LB Förlag - Sommar 2022 - Katalog

Page 1

LB FÖRLAG SOMMAR 2022


Innehåll Sista säkra Lisa Christensen................................................................................................. 4 Konserverad kärlek och spröda drömmar Åsa Hallengård.. ............. 6 De som överlevde Kelly Rimmer......................................................................................... 8 Kärlek i fem akter Daniela Krien.................................................................................. 10 På egna ben Sheila O’Flanagan....................................................................................... 12 I drottningens närhet Philippa Gregory.. .............................................................. 14 Perfekt tajming Owen Nicholls...................................................................................... 16 Ryktet om systrarna Hamilton Averil Kenny.................................................. 18 Flyktdjur Inger Frimansson............................................................................................... 20 Vilda drinkar Bella Porcile................................................................................................. 22

Pocket

Ljudböcker

De rotlösa Frida Skybäck..................................................................... 24

Pitbull Anne Mette Hancock. . ............................................................ 28

Ett rent samvete Anne Liljeroth....................................................... 24

Sista säkra Lisa Christensen. . ............................................................ 28

Sömmerskan från Paris Georgia Kaufmann............................ 25

Under magnoliaträden T.I. Lowe.. ................................................. 28

Huset nedanför klipporna Sharon Gosling. . ............................ 25

Såld på en måndag Kristina McMorris........................................ 28

Olycksfåglar Fredrik P Winter........................................................... 26

Konserverad kärlek och spröda drömmar

Mörka strömmar Philippa Gregory. . ............................................ 26

Åsa Hallengård.. .......................................................................................... 28

Den andra systern Boleyn Philippa Gregory........................... 27

De som överlevde Kelly Rimmer....................................................... 28

Hopp Helen Fisher.. ................................................................................... 27

På egna ben Sheila O’Flanagan........................................................ 29 Sömmerskan från Paris Georgia Kaufmann........................... 29 Flyktdjur Inger Frimansson.. .............................................................. 29

2 L B F Ö R L AG


I böckernas värld är det tryggt att resa

S

CHR I STO F F E R HJA L M A R SSO N

om så många andra sitter jag hemma och jobbar. När jag lyfter blicken och tittar ut möts jag av snödrivor och vita landskap, men i mitt hjärta står sommaren i full blom. Vi är mitt uppe i planeringen av sommarens utgivning och jag känner mig så nöjd när jag ser vår katalog. Titlarna samsas fint med varandra och omslagen lockar till läsning. Sommaren är för många en läsperiod. Nu finns det tid att försjunka i en bok oavsett om man har den i handen i solstolen eller i öronen under strandpromenaden. I en värld där det finns anledning att dra ner på resandet ger böckerna oss möjlighet att uppleva andra länder och kontinenter. I vår sommarutgivning kan du besöka Tyskland, Irland, Polen, England, USA och Australien. Du kan också stanna i Sverige och ta ett svalkande bad i Skåne, leta efter tillbehör till sommardrinkarna i närmaste skog eller möta magnifika shirehästar på en avlägsen gård. Jag vågar lova att våra böcker erbjuder något för alla smaker – ha en härlig en sommar i böckernas värld!

S O M M A R 2022 3


Sista säkra Lisa Christensen Förlorade identiteter och oväntade vändningar i spillrorna av 9/11.

11

september 2001. En kvinna befinner sig i World Trade Centers norra torn på väg mot sitt livs viktigaste möte. Samtidigt som hon kliver ut ur hissen på 78:e våningen närmar sig ett flygplan byggnaden. 2001. Gotländska Leina är au pair hos en lyckad familj på Manhattan, men under den perfekta ytan är inget som det verkar. När Leina anklagas för att arbeta svart anar hon att någon vill bli av med henne, och att den anonyma angivaren finns i hennes närmaste krets. 2018. Audrey är en framgångsrik psykolog som lever ett stillsamt familjeliv i Connecticut. En dag får hon besök av en patient som får allt att krackelera, även hennes egen fasad. Ju djupare hon gräver i patientens förflutna desto mer finner hon om sitt eget, likt en spegelreflektion. Men vilken av spegelbilderna är den äkta? Plötsligt vet Audrey inte längre om hon är god eller ond. Sista säkra är en psykologisk spänningsroman om familjehemligheter, identitet, rollspel och om hur livet kan forma sig kring tomrummet efter en tragedi. Den utspelar sig i USA och Sverige under millenniets första årtionden som inleddes med terrorattacken 9/11. Det är en suggestiv och labyrintisk berättelse där ingenting är som det verkar.

För dig s Gon om gil lar: e Gir Kvin nan l och på t åget .

Utkommer: 2022-05-11 Genre: Spänning och deckare Inbunden: 978-91-7799-451-0 Omfång: 400 sidor Omslag: Sara Acedo Finns även som e-bok.

4 L B F Ö R L AG

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Jag var full av beundran redan när jag läste manuset till Lisas förra bok, Spela roll, och med Sista säkra tar hon ett stort kliv framåt. Det här är en skickligt uppbyggd historia som tar med läsaren på en oväntad resa.


