hier handig op inspelen. Naast de technische kennis, hebben ze creatieve en inhoudelijke inzichten verworven dankzij de brede generaliserende opleiding. Net daarom worden onze oud-studenten enorm gewaardeerd in het werkveld. Op elke generiek prijken dan ook talloze namen van onze afgestudeerden. Onze alumni doen het bovendien niet alleen goed in het commerciële circuit. Ze laten ook van zich horen in artistieke kringen. Het meest gekende prijsbeest is wellicht Lieven De Brauwer, regisseur van onder andere de langspeelfilm ‘Pauline en Paulette’, die een reeks binnen- en buitenlandse filmprijzen in de wacht sleepte. Maar de lijst is langer. Zo belandde Sam Sulmont meteen na zijn opleiding in het Guggenheim in New York met zijn afstudeerfilm ‘Sounds in the key of Z’.

Specialisten in hun vak, bevlogen docenten De audiovisuele sector staat nooit stil. Nieuwe technieken en tendensen volgen elkaar in een pijlsnel tempo op. Alle praktijklectoren zijn naast hun lesopdracht actief in de audiovisuele wereld. Een must voor elke filmschool die up-to-date wil blijven. Het docententeam bestaat dan ook uit specialisten die dagelijks actief zijn als productieleider, cameraman, klankman, regisseur, monteur. Stuk voor stuk specialisten in hun vakgebied. Daarnaast delen gastdocenten hun ervaringen met de studenten.

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

Docenten David Goemaere (montage), An Feyfer (montage-storytelling), Bert Jacobs (montage-compositing), Sammy Goemaere (montage), Bart Van de velde (camera-DOP), Christian Vervaet (regie-scenario), Peter Valkenaers (camera-multicam), Tiele Mulier (camera), Sarah De Keyzer (regie), Bjorn Debergh (klank), Jan Volckaert (klank), Filip Contryn (camera), Geert Genbrugge (regie-storytelling), Kim Neuskens (regie-productie), Marc Van De Walle (montage-regie), Gert Keyaerts (TV-regie), Karla Stautemas (productie), Nikolas Cladakis (camera-DOP), Alain Quateau (scenario), Lieven Debrauwer (regie-scenario), Jo Pauly (events-multicam), John Devos (kunst- en filmgeschiedenis), Véronique Beelaert (communicatie). © Nikolas Cladakis

12

LUCA FILM TV VIDEO

DOCENTEN

13


LUCA FILM TV VIDEO

TOELATINGSVOORWAARDEN

Bram Claus won op het kortfilmfestival van Leuven zomaar even de Wildcard van het VAF ter waarde van 40.000 euro. Jef Vingerhoedt, Joeri Vlekken, Sally De Donder en Jono Van Belle schoten de hoofdvogel af op de bekende Canvasprijzen. Sarah D’Haeyer en Gilles Mosar kaapten de Actua Talent award weg en Guy Thys won met zijn ‘Tanghi Argentini’ wel twintig internationale prijzen. Ten slotte bleken ook Jokelien Van Den Broecke met haar reportage ‘Verslaafd aan Cinema Plaza’ en Stijn Wuyts met zijn reportage ‘Severiano’ festivallievelingen.

Iedereen met een diploma secundair onderwijs kan beginnen aan de opleiding Film-TV-Video. Je hoeft dan ook geen toegangsproef af te leggen. Een brede algemene kennis, creatieve aanleg, een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen zijn daarentegen onontbeerlijk. Het zijn namelijk stuk voor stuk eigenschappen die je ook nodig hebt om je in het beroepsleven te kunnen waarmaken.

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

© Nikolas Cladakis

14

15


LUCA FILM TV VIDEO

CAMPUS

MEER INFO

Campus Narafi Campus Narafi is gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel. Je krijgt er les in een schitterend, historisch kasteel met een hedendaags interieur. Het verhaal van de campus gaat terug tot 1939 toen het hooggelegen kasteel een uitgelezen uitzendpunt voor het nieuwe Nationaal Radio- en Filmtechnisch Instituut bleek. Vandaag zet LUCA er die geschiedenis verder met haar opleidingen Film-TV-Video en Fotografie. De ligging combineert het beste van twee werelden en is daardoor uniek. Je studeert in een prachtig, rustig en groen kader en toch sta je in een kwartier in het hartje van Brussel. Campus Narafi telt slechts twee opleidingen. Die kleinschaligheid zorgt voor een gezellige sfeer. Alle studenten en docenten kennen elkaar. Hierdoor voel je je nooit een nummer. Een unieke omgeving dus waarin je je snel thuis voelt. Contact Campus Narafi Victor Rousseaulaan 75 1190 Brussel T 02 340 10 20 E info@luca-arts.be

Infodag Op onze infodag kom je te weten wat het betekent om creatief aan de slag te gaan aan Narafi. Waar staat de bacheloropleiding Film-TV-Video precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe voelt het om te studeren in Brussel? Dat en veel meer kom je er te weten. Infodag 12 maart 2014 om 14.00 stipt Open deur Op onze opendeurdag kan je de sfeer opsnuiven in onze studio’s en praktijklokalen. Heb je vragen? De studenten en docenten zijn er heel de dag om ze te beantwoorden en je te vertellen en te tonen hoe de ateliers en studio’s werken. Open deur 10 mei 2014 van 9 uur tot 16 uur

© Leen Hannes

16

17

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

Kwaliteit moet je meten Enkel door de werken van de studenten te zien, kan je weten of een opleiding echt iets voor je is. Benieuwd? Kom eens naar onze eindejaarstentoonstelling in Tour & Taxis. Eindejaarstentoonstelling 20 juni 2014


LUCA FILM TV VIDEO

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING

© Nikolas Cladakis

19 18


FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM FILM

FILM


LUCA FILM

OVER DE OPLEIDING

Films maken met een eigen signatuur In het keuzetraject Film van de campus Sint-Lukas Brussel leer je regisseren. Je verkent het brede spectrum van de audiovisuele kunsten en ontwikkelt daarbij de nodige vaardigheden om films te maken voor vertoning in de bioscoop, op de televisie, op het internet of in de kunstgalerij. Je kiest niet voor een wel bepaald genre of een vooropgestelde stijl. Van belang is je eigen stem, je eigen verbeelding, je handtekening die jouw audiovisuele creatie ontegensprekelijk tot de jouwe maakt.

‘Sonnet 81 ‘ © Maaike Neuville

‘Goldilocks’

Master, bewijs je meesterschap In je masterjaar werk je aan je eigen afstudeerproject. Je kan er rekenen op de nodige input via workshops, seminaries en bezoeken van binnen- en buitenlandse filmmakers en audiovisuele kunstenaars. Je krijgt continue feedback van je individuele begeleider en andere experten uit het beroepsveld. Met je eindwerk kan je deelnemen aan internationale kortfilmfestivals en maak je kans op prijzen, nominaties en subsidies.

© Samuel Faict

22

Acteursregie De beste leerschool is de praktijk. Daarom krijg je al van bij de start van je opleiding oefeningen in acteursregie. In het eerste jaar speel je zelf een rol en word je daarbij door een professionele acteur geregisseerd. Zo weet je wat het betekent om geregisseerd te worden. In de daaropvolgende jaren leer je anderen regisseren, eerst je medestudenten, daarna profes­sionele acteurs.

