Page 1

jubileumeditie


Voorwoord

Trots op 10 jaar KingZine

at Stichting KingZine dit seizoen 10 jaar bestaat zal niemand ontgaan zijn. Het hele seizoen wordt er op tilbo.com al aandacht aan besteed met als klap op de vuurpijl het feest van afgelopen donderdag. Natuurlijk kan de aandacht voor ons jubileum in de KingZine niet ontbreken. Al vanaf het ontstaan van Stichting KingZine is het fanzine naast tilbo.com een van onze vaste pijlers.

en jubileum is altijd een mooi moment om terug te kijken. Ook een moment dat je even stilstaat bij de tijd. Een moment dat je je realiseert dat er de afgelopen 10 jaar ontzettend veel gebeurd is.

We stelden onszelf als doel om het beleid van de club kritisch te volgen en supporters een platform te bieden om actief hun mening over allerlei zaken bij Willem II via de KingZine en via Tilbo.com kenbaar te maken.

Mijn eerste herinnering aan KingZine gaat terug naar 2001. Willem II kende eind jaren’90 de sportieve vette jaren en de aanhang van de Tricolores groeide gestaag. Het stadion zat elke wedstrijd vol, maar we hadden vooral veel toeschouwers en weinig supporters. Dat was een doorn in het oog van een aantal fanatieke supporters op de website Tilbo.com. Na lange discussies op het forum besloten we samen te komen in het kantoor van Orange Cities aan de Heuvelring in Tilburg.

Om onze werkzaamheden te formaliseren richten we in 2001 de Stichting KingZine op. Ik had de eer om als eerste voorzitter van de Stichting KingZine te mogen optreden. In het begin stadium werden we door zowel de club als de supportersclub gezien als een luis in de pels. Maar voor ons was dat een extra motivatie om onze doelstellingen te bereiken. We waren jonge honden die onze club graag op een goede manier op de kaart wilde zetten.

D

Zoals iedereen weet, hebben we in de afgelopen 10 jaar verschillende voorzitters gehad. Voor deze speciale editie hebben we hen alle drie gevraagd om terug te blikken op hun tijd als voorzitter. Ook onze ‘papieren bijbel’ heeft verschillende hoofdredacteuren gekend en ook die hebben hun herinneringen voor ons op papier te zetten. Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan 10 jaar KingZine, maar een ding is zeker: de onderlinge verbondenheid onder de supporters is nog nooit zo groot geweest. Dat ook Stichting KingZine leeft blijkt wel uit het feit dat we in het afgelopen seizoen bijna 300 nieuwe vrienden van KingZine hebben mogen verwelkomen. Stichting KingZine leeft, maar mede dankzij jullie. Redactie KingZinez

E

De Missie

Al snel waren we het eens dat er iets moest gebeuren. De sfeer bij thuiswedstrijden was dramatisch en uitwedstrijden werden niet of nauwelijks bezocht. Ondanks de sportieve successen was er geen beleving rondom de club. We besloten een stichting op te richten die zichzelf als doel stelde om de verbondenheid tussen Willem II supporters te vergroten en de sfeer rondom de wedstrijden van Willem II te verbeteren. Belangrijk in onze communicatie naar onze achterban en naar de club, was ons kritisch fanzine met de naam KingZine.

De Stichting

De Vergaderingen

De eerste vergaderingen werden gehouden in een rokerig (toen mocht het nog) achteraf zaaltje bij Café de Boekanier aan de Stadhuisstraat. De vergaderingen waren legendarisch. Weinig structuur met felle discussies over de inhoud van de KingZine, kritisch over het beleid van de club en de supportersclub, maar altijd constructief om de beleving rondom de club te verbeteren. De meeste vergaderingen eindigden altijd met een goed glas bier.

De Vrijwilligers

In de eerste jaren werd de KingZine nog handmatig gedrukt door Paul


en Cees de Groot, die nachtenlang doorwerkten om de KingZine weer tijdig klaar te hebben. Zonder hun immense inzet zou het blad nu niet meer bestaan. Ook de website www. tilbo.com werd steeds populairder en het aantal bezoekers nam enorm toe. Onze webmaster Tilbrow was dagelijks bezig om de website technisch te onderhouden. Uren, dagen, en nachten werden in de doorontwikkeling van Tilbo.com gestoken. Onze moderators en publishers zorgden er dagelijks voor dat we het meest actuele nieuws en de spannendste geruchten als eerste konden publiceren. Vaak tot grote ergernis van de medewerkers van de club. Hoe kwamen die gasten van de KingZine toch aan al die nieuwtjes?

warm red C

blue 072 C

128 C

t

Het antwoord is eigenlijk simpel. We eten, leven, drinken Willem II, en horen en zien alles. Het voordeel is dat je op Tilbo ook alles mag plaatsen. En dan wordt er ook over geouwehoerd. Geweldig om te zien dat zowel de KingZine als Tilbo. com een steeds belangrijkere plaats in begonnen te nemen in het leven van de Willem II-supporters. Alle bestuursleden van KingZine stopten op vrijwillige basis uren en uren in Willem II om ons uiteindelijk doel te bereiken. En ieder deed dat op zijn eigen manier, maar met dezelfde inzet en passie. Geweldig !!!!

