__MAIN_TEXT__

Page 1

D I N PART N ER S STØ R ST E

juleønske

VIDE N , V I D E N S KA B & N AT U R L I GT V ELVÆ R E

Tips

ER HJERNEN GÅET I SORT?

til en

miljøvenlig

jul

20 2020 TIPS TIL

DEC 2019 / JAN 2020 PRIS: DKK 59,–

Q10, GINKGO OG WARFARIN – skal du være bekymret?


Afslut din dag med AVIVIR

et hos registrer y. et ci o S n The Vega gisk Aloe Vera lo ko ø % nan. Min. 70 Aceman dst 10% med min

Rens og plej din hud med økologisk Aloe Vera. Afslut din dag med den lækre Cleansing Foam, som fjerner make-up rester og Rich Night Creme, der reparerer huden. Prøv også Eye Gel med hav-alge udtræk og Beta Glucan med effektiv opstrammende effekt.

AVIVIR Aloe Vera Cleansing Foam er lækkert blødt uparfumeret skum, med 70% Økologisk Bio Activ Aloe Vera samt milde dybderensende ingredienser. Renser din hud skånsomt og fjerner make-up rester og snavs. Pump en enkelt gang skum i fugtede hænder og masser blidt ansigtet i cirkulære bevægelser. Skyl med lunkent vand og tør efter. Dit ansigt er nu klar til at blive forkælet med AVIVIR Aloe Vera Eye Gel og andre AVIVIR produkter.

AVIVIR Aloe Vera Eye Gel er en effektivt plejende, uparfumeret øjengel, med 91% Økologisk Bio Activ Aloe Vera, samt tre højaktive ingredienser: Hyadisine og Antarcticine udvundet af hav-alger samt Beta Glucan. Mindsker mørke rander og forebygger aldersforandringer. Gør tynd hud fyldigere og mindre gennemsigtig. Plejer effektivt den tynde og følsomme hud omkring dine øjne.

I AVIVIR Serien findes også to nat-cremer: AVIVIR Aloe Vera Rich Night Creme og Anti-wrinkle Nicht Creme, der fuldender din ansigtshudpleje. AVIVIR produkterne er Svanemærket og fremstillet med respekt for både mennesker og natur, er biologisk let nedbrydelig og omsluttes af en miljøvenlig emballage.

Forhandles hos Matas, Helsekost og på www.AVIVIR.dk/shop

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

#aviviraloevera

5090 0028


LEDER

| 3

2020 venter lige om hjørnet … Tiden flyver, siger man, men det gør den da virkelig også! Nu er det igen tid til den årlige refleksion over det gamle år og ikke mindst, hvad du ønsker af det nye år. Her i SUND-PAUSE finder du masser af inspiration til, hvordan du kommer godt i gang med et sundt og (forhåbentligt) lykkebringende 2020. Find fx 20 tips til, hvordan du kan være til inspiration for andre, blot ved tankens kraft. Du finder spændende og ikke mindst brugbare bud på, hvordan du kan holde både den fysiske og psykiske del af dig sund året rundt. Gem magasinet ... hvem ved, måske får du brug for nogle gode tips til et anderledes 2020. Nu skal du tænde nogle julelys, finde en skål med pebernødder og hygge dig med at læse SUND-PAUSE. Rigtig glædelig jul og godt nytår. Marianne Palm og Benedikte Mikkelsen

SUND-PAUSE udkommer i 35.000 eksemplarer og sælges enten som indstik til SUND-FORSKNING eller som et selvstændigt magasin. Har du kun fået købt SUND-PAUSE og ønsker det store magasin i A4 størrelse og med 116 funklende

sider, så tal med din webshop eller helsekostbutik. Du kan også abonnere på begge! Det koster kr. 149,– om året, hvor der også er andre medlemsfordele. Tjek ud på www.klub-sund.dk

SUND-FORSKNING og SUND-PAUSE udgives af DOThouse media group ApS og udkommer 6 gange om året i de lige måneder. Annonceafdeling: annoncer@sund-forskning.dk Medlemskab: info@klub-sund.dk Grafiker: www.gaardogdahl.dk

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


4 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

7

Indhold 3

LEDER

7

20 TIPS TIL 2020

18 Q10, GINKGO BILOBA OG WARFARIN — SKAL JEG VÆRE BEKYMRET? 20 NÅR HJERNEN ER GÅET I SORT 24

 VAD DIN PARTNER VIRKELIG H ØNSKER SIG TIL JUL

29 SMUK HUD OG EN KROP I BALANCE MED DE FEM ELEMENTER

29

24


INDHOLDSFORTEGNELSE

| 5

34

TIPS TIL EN MILJØVENLIG JUL

34

HJÆLP KROPPEN ÅRET RUNDT

38

JULEFROKOST TIL EN VEGANER

50

JULENS ÆBLEGLØGG

54

LATTER TIL MORGEN, MIDDAG OG AFTEN — OG HELT UDEN MEJERIPRODUKTER.

56

KRYDDERIER ER IKKE BARE SMAG

60

38 54


6 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Kursus i NRT Ny unik behandlingsform i Danmark

Ta’ 2 weekend-kurser og du kan behandle hele kroppen Lær at resette nerve–impulser i musklerne På et NRT kursus vil du lære at: • Afspændedeflestemusklerpåbare30sekunder letogubesværet •Afspændefxskulderognakkepåbare5minutter heltindevedhvirvlerne •Behandleselvhårdehasemuskler–udenatbelaste dinehænder •AfspændefxPsoas–udensmertepåbare2minutter

Upper Body 23. og 24. maj 2020 i Kbh.

Lower Body 12. og 13. sept. 2020 i Kbh.

Early bird 4.300,- pr. weekend Upper Body, early bird tilmelding inden den 26. april 2020. Lower Body, early bird tilmelding inden den 16. august 2020. NRTerenmanuelbehandlingsformsommassageogfysioterapi. Forudsætningerikkenødvendigt.Udvidetmanualsvarendetil2dages selvstudiekantilkøbes.Pris1.350,-pr.weekend. SemerepåNRT-Denmark.dkellerNeuralreset.net ellerring2834 3080 / 3011 8111

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 7

20 2020 tips til

VÆ R EN IN S P I RAT I O N FO R ANDRE AF MARIANNE PALM

Uh, det er skrevet så mange gange før, tænker du, og ja! Så længe vi lever, har vi været gennem en stribe af år, og lige så snart vi har fået lidt bevidsthed, lidt ideer om, at vi faktisk som mennesker har fået en gave udi tankens kraft, så vil et nyt år være en slutning på det gamle og begyndelsen til et anderledes liv. Hvis du altså ønsker det. Eller har brug for det. Jeg har håndplukket 20 tips og tanker til et anderledes 2020, skab dine egne, eller gå med mig hele vejen … Læs ordene måned for måned eller hele molevitten lige nu.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


8 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

J a n uar Vi har heldigvis ikke mæsket os med ekstra mange usunde ting, så at have et nytårsforsæt for januars slankekur er heldigvis ikke nødvendigt. Meeen lidt livsstilsændring må gerne komme til os nu: – Jeg vil snacke noget mindre mellem måltiderne, så jeg kan mærke, hvad sult egentlig er. Og hvornår er det bare, fordi min mund ke-

der sig? Eller jeg er bange for et lavt blodsukker, som jeg egentlig aldrig har lidt af, men som kollegaen taler så meget om, og tænk, hvis jeg bliver smådårlig ligesom hende? Væk med mellemmåltiderne, og jeg vil spise mere salat til maden, som med lidt afveksling i dressingen smager fortrinligt og fylder mavesækken op.

Ja! Jeg vil male dagen hvid, sådan en bevidsthedshvid, der smiler til mig. Med et strejf af blåt, og når jeg nu er i gang, så får køkkenet også lige en makeover. Gamle gule klatter, der af uransagelige årsager har fæstnet sig til det ti år gamle tapet, krydderier, der for længst har overskredet sidste „ikke-engang-måske-virker-de-endnu“-følelsen. UD! Det gælder også de gamle urteteer, som uheldigvis, hvis de ikke var bestrålet af velmenende handelsfolk i Holland, godt kan rumme små bitte levende væsner, som du slet ikke opdager, før du stikker ansigtet helt ned i beholderen. UF!

!

Er der mangel på energi til køkkenhylderne, så snup en multivitamin, Bio-Quinone Q10 100 mg og Ginsana G115 i et par måneder.


| 9

Februar Plads til strikketøj. Planlægning. Tid til børnebørn, tid til selvforkælelse. Kan det kombineres? JA! For kravler du ned fra din fortravlede hjerne, ned i hjertet og mærker efter, så ved du jo godt, at de vokser, så du skal gribe hvert et øjeblik, nyde samværet med dem og med dig selv. Få den lange gode snak med deres mor, og hvis du ikke har børnebørn, så find nogle ude på vejen eller i en af de mange organisationer, der altid mangler varme hænder. Og måske fortælle politikerne – og fagforeningerne – at du faktisk gerne vil læse højt for en flok unger to eftermiddage om ugen i den lokale vuggestue, og at du ud over at strikke dem også er rigtig god til at få børnene klædt i vanter til legepladsen? Så de uddannede pædagoger kan tage sig af de fagaktuelle opgaver? HOV! Blev jeg lige lidt human-­politisk et øjeblik?

M a rt s Foråret er da på vej, er det ikke? Hvor er min lækrog i haven, hvor er cafeen med viden, hvor jeg kan nyde en kop te? Hvor er mine små huler, som er mine, og ingen aner, at jeg er kravlet derind for at gemme mig med mine tanker? Jeg har købt en lille kineserbog og fem pæne blyanter, og jeg bliver i min hule i dag, eller i hvert fald i præcis to timer, indtil omverdenen kalder på mig. Jeg har sat en hyggelig alarm på min telefon, så den minder mig om, at jeg igen skal bevæge mig ud for at være noget for andre, i øvrigt en gave, jeg sætter lige så meget pris på som mit eget selskab. Mit eget selskab i afmålte portioner, men skemalagt, så min til tider betændte hjerne ved, at hver tirsdag er mig-tid.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


10 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

A pril Naturen vågner. Altså den natur, jeg kan få øje på, det stritter og strutter, der er forår på vej. Min vinter har været god, der har været plads til huletid, og nu får mit hjem endnu en hule med masser af plads: Jeg gør klar til mit krukkeliv, små, sjove krukker, kæmpe krukker med skår, men det er lige meget, dem vender jeg ind mod naboen, han kan ikke se dem for vores hegn. Jeg skrubber fliser og gør mig klar til at indtage den lokale planteskole, så hver eneste blomst husker mig på, at jeg skal være taknemmelig, jeg ER taknemmelig. Tænk at stå op hver dag til et Danmark uden krig. Tænk at stå op hver dag og vide, at selvom det er lidt hullet, det der sociale sikkerhedsnet, så er jeg landet på den rette side af maskerne. Tænk, hvor dejligt mit liv er, omgivet af så mange glade mennesker, også selvom mange af vennerne er vingeskudte eller mangler et par ben.

„3 GODE TING“ Obs! Hvis du ikke har læst bogen endnu, så er det tiden lige nu! Køb den, lån den, åbn en app: „3 gode ting“ af Mikael Kamber, en cykelrytter, jeg ikke kendte, men som på den herligste tur tager dig med på dagligdagens taknemmelighed. Som formår at få hjerne og sind sporet ind i den lyse del af livet uden at blive Leif Lalleglad. Og bare rolig: Er du til forskning, er det selvfølgelig underbygget gange tusind, at positive mennesker bare har det nemmere. Og at lære at være taknemmelig, også for de små dagligdags ting, er en gave med indbygget motion: For vi er egentlig født en smule negative, så vi i fordums tid kunne være opmærksomme på savannens indbyggede farer. Så vi kunne kæmpe, flygte eller blive stille som mus. Motion for hjernen.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 11

GIV SLIP på al det hjernefnidder om, at du altid er i fare! Vi går ikke rundt blandt løver længere. Giv slip, og lad dig måske føre gennem bogen og også nyde godt af podcast/YouTube: „Afspænding og fantasirejse med Marianne Palm“. Den virker hver gang, det gør bogen også, og ingen af delene kræver noget som helst af dig andet end ti minutter i bevidsthedens tegn. Med andre ord: forårsrengøring for huler, hulemænd og betændte hjerner.

M aj Det er bare lettere at være positiv, når solen skinner! Kroppen bliver varm, tankerne lysere, og er det nu, du skal planlægge sommerens ture i rene københavnerkanaler eller et dyp i bølgen blå, oplevelser, du kan tage med dig til vinterens kolde måneder? Kredsløb, hormoner, nervesystem vågner, og det er så meget lettere at være den gode udgave af sig selv.

Og hvad er det for en størrelse?

Det kan du måske opdage, når du tager et tjek på de fire magiske, der kan forvandle dit liv. Den første forudsætning handler om at være bevidst om sit ansvar: Når jeg nu er raget ind i en konflikt, hvad er så min andel af det formastelige skænderi, den underlige stemning, eller at vi aldrig ser hinanden mere? fortsætter næste side

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


12 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

fortsat fra forrige side ...

Find en ven, lad os kalde hende Ulla, du hedder Åse. Tag „De 4 magiske“ over opvasken, hvor du gerne vil løse den konflikt, du har med Søren. Det kan, hvis du har en stor opvask, gøres på omkring tyve minutter. Ulla spørger: 1. Hvad har Søren gjort mod dig, der ikke var helt o.k.? – Du finder det, der først falder dig ind. Og bare en enkelt ting, ikke hele molevitten i en lang talestrøm. 2. Hvad har Søren undladt at gøre i forbindelse med dig? Find det første, der falder dig ind. Nu kommer vi til udfordringen: 3. Hvad har du, Åse, gjort i forhold til Søren, som ikke er helt o.k.? (Blev du tavs? Så lad tavsheden få plads, der skal nok dukke et eller andet op, brug børsten). 4. Hvad har du, Åse, undladt at gøre i forhold til Søren? (tja, bummelum, jo, måske, nå ja …). Ulla kører de fire spørgsmål igen og igen, og I er først færdige, når du, Åse, ligesom kan mærke og se, at du ikke længere har en masse „knapper“ på Søren og ikke mindst har fundet dit ansvar i jeres konflikt. Ulla har ingen mening undervejs, Ulla stiller blot spørgsmålene (ja, ja, ved det godt, det er så dejligt at blande sig, men det må du ikke, Ulla ...). P.s. „De 4 magiske“ egner sig absolut ikke til overgreb, voldtægter, psykisk vold og andre situationer, hvor der kun er én skyldig. Sæt dig fri for ansvar, hvor det ikke er dit ansvar.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 13

Ju ni Hæsblæsende juni, hvor alle gør sig klar til ferie? Eller en tid i zen, som sagtens kan foregå på en cykel, i svømmebassinet, på terrassen eller hvor som helst, hvis du har husket at få din sjæl med dig i de mange gøremål? Altså, ikke imellem dem, men i dem. Madpakker kan klares over en lydbog, kuffertpakning ligeså, og husk, at du i marts aftalte mig-tid. Og ikke mindst: Har I fået afstemt jeres forventninger om, hvad ferie egentlig er? Krimier, hvilestol, løbetur i Roms gader, se seværdigheder eller være (lige)værdige i dit parforhold? Der er flest skilsmisser efter sommerferier og juleferier …

Ju li Fik du sat grænser over for dine kolleger og din chef, så det ikke altid er børnefamilierne, der render med de bedste sommerdage? Eller har du bevidst besluttet, at du hellere holder ferier på alle andre tidspunkter, for der er rejserne billigere, og det er knap så varmt? At være tydelig i sine behov og ikke forvente, at kolleger, chefer, familie og venner er clairvoyante eller skal kunne gætte, hvordan du har det, er både omsorgsfuldt over for dig selv, men også for dine omgivelser. Ved at du sætter grænser på den gode måde, giver du automatisk plads til, at andre også tør sætte deres grænser, og derigennem komme med ideer og tanker, strategier og målsætninger hen mod et spændende liv. Hvis du har brug for det.

