Lithanian #3 2017

Page 1

N°03 MAJ 17 LINTEKS KÅRTIDNINGHUR SLÖSAR DU BORT DIN SOMMAR? A

D

G

J

B

E

H

K

C

F

A. Emma Sjöö

G. Elin N Angelstedt

Chefredaktör

Layoutansvarig

- Åker runt på alla glasställen för att hitta mina favoriter.

- Ohälsosamt maniskt kollar väderleksrapporter.

B. Reidunn Palmkvist

H. Micolle Rogersten

Redaktör

Layoutare

- På landet, i en solstol vid en sjö.

- I hammocken på landet. Mmmm.

C. Alexandra Håkansson

I. Bianke Swart

Krönikör

Layoutare

- Genom att äntligen ha tid att se om det går att scrolla Facebook till botten.

- Nätshoppar bikinis som man typ aldrig får chansen att använda. Tack Sverige.

D. Camilla Falck

J. Julia Sixtensson

Skribent

Fotoansvarig

- Vid en sjö, med näsan i en bok.

- Lever life på festival.

E. Jenny Lindgren

K. Lina Nordqvist

Skribent

lllustratör

- Mina kompisar har köpt hus med pool. Behöver jag säga mer?

- Men gu va du stressar. Måste man planera allt?

F. Lisa Blückert

L. Maria Axelsson

Skribent

Illustratör

- Jobbar på mitt första riktiga jobb haha. Sover i solen resten av tiden!

- Varvar att tjäna pengar med att göra

I

L

av med dem.

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

J

ag ska erkänna en sak. För ett år sedan var jag skakis när jag mottog mitt testamente som Chefredaktör för LiTHanian. Jag bläddrade igenom det långa häftet och insåg att det var en stor uppgift det här med att driva en kårtidning. Idag är det med största sannolikhet sista gången ni hittar mitt namn tryckt på denna sida. Ett år har gått så himla fort och vad roligt det har varit! Jag har fått jobba med ett helt underbart gäng på 11 supertalanger som fyllt tidningen med finurliga texter och väldesignade sidor. Till er vill jag ge en stor eloge och tack! Med största sannolikhet ligger även mina sista dagar som student framför mig. För ett år sedan trodde jag detta skulle vara en mycket ångestladdad period. Nu ser jag det lite annorlunda och det känns fint att avsluta när allt är som bäst.

LiTHanian är en medlemstidning för Linköpings universitets teknologers studentkår, LinTek. Tidningen ges ut fem gånger per år och distribueras till alla som är medlemmar i studentkåren.

Men helt slut är det inte än! Vi har ju mycket roligt kvar framför oss. I år är det Linköpings tur att arrangera SOF - Studentorkesterfestivalen. Denna arrangeras vartannat år här och vartannat år i Uppsala, så passa på att ta del av denna energigivande trumpetmarsch! Idag är även sista dagen att ansöka inför nästa års redaktion till LiTHanian. Är du sugen på att söka? Kolla in sidorna 20-23 för att se mer om vad som faktiskt sker bakom kulisserna! Tips tips! Avslutningsvis vill jag tacka för mig och tack att för att ni läst! Jag hoppas alla får en underbar sommar med lite för mycket myggbett och solkrämsfläckar! Puss på er <3

Ansvarig utgivare Emma Sjöö chefred@lintek.liu.se

Adress LinTek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

Tryckeri LTAB

Fotografi framsida: Julia Sixtensson

Redaktionssidan

3


SOF

6

Allt du behöver veta om StudentOrkesterFestivalen.

Energi & galenskap, SOF 2017

8

Intervju med årets SOF-general Daniel Modig.

I scream for icecream

10

Årets glassnyheter blir recenserade.

Bli Tuff-Tuff i sommar

12

Redaktionens bästa tågluffetips!

Alt. midsommar

13

Orientera dig i sommarens alternativa högtider.

Bästa som hände läsåret 16/17

14

Liu-studenter svarar!

Rosen som är ett energilager

16

Artikel från TFK.

Campus Norrköping 20 år

18

En tillbakablick i Campus historia.

Behind the scenes

20

Såhär går det egentligen till i LiTHanian-redaktionen.

Krönika

23

”180 högskolepoäng senare”

Grönt på grillen

24

Imponera med vego-grill i sommar!

Nytt år - ny kår

26

Möt nya kårstyrelsen.

Möt nya chefredaktören!

27

Säg hej till Johanna Olsson!

Prokrastinera mera!

28

30 saker du kan göra istället för det du borde.

4

Innehåll

Kalender

29

Sektionssidor

30


Vi räknar med dig Lynx Asset Management är en kapitalförvaltare med en annorlunda och systematisk strategi, där alla investeringsbeslut styrs av matematiska modeller. Lynx startades för 16 år sedan och har etablerat sig som en av världens mest respekterade och framgångsrika systematiska fondförvaltare.

Matematiken i centrum Begåvade medarbetare är vår viktigaste tillgång. Av företagets cirka 70 anställda är merparten ingenjörer utbildade inom fysik, matematik och systemutveckling. Ett stort antal har disputerat och bland dessa återfinns atomfysiker, bioinformatiker, statistiker samt experter inom maskininlärning.

Arbetsmiljön Arbetsmiljön är utmanande, givande och utvecklande. Vi är måna om att våra anställda ska trivas och erbjuder konkurrenskraftiga ersättningar och attraktiva arbetsvillkor med bland annat flexibla arbetstider, möjlighet till träning på arbetsplatsen, frukost och lunch samt möjlighet att delta i de välgörenhetsprojekt som bolaget finansierar.

Karriär Lynx rekryterar löpande. Vår ambition är att attrahera de skarpaste kvantitativa analytikerna och systemutvecklarna. Lynx värdesätter mångfald och uppmuntrar studerande med olika bakgrunder att söka jobb hos oss. Tidigare erfarenhet från finansmarknaden är inte nödvändig. Vi bedriver en satsning på att öka antalet kvinnliga medarbetare och ser därför gärna kvinnliga sökande. Besök oss på www.lynxhedge.se. Under fliken Arbeta hos oss, listas aktuella lediga tjänster. Det finns även utrymme att skicka en spontanansökan.

Vi tycker inte. Vi räknar.

lynxhedge.se

Annons

5


Vad är SOF? SOF är en studentorkesterfestival som udda år tar plats på Campus Valla i Linköping och jämna år i Uppsala. Festivalen arrangeras av LinTek och infaller detta år den 11-13 maj med temat Sverige genom tiderna. Gör dig redo för tre dagar fullspäckade med musik, dans, god mat och andra roliga spektakel! Text: Camilla Falck Illustration: Lina Nordqvist Layout: Micolle Rogersten

Kårtegen är en parad med spexiga, rullande byggen och livliga orkestrar. Tusentals nyfikna personer samlas för att vara åskådare till denna fantastiska folkfest, som startar inne i Linköping city och som sedan rullar vidare ut längs Malmslättsvägen ända fram till Gamla Linköping. Temat för Kårtegen är i år Sverige genom tiderna, så var beredd på att få bevittna historiska händelser som Foppas mål i VM -94, Stockholms blodbad, vikingatiden eller en Astrid Lindgren-berättelse. Kårtegedeltagarna har chans att vinna priser inom kategorierna mest tema-enlighet, bästa spex, bästa teknik och även det prestigefyllda priset “Bästa bidrag”

6

SOF

I år kommer festivalområdet på Campus Valla ligga vid Blå havet. Området är uppdelat i ett dagsområde och ett kvällsområde. På båda områdena kommer mängder av härlig mat serveras till schyssta priser. Tjugo (!) olika ölsorter kommer finnas till förfogande för den som är sugen. Till dagsområdet är man välkommen utan biljett, där kan man delta i roliga aktiviteter som att hoppa i hoppborg, spela i spelhallen, sumobrottas, boxas eller bara hänga. Kvällsområdet, som kräver biljett, är öppet så sent som till 03. Dag som natt genomsyras det självfallet av musik som man kan avnjuta vid de fyra olika scenerna.


sna

bbf

akt

a

Grundades 1973 En av norra Europas största studentfestivaler 11-13 maj på Campus Valla Området är ca 18 500 kvm Nytt för i år är casekårtegen Totalt 60 personer som planerar SOF 40 olika liveakter, alla dagarna! 4 scener med Jazz, disco, pop, rock, indie, oumpa oumpa m.fl Över 800 besökande studentmusiker Läs mer på www.sof17.se!

