LiTHanian nr5 2016

Page 1

N°05 NOV 16 LINTEKS KÅRTIDNING


VILKET ÄR DITT VÄRSTA JULKLAPPSTIPS? A

B

C

A. Emma Sjöö

G. Elin N Angelstedt

Chefredaktör

Layoutansvarig

- En trisslott. Hade aldrig förlåtit mig själv om det skrapandes fram en storvinst.

- Ett presentkort som gått ut i datum.

H. Micolle Rogersten

B. Reidunn Palmkvist D

G

E

H

Layoutare

Redaktör

F

I

- Prince of Persia: The Sands of Time.

- Russinpaket. Till ett barn som inte gillar russin.

C. Alexandra Håkansson

I. Bianke Swart

Krönikör

Layoutare

- Mittenboken i en trilogi.

- Foppatofflor.

D. Camilla Falck

J. Julia Sixtensson

Skribent

Fotoansvarig

- Strumpor paketerade i en Iphonekartong.

- Ett armborst. Man får ju typ liksom inte använda det.

E. Jenny Lindgren J

K

L

Skribent

K. Lina Nordqvist

- Varma tankar (finns sällan kvitto).

lllustratör - Samma bok, varje år.

F. Lisa Blückert Skribent

L. Maria Axelsson

- Jag-ska-bädda-din-säng-checkar. Tyckte dock det var megabra när jag var liten.

Illustratör - Utav erfarenhet - disktrasor.

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

O

rdet klimat kan kännas stort och långt ifrån oss. För vissa känns det svårt att finna de rätta stegen för att uppnå ett resultat gentemot sin omgivning. För andra är detta en vardaglig självklarhet där miljö är en rutin. Oavsett om vi är väldigt osäkra eller har stenkoll, har vi alla en relation till klimatet. Detta nummer vill visa miljö för vad det är, både högt och lågt. För de som traskar sakta mot ett mer medvetet val och för de som väntar på att andra ska följa med. Klimat behöver inte enbart vara ett problem, klimat kan vara kul och utmanande!

sätt. Visste ni exempelvis att Soran Ismail och Magnus Betnér (s.12-13) kommer med sin föreställning ”En skam för Sverige” den 8-9 december i Linköping/Norrköping? Eller att det till och med finns superbra appar för att underlätta kylan (s.23)? Personligen har jag en förkärlek till denna kommande decembermånad. Julen är mindre än en månad bort och *whips* så var första terminen på detta läsår snart avklarad. Tiden går fort och det gäller att ta till vara på vår omgivning. På vårt klimat, på oss studenter och på oss själva.

Något vi däremot inte kan påverka är klimatets övergång till kallare temperatur. WINTER IS COMING people (se sida 21-22) och oavsett om man anser sig vara ett snömonster eller en tillfällig björn i ide, har vi fyllt numret med tips som förgyller denna kallare period på bästa

LiTHanian är en medlemstidning för Linköpings Universitets teknologers studentkår, LinTek. Tidningen ges ut fem gånger per år och distribueras till alla som är medlemmar i studentkåren.

Ansvarig utgivare Emma Sjöö chefred@lintek.liu.se

Emma Sjöö Chefredaktör

Adress LinTek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

Tryckeri LTAB

Illustration framsida: Lina Nordqvist Fotografi framsida: Julia Sixtensson

Redaktionssidan

3


Klimatveckan

6

Allt du behöver veta om denna hållbarhetsvecka.

Earth Overshoot Day

7

Vi förklarar vad denna dag betyder.

Energi - miljö - management

8

Intervju med Sofie Lärkhammar, student på EMM .

Krönika

Psst! Missa inte LiTHanians goda recept på sidan 10.

9

”Blir livet någonsin så härligt igen som när jag var elva år?”

Mat för kropp & själ

10

Massvis av smaskiga recept.

Soran Ismail

12

Intervju med komikern om stort och smått.

Vart f*n slänger jag kaffekoppen?

14

Vi reder ut denna förvirring en gång för alla.

Snart i ett fönster nära dig!

ANNONS

16

Artikel från TFK.

Exchanging information

18

21

RUAG Space växer i raketfart!

23

Rymden blir en allt större del i vår vardag. Det märks tydligt hos RUAG Space i Linköping.

Interviews with exchange students.

Växter av rester

20

Hur du handskas med rester och blir en miljöhjälte!

Quiz Ta reda på vem du är mest lik i serien Game of Thrones.

APPreciate winter Apparna som förgyller vintern.

Wrap it up

24

Så slår du in klapparna.

Annorlunda julklappar

26

Tips på julklappar som sticker ut!

En tidig klapp till dig!

27

Kalendarium

29

Sektionssidor

30

För att kunna möta de spännande utmaningar företaget står inför expanderar nu RUAG Space sin verksamhet och dubblerar kapaciteten. Det ökar även förmågan att med Linköping som bas kunna konkurrera på en internationell högteknologisk marknad. Nyligen rades den 600:e lyckade separationen med ett helt nytt separationssystem, och med en dispenser som separerade 4 satelliter samtidigt. RUAG Space framgångssaga i rymden fortsätter - ständigt nya utmaningar uppstår för att göra det omöjliga möjligt!

RUAG Space AB

4

Innehåll

RUAG Space Sverige

www.ruag.com/space

Annons

5


LINTEK Näringslivs

KLIMATVECKA “Snart är det klimatveckan.” Kanske är det här en fras du hört från någon i din omgivning. Kanske är du en av många som då tyst stirrat ner i golvet, försynt skrapat med foten i marken och hoppats att ingen ska bjuda in dig till samtalet. Kanske bär du på skam över att inte ha full koll på vad Klimatveckan innebär och vad dess syfte egentligen är. Men frukta ej, LiTHanian har tänkt på allt! Här kommer en komplett beskrivning av Klimatveckan så att du nästa gång det förs på tal kan briljera med kunskaper till din omgivning. För klimatet är ju faktiskt en väldigt viktig sak, och något som bör pratas om. Text: Jenny Lindgren

HUR? VAD? Klimatveckan anordnas varje år av LinTek Näringsliv och är en vecka fylld av olika event som alla på något sätt är kopplade till hållbarhetsfrågor. Veckan kommer bland annat innehålla spännande föreläsningar, pubar, tävlingar och workshops som syftar till att sprida kunskap och samhörighet gällande klimatoch miljöfrågor. Klimatveckan samarbetar med en rad olika företag, bland annat “Ingenjörer utan gränser” samt studentföreningen “Navitas”, som är en öppen förening för hållbarhetsintresserade studenter.

2016 blir det åttonde året som klimatveckan anordnas på Campus Valla i Linköping och arrangemanget växer sig större för varje år som passerar. Direkt efter sommaren började LinTek Näringsliv med en projektledare i spetsen att planera årets klimatvecka. Arbetet har sedan pågått hela hösten för att göra veckan så innehållsrik och inspirerande som möjligt. “Vårt mål är att nå en stor bredd av studenter och inspirera alla, oavsett tidigare intresse i hållbarhetsfrågor.“ säger Sara Vaghult som är årets projektledare för Klimatveckan.

VARFÖR? Klimatveckan finns till för att inspirera samt informera dig som student på Linköpings universitet om hållbar utveckling. Under veckan så kan du ta reda på vad du själv har för miljöpåverkan samt få reda på hur du kan engagera dig i miljöfrågor på olika sätt. Dessutom skapas här chanser att möta olika företag som jobbar med aktiva hållbarhetsarbeten. Kanske kan det inspirera just dig att arbeta med hållbarhetsfrågor även efter utbildningens slut!

EARTH OVERSHOOT DAY

NÄR? Veckan går av stapeln 5-9 december och kommer att synas över hela Campus Valla i Linköping. I Colosseum kommer Klimatveckan ha sin monter där tävlingar och liknande kommer hållas.

