sund-forskning feb/mar 2023

Page 1

DEC 2020/JAN 2021 PRIS: DKK 59,–
FEBRUAR / MARTS 2023 ID 6262 227 g CO SVANEMÆRKET 1234 5678 Læs alle artikler om D-VITAMIN! ► STIL SKARPT PÅ DIN HOVEDBUND ► AT VÆRE DE BEDSTE-FORÆLDRE TRÆT AF VINTER ELLER VINTERTRÆT? Soleksem skal forebygges i det tidlige forår Fiskeoliekapsler kan mindske skadevirkningen af luftforurening Adaptogener – forstå mekanismerne i kroppen SALVIE – STØTTE MOD SVED I ALLE ALDRE KOLDE FACTS OM EN BEHAGELIG VARM SAUNA
VIDEN, VIDENSKAB & NATURLIGT VELVÆRE

VIL DU VÆRE

MANUEL TERAPEUT ibm

Her får du en RAB-mulighed for at lære fuld kropsmassage samt ansigtsmassage/zoneterapeutiske punkter og behandling af alle fascier.

Andre nøgleord: muskellære, triggerpoints, at behandle det hele menneske med manuelle terapiformer i kombination med de bedste discipliner fra biopatien/naturopatien, over- og underspændinger og alt det andet, der gør dig til en særligt dygtig komplementær terapeut.

Det hele er bygget op over ni weekender i Roskilde med to eksperter udi kroppens univers + alle de biopatiske/naturopatiske fag (ekskl. klientpraktik)

ELLER ZONETERAPEUT ibm

Titlen er beskyttet, så kun behandlere fra Institut for Biologisk Medicin kan benytte dem. Det skaber bl.a. tryghed hos klienter. „ibm“ står for „i biologisk medicin“, som fortæller, at du bliver specialuddannet i alt, hvad der vedrører kroppens fantastiske univers og gennem naturlige metoder kan skabe den rette støtteterapi og lindring.

Zoneterapi på små hold, så du kan få mest muligt ud af undervisningen og få et tæt fællesskab og netværk med dine medstuderende.

Zoneterapi-uddannelsen er bygget op over ni weekender på vores skole i Roskilde + alle de biopatiske/naturopatiske fag (ekskl. klientpraktik)

„Uddannelsen giver mig så meget mening i forhold til at arbejde holistisk med kroppen, og særligt kombinationen af zoneterapi, ernæringsterapi og reguleringsterapi“

VIDSTE DU?

– Christy Basson, er næsten færdiguddannet biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm

KOM ALLEREDE IGANG NU med anatomi, fysiologi og sygdomslære og biopatiske fag, inden du starter på zoneterapi-holdet i oktober 2023. Som

På Institut for Biologisk Medicin nøjes du ikke med „bare“ at blive en zoneterapeut eller manuel terapeut. Du lærer alt på lige fod med biopater og naturopather i biologisk medicin, hvilket giver dig et væld af værktøjer, når du møder dine fremtidige klienter. Det er fx alt om ernæring, trends, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og mælkesyrebakterier. Det er alt om kvalitetssikring udi

urteterapi, at mestre brugen af 130 medicinske planter, og det er rigtig mange andre fag, hvor du får lejlighed til sammen med lærere og studiekammerater at gå helt ned i dybden af mange forskellige problemstillinger. Og med få ekstra timer (ekskl. klientpraktik) får du de sidste kurser, så du også kan kalde dig biopat/naturopath ibm. Kontakt os for mere information.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

manuel terapeut ibm eller zoneterapeut ibm er du kun få ekstra kurser fra at blive biopat/naturopath ibm

UDDAN DIG TIL BIOPAT/NATUROPATH ibm

En biopat & naturopath ibm arbejder som behandler og rådgiver, der i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt.

Vi tager udgangspunkt i en meget grundig viden om anatomi, fysiologi og sygdomslære, samt viden om sundhedsteorier fra hele verden, og bringer det hele sammen i en 3–5-årig uddannelse, hvor du mere end nogensinde bliver klædt på til at hjælpe klienter med de mange udfordringer, de møder i sin hverdag.

Vi tager i høj grad udgangspunkt i forskning fra ind- og udland samt erfaringer samlet ind af komplementære behandlere, læger og andre specialister gennem de sidste fem årtier.

Gennem klasseundervisning, webinarer, film, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger – og sammen med kompetente lærere – får du unik undervisning i:

› Biopatiens grundprincipper og meridianlære

› Ernæringsterapi, herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner

› Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring

› Immun­ og symbioseterapi

› Komplementær strategi og functional medicine

› Fascielære

› Klientpsykologi

› Øreakupunktur

› Diagnoseterapi

› Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

LÆS MERE OM DE STØRSTE FAG, ERNÆRINGSTERAPI OG REGULERINGSTERAPI PÅ S. 69

LÆS MERE OM PRISER OG PRAKTISKE OPLYSNINGER PÅ DE NÆSTE SIDER.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

„Studiet rummer alle, uanset hvem vi er, og hvor i livet vi er“

– Nina Schrøder, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm.

BOOK et personligt konferencemøde, der kan foregå online eller i Roskilde.

EN naturlig studiestart ligger i august og januar, men du kan begynde hele året

SKRIV TIL

info@biologisk-medicin.dk www.biologisk-medicin.dk

Vi guider dig gennem hele uddannelsen, skridt for skridt med eneundervisning, onlinemøder, opgaveretninger etc. Med andre ord er vi bag skærmen så ofte, du har behov for det.

PRAKTISKE OPLYSNINGER

Du bestemmer selv dit studietempo Studiet er normeret til 3–5 år. Har du fx masser af tid, eller har du i forvejen et stort fag som fx anatomi, fysiologi og sygdomslære, kan du måske blive færdig på 3 eller 4 år. Du bestemmer selv dit studietempo, og Dinna Trehøje, skolens administrative leder, booker gerne et online – eller fysisk møde, hvor I planlægger en god studiestrategi, der passer til din hverdag.

Har du et eller flere fag i forvejen, får du i øvrigt økonomisk merit, hvor du deltager gratis i fx ernæringsterapien, hvis du i forvejen er uddannet i faget.

Betalingsmetoder

Vi har flere forskelige betalingsmetoder, som også afhænger af, om du vil tage anatomi, fysiologi og sygdomslære hos os. Priserne kan du finde detaljeret på www. biologisk-medicin.dk men som eksempel kan du betale kr. 1000,– pr. måned eller 1150,– pr. måned, hvis du gerne vil tage anatomi, fysiologi og sygdomslære hos os.

Du kan også betale hele uddannelsen på en gang, eller du kan betale pr. modul, hvis du ikke vil binde dig til hele uddannelsen.

Studiestart: du bestemmer selv og du kan deltage både online/og ved fysisk fremmøde

Det er naturligt at begynde i enten januar eller august, men fordi vi kører vores undervisning på tværs af, om du er førsteårsstuderende eller sidsteårsstuderende, kan du gå i gang, når det passer dig.

Hovedparten af studiet foregår via studieanvisninger, der guider dig til at se de mange film, være med på webinarer, finde meget specifik viden i kompendier og bøger. Til alle fag er der desuden lærere, der som eksperter i deres fagområde giver dig en masse ekstra viden, du ikke kan undvære for at blive en dygtig biopat/naturopath ibm.

På grund af nye regler fra Sundhedsstyrelsen er det kun nødvendigt, at du kommer til Roskilde på 25 % af studiet, hvoraf hovedparten af undervisningen ligger i den sidste del af studiet. Men du må hjertelig gerne deltage med 100 % fremmøde. Det er både hyggeligt og lærerigt at være sammen med alle de andre studerende.

Synes du, der er langt til Roskilde, kan du med de nye regler, vælge at være med online, altså hjemmefra over zoom, når undervisningen finder sted.

„Vigtigt for mig var, at jeg kunne betale pr. måned og at jeg kunne arbejde ved siden af studiet. Fantastiske engagerede lærere og kompendier samt studieanvisninger, der guidede mig hele vejen“

– Trine Sundø, biopat/naturopath ibm, og ansat som konsulent i et kosttilskudsfirma.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

NYE MODERNE OG GENNEMTÆNKTE REGLER FRA SUNDHEDSSTYRELSEN

Der er kommet nye regler, som gør, at du nu kan vælge, om du vil møde fysisk op eller være med online i 75 % af Danmarks største uddannelse i komplementære og naturlige metoder.

Det betyder, at du kun behøver at rejse til Roskilde på særligt udvalgte kurser, fx i klientpraktik, øreakupunktur, samt i klientpsykologi, som afholdes som fire dages internat i Odder i Jylland.

„Efter et stort ønske fra vores studerende, bliver du nu lægeeksamineret biopat/naturopath ibm. Vi har altid bygget broer mellem mange verdener udi sundhed, og nu får vi sat ekstra fokus på det nødvendige samarbejde mellem mange faglige eksperter“

– Dinna Trehøje, faglig/administrativ leder, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut samt psykolog

Nu kan du blive lægeeksamineret biopat og naturopath ibm Institut for Biologisk Medicin har i årevis haft dygtige faglærere: komplementære behandlere, biokemikere, biopater, naturopather, phytoterapeuter, psykologer, psykoterapeuter, læger, sygeplejersker, manuelle terapeuter, farmaceuter og mange andre, som på hver deres måde er med til at skabe Danmarks ultimative største uddannelse i „indvortes“ komplementære behandlingsmetoder. Nu har vi taget et skridt videre hen mod brobygning, videnskab og masser af erfaringer fra alle aktører udi danskernes sundhed.

ET FÆLLES SKRIDT MOD BROBYGNING PÅ TVÆRS AF FAGLIGHED

Bent Rosenbaum, læge og psykiater, vil med sin enorme viden om mennesker bidrage til, at vores uddannelse tager endnu et skridt op ad sundhedsstigen, så vi kan blive ved med at højne troværdigheden, fagligheden og ikke mindst brobygningen på tværs af mange faglige kompetencer.

„Vi har brugt onlinewebinarer som uddannelsesmetode i mange år og hilser Sundhedsstyrelsens nye regler velkomne, for det gør, at vi kan blive ved med at udvide uddannelsen og fortsætte med at være Danmarks største uddannelse udi biopati, naturopati, zoneterapi og manuel terapi med udgangspunkt i biologiske metoder.“

– Marianne Palm, faglig skoleleder, biopat/naturopath ibm og phytoterapeut, redaktør af sund-forskning

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

OMEGA-3 TIL EN SUND LIVSSTIL

Vegetabilsk Omega-3® fremstillet på marine alger. Et idéelt algebaseret alternativ til krill- og fiskeolie. Algerne dyrkes i FDA godkendte anlæg med garanti for både bæredygtighed og kvalitet. Når du vælger den algebaserede Vegetabilske Omega-3® er du med til at sikre, at der ikke

sker overfiskeri. Vegetabilsk Omega-3® er således fremtidens svar på et bæredygtigt og rent omega-3 tilskud. Vegetabilsk Omega-3® indeholder ingen bismag af fisk, og så er de små og synkevenlige. Fås hos Matas, i helsekostbutikker, førende apoteker og webshops.

VEGANSK OG BÆREDYGTIG OMEGA-3 MED DHA OG EPA FEDTSYRER. GODT FOR BÅDE HJERTE, HJERNE OG SYN. @berthelsen_naturprodukter @berthelsennaturprodukter dkpharma.dk Med olie fra alger

LEDER

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR

Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Business House, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde

LAYOUT www.gaardogdahl.dk

FOTO I DETTE MAGASIN Adobe Stock

TRYK PrintConnect ApS OPLAG 34.000

VI

ER GÅET ONLINE

Find magasinet på sund-forskning.dk. Færre fysiske magasiner, men samme spændende indhold på bæredygtig vis.

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra SUND-FORSKNING må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind- og udland.

Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder.

Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund – her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 149,– om året.

Se mere på www.klub­sund.dk.

Om alt fra B til D, om hårbunden og om luftforurening. Værsgo.

Hver gang jeg skal skrive min leder, bladrer jeg gennem alle siderne og tænker, hvad er det, der er vigtigt at fremhæve lige nu. Her en kold dag i januar, hvor sund-forskning skal ud på tryk senest 1. februar. Hvor vi måske har fået øje på de første vintergækker eller nogle buske, der på grund af klimaforandringer er sprunget alt for tidligt ud.

Denne gang tænker jeg, at der ikke er nogen artikler, der ligesom springer mig i øjnene, hvor jeg tænker, wauw, ny god forskning eller revolutionerende nyheder. Ej heller noget, som vi vist ikke har vidst før. Og dog. Hvor puslespillet omkring D-vitaminers altafgørende betydning for vores immunforsvar, både hvad angår akutte infektioner og de mere kroniske, som foregår ude i musklerne og kan skabe smerter, er, om ikke revolutionerende, så dog af afgørende betydning for vores sundhed både på den korte og lange bane.

Jeg faldt også over nogle andre artikler, og at snuble over dem er måske så meget sagt, da jeg selv har skrevet dem, men viden om B-vitaminer, og hvordan de giver liv til alle celler, kan vel ikke gentages for tit. Og det er faktisk også ganske nyt at få at vide, at fiskeolie kan hjælpe med at beskytte mod luftforurening.

Nyt for mig var det også, at kanel kan andet end at regulere blodsukker og smage godt på risengrød. I hårbunden af alle steder kan det også gøre en forskel.

God fornøjelse med at bladre gennem de mange sider, og jeg er sikker på, at du kan finde både nyheder, wauw-oplevelser og en artikel eller to til eftertænksomhed.

Marianne Palm, februar 2023 info@sund-forskning.dk

// 7
5041 0787 Kroonpress
NORDIC

Indhold

Salvie – støtte mod sved til alle aldre

Træt af vinter – eller vintertræt

Mikroalgen Spirulina platensis – en naturlig overlever

Mangel på D-vitamin kan give smerter og mismod

Er denne simple justering nøglen til et længere liv?

Pressemeddelelse fra Statens Serum Institut

BBQ

Økologisk viden, og så er det meget dansk …

Din hjerne elsker fisk

Fiskeoliekapsler kan mindske skadevirkningen af luftforurening

At være de bedste-forældre

Endnu en grund til at anvende glucosaminsulfat mod slidgigt

Godt nyt til folk med diabetisk nervesygdom

8 //
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
52 14 19 66 7
10
14
19
38
40
44
56 33
Leder
22
26
28
30
33
36
Adaptogener
48
50

52 Længe leve hjernen 54 Soleksem skal forebygges i det tidlige forår 56 Stil skarpt på din hovedbund 58 Kolde facts om en behagelig varm sauna 62 Tak

En kedelig cocktail 66

homøopatiske hjørne 70 Spørg eksperterne 76 Her er din lettere og sundere vej til stabilt blodsukker og varigt vægttab 78 Spis dig mæt om morgenen 80 Tarmen kalder på masser af fibre 82 Boller med kakaonibs

DET HER SKAL DU VIDE, når du læser SUND-FORSKNING

Redaktionen på sund-forskning består af en lang række fagpersoner, der holder skarpt øje med al forskning i ind- og udland. Der er mest at holde øje med i udlandet, da der sjældent bliver lavet forskning i Danmark på de områder, der optager os mest: Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og urter, der alle kan fungere som en vigtig støtteterapi i hverdagen til sunde og raske, til forebyggelse og i terapeutiske sammenhænge.

Vores referencer er pubmed.com, internationale publiceringer og kontakt til et væld af forskere og laboratorier verden over. Vi forsøger at gøre svær forskning fra udlandet let tilgængelig for danskere ved nøje at gennemgå ny og ældre forskning sådan side for side.

Det betyder også, at hvor vi fx skriver om magneisum til uro i benene, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste mulighed for behandling af uro. Du skal tale med din læge, så alvorlige årsager udelukkes, og du skal kunne forstå artiklerne på tværs, så du måske kan sammensætte en strategi, der kan virke mere optimalt end kun et enkelt magnesiumtilskud. Sygdom opstår som regel som en sum af belastende faktorer, og de kan være helt individuelle, og derfor må intet i dette magasin opfattes som værende udtryk for, at du blot kan klare dine måske komplekse problemer med et enkelt tilskud.

Opsøg professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, hormonterapeuter, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter eller psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med stress og andre mentale problemstillinger. De dygtigste af alle disse behandlere vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at hjælpe dig.

// 9 54
10
64
Det

Sveder du, er den gammelkendte europæiske lægeplante fra Middelhavet en rigtig god støtte

Salvie

– støtte mod sved til alle aldre

Måske tænker du, at navnet hentyder til kvinder i menopausen, og ja, det er da også ofte kvinder i overgangsalderen, der har flest svedeture. Men det er faktisk også en urt til dig, der sveder mere, end du har lyst til, selvom du slet ikke er i overgangsalderen, men Menosan er også til mænd …

Måske har du mødt den lille grådunede plante på din vej gennem gartneriernes væld af krydderurter, måske har du den allerede derhjemme på krydderihylden. Men laver man, som A. Vogel har gjort, et ekstrakt af de friske blade, får du et tilskud, hvor blot en tablet om dagen kan gøre en forskel for alskens typer af svedtendens.

Det kan være, du altid har svedt mere end andre, og du synes, det er ubehageligt.

Det kan også være, at du har et fysisk arbejde, hvor svedpletterne breder sig mere under armene, end du egentlig bryder dig om, og du bryder dig slet ikke om at skulle smøre aluminiumholdige væsker på for at lukke svedporrerne.

Måske er du kommet i overgangsalderen og har svært ved at få sat hele dit system på en stabil temperatur uden anfald dag og nat, hvor nattøj skal skiftes, dynen vendes og vinduerne stå åbne?

Er det dit problem, så læg mærke til det fine studie her i artiklen.

Men uanset studie på kvinder i overgangsalderen, er Menosan for både mænd og kvinder, der sveder.

Kigger man på monografier, som plantebeskrivelser hedder, kan man se, at den oprindeligt stammer fra Middelhavslandene, at den på de egne er sådan lidt mere som en busk, end vi kender den fra gartnerierne herhjemme, og at dens særlige kendetegn er vintergrønne, elliptiske, gråfiltede blade. De er bløde og lækre at røre ved, og så har de været brugt som lægeplante i flere hundrede år, blandt andet af de europæiske munke. Når en plante har været i brug så længe, samles der selvfølgelig en masse erfaringer, så plantens egenskaber kan meget vel blive en støtte til andre problemstillinger.

For blot at nævne nogle i rækken er den værd at kigge på, hvis du har udfordringer med: Irritationer i halsen, hvor det især som te kan være rart at mærke de aktive stoffer drive ned gennem de ømme og måske hævede slimhinder. Brug i øvrigt også gerne Echinaforce, der med mere end 40 studier på bagen har bevist sit værd, hvis det er immunforsvaret, som fortæller, at der er udfordringer på vej.

Salvien, som er i Menosan, kan modvirke ophobninger af luft i tarmene og er også en god støtte, hvis du har fået lidt løs mave.

Nyere studier peger hen mod støtte til at sænke et forhøjet kolesteroltal hos diabetikere og samtidig skabe en vis regulering af blodsukkeret, og også vores nervesystem er sat under lup gennem ny og gammel viden om den smukke urt.

Du skal selvfølgelig gå til lægen, hvis du er i tvivl om, hvad du fejler, men at svede for meget, det gør mange i alle aldre, og det kan måske klares med Menosan.

KROP

Et særligt studie til kvinder i overgangsalderen Finder du vejen forbi pubmed.com, vil du hurtigt opdage et studie, som blev gjort i Schweiz med 80 kvinder i alderen 48 – 65 år. Kvinderne blev udvalgt ved lodtrækning, så halvdelen fik placebo (snydekapsler), mens resten fik en tablet med Menosan. Studiet var dobbeltblindet, hvilket betyder, at hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik de aktive stoffer, som bestod af en ekstraktion af lægesalvie. Af målemetoder brugte man forskellige spørgeskemaer, der bl.a. handler om antallet af hedeture og andre symptomer under menopausen. Derudover ville man se, om man ved at måle hjernens elektriske impulser med EEG kunne få mere at vide om, hvad der skete under hedeturene. Forsøget stod på i fire uger, og der var en tydelig og signifikant, og derfor målbar, forskel på især det såkaldte MRS-testsystem, som man internationalt har anerkendt som et brugbart værktøj, når man gerne vil forske i overgangsalderens symptomer.

DOSERING

En tablet om dagen er nok. Du kan sagtens supplere med salviete, hvis du gerne vil støtte mund, hals og svælg i bestræbelserne på at holde et sundt miljø, hvor det er sværere at få alskens bakterier og virus til at trænge ind. Kombiner gerne med Valleforce, 1:4 dele vand, hvor du gurgler og synker. Og har du brug for ekstra hjælp til det lokale immunforsvar, kan du sagtens koble Echinaforce på. Vogels ældste produkt fås i dag i flere varianter, både som tabletter og tinktur, som tyggetablet og i spray. Spørg i helsekostbutikken om, hvilket produkt der passer bedst til dine behov. Studiet om Menosan kan du se her:

https://pubmed.ncbi.nlm. nih.gov/33615001/

Fortsætter på næste side ...

Salvia officinalis hedder på dansk lægesalvie. Navnet antyder, at det er en af de helt gamle europæiske lægeplanter, brugt af munkene rundt om i Europa.

MRS-system kan fortælle, hvor slemt det egentlig står til

Her har man udvalgt 11 parametre, som kvinderne i testen kan svare på. Det er symptomer som:

1. Antallet af hedeture.

2. Følelsen af, at der måske er noget galt med hjertet, fordi det indimellem banker mere eller er mere tydeligt i sine hjerteslag.

3. Søvnproblemer, både med indsovning, men også at vågne mange gange om natten.

4. Depressive tendenser, fx oftere modløs, grådlabil, manglende drivkraft, humørsvingninger.

5. Irritabilitet, fx oftere nervøs, anspændt eller vred.

6. Ængstelse, fx panikfølelser eller rastløshed.

7. Udmattelse og måske sværere ved at koncentrere sig og huske.

8. Ændringer i sexuel adfærd, fx mindre lyst til sex.

9. Blæreproblemer, fx hyppigere vandladninger, inkontinens.

10. Tørhed i underlivet.

11. Smerter i musklerne.

Man kan svare på alle spørgsmålene på en skala fra 0 – 4, hvor 4 er, når man har det værst, og 0 er, at man ikke har problemer med symptomet.

Du kan se MRS-testen her https://www.ncbi.nlm. nih.gov/pmc/articles/ PMC534786

I undersøgelsen af Menosan så man en helt klar signifikans i MRS-testen, og derfor tør man godt konkludere, at det er værd at prøve med bare en tablet om dagen i fire uger for som kvinde at føle, at man måske får „sit gamle liv tilbage“.

Og erfaringerne viser, også målt med moderne teknologi direkte på salviebladenes indholdsstoffer, at salvie er sikker at bruge for både mænd og kvinder i alle aldre.

BESKRIVELSE AF LÆGESALVIE

Stærkt duftende halvbusk fra Middelhavslandene. De opstigende stængler bærer tykke vintergrønne, elliptiske, gråfiltede blade. Blomsterne er lysviolette og ca. to til tre centimeter lange.

LÆGESALVIE ER KENDT FOR FØLGENDE EGENSKABER:

Desinficerende fx i mundhule og hals, carminativ, hvilket på dansk betyder beroligende på lukkemusklerne ned gennem fordøjelsen, astringerende, et andet ord for sammentrækkende på en slimhinde, fx hvis der er urolige tarme, krampeløsnende, også til tarmene ved sådan kolikagtige smerter ofte pga. luftophobninger, svedhæmmende hører til den egenskab, hele nærværende artikel handler om, og så siger man, at planten har en østrogenlignende effekt, men bare rolig, den indeholder ikke phytoøstrogener og kan derfor også bruges af mænd.

