Page 1

EFTERÅR 2014

EMIL NOLDE

OLAFUR ELIASSON RIVERBED PHILIP GUSTON PAINTING, SMOKING, EATING OVERSIGTSKORT PÅ BAGSIDEN


EMIL NOLDE UDSTILLING TIL 19.10. Gæster og anmeldere har taget begejstret imod Louisianas store, retrospektive Emil Nolde-udstilling. Med 150 værker, der dækker hele hans virke - malerier, akvareller, tegninger og grafik – får man her et indtryk af Noldes kunstneriske udvikling og af hans alsidige, vidtspændende livsværk.

Emil Nolde og hans første hustru Ada i haven ved hjemmet i Seebüll, 1940. T.h. “Hun er lille, nærmest grim, når hun er i ro, men når hun er i bevægelse er hun smuk, og ofte meget smuk.” Emil Nolde om Margarete Turgel, som han ofte brugte som model, her i Fru T. med rød halskæde, 1930. Akvarel på japanpapir.

Farvestorme, glødende tropesole, vilde bjergtrolde, vidunderlige blomster og dramatiske søstykker. Indtryk fra det pulserende Berlin og det eksotiske Sydhav, motiver fra hjemstavnen, Bibelbilleder, fantasifigurer, sene værker og de såkaldt umalede billeder fra krigens tid. Louisiana folder hele Emil Noldes sammensatte og mangfoldige kunstneriske virke ud i denne imponerende udstilling. Her mødes man, ifølge anmelderne, af både “udsøgte værker” og af indtryk, der malerisk er så overdådige, “at de er vanskelige at slippe” samt af en “kunstnerisk vitalitet og originalitet, som forekommer udfordrende og grænseoverskridende.” Emil Nolde (1867-1956) hører med sine farvestærke, kraftfulde udtryk til blandt de vigtigste kunstnere i det 20. århundrede, og hans status som klassiker er velkendt. Derfor kan det virke overraskende, at den seneste retrospektive udstilling i Danmark faktisk ligger mange år tilbage. Men også, at det på denne udstilling er blevet muligt – takket været adgangen til ny forskning – at præsentere nye per-


Herover: Emil Nolde var fascineret af det fremmede og rejste til Papua Ny Guinea. Tropesol er fra 1914. Olie på lærred. T.h. I temaet Berlin facetter af en storby vises billeder af det pulserende natteliv i Berlin, hvor Nolde fra 1905 opholdt sig hvert år i vintermånederne. Dans II er fra 1911. Olie på lærred.

EMIL NOLDE

spektiver på kunstneren selv og hans værker. Med generøse lån fra Nolde Stiftung Seebüll – bl.a. arbejder, som ikke tidligere har været vist uden for hans hjem – men også fra andre museer og private samlere, er det lykkedes at repræsentere alle perioder af kunstnerens virke. Derfor kan vi følge, hvordan Nolde afprøver forskellige måder at male på, inden han finder frem til sin karakteristiske stil. Samtidig tegner udstillingen, der er arrangeret i samarbejde med Städel Museum i Frankfurt, et billede af Noldes person i en historisk sammenhæng. Et næsten 90 år langt liv og virke som kunstner i et Tyskland fra slutningen af 1800tallet frem til efterkrigstiden – bl.a. med fokus på Noldes forhold til det nazistiske styre, som han støtter, men som ender med at “afvise” ham og underlægge ham maleforbud. Udstillingen er inddelt i 11 tematiske kapitler, der begynder med Tidlige værker, som rummer Noldes kunstneriske debut, det groteske Bjergkæmper fra 1895-96, og flere næsten


Herover: Dyr og kvinde, fra ml. 1931 og 1935. Akvarel og tusch på japanpapir. T.h. To af Noldes fine akvareller på japanpapir, Hav med lysviolet sky og Valmue. Begge udaterede. De viste værker er alle © Nolde Stiftung Seebüll.

EMIL NOLDE

impressionistiske hav- og strandlandskaber fra starten af 1900-tallet. I 1906 opdager Nolde farvens muligheder som betydningsbærende element, hvilket udmønter sig i de langt mere ekspressionistiske Farvestorme – udstillingens andet tema. Herefter følger dynamiske og urolige Søstykker og de grove og voldsomme Bibel- og legendebilleder, som Nolde selv satte så højt, men mange i samtiden tog stærkt afstand fra. De næste to kapitler spænder fra Berlin – facetter af en storby til Fascinationen af det fremmede, som bl.a. førte Nolde på en rejse til Sydhavet i 1913-1914. En række af Noldes meget populære blomsterakvareller er samlet i Min have fuld af blomster mens Troldmanden fra Nord rummer værker fra de år omkring Noldes 60-årsdag, hvor han var mest beundret og feteret. Herefter følger Hjemstavnsbilleder og De sene værker samt til sidst et rum med Umalede Billeder, som blev til i det skjulte, mens han havde maleforbud.


