LiTHanian #1 2017

Page 1

N°01 FEB 17 LINTEKS KÅRTIDNING


VILKEN ÄR DIN BÄSTA LARM-LÅT? B

A

C

F

E D

A. Emma Sjöö

G. Elin N Angelstedt

Chefredaktör

Layoutansvarig

- Nicki Minaj - Pound The aLARM

- Ed Sheeran - Fire aLARMs.

B. Reidunn Palmkvist

H. Micolle Rogersten

Redaktör

Layoutare

- Infinite Mass - The Thief (Polissirener åt folket)

- E-Type - Loneliness/Ring The Alarm

C. Alexandra Håkansson Krönikör

G

K

J. Julia Sixtensson

D. Camilla Falck

I

Fotoansvarig

Skribent

L

J

Layoutare - Beyoncé - Ring the aLARM

- “Marimba”

H

I. Bianke Swart

- Matoma, Becky Hill - False aLARM

- Kendrick LA(R)Mar - Bitch, don’t kill my vibe

E. Jenny Lindgren

K. Lina Nordqvist

Skribent

lllustratör

- Panda Da Panda - aLARMa

- Gangsta - tUnE-yArDs (börjar med ett alarm, lovar)

F. Lisa Blückert Skribent

L. Maria Axelsson

- The Weeknd - False aLARM

Illustratör - Ennio Morricone - False aLARM

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

V

i är precis vid startpunkten på vårt nya varv runt solen, vi har antagligen redan brutit ett eller två nyårslöfte och för min del har jag just inlett min sista termin här på LiU. Ni som delar denna smått ångestfyllda men spända situation kanske känner igen er i den underliggande känslan av nervositet som vilar bland klasskamraterna. Den annars avlägsna ”framtiden” börjar närma sig med stora steg och med det nya planer för vad man vill fylla sin vardag med. Att veta exakt hur framtiden kommer att te sig kanske för många är givet och för andra otroligt skrämmande. Som tur är finns det många hjälpmedel på vägen att lista ut vad detta ord kan komma att innebära. LARMdagarna är snart här för just detta. Mässan hålls i år den 14 februari, där man har chansen att få träffa flera olika företag och organisationer som kanske i framtiden blir just din arbetsplats. På sida 6 får vi träffa Andrea, projektledare för LARM, som pratar om förberedelserna inför mässan och vad som är nytt för i år.

LiTHanian är en medlemstidning för Linköpings Universitets teknologers studentkår, LinTek. Tidningen ges ut fem gånger per år och distribueras till alla som är medlemmar i studentkåren.

Ansvarig utgivare Emma Sjöö chefred@lintek.liu.se

Men nog om framtiden, dåtiden är ju lika viktigt! Redaktionen har undersökt detta motsatsord och har även tittat djupare på en ganska väletablerad fråga ”var det bättre förr?”. För att ta reda på detta har vi bjudit in före detta LiU-studenten, och vår alldeles egna rektor, Helen Dannetun och nuvarande studenten Lisa som talar om skillnader kring universitetslivet nu och då (sida 21). Med detta vinkar jag av 2016, ett år med många fina minnen som nu är en del av ett evigt förflutet, och välkomnar istället 2017 med många nya och framtida överraskningar.

Emma Sjöö Chefredaktör

Adress LinTek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

Tryckeri LTAB

Illustration framsida: Maria Axelsson Layout: Elin N Angelstedt

Redaktionssidan

3


”Det är ganska mycket magi”

7

Intervju med projektledaren för LARM.

Ericsson + Liustudenter = sant

8

Intervjuer med studenter med anknytning till Ericsson.

Den guldiga grönsaken

10

Vi reder ut vad ”Gyllene moroten” är för något.

Krönika

VI HJÄLPER TILL ATT FÖRSVARA SVERIGE Kom gärna och prata med oss på LARM.

11

”Mina alldeles egna 23 kvadrat”.

LARM vågar tänka nytt

13

Intervjuer med studenter som engagerar sig i LARM.

Var det bättre förr?

14

Student på LiU - en jämförelse mellan nu och då.

Taco hej tråkiga fredagsmys

16

Nya fräscha tillbehör till den sedvanliga tacosen.

Boosta ditt CV

18

Enkla tips om hur du skrivet ett bra CV.

In the name of LARM

19

Korsord med LARM-tema - såklart!

4 skribenter, 4 utmaningar, 4 dagar

20

Lithanians skribentkår ändrar vanor på 4 dagar!

Artikel från TFK

22

”I gränslandet mellan människa och teknik”.

Kan du din fastelavnsboll?

24

Allt du någonsin velat veta om denna lilla boll.

Årshoroskop

26

Hur kommer ditt 2017 se ut?

Gott nytt mål!

28

Tips på årslöften man faktiskt kan hålla.

Kalendarium

29

Sektionssidor

30

Försvarets materielverk, FMV är en civil myndighet. Vi hjälper till att försvara Sverige genom att leverera materiel och tjänster till det svenska försvaret. Läs mer på fmv.se

4

Innehåll

Annons

5


”DET ÄR GANSKA MYCKET MAGI” Vi har träffat LARMs projektledare Andrea för att prata om hur det går till när en av Sveriges största arbetsmarknadsmässor skapas. Först: vad är LARM egentligen? Förklara för de som inte vet! LARM är LinTeks arbetsmarknadsdagar, och består av en arbetsmarknadsmässa och kringliggande event. Det är ett sätt för LinTek-studenter att få en första blick av arbetslivet och arbetsgivare och möjlighet att se var man kan hamna sedan, och tvärtom såklart: ett sätt för företag att rekrytera duktiga medarbetare och se vad LiU-studenterna går för.

Hur går det egentligen till när en så stor mässa planeras? Det är ganska mycket magi! Det finns ju en budget som är tilldelad mig från LinTek och utifrån den har jag gjort en tidsplan och sedan rekryterat duktiga studenter som alla har varsitt ansvarsområde som de jobbar efter. Sedan är det många pusselbitar som ska klaffa, men det handlar mycket om kommunikation och planerande.

Hur jobbar ni för att göra årets LARM till det bästa någonsin? I år har vi jobbat mycket med att våga tänka nytt. Vi har sett det som gjorts tidigare och tänkt ”är detta det bästa sättet att göra det på?” för att inte fastna i gamla hjulspår.

Vad spännande! Hur kan man som besökare se det på mässan?

Hur kommer du att känna på mässdagen?

Ett exempel på en förändring är att företagen i år har haft möjligheten att klimatkompensera. Vi kommer också ha en start-up del på mässan, vilket är ett spännande sätt att visa upp vårt framtida arbetsliv: inte alla kommer jobba på stora företag. Ännu en kul grej är att vi ska ha ett case-event, som jag tror blir jättekul! Vi har också förbättrat mycket i ”maskineriet” bakom mässan.

Det kommer att kännas väldigt tomt för att allt är över efter så lång tids planerande, men jag kommer samtidigt vara alldeles hög på livet. Förhoppningsvis också förundrad över hur allt klaffar så bra, och väldigt stolt över alla som byggt LARM med mig.

Läs mer om årets nyheter på sidan 13! Hur är det att jobba med ett så stort projekt? Jätteroligt. Att gå från en rad på ett papper som bara säger ”du ska göra LinTeks arbetsmarknadsdagar” till att på mässdagen bygga om en stor del av campus, få dit 150 företag och 9000 studenter. När vi är som störst är vi 300 engagerade som jobbar mot samma mål. Det är en så stor känsla och väldigt fräckt.

6

Annons

Är det något mer du vill säga till alla som läser LiTHanian? Ja, jag kan avslöja att det har varit rekordmånga företag som hört av sig och velat ställa upp på LARM i år, och det tror jag beror på att det finns ett stort intresse av studenter på LiU och att arbetsgivare vill anställa oss. Så ta tillvara på det!

Namn: Andrea Pfeffer Ålder: 23 Utbildning: Industriell ekonomi Gör: Projektledare för LARM2017 Gillar: Min projektgrupp! Ogillar: Att frysa.

MÄSSHACK! Kom dit direkt när mässan öppnar. Då är det som minst folk och piggast företag!

Text: Alexandra Håkansson Foto: Julia Sixtensson Layout: Elin N Angelstedt

”Det är ganska mycket magi”

7


Berätta om Ericssons Uniteam!

Ericsson + LiUstudenter

Ericsson UniTeam är ett gäng studentambassadörer som fungerar som en bro mellan Ericsson och alla studenter. Vi alla studerar vid Linköpings universitet själva, och får en bred insyn i hur Ericsson är som företag. Det innebär allt från att sommarjobba till att stå i Ericssons monter på Mobile World Congress i Barcelona. Vi finns på Facebook och Instagram där vi uppdaterar studenter om vad vi håller på med och evenemang vi håller.

= SANT! Ericsson är ett företag med tekniska lösningar och forskning i framkant, som många studenter vid LiU drömmer om att jobba på. Samtidigt drömmer också Ericsson ljuva drömmar om de ambitiösa och talangfulla studenterna vid LiTH. Detta är en lycklig kärlekshistoria på många plan, och LiTHanian har pratat med tre personer som är extra glada över den lyckade kombon Ericsson + LiU.

Vad är din roll där? Min roll är att stärka relationen mellan Ericsson och oss studenter. Vi finns här på campus för att svara på frågor om företaget, kunna sätta dig som student i kontakt med rätt person när du till exempel letar exjobb och anordnar evenemang för att visa er vad Ericsson är och gör. Vi är även med på många eve-

Text: Alexandra Håkansson, Layout: Micolle Rogersten

nemang som studenter anordnar, du träffar oss i Ericssons monter på LARM och kanske möter oss i pilkastning på DÖMD!

