Page 1

Det er god stil at være kreativ, at genbruge og at turde skille sig ud. Bogen her er fuld af inspiration til kreative piger og drenge, som gerne vil skabe deres egen stil. Kom med indenfor i modens verden og få masser af tips og tricks til, hvordan du restyler dit gamle tøj, syr din egen bæltetaske af stofrester, laver smykker og meget, meget mere. Nico og Andres er to af Danmarks nye stylister. De er kendt fra DR Ultra, hvor de hjælper børn med selv at designe. Derudover er de stylister for stjerner som Cisilia, Kristine Sloth og Citybois.

GOD STIL med Nico og Andres

Restyle og genbrug dit tøj

L I T S GOD

med Nico og Andres

MED 13 TUTORIALS – LIGE TIL AT GÅ TIL 9

NYGod stil COVER.indd 1

788711 693162

carlsen.dk

CARLSEN

22/12/2017 13.07


NY Nico og Andres indhold.indd 2

14/12/2017 14.10


L I T S D GO med Nico og Andres

CARLSEN

God stil indhold.indd 1

20/12/2017 14.55


Indholdsfortegnelse HVAD ER GOD STIL?................................................SIDE 4 HVEM ER VI?..............................................................SIDE 6 SY-ORDBOG.............................................................SIDE 20 TUTORIALS: SHOPPINGNET........................................................ SIDE 24 REDESIGN DIT TØJ.................................................SIDE 30 LAV MOODBOARDS...............................................SIDE 34 KONGEKRONE I STOF............................................SIDE 42 GRAFFITI-SNEAKERS............................................SIDE 53 BÆLTETASKE...........................................................SIDE 58 PATCH ME UP...........................................................SIDE 78 BADGE IT UP............................................................SIDE 80 COOL HALSKÆDE...................................................SIDE 92 NØGLERING..............................................................SIDE 95 GLITTER CAP...........................................................SIDE 96 T-SHIRT RESTYLE...................................................SIDE 98 DENIMARMBÅND.................................................SIDE 100 GOD STIL ER MANGE TING................................SIDE 102

NY Nico og Andres indhold.indd 3

14/12/2017 14.10


HVAD ER GOD STIL? 
 Kan man købe sig til god stil?

Nej! Handler god stil om de rigtige mærker? Nej! God stil findes i de indre værdier. Det kan du læse meget mere om i denne bog, hvor designerne og stylisterne Nico og Andres guider dig til at finde din helt egen stil. Nico og Andres er kendt fra DR Ultra og fra Instagram, og ligesom i deres optræden på skærmen handler denne stilguide om at hjælpe dig med at turde være dig selv og følge dit kreative hjerte, når du skal noget så vigtigt som at tage tøj på. Med tips og tricks, inspirationslister og moodboards viser Nico og Andres forskellige måder at få din personlighed til at komme til udtryk i din stil. Følg også med i Nico og Andres’ liv som stylister og designstuderende under modeugen, til hverdag, til Guldtuben og alt derimellem. Det handler alt sammen om at finde ud af, hvilken stil der er den rigtige for dig. Og det handler om at passe på verden, mens du gør det. Tøjindustrien slider på miljøet. Derfor er genbrug vigtigt (og meget sjovere).

“Det handler ikke om, hvad man har på. Men om at have det sjovt med sit tøj og eksperimentere med det.” - Nico og Andres 4

NY Nico og Andres indhold.indd 4

14/12/2017 14.10


Det er god stil at tænke sig om. God stil er ikke at købe sig fattig i dyrt tøj!

Nico og Andres er glade for kasketter og hatte, da det tit kan pifte et outfit op.

Nico på museum, hvor han tit finder inspiration til sine designs.

5 NY Nico og Andres indhold.indd 5

14/12/2017 14.10


HVEM ER VI? NICO HELT KORT … ▶ Nico er 25 år og bor på Nørrebro i København. ▶ Nicos far er fra Sankt Croix, som er en af de Dansk Vestindiske øer, der i dag hører til USA. Det vil sige, at Nico er halvt amerikansk. ▶ Nicos mor er frisør. Hun har arbejdet mange år i modebranchen. Det er kun hende, der må røre hans hår, og han bliver klippet mindst én gang hver anden uge. ▶ Nico er den ældste af tre børn. Han har en lillesøster på 20 og en lillebror på 15. ▶ Nico er inspireret af asiatisk mode. Størstedelen af hans yndlingsdesignere er fra Japan eller Korea. ▶ Nico spiser ALT. Undtagen gedeost. ▶ Nicos yndlingsserier er Desperate Housewives og den norske teenageserie SKAM. ▶ Nicos største ønske er at style tv-værten Sofie Linde. ▶ Nico drømmer om at bo i Japan og arbejde som designer for et stort modehus. ▶ Nico er meget stor fan af konditoren Mette Blomsterberg. 6 NY Nico og Andres indhold.indd 6

