Studentguiden VT22

Page 1

VÅREN 2022

STUDENTGUIDEN

AV

ö L SNUMMER


Lösnummer

Hej! Jag är student och skulle vilja testa gå med i Lösnummer. Hur gör jag?

Hej! Vad kul, hos oss är alla välkomna oavsett tidigare erfarenheter. Vad är du intresserad av att göra?

Jag är intresserad av att skriva och fota!

Toppen! Testa och kom förbi på ett av våra redaktionsmöten. Vi ses varje tisdag kl.16.15 i L134.

Skriv ett meddelande

2


Innehållsförteckning 4 6

8

10 12

14

Vi i Lösnummer Studentkåren säger hej! Kårsektionerna Engagemang inom Örebro studentkår Så blir du en pluggmästare Örebrogåvan & funka

ANSVARIG UTGIVARE Attessa Nilsson chefredaktor@losnummer.se MEDVERKANDE Linnéa Nyängen Alexa Borngrund Todd Gårdefors Emma Trolle Samaher Louis

15 16

18

20 22

24 26

Lösnummers podd To-do-list! Studentlivets ord Hem ljuva hem! Upplev föreningslivet Goda råd att falla tillbaka på Din nya stad

Lösnummer Örebro studentkår Studentgatan 5 70281 Örebro www.losnummer.se

ö L SNUMMER 3


ö L SNUMMER VAD KAN DU GÖRA HOS OSS?

GRANSKAR Lösnummers uppdrag är att journalistiskt granska i princip hela Örebros studentvärld. Det innebär ett spännande arbete med att gräva efter info, källor och citat till viktiga artiklar.

FOTAR OCH FILMAR Gillar du visuell media? Ta chansen och bli fotograf hos Lösnummer! Varje text behöver en bild så möjligheterna att få dina foton att synas för hela universitetet är stora. Om du lutar mer åt rörlig media kan du hjälpa oss med webb-tv eller utveckla vår Youtube-kanal!

SKRIVER Hos Lösnummer har du stor frihet att skriva om det som intresserar dig, så länge det har en koppling till studentlivet. Vi publicerar olika typer av texter, så som krönikor, debattartiklar, granskningar och intervjuer. Vill du skriva på engelska? Inga problem!

4

SYNS En viktig del av Lösnummer är att se till att våra nyheter läses av studenterna och att vår redaktion växer. Du kan vara med och marknadsföra oss och spåna fram nya koncept för hur Lösnummer kan bli en självklar del av varje students liv. Om du är intresserad av sociala medier, grafisk formgivning eller hålla i spännande event är detta helt rätt plats för dig!


Todd Gårdefors

Mimmi Johansson Samaher Louis

Linnéa Nyängen

Alexa Borngrund

Emma Trolle

Attessa Nilsson

Vera Henriksson

TVEKA INTE ATT BLI EN AV OSS! Skicka ett mail till hej@losnummer.se om du vill vara med och bidra till studenttidningen tillsammans med oss! Och viktigast av allt - besök vår hemsida för de senaste nyheterna i Örebros studentvärld, följ våra sociala medier och lyssna på vår podd @Studentliv! losnummer Lösnummer Studentliv

www.losnummer.se 5


N RE

BR O

VE

Ö VID

6

H

RIG E

GY

M

IDROTT

SA ÄL

TIK AS

UNIVERSITE

T

S


Välkommen till Örebro universitet! Det är mycket information och mycket saker att hålla reda på för dig som är ny på ett universitet. Därför blir detta en snabbgenomgång av Örebro studentkår. Tanken är att du ska få en uppfattning om vad studentkåren är och vad organisationen gör. Det är viktigt att du vet, så du inte missar allt det roliga och betydelsefulla arbetet som görs av och för medlemmar i Örebro studentkår.