Og fik du ikke sat grænser i år, ej heller de sidste 10 år, så er det måske dét, du skal fokusere på som et mål, før vi når 2021. Omsorgsfulde grænser for dine arbejdsgivere, kolleger, familie og dig selv.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


14 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Aug u s t Motion mig her og der og alle vegne, og ja! Det er nødvendigt, fordi vi i dagens Danmark som regel gør to ting: Enten sidder vi ned, ellers går vi. At sidde alt for meget ned, ved de fleste, er noget skidt, men at tænke, at „jeg har fået masser af motion i dag, for jeg har gået 10.000 skridt på jobbet“, er ikke altid nok. Der skal bevægelse til i alle vores muskler og ikke kun de muskler, vi går med. Selvfølgelig er det bedre end blot at blive siddende, men hvordan kan du lave motion, som involverer hele kroppen, og hvor der ikke kun er fokus på den fremadrettede bevægelse? Hvad med baglæns, til siderne, rotationer mellem alle kropsdele, led og muskler? August er tiden, hvor vi kan planlægge efterårets sport og motion. Og det skal selvfølgelig være noget, der giver mening for dig. Hvad elskede du, da du var barn, eller hvad ønskede du dig? En pony? Så meld dig til voksenridning. At være prinsesse? Så gå til dans. At være badmintonstjerne? Det er aldrig for sent. For du kan stadig nå at shine i dine gøremål, selvom du ikke hiver guldmedaljer hjem for Danmark. Find ud af, hvad du har lyst til, prøv forskellige sportsgrene og motionsformer af, og tro mig, de fleste finder en eller flere ting, som bliver en livslang glæde, og den har vi brug for. Ikke kun dig, men din familie, dine venner og samfundet, for vi bliver altså sundere af at bruge hele vores krop. Og det her handler ikke om vægt! Det handler om at bruge de muskler, vi er udstyret med fra naturens side.


| 15

Septem b er Mønstre. Altså ikke dem på din nyindkøbte kjole, men de mønstre, du har med dig fra din fortid. Hvad lærte du? Hvilken lærdom gør dig rigere på alle niveauer, og hvilke skal kastes bort som den nedslidte kjole med pletter og skjolder, den kan gå til Frelsens Hær og måske gøre nytte som karklude i vores nyskabte genbrugsverden? Har du opdaget, at du som menneske er udstyret med nogle valg? At vi ikke er vores tanker, men du er dig, der har nogle tanker? Og de tanker oftest helt ubevidst er skabt af fortidens gode og dårlige oplevelser? Af dine forældre, som har fået dem fra dine bedsteforældre? Har du fået øje på et mønster, som bare ikke er hensigtsmæssigt anno 2019 (eller aldrig), som du kan lære noget af og give slip på? Velkommen til en verden af udvikling. Til valg og fravalg.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


16 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Okto be r Følelser. Vi er udstyret med dem, og måske skal de i spil, måske skal de holdes i ave. For nogle uger siden trak jeg et bevidsthedskort, dem er der 100 af, og på et af dem stod der „sproglig intelligens“ for det ophold, jeg er på i Spanien, på Montebello i tre uger, hvor jeg ville give mig selv en gave udi næsten-fri-til-at-få-trænet-igennem. Jeg vidste ikke, at jeg undervejs ville glemme alt om at være sådan verbalt på toppen, fordi jeg i stedet lod mig trække ned i et morads af følelser. Nu må jeg op på bjerget og ud i de skønne spanske gader og trække luft ind, mærke, at jeg er en voksen kvinde med retten til at gå mine egne veje. Og få min integritet retur. Den røg ved salatbordet.

Nove m ber

Hvorfor er der nogle autoriteter, der mener, de ved bedre end andre. Bedre end deres klienter, patienter, borgere? Hvorfor er der nogle, der stædigt holder fast i deres virkelighed, at de har retten til at mase deres virkelighed ned over os andre? Det er koldt derude. Og indeni fryser vi til is.

Find April, og lad „3 gode ting“ hjælpe dig på vej. De virker.


| 17

Dece mber Et år er snart gået. Kan du kigge tilbage, og ser du et år med glæde, mod, handlekraft, styrke, overskud, kærlighed og tryghed? Eller bragte du dig selv ud over kanten, fordi du troede, du var på rette vej, at du kunne have tillid til, at alt var, som det skulle være? Eller opdagede du, at autoriteter, myndighedspersoner, kolleger, chefer eller familiemedlemmer og venner havde en helt anden dagsorden end dig, at du blev peget på som værende „forkert“ eller gjort til skamme, fordi flertallet havde en anden mening end dig? Pippede du højt og blev bedt om at lukke næbbet? Af personer, der ikke kan lide konflikter, af personer, som elsker dramaerne, eller blot en person med et stort ego? Så løb tilbage til maj, det liflige forår med „De 4 magiske“, og måske ligger løsningen der. Og når du har lavet den, vil du måske opdage, at det hele handler om bevidsthed. Hvad fik den anden/de andre til at gøre noget mod dig, som ikke var o.k.? Og hvad havde du gjort? Måske blot skabt en situation, hvor du er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Eller bad timing? Det handler om bevidsthed, og det er jo ikke en konstant størrelse, den er hele tiden i bevægelse, for et menneske, der ikke bevæger sig fysisk som mentalt, er gået i stå. Hvad jeg ikke nåede at blive nok bevidst om i 2019 og 2020 tager jeg med mig i 2021. Livet består af valg. Og fravalg. Og forhåbentlig en masse kærlighed.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


18 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Q10, Ginkgo biloba og warfarin — skal jeg være bekymret?

Patienter i langvarig behandling med blodfortyndende medicin er nervøse for, at Q10 og Ginkgo biloba kan ødelægge medicinens virkning. En dansk undersøgelse konkluderer, at der ikke er anledning til at være bekymret. AF BJØRN FALCK MADSEN


| 19

Fra tid til anden udtaler læger, at man skal være forsigtig med at indtage bestemte kosttilskud i kombination med receptpligtig medicin, da det muligvis kan påvirke medicinens effekt. Det kan være korrekt i nogle tilfælde, men hvis det gælder det blodfortyndende præparat warfarin og henholdsvis Q10 og Ginkgo biloba, er der ifølge en dansk undersøgelse ingen grund til bekymring. Kritikken gik på, at Q10 kan nedsætte warfarins effekt, hvorimod Ginkgo biloba kan øge den. Ingen af delene viste sig dog at være tilfældet i undersøgelsen, som blev offentliggjort i 2003 i Ugeskrift for Læger.

Testet på warfarinpatienter 24 patienter, som alle var i stabil warfarinbehandling, medvirkede i det randomiserede, dobbelt-blinde, placebo-kontrollerede overkrydsningsforsøg. Bio-Quinone Q10 (100 mg), Bio-Biloba (100 mg) eller placebo blev givet i tilfældig rækkefølge i tre behandlingsperioder af fire ugers varighed. Hver behandlingsperiode var adskilt af en udvaskningsperiode på to uger for at sikre, at de indtagne præparater var helt ude af kroppen, inden patienterne påbegyndte en ny behandling.

søgelse ingen grund til at være bekymret for at indtage de to præparater i kombination eller hver for sig sammen med warfarin. Resultatet af undersøgelsen kan ikke nødvendigvis overføres på andre Q10-præparater eller Ginkgo biloba-præparater.

Klarer frisag Det er vigtigt at lytte til lægers advarsler, når det gælder mulige interaktioner ved at indtage bestemte kosttilskud sammen med medicin. Det er imidlertid også vigtigt, at producenter af kosttilskud laver den nødvendige forskning for enten at be- eller afkræfte en eventuel mistanke. I dette tilfælde klarede de to præparater frisag i forhold til warfarin, og folk i kort- eller langvarig behandling med medicinen kan således anvende det i kombination med de to testede præparater uden grund til at være bekymrede.

Ingen interaktion Undersøgelsen viste tydeligt, at der ikke var nogen klinisk betydende interaktion imellem henholdsvis Bio-Quinone Q10 og warfarin og Bio-Biloba og warfarin. Med andre ord er der ifølge denne under-

Kilde: ”Effekten af Coenzym Q10 og Ginkgo biloba på warfarindosis hos patienter i længerevarende warfarinbehandling”, Ugeskrift for Læger 165/18, 28. april 2003

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


20 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

COPY & PASTE

NÅR HJERNEN ER GÅET I

sort

Amygdala er en lille mandelkerneformet struktur i hjernens tindingelap, som håndterer frygt og forsvarsreaktioner, og den overvælder let resten af hjernen, indtil vi med forskellige metoder får den til at falde til ro. Det kan du læse meget mere om på bl.a. SUND-FORSKNING.dk i nogle af vores store artikler om emnet. AF MARIANNE PALM

Skal der balance i hjernen, så en anden vigtig del af hjernen, hippocampus, kan få lov til at håndtere kriser og ikke mindst lagre vigtig læring, er der en række metoder, fysiske som psykiske, du kan anvende. Kognitiv terapi kan gøre en forskel, det kan EMDR også (tjek det ud på www. emdr.dk) eller en dygtig tankefeltterapeut, men du kan også gøre noget for din

krop og dermed din hjernes overskud til at skabe forandringer. Men det handler også om kroppen! Så derfor:

Få styr på stabile madvaner Det er skræmmende at se de forslag til mad, som fx Team Danmark stiller op med til en dreng på 12 år, der elsker at spille fodbold og ovenikøbet er så god


| 21

Ny forskning viser også betydningen af D-vitamin mod aggressioner! Se s. 35 i SUND-FORSKNING.

til det, at han er med på de bedste hold. Kostplanen er fedtfattig og fyldt med kulhydrater, så knægten kan spurte af sted på banen under en kamp, men stort set ingen energi har til at bære skoletasken hjem og få lavet lektierne. Man tror, det er fordi, han ikke kan, men i virkeligheden er der slet ikke fedt nok til, at hjernen kan udvikle sig og holde til den stressbelastning, den bliver udsat for. Få fat i nogle gode fedtsyrer til hjernefilerne, fx eye q, og få også styr på at spise dig mæt til hvert måltid, og suppler eventuelt med lidt nødder til mellemmåltider. Det kan også være ristede kerner, som de fleste kan lide med en lille bitte smule salt på. Et stabilt blodsukker hele dagen skaber stabilt humør, prøv det i 14 dage, det skaber forvandling. Læs de mange forslag til sundere madvaner både for sportsfolk og alle os andre på www.sund-forskning.dk. Sørg for chrom til blodsukkeret, hvis det er svært at gøre stabilt. Det kan ses på et svingende humør og alt for stor

trang til sukker og alkohol. Skab balance i et par måneder med Bio-Chrom og små måltider.

Proteiner er nødvendige, også for hjernen Ud over fedt og et stabilt blodsukker er hjernen helt afhængig af aminosyrer og kulhydrater. Aminosyrer fås nemmest ved at nedbryde proteinerne i kød, men kan også sagtens klares gennem linser, bønner og bælgfrugter – dog skal de spises hver dag. Spiser du æg et par gange om ugen, bliver du nemt dækket ind, det gør du også med ost og andre mælkeprodukter. Er du eller dit barn veganer, så læs de mange artikler, vi har samlet sammen.

Støtteterapi fra en indisk urt pakket ind i schweizisk forskning Er din hjerne allerede overrumplet af stress, angst, depression eller andre belastninger, så er det værd at kigge på ek­ stra støtteterapi i minimum tre måneder. Det kan du få fra Keen Mind, som med

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


22 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

sine flotte studier viser, at vi både som børn og voksne kan få mere overskud, vi kan afbalancere amygdala og hjælpe hippocampus med at vokse. Men husk også terapien fra ovennævnte metoder: kognitiv terapi, EMDR eller tankefeltterapi. Keen Mind er det produkt på det danske marked, der er lavet mest forskning på. Er du meget træt og energiforladt, kan du supplere med Ginsana G 115, der ligesom Keen Mind hører til i eliten, når det gælder forskning på de pågældende droger. Ginsana G115 og Q10, fx Bio-Quinone 100 mg, er uden tvivl et fantastisk match, hvis du over længere tid har kørt dig selv for hårdt. Eller du gerne vil forebygge, at du skader kroppens energiproduktion, hvis du ikke kan stoppe din fortravlethed. Og så skal du selvfølgelig have et samlet tilskud af vitaminer og mineraler. Dem forbruger kroppen mange af under belastende situationer, og du har særligt brug for fx B-vitaminerne, der skal anvendes i udviklingen af hjernens signalstoffer.

Du har også brug for calcium og magnesium til at overføre signalstoffer mellem de enkelte nerveceller, og derfor kunne en „Protokol for at modvirke overanstrengte hjerner“ være: 1. Et grundlæggende multivitaminprodukt i den letoptagelige ende 2. Ekstra Bio-Chrom, hvis der er mange blodsukkerudsving 3. Calcium- og magnesiumtilskud. Ved meget uro kun magnesium 4. Keen Mind til hjernen, 1-2 stk. daglig 5. Bio-Quinone Q10 100 mg, 1-2 stk. daglig, hvis du forbruger meget energi på sport eller er udmattet 6. Ved voldsom træthed Ginsana G115 eller andre „adaptogene“ droger

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


Rose Sofia Højt vibrerende produkter til hverdagens solstrüle pauser * Krystal infused Balipura Aura Sprays * Krus & notesbøger med bekrÌftelser * Vindues klistermÌrker med symboler * Blü glasflasker med energi symboler www.rosesofia.dk rose.sofia.ho@gmail.com

Meridianer og organrelationer

/H

/HYHU

0LOW3DQ

03

FUHDV

T\

7\QGWDUP

H

+MHUWH

Kl. 11.00

Kl.

