__MAIN_TEXT__

Page 1

FORDØJELSESSYMPTOMER OG -BESVÆR HOS BØRN

VIDEN, VIDENSKAB & NATURLIGT VELVÆRE

Vild med dans, Sverige

DET ER SÅ HIMLA SVÆRT AT VÆLGE SIG SELV

STORT TEMA FORSTÅ IMMUNSYSTEMET BREAKING NEWS

Fra den franske parfumør

FLYV HØJT SIKKERT OG SUNDT

MULIGHEDER MOD MIGRÆNE

+

EN NY FØDEVARE TIL AT FOREBYGGE KNOGLESKØRHED

OKT/NOV 2020 PRIS: DKK 59,–

NÅR DER SKAL MERE LUFT TIL LUFTVEJENE


Vi uddanner også

ZONETERAPEUTER KONTAKT OS, OG HØR NÆRMERE

UDDAN DIG TIL

BIOPAT/NATUROPATH ibm En biopat & naturopath ibm uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

OBS!

START PÅ UDDANNELSEN, NÅR DET PASSER DIG.

Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger – og sammen med kompetente lærere – får du unik undervisning i: › Biopatiens grundprincipper og meridianlære › Ernæringsterapi herunder specialviden om vitaminer, mine­ raler, fedtsyrer og kostplaner › Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitets­ sikring

› Immun- og symbioseterapi › Komplementær strategi og functional medicine › Muskel- og fascielære › Klientpsykologi › Øreakupunktur › Diagnoseterapi › Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

Book et personligt konferencemøde med Marianne Palm, hvis du vil vide mere om uddannelsen til biopat&naturopath ibm eller zoneterapeut. Skriv til info@biologisk-medicin.dk.

› Hormonsystemet

› Urinveje

› Nervesystemet

› Sanseorganerne

› Immunforsvaret

› Kredsløbet

› Luftveje

› Huden

› Fordøjelsen

› Muskel- og knoglesystemet

FØLG INSTITUT FOR BIOLOGISK MEDICIN PÅ FACEBOOK Institut for Biologisk Medicin, A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal, 2791 Dragør, tlf. 22 79 44 14, info@biologisk-medicin.dk, www.biologisk-medicin.dk


NYHED

TO STORE NYHEDER

VI SKRÆDDERSYER

— EN DEL AF UDDANNELSEN FRA AUGUST 2020

gerne en studieplan sammen med dig. Du bestemmer selv farten.

1 . ACADEMY OF NATUROPATHY

Til dig, som gerne vil grave et spadestik dybere og ikke er bange for engelsk litteratur. (Du bestemmer selv, om det er noget for dig – resten af uddannelsen er på dansk)

2. EN OVERBYGNING TIL UDDANNEDE BEHANDLERE

99 autoimmune sygdomme – 311 timers undervisning på webinarer og ved fysisk fremmøde i Dragør. Kan tages efter din afsluttede eksamen i biopati/ naturopati. Vi samler al tilgængelig viden om sygdommene, internationalt som nationalt, hvad er der forskning på – hvad er der ikke forskning på – og kan vi overhovedet stille op med en støtteterapi til de forskellige sygdomme? Du er også velkommen til at deltage, hvis du er behandler eller sundhedsfaglig person med særlig interesse for netop dette område. Det koster blot 3.900 kr. for hele overbygningen. Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark, blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktik­ dage med klienter og tæt kontakt med underviserne. ­ Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

VI ER FLYTTET

UANSET HVOR DU BOR, ER DET LET AT KOMME TIL DRAGØR FIND VORES DANMARKSKORT HER I MAGASINET, OG SE, HVOR LET DU KOMMER TIL DRAGØR!

PRISER

Prisen for biopat-/naturopath-uddannelsen er: kr. 59.749 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 70.749 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Normalprisen for zoneterapeut-uddannelsen: kr. 52.249 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 63.249 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Mulighed for gode rabatter! Du kan vælge at afbetale med kr. 1.000 pr. måned. Kontakt os, og hør nærmere.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14.

Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk


Nutrient Delivery System

Beauty from within

NDS®  Probiotic SkinActive® Indeholder 4 unikke bakterier, PureLine specialkollagen, zink, C- og E-vitamin.

NDS®  Collagen  HairActive® Unik kollagen peptid til håret.  Giver synligt tykkere hår, smukkere og glansfuldt hår. Gør håret væsentlig stærkere.

NDS®  Collagen SkinActive® Smuk og spændstig hud.  PureLine specialkollagen. Nedsæt dannelse af rynker, slap hud og cellulite.

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost

E NG H O L M ND S. D K

NDS


LEDER ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal, 2791 Dragør LAYOUT www.gaardogdahl.dk FOTO I DETTE MAGASIN Adobe Stock TRYK PrintConnect Aps OPLAG 34.000 VI ER GÅET ONLINE. Find magasinet på sund-forskning.dk Færre fysiske magasiner, men samme spændende indhold på bæredygtig vis. ANNONCESALG info@sund-forskning.dk Informationerne fra SUND-FORSKNING må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind-og udland. Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund – her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 149,om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

En løftet pegefinger til veganere og en hel håndflade med vante på Det kan vist ikke overraske nogen, hvis dette nummer af SUND-FORSKNING har to temaer: Efterårets immunforsvar, og hvad du selv kan gøre for at beskytte dig. Men også, hvad der på godt og ondt er at hente fra en veganerkost. Førstnævnte viden om immunforsvar er af almengyldig karakter og gælder derfor alle, der bor i Danmark – hvad kan du gøre for at styrke dig, når stormene raser? Sidstnævnte kan lyde som en advarsel mod at blive veganer, og det er det såmænd ikke. Men som biopat, naturopath ibm og phytoterapeut ser jeg desværre alt, alt for mange unge og voksne, der vælger at blive veganere uden at have helt styr på, hvordan man får nok af de mange næringsstoffer, der skal til i en hverdag fyldt med udfordringer. Faktisk tænker de fleste, at det er kroppen som helhed, man vil se crashe, ligesom man ser hos mennesker, der spiser alt for meget kød uden at spise et væld af de farverige grøntsager. Men faktisk er det mest af alt de unges nervesystemer og hjerner, jeg er nervøs for. Jeg synes, der er for mange, der går og skranter mentalt, de går måske til psykolog, men ved psykologen nok om aminosyrer og fedtsyrer til hjernens opbygning af signalstoffer? I dette nummer har vi fokus på kroppen som helhed for veganere, og hvor der er nogle highlights, du skal være opmærksom på. Kald dem bare løftede pegefingre, for det er de. Men heldigvis med indbyggede tips til, hvornår det bare er nødvendigt at supplere kosten med kosttilskud. Vi har også hel ny forskning med om henholdsvis migræne og knogleskørhed! Glæd dig!

Kærlig hilsen

O

IC E C OL A B EL

N

Marianne Palm, oktober 2020 RD

5041 0787 Kroonpress

// 5


35 56 Indhold 5 Leder

10

8

Muligheder mod migræne

32

17 Kronisk hjertesvigt kan hænge sammen med lav energiomsætning

10 En ny fødevare til at forebygge knogleskørhed 12 Det er så himla svært at vælge sig selv

20 Forstå immunsystemet 26 C-vitamin beskytter dig mod oxidativ stress og inflammation 28 En kaskade gennem kroppen 30 Når der skal mere luft til luftvejene 32 Når efterårets storme går gennem marv og ben 35 Er du under fysisk udvikling eller afvikling? 38 Når en helt særlig virus skaber sårbare læber 40 Drej halsen om på fremmede indtrængere (med hvidløg) 42 Akne skal også behandles udefra 44 Aloe vera, vindueskarm eller et færdigt produkt? 46 Vegetar- og veganerkost snyder dig for en række vigtige næringsstoffer 48 Problemet med palmeolie er ikke det mættede fedt … 50 Fisk gør underværker for vores hjerne

46 6

54 Stoffet med det sjove navn og de mange egenskaber

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


60

56 Flyv højt, sikkert og sundt 58 Støtte til din søvn 60 Fordøjelsessymptomer og -besvær hos børn 64 Vitaminer og mineraler arbejder i cellerne 68 Er du erfaren veganer eller nybegynder? 75 Fra den franske parfumør 76 Spørg eksperterne 82 Den grønne pote 84 Det homøopatiske hjørne 87 Kyllingefrikadeller med spinat 89 Nemmere sagt end gjort? 90 Æbler 92 Går du i seng med problemkemi? 97 Økologisk hudpleje fra Kreta 98 Fyr op under sundheden!

DET HER SKAL DU VIDE,

når du læser SUND-FORSKNING Redaktionen på sund-forskning består af en lang række fagpersoner, der holder skarpt øje med al forskning i ind- og udland. Der er mest at holde øje med i udlandet, da der sjældent bliver lavet forskning i Danmark på de områder, der optager os mest: Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og urter, der alle kan fungere som en vigtig støtteterapi i hverdagen til sunde og raske, til forebyggelse og i terapeutiske sammenhænge. Vores referencer er pubmed.com, internationale publiceringer og kontakt til et væld af forskere og laboratorier verden over. Vi forsøger at gøre svær forskning fra udlandet let tilgængelig for danskere ved nøje at gennemgå ny og ældre forskning sådan side for side. Det betyder også, at hvor vi fx skriver om magneisum til uro i benene, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste mulighed for behandling af uro. Du skal tale med din læge, så alvorlige årsager udelukkes, og du skal kunne forstå artiklerne på tværs, så du måske kan sammensætte en strategi, der kan virke mere optimalt end kun et enkelt magnesiumtilskud. Sygdom opstår som regel som en sum af belastende faktorer, og de kan være helt individuelle, og derfor må intet i dette magasin opfattes som værende udtryk for, at du blot kan klare dine måske komplekse problemer med et enkelt tilskud. Opsøg professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, hormonterapeuter, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter eller psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med stress og andre mentale problemstillinger. De dygtigste af alle disse behandlere vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at hjælpe dig.

// 7


SMERTE

Muligheder

Der findes flere typer af migræne, men internationalt opdeler man det bl.a. i to: Kronisk migræne (KM), når der er flere end 15 anfald på en måned, og episodisk migræne (EM), når der er 0 – 14 dage pr. måned.

mod MIGRÆNE

Forskerne spurgte sig selv, før de gik i gang: Er et multistammet probiotika (14 stammer) mere effektivt end placebo (snydekapsler) til dels at reducere frekvensen samt mindske intensiteten og invaliditetsgraden af både kronisk og episodisk migræne? Definitionen af to generende tilstande – Kronisk Migræne (KM) = defineret som 15 eller flere migrænedage pr. måned. – Episodisk Migræne (EM) = defineret som 0 – 14 migrænedage pr. måned. 100 patienter med KM (n=50 = med 50 personer) eller EM (n=50) – eller som defineret af International Headache Classification ICHD kriterie III – blev rekrutteret til at få enten probiotika (14 bakteriestammer, 4 milliarder CFU pr. dag) eller placebo (snydekapsler) i otte uger. Resultaterne taler vist for sig selv Kronisk Migræne » I probiotikagruppen gennemførte 21 ud af 25 deltagere, mens 18 ud af 25 deltagere i placebogruppen gennemførte.

Kronisk Migræne (n=50)

Et studie fra 2019 viser, hvordan et produkt med 14 forskellige mælkesyrer kan nedsætte antallet af migræneanfald. AF MARIANNE PALM

» Ved slutningen af studiet var frekvensen af anfald faldet med 45 pct. i probiotikagruppen (fra 22 anfald pr. måned til 12 anfald pr. måned) – signifikant bedre end faldet på en procent i placebogruppen. Det giver en signifikant forskel (p<0,001). Det betyder, at der er sandsynlighed for, at det ikke er en tilfældighed, at det gik så meget bedre for de personer, der fik de aktive kapsler med Bio-Kult.

Migræne anfald pr. måned (Kronisk Migræne)

Episodisk Migræne (n=50) Henvist til

Henvist til A (n=25)

Henvist til B (n=25)

Henvist til A (n=25)

Henvist til B (n=25)

Opfølgning 10 Gennemførte ikke (n=4)

Gennemførte ikke (n=7)

Gennemførte ikke (n=4)

Gennemførte ikke (n=7)

Baseline

Forsøgets afslutning

Probiotica Placebo

Analyse Analyseret (n=21)

Analyseret (n=18)

Analyseret (n=21)

Analyseret (n=18)

Migræne anfald pr. måned (Episodisk Migræne)

A = Probiotica gruppen B = Placebo gruppen

FORSØGET VAR DOBBELTBLINDET, så hverken deltagerne eller sundhedspersonalet, som udleverede kapslerne, vidste, hvem der fik de aktive mælkesyrebakterier eller placebo. Forsøget var også randomiseret, så alle blev valgt ved lodtrækning.

8

//

Baseline Probiotica Placebo

Forsøgets afslutning


RE SULTAT ERNE » Ved hjælp af Visual Analogue Scale (VAS) blev migræneintensiteten vurderet og viste en signifikant forbedring i løbet af studiet i probiotikagruppen, men ikke i placebogruppen (31 pct. reduktion vs. 2 pct. reduktion; p<0,001). Episodisk Migræne » I probiotikagruppen gennemførte 22 ud af 25 deltagere, mens 18 ud af 25 deltagere i placebo­ gruppen gennemførte. » Ved slutningen af studiet var frekvensen af anfald signifikant faldet i probiotikagruppen sammenlignet med placebogruppen (40 pct. reduktion i forhold til starten af forsøget, mens kun 1 pct. ændring i placebogruppen; p<0,001). » Migræneintensiteten, der blev vurderet ved hjælp af Visual Analogue Scale (VAS), var ligeledes signifikant forbedret i probiotikagruppen i sammenligning med placebogruppen (29 pct. reduktion vs. 2 pct. stigning; p<0,001). » Invaliditetsgraden af migrænen blev vurderet vha. Migraine Disability Assessment Score (MIDAS). Ved slutningen af studiet var den signifikant lavere i probiotikagruppen sammenlignet med placebogruppen (en 30 pct. reduktion sammenlignet med en 7 pct. stigning; p<0,001). Som du kan læse ovenfor, betyder det, at der er sandsynlighed for, at det ikke er en tilfældighed, at det gik så meget bedre for de personer, der fik de aktive kapsler med Bio-Kult. Konklusionen var tydelig: Et produkt med de 14 forskellige stammer af mælkesyrer skabte en signifikant reduktion i dels frekvensen af migræne såvel som intensiteten og invaliditetsgraden hos begge grupper af personer med migræne (KM & EM).

Kronisk migræne: antal af anfald pr. måned – interventionsgruppen

FØR

EFTER

Episodisk migræne: antal af anfald pr. måned – interventionsgruppen

FØR

EFTER

Ingen ændringer i placebogruppen! Gennemsnitlig frekvens af hovedpine Tid

Baseline

8 uger

KM-probiotika

22

12 (faldet med 10 pr. måned)

KM-placebo

19

19 (ingen ændring)

EM-probiotika

7

4 (faldet med 3 pr. måned)

EM-placebo

7

7 (ingen ændring)

! At mælkesyrebakterier kan afhjælpe en del af migræneanfaldene, kan skyldes den sammenhæng, man har set i adskillige studier, hvor der er en højere forekomst af fordøjelsesproblemer hos migrænikere. En anden årsag kan være en bedre regulering af inflammationer i kroppen, som bl.a. styres af mængden og forekomsten af visse immunologiske komponenter, kaldet cytokiner. Kilde: van Hemert S, Breedveld AC, Rovers JM, et al. Migraine associated with gastrointestinal disorders: Review of the literature and clinical implications. Front Neurol 2014; 5.

Kilde til ovenstående artikel: Martami, F., Togha, M., Seifishahpar, M et al The effects of a multispecies probiotic supplement on inflammatory markers and episodic and chronic migraine characteristics: A randomized double-blind controlled trial. Cephalalgia. Jan 2019

VI D E N S C E N T E R FO R H OVED P I N E S K R I V E R:

» Migræne er den hovedpineform, der på samfundsplan fylder mest.

» Migræne rammer oftest yngre aldersgrupper i den erhvervsaktive alder. Flere kvinder end mænd har migræne.

» På verdensplan er migræne den ledende sygdomsbyrde blandt 15- til 49-årige.

Læs meget mere på videnscenterforhovedpine.dk

» Den højeste forekomst ses blandt personer med grundskoleuddannelse eller kort uddannelse.

» Personer med migræne har årligt 1,7 mio. flere besøg hos alment praktiserende læge end personer uden migræne svarende til 5 pct. af alle besøg hos alment praktiserende læge.

» Erhvervsaktive personer med migræne har årligt 3,8 mio. flere sygedage end erhvervsaktive personer uden migræne — 14 % af alle sygedage.

» Hvert år koster migræne 420 mio. kr. i behandling og 1,2 mia. kr. i tabt produktion.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 9


NY FORSKNING

En ny fødevare til at forebygge knogleskørhed

HAR DU OSTEOPENI så gå til din læge eller behandler, og fortæl hende om REGOROS.

Spændende dansk og banebrydende forskning fra Aarhus Universitetshospital har ført til en helt ny fødevare, klassificeret til særlige medicinske formål. AF MARIANNE PALM

OST E OP E NI er en let afkalkning af knoglerne, som kan udvikle sig til knogleskørhed Osteoporoseforeningen vurderer, at cirka halvdelen af alle 55-årige har osteopeni Kilde: osteoporose-f.dk. ved en knoglescanning

Elsker du urter, eller har læst sund-forskning gennem de sidste ti år, er du nok stødt på Herrens Mark. De har udviklet den fineste mælkebøtteekstrakt, og i mange år har de også haft et rødkløverekstrakt til kvinder i overgangsalderen. Den fermenterede rødkløver har nu fået en storesøs­ ter, som ovenikøbet har opnået den flotte anerkendelse, at den som fødevare må fortælle, at den kan anvendes til medicinske formål. Det er forskning fra Aarhus Universitet, som er foregået over de sidste mange år, der har ført til denne særlige opgradering, så Herrens Mark må fortælle, at deres fermenterede rødkløver med det nye navn REGOROS kan anvendes til osteopeni, som er den lette afkalkning af knoglerne, der kan opstå, før man får egentlig knogleskørhed. Og forskningen tyder på, at den fermenterede rødkløverekstrakt kan bremse udviklingen af denne formindskelse af knogletætheden. Om man har osteopeni eller osteoporose afgøres med en scanner. Knoglemineraltæthedsmåling, T­score Man kan bl.a. måle osteopeni og osteoporose ved en knogletæthedsmåling, hvor knoglemineraltætheden (også kaldet BMD = Bone Mineral Density) måles på en såkaldt T-score-skala. Ved osteopeni ligger T-scoren mellem -1 og -2,5. Ved osteoporose ligger T-scoren under -2,5. Dokumenteret: Effekten opnår du kun ved denne unikke fødevare Du opnår ikke effekten ved andre produkter, da det er en patenteret specialiseret proces, der får de velkendte stoffer i rødkløveren gjort aktive i vores kroppe, så de kan optages og virke der, hvor der er brug for dem. Det gøres ved bl.a. at spalte nogle lange sukkerkæder i en glukoseleret form til nogle mindre kaldet agykloner, og det kan vi ikke gøre selv i tarmen uden hjælp. Den proces er udviklet gennem man-

10

//

OST E OP OROSE (knogleskørhed) er en sygdom, der skyldes lav knoglemasse og nedbrydning af knoglevævet og giver øget risiko for brud på knogler (særligt i hofte, lænderyg og håndled). Osteoporoseforeningen skønner, at sygdommen rammer hver 3. kvinde over 50 år. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 500.000 danskere går rundt med osteoporose uden at vide det Kilde: SST rapport af 2018: „En afdækning af den samlede indsats mod osteoporose“.

RE G OROS E R E N FØDEVARE T IL SÆRLIG E ME DICINSKE FORMÅ L, IKKE E T KOSTT ILSKUD Det betyder, at REGOROS er et medicinsk dokumenteret ernæringspræparat og er specielt beregnet til kvinder med osteopeni. Det er udviklet som supplement til den almindelige kost, og for at det kan få denne helt særlige status, skal det være udviklet til klienter, som lider af en helt specifik sygdom, lidelse eller medicinsk tilstand, som ikke kan dækkes ved almindelig kost. Kilde: EU-forordningen 2016/128 af 25. sept. 2015

ge år og nu afprøvet igen og igen i laboratorier, men også med deltagelse af danske kvinder. Faktisk begyndte det hele med, at man med Herrens Marks rødkløverekstrakt opdagede i et tidligere forsøg, at når man med stor succes kunne behandle hedeture og andre problemer i overgangsalderen, så viste det sig, at der også skete en reduktion af risikoen for at tabe knoglemasse. Den viden er nu oversat og omsat til REGOROS.


To studier og en metaanalyse Et klinisk studie viste en fuld opbremsning af knogleafkalkningen. Studiet, hvor 62 kvinder deltog (+50 og alle i overgangsalderen), viste en fuld opbremsning af knogleafkalkningen, målt i rygsøjlen ved DXA-scanning, efter blot tre måneders indtag af REGOROS. Kilde: PLOS One, https://journals.plos.org/plosone /article?id=10.1371/journal.pone.0176590

DXA-scanning af ryggen efter 3 mdr. forløb Fermenteret rødkløver (REGOROS)

Spine bmd changes (%)

0.5

Placebo

0 -0.5 -1

1,5 – 2 % afkalkning

-1.5 -2

P<0.01 Paired T-test, mean (± SEM)

Og endnu et studie … Et videnskabeligt, randomiseret og placebokontrolleret studie på kvinder med osteopeni viste overraskende effekt på afkalkning af knogler. Studiet, som strakte sig over 12 måneder, med deltagelse af kvinder med osteopeni, viste ved hjælp af DXA-scanninger et signifikant mindre knogletab hos den gruppe, der havde indtaget REGOROS – isoflavoner fra fermenteret rødkløver – end hos placebogruppen. Alle kvinder var udvalgt via lodtrækning, så det var tilfældigt, om man fik de aktive stoffer eller placebo.

DXA-scanning af ryg og hofte efter 12 mdr. forløb Fermenteret rødkløver (REGOROS)

Placebo 0.01

bmd (g cm2 -1)

0.00 -0.01 -0.02 -0.03

*

L2-L4

**

FN

*

TROCH

* = P<0.05 ** = P<0.01

Placebogruppen viste et gennemsnitligt knogletab i løbet af de 12 måneder på tre procent Den behandlede gruppe viste en markant opbremsning af afkalkningen i både rygsøjle og hofteskål. De havde et afkalkningsniveau, som svarer til raske kvinders normale afkalkningsniveau før overgangsalderen. (Alle deltagere fik et dagligt tilskud af kalcium, magnesium og D-vitamin). Kilde: American Journal of Clinical Nutrition https:/ /academic.oup.com/ajcn/article/106/3/801/4822356

Og en metanalyse … Fermenteret rødkløver har knoglebevarende effekt En stor international metaanalyse foretaget af Aarhus Universitetshospital viste meget klart, at planteøstrogener (isoflavoner), der har gennemgået en fermenteringsproces, giver den nødvendige optagelse for at have en gavnlig virkning på osteopeni og knogleskørhed. Isoflavoner er fra naturens side bundet til sukker. Under fermenteringen (gæringsprocessen) spaltes sukkermolekylerne fra, så isoflavonerne bliver nedbrudt til enheder, der nemmere kan optages direkte over i blodbanen og får dermed større optagelighed. Kilde: American Journal of Clinical Nutrition: https:/ /academic.oup.com/ajcn/article/ 106/3/909/4822361

SP E CIALISE RE DE LANDMÆND PÅ FYN OG FORSKE RE F RA Å RHUS Herrens Mark er et specialiseret økologisk landbrug med fokus på udvikling af kosttilskud og fødevarer til særlige medicinske formål. På Herrens Mark, som ligger på Fyn, produceres økologiske, fermenterede urteekstrakter. Her varetages hele processen, fra frøet lægges i jorden, til ekstraktet skænkes i glas. Alle urter dyrkes på egne marker, høstes friske og forarbejdes i egen produktion. Ekstrakterne fermenteres med mælkesyrebakterier, og når de er klar til salg, pakkes de i eget pakkeri.

Two-way unpaired T-tests, mean (± SEM)

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 11


I N T E RV I EW

12

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gĂĽ til lĂŚge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


himla svært at vælge sig selv Det er så

Stress er en folkesygdom, og selvom vi taler meget om „mig, mig, mig“ og vores selviscenesættelse, så er vi faktisk dårlige til at tage det nødvendige hensyn til os selv. Det kan svenske Ann Wilson, tidligere professionel danser, TV-dommer, danseskoleejer, smykkedesigner og mor, tale med om.

AF MARIANNE PALM

Ann Wilson har haft evnen, nysgerrigheden og modet til at drive det vidt i sit liv. Hun synes selv, at hun har været heldig og har da også oplevet masser af succes. Ann er syv gange svensk mester i latinamerikansk dans, syv gange australsk mester, EM- og VM-finalist – for bare lige at nævne nogle af hendes bedrifter som danser. Men hun har også haft kriser, og de har lært hende, at hun død og pine ikke er uundværlig, og at fysisk og psykisk restitution er en nødvendig del af livets dans. „Jeg har altid haft et positivt syn på livet. Alting er en chance, og jeg vil give alting en chance. Men midt i det hele blev jeg klar over, at jeg var nødt til at lave noget om for at gøre det rigtige. Jeg begyndte at øve mig i at

give slip og i at mislykkes. Men først og fremmest måtte jeg arbejde på at stoppe med at føle ansvar for alting og i stedet gøre mere af det, jeg får det godt af“. Men der skulle faktisk en del til, før Ann kom til den erkendelse. Panikangst og udbrændthed Allerede som 20-årig led hun af voldsom panikangst, som hun dog heldigvis fik god hjælp til at håndtere. Dels af en dygtig læge og dels af dansen. Senere, da hun gerne ville have børn, måtte hun sande, at hun kørte sig selv for hårdt, og hun og hendes mand valgte at drosle ned for at få muligheden for at få et barn. Efter to sæsoner af det danske ”Vild med dans” takkede hun faktisk nej til at være med som

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 13


I N T E RV I EW

danser i den svenske udgave for at kunne være mor for sin lille søn. Så lidt havde hun lært, men alligevel gik det galt igen, og hun brændte helt ud som 46-årig. „I 2014 sagde min krop helt fra. Jeg havde set advarselssignalerne, men pludselig begyndte jeg at få svær panik­ angst. Da jeg kom hjem efter en Let’s Dance-udsendelse, sov jeg 17 timer i streg og kom ikke ud af sengen. Jeg blev hjemme i et halvt år derefter“. Fysisk og psykisk restitution Ann blev klar over alvoren og forstod vigtigheden af at give sin krop og hjerne ro og næring, så begge dele kan nå at restituere. Så nu står den på effektiv kalenderstyring, flere „nej tak“, end hun egentlig har lyst til, prioriteret tid til det, hun virkelig brænder for, herunder dans, samt god kost med næring til både hjerne og krop. „Jeg elsker sunde, rå råvarer, og jeg forsøger at spise ting, som ikke lægger sig for tungt, gerne fisk i alle former. Kosttilskud er også en vigtig del af min kost“. Ann motionerer meget og bruger dans som træning og supplerer det med tennis, paddleboard og styrketræning. Nu hvor hun har rundet de 50, kan hun godt mærke, at kroppen har brug for noget ekstra for at restituere. Sidste år var hun på udkig efter et godt kosttilskud og blev kontaktet

14

//

Læs om de forskellige produkter fra Octean, som Ann Wilson har valgt at være ambassadør for på www.octean.dk og www.sund-forskning.dk. Produkterne kan købes i din helsekostbutik.