SOF

7


Daniel Modig är en design-och produktutvecklingsstudent som inte har legat på latsidan. Efter fyra år med engagemang som bland annat MPiRE, Putte i SOF-organisationen, layoutare i LiThanian, informationsutskottet i M-sektionen, PR och Tryck i Kalaskommittén, LiU Water Wind och FUM axlade han rollen som SOF-general och sedan dess spenderat sitt år på att planera den bästa av norra Europas största studentfestivaler på MINST två år. Text: Lisa Blückert Fotoredigering: Julia Sixtensson Layout: Micolle Rogersten

For the record, hur uttalas SOF egentligen? [Såff] uttalas det. Det är bra så man kan dra roliga soff-vitsar, typ soff-häng haha.

och där finns inte så mycket annat – så de körde där! Linköping höll i den varje år till 1977, då fick Uppsala ta över för att avlasta lite. Där heter festivalen STORK!

Berätta om SOF!

Hur kommer det se ut i år?

SOF står för StudentOrkesterFestivalen. Det är en fest i tre dagar som arrangeras av LinTek. Det kommer studentorkestrar från hela Sverige och ett par utländska. Vi har ett område med livescener, dansgolv, bärstält, matvagnar och aktiviteter, det kommer bli fett!

Vi har lagt området lite mer tillgängligt, tidigare år har det varit lite mer undangömt men i år tänker vi att det ska vara riktigt svårt att missa!

Vi har tre-fyra scener på området (på campus Valla) där studentorkestrar nästan hela dagen, från 16. Sen under dagen på lördagen har vi en kårtege som går genom stan med ca 30 orkestrar. De som går i kortegen är alla studentorkestrar i Sverige typ, och även mycket festerier och föreningar. Dessa bygger kårtegebidrag körda på lastbilar tillsammans med personerna. Kårtegens tema i år är Sverige Genom tiderna. Det är verkligen något för alla och alla är välkomna! Vissa tror att det bara är för TekFak eftersom LinTek anordnar den, men ALLA är verkligen välkomna!

Har du nån kuriosa om SOFs historia? Kortfattat så började det 1973 med att RIKSSMASK (organisation som står för alla studentorkestrar i Sverige) ville ordna en årlig festival för att få samman sina orkestrar. De letade efter den perfekta placeringen i Sve rige för att så många som möjligt skulle kunna resa dit och då hamnade de inte riktigt i Linköping men nära. Linköping hade ju ett universitet

Ett stort steg är att alla sektionsband, spex och kulturföreningar har kunnat anmäla sig som orkestrar så även de får möjlighet att stå på scen, då blir det mer en kulturfestival och vi tänker att det ger mer mångfald och en större mix än förr.

Hur funkar det att vara projektledare för ett evenemang som inte är årsvis-återkommande? Det är väl det svåra med SOF, det finns inget “recept” på hur man gör det. Man måste hitta sig själv i projektet. Överlämningen från -15 var bra men man inser inte själv hur mycket man glömmer på på ett eller två år. Allt vi har fått är i text, men om man frågar någon så är det ingen som är säker på hur de gjorde haha. Det finns ett citat på en mugg inne på Kårallen “det är bara en jävla studentkår” och det är mitt BÄSTA citat. Det är så lätt att man blir helt uppdragen i det för det är så stort, så många intressenter och så många besökare. Det är nog lätt att få storhetsvansinne. Jag är ju bara en student som har dragit med mig sextio andra personer och ba “Nu drar vi igång en studentfestival” vilket är helt sjukt

Torsdag Colour it

En stor färgfest som går ut på att man ska kasta färg på sina kompisar samtidigt som man dansar till ett liveband. Guinness World Records har även gett klartecken så tanken är att försöka slå världsrekord i “Flest personer som målats med kroppsfärg”. 700-800 personer förväntas delta.

Energi & galenskap, SOF 2017

Vad tycker du är det bästa med SOF? De flesta studentfester kan i längden bli mycket likadant. SOF sticker ut så mycket från det. Man har frihet att göra det till något nytt och roligt eftersom man dels har LinTek i ryggen och inte har några pateter som står över axeln och säger hur det ska vara eller hur det var förra året. Det är ju också soft att man skapar en faktisk festival! Några av oss som sitter med i organisationen är gamla festerister och phadderister och nu känner vi att vi har möjlighet att sätta vår egen prägel och vara lite spontana, vilket vi inte alltid kunde förr. Det är synd att det är en lite utdöende grej med studentorkestrar och vi tänker att det här kan hjälpa till att hålla liv i det. Det är så härligt med all energi, gamla studentkostymer och lite galenskap. Det är lätt att studentvärlden nu blir så seriös.

Varför ska man gå på SOF? Det är jättefet festival utomhus med massa god öl (vi har en finölbar och fulölbar!). Livemusik är ju fantastiskt och här finns flera scener med bara livemusik, det finns aktiviteter och ölställen, mattält, dansgolv och massa folk som man kan lära känna eller redan känner. Det blir en festival liksom, det är svårt att inte ha kul. Kårtegen på stan med 30 orkestrar och drygt 60 000 som kollar är väldigt häftig också!

Fredag SOF i stan

Vattenlek

Går av stapeln fredag eftermiddag på Stora torget inne i centrala Linköping. Orkestrar kommer att spela och studentföreningar och lokala föreningar kommer att hålla i olika aktiviteter.

Lördag Musikfest

Innan Kårtegen startar kommer stadens torg att fyllas med orkestermusik.

Kårtegen

Kårtegen med sina 38 st bidrag kommer börja längst ner på Storgatan i centrala Linköping och sakta rulla upp mot Vallarondellen. Kårtegen planeras att pågå mellan klockan 12:00-15:00.

Concerto Grosso

En fartfylld konsert på lördag eftermiddag där ett tjugotal orkestrar uppträder i tät följd. Ett underbart smörgårdsbord med musik i alla dess former.

LiU Water and Wind bygger upp en stor vattenrutschkana i Vallamassivet.

[På söndagen anordnas familjespelning i Trädgårdsföreningen på förmiddagen med flera olika orkestrar.]

8

egentligen!! Det är bra att komma ihåg, man är inte mer än människa liksom.


Energi &

galenskap – SOF 2017

Energi & galenskap, SOF 2017

9


Mintchokladdröm En klassisk strutförpackning med en glansig grön färg som ger direkta kopplingar till mint. Glassen var relativt krämig men det hade varit önskvärt med lite extra chokladrippel. God och fräsch mintsmak, men lite slätstruken. Det är tur att den inte är så stor för man tröttnar rätt snabbt. Men pluspoäng för att den är laktosfri och därmed snäll mot magen!

Helhetsbetyg

5/10

Choice En helt vegansk glass fri från mjölk-, laktos-, soja-, ägg- och gluten. Vaniljglassen är gjord på ris och smakar trots sin begränsade innehållsförteckning helt okej. Det är enkla och välbekanta smaker med vanilj tillsammans med chokladöverdrag nedproppade i en våffelstrut. Glassen är kanske lite smaklös och våfflan inte den krispigaste men det är okomplicerat och ett bra alternativ för till exempel allergiker.

Daim Liquorice Förpackningen visar tydligt att det inte är en vanlig Daim-strut man har i sin hand, vilket nog är bra ifall man inte gillar lakrits. Gräddglassen är krämig och har en god och len, men kanske lite mesig, lakritssmak. Det är härligt med krispiga kulor som bryter av mot den gräddiga glassen och lakritssmaken passar bra ihop med det tunna chokladöverdraget.

Helhetsbetyg

6/10

Prisa gudarna - GB har släppt sin nya glass-kollektion. I år slår de på stort och levererar både frasiga veganalternativ, färgglada minions, maffiga chokladexplosioner och mycket mer. Vi går igenom nyheterna en efter en och sätter våra ärliga betyg - allt för att ni ska kunna fatta ett genomtänkt och värdigt beslut i sommar. Håll till godo! Text: Jenny Lindgren Illustration: Lina Nordqvist Layout: Elin N Angelstedt

10 Scream for icecream

Helhetsbetyg

Magnum Double Raspberry Ser ut som en vanlig Magnum på utsidan med en klassisk förpackning. Men insidan är desto mer spännande och bjuder på en härlig konsistens med flera spännande lager - gräddglass, choklad, sylt (!) och ännu mer choklad. God och krämig glass, dock väldigt mättande med mörk choklad och söt sylt.

