Page 1


Tak til: Bror, Goia, Kalle, Columbine, Ella, Ida, Nathalie og Ditlev for at vĂŚre kreative og tĂĽlmodige modeller. Marianne og Christian for at komme med hele familen, og vĂŚre modeller og fĂĽ kickstartet bogen. Rikke og Henrik for at lĂŚgge familie og hjem til en ďŹ n fotosession. Speciel tak til Jon for hjĂŚlp til snittedyr, trĂŚĂŚg, hanefremvisning, omsorg og deltagelse i projektet.

/,6%(7+'$0*$$5' 3c6.(6-29²./,39(56Â?*/(*( 75$',7,21(52*0(*(70(5( Tekst Š 2012 Lisbeth Damgaard og Forlaget Carlsen Illustrationer og fotos Š 2012 Lisbeth Damgaard og Forlaget Carlsen Foto af hare og vintergĂŚk, pĂĽ side 6 og 9 Š Colourbox PĂĽskehønen Š Kirsten Pendrup Forlagsredaktion: Marianne Larsen GraďŹ sk tilrettelĂŚgning, idĂŠer og design: Lisbeth Damgaard Fagkonsulent pĂĽ teksterne: Æg, kyllinger, harer og lam, GĂŚkkebreve – før og nu, En kristen højtid: Bettina Buhl, museumsinspektør pĂĽ Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup. Bogen er sat med Unit Rounded, Century Gothic, og Monoline Script. 1. udgave, 1. oplag 2012 Printed in Latvia 2012, Livonia Print ISBN 9788711408612 Kopiering fra denne bog mĂĽ kun ďŹ nde sted pĂĽ institutioner, der har indgĂĽet aftale med Copy-Dan, og kun inden for de i aftalen nĂŚvnte rammer. Der er fra forlagets side gjort alt for at indhente og anføre korrekt tryktilladelse fra rettighedshaverne til tekster og vers. Skulle det ikke vĂŚre lykkedes forlaget at kontakte den rigtige rettighedshaver til en tekst i bogen, og ophavsretten pĂĽ denne mĂĽde er blevet krĂŚnket, er det sket utilsigtet. RetmĂŚssige krav i denne forbindelse vil blive honoreret som havde forlaget indhentet tilladelse i forvejen. www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont

2


3c6 . ( 6 - 29

3


4


3c6.(6-29 Klip, vers, æg, lege, traditioner og meget mere Indledning

6

Pomponkyllinger

24

En kristen højtid

7

Sy et kort af en børnetegning 26

Æg, kyllinger, harer og lam

8

Lam og får af piberensere

28

Gækkebreve – før og nu

9

Tryk med kartoffel

30

Gækkebreve

10

Snit i træ

32

Flere gækkebreve

12

Minihave

34

Puste æg og farve dem

14

Æg i træ

36

Løgfarvede æg

16

Påskelys

38

Papfugl-mobile

18

Lerfigurer

40

Påskelege

20

Marcipanæg

42

Æggevarmere i filt

22

Alle mine kyllinger-boller

44

3c6 . ( 6 - 29

5


3c6.( Velkommen til påskesjov. Denne bog indeholder forslag til en masse forskellige aktiviteter, som du og dine børn kan lave op til påsken og hygge jer med i påskedagene. Du finder blandt andet gækkebreve, dekoration af æg, får af uld, forskellige lege, I kan lege, og hvad med at snitte en harefamilie i træ eller sy et kort ud af en børnetegning? Ved alle aktiviteterne er fremgangsmåden beskrevet, og der er noget for både små og store. Før du og dine børn går i gang med de forskellige aktiviteter, kan I på de næste par sider læse lidt om, hvorfor vi holder påske – og de traditioner, som knytter sig til påsken. God fornøjelse – og god påske ...

6


En kristen højtid

Hvorfor fejrer vi egentlig påske? Påsken er kristendommens vigtigste højtid. Her mindes man Jesu død og opstandelse. Dagene i påsken har forskellige navne, som knytter sig til de begivenheder, der – ifølge den kristne tro – udspillede sig i påskeperioden. Palmesøndag red Jesus ind i Jerusalem på et æsel. Byens beboere hyldede ham som en konge og lagde palmeblade foran ham. Skærtorsdag spiste Jesus med sine disciple for sidste gang. Du har måske hørt om det som den sidste nadver. Inden maden vaskede Jesus fødderne på sine disciple rene for at vise, at han ikke var finere end dem. Skær betyder ren, og derfor hedder dagen Skærtorsdag. Langfredag blev Jesus korsfæstet. Det var en lang og sorgfuld dag, hvor Jesus led, indtil han til sidst døde på korset. Jesus blev begravet i en klippehule, og en stor sten blev rullet for indgangen. Påskesøndag genopstod Jesus op fra de døde – det fortalte en engel, da nogle kvinder kom til graven og så, at stenen for åbningen var rullet væk. 40 dage senere steg Jesus til himmels. Det kender vi som Kristi himmelfartsdag.