15.00

Kl. 13.00 Organ:

Kl. 11-13

GaldeblĂŚre

Optimal arbejdstid:%HGVWHWLGVSXQNWIRUSUREOHPOÂşVQLQJ)RUGÂşMHOVHDIIHGW

Kl. 13-15

Lever

Optimal arbejdstid:8GUHQVQLQJDIJLIWVWRIIHUIUDGDJHQVP§OWLGHU9HGXEDODQFHUNDQKXGNOºHNUDPSHUXUROLJVºYQRJKHGHWXUH LNOLPDNWHULH§UHQH IRUHNRPPH Hvileperiode: )RUEU¨QGHUIHNVDONRKROODQJVRPPHUHLGHQQHSHULRGH

Optimal arbejdstid: (QHUJLIUDPRUJHQPDGHQLQGWDJHWNOEHDUEHMGHVLPLOWHQRJVHQGHVGHUHIWHULQGLHQHUJLNUHGVOºEHWPHOOHPRUJDQHUQHRJ JLYHUEU¨QGVWRIWLOKMHUQHQ9HGXEDODQFHUHUGHUULVLNRIRUDWJ§VXNNHUNROGHOOHURSOHYHWU¨WKHGRJHOOHUNRQFHQWUDWLRQVEHVY¨U

Kl. 11-13

Mikrovilli 0,5-1,5 mm

5. PortĂĽre 9HQD3RUWD

Ikke synlig pĂĽ billedet.

7. Lever -HFXU

Optimal arbejdstid: .URSSHQVRJKMHUWHWVPHVWDNWLYHWLGVUXP*RGWPHGKYLOH LV¨UYHGKMHUWHSUREOHPHU RJHQJRGIURNRVW

Kl. 23-01

Hjerte

Kl. 01-03

Tyndtarm

Optimal arbejdstid: 7\QGWDUPHQEHDUEHMGHUPRUJHQRJPLGGDJVPDG%HGVWLNNHDWVSLVHLGHWWHWLGVUXP7\QGWDUPHQEHDUEHMGHURJV§LQIRUPDWLRQHU VRPHUPRGWDJHWRPIRUPLGGDJHQ Hvileperiode:,QIRUPDWLRQHUPRGWDJHWRPIRUPLGGDJHQEHDUEHMGHVG§UOLJVWLGHWWHWLGVUXP

Kl. 15-17

Kl. 03-05

BlĂŚre

Optimal arbejdstid:0DNVLPDO\GHHYQHRJWLGVUXPPHWKYRUYLGULNNHUPHVWY¨VNH%O¨UHQKHQWHUHQHUJLWLOGHºYULJHRUJDQHULV¨UWLOQ\UHUQH8EDODQFH NDQYLVHVLJVRPVWºUUHWLVVHWUDQJLGHWWHWLGVUXP

Kl. 17-19

Kl. 05-07

Nyrer

Optimal arbejdstid: 1\UHUQHHUNURSSHQVHQHUJLODJHUVRPWºPPHVYHGVWUHVV'HUIRUHUHWKYLOJRGWLGHQDNWLYHSHULRGHV§Q\UHUQHNDQODGHRSLJHQ 1\UHUQHEHJ\QGHUDNWLYWDWƓOWUHUHEORGHW/HWDIWHQVP§OWLG

Kl. 19-21

Kl. 07-09

Pericardium

Optimal arbejdstid:šJHWEORGJHQQHPVWUºPQLQJGHUIRUJRGWWLGVSXQNWIRUN¨UOLJKHGRJLQWLPLWHWRJHYWDWEOLYHJUDYLGS§9HGKRUPRQXEDODQFHUNDQ GHWPRGVDWWHVDPWWU¨WKHGIRUHNRPPH2JV§KMHUQHQDUEHMGHUPHUHDNWLYWKHU

Kl. 21-23

Kl. 09-11

Sanjiaos

Optimal arbejdstid: .URSSHQVWHPSHUDWXUWRSSHUIRUGLOXQJHUPLOWRJQ\UHU HQHUJLRUJDQHUQH IRUGHOHUYDUPHQWLONURSSHQVKXOUXP EU\VWEXJKXOHRJ E¨NNHQ V§OHGHVDW§QGHGU¨WIRUGºMHOVHRJIRUSODQWQLQJIXQJHUHURSWLPDOW+YLVPDQKDUIHEHUEOXVVHUGHQW\SLVNRSKHU

a

I forbindelse med kulhydratomsÌtningen er leverens funktion at regulere sukkerstofskiftet og virke som energidepot. 6HŴHUHGHWDOMHURPOHYHUHQVRSWDJHOVHRPV¨WQLQJRJGHSRQHULQJ af kulhydrater i billedet til højre.

Komplekse kulhydrater (Polysakkarider)

SAKKAROSE spaltes af enzymet sakkarase/sukrase i tyndtarmsepitelet til 1 GLUKOSE- og 1 FRUKTOSE-molekyle.

b

LAKTOSE spaltes af enzymet laktase i tyndtarmsepitelet til 1 GLUKOSE- og 1 GALAKTOSE-molekyle. STIVELSE spaltes i mundhule og mavesĂŚk af enzymet amylase til MALTOSE, som i tyndtarmsepitelet spaltes af enzymet maltase til GLUKOSE.

8.

4. 5. c

Blindtarm

$SSHQGLFLWLV

Endetarm

(Intestinum Rectum)

8. Tyktarm &RORQ

Tyktarmens funktion er hovedsagelig optagelse af vÌske og salte fra tarmindholdet, og der sker nÌsten ingen nÌringsstofoptagelse. 'HUIRUHUWDUPLQGKROGHWWHPPHOLJW\QGWŴ\GHQGHQ§UGHWEHY¨JHU sig fra tyndtarmen til tyktarmen. Efterhünden som det bevÌger sig fremad bliver det mere og mere W\NWŴ\GHQGHRJKDUVLQHQGHOLJHNRQVLVWHQVQ§UGHWIRUODGHU endetarmen via endetarmsübningen.

Oligosakkarider

OLIGOSAKKARIDER - Findes i linser, bønner og kikÌrter. - Føres ufordøjet videre til tyktarmen, hvor de fermenteres af PLNURRUJDQLVPHURJGHUPHGPHGYLUNHUWLOHQJRGWDUPŴRUD

6.

7.

6. Bugspytkirtel 3DQFUHDV

Bugspytkirtlen producerer hormonet insulin som respons pĂĽ et stigende blodsukker, og hormonet glukagon som respons pĂĽ et faldende blodsukker. Insulin virker som en “nøgleâ€? der ĂĽbner muskelcellerne for optagelse af GLUKOSE, sĂĽ musklerne fĂĽr energi til at arbejde. Via denne proces falder blodsukkeret, hvilket fĂĽr bugspytkirtlen til at producere glukagon. Glukagon fĂĽr leveren til at omdanne glukogen (depotsukker) til GLUKOSE. Bugspytkirtlen producerer desuden bugspytamylase, som spalter STIVELSE til MALTOSE.

Optimal arbejdstid:*RGWWLGVSXQNWIRUWRLOHWEHVÂşJ9HGXEDODQFHULW\NWDUPHQNDQGHUIRUHNRPPHGLDUUÂŤHOOHUIRUVWRSSHOVH

3.

BestĂĽr af 3-10 monosakkarider

FRUKTOSE og GALAKTOSE omdannes til GLUKOSE. GLUKOSE, FRUKTOSE og GALAKTOSE optages fra tarm-epitelcellerne i tarm-epitellets blodkar, og føres derfra via leverportüren til leveren.

PortĂĽren er den blodĂĽre (vene), som fører blod med nĂŚringsstoffer - bl.a. kulhydrater - fra tarmsystemtet via tarm-epitelcellerne til leveren, modsat det “almindeligeâ€? blodkredsløb, hvor blodet føres fra organerne til hjertet.

Optimal arbejdstid:9LJWLJWXGUHQVHRJHQHUJLRUJDQGHUIRUHUPRWLRQJRGWKHU9HGOXIWYHMVOLGHOVHUNDQSUREOHPHUIRUHNRPPHLGHWWHWLGVUXP Hvileperiode:Ĺ?6RUJHQVWLPHUĹ?6\JHGÂşURIWHLGHWWHWLGVUXP0RWLRQLGHWWHWLGVUXPNDQS§YLUNHVQHJDWLYWDIGHQODYHOXQJHHQHUJL

Optimal arbejdstid:%HGVWHWLGVUXPIRUGDJHQVIºUVWHVWºUVWHP§OWLG2JV§JRGWWLGVSXQNWDWIRUGºMHQ\YLGHQLQGO¨ULQJ Hvileperiode:'HWNDQPHGIºUHXUROLJVºYQDWVSLVHLGHWWHWLGVUXP

Milt/pancreas

Bughinde med blodkar og nerver til tarmvĂŚggen, omslutter tarmen.

Villi

Beskrivelse:

Colon (tyktarm) Mave

Copyright Š 2019 • www.plakaterforlivet.dk • Organuret • ORGUR-70x100

Lunger

Kl. 19-21 Kl. 21-23

Kl. 13-15

Copyright Š 2019 • www.plakaterforlivet.dk • Meridianer• MERID-70x100

Kl. 15-17 Kl. 17-19

Kl. 07-09 Kl. 09-11

LAKTOSE (mÌlkesukker) - Findes i mÌlk fra pattedyr. - Laktose nedbrydes i tyndtarmen af fordøjelsesenzymet laktase til 1 GLUKOSE- og 1 GALAKTOSE-molekyle. Nedsat funktion af laktase medfører laktoseintolerance/mÌlkeallergi.

Hvis der er mere GLUKOSE end der er brug for (højt blodsukker), omdannes det overskydende til glukogen (depotsukker) i levercellerne. Nür blodsukkeret igen falder, producerer bugspytkirtlen hormonet glukagon, som sendes til leveren, hvor det omdanner glukogenet til GLUKOSE.

EndetarmsĂĽbning $QXV

%HVW§UDIWLOĹ´HUHWXVLQGHPRQRVDNNDULGHU KOSTFIBRE Opdeles i: - VANDOPLĂ˜SELIGE KOSTFIBRE. Findes i frugt, grøntsager, bĂŚr, havregryn, bĂŚlgfrugter, nødder osv. Danner gel og svulmer op i mavesĂŚkken, nĂĽr de blandes med vĂŚske, hvilket øger madens opholdstid i maven og giver en mĂŚttende effekt. Fermenteres af mikroorganismer i tyktarmen, og ELGUDJHUGHUIRUWLOHQVXQGEDNWHULHĹ´RUD - VANDUOPLĂ˜SELIGE KOSTFIBRE. Findes i hvedeklid og andre kornprodukter, upolerede ris osv. Suger vĂŚske til sig og bidrager dermed til en velfungerende fordøjelse. BĂĽde de opOÂşVHOLJHRJGHXRSOÂşVHOLJHNRVWĆ“EUHIÂşUHVXIRUGÂşMHW gennem tyndtarmen til tyktarmen. (QNRVWPHGKÂşMWLQGKROGDINRVWĆ“EUHVWDELOLVHUHUEORGVXNNHUHW fordi maveindholdet tømmes langsommere til tyndtarmen, og blodsukkeret dermed forbliver pĂĽ et stabilt højt niveau i lĂŚngere tid. Dette giver en langvarig mĂŚthedsfornemmelse, hvilket kan medvirke til forebyggelse af bl.a. overspisning samt en rĂŚkke livsstilssygdomme. Den stabile tilførsel af energi til kroppens arbejdende processer bidrager desuden med mere energi og overskud i hverdagen. .RVWĆ“EUHKDUHQNROHVWHUROV¨QNHQGHHIIHNWLGHWGHWU¨NNHUJDOGHsyre og galdesalte, som bruges i tyndtarmen til fedtfordøjelse, med ned i tyktarmen og ud med afføringen. Leveren nydanner stofferne ud fra kolesterol, hvorved kolesterolniveauet i blodet falder, og dermed falder risikoen for hjerte-kar-sygdomme. 9HGLQGWDJHOVHDIHQĆ“EHUULJNRVWHUGHWYLJWLJWDWGULNNHQRNY¨VNH gerne 1,5 - 2 liter dagligt. STIVELSE )LQGHVLNDUWRĹ´HUPDMVULVKYHGHURGIUXJWHUE¨OJIUXJWHURVY - Ved opvarmning sker der dels en gelatinering, hvilket gør at den kan nedbrydes af fordøjelsesenzymerne, dels dannes der RESISTENT STIVELSE. RESISTENT STIVELSE )LQGHVLNDUWRĹ´HU E§GHLU§RJLNRJWHDINÂşOHGHNDUWRĹ´HU IUÂş korn, cashewnødder, bĂŚlgfrugter, grønne bananer osv. - Føres ufordøjet videre til tyktarmen, hvor de fermenteres af PLNURRUJDQLVPHURJPHGYLUNHUGHUPHGWLOHQJRGWDUPĹ´RUD hvilket beskytter mod en rĂŚkke sygdomme.

SJ P

Piriform PĂŚreformet muskel

Aductor longus + magnus Lang +stor indadfører

JORD behøver ILD (as

Gluteus medius og maximus Mellemste og store sĂŚdemuskel

M

G

Deltoideus anterior Forreste deltamuskel

Rhomb major Stor rhombemuskel

MP Le

Lever-meridianen

YIN-organ: Milt/Pancreas KropsvÌv/funktion: Blødt vÌv: BindevÌv, fedtvÌv, muskler, sener i arme og ben, immunforsvar, lymfe, fordøjelse, reg. af blod og vÌskestofskifte Sanseorgan: Mund og lÌber Sans: Smagssans

YIN-organ: Lever KropsvĂŚv/funktion: Musklers og seners funktion. Negle, hormonregulering, ydre kønsorganer, peristaltik, blodopbevaring, -mĂŚngderegulering og -transport Sanseorgan: Ă˜jne Sans: Synssans

Popliteus KnĂŚhasemuskel

Trapezius HĂŚttemuskel

Ă˜vre trapezius Ă˜vre hĂŚttemuskel Nyre-meridianen

Deltoideus medial + posterior Midterste + bagerste deltamuskler

Coracobrachialis Skulder-/ armmuskel

Splenius capitis Stor nakkemuskel

JORD

Fugt/svamp Levator scapulae Skulderbladsløfter

Pectoralis major claviculae Lille brystmuskel

Triceps Trehovedet armstrĂŚkker

Brachioradialis Albuebøjer

Latissimus dorsi Bred rygmuskel

Opponens pollicis

Mavemeridianen Milt-/Pancreasmeridianen

YANG YIN

GaldeblĂŚremeridianen

Sternocleidomastoideus Stor skrĂĽ halsmuskel

YIN-organ: Hjerte/Pericardium KropsvÌv/funktion: Mental aktivitet. Hjerte: Kredsløb, nervevÌv, hjernens funktion, Pericardium: Fysisk hjertefunktion, seksual funktion og seksuelle lyster Sanseorgan: Tunge Sans: Taleevne

Pectoralis major sternalis Stor brystmuskel, nedre

Sensommer

ke) for at noget kan gr

09.0 0

Hvileperiode:

Kl. 23-01 Kl. 01-03

SUKROSE/SAKKAROSE - Findes i hvidt sukker, rørsukker og roesukker. - Sukrose/sakkarose nedbrydes i tyndtarmen af fordøjelsesenzymet sukrase til 1 GLUKOSE- og 1 FRUKTOSE-molekyle.