Helhetsbetyg

7/10

4/10


Magnum Double Coconut Fin förpackning som ser lyxig ut. Lite oklart varför det är päls på den dock. Innan man biter i glassen ser den ganska tråkig ut men när man väl hugger in så överraskas man av ett lager med chokladsås som omsluter glassen! Glassen i sig har en len och härlig kokossmak som gifter sig väl med chokladen. Äter man upp hela kan det dock bli lite mäktigt med all mörk choklad plus sås.

Helhetsbetyg

8/10 Magnum Cookie Crumble Även denna ser lyxig ut på utsidan, som en glass som lovar det där lilla extra. Väl innanför så väntar dock en ganska traditionell Magnum men de krispiga bitarna av kakaokex som ligger inbäddad i chokladöverdraget tillför ett trevligt knaster. Smaken var lite av en besvikelse, den smakar mer nöt än kakor för att vara ärlig. Det hade varit gott med lite mer crunch eller kakbitar även inuti glassen.

Solero Strawberry Smoothie Fräsch förpackning som presenterar innehållet på ett bra sätt. Spännande med riktiga bärbitar i glassen, det gör det till något mer än en vanlig isglass. Glassen smakar mycket jordgubb, så där är allt som det ska. Den är läskande och passar nog strålande på en varm dag på stranden. En kalorisnål och därmed lite nyttigare glass, för den som gillar sånt.

Helhetsbetyg

Helhetsbetyg

4/10

6/10 Minions Gelato Förpackningen ger en tydlig bild av vilken målgrupp glassen riktar sig till. Utsidan lovar dock lite för mycket då insidan inte riktigt matchar bilden på förpackningen. Glassen har en krämig konsistens men då den smälter på ett kick så är den nog inget toppenval för den varmaste sommardagen. Mild och god banansmak, passar både liten och stor. Smaken frammanar barndomskänslor.

Helhetsbetyg

4/10 Scream for icecream

11


Bli tuff-tuffmar Sol, charter och all-inclusive i all ära men ibland måste man våga vidga sina vyer. Är du sugen på att testa på ett annat sätt att resa så kanske tågluffning är något för dig! Tuffa fram längs västeuropas vackra landskap, träffa nya spännande människor och lev med lyxen att inte veta exakt vad morgondagen har att bjuda på. Med hjälp av våra tips kan du börja planera för din resa redan nu!

m o s i

FÖRSTA STOPP: Interrail pass

ANDRA STOPP: Planering

TREDJE STOPP: Tips på vägen

På www.interrail.se beställer du det lilla tågkort som blir din bästa vän på din resa genom Europa. Det finns tre olika typer av kort att välja mellan, beroende på vad för typ av resenär du är;

Hur du tänker med planering av resan här helt upp till dig själv och eventuellt resesällskap. Gillar du att veta vart du ska, föredrar ordning och planer så går det utmärkt att boka ett par, eller alla, tågbiljetter i förväg redan hemifrån. På så sätt har du redan en bestämd rutt och vet hur länge du kommer att befinna dig på varje plats.

1. Packa lätt, förslagsvis i en ryggsäck eftersom du kommer att få bära runt på din packning

Föredrar du att vara spontan så går det utmärkt att utnyttja friheten och flexibiliteten som kommer med just tågluffning. Genom att endast boka första resan och sedan ta en dag i taget så blir resan spännande och oförutsägbar. Tröttnar du på en stad och är redo att åka vidare är det bara att gå till centralstationen och boka en ny biljett - mot nya äventyr!

4. Tågkarta över Europa, för att få en överblick vad det finns för vägar att åka - hittas lätt genom en Google-sökning på “Interrail karta”.

1. Flexibelt global pass: för dig som vill stanna längre på vissa ställen, här räknas bara de dagar du reser som resdagar. 2. Fortlöpande global pass: för dig som vill spendera en stor del av din resa på tågen och hela tiden se nya platser, här räknas alla dagar som resdagar. 3. One country pass: för dig som vill utforska ett endaste land mer djupgående, här reser du obegränsat i det land du väljer. Kortet börjar gälla först när du befinner dig utanför Sverige så den första resan ut ur landet betalas utöver kostnaden för interrailkortet. Men så fort du hoppar på ett nytt tåg mot en ny destination under resans gång så är det bara att visa upp ditt kort för konduktören för att få åka med. Nu åker vi - tag plats!

12 Bli tuff-tuff

2. Portionstvättmedel - för att lätt kunna tvätta i vilket handfat som helst 3. En liten kudde för att göra långa tågresor mer bekväma

5. Förvara det viktigaste på dig nära kroppen (pass, pengar, tågkort) t.ex. i en magväska eller security bag 6. Boka nattåg vissa resor och sov på tåget för att utnyttja restiden så mycket som möjligt samt få både resa och boende på samma gång. Nu är du redo, STORT lycka till med ditt nya tuff-tuff-liv! Text: Jenny Lindgren Illustration: Maria Axelsson Layout: Micolle Rogersten


alternativ Börjar du känna att det är lite tradigt att fira samma gamla högtider år efter år? Är du less på hur man tvingar på sig en glad sommarklädsel trots att det bara är 10 plusgrader ute? Är du trött på hur du varje midsommardag har träningsvärk i låren efter att ha dansat “små grodorna” flera timmar i sträck? Har du fått nog av en kliande blomsterkrans i ditt hår? Lugn bara lugn, det finns såklart annat som är värt att fira! Vi har letat fram alternativa högtider att fira under sommaren, för varför ska man fira en enda dag - när man kan fira flera? Text: Camilla Falck Illustration: Maria Axelsson Layout: Bianke Swart

14 MAJ Rumpans dag 17 MAJ Internationella dagen mot homo- och transfobi 18 MAJ Fascinerande växters dag 28 MAJ Den stressfria dagen Internationella krama en musiker-dagen Mors dag Internationella mensdagen

18 JUNI Internationella picknickdagen Pionens dag 19 JUNI Ride to Work Day 20 JUNI Internationella surfdagen Världsdagen för flyktingar 21 JUNI Långsamhetens dag Internationella yogadagen

6 JULI Internationella kyssdagen 12 JULI Fulhetens dag 16 JULI Baddräktsfria dagen 19 JULI Ölets dag 22 JULI Approximativa pi-dagen 27 JULI Gå på styltor-dagen

1 AUGUSTI Alla flickvänners dag 6 AUGUSTI Internationella dagen för frisk andedräkt 8 AUGUSTI Internationella orgasmdagen Lyckans dag Internationella kattdagen 16 AUGUSTI Berätta ett skämt-dagen 26 AUGUSTI Squaredansens dag Alla hundars dag Jämställdhetsdagen

Alternativ midsommar

13


Berätta om något bra som hände dig läsåret 16/17: Text: Camilla Falck, Alexandra Håkansson och Studenter vid Linköpings universitet Layout: Bianke Swart

Drömjobb, utlandsstudier och karaokekvällar – här berättar studenterna själva om deras bästa upplevelser.

14 Bästa som hände läsåret 16/17


B채sta som h채nde l채s책ret 16/17

15


Rosen som är ett energilager En superkapacitans, ett energilager, har för första gången i världen formats i en växt, i det här fallet inne i en ros. Rosen kan laddas upp och ur hundratals gånger. Genombrottet är ett resultat av samarbetet mellan forskare i kemi, elektronik och växtfysiologi. Text: Monica Westman Svenselius Layout: Elin N Angelstedt

16 TFK


Forskare vid Linköpings universitet har allt sedan starten samarbetat tvärs över vetenskapsgrenarna. Tema-institutionen var först i Sverige när de startades och vid LiU finns en stark tradition av samarbete såväl med varandra som med det omgivande samhället. Det senaste, men absolut inte sista, exemplet på ett tvärvetenskapligt genombrott står forskargruppen vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Campus Norrköping för.

Växten kan i framtiden, utan att vi optimerar systemet, driva sensorer av olika slag, säger Eleni Stavrinidou, forskare vid Laboratoriet för organiska elektronik.

