Solen er også en stjerne – læseprøve

Page 1

Forfatteren til bestselleren

9

788711 563885

nicola yoon

Daniel: Jeg har altid været den gode søn, den dygtige elev, levet op til mine forældres høje forventninger. Aldrig digteren. Aldrig drømmeren. Men da jeg ser hende, glemmer jeg alt om det. Noget ved Natasha får mig til at tro, at skæbnen har meget større planer – for os begge to.

SOLEN ER OGSÅ EN STJERNE

Natasha: Jeg er en pige, der tror på videnskab og fakta.Ikke skæbne. Eller drømme, der ikke går i opfyldelse. Jeg er helt klart ikke typen, der møder en sød fyr midt på gaden i New York og bliver forelsket. Ikke når min familie er tolv timer fra at blive udvist af landet. Min fortælling kommer ikke til at handle om at falde for ham.

ALT ELLER INTET


Solen er ogsaĚŠ en stjerne_TRYK.indd 2

04/11/16 13.04


Nicola Yoon

På dansk ved Lea Carlsen Ejsing

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 3

04/11/16 13.04


Af samme forfatter Alt eller intet

Nicola Yoon Solen er også en stjerne Oversat til dansk af Lea Carlsen Ejsing efter den amerikanske The Sun is Also a Star Tekst copyright © Nicola Yoon 2016 Dansk udgave © Forlaget Carlsen 2017 Alle rettigheder forbeholdes 1. udgave, 1. oplag Udgivet efter aftale med Rights People Først udgivet af Delacorte Press an imprint of Random House Children’s Books, a division of Penguin Random House LLC, New York Omslagsdesign: Andreas Erstling efter ide af Dominique Falla Sat med Adobe Caslon Pro ved BogGrafisk ISBN: 9788711563885 www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 4

04/11/16 13.04


Til min mor og far, der lærte mig om drømme. Og om at nå dem.

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 5

04/11/16 13.04


Solen er ogsaĚŠ en stjerne_TRYK.indd 6

04/11/16 13.04


En solnedgang bliver ikke mindre romantisk af, at man ved lidt om den. – Pale Blue Dot, Carl Sagan

Tør jeg gribe ind I universets dom? Om lidt er der atter tid Til kendelser og endelser der om lidt igen slår om – J. Alfred Prufrocks kærlighedssang, T. S. Eliot

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 7

04/11/16 13.04


Solen er ogsaĚŠ en stjerne_TRYK.indd 8

04/11/16 13.04


prolog

Carl Sagan sagde, at man må opfinde universet forfra, hvis man vil lave en æbletærte fra bunden. Når han siger “forfra”, mener han ud af ingenting. Han mener fra en tid, før verden eksisterede. Hvis man vil bage en æbletærte ud af ingenting, er man nødt til at starte med Big Bang og universer, der udvider sig, neutroner, ioner, atomer, sorte huller, sole, måner, havets tidevand, Mælkevejen, jorden, evolutionen, dinosaurer, uddøde arter, næbdyr, Homo erectus, Cro-Magnon-mennesket etc. Man er nødt til at starte ved begyndelsen. Man skal opfinde ilden. Man skal bruge vand og frugtbar jord og frø. Man skal bruge køer og mennesker, der kan malke dem, og flere mennesker, der kan kærne det mælk til smør. Man skal bruge hvede og sukkerrør og æbletræer. Man har brug for kemi og biologi. Og for at bage en virkelig god æbletærte, har man brug for kunsten. For at bage en æbletærte, der varer i generationer, skal man bruge trykpressen og den industrielle revolution og måske oven i købet et digt. For at bage noget så enkelt som en æbletærte, er man nødt til at skabe hele verden.