t evt.: Pantone 748 C

process black C De Beleving

Naast de reguliere activiteiten wilden we ons steeds meer profileren als gesprekspartner van de club. We wilden het geluid van de supporter kenbaar maken. Vooral het gebrek

aan sfeer in het stadion was voor ons, en ook voor menig Willem IIsupporter een belangrijk issue. Vanaf het begin (2001) hebben we gestreden voor een eigen vak. In eerste instantie werden we weggestopt in vak N, maar vanaf het seizoen 2004/2005 was het dan zover. Mede door een goede samenwerking met de supportersclub (gezamenlijke krachten) kregen we een eigen groot fanatiek vak achter het doel, met uiteraard de traditionele naam, KingSide. Een fanatiek vak waar ieder op zijn eigen manier voetbal beleeft. Op de KingSide zitten gelukkig nog steeds oudere supporters die al hun leven Willem II bezoeken, maar ook pubers die fanatiek achter hun ploeg staan. De KingSide is inmiddels een begrip in Tilburg, en in voetbalminnend Nederland. Ook een vak waar ondanks alle mindere voetbaljaren voetbal echt beleeft wordt. Mauwen, vloeken, juichen, schreeuwen, met een biertje in de hand. Na de wedstrijd samen juichen, en de laatste jaren ook samen treuren. In het stukje over de beleving mag natuurlijk Tilburg Tifosi niet ontbreken. Vanaf 2003-2004 verzorgden deze jonge gasten elke wedstrijd het maken en het ophangen van de spandoeken in het stadion. Later ontwikkelden zij fantastische tifo-acties in het stadion, met voor mij de halve finale in de Amstel Cup tegen Ajax als absolute hoogtepunt. Maar ook daarna bleven ze ons verrassen met de mooiste doeken en sfeeracties.

De Droombaan

Na mijn jaren als voorzitter van KingZine gaf ik het stokje over aan Marco Cruijssen. Coo en later Beka hebben KingZine fantastisch geleid, en laten doorgroeien tot een volwaardige goedgeleide stichting die het nu is. Na mijn periode bij KingZine ging ik in eerste instantie als vrijwilliger aan de slag als medewerker supporterszaken bij Willem II, en later kwam ik in vaste dienst bij mijn favoriete club. Als kind droomde ik altijd om voorzitter te worden van mijn droomclub Willem II. Ik heb Sport, Economie en Communicatie gestudeerd met als doel om ooit bij Willem II te kunnen werken. Na mijn periode als medewerker supporterszaken werd ik aangenomen door Frank Molkenboer en mocht ik aan de slag voor mijn club. Mijn hele ziel en zaligheid stopte ik in mijn werk, maar misschien was ik nog steeds meer supporter dan medewerker. Ik beleefde de wedstrijden nog steeds als supporter en intern kreeg ik het verwijt dat ik te veel voor de supporters op kwam. In sommige gevallen hadden ze gelijk, maar ik was toen en ik ben nog steeds van mening dat de supporters het kloppend hart van de club zijn. En deze supporters, die nu ook in de Jupiler League met duizenden blijven komen, moet je koesteren, en niet tegenwerken met valse beloften, onzinnige regelingen als een uitkaart, en verbod op bier op de tribune. Het doet mij nog steeds dagelijks pijn dat ik door een intern conflict niet meer dagelijks mijn droombaan bij mijn droomclub mag uitoefenen.

Trots op de Supporters

In 2001 begonnen we KingZine net nadat Willem II de sportieve vette jaren had beleefd. Nu tien jaar later spelen we geen Champions League, maar Jupiler League. Toch ben ik van mening dat ik overal met trots kan zeggen dat ik supporter ben van Willem II. We hebben geen toeschouwers meer, maar echte supporters. Supporters die ieder op zijn/haar manier het voetbal beleven en Willem II in hun hart dragen. Ik ben trots op de mannen die dagelijks naar de training komen kijken, op de fanatieke supporters op Vak E, op de sfeer op de KingSide, en op alle supporters die ondanks alle magere jaren blijven komen. Dramatisch voetbal, wanbeleid, bijna faillissement, en degradatie. Maar jullie hebben de club nooit in de steek gelaten en blijven de club steunen. Ik had 10 jaar geleden niet kunnen bedenken dat we de supportersbeleving van de Willem II supporter zo zou groeien. Ondanks de degradatie zitten er nog gemiddeld 9.000/10.000 supporters op de tribune en worden uitwedstrijden massaal bezocht. Elke thuiswedstrijd is er een echte voetbalsfeer in het stadion. Voetbalbeleving zoals dat hoort te zijn. En ja, het kan nog beter, maar daar gaan we de komende 10 jaar aan werken. KingZine en alle Willem II – supporters: Bedankt voor de fantastische jaren, maar vooral bedankt dat ik door de onderlinge verbondenheid, mooie vriendschappen heb opgebouwd, fantastische voetbaldagen en


foto: Pix4profs

momenten heb mogen beleven….en bedankt dat ik met gepaste trots mag zeggen ‘IK BEN SUPPORTER VAN WILLEM II, EN DAAR BEN IK OP TROTS OP !!! ‘’ John Mouthaan Eerste voorzitter Stichting KingZine

Voorzitter

V

an de redactie ontving ik enige tijd terug een mail. Of ik als oud voorzitter van stichting KingZine wat wilde schrijven over die rol van voorzitter. Waarom ben je voorzitter geworden? Wat zijn leuke, belangrijke, vervelende gebeurtenissen uit de tijd dat je voorzitter bent/was? Zou je het zo weer doen? Om maar te beginnen met de eerste vraag: Waarom ben ik voorzitter geworden? Na oprichting van stichting KingZine is John Mouthaan ongeveer twee jaar voorzitter geweest. Toen John op een bepaald moment aangaf terug te treden als voorzitter, werd er binnen het bestuur de vraag gesteld wie voorzitter wilde zijn. Ik heb me daarbij aangemeld en aangegeven dat ik best als voorzitter op wilde treden.