Hur fick du idén till boken? Idén fick jag under en hundpromenad. Jag funderade över terrorattacken i New York den 11 september som blev en avgörande dag i mitt liv eftersom min far bodde mitt på Manhattan. Jag minns att jag tänkte »det här skulle ju kunna bli en bok«. Sen rann det bara till. På två dagar kom hela idén till berättelsen. Jag tog till vara på inspirationen och skrev i ett rus, jag var som besatt. Senare insåg jag att detta var en historia som hade väntat länge på att få berättas. Så med avstamp i ett personligt minne utkristalliserade sig en fiktiv berättelse. Titeln Sista säkra kom jag på för flera år sedan när någon nämnde denna orienteringsterm. Jag kände direkt att detta var en boktitel och att jag måste förvalta den en dag. Och när jag fick manusidén kändes kopplingen klockren! »Sista säkra« handlar i orientering om en sista punkt att navigera efter innan kontrollposten, men termen är så symbolisk och helt perfekt för denna bok. Var hämtar du inspiration? Jag läser mest romaner, men ser många spänningsserier på tv och tänkte att jag ville kombinera det språkligt litterära med det filmiskt nervkittlande. Jag är också intresserad av psykologi och att tränga djupt in i karaktärernas medvetande. Så mina inspirationskällor är en blandning av litteratur, film och livet självt. Hur skulle du beskriva boken? Språkligt skulle jag beskriva den som en roman, men innehållsmässigt är den en psykologisk thriller. Temat är universellt och handlar om frågor som identitet, tillhörighet och »vem är jag?« Draget till sin spets … Vad är du mest nöjd med i boken? Hur storyn liksom vänder ut och in på sig själv, men att vändningarna inte bara är en gimmick, utan att de verkligen hänger ihop med berättelsens grundfundament och tematik. Som läsare älskar jag oväntade twister och pussel. Vad önskar du att läsarna tar med sig när de har läst Sista säkra? Min förhoppning är att boken ska vara en spännande bladvändare och att läsaren ska uppskatta språket, men även att den som läser tar med sig något mer, att boken har ett djup som dröjer sig kvar efter läsningens slut. Jag vill att läsaren ska känna sig berörd när sista sidan är läst!

Sagt om tidigare titlar:

»Lisa Christensen är en författare som med lätt och inkännande hand ger liv åt både karaktärer och miljöer.« HÅKAN NOREBÄCK, FÖRFATTARE

RICHARD RYAN

Lisa om Sista säkra:

LISA CHRISTENSEN debuterade 2020 med romanen Spela roll och nominerades samma år till Adlibrispriset som Årets debutant. Lisa har rötter i Sverige och USA och har bland annat bott på Seychellerna och i London. När hon inte skriver arbetar hon med marknadsföring och bor idag i Stockholm med sin man och deras tre barn.

»Spännande och välskriven.« TV4 NYHETSMORGON

»Det är kärlekshistorien som sinnrikt binder samman livsödena och man anar vart det bär men är fast i berättelsen intill slutet.« BTJ

S O M M A R 2022 5


Konserverad kärlek och spröda drömmar Å sa Hallengård Det är aldrig för sent att börja leva.

​​D

en före detta elitgymnasten Gunilla för en tynande tillvaro som rektor på ett föräldrakooperativ i en liten förort till Helsingborg. Att hon en gång varit full av liv och framtidsdrömmar är svårt att tro då hon i sakta mak tar sina promenader på stranden, i hopp om att komma över sitt livs kärlek, fotbollsproffset Torsten, som lämnade henne för en karriär i Milano för 49 år sedan. I bagaget bär Gunilla på mörka hemligheter som hon gör sitt bästa för att slippa konfronteras med. Men hur länge kan hon trycka undan dem? Pensionen närmar sig och med den ensamheten. Hennes bästa vän, virvelvinden Biggan, finns förstås där men oceanerna av ofrivillig tid på egen hand breder ut sig och hotar att översvämma henne. Det enda som håller hennes låga brinnande är skolans planer på att expandera verksamheten med ett högstadium. Men pensionärsföreningen med den retlige Olle i spetsen gör allt för att grusa planerna på utbyggnaden som inkräktar på strandskyddet. När Gunilla är nära på att ge upp hoppet, knackar ungdomskärleken plötsligt på dörren. Konserverad kärlek och spröda drömmar är en varm och hoppfull roman om vänskapens och kärlekens helande kraft och om att det aldrig är för sent att våga börja leva.

6 L B F Ö R L AG


J E NS J E NT IN LIND BE RG

M

​​Å SA HALLENGÅRD är uppvuxen på en gård utanför Ängelholm. Hon älskar att vara utomhus och cykelpendlar mellan hemmet i Landskrona och arbetet som lärare i Helsingborg. På sadeln växer manusidéerna fram. Åsa har ett stort fotbollsintresse som varvas med joggingturer i soluppgången. Även musiken har alltid varit viktig och saxofonspelandet ligger henne varmt om hjärtat. Åsa har tidigare skrivit tre böcker. Konserverad kärlek och spröda drömmar är hennes första roman på LB Förlag.

