EyeDigital NL 3 - 2024

Page 1

ONLINE VAKBLAD VOOR DE TOTALE OPTIEKBRANCHE

OP NAAR GOUD BOLLÉ OP OLYMPISCHE SPELEN

#TEAM VISSER INDUSTRIËLE OPTIEKREVOLUTIE DUURZAAMHEID KINDERBRILLEN & MYOPIE

NEDERLAND #3 - 2024
04 13 22 20

SEED CONTACTLENZEN NU BIJ ERCON 04

Patrick Arns en Erwin Jansen tekenden begin april voor de overname van TrueBlue Optics door Ercon Contactlenzen & Consultancy. Ercon is blij met de versterking van het assortiment.

KLEURT UW ETALAGE

OPTIEKZAAK IN VOORMALIG

GEMEENTEHUIS 13

De eyecatchers in deze optiekzaak zijn huge: twee enorme bomen bereiken de prachtige plafondvisual. Als u in de buurt van onze zuiderburen in België bent, zeker even langs gaan voor inspiratie!

WORD OOK LID VAN #TEAMVISSER 20

De praktijkassistenten Manon en Kim zijn vaak de redders in nood bij #TeamVisser voor mensen die de hoop op lenzen dragen al hadden opgegeven.

SPECIAL KINDERBRILLEN & MYOPIE 22

Op 25 juni valt Eyeline Magazine weer op de mat met daarin een special Kinderbrillen & Myopie. Pals Opticiens showt alvast zijn gave Kidscorner die met AVA Brillen tot stand kwam.

OOK EEN GAVE KIDSCORNER OF KINDERBRILLENWINKEL?

Stuur dan een mail met korte tekst en foto’s naar redactie@ltmedia.nl!

Op 16 juni barst het EK Voetbal voor Nederland los, daarna volgt de Tour de France en ja, Mathieu van der Poel doet mee! Slechts vijf dagen later brandt het Olympisch vuur, eveneens in Frankrijk. En dan hebben we het nog niet over de Dutch Grand Prix met onze Max eind augustus in Zandvoort….

Dé perfecte tijd om sport(zonne) brillen in de spotlights van uw winkel te zetten! En wat dacht u van de extra omzetmogelijkheden als het gaat om contactlenzen en sport? Tegenwoordig kiezen veel mensen voor contactlenzen, soms ook alleen voor tijdens het sporten. Niet alleen voor scherper zicht, maar vooral ook voor het comfort. Doe er uw voordeel mee.

Veel succes deze sportzomer! #blikvooruit

Hoofdredacteur

Kinderbrillenwinkel Kidzz Eyezz

OVERNAME TRUEBLUE OPTICS

DOOR ERCON

Per 1 april jl. zijn de activiteiten en volledige portfolio van TrueBlue Optics in handen van Ercon. Deze overname versterkt het assortiment van Ercon met een breder aanbod van contactlenzen en bijbehorende producten, terwijl het zich tegelijkertijd blijft inzetten om klanten het beste te bieden.

Bij Ercon en TrueBlue Optics staat kwaliteit en service voorop, en door de producten van TrueBlue Optics aan het assortiment van Ercon toe te voegen, blijft Ercon hoogwaardige producten en uitstekende service garanderen.

www.erconctl.nl

TrueBlue assortiment? , zo gewend! Bij erconctl.nl info@erconctl.nl 0592 40 5000

OP NAAR GOUD

WE GAAN EEN MOOIE SPORTZOMER

TEGEMOET MET HEEL VEEL SPORTIEVE

EVENEMENTEN ZOALS HET EK VOETBAL, TOUR DE FRANCE, OLYMPISCHE EN

PARALYMPISCHE SPELEN EN DE DUTCH

GRAND PRIX. HET VERSCHIL TUSSEN

WINST EN VERLIES ZIT ‘M VAAK IN DE

DETAILS. ALLES MOET KLOPPEN OM OP

HET JUISTE MOMENT TE KUNNEN PIEKEN.