NØGLEORD FOR GLYC-PRODUKTERNE GLYC Sharp — koncentration, fokus, nærvær, overskud GLYC Boost — og GLYC Original — hjælp til muskler og led Se de forskellige produkter fra Octean, som Ann Wilson har valgt at være ambassadør for, på www.octean.dk.

af det svensk-danske firma Octean Pharma, som gerne ville have hende som ambassadør for deres varemærke GLYC. Ann Wilson er et meget kendt navn i Sverige, dels på grund af alle mesterskaberne, men også fordi hun har siddet med i dommerpanelet i Let´s Dance, den svenske udgave af ”Vild med dans”. Hvad får en stjerne, der kan vælge og vrage mellem mange tilbud, til at være ambassadør for et kosttilskud? Og for en mindre familiedrevet virksomhed? „Jeg synes, at det er et utroligt spændende samarbejde. Octeans værdier går godt i spænd med mine egne tanker – nemlig at vi som mennesker har brug for en livsstil, der er holdbar i længden, og som holder os i balance. Det føles virkelig som et reelt og vigtigt samarbejde.“ Som danser kræves der åbenlyst nok, at kroppen har god bevægelighed, men det er også vigtigt, at der er god koordination mellem muskler, fascier, det øvrige bindevæv og tanker. Fascier og bindevæv fungerer som et netværk i kroppen og er forudsætningen for koordination og balance. Det gælder naturligvis ikke kun dansere, men er vigtigt for os alle – hele livet. En af årsagerne til, at Ann bruger GLYC og synes, det giver mening for hende, er, at hun mærker, at det gør en stor forskel i forhold til bevægelighed, og at hun hurtigere får sin energi og styrke tilbage efter træning. fortsætter på næste side >> SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 15


INTERVIEW

„Det handler både om at styrke hjernen og at hjælpe kroppen med at restituere“. Succes på trods af restriktioner Der er ingen tvivl om, at det kræver stædig vilje og en kæmpe indsats at opnå det, Ann har opnået. Kunne hun have gjort det uden at presse sig selv helt så hårdt? Det kan vi ikke svare på. Men vi kan konstatere, at Ann fortsat opnår rigtigt meget af det, hun ønsker, og at hun fortsat har stor succes, selvom hun nu har valgt at prioritere langt mere restriktivt. Det er stof til eftertanke, hvis du går og tænker, som Ann gjorde engang: „Jeg troede, at jeg skulle kunne alt. Og at jeg skulle klare alt. Det var en form for egoisme. Men da jeg gav slip, viste det sig, at det hele gik alligevel“. I dag er det seks år siden, den dygtige danser sidst havde en svær periode. I dag har Ann det godt. Hun valgte sig selv, og det er ikke egoisme, for i livet er det ligesom i flyvemaskinen: Du er nødt til at vælge dig selv først, for at du kan være der for andre.

Kilde: Måbra, Ann Wilson

rene plantesteroler

Zerochol fås i helsekostbu kker, Helsam, Matas og apoteker

p


VIDEN & VIDENSKAB

Kronisk hjertesvigt

kan hænge sammen med

lav energiomsætning

Kronisk hjertesvigt opstår, når hjertet ikke længere kan pumpe med den fornødne kraft. Det findes der ikke-medicinske løsninger på. AF BJØRN FALCK MADSEN

Når hjertet ikke længere kan følge med, fordi det ikke har den fornødne pumpekraft, opstår der symptomer som stakåndethed, træthed, hævede ben og forhøjet puls. Tilstanden kendes som hjertesvigt, og den kan blive kronisk. Alt dette er tegn på, at hjertet er hårdt belastet, selv ved mindre anstrengelser. Videnskaben har i de senere år gjort en række interessante observationer, der er med til at forklare den nedsatte pumpekraft. Mangel på stofskiftehormon i hjertet Som noget helt nyt har forskere fra New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine (NYITCOM) samt FuWai Heart Hospital i Beijing opdaget, at indholdet af det aktive stofskiftehormon T3 i hjertemuskelvævet er lavere hos ca. halvdelen af patienter med hjertesvigt. T3 er blandt andet med til at styre den energiomsætning, der er nødvendig, for at hjertet kan trække sig rytmisk sammen, så det kan pumpe blod rundt til alle væv i kroppen.

Læger fokuserer på hormonet BNP I forvejen ordinerer læger T3-hormon til kvinder med stofskiftelidelser, så det er nærliggende at tro, at man kunne gøre det samme til patienter med hjertesvigt. Her er man imidlertid tilbageholdende, da en for høj dosis af hormonet ifølge eksperter ville kunne resultere i uregelmæssig hjerterytme, som kan være livstruende. Her kommer en anden opdagelse ind i billedet som en mulig løsning. Ny forskning omtalt i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Physiology afslører nemlig, at der er en omvendt relation imellem T3-hormon og et andet hormon, der hedder BNP (brain natriuretic peptide). Sladrer om et stresset hjerte BNP er en såkaldt stressmarkør, som hjertet udskiller, når det arbejder under pres. Ved kronisk hjertesvigt er der derfor forhøjet indhold af BNP i blodet, men lavt indhold af T3 i hjertemuskelvæv. Læger mener, at man kan dosere den helt korrekte mængde af T3 ved at måle BNP-indholdet og tilpasse T3-doseringen herefter. Selen og Q10 reducerer BNP-udskillelsen Allerede i 2013 demonstrerede svenske forskere sammenhængen imellem forhøjet BNP og hjerteproblemer. Det var i forbindelse med den ofte citerede KiSel-10-undersøgelse,

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 17


hvor man gav snydepiller eller de to præparater Bio-Qinon Q10 og SelenoPrecise til 443 ældre mænd og kvinder. Den gruppe, som fik de to aktive præparater, havde ingen stigning i BNP, hvorimod der var en signifikant stigning hos dem, der fik snydepillerne.

Svækkede hjerter mangler Q10 Det er helt naturligt, at BNP-tallet stiger med alderen, eftersom det bliver sværere for hjertet at arbejde effektivt. Omvendt tyder det på, at man med kombinationen af selen og Q10 kan beskytte hjertet og tilmed øge dets pumpekraft på en naturlig måde. Man ved også fra tidligere undersøgelser, at indholdet af stoffet Q10 er lavere i hjertemuskelvæv hos folk med kronisk hjertesvigt. Q10 er nødvendigt for cellers energiomsætning, og i 2014 offentliggjorde forskere Q-Symbio-undersøgelsen, som tydeligt viste effekten af at øge energiomsætningen i hjertet med coenzym Q10-tilskud. I denne undersøgelse lykkedes det at reducere dødeligheden med 43 pct. og øge hjertemuskelkraften markant hos patienter med kronisk hjertesvigt.

Kilde: BNP as a New Biomarker of Cardiac Thyroid Hormone Function, Frontiers in Physiology, juli 2020

biopat & naturopath ibm

INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS? Hvad er din udfordring? Lad mig hjælpe dig! GRATIS INTRO SAMTALE Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Klinik for komplementær behandling Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer På klinikken anvendes: • Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning • Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand. • Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ… anjaballegaard.dk tlf. 30337240 mail: kontakt@anjaballegaard.dk lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com ∙ 86 11 40 42 ∙ frededamgaard.dk


Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND 1366 København K Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Josephine Larsen, 21221885, mail@ josephinelarsen.dk, www.josephinelarsen.dk 2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Victoria Bruun, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk 2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 24646964, lili@denta.dk 2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk 2100 København Ø Naturopath/Biopat/ Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundheds­klinik.dk

3600 Frederikssund Naturopath/Biopat Johanna Gadgaard, 42207979, johannagadgaard@gmail.com 4100 Ringsted Naturopath/Biopat, Kate Korsgaard,40304494, kate@katekorsgaard.dk, www.katekorsgaard.dk

6700 Ribe Phytoterapeut, Gitte Elgaard, 20600880, info@HelNaturlig.dk, www.helnaturlig.dk

4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk

7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk

4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk

8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@ gmail.com, www.frededamgaard.dk

4400 Kalundborg Naturopath/Biopat Katharina Timm, 30290668, katharina_t@msn.com

8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk

4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

2300 København S Naturopath/Biopat, Vasileios Kyprianis, 40198996, v.kyprianis@gmail.com

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk

2700 Brønshøj Naturopath/Biopat Peter Skjøth, 31401933, peter@bodyrehab.dk, www.bodyrehab.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk

2730 Herlev Naturopath/Biopat, Laila Edsberg, 26277078, hej@herlevhelsezone.dk, www.Herlevhelsezone.dk 2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 29839840, kitbreitenstein@gmail.com, www. Kit-Breitenstein.com 2770 Kastrup Phytoterapeut, Lone Beck Sørensen, 29426482, karma@lonebeck.dk 2950 Vedbæk Biopat/naturopath, Marianne Palm, 50 93 70 40, marianne.palm@sundforskning.dk, www.sund-forskning.dk 2950 Vedbæk Naturopath/biopat, Ann-Britt Larsen, 29922363, annbrittlarsen@jubii.dk, www. kropogzone.dk 2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk 3450 Allerød Naturopath/Biopat, Gitte Damgaard, 40121702, gitte@dengyldnezone.dk, www.dengyldnezone.dk 3500 Værløse Naturopath/Biopat, Montserrat Farré Hernándze, 40417564, biopatibm@protonmail.com

6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk

4200 Slagelse Phytoterapeut, Anna Maria Kristensen, 29214651, anna.kristensen8@gmail.com

2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@ tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk

2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk

6400 Sønderborg Phytoterapeut, Rima Gaisyte, 41661428, rgaisyte@yahoo.dk, www.urterima.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Maria-Louise Theill, 50586022, www.vitalzone.dk, marielouise@ vitalzone.dk 3600 Frederikssund Naturopath/Biopat, Jeannette Clement, 21869317, kontakt@jeanetteclement.dk, www.jeanetteclement.dk 4894 Øster Ulslev Naturopath/Biopat, Silke Due Petersen, 22887793, silkeduep@gmail.com FYN 5600 Faaborg Biopat/naturopath, Pernille Lund, 24455553, pernillelund1@hotmail.com, www. pernillelund.dk 5610 Assens Naturopath/Biopat Tine Uhrup Hassig, 28891048, eb@zonegaarden.dk, www.zonegaarden.dk

8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk 8250 Egå Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Rikke Goerlich, goerlich@urteskolen.com 8305 Samsø Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk 8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk 8700 Horsens Naturopath/Biopat, Anette Ahrendsen, 60880793, vitalkrop@gmail.com, www.vitalkrop.dk 8700 Horsens Naturopath/Biopat, Karen Thomsen, 2634 3616, biopatisk-klinik@stofanet.dk, biopatisk-klinik.dk 9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk

JYLLAND

9000 Ålborg Naturopath/Biopat/ Phytoterapeut, Nadia Hollins, 28943957, hej@nadiahollins.dk www.nadiahollins.dk

6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail. com, www.helseklinikkenmalou.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www. clinicnabita.dk

6100 Haderslev Naturopath/Biopat, Katrine Seifert Ydegaard, 20953886, hello@solrose.dk, www.solrose.dk

9210 Ålborg Sø Phytoterapeut, Birgitte Prang, 22405003, info@fruprang.dk

6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk 6330 Padborg Phytoterapeut, Marianne Schmidt, 40631950, info@mas-sage.dk, www.mas-sage.dk

9240 Nibe Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www. foodjoy.dk 9760 Vrå Phytoterapeut, Inge Kellermann 30111377, info@helsemail.dk, www.helsemail.dk

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning at gå tilPÅ læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. LÆSfor MERE WWW.BIOPAT.DK

// 19


MAD & KROP

FORSTÅ

immunsystemet Immunsystemet er et komplekst netværk af organer, celler og molekyler, der fungerer på en meget koordineret måde. Disse specialiserede celler i immunsystemet dannes alle i knoglemarven, og de rejser bagefter gennem blodet og lymfesystemet rundt omkring i kroppen.

AF MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ

Vores immunforsvar deles op i ikke-specifik og specifik. Ikke-specifik eller medfødt immunitet er det første forsvar, vi har. Dens respons er ikke målrettet direkte et bestemt mikrobe, bakterie eller virus, men er generel. Den er hurtig og bruger proteiner, interferon, fagocytter. Specifik eller erhvervet immunitet er det, der erhverves ved kontakt med patogener. Det er en langsommere, men kraftfuld reaktion mod et bestemt patogen, som bliver genkendt fra tidligere eksponeringer. Det betyder, at den specifikke immunitet genererer en hukommelse til at reagere med mere intensitet og hastighed de følgende gange, kroppen møder den sammen patogen. Den består af B- og T-lymfocytter, der genererer antistoffer og andre kemikalier. At have et godt immunsystem afhænger af mange faktorer såsom kost, fysisk aktivitet, søvn, fordøjelse, udsættelse for snavs, kontakt med naturen, stressniveau ... Immunforsvaret og vores fødevarer Immunsystemet afhænger ikke af en enkelt specifik fødevare, men af en kost, som er afbalanceret, næringsrig med rigtig mad, og som indeholder alle de nødvendige næringsstoffer. Men når det er sagt, er det rigtigt, at der er nogle mikronæringsstoffer, som er særligt relevante (1), såsom vitaminerne A, C og D og mineralerne zink og selen.

20

A-vitamin spiller en grundlæggende rolle i modulering af immunrespons (2), og du kan finde det i leveren (meget høje mængder, så det er nok at spise A-vitamin engang i mellem) og i æggeblommer. Spinat, grønkål, gulerødder, søde kartofler er gode kilder til betacarotener, der er forløberen for A-vitamin, og som vores krop skal omdanne til retinol, for at vi kan bruge det. Fordelen med den naturlige betacaroten, der er i fødevarerne, er, at det er næsten umuligt, at vi når den toksiske grænse for den rene A-vitamin, som i alt for høje doser kan give leveren problemer. Alle kosttilskud i Danmark er dog tilpasset disse forhold. C-vitamin er også involveret i flere funktioner i immunsystemet (3). Hvis du spiser frisk frugt og grøntsager nok hver dag, skulle du dække dit daglige behov for vitaminet uden problemer. Mennesker med sukkersyge skal dog være mere opmærksomme, da optagelsen af C-vitaminet reduceres på grund af det høje glukoseniveau i blodet, hvilket påvirker immunforsvarets funktion (4, 5, 6). I disse tilfælde kan det være interessant at tage kosttilskud (7). Men husk, at du altid skal spørge din læge, hvis du har diabetes. Selen er nødvendigt for at producere selenoproteiner, som er vigtige stoffer i den immun- og inflammatoriske respons (8) og forbedrer også aktiviteten af vores NK-celler (Natural Killers) (9). Paranødder er en fremragende kilde

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


til selen (10), men vær forsigtig, da indhold kan variere utrolig meget, mellem en til tre om dagen plejer at være nok, og for meget selen kan forårsage toksicitet. Zink deltager i flere processer i immunsystemet (11, 12), og mangel på selen øger modtageligheden for forskellige patogener (13). Gode kilder til zink er græskarkerner, sesamfrø og generelt skaldyr, kød og bælgfrugter. D-vitamin fortjener en særlig omtale for sit nære forhold til begge dele i immunsystemet, det medfødte og det erhvervede. Mangel på D-vitamin er forbundet med en øget risiko for infektioner (14) og autoimmune sygdomme (15, 16, 17). Én af D-vitaminets mange funktioner er at kontrollere udvikling og aktivering af T-lymfocytter (18, 19, 20, 21), de specialiserede celler i erhvervet immunitet. D-vitamin findes i små doser i fødevarer som fede fisk, æg, økologiske mælkeprodukter, nogle svampe, men den bedste kilde til D-vitamin er solen. Problemet i Danmark er, at solen ikke er stærk nok fra oktober til maj på grund af den breddegrad, hvor landet ligger. I mange tilfælde kan et tilskud godt anbefales, men spørg altid din læge, så han/hun kan tjekke dit blodniveau af dette vitamin og anbefale den mest optimale dosis efter dine behov. Tilskud med alt for høje doser af D-vitamin kan være farligt, da det er det mest giftige vitamin af alle på grund af dets evne til at ophobe sig i leveren i lang tid. Dets toksicitet kan forårsage alvorlige problemer med hypercalcæmi, det vil sige for høje niveauer af calcium i blodet, og calciumaflejringer i nyrerne, hjertearterierne, lungerne og andet væv. Så spørg altid din læge om en passende dosis. En daglig dosis af D-vitamin i Danmark kan dog sagtens være højere end hidtil antaget eller for mennesker, der ofte er tildækket eller af alle mulige grunde undgår solen, og derfor er behovet anderledes her i Danmark, end man måske ser i internationale studier, hvor man ikke tager hensyn til bopælen.

Nogle interessante specifikke fødevarer og urter: » Broccoli indeholder visse forbindelser, der ser ud til at forbedre immunsystemets respons (22, 23). » Urter og krydderier, såsom hvidløg, gurkemeje, ingefær, indeholder nogle forbindelser, som støtter modulering af immunsystemet og inflammation (24, 25, 26). » Echinaceaarter er kendt som et natuligt antibiotikum, og vi ved, at det styrker slimhindens immunitet og forebygger luftvejsinfektioner (27, 28, 29). » Grøn te styrker immunsystemet gennem catechiner (30). » Svampe. Svampe er hverken planter eller dyr, det er et autonomt rige og har mange interessante egenskaber (31). Der er mange og meget forskellige, men shiitake og reishi er måske de mest gennemforskede for deres immunmodulerende egenskab (32, 33). // 21


MAD & KROP

Ud over alle de nævnte næringsstoffer og fødevarer kan kontrollerede, korte fasteperioder give hele fordøjelsessystemet en pause, hvilket giver plads til, at kroppen kan bruge energien til at fremme celleregenerering (34, 35) og dæmpe inflammationer (36, 37). Fysisk aktivitet: Moderate niveauer af regelmæssig fysisk aktivitet styrker immunsystemet og reducerer risikoen for infektioner (38). En moderat passende træning reducerer også den nedbrydning af immunsystemet, der sker med alderen. I henhold til denne undersøgelse (39) har ældre mellem 55 og 79 år, der opretholder et godt fysisk aktivitetsniveau, et immunsystem, der ligner unge menneskers! Søvn: Videnskaben om døgnrytmer går fremad med store spring, og nye undersøgelser viser også, hvor vigtigt det er for immunsystemets respons (40). Næsten alle immunfunktioner varierer afhængigt af tidspunktet på dagen (41), og ujævnheder eller forstyrrelser i døgnrytmen påvirker vores immunsystem negativt (42, 43). Faktisk bruger immunsystemet mere energi om natten (44) , og søvnmangel har en meget skadelig virkning på dets funktion (45), hvilket øger risikoen for infektioner (46).

22

//

Z Z ZZ


Z ZZ

Tarmsundhed: Tarmslimhinden er faktisk en del af vores medfødte immunsystem, og sammen med huden repræsenterer den vores første forsvarslinje mod eksterne indtrængere. Af denne grund har en stor del af cellerne i vores immunsystem deres overvågningsposter gennem tarmen (47). Tarmvæggen er vores fysiske defensive „væg“ og skal forhindre indtrængende molekyler i at komme ind, hvilket kan forårsage en inflammatorisk respons og endda udløse autoimmune lidelser (48). De faktorer, der bidrager til tarmpermeabilitet eller utæt tarm, er uklare, og det er sandsynligvis en kombination af mange faktorer, herunder en dårlig kost, antibiotika, kronisk stress, dysbioser, osv. Immunsystemet skal skelne vores egne celler fra andre celler, og denne funktion svarer hovedsageligt til T-lymfocytter. Selvom lymfocytter får deres første træning i thymus, fortsætter denne proces gennem hele deres liv, og bakterierne i vores mikrobiota deltager i denne konstante træning (49). En dysfunktionel mikrobiota vil føre til et dysfunktionelt immunsystem, som ikke ved, hvem det skal angribe, eller hvem det skal forsvare. Bakterier er ikke kun involveret i uddannelsen af lymfocytter, men også i selve thymus (50). Faktisk har ikke-ammede babyer mindre udviklede thymuskirtler (51) og en øget risiko for fx fødevareallergi (52).

De første leveår er et vigtigt vindue af muligheder for at udvikle et robust immunsystem. Modermælk er eliksiret til immunsystemet, da den indeholder præbiotika, probiotika og antistoffer. Disse antistoffer er en måde at videregive erfaringer fra mor til barnet og forbedre dets immunforsvar (53, 54). Vi har flere bakterier i kroppen end menneskelige celler, og derfor afhænger vores helbred så meget af balancen mellem dem. Denne formidlende rolle udføres af immunsystemet. Et alt for tolerant immunsystem ville lade reelle trusler passere, mens et alt for aktivt immunsystem vil angribe vores eget væv, som er oprindelsen af autoimmune lidelser (55). Særlig opmærksomhed bør rettes mod antibiotika, som selvfølgelig skal bruges, når det er nødvendigt, men som kan kompromittere mikrobiotaen (56). Derimod er det vist, at probiotika forbedrer immunsystemets funktion (57) og reducerer risikoen for luftvejsinfektioner (58). Naturlige kilder til probiotika er ikke-pasteuriserede fermenterede fødevarer såsom surkål, pickles, æblecidereddike, miso, yoghurt, kefir. Udsættelse for snavs God hygiejne er selvfølgelig meget vigtigt og nødvendigt, men i sidste ende kan det have en negativ effekt på vores immunsystem, da immunsystemet stimuleres og modnes med en konstant lille eksponering

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 23


MAD & KROP

over for mikrober og bakterier. Et helt sterilt miljø tillader derfor ikke, at immunsystemet udvikler sig, hvilket kan føre til en øget risiko for sygdomme (59). At lade børn lege med andre børn så tidligt som muligt, at have kontakt med naturen, og at de får lov til at blive snavset ved at lege ude i naturen og at have kontakt med kæledyr er en god træning for deres immunsystem. Forbindelse med naturen Vores oprindelige miljø, som vi blev skabt til, dvs. naturen, forbedrer vores helbred på flere måder (60), hvor én af dem et det, man kalder phytoncider. Phytoncider er flygtige stoffer frigivet af planter og træer, der absorberes gennem vores luftvejssystem og producerer en øjeblikkelig reduktion af stresshormoner, hvilket øger

Kilder (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3298082/

(35) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26094889/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19076350/

(36) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23244540/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/

(37) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17374948/

(4) https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/26/11/1180/4732762

(38) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12165677/

(5) http://www.ghrnet.org/index.php/JT/article/view/1340/1795

(39) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29517845/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9550452/

(40) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23697902/

(7) https://academic.oup.com/ajcn/article/77/1/189/4689652

(41) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4090048/

(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277928/

(42) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25900041/

(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8811280/

(43) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315694/

(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22749175/

(44) h ttps://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rstb.2011.0061

(11) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/ S1568997214002808

(45) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258559/

(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9701160/

(47) https://www.nature.com/articles/nature18847

(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9701160/

(48) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22109896/

(14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

(49) h ttps://www.nature.com/news/2011/110921/full/news.2011.550.html

(15) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23238772/

(50) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515847/

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5247472/

(51) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10592070/

(17) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20515520

(52) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28657607/

(18) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23785369/

(53) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12850343/

(19) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21169995/

(54) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8414780/?dopt=Abstract

(20) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22079836/

(55) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337124/

(21) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20208539/

(56) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22677185/

(22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731143/

(57) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24499072/

(23) https://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070820175422.htm

(58) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21901706/

(24) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24237225/ (25) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4603973/

(59) h ttps://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1939-4551-6-3

(26) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/

(60) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580555/

(27) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17436202/

(61) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20487629/

(28) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25784510/

(62) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/

(29) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16678640/

(63) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20074458/

(30) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/

(64) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18394317/

(31) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12436306/ (32) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/

(65) https://environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1007/ s12199-009-0086-9

(33) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/

(66) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17435354/

(34) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4102383/

(67) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/

24

(46) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899278/

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


blodkoncentrationen af NK-celler, en type af vores hvide celler, som er meget vigtige i vores immunsystem (61, 62, 63, 64, 65, 66). Hvorimod kronisk stress påvirker vores immunsystem negativt (67), da stress forårsager frigivelse af kortisol fra binyrerne. Højt kortisolniveau i blodet i lang tid undertrykker immunsystemet gennem et fald i antallet af lymfocytter. Kronisk stress fører også til udmattelse af immunsystemet på grund af slid. Konklusion: Som sagt er vores immunsystem et komplekst netværk af organer, celler og molekyler, som påvirkes af rigtig mange faktorer. Derfor er det meget vigtigt, at vi kigger på det store billede omkring vores livsstil, og at vi finder en god balance mellem alle disse faktorer for at give de bedste betingelser til et stærkt immunsystem.

NYHED!

OM MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ – Biopat/Naturopath ibm – Certificeret i klinisk- og sportsernæring – Diætiststuderende www.cbnibm.dk

Fermenteret rødkløver til ernæringsmæssig bevarelse af knoglemasse

Til kvinder med osteopeni

– før, under og efter menopause

Aktive plantestoffer isoflavoner (fermenteret) • Biochanin A • Formononetin

Benyttes til ernæringsmæssig bevarelse af knoglemasse

www.herrens-mark.dk


VIDEN & VIDENSKAB

C-vitamin beskytter dig mod oxidativ stress og inflammation

Når du dyrker sport eller på anden måde presser kroppen hårdt fysisk, dannes skadelige frie iltradikaler, som kan ødelægge celler og væv. Ny forskning viser, hvordan C-vitamin effektivt modvirker dette. AF BJØRN FALCK MADSEN

Alle har behov for C-vitamin, da dette livsvigtige vitamin er nødvendigt for en række forskellige ting som blandt andet sårheling, et effektivt immunforsvar og beskyttelse af celler. Sportsfolk og andre, der presser sig selv hårdt fysisk, har imidlertid et særligt behov for C-vitamin, da det ifølge ny forskning beskytter kroppen mod oxidativ stress. Dette er en tilstand, der opstår i kølvandet på fysisk belastning. Her dannes nogle potentielt skadelige molekyler, der kaldes frie radikaler, og hvis mængden af frie radikaler er for høj til, at kroppens forsvar kan følge med, opstår der skader på celler og væv. Studerede vitaminets beskyttende rolle Brasilianske forskere har undersøgt C-vitamins beskyttende rolle i forbindelse med sport ved at granske 18 randomiserede, kontrollerede forsøg med sammenlagt 313 deltagere, hvoraf 62 pct. af dem var mænd. Samtlige undersøgelser kiggede på blandt andet målinger af lipid peroxidation (oxidativ stress) og inflammationsmarkører lige efter en enkelt træningssession. Ilt er et tveægget sværd Forskerne kunne se, at tilskud med C-vitamin mindskede graden af oxidativ stress og inflammation, hvilket indebærer, at vitaminet beskytter kroppen mod den potentielt skadelige effekt af hård fysisk belastning. Selvom det er sundt at dyrke sport, er der tale om et tveægget sværd, da der sker visse biokemiske processer i kroppen i forbindelse med den øgede energiomsætning, som kan være skadelige for kroppens væv. Celler danner energi med hjælp fra blandt andet ilt, men der opstår i samme proces en dannelse af frie radikaler, som kan udgøre en trussel. Hvis kroppens forsvar af antioxidanter som blandt andet C-vitamin er tilpas stærkt og velfungerende, er der dog ingen problemer. Sund kost med frugt og grønt er en god måde at få masser af C-vitamin på. Man kan også vælge at tage et tilskud som for eksempel Bio-C-Vitamin, der har den fordel, at det indeholder syreneutral calciumascorbat, som er en form for C-vitamin, der er skånsom for maveslimhinden.

26

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Rosenrod

Astragalus

Schisandra

Adaptogene urter er et af naturens små vidundere, når det kommer til at give ekstra energi – uanset om man er presset, eller man ønsker at booste kroppens energiniveauer før en ekstra indsats.

Russisk rod

KOMPR OMISLØS K VA L I T E T

Anvendes som tilskud i perioder med træthed og udmattelse.

Følg med her

BIOSYM A/S

I

T E L : + 45 97 2 52 015

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K


MAD & KROP

En kaskade gennem kroppen En tur med Træner Børge

AF MARIANNE PALM

Har du brug for en mere teknisk forklaring, så kig på s. 20, hvor Montse går tæt på de næringsstoffer, immunforsvaret har brug for. Immunforsvaret er et kompliceret samspil mellem tusindvis af komponenter. De enkelte dele regulerer sig konstant og uophørligt i forhold til alle de andre medspillere, og hvis en af hovedtrænerne kaster en bold, går der en hel række spil i gang med forhåbentlig sundhed til følge. Indimellem er der spillere, der bare står og glor uden for pædagogisk rækkevidde, og så stormer andre frem. Men sådan i dagligdagen spiller det hele så smukt som muligt uden alt for mange tacklinger. Det styres bl.a. af det lymfoide væv, vi har i tarmen, og bliver det ellers støttet, vil store dele af immunforsvaret kunne rette ind og drible sunde immunkomponenter videre. Træner Børge sætter i gang For at få gang i det lymfoide væv, så lad os kalde det Træner Børge. Ham og hans hjælpere sidder på deres trænerbænke på indersiden af tarmene, som små øer (godt mobiltelefonen er opfundet, så de kan kommunikere med hinanden) og venter på, at Immuforte kommer forbi. Immuforte er madpakken med betaglucaner, og når træneren er mæt eller i hvert fald har fået en mundfuld, sætter han spillet i gang. Afsted det går med B-lymfocytterne (ja, kald dem bare Børge, hvis det er lettere at forstå), en hel flok Børger fiser hen over banen ind i blodet og klapper en masse andre lymfocytter på skulderen, afsted med jer. En af de helt store medspillere er T-lymfocytten. Lad os kalde hende Trine.

