Page 1

EXPOSANT

VAKTIJDSCHRIFT over Beurzen, zakelijke evenementen & congressen | nummer 2 2011

Thema’s:

Catering, Mobiele presentatiesystemen Marktleiderschap:

Permanente kwaliteitscontrole


Design furniture & carpet solutions

Stepvelden 14

Postbus 1534

Tel. +31 (0) 165 - 573939

4704 RM Roosendaal NL

4700 BM Roosendaal NL

Fax +31 (0) 165 - 573940

info@adexpo.nl

www.adexpo.nl


exhibition ❘ design ❘ realisation >> cas

a dynamic company

venlo ❘ 077 475 26 00 ❘ www.cas.nl

ion Service Realisation DesignProject management Exhibition Se rvice Creative ideas DynamicConcepts State of the art design Pr


Flevolaan 5 - 1382 JX Weesp - Postbus 179 - 1380 AD Weesp - T. +31 (0)294 - 41 40 86 - F. +31 (0)294 - 41 92 69 e mail: info@hapeco.com - www.hapeco.com


voorwoord Met uitgave 2 stomen we op de zomer af. Optimistische geluiden bij organisatoren en beursgebouwen worden nog steeds afgewisseld met ook somberder reacties uit de branche. ‘We zijn er nog niet uit’ is daarom een terechte conclusie. Ditzelfde beeld wordt bevestigd door vooraanstaande cateraars die wij om een reactie vroegen. U vindt hun ervaringen en visie in dit catern.
Op onze ‘verkenningstocht’ door België hadden wij een ontmoeting met Jean-Michel Collignon, CEO van LUXEXPO SA en voorzitter van de branchevereniging Febelux, de federatie van beursorganisatoren in België en Luxemburg. Zijn visie over live communicatie en de fusie met de Belgische Expobel vindt u in deze uitgave als vervolg op het artikel uit onze eerste uitgave van dit jaar.
 De toenemende populariteit van mobiele presentatiesystemen leidde tot een reeks ontmoetingen met producenten uit deze veelzijdige sector. U vindt hun visies in een speciaal thema over deze producten.
Hoe een klein ontwerp- en realisatiebureau in staat was om een pitch te winnen met een standbouwconcept voor een wereldmerk wordt uitgelegd in een verslag over Qupix.
Met Euroshop en Event zo kort achter ons is het logisch dat we hier even bij stil staan. Uw redacteur ging op gesprek bij Aluvision en Flex Tijmer bezocht voor de 11e maal de vakbeurs Event in Jaarbeurs Utrecht. Veel leesplezier, nieuwe kennis en een fijne lente toegewenst !

Wim Koemans


Livecomm is hét onafhankelijk vaktijdschrift voor live communicatie. Exposerende bedrijven vinden in livecomm alle aspecten van beurzen, zakelijke evenementen en congressen. Livecomm is een onderdeel van Exposant. www.livecomm.nl Jaargang 17, nr. 2 2011 Sinds 1994 Verschijnt 6 x per jaar ISSN: 1879-7555 Uitgever

Schatbeurderlaan 6 Postbus 249 6000 AE Weert, Nederland T +31 (0)495 450095 F +31 (0)495 521335 E info@louwersuitgevers.nl W www.louwersuitgevers.nl Redactieteam Wim Koemans, Edo Veenstra, Rob Buchholtz Bladmanagement Peter Lamerigts E p.lamerigts@louwersuitgevers.nl Secretariaat Manuela Depenbrock Advertenties Online aanleveren: http://ftp2.louwersuitgevers.nl username: livecomm wachtwoord: gast Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland T +31 (0)495 450095 E info@logobv.nl Fotografie Photos & More, Almere Abonnementsprijs € 47,70 per jaar inclusief BTW ING 41 71 65 t.n.v. Louwers Uitgeversorganisatie BV o.v.v. Livecomm Informatie over abonnementen: T +31 (0)495 450095 E info@louwersuitgevers.nl Adreswijzigingen Schriftelijk tenminste drie weken voor verhuizing naar Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland Opzeggingen Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch met een jaar verlengd. Doelgroep Livecomm wordt verspreid als abonnement naar marketing- en salesmanagers van bedrijven die aan beurzen deelnemen, branche-organisaties, alsmede aanbieders in de b & t branche. Vormgeving / Art direction Logo Reclame- Ontwerpbureau BV Richard Kokx Schatbeurderlaan 6, Postbus 631 6000 AP Weert, Nederland T +31 (0)495 450065 E info@logobv.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen ­enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