Arbetet för studenters bästa

Örebro studentkår är den enade studentrösten som arbetar för att du som student ska ha det bra och inte bli felbehandlad. Studentkåren driver aktivt frågor som bland annat berör din utbildning och studentbostad genom att föra en debatt med universitetet, kommunen och andra aktörer. Genom Örebro studentkårs student- och doktorandombud kan du få råd och stöd om du får problem med din utbildning.

Kårsektionerna

Som nystudent är förmodligen din första kontakt med studentkåren din kårsektion. Vilken kårsektion du tillhör avgörs av vad du pluggar. Totalt har Örebro studentkår nio kårsektioner, dessa nio är studentkårens ryggrad. De anordnar introduktionen för nystudenter, sittningar, tävlingar och mycket mer för att skapa ett grymt studentliv utöver studierna. Inom kårsektionerna bedrivs också utbildningsbevakning för att se till att alla får den utbildning de blivit lovade.

Örebro studentkårs kansli

Kansliet är studentkårens centrum där arvoderade och tjänstepersoner arbetar för en bättre studietid för Örebro universitets studenter. Hit kan du exempelvis vända dig angående akutboende, hjälp med mecenatkortet/studentkortet och Örebrogåvan (presentkort för alla nyinflyttade till Örebro på 1000kr). Du hittar Örebro studentkårs kansli på Kårhusets vänstra sida, sett från Krakafontänen (leta efter den gröna skylten).

Komplement till utbildningen

Genom Örebro studentkår har du möjlighet att engagera dig i uppdrag som utvecklar dig och ger dig en merit för framtiden - samtidigt som du lär känna nya människor och knyter kontakter både inom universitet och arbetsliv. Du blir kårmedlem genom att köpa ett medlemskap via vår hemsida orebrostudentkar.se. Följ oss gärna i sociala medier för att hålla dig uppdaterad om allt som sker och gå in på vår hemsida där du kan hitta bra tips och information!

X P

facebook.com/orebrostudentkar @orebrostudentkar 7


K Å R S E K T ION E R

Örebro studentkår är en stor organisation som är uppdelad i mindre delar. Uppdelningen sker i nio så kallade kårsektioner och de är oftast uppdelade efter olika utbildningsområden. Kårsektionerna kännetecknas av sina egna styrelser, egna färger och egna tillhåll på campus.

DOKSEK KÅRSEKTIONSRUM Har inget

HEMSIDA oru.se/doksek

FÖR DIG SOM PLUGGAR Är doktorand, oavsett ämne

SOCIALA MEDIER PhD students at Örebro University doksek.oru

A

KÅRSEKTIONSRUM G125 i Gymnastik-och idrottshuset

GIH HEMSIDA sektionencorax.se SOCIALA MEDIER

FÖR DIG SOM PLUGGAR Kårsektionen GIH Management in Sport and karsektionengih Recreation, tränarprogrammet, ämneslärarprogrammet (idrott och hälsa i kombination med annat ämne), idrott med inriktning mot fysiologi och medicin eller fristående kurser inom idrott

8

CORAX KÅRSEKTIONSRUM L105 i Långhuset

HEMSIDA sektionencorax.se

SOCIALA MEDIER FÖR DIG SOM PLUGGAR Kårsektionen Corax På Institutionen för karsektionencorax humaniora, utbildningsoch samhällsvetenskap (HumUS)

SERUM KÅRSEKTIONSRUM P107 i Prismahuset HEMSIDA serumsektionen.se FÖR DIG SOM PLUGGAR Arbetsterapeutprogrammet, SOCIALA MEDIER audionomprogrammet, Kårsektionen Serum biomedicinsk analytikerprogrammet, karsektionenserum läkarprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet eller sjuksköterskeprogrammet


QULTURA KÅRSEKTIONSRUM M2202 i Musikhögskolan FÖR DIG SOM PLUGGAR På Musikhögskolan (MH)

HEMSIDA qultura.se SOCIALA MEDIER Qultura Kårsektion qulturakarsektion

TEKNAT KÅRSEKTIONSRUM T103 i Teknikhuset

HEMSIDA teknat.se

FÖR DIG SOM PLUGGAR På Institutionen för naturvetenskap och teknik (NT)