Vad sysslar Ericsson med egentligen? Allt mellan himmel och jord inom fälten IT, telecom och media bland annat. Något jag tycker är extra kul med Ericsson är hur mycket fokus som ligger på forskning och innovation. Arbetet med 5G, Internet of Things och Networked Society är jättespännande, det är kul att vara en del av ett företag som ständigt pushar teknologin framåt. Ericsson är så mycket mer än bara ett företag som levererar en produkt eller lösning, och initiativen för mångfald, hållbarhet och global teknisk utveckling genomsyrar hela företaget.

Var ser du dig själv om tio år? Jag vill tro att jag sitter på något av alla Ericssons kontor i utlandet och sätter nya standarden för 6G!

Namn: Matilda Söderholm Ålder: 23 år Utbildning: Informationsteknologi, år 4 Gör: Studentambassadör på Ericsson UniTeam

Berätta om ditt exjobb – vad handlar det om?

Namn: Eskil Jörgensen Ålder: 24 år Utbildning: YI (teknisk fysik och elektronik, internationell) år 5 Gör: Ska exjobba på Ericssons kontor i Kalifornien

8

Ericsson

Exjobbet är inom telekom och handlar om datatrafik över olicensierade band, det vill säga frekvensband som man inte kan köpas av staten utan som är öppna för vem som helst att använda. Mitt exjobb går ut på att studera olika metoder för så kallad multiple access control för 5G på olicensierade band. Kort och gott ska jag titta på hur 5G och tekniker som WiFi på ett smidigt sätt ska kunna samsas om samma fysiska resurser.

Hur tusan fick du detta exjobb? I slutet av sommarjobbet på Ericsson i år pratade jag med min avdelningschef om exjobb. Jag nämnde för honom att jag under några års tid varit sugen på att jobba i Silicon Valley, där den stora samlingen kompetens och teknik lockar. Han nappade och drog genast iväg ett mail till en kollega i San José. På den vägen inledde jag ett samtal med deras site och hittade senare en lämplig och villig handledare. Att det blev just det här ämnet beror dels på att Ericsson har forskning inom olicensierat

både där och här hemma i Linköping, vilket kändes som en trygghet.

Känns det nervöst eller bara spännande? Som jag var inne på lite innan har jag under en tid varit sugen på att åka till USA. Därför känns det mer spännande än nervöst att få börja exjobba. Däremot är det med blandade känslor man lämnar livet som student här på Campus Valla. Det är en stor gemenskap man är en del av och hur kul det än är kan man inte ta med sig hela studentlivet vidare.

Har du några tips till andra studenter som vill ha ett lika spännande exjobb som du? Till den som vill exjobba utomlands rekommenderar jag att gå via globala svenska teknikföretag. Yrkesverksamma ingenjörer tycker ofta det är kul med studenter och de har med stor chans goda kontaktnät och kollegor utomlands. Så ta till vara på sommarjobb, arbetsmarknadsmässor och företagsevent för att lära känna folk på företag som intresserar dig, så finns det stor chans att de hjälper dig.

Du tog examen för nästan tre år sedan. Hur kommer du att minnas din tid på LiU? Som att ”det var tider det”. Mycket plugg och annat kul tillsammans med de som kom att bli mina närmsta vänner. Studentföreningen forte! kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat. Tillsammans med det gänget blev det många sena nätter, eller snarare tidiga mornar, på Kårallen.

Hur fick du jobbet på Ericsson? Jag sökte på en annons jag hittade på någon karriärssida. En tisdagsmorgon precis innan semesterveckorna 2014 var jag på intervju och runt 16 samma dag hade jag ett jobberbjudande – snabba bud.

Hur är det att jobba på Ericsson? Det är jätteroligt. Då vi jobbar med världsledande teknologi inom telekom blir det tekniskt utmanande och därmed väldigt intressant. Som min chef säger: ”På Ericsson jobbar vi med häftiga saker”. Jag kan bara hålla med. Kollegorna är väldigt trevliga och duktiga. Vi sitter i team på runt

7 personer i öppna kontorslandskap och jobbar enligt agil utvecklingsmetodik – ett arbetsklimat som passar mig bra.

Vad har du för råd till studenter på LiU som vill få jobb efter examen? Ta utbildningen på allvar och glöm inte att det även finns andra faktorer än betyg som spelar in. Ideella engagemang inom sektioner eller andra föreningar visar på ett engagemang och driv som många arbetsgivare värdesätter högt. Utnyttja sommarjobb/ praktik för att känna på olika områden och bilda er en uppfattning om vad ni vill jobba med efter examen.

Namn: Fredrik Emberg Ålder: 26 år Utbildning på LiU: Civilingenjör i Industriell Ekonomi, examen 2014. Gör: Jobbar på Ericsson som mjukvaruutvecklare inom 5G, kontrollplans-signalering.

Vad gör du om 10 år? Om 10 år är jag systemarkitekt för sjätte generationens mobilnät, 6G.

Ericsson

9


Den guldiga grönsaken till de passionerade pedagogerna

I slutet av augusti 2014 satte jag nyckeln i låset och klev in genom dörren för första gången. En studentlägenhet på 23 kvadrat – mitt första egna hem.

Text: Lisa Blückert Illustration: Maria Axelsson Layout: Elin N Angelstedt

Det finns en lärare som du tycker förtjänar lite extra beröm. En lärare som sticker ut lite från massan med sitt engagemang för att undervisa. En som du tycker har påverkat dig positivt i din utbildning. Dök någon speciell upp i ditt huvud nu? Isåfall, se då till att nominera läraren i fråga till Gyllene Moroten!

Priset har delats ut sedan 1990, här är några av de senaste årens vinnare! 2016 Karin Ström Lehander, IKK 2015 Michael Josefsson, ISY

Gyllene Moroten är LinTeks pedagogiska pris som delas ut till den lärare som har ett extra starkt engagemang för sin utbildning och är en riktigt god pedagog. Att vara en god pedagog innebär att bedriva en medryckande, rättvis, genusmedveten och relevant undervisning. Priset är instiftat för att främja nytänkande och god pedagogik kring utbildningarna på LiTH - superbra grej tycker vi! Att alltid sträva mot att förbättra utbildningsklimatet är något som påverkar oss studenter positivt, och att som lärare få pris för sin pedagogik sätter ju helt klart guldkant på den personens år.

2014 Peter Münger, IFM 2013 Lars Alexandersson, MAI 2012 Ingrid Andersson, IEI 2011 Svante Gunnarsson, ISY

Vissa sektioner har egna priser som den nominerade får, t.ex: N Gyllene Hammaren, TBi - Mini Moroten, M - Gyllene Skiftnyckeln, Logistiksektionen - Sektionens starkaste länk. ANNONS

KRÖNIKA: MINA ALLDELES EGNA 23 KVADRAT

1.

Student gillar lärare/examinator/handledare

2. Student nominerar ovan nämnda

3.

Sektionen nominerar sin kandidat

4. Student röstar 5. Vinnare väljs ut av juryn 6.

Text: Alexandra Håkansson Illustration: Maria Axelsson Layout: Elin N Angelstedt

D

et jag möttes av var en unken lukt av gammalt damm och ett klassrumsgrönt linoleumgolv under smutsiga lister. Väggarna var vita, men inte vita på det fräscha och moderna sättet, utan på det sättet att man såg spår av alla som bott där innan i form av mörka smutsfläckar och hundratals skruvhål. Köket var så litet att man inte kunde vända sig om i det utan att backa ut, och ”badrummet” saknade ”bad”-delen – istället fanns en gemensam dusch i slutet av korridoren. Med en klump i magen började jag packa in mina nya möbler i lägenheten. De följande månaderna vande jag mig sakta vid mitt nya boende. Jag vande mig vid att gå i bara handduk genom korridoren varje gång jag skulle duscha, livrädd att stöta på någon granne. Jag vande mig vid att ta hissen upp till vindsvåningen när jag ville laga ugnsmat, och jag vande mig vid att bottenlagret på denna gemensamma ugn var täckt av en okänd materia som såg ut som gammalt ris (fick ett riktigt trauma en gång när jag tappade en tesked i ”riset” och var tvungen att plocka upp den igen med en grythandske). Jag vande mig vid att brandlarmet gick i tid och otid, och att den enda gången man hälsade på sina grannar var där nere på gatan i väntan på brandbilen som aldrig kom. Jag vande mig till och med vid att väggarna var så tunna att jag kunde höra min granne i lägenheten snett ovanför spela samma låt på piano, samma tid, varje kväll. Efter ett helt år i studentlägenheten blev jag uppringd av en hyresvärd som berättade att jag stod först i kön till en etta, varpå jag blev så lycklig att jag cyklade rakt ut i gatan och nästan blev överkörd av en lastbil. Bara någon vecka senare gick flyttlasset. Efter en middag til�lagad i min alldeles egna ugn, duschade jag länge i min alldeles egna dusch och somnade nöjt långt ifrån alla brandlarm i världen*. Trots att min väg till skolan blivit några snäpp längre, längtade jag aldrig tillbaka till min gamla lägenhet. För ett tag sedan fick jag höra att mitt gamla hus ska

renoveras och upphöra som studentboende i början på detta år. Det var alltså i så pass dåligt skick att man inte längre kan låta studenter flytta in där. Jag tackar min lyckliga bostadsstjärna för att jag redan flyttat ut, men kan samtidigt känna medlidande med dem som inte får ha kvar sina hem längre. Förhoppningsvis får de hjälp att hitta nya boenden, även om det idag är rätt så svårt att hitta en rimlig lägenhet till ett rimligt pris. På väg hem från skolan idag stannade jag till framför min gamla lägenhet och tittade in genom fönstret. Jag såg hålen i väggarna, det minimala köket och det gröna golvet, och kände ändå någon slags kärlek. För hur smutsig, äcklig och sunkigt det än var, var det ändå mitt första egna hem. *Nej, jag har fortfarande inte köpt en brandvarnare. Kanske något jag borde ta tag i...

