__MAIN_TEXT__

Page 1

KENDER DU EARTHING?

VIDEN, VIDENSKAB & NATURLIGT VELVÆRE

GODE GAMLE URTERECEPTER

FOR LIDT, FOR MEGET MAVESYRE ELLER LIGE TILPAS?

Er du træt af at kigge på vinduer – gode råd ved åreforkalkning i benene KAN SENILDEMENS SKYLDES MANGEL PÅ VITAMINET B12? VINTEREN — EN HÅRD TID FOR LÆBERNE VERDENS FARLIGSTE TUNGMETALLER VIGTIGT STUDIE MED HOMØOPATI MOD STRESS

FEBRUAR DEC 2020/JAN / MARTS 20212021 PRIS: DKK 59,–

Mangel på D-vitamin øger risikoen for bakteriel lungebetændelse

EN STØTTE TIL ORDBLINDES FÆRDIGHEDER

► KOLDE FACTS OM JERNMANGEL ► COMEBACK TIL BOGHVEDE ► STØTTE ÅRET RUNDT TIL IMMUNSYSTEMET ► UD MED OVERVÆKST AF SVAMPE


OBS!

Vi uddanner også

START PÅ UDDANNELSEN, NÅR DET PASSER DIG.*

ZONETERAPEUTER

Ikke flere pladser på zoneterapihold! Skriv dig op til et senere hold

UDDAN DIG TIL

BIOPAT/NATUROPATH ibm En biopat & naturopath ibm uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis. Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger – og sammen med kompetente lærere – får du unik undervisning i: › Biopatiens grundprincipper og meridianlære › Ernæringsterapi herunder specialviden om vitaminer, mine­ raler, fedtsyrer og kostplaner › Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitets­ sikring

› Immun- og symbioseterapi › Komplementær strategi og functional medicine › Muskel- og fascielære › Klientpsykologi › Øreakupunktur › Diagnoseterapi › Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER › Hormonsystemet

› Urinveje

› Nervesystemet

› Sanseorganerne

› Immunforsvaret

› Kredsløbet

› Luftveje

› Huden

Book et personligt konferencemøde med Marianne Palm, hvis du vil vide mere om uddannelsen til biopat&naturopath ibm eller zoneterapeut. Skriv til

› Fordøjelsen

› Muskel- og knoglesystemet

info@biologisk-medicin.dk.

*Zoneterapimodulerne er dog på bestemte datoer, begynder 23.-24. januar 2021

Institut for Biologisk Medicin, A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal 2791 Dragør, tlf. 22 79 44 14, info@biologisk-medicin.dk www.biologisk-medicin.dk


TRE STORE NYHEDER 1 . ACADEMY OF NATUROPATHY

Til dig, som gerne vil grave et spadestik dybere og ikke er bange for engelsk litteratur. (Du bestemmer selv, om det er noget for dig – resten af uddannelsen er på dansk)

VI SKRÆDDERSYER

gerne en studieplan sammen med dig. Du bestemmer selv farten.

2. EN OVERBYGNING TIL UDDANNEDE BEHANDLERE

99 autoimmune sygdomme – 311 timers undervisning på webinarer og ved fysisk fremmøde i Dragør. Kan tages efter din afsluttede eksamen i biopati/ naturopati. Vi samler al tilgængelig viden om sygdommene, internationalt som nationalt, hvad er der forskning på – hvad er der ikke forskning på – og kan vi overhovedet stille op med en støtteterapi til de forskellige sygdomme? Du er også velkommen til at deltage, hvis du er behandler eller sundhedsfaglig person med særlig interesse for netop dette område. Det koster blot 3.900 kr. for hele overbygningen. Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark, blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktik­ dage med klienter og tæt kontakt med underviserne. ­ Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

3. L ÆS OM VORES STORE OVERBYGNING I SAMARBEJDE MED URTESKOLEN M.FL. L ÆS MERE PÅ SIDE 8-9

FØLG INSTITUT FOR BIOLOGISK MEDICIN PÅ FACEBOOK

PRISER FRA 2021

Prisen for biopat-/naturopath-uddannelsen: kr. 69.749 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 80.749 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Prisen for zoneterapeut-uddannelsen: kr. 62.249 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 73.249 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Du kan vælge at afbetale med kr. 1.000 pr. måned. Kontakt os, og hør nærmere.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14.

Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk


Nutrient Delivery System

Beauty from within

NDS®  Probiotic SkinActive® Indeholder 4 unikke bakterier, PureLine specialkollagen, zink, C- og E-vitamin.

NDS®  Collagen  HairActive® Unik kollagen peptid til håret.  Giver synligt tykkere hår, smukkere og glansfuldt hår. Gør håret væsentlig stærkere.

NDS®  Collagen SkinActive® Smuk og spændstig hud.  PureLine specialkollagen. Nedsæt dannelse af rynker, slap hud og cellulite.

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost

E NG H O L M ND S. D K

NDS


LEDER ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal 2791 Dragør

Længsel efter noget nyt …

LAYOUT www.gaardogdahl.dk

Jeg sidder her, dagen efter det sidste pressemøde om nedlukning af Danmark, og dagen før, vi skal fejre et vigtigt hop ud af 2020 og forhåbentlig ind i et sundt, nærværende og bevidst år 2021.

FOTO I DETTE MAGASIN Adobe Stock TRYK PrintConnect ApS OPLAG 34.000 VI ER GÅET ONLINE Find magasinet på sund-forskning.dk. Færre fysiske magasiner, men samme spændende indhold på bæredygtig vis.

Hvis du er trofast læser af sund-forskning, har du sikkert opdaget, at jeg som chefredaktør mest har valgt at komme med viden om kosttilskud og alt det andet, der støtter vores 12 organsystemer. Indimellem har jeg haft store artikler om at få det bedre med sig selv, sådan rent mentalt, for uden et sundt sind kan det være svært at beholde et sundt forhold til sin krop.

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Og vice versa.

Informationerne fra SUND-FORSKNING må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

I dette nummer fokuserer jeg stadig og allermest på vinklen: Få det så godt som muligt med din krop, der er meget, du kan gøre selv, og så vil du også finde overskud til at få det bedre med dig selv, med din familie og alle de andre mennesker, vi omgås – eller netop ikke møder i den fysiske verden lige nu, her dagen før 2020 rinder ud.

HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind- og udland. Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund – her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 149,om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

Hvis mit magasin var på dobbelt så mange sider, skrev jeg gerne mange flere artikler om, hvordan du kan få det bedre med dig selv psykisk, mentalt og åndeligt (hvad det så egentlig er for nogle størrelser). Og hvis du har input, artikler, ideer, så send dem til mig. Og er de fyldt med tankevækkende og inspirerende indslag, bringer jeg dem som minimum ud på vores facebooksider og på den efterhånden enorme hjemmeside, www.sund-forskning.dk. Der er så meget visdom i Danmark. Lad os dele ud af den. Hop ind i 2021, tag nogle bevidste valg om at holde dig så sund som muligt – på alle niveauer.

O

RD

IC E C OL A B EL

N

Marianne Palm, februar 2021 info@sund-forskning.dk

5041 0787 Kroonpress

// 5


54

58

Indhold 5 Leder

20

10

Træt af at kigge på vinduer?

72

20 Byg dine knogler stærke og smidige hele livet

14 Sådan beskytter du dig mod aldersbetinget tab af muskelmasse 17 Kan senildemens skyldes mangel på vitaminet B12?

24 TEMA: D-VITAMIN: Lille detalje under graviditeten kan sikre dit barn lidt højere IQ 25 TEMA: D-VITAMIN: Læs her, hvis du har rød og kløende hud 26 TEMA: D-VITAMIN: Stor dansk undersøgelse: Mangel på D-vitamin øger risikoen for bakteriel lungebetændelse 28 Amerikanske forskere kalder vitaminers effekt for „indbildning“ 29 Køber du kosttilskud uden at vide, om de bliver optaget i kroppen? 33 Støtte året rundt til immunforsvaret 37 En god allround-oplevelse til rollinger 41

Immunstøtte i verdensklasse

45 Kender du earthing? 48 Ret dig op! 50 Jeg ved hvordan du har det! 53 Vinteren – en hård tid for læberne!

29 6

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


60

54 Magisk olie 56 De gode gamle mælkebøtter 58 Duften af de rene olier til krop, sind og ånd 60 Kolde facts om jernmangel 62 Studie til dig, der lider af tarmkatar 65 GLY-KO-SA-MI-NO-GLY-KA-NER – vanskeligt at udtale, men vigtigt at kende 68 Hvem er du? For lidt, for meget mavesyre eller lige tilpas? 70 Støtteterapi til det metaboliske syndrom 72 En støtte til ordblindes færdigheder 76 Det homøopatiske hjørne 80 Spørg eksperterne 84 Den grønne pote 86

Verdens måske farligste tungmetal er …

88 Comeback til boghvede 91

Varm vintergryde med lam

92 Gode gamle urterecepter blandet med ny viden og nye produkter 97 Ud med den uønskede overvækst af svampe

DET HER SKAL DU VIDE,

når du læser SUND-FORSKNING Redaktionen på sund-forskning består af en lang række fagpersoner, der holder skarpt øje med al forskning i ind- og udland. Der er mest at holde øje med i udlandet, da der sjældent bliver lavet forskning i Danmark på de områder, der optager os mest: Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og urter, der alle kan fungere som en vigtig støtteterapi i hverdagen til sunde og raske, til forebyggelse og i terapeutiske sammenhænge. Vores referencer er pubmed.com, internationale publiceringer og kontakt til et væld af forskere og laboratorier verden over. Vi forsøger at gøre svær forskning fra udlandet let tilgængelig for danskere ved nøje at gennemgå ny og ældre forskning sådan side for side. Det betyder også, at hvor vi fx skriver om magneisum til uro i benene, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste mulighed for behandling af uro. Du skal tale med din læge, så alvorlige årsager udelukkes, og du skal kunne forstå artiklerne på tværs, så du måske kan sammensætte en strategi, der kan virke mere optimalt end kun et enkelt magnesiumtilskud. Sygdom opstår som regel som en sum af belastende faktorer, og de kan være helt individuelle, og derfor må intet i dette magasin opfattes som værende udtryk for, at du blot kan klare dine måske komplekse problemer med et enkelt tilskud. Opsøg professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, hormonterapeuter, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter eller psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med stress og andre mentale problemstillinger. De dygtigste af alle disse behandlere vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at hjælpe dig.

// 7


Bliv eksamineret komplementær behandler

i hormonterapi & gynækologiske udfordringer

Velkommen til en helt ny overbygning for komplementære behandlere og sundhedsfagligt personale, som ønsker en helt særlig uddannelse udi hormonelle – og beslægtede – udfordringer. Gennem 15 webinarer med afsluttende eksamen (hvis du ønsker det) går vi helt tæt på cirka 55 problemstillinger. Vi gennemgår sygdommene og opstiller – når det er muligt – en behandlingsprotokol, du kan anvende i dit videre virke som komplementær behandler.

Undervejs får du viden om: SYGDOMMENS KARAKTER Den nationale og internationale litteratur om emnet, hvad er muligt med moderne metoder i det traditionelle behandlingssystem? Hvad siger forskningen og erfaringerne fra hele verden? Vi finder den bedste forskning frem, diskuterer den og ser, om den har sin gang på Jorden – her i Danmark. Vi graver et spadestik dybere omkring muligheder for støtteterapi til de forskellige sygdomme:

”Vi ser ikke uddannelsen som et alternativ til lægelig behandling. Vi ser uddannelsens muligheder som en værdig støtteterapi til eksisterende behandlingsmetoder i Danmark.” Rikke Goerlich, Thomas Kjærsgaard, Dinna Trehøje og Marianne Palm

1. Ernæringsterapi, herunder brugen af vitaminer, mineraler, aminosyrer, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og beslægtede næringsstoffer. Brugen af mad som terapi, herunder gennemgang af forskellige kosttrends – virker de, virker de ikke? Hvad siger forskningen – og erfaringerne? 2. Biologiske terapiformer – brugen af urteterapi, homøopati og beslægtede terapiformer.

3. Gennemgang af forskellige muligheder lige fra zoneterapi, kinesiologi, psykoterapi, kognitiv terapi og smerteterapi til gennemgang af lægemidler, kirurgiske muligheder etc. Du bidrager med din viden. 4. Det hele munder ud i behandlingsprotokoller, hvor vi

internationalt og nationalt får kigget på muligheder. Eller finder ud af, at der ingen muligheder er. Også her bidrager du – vi skaber behandlingsprotokollerne i et samarbejde på vores konferencesystem.

TID:

Undervisningen vil foregå cirka den anden tirsdag i hver måned. Liste over datoer fremsendes ved tilmelding. Det er aftenwebinarer fra kl. 19 – 22.


Vær med på den allerførste brobygning mellem fire eksperter udi komplementære metoder RIKKE GOERLICH, ejer og leder af Urteskolen, phytoterapeut, kostvejleder, biopat/naturopath og forfatter af en stribe af bøger om urteterapi og praktisk anvendelse af urterne. Kendt fra TV-programmet Urt, hvor hun i 16 udsendelser guidede seerne gennem historien, videnskaben og brugen af lægeplanter.

DINNA TREHØJE, psykolog med speciale i kognitiv terapi, sundhedspsykologi og smerter, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut. Er med i den faglige ledelse på Institut for Biologisk Medicin og er kursusleder på overbygninger som Support & Care, kræft, og Support & Care, autoimmune sygdomme.

MARIANNE PALM, ejer og leder af Institut for Biologisk Medicin, biopat/naturopath ibm, phytoterapeut m.m. samt ejer og leder af magasinet sund-forskning. Forfatter til en stribe af bøger om alt fra behandling af børn til heste.

THOMAS KJÆRSGAARD, ejer og indehaver af Bio Vita A/S, heilpraktiker, biopat/naturopath ibm og underviser i homøopati og forskning samt anatomi, fysiologi og sygdomslære. Er forfatter til en stribe af bøger om homøopatiske lægemidler.

Særpris på det allerførste hold Du kan få det til en særpris lige nu, da du skal være med på et stykke pionerarbejde. For det er første gang, vi laver et meget tæt samarbejde mellem flere skoler, og det er første gang, at nogen via webinarer, studieanvisninger, film og podcasts samler al viden et sted. Du kan være med, hvis du er komplementær behandler eller har en beslægtet uddannelse og:

Eller Tegner en kontrakt på kr. 500,- pr. måned, i alt kr. 15.000,(betales over PBS).

Betaler kr. 5.000,- ved opstart og derefter kr. 500,- pr. måned, i alt kr. 12.000,(betales over PBS).

Eller Betaler kr. 9.700,når du starter på uddannelsen.

Du vil få en specialiseret viden i: → Hele hormonsystemets opbygning. → Gynækologi og andre sygdomme, cirka 55 forskellige, relateret til dette spændende organsystem. → Hormonsystemets fortrædeligheder, og hvad kan vi – hvad kan vi ikke – med komplementære metoder? Det bliver en tur gennem universet af forskning, både hvad der foregår hos endokrinologerne i Danmark og i udlandet.

Varighed og krav Kursusrækken vil være over cirka 15 måneder og afsluttes med en eksamen, hvis man vil have kursusbevis. Hvis du skal have et kursusbevis, skal du dog være færdig med en anden komplementær behandleruddannelse eller have anden relevant sundhedsfaglig uddannelse. Det kigger vi på sammen, når du kontakter os. Du skal påregne nogle timers forberedelse til hvert webinar og i øvrigt være med i vores facebookgruppe, hvor diverse forskningsresultater, diskussioner og opråb vil blive lagt op.

