Page 1

efterår/vinter 2012-13

SELV PORTRÆT

PICASSO · BASQUIAT · KAHLO NOLDE · DALI · KOONS · MIRO …

NEW NORDIC

ARKITEKTUR & IDENTITET

ANRI SALA

LOUISIANA CONTEMPORARY oversigtskort på bagsiden


ED KIENHOLZ

Five Car Stud – til 21.10.12. Gensyn med et kontroversielt værk, der i sin tid ikke kunne vises i Kienholz' hjemby Los Angeles og siden forsvandt i en kælder i næsten 40 år.

NEW NORDIC ANRI SALA

Louisiana Contemporary 2.11.12.-3.2.13. Man bliver omsluttet og opslugt af Anri Salas medrivende videoer og film, hvor musik og lyde skaber en særlig intensitet og spænding. LOUNGE Louisiana Cafe byde på god stemning, god mad og musik leveret af DJs og live-musikere.

ART+ AFTENER Korte, intensive og inspirerende forløb med fokus på kunsten at se og tegne.

NEW NORDIC – til 4.11.12. En ny bølge af nordisk arkitektur præsenteres så overbevisende og visuelt overdådigt, at man endnu engang forstår, hvorfor Louisianas arkitekturudstillinger har ry for at være i verdensklasse.


LIVE En ny sæson med aktuel kulturdebat og sjove, skarpe, spændende personligheder. KUNSTDAGE Længerevarende forløb med tid og plads til fordybelse. Tager udgangspunkt i udstillingen om selvportrætter. BØRNEHUS Plads til både inspiration og leg med former og farver. Åbne værksteder med maling, ler mm. PERSPEKTIV Foredrag, film, omvisninger og introduktioner i udstillingen Selvportræt.

SELV PORTRÆT SELVPORTRÆT 14.9.12-13.1.13. Ansigt til ansigt med en perlerække af kunstens store, moderne klassikere og særlige profiler, sådan som de har valgt at se og iscenesætte sig selv. Udstillingen præsenterer omkring 60 kunstnere, 150 værker og mere end 100 års kunstnerisk udviklingshistorie.


SELVPORTRÆT UDSTILLING 14.9.12.-13.1.13. Her er jeg. Hvem er jeg? Er det mig? Selvportrættet er på én gang ligetil og gådefuldt og repræsenterer vel det mest direkte og intime møde mellem kunstnerne og os. Se selv på Louisianas store, fascinerende præsentation.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988) Selvportræt 1983. Collection Thaddaeus Ropac, Paris-Salzburg.

Modsatte side: Egon Schiele (18901919) Selvportræt med påfuglevest 1911. Ernst Ploil, Wien.

Øjnene. Umiddelbart er det dem, vi søger, dem, der fanger og holder os fast. Læg mærke til, hvordan Egon Schiele stirrer os ned, overlegent, gennemtrængende, men helt klart dragende. Eller hvordan de er blevet væk hos Jean-Michel Basquiat, der maler sig selv kun i sort og bare lader øjen­ hulerne stå som tomme, lysende sprækker. Sådan ser vi dem. Og sådan ser de direkte på os, disse to unge, begavede “fyre” fra hver deres vilde, voldsomme og dekadente kunstneriske miljø i Wien og New York, henholdsvis i begyndelsen og hen imod slutningen af 1900-tallet. Og netop i denne gensidige betragten hinanden, denne dobbelte reflektion, finder vi noget af det stærkeste og mest fascinerende i mødet med selvportrættet. Sæsonens store udstilling på Louisiana ejer med andre ord en helt særlig tiltrækningskraft. Den giver os en enestående mulighed for at komme i øjenhøjde med kunstens store, moderne klassikere og helt særlige profiler. Fra Picasso, Matisse og Munch til Kahlo, Dalí og Warhol. Men også nulevende mestre som Baselitz, Hockney og Richter er på plads side om side med yngre, markante samtidskunstnere som Nan Goldin, Marc Quinn, Sam Taylor-Wood og Pipilotti Rist. Vi møder dem alle mere eller mindre direkte gennem de billeder, de har skabt af sig selv. Og får samlet set et righoldigt og varieret udvalg af selvportrætter i alle mulige former og udtryk. Med en hel række stærke, smukke, skjulte, smerte- eller gådefulde blikke.


Francis Bacon (1909-1992) Selvportræt 1972. Privateje. © The Estate of Francis Bacon.

UDSTILLINGEN vises i museets Sydfløj. Den følges af en rigt illustreret udgave af Louisiana Revy og af et katalog på engelsk. FOREDRAG Udstillingens temaer belyses og sættes i perspektiv af foredragsholdere fra ind- og udland. Hold øje med kalenderen for navne, temaer og datoer.

SELV PORTRÆT

Robert Mapplethorpe (1946-1989) Selvportræt 1985. The Robert Mapplethorpe Foundation, N.Y.