DERFOR BRUGER BEHANDLERE SALVIE

Når phytoterapeuter, herbalister, biopater og naturopather arbejder med planternes virkning, leder vi efter egenskaberne. Hvilke aktive indholdsstoffer har de, som er brugbare for menneskekroppen, og er det netop de egenskaber, klienterne har brug for?

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

12 //

Eskio-3 fiskeolie er naturligt rig på omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA*. Eskio-3 fiskeolie er certificeret af Friends of the Sea for at sikre miljømæssigt godkendte fiskeri- og produktionsmetoder. Eskio-3 er omega-3 af høj kvalitet, der produceres ansvarligt.

FIND STYRKE

p ESKIO-3 MED OMEGA-3 FOR: SYNET* HJERTET* HJERNEN*
og
*EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.
Zerochol fås i helsekostb kker, Helsam, Matas og apoteker rene plantesteroler
Ren
naturlig fiskeolie, hver dag
I
HAVET Eskio-3 kan fås hos Matas, Apoteket, Helsam, i helsekostbutikker og online.

Elsker du vinteren, de mørke dage i stearinlysets skær og måske en snemand i haven, og har du haft masser af energi gennem de sidste måneder, kan du blot springe artiklen over og gå videre ud i livet.

For dig, der synes, at vinteren har været lang, du hænger med mulen og længes efter solens energiske stråler, så læs endelig videre. For du kan med ganske få kosttilskud og lidt ændringer i hverdagen få liv til hver en celle.

14 // KROP
AF MARIANNE PALM

TRÆT AF VINTER

Mangel på D-vitamin i mørket giver bl.a. træthed, og lige netop denne vitaminmangel har du til fælles med alle andre nordboere. Derfor har du forhåbentlig forsynet dig flittigt med D-vitaminer siden september, og fortsæt gerne, for det er først sidst i maj, at du på vores breddegrad vil kunne udnytte solens muligheder for et sundt og måske smertefrit liv.

Sagt med andre ord: Er du løbet tør for D-vitaminer, så spænd sneskoene på, og tag en tur rundt om helsekosten. Kast en dåse D-vitamin og gerne en OmniVital ned i kurven, slug en kapsel af hver, så snart du er i nærheden af

et glas vand, og du er allerede på rette vej. D-vitamin for danskere og andre nordboere, OmniVital har det meste af verden brug for.

Du vil nedenfor kunne læse om de fire meget vigtige urter, som overalt på Moder Jord bliver brugt til at styrke livsenergien og til bedre at kunne tåle de belastninger, som et moderne menneske har så svært ved at undgå.

Det kan være belastninger af vidt forskellig karakter og for blot at nævne nogle faktorer her, du kan tænke over –hvordan passer de ind i dit liv?

Belastende faktorer – måske ikke alle, men hvor mange? Og i hvilken grad kan der være ubalancer?

Mentale udfordringer – hvordan har du det egentlig? Tankemylder, dårligt søvnmønster, udmattet af hverdagens problemer? Alt for mange uafsluttede ting i dit liv?

Fysiske faktorer – hvordan er din bolig og din arbejdsplads? Glad og sund? Uden skrald og for mange kemikalier? Fysiske faktorer kan også være smerter i kroppen fra en træt nakke, dårlig ryg, gamle ulykker og sportsskader, der ikke helt er håndteret?

Mikrobiologiske faktorer – fungerer din mikroflora i tarmene, på huden, i mundhulen, i blæren, ja, overalt, hvor der er en mikroflora, som burde hjælpe dig? Op mod et par kilo bakterier af den gode slags findes i tarmene, og dem skal vi holde os gode venner med. Det gælder også fx i luftvejene og på huden.

Forgiftninger og mangler – har du gennem årtier været udsat for alt for mange giftstoffer, kan der meget vel opstå mangler af vitaminer og mineraler. Studier viser fx, at der kan blive problemer med zinkmangel, hvis kroppen kon-

stant skal tage stilling til syntetiske stoffer og kemikalier. Og mangel på zink går ud over immunforsvaret, vores nerve- og hormonsystem. Stort set alle funktioner i kroppen er afhængige af zink. Det samme gælder B- og C-vitaminer. Listen over mangler, der opstår pga. giftstoffer m.m., er alenlang, og mangler af næringsstoffer skaber træthed, og trætheden kalder derfor ikke kun på styrkende urter, men også en ordentlig vitamin- og mineralterapi. Det gælder ikke kun i vintermånederne, men hele året.

Genetiske faktorer – vi kan ikke gøre meget for at ændre på et sæt gener, men ligger der nogle gener i dvale, som gerne må forblive i dvale, fordi de ellers kan udløse sygdom, kan vi i mange tilfælde – langt fra alle – måske skabe så sunde celler, at generne ikke kommer til udtryk.

Under alle omstændigheder kan vi med de rette metoder lindre, skabe færre smerter, færre symptomer, men det kræver, at vi selv gør noget. Hver dag.

Jo flere symptomer og jo mere kroniske problemer din krop lider under, jo mere er der brug for en håndsrækning i hverdagen.

fortsættes på næste side ...

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 15
SUND-FORSKNING

Tilbage til urterne, som du fx finder i OmniVital: Her finder du i terapeutiske doseringer de droger, der verden over er kendt for at høre til i gruppen af adaptogene urter. At en droge kan få lov til at blive kaldt adaptogen, kræver, at den kan regulere en hel stribe af kropsfunktioner, hvilket den gør bl.a. via vores binyrer, der er med til at styre både vores hormon- og nervesystem, vores immunforsvar og vores evne til at håndtere belastende faktorer. Binyrerne er sammen med hypothalamus og hypofysen i hjernen budbringere ud til resten af kroppen: Er der fare på færde, reagerer de, er der flere belastende faktorer, end kroppen bryder sig om, sætter de tre organer gang i en dominoeffekt for at undgå, at kroppen tager skade. Den forsøger sikkert at sende signaler om, at du skal tage skeen i den anden hånd, du skal måske hvile dig mere, end du ellers gør – eller se at komme op af stolen og få brugt din krop! Hjernen og binyrerne vil hjælpe og støtte dig til at komme i gang med at gøre noget godt for dig selv, og det er lige her, de fire droger sammen med vitaminer, mineraler og fedtsyrer kan gøre en unik forskel, så jobbet for kroppen – og for dig – bliver så meget nemmere.

OmniVital finder du følgende urter:

Her er, hvad de har til fælles:

De har alle evnen til at regulere kropsfunktionerne via binyrer, hypothalamus og hypofysen. Det skaber mulighed for nervesystem, immunforsvar og hormonsystem til at fungere optimalt.

De har også alle evnen til at støtte dig, hvis du er meget fortravlet, er træt, har været udsat for mange akutte infektioner eller har kroniske problemer med immunforsvaret.

De er en stor støtte til at hæve din stresstærskel, så du bedre kan tåle det liv, du lever eller komme hurtigere retur til et roligt liv, også selvom du har travlt i hjem og på arbejdsplads.

De har alle evnen til at optimere dine sportspræstationer. Du vil med andre ord få mere energi til at nå de mål, du har sat dig. Og det er netop derfor, kineserne så ivrigt har forsket i drogerne, for hvem vil ikke gerne stå øverst på sejrsskamlen?

Ud over de mange fællestræk yder de også hver især en specifik støtte til udvalgte organer:

Hindeagtig Astragel er drogen, du skal fokusere på, hvis du har været kronisk træt, træt efter langvarig sygdom, har haft kroniske problemer med dit immunforsvar og i det hele taget trænger til ny energi helt nede fra storetåen. Den støtter dig til at komme retur til det liv, du havde før sygdom. Indenfor kinesisk tankegang styrker den især nyrerne (og binyrerne) og det, de kalder for den grundlæggende livsenergi.

Russisk rod er drogen, der især er kendt for sine immunregulerende egenskaber. Den anvendes både til de akutte og kroniske problemer, og her, hvor den er blandet med de tre andre droger, kan man kalde firkløveret for ”den evige støtte til det moderne menneske”, der jo som bekendt er ganske meget udfordret af kemikalier, travlhed og alt for meget uro i kroppen. Visse studier viser, at den også kan være velegnet til milde depressioner.

Det var især i Kina og i andre asiatiske lande, at forskningen på de specielle rødder og bær tog fart, og i dag er de fire urter internationalt anerkendte for sin virkning. De har nogle fællestræk, og så har de hver især nogle helt særlige egenskaber.

Schisandra kan være netop den støtte, du har brug for til din lever, så du hver dag kan udrense de tusindvis af kemikalier, vi udsættes for. Leveren kan klare meget, men skal den blive 107 år ligesom resten af kroppen, så pas på den. Nedsæt forbruget af alkohol i hverdagen, undgå de kemikalier, du selv kan styre udenom, og spiser du slik eller andre kropsfremmede stoffer, så hjælp leveren lidt på vej med at udskille det hele i et roligt tempo.

16 //
I
Hindeagtig astragel (Astragalus membranaceus)
Rosenrod (Rhodiola rosea)
Schisandra (Schisandra sinensis)
Russisk rod (Eleutheroccocus senticosus)

Rosenrod har især været kendt for sine humørløftende egenskaber og er ligesom de andre droger samt især vitaminer, mineraler og Q10 med til at skabe energi ude i cellerne. Energien skal ikke kun bruges af cellen selv, men også til de omgivende celler – og til dig. Hvor de andre droger er de mest kendte i Asien og det sydlige Østeuropa, er rosenrod en lille fin plante, der gror lystigt i Skandinavien og gerne i kolde, bjergrige egne. Hårdfør, en egenskab, den gerne giver videre til os.

Terapeutiske doseringer i en kapsel

Når biopater og naturopater arbejder med vitaminer, mineraler, fedtsyrer og urter, vurderer vi altid, om der er brug for forebyggende støtte, eller om der er brug for mere terapeutiske doseringer, fx i tre måneder, til at skabe en højere evne i kroppen til at komme gennem forskellige problemstillinger. Derfor kender vi alle OmniVital som ”både- og”. Vi anvender den både til dig, der måske har lidt for travlt og brug for almen støtte i hverdagen, vi bruger den også til dig, der vil have nok energi til at dyrke sport, og endelig bruger vi den til alle de klienter, der kommer med mere kroniske udfordringer. Normal dosering er en kapsel om morgenen, men er der særlige udfordringer, er doseringen en kapsel morgen og frokost. Tag dem ikke for sent på dagen, for de kan virkelig give energi!

Det kan du også gøre, når du er træt og slap Som beskrevet ovenfor er OmniVital en komponent i de dygtigste behandleres værktøjskasse. Der er dog ingen behandlere, der med respekt for sig selv og især respekt for klienten ikke samtidig kigger på kostvanerne.

Begynder du dagen med sukker og sukkerholdige fødevarer, vil langt de fleste mennesker få et træthedsproblem, enten senere på formiddagen eller om eftermiddagen.

Skab derfor energi og balance med proteiner og fedtstoffer og langsomoptagelige kulhydrater.

Sørg også for en god allround vitamin-mineralpille i en form, som kroppen siger ja tak til. Det kan være Omnimin eller Omnimin X, hvor sidstnævnte er uden jern og derfor mest velegnet til mænd og derfor også til kvinder, som ikke længere menstruerer. Ved du med dig selv, at det ikke har været B-vitaminer fra grøntsager og frugter, du har fået mest af gennem vinteren, så suppler gerne med Omni-B Active. B-vitaminer skal generelt bruges til at nedbryde vores mad til energi. Både kulhydrater, fedt og proteiner er afhængige af, at du har nok B-vitaminer til helt nede på celleplan at skabe den livsvigtige energi.

Så du ikke taber pusten i din hverdag, men også kan blive gammel i en sund krop.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 17
Inspiration kan du finde her i SUND-FORSKNING på s. 78

Styr

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

18 // EU approved effect –organic chromium ye a s t –100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 % 12% 10% 100% ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid Relativ biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise
ChromoPrecise er Danmarks eneste organiske chromgær til blodsukkerkontrol
på dit BLODSUKKER?
DK_Chrom_Ad_SundForskning_210x280_0622
Op til 10 gange bedre optagelighed

Spirulina platensis

– en naturlig overlever

Mikroalger er små vandplanter eller organismer, der findes i vores vandmiljøer. Algerne er en vigtig fødekilde i deres miljøer, og de er samtidig vitale i produktionen af verdens ilt. Nogle alger, fx spirulina, har eksisteret i vores havmiljøer i 3,6 mia. år. Angreb fra vira, bakterier og svampe har mikroalgen afværget ved at producere aktive kemiske stoffer. I starten af 00’erne begynder tyske forskere at interessere sig for flere af disse mekanismer bag mikroalgens gode overlevelsesevne.

Spirulina platensis er en cyanobakterie, der er i stand til fotosyntese, hvorved den omdanner lysenergi til kemisk energi og producerer ilt som et biprodukt. En særlig stamme af Spirulina platensis blev udvalgt blandt en række andre mikroalger i en flerårig screeningproces, som blev gennemført af et forskerhold, der tæller stifteren af det tyske firma Ocean Pharma. Denne særlige stamme blev valgt, fordi dens forsvar mod mikrobielle angreb var både bredspektret og effektivt. De løbende tests, der blev foretaget af blandt andre professor Tasdemir og professor Labes ved GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel, viste, at et ekstrakt

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 19
SUND-FORSKNING
HUD
AF MARIANNE PALM MIKROALGEN

med højt indhold af enzymet kitinase samt polysacchariden calcium spirulan havde stor betydning for den samlede mikrobielle effekt. Den udvalgte alge dokumenterede et meget potent forsvar mod svampe, vira og bakterier.

Produktion og ekstraktion

En rask mikroalge, der ikke er truet udefra, har kun en mindre koncentration af disse aktive stoffer. Derfor udviklede Ocean Pharma en patenteret proces, hvor mikroalgen udsættes for tryk, varme og lys, der sikrer, at algen producerer ekstra meget af de virksomme stoffer, som derefter ekstraheres. Til sidst standardiseres ekstraktet efter bestemte kriterier.

Spiralin har tre unikke fordele

Antifungal virkning – på godt dansk at modvirke svampe, fx i huden.

Svamp på fødder og negle er generende og smertefuldt og resulterer ofte i langvarige behandlingsforløb. Spiralinekstraktet indeholder enzymet kitinase, der nedbryder kitinindholdet i svampenes cellemembraner, som derefter dør. Raske hudceller indeholder ikke kitin, og enzymet er derfor fuldstændigt uden gener for huden, og det gør spiralin til en meget skånsom behandling.

Svamp Effekt

Aspergillus nidulans

Candida glabrata

Candida albicans

Dermatophyter

Tricophyton rubrum

Tricophyton mentagrophytes

Microsporum canis

Antiviral virkning, fx forkølelsessår, og de irriterende vorter

Vi udsættes for en lang række hudlidelser, som skyldes infektion med virus. Hyppigst er det herpes type 1 (HSV), også kendt som forkølelsessår, men også børnefamiliernes skræk, fodvorten, skyldes en virus, der hedder HPV. Calcium spirulan er en

polysaccharid, som findes naturligt i mikroalgen, og som er potenseret i ekstraktionsprocessen. Polysacchariden blokerer virus’ (fx HSV og HPV) adgang til cellernes receptorer. Det betyder i praksis, at en inficeret celle ikke kan smitte de raske celler, der er behandlet med Spirularin.

198 læbetatoverede kvinder indgik i et forsøg Denne virkningsmekanisme er blevet testet i et klinisk kontrolleret forsøg på 198 raske kvinder, der fik tatoveret ny læbelinje. Tatovering af ny læbelinje øger risikoen markant for reaktivering af forkølelsessår. Derfor gives der i Tyskland forebyggende behandling med acciclovir-creme eller acciclovir-tabletter. Her blev Spirularin HS testet op imod både acciclovir-creme og acciclovir-tabletbehandling.

Acciclovir-tabletterne var i forsøget det mest effektive middel til at beskytte huden mod herpesvirus, men Spirularin HS ydede 4 x bedre beskyttelse mod sårdannelse end acciclovir-cremen, og 3 x bedre beskyttelse mod reinfektion af forkølelsessår end acciclovir-cremen.1

Antibakteriel virkning Infektion med svamp eller virus svækker hudens naturlige immunforsvar, hvilket øger risikoen for bakterielle infektioner. Det giver derfor god mening at bruge en creme, der plejer hudens raske celler, samtidig med at svamp eller virus bliver bekæmpet.

Professor Anja Labes har i skemaet herunder opgjort den antibakterielle effekt af ekstraktet i Spirularin:

Bakterie

Effekt

Staphylococcus lentus +++ Baccilus subtilis +++ E. colli K12 ++

Mycobacterium phlei + Pseudomonas fluorescens + Staphylococcus epidermis ++ Staphylococcus aureus +++ Staphylococcus aureus MRSA +++ Pseudomonas aeruginosa ++ Propionibacterium acnes +++ Escherichia coli + Enterococcus faecalis ++ Dermabacter homonis ++ Brevibacterium epidermidis +

Betydning af skalaen +++ ++ +

>80 % 80-50 % 50-20 %

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

20 // SUND-FORSKNING
+++
+++
+++
+++
+++
+++
Kilde : 1) Mader et al., Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI), Issue 2016-01, Pg. 197
ff.)

Huden er særlig udsat om vinteren

Vores hud er gladere for den varmere årstid, og koldt og regnfuldt vejr resulterer ofte i følsom eller tør hud. Huden mangler fugt og beskyttelse om vinteren, og jo koldere det bliver, desto mindre talg producerer talgkirtlerne. Den konstante ændring fra kold til varm, eller fra den tørre opvarmede luft til de kolde luftmasser udenfor, sætter sit præg på huden. Her er det vigtigt hele tiden at støtte huden optimalt i dens naturlige regenerering med beskyttende, aktive ingredienser og den rette hudpleje. Ideelt, selvfølgelig, uden forurenende stoffer eller irriterende stoffer, men med tilstrækkelig fugt, der også tager hånd om hudens specifikke udfordringer. Og huden fugtes bedst indefra, og tilstrækkeligt indtag af vand er med til at sikre en sund hud.

Produkter til beskyttelse og til pleje

Der findes i dag en serie produkter med det aktive stof spiralin, der er tilpasset hudens forskellige udfordringer.

Spirularin HS er tilpasset de følsomme læber, som rammes af herpes

Spirularin VS er tilpasset den sårbare hud, som inficeres af vorter, fx på fødderne

– Spirularin NS er tilpasset negle og hud, der inficeres af forskellige svampe

– Ocean Kiss er en læbepleje, der fås i fire flotte farver, og som kan bruges forebyggende, hvis man har tendens til forkølelsessår

– Dertil en række plejeprodukter til tør og udsat hud

Ren og naturlig fiskeolie, hver dag *EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost og sund livsstil. SYNET* HJERTET* HJERNEN* FIND STYRKE I HAVET ESKIO-3 MED OMEGA-3 FOR:
Kilde: 1Mader et al., Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI), Issue 2016-01, Pg. 197 ff.)

Mangel på D-vitamin kan give smerter og mismod

Undrer du dig over smerter i muskler og måske endda i knoglerne, kan det meget vel være mangel på D-vitamin.

at de har netop det problem. Heldigvis er det let at gøre noget ved det, og det kan være nødvendigt med en lidt højere dosis, end man i årtier har anbefalet fra officielt hold.

Der er heldigvis mere og mere fokus på D-vitamins evne til at hjælpe nordboeres (og tildækkedes) kroppe med at komme af med alskens plager, herunder ellers uforklarlige smerter fra musklerne. De kan være, men behøver ikke at være, ledsaget af mismod, magtesløshed eller depressive tanker, og læger samt behandlere kan let komme til at mistolke symptomerne. Kan du genkende symptomerne, uanset om du selv synes, du har været i solen hele sommeren, så få målt dit indhold af D-vitamin i blodet. Eller gå i gang med en pæn dosis af D-vitaminer, og fortsæt hele året. For du kan meget vel høre til en af de hundredtusindvis af danskere, der simpelthen har sværere ved at optage D-vitamin fra solen eller de fede fisk.

Man skelner mellem

► Let D-vitaminmangel

► Moderat D-vitaminmangel

► Svær D-vitaminmangel

Svær D-vitaminmangel ses i Danmark hos flere, end man egentlig skulle tro, mens det mest almindelige billede er let til moderat D-vitaminmangel. Man mener, at hver 5. dansker lider af let til moderat D-vitaminmangel, og de fleste aner ikke,

Hvor høj en dosis, der er nødvendig, er man til gengæld lodret uenige om i ind- og udland Vælger man at få målt sit indhold af D-vitamin i blodet, og ligger det under 50 nmol/liter (nanomol pr. liter), har du D-vitaminmangel set fra danske myndigheders side. Men i udlandet viser flere og flere undersøgelser, at et højere indhold kan gavne de fleste, og studier peger på op til 100 nmol/liter, og endog endnu højere. Det kræver som regel et tilskud at få blodmålinger op i de højder, især hvis du hverken er soldyrker eller spiser fede fisk flere gange om ugen.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og der manes stadig til forsigtighed med blot at spise løs af vitaminet, som måske i dag ville blive klassificeret som et hormon, hvis nogen har mod til at ændre på dets klassificering. Et hormon er et stof, som sætter forskellige specifikke reaktioner i gang, og det kan man tydeligt se, at D-vitamin gør. Faktisk er det helt uundværligt for vores immunforsvar og især den del, der skal regulere de såkaldte cytokiner. Cytokiner er små signalstoffer, som vi har tusindvis af. Nogle har betydning for vores forsvar mod fx virus og bakterier, andre har betydning for udviklingen af mere kroniske inflammationer, og faktisk er de med overalt, da de konstant holder øje med de enkelte cellers tilstand og sender rapporter videre til andre immunkomponenter om at hjælpe til med at regulere cellernes beskaffenhed. Kort og godt har vi brug for D-vitamin til uendeligt mange funktioner.

I de senere år er forskerne blevet opmærksomme på, at let mangel på D-vitamin er hyppigt, især blandt ældre mennesker, beboere på plejehjem og hos personer med brud på lårben eller håndled. Selv en let mangel på D-vitamin

22 //
VITAMINER

Er du fysioterapeut, fitnesstræner eller arbejder du på anden måde med unge som ældre, der klager over diffuse smerter, bør du absolut henvise til lægen, så en evt. D-vitaminmangel kan afklares. For man kan ikke træne smerterne væk. Heller ikke, selvom du synes, det handler om alder, over- og undervægt eller andre faktorer, der virker indlysende qua din uddannelse, men slet ikke er det.

„Hvor vi tidligere næsten blev brændt på bålet, hvis vi vovede at foreslå mere end 10 mcg D-vitamin til en klient, kan du i dag med Fødevarestyrelsens og EU's velsignelse købe D-vitamin med fx 80 mcg pr. kapsel. Og det giver rigtig god mening, hvis du let kommer i underskud af D-vitamin eller lider af smerter, har svært ved at bruge dine muskler. Når smerterne bliver mindre, får du lyst til at bevæge dig mere, og du har skabt en opadgående positiv spiral.“

Marianne Palm, biopat/naturopath ibm og leder af Institut for Biologisk Medicin

Moderat D-vitaminmangel kan også vise sig som bækkensmerter, eller at du har svært ved at rejse dig fra en stol.

• Personer, som sjældent kommer ud i sollys, det kan være ældre og svage beboere på plejehjem, men også unge, som tilbringer tiden indendørs ved computer og fjernsyn. Personer, som går tildækkede i religiøst betinget beklædning eller anden beklædning, hvor der kun er meget lidt hud, som kan eksponeres for sol.

