Page 1

2018

JÄSENTIEDOTE

www.lssy.fi l www.karinakoti.fi l www.merikarina.fi l www.hymyahuuleen.fi l www.lssy.fi/matkari l

1


Lähijournalismia Maakuntalehdessä pystymme kertomaan havainnollisesti, miten uutiset vaikuttavat tämän seudun asukkaiden elämään. Emme ole unohtaneet myöskään sitä, että lehden pitää tarjota elämyksiä – parasta seuraa kahvikupin ääreen." Sanna Keskitalo, toimittaja

2


Kukaan ei saa jäädä yksin Päivä päivältä lisääntyvä valon määrä antaa aina uuden lupauksen edessä olevasta keväästä ja sitä seuraavasta kesästä. Joskus pimeä aika tuntuu pitkältä, ja silloin voi tuntua, että näkyvissä oleva valo on vielä hauras ja etäinen. Samankaltaisissa tunnelmissa elää usein myös syöpädiagnoosin äskettäin saanut henkilö. Hoidot ovat ehkä vielä aloittamatta, ja olo on epätodellinen – mitä nyt tapahtuu, selviänkö minä, miten ihmeessä jaksan edessä olevan pimeän ajan? Tapaan työssäni päivittäin syöpäpotilaita, ja usein jään jakamaan ajatuksia heidän kanssaan. Yleensä nämä keskustelut sivuavat varsin arkisia asioita, mutta hyvin usein aistin myös edellä kuvatun laista pelkoa. Mieleeni on jäänyt erään potilaan kertomus siitä, miten syöpä on alati mielessä heti aamulla hänen herätessään, päivällä askareita hoitaessa ja vielä illan viimeisenä muistettavana ajatuksena ennen kuin uni vie väsyneestä voiton. Jos hauska elokuva vei ajatuksen hetkeksi pois syövästä, tunsi hän melkeinpä huonoa omaatuntoa siitä, että oli unohtanut toviksi sairautensa. Muistan miettineeni tuon keskustelun aikana, miten harvoin oikeasti tajuaa vakavan sairauden ihmiselle tuoman henkisen taakan. Syöpä on toki fyysinen sairaus, mutta myös mitä suuremmassa määrin psykososiaalinen kriisi. Tilastot, keskustelupalstat ja epikriisit kääntelevät mielialaa milloin uskoa luoden, milloin uutta pelkoa synnyttäen. Siinä myllyssä on moni syöpäpotilas liian yksin ajatustensa kanssa. Kaikenlainen odottaminen on myrkkyä, kun hätä on suuri – viikkojen päässä oleva tutkimusaika tuntuu raskaalta odottaa, ja aika kuluu piinallisen hitaasti. Ikävintä on velloa näissä ajatuksissa yksin.

eivät vielä tänä vuonna sanottavasti muuta perustoimintaamme, mutta kysymyksiä herättää esimerkiksi laitosmuotoisen syöpäkuntoutuksen tulevaisuus, johon saataneen vastauksia vuosikymmenen loppuun mennessä. Viime vuosi oli Meri-Karinan historian vilkkain toimintavuosi, kun saimme omien lisääntyneiden syöpäpotilaiden sopeutumisvalmennuskurssien lisäksi Petrea Säätiön toteuttamaan tiloihimme omaa tärkeää kuntoutustoimintaansa. Tämä vuosi on toivottavasti yhtä toimelias, ja nyt se ei enää ole kiinni ainakaan paikoitusalueen rajallisuudesta – jouluviikolla vastaanotettiin upouudet viisikymmentä parkkiruutua ja näin ratkaistiin tämäkin positiivinen ongelma. Myös saattohoitotoiminta sai ainakin kolme vuotta jatkoaikaa Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön onnistuttua kilpailutuksessa loppuvuonna. Toiminta siis jatkuu, vaikkakin totuttua pienemmin resurssein. Paljon on vielä tekemätöntä työtä, etenkin kun uusia syöpädiagnooseja tehdään joka vuosi entistä enemmän. Jatketaan tästä eteenpäinkin yhdessä toteuttaen yhdistyksemme ydintehtävää – huolehditaan, ettei kukaan syöpäpotilas jää jatkossakaan yksin.

Toimitusjohtaja

Ville Viitanen

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys on vuosikymmenten ajan tavoittanut näitä henkilöitä vertaistukipalvelunsa kautta ja koittanut osaltaan keventää syöpäpotilaan henkistä kuormaa. Vertaistukijoita tarvitaan koko ajan lisää, ja heitä koulutetaan säännöllisesti. Vertaistukija rohkaisee esimerkillään saman diagnoosin saanutta – tästä selvitään, tämän kanssa voi elää. Vertaistukitoiminnan lisäksi tarjoamme syöpäpotilaalle mahdollisuutta osallistua keskusteluryhmiin, tulla itse jossain vaiheessa vapaaehtoistoimijaksi tai vaikka hakeutua yhdistyksen toteuttamalle syöpäpotilaiden sopeutumisvalmennuskurssille Meri-Karinaan. Myös taloudellista tukea jaamme potilaille vuosi vuodelta enemmän. Moni edellä mainittu palvelu on mahdollista toteuttaa jäsenmaksuista saamiemme varojen turvin – kiitos siitä Sinulle, kun olet jäsenemme ja suoritat tämän lehden mukana tulevan maksun tunnollisesti vuosi vuodelta. Voit olla varma siitä, että tämä panos menee suoraa syöpäpotilaan hyväksi koko toimialueellemme.

”Vertaistukija rohkaisee esimerkillään saman diagnoosin saanutta – tästä selvitään, tämän kanssa voi elää.”

Tuleva toimintavuosi on yhdistyksemme 67:s. Toivon mukaan ikä on tuonut malttia ja viisautta reagoida alati muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin. Tulevat sote-ratkaisut

3


Syöpäneuvonta-asema antaa maksutonta opastusta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen syöpäneuvontapalvelut ovat kaikkien käytössä Turussa, Salossa ja Loimaalla. Opastusta ja tukea on saatavilla myös Forssassa ja Uudessakaupungissa. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse ja varata ajan vastaanotolle. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen antama syöpä- ja terveyskasvatusneuvonta täydentää julkisen terveydenhuollon palveluja. Tarjolla on monipuolista ja luotettavaa tietoa syöpäsairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, varhaisesta toteamisesta ja oireiden tunnistamisesta. Lisäksi yhdistys välittää apuvälineitä ja vertaistukihenkilöitä sekä antaa keskusteluapua ja henkistä tukea. Syöpäneuvonta-asemaa hoitaa koulutettu ja asiaan perehtynyt sairaanhoitaja.

Proteesin käyttö ehkäisee ryhtiongelmia

Turun Meri-Karinan neuvonta-asemalla työskentelevä sairaanhoitaja Eija Säteri avustaa apuvälineiden, kuten rintaproteesien, hankinnassa päivittäin. Rintaproteesin valintaan vaikuttavat leikkaustekniikka sekä jäljellä olevan rinnan paino ja muoto. Myös asiakkaan ikä ja harrastukset otetaan huomioon rintaproteesia valittaessa. – Rintaleikkaus on voinut olla joko koko rinnan poisto tai säästävä leikkaus. Rinnan säästävä leikkaus voi muuttaa rinnan kokoa ja muotoa vuosienkin jälkeen. Säterin mukaan rintaproteesin tehtävänä on korvata poistetun rinnan puuttuva kudos ja tasapainottaa vartaloa. – Proteesia on syytä käyttää päivittäin. Näin ehkäistään ryhtiongelmia ja niska-hartiaseudun kipua, Säteri huomauttaa.

Proteesi uusitaan tarvittaessa

Rintaleikkauksen jälkeen asiakas saa sairaalasta palvelusetelin tai maksusitoumuksen ensimmäistä proteesia varten. Rintaproteesi uusitaan tarpeen mukaan. Silloin asiakas hankkii itse palvelusetelin tai maksusitoumuksen. Turkulaiset pyytävät sen kuntoutustoimistosta (02 2662 280), muut kuntalaiset oman kuntansa terveyskeskuksesta. – Mikäli palvelusetelin arvo ei kata apuvälineen koko hintaa, asiakas maksaa tuotteen hinnan ja palvelusetelin arvon erotuksen. On myös tärkeää huomata, että osaproteesille on erillinen osaproteesin maksusitoumus, Säteri kertoo. Asiakas voi hankkia Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kautta myös proteesitaskullisia rintaliivejä ja uimapukuja.

Huolestuttavatko ihomuutokset?

Meri-Karinan neuvonta-aseman asiakkaista suuri osa tulee luomihuolien vuoksi. Sairaanhoitaja tarkastaa ihomuutoksia ja antaa UV-altistukseen liittyvää terveyskasvatusta. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenille maksuttomaan luomitarkastukseen varataan aikaa noin 20 minuuttia. Luomihuolipoliklinikka toimii Meri-Karinan ohella Loimaan ja Salo-Karinan palveluasemalla. Neuvonta-asemilla saa lisäksi periytyvyysneuvontaa. Sairaanhoitaja tekee sukupuun syövän periytyvyydestä asiakkaan antamien sukutietojen perusteella. Yhteyttä voi myös ottaa, jos mieltä askarruttavat esimerkiksi ennaltaehkäisyyn ja varhaistoteamiseen liittyvät kysymykset. Teksti: Aleksi Rajamäki

4


LOUNAIS-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYKSEN NEUVONTAPALVELUT Ajanvaraukset maanantaista perjantaihin klo 9–11, 02 2657 927 ● neuvontahoitajat ovat kaikki syövän hoidon ammattilaisia ● ohjausta ja neuvontaa: mm. yleinen syöpäneuvonta, kuntoutusohjaus, syövän periytyvyysneuvonta, rintojen omatarkkailun opastus ● luomihuolipoliklinikka (jäsenille maksuton, muille 20 €:n toimistomaksulla) ● proteesivälitys: rintaproteesit, rintaliivit, uimapuvut ● keskusteluapua syöpäpotilaille ja läheisille ● vertaistukihenkilövälitystä erityisesti ensitietovaiheessa

Kuva: Daniel Heino

SYÖPÄNEUVONTA-ASEMA TURKU Seiskarinkatu 35, 20900 Turku Neuvontahoitajan vastaanotto maanantaista perjantaihin ajanvarauksella.

SALO-KARINAN PALVELUASEMA Helsingintie 52, 24100 Salo Neuvontahoitajan vastaanotto kaksi kertaa kuussa ajanvarauksella.

SYÖPÄNEUVONTA-ASEMA LOIMAA

Seppälänkatu 15–17, 32200 Loimaa (Tyks Loimaan sairaalan tiloissa) Neuvontahoitajan vastaanotto ajanvarauksella.

Oletko jo hankkinut uima-asun käyttöoikeusrannekkeen? Ranneke oikeuttaa käyttämään uimapukua uimahallin sauna- ja pesutiloissa. Nähdessäsi rannekkeen tai uima-asuun kiinnitetyn sinisen merkin voit luottaa siihen, että uimapuvun käyttöön on perusteltu syy, esimerkiksi syöpäsairaus tai avanne. Käyttöoikeusrannekkeen voit ostaa Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen infosta (Seiskarinkatu 35, Turku) hintaan 3,50 €.

5


Meri-karinan kurssi- ja neuvontapalvelut | Seiskarinkatu 35, 20900 Turku

-2016

lounais-suomen syöpäyhdistyksen

Sopeutumisvalmennuskurssit 2018 KELAN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAT JA LÄHEISET

Parikurssi, KELA nro 68863 Parikurssi, KELA nro 68864 Parikurssi, KELA nro 68865

26.02. – 02.03.2018 09.07. – 13.07.2018 24.09. – 28.09.2018

HEMATOLOGISET SYÖPÄPOTILAAT JA LÄHEISET

Parikurssi, KELA nro 68869 Parikurssi, KELA nro 68870 Parikurssi, KELA nro 68871

RINTASYÖPÄPOTILAAT JA LÄHEISET

Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68902 Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68903 Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68905 Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68904 Parikurssi, yli 68 v., KELA nro 68906 Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68901 Yksilökurssi, alle 68 v., KELA nro 68884 Yksilökurssi, alle 68 v., KELA nro 68885 Yksilökurssi, yli 68 v., KELA nro 68887 Yksilökurssi, alle 68 v., KELA nro 68886

HUOM! Muutokset kurssiaikatauluun mahdollisia. Katso tarkemmat tiedot Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen nettisivuilta

www.lssy.fi

SUUN- JA NIELUNALUEEN SYÖPÄPOTILAAT JA LÄHEISET

Parikurssi, KELA nro 68914 Parikurssi, KELA nro 68915

KAIKILLE SYÖPÄPOTILAILLE SYÖPÄSAIRAUDESTA RIIPPUMATTA

23.04. – 27.04.2018 06.08. – 10.08.2018 03.09. – 07.09.2018 08.10. – 12.10.2018 19.11. – 23.11.2018 10.12. – 14.12.2018 12.02. – 16.02.2018 14.05. – 18.05.2018 10.09. – 14.09.2018 05.11. – 09.11.2018 09.04. – 13.04.2018 17.09. – 21.09.2018

Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68921 Parikurssi, alle 68 v., KELA nro 68922 Parikurssi, yli 68 v., KELA nro 68923

12.03. – 16.03.2018 20.08. – 24.08.2018 22.10. – 26.10.2018

Yksilökurssi, alle 68 v., KELA nro 68931 Yksilökurssi, yli 68 v., KELA nro 68932

13.08. – 17.08.2018 12.11. – 16.11.2018

PERHEKURSSIT

Leukemia, yläkoululaisille, KELA nro 72006 Leukemia, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, KELA nro 72005 Syöpäsairaudet alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, KELA nro 72004 Syöpäsairaudet alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville ja alakoululaisille, KELA nro 72003

02 2657 610 | www.lssy.fi | kurssi@lssy.fi 6

05.03. – 09.03.2018 28.05. – 01.06.2018 01.10. – 05.10.2018

11.06. – 15.06.2018 25.06. – 29.06.2018 16.07. – 20.07.2018 30.07. – 03.08.2018


MUUT KURSSIT AIVOKASVAIMEEN SAIRASTUNEET JA LÄHEISET

Voimavaroja arkeen -parikurssi, STEA

GYNEKOLOGISTA SYÖPÄÄ SAIRASTAVILLE:

”Minä, Nainen” -yksilökurssi, STEA ”Minä, Nainen” -yksilökurssi, STEA

MELANOOMAA SAIRASTAVAT JA LÄHEISET

Iho- tai silmämelanoomaan sairastuneet -parikurssi , STEA SUOLISTOSYÖPÄÄN SAIRASTUNEET JA LÄHEISET

Parikurssi, STEA / Colores / LSSY SYÖPÄ JA KELIAKIA

Yksilökurssi syövän sairastaneille keliaakikoille STEA / Keliakialiitto / LSSY KAIKILLE SYÖPÄÄN SAIRASTUNEILLE SYÖPÄSAIRAUDESTA RIIPPUMATTA

”Liikunnasta iloa ja eheyttä elämään” -parikurssi, STEA ”Voimavarakurssi” -parikurssi parantumatonta syöpää sairastaville, STEA ”Energiaa luonnosta” -villivihannekset tutuiksi (yksilökurssi), LSSY ”Liikunnasta iloa ja eheyttä elämään” -parikurssi, STEA ”Meren aalloilla” melonnan alkeet tutuiksi ja voimavaraksi -pari/yksilö, STEA ”Meren aalloilla” melonnan alkeet tutuiksi ja voimavaraksi -pari/yksilö, STEA Taideterapiapainotteinen yksilökurssi, STEA “Liikunnasta iloa ja eheyttä elämään” -parikurssi, STEA “Voimavarakurssi” -parikurssi parantumatonta syöpää sairastaville, STEA

03.12. – 07.12.2018 16.04. – 20.04.2018 23.07. – 27.07.2018 19.03. – 23.03.2018 04.06. – 08.06.2018 03.04. – 06.04.2018

19.02. – 23.02.2018 30.04. – 04.05.2018 14.05 – 18.05.2018 21.05. – 25.05.2018 17.06. – 21.06.2018 09.07. – 13.07.2018 15.10. – 18.10.2018 29.10. – 02.11.2018 26.11. – 30.11.2018

KURSSI LÄHEISILLE Kun vanhempi sairastaa -yksilökurssi syöpäsairaiden nuorille aikuisille noin 18-30 v., STEA

kesäviikonloppu, pvm:t avoinna

PERHEKURSSIT Perhekurssi syöpäkuntoutujille sekä heidän puolisoille ja lapsille, STEA + seurantajakso 3 pv ”Surusta tie eteenpäin” Nuorten leskien perhekurssi, STEA

02.07. – 06.07.2018 vkolla 8 v. 2019 21.09. – 23.09.2018

AVOKURSSIT RINTASYÖPÄÄN SAIRASTUNEILLE

- Toteutetaan yhteistyössä Tyksin rintasyöpäsairaanhoitajien kanssa.  NUORTEN RINTASYÖPÄPOTILAIDEN RYHMÄ

- Kokoontuu keväällä ja syksyllä 2018 Meri-Karinassa joka kuukauden ensimmäinen torstai klo 18–20: 1.2., 1.3., 5.4., 3.5. ja 31.5.2018 (Huom! 31.5. on viim. to)

YLI 45-VUOTIAIDEN RINTASYÖPÄPOTILAIDEN RYHMÄ

- Kokoontuu keväällä ja syksyllä 2018 Meri-Karinassa joka kuukauden toinen torstai klo 18–20: 8.2., 8.3., 12.4., 17.5., 7.6.2018 (Huom! 17.5. on kolmas to ja 7.6. on ensimmäinen to)

LEVINNYTTÄ RINTASYÖPÄÄ SAIRASTAVIEN RYHMÄ

- Kokoontuu keväällä ja syksyllä 2018 Meri-Karinassa joka kuukauden kolmas torstai klo 18–20: 15.2., 15.3., 19.4., 24.5. ja 14.6.2018 (Huom! 24.5. on neljäs to ja 14.6. on toinen to)

SYÖPÄÄN SAIRASTUNEIDEN LÄHEISTEN VERTAISTUKIRYHMÄ

- Toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Mielenterveysseuran kanssa keväällä ja syksyllä 2018. - Ryhmä kokoontuu Turun Kriisikeskuksen ryhmätiloissa. TAKAISIN TÖIHIN SYÖPÄSAIRAUDEN JÄLKEEN

- Toteutetaan yhteistyössä Petrea kuntoutuksen kanssa. Ryhmä kokoontuu keväällä ja syksyllä 2018 Meri-Karinassa. - Sisältää 6 kolmen tunnin pituista ryhmätapaamista ja kolme yksilötapaamista (2 h) asiantuntijoiden kanssa. AVOKURSSEILLE haetaan Syöpäjärjestöjen hakulomakkeella, joka palautetaan Meri-Karinaan. AVOKURSSEISTA lisätietoja myöhemmin osoitteesta www.lssy.fi

7


MITEN PÄÄSEN SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSILLE? Olet sairastunut syöpään ja sairastumisestasi on kulunut aikaa vähintään puoli vuotta. Voit hakeutua Kansaneläkelaitoksen tai STEAn tukemalle sopeutumisvalmennuskurssille. Voit hakeutua kursseillemme myös syövän uusiutuessa tai sairastuessasi uuteen syöpään. Lisätietoja: – Kelasta tai – Meri-Karinasta, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku, www.lssy.fi puhelin 02 2657 610 (kurssitoimisto) tai 02 2657 666 (info), s-posti: kurssi@lssy.fi Tutustu kurssitarjontaan ja valitse itsellesi sopivin kurssiajankohta. Kursseja kohdennetaan ikäryhmittäin eri syöpäpotilasryhmille. Lisäksi kurssit kohdennetaan joko kuntoutujalle, koko perheelle (lapset ja nuoret syöpäpotilaat) tai pareille (potilaalle ja hänen läheiselleen). Mikäli haet Kelan rahoittamalle kurssille, täytä Kelan hakemuslomake KU132. Hakemuslomakkeita on saatavana Kelasta, Meri-Karinan kurssitoimistosta sekä Kelan internetsivuilta (www.kela.fi). Liitä hakemukseen epikriisi eli sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto. Edellä mainituista asiakirjoista on käytävä ilmi diagnoosi (sairaus) sekä tämänhetkinen tilanne, joten epikriisi tai lääkärin lausunto tulisi olla kirjoitettu hakemusta edeltäneen vuoden aikana. Palauta hakemuslomake liitteineen suoraan Kelalle. Mikäli haet STEAn tukemalle kurssille, täytä Syöpäjärjestöjen hakulomake ja lähetä hakemuksesi Meri-Karinaan, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakemuslomakkeita on saatavana nettisivuiltamme www.lssy.fi sekä Meri-Karinan kurssitoimistosta.

RAUMA 96 km TAMPERE 170 km 9

8

10

HÄMEENLINNA 150 km

TURKU

HELSINKI 170 km 1

HIRVENSALO MERI-KARINA

8


kurssitoimisto | Seiskarinkatu 35, 20900 Turku | 02 2657 610 | www.merikarina.fi

HUOM! Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen

Virkistyslomat 2018

Muutokset aikatauluun mahdollisia. Katso tarkemmat tiedot Meri-Karinan nettisivuilta

www.merikarina.fi

Meri-Karinassa Turussa järjestetään mieltä ja kehoa virkistäviä lomia. Virkistysloman hintaan sisältyy monipuolinen ohjelma, ruokailut ja majoitus. Lomaohjelma sisältää mm. ohjattua liikuntaa (tutustutaan myös uusiin lajeihin), luovaa toimintaa, kuntosalin ja allasosaston käyttömahdollisuuden sekä rentouttavaa mukavaa yhdessäoloa. Virkistysloma Virkistysloma Virkistysloma

07.05. – 11.05.2018 27.08. – 31.08.2018 17.12. – 21.12.2018

Majoitus yhden hengen huoneessa 275 € ja kahden hengen huoneessa 235 €/hlö. Hakulomake on saatavilla:

ÄIJÄPÄIVÄ

WELLNESS WEEKEND FOR LADIES

12.4.2018 klo 8–15

21.04. – 22.04.2018 17.11. – 18.11.2018

Äijäpäivässä hiki virtaa ja arkihuolet saavat kyytiä! Ohjelmassa on mm. jumppaa, äänimaljarentoutusta sekä uintia kunnon löylyjen kera. Hinta 20 €, sis. ohjelman ja ruokailut (aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvi).