Selvportræt viser os således, hvordan kunstnere fra omkring år 1900 og frem til i dag betragter sig selv. Fra en romantisk præget forestilling om “det kreative geni” til en stadig større problematisering – drevet af bl.a. psykoanalytiske teorier – og frem mod en tid, hvor selvportrættet bliver led i en kontinuerlig selv-skabelse. Vi ser, hvordan kunstnerne vælger at iscenesætte sig og dermed formentlig ønsker at blive opfattet og husket af samtid og eftertid. Det er en rejse gennem mere end 100 års moderne kunst, både som udviklings- og selvudviklingshistorie. For det handler om teknik, stil, udtryk, materiale og medie, alt serveret med det udsyn og det indblik, den enkelte retter mod sin tid og mod sig selv. Som kunstner og menneske. Selvportrættet er derfor en i høj grad sammensat størrelse. Det der kan ligne den ærlige, nøgne sandhed blander sig med synlige og skjulte budskaber og ledetråde, med gåder, paradokser og komplekser. For selv om blikket i første omgang tiltrækker sig vores opmærksomhed, er der jo så meget mere at lede efter, undre sig over og stille spørgsmålstegn ved. Hvad er det med det kranie, der dukker op oven på


Paula Modersohn-Becker (1879-1907) Selvportræt på hendes 6. bryllupsdag 1906. Paula Modersohn-Becker Museum, Bremen.

Georg Baselitz (f. 1938) Nøgenstudie (selvportræt) 1973. Kunsthalle zu Kiel.

Lucas Samaras (f. 1936) Foto transformation 7/16/76 1976. Collection Monica og Peder Lund. Elke Krystufek (f. 1970) Kvinde af farve 1997. Belvedere, Wien.


Frida Kahlo (1907-1954) Selvportræt med abe 1945. Brady Museum, Mexico. © 2012 Banco de México Diego Rivera/Frida Kahlo Museums.

Sam Taylor-Wood (f. 1967) Selvportræt i enkeltradet jakkesæt med hare 2001. Sam Taylor-Wood/White Cube Gallery. Jeff Koons (f. 1955) Annonce til Art Magazine 1988. The Collections of the Landesbank Baden-Württemberg.

Alle værker: © Billedkunst.dk 2012.

SELV PORTRÆT


Warhol, på Mapplethorpes stok eller mellem fødderne på Sarah Lucas? Hvad betyder tøjet, omgivelserne og alle de dyr – levende så vel som udstoppede? Og er det mon tilfældigt, at italienske Giorgio de Chirico i et af sine tidlige selvfremstillinger har gjort plads til “la mamma”. Udstillingen er inddelt i ni grupperinger med klassikeren, Kunstneren i sit atelier, som det første. Her møder vi kunstneren – Picasso, Gabriele Münter og Chagall m.fl. – poserende med pensel og staffeli og i statusrollen som “kreativt geni”. Næste rum samler en række Pionerer inden for selvportrættet som genre, bl.a. Edvard Munch, Richard Gerstl og Frida Kahlo. Livets gang omfatter både udtryk for erfaring og erindring, men giver os også lejlighed til at følge kunstnere i flere stadier på livets vej, det gælder f.eks. Paula Modersohn-Becker, Giorgio de Chirico og Diego Rivera. Udviklingen hen imod større abstraktion og stilisering – dog stadig med en vis “forankring” i det genkendelige – ser vi i Forenkling hos bl.a. Miró, Jean-Michel Basquiat og Marcel Duchamp. Mens motiv og maleteknik bliver stadig friere,

FILM Få mere at vide om flere af de markante profiler, bl.a. Schiele, Kahlo og Bacon i de film, der vises på udstillingen. Se program på louisiana.dk.

T.v. Pablo Picasso (1881-1973) Selvportræt 1896. Museu Picasso, Barcelona. © Succession Picasso. Salvador Dalí (19041989) Selvportræt delt i tre 1926-27. Fundació GalaSalvador Dalí.


David Hockney (f. 1937) Selvportræt med blå guitar 1977. Museum moderner kunst stiftung ludwig, Wien. På udstillingen vises også 12 helt nye selvportrætter som Hockney har tegnet på sin iPad.

SELV PORTRÆT

mere forvredet eller sprænges helt, når selvportrættet går i Opløsning som hos f.eks. Francis Bacon, Chuck Close eller Chaim Soutine. Retten til at være sig selv og sig selv bekendt er omdrejningspunkt for Stemplet, hvor klare budskaber om køn, race og politik markeres. Mens Ekshibitionisme, som f.eks. hos Elke Krystufek, afsøger trangen til at spejle sig i den moderne massemedie-kultur, blotte sig for publikum og lægge sin krop helt ud i kunstværket. Langt mere klassisk i sit udgangspunkt er Spejle, et ur-motiv inden for genren, som dog stadig finder nye udtryk. Og så sluttes der af med Ironi, hvor vi finder en Sarah Lucas med spejlæg på hvert bryst og en Martin Kippenberger med kvindelig skygge og ser identitet, tabuer og forudfattede meninger taget under kærlig og spydig behandling.


