LB Förlag - Vår 2022 - Katalog

Page 1

LB FÖRLAG VÅR 2022

2  LB FÖRLAG Healthy Happy Food Annika Kvist & Viktoria Tindberg 4 Hela sanningen Cara Hunter 6 Svarta vingar Kristin Fägerskjöld 8 Tistlar i handelsträdgården Jenny Clevström 10 Under magnoliaträden T.I. Lowe 12 Såld på en måndag Kristina McMorris 14 Pitbull Anne Mette Hancock 16 SKRIV feelgood! Jenny Fagerlund & Caroline Säfstrand 18 Pestkung Mikael Strömberg 20 En enkel till Indien Cassandra Brunstedt 22 Breven som länkar oss samman Anne-Lie Högberg 24 Pocket De rotlösa Frida Skybäck 26 Tvillingsystrarna Pauline Riccius 27 Äppelmannen Anne Mette Hancock 27 Sanningens pris é Rimmer 28 Kirskålsgrannar Jenny Clevström 28 En kvinnas straff Ana Porss 29 Uppbrottet Ana Porss 29 Vägen dit Ana Porss 29 Knäckta ägg och krossade hjärtan –en alldeles omöjlig påsk Maria Ernestam 30 En oväntad resa Sheila O’Flanagan 30 Som i ett vykort Sofia Rutbäck Eriksson 31 Isobels vandring Kajsa Ingemarsson 31 Ljudböcker Svarta vingar Kristin Fägerskjöld 32 Tistlar i handelsträdgården Jenny Clevström 32 Hela sanningen Cara Hunter 32 En kvinnas straff Ana Porss 32 Uppbrottet Ana Porss 32 Vägen dit Ana Porss 32 Ett rent samvete Anne Liljeroth 33 En enkel till Indien Cassandra Brunstedt 33 Pestkung Mikael Strömberg 33 Isobels vandring Kajsa Ingemarsson 33 Huset nedanför klipporna Sharon Gosling 33 Breven som länkar oss samman Anne-Lie Högberg 33 Mikael Strömberg Innehåll

Att finna sig själv – och andra!

Varje utgivningsbeslut grundar manus, men när vi sätter ihop en hel utgivningslista är det alltid intressant att se om det finns några beröringspunkter mellan böckerna vi ger ut. Någon säsong har temat hälsa dominerat och någon annan har det varit feelgood. I vår handlar böckerna om att hitta sig själv och sitt ursprung. Kanske säger det oss något om tiden vi lever i?

I Cassandra Brunstedts debut En enkel till Indien journalisten Ella som tvingas stå upp för sig själv och ändra rikt ning i livet. I Breven som länkar oss samman av Anne-Lie Högberg börjar Maria att släktforska för att förstå sitt ursprung. Uppväxt skildringarna Under magnoliaträden och Såld på en måndag hur tidiga trauman kan prägla våra liv.

Pommie som vi minns från Kirskålsgrannar har redan hit tat sig själv och nu har hon dessutom hittat Frank. I i handelsträdgården börjar de sitt gemensamma liv på en stor gård på Österlen.

Men vad vore en utgivningslista utan spänning? Vi bju der på en brittisk succédeckare av Cara Hunter, dansk nagelbitarspänning av Anne Mette Hancock samt en riktig spionroman av rosade Kristin Fägerskjöld. Och inte nog med det – Mikael Strömberg får oss att tvivla på vad som är fiktion och verklighet i den reportageliknande Pestkung.

Vi är många som älskar att läsa böcker och jag vågar påstå att flertalet läsare någon gång tänkt tanken att själv skriva en bok. Lugn – nu kommer guiden som hjäl per skrivandet på traven. I SKRIV Feelgood! bjuder Jenny Fagerlund och Caroline Säfstrand generöst på sina bästa tips för att skriva en riktigt härlig feelgoodroman.

VÅR 2022 3

Healthy Happy Food

a nnika k vist & v iktoria t indberg

Lär dig allt om växtbaserad kost!

Ingen har väl missat trenden att äta växtbaserat som tagit världen med storm?

En trend som förhoppningsvis är här för att stanna, eftersom våra matvanor behöver ändras om vi ska minska vårt klimatavtryck.

Studier visar att svenskar äter grönt minst en gång i veckan och att vi är benägna att göra det ännu oftare om vi bara lär oss mer. Där kommer

Annika Kvist och Viktoria Tindberg in i bilden. I den här boken vill de dela med av sig av kunskap, recept och grymma life hacks när det kommer till växtbaserad kost.

De lär dig allt du behöver veta – fördelarna med att äta växtbaserad kost, hur du ska äta grönt för att leva längre enligt blå zonerna, vilka näringsämnen din kropp behöver och hur du får i dig dem. De för klarar också den gröna tallriksmodellen och bjuder på 63 enkla, näringsrika och goda växtbaserade re cept, som går snabbt att tillaga och som innehåller få ingredienser. Dessutom har de skapat en kostplan för 28 dagar som hjälper dig att starta ditt nya gröna liv.

Alla borde få uppleva de positiva effekter växtbase rad kost ger, både för sin egen och för planetens hälsa. Varför inte börja äta grönt redan idag? Det är faktiskt enkelt att vara hållbar.

Utkommer: 2022-01-05

Genre: Mat och dryck

Kartonnage: 978-91-7799-411-4

Omfång: 250 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

Det har aldrig varit enklare att vara hållbar.
4  LB FÖRLAG

Läs också:

ANNIKA KVIST

är civilekonom, kostrådgivare, yogainstruktör, ICCcertifierad coach och grundare av företaget Amazing Growth. Hon har tidigare skrivit boken Healthy Happy Living – 10 veckor till en hållbar och hälsosam livsstil Annika brinner för att hjälpa individer och företag att bygga ett hälsosamt självledarskap och att hitta en mer hållbar livsstil, vilket hon gör genom föreläsningar, coachning och digitala hälsoprogram.