08 12 28 32 36 41 42 44 46 49 51

Markleiderschap eist permanente kwaliteitscontrole Thema mobiele pres. systemen Thema catering Een goede beurspresentatie gaat verder dan juiste stand. Duurzame oplossing voor geslaagde stand Flex Tijmer De Pen: Jolanda Jansen Blik op de buren High Five Grand Stand Design Event Design Jaarboek


Meer kleur, meer design Een goede hostess verstaat het vak The sky is the limit

Cover: Aluvision tijdens de Euroshop in Dusseldorf

Klein bureau, groots concept

EXPOSANT

"Custom system" in de praktijk

VAKTIJDSCHRIFT OVER BEURZEN, ZAKELIJKE EVENEMENTEN & CONGRESSEN | NUMMER 2 2011

En toen was er…. koffie Recessie biedt kansen binnen catering

I nummer 2 I 2011 I jaargang 17 I livecomm.nl

52 54 56 58 61 62 65 66 69 73

Voordelen bij huren ICT-toepassingen Beurskalender Wie doet Wat

Thema’s:

Catering, Mobiele presentatiesystemen Marktleiderschap:

Permanente kwaliteitscontrole

2011018 Livecomm 02.indd 1

22-04-2011 10:51:26


Marktleiderschap

eist permanente kwaliteitscontrole, modificatie en vernieuwing

Aluvision zoekt en vindt steeds nieuwe oplossingen

8


Aluvision is producent van systemen die oplossingen bieden binnen de standbouw. Met snel inzetbare varianten biedt Aluvision wandsystemen, systemen voor doekbespanning met geïntegreerde verlichting en systemen voor constructies en meubilair. Onderscheidend en doordacht Als producent van kwalitatief uitstekende standbouwsystemen biedt Aluvision doordachte totaaloplossingen voor elk gewenst ontwerp. Door steeds de kwaliteit als basis kenmerk voorop te stellen en oog te blijven houden voor nieuwe ontwikkelingen en veranderende wensen zijn de producten van Aluvision up-to-date gebleven: zowel wat betreft constructie-eisen als elegantie en efficiency. De aluminium onderdelen die vrijwel zonder gereedschappen verbonden kunnen worden zijn zodanig ontworpen dat er gebruik kan worden gemaakt van zowel aluminiumpanelen als van doek en van plexiglas als basismaterialen voor de lichtgewicht constructie. De keuze voor de te gebruiken frame onderdelen wordt bepaald door het gekozen basismateriaal. Kiest de opdrachtgever ervoor om te werken met panelen dan biedt Aluvision oplossingen in diverse afmetingen waarbij de gebruikte profielen onzichtbaar zijn. Omdat het assortiment ook voorziet in ronde panelen kan er met dit basismateriaal niet alleen snel en efficiënt, maar ook elegant en vloeiend worden gebouwd. Werkt een klant liever met doek dan is voor dit materiaal ook iedere gewenste constructie te realiseren. Dankzij doordachte sleuven in de profielen is het aanbrengen van doek geen enkel probleem en kan er ook met dit materiaal snel en efficiënt worden gebouwd. Vergaderruimtes kunnen op geen betere manier worden afgescheiden dan met glas of plexiglas. Omdat de profielen van Aluvision zijn voorzien van standaard boringen kunnen alle benodigde kabels via de profielen onzichtbaar worden aangebracht. Dankzij gekozen materialen en doordachte constructies creëert Aluvision

onderscheidende presentaties doordachte standontwerpen.

middels

Investeren in innovatie Aluvision zoekt (en vindt) steeds nieuwe oplossingen en betere technieken waarbij ook flexibiliteit altijd een belangrijke rol speelt. Het modulaire concept van Aluvision is er immers op gericht om kostenverlagend te kunnen werken door middel van een steeds verder doorgevoerde efficiency waardoor bouwtijden steeds korter kunnen worden. Omdat het lichte aluminium de basis is van het product zijn ook de vervoer- en handelingskosten lager dan bij conventionele standbouw. Omdat de gebruikte materialen voor 100% zijn te hergebruiken voldoet Aluvision ook aan ecologische doelstellingen en biedt het de meest ‘groene’ standbouw die denkbaar is.