LOUISIANA KLUBBEN

FÅ MEGET MERE LOUISIANA-GLÆDE

Med et Klubkort 1+1 får du ikke alene fri entré til et helt år med kunst, kultur og arrangementer på Louisiana. Du kan til hver en tid tage en gæst med dig og dele både oplevelser og klubfordele. Se mere om alle klubfordelene bag i programmet.


NEW NORDIC Arkitektur & identitet UDSTILLING TIL 4.11.12. Levende, mangfoldig og perspektivrig. New Nordic er en visuelt overdådig, stærkt stimulerende anretning, der byder på alt fra installationer, film og modeller til lava-labyrinter, barkklædte rum og små “teatre”, skabt af fremtrædende kulturpersonligheder fra hele Norden.

NEW NORDIC vises i Vestfløjen og følges af et flot katalog, der fås på både dansk og engelsk. Det er den første i en ny serie på tre udstillinger om arkitekturens forhold til kultur og identitet.

“Supercool,” melder en af de langt over 55.000 fans, der nu følger med på Louisianas facebookside. “Så righoldig og så overdådig, at det føles som en visuel flodbølge, der nærmest slog benene væk under mig,” noterer en anmelder. To udsagn om New Nordic, der sammenfatter indtrykket af en udstilling, som både kan nydes som én stor, fantastisk oplevelse og samtidig virker så inspirerende og udfordrende, at den ikke nødvendigvis kan indtages på bare ét besøg. New Nordic er nemlig en visuel kraftpræstation, rig på indhold, udtryk, tankegods og æstetik. Udstillingen markerer sig først med et tårn af “naturindvævet” beton, tegnet af Lundgaard & Tranberg, der rejser sig monumentalt og poetisk foran Louisianas hovedindgang. Og den åbner med en række personlige, dragende fortællinger om “nordiskhed”, der er indrettet i små “teaterbokse” og som rummer alt fra strik, snus og knækbrød til filmede egetræsskove, bølgende filt og animerede computerspil. Herfra breder New Nordic sig ud i tre hovedtemaer om det stedbestemte, fællesskabet og det offentlige rum – eller rettere med fokus på, hvordan disse begreber i dag nytolkes og omtænkes. Det handler bl.a. om velfærd, offentlige bygninger med mange funktioner og om at skabe bæredygtige, levende bymiljøer, hvori vi mennesker kan mødes og trives.


Fotos fra New Nordic denne og modsatte side: Brøndum & Co.

LOUISIANA C/O VENEDIG På årets arkitekturbiennale i Venedig viser Louisiana og Gehl Architects frem til 25. nov. Life Between Buildings, en variant af den spektakulære, runde installation, som også indgår i New Nordic.


ED KIENHOLZ FIVE CAR STUD

UDSTILLING TIL 21.10.12. Stærkt, mørkt og gribende – man går ikke uberørt fra mødet med den amerikanske kunstner Ed Kienholz’ kontroversielle mesterværk, der vises for første gang i fyrre år.

Ed Kienholz, Five Car Stud, 1969-1972, mixed media tableau. Installationsfoto: Brøndum & Co.

LOUISIANA har udgivet et internationalt og præmieret katalog om Five Car Stud.

Seks bogstaver skvulper rundt midt i det hele. De kan sættes sammen til ordet “NIGGER” og udgør den eneste, stille form for bevægelse i Five Car Stud, der ellers står som et helt stivnet øjebliksbillede på rædsel og rå, racistisk vold. Som publikum kan vi ganske vist selv skridte rundt i sandet mellem figurer og elementer i Ed Kienholz’ mesterværk. Men vi gør det helt forsigtigt, nærmest tilbageholdt, for værket – der blev udstillet i 1972 og siden glemt af vejen i en kælder hos en samler i Japan – er et af de sjældne, som man i følge en anmelder “aldrig glemmer førstehåndsindtrykket af.”


LEVENDE PERSONLIGE AKTUELLE MUSIKALSKE OVERRASKENDE VITTIGE SKARPE ENGAGERENDE AFTENER Synne Rifbjerg og Marie Tetzlaff sætter kulturdebattens spændende og mest aktuelle navne stævne i Louisiana Live. Følg med i programmet på louisiana.dk

LIVE


LOUISIANA CONTEMPORARY

ANRI SALA

UDSTILLING 2.11.12.-3.2.13. Trommeslag i stedet for ord. Tchaikovsky midt i borgerkrigen. Jazzstrofer svævende over forstadens trøstesløshed. Anri Sala vækker stadig større genklang på den internationale kunstscene med film og videoer, hvor musik og lyd spiller en afgørende rolle i intense, gådefulde og medrivende fortællinger. Øverst to stillbilleder fra Anri Salas film
 1395 Days without Red, 2011
© Anri Sala, Šejla Kameric, Artangel, SCCA/PRO.BA Tre nederste billeder fra Answer Me, HD Video, 2008, courtesy: Marian Goodman, N.Y., Hauser & Wirth m.fl.