Hen vinner, blir superglad och får ett vandringspris av Gunnar Kanevad, ett penningspris (10 000 kr) och en morot i glas.

Det är ju lite svårt med länkar i tryckt format men du kan gå in och kolla på www.lintek.liu.se/utbildning/gyllene-moroten om du vill läsa mer!

Krönika

11


HEL A DENN A SIDA Ä R EN A NNONS F R Å N POL ISM Y NDIGHE T EN

Vem är du och vad gör du? Jag är samarbetsansvarig för LARM2017, där jag har övergripande koll på vad alla andra i LARM sysslar med och rycker in när deras budget inte går ihop genom att skapa meningsfulla samarbeten med näringslivet. Jag erbjuder de utställande företagen möjligheten att exponera sig för våra teknologstudenter på många roliga sätt. Jag bygger också upp samarbeten med icke utställande företag för att skapa mervärde för studenterna och LARM2017.

POLISMYNDIGHETEN

”Samhällsnyttan i kombination med ny teknik gör arbetet oerhört intressant”

Folk beskriver mig som ”bäst på fest” eftersom jag uppenbarligen är för stel när jag är nykter.

Text: Tina Lindström Carlsson Foto: Polisen

Polismyndigheten satsar på ett förnyat arbetssätt som bygger på ett agilt och medarbetardrivet utvecklingsarbete. – Nu jobbar vi på bred front för att få till det agila förhållningssättet från medarbetare till ledning. Arbetssättet innebär en nära relation med användaren, till exempel poliser i yttre tjänst, ekonomer eller analytiker, berättar Rikard.

12 Annons

Ett exempel är utvecklingen av polisens multifråga i mobilen. Det är en mobilapp som alla poliser på fältet har tillgång till och som knyter samman en rad olika databaser – pass- och fordonsregistret, folkbokföringen, belastningsregistret, och ytterligare några som inte kan namnges på grund av sekretesskäl. – Vi frågar vad poliserna ute på fältet vill ha och hur de vill ha det. Därefter jobbar vi i korta steg med att ta fram en it-lösning och gör återkommande avstämningar med användarna tills de är nöjda, säger Rikard och fortsätter: – Jag ser hur pass bra lösningen blir och vilken nytta den gör i vardagen. Användarna är exalterade, de har ofta tidigare bara blivit serverade ett verktyg från någon som kanske inte ens vet hur de jobbar ute på fältet. Organisationen behöver nu utöka verksamheten med nya medarbetare. – Vår främsta uppgift är att skapa en trygghet i samhället och det gör Polismyndigheten till en av de viktigaste platserna att jobba på, summerar Rikard.

Det nya för i år är mässtävlingen och klimatkompensationen! Under mässdagen kommer en Quiz-tävling för studenterna äga rum, en väldigt rolig tävling som erbjuder studenter möjligheter att upptäcka nya spännande företag men också en chans att vinna fantastiska

Vem är du och vad gör du?

På polisens it-avdelning arbetar dagligen 730 medarbetare med att ta fram de smartaste digitala och tekniska lösningarna för poliser runt om i landet.

Med sina 730 medarbetare och en budget på 1,7 miljarder kronor om året ser polisens itavdelning till att polisen har de tekniska verktyg som krävs för att kunna skapa ett tryggare samhälle. – Den viktiga samhällsnyttan i kombination med ny teknik gör arbetet oerhört intressant. Polisens tekniska och digitala arbete moderniseras och det är kul att vara med och påverka verksamheten och utvecklingen. Vi har till exempel en e-tjänstsatsning som bygger på en helt ny plattform som ligger i teknikens framkant, menar sektionschefen Rikard Gunzenheimer.

WOW! Du har infört något nytt och spännande till årets LARM, berätta om det!

Men istället för stel använder jag som i-are gärna ordet seriös, och det kanske var på den vägen som jag fick äran att vara företagsansvarig i LARM-kommittén. Tillsammans med mina två vapendragare, Joel Nilsson och Alexander Brohmé, ser vi till att företagen

En mobilapp som samlar databaser till alla poliser ute på fältet – en av de tekniska utmaningarna som polisens IT-avdelning har löst.

FAKTA

Med uppdrag att öka tryggheten Polismyndighetens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Den består i huvudsak av sju polisregioner och åtta nationella avdelningar varav it-avdelningen är en. It-avdelningen har 730 anställda som tillsammans sköter drift, underhåll och utveckling av it-stödet till myndighetens olika verksamhetsområden. Läs mer på: www.polisen.se

Namn: Rikard Gunzenheimer. Titel: Sektionschef för Forensik, bastjänster och utvecklingsstöd på polisens it-avdelning. Utbildning: Informatik på Internationella Handelshögskolan, IHH, i Jönköping, examen 2002.

Vem är du och vad gör du?

berätta om det!

Jag är eventansvarig i LARM-kommittén, vilket kort och gott innebär att jag är ansvarig för alla företagsrelaterade event under pre-LARM som pågår 30 januari till 13 februari. Det kommer vara allt från mingelkvällar och lunchföreläsningar till casetävlingar och annat kul!

Nytt för i år är att några företag tillsammans arrangerar en casetävling med varsitt case. Eventet heter Just in Case with LARM och kommer pågå den 9 februari - stay tuned! Dagen kommer avslutas med en middag där samtliga företag delar ut ett eftertraktat pris till vinnaren, spännande! Det är kul att arrangera och tillföra något nytt till LARM

WOW! Du har infört något nytt och spännande till årets LARM,

produkter. Mitt hållbarhetstänk försöker jag implicera i allt jag gör så därför har jag infört klimatkompensation genom Vi-Skogen. LARM tillsammans med majoriteten av de deltagande företagen kommer alltså klimatkompensera för allt CO2-utsläpp i samband med mässan. Vi är en av Sveriges största arbetsmarknadsdagar och våra handlingar ska inte ha dålig påverkan på andra människor eller vår planet, det är vårt ansvar.

Vilket är ditt favoritlarm? När äggklockan ringer. ;)

anmäler sig till ”en av sveriges största arbetsmarknadsmässor” och förmedlar att framtiden för Svenskt näringsliv ligger i händerna LiTH:s blivande ingenjörer. För det gör den, delvis!

WOW! Du har infört något nytt och spännande till LARM, berätta om det! Ett nytt koncept för i år är Startup Zone, som innebär en helt egen del av mässan tillägnad nystartade företag. Vi såg från tidigare år att det hade efterfrågats fler startups på LARM och i år tog vi chansen att förverkliga det hela

med hjälp av företagsinkubatorn Lead. Tanken är att skapa en oas av spännande affärsidéer, smarta tekniklösningar och inspirerande framgångssagor. Ett fullspäckat program kommer hållas från scenen där inbjudna entreprenörer får pitcha sina innovativa idéer och berätta om deras alternativa karriärval. En sällsynt chans i livet helt enkelt!

När går ditt LARM? När blippkön är längst i baljan.

som verkar vara väldigt uppskattat då många företag har varit intresserade av att delta med ett case under den här tävlingen. Förhoppningsvis kommer många studenter också vara taggade!

Hur låter ditt larm? Mån-fre kl 06:40 så låter mitt larm hemskt.

Text: Camilla Falck Illustration: Lina Nordqvist Layout: Bianke Swart

Larm vågar tänka nytt

13


Helen Dannetun har varit rektor på LiU i sex år. Vad de flesta inte vet är att även hon började sin resa på LiU i ett korridorsrum i Ryd, när hon 1976 började studera på Y-programmet; teknisk fysik och elektroteknik. Lisa Yuen läser fjärde året på Industriell ekonomi och är gruppansvarig för kommunikation i LARM2017. Vi satte oss ner tillsammans för att prata om vad som har ändrats sedan Helen var student och vad som är sig likt. Hur vanligt var det att plugga till ingenjör som kvinna då jämfört med nu? H: Jag tror det låg runt 7% kvinnor på Y när jag började. Det har varit en stadig ökning sedan dess vilket är jättebra. L: Nu ligger det på ca 35-40% på ingenjörsutbildningar. I min klass är det ännu högre, ungefär 50% skulle jag tro.

Hur var relationen till läraren? Hur är den nu? L: Vi har nästan ingen relation till föreläsarna, vi sitter 250 personer i en sal och lyssnar. Det blir nog mer lärarkontakt nu i slutet av utbildningen. H: Precis lika nu som då, det blir lättare diskussioner när det är mindre grupper. Och sedan spelar det roll om lärarna vill diskutera. En kul skillnad är att på den tiden satt det postfack överallt och det var där man fick information om kurserna. Alla hade sitt namn på ett fack och det fanns anställda som var postutdelare. Det fanns inget LISAM, man fick istället springa mellan föreläsningar och

knacka på lärarnas kontorsdörrar om man ville fråga om något.

Hur mycket pluggar/pluggade man? L: Min bild av förr är att det var SUPERSERIÖST. Man visste vad man ville, man pluggade hela tiden, varje dag. Jag pluggar inte alls mycket, hehe. H: Så tycker jag ni är! Ni är så målmedvetna och ambitiösa! Ni är jätteduktiga, jag är SÅ imponerad. Vi gick i träskor och hasade omkring mellan föreläsningarna. Alla hade axellångt hår och såg likadana ut.

