LiTHanian #3 2020

Page 1

3

06

12

Ă„r det dags att Trappa ner?

Att resa som student

No

19

26

LiTHanians stora uteserverings-karta

Vindar frĂĽn fĂśrr Maj 20


2


C

hefredaktören har ordet

Det här är läsårets (och min) sista LiTHanian du håller i din hand, och min initiala plan med den här lilla introtexten till tidningen var att blicka tillbaka på ett produktivt och trevligt år. Nu känns den planen dock inte så lockande längre, för vad har det varit för läsår egentligen? Bombhot, utrymningar och distansläge. Kriserna har avlöst varandra, och jag tycker att det märks. Alla känns så mycket tröttare och så mycket mer slitna den här våren än vad som är brukligt. Nu ska ju vara en tid för glädje och kall öl i solen, inte oro för framtiden och social distansering! Menmen, det är som det är, och vi kan inte göra så mycket mer än att försöka se ljust på framtiden och glädjas åt det lilla i livet. Och vad är då inte bättre att glädjas åt än en ny upplaga av din allra käraste kårtidning?

I det här numret av LiTHanian har vi satsat på lite kortare, men fler, artiklar. Vi bjuder på en kort text med hat av varierande relevans, tips om hur man tränar som upptagen student, och en återblick på saker vi saknar. Vi har också försökt att hålla ner på innehåll om den pandemi vi lever i, dels av respekt för alla som drabbats och dels för att det redan producerats tillräckligt med content på ämnet för att räcka ett bra tag framöver. Sådärja! Det var nog allt för mig. Tack för den här tiden, att vara chefredaktör med just DIG som läsare har varit fantastiskt kul! Ha en trevlig lässtund nu, och glöm inte bort att komma ihåg att tvätta händerna!

Viktor Lind Chefredaktör 19/20

Vad klagar du på?

A.

A. Viktor Lind, Chefredaktör

J. Linnéa Gistrand, Skribent

chefred@lintek.liu.se

skribent2@lintek.liu.se

Felaktigt använda semikolon.

Det mesta.

B. Ebba Åslin, Redaktör

K. Erik Tilly, Krönikör

redaktor@lintek.liu.se

kronikor@lintek.liu.se

Folk som klagar för lite.

Folk i allmänhet.

C. Hanna Leinonen, Layoutansvarig

L. Sara Pauli, PR-ansvarig

layoutansvarig@lintek.liu.se

lithanian-pr@lintek.liu.se

Folk som klagar för mycket.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

J.

L.

M.

N.

O.

Växter som dör.

D. Rebecka Walfridson, Layout

M. Karin Sundberg, Fotograf

layout2@lintek.liu.se

fotoansvarig@lintek.liu.se

När man stavar mitt namn fel.

Repetitiva klagomål.

E. Fanny Bidenäs, Layout

N. Ellen Lundin, Skribent

layout1@lintek.liu.se

skribent3@lintek.liu.se

Människor som klagar.

F. Katarina Martens, Illustratör

Folk som tycker att kaffe inte är frukost. illustrator1@lintek.liu.se

G. Lina Jonson, Illustratör

Folk som bär bucket hats oironiskt.

O. Mathilda Carlberg, Skribent Att ;PpPPpPp-skämten har dött ut. skribent1@lintek.liu.se

När någon använder ;) emojin. Illustrator2@lintek.liu.se

H. Karin Göransson, Webbmästare Sär skrivning.

webbmastare@lintek.liu.se

K.

I. Pontus Maniette, Företagsansvarig Backarna i Vallaskogen.

lithanian-annons@lintek.liu.se

LiTHanian är en kårtidning som utkommer fem gånger per år till alla medlemmar i LinTek Linköpings teknologers studentkår.

Adress: LinTek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

Ansvarig utgivare: Viktor Lind

Illustration: Framsida, Lina Jonson Poster, Katarina Martens

Tryckeri:3 LTAB


3 6-7 8 9 10 11 12-13 14-15 16-17

Redaktionssida

Innehåll.

Att resa som student

4

När är man vuxen?

Tvåminutershatet

Campus i Linköping vs Norrköping

Krönika - Hejdå, vi ses, adjö, farväl

Är det dags att Trappa ner?

Har någon ens FuMderat på det här?

Poster


18 19 20-21 22-23 24-25 26 27 28

Till dig som hamnat på villovägar i universitetet

Vindar från förr

Föreningar på LiU du (kanske) inte visste fanns!

TekFak forskar

LiTHanians stora uteserverings-karta

"Att ha glasscafé är lite som att ha en häst"

Hur du blir vältränad under skoltid

Sektionssidor 5


6 Text: Ellen Lundin, Layout: Hanna Leinonen, Illustration: Lina Jonson.

Om man ska lita på Instagram och Tinder verkar resor vara något som den genomsnittlige människan gillar allra bäst. Som student är budgeten sällan särskilt generös, men tar man bara en weekend iväg så hinner man med en hel del semestrande utan att missa alltför mycket i plugget. Följande städer är också studentvänliga genom att vara relativt smärtfria för plånboken. I ett försök till att motivera till att härda ut i distanspluggandet (eller oavsiktligt trycka ner i allas halsar att vi är fast i Sverige på obestämd framtid) kommer därför LiTHanian med inspo på städer i Europa som går att avverka på en helg.

Att resa som student


Berlin, Tyskland Att titta på / göra:

Budapest, Ungern Saker att titta på / göra:

- Parlamentsbyggnaden, stadens mest kända och påkostade byggnad. - Mattiaskyrkan, och strosa runt i området runtikring. - Minnesmonumentet ”Skorna”, till minne för offren under Andra världskriget. - Gå upp på Gellér-hegy när det är mörkt, ett litet berg med utsikt över hela staden. - Besök Szimpla Kert. En hipsters våta dröm. En av stadens största ruinbarer som ger nytt liv åt övergivna byggnader.

- Gå omkring i Kreuzbergdistriktet, en blandning av hipstercaféer, loppmarknader och obskyra småaffärer. - Besök Tiergarten, en av Berlins finare parker och som gav namn till hela stadsdelen. - Monumentet över Europas mördade judar, vandra omkring här med betongblocken som tornar över en och lär dig mer om historian i informationscentret i bottenvåningen. - Strosa runt i Hackescher Markt, ett område med mysiga butiker och innergårdar.

Belgrad, Serbien Att titta på / göra:

Amsterdam, Nederländerna Saker att titta på / göra:

- Besök De Ceuvel, ett litet område som experimenterar med hållbarhet. - Strosa omkring i Haarlem och ta en kaffe på något av alla fiken. - Besök containerområdet NDSM. En 15-minutersresa med (gratis!) färja bort till en gammal kaj med gatukonst, fler hipsterrestauranger och caféer. - Second hand-fynda i alla vintage-affärer runtomkring i staden.

- Besök Belgrads fort. Se ut över floderna Donau och Sava som möts nedanför och slå dig ned på ett av fiken i närheten. - Besök Nikola Tesla Museum, dedikerat till honom och hans uppfinningar. - Trg Republike, som är kärnan i Belgrad, med många sevärdheter som nationalteatern, nationalmuseet och statyn av Prins Michael. - Häng på stranden på ön Ada Ciganlija, och spring runt i området som är fullt av caféer, restauranger och barer.

Ljubljana, Slovenien Prag, Tjeckien

Att titta på / göra:

- Gå över Karlsbron, Prags äldsta monument som går över floden Moldau och förbinder stadens två delar. - Besök Gamla stan, som är klassad som ett kulturminne av UNESCO, och titta på det stora astronomiska uret från medeltiden som finns på rådhuset i gamla staden. - Besök Prag Zoo, ett av de främsta i världen, med målet att studera och bevara djuren. - Besök KGB-muséet, en blandning av minnessaker från landets sovjetiska tid.

- Besök Metelkova, ett ”alternativt kulturcenter”. Gamla övergivna baracker som med sin egen kultur ibland anses som Sloveniens andra huvudstad. - Kvällspromenera över alla vackra broar som staden är känd för. - Strosa runt i Cankarjevo Nabrezje, ett mysigt område med barer och restauranger, där det också hålls loppmarknader varje söndagsmorgon. - Gå på nattbio under bar himmel. Hålls varje kväll under sommaren uppe på slottet i staden. - Besök Bledsjön, för turkost vatten och fin natur.

Lissabon, Portugal

Warszawa, Polen

Saker att titta på / göra:

Att titta på / göra:

Saker att titta på / göra:

- Gå på en av stadens alla takbarer. - Åk 28:ans spårvagn som är som en inofficiell sightseeingtur för staden. - Lär dig surfa eller bara häng på stranden i Peniche eller Algarve, som snittar trehundra soldagar per år. - Besök Castelo de Sao Jorge, för svårslagen utsikt över stadsdelen Alfamas och alla färgglada kakelhus.

- Besök Gamla stan, som är känd för byggnader, restauranger och uteserveringar. - Parken Lazienki, stadens största park som inkluderar ett flertal sevärda landmärken. - Ät veganskt då Warszawa placerade sig som nummer två av de mest vegan-vänliga städerna i världen. - Besök universitetsområdet Powisle och vandra omkring i parken på taket på universitetsbiblioteket. - Besök stationsbyggnaden Warszawa Powisle som dubblar som café och klubb med 50-talsstil.

7


vuxen? Många fick säkert mer eller mindre ångest efter insikten att vuxenlivet började tränga sig på när man flyttade hemifrån. Man insåg att föräldrarna befann sig en tågresa bort, och att man antagligen behövde klara sig själv hädanefter. Man tog sig i kragen och tänkte att nu är man nog vuxen. Eller…? Text: Ellen Lundin, Layout: Rebecka Walfridson.

I

nnan man ens hann säga Ramen snabbnudlar så insåg man att det också var ungefär det enda man hade fysisk och ekonomisk kapacitet till att laga. Variation var när man valde en annan smak. Detta tyder ändå på en förmåga att lyckas hålla sig vid liv, om än bara på marginalen och möjligtvis med en hint av skörbjugg orsakad av den plötsliga näringsbristen, men fortfarande vid liv. Man övertygade sig själv om att man visst hade koll på läget. Den övertygelsen hade dock en tendens att sjunka linjärt med avseende på antalet spårade korridorsfester och kuggade tentor. Samtidigt fanns ändå en imponerande skara studenter som lyckades balansera engagemang med festande och ändå klarade av att bibehålla ett okej studieresultat och hinna med livet. Så en spya på fyllan hit eller dit behöver uppenbarligen inte heller vara ett tecken på att man ännu inte kan anses vara vuxen. Att vara vuxen lär antagligen vara något som byggs på vartefter. Det kanske tog ett par krympta tröjor eller en röd strumpa i den vita tvätten innan man fick kläm på det, men efter ett tag hade man plötsligt lärt sig tvätta. Samma sak med att slå ihop matlådor inför veckan, betala räkningarna i tid, boka läkarbesök själv eller att fixa punkteringen på cykeln på något sätt. Utan att man märkte det så hade man ändå hyfsat lyckats lösa sådant eftersom man blev så illa tvungen. Samtidigt pendlar säkert många mellan om vuxenlivet verkligen är något att sträva efter. Å ena sidan längtade man redan när man var liten efter dagen man fick köra bil själv. I tonåren fantiserade man om hur man skulle inreda sin första lägenhet och längtade till dagen då man slapp föräldrarna som tjatade hål i huvudet på en. Å andra sidan, när man väl fick göra de sakerna insåg man ganska snart att både bensin och möbler, hyra och det mesta egentligen var snordyrt. Spola fram lite till så hade nog många gärna haft någon vuxnare vuxen som bara sa åt en hur man borde göra saker då och då. Ännu lite senare börjar plötsligt de jämnåriga hemhemma skaffa ungar med flit, medan en själv knappt kan hålla en planta vid liv, och de flesta besluten man tar baseras på rena

8

killgissningar eftersom man egentligen inte har någon som helst aning om hur saker funkar. Minns man tillbaka till ens eget sjuåriga jags perspektiv så gick gränsen för att anses som vuxen redan någonstans i tonåren. Att vara vuxen var ofta synonymt med att vara tråkig. Samtidigt var det också farfar som, trots den brutala skäggväxten eller höfterna som inte fungerat ordentligt sedan vintern -64, ändå var fullt övertygad om att han minsann inte heller hade blivit vuxen mentalt än. Att växa upp medför ökat ansvar är ingen hemlighet, men det innebär också en hel del positiva saker som tyder på att man börjar växa upp. Det kan vara alltifrån första gången man vågade ta bort en spindel själv ur lägenheten, eller första gången man lyckades deklarera. Andra tecken kan vara dagen man inte blev leggad på Systemet eller när man blir genuint glad av att köpa nya köksredskap. Det kan vara när man skaffat en partner, och särskilt när du därefter lyckas genomlida en middag med dennes familj utan att visa alltför tydliga tecken eller droppa antydningar på hur fruktansvärt stelt och obekvämt det är för alla inblandade. Att bli vuxen har precis som allt annat både sina fram- och baksidor. Kanske är det bara att hålla det glada barnasinnet kvar som gäller. Många är säkert fortfarande i stadiet när man mest provar sig fram, men så länge man sköter sitt, diskar och duschar åtminstone någon gång ibland så ska det nog gå bra, vare sig man vill bli vuxen eller inte.