SOCIALA MEDIER Sektionen TekNat sektionen_teknat

SESAM KÅRSEKTIONSRUM N2039 i Novahuset

GRY THY TTANS SEK TION KÅRSEKTIONSRUM HEMSIDA grythyttanssektion.se ”Rondellen” i Måltidens hus SOCIALA MEDIER Grythyttans sektion FÖR DIG SOM PLUGGAR grythyttanskarsektion På Restaurang- och hotellhögskolan (RHS)

SOBRA HEMSIDA KÅRSEKTIONSRUM Ett namnlöst rum utanför sobrasektionen.com Krakarestaurangen i Långhuset SOCIALA MEDIER Kårsektionen Sobra FÖR DIG SOM PLUGGAR karsektionensobra På Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete (JPS)

HEMSIDA sesamit.se

FÖR DIG SOM SOCIALA MEDIER PLUGGAR Sesam På Handelshögskolan (HH) sesamofficial

9


ENGAGEMANG INOM ÖREBRO STUDENTKÅR

Inom Örebo studentkår så finns det flera vägar man kan välja för att engagera sig och påverka sitt studentliv.

LIET S N KA

Studentkårens kansli är den centrala platsen för organisationen.

Nio personer har kansliet som sin arbetsplats på heltid. Oftast finns det även kortare deltids- och projektanställningar för studenter att söka. Det är ett utmärkt sätt att få netalöt för sitt engagamng och inte bara i meriter och minnen.

10


F

LM L U

GE I T K Ä Här sitter 41 ledamöter från de olika kårsektionerna.

Kårsektionerna väljer själva vilka dessa ledamöten ska vara och det blir deras uppgift att framföra sin kårsektions åsikt i FUM. De är på så sätt Örebro studentkårs egna politiker. Dessa möten hålls fyra gånger per år.

RELS Y T S R

EN

Här sitter en representant från varje kårsektion samt ordförande och vice ordförande för Örebro studentkår. Tillsamans arbetar de med Örebro studentkårs verksamhetsplan samt driver det övergripande politiska arbetet.

11


7

TIPS FÖR ATT BLI EN MÄSTARE PÅ

pluggande

Promenera dig till ett VG Ta promenader för att få frisk luft. Ibland kan lite frisk luft i kombination med att röra på sig göra att du presterar bättre. Det gör också att du håller dig piggare längre!

Energiboosta hjärnan Se till att ha gott om antingen kaffe eller te. Det kan alltid vara bra att fylla på med lite energi under en skoldag. Hitta dina egna favoriter och använd dessa för att hålla energin uppe och själen varm!

Vidga dina vyer Försök att plugga på olika platser. Det hjälper även hjärnan att komma ihåg information lättare om den hittar nya miljöer att skapa association med. Kanske kan du stundtals plugga på en annan plats på universitetet eller kan du kanske investera i en ergonomisk yogaboll där hemma och växla den med den gamla skrivbordsstolen?

12


Motion, sömn och kost När det gäller motion så är det ALLTID bättre att göra lite än att inte göra något! Se också till att du får vila tillräckligt på nätterna - försök att vakna och somna samma tid varje pluggdag. Till sist: ta dig nu tid till att laga bra näringsrik mat!

Strukturera upp ditt liv Du kan avsluta varje pluggdag med att göra upp ett rimligt och tydligt schema över vad du ska hinna med under nästa dag. Men kör inte ”fullt ös, medvetslös” utan skriv in rasterna också. Du bör ta fem-tio minuters paus för varje pluggtimme.

Skapa motivation Använd någon form av belöningssystem då plugget är som tråkigast. Har du den värsta kurslitteraturen i världshistorien framför dig? Ordna då så att du äter en bit av ditt favoritgodis för varje kapitel, avsnitt eller sida du läser!