(kontrakterne finder du på skolernes hjemmeside, www.biologisk-medicin.dk, eller på www. urteskolen.com)

Vi udveksler erfaringer og gør hinanden klogere Det bliver også en kursusrække, hvor du, hvis du har specialviden på området, kan komme til orde. I det hele taget er det en platform, hvor vi klæder hinanden på til at få den viden, der er nødvendig, og som kan være ganske relevant at inddrage, hvad enten vi er zoneterapeuter, akupunktører, heilpraktikere, ernæringsterapeuter, phytoterapeuter, biopater, naturopather, eller hvad vi nu har af uddannelse i forvejen. Studerende fra diverse skoler er også velkomne, send nogle ord om dig selv, så tager vi individuel stilling.

Vil du høre mere, så kontakt Marianne Palm på info@biologiskmedicin.dk

Rikke Goerlich på goerlich@urteskolen.com


KO S T T I L SK U D

Træt af at kigge på vinduer? AF RIKKE AGERSTED

Hvis pulsårerne i benene kalker til, kan der opstå smerter, når man bruger musklerne. Sygdommen hedder claudicatio intermittens, men kaldes også for vindueskiggersyge, fordi mennesker med denne lidelse ofte må holde små pauser, mens de går tur, for at lindre symptomerne og derfor ofte ses kigge på vinduer for at fordrive tiden imens. En gammel tibetansk urteopskrift med mange års forskning og konkrete erfaringer kan lindre sygdommen.

Synergi frem for koncentration Tibet har en lang historie bag sig med natur­ medicin. Kendetegnende for de tibetanske naturmidler er, at de er komplekse, sam­ mensatte remedier, som næsten alle består af ingredienser fra planteriget. Sommetider tilføjet en lille smule fra mineralriget. Filosofien bag disse kombinationer er, at ingredienserne arbejder sammen og under­ støtter hinanden. Alle planter har et væld at virksomme stoffer og hjælpestoffer, og i Tibet anser man alle disse for at være vigtige for, hvordan man optager og udnytter de ak­ tive ingredienser, så man undgår unødven­ dige bivirkninger, som ofte forekommer, når et virksomt stof koncentreres, og hjælpestof­ ferne fjernes. Der er lavet mange studier på de tibetan­ ske produkter, som understreger deres virk­ ning og effektivitet i forebyggelse eller lin­ dring af forskellige sygdomme, hvoraf flere er kroniske (kilde: Tibetan remedies in chronic diseases 2006;1 3(S1)V: lll + 32).

10

//


Mest veldokumenteret er Padma Plus, der forkalkning og åreforsnævring, konkluderede har været godkendt som lægemiddel i Schweitz forskerne. siden 1977. Dengang hed det Padma 28, men Nogle af de værste faktorer i forbindelse skiftede navn, efter nogle få af urterne blev med udviklingen af vindueskiggersyge er to­ udskiftet med andre tilsvarende. Den unikke baksrygning (herunder også passiv rygning), urtekombination er kendt for at være antiin­ fed og usund kost, manglende motion, for­ flammatorisk, karbeskyttende, sårhelende, an­ højet blodtryk og inflammation i kroppen. timikrobiel og en antioxidant. Med andre ord Nogle af de nævnte årsager kan være genetisk en god sammensætning disponeret, men det be­ til en sygdom som åre­ tyder egentlig blot, at VIND UESKIGGERSYGE forkalkning. man bør have en større = ÅREFORKALKNING opmærksomhed på at Sygdommen kan forebygge sygdom gen­ forebygges nem kost og levevis, end Vindueskiggersyge kan andre nødvendigvis be­ være smertefuld og i de høver at have. værste tilfælde også dø­ delig, idet der kan opstå Blodkarrene bliver RASK B LO DÅ R E blodpropper i benene stive og fulde af plak samt koldbrand. Åreforkalkning er et Årsagerne er manglen­ andet ord for vindues­ de ilt- og næringstil­førsel kiggersyge og handler til benene på grund af helt enkelt om, at blod­ forkalkningen. årerne eller venerne i be­ I en metaanalyse fra nene bliver fyldt af plak, 2007 gav man 371 per­ som snævrer blodkarre­ B EGY NDE NDE T IL KA L K NING soner Padma 28, og 184 ne ind og dermed mind­ AF PLA K personer fik placebo. sker den indre diameter på blodkarrene, så blo­ ("Meta-analysis confirms the efficacy and safety of PADMA det har sværere ved at 28 in patients with PAOD" løbe igennem. Små kar fra 2007) kan blive fuldstændig Man undersøgte re­ forstoppede. Det kan mediets effekt på pe­ være svært at få nok ilt I LT O G NÆR ING S STO F F E R rifer arteriel okklusiv og næringsstoffer ud i KAN IK K E KO M M E U D T IL sygdom (PAOD), som alle afkroge af benene, M USK L E R NE er et andet navn for syg­ og derfor opstår smer­ dommen, der opstår, terne i musklerne. De når en eller flere arterier, som forsyner benene, mangler simpelthen ilt. forsnævres eller aflukkes helt. Konklusionen Ved pauser under gåturene kan musklen nå på metaanalysen var, at Padma 28 er en effek­ at komme sig lidt og få mere ilt pumpet til, tiv og brugbar behandling af PAOD og let tole­ hvilket er årsagen til, at man hurtigt kan fort­ reres af patienterne. Der var en tydelig forbed­ sætte igen. En gåtur vil dog altid være kende­ ring af symptomerne i forbindelse med både tegnet ved mange korte stop for at afhjælpe sygdommen og den maksimale gangdistance, symptomerne på iltmangel i benene. patienterne kunne klare. En sideeffekt un­ Plak i blodkarrene øger risikoen for blod­ der analysen var forbedringen af patienternes propper, og på benene risikerer man at få sår, blodsukker, blodtryk samt triglyceridniveau i der ikke vil hele, fordi nogle af de mindste blodet. Behandlingen kan bruges i alle stadier blodkar dør af åreforkalkningen, så der ikke af sygdommen og vil også have en effekt på kommer nok ilt, immunstoffer og næringsstof­ andre relaterede sygdomme forårsaget af åre­ fer til såret i helingsprocessen. I slemme tilfæl­

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 11


Ønsker du at optimere din krops sundhed, så lad mig hjælpe dig med at skabe balance i din krop ved hjælp af: Zoneterapi

en behandlingsmetode/massage af de reflekszoner der sidder på fødderne

Biopati/Naturopati

vitaminer, mineraler, kostændringer, fedtsyrer, urter og symbioseterapi (vitamin- og mineraltest inkluderet)

Øreakupunktur som supplement til zoneterapi eller biopati

LÆS MERE PÅ WWW.DINNATREHOEJE.DK

PSYKOLOG, ZONETERAPEUT, BIOPAT/NATUROPATH IBM DINNA.TREHOEJE@HOTMAIL.COM - 60 17 62 79 A. P. MØLLERS ALLÉ 39A NORD 1.TH, 2791 DRAGØR

de kan sårene udvikle sig til koldbrand, og eventuel amputering af tæer eller en del af benet kan være den eneste mulige behandling. Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at hvis der er åreforkalkning ét sted i kroppen, så vil der højst sandsynligt også være det andre steder. Det vil altid være relevant at kigge på sine kost- og motionsvaner, når de første spæde symptomer opstår. Dertil kan sup­ pleres med relevante kosttilskud, fedtsyrer af den rigti­ ge slags samt andre ting, der kan have en gavnlig effekt. Symptomer på åreforkalkning opstår først, når proble­ met er blevet relativt alvorligt. Det skyldes, at sympto­ merne først mærkes, når blodforsyningen hæmmes, og på det tidspunkt er der allerede plakaflejringer i blod­ karrene.

Omkring 250.000 danskere menes at lide af åreforkalkning. Omkring 50.000 af disse har problemer med benene. Inflammation kan være udløsende årsag Mange lider af inflammation i kroppen som en bag­ vedliggende og medudløsende faktor ved vindueskig­ gersyge. Inflammation er kroppens måde at reagere på fremmede stoffer som vira, bakterier m.v., der skal bekæmpes. Immunforsvaret sender hvide blodlege­ mer og forskellige kemiske stoffer til området, der skal have hjælp, og det resulterer i en reaktion med varme, hævelse og eventuelt smerter. Inflammation i kroppen kan skyldes forkert kost. I den vestlige verden spiser vi alt for meget omega-6 i forhold til omega-3. Det bety­ der, at kroppen kommer til at lave nogle inflammato­ riske stoffer fra de „overskydende“ omega-6-fedtsyrer, som i sidste ende kan lave ravage i kroppen og er med­ virkende til en lang række inflammatoriske sygdomme, hvoraf åreforkalkning blot er en af dem. Når fedtsyrerne indtages i et balanceret forhold, ska­ bes der proinflammatoriske stoffer, som har den mod­ satte effekt af de inflammatoriske. Det ideelle forhold mellem omega-3 og omega-6 er 1:2 − 4. Lider man af hjertesygdom er forholdet kun 1:2. I forhold til vin­ dueskiggersyge skal man være opmærksom på, at åre­ forkalkningen også kan sidde i hjerteblodkarrene, så en kraftig reduktion af omega-6-fedtsyrerne er vigtigt. Inflammationshæmmende urter En af de gode virkninger ved den tibetanske urteblan­ ding Padma Plus er den inflammationshæmmende virkning. D. 13. juni 2013 offentliggjorde en flok for­ skere en undersøgelse på Padma 28 (nu Padma Plus) og


G ODE RÅ D VE D Å REFO RKALKNING — OG SÆRLIGT I BENENE

De aktive stoffer i Padma Plus er tanniner, bioflavonoider, fenoliske syrer, fenoliske alkoholer samt terpener.

» Kvit smøgerne, hvis du er ryger. Undgå ligeledes passiv rygning. » Motionér mindst 30 minutter dagligt. Gang er godt og styrker benene. Man må gerne gå, selvom det begynder at gøre ondt, og indtil man ikke kan mere.

» Er du overvægtig, er det en god idé at tabe nogle kilo. » Skær kraftigt ned på sukker og salt i maden. » Balancér dine fedtsyrer i kosten. Undgå friture, hård stegning og fedtkanter på kødet samt meget fedt kød. Mange tror, man helt skal undgå det mættede fedt. Det skal man ikke, da kroppen også har brug for disse fedtstoffer, men kvaliteten af det mættede fedt er afgørende. Økologisk smør og kød fra græssende dyr samt uraffineret kokosolie er fine mættede fedtstoffer. Brug smør og kokosolie i begrænset mængde. Spis gode omega-3-fedtsyrer fra fisk og skaldyr. Rejer er særligt gode, da de også indeholder astaxantin, som er en vigtig antioxidant. Skær ned på de mange planteolier, og spis i stedet nødder, mandler, frø, kerner, avokado, havtorn osv. for at få de forskellige sunde fedtstoffer derfra. » Spis masser af fuldkorn, grønt, frugt, herunder især dadler, granatæbler, æbler og blåbær. Ingefær og peanuts er også gode i kosten, når åreforkalkningen skal tæmmes.

» Mellem en til fem kopper kaffe dagligt skulle også have en reducerende virkning på risikoen for at få åreforkalkning. » Lider du af inflammation i kroppen, bør du spise en inflammationsreducerende kost kombineret med ovenstående råd. Det betyder blandt andet en kraftig reduktion af omega-6-planteolier og et balanceret forhold mellem omega-3 og omega-6 i kosten. Du kan læse meget mere på sund-forskning.dk's hjemmeside.

effekten på mus. De omregnede den anbefalede menneskelige dosis til musene og den svarede til 5,8 mg. Man gav den ene gruppe mus denne „normale“ dosis og en anden gruppe en dose­ ring på kun 0,058 mg. Konklusionen på undersøgelsen var, at den tibetanske recept er god til fysiologisk angio­ genese, hvilket betyder, at den stimulerer nye blodkar til at vokse ud fra de eksisterende. Un­ dersøgelsen viste dog, at det faktisk var den lave dosis af midlet, som havde den bedste effekt, hvis man vil undgå en forringelse af granulo­ cytternes funktion i forhold til sygdommen, hvilket altså er en langt lavere dosis end den, man normalt anbefaler for produktet. (Dorota M. Radomska-Leśniewska, Piotr Skopiński, Marcin Niemcewicz, Robert Zdanowski, Sławomir Lewicki, Janusz Kocik, Ewa Skopińska-Różewska og Wanda Stankiewicz rapporten "The Effect of Anti-Inflammatory and Antimicrobial Herbal Remedy PADMA 28 on Immunological Angiogenesis and Granulocytes Activity in Mice")

Mange studier på den tibetanske blanding Tre forskere sammenholdt og udgav d. 13. juni 2013 en sammenfatning af 29 forsøg med Pad­ ma Plus. Sammenfatningen indeholdt en me­ taanalyse, 21 kontrollerede forsøg og syv åbne forsøg. Resultatet var, at i 11 af forsøgene var åreforkalkning i benene den sygdom, hvor der var størst fremgang med urtesammensætnin­ gen. Produktets effektivitet blev også påvist i andre vaskulære (karrelaterede) sygdomme i seks af forsøgene samt i forskellige inflamma­ toriske sygdomme (i 12 af forsøgene). (Clinical studies on the efficacy and safety of Padma 28, a complex herbal formulation from Tibetan medicine: an overview Cecile Vennos 1, Jörg Melzer, Reinhard Saller).

Padma Plus indeholder 22 forskellige in­ gredienser. Der er 20 forskellige plante­ droger samt kamfer og kalciumsulfat. Man tager to kapsler to gange dagligt.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 13


VIDEN & VIDENSKAB

Sådan beskytter du dig mod

aldersbetinget tab af muskelmasse AF BJØRN FALCK MADSEN

At bevare sin muskelmasse er vigtigere, end man lige forestiller sig. Aldersbetinget tab af muskelvæv kan nemlig øge risikoen for fysisk forfald, svaghed, type 2-diabetes og død. Ny forskning viser, at ganske almindeligt C-vitamin tilsyneladende spiller en rolle for ældres muskelmasse. Hvis du vil mindske din risiko for at dø tidligt, få type 2-diabetes, gå i fysisk forfald og blive afhængig af andres hjælp, skal du sørge for at bevare din muskelmasse i så god stand som muligt. Det handler ikke om at træne for at få overarme som Ar­ nold Schwarzenegger. Slet ikke. Men forskere har dog ob­ serveret, at jo mindre muskelmasse ældre har, desto min­ dre har de at stå imod med, og det øger sandsynligheden for, at de lettere bukker under. Holder muskelmasse intakt Fysisk træning af enhver art er en rigtig god ide i alle ald­ re, det er med til at holde muskelmassen intakt og tilmed øge den. Men nu har forskere fra University of East Anglia (UEA) opdaget, at muskelmassen også påvirkes af, hvor meget eller lidt C-vitamin vi indtager. I en undersøgelse, som de offentliggjorde tidligere på året, kunne de se, at hos ældre med højt C-vitaminindtag og høje mængder af vita­ minet i blodet var muskelmassen større end hos de folk, som fik mindre af vitaminet.