14/12/2017 14.10


ANDRES HELT KORT … ▶ Andres er 26 år og bor på Nørrebro i København. ▶ Andres er halvt spansk, hans far kommer fra den kanariske ø Gran Canaria. ▶ Andres skrev sin afsluttende projektopgave på gymnasiet (SRP) om Nik & Jay. ▶ Andres begyndte at lave musik under navnet CopenhagenKid, hvilket senere blev hans kunstnerog kaldenavn. ▶ Andres har gået til dans i 12 år og har blandt andet haft Sofie Østergård som danselærer. ▶ Andres har engang koreograferet en musical på sit gymnasium. ▶ Andres arbejdede de første mange år af sin ungdom i Build-a-Bear, hvor han elskede at style bamserne. ▶ Andres har været med til at skrive hittet Vi To Datid Nu til Cisilia. ▶ Andres har været med til at skrive titelsangen Helt Glad til tv serien KLASSEN på DR Ultra. ▶ Andres’ største drøm er at være vært for MGP!

7 NY Nico og Andres indhold.indd 7

14/12/2017 14.10


NICO OM ANDRES // ANDRES OM NICO Andres om Nico

”Nico har en latter som ingen andre. Den kan høres langt væk. Han griner altid, når det hele bliver lidt for seriøst. Nico er vild med musik fra 1980’erne, for det spillede hans mor for ham, da han var barn. Han er et rodehoved, når han er fokuseret, men det er også, når han roder, at han opnår de bedste resultater. I de fem år, jeg har kendt Nico, er han gået fra at være design-interesseret til at være en meget sirlig og dygtig designer. I min optik kan han blive en af de største designere, fordi han altid sørger for at have sig selv med i alt, hvad han gør.”

Nico er vild med musik fra 1980’erne

Klassisk elevator-selfie på vej til event.

8 NY Nico og Andres indhold.indd 8

14/12/2017 14.10


Nico om Andres

”Andres kan få ting til at ske. Han får folk i gang og motiverer alle omkring sig. Han er et energisk menneske. Han lægger engagement og dedikation i alt, hvad han er en del af. Andres er socialt udadvendt, vellidt og imødekommende. Han ved en masse mærkelige ting. For eksempel er han uovervindelig i musikquizzer. Han er så hurtig til at gætte titler på sange og navne på kunstnere, at de fleste af hans venner inklusive mig selv ikke gider spille med ham. Andres har en stor interesse for og kærlighed til musik. Det er derfor, han er så god til at arbejde med artisters udtryk. Altså med hvordan sangere ser ud; hvilket tøj de har på, og hvordan det visuelle univers omkring dem skal se ud.”

Badeværelses-selfie i pausen til modeblogger-prisen.

VORES STØRSTE FORSKELLE

Nico køber lidt, men dyrt tøj / Andres køber billigere og meget tøj Nico har haft mørkt og lyst hår / Andres har haft 15 forskellige farver Nico går helst i sjove skjorter / Andres går helst i T-shirts Nico elsker guld / Andres elsker sølv Nico hader gedeost / Andres elsker gedeost Nico er rolig og elsker drama / Andres hader drama og er meget dramatisk Nico elsker 80’er-/90’er-musik / Andres lytter kun til ny popmusik Nico går op i detaljer / Andres går op i helheden Nico går op i håndværk / Andres går op i udtryk 9 NY Nico og Andres indhold.indd 9

14/12/2017 14.10


e d o M snak

FIERCE

Se smart ud. Virkelig smart!

FASHION

Det engelske ord for mode.

CUSTOM

Når noget er lavet specifikt til nogen. For eksempel når vi syr eller udsmykker en jakke til en helt særlig person og en helt særlig begivenhed.

Hvad siger du?

CUSTOMIZED

Ligesom med alt muligt andet arbejde har vi, der arbejder med mode, et fagsprog. Et fagsprog betyder den måde, man taler på, og de ord, man bruger, inden for et særligt fag. Sådan er det også med mode. Her er vores ordbog, hvor du kan lære at tale det helt rigtige modesprog. Det er helt i orden, hvis du finder på dine egne ord og bruger dem sammen med dine venner. Sådan er det med mode: Det handler om at finde på noget nyt og originalt.