Wat is er leuk aan voorzitter zijn? Allereerst leek het me leuk om “leiding” te geven aan de club ongeleide projectielen die gezamenlijk KingZine vormden. Een mooi clubke mensen, waarvan velen door de jaren heen echte vrienden zijn geworden. Daarnaast leek het me leuk om het gesprek aan te gaan met Willem II. KingZine is en blijft rebels maar soms is het goed om het rebelse karakter even los te laten en een goed gesprek te voeren. Als laatste belangrijke punt is de betrokkenheid bij de club. Deze betrokkenheid bij de club was voor mij ook een reden om voorzitter te worden. Een van de meest bijzondere gebeurtenissen in mijn tijd als voorzitter is het gesprek dat KingZine samen met de supportersclub en Willem II had over het hekwerk tussen vak

B en vak C. Het gesprek werd gevoerd met toenmalig directeur commerciële zaken Alex de Coninck, bestuurslid Joep Gimbrere en veiligheidscoördinator Edo Peterse. Bij Willem II was er geen enkele intentie om het hekwerk te verwijderen. Allerlei non argumenten werden aangedragen om te voorkomen dat het hek weg ging. Als supporters is toen hard met de vuist op tafel geslagen en is gesteld dat Willem II met een fatsoenlijk antwoord moest komen. De drie heren hebben zich vervolgens tien minuten terug getrokken om te overleggen. Na dit overleg is alsnog besloten om de proef op de som te nemen en het hekwerk te verwijderen. Op een zaterdagochtend is het hekwerk verwijderd en het resultaat

is bij iedereen wel bekend. Een uitverkochte en sfeervolle Kingside. Een vervelende gebeurtenis in mijn tijd als voorzitter waren de ongeregeldheden bij een vestiging van McDonalds tijdens een uitwedstrijd. Ondanks het feit dat de oorzaak niet bij de KingZine busreizigers lag, is dit voorval een van de weinige negatieve zaken die ik mee heb gemaakt. Op de vraag of ik het weer zo zou doen is het antwoord nee! De tijd als voorzitter heb ik voor geen goud willen missen. De rol als voorzitter kost echter enorm veel tijd en energie. Het is nu aan andere, nieuwe mensen om die tijd en energie er in te steken. Marco Cruijssen

De huidige voorzitter ‘Het bevorderen van de eenheid van de supporters van de voetbalclub Willem II, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruime zins des woords. Zij trachten dat doel onder meer te bereiken door het scheppen van sfeer in het stadion en het bevorderen van een goede uitstraling van die supporters.’

W

oorden opgenomen in een notariële akte bij oprichting van

Stichting KingZine. Tamelijk ambtelijke woorden op papier maar deze woorden drukken wel precies een gevoel uit wat ik als supporter wil ervaren, mee wil maken. Ik wilde daar absoluut bij zijn, erbij horen. Destijds als frequent bezoeker van de website www.tilbo. com wilde ik daarom per se weten wat en vooral ook wie er allemaal achter Stichting KingZine zaten. Al vrij snel kwam ik er achter dat het allemaal jongens waren die, net als ik, fanatiek


supporters waren van Willem II. Sommigen kenden elkaar goed, sommigen elkaar , net als ik, alleen van gezicht . In en rond Den Beitel, met een glas bier in de hand, napratend over de wedstrijd, leer je elkaar als supporters uiteraard makkelijk kennen. In het begin als moderator bij Tilbo leerde ik ook de bestuursleden van KingZine steeds beter kennen. Groot respect had ik voor die personen door tijd die zij in KingZine staken en de acties die vanuit KingZine gedaan werden.

warm red C

blue 072 C

laat staan met ons samenwerken. Onder het mom van: ”de club is van de supporters” zijn wij echter steeds kritisch gebleven, hebben de heren aangesproken op vele zaken en zijn uiteindelijk schoorvoetend geaccepteerd als gesprekspartner. Zeer nadrukkelijk hebben wij destijds aangegeven dat wij onder alle voorwaarden ONAFHANKELIJK zouden blijven. Geen verlengstuk van Willem II maar een onafhankelijke stichting, VOOR en DOOR supporters.

