Earline Magazine 2 - 2024

Page 1

INTERVIEW BETER HOREN HYPERACUSIS

VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE
VAKBLAD
DUURZAAMHEID CURSUS OORTOILET

Versta het gesprek

Phonak Lumity wordt wederom uitgebreid, nu met batterijmodellen Audéo L-312 en twee SP modellen met 13 batterij. Een breed aanbod hooroplossingen met onze meest geavanceerde Phonak SmartSpeech™ Technologie voor een beter spraakverstaan in uiteenlopende situaties.

Gesprekken zijn helder voor iedereen met Lumity.

www.phonak.nl 13 312
gehoor geven

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen

Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

René van der Wilk

Jan de Laat

Wendelina Timmerman

Olav Wagenaar

Liesbeth Immink

Lola Hamers

gastredactie

René van Schalkwijk

webredactie

Michèle Claassen

webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo

fotografie

Miranda Becker Hoff

Lola Hamers

Rob van de Vlierd

beeldbewerking

Loek Peters

cover

Widex, Wertgarantie, Rob van de Vlierd, Bernafon, Starkey

sales

Anneke Pastoor en Frank Smits

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.earline-magazine.nl

Facebook Earline Magazine

Instagram Earline Magazine

LinkedIn Earline Magazine

ABONNEMENTEN

Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

Duurzaamheid in de audiologie

In het kader van de klimaatdoelstellingen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol, zo opent Jan de Laat zijn column. Duurzaam ondernemen wordt nu ook in de audiologie steeds meer opgepakt. Het eerste waar je aan denkt, zijn oplaadbare batterijen versus wergwerpbatterijen, maar ook ‘online audiometrie en hoortoestelfitting’ is natuurlijk duurzaam. GN wil de verpakkingen voor 80% recyclebaar maken, zo vertelt Gerard Wijnen in het interview dat we hadden in het kader van zijn 40-jarig jubileum. Feit is dat de berg elektronische apparaten blijft groeien, benadrukt Wertgarantie. En ook al maken hoortoestellen daar maar een klein deel vanuit, het loont wel de moeite om met elkaar kritisch te kijken wat we kunnen doen op het gebied van duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat elk Nederlands huishouden jaarlijks zorgt voor 33.000 ton elektronisch afval. Dit staat gelijk aan 11 miljard hoortoestellen!

Earline inspireert u graag met diverse onderwerpen, zoals een nieuwe service die u kunt oppakken: het reinigen van het oor. U kunt zich inschrijven voor een cursus oortoilet. Verder veel interviews en achtergrondverhalen, onder andere over inclusie, hyperacusis, over het versieren van hoortoestellen en over de ‘Beleef Bellman’- dagen.

Op het moment dat deze Earline verschijnt is AuDidakt Audicienscongres & HoorzorgBeurs net voorbij. Wij waren trotse mediapartner, dank ook namens ons voor uw komst!

Hoofdredacteur Earline Magazine

EARLINE 3
COLOFON

Ontdek Starkey’s Signature Series: een exclusieve collectie van high-end, op maat gemaakte hoortoestellen met superieure prestaties, perfect afgestemd op elke individuele klant.

Omdat geen twee oren gelijk zijn, biedt een op maat gemaakt hoortoestel altijd een betere pasvorm dan een standaardmodel. Daarnaast leveren maatwerk hoortoestellen een natuurlijker geluid en zijn ze eenvoudiger in gebruik. Uitgerust met onze geavanceerde Neuro Sound Technology, verwerken deze toestellen tot 80 miljoen geluidsaanpassingen per uur, wat onze Signature Series in staat stelt helder en levensecht geluid te leveren met de laagste ruis ooit.

CIC R Oplaadbaar

Het kleinste op maat gemaakte oplaadbare hoortoestel ter wereld. Tevens waterdicht * met een batterijduur van 38 uur.

CIC NW

Door de op de chip geïntegreerde DNN accelerator is nu Edge Mode + beschikbaar op deze kleinste CIC.

IIC NW

De kleinste en meest diepgeplaatste digitale maatwerk hoortoestellen op de markt.

*Tot 1 meter diepte.

Starkey is lid van GAIN Starkey Benelux - KIND HOREN BV - Distributeur voor Nederland en België +31 (0)55 360 2111 www.starkey.nl info@kindhoren.nl

ACHTERGROND

Elk

EARLINE 5 INHOUD EARLINE 2 - 2024 Inclusionist Jacqueline Maschino 14 Gerard Wijnen 40 jaar bij GN Hearing 20 Mijn hoortoestel & ik 34 Giuseppe Vironda nieuwe GM Beter Horen 38 TECHNIEK & INNOVATIE Bernafon moderniseert merk met Encanta 6 Starkey Signature Series 10 Lancering Widex SmartRIC 30 Edison Award voor Phonak Roger On 37
jaar 11 miljard hoortoestellen Hyperacusis, het kleine broertje van 18 StHOORie van Per Gisolf 22 Beleef Bellman & Symfon-dag 25 Oor reinigen bij de audicien 27 Beeks Oog & Oor gaat verhuizen 40 ELK MAGAZINE Wendelina’s Hooridee 8 Column Jan de Laat 32 Doorgeefcolumn René van Schalkwijk 42 Nieuws 9, 33 30 27 20

BERNAFON MODERNISEERT MERK MET ENCANTA

EARLINE WAS BEGIN APRIL BIJ DE INTRODUCTIE VAN HET NIEUWE BERNAFON BIJ LIEMÈS IN UTRECHT. HET TEAM VAN DEMANT NEDERLAND PRESENTEERDE OP ENTHOUSIASTE WIJZE DE NIEUWE BERNAFON ENCANTA-PRODUCTFAMILIE MET VIER HOOROPLOSSINGEN: 2 IN DE ZN-DATABASE (ENCANTA 100 CONNECT EN ENCANTA 200 GO) EN 2 IN DE PRIVATE MARKT (ENCANTA 300 ENGAGE EN ENCANTA 400 PRO). DE UITSTRALING IS FRIS EN MODERN MET EEN NIEUW LOGO, EEN NIEUWE SLOGAN 'THE SOUND EXPERIENCE' EN ZELFS KLEURRIJKE BEELDEN DIE AI-GEGENEREERD ZIJN.

De nieuwe visuele identiteit is een gedurfde stap in de richting van het neerzetten van een eigentijds en vooruitstrevend merk dat weerklank vindt bij hoorzorgprofessionals. De rebranding van Bernafon omvat een nieuw logo, een nieuwe slogan, een breed kleurpalet en een unieke beeldstijl, gegenereerd door het gebruik van AI-prompts, die de toewijding van het merk aan modernisering en innovatie weerspiegelen. Tegelijkertijd blijft Bernafon toegewijd aan de kernwaarden die zijn voortgekomen uit de erfgoed van het merk: geweldige geluidskwaliteit en betrouwbaarheid.

Met het vernieuwde merk en het portfolio aan hooroplossingen wil Bernafon professionals voorzien van de producten en middelen die zij nodig hebben om dagelijks uitmuntende hoorzorg te kunnen leveren. Bernafon belooft het werk van audiciens te ondersteunen, zodat zij mensen met gehoorverlies een uitzonderlijke geluidservaring kunnen bieden. Deze belofte komt tot uiting in de nieuwe slogan ‘Bernafon – The Sound Experience’; een slogan met meerdere lagen en een dubbele betekenis van het woord ‘sound’. In het Engels staat ‘sound’ namelijk niet alleen voor geluid, maar ook voor solide en betrouwbaar.

KLINISCHE DATA VANAF ZN-CATEGORIE 4

Tevens heeft Bernafon de nieuwe Encanta miniRITE hoortoestellen geïntroduceerd. De Encanta-productfamilie is verkrijgbaar op vier technologieniveaus, passend bij de verschillende

individuele behoeftes van slechthorenden. Zo is de Encanta 100 CONNECT oplossing (ZN-categorie 4) ideaal voor mensen die hun tijd grotendeels thuis of in omgevingen met weinig lawaai doorbrengen en hoofdzakelijk een-op-eengesprekken voeren. De Encanta 200 GO oplossing (ZN-categorie 5) is meer geschikt voor mensen die moeten kunnen vertrouwen op hun hoortoestellen voor het verstaan van spraak in een-op-eengesprekken in lawaaierige omgevingen. De geavanceerdere Encanta 300 ENGAGE en Encanta 400 PRO (beiden vrije markt) zijn uitgerust met de nieuwe Smart Sensor en zijn ontworpen voor groepsgesprekken in lawaaierige tot zeer lawaaierige omgevingen.

Bij alle technologieniveaus vormt de gewaardeerde Bernafongeluidskwaliteit de basis van het hoortoestel. Bovendien worden de voordelen van elk niveau ondersteund en tastbaar gemaakt met klinische data. Andere nieuwe features zijn onder meer een nieuw elegant en ergonomisch ontwerp dat kleiner en discreter is, een oplaadbare batterij die in slechts één uur voor een volledige dag kan worden opgeladen, en een enorme verbetering in connectiviteit met compatibiliteit met iPhone en LE Audio-geschikte Android-telefoons. Ook automatische integratie met de nieuwe diagnostische Audible Contrast Threshold (ACT™) test in de Oasisnxt-aanpassoftware, is met Bernafon Encanta al beschikbaar vanaf ZN-categorie 4.

voor meer info: www.bernafon.nl

EARLINE 7 INFOTORIAL

TEGENGAAN VAN FADE OUT

Op deze plek schrijft Wendelina al meer dan 5 jaar over haar ervaringen en ervaringen uit de praktijk. En er blijft veel te vertellen! Wendelina traint, samen met haar team, professionals zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, audiologen en audiciens. Haar bedrijf Hooridee geeft workshops en biedt individuele trainingen voor werknemers en ondernemers met gehoorverlies. “Iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, wat beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies”.

Toen ik in Bergen, Noorwegen met meer dan 500 slechthorende deelnemers op een wereldcongres belandde, had ik nooit kunnen vermoeden hoe deze ervaring mijn leven zou veranderen. Het samen zijn, het deel uitmaken van deze groep uit alle windstreken heeft mij een onuitwisbaar gevoel van verbondenheid gegeven. Deze ervaring gebruik ik in deze ‘Wendelina’s Hooridee’ om suggesties aan te reiken hoe we samen de, door onze slechthorende klanten vaak genoemde eenzaamheid en alle gevolgen van dien, kunnen voorkomen.

SAMEN HET VERSCHIL MAKEN

Uit recent onderzoek door Motivaction¹ blijkt dat één op de drie mensen met gehoorverlies mentale problemen en eenzaamheid ervaart vanwege de langzame terugtrekking, ook wel ‘fade out’ genoemd. De gevoelens die benoemd worden zijn die van angst (43%), onveiligheid (46%) en somberheid (47%). We kunnen actief en direct een verschil maken door op de momenten, waar een klant iets vertelt over deze gevoelens, gehoor te geven. Door te luisteren en te bevestigen dat gehoorverlies impact heeft. Het bevestigen betekent dat we, naast de technische kant en de hooroplossingen, aandacht besteden aan hoe je eenzaamheid en isolement voor kunt zijn en binnen de perken kan houden.

VERLORENHEID

Afgelopen week vertelde een slechthorende klant, we noemen haar Roelien, over haar gevoel van verlorenheid tijdens de jaarlijkse familieweekenden. Zij overwoog er niet meer naar toe te gaan. Ik vroeg haar of ze misschien al iets kleins had geprobeerd om het gemis aan echt contact te ondervangen. Ze vertelde dat ze vaker koffie en thee was gaan schenken. We zetten op een rij hoe ze deze kleine een-op-eenmomenten uit kan breiden. Een paar weken later vertelt ze hoe ze dit keer wél heeft genoten van haar familieweekend. Ze heeft doelbewust tijdens ontbijt, lunch en diner haar stoel regelmatig naar degene naast haar gedraaid en zo kleine gesprekjes gecreëerd die haar beter verstaan, plezier en echt contact hebben gegeven. Ik geef haar complimenten dat ze dit zo vindingrijk heeft aangepakt en moedig haar aan haar creativiteit vaker in te zetten voor lastige luistersituaties.

SUBTIEL

Als klanten soms heel subtiel aangeven dat ze de hoortechniek beperkt vinden of de bijgeluiden in rumoer moeilijk vinden… dan is dit een signaal en een opening om aandacht te besteden aan de noodzakelijke coping bij gehoorverlies. Deze opmerkingen kunnen de opmaat zijn voor de bovengenoemde mentale risico’s. Deze kunnen we op tijd verminderen.

8 EARLINE
WENDELINA’S HOORIDEE
WENDELINA

SIGNATURE SERIES

KLEINSTE OPLAADBARE MAATWERK HOORTOESTEL

KUNSTWERK. HOEWEL KUNST EN HOORTOESTELLEN GEEN VOOR DE HAND LIGGENDE COMBINATIE ZIJN, IS DIT TOCH WAT U DENKT BIJ HET ZIEN VAN DE SIGNATURE SERIES. OPNIEUW ZET STARKEY MET INNOVATIE DE TOON, DIT KEER IN HET KLEINSTE FORMAAT.

Starkey laat zien dat zij de kunst van klein beheerst. De Signature Series is het toonbeeld van precisie en vakmanschap. Goed nieuws voor gebruikers die volledige discretie willen. Niet iedereen voelt zich comfortabel bij zichtbaar hoorverlies. Hoewel tegenwoordig ook jongeren vaker kampen met gehoorproblemen is tot op de dag van vandaag de drempel om een hoortoestel te dragen nog altijd groot. Hoortoestellen worden geassocieerd met ouder worden en een groot bruin ding achter het oor. Met de Signature Series zijn deze clichés definitief verleden tijd. En het gaat om veel méér dan een hoortoestel. Naast de maximale discretie maken de geluidsbeleving en features van de Signature Series een echte gadget. Starkey geeft hoortoesteldragers daarmee een keuze: het hoortoestel showen of onder de radar houden.

