Page 1

HÖSTEN 2021

STUDENTGUIDEN

AV

ö L SNUMMER


Lösnummer Ett nytt kapitel i ditt liv börjar nu. Har du börjat på ditt drömprogram? Eller ska du läsa en kurs medan du försöker lista ut vad du brinner för? Oavsett hur du hamnade här har du en utmanande, utvecklande och alldeles underbar tid framför dig! Du är här för att studera och påbörja din väg ut i arbetslivet. Men Örebro, universitetet och människorna omkring dig här kommer att ge dig så mycket mer än bara en utbildning, och den här guiden hjälper dig hitta rätt i djungeln av bostäder, universitetskort, föreningar och udda förkortningar. En bra start är att bli medlem i Örebro studentkår, (som du kan läsa om på sida 6). Se till att du genom dem får uppleva en grym introduktion (sida 8) som arrangeras av din kårsektion (sida 10 och framåt). Se sedan till att du checkat av alla punkter på en students to do-lista (sida 26) och leta upp en kul förening att gå med i (sida 36). Det finns sååå mycket att upptäcka, så dyk in i den här guiden och in i studentlivet, så ses vi på campus! Varmt välkommen hit! /Lösnummer, Örebrostudenternas tidning

2


DEL 1

DEL 2

Din guide till Örebro studentkår

Våra allra bästa tips!

4 6 8 10

22 24 25 26 28 31 33 34 36 38 42 46

Vi i Lösnummer Det gör studentkåren för dig Introduktionen Kårsektioner - CORAX

- DOKSEK - GIH

- GRYTHYTTANS SEKTION - QULTURA - SERUM - SESAM - SOBRA

16 18 20

- TEKNAT

Så funkar fullmäktige Så rockar kårstyrelsen Sådan är viben på kansliet

Så blir du en hemmapluggsmästare Få den hjälp du ska ha - av Funka Starta podd med Lösnummer? En checklista med dundertips Karta över Campus Almby Ordlista - lär dig studentlingot Örebrogåvan Hem ljuva hem! Upplev föreningslivet Goda råd att falla tillbaka på Din nya stad Bästa utomhusträningen

ANSVARIG UTGIVARE Attessa Nilsson chefredaktor@losnummer.se

Lösnummer Örebro studentkår Studentgatan 5 70281 Örebro

REDAKTION Vera Henriksson Linnéa Nyängen

www.losnummer.se

ö L SNUMMER 3


ö L SNUMMER VAD GÖR VI DÅ?

GRANSKAR Lösnummers uppdrag är att journalistiskt granska i princip hela Örebros studentvärld. Det brukar innebära spännande arbete med att gräva efter info, källor och citat till viktiga artiklar. Tro oss, det finns en hel del saker att berätta!

SKRIVER Hos Lösnummer har du alltid en stor frihet att skriva om det som intresserar dig, så länge det har en koppling till studentlivet. Vi publicerar olika typer av texter, så som krönikor, debattartiklar, granskningar och intervjuer. Det finns därför garanterat något som passar just dig! Vill du skriva på engelska? Inga problem, vi har det också!

4

FOTAR OCH FILMAR Gillar du visuell media? Ta chansen och bli fotograf hos Lösnummer! Varje text behöver en bild så möjligheterna att få dina foton att synas för hela universitetet är stora. Om du lutar mer åt rörlig media kan du hjälpa oss med webb-tv! Du kan få vara med och utveckla vår Youtube-kanal och se till att studenterna inte enbart behöver läsa sina nyheter.

SYNS En viktig del av Lösnummer är att se till att våra nyheter läses av studenterna och att vår redaktion växer. Du kan vara med och marknadsföra oss och spåna fram nya koncept för hur Lösnummer ska bli en självklar del av varje students liv. Om du är intresserad av sociala medier, grafisk formgivning eller att planera och hålla i spännande event är detta helt enkelt rätt plats för dig!


Attessa Nilsson

Vera Henriksson

Linnéa Nyängen

TVEKA INTE ATT BLI EN AV OSS! Skicka ett mail till hej@losnummer.se om du vill göra studenttidning tillsammans med oss! Och viktigast av allt - besök vår hemsida för de senaste nyheterna i Örebros studentvärld och följ våra sociala medier för att att se nyheter direkt i ditt flöde!

losnummer Lösnummer Lösnummer

www.losnummer.se 5


N

RE

BR O

VE

Ö VID

6

H

RIG E

GY

M

IDROTT

SA ÄL

TIK AS

UNIVERSITE

T

S


Välkommen till Örebro! Det är mycket information och mycket saker att hålla reda på för dig som är ny på ett universitet. Därför blir detta en snabbgenomgång av Örebro studentkår. Tanken är att du ska få en uppfattning om vad studentkåren är och vad organisationen gör. Det är viktigt att du vet, så du inte missar allt det roliga och betydelsefulla arbetet som görs av och för medlemmar i Örebro studentkår. Arbetet för studenters bästa. Örebro studentkår är den enade studentrösten som arbetar för att du som student ska ha det bra och inte bli felbehandlad. Studentkåren driver aktivt frågor som bland annat berör din utbildning och studentbostad genom att föra en debatt med universitetet, kommunen och andra aktörer. Genom Örebro studentkårs student- och doktorandombud kan du få råd och stöd om du får problem med din utbildning. Kårsektionerna. Som nystudent är förmodligen din första kontakt med studentkåren din kårsektion. Vilken kårsektion du tillhör avgörs av vad du pluggar. Totalt har Örebro studentkår nio kårsektioner, dessa nio är studentkårens ryggrad. De anordnar introduktionen för nystudenter, sittningar, tävlingar och mycket mer för att skapa ett grymt studentliv utöver studierna. Introduktionen HT21 kommer se lite annorlunda ut än vad den brukar på grund av smittspridningen av Covid-19 - men vi är övertygade om att den kommer bidra till bästa tänkbara start på studietiden där vi kommer ha kul tillsammans och välkomnas in i det nya livet som student. Inom kårsektionerna bedrivs även utbildningsbevakning för att se till att alla får den utbildning som de blivit lovade. Örebro studentkårs kansli är studentkårens centrum där arvoderade och tjänstepersoner arbetar för en bättre studietid för Örebro universitets studenter. Hit kan du exempelvis vända dig angående akutboende, hjälp att skaffa kårmedlemskap eller bara få allmänna tips och råd kring sånt som berör din studietid. Du hittar Örebro studentkårs kansli på Kårhusets vänstra sida, sett från Krakafontänen (leta efter den gröna skylten). Komplement till utbildningen. Genom Örebro studentkår har du möjlighet att engagera dig i uppdrag som utvecklar dig och ger dig en merit för framtiden - samtidigt som du lär känna nya människor och knyter kontakter både inom universitet och arbetsliv. Du blir kårmedlem genom att köpa ett medlemskap via vår hemsida orebrostudentkar.se. Följ oss gärna i sociala medier för att hålla dig uppdaterad om Örebro studentkårs verksamhet och annat kul som berör dig som student. Vi ses!

