Mumitrolden og dragen læseprøve

Page 1


Denne bog tilhorer:

Mumitrolden og dragen_INS.indd 2

17.12.2019 14.56


Mumitrolden og dragen_INS.indd 3

17.12.2019 14.56


Kære læser Tag med Mumitrolden og hans familie og deres venner på eventyr i Mumidalen! Min faster, Tove Jansson, skrev de første bøger om mumitroldene for næsten 75 år siden, og historien om den lille drage er over 50 år gammel. Måske kender dine forældre og bedsteforældre den? Da jeg var lille, elskede jeg at få læst bøger højt. Jeg nød at putte mig ind til en voksen og studere billederne og suge historien til mig og mærke, hvordan den skabte nye billeder i mit hoved. Det var dagens hyggestund, og det er en af grundene til, at jeg den dag i dag elsker at læse. Jeg håber, at denne bog giver dig samme fantastiske fornemmelse af at tage på eventyr i Mumidalens vidunderlige verden, hvor alt kan ske!

Sophia Jansson, Tove Janssons niece og kreativ chef for Moomin Characters

Tove Jansson og nogle af figurerne i Mumidalen.

Mumitrolden og dragen_INS.indd 4

17.12.2019 14.56


CECILIA DAVIDSSON • CECILIA HEIKKILÄ

Efter en fortælling af Tove Jansson

MumitrolDen oG draGen

På dansk ved Lene Ewald Hesel

Mumitrolden og dragen_INS.indd 5

17.12.2019 14.56


Hatifnatter nes ø

Mumitrolden og dragen_INS.indd 6

17.12.2019 14.56


De Ensomme Bjerge

Nv

Mumidalen V i sensommeren Sv Mumitrolden og dragen_INS.indd 7

N

No Ă˜

S

So

17.12.2019 14.56


Nogle af Mumidalens indbyggere Mumitrolden er en meget venlig

og nysgerrig trold. Han elsker at tage ud på eventyr, især når han kan være sammen med sin ven Mumrikken, som han ser op til. Men hvis det bliver for uhyggeligt, savner han sin Mumimor.

Mumimor er rund og blød på den

helt rigtige måde og har altid håndtasken fuld af tørre uldsokker, mavepulver og bolsjer. Hun taber aldrig fatningen, og hun sørger for, at både mus og mymler har et sted at sove.

Mumrikken kommer og går, som han vil,

med sit telt og sin mundharmonika. Han er ikke særlig interesseret i ting og vil ikke eje noget. Friheden betyder alt for ham. Hvert efterår vandrer han sydpå, men på årets første forårsdag vender han tilbage til sine venner i Mumidalen.

Den sidste drage i verden

har indtil for ganske nylig holdt til i vandhullet længst nede i mumitroldenes have. Den lever af fluer og gnistrer af guld – og den er meget egenrådig.

Mumitrolden og dragen_INS.indd 8

17.12.2019 14.56


Mumifar er en vidt berejst trold

– i hvert fald hvis han selv skal sige det. Indimellem længes han ud på vilde eventyr ligesom dém, han oplevede i sin ungdom. Så sætter han sig op på sit kammer og skriver på sine erindringer: den store bog om hans mange strabadserende oplevelser.

Lille My er, som navnet antyder, ikke ret stor – ja, faktisk er hun så lille, at hun kan gemme sig i Mumimors sykurv. Hun er ikke bange for noget som helst, og hun møder farer på samme måde, som hun møder folk i almindelighed, nemlig med bid.

Snif er meget bange af sig og

en lille smule selvglad, men han kunne aldrig gøre nogen ondt. Han drømmer om at eje noget rigtig kostbart, som for eksempel guld eller ædelsten ... eller måske en lille killing, som er helt hans egen.

Snorkfrokenen beundrer

alt, hvad der er smukt, ligesom hende selv. Hun er kvik og fuld af gode ideer, men hun kunne godt tænke sig, at livet i Mumidalen var lidt mere storslået og dramatisk.

Mumitrolden og dragen_INS.indd 9

17.12.2019 14.56


E

n tidlig torsdag morgen i august fangede Mumitrolden en lille drage i vandhullet længst nede i haven. Det var selvfølgelig ikke hans mening at fange en drage. Han forsøgte bare at få fat i noget af det småkravl, der pilede rundt nede på bunden, for at undersøge, om de virkelig svømmede baglæns. Men da han løftede syltetøjsglasset op, var der altså noget helt andet i det. “Ved min evige hale!” hviskede Mumitrolden.

Mumitrolden og dragen_INS.indd 10

17.12.2019 14.56


Dragen var ikke større end en tændstikæske, og den svømmede omkring med yndefulde bevægelser. Vingerne var lige så smukt formede som finnerne på en guldfisk, men selv ikke en guldfisk var lige så gylden som denne lille skabning: Den tindrede af guld i morgensolen, det lille hoved var smaragdgrønt og øjnene citrongule. Den var vidunderlig.

Mumitrolden og dragen_INS.indd 11

17.12.2019 14.56


Mumitrolden skruede låget (der naturligvis var forsynet med lufthuller) på og satte forsigtigt glasset ned i mosset. Så lagde han sig på maven og betragtede dragen på nært hold. Den svømmede hen imod ham og åbnede sit lille gab, der var fyldt med bittesmå, hvide tænder. Den er vred, tænkte Mumitrolden. Tænk, at den kan være så vred, når den er så skrækkeligt lille. Hvad skal jeg gøre for at få den til at synes om mig? Og hvad spiser den? Ja, hvad spiser en drage? “Jeg skal nok passe på dig og elske dig,” hviskede Mumitrolden. “Du må sove i min seng om natten. Og når du bliver større og begynder at synes om mig, kan vi svømme sammen i havet ...” Mumitrolden løftede glasset op og begyndte at gå hjemad, ganske forsigtigt, så dragen ikke bumsede ind i glasset og kom til skade.

Mumitrolden og dragen_INS.indd 12

17.12.2019 14.56


De andre i haven havde travlt med forskellige sysler. Mumitrolden knugede glasset ind til sig og gik hen mod trappen. Han forsøgte at se ud, som han plejede, og absolut ikke som en begejstret mumitrold, der lige har fanget en drage. Han ville have den for sig selv i nogle dage, som en hemmelighed, mens han glædede sig til det allerbedste: at vise Mumrikken dragen. Netop som han sneg sig ind i huset, dukkede Lille My op bag vandtønden. “Hvad har du der?” råbte hun nysgerrigt. “Ikke noget,” sagde Mumitrolden. “Det er et syltetøjsglas,” sagde Lille My og strakte hals. “Og jeg skal nok finde ud af, hvad du har i det!”

Mumitrolden og dragen_INS.indd 13

17.12.2019 14.56


CECILIA DAVIDSSON • CECILIA HEIKKILÄ

Efter en fortælling af Tove Jansson

Mumitrolden E

og dragen

n sensommerdag lykkes det Mumitrolden at fange

en lille drage, og det er ovenikøbet den allersidste i hele verden! Han bærer den hjem i et syltetøjsglas og bestemmer, at den altid skal elske ham og kun ham. Men dragen er, som drager er flest, og snart sidder den på Mumrikkens skulder og spinder som en lille symaskine ...

Tove Janssons novelle “Historien om den sidste drage i verden” er her genfortalt af forfatteren CECILIA DAVIDSSON og nyillustreret af tegneren CECILIA HEIKKILÄ.

carlsen.dk

Mumitrolden og dragen cover.indd Alle sider

CARLSEN

17.12.2019 14.51


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.