14

Mere C-vitamin, mere muskelmasse Forskerne analyserede data fra 13.000 mænd og kvinder i alderen 42-82 år, som i forvejen deltog i en stor undersø­ gelse, nemlig den såkaldte EPIC-undersøgelse (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Ved hjælp af specielle kostdagbøger, hvor personerne skrev, hvad de spiste, kunne forskerne udregne indtaget af C-vita­ min. Dette blev så holdt op imod forsøgspersonernes mus­ kelmasse, og det var her, man så en tydelig forskel. Højere indtag af C-vitamin betød desto mere muskelmasse. Vigtig bestanddel i vores bindevæv C-vitamin har flere forskellige virkningsmekanismer, som gør sig gældende. Først og fremmest bruger kroppen C-vi­ tamin til at danne collagen, som indgår i al vores bindevæv, herunder muskler og sener. Derudover er C-vitamin en kraf­ tig antioxidant, som modvirker de skadelige frie radikaler, der er kendt for at nedbryde og ødelægge raske celler. Hos den ældre del af befolkningen øges mængden af frie radika­ ler i kroppen, og det er med til at nedbryde muskelvævet. Tilskud kan være en fordel Der er mange gode kilder til C-vitamin. Hvis du spiser en del frugt og grønt, kartofler, broccoli, kiwifrugt og bær kan du relativt let nå op på de 80 mg dagligt, som de danske sundhedsmyndigheder anbefaler. De danske anbefalinger ligger dog lavere end i en række andre lande, og mange eksperter mener, at anbefalingerne generelt er alt for be­

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Keld Heick blev anbefalet ZinCuFlex

Ømme fingre gjorde det svært at spille guitar - For en del år siden var Hilda og jeg i Kina med nogle gode venner. Vi kom bl.a. forbi nogle ingefærmarker, hvor bønderne fortalte om, hvor speciel netop deres ingefær var, og hvor effektivt den virkede mod ledproblemer. Den information er nu kommet mig til gode i en alder af snart 75 år. For da en veninde fortalte mig om et dansk udviklet ingefærprodukt, var jeg ikke i tvivl om, at jeg nu var moden til at prøve, om det også kunne hjælpe mig og mine stive og ømme led. - Efter kun fire uger med kapslerne, kunne jeg mærke en forskel. Jeg mærkede, at det at lade fingrene løbe henover strengene på guitaren var blevet nemmere, ømheden var stort set væk, og sådan er det stadig med kun en kapsel dagligt. Kapslerne, som Keld Heick tager, hedder Zincuflex. De indeholder et helt unikt kompleks bestående af et standardiseret ekstrakt af ingefær og gurkemeje, som hjælper på ømme og stive led. Der er ydermere tilsat C-vitamin, som bidrager til dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler og brusk. Forhandles hos: Matas og i helsekostbutikker Vejl. udsalgspris: 60 kapsler koster kr. 279,Kontakt: www.medicwiotech.dk Tlf. 4611 6669

skedne. Der er nemlig forskellige faktorer, som kan øge dit behov for vitaminet, for eksempel rygning, be­ tændelsestilstande og oxidativ stress. Syreneutral C-vitamin er skånsom mod maven Det fremgik for eksempel af en dansk/new zealandsk undersøgelse offentliggjort i 2020 i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, hvor forskerne blandt andet fremhævede misforholdet imellem de noget konservative anbefalinger for C-vitamin og det reelle behov. De pointerede, at rygere og overvægtige kan have gavn af at tage op til 200 mg dagligt eller mere, og det kan være en udfordring for visse personer at indtage store doser i pilleform, da det kan være hårdt for maven. Her kan man med fordel anvende præpa­ rater som Bio-C-Vitamin, der indeholder C-vitamin i form af calciumascorbat, der er syreneutral og skån­ som mod maveslimhinden.

Kilde: The Journal of Nutrition, Volume 150, Issue 10, October 2020, Pages 2789–2798, https://doi.org/10.1093/jn/nxaa221

MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ Biopat/Naturopath ibm Certificeret i klinisk- og sportsernæring Diætiststuderende Montserrat er til dagligt biopat og ernæringsvejleder og har sin konsultation online og i Værløse, hvor hun hjælper klienter med at sammensætte en kostplan, som dækker deres ernæringsbehov og passer til deres livsstil og individuelle ønsker. Hun er specialist inden for vegetar- og vegansk kost og inden for overvægt og sportsernæring.

SE MERE PÅ: WWW.CBNIBM.DK Telefon: 40 41 75 64 E-mail: biopatibm@protonmail.com // 15


Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND 1366 København K Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Josephine Larsen, 21221885, mail@josephinelarsen.dk, www.josephinelarsen.dk 2000 Frederiksberg Naturopath/ Biopat, Victoria Carinamallou, 26114303, victoria@bodywise.dk, www.bodywise.dk 2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 24646964, lili@denta.dk 2100 København Ø Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundheds­klinik.dk 2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S Naturopath/Biopat, Julie Knudtzen, 93895603, julieknu@hotmail.com 2300 København S Naturopath/Biopat, Vasileios Kyprianis, 40198996, v.kyprianis@gmail.com 2620 Albertslund Naturopath/Biopat Nadia Harritz, 28345106, nadia_kornel@hotmail.com 2700 Brønshøj Naturopath/Biopat Peter Skjøth, 31401933, peter@bodyrehab.dk, www.bodyrehab.dk 2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk 2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 29839840, kitbreitenstein@gmail.com, www.Kit-Breitenstein.com 2791 Dragør Naturopath/Biopat, Dianna Trehøje, 60176279, dinna.trehoeje@hotmail.com, www.dinnatrehoeje.dk 2791 Dragør Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Marianne Palm, 50937040, marianne.palm@sund-forskning.dk, www.sund-forskning.dk 2791 Dragør Naturopath/Biopat, Ann-Britt Larsen, 29922363, annbrittlarsen@jubii.dk, www.kropogzone.dk

2880 Bagsværd Naturopath/Biopat, Leila Edsberg, 29922363, hej@lailaedsberg.dk, www.lailaedsberg.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Maria Louise Theill, 50586022, www.vitalzone.dk, marielouise@vitalzone.dk

2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk

4622 Havdrup Naturopath/Biopat, Susanne Rikke Demuth, 27213431, www.energitillivet.nu, srd@energitillivet.nu

3060 Espergærde Naturopath/Biopat, Ditte Askø, 26257960, ditte@biopaten.dk, www.biopaten.dk

4894 Øster Ulslev Naturopath/Biopat, Silke Due Petersen, 22887793, silkeduep@gmail.com

3140 Ålsgarde Naturopath/Biopat, Pernille Lund, 24455553, pernillelund1@hotmail.com, www.pernillelund.dk 3450 Allerød Naturopath/Biopat, Gitte Damgaard, 40121702, gitte@dengyldnezone.dk, www.dengyldnezone.dk 3500 Værløse Naturopath/Biopat, Montserrat Farré Hernándze, 40417564, biopatibm@protonmail.com 3600 Frederikssund Naturopath/Biopat, Jeannette Clement, 21869317, kontakt@jeanetteclement.dk, www.jeanetteclement.dk 3600 Frederikssund Naturopath/Biopat Johanna Gadgaard, 42207979, johannagadgaard@gmail.com 4100 Ringsted Naturopath/Biopat, Kate Korsgaard, 40304494, kate@katekorsgaard.dk, www.katekorsgaard.dk 4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk 4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk

FYN 5610 Assens Naturopath/Biopat Tine Uhrup Hassig, 28891048, eb@zonegaarden.dk, www.zonegaarden.dk

8250 Egå Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Rikke Goerlich, goerlich@urteskolen.com 8305 Samsø Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk 8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk

JYLLAND

8723 Horsens Phytoterapeut, Lene Andersen, 30119577, lene@urteliv.dk, www.urteliv.dk

6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail.com, www.helseklinikkenmalou.dk

8700 Horsens Naturopath/Biopat, Karen Thomsen, 2634 3616, biopatisk-klinik@stofanet.dk, biopatisk-klinik.dk

6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk

8723 Løsning Naturopath/Biopat, Karen Thomsen, 2634 3616, biopatisk-klinik@stofanet.dk, biopatisk-klinik.dk

6100 Haderslev Naturopath/Biopat, Katrine Seifert Ydegaard, 20953886, hello@solrose.dk, www.solrose.dk 6330 Padborg Phytoterapeut, Marianne Schmidt, 40631950, info@mas-sage.dk, www.mas-sage.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk

6400 Sønderborg Phytoterapeut, Rima Gaisyte, 41661428, rgaisyte@yahoo.dk, www.urterima.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat/ Phytoterapeut, Nadia Hollins, 28943957, hej@nadiahollins.dk www.nadiahollins.dk

6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www.clinicnabita.dk

6700 Ribe Phytoterapeut, Gitte Elgaard, 20600880, info@HelNaturlig.dk, www.helnaturlig.dk

9210 Ålborg Sø Phytoterapeut, Birgitte Prang, 22405003, info@fruprang.dk

4400 Kalundborg Naturopath/Biopat Katharina Timm, 30290668, katharina_t@msn.com

7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk

4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@gmail.com, www.frededamgaard.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk

8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk

8240 Risskov Naturopath/Biopat, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk

8240 Risskov Phytoterapeut, Anna Maria Kristensen, 29214651, anna.kristensen8@gmail.com

LÆS MERE PÅ WWW.BIOPAT.DK

9240 Nibe Naturopath/Biopat/ Phytoterapeut, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www.foodjoy.dk 9760 Vrå Phytoterapeutt, Inge Kellermann, 30111377, info@helsemail.dk, www.helsemail.dk


HJERNE

Kan senildemens skyldes mangel på vitaminet B12? AF MONTSEARRAT FARRÉ HERNÁNDEZ

Ja, det kan det. Og faktisk bruges der som standardprocedure udelukkelsen af B12-vitaminmangel som en forklaring på demens i diagnosen af Alzheimers sygdom, da mangel på B12-vitamin giver det, man kalder for „falsk senildemens“, mens det, der ses i Alzheimers sygdom, kaldes for „ægte demens“. Derudover kan en højdosisbehandling med B12-vitamin løse symptomer på denne falske neurologiske tilstand (1,2).

D

emens er en tilstand, hvor åndsevnerne svigter, og som er kendetegnet ved et progressivt fald i den kognitive funktion, hvilket i væsentlig grad påvir­ ker personens livsstil og begrænser dennes daglige aktivi­ teter. WHO anslår, at 25-29 millioner mennesker verden over lider af demens. Der er mange forskellige risikofakto­ rer, som kan være medårsag til udvikling af demens, bl.a. rygning, alkoholforbrug, høj alder og også ernæringsmæs­ sige mangler såsom mangel på B12-vitamin. Og B12-vitaminmangel er meget almindelig og desvær­ re også meget underdiagnosticeret. Faktisk er den til stede hos 10-40 pct. af befolkningen, især hos ældre. Og fore­ komsten af lavt B12-vitaminniveau blandt demenspatien­ ter har vist sig at ligge i området mellem 29 pct. og 47 pct. (3, 4, 5, 6) . Hvorfor bliver mangel på B12-vitaminet tit overset og underdiagnosticeret? For det første er optagelsen af B12-vitaminet fra vores kost en ret lang og kompliceret proces. B12-vitamin eller co­ balamin findes kun i animalske fødevarer, og det er bun­ det til deres proteiner. Når vi spiser disse fødevarer, skal proteinerne først hydrolyseres, dvs. nedbrydes, for at B12

bliver frigivet fra proteinerne. Det sker i mavesækken. Ma­ vesyren aktiverer produktionen af et protein, som hedder intrinsic factor. Det produceres af cellerne i mavesækkens slimhinde. Intrinsic factor bliver bundet til B12-vitaminet og beskytter det mod fordøjelsesenzymer, så det ikke bli­ ver ødelagt. Når dette kompleks af B12 og intrinsic factor kommer længere ned i tarmen, bliver B12-vitaminet igen frigivet og optages gennem tarmcellerne ind til blodbanen, hvor det igen bindes til et andet protein, transcobalamin, som er dets transportprotein i blodet. Transcobalamin II afleverer B12 til de forskellige celler i kroppen, mens trans­ cobalamin I og III sørger for, at noget af vitaminet bliver gemt i et lille depot, som findes i leveren. Og her tænker du, at kroppen ikke har noget depot for vandopløselige vitaminer. Og det er også i princippet rigtigt. Men B12-vi­ taminet er så livsvigtigt for kroppen, at det som det eneste vandopløselige vitamin har fået et lille depot i leveren, så vi sikrer os overlevelse, selvom vi ikke indtager det i en kort periode. Denne lange rejse gennem fordøjelsessystemet, hvor vita­ minet frigives og bindes til forskellige proteiner, betyder, at i enhver situation, hvor der er en nedsættelse i mavesyrens produktion, kan der være problemer: Eksempler på for­

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 17


styrrelser kan være: operationer i fordøjelsen, lavt stofskifte, aldring eller medicin, såsom syreneu­ traliserende midler, eller perniciøs anæmi, hvor der er en atrofi af mavesækkens slimhinde, eller forskellige tarmsygdomme. Alt dette kan resultere i en dårlig eller ingen absorption af B12-vitami­ net. Derudover er det nødvendigt, for at vitaminet skal optages i tyndtarmen, at der er tilstrækkelig med kalk, og at mikrofloraen er i balance (7).

Alt i alt en rigtig lang rejse for et meget skrøbeligt vitamin, som nemt kan ødelægges eller mistes undervejs. Og som om det ikke var nok, har vi på den anden side den udfordring, at en almindelig blodprøve ikke er nok til at diagnosticere mangel på vita­ minet, da man ikke alene kan stole på måling af B12-vitaminet i blodet, da det ikke altid betyder, at vitaminet er tilgængeligt i de forskellige væv og dermed kan hjælpe cellerne med at udføre deres arbejde rundt om i kroppen. Det skal du bede om hos lægen For at være sikker på, om vi har nok B12-vita­ min tilgængeligt i væv og celler, er det nødven­ digt at få målinger af plasma-homocystein og plasma-methylmalonat (MMA), da disse to stof­ fer hober sig op i blodet, hvis der er mangel på B12-vitamin. De to stoffer er nødvendige, fordi de er med til at hjælpe andre stoffer med at bli­ ve omdannet. Det betyder, at forhøjede værdier af homocystein og MMA i blodet vil belyse meget mere præcist og sikkert, om man omsætter vita­ minet rigtigt i kroppens væv og ikke mindst har nok af det. Så næste gang, du skal til lægen og vil tjekkes for B12-vitamin, så husk at få målt de to markører i blodet, da de ikke er inkluderet i en standardblodprøve. Det er bl.a. homocystein, der laver ravage Ud over at øge risiko for hjertekarsygdomme er homocystein også neurotoksisk. Flere undersøgel­ ser viser, at mildt til moderat forhøjede niveauer af homocystein er en risikofaktor for neurodege­ nerative sygdomme, bl.a. demens, og at den også spiller en rolle ved hjerneskader og kognitiv svæk­ kelse (8).

18

SÅ MEGET HAR DU BRUG FOR Som standardvedligeholdelsesdosering kan du for eksempel tage én DFI B12-vitamintablet dagligt med 125 mcg eller én DFI B12-vitamintablet med 500 mcg hver anden dag. Hvis du allerede mangler B12, skal du bygge depotet i leveren op, og det gør du ved at indtage 1000 mcg dagligt i fire uger, dvs. to DFI B12-tabletter med 500 mcg dagligt i fire uger. Bagefter kan du følge de almindelige anbefalinger til vedligeholdelse. Tabletterne indtages uden for måltider, da de højere doseringer absorberes bedre uden mad i munden. B12-vitamin behøves ikke at blive taget sammen med de andre B-vitaminer. Og selv EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, bekræfter i sin rapport fra 2015, at indtag af B12-vitaminet er sikkert, også i højere doseringer (9). Så der er ingen grund til at risikere mangel på B12-vitamin, når vi ved nu ved, hvor svært det kan være at diagnosticere, hvor alvorlige konsekvenserne kan være, og når det er så nemt, billigt og sikkert at få det rettet op med et dagligt tilskud.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


For at være sikker på, om vi har nok B12-vitamin tilgængelig i væv og celler, er det nødvendigt at få målinger af plasma-homocystein og plasma-methyl­ malonat (MMA), da disse to stoffer hober sig op i blodet, hvis der er mangel på B12-vitamin.