‘Fils Unique’ van docent Miel Van Hoogenbemt

23

ACADEMISCHE OPLEIDING

Leren regisseren van a tot z Kiezen voor de academische filmopleiding van campus Sint-Lukas Brussel betekent kiezen voor regie. Je leert er een film te bedenken en te realiseren van a tot z. Als regisseur ben je de spil van je creatie: je ontwikkelt het concept, schrijft het scenario, overlegt met de cameraman, stuurt een opnameploeg aan, werkt met acteurs, overziet de montage van beeld en klank. In het atelier leer je hands-on bij over beeld, klank, belichting, découpage en montage en krijg je zo de basisprincipes, technieken en procédés van filmregie en filmrealisatie mee. Met die kennis kan je als regisseur duidelijk maken welke film je voor ogen hebt en welke film je uiteindelijk op het scherm wil zien. Gaandeweg maak je je de kunst van het filmmaken eigen, met het oog op een werk dat getuigt van verbeelding, vakmanschap, originaliteit en intelligentie. Zo ontwikkel je langzaamaan je eigen stijl en je unieke handtekening als filmmaker.


LUCA FILM

STUDIEPROGRAMMA

08.30

MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

Scenario

Cultuur- en

Atelier Film Beeld- &

Atelier Film

Studie van de

mediastudies

beeldelementen

Geluidstechnieken

09.30

10.30

11.30

Filosofie

Esthetiek van het beeldscherm

12.30

PAUZE

13.30

Découpage

Atelier Film

Atelier Film

Beeld- & 14.30

Filmgeschiedenis

Geluidstechnieken

‘Get Ripped’ © Leonardo Van Dijl 15.30

24

16.30

17.30

Lesrooster 1BA Lesroosters veranderen van jaar tot jaar en van semester tot semester. Het schema hierboven geeft je alvast een beeld van hoe een lesweek er zou kunnen uitzien. Voorbeeld van het curriculum van het academiejaar 2013-2014. Wijzigingen hierop zijn nog mogelijk.

25

ACADEMISCHE OPLEIDING

Een kritische geest in een creatief lichaam Inzicht is onmisbaar als je een eigen artistieke identiteit en visie wil ontwikkelen. Daarom wordt je kritische geest op campus Sint-Lukas Brussel aangescherpt in een reeks theoretische vakken. Dankzij vakken als Filmgeschiedenis, Filmstudies, Kunstgeschiedenis en Filosofie leer je het werk van anderen te begrijpen en je eigen werk te plaatsen in de kunstwereld van vroeger en nu. Bovendien krijg je in je dagelijkse omgeving ook inzichten in andere disciplines van het artistieke veld. Je volgt je opleiding op een kunstschool, in de nabijheid van fotografen, beeldend kunstenaars, grafisch vormgevers, illustratoren, interieurvormgevers in opleiding … en dat is een unieke verrijking.


LUCA FILM

WERKPLAATSEN

PROJECTEN

Van studio tot HD

Meer dan de filmstudio Internationale programma’s De filmopleiding heeft verschillende internationale programma’s lopen. Essemble is een samenwerking tussen de filmopleiding van campus Sint-Lukas Brussel en een Portugese, een Hongaarse en een Duitse filmschool, waarbij studenten een filmproject realiseren op elk van deze campussen. Cinemaster is een uitwisselingsproject dat filmstudenten toelaat kennis te maken met filmscholen in Peking of Sao Paolo.

Een eigen filmstudio, professionele film- en videocamera’s, een klankstudio voor opname en mixage van audio en montagecellen waar films in Full HD afgewerkt kunnen worden via Final Cut Studio en Adobe Production Premium ... campus Sint-Lukas Brussel heeft de faciliteiten die deze van de professionele productiehuizen evenaren. Daarnaast kan je experimenteren met minder gebruikelijke technieken zoals super 8mm, 16mm-montage en optical printing. Het resultaat bekijk je op groot scherm in Full HD.

Fresh Pressed Ieder jaar brengt het filmproductiebureau van campus Sint-Lukas Brussel de dvd ‘Fresh Pressed’ uit. Deze uitgelezen selectie uit de jaarlijkse oogst van eindwerken belandt niet alleen in de winkels maar ook op nationale en internationale filmfestivals. De dvd is bovendien een ultieme kennismaking met het slag films dat onze studenten maken.

© Lucas Despriet

ACADEMISCHE OPLEIDING

Vier professionele assistenten zetten de studenten op weg en dat is meer dan enkel materiaal ontlenen en onderhouden. Zij leggen je uit hoe je het materiaal kan gebruiken, zoeken het antwoord op jouw technische vragen … Uiteraard kan je ook bij de andere werkplaatsen op de campus terecht. Wil je een foto of een zeefdruk, wil je iets laten printen of laten laseren in steen of metaal? Het kan en je wordt telkens geholpen door professionele technische medewerkers. ‘Fabric of Time’ © Miki Ambrózy

26

27


LUCA FILM

DOCENTEN

TOEKOMST

Gerenommeerde filmmakers, bevlogen docenten In de filmopleiding van campus Sint-Lukas Brussel leg je je eigen persoonlijkheid in je creaties. In dat groeiproces zijn je docenten geen leraren die werkwijzen opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen.

Over filmmakers en kunstenaars Onze afgestudeerden werken in de audiovisuele sector als regisseur, producer, monteur, cameraman ... maar laten ook van zich horen in artistieke kringen. Nico Leunen, Montage voor ‘Kid’ en ‘The Broken Circle Breakdown’

Hoe ver zou jij gaan voor

OSTEND

INT’L FILMFESTIVAL

NETHERLANDS FILM FESTIVAL

www.littleblackspiders.be

|

je beste vriendin?

MONTRÉAL INT’L FILMFESTIVAL

www.cineart.be

|

VALLADOLID INT’L FILMFESTIVAL

www.cineart.nl

De docenten die je begeleiden in het atelier staan zelf in de praktijk als regisseur, scenarist, monteur, cameraman, audiovisueel kunstenaar... Zo liepen Patrice Toye haar film ‘Little Black Spiders’ en ‘Kid’ van Fien Troch afgelopen jaar in de zalen. Rob Rombout nam deel aan het International Documentary Film Festival Amsterdam met zijn laatste documentaire ‘Amsterdam Stories USA’. Herman Asselberghs ten slotte exposeerde zijn laatste werk ‘Speech Act’ in de Londense Tate Modern. Je bent er dus zeker van dat je docenten deel uitmaken van de actuele film- en kunstwereld. Ook je theoriedocenten zitten niet stil. Zo is Roel Vande Winkel mede-auteur van ‘Perspectives on European Film and History’ en is Stoffel Debuysere programmator van het experimenteel kortfilmfestival Courtisane.

Gefascineerd door beelden en montage Al tijdens de opleiding raakte ik, dankzij Ludo Troch en André Colinet, gefascineerd door montage en monteerde ik eindwerken van medestudenten. De passie bleef. Na de experimentele langspeelfilm ‘The Cutting’ van Peter Missotten volgden ‘Steve & Sky’, ‘Een ander zijn geluk’, ‘Khadak’, ‘Dagen zonder Lief’, ‘Linkeroever’ … Ook al is er werk genoeg, blijf ik kiezen voor de meer eigenzinnige projecten want dat typische ‘Sint-Lukasgevoel’ – auteurs die hun eigen ding willen doen – blijft natuurlijk. Omdat ik zelf ook als auteur ben gevormd gaan mijn ‘Land of the Heroes’ vrije momenten dan ook vaak naar het maken van een eigen documen© Sahim Omar Kalifa taire en de voorbereiding van een langspeelfilm.

ACADEMISCHE OPLEIDING

Docenten Herman Asselberghs, Georges Braem, Louis-Philippe Capelle, André Colinet, Michel Coquette, Patrick Coucke, Stoffel Debuysere, Marie-Pascale Gildemyn, Martine Huvenne, Jo Huybrechts, Pascal Lefèvre, Antonino Lombardo, Volkmar Mühleis, Els Opsomer, Manu Riche, Rob Rombout, Willy Stassen, Ernie Tee, Johan Teirlinck, Patrice Toye, Ludo Troch, Fien Troch, Jan Vancaillie, Dorothée van den Berghe, Gust Van den Berghe, Roel Vande Winkel, Peter Vandekerckhove, Elke Van Damme, Miel Van Hoogenbemt, Griet Van Reeth, Dirk Vervenne, Francis Vranckx.