28

Triner er der også uendelig mange af, og nu løber de afsted sammen, hen over banen, og skal der prikkes til spillere, der skal rydde op efter andre, så får de fat i makrofagen, kaldet Marina, hun hjælper til med at sende Cecilie afsted, i daglig tale kaldet cytokiner. Dem er der tusindvis af, og nogle af disse Cecilier skal holdes i skak af Træner Børge og Trine, så de ikke danner kroniske inflammationer i vores hud, led og muskler, andre er de helt store stjerner, når de stopper en infektion med bakterier og virus. Og sådan spæner de rundt, dag og nat, udfordrer hinanden, så de ikke går i stå, men uden mad og drikke … Trænerbænken er fyldt med … Til forskel fra mange trænere udi sportens verden ved Træner Børge godt, at der skal særligt gode næringsstoffer til at klare jobbet, ikke kun for ham, men også for de andre spillere. Så når han sidder der på sin trænerbænk, skal han have vitaminer, mineraler, plantestoffer fra friske grøntsager og frugter, han skal have særligt udviklede evner til at nedbryde stofferne, så han og alle de andre kan sprinte rundt. Og SÅ kom betaglucanerne … I rigtig mange planter, blandt andet i svampe og gærceller, findes polysakkarider (og du kan bare kalde dem Polle, hvis det faglige navn er for svært …). Når man findeler Polle, så ser man, at han består af en stor flok betagluca-

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ner, og det er dem, Træner Børge og alle hans medspillere venter på. De er pakket ind i Immuforte og kan regulere mange af de dele af immunforsvaret, der er så vigtige for os mennesker: Støtte ved – Akutte infektioner, fx ved virus og bakterier. – Kroniske infektioner, hvor der måske ikke er virus og bakterier længere, men kronisk inflammation (som af nogle læger kaldes kronisk betændelse, men det er lidt misvisende og kan let forveksles med infektioner, hvor der er bakterier og virus til stede. Derfor må Træner Børge indimellem fortælle hende, hvis tarme han sidder i, at du ikke har en infektion med bakterier, men en inflammation uden bakterier). – Hjælp i dagligdagen til at forebygge, at der kommer problemer med hele kroppens immunforsvar.

I dagligdagen vil Træner Børge bare gerne have plads til at kunne bevæge armene – komme på toilettet hver dag. Han vil også bare gerne fodres med Immuforte og de andre næringsstoffer. Og hvis det alligevel skulle ske, at en infektion er på vej, så vil han gerne have en firdoblet ration – så er der nemlig plads til at klappe endnu flere Triner og Marinaer på skulderen, som kan prikke til de mange Cecilier, men ikke flere, end der er brug for. For det skulle nødig gå over gevind og skabe storm på hverken den korte eller lange bane.

IMMUFORTE — DAGLIG FOREBYGGENDE DOSIS — EN KAPSEL Mærker du det mindste pip fra Træner Børge og hans team — spis fire til seks kapsler dagligt.

Nu kan du også få tilsendt SanoKardio® på abonnement via sanokardio.dk

SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet

SanoKardio® er et tilskud til din normale kost. Indeholder et prisbelønnet, patenteret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion.

Fås i din helsekostbutik og på udvalgte apoteker. // 29


KOST TILSKUD

Når der skal mere

luft

til luftvejene Som med alle andre organsystemer i kroppen — og dem har vi 12 af i alt — så skal også luftvejene plejes med de rette næringsstoffer, så de kan fungere optimalt. Her er et udpluk fra europæiske planter samlet i et produkt. Standardiserede urter kan støtte hele processen, hvad enten det er slim, ikke-slim, støv eller andet, der irriterer bronkier og lunger.

AF MARIANNE PALM

DERFOR kan du ikke drikke dig til sundere luftveje: Der er kun 1-2 gram humle i en liter øl …

Humle er ikke bare øl For at forstå, hvordan humle, der ellers bruges i ølfremstilling, kan være en værdifuld hjælper til luftvejene, er man nødt til at kigge forskerne over skulderen for at se, hvad de finder af aktive stoffer. Og mængden af dem kan vel at mærke være ret så svingende, så det er ikke bare nok at hælde sprit over sine humleknopper i haven. I den smukke slyngplante, som særligt er kendt i Tyskland, skal der være et højt indhold af xanthohumol, som er en af de mange polyfenoler, der findes i planten. Man ved om indholdsstofferne, at de kan støtte kroppen i at afværge virus og også skabe færre inflammationer i slimhinderne. Faktisk har man gennem tiderne set en god virkning på mange forskellige vira, som de små bæster hedder, når der er mere end en ... Og det er der som regel, da de formerer sig med lynets hast. Også derfor er det så meget bedre at forebygge eller sørge for at tage det hele i opløbet, når man mærker de første symptomer.

Hyldebær kan også gøre en forskel En anden potent ingrediens til luftvej­ ene kan være hyldebær, og hvis ellers det smukke træ er vokset op under de rette forhold med de rette jordbundsforhold og det rette klima, kan bærrene være en rigtig vigtig støtte mod de irriterende vira, som ellers har det med at invadere vores kroppe og bare formere sig, som de lyster. Der skal stadig meget forskning til, og især fordi de antivirale

30

//


stoffer i bærrene kan være af noget svingende karakter, så SUND-FORSKNING holder nøje øje med de fremtidige muligheder. Indtil da må vi „nøjes“ med at glæde os over, at der ser ud til at være en vis støtte til mange forskellige typer vira.

Fra forskning omkring Middelhavet Olivenblade indeholder et højt indhold af hydroxytyrosol, en polyphenol, som også har antivirale egenskaber. Og sammen med bakterier er virus jo en af de store trusler i vores luftveje, hvis altså ikke tobaksrøg, forurening og mangel på sunde, stærke slimhinder egentlig ligger på førstepladsen. For det naturlige værn må og skal være førstevælgeren, så vi skal bruge færre kræfter på at gøre noget, når virus først har meldt sin ankomst. Det ser ud til, at olivenbladsekstrakt ligesom de andre ingredienser i Active Immune virker på mange forskellige typer af vira, både dem, vi kender rigtig godt, fx herpesvirus, men især kan polyphenolerne forkorte antallet af sygedage med 28 pct. ved mange infektioner.

Den skandinaviske birk Birkebarkekstrakt hører sammen med humle til blandt nogle af de ældste europæiske droger, og den har været og bliver stadig brugt som en væsentlig støtteterapi mod virusinfektioner. I laboratoriet har man set, hvordan ekstraktet kan hindre virus i at formere sig og også har en evne til at hjælpe væv med hurtigere at restituere efter en skade, blandt andet på lungevæv. Ekstraktionsmetoden er i øvrigt væsentlig her, og du kan ikke forvente denne effekt ved selv at tappe saften fra birketræer, da nogle af stofferne er vandopløselige, andre har brug for fedtstoffer i processen. Også derfor er der tilsat havtorn, som med sine fedtsyrer, især omega-7, hjælper immunsystemet med at opretholde en god funktion. Havtorn hjælper i øvrigt også på optagelsen af de andre aktive stoffer fra fx rosmarin og birk.

Og retur til Middelhavets viden Rosmarin, som de fleste af os kender som et dejligt frisk bidrag til middelhavslandenes køkken eller til vores hjemlige kødretter, har med sit indhold af flere forskellige aktive stoffer en mulighed for også at hjælpe mod diverse vira. Det ser ud til, at med de rette indholdsstoffer, der i høj grad er relateret til de æteriske olier i planten, kan den være en støtte til at hindre virus i at formere sig og sprede sig ud i cellerne. Du skal være på forkant For de fleste aktive stoffer gælder det dog, når vi taler om virus, at de skal være til stede, når den første virus lander på slimhinderne. Virus spreder sig med lynets hast, og det nytter ikke meget, hvis de små bæster først har fået lov til at sprede sig fra celle til celle. Derfor hører Active Immune til i husapoteket til at forebygge og meget gerne sammen med Deep Breath, som du kan læse mere om på sund-forskning.dk. Suppler endelig med gode mængder af vitaminer og mineraler, især A-C-D og zink. Standardiseringer sikrer stabile produkter For at sikre, at slutproduktet indeholder de aktive stoffer, som har en virkning, er så mange som muligt af plantestofferne standardiseret. Det gælder xanthohumol i humle, oleuropein og hydroxytyrosol i olivenblade, betulin og betulinsyre i birk, og rosmarinsyre, ursolsyre og carnosinsyre i rosmarin. SUND-FORSKNING venter spændt på, hvornår industrien får standardiseret endnu flere aktive stoffer i planter, da det er den bedste garanti for, at vi får tilført de stoffer, der virker fra de mange planter.

Som ved alt andet vi skriver her i SUND-FORSKNING: sund fornuft og en tur til lægen er hovedkilderne til et liv med støtteterapi fra naturens skatkammer.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 31


MAD & KROP

Når efterårets

STORME

Når efteråret rammer lille Dannevang, er det ofte i en broget palet af skønne, solrige vandreture ved vand og i bølgende brune løvbunker i skov. Eller rusk og regn med kulde, der borer sig ind til mindste knogle. Æv. Heldigvis byder naturen ikke kun på vind og vejr, det er også her, vi kan hente lise for krop og sjæl. Både udefra og ind, og indefra og ud. AF MARIANNE PALM

Her er en stribe af muligheder, håndplukket fra naturen, og ja, ganske mange bud fra Danmarks ældste firma udi naturlige muligheder, Natur-Drogeriet. Intet af det kan anvendes uden at være en tur rundt om lægen, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler. Urte-Pencil er det første bud på et all round urteprodukt til alle de trakasserier, et koldt klima kan byde på. Irritationer i luftvejene, begyndende snue, − hov, er der en influenza på vej? Spis kapslerne, som de er, eller åbn dem, og drys dem på en ske med lidt mad. Er det særligt halsregionen, der er udsat for gener, så suppler gerne med Propolisspray og en flok C-vitaminer – jo hurtigere du går i gang med de tre muligheder, jo større sandsynlighed er der for lindring og måske at undgå alt for mange dage på langs. Helsekostbutikken bugner af gode teer, og prøv en blanding af Gurkemeje, Ingefær og Timian. Ja, de er skrevet med stort, for det er bare STORT, at der er så mange lindrende muligheder. Du finder dem i Natur-Drogeriets altfavnende sortiment, hvor du kan blande dem selv, så de smager, som du gerne vil have dem. Især Timian og Ingefær virker lokalt desinficerende på de sarte og måske ømme slimhinder.

32

går gennem marv og ben Glem hverken dine tarme eller motion til kroppen i en kold tid At holde sig rask og uden problemer, skabt af vind og vejr, handler i høj grad om at fodre kroppen indefra med immunregulerende muligheder og udefra med lige så immunregulerende støtte i form af dejlig, glad motion. Hvad det er, bestemmer du, blot du får rørt dig hver eneste dag og pulsen op i 30 minutter tre gange om ugen. Brottrunk er fibre, der gør en forskel, og sammen med nogle andre fibre så … Jo, jo, vi ved det godt, hvis vi er flittige brugere af sundhed. Men vidste du også, at et gammelt tysk produkt, Brottrunk, kan gøre en forskel helt oppe fra mavesækken? Det virker ikke kun i de lange tarme, men fermenteringen gør, at både mavesæk og tyndtarme samt selvfølgelig tyktarmen kan få et boost. Prøv det, især hvis du tænker, at der skal skabes nyt liv hele vejen. Har du træg tarm, altså ikke kommer nemt på toilettet hver dag, så kan du lige kombinere med loppefrøskaller, der skaber volumen og endnu flere fibre. Men drik vand, masser af vand, dog maks. to liter. Er du en sukkergris eller i gang med en kur, hvor du gerne vil tage skeen i den anden hånd, så få hjælp fra Brottrunk. Sukker danner grobund for en overvækst af gærsvampe i tarmsystemet. Med en pH-værdi på 2,9 og i gennemsnit fem millioner kolonidannende mælkesyrebakterier pr. milliliter er Brottrunk hurtig til at få ryddet op i en gærende, oppustet tarm. Er der også nogle kilo eller en for stor appetit, du gerne vil have støtte til, så tjek Glucomannan Complex, som i kapsler eller i pulverform danner en stor god gel i mavesækken, så du lettere føler dig mæt, og som sidegevinst får du hjælp til kolesterolniveauerne og lidt præbiotika, som også fodrer dine naturlige mælkesyrebakterier i tarmene.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


T IL DIG OG DINE UNG ER Bamse Bomstærk er til dine unger. Her får de tilpas af alle vitaminer og mineraler. Maximum er til dig, der både ønsker vitaminer og mineraler samt den immunregulerende Panax ginseng C.A. Meyer, der ovenikøbet også skaber masser af energi.

GRØN SMOOTHIE ELLER SUPPE MED VA R M E N D E K R Y D D E R I E R Mulighederne er mange, og her er lidt inspiration til en smoothie, der tilfører sunde, sunde næringsstoffer. Det skal du bruge 2 grønne æbler eller pærer Bladene fra 4 stilke frisk grønkål ½ agurk uden skræl Saften af ½ lime 1 håndfuld broccolibuketter (kan udelades)

POWER INTENSITY SHOT Det skal du bruge 10 æbler 1 citron med skræl 1 håndfuld ingefær 1 spsk. økologisk Grøn Intensity Sådan gør du Bland æble, citron og ingefær i en juicemaskine, og rør pulveret ud i den færdige juice. Her er til 10 shots, og de kan opbevares på køl.

Lidt frisk ingefærrod 1 avokado 1 håndfuld frossen spinat eller 3 kugler frossen spinat Lidt frisk persille eller mynte 1 banan (kan udelades) Sådan gør du Det hele blendes sammen. Ønskes mere væde, kan du tilsætte vand eller plantedrik, som for eksempel havre-, mandel- eller risdrik. 1 spsk. Baobab-pulver kan tilføre både sunde næringsHvede- og byggræs stoffer samt en fin balance er kategoriseret som af surt og sødt. bladgrønt — de indeholder Er du til en virkelig et væld af mineraler, enzymer hardcore grøn smoothie, og aminosyrer og er særligt så tilsæt 1 tsk. Grøn Invigtigt for dig, der spiser tensity, der indeholder småt eller er veganer. hvede- og byggræs. Grøn Intensity kan også bruges til at lave Power Intensity Shot:

FARVERIGE KRYDDERIER PÅ MADEN SKABER LIV TIL ALLE CELLER Vælg dem, du kan lide, og nyd, at deres indhold af komplekse plantestoffer sammen med mineraler skaber sunde celler. Hele året rundt. Vælg dem, du kan lide, der er så mange smagsnuancer. Få inspiration på www.natur-drogeriet. dk, hvor du finder småfilm, der beskriver flere af naturens små mirakler. De er naturligvis alle af økologisk kvalitet.

fortsætter på næste side >> // 33


VARME G ØR E N FORSKE L, ÆT E RISKE OLIER G ØR E N SÆRLIG FORSKE L Huden er vores allerstørste organ, og derfor kan vi let påvirke kroppen udefra og ind. Tag et fodbad med alverdens krydderier fra køkkenhylden: Ingefær, sennep, peber, chili, alt, hvad der er stærkt, vil virke opvarmende og brede sig til hele kroppen.

En venindedag fyldt med velduftende supper, teer, karbade, de gode samtaler i stearinlysets skær? Hvornår giver du dig tid til det? (I dag kan du købe vellignende lys, du behøver ikke at smovse dine luftveje til med stearin, hverken af den ægte eller uægte slags)

Har du adgang til et karbad, så giv dig tid til et velduftende, men endnu vigtigere vitaliserende bad, især hvis du altid skranter, når det er småkoldt. Tag en tur i helsekosten, og find urter som timian og ingefær, tilsæt et par dråber pebermynteolie og eukalyptus, som vil rense dine luftveje, mens du nyder det varme vand, der er sprællevende af vitale urter. Eller gå den rolige vej, og køb lidt lavendelolie, som beroliger en anstrengt og overophedet hjerne. Hvis det er en irriterende følgesvend, så se om du kan få balance både fra karbad og Tryptonat, der med sit indhold af aminosyren tryptofan regulerer vores signalstoffer, så vi både får en bedre nats søvn, men også kan være mere klare og rolige i de vågne timer. NB! Du skal selvfølgelig ikke anvende æteriske olier, hvis du er meget allergisk over for dufte eller æteriske olier på huden.

Overskud til hverdagen? Styrk immunforsvaret med Garcin Garcin indeholder allicin samt D3 vitamin som styrker immunforsvaret. Garcin er letoptagelig og helt uden lugtgener.

34

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andenFor fagekspert. Savner duMidsona kilder og skriv redaktionen. nærmere information: A/S,referencer, Klostermarken 20,til 9550 Mariager, tel 98 54 22 88


KROP

Er du under fysisk udvikling eller afvikling? AF MIKKEL STRØM OG HENNING SVENSSON

V

i lever i en paradoksal tid her i den velstillede vestlige verden – vi stimuleres døgnet rundt intellektuelt, konstant er der newsfeed, facebookopdateringer, e-learning og alle mulige andre former for informationer, som flyder i en lind strøm via vores øjne og ører online. Ja, vi lader os stimulere, indtil det sidste minut, før vi slukker lyset for natten. Alt for mange overstimuleres faktisk mentalt, får stress, søvnproblemer, fordi hjernen konstant bearbejdes med indtryk – hvis der er en upside af coronapandemien, er det, at folk i stigende grad søger ud i naturen, hvor de i nærvær med skovbunden og fuglefløjt møder sig selv i stilhed og dermed genoplades på naturlig vis. Paradokset ligger i, at hvor vi overstimuleres mentalt, så understimuleres vi fysisk. Se på ovenstående illustration af homo sapiens – det er ingen skam at gå med stok, men det er frygteligt ærgerligt, når „stokken“ allerede tages i brug af folk i 30’erne, 40’erne eller 50’erne. Vi ser jo ikke som sådan et væld af stokkebrugere i bybilledet – men jeg ser dem dagligt i klinikken. Unge mennesker, ja, folk i alle aldre som bogstaveligt talt er under fysisk degenerering

grundet fysisk inaktivitet. Rygsøjlen og alle de små som store muskelgrupper skal bruges hver dag.

Vi kan overordnet inddele den danske befolkning i tre kategorier: 1. De fysisk aktive, alsidig brug af kroppen og sportsudøver i det daglige. 2. Dem, som med ujævne mellemrum forsøger sig med lidt sport – men stopper pga. skader. 3. Dem, som kun bevæger sig fra den ene siddeplads til den anden og helst med en elektronisk enhed i hånden. Som Chris McDonald så glimrende skriver og begrunder det i sin anbefalelsesværdige bog „Ikke til forhandling“, så er bl.a. fysisk aktivitet i hverdagen ikke til forhandling. Bemærk, at fysisk aktivitet ikke er ensbetydende med, at man skal dyrke sport. Det drejer sig om, at vi skal bruge vores krop alsidigt og hver dag. Use it or loose it! fortsætter på næste side >>

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 35


Fysisk afvikling af kroppen Jeg oplever alt for ofte klienter, hvor selv de små stabiliserende muskler som Multifidus langs rygsøjlen er slukkede, dvs. ikke funktionelle. De kan simpelthen ikke spænde op og afspændes på ordre fra spinalnerverne. Hvis Multifidus-musklerne langs rygsøjlen er dysfunktionelle allerede i en ung alder – så kommer man alt for tidligt til at være afhængig af stok eller rollator for at kunne afstives og dermed gå oprejst. Lad os se på, hvad der sker i rygsøjlen, når vi ikke har en vis grad af fysisk aktivitet hver dag. Rygsøjlen består jo som bekendt af knogler/hvirvler stab­ let oven på hinanden. Imellem alle hvirvlerne sidder der en diskus, altså en „gelepude“, som har følgende tre formål: 1. Stødabsorption 2. Afstandsstykke mellem hvirvlerne 3. Sikring af bevægelighed i rygsøjlen

Er man fysisk inaktiv – så degenereres vores diskusser, de udtørrer, de afflades, og selv inden vi får symptomer i form af smerter eller reelle diskusprolapser, sker der en subklinisk hæmning af vores spinalnerver. Spinalnervernes velbefindende er essentielt for alle muskulære og organmæssige funktioner i vores krop. Og hvis vores diskusser ikke vedligeholdes, vil der før eller siden blive trykket på en spinalnerve, og så har vi balladen. Et rigtig godt sted at starte er at gå ordentligt og derved vedligeholde vores diskusser – de skal trykpåvirkes for at få væske og næring tilført. Den lette og sunde trykpåvirkning af vores diskusser får man ved noget så simpelt som rask gang. Fokuser på disse fem faktorer, når du går raskt afsted: 1. Tag store skridt (dit hoved skal gå op/ned) 2. Sæt af med tæerne

muskler ses alt for ofte hos folk med stillesiddende jobs og hos andre fysisk inaktive personer. Og det giver en hel kædereaktion af muskulære spænd i kroppen. Skuldersvingene gør, at vi får aktiveret rotation af rygsøjlen og altså får aktiveret blandt andet de små Multifidus-muskler samt sikrer fremdrift i vores gang. Når vi retter os op og kigger ligefrem, kan vi gå som homo sapiens, og fordelen ved det er, at vi bruger og altså vedligeholder hele vores rygsøjle og alle diskusser fra nakkehvirvlerne helt ned til halebenet. Rygsøjlens funktionalitet er en forudsætning for al anden fysisk aktivitet, så er du i den „inaktive kategori“, så start med at optimere din gang, jf. ovenstående fem punkter. Og træn så lidt blid core, inden du går fra længerevarende fysisk inaktivitet til sportslig aktivitet. Målet skal i første omgang være at opbygge fysisk funktionalitet og velvære, først derefter kan du begynde at presse dig selv til præstationer i form af bedre kilometertider eller lignende. Jeg håber, du er blevet inspireret til at tage ansvar for din krop og dermed dit velbefindende. Lad dig ikke være slave af trends, af, hvad andre gør – find den/de former for fysisk aktivitet, som giver dig glæde og dermed motivation i hverdagen. Om det er 10.000 skridt ved rask gang, løb, De 5 tibetanere eller andet, er helt underordnet – bare giv dig selv den gave at bruge kroppen alsidigt hver dag og resten af livet.

NRTDanmark — Neural Reset Therapy — Tilbyder sportsbehandlinger med meget høj effektrate — Unikt behandlingssystem, som afspænder musklerne hurtigt via nervesystemet — Kun to certificerede NRT-terapeuter i Danmark — Kontakt Mikkel på BodyRestart.dk eller Henning på tlf. 2834 3080

3. Hold benene naturligt samlet for at bevæge dem målrettet fremad (ikke skråt til siden) 4. Bevæg skuldrene, lad dem svinge frem og tilbage (ikke armsving, men selve skuldrene) 5. Kig ligefrem, med åbent bryst og oprejst ryg

Ved at gå på ovenstående måde opnår vi blandt andet følgende effekter: De store skridt og det, at vi sætter af med tæerne, gør, at vi bouncer op/ned med hovedet, og det giver nogle små trykpåvirkninger og trykaflastninger af vores diskusser – hermed tilføres de den altafgørende væske og næring, som gør, at de holder deres form, størrelse og altså deres funktionalitet – til glæde for vores velbefindende. Dertil sikrer de store skridt, at vi holder vores ballemuskler tændte og aktive. Slukkede/deaktiverede balle-

36

EKSPERT Mikkel Strøm Uddannet Kropsterapeut fra Body-sds i 2007, BeActivated level 1 i 2018, færdig som NRT instruktør i 2019

EKSPERT Henning Svensson Uddannet Kropsterapeut fra Body-sds i 2007, færdig som NRT instruktør i 2019

Skriv til: info @sund-forskning.dk

Skriv til: info @sund-forskning.dk

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Nutrient Delivery System

E NG H O L M ND S. D K

NDS

Din daglige Multi Collagen NDS® Multi Collagen Sport® Et aktivt liv – hele livet. Brusk, led, sener, ledbånd og muskler indeholder op til 70 % kollagen.

Vidste du,

at brusk, knogler, hud og ledbånd indeholder 7093 % kollagen

NDS® Multi Collagen Total® Føl dig ung – hele livet. Hud, negle, brusk og knogler indeholder op til 93 % kollagen.

Collagen SkinActive® Bedre hudkvalitet, bedre hudfugtighed, mindre synlige rynker og cellulitis.

Collagen BoneX®

Knoglers bindevæv indeholder op til 93 % kollagen.

Collagen EZY Move® Et aktivt liv – hele livet. Led og brusk indeholder op til 70 % kollagen.

Collagen HairActive® Forøger hårets tykkelse og forbedrer hårets struktur, knækker ikke så let.

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost

// 37


MAD & KROP

Når en helt særlig virus skaber sårbare læber Nej, det er ikke den unævnelige virus, vi taler om her. Det er en velkendt, gammelkendt og for mange mennesker irriterende følgesvend. Herpes simplex kaldes den og kan findes mange steder på kroppen, hvor den afhængigt af sine angreb lokalt kaldes HSV-1 eller HSV-2. Her i artiklen er det HSV-1, vi omtaler. Den kan i princippet sætte sig overalt på kroppen, men denne gang handler det mest om læberne. AF MARIANNE PALM

38

L

ider du af herpes, kan du sikkert også genkende, at det hele begynder enten med en forkølelse eller en særligt stikkende og prikkende fornemmelse, der opstår, lige før de små blærers ankomst. Hvis du kan nå at reagere allerede der, kan du måske undgå, at det overhovedet bliver til et sår, så det forholdsvis nye produkt skal absolut være en del af dit husapotek eller ligge fast i din kosmetikpung. Den helt særlige creme med navnet Spirularin HS eller læbestifter i serien Ocean Kiss kan med deres højt specialiserede indhold af en patenteret ekstrakt af spirulina gøre en forskel. Det handler om det lokale immunforsvar, og det handler om at skabe en sund barriere, så hud og slimhinder bedre kan modstå forskellige belastninger fra omgivelserne. Forskerne i Tyskland har derfor udviklet en speciel streng af den velkendte mikroalge, som har særlige egenskaber, og ja, forskningen fortsætter forhåbentlig i mange år fremover, men de foreløbige resultater ser rigtig lovende ud. En lille mikroalge forklædt som stor dørmand Mikroalgen spirulina har levet på jorden i ikke mindre end 3,6 milliarder år og har derfor en ekstrem evne til at overleve alle former for påvirkninger. Den har gennem den lange evolution vist sig at kunne beskytte sig mod angreb fra parasitter, svampe og vira og har derfor været genstand

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


FAKTA Undgå chokolade, majs, ris og jordnødder, som indeholder aminosyren arginin, der kan fremme herpessår. Du behøver kun at undgå fødevarerne, når du kan mærke, at der er et anfald på vej eller fx ved, at det er en forkølelse, som sætter gang i herpesreaktionen.

? Om du blot kan spise spirulina i stedet? Nej, siger forskerne fra forskellige tyske universiteter. Det er en særlig ekstraktion af polysakkariderne, der kan gøre en forskel ved både negle­ svamp og herpes.

for rigtig mange studier. Når det gælder Herpes simplex, er det polysakkariderne, der er årsag til den gode effekt. De aktive stoffer stopper simpelthen virus i at kunne penetrere den enkelte celle, men det kræver, at du har produktet klar, når du mærker de allerførste symptomer. Og gerne inden, hvis du ved, at du nu nærmer dig en periode, hvor du typisk får de små smertefulde sår på læber eller i mundhulen. Spirularin HS hedder produktet til herpes. Prøv også deres læbestifter – fire farver at vælge imellem – fyldt med ekstrakt af den lille alges polysakkarider. Ud over at den naturlige creme virker effektivt på Herpes simplex, så er den også mere skånsom for huden. Det gængse produkt med aciclovir udtørrer den følsomme hud omkring læberne, hvilket kan være generende. Med Spirularin HS holdes læberne bløde og fugtige – uden at det går ud over virkningen på forkølelsessåret. Kan også anvendes til fodvorter Netop fordi den har så fin en virkning som dørstopper til de enkelte celler, har studier også vist, at samme ekstrakt kan bruges til de genstridige fodvorter. Her har forskerne og producenterne lavet ekstraktionen lidt anderledes, så den er målrettet mod vorter på hænder og fødder. Her hedder produktet Spirularin VS. Du kan finde flere oplysninger på www.pharmovital.dk eller spørge i helsekosten.