10 EARLINE

MEER KRACHT, MEER MOGELIJK

Klein maar fijn dus. Toch gaat de discretie beslist niet ten koste van helder en levensecht geluid. Dat is te danken aan de prestaties van de Neuro Sound Technology waarmee de werking van de hersenen wordt nagebootst. Om precies te zijn: het deel van de hersenen dat geluidstrillingen ver werkt. Met 80 miljoen geluidsaanpassingen per uur kent dit toestel dan ook de laagste ruis ooit. Het resultaat is een ongeëvenaard helder en levensecht geluid zoals de natuur het heeft bedoeld. Met meer kracht is meer mogelijk.

UITZONDERLIJK GELUID, ABSOLUUT ONZICHTBAAR

Zo uniek als een vingerafdruk is, zo uniek is ook het oor. Om die reden past niets beter dan een op maat gemaakt hoortoestel, vindt Starkey. De Signature Series kent drie modellen. De CIC R is het kleinste op maat gemaakte oplaadbare hoortoestel op de markt. Waterdicht en uit zonderlijk duurzaam met een oplaadduur van maar liefst 38 uur. De CIC NW heeft een op de chip geïntegreerde DNN accelerator waardoor nu ook Edge Mode+ beschik baar is op deze kleinste CIC. Maximale discretie gewenst? Kleiner dan het IIC-model bestaat er niet. Voor uitzonderlijk geluid en absolute onzichtbaarheid. Starkey’s inzet om het dagelijks leven van mensen wereldwijd te verbeteren, is grenzeloos. De hoortoestellen van nu zijn kleiner, comfortabeler en stijlvoller dan ooit. Schamen voor een hoortoestel hoeft dus al lang niet meer. Integendeel, uw klanten kunnen er indruk mee maken. En voor wie dat niet wil: met de Signature Series blijft het gewoon 'onder ons'.

BEREND-JAN KOOIJMAN

Om een zó klein maatwerk hoortoestel als de Signature Series aan te passen, is een complexe, diepe afdruk van de gehoorgang vereist. Voor de Deep-Fit heeft Starkey een nieuwe tool ontwikkeld. Recentelijk was team Earline aanwezig bij de lancering van de Signature Series én de aansluitende workshop rond Deep-Fit. Beide maakten indruk; niet alleen op ons, maar zeker ook op de aanwezige audiciens.

Na afloop spraken wij Berend-Jan Kooijman van Kooijman Hoortoestellen in Breda: “Wat een mooie nieuwe productlijn! Dit is echt Starkey eigen dat ze een hoortoestel zó klein kunnen maken. En dan nu zelfs ook oplaadbaar, echt heel bijzonder. Ik heb wel eerder een Deep-Fit aanpassing gedaan, maar nog niet vaak. Deze workshop was erg leerzaam. Goed dat Starkey dit oppakt, want het is een moeilijk onderwerp. Het is belangrijk dat dit weer eens aan de orde komt, want in relatie tot het maken van afdrukken, bestaat er weinig herhaling in nascholingen. Ik vind het dan ook terecht dat hiervoor 38 StAr-punten worden gegeven”.

CIC R OPLAADBAAR CIC NW IIC NW EARLINE 11 INFOTORIAL

ELK JAAR

11 MILJARD HOORTOESTELLEN

IN EEN WERELD WAARIN ELEKTRISCHE APPARATEN

SNELLER VEROUDEREN DAN DE MODETRENDS EN DE BERG ELEKTRONISCH AFVAL ONVERBIDDELIJK BLIJFT GROEIEN, STAAT DE VRAAG NAAR DUURZAAM GEBRUIK, REPARATIE EN VERWIJDERING VAN ELEKTRONISCHE APPARATEN MEER DAN OOIT CENTRAAL. OOK AL MAKEN

HOORTOESTELLEN DOOR HUN KLEINE FORMAAT EN LAGE GEWICHT GEEN GROOT DEEL UIT VAN DE BERG

ELEKTRONISCH AFVAL, LOONT HET TOCH DE MOEITE OM ER EENS WAT BETER NAAR TE KIJKEN.

WERTGARANTIE, verzekeraar voor consumentenelektronica - waaronder hoortoestellen -, heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan onder meer dan 4.000 consumenten naar de omgang met defecte elektrische apparaten en de hoeveelheid elektronisch afval in Nederlandse huishoudens. Volgens dit onderzoek veroorzaken Nederlandse huishoudens jaarlijks meer dan 33.000 ton elektronisch afval. Dat komt overeen met een

ongelooflijke 1,3 miljoen e-bikes of 11 miljard hoortoestellen – elk jaar. Als een apparaat het begeeft, moet het natuurlijk zo snel mogelijk worden vervangen. Bij de productie van deze vervangende apparaten wordt er ongeveer 80.000 ton aan CO2 uitgestoten – elk jaar. Om dit te compenseren, zou een aanzienlijk aantal bomen moeten worden geplant.

GEEF APPARATEN EEN NIEUW LEVEN

Omdat een verzekeraar geen ‘boomplantexpert’ is, heeft WERTGARANTIE een andere manier van milieubescherming bedacht: repareren in plaats van weggooien. Dit idee bestaat al sinds de oprichting van het bedrijf in 1963 en is uiterst duurzaam. Het zou toch eenvoudiger moeten zijn om kapotte apparaten te repareren en ze een tweede of zelfs derde leven te geven. In tijden van hoge inflatie is dit ook nog eens een manier om de portemonnee te sparen - geld besparen met een goed geweten. Volgens het onderzoek van WERTGARANTIE kiest 38% van de consumenten – vanwege de hoge kosten door inflatie - voor een reparatie in plaats van een nieuwe aankoop. WERTGARANTIE is ervan overtuigd dat het nog beter kan. De EU spant zich al in voor een reparatielabel of het ‘recht op reparatie’, met het doel elektronisch afval verder te verminderen en reparatie aan te moedigen.

VOOR REPARATIES NAAR DE AUDICIEN

WERTGARANTIE probeert met de apparatenverzekering een bouwsteen te leveren om reparatie nog aantrekkelijker te maken, zowel voor de ondernemer als voor de eindconsument. Het onderzoek toont aan dat deze inspanningen de moeite waard kunnen zijn, aangezien huishoudens met ten minste één verzekerd apparaat aanzienlijk meer geneigd zijn om hun apparaten te repareren dan huishoudens zonder verzekering. Hoewel hoortoestellen maar een klein deel uitmaken van de berg elektronisch afval, komen er in het onderzoek uitkomsten naar voren die ook voor audiciens interessant kunnen zijn. Duurzaamheid is een groot en belangrijk thema en met WERTGARANTIE krijgen consumenten de mogelijkheid om actief duurzaam te handelen, terwijl de ondernemer een stap in een groene toekomst zet. Consumenten met een apparatenverzekering zijn geneigd hun toestel te laten repareren en zouden daarvoor terugkomen bij de audicien. Vanaf de zomer komt WERTGARANTE met nog meer nieuws rond het thema elektronisch afval en het voorkomen daarvan.

voor meer info: www.wertgarantie.nl

DE WERTGIGANT – EEN SCULPTUUR DOOR DE KUNSTENAAR HA SCHULT. ELKE 16 MINUTEN WORDT ER IN NEDERLAND ELEKTRISCH AFVAL GEPRODUCEERD MET HET GEWICHT VAN DE WERTGIGANT. INFOTORIAL
WIDEX

SMARTRIC

natuurlijk horen vanuit een ander perspectief

Widex SmartRIC heeft een baanbrekend L-vormig ontwerp, waardoor de microfoons beter gepositioneerd zijn. Deze innovatie helpt de gebruiker om beter te kunnen focussen op spraak.

Widex SmartRIC is ons oplaadbare RIC-hoortoestel met de beste batterijprestaties ooit, voor langdurig gebruik en meer streaming tijd. Samen met de stijlvolle draagbare oplader bent u verzekerd van probleemloos opladen en mobiliteit.

Bezoek onze website voor meer informatie.

SOUND LIKE NO OTHER gehoor geven
TM

ALS JE JE LAAT HOREN, DAN BEGRIJPEN

MENSEN BETER

WAT ER BIJ JE SPEELT

MAAK DE HOORZORG

TOEKOMSTBESTENDIGER
JACQUELINE MASCHINO

OVER INCLUSIE

INCLUSIE IS EEN BELANGRIJK THEMA

INCLUSIONIST, LEVENSKUNSTENAAR EN TABOESTRIJDER MET EEN BIONISCH GEHOOR. DAT STAAT OP HAAR LINKEDIN-PROFIEL. JAREN GELEDEN KWAMEN WE ELKAAR TEGEN TIJDENS HET AUDICIENSCONGRES. MOMENTEEL WERKT ZE ALS PROJECTLEIDER PARTICIPATIE & CITIZEN SCIENCE BIJ ZONMW. INCLUSIE IS EEN BELANGRIJK THEMA IN HAAR LEVEN. TWEE JAAR GELEDEN KREEG ZE EEN CI. ANNEKE HAD EEN BOEIEND GESPREK MET JACQUELINE MASCHINO. OVER INCLUSIE, OVER HET GEBREK AAN VOORLICHTING, OVER HET STIGMA EN OVER HAAR REIS NAAR EN MET EEN CI.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Rob van de Vlierd

“Mijn boodschap is dat mensen gehoord moeten worden. Daar gaat participatie en inclusie over. Ik maak mij er in mijn werk elke dag hard voor om mét mensen te bepalen wat ze nodig hebben. En vooral niet voor mensen te denken. Inclusie gaat over insluiten, en over uitbreiden. Inclusie gaat eigenlijk juist niet over de ander, over mensen die anders zijn, mensen met een handicap en mensen die gewoon mee willen doen. Het gaat over jezelf. We staan er gewoon niet bij stil dat onze maatschappij niet toegankelijk is voor veel mensen. En de mensen die ontoegankelijkheid ervaren, zijn juist niet de mensen die dit veroorzaken. Integendeel zelfs. Willen we inclusie bereiken, dan moeten we dus niet kijken naar de mensen die worden uitgesloten, maar naar onszelf. Communicatie is per definitie iets dat je met z’n tweeën moet organiseren. Dat is niet per se van jou of de ander, je draagt samen de verantwoordelijkheid. We kunnen het ons niet permitteren om een klein systeem te hebben waar mensen buiten vallen, maar moeten een groter systeem hebben waar mensen altijd in mee kunnen doen. Het gaat er dus niet om dat de ander, bijvoorbeeld met een handicap zoals ik, wordt uitgenodigd in jouw systeem. Het gaat erover dat jouw systeem anders ingericht wordt, zodat ik daar gewoon automatisch deel van kan uitmaken. Nu is dat niet zo en daar moet ik daar vaak voor vechten. Ik moet vragen om toegan-

OVER DE ONWETENDHEID

“Het is een illusie dat audiciens vertellen dat je hoorprobleem met een hoortoestel opgelost is. De boodschap in reclames die dat wel pretenderen, vind ik irritant. Je schept daarmee een belofte, die je niet kunt waarmaken. Daarbij komen er vaak mensen op latere leeftijd bij een audicien, die wel een

hoortoestel krijgen maar geen nazorg. Ze krijgen geen voorlichting over andere hulpmiddelen. Een kennis draagt al tien jaar hoortoestellen en voelt zich verdrietig en geïsoleerd. Hij had nog nooit van een ringleiding of Solo-apparatuur gehoord. Hij weet niet dat hij een schrijftolk kan inzetten bij een VVE-vergadering of bij een uitvaart. Hoe kan dat, vraag ik me dan af. De branche moet zich hier echt voor gaan inzetten. Met elkaar ervoor zorgen dat er, naast het aanmeten van hoortoestellen, ook voldoende nazorg en voorlichting is. Ik vind dat daar ook meer aandacht voor moet komen in het Hoorzorgprotocol. We hebben de Vragenlijst wel, maar wat gebeurt daar dan vervolgens mee? Ik weet uit ervaring dat je veel langer actief kunt zijn als je de juiste hulpmidddelen hebt. In je werk, maar ook daarbuiten. Gezondheid is niet alleen maar je lijf; positieve gezondheid gaat ook over veerkracht en over je sociale leven. Het gaat ook over de kwaliteit van leven. Als je niet meer mee kan doen, heeft dat impact op je totale gezondheid”.

OVER HET STIGMA

“Veel reclames maken het stigma alleen maar groter, want hoortoestellen mogen blijkbaar niet gezien worden. Er zit voor mij een tegenstelling in, want mensen moeten natuurlijk ook over de streep getrokken worden om naar de audicien te gaan. Ik denk aan andere manieren om het stigma te verkleinen, zoals betere voorlichting richting Arbo-artsen en huisartsen. Zij moeten bijvoorbeeld sneller een link leggen met verminderd gehoor bij energieproblemen. Daarbij zou het goed zijn als mensen sneller voor hoorzorg in aanmerking kunnen komen. Dan vallen ze minder snel uit, worden ze niet nog zieker en belangrijk, raken ze niet geïsoleerd. Hoorzorg is echt cruciaal, zeker als het gaat om een belangrijk thema als eenzaamheid”.