Tvåminutershatet Text: Linnéa Gistrand, Layout: Rebecka Walfridson, Illustration: Katarina Martens.

Det finns så extremt mycket som är fel i världen just nu. När detta skrivs finns det en miljon gånger mer saker som går åt helvete än vad jag ens kunnat drömma om när denna artikel ännu var i sin vagga, men skit i de stora problemen, glöm det verkliga, för här kommer de verkligt SMÅ problemen som behöver adresseras. LiTHanian är som bekant uppbyggt av ordet litania som betyder klagosång på grekiska, samt LiTH. Så här är den, LiTHanians klagosång. Och gör er redo, för LiTHanian svingar mot allt. Disclaimer: Var god att delta i hatet medans du läser. Skrik. Gapa. Krossa en ruta. FÅ UT HATET!

Vi kan börja med vår dust med filfak. Vi förstår att ni blev upprörda, men vi menade faktiskt ingenting illa. Om ni vill får ni gärna starta en egen tidning där ni kan snacka skit om oss. Vi går vidare i klagandet och konstaterar att cyklister inte har någon given plats här i världen. Oälskade och hatade av alla. Bilister? Tycker att cyklister är jävla spån som tror att de har något på vägen att göra. Gångare? Tycker att cyklister är Satan reinkarnerad som cyklar på cykelvägen där gångaren bestämt sig för att gå. Cyklister? Hatar tydligen också sig själva då de valt livets sämsta färdmedel, men det är en annan historia. Och varför är det egentligen inte någon som faktiskt är med i LinTek och bryr sig om vad de gör? Är studenter helt hjärndöda? (Svar: Ja). Förstår inte folk att kåren är viktig och faktiskt behövs?! Och när vi ändå är inne på det spåret: VARFÖR i hela världen är alla LinTekmedlemmar sånna självgoda AS som tror att de är helgon för att de pungat up 200 spänn för ett märke och lite rabatter? Hur i hela fridens namn tycker de att det är ett rimligt utbyte? Man får ju för fan inte ens tillgång till rabatterna för att kårhusen och festeristerna har så jävla dålig koll. På tal om kårhus, och allt annat. Det är så JÄVLA svårt att få in en fot i NÅGONTING ifall man inte har en extremt specifik uppsättning av erfarenheter? Inga jävla engagemang, inga jävla jobb. Ingenting får man ifall man inte har jobbat i 5 år och kan jonglera med brinnande klot. Jag är så jävla trött.

Och fler saker som är ganska tröttsamt. Är inte alla gubbiga rockband lite överskattade? Är The Beatles verkligen sådär jävla asbra? Vissa av Queens låtar är fan KONSTIGA. Att ”världens bästa band” ens gjort en låt som heter ”I’m in love with my car” borde ju få folk att reagera men ICKE?!* Förlorar folk all sin tankeförmåga så fort de går in i ett bibliotek? Bara för att man inte sitter i tysta avdelningen utan på den vanliga SÅ BETYDER INTE DET ATT DU KAN SITTA OCH SKRIKA!!! JÄVLA IDIOT DU KAN SÄKERT INTE ENS LÄSA. GÅ.HEM. TACK. Snubbar som tror att det är lite ”skönt” beteende att sitta och sjunga Eye of the Tiger i bibblan för att tagga till inför en uppgift. Gå hem. Studenter som pluggar till typ förskolelärare som tror att de måste prata ashögt för att ALLA vill höra hens tes om varför barn idrottar mindre. GÅ HEM! Det är säkert Stockholmare hela bunten. För vet ni vad? Vi hatar Stockholmare!! Jävla yuppies som tror att de är lite bättre än oss bara för att de bott och pluggat i huvudstaden. Varför är ens alla som pluggar på LiU från Täby? Vad är grejen med det?! Det heter pomme fuck alla andra åsikter.

*Snälla lyncha mig inte jag gillar faktiskt Queen. Viktigt att poängtera. Storebror ser mig.


Campus i

Linköping vs Norrköping Text: Ellen Lundin, Layout: Hanna Leinonen.

Nu är säkert de som redan pluggar på LiU övertygade om att just deras campus är det bästa, och de som precis har valt program och kommer börja till hösten kommer ej se denna artikel förrän det är för sent, men vem bryr sig egentligen? Eftersom en artikel om vart man borde resa kom med i samma upplaga som en rådande pandemi och uppmaningar till att hålla sig hemma, så tar den åtminstone inte priset för kassast tajming. Därför ska det redas ut vilket av LiUs campus i Linköping och Norrköping som egentligen är det bästa!

Kategori: märkesbacke

Kategori: miljön i området

Linköping: Lång, ståtlig, många märken, förbannat jobbig

Linköping: Det är mirakulöst nog uppförsbacke och

att cykla uppför. Precis som det ska vara. Campus US märkesbacke är dock bara ett par meter lång och gles och borde nästan inte ens räknas egentligen. Vad de missade i märken försöker de kompensera med en extra lång, helt vanlig backe som bara är hemsk att cykla uppför.

motvind åt vilket håll du än cyklar. Det närmsta man kan komma något fint här är getterna som går omkring bakom campus, vilket säger en del om hur vackert stället är.

Norrköping: Campuset ligger på en objektivt fin plats. För

Norrköping: Det finns en. Knappt. Men det finns. Blir bara lite småsvettig av att cykla i. Hur kul är det? Inte det minsta.

det första har Norrköping en bra charm med sina spårvagnar och parker, och för det andra har man Motala Ström som pluggutsikt på campus.

Linköping: 1 - Norrköping: 0

Linköping: 1 - Norrköping: 1

Kategori: festmöjligheter

Kategori: studentliv

Linköping: Det är minst en kravall per vecka, säkert ett

Linköping: Det finns föreningar för precis allt, och de fles-

tillhörande tredagars-event som ger möjlighet att springa omkring tre dagar i sträck om man så skulle vilja.

Norrköping: Kravaller infaller bara om det är lördag och

alla planeter står i linje. Förbättringsmöjligheter finns så att säga. Bläddra dock fram ett par sidor för att se spådomar om vad flytten av Trappan har att bringa för framtiden!

Linköping: 2 - Norrköping: 1

Kategori: övrigt Linköping: Har faktiskt två campus att välja på. Skolan

ta sektioner på åtminstone tekfak har både ett fadderi, ett festeri samt en förening för de som känner sig kvinnliga på sektionen. Är man inte aktiv i något av dem så nöjer sig de flesta med att vara dubbelaktiva inom sektionen och bara ha tre lunchmöten per vecka.

Norrköping: Engagemanget finns ändå oftast. Flaskhal-

sen här är att budgeten för nämnda föreningar inte gör det. Nog för att campus Norrköping är modellen mindre än campus Valla, men det är inte ovanligt att ett ”festeri” är en självutnämnd kompisgrupp sjuksyrror som åtog sig uppdraget att styra lite hemmafester när det passar.

Linköping: 3 - Norrköping: 1

heter trots allt ”Linköpings universitet”.

Norrköping: Strömmen förtjänar fler poäng. Totalt: Linköping: 3 - Norrköping: 2

10

Sammanfattningsvis:

Enligt detta extremt vetenskapliga test vinner Linköping med 3-2. Vilket av Campus Valla, US eller Norrköping du än valt att gå på så har du åtminstone gjort ett bättre val än de som valde att studera på Campus Lidingö.


ERIKS KRÖNIKA

HEJDÅ,

VI SES, ADJ Ö,

FARVÄL Text: Erik Tilly, Layout: Hanna Leinonen, Illustration: Katarina Martens.

Efter snart ett verksamhetsår av att skriva för LiTHanian har jag insett att sista-minuten-skrivande sällan är vad som ror skutan i hamn. Att sitta där och stirra på en tom sida några timmar innan artikelstopp är inte direkt något som inger mängder av inspiration. Men ändå sitter jag här. Jag kanske gör det för känslan av att hålla kvar det lite till. Att inte släppa taget än. Att slippa säga hejdå.

sig ensamma när de inte längre har ett LiU som håller ihop vänskapen. Listan av Facebook-meddelanden och löften om återföreningar växer sig längre för varje dag som går. Den vittnar om att livet har sin gång och att vi alla växer isär. De tomma löftena föds ur rädslan för det oundvikliga, att LiU är klistret som håller oss samman och nu kommer det försvinna. Det har blivit ett test av vänskap när vi endast varit ifrån varandra några veckor och klistret redan sakta börjat tyna bort.

Avslutet på den här terminen och mitt sista kandidatår gick inte som planerat. Planerna om ett sista Utekravallen (som jag motvilligt köat till sedan i höstas) fick ställas in och den där examensresan till varmare breddgrader som vi har pratat om kanske istället får bli en campingutflykt till Valla-skogen. Det var inte så det var planerat, men det var så det, med rätta, blev. Lite skönt ändå tänker min introverta sida. Vi får helt enkelt skjuta upp det. Att skjuta upp saker är ju något som vi studenter är bra på (även om många hellre använder finare ord som ”prokrastinera”), så det blir nog inga problem.

Det är ett dystert tankesätt att säga att vi inte kommer ses igen, att vi kommer flytta till olika städer och inte höras av mer än när någon skickar en bild på en dammig overall den hittat i ett bortglömt hörn på vinden. Men mycket pekar ändå på att det är så det måste bli. Därför vill jag nu lämna utrymme till alla adjö som jag ännu inte sagt (och kanske inte kommer hinna säga innan min studietid på Linköpings universitet är över). I ton med Nalle i hans stora blåa hus säger jag hejdå till mina klasskamrater, föreläsare och seminarieledare. Vi ses till Studentfiket, adjö till kårhusen, och till de jävla entrévärdarna som nekade mig i kön till UK förra året: farväl.

Men den formella examen går inte att skjuta upp och det har alltså trots allt blivit dags att säga hejdå. Även fast min bitterhet lyser igenom ibland så kommer jag, och säkerligen många andra, sakna det vi lämnar kvar på LiU. Att det kommer bli tufft framöver är det svårt att se förbi och allt fler känner

11


ÄR DET DAGS ATT ”Where everybody knows your name”, den kända sången av Gary Portnoy, men kanske ännu mer känd som jingeln till den amerikanske 80-talsserien Cheers, speglar gemenskapen på Norrköpings bästa (och enda) kårhus. Trappan är ett andra hem för många Norrköpingsstudenter som använder studieplatserna lika flitigt som kortläsaren i baren, men även om Trappan till ytan är mindre än vissa av kårhusen i Linköping så finns det en känsla av en tillhörighet som slår alla stora fester. På Trappan vet alla ditt namn.

NER ?

Text: Erik Tilly, Layout: Fanny Bidenäs, Illustration: Lina Jonson.