Är man mer stressad nu än då? H: Jag minns att jag hade en dröm om att jag stod i ett rum och runt om mig stod lärare och examinato-

rer och kastade bollar med mattetal på som jag skulle lösa. Först långsamt sen snabbare och snabbare. Men det var mest inför duggor och tentor man var stressad. L: Generellt så tror jag studenter är stressade idag. Det har blivit en hetsig norm på grund av alla engagemang och krav. H: Ja, på min tid var det nästan BARA plugg (och idrott). Jag uppfattar att dagens studenter är så engagerade inom en rad olika områden. Att diskutera utrikespolitik eller att hjälpa skolungdomar med läxläsning.

Hur är det ekonomiskt nu jämfört med då? H: Vi fick CSN-bidraget för en hel termin i en klumpsumma och fick lära oss att hantera det. Det kanske var 5000-6000 för en hel termin. Jag investerade i en symaskin och satte upp en prislista på min dörr så jag fick in lite pengar för att byta blixtlås och sådant åt folk. L: Jag tycker inte det är några problem med att få CSN att räcka, jag har inte så mycket utgifter.

Vad åt/äter man? H: Vi lagade alltid mat tillsammans i korridoren, vi hjälptes åt med matpengar och disk. I skolan fanns inga mikrovågsugnar så matlåda var inte en

grej, vi åt i matsalen i A-huset. Dryck till maten var mjölk eller lättöl! L: Jag satsar mycket på vegetariskt och matlådor eftersom det blir billigt. Ibland händer det att jag äter på Kårallen.

Engagerar man sig nu/då? Vad är/var mest prestige att vara engagerad i? H: Mycket engagemang låg kring sport, det var prestige att vinna olika turneringar. Jag var med i Sexmästeriet på Y så vi ordnade lite fester, som Hic Haec Hoc. Man blev tillfrågad om man ville vara med och det ville jag ju, så jag gick hem och sydde mig en frack och en veckad kjol med min symaskin. L: Jag har varit engagerad under nästan hela min studietid! Idag är nog allt väldigt uppstyrt jämfört med förr, speciellt Nolle-P. Hur coolt det är att engagera sig beror nog på vilka glasögon man ser igenom. Det var prestigefullt att vara fadderist och festerist i ettan och kanske tvåan, men nu känner man inte lika mycket wow längre. Man inser efter ett tag att vi bara är studenter alltihopa. Prestige är bara onödigt, det är alla tillsammans som gör studietiden bra.

Hur såg det ut med fester förr? H: Vi var på Flamman och Kåren (HG). Drat i spat fanns redan då, det var en jättestor grej. Hic Haec Hoc och SoF var också stort. Vi hade utedisco i Ryd efter sista tentan, då ställde vi ut högtalare i fönsterna och hade utedisco.

gen skulle jag helst jobba ideellt hela livet, men det tjänar man inte pengar på och pengar måste man ju ha. Det är ganska mycket penga-fokus på min utbildning. Mitt mål är att kombinera vinst med ett högre syfte, exempelvis att jobba på ett företag med tydliga miljövärderingar.

Några snabba frågor om förr till Helen.

Slutligen, vilka är de största skillnaderna mellan nu och då?

Tempo? Nej. Ovve? Nej. Det fanns de som hade Lintekmössor med tofsar på sidorna. Traditionella festlekar? Nej. Märken i märkesbacken? Nej, tror inte det, kanske LinTek. Fanns det nån valborgstradition? Vi dukade upp sillfrukost utomhus med alla möbler från korridorerna. Sittningar? Nej. Frackfest fanns, det var lite uppklätt. Boenden? Flamman och Ryd var de som gällde. Nollning? Det var inte så välorganiserat på den tiden, vi gjorde så gott vi kunde. Vi hade lite picknicks med Nollan och gick på turer på stan för att lära dem att hitta.

Vad vill du göra i framtiden, Lisa? Oj, svår fråga. Egentli-

14 Var det bättre förr?

L: Jag tror den största skillnaden är att det finns så mycket mer att engagera sig i nu. H: Ja, de finns så mycket seriösa engagemang, idrott, sång och musik och teater och läxhjälp och mer. Jag är imponerad av dagens studenter, ni låter kunskap och erfarenheter gå i arv och den studentdrivna verksamheten utvecklas därför hela tiden. Ni är framtidsfokuserade och fyller era CVn med alla dessa engagemang på ett helt annat sätt än vi gjorde. H: Det är en alldeles underbar tid i livet, att plugga. Och när man lämnar studierna så gör man det med ny kunskap, nya förmågor och förhållningssätt som man kan använda i sitt yrke. Dessutom har man också skaffat sig massor med minnen och många nya kompisar. Jag firar varje nyår och varje midsommar med kompisar som jag pluggade tillsammans med och våra barn känner varandra. De kompisar ni lär känna nu kommer ni ha väldigt svårt att bli av med.

Var det bättre förr?

15


200 g mango 1 röd chili 1 silverlök 1 pressad lime ½ dl hackad färsk koriander Salt

1. Dela mangon, kärna ur chilin och skala löken. 2. Finhacka mango, chili och lök. 3. Blanda allt och rör i limesaft, koriander och salt.

PICKLAD RÖDLÖK Som en kär gammal vän som alltid ställer upp, som alltid finns där när inspirationen tryter och hungern ryter. Men ibland kan även gamla trogna vänner behöva lite uppfräschning och nya tag. För att göra fredagsmyset lite roligare och mer nyskapande så kommer här recept på fyra stycken supergoda och lättlagade tillbehör till den sedvanliga svenne-tacosen!

3 dl vatten ½ dl ättikssprit 1 dl strösocker 2 msk salt 2 rödlökar

1. Koka upp vatten i en kastrull. 2. Slå i ättikan och rör i socker och salt. 3. Skiva rödlöken tunt och lägg ner den i ättikslagen 4. Låt stå i kylen i en timme.

Text: Jenny Lindgren Illustration: Lina Nordqvist Layout: Elin N Angelstedt

VÄRLDENS GODASTE SALSA 6 salladslök 1 näve hackad koriander 3 vitlöksklyftor ½ grön chili 1 rödlök 1 halv pressad lime 1 burk med tomater i tomatjuice Paprikapulver Spiskummin Salt

1. Häll av juicen från tomaterna i en skål och spara. 2. Mixa de avrunna tomaterna med resten av ingredienserna till önskad konsistens. 3. Häll på mer av tomatjuice för lösare konsistens.

ROSTAD MAJSSALLAD MED JALAPEÑOS 1 liten burk majs Smör 1 dl inlagda jalapeños Salt & peppar

16 Tacohej fredagsmys

1. Häll av vattnet från majsen. 2. Stek majsen i torr stekpanna till den börjar torka till 3. Ha då i en stor klick smör och stek till majsen börjar få lite färg och skrumpna ihop. 4. Hacka jalapeños och blanda med den stekta majsen. 5. Smaka av med salt och peppar.

Tacohej fredagsmys

17


Boosta ditt

CV

In the name of LARM! LARM finns i oändligt många former och omger oss varje dag. I detta korsord kan du testa dina kunskaper i LARM-ord och se till att ditt ordförråd är preppat för 100% LARM! För att inte vara otydligt så betyder det att det är LARM i alla ord! Kom ihåg att LARM är synonymt till buller, oväsen, oljud, brus, dån, uppståndelse, tumult, liv, hallå, sorl och stim, det är det jag hoppas på när LARM går av stapeln!

Vårterminen är här och för vissa kanske det betyder sista terminen på Linköpings universitet. Oavsett om du känner “yay” eller “nay” över detta så kan det vara dags att börja kika på det där CV:t som du inte uppdaterat sedan du sökte sommarjobb på Statoil år 2010. Men var börjar man? Vad är viktigt och vad är mindre viktigt? LiTHanian har svaren!

3.

4.

5.

Vågrätt

JA

Lista alla anställningar du någonsin haft och allt du någonsin skapat: “Här är en technolåt jag skapade på gymnasiet”

Fokusera på framtiden, vad kommer du tillföra, istället för att endast räkna upp saker du gjort tidigare i din karriär

Använda klyschor: “Jag är en lagspelare på 25 jordsnurr som gillar att ha många bollar i luften”

Lista endast relevanta utbildningar samt det året du tog examen

• •

Skicka ut exakt samma CV/personliga brev till alla utan att anpassa din ansökan

Gå rakt på sak, pang bom, utan onödiga klichéer

Hålla fast vid din gamla mail av nostalgiskäl: “gurkaärlivet@spray.se”

Använda onödiga utfyllnadsord: “typ”, “alltså”, “himla”, “så” etc.

Avslöja hur många år det tog för dig att få din examen

Skriva mer än två sidor

Använda en dålig bild: t.ex. en gammal bild, en selfie eller en bild på dig tillsammans med din söta farmor

Ett kick-ass CV och personligt brev kan få dig att landa det där drömjobbet. Men ibland är det svårt att komma på bra uttryck för att beskriva sig själv utan att falla ner i klysch-träsket. Här kommer därför ett gäng ord som förstärker och maxar din ansökan, håll till godo!

2.

Text: Reidunn Palmkvist

Text: Jenny Lindgren, Layout: Micolle Rogersten

NEJ

1.

Ha en tydlig och genomgående struktur, med senaste erfarenheter/utbildningar först

Gör research om jobbet du söker och matcha sedan din kompetens med exakt vad de söker i en ny medarbetare

Lista endast ett fåtal arbetsplatser eller projekt du varit delaktig i och endast de som känns relevanta för det jobb du söker

Rannsaka dig själv, förvalta det du har att erbjuda och omvandla sedan det till tjänsten du söker

Tänk inte bara på det som ett potentiellt jobb utan också som ett långsiktigt samarbete och vad du kan få i utbyte

Beslutsam

Engagerar

Strategisk

Punktlig

Vägleder

Effektiv

Ansvarsfull

Förbättrar

Förutspår

Motiverande

Coachar

Analyserar

Skapar

Förutseende

Utvärderar

6.

