Mit første kæledyr - kat læseprøve

Page 1

Mit første kæledyr

– KaT

Tekst © 2022 Anja Vensild Hørnell og forlaget Carlsen

Illustrationer © 2022 Tove Krebs Lange og forlaget Carlsen Fotos © Shutterstock

Grafisk tilrettelægning: Solveig Agerbak Bogen er sat med Georgia og trykt hos Livonia Print 1. udgave, 1. oplag. Printed in Latvia 2022 ISBN 9788711991091

FSC®-mærket er din sikkerhed for, at vores papir kommer fra bæredygtigt drevne FSC-certificerede skove og andre ansvarlige kilder.

Denne bog er beskyttet i medfør af gældende dansk lov om ophavsret. Kopiering må kun ske i overensstemmelse med loven. Det betyder f.eks., at kopiering til undervisningsbrug kun må ske efter aftale med Copydan Tekst & Node.

Udgivet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, som får 25 % af forlagets indtjening pr. bog. dyrenesbeskyttelse.dk carlsen.dk lindhardtogringhof.dk

Carlsen er et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont. Egmont er Danmarks største mediekoncern og en fond, som hvert år uddeler næsten 100 millioner kroner til udsatte børn og unge.

K T

Udgivet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse

CARLSEN
CARLSEN
INDHOLD Introduktion til de voksne 9 1. Katte som kæledyr 11 2. Hvad er en kat? 12 3. Kattens krop 16 4. 1, 2, 3 tegn en kat 19 5. Et døgn i kattens verden 20 6. En eller flere katte? 22 7. Daglig pasning 24 8. Mad 31
9. Kattebakken er kattens toilet 32 10. Hvad kan jeg lave med mine katte? 34 11. Sådan taler katte 36 12. Venner med en kat 41 13. Katten siger stop 42 14. TEST: Er vores familie klar til kat? 44 15. Hvordan skal vores katte bo hos os? 47 16. Hvordan vælger man sine nye katte? 50 17. Den første tid med katte hjemme 53 Vigtig info til de voksne i familien 54 En hilsen fra DYRENES BESKYTTELSE 61

"Det bedste ved Bølle er, at han altid kan mærke når jeg er ked af det, så kommer han og trøster."

– Flora, 9 år.

"Vores kat fanger mus næsten hver dag – han er den sejeste jæger!"

– Viggo, 8 år.

"Tala kan sitte påkommando. Han får minvedopmærksomhed at lægge sigforanskærmen."computer-

– Susanne, 40 år.

"Vores kat elsker at gå tur. Hun har været med hos bageren, på pizzeria, i banken og på biblioteket."

– Jonas, 11 år.

"Vores kat vil op og sidde på armen. Hun elsker at lege i en papkasse, spinde og blive nusset. Hun bruger også tid på at se på fugle ud gennem ruden."

– Asta, 40 år.

10

1. Katte som kæledyr

Hvis du gerne vil have katte, er det vigtigt, at dine forældre også synes, det er en god idé. Katte skal passes hver dag. De skal have frisk mad og vand, kattebakken skal renses, og så skal du selvfølgelig hygge med dem.

Katte kan godt lide:

• at hygge og dase

• at gå på opdagelse

• at lege

Katte kan ikke lide:

• larm

• fremmede hunde og katte

• at kede sig

11

2. Hvad er en kat?

Vidste du, at ...

katte er pattedyr, der føder ca. 3-5 unger ad gangen. man kalder kattens unger for killinger. Killingerne har pels og tænder, fra de bliver født, men først efter ca. 5-12 dage åbner de øjnene og begynder at kunne se. Katte er rovdyr. Deres instinkter og sanser er udviklet til at fange byttedyr som mus, insekter og fugle. En kat vil derfor instink tivt jage og prøve at fange noget, der pusler. Kattens sanser er su perskarpe. katte bruger meget tid på at sove. Helt op til 18 timer i døg net er normalt.

katten har været husdyr i over 5.000 år, men det var først i 1800-tallet, at interessen for avlsarbejde og racekatte for alvor tog fart. I dag regner man med, at der er ca. 30 hovedgrupper af racer. tamkattens forfædre stammer fra afrikanske vildkatte. For ca. 4.000 år siden i Ægypten begyndte man at tæmme afri kanske vildkatte. Kattene blev hurtigt meget populære, og nogle blev endda balsamerede og lagt i samme grav som deres herrer. Disse tamkatte blev spredt til resten af verden, og de første tamkatte nåede Danmark i jer nalderen for ca. 2.000 år siden. tamkatte er mere sociale end vildkatte, og ofte har 2 katte i samme husstand stor glæde af hinandens selskab.

12

katte kan se i mørke. Katte har et godt nattesyn. Det er, fordi deres pupiller kan blive meget store og lukke masser af lys ind, og fordi de har særlige celler i øjet, som kan opkoncentrere lys. katte er supergode til at klatre. De bruger kløerne til at holde fast og halen som balancepind. Når en kat klatrer op i et

træ, kan de faktisk altid selv komme ned igen, fordi de kan finde ud af at klatre baglæns. Katte har en retningsrefleks, der sørger for, at de altid lander på poterne. Men de kan alligevel komme til skade, hvis de falder, og det er vigtigt at sikre vinduer og altaner, hvis man bor højt.

BOGEN TIL DIG, DER GERNE VIL HAVE EN KAT!

I denne bog lærer du om katte, og du får en guide til, hvordan du bliver verdens bedste katteven, så dine kæledyr får et rigtig sjovt og trygt liv.

Du kan blandt andet læse om: Et døgn i kattens liv Daglig pasning Sjov og leg med din kat Kattens sprog

Mit første kæledyr er en serie af fagbøger til børn om kæledyr. Bøgerne er skrevet af biolog og naturvejleder Anja Vensild Hørnell og udarbejdet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse.

Du støtter Dyrenes Beskyttelse, når du køber denne bog.

9 788711 991091
CARLSEN.DK
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.