X P

facebook.com/orebrostudentkar @orebrostudentkar 7


Är det värt att som nystudent medverka på den här introduktionen alla pratar om? Trots att det inte kommer bli de enorma festerna och allt annat som hörde till innan pandemin? Svaret är ett rungande ja! Introduktionen är fortfarande en väldigt stor del av studentkårens verksamhet. Den arrangeras av de olika kårsektionerna som kommer välkomna dig och andra nya studenter. Du kan förresten läsa mer om kårsektionerna på nästkommande sidor! Aktiviteterna i höst är en blandning av digitala coronasäkra aktiviteter och anpassade aktiviteter på plats där man träffas i mindre grupper. Varje kårsektion har ett detaljerat introduktionsschema på sin hemsida där det även står vilka aktiviteter som tillåter alkohol och vilka som inte gör det. De roliga aktiviteterna blandas med aktiviteter som ska hjälpa dig vid studierna på universitetet. Till exempel så erbjuder universitetet också själva mycket information på deras hemsida. Man får självklart själv bestämma vilka aktiviteter man vill vara med på och det finns inga krav på att man måste delta i ett visst antal.

8

Men vad gör faddrarna då? Vad är en fadder? Det är faddrarna i kårsektionerna som sätter ihop introduktionsschemat för att du som nystudent ska känna dig hemma på universitetet och hitta nya kompisar. Eftersom du som nystudent alltid ska känna dig trygg finns faddrarna där för just dig. Det går alltid att kontakta dem om något känns fel eller om frågor uppstår. Är det verkligen värt att vara med på introduktionen då? JA! Många studenter berättar att de är glada över att de deltog i sin introduktion. Den kan ge dig vänner som kan stötta dig genom hela utbildningen. Samtidigt kan du givetvis skaffa dig vänner på andra sätt. Det viktigaste under dina första veckor är att du får en bra start på studietiden och då är introduktionen ett väldigt passande sätt!


9


KÅR S E K TIO NE R Örebro studentkår är en stor organisation som är uppdelad i mindre delar. Uppdelningen sker i nio så kallade kårsektioner och de är allt som oftast uppdelade efter olika utbildningsområden. Kårsektionerna kännetecknas av sina egna styrelser, egna färger och egna tillhåll på campus. På de kommande sidorna får du en guide till alla kårsektioner.

[KOM IHÅG:] Kårsektionerna är en del av Örebro studentkår. De är inte sina egna föreningar. Därför är det officiella namnet ”kårsektioner” även om många bara säger ”sektioner”. Vissa sektioner är större än andra, då det helt enkelt finns fler studenter inom vissa utbildningar än andra. Kårsektionerna har alla egen ekonomi och egna ideella ekonomer, men Örebro studentkårs heltidsanställde ekonom hjälper dem med bokföringen. Vissa sektioner omsätter också mer pengar än andra. Kårsektionerna hyr sina sektionsrum av universitetet. Det innebär både skyldigheter och rättigheter för dem! Personerna inom kårsektionerna tillhör inte någon elit. De är vanliga studenter som har valt att engagera sig inom Örebro studentkårs verksamhet. De här personerna brukar däremot ofta kunna berätta om hur de får ut en extra dimension av sin studietid genom engagemanget. Man måste inte engagera sig i just kårsektionerna. På sida 34 hittar du en guide till flera andra föreningar inom Örebros studentvärld som gärna tar emot dig! Kårsektionerna genomför inte bara fester och sociala aktiviteter. De är ytterst viktiga när det gäller politisk påverkan, säkrad utbildningskvalitét och en god kontakt med näringslivet. När du blir medlem i Örebro studentkår väljer du vilken sektion du ska tillhöra. Först då är du med i en kårsektion. Du får alltså välja vilken du vill men det säkra tipset är såklart att välja den kårsektion som representerar din utbildning. Det är de som har bäst koll på just din situation. De som sitter på ledande poster inom kårsektionerna är demokratiskt valda. Om det är viktigt för dig vilka de personerna är måste du bli medlem, delta på sektionens årliga valmöte och rösta! Eller gör något ännu bättre - kandidera själv! Du har rätt att söka vilken som helst av de valbara posterna i din sektion.

10


HUVUDFÄRG Röd ORDFÖRANDE Linn Svorén

CORAX

KÅRSEKTIONSRUM L105 i Långhuset FÖR DIG SOM PLUGGAR På Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap (HumUS) HEMSIDA sektionencorax.se SOCIALA MEDIER Kårsektionen Corax karsektionencorax

HUVUDFÄRG Grå ORDFÖRANDE Alessandra Paiusco

DOKSEK

KÅRSEKTIONSRUM Har inget FÖR DIG SOM Är doktorand, oavsett ämne HEMSIDA oru.se/doksek SOCIALA MEDIER PhD students at Örebro University doksek.oru

11


GIH

HUVUDFÄRG Orange ORDFÖRANDE Hanna Persson KÅRSEKTIONSRUM G125 i Gymnastik- och idrottshuset

A

FÖR DIG SOM PLUGGAR Management in Sport and Recreation, tränarprogrammet, ämneslärarprogrammet (idrott och hälsa i kombination med annat ämne), idrott med inriktning mot fysiologi och medicin eller fristående kurser inom idrott HEMSIDA gihorebro.com SOCIALA MEDIER Kårsektionen GIH karsektionengih

GRYTHYTTANS SEK TION

HUVUDFÄRG Vinröd ORDFÖRANDE Odessa Hansson KÅRSEKTIONSRUM ”Rondellen” i Måltidens hus

FÖR DIG SOM PLUGGAR På Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) HEMSIDA grythyttanssektion.se SOCIALA MEDIER Grythyttans sektion grythyttanskarsektion