Investeren in ‘Vision’ Met Lumi Vision, een duurzaam LEDverlichtingssysteem in de vorm van een rond volume gecombineerd met strak, mat doek, stal Aluvision de show tijdens Euroshop Düsseldorf: het bedrukbare doek en de vele kleur- en sfeermogelijkheden die de ingebouwde LED-verlichting mogelijk maakt zorgen ervoor dat Lumi Vision voor vele doeleinden en boodschappen toepasbaar is. De nieuwe E-vision werd bedacht om ronde en rechte vormen te maken voor dubbelzijdige lampenkappen. De unieke vorm en de dubbelzijdige constructie maakt het mogelijk om aan de binnenkant een ander beeld te tonen dan aan de buitenkant. Met de Expo Vision brengt Aluvision een derde innovatie: een dubbelzijdig doekprofiel met een breedte van 40 mm. dat wordt gecombineerd met kunststof hoekverbindingen die een perfecte bevestiging en afwerking garanderen. ➤

9


onze

stands verkopen!

Kom met ons kennismaken op Euroshop 2011. Salespromotor is de one-stop-shop voor internationaal presenteren. Alles in één hand: 3D design, logistiek, installatie en afbouw, assetmanagement en verhuur van alle benodigdheden, alles voor één prijs. INNOVATIES

DESIGN

’s Werelds meest bekende popup met een glasfiber polymeer frame: MIRAGE is er nu met geïntegreerde monitors. Komt dat zien!

In onze stand introduceren wij met trots het nieuwste Skyline® stand-concept ENVOY, winnaar van de Buyers Choice EXHIBITOR 2010, Las Vegas!

STOPPING POWER Internet en interactieve media gaan een steeds grotere rol spelen. Salespromotor® gaat mee in die trend en laat in haar stand voorbeelden zien van holografische video en touch screen als nieuwe marketing middelen.

Hal 9, Stand A66

Kwaliteits producten en diensten zorgen voor een optimaal resultaat (ROI) voor onze klanten. Van ons mag men meer verwachten zoals marketing advies, training van uw standcrew, zorg voor ’t milieu, integer en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

GROEN EXPOSEREN

Skyline® is het geregistreerde handelsmerk van Skyline Exhibits Eagan MN USA. Salespromotor BV is de geauthoriseerde dealer in Nederland. Salespromotor BV participeert in het wereldwijde netwerk van 140 dealers/servicepunten.

Salespromotor B.V. - Winkler Prinsstraat 2 - 9403 AZ Assen - Tel. +31 592 40 51 51 Fax. +31 592 40 54 25 - info@salespromotor.com - www.salespromotor.com www.skyline.com - www.portabledisplay.nl


Expo Vision wordt toegepast in onder ander standbouw, interieur en display en kan bovendien als gebogen wand worden opgebouwd. Sub Vision is de laatste nieuwkomer binnen het productgamma van Aluvision: een modulair, lichtgewicht systeem waarmee geometrische volumes met doek kunnen worden gecreĂŤerd. Afhankelijk van de gekozen volumevorm kan Sub Vision worden ingezet als wandoplossing, maar ook als blikvanger worden opgehangen. Investeren in locatie Om klaar te staan voor de toekomst is Aluvision onlangs verhuisd naar een nieuw en groter pand in Deinze (B). Met moderne kantoren en een ruime werkplaats is de organisatie klaar voor verdere groei. Het nieuwe gebouw biedt een ruime opslagmogelijkheid en ook een verrassend creatieve showroom die klanten de mogelijkheid biedt om alle systeemconcepten en lichtsystemen van Aluvision te ervaren om zo steeds een juiste keuze te kunnen maken. De ligging van de locatie biedt mogelijkheden voor verdere uitbreiding en is uitstekend te bereiken.

Investeren in communicatie Met een vernieuwde website is Aluvision overzichtelijk online. De website toont mogelijkheden, voor licht, doek en constructies middels interactieve voorbeelden. Meer weten: www.aluvision.com of bel naar: +32(0)93815470 â– Diverse voorbeelden wandafwerking