Symptomerne kan være diffuse og vage En anden udfordring med B12-vitaminmangel er, at det ikke rigtig giver nogen tydelige symptomer, indtil de bliver alvorlige, hvor ét af dem kan være den falske senildemens, som vi fokuserer på i denne artikel. Derfor er det så vigtigt at få det tjekket og sikre sig, at niveauet ligger inden for det normale område.

Kilder: (1) Spence J D. Metabolic vitamin B12 deficiency: a missed opportunity to prevent dementia and stroke. Review. Nutr Res. 2016 Feb;36(2):109-16. doi: 10.1016/j.nutres.2015.10.003. Epub 2015 Oct 21. Pubmed PMID: 26597770. (2) Pennypacker LC, Allen RH, Kelly JP, Matthews LM, Grigsby J, Kaye K, Lindenbaum J, Stabler SP. High prevalence of cobalamin deficiency in elderly outpatients. Geriatr Soc. 1992 Dec;40(12):1197-204. Pubmed PMID: 1447433. (3) Goebels N., Soyka M. Dementia associated with vitamin B12 deficiency. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciencies. 2000. doi: 10.1176/jnp.12.3.389. (4) Karnaze DS, Carmel R. Low serum cobalamin levels in primary degenerative dementia. Do some patients harbor atypical cobalamin deficiency states? Arch Intern Med. 1987 Mar;147(3):429-31. PMID: 3827417. (5) Cole MG, Prchal JF. Low serum vitamin B12 in Alzheimer-type dementia. Age Ageing. 1984 Mar;13(2):101-5. doi: 10.1093/ageing/13.2.101. PMID: 6731164. (6) Morris MS, Jacques PF, Rosenberg IH, Selhub J. Elevated serum methylmalonic acid concentrations are common among elderli Americans. Nutr. 2002 Sep;132(9):2799-803. doi:10.1093/jn/132.9.2799. PMID: 12221248. (7) Carmel R. Cobalamin, the stomach, and aging. Review. Nutr. 1997 Oct;66(4):750-9. doi: 10.1093/ajcn/66.4.750. PMID: 9322548. (8) Obeid R., Herrmann W. Mechanisms og homocysteine neurotoxicity in naurodegenerative diseases with special reference to dementia. Review. FEBS Lett. 2006 May 29; 580(13):2994-3005. doi: 10.1016/j. febslet.2006.04.088. Epub 2006 May 6. PMID: 16697371. (9) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for cobalamin (vitamin B12) p.33: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4150

rene plantesteroler

Zerochol fås i helsekostbu kker, Helsam, Matas og apoteker

p


KROP & MAD

Byg dine knogler stærke Knogleskørhed er en multifaktoriel tilstand, hvor både arvelige faktorer og livsstil samt helbred og eventuel medicinering gennem livet bidrager til den samlede knoglestatus, herunder hastigheden, hvormed knoglerne taber kvalitet, styrke og masse gennem alderen. Ca. 500.000 danskere har svækkede knogler, men kun ca. 172.000 er diagnosticerede, heraf er ca. 100.000 i forskellige former for medicinsk behandling — så de fleste ved det ikke.

AF EVA LYDEKING, ERNÆRINGSTERAPEUT

M

ange opdager først, at deres knogler er skrøbelige, når de rammes af et knoglebrud. Det rammer oftest håndled, ryghvirvler eller lårbenshals (hoftebrud). Det anslås, at osteoporose hvert år er skyld i 10.000 håndledsbrud, 15.00017.000 rygsammenfald og 10.000 hofte­ brud − med forringet livskvalitet til følge. Knoglemassen kan vurderes ved en knoglescanning (DEXA), og den deler folk op i tre grupper, afhængigt af knog­ lernes mineralisering: ► NORMAL ELLER HØJ KNOGLEMASSE (T-score over -1). Her er der behov for primær forebyggelse med tilstrækkeligt indtag af alle knoglerelaterede nærings­ stoffer, tilpas motion og en fornuftig livs­ stil. Ingen rygning, alkoholforbrug under genstandsgrænserne og minimering/pas­ sende håndtering af stress.

20

► LAV KNOGLEMASSE (osteopeni), men ikke så lav, at der kan op­ nås økonomisk tilskud til medicinsk behandling (T-score mellem -1 og -2,5). Her er der behov for en særlig indsats med valg af kosttilskud i topklasse med henblik på at stoppe knogletabet og genskabe mulighe­ der for opbygning af mineralindholdet i knoglerne. ► KNOGLESKØRHED (T-score mindre end -2,5). Her kan der opnås tilskud til medicinsk behandling, som altid bør ledsages af en ernæ­ rings- og livsstilsmæssig indsats, som skal være realistisk afpasset den enkelte, da den er livslang.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


og smidige hele livet brud. Hvis collagenstrukturen er svag eller mangelfuld, kan mineralerne ikke sætte sig fast og hjælper dermed ikke til­ strækkeligt. Man er derfor nødt til at lave en helhedsorien­ teret strategi med disse elementer indbygget. Nyere forskning har desuden vist, at tarmfloraen har en formidabel betydning i forhold til at beskytte mod knog­ lesvækkelse, idet det er en af de største styringsfaktorer med hensyn til inflammation i kroppen. Inflammation i overmål nedbryder væv, også knoglevæv, fordi balancen mellem de knogleopbyggende celler, osteoblasterne, og de knoglened­ brydende celler, osteoklasterne, forrykkes i negativ retning. Adskillige af de lande, som har de største problemer med knogleskørhed, er dem, som også har et stort forbrug af komælk. Der er forskellige forklaringer på dette fæno­ men, men det er udtryk for, at „kalk alene“ overhovedet ikke kan løse problemerne med knogleskørhed i Nord­ europa. Mangel på D-vitamin i store dele af befolkningen i store dele af året, mangel på mikrosporstoffer, en høj grad af inflammation og forstyrrede fordøjelsesfunktioner/for­ styrret tarmflora tapper alle sammen knoglernes styrke, fra bindevæv til mineraliseringen. Det er i dyreforsøg vist, at modificering af tarmfloraen i gunstig retning med probi­ otika kan holde knoglemassen stabil i den periode, som svarer til overgangsalderen hos kvinder. Kosten Kosten bør sammensættes, så der altid indgår bælgfrug­ ter (ærter, bønner, linser, sojaprodukter), den anbefalede mængde frugt og grønt på ca. 600 gram dagligt samt tillæg af nogle særligt gode kalk- og mineralkilder og et bredt sammensat kosttilskud med letoptagelig kalk, magnesi­ um samt co-faktorer, fx NDS ForteX©, 2-4 tabletter dagligt. En del af befolkningen i Danmark har genetiske varianter omkring D-vitamin-receptorfunktionen, sådan at koffein­ indtagelse over 300 mg øger afkalkningshastigheden bety­ deligt. Sørg for en halv times vægtbærende motion dagligt, rask gåtur, styrketræning, stavgang. Alle bør tænke på deres knoglesundhed hele livet og i hvert fald fra ca. 40-årsalderen, hvor knoglemas­ sen langsomt aftager, inden der for kvinders vedkom­ mende sker et hurtigere tab i årene efter menopausen. I alt risikerer kvinder at tabe 35-40 pct. knoglemas­ se og mænd det halve, hvilket øger risikoen for brud betydeligt. Fysiologisk er knoglerne bygget op over et binde­ vævsskelet (collagen), som mineralerne hæfter sig på til den hårdhed, der er nødvendig for at beskytte mod

Tarmflora og inflammationsregulering, sund tarmflora giver stærkere knogler Tarmens bakterier, mikrobiotaen, er i konstant kommuni­ kation med snart sagt alle væv i hele kroppen, således også knoglerne. Dyreforsøg viser, at en rigtig sund tarmflora kan stoppe det knogletab, der tager fart ved overgangsalderen. Det skyldes, at østrogen har en dæmpende effekt på in­ flammation, og selvom de venlige tarmbakterier ikke kan erstatte østrogen i sig selv, så kan de modificere de knogle­

// 21


KROP & MAD

Tabel 1. Kalk-magnesium-D-vitaminregnskabet i forhold til at opretholde optimal knoglemasse

KALK mg

MAGNESIUM mg

D-VITAMIN mcg

Almindelig sund kost med 600 gram frugt, grønt, fuldkorn, æg, fisk, moderat kød/fjerkræ, sunde olier

300

200-300

3-5

2,5 dl sojadrik/yoghurt med kalk 120 mg/dl

300

125

120-500

150-175

252

90

FØDEVARE/TILSKUD

50-60 gram mandler, cashew­ nødder, sesamfrø

NDS ForteX©, 4 tabletter*

Sol på huden i sommerhalvåret, 30 minutter midt på dagen, 25 pct. bar hud, fra 1. maj til 15. august**

10

50-70

D3 vitamintilskud fra 15. august-30. april

I alt

982-1322

565-690

63-85

*NDS ForteX, 4 tabletter, indeholder ud over kalk, D3 og magnesium kisel 1,5 mg, B6 0,75 mg, folat 60 mcg, kobber 0,6 mg, zink 4,2 mg, jern 4,2 mg, C-vitamin 21 mg i et letoptageligt proteinkompleks. **Beregnet med simulationssoftware https://fastrt.nilu.no/VitD_quartMEDandMED_v2.html med 50 mcg D-vitamin som standard, hvilket også mindsker risiko for luftvejsinfektioner.

nedbrydende inflammatoriske signalstoffer i nedadgående retning, fx interleukiner, og støtte dannelsen af de opbyggende vækst­ faktorer og signalstoffer. NDS® Probiotic OsteoCare® indeholder blandt andet Bifidus longum M1536 og Lactobacillus reuteri, som har specifik effekt sammen med velafprøvede bakterier, der har vist effekt på fx dysbioser, immunfor­ svar, utætte tarme og generel dæmpning af inflammation. Collagentilskud? Bindevævsdelen af knoglerne består af ca. 93 pct. collagen, 5 pct. protein, 1 pct. pro­

22

teo-glykaner og 1 pct. citrat. Collagenpep­ tider er nedbrudte stykker af proteinkæder og aminosyrekæder. 30 pct. af proteinerne i kroppen er lejret i collagen, som findes som bindemiddel i vores bindevæv i huden, brusk, sener, muskler, knogler, blodkar og i fordøjelseskanalen. Bindevævet er det væv, der støtter, giver struktur og form og så at sige holder sammen på os. Ved en speciel enzymatisk proces hydro­ lyseres proteinkæderne fra kalvecollagen til NDS Collagen BoneX® hhv. NDS Probiotic OsteoCare®. Disse knoglespecifikke colla­ genpeptider optages dobbelt så godt i blod og knoglevæv (som andre lignende tilskud)

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


og viste i et dobbelt-blindt studie med 180 kvinder, der tog 5 gram dagligt i 12 måneder, signifikant øget knoglemasse, BMD målt ved DEXA scanning, på grund af en knogleop­ byggende anabolsk effekt. Ingen bivirkninger registreret. Dosis er 2,5 gram (1 tsk.) dagligt forebyggende og 5 gram (2 tsk.) terapeutisk for NDS Collagen BoneX® og 7,5 gram

(3 tsk.) dagligt for NDS Probiotic OsteoCare®, da der også er probiotika i (forebyggende er 1,5 tsk. tilstrækkeligt). Amino­ syrerne i collagenpeptiderne hjælper også immunforsvaret på en række infektionsrelaterede områder i det umiddelbare forsvar og i forhold til at hele vævsskader af enhver slags.

Tabel 2. Byg dine knogler hele livet med biologisk aktive kosttilskud, sund kost og motion Arv og konstitution. Kropstype, hudfarve.

Risiko: Lyshudet, spinkel, arvelig disposition, tidlig menopause.

Sørg for: Sund kost med D-vitamin fra sol og tilskud, grønt, mineraler, frisk luft og passende motion. Undgå unødigt antibiotikum. Ingen tobak, og hold alkoholindtag under Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Opbygning i første del af livet:

Bæredygtig vedligeholdelse af knoglemasse i voksenalderen:

Menopauseperioden (kvinder) og de ældre år (både mænd og kvinder):

Risiko: Indendørs-teenagere, der spiller computer hele dagen, som er på junkfood og cola, er spiseforstyrrede.

Risiko: Stillesiddende arbejde, langvarig stress og belastninger, overdreven brug af stimulanser. Pas på faktorer, der belaster tarmfloraen. Graviditet og langtidsamning > 35 år kræver ekstra ressourcer.

Risiko: Tiltagende alder, fysisk og social inaktivitet, skrøbelighed, tab af muskelmasse (sarcopeni), tab af appetit og energi. Tiltagende medicinering for skrøbeligheder.

Ressourcer: Sørg for sund basiskost og en multivitamin-mineral, D-vitamin samt styr på tamflora i forhold til acne, humørsvingninger, søvn, frisk luft. Tarmflorastøtte efter antibiotika og øvrige behov: NDS Panda 2 fra 6-12 mdr. NDS Barrier ved humørsvingninger, NDS Performance ved krævende idræt. Multivitamin-mineral + ekstra D-vitamin. NDS Collagen Sport ved hypermobilitet og sportsskader.

Ressourcer: Sundt og stærkt knoglevæv gennem optimeret bindevævsdannelse, indbygning af knoglemineraler, motion og påpasselighed med inflammation. Tilskud efter behov for at afbalancere aktuelle belastninger. Probiotika ved stress og medicin: NDS Classic til det brede behov, AAD efter antibiotika. NDS Multi Collagen som bred støtte til hud, knogler og led, BoneX ved specifikke knogleudfordringer. D-vitamin fra sol om sommeren og tilskud om vinteren. ImmunoX Breakthrough ved større krav.

Ressourcer: Aktiv og gennemført langtidsindsats for at opretholde alle fysiske og mentale funktioner: Tilskud til bindevævet, tarmfloraen og knoglerne. Passende motion, så den sunde kost og tilskuddene indbygges i de væv, der har behov. NDS Probiotic OsteoCare tager hånd om både antiinflammatorisk tarmflorastøtte og knoglespecifik collagenopbygning. NDS Collagen BoneX er en ren knoglebindevævsstøtte. Sund kost og NDS ForteX sikrer mineraliseringen af collagenstrukturen sammen med D3- og K2-vitamin. Ved slidgigt bruges kiseltilskud, Trica10 one.

Kilder: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2018/Osteoporose/Osteoporose---en-afd%C3%A6kning-af-den-samlede-indsats. ashx?la=da&hash=AC6E054380B701F2CC24F4208D77A2D69D0F6315 Xin Xu,1,2 Xiaoyue Jia,1,2 Longyi Mo,1 Chengcheng Liu,1,3 Liwei Zheng,1,4 Quan Yuan,1,5 and Xuedong Zhou1,2,*

Intestinal microbiota: a potential target for the treatment of postmenopausal osteoporosisBone Res. 2017; 5: 17046. Published online 2017 Oct 4. doi: 10.1038/boneres.2017.46 Lishan Li, Shitao Rao, Yanzhen Cheng, Xiaoyun Zhuo, Caihong Deng, Ningning Xu, Hua Zhang , Li Yang

lism and immunity, Microbiology Open 18 April 2019 https://doi.org/10.1002/mbo3.810 Xu Z, Xie Z, Sun J, et al. Gut Microbiome Reveals Specific Dysbiosis in Primary Osteoporosis. Front Cell Infect Microbiol. 2020;10:160. Published 2020 Apr 21. doi:10.3389/ fcimb.2020.00160

Microbial osteoporosis: The interplay between the gut microbiota and bones via host metabo// 23


VIDEN & VIDENSKAB

TEM A D -VITA M IN

Lille detalje under graviditeten kan sikre dit barn lidt højere IQ AF BJØRN FALCK MADSEN

D-vitaminsyntesen i mørk hud ikke er nær så høj, da den øgede pigmentmængde blokerer for UVB-strålerne.