GLUKOSE frigøres fra leveren og føres med blodet til organer og vÌv, hvor det forbrÌndes som energi.

Slimhinde/ tyndtarms-epitelceller.

Forür TRÆ Vind

or at kunne vokse, og M

Kl.

GaldeblĂŚre-meridianen (G)

TvĂŚrgĂĽende folder dannet af slimhinden (villi med mikrovilli).

CirkulÌrt fortløbende muskler. LÌngdegüende muskler. Tilsammen to muskellag der sørger for tarmens peristaltiske bevÌgelser, som bevirker, at chymus føres videre gennem fordøjelseskanalen.

YAN YIN G

Hjerte-meridianen

TRÆ behøver VAND f

FRUKTOSE (frugtsukker) - Findes i frugt, bÌr, juice, grøntsager, honning osv. - Absorberes ufordøjet. GALAKTOSE - Findes i mÌlkeprodukter og modermÌlk. - Absorberes ufordøjet.

Simple kulhydrater (Dissakkarider) BestĂĽr af 2 monosakkarider

MALTOSE (maltsukker) - Findes i øl. - Maltose dannes nür enzymet bugspytamylase spalter STIVELSE. - Maltose nedbrydes i tyndtarmen af fordøjelsesenzymet maltase til 2 GLUKOSE-molekyler.

Tyndtarmens opbygning:

Chymus/ maveindhold

H

Simple kulhydrater (Monosakkarider) BestĂĽr af 1 molekyle

GLUKOSE (druesukker) - Findes i frugt, bÌr, juice, grøntsager, honning osv. - Absorberes ufordøjet. - Det vigtigste kulhydrat, da alle kroppens celler kan udnytte det til energi.

2.

6HŴHUHGHWDOMHURPW\QGWDUPHQVRSWDJHOVHDINXOK\GUDWHULELOOHdet til højre.

YLVHUNURSSHQVHQHUJLĹ´RZLOÂşEHWDIGÂşJQHWVWLPHUGYVKYLONHWWLGVUXPGHUHUGHQRSWLPDOHDUEHMGVWLGIRUGHIRUVNHOOLJHRUJDQHURJKYRUQ§UGHJ§ULQGLHQKYLOHSHULRGH 2UJDQHUGHUOLJJHUWLPHUIUDKLQDQGHQKDULQGĹ´\GHOVHS§KLQDQGHQVEDODQFH)HNVNDQHQOXQJHOLGHOVHXGYLNOHVLJWLOHQEO¨UHOLGHOVH RJRPYHQGW HQW\NWDUPVOLGHOVHWLOHQQ\UHOLGHOVH RJRPYHQGW RVY +YLVRUJDQHUGHUOLJJHUWLPHUIUDKLQDQGHQHUV\JHVDPWLGLJVN\OGHVGHWRYHUHQHUJLLGHWHQHRJXQGHUHQHUJLLGHWDQGHWRUJDQ2UJDQHWPHGXQGHUHQHUJLVNDOEHKDQGOHVV§OHGHVDWGHWĹ?WU¨NNHUĹ?GHQRYHUVN\GHQGHHQHUJLIUD RUJDQHWPHGRYHUHQHUJLRJGHUPHGJHQRSUHWWHVEDODQFHQ 9HGRYHUHQHUJLLHWRUJDQYLOV\PSWRPHUQHY¨UHPHVWW\GHOLJHLRUJDQHWVRSWLPDOHSHULRGHRJPLQGVWW\GHOLJHLKYLOHSHULRGHQ WLPHUVHQHUH 9HGXQGHUHQHUJLLHWRUJDQYLOV\PSWRPHUQHY¨UHPLQGVWW\GHOLJHLRUJDQHWVRSWLPDOHSHULRGHRJPHVWW\GHOLJHLKYLOHSHULRGHQ WLPHUVHQHUH 2UJDQHUQHUHVWLWXHUHVRJUHQVHVLGHQRSWLPDOHSHULRGH

Kl. 03-05

Lever-meridianen (Le)

Tunge

4. Tyndtarm ,QWHVWLQXPWHQXH

7\QGWDUPHQEHVW§UDI'XRGHQXPƓQgertarm (a), Jejunum (b) samt Ileum (c), og er samlet ca. 6-8 m lang. D,GXRGHQXPƓQJHUWDUPHQEODQGHVWarmindholdet op med galde fra leveren, insulin fra bugspytkirtlen, samt fordøjelsesenzymer. b: Jejunum er den midterste del af tyndtarmen, hvor der - ligesom i duodenum - udskilles fordøjelsesenzymer. c: Ileum er den sidste del af tyndtarmen, og munder ud i tyktarPHQ+HURSWDJHVGHŴHVWHQ¨ULQJVVWRIIHUKHUXQGHUNXOK\GUDWHU (QGHODILPPXQIRUVYDUHWEHƓQGHUVLJRJV§KHU

Middags-/midnatsloven

Kl. 05-07

BlĂŚre-meridianen (B)

En utilstrĂŚkkelig kontrollerende energi i ĂŠt organ (underenergi) kan pĂĽvirke det efterfølgende organ, sĂĽledes at dette organ ikke lĂŚngere er kontrollabelt, men tager magten og holder pĂĽ sin energi (overenergi). Der er nu opstĂĽet en ubalance. Organet med underenergi (eks. lunge) behandles, sĂĽledes at det kan tilføre kontrollerende energi til leveren via KO-cyklussen. Leveren “overkontrollererâ€? nu milten, som derved har underenergi og ogsĂĽ skal behandles. Balancen er herefter genoprettet.

Gracilis Slank lĂĽrmuskel

Pericardium-/ kredsløbsmeridianen

Subscapularis Under skulderbladsmuskel

Tungespytkirtel

KĂŚbespytkirtel

3. MavesĂŚk 9HQWULFXOXV

MavesĂŚkken kan rumme ca. 1 liter mad. Spytamylasen er stadig aktiv i den øverste del af mavesĂŚkken, men inaktiveres efterhĂĽnden af mavesyren. 0DGHQĆ“QGHOHV\GHUOLJHUHKer, og blandes op med saltsyre, som opløser maden og er bakteriedrĂŚbende. Sammen med vand og pepsin (fordøjelsesenzym) blandes det hele til en “vĂŚllingâ€? (chymus), som vha. mavesĂŚkkens peristaltiske bevĂŚgelser, føres videre til tyndtarmen i smĂĽ portioner.

6DPPHUHJHOJ¨OGHUIRUDOOHRUJDQHUL2U JDQXUHW

Colon-/ tyktarms-meridianen (Co)

TRÆ • FORÅR • VIND

Optimal arbejdstid:

Nyre-meridianen (N)

Ă˜respytkirtel

1.

2. Spiserør 2HVRSKDJXV

Spiserøret har to hovedfunktioner, dels transport af maden fra mund til mavesÌk, dels at forhindre tilbageløb af maveindholdet. Spiserøret bestür hovedsagelig af muskler og slimhinde.

+YLVOHYHUHQHULHQHUJLXQGHUVNXG Ĺ?VÂşQQHQ PDQJOHUPDGĹ? VNDOJDOGHEO¨UHQEHKDQGOHV GDGHQW\SLVNYLOY¨UHLHQHUJLRYHUVNXG 'HUPHGHUEDODQFHQJHQRSUHWWHW

YANG YIN

P

N Kl. 17.00

%O¨UH

B

0

0DYH

Lunge-meridianen (Lu)

1. Mundhule &DYLWDV2ULV

Maden tygges og blandes med spytsekret fra øre-, tunge- og kÌbespytkirtler. Enzymer (spytamylase) fra spytsekretet starter nedbrydning af de nedbrydelige kulhydrater i maden.

+YLV*DOGHEO¨UHQ * HULHQHUJLXQGHUVNXG Ĺ?VÂşQQHQPDQJOHUPDGĹ? YLOGHQWU¨NNH HQHUJLIUD6DQMLDRV 6- VRPW\SLVNYLOY¨UHL HQHUJLRYHUVNXG Ĺ?PRGHUHQJLYHUVÂşQQHQ PDGĹ? 'HUPHGHUEDODQFHQJHQRSUHWWHW

G YAN YIN

Ty

Hvor mange kulhydrater en person har brug for, afhÌnger i høj grad af, hvor fysisk aktiv vedkommende er. Man bør süledes tilpasse sit indtag af kulhydrater ved at spise en kost med fÌrre kulhydrater pü dage, hvor PDQHUI\VLVNLQDNWLYRJHQNRVWPHGŴHUHNXOK\GUDWHUS§GDJHKYRUPDQHUPHJHWI\VLVNDNWLYIHNVQ§UPDQ dyrker sport eller motion. En kost med højt indhold af langsomt optagelige kulhydrater (komplekse kulhydrater) 2-3 timer inden en større fysisk aktivitet eller sportsprÌstation, sikrer et stabilt blodsukker op til og under den første del af aktiviteten. Under resten af aktiviteten er det godt at supplere med hurtigt optagelige kulhydrater (simple kulhydrater), for at undgü at glykogen-depoterne tømmes, og man dermed gür sukkerkold. I op til 24 timer efter hürd fysisk aktivitet bør kosten stadig indeholde hurtigt optagelige kulhydrater, for at sikre optimal genopbygning af muskler og celler. Eksempler pü fødevarer, som indeholder simple og/eller komplekse kulhydrater, ses herunder.

Organ-urets moder-/sønlov $OOHRUJDQHUHUPRGHUWLOGHWQ¨VWHRUJDQL 2UJDQXUHW SLOHQHVUHWQLQJ RJVºQDIGHW IRUHJ§HQGHRUJDQ

TvĂŚrsnit af tyndtarmen:

VAND • VINTER • KULDE

Sartorius SkrĂŚddermuskel

Soleus + Gastrocnemius Flyndermuskel + tohovedet lĂŚgmuskel

Kulhydrater og aktivitet

Kl. 07.00

Mave-meridianen (M)

Makromolekyler

03.00

ke at vokse uhĂŚmmet

Kl.

Kl.

Co

Milt-/pancreas-meridianen (MP)

Quadriceps Firehovedet knĂŚstrĂŚkker

ĂĽ jorden/skygge

G

*DOGHEO¨UH

6DQMLDRVDUPHU

&RORQ7\NWDUP

METAL • EFTERĂ…R • TĂ˜RKE

Copyright Š 2019 • www.plakaterforlivet.dk • Forødjelse af kulhydrater • FORDKUL-70x100

21.0 0

6-

GREEHOWY

3HULFDUGLX KMHUWHWVP P LQLVWHU

Kl. 19.00

Sanjiao-/endokrin-meridianen (SJ)

1\UHU

Pericardium-/kredsløbs-meridianen (P)

Plakater for Livet www.plakaterforlivet.dk

VAND kontrollerer ILD - slukker ŴDPPHURJG¨PSHUKHGH ILD kontrollerer METAL - smelter det overskydende vÌk METAL kontrollerer TRÆ - beskÌrer det overskydende TRÆ kontrollerer JORD - skygger og holder med rødderne JORD kontrollerer VAND - dÌmmer op

Sanjiao-/endokrinmeridianen

Generelt om kulhydrater

Kl. 05.00

JORD • SENSOMMER • FUGT

FORDĂ˜JELSE AF

KULHYDRATER

KO-cyklus (primĂŚrt mellem YIN-organer): Den kontrollerende/dĂŚmpende energi fungerer sĂĽledes: Teres minor Lille trind skuldermuskel

Tyndtarmsmeridianen Rectus abdominis Lige mavemuskel/ sixpack

Kulhydrater er en af de grundlÌggende bestanddele i vores kost, og et af de tre makromolekyler. De to andre er proteiner og fedt. .XOK\GUDWHUHUHQVDPOHWEHWHJQHOVHIRUGHIRUVNHOOLJHVXNNHUVWRIIHUVRPƓQGHVLPDGHQ .XOK\GUDWHUƓQGHVLGHŴHVWHPDGYDUHUGRJLQGHKROGHUNºGƓVNROLH¨JRJP¨ONHSURGXNWHULQJHQHOOHU nÌsten ingen kulhydrater. Kulhydrater er kroppens største energikilde og det vigtigste brÌndstof til muskel- og hjernearbejde. Dog har hjernen 1. prioritet, da den altid skal fungere optimalt. +YLVPDQLQGWDJHUŴHUHNulhydrater end man forbrÌnder i musklerne, omdannes de overskydende til fedt, hvilket medvirker til vÌgtstigning. .XOK\GUDWHULXUDIƓQHUHWIRUPVRP f.eks. frugt, grøntsager, korn og groft brød, er et sundere valg end kulhyGUDWHULUDIƓQHUHWIRUPV§VRPVXNNHUVRGDYDQGNDJHRJVOLN‡UVDJHQHUDWGHVXQGHXUDIƓQHUHGHIºGHYDUHU KDUHWKºMWLQGKROGDINRVWƓEUHYLWDPLQHURJPLQHUDOHUVRPJLYHUGHPHQKºMQ¨ULQJVY¨UGLLPRGV¨WQLQJWLO IºGHYDUHUPHGKºMWLQGKROGDIUDIƓQHUHGHNXOK\GUDWHUVRPW\SLVNLNNHLQGHKROGHUUHWPHJHWGHUNDQEHWHJQHV som sundt. Man bør derfor altid tilstrÌbe at spise sü varieret en kost som muligt, med en god fordeling af kulhydrater, protein, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler. 1 gram kulhydrat = 4 kalorier/17 kilojoule.

/XQJHU

Tyndtarms-meridianen (Ty)

www.plakaterforlivet.dk

Kl. 01.00

/X

Hjerte-meridianen (H)

Plakater for Livet

Det indre biologiske ur

Kl. 23.00

ETAL (beskĂŚring) for ik

Kroppens energibaner

ORGANURET

Sommer ILD Hede

o, og TRÆ til at holde p

Plakater for Livet www.plakaterforlivet.dk

ILD • SOMMER • HEDE

Broder-/søsterloven / Partnerloven: Der kan forekomme en gensidig pĂĽvirkning partnerorganer imellem, sĂĽledes at en ubalance i et YANG-organ (de yderste i cirklen) kan trĂŚkke det tilhørende YIN-organ (de inderste i cirklen) med i ubalancen, og omvendt, indenfor samme element. En sĂĽdan ubalance kan vĂŚre enten en undereller en overenergi. Er der f.eks. et organ med overenergi kan man “trĂŚkkeâ€? den overskydende energi over i partnerorganet med underenergi ved at behandle organet med underenergi.