28

29


LUCA FILM

TOELATINGSVOORWAARDEN

Sofie Benoot, Regisseur van ‘Fronterismo’, ‘Blue Meridian’ en ‘Desert Haze’

Een grote dosis zelfstandigheid is een must Dankzij de VAF wildcard kon ik mijn afstudeerfilm Fronterismo laten uitgroeien tot een documentaire trilogie over de Rio Grande, de Mississippi en de woestijngebieden van de Verenigde Staten. Op die plaatsen moet je jezelf kunnen behelpen besefte ik waarom de filmopleiding van campus Sint-Lukas Brussel zoveel aandacht besteedt aan zelfstandigheid. Ook de sterke basiskennis in montage, camera en geluid is iets dat dikwijls zeer handig was.

Toelatingsvoorwaarden Wie wil beginnen aan het keuzetraject Film, moet slagen voor de artistieke toelatingsproef. De data en de inhoud van de toelatingsproeven vind je vanaf maart op onze site. www.luca-arts.be/toelatingsproeven.

‘Clan’ van oud-studenten Kaat Beels en Nathalie Basteyns Still uit ‘Honey Be’ van studente Anne Reijniers (3BA) Still uit ‘Astaghfiro’ van oud-studenten Adil El Arbi & Bilall Fallah

ACADEMISCHE OPLEIDING

Bas Devos, Regisseur van ‘The Close’, ‘Pillar’ en ‘Taurus’

Verhalen vertellen met licht Al tijdens de opleiding was ik onder meer door Walther Vanden Ende gefascineerd geraakt door licht. Licht, en de afwezigheid van licht, is voor mij een manier om verhalen te vertellen. Je merkt dit ook aan mijn films. Mijn langspeelfilm ‘Violet’ die dit jaar uitkomt is een film over verlies en verdriet en hoe dit zich uit in tijd, ruimte en in licht. Bovendien gebruik ik het ook in mijn werk voor de verschillende theater- en dansgroepen waarmee ik lichtprojecten uitwerk.

30

31


LUCA FILM

CAMPUS

MEER INFO

Campus Sint-Lukas Brussel Campus Sint-Lukas Brussel biedt al meer dan honderd jaar kunst- en architectuuropleidingen aan. Op de gerenoveerde campus kunnen jonge kunstenaars en ontwerpers terecht voor academische opleidingen in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten. Bovendien organiseert campus Sint-Lukas Brussel, als voormalige architectuurschool, ook professionele bacheloropleidingen in Bouw en Interieurvormgeving. Deze campus is echter meer dan een hoger onderwijsinstelling. Getuige de actieve werking van de Sint-Lukasgalerie. Onder meer filmmakers Michael R. Roskam en Patrice Toye, kunstenaars Luc Tuymans en Hans Op de Beeck, ontwerpers Danny Venlet en Sarah De Bondt, tekenaars GAL en Tom Schamp en fotografen Charif Benhelima en Stephan Vanfleteren komen uit deze stal.

Infodagen Op onze infodagen zie en voel je wat het betekent om creatief aan de slag te gaan aan Sint-Lukas Brussel. Waar staan onze bachelor- en masteropleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Kom erover praten met onze studenten en docenten. Infodagen 26 maart, 10 mei en 2 september 2014 van 14.00 tot 17.00 uur Kwaliteit moet je meten

Enkel door de werken van de studenten te zien, kan je weten of een opleiding echt iets voor jou is. Benieuwd? Bekijk dan de films van onze studenten op vimeo.com/lucafilm. Wil je de beste eindwerken liever op groot scherm zien? Kom dan naar onze eindejaarstentoonstelling. Op dit toonmoment geven de docenten je ook graag meer uitleg over het werk van de studenten. Eindejaarstentoonstelling 28 en 29 juni 2014 van 14.00 tot 18.00 uur

32

33

ACADEMISCHE OPLEIDING

Contact Campus Sint-Lukas Brussel Paleizenstraat 70 1030 Brussel T 02 250 11 00 E info@luca-arts.be

Blijf op de hoogte Er is geen enkele kunsthogeschool waar zoveel beweegt: studenten nemen deel aan wedstrijden, oud-studenten winnen prijzen, docenten organiseren tentoonstellingen, lezingen en performances ... Op LUCA hangt iets in de lucht. Overtuig jezelf op www.luca-arts.be/nieuws.


LUCA FILM

ANIMATIEFILM

FILM

ACADEMISCHE OPLEIDING

Still uit ‘Kid’ van docente Fien Troch

34

35


ANIMATIEFILM ANIMATIEFILM ANIMATIEFILM ANIMATIEFILM ANIMATIEFILM ANIMATIEFILM ANIMATIEFILM


LUCA ANIMATIEFILM

OVER DE OPLEIDING

Stop, and... Motion! Tekenvaardigheid en grafisch inzicht zijn onmisbaar voor het maken van een animatiefilm. In het atelier Animatiefilm komen echter ook aspecten als opname, montage, sound design en post-productie aan bod. Je leert bewegende beelden maken en geluid en beeld combineren. Ook scenario en storyboard krijgen een belangrijke plaats in het atelier. Je leert een verhaal schrijven en een personage uitdiepen. Alle spelregels van animatie worden je gaandeweg aangereikt.

Master, bewijs je meesterschap In de masteropleiding bedenk je een eigen afstudeerproject en werk je dit helemaal uit. Zo bewijs je dat je in staat bent om kritisch en vernieuwend te zijn als animatiefilmmaker. Je kiest seminars, lezingen, visiting artists en masterclasses die aansluiten bij je werk.

Geleidelijke opbouw naar een professioneel niveau In het eerste jaar ontwikkel je een brede visie op de audiovisuele kunst. Om alle basiscomponenten van de animatiefilm te verwerven wordt aan elke opdracht een andere techniek gekoppeld. Hierbij wordt elk persoonlijk talent meteen aangeboord. Zo komen specifieke animatietechnieken als clay-mation aan bod in workshops. In het tweede jaar ligt de focus op character-animatie, narratie en art direction. Cruciaal wordt de ontwikkeling van een eigen stijl, met een persoonlijke manier van vertellen en een aparte kijk op beweging. Geleidelijk verschuift het zwaartepunt dan ook naar het eigen werk en de persoonlijke ambities. In het derde jaar bereiken je technische kennis en vaardigheden een vergevorderd niveau. Je realiseert een animatiefilm die beantwoordt aan professionele standaarden en dat zowel op technisch als op creatief vlak. Voor het behalen van de bachelorgraad leg je dit project, samen met je proces- en portfolio, voor aan een jury van specialisten.

ACADEMISCHE OPLEIDING

38

39


Een kritische geest in een creatief lichaam Voor een eigen artistieke identiteit en visie zijn inzicht en kennis cruciaal. Daarom wordt je kritische geest op Sint-Lukas Brussel aangescherpt in een reeks theoretische vakken. Dankzij vakken als Filmgeschiedenis, Filmstudies, Mediastudies, Kunstgeschiedenis en Filosofie leer je het werk van anderen te begrijpen en je eigen werk te plaatsen in de kunstwereld van vroeger en nu.