EARLINE 15

“De grote achteruitgang van mijn gehoor werd in 2008 ontdekt. Ik moest de switch maken van analoge naar digitale hoortoestellen. Ik kon moeilijk wennen aan de digitale omschakeling en met heel kleine stapjes en een lang proces van gewenning lukte het toch. Daar ben ik mijn audicien Makker nog eeuwig dankbaar voor. Toch werd mijn gehoor steeds slechter en in 2011 werd ik afgekeurd. Dan maar zelfstandig ondernemen dacht ik… helaas kwam dat niet echt van de grond, want er zitten teveel risico’s aan voor je WIA-uitkering. Je kunt je vangnet helemaal kwijtraken en daardoor durfde ik er nooit 100% voor te gaan. Makker adviseerde mij om een CI te onderzoeken. Daar werd ik in 2013 voor afgewezen omdat ik mij volgens de testen nog te goed met hoortoestellen kon redden. Ik kreeg het zwaarste hoortoestel van Phonak, de Naida. Nu terugkijkend had ik de CI wel al eerder moeten krijgen, dan was uitval in het arbeidsproces waarschijnlijk voorkomen. In plaats daarvan bleef ik doormodderen met hoortoestellen en hoortesten die alleen ideale situaties meetten. Ik kreeg toch een baan omdát ik een beperking had; ik greep elke kans. Toen brak corona uit en de online vergaderingen, de anderhalve meter afstand, de mondkapjes… ik worstelde me door die periode heen. Op een gegeven moment klopte ik aan bij een audiologisch centrum: ik wil graag blijven werken, maar het lukt gewoonweg niet meer. Letterlijk vroeg ik: ‘Ik heb meer energie nodig, wat kan ik doen?’ Eigenlijk zagen zij nog één optie: een CI. De vernieuwde hoortest ‘spraak in ruis’ bevestigde wat ik al dacht: ik scoorde 80% spraakverstaan in een ideale luistersituatie, maar ik kelderde naar 20% in ruis. Dat hadden ze natuurlijk veel eerder moeten testen. Het was logisch dat ik niet meer kon functioneren. De operatie was in januari 2022”.

OVER HAAR GEHOOR MET EEN CI

“Het voelt voor mij als ‘ik was slechthorend, ik werd doof en nu ben ik weer slechthorend; maar veel minder ernstig dan ik ooit was. De score die ik toen had op klanken, haal ik nu op volledige woordscore. Ik zit nu op 90% spraakverstaan, woordscore, in ruis! Het is echt ongelooflijk. Ik wist dat ik maar één keer kon revalideren, want met een CI kun je je hersenen tot een bepaald niveau trainen. En dat is het, je

kunt het niet overdoen. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat de omstandigheden dusdanig ideaal waren dat ik er voor 100% voor kon gaan. Ik ben alleenstaand en heb geen supportsysteem. Gelukkig wilde mijn beste vriendin Susanne mijn co-therapeut zijn. Zij is met mij mee geweest naar alle afspraken in het LUMC, zij zorgde ervoor dat ik kón revalideren en zij was de eerste week na de aansluiting bij mij in huis. Het was best een emotionele, pittige periode voor ons allebei. De keuze voor het LUMC was eenvoudig: daar zie je de audioloog én logopedist drie keer per week én twee keer per week online tijdens de revalidatie. Geen enkel ander ziekenhuis biedt dat aan. Omdat ik vanaf mijn geboorte slechthorend was, wist ik dat de eerste aansluiting niet meteen succesvol zou zijn. Mensen die op latere leeftijd slechthorend worden en dan een CI krijgen, hebben vaak bij de eerste aansluiting al meteen herkenning. Ik niet, want mijn hersenen kregen geluiden aangeboden die ze letterlijk nog niet gehoord hadden. Zoals het geluid van krekels. Of het geluid van de pootjes van mijn hond op het laminaat. Het duurde even om uit te vinden wat ik hoorde. Dat was een rare en tegelijkertijd geweldige gewaarwording”.

OPEN VOOR GESPREK

Jacqueline wil zich hard maken voor hoorzorg. “Ik heb een grote mond en ben heel assertief. Zo ben ik niet geboren, maar zo ben ik wel geworden. Mijn moeder was keihard als het ging om mijn slechthorendheid: ‘dat is jouw probleem’, zei ze altijd. Als ik huilend thuiskwam omdat ik ermee gepest werd, stuurde ze me terug om het zelf op te lossen. Ik ging vanzelf van mij afbijten en vond mijn stem om me uit te spreken. Ik leerde dat dat ook positief kan werken: als je je laat horen, dan begrijpen mensen beter wat er bij je speelt. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen dit leert. Daarom zie ik dit als een taak om dat te doen. Ik denk dat we echt moeten kijken met de Nederlandse Zorgautoriteit welke rol hoorzorg heeft in het systeem van uitval versus mee kunnen blijven doen. En dat gaat verder dan alleen werk, en verder dan de zorgverzekering. We hebben het in Nederland zo ingericht dat ik voor bepaalde zaken naar de audicien moet, vervolgens naar de audioloog, naar de gemeente, naar het UWV maar niemand ziet mij in totaal. Als we met z’n allen gezonder ouder willen worden, dan is dit echt belangrijk. Dan maken we de (hoor)zorg toekomstbestendiger. Ik sta absoluut open voor een gesprek daarover”.

16 EARLINE

HYPERACUSIS HET KLEINE BROERTJE VAN

AL SINDS IK 24 JAAR GELEDEN MIJN EERSTE BAAN STARTTE BIJ HET GEHOOR- EN SPRAAKCENTRUM VAN HET ERASMUSMC, STAAT HYPERACUSIS IN DE SCHADUW VAN TINNITUS. TROUWENS, DAARVOOR OOK AL EN NU NOG STEEDS. HOE KOMT HET TOCH DAT OVERGEVOELIGHEID VOOR GELUID VAN BUITEN SCHIJNBAAR MINDER RELEVANT IS, OF IN IEDER GEVAL MINDER BERUCHT IS, DAN DE EMOTIONELE REACTIES OP GELUID VAN BINNEN (OORSUIZEN/TINNITUS)? EN DAT TERWIJL HYPERACUSIS VAAK EEN GROTERE LIJDENSDRUK GEEFT DAN TINNITUS...

Beide symptomen, hyperacusis en tinnitus, hebben een vergelijkbaar mechanisme. Althans, vanuit neuropsychologisch perspectief: een compensatoire reactie van het brein op een beperking van het horen. Bij tinnitus gaat het dan om de communicatieve en identificerende beperking: wat hoor ik? Bij hyperacusis is dat de beperking van de oriëntatie: waar is het? Even belangrijk, zou je zeggen. Toch lijkt in het huidig maatschappelijk leven de oriëntatie-functie van het gehoor wat minder belangrijk te zijn geworden en is de (sociale) betekenis schijnbaar gaan overheersen; men luistert tijdens werk, wandeling of verkeersdeelname via airpods liever de hele dag naar muziek en podcasts, dan naar de omgeving. Geluiden zonder communicatieve betekenis lijken het liefst te worden uitgebannen; horen lijkt alleen nog maar te worden gebruikt als identiteitsgever (wie of wat maakt geluid?), als communicatiemiddel (wat zeg je, wat heb je nodig?) en als genotsbron (muziek, natuur, water). De visus lijkt het ruimtelijk oriënteren naar zich toe te hebben getrokken met behulp van spiegeltjes (achteruitkijkspiegel, zijspiegels). De vraag is of daarmee de psychologische veiligheidsbeleving voldoende geborgd is.

IK VERSUS DE ANDER

Door individualisme enerzijds en sociale drukte anderzijds lijken we te zijn vergeten dat het gehoor ook activerende functies bezit: naast ruimtelijke oriëntatie waarmee verbinding met de buitenwereld wordt ervaren, wordt er ook contact gemaakt met het eigen lichaam om jezelf te kunnen differentiëren. Ik versus de ander. Dat is belangrijk: onvoldoende differentiatie kan een bron zijn van de meest ernstige chronisch psychiatrische ziektebeelden zoals schizofrenie of borderline persoonlijkheidsstoornis. Bovendien is er (onder andere) een akoestische verbinding van het lichaam met de omgeving aanwezig voor sturing en controle in beweging. We hebben geluid nodig om actief te zijn en om alert, geïnteresseerd, gemotiveerd en emotioneel te kúnnen zijn. Dat is activatie enerzijds en stress anderzijds, afhankelijk van de complexiteit van de verrichte taak.

STRUCTUUR DOOR GELUID

Hoewel mensen soms moe zijn van (over)prikkeling en zeggen naar stilte te verlangen, is langdurige stilte géén menselijke behoefte. Het leidt tot apathie: totale initiatiefloosheid vanuit een gebrek aan emotie, motivatie en enthousiasme. Studies naar sensorische deprivatie wijzen dan ook op een relatie met angst en zelfs hallucinaties in een uiterste poging

van het brein om met behulp van het geheugen missende informatie toe te voegen. Verder is het horen van geluiden die niet per se een communicatieve betekenis hebben, zinvol als waarschuwing. Geluiden creëren structuur. Het kan zomaar van levensbelang zijn om geluiden in de gaten te houden. Het verkeer leent zich als goed voorbeeld: het is van belang om ook akoestisch afstand, richting en snelheid te kunnen inschatten. En dat is tegenwoordig best lastig met al die stille elektrische auto’s, fietsen en fatbikes.

AANDACHT

De cruciale cognitieve functie van het brein die van belang is bij al deze ‘vergeten’ of verloochende auditieve functies is ‘aandacht’. De compensatoire reactie van het brein op het verlies van verbinding, activering, alarmering en structurering wat een dreiging impliceert, is een aanscherping van de aandacht op de akoestische omgeving. Dit gegeven maakt dat hyperacusis - vanuit neuropsychologisch perspectief - berust op een paradoxale aandachtsstoornis. Het gaat daarbij om hyperarousal: een toename van alertheid in tegenstelling tot een stoornis in de zin van een tekort. Dit heeft als consequentie dat verhoogde gespannenheid in lichaam en geest optreedt, wat men in de neurologie veelzeggend de ‘oriëntatierespons’ noemt. Deze respons is sterk vergelijkbaar met de befaamde fight-or-flightreactie. In deze toestand van overmatige alertheid worden externe geluiden, ongeacht de objectieve luidheid ervan, versterkt waargenomen. Je zou kunnen zeggen: hyperfocus op omgevingsgeluid. Let wel, dit is niet hetzelfde als ‘recruitment’, waarbij zachte geluiden door slechthorendheid niet worden waargenomen, maar overgevoeligheid optreedt voort harde geluiden.

GROTE ZUS TINNITUS

Dat leidt al met al tot de slotconclusie dat hyperacusis een symptoom en klacht is van overmatige aandacht voor geluid ten behoeve van de bescherming van het zelf. In mijn perspectief is hyperacusis per definitie een symptoom van angst. Vaak is dat angst voor (verergering van of de machteloosheid bij) tinnitus en dáárom wordt therapie meestal eerst of vooral gericht op grote zus tinnitus, in plaats van op de hyperacusis zelf. Als de cliënt met hyperacusis angst voor tinnitus ontkent, geen tinnitus heeft of pas tinnitus kreeg ná hyperacusis, dan is het tijd voor een goed gesprek over andere vormen en bronnen van (be)dreiging, maar dat kunt u beter overlaten aan een GZ-psycholoog.

DOOR OLAV WAGENAAR EARLINE 19

GERARD WIJNEN 40 JAAR BIJ GN HEARING

EIND JANUARI 2024 VIERDE GERARD WIJNEN ZIJN 40-JARIG JUBILEUM BIJ GN HEARING. EEN BIJZONDERE MIJLPAAL DIE NIET VEEL MENSEN EVENAREN. ONZE AANDACHT WERD GETRIGGERD DOOR DEZE TEKST VAN ZIJN COLLEGA’S OP LINKEDIN: ‘HET IS GEWELDIG OM JOU IN ONS TEAM TE HEBBEN, WAARBIJ JIJ ALTIJD KLAARSTAAT OM COLLEGA’S EN ONZE KLANTEN TE ONDERSTEUNEN’. DE POST KREEG MAAR LIEFST 280 LIKES EN 109 COMMENTS. TEAM EARLINE SPRAK UITGEBREID MET GERARD OVER ZIJN WERK – ZIJN PASSIE – EN DE ONTWIKKELINGEN DIE HIJ IN 40 JAAR TIJD VAN NABIJ MEEMAAKTE.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Miranda Becker Hoff

EINDELOZE PASSIE

VOOR HOORTOESTELLEN

Reacties op het LinkedIn-bericht waren onder meer deze: ‘GN Hearing mag blij zijn met een topper zoals jij’, ‘Fijn om zoveel van je te leren’, ‘Na 40 jaar nog altijd even enthousiast’ en ‘Nog een echte oude rot in het vak’. Gerard Wijnen houdt van technische uitdagingen en die vindt hij al sinds 1984 in de ontwikkelingen in de hoortoestellen van GN Hearing. “In al die jaren heb ik heel veel disciplines doorlopen”, vertelt Gerard. “Ik ben begonnen in de productie, met het bouwen van In-Het-Oor-toestellen. Daar kreeg ik gevoel met het product. In 1993 ging ik naar de verkoop binnendienst, waar ik een helpdeskfunctie had. Hierdoor hoorden we waar behoefte aan was en op basis daarvan konden we ons assortiment verbreden. We hadden destijds een heel ondernemende directeur, meneer Ooms. Hij ging een luisterzuil maken om de signaal-ruisverhouding te verbeteren. Dus echt een zuil, bij het oor. En hij liet wekkerwaarschuwingssystemen maken, en ringleidingversterkers. Dus eigenlijk werd ik in die functie ook in het product meegenomen; in de techniek. Ik heb van huis uit meegekregen dat als je iets kocht, het eerst opengemaakt moest worden om te kijken hoe het werkte. Toen ik later meewerkte in het magazijn, zag ik alle producten langskomen en dus, ja, ik maakte alles open om te kijken hoe het werkte. Daar lag altijd al mijn interesse”.