AND (slukning) for ikke

MERIDIANER

at blive overophedet

ILD behøver TRÆ for

-din leverandør af plakater om krop og sundhed

at kunne brĂŚnde, og V

Plakater for Livet

5-ELEMENTTEORIEN

Lunge-meridianen Serratus anterior Savtakket brystmuskel Diaphragma Mellemgulv

Psoas + Illiacus Dybe hoftebøjer

Lu

N

YIN-organ: Lunge KropsvÌv/funktion: Hud, kropshür Sanseorgan: NÌse Sans: Lugtesans og følesans

Co

Quadratus lumborum Firkantet lĂŚndemuskel

ler og salte, og JOR

Fascia lata LĂĽrfasciens spĂŚnder

Pericardium (P)

Mave (M)

Lever (Le)

Milt (MP)

Tyktarm (Co)

Efterür METAL Tørke

Semitendinosus Halvsenet hasemuskel

Anterior tibialis Forreste skinnebensmuskel

Posterior tibialis Bagerste skinnebensmuskel

Sheng-cyklus (alle elementer er “moderâ€? til det nĂŚste, og “sønâ€? af det foregĂĽende element). Ubalancer spredes som regel enten via YIN- eller via YANG-cirkulationen. 5-elementernes moder-/sønlov eller “Det nĂŚrende principâ€?. VAND er forudsĂŚtningen for/â€?moderâ€? for TRÆ - nĂŚrer sĂĽ trĂŚet kan gro TRÆ er forudsĂŚtningen for/â€?moderâ€? for ILD - nĂŚrer ilden sĂĽ den kan brĂŚnde ILD er forudsĂŚtningen for/â€?moderâ€? for JORD - gøder jorden sĂĽ den kan formulde JORD er forudsĂŚtningen for/â€?moderâ€? for METAL - skaber metal i jorden METAL er forudsĂŚtningen for/â€?moderâ€? for VAND - gøder vandet med mineraler, salte osv. 0RGHUHQQ¨UHUVÂşQQHQGYVDWHQHUJLHQĹ´\GHULSLOHQVUHWQLQJIUDGHWHQHHOHPHQWWLOGHWQ¨VWH Ubalance opstĂĽr nĂĽr energiens cirkulation stopper (overenergi/holder pĂĽ energien), og det nĂŚste element ikke fĂĽr den nødvendige energi (underenergi). Balancen genoprettes ved at behandle underenergien, hvorved energi trĂŚkkes fra moder-organet til søn-organet.

Copyright Š 2018-2019 • www.plakaterforlivet.dk • 5-elementteorien • 5ELM

Store Pottergade 8 • 6200 Aabenraa • +45 2014 7090 • kgb@plakaterforlivet.dk

Bisceps femoris Tohovedet hasemuskel

BlĂŚre-meridianen GaldeblĂŚre (G) Nyre (N) BlĂŚre (B)

www.plakaterforlivet.dk

Lunge (Lu)

Tyndtarm (Ty) Hjerte (H) Sanjiao (SJ)

Jingwell-punkerne

Plakater for Livet udvikler og producerer plakater, som primĂŚrt henvender sig til behandlere, skoler og klinikker med behov for faktuel viden om sundhed og kroppens funktioner

METAL behøver JORD

bt, og ILD for at smelte

D til at dĂŚmme op

Colon-/ Tyktarmsmeridianen Erector Spinae RygstrĂŚkker

for at kunne blive ska

Vinter VAND Kulde

TAL for at fĂĽ minera

VAND behøver ME

det overskydende vĂŚk

YAN YIN G

YIN-organ: Nyre KropsvĂŚv/funktion: Knogler, brusk, led. HovedhĂĽr, tĂŚnder, knoglemarv, hjernemasse, kønsorganer, ryg, vĂŚskebalance Sanseorgan: Ă˜rer Sans: Høresans

NG YA YIN

B


24 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Hvad dirn partne virkelig ønsker sig til jul

AF CHRISTINE KJÆR, SEXOLOG OG KOMPLEMENTÆR HORMONTERAPEUT

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 25

Hjerternes fest ender desværre alt for ofte som de knuste hjerters tid. Få styr på stresshormonerne, og find roen i højtiden.

Vi betragter ofte julen som en romantisk tid. Tiden, hvor vi spiser god mad, går på date i julelysets skær og ser hinanden dybt i øjnene. Det giver egentlig ret god mening, for julen er jo kendt som hjerternes tid. Tiden, vi deler med dem, vi elsker i en afslappet og hyggelig atmosfære. Desværre bliver det sjældent en realitet, og i stedet bliver hyggen og romantikken skiftet ud med stress og jag. Vi bruger nemlig ofte tiden på at jage den perfekte jul, hvor alt står flot og smukt. Derfor er julen virkelig også en tid, hvor kvinder og mænd ofte går fejl af hinanden. Det skyldes, at stressede tider som julen får vores biologiske forskelle til at blive endnu mere tydelige – og det er her misforståelserne og skænderierne opstår. Vi agerer nemlig hver især ud fra vores hormonelle betingelser for at klare presset.

Vidste du, at antallet af danskere, der søger skilsmisse, stiger markant lige efter juleferien? De to klassiske misforståelser Lad os se på de to forskellige reaktionsmønstre, der typisk kan opstå imellem mand og kvinde:

1. Når en mand er stresset, forsvinder hans instinkt til at hjælpe Mandens stresshormoner stiger, og hans testosteronniveau falder. For at afbalancere det vil manden, som en naturlig reaktion, trække sig og søge testosteronopbyggende adfærd som at se en fodboldkamp i TV, spille PlayStation, surfe på internettet eller være fysisk aktiv. Kvinden tolker ofte adfærden som værende ufølsom grundet mandens manglende tilstedeværelse og interesse i at hjælpe. Det får kvindens stresshormoner til at stige og skaber et fald i kærlighedshormonet oxytocin, og hun vil føle sig uelsket.

2. Når en kvinde er stresset, forsvinder hendes instinkt til at bede om hjælp Når stresshormoner overtager kvindens hjerne, begynder hun at fokusere på alle andres behov i stedet for sine egne. Det betyder, at hun begynder at påtage sig alle opgaver og bander over sin mands manglende hjælp: „Det tager alligevel alt for lang tid at spørge ham“, og „det er også bare nemmere at gøre det selv“. Når manden ikke tilbyder at hjælpe, vil kvinden føle sig uelsket, og det kan nemt lede til passiv-aggressive tanker og kommentarer – og så er julehyggen slut. Manden ender

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


Christine Kjær er uddannet sexolog og komplementær hormonterapeut. Se mere på www.christinekjaer.dk

nemlig med at føle, at han ikke gør noget rigtigt, hvilket får hans stresshormoner til at stige, og så føler han sig uelsket.

Når manden ikke tilbyder at hjælpe, vil kvinden føle sig uelsket, og det kan nemt lede til passiv-aggressive tanker og kommentarer — og så er julehyggen slut. Afstem forventningerne Stressen opstår, når urealistiske forventninger ikke passer med virkelighedens realitet. Og i virkeligheden er mange af os måske ligeglade med, om alting står snorlige omkring os, for det julen reelt set handler om, er samværet med hinanden.

Kommunikation og forventningsafstemning mellem mand og kvinde er yderst vigtigt for at booste oxytocin (kærlighedshormon) hos kvinder – det gør hende tryg, og hun føler sig set og elsket af sin mand.

Du har selv ansvar for at skabe din balance Vi skal respektere hinandens forskellige behov for at finde balance. Det betyder, at selvom december er en travl måned, så skal vi finde plads til vores individuelle behov. Her er det godt fx for manden at give udtryk for, at han har brug for eksempelvis 30 minutter til at sænke sine stress­ hormoner. Og derefter kan han være klar til at hjælpe kvinden ved at spørge, hvad hun har brug for hjælp til. Når kvinden føler sig set og hørt ved ikke at stå alene med opgaverne, stiger hendes oxytocinniveau, som sænker hen-


| 27

des kortisolniveau (stresshormonet). Det vil gøre det lettere for hende at sætte ord på, hvad hun har brug for hjælp til og endda spørge efter den.

Vidste du, at når mandens hjælp bliver værdsat af kvinden, så stiger mandens testosteron og skaber et øget flow af dopamin i hjernen – og det sænker hans stresshormoner. Kvinde, du skal tage dig godt af dig selv og huske dine egne behov. Det er meget vigtigt, at vi kvinder dyrker vores oxytocin hver dag – gerne bare i 10 minutter.

Husk din søvn! Gode søvnvenlige kosttilskud, som du kan tage, når du føler dig ekstra presset. Find et godt magnesiumtilskud hos din helsekost, og suppler med Tryptonat.

Overvej, hvordan du kan få skabt et øget niveau af oxytocin, fordi det er virkelig vigtigt for at sænke kortisol (stresshormon).

Så overvej, hvad der gør dig glad: – Er det at danse til god musik? – Se et afsnit af din yndlingsserie? – Gå en tur i naturen? – Tale i telefon med en veninde? – Kramme med din mand? – Dyrke yoga? – Tage et karbad? – Drikke en kop te og lave ingenting? Vi er nødt til at finde ud af, hvad vi i virkeligheden betragter som en god jul for at kunne afstemme det med os selv og hinanden. Snak med din partner om, hvilke forventninger du har til julen. Det er ikke perfektionen, men det vi har sammen, som vi husker tilbage på.

gode hurtige hormonråd til at holde dig afbalanceret igennem julen

Hør en julefredsmeditation eller afslappende musik i dæmpet belysning med tændte stearinlys en time før sengetid. Det vil sænke stresshormonerne og få melatoninen (søvnhormonet) til at stige.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


28 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet „viden om sundhed uden skjulte agendaer“

I KLUBBEN FÅR DU SUND-FORSKNING BRAGT LIGE TIL DØREN FOR

KUN 149 KR. OM ÅRET! Skynd dig at komme med i klubben TILMELD DIG PÅ WWW.KLUB-SUND.DK

Hos sund-forskning er vi ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som:

» Børn og for tidlig pubertet » Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? » Bivirkninger ved hånd­ købsmedicin — og ved kosttilskud!

» Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk. SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 29

DEL 2:

Smuk hud og en krop i balance med de fem elementer Hvis du læste med i sidste nummer af SUND-PAUSE, kunne du læse om elementet Metal, som er et af de fem elementer, jeg refererer til i indlægget her i forhold til at holde kroppen sund og smuk. Nu skal vi vide mere om elementet Vand. AF METTE MY OPPERMANN

Vinteren er indtruffet med elementet Vand. Elementet har tilknytning til nyrer (Yin, det indre) og blære (Yang, det ydre). I traditionel kinesisk medicin (TCM) er nyrerne det organ, som står for din nedarvede energi, også kaldet madpakken. Hvad du har med hjemmefra, men også evnen til at forplante sig. Elementet vil virkelig give dig nogle gode resultater, hvis du be-

gynder at arbejde med det, hvis det altså er i ubalance. Har du en stærk eller svag nyre-qi? Helt fysiologisk har vi to nyrer, som er placeret bagerst i bughulen på hver side af rygsøjlen. Oven på nyrerne er der placeret to binyrer. Nyrerne er et fantastisk filter, hvor urenheder fra blodet filtreres og udskilles igennem urinen. Men nyrerne er

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


30 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

også vigtige i forhold til at regulere vores væske-/saltbalance og vores blodtryk.

Nu er det vintertid I den kinesiske medicin har vores organer nogle sanser, farver, mentale tilstande m.v. ved balance/ubalance. Det siges, at hvis du er i balance, vil du have en god selvtillid og mod til at begå dig i livet. Derimod, hvis du er i ubalance, kan du være styret af frygt og manglende selvtillid. Det er et interessant emne i nutiden, hvor flere og flere lider af angst og depression. Vand-elementet byder op til, at vi i vinteren går i hi og reflekterer. I forhold

til skønhed er det en god ide, at vi bruger lidt mere tid på at pleje os selv, fx med masker/olier til massage, mere søvn og dyrke milde former for træning, fx yoga og gåture i naturen. Smagen, du måske foretrækker, er salt, farven er blå, og sansen er hørelsen. Hvis nyrernes Chi (energistrøm) er i underskud, kan du ligefrem lugte „råddent“ og måske have gentagne mellemørebetændelser. Helt fysisk kan du kigge på dine negle, tænder og knogler. Er de sunde og stærke? Eller knækker de let? Hvordan ser dine øjenomgivelser ud? Faste, posede, rynkede eller måske tunge øjenlåg? Må-

OPSKRIFT PÅ INFUSION: Brug 3 spsk. brændenælde, og lad det trække i en liter vand, gerne natten over i en glas­ flaske/tekande (aldrig plast). Pift drikken op med agurkeskiver og fx frisk pebermynte. Det er en skøn og frisk drik, spækket med mineraler til din hud. Desuden virker brændenælde mildt vanddrivende, hvilket er godt for tunge og trætte øjne. Brændenælde er en urt, som styrker energien i nyrerne, men også i leveren.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 31

ske lider du af knæ-/led-/lændesmerter eller smerter i læggen, især i den muskel, som hedder muskulus peroneus brevis?

Skønhedsråd til et stærkt Vand-element Som behandler kan man nogle gange blive forbavset over, hvordan klienterners øjne (og omgivelser) ændres, når vi begynder at arbejde med nyrerne via fx øreakupunktur, men også zoneterapi og urter. Øjnene er jo sjælens spejl, og hvem vil ikke have klare, lysende øjne? Rigtig mange drikker for lidt i løbet af dagen, hvilket er uklogt, da nyrernes op-

Du kan også med få øvelser stramme vævet op omkring dine øjne. Hvis du laver øvelserne hver dag, vil du hurtigere mærke og ikke mindst se den forskønnende effekt.

gave jo er at filtrere væske. Der skal bruges en masse væske, da kroppen består af ca. 70 pct. væske. Hvis du drikker for lidt, kan det oftest ses som rynker/hævelser ved dine øjne, men også i resten af ansigtet. Du kan booste dit vand ved at lave en skøn infusion (te på urter, som har trukket længe, gerne natten over). Det er også vigtigt at pleje dine øjne med en god øjencreme, dels fordi din hud her er finere end resten af ansigtet, men du bruger også øjnemusklerne meget i løbet af en dag. Det kan være rart at bruge en kølende gele om dagen, fx Green People eye serum, den kan lindre

1) Vask ansigtet med koldt vand som det første, når du står op. Det kolde vand sætter fut i kredsløbet. Du begynder dermed at dræne væsken. 2) Tag lidt øjencreme på dine fingre (langemand/ pegefinger), tryk nu med et let tryk ved brynets start, ud mod halen af brynet og fortsæt under øjet med urets retning. Lav øvelsen på begge øjne 10 x morgen og aften. 3) Til sidst tapper du om dine øjne, brug pegefinger og langemand frem og tilbage under øjet og over brynene. Det hjælper med at dræne væsken og dermed hævelser og mørke rander.