9

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 9

04/11/16 13.04


Solen er ogsaĚŠ en stjerne_TRYK.indd 10

04/11/16 13.04


daniel

Kliché: Lokal Teenager Accepterer sin skæbne, Siger Ja til at Blive Læge. Det er Charlies skyld, at min sommer (og nu efteråret) har været den ene absurde overskrift efter den anden. Charles Jae Won Bae, aka Charlie, min storebror, førstefødte søn af en førstefødt søn, overraskede mine forældre (og alle deres venner og hele det sladrende koreanske samfund i Flushing, New York), da han blev smidt ud af Harvard University (Bedste Skole, sagde min mor, da han fik brev om, at han var optaget). Nu er han blevet smidt ud af Bedste Skole, og hele sommeren har min mor rynker i panden, hun kan hverken helt tro det eller forstå det. Hvorfor er dine karakterer så dårlige? De smed dig ud? Hvorfor smed de dig ud? Hvorfor siger de ikke, bliv, læs mere? Min far siger: Ikke smidt ud. En advarsel. Ikke det samme som at smide ud. Charlie mumler: Det er midlertidigt, kun to semestre. Under det konstante bombardement af mine forældres forvirring, skam og skuffelse har jeg næsten ondt af Charlie. Næsten.

11

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 11

04/11/16 13.04


natasha

Min mor siger, det er på tide, jeg stopper, og at det er håbløst. Hun er vred, så hendes accent bliver kraftigere end normalt, og alle påstande lyder som spørgsmål. “Tror du ikke, det er nu, du skal opgive, Tasha? Tror du ikke, det er håbløst?” Hun trækker første stavelse i håbløst et sekund for længe. Min far siger ikke noget. Han er tavs, enten af vrede eller afmagt. Jeg er aldrig sikker på, hvilken af delene. Hans panderynke er så dyb og konstant, at det er svært at forestille sig et andet udtryk i hans ansigt. For bare et par måneder siden blev jeg ked af det, hvis jeg så ham sådan, men nu er jeg faktisk ligeglad. Det er hans skyld, vi er havnet i det rod. Peter, min ni år gamle bror, er den eneste af os, der er glad for det, der er sket. Lige nu pakker han kufferten og spiller “No Woman, No Cry” af Bob Marley. “Klassisk pakkemusik,” kalder han det. Selv om Peter er født i USA, siger han, at han vil bo i Jamaica. Han har altid været ret genert og har svært ved at få venner. Jeg tror, han forestiller sig, at Jamaica bliver et paradis, og at alt på en eller anden måde vil gå bedre for ham der.

12

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 12

04/11/16 13.04


Vi fire sidder i stuen i vores toværelses lejlighed. Stuen er samtidig også et soveværelse, som Peter og jeg deler. Der er to små sovesofaer, som vi klapper ud hver aften, og et blåt gardin ned i midten, så vi har lidt privatliv. Lige nu er gardinet trukket fra, og man kan se begge vores halvdele. Det er ret let at gætte, hvem der gerne vil rejse, og hvem der vil blive. Min side ser stadig beboet ud. Mine bøger står på den lille IKEA-reol. Mit yndlingsbillede af mig og min bedste veninde, Bev, står stadig på skrivebordet. Vi har beskyttelsesbriller på og laver sexet trutmund til kameraet i fysiklaboratoriet. Beskyttelsesbrillerne var min ide. Den sexede trutmund hendes. Jeg har ikke fjernet et eneste stykke tøj fra min kommode. Jeg har ikke engang taget mit NASA-stjernekort ned. Det er kæmpestort – faktisk er det otte plakater, jeg har tapet sammen – og det viser alle de største stjerner, stjernebilleder og udsnit af Mælkevejen, der er synlige fra den nordlige halvkugle. Der er ovenikøbet en beskrivelse af, hvordan man finder Nordstjernen og navigerer ved hjælp af stjernerne, hvis man farer vild. De plakatrør, jeg har købt til at pakke dem i, står uåbnede op ad væggen. På Peters side er næsten alle flader ryddede, de fleste af hans ejendele er allerede pakket i kasser og kufferter. Min mor har selvfølgelig ret – det er håbløst, det, jeg gør. Men jeg tager alligevel mine hovedtelefoner, min fysikbog og nogle tegneserier. Hvis jeg skal fordrive ventetiden, kan jeg måske nå mine lektier og læse. Peter ryster på hovedet. “Hvorfor tager du den der med?” spørger han og mener fysikbogen. “Vi rejser, Tasha. Du behøver ikke lave lektier.”