Kom igen, det blir kul! Planera in något roligt under stressiga perioder i plugget. Bara för att det är stressigt i livet behöver det inte betyda att allt ska vara tråkigt. Boka in en träff med en vän du saknar eller ha ett efterlängtat filmmaraton. Unna dig att ta det lugnt!

13


FUNKA

Du som upplever hinder i din studiesituation på grund av en funktionsnedsättning kan söka särskilt pedagogiskt stöd hos Funka. Du kan också jobba åt Funka! Du får hjälpa andra och får timlön för det!

ORU.SE/FUNKA

Välkommen till din nya hemstad!

PRESENTKORT LADDAT MED 1 000 KR.

Örebrogåvan till inflyttade studenter Det är viktigt både för dig som student och för oss som kommun att du folkbokför dig rätt. Efter att du som inflyttad student och kårmedlem folkbokfört dig i Örebro kan du hämta ut ett presentkort laddat med 1 000 kronor, som du kan använda på stan i Örebro. Med Örebrogåvan kan du handla hos över 120 verksamheter i city – allt från kläder och prylar till på matbutiker, caféer, restauranger och frisörer. Du kan också använda Örebrogåvan för att köpa konsertoch teaterbiljetter och busskort. Örebro kommun, Örebro universitet och Örebro Läs mer om vad du kan använda presentkortet till på cityorebro.com. Du hämtar din Örebrogåva på studentkårens kansli, för mer information besök orebro.se/student

studentkår samarbetar för att Örebro ska vara en välkomnande och riktigt bra universitetsstad.

orebro.se/student

14


STUDENTLIV EN PODD Gå en crash course för studentlivet på Örebro universitet och lyssna på Studentliv, en podd av Lösnummer. Vi hörs på Spotify!

Psst! I avsnitt 4 kommer vi ta upp våra bästa tips för nya studenter! /Emma och Samaher

15


En nystudents TO DO-lista FÖRSTA TIDEN Bli medlem i gruppen ”Dom kallar oss studenter” på Facebook. Följ Lösnummer och Örebro studentkår på Facebook och Instagram för att inte missa medlemsförmåner och nyheter om vad som händer på och runt universitetet. Starta (eller gå med i) en Facebookgrupp för din klass. Se till att hämta ditt universitetskort! Campus Örebro: Hämta vid studentcentrum eller Universitetsbibliotekets reception. Campus Grythyttan: Biblioteket vid Resturang- & hotellhögskolan. Vid distansstudier kan du beställa ett! Skaffa Mecenatkort! Det finns många rabatter att ta del av som är fördelaktiga som fattig student. Skaffa medlemskort hos din lokala matbutik. Butiker som ICA och Coop ger förmåner och bonuspoäng. Sök upp ditt schema på kronox.oru.se direkt i din mobil och lägg till ett bokmärke på fliken!

16


Ska du skicka in din hemtenta eller uppgift till Urkund? Tänk på att skicka in din text i god tid. Det finns inget mer stressande än att sitta med bara några minuter till godo och vänta på bekräftelsen!

KÄNN DIG SOM HEMMA Ta tillfället i akt och hör av dig via Facebook till några andra i din klass eller på din utbildning och hör om de vill umgås. Detta är ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner. Men förhåll er självklart till rådande restriktioner och rekommendationer. Miljön runt dig påverkar dig mer än du tror. Lägg därför extra energi på att tänka på din inredning. Kanske kan du investera i växter som gör det hemtrevligt eller kanske i ett doftljus som gör det mysigare?

Kolla upp Lösnummer

ASAP

DAGS FÖR TENTA Ladda ned Office-paketet gratis via universitetets hemsida. Glöm inte att anmäla dig till din tentamen via Studenttjänster! Har du inte anmält dig måste du vänta till nästa tentamenstillfälle. Anmälningsperioden stängs alltid sju dagar före tentamen. Tips för att skriva en bra hemtenta är att hitta ett bra ställe att sitta på där du är ostörd och sitter bekvämt. Kom även ihåg att lämna lite tid i slutet så att du hinner läsa igenom din tenta innan du måste lämna in den!

