Page 1

Motor Mille indh.indd 1

12/04/2018 15.55


Motor Mille indh.indd 2

12/04/2018 15.55


Motor Mille indh.indd 3

12/04/2018 15.56


Oplevet, fortalt og repareret af Motor Mille

Motor Mille indh.indd 5

12/04/2018 15.56


JETJAGER

Da jeg var lille, hørte jeg tit de voksne sige: „Den koster spidsen af en jetjager.“ Gad vide, hvor mange penge den egentlig koster? tænkte jeg, men hver gang jeg spurgte, var der aldrig nogen, der vidste det. „Den koster mange penge,“ sagde de bare, men hvem gider overhovedet kun at købe spidsen af en jetjager? Hvad skal man dog med spidsen, hvis man kan få hele maskinen? Og hele maskinen er lige netop, hvad jeg har! Jeg købte nemlig en legetøjsmodel af en jetjager. Den skilte jeg ad i tusinde små stumper og stykker, som jeg puttede ned i en spand, og så gik jeg om til min bedstefar. Min bedstefar var sej, for han kunne nemlig regne ting ud uden en lommeregner og bygge de vildeste maskiner. Sammen med ham byggede jeg min første jetjager. Vi tog alle de små legetøjsstykker, og så byggede vi dem magen til, bare meget større. Og med lidt hjælp fra en pilot samlede vi jetjageren i min bedstefars baghave. Det var ret svært og tog flere måneder, men fordi vi hjalp hinanden, lykkedes det.

Motor Mille indh.indd 6

12/04/2018 15.56


Spidsen af en jetjager

En jetjager er et ret sjældent syn, fordi den kan flyve så utrolig stærkt, at man ikke kan nå at se den på himlen. Og man skal være en ganske særlig pilot for at kunne flyve sådan en maskine. Derfor står min jetjager stadig i min bedstefars baghave. Men hvem ved, måske møder jeg en dag en jagerpilot, der kan lære mig at flyve? Men indtil det sker, bruger jeg bare min fantasi.

FAKTA

• Spidsen af en jetjager er faktisk ikke en spids, men et rør, der bruges til at måle flyets hastighed. • Spidsen, eller røret, koster cirka 16.000 kr. • En jetjager vejer 5.443 kg, hvilket er det samme som én asiatisk elefant. • En jetjager er 14,32 meter i længden. Det er det samme som den længste bus, vi har i Danmark. • En jetjager er 5,01 meter i højden. Det er det samme som en giraf.

Motor Mille indh.indd 7

12/04/2018 15.56


TANK

Her bor Gunnar

FAKTA

• En tank er et bæltekøretøj. Det vil sige, at den ikke har hjul som en bil, men bælter eller larvefødder. På en måde laver den sin egen vejbane, når den kører frem og tilbage. Og fordi den er så tung, så gør dens vægt, at den kan køre alle steder – også der, hvor andre køretøjer ikke kan. • Den største kampvogn, vi har i Danmark, vejer 54 tons. Det er det samme som ni afrikanske elefanter. Den kan køre 68 km/t. Det er hurtigere, end en hest kan løbe.

