Vilde vidunderlige dyr læseprøve

Page 1VILDE VIDUNDERLIGE DYR FANTASTISKE FORTÆLLINGER FRA DANMARKS NATURPRÆSENTERER

VILDE VIDUNDERLIGE DYR FANTASTISKE FORTÆLLINGER FRA DANMARKS NATUR

CARLSEN


VILDE VIDUNDERLIGE DYR Fantastiske fortællinger fra Danmarks natur Baseret på serien fra DR Ramasjang Dyrefortællinger (frit bearbejdet efter DRs originale oplæg) © 2020 Elisabeth Kiertzner, Forlaget Carlsen, DR og Mastiff Introduktioner og aktivitetsforslag © 2020 Anja Vensild Hørnell og Forlaget Carlsen Illustrationer © 2020 Claus Rye og Forlaget Carlsen Fotos s. 8-9, 10-11, 48-49, 78-79, 104-105 og 140-141 © Shutterstuck Alle øvrige fotos © 2020 Mastiff og DR Se komplet fotoliste bagerst i bogen. Grafisk tilrettelægning: Christian Bach Sat med Chaparral Pro og Demagogue og trykt hos Livonia Print 1. udgave, 1. oplag ISBN 9788711990247 Printed in Latvia 2020 Denne bog er beskyttet i medfør af gældende dansk lov om ophavsret. Kopiering må kun ske i overensstemmelse med loven. Det betyder f.eks., at kopiering til undervisningsbrug kun må ske efter aftale med Copydan Tekst og Node.

Udgivet i samarbejde med DR dr.dk carlsen.dk lindhardtogringhof.dk

Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont


INDHOLD SKOVEN

side 11

HAV OG KYST

DET ÅBNE LAND

side 49

side 79

SØER OG VANDLØB

BYEN

side 141

side 105


DEN LILLE SÆLUNGE På en lang sandbanke ved Lolland ligger en lille

flok hunsæler og nyder livet. Her er dejligt at være, for her bliver de ikke forstyrret af mennesker. De fleste af dem har lige fået unger. Ungernes pels er hvid og blød. Det betyder, at de ikke er klar til at svømme i havet endnu.

58


Inde på land ligger en lille gråsælunge og ser ud på

havet. Han er kun et par dage gammel, og han drikker stadig mælk fra sin mor, så han kan vokse og få fedt på kroppen. Han skal nemlig kunne holde varmen, når han bliver lidt større og skal ud i det kolde vand. Hans mor er lige svømmet ud, og det er faktisk lidt kedeligt at ligge her, synes han. Måske skulle han prøve med en lillebitte svømmetur? Han bevæger sig langsomt ned mod vandkanten og glider ud i vandet. Men havet er iskoldt. Åh nej! Hvis han bliver for kold, kan han jo fryse ihjel!


HARE-BOKSEKAMP Det er en dejlig forårsdag. Solen skinner, og ude

på græsmarken sidder en hunhare og ser sig om. Er der mon en god hanhare at parre sig med? Hunharen vil gerne have harekillinger. Men det skal ikke være en hvilken som helst han, der bliver far til hendes unger. Det skal være den helt rigtige! Og for at finde ham beslutter hunharen at give ham nogle opgaver, han skal klare. Han skal kunne holde øje med rovdyr, så hun kan spise i fred. Han skal også være god til at bokse. Og så skal han kunne løbe meget hurtigt.

93


Nu kommer en ung hanhare hoppende. Han kan

dufte, at hunnen gerne vil parre sig, og han vil også gerne parre sig med hende. Hunharen ser på ham. Er han nu også den rigtige? Hun beslutter at give ham den første opgave, så han bliver sat til at holde øje med rovdyr.

Hanharen holder øje, så godt han kan. Bare hun

vælger at få unger med ham! Men nej. Desværre. Det er ikke helt godt nok, synes hunharen. Hun vil faktisk hellere have en lidt ældre hanhare, og sådan en står der lige netop længere nede på marken.