Trappan

Kårhuset Trappan är beläget vid Motala ström i mitten av Norrköpings industrilandskap och symboliseras av den långa orangea utrymningstrappan som sträcker sig från taket längs med tegelfasaden och ner på det öppna utedäcket. Endast ett stenkast från Skvallertorget och campus har det länge knutit ihop studentlivets lokaler. Men Trappan är inte riktigt som något annat kårhus vid Linköpings universitet. I den gamla industrilokalen finns många egenheter. Som de tjocka pelarna i stora salen som är perfekta för att gömma drickan när vakten går förbi, även fast du redan blivit tillsagd ”bara vatten nu”. Eller toaletterna som uppenbarligen har ett avloppsproblem, då det luktar som en fadderist efter nolle-p varje gång du går in. Trappan är även en plats som är tillräckligt stor för att gömma sig från jobbiga engångsligg men samtidigt så liten att du lätt hittar utgången när det är dags att gå hem (till skillnad mot Kårallen). Trappan har aldrig varit något grandiost namn som förknippas med stora artister som i Linköping. Men det har varit en viktig plats för många studenter sedan det grundades 2006. Ledorden att plugga, pubba och klubba har rotat sig i Norrköpingskulturen, något som har gett Campus Norrköping något att kalla sitt eget och inte bara leva i skuggan av Linköpings långa traditioner.

12

Kårhuset Trappan är en del av kårservice och drivs av två driftchefer och en driftgrupp som i folkmun kallas DC och DG. Vad som skiljer de olika grupperna åt är att DC är heltidsanställda medans DG jobbar ideellt. DC är ansvariga för den allmänna verksamheten och administrativa uppgifter samt kommunikationen med Kårservice och de andra kårhusen. Driftgruppen är ansvariga för de olika personallagen som driver den verksamhet som vi kanske uppskattar mest, puboch nattklubbsverksamheten. Lite annorlunda mot en del andra kårhus vid universitet är att det finns många olika personallag på Trappan som inte bara innefattar att stå i baren och servera förfriskade studenter eller göra hamburgare i köket. Trappan har erbjudit studenter möjligheten att engagera sig i något utanför studierna men där de kan använda kunskapen från sin utbildning. På Trappan finns det lag för allt från ljud och ljus och DJ till event och vimmelfoto. Trappan är också det enda kårhuset som har ett renodlat marknadsföringslag som producerar marknadsföring till eventen som sker på kårhuset. Något som har gjort att det inte bara är festeristernas halvhjärtade försök till att verkställa den 20 minuter långa Youtube-guiden om Photoshop, som fyller flödena på Facebook.


N TRAPPA N TRAPPA N A TRAPP N TRAPPA N A TRAPP N TRAPPA N TRAPPA

TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN N TRAPPA TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN N PPA TRA TRAPPAN TRAPPAN NN PPA TRA PPA TRA TRAPPAN TRAPPAN TRA APP NAN TR PPA TRAPPAN TRA PAN RAPN TPPA TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN

Sedan hösten 2019 har det varit klart att Trappan ska få nya lokaler till höstterminen 2020. Det är de öppna lokalerna i Kåkenhus som kommer bli nästa hem för Norrköpings kårhus. Även fast det är avsevärt mindre än den nuvarande lokalen är tanken att verksamheten ska vara densamma som det var innan. Trappan kommer fortfarande vara det Trappan som Norrköpings studentliv lärt sig att uppskatta och älska. Och ni kan vara lugna, det kommer finnas en trappa. Även fast en del saker, som balkongen och utedäcket, kommer lysa med sin frånvaro så finns det hopp för den nya lokalen. Flytten blir ett avsked till farorna som endast går att relatera till om du någon gång jobbat på Trappan. Den gamla hissen och dörrarna som alltid fastnar och som inte ens en kofot rår sig på. Alla allt mer onödiga utrymmen som samlar damm och slutligen blev en plats för eftermiddagsknycket. Det bjuder också in till en nystart för alla traditionella fester och arrangemang som hamnat i samma hjulspår och inte skiljer sig från året innan. Det ger en chans att förnya och förbättra. Tanken med flytten är att föra kårhuset närmare studenterna och låta det vara en större del av studietiden på Campus Norrköping. I och med att kårhuset kommer närmre studenterna blir det även mer påtagligt i den dagliga verksamheten. Det och att alla 40+ i Norrköping ska få nytt svängrum då koncernen Harrys tar över de gamla lokalerna på Västgötegatan 15. Men än är inte lokalen överlämnad och även fast vi inte vet hur den närmsta tiden kommer urarta sig så finns hoppet kvar om att Trappan kommer öppna dörrarna en sista gång på Tömningskravallen den 30:e maj och bjuda in till ett glädjefyllt adjö.

TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TR TA RP APPA PN AN TR A P TRAPPA PN AN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN

TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN TRAPPAN

Framtiden för Trappan är fortfarande oviss och känslan av att ingen riktigt vet hur det blir kan vara frustrerande. Byggritningar och pandemier har satt planeringen på paus och lämnar utrymme för vidare spekulationer om hur det ”nya” Trappan kommer att bli. Vi spekulerar om hur mycket av det gamla som kommer finnas kvar, och kommer det bli klart som beräknat till efter sommaren? Endast tiden kommer visa det och när korten väl ligger på bordet ser vi fram emot ett nytt kapitel i Norrköpings studentliv. Vi ser förhoppningsvis ett nytt kårhus som har kvar den familjära känslan och att även fast det är en ny lokal så vill vi ha en plats där alla vet ditt namn.

13


Har någon ens

FuMderat på det här? Funderat på vadå? Hur det går till på ett FuM-möte såklart! Vi vet ju alla att FuM är den absolut mäktigaste instansen på LinTek när det kommer till beslutsfattande, men hur går det till när de fattar alla de här besluten? Vad är en talman? Hur blir man adjungerad? LiTHanian tog chansen och gick på ett FuM-möte i början av mars, och förklarar nu hur det funkar: Text: Viktor Lind, Layout: Rebecka Walfridson, Illustration: Viktor Lind.

M

ötet börjar egentligen flera dagar innan talman personen som leder hela FuM - slår klubban i bordet och förklarar att mötet är öppnat. Handlingar, alltså dokument som förklarar lite vad som skall gås igenom på mötet, skickas ut så tidigt som en vecka i förväg till alla 27 ledamöter i FuM, och vissa instanser inom LinTeks ledning. Dessa förväntas vara genomlästa lagom till att mötet öppnas, för att man inte skall behöva lägga viktig mötestid på att gå igenom onödiga petitesser. Nåväl, omsider börjar själva fysiska mötet. Det är oftast i Linköping, men ibland hålls det i Norrköping för att fylla kvoten av stadsrepresentation som följer med när man har campus i olika städer. Varför det aldrig är FuM-möte på campus Lidingö, som ju också erbjuder utbildningar som ingår i LinTek, är en mycket bra fråga. Svaret verkar vara att det är för långt dit, men campus Lidingö är ändå alltid med på FuM-mötena: Det är nämligen de som gjort talmannens klubba. Talman slår klubban i bordet, och startar mötet på riktigt. Först följer därefter en lång radda formalia, som att välja justerare och kontrollera röstlängd. ”Röstlängd” betyder inte vem av ledamöterna som kan hålla en ton längst, utan betyder att man kontrollerar hur många röstberättigade ledamöter som är närvarande för att man skall kunna konstatera majoritetsbeslut på ett adekvat sätt. Det har hänt att så få ledamöter har varit på plats under ett möte att man knappt har mandat att ta beslut, eftersom minst 10 personer i FuM måste närvara för att man ska få bestämma saker. Röstlängden protokollförs, och som av en händelse har LiTHanian sammanställt det senaste årets röstlängder här intill i en fin liten graf som visar hur ofta varje ledamot har dykt upp på de möten som ägt rum i skrivande stund. (LiTHanian lägger ingen värdering i hur ofta eller sällan en ledamot har dykt upp på mötena, vi tycker bara väldigt mycket om statistik.) När röstlängden är antecknad går mötet vidare i formalia-träsket, nu med så kallade ”adjungeringar”. Att bli adjungerad på ett möte innebär ungefär att man får göra sin röst hörd, men man får inte rösta. De som blir adjungerade brukar vara LinTeks valberedning, kårstyrelse och kårledning, om de dyker upp. Detta för att de exempelvis ska få möjlighet att svara på frågor om några sådana skulle dyka upp under resten av mötet. Näst på tur står att konstatera att ”ja jo vi får faktiskt ha möte” och ”protokollet från

14

förra mötet stämmer säkert”. Därmed är mötesformalian i princip avslutad, med vissa variationer beroende på vilket möte det är. Mötet kan nu börja på riktigt, fast på riktigt den här gången. Vad gör då FuM när de har möte? Jo, de diskuterar såklart en massa saker, som brukligt är. På det möte som LiTHanian besökte skulle nästa års kårstyrelse väljas in, vilket i sig var en rafflande upplevelse, men som inte gör sig så bra i en generellt informerande text om hur ett FuM-möte fungerar. Vanligtvis går diskussionen några varv kring formalia i stil med att ansvarsbefria någon styrelse eller huruvida LinTek skall köpa en kårstuga eller inte, innan de verkligt intressanta diskussionerna tar vid: ”Studenternas åsikter”. Formellt betyder studenternas åsikter att FuM-ledamöter ofärgade av sitt eget tyckande förmedlar åsikter de har hört från studenter, i stil med ”det är för mycket cyklar på campus”, ”de digitala examensbevisen är fula”, eller ”det är tråkigt med parkeringsavgifter”. Vad som dock kryper fram när man börjar gräva lite bland dokument och mötesprotokoll är att det med stor sannolikhet är den enskilde ledamotens personliga åsikt som förs fram. Men vad betyder då detta? Lever vi vanliga studenter, utan att vi vet om det, i någon sorts auktoritär lydnadsbubbla skapad av de 27 ledamöter vi så naivt röstat fram? Nja, inte riktigt. Det är snarare så att de som söker sig till FuM troligen tycker en hel del om saker redan sen tidigare, och att deras engagemang är en förutsättning för att en vanlig student skall kunna gå obrydd genom vardagen. ”Studenternas åsikter” är den punkt som brukar ta i särklass längst tid att ta sig igenom, men det är också den sista punkten på mötet. När ledamöterna fått vända och vrida på någon lagom viktig fråga ett tag klubbas så mötet av, och alla kan nöjda gå hem. Att vara med i FuM innebär att göra skillnad, och det är ett ganska trevligt sätt att avsluta en kväll på, tycker många.


Vill du gå på ett FuM-möte, men vill inte sitta med i FuM? Alla LinTeks medlemmar har faktiskt närvarorätt på mötena, men man får inte prata eller ställa frågor under mötets gång.

Närvaro FuM-ledamöter Närvaro av respektive ledamot. Totalt antal möten som kontrollerats är 7, eftersom det i skrivande stund endast finns tillgängliga närvarolistor från dessa möten.

15


16


17


Till dig som hamnat på villovägar i universitetet Tänk om… Tänk om jag bara... Tänk om jag bara hade… hoppat av utbildningen. Text: Mathilda Carlberg, Layout: Hanna Leinonen, Illustration: Lina Jonson.

Är du en person som ofta kommer på dig själv att drömma

dig bort till andra platser? Kanske drömmer du om att upptäcka världen, utbilda dig till något annat än vad du håller på med just nu eller ta ett sabbatsår och ägna dig åt hobbies eller liknande. Trots att man utåt sett verkar ha full koll så slås man av frågan: vad gör jag med mitt liv egentligen? Det är lätt att tro sig vara ensam om dessa tankar, precis som man lätt tror sig vara den enda som ser föreläsarens mun röra sig utan att förstå ett ord som kommer ut. Men du är långt ifrån ensam och har absolut ingenting att skämmas över! Det enda som spelar roll är hur ofta du slås av frågan.