11


thema mobiele presentatiesystemen

De intrigerende markt van mobiele presentatiesystemen

Hoe denkt u over‌. De livecommunicatie-branche kent vele sectoren en segmenten. Een daarvan is die van mobiele presentatie/expositiesystemen, dus presentatiewanden, (modulaire) standbouwsystemen, beurswanden, allerlei soorten en maten balies, displays, printwerk, kortom alle mobiele producten en middelen die een bedrijfspresentatie op een beurs, evenement of expositie tot een succes kunnen maken. Een zeer specifieke, maar tegelijkertijd ook uiterst veelzijdige sector met tal van grote en kleine spelers. Hoe gaat het nu eigenlijk in die markt, waar liggen de kansen, uit welke hoek komen de bedreigingen, speelt internet daar een relevante rol bij en hoe staat het met de duurzaamheid? We hebben acht vragen over deze en andere zaken voorgelegd aan drie belangrijke spelers. Dat zijn: Kees Mouissie, directeur van Display Concepts BV in Barneveld Michel Rijnberg, directeur van Expo Display Service in Apeldoorn Marco Wollrabe, salesmanager van Norm-Systems BV in Haarlem

Kees Mouissie Michel Rijnberg

Marco Wollrabe

12


thema mobiele presentatiesystemen

Iedereen heeft een bepaalde visie op z’n eigen vak. Hoe is die van u? Terwijl de visie van Mouissie en Wollrabe vooral betrekking hebben op hun eigen bedrijf, bestrijkt die van Rijnberg meer de hele beursbranche. Mouissie: In onze branche gaat het om livecommunicatie, dat is onze business. Daar probeert Display Concepts met de beste kwaliteit mobiele presentatiesystemen en maximale service en aandacht zo goed mogelijk op in te spelen.

Wollrabe: Ik zit nu 22 jaar in de tentoonstellingsbouw en heb in die tijd veel waardevolle persoonlijke contacten met een breed scala aan bedrijven opgebouwd. Wat me vooral opvalt, is de noodzaak te blijven innoveren en continu te onderzoeken waar de behoeftes liggen, of die veranderen en zo ja, hoe we met onze producten daaraan kunnen voldoen. Rijnberg: Maar weinig bedrijven kunnen het zich veroorloven niet naar beurzen te gaan. Ondanks internet en social media blijven beurzen en evenementen een be-

langrijk deel uitmaken van hun communicatiemix. Echter, de uitvoering en de manier waarop wordt deelgenomen aan beurzen blijven bepalend voor het resultaat. Wij als toeleveranciers moeten daarbij helpen en verder gaan dan alleen maar het leveren van een product. Door de klant op alle manieren te assisteren bij het realiseren van de beursdoelstellingen snijdt het mes aan twee kanten: de klant is tevreden over het resultaat van z’n beursdeelname en de leverancier heeft er een loyale klant bij. ➤

Madern door Display Concepts

13


thema mobiele presentatiesystemen

Welke kansen en bedreigingen spelen er momenteel in de branche? Alle drie noemen internet als een grote bedreiging. In z’n algemeenheid komt het er op neer dat de toegevoegde waarde van je bedrijf moeilijker te communiceren valt, dat het onderscheid verdwijnt. De aandacht gaat vaak alleen naar het product, men heeft minder of nauwelijks oog voor duurzaamheid en betere service. Rijnberg en Mouissie vinden echter ook dat internet wel degelijk kansen biedt. Rijnberg: ‘Simpelweg omdat je er veel meer dan met de klassieke middelen potentiële klanten mee bereikt.’ Mouissie: Het onderscheid verdwijnt inderdaad op internet, maar paradoxaal genoeg denk ik dat het voor ons als kennisorganisatie enorm veel onderscheidingsmogelijkheden biedt. Juist doordat anderen zich meer richten op standaardoplossingen en lage prijzen kunnen wij onze meerwaarde tonen. Een echte bedreiging zie ik met name op het gebied van rollbanners en pop-up wanden. Deze worden door vaak tegen heel lage prijzen en dito kwaliteit aangeboden. Terwijl de grondstoffenrijzen stijgen, dalen de verkoopprijzen. Dat kan niet anders dan ten koste gaan van de kwaliteit, wat weer consequenties heeft voor het duurzaamheidsaspect en het gebruiksgemak en daarmee uiteindelijk voor de klanttevredenheid. Wollrabe ziet een heel andere kans: Volgens mij ligt die in de ontwikkeling van kleine modulaire standconcepten die men zelf kan bouwen. Met van onze kant alle services die daarbij horen, dus ook opbouw en opslag.