12


HUVUDFÄRG Rosa ORDFÖRANDE Jonas Törnqvist

QULTURA

KÅRSEKTIONSRUM M2202 i Musikhögskolan FÖR DIG SOM PLUGGAR På Musikhögskolan (MH) HEMSIDA qultura.se SOCIALA MEDIER Qultura Kårsektion qulturakarsektion

HUVUDFÄRG Gul ORDFÖRANDE Hampus Bockholt

SERUM

KÅRSEKTIONSRUM P107 i Prismahuset FÖR DIG SOM PLUGGAR Arbetsterapeutprogrammet, audionomprogrammet, biomedicinsk analytikerprogrammet (inriktning fysiologi eller laboratoriemedicin), läkarprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet eller sjuksköterskeprogrammet HEMSIDA serumsektionen.se SOCIALA MEDIER Kårsektionen Serum karsektionenserum

13


SESAM

HUVUDFÄRG Blå ORDFÖRANDE Matilda Westerdahl KÅRSEKTIONSRUM N2039 i Novahuset FÖR DIG SOM PLUGGAR På Handelshögskolan (HH) HEMSIDA sesamit.se SOCIALA MEDIER Sesam sesamofficial

SOBRA

HUVUDFÄRG Svart ORDFÖRANDE Hanna Andersson Wallén KÅRSEKTIONSRUM Ett namnlöst rum utanför Krakarestaurangen i Långhuset FÖR DIG SOM PLUGGAR På Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete (JPS) HEMSIDA sobrasektionen.com SOCIALA MEDIER Kårsektionen Sobra karsektionensobra

14


TEKNAT

HUVUDFÄRG Lila ORDFÖRANDE Olivia Norén KÅRSEKTIONSRUM T103 i Teknikhuset FÖR DIG SOM PLUGGAR På Institutionen för naturvetenskap och teknik (NT) HEMSIDA teknat.se SOCIALA MEDIER Sektionen TekNat sektionen_teknat

VILL DU HITTA BEGAGNADE BÖCKER? Flera av kårsektionerna har egna Facebook-grupper där du bland annat kan köpa böcker av studenter som redan läst din kurs! I grupperna med dessa namn hittar du massa ingångar och spännande info: KURSLITTERATUR I GRYTHYTTAN

CORAX LITTERATURGRUPP

STUDENTER PÅ MUSIKHÖGSKOLAN

SJUKSKÖTERSKELITTERATUR I ÖREBRO

VI ÄR SESAMITER •

GIH ÖREBRO

LÄKARPROGRAMMET ÖREBRO - KÖP OCH SÄLJ

TEKNAT

Sen kan du alltid använda ”Dom kallar oss studenter” - Facebookgruppen för alla Örebrostudenter!

15


Jo, likt riksdagen i plenisalen finns det en samling studenter som tillsammans utgör det högst beslutande organet inom Örebro studentkår. Det är dags för dig att introduceras till fullmäktige - eller FUM som de allra flesta säger.

16

FULLMÄKTIGE

Men vem bestämmer egentligen?


Kårsektionerna du precis läst om har alla valt ett antal ledamöter som representerar kårsektionens åsikter i FUM. De är på så sätt Örebro studentkårs egna politiker.

Bakgrundsfakta:

Kårsektionerna håller egna möten strax innan FUMmötena. På de mötena har medlemmarna chans att prata med kårsektionens ledamöter om det kommande FUM-mötets aktuella frågor. Man kan säga att här bestämmer kårsektionen sin gemensamma ståndpunkt i de ärenden som kommer behandlas på FUM.

• FUM uttalas med kort u: [fumm].

Ett bra exempel på FUM:s bestämmanderätt är att det är de som väljer in personer till olika nyckelroller inom Örebro studentkår. De väljer bland annat en ny ordförande för hela studentkåren varje år!

• Det finns plats för 41 ledamöter. • Varje ledamot har ett mandat. • FUM har möten fyra gånger/år. • FUM-möten leds av två neutrala personer - mötesordförande och mötessekreterare.

Mandat: Corax

6

DokSek

2

GIH

4

Grythyttans sektion

3

Qultura

3

Serum

6

Sesam

6

Sobra

6

TekNat

5

Antalet mandat baseras på hur många medlemmar sektionen har.

17


Fullmäktige tar alltså besluten men det finns också de som verkställer dem och jobbar operativt.

18


Att Örebro studentkår är en politisk organisation råder det ingen tvekan om. Studentpolitisk närmare bestämt och inte partipolitisk. De som bedriver det politiska arbetet gör det förankrat i fullmäktiges beslut. Arbetet riktas mot universitetet men också mot kommun, region och näringsliv. Kårstyrelsen ordnar exempelvis avtal med dessa parter för att försäkra sig om att studenter i Örebro får en bättre studietid. De leder också samarbetet med andra studentkårer, bland annat genom den nationella sammanslutningen Sveriges Förenade Studentkårer, så att studenter på fler ställen i Sverige ska ha någon som representerar dem.

BAKGRUNDSFAKTA: • Kårstyrelsen förkortas KS. • I KS finns plats för tolv personer. • Tre av dem arbetar heltid på Örebro studentkår - de kallas för presidiet. • De andra nio platserna fylls av en person från varje kårsektion. • KS har i regel möten varannan vecka. • En neutral person sitter med på alla KS-möten som mötessekreterare.

KÅRSTYRELSEN HT21: Emilia Malm, ordförande Kristin Törnqvist, vice ordförande Ida Björklund, vice ordförande Alexander Barthelsson, Sesam Joakim Brelin, Corax Hanna Ericson, Serum Jenny Eriksson, Grythyttans sektion Alva Ettehag, Sobra Anton Hägg Meijer, Qultura Zack Petersson, GIH Emilie Toll-Thorén, TekNat Vakant, DokSek

19


Örebro studentkår är en så stor och viktig organisation att det även finns de som jobbar hel- och deltid. Om du likt många andra fängslas av studentkårens charm och gemenskap kanske du tar ditt engagemang vidare så att du själv hamnar här efter din examen?

20


Studentkårens kansli i Kårhuset är en geografisk knytpunkt för den centrala organisationen, medan kårsektionerna har sina sektionsrum utspridda på olika campus. Nio personer har kansliet som sin arbetsplats på heltid och ofta finns det kortare deltids- och projektanställningar för studenter att söka. Det är ett utmärkt sätt att få betalt för sitt engagemang och inte bara i meriter och minnen.