PHILIP GUSTON UDSTILLING TIL 7.9. Louisiana markerer 100-året for en af de største amerikanske malere i det 20. århundrede ved at vise Philip Gustons sene og banebrydende værker. Her forenes det karikerede og grumme med stor menneskelig indsigt og følsomhed. Herover: Philip Guston i sit atelier i Woodstock, 1970. Foto: Frank Lloyd. UDSTILLINGEN er blevet til i samarbejde med Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Den vises i museets Østfløj. Indgang under trappen fra Vinterhaven i forbindelse med Louisiana Cafe.

Det kan være svært at forestille sig præcist hvor modigt, opsigtsvækkende, ja nærmest skandaløst, det må have virket, da den amerikanske maler Philip Guston sidst i 1960'erne vendte ryggen til det abstrakte maleri og skiftede dramatisk udtryk. Som den første efterkrigs-maler vendte han tilbage til figurationen og blev med sin groteske humor og næsten tegneserieagtige stil dermed både pioner og kultfigur. I disse sene værker kredser Guston – som det også antydes i udstillingens titel, Painting Smoking Eating – om sig selv, sit atelier og de nære ting. Hans billedverden rummer både det hudløst ærlige og herligt politisk ukorrekte og er samtidig gribende vidnesbyrd om menneskets eksistentielle vilkår.


Herover: Philip Guston, The Studio, 1969, olie på lærred. Privateje © The Estate of Philip Guston. Modsatte side t.h. Philip Guston, The Line, 1978, olie på lærred. Privateje © The Estate of Philip Guston.


OLAFUR ELIASSON RIVERBED

UDSTILLING 20.8.14 – 4.1.15 Når Olafur Eliasson indtager Louisiana med en udstilling i tre dele, er der lagt op til en gennemgribende, udfordrende og skelsættende begivenhed. Hovedværket er et kæmpe landskab, der kan ses og sanses som både et indgreb i, en dialog med og en fejring af museets unikke udtryk og værdier. Nærvær. Sansning. Engagement. Museet som åbent, levende sted, der involverer både krop og sjæl. Og hvor vi som gæster må træde i karakter, tage aktivt del og sætte os selv i spil. Dét er, kort fortalt, blandt de kodeord og tanker, der ligger til grund for Olafur Eliassons første soloudstilling på Louisiana. Helt fra begyndelsen har det stået klart, at et samarbejde med den dansk-islandske kunstner nødvendigvis måtte munde ud i en radikal og stedsspecifik udstilling, som tager museet som institution og lokalitet op til diskussion og samtidig stiller skarpt på lokale sansninger i et globalt perspektiv. Her vil man som gæst kunne opleve, at overgangene mellem inde og ude, kultur og iscenesat natur


Foregående side, to illustrationer: Riverbed, 2014. © Olafur Eliasson Herover: Still fra Movement Microscope, 2011. © Olafur Eliasson T.h.: Model room, 2003. © Olafur Eliasson og Einar Thorstein. Begge foto courtesy: Olafur Eliasson; neugerriemschneider, Berlin og Tanya Bonakdar Gallery, N.Y.

OLAFUR ELIASSON

flimrer og brydes ned. Olafur Eliasson forklarer selv i udstillingens katalog (Louisiana Revy), at han bl.a. gerne vil pege på museets rum som “fysiske kropslige forløb” og at elementerne er blandet sammen og gjort flydende i håbet om, “at folk får en totaloplevelse, også i kraft af det, de selv kommer med.” Dermed bliver Olafur Eliassons udstilling en skærpelse af vores blik på museet, på os selv og på verden. Udstillingen består af tre dele: Hovedværket er et kæmpe landskab, der udfolder sig gennem hele museets Sydfløj, mens værket Model room – et stort bord fyldt med ca. 400 geometriske modeller – er opstillet i Jorn-rummet. Endelig vil man i Store Sal kunne opleve Eliassons tre videoværker Innen Stadt Außen, Your Embodied Garden og Movement Microscope. Netop bevægelsen er i fokus i mødet mellem Eliasson, Louisiana og gæsten. Dels fordi værkerne er spredt til tre adskilte lokaliteter, så man nødvendigvis må vandre museet rundt. Dels fordi videoværkerne i Store Sal sætter kroppens bevægelse under lup og undersøger bevægelsen som både fortolkning af og konstituerende for omgivelserne.