13

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 13

04/11/16 13.04


Peter har lige opdaget sarkasmens magt. Han bruger den, så snart han kan. Jeg gider ikke svare ham, men tager hovedtelefoner på og går ud ad døren. “Jeg er snart tilbage,” siger jeg til min mor. Hun sukker ad mig og vender sig væk. Jeg minder mig selv om, at hun ikke er vred på mig. Tasha, ikke dig, jeg er vred på, vel? siger hun tit for tiden. Jeg er på vej til immigrationskontoret på Manhattan for at se, om der er nogen, der kan hjælpe mig. Vi er illegale indvandrere, og vi bliver udvist i aften. I dag er min sidste chance for at overtale nogen – eller skæbnen – til at hjælpe mig med at blive i USA. Lad mig understrege: Jeg tror ikke på skæbnen. Men jeg er desperat.

14

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 14

04/11/16 13.04


daniel

Grunde til at Charles Jae Won Bae, aka Charlie er et røvhul (vilkårlig rækkefølge): 1. Før den enorme og spektakulære (og helt fantastiske) fiasko på Harvard har han uden undtagelse været god til alt. Det er ikke meningen, at man skal være god til alt. Matematik og engelsk og biologi og kemi og historie og idræt. Man kan ikke være bekendt at være god til alt. Højst to eller tre ting. Selv det er tæt på dårlig stil. 2. Han er en mande-mand, hvilket betyder, at han næsten hele tiden er et røvhul. Det meste af tiden. Altid. 3. Han er høj, og hans kindben er velformede, markerede og alle-mulige-andre-adjektiver-fra-romantiske-bøger. Piger (alle piger, ikke kun dem fra den koreanske bibelkreds) siger, at hans læber indbyder til kys. 4. Alt det ville være fint – selvfølgelig en overflod; lidt for mange fordele for et enkelt menneske, naturligvis – hvis han var flink. Men det er han ikke. Charles Jae Won Bae er ikke flink. Han er selvglad, og det værste er, at han behandler andre dårligt. Han er et røvhul. Et inkarneret røvhul. 5. Han kan ikke lide mig, og det har han ikke kunnet i årevis. 15

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 15

04/11/16 13.04


natasha

Jeg lægger mobilen, hovedtelefonerne og min rygsæk i den grå plastikkasse, før jeg går gennem metaldetektoren. Vagten – hendes navn er Irene – stopper min kasse på transportbåndet, som hun har gjort hver eneste dag. Jeg kigger på hende uden et smil. Hun kigger ned i kassen, vender min telefon og stirrer på coveret, som hun har gjort hver eneste dag. Coveret er et billede af Nirvanas album Nevermind. Hver dag tøver hendes finger ved coveret med billedet af babyen, og hver dag hader jeg, at hun rører det. Nirvanas forsanger hed Kurt Cobain. Hans stemme er skadet, langt fra perfekt, men man kan føle alt, hvad han har følt, gennem den, hans stemme strækker sig så tynd, at man tror, den knækker over, og så gør den det ikke. Efter det her mareridt er begyndt, er det kun den stemme, der har forhindret mig i at blive sindssyg. Hans lidelse er så meget mere intens end min. Hun tager sig god tid, og jeg vil ikke komme for sent til mit møde. Jeg overvejer at sige noget, men jeg tør ikke gøre hende vred. Hun hader sikkert sit job. Jeg vil ikke give hende

16

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 16

04/11/16 13.04


grund til forsinke mig yderligere. Hun kigger op på mig igen, men viser ingen tegn på at genkende mig, selv om jeg har været her næsten hver dag i den seneste uge. For hende er jeg bare endnu et anonymt ansigt, endnu en ansøger, endnu en, der vil have noget af USA.