// 39


MAD & KROP

Drej halsen om på fremmede indtrængere ) g ø l d i v h d (me

Måske skal du skæve lidt mere til, hvem du inviterer indenfor i din krop? For vi kan meget vel blive overvældet af bakterier, svampe og parasitter, som kan formere sig i de lange tarme og skabe alverdens irriterende symptomer.

AF MARIANNE PALM

Studier på ikke færre end 14 forskellige typer bakterier, fem forskellige candidasvampe og fem forskellige slags parasitter burde gøre Allicin til dit førstevalg, når du kan mærke, at der er besættere, du helst vil være foruden. Symptomerne kan være mangeartede, men især diarreer eller vekslende afføringer kan være et tegn på, at din naturlige mikroflora ikke er stærk nok til at håndtere problemerne selv.

40

//

Du skal selvfølgelig gå til lægen, for nogle af parasitterne, fx børneorm, er ikke nemme at slippe af med igen, og her er det vigtigt, at der sættes ind meget hurtigt, og ofte skal hele familien med på kur. Vel at mærke lægens kur, så I hurtigst muligt kan komme af med den i rumpen kløende sag. Derudover kan Garpro være et godt førstevalg, for parasitter, bakterier, svampe og i øvrigt også


visse typer af vira får nærmest drejet halsen om, når de bliver udsat for en stor dosis allicin, det aktive stof i hvidløg. Det sker tilsyneladende ved, at allicin ødelægger de skadelige indtrængeres enzymsystem, så de ikke kan formere sig på vores slimhinder. Her er kun nævnt den helt korte forklaring, den lange kan du finde på sund-forskning.dk.

Det ved man om allicin, en forskning, der især er lavet i England:

» Allicin trænger ind i cellerne og angriber indefra » Allicin angriber toksinerne – bakteriernes affaldsprodukter » Allicin stopper enzymerne, som ellers får bakterierne til at formere sig

I Garpro finder du både mælkesyrebakterier og allicin, så du på mange måder får en dobbelt effekt gennem mælkesyrebakterierne, som er med til at skabe en sund mikroflora, der gør dig mere modstandsdygtig, og samtidig med sit indhold af allicin dasker alle dem væk, du ikke har inviteret indenfor. Doseringen kan godt være lidt individuel: Følg, hvad der står på æsken, men du kan sagtens tredoble dosering i en periode på 21 dage ... Det er ikke helt billigt, men kan være nødvendigt. Sørg selvfølgelig for at spise rigtig sundt og godt, brug masser af krydderier, og aflast kroppen fra alt det IKKE-MAD, vi ellers fylder os med: Kaffe, slik, brankede fedtstoffer og alverdens sukkerprodukter. Netop sukker lever rigtig mange skadelige bakterier og svampe af. Velbekomme!

» Allicin hjælper mod smerter gennem blokering af enzymerne

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 41


PLEJE

Akne skal

også behandles udefra

Det er ikke kun dine hænder, der bliver fri for snavs, bakterier og virus. Også din ansigtshud vil elske muligheden for at blive fri for de mange tilsmudsninger. Og så virker TTO i dybden …

AF MARIANNE PALM

Måske er du så heldig, at det bare er en enkelt bums, måske lider du af akne. Årsagerne til sidstnævnte hænger nok sammen med dit hormonsystem, men derfor kan du godt hjælpe huden udefra. Eller rettere: Du skal! For bakterier og snavs kan sætte sig dybt ned i hudens porrer, og det værste, du kan gøre – og det ved du godt – er at bruge negle og fingre til at fjerne urenhederne. I Australien har man i flere hundrede år gjort sig gode venner med tea tree-olien. Træet gror ude i bushen og er brugt af de mennesker, aboriginerne, der oprindeligt boede i det vilde landskab, til alt lige fra sårbehandling til en effektiv metode mod svamp alle vide vegne. Fordelen ved den lidt stærkt lugtende olie (det er derfor, den virker, og lugten forsvinder hurtigt igen på huden) er, at den australske regering er meget ømfindtlig over for dårlige produkter, og derfor har de kontrol med alle nutidens plantager, så det altid er højkvalitets efter økologiske principper, der eksporteres. Det giver dig en garanti for, at olien rent faktisk passer med den forskning, som er skabt på produkterne. Pleje hele døgnet rundt Det er vigtigt, at du plejer huden alle døgnets timer, så luftforurening og bakterier, dannet af kroppen eller skabt af omgivelserne, ikke får lov til at opholde sig på og i din hud mere end højst nødvendigt. Og det er hverken „skab-agtigt“, „kvind-agtigt“ eller noget som helst andet „agtigt“: Brug de forskellige produkter hele dagen, tag dem med i tasken, og dup lidt på området – vel at mærke med rene hænder eller allerhelst en vatrondel.


PLEJE HELE DØGNET BEHØVER IKKE AT VÆRE SVÆRT ELLER DYRT NOVA TTO RENSEMOUSSE. Indeholder: 2 pct. Tea Tree Oil, macadamiaolie og E-vitamin. EGENSKABER: Forfriskende og mildt skum, der nænsomt og effektivt renser ansigtshuden i dybden uden at virke udtørrende. Kan bruges til alle hudtyper, men er specielt velegnet til daglig brug ved uren hud. Ifølge fortællinger badede aboriginals i søer, som var omkranset af Melaleuca alternifolia (tea tree)-træer, når sår og rifter skulle heles. I over hundrede år var der faldet blade fra træerne ned i vandet og havde forvandlet søerne til antiseptiske bade med gode helende egenskaber.

Får du mest bumser på hagen, så læg mærke til, om det er, fordi du altid hviler hovedet i hænderne.

ANVENDELSE: Tryk 1-2 gange på pumpen. Skummet masseres rundt på en let fugtet ansigtshud og hals. Skylles af med rigeligt lunkent vand. Afslut med Nova TTO Skin Tonic og Nova TTO Let Dagcreme, så du er beskyttet det meste af dagen.

NOVA TTO SKIN TONIC. Indeholder: 1 pct. Tea Tree Oil, citronmelissejuice og E-vitamin (150ml). EGENSKABER: Forfriskende og mild skin tonic, der efterlader huden frisk og blød. Er velegnet til daglig brug, specielt ved uren hud. ANVENDELSE: Fugt en tot vat, og pres vandet ud. Kom skin tonic på vattet, og dup på ansigtet. Anvendes morgen og aften på nyrenset hud. Nova TTO Skin Tonic virker opfriskende, sammentrækkende og fugtgivende.

NOVA TTO LET DAGCREME Indeholder 1 pct. Tea Tree Oil, copaibabalsam og citronmelissejuice. EGENSKABER: Stabiliserer og balancerer hudens fugt- og fedtbalance. Den lette dagcreme trænger hurtigt ind og efterlader huden blød og velplejet. Kan anvendes til alle hudtyper, men er specielt velegnet til uren hud.

Akne og bumser kommer også indefra. Gør noget ekstra for at spise farverige grøntsager og frugter, nødder og kylling og fisk frem for firbenede dyr. Undgå især brankede fedtstoffer, fordi du steger alt for meget eller for hårdt på en pande. Steg i smør, olivenolie eller kokosolie, som alle kan tåle en rimelig høj varme uden at blive til mærkelige og for din hud usunde fedtstoffer.

ANVENDELSE: Påfør den lette ansigtscreme på nyrenset hud, gerne både morgen og aften. Cremen er drøj i brug.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 43


PLANTER

BEDST I TEST

Læs om de mange produkter, hvoraf flere har vundet priser som bedst i test af TÆNK, diverse awards etc., på www.avivir.dk. Priserne bliver bl.a. vundet, fordi der er så god dokumentation bag.

Aloe vera

Vindueskarm eller et færdigt produkt? Hvorfor du skal vælge en aloe vera, der er forsket i frem for bare den i vindueskarmen? Spørgsmålet er egentlig let at svare på, for med forskningens hjælp ved man nu følgende: AF MARIANNE PALM

A, C,E De aktive stoffer forsvinder få timer efter, man har skåret et stykke af planten af. Gelen, man smører på sin forbrænding eller et lille sår, hjælper, men altså kun i kortere tid. Så du kan ikke skære den i stykker og lægge dem i et syltetøjsglas.

Der er rigtig stor forskel på mængden af aktive stoffer, og faktisk skal de gennem en let opvarmning, for at plantens egne enzymer ikke ødelægger de aktive stoffer.

3 Som vi tit har fortalt om her i sund-forskning, så er der meget stor forskel på, hvor planterne er opvokset og ikke mindst høsttidspunkter og måden, det bliver gjort på. Man har fx opdaget, at det er på de treårige planter, man får flest aktive stoffer, hverken de to- eller fireårige. 44

Producenterne har mulighed for at skåne planten hele vejen igennem produktionen, hvilket de måler via mængden af de forskellige polysakkarider, som, man i dag ved, ligger til grund for plantens effekt. Man ved også i dag, at den ud over at kunne bruges udvortes til at hjælpe immunforsvaret på huden kan gøre det samme i vores fordøjelse. Gelen hjælper med at beskytte vores slimhinder hele vejen i mavesæk og de lange tarme, men virker også som en præbiotika. Det betyder, at et shot af fx Avivir aloe vera drik (med eller uden æblesmag) kan skabe gunstige forhold for vores mælkesyrebakterier. Derigennem, men også via direkte påvirkning, kan man se en forbedring af immunforsvaret. Ikke ved at stimulere det, så det løber løbsk, men ved at regulere og modulere en hel flok komponenter, som er med i det meget komplekse immunsystem.

Der er også målt en betydelig bedre optagelighed af vitaminer. I studierne har man kigget på A-, C- og E-vitamin, og det er meget sandsynligt, at en bedre biotilgængelighed for disse tre vitaminer sagtens kan overføres på de øvrige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

En bedre fordøjelsesfunktion hos alle, men især hos småtspisende, mennesker med kroniske udfordringer i fordøjelsen samt ældre, er af vital betydning.

Så selvom du skulle være fristet til at hakke et stykke af din plante og gumle den i dig, så er det en begrænset effekt, du får. Brug den, som du måske altid har gjort på de helt akutte skader som solskoldning, eller hvis du har brændt dig på komfuret.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Få solens vitaminer – også i gråvejr

• Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Produceret i Danmark af Pharma Nord.

DK_D-Pearls_Ad_SundForskning_210x280_1119

D-Pearls – 20, 38 eller 80 μg D-vitamin


VIDEN & VIDENSKAB

Vegetarog veganerkost snyder dig for en række vigtige næringsstoffer En ny britisk undersøgelse har vist foruroligende lavt indtag af livsvigtige stoffer som jod og selen blandt kvinder, der lever som vegetarer eller veganere. Dette kan let føre til problemer med stofskiftet. AF BJØRN FALCK MADSEN

Plantebaseret kost har en række fordele, som man bestemt ikke skal kimse ad, men medaljen har også en bagside. Det har nemlig vist sig, at folk, som går i en stor bue uden om animalsk protein, let kan komme i underskud med nogle uhyre vigtige mikronæringsstoffer, som kroppen behøver for at fungere normalt. En britisk undersøgelse, som blev offentliggjort i Frontiers in Nutrition i maj måned i år, afslører, at såvel vegetarer og veganere er i risiko for at få alt for små mængder af flere mikronæringsstoffer. Det var især selen og jod, den var gal med, og netop disse to stoffer er afgørende for et normalt stofskifte. Kvinder i søgelyset Det er forskere fra School of Sport and Health Sciences, University of Central Lancashire, Preston i England, som har lavet undersøgelsen på kvinder, eftersom det oftest er kvinder, som vælger en vegetarisk eller vegansk livsstil. I alt 62 kvinder medvirkede i undersøgelsen, og deltagerne bestod af 26 altspisende deltagere, 16 vegetarer, og 20 veganere. Den yngste deltager var 18, og den ældste var 67. Udfyldte kostskemaer Forsøgsdeltagerne blev bedt om at udfylde et detaljeret skema med information om alt, hvad

46

de spiste og drak i løbet af fire dage. Forsøgsperioden strakte sig over en weekend. Ud fra disse informationer kunne forskerne ved hjælp af et program udregne, hvor store mængder af de forskellige mikro- og makronæringsstoffer hver enkelt deltager fik. Fik under halvdelen af den anbefalede mængde Ingen af deltagerne fra de tre grupper nåede op på det anbefalede daglige indtag af D-vitamin, jern og selen. Veganergruppen havde markant lavere indtag af D-vitamin, B12-vitamin, calcium, selen og jod sammenlignet med vegetarerne og de altspisende, og det var især selen og jod, den var gal med. For selens vedkommende var det gennemsnitlige daglige indtag blandt veganerne under 25 mikrogram, hvilket er langt under halvdelen af det anbefalede. Kan føre til stofskifteproblemer Det er problematisk, at det især er jod og selen, vegetarisk og vegansk kost mangler. Begge stofferne er nødvendige for et normalt stofskifte, som i sig selv er af vital betydning, eftersom det regulerer alle kroppens forskellige funktioner. Man ved blandt andet, at folk med autoimmune stofskiftesygdomme har lave selenværdier i blodet, hvilket er problematisk, da selen er en

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


forudsætning for, at kroppen kan omdanne det inaktive T4-hormon til aktivt T3. Forskere tester selenpræparat på stofskiftepatienter Et dansk forsøg er for tiden ved at kigge nærmere på betydningen af at give selentilskud til patienter med autoimmune stofskiftelidelser. Undersøgelsen, som hedder CATALYST, er en randomiseret, dobbelt-blind undersøgelse med 472 patienter fordelt i to lige store grupper. Den ene gruppe får 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) dagligt i to måneder, og den anden gruppe får tilsvarende snydepiller. Resultatet af denne undersøgelse forventes at ligge klart i løbet af 2021.

Kilde: Low Intakes of Iodine and Selenium Amongst Vegan and Vegetarian Women Highlight a Potential Nutritional Vulnerability. Frontiers in Nutrition, maj 2020

POSITIVE MOOD

Føler du dig træt og udkørt, selvom solen skinner? Måske kan du ikke sætte fingeren på det, men du føler dig træt og ikke så glad, som du plejer. Energien til at få tingene gjort, er der ikke rigtigt. Bryd den onde cirkel

At føle sig deprimeret, stresset, træt og ude af balance er ikke usædvanligt, tværtimod, det er en del af livet. Men har det stået på for længe og begynder at påvirke din søvn, dit arbejde og privatliv, er det tid til at bryde den onde cirkel.

Positiv sindsstemning Prøv at supplere med Saframyl Positive Mood, som indeholder klinisk dokumenteret safranekstrakt. Dette eksklusive ekstrakt virker humørstimulerende og hjælper med til at opnå følelsesmæssig balance. Indeholder desuden magnesium, B- og D-vitamin.

En kapsel om Saframyl findes hos Saframyl Positive Mood findes hos Helsam, Helsemin og Positive udvalgteMood helsekostbutikker dagen er nok Helsam, Helsemin og udvalgte helsekostbutikker. Kundekontakt: Octean Pharma ApS Tlf. 3842 2133 octean.dk

Safran opretholder en positiv sindsstemning og følelsesmæssig balance, safranekstrakt indeholder to vigtige stoffer, Safranal og Crocin. Safranal øger mængden af biologisk aktivt serotonin i hjernen. Indeholder derudover også magnesium og B3, som bidrager til mindsket træthed og udmattelse samt D-vitamin, som bidrager til immunforsvarets normale funktion.

Pharma Aps


MAD & KROP

Problemet med palmeolie er ikke det mættede fedt … Palmeolie er skældt ud for sit indhold af mættet fedt, men det er slet ikke derfor, du ikke skal servere det. Du skal droppe det til dig og dine børn, fordi vi i industrien mishandler den ellers meget brugte olie fra især den afrikanske palme. AF MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ

Mættede fedtsyrer i sig selv behøver ikke på trods af deres dårlige ry at forårsage problemer. Heller ikke palmitinsyre, som er den fedtsyre, som palmeolie indeholder mest af. Denne fedtsyre har i sin uraffinerede tilstand en god oxidativ stabilitet og fremragende ernæringskvaliteter. Det er en olie, der traditionelt er blevet brugt af store dele af befolkningen i Afrika, for den afrikanske palme er blevet brugt til alt fra madlavning til påklædning. Dens traditionelle og bæredygtige dyrkning og forbrug har ikke tidligere været et miljø- eller sundhedsproblem. Palmitinsyre findes også i modermælk Palmitinsyre findes i forskellige fødevarer, hovedsageligt svinefedt, mejeriprodukter og i palmeolie. Men ud over det er palmitinsyre en del af modermælken, og det er også den fedtsyre, der findes i større mængder i vores krop; vi kan faktisk danne det selv, især fra de overskydende kulhydrater i kosten. Faktisk er 50 pct. af fedtsyrerne i pattedyrsmælken mættede fedtsyrer, og om vi vil det eller ej, inkluderer det også modermælk. Af alle disse mættede fedtsyrer er palmitinsyre den mest rigelige. Den udgør mellem 20-25 pct. af fedtsyrerne i mælken.

48

//


Vi skaber selv de kræftfrem­ kaldende stoffer Så nej, problemet med palmeolie er ikke et problem i sin naturlige tilstand. Problemet er, at vi mennesker forarbejder/raffinerer olien, og det bliver den i stor til og anvendes alle vide vegne i industrien – også i den økologiske del af færdigretter m.m. Det er den raffinerede olie, der indeholder mest 3-MCPD, en kræftfremkaldende forbindelse, og den kan sammen med andre toksiske virkninger bl.a. skabe nedsat fertilitet. Det er et problem, som EFSA allerede advarede os om i 2016: Artiklen: http://www.efsa.europa.eu/en/press/ news/process-contaminants-vegetable-oils-and-foods Fuld rapport: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j. efsa.2016.4426 I artiklen advarer EFSA mod de giftige stoffer, der opstår ved raffinering af olier, og som især findes i palmeolie og palmefedt samt forarbejdede fødevarer som fx chips, kager, og kiks. Der er særlig bekymring omkring disse færdige produkter til små børn og børn, hvis de indeholder de raffinerede olier. Selv EFSA angiver ikke en sikker minimumeksponeringsmargin for forbrugerne, som på almindelig

dansk betyder, at man ikke ved, hvor små doser der kan være skadelige. Skader også vores gener, og sunde celler kan blive syge De toksiske forurenende stoffer er specifikt 3-monochloropropandiol og 2-monochloropropandiol (3-MCPD og 2-MCPD) og deres fedtsyreestere samt glycidyl fedtsyreestere, som betragtes som muligt kræftfremkaldende og ligeledes vurderes genotoksiske, altså kan skade vores DNA og arvemasse. De rene råvarer Så måske skal vi være meget mere bevidste om vores daglige madvaner baseret på forarbejdede produkter, som er fyldt med raffineret sukker, raffinerede vegetabilske olier, bl.a. palmeolier, en masse uønskede tilsætningsstoffer og andre industrielle spiselige ingre­ dienser. Derfor er det bedste, du kan gøre, at spise rigtig mad! Spis uforarbejdede og uraffinerede fødevarer, fx masser af friske frugter, grøntsager og animalske produkter af rigtig god kvalitet, og lad de forarbejdede produkter blive på hylden i supermarkedet! (så holder de måske op med at sælge dem …)

Skovene må vige for usunde industriprodukter Og hvis vi vender blikket mod miljøet og den påvirkning, som dets irrationelle dyrkning og forbrug betyder, fører den store produktion af raffineret palmeolie til et alvorligt og meget bekymrende problem med skovrydning i mange store områder i verden. Palmeolien er den mest anvendte olie i fødevareindustrien i hele verden, da dens produktion er meget effektiv og billig. Først ødelægger de råvaren, og derefter praler de af et tilsat vitamin eller mineral Men det er ikke kun fødevareindustrien, der har brug for at ændre adfærd og stoppe med at bruge disse typer produkter, du skal også tage det virkelig vigtige skridt for at støtte dit helbred og miljøet ved at stoppe med at købe varerne, som ofte fremstår som sunde. At hele fødevarens væsen, fx nogle majs, bliver mast til plukfisk for derefter at tilsætte nogle få B-vitaminer, gør den ikke sund. Det bliver kiks heller ikke, blot fordi man undgår planteolie, de kan stadig være fyldt med sukker og alt mulig andet, der ikke har med mad at gøre.

FAKTA Palmeolie er en spiselig vegetabilsk olie udvundet (raffineret) fra frugtkødet fra oliepalmer, primært fra den afrikanske oliepalme (Elaeis guineensis) og i nogle tilfælde fra den amerikanske oliepalme (Elaeis oleifera) og maripa-palmen (Attalea maripa).

EFSA: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet er et EU-agentur, der leverer uafhængige videnskabelige udtalelser til Europa-Kommissionen inden for områder, som har direkte eller indirekte at gøre med fødevaresikkerhed. Den er oprettet som et særskilt organ, der er uafhængigt af andre EU-institutioner. (kilde: wikipedia)

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 49


VIDEN & VIDENSKAB

Fisk gør underværker for vores hjerne

Helt ny forskning peger på fisk som en særdeles vigtig fødevare for vores hjerne og psyke. De livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som især findes i fede fisk som sild, laks og makrel, kan både modvirke depression og beskytte hjernen mod luftforurening. AF BJØRN FALCK MADSEN

Hvis du er fan af fisk, skal du endelig ikke lave om på noget. To nye undersøgelser afslører nemlig, at der er målbare gevinster for dem, der spiser fisk ofte. Er du derimod ikke så begejstret for sild, laks, makrel, tun eller skaldyr, bør du i det mindste overveje at tage et tilskud af omega-3-fedtsyrer, så du ikke går glip af de mange sundhedsfordele, der er forbundet med at spise føde fra havet. For eksempel har forskning med præparatet Bio-Marin Plus vist, at det hjælper kvinder, der lider af kraftigt mentruationsbesvær. Et andet forskningsprojekt med samme præparat har vist, at det effektivt kan sænke triglyceridtallet i blodet. Hjælper mod depression I den ene af de to nye undersøgelser så forskere fra University of Illinois i Chicago (UIC) nærmere på, hvordan omega-3-fedtsyrer virker på folk, der lider af depression. Undersøgelsen, som er offentligjort i tidsskriftet Molecular Psychiatry, viser, at ome-

50

ga-3-fedtsyrerne har en effekt, som læner sig op ad antidepressive medikamenter. Dette er både interessant og nyttigt, eftersom ca. hver sjette person på et eller andet tidspunkt i sit liv oplever en eller anden grad af depression, og statistikken viser, at omtrent 30 pct. af patienter, der tager antidepressive lægemidler, ikke opnår den ønskede effekt. Studerede effekten på nerveceller For at studere omega-3-fedtsyrernes virkningsmekanisme tog forskerne hudceller fra depressionplagede patienter, der havde været i behandling med antidepressiv medicin. Den ene gruppe af patienter havde opnået en effekt af deres medicinske behandling, hvorimod den anden gruppe ikke havde. Der blev taget hudceller fra begge patientgrupper. Forskerne konverterede hudcellerne til stamceller på Massachussets General Hospital og omdannede derefter stamcellerne til nerveceller.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Omega-3 stimulerer hjernens gliaceller Når forskerne testede omega-3-fedtsyrerne på disse laboratoriefremstillede nerveceller, så de en effekt på celler fra patienterne i begge grupper. Omega-3-fedtsyrerne havde med andre ord en positiv effekt på samtlige patienter i forsøget. Forskerne observerede, at omega-3-fedtsyrerne stimulerer en type celler, der hedder gliaceller og omgiver neuronerne. Mere og mere forskning tyder på, at netop gliaceller spiller en rolle i forbindelse med depression.

York, forklarer, at omega-3-fedtsyrer har vist at kunne bekæmpe inflammation samt vedligeholde hjernestrukturen hos ældre mennesker. Men de livsvigtige fedtsyrer har ligeledes evnen til at mindske den skadelige effekt af potentielt farlige neurotoksiske stoffer som bly og kviksølv. I den nye undersøgelse ønskede forskerne at undersøge, om omega-3-fedtsyrerne også havde en beskyttende effekt mod de mikroskopiske partikler, som findes i luftforurening.

Beskytter mod luftforurening En sund og velfungerende hjerne er i det hele taget en vigtig forudsætning for et godt mentalt helbred, og i den forbindelse viser det sig også, at omega-3-fedtsyrerne har en hidtil ukendt evne til at beskytte hjernen mod den skadelige effekt af luftforurening. Det skriver amerikanske forskere, som netop har offentliggjort en ny undersøgelse i Neurology, som er det medicinske tidsskrift for American Academy of Neurology. Undersøgelsen, som er udført på ældre, hvide kvinder bosat i områder med relativt høj luftforurening, viser, at kvinder med mindst omega-3 i blodet har en højere grad af hjernesvind end kvinder med højt indhold af omega-3.

Undersøgelse af 1.315 kvinder Sammenlagt 1.315 kvinder med en gennemsnitsalder på 70 år medvirkede i undersøgelsen. Ingen af deltagerne led af demens, da undersøgelsen blev skudt i gang. Kvinderne blev herefter bedt om at udfylde spørgeskemaer med information om kostvaner, fysisk aktivitet samt generelle sundhedsoplysninger. På baggrund af skemaerne kunne forskerne beregne, hvor meget fisk hver enkelt kvinde indtog om ugen.

Vedligeholder hjernens struktur Forskerne, som er tilknyttet Columbia University i New

Blodprøver og hjernescanninger Alle deltagerne fik taget blodprøver, så forskerne kunne måle indholdet af omega-3 i de røde blodlegemer. Dernæst blev kvinderne inddelt i fire grupper, afhængigt af hvor højt deres omega-3-indhold var. Forskerne beregnede ud fra kvindernes bopæl, omtrent hvor meget luftfor-

// 51


urening de var blevet udsat for igennem de sidste tre år. Kvinderne fik desuden MRI-scanninger af hjernen for at måle de forskellige områder af hjernen, herunder den hvide substans, som består af nervefibre, der sender signaler til alle dele af hjernen, samt hippocampus, som er den del af hjernen, der håndterer hukommelse. Omega-3 beskyttede mod hjernesvind Efter at have taget højde for alder, rygevaner og andre faktorer, som kan indvirke på graden af hjernesvind, kunne forskerne konkludere, at kvinderne med højest indhold af omega-3 i de røde blodlegemer havde mest hvid substans.

Forskerne konstaterede også, at kvinderne med højest omega-3-indhold havde størst hippocampus-volumen. Kilder: „N-3 polyunsaturated fatty acids promote astrocyte differentiation and neurotrophin production independent of cAMP in patient-derived neural stem cells“ Molecular Psychiatry, juni 2020 DOI: 10.1038/s41380-020-0786-5 „Erythrocyte omega-3 index, ambient fine particle exposure and brain aging“ Neurology, 2020 DOI: 10.1212/WNL.0000000000010074

O M E GA-3 E R GAV N L I GT M O D Ø M M E M US K L E R EPA og DHA i fiskeolie har antiinflammatoriske og immunstyrkende egenskaber, som hjælper mod muskelømhed forårsaget af hård fysisk belastning. Man kan finde aspirin eller paracetamol på de fleste badeværelser, men måske skulle fiskeolie også have sin faste plads på hylden. Ny amerikansk forskning viser nemlig, at et dagligt tilskud fiskeolie på seks gram gør det muligt at komme hurtigere til hægterne efter at have pådraget sig ømme muskler i forbindelse med hård fysisk træning. Mange oplever muskelømhed, når de har trænet alt for hårdt eller er kommet for hurtigt i gang efter længere tids pause. Forskellige doseringer blev testet I den nye undersøgelse, som er udført i et samarbejde imellem en række universiteter fra hele USA,

52

testede forskerne effekten af forskellige fiskeoliedoseringer med nøjagtigt samme EPA/DHA-forhold. Undersøgelsen er randomiseret, placebo-kontrolleret og dobbelt-blind og konkluderer, at den optimale virkning opnås med en dosis på 2.400 mg EPA og 1.800 DHA dagligt. Blodprøver og smerteskema Alle forsøgsdeltagere fik indledningsvis taget en blodprøve. Herefter skulle de udføre et hårdt fysisk træningsprogram og fik løbende taget flere blodprøver og skulle samtidig bedømme muskelømhed på en skala. Ud fra disse bedømmelser kunne forskerne se, at den nævnte dosis fiskeolie på seks gram med 2.400 mg EPA og 1.800 mg DHA gav den optimale virkning.