Når et stykke tøj er blevet ændret og eventuelt udsmykket til en bestemt person eller et bestemt formål.

ACCESSORIES

Tilbehør, smykker, tasker og så videre. I dag bruger vi også det engelske ord i Danmark.

INFLUENCER

En trendsætter, altså en, som folk lytter til, når det handler om nye tendenser. Direkte oversat betyder influence påvirkning. En influencer er altså en, der påvirker andre.

STYLING

OUTFIT

At hjælpe for eksempel en sanger, en skuespiller eller måske bare en god ven med at finde den rigtige stil. Altså at udtrykke noget med mode.

Et sæt tøj, altså et helt outfit fra top til tå.

OVERSIZE

MOODBOARD

Meget stort tøj, der ikke (nødvendigvis) bæres af meget store mennesker. Direkte oversat betyder det overstørrelse.

Mood betyder følelse eller humør, og board er en tavle, så et moodboard er en slags collage, hvor man kan vise de følelser, man gerne vil opnå med et design eller en styling. Det er en opslagstavle eller et stykke pap, hvor man samler alt fra tøjstumper til billeder fra modeblade for at give et samlet indtryk af, hvor man gerne vil hen. Altså en visualisering af tanker, følelser og idéer.

DENIM, JEANS

Cowboybuksestof, cowboybukser.

10 NY Nico og Andres indhold.indd 10

14/12/2017 14.10


SHOWROOM

PHOTO SHOOT

Et sted, hvor modemærker viser deres tøj frem.

Fotoskydning. Altså hvor stylister, modeller eller musikere, fotografer og makeupartister mødes og tager billeder til en modeserie i et blad, til et pladecover eller et interview.

TREND

Noget, der er moderne, en tendens i modebilledet.

FITTING

SECONDHAND

Når man prøver tøjet på inden et photo shoot eller en musikvideo for at se, om det sidder rigtigt og ser rigtigt ud.

Genbrug. Noget, som nogen har brugt og givet videre.

VINTAGE

PRE-STYLING

IT-BAG, IT-GIRL

HIGH-END

OMBRÉ

SHOWPIECE

RUNWAY

BRAND

Når man styler forskellige outfits dagen før for at se, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.

Også en slags genbrug, men her er tøjet tit meget eksklusivt og mange år gammelt. Det er ikke nødvendigvis brugt, men blot fra en anden tid.

Noget helt særligt mode i den meget eksklusive ende.

Beskriver en taske eller en model, som er meget in, altså moderne lige nu.

Et stykke tøj, der er så specielt, at det ikke kan bruges til hverdag, men bruges til et show for at vise, hvor langt man kan gå med mode.

Beskriver gradueringen fra en lys farve til mørk, det ses både i outfits og i hår.

Et podie, hvor man går modeshow. Altså den lange scene, hvor modellerne går frem og tilbage, mens de viser tøjet frem.

Brand er det engelske ord for mærke. For eksempel er Nike et brand. Men man kan også bruge ordet om hele det udtryk, en kunstner har.

CATWALK

HOODIE

Det, modellerne gør på runwayen. Altså, man går catwalk på en runway.

Det er bare en hættetrøje, som ofte er i overstørrelse (oversized).

STATEMENT

At have en holdning og udtrykke den, selvom der måske er nogle, der er uenige.

11 NY Nico og Andres indhold.indd 11

14/12/2017 14.10


DEN KRE A TIVE PROCES

Her ses et moodboard med fokus på silhuetter.

Kom i gang Når du skal til at sy noget tøj, så gør dig først nogle tanker om, hvordan du vil gøre det. Tænk det igennem. Spørg dig selv, om du kan gøre det anderledes? Måske har du planlagt at sy en bluse i blåt stof. Hvorfor skal den være blå? Kan den være rød i stedet? Hvad er der af tanker bag? Start for eksempel med at finde nogle billeder, som inspirerer dig. Gå enten på nettet, eller læs i gamle modemagasiner. Klip billederne ud, og sæt dem på en opslagstavle. Det bliver til dit moodboard. Skriv et par nøgleord på moodboardet. Det kan hjælpe dig til at huske, hvad der er vigtigst. Når det er færdigt, kan du gå videre. Det er din inspiration og dit udgangspunkt. Det er din røde tråd. Du kan altid gå tilbage til dit moodboard for at se, om du følger tråden i det. Derefter kan du begynde at tegne og skitsere din idé. Visualiser den på papir med tusch, kuglepen og blyant.