DE DNA VAN HET GEHOOR

“Ik vind het fascinerend dat ieder gehoor anders is en we tegenwoordig zoveel kunnen controleren. Menselijke geluidsperceptie en hoorhulpmiddelen blijven boeiend. We hebben zoveel technieken. De REM-meting bijvoorbeeld. De controle hierop heb ik zelf een beetje in de praktijk ontwikkeld. De REM zegt dat het spraakverstaan optimaal is. Maar hoe zit het met de S-klank? En die SH-klank? En die OE? Zijn die te horen? En kun je die hier net zo hard horen als daar? Kun je die ook op een zachter niveau horen? Dat kun je er allemaal uithalen. Dat is heel fascinerend, dat heel veel slechthorenden anders horen. Iedereen heeft een eigen DNA van het gehoor”. Gerard houdt zich ook graag bezig met onverklaarbare luisterproblemen, zoals nauwelijks kunnen verstaan in een omgeving waar het slechts licht rumoerig is. “Ik kom steeds weer een nieuwe uitdaging tegen waar ik mijn passie in kwijt kan. Het is heel bevredigend om te bedenken hoe je een hoorprobleem kunt oplossen en iemand echt kunt helpen. Maar soms moet je daarin grenzen aangeven; sommige dingen

zijn niet op te lossen. Ik schrijf alles op wat ik tegenkom en tijdens overleg op het hoofdkantoor bespreken we de dingen waar we tegenaanlopen. Vroeger gebeurde dat nog vaker en dan gingen de ingenieurs met een team in Eindhoven aan de slag om nieuwe dingen te ontwikkelen, in geluidsbewerking bijvoorbeeld. Dat was een hele mooie tijd, een pionierstijd”.

NOOIT AUDICIEN WILLEN WORDEN Gerard is vaak gevraagd waarom hij geen audicien werd, maar hij zegt meer te hebben met de techniek van de audiologie. “Ik denk dat ik niet blij word van de hele dag in een aanpaskamer werken”. In 2019 besloot GN de functie van accountmanager te splitsen in sales en training en voor Gerard was die keuze eenvoudig, want hij vindt het heerlijk om zijn kennis over te brengen. Sindsdien maakt hij e-learnings en presentaties, geeft hij aanpasondersteuning en is hij een vraagbaak voor zowel klanten als collega’s. “We hebben veel nieuwe collega’s en die moeten allemaal opgeleid worden. Ga je werken met hoortoestellen, dan ben je verkocht, besmet. Dat vind ik leuk. Er zit alles in: techniek, innovatie, ondernemerschap, het bedrijfsleven, mensenkennis. Als trainer in samenwerking met voorheen GN Otometrics, nu Natus, is mijn grootste passie om de foneem verificatietool in de PMMmodule op het oor te controleren. Het is belangrijk om te bepalen of alle zachte en gemiddelde spraakklanken inderdaad weer helder hoorbaar en of beide oren in balans zijn”.

GENOEG UITDAGINGEN

“De uitrol van de gestandaardiseerde Auracast-technologie en het duurzaam maken van GN zijn mijn nieuwe uitdagingen. We willen onze verpakkingen voor 80% recyclebaar maken. En wat ik ook belangrijk vind, is een bijdrage leveren aan de vermindering van dementie en eenzaamheid. Dat is wel iets wat ik zelf het meest heb opgepikt de laatste jaren: je moet je gehoor getraind houden om deprivatie te voorkomen. Een oor zonder hoortoestel gaat harder achteruit dan een getraind oor. Je moet op tijd een hoortoestel gaan dragen”.

Aan zijn pensioen denkt Gerard (64) voorlopig niet: “Er zijn nog volop uitdagingen voor mij in mijn werk en wat zou ik de hele dag moeten doen als ik thuis ben? Ik sport al meer dan genoeg. Ik speel padel, fiets op mijn racefiets en mountainbike en ga naar de sportschool. En tja, mijn grootste passie is en blijft toch de hoortoesteltechniek”.

EARLINE 21

IK WIL NIET MEER ZONDER HOORTOESTELLEN

STHOORIES, EEN CONCEPT VAN HOOREXPERT, BIEDT RUIMTE OM ERVARINGEN UIT DE HOORWERELD MET ELKAAR TE DELEN OM ZO DE AWARENESS RONDOM HOORPROBLEMEN TE VERGROTEN. DIT IS DE

STHOORIE VAN PER GISOLF, DIRECTEUR VAN HOOREXPERT, BIJ WIE STRUIJK AUDICIENS EN GN HEARING BENELUX MET SUCCES HOORTOESTELLEN HEBBEN AANGEPAST; EEN PRACHTIGE SAMENWERKING.

“De kracht van samenwerking tussen hoortoestelleveranciers, audiciens en hoorhulpmiddelenleveranciers om de beste hoorzorg te kunnen leveren, heb ik persoonlijk mogen meemaken. Wat een mooie beleving om nu zelf eens hoortoestellen aangepast te krijgen, te ervaren hoe geavanceerd de hoortoesteltechniek tegenwoordig is en te genieten van de een enorme kwaliteit van de audiciens! Naast algemeen directeur van Hoorexpert ben ik ook mijn hele leven al muzikant. Vroeger helaas zonder gehoorbescherming, waardoor ik inmiddels een behoorlijke gehoorbeschadiging heb opgelopen die lastig aan te pakken is met hoortoestellen. Ook heb ik een lichte vorm van tinnitus. Daarnaast ben ik vanuit mijn vakgebied ook erg benieuwd wat de nieuwe Bluetoothtechnologie Auracast kan gaan betekenen in de audiologie en daarbuiten. Het eerste hoortoestel met Auracast (Nexia) is op de markt gebracht door ReSound. Vanuit Hoorexpert komen wij op korte termijn met nieuwe producten voorzien van LE Audio en Auracast; nieuwe bluetooth-technologieën voor nog meer connectiviteit. Deze technologie biedt ook de mogelijkheid om inclusiviteit te bevorderen voor slecht-

horenden en zal een belangrijke pijler worden voor betere algemene toegankelijkheid van publieke ruimtes. Hoe mooi is het dat GN Hearing-ReSound en Struijk Audiciens, met Nicole Bello als mijn aanpasser, gelijk enthousiast waren om mij als proefpersoon te gebruiken en de krachten van onze partijen binnen de hoorbranche te bundelen. De kennis die we bij dit project opdoen, kunnen we weer inzetten om de mogelijkheden van nieuwe technologie te ontdekken. Daar heeft iedereen baat bij. Uiteraard was ik ook erg benieuwd of mijn hoorprobleem opgelost kan worden. Tot nu toe ervaar ik het als zeer positief!”

VAN AANPASSING NAAR EIGEN VOORKEURSINSTELLINGEN

“Door mijn gehoorschade heb ik een fors hoge tonen-verlies in de 4000 en 8000 Hz. Op de andere frequenties heb ik geen verlies. Ik heb daarom ook Achter-Het-Oor hoortoestellen gekregen met een open aanpassing door middel van domes, waardoor ik zowel gebruikmaak van het gewone gehoor als van de versterking van met name hoge tonen via de hoortoestellen. De app die bij de hoortoestellen hoort, biedt de mogelijkheid om naast de standaardinstellingen ook voorkeursinstellingen op te slaan zoals het volume van de hoortoestelmicrofoons, de streamer, wind- en lawaaireductie en de EQ laag, midden en hoog. Ik ben de eerste dagen na de aanpassing bezig geweest om het volume van de hoortoestellen zodanig in te stellen dat de hoge tonen gemixt worden in mijn gewone gehoor. Vervolgens heb ik verschillende luistersituaties getest en de ervaring steeds gemonitord door de toestellen aan en uit te zetten om de verschillen goed te kunnen waarnemen. De instelling ‘All Around’ heb ik standaard aanstaan. De verstaanbaarheid van mijn familie, vrienden en collega’s is daarmee aanzienlijk verbeterd. Afhankelijk van hoe hard sommigen spreken, zet ik de hoortoestellen nog wel eens wat zachter, omdat anders de hoge tonen te hard zijn en ik dit als niet prettig ervaar. Waar ik wel even aan moest wennen, is dat je wat bijgeluiden hoort, die ik voorheen niet (meer) zo goed hoorde. Opvallend is dat vooral harde geluiden in de hoge frequenties soms wat heftig zijn. Bijvoorbeeld iemand (of ikzelf) die een lege chipszak in elkaar frommelt”.

22 EARLINE
PER GISOLF

IN EEN RUMOERIGE OMGEVING EN BUITEN

“De functie ‘Hoor in ruis’ heb ik uitgebreid kunnen testen tijdens een zakelijke lunchbespreking. Het rumoer van ge sprekken en restaurantgeluiden werd duidelijk naar achter gedrukt toen ik het lawaaifilter inschakelde. In dit soort situa ties had ik voorheen steeds meer problemen met de spraak verstaanbaarheid, maar nu kon ik probleemloos het gesprek voeren. Uiteraard word ik buiten geconfronteerd met wind ruis in de hoortoestellen. Toch heb ik de functie hiervoor nog zelden ingeschakeld. Ik hoor wel een soort bijgeluid dat lijkt op een ruis/suis. Ongeveer het geluid van lucht die onder druk door een pijp wordt geperst. Dit hoor je ook wel eens als je een ballon opblaast, maar dit is niet hinderlijk”.

EEN SELECTIEF GEHOOR EN MUZIEK

“Zoals bij de meeste slechthorenden ging de TV bij mij ook steeds een tikje harder en had ik nog steeds problemen met verstaan als familieleden er doorheen praatten. Ik heb de TV-streamer dan ook aangesloten om het TV-geluid direct naar mijn hoortoestellen te sturen. Dit heb ik zodanig gemixt qua volume dat de streamer net genoeg ondersteuning geeft om praatprogramma’s goed te kunnen verstaan, maar tegelijkertijd ook het gesprek van mijn familieleden. In situaties waar mijn familie het over een ander onderwerp heeft, maar ik toch graag wil horen wat er op de TV gezegd wordt, schakel ik de microfoons gewoon even uit, zodat alleen het geluid van de streamer overblijft. Ook dit is een welkome aanvulling.

Als muzikant luister ik niet alleen naar muziek, maar ik analyseer liedjes ook automatisch, waarbij ik elk instrument afzonderlijk wil kunnen horen. Muziek streamen vanaf mijn smartphone, bijvoorbeeld via Spotify is voor mij geen optie. Mijn hoortoestellen versterken alleen de hoge tonen, waardoor ik te veel mis van het totale muziekbeeld. Ik zit vaak alleen in de auto en luister dan naar mijn Spotify-lijst, terwijl ik met niemand hoef te spreken. Ik heb dan ook een voorkeursinstelling in de app aangemaakt. Hierbij boost ik zoveel mogelijk de lage tonen in de hoortoestellen (vind ik lekker) en vlak ik de hoge tonen zoveel mogelijk af. Dit mix ik qua

“Ik ben erg enthousiast over onze samenwerking met Hoorexpert en Struijk Audiciens. Het geeft ons een mooie kans om geavanceerde technologieën te testen en te demonstreren, terwijl we direct waardevolle feedback ontvangen. Door onze krachten te bundelen, ontdekken we samen nieuwe mogelijkheden en kunnen we slechthorenden nóg beter ondersteunen. Deze samenwerking stelt ons in staat om continu onze producten, service en communicatie te verbeteren. Fijn dat Per ons benaderde om deel uit te maken van dit mooie initiatief”. Mirjam Jans, GN Hearing Benelux

volume weer met de muziek die ik gewoon via de speakers hoor. Dit werkt supergoed en zo kan ik beter dan voorheen ook weer de verschillende instrumenten waarnemen. Het totaalbeeld van de muziek komt weer volledig tot zijn recht. Aangezien ik zelf in een band speel, was ik ook erg benieuwd naar de ervaringen met live muziek. Tijdens een repetitie heb ik gewoon mijn hoortoestellen gebruikt in de muziekstand. Dit was niet zo succesvol, omdat het me gewoon te veel was. Bij een live optreden heb ik het anders aangepakt. Ik heb een nieuwe voorkeursinstelling gemaakt met een boost van de lage tonen en afvlakking van de hoge tonen. Vervolgens heb ik de microfoon op volume 0 gezet (dus net niet op mute). Aangezien ik ook gebruikmaak van een tablet met bladmuziek en een clicktrack bij de eerste 4 maten, koppel ik de TV-streamer aan mijn tablet en krijg ik de clicktrack dus direct op mijn oor. Dit is echt een uitkomst!

De Auracast-techniek heb ik inmiddels ook kunnen testen en ik verheug me enorm op toekomstige ontwikkelingen hieromtrent. De komende tijd ga ik de werking testen van de Auracast-producten die eerdaags bij Hoorexpert op de markt gaan komen. Ook daar zal ik verslag van doen”.

EEN DOORSLAAND SUCCES

Na de proefperiode ben ik op eindcontrole bij Struijk Audiciens geweest. Ik kan niet anders zeggen dan dat de hoortoestellen mij zeer goed bevallen. Ik heb de kans gehad om ze op allerlei manieren grondig uit te proberen. De grootste uitdaging was Koningsdag met veel verschillende luistersituaties. Ik koos er zelfs voor om mijn hoortoestellen te wisselen met mijn gehoorbeschermers. Het is in ieder geval duidelijk dat ik niet meer zonder wil en de proef dus meer dan geslaagd is”.