Kilde: www.nutraingredients.com, juli 2020

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ANNONCE

LEVER DU LIVET FULDT UD ?

Detox din krop – hver dag! Føler du dig udmattet, og har brug for revitalisering, bør du overveje en detox eller udrensningskur. Med Active Liver™ kan du gøre det mildt og let hver dag.

V

ores lever hjælper hver dag vores krop med at fjerne affaldsprodukter og toksiner fra bl.a. forarbejdede fødevarer, uren luft og vand. Når vi bliver udsat for stadig flere toksiner, kæmper leveren for at fjerne dem, og begynder at deponere dem i vores fedtdepoter. Det vil hurtigt kunne mærkes på vores energiniveau og på kroppen.

UN-JUNK DIN KROP

En detox behandling baseret på kun vand eller juice, er en udemærket måde til, at fjerne toksiner fra kroppen. Den er ofte

Lever og figuren Aflejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende.

også vanskelig at overholde, da den strækker sig over flere dage eller endda uger, og du vil måske føle dig både træt og udmattet. Men der findes andre måder.

DETOX MED KUN ÉN TABLET DAG

Active Liver™ er en naturlig urtetablet, der støtter din levers sundhed og hjælper din daglige udrensning – hele året rundt. Med kun én tablet om dagen, kan du naturligt og effektivt understøtte din levers naturlige udrensningsfunktion.

AKTUELT NU: Bestil Active Liver™ i dag og få leveret direkte til døren Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam. dk eller andre online helsebutikker. Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt udvalgte apoteker.

Ring tlf.: 46 33 76 00 Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

LEVERFUNKTION OG FEDTSTOFSKIFTE Active Liver™ er en tablet, der hjælper med at understøtte din lever, hvis du lever et “fedt liv”. Tabletten, som er fremstillet i Sverige, indeholder en kombination af urteekstrakter som marietidsel, artiskok, gurkemeje og sort peber samt cholin. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion. Artiskok støtter fordøjelsen og cholin bidrager til at opretholde en normal leverfunktion og en normal omsætning af fedtstoffer.


KO S T T I L SK U D

Stoffet med det sjove navn og de mange egenskaber

KØB BIO-PYCNOGENOL (pyc-no-ge-nol), eller sig fransk strandfyr fra Pharma Nord i butikken, så ved de, hvad det er for et krøllet navn med fine egenskaber du søger efter.

Pycnogenol er efterhånden en ganske velkendt ekstrakt fremstillet af barken fra Pinus pinaster — også kaldet fransk strandfyr. Der er forsket overordentlig meget i pycnogenol, og ekstraktens aktive stoffer (flavonoider, procyanidiner og fenolsyrer) har vist sig at have rigtig mange nyttige egenskaber.

AF MARIANNE PALM OG BJØRN FALCK MADSEN

H Æ MO R I D ER Allerede efter en uges behandling kan pycnogenol forbedre symptomerne på hæmorider, viser en undersøgelse, som tyske forskere har lavet i samarbejde med italienske kolleger fra G. d’Annunzio University. 84 hæmoridepatienter medvirkede i undersøgelsen, og resultaterne viste, at daglig anvendelse af pycnogenol i tabletform samt salve med pycnogenol mindskede smerter og blødning i endetarmen forårsaget af hæmoriderne. Kilde: Phytotherapy Research, December 2009

54

BEVA R E LS E A F M US KE LST Y R KE H OS Æ L D R E En undersøgelse af ældre mænd og kvinder i alderen 70-78 år viste, at de forsøgspersoner, som fik tabletter med pycnogenol, havde mere muskelstyrke end dem, der fik snydepiller. Derved havde de lettere ved at udføre daglige aktiviteter som at bære ting, gå op og ned ad trapper og bevæge sig frit omkring. Forskerne observerede samtidig, at der hos de pycnoge­ nolbehandlede var 14 pct. mindre oxidativ stress. De aktive stoffer beskytter med andre ord imod frie radikaler, som i sig selv kan have en negativ indvirkning på muskelvævet. Kilde: Minerva Ortopedica e Traumatologica, september 2016

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Spændinger? Kramper? Uro?

FO R H ØJET B LO DT RY K En omfattende og systematisk gennemgang af videnskabelige undersøgelser viser, at pycnogenol har en positiv indvirkning på såvel det systoliske som det diastoliske blodtryk. Ekstrakten øger blodgennemstrømningen og sænker blodtrykket ved at stimulere karvæggenes udskillelse af stoffet nitrogenoxid (NO), som får blodkarrenes glatte muskulatur til at slappe af, så karrene udvider sig. Kilde: Phytotherapy Research, oktober 2019

Altiderm magnesium - olie eller Gel, lindrer anspændte muskler samt modvirker kramper og urolige ben Generelt om magnesium:

• Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt NYH • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet Nu ED o • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten som gså GE L • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter - i forbindelse med massage ved muskelspændinger Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

MIG R Æ NE

Priser: 169,- for 100 ml. olie. 249,- for 200 ml. olie og 269,- for 200 ml. gel Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

Italienske forskere har påvist, at pycnogenol virker effektivt mod migræne ved at mindske smerterne og dæmpe symptomerne samtidig med at beskytte mod oxidativ stress. Forskningen er udført på 46 migrænepatienter med mild til moderat migræne og viser, at pycnogenol foruden en smertelindrende virkning mindsker antallet af migræneanfald og dermed virker forebyggende. Kilde: Panminerva Med, oktober 2019

MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ Biopat/Naturopath ibm Certificeret i klinisk- og sportsernæring Diætiststuderende IR R ITE R E T T Y K TARM En italiensk undersøgelse af 77 patienter med irritabel tyktarm har demonstreret, at pycnoge­nol har en lindrende effekt på symptomerne. Forskerne inddelte patienterne i tre grupper, hvor to af grupperne fik standardmedicin mod irritabel tyktarm, og den tredje gruppe fik pycnogenol. Forskerne kunne se, at pycnogenol virkede markant bedre end medicinen mod mavekramper, som er et normalt forekommende symptom i forbindelse med denne tarmlidelse. Kilde: Panminerva Med, juni 2018

Montserrat er til dagligt biopat og ernæringsvejleder og har sin konsultation online og i Værløse, hvor hun hjælper klienter med at sammensætte en kostplan, som dækker deres ernæringsbehov og passer til deres livsstil og individuelle ønsker. Hun er specialist inden for vegetar- og vegansk kost og inden for overvægt og sportsernæring.

SE MERE PÅ: WWW.CBNIBM.DK Telefon: 40 41 75 64 E-mail: biopatibm@protonmail.com


IMMUNFORS VAR

t j t ø d h un

o v t r e y k l k F si

s g

Kender du følelsen af at flyve hen over dybe skove, følelsen af, at lige nu er der intet, der kan stoppe dig? En lethed i sind og krop, hvor du måske også lige tænker, nå nej, jeg er ikke uovervindelig, men hold nu op, hvor har jeg meget positiv energi lige nu? Den følelse kan du mærke lidt oftere med et simpelt trick, stjålet fra Kina-land, hvor de har produceret sportsstjerner og Ginseng … AF MARIANNE PALM

Overskud er ikke noget, de fleste bare har. Det får de fleste gennem succesoplevelser, positivt nærvær og anerkendelse fra andre og sig selv og ikke mindst en krop, der hjælper dig hele vejen. Ginsana med sin fuldbyrdede forskning skabt af kinesere, forfinet af schweiziske forskere og ikke mindst millioner af erfaringer verden over. Panax ginseng C.A. Meyer tog verden med storm, da man opdagede succesen bag de mange guldmedaljer fra Asien, og med vaskeægte vestlig skepsis blev selv den mest konservative forsker overbevist: Vil du have masser af energi, hjælp til både nervesystem og immunforsvar fra en enkelt planterod, skal du gribe ud efter viden, som er kinesisk og tudsegammel, blandet med

56

//

moderne laboratorie- og kliniske forsøg. 70 studier lige netop på Gin­sana kan man jo ikke bare gå uden om. Måske kan man slet ikke gå, du er nødt til at løbe, for så meget energi kan der let skabes blot ved at pleje vores binyrer og ikke mindst vores nervesystem med balancen mellem de mange hormoner og ikke mindst dem, der er med til at styre stress: adrenalin, nor-adrenalin og kortisolniveauer. Synes du, det bliver lidt for teknisk, så lad det ligge. Eller læs videre her: Man ved i dag, at Panax ginseng C.A. Meyer, hvor navnet alene fortæller, om den korrekte kvalitet er valgt, kan skabe en helt særlig balance mellem dele af vores immunforsvar.

Det handler om Th1 og Th2 Og hvis det er disse to forkortelser, der står tilbage på din nethinde, efter du har læst nedenstående, er det helt fint. Det vigtige er balancen mellem disse to, og den skabes bl.a. af T-lymfocytter, som er en af de helt vigtige medspillere, når det bl.a. handler om at håndtere virus, som vi uvægerligt hele tiden møder i vores miljø. Ved at regulere/modulere netop denne del af immunforsvaret, får vi en støtte til at imødegå udefra kommende virus. Det interessante er, og jo, det er meget forenklet beskrevet i denne korte artikel, at kroppen konstant vil forsøge balance mellem disse to. Tipper den for langt over med for meget dannelse af Th2, vil der kunne opstå


Åndedrætsspræng Reaktive oxygener IL-3, IL-4, IL-10, IL-13, IFN-y, TNF-α

Inflammation

Akut fase proteiner

HVILENDE B--CELLE

TNF-α IL-1B TGF-β PDGF IL-6

Hjerne

Neutrofil elastase Åndedrætsspræng Reaktive oxygener

Hjerte

Hematopolesls

IL-3, IL-4, IL-5

HISTAMIN

NEUTROFIL

IL-18

HVILENDE B--CELLE

HVILENDE T--CELLE

IFN-y

IL-3, IL-6, IL-7, GM-CSF IL-3, IL-4, Il-10

IL-10, IL-14, IL-4, IL-6

Allergi anafylaksi

MASTCELLE IL-12, IL-15

AKTIVERET B--CELLE

IL-2

IL-6

AKTIVERET B--CELLE

LUNGE EPITEL

LUNGE EPITEL

EOSINOFIL

IL-23

IL-2 Viral infektion tumor vækst

NK--CELLE

TGF-β, IL-2, IL-4, IL-5, IL-13 IFN-y

TH17/22

TGF-β, IL-2, IL-4, IL-5, IL-13 IFN-y

CTL

TH1/TH2 IgE

Allergi anafylaksi

IL-2

IL-6

Eotaxin

IL-23

PLASMA CELLE

E

Medfødt immunitet

IL-3, IL-4, IL-5

AKTIVERET LFA-1, VLA-4, T--CELLE Mac-1

IFN-y

Humoral immunitet

AKTIVERET LFA-1, VLA-4, T--CELLE Mac-1

IL-1, IL-6, IL-8, IL-10 IL-12, IL-15, IFN-α, IFN-β, TNF-α, MCP-1, MIP-1α

IL-3, IL-4, IL-10, IL-13, IFN-y, TNF-α

IgM/G/A

IL-3, IL-4, Il-10

IL-10, IL-14, IL-4, IL-6

Hjerte-karpatologi M-CSF, TNF-α, GM-CSF, G-CSF, IL-1, IL-6, IL-11, IL-12

MAKROFAG

Il-B TNF-α

ENDOTEL-CELLE

TNF-α, IL-18

Feber

HVILENDE T--CELLE

PECAM-1, VCAM-1, ICAM-1, P-selectin, E-selectin

BAKTERIE PRODUKTER (LPS, peptidoglycaner, m.fl.)

Fibroblast lever

IL-3, IL-6, IL-7, GM-CSF

TH9 Fibrosls

IL-2, IFN-y, IL-4 Viral infektion tumorvækst

IL-17A, IL-17F, IL-22, IL-6, GM-CSF

TH17/22

Autoimmunitet

Vævsreparation protozoan immunitet

PLASMA CELLE

TH1/TH2 IgE

IgM/G/A

CTL

Allergi anafylaksi

Humoral immunitet

større risiko for allergier og inflammationer, og tipper vægten til den anden side, vil det være akutte infektioner, hvor der er bakterier og virus involveret, som skaber ravage i kroppen. Panax ginseng C.A. Meyer, som er i Ginsana, regulerer dette forhold, så immunforsvaret kan være bevægeligt uden at gå til yderpunkterne. Der er selvfølgelig masser af kaskader, der går forud for disse to lymfocytters arbejde, og måske kan vedlagte tegning vise, hvor mange forhold der er medspillere i et sundt immunforsvar. Men forskningen på Ginsana taler sit tydelige sprog: Du har gennem ginsengrodens virkemekanismer en forklaring på, hvordan den er så højt skattet af internationale elitesportsfolk: Deres immunforsvar bliver mindre belastet af al deres træning, roden hjælper til at danne endnu mere energi i musklerne via ATP-produktionen, og de små alveoler i luftvejene bliver også bedre til at transportere ilt. Det eneste minus, der er ved Ginsana, er, at har du forhøjet blodtryk, så kan en rodekstrakt af ginseng forhøje blodtrykket yderligere. Flyv også med indiske Bacopa Det er ikke navnet på et flyselskab, men en af Indiens ældste planter til et uroligt nervesystem. Den kan anvendes af mennesker i alle aldre, fordi den helt stille, men meget effektivt skaber bedre koncentration, ro i en tankemylderhjerne, og studier viser også, hvordan unge som ældre lettere kan multitaske, når de tager en til to kapsler af Keen Mind, som plantens produktnavn hedder. Ligesom med Ginsana står det schweiziske firma ­Flordis bag, og de lader ikke hånt om studier. Dem har de rigtig mange af, og det gælder hele vejen fra de sumpede marker, den krybende plante vokser på, og frem til hver eneste æske med kapsler. I Danmark er det Novasel, der har været så heldige at få lov til at sælge dem.

TH9 Fibrosls

IL-2, IFN-y, IL-4 Viral infektion tumorvækst

IL-17A, IL-17F, IL-22, IL-6, GM-CSF

FAKTA OM E T INDV IKLE T IMMUNFORSVAR Th1- og Th2-celler (også kaldet T-hjælpeceller), som er en del af det specifikke immunsystem, har især med antigener og antistoffer at gøre. Deres rolle er at aktivere B-lymfocytterne. Th1 og Th2 frigør de såkaldte cytokiner. Det er specielt balancen mellem Th1 og Th2, der er vigtig, og blandt andet ved infektioner og inflammationer, allergier m.m. skal immunforsvaret reagere forskelligt, men korrekt på situationen. Det er fx ret almindeligt, at der er en ubalance mellem Th1 og Th2 med en forhøjelse af Th2-­ niveauerne. Denne situation skaber en nedsat evne til at bekæmpe vira og andre patogene organismer, og på den anden side kan kroppen blive mere modtagelig over for sygdomme som allergier og autoimmune sygdomme. For at danne nok og ikke for mange af hverken Th1- eller Th2-cytokiner er der flere immunceller involveret: » NK-celler (natural killer-celler), Th1-celler og makrofager fremkalder flere Th1-cytokiner » Mast celler, basofile granulocytter og Th2-celler fremkalder flere Th2-cytokiner

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 57


Z Z

Z

Z Z

Z

Z

Z

Z

Z Z Z

KO S T T I L SK U D

Z

Z

Støtte til din søvn

Vi har skrevet om søvnproblemer igen og igen her i SUND-FORSKNING, og problemet med en god nats søvn ligger også højt på ønskelisten hos de fleste. Hvad er det i fx grøn te, kamille og citronmelisse, der gør sammensætningen til en god ven? AF MARIANNE PALM

L-theanin hæver niveauerne af GABA, serotonin og dopamin. De fungerer alle tre som neurotransmittere, der arbejder i hjernen, så vi bedre kan regulere følelser, humør, koncentration, årvågenhed og søvn, såvel som appetit, energi og andre kognitive funktioner.

Citronmelisse er måske ikke den mest gennemforskede droge, vi kender, men til gengæld har den været anvendt, siden munkene tog den ind i klostrene og anvendte den til alle nervesystemets fortrædeligheder. Den virker nervestyrkende og samtidig beroligende, men kan anvendes som te om dagen og gerne i en stærkere ekstrakt en halv time før sengetid. Og der er mange gode grunde til at vælge ekstraktioner, for du får en større garanti for, at de aktive stoffer er bevaret, hvilket ikke altid er muligt, når man blot drikker urtete. For det er netop det, der er med planter: Nogle aktive stoffer er vandopløselige, andre er fedtopløselige, og derfor vil de, når de bliver bearbejdet på forhånd af dygtige producenter, blive fremstillet som en ekstraktion i en blanding af vand og alkohol, så sidstnævnte kan få gjort de fedtopløselige stoffer tilgængelige for vores kroppe. Og bare rolig, al alkohol forbliver på fabrikken, det er kun de rene droger, der nu er forvandlet til et fint pulver gennem forskellige skånsomme processer, der er tilbage i tørekstraktet.

58

Fra den velduftende melisse til den fade kamille Kombinerer du den velduftende citronmelisse med kamille, opnår du en endnu bedre effekt. Også kamillen er velkendt fra den europæiske naturmedicinske farmakope, og også her kan du i løbet af dagen drikke dig en kop urtete for at dulme et overanstrengt og uroligt sind. Og den lidt fade smag af kamille fungerer fortrinligt med den mere liflige duft af citron. Kamille har naturligvis været genstand for rigtig meget forskning, fordi den er velkendt og brugt af mødre i store dele af Europa som en beroligende urt før sengetid til de små poder. Og som te er den ganske god i en sutteflaske, hvor den modvirker luft, der har ophobet sig i de overspændte tarme. Det kan ske, når baby sluger for meget luft eller er i gang med at få introduceret nye typer af mad. For år tilbage var der kritikere af kamillen, som satte spørgsmålstegn ved, om det nu også var o.k. at bruge kamillete til småbørn og babyer. Den kritik blev heldigvis tilbagevist, og du kan i øvrigt få stor glæde af en kombination med pebermyntete, som også afhjælper luft i tarmene. Den aktive læser vil tænke, at nu bevæger vi os langt væk fra de søvnløses trakasserier – men det giver rigtig god mening, at der er færrest mulige spændinger i de lange tarme før sengetid, for det er netop om natten, at fordøjelsen skal gøre sit største arbejde. Vi har lukkemuskler mellem spiserør og mavesæk, mellem mavesæk og tyndtarme, igen mellem

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Sammen med de tre droger finder du magnesium og B6. B6-indholdet i vores mad har stor betydning for hjernens funktioner, og man har set, at i hjernen er der flere hundrede gange mere B6 til stede, end der er i vores blodbaner i resten af kroppen. B6, når det er aktivt, har betydning for funktionen af ikke mindre end 140 forskellige enzymer, som er ansvarlige for produktion og regulering af aminosyrer, herunder L-theanin. Kilde: https://naturalcalm.ca/supplements-mental-focus-memory-research

tyndtarme og tyktarm og sluttelig mellem tyktarm og endetarm. De kan alle være overspændte, og de såkaldte carminative urter kan åbne dem, så vi ud over at spænde af i vores nervesystem også slipper for ophobede kolikagtige smerter på grund af for meget luftdannelse. Toppen af te Det giver også rigtig god mening at kigge på grøn te. Forskning viser, at topplanterne fra teplanten med deres rimelige indhold af L-theanin har en særlig fin effekt på hjernens neurotransmittere, altså de stoffer, der skal være til stede for at regulere fx serotonin, dopamin, GABA og melatonin. Sammen skaber bl.a. disse signalstoffer balance og ro i hjernen, faktisk både dag

STYRER DIN MAVE DIT LIV? SILICEA MAVE-TARM GEL

og nat. Undersøgelser har vist, at L-theanin kan hjælpe på uro og ængstelse og kan nedsætte blodtrykket, hvor det er forhøjet pga. stress. Der skal dog en del L-theanin til. Hvis du både vil skabe ro og årvågenhed om dagen og have glæde af virkningen om natten, så find nogle kvalitetsteer med grøn te, gerne to til tre kopper om dagen, og gå i seng med Melissa Dream. Har du meget uro og ængstelse om dagen, som du forhåbentlig har været til læge med, så eventuelle underliggende årsager er klarlagt, kan du sagtens have glæde af Melissa Dream både morgen, middag og aften.

...ikke nu igen

Førstehjælp til følsom mave Silicea Mave-tarm er effektiv ved akutte og kroniske mave-tarmproblemer. Det består af ren mineralsk kiselgel, som beskytter mave- og tarmslimhinden og hjælper med at opretholde mavens naturlige balance. Dokumenteret effekt Flere kliniske studier har vist, hvordan dette helt naturlige produkt afhjælper forskellige maveproblemer. Takket være stor bindingsevne, absorberes overskydende mavesyre, tarmgas og patogener, og føres ud. Fri for gluten, sukker, mælk og konserveringsmidler. Må bruges af gravide og børn.

TIL BEHANDLING AF

» » » »

Halsbrand Opkastning Kramper Ballonmave

OG SYMTOMER PÅ IBS

Nemt o

g prak tisk hvis m at have ve d hån aven den, drille r.

Mindst 50% reduktion af akutte og kroniske mave-tarmproblemer

» Kvalme » Oppustethed » Ondt i maven » Ubehag » Diarre

Tages direkte

eller blandes

Silicea Mave-Tarm findes hos Helsam, Helsemin, udvalgte helsebutikker og webapoteker Kundekontakt: Octean Pharma Aps 3842 2133 - octean.dk


MAD & KROP

Fordøjelsessymptomer og -besvær hos børn Symptomer fra fordøjelsen er meget almindelige hos børn og kan bunde i utallige sammenhænge, som kan være ganske svære at finde hoved og hale i. Det beror på, at nok kan man undersøge de yderste dele af fordøjelsen, henholdsvis mavesækken (og lidt ned i tyndtarmen) samt tyktarmen, men „inde i midten“ ligger adskillige meter tyndtarm med en kæmpestor slimhindeoverflade, som en tennisbane (otte til 10 meter i længden og 300 kvadratmeter hos voksne).

AF EVA LYDEKING, ERNÆRINGSTERAPEUT

Fordøjelsen fungerer i et tæt samspil med nervesystemet via vagusnerven og immunsystemet via tarmens slimhindeceller, der „koder og kommunikerer“ et væld af informationer videre ind i kroppen (alle organer, bindevæv, muskler) og retur til nervesystemet. Vagusnerven er således motorvejen for denne kommunikation, men der er også et stort sanse-følesystem omkring tarmene, som giver sansesignaler, der tit beskrives som „smerter“, indtil barnet er stort nok til at sætte mere nuancerede ord på følelsen og bearbejde den mere bevidst. Egentlige diagnoser hos børn med disse symptomer er ikke så hyppige, men under alle omstændigheder er det et godt sted at starte med systematisk informationsindsamling, herunder at snakke om, hvordan kroppen fungerer og klarlægge, hvordan forskellige signaler og symptomer hænger sammen i hverdagen.

60

Når maden nedbrydes til næringsstoffer, omsættes i kroppen og bruges til vækst, kommunikation og livskraft … Første trin er at få spist maden, herunder tygget tilstrækkeligt, så fordøjelsessafterne kan komme til at virke. Maven og mavemunden I selve mavesækken opholder den tyggede mad sig i ca. 30-60 minutter, så den kan blive æltet og blandet med mavesyre. Flydende ting passerer derimod direkte igennem, hvilket man udnytter til at påvirke miljøet i tyndtarmen, som har den primære indflydelse på immunsystemet. Det er derfor, at probiotika i pulverform blandes med ikke-sur væske og tages på tom mave til natten eller før et måltid, og det er derfor, at urter i flydende form virker bedre til behandling af fordøjelsesbesvær. Det er også derfor, at små, trætte

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Tabel 1 er en oversigt over almindelige, ikke-alvorlige symptomer fra fordøjelsen hos børn

HVAD MÆRKER BARNET?

HVILKE SYMPTOMER KAN IAGTTAGES AF DE VOKSNE?

HVAD KAN DER GØRES FOR AT BLIVE KLOGERE PÅ SAMMENHÆNGENE?

ONDT I MAVEN

Anspændthed?

Vær nærværende og observerende, snak om tingene, vær systematisk.

Træg mave, forstoppelse? Løs mave, ufordøjet mad? Relation til sociale krav, fx skole?

Undersøg passagetid med sesamfrø, og tæl timer, til de kommer ud igen

KVALME, UTILPASHED

Bleg, træt, eventuelt let til opkast

Skriv dagbog over, hvad der indtages og drikkes i tre til fire dage

APPETITLØSHED Bliver hurtigt mæt og derefter sulten igen

Bestemte tidspunkter af døgnet ?

Manglende appetit morgen handler tit om, at „systemet skal i gang“, mavesyren stimuleres til at fordøje maden.

Bestemte måltider ? **Specifikke fødevarer?

OPPUSTETHED

Hvis humør og energi svinger, tænk blodsukker, mere protein i kosten, brug kolde, syrlige ting til måltiderne (kiwi, appelsinbåde, vand med citron)

Luftafgang, lugt og lettelse? … eller kronisk opspilet? Hvad tid på døgnet? Måltidsforværring efter hvor mange timer? Forværring efter bestemte fødevarer? Symptomer opstået eller forværret efter antibiotika?

Meget ildelugtende luftafgang/afføring tyder på ubalancer i bakteriefloraen og eller passagetiden, forrådnelsesbakterier, overvækst af svamp. Obs på børneorm og andre parasitter ved vedvarende, hårdnakkede problemer? Tit svært for børn at spise nok (grønne) grøntsager til at rette tarmfloraen op den vej, så probiotikatilskud er en nødvendig hjælp.