128 C

De vele acties die wij vanuit KingZine gerealiseerd hebben zijn er te veel om allemaal op te noemen zonder er een aantal te vergeten. foto: Pix4profs

t

t evt.:Nadat Pantone 748aangaf C het bestuur

dat het wenselijk was dat er enkele bestuursleden bij dienden te komen ben ik er in gestapt als bestuurslid. In die tijd was Stichting KingZine een “luis in de pels” van Willem II. Altijd kritisch en wakend over de supportersbelangen zette Stichting KingZine een poot tussen de deur bij Willem II. Vaak werden wij als lastig gezien, wij begrepen het niet…….. De “heren van het pluche” wilden helemaal niet met ons praten,

process black C

Stichting KingZine is in de loop van jaren hard gegroeid en inmiddels hebben wij tussen de 650 en 700 Vrienden van KingZine (voorheen members). Inmiddels werken wij met een Dagelijks Bestuur en een aantal vaste commissies voor o.a. de bussen/uitreizen en merchandise. De buscommissie heeft zich in het begin van dit seizoen tot doel gesteld elke uitwedstrijd een busreis te organiseren met enkele keren per seizoen een partybus. Het vele werk dat Jan en Maykel hiermee hebben, heeft wel geresulteerd in het feit de Tilbo Tours een goede naam heeft opgebouwd. Vele supporters willen graag met KingZine reizen zodat wij sommige wedstrijden 2 en zelfs 3 bussen in moeten zetten.

In die tijd, na oprichting van de SAR, wat achteraf een regelrecht gedrocht is gebleken, gaf mijn voorganger na 3 jaar voorzitterschap aan steeds moeilijker in zijn tijd te zitten en graag een stapje terug wilde doen. Ik heb mij toen tijdens een vergadering aangemeld als kandidaat voor het voorzitterschap met de opmerking: Ik wil het wel doen maar kan het niet alleen! Met veel hulp van de overige bestuursleden ben ik inmiddels mijn 4e seizoen ingegaan als voorzitter.

Toch wil ik een paar zaken noemen uit de tijd van mijn voorzitterschap waardoor Stichting KingZine “verder op de kaart” is gezet: • Witte Kruizen Actie (i.s.m. SupportersClub, Tifosi, Vak E en enkele “onafhankelijken”) • Protestmars Voor Willem II, Tegen Wanbeleid (i.s.m. SupportersClub, Tifosi, Vak E en enkele “onafhankelijken”) • Tilbo Tours als volwaardig organisator van busreizen • Toetreding met 2 leden tot de Willem II Clubraad • Oprichting Supporters Collectief Willem II (i.s.m. SupportersClub, Tifosi, Vak E en enkele “onafhankelijken”)

• Supportersfeest in de Midi i.v.m. 10 Jarig bestaan • Uitbrengen uniek collectors-item in de vorm van de glossy Ik heb mijzelf vaak de vraag gesteld en mezelf ook verbaasd waar ik de tijd en energie vandaan haal om zoveel uren in Stichting KingZine te stoppen, Ook “ het thuisfront” kijkt mij wel eens vragend aan waarom ik in godsnaam tot soms diep in de nacht bezig ben met Stichting KingZine. Waarom ben ik eigenlijk voorzitter van Stichting KingZine geworden? Eigenlijk is het allemaal heel simpel: Willem II is mijn club, Willem II is een groot deel van leven en met Stichting KingZine heb ik een geweldige uitlaatklep om mijn gevoel als supporter te beleven. Bij en met Stichting KingZine heb ik nieuwe vrienden gemaakt,” lotgenoten” die als fanatiek supporter van Willem II meer willen doen als alleen de thuiswedstrijden bezoeken. Supporters die onder geen beding de club kapot wilden laten gaan. Supporters die trots zijn om supporter van Willem II te zijn. Voorzitter ben ik geworden omdat ik het geweldig vind samen met alle bestuursleden, als Stichting KingZine een supportersgroepering te zijn, waar de club rekening mee houdt, een gesprekspartner te zijn voor Willem II waarbij slechts één belang telt: WILLEM II BOVEN ALLES En ach misschien doe ik dit ook allemaal wel omdat ik nou eenmaal RoodWitBlauw bloed heb… Ben Sebregts Voorzitter Stichting KingZine


ingezonden stuk

Herinneringen aan 10 jaar KingZine

H

et is 21 april 2005, 22:40. Nadat de drie minuten blessuretijd zijn verstreken, fluit Luinge de halve finale wedstrijd voor de beker tussen Willem II en Ajax bij een stand van 1-0 af. Niet alleen betekent deze overwinning dat de Tricolores doorstoten naar de finale van de beker,maar nog veel belangrijker, volgend jaar zullen ze Europees voetbal spelen. Een volksfeest breekt los, en tot in de vroege uurtjes is het onrustig in de Tilburgse binnenstad. Of althans, voor zover ik er nog iets vanaf weet. De dag daarop besluit ik meteen, ongeacht de bestemming, om Willem II in Europa achter na te gaan. Het zou een koude reis richting Rusland kunnen worden, een verhit avondje in Turkije, een fietsreisje naar Antwerpen of natuurlijk een heerlijk vliegtripje naar Spanje. Enkele maanden later, nadat de bekerfinale redelijk kansloos verloren is gegaan tegen PSV, vindt de loting plaats. Eén voor één worden de balletjes tevoorschijn getoverd en worden de wedstrijden ingevuld. Volgende balletje; AS Monaco. Tja, dat zou wel mooi zijn, beetje lamballen op het strand de hele dag en dan ’s avonds een wedstrijd. En alsof de duivel ermee speelt worden onze helden hieraan gekoppeld. Ik sprint naar mijn computer om meteen een vlucht, hotel en huurauto te boeken. Helaas blijkt dit alles iets boven mijn budget te zijn, dus geduldig afwachten op wat er geregeld gaat worden. Gelukkig wordt er