I november 2015 presenterade forskargruppen, tillsammans med forskare i växtfysiologi vid Umeå plant science center, de första resultaten där de förmått rosor att suga upp en vattenlöslig ledande polymer. En ledande hydrogel formade sig som ett band inne i rosens stam. Med en elektrod i vardera änden och en gate i mitten skapades en fullt fungerande transistor. LiU-forskarnas Power plants fick stor uppmärksamhet över hela världen och professor Magnus Berggren intervjuades av bland andra brittiska BBC och Australiens vetenskapsradio.

– Vi är alldeles i början av den här forskningen och det är helt öppet vad framtiden har att erbjuda, säger Eleni Stavrinidou.

En av forskargruppensgruppens medlemmar, kemisten Roger Gabrielsson, arbetade vidare och fick fram ett nytt material som polymeriseras inne i rosen. Rosens egna flöden bidrar sedan till att bilda långa ledande trådar, inte bara i stammen utan i hela växten, såväl ut i de gröna bladen som i blombladen. – Vi har kunnat ladda upp rosen hundratals gånger utan att effektiviteten har påverkats. Vi har kommit upp i nivåer på energilagringen i samma storleksordning som superkapacitanser.

Resultatet har nyligen publicerats i en av de mest ansedda tidskrifterna inom området, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS, och har även denna gång väckt stort intresse världen över.

Några tänkbara exempel är autonoma energisystem, möjlighet att skörda energi från växter för att kunna driva sensorer och ställdon av olika slag liksom att skapa bränsleceller inne i växten. – Vi har visat att vi kan skapa elektroniska plantor, Power plants, men nu har vi också visat att forskningen är relevant. Energilagring fungerar och vi kan redan nu leverera höga prestanda, konstaterar Magnus Berggren, professor och chef för Laboratoriet för organisk elektronik. Och fler genombrott är på gång. Forskningen kring elektroniska plantor har hittills finansierats via fria forskningspengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som år 2012 utsåg professor Magnus Berggren till Wallenberg Scholar.

TFK

17


Trots att den ursprungliga planen var att Linköpings universitet skulle finnas i båda städerna, dröjde det ända till 1997 innan Campus Norrköping invigdes i det gamla industriområdet runt Strömmen. Byggnaden Kåkenhus är den mest centrala, och i den bedrevs textilproduktion från 1800-talet fram till 1970, men även elektroniktillverkning av Ericsson under många år. När universitetet tog över lokalerna byggdes det mesta om, men än idag kan man se spår av de gamla verksamheterna i byggnaden. Det är det som skapar de unika miljöerna som är så uppskattade och omtyckta av dagens cirka 5100 studenter. I år fyller Campus Norrköping 20 år och det finns nog inget gammalt hus vi på LiTHanian hellre firar. Text: Alexandra Håkansson Foto: Julia Sixtensson Illustration: Åsberg och Wångstedt Arktitekter AB Layout: Bianke Swart

“Skvallertorget” har tyvärr inte fått sitt namn från skvallriga invånare, utan kommer av ordet Skvaltkvarn – en slags kvarn för malning av säd som förr fanns på platsen.

18 Campus Norrköping 20 år


Alla fönster mot Strömmen släpper in en del ljud trots att de är utbytta och isolerade – detta är med vilje. Om ljudet av strömmen skulle vara helt bortkopplat skulle man nämligen bli åksjuk av att titta ut över vattnet som forsar utanför.

Trägolvet på plan fem och sex i Kåkenhus är rester från när huset byggdes, då användes de gamla plankorna som bjälkar.

Om man tittar noga ser man Ericssons gamla logga på klockan, vilket är en rest från deras tid i huset.

Det karaktäristiska tornet var ursprungligen till för att bära vattentanken till textilfabrikens sprinklersystem. I början av universitetstiden användes tornet faktiskt som grupparbetsrum, men det fick stänga på grund av säkerhetsskäl.

De här vajrarna ser ut som att de är för tunna för att lyfta taket: det är de också. De finns bara som dekoration och minne av industritiden.

Campus Norrköping 20 år

19


Behind the scenes – redaktionen svarar

Lithanians redaktion har rannsakat sig själva i form av en storslagen intervju – med oss själva, av oss själva. Vad har vi egentligen gjort under två terminer? Och varför ska just du söka Lithanian? Svaren hittar du down below! Illustration: Maria Axelsson Foto: Julia Sixtensson Layout: Micolle Rogersten

Vad har din roll varit och vad innebär den? Emma: Chefredaktör! Innebär ofantligt mycket mejlande och detaljerade Google-kalendrar!

Micolle: Idéspåning! Och sen så klart att få hem det färdiga numret i brevlådan. Mmmmm.

Varför ska man söka LiTHanian?

Julia: Lithys egna fotograf! Och jag har fotat, och redigerat.

Bianke: För att man kommer aldrig se på en tidning på samma sätt igen, och det är KUL.

Lina: Illustratör, vilket innebär att handkramp och kaffeandedräkt är mina kännetecken.

Lisa: Om man har ett intresse för någon del i tidningsproduktionen och vill utvecklas inom det området. Vi har mycket frihet i kreativiteten och kan göra varje nummer till nånting VI är stolta över, det är fett tycker jag.

Vad har varit det bästa med att vara med i LiTHanian? Maria: Processen att tillsammans med världens bästa redaktion gå från en halvtaskig idé till en färdigskriven artikel med tillhörande illustration/ foto/kombination, layoutad och sammanställd i en fin tidning.

Alexandra: För att det är ett 100% roligt och kreativt engagemang.

Vem skulle du inte vilja byta roll med i redaktionen?

Alexandra: När man blir stoppad på gatan av ett fan som vill ha en selfie.

Lina: Elin, layoutansvarig, i och med att jag nog aldrig lyckats leverera originalen med rätt färgprofil.

Reidunn: Att få ha ett utbyte med alla som skickar in sektionssidor!

Elin: Illustratörerna. För då hade vi behövt byta målgrupp till dagisbarn för att någon skulle uppskatta tidningens innehåll.

Vad är din favoritdel i arbetsprocessen? Jenny: När jag slitit mitt hår för att det inte går att skriva något kul om nyårslöften men så tänds glödlampan och pennan bah glöder. Camilla: Idéprocessen + själva skrivandet + när man får hem den fina tidningen i brevlådan <3

20 Behind the scenes

Maria: Alla som varit med på de kreativa mötena och tvingats lyssna på mig och mitt ko-prat (lite besviken att vi aldrig hade en ko på framsidan tips till nästa redaktion).


Behind the scenes

21


Behind the scenes – redaktionen jobbar För de flesta dyker LiTHanian bara upp fem gånger per läsår utan någon riktig förklaring om hur den kom dit, men för de tretton medlemmarna i redaktionen är ett nummer alltid i produktion! Här kan du läsa mer om hur LiTHanian skapas och vad de olika rollerna gör. Text: Reidunn Palmkvist Layout: Micolle Rogersten

1. Uppstartsmöte

2. Artikelsammanfattning

3. Kreativt möte

På uppstartsmötet träffas hela redaktionen för att prata tema, pitcha sina artikelidéer och rösta om vilka som ska hamna i sidplaneringen. Sen delar skribenterna ( i n klusive krönikören) upp artiklarna mellan varandra och börjar skriva.

En vecka efter uppstartsmötet lämnar skribenterna in sina artikelsammanfattningar som beskriver vad de ska skriva om och vilken riktning artikeln kommer gå i.

Dagen efter har kreatörerna (illustratörerna, fotografen, och layoutarna) ett möte där de läser artikelsammanfattningarna och spånar idéer om hur den färdiga tidningen ska se ut. De bestämmer vem som ska ta fram bilderna till vad och hur framsidan ska se ut.

7. Kreativ deadline

6. Rättning av artiklar

5. Korrläsning

4. Artikelstopp

Illustratörerna och fotografen laddar upp sina verk och layoutarna kan dra igång med sitt arbete!

Efter två dagars korrläsning får skribenterna läsa igenom kommentarerna och besluta hur de vill ändra i texterna.

Hela redaktionen läser utvalda artiklar och kommenterar om något är otydligt formulerat eller om det finns stavfel. Det lämnas även positiva Kommentarer! För att se exempel på hur korrekturkommentarerna kan se ut kan man kolla på det här numrets krönika på sidan här bredvid.

Skribenterna måste ladda upp sina färdiga artiklar och korrläsningen drar igång direkt!