VOOR U EEN GOUDEN KANS ALS HET

GAAT OM SPORT(ZONNE)BRILLEN.

HET WORDT

EEN MOOIE

SPORTZOMER

CHECK IT OUT!

DE BIJZONDERE REIS VAN HONKBALLER RYAN G.

DIVERS

SPORTBRILLENNIEUWS

SPECIALSPEX

OPENT SHOWROOM IN HARTJE LEIDEN

TWEE ONDERNEMERS AAN HET WOORD RINSE KIJLSTRA EN GIJS JANSEN

RETRO ACTIVE

TREND VOOR 2025

Retro-Active staat voor een revival van de fitnessen leisure sfeer uit de jaren 80 en 90. De uitstraling is zorgeloos en actief, maar wel uitgesproken. Met dank aan Maarten Weidema.

EYEDIGITAL 7

VOOR HET

ARTIKEL IN EYELINE

BOLLÉ OP OLYMPISCHE SPELEN

HET FRANSE BOLLÉ BESTAAT AL 136 JAAR EN IS LEIDER IN SPORT- EN LIFESTYLE ZONNEBRILLEN, FIETSHELMEN, SKIBRILLEN EN SKIHELMEN.

BOLLÉ VERFIJNT VOORTDUREND DE KENMERKENDE COMBINATIE

VAN PASVORM, MODE EN COMFORT. PRECIES WAT DE SPORTER WIL.

DAT VINDT OOK BOLLÉ-AMBASSADEUR ODILE VAN AANHOLT. ZIJ IS

DRIEVOUDIG WERELDKAMPIOEN EN GAAT, SAMEN MET ANNETTE DUETZ (VIERVOUDIG WERELDKAMPIOEN) NAAR DE OLYMPISCHE SPELEN DEZE ZOMER. WIJ WENSEN DE ZEILSTERS VEEL SUCCES!

BOLLÉ BIJ U IN DE WINKEL? Lijkt u het wat, de sportieve modellen van Bollé? Neem dan contact op met de man achter Bollé, accountmanager Henk Huigens. Hij is al jaren werkzaam in de optiek- en sportretail en vertelt u graag meer over de unieke producteigenschappen van Bollé Sun & Sportzonnebrillen!

h.huigens@bobos.nl +31 (0)6 14862728

8 EYEDIGITAL
SCORE
ESTEEM WINDCHASER
www.bobos.nl
KLIK HIER
GO BEYOND 1. Assessment of PATIENTS and FITTERS satisfaction after a fitting with: Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY (Sph.). 34064 Gallileo Business Consulting. January 2023. Bausch + Lomb ULTRA® contactlenzen zijn een medisch hulpmiddel CE 0050 URENLANG COMFORT 1 DE NIEUWE HIGH PERFORMANCE DAGLENS

KERN BLIJFT

PERSONALISERING

BIJ MARK’ENNOVY

Bij de overname van mark’ennovy door Euclid Vision Group werd de Argentijnse Cristian Ostrowski de nieuwe CEO anderhalf jaar geleden.

Eind 2023 is mark’ennovy naar een nieuwe locatie verhuisd, waar ze vijf keer zoveel kunnen produceren. Cris: “De nieuwe locatie ondersteunt ons bij het uitbreiden van onze bestaande zachte contactlenzen en de andere producten die we daar willen gaan produceren. Bijna al onze producten worden gemaakt met het polymeer dat we zelf produceren. Wij ontwerpen de contactlenzen én wij bepalen het materiaal omdat we daar binnenshuis de capaciteit voor hebben. Dat is uniek”.