via KingZine een dubbeldekker geregeld die af zal zakken naar het prinsendom in Zuid-Frankrijk. Daarnaast zoekt KingZine ook contact met wat plaatselijke cafés om het een en ander af te spreken qua prijs . Op donderdag 15 september arriveren we, na een heerlijke busrit ongeveer 16 uur, in het zeer zonnige Monaco. De benen worden gestrekt en er wordt op het strand aangegaan. Onderweg natuurlijk van iedereen veel bekijks, wat tot mooie situaties leidden! Op het strand onszelf genesteld aan de bar en heerlijk in de zon vertoefd. Nadat Jattoo Ceesay maar liefst 8 keer voorbij was gelopen, werd koers gezet richting een café, dat speciaal voor ons Happy Hour had. Nou weet ik dat Monaco niet de goedkoopste gemeente (land) is, maar € 12,- per biertje tijdens Happy Hour was toch wel erg duur. Dan maar verder richting centrum; alles natuurlijk onder luid gezang en gejuich. Even spelers verwelkomen bij het stadion, een Big-Mac menu eten voor €25,- en vervolgens de wedstrijd aanschouwen. Voor menigeen die mee was, was het resultaat op dat moment al niet meer zo belangrijk. De sfeer die er de hele dag en wedstrijd hing des te meer! Hoeveel Willem II’ers er mee waren weet ik niet meer, maar ze maakte verrekes veel lawaai! Volgens mij verloren we met 3-0 en hadden we slechts één schot op goal, maar ik zal de hele ervaring, mede dankzij KingZine, nooit meer vergeten! Les Rois

Terugblik

J

e hoort het niet. En je ziet het ook niet echt. Maar er is onvrede op de tribunes, in 2001. Willem II is het afgelopen seizoen als achtste geëindigd. En toch heerst er ontevredenheid onder ons. Verwend? Natuurlijk niet! We zijn gewend. Aan succesvol en aanvallend voetbal. Maar dat is iets anders. Alleen die uitgestorven stemming op de tribunes, die went maar niet. Zie je weer eens een geslaagde aanval, volgt er een lauw applausje. Zoals bij tennis. Of cricket. De stoeltjes zijn nog overwegend groen, en op de tribune tussen de vakken B en C staat er nog een hek tussen. Als je op wil staan voor een spannende actie, kun je dat in vak N nog wel doen. In de rest van het stadion hoor je gesis achter je schouder. ZITTEN! Iedereen haakt aan bij de beheerste, vrolijke toon van Willem II zelf. Dat moet anders kunnen, denken we in oktober dat jaar. Wie we zijn? Dat weten we dan nog niet. Nou ja: niet echt. We kennen elkaars bijnamen en avatars op het forum van www.tilbo. com. Een fanzine, ja, dat is misschien wel wat. Daar zijn we snel uit. Een blad waarin je kunt schrijven dat de sfeer kut is, en dat je daar graag iets aan zou doen. Zodat dat reacties losmaakt. Zodat er iets gaat sidderen in het stadion. Op het forum wordt een datum geprikt om eens bij elkaar te komen. In het oude pand van Schroevers

(echte (en oudere) Tilburgers weten wel waar we het over hebben) kwamen een mannetje of wat bij elkaar. Velen kenden elkaar niet eens van naam of gezicht. Deelnemers aan die discussie gingen schuil achter namen als mad-R, Yonderboi, WA, PeeTee, HAB, de Zwarte Parel, Mosselman, R.Plekhoar, Newsflash, Sjef, John nr1, #12. Deze lijst is waarschijnlijk niet uitputtend maar van de aanwezigen kan niemand met 100% zekerheid nog zegen wie er nu exact aanwezig waren. Resultaat van die kwatspraat op www.tilbo.com en de eerste vergadering op 9 oktober 2001 was het plan voor een eigen fanzine. Ander resultaat was de formele oprichting van stichting KingZine. Twee kwatsers van het forum, te weten Rob (mad-R) en Bjorn (Yonderboi) togen in Boxtel naar Notarissen Van Susante & Wösten op 21 maart 2002 om daar stichting KingZine in te schrijven met John als voorzitter, Bjorn als secretaris, Paul als penningmeester en Rob, Wil, Hans, Maarten, Frank, Sylvain, Bram en Pieter als bestuursleden. Daarmee was stichting KingZine een feit. Waarom een stichting? KingZine is een stichting geworden omdat dat de voor ons destijds meest eenvoudig en voordelige optie was. Allereerst om ons in te kunnen schrijven bij de Kamer van Koophandel en dat was nodig om een postbus te krijgen en een bankrekening te openen. Daarnaast sloot een stichting het beste aan bij het doel wat wij hadden


en onze activiteiten. Het doel van onze stichting is in de notariële akte als volgt opgenomen:

warm red C

blue 072 C

bevorderen van een goede uitstraling van die supporters. Door de jaren heen is de samenstelling van het bestuur van stichting KingZine met enige regelmaat gewijzigd. Bestuursleden van het eerste uur zijn afgevallen en vervangen door nieuwe bestuursleden. Wiggel, de Rammelaer, Coo, Beka, Tallone, Widzew Lodz, Jappie, Voskowicz, Go Willem II, zijn hiervan enkele voorbeelden. Door de jaren heen is het bestuur ook uitgebreid met allerlei personen dien KingZine op een of andere manier ondersteunen. Maar terug naar de oorsprong…