itt namn är Åsa Hallengård och jag arbetar som lärare i svenska. Jag är uppvuxen på en ensligt belägen gård mitt ute i skogen utanför Ängelholm. Under min barndom var jag ofta utomhus och i naturen fantiserade jag ihop berättelser om älvor, vättar, häxor och andra varelser. Olika former av skapande har alltid tagit stor plats i mitt liv. Men bland vuxenlivets krav tappade jag bort mig själv och kreativiteten försvann. Det var anledningen till att jag började träna som besatt, så mycket att jag sprang sönder foten och blev sjukskriven i sex veckor efter en operation 2018. Under denna period såg jag min chans att hitta tillbaka till berättelserna vilket så småningom utmynnade i min debutroman, Antikkurs för vilsna hjärtan. Under de följande två åren skrev jag två böcker till i samma serie. Att det blev just feelgood var ingen slump. Jag ville skriva något som gjorde mig glad. Samtidigt hade jag hela tiden en förhoppning om att det jag författade skulle beröra andra, få dem att känna hopp och tro på de både stora och små vidunderligheter som livet bjuder på. För mig är skrivandet ett behov av att låta de där inre världarna få liv. Jag älskar när karaktärerna jag skapar börjar agera på egen hand. Författandet använder jag för att bearbeta och rensa tankarna men det kan även vara en värld att fly in i då verkligheten blir alltför hård. En idé kan komma från ett musikstycke, ett konstverk eller ett gammalt föremål som sätter igång fantasin. Sedan klarnar tankarna under de långa cykelturerna mellan arbetet i Helsingborg och hemmet i Landskrona. Konserverad kärlek och spröda drömmar är min första roman på LB Förlag. Boken utspelar sig till stor del i just Landskrona, särskilt de delar som återger sent sextiotal och tidigt sjuttiotal. Förutom att handla om en ungdomskärlek som aldrig vill ta slut, skildrar boken även ett stycke kvinnohistoria. FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Utkommer: 2022-05-18 Genre: Feelgood Inbunden: 978-91-7799-455-8 Omfång: 300 sidor Omslag: Emma Graves Finns även som e-bok.

Jag älskar Åsas sätt att skriva lättsamt om allvarliga ämnen, som ensamhet. Jag har våndats med Gunilla, blivit irriterad på henne, men hejat på henne hela vägen. En huvudkaraktär som blivit en god vän. Att dessutom få läsa om trakterna där jag själv vuxit upp var ett extra plus. S O M M A R 2022 7


De som överlevde Kelly Rimmer Ny episk succéroman av Kelly Rimmer!

V

åren 1942. Den unga Elzbieta ser stridigheterna växa fram på gatorna utanför sitt hem i Warszawa. Tyskarna tillfångatar systematiskt judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men Elzbieta har sett tyskarnas brutalitet och döljer därför sin sanna identitet. Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Elzbieta med för att assistera henne. Innanför murarna möter hon för första gången krigets verklighet, en syn hon aldrig kommer att glömma. Hon möter också den jämnåriga Roman och en skör men en djup vänskap växer fram mellan dem. När Romans föräldrar tvingas välja mellan att lämna hans nyfödda syster eller se henne svälta får han nog och går med i den judiska motståndsrörelsen. Romans övermod drar tyskarnas uppmärksamhet till sig, vilket försätter Elzbieta och hennes familj i stor fara.

Utkommer: 2022-06-08 Genre: Utländsk skönlitteratur Originaltitel: The Warsaw Orphan Översättning: Jessica Hallén Inbunden: 978-91-7799-420-6 Omfång: 400 sidor Omslag: Elita Sidiropoulou Finns även som e-bok.

8 L B F Ö R L AG

För di Ljus g som gill et vi a Inna inte ser r: n ni och tog o ss.


Sagt om boken:

»En kärlekshistoria full av förtvivlan, sorg, hopp och godhet.« HERALD SUN

»En bok om förlust och rasism men också överlevnad, kämparglöd och oövervinnerlig kärlek.« DAILY TELEGRAPH

Tidigare böcker:

M EGA N C L A I R E

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Historier från andra världskriget kan inte berättas nog många gånger. Det är en period vi aldrig får glömma. Kelly Rimmer kan konsten att berätta som om hon själv varit med om den tiden och hon håller sina läsare i ett gastkramande grepp.

KELLY RIMMER är en storsäljande författare från Australien, där hon bor på landet med sin make och deras två barn. Hon har bland annat jämförts med Jojo Moyes, David Nicholls och Nicholas Sparks. LB Förlag har tidigare gett ut Jag utan dig, En mors bekännelse, Vad hjärtat aldrig glömmer och Sanningens pris av Kelly Rimmer.

S O M M A R 2022 9


Kärlek i fem akter Daniel a Krien Vad finns kvar efter att kvinnor har uppfyllt sina roller som fruar, mödrar, vänner, älskare, systrar och döttrar?

För dig som Sall gill y Ro ar Mar oney oc : h ie Au bert .

Utkommer: 2022-06-29 Genre: Utländsk skönlitteratur Originaltitel: Die Liebe im Ernstfall Översättning: Aimée Delblanc Inbunden: 978-91-7799-460-2 Omfång: 250 sidor Omslag: Paolo Sangregorio. Finns även som e-bok.

10 L B F Ö R L AG


B

okhandlaren Paula har förlorat ett barn och en make. Den självständiga Judith tänker mer på hästar än på män men det hindrar henne inte från att söka efter kärleken på nätet. Brida är författare men har ingen tid att skriva – tills hon måste välja mellan sitt arbete och sin familj. Malika har blivit lämnad av den perfekte mannen och söker bekräftelse hos sina föräldrar. Hennes syster Jorinde är skådespelerska och gravid för tredje gången, men hur ska hon klara av att försörja sin familj på egen hand?

Som tonåringar såg de fem kvinnorna Berlinmuren falla och där det tidigare fanns gränser finns nu frihet. Men med friheten kommer andra former av tvång. Kärlek i fem akter är en roman som utforskar vad som finns kvar efter att kvinnor har uppfyllt sina roller som fruar, mödrar, vänner, älskare, systrar och döttrar. Det är en träffande samtida roman om kärlek, vänskap och vad det innebär att vara kvinna.