32 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Øjentrøst

sarte øjne og nære med omega-3-fedtsyrer. Find en fastere og fyldigere øjencreme til om natten med A-vitamin, som hjælper til at regenerere huden, mens du sover. Blue Berry fra New Nordic kan også være gavnligt, da produktet styrker øjnene og de sarte slimhinder indefra med lutein, A-vitamin og øjentrøst. Øjentrøst er en velkendt urt, som bruges til at lindre trætte/irriterede øjne, men kan også give øjnene et klarere lys.

Lav en lille kop te af urten øjentrøst (afkølet), og bad dine øjne for at friske trætte øjne op! Hvis du synes, dine øjne trænger til noget mere, kan du prøve japansk lifting. En metode, som minder om zoneterapi. Hele dit ansigt masseres igennem i såkaldte refleks-/nervepunkter og organzoner. Det er virkelig afslappende og meget anbefalelsesværdigt, hvis du har travlt eller er stresset, da metoden hjælper til at udskille oxytoxin. Der er forsket en del i hormonet, og du udskiller det blandt andet, når

du bliver berørt (fx ved en behandling), men også ved at kramme/kysse, eller når du tilbringer tid med dit kæledyr.

Andre ubalancer i Vand-elementet? Smerter i lænden, dårlige negle eller skrøbeligt hår kan også kobles på under energien i Vand-elementet. Du kan styrke dine negle, hud og hår ved Bidros produkt Hud, hår og negle. Kapslerne er spækket med collagen og zink, som er et vigtigt mineral for både slimhinder, cellefornyelsen, men også nervesystemet. Derudover indeholder produktet lycopen, som er en stærk antioxidant, der beskytter vores hud og hår, biotin og selvfølgelig den bedste gele royal, som er ren bidronningeføde. Det specielle ved gele royal er næringsværdien. Den indeholder mineraler, cholin, aminosyrer og vitamin E, hvilket igennem tiden er blevet brugt til alt fra at lindre smerter, styrke lever og nyrer og energiniveauet. Indtager du det over en længere periode, kan det hjælpe med at bevare det ungdommelige look. Sammensætningen af ingredienserne arbejder i en smuk symbiose, som kan give dig styrke.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 33

Mette My Oppermann guider dig til en smuk hud, balance og ikke mindst en sundere livsstil igennem holistiske behandlinger, sund mad og naturlig hudpleje via hendes univers @greenzonebyoppermann

Lider du af smerter, som rigtig mange danskere gør, så start med at finde en god zoneterapeut. I kan sammen lave et behandlingsforløb, da kroppen kan give udsving på de andre elementer. Ved smerter kan du prøve at tage 2 stk. gurkemeje­

kapsler fra fx Biosym eller Solaray og drikke et par kopper hvid pilebark te. Hvid pilebark er kendt for stoffet salicin, som omdannes til salisylsyre i kroppen. Stoffet er kendt ved aspirin.

GODT RÅD VED SMERTER OG ØMME MUSKLER Prøv en akupressur-måtte, som arbejder på 600 punkter, hvilket hjælper til blandt andet at udskille det smertelindrende hormon, endorfin. Du vil efter kort tid opleve en varme, men også afspændning i området. Måtten kan især være god om vinteren, hvor musklerne og måske lænden påvirkes af kulden. Du kan også bruge Avivir Heat gel efter et varmt bad. Cremen er en varmende gel, som bruges til at lindre ømme muskler, og som virker afslappende. Cremen indeholder aloe vera, eucalyptus og kamfer. Smør gerne et lag på omkring nyrernes placering, hvis du er kuldskær, det kan hjælpe gennemstrømningen af flowet i nyrerne. Sørg også for at holde din lænd og fødder varme for at styrke din nyre-/ blære-qi.


34 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Tips til en miljøvenlig jul Giv din december et skub i en grønnere retning! Få konkret inspiration og brugbare tips til alt fra de grønneste valg af gavepapir, bånd, tape, glimmer og julepynt til en quickguide til stearinlys.

AF ROSE MAIMONIDE

Gavepapir Der er desværre ikke noget optimalt valg af gavepapir til julens mange gaver. Svanemærket gavepapir ville have været perfekt, men det findes ikke i handlen til private. Det havde ellers været en garanti for, at der var anvendt bæredygtig papirmasse, miljøvenlig produktion og ikke brugt skadelige kemikalier til bearbejdning, tryk og overfladebehandling af papiret. Brug derfor gavepapir med miljømærket Blomsten. Det finder du hos

Panduro Hobby – du kan se de blomstermærkede typer i deres katalog samt på selve produkterne ude i de fysiske butikker. Gavepapir med „den grønne ugle“ hos svenske lagerhaus.se har også miljømærket Blomsten. Alternativt kan du bruge hvidt tegnepapir i rulle fra Ikea og give den gas med pynt i naturmaterialer – eller lade dit barn dekorere gavepapiret med tegninger.


| 35

Bånd, tape og glimmer

Som gavebånd kan du anvende naturmaterialer som fx bast, hampesnor, garn og stof, fx Ökonorm papirlim. Alternativt, vælg limstifter med A-mærket. Scotch Magic 900 Tape er til dels fremstillet af plantebaserede materialer og genbrugsmaterialer. Det er i hvert fald et skridt i en grønnere retning. Men faktisk kan du sagtens pakke de fleste gaver ind uden at bruge tape. Hvis du har et crush på glimmer, så undgå helst glimmerspray og -lim. Køb hellere glimmer i „løs vægt“, fx i Panduro Hobby, og brug Ökonorms papirlim eller om nødvendigt Ökonorms kontaktlim.

Brug naturens skatkammer Hvis du har tid og lyst, så er det oplagt at fremstille julepynt selv af naturmaterialer. Giv den gas med gran, mos, kogler, grene med bær, frøstande, fjer, halm, bog, agern, nødder, bark og lav. Du må gerne samle fra skovbunden, men ikke klippe af eller plukke fra stående træer. Kombiner naturens pyntelige sager med glasvaser, bakker, glaskugler, bånd, LED-lyskæder, bast, hvide hyacinter, røde tulipaner (med løg), kanelstænger, hele nelliker, tørrede appelsinskiver, røde æbler, tørrede æbleringe, mistelten m.m.


36 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Bæredygtig julepynt Julepynt bliver bæredygtigt, når det laves af gode materialer og genbruges fra år til år. Der findes ikke decideret færdiglavet økologisk julepynt. Men du kommer langt ved at „købe med næsen“ – dvs. undgå produkter, der lugter kemisk. Undgå helt sprayprodukter og helst også produkter med metallic-look. Vælg gerne naturmaterialer, papir og metal, og undgå blød plastik. Antik julepynt kan indeholde fx tungmetaller, så det er ikke egnet til at sutte på for familiens småfolk!

Genbrug er ikke altid godt Du tror nok, at genbrugspapir er løsningen. Men her er udfordringen, at der ikke er særlig god kontrol med, hvad der havner i genbrugsmassen. Det betyder, at det færdige produkt kan indeholde rester af alverdens problematiske kemikalier. Rent bæredygtighedsmæssigt er genbrug godt, men ikke altid i forhold til sundheden. Det gælder også aviser og magasiner. Undgå især metallic gavepapir, da der her er større risiko for problematisk kemi. Genbrug meget gerne gavepapir. Undgå, at dit lille barn sutter på gavepapir! Sørg for at lufte godt ud og vaske hænder efter julegaveræset.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 37

Quickguide til julelys – Hvis du vil være mest miljøvenlig, så vælg certificerede økologiske palmevokslys fra Eco Ego – alternativt bivokslys – Hvis du går efter lavest partikel­ forurening, så vælg duftfrie sojalys fra by Ransborg – Husk at lufte godt ud med sus i skørterne efter stearinlyshyggen – Vælg elektriske LED-stearinlys, og slip helt for partikelforurening LED-lys styrer maks. Et rigtig fint alternativ til levende lys er batteridrevne „stearinlys“ med LED-pærer. Der er virkelig produktudviklet på designet de sidste par

år på den front. Du kan få både blok- og fyrfadslys, som ligner den ægte vare, og hvor „flammen“ er skjult. Hvis du bruger fyrfadslys i dybe lysestager, kan man nærmest ikke se forskel. Bloklys med LED ser vældig godt ud i klynger, samlet på fx en zinkbakke eller et smukt metalfad. Vælg også lyskæder med LED-lys til både inde og ude. De fås efterhånden temmelig mange steder, også i supermarkedet. Hvis din lyskæde ikke har timerfunktion på, så forbind den gerne med et tænd-sluk-ur. Sirius har fine LED-lys i flere farver. Du finder også LED-lys i prisvenlig udgave i fx Ikea, Jysk, Kvickly, Føtex og Bilka.

Bianca Broberg Holistisk behandler med øje for balance i indre og ydre skønhed

Blessed by Broberg Egilsgade 22 i kld. v. Krop Kopenhagen 2300 kbh S

Booking: blessedbybroberg.onlinebooq.dk Følg mig på Instagram: blessedbybroberg


38 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

HJÆLP

KROPPEN året rundt AF BENEDIKTE MIKKELSEN

Nu er det jul igen, hvilket for mange kan betyde nærmest stresslignende symptomer, for andre betyder det hygge og lidt for meget god mad. Så kommer januar, hvor kroppen chokeres med løbeture og slankekure, så nytårsforsættet kan gå i opfyldelse. Lyt til kroppens signaler, så både julen, nytåret og alt derefter bliver en god oplevelse for hele dig.

Skru ned for julestressen med ekstra magnesium Julen er hjerternes tid, men det er så sandelig også den tid på året, hvor blodtrykket stiger, og der bliver stresset over, hvad der skal spises, hvem julen skal fejres med, og hvor det hele skal foregå. Er der noget, stress


| 39

UNDGÅ INFLUENZA I JULEPERIODEN

lægger beslag på, er det magnesium, så gør dig selv en tjeneste, og sørg for, at depoterne er fyldt op. Med Bio-Magnesium får du 200 milligram magnesium med hver tablet i en letoptagelig form. Præparatet hjælper både dine nerver og muskler med at fungere normalt – også i situationer, hvor du bliver sat lidt på en prøve.

De kolde måneder er kendt for at være influenzasæson, og det er der en god grund til, siger eksperterne. Det er nemlig i vinterperioden, at folk har en tendens til at mangle det vigtige D-vitamin, som blandt andet er med til at holde immunforsvaret på tæerne. D-Pearls indeholder biologisk aktivt D3-vitamin i en specialudviklet olie, som sikrer, at vitaminet effektivt optages i blodet. Præparatet findes i tre varianter: 20, 38 eller 80 mikrogram i hver kapsel.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


40 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Førstehjælpen er på vej

Til mors og fars led Når nytårsforsættet skal skydes i gang, og løbeskoene skal på, så pas på dine led. Det er inflammatoriske processer, der sætter gang i nedbrydningen af det brusk, der beskytter vores led mod fx smerter. Det miljø, vi har i tarmene, med mikrobiotis­ ke mikroorganismer på godt og ondt og forskellige mere eller mindre gode fødevarer, er den mest sandsynlige faktor, der kan trigge vores immunforsvar til at lave en inflammation, som kan nedbryde vores brusk. NDS EZY Move er specialudviklet til at styrke brusk og derved sunde led i hele kroppen. Det indeholder både specifikke bioaktive kollagen 2-peptider, probiotis­ ke bakterier samt præbiotika, mineraler og enzymet amylase.

Findes der noget mere irriterende end en forkølelse eller influenza? Sikkert. Men hvorfor lade træthed, tunghed i hoved og krop, slim i bihuler og øm hals styre dit efterår, når der findes en stribe af muligheder … endog rigtig mange muligheder. Vi forsøger at skille dem ad og fremvise de bedste. Når du mærker det allerførste tegn på, at kroppen er angrebet af en lille irriterende forkølelsesvirus, skal du sætte ind med det samme, for en virus, der først har fået lov til at invadere kroppen, kan tage timer og dage at slippe af med igen. Kroppen er fantastisk og kan håndtere en stor stribe af alverdens vira, så du behøver ikke ligefrem at panikke, men hvorfor ikke få støtteterapi gennem kosttilskud og hurtige køkkentips, så du både får færre symptomer og afkorter sygeperioden. Som den absolutte førstehjælp kan du fx kigge lidt ekstra på Kan Jang.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 41

TID TIL HOVEDRENGØRING Når kalenderen viser januar, tænker mange udrensning! Derfor skal du lære fire urter at kende, så du er klar til udrensning og til at komme tilbage til sunde livsstil. Marietidsel er måske den mest kendte urt til udrensning. Leveren er din krops store udrensningsorgan, og marie­tidsel er god til at understøtte leverens funktion. Marietidsel indeholder desuden silymarin, som binder sig til leverceller og forhindrer skadelige kemikalier i at komme ind i cellerne. Silymarin hjælper også cellerne med at regenerere og fremmer glutathion, en antioxidant, der bekæmper de frie radikaler, som opstår, når leverenzymer nedbryder gifte. Føler du dig oppustet og træt, vil du elske marietidsel. Artiskok er en anden

vigtig fordøjelsesurt. Dit galdeflow fremmes, hvilket er essentielt for en god fordøjelse. Tilsammen kan marietidsel og artiskok forbedre din daglige lever- og galdefunktion. Cikorierod inde­ holder stoffet esculetin, som kan beskytte leveren mod forgiftning. Endvidere indeholder cikorieroden sukkerstoffet inulin, som virker gavnligt på fordøjelsen. Du finder urterne i BioDrain fra New Nordic, som er en alt-i-en-tablet. Du får altså urtesammensætningen og loppefrøskaller, samtidig med at produktet indeholder magnesium og cholin, som sørger for udrensning gennem fordøjelse, lever, galde, lymfe og nyrer. Tag BioDrain-tabletterne i fire til seks uger to gange om året.

DINE KNOGLER LIDER UNDER STRESS De knoglenedbrydende celler i knoglerne hedder osteoklaster, og de knogleopbyggende knogleceller hedder osteoblaster. De stimuleres af forskellige hormoner, kosten, miljø og livsstil. Langtidsstress og langtidsstress­hormonet kortisol øger knogletabet. Derfor er en knoglesund livsstil en afstresset livsstil, da vores tarme er i konstant kommunikation med vores knogler. Bestemte stammer af probiotiske bakterier til knogler findes i produktet NDS Probiotic OsteoCare.


42 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Når dit største ønske er lidtFøler du dig dvask og udbrændt? Ville du ønske, at du havde lidt mere energi mere energi

til at hjælpe dig igennem dagen? Så er Bio-Quinone Q10 en både naturlig og effektiv løsning, som flere og flere vælger. Coenzym Q10 er et vitaminbeslægtet stof, som alle celler i kroppen behøver for at producere energi. Kroppen kan selv danne Q10, men denne evne aftager med alderen, og så begynder energiniveauet langsomt at dale. Her kan Bio-Quinone Q10 hjælpe ved at kompensere for det aldersbetingede tab af det vigtige stof. Præparatet indeholder den veldokumenterede Q10-formulering, som i talrige undersøgelser har vist at have både god optagelighed og effekt. Hver kapsel indeholder 100 mg coenzym Q10 i sojaolie.