Hunharen hopper videre. Heldigvis er den ældre hanhare interesseret i hende, men han skal jo lige igennem nogle prøver først.


Det viser sig, at han er ret god til at holde øje med rov-

dyr, men kan han bokse? Det må komme an på en prøve, så hunharen tager en lille boksekamp med ham! Og han er en dygtig bokser, ham her! Så langt, så godt, men der mangler stadig én vigtig prøve: Kan han løbe hurtigt nok? Hunharen stikker i løb. Hun styrter af sted, de leger næsten tagfat, men hanharen indhenter hende. Han er den rigtige! Han har bestået alle prøverne, og endelig kan de parre sig med hinanden, så hunharen kan blive gravid og få sine harekillinger!

Vidste du ... at harerne ikke lever sammen, når hunharen er blevet gravid? En hunhare kan være gravid med flere forskellige hanner på samme tid.


HVEM BRUGER BILERNE SOM NØDDEKNÆKKER? Det er efterår i byen. Bladene falder af træerne, og

højt oppe på en gren sidder en sulten krage. Hvad skal hun finde sig at spise i dag? Frugter og bær er dejlige, synes hun. Det er madrester og insekter og andre fugles æg og unger også. Men om efteråret falder der nødder ned fra træerne, og nødder er lige, hvad hun har lyst til.

Kragen flyver ned fra træet og hopper rundt på

jorden. Se, der er en nød! Og en til! Det er bare at gå i gang, så hun snupper den første. Men skallen er hård, meget hård! Hun hakker og hakker med sit næb, men lige meget hvor meget hun hakker, kan hun ikke få hul på den.


Æv! Hvad skal hun nu finde på? Kragen tænker og

tænker, og pludselig får hun en idé! Hvis man nu kaster en nød ned højt oppefra, så den rammer jorden hårdt, går der måske hul på skallen! Det er et forsøg værd. Hun flyver op på grenen og lader nødden falde. Og ja. Det lykkedes! Så er der mad!

Men nogle nødder er hårdere at knække end andre,

så kragen må finde på noget andet. Måske kan hun få nogle andre til at knække nødderne for sig? I samme øjeblik kommer en bil kørende hen ad vejen, og kragen hører en høj, knasende lyd. Hov! Hvad var det, bilen kørte henover? Kragen flyver ned og ser efter. Det var sørme en nød! Og nu får kragen en lys idé.

157


Hun snupper en nød i næbbet og flyver op på gre-

nen igen. Så venter hun på det helt rigtige tidspunkt. Der kommer en bil. Nu! Kragen kaster nødden. Bare den lander lige der, hvor bilen kører. Og det gør den. Knas siger det. Og da der er fri bane igen, suser hun ned og snupper nødden, som nu er knækket og lige til at spise. Mmm! Et dejligt og mættende nøddemåltid!

Vidste du ... at når der en gang imellem ligger nødder ude på vejen, kan det være, fordi kragerne er så kloge, at de bruger bilerne som nøddeknækkere? Det virker for det meste, men desværre ikke hver gang.


PRÆSENTERER

Tag på en rejse gennem skoven, ud til hav og kyst, hen over det åbne landskab, ned i søer og vandløb og ind til byen. Her er en spændende verden af små og store dramaer i dyrenes kamp for føde og overlevelse. Efter hvert afsnit i bogen får du en række forslag til, hvordan du selv kan komme endnu tættere på dyrene og få vilde vidunder­ lige oplevelser i naturen. Baseret på den populære Ramasjang-serie af samme navn.

VILDE VIDUNDERLIGE DYR

KOM HELT TÆT PÅ DANMARKS VIDUNDERLIGE NATUR I 40 FORTÆLLINGER OM DE VILDE DANSKE DYR.

VILDE VIDUNDERLIGE DYR FANTASTISKE FORTÆLLINGER FRA DANMARKS NATUR

CARLSEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.