3c6 . ( 6 - 29

7


Æg, kyllinger, harer og lam Det vrimler med ĂŚg til pĂĽske, og det er der mange grunde til. Fra gammel tid, før kristendommens indtog, var ĂŚg et symbol pĂĽ frugtbarhed. Om vinteren, nĂĽr det var mørkt, lagde hønsene ikke sĂĽ mange ĂŚg. Men nĂĽr forĂĽret kom, begyndte de igen at lĂŚgge ĂŚg. SĂĽ bĂĽde ĂŚggene og de smĂĽ gule kyllinger var en forĂĽrsbebuder. PĂĽskens farve er gul som kyllingerne. I gamle dage fastede man i 40 dage inden pĂĽske. Man mĂĽtte blandt andet ikke spise ĂŚg under fasten, som startede ved fastelavn og sluttede pĂĽskedag, sĂĽ derfor fejrede man slutningen af fasten og pĂĽskedag ved at spise masser af ĂŚg. Og for at gøre højtiden lidt mere festlig begyndte man at male ĂŚggene og give dem til hinanden. Traditionen med at forĂŚre hinanden ĂŚg bruges stadig. I dag er det chokoladeĂŚg og ikke hønseĂŚg. Men der spises stadig hønseĂŚg til pĂĽskefrokosterne mange steder. En gammel dansk tradition er at spise en ret, der hedder skidne ĂŚg pĂĽskelørdag – det er ĂŚg i sennepssovs. For cirka hundrede ĂĽr siden, kom der ogsĂĽ en pĂĽskehare ind i billedet. Traditionen stammer fra Tyskland og Schweiz, og pĂĽskeharen er lidt som julemanden – den kommer med ĂŚg, hvis børnene har vĂŚret artige. I mange familier holder man ĂŚggejagt pĂĽskedag, hvor pĂĽskeharen (eller mĂĽske hønen hjemme hos jer?) har gemt ĂŚg rundt omkring. Ofte er det chokoladeĂŚg, der er pakket ďŹ nt ind, men det kan ogsĂĽ vĂŚre malede ĂŚg, som sĂĽ byttes til chokoladepĂĽskeĂŚg. Lam er ogsĂĽ en del af pĂĽsken. Ligesom kyllingerne er lammene forĂĽrsbebudere, men de er ogsĂĽ et symbol pĂĽ Jesus, der ses som et uskyldigt lam, der blev ofret. Lammets hvide farve er tegn pĂĽ renhed og symboliserer Jesus som uskyldig og ren. Oerlammet stammer ogsĂĽ fra Bibelens beretning om den 10. plage, hvor alle egypteres førstefødte søn skulle ofres som Guds straf over egypterne. Kun der, hvor dørkarmen var mĂŚrket med blod fra et lam, ville drengebørnene slippe – det havde israelitterne fĂĽet besked om af Moses. Som tak til Gud har jøderne siden hen ofret et lam til pĂĽske. I vore dage spiser man ofte lammesteg til pĂĽskefrokosterne. PĂĽskefrokoster er en tradition i mange familier, hvor man mødes, spiser og sammen fejrer forĂĽrets komme.

8

3nVNHVM Y


Gækkebreve er en gammel tradition, der går helt tilbage til 1600-tallet. Man gækkede hinanden hele året for at lave sjov og narre hinanden. Gækkebrevene blev også i en periode brugt som en slags kærestebreve. Nu går skikken med gækkebreve ud på, at man klipper et fint mønster i papir, skriver et gådefuldt vers, tegner lige så mange prikker, man har i sit navn, og så sender man det uden afsender til den, man vil gække. Nu gælder det for den, der får gækkebrevet, om at gætte, hvem det kom fra. Gætter man det inden påske, skylder afsenderen én et påskeæg, gætter man det ikke inden påske, skylder man modtageren et æg. Husk at finde en lille vintergæk i haven og lægge den i brevet også. Vintergækken er en af de første ting, der spirer frem – allerede i februar måned. Den trodser kulde og sne og snyder (gækker) vinteren – ligesom vi gækker den, vi sender brevet til.