14

Björn Borg door Expo Display Service


thema mobiele presentatiesystemen

Vindt/merkt u dat de branche een vechtmarkt is geworden? Opmerkelijk, Mouissie en Wollrabe beantwoorden de vraag volmondig met Ja en beiden noemen als een van de redenen de goedkope (vaak) Chinese namaakproducten. Rijnberg antwoordt echter: Nee dat vind ik niet, al verkopen we tegenwoordig onze producten onder druk van de markt een stuk goedkoper dan zeg maar 10 jaar geleden. Daar staat tegenover dat de markt daardoor ook groter is geworden en we veel meer klanten hebben als destijds. Wollrabe: De tentoonstellingsbranche is altijd al zeer competitief geweest. Wat mobiele systemen betreft, ja dat is echt een vechtmarkt. De spoeling wordt door de talloze internet-aanbieders met hun look-alike (China)systemen bepaald dunner. Voor gerenommeerde bedrijven kan dat nadelig uitpakken. Mouissie: Behalve dat er meer aanbieders van standaardproducten zijn gekomen, zijn sommige van die producten ook nog eens goedkoper geworden, denk aan import van Chinese (namaak)producten. Bedrijven die zich vroeger geen kwaliteit konden permitteren, gaan nu voor deze goedkope oplossingen. In dat segment is de concurrentie hevig. ➤

15


NORM-SYSTEMS, al ruim 30 jaar ervaring in presentatiesystemen Norm-Systems is vanaf 1974 actief in modulaire beursstands die onder meer gebruikt worden in de tentoonstellingsbouwbranche. Vanaf 1983 zijn wij gespecialiseerd als full-service leverancier van mobiele presentatiesystemen, beursstands,

bannerdisplays, balies en brochurehouders. Onze Mobiele expositiesystemen,

bannersystemen, brochurehouders en verschillende balies zijn makkelijk in een personenauto mee te nemen. Kenmerkend voor alle producten is een lange levensduur en de ongekende service. Mobiel deelnemen aan een tentoonstelling is daardoor kostenbesparend en dus de moeite waard! Voor diverse opstellingen van beurswanden verwijzen wij u naar onze website. U bent uiteraard ook welkom in onze showroom.

Emrikweg 28, 2031 BT Haarlem • Tel. 023 - 517 32 22 • Fax. 023 - 517 32 20 • Email: sales@normsystems.nl


thema mobiele presentatiesystemen

Merkt u dat er meer geshopt wordt dan vroeger? Anders gezegd: neemt de klantentrouw af? Alle drie maken een duidelijk onderscheid tussen shoppen en klantentrouw. Wollrabe: In de ruim 30 jaar dat wij actief zijn hebben wij een belangrijk klantenbestand opgebouwd. Daar investeren we in, dat koesteren we en dat valt goed, dat merken we. Neemt niet weg dat sommige relaties - gedwongen door de recessie of door bijvoorbeeld een nieuwe contactpersoon - weer gaan shoppen. Mouissie: Ja, er wordt meer geshopt, maar vooral door nieuwe klanten. Bij bestaande klanten signaleren we juist een grote leverancierstrouw. Uiteraard wordt er wel eens vergeleken, maar we krijgen altijd de kans de verschillen in kwaliteit en prijs uit te leggen. Rijnberg: Als bedrijven minder te besteden hebben, dan wordt er meer gekeken en vergeleken. Vooral internet maakt dit gemakkelijk. Dus ja, er wordt meer geshopt dan vroeger, maar dat geldt denk ik voor nagenoeg alle branches. Dat betekent echter niet dat de klantentrouw is afgenomen. Maakt u voor uw activiteiten gebruik van nieuwe/social media? Zo ja, hoe? Uit de antwoorden blijkt dat het gebruik van alle drie bedrijven zich beperkt tot een LinkedIn en Facebook bedrijfsprofiel. Wollrabe en Rijnberg voegen er aan toe dat ze zeker in het medium geloven, maar dat je er dan wel in moet investeren. Aanmelden en verder niks heeft geen effect. Mouissie geeft verder aan dat Displayconcepts actief social media in wil gaan zetten. ‘Dit voorjaar wordt een onderzoek afgerond hoe wij dat het best kunnen gaan doen en welk voordeel het oplevert voor onze klanten. Dat we social media breder en intensiever gaan toepassen staat echter buiten kijf.’