** Systematisk udelukkelse af mistænkte fødevarer, som mælkeprodukter eller glutenholdige korn, kan være en nødvendig fase, få dog hjælp til at sammensætte en dækkende kostplan af en ernæringsterapeut, biopat/naturopath/phytoterapeut eller anden fagperson, der er kreativ og lyttende.

børn nemt kan „drikke sig mætte“ i søde drikke og miste appetitten til rigtig mad. Lukkemusklen mellem mavesæk og tyndtarm kan nogle gange være lidt doven, så barnet føler sig hurtigt fyldt op (fordi mavesækken er fuld), men stadig utilfreds/sulten, fordi maden ikke kommer effektivt nok ned i tarmen, hvor optagelsen sker, så blodsukker og energi halter noget efter. På den lange bane er det meget vigtigt at hjælpe tarmfloraen, da motiliteten, altså selve muskelfunktionen, der skal bevæge maden gennem systemet, er afhængig af både næringsstoffer som D-vitamin, kalk, magnesium, zink, og sund mikroflora, især Lactobacillus-arter, er vigtige i den første del af fordøjelsen, og hvis der har været givet antibiotika, kan der være overvækst af streptokokarter, som giver irritation. Signalet til, at mavemunden skal tømme maden igennem

til tarmen, kan stimuleres med kolde, syrlige ting, fx vand med citron eller æbleeddike, tranebær- eller solbærsaft, sorbet eller hjemmelavet ispind med moset sød frugt og NDS probiotika. „Koldskål“ af sojadrik med probiotika og vanilje samt lidt juice, eller drikkeyoghurt, hvis det tåles. Morgenmaden skal helst være proteinrig, så hjernen får aminosyrer til at arbejde med i bearbejdningen af dagens indtryk, og blodsukkeret holdes stabilt: æg, omelet, pandekage med meget æg, linser, bønner, syrnet mælkeprodukt, hvis det tåles. Hvis mavesyreproduktionen er i den lave ende, bliver barnet træt/søvnig efter proteinrige måltider (giv syrlige drikke til al mad) og vil derfor hellere have lyst brød og letfordøjelige morgenmadsprodukter, men det er jo ikke rigtig mad, og det giver ikke blodsukkerstabilitet og hjerneenergi. fortsætter på næste side >> // 61


MAD & KROP

Tyndtarmen, galden og bugspytkirtlen Tarmindholdet får på dette tidspunkt en grøn farve, da galden tilblandes, og der tilsættes en række enzymer, som laver maden om til optagelige næringsstoffer. Hvis der mangler gode bakterier hele vejen ned igennem fordøjelsen (eller passagen er hurtig pga. stress, virus eller lignende), kan afføringen være grøn, det sker hos de fleste babyer indimellem. Giv probiotika med mange bifidobakterier, fx NDS Panda 1 (under 6-12 mdr.) eller NDS Panda 2 (over 6-12 mdr.). Stimulation af tyndtarmen sker bedst med NDS probiotika og de bitre urter, men det er svært at få de bittert smagende ting i børn. Hos større børn er det de grønne grøntsager, der er meget afgørende for at få lagt kimen til en livslang, glad tarmflora, brug en lidt honningsødet dressing til at modificere smagen, og lav omelet og æggekage med spinat og dampet grønkål. Nogle børn danner meget luft i tarmene efter måltiderne, hvilket kan skyldes mad, der ikke tåles/ ikke kan fordøjes, eller en tydelig ubalance i tarmfloraen. Læg mærke til, hvornår det kommer efter forskellige måltidstyper, da det siger en del om, hvor i tarmen problemet er. Maden bør opholde sig i tyndtarmen fra ca. en til seks timer efter måltidet, og det kan være lidt forvirrende, når det næste måltid „blander sig“ i forløbet med eventuelle symptomer, men systematisk tænkning hjælper. Generel overfølsomhed for smerter (visceral hypersensitivitet), immunregulation, signalstoffer, stresskompetence og fordøjelseseffektivitet er alle områder med basis i tynd-tarms-slimhinde-funktionen. Stor udspiling af tarmene kan være så slemt, at det hæmmer næringsstofoptagelsen, fordi tarmtrævlerne bliver klemt, især hvis det er døgnet rundt. Her må behandles i adskillige måneder med urter, der kan tæmme de uønskede bakterier/svampe, helst i retning af olivenbladsekstrakt, grapefrugtkerneekstrakt, oreganoolie, hvidløg. Samt gives venlige bakterier i længere tid.

Den perfekte fordøjelse har tarmtømning et par gange om dagen, med let og fuldstændig tømning uden smerter eller irritation. Farven er brun (lysere på plantekost, mørkere med kød i kosten). Grøn farve er tegn på, at de gode bakterier mangler, lysere gullig-orange farve er tegn på stress i lever-galdeområdet eller overvækst/infektion. Rådden lugt er forrådnelsesbakterier i overvækst, oftest pga. træg passagetid; stærkt sur lugt, der forværres af sukker, kan være svampeovervækst. Følelser af stress og „overvældelse“: Løs mave og måske så hurtig passage, at noget mad ikke fordøjes tilstrækkeligt. Holde igen, tage sig sammen: Kan give træg mave, forstoppelse – tør afføring, træg passagetid.

Tyktarmen Slimhinden i tyktarmen regulerer væskebalancen/afføringskonsistensen og danner kortkædede fedtsyrer fra fibrene i maden, hvilket stabiliserer energi og blodsukker.

Litteratur

62

Passagetid? Tarmpassagetid er et godt mål at kunne tjekke, det normale er et sted mellem 12 og 15 timer og 24 og 30 timer. De fleste med en top-velfungerende fordøjelse kvitterer aftensmadens rester næste dag om formiddagen. Til mindre børn gives 1-2 tsk. hele sesamfrø i en halv moset banan/æblemos, til større børn 1 spsk. og til voksne 2 spsk., der bare kan sluges med vand. Tæl timer, til afføringen bliver prikket af sesamfrø, og læg mærke til, om sesamfrøene kommer ud ad en til to gange, eller det tager flere dage. Miniguide: Hvilke probiotika er bedst til hvad Den samlede mikrobiota er stærkt styrende for immunstyringen bredt set, tarmens gennemtrængelighed for uønskede molekyler og toxiner, muskelfunktionen/motiliteten. Smertefølsomheden og signalstofferne til nervesystemet, sekretion af fordøjelsesenzymer/fordøjelseseffektivitet og hæmning af uønskede beboere i tarmen. » Løs mave, stressmave, følger efter antibiotika: Performance eller Barrier (begge er uden FOS og inulin) eller AAD (med FOS, inulin) » Meget sarte børn med sanseintegrations-/socialt besvær: Panda 1 eller S-60 (begge er uden FOS og inulin) » Humørustabilitet, social forskrækkelse: Barrier, S-60 eller Panda 2 (alle uden FOS og inulin) » Forstoppelse: Probioax eller Classic (begge har FOS og inulin), Panda 2 (uden FOS, inulin) » Problemer opstået efter antibiotika: AAD (med FOS, inulin) eller S-60, Panda 2 (uden FOS, inulin) » Hypermobile børn har tit fordøjelsesbesvær og følsomt immunsystem (egen klinikerfaring); overvej Collagen Multi Sport sammen med AAD eller S-60

Andrea Shin,1 Geoffrey A. Preidis,2 Robert Shulman,2 and Purna Kashyap3 The Gut Microbiome in Adult and Pediatric Functional Gastrointestinal Disorders Clin Gastroenterol Hepatol. 2019 Jan; 17(2): 256–274. doi: 10.1016/j.cgh.2018.08.054 PMID: 30153517

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


H J EM M ELAV ET I S til at få appetitten/ maven i gang om morgenen hos børn:

KOLDSKÅ LSDRIK, laves dagligt, kan rystes sammen i en bredmundet flaske på sekunder.

1. Mål, hvor mange milliliter der kan være i ispindeformen, fx 50 ml x 6 stk. = 300 ml.

1. Sæt NDS probiotika i blød i ½ dl vand.

2. S æt seks til syv dages NDS probio­ tikadosis i blød i 100 ml vand i 15 minutter, imens:

3. Tilsæt 1 tsk. vaniljesukker eller dansk honning (honning hjælper immunforsvaret på en række områder).

3. B lend et par bananer og lidt æble­ juice, måske med abrikos eller rosiner (efter hvad barnet nu kan lide), så du har en stor kopfuld, i alt 200-250 ml.

2. Bland med 1,5 dl sojadrik, havredrik, sojayoghurt eller lign.

4. Tilsæt ½ dl appelsin-, abrikos, ferskenjuice, alt efter hvad barnet kan lide.

4. Bland probiotikablandingen i bananmassen. 5. Hæld i ispindeformene, og frys. 6. Giv barnet én hver morgen til at komme i gang på. 7. Hvis der er noget til overs, spises det med det samme. 8. Når man har set, hvordan det går, kan der eventuelt tilføjes essentielle fedtsyrer i næste portion. Det er hurtigt og nemt at lave en portion om ugen. Kan også laves med færdigkøbt is, fx mælk, hvis det tåles, eller med sojabaseret is, der tøs op til softicekonsistens, før probiotikablandingen røres i.

Strath Immun Kosttilskud fremstillet af gær og urter, beriget med zink.

Zink bidrager til immunsystemets normale funktion og beskyttelse af cellerne mod oxidativt stress.

forhandles i udvalgte apoteker, helsekost, Matas og online. Kosttilskud. Bør ikke træde i stedet for en varieret kost og sund livsstil.


MAD & KROP

0

ILLUSTRATION AF EN CELLE

Celle-kerne med celles arvemateriale (DNA)

Ribosomer

Cytoplasma

Mitokondrie

0

For at der kan dannes energi, skal der skabes en hel flok enzymer. De dannes ud fra et helt spektrum af vitaminer, mineraler og Q10, og op over det hele svæver de makronæringsstoffer, vi også lever af: proteiner, fedtsyrer og kulhydrater. Følger du den smukke tegning hele vejen rundt uden at kløjes i de mange enzymer og biokemiske betegnelser, kan du godt få øje på, hvad jeg mener.

FORSTØRRELSE AF MITOKONDRIE

Indre membran

0

Matrix DET ER INDE I M ATRIX, AT CITRONSY RECYKLUSSEN FOREGÅR

Ydre membran

Vitaminer og mineraler arbejder i cellerne AF MARIANNE PALM

Med fare for at gentage mig selv gennem denne smukke illustration, så må jeg bare endnu engang fortælle, hvorfor vitaminer og mineraler er så vigtige komponenter i vores liv. I hver eneste celle har vi et lille kraftværk, mitokondriet, som sørger for, at vi får energi. Uden energi til selve cellen og dens omgivelser, altså nabocellerne og dermed organerne – og os! vil alle livsfunktioner slukke på celleplan. Den dør, og det er jo helt almindeligt, men cellerne skal helst give den rette arvemasse videre til den nye celle. Med andre ord skal hver celle bidrage til, at vi forbliver sunde, og et af de problemer, der kan opstå, når vi ikke længere som ældre optager vores næringsstoffer så godt, er, at vi bliver mere modtagelige for sygdomme. Det bliver let til en nedadgående spiral, for sygdomme kræver ekstra ressourcer, og pudsigt nok så er det netop også her, vi får brug for ekstra vitaminer og mineraler. Så der skal mere

64

til end en enkelt lille vitamintablet. Der skal en lidt større mængde til af det hele. Støtteterapi i alle aldre Det giver derfor god mening at booste sin krop hele året rundt med sunde vaner, men også med et ekstra tilskud af vitaminer og mineraler samt Q10, en nødvendighed, som gælder alle med særlige udfordringer og her nævnt i flæng: gravide, ammende, unge som ældre med kroniske udfordringer, unge som ældre, der er småtspisende, og ja, mennesker i alle aldre, der kræver mere end normalt af deres dagligdag: Sportsudøvere, studerende, mødre og fædre, hårdt fysisk arbejdende. Og alle os, der konstant skal forny os for at leve op til en travl nutid. Mange firmaer har glimrende vitamin- og mineralprodukter, og dem kan du læse om rundt om i SUND-FORSKNING – år efter år. Der kommer nye til, man bliver klogere

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


fortsætter på næste side >>


på fx calcium, magnesium, K2 og D3 til knoglerne, man ved også i dag meget mere om Q10 eller om, hvordan mineralerne igen og igen gør sig gældende, når vi kigger på studierne over kroniske problematikker, man gerne vil forsøge at undgå, lindre eller endog komme fri af. Sidstnævnte kan bestemt ikke altid lade sig gøre, og lægen skal med på råd, så du ikke jonglerer alt for meget med dit eget liv. Tag også fat i en ernæringsterapeut eller en biopat/naturopath ibm, så du ikke farer vild i butikken. Der findes nogle sikre valg, og her har jeg lyst til at fremhæve gode gamle Scanalka, et produkt, der med sine små tabletter er lette at sluge, eller de kan opløses i vand. Til knoglerne har samme firma, dfi, udviklet Kalkbalance plus, som lige får lidt ekstra opmærksomhed her, for vi skriver rigtig meget om magnesium, men vidste du det her om calcium? Vil du gerne vedligeholde dine knogler og sørge for, at kalken rent faktisk bliver aflejret i knoglerne, er KalkBalance+ en kombination af letoptageligt og bioaktivt knogle-calcium fra Aquamin, to stærke magnesiumkilder, plantebaseret vitamin D3 fra lichenekstrakt samt vitamin K2. Vedligeholdelsen af vores knoglematrix er nemlig afhængig af både calcium og magnesium. Flere studier viser,

66

at magnesium støtter kroppens dannelse af osteoblaster, som er de knogledannende celler. D3-vitamin hjælper kroppen med at kunne optage den nødvendige calcium, og K2-vitamin sikrer, at kroppens calcium deponeres korrekt i vores knogler og ikke i vores blodkar. KALK B IDRAG E R T IL: » Vedligeholdelse af knogler og tænder » Normal funktion af fordøjelses­systemet » Normal muskelfunktion, energi­omsætning, blodkoagulation og neurotransmission

Så det er altså ikke kun magnesium, vi har brug for, selvom det er voldsomt populært, det handler også om for småtspisende og alle de andre, der er nævnt ovenfor, at få hele paletten. Suppler gerne med Bio-Qinone Q10 100 mg fra Pharma Nord. Og glem ikke et par Multisport, som selvfølgelig, som navnet antyder, kan være gode til sportsfolk, men som med sit indhold af aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler er lige så vigtige for alle os andre. Næsten uanset alder.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ICS

ICS

ET

BI

O C SM O

ET

C

D

TIFIE ER

ECO

ECO

BI

TIFIE ER

D

C

HÅR ELIKSIR

O C SM O

XXX BC XXXX

- Ideel til tørt og beskadiget hår

• Bred sammensætning af mælkesyrebakterier • 14 stammer - levende bakterier • Opbevares ved stuetemperatur • Indtages i kapslen eller drysses ud på mad/drikke

For mere information og nærmeste forhandler, besøg hjemmesiden: www.sk-health.com

Hår Eliksiren fra BioSelect giver en naturlig beskyttelse mod sollyset. Karanja olien beskytter mod de skadelige UV-stråler, og dictamelia er med til at bevare hårets elasicitet. Avocado, jojoba og baobab olier giver fugt og næring til håret, så det får et sundt udseende og en flot glans. Uden parabener, kunstige farvestoffer eller syntetisk parfume. Fås i Helsam samt helsekost- og specialbutikker. Mere info: beautyvita.dk

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet „viden om sundhed uden skjulte agendaer“ Hos sund-forskning er vi ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: » Børn og for tidlig pubertet » Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? » Bivirkninger ved hånd­købsmedicin — og ved kosttilskud! » Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

I KLUBBEN FÅR DU SUND -FORSKNING BRAGT LIGE TIL DØREN FOR

KUN 149 KR. OM ÅRET! TILM E LD DIG PÅ W W W. KLU B -SU ND. DK Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk. SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 67


MAD & KROP

Er du erfaren veganer eller nybegynder? Lad mig starte med at skrive, at der er rigtig mange fordele ved at spise en vegetarisk eller vegansk kost, og det er en beslutning, som indebærer rigtig mange tanker og overvejelser. Når man tager denne beslutning, er det generelt primært for at hjælpe dyr, miljø og verdenen på den bedst mulige måde, og derfor er det meget vigtigt, at der vises respekt og forståelse. AF MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ

I 2009 offentliggjorde „The American Dietetic Association ADA“ sin holdning til vegetariske og veganske diæter, hvor de skrev, at „en afbalanceret planlagt vegetarkost, inklusive den veganske kost, er sundhedsmæssigt og ernæringsmæssigt passende og kan give sundhedsmæssige fordele ved forebyggelse og behandling af visse sygdomme. Velplanlagte vegetariske kostplaner er passende for personer i alle faser af livscyklussen, inklusive graviditet, amning, spædbørn, barndom, ungdom og for atleter (1).“ Det vil sige, at en velplanlagt og afbalanceret vegansk kost kan opfylde de nuværende officielle anbefalinger for mange næringsstoffer. Men jeg vil gerne understrege, at der dog er nogle vigtige næringsstoffer, som man skal være ekstra opmærksom på, såsom B12- og D-vitamin, omega-3-fedtsyrer, især i form af EPA og DHA, calcium, jern, zink og jod. Hvorfor er disse næringsstoffer så vigtige og kritiske i den vegetariske og veganske kost? Næringsstofferne er livsvigtige for alle mennesker, veganere og ikke-vegane-

68

re, da de har mange og meget vigtige funktioner i kroppen.

Jern er også vigtigt for immunsystemet og som cofaktor i energistofskiftet.

B12-VITAMIN er især vigtigt for ADN-syntesen, dannelsen af røde blodlegemer, omsætning af homocystein til metionin, immunsystemet, nervesystemet, energistofskifte m.m.

ZINK støtter især immunsystemet og har bl.a. en vigtig funktion i kalium­ omsætning, sårheling og transport af A-vitamin rundt i kroppen.

D-VITAMIN er især vigtigt for immunsystemet, calciummetabolisme, så det kan komme ind i knogler og tænder, det er antiinflammatorisk og påvirker vores humør m.m.

JOD er især vigtigt for skjoldbruskkirtlen, som bruger jod til at producere stofskiftets hormoner T4 og T3. Disse hormoner er ansvarlige for kroppens energistofskifte og påvirker alle celler og funktioner.

OMEGA-3-FEDTSYRER i form af EPA og DHA er meget vigtige for hjertet, hjerne og syn. De har også en antiinflammatorisk effekt, og de nedsætter risiko for sammenklumpning af blodplader.

Udfordringer i den vegetariske og den veganske kost er, at disse næringsstoffer kan være sværere at optage fra de vegetabilske kilder, måske findes de kun i meget små mængder eller er helt fraværende.

CALCIUM er det mineral, som kroppen har mest af. Det er meget vigtigt bl.a. for knogler og tænder, men også for musklernes sammentrækning, nerveimpulsen og størkning af blodet.

Hvordan kan du så med sikkerhed dække disse vigtige næringsstoffer?

JERN skal transportere ilt til alle kroppens celler i de røde blodlegemer og til myoglobin i musklerne.

Vi begynder med B12, som er absolut livsnødvendigt og kun findes i de animalske kilder i sin aktive form, som er den eneste brugbare for vores organisme. Ifølge internationale og

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Men jeg vil gerne understrege, at der dog er nogle vigtige næringsstoffer, som man skal være ekstra opmærksom på, såsom B12- og D-vitamin, omega-3-fedtsyrer, især i form af EPA og DHA, calcium, jern, zink og jod.

uafhængige undersøgelser er der desværre intet aktivt B12-vitamin fra vegetabilske kilder. Derfor, når du spiser vegetarisk eller vegansk eller har udfordringer med maven og fordøjelsen, er det absolut nødvendigt, at du tager tilskud af B12-vitamin. Det største problem ved mangel på B12-vitamin er, at du ikke mærker manglerne, før de bliver alvorlige. Der kan gå flere måneder eller måske et par år, hvis du er meget heldig, men når du får dem, går det hurtigt ned ad bakke, og de fleste skader er alvorlige og irreversible i nervesystemet. Og ja, du kan blive tjekket hos lægen for dit B12-niveau, men den almindelige blodprøve viser ikke, om der er B ­ 12 tilgængelig i væv, hvor det skal udføre sit arbejde, og derfor kan man ikke stole på disse almindelige blodprøver (2). Målinger af metyl-malonsyre (MMA) og plasma-homocystein belyser mere sikkert, om du omsætter vitaminet rigtigt i kroppens væv og har nok af det. Hvis der er forhøjede værdier af disse to markører, er det udtryk for mangel på B12-vitamin, selvom blodværdierne er inden for det normale område. Det er simpelthen, fordi B12-vitaminet omdanner dem til andre stoffer, og når der er mangel på B12-vitamin, kan denne funktion ikke ske, og disse to markører hober sig op i blodet. Spørg din læge om disse markører, når du vil tjekkes. Begynd med det samme med dit B12-tilskud, så har du sikret, at du er dækket. Det er nok med en tablet to til tre

gange om ugen med fx Biosym VegB12, som indeholder 1000 µg. Og har du allerede spist vegetarisk eller vegansk i en periode uden at tage tilskud, så tag en tablet Biosym VegB12 med 1000 µg en gang om dagen i fire uger. På denne måde fylder du depoterne i leveren godt op. Derfra kan du fortsætte med en vedligeholdelsesdosis på en tablet med 1000 µg to til tre gange om ugen. Det betyder også, at hvis du ikke er sikker på, om du har taget tabletten en eller to gange i en uge, så tag en tablet til, det gør ikke noget, at du får en højere dosis af B12, da selv EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, i sin rapport fra 2015 (3) bekræfter, at B12-vitamin ikke er toksisk. Biosym VegB12 er fremstillet med methylcobalamin, som er den aktive form af B12, der findes i vores organisme, og derfor klar til brug for kroppen, da den ikke skal omdannes. Der findes produkter lavet med cyanocobalamin, som er en anden form for B12-vitamin, men der er mange, som ikke kan omdanne cyanocobalamin til methylformen, og så er det meget vigtigt, at de får den i den mest bio­ tilgængelige form for kroppen, som er methylcobalamin. B12 i methylcobalaminform er især velegnet til ældre, eller hvis du anvender medicin mod for meget mavesyre, og til rygere, da deres niveau af cyanid (HCN) i blodet er højere, og forhøjede niveauer kan give forgiftning. Derfor er methylcobalaminformen den bedste. fortsætter på næste side >> // 69


MAD & KROP

Omega-3 i form af EPA og DHA findes især i fede fisk, og det er, fordi de spiser havalger. Derfor er den reneste og mest direkte kilde til EPA og DHA, du kan få, og som er vegansk, fra disse havalger (4). Og ja, hvis du har hørt, at kroppen selv kan omdanne omega-3-olier i ALA-form, dvs. fra fx hørfrø eller chiafrø, til EPA og DHA, er det rigtigt, men desværre er denne proces meget lidt effektiv (5), da det kun er 5-10 pct. af ALA, som bliver omdannet til EPA og DHA. Desuden forstyrres processen af omega-6-olier, da begge bruger de samme enzymer og nogle af vitaminerne og mineralerne. Derfor er det desværre ikke det samme at spise knuste hørfrø som at spise direkte EPA og DHA. Jeg vil derfor anbefale, at du hver dag sammen med din morgenmad tager en kapsel af Veg­ Omega-3, som indeholder en 100 pct. plantebaseret omega-3-olie med et højt indhold af fedtsyrerne EPA og DHA, som er udvundet af havalger. En kapsel om dagen er nok, da den indeholder 426 mg omega-3, heraf 250 mg DHA og 125 mg EPA. Har du nogle udfordringer med fx tør hud eller kroniske inflammationer i kroppen, kan du med fordel tage to kapsler om dagen. VegOmega-3 har større renhedsværdier, og derfor indgår den i Biosym Pure. Via Biosyms hjemmeside kan du finde analyser fra et uafhængigt laboratorium, der viser produktets kvalitet.

D-vitamin får vi især fra solen. Når vi går ud i solen uden solcreme, danner vi et forstadie til D-vitamin i huden, som til sidst aktiveres i ny-

70

//

rerne til den aktive form. Desværre er solen i Danmark kun stærk nok mellem maj og september til at danne vitaminet og selvfølgelig kun, hvis der er sol nok. Det betyder, at mange danskere er i underskud af D-vitamin den største del af året uanset spisevaner. Og flere og flere er i underskud hele året, da vi bliver mere indendørs, og når vi er ude i solen, bruger vi generelt solcreme. Et underskud af D-vitamin kan give depression og problemer med calciums metabolisme samt ubalancer i immunsystemet, og derfor er det utrolig vigtigt, at vi sørger for, at blodniveauet er inden for de normale anbefalede grænser. Det er nemt at tjekke sit D-vitamin-niveau hos lægen. Er du meget indendørs, fx på grund af arbejde, eller bruger du altid solcreme, har du mørk hud, eller er du en teenager, der vokser hurtigt og skal sikre, at knoglerne får den rigtige næring, for at de kan bygges færdige, er det meget vigtigt, at du tager tilskud af D-vitamin. Selv Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at visse befolkningsgrupper får et dagligt tilskud af D-vitamin (6). Tidligere fandtes der kun tilskud med D3-vitamin, som er den mest effektive form. D3-formen var dog lavet fra animalske kilder. Der fandtes også en vegetabilsk form, D2-vitamin, som primært var lavet syntetisk, men den var mindre effektiv, og derfor krævede den en højere dosis. Desværre var det den eneste mulighed for veganere. Biosym har nu lavet den effektive D3form fra vegetabilske kilder, faktisk fra lav. Lav består af en svampedel og en algedel, der samarbejder i symbiose med det resultat, at der dannes bl.a. D3-vitamin. VegD-3 er derfor for veganere og alle andre, der ønsker at få D-vitamin i sin mest effektive form og fra naturlige vegetabilske kilder, og den findes i to styrker på 20 µg og på 75 µg. Har du fået tjekket dit niveau af D-vitamin, og er det for lavt, eller er du meget indendørs, har mørk hud, er det mellem oktober og maj, eller har du et højere behov for D-vitamin, så tag VegD3 Forte på 75 µg i to eller tre måneder, og få niveauet tjekket igen. Fortsæt bagefter med et dagligt tilskud af VegD3 på 20 µg resten af året. På denne måde sikrer du dig, at dit niveau holdes stabilt, selvom der ikke er særlig meget sol udenfor.


Da kosttilskud, ligesom vitaminer og mineraler fra fødevarer, ikke optages 100 pct., indeholder hver kapsel 225 µg jod. På denne måde sikrer du dig, at du opnår den anbefalede daglige dosis. Men spiser du også rugbrød og andre fødevarer, hvor der allerede er tilsat jod i saltet, kan du nøjes med en kapsel hver anden dag, da du allerede får noget salt gennem disse fødevarer.

Jod får vi alle sammen primært fra bordsalt eller købt bagværk eller andre forarbejdede produkter, da der i Danmark er krav om, at husholdningssalt og det salt, der anvendes i brød og bagværk, skal være tilsat jod. Årsagen er, at jodindtagelsen i Danmark lå under det internationalt anbefalede niveau, hvilket resulterede i en høj forekomst af forstørret skjoldbruskkirtel og højt stofskifte, især hos ældre (7). Problemet er, at kravet for tilsat jod kun var på 13 mg jod pr. kilo salt, og det vil sige, at man skulle indtage 11,5 gram salt om dagen for at opnå de 150 µg jod, som er anbefalet, mens de officielle maksimale anbefalinger for den daglige indtagelse af salt for voksne er på fem til seks gram salt dagligt (8). Og selvom kravet blev øget til 20 mg jod pr. kg salt d. 1. juli 2019, kræver det stadigvæk en indtagelse på 7,5 gram salt om dagen, som stadigvæk er en del højere end de fem til seks gram, som er anbefalet for at nå op på de 150 µg jod. Derudover er det ikke alle lande, som har krav om at tilsætte jod i salt, og det betyder, at når du spiser brød eller andre fødevarer produceret i andre lande, ved du ikke, om der er tilsat jod i saltet eller ej. Med VegJod fra Biosym behøver du ikke at være bekymret for alt det salt, der skal indtages for at dække de officielle anbefalinger for jod. Og så indeholder VegJod en naturlig kilde til organisk jod fra en økologisk tang, Ascophyllum modusum, som ikke vil give dig forhøjet blodtryk, som for meget salt vil gøre. Der anvendes hel tang, som betyder, at du også får alle de andre næringsstoffer med, bl.a. calcium, magnesium, kobber og nogle aminosyrer. Denne organiske jod optages langsommere i kroppen, og det er en fordel, da VegJod dermed har en depoteffekt. Det betyder, at jod forbliver længere i kroppen, som giver en mere effektiv optagelse og udnyttelse. Kroppen har på denne måde en bedre mulighed for at regulere optagelsen efter kroppens niveau og behov.

Jernmangel er en af de mest udbredte i verden, og manglen medfører jernmangelanæmi, træthed, bleghed, åndedrætsproblemer og dys­ funktion i nervesystemet og muskler. Jern findes i fødevarerne i to former, hæmojern og non-hæmojern. Hæmojern findes i animalske kilder og non-hæmojern findes i vegetabilske kilder. Der er ingen hæmojern i vegetabilske kilder, da hæmojern findes i blod. Generel optagelighed for jern er ikke særlig højt, og non-hæmojern har en mindre optagelighed end hæmojern, fordi den form, den findes i, er uorganisk. Vegetarer og veganere opnår med tiden en bedre absorption af den vegetabilske non-hæmojern (9), og selvom der ikke er en højere udbredelse af jernmangelanæmi hos vegetarer og veganere, har de lavere jerndepoter. Teenagere har også et større behov for jern, selvom de ikke er vegetarer eller veganere, da de vokser med stor hastighed, og der sker en stigning i blodvolumen, de røde blodlegemer og hæmoglobin, og piger får menstruation. Så er du nybegynder, teenager eller ikke helt ekspert i din daglige veganerkost og de vegetabilske kilder til jern, er det en god idé at få din jernstatus tjekket hos lægen og følge lægens anbefalinger for et tilskud. VegJern fra Biosym indeholder organisk bundet jern fra albion-mineral, som kombineret med C-vitamin fra økologisk acerola giver en højere optagelighed og er skånsomt mod maven. fortsætter på næste side >>

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 71


MAD & KROP

En kapsel indeholder 25 mg jern og er derfor specielt velegnet til dem, som har fået konstateret jernmangel hos lægen eller har et større behov. Det er meget vigtigt, at du følger din læges eller behandlers anbefalinger til tilskud, så du ikke får for lidt eller overdoserer dit jerntilskud, da for meget jern bl.a. kan give forstoppelse.