StHOORies, een concept van Hoorexpert, biedt ruimte om ervaringen uit de hoorwereld met elkaar te delen om zo de awareness rondom hoorproblemen te vergroten. Deel de StHOORie van jouw klant ook met sthoories@hoorexpert.nl.

EARLINE 23
NICOLE BELLO

Meer keuze voor lichte gehoorverliezen

Herkent u dat? U investeert veel tijd in een nieuwe, onervaren cliënt, maar ondanks de zorgvraag blijkt een hoortoestel soms niet de juiste oplossing. Bijvoorbeeld omdat de cliënt de hoortoestellen maar enkele uren per dag draagt, wat de kans op een positieve proef flink verkleint. Of omdat men toch nog niet toe is aan een hoortoestel. Maak dan uw geïnvesteerde tijd ten gelde met Sennheiser. Bied uw cliënt een goede eerste ervaring met uw hoorzorg met de ConC 400 luisterhulp of TVS 200 tv-oplossing van Sennheiser. Komt het moment voor een hoortoestel, dan weet men al de weg naar de expert.

Meer opties voor goede hoorzorg met Sennheiser.

www.sennheiser-hearing.com

A brand licensed by Sonova

DRUKBEZOCHTE BELEEF BELLMAN & SYMFON-DAG

HELDERHEID OVER BEREIKBAARHEID EN VEILIGHEID

OP 16 APRIL VOND BIJ OORWERK IN HILVERSUM EEN BELEEF BELLMAN & SYMFON-DAG

PLAATS. PETER VAN POLEN EN ARJAN MARTIJNSE, ACCOUNTMANAGERS VAN BELLMAN & SYMFON, FUNGEERDEN EEN DAG LANG ALS MEDEWERKERS VAN OORWERK. HUN

DOEL? DE AUDICIEN ONDERSTEUNEN IN HUN INFORMATIEVOORZIENING OVER EEN

WEK- EN WAARSCHUWINGSSYSTEEM VOOR SLECHTHORENDEN. WANT OOK MENSEN

DIE SLECHTHOREND ZIJN MOETEN EEN BEREIKBAAR EN VEILIG LEVEN KUNNEN LEIDEN.

TEKST Liesbeth Immink BEELD Miranda Becker Hoff

Peter van Polen en Arjan Martijnse hebben al een lange geschiedenis samen. Voordat ze bij Bellman & Symfon werkten, waren ze ook al collega’s. Inmiddels werken ze alweer dertien jaar samen en vullen ze elkaar moeiteloos aan. Arjan: “Op zo’n dag als deze zijn we eigenlijk een verlengstuk van de winkel. We voelen ons dan echt collega’s van de audicien”. Peter: “We zetten ons elke dag in om de boodschap uit te dragen hoe belangrijk het is om altijd bereikbaar en veilig in en om je eigen woning te zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten en buren. Je moet als slechthorende niet alleen de deurbel, telefoon en babyfoon kunnen horen, maar ook de rookmelder. Een audicien heeft niet altijd tijd om hierbij stil te staan en daarom organiseren wij dit soort dagen. We kunnen de klanten dan op afspraak gerichte voor-

lichting geven over het Visit wek- en waarschuwingssysteem. We vertellen ze dat het systeem er is, hoe eenvoudig het werkt en wat de mogelijkheden zijn. Ze doen verder geen zaken met ons, want de audicien blijft hun contactpersoon. Die dient – als een klant het systeem wil – een recept bij ons in, waarna wij de aanvraag verder afhandelen”.

VERTROUWEN, RUST EN ZEKERHEID

“We hebben onze Beleefdagen zo ingericht dat de audicien alleen maar de uitnodigingsbrief hoeft te versturen, die we van tevoren hebben opgesteld. De rest regelen wij”, legt Peter uit. “Op basis van de brief ontstaat er interesse en op basis van die interesse wordt de agenda van de Beleefdag gevuld. Op de dag zelf komen wij al vroeg naar de winkel,

INFOTORIAL
PETER VAN POLEN EN ARJAN MARTIJNSE

KLANT AAN HET WOORD

AUDICIEN AAN HET WOORD

lukkig niets aan de hand te zijn, er moest gewoon een batterij vervangen worden, maar daardoor realiseerde ik me wel dat het heel gevaarlijk kan zijn als je zo’n alarm niet hoort. Twee weken later ontving ik het bericht van mijn audicien over deze Bellman & Symfon-dag en toen dacht ik meteen: ‘hier moet ik heen, hier moet ik meer van weten’. Mijn man is onlangs overleden, dus ik ben de enige in huis die nog wat hoort. Ik heb wel een hond, maar die is ook al oud en hoort net zo weinig als ik. Door dat etentje realiseerde ik me dat je zo’n systeem niet alleen voor jezelf aanschaft, je doet het ook voor je omgeving. Het zorgt voor een veilig gevoel. Ik moet er niet aan denken dat er iets met de hond of de buren zou gebeuren, omdat ik geen hoge tonen meer hoor. Ik heb net twintig minuten binnen gezeten en een hele duidelijke presentatie gekregen. Ik kreeg antwoord op al mijn vragen, ook over de bestelling en de vergoeding door de zorgverzekering. Als ik had geweten dat het allemaal zo eenvoudig was, had ik het veel eerder in gang gezet”.

nemen we onze banners mee en geven we uitgebreid voorlichting. Een veel gehoorde reactie onder bezoekers is: ‘O, werkt het zo eenvoudig?’ Ook de audiciens waarbij we in de winkel staan geven aan dat we een mooie aanvulling zijn, we hebben elkaar in de branche nou eenmaal nodig. En daarbij is het goed om je te realiseren dat uit het driejaarlijkse EuroTrak-onderzoek is gebleken dat mensen hun hoortoestel gemiddeld maar acht uur per dag dragen. Dat betekent dat ze het zo’n zestien uur per dag niet dragen. Voor die momenten is er Visit. Ons systeem is een belangrijke aanvulling op het hoortoestel”.

Arjan: “We werken al ruim zeven jaar samen met de brandweer in Emmen en daardoor hebben we veel kennis opgedaan over de gevaren voor mensen die slechthorend zijn. Een brand kan door de rookontwikkeling binnen drie tot

eerst een hoortoestel laat aanpassen, is dat voor hem of haar soms een spannend moment, dan is er nog geen ruimte om na te denken over bereikbaarheid en veiligheid thuis. Daarom is zo’n dag als deze een mooie extra stimulans. Op het moment dat iemand gericht informatie over een wek- en waarschuwingssysteem hoort, ziet en beleeft, wordt het belang veel duidelijker. Dan realiseren mensen zich veel beter hoe belangrijk het is om de deurbel, telefoon, babyfoon of rookmelder te horen. De mensen die er wel direct over nadenken, die vragen uit zichzelf wel zo’n systeem aan. Maar er zijn ook altijd mensen die het wel nodig hebben, maar er nog niet goed over hebben nagedacht of juist van mening zijn dat ze het nu nog niet nodig hebben. Vooral voor die groep is zo’n Beleefdag als deze een meerwaarde. Het kan mensen over de drempel heen trekken. Gewoon door het te ervaren en een goede, uitgebreide voorlichting te krijgen”.

vijf minuten dodelijk zijn. De vraag is dan: wanneer hoor je een rookmelder? Iedere minuut telt en tijdig alarmeren is essentieel. Daarbij is het zo dat oudere mensen met een gehoorprobleem vaak ook problemen hebben met evenwicht en zicht. Daarom is snelheid zo belangrijk, er vallen nog te veel slachtoffers en daar willen wij wat aan doen. Iemand die slechthorend is heeft net zoveel recht op een bereikbaar en veilig leven als een goedhorende”.

“Zo lang we mensen nog horen zeggen ‘had ik dat maar eerder geweten’ of ‘ik had nog nooit van zo’n systeem gehoord’”, vult Peter aan, “is er nog werk aan de winkel. Om audiciens hierin te ondersteunen hebben we daarom de Beleef Bellman & Symfondagen opgezet”.

voor meer info: www.bellman.nl, info@bellman.nl

26 EARLINE

NIEUWE SERVICE

OOR REINIGEN BIJ DE AUDICIEN

IEDERE AUDICIEN KENT HET WEL: EEN CLIËNT KOMT LANGS VOOR EEN HOORTEST, EEN NIEUW HOORTOESTEL OF KLACHTEN OVER DE VERSTAANBAARHEID MET ZIJN HUIDIGE TOESTEL.

VERVOLGENS BLIJKT BIJ INSPECTIE VAN HET OOR DAT ER EEN TE VEEL AAN CERUMEN AANWEZIG IS. DE AUDICIEN STAAKT DE AFSPRAAK EN DE CLIËNT VERTREKT MET HET ADVIES DE HUISARTS TE BEZOEKEN OM DE OREN TE LATEN REINIGEN. PAS ENIGE TIJD LATER KAN DE AFSPRAAK WEER

DOORGANG VINDEN. ALS HET AAN KNO-ARTS DR. JAN ROMBOUT LIGT, IS DEZE GANG VAN ZAKEN NIET MEER NODIG. SAMEN MET RENÉ KAMMINGA VAN ALSOKA MEDICAL HEEFT HIJ EEN DEGELIJKE OPLEIDING ONTWIKKELD. DE TRIAGEAUDICIEN KAN NA HET VOLGEN VAN DEZE OPLEIDINGEN GEBRUIKMAKEND VAN GOEDE APPARATUUR - ONDER SUPERVISIE ZELF DE GEHOORGANG REINIGEN. DAT IS EFFICIËNT EN BIEDT OOK MEERWAARDE VOOR DE CLIËNT.

DOOR RENÉ
VAN DER WILK

Dat zo’n onverwacht cerumenprobleem zowel voor de cliënt als voor de audicien onplezierig is, hoeft geen betoog. De audicien komt met een gat in zijn toch al drukke agenda te zitten en de cliënt moet op zijn beurt twee extra afspraken maken. Eerst één voor het uitspuiten van het oor bij de huisarts en dan weer bij de audicien.

UITSPUITEN OOR

Het uitspuiten van het oor is een veel voorkomende handeling in huisartspraktijk. Bij iedere huisarts melden zich vier à vijf patiënten per week hiervoor. Dit uitspuiten wordt veelal door de doktersassistent gedaan. Al wordt het op deze wijze reinigen van het oor als een handeling met niet al te veel risico’s gezien, kunnen er zich toch (ernstige) complicaties bij voordoen, zoals irritatie van de gehoorgang, een trommelvliesperforatie, gehoorbeschadiging en het ontstaan van tinnitus. Daarnaast is het mogelijk dat zich na afloop een oorontsteking ontwikkelt.

OORTOILET VEILIGER

Het zogeheten droogreinigen van het oor zoals de KNOarts dit doet, wordt over het algemeen als veel veiliger beschouwd dan het uitspuiten. Daarbij gebruikt de KNO-arts instrumenten zoals een stofzuigertje, haakjes en lisjes om daarmee voorzichtig het oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Deze procedure, die ook wel een ‘oortoilet’ wordt genoemd, voert de KNO-arts uit met een speciale 3Dmicroscoop om de reiniging nauwkeurig te kunnen uitvoeren. Als zo’n oortoilet door een KNO-arts of goed getrainde professional wordt uitgevoerd, is het risico op complicaties bij deze manier van reinigen minimaal. KNO-arts dr. Rombout daarover: “In de praktijk zien we dat het droogreinigen van oren met microsuctie en instrumentatie voordelen biedt ten opzichte van uitspuiten. De handeling is na enige oefening en met gebruik van de juiste apparatuur vrij eenvoudig en snel uit te voeren. Er wordt geen water onder druk in het oor gespoten zonder direct zicht op het oorkanaal. En zuigbuisjes en curettes worden na elke oorsmeerverwijdering vervangen. Het risico op complicaties is daardoor minimaal”.

EXTRA CAPACITEIT VOOR VEILIGE REINIGING OOR

Helaas is het niet mogelijk alle patiënten met een oorprop voor het - veiligere - oortoilet door te sturen naar de KNO-

arts. Een korte rekensom laat zien. In Nederland zijn ruim 11 duizend huisartsen. Als iedere huisarts elke week 4 patienten verwijst naar de KNO-arts, zijn dat ruim 44 duizend patiënten per week. Wanneer dit aantal verdeeld moet worden over de 500 KNO-artsen in Nederland, zou iedere oorarts iedere dag zo’n 18 patiënten voor een oortoilet in de stoel krijgen. Daarmee zouden de KNO-praktijken dichtslibben en de wachttijden (verder) toenemen. Oorsmeer verwijderen middels microsuctie bij de audicien kan dus belangrijke capaciteit toevoegen aan het op een veilige manier reinigen van de oren. Het uitvoeren van een oortoilet bij cliënten in de winkel heeft nog een aantal voordelen. Allereerst hoeft de cliënt geen afspraak te maken bij de huisarts en tijdens de reeds gemaakte afspraak kan de audicien gelijk het cerumen verwijderen. Daarnaast vermindert het de druk op de huisarts.