Det är ofta betryggande att kunna titla sig som

universitetsstudent. Man “tar vara på sin hjärna” som föräldrar och släkt så fint kallar det. Vilket i och för sig stämmer! Att utbilda sig är aldrig dåligt, det öppnar många fönster och dörrar samt att du lär känna både dig själv och andra. Men det är inte bra att vara på en plats i livet som man vantrivs på, där mungiporna börjar sträva efter att nå marken. Universitetet är, till skillnad från grundskolan, frivilligt och något som du gör för att du vill, inte för att du behöver. Att det är jobbigt och kämpigt att plugga råder inget tvivel om, det är bara att häva i sig fulvinet. Men det ska vara lite kul också! Att göra någonting frivilligt innebär att göra något av egen vilja, inte någon annans. Det ska ändå kännas någorlunda rätt den dagen du står där med diplomet i handen och inte “vad gör jag med mitt liv egentligen?!”

18

Att hoppa av universitetet kan vara läskigare än att inse att ens

miniräknare var inställd på radianer och inte grader under tentan. Vad ska jag göra istället? Vad ska de runtom mig säga? Kanske jag bara ska hålla ut? Tankarna surrar runt dig som irriterande flugor. Den här artikelns syfte är inte att uppmana någon att hoppa av skolan utan att stötta de som vill ta ett studieuppehåll eller byta inriktning men som inte vågar ta steget. Hur går man tillväga? Terminen är snart slut och sommarlovet här. Nu har du 2 månader att komma på hur du vill göra. Första frågan är: vad hade du för mål med studierna när du började? Kanske går det att fortsätta sträva efter det målet eller så började du av anledningar som idag känns helt irrelevanta. Nästa fråga är: vad vill du göra istället? Ett tips är att fixa jobb, flygbiljett eller ansökningar innan du hoppar av. Då blir ditt avhopp som att landa på en mjuk madrass och du slipper hinna övertänka om det var rätt beslut eller inte.

Tänk om du bara… vågade följa din längtan efter det du

drömmer om. Låt inte folk som tatuerar in “you only live once” och hänger “carpe diem”-skyltar på väggen ha gjort det förgäves. Roxette sjöng inte “listen to your heart” för att du skulle lyssna på andras förväntningar om dig. För jag lovar dig, att det enda din omgivning vill är att du är lycklig. Och förhoppningsvis är lycklig det du vill vara också. Så låt inte dina rädslor reflektera dina val, utan ut med dig och börja vandra dina drömmars odyssé! 100 % värt det.


VINDAR FRÅN FÖRR ”Ja, det var inte bättre förr, men det ska bli bättre framöver.” - Lars Winnerbäck ”Jag säger inte att det var bättre förr. Bara att det är sämre nu.” - Claes Eriksson ”Det var inte bättre förr. Det var sämre. Men kanske var det sämre på ett bättre sätt.” - okänd

Ja, oavsett vilken syn man har på dåtiden så väcker den känslor hos många. I tider som dessa, när samtiden fallerar, kan det vara lockande att försvinna iväg på en strapats längs nostalgins allé. Kanske är det precis vad du behöver. Kanske är det inte så. Vem vet? Inte jag. Men, förmodligen inte du heller. Kanske kan det säga något om vår framtid? Sannolikt inte. Oavsett är det nog lättast att bara hänga med på turen. Text: Ebba Åslin, Layout: Hanna Leinonen, Illustration: Lina Jonson.

Modet

Gameboy

Den slickade luggen och spretiga huvudet eller tuperingen. Ingen vid sina sunda vätskor skulle erkänna att de haft dem, men scrollar man tillräckligt långt ner i facebook-flödet har vi alla varit där. Zoomar man in vid anklarna kan man ge sig fan på att jeansen är snurrade tre hundra varv och fastsurrade med gamla gummiband. Hemma i Norrland ligger trenderna några år efter, och därför är det inte ovanligt att ute på byn hitta en vilsen själ som ännu inte förstått att denna tid är sedan länge passé.

Att sitta och spela Super Mario i baksätet av en bil utan AC till åksjukan smög sig på och inte kunna sluta lade en stabil grund för ett framtida spelberoende. Super Mario blev helt enkelt en gateway-drog till mobilspelandets Marianergravsdjup. Vissa mer privilegierade barn (läs I:are) stoltserade med Rolls Royce-varianten Nintendo DS, som de mer än gärna flashade på skolgården. Kanske var det redan här ett frö av avsky mot sektionen började gro.

S

De som introducerade det coola S:et för klassen var fränast av alla. Eftersläntrarna inbillade sig att berömmelsen skulle komma om de ihärdigt fortsatte rita, och därför syntes S:et på toaletter, i skolbänkar och någon enstaka gång även framme på tavlan. Ja överallt syntes S:et i en kort period innan folket förstod att det inte var särskilt coolt. S:et försvann sedan lika snabbt som det kommit, och det höll sig borta tills nästa årskull klurat ut hur strecken skulle dras och pennor dansade åter i klassrummen. Pionjärerna inom området är inte sällan de personer som till slut hamnat på DPU, eller kanske har de blivit Y:are som med lätthet ritar upp hyperboliska paraboloider i flervarren.

Herre på täppan Det är spontant svårt att komma ihåg reglerna till skolgårdslekar. Misstänker att det är för att det inte fanns några, bortsett från ”Golare har inga polare” och ”Survival of the fittest”. Varje rast av herre på täppan slutade i att minst ett par av de mindre barnen behövde dölja alla tecken på gråt när skolklockan ringde in så att leken kunde återupptas om 45 minuter. Även idrottslärare insåg att barnen uppskattar diaboliska lekar, och därför smögs spökboll in på schemat nån gång varje halvår. Elever stod i ovisshet, men förmodligen var läraren bakis och ville ha respit i en timme.

MSN messenger Det enda rätta sättet att kommunicera var med MSN. Det var en sport att kunna kortkommandona för smileys. Efter ett tag introducerades de rörliga bilderna som inte var GIFs och inte emojis men nästan, men vad hette de? Det enda man vet säkert är att den som hade sparat flest var coolast i klassen. Man kan också konstatera att inte ett enda meningsfullt utbyte skedde på forumet.

*blinkande bild med gubbe som kryper fram bakom ett streck* Tjo vgd? Nt mkt sj? Nada Oki hörs.

Egentid När man äntligen fick möjligheten att gå hem själv efter skolan började livet på riktigt. Man traskade hem, fixade mellis, kastade upp fötterna på soffan och fick styra tv:n själv. En annan höll sig till Svampbob Fyrkant på Nickelodeon, medan de tidigare nämnda mer priviligierade barnen malligt berättade om gårdagens avsnitt av Zack and Codys ljuva hotelliv på Disney Channel. I vilket fall var det livskvalitet på hög nivå att sörpla i sig den kleggiga sörjan av oboy och ha soffan för sig själv.

Ringsignaler Det faktum att alla hade favoritlåten som ringsignal gjorde att det inte rådde någon tvekan om vems telefon som ringde. Kanske kulminerade denna rörelse med Crazy Frogs intåg på arenan. Sannolikt var det i alla fall början på slutet.

19


Föreningar på LiU du (kanske) inte visste fanns!

Det finns föroreningar och så finns det föreningar. På Linköpings universitet finns det över 100 stycken föreningar som har uppkommit efter intresse bland studenter, lärare och/eller alumner. Våra mest välkända är nog de som syns under nollningen, typ festerier och idrottsföreningar. Men så finns det några föreningar som man knappt hör talas om under sina studieår här på LiU, vilket är synd då det kan vara föreningen just för dig. Här kommer 9 föreningar som du kanske inte visste fanns! På liu.se hittar du ännu fler.

Text: Mathilda Carlberg, Layout: Fanny Bidenäs, Foto: Föreningarna.

FIA - Föreningen för Intelligenta Autonoma System

Dunkar ditt hjärta lite hårdare om jag säger robot? Eller artificiell intelligens? Vill du lära dig mer om framtidens troligen största bransch? Då borde du ansluta dig till föreningen FIA! Föreningen passar alla typer av program och människor. Här finns det möjlighet att engagera sig i projekt och vara med och tävla runt om i världen. I fjol t.ex. var de i Australien och fick träffa bl.a.en av Apple’s grundare Steve Wozniak. Deras robotar har till och med tagit sig till semifinal i Talang 2017! Du hittar dem antingen i B-huset (Linköping) eller på deras hemsida: fiarobotics.se/.

Linköpings NYCIRKUSFÖRENING

Har du alltid drömt om att få göra en bakåtvolt efter att ha skrivit tenta? Eller uppgradera din mediokra cykel till en enhjuling? Dina drömmar kan förverkligas - via Linköping Nycirkusförening. Här kan du lära dig akrobatik, eldkonst, fakir eller varför inte jonglering? Du hittar dem i Björnkärrsskolans gymnastiksal (Ryd) eller maila cirkusemma@gmail.com.

LiVA - Linköping Vegan Association

Känner du att ditt liv är uppbyggt av stress? Kanske så stressigt att du glömmer bort att andas? Eller är du i behov av en ny profilbild på Tinder? Låt mig presentera universitetets flugfiskeförening FLUGA! Här får du lära dig flugbindning, kastteknik och allt om fisk. De bjuder in professionella kastinstruktörer och flugbindare som hjälper dig att bli en riktig fena på flugfiske. Perfekt för dig som har ett fiskeintresse men även dig som vill komma ut på sjön. Medlemskap skaffar du på deras hemsida: flugfiske.weebly.com/.

Är du en av dem som drömmer om falafel och hummus under föreläsningarna? Behöver inspiration till dina matlådor? Eller så kanske du, en gång för alla, måste få veta om veganer bara äter gräs - hur överlever de isåfall? LiVa är föreningen som vägleder dig som vill lära dig mer om veganism! För dig som redan är vegan så är det här föreningen att träffa likasinnade. De anordnar fikastunder och lunchföreläsningar där du får veta fördelarna med att äta en vegetabilisk kost. Föreningen verkar även för att öka utbudet av veganska alternativ på universitetet. Vi har alltså dessa att tacka för att LiUs caféer säljer delicatobollar! Vill du bli medlem? Kontakta: liva.studentforening@gmail.com.

Linköpings INDIEKÖR

Liute Magiskt

FLUGA

Får din sångröst grannarna att klappa händerna hårt mot väggen? Eller hade du kunnat slippa ta CSN-lån om du ställde dig på gatan och sjöng? Vilket alternativ du än känner igen dig i så är du välkommen till Linköpings indiekör! Det krävs varken notkunskap eller sångröst, bara glatt humör och ett tycke för sång! Indie är en väldigt bred och populär genre. Några exempel på indieband är Bon Iver, Håkan Hellström, Hozier och Sia. Som körmedlem får du möjligheten att sjunga 1-2 gånger i veckan, delta i roliga tillställningar, ja du får till och med möjlighet att skapa dina egna musikarrangemang! Så samla ihop dina stämband och skicka iväg en ansökan till “Linköpings Indiekör” på Facebook.

20

“Wingardium leviosa!” ropar du och plötsligt svävar din kompis tyngdlöst runt i klassrummet. I alla fall i din fantasi. Har du alltid drömt om att ha ett trollspö? Flyga på en kvast hem från skolan? Umgås med andra som också har övernaturliga krafter? Då borde du bli medlem i universitets alldeles egna Harry Potter-förening! Här anordnas filmkvällar, pubquiz, sittningar och spelkvällar - alla i temat Harry Potter. Kanske har de formeln till att få alla rätt på tentan? Eller en mantel som gör dig osynlig? Vare sig du har sett en av filmerna för tio år sedan eller om du kan varenda mening i böckerna så är du välkommen att bli medlem. Medlemskap skaffas på deras hemsida: liutemagiskt.se/.


LiUSB

Älskar du öl men har en plånbok som inte gör? Problemet löst! LiUSB är nämligen Linköping Universitets alldeles egna studentbryggeri! En förening som är skapad för dig med intresse för öl och vill lära dig mer om drycken samt hur den bryggs. Det krävs varken förkunskaper eller att ha hävt ölkannor på München hoben, bara viljan att besöka dryckesmässor och liknande evenemang! Läget att bli medlem är dessutom helt perfekt just nu då de nyligen invigt sin föreningslokal där ett minibryggeri finns, som medlemmarna får nyttja hur mycket de önskar! Du är bara några steg ifrån ett liv med obegränsade mängder öl, alltifrån malt och humle till färdigt fat. Du blir medlem genom att maila: kontakt@liusb.se.