Dessa jobbar heltid: EMILIA MALM Ordförande KRISTIN TÖRNQVIST Vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar IDA BJÖRKLUND Vice ordförande med studiesocialt ansvar ATTESSA NILSSON Chefredaktör Lösnummer ALBINA HOTI Student- och doktorandombud HELEN LUCAS DAWIT Ekonom EMIL KIHLGÅRD Kommunikatör SINA SABET Administratör HANNA SWINGBORG Samordnare

21


7

TIPS FÖR ATT BLI EN MÄSTARE PÅ

hemmaplugg

Promenera dig till ett VG Ta promenader för att få frisk luft. Ibland kan lite frisk luft i kombination med att röra på sig göra att du presterar bättre. Det gör också att du håller dig piggare längre! Tips på ställen att promenera på hittar du på sidorna 46-47.

Energiboosta hjärnan Se till att ha gott om antingen kaffe eller te hemma. Det kan alltid vara bra att fylla på med lite energi under en skoldag. Hitta dina egna favoriter och använd dessa för att hålla energin uppe och själen varm!

Vidga dina vyer Försök att plugga på olika platser i hemmet. Det hjälper även hjärnan att komma ihåg information lättare om den hittar nya miljöer att skapa association med. Kanske kan du stundtals plugga i soffan eller kan du kanske investera i en ergonomisk yogaboll att växla den gamla skrivbordsstolen med?

22


Motion, sömn och kost När det gäller motion så är det ALLTID bättre att göra lite än att inte göra något! Se också till att du får vila tillräckligt på nätterna - försök att vakna och somna samma tid varje pluggdag. Till sist: ta dig nu tid till att laga bra näringsrik mat!

Strukturera upp ditt liv Du kan avsluta varje pluggdag med att göra upp ett rimligt och tydligt schema över vad du ska hinna med under nästa dag. Men kör inte ”fullt ös, medvetslös” utan skriv in rasterna också. Du bör ta fem-tio minuters paus för varje pluggtimme.

Skapa motivation Använd någon form av belöningssystem då plugget är som tråkigast. Har du den värsta kurslitteraturen i världshistorien framför dig? Ordna då så att du äter en bit av ditt favoritgodis för varje kapitel, avsnitt eller sida du läser!

Kom igen, det blir kul! Planera in något roligt under stressiga perioder i plugget. Bara för att det är stressigt i livet behöver det inte betyda att allt ska vara tråkigt. Boka in en träff med en vän du saknar eller ha ett efterlängtat filmmaraton. Unna dig att ta det lugnt!

23


Lösnummer tipsar!

FUNKA

Du som upplever hinder i din studiesituation på grund av en funktionsnedsättning kan söka särskilt pedagogiskt stöd hos Funka. Det kan till exempel handla om synnedsättning, hörselnedsättning, dyslexi, ADHD eller annat varaktigt sjukdomstillstånd. Du kan också jobba åt Funka! Du får hjälpa andra och får timlön för det!

ORU.SE/FUNKA

24


Podda med oss! STUDENTLIV

ö AV L SNUMMER

GILLAR DU ATT PODDA OCH DRIVA PROJEKT? Lösnummer har en “stafett-podd” där vem som helst som är student kan få sätta sig i studion och prata loss, själv eller tillsammans med en kompis. För tillfället drivs inte projektet av någon men om just DU känner dig sugen på att testa så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på hej@losnummer.se. 25


En nystudents TO DO-lista FÖRSTA TIDEN Bli medlem i gruppen ”Dom kallar oss studenter” på Facebook. Följ Lösnummer och Örebro studentkår på Facebook och Instagram för att inte missa medlemsförmåner och nyheter om vad som händer på och runt universitetet. Starta (eller gå med i) en Facebookgrupp för din klass. Se till att hämta ditt universitetskort. Om du studerar på Campus Örebro kan du hämta ditt kort vid Studentcentrum (Långhuset), Universitetsbibliotekets reception eller på IT-avdelningen. Om du inte har möjlighet att hämta ditt kort kan du beställa ett via Universitets hemsida. Skaffa Mecenatkort! Det finns många rabatter att ta del av som är fördelaktiga som fattig student. Skaffa medlemskort hos din lokala matbutik. Butiker som ICA och Coop ger förmåner och bonuspoäng. Sök upp ditt schema på kronox.oru.se direkt i din mobil och lägg till ett bokmärke på fliken!

26


Ska du skicka in din hemtenta eller uppgift till Urkund? Tänk på att skicka in din text i god tid. Det finns inget mer stressande än att sitta med bara några minuter till godo och vänta på bekräftelsen!

KÄNN DIG SOM HEMMA Ta tillfället i akt och hör av dig via Facebook till några andra i din klass eller på din utbildning och hör om de vill umgås. Detta är ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner. Men förhåll er självklart till rådande restriktioner och rekommendationer. Miljön runt dig påverkar dig mer än du tror. Lägg därför extra energi på att tänka på din inredning. Kanske kan du investera i växter som gör det hemtrevligt eller kanske i ett doftljus som gör det mysigare?

Kolla upp Lösnummer

ASAP

DAGS FÖR TENTA Ladda ned Office-paketet gratis via universitetets hemsida. Glöm inte att anmäla dig till din tentamen via Studenttjänster! Har du inte anmält dig måste du vänta till nästa tentamenstillfälle. Anmälningsperioden stängs alltid sju dagar före tentamen. Tips för att skriva en bra hemtenta är att hitta ett bra ställe att sitta på där du är ostörd och sitter bekvämt. Kom även ihåg att lämna lite tid i slutet så att du hinner läsa igenom din tenta innan du måste lämna in den!

FÖRENAS Kolla in just din kårsektions sociala medier. Många sektioner har event som man kan delta i! Gillar du att skriva, fota, illustrera, filma eller marknadsföra? Gå med i Lösnummers redaktion och få utlopp för din kreativitet! Mer om Lösnummer kan du läsa på sidorna 4-5 och på vår hemsida.

27


BUSS 9

CAMPUS

ALMBY

P 8

2

8

3

1 BUSS 2, 3, 9, 10

< < < De nya tentasalarna Ruter och Spader ligger hitåt!