8.

2. Ljudet när man behöver hjälp 4. När man tillkallar professionell hjälp 8. Ljudet när man behöver hjälp för att man allergisk mot legymer 9. LinTeks arbetsmarknadsdagar i bestämd form 10. Oroande med ett mer temaenligt namn 11. Årets event! 12. En kroppsdel på nåt man sitter i

7. 9.

10.

Lodrätt

11.

1. Som en nice mässa fast inte äkta 3. En del av världens finaste plagg 5. The event of the year, but now with an english prefix! 6. Ljudet för ett odefinierat fel… 7. Ljudet som tömmer studentboenden på lördagsnätter.

12.

What science can do AstraZeneca är ett av mycket få renodlade bioläkemedelsföretag som omfattar hela värdekedjan för ett läkemedel, från upptäckt och utveckling till tillverkning, marknads­ föring och distribution.

Vi bedriver verksamhet i mer än 100 länder och våra innovativa läkemedel används av miljontals patienter över hela världen. AstraZeneca är ett av Sveriges viktigaste exportföretag.

På våra anläggningar i Göteborg och Södertälje bedriver vi forskning och utveckling, produktion och marknadsföring. Mer information om oss hittar du på www.astra­ zeneca.se och på twitter. com/AstraZenecaSE

Oncology combination therapies AstraZeneca is investigating combinations of biologic and small molecule therapies for the treatment of cancer. These combi­ nations target the tumour directly and some help boost the body’s own immune system to induce tumour cell death.

AstraZeneca 151 85 Södertälje www.astrazeneca.se

18 Boosta ditt CV

In the name of LARM Annons till LITHANIAN.indd 1

2016-12-14 17:30

19


Enligt de tre högsta träffarna på google så tar det 21 dagar att förändra en vana. LiTHanians skribentkår tänker klara det på fyra. Foto: Julia Sixtensson Illustration: Maria Axelsson Layout: Micolle Rogersten

1.

Hej! Jag heter Camilla och min utmaning är att vara sjukt positiv och inte klaga på någonting. Jag ska bara le, vara snäll och sådär misstänksamt härlig. Alltså, inga sura miner över huvud taget. Jag får inte ens sura om jag råkar hälla ut hela innehållet av lunchen (tomatsoppa) över mig själv (innan redovisning). Jag ska bara bita ihop och le åt livet - vad som än händer. Nu ska jag ut i världen och sprida glädje! Önska mig lycka till! DAG 1 Glömde bort utmaningen de första timmarna men blev påmind av en klasskompis när jag klagade över kaffets alldeles för höga temperatur. Bra start. Resten av dagen gick relativt bra men det är verkligen svårare än vad jag trodde! DAG 2 Den ökända skrivaren Platyn krånglade. Och krånglade. Och krånglade. Jag ville slita mitt hår men lyckades ändå lösa problemet utan några (synliga) sura miner. DAG 3 Jag svär nästan aldrig men de senaste dagarna har jag sagt både det ena och det andra (men med en positiv ton såklart). Jag konstaterade att det måste bero på all förtryckt ilska inom mig som inte får komma ut. DAG 4 Har nu insett att många konversationer kretsar kring problem. Jag har fått många arga blickar på mig då jag sagt en positiv och käck kommentar som svar på någons problem, har snarare känt mig som en irriterande person än en härlig. AVSLUTNING Svårare än vad jag trodde men ändå ganska intressant. Jag tror tyvärr inte att dessa fyra dagar har gjort mig till en extremt positiv person, jag har snarare blivit medveten om hur ofta jag och människor i min omgivning är negativa. Det är ju så härligt att klaga! Dessutom är det ett bra sätt att bonda på - jaha, vi hatar samma saker. Bra, då blir vi vänner!

20 4 skribenter, 4 utmaningar, 4 dagar

2.

Hej, jag heter Alexandra och jag har aldrig kommit i tid till något i hela mitt liv. I samband med min tidsoptimism är jag också en extrem snoozare och tycker typ att det borde vara olagligt att schemalägga något innan 10 på morgonen. De här fyra dagarna ska jag därför utmana mig själv till att kliva upp sju varje morgon (oavsett schemat) och att dessutom komma i tid till allt. Hjälp. Dag 1: Ställer larmet på sju trots att jag inte ska vara i skolan förrän tio. Otroligt irriterande att vakna supertrött och veta att jag hade kunnat sova två timmar till. För att slå ihjäl de extra timmarna händer något magiskt: jag gör yoga. Var kom det ifrån?! Detta är alltså första gången jag tränar på flera månader. Sedan kommer jag fem minuter för sent till föreläsningen (ja, trots två timmars extra morgontid), och somnar sittandes för att jag är så trött… Dag 2: Jag har inget schemalagt på hela dagen, vilket i en vanlig värld hade betytt sovmorgon till 11. Idag vaknar jag sju – och kan ha en lugn morgon plus hinna få massa gjort. Yes! Dag 3: Ska vara i skolan 9, vaknar 7 av larmet – och somnar om. Vaknar 8:45 i panik. Kommer en kvart för sent till skolan. Sömnbristen börjar komma ikapp.

4. 3. Jag skulle inte säga att jag är lat, snarare att jag är selektiv i mitt urval av aktiviteter. Jag skulle inte säga att jag är skeptisk, snarare att jag är hälsosamt ifrågasättande när saker verkar lite för bra för att vara sanna. Jag skulle inte säga att jag säger nej för ofta, men kanske skulle andra uttrycka sig så.

Hej jag heter Jenny och jag behöver säga “JA” oftare. Därför ska jag i fyra dagar endast säga “Ja” till allt. Ordet “Nej” finns inte längre på kartan, finns inte i min ordbok, inte i mitt vokabulär! Nu är det “Yes motherducker” som gäller för hela slanten. Håll i er, för nu åker vi!

DAG 1 Ett fackförbund på universitetet bjöd på bullar - som jag glatt tackade ja till! Naiv som jag är traskade jag fram till dem och fick då självklart följdfrågan; “Skulle du vilja bli medlem också?”. Jaha. Så nu är man tydligen fackmedlem då. Se där ja. DAG 2 Jobbar man i butik kan man ibland smita undan med repliken “Nej jag är lite upptagen, men min kollega däremot...”. Men inte jag, jag svarar istället “Ja, kära kund jag har all tid i världen. Berätta ditt livs historia, jag är idel öra.” DAG 3 Idag ringde en kvinna som ville prata försäkringar och frågade om det var jag som var Jenny. Jag höll fast vid min utmaning och svarade “Jenny är inte hemma tyvärr.” För en lögn kan väl ändå inte räknas som ett nej?

Dag 4: Ska åka till Linköping kl 8, så kan inte göra mycket annat än att kliva upp sju – vilket faktiskt går ganska enkelt eftersom min dygnsrytm nu börjar funka. Wow, det kanske ändå är ganska smart att gå och lägga sig och vakna samma tid varje dag?

DAG 4 Träffade knappt några människor alls min sista dag och klarade mig därför lindrigt undan. Blev dock tvungen att säga ja till att gå och handla purjolök till kvällens middag trots att det snöade ute. Inte jättekul.

Avslutning: Jag har aldrig längtat så mycket efter helg och sovmorgon som jag gjorde denna vecka, och på lördagen råkade jag sova till kl 13, vilket totalt förstörde den dygnsrytm jag byggt upp. Nej, jag tror ändå på att ställa klockan efter schemat. Mer sovmorgon till folket!

AVSLUTNING Fyra dagar av att bara säga ja är slut. Det har gått hyfsat bra, även om jag glömt bort det då och då och kanske fuskat någon gång.. Men det känns skönt att gå tillbaka till att få göra egna val igen, även om jag säkert hade klarat av några dagar till (kanske).

Hej, jag heter Lisa och jag är sociala-medier-beroende. (Hej Lisa.) Jag besöker sällan toan utan att scrolla Facebook och Instagram, jag tänker allting i potentiella tweets och jag låter inte många roliga stunder passera utan att fånga dem på snapchat. Detta är för mig både superirriterande och superstimulerande och det är just därför jag har valt att skippa sociala medier i fyra dagar. Somna utan att stalka omvärlden på Instagram? Äta en god frukost utan att mina snapkompisar ska få se den? Kommer dom klara sig? KOMMER JAG KLARA MIG? Time will tell. DAG 1 Raderar apparna för Instagram, Snapchat, Facebook, Messenger, Tumblr och Twitter. Swoosh. Now I’m on my own. Okej, Messenger åker tillbaka nästan direkt, det är ju mer en kommunikationskanal…visst? Känner mig under dagen allmänt mindful men lite kliar det i fingrarna. Att gå på toa blev jättejättetråkigt. DAG 2 Startar morgonen med att verkligen vilja öppna Instagram. Vet inte vad jag vill se, men jag vill se. På kvällen får jag frågan “HATAR DU MIG LISA?!” för jag inte har öppnat eller svarat på snapchat. Hehe, säger ju att mina fans inte kommer klara sig. DAG 3 Ni vet när man är utomlands och inte har wifi och kommer till hotellet och bara kan gå lös helt plötsligt? Jag vill gå lös. NU. Misslyckas totalt på kvällen på En Skam för Sverige 2; jag kan inte inte lägga upp det på Snapchat. Faktiskt. DAG 4 Fem timmar på tåg utan sociala medier var halvkul. Kliar i fingrarna. Update: Tre glas vin senare laddar jag ner Instagram. Jag är så svag. AVSLUTNING Glad att jag gjorde det, glad att det är över. Insåg att den sociala media-världen inte gick under utan mig och jag gick (typ) inte under utan den. Jag blev också stundvis mer “med” i stunden och lade ifrån mig telefonen mer än vanligt dagarna efter. Om man jämför de två-ish timmarna jag misslyckades mot resten av timmarna tycker jag ändå jag klarade det med bravur. En något irriterad bravur.