MYLO TORIC

In maart vorig jaar lanceerde mark’ennovy de Mylo Toric. “Weer een contactlens waar maatwerk en personalisering centraal staat”, aldus Cris. “Daar staan we voor. We willen zo veel opties bieden als de klant nodig heeft. De Mylo Toric voelde als een logische stap”.

www.markennovy.com

EYEDIGITAL 11

MAAK KENNIS MET

LT PRODUCTIE

LT Productie is ons productiehuis voor maatwerk. Naast magazines, webinars en talkshows, filmen wij ook video’s op locatie. Wel eens aan gedacht om een bedrijfsvideo te maken,

Meer weten over LT Productie & video

We horen u graag via mandy. mooren@ltmedia.nl en/of +31 (0)6 10439665.

maar u weet niet hoe? Of idee om een openstaande vacature te promoten én direct het team voor te stellen? Of heeft een leuk event, al dan niet in samenwerking met een leverancier? Wij zetten graag onze expertise voor u in! Zo gingen we eerder naar Van der Ham Optometristen in Oud-Beijerland om een impressie te maken van het Iris Fotoshoot Event. Elk oog is uniek én elke video is uniek!

www.ltmedia.nl

12 EYEDIGITAL

INDUSTRIËLE

OPTIEKREVOLUTIE IN BELGIË

Vijf jaar geleden begon Frits van den Bosch zijn zoektocht naar een beter gelegen pand dat zijn doelgroep optimaal zou bedienen en met verbeterde parkeermogelijkheden. Dit bracht hem bij het voormalige gemeentehuis van Wommelgem. Aan WSBDesign de vraag om Zien & Horen Frits van den Bosch opnieuw te helpen om dit grote pand van zowel interieur als exterieur gestalte te geven.

En het resultaat mag er zijn! Goed gastheerschap en customer journey staan centraal in dit unieke winkelconcept. De grootste optiekwinkel van België trekt mensen uit omliggende landen.

www.wsbdesign.com

NOG VEEL MEER TE ZIEN IN WOMMELGEM!

HOOG OP DE AGENDA IN RETAIL DUURZAAMHEID

IN HET KADER VAN CSRD MOETEN RETAILBEDRIJVEN MET

DUURZAAMHEID AAN DE SLAG. EEN GROTE STAP DIE ZE HIERIN

KUNNEN ZETTEN IS HET AANPAKKEN VAN VERSPILLING. DEZE

WORDT VEROORZAAKT DOOR EEN MISMATCH IN VRAAG EN

AANBOD EN DIE IS OP ALLERLEI MANIEREN TE VOORKOMEN. MET MINDER DERVING EN MINDER ENERGIEVERBRUIK KUN JE TÓCH

EEN HOGERE WINKELBESCHIKBAARHEID REALISEREN.

In de retail staat duurzaamheid momenteel hoog op de agenda. In het kader van Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) worden bedrijven verplicht inzicht te geven waar hun producten vandaan komen en hoe duurzaam deze zijn tot stand zijn gekomen. Ze moeten ook aangeven wat ze hierin gaan verbeteren om in 2030 de gezamenlijke klimaatdoelen te bereiken. De maatschappij accepteert niet meer dat er voedsel of nieuwe kleding wordt weggegooid. Of dat in winkels spullen worden verkocht waarvoor in verre landen bossen zijn vernietigd of mensen uitgebuit.

Gelukkig zien de meeste retailers zelf ook het belang van duurzaamheid in en worden er vanuit de branche al veel verbeterinitiatieven genomen.

Dit heeft onder andere tot keurmerken geleid, zoals B Corp of Fairtrade, waarmee bedrijven laten zien dat ze aan de door de keuringsinstantie vastgelegde duurzaamheidseisen voldoen. Andere retailers gaan nog een stapje verder en komen zelf met initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan Dille & Kamille dat plastic verpakkingen in de ban heeft gedaan en met ludieke acties (winkels dicht op Black Friday) aandacht vraagt voor duurzaamheid. Een grote stap in het verduurzamen van de retail is het tegengaan van verspilling. Dit is onder andere in fashion en bij voedingsmiddelen een flinke uitdaging. Consumenten vertonen grillig koopgedrag, terwijl ze wel eisen dat alles altijd ruim voorradig in de winkelschappen ligt. De assortimenten worden ook steeds uitgebreider