08.30

MAANDAG

DINSDAG

Materialenleer

Cultuurtheorie

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

LUCA ANIMATIEFILM

STUDIEPROGRAMMA

Atelier Animatie

09.30

Studie van de

Filosofie

beeldelementen 10.30

Animatietechniek

11.30

Still uit ‘Dysilexie’ van Sil Colson,

12.30

genomineerd op IKL

PAUZE

13.30

Animatietechniek

Theorie van de

Scenario

animatiefilm

Storyboard &

Tekenen

Theorie van de Waarneming

Art direction

14.30

15.30

Camera & Montage­

Still uit ‘Stroom’, de film waarmee Filip Sterckx in 2007 afstudeerde. Sterckx won

16.30

de publieksprijs van de Canvascollectie met zijn film ‘Piepshow’ en is bekend van zijn installatie ‘Orca’ en muziekvideo’s voor Millow’s ‘Sweater’ en ‘Remedy’.

Filmgeschiedenis

oefeningen

& Projectie 17.30

(www.filipsterckx.be)

Lesroosters veranderen van jaar tot jaar en van semester tot semester. Het schema hierboven geeft je alvast een beeld van hoe een lesweek er zou kunnen uitzien. Voorbeeld van het curriculum van het academiejaar 2013-2014. Wijzigingen hierop zijn nog mogelijk.

40

41

ACADEMISCHE OPLEIDING

Lesrooster 1BA


PROJECTEN

Van studio tot HD Professionele opnametafels voor tekenanimatie, faciliteiten voor stopmotion opname, een klankstudio, montagecellen, campus Sint-Lukas Brussel heeft de faciliteiten die deze van de professionele productiehuizen evenaren. Het atelier Animatiefilm biedt naast traditionele animatietechnieken ook specifieke software voor digitale 2D- en 3D-animatie en animatiesoftware als Dragon Stopmotion, tvp animation, Adobe After Effects, Adobe Flash en Autodesk 3DS Max aan. Daarnaast zijn de ateliers uitgerust met infrastructuur voor clay-mation. In onze auditoria kan je je werk bovendien op groot scherm in Full HD bekijken. Vier professionele assistenten zetten de studenten op weg en dat is meer dan enkel materiaal ontlenen en onderhouden. Zij leggen je uit hoe je het materiaal kan gebruiken, zoeken het antwoord op jouw technische vragen … Uiteraard kan je ook bij de andere werkplaatsen op de campus terecht. Wil je een foto of een zeefdruk, wil je iets laten printen of laten laseren in steen of metaal? Het kan en je wordt telkens geholpen door professioneel technisch personeel.

Meer dan de filmstudio

LUCA ANIMATIEFILM

WERKPLAATSEN

De wondere wereld van Utrecht en Annecy Elk jaar gaan de bachelorstudenten er wel eens tussenuit. De afgelopen jaren staat, naast anima Brussel en IKL Leuven, het Holland Animation Filmfestival van Utrecht regelmatig op het programma. Dit festival is niet alleen gerenommeerd voor zijn eigenzinnige programmatie, steevast zitten onze studentenfilms er in de competitie. De masterstudenten Animatie steken dan weer de zuidelijke grens over naar het animatiefilmfestival van Annecy. Op dit Franse festival, het beroemdste in zijn soort ter wereld, komen heel wat mensen uit de sector samen. Voor onze masters is het dan ook een belangrijke ontmoetingsplaats.

Studenten Animatie gaan op weekend naar Landenne met scriptdoctor Johan Verzyck en producer Geert Van Goethem.

42

43

ACADEMISCHE OPLEIDING

Onderduiken in Landenne Dit jaar verbleven de tweede en derde bachelorstudenten samen met de masterstudenten drie dagen lang op de kasteelboerderij ‘Chant d’Oiseaux’ in Landenne. Ze maakten er een belangrijk artistiek proces door. Terwijl de studenten met led-lichtjes en lange belichtingstijden een betoverende licht-animatie opnamen in de nachtelijke velden, doorploegden scriptdoctor Johan Verzyck en producer Geert Van Goethem hun werk en stuurden ze de scenario’s bij.


TOEKOMST

Docenten begeleiden je in een groeiproces In de opleiding Animatiefilm leg je je eigen persoonlijkheid in je werk. In dat proces zijn je docenten geen leraren die werkwijzen opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen.

Toekomstperspectieven

LUCA ANIMATIEFILM

DOCENTEN

Onze afgestudeerden komen terecht in de audiovisuele sector als animatiefilmmaker, illustrator, motion designer, art director... maar laten ook van zich horen in artistieke kringen. Joost Jansen

Ik combineer commerciële en culturele projecten Als freelancer werk ik voor productiehuizen als ‘AT-production’, ‘Prime’ en ‘Content- Cowboys’en voer ik opdrachten uit als illustrator, motion designer of artdirector. Naast die commerciële opdrachten werk ik ook in het art-circuit. Net zoals mijn eindwerk ‘Yves’, is de zopas afgewerkte ‘I love Hooligans’ (Belgisch-Nederlandse co-productie) een geanimeerde documentaire. Met de hulp van het Vlaams Audiovisueel Fonds werk ik momenteel mee aan een project rond vrede.

ACADEMISCHE OPLEIDING

Gerenommeerde animatiefilmmakers, bevlogen docenten Het docententeam bestaat uit specialisten die actief zijn als tekenaar, scenarist, artdirector ... Zo maken Yves Bex, Kris Mergan en Geert Vandenbroele zowel auteursanimatiefilms die het festivalcircuit aandoen (‘Goed Nieuws’, ‘The Appointment’, ‘Diamant’) als commerciële animatieproducties. Bex is als scenarist, graphic designer en artdirector aan het werk. Mergan richt zich vooral op het 3D-art-work en de productionele kant van animatiefilms. Vandenbroele legt zich vooral toe op het 2D-art-work en werkt onder andere mee aan kortfilms voor MTV en aan animatieseries. Soundatelierdocent Peter Schön bouwde een imposante discografie op. Ook je theoriedocenten zitten niet stil, maar zijn actief als onderzoeker, spreker op symposia, publicist... Zo is Erik Van Drunen mede-oprichter van het Holland Animation Film Festival. Pascal Lefèvre doctoreerde over het beeldverhaal en werpt met deze kennis een boeiend licht op de wereld van de animatiefilm.

Docenten Herman Asselberghs, Yves Bex, Georges Braem, Patrick Coucke, Stoffel Debuysere, Marie-Pascale Gildemyn, Pascal Lefèvre, Antonino Lombardo, Kris Mergan, Peter Schön, Johan Teirlinck, Elke Van Damme, Geert Vandenbroele, Roel Vande Winkel, Erik Van Drunen, Dirk Vervenne, Frank Vranckx.

44

45


LUCA ANIMATIEFILM

TOELATINGSVOORWAARDEN

Werk van oud-student Joost Jansen

Toelatingsproeven Wie wil beginnen aan de academische opleiding Animatiefilm, moet slagen voor de artistieke toelatingsproef. De data en de inhoud van de toelatingsproeven vind je vanaf maart op onze site www.luca-arts.be/toelatingsproeven. Voorbereidende lessen Tekenen Kandidaat-studenten die nog niet of weinig getekend hebben of die hun tekenvaardigheden willen bijschaven, kunnen tijdens de zomervakantie tekenlessen volgen. Meer informatie over de tekenlessen is te vinden op www.luca-arts.be/lessentekenen. Inne Haine

Werken in twee tekendisciplines Ik rondde na mijn masterAnimatiefilm de master Beeldverhaal af. Tegelijkertijd werkte ik als illustratrice van ‘Het verbond der jaartallen’… om de ochtend na de proclamatie al te beginnen aan ‘Diamant’, de nieuwe animatiefilm van mijn voormalige docenten Kris Mergan en Geert Vandenbroele. Zoals verhoopt lukt het dus prima om twee disciplines te combineren in mijn werk. Maarten Vrancken

46

ACADEMISCHE OPLEIDING

Eigen werk maken en lesgeven Als freelancer doe ik opdrachten als regie en productie van motion graphics en video, grafisch werk en illustratie. Daarnaast geef ik les als docent Animatiefilm aan RHoK, de academie van Etterbeek en SintPieters-Woluwe. Ik ben ook nog steeds bezig met mijn eigen werk. Zo werkte ik onlangs met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds het scenario van mijn volgende kortfilm af.