GEEN VOORBEHOUDEN HANDELING

De afgelopen decennia is al vaker de vraag naar voren gekomen of de audicien zelf het oor zou mogen reinigen. Audiciensvakvereniging AudiNed heeft in het verleden gepoogd om het oortoilet aan de toegestane handelingen van de audicien toe te voegen. Daar werd indertijd negatief op gereageerd door Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde. Ook was onduidelijk of het reinigen van het oor al dan niet een voorbehouden handeling is. Dat lijkt niet zo te zijn. Op de website van de Rijksoverheid staan 14 voorbehouden handelingen. Het uitspuiten van oren is daarin niet als zodanig terug te vinden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt bij navraag geen juridisch advies daarover te geven. Ook laat de inspectie weten dat zij zelf geen richtlijnen opstelt. Daarvoor is de beroepsvereniging verantwoordelijk. De KNO-vereniging geeft aan dat het schoonmaken van oren geen voorbehouden handeling is. Volgens de vereniging is het oor bij een intact trommelvlies in principe veilig te reinigen, mits dit kundig wordt uitgevoerd. Het is nu wachten op richtlijnen die Stichting Audiciensregister (StAr) hiervoor opstelt. KNO-arts Rombout: “Het is van groot belang dat de audicien aantoonbaar bekwaam handelt. Wij borgen dat door de combinatie die we aanbieden van training en certificering, gebruik van de juiste apparatuur, KNOsupervisie en vastleggen van de gedane handeling. Ik ben hoopvol dat de audiciensberoepsgroep mijn standaard omarmt en in beleid omzet, zodat ook punten verdiend kunnen worden met onze opleiding”.

TRAINING VOOR AUDICIENS

Om audiciens het reinigen van het oor op een deskundige manier te leren, heeft Rombout samen met René Kamminga een speciale training opgezet. Daarbij leert de audicien het oor ‘droog te reinigen’ op dezelfde manier zoals ook de KNOarts dit doet. Na de training werken de bekwame audiciens in de verlengde arm van het Zelfstanding Behandelcentrum Rommed van Jan Rombout en zijn daarbij voor medische

28 EARLINE
DOOR RENÉ VAN DER WILK
DR. JAN ROMBOUT RENÉ KAMMINGA

aansprakelijkheid gedekt. De audicien die zo’n droge reiniging wil uitvoeren in zijn winkel, moet hiervoor wel speciale apparatuur in huis hebben. Zo is een ‘handsfree’ microscoop nodig om een goed beeld te krijgen van de gehoorgang. Bij het reinigen van het oor zijn immers twee vrije handen nodig. Rombout adviseert daarvoor de op het hoofd gedragen Vorotek O Scope-microscoop, die een scherptediepte heeft van 10 cm. Hiermee is het mogelijk met twee ogen tegelijkertijd in de gehoorgang te kijken en een goed driedimensionaal beeld van het oor te krijgen. Met deze flexibele microscoop is goed zicht op het trommelvlies mogelijk en kan de audi-

cien op een veilige manier het cerumen uit de gehoorgang verwijderen. Als er al een vaste microscoop aanwezig is, zoals die gebruikt wordt voor de plaatsing van de Lyric van Phonak, dan is ook deze natuurlijk prima geschikt. Verder is een goede video-otoscoop nodig. Deze gebruikt de audicien voor de online consultatie door Rombout én voor opslag van de beelden in het elektronisch patiëntendossier. Rombout ontwikkelde en gebruikt daarvoor het Ear Wax Dossier (EWD). De audicien legt daarin onder andere video’s van de behandeling vast. Ook biedt dit dossier ondersteuning voor de audicien. Verder heeft de audicien ook zogeheten microsuctie-apparatuur (mini-stofzuigertje) en klein instrumentarium zoals een aantal haakjes en lisjes nodig.

CURSUS

OORTOILET

De cursus die de audicien volgt om bekwaam te worden in het maken van een oortoilet, bestaat uit drie delen. Als eerste volgt de audicien een interactieve E-Learning module. Daarna volgt een praktisch dagdeel. Daarin traint Rombout de audicien in het werken met de apparatuur. Is hij of zij daar uiteindelijk vaardig in, verwacht Rombout dat de audicien twintig keer cerumen bij zijn cliënten in de winkel verwijdert. Dat gebeurt onder supervisie van hem op afstand, waarbij gebruik wordt gemaakt van het eerdergenoemde Ear Wax Dossier. Na een succesvolle voltooiing van de gehele cursus gaan de opleiders ervan uit dat de audicien bekwaam is om het oor droog schoon te maken. Om van de verlengde armconstructie gebruik te kunnen blijven maken, abonneert hij zich vervolgens op het EWD-patiëntendossier. Daarmee is ook de blijvende supervisie van de KNO-arts geregeld. Hier zijn kosten aan verbonden.

KOSTEN IN REKENING BIJ CLIËNT

Natuurlijk kan de audicien voor dit oortoilet op zijn beurt ook kosten in rekening brengen bij de cliënt. Gezien de tijd die nodig is voor de anamnese, het schoonmaken van het oor zelf en het klaarzetten, opruimen en reinigen van de apparatuur en instrumentarium, lijkt een bedrag tussen 35 à 55 euro per oor een reële prijs. Op dit moment bestaat voor deze handeling nog geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Het is aan de cliënt van de audicien of hij gebruik wil maken van deze nieuwe service in de winkel of toch naar de huisarts gaat. René Kamminga: “Sinds we in november 2023 de eerste training gaven, zien we de interesse onder audiciens toenemen en kan de consument bij een snelgroeiende groep enthousiaste audiciens terecht. Zij ervaren wekelijks de voordelen die deze service hen en hun klanten biedt. De website voor alumni (www.earwaxshop.com) toont de audiciens die verspreid over Nederland deze service al verlenen”.

voor meer info: www.earwaxshop.com/nl/audiciens/ rene@alsokamedical.com of scan de QR-code

EARLINE 29

WIDEX HEEFT PASSIE VOOR GELUID

WIDEX SMARTRIC

NATUURLIJK HOREN VANUIT

EEN ANDER PERSPECTIEF

IN MEI INTRODUCEERDE WIDEX ZIJN NIEUWSTE INNOVATIE OP DE NEDERLANDSE MARKT: DE SMARTRIC. IN DE MAANDEN DAARVOOR WAS HET NIEUWE HOORTOESTEL REEDS BUITEN ONZE GRENZEN GELANCEERD MET VEELBELOVENDE RECENSIES. INMIDDELS IS DE SMARTRIC OOK IN NEDERLAND VERKRIJGBAAR EN WORDT HET HOORTOESTEL HEEL GOED ONTVANGEN. WE SPRAKEN RICHARD KOELEWIJN, PRODUCT MANAGER BIJ WIDEX, OVER DE NIEUWSTE AANWINST IN HET WIDEX-PORTFOLIO.

“De SmartRIC is een uniek hoortoestel”, vertelt Richard. “Het heeft een L-vormig design en die vorm is niet voor niets gekozen. Bij de SmartRIC staan de microfoons onder een hoek van twintig graden, anders dan bij onze andere modellen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de richtinggevoeligheid beter wordt als de microfoons horizontaler zijn geplaatst. De signaal-ruisverhouding verbetert en daardoor ook het spraakverstaan in rumoer. Daarnaast zorgt de gestroomlijnde vormgeving van de SmartRIC ook nog eens voor minder contactgeluid. De hoortoesteldrager ervaart bovendien op basis van de vormgeving tot wel 20 dB minder windruis (t.o.v. ons mRIC-model), dus buiten het feit dat je ook elektronisch gezien bij de SmartRIC al een goede windruisonderdrukking hebt. Het zijn allemaal verbeteringen waar ik oprecht heel enthousiast over ben”.

VRIJHEID EN COMFORT

“Naast al die winstpunten, die voor de hoortoesteldrager meteen belangrijke voordelen bieden”, gaat Richard verder, “is ook het draagcomfort van de SmartRIC heel prettig. Ik test onze hoortoestellen altijd allemaal, maar ben sinds kort ook zelf een hoortoesteldrager. En eerlijk waar, ik heb hier geen moment aan hoeven wennen, ik liep er zo mee weg. Wat ook heel prettig is, is dat er een draadloze lader bij zit. Als je je hoortoestel helemaal hebt opgeladen, kun je het 37 uur gebruiken. Dat loopt iets terug als je gaat streamen, want streamen via Bluetooth kost nou eenmaal stroom, maar stel dat je 8 uur per dag gaat streamen – wat al behoorlijk veel is – dan kun je het toestel 27 uur gebruiken. Met de accu die in de lader zit, kan het hoortoestel vijf keer volledig worden opladen. Dat betekent in de praktijk dat je je hoortoestellen een hele week kunt gebruiken zonder dat je ze aan het stopcontact hoeft te hangen. Dat biedt enorm veel vrijheid en comfort”.

WIDEX SOUND PHILOSOPHY

“We krijgen veel enthousiaste reacties van onze klanten. Die variëren van ‘waanzinnig’, ‘wat klinkt dit rustig en natuurlijk’ tot aan ‘oh, ik hoorde de wind nauwelijks meer’. Daar wor den we heel blij van, want dat linkt aan onze Widex Sound Philosophy. De basis daarvan bestaat uit drie pijlers: Respect all sounds, Tailor to the user en Focus on what matters. Met name dat eerste, Respect all sounds, de overtuiging dat na tuurlijk geluid op nummer één moet staan, dat zie en hoor je heel duidelijk terug in de SmartRIC. Om natuurlijk geluid ook daadwerkelijk natuurlijk te laten klinken, kiezen we ervoor om alleen geluidsbewerking toe te passen daar waar het no dig is. Bijvoorbeeld in situaties met rumoer. In de wat meer rustige situaties kiezen we er juist voor om zo min mogelijk geluidsbewerking toe te passen. In 2020 introduceerden we Widex PureSoundTM met onze ZeroDelayTM-technologie en daarmee zijn we nog steeds toonaangevend. De ultrasnelle signaalverwerking, onderdeel van het dubbele signaalpad in de SmartRIC, resulteert in het meest natuurlijke geluid.

Om een optimale aanpassing te verkrijgen leveren we maatwerk voor hoortoesteldragers, Tailor to the user, onze tweede pijler. Om met de eerste aanpassing het hoortoestel zo optimaal mogelijk te kunnen instellen, moeten alle variabelen zo goed mogelijk in kaart zijn gebracht. Want variabelen zoals gekozen hoortoestel, oorstukje, oortip, de anatomie van de gehoorgang en de venting kunnen de aanpassing sterk beïnvloeden. Met onze TruSound-techniek wordt met al deze variabelen rekening gehouden. Daarnaast bieden we ook maatwerk via de Moment-app voor iOS en Android, waarmee hoortoesteldragers de controle over een breed scala aan functies en instellingen krijgen, zodat ze een geluidsbeleving op maat ervaren. Focus on what matters, onze derde pijler. In mijn ogen misschien wel het belangrijkste punt. Iemand met een gehoorverlies wil optimaal worden geholpen en daarvoor staat het geluid van het hoortoestel zelf op de eerste plaats. Beter spraakverstaan en comfortabel, natuurlijk geluid. Dat komt samen in Widex SmartRIC én omdat het oog ook wat wil, is hij leverbaar in vijf stijlvolle kleuren.

voor meer info: widex.com/nl-nl/hearing-aids/smartric/

INFOTORIAL
RICHARD KOELEWIJN

COLUMN

DUURZAAMHEID OOK VAN TOEPASSING IN AUDIOLOGIE

In het kader van de klimaatdoelstellingen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. In de audiologie wordt dit in Nederland door verschillende startups en scale-ups opgepakt. Denk alleen maar aan ‘online audiometrie en hoortoestelfitting’. De Nederlandse Vereniging voor Audiologie heeft aan dit onderwerp in de vergadering van 9 februari jl. veel aandacht besteed.

online hoortoestelfitting, waardoor je vervoer kunt beperken en daardoor brandstofgebruik kunt verminderen. Ook de kansen om als clinici samen te werken met hoortoestelfabrikanten en oorstukjeslaboratoria zijn fantastisch om gezamenlijk een vuist te maken!

De klimaatdoelstellingen van Parijs vragen om 50% reductie van de CO2uitstoot in 2030 en geen CO2-uitstoot meer in 2050. Dit moet worden bereikt door het uitbannen van het gebruik van fossiele brandstoffen en in grote mate hergebruik te bevorderen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2° C; liever nog 1.5° C. De CO2-uitstoot in de gezondheidzorg is ongeveer 5-7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is een aanzienlijk deel van het resterende koolstofbudget om binnen 1.5° C van de opwarming van de aarde te blijven. Om die reden hebben landen, die achter de klimaatdoelstellingen van Parijs staan, toegezegd prioriteit te geven aan de verduurzaming van hun gezondheidszorg.

Welke mogelijkheden zijn er om duurzaamheid in de hoorzorg te bevorderen? Bijvoorbeeld door te kiezen voor oplaadbare hoortoestelbatterijen in plaats van wegwerpbatterijen als dat kan en apparatuur te recyclen of een opknapbeurt te geven in het kader van hergebruik/circulariteit. Ook duurzaam is het werken aan grotere onderlinge compatibiliteit van accessoires, zoals universele streamers, microfoons, kabels en pluggen. En neem bijvoorbeeld milieu-impact in het algemeen mee in de keuzes, zoals afbreekbaar plastic. Is er nog meer ‘remote’, mits betrouwbaar, mogelijk? Gelukkig zijn er sinds enkele jaren al verschillende hoopvolle initiatieven en ontwikkelingen op dit gebied. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheden van online audiometrie en

Ik heb mij, samen met collega JanWillem Wasmann gebogen over duurzaamheidssamenwerking in de gehoorzorg. Dit leidde al weer bijna twee jaar geleden tot ons eerste artikel¹, waarin we enerzijds het batterijgebruik aan de kaak stelden en anderzijds de samenwerking in de audiologische industrie ‘aanpakten’. Voor de nietoplaadbare hoortoestellen draagt de batterijoplossing (productie-, distributie- en wegwerpbatterijen) gemiddeld bij aan meer dan 80% van de totale nadelige impact op het milieu. Voor oplaadbare hoortoestellen draagt de batterijoplossing gemiddeld slechts bij aan ongeveer 5% van die totale impact. De elektriciteitsvraag voor het opladen draagt gemiddeld 9% bij. Kortom, een totale reductie van 66% als het gaat om het gebruik van hulpbronnen, giftige stoffen, energie- en waterverbruik, etc.