28

4 1

P

5

6


P

12

9

14

15 7

11

3 2

13

10

P

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Forskaren Novahuset Entréhuset Kårhuset Teknikhuset Annexet Långhuset ORU innovation arena Forumhuset Universitetsbiblioteket Gymnastik- och idrottshuset Prismahuset Idrottshallen Bilbergska huset Musikhögskolan

1

Chefredaktörens kontor.

2

L134, Lösnummers mötesrum.

3

L1414, Lösnummers egna rum. Universitetsbyggnader. Studentbostäder.

Ska du studera på Campus USÖ eller i Grythyttan? Vi rekommenderar då appen ”MazeMap” - där får du en interaktiv karta över alla campus!

29


Studentlivets ord Det finns en hel del förkortningar och märkliga begrepp som du kommer stöta på. Även erfarna studenter faller ofta i fällorna. Men du! Ta hjälp av denna lista och stoltsera inför dina förvirrade vänner!

AKADEMISK KVART Som du säkert har noterat börjar dina föreläsningar och seminarium alltid en kvart över heltimme. På Örebro universitet skrivs denna så kallade akademiska kvarten ut på schemat, så följ helt enkelt schemat!

BB Var inte rädd! Vi pratar inte om en förlossningssal. BB är helt enkelt en förkortning av Blackboard, vilket är ett virtuellt klassrum som lärarna använder för att hålla kontakt med studenter.

DKOS Facebookgruppen “Dom kallar oss studenter” som är för alla Örebro universitets studenter kan ibland förkortas på det här sättet.

30

EDUROAM Det trådlösa nätverk som finns på utbildningsinstanser över hela världen. Här i Örebro förtjänar du medalj om du får det att funka på första försöket!

FUM Har du redan glömt? Gå tillbaka till sidan 16 på en gång!

HYTTAN En förkortning på Grythyttan, orten där bland annat kock- och sommelierstudenter bor och pluggar.

KRONOX Här hittar du scheman båda för din kurs och för lokaler. Du kan också boka grupprum!


KRAKA

LYKTAN

Den nakna kvinnan som står i fontänen mellan Kårhuset och Långhuset. Ja, statyn alltså. Men Kraka kan också syfta på restaurangen i närheten som tagit samma namn.

Det är lite skillnad på att skriva uppsatser på gymnasiet och på universitetet. Allt kring språket och hur du hittar dina källor kan Lyktan dock hjälpa till med. De är Örebro universitetsbiblioteks egna studieverkstad och de är redo att hjälpa dig!

KÅREN Begreppet kan syfta på Örebro Kårhus men också på dess ägare Örebro studentkår. Vill du vara absolut 100% korrekt i ditt språk? Då benämner du Örebro studentkår som Kåren och Örebro Kårhus som Kårhuset. .

LADOK Det är här du registrerar dig på din kurs och anmäler dig till dina tentor. Efter du anmält dig och skrivit en fullträffstenta är det också här du kan njuta av dina resultat. Eller så upptäcker du hur fel din magkänsla var.

LIBRIS Denna nyttiga databas kan du använda för att veta allt om kurslitteraturen du använder. Hur refererar jag till en viss bok i en uppsats? Finns den att låna på biblioteket? Libris har svaren!

ORU Förkortningen för Örebro universitet. Prickarna föll uppenbarligen bort.

PRIMO När du behöver hitta vetenskapliga artiklar så är Primo din vän. I denna sökmotor som Örebro universitetsbibliotek tillhandahåller kommer du hitta det du behöver!

REPRO Detta är universitetets egna tryckeri! Det finns mitt i Långhuset och är superbilligt och smidigt om du behöver trycka upp en poster till exempel!

mer på

A D I S A T S Ä N 31


STUDENTLåt oss reda ut skillnaderna mellan följande:

STUDENTTJÄNSTER Universitetets internetplattform där du bland annat kan hitta länkar till Blackboard, KronoX, Ladok, WISEflow och mycket mer.

STUDENTCENTRUM Disken innanför stora ingången till Långhuset där du bland annat hämtar och aktiverar ditt studentkort.

STUDENTAVDELNINGEN Här jobbar universitetspersonal med antagning, tentamensadministration, studievägledning, utlandsstudier, examen med mera. De finns till för din skull helt enkelt!

STUDENTCITY Höghuset med studentlägenheter på Rudbecksgatan ganska nära just city.

UNI Förkortning av ordet universitet - men det kanske du redan visste? Passar för användning i både i tal och skrift för att spara mängder av sekunder under dina studentår!

32

USÖ Förkortning av Universitetssjukhuset Örebro, där läkarstudenterna pluggar. Förhoppningsvis slipper du besöka sjukhuset i icke-akademiska ärenden.

URKUND Tyvärr behövs Urkund. Detta verktyg ser till att du inte plagierat (stulit) text i den uppsats du skickar in. Din lärare kommer berätta hur det används när det är dags att skriva uppsats.

WISEFLOW En digital plattform att skriva tentor på. Svårare än så är det inte.

ZOOM Det nya sättet att gå på föreläsning, verkar det som. Men håll ut och lyssna noga. Du är ju student för att lära dig saker!

ÅNGEST Du kommer få det. Alla får det över plugget någon gång. Du ska komma ihåg att ångesten oftast går över! Men skulle den bli för stor så ta hjälp av tipsen vi ger dig på sida 38.


Välkommen till din nya hemstad!

PRESENTKORT LADDAT MED 1 000 KR. Örebrogåvan till inflyttade studenter Det är viktigt både för dig som student och för oss som kommun att du folkbokför dig rätt. Efter att du som inflyttad student och kårmedlem folkbokfört dig i Örebro kan du hämta ut ett presentkort laddat med 1 000 kronor, som du kan använda på stan i Örebro. Med Örebrogåvan kan du handla hos över 120 verksamheter i city – allt från caféer, restauranger, matbutiker och frisörer till kläder och prylar. Du kan också använda Örebrogåvan för att köpa konsert- och teaterbiljetter och busskort. Läs mer om vad du kan använda presentkortet till på cityorebro.com. Du hämtar din Örebrogåva på studentkårens kansli, för mer information besök orebro.se/student. Örebro kommun, Örebro universitet och Örebro studentkår samarbetar för att Örebro ska vara en välkomnande och riktigt bra universitetsstad.

orebro.se/student

33


HEM LJUVA HEM

Att bosätta sig i en ny stad kan få det att pirra i magen, både på bra och mindre bra sätt. För att hjälpa dig navigera i boendedjungeln har vi nedan samlat några av Örebros mest populära studentbostäder och tips på hur du hittar hem!