VIKTORIA TINDBERG

är nyutexaminerad civilekonom efter fem års studier i Köpenhamn. Under sin studietid fick hon mycket kulinarisk inspiration och framförallt lärde hon sig att laga mat med en begränsad budget och ett fullspäckat schema. Viktoria har sedan sex år tillbaka drivit Instagramkontot @afoodplace, där hon inspirerar sina följare att laga god mat med få ingredienser utan att anstränga sig för mycket. Viktoria har även skapat recepten till Annikas senaste digitala hälsoprogram och en del av recepten i Healthy Happy Living.

VÅR 2022 5
CAROLINE BORG

Hela sanningen

Cara h unter

Femte delen om kriminalkommissarie Adam Fawley är här.

När en student på ett universitet i Oxford anklagar en av professorerna för sexuella övergrepp tror kriminalkommissarie Adam Fawley sig veta hur händelsen gått till.

Men det visar sig att fallet inte är så okomplicerat som han först trott. De klassiska rollerna som offer och förövare är ombytta och den här gången är det en manlig rugbyspelare som blivit utsatt av sin kvinnliga professor. Både offret och förövaren har allt att förlora.

När en kvinna hittas mördad vid en järnvägsbro ger Fawley fallet högsta prioritet. Ända tills han inser att alla spår i jakten på mördaren pekar på honom själv. Snart befinner sig Fawley i häktet och för hans kollegor har mardrömmen bara börjat.

Utkommer: 2022-01-12

Genre: Deckare och spänning

Originaltitel: The Whole Truth

Översättning: Jan Risheden

Inbunden: 978-91-7799-407-7

Omfång: 400 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

6  LB FÖRLAG

Sagt om tidigare böcker:

»Ingenting är självklart i Cara Hunters deckare, tvärtom är de svindlande oförutsägbara och den drivna berättartekniken manar på läsaren i ett febrigt tempo. Cara Hunter utmärker sig som en allt starkare lysande stjärna på den brittiska deckarhimlen.«

JOHANNA WISTEDT

CARA HUNTER

är en brittisk författare bosatt i Oxford. Hon debuterade med den hyllade spänningsromanen Hemmets trygga vrå där hon för första gången introducerade oss för kriminalkommissarie Adam Fawley. Hela sanningen är den femte boken i serien om Adam Fawley.

»Välskriven spänning i mästarklass.«

KAPPRAKT

»Det här sticker ut –slå till!«

VÅR 2022 7
STUDDARD
JUSTINE

Svarta vingar k ristin Fägerskjöld

Tänk om din bästa vän egentligen är din värsta fiende?

Is verige ä r oron för ett tyskt angrepp stor år 1940. Nazisterna har intagit Danmark och Norge, kvar är endast Sverige som ligger som en isolerad ö omgiven av ockuperade länder.

Ilse anländer till Strängnäs från Tyskland för ett hemligt uppdrag. Hon bär på ett sorgligt förflutet och drivs av hämndbegär. Disa sliter hårt som förplägningslotta på regementet i samma stad, men har en dröm om att en dag öppna sitt eget kafé. En sensommardag kommer Betsy in i bilden. Betsy både ser ut och agerar som en filmstjärna och hon fängslar alla hon möter – på gott och ont. Disa blir förvånad när Betsy väljer henne till sin förtrogna men ju mer de lär känna varandra desto mer uppskattar de varandras sällskap.

När höstmörkret sänker sig börjar en rad märkliga händelser inträffa på regementet. Jakten på en syndabock börjar och plötsligt anklagas Disa, Betsy och de andra lottorna för att läcka information som kan röja rikets säkerhet. Förhoppningen om att kriget ska ta slut så att livet kan bli som vanligt igen verkar långt borta. Vad är sanning och vad är lögn, vem är god och vem är ond?

Svarta vingar är en roman om dubbelliv, vänskap och falskhet i en tid när alla misstänkte alla.

KRISTIN FÄGERSKJÖLD

är född 1974 och har alltid haft ett passionerat intresse för historia. Svarta vingar är hennes tredje roman och den avslutande delen i den löst sammanhållna serien Krigets kvinnor om tiden runt andra världskriget. De första hyllade delarna heter Klar himmel och Nattens färger

Utkommer: 2022-01-19

Genre: Skönlitteratur

Inbunden: 978-91-7799-393-3

Omfång: 320 sidor

Omslag: Anna Henriksson Finns även som e-bok.

8  LB FÖRLAG

Sagt om tidigare böcker:

»En pärla du inte får missa!«

EXPRESSEN SÖNDAG

Jag heter k ristin Fägerskjöld, skriver historiska romaner med värme och finess och är aktuell med serien Krigets kvinnor. År 2020 debuterade jag med Klar himmel som är inspirerad av min farfars berättelser om det svenska flygvapnet, där han tjänstgjorde under andra världskriget. En resa till Normandie för några år sedan gjorde så starkt intryck på mig att jag kände att jag måste skriva en bok om händelserna där också. Det blev utgångspunkten till Nattens färger som gavs ut 2021. I Svarta vingar, som utkommer i början av 2022, återkommer några av karaktärerna från de första romanerna och serien vävs samman. Alla böckerna har gemensamt att de handlar om hur kvinnor påverkades och fick sina liv förändrade av andra världskriget, därav serienamnet.

Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av historia. Ett tag ville jag bli arkeolog men när jag insåg att Birka redan var utgrävt och färdigdokumenterat tänkte jag om. Andra världskriget är den tidsperiod jag har fastnat mest för. Det är relativt ovanligt att en svensk författare skriver skönlitterära böcker på detta ämne, men trots att Sverige inte var indraget i kriget satte det djupa spår i befolkningen. Vem har inte hört talas om ransoneringskuponger, kaffesurrogat och sången »Min soldat« med Ulla Billquist?

»Kristin Fägerskjöld har snabbt visat att hon tillhör de främsta inom det svenska författarskrået.«

JOHANNAS DECKARHÖRNA

»Jag är genuint imponerad av hur Kristin Fägerskjöld har fångat både oron och känslan av fananamma under den här tiden av krig.«

BINA’S BOOKS

Jag bor i Nässjö i Småland med min familj och ett gäng hundar, hästar, får och höns. Jag blev vare sig arkeolog, lokförare eller journalist (några av de yrken jag ville bli som barn), utan är utbildad civilekonom och jobbar till vardags med business intelligencelösningar. Men det är roligt att kunna säga att drömmen om att skriva böcker slog in, jag ville nämligen också bli författare som liten! Skrivandet ger en bra balans till alla siffror. När jag inte arbetar på någon ny bok tycker jag om att odla i köksträdgården, jaga och laga mat med de egna råvarorna. Mer sällan uppträder jag med dammsugare eller mopp i händerna.

VÅR 2022 9
AHLSTRÖM
ANNA-LENA

Tistlar i handelsträdgården j

enny Clevström

I uppföljaren till älskade Kirskålsgrannar spirar både kärlek och tistlar på ett krispigt snövitt Österlen.

Utkommer: 2022-01-26

Genre: Feelgood

Danskt band: 978-917799-409-1

Omfång: 300 sidor

Omslag: Emma Graves Finns även som e-bok.

Fördigsomgillar: KarlFredrikpåÖsterlen, TrädgårdstiderochIhjärtatavÅdala.
10  LB FÖRLAG

Pommie o C h Frank, som knappt hunnit prova på livet som kärlekspar, kan inte motstå tillfället då den vackra men eftersatta handelsträdgården Äppelgården kommer ut till försäljning. »En pärla bland pärlor«, som den excentriske mäklaren Ebertin Ebenholtz uttrycker det. När januarisnön pudrar Skåne vitt skriver det förväntansfulla paret på pappren som gör Äppelgården till deras.

Bland renoveringsstök och växtbeställningar gnager dock oron för katten Fritiof Andersson, Pommies följeslagare, som är djupt skeptisk till flytten. Som om det inte vore nog flyttar Franks italienska dotter Claudia in med sin nyfödde son Luca. Pommie är plötsligt inte bara

JENNY CLEVSTRÖM

är tidigare journalist och bosatt i Stockholm sedan tjugo år tillbaka. Hon arbetar med kommunikation och har studerat och arbetat i London, New York, Paris och Moskva. Tistlar i handelsträdgården är uppföljaren Kirskålsgrannar och den andra boken i serien om Pommie och Frank.

bonusmamma, utan även bonusmormor och finner sig allt som oftast med den lille pojken på axeln, och hon får lägga tankar på blöjor och nappflaskor till sin långa att-göra-lista. Sakta går det upp för henne att Fritiof Anderssons trilskande är mer än bara yta. Något står inte rätt till på gården. Vem är det som smyger omkring på deras mark, och varför går det inte att få bukt med den olycksbådande tisteln som spirar fastän det är vinter?

Under en hektisk vinter, där mycket ställs på sin spets, formas oväntade vänskapsband och när vintern vänder till vår har spelplanen på gården förändrats. Frågan kvarstår dock: Kommer de hinna öppna handelsträdgården i tid, eller har de tistlarna emot sig?

Läs också:

VÅR 2022 11
SÆRÚN HRAFNKELSDÓTTIR NORÉN

Under magnoliaträden

t . i . l owe

För dig som älskade Där kräftorna sjunger .

Austin har knappt hunnit fylla fjorton år när hennes mamma oväntat dör i barnsäng. Hon lämnas kvar att ensam ta hand om sina sex syskon och sin pappa, som hon gör sitt bästa för att hindra från att dras ned i det mörker han så ofta hamnar i.

Ansvaret att hålla ihop familjen och driva deras tobaksfarm vilar tungt på Austins axlar. När samhället sträcker ut hjälpande händer försöker hon desperat att dölja sanningen om vad som egentligen sker på gården.

Ska hon våga släppa taget och lita på någon annan än sig själv? Att avslöja familjens hemlighet skulle innebära konsekvenser men det finns också frihet i sanningen.

Under magnoliaträden är en gripande uppväxtskildring om förlorad barndom, ensamhet och psykisk ohälsa. Men det är också en varm berättelse om vänskap, kärlek och att våga be om hjälp.

T.I. LOWE

Utkommer: 2022-02-09

Genre: Utländsk skönlitteratur

Originaltitel: Under the Magnolias

Översättning: Birgitta Karlström

Inbunden: 978-91-7799-415-2

Omfång: 350 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

har tidigare skrivit tretton romaner, som alla älskats av hennes läsare. Under magnoliaträden är en djärv, öm och upplyftande berättelse som påminner om hyllade Där kräftorna sjunger.

12  LB FÖRLAG
JORDYN STRICKLAND

Fördigsomgillar: Därkräftornasjunger

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Jag fastnade direkt för den gripande berättelsen om Austin. Hennes kamp för att hålla ihop familjen och upprätthålla skenet av en väl fungerande familj gick rakt in i hjärtat.

VÅR 2022 13

Såld på en måndag

k ristina mCm orris

Nu kommer den bästsäljande succéromanen till Sverige.

Två barn till salu.