17

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 17

04/11/16 13.04


irene En historie

Natasha har slet ikke ret med hensyn til Irene. Irene elsker sit arbejde. Mere end elsker det – hun har brug for det. Det er næsten hendes eneste kontakt med andre mennesker. Det er det eneste, der holder en altopslugende og desperat ensomhed på afstand. Hver eneste kontakt med ansøgerne redder hendes liv en lille smule. I begyndelsen bemærker de hende knap nok. De smider deres ting i kassen og holder godt øje med den, når den kører gennem maskinen. De fleste er bange for, at Irene tager de småpenge, der ligger løst, eller måske en kuglepen eller nøgler. Normalt ville ansøgerne aldrig lægge mærke til hende, men det sørger hun for, at de gør. Det er hendes eneste forbindelse til omverden. Derfor angriber hun hver eneste kasse med en behandsket hånd. Forsinkelsen er lang nok til, at ansøgeren er nødt til at kigge op og møde hendes blik. Til at de faktisk ser den person, der står foran dem. De fleste mumler modvilligt godmorgen, og ordene giver hende lidt. Andre spørger, hvordan det går, og hun vokser lidt ved det.

18

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 18

04/11/16 13.04


Irene svarer aldrig. Hun ved ikke, hvad hun skal sige. I stedet kigger hun ned i kassen igen og gransker endnu en ting for at finde spor, små bidder information, hun kan gemme og undersøge senere. Allerhelst ville hun tage sine handsker af og røre ved nøglerne og tegnebøgerne og småpengene. Hun ville ønske, hun kunne lade fingerspidserne løbe over overflader, indprente sig teksturerne og lade objekter fra andres liv flyde over i sit eget. Men hun kan ikke forsinke køen for længe. Til sidst sender hun kassen igennem, og ejeren forsvinder fra hende. I går var det en virkelig dårlig aften for Irene. Ensomhedens vanvittige, sultne mund ville sluge hende i et helt stykke. Her til morgen har hun brug for kontakt for at redde sit liv. Hun kigger væk fra en kasse, der forsvinder, og retter blikket mod den næste ansøger. Det er den samme pige, der er kommet hver dag i denne uge. Hun kan ikke være mere end sytten. Som alle andre kigger pigen ikke op fra kassen. Hendes øjne fokuserer på den, som om hun ikke kan klare at være adskilt fra de pink hovedtelefoner og mobilen. Irene lægger sin behandskede hånd på siden af kassen, for at den ikke skal glide ud af hendes liv og op på transportbåndet. Pigen kigger op, og Irene vokser. Hun ser lige så desperat ud, som Irene føler sig. Irene er lige ved at smile til hende. I sit hoved smiler hun faktisk. Velkommen tilbage. Rart at se dig, siger Irene, men kun i tankerne. I virkeligheden kigger hun allerede ned, betragter pigens

19

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 19

04/11/16 13.04


telefoncover. Billedet af en fed, hvid babydreng under klart, blåt vand. Barnet har arme og ben ud til siden, og han ser mere ud til at flyve end svømme. Han har åbne øjne og mund. Foran ham hænger en dollarseddel på en fiskekrog. Billedet er forargeligt, og hver gang Irene kigger på det, kan hun mærke, at hun trækker vejret en ekstra gang, som om hun selv er under vand. Hun vil gerne finde en grund til at konfiskere telefonen, men der er ikke nogen.

20

Solen er også en stjerne_TRYK.indd 20

04/11/16 13.04Forfatteren til bestselleren

9

788711 563885

nicola yoon

Daniel: Jeg har altid været den gode søn, den dygtige elev, levet op til mine forældres høje forventninger. Aldrig digteren. Aldrig drømmeren. Men da jeg ser hende, glemmer jeg alt om det. Noget ved Natasha får mig til at tro, at skæbnen har meget større planer – for os begge to.

SOLEN ER OGSÅ EN STJERNE

Natasha: Jeg er en pige, der tror på videnskab og fakta.Ikke skæbne. Eller drømme, der ikke går i opfyldelse. Jeg er helt klart ikke typen, der møder en sød fyr midt på gaden i New York og bliver forelsket. Ikke når min familie er tolv timer fra at blive udvist af landet. Min fortælling kommer ikke til at handle om at falde for ham.

ALT ELLER INTET