• Personer, som konsekvent anvender høj solfaktor (>15) for at beskytte huden mod solen.

• Personer med øget hudpigmentering, idet hudpigmentering nedsætter dannelse af D-vitamin.

• Personer, som spiser ensidig kost eller har en sygdom, hvor tarmen ikke optager næringsstoffer.

(kilde: sundhed.dk)

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 23
SUND-FORSKNING
HVEM ER ISÆR UDSAT FOR D-VITAMINMANGEL

medfører en større risiko for at få knogleskørhed og brud på knoglerne.

Svær D-vitaminmangel er sjælden i vores del af verden. Svær D-vitaminmangel skyldes som regel en sygdom i tarmen, hvor man ikke optager nok næringsstoffer, eller at man spiser meget ensidig kost.

KAN DU GENKENDE NOGLE AF SYMPTOMERNE HOS DIG SELV ELLER HOS ET FAMILIEMEDLEM?

► Træthed og svækket muskelstyrke.

► Skal bruge hænderne for at rejse sig fra en stol.

► Problemer med at gå på trapper.

► Gangen kan være bredsporet og vraltende.

► Knoglesmerter sjældnere: Begynder typisk over lænderyggen og spreder sig senere til bækken, hofter, lår, ryg og brystkassen.

Symptomerne ledsages eller kompliceres ofte af depressive tanker, men ikke altid. For du kan jo have en personlighedstype, der knokler videre uanset smerter.

Et vitalt vitamin til hjertet D-vitamin er i øvrigt også kendt for at have en forebyggende virkning på hjertesygdomme og åreforkalkning, på generelle problemer med immunforsvaret, og det kan meget vel være hele året rundt. For hvor ofte er du egentlig ude i solen uden konstant indsmøring med solfaktorcremer – og opholder du dig – hånden på hjertet – egentlig mest i skyggen?

Der findes flere D-vitaminprodukter på de danske helsehylder. Vælg gerne et D-vitamin, der ligger i en olie for at forbedre optageligheden af vitaminet. Det gør bl.a. Dansk Farmaceutisk Industris D3-vitamin på 90 mikrogram (mcg), og med sit indhold på 120 kapsler er der til fire måneders forbrug.

Der bliver ofte af lægen foreslået et kalkprodukt (calcium) sammen med D-vitamin. Vælg i så fald et calcium-magnesium-produkt, for de to mineraler hører sammen. Og netop ved muskelsmerter eller et irriteret nervesystem kan magnesium sammen med D-vitamin gøre en stor forskel. Gå til en biopat/naturopath ibm, som sikkert vil sige, at har du mangel af et eller flere vitaminer og mineraler, er det ikke usandsynligt, at du også har mangel af andre. For vitaminer og mineraler arbejder sammen om at få alle celler til at fungere optimalt. Du har ikke brug for et hav af tilskud, du har blot brug for de rette og ikke mindst i de rette doser.

Bedste pleje til dit ansigt

AVIVIR Aloe Vera Cleansing Foam er blødt skum, som skånsomt renser din hud og fjerner makeup-rester og snavs - uden at virke udtørrende.

Som serum anvender du et par dråber af den luksuriøse AVIVIR Baobab Virgin Oil, der lynhurtigt absorberes. Olien ­booster collagenet og forbedrer hudens elasticitet signifikant.

Til sidst anvender du en AVIVIR Aloe Vera ansigtscreme, som alle er bløde og nærende anti-age til ansigtet, der hjælper med at neutralisere de frie radikaler.

Cremerne giver den bedste genopbygning og beskyttelse mod påvirkning fra vind, vejr og forurening. Ønsker du samtidig udglatning af rynker, skal du vælge AVIVIR Aloe Vera Anti Wrinkle Day og Night Creme.

0% Parfume og 0% Farvestoffer. 100% Vegansk. Har Grøn kolbe hos Kemi Luppen.

Forhandlere: AVIVIR.DK Apoteker
@AVIVIR.DK
NY SERIE AF BØRNEVITAMINER VELSMAGENDE GUMMIES / GELÉSTYKKER MED TILSAT VITAMIN D3 NYHEDER Fokus på immunsystemet (Vitamin C, D3 og Zink) Børnecalcium med tilsat vitamin D3 Omega-3 geléstykker med tilsat vitamin D3 Multivitamin med 13 vitaminer og mineraler 10 mcg vitamin D3 med appelsinsmag Forhandles hos Helsam, helsekostbutikker, Matas samt udvalgte apoteker

Er denne simple justering nøglen til et længere liv?

Australske forskere har fundet en lineær sammenhæng imellem lavt D-vitaminindhold i blodet og øget risiko for tidlig død.

Spørgsmålet er, om denne risiko kan reduceres ved blot at øge D-vitaminniveauet.

Et af de næringsstoffer, som har landet flest hovedroller, er uden tvivl D-vitamin. Tidligere troede videnskaben, at det udelukkende var et vigtigt vitamin for tænder og knogler, men forskning fra senere år har vist, at stort set alle kroppens væv har brug for D-vitamin. Nu melder en gruppe forskere fra University of South Australia sig på banen med en noget opsigtsvækkende udmelding: Lavt indhold af D-vitamin i blodet øger risikoen for tidlig død, og

jo lavere vitaminindhold desto højere risiko.

Lavt D-vitamin øger risiko for tidlig død Forskningen er baseret på data fra 307.601 personer. Blodprøver fra disse viste, at det gennemsnitlige D-vitaminindhold i blodet var 45,2 nmol/L, hvilket er lavere end anbefalet. De laveste blodværdier lå under 25 nmol/L, og det er udtalt mangel. Over en periode på 14 år fulgte forskerne op ved at se, hvor mange dødsfald der var blandt deltagerne. Når de sammenholdt disse data med blodets indhold af D-vitamin, kunne de tegne et billede af sammenhængen. Den største risiko for tidlig død blev observeret hos dem med lavest indhold af vitaminet i blodet. Hos deltagere med et indhold på 25 nmol/L var risikoen for tidlig død 25

pct. højere end hos dem med et niveau på 50 nmol/L.

Vigtigt at forebygge

De australske forskere understreger, at der skal flere undersøgelser til, før der kan etableres egentlige sundhedsanbefalinger, men de siger samtidig, at forebyggelse er nøglen. Det nytter ikke at vente med at gøre noget ved sagen, indtil folk står i livstruende situationer. Det gælder for folk om at øge deres D-vitaminstatus til det niveau, læger og forskere betragter som optimalt.

D-vitaminpræparat med god optagelighed

Flere og flere tager i dag tilskud af D-vitamin, da det er den letteste måde at sikre et tilpas højt og ensartet D-vitaminniveau i blodet på. Det gælder

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

26 // SUND-FORSKNING
VIDEN & VIDENSKAB

specielt folk på de nordlige breddegrader, hvor sollyset i vinterperioden er for svagt til, at vi kan danne D-vitamin i huden. Da D-vitamin er fedtopløseligt, er det vigtigt at tage præparatet sammen med fedtholdig føde eller vælge et præparat som D-Pearls, der indeholder D3-vitamin i koldpresset olivenolie i gelatinekapsler for at forbedre optageligheden.

Dokumenteret i en række forsøg Præparatet har i flere offentliggjorte undersøgelser, heraf to norske, vist effektivt at kunne hæve blodindholdet af D-vitamin. Den ene så på muskelfunktion hos topatleter og blev udført af forskere fra Oslo Universitet. Den anden er udført af forskere fra Universitet i Bergen og undersøgte, hvordan D-vitamin påvirkede skoleelevers mentalpræstationer og sociale adfærd. Der er ligeledes lavet en stor britisk undersøgelse af D-Pearls og immunforsvar, hvor over 6.000 personer deltog.

Mangel på D-vitamin kan føre til bakteriel vaginose hos gravide

Bakteriel vaginose er den mest almindeligt forekommende vaginale infektion blandt gravide kvinder, og den kan resultere i en række forskellige symptomer, herunder urinvejsinfektion, underlivsbetændelse, abort og lav fødselsvægt. En ny kinesisk metaanalyse udført af forskere fra Weifang Medical University i Shandong, Kina, viser, at risikoen for dette problem er markant større hos kvinder, der mangler D-vitamin.

Forskerne kiggede på data fra sammenlagt 14 videnskabelige undersøgelser, der sammenlignede D-vitaminniveau og forekomst af bakteriel vaginose hos i alt 4.793 gravide kvinder. De fandt, at hos dem med mangel på D-vitamin var risikoen hele 54 pct. højere end hos kvinder, som ikke havde mangel på vitaminet.

Ifølge forskerne bag metaanalysen er det D-vitamins regulerende rolle i immunforsvaret, som er vigtig i denne forbindelse. Vitaminet er i stand til at udløse antimikrobielle peptider som cathelicidin, der har antiinflammatoriske egenskaber. Samtidig virker D-vitamin ved at hæmme kroppens produktion af proinflammatoriske cytokiner.

// 27
Kilde: Annals of Internal Medicine, november 2022
Kilde: Frontiers in Nu

Danskere med lavt D-vitaminniveau, der blev smittet med covid-19, blev ramt hårdere af virussen end danskere med tilstrækkeligt D-vitaminniveau. Det viser et forskningsprojekt fra Statens Serum Institut, der har undersøgt sammenhængen mellem D-vitaminniveau og covid-19-sværhedsgrad hos smittede.

Senest redigeret den 22. november 2022 Debatten har længe raset blandt forskere, om hvorvidt vitamin D kan beskytte mod infektioner, heriblandt også covid-19. Forskere fra Statens Serum Institut og Harvard University, Boston, har nu ved brug af blodprøver opbevaret i Danmarks Nationale Biobank (DNB), covid-19 overvågningsdata fra SSI og det danske Landspatient-register undersøgt, om D-vitaminniveauet blandt SARS-CoV-2-smittede var associeret med sværhedsgraden af covid-19. Forskerne klassificerede sværhedsgraden som ikke-indlagt, indlagt, men ikke på intensiv afdeling, indlagt på intensivafdeling og død.

Lavt vitamin D-niveau forbundet med højere risiko for et mere alvorligt covid-19-forløb

Blandt personer, som blev testet positive for SARS-CoV2-virusset i foråret 2020, havde i alt 447 en blodprøve i DNB, som kunne anvendes til at måle D-vitaminniveau. Sammen med blandt andet oplysninger fra landspatientregisteret fandt forskergruppen frem til, at 126 af disse 447 personer ikke blev indlagt i forbindelse med SARS-CoV-2smitten. 205 blev indlagt, men kom ikke på intensivafdeling. 34 blev indlagt på intensivafdeling, og at 82 døde inden for 30 dage efter smitte. Da forskerne analyserede disse data nærmere, blev det tydeligt, at et lavt vitamin D-niveau var forbundet med en højere risiko for et mere alvorligt covid-19-forløb. Risikoen for et mere alvorligt forløb af co-

vid-19 blandt smittede med D-vitaminmangel var således dobbelt så stor som hos smittede med højere niveauer af vitamin D.

„Det er vigtigt at understrege, at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D, eksempelvis igennem kosttilskud,“ siger professor Anders Hviid, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

„Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D-niveauer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre,“ fortsætter han.

Personer, der deltog i studiet, blev smittet i starten af epidemien, dvs. i en periode, hvor en anden coronavariant dominerede end nu, og hvor der endnu ikke var mulighed for at blive covid-19-vaccineret.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

28 // SUND-FORSKNING
PRESSEMEDDELELSE FRA STATENS SERUM INSTITUT Studiet er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports. Danskere med lavt D­vitaminniveau havde alvorligere forløb med covid­19 https://www.nature.com/articles/s41598-022-21513-9 Scan koden med din telefon, og kom direkte til artiklen

FIND EN

biopat/naturopath i biologisk medicin eller en

phytoterapeut

lige her!

FIND DEN NÆRMESTE biopat/naturopath ibm eller phytoterapeut på www.biologisk-medicin.dk eller på www.sund-forskning.dk

Støtte, råd og vejledning til en sundere krop fra terapeuter med beskyttede titler De er alle uddannet på enten Urteskolen eller Institut for Biologisk Medicin

Ømme fingre gjorde det svært at spille guitar

- For en del år siden var Hilda og jeg i Kina med nogle gode venner. Vi kom bl.a. forbi nogle ingefærmarker, hvor bønderne fortalte om, hvor speciel netop deres ingefær var, og hvor effektivt den virkede mod ledproblemer. Den information er nu kommet mig til gode i en alder af snart 74 år. For da en veninde fortalte mig om et dansk udviklet ingefærprodukt, var jeg ikke i tvivl om, at jeg nu var moden til at prøve, om det også kunne hjælpe mig og mine stive og ømme led.

- Efter kun fire uger med kapslerne, kunne jeg mærke en forskel. Jeg mærkede, at det at lade fingrene løbe henover strengene på guitaren var blevet nemmere, ømheden var stort set væk, og sådan er det stadig med kun en kapsel dagligt. Kapslerne, som Keld Heick tager, hedder Zincuflex. De indeholder et helt unikt kompleks bestående af et standardiseret ekstrakt af ingefær og gurkemeje, som hjælper på ømme og stive led. Der er ydermere tilsat C-vitamin, som bidrager til dannelse af kollagen,

FEDTSYRER SØVN MAD MINERALER VITAMINER
URTER
Keld Heick blev anbefalet ZinCuFlex
Forhandles hos: Matas og i helsekostbutikker Vejl. udsalgspris: 60 kapsler koster kr. 279,Kontakt: www.medicwiotech.dk Tlf. 4611 6669 Boost din sundhed med et individuelt sundshedsforløb eller en kostregulerende samtale. Lene Lysholm Biopat & Naturopath ibm Certificeret Sundhedsrådgiver Book en gratis afklarende samtale biologisk balance Sundhed inde a www.biologiskbalance.dk kontakt@biologiskbalance.dk Biologisk balance annonce 102x137.indd 1 10/12/2021
der har betydning for normalt fungerende knogler og brusk.

Nu rabler det for redaktøren, skal vi høre om BBQ i sund-forskning, ovenikøbet midt om vinteren?

Nej, det skal vi ikke, men vi skal klædes på med masser af sund energi fra B-vitaminer og Q10.

Så allermest BB og en lille smule Q. BBQ

Nogle pensler gris og ko med BBQ-sovs. Dyrerygge er fyldt med proteiner, en hel del animalske fedtstoffer, måske du hælder godt med sovs på, og, hvis man er heldig, en lille salat på sidetallerkenen. Det smager sikkert godt, men det er ikke særlig sundt.

Hvis du skal leve det liv alt for ofte, må du klæde dig på til opgaven. For alle de animalske proteiner, de grillbrankede fedtstoffer, og måske en færdigkøbt BBQsovs, kalder på et overskud af B-vitaminer og Q10.

Lad os lige kigge på B-vitaminerne først

Fælles for dem alle er, at de indgår sammen med et væld af andre næringsstoffer i vores evne til at nedbryde de tre store næringskilder: proteiner, fedtsyrer og kulhydrater. Har vi ikke B-vitaminer til rådighed hver eneste dag, året rundt, vil din krop have små eller store problemer med at nedbryde maden og udnytte den energi, som er den egentlige grund til, at vi overhovedet spiser.

Nu tænker du, at kæden er hoppet af for redaktøren, for vi spiser jo især, fordi vi gerne vil være mætte, og her i Danmark åbenbart også, fordi det er hyggeligt at spise.

Men det er en vildfarelse af de helt store, for det handler altså allermest om, hvad der foregår på celleplan.

Kig på vedlagte tegning. Er du flittig læser af sund forskning, har du set den et utal af gange før. Nu tager vi endnu en tur rundt i den såkaldte Krebs cyklus, som også kaldes citronsyrecyklus.

30 //
MAD & KROP BBQ
Celle-kerne med celles arvemateriale (DNA) Mitokondrie Ribosomer Cytoplasma Matrix Ydre membran Indre membran ILLUSTRATION AF EN CELLE CITRONSYRECYKLUS FORSTØRRELSE AF MITOKONDRIE Det er inde matrix hvor citronsyrecyklussen foregår PRE CITRONSYRECYKLUS SKER CELLENS CYTOPLASMA NU INDE MITOKONDRIET B1, B2, B3, B5, B6, BIOTIN, MG, MN, K, LIPOIN SYRE, CARNiTIN, Q10 B3 KULHYDRAT AMINOSYRE FEDTSYRE LACTATE Den samme proces sker med begge pyruvater. (Her følges processen videre på den venstre) ACETYL-CoA MAGNESIUM MANGAN, BIOTIN ACETYL OXALOACETATE FUMERATE KREBS CYKLUS CITRONSYRECYKLUS SUCCINATE ISOCITRATE DEHYDROGENASE ATP WATER CoA NAD DH, H SUCCINYL-CoA SYNTHETASE SUCCINATE DEHYDROGENASE CoA HCOADP PYRUVATE CARBOXYLASE NAD NADH, H NAD NADH, H B1, B2, B3, B5 MAGNESIUM, B1, B2, B3, B5 MAGNESIUM, ACONITASE MANGAN CYSTEIN, JERN, GLUTATHION -SH + Q H CoA © AAR & DA D MIKRONÆRINGSSTOFFER TIL ELEKTRONTRANSPORTKÆDEN: B2, B3, B5, B6, B7, B9, c-VIT, Q10, ZINK, JERN, KOBBER, SVOVL TIL ELEKTRONTRANSPORTKÆDEN = ENERGI ELEKTRONTRANSPORTKÆDEN Cytoplasme CITRONSYRECYKLUS FAD FADH NAD H H H 2H H H H H © GAARD DAHL DESIGN CARBON OXYGEN GUANOSINE CoA NICOTINAMIDE ADENINE NADH ADENOSINE SULFAT SIGNATURFORKLARING 1 4 2 3
AF MARIANNE PALM

Læg mærke til alle de steder, hvor der er sat pile ind –alle steder er der nævnt et eller flere B-vitaminer, og så er alt jo så ligetil: De skal bruges til, at vi kan danne ATP, et fagord for energi, og B-vitaminerne og Q10 støtter hinanden i arbejdet. Så langt så godt.

Hvad der ikke fremgår af tegningen, er, at alle B-vitaminer, ud over at være fælles om ovennævnte, også har deres eget lille job at varetage rundt om i kroppens organer.

Her kommer de vigtigste nøgleord:

B1 – mental energi – spis dem, hvis du altid skal være „på“ mentalt

B2 – muskelopbygning, hud, hår og negle

B3 – søvnvitaminet og en stabil psyke, kredsløb

B5 – regulering af mavesyre, vigtig for binyrerne, har antihistamin virkning

B6 – immunforsvar, nerve- og hormonsystem samt huden

B8 – skønhedsvitaminet, fyldigt hår, glat hud og stærke negle

B9 – i dag kaldet folinsyre, et must-have for alle gravide, bloddannelse og immunforsvar

B12 – vigtigt for vegetarer og især for veganere, er virkelig vigtigt for de fleste af kroppens funktioner

Der findes andre stoffer, der tidligere var klassificeret som B-vitaminer, men i dag ikke længere betragtes som B-vitaminer. Det er B10, B13, B15 og B17, som dog stadig alle har en væsentlig virkning i kroppen. B15 hedder i dag cholin, som du måske har hørt om som støtte til lever og omsætning af fedtstoffer. Læs meget mere på www.sund-forskning.dk og www.biosym.dk.

Spis rigeligt med B-vitaminer, især hvis du er fortravlet og ikke får særlig meget mad De er nødvendige overalt i kroppen, og du kan roligt spise dem som tilskud, da overskydende B-vitaminer blot ryger ud med urinen. Den kan derfor også blive meget mørkegul tangerende til det grønne. I så fald skal du skrue lidt ned for kosttilskuddet.

Af de gode gamle B-vitaminprodukter på de danske helsehylder er Omni-B Active en af mulighederne.

Indholdet er også beskrevet på Biosyms egen hjemmeside: „Kosttilskuddet Omni-B Active indeholder alle typer B-vitaminer og egner sig til alle, der oplever træthed eller mangel på energi i det daglige, da indholdet af bl.a. vitaminet B12 mindsker træthed og udmattelse.

B6, B12 og niacin bidrager til nervesystemets normale funktion og bidrager til et normalt energistofskifte. B6, B12 og folsyre bidrager sammen med cholin til en normal omsætning af homocystein. Cholin bidrager ydermere til at vedligeholde en normal leverfunktion samt omsætning af fedtstoffer. Endeligt kan det nævnes, at Omni-B Active er oplagt til personer, der ønsker normalt hår og hud grundet indholdet af bl.a. vitaminet B2 og Biotin, som netop støtter normalt hår og hud og samtidig findes i de fleste beauty-produkter.

I Omni-B Active er B2, B6, Folsyre og B12 tilsat i en bestemt aktiv form, hvilket gør, at de ikke først behøver omdannes, men kan optages direkte.“

En tablet på etiketten, men du må gerne tage to Der er et pænt indhold af alle B-vitaminerne i produktet, hvor du på etiketten kan læse, at du kan tage en tablet, men med en hilsen fra redaktionen, i snevejr, hvor nogle længes efter sommerens BBQ, kan du roligt tage to kapsler dagligt, hvis du er kørt flad på manchetterne og mangler energi til den sunde mad. Suppler gerne med Q, altså Q10 fx Omni Q10 Energy, der med 100 mg Q10 kan få dig op af stolen og skabe energi gennem bevægelse af hele kroppen, hvad enten den er på vej hen til grillen eller på gåtur i det grønne.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 31
SUND-FORSKNING
B
B
B
B B B
B
Q B
B

Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Bliv holistisk recovery terapeut

– det handler om helheden Hjælp mod psykisk sårbarhed og til nedtrapning fra psykofarmaka, på naturlig vis.

For dig der ønsker eller allerede arbejder med psykisk sårbare mennesker, og som gerne vil gøre en mærkbar forskel.

Manja Jurkowsky, uddannelsesleder og underviser. Exam. biopat, psykoterapeut , kerneterapeut samt akupunktør.

Læs mere på www.manjas-sundhedsklinik.dk og kom til info aften. Eller ring 4054 3128 for mere information.

I KLUBBEN FÅR DU SUND-FORSKNING BRAGT LIGE TIL DØREN FOR KUN 149 KR. OM ÅRET! TILMELD DIG PÅ WWW.KLUB-SUND.DK
NYT I DANMARK
INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS? Hvad er din udfordring? Lad mig hjælpe dig! GRATIS INTRO SAMTALE
anjaballegaard.dk tlf. 30337240
lystrupmindevej
biopat & naturopath
mail: kontakt@anjaballegaard.dk
2, 8654 bryrup
ibm

Økologisk viden, og så er det meget dansk …

Kører du på den vestfynske motorvej og giver dig tid til at køre til en lille by, Nr. Aaby, så vil du på et tidspunkt nå til Herrens Mark, heldigvis langt væk fra alle store veje og heldigvis en gård, der er omgivet af gamle økologiske marker. At det er dansk med et økologisk stempel, er faktisk vigtigt, for økologi bliver forvaltet lidt forskelligt rundt om på kloden.

På Vestfyn har de i årtier – faktisk siden 1959 – været kendt for deres fermenteringer af mælkebøtten, de har også i de sidste årtier været kendt for deres rødkløverekstrakter, som, ud over at have været præmieret i mange forskellige sammenhænge, også har den allerbedste danske forskning med sig, når køernes foretrukne spise omdannet til menneskeføde er med særlig fokus på hormonsystemet. Kig på firmaets hjemmeside, www.herrens-mark.dk, så får du de rette navne på de forskellige urteprodukter.