FÖRENAS Kolla in just din kårsektions sociala medier. Många sektioner har event som man kan delta i! Gillar du att skriva, fota, illustrera, filma eller marknadsföra? Gå med i Lösnummers redaktion och få utlopp för din kreativitet! Mer om Lösnummer kan du läsa på sidorna 4-5 och på vår hemsida.

17


Studentlivets ord Det finns en hel del förkortningar och märkliga begrepp som du kommer stöta på. Även erfarna studenter faller ofta i fällorna. Men du! Ta hjälp av denna lista och stoltsera inför dina förvirrade vänner! AKADEMISK KVART

Den nakna kvinnan som står i fontänen mellan Kårhuset och Långhuset. Ja, statyn alltså. Men Kraka kan också syfta på restaurangen i närheten som tagit samma namn.

EDUROAM

Begreppet kan syfta på Örebro Kårhus men också på dess ägare Örebro studentkår. Vill du vara absolut 100% korrekt i ditt språk? Då benämner du Örebro studentkår som Kåren och Örebro Kårhus som Kårhuset.

Det trådlösa nätverk som finns på utbildningsinstanser över hela världen. Här i Örebro förtjänar du medalj om du får det att funka på första försöket!

HYTTAN En förkortning på Grythyttan, orten där bland annat kock- och sommelierstudenter bor och pluggar.

KRONOX Här hittar du scheman båda för din kurs och för lokaler. Du kan också boka grupprum!

18

KRAKA

Som du säkert har noterat börjar dina föreläsningar och seminarium alltid en kvart över heltimme. På Örebro universitet skrivs denna så kallade akademiska kvarten ut på schemat, så följ helt enkelt schemat!

KÅREN

LADOK Det är här du registrerar dig på din kurs och anmäler dig till dina tentor. Efter du anmält dig och skrivit en fullträffstenta är det också här du kan njuta av dina resultat.


ORU Förkortningen för Örebro universitet.

PRIMO När du behöver hitta vetenskapliga artiklar så är Primo din vän. I denna sökmotor som Örebro universitetsbibliotek tillhandahåller kommer du hitta det du behöver!

STUDENTLåt oss reda ut skillnaderna mellan följande:

STUDENTTJÄNSTER

UNI

Universitetets internetplattform där du bland annat kan hitta länkar till Blackboard, KronoX, Ladok, WISEflow och mycket mer.

Förkortning av ordet universitet - men det kanske du redan visste? Passar för användning i både i tal och skrift för att spara mängder av sekunder under dina studentår!

STUDENTCENTRUM

USÖ

Disken innanför stora ingången till Långhuset där du bland annat hämtar och aktiverar ditt studentkort.

Förkortning av Universitetssjukhuset Örebro, där läkarstudenterna pluggar.

STUDENTAVDELNINGEN

Tyvärr behövs Urkund. Detta verktyg ser till att du inte plagierat (stulit) text i den uppsats du skickar in. Din lärare kommer berätta hur det används när det är dags att skriva uppsats.

Här jobbar universitetspersonal med antagning, tentamensadministration, studievägledning, utlandsstudier, examen med mera. De finns till för din skull helt enkelt!

URKUND

STUDENTCITY

WISEFLOW

Höghuset med studentlägenheter på Rudbecksgatan ganska nära just city.

En digital plattform att skriva tentor på. Svårare än så är det inte.

19


HEM LJUVA HEM Att bosätta sig i en ny stad kan få det att pirra i magen, både på bra och mindre bra sätt. För att hjälpa dig navigera i boendedjungeln har vi nedan samlat några av Örebros mest populära studentbostäder och tips på hur du hittar hem!