RÖDA ARMÉNS GOSSKÖR

“Försök inte lura en gosse, de inga ursäkter tål. Att känna till hur körsång blir till är väl dina drömmars mål?” (Citat från kung Louie i Djungelboken med en liten touch av universitetets sovjetiska kör Röda Arméns Gosskör.) För att uppfylla dina mål och få reda på hur körsång blir till är det här kören för dig! Tillsammans med sin framstående orkester Balalaikabrigaden och baletten Röda Stjärnan framför de sina revolutionära scenframträdanden. Som medlem kan du alltså välja om du vill sjunga, spela instrument eller dansa balett. Som Gosse får du även bära hattar (i plural), dra skämt som hör hemma på 80-talet, du får till och med ha på dig solglasögon inomhus. De har dig redan uppskriven som medlem i sitt protokoll så det är bara att ta sig till deras öppna rep på torsdagar klockan 18 i U-korridoren (Linköping). Gosse innefattar alla kön och sysselsättningar, så länge du har ett rött hjärta är det bara att komma.

VÄXTERIET

Vad är en student utan sina växter? En vissen student. Kanske bor du i en djungel eller har tvingats köpa en plastblomma efter att din trettiotredje kaktus torkade ut. I vilket fall som helst, besitter du ett växtintresse eller bara är nyfiken på den gröna världen är det här föreningen för dig! Växteriet välkomnar alla studenter och icke-studenter som vill lära sig mer om växter och botanik. De anordnar aktiviteter och events där de bl.a. har giveaways på plantor! Knappa in “Växteriet” på Facebook med dina gröna fingrar och gå med!

21


Tekfak forskar

Innovationer ska mätta

världens befolkning

Per Frankelius.

Sensorer, artificiell intelligens, drönare och satelliter är viktiga pusselbitar för att kunna öka produktionen av mat. Världens ökande befolkning behöver mättas, för fred, frihet och för möjligheten att fortsätta det viktiga klimatarbetet. Forskare vid LiU finns i frontlinjen. Text: Monica Westman Svenselius, Layout: Hanna Leinonen, Foto: Agtech2030.

Coronaviruset dominerar nyhetssändningar och samtalsämnen denna vår. Ett virus som vi ännu inte har något vaccin emot ställer hela samhällsmaskineriet på prov, inte bara i Sverige utan runt hela klotet. Virusets härjningar påverkar även livsmedelsförsörjningen och den stora utmaning som redan tidigare fanns i att mätta en ökande befolkning utan att äventyra klimat och miljö.

22

Det finns bara en väg att gå, anser Per Frankelius, innovationsforskare och företagsekonom vid LiU: – Det krävs en kraftfull satsning på teknik och innovationer i lantbruket över hela världen och att dessa innovationer även sprids till världens fattigaste länder.


Tekfak forskar

Ett litet axplock av projekt som startats hittills: En digital plattform för naturbetesdjur. Här behövs en trådlös och licensfri lösning för att kunna övervaka och ha koll på djuren ute i markerna. Som inspiration används de erfarenheter och den teknik som bland annat Fredrik Gustafsson och hans grupp utvecklat för att skydda noshörningar i Afrika mot tjuvjägare.

Per Frankelius har i en litteraturstudie visat att det vanligtvis varken är religion eller tillgång till vapen som leder till att krig bryter ut: det är istället tillgången till livsviktiga resurser som energi, rent vatten och mat. Och matproduktionen måste öka; enligt de beräkningar som utförts av FN krävs en betydande ökning för att mätta en växande befolkning, av spannmål, men också av oljeväxter, sockergrödor och kött. Det är inte bara befolkningsökningen som gör detta till en utmaning utan även faktorer som markförstöring - allt fler städer växer på produktiv jordbruksmark - och klimatförändringar som skapar längre torrrespektive regnperioder. Senhösten 2018 startades en bred och tvärvetenskaplig storsatsning på lantbruksteknik i Sverige: Agtech 2030, med säte vid Linköpings universitet, mitt på den bördiga Östgötaslätten. Per Frankelius är processledare och kollegan Charlotte Norrman, båda vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling är biträdande processledare. I processledningen ingår även Fredrik Gustafsson, professor i sensorfusion, Institutionen för systemteknik, och Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, Institutionen för fysik, kemi och biologi. Medverkar gör även Region Östergötland, Vreta Kluster, Hushållningssällskapet och ett stort antal företag och organisationer inom de gröna näringarna. Satsningen har en total budget på minst 100 miljoner kronor under tio år, varav statliga Vinnova står för 70 miljoner, och målet för hela satsningen är att skapa en livskraftig innovationsmiljö för lantbruksteknik. Fokus ligger på en ökad användning av exempelvis sensorer, digitalteknik, artificiell intelligens och sakernas internet. – Vi tror och hoppas att vi i Sverige kan bli världsledande inom några valda teknikområden inom lantbruket för att kunna exportera kunskaper och maskiner för en klimatsmart matproduktion ut i världen, säger Per Frankelius.

Optimerade odlingar för att med hjälp av sensorer mäta kvalitet på såväl jord som grödor. Här ska AI och maskininlärning användas för att ta in och analysera mätdata från satelliter och drönare, markdata, väderdata och odlingsföljder och sedan skapa bättre beslutsstöd för vilka grödor som ska odlas var och när och vilka näringsämnen som behöver tillföras i vilka mängder. Ett hydrauliskt ställdon är framtaget vid Saab i samarbete med LiU för vingklaffar på flygplan. LiU, Saab och Hushållningssällskapet vidareutvecklar nu tekniken för en helt ny typ av lantbruksmaskin. I projektet ingår att skapa en demonstrator - att bygga en maskin som kan användas för forskning. Ett fjärde projekt handlar om att könssortera befruktade ägg med hjälp av en gassensor. Idag avlivas tuppkycklingar eftersom de inte duger till köttproduktion. Målet är att kunna sortera undan nyvärpta ägg som skulle ha blivit tuppkycklingar och istället använda dem som just ägg.

– Det här är bara några exempel. Vi har också ett stort arbete för att få landets politiker och samhällsdebattörer att inse att lantbruket inte är den stora miljöbov det utmålats som, utan tvärtom utgör lösningen på flera stora samhällsutmaningar, säger Per Frankelius.

Läs mer här!

23


LiTHanians stora

uteserverings-karta En av de bästa känslorna i hela livet måste ju vara när man drar på sig svalare kläder och går och sätter sig på en uteservering. Med en sur drink eller en söt glass i solen så känns livet plötsligt alltid mycket bättre.* Text: Linnéa Gistrand, Layout: Rebecka Walfridson, Illustration: Katarina Martens.

Mickey´s Strandfik

Glassbar och underhållning! Precis vid Stångån ligger Mickey’s. Här kan du, förutom att avnjuta en glass, spela äventyrsgolf, åka trampbåt, eller hyra en gigantisk uppblåsbar flamingo. Behöver man ens något mer i livet?

Cabo Mexican Taqueria

Ifall du önskar att det var tacofredag varje dag i veckan, look no further än till Cabo Taqueria! Att äta majsnachos med deras egengjorda guacamole medan man dricker margaritas i solen är höjdpunkten på var sommar. Finns både i Norrköping och Linköping.

Uteserveringen Innegården

Innegården ligger extremt centralt, bara 120 steg från Stora torget enligt dem själva, men ändå så pass undangömt att det är väldigt lätt att missa. Mysigt och avskärmat så är Innegården väl värt att besöka.

Mitt på Stora torget i Linköping ligger kort och gott Uteserveringen. Ett populärt ställe med avslappnad stämning, det gäller dock att vara på hugget. Uteserveringen tar inte emot bordsreservationer, och drar ofta mycket folk.

Linköping


Norrköping Café Strössel

Tröttnat på vanlig kulglass? Café Strössel är det perfekta stället! Med en meny fylld av freakshakes, bubblewaffles och CHURROS så vill man inte missa denna kiosk på Tyska Torget. Spana in sida 26 för en exklusiv intervju med två av Café Strössels grundare!

FIVE

Jag kan intyga att FIVE, The Lamp Hotels bar, är mysigt till och med när det regnar ute. Att sitta under ett segeltak, se folk som förgäves försöker skydda sig mot regnet med hjälp av filtar, och dricka sangria är en svårslagen upplevelse. Även när det inte regnar så är FIVE värt ett besök tack vare sina goda drinkar, trevliga miljö och schyssta personal!

Mocca Deli

Brandat som “Norrköpings vardagsrum” så bjuder Mocca Deli på milkshakes med alkohol i, pizza, och allt annat göttigt man kan tänka sig vilja ha. Med en solig och fin uteservering så är det lätt att vilja spendera hela dagen här!

VY NKPG

Norrköpings enda skybar beläget i strykjärnets industrilokaler. Förutom goda cocktails och mat så har VY dessutom jazzlounge, pianobar och dylikt på utvalda kvällar. Trots att det faktiskt inte är en regelrätt uteservering så är en skybar alldeles för coolt för att hoppa över.

Trädgår’n

Norrköpings klassiska uteställe, och det är få saker som slår stämningen på Trädgår’n när vädret är rätt. Drinkarna är goda, man är helt omgiven av grönska och lummiga blommor. Trädgår’n’ anordnar grillkvällar och middag, men även live-djs och fest. * Samtidigt som det är jättehärligt att dricka rosé i solen i maj så vill LiTHanian även påminna om att ta sitt ansvar, stanna hemma när man är sjuk, och hålla avstånd till varandra! Och vet ni vad? Det är fullt godtagbart att ta ett glas rosé hemifrån studentläggan också.

25


"Att ha glasscafé är lite som att ha en häst"

LiTHanian har pratat med systrarna Fanny och Elin Bidenäs, som tillsammans med sina 6 kusiner driver glasskiosken Café Strössel på Tyska torget i Norrköping, häng med! Text: Linnéa Gistrand, Layout: Fanny Bidenäs

Fanny: Jag tyckte det var viktigt att ha något som man kunde associera med vad vi håller på med, men samtidigt var det viktigt för oss att sticka ut. Elin: Ja, Ice Dog hade kanske varit svårt att veta vad det var. Andra namn vi diskuterade var också Glasshörnan, Glass-stugan, men sånt känns inte så originellt. Fanny: Så då blev det kort och gott Café Strössel. Det är talande för vad vi gör, men det sticker ändå ut. Elin: Ja det passar väldigt bra för vi har så helvetes mycket strössel hos oss. Vi har allt strössel uppställt på en vägghylla, och ifall man stänger ytterdörren för hårt så har det hänt att allting ramlar ner. Det är sjukt mycket att städa upp då.

Vad är det bästa med att ha en egen glasskiosk?

Fanny: Café Strössel är ett kusindrivet företag som grundades 2018. Vi är ett café som alltid försöker ligga i framkant med vårt sortiment. Vi vill inte enbart sälja glass, för det känns så standard för ett glasscafé. Vi försöker alltid utveckla ett unikt sortiment som ingen annan har.

Elin: Att äta glass!! Fanny: Ja verkligen! Och att testa nyheter, det tycker jag är jättekul! Elin: Det är också trevligt att vi träffar så mycket folk. Vi har stammisar på caféet, typ en man som kommer och köper kaffe varje morgon, då kan man göra iordning det redan när man ser honom komma. Fanny: Att ha eget företag gör också att man växer så mycket som person. Jag har fått så enormt mycket erfarenhet av detta!

Hur fick ni idén till att starta ett eget glasscafé?

Och vad är det sämsta?

Fanny: Vi var på ett släktkalas, och vi diskuterade vad alla skulle hitta på under sommaren. Vilka som hade sommarjobb och liknande. Elin hade sett en annons i tidningen att en kiosk på Tyska torget var till salu. Vi började skämta om att vi skulle starta ett företag som säljer glass. Till en början så skrattade vi alla, för det var bara ett skämt. Men ju mer vi pratade om det desto mer kändes det som en häftig grej att göra tillsammans. Och det var så det tog fart!