Hoe beantwoordt u de vraag naar meer ‘duurzaamheid’? Een item dat overduidelijk speelt bij de drie bedrijven. Zowel Display Concepts als Expo Display Service als Normsystems maken werk van duurzaamheid. Alle drie noemen ze milieuvriendelijk printen en hergebruik van materialen/systemen. En verder: Mouissie: Wij werken op het gebied van systemen alleen met gerenommeerde A-merken. Deze systemen zijn gegarandeerd vrij van kinderarbeid en op de meest milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Daarnaast geven we op de producten een levenslange garantie. De klant hoeft dus niet na een paar jaar een nieuw systeem aan te schaffen. Voor de prints, worden in onze eigen printstudio geproduceerd, gebruiken we de meest milieuvriendelijke materialen. Wollrabe: Mede door de vraag van een aantal grotere relaties van ons hebben we ons begin vorig jaar verdiept in milieuvriendelijk printen en de materialen waarop wordt geprint. De panelen en het laminaat zijn bij ons pcv-vrij, zodat er bij eventuele verbranding geen schadelijk stoffen vrijkomen. Tevens werken we met inkten op waterbasis, 100% vriendelijk dus en uiteraard zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast kan de klant kiezen voor LED-verlichting i.p.v. halogeen-breedstralers. ➤

17


We create your marketing displays

beurs? evenement? presentatie?

expositiewanden • stands • bannerdisplays • balies EXPO Display Service , Postbus 661, 7300 AR Apeldoorn, tel. 055-323 85 55, e-mail:info@nl.expodisplayservice.com ** NIEUW 560 M2 ** showroom Schiphol Rijk, Tupolevlaan 103, 1119 PA Schiphol Rijk, tel. 020 6530018, fax 020 6532206 EXPO Display Service, Ternesselei 330, 2160 Wommelgem, tel.: 03 385 21 96, e-mail:info@be.expodisplayservice.com

Visit our website!

www.expodisplayservice.com


thema mobiele presentatiesystemen

Expolinc door Norm Systems

Rijnberg: 80% van onze producten komt uit onze eigen fabriek. Daardoor weten we precies onder welke omstandigheden deze zijn gemaakt. Vooral in Azië gebeuren op dat gebied nog dingen die eigenlijk niet kunnen. Beursstands gebaseerd op herbruikbare systemen die heel lang mee gaan zijn per definitie duurzamer dan oplossingen die na de beurs de container ingaan. De meeste van onze systemen zijn bovendien ook nog licht in gewicht en compact te vervoeren. Hierdoor kunnen ze vervoerd worden met kleinere auto’s wat ook een positief effect heeft. Neemt uzelf wel eens aan een beurs deel? Zowel Mouissie, Rijnberg als Wollrabe zien er niet alleen het belang van in, nee ze vinden het een noodzaak. Je werkt niet zonder reden in deze branche. Wollrabe: Jazeker. Vorig jaar stonden wij op de MarCom10. Medio april stonden we op De Marketingdagen en wij overwegen om weer aan de MarCom deel te nemen. Daarnaast nemen we eveneens deel aan kleinere regionale evenementen. Wij geloven – en anders moet je niet in deze business werken – hevig in live communicatie.

De Expojaarprijs is de ultieme promotor voor dit fantastische medium. Rijnberg: Uiteraard, ‘practise what you preach’ zou je kunnen zeggen. Maar afgezien daarvan nemen we toch echt deel aan beurzen omdat we daardoor in contact komen met nieuwe bedrijven en omdat ze voor omzet zorgen. Zou dat niet het geval zijn, dan zouden we er zeker mee stoppen. Voor 2011 staan/stonden (sommige beurzen zijn als geweest) in totaal zes beurzen gepland. Mouissie: Ja, wij presenteren ons aan bestaande en potentiële klanten diverse keren per jaar tijdens beurzen en congressen. De belangrijkste presentatie voor Display Concepts is altijd de Week van de Ondernemer. Dit is meer een congres, maar is als beursvloer aantrekkelijker om onze activiteiten op te presenteren. Daarnaast nemen we deel aan een aantal kleinschalige netwerkactiviteiten, zoals de Succesbeurs en een aantal business events. De laatste, maar zeker niet minst belangrijke vraag: wat maakt het vak voor u zo leuk? Rijnberg: Beurzen zijn voor heel veel bedrijven erg belangrijk als het gaat om het