En sund urtesnaps helt uden alkohol

De helt nye, men meget gammelkendte planter på Herrens Mark, som har fundet vej i produktet Regomun, kan på alle måder være en støtte for immunsystemet. Det er et sammendrag af gode danske og udenlandske planter, som på hver deres måde, men især sammen, kan give et bidrag til et skrantende immunforsvar og både kan bruges forebyggende som en lille urtesnaps i belastende perioder og

som en stor urtesnaps flere gange om dagen, hvis bakterier og virus er ved at brede sig ind over dine slimhinder.

Nyd synet af de mange smukke planter, tænk på dem, når du tager din urtedrik, for ja, den er flydende, den er fermenteret, og det kan man godt smage. Til gengæld vil de fermenterede urter skabe fred, ro og harmoni hele vejen gennem fordøjelsen, en viden, som heldigvis snart er allemandseje: Vores immunforsvar bliver aktiveret allerede i hals og svælg, men også i høj grad i de lange tarme. Regomun klæder dine tarme på til opgaven, mens du drikker den lidt syrlige snaps. Du kan altid skylle efter med et glas vand, og bare rolig. En urtesnaps fra Herrens Mark er helt alkoholfri.

Til gengæld er der fem planter i produktet, som er indsamlet på egne marker og fermenteret i store tanke på gården. Derefter hældes de på kartoner og er klar til at køre ud til butikkerne.

Fem fine urter skaber støtte til hele kroppens immunsystem

Du finder havre, rød solhat, mælkebøtte, oregano og citronmelisse i Regomun. Alle er økologisk dyrket, og bagved hver plante gemmer der sig en meget stor viden, som går tilbage til de europæiske munke, til middelhavsområdet og så langt væk som indianernes vidtstrakte enge, hvor den røde solhat engang hørte til.

Se alle fem planter på de næste sider, og nyd synet af de smukke planter og nu med viden om, at de er en lise for både krop og sjæl.

For det vidunderlige ved den rette planteterapi er, at enhver plante ikke kun har en enkelt egenskab, du kan få gavn af, men meget ofte en hel stribe.

Kom med til næste side ...

// 33
URTER
// 33
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Den røde solhat (Echinacea purpurea) er nok den, du kender allerbedst. Studie på studie har dokumenteret plantens evne til at støtte dit immunsystem. Den boede oprindeligt på de store sletter og enge i områder, hvor indianerne boede, men har nu bredt sig som en af de vigtigste immunregulerende planter, vi råder over. Den virker især, når de første tegn på en infektion viser sig. Her vil den stimulere visse dele af immunforsvaret – nogle af de såkaldte cytokiner – men heldigvis fortsætter stimulationen ikke uhæmmet, men klinger af, når cytokinerne er nået op på et vist niveau. Det er også derfor, du skal bruge den røde solhat, når du mærker de første tegn på immunologiske udfordringer.

Havre (Avena sativa) kender du med garanti også, selvom det måske er første gang, du får at vide, at den er et særligt nervestyrkende bekendtskab. I dag ved man, at vores immunforsvar og nervesystem nede i de lange tarme i høj grad samarbejder. Immunforsvaret sørger for, at der altid er et immunologisk vagtværn, så kroppen er beredt på eventuelle fremmede indtrængere, mens nervesystemet med de små nerveender har plantet sig ned i både slim og tarmvægge for at give hjernen besked, hvis der er problemer på vej. Her er havren både beroligende og styrkende og hjælper derfor immunforsvaret med sit job.

I et flot samarbejde med havren har vi citronmelissen (Melissa officinalis). Den er en smuk, velduftende plante, den kan brede sig på hver en bar plet i haven, hvis man ikke sætter den i en gammel spand med hul i bunden, som man graver ned i plantebedet. Men egentlig skal man jo blot lade den brede sig, for den er en af vores heltinder i den europæiske planteverden. Dens evne til at berolige og styrke et træt nervesystem er velkendt i hele Europa, den hjælper, ligesom havren, de små nerveender i tarmsystemet (se ovenfor), og den sender gerne styrkende og beroligende signaler af sted gennem den store nerve, nervus vagus, som forbinder hjerne og tarmsystem. At være syg med infektioner er ubehageligt, her er hjælpen.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

34 //
SUND-FORSKNING

Mælkebøtten bliver af uransagelige årsager kaldt fandens mælkebøtte, sikkert et øgenavn, den har fået, når flittige haveejere ser dens ellers smukke fjæs stikke frem i den nydelige græsplæne. Den har også fundet vej i Regomun, fordi den i høj grad støtter fordøjelsen i dens arbejde med at nedbryde affaldsstoffer, fremme evnen til at nedbryde fedtstoffer og i det hele taget hjælpe os med at nedbryde vores mad, så den ikke står for længe i tarmen. Det er nemlig vigtigt, at de lokale slimhinder sammen med immunsystem og nervesystem ikke skal håndtere slagger fra maden, der bare bliver liggende for længe. Et sundt immunsystem hænger således tæt sammen med en god fordøjelse.

Fem fine urter skaber støtte til hele kroppens immunsystem

Oregano (Origanum vulgare) hører til på pizzaer, og nå ja, så er den jo en af mest brugte krydderier rundt om Middelhavet. Det har ført til rigtig meget forskning, og der er ingen tvivl om, at olien og de aktive stoffer fra oreganoen er et helt specielt bekendtskab, når man gerne vil rydde op i fordøjelsen og støtte det lokale immunforsvar. Det er også oreganoen, der sammen med den røde solhat kan sætte mere fokus på det samarbejde, der er mellem luftvejene og tarmsystemet. Man anerkender i dag, at oregano understøtter normaltfungerende luftveje og hjælper med ophostning. Den er også et godt makkerpar til mælkebøtten, da den ligeledes fremmer evnen til at producere galde og dermed støtter fordøjelsen.

// 35
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

VIDEN & VIDENSKAB

DIN HJERNE ELSKER FISK

Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA har en gunstig indvirkning på såvel hjernestruktur som kognitive evner, viser en ny undersøgelse foretaget blandt midaldrende personer. Selv folk, som er genetisk prædisponerede for Alzheimers, har en kæmpe fordel af at spise mere fisk.

Det er allerede påvist, at når gravide indtager fisk, har det en gavnlig indvirkning på det ufødte barns hjerne. Nu viser en ny amerikansk undersøgelse fra University of Texas Health Science Center i San Antonio, USA, at det med al sandsynlighed kan svare sig at fortsætte med at spise fisk, efter man er kommet til verden. Forskerne så på indholdet af de to omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA (eicosapentaensyre og docosahexaensyre), hos en gruppe midaldrende forsøgspersoner. Hos dem med højest omega-3-indhold fandt forskerne en bedre hjernestruktur og bedre kognitive evner sammenlignet med de forsøgspersoner, som havde lavere indhold af de to fedtsyrer.

Med til at forebygge Alzheimers syge

Forskerholdet undersøgte helt specifikt det, som hedder omega-3-indekset. Det er de røde blodlegemers procentvise indhold af omega-3-fedtsyrer i forhold til andre fedtsyrer. I alt 2.183 forsøgsdeltagere medvirkede i forsøget, og de havde en gennemsnitsalder på 46 år. Foruden at kigge på omega-3-indekset foretog forskerne MRI-scanninger (magnetic resonance imaging) for at bedømme hjernestrukturen, og de målte ligeledes forskellige aldersrelaterede markører for ældning af hjernen. Forskerne så desuden på omega-3-indekset hos en gruppe deltagere, som bar det særlige APOE4-gen, der gør dem mere disponerede for Alzheimers syge.

Bedre til abstrakt og logisk tænkning

Det viste sig, at forsøgsdeltagere med højere omega-3-indeks havde større hippocampus, som er den del af hjernen, der spiller en central rolle for indlæring og hukommelse. Der blev også observeret en forbindelse imellem højere omega-3-indeks og bedre evne til at tænke abstrakt samt forstå komplekse problemstillinger og løse dem ved hjælp af logisk tænkning. Hos APOE4-bærerne med et højere omega-3-indeks var tilstanden af de små blodkar generelt bedre end hos dem med lavt omega-3-indeks. Nor-

36 //
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

malt har bærere af APOE4-genet en øget risiko for hjerte-kar-sygdom og kredsløbsbetinget (vaskulær) demens.

Antiinflammatoriske egenskaber

Forskerne er ikke helt sikre på, præcist hvordan EPA og DHA beskytter hjernen. En teori går ud på, at disse fedtsyrer skal være til stede i nervecellernes (neuronernes) membraner for at sikre en effektiv signaludveksling. Hvis andre fedtsyrer overtager omega-3-fedtsyrernes plads, giver det ustabile neuroner. En anden teori går ud på, at omega-3-fedtsyrerne (EPA og DHA) har antiinflammatoriske egenskaber. Uanset hvad har et højere indhold af omega-3 i cellemembranerne en gunstig indvirkning på hjernen.

Fiskeoliekapsler med højere optagelighed

Det er især de fede fisk som sild, laks og makrel, der har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, men der findes også andre muligheder for at få adgang til disse fedtsyrer, hvilket kan være nyttigt for folk, der ikke er så vilde med fisk. Mange vælger at tage fiskeolie i kapselform, og det kan være en ganske udmærket løsning. Der findes faktisk præparater, hvor indholdet af EPA og DHA er ekstra højt, fordi fiskeolien er opkoncentreret. Bio-Marin Plus er et eksempel på en sådan fiskeolie. Omega-3-fedtsyrerne i dette præparat er i såkaldt frigjort form, hvilket vil sige, at de er spaltet og kan optages direkte i kroppen. Det giver både en hurtigere og mere komplet optagelighed af omega-3-fedtsyrerne.

Lige så effektivt som frisk fisk

Der er lavet forskning med Bio-Marin Plus for at se, om det giver samme effekt som at spise fisk. I et forsøg udført af forskere fra Universitetet i Kuopio i Finland blev forsøgspersonerne inddelt i to hold. Et hold skulle spise fire til fem ugentlige fiskemåltider. Det andet hold fik Bio-Marin-kapsler. Sammenligningen foregik ved at se, hvor effektivt de to forskellige alternativer sænkede blodets indhold af triglycerider. Et for højt triglyceridindhold i blodet kan være en risikoforøgende faktor for blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Det viste sig, at fiskeoliekapslerne havde akkurat lige så god en triglyceridsænkende effekt som det at spise fiskemåltider de fleste af ugens dage, så det er en både praktisk og klinisk effektiv måde at dække sit behov for disse fedtsyrer på.

Kilde: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, juli 2022

Vejledning i sundhedsfremmende

• Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning

• Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand.

• Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance. Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ…

Klinik for komplementær behandling
tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer
Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com 86 11 40 42 frededamgaard.dk På
THE
THE BODY ØREAKUPUNKTUR UDDANNELSE VI SKABER KOMPETENTE TERAPEUTER Berettiger
SE MERE PÅ GODTHJAELP.DK AURICULOTERAPI CHROMOTERAPI POSTUROLOGI
klinikken anvendes:
ART OF BALANCING
til RAB-godkendelse

Fiskeoliekapsler kan mindske skadevirkningen af luftforurening

Mindre oxidativ stress og færre tegn på andre målbare skadevirkninger af luftforurening var nogle af de fordele, folk opnåede ved at tage fiskeolie i et nyt kinesisk forsøg.

I de sidste to måneder af undersøgelsen gennemgik deltagerne fire sundhedsundersøgelser, hvor forskerne så på metaboliske forandringer forårsaget af luftforurening, helt specifikt af PM2,5-forurening. Det er disse bittesmå partikler fra blandt andet brændeovne og biludstødning, som har vist sig at have størst skadevirkning. Forskerne målte graden af systemisk inflammation, koagulation, skader på blodkar og oxidativ stress.

En helt ny undersøgelse fra Fudan University i Shanghai, en by med et næsten fire gange højere luftforureningsindeks end København, viser overraskende, at fiskeolie kan beskytte mod de fine partikler i luftforurening, der er kendt for at gøre skade på lungevævet. Forsøget, som er randomiseret og placebo-kontrolleret, blev udført på 65 studerende ved Fenglin Campus (en del af Fudan University). Forsøgsdeltagerne blev tilfældigt inddelt i to grupper. En gruppe fik snydekapsler med solsikkeolie, og den anden fik fiskeoliekapsler, der indeholdt 36 pct. EPA og 24 pct. DHA. Dette er meget tæt på indholdet i et præparat som Bio-Marin Plus, hvor hver kapsel indeholder 38 pct. EPA og 22 pct. DHA. Begge grupper skulle tage de respektive kapsler i et år.

Det viste sig, at der var markant flere målbare skadevirkninger hos dem, der havde taget kapsler med solsikkeolie. I denne gruppe fandt forskerne i alt 3.833 metabolitter med specifik relation til PM2,5, hvorimod de kun fandt 1.757 metabolitter i fiskeoliegruppen.

Metabolitterne inkluderede blandt andet derivater af arachidonsyre, omega-3-fedtsyrer, omega-6-fedtsyrer og omega-9-fedtsyrer. EPA og DHA virker til at have langt færre proinflammatoriske virkninger end eicosanoider deriveret fra arachidonsyre. EPA og DHA synes tilmed at skifte biokemien i en antiinflammatorisk retning, hvilket forklarer den lavere grad af inflammation og oxidativ stress.

Kilde: Environmental Health, oktober 2022

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

38 // SUND-FORSKNING
VIDEN & VIDENSKAB

Til din travle hverdag

B-vitaminer til nervesystemet*

*Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, B6, biotin og B12 medvirker bl.a. til, at dit nervesystem fungerer normalt. Riboflavin er bl.a. med til at beskytte dine celler mod oxidativt stress.

Super B-Complex

I dagligdagen er der meget, der belaster vores nervesystem og det kan være svært at give slip. Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og B-vitaminer, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet.

De adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod - indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. Derfor er Super B-Complex et godt supplement til din travle hverdag.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.

KOSTTILSKUD

ADAPTOGENER

Udtrykket adaptogen blev første gang brugt i 1947 af den russiske farmakognosist-toksikolog Nikolay Vasilievich Lazarev til at beskrive naturlægemidler, der har en normaliserende effekt på kroppens fysiologiske reaktion på stress. Begrebet stress blev defineret af Hans Selye som en tilstand, hvor kroppens homøostase (afbalancerende) mekanismer bliver truet, og det er i denne sammenhæng, at adaptogenerne viser deres særlige egenskaber. De farmakologiske processer, som er involveret i den adaptogene virkning, involverer forskellige stressresponsmekanismer, hvor adaptogener øger en indflydelse på stressmediering ved at interagere med hormonel og neurologisk transmitter/receptor-aktivitet, modulere cellernes reaktioner på signalstofferne, påvirke fysiologiske feedback-reguleringsmekanismer og derudover fungere som potente antioxidanter. Denne mangefacetterede farmakologi har fået forfattere til at beskrive aktiviteten af adaptogener som værende et eksempel på netværksfarmakologi, hvor adaptogenernes forskellige farmakologiske mekanismer interagerer i synergi til at opnå deres virkning. På trods af en mangel på

en specifik definition af deres tilsyneladende farmakologi er de vigtigste generelle farmakodynamiske egenskaber, der kan bruges til at beskrive adaptogener, blevet defineret af.

a) Et adaptogen er ikke-giftigt for modtageren.

b) Et adaptogen virker ved at øge organismens resistens over for et bredt spektrum af ugunstige biologiske, kemiske og fysiske faktorer og har en tendens til at være uspecifikt i dets farmakologiske egenskaber.

c) Et adaptogen har en tendens til at være en regulator, der har en normaliserende virkning på de forskellige organsystemer i modtagerorganismen.

Som terapeutisk værktøj hjælper adaptogener med at opretholde optimal funktion under stadig mere udfordrende forhold ved at støtte fysiologisk kompensation for de potentielt skadelige virkninger af langvarig stress.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

40 // SUND-FORSKNING
URTER
Til behandlere og til dig, der gerne vil grave et spadestik dybere i den spændende verden af urter.

Lazarevs forståelse af den adaptogene virkning er baseret på det generelle tilpasningssyndrom (GAS – General Adaption Syndrome), som oprindeligt blev beskrevet af den fornævnte endokrinolog, Hans Selye. GAS er en profil af, hvordan en organisme prøver at tilpasse sig i et forsøg på at opretholde homøostase, når den udsættes for stressfaktorer. Denne tilpasning kan ifølge Hans Selye beskrives i tre stadier:

1) Alarmstadie – den første reaktion på stressorer.

2) Resistensstadie – organismens fysiologi reagerer på at opretholde homøostase.

3) Udmattelsesstadie – organismens fysiologi bliver kompromitteret på grund af langvarig stress og kan ikke længere opretholde homøostase.

Forud for en stressfremkaldende begivenhed anses organismen for at være i en tilstand af homøostase, i balance. Begyndelsen af en stresshændelse markerer begyndelsen på alarmstadiet. Som det kan ses i figur 1, resulterer de indledende adaptive responsmekanismer i et fald i organismens modstand, denne kortvarige kompromitterede tilstand omtales som chokfasen. Dette efterfølges hurtigt af antichokfasen, hvor organismens fysiologi reagerer på at imødekomme stressbegivenhedens udfordringer. Antichokfasen er hovedsageligt kendetegnet ved øget aktivitet i det sympatiske nervesystem, som er karakteriseret ved bl.a. øget hjertefrekvens, øget blodtryk og den tilhørende kamp-ellerflugt-respons med øgede kredsløbsniveauer af adrenalin.

Efter den indledende alarmfase begynder fysiologien at kompensere og tilpasse sig til de stress-inducerede krav. Her går organismen ind i en tilstand af øget dynamisk ligevægt, som kaldes heterostase, som er karakteriseret ved en kortvarig udvidelse af de normale homøostase responsområder, der kan kompensere for de potentielt skadelige virkninger af stressbegivenheden og øge organismens modstand. I de sene faser af alarmstadiet medieres kroppens reaktion i stigende grad af hormonelle processer, primært stresshormonet kortisol, men også aldosteron og skjoldbruskkirtlens stofskiftehormon. De hormonelle feedbackmekanismer, der regulerer frigivelsen af stresshormonet kortisol, omtales ofte som hypotalamus-, hypofyse-, binyreaksen, der også kaldes HPA-aksen, efter kirtlernes engelske navne – hypothalamus, pituitary og adrenal. Stresshormonets indflydelse på medieringsprocesser fortsætter ind i resistensstadiet og skaber en tilstand af øget modstand i et forsøg på at opretholde homøostase. I tilfælde, hvor stressbegivenheden bliver langvarig, kan kravene til de fysiologiske kompensationsmekanismer blive overanstrengt, hvilket får kroppens resistensreaktion til at vakle. Organismen går derefter ind i udmattelsesstadiet, som er karakteriseret ved dysregulering af de fysiologiske kompensationsmekanismer, der underbygger kroppens resistensreaktion. På dette stadie kan uhensigtsmæssige adaptive responser forårsage hyper- eller hypofunktion (over- eller underfunktioner) af de fysiologiske reguleringsprocesser, som også selv kan begynde at fungere som stressfaktorer. Dette kan skabe en negativ degenerativ spiral, som kan have alvorlige konsekvenser for organismens sundhed og overlevelsesevne.

fortsættes på næste side ...

// 41
Figur 1. Generelt tilpasningssyndrom

Adaptogenernes indflydelse på de fysiologiske kompensationsmekanismer involveres ved stressmediering og øger organismens stresstilpasningsevne, som ofte omtales som en tilstand af ikke-specifik øget resistens. Det ser ud til, at adaptogenernes indflydelse kan påvirke det generelle tilpasningssyndroms profil på to måder:

1) Ved at reducere indflydelsen af alarmstadiets indledende chokfases reaktion på kroppens modstand (HMPC 2008) – en funktion, der kaldes stimulativ adaption.

2) Ved at understøtte de fysiologiske kompensationsmekanismer i resistens- og udmattelsesstadier – en funktion, der kaldes understøttende (eller „supportive“) adaption.

Disse to adaptive mekanismer er illustreret i figur 2 og 3, der viser, i hvilke områder de to mekanismer virker (figur 2), samt hvordan deres virkning kan ændre på tilpasningssyndromkurven (figur 3). Her ses det, hvordan stimulativ adaption kan reducere faldet i modstandsevnen, der opstår som respons på chokfasen, og hvordan understøttende adaption kan forlænge organismens modstandsevne under længerevarende stresspåvirkning.

Figur 2. Stimulativ og understøttende adaption

Figur 3. Stimulativ og understøttende adaptions indvirkning på modstandsevne

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

42 //

Disse to adaptive processer er begyndelsen til at skabe en nuanceret forståelse af adaptogeners indflydelser på organismens stresstilpasning, hvor det enkelte adaptogen i en klinisk sammenhæng evt. kan til- og fravælges i forhold til dets specifikke indvirkning på tilpasningssyndromkurven. Hvis der samtidig inddrages en forståelse af adaptogenernes øvrige individuelle egenskaber og farmakologiske virkninger, skabes der et omfattende og facetteret overblik, som danner et nyttigt og brugbart arbejdsredskab.

Urte-adaptogener

Udtrykket urte-adaptogen beskriver en række urter med forskellige egenskaber, som alle understøtter en tilstand af uspecifik øget modstand ved at mediere enten stimulerende eller støttende adaption. Valget af urte-adaptogener bør være baseret på en nuanceret forståelse af urternes karakteristikker afvejet mod det særlige behov, der skabes hos et individ i tilfælde, hvor der er

tale om en kompromitterende fysiologisk tilstand. De forskellige urte-adaptogener medierer stressreaktionen på forskellige måder i kraft af deres egne særlige egenskabsfokus, hvilket giver hvert individuelt urte-adaptogen en unik terapeutisk profil.

En oversigt over aktiviteten af et udvalg af adaptogene urter, som omtales i denne artikel, er vist i figur 3. Den principielle adaptogene aktivitet, som definerer et primært adaptogen (1°-adaptogen), er moduleringen af de hormonelle feedbackmekanismer, der regulerer frigivelsen af stresshormoner medieret af HPA-aksen. Primære

adaptogener påvirker i sidste ende alle de fysiologiske ændringer, der opstår som en konsekvens af stressreaktionen, og har dermed en væsentlig betydning for tilpasningssyndromkurvens form. De adaptogene urter, der er fremhævet i figur 3 med aktivitet markeret i det røde felt, HPA-aksen modulerende, er klassificeret som primære adaptogener (1°-adaptogen). De øvrige adaptogene urter klassificeres som sekundære adaptogener (2°-adaptogen). Urternes særlige egenskabsfokus, som tegner deres unikke terapeutiske profil, er også markeret på tabellen.

Du kan læse om de fleste adaptogene urter på www.sund-forskning.dk. Her finder du også alle referencerne for artiklen.

Derudover vil der ligge en længere variant af nærværende artikel på hjemmesiden, formodentlig i februar 2023.

// 43
Figur 3. Kategorisering af et udvalg af adaptogene urter

AT VÆRE de

BØRN
// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

bedste-forældre

Det skal ikke være nogen hemmelighed. Jeg er nu blevet mormor for tredje gang! Tre små kroppe på 0, 3 og 5 år, der er så smukke, de vokser, de har muskler og er hverken for slanke eller for tykke.

De er frække – i hvert fald to af dem – på den gode måde, de er nysgerrige, intelligente, velfungerende (det meste af tiden), og de er selvfølgelig mine børnebørn, og jeg er sikkert lige så forskruet at høre på som alle andre bedsteforældre i denne verden. Bedste-forældre. Lad os lige dvæle ved ordet, for betyder det ikke, at vi netop er de „bedste“, fordi vi har overskud til at tage os af vores børnebørns sundhed, som de allerbedste forældre i et moderne samfund ikke har tid til at gøre så grundigt, som de gerne ville?