MAU R I C E HA AS

Sagt om boken: »En intelligent studie av kvinnligt begär, ambition och svaghet.« THE GUARDIAN

»Osvikligt imponerande.« IRISH TIMES

»En vacker roman om hur det är att vara kvinna i dagens Europa.« NEW EUROPEAN

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

DANIELA KRIEN är född 1975 och bor i Leipzig med sin man och deras två döttrar. Hon debuterade 2013 med romanen Någon gång ska vi berätta allt för varandra som har översatts till femton språk. 2015 belönades hon med Nicolaus Born Debut Prize. Kärlek i fem akter är hennes andra roman.

Vilken förläggare vill inte ge ut en smart, välskriven och otroligt hyllad samtidsroman? I Daniela Kriens rosade roman är kvinnorna helt vanliga människor, det vill säga att de tillåts vara osympatiska, omoraliska och inkonsekventa. Befriande och mycket intressant! S O M M A R 2022 11


På egna ben Sheil a O’Fl anagan Insikter och utsikter på Mallorcas soldränkta stränder.

​​D

et första bröllopet kom som en chock. Det andra bröllopet var oväntat. Efter det tredje bröllopet tänker Delphine att ingenting längre kan överraska henne. Det ska visa sig att hon har helt fel. Delphine älskar sitt jobb, sina vänner och sitt fantastiska hus vid havet. Hon är lycklig även om hon inte har man eller barn – något som hennes familj har svårt att acceptera. För att få dem sluta ifrågasätta varför hon är singel bjuder hon med ett gammalt ex som dejt till sin brors bröllop. När Delphines chef plötsligt dör vänds hennes liv upp och ner. Hon tvingas lämna sitt jobb, helt utan någon plan B till hands. Delphine måste stanna upp och omvärdera sitt liv, vem hon är och vad hon vill. Har hennes mamma rätt – är det dags för ett lugnare tempo, att slå sig till ro och bilda familj?

Utkommer: 2022-07-06 Genre: Utländsk skönlitteratur Originaltitel: Three Weddings and a Proposal Översättning: Birgitta Karlström Danskt band: 978-91-7799-457-2 Omfång: 400 sidor Omslag: Emma Graves Finns även som e-bok.

12 L B F Ö R L AG


Sagt om boken:

»Glamourös och stärkande läsning.« VERONICA HENRY, FÖRFATTARE

»Sheila O’Flanagan skriver med värme och empati.« BETH O’LEARY, FÖRFATTARE

Tidigare böcker:

LO RY F LE TC H E R

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Vad kan jag säga? Jag har varit ett fan av Sheila O’Flanagan sedan den första boken kom på svenska 2006. För mig är det en dröm att ge ut hennes böcker och hon fortsätter att leverera högklassig feelgood.

SHEILA O’FLANAGAN är en av Irlands bäst säljande författare vars titlar ständigt ligger på de internationella topplistorna. Hon är känd för sina varma relationsromaner som älskas världen över. I Sverige har hon tidigare utkommit med tio romaner som alla haft stora försäljningsframgångar. LB Förlag har tidigare gett ut fyra romaner av Sheila: Livet kan börja, Den där kvällen, Vid min sida och En oväntad resa.

S O M M A R 2022 13


I drottningens närhet Philippa Greg ory Uppföljaren till älskade Den andra systern Boleyn.

1500-talets England karaktäriseras av intriger och ond bråd död. När Henrik VIII dör efterlämnar han två döttrar: Maria och Elisabet. Maria ärver tronen och hennes regeringstid går till historien som en tid av religiös fanatism och förföljelse. Hon kallas Maria den blodiga. Men även hennes syster är beredd att gå väldigt långt för att få styra England. Spanska inkvisitionen brände Hannahs mor på bål. Sedan dess är Hannah på flykt. Hon och hennes far tror att de kan leva i trygghet i England som under Henrik VIII blivit protestantiskt. Men allt förändras när kungens äldsta dotter blir drottning. Hon är hängiven katolik och har nära band till Spanien. När drottningen väljer Hannah till sin förtrogna befinner sig Hannah plötsligt i intrigernas centrum. Hannah får aldrig låta någon ana att hon är judinna då varje felsteg kan leda till döden. Men snart dras hon in i de hemliga planerna på att störta drottningen. Mitt i denna rasande maktkamp står Hannah som tvingas till både lojalitet och svek. Utkommer: 2022-07-06 Genre: Utländsk skönlitteratur Originaltitel: The Queen’s Fool Översättning: Lillemor Binett Inbunden: 978-91-7799-458-9 Omfång: 500 sidor Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

14 L B F Ö R L AG

För d Jane ig som gill Aus te a Abb ey o n, Dow r: nton ch T he C row n.


Sagt om tidigare böcker: »En bok som suger in dig i berättelsen och trollbinder dig med en skymt av dåtidens fruktansvärda seder. En stark bok som känns.« I MIN BOKHYLLA

»Tidvatten är en metafor för händelser som upprepas om och om igen, in i vår tid. Detta är en riktigt stor och viktig roman.« ÖLANDSBLADET

»En historisk kärleksroman med extra allt!« FEMINA

PHILIPPA GREGORY är en brittisk författare och historiker. Hon har bland annat skrivit Den andra systern Boleyn, som blivit Hollywoodfilm med Natalie Portman och Scarlett Johansson i rollerna. I drottningens närhet är den hyllade uppföljaren.

S O M M A R 2022 15


Perfekt tajming Owen Nicholl s Mer brittisk humor av författaren till hyllade Kärlek utan manus.

Utkommer: 2022-08-17 Genre: Utländsk skönlitteratur Originaltitel: Perfect Timing Översättning: Åsa Brolin Inbunden: 978-91-7799-448-0 Omfång: 380 sidor Omslag: Sarah Horgan Finns även som e-bok.