Varje år räknar organisationen “Global Footprint Network” ut i vilken takt vi använder upp jordens resurser i förhållande till hur snabbt de har en chans att förnyas. För varje år som går så infaller overshoot day tidigare och tidigare. I början av 2000-talet så var det i slutet av september. Illustration: Lina Nordqvist

6

Klimatveckan

År 2016 inföll det den 8 augusti.

Earth overshoot day

7


KRÖNIKA: EFTERMIDDAGS-TV OCH MACKOR MED SMÄLT OST

Civilingenjörsprogrammet energi – miljö – management (EMM) är en unik kombination av klassisk civilingenjörsutbildning och specialiserad utbildning inom modernt miljötänkande och management. I och med den kommande klimatveckan har vi intervjuat Sofie Lärkhammar som läser femte året på EMM och har valt miljöprofilen, med fokus på teknik, som sin master. Sofie brinner för miljö och hållbarhet och redan under sitt andra år på LiU var hon engagerad i klimatveckan. Varför valde du EMM? Jag har alltid varit intresserad av naturen. I tvåan på gymnasiet började jag kika lite mot miljöutbildningar, men ville inte läsa något supertekniskt. En dag så bläddrade jag i LiU-katalogen och hittade EMM. Det kändes rätt direkt, jag gillade att programmet integrerade de mjuka värdena så som management. Nu kan jag inte tänka mig att jag skulle läst något annat! Vad är det bästa med EMM? Att vi läser något som är i framkant, det är spännande och känns högaktuellt. Det finns inte ens kurslitteratur ibland! Jag valde program helt på hjärta – att det ligger i tiden är bara en bonus. Du är på slutspurten och det är snart dags för exjobb, vet du vad du vill göra? Förhoppningsvis kommer vi göra ett exjobb som handlar om landbaserad odling av lax i kombination med biogas. Det finns stora problem kopplade till odling av lax ute till havs. Matproduktion intresserar mig eftersom det är något som berör alla, den har stor påverkan på miljön beroende på hur den går till. Har du något tips på hur man som individ kan bli mer klimatsmart? Tre viktiga aspekter är mat, transport och konsumtion. Vi studenter behöver nog inte oroa oss

så mycket för transporten, eftersom många cyklar överallt. Det är nog viktigare att fundera på vad man äter, speciellt köttmängden. Alla behöver inte bli vegetarianer eller veganer, men genom att dra ned på köttkonsumtionen kan man göra skillnad. Man kan även börja fundera på vad man egentligen behöver äga och vad man istället skulle kunna dela med andra. Ett annat tips är att bli bra på att laga saker istället för att köpa nytt så fort någonting går sönder. Är du orolig för miljön och världen? Det pendlar väldigt mycket upp och ned, klart det kan kännas hopplöst och övermäktigt ibland. Just nu känner jag att det blåser förändringens vindar, vilket gör mig hoppfull. När jag läser om någon som tar ett initiativ i rätt riktning eller om jag pratar med en klasskompis med spännande idéer får jag massor energi. Jag tror det ligger några väldigt spännande årtionden framför oss. Hur tror du man ska gå till väga för att inspirera andra till en mer miljövänlig livsstil? Man ska nog inte vara för extrem, det kan snarare skrämma bort än inspirera. Om folk känner sig maktlösa är det nog risk att de stänger av och har svårt att ta till sig, där-

Blir livet någonsin så härligt igen som när jag var elva år? Text: Alexandra Håkansson Illustration: Lina Nordqvist

I för är det viktigt att fokusera på lösningar och möjligheter snarare än att skrämma folk. Vissa saker kan man göra som individ, men man kan inte ta hela världen på sina axlar.

veckan drabbades jag av något som bäst kan beskrivas som ”stress-panik-paralys”. Det började med att jag vaknade på morgonen till en lång rad olästa meddelanden i en gruppchatt, där mina klasskompisar diskuterade hur långt de kommit i seminarieuppgiften som tydligen skulle vara klar två dagar senare. En hade bara läst en av artiklarna, en annan hade läst alla sex. Alla var överens om att det var en fruktansvärt dryg uppgift som tog oerhört lång tid. Jag hade inte ens börjat. Jag klev upp ur sängen och försökte desperat hitta en lucka i mitt fullproppade schema, men hur jag än vände och vred på det var det omöjligt. Jag hade grupparbeten, föreläsningar, labbar och lunchmöten och dessutom bokningar med både vårdcentralen och tvättstugan. Jag hade så mycket viktigt att göra att jag inte ens kunde rangordna vilket som var viktigast. Det är i sådana stunder mitt frustrerade och kokande huvud gärna tar mig tillbaka i tiden. För elva år sedan var jag elva år gammal och livet var bara mysigt och lätt ungefär hela tiden. Efter en kort dag i skolan, som mest bestod av roliga, enkla matteuppgifter och kanske lite pyssel (det var väl sådant man gjorde på mellanstadiet?), kom jag hem, sjönk ner i soffan och såg min favoritserie Huset Fullt på femman. Eftermiddags-TV var det bästa som fanns – amerikanska 90-tals sitcoms med smörigt budskap och perfekta familjer. Jag såg avsnitt efter avsnitt medan jag drack O’boy och åt mackor med smält ost och örtsalt. Detta var till och med innan man hade tröttnat på reklampauserna och istället njöt oerhört mycket av att se TV-shop och känna hur det kliade i fingrarna efter att få beställa hem en ”Abtronic”. Så där satt jag i flera magiskt långa timmar, och väntade på att pappa skulle servera middagen. Eftermiddagarna som elvaåring var nog livets höjdpunkt ändå.

Samtidigt minns jag också hur så enkla saker kunde vara så oerhört svårt när jag var elva år. Att hålla i muntliga redovisningar inför klassen, att laga min egen middag, att vara ensam hemma sent på kvällen, att tolka en busstabell, att cykla hela vägen till farmor eller att skapa en inloggning på Lunarstorm med mammas mailadress. Dessutom hade jag en lång lista över saker som jag var totalt livrädd för, som till exempel sprutor, nationella prov och duvor (okej, jag erkänner: jag är fortfarande rädd för duvor). I veckan, när jag hade så mycket att göra, slutade det med att jag la mig i soffan och somnade ifrån allt. När jag vaknade hade stress-panik-paralysen lagt sig, och jag insåg att det inte är världens undergång att missa ett seminarium: man kan alltid göra kompletteringsuppgiften. Istället gick jag till köket och blandade ett stort glas O´boy, gjorde en smält-ost-macka i micron och slog på Netflix – där man nu kan maratontitta på alla säsonger av Huset Fullt. Livet som 22-åring kanske är ganska bra ändå.

Andra saker jag var totalt livrädd för när jag var elva år: 1. Järnvägsövergångar 2. Moppekillar 3. Istappar 4. Mördare 5. Rektorn 6. Grävlingar

7. Björnar 8. Alla andra djur 9. Fyrverkerier 10. Majbrasor 11. Galna kosjukan 12. Åska

Krönika

9


MAT FÖR KROPPEN

MAT FÖR SJÄLEN Vi har samlat några favoriter som förhoppningsvis kommer förgylla även era dagar.

Vi befinner oss i slutet av hösten, på väg in i mörka vintertider. Vem vill bli sjuk när fester, tentaperioder och julfirande är på ingång? Inte vi i LiTHanian i alla fall! Här kommer tips på nyttiga (och utsökta) recept som förhoppningsvis håller bacillerna borta. Text: Camilla Falck Foto: Julia Sixtensson

INGEFÄRSSHOT (1/2 liter)

Ingefära är fullproppad med antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. En shot varje morgon håller dig pigg och kry i förkylningstider. 200 g färsk ingefära 4 citoner 2 msk honung eller agavesirap 4 dl kallt vatten

1. Skala ingefäran, det går bra med en vanlig potatisskalare. 2. Finriv ingefäran i en bunke. 3. Pressa citronerna och blanda med ingefäran tillsammans med honung och vatten. 4. Låt stå och dra en timme. 5. Sila av ingefäran och pressa ut så mycket av vätskan som möjligt. 6. Tappa upp på en trevlig flaska och förvara i kylen. 7. Ta ett shot på cirka 4 cl varje dag. Den håller cirka två veckor i kylen.

