Page 1

PORTFOLIO YERA ONE WORK

Royal College of Art Interior Design 2018-2019 Yuntong Liu

- 02 -


- 02 -


01 - 10

PRIMER: ELEMENTS

11 - 22

PROXIMITIES 1

23 - 34

PROXIMITIES 2

35 - 50

INHABITATIONS

51 - 65

IDENTITIES

- 02 -


- 02 -


PRIMER: ELEMENTS As the starting point of the year, this project aims to explore the 'elements' of interior design: Wall, Floor, Ceiling, Door, Window, Column or Steps. Our group's research was going into "Steps". The Primer project includes three stages and tasks. The first week: making an Element research book: an undertaking that requires structure and form, along with the organisation of content. The second: selecting one case study and record it through models and drawings. The final week, having your interpretation and responding individually to the element.

- 02 -


RESEARCH: "STEPS" BOOK The Steps Book starts with the historical and technical study of staircases, which are the most common uses of "steps" in interior design. After the necessary information, our group tried to explore various possibilities of using steps through typical case studies. The book including following chapters: History of steps; The detail of actions; Proportion and scale; Transition and media; Experience and circulation; Multifunctional space; Creating a social space; Materials.

- 02 -


Photographs of the book A5 Size

- 03 02 -


1:10 Model

1:2 Detail Model BACKFILL FINISH WITH SAME MATERIAL

TIMBER

345

SPRING COIL

350

SCREW HEAD NUT WASHER

WASHER

345

350

5

VENEER

5

VENEER

CONCRETE

GL

1:10 Model

Detail Drawing - 04 02 -


RECORD: FINAL WOODEN HOUSE Choosing the Final Wooden House, as the case study for 'Record' stage. In this house, there are no separations of floor, wall, and ceiling here. A place that one thought was a floor becomes a chair, a roof, a wall from one to various positions. The floor levels are relative, and spatiality is perceived differently according to one's place. The Final Wooden House is a place like an amorphous landscape with a new experience of various senses of distances. Inhabitants discover, rather than being prescribed, different functionalities in these convolutions. The group works including 1:10 model, 1:2 detail model and supporting drawings.

Axonometric Drawing - 05 02 -


- 06 02 -


Section Drawing

- 07 02 -

Photo Collage


RESPOND: NEGATIVE SPACE For the individual responding, we decided to keep working as a group and create a possible inhabitation scenario. For example, we thought of utilizing the space as a co-working space, a commercial unit, or an exhibition space. By splitting the negative space of the structure, we wanted to express the actual volume of the interior spaces. We decided to focus on the living area for working people and split it into five different sections of the house.

OFFICE SPACE

LIVING ROOM

BEDROOM

KITCHEN

ENTRANCE:

- 08 02 -


Negative Space 1:200 Model - 02 -


- 02 -


PROXIMITIES 1 This project aims to develop an understanding of existing building: 106 Commercial Street, where accommodates the three designs of this year. The project includes two tasks: research concerning Entrances to buildings; development of an understanding of the site. (Group Work) For the first task, our group explored the role of entrances by finding real examples in the same area of the existing building. A 'sketchbook', as the outcome, it includes all our firsthand observation and researches. The book consists of four chapters from big scale church to some small scale thresholds, showing the difference from each other. For the second task, we tried to understand the space by making models, technical drawings and other supporting materials.

- 02 -


CHAPTER 2: 'CONER' ENTRANCE Considering “entrance” as a “path” which brings people from an open public space to a more private interior space, I found a series “corner entrances” which facing two or more streets as a very outstanding feature appearing on the Commercial Street and attracting passengers’ eyes. The next pages show four typical corner entrances which reuse the old buildings for new commercial uses.