Et stykke tøj er ikke bare tøj. Tøjet har gennemgået en række processer, inden det er færdigt, og du kan købe det. For eksempel har en designer besluttet, hvilke farver, former og detaljer tøjet skal have. Det kalder man den kreative proces. Den kreative proces kan du ikke se, når du køber et færdigt produkt, men den er vigtig. Især for os kreative mennesker. Det er i den kreative proces, at du kan undersøge og afprøve materialer, teknikker, metoder og alt muligt andet. Øv dig først Det er vigtigt at afprøve forskellige ting, inden du beslutter dig for, hvad du vil lave, og hvordan det færdige produkt skal se ud. Det er sjovt at være søgende og hele tiden se kritisk på dit eget design. Som designer og kreativ må du aldrig springe den kreative proces over, fordi du vil i gang med at lave det endelige produkt. Du kan se meget mere om den kreative proces i kapitlet om Nicos projekt med UPS. 12 NY Nico og Andres indhold.indd 12

14/12/2017 14.10


TIP

Overordnet moodboard for materialer og overfladedesign.

Tænk over, hvordan du når hen til det færdige resultat, inden du går i gang. Hvad vil jeg lave? Hvordan skal det se ud? Hvad skal jeg bruge?

13 NY Nico og Andres indhold.indd 13

14/12/2017 14.10


DE VIGTIGSTE SY-REDSKABER

Inden du skal i gang med at designe og sy, kan det være en god idé at skaffe følgende:

Lineal Målebånd Kridt Stofsaks Papirsaks

Knappenåle Sikkerhedsnåle Opsprætter Mønsterpapir Tape / klisterbånd

14 NY Nico og Andres indhold.indd 14

14/12/2017 14.10


VĂŚr ligeglad med, hvad andre tĂŚnker. Det er okay at skille sig ud NY Nico og Andres indhold.indd 15

14/12/2017 14.10


SYORDBOG Symaskine

Den maskine, som bliver brugt til at sy alt dit tøj sammen. Uundværlig!

Spole

Undertråden på symaskinen sidder fast om en spole.

Spolehus

Ligesom med mode er der også en masse fagudtryk og redskaber, du skal kende, når du vil arbejde seriøst med at sy dit eget tøj. Læs med her.

Trim

Eller trimmings er dekorationsartikler og tilbehør til beklædning. For eksempel er lynlås, snørebånd og knapper alle trimmings.

Patch

En påsyet lap. De patches, vi bruger, er ofte broderet og med et motiv.

Overlocker

En spole bor i et spolehus.

Sytråd

Det giver sig selv: Det er den tråd, man bruger til at sy med.

En overlocker er en særlig form for symaskine. Den griber ud over kanten af stoffet. På den måde er en overlocksøm både en sammensyning og kantning på en gang.

Metervare

Undertråd

Når der sys på symaskine, bruges der altid to slags tråd. Den underste kaldes undertråd.

Sømrum

Det er en markering af, hvor langt ind der skal sys fra stofkanten. Sømrummet kan varieres, men man syr oftest med en centimeters sømrum.

Stof som sælges i metermål.

Målebånd

Det er det bånd, man bruger til at måle med, så man er sikker på, at det, man laver, bliver ens og lige.

Trykfod

Den fod, som presser og er med til at holde tekstilet nede og fladt på samme tid.

20 NY Nico og Andres indhold.indd 20

14/12/2017 14.11


Skråbånd

Det er et bånd, som er med til at give en flot og professionel finish og kant. Man kan enten købe skråbånd færdige eller lave sine egne, hvilket er mere kompliceret. Det hedder skråbånd, fordi det er klippet i en 45 graders vinkel.

Kantbånd

Det er et pyntebånd til beklædning, der skaber en fin afslutning.

Mønsterpapir

Papir, man bruger til at tegne mønster på, når man skal lave en beklædningsdel eller accessory fra bunden.

Quiltning

En teknik, hvor man vatterer mellem ti lag stof og syr lagene sammen i dekorative linjer. Der findes flere variationer inden for quiltning.

Manchet

Det stykke stof, der er omkring håndleddet på en klassisk skjorte.

Krave

Den øverste slip ved halsen af en skjorte.

Velcro

En nem lukkemetode, man ofte bruger til sko (i stedet for snørebånd) og til mange andre formål. Velcroen har modhager, der griber ind i hinanden, når den presses sammen.