För d Mha ig som iri M gill a c Hor nby, Farlane r: , Nic Dav k id N och icho And l l y Jon s es

16 L B F Ö R L AG


F

ör Jess och Tom är tajmingen allt. För henne är det ögonblicket då hon levererar poängen i ett av sina skämt. För honom är det rytmen i musiken som han gör tillsammans med sitt band. Från kvällen då de delar samma scen på Edinburghfestivalen är attraktionen mellan dem obestridlig. Till en början verkar deras tajming vara perfekt. Men när Jess och Toms karriärer tar fart får de svårt att hålla kontakten. Gång på gång för ödet dem samman för att sedan dra isär dem. Kommer tajmingen någonsin att vara rätt?

Sagt om boken: »En underbar, kvick och romantisk berg- och dalbana till roman.« MATT DUNN, FÖRFATTARE

CHRISTO P HE R BLYTE

»En modern kärlekshistoria med en gammaldags värme.« DEBBIE JOHNSON, FÖRFATTARE

Tidigare böcker:

OWEN NICHOLLS är en brittisk manusförfattare och bor i Norfolk med sin familj. Hans debutroman Kärlek utan manus har sålts till Kanada, USA, Australien, Tyskland och Italien. Perfekt tajming är hans andra roman på LB Förlag.

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Som kvinna är det alltid roligt och intressant att läsa om kärleksrelationer ur mannens perspektiv. Owen Nicholls kan konsten att både skriva så att det värmer i hjärtat och att få läsaren att skratta! Beroendeframkallande!

»Det är torr, brittisk humor. Jag skrattade hysteriskt mycket.« GO’KVÄLL

S O M M A R 2022 17


Ryktet om systrarna Hamilton Averil Kenny Kommer moderns handlingar att avgöra döttrarnas framtid?

D

et gick rykten om Esther Hamilton i den lilla staden Noah Vale i Queensland, vilket slutade med att hon rymde hemifrån. Tjugo år senare anländer hennes döttrar Sonnet, Fable och Novella Plum till staden efter att deras mor gått bort. Sonnet är tjugo år gammal och sina systrars förmyndare. Hon har aldrig satt sin fot i Noah Vale men trots det har hon varit snacket i stan under två decennier. Fable är tolv år gammal, makalöst vacker, och redan en begåvad konstnär. Plum är tre år gammal och har precis förlorat sin mamma och det enda hem hon någonsin känt till. Allt eftersom åren går anpassar de tre systrarna sig till sina nya liv. De arbetar, går i skolan och simmar i det svalkande vattenfallet som ligger i närheten av staden. Men misstänksamhet och dömande följer systrarna Hamilton vart de än går. I en liten stad där alla tror att de vet allt om varandra är det svårt att fly från det förflutna. Kommer deras mors handlingar att avgöra flickornas framtid? Är historien ämnad att upprepa sig? Ryktet om systrarna Hamilton är en fängslande historia om familjerelationer, hemligheter och att hitta sin plats i världen.

AVERIL KENNY är en australiensisk författare som bor i Far North Queensland med sin familj. Hennes bästa skrividéer kommer till henne när hon springer längs den grönskande bäcken vid sitt hem. Ryktet om systrarna Hamilton är Averil Kennys debutroman.

18 L B F Ö R L AG


För dig Luci som g illa nda r Kat Riley oc : e Mo h rton .

Utkommer: 2022-08-17 Genre: Utländsk skönlitteratur Originaltitel: Those Hamilton Sisters Översättning: Tove Janson Borglund Inbunden: 978-91-7799-459-6 Omfång: 400 sidor Omslag: Emma Graves

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Det finns historier som inte släpper taget om mig och Averil Kennys debutroman är en sådan. Jag ville stanna kvar i Noah Vale tillsammans med systrarna Hamilton. Alla som gillade Där kräftorna sjunger kommer att älska den här boken!

Finns även som e-bok.

S O M M A R 2022 19


Flyktdjur Inger Frimanss on Familjedrama med inslag av krypande spänning.

E

tel växer upp på en gård i Mellansverige. På gården finns fyra shirehästar, världens största hästras. De fyra djuren är starka och lynniga, men snälla om man behandlar dem på rätt sätt. Ungefär som Johan, gårdens ägare. När Etel föddes försvann hennes pappa. Ryktet säger att han emigrerade till Amerika. Kvar lämnade han Etel och hennes mamma, som själv bara var ett barn. Utan att kunna välja tvingades faderns yngre bror Johan att ta ansvar både för dem och för släktgården. Etel älskar hästarna och gör sitt bästa för att Johan ska bli nöjd med henne. Hon vet att han ibland hamnar i perioder av oförklarligt tungsinne. När hon en dag blir djupt förälskad i Karl väljer hon att flytta och leva ihop med honom. Trots att Johan gör allt för att förhindra det. Flyktdjur är en uppväxtskildring och ett familje­ drama med en krypande spänning som närmar sig den psykologiska thrillern. Inger Frimansson har inte för inte kallats för den psykologiska thrillerns mästare.

Utkommer: 2022-08-24 Genre: Skönlitteratur Inbunden: 978-91-7799-471-8 Omfång: 350 sidor Omslag: Miroslav Sokcic Finns även som e-bok.

20 L B F Ö R L AG

För d Där ig som kräft gill ar or och Kris na sjun : ge tin H ann r ah.


V

FÖRLÄGGAREN OM BOKEN:

Vissa utgivningsbeslut är enklare än andra. Att ge ut ett välskrivet, vackert drama som spänner över flera decennier, skrivet av en av våra mest lästa spänningsförfattare var ett sådant beslut.