106 Commercial street

- 12 02 -


Research book A4 Size

- 13 02 -


Sketches 'Corner' Entrances - 14 02 -


The Culpeper Elements of the entrance - 15 02 -


1:100 Model 106 Commercial street

- 16 02 -


1:100 Model 106 Commercial street

- 17 02 -


Basement

Top floor

- 18 02 -


B

A

D

D'

C

C'

A'

B'

First floor

- 19 02 -


AA'

BB'

Section Drawing

- 20 02 -


CC'

DD'

Section Drawing

Panoramic Photograph - 21 02 -


- 02 -


PROXIMITIES 2 This project located in the entrance and courtyard spaces of 106 Commercial Stree. The propose of this project is to design the entrance experience and foyer of a temporary pop up Christmas Museum, called 'My story of the story of Christmas'. Starting from questions of 'what is Chrismas for you?' and 'what does it mean for you?', the concept was driven from a personal experience of Chrismas Story and convey it into the physical space of the entrance in the building.

- 02 -


Photo of window glass

Sketch: Inspiration from existing building

INSPIRATION / CONCEPT: FROM OUTSIDE From ' MY STORY' of Chrismas that only the four times celebration happened when I was living in Italy. These scenes in my memories were always outside, on a street or a square, rather than internal inside space. Those memories became a feeling of being outside both physical and psychological, a sense of distance. This project trying to render a feeling of being outside, but the ultimate purpose is to bring audiences from 'outside' to 'inside.' In the winter, because of temperature differences, moisture appears on the window, and those colourful festival elements of inside space are blurred, you can see it, but it is not clear, it's just like my feeling of Christmas, we can enjoy the festival, but we don't understand. Using transparent material and wooden structure, hind everything about festivals is back inside each similar pavilions. Moreover, other used materials like colourful tiles and the wooden structure were inspired by the existing building.

- 24 02 -

1:100 Sketch model


Plan Drawing

- 25 02 -


WINTER FESTIVALS: AN INVITATION FROM 'INSIDE' TO 'OUTSIDE' Audience walking from the outside to into the pavilions, the unclear colourful elements becoming clear. People gather in those rooms and enjoy different festive atmospheres.

Giant Lantern Festival

Hanukkah Festival

Spring Festival

Christmas

- 26 02 -


Axonometric Drawing

- 27 02 -


900

275

900

300

300

590

575 2850 590

2850

2300

2600

2300 2600

2450

2450

2705

2850

2705

565 2850

587

565

1000

Axonometric Drawing Timber Structure - 28 02 -


1:1 Detail Model Stop Motion Video - 29 02 -


Materials For the temporality of this structure, by choosing light or reusable materials, such as paper timber and plywood and building a mountable structure to give an easy way of transferring.

Translucent Paper

275

575

Timber Frame 50x100

Plywood

587

1000

- 30 02 -


Digital Intervention Stop Motion Video - 31 02 -


1:50 Model - 32 02 -


- 02 -


- 02 -


INHABITATIONS This project will investigate how existing places can be inhabited for specific purposes. Understanding people and the activities they undertake in buildings are this project’s prime concern. Pub, the abbreviation of Public House and as a place, where has a long history, the role of it is unique in British culture. At this special moment: Brexit. This design reflects a post-Brexit future. Imaging a post-Brexit environment, how does a pub change after all? What does it bring to people? Moreover, how do people change their activities in these multiple meaningful places?

- 02 -


RESEARCH: PUB JOURNEY

Sketches Pub experience - 36 02 -


After visiting various pubs in London, choosing one pub: The Stonemasons Arms, as case study, analysis the space and ergonomics by making a physical model.

1:50 Pub Model The Stonemasons Arms - 37 02 -


CONCEPT: THE SPLIT MILK After the Research Journey of Pubs. For me, the experience in these unique spaces always recalls a feeling of being at home. In such a complex and volatile political environment, many families are split for various reasons, either psychologically or a physical distance. In the future of Post-Brexit, a pub where can feel at home, where the pain and the cracks and winds are still visible, but people still drink under one roof. This project aims to transform the process of “back home� into a physical pub space, from a series experience render a feeling of being at home.

Sketches A process of being at home

- 38 02 -


INSPIRATION: COLOURS OF 'HOME' In the process of finding the feeling of home, I tried to record the moments that make me feel warm, getting inspiration for colours and materials from it as a reference for design.