Hold dig varm, og bevæg dig Opvarmning er kodeordet, og det kan du såmænd gøre med let motion gennem hele dagen – med andre ord: Bevæg dig! Al bevægelse tæller, også den, hvor du sidder ned og strikker. Brug varme urteteer og varme krydderier i din mad. Af urteteer skal du blot vælge efter smag, Natur-Drogeriet har en hel stribe af muligheder. Kig fx efter kanel, kardemomme, ingefær, chili eller bare varmen fra teen – krydderierne kan du også hælde i et varmt fodbad, hvor mange af de aktive stoffer breder sig op gennem kroppen. En vidunderlig måde at stoppe en begyndende irritation fra kroppens immunforsvar.


| 43

ER DER STYR PÅ FAMILIENS AFFALDSSORTERING? Leaky gut betyder, at tarmens sunde sorteringsfunktion er mistet, tarmens indholdsstoffer bliver optaget i mellemrummet mellem tarmcellerne, og det giver adgang ind i systemet for ikke-færdigfordøjede fødevarer, toksiner og uønskede mikroorganismer. Det giver inflammation, allergiske kostreaktioner og autoimmune syg­ domme. Immunforsvaret skal nemlig reagere på alt, der trænger uretmæssigt ind i kroppen. Probiotika med bakterier specielt udvalgt til at reparere leaky gut finder du i produktet Probiotic Leaky-G.

HUSK AT FYLDE OP I DIT HUSAPOTEK I det akutte husapotek kan du sagtens have Urte-Pensil, Kan Jang, C-vitaminer og Immiflex/Immuforte stående og bruge hele molevitten på én gang. Du kan fordoble dosis af dem alle ved en akut infektion, og jo før du går i gang, jo bedre.

BEVAR OVERBLIKKET I EN TRAVL TID Novasel, som er kendt for sin forskning ud i eye-q, har nu også Keen Mind på hylden. Bag produktets navn gemmer sig en af Indiens allerbedste planter til at få små, store og gamle hjerner til at fungere bedre. Man bliver bedre til at koncentrere sig, huske stort og småt, og faktisk kan alle (ingen hentydning til mænd) bedre multitaske – altså jonglere med flere opgaver på én gang. Der opstår hos de fleste, der bruger Keen Mind, et sådan roligt overblik blot ved at fodre hjernen med et ekstrakt af Bacopa monniera. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilket ekstrakt du vælger, da det er Keen Mind, der er mest forskning på.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


44 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Bliv frisk med urter

Stærke negle og flot hår – her er stoffet, du mangler Er du træt af, at dine negle flækker, og dit hår er mat og livløst? Så bør du måske overveje, om du får nok selen fra din daglige kost. Det vigtige mineral, som findes i fisk, nødder, fuldkorn og indmad, er uhyre vigtigt for, at dit stofskifte fungerer optimalt. Mange – især kvinder – har stofskifteproblemer, og det går typisk ud over deres hår og negle. Præparatet Bio-Selen + Zink indeholder den patenterede selengær, SelenoPrecise, som ifølge dokumentationen har en optagelighed på næsten 90 procent. Du får desuden zink og vitaminerne A, B6, C og E, som sammen med selen tilfører kroppen nogle af de absolut vigtigste stoffer for hår og negle, immunforsvar og helbred i almindelighed.

Træthed, manglende udholdenhed, stress og andre udmattelsessymptomer kan lindres med en lille vifte af adaptogene urter, som tilsammen regulerer og stimulerer kroppens nerve-, hormon- og immunsystem. Du skal kigge på urterne russisk rod, ginseng, rosenrod og schisandra, som alle er blevet brugt og anerkendt gennem hundreder eller tusindvis af år fra mange forskellige kulturer rundt omkring i verden. Find de fire adaptogene urter i Biosyms produkt OmniVital, som også er tilsat lecitin, der er et fosfolipidblend, som hjælper optagelsen og udnyttelsen af urtestofferne i kroppen.


| 45

Forebyg og behandl din bihulebetændelse Læs lige om Sinux fra Midsona, hvis du ofte får bihulebetændelse. Det er et gammelt tysk naturlægemiddel, som virker både forebyggende og lindrende, hvis de smertefulde infektioner i de små bihuler er blevet din følgesvend.

En god blanding til immunforsvaret

I dit skatkammer i køkkenet har du selvfølgelig Urte-Pensil. Et af de ældste produkter i Danmark har hjulpet rigtig mange med helt at undgå at lande i en situation med forkølelser og influenza. Du kan tage tre kapsler forebyggende og ellers fordoble dosis, når den skræmmende virus viser sig som de første nys eller den der helt særlige træthed, der opstår, når virus breder sig. Bliv ved med Urte-Pensil gennem hele infektionsperioden, og lad synergien fra de fem droger skabe et forbedret immunsystem. En af de seks virksomme urter i Urte-Pensil er bukkehornsfrø. Bukkehornsfrø indeholder en række naturlige stoffer i form af alkaloider, proteiner, aminosyrer, flavonoider, saponiner, fedtstoffer, fibre og vitaminer samt mineraler, blandt andet

betakaroten. I laboratorieforsøg har man fundet, at stoffet fenugreekin, der findes i bukkehornsfrø, hæmmer virus, styrker hjertet, virker vanddrivende, betændelseshæmmende, blodsukkernedsættende og sænker blodtrykket. Bukkehornsfrø virker også slimløsnende, modvirker forstoppelse og beskytter tarmslimhinden. I Urte-Pensil finder du også rød solhat, som de fleste kender og bruger i forvejen til lettere forkølelsessymptomer. Echinacea indeholder en række stoffer, bl.a. koffeinsyre, glyko-proteiner, polysakkarider og alkamider, som har antiinflammatorisk og immunstimulerende virkning.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


46 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

TANG TIL DIT VÆGTTAB Tang er sprængfyldt med gode sager, herunder kostfibre og en fiberrig kost, der gør det lettere for dig at holde vægten. Seaweed Diet fra New Nordic indeholder, som navnet antyder, tang. Den finurlige plante er trukket op af det norske farvand og efterfølgende ekstraheret, så det beholder de vigtige naturlige bestanddele, som fx fucoxanthin. Fucoxanthin har flere gavnlige virkninger, herunder at det kan mindske fedtvæv, stimulere immunforsvaret og hjælpe på fordøjelsen (præbiotisk effekt). Tang har desuden et stort indhold af vigtige mineraler (fx jern, calcium, fosfor, magnesium), typisk i mængder, der er ti gange større end hos

planter dyrket på landjorden, fx mere jern end i spinat. Tang indeholder en række komplekse polysaccharider, der er opløselige kostfibre, som vores mave og tarm ikke kan nedbryde, og det er faktisk grunden til, at tang kun indeholder få kalorier. Artiskok er et godt indspark til dit vægttab, hvilket også har givet det kælenavnet „detox-grøntsagen“, som kan øge dit stofskifte og rense din krop – og døjer du med væske i kroppen, kan artiskokkens vanddrivende egenskaber også hjælpe dig. Du finder artiskok og to slags tang, norsk tang og wakame tang, i Seaweed Diet, og de gavnlige egenskaber får du ved at snuppe en tablet tre gange daglig.

Er der julestress i familien?

Måske er der lidt for travlt i familien, og måske er der ligefrem tale om stress. Stress er netop særligt slemt for mavens funktion, hvilket skyldes, at stresstilstanden påvirker det sympatiske nervesystem i hjernen, der reagerer ved at skrue ned for udskillelsen af bugspyt og galde – stoffer, der er helt nødvendige for fordøjelsen. Det resulterer i nedsat fordøjelse og giver øget risiko for udvikling af virus, infektion og svamp i mave-tarmsystemet. NDS Probiotic Barrier til heling af tarmslimhinden ved mange former for stress, overfølsomheder, humørproblemer og depression.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 47

Så let får du mere blod til hjernen

HJÆLP TIL KONCENTRATIONEN

Hvis der ikke er tale om demens og andet, der bør udredes af lægen, men du simpelthen trænger til hjælp med koncentration, humør, læsefærdigheder (især børn), humørsvingninger etc., kan det være værd at kaste et blik på fx eye q. De små kapsler, som også fås flydende eller som tyggekaps­ler, er mest kendte for deres virkning på barnets problemstillinger med indlæring og koncentration, men bruges også af voksne til at fodre hjernen med de bedst mulige fedtsyrer. Studier har vist, at der især var effekt, hvor der var problemer, hvilket måske ikke er så underligt, da man må formode, at mennesker, som ikke har problemer med koncentration etc., også er gode til at optage de rette fedtsyrer fra maden. Studier har vist en signifikant effekt på børn med opmærksomhedsforstyrrelser som fx ADHD. Forskningen har mest været på børn og deres problemstillinger, men mange voksne tager også eye q for at skabe et stabilt niveau af koncentration i hverdagen.

Din hjerne bruger omtrent 20 pct. af den ilt, du indånder. Ilten er med til at danne energi i de mange hjerneceller, men for at ilten kan komme helt op på øverste etage, kræver det en god blodforsyning. De biologisk aktive stoffer i Bio-Biloba er med til at modvirke sammenklumpning af blodpladerne, samtidig med at de udvider blodkarrene. På den måde kan du forbedre blodforsyningen til hovedet til gavn for din hukommelse og koncentration. En forbedret blodgennemstrømning i kroppen hjælper dig også med at undgå problemer som kolde fingre og tæer, som mange døjer med. Bio-Biloba er et naturlægemiddel mod længerevarende symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed, længerevarende svimmelhed, øresusen og hovedpine hos ældre mennesker, hvor lægen har udelukket, at der ligger sygdom til grund for problemerne.


48 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Lidt for meget juleknas

Du er, hvad du spiser, og det ses på huden, da den næres af nutrienter, som findes i kosten. Vi danner nye hudceller hver 28. dag, og huden er et stort organ, både hvad angår vægt og areal på ca. to kvadratmeter. Huden er grænsen mellem det indre og ydre, og grænsen skal holdes intakt. NDS Probiotic SkinActive indeholder type 1 kollagen-peptider, zink, vitaminerne E og C kombineret med fire probiotiske bifidobakterier B. Infantis, B. Lactic, B. Bifidum og B. Breve M/13. Det hjælper huden med at bevare en gunstig tilstand. Produktet fylder hudens tre lag op med næringsstoffer, så den bevarer sin elasticitet og spændstighed.

MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ Biopat/Naturopath ibm Certificeret i klinisk- og sportsernæring Diætiststuderende Montserrat er til dagligt biopat og ernæringsvejleder og har sin konsultation online og i Værløse, hvor hun hjælper klienter med at sammensætte en kostplan, som dækker deres ernæringsbehov og passer til deres livsstil og individuelle ønsker. Hun er specialist inden for vegetar- og vegansk kost og inden for overvægt og sportsernæring.

SE MERE PÅ: WWW.CBNIBM.DK Telefon: 40 41 75 64 E-mail: biopatibm@ protonmail.com


UDDAN DIG TIL

BIOPAT/NATUROPATH ibm HVAD KAN DU BRUGE UDDANNELSEN TIL: › være selvstænding komplementær behandler › supplere anden komplementær uddannelse › udvikle dig som fx underviser i madkundskab eller skabe madplaner, du kan bruge i alle institutioner › være ansat i en helsekostbutik – eller få din egen? › være ansat i et kosttilskudsfirma – eller skabe dit eget? › være tilknyttet en idrætsklub både på motions- og eliteplan › være forfatter, skribent, blogger › undervise i dine kompetencer › være læserbrevsekspert i diverse magasiner › skabe din egen uddannelse › blive specialiseret i fx urter og vitaminer, mineraler og fedtsyrer › blive kromutter ... eller et dejligt mix af det meste! Skab et liv, hvor ikke to dage ligner hinanden, eller skab et roligt liv på din klinik – du bestemmer! Læs mere på: www.biologisk-medicin.dk


50 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

PANERET TOFUFILET Til det veganske julefrokostbord kan du bruge paneret tofufilet i stedet for fisk. Den smager virkelig godt, og du får også protein. Prøv den anrettet fuldstændigt på samme måde, som om det var en fiskefilet, fx på rugbrød med salat, frisk tomat, løg eller alene med grøn salat. Ingredienser til 4 personer: – 400 g fast tofu – 2 dl kikærtemel – 2-2,5 dl vand – ½ tsk. karry – ¼ tsk. gurkemeje – ¼ tsk. røget paprika – 1 tsk. sød paprika

– 2 tsk. salt – Friskkværnet peber – Rasp til panering eller glutenfri havremel, hvis den skal være uden gluten – Sort salt Kala Namak (det giver en smag, der minder lidt om æg)

Sådan gør du: – Tag tofuen ud af glasset, og læg den på et rent viskestykke. Læg et andet rent viskestykke over (eller køkkenrulle) og en tallerken eller noget andet, som vejer lidt, og lad det stå i nogen tid, så du får vandet ud af tofuen. Hvis du vil, så skær tofuen i nogle portioner, der lidt ligner en fiskefilet.


| 51

Julefrokost til en veganer Det er nemt og smager godt

Her kommer nogle veganske opskrifter, som fint kan bruges til et vegansk julefrokostbord

– Bland i en skål kikærtemel, vand, karry, gurkemeje, røget paprika, sød paprika, salt, sort salt og friskkværnet peber. Rør det hele godt rundt, indtil du får en konsistens, der ligner en pandekagedej, og hvor der ikke er klumper i. – Vend tofu skiverne i dejen og bagefter i rasp eller havremel, indtil den er godt dækket. Steg tofufileterne ved middel varme på en pande, til de er helt gyldne.

– ¼ tsk. salt – ¼ tsk. tørret timian – ¼ tsk. tørret rosmarin – ¼ tsk. tørret oregano – ½ tsk. frisk persille, fint hakket – Lidt friskkværnet peber – ¼ tsk. sort salt Kala Namak (det giver en smag, der minder lidt om æg)

 100 g tomatsauce – – ¼ tsk. cayennepeber (hvis tomat­ saucen skal være lidt stærk), kan udelades

LINSEPOSTEJ Ingredienser til 6 personer: – 250 g kogte linser – 500 g kogt quinoa – 100 g valnødder + nogle ekstra til pynt – 2 spsk. majsstivelse

– Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn. – Bland i en stor skål de kogte linser og quinoa med salt, timian, rosmarin, oregano, persille, peber, sort salt, og mos

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


52 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

det rigtig godt med en gaffel. Hak nødderne lidt groft, og tilsæt dem til linseblandingen, og rør det godt rundt. Smag til med salt eller med krydderierne. – Opløs majsstivelsen i et halvt glas vand, og tilsæt det til blandingen. Fortsæt med at mose det hele lidt mere med gaflen, indtil det bliver til en grov dej, som hænger godt sammen. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis det er nødvendigt.