Att shirehästar någon gång skulle vara med i mina böcker har jag tänkt ända sedan jag för första gången såg en sådan häst. Det var pukhästen i vaktparaden, en bjässe med jättelika hovar och ett imponerande hovskägg. Jag har aldrig kunnat glömma den synen. Några år senare besökte jag en gård där man föder upp den här sortens hästar. Bara för att få titta på dem, vara en stund i deras närhet. De kom dundrande i hagen. Väldiga var de, nästan skräckinjagande i sin storlek. Men ändå lekfulla och keliga. Jag är så glad över att nu ha kunnat få med dem i en roman. Mina läsare känner mig nog främst som thrillerförfattare. Flyktdjur är ingen thriller i ordets egentliga mening, även om den innehåller en del omskakande scener. Jag väljer att kalla den för ett familjedrama. Sedan snart tjugo år bor jag med min man i Söder­ tälje. Vi har två vuxna döttrar och fyra barnbarn. Vårt hus ligger där kanalen mynnar ut i Mälaren. På några minuter är man ute i skogen. Det är så jag vill leva mitt liv, nära det vilda och ursprungliga, men ändå inte isolerad. Många saker har jag gemensamt med min huvudperson Etel. Som hon är jag en stor djurvän. Jag har ridit i många år, dock aldrig en jättehäst som shirehästen. SA N DR A B I RG E R SDOTTE R

ad är det som får en författare att hitta på en berättelse och börja skriva? Vilken är den utlösande faktorn? Den frågan har jag fått många gånger. I Flyktdjur började det med ett hus. Ett grönt av trä ute på landet, men ändå invid allfarvägen. Jag hade passerat det många gånger och varje gång känt hur det liksom drog i mig. Lite ensamt låg det, men det var inget ödehus. I fönstren skymtade gardiner och krukväxter. Ändå såg jag aldrig någon där. Inga människor. Inga parkerade bilar eller traktorer. Men själva huset levde. Det talade till mig. I min fantasi började det växa fram en familj, en grupp människor, som bodde på gården. Jag förstod att det var en släktgård med ett hundraårigt vårdträd på tunet. I generationer hade den brukats av släkten Erlandsson. Inför mig förkroppsligades den nuvarande ägaren, Johan Erlandsson, en barsk och kantig man som absolut inte ville delta i ett romanarbete. Han hade inte släppt in mig i sitt liv om inte Etel i smyg tagit över. Det är Etel som för ordet i boken. Det är hon som har hjälpt mig med berättelsen. Och nog finns här dramatik så att det räcker. Johan är farbror till Etel. Hennes pappa heter Vincent och är Johans storebror. I ungdomen blev Vincent tillsammans med den då sjuttonåriga Paulina. Det resulterade i en graviditet. Kort efter Etels födelse försvann Vincent. Ingen visste vart han tagit vägen. Det ryktades om att han emigrerat till Amerika. Kvar där hemma stod Johan. Utan att själv kunna välja hade han plötsligt fått ansvaret inte bara för gården, utan också för den förtvivlade Paulina och den lilla flickan. Han gifte sig till slut med Paulina och så småningom föddes deras dotter Pearl som har Downs syndrom. Vad Johan tänker och tycker om att jag berättar allt detta kan jag bara ana. Genom hela berättelsen är det Etel som för ordet. Det är hennes version jag får. På gården finns också fyra shirehästar. De spelar en oerhört viktig roll. Shire är världens största hästras. Etel rider dem. Etel och hennes farbror Johan. De rider dem i glädje, ursinne och sorg.

INGER FRIMANSSON är en av våra mest lästa spänningsförfattare. Hon har gett ut över fyrtio böcker och är översatt till sjutton språk. Bland de många utmärkelser hon fått kan nämnas Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman vid två tillfällen, för God natt min älskade (1998) och Skuggan i vattnet (2005). Ungdomsromanen De starkare tilldelades priset Spårhunden för bästa barn- och ungdomsdeckare (2009). Sedan tjugo år är hon bosatt i Södertälje med sin man.

S O M M A R 2022 21


Vilda drinkar Bell a P orcile Välgörande, förföriska och alldeles utsökta.

Utkommer: 2022-08-31 Genre: Mat och dryck Halvklotband: 978-91-7799-456-5 Omfång: 150 sidor Omslag: Paolo Sangregorio Finns även som e-bok.

22 L B F Ö R L AG

att nästan alla tillbehör går att plocka i skogen. Det här är en inspirerande drinkbok som kommer att finna en plats i många hem.

LO R E N ZO G U I DA

S

ockerlag på vresros, parkslide eller tallkottar, sirap av granskott eller rallarros, garnityr av kanderade nyponrosblad, blomströssel, fläderkapris och älgörtsaft. Redan på medeltiden använde man växter och örter i matlagning och läkande syfte. Den mandelkubbdoftande älgörten, som är rik på salicylsyra, ansågs vara inflammationsdämpande. Den vackert rosa rallarrosen är än idag en av försvarets tio viktigaste växter för överlevnad, då det går att använda alla delar av den, och den invasiva parksliden sägs vara antibakteriell och ha en föryngrande effekt. Så som vi använder oss av naturens smaker när vi lagar mat eller i medicinskt syfte, kan vi göra det när vi blandar drinkar. I Vilda drinkar får du lära dig hur du med naturen som skafferi kan skapa både välgörande, förföriskt vackra och utsökt goda drinkar. Du lär dig också grundläggande kunskaper i växtlära och om allemansrätten - vilka växter du får plocka fritt i naturen, vilka som är ätbara, hur du kan ta tillvara på alla delar av en växt och vilka unika egenskaper de har. Njut av en rökig Old fashioFÖRLÄGGAREN OM BOKEN: ned med smak av gröna kottar När Bella kontaktade som påminner dig om en varm oss med sin idé för Vilda brasa i ett snötäckt Åre, sippa på en lavendeldoftande Margarita drinkar förundrades jag av de vackra fotogra­ och dröm dig bort till fälten i Provence eller blunda och hör våfierna, de sinnrika gornas brus när du tar en klunk detaljerna och det faktum av en tångdrink.