Lue lisää virkistyslomista ja ilmoittaudu:

www.merikarina.fi

Naisten energiseltä teemalomalta hyvää oloa arkeen! Naisia hemmotellaan Wellness Weekend for Ladies -viikonlopuilla, jotka tarjoavat rentoutusta sekä hauskaa ja luovaa liikuntaa moneen makuun. Hinta 100 €/hlö (sis. majoituksen, ohjelman ja ruokailut). Mahdollista myös osallistua ainoastaan lauantain ohjelmaan hintaan 60 €/hlö (sis. ohjelman ja ruokailut)

Kuva: Pasi Leino

- Meri-Karinan kurssitoimistosta, 02 265 7610 tai - verkkosivuilta www.merikarina.fi

Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

9


Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Kun lapsi sairastuu syöpään, sairaus muuttaa koko perheen arjen ja elämän. Muista kuitenkin, ettet ole yksin, vaan saat tietoa ja tukea myös sairaalan ulkopuolella! Sopeutumisvalmennuskurssit lisäävät perheen voimavaroja ja toimintakykyä muuttuneessa elämäntilanteessa. Lapsille tarjotaan onnistumisen kokemuksia ja leikkejä turvallisessa ympäristössä sekä lisätään heidän sosiaalisia taitojaan, itsetuntemustaan ja luovuuttaan. Kurssit auttavat myös sisaruksia ymmärtämään arjen tilanteita. Yksi merkittävimmistä kurssien hyödyistä on vanhemmuuden tukeminen ja tukiverkkojen löytäminen perheille.

LEUKEMIA, YLÄKOULULAISILLE 11.–15.6.2018, KELA nro 72006 Kurssi on tarkoitettu yläkoululaisille. Kohderyhmänä ovat leukemiaa sairastavat lapset, joiden sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. LEUKEMIA, ALLE KOULUIKÄISILLE, KOULUNSA ALOITTAVILLE JA ALAKOULULAISILLE 25.–29.6.2018, KELA nro 72005 Kurssi on tarkoitettu alle kouluikäisille ja koulunsa aloittaville ja alakoululaisille. Kohderyhmänä ovat leukemiaa sairastavat lapset, joiden sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. SYÖPÄSAIRAUDET, ALLE KOULUIKÄISILLE, KOULUNSA ALOITTAVILLE JA ALAKOULULAISILLE 16.–20.7.2018, KELA nro 72004 Kurssi on tarkoitettu alle kouluikäisille ja koulunsa aloittaville ja alakoululaisille. Kohderyhmänä ovat syöpää sairastavat lapset, joiden sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve. SYÖPÄSAIRAUDET, ALLE KOULUIKÄISILLE, KOULUNSA ALOITTAVILLE JA ALAKOULULAISILLE 30.7.–3.8.2018, KELA nro 72003 Kurssi on tarkoitettu alle kouluikäisille ja koulunsa aloittaville ja alakoululaisille. Kohderyhmänä ovat syöpää sairastavat lapset, joiden sairaudesta aiheutuu kuntoutuksen tarve.

10

2018


Edellä esitellyt kurssit on tarkoitettu perheille, joissa on syöpää sairastava alle kouluikäinen, alakoululainen tai yläkouluikäinen lapsi. Kurssien tavoitteena on mm. antaa ajankohtaista tietoa lapsen syöpäsairauksista ja niiden hoidoista, löytää keinoja arjessa selviytymiseen ja antaa mahdollisuus koko perheelle tunteiden käsittelyyn. Kurssiohjelmaan kuuluu esim. asiantuntijoiden ohjaamaa ryhmätoimintaa ja keskusteluryhmiä aikuisille, ohjattua toimintaa lapsille ikätaso huomioiden ja koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä.

Hakemuskaavakkeita saat Kelan nettisivuilta (www.kela.fi), kuntoutusohjaajalta sekä Meri-Karinan kurssitoimistosta. Liitä hakemukseen epikriisi eli sairauskertomus tai lääkärin B-lausunto.

Muutokset kurssiaikatauluun mahdollisia. Katso tarkemmat tiedot:

www.lssy.fi

Lapsiperhekoordinaattori Pia Ilves pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655 (ma ja ke) Meri-Karinan kurssitoimisto 02 2657 610, kurssi@lssy.fi

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksellä on sopeutumisvalmennuskursseista ja virkistyslomista lähes 40 vuoden kokemus. Tarvittaessa järjestämme myös vapaa-ajanohjelmaa kohderyhmän kiinnostuksen mukaan. Kaikki kurssimme ovat valtakunnallisia. Meri-Karinan kurssi- ja neuvontapalvelut Seiskarinkatu 35, 20900 Turku 02 2657 610, kurssi@lssy.fi

11


Paikallisosastojen ja potilaskerhojen tuki- ja virkistystoiminta 2018 Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen paikallisosastot ja potilaskerhot tarjoavat syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen monenlaista tietoa ja yhdessä tekemistä: vertaistukija ryhmätoimintaa, luentotilaisuuksia sekä erilaisia retkiä ja muuta virkistystä. Psykososiaalinen tuki sekä vertaisryhmät ovat maksuttomia. Osastojen ja kerhojen jäsenkunta koostuu yhdistyksen jäsenistä, eikä erillistä jäsenmaksua peritä. Toimintaa koordinoi erikseen valittu, vapaaehtoispohjalta toimiva johto- tai toimikunta. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! Lisätietoa toiminnasta saat: ● netistä: www.lssy.fi/paikallisosastot ja www.lssy.fi/kuntoutus-ja-tukipalvelut/vertaistuki ● puhelimitse osaston/ryhmän yhteyshenkilöltä/toimistosta tai Meri-Karinan infosta, 02 2657 666 ● LOKI-lehdestä ja paikallislehdistä Huom! Jos haluat oman paikallisosastosi ja/tai potilaskerhosi tiedotteen kotiin postitettuna, lähetä yhteystietosi sähköpostilla tai soita yhteyshenkilölle.

SYÖPÄYHDISTYKSEN PAIKALLISOSASTOT FORSSA Paikallisosaston toimipiste Solukko Siurilankatu 28, 30300 Forssa ● Tukihenkilövälitys ti–to klo 10–17, 050 5777 338 Forssan seudun paikallisosaston toiminta-alue on Forssan kaupunki sekä Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän kunnat. Paikallisosasto järjestää potilaille ja heidän läheisilleen valistus- ja virkistystoimintaa erilaisten luentojen, tutustumiskäyntien ja matkojen muodossa. Jäsenillat Joka kuukauden toinen keskiviikko (ei kesä-elokuu) klo 18 paikallisosaston toimipisteessä Solukossa. Muiden kuin alla olevien jäseniltojen aiheet ilmoitetaan erikseen, seuraa ilmoittelua netistä ja paikallislehdistä. ● Maaliskuu: ”Kotijumppaa kaikille”, Kuntoutumisasema Ote Oy:n tiloissa (Huom. paikka). Ohjaajana fysioterapeutti MDT Jonna Louhelo. Kahvitarjoilu jumpan jälkeen. ● Huhtikuu: testamentteihin ja lahjoituksiin liittyviä asioita. Virkistystoiminta ● ”Puhtaana käteen”, Hämeenlinnan kaupunginteatteri 21.4. klo 13. ● ”Yllätysretki” touko-kesäkuussa, tarkemmat tiedot myöhemmin. ● “Naimakaupat Vegasissa – Honeymoon in Vegas”, Samppalinnan Kesäteatteri 7.7. klo 14.

12

● Hamina Tattoo ja tutustuminen Porvoon vanhaan kaupunkiin ja tuomiokirkkoon 3.–4.8. Sitovat ilmoittautumiset 28.2. mennessä. Lisätiedot matkoista ja ilmoittautumiset: Kaisa Salminen, 050 5691 271 tai kaisam.salminen@gmail.com Muu toiminta ● Keskusteluryhmä rintasyöpään sairastuneille kokoontuu kevätkaudella 2018: 21.2., 22.3., 25.4. ja 24.5. Tarkemmat aiheet ja kokoontumispaikat ilmoitetaan erikseen. ● Paikallisosaston oma Kirpputori Solukko (Kauppakatu 12, Forssa) ottaa vastaan lahjoituksina käyttökelpoista tavaraa. Tuotto käytetään paikallisosaston toiminnan tukemiseen. Avoinna: ma–pe klo 10–17, la klo 10–14. Alennusliikkeet ● Kauneuskeskus Marisa (Rautatienkatu 10) alennus -15 % ● Satulinna (Sibeliuksenkatu 1) alennus -10 % (ei sidontatyöt) ● Kello-Nyström (Sibeliuksenkatu 1/ Prismakeskus) alennus -15 % ovh:sta ● Forssan Poika (Sibeliuksenkatu 1) alennus -10 % normaalihintaisista tuotteista ● Liivikeskus (Torikeskus) alennus -10 % normaalihintaisista tuotteista Lisätiedot ja yhteydenotot ● Kaisa Salminen, puheenjohtaja, 050 5691 271, kaisam.salminen@gmail.com ● Elina Kaislasalo, lapsisyöpäpotilaat, 040 5073 684, elina.kaislasalo@gmail.com ● Anita Lilja, rintasyöpäpotilaat, 050 572 1912 ● Kirpputori Solukko, 050 577 7339 ● www.lssy.fi/paikallisosastot/forssa tai www.solukko.net ● forssa@lssy.fi ● Seutusanomien yhdistyspalsta

LOIMAA Loimaan seudun paikallisosasto järjestää terveyskasvatustilaisuuksia ja erilaisia retkiä toimialueellaan. Kuukausitapaamiset Kokoonnumme yleensä kuukauden viimeisenä maanantaina Loimaan Kaupunginkirkon yläsalissa klo 15–17. Kuukausitapaamiset on tarkoitettu sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kevään 2018 ohjelma ● Tammikuu: hoitotahto ● Helmikuu: edunvalvonta ● Maaliskuu: pääsiäiskirkko ● Huhtikuu: apteekki-asiaa ● Toukokuu: retki


Lisätiedot ● Kaisa Hyvärinen, puheenjohtaja, 040 762 4196 ● www.lssy.fi/paikallisosastot/loimaa ● loimaa@lssy.fi ● Paikallislehdet Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvonta-asema Loimaalla toimii Tyks Loimaan sairaalan tiloissa, Seppälänkatu 15–17 (pohjakerros, fysioterapiaosaston vieressä). Neuvontahoitajan vastaanotto ajanvarauksella numerosta 02 2657 927 (ma–pe klo 9–11): ● Oireita koskevaa neuvontaa, terveystietoa ja opastusta: yleinen syöpäneuvonta, syövän periytyvyysneuvonta, rintojen omatarkkailun opastus ● Luomihuolipoliklinikka (jäsenille maksuton, ei-jäsenille 20 €:n toimistomaksulla) ● Rintaproteesit, rintaliivit, uimapuvut

RANNIKKOSEUTU Rannikkoseudun alueella (Masku, Naantali, Nousiainen, Raisio ja Rusko) toimivan paikallisosaston keskeisenä tehtävänä on terveyskasvatustoiminta. Lisätiedot ja yhteydenotot ● Raimo Sulonen, puheenjohtaja, 040 848 7113 ● www.lssy.fi/paikallisosastot/rannikkoseutu ● rannikkoseutu@lssy.fi

SALO Paikallisosaston toimisto ja palveluasema Salo-Karina Helsingintie 52, Salo, 02 728 1670 Avoinna: perjantaisin klo 10–12 sekä tarvittaessa sopimuksen mukaan (kesä-heinäkuu suljettu). Huom! Palveluasema on auki 23.2. ja 2.3. klo 10–14. Tietoa ja keskustelua, kahvitarjoilu. Voit maksaa jäsenmaksun samassa yhteydessä. Salon paikallisosaston toimialue käsittää Salon ja Someron kaupungit. Paikallisosasto jakaa asiatietoa syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sekä antaa tietoa terveyteen liittyvistä asioista kaikille kiinnostuneille. Palveluasemalta saa tietoa paikallisosaston ja syöpäjärjestöjen toiminnasta, jäsenyydestä ja korvauksista sekä sopeutumisvalmennuskurssille hakeutumisesta. Toimistolle voi tulla keskustelemaan syöpään liittyvistä asioista, ja tarvittaessa pyrimme hankkimaan tukihenkilön. Tukihenkilövälityksen yhteyshenkilönä toimii Siru Virpi, 040 741 2736. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontapalvelu Salo-Karinassa. Neuvontahoitaja on paikalla keskiviikkoisin kaksi kertaa kuukaudessa: rintaproteesit, keskusteluaika ja luomien tarkastus (luomitarkastus jäsenille maksuton, muille 20 €). Ajanvaraus ja soittopyynnöt neuvontahoitajalle numerosta 02 2657 927 (ma–pe klo 9–11). Tapaamisillat Tapaamisiltoja järjestetään kuukausittain Salo-Karinassa (ellei toisin mainittu). Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia (kahvitarjoilu á 2 € sekä arvat á 2 € potilastoiminnan hyväksi). Otamme mielellämme vastaan arpavoittoja ja lahjoituksia.

Kevään 2018 ohjelma ● 14.2. klo 17.30 Vuosikokous, jonka jälkeen klo 18.30 Syöpä ja seksuaalisuus. Aiheesta alustaa Päivi Heinonen sh, auktorisoitu seksuaalineuvoja, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), Tyks. ● 14.3. klo 18 Voimaannuttava potilasohjaus. Aiheesta alustaa TtT, sh, Heli Virtanen. ● 18.4. klo 18 Hoitopolku Salossa. Tyks Salon sairaalan syöpäpoliklinikan onkologi Sanna Palovaara sekä sairaanhoitajat Johanna ja Elina. ● 26.5. klo 13 Pihatapahtuma Salo-Karinassa. Perinteistä ja mukavaa yhdessäoloa. Teatterit ja matkat ● 11.–17.3. Kylpylämatka Pärnu. Estonia Medical Spa & Hotel. Hinta 359 € 2hh/hlö, 449 € 1hh/hlö, 395 € soluhuone/hlö. Sitovat varaukset ja lisätiedot: Sinikka, 040 847 1120. ● 27.8.–1.9. Tuettu loma Kisakallion Urheiluopistolla. Sähköinen haku 2.4. alk. Hyvinvointilomien kotisivuilla. Omavastuu 5 vrk:lta 100 € (sis. aamupala, lounas, päivällinen). Lisätietoja toimistolta. Keskusteluryhmät ● Lähiaikoina rintasyöpään sairastuneiden keskusteluryhmät jatkuvat, ja syyskuussa aloitetaan uudet ryhmät. Ilmoittautumiset Salossa toimistoon ja Somerolla numeroon 044 012 4483. ● Keskusteluryhmä eturauhassyövästä kiinnostuneille miehille läheisineen kokoontuu joka kuukauden viimeisenä torstaina klo 18–20 (ei joulukuussa). ● Muita keskusteluryhmiä voidaan muodostaa kysynnän ja tarpeen mukaan. Kahvipussiaskartelut järjestetään yhdessä Salon Diabeteksen kanssa perjantaisin klo 14. Kysy paikkoja numerosta 050 339 5286. Hartaushetket pidetään Salo-Karinassa yleensä joka kuukauden toisena maanantaina klo 15, keväällä 2018: 8.1., 12.2., 12.3., 9.4. ja 14.5. Kaikille avoin tilaisuus. Pilates peruttu keväällä 2018. Syksyn 2018 paikkoja kannattaa kysellä aikaisintaan toukokuussa osoitteesta salo@ lssy.fi tai toimistosta.  Lisätiedot ja yhteydenotot ● Maija Iltanen, puheenjohtaja, 040 768 1534 (iltaisin), maija.iltanen@hotmail.com ● Marja Ruokonen, sihteeri, 045 672 3626, marjaruokonen@hotmail.com   ● www.lssy.fi/paikallisosastot/salo tai sspo.net ● salo@lssy.fi ● Facebook, Twitter ja Instagram: @lssysalo

TURKU Paikallisosaston tavoitteena on toimialueen syöpäpotilaiden virkistys- ja vertaistukitoiminta, lisäksi pidetään ajankohtaisia luentoja. Vuoden aikana järjestetään jäseniltoja, retkiä, matkoja ja myyjäisiä. Paikallisosasto lahjoittaa varoja syöpäpotilaiden hoitoa ja hyvinvointia edistäviin hankkeisiin vuosittain.

13


Jäsenillat Kokoontuminen Meri-Karinassa joka kuukauden toinen tiistai klo 17.45 (ei kesäkuukausina). Jäsenilloissa on kahvitarjoilu ja arpajaiset. Meri-Karinan tilaisuuksiin pääsee bussilla nro 54. Paluukuljetus Kauppatorille klo 20. Jäseniltoihin ovat tervetulleita kaikki syöpäpotilaat ja heidän läheisensä, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet sekä muut asiasta kiinnostuneet. Kevään 2018 ohjelma ● 13.2. Huolehdi silmistäsi: silmälääkäri Sauli Forsman. Kahvin jälkeen paikallisosaston vuosikokous. ● 13.3. Suolistosyövät: ylilääkäri Arto Rantala. Kanteleen soittoa: Hannele Virtala. ● 10.4. Viherkasvit sisustukseen ja parvekkeelle: Kukkakauppa Pasadena, Janette Saikkonen. Mieskvartetti Naskalit. ● 8.5. Kevätjuhla. Ilmoittautuminen huhtikuun jäsenillassa tai viim. 2.5. Meri-Karinan infoon, 02 2657 666 Retket ja matkat Paikallisosasto järjestää omia retkiä ja matkoja. Paikallisosasto haluaa edistää syöpäpotilaiden virkistäytymistä ja aktiivista osallistumista retkille tukemalla matkan hintaa. Tiedustele vapaita paikkoja Seija Heijakselta maanantaisin klo 13–15 numerosta 045 1360 123 (ei kesä-, heinä- ja elokuussa) tai sähköpostilla heijase@luukku.com  ● 25.4. Retki Hämeenkyröön Frantsilan Hyvän Olon Keskukseen, jossa esittely, luento ja lounas. Käydään Frantsilan Kehäkukan myymälässä. Matkan hinta potilasjäsenille 40 € ja muille jäsenille 45 €. Lähtö Hepokullasta (Impivaaran jalkapallohallin parkkipaikka, Eskonkatu 1, Markulantien ja Eskonkadun risteys) klo 8.00 ja Aurakatu 2 klo 8.15. Paluu n. klo 18.00. Ilm. viim. jäsenillassa 13.3. ja maksut viim. jäsenillassa 10.4. Seija Heijakselle. ● 17.5. Retki Perniöön. Tutustutaan Kalliolaakson linnaan, jossa nautitaan kahvit. Opastettu käynti Teijon kirkossa. Lounas Mathildedalissa Ravintola Ruukin Krouvissa. Käydään Ruukin kehräämössä ja putiikissa, nähdään ihanat alpakat. Matkan hinta 35 €. Lähtö Hepokullasta klo 8.00 ja Aurakatu 2 klo 8.15. Paluu n. klo 18.00. Ilm. ja maksut viim. jäsenillassa 10.4. Seija Heijakselle. Ahkerat Kertut -käsityöpiiri kokoontuu Meri-Karinan kirjastossa tiistaisin klo 10–12.30, paitsi kuukauden toinen tiistai klo 15–17. Käsityöpiirissä tehdään käsitöitä oman voinnin mukaan. Ahkerien Kerttujen valmistamia käsitöitä myydään paikallisosaston omassa Putiikissa Meri-Karinan aulassa. Käsityöpiirin vetäjinä toimivat Sirpa Teräs (0400 226 616) ja Seija Vesala. Tuolijoogaa 11.1. alkaen Meri-Karinassa torstaisin klo 10.10–11. Ohjaajana joogaopettaja Eeva Suominen. Hinta 26 € / 13 krt. Tiedustelut, 040 530 9942/Soile Tammero tai turku@lssy.fi Lisätiedot ja yhteydenotot ● Anneli Suominen, puheenjohtaja, 050 596 0470, annelimr.suominen@gmail.com ● Salme Kauppinen, varapuheenjohtaja, 044 205 8940, salme.kauppinen@gmail.com ● Soile Tammero, sihteeri, 040 530 9942 ● Seija Heijas, paikallisosaston matkat, matkailmoittautu-

14

miset maanantaisin klo 13–15 numerosta 045 1360 123 (ei kesä-, heinä- ja elokuussa) tai sähköpostilla heijase@luukku.com ● Marja-Leena Louhi, Ahkerien Kerttujen Putiikki, 050 533 1277 ● Sirpa Teräs, Ahkerat Kertut -toiminta, 0400 226 616 ● Turun Sanomien Yhdistystoiminta-palsta sekä verkkolehden Menovinkit (menivinkit.ts.fi) ● www.lssy.fi/paikallisosastot/turku tai turkulssy.fi ● turku@lssy.fi

UUSIKAUPUNKI Ystävän Tupa Alinenkatu 26, Uusikaupunki 02 844 3600 Avoinna: ma–ke klo 10–14 sekä pe klo 10–14 Paikallisosaston toiminta on keskittynyt pääosin Ystävän Tuvalle, joka sijaitsee Uudenkaupungin keskustassa. Tilat on vuokrattu yhdessä Suomen Punaisen Ristin Uudenkaupungin paikallisosaston kanssa. Syöpäyhdistyksen oma vastaanotto torstaisin klo 13–17: ● mm. korvausasiat sekä hakeutuminen sopeutumisvalmennuskursseille ● tukihenkilövälitys, 050 321 8173 (Tarja-Liisa Kukkonen) Toiminta ● Terveyspiste tiistaisin klo 10–12, jolloin voi käydä mittauttamassa esim. verenpaineen. Paikalla on joko SPR:n tai Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Uudenkaupungin paikallisosaston vapaaehtoinen. ● Ilmainen bingo tiistaisin klo 12–13. ● Yhteislaulua joka kuukauden viimeinen torstai klo 18 hanurisäestyksellä. Vastuuhenkilönä toimii Sirkka Mikkola. ● Rintasyöpä- ja eturauhassyöpäpotilaiden vertaistukiryhmät kokoontuvat Ystävän Tuvalla kerran kuukaudessa. Lisätiedot ja yhteydenotot ● Esko Tähtinen, puheenjohtaja, 040 5775 817 ● Marjo Öhrnberg, sihteeri, 050 3589 111 ● www.lssy.fi/paikallisosastot/uusikaupunki ● uki@lssy.fi ● Lisätietoa vertaistukihenkilöistä Ystävän Tuvalta, Tyksistä ja Tyksin Vakka-Suomen sairaalasta sekä Meri-Karinasta.