SAGOLIKA BOLLAR

Frukost, mellanmål eller efterrätt. Dessa funkar till allt! Mättande och goda på samma gång. 20 dadlar utan kärna 1 tsk vaniljpulver 4 msk kakao 2.5 dl havregryn 3 msk jordnötssmör 2 msk kaffe 1 dl valfria nötter eller mandel 1 nypa flingsalt Kokosflingor*

Mixa ihop allt i en matberedare eller med en stavmixer. Forma till lagom stora bollar och rulla i kokosflingor. Lätt som en plätt! *Går även bra att rulla i hackade nötter eller hackad mörk choklad!

MANGOSMOOTHIE (2 GLAS)

Fantastisk vitamincocktail fullproppad med läckerheter. 1 banan 1 färsk mango 200 ml kokosmjölk (1/2 burk) 1 pressad apelsin 1 limeklyfta

Skala mangon och bananen, pressa apelsinen. Blanda samman alla ingredienser och mixa slät.

HEMMAGJORD CHAI

Värmande och lugnande dryck. Perfekt för ruskiga höstkvällar! 5 kardemummakapslar ½ msk hackad ingefära 1 stort glas vatten 1 kanelstång 3 kryddnejlikor 1 stjärnanis 2 svartpepparkorn 1 stort glas rismjölk*

Öppna kardemummakapslarna. Hacka ingefäran. Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Låt småkoka i 10 min. Tillställ mjölken och låt koka ytterligare 2 min. Sila av och servera! *Funkar även bra med sojamjölk.

10 Mat för kropp och själ

HANNAS FANTASTISKA KAKOR

Söndagsångest, rapportskrivning och skymning redan klockan tre. Vad kan då vara bättre pepp än en ljuvlig liten kaka? 230 g smör 7,5 dl mjöl 1,25 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1,5 tsk salt 4 dl farinsocker 1,5 dl socker 2 ägg 2 tsk vaniljextrakt 350 g mörk choklad grovt hackad flingsalt

1. Sätt ungen på 175 grader. 2. Smält smöret och vispa samman med sockret, rör ned äggen. 3. Hacka chokladen. 4. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ned den hackade chokladen. 5. Blanda ihop allt till en fin smet och rör noggrant. 6. Gör små bollar av degen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Se till att de har ordentligt med utrymme. Platta sedan ut dem så de får en diameter på ca 4 cm. 7. Grädda i ugnen tills kakorna är gyllenbruna (ca 10 minuter) 8. Njut! :)

GUACAMOLE

Grön, glad och god! Guacamolen är som en tröstande kram efter en jobbig dag. 1 tomat 2 avokado 2 tsk färskpressad limesaft 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 3 tsk salt Koriander efter smak Lite chilipulver eller ½ hackad chili Svartpeppar

1. Kärna och gröp ur avokadorna och hacka dem. 2. Tillsätt limesaft och chili i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt. 3.Riv ner vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar. 4.Hacka koriander fint, blanda i efter smak och blanda runt guacamolen med olivoljan. 5. Ät med vad som helst! Allt passar med guacamole!

Mat för kropp & själ

11


Text: Lisa Blückert, Foto: Mats Bäcker, Redigering: Julia Sixtensson

H Soran Ismail. En 29-åring som har tagit Sverige med storm under sin 10-åriga karriär på sitt alldeles egna, ärliga, superresonliga och samtidigt quirky sätt att uttrycka sig. Han har hörts och synts i allt från Parlamentet, Morgonpasset i P3, Musikhjälpen och sommarprat till kolumner i SvD , podcasts och framför allt stand-up. Han har blivit korad till “Mest inflytelserika på Twitter i Sverige”, vunnit flertal priser för sitt program Absolut Svensk, fått ta emot svenska FN-förbundets Mänskliga Rättigheter-pris och är dessutom skitkul på snapchat. Soran, tillsammans med Magnus Betnér, är mitt i uppstarten av sin nya turné “En skam för Sverige 2” när jag ringer upp honom för en liten pratstund om den nya föreställningen, sociala medier, lifehacks och guilty pleasures.

ej Soran! Kul att du ville ställa upp och snacka lite. Ja, det är inga problem. Alltid kul att prata om showen.

att turnera med honom? Underbart. Noll läskig. Det är helt prestigelöst, vi funkar hur bra som helst, det finns inga problem över huvud taget. Han har lite dålig musiksmak bara.

Ni är ju på väg ut på vägarna nu igen. Er förra turné “En skam för Sverige” utsågs till årets stand-upföreställning på svenska stand-up galan och man kan väl generellt säga att den gick riktigt bra. Vad har du för förväntningar på detta varv? Kommer något vara annorlunda? På sätt och vis kommer det vara samma, på sätt och vis kommer det vara helt annorlunda. Det är samma i den mån att det är jag och Magnus som gör stand-up på scen liksom, det är ingen som kommer börja trolla. Men det är helt nytt material och en helt ny turné. En annan sak som är nytt att vi kommer vara tillsammans på scenen en stund, det har vi aldrig varit förut.

Sälj in showen! Varför ska man gå? Jag tror att man ska komma för att få en paus från den ångest som är livet och att få ifrågasätta sina egna tankar lite grann. Skratta och ha jävligt kul, men samtidigt också få tänka till mycket så man har något att prata om efteråt. Jag och Magnus, vi kommenterar ofta vår samtid så vår humor är till för att se saker i nya perspektiv och synvinklar. Även om man tycker att det som sägs är dumt och fel så är det ändå på ett nytt sätt och det tror jag alltid är sunt. Man får komma ut och skratta så man får ont i magen och tänka så man får ont i hjärnan. Förhoppningsvis, annars har vi misslyckats, det är ju vårt jobb. Men ah, om man vet med sig att man inte tycker att någon av oss nånsin har varit kul då ska man kanske inte komma. Men i övrigt så tror jag att folk som har kommit är väldigt nöjda så ba kom, man får skratta lite och tänka lite, jag vet inget bättre.

Intrycket Magnus ger är typ både att han är läskig som fan och hur mysig som helst Hur är det

Om du fick välja tre drömpersoner att sitta och käka och snacka med en kväll, vilka skulle det vara? Hmmm väldigt intressant. Vem fan skulle man sitta och snacka med.. herregud.. Ehm. Obama, Maradona och Nour (El Refai). Tre personer som du aldrig skulle vilja sitta och ha middag med då? Oj. Det är hur många som helst. Nästan alla människor som man inte skulle ha ett intellektuellt utbyte med. Såna som bara säger instagramcitat och inte har tänkt så mycket på sitt liv, varför man har hamnat där man hamnat och varför man är som man är. Det blir inte så intressant samtal liksom, och då är det ju tråkigt. Allra flesta människorna, men ingen offentlig person just. Tack så mycket för att du tog dig tid! Det ska bli skitkul att ni kommer hit! Tack själv, det ska det. Ha det bra så länge så kanske vi ses när vi kommer till stan!

Namn: Soran Ismail Ålder: 29 Familj: Ja Bor: Stockholm Aktuell i: En skam för Sverige 2 och i mina två egna poddar: Till Slut Kommer Någon Att Skratta & Heja Sverige. Guilty pleasure: Greys Anatomy. Ingen guilt för mig egentligen men i andras ögon kanske. Favorit-snapchatfilter: Racoon. Men den finns långt ifrån alltid.