Fanny: Att folk klottrar på kiosken! Elin: Ja helt ärligt. Men egentligen så finns det inga riktigt dåliga grejer. Det är klart att det är asjobbigt ibland. Ifall man går upp och det pissregnar, då vill man fan inte sälja glass. Men så kan det ju vara med allt. Det kan också vara jobbigt att vi har så mycket eget ansvar, allt faller tillbaka på en själv. Det är lite som att ha häst. Ifall hela släkten vill åka till Grekland under sommaren så har vi fortfarande detta att ansvara för.

Hur såg processen ut från det att ni bestämde er till öppning?

Många kombinerar ju studier med extrajobb, men inte alla kombinerar det med egenföretagande. Hur går det?

Berätta vad ni gör!

Elin: Efter att vi såg annonsen och bestämde oss för att vi skulle satsa så var det extremt mycket planeringsarbete. Ingen av oss har haft café eller restaurang innan. Vår mamma är egenföretagare, så vi hade koll på lite sånt, men vi var tvungna att göra en ordentlig grundresearch om restaurangbranschen och alla dess regler och förhållningar kring livsmedel. Efter det så startade vi ett aktiebolag, vilket är en hel process i sig. När vi sedan fick nycklarna till kiosken så var det väldigt mycket att göra iordning där, då vi har bytt ut hela sortimentet. Fanny: Vi strävar alltid efter att ha mer än ”bara” glass. Vi vill ha annorlunda produkter. Elin: Ja, vi har det lilla extra till skillnad från andra glasställen! Detta är vårt tredje år, och vi har utvecklat vårt koncept ganska rejält. Fanny: Vi märker varje år vad som funkar bättre och vad som funkar sämre, och så förbättrar vi sortimentet efter det. Elin: Årets meny är nog vår mest stabila. Det är många spännande nyheter i år! Vi försöker alltid vara trendsättare.

Hur kom ni på namnet?

Elin: Det var Fannys idé! Jag ville att vi skulle heta Ice Dog! Fanny: Jag vet att vi skrev ner massor av förslag på namn vi kunde tänka oss… Elin: Eller Be Nice!

26

Fanny: Jag tycker det funkar bra! Kanske just för att vi har ett företag som drivs under en viss säsong, sommaren och våren, då det generellt inte är så mycket att göra på universitet. Men självklart är det tufft också, speciellt i uppstartsperioden. När det sammanfaller med tentor och inlämningar så kan det bli extremt mycket. Men jag ser det bara som ytterligare ett engagemang. Jag ser det som en chans att växa och få erfarenheter. Med Strössel så jobbar jag ju med något som jag pluggar till och vill göra i framtiden, så på det stora hela så är det inte så jobbigt.

Skulle du rekommendera detta till andra som går i liknande tankar?

Fanny: Verkligen! Gud ja! Som sagt, man växer så mycket som person. Man lär sig massvis av saker, vad som fungerar, vad som inte fungerar. Så ja, definitivt.

Ange "LiTHanian" hos Café Strössel och få 20% rabatt på ditt köp.


Hur du blir vältränad

under skoltid

I vanlig ordning står du framför spegeln och beundrar sexpacket. Varför dricker du inte bara upp det? Sneglandes på kalendern som hänger på väggen inser du att det redan är maj månad. Sommaren 2020 närmar sig visst snabbare än vad dina klasskamrater gör till servicecentret när det säljs ett begränsat antal kompendium. För varje vecka som passerar transformeras kroppen allt mer till en ostbåge: torr, spröd och krumpen. Kanske ska man behålla sexpacket tills nästa tenta-P är över? Du har ju trots allt anmält dig till Vätternrundan den 12 juni… Äsch, vad är ens ett sexpack mot ett fempack? tänker du och knäcker en kall. En ostbåge är ju faktiskt enastående, oemotståndlig och villkorslöst älskad också. Precis som du. Text: Mathilda Carlberg, Layout: Rebecka Walfridson, Foto: Karin Sundberg.

Som student på LiU vet man hur viktigt det är att skilja på saker, exempelvis dricka apelsinjuice och borsta tänderna. Högskoleingenjör och civilingenjör. Din dejt som ger mixade signaler och ett oscilloskop. Det är även viktigt att skilja på att vara ur form och att vara i u-form. En ingenjör kan varken vara ur form eller ur funktion. Men u-formade ingenjörer är vanligt förekommande, då datorn och studerande blir en stor del av ens liv. Att ha dålig hållning ger hög status i ingenjörsbranschen då det innebär att du spenderar mycket tid framför datorn, där du

såklart programmerar, designar eller håller på att skapa något annat superavancerat och invecklat projekt. Men hög status är inte allt, det kan alla som försökt hålla låg status bekräfta. Typ som när du är på sittning, har aningen för lite blod i alkoholomloppet och hamnar bredvid chefen till dina drömmars drömjobb. Kanske är det bättre att ligga lågt än att mötas på anställningsintervjun av ett “jaha… där har vi dig igen ja” efterföljt av en djup suck. För att det aldrig ska behöva hända dig kommer här en guide till hur du får en riktigt bra hållning . Låt oss presentera:

Hur du går från U-formad till att bli 5-formad - under skoltid! “Vad är din ursäkt?” frågar den enbenta maratonlöparen i Facebook-annonsen. “Jag har inte tid!” vrålar du tillbaka och går istället in på Instagram där ditt gamla gym precis publicerat inlägget: “Just do it! Nu sänks månadskostnaden för LiU:s studenter.” Att du aldrig ska få prokrastinera ifred! För att hantera ilskan går du och brygger dagens tredje kanna kaffe och sjunker ner framför datorn. När det kommer till ursäkter att inte träna finns det bra och dåliga ursäkter. En dålig ursäkt kan till exempel vara “någon annan får göra det istället” och en bra ursäkt kan vara “jag tycker inte det är roligt”. Eller bra och bra, men ursäkten är förståelig och går att lösa, vilket är målet med den här artikeln. Här kommer därför, träning du kan utföra (helt kostnadsfritt) på Linköpings universitet.

1

Lyft din kaffemugg till munnen och ställ sedan ner den på bänken igen. Upprepa 10 x 3 gånger eller tills kaffet tar slut. Finns risk för överkonsumtion av kaffe så du hänvisas till att köra varannan (minst!) mugg vatten.

2

En kvarts rast under föreläsningen? Gör utfallssteg i trappan. Eller varför inte i alla skolans trappor? En kvarts kö i cafeterian? Squatta! Inte alls märkligt. Om någon frågar så säger du att du tappade studiemotivationen. Alla vet att den kan vara hal som en ål.

3

Trött på att din uppsträckta arm inte syns under föreläsningen? Då är jumping jacks något för dig. Ställ dig upp och hoppa som ett X. Alternativt sitter kvar vid bänken och börjar “plocka äpplen” (rekommenderas om du vill få vara kvar hela föreläsningen).

4

Visst är 2020 året du blir akrobat? Nu är det dags att uppgradera din hemfärd genom att slå kullerbyttor eller hjula istället för att cykla. Eller varför inte gå på händer? 2020 är året då du inte bara skriver matematiska symboler från det grekiska alfabetet - du demonstrerar dem med kroppen också. Går garanterat hem hos både klasskamrater och undervisare. I artikeln “Föreningar du kanske inte visste fanns” hittar du kontaktuppgifterna till universitetets Nycirkusförening som kan hjälpa dig att uppnå dina mål.

5 6

Dags att applådera? Här tar du tillfället i akt att applådera genom att göra armhävningar med klapp.

Att sitta på en stol och skriva tenta känns lite… Filfak:igt. Visa att du är med i Tekniska Fakulteten och skriv tentan sittandes 90 grader mot väggen istället!

7

The floor is lava! Eller som det så fyndigt heter på svenska: inte-nudda-golv. Kan du klara en dag i skolan utan att nudda golv? Med hjälp av bord, stolar, läroböcker, klasskamrater kan det bli genomförbart. Med dessa 7 övningar kommer du garanterat bli den rakaste ostbågen i påsen. Om inte så kommer du (förhoppningsvis) ha roligt och det är ju sedan gammalt bevisat att ett gott skratt är den bästa träningen vi kan få. Eller i alla fall näst-bästa… hehe.

27


Sektionssidor

28

28


daxRedax "Officiellt och helt fristående organ för D-sektionen"

"Meteorolog" häpnad - blev vår utan DÖMD Bland D-studenter och annat någorlunda rimligt folk råder stor konsensus att när det är DÖMD så är det vår, och är det vår så är det DÖMD. Även bland de mest hängivna level 2736 Runescape-spelarna på universitetet, som ändå kanske inte tänkt delta i festligheterna, är det så klart skönt att uppleva att det nu äntligen är vår (om inget annat för känslan av att Dreamhack Summer är nära). Således var det förstås en besvikelse när den 39:e upplagan av DÖMD blev inställd; skulle VinterTvå0 behöva vara ända tills DÖMD 2021? daxRedax var i full färd att permittera vår “meteorolog”, och tillika väderansvarig, William, när han efter ett 300-tal prognoser senaste året på "snart vår" började upptäcka tecken på, ja, "vår". daxRedax har varit i kontakt med experter på SMHI för en second opinion om det meteorologiska läget och om Moder Jord överhuvudtaget varit medveten om att DÖMD 2020 ställdes in. SMHI har i skrivande stund inte svarat på daxRedaxs mail; redaktionens enda slutsats är att de är lika chockade över denna utveckling som vi är.

Figur 1: Förvirrad "meteorolog"

daxRedax har ordet Då var det dax igen. Efter 9 års undertryckt nyhetsfrossa kom daxRedax tillbaka som en euforisk explosion, eller kanske lite mer som ett program man skrivit som verkar kompilera, men man förstår inte varför. Efter en sådan urladdning är det givetvis förståeligt att vi på redaktionen kände att luften lite hade gått ur oss. Inspirerade av Björn Gustafsson tog vi lite tid att jobba på oss själva, hitta ny inspiration i en mörk tid. Se detta nummer som vår version av när Björn tog sig tillbaka upp på Melodifestivalscenen, liggandes i fosterställning till en jublande publik. När daxRedax återvänder kommer det kanske vara i lite av en ny skepnad, vem vet? Tack för att ni läser daxRedax, det officiella och helt fristående organet för D-sektionen; sektionen som sätter d:et i "distans".

Flakdagstips! Lyckades lösa Pintos efter 15 år

Tiden är kommen! Solen skiner och gräset ser mysigare ut än någonsin, vilket bara kan betyda en sak! Det är dax för flakdagssäsong! Men med flakdagssäsongen kommer ju alla dessa återkommande problem som varje år förstör vad som hade kunnat vara en underbar dag. Men frukta ej, daxRedax är här med veterantips utan dess like. Det är ju mäkta känt (nåja) att D:are har ungefär två flakdagar om dagen så rutinen kommer ju naturligt. Det första problemet man kan stöta på är att man står utan flak när dagen är kommen. Rutinerade krökare hade varit djupt besvikna på dig och din planeringsförmåga men vi är här för att hjälpa idag. Det finns egentligen bara två möjliga lösningar här. Antingen stannar du hemma, gråter av dig och bestämmer dig för att ta tag i ditt liv och ladda ner en kalenderapplikation för att aldrig missa en flakdag framöver, eller så använder du dig av dina sociala skills och charmar upp 24 personer med bättre planeringsförmåga än du själv. Ingen vill ju egentligen ha den 23:e burken så hittar du bara 24 personer utan stolthet bör du klara av detta dilemma. Har du klarat av det första problemet finns chansen att du behöver lösa nästa problem, transporten. Det finns ju egentligen inga hinder stora nog att stoppa en kröksugen student men kan man underlätta för sig själv så att man slipper gå med sitt flak från Ryd till trädgårdsföreningen så blir ju dagen bara bättre. Har du en tillräckligt stor pakethållare, grattis! Folk kommer avundas dig! Till er andra rekommenderar vi att bygga en häftig lådbil, helst svart med eldflammor på sidan och clowntuta, det är ju trots allt nerförsbacke hela vägen till Trädgårdsföreningen och du kommer då ha något att sitta på när du kommer fram. Vägen hem igen kommer du ha svårt att komma ihåg så där behövs egentligen inget annat tips än att välja en mjuk buske före en hård för din temporära tupplur.