Helt ny forskning afslører en overraskende sammenhæng imellem indholdet af D-vitamin i blodet hos den gravide mor og intelligenskvotienten hos barnet i fire- til seksårsalderen. Hvis du planlægger at blive gravid, eller måske allerede er i lykkelige omstændigheder, kan det være en rigtig god ide at sørge for, at du har nok D-vitamin i blodet. Det kan du gøre ved at få tilstrækkeligt med sollys om sommeren. Om vinteren, hvor solen er for svag her i Norden, er du derimod nødt til at få vitaminet fra kosten – hvilket er svært – eller fra tilskud. Grunden til, at netop D-vitamin er så vigtigt for dig som gravid, er, at forskere fra Seattle Children’s Research Institute med en helt ny undersøgelse har dokumenteret, at højere indhold af D-vitamin i blodet er relateret til højere IQ hos barnet i alderen fire til seks år. Undersøgelsen viser samtidig, at D-vitaminindholdet i blodet hos afroamerikanske kvinder er markant lavere end hos kvinder med lys hud, hvilket hænger sammen med, at

24

D-vitaminmangel hos 46 pct. af de gravide Ifølge forskerne bag undersøgelsen tager mange i forvejen såkaldte graviditetskosttilskud, men indholdet af D-vita­ min i disse er ofte for lavt til at gøre en forskel. Der blev da også observeret D-vitaminmangel hos 46 pct. af samt­ lige kvinder i undersøgelsen, og problemet var som sagt endnu mere udtalt blandt de farvede kvinder. Efter at have taget højde for en række andre faktorer end D-vitamin, som relaterede til intelligenskvotient, kunne forskerne konkludere, at højere D-vitaminstatus under graviditeten er forbundet med højere IQ hos barnet i fire- til seksårs­ alderen. Der er tale om en observation i højere grad end et reelt videnskabeligt bevis, men der er anden forskning, som kæder D-vitamin sammen med mentalt helbred hos børn og tilmed viser, at det kan gøre en forskel at give til­ skud af vitaminet. D-vitamin hjalp skolebørn i norsk undersøgelse Eksempelvis viste en norsk undersøgelse fra 2017, at sko­ lebørn, som fik dagligt tilskud af D-vitaminpræparatet D-Pearls, havde lettere ved at klare mentalt krævende op­ gaver og generelt havde bedre mentalt helbred og mere harmonisk social adfærd end jævnaldrende børn, som fik snydekapsler med placebo. Undersøgelsen er offentlig­ gjort i Scandinavian Journal of Psychology. Effekt også påvist hos voksne Forskere har ligeledes fundet en sammenhæng imellem D-vitaminindhold i blodet hos voksne og deres kognitive evner. For eksempel viste en undersøgelse fra University of Cambridge, at blandt de ældre personer, som havde lavest D-vitaminstatus, var der en tendens til, at de ikke kunne

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Læs her, hvis du har rød og kløende hud Omtrent 15-20 pct. af børn og unge og op til fem pct. af voksne er plaget af atopisk dermatitis, også kendt som eksem. Det kan være stærkt generende, men ny forskning viser, at der kan være hjælp at hente i D-vitamin.

klare mentalt udfordrende tests lige så godt som de personer med højt indhold af vitaminet. Sam­ menlagt deltog 1.700 engelske mænd og kvinder i denne undersøgelse.

AF BJØRN FALCK MADSEN

Hurtigere opgaveløsning En undersøgelse, som forskere fra University of Manchester har udført, kiggede på D-vitaminind­ hold i blodet og kognitive evner hos over 3.000 mænd i alderen 40-79 år. Undersøgelsen fandt, at de deltagere, som havde lav D-vitaminstatus, var langsommere til at udføre de forskellige tests sam­ menlignet med dem, der havde højere vitaminind­ hold i blodet. Det var især tydeligt blandt dem, der var 60 år og ældre. Vitaminstatus styres af mange faktorer Forskerne, der udførte undersøgelsen af gravides D-vitaminhold i blodet og IQ blandt deres børn, knytter en kommentar til deres forskning. De påpe­ ger, at D-vitaminmangel kan forekomme selv hos dem, der spiser sundt og fornuftigt. Det kan nemlig afhænge af faktorer som hudtype, livsstil og andre variabler. De opfordrer til øget fokus på gravides D-vitaminstatus, men påpeger dog samtidig, at der skal flere og større undersøgelser til for at kunne drage endelige konklusioner. Kilde: Journal of Nutrition, november 2020

Atopisk dermatitis eller eksem er en hudlidelse, som især børn og unge er plaget af. Man er ikke helt klar over, hvad sygdommen skyldes, men den ser ud til at have forbindelse til dysfunktioner i immunforsvaret, genetiske faktorer samt visse miljøpåvirkninger. Nor­ malt består behandlingen af binyrebarkhormon og medicinske salver, men nu har forskere rettet lyset mod D-vitamin, da der ser ud til at være noget at hente her. fortsætter på næste side »

// 25


TEMA D-VITAMIN

D-vitamin som del af behandlingen En relativt ny metaanalyse bestående af en række interventionsundersøgelser har vist, at D-vitamintilskud har klinisk relevant effekt på atopisk dermatitis hos såvel yngre som ældre patienter, som er svært angrebet af eksem. Det primære mål med denne forskning har været at undersøge virkningen af D-vitamin kombineret med normal medicinsk behandling. Daglig dosis på 40 mikrogram I forskningen fik deltagerne enten 40 mikrogram D3-vitamin dagligt eller snydekapsler. Begge grupper fik desuden behandling med 1% hydro­ kortisonsalve to gange dagligt i tre måneder. Der blev desuden holdt øje med deltagernes kostva­ ner med henblik på at få styr på, hvilke D-vita­ minholdige fødevarer de indtog.

STOR DANSK UNDERSØGELSE:

Mangel på

D-vitamin

øger risikoen for bakteriel lungebetændelse

Markante forbedringer observeret Det viste sig, at der hos dem, der fik D-vitamin­ kapsler, var markante forbedringer sammen­ lignet med gruppen, der fik snydekapsler. Man målte ud fra den såkaldte EASI-skala (Eczema Area Severity Index), der vurderer hudlidelsens omfang. Hos de vitaminbehandlede patienter var der en forbedring på 38,6 pct., hvor der i den anden gruppe kun blev observeret en forbedring på 7,1 pct. Også påvist i andre undersøgelser Lignende resultater er set med anden forskning. For eksempel viste en metaanalyse fra 2018, at der var en signifikant omvendt korrelation imellem D-vitamin i blodet hos patienter med atopisk dermatitis og sværhedsgraden af deres lidelse. 67 pct. af personerne rapporterede om markante forbedringer i deres symptomer som følge af at tage D-vitamintilskud.

Kilde: Pharmacology Research & Perspectives, november 2020 Pediatric Dermatology, november 2018

26

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Folk med lavt indhold af D-vitamin i blodet har en højere risiko for at blive ramt af bakteriel lungebetændelse, viser en ny dansk undersøgelse, hvor forskere i helt op til 38 år har fulgt tusindvis af danske mænd og kvinder. Lungebetændelse kan skyldes virus, bakterier eller i sjæld­ ne tilfælde svamp. Uanset årsagen er det en tilstand, der skal tages alvorligt. Nu har en stor dansk undersøgelse vist, at risikoen for bakteriel lungebetændelse er markant større hos folk, der mangler D-vitamin i blodet. Forskerne studerede 116.335 tilfældigt valgte danske mænd og kvinder i aldersgruppen 20-100 år. Deltagerne blev rekrutteret fra de to store befolkningsundersøgelser Copenhagen City Heart Study og Copenhagen General Po­ pulation Study.

forhøjet risiko for at blive smittet med lungebetændelse. De analyserede data fra otte forskellige undersøgelser med i alt 20.966 personer og fandt, at folk med et D-vitamin­ indhold (25(OH)D) i blodet på under 20 ng/mL havde over 50 pct. højere risiko for at blive smittet med lunge­ betændelse sammenlignet med dem, som havde højere indhold af vitaminet. Forhindrer immunsystemet i at overreagere Der er i det hele taget mere og mere, der tyder på en sam­ menhæng imellem mangel på D-vitamin og en højere ri­ siko for infektioner i luftvejene. Immunforsvaret behøver D-vitamin for at fungere korrekt, og en af de vigtige opga­ ver for vitaminet er at forhindre immunsystemet i at over­ reagere og angribe raske celler og væv.

27 pct. højere risiko I en opfølgningsperiode på 38 år fandt forskerne 6.342 tilfælde af bakteriel lungebetændelse. Ved at analysere disse data kunne de konkludere, at der hos dem med et D-vitaminniveau i blodet på mindre end 25 nmol/L var en 27 pct. højere risiko for at blive ramt af bakteriel lun­ gebetændelse sammenlignet med dem, der havde højere D-vitaminindhold i blodet.

Gratis D-vitaminkapsler til udsatte englændere I England har man iværksat en noget utraditionel undersø­ gelse, hvor der bliver udleveret gratis D-vitaminkapsler til over 5.000 englændere i risikogruppen for D-vitaminman­ gel, skriver BBC. Det er forskere fra Queen Mary University, som står bag projektet, og det er et dansk D-vitaminpræpa­ rat, som bliver anvendt til forsøget. Målet er at se, om det kan have en gunstig indvirkning på immunsystemet at give højere doser end de anbefalede. Forsøget forventes at vare cirka et halvt år.

Bakkes op af anden forskning I en metaanalyse, som blev offentliggjort i 2019 i tidsskrif­ tet Medicine, fandt kinesiske forskere tilsvarende en sam­ menhæng imellem lavt D-vitaminindhold i blodet og en

Kilde: www.bbc.com, oktober 2020

// 27


VIDEN & VIDENSKAB

Amerikanske forskere kalder vitaminers effekt for „indbildning“ En gruppe forskere fra Harvard Medical School er af den overbevisning, at det er ren placeboeffekt, når brugere af kosttilskud oplever, at præparaterne gavner deres helbred. Den holdning er langt fra alle enige i, og et kig på et par store, anerkendte undersøgelser peger faktisk i den stik modsatte retning AF BJØRN FALCK MADSEN

På baggrund af spørgeskemaundersø­ gelser af 21.603 voksne amerikanere og deres eventuelle brug af vitaminog mineraltilskud mener en gruppe forskere fra Harvard Medical School, at der er tale om indbildning, når bru­ gerne af disse præparater rapporterer om forbedret helbred. Godt 4.900 personer af den samlede pulje på godt 21.000 deltagere tog multivitamin- og mineraltilskud, hvorimod de øvrige godt 16.600 ikke anvendte dem. Re­ sultaterne af denne interviewundersø­ gelse pegede på, at kosttilskudsbruger­ ne havde 30 pct. bedre almenhelbred sammenlignet med de personer, som ikke anvendte kosttilskud. Forsker­ ne er af den klare overbevisning, at det selvrapporterede bedre helbred skyldes vitaminbrugernes egne posi­ tive forventninger til produkterne og retfærdiggør dette synspunkt med, at der ikke kunne måles nogen klinisk

28

effekt, som understøtter produkternes påståede virkning. Mødes af kritik Undersøgelsen er blevet mødt med kri­ tik fra Council for Responsible Nutriti­ on (CRN), som har påpeget, at der er tale om en spørgeskemaundersøgelse samt selvrapporterede helbredsobser­ vationer, hvilket indebærer, at de regi­ strerede data er langt mindre pålideli­ ge. En anden ting, som blevet kritiseret, var det forhold, at der ikke var blevet kigget på kvaliteten og optageligheden af de præparater, der blev anvendt, og man så heller ikke på, hvor længe folk havde anvendt præparaterne.

administrerende direktør fortæller, at 69 pct. af den voksne befolkning i Storbritannien tager kosttilskud, og halvdelen af disse anvender multivi­ taminpræparater. Det er naturligvis ikke bevis for produkternes effekt, men som han forklarede videre: „Dis­ se tilskud er en nødvendighed for vis­ se grupper af mennesker, som er i fare for at mangle næringsstoffer. Det har aldrig været mere relevant med kosttil­ skud end nu. En række mikronærings­ stoffer er eksempelvis nødvendige for et normalt fungerende immunforsvar. Det gælder vitaminer som D, C, A, B6, B12 og folinsyre samt mineralerne se­ len, zink, kobber og jern.“

Kosttilskud har aldrig været mere relevante Undersøgelsen er også blevet kritise­ ret af The Health Food Manufacturers’ Association (HFMA) i England, hvis

Banebrydende forskning viser vejen Diskussionen om, hvorvidt kosttil­ skud har en effekt eller ej, har i årevis bølget frem og tilbage, men to større

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


undersøgelser har inden for de seneste fem til 10 år sat en videnskabelig milepæl ved at dokumentere, at det rent faktisk nytter at til­ føre kroppen bestemte næringsstoffer. Den ene undersøgelse, som blev udført af svenske forskere fra Universitetet i Linköping samt Karolinska Institutet i Stockholm, omfattede 443 raske ældre mænd og kvinder. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i to hold. Det ene hold fik 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) og 200 mg coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) dagligt, og det andet hold fik snydepiller. Efter fire år kunne forskerne konstatere, at anven­ delsen af de aktive præparater havde reduce­ ret risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom med 54 pct. Desuden havde deltagerne mar­ kant forbedret hjertemuskelfunktion og høje­ re livskvalitet generelt sammenlignet med den anden gruppe.

Køber du kosttilskud

uden at vide, om de bliver optaget i kroppen?