12 Soran Ismail

Lifeh4ck: Man kan äta låååååångt efter att saker går ut. Man är lurad, alla såna grejer “du kan inte låta mat stå framme över natten..blablabla” - Du kan göra vad du vill! Man ser när det är mögel, annars är det bara att värma på det så dör allt, sen käkar du. Om det skulle vara så att du skulle råka bli sjuk nån gång, ah men då blir du inte det nästa gång - Haha, bra studenttips faktiskt. What doesn’t kill you.. - Exakt.

Soran Ismail

13


Vi har alla varit där. Man vill så väl, sortering är ju inte rocket science och alla vet att man ska källsortera för att vara en bra människa, men frågorna hopar sig ständigt. Ska man skilja på veken och metallen i värmeljus? Nästan allt brinner ju, då är det väl brännbart? Kan man slänga hårspray NÅGONSTANS utan att det sprängs? Och framför allt, var fan slänger jag kaffekoppen?

Ska man skilja på metallen och veken i värmeljus? SVAR: Den lilla hållaren som veken sitter i tillverkas av järn eller stål. I återvinningen fastnar den i magneter (hur smart som helst!) och sorteras bort medan aluminium går vidare till sitt eget mål. Om järnbiten då sitter fast i aluminium-delen med stearin så följer aluminiumet med till järnsmältningen och brinner upp. Lösningen är enkel; när du lägger använda värmeljus i metallsorteringen petar du bara loss vekeshållaren så att delarna

hamnar i metallsorteringen var för sig. Kan man slänga hårspray nånstans utan att det börjar brinna? SVAR: Hårsprayburkar är farligt avfall och ska lämnas till kommunens insamling, vanligtvis en miljöstation eller vid återvinningscentralen. Det gäller också för gammalt nagellack! Who would know.

plastlock sorteras som pappersförpackningar men korken slängs i plastförpackningar! Hållaren med plast löser dom under eftersorteringen. Förutsett att du har läst och tagit till dig alla super-släng-sanningar så har du nog listat ut var man slänger kaffekoppen. Men om du är en fuskare så okej: Man slänger koppen i brännbart och locket i plastförpackningar. TADAA!

Hur sorteras mjölkkartonger med plastkorkar? SVAR: Mjölkkartonger med

Text: Lisa Blückert, Foto: Julia Sixtensson

Pet/Pant - Flaskor och burkar som har en såndär liten pantsymbol. Vet du vart de ska? Hit.

Papper - Ja alltså, papper brinner ju. Men var lite skön och släng kopiatorpapper och tidningspapper här, så återvinns det istället.

Brännbart - Allt som brinner you say? Allt som inte blir farliga avgaser eller lika gärna kunde återvinnas we say. Sortera allt annat först och det som blir över, det kan du kasta här.

Färgat glas & ofärgat glas - Släng färgat glas i färgat glas och släng ofärgat glas i ofärgat glas! Det du dock inte ska slänga här är till exempel glödlampor, dricksglas, spegel/fönsterglas eller porslin.

Plastförpackningar - Plastpåsar, plastflaskor utan pant, plastfolie, plastlådor, plastbestick, plastdunkar. Long story short: Sånt som är gjort av plast.

Metallförpackningar - Här är det fritt fram att kasta kaviartuber, kapsyler, metallock och tonfiskburkar. Däremot, om det är nåt i stil med bestick, kastruller eller husgeråd så räknas det som grovsopor. En liten luring!

Pappersförpackningar - Har du en förpackning gjord av papper? Släng den här!

14 Var f*n slänger jag kaffekoppen?

Var f*n slänger jag kaffekoppen?

15


SNART I ETT FÖNSTER NÄRA DIG! Text: Monica Westman Svenselius Foto: Thor Balked, Tekniska verken & Göran Billeson

Vad sägs om fönster som värmer upp huset på vintern och kyler på sommaren och som även levererar el? Eller en solmodul på mobilen eller handväskan som laddar din telefon? I somras satte Olle Inganäs, professor i biomolekylär och organisk elektronik, upp den första tryckta solmodulen på ett fönster hos Tekniska Verken i Linköping. Trots att dagen var grå och mulen levererade solmodulen 13 mA. Inte så mycket kanske, men med tanke på att det kom från ett stycke plastfolie och att solens energi är helt gratis var det ett stort steg på väg mot ökad användning av förnyelsebar el. Eftersom solmodulerna också kan tryckas på rulle, i tryckpressar hos exempelvis Printed Electronics Arena i Norrköping, blir de också relativt billiga. På mindre än 240 soltimmar får man dessutom tillbaka den energi som har krävts för att tillverka solmodulen. Olle Inganäs och hans kollega professor Fengling Zhang, ingår i den forskargrupp som just nu innehar världsrekordet i energieffektivitet när det gäller tryckta organiska solceller. Rekordet ligger runt 11 procent, vilket innebär att elva procent av energin

16 TFK

i solens strålar omvandlas till el med hjälp av solceller i plast. – Det är bara ett par år sedan vi började få upp effektiviteten i de organiska solcellerna från ett par procent till dagens elva och utvecklingen går snabbt nu, berättar Fengling Zhang. Den teoretiska gränsen för hur stor andel som kan tas tillvara ligger runt 33 procent för solceller. Dagens solceller i kisel ger som bäst 25 procent i labbmiljö, för de organiska solcellerna är gränsen lägre. – De flesta säger att vi kommer att nå 15 procent, men jag tror att vi kan komma upp till 20 procent, säger Fengling Zhang. Dock ger de organiska solcellerna 1,3 gånger mer energi än de kiselbaserade. – Kan vi komma upp i 15 procent motsvarar det mer än väl effektiviteten i de kiselbaserade solpaneler som finns i dag, konstaterar Olle Inganäs, samtidigt som han suckar lite över att det finns ganska lite forskningsmedel för att vidareutveckla solmodulerna och skala upp produktionen.

ett miljövänligt sätt, men få svenska finansiärer har förstått det, säger han, men en viss syrlighet i rösten. Dock storsatsar såväl EU som Tyskland och Kina inom området. I somras avslutades också ett EU-projekt, Sunflower, där LiU-forskare deltog. Ett av resultaten var en demonstrator i form av ett vardagsrum med snygga solskydd i form av solpaneler på fönstren och en handväska med inbyggda plastsolceller för laddning av telefonen hängd över en stol. På Avdelningen för biomolekylär och organisk elektronik i F-huset finns nu en ny generation solmoduler på fönstren, olika material ger olika färger. Den estetiska aspekten är också viktig. Ett företag har också knoppats av. Första prioritet är länder i Afrika där solen strålar och behovet av el är stort, bland annat för laddning av telefoner. Professor Fengling Zhang och hennes doktorander studerar hur organiska material på fönstren kan bidra till uppvärmningen på vintern och ge svalka på sommaren. Forskning pågår och framtiden är närmare än du tror.

– Visserligen är detta en teknik som kan lösa världens energiproblem på

TFK

17


EXCHANGING INFORMATION

Linköping University is a world of its own, with students around the world and international students at its campuses. LiTHanian asked some exchange students why they decided to go on an exchange and what their favourite part has been so far. Text: Reidunn Palmkvist Illustration: Lina Nordqvist

Christoph

Ebba

From:

LiU-program:

Grenoble, France

Graphic Design & Communication

Exchanging to:

From:

Campus Valla

Campus Norrköping

What made you decide to go on an exchange?

Exchanging to:

What has been your favourite part so far?

Campus Valla

What made you decide to go on an exchange?

What has surprised you the most about your new city?

I wanted to experience the life (as a student) abroad and improve my English skills. As I always wanted to learn Swedish as well, this was another motivation for me to come here.

Nothing comes to mind for this question. It’s just a city, nothing unusual. Not big, not small.