3c6 . ( 6 - 29

9


*..(%5(9( Du skal bruge saks og papir. Alle slags papir kan bruges, bare du kan klippe i det. Tag et stykke papir, læg det sammen en gang – vær præcis, så hjørnerne ligger lige over hinanden. Fold igen på den anden led. Klip ind i papiret fra siderne – fold papiret ud engang imellem, så du kan se, hvordan det ser ud. Du kan folde papiret flere gange og på skrå. Du kan også lave bitte små gækkebreve, som kan limes på et glas, så kan de bruges som fyrfadslysestage. Madpakkepapir fra en rulle er sjovt at bruge. Tag et langt stykke, og fold det, som om du ville lave en vifte. Klip ind i siderne, det behøver ikke være mange klip. Fold ud, og du har et langt gækkebrev, der kan bruges som gardin, en lille skærm om en urtepotte eller lignende.

10


Vers, du kan skrive på dine gækkebreve En lille nisse på potten sad, hvad han gjorde, ved jeg ej. Men da jeg ned i potten så, en vintergæk i bunden lå.

Klip et simpelt gækkebrev. Fold et A4 papir to gange. Klip ind i de foldede sider, som på figur 4.  

Gæk, gæk, gæk. Put ….. i en sæk. Send ham til Paris, på ryggen af en gris. En dag jeg fandt en vintergæk, men samme dag mit navn blev væk. Nu må du bruge din forstand, og se, om du det gætte kan.

En lille hilsen sender jeg med gækkebrevet her til dig. Hvis mit navn du gætter ej, et påskeæg jeg ønsker mig. Digtet i Ribe og skrevet i Rom, gæt nu, hvorfra brevet kom. Mit navn det står med lopper, pas på de ikke hopper. Mit navn det står med streger, og ikke som det plejer. Mit navn det står med prikker, pas på de ikke stikker. Mit navn det står med får, pas på de ikke går.

Hvis du vil gøre gækkebrevet mere detaljeret, kan du stikke hul med saksen, og klippe figurer i de områder der endnu ikke er klippet i. Du kan også klippe ind fra kanterne, som på nederste billede.

Mit navn det står med søm, pas på du ikke bliver øm. Mit navn det står med klatter, for jeg er kongens datter. Mit navn det står med æg, fordi jeg laver skæg.

3c6 . ( 6 - 29

11


)/(5( gækkebreve Du kan pynte dit gækkebrev med en fjer, du har fundet, en lille blomst, blomsterblade eller dekorere det med vandfarve. Du kan rive og klippe i papiret, og du kan selv farve papir med vandfarve, hvis du ikke lige har den rigtige farve til dit klip. Det er nemmere at farve det, før du klipper, hvis hele klippet skal være i en farve. Du kan lime dit hvide gækkebrev på et stykke farvet papir eller klippe gækkebrevet i farvet papir og lime det på hvidt papir. Det er sjovt at lege med kontraster og positiv-negativ-effekt. Klipper du en fin figur ud i dit gækkebrev, kan du også bruge figuren, du klipper ud, eksempelvis til at pynte kuverten med. Du kan også dekorere et vindue med gækkebreve.

12


figur A

 

 

Prøv at folde papiret 3 gange, så det danner en spids. Klip, hvor den blå stiplede linje er på figur A (4). På den måde kan du lave runde gækkebreve og klip.

Hvis det er svært at finde på, hvad du skal klippe, er her en lille øvelse til at komme igang. Fold et stykke papir 2 eller 3 gange. Klip små trekanter ind i kanten af papiret. Klip kun i kanterne. Fold ud, og se. Fold et nyt stykke papir på samme måde. Klip nu kun buede former. Klip dem så store, du kan. Klip så meget af papiret væk, du kan. Fold ud, og se. Måske har du fået lyst til at lave et mere.

3c6 . ( 6 - 29

13

Påskesjov - klip, vers, æg, lege, traditioner og meget mere - læseprøve  

Påskesjov er en bog for dig, der gerne vil have nogle gode og sjove ideer til, hvad du kan lave med børnene i påsken. Her er aktiviteter for...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you