CANCERSTÖDGRUPP I PARGAS OCH KIMITOÖN Pargas Kontaktpersonen i Pargas är Pirkko Karrento, tel. 050 569 0610 Kimitoön Kontaktpersoner på Kimitoön är Ulla Granroth, tel. 040 7341 931 och Ann-Katrin Andersson, tel. 040 7685 456


SYÖPÄYHDISTYKSEN POTILASKERHOT LAPSISYÖPÄPOTILAIDEN KERHO SYKERÖ Syöpää sairastavien lasten vanhemmista koostuva ja vapaaehtoisvoimin toimiva Sykerö-toimikunta järjestää lapsisyöpäpotilaille ja heidän perheilleen mm. virkistystä, vertaistukea ja infektioriskittömiä tapahtumia. Toiminta mahdollistuu lahjoitusvaroin sekä itse kerättyjen varojen turvin. Sykerö-toimikunta ottaa mielellään mukaan uusia aktiivisia jäseniä toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen! Toimintaa koko perheelle Infektioriskitöntä toimintaa järjestetään perheille läpi vuoden. Tapahtumien tarkempi ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan aina lähempänä ajankohtaa nettisivuilla, Facebookissa ja sähköpostitse Sykerö-kerhon sähköpostilistalla oleville. Ilmoittautuminen tapahtumiin tehdään pyydettyyn päivään mennessä osoitteeseen sykero@lssy.fi, ellei toisin ilmoiteta. Muistathan osallistua Sykerö-kerhon toimintaan vain täysin terveenä, kiitos! Infektioriskittömät uinnit ja uimakoulu Sykerö-kerho järjestää keväällä 2018 infektioriskittömiä perheuinteja ja uimakoulua Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa parittomien viikkojen sunnuntaisin. Tarkemmat aikataulut voit tarkistaa nettisivuilta tai Facebookista. Infektioriskittömät elokuvat Kinopalatsissa Sykerö-kerho järjestää infektioriskittömiä elokuvanäytöksiä lapsisyöpäpotilasperheille yhteistyössä Kinopalatsin kanssa. Tarkemmat ajankohdat tiedotetaan Facebookissa, nettisivuilla ja sähköpostitse. Infektioriskittömät kerhot Lapsisyöpäpotilaille ja heidän sisaruksilleen järjestetään keväällä 2018 kerhotoimintaa. Teatterikerhoa pidetään MeriKarinassa parittomien viikkojen sunnuntaisin. Liikuntakerhoa pidetään parillisten viikkojen keskiviikkoisin Fight Back Empowering -salilla. Lisätietoa kerhoista saat nettisivuilta tai Facebookista. Lastenhoitopäivät Keväällä 2018 Sykerö-kerho järjestää jäsenperheilleen infektioriskittömiä lastenhoitopäiviä Meri-Karinassa kuukausittain. Päivään voivat osallistua kaikenikäiset lapset ja nuoret, toimintaa toteutetaan osallistujien ikätaso ja toiveet huomioiden. Lastenhoitopäivän lasten- ja nuortenohjaajat ovat tuttuja kesän sopeutumisvalmennuskursseilta. Lastenhoitopäivien ajankohdat ja lisätiedot ilmoitetaan nettisivuilla ja sähköpostilla Sykerö-kerhon sähköpostilistalla oleville. Muu toiminta Vuoden 2018 aikana Sykerö-kerho järjestää jäsenilleen lisäksi mm. virkistysleirejä ja kauppakäyntejä. Seuraa ilmoittelua nettisivuilla ja Facebookissa! Lisätiedot ja yhteydenotot ● Pia Ilves, lapsiperhekoordinaattori, 044 451 5655 (ma ja ke), pia.ilves@lssy.fi ● www.lssy.fi/sykero ● Julkiset Facebook-sivut www.facebook.com/sykero (ei erillisiä tunnuksia) ● sykero@lssy.fi

ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAT ETUSET Etuset-ryhmä on suunnattu eturauhassyöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Ryhmän tarkoituksena on tarjota tietoa eturauhassyövästä, sen hoidosta ja sairauden vaikutuksesta elämään. Ryhmä luo potilaille läheisineen mahdollisuuden virkistyä ja tavata muita saman sairauden kokeneita. Etusetilla on oma toimikunta, joka suunnittelee ja ohjaa ryhmän toimintaa ryhmäläisten toiveiden mukaisesti. Ryhmässä ei ole erillistä jäsenmaksua, mutta edellytämme ryhmäläisten olevan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniä. Luento- ja keskusteluryhmätoiminta Eturauhassyöpäpotilaille ja heidän läheisilleen tarkoitetut luento- ja keskustelutilaisuudet järjestetään yleensä kuukauden kolmantena keskiviikkona (huomioi ohjelmassa olevat mahdolliset poikkeukset) Meri-Karinassa. Kokoontumisten yhteydessä on kahvitarjoilu ja arpajaiset. Vuoden aikana Etuset järjestää muutakin toimintaa, jolloin toiminnasta ilmoitetaan erikseen kirjeitse. Luento-, keskustelu- ja virkistystoimintaa Meri-Karinassa (ellei toisin mainittu), vuoden 2018 ohjelma ● 21.2. klo 18 Pidempään omassa kodissa – helpotusta arkeen esteettömyysratkaisuilla ● 21.3. klo 18 syöpälääkäri ● 18.4. klo 18 Hyvä ravitsemus, ravintoterapeutti Satu Niemisalo ● Toukokuussa kevätretki, ajankohta päätetään myöhemmin ● 19.9. klo 18 Grilli-ilta ● 17.10. klo 18 urologi Harri Backman ● 21.11. klo 18 Jätehuollon ajankohtaisia asioita, Lotta Salminen, Lounais-Suomen Jätehuolto ● 12.12. klo 18 joulujuhla Meri-Karinassa Liikuntakerho miehille ja naisille, Etuset-ryhmän jäsenille Eturauhassyöpäpotilaiden liikuntakerho pidetään MeriKarinan hyvinvointikeskuksessa maanantaisin klo 12. Jumppa kestää noin 45 minuuttia, jonka jälkeen sauna- ja allasosasto on varattuna klo 15 asti. Ohjelmassa on mm. mattojumppaa, kuntopiiriä ja kuntosaliharjoittelua, jokaisen oman kunnon mukaan. Aikaisempaa jumppa- tai liikuntakokemusta ei tarvita. Liikuntakerholaiselle 10 kerran maksu on 25 € tai kertamaksu 3 € (maksetaan Meri-Karinan infoon). Liikuntakerhon ohjaajana toimii Turun Kuntokolmion fysioterapeutti tai kuntohoitaja. Jos olet kiinnostunut yhdessä liikkumisesta tutussa porukassa, tule mukaan! Mukaan mahtuu ja voi tulla kesken kaudenkin. Lisätiedot ja yhteydenotot ● Janne Tamminen, puheenjohtaja, 040 963 0026, janne.tamminen1@gmail.com  ● Sirkka Nikulainen, sihteeri, 02 2657 841 (ti–to), sirkka.nikulainen@lssy.fi ● Facebook: ETUSET Eturauhassyöpäpotilaat ● etusetpotilaat@gmail.com

15


VOIMAA VERTAISTUESTA Kaipaatko tukihenkilöä tai ystävää jakamaan arkeasi tai vaikka ulkoilemaan kanssasi? Kauttamme voit saada koulutetun tukihenkilön, jonka roolina on olla kokemusten jakaja, kuuntelija, keskustelija ja rinnalla kulkija. Vertaistukitoiminta perustuu osallistujiensa omaan elämänkokemukseen, keskinäiseen tasa-arvoon ja solidaarisuuteen, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen sekä kohtaamiseen ja keskinäiseen tukemiseen. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat sekä tukijoina että tuettavina. Vertaisilta saatu tuki auttaa arjessa selviytymisessä, mutta ei korvaa ammattityötä. Yhdistyksen toteuttama tukihenkilötoiminta on luottamuksellista. Vertaistukihenkilö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kurssin käynyt vapaaehtoinen, jonka kanssa voi jutella kahden kesken. Vertaistukihenkilöille järjestetään perus- ja täydennyskoulutusta sekä työnohjausta. Lisätietoja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vertaistukitoiminnasta saat neuvontahoitaja PirkkoLiisa Santalalta, 02 2657 619, vapaaehtoistoiminta@lssy.fi. Voit myös jättää soittopyynnön Meri-Karinan infoon, 02 2657 666.

16

TERVETULOA MUKAAN TALKOOJA YSTÄVÄTOIMINTAAN Haluaisitko toimia vapaaehtoisena Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksessä? Etsimme uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaamme kaiken aikaa. Yhdistyksessämme vapaaehtoistoiminta on omasta halusta ja kiinnostuksesta tehtävää palkatonta työtä, jota vapaaehtoiset tekevät vapaa-aikanaan. Vapaaehtoisena voi toimia oman kiinnostuksen mukaan joko jossakin tietyssä, yksittäisessä tehtävässä tai vaikkapa osallistua useampaan eri toimintaan. Tällä hetkellä kaipaamme erityisesti Arjen ystäviä. Syöpä vaikuttaa laajasti sairastuneen lähipiiriin, ja etsimmekin Lounais-Suomen alueelta vapaaehtoisia mukaan auttamaan syöpäsairauden kanssa kamppailevia tai auttamaan heitä sopeutumaan takaisin normaalielämään. Lisätietoja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vapaaehtoistoiminnasta antaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sirkka Nikulainen, 02 2657 841 (ti–to), sirkka.nikulainen@lssy,fi. Lue nettisivuiltamme, minkälaisissa tehtävissä voisit olla avuksi: www.lssy.fi/vapaaehtoistoiminta/tule-vapaaehtoiseksi


Ensitietopäivistä eväitä henkiseen ja fyysiseen selviytymiseen Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät Miten selvitä arjessa syöpähoitojen keskellä -ensitietopäiviä. Ensitietopäivät on tarkoitettu hiljattain sairastuneille ja syöpähoitojen alkuvaiheessa oleville aikuisille potilaille läheisineen. Ensitietopäivät tarjoavat ajankohtaista tietoa sekä uusia näkökulmia sairastumisen aiheuttamassa muuttuneessa elämäntilanteessa. Tilaisuuksissa on puhumassa eri alojen ammattilaisia. Myös potilaan läheiset ovat tervetulleita. ● Keväällä 2018: 7.3. klo 12–16 ja 6.6. klo 12–16 ● Syksyllä 2018: 5.9. klo 12–16 ja 21.11. klo 12–16 Ensitietopäivät pidetään Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa -salissa. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja antaa Tyksin kuntoutusohjaaja Minna Mikola, 02 313 7295, minna.mikola@tyks.fi. Tutustu ohjelmaan: www.lssy.fi/tyks-info

Syöpäyhdistyksen neuvontapiste palvelee Tyksin T-sairaalassa Tyksin neuvontapisteestä saat tietoa muun muassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämästä kurssitoiminnasta ja vertaistuen saatavuudesta sekä terveydenhuollon ammattilaisen tukea. Neuvontapiste sijaitsee T-sairaalan ensimmäisessä kerroksessa, syöpäpoliklinikan ja sädehoitopoliklinikan välisessä aulassa. Olemme tavattavissa keskiviikkoisin klo 9–12. Tule vaihtamaan kuulumisia tai kysymään syöpäyhdistyksen toiminnasta! Informationsdisk, Sydvästra Finlands Cancerförening  ● ger tid för mötet och hälsovårdstjänst ● information om canceroförenings aktiviteter ● information om rehabilitering och peer support Informationdisken ligger på första våningen i T-sjukhuset, i lobbyn mellan cancerkliniken och radioterapikliniken. Vi är på plats på onsdagar kl. 9–12.  Information Desk, Cancer Society of South-West Finland ● provides time to discuss with a healthcare professional ● emotional support ● information on Cancer Society activities ● information on rehabilitation ● information on the availability of peer support The information desk is located in T-Hospital, 1st floor, in the lobby between the cancer clinic and the radiotherapy clinic. We are reachable on Wednesdays at 9 am – 12 am

17


Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tukee syöpäpotilaita myös taloudellisesti Lounais-Suomen Syöpäyhdistys myöntää hoitopäiväkorvauksia syöpätaudin hoidosta aiheutuneisiin kustannuksiin. Taloudelliset avustukset on tarkoitettu yhdistyksen toimialueella kirjoilla oleville jäsenille. Korvauksia maksetaan kerran kahdessa kuukaudessa. Hakemuksia vastaanotetaan Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa maanantaista perjantaihin klo 10–18. Hoitopäiväkorvaushakemukset voi myös postittaa osoitteeseen Seiskarinkatu 35, 20900 Turku (kuoreen merkintä ”hoitopäiväkorvaukset”) tai sähköisesti camilla.carpelan@lssy.fi. Korvausehdoista päättää vuosittain Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen hallitus arvioidessaan yhdistyksen taloudellista tilannetta. Tutustu vuoden 2018 korvausehtoihin alla. Korvauslajit: ● Hoitopäiväkorvaus, jota maksetaan syövän hoidosta 5 euroa sairaalan hoitopäivältä. Korvausta suoritetaan enintään 90 vuorokaudelta kalenterivuodessa (koskee myös sairauden ylläpitohoitoa). ● Korvaus solunsalpaaja- ja sädehoidosta (sarjahoito) on 5 euroa käyntikerralta. ● Korvaus syöpätaudin avohoidon kustannuksista on 17 euroa kahdelta ensimmäiseltä kerralta, enintään 34 euroa kalenterivuodessa. Näihin kustannuksiin katsotaan kuuluvaksi lääkärinpalkkion omavastuuosuus. Avohoitokorvaus on 5 euroa käynniltä. ● Korvaus lymfaterapiahoidosta on 5 euroa käyntikerralta, ja sitä maksetaan enintään 50 euroa kalenterivuodessa. Mikäli haluatte hakea korvausta syövän hoidosta, postittakaa: ● Lääkärin, sosiaalityöntekijän tai sairaanhoitajan selvitys sairaudesta, hoitoajasta sekä hoitopaikasta (ensimmäinen hakemus). Jatkossa voitte hakea korvauksia lähettämällä laskukopiot sekä yhteystietonne tilinumeroineen. Voitte käyttää myös netistä ladattavia syöpäpotilaan hoitopäiväkorvausanomuksia (ensimmäistä kertaa haettaessa / jatkohakemus). Lapsille ja nuorille on omat kaavakkeet (ks. www.lssy.fi > Jäsenyys > Taloudellinen tuki > Lapsisyöpäpotilaat / Nuoret syöpäpotilaat). ● Sairaalalaskujen kopiot (ei koontilistoja, ei pankkitositteita) ● Varmistakaa, että hakemuksessanne on selkeästi yhteystietonne ja tilinumero, johon korvaus suoritetaan Korvauksia on haettava puolen vuoden sisällä laskun eräpäivään nähden, korvausmäärä perustuu hoitovuoden korvausehtoihin. Mikäli korvauksen hakija liittyy yhdistyksen jäseneksi hoidon jo alettua, suoritetaan em. korvauksia maksetun jäsenyyden alkamisajankohdasta lukien. Päätöksestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta. Ainoastaan epäselvissä tapauksissa otamme yhteyttä. Korvausta ei suoriteta: ● Hakijalle, joka ei noudata yllä olevia korvausehtoja korvausta hakiessaan. ● Sellaisista kustannuksista, jotka muutoin olisivat näiden ehtojen mukaan korvattavia, mutta joista hakija on saanut tai joista hän voi saada korvauksen julkisista varoista tai vakuutuslaitokselta vakuutussopimuksen perusteella. ● Kotisairaalan, kotisairaanhoidon, kotipalvelun eikä vanhainkotien vuodeosastolla annetusta hoidosta – poikkeuksena syöpäpotilaan saattohoito, joka on erikseen mainittava hakemuksessa. ● Mikäli potilas on hoidossa muun kuin syövän vuoksi, esimerkiksi lonkkaleikkaus, keuhkokuume, heikentynyt kunto jne. ● Kuolinpesälle, mikäli korvaukseen oikeutettu yhdistyksen jäsen kuolee hoidon alettua, eikä korvausta ole haettu hänen elinaikanaan. ● Lääke-, matka- eikä hautauskuluista.

Lisätiedot: Camilla Carpelan, järjestösihteeri 050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi

18


Meri-Karina | Seiskarinkatu 35, Turku | 02 2657 666 | www.merikarina.fi

Meri-Karina

hyvinvointikeskus

Täyden palvelun Meri-Karinan hyvinvointikeskus sijaitsee luonnonkauniissa Turun Hirvensalossa. Turun keskusta on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Meri-Karina on toiminut vuodesta 1990. Siitä on vuosien varrella muodostunut hyvinvointi-, kokous-, ravintola-, juhla- ja majoituspalveluita tuottava monitoimikeskus. Meri-Karinassa sijaitsevat kosmetologinen hoitola, fysioterapiapalveluita tuottava Kuntokolmio sekä parturi-kampaamo. Samassa pihapiirissä kohoaa korkeuksiin suosittu Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli, jonka toimintaan voi tutustua osoitteessa www.taidekappeli.fi.

MONITOIMIKESKUS • Hyvinvointilomat • Kokouspalvelut • Juhlapalvelut • Ateriapalvelut • Majoituspalvelut

Lapsiystävällinen ja esteetön Meri-Karina soveltuu kaikenikäisille. Monitoimikeskuksessa on otettu huomioon lapsiperheiden ja erityisryhmien, kuten liikuntaesteisten henkilöiden sekä kuuloja näkövammaisten, tarpeet. Aivan naapurissa sijaitsevat leikkipuisto ja lapsiystävällinen, matala uimaranta. Meri-Karinan kaikki tilat ovat esteettömiä. Kaksikerroksisessa majoitussiivessä on hissi sekä kaksi erillistä porraskäytävää, muut tilat sijaitsevat yhdessä tasossa. Osassa tiloista on induktiosilmukka. Hyvinvointikeskus sijaitsee lähellä palveluja ja luontoa, joka tarjoaa erilaisia ulkoilumahdollisuuksia. Meri-Karinan piha-alueet ja kulkuväylät on asfaltoitu.

• • • • • • •

pienryhmätiloja 10–30 henkilölle luentosali 60–100 henkilölle ruokasali 80–150 henkilölle kongressi-/juhlasali 250 henkilölle takkahuone sauna- ja uima-allasosasto kuntosali

• 30 kahden hengen majoitushuonetta, joista kymmenessä pienoiskeittiö huoneista kaksi erityisvarusteltuja • inva-huoneita • osassa huoneista lisävuodemahdollisuus • yhden hengen huone lisämaksusta

19


Viihtyisää vuokra- ja palveluasumista Pitkänsalmen rannalla Meri-Karinan merellisessä ympäristössä Turun Hirvensalossa sijaitsee hyvinvointikeskuksen lisäksi 41 rivitalohuoneistoa (MeriVilla I ja II) ja 27 kerrostalohuoneistoa (Karinaranta II) sekä tehostettua palveluasumista tarjoava Karinaranta I. Rivitalot Meri-Villa I ja rivitalot Meri-Villa II ovat tavallisia vuokra-asuntoja, joihin asukkaat voivat ostaa Meri-Karinasta mm. ruokapalveluja erillisen hinnaston mukaisesti. Pienkerrostalo Karinaranta II on rakennettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tuella, joten asukasvalinta perustuu hakijan sosiaaliseen tarkoituksenmukaisuuteen ja taloudelliseen tarpeeseen. Rivitalo- ja kerrostaloasukkaiden mahdollisesta kotisairaanhoidosta ja kotipalvelusta vastaa Turun kaupunki. Rivitaloasuntojen vuokrahinnat ovat alkaen 10,10 €/m²/kk. Hintaan sisältyy lämmitys-, sähkö- ja vesimaksut sekä lankapuhelimen perusmaksu. Kerrostalohuoneistojen keskivuokra on 15,50 €/m²/kk, hintaan sisältyy lämmitys- ja sähkömaksut sekä puhelimen ja laajakaistan perusmaksu. Vesimaksu on 15,00 €/kk. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama tehostetun palveluasumisen koti Karinaranta I sijaitsee samassa pihapiirissä Meri-Karinan hyvinvointikeskus. Vuonna 2000 toimintansa aloittaneessa Karinarannassa on 14 huoneistoa (39,5–51 m²). Kaikissa huoneistoissa on olohuone, alkovi ja baarikeittiö sekä tarvittavin tukikahvoin varustettu invawc/kylpyhuone.  Huoneistojen parvekkeilta on merinäköala, kahden huoneiston parveke on suunnattu pihalle. Karinaranta I:n perushoidon palvelut ovat saatavilla ympäri vuorokauden, ja hoitomaksu peritään erillisen hoitosuunnitelman ja hoitoisuusluokituksen mukaisesti. Asumis- ja hoitokustannuksiin on mahdollista hakea tukea mm. Kelalta. Pienkerrostalo Salossa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tarjoamiin asuntopalveluihin kuuluu lisäksi Salossa sijaitseva Salo-Karina. Karina-Asunnot Oy:n omistama Salo-Karinan vuokratalo on rakennettu vuonna 2001 ja käsittää 12 huoneistoa. Talossa toimii Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Salon paikallisosasto. Karina-Asunnot Oy kuuluu Lounaissuomalaisiin Syöpäjärjestöihin. Lue lisää kaikista edellä mainituista asumismuodoista sekä täytä asuntohakemus osoitteessa www.lssy.fi. Hakemus on voimassa kuusi kuukautta saapumispäivästä. Vuokrahintojen tarkistus tehdään 1.4.2018. Lisätietoja ja tiedustelut vuokra-asuntotilanteesta: Camilla Carpelan, asuntosihteeri 050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi

20


Varaa huone Meri-Karinasta Booking.comissa Meri-Karina tarjoaa myös lyhytaikaista majoitusta lähietäisyydellä Turun keskustasta. Varattavana on kahden hengen huoneita perusvarusteluineen sekä standardihuonetta suurempia superior-tason majoitustiloja merinäköalalla. Huoneissa on wc- ja suihkutilat, allergiatestatut vuode- ja liinavaatteet, langaton nettiyhteys, puhelin ja tv sekä lukolliset kaapit asiakkaiden henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämistä varten. Majoituspaikassa on jaettu keittiö, yhteinen lounge ja kampaamo. Lähialueen vehreät lenkkipolut ja aivan kivenheiton päässä sijaitseva ranta tuovat vierailijoille monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia.

Kysy lisää hotellipalveluistamme: Meri-Karinan info 02 2657 666, meri-karina@lssy.fi 21


VUONNA 2018 TAPAHTUU – TULE MUKAAN! LSSY:n NIKO-projektin sekä Linkki-toiminnan maksuttomat yhteistyötilaisuudet 20.3. Tule kuulemaan ja keskustelemaan nuorten terveydenedistämisen aiheista! Taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku) järjestetään koulutus klo 13–15 nuorten parissa toimiville ammattilaisille. Iltatilaisuus on suunnattu nuorten vanhemmille ja huoltajille. Se pidetään Perhetalo Heidekenissa (Sepänkatu 3, Turku) klo 17.30 alkaen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: www.hymyahuuleen.fi

Asiantuntijatietoa keuhkosyövästä Meri-Karinassa 22.3. Kaikille avoin yleisöluento pidetään Meri-Karinan (Seiskarinkatu 35, Turku) Airisto-salissa klo 17.30–19.30. Aiheeseen pureudutaan potilaan, lääkärin sekä terveydenedistämisen ammattilaisen näkökulmista. Tilaisuus on tarkoitettu keuhkosyöpään sairastuneille sekä heidän läheisilleen, ammattihenkilöille, opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Kahvitarjoilu. Ilmoittautumiset 16.3. mennessä: www.lssy.fi/ilmoittautuminen tai 02 2657 666

Pääsiäisherkkumyy jäiset Meri-Karinassa 28.3. Meri-Karinan keittiön loihtimia herkkuja voi ostaa kotiin viemisiksi Meri-Karinassa pidettävistä myyjäisistä klo 11–14. Tervetuloa! Meri-Karinan keittiö on kiinni pääsiäispyhät.