From: My home university is in Stuttgart, Germany

Exchanging to:

I moved to Linköping at the beginning of August to attend an intensive Swedish course with many other international students. It was great to meet all these people while still having lots of free time to explore the new environment and enjoy the Swedish summer together.

What has surprised you the most about your new city? Everyone is biking in Linköping, that is awesome. And at the campus, the student life and all its traditions (e.g. overalls and costumes) is quite different to my home university. But especially the queueing for some student parties is crazy, it is funny somehow, but annoying at the same time.

University of applied sciences in Utrecht (The Netherlands)

I want to speak English. To live an adventure. Discover new things. Meet new people. See if I was able to take big decisions, leave an easy life to try something else. Sure, going abroad has other advantages such as on the résumé, but those were not taken into account. I also believe that I needed to go somewhere else, to grow up a little bit.

I would say that the best thing I experienced here are the courses. Being able to listen to a teacher in English, do group work with Swedish people, this is so great. I’m sad that HT1 is over, as I really enjoyed writing a report with 3 Swedes. I also enjoy the proximity of the forest, it’s so good to jog there.

What has been your favourite part so far?

18 Exchange information

Florian

How are you spending the holidays while on your exchange? I might go home for Christmas, but I should be back for New Year’s Eve.

What made you decide to go on an exchange?

Adam LiU-program: M.Sc. in Media Technology

From: Campus Norrköping

Exchanging to: National University of Singapore What made you decide to go on an exchange? It was actually my plan from the beginning to study one year abroad, and I wanted to go outside of Europe. Mainly because I wanted to experience a completely different culture, but also because I wanted to travel to some far off exotic places.

What has been your favourite part so far? The people! I’ve met so many awesome people here, both exchangers and locals!

Two of my best friends from the same program did this exchange previous years and they loved it! And I felt that I couldn’t refrain when the opportunity was given. Also, I would probably never go to Utrecht for another reason.

What has been your favourite part so far? The huge range of cafés, the cheap groceries and the never ending stream of weird, interesting and cool people you’re meeting.

What has surprised you the most about your new city? The complete lack of safety when it comes to cycling. Everyone is constantly biking here but no one wears a helmet, stops for red light or slows down if there’s something in the way. Not even the kids!

How are you spending the holidays while on your exchange? I’m actually going home to Sweden for Christmas. To show my parents that I’m still alive and such. And for New Year’s I have no idea… I might go back to The Netherlands. I’ve heard that, because the country is so flat, you can see the fireworks without anything blocking your view!

What has surprised you the most about your new city? That I’m not as bothered by the heat and humidity as I thought I would be! And that you have to put on extra clothes when going to lectures because they keep the AC temperature at a freezing level (at least compared to outside).

How are you spending the holidays while on your exchange?

How are you spending the holidays while on your exchange?

For Christmas my family will come to Sweden and we will stay in a cottage close to a lake together.

Traveling South East Asia with my newfound friends! Between the semesters I’ll travel to New Zealand for 5 weeks. Looking forward to spending Christmas Eve trekking Kiwi mountains!

Exchange information

19


Är du lång eller kort? Öl på trappan eller kaffe i Baljan?

Vad använder jag? Hjärtat (bottendelen av salladshuvudet). Vad gör jag innan? Ät upp den sallad du vill ha men var försiktig så du inte förstör botten. Plantera, hur? Stoppa ner hjärtat i en skål med ca 3 cm vatten. Sen då? Ställ i solen och byt vatten varannan dag. Nåt annat? Inom några dagar kommer det nya blad!

Kort

Väntar du på din tur i microkön?

Läser du alltid hela boken inför ett seminarie? Ja

Vad använder jag? En bit ingefära med så många “fingrar” som möjligt! Vad gör jag innan? Skär eller bryt av fingrarna från stommen och se till att de avklippta bitarna får torka ordentligt. Plantera, hur? Ta en kruka som är minst dubbel så stor i diameter som längden på ingefärsbiten och fyll den 3/4 med jord. Placera ingefärsbiten på och täck den med lite jord och vattna ordentligt! Sen då? Se till att jorden alltid är fuktig! Nåt annat? Ingefära har både antioxidant, anti-inflammatoriska och antitumöreffekter på våra celler. Det är också en bra källa av kalium, magnesium, koppar och vitamin B6. Superväxt alltså!

Öl

Nej

Ja

Nej Vad använder jag? Själva plantan från affären. Vad gör jag innan? Köp en STOR kruka! Plantera, hur? Plantera den helt enkelt i krukan, med mycket jord. Sen då? Vattna varannan dag! Ser den ledsen ut - låt dig inte luras. Chockera den med vatten så ska du se att den vaknar. Nåt annat? Om det börjar växa blommor på den så klipp bort dem snabbt som tusan för de snor massa näring och och tar smak från bladen.

Nej

Text: Jenny Lindgren Illustration: Maria Axelsson

Är du klassens clown? Nej

Ja Text: Lisa Blückert, Illustration: Maria Axelsson

Har du någon gång dött och återuppstått när CSN kom? Ja

Ja Jag har inte CSN A girl is no one

Nej Ja

Vad använder jag? Kärnan. Vad gör jag innan? Ta av det yttre lagret. Antingen torkar du den ett par dagar så det blir lättare att pilla av, eller så skalar du den försiktigt med en liten kniv! Plantera, hur? Fyll ett glas eller vas med vatten. Stoppa in tandpetare ungefär på mitten av kärnan, men inte i de streck som redan finns. Lägg den i vattnet med rumpan ner och den lite spetsigare toppen upp, hälften av kärnan ska vara i vatten! Sen då? Ställ i fönstret och vänta och byt vatten minst en gång i veckan. Nåt annat? Ställ den gärna i en genomskinlig behållare för de ser jättesöta ut sen när rötterna börjar komma!

21 Quiz 20 Växter av rester

Är du en krigare under tenta-P?

Basilika

Nej Ja

Ingefära

Lång Gillar du din klass? Kaffe

Hodor?

Avokado

Pluggar du helst ensam?

Sallad

Något som vi däremot med ganska stor sannolikhet slipper denna vinter är att stöta på otrevliga White Walkers i natten på väg hem från kravall. Förhoppningsvis slipper vi även slå oss blodiga på slagfältet för att erövra vår rättmätiga plats på “The Iron Throne”. Dessa saker är dock vardagsmat för våra kära vänner i “Game of Thrones”. Är du sugen på att veta vilken karaktär i serien du är mest lik? Ta en titt nedan!

December närmar sig och snart är den riktiga vintertiden här. Vissa hoppas på snö och kyla medan andra drömmer om tropisk värme och slaskfria gator. Men det som är allra finast med vintern i Sverige är väl att vi aldrig riktigt kan förutspå hur den kommer att se ut, det gäller helt enkelt att vara redo för det mesta.

..växter av rester!

QUIZ! VEM ÄR DU I GAME OF THRONES? De gröna nyanserna på redaktionens fingrar varierar mellan en något rutten grönbrun till färgen på äppelkart, men tillsammans har vi slagit ihop dem och kommer därför här med några supertips för hur du ska bete dig med dina rester. Följer du dem kommer du inte bara ha ett hipstercoolt fönster och en lite stabilare salladsekonomi - du kommer också vara en liten smyg-miljöhjälte! Tänk att den där lilla klumpen från mitten på avokadon och det där avbrutna salladshuvudet kan gå från lite halvkladdigt skräp som du inte riktigt vet vad du ska göra av - till att bli små växter i fönstret och till och med ny mat. Detta är bara ett exempel på hur cool moder jord faktiskt är. Bring back the dead säger vi! Det är tid att börja återvinna mer än pant; det är tid att göra..