Her får du nogle af de tips, som min elskede datter og svigersøn har taget imod med kyshånd. Det har ikke været svært for dem (sådan da) at implementere mine ideer, da vi jo

heldigvis i Danmark er så rige og veluddannede, at vi også har råd til at gøre det så godt som muligt for de små poder.

Om dine børnebørn skal have de helt samme tilskud og ideer som mine børnebørn, det kan jeg af gode grunde ikke vide. Derfor plejer jeg da også at henvise til mine dygtige kolleger, hvor flere af dem har specialiseret sig i børn. Kig også efter børne-biopati-kurser, som jeg holder online i løbet af 2023, men lige nu vender vi lige blikket mod mine børnebørn, ikke så meget om, hvad der gør dem unikke (ja, de er), men hvordan vi voksne i fællesskab fodrer dem med de bedst mulige madvaner og kosttilskud.

Det hele begynder med en sund morgen, som godt kan være hurtig Hektiske morgener kan blive mindre hektiske og meget mere sunde, hvis familien anskaffer sig en rigtig god blender, hvor I fx kan blande en kvart liter mandelmælk, en lille håndfuld mørke bær (fx blåbær, jordbær, hind-

bær), en kvart banan og en lille håndfuld spinat eller broccoli. Lav det ikke for tykt, det må gerne kunne drikkes, som var det et glas juice, og det må faktisk gerne smage lidt sødt, så det hele glider ned. Du skal dog ikke tilsætte sukker, det vil være en skam for både tarm, immunforsvar og mikroflora i tarmene. Med andre ord, lad bærrene fylde mere i smag end kål og spinat.

Du kan blende hele molevitten dagen før, hvis du ikke har de fem minutter om morgenen.

Når det er blendet, må du hjertelig gerne tilsætte en teske gode omega-3-fedtsyrer, fx Eskio 3 eller olier fra Nordic Natural, men uanset olier i smoothien kan du servere Equazen tyggekapsler, tre styk til hver af børnene. Det er her, al forskning på børns hjerner gemmer sig, det kan du læse mere om lige om lidt.

Ud over en smoothie hver morgen er der jo et væld af muligheder. Kig på s. 78, og udvælg nogle forslag, som du tænker, dine børn og børnebørn kan lide.

Fortsætter på næste side ...

// 45

Spis gerne på marokkansk morgen og aften

I stedet for at presse dine børn til absolut at skulle kunne lide det samme som dig, så vær velforberedt i din ugentlige strategi. Hav bøtter med alskens forskellige ingredienser i. Det kan være en bøtte med fintskårne peberfrugter, en anden bøtte med dip, der smager af persille, en lille skål med cherrytomater. Små kyllingestykker eller kyllingelår, du har tilberedt til det meste af ugen. En skål med fiskefileter, du selv har stegt, og gerne i ovn, små laksestyk ker, babymajs, sukkerærter, nødder, ristede solsikkekerner og græskarkerner, små kyllingepølser eller fiskefrikadeller, du selv har lavet eller købt hos din lokale fiskemand.

Lad dine børn selv vælge fra de forskellige skåle, kom menter ikke så meget på valgene, sørg selv for at vælge fra mange forskellige skåle, og børnene vil som regel efter ligne dig.

Lægger du pres på, fordi du tænker, man ikke kan leve uden proteiner fra kylling, så får du måske en af to reakti oner: Næ, det vil jeg ikke, eller, nå ja, jeg gør, som mor og far siger. Vær forberedt på, at netop mad er forbundet med rigtig meget trang til selvbestemmelse (bare se på dig selv, du spiser sikkert heller ikke grisetæer?)

Bedste folk laver stor-mad-dag

Du kan som bedsteforælder hjælpe med at lave stor-maddag. Når du alligevel vil tilberede sunde måltider hjemme, så lav en ekstra portion, skær portionerne ned til håndterbare familie-marokkansk-størrelser, så det er lige til at tage ud af fryseren, ind i ovnen og ned i en skål til børnebørnene. Det kan jo være alt fra grønsagslasagne til små kyllingeretter, til hjemmelavede dippedip med krydderier i børnevenlige smage. Eller det kan være spaghetti med kødsovs, hvor du jo kan blende alverdens grøntsager ned i, som poderne ikke vil opdage. Nogle gange må man gerne snyde, især når det er i sundhedens tegn. Ved fx at lave mad til det meste af ugen om søndagen, så snyder du også elselskaberne og Putin på elregningen. What’s not to like, som de siger i en anden del af verden.

Frokost kan være mere udfordrende Morgenmad og aftensmad kan klares med ovennævnte, hvad der så sker midt på dagen, afhænger jo af spiseordninger i institution og skole. Skal der madpakke med, så vælg igen samme metode. Små bitte bøtter, der holder ingredienserne adskilt, lad det være nemt at være barn, hvor fokus nok er på at komme hurtigst muligt ud på legepladsen.

Hvordan ser maden ud i en lille bitte mavesæk?

Fælles for alle måltiderne er dog, at de skal være supersunde. Børn og voksne får rigeligt med snavs, skidt og kunstig kemi gennem luftbårne partikler fra børnefødselsdage og alle de andre fejringer, vi har i løbet af et år, hvor man liiiige skal spise æbleskiver, hvor man liiige skal have påske-

æg og så videre. Og så videre. Kig lige ned i den lillebitte mavesæk på en 3-årig, og spørg dig selv: Skal den være fyldt med plantestoffer, vitaminer, mineraler og gode fedtstoffer, eller skal den være fyldt med påskeæg og slik?

Om morgenen har du allerede givet tre tyggetabletter Equazen og afhængigt af alder en god børne-vitamin-mineral-tygge eller ikke-tygge-tablet. Der findes også den flydende Mivitotal fra Midsona, som er let at dosere, smager af ingenting og netop kan hældes i morgensmoothien, når den er blendet færdig.

Morgensmoothie – har mor og far lavet nok, er det også en ypperlig eftermiddagsdrink, evt. med sugerør, hvis ikke barnet er til en god urtete, fx af lidt hyggelige urter. Det kan være smagen af pebermynte, anis, fennikel, sågar timian, som for

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

46 // SUND-FORSKNING
Børn vil som regel gerne undgå retter, hvor det hele er væltet sammen til noget uigenkendeligt.

VIL DU HØRE MERE OM ONLINE „BØRNEBIOPATI“ FOR FORÆLDRE

OG BEDSTEFORÆLDRE? Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk. Når vi er mange, der har meldt sig til, vil det blive afholdt. Det vil være tre aftener i foråret og vil koste bare 300,– kroner at være med. Så slipper I for at fare vild i helsekostbutikken og måske også, hvad der ligger mig mest på hjerte: At man på Facebook blot tager alle mulige råd til sig, som måske ikke lige passer til dit barn eller barnebarn.

nogle måske er lidt skarp i smagen, men kan være et hit for andre. Du kan også vælge nogle af de færdigblandede teer fra Pukka eller fra Natur Drogeriet, der findes et væld af smage, og find gerne nogle, hele familien kan lide. De kan drikkes varme, men også kolde. Gør dem ikke for stærke, hellere to slurke „tynd te“ frem for ingen te. De vandopløselige aktive stoffer vil elskes af især fordøjelsen, der med sit fine nervesystem lokalt på alle slimhinderne gennem tarmsystemet vil fodre ikke kun den lokale fordøjelse med gode planteaktive stoffer, men også nervesystemet, immunforsvaret og derigennem skabe et velfungerende hormonsystem. Det gælder i øvrigt for al sund mad!

Hvorfor du skal vælge børnefedtsyrer til børn

Ikke mindre end 7.000 børn har deltaget i studier verden over for at bevise, at de små kapsler med Equazen, som også har heddet eye q, har deres helt særlige evne til at hjælpe børns hjerner. Ved at tilføre fedtstofferne, som er sammensat anderledes end andre produkter, får de små hjerner mulighed for at udvikle sig. Hjernen er opbygget af fedt, men ud over selve hjernens substans er det også de sunde fedtsyrer, der skal sørge for at transportere signalstoffer fra den ene nervecelle til den næste. De fungerer som en slags budbringere: Findes de i rette mængder, kan signalstofferne passere hen over den kløft, der er mellem to nerveceller. Og det gode resultat af den handling er, at barnet har lettere ved at lære nyt, kan koncentrere sig, får mere ud af hverdagen, som bliver rolig og energisk på en og samme tid. Hvis du synes, det lyder mystisk, så er forklaringen, at ved at regulere de mange signalstoffer, vil de signal-

stoffer, der kan skabe alt for meget krudt i bagdelen, falde mere til ro, mens andre signalstoffer vil optimere energien og den drivkraft, alle børn skal have, så de forbliver nysgerrige på livet, får lyst til at lære nyt og har overskud i hverdagen.

Sørg for gode vitaminer og mineraler, især hvis dit barnebarn er kræsent Af grunde, jeg godt kender, men som jeg lige nu ikke har plads til her på siderne at gå i dybden med, er der rigtig mange børn, der fravælger en stribe af madvarer. Det kan være til stor frustration for alle voksne omkring poderne, og ingen forstår, at noget så livsvigtigt som mad bliver til så stort et problem for børnene. Følg nogle af rådene her på siderne om at spise lidt anderledes enkelt, men sørg også for en multi-vitamin-mineralpille, der dækker behovene. Hvilken du skal vælge, afhænger af alder, spørg i din helsekostbutik.

Det smarte ved den flydende smagsneutrale Mivitotal fra Midsona er, at du kan dosere, så det passer til barnets – og den voksnes – alder. Altså et produkt til hele familien.

Bim Bam Busse, jeg er en sundhedstudse

Om du er en tudsegammel bedste eller purung bedstemor og -far, så skal der nogle gange ikke så meget til at optimere dagligdagen. Popcorn kan være fredagsslik, det behøver ikke at være alt muligt snask. Og lyder det lidt fanatisk i dine ører, så bliv i det mindste en bevidst bedste af alle slags. Hvor tit skal livet være fyldt med sundhed, hvor tit skal det ikke.

// 47

VIDEN & VIDENSKAB

Endnu en grund til at anvende glucosaminsulfat mod slidgigt

Hvis du er en af de mange danskere, som til daglig er besværet af let til moderat slidgigt i et eller begge knæled, kan glucosaminsulfat være en rigtig god løsning. Det gælder især efter offentliggørelsen af en ny amerikansk undersøgelse, som viser, at antiinflammatoriske lægemidler overraskende nok kan forværre tilstanden.

Smerte og hævelse er to af kendetegnene ved slidgigt, og det er da heller ikke nogen tilfældighed, at den gængse behandling består i at tage antiinflammatoriske lægemidler – eller NSAID-præparater, som de også hedder. De kan nemlig mindske smerten og den inflammation, som følger i kølvandet på slidgigten. Igennem de seneste årtier er mange læger dog begyndt at anbefale glucosaminsulfat som et mere skånsomt alternativ, eftersom undersøgelser har vist, at glucosaminsulfat har samme smertelindrende virkning som NSAID, men uden de samme bivirkninger. Dette gælder dog kun specifikt for glucosaminsulfat. Andre glucosaminformer som eksempelvis glucosaminhydroklorid har ikke vist at have den samme effekt.

NSAID måske ikke det bedste valg

Som noget helt nyt har forskere fra University of California, San Francisco, nu opdaget, at NSAID-præparater med tiden kan forværre den inflammatoriske tilstand, hvilket kommer som lidt af en overraskelse. Deres forskning blev

præsenteret ved den årlige kongres for Radiological Society of North America (NSNA) i november 2022. Undersøgelsen er udført på 277 deltagere med moderat til svær slidgigt, som blev behandlet med NSAID og efterfølgende undersøgt.

MRI-scanninger overraskede Samtlige deltagere fik MRI-scanning af knæet, før behandlingen startede, og igen efter fire år. De fik målt tykkelsen og strukturen af deres ledbrusk og fik ligeledes målt forskellige relevante markører. Resultaterne viste, at der ikke var nogen langtidsfordele forbundet med at tage NSAID. Inflammationen var taget til, og ledbruskens beskaffenhed var i en ringere stand sammenlignet med kontrolgruppen.

Eksperter anbefaler glucosaminsulfat

Dette er ikke ensbetydende med, at NSAID ikke har en målbar og mærkbar virkning ved slidgigt, men der er en klar grund til, at den europæiske sammenslutning af reumatologer ESCEO (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases) anbefaler glucosamin som førstevalg af behandling. Hvad der er vigtigt at nævne i den sammenhæng, er, at de specifikt anbefaler glucosaminsulfat af farmaceutisk kvalitet.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

48 // SUND-FORSKNING
Kilde: 108th Scientific Assembly and Annual Meeting of the Radiological Society of North America, November 2022
Indeholder salvie Salvie hjælper mod hedeture i overgangsalderen Følg @avogel_dk Naturlig hjælp mod hedeture i overgangsalderen Salvie bidrager til velvære under menstruation Tilfredshedsgaranti prøv i 90 dage

GODT NYT til folk med diabetisk nervesygdom

Diabetisk neuropati er en diabetes-relateret komplikation, som typisk medfører skader på de perifere nerver i fødderne og benene. En ny undersøgelse viser, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati opnår markant bedre resultat, når de tager stoffet Q10 sammen med deres medicin.

Flere og flere undersøgelser afslører, at næringsstoffer og medicin i nogle tilfælde kan gå hånd i hånd. En helt ny af slagsen er godt nyt for personer ramt af smertefuld diabetisk neuropati, som er en diabetes-relateret komplikation, der typisk giver smerter i fødder og ben forårsaget af nerveskader. I denne undersøgelse testede forskere fra Hamadan University of Medical Sciences i Iran, om det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 kunne forbedre den konventionelle behandling med lægemidlet pregabalin, og det viste sig at være tilfældet.

Kombination af Q10 og medicin

De 112 forsøgsdeltagere blev tilfældigt inddelt i to lige store grupper. En gruppe fik pregabalin kombineret med Q10 (100 mg hver ottende time). Den anden gruppe fik pregabalin og skulle tage placebo (også 100 mg hver ottende time). Begge grupper

blev bedt om at følge denne anvisning i otte sammenhængende uger. Herefter gjorde forskerne resultaterne op og kunne så se, hvor tydelig forskel der var på de to grupper.

Q10 forbedrede resultatet

Det primære succesmål (endpoint) var forbedringer i smerteintensitet målt på en 11-punktsskala. Her viste det sig, at de Q10-behandlede patienter opnåede en signifikant større smertelindring end patienterne i placebogruppen. De Q10-behandlede patienter opnåede ligeledes et signikant bedre resultat med hensyn til det sekundære endpoint, som var forbedringer i smerterelaterede søvnforstyrrelser. Med andre ord var Q10-behandlingen med til at mindske smerterne og forbedre søvnen hos deltagerne.

Har antiinflammatoriske egenskaber

Forskerne konkluderer, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati ser ud til at have gavn af at tage et præparat som Q10, da det er en antioxidant og har antiinflammatoriske egenskaber. De opfordrer dog til at lave yderligere forskning, før Q10 ligefrem skal inkluderes som en del af behandlingen mod denne relativt udbredte diabetes-komplikation.

Kilde: European Journal of Clinical Pharmacology, oktober 2022

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

50 // SUND-FORSKNING
AF BJØRN FALCK MADSEN
VIDEN
& VIDENSKAB

Stor metaanalyse viser, at Q10 kan sænke kolesterol

Ikke nok med at stoffet sænker totalkolesterol, LDL og triglycerid. Det ser samtidig ud til at øge HDL og dermed forbedre den vigtige balance imellem de forskellige kolesterolformer.

I Danmark alene tager omtrent 600.000 mennesker kolesterolsænkende statiner for at reducere et forhøjet kolesteroltal. Nu viser en kinesisk metaanalyse af 50 videnskabelige undersøgelser med sammenlagt 2.794 deltagere, at stoffet coenzym Q10 også har en kolesterolsænkende virkning. Derudover er Q10 med til at forskyde balancen imellem de forskellige kolesteroltyper i en gunstig retning. Undersøgelsen, som er offentliggjort i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, er udført af forskere fra Sun Yat-sen University i Guangdong-provinsen i Kina. Tidligere undersøgelser af Q10 og blodlipider har ikke påvist en entydig effekt, og der er ingen metaanalyser, som har undersøgt, hvad den optimale Q10-dosis er for at forbedre blodets fedtindhold hos voksne. Derfor så de kinesiske forskere på dosisresponsforholdet for at blive klogere på, hvilken dosis der gav den bedste effekt.

Sænker kolesterol

og forbedrer kolesterolbalancen

Deres samlede metaanalyse viste, at Q10-tilskud sænkede totalkolesterol, LDL-kolesterol og triglycerider med en signifikant effekt. Samtidig øgede Q10 HDL-kolesterol, og det er netop et lavere LDL og et højere HDL, som giver en mere ønskelig kolesterolprofil. Den dosis, som tilsyneladende havde den bedste indvirkning på blodets totalkolesterol, var 400-500 mg pr. dag.

Statiner kan give muskelsmerter

En ting, som er særligt interessant i forbindelse med Q10 og kolesterol, er, at kolesterolsænkende statiner i flere undersøgelser har vist sig også at reducere kroppens egen coenzym Q10-syntese. Kolesterol er i virkeligheden et livsvigtigt stof, som vi behøver for at kunne danne D-vitamin samt forskellige hormoner, og det indgår ligeledes som byggesten i alle cellemembraner. Kolesterol og coenzym Q10 deler samme biokemiske syntesevej, så når statinerne går ind og blokerer denne, vil det hæmme dannelsen af såvel kolesterol som Q10. Det har vist sig at føre til problemer som blandt andet muskelsmerter, der skyldes en hæmmet energiomsætning i muskelcellernes mitokondrier samt øget oxidativ stress.

Q10 har en beskyttende virkning Til gengæld har forskning vist, at det er muligt at reducere statinernes skadevirkning ved at give tilskud af Q10 sammen med den kolesterolsænkende medicin. I et forsøg, som blev offentliggjort i Canadian Journal of Pharmacology i 2012, opnåede patienter med statin-relaterede bivirkninger en gavnlig effekt ved at tage Q10-præparatet Bio-Qinon Q10. Hos de Q10-behandlede patienter blev blodets Q10-indhold forventeligt nok mere end firdoblet sammenlignet med placebogruppen, hvilket understreger, at præparatet har god optagelighed. Desuden var der hos de Q10-behandlede en række signifikante forbedringer som eksempelvis mindre muskelømhed, mindre muskelsvækkelse, færre muskelkramper og færre problemer med træthed.

// 51
Kilde: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, oktober
2022

Længe leve hjernen

Motion, sund mad og positive tanker er efterhånden velkendte ingredienser til et harmonisk liv med sin hjerne og det øvrige nervesystem. Naturen har givet os uendeligt mange muligheder, lige fra dejlige gåture året rundt til farverige og velforskede fødevarer.

Nogle af dem har især betydning for vores hjerne, både her og nu og i resten af livet fremover.

Hjernen er den største og vigtigste del af dit nervesystem. Den indeholder milliarder af nerveceller, også kaldet neuroner, og er hjemsted for tanker og følelser. Den modtager og koordinerer signaler fra dine sanser, bevægelser og hukommelse.

Måske er du ikke til litervis af grøn te i din hverdag, måske er du ikke til en lille håndfuld valnødder, og du er heller ikke fan af de ellers supersunde granatæbler.

Forhåbentlig er du fan af motion og anden sund mad, forhåbentlig vil du faktisk gerne tænke sunde tanker. Det kan grøn te, valnødder og de små røde kerner inden i granatæblet hjælpe dig med, og du kan skyde en genvej ved at spise kapsler med stærke ekstraktioner, der sammen med en flok B-vitaminer kan gøre det nemmere at være dig, med klarere tanker, en god koncentrationsevne og ikke mindst muligheden for at hjælpe nervesystemet på sigt.

Grøn te med sin humørforbedrende aminosyre

L-theanin er en aminosyre, som stort set kun findes i grønne teblade. Videnskabelige og kliniske forsøg har undersøgt de fysiologiske, farmakologiske og psykologiske effekter af L-theanin og har bekræftet, at stoffet virker afslappende, søvn- og humørforbedrende samt stressnedsættende. L-thea-

nin blev opdaget i grøn te af japanske forskere i 1949. I produktet Clear Brain fra New Nordic finder du L-theanin i en standardiseret mængde, hvilket betyder, at du er sikret den rette dosis i hver tablet.

Vælg valnødder – også til dit kolesterol

Du finder også valnødderne i afdelingen for super-hjerne-foder, og de skal have en særlig plads. I Mellemøsten bliver de ofte spist for at hjælpe på forhøjet kolesterol, men ikke alle er til den særlige smag. Billige er de heller ikke her i Danmark, hvis vi skal spise en lille håndfuld af dem, og det skal vi, hvis vi ud over kolesteroltallet også vil fodre hjernen med de rette fedtsyrer. Hjernen er som bekendt opbygget af fedt (ikke svine-okse-lammefedt), og den har brug for at få støtte hvert eneste minut året rundt og hele livet.

De syrlige, sunde i tabletter De røde granatæblekerner er smukke, syrlige og lidt besvær-

52 //
KROP & MAD

I TO TABLETTER CLEAR BRAIN finder du 150 mg L-theanin. Forskning peger på, at en dosis på 200-250 mg er optimalt. Du kan uden problemer spise tre tabletter om dagen eller vælge at drikke et par kopper grøn te af en god kvalitet. Spørg i helsekosten, hvordan du bedst tilbereder teen, vandet må fx ikke komme over 80 grader til forskel fra andre urteteer.

PRØV GRANATÆBLER, og gør det let for dig selv. En skarp kniv halverer frugten, og en ske skræller de røde kerner ud. Fjern det hvide og noget bitre kød – brug fingrene – inden du hælder de meget smukke kerner i din salat. Børn, der vokser op med mange typer af smage, spiser dem gerne som slik.

lige at få ud af den meget hårde skal med alt det hvide kød. Der skal spises rigtig mange af dem, faktisk bør de indgå i salaten hver dag og, hånden på hjertet (eller på hovedet), det får vi ikke altid gjort. Det skulle vi måske se at komme i gang med eller få spist kapsler med kombinationen af de mange ingredienser fra New Nordic, da granatæbler med deres indhold af ellaginsyre kan fremme kredsløbet og måske samtidig hindre plakdannelse i hjernen, som er en del af problemet med bl.a. Alzheimer.

Der skal selvfølgelig meget mere forskning til, men tak til naturen og forskerne for at pege på nogle forebyggende muligheder, og at vi i hverdagen rent faktisk har et valg: Motion af den sunde slags, farverigdom på vores tallerkner og til os, der er særligt udfordrede, en mulighed for at få klaret hverdagen med Clear Brain.

anvendes

at gå til læge

VALNØDDER kan få en mindre fad smag, hvis du rister dem lynhurtigt på en varm pande. Kun ganske let, for ellers bliver de til brankede fedtstoffer frem for kolesterolsænkende og hjernestimulerende nødder.

Læs mere på sund-forskning.dk: Øg dit dopamin- og serotoninniveau naturligt med L-theanin, det aktive stof i grøn te.