4 skribenter, 4 utmaningar, 4 dagar

21


Vid Wallenberg centrum för molekylärmedicin, WCMM, i Linköping kommer forskare ta sig an livsvetenskapliga utmaningar där teknik och medicin möts och behovet av kompetens är stort. Det rör sig om bland annat visualisering och bildbehandling, biomaterial, biosensorer och regenerativ biologi. Ämnesområdena korsbefruktas också inom bioinformatiken, där det i takt med den snabba utvecklingen av molekylärbiologiska metoder har uppstått ett skriande behov av att analysera och tolka stora mängder biologiska data med datorberäkningar. Linköping ligger långt framme med forskning och utveckling i gränslandet mellan teknik och medicin. LiU-forskaren Daniel Simon har tillsammans med franska kollegor utvecklat en liten anordning som kan interagera med levande nervceller. Anordningen består av en sensor som kan fånga upp den första signalen av ett epileptiskt anfall. Sensorn är kopplad till en liten jonpump, som doserar exakt rätt mängd av den signalsubstans som kroppen använder för att hämma överföringen av nervimpulser, neurotransmittorn GABA.

Daniel Simon och Amanda Jonsson på Laboratoriet för organisk elektronik. Foto: Thor Balkhed.

I gränslandet mellan människa och teknik Vid Wallenberg centrum för molekylärmedicin i Linköping arbetar ingenjörer och medicinare sida vid sida. Det nyinvigda centrumet är en del av en storsatsning på life science i Sverige. Text: Karin Söderlund Leifler Layout: Micolle Rogersten

22 TFK

En viktig del handlar om att utveckla material som fungerar ihop med levande vävnad. Här finns ett stort behov inom området för regenerativ medicin, som går ut på att återskapa skadad vävnad. Väntlistorna för dem som är i behov av transplanterade organ är långa, eftersom behovet av organ är större än tillgången. Ett sätt att i framtiden lösa organbristen skulle kunna vara att bilda nya organ från stamceller, exempelvis med hjälp av 3D-skrivare. En hake är att celler är känsliga och tar skada av att pressas genom 3D-skriva-

rens munstycke. Forskaren Daniel Aili vid LiU håller därför på att utveckla en cellvänlig hydrogel som ska fungera som en stödstruktur för cellerna. Målet är att materialet inte bara ska kunna skydda cellerna, utan också hjälpa dem att utvecklas till rätt vävnad. Material som används inne i kroppen ska inte bara tolereras av den levande vävnaden. Nya material måste också tåla de påfrestningar som de utsätts för. Den utmaningen ställdes en forskargrupp i Schweiz inför, när de ville utveckla elektroder som skulle kunna kommunicera med nervceller i ryggmärgen. Janos Vörös, professor vid ETH Zürich och medlem i WCMM:s vetenskapliga rådgivande kommitté, besökte LiU i samband med invigningen av WCMM. Han berättade då om hur hans forskargrupp har utvecklat elektronik som är tillräckligt töjbar för att kunna implanteras i levande vävnad. Forskarna hoppas att tekniken i framtiden ska kunna användas till att ge elektrisk stimulering och på så sätt bidra till att personer med ryggmärgsskada ska återfå förmågan att gå. Vid invigningen uttryckte Janos Vörös glädje över att många studenter kommer att få nytta av att ha tillgång till den banbrytande forskningen inom fältet: – Vi kommer att kunna förändra framtidens medicin med teknik. WCMM, vid Linköpings universitet är ett av fyra besläktade forskningscentrum som nu slår upp portarna i Sverige. De andra är placerade i Lund, Göteborg och Umeå och är del av en storsatsning där Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsar totalt 1,7 miljarder kronor under nio år.

Janos Vörös på invigningen av WCMM. Foto: Karin Söderlund Leifler.

”Vi kommer att kunna förändra framtidens medicin med teknik”

TFK

23


HEL A DENN A SIDA Ä R EN A NNONS F R Å N RUAG SPACE

RUAG SPACE

Rymden är en del av vardagen på RUAG Space

Vad är runt, har oproportionerligt mycket större botten än topp, hets-äts en viss period av året och rör upp orimligt mycket känslor och trender varje gång den sveper in i våra liv? Mycket riktigt! Allas vår favoritgräddbulle, Semla Semelsson.

I rymden får man bara en chans. Därför är det av yttersta vikt att de komponenter till bärraketer, satelliter och sondraketer som RUAG Space i Linköping utvecklar testas noga före uppskjutning.

Text: Lisa Blückert, Illustration: Lina Nordqvist, Layout: Bianke Swart

Nu ska vi ta reda på hur mycket du kan om den här mytomspunna lilla bolllen. Blir du Torsk eller Ture Sventon? Kryssa i de påståendena du visste sedan innan! 1. Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl 2. En hetvägg är en semla i varm mjölk 3. Godaste semlan i Linköping sägs hittas på Borgs bageri & konditori 4. Semmelwrap var det mest googlade matordet 2015 5. I Estland är semlan också väldigt populär och heter där vastlakukkel

Text: Tina Lindström Carlsson Foto: RUAG Space

0-5 KRYSS: SEMMELTORSK Här vi en som på något magiskt sätt håller semlehetsen på lite avstånd. Du käkar gissningsvis någon semla lite då och då, om det bjuds eller om grupptrycket faller på. Du tycker allt det här med semlewraps mest är ett konstigt påfund och att vartifrån semlan är köpt spelar inte så stor roll, semla som semla. Så kan vi inte ha det, utbilda dig, iväg och köp en semla!

6. Under ett år säljs omkring 50 miljoner semlor och uppskattningsvis bakas 30 miljoner semlor i hemmen 7. Godaste semlan i Norrköping sägs hittas på Lottas Konditori 8. I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor 9. En semla innehåller i snitt 400 kalorier 10. I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen, under fastlagen före fastan

6-10 TÄMLIGEN SEMMLIG Du hade ändå ganska bra koll på det här med vastlakukkels! Vi gissar att du ofta fuskar lite och äter semlor runtom fettisdagen, traditionen är inte så viktigt utan det är mest lite gott. Ett semlogram gör helt klart din dag och du har hyfsad koll på vilken semla som är godast i stan!

11. Över 50% av svenskarna äter en semla på fettisdagen 12. Selma Lagerlöf är den enda Semlan som fått Nobelpris 13. Kung Adolf Fredrik dog den 12:e februari år 1771, på fettisdagen efter att ha förätit sig på semlor 14. Det förra är inte sant. Han åt även massor med hummer, kaviar, böckling och surkål samt drack stora mängder champagnevin samma dag så det är mest troligt det han dog av 15. I Skåne åts de förr även på måndagen, som kallades ”bullamåndag”

24 Kan du din fastelavnsboll?

11-15 ÄR DU EGENTLIGEN TURE SVENTON? Du börjar ditt semleätandet tidigt i januari. Du testar alla nya trender för att se om det är något som slår originalet, men har inte blivit imponerad än. Du vet exakt hur den bästa semlan ska vara och är extremt noga med mandelmassa/grädde-ration i din bulle. Att klämma två-tre stycken på själva fettisdagen är inga problem för dig, du är ju proffs!

RUAG Space är ett internatio­ nellt företag som förser satellit­ byggare och raketoperatörer i hela världen med kvalificerad utrustning. Företaget ägs av RUAG Holding – med säte i Schweiz – som har verksamhet och kontor i ett flertal länder som Österrike, Tyskland, Finland och USA. I Göteborg finns RUAG Space:s produktionsanläggning för högtillförlitlig elektronik och i Linköping finns produk­ tenheten för mekaniska system. I Linköping arbetar cirka 100 personer med utveckling och till­ verkning av separationssystem för bärraketer, bärande struk­ turer för satelliter och styrsystem för sondraketer. Beräkningsingenjören Magnus Thenander har alltid varit teknik­ intresserad. Under LinTeks arbetsmarknadsdagar ”LARM” fick han upp ögonen för RUAG Space och deltog därefter i ett veckolångt studentprojekt. Han valde att göra sitt examens­ arbete på företaget i Linköping och anställdes därefter 2011. – Jag valde studier med inrikt­ ning mot hållfasthetslära och det är kul att tillämpa det man lärt sig i skolan, säger Magnus och fortsätter:

– Just nu har vi ett utveck­ lingsprojekt som handlar om separationssystem för väldigt tunga satelliter. Jag dimensio­ nerar mekaniska komponenter, tar fram underlag för tillverkning och förutser hur systemen beter sig i rymden. I rymden finns inget utrymme för fel och därför har vi testverksamhet som bygger på faktorer som är hårdare än i verkligheten. Att utveckla nya komponenter som ingen annan gjort förut är stimulerande och att det är i rymdbranschen gör arbetet extra roligt. RUAG Space växer så det knakar och golvytan i Linkö­ ping kommer inom kort att bli dubbelt så stor. – Att det är ett litet företag i Linköping är en stor fördel tycker jag. Man lär känna folk och får en bra relation till både kollegor och kunder. Många av våra kunder är internationella vilket är inspirerande, säger Magnus och fortsätter: – Vi har generellt sett många projekt på gång och behöver rekrytera medarbetare från flera discipliner, som ingenjörer, projektledare och beredare. Jag rekommenderar intresserade att hålla utkik på vår hemsida.

Namn: Magnus Thenander. Titel: Beräkningsingenjör mekanik, R&D, RUAG Space. Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, examen 2011.

