Page 1


Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Line Kyed Knudsen Dæmonen Tekst © 2012 Line Kyed Knudsen og Forlaget Carlsen Illustrationer © 2012 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning: Kat·Art Bogen er sat med Bembo ISBN 978-87-1140-877-3 1. udgave, 1. oplag 2012 Printed in Latvia 2012, Livonia Print Sia Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med CopyDan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont

dæmonen indhold.indd 4

04/09/12 14.03


Line Kyed Knudsen

Dæmonen Med illustrationer af Peter Snejbjerg

CARLS EN

dæmonen indhold.indd 5

04/09/12 14.03


6

dĂŚmonen indhold.indd 6

04/09/12 14.03


/ Bornehjemmet

Han hed Gabriel. Han skulle bo hos os i efterårsferien. Vi plejede ellers ikke at holde efterårsferie. Og slet ikke i et fremmed sommerhus langt ude på landet. Men de havde ringet til mine forældre fra et børnehjem sent om aftenen. ”Vi skal hente drengen i morgen,” sagde min far med en dyb rynke i panden. ”Han hedder Gabriel, og han mistede sine forældre for et år siden.” Min mor pakkede hurtigt tre kufferter og to kasser med mad. ”Det er bare en uge, Rasmus,” sagde hun og klappede mig på mit lyse hår. ”Vi skal bare passe Gabriel en uge her i ferien, så skal han tilbage til børnehjemmet igen.” Jeg nikkede. Det var okay. Vi havde haft mange forældreløse børn i pleje, og jeg var enebarn og havde på den måde altid haft nogen at lege med.

7

dæmonen indhold.indd 7

04/09/12 14.03


Selvfølgelig var det ikke altid lige sjovt. Engang var jeg blevet bidt i armen af en kuleskør pige. Men nu var jeg 12 og kunne forsvare mig. ”Hvorfor er han forældreløs?” spurgte jeg, da vi sad i bilen. ”Hans forældre døde i en ulykke.” Min mor kiggede længe på mig i bakspejlet. Jeg syntes, at hendes øjne så røde ud. Som om hun var ked af noget. ”Så vi skal være søde ved ham,” fortsatte min far. ”Han er meget ked af det.” Vi parkerede foran et stort, firkantet hus med tremmer for vinduerne og pigtrådshegn omkring haven. Sådan et børnehjem havde jeg aldrig set før. ”Hvorfor ligner det et fængsel?” spurgte jeg. Min mor vendte sig mod mig og prøvede at smile. ”Åh, det er bare, så de bedre kan holde øje med dem.” Jeg rystede på hovedet. Jeg forstod det ikke. Jeg fik øje på en dreng på min egen alder. Han stod bag en elektrisk låge, der langsomt blev åbnet af en vagt. Han kiggede direkte på mig med sorte øjne og et lille smil.

8

dæmonen indhold.indd 8

04/09/12 14.03


9

dĂŚmonen indhold.indd 9

04/09/12 14.03


”Det må være Gabriel,” sagde min mor og åbnede bildøren for at tage imod drengen. ”Hvorfor er han lukket inde?” hviskede jeg og fik gåsehud på armene, da drengen fra børnehjemmet nærmede sig vores bil. ”Han er vel ikke en farlig morder, eller hvad?!” Min mor vendte sig og lo nervøst. Hun klappede mig på håret og nåede ikke at svare, før drengen satte sig ind på bagsædet. Han havde mørkt hår og rande under øjnene. Han gav mig høfligt hånden, mens jeg spekulerede på, om han var farlig. Han virkede i hvert fald anderledes. Han var ikke som de andre plejebørn, der havde boet hos os. Han havde slips på og sideskilning i håret. ”Jeg ser frem til en god efterårsferie, Rasmus,” sagde han smilende, da vi sad med hver vores sikkerhedssele på. Min far trykkede på speederen og kørte ud på landet.

dæmonen indhold.indd 10

04/09/12 14.03


11

dĂŚmonen indhold.indd 11

04/09/12 14.03


Det gamle gods

Skyerne drev hidsigt hen over himlen, da vi nåede frem. Der var flere kilometer til den nærmeste by. Sommerhuset var lille, og da jeg steg ud af bilen, fik jeg øje på et stort, gammelt gods med to tårne, som lå og tronede på en lille bakketop lidt derfra. Gabriel stivnede, da han så bygningen. Hans smil forsvandt, og han greb fat i min hånd så hårdt, at det gjorde ondt. ”Bor der nogen?” spurgte han. ”Nej, det har stået tomt det sidste år,” sagde min far og skævede til Gabriel. ”Vi har lejet sommerhuset af godsforvalteren,” forklarede min mor og kiggede længe på drengen fra børnehjemmet. Gabriel bed sig i læben. ”Jeg synes, jeg har været

12

dæmonen indhold.indd 12

04/09/12 14.03


13

dĂŚmonen indhold.indd 13

04/09/12 14.03


her før,” sagde han og kiggede spørgende på min mor. ”Jamen det kan da godt være, Gabriel,” sagde min mor venligt og lagde sin hånd på hans skulder. Jeg kiggede op mod de tomme vinduer. De lignede sorte øjne, der kiggede på os. Næsten ligesom Gabriels øjne. ”Er der spøgelser?” spurgte Gabriel og kiggede på min far. ”Selvfølgelig er der ikke spøgelser,” svarede min far og bar vores kufferter ind. Jeg rystede på hovedet. Gabriels spørgsmål var dumt. Naturligvis troede vi ikke på spøgelser i vores familie. De fandtes ikke, tænkte jeg og skævede op mod de to tårne, der strakte sig mod den forblæste efterårshimmel. Ude i det kolde køkken hjalp jeg min mor med at pakke madvarer ud. Jeg kunne høre min far og Gabriel inde i stuen. Min far grinede af et eller andet med pejsen, som de tændte op i. ”Ham Gabriel virker nu ellers glad,” sagde jeg. ”Når man tænker på, at han er forældreløs og bor på et børnehjem med pigtrådshegn.”

14

dæmonen indhold.indd 14

04/09/12 14.03


Min mor nikkede og sukkede. ”Hvordan døde hans forældre?” spurgte jeg lidt efter. Min mor kiggede ud ad køkkenvinduet. Vi kunne se godset. Det var nok bare noget, jeg bildte mig ind, men det virkede, som om det var kommet tættere på. Som om hele bygningen havde taget et langt skridt hen mod vores lille sommerhus. ”De blev myrdet, Rasmus,” sagde hun. ”Det er meget tragisk.” ”Af hvem?” spurgte jeg og vendte mig væk fra vinduet. Jeg frøs og fik lyst til at gå ind og sætte mig foran pejsen. ”Man fandt aldrig morderen.” Min mor stirrede et øjeblik over mod godset. ”Gabriel blev fundet i live ved siden af sine forældre. Men han kan ikke huske, hvad der skete.” ”Hvorfor ikke?” hviskede jeg og gyste. ”Man tror, at chokket fik ham til at glemme.” Min mor sukkede igen dybt. ”Han har hukommelsestab. Han kan ikke huske ulykken.” Så stod Gabriel i køkkenet. ”Kan jeg være behjælpelig?” spurgte han høfligt.

dæmonen indhold.indd 15

04/09/12 14.03


16

dĂŚmonen indhold.indd 16

04/09/12 14.03

Mareridt: Dæmonen - læseprøve  
Mareridt: Dæmonen - læseprøve  

Et letlæst gys for dem, der ikke er bange for noget. Dæmonen er en gysende fortælling, hvor alt bestemt ikke er, som det ser ud til at være.