128 C

t

t evt.: Pantone 748 C De stichting heeft ten doel: Het

bevorderen van de process black C eenheid van de supporters van de voetbalclub Willem

II, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruime zins des woords. Zij trachten dat doel onder meer te bereiken door het scheppen van sfeer in het stadion en het

Het is zover, de dag dat de eerste KingZine uit zal komen. Er is afgesproken te verzamelen in café de Boekanier wat een aantal jaren de vaste stamkroeg van de KingZine blijft. De mensen die elkaar allemaal pas één of twee keer hebben gezien praten met elkaar alsof ze elkaar al jaren kennen. In sommige gevallen is dat ook zo, omdat blijkt dat iemand al jaren met dezelfde bus naar de uitwedstrijden gaat. Maar veelal voelt het zo, omdat we al jaren dezelfde passie hebben en dat is Willem II. Dan eindelijk komt Newsflash het café binnen met de gedrukte exemplaren van onze allereerste editie. Snel zitten we met een klein groepje aandachtig het miniboekje door te lezen. We vinden het geweldig! Niet bijzonder vanwege het stukje tekst wat er in staat, maar

meer vanwege waar het voor staat: een onafhankelijke stem IN het stadion. Iets wat supporters moet verbinden en wat Willem II een spiegel voor kan houden. Maarre...... Zijn het er niet wat weinig? Het exacte aantal weten we niet meer precies (daarover verschillen de meningen van diverse bestuursleden). Laten we het houden op 500 exemplaren. 500 boekjes, en er zitten ruim 10.000 man in het stadion! Tja maar wat doen we er aan op zaterdagmiddag 16.00 uur? Op naar de copyshop!! Met privé contanten worden er snel nog eens 300 exemplaren bij gekopieerd. En dan weer snel terug naar de boekanier en onder het genot van een biertje alle 300 vellen handmatig terug vouwen naar A5 formaat. Het is dan ineens al snel tijd om naar het stadion te gaan. Vol goede moed verspreiden we snel over een aantal plaatsen in het stadion om ons ‘boekje’ uit te delen.

En ineens zijn we daar, zichtbaar voor alle andere supporters. Veel supporters denken dat het een wedstrijdprogramma is en kijken dan ook een beetje vervreemd naar het papiertje dat ze net in hun

handen gedrukt hebben gekregen. Ja mensen dat is nu de KingZine! Vóór en dóór supporters. Nou, dat schrijven dat het kut was, dat is zeker gelukt, getuige een aantal scherpe artikelen. De eerste KingZine was ineens daar en verraste menigeen. Een blad waar je ook kritische stukken naar toe mocht sturen en die dan ook nog geplaatst werden. De supporters omarmde het project onmiddellijk, maar bij Willem II gingen alle alarmbellen rinkelen. Wie zijn die rebelse supporters en vooral wat willen ze? En dan is er natuurlijk de media. Wilbert Hack schreef, nadat de eerste KingZine uitgedeeld was, over een splintergroepering die een vlugschriftje uitdeelde. Meteen reageerde hier mensen op met ingezonden brieven naar het Brabants Dagblad. De toon was gezet.


ingezonden stuk

“Ach, dan maar geen interviews”, was onze reactie. Wat erger was: we merkten dat de boekjes vooraf bekeken werden en het aantal bestelde boekjes ineens niet meer klopte. Destijds werden de dozen boekjes door Drukkerij Gianotten afgeleverd in het stewardhok en daar waren ze blijkbaar niet veilig. Dus lieten we de boekjes voortaan maar bij een van onze bestuursleden aankomen. Diverse stukken zorgde ervoor dat het fanzine of KingZine zelf in de media kwam. Of het nu de ‘ik rem niet voor Dirk Scheringa-sticker’ was of een oproep gericht tegen het wangedrag binnen het bestuur de media weet ons vanaf dag 1 te vinden. Maar welk stuk heeft het meeste stof doen opwaaien. Eén stuk haalde zelfs Studio Sport. Daar vroegen ze zich af of dit soort op de man gespeelde stukken wel op zijn plaats waren in een voetbalstadion. Missie geslaagd. Want voor matennaaiers van dit kaliber hebben wij geen genade.