APPreciate Arya Stark

Jon Snow

Du är en envis och självständig person som gärna pluggar ensam utan att bli störd av andra. Du har svårt att lita på dina klasskamrater på grund av att du tidigare blivit lämnad i sticket vid många grupparbeten. Din brist på tillit till andra människor gör att du ibland blir blind för andra människors känslor, var försiktig så att det inte slutar med att du blir ingenting alls. Att ha attityd är bra men det är också viktigt att lära sig leka väl med andra.

Du är tystlåten, mystisk samt mycket populär och åtrådd av dina klasskompisar. Det är bara synd att du bor i helt fel stad. Den ständiga pendlingen gör att det är svårt att komma dig nära och folk har slutat förvänta sig att få se dig varken idag, imorgon, eller ens under hela terminen. Ibland har du lite svårt att hitta din plats i en grupp och du öppnar inte upp dig för så många. Men du är en bra vän och du delar alltid med dig av din kunskap till den som behöver, även fast du egentligen inte vet någonting alls.

Tyrion Lannister

Hodor Du är en go och glad person som aldrig vill någon något ont. Trots att du är en fåordig person så säger du mycket med ditt kroppsspråk och dina vänliga handlingar. Du är trofast mot dina vänner och håller alltid upp dörren för andra. Är det någon som behöver vägledning efter en extra blöt kväll på kårhuset så är du den första som erbjuder dig att bära hem denne. Var försiktig bara så att ingen trampar på dig och lämnar dig som en dörrmatta!

22 Quiz

Du är en person som rör upp mycket känslor. Du är både omtyckt och avundad, men också lite avskydd. Som klassens clown så är du den som får alla att skratta, ibland med dig och ibland bakom din rygg. Du gillar att dricka mycket öl på helgerna och läsa mycket böcker på vardagarna. Du har full koll på kurslitteraturen för du anser att kunskap är makt, och makt behövs när man rör sig runt bland farorna i universitetets korridorer. Det är jättebra att vara påläst men tänk på att du inte alltid måste tala om för alla i din omgivning att du vet bäst om allt. Det kan leda till att du en dag behöver lämna Campus i skydd av natten!

winter

Vintern är inte alltid en härlig tid fylld av värmande kaffe, gosiga filtar, gnistrande snölandskap och sprakande eldstäder. För den moderna studenten så kan vintern istället betyda iskalla föreläsningssalar, långtråkiga fredagskvällar och ständigt mörker från morgon till kväll.

Vinternattens köld är hård och ibland behöver man lite extra hjälp för att verkligen uppskatta denna långa mörka årstid. LiTHanian tipsar om roliga, ekonomiska, fyndiga och totalt onödiga appar som kommer förgylla din vinter.

Espresso House

Winter walk

Vinter betyder kyla, och kyla betyder extra många koppar kaffe! Ett tips är då att ladda ner den officiella Espresso House-appen som du sedan kan betala din kaffe med genom att fylla ett konto med pengar. Du kan också vara världens finaste polare och ladda din kompis konto så att denne får en gratis fika. Kompisen blir glad och du har gjort dagens goda gärning - vinst från båda håll!

När snön vräker ner och termometern visar på tio minusgrader så är man inte alltid så sugen på att ta sig iväg till den där förfesten - och det är helt okej! Ibland behöver man helt enkelt ha en hel fredagkväll för sig själv. Men för att undvika att drabbas av total tristess så kan ett mobilspel vara en bra sak att införskaffa.

Via appen hittar du också rabatter som endast är synliga för de som har appen nedladdad på sin telefon - kaffe med 30 % rabatt är lika med lycklig student!

Brienne of Tarth Du är en ambitiös student som alltid lägger ner hela din själ i alla skolarbeten. Under Tenta-P är du en riktig krigare som skriver som att pennan var ett svärd och du befann dig i en strid som skulle kunna kosta dig livet. Du bidrar med blod, svett och tårar till varje nytt grupparbete men ibland glömmer du bort att även låta andra göra sin del. Var inte rädd för att släppa loss ibland, skolarbete är inte allt här i världen och du vill inte bli ihågkommen som studenten med kontrollbehovet som aldrig drog på smilbanden.

Fyndswipen Vintern betyder också att julen närmar sig och det är snart dags att börja planera inför julklappshandeln. Tycker du det är tråkigt att alltid få samma bok av mormor i julklapp? Eller är du trött på att varje år läsa “snälla barn” som den enda punkten på pappas önskelista? Då har vi den perfekta appen för dig - Fyndswipen! Fyndswipen slumpar upp olika produkter på din skärm som du sedan får välja om du vill swipa vänster eller höger - vänster om du gillar produkten och höger om du inte gör det. Av alla de produkter som swipats till höger skapas sedan en färdig önskelista vilket sparar både tid och energi - julen är räddad!

Text: Jenny Lindgren Foto: Julia Sixtensson

Winter walk är ett spel som går ut på att hjälpa den lille fyrkantiga människan att behålla sin hatt i det stormiga vädret. Kanske inte så lätt som det låter beroende på hur starka tummar du har. Vad som händer när hatten flyger av låter vi förbli osagt. Du får helt enkelt ladda ner det för att se!

Recolor En termin som närmar sig sitt slut brukar medföra extra stressiga dagar när allt arbete innan jul ska färdigställas och lämnas in. Men vi på LiTHanian vill passa på att slå ett slag för pluggpauser för att låta hjärnan få vila ett slag. Appen Recolor fungerar som en digital målarbok och kan laddas ner gratis från både AppStore och Playstore. Målarböcker är ett perfekt sätt att varva ner och samtidigt få leka med färg och kreativitet för att ge hjärnan en paus från kurslitteraturen.

Appreciate winter

23


Få saker slår den pirrande känslan man får i magen när man ser en trave vackert inslagna paket som man inte kan vänta på att slänga sig över. För att du ska kunna inspirera den känslan i andra har LiTHanian satt ihop en guide för bra paketinslagning! Text: Reidunn Palmkvist Foto: Julia Sixtensson

5. Om paketinslagningen blir dålig så kan man rädda det med lite fancy dekorationer! På bilden har vi tagit paketpapper från en annan inslagning för att se ut som att vi vet vad vi gör. Läs våra tips nedan för att ta dina paket till nästa nivå!

1.

2.

Såhär kan ett bra paket se ut, superhärligt! Och det är faktiskt inte så svårt som det ser ut!

Börja med att klippa av så mycket papper som du behöver och wrappa det runt presenten så att säga, för att det ska bli riktigt cleant kan du vika kanten på den ände som hamnar ytterst. Nu vek jag lite snett här kanske men det märks nog inte sen…

1. Spara spillbitar av paketpappret när du slår in, du kan inte bara sätta dessa på andra paket utan även använda dem som etiketter! Till mamma från ditt konstnärliga geni. 2. För att ta din paketinslagning till nästa nivå kan du gå till närmsta skog (eller park) och klippa lite granris som du knyter fast på paketet. Nu när du lagt så mycket tanke på inslagningen är det okej att du ger bort ett par strumpor i år igen. OBS! Detta funkar även med kvistar och kottar. 3. Om man aldrig lyckas få till den perfekta paketinslagningen kan man limma fint papper på en gammal skokartong och ge bort presenten i. Ditt paket kommer se så proffsigt ut jämfört med andra att ingen kommer märka att du saknar talang för presentinslagning.

3.

4.

Klipp bort ganska mycket av extrapappret på sidorna, vik det en gång och vik sen in hörnen. Försök göra så skarpa vikningar som möjligt. För mig blev det lite knöligt här men det ser man nog inte under tejpen iaf…

Okej… Nu ser ju inte det här paketet alls ut som på första bilden. Jag vet inte riktigt vad som hände där.

24 Wrap it up

4. Har du inte råd med paketpapper överhuvudtaget kan du och hämta gratistidningar och slå in dina presenter i tidningspapper. Du är kreativ och inte alls pank!