➤ Hela D-sektionen firar ✓ Examinatorn: Trodde Pintos var olösbart ✓ Koden Läs vidare med daxRedax deLux!

Bara för dig med daxRedax deLux

Figur 2: Sugen "meteorolog" Nu har du löst flak samt transporten, vad kan egentligen mer gå fel? Enkelt svar, ALLT! Vem fixar musik? Vem ansvarar för att socialisera sig med solen så att inte den lämnar oss ensamma med regnet? Har någon en extra solstol åt förstagångskrökarn som inte tog med sig någonting? Ska du konsumera något med lite mer tuggmotstånd? Att klara av dessa punkter är svårt men handlar framförallt om planering och kommunikation. Vi vet att ni D:are som läser kan tycka att den kommunikativa delen kan verka lite läskig men lyckas du bara sänka de första åtta burkarna så ska nog den delen gå lite lättare också. Allt för att hitta någon med en fet högtalare, en minst dräggig som inte skrämmer iväg solen, någon som kan övertala nybörjaren att gräset är minst lika skönt och orienteringsmästaren som vet var bästa korvmoj finns. Så med checklista nu i hand och ögonen öppna för bra väderrapporter kan du nu titulera dig rutinerad flakdagare. Vi i daxRedax vill hälsa alla en god flakdagssäsong med mycket sol! Vi hejar på er hela vägen genom den 24:e burken! Drick ansvarsfullt och ha kul!

✓ Exklusiva reportage från B-husets alla hörn ✓ Länkar till Git-repon med lösningar på labbar ✓ Tinder-tips (inte för att du som läser daxRedax skulle behöva det) ✓ Korrekta väderprognoser

Vädret


NATTREDAX tipsar! Karantän edition Ja, nu sitter vi här på kammaren och fundera vad man ska göra med all extra fritid när man inte får sitta kvar i muxen efter 23. Hur ska man nu spendera sin tid om inte på sina sido projekt såsom sitt egna AI eller drönare. Frukta ej! Nattredax kommer med lösningen! Här kommer några kurser man kan läsa lite extra under detta distans läge.

Sensor Fusionen är kurs som ryktas vara perfekt för du som vill lägga lite extra tid på skolan, och det är ju du! Y:aren som sitter uttråkad vid ditt lödbord, med lödkolven i ena handen och ditt nya kretskort i andra. Så kom igen här kanske du kan få inspiration till ditt nästa stora projekt eller hitta förbättringspotential till din Robot Wars utmanare.

Nummer 1: När man ser lite mer solljus blir man ju påmind att en viss TFYA13 som straxt går av stapeln. Man kan drömma sig tillbaka hur man kände sig i tvåan när Münger första gången gick in på föreläsningen och förklara hur en elektromagnetisk våg beter sig. Så klart vill du ju sätta dig ner och plussa Elmagen i Juni. Den tentan kan ju verkligen få din hjärna att brinna i passion, så vad väntar du på.

Nummer 3: Annars har vi den mest klassiska kurs att göra om så här på vårterminen för att känna sig som en liten ettan igen. Säger bara Dr.Racket. Dröm dig tillbaka till ditt första programmeringserfarenhet. Då en enkel funktion innehöll 400 parenteser, operationerna skrevs först och halva kursen skulle göras rekursivt. Vilka tider. Så sätt dig ner, ta ner Dr.Racket och öppna upp TDDC74 i din webbläsare och njut.

Nummer 2: En anna extra kurs man skulle kunna lägga till sitt schema som du hört talas är ju TSRT14.

Hoppas dessa tips hjälper er genom denna understimulerade tid och vänta på att någon på TBI kan lösa denna situationen. Undertecknat: Nattredax

Illustration av före och efter på en individ som följt NATTEREDAX tips


Sammhällshjältarna på D-sektionen I denna oroliga tid så är det viktigt att alla gör vad de kan för att hjälpa till så att smittspridningen håller sig så låg som möjligt. Ett av de mest effektiva sätten att minska spridningen är något som kallas för social distansering. För att bättre förstå hur detta praktiskt ska fungera har NATTREDAX varit i kontakt med experter inom området, nämligen D-sektionen. Den typiska D-aren utövade social distansering långt innan det var en grej och kan nu ses som expert inom området.

Kanske ett bevis på att det fungerar som det ska.

- För mig är det inte särskilt svårt men för en lekman så förstår jag att det kan vara det. Mitt bästa tips är att ladda ner Wow. Då är du fast hemma i några månader utan att ens sakna sociala sammanhang.

Undertecknat: Nattredax

- En ideal fredag för mig är att knäppa en kall jolt och sitta i discord med guilden och raida. Bättre än så blir det inte. Detta är bara ett smakprov på alla tips vi fick och för hela intervjun så kan ni surfa in på: www.nattredax.notafakedomain.com Men kortfattat så vill vi bara säga: Gör som D-aren. håll dig inne och rädda världen!

Man ser tydligt att han vet vad han pratar om, vi får även höra att man kan “joina guilds” och få all socialt umgänge man behöver genom denna “guild”. Vi har skickat en medlem i NATTREDAX på att testa dessa tips men har inte hört något från honom på flera veckor.

Reglertekniska Y-are

Vårmöte på Zoom

Nu börjar vädret bli sådär typiskt Linköping. Förstår verkligen varför detta är sveriges flygstad. Finns ingen stad som är så perfekt att testa reglertekniska system som denna stad. Med stormblåst i vilken riktning du än vänder dig i så är det som skapat för att kalibrera drönare i turbulens.

Vårmötet 2020 blev en minst sagt annorlunda upplevelse. Men framförallt njutbar. Några oförglömliga timmar med närbild på alltid lika stilige Herr Ordförandes skägg var kanske årets bästa stund. Visst, det fanns motioner, personval och ett och annat kattskämt av Herr Vice Ordförande.

Man kan även testa sina hemmagjorda solceller i vårsolen. Så gå ut på Skålland och lyft din smått sneda hemmabygge till drönare och se om dina Kp värden är rimliga. Bra tips är ju att inte starta för nära träden bara, för du skulle ju inte vilja behöva utöva fysisk aktivitet som inte är i ett labb.

Men det skägget var vad redaktionen tog med sig. Och vi tackar Styret för ett underbart år vid makten. Vi kommer sakna hur ni kompromisslöst och med järnhand styrde vår sektion framåt. Nu blickar vi framåt mot höstmötet, nytt Styre allt spännande som kan hända då.

Undertecknat: Nattredax

Undertecknat: Nattredax


Kortis <3

M-YHETERNA

Maskinsektionens alldeles egna klagomur | No 3 2020

- “Vad fan är CORVID-19?!?!” Enligt LiU har alltså ett virus vid namn CORVID-19 sett till så att vi inte längre kan boka lokaler via liu.se. RedM Kul Karantäntips [KK]:

Har inte du heller tvättat håret på 14 dagar? här är de bästa användningsområdena för flottet du ackumulerar i lockarna: 1. Smörj cykeln nu när du ändå inte använder den 2. Bygg ett kullager 3. Bygg en glidbana för dig och dina låtsaskompisar Eller försök bota CoRvid. Hur mycket pengar kommer inte det botemedlet ackumulera? Betala av studieskulden i ett kick! 1. Prova att äta jättemycket Corv. Det kanske finns på hemköp om det inte blivit trendigt att bunkra det innan det här numret släpps. 2. Beställ hem ett ouija-bräde och sammankalla alla demoner du kan hitta. Be dem lösa problemet i utbyte mot Donald Trumps själ.

Frågor från insändare: ”Hej RedM, jag är 19 jordsnurr och har ett STORT problem. Nu när allt är på distans så möter jag inte min crush i baljan på hans dagliga kl 10:07 kaffepaus och hans zoom-möten har nyss fått lösenord. HUR ska jag göra?” - lillgrodan_2000 Hej lillgrodan! Tack för din fråga! Det är helt normalt att känna så i dessa tider. Vi tipsar dig att leta upp hans adress och hoppas på att det finns en bänk nära hans fönster där du kan sitta och titta på lagom avstånd. Då får du både frisk luft och förhoppningsvis ett distans-möte med en vinkning genom fönstret. Kram.

Hantera Zoom en lathund för distansplugg • • • • •

Stäng av micken när du fiser Var inte naken Zoombomba inte, det är oskönt Ha INTE stalkertagen bild på din crush som bakgrund Gör dina medstudenter en tjänst. Utnyttja med fördel dagsljus från fönster, duscha ibland och undvik dubbelhaka för att göra dig mindre hemsk och miserabel Ät våfflor, det är gott Ses på Zoooooom!

m

m

m

rv Co

“Kära RedM, jag har så många problem. Jag har inte varit i skolan på över en månad och jag har inte fått mitt dagliga skjut av baljanbrunt sen dess. Jag börjar se i syne och kallsvettas om vartannat, igår vaknade jag av att jag malde kikärtor och la ner i min vattenkokare i sömnen. Vad ska jag göra?” - Baljan_lover_puppy_ EMM1a Hejsan Baljan_lover_puppy_EMM1a, bra att du skriver och frågar så du får ett snabbt svar, det är allvarliga problem du har. Vi skulle rekommendera dig att köpa en kaffebryggare på Ica Maxi och i samma veva ett paket Löfbergs Lila. Därefter går du hem och brygger eget hemmabrunt. Nästan lika trevligt, men det stillar nog ditt begär tills distansläget är över. Var försiktig!

Tyvärr kommer inte RedM kunna hålla tal på M-Aktivas men vi jobbar på en lösning! PoK/RedM

testar

pennor!

Så många av er fantastiska läsare har hört av sig till oss och bett oss testa Bokabs pennor för att verkligen redogöra för vilka som är bäst. Nu när det är distansläge har RedM haft lite problem med just era önskemål, men vi har fått jobba agilt och löst problemet ändå! Häng med! Eftersom vi inte kunde åka till Bokab och köpa pennor så har vi fått ta saken i egna händer. Första steget i testet gick ut på att kalkera en penna från google, så att vi har en penna att testa. Nu till själva testet: Första testet var eldtestet, spännande! Har Bokab flamskyddat sina pennor? Se bild 1. SVAR: Nej, svaret är att de inte är flamskyddade. Dåligt, tycker vi i RedM, med tanke på hur mycket bombningar som sker då och då. 1 / 5 distans-våfflor. Andra testet var gröttestet, är pennor gott? Se bild 2. SVAR: Vi hade delade meningar, chefis ansåg det oätbart medan hanterareM ansåg det vara smaskens och slurpade i sig det mesta av pennor och gröt. 3 / 5, distans-våfflor, efter ett mindre bråk. Tredje och sista testet var flyttestet, kan Bokabs pennor flyta? Se bild 3. SVAR: Bokabs pennor kan faktiskt flyta! Hör och häpna! Tänk om Titanic hade haft fler av Bokabs pennor?! Hade den hållit sig flytande? Tänk om sektionens ekonomiska nuläge hade haft fler av Bokabs pennor?! Hade dom hållit sig flytande? RedM tror det. 5 / 5 distans-våfflor. En stjärtig slutsats: Bokabs pennor är rätt kassa, men våra studier flyter på med hjälp av dem ändå! OBS! Testa inte detta hemma. Testet gjordes i en kontrollerad miljö med proffisionella penn-testare närvarande

Bild 3 Bild 1

Bild 2


”En sån här chans får man bara en gång i livet”

Sedan 2016

7

201

201

8

2019

Tack för denna tid Med gråten i halsen skriver TBi-lagan 19/20 sitt sista nummer innan vi lämnar över stafettpinnen till nästkommande KretA och TBi-lagan. Vi tänker tillbaka på året som har gått, hur vi hamnade här och vad som komma skall. Först och främst vill vi tacka resten av sektionen, som inte ville vara med i TBi-lagan, vilket gjorde att vi fick denna chans. Handplockade (läs tvingade) av KretA, blev vi årets TBi-lagan. Redan vid första numret på hösten fann vi att detta var vårt kall. Nummer efter nummer har skrivits och efter varje ny upplaga har vår fan-base blivit större och större. Vi vill rikta vårt tacktal till inte bara oss själva, utan även till er fans, som har gjort detta möjligt och fått oss att vilja fortsätta nummer efter nummer. Vi vill även ta tillfälle i akt att be om ursäkt, vi har tyvärr inte haft tid att svara på alla kärleksbrev, men vi vill understryka att vi uppskattar dom starkt och att vi hör er. Tack för denna tid våra kära läsare! Må vår kärlek styrka er hela vägen in tills nästa TBi-lagan får ge er sin kärlek.