Sote-tilaisuus 11.4. Meri-Karinassa klo 17 Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun Seudun Vammaisjärjestöjen yhteistyötilaisuudessa kuullaan sote-uudistuksen ajankohtaisimmat uutiset. Puhumassa HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, muutosjohtaja Antti Parpo ja JärjestöSoteHanke 113:n asiantuntija Marjut Aalto. Ilmoittautumiset: kati.tilli@lssy.fi tai Päivi Kukkonen, 040 715 0004

Suomen suurimmat joulumyy jäiset Turun Messukeskuksessa 8.12. klo 10–16 Pöytäpaikkojen myyntivaraukset alkavat 2.10. klo 9. Yhteydenotot: 044 055 1571 (tiistaisin klo 9–15 ja torstaisin klo 10–18) tai kati.tilli@lssy.fi

Virkistys- ja teemalomilta hyvää oloa arkeen Meri-Karina tarjoaa mieltä ja kehoa virkistäviä lomia. Virkistyslomien ajankohdat ovat vuonna 2018 seuraavat: 7.–11.5., 27.–31.8. ja 17.–21.12. Naisia hemmotellaan Wellness Weekend for Ladies -teemalomilla 21.–22.4. ja 17.–18.11. Äijät saavat oman päivänsä 12.4. Lue lisää: www.merikarina.fi 22


PALVELEMME MEHILÄISEN TALOSSA KAUPPIASKATU 10 Avoinna: ma-pe 8-20 la 9-18 su 11-18 P-Louhesta suora yhteys hissillä. SAAT KAIKKI TERVEYSPALVELUT SAMAN KATON ALTA! Puh. 02 275 0400 Fax 02 275 0430

www.linnanapteekki.fi

23


Meri-Karina Maittava lounas arkisin

Juhlat meren rannalla?

LOUNAS ARKISIN KLO 11–13.30 Normaalihinta 9 €, jäseniltä 8 €, 6–12-vuotiailta 5 €

Meri-Karina soveltuu erinomaisesti juhlien järjestämiseen sekä erilaisten kokous- ja koulutustilaisuuksien tapahtumapaikaksi. Merellinen ympäristö sekä muunneltavat ja monikäyttöiset tilat takaavat upeat puitteet.

SUOSITTU SEISOVA PÖYTÄ JUHLAPYHINÄ KLO 12–15 äitienpäivänä 13.5. isänpäivänä 11.11. itsenäisyyspäivänä 6.12. 3. adventtina 16.12. 4. adventtina 23.12. jouluaattona 24.12. joulupäivänä 25.12. Normaalihinta on 26 €, jäseniltä 22 €, 6–12-vuotiailta 10 € Pöytävaraukset: 02 2657 666 Menut nähtävissä kaksi viikkoa ennen juhlapyhää osoitteessa www.merikarina.fi. Meri-Karinassa ruoka valmistetaan omassa keittiössä kiinnittäen huomiota aterioiden monipuolisuuteen. Pystymme joustavasti toteuttamaan myös erityisruokavalioita.

Vietä häät meillä! Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli sijaitsee aivan MeriKarinan naapurissa ja tarjoaa tunnelmalliset tilat vihkimiselle. Voit myös majoittua Meri-Karinassa. Varaa huone:

Booking.com

24

Alueella on reilusti pysäköintitilaa. Linja-auto nro 54 lähtee Turun keskustasta pysäkiltä T41, kauppahallia vastapäätä. Menuvaihtoehtoja: • juhlat • muistotilaisuudet • kahvitarjoilut • illanistujaiset • lastenjuhlat Myyntipalvelu ja tilavaraukset: Meri-Karinan hyvinvointikeskus 02 2657 666, meri-karina@lssy.fi Seiskarinkatu 35, 20900 Turku www.merikarina.fi

Tervetuloa viihtymään!


TEHDÄÄN SUOMESTA PARAS PAIKKA ELÄÄ ÄSSÄKENTTIÄ NUORILLE

KANNUSTAMME KASVISTEN KÄYTTÖÖN

RATKAISUJA KESTÄVÄÄN KEHITYKSEEN

AUTAMME NUORIA TYÖELÄMÄÄN

paraspaikkaelaa.fi

#paraspaikkaelaa

25


Syöpäyhdistyksen jäsenyys takaa monia etuja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenet saavat rahanarvoisia etuja mm. Meri-Karinan majoitus-, ravintola- ja liikuntapalveluista, Matkarin matkoista sekä kymmenistä jäsenalennusliikkeistä. Lisäksi yksityiset lääkäripalveluasemat myöntävät tuntuvia alennuksia. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenenä olet oikeutettu alla oleviin etuihin. Pidäthän jäsenkortin mukana asioidessasi jäsenalennusta myöntävissä liikkeissä ja esitä se ennen maksutapahtumaa, kiitos.

Julkaisut

● Valtakunnallinen Syöpä-lehti neljästi vuodessa. ● Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Jäsentiedote-lehti kerran vuodessa osoitteellisena. Huom! Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen LOKI-lehti jaetaan kahdesti vuodessa ilmaisjakeluna.

Taloudellinen tuki syöpäpotilaille

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenenä olet oikeutettu hakemaan korvauksia syöpähoidoista.

Alennukset

● Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen majoitus-, ruokailu- ja liikuntapalveluista. Katso tarkemmin tämän lehden sivuilta. ● Matkatoimisto Matkarin järjestämistä matkoista, joista voit lukea lisää tästä lehdestä. ● Jäsenalennusliikkeistä, joiden tiedot päivittyvät pitkin vuotta osoitteeseen www.lssy.fi/jasenalennukset ● Yksityisiltä lääkäriasemilta (edut ovat voimassa vuoden 2018 ajan, etuja ja alennuksia ei voi yhdistellä):

Terveystalon toimipisteet

● Terveystalo Turku Pulssi, Humalistonkatu 9–11, Turku ● Terveystalo Turku Aninkainen, Aninkaistenkatu 13 (sisäänkäynti Tuureporinkatu 7) ● Terveystalo Salo, Turuntie 12 B (2. krs) ● Terveystalo Forssa, Kutomonkuja 2 A 2 - Kuvantamis- ja laboratoriopalvelut –20 % (alennus voimassa olevasta hinnaston mukaisesta hinnasta, voimassa Turun, Salon ja Forssan toimipisteissä) - 10 euron etuseteli Terveystalon palveluihin kaikissa Terveystalon toimipisteissä (toimitetaan jäsenille Jäsentiedote-postituksen yhteydessä) - Hammaslääkärin tekemä kattava hammastarkastus etuasiakashintaan 38,50 €*. Palvelu sisältää kirjallisen hoitosuunnitelman ja vuosittaiset muistutukset tarkastuksista. *Hinta mahdollisen Kela-korvauksen jälkeen. Kela korvaa hammastarkastuksen joka toinen vuosi. Ilman Kela-korvausta hinta on 54 €.

Mehiläisen toimipisteet

● Mehiläinen lääkäriasema Turku, Kauppiaskatu 8 ● Mehiläinen lääkäriasema Salo, Vilhonkatu 8 ● Mehiläinen NEO, Joukahaisenkatu 6, Turku - Ei poliklinikkamaksua lääkärikäynneistä - Kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset –10 % - Patologiset tutkimukset –15 % - Rintojen alueen kuvantamistutkimukset ja näytteenotot –15 %

Liikuntapalvelut Meri-Karinassa

Meri-Karinassa järjestetään ohjattuja liikuntaryhmiä syöpään sairastuneille. Ohjaajana toimii Turun Kuntokolmion fysioterapeutti tai kuntohoitaja. Vesivoimistelun kausimaksu (tammi-toukokuu/syys-lokakuu) on 1.1.2018 alkaen jäsenille 40 €, muille 60 €. Hinta sisältää osallistumisen myös mattojumppaan, joka on maanantaisin klo 18.30. Maanantaisin Keskiviikkoisin klo 9 kaikille potilaille klo 11.30 kaikille potilaille klo 10 rintasyöpäpotilaille klo 12.15 kaikille potilaille klo 16.30 yhdistyksen jäsenille klo 17.30 kaikille potilaille klo 17.30 yhdistyksen jäsenille klo 18.30 kaikille potilaille

26


Hyvä jäsenalennusta myöntävä yhteistyökumppanimme, ilmoitathan mahdollisista muutoksista osoitteeseen viestinta@lssy.fi

JÄSENALENNUSLIIKKEET Turku Asianajotoimisto Brander & Manner Oy Kristiinankatu 3 testamentit ja perunkirjoitukset sopimuksen mukaan Asianajotoimisto Hannu Vehanen Käsityöläiskatu 1 -10 % testamentit ja perunkirjoitukset Digilind Tietokone Linnankatu 8 -10 % tv- ja digiboxhuollot Hautaustoimisto A. Perttala Ky Aninkaistenkatu 6 -10 % arkut ja uurnat Kaskenkatu 15 Hautaustoimisto Perttala, Annikki Perttala-Koskinen Oy Linnankatu 3 alennus sopimuksen mukaan Hautauspalvelu Pietét Eerikinkatu 25 -10 % arkut ja uurnat Kiinanmyllynkatu 5 Hautaustoimisto Saarinen Linnankatu 9 -10 % arkut ja uurnat Humaliston apteekki Humalistonkatu 11 itsehoitotuotteet sopimuksen mukaan Johanna Kaihdin Eerikinkatu 38 -15 % säle- ja rullakaihtimet ilman asennustyötä Kaihdinliike Sandberg Oy Nuppulantie 33 -10-20 % vakio rulla- ja säleverhot Kansallinen Kirjakauppa Linnankatu 16 -10 % paperitarvikkeet (ei koske kaikkia tuoteryhmiä) Hämeenkatu 7 Länsikeskus Kasken Apteekki Kaskenkatu 10 alennus sopimuksen mukaan Kelloliike Teppo Lampi Ky Sibeliuksenkatu 7 alennukset sopimuksen mukaan Kello- ja kultaliike Lindholm Prisma Itäharju -15 % (ei koske kaikkia tuoteryhmiä) Kinnunen Oy Yliopistonkatu 31 -10 % Kulta- ja kelloliike Ilmari Viitanen Humalistonkatu 8 alennus sopimuksen mukaan Kuva-Paijula Oy Hämeenkatu 1 passikuvat väri tai mustavalkoinen 12 € (norm. 15 €) Käsityö-Elisa Brahenkatu 5 -10 % Laukku Marjanen Maariankatu 3 -10 % Linnan Apteekki Kauppiaskatu 10 -10 % Smartlax-tuotteet Melers Pesulapalvelut Kaskenkatu 12 -10 % (ei koske laakamattoja eikä kilopesuja) Optikko Ukkonen Hämeenkatu 1 -20 % Pyhän Henrikin Apteekki Prisma Itäharju -5 % + S-bonus vapaakaupan tuotteet Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli Seiskarinkatu 35 -10 % juhla- ja kirkolliset tilaisuudet, kaste, vihkiminen, siunaus, hartaudet Rakentajan Sarokas Polttolaitoksenkatu 17 normaalihintaisten tuotteiden alennukset sopimuksen mukaan Raunistulan apteekki Autistenkatu 1 -5 % vapaakaupan tuotteet Ruusu-Aula Martinkatu 1 -10 % leikkokukat Siisti-Piste Oy Orikedonkatu 23 -15 % siivoustarvikkeet Soitinliike Vertikaali (Soitin-Asema) Eerikinkatu 2 -10-20 % Specsavers Optikko Yliopistonkatu 25 alennus sopimuksen mukaan Länsikeskus Turun Hautauspalvelu Uudenmaantie 58 -10 % arkut ja uurnat Turun Kivi Uudenmaantie 58 -20 % uudet hautakivet / -10 % hautakivien kaiverrukset ja kunnostukset Turun Lukko Rykmentintie 2 -15 % rakennushelat Vasaramäen apteekki Kivikartiontie 1 -10 % itsehoitotuotteet Wau lingerie Yliopistonkatu 26 -10 % koko valikoimasta (mm. Anita-merkkiset proteesiliivit, tukiliivit, muut erikoisliivit) Hanko Marine Lines Korkeavuorenkatu 10 B 11 alennus sopimuksen mukaan Laitila Laitilan I apteekki Keskuskatu 11 -10 % vapaakauppatuotteet Lieto Silmäasema Liedon Optiikka Hyvättyläntie 4, Kauppapiha normaalihintaiset silmälasit -20 %, muut tuotteet -10 % Loimaa Kelloliike J. Mäkelä Oy Turuntie 12 -10 % Silmäasema Silmäoptiikka Riipinen Vesikoskenkatu 3 normaalihintaiset tuotteet -20 %, aurinkolasit -15 % Sähköliike Hannu Rajala Oy Turuntie 73 -10-20 % Mynämäki Mynä-Kukka Kirkkokatu 1 -10 % (ei surulaitteet) Mynämäen Silmäasema Mynäcenter, Keskuskatu 24 -20 % Naantali Hautauspalvelu Pietét Henrikinkatu 2 -10 % arkut ja uurnat Raisio Alina Hoivatiimi (Turku-Raisio-Naantali) Tasalanaukio 7 -10 % kotityöpalvelut (mm. siivous, asiointi, ruoanlaitto, ulkoilutus) sekä hoiva- ja sairaanhoitajapalvelut, myös syöpäsairaanhoitajan asiantuntija-apu Hautaustoimisto A. Perttala Ky Kirkkoväärtinkuja 1 -10 % arkut ja uurnat Raision Kukkapalvelu Torikuja 4 -10 % yli 10 € tuoteostoksista (ei sidontatyöt) Raision Lukko Varppeenaukio 9 alennus sopimuksen mukaan Raision Ykkösapteekki Kerttulantie 4 -10% itsehoitotuotteista Rauma Asianajotoimisto Brander & Manner Oy Isokatu 21 testamentit ja perunkirjoitukset sopimuksen mukaan Rusko Rakennusliike Kari Hämäläinen Oy Ahopellontie 4 alennus sopimuksen mukaan Ruskon Sivuapteekki Vanhatie 2 -10% itsehoitotuotteista Salo Salon Kukkakimppu Helsingintie 5 -20 % ruukkukasvit, leikkokukat ja sidontatyöt (ei morsiussidonnat, tarjoukset ja välitykset) Uusikaupunki Alusasuliike Merenneito, alusasujen erikoisliike Alinenkatu 36 -10 % Järven Kello ja Kulta Ky Alinenkatu 30 -15 % Kenkäkauppa Alina Alinenkatu 36 -10 % Leninkiliike Reinholm Ky Sepänkatu 1 -10 % Putiikki SIK-SAK Torinkulma, linja-autoasema -10 % Uudenkaupungin 1. apteekki Alinenkatu 28 -5  % vapaakaupan tuotteista

27


OP on omamme Omistaja-asiakkaana teet hyvää, itsellesi ja muille. Tämäkin tarina, jossa Katja ja Teemu saivat talouteensa tukea perheenlisäyksen koittaessa, on sinun ansiotasi. Me haluamme olla mukana omistaja-asiakkaidemme arjen käänteissä. Omistaja-asiakkaana saat esimerkiksi alennuksia pankki- ja vakuutuspalveluista, ostat ja myyt rahastoja kuluitta sekä kuittaat asioinnin maksuja OP-bonuksilla.

Liity joukkoomme: op.fi/omamme

Yhdessä hyvä tulee. 28


Tervetuloa matkalle! Matkari Oy on yli kolmenkymmenen vuoden ajan vienyt Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen jäseniä ja muita matkustajia moniin mielenkiintoisiin kotimaan ja ulkomaan matkakohteisiin. Lähdetpä lähelle tai kauas, Matkarin matkalla voit luottaa siihen, että matkasi on huolellisesti suunniteltu ja Sinusta pidetään hyvää huolta kotiportilta maailmalle ja takaisin. Palveluksessasi on asioista huolehtiva kielitaitoinen matkanjohtaja ja joukko asiantuntevia paikallisoppaita. Monet Matkarin asiakkaista lähtevät mukaan uudelleen joka vuosi, ja uudet matkailijat ovat aina lämpimästi tervetulleita! Olemme koonneet näille sivuille tämän vuoden matkatarjontamme, josta löytyy toivottavasti juuri Sinua kiinnostava paketti. Voimme räätälöidä myös mahdollisen oman ryhmäsi toiveiden mukaisen matkaohjelman. Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja annamme lisätietoja. Olet tervetullut myös käymään toimistossamme Itäisellä Pitkäkadulla.  Tässä lehdessä ja Matkari Oy:n internetsivuilla markkinoitavien matkojen vastuullinen matkanjärjestäjä on Matkari Oy, ellei toisin ole mainittu. Matkari Oy on rekisteröitynyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston matkanjärjestäjä- ja matkanvälittäjärekisteriin ja asettanut sille järjestämistään matkoista valmismatkaliikkeistä annetun lain edellyttämän vakuuden. Matkari Oy noudattaa yleisiä valmismatkaehtoja sekä Matkarin lisä- ja erityisehtoja. Noudatamme näitä ehtoja viimeistään 30.6.2018 tehtyihin matkavarauksiin. 1.7.2018 ja sen jälkeen tehtyihin matkasopimuksiin sovelletaan uusia matkaehtoja, jotka perustuvat lakiin matkapalveluyhdistelmistä. Matkaehdot ovat saatavissa toimistostamme ja nettisivuiltamme www.lssy.fi/matkari. Lähde kokemaan upeita matkaelämyksiä mukavassa seurassa!

MATKARI OY

29


Kevätmatkat Matkan hinta: jäsenet 55 € ei-jäsenet 75 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - lounas Tuorlassa - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Eija Räsänen

Matkan hinta: jäsenet 59 € ei-jäsenet 79 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - kahvitarjoilu ja lounas - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Johanna Aalto 30

KIRKKORETKI SAUVO-KARUNAAN JA LOUNAS TUORLAN MAJATALOSSA SUNNUNTAINA 1.4.2018 Sauvon 1472 vihitty ja P. Klemens Roomalaisen mukaan nimetty kirkko on Suomen suurimpia keskiaikaisia pitäjänkirkkoja. Karunan kirkko on rakennettu 1908–1910. Josef Stenbäckin ja kansallisromanttista tyyliä edustava kirkko on rakennettu Karunan harmaasta graniitista. Kirkko on tornillinen pitkäkirkko, ja sitä on luonnehdittu yhdeksi Suomen kauneimmista kansallisromanttisista kirkoista. Sauvon ja Karunan kunnat yhdistyivät vuonna 1969.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Linjaautokuljetus Sauvoon, jossa tutustutaan ensin Sauvon vanhaan harmaakivikirkkoon. Ajetaan edelleen Karunan kirkkoon, jossa pääsiäispäivän messu alkaa klo 10.30. Tilaisuuden jälkeen ajetaan Kaarinaan Tuorlan majataloon, jossa nautitaan herkullinen lounas noutopöydästä. Mahdollisuus myös tehdä ostoksia vanhan ajan tunnelmaa huokuvassa lähiruoka- ja lahjapuodissa. Paluu takaisin ortodoksisen kirkon luo noin klo 15.

UUTISVUODON NAUHOITUS PERJANTAINA 6.4.2018 Viihteellisen tietovisailun suosio jatkuu uusien esiintyjien voimalla. Kaksi kolmen hengen joukkuetta ruotii ylituomari Baba Lybeckin johdolla ajankohtaisia uutisaiheita humoristisella ja satiirisella tavalla. Järjestämme myös tänä vuonna perinteisen matkan Helsinkiin Yleisradion studiolle Uutisvuodon nauhoitukseen.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Helsinkiin Yleisradion Studiotalolle, jossa tarjolla alkuun uutisvuotokahvit. Siirrytään seuraamaan

noin klo 11.30 alkavaa Uutisvuodon nauhoitusta. Nauhoituksen jälkeen klo 13.30 lounasbuffet Yleisradion Studioravintolassa. Paluu Turkuun noin klo 17.


KIASMA JA MUSIIKKITALO LAUANTAINA 14.4.2018 Kiasma on Helsingin keskustassa sijaitseva nykytaiteen museo, joka kuuluu osana Suomen Kansallisgalleriaan. Kiasma esittelee nykytaidetta ja sen toiminta perustuu ajatukseen visuaalisen kulttuurin keskuksesta. Kiasman vieressä sijaitseva Helsingin Musiikkitalo on avattu elokuussa 2011. Konserttitoiminnan lisäksi rakennuksen tarkoitus on myös vahvistaa kansallista identiteettiä ja musiikin merkitystä yhteiskunnassa. Rakennuksen pääkäyttäjiä ovat Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri. Talon julkisivu on lasia ja vihreäksi esipatinoitua kuparia.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Helsinkiin ja vieraillaan ensin nykytaiteen museo Kiasmassa. Tunnin esittelyn jälkeen on vielä aikaa tutustua lähemmin ajankohtaiseen näyttelyyn. Siirrytään Musiikkitaloon, jossa

nautitaan lounas Parvilämpiössä ennen esittelykierrosta. Päivän kruunaa Radion sinfoniaorkesterin noin tunnin kestävä kamarimusiikkikonsertti Paavo-salissa klo 15.00. Konsertin päätyttyä lähdetään paluumatkalle. Turkuun saavutaan noin klo 18.30.

Kevätmatkat Matkan hinta: jäsenet 118 € ei-jäsenet 138 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - pääsymaksut ja esittelyt - konsertti - buffetlounas - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Maija Parmanen

31


Kevätmatkat Matkan hinta: jäsenet 98 € ei-jäsenet 118 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - musikaalilippu - brunssi - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Maija Parmanen

32

TANGO D’AMORE PORIN TEATTERISSA LAUANTAINA 21.4.2018 Tarina reposaarelaisen merimiehen pojasta, Eino Grönistä. Lahjakkaasta painijasta tulee koko Suomen rakastama laulaja. Luvassa totuuteen pohjautuva kaunis, koskettava, hauska ja sieluun tarttuvien sävelmien siivittämä musikaali. Tarina alkaa ajasta, jolloin Reposaareen ei ollut rakennettu siltaa – lapsuudesta, jota elettiin yhteisöllisessä saaressa, muusta maailmasta eristyksissä. Vahva tahto kuljettaa miestä kohti uusia tuntemattomia vesiä. Matkalla tapaamme myös Toivo Kärjen, Olavi Virran ja Juha Vainion. Tärkeimpänä henkilönä on kuitenkin vaimo Marjatta, jonka roolissa nähdään Heidi Rantakeisu. Eino Grönin lisäksi lavalle nousee Eino Gröniä näyttelevä Joni Leponiemi. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Porin Teatterin näyttelijät Marko Honkanen, Anna-Maija Kokkinen ja Oskari Penttilä.

Matkaohjelma Lähtö klo 9.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Porin keskustaan kävelykadun varrella sijaitsevaan Promenadikeskukseen. Nautitaan herkullinen

brunssi Promenadi-salin kahvilassa ennen klo 13.00 alkavaa esitystä. Paluu Turkuun esityksen jälkeen noin klo 17.30.