EYEDIGITAL 15
* Based on achieving the highest composite score among premium Progressive lens designs of leading competitorson14attributes identified as important by a surveyofU.S.consumers. Testswere conducted solely using Essilor’s proprietary stateof the art avatar simulations. ** Internal Essilor R&D simulations – 2022 © Essilor International – July 2023 – Essilor® and Varilux®XR Series™,are trademarks of Essilor International. Frames: Persol®, Oliver Peoples® ©Essilor België - april 2024. Essilor® en Varilux® zijn handelsmerken van Essilor International. *Onderzoek uitgevoerd door CSA onder een representatieve steekproef van 1041 onafhankelijke opticiens in 10 landen: FR, SP, DE, IT, VK, VS, Canada, Brazilië, India, China. Feb-Apr 2018. Varilux® XR series™, ook als zonnebril op sterkte en als 2e paar Vraag uw optiek adviseur naar de mogelijkheden en actuele 2e paar promoties

waardoor er nog meer risico op derving en incourantie ontstaat. Om verspilling te voorkomen moeten vraag en aanbod in iedere winkel eigenlijk precies op elkaar aansluiten, maar dat wordt dus steeds lastiger. Gelukkig is er een oplossing.

Door het slimmer plannen van inkooporders en winkelbestellingen kunnen bedrijven hun voorraden omlaag brengen. En dat terwijl bedrijven richting de klant minder nee hoeven te verkopen. Deze slimmere manier van plannen leidt tot minder derving, maar ook tot een lagere energierekening. Dit omdat bedrijven door beter plannen soms wel 30 procent minder magazijnruimte nodig hebben. Het berekenen van optimale replenishment-orders betekent dat je zoveel mogelijk met volle pallets en volle vrachtauto’s rijdt, wat tot een lagere CO2-uitstoot leidt. Door een optimale inlading van de

winkels vermijd je bovendien dat artikelen later alsnog naar andere locaties moeten worden verplaatst of nog erger: dat er spoedleveringen nodig zijn (funest voor duurzaamheid).

Het afstemmen van vraag en aanbod begint met het zo precies mogelijk forecasten van de toekomstige afzet. Dit doe je liefst zo gedetailleerd mogelijk, dus op winkelniveau, op productniveau en op dagniveau, rekening houdend met promoties en seizoenen. Ook al heb je van sommige (nieuwe) producten nog weinig historische verkoopdata, met slimme algoritmen en AI kun je toch een goede prognose maken. De volgende stap is dat je deze forecast naar een zo duurzaam mogelijke bestelling vertaalt. Duurzaam wil dus zeggen dat je rekening houdt met de benuttingsgraad van transportcapaciteit én dat je het risico op derving meeweegt.

EYEDIGITAL 17

Bovenstaande afwegingen zorgen voor een ingewikkelde planningspuzzel die je onmogelijk met de hand kunt leggen. Vandaar het advies dit proces zo veel mogelijk te automatiseren en daar waar mogelijk AI in te zetten.

Menselijke planners kunnen zich dan op de uitzonderingsgevallen concentreren. Management by exception, heet dat. Stel dat door onverwachte vraaguitval artikelen uit de THT dreigen te lopen, dan kunnen planners hier nog tijdig alternatieve afzetkanalen voor zoeken. Routinematige taken door planners laten doen, is ook een vorm van verspilling, namelijk een verspilling van talent. Dat talent kun je beter gebruiken voor promotie-acties, belangrijke productintroducties of het slim uitfaseren van artikelen.

VERSPILLING WORDT KEUZE

Kunnen retailbedrijven door slimmer te plannen dan al hun verspilling elimineren? Helaas niet. Je kunt klantge-

drag nu eenmaal nooit volledig voorspellen, er is altijd onzekerheid. Maar je kunt dus wel grip op die voorspelling krijgen en voor jezelf bepalen hoeveel verspilling je acceptabel vindt om die onzekerheid het hoofd te bieden. Dit is een strategisch keuze die je op directieniveau moet maken. Wil je nooit nee verkopen in de winkel? Dan weet je van tevoren hoeveel derving en CO2-uitstoot hier tegenover staat. In plaats van dat die verspilling jou overkomt, wordt het dan een bewuste keuze.