ANRI SALA er født i Albanien (1974) og uddannet i Tirana og Paris. Han har base i Berlin, udstiller i hele verden og skal bl.a. levere det franske bidrag til kunstbiennalen 2013 i Venedig.

I virkeligheden burde man nok ikke læse om Anri Sala uden at få lyden med. For netop med musik og lyd – rytme, tempo, timing, klang & genklang – skaber Sala struktur, nerve og et særligt nærvær i sine eksperimenterende videoer og film. Egentlig betragter han sig selv som billedhugger, der arbejder med levende billeder og lyd, som formes til en slags skulpturer, når de bliver til i tid og rum og mødet med os som tilskuere. Vores egen bevægelse – fysisk gennem udstillingen, men også følelsesmæssigt – kommer i spil og vi rives med af den intenst, bankende puls. På Louisiana præsenteres værker, der spænder fra jazzede improvisationer i Long Sorrow – fremført af en saxofonist, balancerende på en trist forstadsbebyggelse i Berlin – til poprytmer og trommeslag i Answer Me: et drama om en kvinde, der prøver at slå op med en mand, der ikke vil lytte. I filmen 1395 Days without Red, følger vi en kvinde gennem det borgerkrigshærgede Sarajevo, hvor man ikke måtte bære rødt eller spraglet tøj på grund af snigskytter. Kvinden er på vej til prøve med byens symfoniorkester og Tchaikovskys 6. symfoni er hendes følgesvend på denne potentielle dødsrute.


BØRNEHUS leg og kreativitet Det er fedt med det her sted, hvor man kan være kreativ, mens ens kedelige forældre går rundt deroppe og ser på kunst.” Noa, 12 år

“Abstrakt er, når man ikke kan se hvad det er og det mere ligner en krusedulle.” Elias, 7 år


“Det er som om det aldrig helt er vinter i Børnehuset, for der er altid en masse farver man kan bruge.” Oscar, 8 år

“Jeg kan mest li' heste, men på Louisiana og i Børnehuset kan jeg også li' alt mulig andet.” Mathilde, 8 år.

“Først da vi kom til billedet lignede det mest pludderpladder, men så kunne vi se alle mulige historier.” M.L., 6 år, efter en familieomvisning.


LOUISIANA BUTIK

Snow Flower lampe Dansk design: Mencke & Vagnby Saml-selv lamelpendel i japansk polystyren Inkl. stofledning og fatning Diameter 62 cm Kr. 1495 / klubpris kr. 1345,50

DESIGN TASKER BØGER TØJ SMYKKER PLAKATER LEGETØJ KATALOGER GAVER


Silketørklæde med printet motiv Dansk design: Becksöndergaard 140 x 140 cm Kr. 699 / klubpris kr. 629

The Sun is Yellow Af Kveta Pacovská Tate Publishing. 24 sider Kr. 199 / klubpris kr. 179

skuldertaske i kraftigt læder Finsk design: Lumi 40 x 30 cm, remme i to længder medfølger Farver: Natur eller sort Kr. 1995 / klubpris kr. 1795,50

shop helt til kl. 22 tirsdag-fredag i louisiana butik Sangfugl i træ Dansk design: Kay Bojesen Højde 15 cm Vælg mellem 3 varianter Kr. 499 / klubpris kr. 449


Balancetaburet i eg Dansk design/produktion: Jan Hørløk/PF-design Højde 38 cm, diameter 30 cm Kr. 1569 / klubpris kr. 1412

See Home læsebrille Fransk design: See Up Brille på pind – en moderne lorgnet Vælg mellem 6 farver Kr. 299 / klubpris kr. 269

Foto: Lars Ranek Forbehold for udsolgte og forsinkede varer

Pude med geometrisk print Dansk design: Ferm Living 100% bomuld 40 x 60 cm, kr. 399 / klubpris kr. 359 40 x 80 cm, kr. 499 / klubpris kr. 449

Mønstervævet plaid Engelsk design og produktion: Eleanor Pritchard 100% uld, 180 x 150 cm Farver: Sennepsgul/sort Kr. 1995 / klubpris kr. 1795,50


Lamp no. 1 Tysk design: Ernert Schäfer Højde ca. 30 cm, sort lakeret metal Kan stå og hænge på flere måder Lampe, kr. 499 / klubpris kr. 449 Pære, kr. 159 / klubpris kr. 143