STØT KUNSTEN VÆR MED TIL AT STYRKE LOUISIANAS SAMLING

Vil du være en del af Louisiana Samlingens Venner og med til at fremtidssikre museet? Den fortsatte udvikling af Samlingen er nemlig afgørende for at fastholde Louisianas særlige internationale position. Tak for din hjælp – den kommer os alle til gode. STØTTEBELØB ER FRADRAGSBERETTIGET d KR. 200 d KR. 500 d KR. 1000 INDBETAL DIN STØTTE PÅ LOUISIANA.DK


LOUISIANA CAFE DANSKE BUFFETFRISTELSER

Dansk frokost- og aftenbuffet – med ny menu hver uge. Alt er frisktilberedt og indbyrdes afstemt, så du selv kan sammensætte din frokost eller middag efter, hvor meget og hvor sundt, du vil spise. Uanset om du foretrækker fisk, kød, begge dele eller udelukkende grønt. Råvarerne er sæsonaktuelle og gerne fra kvalitetsproducenter som Grambogård og Søren Wiuff. Brødet er selvfølgelig hjemmebagt, og som noget nyt kan aftenbuffet'en nu afsluttes med dessert. Se ugens buffetmenu på louisiana.dk. Nyfortolkede rugbrødsmadder med hjemmelavet pålæg. Mere dansk kan det næsten ikke blive. Saftigt rugbrød toppet med hjemmelavet pålæg af ypperlig kvalitet. Der er tre slags at vælge mellem inkl. en ren grøn mad. Kagerne er ægte håndværk leveret af det traditionsrige familiebageri Reinhard van Hauen. Prøv de smørbagte scones og det skiftende udvalg af kagefristelser. Nyd frokosten eller middagen med panoramaudsigt over Øresund og knitrende ild i cafeens pejs.

10% RABAT I CAFEEN MED DIT KLUBKORT


LOUISIANA GIVER DIG NU OGSÅ LOUISIANA GIVER DIG NU OGSÅ BUSINESS FORDELE BUSINESS FORDELE


BUSINESS 1+3 FOR DIG + 3 PERSONER

KR. 845 (EX MOMS KR. 786)

FRI ENTRE ET HELT ÅR + OP TIL 5 MÅNEDER EKSTRA (SE TILBUD) Inviter dine forretningsforbindelser, kolleger, medarbejdere eller andre gæster til uformelle businessmøder, kreative pusterum og inspirerende gå-hjem-træf. Kombiner med en udstilling eller et at museets mange kulturog musiktilbud. AFTENÅBENT TIR-FRE TIL 22.00 SÆRLIGE BUSINESS FORDELE Cafemøde, Business Workshop, Art Challenge, Business Morgen og meget mere 10% RABAT I LOUISIANA CAFE For op til 8 personer. Forkæl dig selv og dine gæster med frokost- eller aftenbuffet – ny menu hver uge 10% RABAT I LOUISIANA BUTIK KATALOG / MAGASIN / PROGRAM tilsendt 4 x årligt

KØB PÅ LOUISIANA.DK

TILNBUUD

KØB ESTEN R Å F G O OG AF 2014 15 MED HELE 20 OP TIL DU FÅR RVÆRDI 40% ME

LÆS ALT OM BUSINESS 1+3 PÅ LOUISIANA.DK


LOUISIANA BUTIK PLAKATER SMYKKER DESIGN TASKER BØGER LEGETØJ GAVER TØJ

MULTISTRIBET STRIKKET PLAID Kr. 999 / klubpris kr. 899 Dansk design: Lind 100% uld, 160 x 140 cm


MESSING URTEPOTTESKJULER OG STATIV Urtepotteskjuler: Kr. 300 / klubpris kr. 270 Stativ: Kr. 200 / klubpris kr. 180 Dansk design: Ferm Living

HÅNDLAVET KERNELÆDERTASKE Lille, 13 x 8,5 cm: Kr. 875 / klubpris kr. 787 Stor, 22 x 16 cm: Kr. 1.250 / klubpris kr. 1.125 Dansk design: Broe & Co