Door slimmer plannen ga je verspilling te lijf en kun je als retailer flink verduurzamen. Met behulp van forecasting en goede software krijg je bovendien grip op de consequenties van jouw duurzaamheidsdoelen. Aan jou de keuze.

BRON RETAILTRENDS

18 EYEDIGITAL

DRIEVOUDIGE OVERWINNING VOOR

ESCHENBACH EYEWEAR

Marc O’Polo Eyewear, Jos. Eschenbach en MINI EYEWEAR maakten indruk op de gerenommeerde Red Dot Award-jury met hun ontwerpkwaliteit. De experts kende de modellen de felbegeerde ‘Red Dot Award: Product Design 2024’ toe, die internationaal wordt erkend vanwege de hoogste ontwerpkwaliteit. Dit betekent dat Eschenbach Eyewear al 14 Red Dots heeft gewonnen in de afgelopen 5 jaar. Wat een prestatie, van harte gefeliciteerd!

www.eschenbach-optik.com

EYEDIGITAL 19
MARC O’POLO EYEWEAR-MODEL 503216 MINI EYEWEAR SUN 746023 JOS ESCHENBACH 981090

WWW.WERKENBIJ VISSER

CONTACTLENZEN.NL

WORD OOK LID VAN #TEAMVISSER

ZE VORMEN EEN ONMISBARE SCHAKEL IN DE CONTACTLENZENPRAKTIJKVÓÓR EN ACHTER DE SCHERMEN. DE ONGEVEER 45 PRAKTIJKASSISTENTEN

VAN VISSER CONTACTLENZEN SPELEN EEN CRUCIALE ROL IN HET SUCCESVOL

AANPASSEN VAN CONTACTLENZEN BIJ JONG EN OUD. VOOR MENSEN DIE

DE HOOP OP LENZEN

DRAGEN AL HADDEN OPGEGEVEN, ZIJN ZE VAAK DE REDDERS IN NOOD. DAT IS OOK DE ERVARING VAN KIM ARENDS EN MANON WIJERS-ROELOFS, PRAKTIJKASSISTENTEN IN ZIEKENHUIS RIJNSTATE IN ELST.

NAAR HET

INTERVIEW MET MANON EN KIM

DAAR DOE JE HET VOOR

SIMONE VISSER OVER HET FAMILIEBEDRIJF

“We halen veel voldoening uit ons werk omdat we mensen écht kunnen helpen. Niet alleen met beter zicht, maar ook met comfort. Wanneer iemand bijvoorbeeld een lens nodig heeft om pijn te verlichten, is het heel fijn om daarbij te helpen”, zegt Manon. Kim vertelt over een cliënt die haar altijd zal bijblijven: “Een jongen van 17 met veel uitdagingen, waaronder autisme, had scleralenzen nodig. Hij had een zicht van 15% en kreeg het niet voor elkaar om de lenzen in te zetten. Hij is negen keer bij mij gekomen om het te proberen en uiteindelijk lukte het, waardoor zijn zicht naar 70% ging. Dat was echt geweldig. Daar doe je het voor”.

MANON WIJERS-ROELOFS EN KIM ARENDS

VLOEISTOF VOORDEEL 30% KORTING ZOMERACTIE

MENICARE PLUS • MENICARE PURE • SOLOCARE AQUA NACHTLEZEN PAKKET • SPRAY & CLEAN • PROGENT

TIJD OM UW VOORRAAD AAN TE VULLEN!

Bestel de hele maand mei extra voordelig uw vloeistoffen.

Kortingen kunnen oplopen tot wel 30%! Daarnaast ontvangt u bij bestelling van 2 voordeelpakketten 10 boter kaas en eieren vakantiespellen als give-away. Deze kunt u meegeven aan klanten. Leuk om mee te nemen op vakantie om samen te spelen.