47


LUCA ANIMATIEFILM

CAMPUS

MEER INFO

Campus Sint-Lukas Brussel Campus Sint-Lukas Brussel biedt al meer dan honderd jaar kunst- en architectuuropleidingen aan. Op de gerenoveerde campus kunnen jonge kunstenaars en ontwerpers terecht voor academische opleidingen in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten. Bovendien organiseert campus Sint-Lukas Brussel, als voormalige architectuurschool, ook professionele bacheloropleidingen in Bouw en Interieurvormgeving. Deze campus is echter meer dan een hoger onderwijsinstelling. Getuige de actieve werking van de Sint-Lukasgalerie. Onder meer filmmakers Michael R. Roskam en Patrice Toye, kunstenaars Luc Tuymans en Hans Op de Beeck, ontwerpers Danny Venlet en Sarah De Bondt, tekenaars GAL en Tom Schamp en fotografen Charif Benhelima en Stephan Vanfleteren komen uit deze stal.

Contact Campus Sint-Lukas Brussel Paleizenstraat 70 1030 Brussel T 02 250 11 00 E info@luca-arts.be

Infodagen Op onze infodagen kom je te weten wat het betekent om creatief aan de slag te gaan aan Sint-Lukas Brussel. Waar staan onze bachelor- en masteropleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe valt het mee om te studeren in hartje Brussel? Kom erover praten met onze studenten en docenten. Infodagen 26 maart, 10 mei en 2 september 2014 van 14.00 tot 17.00 uur Kwaliteit moet je meten Enkel door de werken van de studenten te zien, kan je weten of een opleiding echt iets voor je is. Benieuwd? Bekijk dan de films van onze studenten op vimeo. com/lucafilm. Wil je de beste eindwerken liever op groot scherm zien? Kom dan naar onze eindejaarstentoonstelling. Op dit publiek toonmoment geven de docenten je ook graag meer uitleg over het werk van de studenten. Eindejaarstentoonstelling 28 en 29 juni 2014 van 14.00 tot 18.00 uur

48

49

ACADEMISCHE OPLEIDING

Fresh Pressed Ieder jaar brengt het filmproductiebureau van campus Sint-Lukas Brussel de dvd ‘Fresh Pressed’ uit. Deze uitgelezen selectie uit de jaarlijkse oogst van eindwerken belandt niet alleen in de winkels maar ook op nationale en internationale filmfestivals. De dvd is bovendien een ultieme kennismaking met het slag films dat onze studenten maken.


LUCA ANIMATIEFILM

ANIMATIEFILM

ACADEMISCHE OPLEIDING

51 50


samenstelling en redactie Manu Roegiers, Ilona Terkessidis en Helena Winderickx verantwoordelijke uitgever Ilona Terkessidis, Koningsstraat 328, 1030 Brussel grafisch ontwerp Fenna Zamouri & Jirka De Preter drukkerij Sintjoris papier Gedrukt op Cocoon Offset, een 100% gerecycleerd, FSC Recycled en EU Ecolabel gecertificeerd papier. Cocoon Offset: 90 g/m & 250 g/m.² Dankzij het gebruik van een papiersoort van 100% gerecycleerde kwaliteit bespaarde LUCA: 1.285 kg afval, 191 kg CO2 uitstoot (wat overeen­ komt met 1.899 km afgelegd met een doorsnee Europese wagen), 26.701 liter water, 2.461 kWh elektriciteit en 2.086 kg hout.


LUCA

01

Kiezen voor LUCA

02

Onze partners

04

ONDERWIJS

06

Onze opleidingen

06

Studiedomeinen

07

Verder studeren

13

Internationale opleiding

15

CAMPUSSEN Vier gerenommeerde campussen

BEGINNEN AAN EEN OPLEIDING Toelatingsvoorwaarden

16 16

18 18

Inschrijven

19

Studietoelage

20

Meer informatie

20

DIENSTEN

21

WELKOM

23

LUCA

LUCA LUCA School of Arts is een referentie in het Vlaamse hoger kunstonderwijs. Want LUCA bundelt de kracht en expertise van vier gerenommeerde instellingen op evenveel campussen verspreid over Brussel (Sint-Lukas Brussel en Narafi), Gent (Sint-Lucas Gent) en Leuven (Lemmens). Met een ruime waaier aan professionele en academische opleidingen, met meer dan vijftig studietrajecten in Audiovisuele Kunsten en Technieken, Beeldende Kunsten en Vormgeving, Interieurvormgeving, Bouwkunde, Muziek en Drama is ze een unicum in Vlaanderen. LUCA School of Arts is geassocieerd met de KU Leuven die haar architectuuropleidingen aanbiedt op Campussen Sint-Lucas Gent en Brussel en bovendien werkt ze intensief samen met de MAD-faculty (hogescholen KHLim en PXL) die media-, kunsten- en designopleidingen organiseert in Genk (C-mine) en Hasselt.


LUCA LUCA

Kiezen voor LUCA Intensieve begeleiding door actieve kunstenaars en vormgevers Studenten worden op LUCA School of Arts begeleid door een geëngageerde docententeam van gereputeerde kunstenaars, ontwerpers en architecten, die zelf toonaangevend zijn in hun discipline. Veel docenten zijn betrokken bij onderzoeksprojecten die de eigen artistieke praktijk verder ontwikkelen. Eerder dan studenten een werkwijze op te leggen, coachen docenten de studenten bij het zoeken naar en formuleren van eigen artistieke oplossingen.

for Architectural Education (EAAE), Association Européenne des Conservatoires (AEC) en European Association for International Education (EAIE). Studenten en personeelsleden van LUCA kunnen bijgevolg op uitwisseling gaan in meer dan tweehonderd hogeronderwijsinstellingen binnen en buiten Europa.

Artistieke biotoop LUCA School of Arts werkt samen met een groot aantal partners in binnen- en buitenland zoals collega onderwijsinstellingen musea en kunsthuizen, overheden, bedrijven en non-profitorganisaties. LUCA wil dan ook meer doen dan kennis overdragen. Studenten worden ondergedompeld in een artistiek en creatief bad dankzij de talrijke symposia en tentoonstellingen, performances en concerten, film- en theatervoorstellingen, masterclasses … Evengoed zijn er activiteiten die groeien uit initiatieven van de studenten zelf. Al deze activiteiten maken LUCA tot wat het vandaag is, een intrigerende biotoop waar creativiteit ook na de lesuren leeft. Kunst- en andere huizen LUCA is met haar vele activiteiten ook een belangrijke culturele actor. Jaarlijks organiseert de hogeschool zelf activiteiten of participeert ze aan activiteiten in de Beursschouwburg en het Kaaitheater in Brussel, het S.M.A.K. en Vooruit in Gent, het museum M, het Stuk en OPEK in Leuven … Art abroad LUCA heeft een uitgebreid internationaal netwerk van kunst- en architectuurscholen die verspreid zijn over de vijf continenten. De hogeschool maakt onder meer deel uit van het Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision (CILECT), European League of Institutes of the Arts (ELIA), European Association

2

3


Onze partners Geassocieerd met de KU Leuven LUCA School of Arts maakt deel uit van de Associatie KU Leuven, een dynamisch netwerk van hoger onderwijsinstellingen. De associatie vormt een kennis- en competentienetwerk dat onder meer een kader voor de academische opleidingen van onze hogeschool biedt. De academische opleidingen moeten immers beantwoorden aan strenge internationale kwaliteitscriteria en stevig verankerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Bijzondere samenwerking met de Faculteit Architectuur van de KU Leuven De KU Leuven organiseert de opleidingen architectuur, interieurarchitectuur, stedenbouw en ruimtelijke planning en de Master of Architecture van de Faculteit Architectuur op Campus Sint-Lucas Brussel en Campus Sint-Lucas Gent. De studentenvoorzieningen op deze campussen zijn ook voor KU Leuven studenten. Meer info op www.arch.kuleuven.be. Bijzondere samenwerking met de MAD Faculty LUCA werkt nauw samen met de MAD-faculty die de afstudeerrichtingen Animatiefilm, Communicatie en Mediadesign (Interaction design & Game Design), Fotografie, Productdesign en Televisie-Film aanbiedt op campus C-mine Genk. Het nieuwe gebouw op de voormalige mijnsite van Winterslag is voorzien van studio’s, montagecellen, donkere kamers, werkruimtes, een fablab, een mediatheek en een restaurant. Meer info op www.mad-fac.be.