Sinds die eerste publicatie zijn zogenaamde Delphi Consultatierondes gestart met deelname van de ‘Big 5’ WSA, Sonova, Resound, Demant en Starkey, inclusief CI-firma’s Cochlear en Med-El, later gevolgd door Amplifon, en mogelijk nog erbij te betrekken oorstukjes/oorpluglaboratoria (in verband met bioplastics) en misschien ook batterij-fabrikanten Varta en Rayovac. Dat leidde vorig jaar een tweede publicatie². Hierin komt het logische streven naar universele connectiviteit/compatibiliteit, zoals elektrodes, kabels en pluggen, aan de orde plus het streven naar universele onderdelen zoals standaard #13 aansluitslangetjes en standaard aansluitpoorten voor luidsprekertjes, etc. om vervolgens het streven om te zetten in morele verplichting.

32 EARLINE
JAN DE LAAT

OPTITRADE CONNECT

Kennis, ondernemerschap en verbinding. Optitrade organiseert zes keer per jaar Optitrade Connect. Deze bijeenkomsten zijn inspirerend en praktisch, gericht op het bereiken van zakelijke doelen.

De eerste edities van Optitrade Connect waren zeer succesvol, met spreker Daan Broekman van Broekman Herenmode en De Rode Winkel. Hij deelde inzichten over het aantrekken van verschillende generaties, de dynamiek tussen ketens en zelfstandigen, en de balans tussen online en offline verkoop. Broekman benadrukte ook de rol van een winkelmanager als psycholoog en het belang van lokale differentiatie: “Wij verkopen geen kleding, maar een goed gesprek”. De evenementen vonden plaats op unieke locaties zoals een salonboot in Amsterdam, een privé-diningsessie in Zwolle en bij designer Piet Hein Eek in Eindhoven.

De Delphi rondes met de audiologische industrie bevatten vijf items:

- haalbare en overeenkomende statistieken en doelstellingen met elkaar afspreken die op z’n minst voldoen aan de klimaatakkoorden

- het voldoen aan strengere normen, voorgesteld door de WHO, over te nemen door de EU

- het volledig overstappen op oplaadbare batterijen gevolgd door het gebruik van universele opladers

- overeenkomende betrokkenheid en saamhorigheid van toeleveranciers; denk aan nog meer uniformiteit als het gaat om allerlei onderdelen en accessoires, waarin je je niet hoeft te onderscheiden

- het hanteren van gelijkluidende levenscyclusanalyses (LCA’s) waardoor je voorbereid bent en kunt anticiperen op toekomstige regelgeving.

Dit leidde vervolgens weer tot de derde publicatie³. Sinds enkele jaren publiceert de audiologische industrie jaarlijks zogenaamde duurzaamheidsrapportages,

Wil je als ondernemer deelnemen aan de volgende editie van Optitrade Connect? Meld je dan snel aan! In het zuiden op 16 september, in het westen op 18 september en in het noordoosten op 25 september. De exacte locaties worden binnenkort bekendgemaakt op de website. Optitrade Connect biedt een platform voor waardevolle inzichten, nieuwe contacten en het versterken van bestaande relaties in een intieme setting.

voor meer info: www.optitrade.nl/optitrade-connect

overeenkomstig EU richtlijnen (CSRD), uitmondend in Europese standaarden (ESRS)4. Bijna alle hiervoor genoemde fabrikanten doen hieraan mee, waardoor bijv. LCA’s (zie figuur 1) zichtbaarder worden en beter te controleren. Dit wordt ook wel de R-ladder genoemd5. Voor de audiologische industrie komen met name aan de orde: gebruik van ‘bioplastics’, slimmere productie- en verwerkingsprocessen, afvalvermindering, verantwoord gebruik van chemicaliën (ook afbreekbaar), vermindering van verpakkingsmateriaal, efficiëntere logistiek (minder transport) en waar mogelijk minder energiegebruik en ‘levensduurverlenging’.

Dit alles geldt natuurlijk niet alleen voor de industrie maar voor alle professionals in de gehoorzorg: waar mogelijk nadenken over duurzaam en groen toepassen en ook bezig zijn! Misschien brengt dit je wel tot een volgend actiepunt, meedoen aan het landelijke www.klimaatexamen.nl. Van harte aanbevolen, veel succes!

Jan de Laat klinisch fysicus – audioloog

REFERENTIES

1 www.hearingtracker.com/news/carbon-footprint-ofhearing-healthcare

2 www.mtintegraal.nl/artikelen/1441/duurzaamheidook-van-toepassing-in-de-hoorzorg

3 www.entandaudiologynews.com/features/entfeatures/post/a-sound-change-transitioning-hearinghealthcare-to-net-zero

4 zie bijvoorbeeld https://www.pwc.nl/en/topics/sustainability/csrd.html

5 zie https://www.circularise.com/blogs/r-strategiesfor-a-circular-economy

EARLINE 33
FIGUUR 1

MIJN

IK
HOORTOESTELLEN ZOALS
VERSIER MIJN
IK DAT ZELF WIL

BRAM OVER ZIJN HOORTOESTEL

de kamer zijn. Als ze niet meekijken, zet ik het geluid van de tv uit. Dan hebben ze er geen last van en kan ik wel lekker tv kijken. Een ander voordeel is dat ik nooit een koptelefoon op hoef te zetten. Ik kan alle apparaten via Bluetooth aan mijn hoortoestellen koppelen. Logeerpartijtjes zijn soms minder leuk. Als ik mijn oortjes uit doe, hoor ik de anderen niet meer. Ik slaap dan wel altijd goed, ook als de anderen nog aan het kletsen zijn.

Op school hoor ik soms meer dan mijn klasgenoten. De juf laat soms de Solo nog aanstaan als ze even de klas uit loopt. Daardoor kan ik ook dingen van buiten de klas horen.

Als de juf terug richting de klas loopt, hoor ik dat aan haar voetstappen. Zo kan ik de klas waarschuwen dat de juf er weer aan komt”.

MIJN HOORTOESTEL & IK

INGRID OVER BRAM EN DE AUDICIEN

HET DRAGEN VAN EEN

HOORTOESTEL IS NIET ZIELIG, HOOGUIT ONHANDIG

“Toen wij te horen kregen dat Bram hoortoestellen moest gaan dragen, moesten wij wel even slikken. Er komt dan veel op je af. Het was erg fijn dat onze audicien goede uitleg gaf over de opties en welke keuzes er wel en niet waren. In aanvang waren wij geneigd om voor een ‘veilige’ kleur te kiezen. De audicien gaf aan dat de hoortoestellen altijd zichtbaar blijven en dat je er ook voor kunt kiezen om ze juist bij je kind te laten passen. In ons geval een stoere jongen van anderhalf jaar! Hij verdiende eigenlijk ook iets stoers. Wij kozen voor lichtblauwe met een doorzichtige bocht, slangetje en oorstukje. Gaandeweg zijn we meer gaan spelen met kleuren. Nu Bram ouder is, laten wij de keuze altijd aan hem. Hij moet de hoortoestellen dragen en wij willen dat hij er trots op is en zelfvertrouwen uitstraalt.

Van het begin af aan heeft Bram mee moeten draaien in ons gezin. Hij is de jongste van drie jongens. Wij hebben Bram altijd hetzelfde laten doen als zijn broers. Het enige moment dat we rekening houden met zijn hoortoestellen is in en rondom water. Voor de rest moet hij lekker zijn gang kunnen gaan. Mocht er iets gebeuren met de toestellen, dan is dat lastig, maar dat wordt dan weer opgelost. Ze zijn niet voor niets verzekerd.

Het is fijn als je audicien ervaring heeft met kinderen en er altijd weer een ‘feestje’ van maakt. Dat merken we bij Rachel Walravens. Bram gaat nooit met tegenzin mee, al vindt hij het maken van nieuwe afdrukken nog steeds niet leuk. Het feit dat hij altijd weer iets te kiezen heeft qua kleurtjes en stickers maakt veel goed. Op internet is er veel keuze in stickers en bedeltjes, al moet je soms even goed zoeken. Als ouder is het veel waard dat de audicien meedenkt in opties en je direct meeneemt in de mogelijkheden qua kleur en dergelijke. Doordat er meteen benoemd werd dat je de hoortoestellen altijd blijft zien én dat je ze passend bij je kind kan maken, maakte voor ons de drempel lager om te kiezen voor een stoere kleur. Een kennis maakte eens de vergelijking met een bril; die kies je toch ook op basis van wat je mooi vindt en wat bij je past? Voor hoortoestellen geldt dit ook.

Nu we verder zijn, weet ik uit ervaring dat er echt nog een taboe heerst op hoortoestellen. Vaak zie je mensen een keer extra kijken, met elkaar fluisteren en blikken met elkaar uitwisselen. Soms hoor je ze zeggen dat het wel zielig is voor het kind. Wanneer ik dit hoor, spreek ik mensen hier meestal op aan. Juist omdat ik graag een realistisch beeld wil geven en dat het dragen van hoortoestellen uit de taboesfeer gehaald wordt. Het dragen van hoortoestellen is niet zielig, hooguit onhandig. Nu Bram groter wordt, zijn er ook mensen die nieuwsgierig zijn naar wat Bram allemaal met zijn hoortoestellen doet. Hij vertelt hier zelf over. En als iemand iets vervelends over zijn hoortoestellen zegt, geeft hij hier een weerwoord op. Wij stimuleren Bram zoveel mogelijk anderen uitleg te geven over zijn hoortoestellen, zodat hij ze trots kan blijven dragen. Zo draagt hij op zijn manier ook bij aan het doorbreken van het taboe”.

36 EARLINE

PHONAK ROGER ON WINNAAR EDISON AWARDS GALA 2024

EARLINE FELICITEERT SONOVA MET DE ERKENNING VAN DE PHONAK ROGER ON MICROFOON ALS 2024 EDISON AWARDS BRONZE WINNAAR VOOR INNOVATIE IN DE CATEGORIE PERSONAL TECHNOLOGY & GADGETS/ASSISTIVE TECHNOLOGIES. DE PRESTIGIEUZE PRIJS MARKEERT DE ZESDE BELANGRIJKE PRODUCTERKENNING VOOR ROGER ON EN VALT SAMEN MET 100.000 ROGER ON APPARATEN DIE WERELDWIJD IN GEBRUIK ZIJN.

“Het ontvangen van een Edison Award in de categorie Hulptechnologieën onderstreept niet alleen de vindingrijkheid achter ons product, maar ook de diepgaande impact ervan op het verbeteren van levens door middel van toegankelijke hoortechnologie”, zegt Laurent Saada, Managing Director van Sonova Communications AG. “Roger On is als een derde oor voor dragers van hoortoestellen en ontvangers van cochleaire implantaten. Het stelt mensen in staat om volledig deel te nemen aan gesprekken, barrières te doorbreken en een diepere band met elkaar op te bouwen. In feite komt deze prestatie op een moment dat we mogen vieren dat er elke dag 100.000 menselijke verbindingen mogelijk zijn dankzij Roger On”.

De Roger On van Phonak werd in 2021 onthuld en helpt dragers van hoortoestellen en cochleaire implantaten om spraak te horen en te verstaan in lawaaierige situaties en op afstand. Het detecteert automatisch of het wordt gebruikt aan een luidruchtige tafel, of vanuit de hand gericht wordt op een spreker, of gedragen wordt als neklus of reversmicrofoon tijdens een presentatie. De mogelijkheden van Roger

On gaan verder dan alleen het rechtstreeks overbrengen van spraak naar iemands oren. Het detecteert onmiddellijk de richting van de spraak en past automatisch zijn instellingen aan om de beste luisterervaring te bieden. Als reactie op het toenemende aantal mensen dat thuis online vergadert, werd in 2023 de functionaliteit van de headset toegevoegd om audiostreaming in twee richtingen te ondersteunen bij aansluiting op een computer via USB. Sinds zijn debuut heeft Roger On talrijke onderscheidingen ontvangen op het gebied van productontwerp en toegankelijkheid. Voorbeelden zijn de de Red Dot en iF Design Awards, Duitse Innovation en Hearing Technology Innovator Awards en het uitroepen tot TIME 2021 Best Inventions Special Mention. “De jury vond het geweldig om de Roger On van Phonak dit jaar te onderscheiden als een baanbrekende speler in haar categorie, die de kracht van innovatie laat zien om ons leven ten goede te verbeteren”, besluit Frank Bonafilia, uitvoerend directeur van de Edison Awards.

voor meer info: www.phonak.com/nl

EARLINE 37
INFOTORIAL

GEHOOR IS VERGELIJKBAAR MET EEN VINGERAFDRUK

SINDS 1 JANUARI 2024 WORDT BETER HOREN GELEID DOOR GIUSEPPE VIRONDA. DE NIEUWE GENERAL MANAGER WERKTE HIERVOOR BIJ MOEDERBEDRIJF AMPLIFON IN MILAAN ALS GLOBAL CHIEF MARKETING OFFICER. EARLINE MAAKTE KENNIS MET GIUSEPPE EN SPRAK MET HEM OVER DE STAND VAN ZAKEN EN PLANNEN.

TEKST Anneke Pastoor/Marie-Catrien van Deijck BEELD Rob van de Vlierd

Giuseppe Vironda heeft niet alleen ervaring binnen de hoorzorg; voordat hij bij Amplifon terechtkwam, werkte hij in commerciële functies bij Vodafone en Google. Hij woonde in Milaan, Eindhoven en Londen en is nu weer terug op Nederlandse bodem. Dat bevalt hem goed: Giuseppe houdt van de directheid van de Nederlanders en voelt zich hier heel comfortabel.