Motor Mille indh.indd 8

12/04/2018 15.56


Engang for mange år siden var jeg ude at gå en tur i mine vindmølletunneller, og jeg ved ikke helt, hvad der skete. Måske glemte jeg at dreje et sted eller noget. Pludselig gik jeg rundt i dyb sne imellem høje træer, og efter noget tid dukkede en ret så fin træhytte op. Pludselig stod der en gammel mand foran mig. Gunnar hed han. Gunnar fortalte, at jeg befandt mig på toppen af de norske fjelde. Her havde han bygget sit hus, fordi han elskede udsigten og stilheden. Og fordi det var et sted, hvor hverken biler eller lastbiler kunne komme frem. Jeg var nødt til at fortælle ham, at jeg elskede maskiner, og da jeg sagde det, svarede han, at han ville vise mig noget. At jeg skulle komme med ham om bag hans træhytte. Dér stod en tank. Den havde tilhørt hans far og før ham hans farfar og mange år før det hans oldefar, men nu var tanken hans. Den havde hjulpet ham med at slæbe og flytte alt, hvad han skulle bruge til at bygge træhytten. Sidenhen havde han brugt den til at skyde snebolde efter vilde dyr, der kom for tæt på, men de sidste mange år havde den bare holdt stille deroppe på fjeldet. Da jeg ikke anede, hvordan jeg nogensinde skulle finde tilbage til Ramasjangøen på gåben, lavede vi en aftale. Jeg måtte få tanken at køre i på én betingelse: Jeg skulle love at passe på den og pleje den. Og når det blev vinter, og den første sne faldt, skulle jeg lade kanonen med sne og sende en snebold af sted mod hans hytte på fjeldet. På den måde kunne han se, at både jeg og tanken havde det godt. Jeg takkede selvfølgelig ja til tilbuddet, og hvert år, når den første sne falder, sender jeg en snebold af sted mod Gunnar på toppen af fjeldet.

Motor Mille indh.indd 9

12/04/2018 15.56


MONSTER

FAKTA

• Den monstertruck, jeg kørte i, vejede næsten 5,5 tons. Det er det samme som én asiatisk elefant. Og så var den tre meter høj. • Dens undervogn stammede fra en gammel, russisk militærlastbil. • Den havde 300 hestekræfter. De helt store monstertrucks fra USA har over 1000.

Motor Mille indh.indd 10

12/04/2018 15.56


TRUCK

En morgen, da jeg gik og rodede i mit værksted, kom fire børn forbi. De gik rundt og så på alle de stumper og stykker til gamle biler, seje plakater og dimser, som jeg havde rundtomkring. „Har du egentlig nogensinde kørt en monstertruck?“ spurgte en af dem lige pludselig. „Æh …“ sagde jeg. „Altså …“ En af børnene begyndte at forklare. „En monstertruck er sådan en …“ Så stoppede han. „MotorMille, hvor er du?“ Jeg var hoppet ind i min sportsvogn, havde startet motoren og fræsede af sted med kurs mod en af mine motorvenner, som jeg vidste havde en monstertruck stående. Men altså. Når man som jeg ikke er højere end 33 tændstikæsker stablet oven på hinanden, så er sådan en monstertruck virkelig stor. Det var næsten ligesom at være blevet tryllet lidt lille. Men den var sej, og jeg blev rigtig dygtig til at køre den. Den var ret tung og vild at køre i, og jeg fik endda lov til at køre over et legehus og to biler. Da jeg kom tilbage til værkstedet, besluttede jeg mig for, at jeg ville bygge min egen. Sådan en monstertruck er nemlig bygget af dimser og dele fra alle mulige andre biler og maskiner, og den slags har jeg jo nok af. Det eneste, jeg ikke har, er fire store traktordæk, og derfor kører min monstertruck ikke nogen steder endnu. Så hvis du har en traktor, der står og er lidt træt, må du gerne trille forbi mit værksted. Foto: Tue Bengtsson