Mobilpung i skind Dansk design: Markberg Halsstrop og mange indvendige rum Vælg mellem 5 farver Kr. 399 / klubpris kr. 359

Uldtørklæde med printet tern Dansk design: Épice 100% uld, 95 x 200 cm Kr. 1199 / klubpris kr. 1079

stort udvalg af tasker, tilbehør, tøj i Louisiana butik Punkt Alarm Clock Engelsk design: Jasper Morrison Højde 11 cm Kr. 789 / klubpris kr. 710


blød stolepude Dansk design: Lucky Boy Sunday 100% baby alpaca, diameter 33 cm Vælg mellem 3 varianter Håndlavet i Bolivia kr. 449 / klubpris kr. 404

Blød skindtaske Østrigsk design: Ina Kent 34 x 20 cm Remme kan indstilles til forskellige længder Farver: Sort, stålgrå, muldvarp Kr. 1399 Klubpris kr. 1259

Flag lysestage Dansk design: Jonas Wagell for Normann Lakeret metal, højde 9 cm Vælg mellem 5 farver Kr. 150 / klubpris kr. 135

Kort herre- eller damestøvle Norsk design: Swims 100% vandtætte med Scotchguard 3M Protector Farve: Sort Kr. 1399 / klubpris kr. 1259


Halskæde i 3D-print Hollandsk design: Michiel Cornelissen Lang kæde, vedhæng ca. 3 cm Farver: Sort, grå, rød og brun Kr. 339 / klubpris kr. 305

Jaquardstrikket Halstørklæde Dansk design: BZR 100% bomuld, 210 x 35 cm Kr. 599 / klubpris kr. 539

Prismatisk fad Dansk design: HAY Lakeret metal, vælg mellem mange farver Længde 39 cm, kr. 299 / klubpris kr. 269 Længde 22 cm, kr. 149 / klubpris kr. 134 Længde 19 cm, kr. 79 / klubpris kr. 71

10% rabat med dit klubkort I LOUISIANA BUTIK Door Mouse Engelsk design: All Lovely Stüff Dørstopper i bøgetræ med læderhale Kr. 79 / klubpris kr. 71


OMVISNINGER Tirsdage kl. 13 – introduktionsforedrag til Selvportræt (Koncertsalen). Onsdage kl. 19 – omvisning i New Nordic (til og med uge 44) og derefter i Selvportræt. Grupper på over seks personer bedes bestille en privat omvisning. Private omvisninger er både for større grupper, men kan også bestilles af to. Husk også Private View den første lørdag hver måned for medlemmer af Klubben. Billetbestilling nødvendig.


EFTERÅR & VINTER FOREDRAG Sæsonen byder på flere foredrag, der tager udgangspunkt i New Nordic og i Selvportræt – om sidstnævnte taler bl.a. den engelske skribent Eleanor Nairne, den norske forfatter, psykiater og professor Finn Skårderud samt forfatter og kulturredaktør Henrik Wivel.

udsolgt, men der er meget mere på programmet. Kom bl.a. med på tur til 1920’ernes Berlin, hvor Helene Gjerris & Figura Ensemble serverer highlights fra tidens kabaret, danse- og underholdningsmusik. Eller mød Carminho – den nye funklende stjerne inden for Fado.

FILM Et omfattende filmprogram om flere af de kunstnere, man møder i Selvportræt. I udstillingen vises hele film om f.eks. Bacon, Basquiat og Kahlo, og i nærheden af værkerne også klip fra film om bl.a. Hockney, Koons og Schiele. KUNSTDAGE Efterårets Kunstdage (uge 43-48) tager afsæt i Selvportræt og giver mulighed for at gå i dybden med flere af udstillingens profiler, med malestil, former for selviscenesættelse, identitet mm. Kurset veksler mellem omvisninger og oplæg i mødelokalet. ART+ AFTENER Vi slipper igen stregen løs med ART+ aftener, der har fokus på kunsten at tegne. BILLEDVÆRKSTED FOR VOKSNE Inspirerende forløb over otte uger med mulighed for at fordybe sig i kunstneriske genrer, udtryk og materialer. KONCERTER Sæsonens abonnementskoncerter med solister og ensembler i verdensklasse er

BØRNEHUS Selvportræt er udgangspunkt for mange aktiviteter og søndagsværksteder, f.eks. et stort maleværksted, inspireret af bl.a. Frida Kahlos maleri af sig selv med abe. På efterårets tre billedskoler arbejdes med form, farve og streg i maleri, tegning, tryk og modellering. Efterårsferiens program byder bl.a. på Det flyvende kunsttæppe, familieomvisninger og gensyn med den populære Kunstdetektiv-jagt. Bemærk særåbent mandag den 15. oktober kl. 11-18. FREDAGSLOUNGE Udvalgte fredage i Louisiana Cafe, hvor DJs, live-musikere og sangere spiller sammen med god mad fra buffeten, ild i pejsen, hyggesnak og levende, munter stemning.