8. Layout-deadline

9. Sluttkorr klar → till tryck!

10. Uppstartsmöte nästa nummer

Layoutarna har varit ansvariga för att formge olika sidor i tidningen med materialet som skribenterna och kreatörerna har lämnat in. Till sist sätter layoutansvariga ihop alla sidor till den kompletta LiTHanian! Och hela redaktionen börjar leta efter fel i slutkorren…

Efter tre dagar av korrning och rättning är LiTHanian klar och skickas till tryckeriet!

Innan redaktionen ens har fått den färdiga tidningen drar arbetet inför nästa nummer igång med nästa nummers uppstartsmöte och artikelsammanfattning!

11. I brevlådan! Efter cirka två veckor dimper LiTHanian ner i brevlådan!

22 Behind the scenes


KRÖNIKA: 180 HÖGSKOLEPOÄNG SENARE

Lina: ej ”och” efter komma

Jenny: haha roligt! Elin: Älskar!

Camilla: so true

Maria: Haha relaterar! #fågelfobi Camilla: haha!!

Lina: språkregeln!!

Lina: !

Jenny: fint :’) Camilla: :’) fin text Alex!

Våren 2014. Jag sitter hemma i mitt rum och fyller i min ansökan på antagning. se. Högst upp i rangordningen: grafisk design och kommunikation, Linköpings universitet. Jag ser för mitt inre hur en välklädd, strukturerad universitetsstudent går med en trave böcker under armen och en take away-latte i handen. Den personen kan allt om grafisk design och har redan en tydligt utstakad karriär framför sig, och om tre år är jag hon. Jag skickar iväg ansökan och ett par månader senare får jag veta att jag har kommit in. Under de tre följande åren har jag lärt mig många viktiga saker, saker jag aldrig skulle kunna lära mig någon annanstans än på universitetet. Hur man skriver tenta till exempel, och hur man skriver omtenta. Vad det är för skillnad på akademiskt och icke-akademiskt skrivande (Håkansson, 2017). Varför man aldrig ska luras av att en dag som ser helt tom ut i schemat, för det är alltid de dagarna som är som allra stressigast när man börjar boka in möte efter möte och en komplettering som ska göras och deadline närmar sig för nästa inlämning och dessutom hade man tvättid hela dagen eftersom man ju var ”ledig”. Jag har också lärt mig att jag jobbar bäst under press, att min effektivitet ökar i samma takt som slutdatumet kommer närmare och närmare. Jag har förstått att jag inte alls är ”bra på att ha många bollar i luften”, som jag tidigare bestämt hävdat på varje arbetsintervju, jag fungerar ärligt talat mycket bättre när jag får fokusera på en uppgift i taget. Jag har lärt mig att vara kreativ på beställning, att skaka fram idéer ur de mörkaste hörnen av hjärnan, och att jag inte alls är sämst i hela världen på att göra muntliga redovisningar. Men det allra viktigaste jag lärt mig under dessa tre år på universitetet är att sluta vara rädd för att vara rädd. Sedan jag började plugga har jag blivit tvungen att möta många av mina största rädslor (att mingla, att ringa läskiga samtal, att gå igenom flockar av duvor…) och jag har kommit till en insikt: en rädsla är bara en känsla som finns i mig, och den är inte på riktigt. Om jag inte låtsas om att den finns, finns den inte. Så istället för att isolera mig med mina rädslor har jag vågat engagera mig i saker, tagit ansvar, lärt känna folk, tagit plats och skrivit personliga krönikor som vem som helst kan läsa – trots att jag är en riktig mes egentligen. Det är nu våren 2017, och jag har bara några månader kvar till min examen. Det visade sig att bilden jag hade för mitt inre tyvärr inte riktigt stämde. Här sitter jag nu, i en annan lägenhet visserligen, men ändå i samma gamla H&M-kläder. Jag har aldrig burit böcker till skolan, och om jag unnar mig take away blir det i bästa fall i form av studentkaffe från Pressbyrån. Jag blev aldrig en expert på grafisk design, för efter tre års studier har jag insett att ju mer jag lär mig desto mer finns det kvar. Istället har min universitetsutbildning gjort mig expert på ett helt annat ämne: mig själv. Och det är ju kanske inte så himla pjåkigt det heller. Text: Alexandra Håkansson

Jenny: Versalt ”G” på ”Grafiskt”. Lina: Versaler på G, D & K.

Lina: inget ”och” här heller Micolle: relaterar till det här så mycket Elin: Punkt här? Sen ny mening ”Dessutom...”?

Lisa: kanske bindestreck eller punkt? nåt tecken som skiljer dom meningarna än ett komma...

Elin: ”egentligen är en riktig mes”?

Lisa: Så himla fin krönique!! Blir lite tåris Alexandra: ame tack lisa <3

Andra viktiga saker jag lärt mig under mina tre år på universitetet: 1. Att en välfylld garderob = färre tvättdagar. Därför är det bra att shoppa. Mycket. 2. Att jag aldrig får underskatta kraften av en rejäl kopp kaffe sent på eftermiddagen. 3. Att varje fredag är pärlbollsfredag! 4. Att pannkakor är en godkänd middag minst en gång i veckan. 5. Att Netflix troligtvis är det mest värdefulla vi har på denna jord.

Krönika

23


Sommaren är på intåg och därmed byts Sveriges nationalrätt ut från tacos till GRILLAT. Så fort solens strålar kikar fram så är frenin ett faktum och du kan knappast gå nedför en enda bostadsgata utan att känna doften av grillat. Inte så konstigt, det är både en mysig tillagarprocedur, associerar till soliga sommardagar och är dessutom hur gott som helst. Men måste det alltid vara kött vi slänger på grillen? Det tycker inte vi på LiTHanian! Gör miljön en liten tjänst i sommar och testa en av dessa grymma recept! Text: Lisa Blückert Foto: Julia Sixtensson Layout: Bianke Swart

S0TPOTATISPOMMES MED AJVARDIPP Ingredienser [4 portioner] 1 sötpotatis 1 msk rapsolja Salt Sesamfrön

Ajvardipp: Ajvar relish, efter styrka och smak (färdig på burk) Matyoghurt

1. Smaka av yoghurten med ajvar relish till lagom styrka. 2. Tvätta och skär sötpotatisen i centimeter-tjocka skivor. 3. Lägg potatisen i en plastpåse, häll i olja, knyt ihop och vänd runt. Det spar olja och är mindre kladdigt än att pensla skivorna på olja. 4. Grilla sötpotatisen mjuk, cirka 5 min/sida på medelstark värme. Strö över sesamfrön vid servering 5. Servera potatisen med ajvardipp.

24 Grönt på grillen

FYLLDA PORTABELLOSVAMPAR Ingredienser [8 port, eller 4 om man är hungrig och vill ha två var] 8 portabellosvampar 1 dl olivolja, med örtsmak2.

Fyllning 1 stor tomat, finhackad 0 ,5 mozarella, finhackad 1 msk hackade färska örter Salt & nymald svartpeppar

1. Dra loss foten från svamparna. Lägg ner svamphattarna i dubbla plastpåsar, slå på örtolja, knyt ihop, vänd runt och låt marinera minst 15 minuter. 2. Blanda ihop fyllningen i en skål. 3. Ta upp och torka av svamphattarna. Grilla dem på båda sidor i 3-4 min. Ta upp och lägg dem på ett ugnssäkert fat. 4. Lägg cirka en tsk fyllning i ”hålet” på varje svamphattan. Sätt in i under grillelement i ugn och gratinera tills osten börjar smälta. 5. Servera svamphattarna med späda salladsblad och eventuellt överbliven fyllning.


Ingredienser [4 portioner] 2 förp kokta stora vita bönor (à 400 g) 2 dl fryst, tinad bladspenat 1 tsk anchochilipulver 1 tsk malen spiskummin 1/2 dl majsstärkelse 1 tsk salt 150 g halloumiost (eller fetaost) 1 dl osaltade rostade solrosfrön 1 dl finhackad koriander rapsolja 1. Häll av och låt bönorna rinna av. Krama ut all vätska ur spenaten. 2. Mosa bönorna grovt med en gaffel i en bunke. Rör ner spenat, anchochilipulver, spiskummin, majsstärkelse och salt. 3. Riv halloumin. 4. Rör ner hälften av den rivna halloumin, solrosfrön och koriander i bönsmeten. Forma 4 biffar med oljade händer. 5. Grilla eller stek biffarna 3-4 minuter per sida.