UNIVERSITETSGATAN

OREGANON

STUDIEVÄGEN

HYRESVÄRD: ASPLUNDS FASTIGHETER

HYRESVÄRD: SVENSKA STUDENTHUS

HYRESVÄRD: SVENSKA KYRKAN

På Universitetsgatan kan du bo i moderna hus bara ett stenkast från campus Almby. Du kan garanterat inte komma försent till plugget, eller?

Du hittar området Oreganon nära Ica Maxi Universitetet. Här kan du bo i 1 rok!

Studievägen hittar du mellan Sörby och Ladugårdsängen. På Studievägen kan du hyra 1-2 rok med balkong eller uteplats men också 1 rok med fransk balkong.

blocket.se

STUDENTGATAN HYRESVÄRD: ÖBO Här kan du bo i korridor med eget badrum och delat kök, eller i 2 rok som är perfekt att dela med en kompis eller sambo!

20

kvalster.se

Håll koll på: Hyresvärdarnas hemsidor Örebros många hyresvärdar är en Googlesökning bort! Lägenhetsgrupper på Facebook Dessa hittar du enkelt med sökorden ”lägenheter Örebro”.

lagenhetsbyte.se för dig som bor i ”vanlig” lägenhet men vill byta till en stud entl ägen het, eller om du har bostad i en annan stad som du vill byta mot en lya i Örebro!


Saknar du sovplats de första nätterna i Örebro?

Ska du plugga i Grythyttan? Tips på hyresvärdar hittar du på: grythyttanssektion.se/boende

Ta kontakt med Örebro studentkårs akutboende! Mer information hittar du på orebrostudentkar.se

STUDENTCITY

SÖRBYÄNGSVÄGEN

BÅGEN

HYRESVÄRD: ÖBO

HYRESVÄRD: ÖBO & BEHRN FASTIGHETER

HYRESVÄRD: ÖBO

HYRESVÄRD: HUSHERREN

Närmast till campus och med Pressbyrån och Pasta La Vista i samma hus kan du bo i 1 rok med utsikt över Novatorget.

Här kan du bo i 1-2 rok. Husen kallas Muttrarna då de har formen av just en mutter. Muttrarna hittar du bakom Studentgatan!

Mellan Behrn Arena och Våghustorget hittar du Studentcity. Här kan du bo i 1 rok och har nära till centrum.

På Sörbyängsvägen kan du bo i 1-2 rok. Supernära till både campus Almby och Ica Maxi Universitetet!

MUTTRARNA

KARLSDALSALLÉN

TÄRNVÄGEN & ERIK ROSENBERGS VÄG

STJÄRNSKRUVARNA

HYRESVÄRD: BOTRYGG

HYRESVÄRD: BEHRN FASTIGHETER & JOHN EKSTRÖMS BYGG

HYRESVÄRD: ÖBO

Mittemellan Ica Maxi Universitetet och Coop Ladugårdsängen ligger Karlsdalsallén. Här bor du i 1 rok med balkong.

Mitt i Almbys villaområde, närmast Bilbergska på campus, hittar du studentområdet Tärnvägen och Erik Rosenbergs väg. Här bor du i 1-2 rok i en perfekt blandning mellan närhet och avstånd till campus. I närheten har du också Oset.

Bredvid Muttrarna hittar du Stjärnskruvarna, där du kan bo i 2 rok. Som granne har du Markaskogen, skön kontrast till plugget!

BRICKEBACKEN

TYBBLEGATAN

Åstadalsvägen

HYRESVÄRD: ÖBO

HYRESVÄRD: SVENSKA STUDENTHUS & ASPLUNDS FASTIGHETER

HYRESVÄRD: BEHRN FASTIGHETER

Upp för den branta backen söder om universitetet ligger Brickebacken. Här kan du bo i 1-2 rok, eller i delad lägenhet. Brickebacken är oftast där många studenter får sin första lägenhet.

Hos Svenska studenthus bor du i korridor. Du har ett eget badrum men delar kök. Asplunds fastigheter hyr ut 1 rok med egna badrum. Allt bara någon minut från campus!