BELLA PORCILE är stjärnmixologen som gjort sig känd för sin kreativitet och originalitet bakom baren. Många känner till henne som @mixedbybella på Instagram, där hon bjuder på inspirerande bilder och läckra dryckesrecept. Under högsommaren finner du henne på en solig stig eller i en lummig glänta på Ulvön, där hon plockar ingredienser till de nyskapande drinkar hon blandar i öns hotellbar. På vintern krafsar hon fram lingonris i en snödriva i Åre, till drinkarna på fjällpuben. Under tiden däremellan anordnar hon vilda växtvandringar, skakar drinkar på både privata och företagsevent och är ambassadör för olika spritmärken.


»Jag ska sälja dig till trollen i skogen«, brukade min italienska pappa säga till mig när jag var liten och gjort något hyss. Det såg jag aldrig som ett hot, mer som en dröm. Jag minns hur jag en gång knöt fast en liten påse längst ut på en pinne, för att förvara mina saker i, och rymde från lågstadiet. Jag tänkte att jag kunde överleva på det som fanns i skogen och åt bark som jag visste att hästar gjorde, knaprade på en rot för det hade jag sett någon göra i en film och åt smutsig snö för att få i mig vätska. Det kändes som om jag varit borta i en evighet när det bara gått några timmar. Jag hade nog sett för mycket på Ronja Rövardotter och Rasmus på luffen men jag har alltid älskat att vara i skogen och skulle gärna bo där. Jag och pappa gick ofta långa promenader med hunden och han visade mig vad man kunde plocka och äta som inte tillhörde vår vanliga kost. Det blev mycket maskrossallad. Än idag berättar han ofta om när han var ung och fattig och gick barfota över bergen i Italien för att samla kastanjer som han sedan sålde på marknader. När jag plockade min första johannesört och gjorde snaps av den, berättade min mamma för mig att min danska morfar hade ett rum hemma som han kallade för laboratoriet där han alltid hade en massa växter på tork. Och han tillverkade just johannesörtsnaps eller Hirkum Pirkum som den även kallas. Det är inget jag minns men jag kommer ihåg att han hade en bar i sin lägenhet. I den kunde jag sitta i timmar och tugga på ett sliskigt cocktailbär och förundras över alla konstiga flaskor från hans resor runt om i världen. Det är lustigt hur allt går igen. Nu efter ett helt liv i krogbranschen och stressiga miljöer är det i naturen jag finner återhämtning och inspiration. Den ger mig ett speciellt lugn och välbefinnande och är dessutom full av nyttiga och goda växter. Jag har som vuxen blivit en forager. En plockare. Att finna och lära sig om nya växter är en lektion som aldrig tar slut. Och mitt intresse bara växer. Det finns så mycket viktig kunskap att hämta, kunskap som borde läras ut till alla.

Varför är till exempel rallarrosen en av försvarets viktigaste växter för överlevnad? Som bartender är jag intresserad av hur jag kan använda smakerna i en drink. På vilka och hur många sätt kan man ta tillvara på en växt? Av rallarrosens rosa blommor får man till exempel en vackert ljusrosa sockerlag och man kan torka blombladen och använda som dekoration eller i te. Jag finner också inspiration på mina resor. Jag har rest mycket i mitt liv. Ofta ensam men också till vänner som bott på olika platser i världen. Mitt hem är ingen specifik plats. Jag bor på Ulvön, i Åre, Stockholm, Kalmar, Mexiko. Jag är en ständig säsongare som inte kan slå rot. Ett frö i vinden som fastnar på olika platser. Det är så jag trivs bäst. Det finns så många underbara platser att uppleva att jag inte kan välja en att stanna på. Inte än i alla fall.

S O M M A R 2022 23


POCKET

De rotlösa

Ett rent samvete

Frida Skybäck

Anne Liljeroth

Utkommer: 2022-05-18

Utkommer: 2022-05-18

Genre: Spänning och deckare

Genre: Skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-453-4

Pocket: 978-91-7799-303-2

Omfång: 304 sidor

Omfång: 288 sidor

Omslag: Anders Timrén

Omslag: Sara Acedo

Finns även som ljudbok och e-bok.

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Frida Skybäck har åstadkommit något ganska enastående med sitt drama i romanform. Med behärskad vrede skildrar hon hur offer och förövare möts och hur de bakomliggande problemen kan uppstå. De rotlösa är en spänningsroman, men också en brandfackla.« ÖLANDSBLADET

»Start och realistiskt. De rotlösa är en lika spännande som verklig skildring av människors skilda liv i dagens Malmö.« SMÅLANDSPOSTEN

24 L B F Ö R L AG

»Det här är feelgood deluxe med djup och känsla, en ren njutning att läsa!« EXPRESSEN SÖNDAG

»En fantastisk berättelse, som dessutom fortsätter växa efter att man läst klart! Så mycket mellanmänsklig kärlek och omtanke det ryms mellan dessa röda pärmar.« BOKSANN


POCKET

Sömmerskan från Paris

Huset nedanför klipporna

Georgia Kaufmann

Sharon Gosling

Utkommer: 2022-06-15

Utkommer: 2022-06-15

Genre: Utländsk skönlitteratur

Genre: Utländsk skönlitteratur

Originaltitel: The Dressmaker of Paris

Originaltitel: The House Beneath the Cliffs

Översättning: Helen Ljungmark

Översättning: Birgitta Karlström

Pocket: 978-91-7799-315-5

Pocket: 978-91-7799-309-4

Omfång: 384 sidor

Omfång: 336 sidor

Omslag: Emma Graves

Omslag: Emma Graves

Finns även som ljudbok och e-bok.