UNIVERSITETSGATAN

OREGANON

STUDIEVÄGEN

HYRESVÄRD: ASPLUNDS FASTIGHETER

HYRESVÄRD: SVENSKA STUDENTHUS

HYRESVÄRD: SVENSKA KYRKAN

På Universitetsgatan kan du bo i moderna hus bara ett stenkast från campus Almby. Du kan garanterat inte komma försent till plugget, eller?

Du hittar området Oreganon nära Ica Maxi Universitetet. Här kan du bo i 1 rok!

Studievägen hittar du mellan Sörby och Ladugårdsängen. På Studievägen kan du hyra 1-2 rok med balkong eller uteplats men också 1 rok med fransk balkong.

blocket.se

STUDENTGATAN HYRESVÄRD: ÖBO Här kan du bo i korridor med eget badrum och delat kök, eller i 2 rok som är perfekt att dela med en kompis eller sambo!

34

kvalster.se

Håll koll på: Hyresvärdarnas hemsidor Örebros många hyresvärdar är en Googlesökning bort! Lägenhetsgrupper på Facebook Dessa hittar du enkelt med sökorden ”lägenheter Örebro”.

lagenhetsbyte.se för dig som bor i ”vanlig” lägenhet men vill byta till en stud entl ägen het, eller om du har bostad i en annan stad som du vill byta mot en lya i Örebro!


Saknar du sovplats de första nätterna i Örebro?

Ska du plugga i Grythyttan? Tips på hyresvärdar hittar du på: grythyttanssektion.se/boende

Ta kontakt med Örebro studentkårs akutboende! Mer information hittar du på orebrostudentkar.se

STUDENTCITY

SÖRBYÄNGSVÄGEN

BÅGEN

HYRESVÄRD: ÖBO

HYRESVÄRD: ÖBO & BEHRN FASTIGHETER

HYRESVÄRD: ÖBO

HYRESVÄRD: HUSHERREN

Närmast till campus och med Pressbyrån och Pasta La Vista i samma hus kan du bo i 1 rok med utsikt över Novatorget.

Här kan du bo i 1-2 rok. Husen kallas Muttrarna då de har formen av just en mutter. Muttrarna hittar du bakom Studentgatan!

Mellan Behrn Arena och Våghustorget hittar du Studentcity. Här kan du bo i 1 rok och har nära till centrum.

På Sörbyängsvägen kan du bo i 1-2 rok. Supernära till både campus Almby och Ica Maxi Universitetet!

MUTTRARNA

KARLSDALSALLÉN

TÄRNVÄGEN & ERIK ROSENBERGS VÄG

STJÄRNSKRUVARNA

HYRESVÄRD: BOTRYGG

HYRESVÄRD: BEHRN FASTIGHETER & JOHN EKSTRÖMS BYGG

HYRESVÄRD: ÖBO

Mittemellan Ica Maxi Universitetet och Coop Ladugårdsängen ligger Karlsdalsallén. Här bor du i 1 rok med balkong.

Mitt i Almbys villaområde, närmast Bilbergska på campus, hittar du studentområdet Tärnvägen och Erik Rosenbergs väg. Här bor du i 1-2 rok i en perfekt blandning mellan närhet och avstånd till campus. I närheten har du också Oset (se sidan 44).

Bredvid Muttrarna hittar du Stjärnskruvarna, där du kan bo i 2 rok. Som granne har du Markaskogen, skön kontrast till plugget!

BRICKEBACKEN

TYBBLEGATAN

Åstadalsvägen

HYRESVÄRD: ÖBO

HYRESVÄRD: SVENSKA STUDENTHUS & ASPLUNDS FASTIGHETER

HYRESVÄRD: BEHRN FASTIGHETER

Upp för den branta backen söder om universitetet ligger Brickebacken. Här kan du bo i 1-2 rok, eller i delad lägenhet. Brickebacken är oftast där många studenter får sin första lägenhet.

Hos Svenska studenthus bor du i korridor. Du har ett eget badrum men delar kök. Asplunds fastigheter hyr ut 1 rok med egna badrum. Allt bara någon minut från campus!

Precis bredvid den stora busshållplatsen vid universitetet finns fräscha ettor. Föreställ dig själv hur du kliver av bussen efter en tur på stan och en halvminut senare är hemma!

Tips! Vid terminsstart är det många som flyttar och annonserar ut sina lägenheter i Facebookgruppen ”Dom kallar oss studenter”.

35


studenter,

en förening Att gå med i att snabbt tt är ett bra sä udentlivet st i in komma nner. På och träffa vä sitet finns er Örebro univ reningar. massvis av fö sa om några Här kan du lä av dem!

FÖRENAS! STUDIERELATERAT JURIDISKA FÖRENINGEN jforebro.se Juridiska Föreningen, förkortat JF, är en politiskt och religiöst obunden fristående ideell förening för studenter som läser juridik och rättsvetenskap med internationell inriktning.

PEVE-FÖRENINGEN Peve Örebro Studentföreningen för dig som studerar personalvetarprogrammet. ÖREBRO LÄRARSTUDENTER Örebro Lärarstudenter Utskottet för universitetets lärarstudenter.

FEMTEK

ELSA orebro.elsasweden.org ELSA är en förening för juristoch rättsvetarstudenter med fokus på internationell juridik och mänskliga rättigheter. UNGA AKTIESPARARE ÖREBRO

Unga Aktiesparare Örebro Erbjuder allt från trevliga casekvällar, fika, utbildningar samt all nödvändig kunskap som behövs för att komma igång med sitt sparande samt mer avancerade tekniker för att analysera aktier. MEDICINSKA FÖRENINGEN mforebro.se En förening för läkarstudenter i Örebro. Anordnar aktiviteter och främjar gemenskap bland läkarstudenterna.

@femtek_oru FemTek är ett nätverk vars syfte är att främja jämställdhet inom ingenjörsprogrammen på Örebro universitet och inom teknikbranschen, genom nätverk och inspiration.

36

Vill din studentförening synas här nästa termin? Maila till chefredaktor@losnummer.s

e!


MASKINTEKNISKA SÄLLSKAPET

Maskintekniska sällskapet Ett makerspace där du kan göra allt från att pyssla till att köra CNC-maskiner. Har under kvällstid tillgång till Teknikhusets maskinlabb, inklusive verktyg och maskiner.