Michael van der Kruis, want over hem ging het bewuste stuk, was in de ogen van onze supporters persona non grata. Hij werd na aanleiding van dit stuk en de grote posters op alle toegangsdeuren in het stadion de complete wedstrijd uitgefloten. Natuurlijk stonden er niet alleen kritische stukken in het fanzine. Veel reacties kregen we ook altijd over de interviews met (ex)spelers en de strip Gekker. Een ander terugkerend item, Puntertjes genaamd was ook altijd een graag gelezen item, hierover meer in een latere flashback. En niet alleen van supporters ontvingen we complimenten voor ons werk en fanzine. Martin van Geel, destijds technisch directeur bij Willem II, stuurde een kaart waarin hij zijn complimenten uitsprak voor ons werk. Naarmate de jaren verstreken kregen we steeds meer vertrouwen bij diverse mensen binnen de club. Zoveel vertrouwen dat wij toen we een extra uitgave wilde drukken voor de Tilbo on Tour bus naar Monaco, we exclusief de opstelling doorgebeld kregen en deze in deze uitgave konden verwerken. We kunnen nog heel veel meer vertellen over KingZine door de jaren heen, en dat gaan we ook doen. Op onze website Tilbo.com plaatsen we in het kader van het 10-jarig jubileum dit hele seizoen regelmatig een flashback waarin een onderdeel van KingZine besproken wordt. Hou de site dus verder in de gaten.

Van “disco bus” naar VIP bus.

I

n het verleden werd er door KingZine busreizen georganiseerd die landelijke om onduidelijke redenen een negatieve naam hadden. In de loop der tijd zijn deze busreizen zodanig professioneel georganiseerd dat ze nu landelijk weggezet worden als VIP bus. De wijze waarop een en ander verloopt is een compliment waard. Dit geldt ook voor de wijze waarop het Tifositeam zich heden ten dage profileert. Zo stroef als de gemaakte afspraken in het begin liepen zo soepel gaat het tegenwoordig.

Daarnaast een groot compliment voor de spandoeken die elke keer weer gemaakt worden door die vele vrijwilligers. De stichting KingZine is wat mij betreft een fantastische tweede supportersclub die  onze club  door dik en dus is blijven steunen. Onder andere dankzij hen zit ook nu weer vak ABC elke wedstrijd weer vol ook in de Jupiler League. Edo Peterse

foto: Pix4profs

Kritisch waren we altijd, maar soms gingen de geplaatste stukken net over het randje heen. Tenminste dat vonden anderen dan meestal. Voor stukken over Kevin Bobson en Mohamed Messoudi werden we op het matje geroepen bij Willem II. Een pittig stuk over Van Wijk zorgde ervoor dat we dat seizoen geen interviews meer mochten houden voor ons fanzine.


Tien jaar KingZine

V

erwend. Ja. Dat waren we. Echt wel. Het waren de eerste jaren van de KingZine. De eerste helft van de jaren nul (hoe typerend). Het boekje rook nog naar van die zure inkt. En het papier was nog lekker ruw. De inhoud ook.

warm red C

Zuur. Ruw. Het eerste was misschien toepassing voor de stemming op de tribune.

blueook 072 welCvan

Het tweede niet. We waren dus verwend. Al was het

128 C voetbal niet alles, vonden we. Niet

t

om aan te zien, natuurlijk. In een melancholische bui zetten we na een soms zelfs gewonnen uitwedstrijd met een glas drank op tafel die dvd met hoogtepunten uit 2002 of 2003 nog eens op. Quinn stond nog in de spits. Shoukov maaide met zijn noppen het gras op de flanken. Het was trouwens ook de dvd waarop Geert de Vlieger uit brave maar volle borst het clublied meezingt. Maar laten we dat snel vergeten.

t evt.: Pantone 748 C

Verwend. Zo noemde voorzitter Jan Vullings ons in die tijd.

Vroeger. process black C Die Vullings? Die was gek. Vonden we. Hij zat ernaast. Dachten we. En het vertoonde spel? Nee, was niet om

aan te zien. Die zevende plek was Willem II onwaardig. Wotte wilde terug naar 4-4-2? Schande! De club wilde niet met Wotte meewerken? Opknopen! Ondertussen werd de ene na de andere defensie gefileerd door stijlvolle aanvallen in rood-witblauw, bedenk ik me nu. Op de tribune bleven we onverminderd kritisch. Soms kon een geslaagde aanval op een beleefd applausje rekenen. Juichen deden de meeste mensen vooral als de kachels aan gingen of als het eens happy hour in d’n Beitel was. Er was genoeg aan te merken op het Willem II van het begin van de jaren nul. Het voetbal was minder goed dan onder Adriaanse. Maar vooral de beleving in het stadion was… anders dan nu. De sfeer was er even rock ‘n’ roll als bij een concert van Nick&Simon. Niet dat ik daar ooit geweest ben, trouwens. Laat dat duidelijk zijn. Genoeg aan te merken. Genoeg te klagen. Genoeg te schrijven. De jaren nul. Wat waren we verwend. Met het vullen van de KingZine. #12