DE EMOTIES VAN GELUID

dicht bij je staan, je partner, je kind, je vrienden. We weten allemaal dat gehoorverlies een begin kan zijn van eenzaamheid, van isolatie. Het wordt een ‘struggle’ om betrokken te blijven bij gesprekken. Vooral in een lawaaierige omgeving, zoals een feestje, een etentje of een sociaal event. Je hebt je gehoor nodig om echt te verbinden in sociale interacties en om volledig deel uit te maken van het spel. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat wanneer je gehoorverlies

WE ZIJN VASTBERADEN OM HET FAVORIETE MERK IN DE MARKT TE BLIJVEN MET 114 JAAR GESCHIEDENIS GIUSEPPE VIRONDA – GENERAL MANAGER BETER HOREN NEDERLAND

Maak impact met jouw baan als audicien bij Beter Horen en laat mensen alle emoties van geluid herontdekken.

Heb jij ambitie om door te groeien? Wij bieden je volop carrièremogelijkheden in heel Nederland, bijvoorbeeld als shopmanager.

Benieuwd naar jouw carrièremogelijkheden? Neem contact op met Damia Carli via nl-recruitment@amplifon.com.

BH_Adv_Earline magazine_185x130_WT.indd 1

PERSOONLIJKE AANPAK

Hoorzorg is echt veranderd, zeker ook in Nederland. Wanneer je zes jaar geleden in Nederland een website van een huisarts bezocht, of een website over ouderenzorg, stond daar over het algemeen dat je maar moest leren leven met gehoorverlies. Dat is enorm veranderd, mede dankzij de babyboomers die nu 65-plus zijn. Mensen leggen zich niet neer bij hun gehoorverlies en gaan op zoek naar de juiste behandeling. Er bestaat nu een Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Er is een ander soort houding en lifestyle ontstaan. “En gelukkig is gehoorverlies de laatste jaren in een ander perspectief komen staan. Mensen verwachten een meer persoonlijke aanpak die kijkt naar je eigen leefstijl gepaard met klinische en audiologische behoeftes”, vervolgt Giuseppe. “Het gehoor is vergelijkbaar met een vingerafdruk, uniek en een ‘one-size-fits-all’ gaat niet meer op. Hier komt maatwerk bij kijken en het bieden van transparantie in het proces, waarin deze service wordt geboden om te komen tot een persoonlijke aanpak tussen de audicien en de klant. Persoonlijke zorg wat toegankelijkheid en service hoog in het vaandel heeft en waar de klant de vrijheid heeft in keuze. Een mooi internationaal voorbeeld is Frankrijk, waar drie jaar geleden een grote hervorming in hoorzorg plaatsvond. Er worden daar hooroplossingen binnen de verzekerde zorg zonder bijbetaling aangeboden. Toch koos meer dan de helft van de consumenten ervoor om meer te betalen voor

08-05-2024 15:57

een betere kwaliteit zonder het verlies van recht op gedeeltelijke vergoeding. Gevolg? Een hoge klanttevredenheid en meer transparantie”.

INVESTEREN IN MENSEN

Veel medewerkers van Beter Horen zijn van een nieuwe generatie en Amplifon traint hen in de Amplifon Retail Academy vanaf de vroege start. “We zijn ook een erkend leerbedrijf. We focussen sterk op begeleiding in de winkels en staan garant voor kwalitatief hoogwaardige audiciens. Dat is een grote investering van onze kant, maar we hebben heel veel over voor de training en groei van onze mensen. Als toonaangevende speler in de markt willen wij hierin voorop lopen. De mensen in de winkel, geleid door hun doel om elke dag mensen te helpen in het herontdekken van alle emoties van geluid zijn onze belangrijkste kracht en differentiatie”. Giuseppe voelt zich duidelijk al als een vis in het water in Nederland. Hij woont in Utrecht en fietst als het even kan naar het kantoor op de Vliegend Hertlaan. “Mijn plan voor Beter Horen in Nederland is te starten met simpele, maar heel belangrijke doelen: blijven groeien in het aantal klanten én het favoriete merk in de markt blijven. Dat betekent namelijk dat we op de goede manier bezig zijn. Dat is de basis. En als we dat goed doen, als we de juiste bedrijfscultuur hebben, kunnen we ervoor zorgen dat de organisatie blijft groeien; stap voor stap, en daarmee meer mensen helpen”.

EARLINE 39

BEEKS OOG & OOR GAAT VERHUIZEN

ONDERNEMER

MICHAEL BEEKS KAN NIET WACHTEN TOT HET ZOVER IS: HALF OKTOBER

GAAT BEEKS OOG & OOR IN ’S GRAVENZANDE VERHUIZEN OP DE LANGESTRAAT, VAN NUMMER 149 NAAR NUMMER 223. ZO’N VERHUIZING

BRENGT ECHT HET ONDERNEMERSCHAP BIJ HEM NAAR BOVEN.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Beeks Oog & Oor

“We kochten het oude Etos-pand (naast Keurslager Poleij) vorig jaar januari aan en in juni kregen we de sleutel. Wat volgde was een periode van alle ideeën en plannen samenvoegen en nadenken hoe we elke klant optimaal kunnen verrassen. We kwamen erachter dat je echt heel veel kanten op kan met een nieuw pand! Na diverse citytrips in binnen- en buitenland, bezoek aan beurzen en een kijkje bij toonaangevende retailbedrijven, besloten we voor het hoogst haalbare te gaan: een volledige integratie van zien en horen. Een winkel waar zorg en aandacht centraal staat en tegelijkertijd een werkomgeving waar er voor mijn medewerkers genoeg ruimte is om elke klant goed te woord te kunnen staan”.

Om de verbouwing te realiseren, werkt Michael samen met twee partijen: Biersteker en WSB Design. “Biersteker is een milieubewuste bouwer, die als eerste het pand voorziet van nieuwe gevels en daken. Fijn om straks een winkel te hebben die zoveel mogelijk energieneutraal is met een warmtepomp, airconditioning en luchtbehandeling. En daarna begint het feest pas echt: het interieur. Daarvoor hebben we WSB Design in de arm genomen. En, als we de tekeningen mogen geloven… het wordt móói! Echt een nieuwe stijl waarmee we de klanten gaan verrassen en waar ze zich zeker op hun gemak gaan voelen”. Na de verbouwing is de totale oppervlakte van de nieuwe winkel bijna 500m² en de rou ting wordt helemaal anders. “De klanten komen straks door de automatische deuren binnen. Dankzij de grote vliesgevel is er bij de entree heel veel daglicht. Klanten kunnen zich aanmelden via een aanmeldzuil, heel handig als het druk is. De werkplaats blijft een zichtbare, centrale plek in de winkel, maar dan wel op de vide. Want ja, we laten nog wel graag ons ambacht zien. Een eyecatcher wordt de 6 meter hoge zonnebrillenpresentatie”.

ZELFTESTRUIMTE GEHOOR

Een nieuw idee is een geluidsgeïsoleerde zelftestruimte om klanten zelf hun gehoor te laten testen. “Via een gekalibreerde koptelefoon en een iPad checkt een klant eenvoudig het ge hoor en de testresultaten worden direct naar onze audicien doorgestuurd. Sowieso wordt ‘horen’ zichtbaarder in de nieuwe winkel. Niet meer achterin, maar meer voorin de winkel om ook te benadrukken dat gehoorverlies absoluut niets is om je voor te schamen. Het is zelfs een heel goed idee, ook voor de fitheid van het brein, om op tijd hoortoestellen aan te schaffen”.

Geïnspireerd door de winkelbeleving van House of Rituals in Amsterdam ziet Michael een brug met de persoonlijke begeleiding bij het dragen van contactlenzen. “We hebben straks een instructiepaviljoen, waar je op je gemak een leuke video ziet. Hierin vertelt een influencer of een animatie wat je moet weten bij het dragen van contactlenzen. Ik weet zeker dat de instructie bij jongeren daardoor veel beter blijft hangen”. Ook de kinderhoek wordt een plaatje als we Michael mogen geloven. Straks haalt ieder kind daar letterlijk zelf zijn bril op. Met een katrol! En hijst ‘m in eerste instantie ook op naar de werkplaats als de brilkeuze gemaakt is. “Ik voeg graag een stukje beleving toe en denk dat kinderen het letterlijk ‘ophalen’ van hun bril nooit meer gaan vergeten. En natuurlijk hoop ik dat dit goede gevoel dan de rest van hun leven blijft hangen”, lacht Michael.

Kortom, Beeks Oog & Oor evolueert mee met de tijd. “Wij willen de specialist in zien en horen zijn en blijven. De fijne samenwerking met het Reinier de Graaf Ziekenhuis benadrukt dat ook. De uitbreiding van ons team naar straks 15 personen in het nieuwe pand bewijst dat. Wij geven de allerbeste zorg voor uw ogen en oren. Dat noemen we Zorg

AAN HET WOORD

DE GOEDE AUDICIEN VERDIENT LOF

Zoals in elk vak komen ook bij audiciens meer of minder goede vakmensen voor. Maar vind nu maar eens die goede. Ik heb daarin geluk gehad. Mijn eerste audicien verdiepte zich goed in mijn situatie en verzorgde voor mij een goede hooroplossing. Ik heb die audicien in zijn ontwikkeling en naar verschillende bedrijven of vestigingen gevolgd. Hij heeft me altijd goed geholpen bij mijn toenemende slechthorendheid. Zijn vader was slechthorend en hij kon daar humoristisch over vertellen. Later kreeg ik een andere audicien. Hoewel hij daar niet mee koketteerde, had hij zelf kennelijk ook een hoorbeperking. Dat ik het met audiciens ook slechter had kunnen treffen, merkte ik meestal tijdens vakanties van mijn vaste audicien. Een goede inleving in de patiënt is in het oerwoud van hooroplossingen kennelijk een kritische prestatie-indicator. Zelf of in je familie of vriendenkring bekend zijn met slechthorendheid, helpt naar mijn overtuiging erg om een goede audicien te zijn. Voor audiciens die die ervaring niet hebben, is het boek van Willem Dekker ‘Leven met slechthorendheid’ een absolute must. Dat moet eigenlijk een verplicht lesboek zijn in de audicienopleidingen.

In overleggroepen in de hoorsector merkte ik hetzelfde. Daar zie je echter eerder de gevangenschap in andere kritische prestatie-indicatoren van de organisatie waar men in zit. Ik moet dan vaak vragen: “Maar hoe zou je het willen hebben als je zelf slechthorend wordt?” Dan zie je vaak het ongemak tussen de eisen van zijn of haar organisatie en wat iemand voor zichzelf als goede zorg ziet. Dat ongemak komt ook tot uiting in het recente verbetersignalement van het Zorginstituut. Daarin staat dat de hoorzorg in ons land een stuk beter moet. De kritische prestatie-indicatoren van ministerie, zorgverzekeraars, audicienketens en vestigingen, hoortoestelproducenten en audiologische centra zijn lang niet goed op het patintbelang afgestemd. Dit ondanks de ronkende teksten over het belang van de patiënt. Partijen leggen vervolgens vaak een bijzondere vorm van slecht-

horendheid aan de dag als de patiëntenorganisatie aangeeft hoe het beter kan. Dat is vreemd omdat de patiënt via eigen bijdrage, eigen risico, zorgpremie en belasting toch een substantiële stakeholder is. Deels komt dit omdat het zorgsysteem in ons land niet goed werkt. Maar ook binnen dit systeem kan veel verbeterd worden. Ik deel bijvoorbeeld de oproep van de Consumentenbond aan de Zorgautoriteit om eens te kijken naar de contractvorming tussen verzekeraars en audiciens. Dat speelt zich af in geheimzinnigheid en er lijkt geen effectief toezicht op de gevolgen voor de zorg. Helaas draaien ook deze molens langzaam.

Wat moet je als patiënt in de tussentijd? Nou ja, goed kritisch zijn! Je goed oriënteren op audiciens via www.hoorwijzer. nl. Alleen naar een StAr-gecertifieerde audicien gaan. Dat is een noodzakelijke, maar helaas geen voldoende voorwaarde voor een goede audicien. Lid worden van Hoormij•NVVS uiteraard! De folder ‘Een hoortoestel in 5 stappen’ ter hand nemen. En wat moeten audiciens in de tussentijd? Audiciens en audicienketens moeten hard aan het werk om de kwaliteit van hun audiciens op peil te brengen. Wat in het programma van Radar gebeurde, zijn geen toevalstreffers. Uit de PREM-meting blijkt ook dat de spreiding van de patiëntbeoordeling tussen ketens beduidend verschilt. De goede audicien verdient lof! De te vaak voorkomende slechte praktijken schaden de goede audiciens en hun beroepseer. De audiciens kunnen werken aan een goed professioneel statuut en eigenlijk ook een wettelijke borging van dat statuut. En uiteraard patiënten wijzen op het lidmaatschap van Hoormij•NVVS. Want wij zijn erg voor goede audiciens!

René van Schalkwijk was tot voor kort bestuurslid van Hoormij•NVVS

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: Angelique de Wit van Oorwerk

42 EARLINE COLUMN DOORGEEF
RENÉ VAN SCHALKWIJK
A Sonova brand Jouw nummer 1 in de database! Unitron wenst u een fantastisch EK 2024 A Sonova brand
Unitron wünscht eine klangvolle Europameisterschaft 2024. FLEX:UPGRADE Hörsysteme jederzeit auf eine höhere Technologieebene upgraden!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.