TBi-lagan testar I dessa social-distancing-tider verkar det som att vad som helst plötsligt är möjligt att utföra genom world wide web. Därför har TBi-lagan kommit på den briljanta idén att ta tillfället i akt och genomföra några vetenskapliga studier. Vi har sett att Zoom är en populär lösning för utförandet av många vardagsaktiviteter, så som föreläsningar och seminarier. Vi ställde oss då frågan, vad mer kan man göra via Zoom? Våra vetenskapliga studier har kommit fram till följande resultat:

”Jag säger bara WOW vad TBi-lagan har levererat i år” - cool TBiare

Tre otippade tips till din solsemster 2020! Eftersom ingenting längre är säkert och en resa till Kreta är lika osannolikt som ett nytt spännande sommarjobb samlar TBi-lagan de bästa semesterorterna i din direkta närhet. Nu krävs inget annat än en cykel och två starka ben för att du ska få uppleva någonting som kanske ser pyttelite ut som Kreta om du blundar. Skålland: Ingenting går upp emot en stor öppen yta iklädd gräs i Sveriges blåsigaste stad™. Är det otroligt nog vindstilla och varmt grillar du en matlåda från november du hittade i frysen på en engångsgrill (vilket du förmodligen inte borde eftersom det med all sannolikhet blir svintorrt överallt hela tiden även denna sommar). Systembolaget: Vi vet allihop att Linköping inte är Kreta men med lite Ozo kommer du närmare än med något av de andra förslagen. Ozo på soffan tycker TBi-Lagan är nästan lika mycket Grekland som picknick på Skålland, om kanske inte mer. (OBS känner du dig ensam hitta då Måtta och drick med hen). Ditt eget kök: Oavsett din köksutrustning borde du kunna slänga ihop en grekisk sallad. Det är nästan minimum för vad en student ska klara av i matlagningsväg. Har du aldrig hackat en grönsak är det denna sommar du lär dig. Tycker du inte om oliver är det också något du lär dig i sommar. Du är ju i Grekland, skärp dig.

- Dejta via Zoom får 5 av 5 toasters. Äntligen anses det inte längre lättfotat att inte ha på sig byxor redan på första dejten. - AW via Zoom får 2 av 3 vinflaskor. Mycket trevligt med AW. - Tenta på distans får U av 5 i betyg. Tillräckligt kul för att göras om. - Orgie via Zoom får 1 av 5 sprut. Inte tillräckligt kul för att göras om. - TBi-lagan möte via Zoom får 8 av 6 torra skämt. Orken att skriva var på ett 33 all time low, hybrisen på ett all time high. Ingen större skillnad från ett vanligt möte.


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

INANCIAL TIMES Inancial Times # 3 2020 Av och med: Joséfine, Levi, Folke, Walter, Jean inancial.times@isektionen.se Fax: +46 8 700 65 00

Ledare Kära läsare!

Vi lever i ett synnerligen egendomligt kapitel av mänsklighetens historia. Alla har på ett eller annat sätt påverkats av den rådande globala krisen och ingen verksamhet är sig lik 2019 års namne. Redaktionen är inget undantag och har i dessa kristider retirerat till säkrare höjdmeter. För att säkra det samhällsviktiga värde redaktionen levererar spenderas denna karantänsäsongen i internationellt luftrum, i enlighet med de krishanteringsföreskrifter som etablerats i Inancial Times stadgar samt konsumtionsmålen för 2020.

Det går inte att understryka nog, kära läsare, vikten av att i dessa tider uppmärksamma och ta tillvara på var och en av de små ljusglimtar som ger sig tillkänna. För undertecknad har en sådan glimt manifesterat sig särskilt tydligt i form av en hissnande mängd pluring. Sedan mars månads börskrasch, vilken bekräftade att blankningen av hela 2020 som koncept (se ledaren från #1 2020) var ett genidrag, har yours truly ackumulerat kapital nog för att pensionera sig för alltid, utan att passera gå. En privat skärgård på södra halvklotet med en okristligt dekadent mängd champagnesablar, tjänstefolk och styrelseuppdrag står nu på menyn.

Medan det naturligtvis innebär en lättnad att öka distansen till de grova semantiska övergrepp som rutinmässigt utförs på LiTHanians övriga uppslag är det ett kärleksfullt farväl undertecknad tar av Inancial Times, dess fantastiska redaktion och till sist er, kära läsare. Jag lämnar er nu, för att på heltid testa gränserna för min nyfunna aristokratiska immunitet, i synnerligen kompetenta händer. Folke af Schum tar härmed över stafettpinnen och träder graciöst och målmedvetet in i rollen som chefredaktör för denna anrika tidskrift. Fred ut. Högst aktningsfullt,

34

Joséphine ì Cantén

Slösa aldrig bort en kris Vanligtvis lyckas rekryterare år efter år med att sålla bort agnarna från vetet när det kommer till att leja löntagare för att täcka upp för de fast anställda syltryggar som varje sommar kräver den semester ”de har rätt till”. Av allehanda skäl står vi nu inför en sommar där knappt den gamle konsultkatten Viktor Cheng kan vara säker på att lämna sommaren med tolv fullfakturerade veckor. Som en påföljd av detta har redaktionen ett antal propositioner på tidsfördriv för alla dem som fick ett varselbesked i påskägget. Ett alternativ för alla som kommer att fakturera mindre än 80 timmar i veckan är att plocka upp en ny hobby. I Inancial Times senaste upplaga förtäljdes påläggskalvens dalande population. Att plocka upp en profession som uppfödare av ett sådant ärbart kreatur är en förstklassig idé, och följs av närbesläktade valmöjligheter i samma anda. Djur som aristokatten, nyckeltalspigan och kalendertaxen sitter alla i samma yacht, i behov av bistånd. Identifierar du dig som ett väsen med synnerligen sedelgröna fingrar finns nu möjlighet att förena nytta med nöje, då det befintliga beståndet av Curriculum vitae-kryddan efter sommaren inte längre kommer att kunna täcka behovet. Att ha ett rejält plantage att tillgodogöra sig med och kunna saluföra till vad illitterat pack kallar ”välsaltade priser” kan visa sig synnerligen profitabelt. Till

följd av den stapplande ekonomin frodas även vidsträckta kolonier av det vegetabiliska födoämnet ockerärtor runt om i nationen. Här finns ett minst sagt ypperligt tillfälle för den som brådmoget ger sig ut att ockerplocka denna skogens guldkalv som ständigt kan prissättas högt över faktiskt marknadsvärde, oberoende av befintligt utbud. Att inte ta det tillfället i akt vore sannerligen synd på så rara ärtor. Föredras att framleva sommaren inomhus finns gudbevars alternativet att lära sig spela ett instrument, förslagsvis ett finansiellt sådant. Redaktionen har ävenledes i avsikt att i begynnelsen av sommaren börja distribuera två nya sällskapsspel. Dels kommer redaktionens egna Monopol, “Monopol - Inanciellt oberoende” att börja säljas. Istället för att köpa gator och bygga hotell är det diverse undermåliga civilingenjörsprogram på olika lärosäten runt om i landet som kan inropas. De olika spelpjäserna representerar diverse I-sektioner och triumferar gör den industriella ekonom som först förmår att köpa upp, för att sedan lägga ned, alla andra utbildningar. Även kortspelet ”Due” kommer att finnas till försäljning. ”Due” är en rak kopia av det populära kortspelet ”Uno”, med den marginella distinktionen att det erbjuds till dubbla försäljningspriset. Minns väl, att det enda deprimerande med en kris är att slösa bort den.


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

Kärt barn får inte vilket namn som helst Purfärsk statistik vittnar om en markant ökning i utlevelse av köttsliga lustar bland den svenska befolkningen under våren 2020. Detta tros komma i kölvattnet av de åtskilliga timmar som spenderats inom hemmets alltför välkända fyra väggar, där den nakna kroppshyddan tillhörande såväl sig själv som sin partner torde vara mer roande än exempelvis yatzy eller broderi. Som en direkt följd väntas antalet barnafödslar närmare fyrdubblas till årsskiftet och således fordras förstås regleringar för att kontrollera spridningen av överklassnamn, så att de inte flyter över gränserna till ullaredsvurmare och göteborgare. Med den allmänna sinnesförvirring som följt av isoleringen hade redaktionen blivit föga förvånad om obehöriga samhällsskikt fått för sig att frångå y-namn såsom Ronny, Conny

och Tony, till att försöka benämna sin säd som Charlés, Arthur och Ludwig, på ett uppenbart oortodoxt vis. För att parera denna skrämmande utveckling vill redaktionen proponera införandet av en rikstäckande namnpanel, vars uppgift är att med enkla medel kontrollera de målsmän som önskar förstklassiga namn på

Här doftar Lilli-Dee på sin första av många plastblommor från Rusta

sina barn. Till bedömningskriterierna hör följande: • Antal sabreringssvärd samt andel av dessa som tidigare tillhört Charles-Henri Heidsieck • Förmåga att styra en mini-yacht med ena handen och utöva fågeljakt med andra • Instinktivt agerande vid åsynen av kaviar på tub – flykt, försvar, fortplantning eller födointag? Givetvis går ingen som inte klarar testet tomhänt tillbaka hem – de får med sig en lista med namnförslag som rimmar vackert när familjen så småningom ställer upp i Lyxfällan. Här återfinns bland annat pojknamnen Prix, Florian, Visper, Cewin och Bob, respektive flicknamnen Lizette, Cassandra, Solblomma, Tiffanee och Marit.

Tornerspelen i Luxemburg inställt På grund av den rådande förkylningshysterin har Artur-kommittén i Neuschwanstein igår beslutat att ställa in de årliga tornerspelen i Ettelbruck, Luxemburg. Arrangemanget, som varje år lockar mer än 400 aristokrater från hela Europa, blir för första gången sedan dess upptakt 1670 suspenderat. Från solståndet och sex dagar framåt stod en mängd grenar på schemat. Bland annat den ärofyllda Quintain. En sport där ryttaren med sin lans rider i full galopp mot en docka i syfte att fälla denne. En gren som

blivit en publikfavorit sedan 1993 då kommittén tog beslutet att likna dockan vid en årligen vald bolsjevik, detta år med debutanten Bernard Sanders som tilltänkt avbildning. Som officiell partner till evenemanget har Redaktionen varit på plats i Ettelbruck sedan 1971 och lojalt rapporterat. Istället för att emotse detta års upplaga av torneringen ser Redaktionen tillbaka på alla de minnesvärda episoder som utspelat sig genom åren. Allt från då vår egne Helge du Rietz satte världsrekord i grenen kast med lilla

röda till ”Brygge-skandalen”, då det visade sig att inte mindre än sju flamländare dopat sig inför spelen 1987. Genom en granskning kunde det påvisas att samtliga odågor var del av en släkt som inte adlades förrän efter 1800-talet. Men olikt den jeansbärande pöbeln sitter inte Redaktionen med självömkan och tjurar utan lovar istället en fullspäckad tillställning 2021, med hopp om evigt flödande Châteauneuf-du-Pape och söndermanglade marxistdockor.