KULTUR RADIO CAMPUS Radio Campus Örebro Radio Campus är Örebro universitets egna studentradio som sänder musik och program på webben. Hit kan du vända dig om du vill livesända eller spela in en podcast.

SINGING DOCTORS Singing Doctors En förening för läkarstudenter som gillar att underhålla. Singing Doctors sjunger, dansar och gör filmer. De går även att hitta på Instagram och YouTube! ÖREBRO STUDENTSÅNGARE orebrostudentsangare.se En scenisk kör som repeterar och har sin bas vid Örebro universitet. De sätter regelbundet upp föreställningar och uppträder på och utanför universitetet. För att gå med i kören krävs att du ansöker och går på audition.

SMASK ÖREBRO smask.org/orebro Föreningen som representerar Musikhögskolan vid Örebro universitet i Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest - en årlig musiktävling i schlageranda mellan Sveriges sex musikhögskolor.

ÖREBROSPEXET Örebrospexet Örebrospexet sätter upp en uppskattad musik- och teaterföreställning varje vår. Engagerar allt från skådisar och musiker till sminköser och tekniker. Alla är välkomna! Gå med och sätt guldkant på din studietid!

INTERNATIONELLT UTRIKESPOLITISKA FÖRENINGEN

uforebro.se Ett forum för utrikespolitisk debatt som anordnar föreläsningar med politiker, debattörer och organisationer.

ESN esn-orebro.org En förening som introducerar och hjälper internationella studenter med allt som hör till studentlivet. ESN Örebro är en del av The International Erasmus Student Network.

37


HJÄLP! Tänk om ...

Det finns garanterat en anledning till att studentlivet kallas just för studentliv – det berör faktiskt hela ens livssituation. Men en sak är säker: du är inte ensam! Vi har alla på ett eller annat sätt varit där och det är viktigt att komma ihåg! Vi har här samlat bra information och tips för de stunder då saker i studentlivet inte går ens väg.

38


... jag får hemlängtan? Troligen har alla som flyttar för att plugga en period av hemlängtan, men den kan slå till vid olika tidpunkter. För vissa är de första veckorna värst, innan man kommit in i studentlivet och hittat de drägliga klasskamraterna. Hos andra slår hemlängtan till senare, efter en smekmånadstid då allt känns underbart. Hur som helst är du varken ensam om att längta hem eller konstig för att du gör det. Vårt tips för att bota ledsamheten är att göra saker du gillar. Streama den där serien en hel dag, ät en påse chips eller ge dig ut i löparspåret - vad som än är din grej. Öppna dig för nya bekantskaper och se om dina klasskamrater vill prata (de kan ju garanterat känna samma sak!). Och se det inte heller som ett nederlag att åka hem med täta mellanrum, om det är vad du behöver.

... jag kuggar tentan? Du är aldrig ensam om att kugga en tenta! Universitetet är för de flesta ett stort steg från gymnasiet och det är fullt naturligt att inte nå godkäntgränsen innan man

vant sig vid förändringen. Det kan även gälla flera år in i ditt program – ingen har påstått att det ska vara enkelt att studera. Ge dig själv tid. Det kan förstås kännas som ett fruktansvärt misslyckande att få U på tentan. Du kanske tänker “nej, det här är ju då inget för mig, det är uppenbart, dags att jag hoppar av!”. Dra i bromsen här. Det är okej! Att kugga en tenta betyder inte på något sätt att du är korkad och inte platsar på utbildningen! Försök att ta det lugnt, ring någon och gnäll av dig lite och anmäl dig sedan till omtentan. Och en gång till: Det är okej!

... jag inte gillar min klass? Det kan vara bara en period innan du lär känna några på riktigt, men det kan också vara så att ni har olika intressen och personligheter. Detta kan kännas krisartat; alla har ju sagt hela livet att de bästa vännerna äntligen kommer när du pluggar på högre nivå. Ni som valt samma utbildning har alla samma intressen eller? Fel! Att ni valt samma kurs behöver inte betyda ett jota.

39


Som tur är innebär studentlivet många fler möjligheter att hitta kompisar. Du kanske trivs bra med personerna från introduktionen (sida 8) eller älskar grannarna i din korridor? Det finns även en uppsjö av föreningar att engagera dig i (sida 36-37)! Varför inte till exempel gå med i Lösnummers redaktion?

... jag inte trivs i mitt boende? Att få det hemtrevligt i en liten etta är en riktig utmaning, men försök ta massa inspiration från internet och våga testa saker som passar dig och din plånbok. Se det som en fantastisk chans att bestämma över sitt egna boende. Men bor du med andra som kanske går dig på nerverna? Vänta lite med att skriva en arg lapp, även om det är en klassiker. Försök istället att kasta ut några trådar och se om det finns fler i korridoren eller trappuppgången som känner likadant och ta det därifrån. Du kan ju också prata med hyresvärden för att faktiskt ta reda på vad som gäller i din situation. Du kan ju faktiskt ha dem helt på din sida och därifrån kan ni lösa problemet.

40

Det kan vara riktigt tärande att leva med en nivå av stök man inte tål själv. Samtidigt kan man inte förvänta sig att alla andra ska rätta sig efter en persons standard av till exempel städning eller ljudnivå.

... inget blir som jag tänkt mig? Först vill vi säga; ta det lugnt och gör inget förhastat. Det kan vara en tillfällig period då allt känns tungt, som sedan kommer vända. Försök vara lite snäll mot dig själv. Allt är inte toppen hela tiden och det är helt okej och fullt naturligt. Om den låga perioden blir lång och hela livet fortfarande känns som en för liten och stickig ylletröja kan det vara dags att ta en funderare. Kan du hitta vad det är som känns fel och göra någon förändring? Ibland känns det som om allt är fel, men egentligen härstammar hela ångesten kanske från en enda källa. Se det aldrig som ett misslyckande att byta utbildning, flytta någon annanstans eller helt enkelt låta livet ta en annan riktning än den du tänkte dig. Du är alltid många erfarenheter rikare.


... jag börjar må jättedåligt? Det är vanligt att studenter mår dåligt och ändå finns det så mycket okunskap som florerar. Du kanske möter folk som säger (eller kanske till och med själv tänker) “men du har ingenting att må dåligt över!” Eller, “åh, ännu en som kastar in handduken på grund av lite stress”. Men det händer faktiskt att man mår dåligt utan en klar orsak, och du är lika värd att bli tagen på allvar oavsett omständigheter. Det är ett stort steg att söka hjälp, vilken form denna hjälp än tar. Se det som en seger om du inser att du behöver stöd och ber om det! Du har tagit dig själv på allvar och har därmed redan tagit ett enormt kliv mot läkning.