Turun Optiikka

Täyden palvelun hautaustoimisto

Humalistonkatu 5, Turku  (02) 251 0097 Ma-To 9.30-17.30, Pe 9.30-17, La 10-14 www.turunoptiikka.fi Huolehdimme kaikesta tarvittavasta ja neuvomme käytännön asioissa

Optikko Ukkonen

Jäsenkortilla -10% arkuista ja uurnista

Hämeenkatu 1, Turku  (02) 232 5333 Ma-To 10-18, Pe 10-17, La 10-14 www.optikkoukkonen.fi

Eerikinkatu 25, Turku p. 02-2780 760 Kiinamyllynk. 5, Turku p. 02-2780 777 Henrikinkatu 2, Naantali p. 02-4353 126

KUKKAOSTOISTA -10% Palvelemme: Arkisin 9-18 La 9-15, Su 11-15

www.pietet.fi www.kukkakauppapietet.fi

ei lahjatavaroista eikä surulaitteista

Kirkkokatu 1, 23100 Mynämäki puh. (02) 430 7247

Kukat meiltä arkeen, juhlaan ja suruun...

LOIMAAN PESULA OY Vesipesut Kemiallinen pesu  Kotitalouspyykit

Emulsiopesu Pöytäliinavuokraus  Pyykinpesuaineiden myynti

Täyden palvelun toimisto

KYSY KULJETUSPALVELUA! Avoinna ma-pe 6.30-16.30 02 762 1144, muina aikoina 0400 854 058 Oppipojankatu 5, 32200 Loimaa

Avoinna: Arkisin 9.00 - 16.30 Puh. (02) 243 2779 Puntarikatu 1, 20780 Kaarina

www.loimaanpesula.fi Kalevala-korut

-rannekoru, -riipus, -korvakorut

www.kaarinanseudunht.fi

Kultaseppä

Meillä myös saatavana hautausjärjestely vihkosia!

Veikko Suominen Oy

Meille on Meille on helppo Sujuvaa apteekkipalvelua matkasi varrella! helppo tulla tulla

Nevakatu 1, Kaanaa Raisio l Puh. 02 439 7050 l Avoinna ark. 9–19, la sulj.

varatuomari - riita-ja rikosasiain-oikeudenkäynnit - elatusavut - ositukset - vahingonkorvausasiat - huonevuokra-asiat - avioeroasiat

- perunkirjoitukset - asunto-ja kiinteistökauppariidat - lasten huolto-ja tapaamisoikeudet - perinnönjaot - testamentit - kauppakirjat,lahjakirjat, sopimukset

Meille on helppo tulla

Meille on helppo tulla

Ilmaiset parkkipaikat oven edessä

Oikeusturva-asiat ja maksuttomat oikeudenkäynnit

Ilmaiset Ilmaiset parkkipaikat oven edessä parkkipaikat oven edessä

Tullikatu 11, 21100 Naantali Puh. 02 435 1124 (myös ilt. ja la-su) 0400 720 178 Fax 02 435 6522 anne.teuri@nettikirje.fi www.anneteuri.fi

Invapaikka, pyörätuoliluiska ja Invapaikka, pyörätuoliluiska ja automaattiovet automaattiovet

Avoinna: arkisin 9-19 ja lauantaisin 9-15 Invapaikka, pyörätuoliluiska ja automaattiovet Autistenkatu 1, Turku (Satakunnantien varrella), puh 02-231 7728 Satakunnantie 19, Turku Avoinna: arkisin 9-19 ja lauantaisin 9-15 puh ja fax 020 740 4300 www.raunistulanapteekki.fi Satakunnantie 19, Turku 60 Avoinna: arkisin 9 - 19 ja lauantaisin 9 - 15 puh ja fax 020 740 4300 www.raunistulanapteekki.fi

www.raunistulanapteekki.fi

60

33


Kevätmatkat Matkan hinta: jäsenet 2230 € ei-jäsenet 2250 € lisämaksu yhden hengen hytistä 100 € Hintaan sisältyy: - risteily m/s Swiss Diamond * - laivalla kahden hengen hytissä 2. kannella - reittilennot turistiluokassa Helsinki–Budapest, München–Helsinki - lounas Budapestissa ja Passaussa - ohjelma ja täysihoito (aamiaiset, lounaat, illalliset) laivalla - ruokajuomat laivalla: talon viini, hanaolut, mehut, virvoitusjuomat - linja-autokuljetus Turku– Helsinki/Vantaa–Turku - matkaohjelman mukaiset suomenkieliset retket kuljetuksineen - kuljetukset lentokenttä– laiva–lentokenttä - lentokenttäverot ja satamamaksut - matkanjohtajan palvelut Risteilyn hintaan sisältyvät retket: - Budapestin kaupunkikierros - Bratislavan kaupunkikierros - Wienin kaupunkikierros - Melkin luostari - Passaun bussi- ja kävelykierros Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Paikkoja rajoitetusti! Varaukset helmikuun aikana. Matkanjohtaja: Ralf Löfström Risteilyohjelmasta vastaa Kristina Cruises. 34

TONAVAN RISTEILY 30.4.–7.5.2018 Rentoudu viikko jokilaivalla nauttien keväisen kauniista Tonavasta! Näemme upeita pääkaupunkeja, niiden hienoja historiallisia nähtävyyksiä ja joenvarren levollisia maisemia. Ensin tutustumme Budapestiin, ihastuttavaan kylpyläkaupunkiin. Kuljemme kävelykadun kaupoissa ja kahviloissa ja poikkeamme kauppahalliin ja linnakukkulan vanhoille kujille. Bratislavassa ihailemme pastellinsävyistä vanhaakaupunkia, joka hurmaa autottomine katuineen ja komeine aukioineen. Wienin hienostunut ilmapiiri on aivan omaa luokkaansa. Katselemme mahtavaa arkkitehtuuria ja aistimme klassikkokahviloiden tunnelmaa. Jokea reunustaa jyrkät rinteet, viinitarhat ja rauniolinnat, joiden lomassa on pieni, idyllinen Dürnstein ja Melkin maineikas barokkiluostari. Viimeisenä iltana matka jatkuu kohti Saksaa Passaun pittoreskiin kaupunkiin, joka kolmen joen yhtymäkohdassa on oiva päätepiste hienolle risteilylle.

Matkaohjelma Maanantai 30.4. Helsinki–Budapest Lähtö klo 5.15 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Lento AY1251 Helsingistä lähtee klo 9.30 ja saapuu Budapestiin klo 10.50. Kuljetus keskustaan, jossa nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa ja vietämme vapaata aikaa. Kuljetus satamaan, jossa m/s Swiss Diamond odottaa. Laivaannousu ja majoittuminen hytteihin. Miehistön esittäytyminen tervetulotilaisuudessa. Tiistai 1.5. Budapest Budapest perustettiin 1873, kun kolme aluetta – Buda, Obuda ja Pest – yhdistettiin. Kaupunkikierros vie ylös Budan linnalle, josta avautuu mahtavat näkymät Tonavalle ja Pestiin. Kuljemme Budan kapeita kujia. Ylitämme Tonavan Ketjusiltaa pitkin ja saavumme modernimman Pestin puolelle, jossa sijaitsee myös komea Parlamenttitalo. Iltapäivän voi viettää kaupungilla omatoimisesti.

Illallisen aikaan risteily alkaa ja laiva suuntaa kohti Slovakiaa. Keskiviikko 2.5. Bratislava Aamupäivä risteillään ja nautitaan jokivarren maisemista. Puoliltapäivin saavutaan Bratislavaan, joka on aina ollut eri kansojen ja kulttuurien kohtauspaikka. Kaupungin sijainti on erikoinen – sillä on yhteistä rajaa naapurivaltioittensa Itävallan sekä Unkarin kanssa. Maisemaa hallitsee korkealla kukkulalla sijaitseva komea linna. Historialliset rakennukset, kuten barokkiaikaiset palatsit, goottilainen katedraali ja viehättävät aukiot, luovat vanhankaupungin erityisen tunnelman, josta nautimme kaupunkikierroksella. Risteily jatkuu myöhään illalla.


Kevätmatkat Lisämaksulliset retket: Wien Schönbrunnin linna • iltapäiväretki • 42 € Vierailu Habsburgien hallitsijasuvulle kuuluneeseen barokkipalatsiin (Unescon maailmanperintökohde).

Torstai 3.5. Wien Aamulla m/s Swiss Diamond saapuu Wieniin. Kaupunkikierroksella näemme Wienin tärkeimmät nähtävyydet, kuten Oopperatalon, Hofburgin palatsin, Parlamenttitalon, Kaupungintalon sekä Kansallisteatterin. Kuljemme vanhassa kaupungissa ja vierailemme Pyhän Tapanin katedraalissa. Loppupäivän voi viettää omatoimisesti tai lähteä lisämaksullisille retkille. Perjantai 4.5. Wien Dürnstein Aamupäivä aikaa kulkea kauniissa Wienissä. Puoliltapäivin risteily jatkuu Unescolta tunnustusta saaneissa Wachaun laakson maisemissa. Illalla saavutaan Dürnsteiniin. Lauantai 5.5. Dürnstein–Melk Dürnstein on tunnettu kauniista joenrantamaisemistaan sekä Kuenringerburg-linnastaan. Näihin voi tutustua omatoimisesti aamupäiväkävelyllä. Risteilemme iltapäivän Melkiin ja vierailemme 1700-luvun alussa rakennetussa Melkin luostarissa, joka on Itävallan barokkitaiteen symboli. Retkellä käydään myös luostarin maailmankuulussa kirjastossa. Illalla risteily jatkuu. Sunnuntai 6.5. Linz Laiva saapuu Itävallan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Linziin aamuyöllä. Voit viettää päivän omatoi-

misesti kaupunkiin tutustuen tai lähteä lisämaksulliselle retkelle. Illalla laiva jatkaa kohti Saksaa. Maanantai 7.5. Passau–München–Helsinki Aamiaisen jälkeen laivastanousu. Bussi- ja kävelykierros tutustuttaa Passaun tärkeimpiin nähtävyyksiin. Lounas paikallisessa ravintolassa. Noin kahden tunnin kuljetus Münchenin lentokentälle, josta lento AY1406 Helsinkiin lähtee klo 19.10. Saapuminen Helsinkiin klo 22.35 ja linja-autokuljetus Turkuun, jonne saavutaan noin klo 01.30 (8.05). Matkalle mukaan voimassaoleva ulkomaanpassi tai virallinen EU-henkilökortti. Matkavakuutus, johon sisältyy myös matkatavaravakuutus sekä peruutusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkaseuralaisen vakavan sairastumisen tai kuoleman varalta, on syytä tehdä heti matkavarauksen jälkeen sekä tarkistaa perusrokotusten voimassaolo. * Vuonna 1996 rakennettu ja 2015 peruskorjattu upea m/s Swiss Diamond toivottaa sinut tervetulleeksi Euroopan joille! Aluksen ystävällinen 31 hengen miehistö ja intiimi tunnelma tekevät matkanteosta kotoisaa ja rentouttavaa. Laivan kaikissa hyvin varustelluissa ulkohyteissä on panoraamaikkunat, joten kauniiden maisemien seuraileminen on nautittavaa.

Linz Salzburg ja Salzkammergut • kokopäiväretki • 89 € Noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä oleva Salzburg on tulvillaan historiaa, perinteitä ja kulttuuria, mutta on ennen kaikkea tunnettu Mozartin kotikaupunkina. Näemme 1600-luvun alussa rakennetun Mirabellin palatsin, fransiskaanikirkon ja kaupungin maamerkin Hohensalzburgin linnoituksen sekä kuljemme vanhankaupungin sydämessä. Lounas nautitaan paikallisessa ravintolassa. Paluumatka laivalle taittuu Salzkammergutin viehättävän lomanviettoalueen kautta. Linz & Pöstlingberg • aamupäiväretki • 27 € Bussimatka Pöstlingbergin vuorelle, mistä avautuu näkymä kaupunkiin ja Tonavajoen kiermurtelevaan uomaan. Palattuamme kaupunkiin kuljemme sen keskustassa ja näemme tärkeimmät nähtävyydet, kuten uuden katedraalin, keskusaukion, kaupungintalon. Päätteeksi kävelemme takaisin laivalle. Wieniläisen residenssiorkesterin klassisen musiikin konsertti • iltaretki • 65 €

35


Kevätmatkat Matkan hinta: jäsenet 155 € ei-jäsenet 175 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - Fazerilan opastettu näyttelykierros - lounas - musikaalilippu - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Eija Räsänen Suosittelemme mahdollisimman pikaista ilmoittautumista lippujen suuren kysynnän vuoksi!

”MAMMA MIA” MUSIKAALI HELSINGIN MESSUKESKUKSESSA JA VIERAILU FAZERILASSA PERJANTAINA 11.5.2018 Maailman menestyksekkäin musikaali Mamma Mia! tuotetaan nyt ensimmäistä kertaa suomenkielisenä Messukeskuksen upouudessa Amfi-teatterissa. Ennen musikaalielämystä päästään tutustumaan Fazerin uuteen vierailukeskukseen Fazerilaan. Mamma Mia! -musikaali sai maailman ensi-iltansa Lontoossa huhtikuussa 1999, minkä jälkeen esitys on niittänyt mainetta kaikkialla maailmassa. Musikaalia esitetään edelleen täysille saleille niin West Endissä kuin Broadwayllakin. Catherine Johnsonin käsikirjoittaman iloisen ja hauskan tarinan tapahtumapaikka on pieni kreikkalainen saari. 40-vuotiaan yksinhuoltaja Donnan tytär Sophia on menossa naimisiin, mutta Sophia ei tiedä, kuka hänen isänsä on. Luettuaan salaa äitinsä päiväkirjaa hän tajuaa, että isäehdokkaita on peräti kolme. Saadakseen tietää oikean isänsä Sophia kutsuu salaa kaikki kolme miestä häihinsä. Energisenä naiskolmikkona nähdään Laura Voutilainen, Nina Tapio ja Johanna Kokko. Donnan roolin esittää Petra Pääkkönen. Isäehdokkaina ovat Veeti Kallio, Arne Nylander sekä Vallu Lukka. Näytöksen on ohjannut Paul Garrington.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.30 ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Vantaalle Fazerin vierailukeskukseen, jossa on noin 20 Fazerin toimintaa esittelevää taideteosta. Perinteisten luentojen ja infotaulujen sijaan kävijöitä informoidaan teosten välityksellä. Tutustutaan myös eri suklaatuottei-

36

siin ja niiden valmistukseen. Noin tunnin opastetun kierroksen jälkeen nautitaan lounas. Ennen lähtöä messukeskukseen on vielä hetki aikaa tehdä herkkuostoksia. Musikaali alkaa klo 14.00. Esityksen jälkeen paluu Turkuun, jonne saavutaan noin klo 19.


TÜRIN KEVÄISET KUKKAMARKKINAT VIROSSA 17.–18.5.2018 Kevät on Virossa jo vuosikymmeniä alkanut Türin kukkamarkkinoista, jotka pidetään vehreässä Türin pikkukaupungissa Kalevi-kadun kentillä. Markkinoilla olevat puutarha-alan yritykset, taimitarhat ja yksityispuutarhurit tekevät runsaasti houkuttelevia tarjouksia – jokainen viherpeukalo voi täydentää kotipuutarhaansa ja tehdä erikoisiakin löytöjä. Paikalla on myös runsaasti erilaista viihdeohjelmaa.

Matkaohjelma Torstai 17.5. Lähtö klo 7.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Saapuminen Helsingin Länsisatamaan, josta Megastar lähtee Tallinnaan klo 10.30. Saapuminen Tallinnaan klo 12.30. Nautimme lounaan keskiaikaisissa tunnelmissa Kochi Aidad-ravintolassa. Majoittuminen Tallink City hotelliin. Iltapäivällä käydään vielä paikallisoppaan johdolla aivan Tallinnan kupeessa sijaitsevassa upeassa Kadriorgin linnan puistossa. Illalla vapaata aikaa. Perjantai 18.5. Aamiainen hotellissa ja huoneiden luovutus. Ajo Tallinnasta oppaan johdolla Türiin, jossa saa päivän aikana tutustua kukkamarkkinoihin oman

mielenkiintonsa mukaan. Markkinapäivän jälkeen palataan Tallinnaan, jossa sopivasti vielä ostosaikaa ennen Megastarin lähtöä Helsinkiin klo 19.30. Illallinen laivalla noutopöydästä. Laiva saapuu klo 21.30 Helsinkiin, josta jatketaan Turkuun, jonne saavutaan noin klo 24. Matkalle mukaan voimassaoleva ulkomaanpassi tai virallinen EU-henkilökortti. Matkavakuutus, johon sisältyy myös matkatavaravakuutus sekä peruutusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkaseuralaisen vakavan sairastumisen tai kuoleman varalta, on syytä tehdä heti matkavarauksen jälkeen sekä tarkistaa perusrokotusten voimassaolo.

Kevätmatkat Matkan hinta: jäsenet 310 € ei-jäsenet 330 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 65 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset ohjelman mukaan - laivamatkat HelsinkiTallinna-Helsinki - suomenkielisen oppaan palvelut - sisäänpääsy Türin kukkamessuille - majoitus 2-hengen huoneessa - aamiainen, lounas ja buffetillallinen - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan syntymäaika. Matkanjohtaja: Tiina Oittinen Majoitus: Tallink City Hotel**** A. Laikmaa 5, Tallinn https://www.tallinkhotels. com/tallink-city-hotel Tallink City -hotelli sijaitsee aivan Tallinnan ytimessä, muutaman minuutin kävelymatkan päässä historiallisesta vanhastakaupungista. Moderni hotelli toimii täysin peruskorjatussa, 1970-luvulla rakennetussa entisessä ostoskeskuksessa. Huoneissa perusmukavuuksien lisäksi ilmainen WiFi, minibaari, tallelokero, puhelin, tv ja ilmastointi.

37


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 350 € ei-jäsenet 370 € lisämaksu yhden hengen hytistä 80 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset Turku– Helsinki/satama–Turku sekä kuljetukset satama– keskusta m/p Pietarissa - laivamatkat A-luokan ikkunallisissa hyteissä Helsinki–Pietari–Helsinki - 2 illallista ja 2 aamiaista laivalla - kiertoajelu Pietarissa - satama-, viisumi- ja polttoainelisämaksut - paikallisoppaan palvelut - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Hanna-Leena Laihonen Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan syntymäaika ja passin numero. Matkalle mukaan voimassaoleva passi, jonka on oltava voimassa vähintään. 6 kk matkan jälkeen. Kannattaa tarkistaa voimassaoleva matkavakuutus, johon sisältyy myös matkatavarat sekä riittävä perusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkatoverin vakavan sairastumisen varalta.

38

PÄIVÄ PIETARISSA -RISTEILY 31.5.–2.6.2018 Risteillään M/S Princess Anastasialla Itänaapurimme Venäjän suurkaupunkiin Pietariin. Pietari on rakennettu 42 saarelle, joita yhdistää yli 300 siltaa. Lukuisat kirkot ja palatsit kohoavat Nevajoen rannalta. Yksi tunnetuimmista kirkoista Pietarissa on Iisakinkirkko. Satumaiset Eremitaasi ja Talvipalatsi johdattavat Venäjän keisareiden aikaan. Matkalla nautitaan merellisestä matkasta risteilyaluksen palveluiden äärellä, ja aamulla päästään tutustumaan Pietarin loistoon. Laivan kansainvälinen tunnelma, elämykselliset show’t ja monipuolinen ravintolatarjonta auttavat unohtamaan arjen kiireet. Paikallinen bussi kuljettaa satamasta keskustaan nähtävyyksien äärelle ja kokemusrikkaan päivän jälkeen takaisin laivalle.

Matkaohjelma Torstai 31.5. Lähtö klo 13.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Helsingin Länsiterminaaliin, josta M/S Princess Anastasia -laiva lähtee lähtöselvitysten jälkeen klo 19.00. Majoittuminen hytteihin ja buffetillallinen. Ilta aikaa nauttia laivan ohjelmista. Perjantai 1.6. Aamiainen laivalla. Laiva saapuu Pietariin klo 9.00, jonka jälkeen lähdetään noin kolmen tunnin kiertoajelulle. Iisakin aukiota hallitsee Iisakinkirkko, joka on maailman kolmanneksi korkein kirkko. Ajetaan Nevajoen toiselle puolelle Vasilinsaarelle, jossa pysähdytään ihailemaan joen upeaa näkymää. Nevajoen rannalla nähdään Pietari-Paavalin linnoitus, johon kaupunkia on alettu alun perin rakentaa. Vastapäätä linnoitusta Nevan toisella puolella sijaitsee Eremitaasi.  Koristeellinen

ja kaunis Verikirkko on rakennettu paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II murhattiin. Ajetaan 4,5 kilometriä pitkää Pietarin pääkatua Nevsky Prospektia pitkin. Kadun varrella sijaitsee runsaasti upeita palatseja, kirkkoja ja teattereita. Retken aikana nähdään myös Senaatin aukiolla sijaitseva Pietari Suuren muistopatsas, Vaskiratsastaja. Koko Pietarin upea kaupunki on oikeastaan muistomerkkinä kaupungin perustajalle Pietari Suurelle.  Kiertoajelun jälkeen vielä aikaa tutustua matkanjohtajan johdolla keskustan alueeseen ja tehdä vaikkapa ostoksia. Kuljetus satamaan, josta laiva lähtee paluumatkalle kohti Helsinkiä klo 19.00. Buffetillallinen laivalla. Lauantai 2.6. Aamiainen laivalla. Saapuminen Helsinkiin klo 8.00. Ajetaan Turkuun, jonne saavutaan noin klo 11.


NAANTALIN MUSIIKKIJUHLIEN SAARISTOKONSERTTIMATKA SEILIN AINUTLAATUISELLE SAARELLE SUNNUNTAINA 10.6.2018 Kesällä 2018 Naantalin Musiikkijuhlat matkaavat Turun lähisaaristoon Seilin saarelle saaristokonserttiin. Tällä matkalla koetaan kesäisen Airiston ja Turun lähisaariston kauneus. Kuullaan Seilin saaren mielenkiintoisesta ja osin synkästäkin historiasta ja ihaillaan sen kaunista luontoa. Päivän kruunaa Naantalin Musiikkijuhlien virtuoosien saaristokonsertti.