Grönt på grillen

25


Att det finns TekFak-studenter som brinner för att göra universitetstiden så bra som möjligt för andra är sen gammalt. Att de flesta som brinner för detta extra mycket söker sig till Lintek är också sen gammalt. Något som däremot är sen nyss är LinTeks styrelse! LiThanian har lyckats få kontakt med vår nya Kårordförande Linnea Michel och Vice Kårordförande Amanda Grankvist för en liten frågestund om mackor och förväntningar.

Amanda Granqvist

Kårordförande

Namn: Linnea Michel Ålder: 21 Utbildning: Grafisk Design och Kommunikation Tidigare engagemang: Stubinens marknadsföringsutskott Marknadsföringsgruppen i EX15 Tryck & PR i Legionen Studienämndsordförande i GDK-sektionens styrelse Mottagningsansvarig Norrköping i kårledningen i LinTek Marknadsföringsansvarig i Gen!us Webbansvarig i Stubinen Valberedning i GDK-sektionen Företagsvärd LARM Kataloggruppen i GDK EX Favoritmacka: Surdegsbröd, veganost och Mayo-Sriracha. (Hett-tips! Testa den orangea Srirachan, den har möjlighet att förändra ditt liv.)

Varför sökte du kårordförande? Ett sammankok av många olika anledningar: 1. Älskar LinTek. 2. Under mitt år som mottagningsansvarig förstod jag hur kul det är att projekt- och arbetsleda. 3. Det var verkligen på tiden att en person från Norrköping skulle bli Kårordförande.

Hur ser tiden framöver ut nu för dig? Just nu skriver jag på mitt examensarbete, där jag tillsammans med min exjobbs-partner Reidunn ska ta fram en handbok som ökar jämställdheten på start-ups. Sen, i början av juni, ska jag ha framläggning, börja på mitt LinTek-år, cykla Halvvättern och fylla år.

26 Nytt år, ny kår

Linnea Michel

Har du några förväntningar inför detta år? Jag förväntar mig att det ska bli utmanande och svårt, men såklart även jättekul och utvecklande. Jag förväntar mig även ganska många timmar på campusbussen/pendeln, så kom gärna med bra boktips!

Har du någon speciell fråga du vill driva/påverka extra mycket i år? Jag vill driva frågan om integration av campusen! Jag upplever att våra campus kan komma varandra närmre och att LinTek kan vara mer närvarande utanför Campus Valla.

Vice Kårordförande

Namn: Amanda Granqvist Ålder: 23 Utbildning: Civilingenjör i Kemisk Biologi, TBi-sektionen Tidigare engagemang: Sektionskassör 14/15, Sektionsordförande 15/16, Kårstyrelsen 16/17 Favoritmacka: Baguette med lime-aioli, romansallat, basturökt skinka, brieost, rödlök och tomat. MUMS!

Varför sökte du till vice kårordförande? Den här typen av engagemang ger verkligen chansen att påverka, både sin egen och andras studietid och framtid, vilket är drivande för mig. Att sedan få göra det tillsammans med andra människor som är minst lika drivna kan ju bara bli succé. Jag har en hel del engagemang bakom mig nu och jag har från varje engagemang fått nya erfarenheter och lärdomar. Man utvecklas mycket mer, och mycket snabbare, än man tror när man

omger sig med andra personer som också är engagerade och jobbar mot samma mål.

Hur ser tiden framöver ut nu för dig? Närmast kommer jag att jobba vidare med kårstyrelsen med de uppgifter vi har. Jag ska bland annat slutföra min verksamhetspunkt och tillsammans med de andra planera för överlämningen till nästa års kårstyrelse. I sommar får jag och den nya kårledningen både våra postspecifika överlämningar och gruppöverlämning med teambuilding och liknande, vilket verkligen kommer bli superkul! Därefter är det dags att dra igång med den nya kårledningen! Någon gång snart borde jag väl också göra mina sista tentor och säga farväl till arbetskollegorna på Systembolaget.

Vad har du för förväntningar på detta år? Jag tror att det kommer att bli ett väldigt lärorikt år med både personlig utveckling och massor av nya erfarenheter. Jag förväntar mig en hel del jobb, såklart, och många utmaningar men jag tror att det kommer att bli ett extremt roligt år. Jag kommer såklart också att lära känna en helt fantastisk grupp med nya människor!

Har du någon speciell fråga som du vill driva/påverka extra mycket i år? Jättesvår fråga, självklart har jag frågor som ligger mig varmt om hjärtat och som jag tycker är jätteviktiga att driva. Men jag vill helst tillsammans med gruppen komma fram till vad som är viktigt för oss, och vad vi tillsammans vill sätta för mål. Så att vi kan få sätta vår egen stämpel på det arbete vi gjort.


Möt nya Chefredaktören! LiTHanians nuvarande chefredaktör har träffat Johanna Olsson, som kommer att bedriva tidningen nästa år. Möt henne här!

H

ej Johanna! Grattis och välkommen till LiTHanian-familjen. Berätta lite om dig själv, vem är du och vad pluggar du?

Johanna Olsson heter jag och studerar Maskinteknik, andra året. Jag är uppväxt i Kalmar där jag pluggade estetisk bild på gymnasiet. Jag har alltid gillat bild, form och fotografi men kände att jag inte ville jobba med det hela tiden, så då valde jag en annan inriktning på min universitetsutbildning. Jag skulle beskriva mig själv som glad och engagerad. Just nu sitter jag med i INFU (informationsutskottet för maskin) där jag är fotograf. Vi gör lite olika grejer, men bland annat har jag varit med och gjort en fotokatalog under året, superkul!

Vad brukar du hitta på när du inte är på campus Valla? Jag håller faktiskt i olika vattengympapass för allmänheten! Jag gled in på det under gymnasiet och så sökte jag även här i Linköping och fick det här med. Träning är därför en stor del av min fritid, men jag gillar också att fotografera och umgås med mina vänner! I Linköping finns det många restauranger runt om på campus, så om vi inte drar in till stan sätter vi oss gärna på ett fik och pratar där.

Vad vill du jobba med efter utbildningen? Åh det är så svårt, är ju tre år kvar! Men jag vill gärna jobba på ett stort företag med att utveckla företaget eller produkterna. När man läser maskin finns många möjligheter, vi kan läsa ekonomi-master och även gå in på ekonomi och design. Får jag drömma stort vill jag gärna jobba på NASA i framtiden.

5 SNABBA: Tidning eller bok Kårallen (Linköpings kårhus) eller Stubinen (Norrköpings filmförening) Microkö eller slut på kaffepengar Kalmar eller Linköping 7 nygjorda matlådor eller 7 dagar försprång med en skoluppgift

På bild: Nuvarande Chefredaktör Emma Sjöö (vänster) & kommande Chefredaktör Johanna Olsson (höger).

Hur kom det sig att du sökte Chefredaktör? Jag tycker det är väldigt kul med just design och att skriva. På högstadiet var jag övertygad om att jag skulle bli journalist. Sen kom jag över en slump in på vad man kunde söka på LinTek:s hemsida. Jag trodde inte jag skulle få det, men mina kompisar pushade mig och nu är jag invald!

Hur skulle du sammanfatta LiTHanian och varför tycker du den är viktigt? Jag tycker den binder samman alla studenter. Vi som bor i Linköping vet inte alltid vad som händer i Norrköping och vice versa. Det är kul att kunna se vad alla teknologer gör! I Linköping

kan det ofta bli ganska mycket rivalitet sektion mot sektion, jag tycker LiTHanian hjälper att bidra till sammanhållning.

Varför tycker du man ska söka redaktionen nästa år? Jag tror vi kommer få ett jätteroligt år, det är alltid kul att testa något nytt! Håller man på att plugga något annat är ju detta en stor möjlighet att få testa något helt annat, skriva, illustrera, fota och mycket mer! Det är väldigt kul att engagera sig och har man inte gjort det hittills så varför inte testa nu? Superkul att träffa nya människor med.

