Bertram og Buller - Ballade ombord

Page 1


Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 2

22.03.2021 14.00


Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 3

22.03.2021 14.00


Bertram og Buller – Ballade ombord Tekst og illustrationer © Lotte Nybo og Forlaget Carlsen 2021 Grafisk tilrettelægning: Lars Møller Nielsen Bogen er sat med Garamond og Chauncy og trykt hos Livonia 1. udgave, 1. oplag Printed in Latvia 2021 ISBN 9788711451625

Denne bog er beskyttet i medfør af gældende dansk lov om ophavsret. Kopiering må kun ske i overensstemmelse med loven. Det betyder f.eks., at kopiering til undervisningsbrug kun må ske efter aftale med Copydan Tekst og Node. www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont

Arbejdet på bogen er udført med støtte fra Statens Kunstfond, Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design samt Legatudvalget for Litteratur.

Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 4

22.03.2021 14.00


LOTTE NYBO

Bertram og Buller   Ballade ombord

Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 5

22.03.2021 14.00


Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 6

22.03.2021 14.00


1

. kapitel

Hvori en mor fordufter

Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 7

22.03.2021 14.00


Bertram og Buller er enæggede tvillinger. De ligner hinanden nøjagtigt på nær den prik, der sidder på Bullers venstre øjenlåg, og derfor går de også i hver deres farve tøj. Bertram er blå, og Buller er rød. Det er noget, deres forældre har fundet på, så de ikke skal bede tvillingerne lukke øjnene, hver gang de vil vide, hvem der er hvem. De to tvillingebrødre hænger sammen lige så sikkert, som lunten følger med på en nytårsraket. Ikke fordi de er verdens bedste venner, eller fordi de er enige om alt. Nej, tvillingerne hænger sammen, fordi sådan er de startet i deres mors mave. Og sådan er de blevet ved.

Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 8

22.03.2021 14.00


Når nu vi taler om Bertrams og Bullers mors mave, så er den fuld igen. Denne gang med en lillesøster, som meget snart kommer ud, og derfor er drengene på vej til farmor på Bornholm, så mor kan føde i fred og ro derhjemme. ”Hej-hå, hej-hå, til Sva-ne-ke vi gå …” Bilradioen spiller melodien til De syv små dværge, og mor og Buller og Bertram synger med. Drengene glæder sig. De skal sove i køjeseng i tre etager. Mor vender sig om mod sine drenge. ”Hvilket nummer har kahytten …” spørger hun. ”… ét-hund-re-de-og-sytten!” råber de.

9 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 9

22.03.2021 14.01


Bilens ruder dugger af sang og sjov og varm medister, som mor har købt på grillen. Hun er i eventyrligt godt humør og slår takt med to stykker pølse, som Bertram og Buller forsøger at få ­fingre i.

10 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 10

22.03.2021 14.01


”Hej-hå, hej-hå, ME-DIS-TER skal I få ...!” Vupti, så sidder Bertram og Buller med munden fuld af pølse. Mor griner og bider af sin egen. Hele bilen gumler. Pludselig bliver radioen afbrudt af en meddelelse fra politiet:

Vi bringer en efterlysning. Et stort juveltyveri er netop begået i Hoved­ gaden i Køge. Forbryderen slap af sted med ædelsten til en værdi af mere end en million. Overvågningskameraet viser en spinkel mand af middel­ højde iført sort heldragt: muligvis den berygtede juveltyv, ”Myretyven”. Oplysninger, der kan føre til pågribelse af tyven …

Mor læner sig frem og slukker radioen. Hun kaster et hurtigt blik i bakspejlet. Bertram er holdt op med at tygge. ”Tag det roligt, Bertram. En tyv spadserer ikke ombord på Bornholmerbåden med tyvekoster til en million. En båd er et dårligt gemmested. Man kan jo ikke komme af igen, når først båden sejler.”

11 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 11

22.03.2021 14.01


”Nemlig, og hvis han alligevel er dum nok til at gå ombord, så fanger jeg ham med dem her og afleverer ham til kaptajnen!” Buller lufter fornøjet sine spritnye håndjern. ”Du tror altid, du er så sej!” Bertrams gode humør er forduftet. Han kan ikke lide tanken om en tyv. Og så er der det med mor.

Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 12

22.03.2021 14.01


Hun har lovet at køre hele vejen med hjem til farmor i Svaneke og sove der den første nat. Men derefter tager hun hjem, og så er han alene med Buller. Bertram kravler om på forsædet og tegner et hjerte i duggen på ruden. Fra spidsen løber en dråbe videre ned ad ruden, som om hjertet græder. Bertram vender sig mod mor og nikker alvorligt. Hun aer ham på kinden: ”Det skal nok gå rigtig fint, Ram. I har jo farmor, og hun skal nok klare … det.” De skæver begge to om til Buller.

”Hvad?” Pølsen forlader Bullers mund med et svup. ”Hvis nu det her var blod, ikke …” Han kører medisteren rundt i sin ketchup. ”Hvad ville I så helst have, at det var? Blod fra en drage eller blod fra en helt koloenormt stor edderkop?” Bertram og mor kigger på hinanden. Mor nikker atter beroligende, men så … sker der det, som bare ikke må ske …

13 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 13

22.03.2021 14.01


Mor spænder kroppen bagover i en langstrakt tuden. ”Uuuhuuuuuuh!” Hun hyler som en ensom ulv på en bjergtop i Nevada­ ørkenen. Det er en ve, men Bertram har aldrig hørt noget lignende. Han flygter i ly på bagsædet, hvor Buller imponeret følger med. ”Sejt!” Nu gisper mor som en hund på en hed sommerdag. ”Ah-ah-ahah-ah-ah!” Det er ikke til at holde ud. Bertram propper fingrene langt ind i øregangene, men med ét bliver der stille på forsædet.

14 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 14

22.03.2021 14.01


Mor er pludselig sig selv igen og vender sig om. ”Det her går ikke, drenge,” siger hun. ”Jeg kan ikke køre ombord på færgen med jer nu. Fødslen er gået i gang, og jeg er nødt til at tage på hospitalet. Nu ringer jeg til far og beder ham komme herhen og hente os. Ræk mig lige tasken!” Buller langer tasken om til mor. Hun giver sig til at rode rundt i den, men stopper så med et sæt og føler efter med en hånd på sædet under sig. Hun letter sig besværet og skæver ned. En stor, våd plamage breder sig under hende.

”Tisser hun?” udbryder Bertram og slår hænderne for øjnene. ”Nej, hun gør da ej, din åndsbolle. Først går vandet, og så kommer babyen. Du ved da heller ingenting!”

15 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 15

22.03.2021 14.01


”Babyen?!” Bertram glor på sin bror: ”Kommer babyen NU?!” Buller nikker triumferende, og i det samme ... I det samme begynder skrigeriet forfra omme på forsædet. ”AAArgh – åh, ÅÅÅÅÅH! – AAV!” Mor vil på hospitalet. Bertram vil hjem. Buller vil ombord på færgen … … Og bilerne i køen vil frem, for nu er der endelig adgang til færgens vogndæk. De dytter bag mors bil for at få hende til at køre. Og det gør hun jo ikke. Så begynder de at køre udenom, og det er rigtig uheldigt, for mor har åbnet døren og vælter ud i regnen. DYYT! Hun bøjer sig ind ad den åbne bildør og siger: ”Drenge, nu må I være fornuftige og tage det helt roligt, for jeg må på hospitalet med det samme. I skal bare blive og vente, så kommer far og henter jer. I skal BLIVE i bilen, til FAR henter jer, okay?” Hun knalder bildøren i. Bertram gnider et hul i duggen på sit vindue og spejder ud. Mor bevæger sig væk gennem regnen. Hun tumler af sted som en sømand på et gyngende dæk – længere og længere bort. Til sidst er hun helt forsvundet.

16 Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 16

22.03.2021 14.01


Carlsen_Bertram og Buller_pages for print.indd 17

22.03.2021 14.01


LOTTE NYBO

og Buller til selv at tage rattet i mors bil og køre alene ombord på Bornholmerbåden en sen regnvejrsaften. Det går ikke så godt, og én ulykke kommer sjældent alene. Snart render tvillingerne ind i en snu juveltyv, en skrap kaptajn og en kamphund med dårlig mave. Der bliver ballade ombord, og spørgsmålet er, om Bertram og Buller kommer sikkert til Bornholm – og om de får fanget juveltyven undervejs? Historien om Bertram og Buller er en hæsblæsende krimikomedie for de 7-10-årige fortalt i ord, billeder og tegneseriesekvenser.

Bertram og Buller  Ballade ombord

Sort uheld tvinger tvillingerne Bertram

LOTTE NYBO

Bertram og Buller Ballade ombord

carlsen.dk

Carlsen_Bertram og Buller_cover for print.indd 1

22.03.2021 12.03


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.