Matkaohjelma Klo 7.15 Kokoontuminen m/s Fannyn lähtöpaikalle Aurajoen rannassa, Läntinen Rantakatu 37 klo 7.30 M/s Fanny lähtee Aurajoesta kohti Naantalia klo 9.15 Kokoontuminen Naantalin vanhan kaupungin laiturilla klo 9.30 M/s Fanny lähtee Naantalista kohti Seiliä. Merimatkan aikana kuullaan oppaan kertomus Seilin saaren historiasta sekä nykypäivästä. Laivan kioskista voi myös ostaa mm. kahvia, teetä ja kahvileipiä klo 12.00 M/s Fanny saapuu Seilin Postilaituriin. Perillä Seilissä kävellään Postilaiturilta vajaan kilometrin matka saaren Saaristomeren tutkimuslaitoksen päärakennukselle, jossa nautitaan maittava kotiruokalounas klo 12.30 alkaen. Lounaan jälkeen siirtyminen kirkolle

klo 14.00 Naantalin Musiikkijuhlien saaristokonsertti Seilin kirkossa. Konsertin jälkeen siirtyminen Postilaiturille ja m/s Fannyyn. Saaristokonsertissa esiintyy kansainvälinen huippuryhmä: Hagaï Shaham, viulu, Hartmut Rohde, alttoviulu, Arto Noras, sello, Michel Lethiec, klarinetti, Jussi Särkkä, fagotti ja Radovan Vlatkovic, käyrätorvi. Konserttiohjelma julkaistaan myöhemmin keväällä Naantalin Musiikkijuhlien kotisivulla www.naantalinmusiikkijuhlat.fi klo 15.45 M/s Fanny lähtee Seilin saarelta. Laivalla nautitaan jälkiruokakahvit makean kahvileivän kera. Laivalla on kahvikioski klo 17.45 M/s Fanny saapuu Naantaliin ja jatkaa välittömästi matkaansa kohti Turkua klo 19.45 M/s Fanny saapuu Turkuun.

Kesämatkat Matkan hinta: Lähtö Turusta / paluu Turkuun 189 €/hlö Lähtö Naantalista / paluu Naantaliin 179 €/hlö Hintaan sisältyy: - laivamatkat Turku/ Naantali–Seili (meno-paluu) - Naantalin Musiikkijuhlien saaristokonsertti Seilin kirkossa - Seilin opastus laivamatkalla Naantali–Seili - lounas Seilin saarella perusruokajuomineen (vesi, mehu ja kotikalja) - jälkiruokakahvi ja makea kahvileipä laivalla paluumatkalla Seilistä Naantaliin Lisämaksusta: - muut ruokajuomat lounaalla (ravintolassa A-oikeudet) - M/s Fannyn kahviosta ostetut tuotteet Matkan vastuullinen järjestäjä on Matkapojat Oy. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Ei liikuntarajoitteisille (laivassa portaita).

39


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 430 € ei-jäsenet 450 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 75 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset ohjelman mukaan - kahden yön majoitus hotellissa 2-hengen huoneessa - 2 aamiaista, 2 lounasta - opastettu kiertoajelu ja sisäänpääsy kaupungin teatterin gaalaan - lounasristely Kallavedellä - opastus ja sisäänpääsy Serlachiuksen Gösta-museoon - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Johanna Aalto

40

KUOPIO TANSSII JA SOI 15.–17.6.2018 Kuopio Tanssii ja Soi on yksi merkittävimmistä pohjoismaisista tanssitaidefestivaaleista. Tanssiesitysten lisäksi viikon aikana järjestetään kymmenittäin tanssikursseja, toritapahtumia, klubi-iltoja ja kulkueita. Tapahtuman taiteellinen johtaja on Jorma Uotinen. Matkan aikana nautitaan tapahtuman tunnelmasta ja vieraillaan myös kaupunginteatterin monipuolisessa gaalaillassa.

Matkaohjelma Perjantai 15.6. Lähtö klo 9.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Tampereen kautta kohti Kuopiota. Maittava lounas nautitaan Jämsänkosken Vanhalla Myllyllä. Jämsänkoski on tunnettu vesimyllyistään 1500-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin nykyisen keskustan alueella oli toiminnassa kymmenkunta myllyä. Ruokailun jälkeen jatketaan matkaa Jyväskylän kautta Kuopioon, jossa tehdään lyhyt opastettu kaupunkikiertoajelu ja nähdään päänähtävyydet. Majoittuminen keskustan Cumulus City -hotelliin. Lauantai 16.6. Aamiainen hotellissa. Keskustan festivaalitunnelman jälkeen risteillään m/s Ukolla Kallavedellä. Reittinä on parin tunnin Vaajasalon kierros, jonka aikana herkutellaan laivalounaal-

la. Illalla osallistutaan upeaan gaalailtaan kaupunginteatterissa. Ohjelma sisältää esityksiä tanssitaiteen kansainväliseltä huipulta. Esiintyjät ovat ympäri maailmaa aina Kanadasta ja Intiasta saakka. Sunnuntai 17.6. Aamiainen hotellissa. Aamulla mahdollisuus vielä nauttia torin festivaalitunnelmasta. Lähdetään paluumatkalle ja pysähdytään Mäntässä Serlachiuksen tehdasmiljöössä, jossa ensin opastus Taidemuseo Göstassa. Museon perusta on Joenniemen vanha kartano, jossa on esitelty Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmia jo vuodesta 1945. Kesällä 2014 se sai rinnalleen arkkitehtuurisesti palkitun uuden puurakenteisen Paviljongin, jossa lounastarjoilu. Turkuun saavutaan noin klo 19.


Keskuskatu 11 Keskuskatu 23800 Laitila11 23800 puh. Laitila (02) 856 518 puh. (02) 856 518 fax 519 fax (02) 856 519 laitilan1.apteekki@salnet.fi laitilan1.apteekki@salnet.fi www.laitilan1.fi www.laitilan1.fi

Keskuskatu 11 AVOINNA 23800 Laitila AVOINNA ma–pe 8.30–17.30 puh. (02) 856 518 ma–pe 8.30–17.30 la 9.30–14.30 fax (02) 856 519 la 9.30–14.30 su suljettu laitilan1.apteekki@salnet.fi su suljettu www.laitilan1.fi

Puutarhakatu 14, 20100 Turku 020 7660 800

SALORANTA Uudenkaupungintie 594, Taivassalo

Antti 0400 831 266 Pirjo 040 587 9147, Matti 040 706 0345

AVOINNA ma–pe 8.30–17.30 la 9.30–14.30 su suljettu

TURKU TURKU TURKU TURKU 02-23 11 881 Kaskenkatu 15 02-23 02-23 Kaskenkatu 11 881 Kaskenkatu 15 1111 881881 Kaskenkatu 15 15 02-23 11 Aninkaistenkatu 02-23 11 Aninkaistenkatu 11 884 Aninkaistenkatu 6 66 02-23 02-23 11 884 884884 Aninkaistenkatu RAISIO RAISIO RAISIO RAISIO 02-438 44 4 Kirkkoväärtinkuja 02-438 Kirkkoväärtinkuja 438438 4 438 Kirkkoväärtinkuja 1 11 02-438 02-438 438 Kirkkoväärtinkuja

% %% % %% % %%

% %% %

ja Arkut ja uurnat ArkutArkut ja uurnat Arkut jauurnat uurnat Liikeajan jälkeen 02-23 02-23 Liikeajan jälkeen 02-23 11884 884 Liikeajan jälkeen 11 884 Liikeajan jälkeen 02-23 11 -10 -10 % -10 % -10% % www.hautaustoimistoperttala.fi LSSY:n www.hautaustoimistoperttala.fi LSSY:n jäsenille www.hautausperttala.fi www.hautaustoimistoperttala.fi LSSY:n jäsenille www.hautaustoimistoperttala.fi jäsenille LSSY:n jäsenille VARATTU

050 533 5979 Huoltomiehentie 11, Lieto

www.salorannanmarjatila.fi

02 4388 200 Klikkaa Maskuun www.masku.fi

TAKSIKULJETUKSET 1-8 & 1-6 henkilöä

0400 226 015 taksi666@icloud.com TAKSI Teppo Mäki inva- ja paarikuljetukset

SAUVON KUNTA www.sauvo.fi

www.konepukki.fi

www.paimio.fi

TV- ja DIGIBOXI HUOLTO MEILTÄ!

Myös tallentavat

TVSAARNI

Avoinna: ma-pe 0 Linnankatu 8 puh. 02-2510 985 klo 9.30-17.3

tvsaarni@dnainternet.net

JOHANNA KAIHDIN

K U VA U K S E T TA I D E K U VAT

Eerikinkatu 38, 20100 Turku, 02-253 5888

KOULUTUKSET

Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-13

Tie terveyteesi on auki.

AUTOHUOLTO S U VA N T O

Puh. 2366 426, 040 842 8765 www.autohuoltosuvanto.fi

in ak ull sin ko on inde? ak kin ull la sinau ul ko sin on ko on uh ss kk ra a?? pih uh ss de au uh kk rakkauss de a-ra pih apih niin meilläkin! niin meilläkin! niin meilläkin! Alakyläntie 2-4, 20250 TURKU Alakyläntie 2-4, 20250 TURKU

www.viherlassila.fi Alakyläntie 2-4, 20250 TURKU www.viherlassila.fi www.viherlassila.fi

ortilla -Etuk an S ä t l i a Me ta vap bonus uotteista. t n kaupa

Tampereentien Prisma, Vanha Tampereentie 108 Puh. 02 238 1457

www.apteekkitampereentie.fi

Täydellistä hautauspalvelua 113 Täydellistä hautauspalvelua yli 112 113 v yli Täydellistä hautauspalvelua 115 v v 113 v 112 Täydellistä hautauspalvelua yliyli 112 HAUTAUSTOIMISTO HAUTAUSTOIMISTO HAUTAUSTOIMISTO

MATKARI OY Mukavia matkoja kaikille kiinnostuneille! www.lssy.fi/matkari

Linnankatu 9, Turku Linnankatu 9, Turku Linnankatu 9, Linnankatu 9, 5 Turku Linnankatu 9, Turku Turku puh. 02-23 23 23 puh. 02-23 23 23 puh. 02-23 23 23 5 puh. 02-23 23 23 5 Kuljetuspalvelumme päivystää 24 h 55 puh. 02-23 23 23 puh. 02-23 23 23 5 Kuljetuspalvelumme päivystää 24 h Kuljetuspalvelumme päivystää 24 h Kuljetuspalvelumme päivystää 24 h Linnankatu 9, Turku

www.hautaustoimistosaarinen.fi

www.hautaussaarinen.fi Kuljetuspalvelumme päivystää 24 h Kuljetuspalvelumme päivystää 24 h www.hautaustoimistosaarinen.fi www.hautaustoimistosaarinen.fi www.hautaustoimistosaarinen.fi Arkut ja uurnat -10 % LSSY:n jäsenille

Arkku ja Arkut uurna %-10 LSSY:n jäsenille www.hautaustoimistosaarinen.fi uurnat % LSSY:n jäsenille Arkut jawww.hautaustoimistosaarinen.fi uurnat -10ja%-10 LSSY:n jäsenille 41


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 525 € ei-jäsenet 545 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 60 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset ohjelman mukaan - laivamatkat Helsinki-Tallinna Helsinki kansipaikoilla - lauttamatka Virtsu Kuivastu-Virtsu - majoitus Spa Hotel Meri, 3 yötä 2-hengen huoneessa - 3 aamiaista, 4 lounasta - retkipäivät suomenkielisen oppaan johdolla - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan myös syntymäaika. Matkanjohtaja: Johanna Aalto Matkalle mukaan voimassaoleva ulkomaanpassi tai virallinen EU-henkilökortti. Matkavakuutus, johon sisältyy myös matkatavaravakuutus sekä peruutusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkaseuralaisen vakavan sairastumisen tai kuoleman varalta, on syytä tehdä heti matkavarauksen jälkeen sekä tarkistaa perusrokotusten voimassaolo.

42

JUHANNUSMATKA SAARENMAALLE JA HAAPSALUUN 21.–24.6.2018 Niin kaunista muuall’ ei löytyä saata, kuin Saarenmaan nurmien kesäinen yö... Saarenmaan juhannus on ikimuistettava elämys. Viron suurimman saaren juhannusta juhlitaan näyttävästi ja isolla porukalla. Saarenmaan ”jaanipäevä” pohjautuu satoja vuosia vanhaan kyläjuhlaperinteeseen, joka elää nykyäänkin. Perinteitä huokuvan tunnelman lisäksi Saarenmaan parasta antia ovat sen huippukaunis ja ainutlaatuinen saaristolaisluonto villiorkideoineen, unikkopeltoineen ja kiviaitoineen. Tuulimyllyt, majakat ja vanhat talot ruokokattoineen ovat myös tyypillistä Saarenmaata. Saarenmaan suurin kaupunki on idyllinen Kuressaare, jonka keskustassa on vielä jäljellä jopa 600 vuotta vanhoja rakennuksia. Matkalla päästään myös tutustumaan Länsi-Virossa sijaitsevaan viehättävään pieneen Haapsalun rantakaupunkiin.

Matkaohjelma Torstai 21.6. Lähtö klo 7.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Helsingin Länsisatamaan, josta Megastar lähtee klo 10.30. Tallinnaan saavutaan klo 12.30. Ajetaan noin kaksi tuntia Tallinnasta Virtsuun, josta on puolen tunnin lauttamatka Kuivastuun. Ruokaillaan matkan varrella Muhun saarella tv-kokki Sikke Su-

marin Nami-Namasten satumaisella maatilalla. Jatketaan Kuressaareen, jossa majoittuminen kolmeksi yöksi Meri-kylpylähotelliin, aivan rannan tuntumaan. Iltapäivällä opastettu Kuressaaren kaupunkikierros. Tutustutaan vanhaankaupunkiin, kirkkoihin ja kaupungintaloon sekä tietysti upeaan


Kesämatkat Spa Hotel Meri*** Pargi 16, Kuressaare www.sanatorium.ee Hotelli sijaitsee rannalla keskustan tuntumassa. Hotellivieraiden vapaassa käytössä on uima-allas, saunat ja kuntosali. Huoneissa on perusmukavuuksien lisäksi puhelin, TV, radio ja ilmainen WiFi.

Piispanlinnaan, jossa toimii Saarenmaan museo. Kuressaaren torilta löytyy keskikesän saaristolaisherkut sekä paikallisia käsitöitä. Illalla vapaata aikaa. Perjantai 22.6. Aamiaisen jälkeen lähdetään päiväretkelle, joka suuntautuu entisen ritarikunnan tukipaikan Maasin linnan raunioille. Vieraillaan myös Anglan tuulimyllymäellä, jonka tuulimyllyt edustavat tyypillisiä saarenmaalaisia jalkamyllyjä. Paikalla sijaitsee nykyään myös Anglan perinnekulttuurikeskus. Tämän jälkeen nähdään salaperäinen Kaalin meteoriittijärvi, johon meteoriitin arvellaan pudonneen n. 700 vuotta sitten. Päiväretken kesto noin viisi tuntia ja matkan aikana nautitaan lounas. Illalla juhannusaaton juhlintaa Kuressaaren rannalla.

Sunnuntai 24.6. Aamiainen hotellissa. Lähdetään paluumatkalle. Kuivastu–Virtsu-lauttamatkan jälkeen ajetaan Haapsaluun, jossa opastettu kierros ja lounas. Kaupunki oli aikoinaan venäläisen aristokratian suosima kesänviettopaikka. Sitä luonnehtivat kapeat kadut, romanttiset puutalot ja arvokas piispanlinna. Jatketaan Haapsalusta Tallinnaan, josta Megastar lähtee klo 19.30 kohti Helsinkiä. Helsingin Länsisatamaan saavutaan klo 21.30. Takaisin Turussa ollaan puolenyön aikoihin.

Lauantai 23.6. Aamiainen hotellissa. Kuressaaressa nautitun lounaan jälkeen lähdetään ajamaan Pangan rantatörmälle Saarenmaan pohjoisrannikolle. Panga on Länsi-Viron ja saarien korkein kallioperäpaljastuma, josta avautuu kaunis näköala merelle. Ajellaan pohjoisrannikkoa pitkin Kihelkonnan kylään, joka on yksi Saarenmaan vanhimmista kylistä. Sen päänähtävyys on Kihelkonnan Mikaelin kirkko, joka on rakennettu 1200-luvun luvun lopulla. Täältä jatketaan illaksi takaisin Kuressaareen. Päiväretken kesto on noin viisi tuntia. 43


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 105 € ei-jäsenet 125 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - lounas - teatterilippu - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Eija Räsänen

”AATAMIN PUVUSSA JA VÄHÄN EEVANKIN” VIIKINSAAREN KESÄTEATTERISSA PERJANTAINA 29.6.2018 Viikinsaaren kesäteatterissa Tampereella nähdään musiikillinen komedia ”Aatamin puvussa ja vähän Eevankin”. Musiikkikomedia on klassista kesäkomiikkaa alastomimmillaan. Jo vuodesta 1928 ovat Agapetuksen romaanin sankarit kirmanneet koivikossa ja hiiviskelleet havupuiden siimeksessä. Proviisori Hihkonen on veneilemässä, kun hän huomaa asemapäällikkö Viirimäen, joka kaipaa venekyytiä ehtiäkseen ajoissa töihin. Tästä alkaa miesten loputtomien kommellusten sarja. Esityksessä nähdään komedian taitureita kuten Eppu Salminen, Kaisa Hela ja Jarkko Tiainen. Romanttisena parina ovat Kai Vaine ja Anna Ackerman. Loistavia arvosteluja saanut nelihenkinen orkesteri jatkaa jälleen tänäkin kesänä. Musiikkina kuullaan kapellimestari Antti Parangon uudelleen sovittamia Mikko Alatalon supersuosittuja lauluja.

Matkaohjelma Lähtö klo 9.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Loimaan kautta Tampereen Laukontorille, josta 20 minuutin lai-

44

vamatka Viikinsaareen. Esitys alkaa klo 14.00. Ennen esitystä nautitaan lounas. Teatterissa on katettu katsomo. Turkuun palataan noin klo 19.


ART TEATRO SIRKUSKABAREE KUSTAVISSA PERJANTAINA 6.7.2018 Saariston kesän Art Teatron sirkusfestivaalin 10-vuotisjuhlanäytöksessä koetaan unelmien sirkuskabaree, jonne voi tulla vaikka koko perheen kanssa. Jubileum-show järjestetään Salminiitun kylässä keskellä kauneinta saaristomaisemaa. Ohjelmassa on taidokkaita esityksiä ja hauskoja aktiviteetteja kaikenikäisille. Ammattilaisshow’ssa taiteilevat mm. Pauliina Räsänen, Slava Volkov sekä muita alan huippuja.

Matkaohjelma Lähtö klo 15.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Taivassalossa sijaitsevan Pollin pihaan, jossa nautitaan makoisa lohikeitto ja kahvit. Tilalla myydään ekologisia vaatteita ja pesuaineita sekä paikallisia käsitöitä.

Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 75 € ei-jäsenet 95 € lapset alle 15-v 60 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - sirkuslippu - lounas - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Telle Tuominen

Jatketaan matkaa Kustaviin Salminiityn kylään, jossa päästään mukaan seuraamaan elämyksellistä sirkusohjelmaa klo 19.00 alkaen. Esitys kestää väliajalla noin kaksi tuntia. Takaisin Turkuun saavutaan noin klo 22.

45


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 680 € ei-jäsenet 700 €l lisämaksu yhden hengen huoneesta 116 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - majoitus 2 yötä hotellissa 2-hengen huoneessa - konserttilippu - Madame-Butterfly oopperalippu A-katsomo - 2 aamiaista, 3 lounasta, 2 kahvitarjoilua - sisäänpääsymaksut ja opastukset kohteisiin ohjelman mukaan - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Maija Parmanen Suosittelemme mahdollisimman pikaista ilmoittautumista oopperalippujen suuren kysynnän vuoksi.

SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAT 8.–10.7.2018 Savonlinnan Oopperajuhlat ovat Suomen kulttuurielämän valovoimaisimpia ja kansainvälisestikin merkittävimpiä tapahtumia. Oopperaesitys keskiaikaisen linnan pihalla on ainutkertainen ja unohtumaton elämys. Madame Butterfly on rakastettu ja suosittu Giacomo Buccinin ooppera, jonka tarina sijoittuu Japaniin. Se on yksi maailman eniten esitetyistä oopperoista. Oopperan on ohjannut Henry Akima ja päärooleissa esiintyvät Sae-Kyung Rim ja Mareike Yankowski. Esityskieli on italia, tekstitys suomeksi ja englanniksi.

Matkaohjelma Sunnuntai 8.7. Lähtö klo 7.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Lahteen, jossa kahvitarjoilu Upseerikerholla. Jatketaan matkaa Mikkeliin ja vieraillaan Mannerheimin päämajamuseossa, joka esittelee talvi- ja jatkosodan aikaisia ylipäällikön ja muun ylimmän sodanjohdon työskentelytiloja silloisessa Mikkelin Keskuskansakoulussa, nykyisessä Päämajakoulussa. Lounas nautitaan läheisessä Kenkäveron upeassa pappilamiljöössä. Mikkelistä jatketaan matkaa Savonlinnaan ja majoitutaan hotelli Pietari Kylliäiseen kahdeksi yöksi. Illalla saadaan vielä nauttia konserttiohjelmasta. Maanantai 9.7. Aamiainen hotellissa. Ohjelmassa vierailu ainutlaatuisessa Hakopajan Aikhikylässä Rantasalmella. Paikka on pysäyttävä ja erikoinen nähtävyyskohde jylhissä Porosalmen maisemissa. Käkkyrämetsät ja muhkeat kalliot kätkevät sisälleen Esa Heiskasen hakopuista rakentaman elämäntyön. Lounas nautitaan Porosalmen Järvisydämessä, kestikievarin piikatyttöjen tarjoilemana. Illalla laivaristeily. Risteily päättyy Olavinlinnan takalaituriin, josta päästään seuraamaan Madame Butterly-oopperan juhlallista ensi-iltaesitystä. Tiistai 10.7. Aamiainen hotellissa. Lähdetään kotimatkalle Punkaharjun kautta.

46

Punkaharjussa vieraillaan taiteilija Johanna Oraksen kartanolla ja ateljeessa sekä käydään hotelli Punkaharjulla ja nautitaan kahvit hotellin lasiterassilla. Jatketaan ajomatkaa Lappeenrannan kautta Kotkaan, jossa lounas ravintola Wanhassa Fiskarissa. Ruokailun jälkeen tehdään kävelykierros läheisessä, monesti palkitussa Sapokan vesipuistossa ja ihaillaan sen runsasta kasvillisuutta. Tämän jälkeen ajetaan Loviisan ja Helsingin kautta kohti Turkua, jonne saavutaan noin klo 20.

Timo Seppäläinen


Kesämatkat

KAHDEKSAN LOSSIN KIERROS KESKIVIIKKONA 18.7.2018

Matkan hinta: jäsenet 85 € ei-jäsenet 105 €

Suositulla kahdeksan lossin kierroksellamme ihaillaan saaristomaisemia ja tutustutaan saaristokuntiin. Tällä kertaa vieraillaan myös Korppoon kotiseutumuseossa, joka edustaa paikallista historiaa idyllisessä ympäristössä. Käymme myös Nauvon kirkonkylässä, jossa mahdollisuus tutustua Nauvon harmaakivikirkkoon, tehdä ostoksia tai vain katsella kesäisen rannan tunnelmaa.

Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - yhteysalusmaksut - lounas ja 2 kahvitarjoilua - matkanjohtajan palvelut

Matkaohjelma Lähtö klo 8.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan kohti Kustavia, jossa aamukahvit tarjoillaan Peterzenin rantakahvilassa. Kustavista matka jatkuu yhteysaluksella Iniöön, jossa nautitaan

lounas. Matka jatkuu meriteitse Houtskariin ja sieltä Korppooseen. Vierailu idyllisellä kotiseutumuseolla, kahvitarjoilu. Matka jatkuu Nauvon kirkonkylän kautta Turkuun, jonne saapuminen noin klo 20.30.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkalle mukaan hyvät jalkineet ja säänmukainen vaatetus. Matkanjohtaja: Tiina Oittinen

www.kpvuori.fi 47


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 135 € ei-jäsenet 155 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - venekuljetukset - kahvitarjoilu ja lounas - paikallisoppaan palvelut - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Hanna-Leena Laihonen Matkalle mukaan hyvät jalkineet ja säänmukainen vaatetus. Kokopäiväretken kesto on noin 9 tuntia.

48

KESÄPÄIVÄ RAUMANMERELLÄ KYLMÄPIHLAJA-KUUSKAJASKARI MAANANTAI 30.7.2018 Rauman saariston kiehtova ja monipuolinen luonto tarjoaa runsaasti elämyksiä. Selkämeren saaristo koostuu noin 300 luonnonkauniista saaresta aivan kaupungin kupeessa. Ulkosaariston Kylmäpihlajan luotisasema- ja majakkarakennus nousee korkeuksiin meren ja tuulen hiomien kallioiden keskeltä. Kuuskajaskari tarjoaa kävijälle samalla kertaa merellisiä elämyksiä ja metsäisen saaren suojaista rauhaa. Saaren luontopolku opastaa saaren maisemaan ja geologiaan.

Matkaohjelma Lähtö klo 9.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Rauman Poroholman satamaan, josta lähdetään noin 50 minuutin venematkalle kohti Kylmäpihlajan majakkasaarta. Saarella nautitaan pullakahvit sekä tutustutaan saaren mielenkiintoiseen historiaan oppaan johdolla. Jatketaan merimatkaa Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaareen, jonne matka kestää noin 20 minuuttia. Saarella opastettu saarikierros, joka päättyy tykkiluolaan. Päivällinen runsaasta merellisestä noutopöydästä saaristolaiseen tapaan. Lähtö takaisin Rauman Poroholmaan, jonne noin puolen tunnin venematka. Poroholmasta linja-autokuljetus takaisin Turkuun, jonne saavutaan noin klo 18.


TUUSULAN RANTATIE JA KRAPIN KESÄTEATTERI ”POKKA PITÄÄ” LAUANTAINA 11.8.2018 Tuusulanjärven rantamaisemat ovat säilyttäneet omaleimaisuutensa. Järven rantaa seurailevan tien varrella voi nauttia historian sävyttämistä maisemista sekä taide- ja kulttuurielämyksistä. Ahola, Ainola, Halosenniemi ja Erkkola ovat nykyisin museoina, Suviranta yksityiskotina. Syvärannan huvilapalstalla on Lottamuseo. Krapin kesäteatteri on vakiinnuttanut asemansa Suomen kulttuurikesässä. 312 vieraan katettu katsomo sijaitsee keskellä Krapin puistoa. Pokka pitää -näytelmä perustuu Roy Clarken kirjoittamaan tv-sarjaan, jossa arvonsa tuntevan englantilaisen kotirouvan Hyacinth Bucketin (aristokraattisemmin Bouquet) elämäntehtävä on hienostella itsensä parempiin piireihin. Sarjan rakastettavat hahmot ja luokkaeroja kirpeästi arvosteleva huumori naurattaa yhä niin tv-uusintoina kuin teattereissakin – nyt nauruhermoja kutkutetaan myös Krapin kesäteatterissa.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Tuusulanjärven Rantatien kaunista reittiä kuunnellen paikallisoppaan tarinoita suomalaisuuden syntymisestä. Vieraillaan Lottamuseossa, jossa päänäyttely ”Lotan tarina” ja vaihtuva näyttely ”Elämää Syvärannassa” sekä tunnelmallinen Lottakanttiini. Puutarhan yhdessä vanhimmista rakennuksista sijaitsee museonäyttely ”Kenttälotan arkea”, jossa näyttelyesineisiin saa koskea. Jatketaan matkaa Krapin pihalle ja nautitaan maittava lounas Krapihovissa ennen klo 14.00 alkavaa teatteriesitystä. Esityksen jälkeen vielä

Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 157 € ei-jäsenet 177 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - teatterilippu - lounas - sisäänpääsymaksut ja paikallisoppaan palvelut - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Johanna Aalto

omaa aikaa tutustua Krapin palveluihin. Lähdetään paluumatkalle Turkuun ja perille saavutaan noin klo 19.

49


Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 125 € ei-jäsenet 145 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - venekuljetukset Vallisaareen - sisäänpääsyt ja opastukset - keittolounas, 2 kahvitarjoilua - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Tiina Oittinen Matkalle mukaan hyvät jalkineet ja säänmukainen vaatetus.

50

VALLISAARI JA HALTIAN LUONTOKESKUS TORSTAINA 16.8.2018 Vallisaari on mielenkiintoinen retkikohde vain 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Saari on ollut satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Salaperäinen saari, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Suomen luontokeskus Haltiaan on kerätty Suomen luonnon helmet saman katon alle. Haltia on portti maamme kansallispuistoihin ja tuo luonnon koettavaksi kaikin aistein. Aivan naapurissa sijaitsee metropolin kansallisaarre, Nuuksion kansallispuisto, jonka järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot muodostavat täydellisen ympäristön.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Aava Lines lähtee Helsingin kauppatorilta klo 11.00 kohti Vallisaaren Torpedolahtea. Tehdään opastettu saarikierros, jonka jälkeen nautitaan lohikeittolounas ja kahvit idyllisessä Satamavajassa. Palataan takaisin Kauppatorille klo 14.40 ja ajetaan Haltian luontokeskukseen, upean Nuuksion

kansallispuiston kupeeseen. Näyttelyyn tutustumisen lisäksi saadaan kuulla innostava opastus ”Ihmisluontoa etsimässä”, jossa pohdiskellaan käsitystä ihmisestä ja luonnosta ja niiden rajoista. Ohjelman päätteeksi vielä kahvitarjoilu Haltian tiloissa. Lähdetään paluumatkalle Turkuun, jonne saavutaan noin klo 19.


ÖRÖ – SAARISTOMEREN LINNAKESAARI JA VIIKINKIKESKUS ROSALA 25.–26.8.2018 Saaristomeren kansallispuistoon kuuluva Örön saari houkuttelee kävijöitä vuodesta toiseen. Linnakehistoriansa ansiosta ulkosaariston Örö on yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä. Örö on myös lintubongaajien ja perhosten paratiisi. Saaren historialliset rakennukset, järeät tykit ja uniikki luonto luovat täydellisen saaristoidyllin, jossa tänä kesänä myös yövytään muinaistulien viikonlopun tunnelmissa. Ilta ja yö ulkosaaristossa ovat ikimuistoisia. Paluumatkalla saadaan vielä tutustua Rosalan Viikinkisaareen. Lauantai 25.8. Lähtö klo 9.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajo Kasnäsiin, josta lähdetään aluksella Örön saarelle. Tämän 45 minuuttia kestävän merimatkan aikana saadaan ihailla Hiittisten saariston kauniita maisemia. Perillä nautitaan lounas Kasarmiravintolassa. Lounaan jälkeen on ohjelmassa opastettu kiertokävely, jonka aikana kuullaan saaren historiasta sekä ainutlaatuisesta ja uhanalaisesta luonnosta. Tutustumme myös Obuhov-tykkiin. Majoittuminen viime kesänä valmistuneeseen Örö hotelliin, entiseen kasarmirakennukseen. Mahdollisuus tutustua saareen luontopoluilla ja mukulakiviteillä oman mielenkiinnon mukaan. Päivällinen tarjoillaan Kasarmiravintolassa klo 19.00. Tunnelmalliset muinaistulet syttyvät rannalla klo 21.30. Sunnuntai 26.8. Aamiainen hotellissa. Aamupäivällä mahdollisuus tutustua saaren eteläkärjen näyttelyyn ja luontopolkuun matkanjohtajan opastuksella. Huoneen luovutuksen jälkeen lähtee

venekuljetus Rosalan saareen klo 12.30. Ohjelmassa opastettu vierailu Viikinkikeskuksessa. Kolmessa eri näyttelyrakennuksessa päästään tutustumaan monipuolisesti saariston ja Suomen rauta-ajan historiaan. Viikinkitalojen vahva tervan tuoksu, hämäryys ja katossa leijuva savu herättävät aistisi, kun astut ovesta sisään. Kosketat pehmeitä lampaantaljoja, veisteltyjä puupintoja ja karkeita savisia ruokakulhoja kun tutustut tuhannen vuoden takaiseen kotiin. Opastuksen jälkeen nautitaan maittava keittolounas Päällikön hallissa. Paluumatkalle lähdetään klo 16.00. Puolen tunnin venematkan jälkeen saavutaan Kasnäsiin, josta jatketaan Turkuun. Turkuun saapuminen noin klo 18.30.

Kesämatkat Matkan hinta: jäsenet 257 € ei-jäsenet 277 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 55 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - venekuljetukset - majoitus 2-hengen kadettihuoneissa - aamiainen, 2 lounasta, 1 illallinen - rantasaunan käyttö Örössä - paikallisoppaan palvelut - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Telle Tuominen Matkalle mukaan hyvät jalkineet ja säänmukainen vaatetus. Hotelli Örön uudet ja viihtyisät hotellihuoneet on rakennettu entiseen ja historiallisesti arvokkaaseen 12’’ kasarmirakennukseen. Hotelli sijaitsee saaren toiminnallisessa keskustassa ravintolan välittömässä läheisyydessä. Huonehintaan kuuluu aamiainen ja sauna. Hotellihuoneessa on kaksi yhden hengen vuodetta, televisio, jääkaappi ja kylpyhuone/wc.

51


Syysmatkat

GEOKÄTKÖILYÄ 1.9.2018

Matkan hinta: jäsenet 45 € ei-jäsenet 65 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - lounas - opastus ja matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Ilmoittautuneille lähetetään ohjeistukset Geocaching-sovellutuksen päivittämistä varten. Lue lisää geokätköilystä: www.geokätköt.fi/opas/geokatkojenetsiminen/geokatkoily-kannykalla

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää! Siinä etsitään harrastajien mielenkiintoisiin paikkoihin piilottamia geokätköjä GPS-laitteen tai kartan avulla. Geokätköilyä harrastetaan kaikkialla maailmassa, ja se sopii kaikenikäisille. Retkeen voi yhdistää esimerkiksi eväshetken taukopaikalla, tutustumisen puiston luontoon tai vaikkapa näköalan ihailemisen. Geokätköilyn aloittamiseen riittävät siis verkkoyhteys ja älypuhelin tai muu GPS-paikannukseen soveltuva laite. Geokätköjä voi etsiä myös pelkän kartan avulla. Mukaansatempaava ja helppo harrastus, joka innostaa ulkoilemaan sekä näkemään luonnon ja ympäristön aivan uudella tavalla.

Matkaohjelma Lähtö klo 10.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan sopivaan ulkoilumaastoon Turun ympäristössä. Geocaching-sovelluksen käytön opastuksen jälkeen kierretään yhdessä luontopoluilla ja kokeillaan käytännössä muutaman

kätkön löytämistä. Antoisan päivän aikana nautitaan myös lounas. Paluukuljetus ortodoksisen kirkon luo, jonne saavutaan noin klo 16. Montakohan uutta geogätköilyn harrastajaa tämä mielenkiintoinen päivä saakaan innostumaan!

ASIANTUNTEVAA PALVELUA LÄHELLÄ SINUA

Metro on päivittäistavara-alan tukkukaupan vahva ja luotettava yhteistyökumppani. Palvelemme päivittäin yli 30 000 asiakasta maan kattavimman pikatukkuverkoston, valtakunnallisen toimitusmyynnin ja eMetro-verkkokaupan kautta. Tervetuloa Metro-tukkuun!

Asiakaspalvelu 0200 50 200 | asiakaspalvelu.metro@wihuri.fi | www.emetro.fi

52


PÄRNUN LIIKUNNALLINEN HYVINVOINTILOMA 10.–14.9.2018 Lähde viettämään rentouttavaa, virkistävää ja liikunnallista lomaa LSSY:n kurssitoiminnan sairaanhoitajien Teija Kemppaisen ja Tiina Hvitfeltin kanssa. Pärnu on merellinen kylpyläkaupunki Baltian rannikkoalueella. Pitkä hiekkaranta, romanttiset puutalot, vehreät puistot ja lukuisat pienet keskiaikaisen kaupungin kahvilat luovat vanhanajan tunnelmaa. Ympäristö innostaa meitä päivittäin ulkoilemaan ja nauttimaan monipuolisista nähtävyyksistä.

Matkaohjelma Maanantai 10.9. Lähtö kello 7.00 Turun Ortodoksisen kirkon edestä, Yliopistonkatu 19. Ajamme Helsingin Länsisatamaan. Megastar lähtee klo 10.30 ja saapuu Tallinnaan D-terminaaliin klo 12.30. Ajamme noin 130 kilometriä Pärnuun, jossa majoittuminen Tervis Spa -hotelliin neljäksi yöksi. Päivällinen nautitaan hotellissa klo 17.00. Illalla on aikaa tutustua hotelliin ja sen ympäristöön. Alustavat ohjelma-aikataulut: Tiistai 11.9. klo 7.30–8.00 Vesijumppa klo 8.00–10.00 Aamiainen klo 11.00–13.00 Opastettu suomenkielinen kiertoajelu Pärnussa klo 15.00–16.00 Nepalilainen äänimaljarentoutus klo 17.00– Päivällinen hotellin noutopöydästä Keskiviikko 12.9. klo 7.30–8.00 Vesijumppa klo 8.00–10.00 Aamiainen klo 11.00–16.00 Bussiretki Pärnun maakunnan länsiosan vaihteleviin maisemiin. Matkalla tutustumme restauroituun Tõstamaan kartanoon ja ajetaan Audrun kauppalaan Audru-Valgeranta

patotietä pitkin. Villa Andropoff oli neuvostoaikana kommunistijohtajien upea lomanviettopaikka, kahvit nautimme sen mahtavassa päärakennuksessa. Retken kesto noin 5 tuntia. klo 17.00– Päivällinen Torstai 13.9. klo 8.00–10.00 Aamiainen klo 11.00–13.00 Sauvakävelyä klo 14.00–15.00 Venyttelyjoogaa klo 15.00–16.00 Bingoa ja tietokilpailu klo 17.00–Päivällinen Perjantai 14.9. klo 7.30–8.00 Vesijumppa klo 8.00–10.00 Aamiainen Aamiaisen jälkeen lähdemme paluumatkalle Tallinnaan, josta Megastar lähtee klo 13.30. Saapuminen klo 15.30 Helsingin Länsiterminaaliin, josta ajetaan Turkuun. Turkuun saavutaan noin klo 18.30. Matkalle mukaan voimassaoleva ulkomaanpassi tai virallinen EU- henkilökortti. Matkavakuutus, johon sisältyy myös matkatavaravakuutus sekä peruutusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkaseuralaisen vakavan sairastumisen tai kuoleman varalta, on syytä tehdä heti matkavarauksen jälkeen sekä tarkistaa perusrokotusten voimassaolo.

Syysmatkat Matkan hinta: jäsenet 495€ ei-jäsenet 515 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 110 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset ohjelman mukaan (oma linja-auto mukana koko matkan ajan) - laivamatkat kansipaikoin Helsinki–Tallinna–Helsinki (laukut voi jättää linja-autoon) - 4 yötä Tervis Spa -kylpylän 2-hengen superior-huoneissa (3. talon huoneet) - 4 aamiaista, 4 päivällistä, kahvitarjoilu Villa Andropoffissa - kaupunkikiertoajelu ja päiväretki paikallisoppaan johdolla - ohjelmassa mainitut aktiviteetit - kylpylä- ja saunaosaston käyttö - matkanjohtajien tarjoamat palvelut (Teija Kemppainen ja Tiina Hvitfelt) Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan syntymäaika. Hotelli: Tervis Spa kylpylä Superior-lk (3. talo) ****os. Seedri 6, Pärnu www.spa.ee

53


Syysmatkat Matkan hinta: jäsenet 895 € ei-jäsenet 915 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 185 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset ohjelman mukaan - 6 yön hotellimajoitus 2-hengen huoneessa - 6 aamiaista, 4 päivällistä, 4 lounasta, 2 x retkieväät ja kahvit, 1 kahvitarjoilu - iltasauna - sisäänpääsyt ja opastetut retket ohjelman mukaan - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari

LAPIN VALLOITUS 17.–23.9.2018 Suomen Lapissa saa kokea syksyn ruskan kaikissa väreissään ja nauttia Lapin luonnosta ja herkuista. Ivalo on matkakohde, joka kuuluu Inarin kuntaan ja sijaitsee kauniiden tunturien, järvien ja jokien keskellä. Ivalosta todella löytää luonnonrauhaa ja pääsee kokemaan elämyksellisiä ja mielenkiintoisia retkiä. Matkan aikana käydään Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä Raja-Joosepin vartioasemalla ja Luttojoella sekä tehdään ikimuistettava retki jäämerelle Norjan Neideniin ja Pykeijaan. Inarin järviristeilyllä rantaudutaan Ukonkivelle ja tutustutaan luontokeskus Seidaan sekä Inarin kylän Paadarin perheen porotilaan. Näemme myös Saariselän maisemat ja Tankavaaran Kultakylän. Päivittäisiin ajomatkoihin kertyy Lapin kilometrejä, mutta taukoja pidetään sopivasti.

Matkaohjelma Maanantai 17.9. Lähtö klo 8.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Päivän aikana ajetaan Lakomäelle, jossa tutustutaan hiljaisen ja puhtaan metsämaiseman ympäröimään Metsäkartanoon Kannonkoskella. Nautimme kotiruokalounaan paikallisista puhtaista raakaaineista valmistettuna ja jatkamme ajomatkaa Ouluun. Majoittautuminen Scandic-hotelliin. Tiistai 18.9. Aamiaisen jälkeen lähdetään kohti Ranuaa, jossa päästään näkemään eläinpuiston jääkarhu ja kymmeniä muita arktisia eläinlajeja. Lounasruokailu tunnelmallisessa Wild Arctic -ravintolassa. Napapiirin ylityksen jälkeen matka jatkuu Sodankylän ohi Saariselälle, jossa ajetaan Kaunispään tunturihuipulle ihailemaan näkymää Urho Kekkosen kansallispuistoon, Sompion luonnonpuistoon ja Hammastunturin erämaa-alueelle. Jäljellä vielä noin puolen tunnin ajomatka Ivaloon, jossa majoittuminen Ivalo-hotelliin neljäksi yöksi. Hotellia ympäröivät Pohjois-Lapin erämaat ja kansallispuistot lukuisine jokineen, järvineen ja tuntureineen. Iltasauna ja päivällinen noutopöydästä hotellin ravintolassa. Keskiviikko 19.9. Aamiaisen jälkeen ajetaan Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeelle, jonne hotellista on matkaa vain noin 50 kilometriä. Tutustutaan legendaari-

54

seen Joosepin kenttään. Joosepin ja helmenpyytäjä Huhti-Heikin silloinen asuinalue on yksi Suomen kauneimmista asuinmaisemista. Se sijaitsee kauniin Helmijoen, Luttojoen rannalla. Joosepin, hänen Tiltansa sekä Heikin värikkään ja traagisen elämäntarinan ryhmä saa kuulla paikan päällä. Täältä jatketaan Luttojoen rantaan, jossa nautitaan retkieväät. Mahdollisuus ihailla rantamaisemia, kävellä riippusiltaa pitkin vastakkaiselle rannalle tai vaikkapa tehdä pienen patikkaretken rantapoluilla. Paluumatkalla tutustutaan vielä vanhaan Nellimin rajakylään, jossa nähdään mm. Pyhän Kolminaisuuden, Trifon Petsamolaisen ortodoksinen kaunis kirkko, Paatsjoen silta sekä Lapin sodanaikaisia tapahtumapaikkoja. Paluukuljetus hotelliin,


Syysmatkat Hotelli Ivalo Ivalontie 34 99800 Ivaloy www.hotelivalo.fi Huoneissa on suihku ja wc, TV, radio, puhelin ja hiustenkuivain. 

jossa iltasauna ja päivällinen. Päiväretken kesto on 6–7 tuntia. Torstai 20.9. Aikaisen aamiaisen jälkeen suunnataan kohti Norjan Neideniä ja Pykeijaa. Ajoreitti kulkee Inarijärven kauniita rantamaisemia myötäillen kohti Näätämöä, jossa ylitetään Suomen ja Norjan raja. Pysähdymme ihastelemaan kuuluisaa Neidenin koskea ja pyhiä saamelaispaikkoja. Matkan varrella pidetään tauko Sevettijärvellä, jossa on kolttien perinnetalo ja ortodoksinen hautausmaa. Reitti jatkuu Varangerin vuonojen rantoja pitkin Pykeijaan. Suomalaisten 1800-luvun nälkävuosina perustamaa Pykeijan kaunista, Jäämeren tuulien ja tuiskujen hopeoimaa kylää kutsutaan Satumaaksi. Käydään tutustumassa kylän keskustassa sijaitsevaan hautausmaahan. Pykeijassa puhutaan edelleen suomenkieltä ja kylän mielenkiintoista historiaa kuullaan matkan aikana. Retkieväät nautitaan luonnonhelmassa. Paluumatka kulkee Jäämeren rantoja pitkin Nuorgamiin, sieltä Tenojoen vartta Utsjoelle, jossa pysähdytään historiallisille kirkkotuville. Alkuillasta saavutaan takaisin Ivaloon ja hotelliin, jossa iltasauna ja illallinen. Päiväretken kesto on noin 11 tuntia. Perjantai 21.9. Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lähdetään kohti Inaria. Siellä noustaan uuteen M/Y Inariin, ja noin tunnin järviristeilyn jälkeen rantaudutaan ikivanhalle uhrisaarelle Ukonkivelle. Sen laelle voi kiivetä turvallisia kaideportaita pitkin. Matkalla ohitetaan vanha hautausmaasaari, jossa on vieläkin nähtävissä puuristejä. Satamasta ajetaan Inarin kylälle, jossa tutustutaan monimuotoiseen luontokeskus Sii-

daan ja Inarin porofarmiin. Paadarin perheen pihapiirissä juodaan kampanisukahvit kotatulilla ja kuullaan kerrontaa poronhoidosta ja saamelaisuudesta – tietenkin opetellaan myös joikaamaan Maarit Paadarin opastuksella. Tilalla on myytävänä alkuperäisiä alueen käsityöläisten tuotteita. Paluumatkalla ajetaan Tuulispään tunturin laelle, josta voi nähdä Inarinjärvi koko komeudessaan. Inarinjärven selällä siintää yli 3300 saarta. Vanha Lapin kansa puhuukin ”Inarin merestä”. Matkalla hotelliin poiketaan vielä Karhunpesäkivelle, joka nähtävyytensä ohella on oivallinen matkamuistojen ja villapaitojen ostospaikka. Iltasauna ja päivällinen hotellissa. Päiväretken kesto on 6–7 tuntia. Lauantai 22.9. Aamiaisen jälkeen lähdetään ajelemaan etelään päin. Käväistään vielä alkumatkan varrella Tankavaaran Kultakylän pihapiirissä, josta jatketaan Sodankylän ja Kemijärven kautta Kuusamoon. Ruokailemme Rukatunturin kupeessa ravintola Royal Rukassa. Ruokailun jälkeen kävellään parin kilometrin pituinen Rukatunturin reitti, joka vie maisemallisesti hienolle paikalle lähelle Rukan korkeinta huippua. Ulkoilun jälkeen jatketaan ajomatkaa Kajaaniin, jossa majoittuminen Scandic Hotel Kajanukseen. Sunnuntai 23.9. Aamiainen hotellissa. Lähdetään kotimatkalle ja ajetaan Kuopion ja Jyväskylän kautta Jämsään, jossa nautitaan lounas Himosvuoren takamailla, Hirvivuoren juurella, idyllisessä Hirvikartanossa. Pääsemme myös tervehtimään tarhassa asustavia Jenni- ja Sauli-hirviä. Jatketaan matkaa Turkuun, jonne saavutaan noin klo 18.