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Kärlek, sorg och massor av mode - med andra ord, välskräddad feelgood!« FEMINA

»Wow! Förmodligen en av de bästa böcker jag läst i år.« READING LIZ

»Så härlig bok som utspelar sig i en fantastiskt charmig miljö i Skottland. En smällkaramell till feelgood.« SANDRAS BOKINSPO

»En helt underbar feelgood! Jag älskade varje sida. Jag har skrattat, gråtit, blivit arg och orolig.« BOK OCH TANKE

S O M M A R 2022 25


POCKET

Olycksfåglar

Mörka strömmar

Fredrik P Winter

Philippa Gregory

Utkommer: 2022-07-13

Utkommer: 2022-07-13

Genre: Spänning och deckare

Genre: Utländsk skönlitteratur

Pocket: 978-91-7799-318-6

Originaltitel: Dark Tides

Omfång: 288 sidor

Översättning: Annika Sundberg

Omslag: Anders Timrén

Pocket: 978-91-7799-391-9

Finns även som ljudbok och e-bok.

Omfång: 560 sidor Omslag: Emma Graves

»En krypande och stundtals obehaglig resa in i hemligheter och skruvade karaktärer. Allt dolt i den romantiska bilden av en sovande småstad.« CHRISTINA ERIKSON, FÖRFATTARE

»Det blir en både spännande och underhållande läsning när vi på ett sluttande plan rör oss allt snabbare mot nya katastrofer.« KAPPRAKT

Finns även som ljudbok och e-bok.

»En historisk kärleksroman med extra allt!« FEMINA

»Författaren kan sitt hantverk, och man riktigt ser miljöerna framför sig och känner lukterna från dåtidens London, Venedig och New England. Mörka strömmar är en bladvändare som är svår att lägga ifrån sig.« BTJ

26 L B F Ö R L AG


POCKET

Den andra systern Boleyn

Hopp

Philippa Gregory

Helen Fisher

Utkommer: 2022-08-17

Utkommer: 2022-08-17

Genre: Utländsk skönlitteratur

Genre: Utländsk skönlitteratur

Originaltitel: The Other Boleyn Girl

Originaltitel: Space Hopper

Översättning: Lillemor Binett

Översättning: Birgitta Wernbro Augustsson

Pocket: 978-91-7799-454-1

Pocket: 978-91-7799-312-4

Omfång: 528 sidor

Omfång: 304 sidor

Omslag: Paolo Sangregorio

Omslag: Lisa Litwack.

Finns även som ljudbok och e-bok.

Finns även som ljudbok och e-bok.

»Allt du kan önska av romantik, spänning och glamour vid hovet, och dessutom historiekunskaper.« AMELIA

»En förstklassig historisk roman.« AVESTA TIDNING

»Förtrollande. Fishers autentiska karaktärer hoppar ut från sidorna och fångar läsarens hjärta. En beroendeframkallande och känslosam bladvändare.« PUBLISHERS WEEKLY

»En varm, fyndig och entusiastisk inblick i ett parallellt universum. Genuin och rörande.« BOOKLIST

S O M M A R 2022 27


LJUDBÖCKER

Pitbull

Under magnoliaträden

Anne Mette Hancock

T.I. Lowe

Utkommer: Maj

Utkommer: Maj

Omslag: Lars Sundh

Omslag: Paolo Sangregorio

Konserverad kärlek och spröda drömmar Åsa Hallengård Utkommer: Maj Omslag: Emma Graves

Sista säkra

Såld på en måndag

De som överlevde

Lisa Christensen

Kristina McMorris

Kelly Rimmer

Utkommer: Maj

Utkommer: Maj

Utkommer: Juni

Omslag: Sara Acedo

Omslag: Laura Klynstra

Omslag: Elita Sidiropoulou

28 L B F Ö R L AG


På egna ben Sheila O’Flanagan Utkommer: Juni Omslag: Emma Graves

Flyktdjur Inger Frimansson Utkommer: Augusti Omslag: Miroslav Sokcic

Sömmerskan från Paris Georgia Kaufmann Utkommer: Juni Omslag: Emma Graves

S O M M A R 2022 29


LB FÖRLAG VÄS T M A N N AG ATA N 24 11360 STOCKHOLM WWW.LBFORLAG.SE LBFORLAG LBFORLAG

LOUISE BÄCKELIN VD & FÖRLÄGGARE LOUISE@LBFORLAG.SE 070-616 67 66

CAMILLA MOLIN SÄLJ- & MARKNADSANSVARIG CAMILLA@LBFORLAG.SE 070-17 2 47 97

EMMA ANDERSSON FORMGIVNING: PAOLO SANGREGORIO

REDAKTIONSANSVARIG EMMA@LBFORLAG.SE 070-511 32 45

LISA BJURWALD P R E S S- & KO M M U N I K AT I O N S A N SVA R I G LISA@LBFORLAG.SE 070-4979553 30 L B F Ö R L AG