aanboren van nieuwe contacten en het verstevigen van de relatie met bestaande klanten. Door een goed advies te geven en beursstands en presentatiesystemen te leveren waarmee m’n klanten goede resultaten boeken, heb ik gewoon veel voldoening in dit vak. Mouissie: Het opbouwen en onderhouden van relaties, gecombineerd met mijn passie voor sales en presentatieoplossingen voor mijn klanten, maakt dat ik in mijn baan al mijn energie kwijt kan. Ik heb zowel met klanten en medewerkers als met buitenlandse leveranciers te maken. Met allen heb je andere verhoudingen, dat zorgt voor veel afwisseling en dynamiek en dat geeft mij op mijn beurt steeds weer nieuwe energie. Wollrabe: De markt mobiele (lees) modulaire standsystemen is volop in beweging, dat bewijst dit artikel wel. Stilstand is achteruitgang. Dat maakt de situatie moeilijk en complex, maar biedt je als ondernemer ook nieuwe kansen en mogelijkheden. Mijn passie ligt vooral in het aangaan van die uitdagingen en het vinden van (innovatieve) antwoorden. Daarnaast blijft het natuurlijk people’s business en dat heeft me altijd enorm aangetrokken. ■

19


KORTnieuws Winnaars bij Event 11 Eind maart vond in de Utrechtse Jaarbeurs Event 11 plaats. Tijdens deze beurs voor de evenementenbranche begaf zich een vakjury tussen de bezoekers. Deze bestond uit Niels Bouwman (aankomend verenigingsmanager van IDEA), Sandra Vreeburg (Logica), Manon Douwes (Kia Motors Nederland) en Frank Honigh (Plaat Standen Interieurbouw) Zij vormden zich een oordeel over de stands en standbemanning op Event 11. De finales leverden de volgende winnaars op: Beste Standconcept – Arjan van Dijk Groep “Dit is de enige ‘stand’ op de beurs waar je daadwerkelijk iets ervaart en waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Hier gaat het om belevingscommunicatie in al haar verschijningsvormen. Je stapt als het ware een bepaalde wereld in wat met geen enkele productpresentatie te evenaren is.” Beste Standbemanning – Apollo Hotels en Resorts “De standbemanning was jong, dynamisch, ambitieus en benaderde bezoekers pro-actief. Ze luisterden goed naar de behoefte van de consument in plaats van het presenteren van een standaard sales verhaal. Het teamwork spatte er vanaf.” Beste Innovatie – Euro-Toilet “Wat ons verbaasde was waarom er nu pas wordt ingespeeld op de behoefte van de consument. Dit is een product waar we al jaren op zitten te wachten, het biedt een diversiteit aan oplossingen.” Inspirerend Persoon – Cloe, hét visitekaartje van het plein Avenue Belge “Zij vertegenwoordigde vol passie en enthousiasme de stand en was het visitekaartje van het gehele plein. Cloe is bereidwillig om goed te luisteren naar de klant, zij is hét voorbeeld van een talent voor de toekomst.”

20

Gielissen Interiors & Exhibitions neemt Nuance International over Gielissen Interiors & Exhibitions heeft per direct Nuance International, een tentoonstellings- en interieur en tevens ontwerp- en projectmanagement bureau in Atlanta (Georgia) en Denver (Colorado) overgenomen. Bart Wigman, CEO van Gielissen, "Dit was een logische volgende stap om klanten nog beter wereldwijd te kunnen bedienen. We kunnen onze Europese klanten met projecten in de USA nog beter ondersteunen en tevens kunnen we met Nuance voor onze Amerikaanse klanten projecten in Europa realiseren. De laatste jaren hebben we geconstateerd dat onze klanten met andere budgetten moeten werken, terwijl tegelijkertijd de noodzaak om wereldwijd toegang te hebben tot superieure productie en projectmanagement steeds belangrijker wordt. Met deze samenwerking zijn we in een unieke positie om onze klanten het beste van twee werelden te bieden als het aankomt op kostenbesparing en gemak." Jeff Hannah, directeur en eigenaar van Nuance International, beaamt dat dit een natuurlijk gevolg was van de bestaande en jarenlange samenwerking tussen de beide bedrijven. "Al vele jaren hebben wij uitgebreide beurs- en interieurprojecten gerealiseerd voor klanten overal ter wereld. Gielissen is altijd een vertrouwde partner in ons wereldwijde netwerk geweest en heeft ons geholpen projecten in Europa en het Midden-Oosten te realiseren. Door dit nieuwe samenwerkingsverband kunnen we onze relaties blijven bedienen met een nog efficiënter kostenplaatje en verbeterde services," zegt Hannah. Nuance International biedt zowel ontwerp als project management aan voor projecten op het gebied van tentoonstellingen, interieur en events en heeft veel ervaring met internationale projecten. Nuance heeft een hoofdvestiging in Atlanta, Georgia en tevens een vestiging in Denver, Colorado. Nuance heeft onder andere de Premium Lounges voor Etihad Airways in Abu Dhabi Airport gerealiseerd, een project met een waarde van circa € 30 miljoen.


