Page 1


Denne bog tilhorer:

Mumitrolden usynlig gĂŚst indhold.indd 2

04/04/2019 12.33


Mumitrolden usynlig gĂŚst indhold.indd 3

04/04/2019 12.33


Kære læser Tag med Mumitrolden og hans familie og deres venner på eventyr i Mumidalen! Min faster, Tove Jansson, skrev historien for næsten 75 år siden – måske kender dine forældre og bedsteforældre til den? Da jeg var lille, elskede jeg at få læst bøger højt. Jeg nød at putte mig ind til en voksen og studere billederne og suge historien til mig og mærke, hvordan den skabte nye billeder i mit hoved. Det var dagens hyggestund, og det er en af grundene til, at jeg den dag i dag elsker at læse. Jeg håber, at denne bog giver dig samme fantastiske fornemmelse af at tage på eventyr i Mumidalens vidunderlige verden, hvor alt kan ske!

Sophia Jansson,

Tove Janssons niece og kreativ chef for Moomin Characters

Tove Jansson og nogle af figurerne i Mumidalen.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 4

04/04/2019 12.33


CECILIA DAVIDSSON • FILIPPA WIDLUND

Efter en fortælling af Tove Jansson

Mumitrolden og Den usynlige gæst

På dansk ved Lene Ewald Hesel

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 5

04/04/2019 12.33


Hatifnatter nes ø

Mumitrolden usynlig gĂŚst indhold.indd 6

04/04/2019 12.33


De Ensomme Bjerge

Nv

Mumidalen om efteråret Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 7

N

No Ø

V Sv

S

So

04/04/2019 12.33


Nogle af Mumidalens indbyggere Mumitrolden er en meget

venlig og nysgerrig trold. Han elsker at tage ud på eventyr, især når han kan være sammen med sine venner. Men hvis det bliver lidt for uhyggeligt, savner han sin Mumimor.

Mumimor er rund og blød på den helt rigtige måde og har altid håndtasken fuld af tørre uldsokker, mavepulver og karameller. Hun sørger for, at både mus og mymler har et sted at sove, og hun stiller gerne en ekstra seng frem i Mumihuset.

Mumifar er en vidt berejst

trold – i hvert fald hvis han selv skal sige det. Indimellem længes han ud på vilde ekspeditioner til fremmede steder ligesom dém, han besøgte i sin ungdom.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 8

04/04/2019 12.33


Lille My er, som navnet antyder,

ikke ret stor, men faktisk fylder hun utrolig meget. Hun er altid i et forfærdeligt humør og siger, hvad der passer hende, men hun ved ikke, hvordan man bliver bange.

Too-ticki er en ven af familien og

bor af og til i deres badehus. Hun er rolig og praktisk og har enkle løsninger på de fleste problemer. Derudover har hun den usædvanlige egenskab, at hun aldrig forsøger at indynde sig hos nogen.

Snorkfrokenen beundrer alt,

hvad der er smukt, ligesom hende selv. Hun er kvik og fuld af gode ideer, men hun kunne godt tænke sig, at livet i Mumidalen var lidt mere storslået og dramatisk.

Ninni var nærmest usynlig og

uhørlig, før hun kom til Mumidalen. I denne bog kan du høre, hvordan det gik hende, da hun mødte mumifamilien.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 9

04/04/2019 12.33


E

n mørk og regnfuld aften sad mumifamilien ved det store bord og rensede svampe. “Lille My har samlet rødbrune mælkehatte igen,” sukkede Mumifar og holdt en rødlig svamp frem. “Sidste år var det fluesvampe.” “Vi kan jo håbe, at det bliver kantareller næste år,” sagde Mumimor. “Det er altid godt at leve i håbet,” grinede Lille My. Og så rensede de videre i fred og ro.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 10

04/04/2019 12.34


Pludselig bankede det på døren. Det var Too-ticki, der af og til boede i familiens badehus. Uden at vente på svar smuttede hun ind i huset og rystede vandet af regnfrakken. “Jeg har en gæst med,” sagde hun og kaldte lokkende ud i regnen: “Kom, kom!” Men der kom ikke nogen.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 11

04/04/2019 12.34


“Nå, så må hun blive derude, hvis hun er genert,” sagde Too-ticki og lukkede døren. “Hvem er det?” spurgte Mumitrolden. “Hun hedder Ninni,” svarede Too-ticki. “Bliver hun ikke våd derude i regnen?” spurgte Mumimor. “Jeg ved ikke, om det gør så meget, når man er usynlig,” sagde Too-ticki. Familien holdt op med at rense svampe og ventede på en forklaring. “I ved nok, at folk kan blive usynlige, hvis man skræmmer dem tilpas tit,” sagde Too-ticki og spiste en støvbold, der lignede en pæn lille snebold.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 12

04/04/2019 12.34


“Og Ninni blev meget skræmt af en dame, som havde taget sig af barnet uden at bryde sig det mindste om hende. Jeg traf damen, og hun var virkelig væmmelig. Ikke vred, for det kan man godt forstå, at folk bliver indimellem. Næ, hun var iskold. Barnet begyndte at blive mere og mere utydeligt, og til sidst blev hun usynlig. I fredags kunne man slet ikke få øje på hende. Så blev damen sur og overlod barnet til mig. Hun sagde, at hun sandelig ikke ville tage sig af slægtninge, som hun ikke engang kunne se.” “Hvad gjorde du ved damen?” spurgte Lille My. “Du gav hende vel en ordentlig omgang klø?” “Næ, det hjælper ikke på den slags. I stedet tog jeg Ninni med herhen, så I kan gøre hende synlig igen,” svarede Too-ticki.

Mumitrolden usynlig gæst indhold.indd 13

04/04/2019 12.34


CECILIA DAVIDSSON •  FILIPPA WIDLUND

Efter en fortælling af Tove Jansson

E

Mumitrolden og Den usynlige gæst

n mørk efterårsaften banker det på døren

hjemme hos Mumitrolden. Udenfor i regnen står en meget mærkelig gæst: Det er pigen Ninni, som er blevet så skræmt af den dame, der skulle have taget sig af hende, at hun er blevet usynlig. Hvordan gør man et barn synligt igen? Mumimor må ty til gamle husråd ...

Tove Janssons novelle “Historien om det usynlige barn” er her genfortalt af forfatteren CECILIA DAVIDSSON og nyillustreret af tegneren FILIPPA WIDLUND.

9

788711 913192

carlsen.dk

CARLSEN

Mumitrolden usynlig gæst COVER.indd Alle sider

04/04/2019 12.39

Profile for L&R / Carlsen

Mumitrolden og den usynlige gæst læseprøve  

Smuk genfortælling af Tove Janssons novelle “Historien om det usynlige barn” En mørk efterårsaften banker det på døren hjemme hos Mumitrold...

Mumitrolden og den usynlige gæst læseprøve  

Smuk genfortælling af Tove Janssons novelle “Historien om det usynlige barn” En mørk efterårsaften banker det på døren hjemme hos Mumitrold...