Sallys far bander (ad helvedes til) læseprøve

Page 1

Sallys far bander (... ad helvede til)


SALLYS FAR BANDER (... AD HELVEDE TIL) Tekst © 2017 Thomas Brunstrøm og Forlaget Carlsen Illustrationer © 2017 Thorbjørn Christoffersen og Forlaget Carlsen Denne udgave © 2019 Forlaget Carlsen All rights reserved. Grafisk tilrettelægning: Lone Simonsen Brunstrøm 2. udgave, 1. oplag ISBN 9788711914861 Trykt hos Livonia Print, Letland Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. carlsen.dk lindhardtogringhof.dk

Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont


THOMAS BRUNSTRØM OG THORBJØRN CHRISTOFFERSEN

Sallys far bander (... ad helvede til)

CARLSEN


Sally, hendes far og hendes lillebror, Eddie, er i Zoologisk Have. De snakker om, hvilke dyr de bedst kan lide. Sally kan bedst lide girafferne. Far kan bedst lide aberne. Eddie kan bedst lide dyr, der tisser. Selv om far bedst kan lide aberne, er de ikke helt så sjove, som de var engang, fortæller han. Dengang far var dreng, havde aberne nemlig tøj på og røg cigarer og drak sodavand og kørte rundt på små cykler. Og hvis man spurgte pænt, måtte man gerne låne en abe med hjem i weekenden. Siger far altså. Sally spørger en af dyrepasserne. Det tror hun nu ikke er helt rigtigt.Da de har set på alle dyrene og spist madpakker – og Eddie har været så heldig at se et næsehorn, der både tisser OG laver pølser – skal Sally, far og Eddie hjem. De tager bussen. “Det var rigtig sjovt i dag,” siger Sally. “Kan vi ikke tage i Tivoli i næste weekend?” “Det går nok ikke, Sally. Det er smadderdyrt at være i Tivoli. Man skal både købe billet og turpas og i hvert fald også en is,” siger far. “Jamen, far …” siger Sally. “Og popcorn,” fortsætter far. “Far …” siger Sally. “Og candyfloss, selvfølgelig.” “Far …” “Og hotdogs. Og sodavand. Og de der brændte mandler med sukker …” “Fa-ar …” “… og sådan en slikkepind, der ligner en stor sut!” “FAR!” afbryder Sally. “Ja?” “Kan vi tage i Tivoli eller ej?”“Det er for dyrt, Sally. Medmindre vi kan spare sammen på en eller anden måde,” siger far. “Hvordan det?” spørger Sally. “Dig og Eddie kunne for eksempel få et arbejde,” siger far. “Det kan vi da ikke!” siger Sally. “Jeg går kun i 1. klasse, og Eddie går stadig i børnehave.” “Altså, dengang jeg var dreng …” begynder far. Sally sukker.


“Der fik jeg et arbejde, allerede mens jeg var baby. Jeg gik med aviser, selv om jeg stadig lå i barnevogn. Det tog jeg sandelig ikke skade af. Selv om jeg skulle ud med 200 aviser. Hver dag! Også når det regnede og sneede!” “Hvis du stadig lå i barnevogn, hvem kørte så barnevognen?” spørger Sally. “Øhm … det gjorde jeg selv. Det peb jeg ikke over,” vrøvler far.Da de er kommet hjem, sidder Sally på sit værelse og tænker på, hvordan de kan spare penge sammen, så de kan komme i Tivoli. Hun ved godt, at det koster mange penge, men hun vil bare rigtig gerne prøve alle rutsjebanerne og karrusellerne og det lille tog. Det ringer på døren. Det er Sallys ven Svend. “Hvad så der?” siger Svend og går indenfor. “Hej, Svend,” siger Sally. Sally og Svend går i gang med at lægge et puslespil. “Jeg kan sateme ikke finde ud af, hvor den her brik skal sidde,” siger Svend pludselig. “Aj, Svend altså! Du bander! Det må man ikke!” siger Sally. Hun synes, det lyder rigtig grimt, når man bander. Hun kan faktisk ikke forstå, at man overhovedet har opfundet bandeord, når man nu alligevel ikke må sige dem. “Jeg bliver nødt til at bande her hos dig,” sukker Svend. “Hvorfor?” spørger Sally. “Mine forældre har lavet en bandekasse.” “En bandekasse?” siger Sally. “Ja. Min mor og far har lavet sådan en papæske, hvor der står ‘bandekasse’ på, og hver gang man kommer til at sige et bandeord, skal man lægge fem kroner i den. Jeg har snart brugt alle mine lommepenge. For fanden,” siger Svend. “En bandekasse …” siger Sally. Hun får en idé.


BRUNSTRØM OG CHRISTOFFERSEN

Sallys far bander (... ad helvede til)

Sallys far bander (... ad helvede til)

Sally vil gerne i Tivoli og prøve alle rutsjebanerne og karrusellerne. Far vil sådan set også gerne i Tivoli – han elsker nemlig candyfloss og is og sodavand og brændte mandler, og han er også verdensmester i radiobil, siger han. Problemet er bare, at det er alt for dyrt at tage i Tivoli. Men da Sally hører om noget, der hedder en bandekasse, får hun en idé ...

THOMAS BRUNSTRØM OG THORBJØRN CHRISTOFFERSEN

carlsen.dk

CARLSEN


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.