Hvad kan L-theanin bruges til? Øger dopamin og serotonin samt forbedrer humøret Øger fokus og hukommelse Hjælper med at reducere angst og stress L-theanin virker fordelagtigt på humøret og kognitive funktioner

// 53
SUND-FORSKNING skal ikke som en erstatning for eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

SOLEKSEM

SOLEKSEM

skal forebygges i det tidlige forår

Er du ung, har du lys hud, og har skuldre, arme, nakke og hals ikke mærket solens livgivende stråler siden sidste år, skal den beskyttes, og ved du fra sidste år, at du let får soleksem, så skynd dig i gang med at forebygge.

Når forårets solstråler lander på din hud, kan der opstå soleksem, hvor det oftest er unge lyse kvinder, der mærker problemet, men det kan også forekomme hos mennesker med mere mørk hud. Soleksem kan forebygges ved at holde de sarte områder ude af solen, bruge en beskyttende solfaktorcreme og kun langsomt lade huden blive eksponeret for solen.

Af cremer og lotions til udvortes brug findes der selvfølgelig den gode gamle aloe vera. Dens indholdsstoffer, hvis produktet ellers er lavet korrekt, styrker det lokale immunsystem, så huden får tilført ekstra hjælp i at beskytte sig mod solens stråler, og det kan være en god ide at begynde behandlingen allerede i februar og marts.

Vælg svanemærket sikkerhed

Jo tyndere huden er, fx på skuldrene, jo mere udsatte kan de være for solens stråler. Det ved vi godt, når det gælder solskoldning, men det er de samme områder, der også vil være mest eksponeret for soleksem. Vælg Avivir solcreme med faktor 15 eller faktor 30, så du er beskyttet mest muligt.

Du kan også forberede huden til strålerne ved at bruge After Sun, før du skal i solen, og gerne nogle dage før, hvis det er en planlagt solferie. I produktet findes nemlig en Tan

optimizer, som forbedrer hudens evne til at danne pigment og dermed fremstå brun. Her har du faktisk også den akutte hjælper lige ved hånden, da den med 90 pct. aktiv aloe køler og genopbygger huden effektivt efter solens påvirkning.

Er uheldet ude med solskoldning og de plager, det medfører, kan du påføre Avivir Aloe Vera Gel med 98 pct. økologisk aloe, som køler, lindrer og genopbygger, så du hurtigere kan komme ud i solen igen.

Bedst i test

Sun Lotion SPF 30 er testet „bedst i test“ hos forbrugerrådet Tænk, og kobler du den sammen med Avivir Anti Age Sun Face, som modvirker solrynker og soleksem, får du et sundt partnerskab med dig ind i foråret og hen over hele sommerperioden.

Soleksem bør også behandles indefra Sørg for sunde fedtsyrer, fx som salatdressing fra gode planteolier, bl.a. hørfrøolie, sesamolie eller avokadoolie. Steg i olivenolie, evt. i en blanding af smør, eller steg allerhelst din mad i ovnen, så du får færrest mulige brankede fedtstoffer. Spis fede fisk mindst en gang om ugen, og det kan i en periode være godt med omega-3-fedtsyrer i kapselform.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

54 // SUND-FORSKNING
HUD

Fedtsyrerne skal hjælpe med at bevare de sunde celler i hudens forskellige lag.

Du kan med fordel supplere med produkter, der er specielt udviklet til at forebygge soleksem, fx Silica Extra fra Berthelsen (dfi).

Skitur, sol og solbriller og solcremen til din hud!

Vil du hjem fra skiferie med den smukkeste brune hud, så gå i gang med at smøre

Avivirs After Sun Tan Optimizer på huden nogle dage før, du skal afsted. De aktive stoffer beskytter hudens eget immunforsvar, samtidig med at der opstår en smuk glød hen over ansigtet.

Er solen særlig skarp, skal du måske beskytte pande og næsetip med Sun Lotion SPF 15 eller 30 fra samme serie, som er skabt af Avivir.

Du kan læse om alle produkterne på www.aloevera.dk.

Havre Modstå mental og fysisk træthed. Mave-tarm

Echinacea Immunforsvar, hals og svælg Oregano Luftveje

Citronmelisse

Normal søvn. Mentalt og fysisk velvære Mælkebøtte Mave-tarm, præbiotika

Echinacea bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og er beroligende for hals og svælg. Oregano understøtter normalt fungerende luftveje. Havre bidrager til en normal mave-tarm funktion samt til at modstå mental og fysisk træthed. Mælkebøtte bidrager til mave-tarmsystemets velbefindende pga. den præbiotiske effekt. Citronmelisse bidrager til en normal søvn samt mentalt og fysisk velvære.

Bidrager til et normalt fungerende immunforsvar

Stil skarpt

Huden i hovedbunden er faktisk en af de tykkeste på vores krop, og det er måske ikke så underligt. For den skal sørge for en tæt hårmanke, den skal beskytte hjernen mod skadelig opvarmning fra solen, og nå ja, så gør det jo heller ikke noget, at skallen holdes beskyttet, hvis man går ind i en bjælke.

Huden er opdelt i flere lag, og især på issen er hvert lag tykkere end fx i ansigtet. Det giver rigtig god mening, når den i høj grad skal beskytte os, men det kan så også blive til en rigtig pestilens. Kløe, tør og skællende hud, måske små bumser, fedtet hud, måske sygdomme, der ikke lige er til at komme af med, kalder på en stribe af næringsstoffer, og der findes sjældent et enkelt næringsstof, som kan håndtere alle problemer.

Det har New Nordics produktudviklere kigget på, og derfor har de udvalgt en flok ingredienser, der hver især, men særligt sammen, kan gøre en forskel for mennesker med problemer i hovedbunden.

Sunde fedtsyrer i rigelige mængder Fedtsyrer udgør en særlig støtte for huden, og til forskel fra andre organer i kroppen har den faktisk rigtig meget brug

på din hovedbund

for hjælp fra både plantefedtsyrer, også kaldet omega-7 og -9, og fra de meget ofte omtalte omega-3-fedtsyrer, som ofte kommer fra fisk, men også kan fås gennem forskellige algeekstrakter.

I det nye produkt Scalp Comfort finder du derfor en sammensætning af flere forskellige kilder til de gode fedtsyrer, bl.a. fra havtorn, fiskeolie, tidselolie og kæmpenatlysolie, som sammen sørger for fx at binde fugten i huden, så den undgår at udtørre (husk rigeligt med vand!), men også sørger for, at cellemembranerne i de mange hudceller er så plastiske og fleksible som muligt for at kunne lukke næringsstoffer ind og slippe affaldsstoffer ud. Fedtstofferne, især omega-3-fedtsyrerne, hjælper immunforsvaret med at holde inflammationer i skak. En inflammation kan have mange udtryk, og gælder det huden, vil det ofte være en hud, hvor der let går infektion i, det kan være hud, der er meget tør og brændende, som let sprækker, men der vil også tit være rødme med tendens til infektioner, fx i små bumser og lignende.

Fakta om fedtsyrer og eksem Studier på fedtsyrer viser med al tydelighed deres betydning for at bevare en sund hud og undgå fx de forskellige typer af eksem, som flere og flere har problemer med gennem livet. Hvorfor eksem er vokset næsten eksplosivt gennem de sidste årtier, ved ingen, men noget tyder på, at det kan være

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

56 // SUND-FORSKNING
HUD

mangel på fedtstoffer, det kan være en hud, der alt for let bliver følsom over for udefrakommende stoffer, men det kan også sagtens være, i takt med at vi spiser mere og mere usundt. Forskningen er ikke entydig, for der er rigtig mange sundtspisende mennesker, der døjer med eksem, men det er altid værd at prøve at gøre noget ved den generende problemstilling.

Kig bl.a. på dette studie:

Tænd dit kamera på din telefon eller tablet, og hold den over QR-koden. Så popper et link op, som du kan klikke på.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/31979308

Gør noget mere

Huden er et af vores største organer, og derfor skal der pøses godt med fedtstoffer på – af den sunde slags. Spis derfor gerne fede fisk flere gange om ugen, brug olivenolie, hørfrøolie, sesamolie eller avokadoolie på dine salater, og undgå så meget som muligt brankede

fedtstoffer, som kun tænder ild til bålet frem for at berolige hudens mange celler. Og det skal vel at mærke ikke kun være en gang imellem, for et lag hudceller fornyes hver 10. dag. Der er en rigtig hurtig omsætning i huden, og det skal dine kostvaner afspejle.

Dine daglige måltider skal helst være fyldt med masser af farverige grøntsager, hvor farverigdommen er et udtryk for, at der er mange antioxidanter i. Du kan næsten ikke få for mange, og i Scalp Comfort finder du da også et par stykker af de helt gode af slagsen.

Den ene er kanel, og den har i sig selv en helt særlig evne i huden. Studier viser nemlig, at den i høj grad kan beskytte huden mod solens skadelige stråler, især UVB-strålerne, som afgives af solen sammen med UVA-stråler. For stor eksponering af solen lige ned på issen, som måske med årene er blevet lidt mere tyndhåret, kan fremkalde en enorm mængde af frie radikaler, og her kan kanelolien i kapslerne virke beskyttende.

Den anden antioxidantrige plante er jujubafrugten, der har været brugt som en sød-syrlig frugt i Asien gennem 6000 år. Den har ud over sine mange

antioxidanter også en særlig egenskab, som den i øvrigt deler med propolispulveret, der også har fundet vej til produktet. Sammen sørger de for at fjerne urenheder fra bindevæv og hud, de har en vis antibakteriel virkning, og i gamle dage kaldte man dem begge for „blodrensende“. Det giver med moderne forskning rigtig god mening, da de hver for sig evner at rydde op og rense ud i selv de mindste afkroge af kroppen.

Som krymmel på toppen finder du biotin, der internationalt er anerkendt for sin evne til at bidrage til at bevare en sund hud indefra.

Doseringen begynder med seks kapsler om dagen i to måneder. Derefter kan du fortsætte med to kapsler. Når du har opnået et tilfredsstillende resultat, kan du holde pause, men er pausen længere end et halvt år, foreslår produktudviklerne, at du går retur på den høje dosis på seks kapsler.

// 57
Den antioxidantrige plante: Jujubafrugten. Få en masse gode fedtstoffer fra fede fisk og fx sesamolie. Kanel kan forhindre de frie radikaler.

KOLDE FACTS

OM EN BEHAGELIG

VARM SAUNA

Er du ikke begyndt på et saunaliv, hjemme eller i den lokale svømmehal, så gå i gang nu. Der er simpelthen så meget forskning, der ikke er til at komme uden om, og tænker du, at du absolut ikke er til varme badstuer med pisk af birkegrene, der er hentet ind ude fra sneen, kan du faktisk gøre det hjemmefra. I en ret så billig, men meget effektiv sammenklappelig sauna eller som et tæppe til sengen.

Kommer du ofte i Roskildebadet, vil du se en flok store stærke mænd, fyldt med tatoveringer, og en mindre flok badenymfer frekventere de to infrarøde saunaer, dampbadet og den helt traditionelle sauna, hvor du selv kan vælge, om det skal være varmt, meget varmt eller svedende varmt, når du bevæger dig op på de forskellige niveauer.

De må have læst al den forskning, der findes, for de store stærke mænd kommer så ofte, de kan, de er med til alle saunagus-oplevelser, de vandrer gladeligt ud i atriumgården fyldt med kulde og kolde brusere, og måske ser jeg dem ikke så ofte i 50 meter-bassinet. Men noget tyder på,

at du faktisk kan sidde helt stille, mens du bliver sundere og sundere.

Hvis du ikke er til svømmehaller, mange mennesker og den helt særlige tørre hede, en sauna ofte byder på, så prøv en lige så effektiv metode. Den er, set med saunahistoriske øjne, ret så ny, men en metode, hvor man udnytter kroppens egen afgivelse af infrarød stråling. Denne stråling bliver returneret af nogle paneler, og er det hjemmemodellen, sidder du med panelerne på begge sider og ved ryggen, plus et ekstrapanel, du kan tænde under dine fødder.

FIR-saunaerne virker overalt i din krop Fordelene ved infrarød sauna af FIR-typen er meget lig den effekt, du opnår med de mere gammeldags saunaer.

Men der er nogle helt klare fordele, for man skruer ikke højere op end omkring 50 grader, mens en almindelig sauna helst skal op på 80 – 90 grader for at opnå en effekt.

Man kan sidde længere i en infrarød sauna, medmindre man er en saunahaj, og bruger man en sauna 30 minutter, gerne fem til seks gange om ugen, er der faktisk ikke nogen bagdele, andet end dem man sidder på.

58 // SUND-FORSKNING
KROP
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. AF MARIANNE PALM

Studierne har jeg lagt ud i stride strømme på sund-forskning.dk, så her får du blot det hele i kolde klare facts:

1. Har du brug for at tabe dig, er sauna med til at regulere dit stofskifte ude i alle celler.

2. Kredsløbet: Man har set i mange studier, at alle former for kredsløbsproblemer bliver signifikant forbedret ved hyppig brug af sauna: Forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, tendens til blodpropper og hjerteproblemer af vidt forskellig natur. Tag forskningen med til din hjertelæge, og spørg, om det også er ok for dig, hvis du har kroniske problemer.

3. Inflammationer, smerter i muskler og de fleste gigtformer har også brug for enten den infrarøde varme eller saunavarmen. Musklerne bliver afspændte, immunforsvaret og nervesystemet, som er med til at styre mængden af smertesignaler, bliver bedre reguleret, og du øger blodgennemstrømningen, ikke kun i hudens mange lag, men helt ind til knoglerne.

4. Studier har vist, at man kan forebygge Alzheimer og demens, depressioner og i det hele taget øge evnen til at koncentrere sig og holde fokus. Det sker, fordi kroppen lettere kan danne nye nerveceller, og det gælder både i kroppen og i hjernen.

5. Hormonsystemet får også hjælp. Det kan bl.a. ses på regulering af insulin og hjælper derfor i forhold til diabetes 2. Det handler bl.a. om den såkaldte insulinresistens, en tilstand, der kan gå forud for en diabetes, hvor vi får sværere og sværere ved at lukke glukose ind i vores celler. Det har ikke kun betydning for at forebygge diabetes, men vil også kunne være en hjælp i forhold til regulering af alt lige fra vægten til muskelopbygning og til at støtte de indre organer og det øvrige hormonsystem, fx ved PCO og PCOS.

6. Mange studier viser en øget evne til at afgifte fx tungmetaller og et væld af andre giftstoffer, bl.a. phtalater, og aldrig har det vist været så aktuelt som nu …

Fortsætter næste side ...

INFRARØD SAUNA – VÆLG EN SAUNA TIL STUEN

Vælger du at købe din egen sammenklappelige sauna, kan du forene afgiftningen og alle de andre fordele med familiens behov. Du skal ikke gennem omklædningsrum, du sidder behageligt på en stol, og de to lynlåse til armene gør, at du faktisk kan være i sauna, mens du arbejder eller ser din yndlingsfilm.

Alle studier viser, at en halv time fem til seks gange om ugen er det optimale, og det kan jo være svært at nå i en fortravlet hverdag at skulle rundt om den lokale svømmehal (men gør det gerne ...).

Det er dog superhyggeligt at møde de lokale gutter og gutinder, der i alle weekender og på mange hverdage nyder at komme i sauna, dampbad og hygge sig i de infrarøde saunaer. En kombination af svømning, fælles wellnessophold i saunaer og en sauna derhjemme kan gøre en verden til forskel for hele din sundhed, mentalt som fysisk. What’s not to like.

Du kan læse meget mere om infrarøde saunaer på www.radianthealth.no.

// 59

Vær lige obs på!

Inden vi nu hopper ind i denne fantastiske saunaverden og gør brug af, hvad bl.a. finner, men også alverdens andre folkeslag har vidst i århundreder, er der også nogle vigtige forholdsregler:

– Er du gravid, så spørg din læge, om der er nogle hindringer for, at du anvender sauna. Der har været nogle bekymringspunkter, men det handler mest om meget høje temperaturer, og dem undgår du ved infrarød sauna.

– Mænds fertilitet kan også være følsom over for ekstra ophedning. Forsøget blev gjort på 10 mænd med to saunasessioner på 15 minutter om ugen i tre måneder. Her så man en reduceret sædkvalitet under forsøget, men alt blev til normale forhold efterfølgende.

– Børn kan have sværere ved at temperaturregulere og kan let blive utilpasse af temperaturudsving, når man går fra den varme sauna og ud i et koldt bad. Det er ganske o.k. at anvende infrarød sauna til børn over to år, hvis det er under supervision fra en voksen.

– Har du særlige hudsygdomme eller andre kroniske problemer, fx autoimmune sygdomme, er det en god ide at tale med din læge om det.

Kilder: https://www.foundmyfitness.com/topics/sauna, https://radianthealth.no/hva-er-en-ir-sauna/

DER FINDES FIR OG DER FINDES NIR

Det er to begreber, der er værd at huske, når man gerne vil undersøge, hvilken infrarød sauna der er bedst. Kigger man på studier, så vinder FIR, som står for „Fjern Infrarød Stråling“. Det er den, der kan måle sig med alle de fordele, man har opdaget gennem årtier i almindelige saunaer. Mange kan ikke holde den tørre varme ud i en sauna, og derfor hitter det også med FIR-saunaer, der kun behøver at komme op på omkring 50 grader for at få den samme effekt som de 80 – 90 grader i almindelige saunaer.

NIR betyder „Nær Infrarød Stråling“, og nyere forskning tyder på, at den især har betydning for behandling af forskellige neurologiske og psykologiske tilstande, hvilket kan have betydning for udviklingen af demens, Parkinsons, hjernetraumer, depression og angst.

Saunaen, som du kan se på billederne her i artiklen, er baseret på FIR, som har en mere allroundvirkning på kroppens funktioner, ligesom man ser ved brug af den varme sauna.

Skriv „sauna“ på www.helsam. dk, så du kan se de forskellige saunaer, der absolut er rimelige i pris. Her finder du også infrarøde saunatæpper, hvis du tænker, at den opretstående sauna fylder for meget.

HUSK, MASSER AF VAND!

Uanset om du vælger den ene eller den anden saunaform, så husk at drikke masser af væske!

Tag gerne vand med ind i saunaen, en saunatur på en halv time kan sagtens kræve en halv til en hel liter ekstra vand.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

60 // SUND-FORSKNING

Hudpleje indefra til uren hud

Skøn hud indefra*

Stedmoderblomst medvirker til at vedligeholde en normal hud indefra og er kendt for at hjælpe problemhud.

Clear Skin

Clear Skin kapsler indeholder fire droger: Stedmoderblomst, burrerod, sarsaparillerod og blomsterkarse – en smagskombination, der kan være svær at holde af. Derfor fås de fire droger i praktiske kapsler med 270 mg urteblanding pr. kapsel.

Stedmoderblomst er kendt for at hjælpe problemhud. Stedmoderblomst medvirker til at vedligeholde hudens generelle natur og udseende samt til at vedligeholde en normal hud indefra.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn under 11 år. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.

KOSTTILSKUD

Taknemmelighed kan ændre meget, og selv at gøre en seriøs indsats for at vende dit sind i retning af taknemmelighed kan have en afgørende betydning for dit liv. For dit humør, dit helbred, og hvordan dit liv former sig fremadrettet.

For nylig var jeg på et kursus for telefonrådgivere på den rådgivningslinje, jeg arbejder på som frivillig. Vi blev bedt om at reflektere over det liv, vi havde haft, sammenholdt med de forventninger, vi havde haft og derudover at beskrive, hvad det var for en følelse, der fyldte mest i vores liv. Overraskende var mange af kursisternes beskrivelser kendetegnet ved en fællesnævner: taknemmelig-

hed. Overraskende, fordi størstedelen af deltagerne havde oplevet mange store kriser og mange traumatiserende oplevelser, og at livet NETOP IKKE var gået som ønsket – tværtimod. Dette gælder også set med mine egne briller. Mit liv er bestemt ikke lige gået som forventet,

andet plan gjort mig lykkeligere. Hvad er det, følelsen af taknemmelighed egentlig gør for os? Og er der forskning, der understøtter dette?

Taknemmelighed er godt for dig Taknemmelighed er godt for dig og er en mental tilstand. At være taknemmelig hjælper os ikke kun med at dyrke følelsesmæssigt velvære, men det har også en positiv indvirkning på vores fysiske helbred.

og masser af kriser og traumatiserende oplevelser præger også mit liv.

Jeg har ikke gjort noget specielt for at opnå denne følelse af generel taknemmelighed. Det er „bare noget, som er kommet“ gennem årene. Og det har, uden at jeg har tænkt nærmere over det, ændret mit livssyn og på et eller

Taknemmelighed og videnskaben Forskellige studier har vist, at udviklingen i tilstand af taknemmelighed ofte ændrer hjernens molekylære struktur. Når du føler dig taknemmelig, aktiverer du de områder i hjernen, der er ansvarlige for moralsk tænk-

62 // SIND
Taknemmelighed er sundt.

DER KAN VÆRE FORSKELLIGE GRUNDE TIL, AT TAKNEMMELIGHED ER SUNDT. NOGLE AF DEM ER SANDSYNLIGVIS:

► At positive følelser generelt har en gavnlig effekt på hjernen og resten af nervesystemet

► At taknemmelighed afleder os fra negative følelser

► At taknemmelighed får os til at handle anderledes, når vi sætter mere pris på livet og mennesker omkring os

► At taknemmelighed gør os mindre stressede, hvilket igen er godt for helbredet

Hvis taknemmelighed skal have en positiv effekt, så er det vigtigt, at det ender med at blive en ægte følelse af taknemmelighed.

Du skal føle taknemmelighed, så følelsen lagrer sig i hjernen og kroppen.

Taknemmelighed ændrer dit liv, når du giver den chancen for at vise dig, hvad du har.

for, hvad du har mistet, og hvad du har lært. De ting, du har tabt, gav dig mulighed for at vokse og har beriget dig.

Nogle måder at dyrke taknemmelighed på Vågn op hver dag, og vær taknemmelig for, hvad du har. Mange gange tager vi ting for givet. Derudover kan du bruge et par minutter om dagen og tænke på, hvad du er taknemmelig for. En anden ide er at have en dagbog, hvor du kan skrive ting ned, du er taknemmelig for.

Taknemmelighed lader dig tilgive Vi kan ikke undgå at opleve forhold til andre mennesker og øjeblikke, der ikke altid er så behagelige. I stedet for at distancere dig på en vred og bitter måde, så tilgiv deres handlinger, og vær taknemmelig for det, du lærte.

ning. Dette sætter også hjernens emotionelle centre og belønningssystemer i gang.

Taknemmelighed er godt for vores helbred og gør smerte mindre smertefuld

Det er svært at tro, at noget så simpelt som at være taknemmelig kan lindre fysisk smerte. Handlinger af venlighed og taknemmelighed frigør store mængder af dopamin, en naturlig belønning, der virker som en stimulans for at holde os motiverede til at være taknemmelige, og dopamin kan samtidig være med til at være smertestillende.

Du kan også være taknemmelig over for ting, der har gjort dit liv svært

Du kan være taknemmelig for de mennesker, der har hjulpet dig. Du kan endda være taknemmelig over for dem, der har gjort dit liv svært. De bragte trods alt hindringer i vejen, som du kunne lære af. Det er godt at være taknemmelig for dine stærke sider – samt dine mangler. Vær taknemmelig for, hvad du har, men vær også taknemmelig

Tak dig selv Øv dig i at være taknemmelig over for dig selv – for din dedikation, mod og selvudvikling. Hvis du føler ydmyghed og værdsætter de mere simple ting i livet, kan det være med til at styrke din selvtillid. Vær taknemmelig for den kølige brise, der letter sommervarmen, for den gode beslutning, du lige tog. Helt simpelt: Vær taknemmelig for at eksistere, for at have det godt.