Bestel de vloeistoffen via menicon.nl/vloeistof

DE GAAFSTE KIDS CORNER

VAN NEDERLAND

‘TENMINSTE, DAT VINDEN WE ZELF!’

GERT SCHONEWILLE VAN PALS OPTICIENS IN ZWOLLE REAGEERDE

OP ONZE OPROEP OM EEN INSPIRERENDE KINDERBRILLENHOEK

TE DELEN. IN AANLOOP NAAR ONZE SPECIAL KINDERBRILLEN & MYOPIE IN EYELINE MAGAZINE 4-2024 (VERSCHIJNING 25 JUNI)

DEELT ONZE REDACTIE GRAAG ZO’N MOOIE KIDS CORNER.

22 EYEDIGITAL

“De inspiratie achter deze levendige ruimte kwam drie jaar geleden tot stand in samenwerking met AVA Brillen. Heel tof is het opvallende Dino-behang dat meteen een kleurrijke sfeer creëert. In ieder geval genoeg om meteen de verbeelding van kinderen te prikkelen”, vertelt Gert Schonewille enthousiast. “We bieden een uitgebreide selectie van kindermerken van AVA, zoals Rex & Sue. Vandaar het behang! Een eigenzinnige collectie met verrassende en uitdagende kleurencombinaties voor kinderen tot 12 jaar”. Een ander merk dat bij Pals goed loopt, is NanoVista. “Echt onverwoestbaar voor beweeglijke kleintjes”, aldus Gert.

Pals Opticiens bekleedt een regiofunctie en heeft ook klanten uit Dalfsen, Hasselt, Kampen en Meppel. “We zijn,

naast de grote collectie brillen, blij met de hoogwaardige HOYA MiYOSMART glazen voor myopie management. Dat verkopen we in toenemende mate. En door samenwerkingen met belangrijke zorgverzekeraars in Zwolle, worden brillen onder de 18 jaar bij ons gedekt op medische verklaring. Wij rekenen voor een complete kinderbril inclusief enkelvoudige glazen 149 euro. We hebben er bewust voor gekozen om deze zo scherp mogelijk in te steken”.

OPROEP

Net zo’n toffe Kinderbrillenhoek als Pals óf misschien wel een Kinderbrillenwinkel? Laat het de Eyeline-redactie weten!

redactie@ltmedia.nl

EYELINE SPECIAL KINDERBRILLEN & MYOPIE EYEDIGITAL 23
BINNENKORT

+ BRIL LENZEN

ZIE HET LEVEN OP JOUW MANIER.

Wissel moeiteloos tussen een bril en PRECISION1™-contactlenzen die scherp zicht1 en langdurig comfort leveren.2

References: 1. Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2012;35(Suppl 1):e14. 2. Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500. 3. PEREZ-GOMEZ - European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient disposable contact lens. Clin Optom. 2014;6:17-23. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. Resultaat individueel afhankelijk en kan beïnvloed worden door voorafbestaande aandoeningen. ©Alcon 2024 BNLX-DT1-2400001
>80% WATER AAN HET OPPERVLAK3

NIEUWS

DUNAMIS: DE NIEUWE VISIE VAN ADIDAS SPORT EYEWEAR

ZONNEBRILLEN WORDEN STEEDS POPULAIRDER, NIET ALLEEN ONDER MODEBEWUSTE CONSUMENTEN, MAAR VOORAL OOK BINNEN CRIMINELE CIRCUITS.

NIEUWE

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE

OPTIEKNIEUWS

MELD U HIER AAN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

RAY-BAN SPONSORT

MET GALA AFTER-PARTY BRON 2020EUROPE

EYEDIGITAL 25
ONLINE

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen Directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen

Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor

anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

Liesbeth Immink, Lola Hamers

webredactie

Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo

fotografie

Miranda Becker Hoff Maarten Coolen

cover

Adobe Stock

sales

Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.eyeline-magazine.nl

Facebook eyeline.magazine

Instagram eyeline_magazine

LinkedIn

Eyeline Magazine

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.