KORTnieuws Metamorfose Tropicana tot Live Event Center • Rotterdam

Eind februari zijn de plannen voor het Live Event Center Rotterdam (LEC•R) gepresenteerd. Directeur Frank Blom maakte bekend dat na tweeëntwintig jaar en circa twaalf miljoen bezoekers Tropicana een nieuwe invulling krijgt als locatie voor congressen, evenementen en concerten. Het Live Event Center Rotterdam is met haar opvallende architectuur uniek in Nederland en een sterke aanvulling op het locatieaanbod in Rotterdam ten behoeve van zakelijke- en publieksevenementen. Architect Jeroen Hoorn ontwierp een nieuwe buitenschil voor het gebouw, die bestaat uit een legering van koper en aluminium. Rotterdam miste een locatie met een capaciteit tussen die van De Doelen en Ahoy. Met een omvang voor circa zesduizend concertbezoekers kan het Live Event Center Rotterdam deze ruimte opvullen. De Maasstad versterkt hierdoor haar positie als een van de belangrijkste steden voor evenementen van Nederland. De verbouwing en de nieuwe functie van het gebouw leveren naar verwachting 180 arbeidsplaatsen op. Om het Live Event Center Rotterdam te realiseren wordt veertien miljoen euro geïnvesteerd. Volgens de huidige planning zal de opening in september 2011 plaatsvinden.

Roel Frissen genomineerd voor bestuur MPI International

Roel Frissen is voorgedragen om zitting te nemen in de International Board of Directors van MPI International, dat is gezeteld in Dallas in de Verenigde Staten. Het gaat om een termijn van drie jaar. Frissen is de voorzitter van MPI Netherlands Chapter.

De nominatie is tot stand gekomen doordat Roel Frissen reageerde op de oproep die Internationaal aan alle leden van MPI werd gedaan. Dit zijn wereldwijd 23.000 mensen. De functie behelst een positie in Roel Frissen de board of directors van MPI, het orgaan dat over de strategische koers van de wereldwijde associatie gaat. Ook controleert de BOD de performance van de organisatie en haar apparaat. Het betreft een vrijwilligersfunctie, waarvoor Frissen op regelmatige basis naar de VS zal gaan om board meetings te kunnen bijwonen. De functie treedt in werking op 1 juli van dit jaar en is voor een termijn van drie jaar. Op 30 juni van dit jaar zal Frissen aftreden als voorzitter van MPI Netherlands chapter na een reguliere termijn van twee jaar. "Voor Frissen betekent dit een mooie kans op persoonlijke ontwikkeling, netwerk en invloed op de internationale strategie," vertelt Champ Bouwman, VP Marketing & Communications van MPI in Nederland. "Frissens tienjarige committment voor MPI op Nederlands en Europees niveau krijgt nu zijn beslag op internationaal niveau. Dat Frissen zijn Nederlandse achtergrond en ervaring meeneemt naar de BOD kan mogelijk positief voor MPI Nederland zijn, maar het de kandidaatstelling kwam voort uit Frissens eigen persoonlijke overwegingen." Zoals de regels voorschrijven, hebben MPI-leden tot april de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de aanstelling van de nieuwe bestuursleden. Gezien het feit dat dit slechts een formaliteit is, is Frissen op 1 april zo goed als zeker van zijn nieuwe bestuursfunctie bij MPI International.

Studiebeurs voor West Nederland Ahoy Rotterdam en OGZ organiseren op 3 en 4 februari 2012 de eerste editie van StudieBeurs West-Nederland. De verwachtingen zijn dat duizenden leerlingen uit het VMBO, HAVO, VWO, MBO en HBO op die dagen met maar één doel naar Ahoy Rotterdam komen: het maken van de juiste keuze voor studie, beroep en branche. Speciaal voor iedereen die nog niet weet welke opleiding ze willen volgen. Zorg, administratie, commercieel en vele andere mogelijkheden. Deze beurs biedt het grootste landelijke overzicht van beroepen en opleidingen. Zowel in voltijd, deeltijd of de combinatie van werken en leren. Alle opties komen aan bod. Dus ook voor de keuze Mbo, HBO of WO is dit de juiste plek om informatie in te winnen.

21

Livecomm 02 2011  
Livecomm 02 2011  

VAKTIJDSCHRIFT over Beurzen, zakelijke evenementen & congressen