Taknemmelighed er en dyd

At dyrke taknemmelighed er en følelse, der kommer fra at værdsætte både livets enkelhed og kompleksitet. Taknemmelighed indebærer, at man tager sig tid til bevidst at værdsætte livets kompleksitet. Det er en glimrende måde til at holde op med at have for meget fokus på negative ting.

Taknemmelighed er er gave til dig selv Taknemmelighed ændrer den måde, du ser både dit liv og dig selv på. At kunne føle taknemmelighed er en gave til andre og dig selv.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 63
SUND-FORSKNING

EN KEDELIG cocktail

„Det er så lidt – det sker der nok ikke noget ved …!“ Sådan tænker mange, når det handler om „farlige stoffer“. Det er både rigtigt og forkert. For i problemkemiens verden gælder andre spilleregler – her kan fx 0 plus 0 plus 0 nemlig give 1. Bliv klogere på, hvad cocktaileffekten betyder i din hverdag.

Forstå cocktaileffekten

Du har måske hørt om cocktaileffekten, når snakken går på problematiske kemiske stoffer? Det kaldes også for kombinationseffekten. Hele humlen er, at små mængder af stoffer, som i sig selv ikke er sundhedsskadelige, kan blive problematiske, når de optræder samlet. Hvilket de gør i kroppen. Vi har nemlig alle sammen skadelig kemi i kroppen, allerede før vi bliver født. Vi eksponeres dagligt for hundredvis af kemiske stoffer i vores dagligdag fra miljøet, byggematerialer, lægemidler, elektronisk udstyr, fødevarer, plejeprodukter m.m. Man ved ikke særlig meget om, hvordan de kemiske stoffer, som vi alle sammen udsættes for, påvirker hinanden i kroppen. Men man ved, at de kan påvirke hinanden – og ofte gør det. Der forskes meget i det, og Danmark er et foregangsland. Det er dog meget komplekst, fordi vi udsættes for så mange forskellige kemimiks, og stofferne kan have forskellige kombinationseffekter. Særligt fostre er sårbare over for de kemiske cocktails.

Cocktailen „De Seks Hormonelle“ under luppen Danske forskere sammensatte en cocktail af seks almindeligt forekommende hormonforstyrrende stoffer for at undersøge, hvordan de påvirker hinanden, når de optræder samtidigt. Cocktailen indeholdt et par parabener, et par andre konserveringsmidler, et silikonestof og en bisphenol. Nogle stoffer, som er at finde i plast- og silikoneprodukter, lægemidler, plejeprodukter og tekstiler, som gravide og små børn kan møde i deres dagligdag. Resultatet fra undersøgelsen var – ikke overraskende – at hvis man blot vurderer stofferne hver for sig, vil

KEND DE KLASSISKE KEMICOCKTAILS

Der er tre klassiske kemicocktails: Den additive, den antagonistiske og den synergistiske. De navne kan næppe klare en spiritusprøve, så vi omdøber dem for nemheds skyld til: Mange Bække Små, Tryllestaven og Going Wild. Mange Bække Små er den mest udbredte. Her lægger effekterne af de kemiske stoffer sig sammen. Det kan være helt simpelt, altså 1+1+1= 3. Men det kan også være 0+0+0=1. Altså hvor små mængder, som ikke i sig selv er noget problem, sammenlagt giver skadelige effekter.

Tryllestaven er desværre sjælden. Her ophæver eller formindsker stofferne nemlig hinandens skadelige effekter, altså 2+2 = 1.

Going Wild er slem. Her gør de involverede stoffer nemlig hinandens skadelige effekter kraftigere –værre, end hvis man mødte dem alle hver for sig. Eller sagt på en anden måde: 2+2 = 5.

KEMI
AF ROSE MAIMONIDE, ROSEMAIMONIDE.COM

den samlede risiko for hormonforstyrrende effekter blive undervurderet. Man er nødt til at medregne kombinationseffekten.

Ny cocktailberegner

I dag tager de forskellige lovgivninger om kemiske stoffer ikke særlig meget højde for cocktaileffekten. Man har hidtil primært kigget på, hvor meget der skal til af hvert enkelt stof for sig, før det kan være skadeligt. Der er således brug for at kunne vurdere stofferne samlet frem for enkeltvis. Men hvordan gør man lige dét? En gruppe forskere fra DTU Fødevareinstituttet har udviklet en avanceret „cocktailberegner“. Den kan (lidt forenklet sagt) screene forskellige kemikaliesammensætninger og få advarselslamperne til at blinke ved særligt problematiske stoffer i et kemikaliemiks. Beregneren tager bl.a. højde for, hvor giftigt et stof er, hvor meget mennesker udsættes for det, og hvor i kroppen det kan gøre skade.

Så der er håb for, at det med tiden bliver nemmere at beskytte din og min sundhed mod sundhedsskadelige effekter fra kemiske cocktails.

Luftrensere i god kvalitet kan købes til en budgetvenlig pris i større bolighuse. Filtrene skal skiftes jævnligt, fx hvert halve år.

ROSE MAIMONIDE hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag.

Se mere på rosemaimonide.com.

Kilder: https://www.food.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=4c6d21ca755f-4c4b-8b64-11f0c7ce353d https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2022/02/978-87-7038-397-4.pdf file:///Users/ejer/Downloads/Jubilaumsartikel-Det-ufoedte-barn-skal-beskyttes-bedre-mod-kemikaliecocktails. pdf https://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/hormonforstyrrende-stoffer/cocktaileffekter-og-hormonforstyrrende-stoffer/ https://www.food.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=244e2d44-aff1-449f-a569-7dddcf2872df

// 65
SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

DET HOMØOPATISKE HJØRNE

NY START

Når året skifter, er det ofte et udtalt ønske at starte på et nyt og bedre liv. Dette „Hjørne“ vil ikke skuffe alle dem med dette ønske. For det skal nemlig handle om afgiftning, detox, udledning m.m. Kært barn, mange navne.

Udrensning og fasteperioder har i årtusinder været kendt som en forudsætning for et godt helbred og en god livskvalitet. En afgiftningskur bør være det første skridt ved enhver form for behandling af fx allergier og kroniske sygdomme. Et godt fungerende immunsystem kan nemlig hæmmes eller direkte skades af bl.a. fordøjelsesproblemer, forurening, uvarieret kost og stress.

Kroppens egne udskillelsesveje vil i nogen tid selv kunne kompensere for negative påvirkninger, men ved vedvarende overbelastning vil kroppen ikke kunne følge med i afgiftningen og begynde at danne affaldsdepoter og blokeringer rundt om i organismen med sundhedsmæssige konsekvenser.

Det er derfor helt centralt at genaktivere kroppens egne afgiftningssystemer for at reducere

Hvornår skal man afgifte?

Det skal man, når der er behov for det. Typiske symptomer på, at det kan være nødvendigt, kan være træthed, luftvejsinfektion, forstoppelse, diarré, halsbrand, fordøjelsesproblemer, mavesmerter, søvnløshed, hovedpine, humørsvingninger, overvægt, led- og muskelsmerter, eksem, nældefeber, akne.

Hvad er det, der skaber ubalance i kroppen og giver behov for udrensning? Man kan dele de negative påvirkninger af kroppen op i udefraog indefrakommende.

mange sygdomme. Det hele drejer sig nemlig om, at vi bliver i stand til at autoregulere, hvilket betyder, at vi kan regulere vores systemer tilbage til et bedre helbred. Ligesom vi bliver raske efter en influenza, når vores immunforsvar virker.

Men hvor aflejres en stor del af det skidt, vi får ind i kroppen i løbet af livet?

Langt den overvejende del hæfter sig i vores bindevæv. Bindevævet fylder ca. 15 kilo for en person på 70 kilo. Alt i kroppen ligger i bindevæv. Det være sig kredsløb, lymfebaner, nervetråde, immunforsvarsceller, organceller osv. Det er et slags biofysisk affaldsstativ, som er dannet af glykose og proteiner og formet som et tredimensionelt si-system, der filtrerer alt, hvad der vandrer uden for kroppens celler og dermed afgør, hvor god kommunikationen mellem cellerne er, og hvor meget næring der kommer til cellerne, og affald, der går fra.

Dette si-system bliver konstant udfordret af alt, hvad vi indtager og skal af med. Jo mere det bliver fyldt op, desto mere belastet bliver vi, og jo langsommere og dårligere bliver vi til at regulere tilbage til en rask tilstand. På et tidspunkt kan bindevævet blive så belastet, at vi ikke kan

De udefrakommende er fx forurening, tungmetaller, kemikalier, plastic, fødevarer, tilsætningsstoffer, mikrober, svampe og en del lægemidler.

– De indefrakommende kan være fysiske substanser (fx bilirubin, ammoniak, urinsyre og mælkesyre), spildprodukter (fx CO2, H202 og frie radikaler), hormoner (fx adrenalin og kortisol) og/eller neurotransmittere (fx histamin), mikrobielt affald, dentale fyldninger og andre medicinske implantater.

66 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

regulere tilbage til normaltilstanden, og så kalder vi det en kronisk sygdom. Den kendetegnes nemlig ved, at kroppens autoregulation har givet op og er blevet fastlåst i en belastet og syg tilstand.

For selve afgiftningen, nemlig processen at få affaldet ud af kroppen, er aktivering af vores primære udskillelsesorganer, som lever, tarm og nyrer, det absolut vigtigste.

Det er vigtigt for en optimal afgiftning at tage højde for kroppens egne cyklusser. Disse er ofte påvirket af den almindelige tyngdekraft og månens påvirkning af ebbe og flod. Som kvindens cyklus er denne ca. tre uger. Alt under tre ugers terapi af kroppen kan derfor virke som et negativt indgreb på organismen med øget toksinudledning i bindevævet. Konsekvenserne af dette kan være forværring af smerter, ubehag, kvalme, oversyring samt øget betændelses- og infektionsrisiko.

Første gang, man afgifter, anbefaler jeg en 6-ugers terapi med Detox Kit, da man først da vil have fornøden tid til at aktivere kroppens egne udrensningsevner for en effektiv udrensning. Derefter tre uger en gang om året. Detox Kit giver stimulering af de store udrensningsorganer, nemlig lever, nyrer og bindevæv. Dosis er som udgangspunkt 30 dråber af hver af de tre præparater i Detox Kit i en 1-1,5-liters flaske (30 dråber svarer til ca. én milliliter). Bland ved at vende flasken et par gange, og indtag blandingen slurkvis i løbet af hele dagen.

Ved en spansk konference i almen medicin blev det første studie på afgiftning med Detox Kit offentliggjort. Det viste en over 50 pct. reduktion af de 16 forskellige belastningssymptomer, jeg nævnte et par afsnit længere oppe, samt en klar forbedring af den overordnede livskvalitet.

Det centrale for enhver afgiftning er samtidig drænage af kroppen. Dvs. at der bør drikkes vand dagligt i små doser, så kroppen får en chance for at suge væsken til sig og ikke bare skyller vores næringsstoffer ud. Vand er vigtigt. Vi er et elektrisk apparat, og et batteri virker jo ikke, hvis ikke der er væske mellem battericellerne, for så er der ingen kontakt.

Nu er det ikke sådan, at vi bliver knastørre indeni, men mere geleagtige og hårdere i bindevævet, fordi vi binder mere væske, da pH-værdien falder uden det pH-neutrale vand. Omvendt skrider strukturen i hud og slimhinder, og den tilbageholder væske, når den bliver mere sur. Så ser man flere rynker og appelsinhud.

Derfor er gode tilskud i form af basiske mineraler, som fx Basica med mineraler, fedtsyrer og vitaminer, helt essentielle for at give bindevævet mere smidighed. Kombiner evt. kuren med effektiv probiotika for en bedre tarmflora.

Med disse ord håber jeg, at vi alle går et godt, fredeligt og positivt forår i møde, og hvem ved? Måske også rent og afgiftet.

// 67

Du bliver klædt fuldstændig på til at forstå, hvorfor det er nødvendigt som behandler at kende alt til vitaminer og mineraler, du får et af de mest grundige kurser udi kosttrends – og dem findes der mere end 22 af! Og du lærer danske læger og forskere at kende, som også har opdaget, at inflammationshæmmende kost kan gøre en forskel for vores kroppe.

Vi er meget funderet i forskning, men også sund fornuft og ikke mindst erfaringer, og her lægger vi mest vægt på den skandinaviske eller europæiske forskning, når det gælder ernæring. For der er store geografiske forskelle, som har afsæt i kultur, klima og vaner i forskellige lande.

Du vil her, som i de andre fag, blive mødt af medstuderende og lærere, som er parate til en livlig debat – hvad er vigtigt i det kolde nord af fødevarer, hvordan motiverer vi klienter og medborgere til at få flyttet nogle måske mindre sunde madvaner til nogle bedre – og som vel at mærke kan fungere i hverdagen rundt om i Danmark?

Med andre ord: Tusindvis af delelementer i ernæringsmæssige spørgsmål vil blive gennemgået, og du vil blive klædt på til at

møde dine klienter udi en motiverende forandring i livet, hvis det er nødvendigt.

Vi har et væld af fag med den allerstørste viden om planteegenskaber Du kommer helt tæt på 130 plantemonografier, du lærer det meste om produktudvikling, om produktionsmetoder, og du lærer at gå i dybden med, hvornår en tørret droge, en tinktur, en flydende ekstrakt eller en tørekstrakt er relevant som terapeutisk værktøj. Du får indblik i al den forskning, der findes, eller du lærer at finde forskningen selv og gøre det forståeligt for dine kommende klienter. Du får en del plantekemi, men i en let og forståelig form, en viden om planternes indholdsstoffer, du kan tage med dig og anvende på droger fra hele verden. Nogle er ikke tilladte eller tilgængelige her i Danmark, men hvem ved, om du en dag nedsætter dig som naturopath ibm i udlandet?

NYSGERRIG PÅ ERNÆRINGSTERAPI ELLER UNIK VIDEN OM PLANTEEGENSKABER? De individuelle
BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk Læs mere om vores andre fag på side 2 og 3 eller på www.biologisk-medicin.dk
ernæringsstrategier

DET SIGER DE OM SKOLEN

„Biopat og Naturopath ibm uddannelsen er noget af det bedste, jeg har investeret i. Det er fordi, jeg med den uddannelse har fået muligheden for at få en kæmpe viden af dygtige undervisere. Undervisere, som hele tiden skal holde sig opdateret med den nyeste viden, der er relevant for os biopater/naturopater. Uddannelsen har givet mig mulighed for at hjælpe en masse mennesker til at få et bedre og sundere liv igennem den behandling, jeg har lært at udføre. Det bedste af det hele er, at den undervisning, man modtager på skolen, er ufanatisk. Skolen ønsker, at vi skal have høj faglighed, som er jordnær og brugbar sammen med det etablerede sundhedssystem.“

– Gitte Dahm, biopat/naturopath

„Det mest fantastiske studie jeg nogensinde har oplevet. Fagligheden er i top, lærerne og administrationen er forstående, professionelle og vidunderlige at studere med. Skolen er desuden meget forstående overfor alle individer, som er på skolen og anerkender, at ikke alle har det lige nemt og derfor måske har behov for mere hjælp eller længere tid. Alle klarer det helt igennem fremragende med hinanden både personligt og arbejdsrelateret.“

– Johanne Pryds Hartung, zoneterapeut ibm og naturopath ibm studerende

„En rigtig god skole med plads til alle. Uddannelsen til Biopat er grundig, dybdegående samt relevant, og der gives indgående kendskab til mange forskellige behandlingsmetoder, hvilket gør, at man føler sig tryg i rollen som behandler.“

ibm

„Fantastisk uddannelse med undervisere, der er så kompetente, at man er ved at falde ned ad stolen af beundring, over det de kan give dig med i rygsækken. 5 stjerner for en uddannelse af høj kvalitet og niveau.“

– Gitte Besser, biopat/naturpath ibm

„Jeg oplever en høj grad af at føle mig set og hørt som studerende. Specielt har nogle undervisere, herunder Marianne Palm, muligheden for at lære mit faglige niveau og min person at kende, der gør dem i stand til at give mig lige netop dét, jeg skal bruge for at udvikle mig som behandler. Det opnås bl.a. ved kontinuerlig dialog i undervisningen og feedback fra opgaver og klientjournaler.“

– Aleksander Skou, biopat/naturopath ibm studerende

GODKENDT AF DEN DANSKE SUNDHEDSSTYRELSE:

STUDER HVOR SOM HELST I VERDEN

Bliv biopat/naturopath ibm (lægeeksamineret) med 75 % onlinedeltagelse og 25 % fremmøde – men du må meget gerne deltage 100 % fysisk i Roskilde.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

Frede Damgaard Biopat / Naturopath ibm Phytoterapeut Ernæringsterapeut www.frededamgaard.dk

„Isbjerget“ – på Århus havn Mariane Thomsens Gade 31, 3, 1 8000 Århus C Tlf. + 45 86 11 40 42 30 28 06 97

SPØRG EKSPERTERNE

Skriv til: frede.damgaard @sund-forskning.dk

ENERGI I 2023

Det er stadig mørkt udenfor, og derfor kan der være behov for at øge energien i dagligdagen. Nå ja, det har vi brug for hele året, men her et lidt forsinket nytårsforsæt?

Det er alt for let at falde for færdigretterne, og det er ofte noget skidt. De er tit lavet på råvarer af en ringe kvalitet, de er behandlet med det ene og det andet, så hvordan vil det være at lade 2023 være året, hvor du tømmer dine køkkenskabe for skrald og stille og roligt går i gang med at spise anderledes renere og sundere?

Spis masser af grøntsager – herunder meget kål- og bladgrønt + lidt frugt og bær – hver dag.

Spis gerne en håndfuld nødder, mandler og kerner dagligt.

Måske er du allerede gået all-in med nye sportsgrene eller har optimeret det, du plejer. Nytårsforsætter er gode, især når de varer hele året. At få succes med sin nye træning handler i høj grad om sunde kostvaner – bl.a. masser af farverige grøntsager og frugter, nødder og bær, så du får masser af antioxidanter til at imødegå de mange frie radikaler, der kan belaste din krop, når du nu ellers gør så meget sundt i din træning.

Vælg fuldkornsprodukter – eventuelt glutenfri, hvis du ikke nedbryder gluten så let. Ellers vælg langtidshævede produkter. 

Spis bælgfrugter hver dag (bønner, linser, ærter.) Gå langsomt i gang, de kan give en del luft i tarmene, men kroppen vænner sig som regel til dem. 

Husk olierne: oliven-, hørfrø-, hampefrøolie + evt. kærnet smør. 

Ren økologisk kost – overvejende vegetabilsk – plantebaseret. 

Mad lavet helt fra bunden. 

God tygning af din mad – ordentligt.  Rent vand – og nok.  Nok søvn og hvile. 

Masser af frisk luft – motion (gåture). 

Husk også dine D-vitaminer og en god multivitamin-mineral-tablet samt styrkende urter. 

Masser af kærlighed.

Er der muskelspændinger eller fx uro i benene, kan du med fordel supplere med Altiderm magnesiumolie, der sprayes og smøres ind på de ømme muskler. Du kan spraye efter badet eller fx før du går i seng. Magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse og bidrager også til en normal muskel- og nervefunktion og er særlig vigtig, hvis du træner hyppigt, ofte og hårdt.

EKSPERT
70 //
SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
!
HJÆLP TIL NYTÅRSFORSÆTTERNE SPOT

Skånsom behandling af jernmangel

Vælg aminoJern og få energi til mere

Jern bidrager til at mindske træthed

• Optages 2-4 gange bedre end traditionelle jerntilskud

• Færre gener med lavere dosis

En intelligent kombination af natur og videnskab

Veldokumenteret støtte til alle fantastisk forskelligartede hjerner

God for hjernen*

Equazen® består af essentielle flerumættede fedtsyrer, fremstillet af ansvarligt udvundet fiskeolie og kæmpenatlysolie af høj kvalitet.

Unik sammensætning af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA og omega-6-fedtsyren GLA i forholdet 9:3:1.

®

Tidligere samme produkt - nyt navn

*DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Lær mere om Equazen® på novasel.dk/equazen. Fås i Helsam/helsekostbutikker, Matas og på udvalgte apoteker.

SPØRG EKSPERTERNE

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner

Institute for the art of balancing the body Behandlinger & Uddannelse

GODTHJÆLP

Instituttet Sortedam Dossering 59 2100 København Ø

Tlf: 53 500 801

Skriv til: info @sund-forskning.dk

SVIMMELHED

Årsagerne til svimmelhed er mange og kan være aldersafhængige.

!Det kan fx være svimmelhed på grund af nakkespændinger, som også kan give hovedpine, træthed og smerter i kæbeleddet ud over de lokale spændinger og smerter i nakke og baghoved. Det opleves forskelligt fra person til person, og derfor er det godt at få kigget på hos en terapeut, så årsagerne kan findes.

Hovedtilt, hvor vi kigger nedad, fx i vores telefon, tablet eller bærbare computer, udfordrer nakkeog skuldermusklerne. Musklerne bliver stive, hårde og ufleksible, hvilket nedsætter blodgennemstrømningen, og trykket på de omgivende nerver belaster og skaber en afklemning, som også kan give snurren ud i arme og fingre.

Du kan selv gøre en del ved problemet Når vi er spændte i overkroppen, begynder mange pr. refleks at trække vejret gennem munden,

hvilket er selvforstærkende for muskelspændinger. Øv dig i at trække vejret gennem næsen, når du sidder ved dit kontorbord, i bussen, når du cykler m.m.

► Tryk på det tykkeste og ømmeste punkt i zonen mellem tommel- og pegefinger for at afspænde overkrop og øge blodcirkulationen omkring hoved og nakke.

► Sæt uret til at ringe en gang i timen, og lav stræk- og opvarmningsøvelser i et minut for at øge blodgennemstrømningen.

► Sørg for at få trænet bagsiden af din krop, så den er stærk og kan bære dig.

Akupunktur og især posturologi og auriculoterapi er effektive behandlingsredskaber til at afhjælpe svimmelhed.

Hjertevarme hilsener Rikke Godthjælp

VÆLG LETOPTAGELIG JERN

Er du i tvivl, om du eller dine børn mangler jern, så gå til læge. Her får du et overblik over, om træthed, bleghed og endda nogle psykiske problemer, der er kommet snigende hen over måneder, kan skyldes mangel på jern.

Find dernæst apotek eller helsekostbutik, køb aminoJern, og følg doseringen på æsken. For de er skånsomme for maven og meget letoptagelige, og derfor skal der mindre jern til i hver tablet for at opnå den samme virkning, som mange andre produkter har. Man har i studier set, at aminoJern optages to til fire gange bedre end traditionelle jerntilskud.

AminoJern er i øvrigt også veganermærket og dokumenteret i kliniske forsøg, hvor de bl.a. er afprøvet på gravide på Næstved Sygehus.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

72 // SUND-FORSKNING
EKSPERT SPOT

for et

hjerte

Virkningen af SanoKardio® er dokumenteret i kliniske afprøvninger Alt det gode fra 6 tomater i én kapsel Indeholder tiamin, som bidrager til en normal hjertefunktion www.sanokardio.dk – fås i helsekostbutikker og på udvalgte apoteker

biovita.dk - epinutrics.dk 3 6 vitaminprodukter 3 3 mineralprodukter 3 1 omega-3 fedtsyre 3 11 special produkter EPINUTRICS NYE KOSTTILSKUD BASERET PÅ EPIGENETISK VIDENSKAB Alle produkter er produceret af naturlige Skandinaviske ingredienser og dyrket i en ren gærkultur der sikrer høj optagelse.
Kosttilskud
sundt
Naturligt indhold af blandt andet:
15 mg lycopen
15 mg fytosteroler
7 mg E-vitamin
0,5 mg betacaroten
SOM SET PÅ
MÆRK
EFTER
DAGE Sanokardio_annonce_208x139+5mmbleed.indd 1 03.09.2021 13.25
PRØV NU OG
EFFEKTEN
90

Læs mere på www.anjaballegaard.dk eller følg på Instagram @anjaballegaard kontakt@anjaballegaard.dk www.anjaballegaard.dk Bryrup 30337240

SPØRG EKSPERTERNE

Skriv til: info @sund-forskning.dk

DRIKKEVAND

?Jeg har tænkt på, om jeg burde rense mit drikkevand. Jeg bor alene og har derfor brug for en simpel løsning.