LOUISIANA er et førende internationalt museum for moderne kunst. Men det er også et levende kulturhus og et helt særligt sted, hvor kunsten, arkitekturen, parken og beliggenheden ud til Øresund udgør en enestående helhed.

Udstillingerne Hvert år byder Louisiana på 4-6 udstillinger. Udstillingsprogrammet er alsidigt med vægt på den internationale, moderne og samtidige kunst. Louisiana har desuden en lang tradition for kulturhistoriske udstillinger og for at præsentere store internationale foto-, design-, og arkitekturudstillinger. Det internationale udsyn er en vigtig præmis for Louisianas udstillinger og fastholder museet som et af verdens mest respekterede udstillingssteder. Den status betyder, at Louisiana kan tiltrække udstillinger og kunstnere på et niveau, som få andre skandinaviske museer har mulighed for.

Samlingen Louisianas samling tager afsæt i tiden fra 1945 og fremefter og indeholder stort set alle genrer – med hovedvægt på maleri og skulptur. I samlingen findes hovedværker af Picasso, Giacometti, Klein, Dubuffet, Warhol, Francis, Rauschenberg, Moore, Bourgeois, Guston, Jorn, Baselitz, Kiefer og Kirkeby. Med over 3.000 værker er samlingen blandt de største i Skandinavien. Arkitekturen Louisiana regnes for et enestående arkitektonisk hovedværk, rundet af de sene 1950’eres diskrete modernisme. Museet fremtræder som et horisontalt og lavmælt bygningskompleks, der føjer sig


INFO diskret ind i landskabet. Såvel den oprindelige fløj som senere udvidelser er tegnet af arkitekterne Jørgen Bo og Wilhelm Wohlert – fra og med arbejdet med Grafikfløjen i 1991 suppleret af arkitekt Claus Wohlert. Skulpturparken Louisiana er omkranset af en skulpturpark med panoramaudsigt over Øresund. Parkens skulpturer er en vigtig del af museets samling, og hver eneste skulptur nøje placeret, så den kommer fuldt til sin ret. Skulpturparken rummer værker af bl.a. Moore, Calder, Ernst, Serra, Arp, Laurens, Shapiro, Sekine og danske Heerup. Historien Louisiana åbnede i 1958. Grundlæggeren, Knud W. Jensen, ønskede at skabe et landliggeragtigt og dynamisk udflugtsmål, et fristed for ånden med musik og debat og passende rammer om den moderne danske billedkunst fra 1920’erne og frem til samtidens Cobra-malere og abstrakte konstruktivister. Allerede i 1959 fik Knud W. Jensen det såkalde ’Documenta-chok’ ved mødet med en række af de toneangivende amerikanske samtidskunstnere, bl.a. Rothko, de Kooning, Pollock, Calder, Francis og Rauschenberg. Knud W. Jensen skiftede resolut kurs: Louisiana skulle ikke være et dansk museum, det skulle være et internationalt museum i Danmark! Louisiana sprængte fra starten de kendte normer for, hvad et kunstmuseum kunne være. Snarere end et traditionelt kunstmuseum, blev Louisiana et samlingssted for kunstinteresserede – et omdrejningspunkt for den kulturelle debat i Danmark.

ÅBNINGSTIDER Tirsdag-fredag 11-22 Lørdag-søndag 11-18 Helligdage 11-18 Mandag lukket, dog særåbent mandag den 15. oktober kl. 11-18. ENTRE Pr. person kr. 95 Studerende med studiekort kr. 85 Børn op til 18 år fri entré Grupper (min. 15 pers.): Pr. person kr. 90. Studerende kr. 80 Klubmedlemmer fri entré OMVISNINGER Få mere ud af museets udstillinger og samling. Gratis introduktionsforedrag/omvisning Tirsdage kl. 13 og onsdage kl. 19. For mødested: se kalenderen på louisiana.dk Tilmelding er ikke nødvendig. Grupper på mere end seks personer bedes bestille privat omvisning. Se mere på louisiana.dk eller på museet Privat omvisning. Kan bestilles i den aktuelle udstilling eller samlingen og museets arkitektur. For grupper på max 30 deltagere. Prisen er kr. 925 ekskl. entré til museet, og omvisningen varer ca. 45 min. Omvisningen skal bestilles senest en uge før. Der arrangeres ikke omvisninger søn- og helligdage, og kun i begrænset omfang lørdage. Louisiana for to. Få en eksklusiv kunstoplevelse. En omvisning for to er en god gaveidé. Tidspunkter og bestilling på louisiana.dk


