Page 1

BILLEDNOVELLER

Kim hader alt: boksning, sin familie, sit liv. Men der må jo være noget, han kan elske …

GLENN RINGTVED

HADER , HADER IKKE

GLENN RINGTVED

CARLSEN

CARLSEN

OTTO DICKMEISS

CARLSENS BILLEDNOVELLER er korte fortællinger med meget på hjerte, skabt af nogle af de allerbedste forfattere og illustratorer.

HADER, HADER IKKE OTTO DICKMEISS CARLSEN


HADER, HADER IKKE tekst © Glenn Ringtved og Forlaget Carlsen 2018 illustrationer © Otto Dickmeiss og Forlaget Carlsen 2018 grafisk tilrettelægning Maria Lundén Grafisk Design Bogen er sat med Kapra og Dorica og trykt hos Livonia Print Printed in Latvia 2018 ISBN 9788711698068 Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copy-Dan, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont.


JEG

hader, fordi jeg skal hade. Fordi det er det, man gør. Fordi man ikke kan gå i ringen

uden had. Jeg hader, at jeg hader. Jeg hader, at mit had ikke er ægte, når jeg står der. Jeg hader at bokse, og det er ægte nok. Jeg hader, at jeg går til boksning, når jeg nu hader det så meget. Jeg hader, at jeg er så svag, at jeg ikke tør sige fra. Jeg hader min far, fordi han ikke kan se det. Fordi han ikke siger det for mig, når jeg nu ikke selv kan finde ud af det.

6

Han må sgu da kunne se det i mine øjne. Jeg hader, at han ikke har mere empati. Jeg hader, at han ikke engang ved, hvad det betyder. Han er så fucking dum, mand. Jeg hader mig selv for at tænke sådan, for det må man ikke. Man må ikke hade sin familie …


7


Og det var bare starten på min stil. Den fyldte tre sider. Præcis dét, den skulle. Emnet var »Elsker, elsker ikke …�. Vores dansklærer, Hanne, havde fundet nogle udklip fra en avis, hvor kendte mennesker skrev, hvad de elskede og ikke elskede. Vi skulle gøre det samme. Hun kom hen og gav mig stilen tilbage og sagde: »Du virker meget vred?� »Synes du?� Ironien prellede af på hende. »Altså, på en måde har du jo misforstået opgaven.

8

Du har ikke skrevet, hvad du elsker.� »Kunne ikke lige komme i tanke om noget,� sagde jeg. »Arh, mon ikke, der er noget? Måske du skulle prøve at skrive om de ting, du elsker. Det ville jeg også gerne se.� »Så bliver den sgu ikke på tre sider.� »Det er lige meget. Det skal jo ikke være en stil. Bare noget, du skriver for dig selv. Men jeg vil gerne læse det, hvis du synes.� Jeg overvejede at fyre et eller andet kækt af, men jeg kunne ikke. Jeg kunne se, at hun mente det. »Jeg troede, du kunne lide at gå til boksning,� sagde hun. »De siger, du er rigtig god.�


»Jeg er dansk drengemester.� »Det er jo nærmest et digt.� »Hvad? At jeg er dansk drengemester?� »Nej, stilen.� Hun smilede. Jeg kunne mærke, jeg blev rød i hovedet. »Hvis du satte det op på en anden måde, så var det et meget godt digt …� sagde hun. »Men det er stadig godt.� Hun gik. Og jeg bladrede om til side tre. Hun vendte sig om, som om hun kunne gætte, at jeg allerede sad og ledte efter min karakter. Hun smilede og blinkede til mig.

9


10


Jeg ved ikke, hvorfor jeg fortalte det. Jeg fortalte ellers aldrig noget. Jo, fordi jeg jo inderst inde var glad og stolt. Men det var dumt. Vi sparrede, Kenneth og jeg. Tæskede løs på hinanden, som vi plejede. Tre minutter for fuld damp. Så et minuts pause. Jeg nævnte det med karakteren i en af pauserne. »Nå,� sagde han bare. »Men tolv, mand. Det er da vildt,� sagde jeg. »Jeg tror ikke, jeg nogensinde har fået mere end et firtal.� »Du plejer at sige, at du vil skide på karakterer.� »Ja ja. Men tolv. Det er det højeste.� Han tog sin tandbeskytter på og kravlede ind mellem tovene. »Skal du så til at være digter? Eller læse til læge?� Jeg fulgte efter ind i ringen. »Nej nej, men … det er da meget fedt.� »Hold nu din kæft og boks, din idiot.� Han er større og stærkere end mig. Mere aggressiv. Men jeg er hurtigere og bedre teknisk. Jeg kunne se, der var noget i hans blik. Kenneth har aldrig vundet noget Danmarksmesterskab. Men han kan hade.

11


Jeg forsøgte bare at undgå hans slag. Gled af ved rebene. Svajede i overkroppen. Hans vrede gjorde ham anspændt og nem at læse. Jeg lod paraderne falde for at drille ham. Dansede bare rundt. Det pissede ham endnu mere af. Han forsøgte at få nogle sving ind. Dumt, det er de nemmeste slag at undgå. Han blev mere og mere vild i blikket, jagtede mig rundt i ringen, indtil vores træner endelig blandede sig.

12

»Hey hey, hvad sker der?! I to må vist hellere lige tage en pause.� Vi sagde ikke noget. Kravlede bare ud af ringen og fandt nogle andre at sparre med.


13


»Lad være med at sige noget til far,� sagde jeg, da vi cyklede hjem. »Om hvad?� sagde Kenneth. »Om mit tolv-tal.� »Det havde jeg heller ikke tænkt mig.� Vi cyklede lidt videre. Det var koldt. Der lå snedriver langs vejene. Jeg fik pludselig lyst til at dreje ind i ham. Bare lige give ham et skulderskub, så han røg ned i en snedrive. Det gjorde vi, da vi var mindre. Vi kørte altid hinanden i sænk. Eller, det var nok mest Kenneth, der

14

væltede mig. »Hvorfor egentlig ikke?� sagde jeg og så på ham fra siden. Han svarede ikke. Cyklede bare og åndede tyk røg ud med halvåben mund, som om han røg på en cigaret. Det så åndssvagt ud. Jeg hader min storebror, tænkte jeg. Fordi han ­hader mig. Det kunne jeg også have skrevet i stilen. Men det må man heller ikke. Det er forkert at hade sin familie. »Du må love, at du ikke siger det?� sagde jeg. »Ja ja,� sagde han. »Hvorfor fanden skulle jeg sige det?�


15


BILLEDNOVELLER

Kim hader alt: boksning, sin familie, sit liv. Men der må jo være noget, han kan elske …

GLENN RINGTVED

HADER , HADER IKKE

GLENN RINGTVED

CARLSEN

CARLSEN

OTTO DICKMEISS

CARLSENS BILLEDNOVELLER er korte fortællinger med meget på hjerte, skabt af nogle af de allerbedste forfattere og illustratorer.

HADER, HADER IKKE OTTO DICKMEISS CARLSEN

Hader, hader ikke læseprøve  

Kim bor sammen med far og storebror Kenneth. Kim og Kenneth er begge gode til at bokse. Far er god til at heppe, når de er i ringen. Alligev...

Hader, hader ikke læseprøve  

Kim bor sammen med far og storebror Kenneth. Kim og Kenneth er begge gode til at bokse. Far er god til at heppe, når de er i ringen. Alligev...