Material Moodboard

- 39 02 -


1:50 Sketch Model

- 40 02 -


TOP FLOOR

A

A'

FIRST FLOOR

A

A'

A

BASEMENT

A

A'

A'

- 41 02 -


- 42 02 -


A

A'

Section Drawing

- 43 02 -


- 44 02 -


A

Visual Drawing A'

- 45 02 -


Detail photographs

A

1:20 Fragment Model

- 46 02 -

A'


1:20 Fragment Model - 47 02 -


- 48 02 -


Top floor

First floor

Basement

3 Way hybrid drawing

- 49 02 -


- 02 -


IDENTITIES The subject of this project is a musical instrument shop, celebrating a specific song related to the site. The project will investigate how elements within a space can establish an interior's identity through the consideration of structure, materials, form, detail, colour, pattern, texture and finish. The exploration of materials will drive the design and start from elements of interior design rather than space itself. As the outcome, this work will produce a 1:1 or 1:2 shelf, Material Sample palette, 1:10 detail model, exploded drawing, a shop manual and other supporting materials.

- 02 -


THE SONG: COMMON PEOPLE THE BAND: PULP INSTRUMENT: KEYBOARD

CONCEPT: COMMON & REPETITION The concept is about a glorified unreal“common life”. In this song, a girl who doesn’t understand “common people” ’s life imaging that miserable life is cool. Moreover, the visual language of MV and the song itself re-emphasis this concept of common by using repetitive action and melody. Thus, the idea of this design starts with those two keywords, Common and Repetition.

LYRIC: “I want to live like common people I want to do whatever common people do ... I took her to a supermarket I don’t know why but I had to start it somewhere so it started there ... You’ll never live like common people You’ll never do whatever common people do ... Music Video

- 52 02 -


To visualize a feeling repetition in the space by using the keyboard standing and materials. Keyboards and the song itself are both very easy to get started with, So I want to create this stage like in mv on the ground floor where everyone can play with instruments, this shelves for keyboards based on this grid and movable can keep it clean like an open stage. Inspiring from the iconic body language of the vocal, Jarvis and the action of mv, changing the straight standing leg to this strange form recall the feeling of this song.

Open stage

- 53 02 -


MATERIALS Food Tiles Driven from materials. in the song, the 'common' life starts in a supermarket. So I also began to explore materials in a supermarket. I found that actually, the most common element in it is food, which is also very much related to real life. Other materials from supermarkets: Glass/Matt white tiles with a different texture. Seen from a distance are just the same white walls, but when you approach, you will find that they are different. Plastic bag, powder coating steel bar, polycarbonate and corduroy. - 54 02 -


Flour

White Onion

Celery

Biscuits

- 55 02 -

Onion

Coffe Grounds


1:50 Sketch Models

- 56 02 -


1:20 Sketch Models Tests of different keyboard standing

- 57 02 -


- 58 02 -


- 59 02 -


Axonometric Drawing - 60 02 -


- 61 02 -


Technical Drawings

1:2 Shelf Model

- 62 02 -


1:2 Shelf Model

- 63 02 -


1:10 Detail Model - 64 02 -


- 65 02 -


ATTACHED PAGES: POLYESTER SHEETS

Storage and staff area

Festival Pavilions

Meeting Space

Info Desk

Santa’s Grotto

Cloakroom

Retail Area

Staff Area

- 02 -


Event Space

Small bar area

A

A'

TOP FLOOR

Kitchen

Dinning area

A

A'

FIRST FLOOR

Seating area

Standing area Large bar area

A

A'

Cellar

BASEMENT

- 02 -


Repair Workshop

Rent / Second Hand

Testing Room 1

Testing Room 2

The Shelf

Display Area / Open Stage

Basement: Storage

Till

Instrument Accessories

- 02 -

Window Showcase


- 02 -


- 02 -

Profile for Yuntong Liu

Works from 2018-2019 Interior & space design by Yuntong liu  

Mainly including works in Rca and other cooperating works

Works from 2018-2019 Interior & space design by Yuntong liu  

Mainly including works in Rca and other cooperating works

Profile for liu0
Advertisement