INFO Louisiana Live Engagerende kulturaftener med debat, dialog, engagement og udfordring. Mød kulturlivets markante personligheder – live. Værter er Synne Rifbjerg (Weekendavisen) og Marie Tetzlaff (Politiken). Arrangementerne finder sted i Louisianas koncertsal – oftest tirsdag eller torsdag kl. 19.30. Billetbestilling tilrådes. Hold øje med LIVE-kalenderen på louisiana.dk Koncerter Louisianas koncertprogram har internationalt ry, ikke mindst når det gælder kammermusikken. Hver sæson byder både på genhør med nogle af musikkens største navne og mulighed for at lytte til morgendagens musikalske stjerner. Se koncertkalenderen på louisiana.dk Fredagslounge i Louisiana CafE Udvalgte fredag aftener gæster gode DJ’s og live-musikere Louisiana Cafe og skaber en afslappet musikalsk ramme om din middag. Se lounge-programmet på louisiana.dk Louisiana Børnehus Et fristed i tre etager, hvor børn og unge kan bruge deres fantasi og sanser og derfor har ene­stående muligheder for at arbejde kreativt. Åbne værksteder dagligt kl. 11-17.30. Tematisk anlagt, ofte med udgangspunkt i museets aktuelle udstillinger. Søndagsværksteder hver søn kl. 11.30-13. Indledes med omvisning efterfulgt af kreativt arbejde i værkstedet. Vær opmærksom på, at der er begrænset plads, tilmelding i Børnehuset nødvendig.

Hør gode historier i Børnehusets runde fortællerum hver torsdag kl. 15-16. Børnehusets åbningstider: Tirs-søn kl. 11-18 Aktiviteterne lukker kl. 17.30 Se Børnehusets aktuelle aktiviteter på louisiana.dk og i Louisianas nyhedsbrev Louisiana CafE Panoramaudsigt over Øresund og udendørs terrasse, når vejret tillader. Køkkenet er dansk i en nutidig udgave, baseret på friske, sæsonaktuelle råvarer. Dansk buffet frokost og aften, ny menu hver uge. Cafeen byder også på sandwiches, salater, kager og sødt. Medbragt mad må ikke nydes i cafeen. Cafeens åbningstider: Tirs-fre kl. 11-21.30 
 Lørdag, søndag og helligdage kl. 11-17.30
 Frokostbuffet kl. 12-15 Aftenbuffet kl. 17.30-20.30 Se de aktuelle spisekort på louisiana.dk Meld dig ind i Louisiana Klubben og få 10% rabat i Louisiana Cafe. Hav venligst klubkortet klar ved kassen Louisiana Butik En af Danmarks førende designbutikker med hovedvægt på dansk og skandinavisk design. Og samtidig en stor, velassorteret boghandel med kataloger og plakater fra aktuelle og tidligere udstillinger samt bøger om kunst, design og arkitektur. Meld dig ind i Louisiana Klubben og få 10% rabat i Louisiana Butik Få nyt om varer, aktiviteter og udsalg i butikken via Louisianas nyhedsbrev


LOUISIANA CAFE ny dansk buffet ad libitum Ny buffetmenu hver uge – med udgangspunkt i det moderne danske køkken. Alt på buffet'en er frisktilberedt og indbyrdes afstemt, så du kan sammensætte din frokost eller middag efter, hvor meget og hvor sundt, du vil spise. Uanset om du foretrækker fisk, kød, begge dele eller udelukkende grønt. Råvarerne er sæsonaktuelle og ofte fra kvalitetsproducenter som Grambogård, Søren Wiuff og Slagter Munk i Skagen. De enkelte retter er udviklet og tilberedt fra grunden af cafeens dygtige kokke, og det ledsagende brød er selvfølgelig hjemmebagt. Kagerne er ægte håndværk – leveret af familiebageriet Reinhard van Hauen. Prøv f.eks. legendariske, smørbagte scones.

10% RABAT med dit T KLUBKOR


Superstudio: Passiflora lampe. Italiensk designklassiker fra 1968. Vitra Design Museum. Tom Wesselmann: Smoker Banner, 1971. Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

Andy Warhol: Marilyn Monroe, 1967. Silketryk på papir. Louisiana Museum of Modern Art. Studio 65: Leonardo, loungemøbel i moduler, designet i 1969. Vitra Design Museum.

POP ART DESIGN Glæd dig til en fantastisk udstilling om Pop-bevægelsens storhedstid og det inspirerende, frugtbare samspil mellem kunst og design. Udstillingen, der bliver til i samarbejde med Vitra Design Museum, åbner på Louisiana 21. februar 2013.


LOUISIANA KLUBBEN KLUBKORT 1+1 og klubkort 1 giver dig meget mere Louisiana. få fri entré til kunst- og kulturoplevelser et helt år, inkl. 200 aftener + en lang række klubfordele.