Calcium i organismen findes primært i knogler og tænder, men også i blodet, væv og væs­ ke og spiller derfor en meget stor rolle i mange funktioner. Der er mange vegetabilske kilder til calcium, og du kan få dækket det meste af de officielle anbefalinger, som er omkring 800 mg calcium om dagen for en voksen uden specielle behov, hvis du sørger for dagligt at spise/drikke fx 200 milliliter havredrik beriget med calcium, 100 gram tofu med calciumsulfat og 250 gram broccoli. Og mangler du lidt, kan du få resten suppleret med OmniVegan, som indeholder 120 mg calcium pr. to tabletter.

Er det derfor nemmere for dig med et enkelt produkt, hvor du samler de fleste af ovennævnte vitaminer og mineraler, så tag to tabletter dagligt af OmniVegan. Dermed får du et produkt, der indeholder 28 vitaminer og mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer, fx cholin, som er et essentielt næringsstof, bl.a. i cellemembraner. Det er selvfølgelig også et 100 pct. vegansk produkt ligesom alle de andre produkter, jeg har nævnt i denne artikel. En nem genvej til det hele Selvom du tager multivitaminet OmniVegan, skal du fortsat tage tilskud af omega-3 i EPA- og DHA-form som nævnt ovenfor med VegOmega-3. Der er B12 i OmniVegan, men ikke nok som veganer. Suppler derfor med 1000 µg fra VegB12. Spørg altid din læge eller behandler, hvis du er i tvivl.

Kilder: (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/ (2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11068379/ (3) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4150 (4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18220672/ (5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27496755/

Zink findes i mange forskellige fødevarer, også i de vegetabilske kilder, især i frø og kerner såsom græskarkerner og solsikkekerner. Udfordringen er, at der skal spises en stor mængde for at opnå de daglige anbefalede referenceindtag for dette mineral, som faktisk er meget vigtigt for bl.a. immunsystemet, sårheling og transport af A-vitamin i kroppen. Men med to tabletter OmniVegan om dagen får du dit zinkbehov dækket.

72

(6) https://www.sst.dk/da/viden/ernaering/anbefalinger-om-d-vitamin (7) https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/ Guides/Sider/Husholdningssalt-og-brug-af-jodberiget-salt.aspx (8) https://altomkost.dk/fakta/mad-og-drikke/foedevarer/salt/#:~:text=9%20ud%20af%2010%20danskere,kvinder%20i%20gennemsnit%20spiser%20ca. (9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/10617952/#:~:text=Conclusions%3A%20Iron%2Dreplete%20men%20partially,in%20iron%20bioavailability%20between%20diets.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


MERE END 45 VEGANSKE KOSTTILSKUD! Berthelsen Naturprodukter® og Grønne Vitaminer tilbyder i alt mere end 45 veganske vitaminer og mineraler. Vores veganske produkter er mærket med vores dfi Vegan logo, så du sikkert og let kan shoppe vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at produktet overholder følgende standarder: • •

Ingen animalske indholdstoffer Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og webshops. Du kan læse mere på vores hjemmeside: www.dkpharma.dk

FÅS OGSÅ ME 125 MCG

D NU ME G LÅ SKRUE

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

D


Aktiv syre-base balance

Oversyring er en af vores moderne livsstils største negative gevinster. For meget eller for dårlig mad, for lidt bevægelse og stress er blot nogle af de mange faktorer, der kan give ubehag, træthed og smerter. Basica er et naturligt mineraltilskud med basedannende mineralcitrater for et bedre velvære og mærkbart mere energi.

Basica fås i Helsekostbutikker, på udvalgte apoteker og Matas. Info kontakt BioVita A/S: info@biovita.dk

www.biovita.dk

ØREAKUPUNKTUR UDDANNELSE BERETTIGER TIL RAB GODKENDELSE København og Aarhus Hold start august 2020

TEMA AFTNER

CHROMOTERAPI BEHANDLING AF PSYKEN FERTILITET

SE MERE PÅ GODTHJAELP.DK

KÅL OG KÆRLIGHED 100 nemme, sunde og kreative opskrifter med kål. Alle er veganske eller vegetariske og kan laves uden gluten.

Anmeldelser:

“Den ultimative kålguide!” “Nye livretter med kål” “Den bedste investering i din og familiens sundhed” Kålpandekager I Kålbøffer I Kålwraps I Indbagt kål Fermenteret kål I Kåltabouleh I Kålsupper I Kålsalater Kål på flaske og meget andet godt til hele året.

THE ART OF BAL ANCING THE BODY

Køb bogen på lisbethtordendahl.dk eller hos boghandleren


ØKOLO GISK PLEJE

Fra den franske parfumør 30-årsjubilæum med 30 ingredienser

Tager man 30 års erfaringer, blander de allerbedste olier og lader en fransk parfumør med sine helt særlige evner for dufte, sammensætninger og skønhed skabe smukke flasker med et gyldent look, får man en jubilæumsflaske fyldt med plejende virkemidler for krop, ansigt og hår.

AF MARIANNE PALM

Intet mindre end ti forskellige olier og droger danner basis for tyve dufte, der alle har en unik evne til let at trænge ind i huden og skabe blødgørende, vitaliserende og ophelende kvaliteter. Oliernes evne til at trænge ind uden at lægge et lag af glinsende fedt uden på huden kaldes en „dry oil“, frit oversat til „tør olie“ som udtryk for, at den er let optagelig, og det skaber jo en mærkbar mulighed for, at de mange plejende stoffer, som parfumøren har tilsat – vel at mærke økologiske og helt rene – kan arbejde sig ind i huden. Irriteret vinterhud kan forebygges Om det er ansigtet eller hele kroppen, kan olien virke forebyggende og plejende. Brug den i ansigtet morgen og før sengetid, brug den på hele kroppen.

Skab dybde og glans Også håret vil elske et par dråber til de tørre sommer-efterår-vinter- og forårsspidser. Lidt olie kan skabe dybde og glans, og hvis ellers du har et naturligt fald eller nogle krøller fra naturens side, kan de enten rettes ud eller skabe endnu mere spræl, når lidt olie varmes op i håndfladen og krammes ind i håret. De essentielle olier, som er tilsat drypvis, kan vitalisere, tone og heale huden Parfumøren vil sikkert ikke ud med antal dråber af hver af de æteriske olier, men her tør vi godt røbe, at der er ikke mindre end tyve forskellige, og alle er valgt med omhu for deres virkning og deres duft. Toner af citrus, roser, lavendel og geranium i en moderne blanding gør din hud frisk og velduftende og kan anvendes overalt på kroppen, også de mere intime områder.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 75


SPØRG EKSPERTERNE

ER DU STRESSET PÅ JOBBET?

Ved stress belastes både vores fysiske system og vores emotionelle system. Man kan opleve en tilstand af uoverkommelighed og manglende kontrol, når man udsættes for belastninger (stressorer), som man har svært ved at håndtere. Stress er ikke en sygdom, men en belastningstilstand. Dog fører stress mange symptomer med sig, hvoraf nogle af de fysiske signaler på stress kan være hjertebanken, hovedpine, svimmelhed, nedsat lyst til sex, appetitløshed, nedsat immunforsvar. De psykiske signaler på stress kan være søvnproblemer, koncentrationsbesvær, depression eller hukommelsesbesvær.

der måder, hvorpå man kan ændre sin negative håndtering af stress til en positiv håndtering. Det første skridt er at blive opmærksom på det, der trigger ens stress. I løbet af en uge eller to kan du nedskrive de situationer, der giver anledning til stress. Måske du kan finde et mønster? Den bedste måde at håndtere dine stressorer på er at gøre noget andet, end du plejer, og ved at blive opmærksom på dit mønster kan du nu gå i en anden retning og forsøge at ændre på omstændighederne. Et metastudie med 3.736 deltagere undersøgte fire forskellige interventioner ved arbejdsrelateret stress. Her fandt man, at kognitive adfærdsinterventioner havde det bedste resultat. Her gælder det om at blive opmærksom på sin stress, blive opmærksom på sine dysfunktionelle tanker, man skal forsøge at omstrukturere sine negative tanker til positive tanker, forsøge at finde løsninger på sine problemer, optimere sin tid samt træne sig i at slappe af. Der findes mange bøger om emnet, eller opsøg en terapeut, der specialiserer sig i emnet. Der findes mange løsninger, det er blot at finde dem. Andre faktorer end din egen håndtering og opfattelse af stress påvirker, hvordan du oplever stressudløsende belastninger på arbejdspladsen. Studier viser, hvordan fx personlighed eller miljøbestemte faktorer har en indflydelse. Hvis der er social støtte, og der er mulighed for at have indflydelse på arbejdspladsen, så viser et studie, at de høje krav, der bliver stillet på jobbet, virker mindre belastende. Er der nogen at støtte sig op ad på dit arbejde? Agerer du støtte for nogen? Med denne måske for dig nye viden er du så villig til at lukke kollegaer ind og lade dem støtte dig, hvis du er i en belastet arbejdsperiode?

Hvordan håndterer du stress? Det, der er vigtigt for forståelsen af stress, er, hvordan stressorer opfattes. Nogle stressorer kan måske hurtigt overkommes, fordi man har en følelse af kontrol, og derfor varer stressen kortvarigt. Hvis man har den opfattelse, at den stressor, man står overfor, ikke kan håndteres, så vil det forstærke stressniveauet. Derfor afhænger stress af ens egne evner til at håndtere stress samt egen opfattelse af evner. Stress på arbejdspladsen skal ikke blot accepteres. Med de rette værktøjer er

Er det kun dit ansvar? Videnscenter for arbejdsmiljø hævder, at stress rammer individuelt, men skal løses i fællesskab. Derfor kan man også spørge sig selv om, når man rammes af stress, om det kun er ens ansvar alene, eller om man kan inddrage arbejdspladsen. Måske man kan inddrage arbejdspladsen, inden man når ud til den yderste grad af belastningspunktet. På arbejdspladsen er det vigtigt med et sundt trivsels -og arbejdsmiljø, hvor der er fokus på

!

De altid større krav, der bliver stillet på arbejdsmarkedet af enten ledelsen eller af os selv og egne forventninger, påvirker kroppens stressbalance. Kroppen og sindet kan ikke altid følge med i det høje tempo, som samfundet i 2020 stiller for døren. Er du bevidst om, hvad der har fået dig ud af din indre balance? Skyldes det presset fra ophobende arbejdsopgaver og chefens uendelige strøm af mails, eller kan det skyldes den måde, du håndterer arbejdsopgaverne på?

SVAR FRA Dinna Trehøje Cand.psych, biopat, naturopath ibm og zoneterapeut

76

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


forebyggelse af eksempelvis stress. Det er både dit, gruppens, lederens og organisationens ansvar sammen at skabe de bedste arbejdsbetingelser.

Fungerer det ikke på din arbejdsplads, kunne du måske foreslå din overordnede eller arbejdsmiljørepræsentant at undersøge, hvilke muligheder der

Et studie fra 2017 undersøgte sammenhængen mellem personlighedstræk og stress. Man undersøgte blandt andet sammenhængen mellem stress og neuroticisme. At have en høj grad af neuroticisme betyder, at man er mere tilbøjelig til at være usikker, gruble, være urolig og have negative følelser og tanker. I studiet fandt man, at en høj grad af neuroticisme blev forbundet med stress, og oplevelsen af subjektiv kontrol var mindre. Derimod fandt man, at personlighedstrækket åbenhed blev forbundet med en mindre grad af stress.

Træt? Jernmangel? Vælg aminoJern og få energi til mere Jern bidrager til at mindske træthed • Optages godt og skånsomt • Anbefales til gravide aminoJern optages godt i kroppen. Mængden af jern er lavere, men optagelsen er den samme, og det efterlader ingen spildjern i tarmen. aminoJern gør det derfor muligt at vedligeholde jerndepoterne, holde maven i ro – og bevare energien – på én og samme tid ved blot én tablet om dagen.

Læs mere om alle de ekstra fordele på www.aminojern.dk

er for hjælp til stressforebyggelse og eventuelt i samarbejde udarbejde en stresspolitik. Bed om hjælp. Du er aldrig alene.

Dinna Trehøje er uddannet cand.psych. fra Aarhus Universitet i 2018 med speciale i sygdomsopfattelse, smerte og funktionelle lidelser. Derudover har hun samtidigt studeret til zoneterapeut og biopat/naturopath i biologisk medicin på Institut for Biologisk Medicin og blev færdiguddannet i 2017. Dinna Trehøje arbejder i øjeblikket med udarbejdelsen af uddannelsen „Support & Care – Kræft“ og overbygningskurset „Support & Care – Autoimmune sygdomme“ på Institut for Biologisk Medicin.


SPØRG EKSPERTERNE

EFTERÅR Du har sikkert hørt om yin og yang, som er en kinesisk filosofi, der også rummer 5-elementsteorien. Det er ud fra denne metode, du ifølge kineserne kan få øje på, hvorfor du er syg, og hvordan du kan blive rask igen.

!

E FT E RÅ R = ME TA L SVAR FRA Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner

VA N D / T R Æ / IL D / J O R D / M E TA L

I 5-elementsteorien er vores kropsfunktioner fordelt i fem områder. Til hver del hører b.la. en årstid, en duft, en smag, en følelse, en farve, særlige fødevarer og meget mere. Alle dele kan have en støttende eller drænende effekt på din krop og dit helbred, afhængig af hvordan du har det, og hvilken konstitution du kommer til verden med. Efteråret symboliseres ved metalelementet, og lungen er det organ, der er fokus på. Lungen er partner med tyktarmen, hvilket betyder, at de har indflydelse på hinandens energi og helbred. Er der problemer i den ene meridian, kan der meget vil opstå problemer i den anden. Det ser man tit hos børn: De er forkølede, forkølelsen forsvinder, og de får i stedet luft i tarmene eller løse afføringer. Lungemeridianen er også knyttet til din hud, som er din grænseflade til din omverden. Det skal forstås både fysisk og psykisk. Til denne meridian hører også svælg og næsens funktion. Efteråret kan have en særlig effekt på dig, der har ubalance i luftvejene. Så for nogle med ud-

78

fordringer i lungerne og det tilhørende væv kan efteråret være særligt gunstigt eller særligt belas­ tende. Hvad kan jeg gøre for at afbalancere min lungemeridian? Farven hvid hører til denne meridian, og derfor vil hvid mad generelt være styrkende for lungefunk­ tionen, men der er et men ... For en person, der har tendens til meget slim i lunger og næse, som har ødemer eller tendens til at hæve op, skal undgå „slimet“ mad. Heri indgår mælk, som er meget slimdannende i kroppen, det samme er fx bananer. Har du til gengæld en tør hoste, har tørre slimhinder eller bare er lidt tør i din konstitution, fx tør hud, kan slimet mad som mælkeprodukter, havregrød og bananer være lige noget for dig. Af de mange følelser, vi har som mennesker, hører sorg til i lungemeridianen. At være i sorg over en tragisk eller en trist hændelse er selvfølgelig ikke en ubalance, men sidder du fast i følelsen, eller bliver du let melankolsk, kan akupunktur måske hjælpe dig. En god balance i lungeenergien vil vise sig som sund ydmyghed og ærbødighed, der praktiseres i hverdagen. Huden danner grænsen mellem os og omverdenen, det samme gør vores lungevæv. Du benytter din lungeenergi til at sætte og markere grænser. Det kan være, at du har behov for at markere dem ved at isolere og afskære dig fra omverdenen, eller du kan være god til at hæve dig op over situationen og sætter kun de grænser, der er nødvendige.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


KOSTTILSKUD

Hold kroppen i gang hele livet Led og muskelfunktion*

Vitaflex Vitaflex indeholder urter, vitaminer og mineraler (boswellia, tomentosa, djævleklorod/venustorn, gurkemejerod, peber, pantotensyre, B6- C-, og D-vitamin, selen, bor og zink), der er gavnlige for dit bevægeapperat.*

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


SPØRG EKSPERTERNE BLÆREBETÆNDELSE Hej Frede Damgaard Jeg lider af gentagne blærebetændelser og har fået gentagne antibiotikakure. Jeg har prøvet mange forskellige kosttilskud m.m., men det hjælper ikke. Synes, jeg har en sund livsstil med motion og sund mad. Hvad kan jeg supplere med?

?

EKSPERT Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut Skriv til: frede.damgaard @sund-forskning.dk

EKSPERT Anja Ballegaard Biopat/naturopath ibm Læs mere på www.anjaballegaard.dk eller følg på Instagram @anjaballegaard Skriv til: info @sund-forskning.dk

80

Carina, 47 år Hej Carina Der er måske nogle muligheder for, at du kan få det bedre med gode kosttilskud, specielt hvis de kombineres. Tit forsøger man med et, fortsætter til et andet, men ofte er det kombinationen af flere muligheder for støtte til blæren, der virker bedst. Først og fremmest er mit bud, at du starter på at tage en kur med Femistina Plus, som indeholder birkebladeekstrakt, der bidrager til sunde urinveje, melberris, som støtter blærens normale funktion, samt D-mannose og berberine: 1 hvid kapsel om morgenen og 1 gul kapsel om aftenen i 10 dage. Derefter holder du pause i en måned og gentager kuren igen – og yderligere igen efter en måned, tre gange i alt. I de mellemliggende tre perioder bør du supplere med nedenstående produkter: 3 x 10 dråber Cantharon, som er et homøopatisk tilskud til blæren. Suppleret med en CranBerry-tablet dagligt. Den indeholder tranebær, tyttebær, C- og B6-vitamin og niacin til urinvejene. Da slimhinderne ofte bliver tyndere med alderen og specielt hen mod overgangsalderen, kan du supplere med to kapsler dagligt af Membrasin, som er havtorneekstrakt, der styrker og opbygger slimhinderne, specielt i urinvejene. Yderligere kan du med fordel supplere med nogle gode mælkesyrebakterier og en Omni-Immune, som er specielt fermenterede gærceller, der er tilsat zink, som bidrager til et velfungerende immunsystem. Det er en god ide at spise olivenolie i det daglige, ligeledes blåbær, som indeholder gode immunregulerende stoffer – selvfølgelig med en grøntsagsrig kost.

Hold øje med det såkaldte honeymoon-syndrom, så blæren er fyldt før elskov, så den kan tømmes efterfølgende. Det hindrer bakterier i at vandre op i din blære. Sørg i det hele taget for at drikke rigeligt med vand og at give dig tid til at tømme blæren helt ved vandladning. Når du er på toilettet, så husk at tørre rigtigt, forfra og bagover. Underlivsområdet skal ligesom fødder holdes varme. v.h. Frede Damgård

KIGHOSTE Hej Anja Der har været kighoste i vores omgangskreds. Vores børn er godt nok vaccinerede, men jeg var alligevel i tvivl om, hvordan jeg skulle forholde mig. Har du gode råd, hvis vi skulle „støde“ på det igen? Hilsen Hanne

?

Kære Hanne Vi har også haft kighoste tæt på, så jeg forstår dine tanker og overvejelser. Kighoste er en børnesygdom, som sjældent ses i Danmark, da den er en del af børnevaccinationsprogrammet. Der kommer dog bølger ind over Danmark med års mellemrum. Jeg fornemmer, at 2020 har været en af disse bølger, da jeg har hørt om flere tilfælde i år. Dette skyldes blandt andet, at vaccinationen og selve sygdommen ikke giver livslang immunitet. Derfor kan både voksne og store børn sagtens få en infektion, selvom de blev vaccineret som barn. Kighosten er mest problematisk for spædbørn og små børn, da deres luftveje er meget snævre. Voksne og store børn har et mere problemfrit forløb – selvom hosten er utrolig irriterende. Kighoste skyldes bakterien Bordetella pertussis. Den er yderst smitsom, så har man været sammen med nogen, der har kighoste, kan man være sikker på selv at blive smittebærer. Efter smitten går der ca. 7-10 dage, før man bliver syg med forkølelse og en slimproducerende hoste. Det er meget individuelt, hvordan sygdomsperioden opleves, og hvor lang tid den varer. For

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Bedste hilsner fra Anja

ICS

BI

ET

ICS

ET

ECO

O C SM O

TIFIE ER

D

D

BI

TIFIE ER

C

HÅR ELIKSIR

ECO

nogle vil den blot opleves som en forkølelse med et par dage i sengen. Umiddelbart herefter starter den karakteristiske kighoste. Man er slet ikke i tvivl om, at det er kighoste, når man først hører det. Den smittede hoster så længe og kraftigt, at lungerne tømmes fuldstændig for luft. Det resulterer i en kraftig indånding, som giver den specielle kigende lyd. For nogle er hosten ledsaget af opkast. Især efter et par timers søvn under en varm dyne kan den smittede vågne og kaste op. Sover man køligt og med en tynd dyne, kan dette scenarie lettes lidt. Selve sygdommen klinger af efter fire til seks uger, men hosten kan fortsætte lang tid efter. Faktisk kan den fortsætte i månedsvis til stor gene for den smittede og omgivelserne. Er der kighoste i omgangskredsen, er det vigtigt at tage stilling til, om man ønsker at blive smittet eller ej. De fleste vil vælge det sidste, og da bør man holde sig helt væk. Bliver man alligevel smittet med kighoste, kan man vælge at få antibiotika hos lægen. Får man det meget tidligt i forløbet, kan man være heldig at afkorte smitte og sygdom. Derudover kan du selvfølgelig støtte kroppen efter alle kunstens regler. Det gælder først og fremmest om at spise en sund kost med masser af frugt, grønt og rent postevand. I samme ombæring er det en god ide at skære helt ned på de søde sager som kage, sodavand og slik. Sørg for rigeligt med søvn og hvile, hvor kroppen får gode betingelser for restitution. Som supplement til kosten kan du tage et tilskud af vitamin C, som understøtter immunsystemets normale funktion. Urten rød solhat er også god at tage fat i, når der er optræk til snue. Du kan for eksempel se på

C

Vejbred (Plantago lanceolata)

naturlægemidlet Echinaforce, som lindrer lette forkølelsessymptomer. Der er også et væld af andre urter, som virker velgørende. Du kan fx nyde dejlige urteteer af vejbred, salvie, lakridsrod, timian og kamille. Eller hvad med varme safter af hyldebær og solbær. Prøv også at krydre din mad med varmende urter, det kunne være hvidløg, ingefær, chili og peberrod. Eller lav et afkog, som du kan spise i skefuldevis et par gange om dagen. Mange finder også stor lindring ved at inhalere eukalyptus eller pebermynte. Det gør du ved at fylde en balje med meget varmt vand. Dryp et par dråber æterisk eukalyptus eller pebermynte i baljen. Læn hovedet ind over baljen, mens du dækker dig selv og baljen med et stort håndklæde. På denne måde isoleres dampene og giver velbehag i luftvejene. Sidst men ikke mindst kan du undersøge det homøopatiske lægemiddel Drosea comp. fra Allergica. Håber du fik lidt inspiration „til en anden god gang.“

O C SM O

XXX BC XXXX

- Ideel til tørt og beskadiget hår Hår Eliksiren fra BioSelect giver en naturlig beskyttelse mod sollyset. Karanja olien beskytter mod de skadelige UV-stråler, og dictamelia er med til at bevare hårets elasicitet. Avocado, jojoba og baobab olier giver fugt og næring til håret, så det får et sundt udseende og en flot glans. Uden parabener, kunstige farvestoffer eller syntetisk parfume. Fås i Helsam samt helsekost- og specialbutikker. Mere info: beautyvita.dk


DEN GRØNNE POTE

HUDEN ER DYRENES STØRSTE ORGAN Dyrets største organ er huden. Derfor skal vi også sørge for at passe rigtigt godt på vores firbenede venners hud. AF CHARLOTTE DINESEN

En sund og stærk normal hud skabes gennem gode gener, sund ernæring og et alment godt velbefindende. Autoimmune sygdomme og dårligt fungerende fordøjelseskanal (mave- og tarmsystem) er typiske sygdomme og tilstande, der kan være årsag til, at huden ikke er optimal. Derfor er det vigtigt, at vi anskaffer os kæledyr fra steder, der har sundhed i højsæde. Hvis en opdrætter har sundhedstjekket både bedsteforældre og forældre, så er der meget større sandsynlighed for, at du får et sundt og rask kæledyr. Men der er også andre faktorer, der kan spille ind i forhold til disse sygdomme og tilstande. Her kan nævnes overvaccination samt loppe- og flåtmidler. I de sidste mange årtier har vi vaccineret hunde hvert år. Flere og flere dyrlæger herhjemme og verden over er begyndt at anbefale hvert 3. år og nogle endda med større interval mellem vaccinationerne. Men der er også dyrlæger, som anbefaler en titertest. Titertest er en antistof-blodprøve, hvor antistoffer måles i kroppen. Hvis tallene er fine, skal hunden ikke vaccineres. Dansk Kennel Klub (DKK) anerkender titertest som dokumentation for ikke at have vaccineret. Kemi til hund og kat Hudproblemer kan også skabes gennem kemiske loppe -og flåtmidler, som sælges som piller, der gives indvortes eller som spot on-produkter. Stoffer som fibronil og fluralaner

82

hører under det tidligere brugte sprøjtemiddel isoxazoline, som ikke længere må bruges i landbruget. Hvorfor må det så bruges på vores dyr? Vi forstår slet ikke brugen af disse giftige midler på vores dyr, når der nu findes så mange naturlige alternativer, som ikke skader vores dyr og gør dem syge.

CHARLOTTE DINESEN er den lykkelige ejer af Den Grønne Pote på Ordrupvej i Charlottenlund. En vaskeægte nørd udi sundere madvaner og lykkeligere hunde og katte. Hun sælger gerne det hele økologisk, også pelspleje og legetøj. Charlotte har i øvrigt specialiseret sig i „de fire poters husapotek“ og vil fremover i SUND-FORSKNING krydre vores sider med nyttige tips til vores allerbedste venner. Dem, der aldrig siger os imod. Har du været til dyrlægen og sikret dig, at vovse ikke fejler noget alvorligt, kan du få glæde af en tur til Den Grønne Pote eller skrive til Charlotte Dinesen her i SUND-FORSKNING. Skriv til info@sund-forskning.dk, og vi ekspederer dine spørgsmål videre.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


En sund ernæring er på alle måder vigtigt for kæledyrets helbred. En optimal og sund kost styrker den almene sundhed og dermed også huden. Sund mad — sund hud Vær kritisk, og stil spørgsmålstegn ved fodring og godbidder. Få en god snak med en hundefoderspecialist. Og ligesom menneskeføde så hænger foderkvaliteten sammen med prisen. Du får ikke et godt produkt med ordentlige råvarer for 200 kroner for 12 kilo. Tilskud til hudproblemer Har din hund eller kat problemer med huden, så er zink, biotin, kollagen og kiselsyre alle naturlige tilskud, som kan hjælpe med at styrke huden. Omega-3 og -6 essentielle olier er vigtige og gør huden stærk. C-vitamin sørger for dannelsen af kollagen i kroppen. Afhængigt af hundens tilstand/sygdom og alder bør man nok overveje et tilskud af både C-vitamin og kolla-

gen. Med alderen får kroppen sværere ved at danne nok kollagen. Svamp og infektioner De fleste af os har nok haft en hund med røde poter eller meget lugtende ører. Det er som oftest svampeinfektioner. Og som det første behøver vi ikke at kontakte dyrlægen, men bruge vores sunde fornuft. De fleste svampeinfektioner kan vi selv klare med det, vi har hjemme. Som oftest skal der faktisk ikke mere end æblecidereddike til at skabe en bedre mikroflora i området, der kan jage svampen på porten. Og skulle man ligge inde med manukahonning (minimum 400 MGO ), så er det perfekt til at smøre på røde poter (indbundne), efter man har renset med æblecidereddike eller sølvvand. Dyrlægerne har åbnet lidt op for at bruge sølvvand og manukacreme, og vi sælger meget af det i Den Grønne Pote. Men husk at tage fageksperterne med på råd!

S T Y R K I M M U N F O R S VA R E T MED ALOE VERA KOSTTILSKUD Den originale med højt indhold af Acemannan.