Hjalp hjertesvigtpatienter til bedre overlevelse En anden undersøgelse, som blev udført på 420 patienter med kronisk hjertesvigt, doku­ menterede, at coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) reducerede risikoen for at dø af hjer­ tesvigt med 43 pct. Undersøgelsen, som blev offentliggjort i 2014 i det anerkendte kardio­ logiske tidsskrift JACC Heart Failure, fik hjer­ telæger over hele verden til at betragte dette temmelig usædvanlige forskningsresultat som lidt af et kvantespring inden for behandlingen af hjertesvigt. Det er vigtigt at kigge på optagelighed Det er langt fra de eneste undersøgelser, som slår fast, at der er målbare sundhedsfremmen­ de effekter forbundet med at tilføre kroppen næringsstoffer, men de er begge offentliggjort i førende medicinske tidsskrifter, hvilket pla­ cerer dem i en særlig kategori. De står der­ med i skærende kontrast til den udmelding, de amerikanske forskere kommer med, hvor de vitterligt hævder, at der ingen effekt er. Der er naturligvis mange faktorer, som spiller ind, og som kritikere af den amerikanske spørge­ skemaundersøgelse ganske rigtigt påpeger, er ting som optagelighed af de aktive stoffer af­ gørende for, om man kan opnå en virkning. Dette parameter er ikke medregnet i spørge­ skemaundersøgelser, så det giver en stor usik­ kerhed og svaghed. Kilde: BMJ Open, noveber 2020

Hører du til dem, der tager vitaminpiller, fiskeolie eller Q10 uden at gå så højt op i, om kvaliteten er i orden? Eller vil du gerne være sikker på, at præparaterne virker som forventet? AF BJØRN FALCK MADSEN

Ifølge en analyse fra DTU Fødevareinstituttet tager seks ud af 10 danskere kosttilskud. Hvis du er en af dem, har du sikkert bemærket, at udvalget af produkter er stort, og at det af sam­ me grund kan være vanskeligt at finde ud af, hvad man skal vælge. Flere og flere forbrugere bliver dog opmærksomme på, hvor vigtigt det er at gå efter kvalitet i stedet for at lade sig friste af lave priser. Det er forresten tankevækkende, at rigtig mange tests af kosttilskud fokuserer på, hvor meget indhold man får for sine penge. Men sådanne tests nytter i grunden ikke ret meget, da de intet fortæller om optageligheden af de

// 29


Søg eventuelt på produktnavnet kombineret med søgeord som „optagelighed“ og „dokumentation“.

aktive stoffer. Som forbruger kan du blive vildledt af disse tests og blive lokket til at købe et produkt, som ganske vist er billigt, men til gengæld ikke optages. Men forskere har også noget at tabe ved det. Hvis de laver videnskabelige undersøgelser med præparater, der har dårlig optagelighed, udebliver resultaterne af gode grunde, og det er vand på kosttilskudskriti­ keres mølle, da de jo herefter med god ret kan bru­ ge selvsamme undersøgelser som argument for, at kosttilskud ikke virker. Hold dig til dokumenterede præparater Man hører da også fra tid til anden fagfolk udtale i medierne, at kosttilskud er unødvendige og spild af penge. Hvis der er tale om produkter med dårlig optagelighed, har de fuldstændig ret, for hvad nytter det at tage et kosttilskud, hvis indholdet af aktive stoffer aldrig når frem til de celler og væv, hvor de gør nytte? Du skal derfor sikre dig, at det præparat, du køber, har dokumentation for sin optagelighed. Det er altså ikke nok at kigge på æsken eller pille­

30

//

glasset og konstatere, at det indeholder 500 mg C-vi­ tamin eller 20 mikrogram D-vitamin. Det siger intet om, hvorvidt kroppen kan optage stofferne eller ej. Vitaminer, mineraler og fedtsyrer findes i mange for­ skellige former, og der kan være stor forskel på, hvor let fordøjelsen kan optage de forskellige former. Du kan finde mange svar på Google En måde at blive klogere på er ved at kontakte den pågældende producent og bede om at få fremsendt dokumentation for produktet. Enhver kosttilskuds­ producent, der tager sin opgave alvorligt, bør uden at kny tilbyde denne service. Google er også et godt og nyttigt værktøj. Søg eventuelt på produktnavnet kombineret med søgeord som „optagelighed“ og „dokumentation“. Hvis der kommer noget frem, og det ser troværdigt ud, kan dette hjælpe dig. Du kan også forsøge at finde offentliggjorte undersøgelser, hvor præparatet har vist gode resultater. Det er en af de bedste former for sikkerhed for, at der er tale om et seriøst produkt, der optages og virker.


Nogle former optages bedre end andre Der er visse former af forskellige vitaminer, mineraler, livsvigtige fedtsyrer m.v., som allerede har bevist at have bedre optagelighed end andre, og som du derfor med fordel kan vælge, hvis du vil være sikker på at få mest for dine penge.

ORGA N I S K S EL EN GÆ R : Selen findes i organiske former og uorganiske former. Kroppen har lettest ved at optage og udnytte de organiske selenformer, som den behøver for at kunne danne de 25-30 livsvigtige selenoproteiner. Organisk selengær indeholder en bred vifte af naturlige selenvarianter, hvilket svarer til den variation, du får ved at spise en varieret kost med forskellige selenkilder (nødder, fisk, kød, fuldkorn etc.)

COE NZYM Q10: Et af de rigtig svære stoffer at have at gøre med er coenzym Q10. Problemet med dette vitaminbeslægtede stof er, at de enkelte Q10-molekyler fra naturens hånd klumper sig sammen i store, ufordøjelige krystaller, der ikke kan trænge igennem tarmvæggen og nå ind i blodbanen. En særlig fremstillingsteknik, hvor man opvarmer Q10-krystallerne i specielle olier, kan ændre deres overflade, så krystallerne kan opløses fuldstændig, allerede inden de når frem til tarmen. Det er denne formel, forskere er begejstret for, da den har vist gode og pålidelige resultater i forsøg med blandt andet hjertepatienter.

Der findes producenter af selengær, som kan dokumentere, at op til 90 pct. af selenindholdet i deres præparater bliver optaget i kroppen.

ORGA N I S K CH R O M GÆ R : Kroppen har i forvejen svært ved at optage chrom fra kost og kosttilskud. Under normale omstændigheder er det så lidt som en til to pct. af chromindholdet, der bliver optaget, så det er forsvindende lidt. Til gengæld har man bevis for, at organisk chromgær optages op til 10 gange bedre end syntetiske chromtyper. Her er der altså en hel del at opnå ved at vælge den rigtige form for chrom.

D -V I TA MI N : Mange er ikke klar over det, men fordi D-vitamin er fedtopløseligt, skal vitaminet for at kunne blive optaget effektivt være opblandet i en form for olie i bløde gelatinekapsler. Det vil med andre ord sige, at D-vitamin i tabletform ikke er velegnet. Nogle af

F ISKE OLIE (som frie fedtsyrer): Omega-3-fedtsyrerne i fisk findes i form af triglycerider. Disse skal fordøjelsen først spalte, hvilket den gør med hjælp fra fordøjelsesenzymet lipase. Når de tre fedtsyremolekyler „klippes“ af glycerolmolekylet, er de frie og kan optages i fordøjelsen. Kroppens spaltning af triglycerid sker imidlertid ikke uden et vist spild, og den er således ufuldstændig. Nogle producenter springer derfor dette led over ved på forhånd at gøre omega-3-fedtsyrerne frie, så fordøjelsen kan optage dem direkte. Det giver hurtigere og højere optagelighed.

de bedste D-vitaminpræparater er anvendt i offentliggjorte undersøgelser, hvor forskningen med al tydelighed viser, at vitaminet bliver optaget i blodet. Der er blandt andet lavet en del norsk forskning på dette område.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 31


MERE END 45 VEGANSKE KOSTTILSKUD! Berthelsen Naturprodukter® og Grønne Vitaminer tilbyder i alt mere end 45 veganske vitaminer og mineraler. Vores veganske produkter er mærket med vores dfi Vegan logo, så du sikkert og let kan shoppe vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at produktet overholder følgende standarder: • •

Ingen animalske indholdstoffer Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og webshops. Du kan læse mere på vores hjemmeside: www.dkpharma.dk

FÅS OGSÅ ME 125 MCG

D NU ME G LÅ SKRUE

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

D


I M M U N F O R S VA R

året rundt

til immunforsvaret Vi skriver rigtig meget om kroppens immunsystem, om hvordan vi kan komme igennem en måske træls vinterperiode. Men mange af os, sådan set alle os, der ikke bare springer ud af sengen hver morgen, symptomfrie, friske og fulde af energi, kunne godt kigge alle de små hjælpeceller efter i sømmene og skabe lidt mere balance.

AF MARIANNE PALM

Hvis du gerne vil gøre noget grundlæg­ gende for dit immunforsvar, så begynd med en flok gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer, der holder dine slimhinder så intakte som muligt. Det gør, at der er færre fremmede indtrængere, der kan ge­ nere immunforsvaret, det gør, at der sker nogle aktive valg allerede i luftvejenes og fordøjelsens slimhinder. Disse valg, om hvad kroppens immunforsvar tillader at trænge ind eller får skabt af lokal ballade, styres af en hel række af komponenter. Sådan i flæng kan man nævne de såkald­ te immunglobuliner, vi kan nævne B- og T-lymfocytter, vi kan nævne de naturlige dræberceller, makrofager og ikke mindst de mange signalmolekyler, som uophør­ ligt forsøger at skabe balance mellem de mange immunceller, så de kan passe de­ res arbejde på bedste vis.

Det er en meget kompliceret række af interaktioner, og for ikke at gøre det mere indviklet end nødvendigt tager vi lige en tur til nogle forskere i USA, der har valgt at koncentrere sig om studierne på et fuldspektrum fermenteret gærprodukt, som efter fermenteringen bliver videre­ udviklet med et specielt patenteret eks­ trakt, som gør produktet ret så unikt. For ikke at fortabe os i produktionsmetoder, som vi på grund af patentet ikke kan of­ fentliggøre fuldt ud, vil vi hellere kigge på de kliniske studier, der er skabt. De har lavet syv forskellige studier, alle sammen på mennesker, for at se på, hvad man egentlig kan udrette med EpiCor, som det fermenterede produkt blev døbt af det amerikanske firma. I Danmark har produktet fået navnet Omni-Immune.

Sæt dig godt til rette, og læs med her, mens du måske bliver klogere på dit immunforsvar.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 33


Når vi fødes, har vi ikke særligt mange antistoffer af den slags, der kaldes immunglobuliner med os. De skal alle, bortset fra IgG, dannes i det første leveår, og det sker ved hjælp af B-lymfocytterne, som sammen med en forhåbentlig god mikroflora i tarmen får dannet nok af disse specielle antistoffer, som skal hjælpe med:

» at undgå infektioner i vores luftveje, tarm og blære » at undgå allergier i luftveje og fordøjelse » at skabe et sundt lokalt immunforsvar, så resten af kroppen får hjælp fra slimhindernes og antistoffernes arbejde » I det hele taget skabe balance, så vi skaber de mest optimale betingelser for kroppen

Fem immunglobuliner i passende mængde, hverken mere eller mindre

IgG

– har vi med os fra fødslen, og det er det vigtigste af immunglobulinerne mod infektioner, både akutte og kroniske, som vi især har mest af de første seks måneder efter fødslen.

IgM – har vi

kun lidt af de første levemåneder, er vigtig for udviklingen af akutte og kroniske infektioner.

IgA

– er vigtig på vores slimhinder og findes i større mængde i vores spyt, tårer, bronkier, fordøjelsen og i urinveje samt underliv.

IgE

– har især betydning for udviklingen af allergi. En person med allergi eller med parasitter har som regel forhøjede værdier.

Studie 1 var et indledende studie på 22 raske personer, hvor man kunne se, at man kunne skabe en god stigning af IgA, som viser, at EpiCor sandsynligvis kunne hjælpe på slimhindernes immunforsvar.

Studie 2

, som Det lille forsøg blev optakten til det næste forsøg, blev til et mere grundigt projekt, hvor man sørgede for at lave det dob­ beltblindet, hvilket betyder, at hverken læge eller klient vidste, hvem der fik det aktive stof eller snydekapsler (placebo), og det var randomiseret, så forsøgspersonerne var valgt gennem lodtrækning. 25 sunde personer i alderen 18 – 43 år deltog i forsøget gennem fem uger. Man kiggede derefter på de to immunglobuliner IgA og IgE, som har betydning for henholdsvis udviklingen af infektioner og allergier. Her så man tydeligt, at der skete en god stigning af IgA, som udtryk for et forbedret immun­ forsvar til at håndtere bakterier, vira og andre udefrakommende belast­ ninger. IgE blev reguleret, så forsøgspersoner med forhøjet IgE dannede mindre, som udtryk for at man her har en mulig støtte ved allergier især i luftvejene.

34

//

IgD

– findes mest bundet til de celler, B-lymfocytterne, som producerer alle disse immunglobuliner.


Studie 3 er interessant, for her lavede man et forsøg på 116

sunde personer i alderen 10 – 76 , der alle havde fået en influen­ zavaccine. Som bekendt er en vaccine jo ikke altid en garanti for, at man ikke kan få influenza, for virus har det med at kunne spil­ le kispus med kroppen og forandre sig, så en given vaccine ikke virker så godt, som man kunne håbe på. Derfor lavede man et forsøg over tre måneder, og man så, hvordan EpiCor reducerede antallet af infektioner med gener i luftvejene og også varigheden af influenzaen, så deltagerne hurtigere kom ovenpå igen.

Studie 4

, hvor ingen var vaccineret, Det førte naturligvis til og her så man det samme resultat på de 116 personer, der deltog i forsøget: færre antal influenzaer, færre gener i luftvejene og færre sygedage.

Studie 5

blev i allergiens tegn. Her gav man 96 personer, der alle var testet positive for allergi, en kur på tre måneder. Halvdelen fik snydekapsler, og de var som i de andre studier udvalgt via lod­ trækning, så hverken læge eller testperson vidste, hvem der fik det aktive stof. Her kunne man se, at antallet af allergiske anfald blev reduceret, især de allergier, der er relateret til luftvejene. Nu kommer vi måske til det studie, som er mest interessant, for det kan være et problem at få naturens midler til at virke så hur­ tigt som muligt og slippe for en sygedag:

Studie 6

viste en virkning allerede efter to timer hos de 12 forsøgspersoner i alderen 18 – 55 år, der fik EpiCor. Det blev målt på de såkaldte NK-celler, også kaldet dræberceller, som indgår i kroppens mulighed for at bekæmpe virus, bakterier, parasitter og svampe. Som den naturlige rosin i pølseenden, vel vidende, at der sikkert – forhåbentlig – kommer endnu flere undersøgelser, har vi ...

Studie 7 Her ville man gerne se på, om EpiCor også kan

anvendes til inflammationer i huden, hvor der var histamin in­ volveret, altså allergiske hudproblemer, som man bl.a. kan se ved flere typer af eksem. Man så en klar forbedring af symptomerne på huden målt med en såkaldt Doppler-laser før og efter forsøget. Forskerne udsatte forsøgspersonerne for en irritation ved at snitte forsigtigt i huden med en lancet og med en opløsning af histamin, der kunne udløse en allergisk reaktion. Ved forsøgets begyndelse smurte man på den ene arm saltvand uden Epicor og på den anden arm saltvand med tilsat EpiCor. Deltagerne vidste ikke, hvilken underarm der fik det aktive stof. Man kunne hurtigt konstatere, at den arm, der fik det aktive stof, faldt til ro hurtigere end den arm, som fik det inaktive saltvand.

Fortsætter på næste side ...

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 35


Og til ære for skeptikeren: Deltageren vidste ikke, om det var højre eller venstre inderside af underarmen, der fik sny­ devandet. Resultatet er og var spændende, fordi det kan fortælle, at EpiCor sikkert kan anvendes til en bred vifte af inflam­ mationer både som her udvortes på huden, men også til inflammationer fx i vores fordøjelse. EpiCor kan anvendes både af børn over fire år og voksne som en vigtig støtte til det grundlæggende immunforsvar.

Det virker regulerende uden at overstimulere. sund-forsk­ ning ser frem til endnu flere studier! I Danmark forhandles produktet af Biosym, det hedder Omni-Immune, og det kan købes i alle helsekostbutikker.

Kilder: 1. Jensen, G. S.; Patterson, K. M.; Barnes, J.; Schauss, A. G.; Beaman, R.; Reeves, S.; Robinson, L., A Double-Blind Placebo-Controlled, Randomized Pilot Study: Consumption of a High-Metabolite Immunogen from Yeast Culture has Beneficial Effects on Erythrocyte Health and Mucosal Immune Protection in Healthy Subjects. The Open Nutrition Journal 2008, 2, 68-75. 2. Moyad, M. A.; Robinson, L. E.; Zawada, E. T., Jr.; Kittelsrud, J. M.; Chen, D. G.; Reeves, S. G.; Weaver, S. E., Effects of a modified yeast supplement on cold/flu symptoms. Urol Nurs 2008, 28 (1), 50-5. 3. Moyad, M. A.; Robinson, L. E.; Zawada, E. T.; Kittelsrud, J.; Chen, D. G.; Reeves, S. G.; Weaver, S., Immunogenic yeast-based fermentate for cold/flu-like symptoms in nonvaccinated individuals. J Altern Complement Med 2010, 16 (2), 213-8.