FAKTA

RUAG Space säkrar rymdfärden RUAG Space är Europas största oberoende leverantör av rymdprodukter till branschen med över 1 200 anställda på elva orter i Schweiz, Sverige, Finland, USA och Österrike. RUAG Space tillhör rymddivisionen inom RUAG Holding AG, en schweizisk teknikkoncern. Antal medarbetare totalt: 1 200 Antal medarbetare i Sverige: 415 Läs mer på: www.ruag.com/space

Annons

25


Text: Camilla Falck, Illustration: Lina Nordqvist, Layout: Bianke Swart

Nytt år, nya utmaningar och nya mysterium. LiTHanians astrolog har studerat himlavalvet för att se vad stjärnorna har att erbjuda åt läsarna år 2017. Astrologen har skrivit ihop de viktigaste händelserna och de bästa tipsen för just ditt stjärnteckens 2017!

Vattuman 20/1-18/2

Under året kommer ditt tålamod sättas på prov, det är din vilja att gå på kravall som är bov. Hela våren tycks vara en kö, flera av dem kommer spenderas i tö.

Kräftan 22/6 – 22/7

Kära kräftan, här kommer ett litet tips, det är inte optimalt att bara leva på chips. Kräftan kommer vara med om en kulinarisk revolution, matlagning är din nya passion!

Fiskarna 19/2 - 20/3

Jungfrun 23/8 – 22/9

Den stora kärleken är på intåg! Kommer du finna hen i en katalog? Nej, håll ögonen öppna när du swipar på Tinder, där finns den kärlek som Jungfrun trollbinder.

Studerandet är hårt och ibland jättesvårt. Kämpa på fina Fisk och finn tröst i diverse sittningar, där kan du träffa folk från olika inriktningar.

Lejonet 23/7 – 22/8

I år kommer Lejonet bli expert. En episk legendar på att prokrastinera, så bra att du lär upp flera. Stjärnorna spår att ditt liv kommer bli kul, det blir jobbigare kring nästa jul.

Väduren 21/3 – 19/4

Under 2017 kommer du hamna i en mindre knipa. Men frukta ej kära Vädur, det är ingen ide att börja lipa! Du kommer finna stöd i studentlivet, det hjälper dig ändra på perspektivet.

Vågen 23/9 – 22/10

Din perfektionistiska sida gör att du sällan är nöjd med dina prestationer i plugget, vilket gör att du alltid är på hugget. Ta ett chillpill och tagga ned ett snäpp. Nu får du kan sluta hänga läpp! När du hamnar i balans är du lika härlig som en midsommardans.

Oxen 20/4 - 20/5

Stjärnorna förutspår att detta kan bli ett tungt år, försök att inte slita sönder ditt hår. Förlora inte din glöd, det svarta guldet finns till för att ge dig stöd. Med en stor kopp java kan du alla sorger begrava.

Skorpionen 23/10 – 21/11

Love is in the air, nu kommer Skorpionen äntligen bli blixtkäer. Under fullmånen på alla hjärtans dag, får du kanske ett skamligt förslag?

Tvillingarna 21/5 - 21/6

CSN är på din sida av spåret, du får en oväntad inkomst i början av året! Singel-Tvilling, jag ser en osäker romans. Försök att ge en oväntad filur en chans! Låt din rädsla övervinnas, under ovven kan faktiskt en fin personlighet finnas.

26 Årshoroskop

Skytten 22/11 – 21/12

Skytten kommer försöka sova 8 timmar på 4 timmar och stjärnorna tycker inte att detta riktigt rimmar. Så tänk över ditt beslut noga, annars kommer din verklighet och dröm sammanfogas.

Stenbocken 22/12 – 19/1

Aj aj aj. CSN är inte på din sida i vår och tråkigt nog kommer du få flera munsår. Var inte rädd lilla Stenbock, du löser situationen, kanske tjänar du första miljonen?

Årshoroskop

27


Gott nytt mål! Vi har nu glidit in i februari och därmed också tagit oss en bit in på det nya året. Trots detta kan det kännas som det var precis nyss du stod i kylan, skålade i champagne och beskådade vackra fyrverkerier. Där stod du, med hela året framför dig och med nyårslöften planerade. Text: Jenny Lindgren Layout: Micolle Rogersten

N

yårslöften är ofta en toppenidé i teorin, men i praktiken är det inte alltid som det når hela vägen fram. Ofta sätter vi ribban lite för högt och envisas med att återuppta löften från tidigare år trots att vi redan bevisat för oss själv att vi inte kan (eller vill) fullfölja dem. Gör därför dig själv

Jag ska träna mer!

en tjänst detta år och byt ut dina löften mot roliga utmaningar och mål! Vi på LiTHanian har tagit oss friheten att gissa vad vi tror kan ha varit saker du lovat dig själv att fullfölja detta år. Vi erbjuder därefter ett alternativ som förhoppningsvis kan inspirera och ge dig en bra start på det nya året. Gott nytt mål!

Jag ska lära mig självförsvar!

Istället för att fokusera på träningen och framförallt att formulera sig i termer som “träna mer” så kan du ha som mål att testa en ny sport som t.ex. squash eller självförsvar. Målet behöver inte vara att börja utöva sporten på heltid utan helt enkelt bara testa på något nytt. Dra med dig en kompis så blir det extra kul!

Jag ska ändra min vikt!

Jag ska lära mig tycka om koriander!

Ett av de absolut vanligaste nyårslöftena handlar om att ändra på sin vikt. Oavsett om det handlar om att gå ner i vikt eller att gå upp i vikt så känns det ganska uttjatat och ointressant. Hitta istället minst en sak i matväg som du inte tycker om och spendera år 2017 med att lära dig äta det, t.ex. koriander, oliver eller varför inte kvarg!

Jag ska hitta kärleken!

Jag ska lära känna en ny hund!

Att “hitta kärleken” är ett ganska diffust uttryck som kan betyda många olika saker. För att göra det lättare för dig själv att uppnå detta mål så är det viktigt att du specificerar exakt vad du vill hitta för kärlek. T.ex. så är det en jättebra grej att ha som mål att lära känna minst en ny hund på grund av att hundar är söta, trevliga och älskar dig villkorslöst. Ditt huvudmål 2017 kan bli att ha fler hundar i ditt liv!

Jag ska festa mindre!

Pre-LARM 30/1 - 13/2 LKPG LARM-Talks 8/2 LKPG Just in CASE with LARM 9/2 LKPG Kärleksfesten 11/2 NKPG LARM-mässa 14/2 LKPG Pappa betalar 18/2 NKPG Snuttefilmen 23-25/2 LKPG Rockfesten 25/2 NKPG

FEB MAR Vårkravallen 4/3 NKPG Suntrip 2-4/3 LKPG DÖMD 30/3 - 1/4 LKPG

Jag ska fixa en stor middagsbjudning!

Istället för att helt utesluta fest i ditt liv detta år så kan du t.ex. ha som mål att anordna en stor middagsbjudning för alla dina närmaste kompisar. Lägg extra krut på pynt och dukning för att kvällen ska bli något alldeles extra. Om du dessutom låter alla gäster ta med sig något att äta, i äkta knytis-anda, så behöver det heller inte bli så dyrt för dig som värd!

28 Gott nytt mål!

Kalendarium

29


30 Sektionssidor

Sektionssidor

31


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

WORLD BUSINESS NEWSPAPER

INANCIAL TIMES Inancial Times # 1 2017 Av och med: Karl, Jan, Ric och Pierre inancial.times@isektionen.se fax +46 8 700 65 00 Twitter: @inancialtimes

Ledare

Nytt år och nya möjligheter kära läsare!

2016. Året då många amerikaner lyckligtvis förlorade sina hem, drömmar och pensionssparanden när man satsade pengar på att en kvinna skulle vinna det amerikanska valet. Lyckligtvis förutsåg redaktionen bevisligen (se förra numret) Trumps vinst och vann istället ett oräkneligt antal rödingar. Pengarna festades sedermera raskt upp, och man lyckades slå Persbrandts rekord från Platå 2006 när det nya årets snöades in i LA. 2016 var också året då redaktionen äntligen knep förstaplatsen på Linteks årliga lista över de mest googlade orden på universitetsområdet. Även 2017 kommer era nyhetsflöden att domineras av redaktionen, och Ville Sund förstås. Vad händer då i övrigt då? En övertro på svensk ekonomi genererar orimligt många kontraktsmöjligheter även på de mer välkända konsultbyråerna, vilkas rykte nu devalveras i takt med att betygssnittskravet för en intervju sjunker. Exempelvis anställdes så många som 14 industriella ekonomer från LIU på Accenture förra hösten, varav en hade läst PIE (!) som master. Faktum kvarstår dock för er som går i femman, har ni inte skaffat ett jobb än så får ni det aldrig. Satsa hellre på en ny för dig mer passande utbildning, antagligen LING eller Civilekonom. En examen är ju ändå lika med noll. I detta nummer rapporterar vår amerikanska korrespondent tillika samarbetspartner från Fox News, Molly Line, på ett informativt och tydligt sätt vad som händer i South Dakota. Det är ett klanderfritt reportage som lämnar den vänstervridna klickbajtsjournalistik som bedrivs av vegeterianerna i BTs Facebooksflöden mycket att önska. Vi minns också far fälla en tår för Percy när han beslöt att ge tillbaka över 500 MSEK till ABB. Slutligen bjuder Jan på en dikt i Shakesperiansk sonett stil. Vi på redaktionen önskar er en trevlig läsning och ett gott investeringsår, eller som vi säger på franska, ursäkta mitt kapital. Högst aktningsfullt, Karl Kagg Posse