VASE OG BONBONNIERE I PORCELÆN Vase, h. 20 cm: Kr. 650 / klubpris kr. 585 Vase, h. 27 cm: Kr. 1.100 / klubpris kr. 990 Bonbonniere: Kr. 700 / klubpris kr. 630 Dansk design: Finnsdottir Vælg mellem 2 farver

10% RABAT MED DIT KLUBKORT I LOUISIANA BUTIK HALSKÆDE OG ØRERING Halskæde: Kr. 1.000 / klubpris kr. 900 Ørering: Kr. 600 / klubpris kr. 540 Dansk design: Maria Black Guldbelagt 925 sterling sølv


STORT SILKETØRKLÆDE MED MULTICOLOUR PRINT Kr. 900 / klubpris kr. 810 Dansk design: Hellen Van Rees for Muuse 120 x 120 cm

ARBEJDSTASKE I KALVESKIND Kr. 1.899 / klubpris kr. 1.709 Italiensk design: GiGi Fratelli Medfølgende skulderrem, mange rum Vælg mellem flere farver

ELEGANTE BAKKER 32 x 11 cm, kr. 299 / klubpris kr. 269 34 x 23 cm, kr. 399 / klubpris kr. 359 Dansk design: Johansen & Faurschou Vælg mellem flere farver og teak- eller bøgetræskant

TO-ETAGES SIDEBORD Kr. 1.625 / klubpris kr. 1.462 Dansk design: Norrmade Højde 57 cm, sortlakeret stål Fås også i hvidt


PATCHWORK LEG Kr. 199 / klubpris kr. 179 Amerikansk design: eeBoo 64 brikker med print på begge sider

EKSKLUSIV PATCHWORKPUDE Kr. 800 / klubpris kr. 720 Dansk design: Place de Bleu 45 x 45 cm, 2 varianter Lavet af rester af Kvadrat-stoffer

KULØRT VINGLAS Kr. 55 / klubpris kr. 49 Dansk design: House Doctor Højde 17 cm, gennemfarvet glas, 4 farver

STORT UDVALG AF TASKER, TILBEHØR, TØJ I LOUISIANA BUTIK HALSKÆDE I SILIKONE Kr. 1.099 / klubpris kr. 989 Fransk design: Tzuri Gueta Længde 100 cm


CLUTCH I ÅLESKIND Kr. 599 / klubpris kr. 539 Dansk design: Becksöndergaard Vælg mellem flere farver

TEKANDE MED KOBBERHANK Kr. 375 / klubpris kr. 337 Tysk design: Asa 1,4 liter, porcelæn

Foto: Lars Ranek Forbehold for udsolgte og forsinkede varer

KARAFFEL OG GLAS Karaffel: Kr. 449 / klubpris kr. 404 Glas: 2 stk., kr. 329 / klubpris kr. 296 Dansk design: Cecilie Moi Sindum Mundblæst glas

ELEGANT 3-BENET STOL Kr. 1.495 / klubpris kr. 1.345 Dansk design: Afteroom for Menu Sæde: Sortlakeret bøgetræ Stel: Sortlakeret stål


PRINTET TØRKLÆDE I LET ULD Kr. 1.149 / klubpris kr. 1.034 Dansk design: Épice 105 x 165 cm

ART OF THE 20TH. CENTURY PAINTING, SCULPTURE Kr. 299 / klubpris kr. 269 New Media, Photography Forlaget Taschen

KOBBERFATNING MED PÆRE Kr. 329 / klubpris kr. 296 Dansk design: H. Skjalmp P. Inkl. ledning og 1 stk. pære, 25W

HALSKÆDE I FLETTET METAL Kr. 429 / klubpris kr. 386 Fransk design: Pascale Lion Vælg mellem sølv og kobber Længde: 100 cm


PC-TASKE I RUSKIND/SKIND Kr. 900 / klubpris kr. 810 Dansk design: Robus Til 15” computer

SHOP HELT TIL KL. 22 TIRSDAG-FREDAG I LOUISIANA BUTIK BULBUL ARMBÅNDSUR Kr. 2.495 / klubpris kr. 2.245 Dansk design: Kibisi/Bjarke Ingels Schweizisk urværk, sapphire glas, rustfrit stål, italiensk læderrem

PUNG / KREDITKORTHOLDER Punge: Kr. 549, kr. 349 / klubpris kr. 494, kr. 314 Kreditkortholder: Kr. 249 / klubpris kr. 224 Italiensk design: Toni Perotti Vegetabilsk garvet kalveskind

MØNSTERSTRIKKET HERRE HALSTØRKLÆDE Kr. 599 / klubpris kr. 539 Dansk design: Libertine-Libertine 100% uld, 190 x 30 cm


FISKESPIL Kr. 129 / klubpris kr. 116 Fransk design: Djeco 12 fisk og 2 fiskestænger med magneter

PRINTET BOMULDSTØRKLÆDE Kr. 349 / klubpris kr. 314 Dansk design: Bella Balou 100 x 200 cm

MINIMALISTISK TASKE I KERNELÆDER Kr. 1.299 / klubpris kr. 1.169 Dansk design: Maanii 38 x 28 cm

ILDFAST TERRAKOTTA FAD Diam. 17,5 cm, kr. 79 / klubpris kr. 71 Diam. 19 cm, kr. 99 / klubpris kr. 89 Diam. 21,5, kr. 119 / klubpris kr. 107


KLUBKORT 1+1 OG KLUBKORT 1 GIVER DIG MEGET MERE LOUISIANA: FRI ENTRE TIL KUNST- OG KULTUROPLEVELSER ET HELT ÅR, INKL. 200 AFTENER 10% RABAT I BUTIK OG CAFE KATALOG / MAGASIN TILSENDT 4 GANGE ÅRLIGT + MANGE FLERE KLUBFORDELE LÆS MERE PÅ LOUISIANA.DK

LOUISIANA KLUBBEN KLUBKORT 1+1 / KLUBKORT 1 FRI ENTRE til Louisiana et helt år for 1 eller 2 personer alt efter korttype + op til 4 gæster til reduceret pris, kr. 90. 10% RABAT i Louisiana Butik og Cafe. Få også 10% rabat i cafeen for op til 4 gæster ved samlet betaling. KATALOG / MAGASIN / PROGRAM tilsendt 4 x årligt. PREVIEWS / ÅBNINGER invitation til 2-3 udstillinger. SPRING KØEN OVER benyt scan-selv indgangen kun for klubmedlemmer.

PRIVATE VIEWS – særomvisning i den aktuelle udstilling kun for klubmedlemmer. KLUBTILBUD i Louisiana Butik og Cafe. Annonceres på louisiana.dk og i nyhedsbrev. HVERVEGAVE Har du klubkort og hverver et nyt medlem, får du en gave. (Det hvervede medlem må ikke have været medlem inden for det seneste år). Se gaverne på louisiana.dk. GIV ET KLUBKORT I GAVE Køb det på museet eller direkte på louisiana.dk. FORNYELSESRABAT Forny i udløbsmåneden og få 10% rabat.

LOUISIANA STØTTES I 2014 AF BLANDT ANDRE: Louisianas Main Corporate Partners:

Sponsor for Louisianas arkitekturudstillinger


KLUBKORT 1+1

KLUBKORT 1

1 PERSON + 1 GÆST kr. 595

1 PERSON kr. 475

Pensionistrabat kr. 100

Pensionistrabat kr. 100

KØB DIT KLUBKORT PÅ LOUISIANA.DK OG LÆS MERE OM KLUBBEN, FORDELENE OG DE AKTUELLE TILBUD

ER DU 18-27 ÅR? OG VILD MED KUNST, DESIGN, ARKITEKTUR, LOUNGEMUSIK, LITTERATUR & KULTURDEBAT? SÅ KAN DU FÅ FRI ENTRE TIL DET HELE MED KLUBKORT U27

KLUBKORT U27 1 PERSON 18-27 ÅR kr. 127 Fri entré til Louisiana et helt år, inkl. 200 aftener 10% rabat i Louisiana Butik og Café


SØHAVE

NORDFLØJ GIACOMETTI SALEN

BØRNEHUS

VESTFLØJ

BIOGRAF

GL. STRANDVEJ

KONCERTSAL

JORN-RUMMET

BUTIK

SKULPTURPARK

i

CALDER TERRASSEN

STORE SAL

(UNDER TERRÆN)

ØSTFLØJ

HENRY MOORE (Panorama-udsigt)

VESTFLØJ

EMIL NOLDE til 19. oktober 2014

ØSTFLØJ

PHILIP GUSTON til 7. september 2014

SYDFLØJ

OLAFUR ELIASSON 20. august - 4. januar 2015 (bemærk udstillingen er også i Jorn-rummet og i Store Sal)

ØRESUND

SYDFLØJ

Gl. Strandvej 13 3050 Humlebæk +45 4919 0719 www.louisiana.dk

LOUISIANA efterår 2014  
LOUISIANA efterår 2014