Wrap it up

25


Julen är snart här. Önskelistor ska skrivas, affärer ska besökas och klappar ska inhandlas. Vore det inte skönt att slippa det i år? Det skulle vara snällt mot både miljön och plånboken. Text: Camilla Falck Illustrationer: Lina Nordqvist

Så ? TID. vi har velse a du le ll n p u f o p e g u till nå t värd s Ge en id e t m n ege kriv en r det ort din nt kort och s ans. Vad ä b e g m t fi inte tillsam gör et varför itta på ? Köp/ h m tt teaa o e k r , s e g tyck idda vad ni m de å n p e g in ra ännan förklar e kunna va en sp r e ll e ll u k Det sk , en picknic ök s e b r e t . skning överra

Ge e n Gen get om o rgan miss is io da g nen m.fl ationer so åvor . kan ti länd man m UNIC er. P ll männi E skor ge bort F, läkar å anna som välb t gå deras h eh le ems v filtar ida fi ver i fat öv, när obevis tigar so ing o n e ch g m till e ner du xem blan ette p r. d el va ccin ,

PSST!

Vill du ha de snyggaste julklappsetiketterna för i år? Det fixar vi! Redaktionen kommer med en tidig julklapp på nästa sida. God jul!

re r a s t ve r ö b ä eh ido a s in na b d i om gra d s e d s n å me i m gon na a o k å m ll t b i l l n L ä n fy ep t n. a o e c ort tio v k sp r b ira jäl -in en ge sp n s n e at a h M a p oc k i h . Sk pt aris som sar ce lin a vo ku m fav m na eg to

Peppte Boost a någ on du ett tre tycke vligt t e och ta r om med p persb iten p epp-te sedan å alla ! Köp bort d persb tepås itar m e n lilla a rna. E ed din p den. F aprs a egn äst de a små ätt dessa p m skapa appeppt en hö på te-snöre medd t och gst pe elanfeelin VOILA rs g kan ! Du h du pim onlig gåva! ar O pa för packn m du får ext ra ingen med!

26 Annorlunda julklappar

smä tt n e rt e du Är å bo själv ? pis e d du ren rt ko l kom ra? G som hava e g e e te e ssa n s ass sag inn Ma du e tt m mas kort a r Ha på med ra på t. e ort r nk fö a t pk r ut dpu klip me ad ti m ko önsk vid

Klapp till dig!

27


Schlaget 1-3 /12 LKPG Priderallen 3 /12 NKPG Klimatveckan 5-9 /12 LKPG/NKPG Irish pub 8 /12 NKPG Luciakraballen 10 /12 LKPG Luciafesten 17/12 LKPG Töm & Glöm 17 /12 NKPG

DEC JAN TK 19 /1 LKPG Vinterkravall-N 28 /1 NKPG I-Cabarén 21 /1 LKPG Destination Unknown 27 /1 LKPG Fortes innedisco 28 /1 LKPG

Det är bara att klippa ut och klistra på dessa sköningar på klapparna!

28 Klapp till dig!

Kalendarium

29


Nr 5, 2016

Veckans tips Liva upp dina anteckningar med färgpennor! Helt plötsligt kommer du längta till att få rita mer än en vektor och fylls av glädje när föreläsaren skriver tusentals rubriker. Om du inte vill ha regnbågens alla färger räcker det faktiskt att köpa en röd penna. För röd är ju, som vi alla vet, en väldigt fin färg.

yheterna

Pysseldags

Även om du inte är den mest pyssliga personen kan du liva upp ditt korridorsrum eller lägenhet med minimalt arbete. Det enda du behöver ha hemma, eller för all del köpa, är blankt papper, lim, en sax och strösocker.

G

ör såhär: Ta ett blankt papper och rita en snöflinga i önskad storlek. Antingen så freestylar du eller så ritar du av en bild från, förslagsvis, internet. Klipp ut snöflingan och stryk på ett jämnt lager lim på båda sidor. Doppa sedan snöflingan i strösocker. När pappret har torkat är det bara att hänga upp snöflingan i en tråd i fönstret. Kanonfint! Och hemgjort.

Dagar vi minns - Le Mans

Julen börjar närma sig med stormsteg och vissa dagar tycks solen ha gått ner innan man ens övervägt om det är dags att resa sig ur sängen. Det är nu man har chansen att bädda in sig i massor av filtar och gotta sig åt alla fina stunder hösten medfört. Ett specifikt minne som dyker upp i mitt huvud är självklart Le Mans! Då syftar jag förstås på den eminenta trambilstävlingen där allt från ballerinor till kossor och mimare möts i en ibland jämn, men ganska ofta ojämn, kamp om titeln som vinnare. Så där stod man en solig dag precis i början av oktober och såg på det ordnade kaoset som blå havet utgjorde. Oavsett om man var där för att tävla, jobba eller som åskådare kan nog alla hålla med om att stämningen var på topp. Råkade du missa allt detta är det fina att du kan uppleva det nästa år istället, och året efter det, och året efter det. Tagga Le Mans 2017!

30 Sektionssidor

Frågor? infu@maskinteknologsektionen.se

Sektionssidor

31


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

WORLD BUSINESS NEWSPAPER

INANCIAL TIMES Inancial Times # 5 2016 Av och med: Karl, Jan, Ric och Pierre inancial.times@isektionen.se fax +46 8 700 65 00 Twitter: @inancialtimes

Ledare Kära läsare,

Apans år lider mot sitt slut. Det gör även redaktionens överseende med det medelmåttiga utbud utav barer som finns att tillgå under kvällstid i denna håla. Endast Queens håller, med i Linköpingsmått mätt, generösa öppningstider och en dräglig standard. Där återfinns i alla fall plysch i överflöd samt en och annan sockersöt diskpojke. Nej, för länge har universitetets societet tvingats blidka sin nattliga törst frotterandes jämte svettiga maskinare på Flamman. Som tur är öppnar åter stans vattenhål för osignade konsulter, ekonomer med pappas pengar och glädjeflickor från de humanitära fakulteten. Gräddhyllan på Platå står åter till förfogande. Inancials efterlängtade höstnummer avhandlar ett lukrativt business case, dissekerar A-husets förfall och reder ut ritualerna som föregår en arbetsintervju. Det gamla ordspråket “det finns omtentor men inga om-case” lever i allra högsta grad i dessa dagar då C-huset fylls av färdigplussade och framework-frustande I-femmor. Högst aktningsfullt, Karl Kagg-Posse

Embrace the case

Hösten börjar göra sorti och således även positionerna på de firmor värda att nämna vid namn. Med all sannolikhet har gemene man redan signerat för en tjänst på McKinsey eller Goldman Sachs som trots allt erbjuder någorlunda skäliga ingångslöner. För den som inte bryr sig om en ljus framtid finns dock alternativa uppstickare såsom BCG, Bain och QVARTZ.

Victor Cheng - I3B Om man inte ännu lagt sin signatur på ett ark, av förklarliga skäl som att man är ny på utbildningen alternativt tar dubbel examen och således studerar i normal takt, är det hög tid att slipa på sina case-kunskaper då detta är ett centralt moment i de intervjuprocesser som hägrar. Normalt sett ringer firmor upp studenter och bjuder in till intervju men i undantagsfall behövs det skickas en ansökan. Om så är fallet slår man nedifrån redan från början och behöver då imponera på case-delen av intervjun. För den som av någon anledning är ny inom områAntal case

Potentiella arbetsgivare

40 - 69

Capgemini, Scania

0 - 39

Grattis Trump!