Eyelets

Et værktøj til at lave huller og placere snøreringe med. Man bruger dem ofte til sko, men kan også bruges til andre materialer såsom papir, plastic og læder.

Bindebånd/bælte

Det bånd, som bruges til at holde noget sammen med. Som regel kan et bindebånd justeres og gøres mindre eller større.

Broderi

En teknik, hvor man syr direkte i stoffet. Det er en udsmykningsform, som laver mønster og motiv. Broderi kan både udføres i hånden og på moderne maskiner.

For

Det inderste lag i en beklædningsdel. Ofte er jakker foret, da man på den måde skjuler indersiden af tøjet og får et pænere slutprodukt.

Grundform

Den grundlæggende form, der tages udgangspunkt i ved udformning af noget beklædningsrelateret.

21 NY Nico og Andres indhold.indd 21

14/12/2017 14.11


TUTORIAL

SHOPPINGNET AF RESTSTOF Vi bruger shoppingnet til at opbevare computere, arbejdspapirer, mapper og andre spændende ting i. Et shoppingnet er en nem og overskuelig måde at lave en fed taske på til dine skoleting. Og så sparer du på plastikposerne – det er godt for miljøet.

TRIN 1

Før du går i gang, skal du finde noget stof. Prøv for eksempel at finde gammelt stof frem fra gemmerne. Måske dine forældre har nogle gamle stofrester på loftet eller i kælderen, du kan bruge. Eller du har noget tøj, du ikke bruger mere, men som er lavet af noget stof, du godt kan lide.

TRIN 2

Klip dit stof ud efter, hvor langt og bredt du vil have nettet. Målene kan varieres, så det er helt op til dig, hvor stort det skal være. Start med at lægge dit stof dobbelt, så du på den måde allerede får en bund.

TRIN 3

Når du har klippet nettet ud, vender du netdelen på vrangen, så du kan sy langs siderne. Det er en fordel både at overlocke og sy siderne, så man opnår optimal styrke og holdbarhed. Overlock er ikke en nødvendighed, men kan bruges, hvis man har. 24 NY Nico og Andres indhold.indd 24

14/12/2017 14.11


TRIN 4

Vend nettet om og pres det fladt og stryg langs siderne, så det bliver ensartet. Hvis stoffet er meget krøllet, kan du stryge det, før du går i gang.

TRIN 5

Derefter folder du toppen af åbningen ned (gerne to gange), så du ikke får den synlige kant at se, men skjuler den i stedet. Stryg igen herefter.

TRIN 6

Når selve nettet er lavet, begynder du at klippe stykker til hank. Find ud af, hvor lang og bred hanken skal være, og læg dobbelt og klip stykket ud gange to. Så ender du med to hanke. De skal sys en ad gangen på vrangen og derefter vendes om. Det kan være lidt svært at få vendt ydersiden ud, så derfor kan en strikkepind hjælpe.

TRIN 7

Til slut skal du have syet hanken og posen sammen. Dette gøres ved at placere og måle af, hvor hankene skal sidde, så de sidder ens på begge sider (brug en lineal). Sy hankene på ved at lave en firkant og derefter et kryds i midten, så du sikrer, at hanken holder til lidt tungere ting. 25 NY Nico og Andres indhold.indd 25

14/12/2017 14.12


Det er god stil at være kreativ, at genbruge og at turde skille sig ud. Bogen her er fuld af inspiration til kreative piger og drenge, som gerne vil skabe deres egen stil. Kom med indenfor i modens verden og få masser af tips og tricks til, hvordan du restyler dit gamle tøj, syr din egen bæltetaske af stofrester, laver smykker og meget, meget mere. Nico og Andres er to af Danmarks nye stylister. De er kendt fra DR Ultra, hvor de hjælper børn med selv at designe. Derudover er de stylister for stjerner som Cisilia, Kristine Sloth og Citybois.

GOD STIL med Nico og Andres

Restyle og genbrug dit tøj

L I T S GOD

med Nico og Andres

MED 13 TUTORIALS – LIGE TIL AT GÅ TIL 9

NYGod stil COVER.indd 1

788711 693162

carlsen.dk

CARLSEN

22/12/2017 13.07

God stil – læseprøve  

Det er god stil at være kreativ, at genbruge og at turde skille sig ud. Bogen her er fuld af inspiration til kreative piger og drenge, som g...

God stil – læseprøve  

Det er god stil at være kreativ, at genbruge og at turde skille sig ud. Bogen her er fuld af inspiration til kreative piger og drenge, som g...