Är dina hälsoproblem kopplat till studierna? Då kan du vända dig till Campushälsan. Det finns möjlighet att träffa sjuksköterska, fysioterapeut, psykolog eller beteendevetare utan kostnad. Upp till 23 års ålder kan du också vända dig till ungdomsmottagningen i regionen. Här får du all hjälp du behöver om preventivmedel, könssjukdomar och graviditetstest men du kan också få samtalsterapi kring bland annat stress, depression, ångest, identitet och relationer.

... jag behöver vård? Du kan via 1177.se lista dig hos en vårdcentral i Örebro även utan att vara folkbokförd här, och det går också att söka vård på en mottagning där du inte är listad om något skulle vara akut.

av p l ! hjä a dig a t lp h c o l hjä g di vil m o och d n n ha m ka a T so a all 29 41


ÖREBRO Det är klart att en av Sveriges största städer har mycket att erbjuda. Men var börjar man? Lösnummer har fyra favoritställen!

42


SVAMPEN Kanske har du på avstånd sett en byggnad som ser ut som ett svävande UFO? Oroa dig inte - det är bara vattentornet Svampen. I Örebros norra stadsdel ligger Svampen som är Örebros nuvarande aktiva vattentorn. Även om det inte låter intressant är det värt att besöka Svampen. 58 meter upp i luften finns nämligen restaurang, café och en utsiktsplats som ger en makalös utsikt över hela Örebro i 360 graders vinkel.

WADKÖPING I det vackra kvarteret Wadköping finns små handelsbodar, museum och caféer. De charmiga trähusen i Wadköping är gamla hus som varit utplacerade runt omkring i Örebro men placerats i det som 1965 blev Wadköping, för att rädda och bevara alla dessa gamla hus. Det äldsta huset är från 1400- eller 1500-talet. Eftersom Wadköping består av flera små innergårdar mellan husen finns det mycket att se på sin upptäcktsfärd här. Bland annat finns Cajsa Wargs hus - ett ljusblått och vackert hus som man faktiskt kan bo i!

44


CENTRUM Du ska givetvis hålla koll på de senaste råden och restriktionerna innan du beger dig ut. Men när det gäller shopping och restauranger så finns det ingen tvekan om att centrum står starkt. Runt Stortorget finns många restauranger och det är också här de mest populära uteserveringarna finns. Givetvis finns det också många butiker, caféer och nattklubbar. I centrum hittar du också det välkända slottet som tillsammans med Svampen är Örebros mest kända landmärke.

STADSPARKEN I närheten av stadskärnan ligger Örebros egna stadspark. Det är faktiskt just Stadsparken som binder ihop Wadköping med centrum! Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park. Det må vara längesedan, men än idag är Stadsparken något du bara måste se med egna ögon - passa på medan det fortfarande blomstrar! Vi måste passa på och säga att det här är en av Örebros absolut mest dejtvänliga platser! Utöver de här tipsen finns det mycket mer att upptäcka, så se till att utforska din nya stad!

45


för dig som gillar

TRÄNING

Föreläsningar, långa tentor, kurslitteratur att läsa... Det är lätt att bli stillasittande som student. Så se till att vila tankarna då och då och låt kroppen arbeta istället! Här är våra tips på träningsställen i Örebro. Sörbybacken Något av det viktigaste för en nystudent att hålla koll på är var Ica Maxi Universitetet ligger. Utöver att handla proteinpulver och kvarg där kan du även ta dig några varv i Sörbytrappan som ligger i slalombacken precis bakom matbutiken. Trappan har 182 steg och är därför perfekt att springa upp och ner i flera varv för att få till gratis träning. I Sörbybacken erbjuds även bland annat paintball, zipline och höghöjdsbanor som är perfekta aktiviteter att göra med dina nya klasskompisar efter pandemin.

Oset För dig som gillar att träna är Oset och Rynningeviken värt att besöka. Det finns nämligen både utegym och löparspår. Utegymmet ligger längs med Svartån, mellan det mysiga Naturens hus och Alnängsbadet.

46


Markaspåret Bakom universitetet ligger Markaskogen med tre upplysta och uppmätta elljusspår. Vill du ta en paus i tentapluggandet kan du ta en löptur på 1,2 km, 2,5 km eller 5 km.Vill du inte ta en löptur kan du istället träna på utegymmet eller grilla vid eldplatsen som finns. Markaspåret passar dig som vill ha en utmaning i din löptur eftersom spåret består av flera långa och branta backar. Karlslund För dig som vill ta dig en bit utanför stan finns Karlslund herrgård. Mittemot herrgården finns Karlslunds motionsspår där det finns flera löparspår i skogen. De upplysta spåren är 1,2 km, 2,5 km, 3,1 km och 5 km långa. Du som vill springa längre kan istället följa spåren på 10 km och 15 km. Dessa är inte upplysta men

markerade. Eftersom det finns längre markerade spår i Karlslund är detta ett perfekt ställe för dig som tröttnar på att springa samma spår flera gånger för att få till en längre distans (vem vill springa förbi startskylten flera gånger liksom?). Några meter från löparspårens start finns även ett utegym. Mountainbike-banor I hela Närke finns flera MTB-banor för dig som gillar att cykla i terräng och susa fram mellan träden. De flesta banor finns i Ånnaboda - ett naturreservat och friluftsområde i Kilsbergen 22 km från Örebro. Men har du inte möjlighet att ta dig till Ånnaboda finns MTB-banor så nära som i Markaskogen - det vill säga precis bakom universitetet! För dig som är nybörjare finns det också lättare MTB-banor i Sörbybacken.

45


ö L SNUMMER ÖREBROSTUDENTERNAS TIDNING SEDAN 1966

www.losnummer.se

Studentguiden HT21  

Detta är Lösnummers studentguide för nystudenter vid Örebro Universitet. Studentguiden ges ut två gånger om året. En gång på höstterminen oc...

Studentguiden HT21  

Detta är Lösnummers studentguide för nystudenter vid Örebro Universitet. Studentguiden ges ut två gånger om året. En gång på höstterminen oc...

Profile for losnummer
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded