Page 1

LOUNAIS-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS r.y. TURUN SEUDUN PAIKALLISOSASTO

SYKSYN 2014 TIEDOTE Turun Seudun Paikallisosasto on yksi kuudesta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen piirissä toimivasta paikallisosastosta. Paikallisosaston jäseniä ovat kaikki Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet. Paikallisosasto ei peri omaa jäsenmaksua. Turun Paikallisosasto kokoontuu jäseniltaansa joka kuukauden toinen tiistai kesäkuukausia lukuun ottamatta. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita potilaat ja heidän läheisensä, LounaisSuomen Syöpäyhdistyksen jäsenet sekä muut asiasta kiinnostuneet. Jäseniltojen lisäksi järjestetään omia retkiä, myyjäisiä sekä ajankohtaisia tapahtumia. Turun Paikallisosaston käsityöpiiri Ahkerat Kertut kokoontuu tiistaisin Meri-Karinan kirjastossa. Käsityöpiiriin voi tulla tekemään käsitöitä ja viihtymään oman voinnin mukaan. Tehtyjä käsitöitä myydään päivittäin ”Putiikissa” Meri-Karinan aulassa. Putiikin myyntituotto on Paikallisosaston suurin vuotuinen tulolähde. Turun Seudun Paikallisosasto on perustettu v. 1973, ja sen luottamushenkilöiden toiminta on vapaaehtoistyötä. Osaston tavoitteena on erityisesti alueensa syöpäpotilaiden yhteen saattaminen, virkistystoiminta ja vertaistukitoiminta. Paikallisosasto lahjoittaa vuosittain varoja mm. potilaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä lisääviin hankintoihin. Toivomme tilaisuuksien, retkien ja käsityöpiiritoiminnan antavan jokaiselle yhdessäolon iloa ja lämpöä. Olet lämpimästi tervetullut joukkoomme! Anneli Suominen Paikallisosaston puheenjohtaja


Syöpäpotilas kaipaa tietoa sairaudestaan Syöpä nujertaa vuosittain runsaat 10 000 suomalaista. Se on toiseksi yleisin kuolinsyy heti verenkiertoelinten sairauksien jälkeen. Yleisimmät kuolemaan johtaneet syöpätyypit ovat miehillä edelleen keuhkosyöpä ja eturauhassyöpä, naisilla rintasyöpä ja keuhkosyöpä.

Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Syöpäsairauksien ennuste on parantunut viime aikoina niin paljon, että syöpäkuolleisuus on Suomessa Euroopan alhaisimpia. Kuolleisuutta pudottaa myös se, että syövät havaitaan seulontojen ansiosta usein jo varhaisessa vaiheessa. Syöpäpotilaista lähes 60 prosenttia paranee sairaudestaan.

Paikallisosastot ajan hermolla

Vakavasti sairas ihminen odottaa luotettavaa ja asiallista tietoa terveydentilastaan ja saatavilla olevista tukipalveluista. Vasta äskettäin diagnoosin saaneen potilaan ahdinko on todellinen, ja se on otettava tosissaan. Mistä voimavaroja jaksamiseen? Omaiset ja hoitohenkilökunta voivat omalla työllään lievittää sairastuneen tuskaa, kärsimystä ja kipua.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksellä ja sen paikallisosastoilla on monia keinoja tukea syöpäpotilasta ja hänen omaisiaan. Paikallisosastot Turussa, Forssassa, Loimaalla, Salossa, Uudessakaupungissa ja Rannikkoseudulla järjestävät muun muassa vertaistukitoimintaa, matkoja, erilaisia illanviettoja ja terveyskasvatustilaisuuksia paikallisten tarpeiden mukaan.

Turun paikallisosaston jäsenilloilla ja luennoilla on arvokas terveystietoa välittävä merkitys. Niistä osallistujat ovat saaneet tiedonjyviä sairauden herättämien ajatusten keskellä. Hyvinvointia on lähestytty monipuolisista näkökulmista: etsitty vireyttä kaurasta ja bifidobakteereista, raotettu vanhan kansan lääketieteen historiaa sekä pohdittu, miten kapinoida ikääntymistä vastaan. Tuoreella, ajanmukaisella tiedolla on myös ennaltaehkäisevä vaikutuksensa.

Työsarkaa riittää

Työtä on edelleen tehtävä uutterasti potilaiden ja heidän läheistensä jaksamisen ja terveyden edistämisen parantamiseksi. Tärkeintä on kohdata ihminen ihmisenä, välittää. Minun on aika jättää Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtajan tehtävät jäädessäni eläkkeelle 30.4.2014 alkaen. Toivotan Turun paikallisosaston ahkerille vapaaehtoisille ja jäsenistölle mitä parhainta jatkoa – nautitaan tulevasta kesästä! Meri-Karinassa 28.4.2014

Kari Ojala toimitusjohtaja


LOUNAIS-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS r.y. TURUN SEUDUN PAIKALLISOSASTO

TOIMINTA SYKSYLLÄ 2014 JÄSENILLAT

Kokoontuminen Meri-Karinassa, Seiskarinkatu 35, joka kuukauden toinen tiistai klo 17.45. Jäsenilloissa on kahvitarjoilu ja arpajaiset. Paluukuljetus Kauppatorille klo 20.00. Ti 9.9.14

Meri-Karinan Syöpäneuvonta-aseman toiminta ja palvelut: Neuvontahoitaja Eija Säteri. Tuula Saarinen lukee omia ja Jenni Haukion runoja.