• • • •

Styrker immunforsvaret. Normaliserer den naturlige fordøjelse. Medvirker til at bevare slimhinderne i mave-tarmsystemet sunde og modvirke irritation. Bidrager til at opretholde sund hud og slimhinder.

AVIVIR AVIVIR AP S · TLF. 3969 0814 · WWW.AVIVIR.DK Avivir forhandles online eller i Matas, helsekost og apoteker landet over. For mere info: avivir.dk


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

BELASTNINGER „Vi er dagligt udsat for en række belastninger af kemisk, biologisk og psykisk karakter. Disse belastninger af organismen kan hæmme eller hindre de naturlige transporter og bevægelsen af næringsstoffer fra fx blodkarrene og ind i cellerne. Det forstyrrer kroppens mange balancer samt forhindrer vigtige biologiske processer. Disse forstyrrelser manifesterer sig til sidst som sygdom, hvilket er kroppens sidste forsøg på at genoprette en biokemisk balance.“

!

SVAR FRA Thomas Kjærsgaard Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Det er faktisk indledningen på en artikel, jeg skrev for meget længe siden om sygdommes opståen. Den holder endnu, og jeg kom i tanke om det, da dette hjørne skulle laves. For hvordan kan vi undertrykke disse belastninger eller blot få kontrol over nogle af dem? Her kommer læren om homøopatien ind. Det er læren om de små doser med den store virkning. Det vil sige, at doserne er vægtet, så kroppen selv kan reagere og sætte en helingsproces i gang og derved udligne den ellers blokerede ubalance. Man går altså med sygdommen i stedet for imod den. Derved letter man belastninger af kroppens mange livsvigtige systemer. To af de helt store belastningskilder i dag er stress og dårlig kost med alt for få fibre, alt for meget mættet fedt og for mange raffinerede kulhydrater. I dagens termer vil man nok kalde det „proinflammatorisk kost“. Altså syredannende kost, der skaber et perfekt miljø for betændelser i bindevæv og organer. Når vi nu snakker fedt, er et altid tilbagevendende spørgsmål i klinikken: Hvad kan man gøre ved kolesteroltallet, og om det i det hele taget er så farligt? Et forhøjet kolesterol er i sig selv ikke

84

farligt, men det udgør en risikofaktor for at kunne udvikle hjertekarsygdomme. Et for højt LDLtal er ofte udtryk for en livsstil, der slider for hårdt på kroppen. Kolesterol er et fast fedtstof, som primært produceres af leveren. Vi har brug for ca. 1,3 gram kolesterol hver dag til at danne D-vitamin, nye celler, hormoner og sørge for vores energiomsætning. Desuden har hjerne, led og muskler brug for fedt for at kunne fungere – det må bare ikke blive for meget. Vi producerer ca. et gram selv om dagen og får 0,3 gram fra kosten. Så at spise sig til et lavere kolesteroltal er ofte svært, idet leveren bare producerer mere, hvis der mangler noget fra kosten. Der er en god portion begrebsforvirring, når vi snakker kolesterol. Der er „herlig“ og „led“ kolesterol, men hvad er hvad? Det, der er forskellen på HDL- og LDL-kolesterol, er slet ikke selve kolesterolet, for det er nemlig nøjagtigt det samme. Forskellen består i transportproteinet, der fragter kolesterolet rundt i kroppen. Det er et såkaldt lipoprotein, som har en vandholdig overside, så det kan sejle gennem blodbanerne, samt en fedtholdig inderside, der holder på kolesterolet. HDL er et mindre protein, der har evnen til at fange brugte LDL’er og komme tilbage til leveren og genanvende kolesterolet. LDL er et større protein, der indeholder mere kolesterol. Dets funktion er at sejle ud til modtagercellen og aflevere fedtet. Det har bare ikke evnen til at finde tilbage til leveren. Så det LDL, der ikke bliver fragtet tilbage af HDL, bliver liggende tilbage i bindevæv og blodbaner. Her bliver det spist af vores immunforsvars „skraldemænd“ – de såkaldte makrofager, som spiser og nedbryder alt, der ikke skal være der. Hvis en makrofag spiser for mange LDL’er, får den for meget fedt i sig, svulmer op og bliver til en såkaldt skumcelle. De er nogle fedtede størrelser, der klæber sig fast på væggen af blodkarrene. Når der er en dynge skumceller i blodkarret, pakker kroppen dem ind i plak, der nu udgør den ægte trussel. Nemlig at de gør diameteren mindre i blodkarret og dermed øger risikoen for blodpropper. Så det er slet ikke kolesterolet, der er farligt, men „spiste“ LDL’er, der danner fedtede, døde immunforsvarsceller, som klæber sig fast i blodbanerne.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Den 3. faktor i det totale kolesteroltal er triglycerider. Det er det fedt, der er i blodet fra den kost, vi har spist. For mange kalorier, for meget alkohol og sukker danner meget triglycerid, som lagres i kroppens fedtceller, så de bliver både større og flere. Et for højt kolesteroltal er en af de mest medicinerede tilstande. Problemet med traditionel kolesterolme-

Så det er slet ikke kolesterolet, der er farligt, men „spiste“ LDL’er, der danner fedtede, døde immunforsvarsceller, som klæber sig fast i blodbanerne. dicin, typisk statiner, er de betydelige bivirkninger. Statiner virker ved at nedsætte aktiviteten af enzymet hydro xymethyl glutaryl-coenzym A, der spiller en vigtig rolle i produktionen af kolesterol i leveren. Statiner fjerner altså det fedt, vi skal bruge til celler, hormoner og D-vitamin. Men forhøjet kolesterol kan også bekæmpes med naturlige midler. Det er dokumenteret, at plantesteroler (plantefedtsyrer) har en gavnlig effekt på det „lede“ LDL-kolesterol i blodet. Plantesteroler virker ved at binde sig til LDL’et i tarmen. Dermed forhindres en del af LDL-kolesterolet i at trænge ud i blodet, som det ellers ville gøre. Derfor er det faktisk tilladt at anprise plantesteroler for, at de reducerer kolesteroltallet. Det er det ikke for andre kosttilskud. Det skal understreges, at kroppen ikke kan undvære LDL-kolesterol, men for nogle skal det blot begrænses.

Det eneste rene tilskud, der indeholder plantesteroler, er Zerochol. Kliniske undersøgelser viser, at to Zerochol-tabletter om dagen kan sænke dit kolesteroltal op til 22 pct. efter tre måneder og faktisk virker rigtigt godt sammen med statiner. Hvis man kombinerer Zerochol med en kostomlægning, flere fibre og mere motion, kan reduktionen blive op til over 30 pct. af LDL. Zerochol indeholder steroler fra soja-, solsikke-, fyrretræs-, majs- og rapsolie – vel at mærke olier, der er naturlige og ikke genmodificerede. De er heller ikke gærede, som dem man anvender i mange madprodukter, da det reducerer effekten betydeligt. Dosis er to tabletter om dagen, taget til hovedmåltidet. Zerochol kan altså skubbe processen med at sænke LDL i blodet godt i gang. Kombineret med en sundere livsstil – hvor man spiser bedre og mere fiberrigt, stresser mindre, dyrker mere motion og skærer ned på tobak og alkohol – vil mange opnå den effekt, at kolesterolet reduceres, så en evt. statinbehandling også kan reduceres. Selv-

følgelig i tæt samarbejde med lægen. Har man diabetes, er det også vigtigt at holde den under kontrol. Her kan magnesium hjælpe. Man kan have et arveligt betinget forhøjet kolesteroltal. Det betyder, at personer med normal vægt, som ikke ryger, stresser for meget eller drikker for meget alkohol, alligevel kan have høje kolesteroltal. Det kan diskuteres, om behandling er relevant, hvis kolesteroltallet altid har været for højt. Homøopatisk bruger jeg også Barijodeel-tabletter, der virker fantastisk mod åreforkalkning pga. føromtalte skumceller. Da inflammation også er et udpræget problem, bør man sørge for en reduktion af inflammation. Her er Traumeel-dråber eller -tabletter helt unikt virkende. Derudover bør man reducere det proinflammatoriske C-reaktive protein (CRP) ved at mindske indtaget af mættet animalsk fedt, forarbejdet kød og transfedtsyrer. Med disse ord ønskes I alle en dejlig sund sensommer uden for meget kolesterol, virus og stress.

// 85


OPSKRIFT

Kyllingefrikadeller

med spinat

De her frikadeller er både gode til aftensmaden og madpakken. Lav en ordentlig portion, og du har til begge dele.

Nanna Ewald Stigel Ernæringsterapeut DET

tip: Hvis du kan tåle og spiser mælkeprodukter, kan du med fordel vende grofthakket gedefeta i farsen til allersidst, inden du steger dellerne.

Til ca. 3-4 personer: Det skal du bruge 350 g hakket kyllingekød 2 små løg 2 tsk. loppefrøskaller (HUSK) 1 æg 3 spsk. majsgryn (det grove majsmel, man også bruger til polenta) 3 tsk. urtesalt Peber 200 g frossen, optøet spinat

Sådan gør du: Hak løgene fint. Bland dem med hakket kyllingekød, loppefrøskaller, æg, majsgryn, salt, peber og spinat. Lad blandingen stå i 10-15 minutter. Gerne i køleskabet eller køligt. Form nu farsen til små frikadeller, og steg dem på begge sider. Sørg for, at de er helt gennemstegte, inden du tager dem af panden. Server med nykogte kartofler og en god salat.

Spinat giver frikadellerne en fin grøn farve, og så bidrager den med C-vitamin, magnesium og gode fibre. God appetit.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 87


LYT TIL VORES NYE PODCAST FIND DEN DER, HVOR DU FINDER DINE PODCASTS

V ID E N P Ã&#x2026; VEJ EN


OPSKRIFT

Nemmere sagt end gjort? Hvad er det, der gør, at virkeligheden ikke altid afspejler intentionerne, for eksempel i forhold til spisevaner? At du bare ikke kommer op på de der 6 om dagen, selvom du både er helt med på, at det er sundt at spise mange grøntsager og også rigtig gerne vil det? Jeg kan afsløre, at det sjældent handler om mangel på opskrifter, selvom gode grøntsagsopskrifter er en stor hjælp. Typisk er der andre og flere årsager, som det er vigtigt at adressere.

De sidste 35 år har jeg hjulpet rigtig mange mennesker med at lave livsstilsændringer, der holder. Inklusive at ændre kostvaner og få spist alle de grøntsager, man gerne vil. De mest effektive metoder, jeg bruger, har jeg nu samlet i onlinekurset "Flere grøntsager i din hverdag – gå fra ønske til virkelighed". Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig på lisbethtordendahl.dk, hvis du har brug for førstehjælp til at få mere grønt i din hverdag.

Sandwich i nye klæder

Sandwich, hvor butternut squash erstatter brød, har du prøvet det? Det fungerer virkelig godt og er et rigtig dejligt alternativ til den klassiske brødsandwich. Når du bruger skiver af butternut squash i stedet for brød, får du helt automatisk øget både sandwichens grøntsagsmængde og tilført mere smag. Det er ovenikøbet også meget nemt at lave og giver ikke oppustet mave, som mange får af brød. Win-win. Prøv det, og få en ny og anderledes sandwichoplevelse.

Sådan gør du: Skær først ca. 1,5 cm tykke skiver på tværs af butternut squashen fra toppen og ned indtil kernedelen. Så får du skiver uden hul i midten. Behold skallen på. Du skal bruge to skiver til hver sandwich. Læg skiverne på en bageplade, pensl dem med lidt ekstra jomfruolivenolie, og drys lidt salt over. Du kan evt. drysse lidt krydderier over også. Bag dem nu ca.

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og holistisk kost- og livsstilsvejleder. Se mere på lisbethtordendahl.dk

20 minutter i en 200 grader varm ovn, de skal være møre, men ikke for bløde. Lad dem køle af. Så bygger du din sandwich af, hvad du kan lide, fx: Salat, plantebøf (du kan finde opskrifter på min blog), sennep, mayonnaise, tahin eller peanutbutter, syltede agurker, syltede eller rå rødløg, bagt peberfrugt, stegte svampe, tomat ... Velbekomme!

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 89


OPSKRIFT

æbler! Oktober! Denne tid på året finder jeg altid hyggelig, inspirerende og frisk. Det kolde pust i luften og de orangerøde blade fra træerne sammen med den, for det meste, blå himmel udgør for mig en tid på året, hvor det er tid til selvforkælelse, gåture i skoven og hygge inden døre.

Det er desuden sæson for saftige æbler. Det danske vejr giver unikke vækstbetingelser for æbler, da vekslende dage med varme og kølige nætter udvikler intense og aromatiske æbler med mange nuancer. Til dessert er det vigtigt at bruge et æble, der kan holde på formen og samtidig give en god smag og syrlighed til bagværket. Mange danske æbler er søde og smagfulde i rå form, men de bliver melede og flade, når de bliver bagt eller kogt. De bedste æbler er dem, der smager syrligt, som fx Granny Smith, Belle de Booskop, Cox Orange, Rød Ingrid Marie eller Danmarks nationalæble, Gråsten. Disse æbler holder form, smag og farve og ender ikke som en æblemos. Snyd ikke dig selv for lækkert bagværk med æbler. Velbekomme!

BAGTE ÆBLER Med sprød marcipantop Til en 1-liters-form Ingredienser: 250 g marcipan dl sukker (eller ¾ dl ahorn1 sirup) små æg (massen skal føles 2 grødagtig) ½ tsk. vaniljepulver 4 æbler, der halveres (eller pærer eller ferskner)

90

//

Sådan gør du: Marcipanmassen røres sammen med håndmikser. Skær et lille stykke af skrællen, så æblet ligger fast og fladt på fadet. Læg marcipanmasse på hvert æble. Bag æblerne i 20-25 minutter ved 170 grader, til marcipanmassen er lysebrun. Serveres evt. med kokosyoghurt eller kokosflødeskum.


Æ B L E VA F L E R Med kanelglasur og smeltet chokolade Ingredienser: 1 lille æble (ca. 150 gram) Citronsaft til æblet, ca. 1 tsk. 2 æg ¾ dl ahornsirup eller 1 dl kokospalmesukker 50 g smeltet neutral kokosolie eller olivenolie 1 ½ dl fuldkornsrismel ½ tsk. johannesbrødkernemel 1 tsk. bagepulver Glasur og topping 1 skrællet æble Citronsaft ½ dl flormelis/Sukrin Melis ½ tsk. kanel Kogende vand

Sådan gør du: Skræl æblet, og skær det i små tern. Dryp citronsaft over, så ternene ikke bliver brune. Pisk æg og ahornsirup skummende. Tilsæt olien og pisk igen. Rør fuldkornsrismel, johannesbrødkernemel og bagepulver i. Vend forsigtigt æblestykkerne i til sidst. Fordel dejen i vaffelformen. Bag i 20-25 minutter ved 200 grader. Når vaflen er kølet af, lægges skiver af æblet, dryppet med citronsaft, på vaflerne. Smelt chokoladen ved svag varme i en gryde eller over vandbad. Rør flormelis med lidt vand og kanel, til jævn glasur. Fordel glasur og smeltet chokolade over vafler og æbler.

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder. Hun har 11 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

70 % chokolade uden mælk

ÆBLE-CRUMBLE Ingredienser:

Topping-ingredienser ½ dl mandler (Nøddefri version: 1 solsikkekerner)

 æbler, skrællet, uden kernehus 6 og skåret i grove tern

 ½ dl pekannødder (Nøddefri 1 version: græskarkerner)

3 dl blåbær

6 dadler eller tørrede abrikoser

 dl brombær eller hindbær, evt. 2 frosne

2 spsk. kokosolie

Saft og skal fra 1 økologisk appelsin 2 spsk. glutenfri havregryn ¼ tsk. havsalt ½ tsk. kanel ¼ tsk. kardemomme ¼ tsk. vaniljepulver ⁄ tsk. nellikepulver

18

2 spsk. groft kokosmel 1 ½ tsk. kanel ¼ tsk. havsalt Sådan gør du: Sæt ovnen til 180 grader. Bland ingredienserne sammen i en skål. Hæld det hele i et smurt fad – brug gerne kokosolie til at smøre fadet med. Blend alle topping-ingredienser i en foodprocessor, og hæld det over æbleblandingen i fadet. Bag æble-crumblen i 35 minutter, til toppen er brun og sprød. Spis varm eller kold. Servér eventuelt som dessert med en lækker mælkefri vaniljeis på toppen.

Rosacea

Mit liv med hudsygdommen rosacea

En selvhjælpsbog med tips, råd, vejledning og min egen historie og liv med rosacea Med forord af Tine Juul Andersen

MADGUDINDEN KARINA VILLUMSEN 1

Rosacea er en tricky hudreaktion, og to helt identiske udgaver findes ikke, men der er mange fællesnævn­ere, som på en let og overskuelig måde bliver introduceret i bogen. Karina har selv haft rosacea, og derfor haft det helt inde på livet. I bogen fortæller hun sin egen historie og giver masser af tips videre til sunde muligheder for at komme videre med eller uden hudsygdommen.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 91


KEMI

Luftigt tip Det batter ikke så meget, at madras og sengetekstiler er tip-top økologiske, hvis du ikke sørger for et godt indeklima i soveværelset. Det er derfor vigtigt at lufte ud mindst to gange dagligt med gennemtræk — bare fem minutter. Sov med åben dør og gerne med åbent vindue. Soveværelset bør støvsuges mindst en gang om ugen. I et for koldt og fugtigt soveværelse er der risiko for udvikling af skimmelsvamp. Så hold soveværelset tørt og lunt nok.

MADRAS Vælg først og fremmest en madras med god kemi – også top- og rullemadras. En madras kan jo ikke vaskes før brug, og den kan indeholde problematiske kemiske stoffer, især formaldehyd, flammehæmmere og fluorstoffer. Lad en ny madras afgasse udendørs eller længe i et rum for sig med åbent vindue, evt. et par dage med maks. varme på, hvis den stadig lugter. Set med kemikritiske briller er en madras med miljømærket Svanen det bedste valg. Derefter er miljømærket Blomsten og Ikea meget tæt på hinanden. Det mest bæredygtige valg er en madras af naturlige materialer som kapok, uld, hestehår, kokosfibre, naturlatex og økologisk bomuld. Kemien i madrassen kan i kontakt med sved danne giftige dampe, som er tungere end luften og derved bliver tæt ved kroppen under søvnen. Det kan derfor være en fordel med en top- og/eller rulle­ madras for at beskytte madrassen. En anden god idé er at indkapsle madrassen med madrasomslag. Læg gerne et på hver side af madrassen. Vask omslaget et par gange inden brug. En madras samler mange husstøvmider og kan danne grobund for vækst af skimmelsvampe. Undgå derfor at købe en brugt madras. Der er også risiko for væggelus, og en gammel madras kan stadig afgasse kedelig kemi.

92

ROSE MAIMONIDE hjælper børne­ familier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Du finder bl.a. en omfattende shoppeguide om kemifri dåsemad. Se mere på rosemaimonide.com

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Går du i seng med

problemkemi? Sovemiljøet er et godt sted at prioritere rene materialer og undgå problematiske kemiske stoffer. Især børn tilbringer nemlig mange timer i sengen uden (så meget) tøj på i direkte kontakt med sengetøjet og med dyyyyybe vejrtrækninger ... AF ROSE MAIMONIDE, ROSEMAIMONIDE.COM

DYNE OG PUDE

Jeg anbefaler dyner og puder med (helst økologisk) fyld af kapok, dun eller bomuld. Et optimalt valg er produkter, som både er svanemærkede, med GOTS-certificeret økologisk betræk, med dun fra økologisk fjerkræ og anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Undgå dyner med fyld af plantefibre, hvis de er behandlet med olieekstrakter, da de kan være potentielle allergener. Vask nye dyner og puder inden brug. For at forebygge allergi bør dyner og puder vaskes ved mindst 60 grader. Undgå derfor uld eller silke, som ikke kan tåle høj varme. Du kan arve dyner og puder, hvis du kender deres historie. Gamle dyner og puder, som er jordslåede eller har en dårlig lugt, smider du ud med hård hånd. Hvis det kniber med budgettet til sovemiljøet, så er madrassen vigtigere end dynen, da madrassen jo ikke kan vaskes.

SENGETØJ Udvalget af sengetøj og lagner i økologisk bomuld er efterhånden ret stort. Det sundeste og grønneste valg er certificeret økologisk bomuld, fx med certifikaterne GOTS eller IVN. Så ved du, at hele processen fra mark til seng er så ren og grøn som muligt, og at fibrene er økologisk dyrkede. Certifikaterne garanterer også, at de anvendte tekstilfarver er uden skadelig kemi. At købe brugt eller arve er heller ikke tosset, både set med sundheds-, penge- og miljøbriller. Husk for øvrigt at vaske nyt sengetøj, ligesom alle andre tekstiler, et par gange før brug, især hvis det er med print eller mørke farver.

SENGERAMME Det mest optimale er en svanemærket seng, dernæst sengerammer af FSC-mærket træ, men det er svært at opstøve og kan være meget dyrt. Metal er også okay. En ny seng bør afdampe før brug. Det er vigtigere at prioritere madrassen end sengerammen. Der er risiko for væggelus i en brugt seng. Men hvis du er heldig at kende nogen, som du kan arve fra eller købe af, så er det den mest optimale løsning. Ubehandlet træ er bedre end malet træ. Hvis du maler en brugt træseng, er der ingen gevinst i forhold til sundhed. Gravide bør i øvrigt slet ikke male.

Vasketip Vask dyner og puder, når børnepengene kommer. Det sker jo fire gange årligt. Vask på minimum 60 grader med enzymfrit vaskemiddel, dvs. uldvaskemiddel. Vælg gerne noget med både Svane- og Allergimærket — det finder du i mange supermarkeder. Sørg for at tumble dyner og puder helt tørre.

// 93


Her finder du Institut for Biologisk Medicin i Dragør

DER ER KUN ET LILLE STYKKE HIMMEL MELLEM DIG OG DRAGØR

AALBORG

MIDTJYLLAND

TOG: HENT REJSEPLANEN TIL DIN SMARTPHONE, OG SE DE MANGE MULIGHEDER SAMT TIDSPUNKTER. L ÆN DIG TILBAGE, ÅBN DINE STUDIEBØGER I STILLEKUPÉEN, OG NYD TRANSPORTTIDEN.

BILLUND

SØNDERBORG

AARHUS


NYHED

BUSRUTER: På Flixbus.dk finder du billige busrejser fra de største byer i Danmark. Aarhus, Esbjerg, Odense, Aalborg, Fredericia, Kolding, Horsens, Viborg, Aabenraa, Billund, Slagelse, Skanderborg, Sønderborg, Vejen og mange flere.

TO STORE NYHEDER

— EN DEL AF UDDANNELSEN FRA AUGUST 2020 1 . ACADEMY OF NATUROPATHY Til dig, som gerne vil grave et spadestik dybere og ikke er bange for engelsk litteratur. (Du bestemmer selv, om det er noget for dig – resten af uddannelsen er på dansk)

BUS 35

OBS!

START PÅ UDDANNELSEN, NÅR DET PASSER DIG.

2. EN OVERBYGNING TIL UDDANNEDE BEHANDLERE

GÅR LIGE TIL DØREN. VELKOMMEN TIL!

99 autoimmune sygdomme – 311 timers undervisning på webinarer og ved fysisk fremmøde i Dragør. Kan tages efter din afsluttede eksamen i biopati/naturopati. Vi samler al tilgængelig viden om sygdommene, internationalt som nationalt, hvad er der forskning på – hvad er der ikke forskning på – og kan vi overhovedet stille op med en støtteterapi til de forskellige sygdomme? Du er også velkommen til at deltage, hvis du er behandler eller sundhedsfaglig person med særlig interesse for netop dette område. Det koster blot 3.900 kr. for hele overbygningen. Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark, blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktik­ dage med klienter og tæt kontakt med underviserne. ­ Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

KØBENHAVNS LUFTHAVN & DRAGØR

INSTITUT FOR BIOLOGISK MEDICIN

BORNHOLM

A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal 2791 Dragør tlf. 22 79 44 14 info@biologisk-medicin.dk www.biologisk-medicin.dk


Få ubegrænset psykologhjælp online via video eller skriftlige konsultationer Du slipper for lange ventetider på 10-12 uger. Hos We.Care garanterer vi at du er i kontakt med din personlige autoriserede psykolog inden for 24 timer. Besøg os på www.we.care

Det får du Skriv med din psykolog alle hverdage 50 minutters videokonsultation Skriv når det passer dig Få svar inden for 24 timer Ekstra konsultationer kan tilkøbes

1500 kr. for 30 dage

(abonnement – ingen binding)


KROP

Økologisk hudpleje fra Kreta Kreta er meget andet end greek salat, metervis af strande og et dejligt folkefærd. Kreta er også olivenlunde i bjergrige egne, hvor Dictamo gror, en helt særlig og unik plante til huden. AF MARIANNE PALM

Den lille plante høstes to gange om året, mens den blomstrer, og bliver behandlet meget, meget skånsomt, så de aktive stoffer forbliver i de færdige produkter. Det er bl.a. studier på det kretiske universitet, der har opdaget plantens egenskaber, som gør, at man godt kan anvende salven, shampooen og cremerne til fx » Tørre og sprukne læber » Rifter og skrammer » Revnede hæle » Sprukne hænder » Røde barnenumser » Insektbid » Beskadigede neglerødder » Revnede brystvorter » Mindre forbrændinger » Tørre albuer

Patenteret og sælges i Danmark I Danmark sælges BIOSELECTprodukterne af Beauty­ Vita og er det eneste produkt i verden med Dictamelia, og som ovenikøbet er patenteret. Det skaber tryghed. De mange produkter, der strækker sig fra læbepomader til kropsprodukter, kan købes i alle helsekostforretninger.

Flere oplysninger hos Gitte Kjærsgaard på tlf. 26456300 eller www.beautyvita.dk

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 97


O P SK R I F T

Fyr op under sundheden!

O PS K RI FT E RNE er lavet på en Vitamix blender, som du kan læse meget mere om på Highonlife.dk. Her møder du også Mads Bo og hans sprudlende energi.

Opskriften er fra Mads Bos nyeste bog: „Verdens grønneste juicer og smoothies“.

Ingredienser 5 mellemstore gulerødder 1/2 chili (f.eks. habanero) 1 rød peber 1 lime med skræl 10 cm rødbede 2 cm ingefær Is og 1 spsk. kvalitetsolie

CHILI CHILLER Juice med gulerødder, chili og rødbede

Sæt dig godt til rette. Tag skoene af, og smæk benene op i sofaen, når du nyder denne sunde og lidt stærke sag. Kombinationen er ren dynamit for kredsløbet og har derfor også evnen til både at give dig blussende kinder og lyst til at smide tøjet. Juicen indeholder gigantiske mængder antioxidanter og et væld af vitaminer som fx A- og C-vitamin, der bl.a. spiller en vigtig rolle for vores hud og aldringsproces. Husk, at stærke ingredienser som chili og ingefær både er sundt og godt i fornuftige mængder, men at meget ikke nødvendigvis er bedre. Det må aldrig gøre ondt at drikke juice.

98

Fremgangsmåde Pres alle ingredienserne i en saftcentrifuge eller en slowjuicer. Stamp, tænd og pres. Tilsæt evt.1 spsk. kvalitetsolie (evt. Oil by High on Life) og isterninger for at køle, og nyd den samme dag, eller opbevar juicen op til tre dage i VacuCraft vakuumbeholdere, hvis du har lavet juicen på en slowjuicer. Drik din juice af et sundheds- og miljøvenligt sugerør fra fx VacuCraft. Lavet i rustfristål og helt igennem fri for kemikalier og mikroplast.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Nutrient Delivery System

Do k

NDS

um

tion viser at a t en

NDS® Probiotika i pulverform giver op til 20 gange flere bakterier end i kapselform

E NG H O L M ND S. D K

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

NYHED

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

33 % FLERE levende bakterier NU 20 milliarder cfu/dagsdosis. Samt en helt ny bakterie: L. rhamnosus GG/019

LASSIC ® PROBIOTIC C

KUN NDS® PROBIOTIC I PULVERFORM ER LEVENDE FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ LEVENDE I TYNDTARMEN. T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost


Bio-Qinon Q10

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel

Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives.

Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_Q10_AD_210x280_SundForskning_1219

Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning oktober 2020  

Advertisement
Advertisement
Advertisement