4


Onze opleidingen LUCA biedt een ruim aanbod aan professionele en academische opleidingen aan in Interieurvormgeving, Bouwkunde, Muziek, Drama, Audiovisuele Kunsten, Audiovisuele Technieken, Beeldende Vormgeving en Beeldende Kunsten. Professionele bacheloropleidingen De professionele bacheloropleidingen zijn driejarige, praktijk- en beroepsgerichte opleidingen. Studenten die deze opleiding hebben gevolgd zijn breed opgeleide professionals. Zij die na hun professionele bacheloropleiding verder willen studeren, kunnen via een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding of kunnen een bachelor-na-bachelorprogramma volgen. Academische opleidingen De academische opleidingen bestaan uit een driejarige bachelor en een één- of tweejarige master. In de academische opleidingen is de onderzoekscomponent sterk aanwezig. Studenten worden uitgedaagd om een eigen artistieke stem te formuleren in een van de vele kunstdisciplines.

Studiedomeinen Interieurvormgeving Interieurvormgeving is een driejarige professionele bacheloropleiding waarin ruimtelijk ontwerpen centraal staat. Een grondige technische en culturele vorming en een hoge dosis praktijkervaring gaan daarbij hand in hand. De opleiding concentreert zich op het ontwerpen van interieurs, ruimtelijke installaties, scenografiën, meubels en objecten. De student verkent al deze terreinen en krijgt zo de ruimte om zich volgens zijn eigen profiel te oriënteren in het werkveld. Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel) Campus Sint-Lucas (Gent) Bouwkunde Bouw is een professionele bacheloropleiding die studenten op drie jaar tijd opleidt tot generieke bouwdeskundigen die breed inzetbaar zijn in de hele bouwsector. De opleiding combineert een grondige technische vorming met een hoge dosis praktijkervaring en garandeert haar studenten dat ze nadien aan de slag kunnen als werfleider, bouwkundig tekenaar, ordercalculator ... Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel) Muziek De opleiding Muziek is een brede, academische opleiding met heel wat praktijkmogelijkheden die studenten helpt ontdekken waarin ze willen uitblinken. In de bachelor- en masteropleiding kunnen studenten kiezen uit de afstudeerrichtingen Instrument/Zang, Compositie, Directie, Muziekpedagogie, Muziektherapie en Jazz. Het is een zeer breed aanbod aan afstudeerrichtingen dat in flexibele trajecten wordt aangeboden. Hierdoor kunnen studenten ook tijdens de bacheloropleiding van afstudeerrichting veranderen. LUCA biedt ook een Specifieke Lerarenopleiding aan en een Master-na-master in de Voortgezette Studies in Muziek. Locatie Campus Lemmens (Leuven)

6

7

LUCA ONDERWIJS

ONDERWIJS


LUCA ONDERWIJS

Drama De academische opleiding Drama focust op het spelen en maken van teksten. Een goede technische onderbouw en een reeks theoretische opleidingsonderdelen leveren vakkennis en inzicht. Die zijn onmiddellijk inzetbaar in de praktijkmodules, waarin spelen en maken de essentie vormen. Aanvankelijk ligt het accent op verdieping en continuïteit. Daarna staan verbreding en diversiteit voorop. Locatie Campus Lemmens (Leuven) Film Film - TV - Video Film-TV-Video is een driejarige, professionele bacheloropleiding die een creatieve en een praktijkgerichte aanpak verenigt. Voor de student die kiest voor een uitvoerend beroep zoals camera -of geluidsman wordt zijn creatieve feedback door de regisseur als een pluspunt ervaren. Daarom besteedt de opleiding niet alleen aandacht aan beeld, geluid en montage, maar ook aan regie, productie en filmtheorie. Studenten worden hierdoor niet alleen opgeleid tot operatoren, maar ook tot creatieve professionals, die meedenken met de regisseur. Locatie Campus Narafi (Brussel) Film Het keuzetraject Film van de academische opleiding Audiovisuele Kunsten leidt studenten op tot regisseurs van auteurscinema. De opleiding legt de nadruk op conceptontwikkeling, scenario, acteursregie en dramaturgie. Even belangrijk is de nadruk die gelegd wordt op de theoretische kennis van film. Film biedt een goede basiskennis in beeld, klank, belichting, découpage en montage. Studenten ronden hun opleiding af met een kortfilm die getuigt van vakmanschap, intelligentie en een eigen signatuur. Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

8

Animatiefilm Het keuzetraject Animatiefilm van de academische opleiding Audiovisuele Kunsten richt zich op studenten voor wie de ontwikkeling van een eigen stijl, een persoonlijke manier van vertellen en een aparte kijk op beweging cruciaal zijn. Een grondige kennismaking met de animatietechnieken vormen het startpunt van de opleiding. Geleidelijk aan verschuift het zwaartepunt naar character-animatie, narratie en art direction en de ontwikkeling van een eigen stijl. Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel) Fotografie Professionele bacheloropleiding Fotografie De professionele bachelor Fotografie is een creatieve en opdrachtgerichte opleiding die professionele fotografen aflevert. Hier zijn een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak cruciaal. Studenten worden er opgeleid tot ‘beeldenmakers’ met een visie en met een inhoudelijk en technisch sterk portfolio. Locatie Campus Narafi (Brussel) Afstudeerrichting Fotografie In de afstudeerrichting Fotografie van de academische opleiding Beeldende Kunsten staan de fascinaties en obsessies van de individuele student centraal. De arbeid in het atelier en de studie in het leslokaal voorzien hem van de nodige technische, artistieke en intellectuele vaardigheden om zijn gedachten en voorstellingen in beelden om te kunnen zetten. De opleiding daagt de student uit tot het maken van beelden die het gangbare uitdagen, in vraag stellen, radicaal verwerpen. De academische fotografiestudent is een innovatieve beeldenmaker, geen uitvoerder. In zijn praktijk staan doen en denken niet tegenover elkaar, maar vullen ze elkaar aan. Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

9


LUCA ONDERWIJS

Textiel De afstudeerrichting Textiel van de academische opleiding Beeldende Kunsten benadert de veelzijdigheid van de discipline vanuit een breed perspectief. Studenten komen hierdoor terecht in een experimentele onderzoeksomgeving waar een constante dialoog gevoerd wordt over de taal van textiel en haar mogelijkheden. Hierbij staan het artistiek beeldende en het ontwerpen centraal met ruimte voor de cross-overs tussen kunst en design. Locatie Campus Sint-Lucas (Gent)

