Mit første kæledyr - hunde læseprøve

Page 1

Mit første kæledyr – HUND

Tekst © 2022 Anja Vensild Hørnell og forlaget Carlsen

Illustrationer © 2022 Tove Krebs Lange og forlaget Carlsen Fotos © Shutterstock

Grafisk tilrettelægning: Solveig Agerbak Bogen er sat med Georgia og trykt hos Livonia Print 1. udgave, 1. oplag. Printed in Latvia 2022 ISBN 9788711991107

FSC®-mærket er din sikkerhed for, at vores papir kommer fra bæredygtigt drevne FSC-certificerede skove og andre ansvarlige kilder.

Denne bog er beskyttet i medfør af gældende dansk lov om ophavsret. Kopiering må kun ske i overensstemmelse med loven. Det betyder f.eks., at kopiering til undervisningsbrug kun må ske efter aftale med Copydan Tekst & Node.

Udgivet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, som får 25 % af forlagets indtjening pr. bog. dyrenesbeskyttelse.dk carlsen.dk lindhardtogringhof.dk

Carlsen er et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont. Egmont er Danmarks største mediekoncern og en fond, som hvert år uddeler næsten 100 millioner kroner til udsatte børn og unge.

H ND

Udgivet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse

CARLSEN
CARLSEN
INDHOLD Introduktion til de voksne 9 1. Hunde som kæledyr 10 2. Hvad er en hund? 13 3. Hundens krop 16 4. 1, 2, 3 tegn en hund 19 5. Et døgn i hundens verden 20 6. En eller flere hunde? 23 7. Daglig pasning 25 8. Mad 29
9. Renlighed 32 10. Hundetræning og opdragelse 33 11. Hvad kan jeg lave med min hund? 34 12. Hundesprog 38 13. Venner med en hund 43 14. Hunden siger stop 45 15. TEST: Er vores familie klar til en hund? 46 16. Hvordan skal vores hund bo hos os? 48 17. Den første tid med jeres nye hund hjemme 51 Vigtig info til de voksne i familien 54 En hilsen fra DYRENES BESKYTTELSE 63

1. Hunde som kæledyr

Hvis du gerne vil have hund, er det vigtigt, at dine forældre også sy nes, det er en god idé. Hunde skal passes hver dag. De skal have frisk mad og vand, skal luftes mindst 3 gange om dagen, I skal træne, og så skal I selvfølgelig hygge og lege.

Hunde kan godt lide:

at gå tur

at være sammen med dig

at blive nusset

Hunde kan ikke lide:

at være alene i mange timer

10
• at blive skældt ud
larm

"Vores hund, Louie, er en rigtig selskabshund, som elsker at lave det, som familien laver. Er vi i haven, er Louie med. Slapper vi af på sofaen, slapper Louie af. Er man på toilettet, ja, så er Louie ofte med."

Sofie Marie, 42 år.

"Jeg gemmer godbidder til vores hund i haven. Det, synes han, er rigtig sjovt."

Olivia, 6 år.

"Vores hunde må gerne ligge i sofaen. Så ligger vi og daser sammen."

Malte, 8 år.

"Vores hund er bare rigtig sød."

Viggo, 9 år.

"Vores hund er familiens kærlighedsbombe. Hun falder først helt til ro, når alle er hjemme. Vi har alle fire hver vores unikke forhold til hende, og hun dyrker vores forskelligheder."

Mette, 44 år.

12

2. Hvad er en hund?

Vidste du, at ...

hunde er pattedyr. Hunhun den kalder man en tæve, og hun føder ca. 3-8 unger ad gangen. Hundeunger kalder man for hundehvalpe. Hundehvalpene kan hverken se eller høre, når de bliver født. Først efter ca. 14 dage begynder de at kunne se og høre. Hundehvalpene får mælk hos deres mor de første 7-8 uger. hunde er rovdyr. Deres instinkter er udviklet til at opsnuse, fange og æde byttedyr. Hundens sanser er superskarpe. Især hundes lugte- og høresans er gode. hundens næse er så god, at den kan lugte forskel på enæg

gede tvillinger. Hunde hjælper mennesker over hele verden med deres fantastiske lugtesans. F.eks. arbejder hunde som politihunde, der søger efter narko tika eller sprængstoffer. Hunde kan lugte mere end 10.000 til 100.000 gange bedre end men nesker. hunde har været menneskets ven i mindst 15.000 år. Hunde har gennem tiderne hjul pet mennesker med at passe på familien, trække, jage og hyrde. Selvom hunde har boet med mennesker meget længe, har hunden stadig mange instinkter fra sin vilde forfader, ulven. hunde er meget sociale. De har brug for at møde andre hunde og at føle sig som en del af familien.

13

BOGEN TIL DIG, DER GERNE VIL HAVE EN HUND!

I denne bog lærer du om hunde, og du får en guide til, hvordan du bliver verdens bedste hundeven, så dine kæledyr får et rigtig sjovt og trygt liv.

Du kan blandt andet læse om: Et døgn i hundens liv Daglig pasning Sjov og leg med din hund Hundens sprog

Mit første kæledyr er en serie af fagbøger til børn om kæledyr. Bøgerne er skrevet af biolog og naturvejleder Anja Vensild Hørnell og udarbejdet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse.

Du støtter Dyrenes Beskyttelse, når du køber denne bog.

9 788711 991107
CARLSEN.DK
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.