55


Talvimatkat Matkan hinta: jäsenet 1455 €/hlö ei-jäsenet 1475 €/hlö lisämaksu yhden hengen huoneesta 240 € Hintaan sisältyy: - lennot Turku–Helsinki Pariisi–Helsinki–Turku - majoitus 2-hengen huoneessa - 4 aamiaista, 5 lounasta ruokajuomineen - ohjelman mukaiset bussikuljetukset - retket ja sisäänpääsymaksut ohjelman mukaan - viininmaistajaiset ja juustomaistajaiset ohjelman mukaan - suomenkielisen paikallis oppaan palvelut - turistiverot - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari

56

NORMANDIAN KIERTOMATKA 1.–5.10.2018 Ranskan Normandia on viehättävä yhdistelmä kalastajakyliä, merta, jylhiä kallioita, vehreää maaseutua ja gastronomiaa. Matkalla vieraillaan toisen maailmansodan maihinnousurannikon keskeisillä tapahtumapaikoilla, tutustutaan Caenin 1000-vuotiseen historiaan vanhan kaupungin kortteleissa ja maistellaan Calvadosin departamenttien tuotteita. Honfleurin kauniin, pienen merenrantakaupungin tunnelmista siirrytään herkuttelemaan juusto- ja Calvados-tiloille. Käyntikohteina ovat myös idyllinen Givernyn kylä ja Claude Monet’n sadunomainen kotitalo puutarhoineen. Matkan alussa saadaan myös ihastella Pariisin tärkeimpiä maamerkkejä kiertoajelulla.

Matkaohjelma Maanantai 1.10. Kokoontuminen klo 5.15 Turun lentokentällä. Finnairin lento AY230 lähtee klo 6.15 ja saapuu Helsinkiin klo 6.50. Jatketaan lennolla AY1571 klo 7.35 Pariisin Charles le Gaullen lentokentälle, jonne saapuminen klo 9.40 paikallista aikaa. Bussi ja suomenkielinen opas ovat kentällä vastassa. Tehdään kiertoajelu Pariisin keskustassa ja nähdään tunnetuimmat nähtävyydet, mm. Champs Elysee Riemukaarineen, Eiffel-torni, Louvren taidemuseo ja Notre Damen katedraali. Kierroksen jälkeen jatketaan matkaa kohti Luoteis-Ranskassa Calvadosin departamentissa, alaNormandien hallintoalueella sijaitsevaa Caenin kaunista kaupunkia. Ajomatkan pituus on noin 260 km. Matkan varrella nautitaan lounas ruokajuomineen. Majoittuminen Ibis

Style Centre -hotelliin kahdeksi yöksi. Caenin 1000-vuotiseen historiaan pääsee tutustumaan opastetulla kävelykierroksella vanhan kaupungin kortteleissa. Kaupunki oli aikanaan Vilhem Valloittajan suosikkikohteita, ja hän rakennuttikin sinne vaikuttavan linnan, Château de Caen, sekä kaksi kaunista luostaria, Abbaye aux Hommes ja Abbaye des Dames. Toisen maailmansodan aikana Caen kärsi tuhoisista hyökkäyksistä, minkä vuoksi kaupungissa on myös paljon uudempaa arkkitehtuuria. Illalla tehdään vielä pieni kävelykierros Caenin keskustassa. Tiistai 2.10. Hotelliaamiaisen jälkeen tutustumme toiseen maailmansotaan liittyviin merkittäviin kohteisiin Normandian Maihinnousurannikolla. Vieraillaan Arromanchesin sotahistoriallisessa museossa sekä Colleville-sur-Merin amerikkalaissotilaiden hautausmaalla, joka sijaitsee Omaha Beachin yläpuolella. Vierailemme myös Pointe du Hocissa, jonne amerikkalaiset sotilaat kiipesivät 30 metriä korkeita kallioita pitkin tuhotakseen vihollisten tykkiaseman. Nähtävissä on bunkkereita, pommituskuoppia, ranger-muistomerkki ja huikeat maisemat Omaha- ja Utah-rannoille. Retkipäivän aikana nautitaan lounas. Iltapäivällä tutustumme vielä Caenin rauhanmuseoon. Loppuilta omaa aikaa museovierailun jälkeen.


Talvimatkat Matkalle mukaan voimassaoleva ulkomaanpassi tai virallinen EU-henkilökortti. Matkavakuutus, johon sisältyy myös matkatavaravakuutus sekä peruutusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkaseuralaisen vakavan sairastumisen tai kuoleman varalta, on syytä tehdä heti matkavarauksen jälkeen sekä tarkistaa perusrokotusten voimassaolo. Keskiviikko 3.10. Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Calvadosin departamentissa. Vierailukohteena on 1800-luvulla perustettu perinteinen perhetila, jossa valmistetaan mm. Calvadosia sekä omena- ja päärynäsiideriä. Tila kuuluu Normandien kuuluisaan Route de Cidreen, eli reittiin, jonka varrella on useita idyllisiä siideri- ja Calvadostiloja. Tilalla tehdään opastettu kierros, jonka päätteeksi päästään maistelemaan tilan tuotteita. Vierailun jälkeen nautitaan lounas. Iltapäivällä saavutaan viehättävään, pieneen Honfleurin rantakaupunkiin, jonne majoitutaan seuraaviksi kahdeksi yöksi. Honfleurissa tehdään kävelykierros oppaan kanssa. Loppuilta on vapaata aikaa tutustua kaupunkiin. Torstai 4.10. ˇ Aamiaisen jälkeen on omaa aikaa nauttia Honfleurin merenrantatunnelmasta. Tämän pienen kylän pittoreskit kujat, kuvankauniit vanhat rakennukset ja tunnelmallinen satamaalue lumosivat aikanaan impressionismin mestarin Claude Monet’n. Kylä ei ole menettänyt viehätysvoimaansa ajan saatossa, ja se lasketaan vieläkin yhdeksi Ranskan kauneimmista kylistä. Kaupunki on erityisen tunnettu viehättävästä vanhasta satamastaan, ja siellä sijaitsee myös Ranskan suurin puusta tehty kirkko Sainte-Catherine. Päivän aikana vieraillaan juustotilalla, jossa valmistetaan yhtä ranskalaisen gastronomian tunnetuimmista symboleista, Normandien omaa

Camembert-juustoa. Tilalla tutustutaan tämän herkullisen valkohomejuuston valmistusmenetelmiin, nautitaan juustomaistiaisia ja päästään ostamaan tilan tuotteita myös kotiin tuliaisiksi vietäväksi. Päivän aikana yhteinen lounas. Vierailun jälkeen palataan Honfleuriin, jossa loppuilta omaa aikaa. Perjantai 5.10. Aamiaisen jälkeen otetaan matkatavarat mukaan hotellista ja ajetaan idylliseen Givernyn kylään, joka sijaitsee Euren departamentissa Normandien hallinnollisella alueella vain noin 75 kilometriä Pariisista. Kylä on tunnettu maailmanlaajuisesti, sillä taidemaalari Claude Monet asui siellä vuosina 1883–1926. Taiteilijan sadunomaisen viehättävä kotitalo ja sen upeat puutarhat toimivat nykyisin museona. Monetloi Givernyyn unelmiensa paratiisin, jonka rehevässä väriloistossa mestarin maalaukset heräävät eloon. Täällä hän maalasi kaikkein kuuluisimpia maalauksiaan, kuten Vesililjat-sarjan ja Silta, joihin hän on käyttänyt mallina omaa puutarhaansa. Givernyssä tutustumme sekä Monet’n kotitaloon että talon puutarhoihin. Lounaan jälkeen hetki aikaa nauttia Givernyn tunnelmasta, jonka jälkeen jatketaan matkaa Pariisin lentokentälle. Finnairin lento AY1578 lähtee klo 19.00 kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 22.55. Jatketaan klo 23.45 lennolla AY229 Turkuun, jonne saapuminen klo 00.20.

Hotellitiedot: Ibis Styles Centre Gare Caen **** https://www.accorhotels. com/es/hotel-9086-ibis-styles-caen-centre-gare/index. shtml Ibis Styles Honfleur **** http://www.ibis.com/gb/hotel-8124-ibis-styles-honfleurcentre-historique/index.shtml

57


Talvimatkat Matkan hinta: jäsenet 50 € ei-jäsenet 70 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - opastetut kierrokset Naantalin kirkossa - lounas Meri-Karinassa - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Hanna-Leena Laihonen

Matkan hinta: jäsenet 124 € ei-jäsenet 144 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - musikaalilippu - väliaikatarjoilu - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Johanna Aalto

58

ELÄMYSMATKA LUOSTARIAIKAAN NAANTALISSA SISARTEN LAULU JA HAUTAUSMAAKIERROS MAANANTAINA 8.10.2018 Kehuttu ja palkittu Sisarten laulu -opastus johdattaa matkalaiset aistimaan luostariajan kaikuja osittain lauletulla elämyskierroksella Naantalin kirkossa. Puolitoista tuntia kestävä kierros koskettaa ja avaa aikaa 600 vuoden takaa. Kirkko itse laulaa sen holveissa vuosisatoja matkanneiden nuottien mukana. Aikamatkan jälkeen kuullaan hautausmaakierroksella mielenkiintoisia ja koskettavia tarinoita erilaisista ihmiskohtaloista.

Matkaohjelma Lähtö klo 9.15 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Naantaliin, jossa eläydytään luostariaikaan Sisarten laulu -kierroksella Naantalin kirkossa. Tämän jälkeen kierretään hautausmaalla.

Palataan Turkuun ja ajetaan Hirvensaloon Meri-Karinan hyvinvointikeskukseen, jossa tarjolla maittava lounas noutopöydästä. Paluukuljetus ortodoksiselle kirkolle, jonne saavutaan noin klo 15.

”BILLY ELLIOT” -MUSIKAALI TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERISSA LAUANTAINA 20.10.2018 Monella eri tasolla koskettava tarina nuoresta Billysta, jonka veri sykkii tanssille. Menestysmusikaali kertoo unelmista, toivosta, mahdollisuuksista – sekä peloista, ennakkoluuloista ja asenteista. Musiikin on säveltänyt Elton John, käsikirjoitus ja laulujen sanat ovat Lee Hallin. Ohjaajana on musikaaliohjauksistaan tunnettu Samuel Harjanne.

Matkaohjelma Lähtö klo 16.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Tampereelle. Musikaali alkaa klo 19.00 Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä. Väliaikatarjoilu. Näytöksen jälkeen paluumatka Turkuun, jonne saavutaan noin klo 23. Maailmanlaajuisesti koskettaneen musikaalin tarina kertoo 11-vuotiaasta Billy Elliotista, joka rakastaa tanssia ja unelmoi balettiurasta. Unelmat eivät helposti toteudu hiilikaivoskaupungin arvoja kunnioittavan perheen kanssa.


JOULUTUNNELMAA FISKARSIN RUUKISSA LAUANTAINA 1.12.2018 1600-luvulla syntynyt Fiskarsin Ruukki tunnetaan nykyään suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena. Idyllinen miljöö kutsuu kävijöitä nauttimaan palveluista ja tapahtumista ympäri vuoden. Alueen lukuisat putiikit ja työpajat tarjoavat unohtumattomia kokemuksia sekä mukavia kotiinviemisiä. Lahjaideoita joulupakettiin löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Matkaohjelma Lähtö klo 8.30 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Raaseporin kaupungissa sijaitsevaan Fiskarsiin, jossa aluksi ruukkialueen esittelykierros oppaan johdolla. Pääsemme tutustumaan erilaisiin pajoihin ja niiden toimintaan. Nautitaan lounas ja kahvit

viehättävässä Kuparipajassa, jossa pääsee tutustumaan myös näyttelyja myymälätiloihin. Lounaan jälkeen on vielä aikaa kierrellä putiikeissa tai vain nauttia tunnelmasta. Paluumatkalle lähdetään klo 15.00 ja Turkuun saavutaan noin klo 16.30.

Talvimatkat Matkan hinta: jäsenet 60 € ei-jäsenet 80 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset - opastus - lounas ja kahvi - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Maija Parmanen

59


Talvimatkat Matkan hinta: jäsenet 635 € ei-jäsenet 655 € lisämaksu yhden hengen huoneesta 96 € Hintaan sisältyy: - linja-autokuljetukset ohjelman mukaan - majoitus 2-hengen huoneissa aamiaisilla - 3 päivällistä, 3 lounasta, 2 kahvitarjoilua - monipuolinen jouluinen ohjelma - hemmottelukylpylän ja saunojen vapaa käyttö - opastettu kiertoajelu Imatralla - matkanjohtajan palvelut Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari Matkanjohtaja: Tiina Oittinen

UNELMIEN JOULU LINNAHOTELLISSA IMATRALLA 23.–26.12.2018 Lähde viettämään tunnelmallinen joulu Cumulus Resort Imatran Valtionhotellin uniikissa linnaympäristössä Imatrankosken jylhissä maisemissa. Notkuvat joulupöydät, hemmottelukylpylän lämpö ja jouluinen ohjelma kutsuvat joulun aikaan. Nykyinen, vuonna 1903 valmistunut hotelli on arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema ja Pohjoismaiden ainoa hotelliksi rakennettu linna. Imatra tarjoaa elämykselliset puitteen joulunviettoon Vuoksen vuolaana virtaavan joen rannalla.

Matkaohjelma Sunnuntai 23.12. Lähtö klo 9.00 Turun ortodoksisen kirkon luota, Yliopistonkatu 19. Ajetaan Kouvolaan, jossa käydään Kymen Paviljongissa lounaalla ja Pentikin Galleria-myymälässä voi tehdä vielä viime hetken jouluostokset. Jatketaan matkaa Lappeenrannan kautta Imatralle, jossa majoitutaan Imatran Valtiohotellin kylpylähotelliin kolmeksi yöksi. Sota-aikoina Valtionhotelli on ollut myös muussa kuin majoituskäytössä. Esimerkiksi vuonna 1917 hotelli toimi sotilassairaalana, toisessa maailmansodassa Kannaksen armeijan tukikohtana ja jatkosodassa päämajan sotilashallinto-keskuksena. Vuosina 1985–1987 rakennus restauroitiin alkuperäiseen asuunsa väritystä myöten. Buffetpäivällinen nautitaan LinnaSalissa. Illalla aikaa tutustua hotelliin ja sen ympäristöön.

Jouluaatto maanantai 24.12. Aamiainen, jonka jälkeen ohjelmassa opastettu kaupunkikierros. Kierroksen aikana katsotaan kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja ihastellaan Imatran koskimaisemaa. Paluu hotellille, jossa tarjolla joulupuuro ja glögi sekä joulukuusen koristelua. Halukkaat voivat osallistua aattohartauteen Imatrankosken kirkossa. Joulupukin vierailun jälkeen sauna ja joulupäivällinen klo 18.00. Illanviettoa LinnaSalissa, ohjelmassa mm. kauneimmat joululaulut. Joulupäivä tiistai 25.12. Aamiainen. Messu aamuvirkuille Imatrankosken kirkossa. Hotellissa nautitaan joulukahvit joulutortun kera ja rentoudutaan sauna- ja kylpyläosastolla. Joulupäivän lounas klo 13.00. Opastettu linnakierros ja mahdollisuus vierailla lotta- ja veteraanimuseossa. Juhlapäivällinen LinnaSalissa klo 18.00. Vapaata iltaohjelmaa. Keskiviikko 26.12. Aamiaisen jälkeen lähdetään paluumatkalle. Ajetaan Haminan kautta Loviisaan, jossa nähdään vielä pikkukaupungin joulutunnelmaa. Jatketaan matkaa Porvooseen, jossa Teeja kahvihuone Helmen salongissa nautitaan suolainen piiras kahvin tai teen kera, 1700-luvun tunnelmissa. Kahvitarjoilun jälkeen jatketaan matkaa Helsingin kautta Turkuun, jonne saavutaan noin klo 17.

60


Talvimatkat

JOULURISTEILY RIIKAAN TURUSTA BALTIC PRINCESS -LAIVALLA 24.–26.12.2018

Tarkemmat tiedot matkasta vahvistuvat myöhemmin kesällä.

OOPPERAN KUMMITUS THE PHANTOM OF THE OPERA Ennennäkemättömän suosion saavuttanut Andrew Lloyd Webberin säveltämä Oopperan kummitus palaa Suomen Kansallisoopperan ohjelmistoon. Teemme oopperamatkan joulukuussa 2018.

Tarkemmat tiedot vahvistuvat kevään aikana. Ennakkovarauksia otetaan jo vastaan. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Matkari Oy Itäinen Pitkäkatu 30, Turku 02 2657 913, matkari@lssy.fi www.lssy.fi/matkari

Suomen Kansallisooppera

61


MERI-KARINAN HYVINVOINTIKESKUS Seiskarinkatu 35, 20900 Turku Avoinna: arkisin klo 8–20, viikonloppuisin klo 8–16 (kassapalvelut sulkeutuvat tuntia ennen sulkemisaikaa) Yhteydenotot info 02 2657 666, meri-karina@lssy.fi toimitusjohtaja 02 2657 601, ville.viitanen@lssy.fi kurssi- ja neuvontapalvelut 02 2657 610, kurssi@lssy.fi keittiöpäällikkö 02 2657 603, keittio@lssy.fi asuntosihteeri 050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi www.merikarina.fi

JÄSEN- JA MATKATOIMISTO MATKARI OY Itäinen Pitkäkatu 30, 20700 Turku Avoinna: ma–pe klo 9–16.30 Yhteydenotot 02 2657 913, matkari@lssy.fi

KARINAKOTI Seiskarinkatu 37, 20900 Turku Yhteydenotot kanslia 02 2657 622, karinakoti@lssy.fi vastaava hoitaja 02 2657 623, sanna.schmandt@lssy.fi vastaava lääkäri 02 2657 625, riitta.lahtonen@lssy.fi asiamies 02 2657 601, ville.viitanen@lssy.fi

KARINARANTA Seiskarinkatu 35, 20900 Turku Yhteydenotot kanslia 02 2657 765, karinaranta@lssy.fi asunto- ja järjestösihteeri 050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi

SALO-KARINA Helsingintie 52, 24100 Salo Yhteydenotot asunto- ja järjestösihteeri 050 591 4974, camilla.carpelan@lssy.fi

62


Lahjoittamalla teet hyvää ja autat meitä auttamaan Voit tukea syöpäsairaiden ja heidän läheistensä hyväksi tehtävää työtämme rahalahjoituksella. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen rahankeräystili on FI96 5713 4520 0005 05.

Lahjoitusvaroilla muun muassa kohennetaan infektioriskissä olevien potilaiden edellytyksiä elää mahdollisimman normaalia elämää, rahoitetaan Lounais-Suomessa tehtävää syöpätautien tieteellistä tutkimustyötä, hankitaan tarvittavia laitteita ja apuvälineitä, ylläpidetään syöpäpotilaiden kuntoutustoimintaa, kehitetään saattohoitoa sekä parannetaan toimitiloja. Voit halutessasi kohdentaa lahjoitusvarat tiettyyn toimintaan merkitsemällä toiveen viestikenttään. Myös yhdistyksemme kannatusjäsenenä olet mukana syövän vastaisessa työssä.

Merkkipäiväkeräykset ja muistolahjoitukset Yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat halutessaan lahjoittaa varoja syöväntorjuntatyöhön kunnioittaakseen merkkipäiväänsä viettävän tai edesmenneen toivetta. Adressi toimitetaan päivänsankarille tai poisnukkuneen omaisille. Adressin toimittamista varten ilmoitathan ystävällisesti yhteystietosi osoitteeseen kati.tilli@lssy.fi. Lahjoittaja voi halutessaan kohdentaa lahjoitusvarat tiettyyn toimintaan, kuten lapsisyöpäpotilaille tai tieteelliseen tutkimukseen. Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Ville Viitanen, 02 2657 601, ville.viitanen@lssy.fi.

Testamenttilahjoitukset Jos haluatte testamentissanne huomioida syöväntorjuntatyön, syövän tieteellisen tutkimuksen tai saattohoidon tukemisen, teitä palvelevat: Ville Viitanen toimitusjohtaja 02 2657 601 ville.viitanen@lssy.fi Martti Brander asianajaja, varatuomari Asianajotoimisto Brander & Manner Oy Kristiinankatu 3, 20100 Turku 02 511 7000 brander-manner.fi

Lämmin kiitos, että autat!

Käytännön asioiden sujuvoittamiseksi, otathan yhteyttä toimitusjohtaja Ville Viitaseen ennen lahjoituksen suorittamista.

63


karinakoti

Seiskarinkatu 37, Turku

02 2657 622

www.karinakoti.fi

viihtyisä ja levollinen

Karinakoti ihmisarvoista saattohoitoa

KARINAKOTI tarjoaa laadukasta, vaativan

tason saattohoitoa yli 20 vuoden kokemuksella. Saattohoito sisältää kuoleman lähestyessä potilaan oireiden lievityksen, ihmisarvoa kunnioittavan huolenpidon sekä läheisten tukemisen. Saattohoito sijoittuu osana palliatiivista hoitoa elämän viimeisiin päiviin, viikkoihin tai kuukausiin. Kun parantavaa lääkehoitoa ei enää ole, keskitytään potilaalle haitallisten oireiden lievittämiseen ja elämän laadun parantamiseen.

Karinakodissa on oma lääkäri, joka on paikalla arkipäivisin. Hoitohenkilökunta koostuu saattohoidon ammattilaisista. Karinakodin toimintaa ylläpitää Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö.

OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ: Sanna Schmandt, vastaava hoitaja 02 2657 623, sanna.schmandt@lssy.fi Karinakoti, 02 2657 622, karinakoti@lssy.fi

Jasentiedote 2018  
Jasentiedote 2018  
Advertisement