Precis bredvid den stora busshållplatsen vid universitetet finns fräscha ettor. Föreställ dig själv hur du kliver av bussen efter en tur på stan och en halvminut senare är hemma!

Tips! Vid terminsstart är det många som flyttar och annonserar ut sina lägenheter i Facebookgruppen ”Dom kallar oss studenter”.

21


studenter,

en förening Att gå med i att snabbt tt är ett bra sä udentlivet st i in komma nner. På och träffa vä sitet finns er Örebro univ reningar. massvis av fö sa om några Här kan du lä av dem!

FÖRENAS! STUDIERELATERAT JURIDISKA FÖRENINGEN jforebro.se Juridiska Föreningen, förkortat JF, är en politiskt och religiöst obunden fristående ideell förening för studenter som läser juridik och rättsvetenskap med internationell inriktning.

PEVE-FÖRENINGEN Peve Örebro Studentföreningen för dig som studerar personalvetarprogrammet. ÖREBRO LÄRARSTUDENTER Örebro Lärarstudenter Utskottet för universitetets lärarstudenter.

FEMTEK

ELSA orebro.elsasweden.org ELSA är en förening för juristoch rättsvetarstudenter med fokus på internationell juridik och mänskliga rättigheter. UNGA AKTIESPARARE ÖREBRO

Unga Aktiesparare Örebro Erbjuder allt från trevliga casekvällar, fika, utbildningar samt all nödvändig kunskap som behövs för att komma igång med sitt sparande samt mer avancerade tekniker för att analysera aktier. MEDICINSKA FÖRENINGEN mforebro.se En förening för läkarstudenter i Örebro. Anordnar aktiviteter och främjar gemenskap bland läkarstudenterna.

@femtek_oru FemTek är ett nätverk vars syfte är att främja jämställdhet inom ingenjörsprogrammen på Örebro universitet och inom teknikbranschen, genom nätverk och inspiration.

22

Vill din studentförening synas här nästa termin? Maila till chefredaktor@losnummer.s

e!


MASKINTEKNISKA SÄLLSKAPET

Maskintekniska sällskapet Ett makerspace där du kan göra allt från att pyssla till att köra CNC-maskiner. Har under kvällstid tillgång till Teknikhusets maskinlabb, inklusive verktyg och maskiner.

KULTUR RADIO CAMPUS Radio Campus Örebro Radio Campus är Örebro universitets egna studentradio som sänder musik och program på webben. Hit kan du vända dig om du vill livesända eller spela in en podcast.

SINGING DOCTORS Singing Doctors En förening för läkarstudenter som gillar att underhålla. Singing Doctors sjunger, dansar och gör filmer. De går även att hitta på Instagram och YouTube! ÖREBRO STUDENTSÅNGARE orebrostudentsangare.se En scenisk kör som repeterar och har sin bas vid Örebro universitet. De sätter regelbundet upp föreställningar och uppträder på och utanför universitetet. För att gå med i kören krävs att du ansöker och går på audition.

SMASK ÖREBRO smask.org/orebro Föreningen som representerar Musikhögskolan vid Örebro universitet i Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest - en årlig musiktävling i schlageranda mellan Sveriges sex musikhögskolor.

ÖREBROSPEXET Örebrospexet Örebrospexet sätter upp en uppskattad musik- och teaterföreställning varje vår. Engagerar allt från skådisar och musiker till sminköser och tekniker. Alla är välkomna! Gå med och sätt guldkant på din studietid!

INTERNATIONELLT UTRIKESPOLITISKA FÖRENINGEN

UF ÖrebroUtrikspolitiska föreningen Ett forum för utrikespolitisk debatt som anordnar föreläsningar med politiker, debattörer och organisationer.

ESN esn-orebro.org En förening som introducerar och hjälper internationella studenter med allt som hör till studentlivet. ESN Örebro är en del av The International Erasmus Student Network.

23


Hjälp...