Motor Mille indh.indd 11

12/04/2018 15.56


GRAVKO Jeg elsker at grave. Og det er der en helt særlig grund til. Det startede, dengang jeg var helt lille. Jeg sad i sandkassen og legede med biler, da der pludselig stod en ægte pirat foran mig. „Ohøj, min pige!„ sagde han og kiggede på mig med det øje, der ikke var klap for. „Har du set regnbuen?“ Det havde jeg ikke. Men han fortalte, hvorfor han var på jagt efter den. „Jeg har sejlet over de syv verdenshave for at komme til Danmark,“ sagde han og holdt et skattekort frem. Og dér på kortet var der et stort rødt kryds hen over Danmark. „Der ligger en hemmelig skat begravet et sted her i landet,“ sagde han og kløede sig i skægget. „Men den skat er meget nemmere at finde efter regnvejr. Så kommer regnbuen nemlig frem, og dér, Motor Mille, for enden af den, dér ligger skatten!“ Så begyndte jeg at grave i vores have. Så store huller at min mor til sidst blev sur, fordi det ikke længere var en have. Da jeg blev lidt større, gravede jeg huller rundt om haven. Så store huller, at de forvandlede sig til en voldgrav, når det regnede. Nu graver jeg de største huller, for jeg graver med min gravko. For det meste graver jeg huller, som bliver til nye, hemmelige og underjordiske tunneller. Men nogle gange graver jeg også efter den skat, ham piraten talte om. Jeg fik nemlig hans skattekort. Så hver gang jeg ser en regnbue, triller jeg af sted i min gravko. Ud for enden af regnbuen. Jeg har ikke fundet skatten endnu, men det gør ikke noget, for jeg elsker at grave huller. Og hvem ved? Måske ligger den i din baghave og venter.

Foto: Tue Bengtsson

Motor Mille indh.indd 12

12/04/2018 15.56


FAKTA

• De største gravkøer kan veje helt op til 780 tons. Det er det samme som 195 voksne elefanter. • Der skal 20 stærke mænd med skovle til at grave lige så hurtigt som en almindelig gravko. • Verdens tungeste og største gravko er Bagger 293. Den vejer 14,200 tons, og der skal fire til at styre den. Samtidig er den så stor, at den kan ses på satellitbilleder fra rummet.

Motor Mille indh.indd 13

12/04/2018 15.57


HELIKOPTER En dag blev jeg virkelig træt af mit værksted. Og jeg fandt ud af hvorfor. I en hel uge havde jeg bare gået rundt og repareret og bygget uden at have været uden for en port. Suk! Tænk, hvis man havde vinger, sad jeg så og drømte. Bare lette fra jorden, flyve højt op i luften og så videre til Afrika og se bilræs midt ude i ørkenen. „Bare jeg havde vinger,“ sukkede jeg, og i det samme kom en dame forbi. En ret sød dame. Gry hed hun. Hun kunne flyve, men hun havde altså ingen vinger. „Men jeg har en helikopter!“ sagde hun. Gry var helikopterpilot. „Må jeg lære at flyve i din helikopter?“ spurgte jeg. Det måtte jeg. Men først skulle jeg på helikopterskole. Først skulle jeg lære om maskinen. Derefter skulle jeg lære, hvordan man styrer, og til sidst måtte jeg prøve at flyve. Jeg elsker at flyve, og en dag, når jeg bliver stor nok, vil jeg ønske mig min egen helikopter, så jeg kan flyve, lige hvorhen jeg vil, men allerførst til Afrika!

Motor Mille indh.indd 14

12/04/2018 15.57


Glad Motor Mille

FAKTA

• Verdens mindste helikopter vejer cirka 70 kg, og man må højst veje 85 kilo, hvis man skal flyve den. • Den længste flyvetur, en helikopter har været ude på, er 3562 km. Det er det samme som at flyve fra Danmark til Egypten. • En helikopter er den eneste maskine, der kan flyve forlæns og baglæns i luften. • I nogle lande bruges helikoptere som brandbiler. Det er i lande med høje bjerge og dårlige veje, hvor brandbiler vil have svært ved at komme frem.

Motor Mille indh.indd 15

12/04/2018 15.57


Motor mille på maskintur (læseprøve)  

Motor Mille elsker store, hurtige og vilde maskiner så meget, at hun lavet en række programmer om det på Ramasjang. De hedder Motor Mille på...

Motor mille på maskintur (læseprøve)  

Motor Mille elsker store, hurtige og vilde maskiner så meget, at hun lavet en række programmer om det på Ramasjang. De hedder Motor Mille på...