70 - 99 100+

Bank och finans

Om du ångrar ditt studieval (läs TBI) eller vill prova något nytt kan du få hjälp från universitetets eller högskolans studievägledare. För I-aren brukar utbytesstudier på Stanford och Harvard locka i årskurs tre. Karin Karltorp, ansvarig för utbytesstudier på industriell ekonomi, rekommenderar en ny utbildning på den kungliga tekniska högskolan. Utbildningen heter fastighet och finans (180hp) och innehåller kurser inom samhällsbyggnad (det som I-aren utgör), grundläggande statistik för ekonomer (hehe) och

32 Sektionssidor

det kan det meddelas att case normalt sett handlar lika mycket om färdigheter som går att träna upp, likt problemlösningsförmåga, men även medfödda egenskaper såsom uppsyn och efternamn. I de mer stängda rummen mäts ofta även en kandidats net worth, alternativt net worth på den utbildning kandidaten läser. För den mer orolige läsaren kan redaktionen meddela att net worth på I-sektionen steg med 300 % då en försynt student benämnd efter en sedvanlig Dom Perignon började på utbildningen år 2012. Samma student gjorde en självkostnadskalkyl under en guesstimate på intervju hos ByggVesta, med slutsatsen att FNs gräns för fattigdom var 100 000 SEK i månaden. På senare tid har nyliberala firmor insett att de inte kan mäta sig mot de redan etablerade förstahandsvalen, och därför kan nu nya typer av intervjuprocesser urskiljas på marknaden som en reaktion på detta. En pionjär inom detta fält är QVARTZ som infört en process likt medelklassfilmen ’Hungerspelen’. Samtliga kandidater tas in för en tvådagarsprocess med knock out-upplägg, där deltagarna tävlar i allt från att förutse aktiekurser till att samla in mest pengar genom gatumusik. I årets upplaga kommer kandidaterna enligt rykten även att få bygga korthus och uppskatta vad Pauluns flingor kostar på Netto. Eftersom att redaktionen vill reducera den eventuella press som vilsna studenter potentiellt upplever, presenteras nedan statistik för hur många tränings-case som normalt krävs för att en student med ett medelmåttigt betygssnitt > 4,7 skall kunna vara tillräckligt förberedd för en eventuell intervju.

Acando, Stadium Bain, BCG

McKinsey, Goldmans Sachs

en juridisk översiktskurs (15 hp). Den sistnämnda är viktig för alla I-are längre fram i karriären när det blir aktuellt med skatteplanering, hostile takeovers och styrelsetvister. Efter examen har du goda karriärmöjligheter inom exempelvis banker, försäkringsbolag, Obaren och bostadsfinansieringsinstitut. För mer information ring +46 73 420 33 63

Monarkins fall

En era går mot sitt slut. Den isländska monarkin sjunker likt drönaraktier mot Atlantens botten. Ett beslut om monarkins upphörande har tagits bakom stängda dörrar och utan någon som helst förvarning eller förankring i verkligheten. Vad de forna kungligheterna kommer att göra härnäst står hitintills oskrivet men redaktionen har i samband med en torsdagsdiné på Blasieholmen erhållit underrättelse att en av monarkerna blivit offererad en mycket prominent tjänst på en storbank (red. anm. Goldman Sachs). Ett erbjudande som även I-alumnen och före detta svenska finansminister Anders Borg fick ta del av efter sin tid i maktens korridorer.

Hafþór Júlíus Björnsson - Kung av Island Från och med den första januari 2017 kommer den isländska konungafamiljen och dess hov bli tvungna att returnera det regala palatset som i framtiden kommer att öppnas så att gemene man skall kunna vistas fritt i de anrika lokalerna. De berörda är givetvis förkrossade. Sedan 1980-talet har den akademiska och sociala eliten kunnat använda de lokalerna och fått ansenliga resurser för att bedriva vetenskaplig verksamhet. Att lokalerna nu öppnas upp för allmänheten är inte bara ett brott mot den adliga integriteten utan även ett brott mot de akademiska rättigheter som så länge endast tillskrivits personer av samhällets översta skikt. Från och med årsskiftet kommer I-are således behöva beblanda sig med exempelvis maskinteknologer som osar fränt utav dieselolja från Jean Paul Gaultier samt billiga charkuterier inhandlade på Biltema. Konversationer och berikande dialoger om hävstångseffekter och sprudlande viner kommer att bytas ut mot svettiga utrop och miss-alignade action titles, som i slutändan leder till att åhöraren om möjligt blir dummare än denne varit innan.

I praktiken kommer denna förödande förändring innebära en stor förlust för Islands folk. Nedmonteringen av den prestigefyllda champagnekranen är sannerligen en stor sorg eftersom den under så lång tid gett upphov till glädje och lycka i den akademiska kretsen. Den interna biljettmarknad och de förköp till de stora arrangemangen som anordnats är också snart ett minne blott, och den isländska nationen kan på sikt behöva köa som boskap.

För att tillgodose efterfrågan och bibehålla en hög och jämn produktion i Sverige krävs minst fyra stycken växthus á 1200 m2, utrustade med kraftiga värmelampor av fluorerande-, LED- och HID typ. Ett bevattningssystem styrt med Raspberry Pi är fördelaktigt för att hålla personalkostnader nere. Växthusen bör också vara strategiskt placerade vid viktiga knytpunkter i landets infrastruktur.

Morgondagens greentech

Gaston Planté - on battery acid since 1859

Redaktionen motsäger sig detta beslut till det yttersta och har inlett diskussioner med målet att hålla den isländska monarkins traditioner och privilegier levande. För att Island skall undgå en landskris som kan jämföras med den finansiella tsunamin från 2008 behöver vi alla hjälpas åt. Som läsare kan du vara med och påverka genom att placera en 1000-lapp i ett kuvert och skicka till Inancial Times på adressen: Klarabergsviadukten 70, 111 64 Stockholm och märk kuvertet med ”Rädda Island”.

I rådande liberala tidevarv där förändringens friska vindar rullar in från väst (klippiga bergen närmare bestämt) finns det för den påpasslige alltid lukrativa tillfällen att göra affärer. Denna artikel avser dissekera och bena ut faktorer och kontext för en lyckad investering i framtida greentech och eco-innovation.

När det kommer till investeringar, då speciellt när det gäller affärer som i vissa ögon anses tvivelaktiga, krävs det att timingen är rätt. För att få ett försprång på marknaden och veta när det är dags att officiellt breaka sin fullskaliga satsning är det för detta business case ytterst relevant att ha öron i maktens gemak (högsta domstolen). När de politiska vindarna vänder i sakfrågan måste företagsmaskineriet vara redo att rullas igång på full pådrag, det gäller att stå redo på tröskeln och vara förberedd.

Det är en företagsidé med lång payback-tid däremot med förväntat hög ROI. Det är alltså av vikt att vara backad av betydande kapital, förslagsvis från EQT Ventures som just nu är ledande på dataanalys, innan planerna sjösätts i och med att det binds mycket kapital i tidiga investeringar. Nedan delges de viktigaste hörnstenarna i en affärsmodell för att uppnå first mover advantage och economies of scale

För att redan från start nå ut till kunder över hela Sverige krävs ett väl utvecklat logistik- och distributionssystem med optimerade leveransrutter för mindre lastbil.

Ett väl utvecklat erbjudande med en bred portfölj av både produkter och tjänster hjälper säkrar intäktsmodellen. Produktutbudet inkluderar flera stammar av både Indica och Sativa, men genom hjälp av samarbeten med exempelvis Axfood och Foodora ska det gå att med beställningarna även gå att få hem ett brett sortiment av munch. Tjänsteutbudet inkluderar utöver prenumerationer även tester. Utifrån Malmi & Browns (2008) ramverk bör en styrning med fokus på kulturstyrning och en cybernetisk styrning utformas, där ett hybridsystem med både finansiella och icke finansiella mätetal tas fram. Nyckeltal som redaktionen anser relevanta att styra efter kan exempelvis vara: •

Growth rate: g/m2*week

Quality: g THC/g

Dedication profile within the work force: smoked g/harvested g Sustainability: kWh/g

Sektionssidor

33


34 Sektionssidor