Text: Emma Sjöö Foto: Reidunn Palmkvist Layout: Elin N Angelstedt

Möt nya chefredaktören

27


Sista spurten innan sommaren. Terminens sista tenta-p eller kanske sista rycket med exjobbet. Fixa sommarjobb, riktigt jobb och kanske ny lägenhet. M å n g a s ä g e r S K R I V L I STO R , G Å U P P T I D I G T PÅ M O R G O N E N , D R I C K KAFFE, DU KAN KLARA AV DET, FOKUSERA!! För oss som inte är helt haj på det där med att fokusera kan vi alltid gå till dess något latare kusin: prokrastinera. Faktum är att energin och kreativiteten som uppstår när man försöker undvika att vara effektiv är värd att ta vara på. Här är 30 saker som du kan göra istället för att göra det du borde: 1. Kolla om du kan slicka dig på armbågen 2. Dammsuga bakom soffan 3. Möblera om 4. Baka bullar 5. Åka till IKEA 6. Hitta en ny bra podd att mosa dig igenom 7. Strukturera om ditt förråd 8. Ladda ner The Sims 9. Prova att göra hemmagjorda chips 10. Rensa ditt kylskåp 11. Se hur länge du kan stå på ett ben 12. Undersök hur många äpplen man kan stapla på varandra 13. Bli en bygga-korthus-mästare 14. När du ändå har kortleken framme så kan du lära dig ett korttrick 15. Färgkoda din garderob 16. Öva på att skriva din autograf 17. Lära dig en hel Eminem-sång utantill 18. Skapa den perfekta spotifylistan för en sommarpicknick 19. Göra en pinterest-board med platser du vill resa till 20. Kolla om du kanske egentligen kan gå ner i splitt eller spagat 21. Klippa tånaglarna 22. Läs LiTHanian 23. Testa hur länge du kan gå med bara ett öga öppet. 24. Laga din cykel. 25. Tvätta dig bakom öronen 26. Bestäm dig för vilken sorts hund du tycker är sötast 27. Låt tester på Facebook bestämma vad du egentligen borde jobba med 28. Undersök hur många ord du kan skriva i minuten på tangentbord 29. Gå in på hamsterpaj och nostalgi-spela lite spel 30. Kolla på alla Harry Potter-filmer (igen)

28 Prokrastinera mera


SOF 11/5 - 13/5 LKPG Gotlandspub 12/5 NKPG UK 19/5 LKPG Allsång på trappan 26/5 NKPG Tömningskravallen 27/5 NKPG

MAJ JUNI Sommar sommar sommar! Sommar sommar sommar! Sommar sommar sommar! Sommar sommar sommar!

Kalendarium

29


Nr 3, 2017

yheterna

Sommaren börjar närma sig, grillarna står tända snudd på dygnet runt och känslan i luften är på topp! För att förgylla denna tid ytterligare kan man blanda sig en god drink och slå sig ner på valfri plats och bara njuta av tillvaron. Myhetena bjussar därmed på ett recept av en god röd drink: Sangria (nästan åtminstone).

Stålkulan – Stålis i folkmun – bjuder på mer än sköna soffor och gött häng. På något av borden kan man finna en svart, liten anteckningsbok, nämligen gästboken. Myheterna smög in och studerade gästbokens innehåll för att se hur M:are tänker:

Recept Du behöver: - (ful)vin - apelsinjuice - mineralvatten - frukt eller bär - isbitar

Gör såhär: blanda vin, apelsinjuice och mineralvatten i en karaff/skål. Skiva frukten och lägg i. Låt stå ett tag i kylen så att allt hinner gotta till sig. Efter x antal minuter kan du ha i isbitar och njuta. Antingen direkt ur karaffen/skålen eller lite mer sofistikerat ur ett glas med sugrör.

till Peru ed livet: åka ”Nytt mål m å upp en Sl yahuasca. och dricka A ch tillan Bli sham o . så ck o a rk ky 1300.00 gud. Endast y n on åg n e b besök advisor. Inkl USD på trip hu.” på Machu Pic

”Jag träffade på en trevlig I-tjej. Hon va snygg och smart och jag hade hoppats på att få gå hem med henne. Hon va ölfadder och sjysst. Punkt slut. Dröm.” ”Hej! Idag

ska jag äta

våfflor.”

. ålis är stängt dörren att st å p t.” ll år fu st se et el ”D otsäg ren öppen. M Ändå är dör

Gästboken bjöd även på lite konst:

Frågor? infu@maskinteknologsektionen.se 30 Sektionssidor


Sektionssidor

31


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

INANCIAL TIMES Inancial Times # 3 2017 Av och med: Karl, Jan, Ric, Pierre, Elise och Claire. inancial.times@isektionen.se fax +46 8 700 65 00 Twitter: @inancialtimes

Ledare

Som ni käre läsare vet har Karl Kagg Posse sedan länge haft aspirationer som överställer sig den gemene mannen. Att detta i skrivande stund skulle leda till att vår chefredaktör hamnat i onåd hos den peruanska överheten kunde sällan förebådas. Ryktet hemma i Svea rike låter förstå att det skall handla om hans utveckling av syntetiska böngroddar som inte gick i samklang med peruanska regeringens riktlinjer.

I en tid där sanningen blott blivit ett koncept och åsikter har fått ta större plats än vad sig bör har Karl Kagg Posse med taktpinne och smaklighet ledsagat redaktionen mot storhet. Att Inancial Times alltid har stått för sunda värderingar och fungerat som en moralisk vägvisare i ett övrigt fördärvat samhälle ter sig som ett axiom. Någonting som redaktionen under senare år haft Karl Kagg Posse att tacka för. Vi minns med gastkramande värme det brandtal som han höll på Schloss Neuschwanstein. Där han hållandes i ett glas Pernod-Ricard Perrier-Joutet och en Louixs hängandes från mungipan förhärligade Brentoljans fortlevande i en miljöfixerad värld. Med hänsyn till ovan nämnda problematik kommer undertecknad att underställa sig den ofantliga uppgiften att föra redaktionens anrika namn framåt. Att med en opartiskt öga övervaka omvärldens tankemödor och på ett aptitligt vis framföra dessa till sektionens medlemmar är en stor ära. I denna anda kommer det i följande nummer skildras hur en handlingskraftig person på I-sektionen bör fundera över samtliga aspekter under sin studietid. Utöver detta bjuds det på en sammanfattande text om den härlighet det föreligger att studera på utbildningarnas utbildning.

”It is the greatest newspapper of all time, who could compete with their integrity and standards.” President Obama om Inancial Times Högst aktningsfullt, Jan B. Anán

32 Sektionssidor

Vi är privilegierade

När du läser detta sitter du med all sannolikhet på flyget till Curaçao för vårens sista sektionsaktivas – en vecka med angenäma förutsättningar till minst lika minnesvärda upplevelser. Om inte hoppas vi att du kom ihåg att 18 april var sista datum att söka dig vidare till en mer passande utbildning. Efter en framgångsrik vår ser redaktionen extra nyfiket fram emot hur styrelsen planerat att trumfa förra årets generösa utdelning av mark i Nairobis måleriska och expansiva förort Upper Hill. Finns det någon bättre gemenskap att tillhöra? Näh, inte om man inte fullständigt saknar ambitioner i livet. Ingen gör det som vi. Om man analyserar vidare på samma tema förstår man snart varför så är fallet. Du som I-are är något alldeles speciellt. Det förstås tydligt när en gör en livsstilsstudie, och blir synnerligen självklart överfört i jämförelse med universitetets andrahandssortering. Inte nog med att du är mer intelligent än genomsnittet, du är mer social, du är mer kunnig, du har fler intressen och är mer välutbildad, du tränar mer än andra, du lägger mycket tid och pengar på det som är attraktivt och roligt, du festar oftare, du är även friskare och mer berest. Listan går att göra lång, så vi fortsätter. Du har snyggare bil, större bostad, nyare skor, du har dyrare fax, bättre smak, finare släkttavla, vackrare partners och framförallt en enastående medvetenhet om vad som ligger i tiden just nu. Du är den moderne individen som med delikat finess och skrupulös kvalité guldbelägger din omgivning. Det förefaller sig hastigt att I-arna är en begåvad, medveten och aktiv skara. Det har många fördelar. Låt oss exemplifiera. Varför skall en vända sig till halvmesyrer av påstådda experter och övrigt samhällspatrask när kunskapen om vilket semesterställe som gäller nästa sommar, vilka konstnärer som är mest lovande, vad man ska lägga på grillen och dricka till, var man skall träna, vilken golfklubb att gå med i, finns i huvudet på de som har haft sin tillvaro inom de ornamentsprydda fasaderna på sektionens lokaler. I-aren har en otrolig bildningsbas om det som ligger i tiden. Inget lämnas åt slumpen. Du sitter tryggt med kännedomen om att tillgodogörandet av den bildade individens alla utensilier kommer dig till vetskap medelst en kort visit i din telefonbok, på samma sätt som du fördelaktligen delar med dig av dina tips till andra i samma bekantskapskrets . Denna gemenskap hittar man ingen annanstans. Oslagbart.