Ontwerp Beeldende Vormgeving De professionele bachelor Beeldende Vormgeving is binnen de kunsten een unieke opleiding in Vlaanderen. Deze situeert zich binnen het domein van de visuele communicatie en omhelst daarbinnen verschillende disciplines zoals grafische vormgeving, webdesign, motion graphics, illustratie en reclame. Beeldende Vormgeving wordt gekenmerkt door haar nauwe band met het werkveld en door de integratie van concrete projecten en stages. Een brede vorming, in combinatie met gedegen vakkennis bereidt de student voor om later zelfstandig, proactief en flexibel te kunnen functioneren in het werkveld. De opleiding biedt vier studio’s aan: de Grafische, de Reclame en de Digitale Studio en Studio Still (Storyboard Illustratie). Locatie Campus Sint-Lucas (Gent) Grafisch ontwerp In de afstudeerrichting Grafisch ontwerp van de academische opleiding Beeldende Kunsten gaan studenten op zoek naar de dynamiek en spanning tussen tekst en beeld, beeldcultuur en communicatie in de brede zin van het woord. De opleiding richt zich op grafische en digitale communicatie binnen een sociale en culturele context en focust op authenticiteit enerzijds en experiment anderzijds. LUCA biedt Grafisch ontwerp aan op haar campussen in Brussel en in Gent. In Brussel zijn er twee keuzetrajecten die uit een gemeenschappelijk oriÍntatiejaar vertrekken: Comic design en Media & Information design. In Gent ligt de focus op grafisch ontwerp pur sang met als trajecten Publicatie en boekontwerp, Letterontwerp en Webdesign. Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel) Campus Sint-Lucas (Gent)

10

11


Vrije kunsten In de afstudeerrichting Vrije kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten kunnen studenten zich afhankelijk van hun persoonlijke artistieke ambities verder verdiepen in diverse kunstvormen. Studenten worden gestimuleerd om zelf opdrachten te formuleren die met de docent op hun relevantie en artistieke kwaliteit worden besproken. De autonomie van de student staat daarbij centraal. LUCA biedt de opleiding aan op haar campussen in Gent en Brussel. Elke campus legt zijn eigen accenten. In Brussel wordt Vrije kunsten beschouwd als een open ruimte waarin experiment en reflectie de student de verschillende keuzetrajecten laat ontdekken. In Gent kiest de student voor een mono-, cross- of multidisciplinair traject en kan hij daarbij beroep doen op de expertise van alle docenten binnen en buiten de afstudeerrichting Vrije kunsten. Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel) Campus Sint-Lucas (Gent)

Specifieke Lerarenopleidingen LUCA organiseert verschillende lerarenopleidingen aan. De lerarenopleiding Drama kan na de masteropleiding gevolgd worden. De lerarenopleiding Muziek kan vrijwel altijd simultaan met de masteropleiding gevolgd worden. Locatie Campus Lemmens (Leuven) In de lerarenopleiding Audiovisuele en Beeldende Kunsten onderzoeken docenten en studenten vanuit hun ervaring als kunstenaar hoe kunst en ontwerp best gedoceerd worden. De opleiding is speels en experimenteel, onderzoeksgericht en kritisch. Bovendien is ze uitstekend ingebed in het kunsteducatieve veld. Studenten kunnen de opleiding volgen na, maar ook simultaan met, de masteropleiding. Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel) Campus Sint-Lucas (Gent) Schakelprogramma’s Studenten kunnen na het behalen van een professionele bachelor Bouwkunde of Interieurvormgeving via een schakelprogramma van de KU Leuven doorstromen naar respectievelijk een master Industrieel Ingenieur Bouwkunde en Interieurarchitectuur. Studenten kunnen na het behalen van een professionele bachelor Beeldende Vormgeving of Fotografie via een schakelprogramma van LUCA doorstromen naar een masteropleiding Beeldende Kunsten (afstudeerrichtingen Grafisch ontwerp of Fotografie). Studenten met een bachelordiploma Film-TV-Video kunnen via een schakelprogramma van LUCA doorstromen naar een masteropleiding Audiovisuele Kunsten. Postgraduaatsopleidingen In de postgraduaatsopleiding Brand & Packaging Design staan verpakkingsontwerp en branding centraal. Dit postgraduaat is uniek in Vlaanderen. Via praktijkopdrachten, lezingen van mensen uit de

12

13

LUCA ONDERWIJS

Verder studeren


praktijk en een intensieve begeleiding door gedreven docenten leren studenten efficiĂŤntere briefings en feedback geven, geslaagde verpakkingsontwerpen maken en vullen ze hun kennis van branding en communicatie aan. De opleiding verzekert haar afgestudeerden hiermee van een unieke en ideale springplank naar een uitdagende job in een sector met veel jobopportuniteiten. De postgraduaatsopleiding Brand & Packaging Design wordt georganiseerd op campus Sint-Lucas Gent. Meer informatie is te vinden op www.luca-arts.be. Locatie Campus Sint-Lucas (Gent)

LUCA organiseert de Engelstalige Erasmus Mundus masteropleiding Doc Nomads. De masteropleiding in documentairefilm wordt in het Engels georganiseerd en oefent een sterke invloed uit op het internationale karakter van de campussen. Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

Master-na-masteropleiding De master-na-masteropleiding Voortgezette Studies Muziek begeleidt professionele musici in het verwerven van praktische vaardigheden en onmiddellijk bruikbare competenties en in het ontwikkelen van een onderzoeksparcours/ onderzoekstraject dat hun praktijk ondersteunt en verrijkt. Beginnende professionele musici krijgen zo kansen om eerste ervaringen in het werkveld op te doen en hen oriĂŤnteren naar de loopbaan die het beste bij hen past (bijvoorbeeld een doctoraatsproject, wedstrijden of orkestaudities). Locatie Campus Lemmens (Leuven)

14

15

LUCA ONDERWIJS

Internationale opleiding


LUCA CAMPUSSEN

CAMPUSSEN

Vier gerenommeerde campussen Campus Narafi Campus Narafi is gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel. Je krijgt er les in een schitterend, historisch kasteel met een hedendaags interieur. Het verhaal van de campus gaat terug tot 1939 toen het hooggelegen kasteel een uitgelezen uitzendpunt voor het nieuwe Nationaal Radio- en Filmtechnisch Instituut bleek. Vandaag zet LUCA er die geschiedenis verder met haar opleidingen Film-TV-Video en Fotografie. De ligging combineert het beste van twee werelden en is daardoor uniek. Je studeert in een prachtig, rustig en groen kader en toch sta je in een kwartier in het hartje van Brussel. Campus Narafi telt slechts twee opleidingen. Die kleinschaligheid zorgt voor een gezellige sfeer. Alle studenten en docenten kennen elkaar. Hierdoor voel je je nooit een nummer. Een unieke omgeving dus waarin je je snel thuis voelt. LUCA – Campus Narafi Victor Rousseaulaan 75, 1190 Brussel, T 02 340 10 20 Campus Sint-Lukas Brussel Campus Sint-Lukas Brussel biedt al meer dan honderd jaar kunst- en architectuuropleidingen aan. Op de gerenoveerde campus kunnen jonge kunstenaars en ontwerpers terecht voor academische opleidingen in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten. Bovendien organiseert Sint-Lukas Brussel, als voormalige architectuurschool, ook professionele bacheloropleidingen in Bouwkunde en Interieurvormgeving. Deze campus is echter meer dan een hoger onderwijsinstelling. Getuige de actieve werking van de Sint-Lukasgalerie. Onder meer filmmakers Michael R. Roskam en Patrice Toye, kunstenaars Luc Tuymans en Hans Op de Beeck, ontwerpers Danny Venlet en Sarah De Bondt, tekenaars GAL en Tom Schamp en fotografen Charif Benhelima en Stephan Vanfleteren komen uit deze stal. LUCA – Campus Sint-Lukas Brussel Paleizenstraat 70, 1030 Brussel, T 02 250 11 00