4. Moyad, M. A.; Robinson, L. E.; Kittelsrud, J. M.; Reeves, S. G.; Weaver, S. E.; Guzman, A. I.; Bubak, M. E., Immunogenic yeast-based fermentation product reduces allergic rhinitis-induced nasal congestion: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Ther 2009, 26 (8), 795-804. 5. Jensen, G. S.; Redman, K. A.; Benson, K. F.; Carter, S. G.; Mitzner, M. A.; Reeves, S.; Robinson, L., Antioxidant bioavailability and rapid immune-modulating effects after consumption of a single acute dose of a high-metabolite yeast immunogen: results of a placebo-controlled double-blinded crossover pilot study. J Med Food 2011, 14 (9), 1002-10.trial. 6. Jensen, G. S.; Carter, S. G.; Reeves, S. G.; Robinson, L. E.; Benson, K. F., Anti-Inflammatory Properties of a Dried Fermentate In Vitro and In Vivo. J Med Food 2014.

POSITIVE MOOD

Føler du dig træt og udkørt, selvom solen skinner? Måske kan du ikke sætte fingeren på det, men du føler dig træt og ikke så glad, som du plejer. Energien til at få tingene gjort, er der ikke rigtigt. Bryd den onde cirkel

At føle sig deprimeret, stresset, træt og ude af balance er ikke usædvanligt, tværtimod, det er en del af livet. Men har det stået på for længe og begynder at påvirke din søvn, dit arbejde og privatliv, er det tid til at bryde den onde cirkel.

Positiv sindsstemning Prøv at supplere med Saframyl Positive Mood, som indeholder klinisk dokumenteret safranekstrakt. Dette eksklusive ekstrakt virker humørstimulerende og hjælper med til at opnå følelsesmæssig balance. Indeholder desuden magnesium, B- og D-vitamin.

En kapsel om Saframyl findes hos Saframyl Positive Mood findes hos Helsam, Helsemin og Positive udvalgteMood helsekostbutikker dagen er nok Helsam, Helsemin og udvalgte helsekostbutikker. Kundekontakt: Octean Pharma ApS Tlf. 3842 2133 octean.dk

Safran opretholder en positiv sindsstemning og følelsesmæssig balance, safranekstrakt indeholder to vigtige stoffer, Safranal og Crocin. Safranal øger mængden af biologisk aktivt serotonin i hjernen. Indeholder derudover også magnesium og B3, som bidrager til mindsket træthed og udmattelse samt D-vitamin, som bidrager til immunforsvarets normale funktion.

Pharma Aps


MAD & KROP

En god allround-oplevelse til rollinger Hænger dine børn med næbbet, er de blege eller humørsvingende, så har de måske brug for lidt sol på flaske. Og et par ekstra tips til en frisk hverdag.

„Lad børnene være med til store-maddag en gang om ugen. Så kan I sammen få lavet mad til de næste fire til fem dage. De fleste børn vil gerne involveres.“

AF MARIANNE PALM

Nordboer, vi kalder til forsamling! Vi må simpelthen have sagt farvel til snotnæser, blege næser, tynde maver og alt muligt anden ubehag i kroppen. Symptomer, som det bare vrimler med, også selvom der er indført en bedre hygiejne alle vide vegne. Vi skal have noget at stå i mod med, for nogle af ungerne hele året, for andre i det mindste i vin­ terens halvår, som hvad lys angår ofte fortsætter langt ind i april. Og skulle netop dine børn være mest optaget af indendørs lege, så er det endnu mere vigtigt med en flok urter tilsat D-vitamin. Det er, hvad man kan kalde det nye skud på stammen: Strath med D-vitamin. Og kender du ikke Strath i forvejen, så tjek lige faktaboksen her på siderne, så du opdager, at det er et af de ældste urteprodukter, produceret i Schweiz af et gammelt familiefirma, hvis rollinger har fulgt med i opbygningen af den smukke fabrik bygget ind i en bjergsi­ de nær Zürich.

Tilbage til Danmark så mangler vi om nogen noget høj him­ mel og sol; november, december har været begravet i næsten tusmørke, og uanset hvor meget poderne leger udenfor fra oktober til april, så vil vi ikke kunne udnytte solens stråler og danne det livgivende, immunregulerende og opbyggen­ de D-vitamin. Det har også fødevarestyrelsen opdaget nu, og de har taget et skridt – forsigtigt, men dog et skridt – udi at anbefale mere D-vitamin til danskere i alle aldre. Det helt specielle ved D-vitaminet i Strath er, at det ikke er tilsat, men den særlige gærekstraktion har fået æren af at mærke solen over bjerget og optaget så meget D-vitamin, som det super levende produkt netop kan. Det har skabt et produkt, hvor der i hver teske er ca. 3-6 mcg D-vitamin, en god dosis sammen med børnenes multivitamin-mine­ raltablet, som også er så vigtig i de fleste af årets måneder – hvis ikke alle måneder – for hånden på hjertet – spiser I så anderledes meget sundere om sommeren? fortsætter på næste side »

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 37


Hvad du også bør/kan/skal/må gøre … Er der tempo på ungerne, så forbruges der masser af ernæringsstoffer, og det er ikke al­ tid, at den kræsne gane er enig i mængden af salater og andre gode kilder til vitaminer, mineraler, fedtsyrer, proteiner og kulhydra­ ter. Åh jo, sidstnævnte får frugtspisende og fuldkornsspisende børn en pæn portion af, men hvis det mest er spaghetti, der hitter på tallerkenen, så er der ingen, som i ingen ordentlige næringsstoffer til den lille krop. Kan poden lide kødsovs, så er der næsten in­ gen grænser for, hvad man kan blende ned i den, når bare det bliver gjort i smug. Må man det? Ja, man må. For hensigten helli­ ger midlet. Grovboller kan få opblødte korn med masser af mineraler i, gulerodsstænger kan få persilleskørt på i madpakken, og ja, mad må gerne være smagfuldt og underhol­ dende. Sådan har vi det jo også som voksne? Vi disker op med farverigdom, forskellige smagsvarianter og afvekslende retter. Det må børnene gerne være en del af.

„Jeg har tit været på restauranter, hvor forældrene automatisk giver børnene pølser og pomfritter. Hvorfor? Du kan sikkert få en portion rigtig-mad, fremfor ikke-mad til halv pris, hvis du spørger tjeneren.“ FAKTA OM STRATH MED D I en lille teske (7,5 ml) er der cirka 3 mcg, i en lidt større (15 ml) er der 6 mcg.

HVAD ER STRATH? Strath-dråber er baseret på en gærsvamp kaldet Saccharomyces cerevisiae, der bl.a. også anvendes i bagværk og brygning. Gærsvampen har længe været kendt for sine gavnlige egenskaber i forbindelse med styrkelse af immunforsvaret samt for sit høje indhold af B-vitaminer. Strath-dråberne produceres ved, at man nærer gærsvampen med udvalgte planteekstrakter, som efterfølgende gøres flydende ved gæring. Resultatet er plasmolyseret gær. Plasmolysen fjerner gærsvampens evne til at formere sig selv, hvilket er vigtigt for, at svampen ikke fremmer overvækst af andre svampe i kroppen. Den specielle fremstillingsteknik uden brug af varme sikrer desuden, at cellernes indhold frigøres på en naturlig måde, hvilket bevarer ingrediensernes virke.

„Nogle børn er vikinger og elsker kød. Lad dem være vikinger! Andre elsker grøntsager og frugter, lad dem spise løs! Hvis vi i små skåle præsenterer et udvalg af mad, der ikke er mikset sammen i uigenkendelige mærkvær­ digheder, så spiser de fleste, måske ikke lystigt den første dag, men så den næste, eller den næste. Og du ved godt, at det ikke er lille Ole, der fylder indkøbskurven. Det er dig.“ 38

Strath indeholder 16 forskellige urter, hvor langt de fleste virker desinficerende og slimdrivende, mens andre fremmer organsystemerne, som fx immunforsvar og fordøjelsen, luftvejene og huden, hvilket gør Strath til et generelt styrkende tonikum for børn og voksne. Men det er især den specielle gærekstrakt, hvor polysakkariderne så at sige kickstarter kroppens immunsystem, som gør Strath unik. Bio-Strath-dråber produceres af den schweiziske virksomhed Bio-Strath AG, Zürich, og forhandles i Danmark af Midsona. Købes i alle helsekostbutikker, som også kan rådgive om de forskellige Strath-muligheder.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Aktiv syre-base balance

Oversyring er en af vores moderne livsstils største negative gevinster. For meget eller for dårlig mad, for lidt bevægelse og stress er blot nogle af de mange faktorer, der kan give ubehag, træthed og smerter. Basica er et naturligt mineraltilskud med basedannende mineralcitrater for et bedre velvære og mærkbart mere energi.

Basica fås i Helsekostbutikker, på udvalgte apoteker og Matas. Info kontakt BioVita A/S: info@biovita.dk

www.biovita.dk

FIND STYRKE I HAVET ESKIO-3 MED OMEGA-3 FOR: HJERNEN*

HJERTET*

SYNET*

*EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost og sund livsstil.

Ren og naturlig fiskeolie, hver dag


KOSTTILSKUD

Urte-penCil - til immunsystemet Urte-penCil med C-vitamin - indeholder den samme unikke blanding af urter og rødder som Urte-pensil samt C-vitamin.

Immunsystemet*

Urte-Pensil Urte-Pensil er en unik blanding af udvalgte grønne urter og rødder, der har været en solid dansk bestseller i over 30 år – og dét ikke uden grund! Urte-Pensil blev i 2010 kåret af Helsam som 25 års salgssucces.

Vitamin C og echinacea bidrager til immunsystemets normale funktion.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


I M M U N F O R S VA R

Immunstøtte i verdensklasse Turen går ud på indianernes sletter, retur til Europa og helt ned på molekyleplan. En rejse for de aktive stoffer i to solhatte, som skaber en helt særlig regulerende virkning i vores kroppe. Og det har vi brug for.

AF MARIANNE PALM

Har du interesseret dig for lægeplanter i mere end et par år, er du næsten med garanti stødt på den smukke og kendte røde solhat (Echinacea purpurea). De overjordiske plantedele og rødder er verdenskendte for deres immunregule­ rende egenskaber. Kombinerer du den­ ne smukke røde formation af blomster med de små og lidt uanseelige rødder fra den mindre kendte smalbladede solhat, Echinacea angustifolia, så får du støtte til et til tider betrængt immunforsvar. De to planter har længe været et vigtigt mak­ kerpar i EchinaGold fra Biosym. Et makkerpar, som skaber balance i immunforsvaret Netop denne cocktail af aktive stoffer fra de to Echinacea-arter har vist sig at have en særlig god effekt på vores evne til at værne os mod bakterier og virus ved både at virke lokalt desinficerende, men også ude i kroppen, hvor den regulerer de mange B- og T-lymfocytter. De to im­ munkomponenter er med i produktio­ nen af cytokiner, en vrimmel af forskel­ lige signalmolekyler, som uophørligt pisker rundt i hele kroppen for at kon­

trollere og imødegå, at fremmede ind­ trængere, allergier eller andre kroniske problemstillinger udvikler sig. Nogle sørger for, at vores immunfor­ svar ikke overreagerer fx med allergi eller autoimmune sygdomme, andre kan være med til at bremse udviklingen ved akutte infektioner, mens der er signalstoffer, der mest koncentrerer sig om at holde led, muskler, blodkarvægge, ja, alle typer af celler så sunde som muligt. Sørg for at have de små kapsler klar i dit husapotek De små signalstoffer, cytokinerne, sørger for på hver deres måde at udsende alarm, så det øvrige immunsystem går i gang med sit arbejde, de sørger for kommu­ nikationen mellem immuncellerne og skruer med andre ord op og ned for vo­ res forsvarsmekanismer. Og det er her, at de aktive stoffer fra Echinacea-planterne kommer til deres ret: De er en vigtig del af op- og nedreguleringen og allervigtigst – de ophører med at arbejde, når cytoki­ nerne har fået den rette hjælp. Sagt med andre ord vil de ikke stimulere i en sådan grad, at nogle af signalstofferne farer helt

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 41


Cytokinerne udsender alarm, sørger for kommunikationen og skruer op og ned for vores forsvarsmekanismer. Arbejdsopgaverne er fordelt på mere end 30 forskellige cytokiner, der hver især kan have forskellige funktioner, efter hvilke celler de binder sig til, og som de derved sender signaler til. En regulering, der er løbet ud af kontrol, kan betyde udvikling af autoimmune sygdomme, så som med alt andet her i livet handler det om at skabe balance.

ud af kontrol og begynder at lave ravage. Når de ak­ tive stoffer har igangsat en proces, så ophører deres virkning, når de når til et vist punkt. Derfor er plan­ terne så vigtige for vores immunforsvar. De yder en støtte bl.a. i begyndelsen af en akut infektion fx en forkølelse. Fem dage inde i den irriterende snue er det som regel for sent, for der har cytokinerne klaret arbejdet selv. Også til de mere kroniske problemstillinger Hvad næsten kun phytoterapeuter ved, så har Echinacea-arterne som nævnt også en indflydelse på mere kroniske tilstande. Dels kan plantens akti­ ve stoffer hjælpe med at rydde op rundt omkring i kroppen ved at stimulere de dele af immunforsva­ ret, som sørger for at fjerne skidt og ral, der ligger og belaster i lymfesystem og bindevæv, dels er de væsentlige for de såkaldte ædeceller, makrofagerne, som sætter ind, når der skal ryddes op. Det er lidt som et stort køkkenskab med krummer i bunden, nullermænd i hjørnerne og en ukurant tallerken, der står og tipper med fare for at falde ned, når man næste gang åbner skabet. Der er nødt til at være ryd­ det op, gjort rent, og at alting er i balance, så belast­ ningerne inde i skabet ikke bliver større, end skabet kan imødegå, inden det bliver til alt for usund en oplevelse.

FAKTA EchinaGold er som tidligere helt vegansk og er certificeret ved den engelske organisation The Vegan Society. For at minimere anvendelse af hjælpestoffer anvendes nu en transparent kapsel.

42

Bare tre kapsler er nok i den nye EchinaGold Biosym har ændret lidt på deres nyeste formular til deres gammelkendte produkt, så man tilgodeser, at der er mest cikoriesyre i den røde solhat, mens der er et højere indhold af echinacosider i den smalbla­ dede art. Det skaber en mulighed for, at en til tre kapsler er nok. En kapsel sådan til oprydning i dagligdagen, tre kapsler, hvis du mærker, at en infektion er på vej. Glem ikke lægerne! Det er dem, der kan for­ tælle dig, om du har brug for fx antibiotika, så en infektion ikke udvikler sig ugunstigt for dig. Du kan uden problemer samtidig bruge EchinaGold som støtteterapi. Produktet er et tørekstrakt, 4-5:1, hvilket betyder, at der er anvendt fire til fem kilo tørret plantemate­ riale (overjordiske dele og rødder) til et kilo færdigt tørekstrakt. Det gør, at man i forholdsvis små kaps­ ler får rigtig mange aktive stoffer fra de to smukke planter med deres historiske rødder fra de store slet­ ter i Nordamerika.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ANNONCE

NORMAL PROSTATAFUNKTION

Pas på dig selv, mand! Mange mænd ved, at det er vigtigt at bevare en normal prosatafunktion efter de 50. Prosta Vital™ er et nyt kosttilskud med blommebark og græskarkerner. Græskarkerner er god for en normal prostatafunktion. New Nordic er en af Skandinaviens førende virksomheder indenfor kosttilskud baseret på urter. Virksomheden, der har 30 års erfaring med at undersøge effekten af naturens gavnlige substanser, har skabt en helt ny formulering af urter, der hjælper med at bevare en normal prostatafunktion. Produktet hedder Prosta Vital™ og forhandles nu i Matas og helsekostforretninger i hele Danmark.