32 Sektionssidor

Bonusar vi minns

Sedan barnsben har I:aren haft den motiverande insikten att en ansenlig belöning kan utdelas för en väl utförd arbetsinsats. Vi minns med värme den härliga stunden då undertecknad tillsammans med farsgubben fick stycka upp det allra första företaget, eller när man fick den där trevliga Bentleyn i studentpresent. Inom organisationsläran får vi läsa om varför återkoppling på utfört arbete är viktigt för att öka motivationen för de anställda. Därför ser redaktionen med oro på framtidens utveckling då allt fler röster höjs från både höger och vänster, (men mest vänster) för att skärpa kontroller och restriktioner kring bonusar till företagstoppar. Inancial Times vill inte ge vika i frågan, utan slå ett slag för att värna om den historia av svenska och internationella bonusar som så ivrigt mjölkat såväl framgångsrika som mediokra företag på finansiella tillgångar.

runt densamma i privatjet. Det är skönt för redaktionen att veta att i alla fall ett av de stora bolagen i Sverige har sina prioriteringar på rätt plats. Ericssons nuvarande VD Börje Ekholm kan även han skratta hela vägen till banken då det var han själv som skrev avtalet som gav honom 110 MSEK i avgångsvederlag när han lämnade sin tidigare post som VD för Investor. Steve Jobs, denne legendariska företagsledare har även han en plats på Inancials lista över historiska bonusar. År 2001 var Jobs VD för det animerade filmföretaget Pixar och fick en ansenlig bonus på 435 MSEK för sina insatser i att transformera bolagets röda siffror till svarta. Han kunde inte få nog av hummer den där Jobs, eller ska jag säga kräftan?

Den största kortsiktiga bonusen som utbetalats på wallstreet är dock den ersättning på 473 MSEK som Lawrence M. Coss, VD och grundare för Green Tree Financial, erhöll i årsbonus 1996. Småpengar kan tyckas men som välplacerat kan göra under för den privata ekonomin. Sammanfattningsvis vill vi på Inancial Times rekommendera I-sektionen att betala ut en skälig bonus till redaktionen innehållandes varsitt kaffekort i baljan samt platinum bordspaket vid nästa fredagspub.

Lawrence M. Coss Bonus, fallskärm, utdelning. Kärt barn har som bekant många namn. Nedan listar redaktionen ett axplock av särskilt fina utbetalningar, väl värda att minnas nu när snålvinden blåser hårdare än någonsin.

En av de mest kontroversiella och av media uppmärksammade utbetalningarna är Percy Barneviks ersättning från ABB när denne eminente företagsledare lämnade sitt uppdrag som VD för bolaget. Barnevik ska mellan åren 1988 och 1996 fått över 500 MSEK i ersättning och vid sin uppsägning erhöll han en fallskärm på totalt 930 MSEK. När fallskärmen uppmärksammats i media valde Barnevik att betala tillbaka 548 MSEK till ABB av en en anledning som vi på redaktionen inte kan förstå. Ericssons aktiekurs har under de senaste tre åren backat med 40%. Detta har dock inte hindrat dem från att betala ut en fallskärm på 28 MSEK till Hans Vestberg som dessutom fått en total ersättning på 202 MSEK under sin tid på företaget. Ericsson ska även sedan Vestberg tillträdde som VD även ha spenderat 300 MSEK på att flyga

Redaktionen diktar Skall jag dig likna vid en försäljningsdag? Du är mer vansklig, mera falsk och vek;

kärlek sneda yngst rörs av förrädiska drag och alltför kort är dagens nådatid.

Ibland är dagens börda alltför het, och ofta dess skymda anlet´ gömt;

allting skall vissna som skört var köpt, enligt kärlekens lag och dagen dömt.

Din kärlek skall dock alltid blomma ut och aldrig bleknar skönheten den har, om gåvan än du givit till slut var dyrare än du råd att köpa har.

Så länge människor andas på vår jord skall du leva kvar, o all hjärtans dag.

Clean fossil fuels

The Dakota Access Pipeline Project is a new approximate 1,172-mile, 30-inch diameter pipeline that will connect the rapidly expanding Bakken and Three Forks production areas in North Dakota to Patoka, Illinois. The pipeline will enable domestically produced light sweet crude oil from North Dakota to reach major refining markets in a more direct, cost-effective, safer and environmentally responsible manner. The pipeline will also reduce the current use of rail and truck transportation to move crude oil from the fracking areas in Bakken to major U.S. markets to support domestic demand.

It will transport approximately 470,000 barrels per day with a capacity as high as 570,000 barrels per day or more – which could represent approximately half of Bakkens current daily crude oil production. Shippers will be able to access multiple markets, including Midwest and East Coast markets as well as the Gulf Coast via the Nederland, through the Texas crude oil terminal facility of Sunoco Logistics Partners. Depending upon regulatory approvals, the pipeline is projected to be in service by the fourth quarter of 2016.

Protecting landowner interests and the local environment is a top priority of the Dakota Access Pipeline project. As an operating principle, Dakota Access Pipeline is committed to working with individual landowners to make accommodations, minimize disruptions, and achieve full restoration of impacted land. The management team are listening to and addressing questions from the community, landowners and other interested stakeholders about the project, proposed routes, landowner communications and more. It is the intent of the project leaders to live up to our promises of openness, honesty and responsiveness before, during and after construction and throughout all operations. Dakota Access’ Commitment to Safety and the environment

Public safety is the top priority of the project. With a long history of safely constructing and operating pipelines, the project owners are committed to minimizing and mitigating the impacts to land properties, while restoring land to its previous form and reclaiming any environmental impacts. According to the U.S. Department of Transportation, pipelines are the safest, most efficient way to transport energy resources throughout the United States. Nearly 70

percent of domestic crude oil and petroleum products currently travel through pipelines. These underground highways provide a critical transportation between domestic energy development and consumers, allowing low-cost energy to reach manufacturers across the country. More than two million of miles of pipelines are currently in operation across the United States, specifically and carefully designed to exceed state and federal regulatory safety standards. With an operating lifetime of hundreds of years, pipeline infrastructure is a long-term solution to transport energy resources.

Strategi och styrning Additionally, Energy Transfer holds their pipelines to a standard that exceeds state and federal regulations. Special regulation devices will be installed to prevent pipeline pressure from exceeding safe limits and creates an emergency shutdown system to immediately and safely shutdown compressor systems. Routine ground and aerial leak inspections will be performed about every 10 days, including weeding out communists from key production grounds. They have been sighted nearby after ignorant statements from heretics such as Tipsy Gore and Crazy Bernie. North Dakota officials have now moved to block supplies from reaching oil pipeline protesters at a camp near these construction sites, threatening to use hefty fines to keep demonstrators from receiving food, building materials and even portable bathrooms. The Dakota Access pipeline will be monitored 24 hours a day, 7 days a week, and 365 days a year by full-time operations maintenance staff. Additionally, the pipeline will include automated valve technology that will automatically close if any real problem, e.g. concerning the construction and not protesters, would be detected. National Benefits

Increased domestic crude oil production translates

into greater energy independence for the United States. Although the United States is the thirdlargest producer in the world, they are the number one consumer of crude oil in the world. America needs to close the gap between what they produce as a country and what they consume before they can be truly independent of foreign imports. While the U.S. produced 7.5 million barrels of crude oil per day in 2013, it still imported 7.7 million barrels per day in order to meet consumer demands. Every barrel of oil produced in the United States directly displaces a barrel of foreign oil. The North Dakota Bakken has witnessed a significant increase in the production of crude oil, from 309,000 barrels a day in 2010 to 1 million barrels a day in 2014. This energy will need reliable transportation networks to reach U.S. markets, and pipelines are the safest, most efficient means of accomplishing this task.

The Dakota Access Pipeline is a $3.7 billion investment that will create 8,000 to 12,000 local jobs during construction according to the PM. Millions of hours of labour will be needed during the construction phase, putting welders, mechanics, electricians, pipefitters, heavy equipment operators and others within the heavy construction industry to work. There will also be an increased demand for those who manufacture the steel pipes, fittings, valves, pumps and control devices necessary for a major pipeline, and local economies along the route will feel direct impact through the expanded use of hotels, motels, restaurants, and other services. This is in line with the president elect’s new plans for creating new jobs withing clean fossil fuels The pipeline will translate into millions in state and local revenues during the construction phase and an estimated $129 million annually in property and income taxes. The pipeline will generate an estimated $50 million annually in property taxes and nearly $74 million in sales taxes to the states of North Dakota, South Dakota, Iowa and Illinois – for services to support schools, roads, emergency services and more.

The project will also address transportation strains in the Upper Midwest created by the dramatic increase in crude oil production in North Dakota. A lack of rail cars to move grain out of South Dakota has magnified the problem. The Bakken Pipeline will help ease transportation shortages for agriculture and other industries. Reporting from the heart of Texas, Molly Line

Sektionssidor

33


34 Sektionssidor


Sök efter lediga tjänster, eller ladda upp ditt CV på xyleminc.com/jobbahososs

En effektiv lösning för vattenförsörjningen i Mexico City. Länspumpning av världens djupaste guldgruva i Sydafrika. Ett nära samarbete med Hammarby Sjöstadsverk – Sveriges ledande forskningsanläggning för återanvändning av vatten. Över hela världen finns Xylem på plats för att hjälpa människor att använda varje droppe vatten mer effektivt. Vi är ett världsledande företag som utvecklar pumpar och system för att transportera och rena vatten. Bland våra många varumärken är Flygt det mest kända i Sverige, med tillverkning i Småland sedan mer än 110 år. Hos oss finns goda karriärmöjligheter – både i Sverige och globalt. Gå in på xyleminc.com/jobbahososs och sök efter lediga tjänster, eller ladda upp ditt CV.

xyleminc.com/jobbahososs