GIV ET KLUBKORT I GAVE Køb det på museet eller bestil på louisiana.dk. Et gavemedlemskab leveres indpakket med det aktuelle Louisiana Magasin og evt. Louisiana Revy.

FRI ENTRÉ til Louisiana og alle museets udstillinger alt efter korttype + op til 4 gæster til reduceret pris, kr. 75. BLIV OPDATERET 2 gange årligt får du tilsendt udstillingskataloget Louisiana Revy og 2 gange årligt kulturmagasinet Louisiana Magasin. Det medfølgende Louisiana Program giver overblik over sæsonens udstillinger og aktiviteter. RABAT Få 10% i Louisiana Butik og Cafe. Få også 10% rabat i cafeen for op til 4 gæster ved samlet betaling. PREVIEWS OG ÅBNINGER Bliv inviteret til udstillingsåbninger eller previews 3-5 gange årligt. AKTIVITETER Louisiana byder på et stort aktivitetsprogram året rundt – omvisninger, foredrag, Louisiana Live, Fredagslounge, Louisiana Literature, workshops mm. KUN FOR MEDLEMMER Private Views, særarrangementer, særtilbud i Louisiana Butik og andet kun for medlemmer. Hvervegave Har du klubkort og hverver et nyt medlem til Louisiana Klubben, får du som tak en gave. (Det hvervede medlem må ikke have været medlem inden for det seneste år). Se gaverne på louisiana.dk eller spørg i Klubben.

KLUBKORT

1+1 Klubkort for 1 person + 1 gæst

kr. 595

kr. 795

1

1+1 xtra: 2 Klubkort 1+1 samme husstand Klubkort for 1 person 1 xtra: 2 Klubkort 1 samme husstand

kr. 475 kr. 615

Klubkortet er personligt og må kun benyttes af den person, det er udstedt til. Pensionistrabat kr. 100 Køb dit klubkort på museet og få entrébilletten refunderet eller bestil på louisiana.dk

klubKORT 25 Unge 18-25 år

kr. 125

Kom så tit du vil – du får fri entré til museets udstillinger og samling, 10% rabat i butik og café + 200 aftener spækket med aktiviteter. Køb KLUBKORT 25 på museet og få entrébilletten refunderet eller bestil på louisiana.dk. Fødselsdato skal oplyses.


MELD DIG IND I LOUISIANA KLUBBEN 

1+1

Klubkort for 1 person + 1 gæst 

kr. 595

1+1 xtra: 2 Klubkort 1+1 samme husstand kr. 795

1

Klubkort for 1 person 

kr. 475

1 xtra: 2 Klubkort 1 samme husstand kr. 615

 

25

Jeg/Vi er pensionist(er) – rabat kr. 100

Klubkort for 1 person 18-25 år

Navn og adresse (benyt venligst blokbogstaver) Navn: Navn 2: (ved klubkort xtra ) Adresse: Postnummer: By: Land:

Fødselsdato (Klubkort 25)

Telefonnr: E-mail: Underskrift: Louisiana Klubben Tlf: 4919 0719 Gl. Strandvej 13

klub@louisiana.dk 3050 Humlebæk www.louisiana.dk

Dato

kr. 125


@

SIDSTE NYT FRA LOUSIANA DIREKTE I DIN INBOX

TILMELD DIG LOUISIANAS NYHEDSBREV

SÅ ER DU ALTID OPDATERET OM ÅBNINGER, AKTIVITETER OG SÆRLIGE TILBUD

VIDSTE DU? DU KAN OGSÅ BLIVE FAN

AF LOUISIANA PÅ FACEBOOK

Louisiana støtteS i 2012 AF BLANDT ANDRE: HOVEDSPONSOR

augustinus fonden


SØHAVE

NORDFLØJ GIACOMETTI JORN

BØRNEHUS

VESTFLØJ BIOGRAF

GL. STRANDVEJ

KONCERTSAL CAFE

BUTIK

SKULPTURPARK

i

store sal

ØSTFLØJ

(UNDER TERRÆN)

HENRY MOORE

VESTFLØJ

New Nordic Arkitektur & Identitet til 4.11.12. Louisianas Samling vinter 2012

ØSTFLØJ

Louisiana Contemporary: Anri Sala 2.11.12.-3.2.13. Ed Kienholz: Five Car Stud (Store Sal) til 21.10.12.

SYDFLØJ

Selvportræt 14.9.12.-13.1.13. Kusama: Gleaming Lights of the Souls

ØRESUND

SYDFLØJ

Gl. Strandvej 13 3050 Humlebæk +45 4919 0719 www.louisiana.dk

Louisiana Program Efterår 2012  
Louisiana Program Efterår 2012  

About existing and coming exhibits at Louisiana Museum of Modern Art 2012-2013, about Louisiana Cafe, about Louisiana Store, Louisiana Museu...