Det finns garanterat en anledning till att studentlivet kallas just för studentliv, det berör faktiskt hela ens livssituation. Men en sak är säker: du är inte ensam!

…jag gillar inte min klass! …jag har hemlängtan! Det kan bara vara en period innan du lär känna några på riktigt, men det kan också vara så att ni har olika intressen och personligheter. Detta kan kännas krisartat men studentlivet innebär många möjligheter att hitta kompisar. Kanske finner du dina närmaste vänner i en förening som du väljer att engagera dig i som till exempel Lösnummer? 24

Troligen har alla som flyttar för att plugga en period av hemlängtan. Vårt tips för att bota hemlängtan är att göra saker du gillar. Titta på din favoritserie, gå ut och spring (perfekt sätt att lära känna den nya staden) eller varför inte öppna dig för nya bekantskaper? Och se det inte som ett nederlag att åka hem med täta mellanrum, om det är vad du behöver.


…jag kuggade tentan!

Du är aldrig ensam om att kugga en tenta! Universitetet är för de flesta ett stort steg från gymnasiet. Ge dig själv tid. Att kugga en tenta betyder inte att du är korkad och inte platsar på utbildningen! Försök att ta det lugnt, ta nya tag och anmäl dig till omtentan. Och en gång till: Det är okej!

…jag trivs inte i mitt boende!

Som nyinflyttad kan det kännas svårt att hitta ett trivsamt boende, men ge inte upp hoppet. Du kan till exempel söka boende ihop med någon som du känner eller hålla utkik i facebookgruppen ”Dom

kallar oss studenter”. Annars är vårat tips att håll ut! Du kommer tillslut hitta ett boende du trivs med.

...det har inte blivit som jag tänkt mig!

Ta det lungt. Det kan vara en tillfällig period då allt känns tungt. Om den låga perioden blir lång kan det vara dags att ta en funderare. Kan du hitta vad det är som känns fel och göra en förändring? Om inte, se det aldrig som ett misslyckande att byta utbildning eller helt enkelt låta livet ta en annan riktning. Du är alltid många erfarenheter rikare.

25


ÖREBRO

Det är klart att en av Sveriges största städer har mycket att erbjuda. Men var börjar man? Lösnummer har fyra favoritställen!

CENTRUM Är du shoppingsugen, hungrig eller bara vill promenera? I centrum finns många kända gator med varierade utbud. På Storgatan hittar du många olika butiker att strosa runt i. På samma gata finns det också restauranger och caféer du kan vila fötterna och käka hos efter shoppingturen. I centrum hittar du också det välkända slottet som tillsammans med Svampen är Örebros mest kända landmärke.

SVAMPEN Kanske har du på avstånd sett en byggnad som ser ut som ett svävande UFO? Oroa dig inte - det är bara vattentornet Svampen. I Örebros norra stadsdel ligger Svampen och 58 meter upp i luften finns nämligen restaurang, café och en utsiktsplats som ger en makalös utsikt över hela Örebro.

26


WADKÖPING I det vackra kvarteret Wadköping finns små handelsbodar och museum. Eftersom Wadköping består av flera små innergårdar mellan husen finns det mycket att se på sin upptäcktsfärd här. Bland annat finns ett idyalliskt café som säljer fantastiska chokladbollar. Runt om cafét hittar du även ett bageri och många andra spännande butiker. Cajsa Wargs hus finner vi också här- ett ljusblått och vackert hus som man faktiskt kan bo i!

STADSPARKEN I närheten av stadskärnan ligger Örebros egna stadspark. Det är faktiskt just Stadsparken som binder ihop Wadköping med centrum! Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park. Det må vara längesedan, men än idag är Stadsparken något du bara måste se med egna ögon. Vi måste passa på och säga att det här är en av Örebros mest detjvänliga platser!

27


ö L SNUMMER ÖREBROSTUDENTERNAS TIDNING SEDAN 1966

www.losnummer.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.