Kvaliteten af drikkevandet popper ind i mellem op i medierne. Det kan give god anledning til at tænke over, hvordan kvaliteten af eget vand er. Er man optaget af at spise økologisk, er jeg sikker på, at det giver mening også at rense sit vand. For hvad nytter et spidskål uden pesticider, hvis man drikker tilsvarende skidtrester i kaffen og drikkedunken. Når alt kommer til alt, består kroppen af 70 pct. vand, så det kan ikke være helt uden betydning, hvordan kvaliteten er. Der

anbefale dig at læse om de forskellige metoder (destillering, osmose filtrering og kulfiltrering) for derefter at vælge den løsning, som du synes virker logisk og overskuelig – både i økonomi og håndtering. Jeg er overbevist om, at alt har sin ret og er bedre end intet, derfor skal man gøre det, som man magter. En ting, du nemt kan gøre, er at købe en aktiv kulstang eller kulfiltreringskande i helsekosten. Det er tvivlsomt, at den kan klare alt – men jeg er overbevist om, at lidt har stor betydning i denne sammenhæng.

NYHED: veganske D-Pearls

Pharma Nord har netop lanceret en vegansk udgave af deres kendte D-Pearls. D-Pearls Green er 100 pct. plantebaseret med D3-vitamin fra alger og i kapsler lavet af fermenteret majs, kartoffel og ærter. D-vitaminet er opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer optageligheden.

Omega-7-fedtsyrer fra havtorn

Både bær og frø fra havtorn er brugt til det unikke SBA24-ekstrakt, som danner basis for disse kapsler. Og her får du ikke bare omega-7, men også omega-3, -6 og -9. Desuden indeholder kapslerne betacaroten, som er godt for dine slimhinder i øjne, næse, mund og underliv.

Gør noget godt

for immunforsvaret

I en tid med frost og røde næser kan C-vitamin booste dit immunforsvar, så du har noget at stå imod med. Denne er syreneutral, så den ikke ødelægger sarte maver.

Højoptageligt magnesiumkompleks

Bio-Magnesium indeholder tre forskellige magnesiumsalte i en hurtigopløselig matrix, så det nemt optages i kroppen. Både nerver og muskler har gavn af, at du sørger for at få nok magnesium.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

74 // SUND-FORSKNING
EKSPERT SPOT
Godt for din hjerne, hjerte og syn* *Denne gavnlige virkning opnås med et dagligt indtag på i alt 250 mg EPA og DHA for hjertet og 250 mg for hjernen og synet. www.biosym.dk Særlig kombination af omega-3-6-7-9 fedtsyrer. Naturlig omega-3 kilde med fosfolipider, astaxanthin og cholin. Alsidigt fedtsyrer produkt. OmniOmega EPA-GLA+ OmniOmega Krill Olie Forhandles hos Helsam, helsekostbutikker, Matas samt udvalgte apoteker

Her er din LETTERE og sundere vej til stabilt blodsukker og varigt vægttab

Hvis dit blodsukker er i balance, vil du opdage, hvor meget lettere det er for dig at holde vægten og endda at tabe dig. Her har HEAL-konceptet den klare fordel, at det plantebaserede, optimerede måltid sikrer en langsom optagelse af sunde kulhydrater, så dit blodsukker ligger indenfor normalværdierne og ikke svinger som et pendul.

Inden du læser videre, skal du lige vide, at når det gælder vægttab, findes der ingen mirakelløsninger. Når det er sagt, er der til gengæld ting, som kan gøre det markant lettere for dig at opnå et varigt resultat. Noget af det mest undervurderede, når det gælder kunsten at holde sin vægt, er blodsukkerbalancen. Så hvis du har sat dig som mål at blive en lidt slankere udgave af dig selv i det nye år – og ikke ønsker, at vægten stiger igen efter kort tid – så er stabilt blodsukker det, du bør koncentrere dig om.

Forhindrer blodsukkeret i at skyde i vejret Blodsukker, eller glukose, som det også hedder, er koncentrationen af sukker i blodet. Glukosen er vigtig, eftersom dine celler bruger den til at danne energi. Men det er også vigtigt, at optagelsen af forskellige sukkertyper fra kosten foregår i et tempo, hvor kroppen kan følge med. Her kommer det plantebaserede, optimerede HEAL-måltid ind som et både effektivt og enkelt redskab, der kan hjælpe dig med at undgå de udsving i blodsukkeret, som ofte er årsagen til problemerne.

For hvis du eksempelvis spiser for meget sukkerholdig og raffineret kost, der får blodsukkeret til at skyde i vejret lige pludselig, vil det skubbe din balance ud over kanten.

Langsom optagelse af kulhydraterne HEAL er 100 pct. plantebaseret og indeholder ikke tilsat sukker, men udelukkende sundt og naturligt frugtsukker fra ingredienserne. Planteføde er den bedste kilde til de

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

76 // SUND-FORSKNING
VIDEN & VIDENSKAB

„langsomme“ kulhydrater, som ikke giver voldsomme udsving i blodsukkeret, ligesom det er tilfældet med hurtige kulhydrater fra stivelsesholdige fødevarer med lavt proteinindhold. Forskning har vist, at plantebaseret føde er en fordel med hensyn til blodsukkeret, fordi kulhydraterne optages langsomt over en længere periode. På den måde undgår du, at din insulinproduktion skyder i vejret i forsøget på at sluse den enorme mængde sukker fra blodet ud til dine celler. Det farlige ved dette er, at når insulinniveauet er konstant højt, reagerer din krop efterhånden dårligere og dårligere på insulinet, og du risikerer at udvikle insulinresistens.

Superfood med alle næringsstoffer

HEAL er et sundt og nærende måltidssupplement, der er fremstillet af sammenlagt 34 økologiske kvalitetsråvarer fra planteriget. Med disse naturlige superfoods er du samtidig sikker på at få alle de livsnødvendige næringsstoffer, du behøver. Det gælder selv B12-vitamin, zink og jern, som normalt let kommer til at mangle i en plantebaseret kost. Du får også et optimalt indtag af protein og fibre ved at anvende HEAL hver dag.

Godt til de travle

Det er vigtigt at understrege, at HEAL ikke på nogen måde skal erstatte en sund og varieret kost. Det er et supplement, som er både sundt og praktisk, og som folk med en travl og hektisk hverdag med fordel kan anvende, for eksempel som en hurtig frokost, hvor de ellers ville springe dette måltid over.

„Men det kan som sagt også være en virkelig nyttig løsning, hvis man vil tabe sig. Mange har en trang til at „snacke“ på alt muligt, og det bliver ofte usunde valg som søde sager og den slags. HEAL som erstatning for et måltid eller eventuelt som et mellemmåltid giver alle de vitale stoffer, kroppen behøver i løbet af dagen“, forklarer Birgitte Emborg, som har udviklet HEAL-konceptet og er ved at introducere det på de europæiske markeder. Hun har en solid baggrund inden for ernæring og sundhed, herunder en efteruddannelse i Nutrition Science fra Stanford University, og den viden har hun brugt til at sammensætte ingredienserne.

Også godt for miljøet Noget helt andet ved HEAL er, at det har et let klimaaftryk. Det er helt og holdent plantebaseret, hvilket er en fordel i disse tider, hvor kødproduktionen konstant bliver kritiseret for at være en af de store CO2-syndere. Hvis man skulle købe alle de råvarer, som produktet er fremstillet af, ville det endvidere resultere i et kæmpe emballagespild, og en stor del af importen af de forskellige fødevarer belaster klimaet på grund af den øgede fly- og skibstransport. HEAL’s emballage er i øvrigt fremstillet af genbrugsmaterialer, og der er intet problem med madspild.

Du kan købe HEAL her og få det sendt gratis til din dør: https://heal4meal.com/

// 77

Spis dig mæt om morgenen

Hvis du sørger for, at det første måltid på dagen er fyldt med sunde næringsstoffer, er det så meget lettere at spise sundt resten af dagen.

Hvis du sørger for, at det første måltid på dagen er fyldt med sunde næringsstoffer, er det så meget lettere at spise sundt resten af dagen.

Jeg har med højre hånd hugget diverse forslag fra nogle af de biopatstuderende, der lige om lidt er færdige med deres lange uddannelse til biopat og naturopath ibm.

De lærer undervejs at sammensætte kostplaner, der dækker mange menneskers behov og smagsløg, og de ved nøjagtig, hvilke næringsstoffer der gemmer sig bag de mange forslag.

Her er de medtaget som inspiration til dig, der gerne vil springe ud i at undgå sukker, søde sager og mærkværdige fedtsyrer fra morgenstunden.

Er du ikke specielt sulten om morgenen, så vent med at spise til senere på formiddagen. Det allervigtigste er, at du husker at mærke efter, hvornår du er sulten, og hvornår du er tørstig og derigennem får reguleret din appetit og dine madvaner.

Det skal være sjovt og inspirerende at gå til biopat/naturopath ibm. Derfor lærer de alle at lytte til, hvad du mest har lyst til at spise og tilpasse dine ideer til det, din krop har brug for.

www.biologisk-medicin.dk

Smoothie med mandelmælk, et scoop proteinpulver, gerne med kakaosmag, og en håndfuld frosne bær. Du kan godt lave en stor portion og drikke den i løbet af dagen. Nydes kold.

Eller

Kokosyoghurt eller Alpro naturel med nødder, solsikkekerner og blåbær.

Eller

Proteinpandekage med lidt fyld af kylling eller skinke. Smager faktisk også godt med grøntsager i, prøv det!

Eller

Omelet med løg, spinat, grøn-rød-gul peber eller andre grøntsager.

Eller

Chiagrød med bær, kokos og knuste kerner, der er mange at vælge imellem.

Eller

Smoothie med broccoli, avokado, et scoop proteinpulver, frosne bær og hvedegræspulver, som indeholder en stor mængde mineraler, aminosyrer og en del vitaminer for et ekstra sundhedsboost. Hvedegræspulver kan købes i helsekostbutikken.

Eller

Scrambled æg med forårsløg, spinat, gurkemeje og sort peber.

Eller to stk. stenalderbrød, ristet, med scrambled æg og rød peber, god friskmalet peberblanding og lidt chili.

Fælles for alle morgenmadsforslagene er, at du får masser af gode fedtstoffer, en pæn portion proteiner. og grøntsagerne samt frugterne giver fibre, antioxidanter, vitaminer og mineraler. Du kan blot plukke i forslagene og vælge, hvad dine smagsløg synes bedst om af mulighederne.

Find masser af inspiration på bl.a. www.sund-forskning.dk eller www.madbanditten.dk

78 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
MAD

GOD SØVN ER ALFA OMEGA

Her er tabletten, baseret på citronmelisse der hjælper dig til at bevare følelsen af afslappethed og rolig søvn.

V

i bekymrer os. Det er en naturlig del af det at være menneske. Men tendensen til at bekymre sig kan udvikle sig til en negativ spiral, hvor tankerne myldrer rundt i hovedet, og hvor vi har svært ved at slappe af og falde i søvn.

I vores hektiske og forjagede liv hvor man let føler sig udkørt, er det vigtigt at bevare en normal og rolig søvn. Med den gode søvn er der mindre tendens til bleg hud, rande under øjnene og mindre trang til at spise fedende søde sager for at holde energien oppe.

STØTTE TIL NERVER

OG HJERNE

God søvn er alfa og omega for en velfungerende krop og et aktivt liv. Vi kender sikkert alle til perioder i vores liv hvor dårlig søvn har været ved at drive os til vanvid. Melissa Dream™ tablettens indholdsstoffer af naturlig oprindelse, er en fantastisk hjælp til at bevare den normale og vigtige gode søvn samt at bevare et normalt fungerende nervesystem samt den mentale ydeevne.

DERFOR ER MELISSA

DREAM SÅ GOD

Citronmelisse bidrager til en optimal afslapning og hjælper med at opretholde en normal og sund søvn. Desuden indeholder tabletten et ekstrakt af kamille og grøn te samt vitaminer og mineraler. Tablettens

indhold af B1, B3, B6, B12 og magnesium som bidrager til en normal psykologisk funktion og til nervesystemets normale funktion.

Vitamin B3, B6, B12 og magnesium bidrager desuden til at mindske træthed og udmattelse. Magnesium bidrager desuden til en normal muskelfunktion.

NAT OG DAG

Vores døgnrytme er vigtig for vores velvære. En dag med fuld fart på og udfordringer der skal løses påvirker søvnen. Og en dårlig nattesøvn påvirker vores velvære og energi i løbet af dagen. Melissa Dream tabletten tages før sengetid, for at citronmelissen kan hjælpe med at bevare den gode søvn i løbet af natten, men indholdet af vitaminer påvirker din krop og støtter dine nerver og hjerte hele døgnet. Således er Melissa Dream en tablet med ingredienser, der påvirker dig døgnet rundt.

HVOR KAN DU KØBE MELISSA DREAM?

Melissa Dream kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic. dk. Har du spørgsmål, så ring til producenten New Nordic på telefon 46 33 76 00.

JEG SOVER GODT HELE NATTEN

Mange af os kender irritationen over ikke at kunne sove normalt om natten. Elin er 62, og kender det kun alt for godt og prøvede derfor Melissa Dream.

Elin har i de seneste år ikke sovet godt. – Det er frustrerende at ligge vågen den halve nat og tankerne flyver rundt i hovedet. Jeg kunne simpelthen ikke finde ro, når jeg havde lagt mig om aftenen. Det betød, at jeg var træt i løbet af dagen, og jeg gik rundt om mig selv, uden at få noget for håneden – simpelthen fordi, jeg fik for dårlig søvn.

Dejligt at have fundet en bedre søvn Det er en skøn følelse. Jeg tager 2 tabletter ca. en time inden jeg skal i seng. Jeg var slet ikke klar over, hvilken indflydelse søvnen havde på min livsglæde. Nu føler jeg mig virkelig frisk og glad, siger Elin.

SVÆRT VED AT SLAPPE AF OG FALDE I SØVN
www.newnordic.dk O nline Store Din lokale helsekost
Modelfoto
ANNONCE
Citronmelisse

Tarmen kalder på masser af FIBRE

Det er stadig meget moderne at tale om udrensning, og det er da også nødvendigt at kunne komme på toilettet hver eneste dag. Alt andet er at sammenligne med en klud i udstødningsrøret på bilen, og det er der jo ingen, der gør uden at tænke, at det ender med et brag. Udrensningen skal foregå via tarmen, luftvejene, huden og urinvejene, og lige her tager vi fat på den del af afgiftningen, der handler om tyktarmens evne til at drive slagger ud af kroppen.

At få den store, lidt tunge tyktarm til at fungere optimalt kræver rigelige mængder af fibre og vand. Det har man vist altid vidst, og især de tyske læger har været opmærksomme på, at en fiberfattig kost i hverdagen kan give store problemer, ikke kun i tarmen, men også i resten af kroppen.

Når vi tygger vores mad og sender den videre til mavesækken, tilsættes der mavesyre, senere kommer der nogle enzymer til i tyndtarmen fra bugspytkirtlen samt galde fra galdeblæren, og fungerer vores systemer der, så foregår det videre arbejde i tyktarmen ofte upåklageligt, hvis der ellers er godt med volumen i den masse, der skibes af sted i de lange tarme. I tarmene vil fibre skabe netop den volumen, der gør, at vores muskelbevægelser i tyktarmen – peristaltikken – kan sørge for at få affaldsstoffer videre ud af kroppen, og

fibrene sørger samtidig for at fodre de mange mælkesyrebakterier og dermed give dem et godt miljø at arbejde i.

Fibre til alle aldre og især til dig, der er småtspisende Hvis ikke en lidt skrøbelig tarm får nok med fibre og vand, kan den meget vel blive forstoppet. Det er en kendsgerning, man har været opmærksom på i årtier, og alligevel kan det være svært, især for småtspisende, at få behovet dækket. Hvis du er af en ældre årgang, kan du både have mistet noget af din appetit undervejs og have problemer med lidt slappe tarme. Her er det bydende nødvendigt med nogle fibre, men husk altid at drikke rigeligt med vand og gerne lidt varme teer. ”Rigeligt med vand” afhænger af, hvordan din krop er og fungerer. Nogle har brug for op mod to liter vand,

især hvis du er en størrelse XL eller motionerer meget. Andre kan nøjes med en til halvanden liter væske.

Fire frugter får tømt tarmen

I årtier har Frugt & Fibre været at finde bl.a. på de danske og tyske helsehylder. Du kan vælge mellem en tablet eller en frugttern. Vælger du frugtternen, er du ikke i tvivl om, at du sætter tænderne i en koncentreret sammensætning af fire forskellige frugter. Vælger du tabletterne, minder de om så mange andre tabletter.

I begge muligheder finder du vandopløselige og uopløselige fibre, nøjagtig som de findes naturligt i de frugter, der indgår som ingredienser.

Som nævnt ligner de hinanden, men du får tre gange så mange fibre i en terning sammenlignet med tabletterne, og terningerne kan deles i mindre

80 //
FIBRE
AF MARIANNE PALM

Der er en rigtig god artikel på netdoktor.dk, som beskriver både de opløselige og uopløselige fibres evne til at skabe sundhed og dermed virke forebyggende på en lang række problemstillinger, bl.a. hjerte-kar-sygdomme og kræft.

https://netdoktor.dk/sundhed/fakta/kostfibre.htm

stykker og sluges med vand eller tygges langsomt og grundigt. Det bestemmer du sammen med dine smagsløg.

I terning eller tablet finder du Tørret rabarberekstrakt, tørret ekstrakt af tamarind, ekstrakt af figen og ikke mindst fibre fra akaciefrugten.

Figen kender du sikkert i forvejen for dens lidt afførende egenskaber, hvor fiberindholdet får dine tarme smurt, og det hele kører lidt mere fornøjeligt gennem fordøjelsen. De aktive stoffer i rabarber har samme virkning, om end ikke så kendt – hvem er kommet på potten af en portion rabarbergrød? Mens tamarind og akacie skal studeres lidt nærmere.

Tamarind, en bønnelignende frugt, spises overalt i Asien og i Afrika, hvor den indgår i forskellige pastaer som tilbehør til retterne. Den har en sur-sødlig smag og er med i Frugt & Fiber pga. sit høje fiberindhold. Det samme er akaciefrugten, der stammer fra et gummitræ, som gror på de tørre savanner i Afrika. Planten, som er et træ, der kan blive op til seks meter højt, er mest kendt for dannelsen af gummi arabicum, som bl.a. bruges i fremstillingen af fx lakrids og vingummier. I Frugt & Fiber er det frugten, der er interessant, da den sammen med de ovennævnte frugter kan gøre en stor forskel for regulering af vores tarmfunktion.

– Drikke vand, så det hele glider lidt nemmere for dig. Det gælder uanset alder: Du skal sørge for en god væskebalance. Motionerer og sveder du meget, har du brug for mere, end hvis du er stillesiddende.

– Sidder du for meget ned, går det ud over peristaltikken, altså tarmens mulighed for at føre maden igennem til slutpunktet, hvor alle næringsstoffer er trukket ud i kroppen og de rester, vi ikke kan bruge, lander i toilettet.

– Sørg altid for bevægelse. Om du sidder i kørestol eller ligger i sengen, kan du stadig lave mavebøjninger og fx bruge benene så meget som muligt ved at løfte dem så højt, du kan. Det stimulerer også den nederste del af maveregionen og dermed tarmene. Lav ikke mavebøjninger, hvis du lige har spist! Det kan skabe for meget luft, der „lægger sig på tværs“.

skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 81
SUND-FORSKNING
SAMMEN MED FRUGT & FIBER KAN DU MED FORDEL:

Boller med kakaonibs

Glutenfri og mælkefri boller, som du ikke skal have dårlig samvittighed over at spise i januar og februar … eller resten af året.

Opskriften her er lavet med fedtreduceret mandelmel og sesammel. Bollerne bliver bløde og saftige. De er mættende og kan også laves uden kakaonibs.

Vidste du?

Fedtreduceret mandelmel, sesammel, loppefrøskaller og kakaonibs kan købes i helsekostbutikker. Ved at fedtreducere mandler eller sesam gøres melet mere luftigt og fint, så brød og boller bliver knap så faste og tunge i forhold til mel lavet på hele nødder og kerner.

Loppefrøskaller hedder også HUSK og Skallin. FiberHUSK er fintmalede loppefrøskaller, som fylder halvt så meget som HUSK, men vejer det samme.

Kakaonibs er knuste rå eller ristede kakaobønner. De smager fantastisk i kager, smoothies, på morgenmaden eller ovenpå is.

BOLLER MED KAKAONIBS

10-12 boller

Ingredienser 55 g fedtreduceret sesammel 45 g fedtreduceret mandelmel 1 tsk. salt 2 tsk. bagepulver 3 ½ spsk. fintmalede loppefrøskaller (35 g) 2 spsk. kokossukker 1 dl kakaonibs (eller hakket mørk chokolade 70 %) ½ tsk. vaniljepulver 25 g chiafrø eller 50 g hørfrø 40 g smeltet kokosolie 3 dl lunken væske – fx risdrik eller vand 2 æg

Sådan gør du:

– Sæt ovnen til 200 grader.

– Bland først sesammel, mandelmel, salt, bagepulver, loppefrøskaller, kokossukker, hakket chokolade, kakaonibs, chiafrø og vaniljepulver i en skål. Tilsæt herefter smeltet kokosolie, væske og æg.

– Væsken må ikke være for varm, så smelter chokoladen.

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder.

Hun har over 15 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

– Lad dejen stå i 5 minutter, og sæt derefter 10-12 boller på en bageplade med bagepapir.

– Bag bollerne i 30-40 minutter ved 200 grader.

– Lad bollerne køle af, inden de skæres i halve.

– Bollerne holder sig fint ude i et par dage, men de har bedst af at være i køleskabet.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

82 //
OPSKRIFT

Dokumentation

viser at

NDS® Probiotika i pulverform giver op til 20 gange f flere bakterier end i kapselform

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

NYHED

33 % FLERE levende bakterier NU 20 milliarder cfu/dagsdosis. Samt en helt ny bakterie: L. rhamnosus GG/019

NDS
Nutrient Delivery System
TE R AP EUTE R , HELSEKOSTFORRETNINGER, WEBSHOPS OG UDVALGTE APOTEKER KUN
PROBIOTIC I PULVERFORM ER LEVENDE FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ LEVENDE
TYNDTARMEN. N D S
Din lokale helsekost PROBIOTIC CLASSIC
NDS®
I
®P OBIOTIC TILHE ENGHOLM NDS .DK

Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE

– også i gråvejr

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde kapsler med 20, 38 eller 80 µg D3-vitamin i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen.

• Fås nu også som D-Pearls Green: plantebaseret D3-vitamin i plantebaseret kapsel. Velegnet til vegetarer og veganere.

• Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.

NYHED DK_D-Pearls_Ad_SundForskning_210x280_1122
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.