16

Campus Sint-Lucas Gent Campus Sint-Lucas Gent heeft een lange traditie van kwalitatief kunstonderwijs. Gelegen in het gezellige historische hart van Gent geniet de campus volop van een culturele en stimulerende omgeving. Vandaag biedt campus Sint-Lucas Gent zowel een professionele opleiding in de Beeldende Vormgeving als een academische opleiding in de Beeldende Kunsten aan. De intensieve individuele begeleiding van een team gedreven docenten helpt hem zijn weg te vinden in de kunst- en ontwerpwereld. De alumni van Sint-Lucas Gent verpersoonlijken de kwaliteit van deze onderwijs- en onderzoeksomgeving. Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, David Claerbout, Eva Mouton, Brecht Evens, Cox & Grusenmeyer, Kim Beirnaert, Caro Van den Hole, Hannes Van Seeveren ... het zijn maar enkele van de vele kunstenaars en ontwerpers van Sint-Lucas Gent. LUCA – Campus Sint-Lucas Gent Zwartezustersstraat 34, 9000 Gent, T 09 225 42 90 Campus Lemmens Campus Lemmens biedt academische bachelor- en masteropleiding in Muziek en Drama aan. Voor muziek behoren Compositie, Directie, Instrument/Zang, Jazz, Muziekpedagogie en Muziektherapie tot de mogelijkheden. De afstudeerrichting Woordkunst van de opleiding Drama focust op het spelen en maken van tekst. Campus Lemmens organiseert ook een master-na-masteropleiding in de Voortgezette Studies Muziek en een Specifieke Lerarenopleiding. Gelegen aan de rand van de stad in een groene omgeving biedt de bruisende campus aan ruim 500 studenten en 250 docenten een stevige logistieke omkadering en rijke infrastructuur aan. LUCA – Campus Lemmens Lemmensberg 3, 3000 Leuven, T 016 23 39 67

17


Toelatingsvoorwaarden Bacheloropleidingen Wie een opleiding aan LUCA School of Arts wil aanvatten moet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs of van een getuigschrift dat hiermee wordt gelijkgesteld. Kandidaat-studenten voor de professionele bacheloropleidingen Bouw, Interieurvormgeving, Fotografie en Film-TV-Video moeten geen toelatingsproef afleggen. Kandidaat-studenten die willen starten met een professionele bacheloropleiding Beeldende Vormgeving, of een academische opleiding Audiovisuele Kunsten, Beeldende Kunsten, Muziek of Drama moeten slagen voor de artistieke toelatingsproef. De data en de inhoud van de toelatingsproeven vind je vanaf maart op onze site www.luca-arts.be/toelatingsproeven. Voor kandidaat-studenten met een diploma van buiten de Vlaamse gemeenschap gelden enkele bijkomende voorwaarden, onder meer taalvoorwaarden.

Inschrijven Inschrijven voor de bacheloropleidingen Kandidaat-studenten die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden en zich willen inschrijven voor een opleiding moeten een aantal documenten kunnen voorleggen: — geldig identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning — een kopie van het diploma van het secundair onderwijs Studenten die reeds een andere hogere opleiding, met of zonder succes, hebben gevolgd brengen een studieattest mee van de opleiding in kwestie. De precieze procedure is terug te vinden op www.luca-arts.be/inschrijven. Inschrijven voor de masteropleidingen Wie zich wil inschrijven voor een masteropleiding moet een geldig identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebben. Daarnaast is een kopie van het bachelordiploma vereist.

Masteropleidingen Wie wil beginnen aan een masteropleiding moet het academisch bachelordiploma dat hieraan voorafgaat op zak hebben. Wie dat diploma niet heeft, kan zich pas na het slagen voor een schakelprogramma of een geïndividualiseerd voorbereidingsprogramma, inschrijven voor de masteropleiding. De precieze inhoud van die programma’s is afhankelijk van de behaalde credits en eerder verworven competenties (EVC). Voor meer informatie contacteer info@luca-arts.be.

18

19

LUCA BEGINNEN AAN EEN OPLEIDING

BEGINNEN AAN EEN OPLEIDING


Studietoelage Studietoelages kunnen worden aangevraagd bij de Vlaamse Gemeenschap op het Departement Onderwijs. Meer informatie is te vinden op: — www.studietoelagen.be — studietoelagen@vlaanderen.be — gratis nummer 1700

Meer informatie Meer informatie over inschrijvingen, over de inhoud en de data van de toelatingsproef, over het aanvragen van schakel- en voorbereidingsprogramma’s en over het studiegeld is terug te vinden op www.luca-arts.be/inschrijven.

Studentenadministratie Je kan je inschrijven op de verschillende campussen van LUCA voor de opleidingen die daar worden aangeboden. Op de studentenadministratie kan je terecht voor inschrijvingen, aanvragen van vrijstellingen, attesten voor vervoersabonnementen … Meer info op www.luca-arts.be/studentenadministratie. Contact Campus Lemmens: 016 23 39 67 Campus Narafi: 02 340 10 20 Campus Sint-Lucas Gent: 09 225 42 90 Campus Sint-Lukas Brussel: 02 250 11 18/19

Studiebegeleiding & Studietrajectbegeleiding Indien je vragen hebt over de manier waarop je moet studeren, het plannen van je werk, het schrijven van een paper… kan je terecht bij de dienst Studiebegeleiding. De dienst Studietrajectbegeleiding helpt je dan weer met info, advies en begeleiding over diverse aspecten van het studietraject. Studenten kunnen er terecht met vragen over de studievoortgang en het keuzetraject, flexibele en geïndividualiseerde trajecten …

20

21

LUCA DIENSTEN

DIENSTEN


LUCA WELKOM

WELKOM

Studentenvoorzieningen De dienst Studentenvoorzieningen helpt studenten op weg met hun studiefinanciering. Hier kunnen ze onder andere terecht voor de aanvraag van een studietoelage of voor meer informatie over kinderbijslag. Daarnaast kunnen studenten hier aankloppen met vragen over huisvesting, vervoer, studentenwerking, medische en psychologische hulpverlening ... Meer info op www.luca-arts.be/studentenvoorzieningen. Contact Sint-Lucas Gent: stuvo.gent@luca-arts.be Sint-Lukas Brussel en Narafi: stuvo.brussel@luca-arts.be Lemmens: stuvo.lemmens@luca-arts.be

Huisvesting In hun zoektocht naar een studentenkot kunnen studenten het aanbod van gespecialiseerde regionale organisaties consulteren. Met bijkomende vragen kunnen ze eventueel terecht bij de dienst Studentenvoorzieningen. Info Brussel: www.brik.be Gent: www.kotatgent of stuvo.gent@luca-arts.be Leuven: www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/huisvesting

22

Kom langs LUCA organiseert jaarlijks verschillende infodagen, proefdagen, opendeurdagen en eindejaarstentoonstellingen. Wil je de opleiding en de campus leren kennen, kom dan zeker langs op een van die dagen. Campus Lemmens Proefdagen: 3 tot 7 maart en 7 tot 11 april 2014 Opendeurdag: 1 mei 2014 Campus Narafi Infonamiddag: 12 maart 2014 Opendeur: 10 mei 2014 Eindejaarstentoonstelling (Film-TV-Video): 20 juni 2014 Eindejaarstentoonstelling (Fotografie): 16 juni 2014 Campus Sint-Lukas Brussel Infodagen: 26 maart en 10 mei 2014 Contactdag: 2 september 2014 Eindejaarstentoonstelling: 28-29 juni 2014 Campus Sint-Lucas Gent Open atelierdagen: 22 maart en 7 mei 2014 Infodag: 29 augustus 2014 Eindejaarstentoonstelling: 28-29 juni 2014

23


Leuven - Brussel - Gent opendeurdagen maart & mei 2014 www.luca-arts.be

FILM

LEAVE A TRACE LEAVE A TRACE LEAVE A TRACE LEAVE A TRACE LEAVE A TRACE LEAVE A TRACE LEAVE A

LEAVE A TRACE

Brochure Film  
Brochure Film  
Advertisement