– Pensl en aflang rugbrødsform med lidt olivenolie, og hæld dejen i den. Lav den pænt flad med bagsiden af en ske. – Bag dejen i ca. 30-40 minutter, indtil den bliver lidt gylden på toppen. Tag den ud af ovnen, og lad den køle lidt af. Vend den forsigtigt over et serveringsfad, og pynt toppen med tomatsaucen og nogle valnødder.

– 2 tsk. dijonsennep – 3 tsk. karry – 1 tsk. gurkemeje – Sort peber – ½ tsk. sød paprika – 2 tsk. salt – ¼ tsk. sort salt Kala Namak (det giver en smag, der minder lidt om æg)

Æ G G E S A L AT U D E N Æ G : Ingredienser til 1 skål: – 200 g fast tofu – 1 spsk. olivenolie – 100 g friske tomater, skåret i små tern – 3 syltede agurker, skåret i små tern – 1 lille æble, skåret i små tern – 1,5-2 dl sojayoghurt naturel

– Skær tofuen i to lige store stykker. Ét af dem smuldrer du med fingrene, og det andet skærer du i meget små tern. – Steg begge stykker tofu i lidt olivenolie sammen med karry, gurkemeje og sort peber i et par minutter på en pande. Stil det til side, og lad det køle helt af. – I en skål blander du tomater, agurker og æble og tilsætter sojayoghurt, dijonsennep, paprika, salt og sort salt. Når tofuen er helt afkølet, kommes den i skålen, og det hele blandes godt rundt med en ske. Smag den godt til med salt og peber, og måske mere sennep. Server den med fx nogle friske basilikumblade.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 53

SNEBOLDE: Ingredienser til 20-25 snebolde: – 160 g Medjool-dadler uden sten, hakket i små stykker – 80 g mandler, hakkede – ½ tsk. instant kaffe (det kan sagtens være uden koffein)

– 1 knivspids salt – 1 knivspids cayennepeber – Nogle dråber vaniljeekstrakt (eller romekstrakt, hvis det skal være stærkere)

– 20 g kakaopulver uden sukker – Ca. 1 spsk. friskpresset appelsinjuice Til at rulle dem i: – Groft kokosmel, kakaopulver eller hakkede nødder – Blend alle ingredienser, undtaget appelsinjuice, i en foodprocessor, indtil du får en ensartet masse. Tilsæt lidt af appelsinjuicen, og kør lidt mere. Det skal blive til en ensartet dej, som klistrer lidt, men som du kan arbejde godt med til at lave nogle kugler med hænderne. Du må meget gerne smage på dejen og justere efter dine præferencer. – Lav små kugler med hænderne, og rul dem i groft kokosmel, kakaopulver eller hakkede nødder.

Montserrat Farré Hernández — Biopat/Naturopath ibm — Certificeret i klinisk- og sportsernæring — Diætiststuderende www.cbnibm.dk

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


54 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Julens æblegløgg

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 55

ÆBLEGLØGG OG INGEFÆRSMÅKAGER Æblegløgg 1 l æblemost 20 g ingefær 1 stang kanel 1 stjerneanis ½ tsk. nelliker 1 økologisk appelsin, skåret i skiver ½ chili Ingefærsmåkager 75 g blødt smør 150 g sukker 50 g brun farin 1 æg 250 g hvedemel ½ tsk. natron 2 tsk. stødt ingefær (alternativt friskrevet ingefær) ½ tsk. salt 1 spsk. honning 90 g hvid chokolade i knapper Dagen før – Æblemost varmes op med skiver af ingefær, kanelstang, stjerneanis og nelliker til lige under kogepunktet. Herefter tages gryden af varmen, og skiver af appelsin og den halve chili tilsættes. Lad æblegløggen trække under låg på køl. – Smør og sukker piskes luftigt. Brun farin og æg tilsættes under omrøring. Alle tørre ingredienser blandes og røres i sukkermassen. Til sidst vendes honning og chokoladeknapper i. Dejen rulles til pølser med en diameter på ca. 5 cm, pakkes i film og lægges på frost.

Mette Dahlgaard Jensen — Gastronomisk chef på Gemyse i Tivoli

Find endnu flere lækre opskrifter i bogen „Gemyse – havens grønt året rundt“ af Mette Dahlgaard Jensen

På dagen – Næste dag sigtes gløggen, hældes på flas­ke og opbevares på køl. Eller anvendes straks. – Forvarm ovnen til 185 °C. Den frosne dej skæres i skiver a ca. 3 mm, som lægges på en bageplade med bagepapir. Læg dem med lidt afstand, så de ikke vokser sammen under bagning. Bages i ca. 7 minutter, til småkagerne er gyldne og sprøde. Servering Æblegløggen serveres varm, eventuelt med et skvæt mørk rom, rosiner, mandler, appelsinskiver og æbletern. Småkagerne gives til.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


56 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

Latter

TIL MORGEN, MIDDAG OG AFTEN – og helt uden mejeriprodukter. En verden af plantedrikke Der findes mange forskellige muligheder inden for plantedrikke til kaffe, kakao og te. Risdrik, skumbar havredrik, mandeldrik og sojadrik er fine alternativer til mælk. Risdrik er dog lidt tynd i konsistensen, men giver sødme til kaffe.

Skumbar havredrik har lidt tykkere konsistens og giver en flottere farve og smag til kaffe. Sojadrikke har også en lidt tykkere konsistens, men de har en tendens til at skille, hvis kaffen er for varm. Mandeldrik er en del tykkere i konsistensen og har meget smag.

C A F F E L AT T E – En sikker vinder hos kaffedrikkere

C H O KO L AT T E – Caffe latte med kakao. Uhm!

Ingredienser: 1 ½-1 tsk. kaffepulver 50 ml plantedrik efter ønske Evt. 1-2 tsk. sukker eller ahornsirup 200 ml kogende vand Fyld op med plantedrik efter ønske

Ingredienser: 1 ½-1 tsk. kaffepulver ½ tsk. kakaopulver 50 ml plantedrik efter ønske Evt. 1-2 tsk. sukker eller ahornsirup 200 ml kogende vand Fyld op med plantedrik efter ønske

Sådan gør du: Hæld kaffepulver i en kop med plads til 300 ml. Hæld plantedrikken i, og rør rundt. Dernæst hældes kogende vand i. Hæld ekstra plantedrik i, til lidt under kanten. Servér.

Sådan gør du: Hæld kaffe- og kakaopulver i en kop med plads til 300 ml. Hæld plantedrikken i, og rør rundt. Dernæst hældes kogende vand i. Hæld ekstra plantedrik i, til lidt under kanten. Servér.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


| 57

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder. Hun har 11 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

M ATC H A L AT T E – Matcha-te bruges ved den særlige japanske teceremoni, hvor ikke blot indtagelsen, men i lige så høj grad tilberedningen af teen tillægges stor værdi. Matcha-pulver, matcha-piskeris og -skål kan købes i thaibutikker eller i førende helsekostbutikker. Ingredienser: 1-1 ½ tsk. Matcha-pulver (japansk grøn te) 100 ml kogt, varmt vand, men ikke kogende 1-2 tsk. sukker eller ahornsirup 200 ml lunet plantedrik efter ønske, evt. skummet

Sådan gør du: Pisk pulver og vand sammen i en stor kop eller skål, indtil der dannes en fin skum på overfladen. Pisk siruppen i. Hæld den varme plantedrik i koppen. Drys med lidt matcha-pulver på toppen inden servering


58 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

K R Y D D E R- L AT T E – Smager som brunkager Ingredienser: 1 tsk. kanel ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt ingefær ½ tsk. stødt nellike Evt. 1 dr. appelsinolie eller 10 g fintrevet appelsinskal 1-2 tsk. sukker eller ahornsirup 200 ml plantedrik, gerne skumbar 150 ml vand Sådan gør du: Varm krydderierne i 100 ml plantedrik, sirup og al vandet i en gryde. Skum de resterende 100 ml plantedrik, eller varm det med i gryden. Bland det hele i et krus, og nyd! Lav eventuelt en større portion. Brug ca. ½ spiseske pr. 350 ml væske.

G U R K E M E J E L AT T E – Gurkemeje er en rigtig hjernerod! Den bidrager til de små grå, hukommelsen, præstationsevnen og opmærksomheden. Ingredienser: 1 tsk. stødt gurkemeje ½ tsk. kanel 1 /8 tsk. kardemomme 1 /8 tsk. vaniljepulver 1 knsp. salt og peber 1-2 tsk. sukker eller ahornsirup 200 ml plantedrik, gerne skumbar 150 ml vand Sådan gør du: Varm krydderierne i 100 ml plantedrik, sirup og al vandet i en gryde. Skum de resterende 100 ml plantedrik, eller varm det med i gryden. Bland det hele i et krus, og nyd! Lav eventuelt en større portion. Brug ca. ½ spiseske pr. 350 ml væske.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


60 | DECEMBER 2019/ JANUAR 2020

KRYDDERIER

er ikke bare smag ... Krydderier kan meget andet end at give din mad en fantastisk smag. Mange af dem er fyldt med antioxidanter og andre sunde stoffer, som kan forebygge sygdomme og påvirke dit helbred i positiv retning. Fælles for krydderierne, især her i Danmark, er, at vi måske ikke spiser dem i skefulde hver dag, men måske højst en knivspids af nogle få udvalgte, og derfor kan det

virke som en overdrivelse at tale om en høj næringsmæssig værdi her i det kolde nord. Men bruger du mange forskellige krydderier og hele året rundt, er der alligevel værdi at hente: De smager godt, de kan fremme fordøjelsen og dermed hjælpe til at nedbryde og optage den mad, de er drysset henover, og så indeholder de, hvis man spiser nok af dem, en række sundhedsfremmende egenskaber.


| 61

Basilikum: Antiinflammatorisk, antioxidantisk, blodsukkerstabiliserende.

Kanel: Stabiliserer blodsukkeret, er bakteriedræbende og svampehæmmende.

Bukkehornsfrø: Kolesterolsænkende, blodsukkerstabiliserende, god ved problemer i mavetarmkanal.

Kardemomme: God ved oppustethed, er fordøjelsesfremmende, hjælper mod dårlig ånde.

Chili: Chili indeholder capsaicin, som siges at kunne forbedre blodcirkulationen, virker desinficerende, stimulerer kredsløbet og regulerer kolesterolet. Dild: Antioxidantisk, højt indhold af kalk, som bl.a. styrker knogler og tænder. Eukalyptus: God ved luftvejsproblemer, slimløsende, desinficerende, betændelseshæmmende. Fennikel: Fordøjelsesfremmende, vanddrivende, slimløsende, muskelafslappende. Gurkemeje: Antioxidantisk, smertestillende, inflammationshæmmende. Optages bedre sammen med sort peber. Ingefær: Styrker fordøjelsen, er smertestillende, kvalmestillende, varmende, desinficerende, stimulerer kredsløbet.

Sennepsfrø: Fordøjelsesfremmende, slimløsende, antibakteriel, appetitstimulerende. Sortkommen: Antioxidantisk, fordøjelsesfremmende, antibakteriel, immunstimulerende.

Karse: FordøjelsesfremmenSpidskommen: Beroligende, et bitterstof, en kilde til de, fordøjelsesfremmende, gode næringsstoffer. styrker leverens afgiftning. Koriander: FordøjelsesTimian: Desinficerende, fremmende, mildt beroligende, appetitstimulerende. god ved hoste, antibakteriel, svampehæmmende. Mynte: Fordøjelsesfremmende, hjælper bl.a. mod oppustethed, antioxidantisk, god ved forkølelser og hovedpine. Oregano: Fordøjelsesfremmende, antibakteriel, antioxidantisk. Peber: Øger kroppens evne til at optage næringsstoffer. Persille: Giver frisk ånde, er en antioxidant, vanddrivende. Rosmarin: Styrker hukommelsen, en af naturens mest effektive antioxidanter. Salvie: Betændelseshæmmende, god ved overgangsalder og menstruationssmerter.

Kilde: Sundhedshåndbogen, køb den hos din boghandel eller lån den på biblioteket.

SUND-PAUSE skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og ref., skriv til redaktionen.


– holistiske behandlinger i det lille bomhus på Amager Boulevard

Kærlighed til din krop, psyke og sjæl Hos HolosHouse er du unik og får behandling, som er skræddersyet til dit behov. Udgangspunktet er det hele menneske og dét at skabe balance, velvære, skønhed og en sund krop. Alle behandlinger er naturlige og udføres med 100 pct. naturlige produkter. Alle er velkomne.

Hvilke behandlinger tilbyder HolosHouse? � Ansigtsrefleksterapi, � lymfedrænage, � bindevævsmassage, � Lifting Gua Sha-behandlinger, � infrarød varmeterapi, � tibetansk massage m.fl. � guide i holistisk livsstil. � individuel kostplan, som tager udgangspunkt i dig.

Læs mere om HolosHouse på www.holoshouse.dk.


TA’ SUND-FORSKNING MED PÅ VEJEN SUND-FORSKNING i ørerne, løbeskoene på og så bare derudaf! Er du ikke til løb, så lyt med, når du vasker op, går en tur i skoven, står i kø i supermarkedet eller andre steder, hvor du har en ledig stund for dig selv. Vidste du, at SUND-FORSKNING har lavet en podcast? – Lyt til artikler fra magasinet. – Lyt til interviews med internationale og nationale, fremstående forskere på sundhedsområdet. Find den på www.spreaker.dk, www.podimo.com (søg på „sund-forskning“) eller dér, hvor du finder dine podcasts. Abonnér på SUND-FORSKNINGs podcast, og du får automatisk besked, når der kommer nye episoder.

iPhone-bruger? Find det lilla ikon, som hedder „Podcasts“. Android-bruger? Hent app i Google Play ved at skrive „podcast“ i søgefelt.

Hvad er en podcast egentlig? En podcast er en slags tv-serie for øret. Den kan bestå af blot nogle få afsnit eller hundredvis af episoder. Pointen med en podcast er, at du selv bestemmer, hvornår du vil lytte til den. Du er dermed fuldstændig uafhængig af radiosendetider, ligesom du kender det fra tv, hvis du fx streamer indhold på Netflix.


Stærkt B-kompleks fra Pharma Nord:

ENERGI, NERVER OG PSYKE

Alle B-vitaminerne i én tablet • B1 (thiamin) bidrager til en normal hjertefunktion

• B2 (riboflavin) og B3 (nikotinsyre/ nikotinamid) bidrager til normal funktion af nervesystemet

• B6 (pyridoxin), B9 (folinsyre) og

(tidl. B7/B8) bidrager til et normalt energigivende stofskifte

• Fremstillet i Danmark under farmaceutisk kontrol

• Videnskabeligt dokumenteret

DK_B-Complex_Ad_SundPause_140x190_0619

B12 (cobalamin) bidrager til normal funktion af immunsystemet

• B5 (pantotensyre) og biotin

Læs mere om Bio-B-Kompleks og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning pause december 2019  

sund-forskning pause december 2019  

Profile for linisha
Advertisement