Anja C. Andersen fortæller om BIG BANG, RUMMISSIONER OG LIV PÅ MARS læseprøve

Page 1


universet_indhold.indd 2

30.09.2021 13.17


universet_indhold.indd 3

30.09.2021 13.17


Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars Tekst © 2021 Anja C. Andersen, Thomas Brunstrøm og Forlaget Carlsen Illustrationer © 2021 Bjørn Nørbo Andersen og Forlaget Carlsen Fotos fra NASA: side 27, 28, 29, 37, 38, 40, 41, 42, 43 og 53 Fotos fra NAOJ: side 54 Alle resterende fotos efter aftale med Shutterstock Grafisk tilrettelæggelse: Bjørn Nørbo Andersen 1. udgave, 1. oplag, 2021 Trykt af Livonia Print, Letland 2021 ISBN: 9788711995594 Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner og virksomheder, der har indgået aftale med Copydan, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. www.carlsen.dk www.lindhardtogringhof.dk Forlaget Carlsen – et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont

universet_indhold.indd 4

30.09.2021 13.17


n e s r e d n A . Anja Cfortæller om

, G N A B BIG R E N O I S S I M M U R S R A Å P M OG LIV et for børn rs e iv n u m o g o b En

Skrevet i samarbejde med

Thomas Brunstrøm

N I SERIE EN BOG

ER DIU G RIGTG? O KL

Carlsen

universet_indhold.indd 5

30.09.2021 13.17


Vi bor her!

6

universet_indhold.indd 6

30.09.2021 13.17


7

universet_indhold.indd 7

30.09.2021 13.17


Hej! Jeg hedder Anja, og jeg er astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet. Jeg har brugt det meste af mit liv på at undersøge universet. Da jeg var 13 år og gik i 7. klasse, kom der en dag en gæstelærer ud på min skole og fortalte om vores solsystem, alle planeterne, og hvorfor stjerner lyser. Det var det mest spændende, jeg nogensinde havde hørt, og samme dag gik jeg hjem til min mor og far og sagde, at jeg ville være astronom. Siden den dag er jeg aldrig holdt op med at kigge opad. Ud i universet. Og jeg synes, at planeter, stjerner, måner, meteorer og asteroider er lige så spændende, som dengang jeg første gang kiggede op i nattehimlen med min lille 6 cm-linsekikkert. Jeg har bare fået adgang til nogle større kikkerter og ved en hel masse mere om alt det deroppe.

Gæstelæreren

8

universet_indhold.indd 8

30.09.2021 13.17


Linsekikkert

9

universet_indhold.indd 9

30.09.2021 13.17


Jeg har udforsket universet i mere end 25 år, og jeg har opdaget, at det ikke bare handler om planeter og måner. Det at udforske universet handler ogs å om at forstå os selv og den verden, vi lever i, bedre. Og bare om at blive klogere. Det er jeg stor fan af, og det har jeg fortalt mine børn ved enhver lejlighed, selv om de til tider syntes, at det med at gå i skole var stærkt opreklam eret. blive klogere. De første Mennesket har brug for viden for at n så var der på et mennesker boede oppe i træerne, me ud på savannen. Og tidspunkt nogle, der klatrede ned og for, de havde det jo så kan man sige: Hvad skulle de det en var der løver og fint oppe i de træer, og nede på savann det var, fordi de ville alle mulige andre farlige dyr? Jamen nalderen stoppede udforske verden og blive klogere. Ste testen. Men fordi jo heller ikke, fordi vi løb tør for flin på den måde fik vi mennesket blev klogere og klogere, og blev klogere. skabt et bedre liv for os selv. Fordi vi

10

universet_indhold.indd 10

30.09.2021 13.17


Jeg tror, det ligger dybt i menneskets natur at ville undersøge og udforske. Nu har vi været overalt på Jorden og har plantet flag på de højeste bjerge og på Nordpolen og Sydpolen. Vi har også været på Månen, og nu skal vi endda prøve at lande på Mars. Hvorfor? Fordi vi kan. Og fordi når vi forstår universet, forstår vi måske os selv – for hvad er meningen med livet, og hvorfor er vi her egentlig? De sidste to spørgsmål får du måske ikke helt svar på i denne bog, men du får i hvert fald meget at vide om de vilde og fantastiske ting, der gemmer sig oppe i himlen.

11

universet_indhold.indd 11

30.09.2021 13.17


BIG BANG

Lad os starte med begyndelsen, det er sådan et godt sted at begynde. For 13,7 milliarder år siden skete der noget. Der er forskellige teorier om, hvad det helt præcist var, der skete, men vi kalder det ‘BIG BANG’. Det lyder som en stor eksplosion, og det var det på en måde også – men ikke sådan en eksplosion, som du kender fra film med ild og et højt brag. Dengang for mange milliarder år siden var universet meget varmere og tættere, end det er nu. Alt det, der er i universet i dag, var der også dengang. Det var bare helt presset sammen. Og virkelig varmt. Millioner af grader faktisk. På et tidspunkt blev universet koldere og begyndte at danne atomer, som kunne klumpe sig sammen i stjerner. Stjernerne klumpede sig sammen i nogle større enheder, som vi kalder galakser. Så en galakse er i virkeligheden bare nogle millioner eller milliarder stjerner, der ligger klumpet sammen i rummet. Den galakse, vi bor i, hedder Mælkevejen, og det er sådan en flad skive af stjerner og planeter, og mellem dem er der gas og støvskyer. Eller … vi tror i hvert fald, at Mælkevejen er en flad skive, det er svært at se, når vi nu sidder inde i galaksen, vi kan ikke rigtigt se os selv udefra. Når vi kigger på andre galakser i universet, ser de fleste sådan ud, så det Big Bang tror vi også, Mælkevejen gør. Men det er lidt ligesom, hvis du skulle forestille dig, hvordan du så ud uden at have et spejl. Så kunne du kigge på andre mennesker og mærke dig selv i hovedet og have en nogenlunde idé om, at du måske lignede en af de andre, bare med lidt længere hår og en mindre næse. Men det ville kun være et gæt.

12

universet_indhold.indd 12

0 30.09.2021 13.17


De første Galakser dannes De første stjerner dannes

Vores solsystem dannes

i dag 13

universet_indhold.indd 13

30.09.2021 13.17


id nus er det alt ra U f a l e d lv a at. På den ene h er det altid n n e d n a n e d å dag. P å vej til Jupiter. p r re u ig -f O G Der er tre LE svinger mellem Temperaturen på Merkur plusgrader. 200 minusgrader og 300 Universet er forunderligt og helt vildt spændende. Ik ke mindst når det er astrofy siker og astronom Anja C. Anderse n, der er rejsefører ud i Mælkeve jen.

Bogen er en del af Carlsens nye serie ER DU RIGTIG KLOG? – børnebøger, som er fulde af fantastisk fakta og vild viden. Fortalt af Danmarks allerbedste formidlere.

, G N A BIG B ONER I S S I M RUM PÅ MARS OG LIV rset for børn En bog om unive

EN BOG

carlsen.dk

Universet_cover.indd 1

ANJA C. ANDERSEN fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

re rer korte a v s u n e V Et år på å Venus. p n g ø d t tid end e der to måner, l. Mars har og Rædse k æ r k S r e hedd

n e s r e d n A . C Anja fortæller om

N I SERIE

ER DIU G RIGTG? O KL

CARLSEN

05.10.2021 15.20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.