Ti 14.10.14 Sepelvaltimotaudin nykyinen hoitolinja: Erikoislääkäri, sydänkirurgi Anne Lahti. Timo Rautala laulaa ja laulattaa.

Ti 11.11.14 Jalkojen omahoito: Jalkaterapeutti Eeva Kiviranta. Mirja Kujalan esitelmä ”Pirtua saaristossa”. Ti 9.12.14 Joulujuhla

RETKET JA MATKAT Ma 15.9.14 Lounasristeily M/S Rudolfinalla Kokoontuminen Rudolfinassa, saaristolaivasatamassa klo 11.45, Läntinen Rantakatu. Ennen lounasta, klo 12.00 teemme laivassa ”Nojatuolimatkan yli Turun siltojen”. Lounasristeily klo 13.00. Hinta 33 €. Ilm. ja maksut Ullalle viim. 9.9. jäsenillassa. Paluu klo 14.30. To 23.10.14 Retki Euraan ja Kauttualle Tutustumiskohteet: Esihistorian opastuskeskus Naurava Lohikäärme ja Hammin talo, taidetta ja tuoksuja. Lounas Kartanoravintola Kauttuan Klubilla. Käydään myös Kivikylän palvaamossa ja Eskimo Finlandissa. Hinta 26 €. Lähtö Hepokullasta klo 8.45 ja Aurak. 2 klo 9.00. Ilm. ja maksut Ullalle viim.14.10. jäsenillassa. Paluu n. klo 18.00. Ke 5.11.14 klo 14.00 Turun kaupunginteatteri (Logomo): Kvartetti Köydenpunojank. 14, Turku. Hinta 35 €. Bussit nro 20 ja 61 Kauppatorilta. Ilm. ja maksut Ullalle viim. 9.9. jäsenillassa. To 11.12.14 Opastettu kiertoajelu Turussa: Uskomaton Turun nainen Kevennetty joululounas Ravintola Samppalinnassa. Hinta 30 € potilasjäsenet ja 35 € jäsenet, sis. kiertoajelun ja lounaan. Lähtö Hepokullasta klo 10.45 ja Aurakatu 2 klo 11.00. Ilm. ja maksut Ullalle viim. 11.11. jäsenillassa. Automatkoilla Paikallisosasto järjestää arpajaiset. Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.


Käsityöpiiri Ahkerat Kertut kokoontuu Meri-Karinan kirjastossa tiistaisin klo 10.00 - 12.30, paitsi kuukauden toinen tiistai klo 14.00 - 17.00. Käsityöpiirin vetäjinä toimivat Sirpa Teräs ja Seija Vesala. Ahkerien Kerttujen käsitöitä myynnissä joka päivä Meri-Karinan pääaulassa sijaitsevassa Putiikissa ja jäsenilloissa. Ahkerien Kerttujen tuotteita myydään Kauppakeskus Myllyssä 6.-7.11., Itäharjun Prismassa 21.-22.11. ja Kauppakeskus Skanssissa 16.-17.12. Joulumyyjäiset Messukeskuksessa joulukuun alkupuolella. Paikallisosastolla on oma myyntipaikka Suomen suurimmissa joulumyyjäisissä Turun Messu- ja kongressikeskuksessa. Paikallisosasto tiedottaa toiminnastaan:  Turun Sanomien yhdistystoiminta-palsta  Turun Sanomien verkkolehden Menovinkit:

http://menovinkit.ts.fi

www.lssy.fi/paikallisosastot/Turku

Meri-Karinan tilaisuuksiin pääsee bussilla 54, pysäkki on Eerikinkadulla kauppahallia vastapäätä.

LISÄTIETOJA TOIMINNASTAMME ANTAVAT: Anneli Suominen, puheenjohtaja  050 596 0470 Leila Leino, varapuheenjohtaja  0400 822 806 Soile Tammero, sihteeri  040 530 9942 Ulla Ström, paikallisosaston matkat: ilmoittautumiset puhelimitse (ei kesä-, heinä- ja elokuussa) maanantaisin klo 13-15  044 552 4814 tai sähköpostilla: ulla_strom@hotmail.com Marja-Leena Louhi, putiikinhoitaja  050 533 1277 Sirpa Teräs, Ahkerat Kertut -toiminta  0400 226 616

"Elämää voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta sitä on elettävä eteenpäin." Søren Kierkegaard

Turun paikallisosaston jäsentiedote 2014 syksy  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you