Givetvis är nackdelen med den genomgående höga kvalitén hos gemene I-are att vissa dito upplever ett förrädiskt slag av tillfällig blindhet. Att vanan av oklanderliga likasinnade skapar bekvämlighet och individen därav inte lyckas njuta av sin priviligierade tillvaro. Som synes ett resultat av att

Bra uppslutning på sektionsaktivas 1978. även din nästa har det lika bra eller kanske till och med ännu lite bättre. Oavsett kommer insikten att alla dina studiekamrater lever i samma toppskikt av befolkningen infinna sig snabbt.

För redaktionen blir detta faktum som mest uppenbart vid motvilliga möten med pöbeln, exempelvis med torftiga maskinteknologer vid styrelsens årliga PR-besök på fabriksgolvet. Här tvingas en oundvikligen in i sedan decenniver insomnade samtalsämnen med samhällets socialt och bildningsmässigt skadade gods. Allt en vanligen talar om möts av ögonhålor tommare än deras egna framtidsutsikter. Laissez faire? Alisa Rosenbaum? Fallskärmsavtal? Skowronek? Jasper Morrison? De har till vår glädje åtminstone fått koll på pulled pork. Så, när du läser detta är det bara att läppja på Diamond & Crystal-glaset, luta dig tillbaka och reflektera över att livet inte är en tävling och att det inte är ett måste, utan en välförtjänt och obegränsad möjlighet att få vara en del av en så priviligierad och begåvad gemenskap. Vi befinner oss, tack vare väl avvägda livsval och briljant kontaktknytande, i det absoluta toppskiktet dit många strävar. Gläd dig över detta faktum och skapa dig en ödmjuk distans till det hela, sätt fötterna på terra firma. Då framträder guldkanten på tillvaron tydligare. Vi ses i poolbaren.


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

Det faxlösa samhälllet

Faxen, denna samhällets stöttepelare, blir allt mer svårtillgänglig för den stora massan. Redaktionen ser oroat på hur en allt större segregation breder ut sig i Europa. E-brevets intåg på kommunikationsmarknaden har utestängt stora samhällsgrupper från faxens oändliga möjligheter. Aldrig har skillnaderna varit större mellan de som är rika på faxmöjligheter och de som står utanför. Redaktionen redogör i denna artikel för faxens utveckling och vad som kan göras för att vända den negativa trenden.

Faxen har spelat en stor roll i vår nutidshistoria. Dess mångsidighet har gjort den till ett maktinstrument av rang som utnyttjats av världens stora ledare. Under 90-talet var det praxis att vid diplomatiska träffar överlämna en faxmaskin till den andra parten som ett tecken på önskad god kommunikation och framgång. Faxens succé banade väg för decennier av framgång där världen kunde åtnjuta ökat välstånd. Dess inflytande kan direkt härledas till bland annat Berlinmurens fall, Vietnamkrigets slut samt neoliberalismen intåg. För att inte tala om det faxen har bidragit med till världens ensamma. Faxdejtingen under slutet av 80-talet är anledningen till att många av er läser Inancial Times här idag.

rekommenderade gränsen 4 fax/vecka. Samtliga dessa barn har en personlig förmögenhet på >20 MSEK.

Till följd av de senaste rapporteringarna tar redaktionen härmed upp kampen mot antifaxismen och hjälper de mindre lyckligt faxande i samhället, mot en smärre avgift. Som ett första steg kommer Inancial i ett SIBA-subventionerat biståndsprojekt arrangera en faxutdelning till mindre bemedlade i Stockholms förorter. Hans majestät konungen uttryckte sig nyligen skojfriskt med orden ”Faxtastiskt initiativ” och påven har gått in och välsignat projektet. På nationell nivå har Inancial lyckats exkludera faxande ur FRA-lagen, vilket kan ge vind i seglen hos flera storbanker.

Berika inte andra

Kamratskap är för allmogen vida känt och att ingå i en sådan är essentiellt för att dels vidmakthålla god social ställning, dels borga för tillkommande framgång – två angelägenheter av högsta intresse. Jämlikt Dunbar (1990) erfaras en korrelation mellan primaters hjärnvidd och den flockdimension som är potentiell att manövrera. Vidare åsyftar Dunbar (1990) att en individs förtroliga kamratskara uppgår till fem personer och att det yttre omfånget av bekantskaper endast uppgår till 150. Carnegie (1902) menar att man för att bli rik skall lägga alla ägg i en korg och sedan bevaka den korgen. Kamratskap bör följaktligen koras med omsorg.

HP1040 gick varm på Island under 90-talet. Dessvärre har faxen på senare år underminerats av ihärdiga lobbyister, som påvisas i grafen ovan. Effektiva smutskampanjer och handelsavtal från fackorganisationer har brutit ner faxen till en kritisk fwgräns där den inte längre kan stå emot e-brevets framfart, trots dess uppenbara brister. Däremot finns det eldsjälar kvar som kämpar för att bevara faxens existens och försvara varje människas rätt att alltid vara tillgänglig att vidimera ett dokument. SCB publicerade i veckan statistik om Sveriges välfärd som fick samtliga redaktionsmedlemmar att häpna. Enligt uppgifterna har 95 % av Sveriges ungdomar aldrig skickat ett fax. Endast ett fåtal barn i åldrarna 7-12 år når upp till den

Fowler och den vita linan är bästa vänner. Föga förvånande väntas ideligen en revansch för ungdomens sociala utbölingar som benådats med ett sinne för akademin och kvantitativa värden. När sista jockeyn kommit i mål har inte sällan högstadiets hierarki inverterats. Med förståelse för detta fenomen ter det sig naturligt

att en initialt kostsam social investering med en begåvad utböling i slutändan kan te sig lukrativ. Redaktionen vill dock framhäva en mer nyanserad guide beträffande navigeringen med den nätverkande kompassen och hur du kan hamna socialt rätt – två cricketslagträn före andra. I takt med att I-aren stegrar i årskursgrad bör också dennes prioriteringar av bekantskaper följaktligen omdanas. Nätverksstrategin rekommenderas således vara dynamisk med åren. Nedan följer sekventiella råd från redaktionen kring identifiering av bundsförvanter. Årskurs 1: Som nyinflyttad studiosus är det av högsta prioritet att införskaffa överensstämmande social ställning som i hemstaden Östermalm. Slut även samfund med konnässanser i högre årskurser som redan omfamnats av McKinsey & Co eller Goldman Sachs. Eliminera dock mononamn (exempelvis ”Martin”) och Carl med K. Införskaffa jämväl en smakfull partner ur femte årskursen som kan agera nav i ett kontaktnät med äldre generationer som kommande år utgör ett lukrativt forum för förtrogenheter. Årskurs 2: Inför årskurs 2 bör bekantskaper knutits med de kurskamrater som innehar mest tillförlitliga odds för att i årskurs 2 tillhöra det akademiska reservlaget Klubfesteriet(KF). Detta garanterar inbjudningar till diverse lustträffar som du därmed får möjlighet att avböja. Årskurs 3: Allt eftersom studierna intensifieras bör behovet av ett umgänge med skarpt intellekt och sinne att öka. I tredje årskursen påbörjar de lärda sin väg mot dubbelexamen och således klarnar här vanligen vilka kurskamrater som vandrar en ljus framtid till mötes. Det kräver näppeligen beröras att du bör vara en av dessa och även umgås likasinnat. Här faller det sig även naturligt att avveckla tidigare kontakt med det akademiska reservlaget. Årskurs 4: Under detta år bör du skörda det kontaktnät din partner byggt upp i näringslivet och signera åtminstone två internships. Ledordet under denna period bör vara ”suveränitet är en dygd”. Årskurs 5: Lämna din tidigare partner och slut kedjan genom att skaffa en partner ur årskurs 1 (19 > 27).

Sektionssidor

33


34 Sektionssidor


Varning! Denna text är baserad enskilda studenters upplevelser och behöver inte 100% stämma överens med verkligheten.