De vorige hoofdredacteur

H

et was januari 2004, of februari. Een supportersavond van Willem II in Bet Kolen. Georganiseerd door KingZine. Het onderwerp weet ik niet meer. Een jonge gast sprak mij aan Frank heette ie, wist ik. Ik sprak hem regelmatig bij Willem II. Daarbuiten zelden. Frank deed iets bij KingZine. Wat precies wist ik niet. KingZine kende ik via tilbo.com. De website die ik elke dag wel een paar keer bezocht. Frank was dus hoofdredacteur van het fanzine KingZine, vertelde hij. Hij was nog op zoek naar redacteuren. Of ik interesse had om af en toe iets te schrijven. Interesse had ik wel. Dus ik zei ja. Ik ging schrijven. Over Nac, over AZ. Daar zouden immers een aantal van de onzen naartoe gaan na de zomer. Toen volgden de interviews. De eerste was met Joris Mathijsen. Daarna kwam Frank van Mosselveld. Jonge talentvolle linksback. Met beugel en lang haar. Toen werd het zomer. Frank stopte als hoofdredacteur Te druk met studie. Of ik het wilde overnemen? Ik had geen idee wat een hoofdredacteurschap inhield, maar toch zei ik ja. Een maand later was daar mijn vuurdoop. De eerste KingZine onder mijn hoede zou uitkomen. Daar stond ik dan. Rechtenstudent van begin 20. Geen flauw benul van het maken van een magazine. Wat moest er allemaal gebeuren? Overleggen over de items in het fanzine. Deadlines stellen. Interviews afnemen. Deadlines. Al vrij snel kwam ik erachter dat een deadline een vrij rekbaar begrip

is binnen KingZine-kringen. Gelukkig was onze huisdrukker Paul de Groot ook erg flexibel. Een extra stuk viel altijd wel in te passen.Tot we overgingen naar een professionele drukker. Daar is de flexibiliteit een stuk minder. En zo zat ik regelmatig tot ’s avonds laat en soms zelfs tot midden in de nacht stukken na te lezen en te corrigeren. In de beginperiode keek ik mij ogen uit. Leerde veel mensen kennen, van wie er veel vrienden werden. En nog steeds zijn. Ook werd ik naast hoofdredacteur ook bestuurslid van stichting KingZine. Dat betekende een keer in de twee maanden vergaderen op vrijdagavond in een zaaltje in café De Boekanier. Nuttig en gezellig. Zulke vergaderingen eindigden steevast in een latertje, wat dan weer goed was voor de onderlinge band. Na zes jaar en 36 boekjes was in het in de zomer van 2010 mooi geweest. Tijd voor een nieuwe, frisse wind binnen de redactie. En ik kon mijn energie gaan steken in andere activiteiten van KingZine. 36 boekjes dus, met veel memorabele verhalen. Wij zijn kritisch en onafhankelijk en dat wordt niet altijd gewaardeerd. Hans Verbunt belde. Het interview met Toine van Mierlo moest toch echt geschrapt worden. Tja, daar gaan we dus niet aan beginnen. Dennis van Wijk was woest. Hoe durfden wij Kevin Bobson af te schilderen als een leugenaar? En zo waren er nog meer die niet echt gecharmeerd worden van ons magazine. Prima, wij zoeken de grenzen op, maar wel met altijd de liefde voor ons clubke in het achterhoofd.


Nu, ruim 7 jaar, nadat ik mijn eerste stappen binnen KingZine heb gezet, is het moment om eens terug te blikken. Stichting KingZine is gegroeid van een splintergroepering tot een volwaardige gesprekspartner van Willem II. Ook het fanzine

is gegroeid. Van dubbelgevouwd A4-tje tot fullcolour magazine. Ik ben trots dat ik daar mijn bijdrage aan heb mogen leveren. Wim Vos

De huidige hoofdredacteur

D

rie seizoenen geleden kondigde Wim tijdens een bestuursvergadering aan dat hij wilde gaan stoppen met zijn werk als hoofdredacteur. Er werd dus een nieuwe hoofdredacteur gezocht. Al vrijwel sinds de eerste KingZine lever ik mijn stukken aan en was ik onderdeel van de redactie. Wim had een overzicht gemaakt van zijn werkzaamheden als hoofdredacteur. Veel van deze taken heb ik op me genomen, maar omdat ik ook al een jaar of 6 de administratie van de Vrienden van KingZine doe, hebben we de rest een beetje verdeeld over de bestuursleden. Deze verdeling werkt tot op heden redelijk goed. Wat me wel opvalt is dat in de beginjaren (toen Frank en Wim nog hoofdredacteur waren) we regelmatig stukken moesten schrappen omdat er zoveel ingezonden stukken binnenkregen, terwijl ik tegenwoordig steeds meer moet bedelen om stukken en zelfs noodoproepen op tilbo.com moet zetten omdat anders het fanzine niet voldoende gevuld is. Om

een voorbeeld te noemen: voor deze speciale editie hebben tenminste drie oproepen op de site en op het forum gestaan. Wat heeft ons dat opgeleverd? Maar liefst ĂŠĂŠn heel stuk! Hoe kan dit? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de KingZine alleen wordt volgeschreven door de bestuursleden van KingZine. Ons fanzine is al sinds jaar en dag van en voor supporters, anders kunnen we er net zo goed de stekker uittrekken. Ik doe dus nogmaals een zeer dringende oproep om vooral te schrijven. Het maakt niet uit of je een goed schrijver bent of niet. Als het nodig is, schaven wij nog wat aan het stuk, om ook jouw stuk uiteindelijk in de KingZine te laten verschijnen. Denk niet dat er toch wel voldoende mensen zullen schrijven, want helaas is dat niet meer het geval. Ik hoop dus voor de volgende deadline jullie stukken te mogen ontvangen en we de KingZine uit kunnen blijven geven. Van en voor supporters! Suzanne de Groot


KingZine jubileumeditie ter ere van het 10 jarig bestaan van KingZine.

King Zine 10 jahre  

Fanzine Willem II Tilburg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you