Skylten är en sista utväg. År 1931 finns den utanför en bondgård i Pennsylvania, men under depressionens hårda år hade den kunnat finnas var som helst i USA . Och den skulle kunna vara skriven av vilken mamma som helst, som stod inför omöjliga val.

För reportern Ellis Reed väcker den starka scenen minnen från hans eget mörka förflutna. Han tar ett fotografi av barnen, dock inte avsett för publicering. Men när bilden leder till hans stora genombrott blir konsekvenserna mer förödande än han någonsin kunnat föreställa sig.

Lillian Palmer hemsöks av sitt eget ansvar i det som hände. Hon är alldeles för bekant med sorgen hos barn som anses vara oönskade. Nu måste hon och Ellis bestämma sig för hur mycket de är villiga att riskera för att förena en splittrad familj.

Såld på en måndag är inspirerad av ett verkligt tidningsfotografi som chockade läsare över hela världen. Det är en kraftfull roman om konsekvenserna av våra handlingar och om vad vi är beredda att göra för dem vi älskar.

Utkommer: 2022-03-16

Genre: Utländsk skönlitteratur

Originaltitel: Sold on a Monday

Översättning: Emö Malmberg

Inbunden: 978-91-7799-418-3

Omfång: 350 sidor

Omslag: Laura Klynstra

Finns även som e-bok.

KRISTINA MCMORRIS

har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser och nomineringar för succéromanen Såld på en måndag. Den har legat på New York Times och USA Todays bästsäljarlistor och har sålt i nästan en miljon exemplar. Kristina McMorris bor i Pacific Northwest med sin man och deras två söner.

14  LB FÖRLAG
COLLEEN CAHILL

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

En roman som griper tag om hjärteroten och som inte lämnar någon oberörd. Det är inte alltför länge sedan den här historien utspelade sig och vi får inte glömma vilka fruktansvärda kval man gick igenom.

Pitbull

a nne m ette h an C o C k

Tredje delen i den hyllade danska serien om Kaldan och Schäfer.

Journalisten h eloise k aldan skriver en artikel om Röda Korsets vaktjänst, ett system där volontärer ger en hjälpande hand till människor som ligger på sin dödsbädd. Under researcharbetet möter hon Jan Fischof, en cancersjuk äldre man från Södra Jylland. Han berättar för Heloise att han i sin ungdom var inblandad i ett mord, som han nu fruktar att Gud kommer straffa honom för.

Heloise vägrar tro att Jan är en kallblodig mördare och börjar gräva i vad som hände offret, en man som kallades för Pitbull. Hon upptäcker att händelsen har en koppling till ett fall från slutet på 90-talet, då flera unga kvinnor försvann spårlöst. I jakten på sanningen tar hon återigen hjälp av sin gamle vän, mordutredaren Erik Schäfer.

I en kamp mot klockan måste Heloise ta reda på vad som verkligen hände innan Jan tar sitt sista andetag. Vem var Pitbull? Hade Jan något med hans död att göra? Och vem kan Heloise lita på när både de anhöriga och polisen ljuger?

ANNE METTE HANCOCK

Utkommer: 2022-03-23

Genre: Deckare och spänning

Originaltitel: Pitbull

Översättning: Helena Stedman

Inbunden: 978-91-7799-213-4

Omfång: 400 sidor

Omslag: Lars Sundh

Finns även som e-bok.

är född i Gråsten i Danmark och har bott i både USA och Frankrike. Hon är utbildad journalist och bor idag i Köpenhamn med sina två barn. Hennes första bok, Likblomman, har vunnit Danska Deckarakademins debutantpris och 2018 utsågs hon till Årets danska författare. Äppelmannen är den andra boken om journalisten Heloise Kaldan och mordutredaren Erik Schäfer. Pitbull är den tredje.

16  LB FÖRLAG
CAPION
DITTE
Det är dags att göra upp med gamla synder.

»Håller högt tempo och smarta vändningar.« GÖTEBORGSPOSTEN

»Jag är galet imponerad av den här författarens fantasirika

intelligens.«

KAPPRAKT

VÅR 2022 17
Sagt om tidigare böcker:

SKRIV feelgood!

j enny Fagerlund & Caroline s ä F strand

Bli en mästare på att skriva feelgood!

Har du bestämt dig för att skriva en feelgoodroman? Vad roligt! Då har du en spännande och alldeles underbar resa framför dig.

I denna bok får du handfasta råd, konkreta verktyg och tips från Jenny Fagerlund och Caroline Säfstrand, två erfarna författare inom genren. De bjuder också på personliga berättelser utifrån egna erfarenheter och har intervjuat andra författare och branschfolk som delar med sig av sina guldkorn när det kommer till att skriva feelgood.

Skrivverktygen i boken varvas med inspiration och pepp – det där lilla extra som kan behövas om du har svårt att komma på idéer, fastnar på halva vägen, tvivlar på din förmåga eller inte hit tar tiden. Här får du motivation att ta dig över alla trösklar och ta dig hela vägen i mål.

SKRIV feelgood! väcker skrivlusten och får dig att förverkliga drömmen om att skriva en feelgood roman.

Utkommer: 2022-03-23

Genre: Facklitteratur

Kartonnage: 978-91-7799-293-6

Omfång: 280 sidor

Omslag: Emma Graves Finns även som e-bok.

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN: Jag blev helt enkelt glad av den här bokidén! Två framgångsrika författare som generöst bjussar på sina bästa tips för att hjälpa alla aspirerande författare.

18  LB FÖRLAG

Jenny och Caroline om SKRIV feelgood!

Vem tog initiativet till samarbetet?

Jenny tog upp idén om att skriva en faktabok om feelgood för två år sedan. Hon kontaktade sin författarvän och poddpartner Caroline som direkt nappade på idén.

Hur har det varit att skriva tillsammans?

Det var lite nervkittlande i början eftersom ingen av oss har skrivit tillsammans med någon annan tidigare. Men det visade sig att vi kompletterade varandra bra vilket gjorde arbetet lätt och roligt. Vi pratade också mycket om förväntningar och hur vi konkret skulle lägga upp arbetet med allt från struktur och redigering till vem som skulle göra vad. Det har verkligen varit ett lustfyllt projekt från start till mål! Vi driver också podden Feelgood med Jenny & Caroline, på temat feelgood i böcker och livet, så vi har ju viss vana vid att arbeta ihop.

Varför ville ni skriva en handbok om hur man skriver feelgood?

Det finns inget roligare än att skriva böcker – och inget härligare än att skriva böcker inom just denna genre! Feelgood innehåller dessutom en hel del element utöver de vanliga skrivverktygen, vilket vi tyckte var viktigt att lyfta. Vi håller båda i inspirationsföreläsningar och kurser i att skriva feelgood och märker att det finns ett stort intresse för detta. Det känns kul att kunna dela med oss av kunskap och erfarenheter men också att bjuda på det där lilla extra, som pepp och inspiration på vägen.

JENNY FAGERLUND

bor i Stockholm med man och fyra barn. Hon har skrivit sex romaner och håller populära kurser och föreläsningar i att skriva feelgood. Hennes böcker är sålda till flera länder och Mitt hemliga liv nominerades till Årets Ljudbok 2021 samt Årets Feelgood 2021. Jenny och Caroline driver podden Feelgood ihop sedan sommaren 2020.

Om ni fick välja ett tips var på hur man skriver feelgood, vilket skulle det då vara?

j ennys tips: Läs mycket i genren feelgood. Det gör att du får förståelse för genren och vad den innebär. Det gör också att du får en känsla för vad du själv tycker om och vad du kanske saknar och vill ha mer av.

Carolines tips: Känn efter vilken bok det är du vill skriva. Det är lätt att dras med i trender men en sann bok är en bättre bok. Vill du få läsaren att skratta? Fly vardagen? Brinner du för ett visst tema? Vill du skrapa på människors yta? Om du vet vilken kärnan är, då blir det dessutom enklare att komma vidare när du fastnar eftersom du vet ditt varför!

När ni själva läser, väljer ni då feelgood eller en annan genre?

j enny: Feelgood är den genre jag allra helst läser själv och min kärlek till genren startade redan på 90-talet när Marian Keyes släppte Vattenmelonen. En bok som slog igenom stort världen över. I min bokhylla trängs böcker av Marian Keyes, Sophie Kinsella, Jane Green, Lucy Dillon, Jenny Colgan och massor av andra fantastiska feelgoodförfattare.

Caroline: Jag älskar böcker med historier som griper tag, karaktärer som berör och slut som ger hopp och värme. Feelgood, romaner och en och annan spänningsbok samsas om platsen i min bokhylla.

CAROLINE SÄFSTRAND

bor i Helsingborg med sin familj. Hon släpper sin åttonde roman 2022. Hennes böcker har sålts till flera länder och hon har nominerats till Årets Feelgood och Årets Ljudbok på Storytel. Hon är flitigt anlitad som föredragshållare på temat »hemligheter, härligheter och ett budskap mellan raderna« och håller också i skrivkurser.

VÅR 2022 19
RICHARD RYAN

Pestkung m ikael s trömberg

Vad är pestkung?

För att en berättelse ska bli till behövs inte mer än ett ytterst litet uppslag, ibland inte mer än ett ord.

I flera månaders tid har Mikael Strömberg kämpat med en tilltagande skrivkramp. Inspirationen tryter och skrivandet har stagnerat. Något måste till, annars fruktar Mikael att författarkarriären kan vara över.

Från ingenstans kommer det till honom, bara sådär i förbifarten, just som endast ett ord – pestkung. Ett ord som fascinerar, och Mikael börjar söka efter svaret på dess innebörd.

Utifrån det här abstrakta ordet vecklar en makalös, ohygglig och högst konkret historia ut sig. En historia där personer fått sina liv förstörda, där husdjur blivit bortrövade, ungdomar försvunnit och människor bragts om livet. Mitt i denna tidigare okända verklighet befinner sig nu författaren själv, och plötsligt växer en helt ny fruktan fram hos honom.

Pestkung är en dokumentärt berättad och andlöst spännande skildring, där Mikael Strömberg blir indragen i outforskade och skrämmande miljöer bortom allmänhetens kännedom.

Utkommer: 2022-04-06

Genre: Thriller

Inbunden: 978-91-7799-400-8

Omfång: 216 sidor

Omslag: Anders Timrén

Finns även som e-bok.

Mikael Strömberg

20  LB FÖRLAG
Fördigsomgillar:TwinStrangerThings, PeaksochNattfilm.

Mikael Strömberg

Ett tidigt intresse för film, musik och litteratur, gärna intensiv, mystisk och läskig sådan, mynnade slutligen ut i att jag själv greppade pennan och blev en skapande person. Angående mitt skrivande och mina berättelser antar jag att jag inväntade det rätta tillfället, eftersom jag ogillar att påbörja något som jag inte säkert kan avsluta. Jag har alltid haft en färdig idé innan jag börjat skriva, en detaljerad plan från start till mål. Många författare menar att historierna bara kommer till dem, att karaktärerna lever sina egna liv och att orden sedan bara flödar. Att ett litet frö liksom spirar och därefter automatiskt blommar ut. Och det måste ju vara en härlig känsla när det inträffar, men något liknande har jag inte fått uppleva.

Inte förrän nu. Sett till min ordinarie arbetsmetod, kom utgångsläget att bli helt annorlunda när det gäller Pestkung. Jag visste att historien fanns där, redo att berättas. Men inledningsvis hade jag i princip ingenting att gå på. Trots det kan man ändå säga att historien kom till mig, om än motsträvigt. Att jag som författare fungerade som ett filter, ett verktyg, som sorterade och monterade de spridda beståndsdelarna till en fungerande helhet. Resultatet, som bygger på oroande upptäckter och skakande utsagor, blev en skrämmande berättelse om något vi måste ge akt på.

MIKAEL STRÖMBERG

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

När jag mitt i manusläsningen måste stanna upp och googla för att ta reda på om vissa fenomen verkligen finns – ja, då vet jag att manuset är riktigt, riktigt bra!

är född 1976 och bor i byn Spillersboda ute vid Roslagskusten med sin fru och deras två barn. Hans författarskap tog sitt avstamp 2011 med den hyllade skräckromanen Vätten, och han har sedan dess skrivit ett flertal skräck- och spänningsromaner, kapitelböcker för unga och en handfull noveller. I hans böcker förenas allt som oftast vardagsrealism med övernaturliga element.

VÅR 2022 21
RICHARD RYAN

En enkel till Indien

Cassandra b runstedt

Djävulen bär Prada möter Eat Pray Love.

Modejournalisten e lla

Franks vildaste dröm blir till verklighet när hon tackar ja till tjänsten som chefredaktör för världens största modemagasin, som ska lanseras i Skandinavien. Men mitt i drömmen inser Ella att hon borde varit försiktig med vad hon önskade sig. Erbjudandet som verkar för bra för att vara sant, med inflytande, pengar och lyxiga champagnemingel, visar sig snart vara just det. Och en olycka kommer sällan ensam. När Ellas liv rasar samman vet hon inte längre vad hon ska ta sig till.

Utmattad och besviken bokar hon en enkel biljett till Indien och checkar in på ett ashram. Där möter hon meditationsläraren Amit som öppnar hennes ögon på fler sätt än hon trodde var möjligt.

En enkel till Indien är en roman om att nå en återvändsgränd och lära sig hitta nya vägar framåt. Om livsförändrande insikter och den magi som först kan uppstå när man saktar ner och skapar rum för den.

Utkommer: 2022-04-20

Genre: Skönlitteratur

Inbunden: 978-91-7799-436-7

Omfång: 300 sidor

Omslag: Emma Graves Finns även som e-bok.

Fördigsomgillar: DjävulenbärPrada, ElsasmodeochEatPrayLove.
22  LB FÖRLAG

Jag har alltid känt att jag har en bok, eller rättare sagt flera böcker, i mig. De har dykt upp med jämna mellanrum under åren, och gjort sitt bästa för att få (och kanske allra mest behålla) min uppmärksamhet. För det som alltid börjat med att jag överpeppad och exalterad satt mig ner och börjat skriva, har alla gånger slutat med att något annat, viktigare, kommit i vägen. Vilket i sin tur har gjort att boksidorna aldrig blivit fler än ett par kapitel. Och åren har gått.

Inte så att jag inte haft annat roligt för mig. Och heller inte så att jag inte skrivit. Bara andra saker, som intervjuer med Idolfinalister och Let’s Dance-deltagare under mina år i TV -branschen, och inrednings-, mat- och vinreportage under tiden på ELLE Decoration och ELLE mat och vin. För att inte tala om alla moderelaterade skrivjobb jag hunnit checka av som allt ifrån redaktör till redaktionschef och VD på Metro Mode.

Sedan kom min son och plötsligt var jag hemma om dagarna, med mer tid över än jag haft på flera år. För även om det var en stor omställning att gå från inget barn till ett, så sov min son väldigt mycket (åtminstone på dagtid och under de första månaderna). Och den tiden tog jag vara på.

Mellan amning och blöjbyten satt jag oftast som klistrad framför ett av mina manus medan orden flödade fram. Flowet var ett faktum och under de vakna nätterna gick hjärnan på högvarv när tankarna bollade allt från karaktärsbyggande till fyndiga dialoger. Tills dagen då jag trodde att jag var klar men råkade lyssna på en skrivpodd där det nämndes att de flesta aspirerande författare skickar sina bokmanus till förlag på tok för tidigt, och att det kan vara en av orsakerna till att de flesta blir refuserade.

Då bestämde jag mig för att gå all-in, skriva bok på riktigt och inte bara hasta ur mig mina idéer. Att ge det en ärlig chans och ge mitt allt. Så istället för att skicka manuset till olika förlag redigerade jag boken för 34:e gången. Skrev om, lade till, tog bort och vässade texten, dialogen och karaktärerna i ytterligare ett par månader. Till slut kom dagen då jag var så less på manuset att jag kände att jag aldrig mer ville se det. Då visste jag att jag var klar. Redo att låta det möta sitt öde. Döm min förvåning när jag redan dagen efter att jag skickat iväg manuset fick veta att mitt förstahandsval av förlag faktiskt ville ge ut min bok!

Den där boken som jag själv hade velat kura ihop mig i soffan och umgås med. Få uppslukas och förfäras av, skratta och gråta till och känna igen mig i. Men mest av allt låta fylla mig med den där magiska känslan att precis allt, så även ett bokkontrakt på drömförlaget, är möjligt. Bara du är beredd att jobba för det!

CASSANDRA BRUNSTEDT

är född 1987 och har arbetat som redaktör, redaktionschef och VD på magasin som ELLE Decoration, ELLE mat och vin och Metro Mode. Idag är hon chef för innehåll och PR på klädkedjan Indiska. Under en längre vistelse i Indien utbildade hon sig till yogalärare och har även vidareutbildat sig till holistisk coach. Nu är hon aktuell med sin debutroman, En enkel till Indien

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN: Jag blev eld och lågor när jag hittade Cassandras manus i mailkorgen. Det här var exakt vad jag letat efter. Smart och bitskt om den ytliga modevärlden och samtidigt den svärta och tyngd som krävs för huvudkaraktärens utveckling.

VÅR 2022 23
RICHARD RYAN

Breven som länkar oss samman a

nne- l ie h ögberg

Mörka familjedraman i 1900-talets Amerika.

Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat som ligger vid Mälarens strand. Stället hon drivit i tio års tid. När det tillfälligt måste stängas ner rasar hennes tillvaro och hon tvingas fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon ett brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som hennes mormor själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna.

Axel bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaro som han och hans mor och syskon hamnade i när fadern dog. I tron om att hans flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt på ångfartyget till New York endast arton år gammal.

Bit för bit lägger Maria pusslet av sin släkthistoria och snart framkallas en bild av ett mörkt familjedrama, som kommer att ta henne över havet till 1900-talets Amerika.

Breven som länkar oss samman är en relations roman om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det skiljer flera årtionden och att hav mel lan dem.

Liksom tidigare böcker av Anne-Lie Högberg är Breven som länkar oss samman inspirerad av en verklig händelse. Tillsammans med över en och en halv miljon svenskar emigrerade författarens egen släkting till Amerika.

24  LB FÖRLAG

Sagt om tidigare böcker:

»Jag är totalt förälskad i Anne-Lie Högbergs sätt att skriva.«

KUSTBOKTANTEN

»Anne-Lie Högberg har en fantastisk förmåga att porträttera människors känslor, så att de känns och man får en förståelse för

personerna.«

BOKTOKIG

»Du som gillar Caroline Säfstrand kommer att falla som en fura för Anne-Lie Högberg. Det finns en innerlig värme och kärleksfullhet mellan raderna. Vardagliga händelser som lyckas trollbinda och beröra på djupet.«

MILLIMYS_BOOKS

ANNE-LIE HÖGBERG

Utkommer: 2022-04-27

Genre: Skönlitteratur

Inbunden: 978-91-7799-413-8

Omfång: 250 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

bor i Bålsta med sin man och är mamma till fem barn. Hon har skrivit fem böcker och Breven som länkar oss samman är hennes andra bok på LB Förlag. Hennes böcker har hyllats av recensenter och kallats för gripande bladvändare. När hon inte skriver jobbar hon deltid som ekonomiansvarig och tar hand om sin stora familj.

VÅR 2022 25
RICHARD RYAN

De rotlösa

Frida Skybäck

Utkommer: 2022-02-16

Genre: Deckare och spänning

Storpocket: 978-91-7799-422-0

Omfång: 304 sidor

Omslag: Anders Timrén

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Frida Skybäck behärskar berättandets olika grenar och med De rotlösa blir det dramatiskt, spännande och gripande om familjeband, klasskillnader och kärlekens gränslöshet.«

KAPPRAKT

»Frida Skybäck har åstadkommit något ganska enastående med sitt drama i romanform. Med behärskad vrede skildrar hon hur offer och förövare möts och hur de bakomliggande problemen kan uppstå. De rotlösa är en spänningsroman, men också en brandfackla.«

26  LB FÖRLAG
STORPOCKET
ÖLANDSBLADET

Sanningens pris

Kelly Rimmer

Utkommer: 2022-01-19

Genre: Utländsk skönlitteratur

Originaltitel: Truths I Never Told You

Översättning: Lisbet Holst

Pocket: 978-91-7799-423-7

Omfång: 384 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

»Jag har gråtit, jag har sörjt och jag har älskat varenda sida av denna bok. En fullträff!«

»Vackert, bottenklingande och äkta. För mig är detta en författare som kan konsten att locka fram hoppets leende, beröra läsaren till tårar och ge rum för det där som upprör – samtidigt.«

CAROLINES BOKHYLLA

Kirskålsgrannar

Jenny Clevström

Utkommer: 2022-01-19

Genre: Feelgood

Pocket: 978-91-7799-374-2

Omfång: 304 sidor

Omslag: Emma Graves

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Full av psykologisk skärpa och humor som gör anrättningen extra smaklig. Njut, le och må bra. Detta är feel good hela vägen.«
ÖLANDSBLADET
»Författaren lyckas väl med miljöbeskrivningarna från trädgårdar, bullbak och marmeladkokning. En lättläst feelgoodroman som leder till många härliga skratt och dessutom väcker odlingslusten.«
BIRGITTA EHN ELIASON, BTJ
VÅR 2022 27
POCKET

Tvillingsystrarna

Pauline Riccius

Utkommer: 2022-02-16

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-300-1

Omfång: 304 sidor

Omslag: Emma Graves

Finns även som ljudbok och e-bok.

»En intensiv berättelse om närhet, avstånd och utanförskap, som rör sig från den ordlösa förståelsen mellan två systrar till avståndet mellan dem och omvärlden.«

LOTTA OLSSON, DN

»Riccius övertygar som berättare, fängslar och håller kvar intresset för dem hon skildrar till sista ordet, man väntar med intresse på nästa roman.«

ÖLANDSBLADET

Äppelmannen

Anne Mette Hancock

Utkommer: 2022-02-16

Genre: Deckare och spänning

Originaltitel: Mercedes-snittet Översättning: Helena Stedman

Pocket: 978-91-7799-351-3

Omfång: 304 sidor

Omslag: Lars Sundh

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Jag är galet imponerad av den här författarens fantasirika intelligens.«
KAPPRAKT
»Danmarks nya deckardrottning gör det igen! En succé.«
AMELIES BOKHÖRNA
28  LB FÖRLAG

Exklusivt pocketsläpp på internationella kvinnodagen.

En kvinnas straff

Ana Porss

Utkommer: 2022-03-08

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-425-1

Omfång: 272 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio

Finns även som e-bok.

»En ny kvinnlig epiker gör entré. Man kan jämföra Ana Porss författarskap med Vilhelm Mobergs.« ÖLANDSBLADET
»Jag berörs, förfäras och fascineras. Vem kunde ana att just denna saga från böljande slätt av tragik och historik också sipprade av spännande läsning, kärlek och dramatik. Ett stycke historisk wow till eder boktjänst!«
CAROLINES BOKHYLLA

Uppbrottet

Ana Porss

Utkommer: 2022-03-08

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-426-8

Omfång: 272 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio

Finns även som e-bok.

Vägen dit

Ana Porss

Utkommer: 2022-03-08

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-427-5

Omfång: 272 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio

Finns även som e-bok.

VÅR 2022 29

MARIA ERNESTAM

Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk

ÅRETS VÅRROMAN

Knäckta ägg och krossade hjärtan –en alldeles omöjlig påsk

Maria Ernestam

Utkommer: 2022-03-16

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-424-4

Omfång: 336 sidor

Omslag: Pär Wickholm

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Maria Ernestam har gjort det igen. Balanserat på den svåra feelgood/ relationsroman-linan. Som att sitta med en god vän vid köksbordet och höra underhållande skvaller.«

JOHAN ANDERBLAD, NYHETSMORGON

»Skickligt komponerat, en riktigt trevlig äggröra med allsköns upptåg och kaotiska situationer. Allt är serverat med stor och varm humor.«

ÖLANDSBLADET

En oväntad resa

Sheila O’Flanagan

Utkommer: 2022-04-13

Genre: Feelgood

Originaltitel: The Women Who Ran Away

Översättning: Emö Malmberg

Pocket: 978-91-7799-331-5

Omfång: 424 sidor

Omslag: Emma Graves Finns även som e-bok.

»Riktigt härlig sommarläsning! Så fint och inlevelsefullt skrivet. Det här är verkligen att resa i tanken.«

CAMILLA_POCKETLOVER

»En bok som gav mig en varm känsla och en lässtund jag njöt av, sidorna vändes i en snabb fart för jag ville ha mer. En pralin till bok som jag med glädje rekommenderar alla feelgood entusiaster.«

SANDRAS_BOKINSPO

30  LB FÖRLAG

Som i ett vykort

Sofia Rutbäck Eriksson

Utkommer: 2022-04-13

Genre: Feelgood

Pocket: 978-91-7799-428-2

Omfång: 400 sidor

Omslag: Emma Graves

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Sofia Rutbäck Eriksson är en riktigt god berättare, med ömsom humor och ömsom förtvivlan får hon mig som läsare att fortsätta vända blad. En flyhänt intelligent, språkligt och berättartekniskt njutbar roman om familj, arbetsliv, kraven, förhoppningarna, tillkortakommandena, oron för åldriga föräldrar och sist men inte minst, kärleken.«
LISA WEDE, NSD
»Fin feelgood om familjerelationer och kamp för överlevnad i glesbygd.«
FEMINA

Isobels vandring

Kajsa Ingemarsson

Utkommer: 2022-04-13

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-437-4

Omfång: 262 sidor

Omslag: Anders Timrén

Finns även som ljudbok och e-bok.

»De vackra orden, den beskrivande vandringen och den innerliga kärleken, gör boken till en oerhört vacker saga.« LÄSARRÖST
»Ett fantastiskt spännande och gripande epos och som ALLA kan ta tills sig. Isobels vandring är ett mästerverk!«
LÄSARRÖST
VÅR 2022 31

LJUDBÖCKER

Svarta vingar

Kristin Fägerskjöld

Utkommer: Januari

Omslag: Anna Henriksson

Tistlar i handelsträdgården

Jenny Clevström

Utkommer: Januari

Omslag: Emma Graves

Hela sanningen

Cara Hunter

Utkommer: Mars

Omslag: Paolo Sangregorio

Ett rent samvete

Anne Liljeroth

Utkommer: Mars

Omslag: Sara R Acedo

En kvinnas straff Uppbrottet Vägen dit

Ana Porss

Utkommer: Mars

Omslag: Paolo Sangregorio

32  LB FÖRLAG

En enkel till Indien

Cassandra Brunstedt

Utkommer: April

Omslag: Emma Graves

Huset nedanför klipporna

Sharon Gosling

Utkommer: April

Omslag: Emma Graves

Mikael Strömberg

Pestkung

Mikael Strömberg

Utkommer: April

Omslag: Anders Timrén

Isobels vandring

Kajsa Ingemarsson

Utkommer: April

Omslag: Anders Timrén

Breven som länkar oss samman

Anne-Lie Högberg

Utkommer: April

Omslag: Paolo Sangregorio

VÅR 2022 33

LOUISE BÄCKELIN

LOUISE@LBFORLAG.SE

070-616 67 66

CAMILLA

CAMILLA@LBFORLAG.SE

070-172 47 97

EMMA ANDERSSON

FÖRLAGSKOORDINATOR

EMMA@LBFORLAG.SE

070-511 32 45

LISA

LISA@LBFORLAG.SE

LB FÖRLAG

VÄSTMANNAGATAN 24

113 60 STOCKHOLM

WWW.LBFORLAG.SE

LBFORLAG

LBFORLAG

VD & FÖRLÄGGARE
MOLIN
SÄLJ & MARKNAD
BJURWALD
PR & KOMMUNIKATION
FORMGIVNING: PAOLO SANGREGORIO
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.