GRÆSKARKERNER Cucurbita Pepo også kendt som græskar, har dens oprindelse i Nordamerika. Frø af græskar har traditionelt været brugt til at støtte prostatafunktionen. Græskarkerner er spiselige og næringsrige. I denne tablet er frøene nøje udvalgt, tørret og ekstraheret så de gavnlige plantestoffer bevares. Dette garanterer en ensartet og høj kvalitet.

NORMAL PROSTATAFUNKTION

AKTUELT NU: Bestil Prosta Vital™ i dag og få leveret direkte til døren

Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker. Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker.

prostata Prostata hedder urinrøret også blærehalskirtlen, og er på størrelse med en kastanje. En normal prostata er ca. 2 cm i diameter, og består af mange små kirtler som producerer sædvæske, som ved udløsning transporterer sædcellerne fra urinrøret til kvindens livmoder.

Ring tlf.: 46 33 76 00

PROSTATA OG MÆNDS SUNDHED

Prosta Vital er en særlig formulering til at hjælpe mænds sundhed og vitalitet med specifikke næringsstoffer. Tabletten indeholder græskarkerne ekstrakt, der hjælper med at opretholde en normal prostatafunktion og folsyre samt D-vitamin, som spiller en rolle i normal celledeling. Prosta Vital er baseret på et naturligt græskarkerne ekstrakt og en unik urtekombination baseret på blommebark, fyrrebark, pomelo, gurkemeje, galanga, lang og sort peber, lavendel og vitaminer. Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store


ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår

Stofskifte

Negle

Immunsystem

Hud

Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 30 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_210x280_0420

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


SI N D

KENDER DU

E AR T H I N G ? Prøv det, du har intet at tabe, men meget at vinde! AF MONTSEARRAT FARRÉ HERNÁNDEZ

Vi har gået barfodet i millioner af år, og vores krop var altid i kontakt med jorden. I dag bruger vi sko, går på asfalt og bor i høje bygninger. Vi har, bogstaveligt talt, koblet os fra denne naturlige og nødvendige forbindelse med vores Moder Jord.

J

ordens overflade og naturen generelt er et stort elektrisk netværk med en let negativ ladning (1). Når vores hud kommer i kontakt med jordens overflade, absorberer vi elektroner (negativ ladet), som hjælper os for eksempel med at neutralisere frie radikaler (positiv ladet) (2, 3), som kommer fra vores egen metabolisme, men også fra fx at være i lukkede rum som et kontor, eller når vi er udsat for luftforurening, tobak, forarbejdet mad med alle mulige tilsætningsstoffer. En anden hypotese om, hvorfor det fungerer, er, at når vi er i kontakt med jorden, har vi den samme elektriske lad­ ning som planetens. Når man ændrer den elektriske lad­ ning ved at isolere sig selv med gummisåler, ændres fysio­ logien. Husk, at vi er ren kemi, da vi er lavet af elektroner, protoner og deres interaktion. Når man ændrer på den na­ turlige balance, kommer der ubalancer i vores funktioner. Er der videnskab bag ved Earthing? Der er blevet udført mange dobbeltblinde undersøgelser for at se, om Earthing har indflydelse på vores fysiologi, og de har givet overraskende resultater:

► Reducerer blodets viskositet (4, 5), en risikofaktor i udviklingen af åreforkalkning ► Det reducerer inflammation og forbedrer immunrespons (6, 7) ud over at lindre smerter (8,9) ► Hos atleter reducerer Earthing muskelskader (10, 11, 12) ► Regulerer det autonome nervesystem ­­ og hjerterytmen (13) ► Forbedrer humøret (14) ► Det regulerer forskellige fysiologiske ­processer, såsom glukosekontrol hos ­diabetespatienter (15) eller blodtryk (16) ► Genererer en positiv effekt på hjernens elektriske aktivitet (17) ► Forbedrer søvn og reducerer kortisol­ niveauet om natten (18) fortsætter på næste side >>

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 45


Hvis vores åndedræts- og hjerterytme ændrer sig, når vi er forbundet til jorden, vil det så sige, at de værdier, vi plejer at have i vores nuværende kunstige miljø, er de for­ kerte? Sagt på en anden måde, kan disse forstyrrelser i ån­ dedræts- og hjerterytme måske være en af grundene til det enorme antal kroniske sygdomme, der findes i dag i vores moderne samfund? James L. Oschman PhD skriver om det i sin tekst om kroniske sygdomme med titlen „Chronic Disease: Are We Missing Something?“ (19), hvor han foreslår, at vores moder­ ne livsstil, som holder os uden jordforbindelse, kan bidra­ ge til kroniske niveauer af inflammation (20), som er et fæl­ les kendetegn ved mange kroniske sygdomme (21). Det kan betyde, at hvis vi praktiserer Earthing, kan det være et meget vigtigt redskab eller en hjørnesten, ikke kun til at forebygge, men også for at støtte behandlingen af mange kroniske sygdomme, som er relateret til inflamma­ tion (22).

Hvordan kan du genoprette forbindelse til jorden? Det er let: Gå barfodet, læg dig ofte på stranden, eller bad i havet:

1

AT GÅ BARFODET: Din hud skal være i kontakt med jorden, så gå ofte ud i haven eller i parken, og tag dine sko af. Hvis du ligger på jorden, vil du øge kontaktfladen og dermed den potentielle fordel. Stranden er også ideel til at gå barfodet, og du kan fordybe dig i vandet. Du kan også læse en bog, mens du læner dig mod et stor træ.

2

BADNING I NATUREN: Havet er en fremragende kilde til elektroner. Floder, søer eller varme kilder er også gode. Ved at have hele kroppen under vandet, har du meget mere eksponering af din hud for naturen. Der er mange simple og nemme måder, du kan bruge til at afbalancere dig selv med naturens energi.

3

BRUG AF MERE AVANCEREDE VÆRKTØJER: Der findes lagner, pudebetræk, madrasovertræk eller måtter, der giver dig mulighed for at få fordelene af jordforbindelsen, mens du sover eller arbejder.

De fleste af undersøgelserne udføres med disse materialer, hvilket muliggør kontrol af placeboeffekten. For eksempel ligger alle forsøgspersoner på de samme lagner, hvor nogle er forbundet til jorden og andre ikke. Bagefter måler man effekten i begge grupper. Jeg vil dog understrege, at de ikke kan sammenlignes og ej heller erstatter alle fordele og følelsen ved den reele for­ bindelse med naturen.

46

I 1982 blev der i Japan lanceret et program kaldet Shinrin-­yoku, som kan oversættes som skovbad. De første undersøgelser viste, at en gåtur i 40 mi­ nutter i skoven producerede en større reduktion i stressniveauer og aktivering af alfabølger i hjernen end den samme gåtur i byen. Efterfølgende forsk­ ning bekræftede disse resultater og viste, at naturen forstørrer de gavnlige virkninger af fysisk aktivitet, da træer og planter frigiver flygtige stoffer, kaldet phytoncider, som vi absorberer gennem det olfak­ toriske system. Når de når hjernen, producerer de en øjeblikkelig reduktion i stresshormoner. Derudover frembringer naturlige lyde fra fugle el­ ler vandløb hjerneforandringer, der medvirker til en tilstand af afslapning. Mens moderne lyde, så­ som biler eller fly, producerer den modsatte effekt, selv ved lille decibelstyrke.

Konklusion Vi kommer fra og har udviklet os i naturen, og vores gener har gavn af at genoprette forbindelsen til deres naturlige habitat. Dette er ikke et argument mod ud­ vikling. Bymiljøer har utvivlsomt mange fordele, men vi skal forstå, at deres design påvirker os. Nogle kalder det for naturunderskudsforstyrrelse eller naturmangel­ tilstand, og denne mangel helbredes kun med vitamin N.N. fra Naturen. At gå barfodet er gratis, i en park, på græsplænen, på stranden eller i haven. Så genopret din jordforbindelse, du har intet at tabe, men meget at vinde!

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Kilder:

pmc/articles/PMC4590684/

(1) https://vixra.org/pdf/1008.0071v1.pdf

(13) https://www.semanticscholar.org/paper/ Emotional-Stress%2C-Heart-Rate-Variability%2C-and-Tone%3A-Chevalier-Sinatra/844fa28756f93afbb1777d336bedd12cd04fdb11?p2df

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC4378297/ (3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/18047442/ (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC3576907/

OM MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ – Biopat/Naturopath ibm – Certificeret i klinisk- og sportsernæring –D iætiststuderende www.cbnibm.dk

(5) https://www.researchgate.net/ publication/275229172_Grounding_the_Human_Body_during_ Yoga_Exercise_with_a_Grounded_ Yoga_Mat_Reduces_Blood_Viscosity

(14) https://journals.sagepub.com/ doi/10.2466/06.PR0.116k21w5 (15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC3154031/ (16) https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/30982019/

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC4378297/

(17) https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/21856083/

(7) https://www.scirp.org/html/148203393_58836.htm

(18) https://www.semanticscholar. org/paper/The-biologic-effects-ofgrounding-the-human-body-asGhaly-Teplitz/ce7ca8e4fe7b86f5b922440bd2a1665049f26a2a

(8) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/ S1550830718302519 (9) https://www.scirp.org/html/68204248_82706.htm (10) https://www.frontiersin.org/ articles/10.3389/fphys.2019.00035/ full (11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC3116537/ (12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

(19) https://www.ncbi.nlm.nih. gov/pmc/articles/PMC3151462/ (20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC2517296/ (21) https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/19149749/ (22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC4378297/

S T Y R K I M M U N F O R S VA R E T MED ALOE VERA KOSTTILSKUD Den originale med højt indhold af Acemannan.

• • • •

Styrker immunforsvaret. Normaliserer den naturlige fordøjelse. Medvirker til at bevare slimhinderne i mave-tarmsystemet sunde og modvirke irritation. Bidrager til at opretholde sund hud og slimhinder.

AVIVIR AVIVIR AP S · TLF. 3969 0814 · WWW.AVIVIR.DK Avivir forhandles online eller i Matas, helsekost og apoteker landet over. For mere info: avivir.dk


SP O RT & SM E RT E

RET DIG OP! Sid, stå og gå med en stolt kropsholdning Sammenfald i rygsøjlen er ikke blot et problem for klienter med diskusprolaps. Alt i kroppen styres fra spinalnerverne, altså de nerver, som udløber fra vores rygsøjle. AF HENNING SVENSSON

V

i ved alle, at en diskusprolaps medfører store smerter og gener for klienten. Men længe inden sammenfaldet i hvirvelsøjlen er så stort, at der konstateres reel diskusprolaps, sker der ofte subtile afklemninger af spinalnerver, og disse kan give os funktionsnedsættelse i organer og muskler. CASE STORY: Min gode ven Birgitte ringede en aften for nogle må­ neder siden, hun havde voldsomme smerter og ville høre, om jeg kunne behandle hende akut. Birgitte havde for ca. fire år siden fået konstateret diskusprolaps i nakken. Efter udredningen deltog hun i et genoptræningsforløb, som havde hjulpet hende til at nå et acceptabelt smerteniveau i dagligdagen. Hun er en sej kvinde, som sjældent beklager sig, og jeg havde derfor ikke behandlet hende før. Men den aften var den helt gal. Smerterne fra nerveafklemningerne i nakken var så voldsomme, at jeg måtte støtte hendes hoved og overkrop, for at hun kunne lægge sig på briksen.

48

Jeg gav hende en NRT-behandling, som er ret præcis og dybdegående i arbejdet med nakke og ryghvirvler. Dagen efter havde hun det rimeligt igen. Tre uger efter ringede hun og fortalte, at hun skulle til udredning for KOL, fordi hun trods sine kun 52 år havde fået svært ved at cykle på arbejde. Det havde gennem nogen tid revet mærkeligt i lungerne, og hun savnede kræfter. Scanninger havde vist, at hun havde pletter på lungerne og altså nu skulle udredes for KOL eller det, der var værre. Derudover havde et gammelt symptom, som hun kun havde mærket meget lidt til de seneste år, vist sig igen – det gjorde ondt, når hun sank. Jeg lovede at tage med hende til diverse undersøgelser og selve udredningen. Men dér i telefonen gennemgik vi sammen hendes historik: For cirka seks år siden kom synkebesværet – for fire år siden blev diskusprolapsen konstateret – og nu undersøgelse for KOL grundet vejrtrækningsbesvær. Hmm, jeg fortalte hende, at jeg var overbevist om, at alle hendes symptomer skyldtes diskusprolapsen i nakken samt

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Udsnit af rygsøjlen

Nerve Revner i diskus presser den gummiagtige masse ud, som trykker på nerven

Påvirket nerve

EKSPERT Henning Svensson Uddannet Kropsterapeut fra Body-sds i 2007, færdig som NRT instruktør i 2019 Skriv til: info @sund-forskning.dk

H VA D KAN DU SE LV G ØRE? Det er nemt, brug kroppen alsidigt, vær fysisk aktiv hver dag. Og vær opmærksom på din kropsholdning, sidder du krøllet sammen på stolen, i sofaen eller bare over din smartphone — så ret dig op. Sid, gå og stå med stolt værdighed — så undgår du mange fysiske problemer.

EKSPERT Mikkel Strøm Uddannet Kropsterapeut fra Body-sds i 2007, BeActivated level 1 i 2018, færdig som NRT instruktør i 2019 Skriv til: info @sund-forskning.dk

NRTDanmark — Neural Reset Therapy Tilbyder sportsbehandlinger med meget høj effektrate

sammenfald af ryghvirvlerne i øvre ryg. Og at hun altså ikke fejlede noget alvorligt, ud over prolapsen i nakken. Jeg havde egentligt ikke tid, men foreslog hende, at jeg lige ville kigge over. Vi lagde hende på sengen, hvor hun fik fem minutters NRT-behandling for at afspænde og dermed dekomprimere nakken og øvre ryg (dekomprimering er det modsatte af sammenfald i rygsøjlen) – på de bare fem minutter blev synkebesværet og vejtrækningsbesværet mere end halveret, vi blev enige om, at hun hverken havde sygdom i halsen, KOL eller lignede, men at hun selvfølgelig skulle færdiggøre udredningen hos lægerne. Lægen kunne ved udredningen i sidste uge ikke angive nogen specifik diag-

nose for Birgittes åndedrætsbesvær, hun havde ikke KOL. Det samme gjorde sig i sin tid gældende ved udredningen for synkebesværet, man kunne ikke finde årsagen til symptomerne. Lægen medgav, at de forskellige symptomer kunne skyldes fysiske problemer i ryg- og nakkehvirvler, dvs. sammenfald og dermed nerveafklemninger. Birgitte og jeg er nu i gang med at „rette hende op“, så hun ikke runder for meget i øvre ryg og dermed ikke får en „tantepukkel“, som udfordrer hendes prolaps i nakken.

Unikt behandlingssystem, som afspænder musklerne hurtigt via nervesystemet Kun to certificerede NRT-terapeuter i Danmark Kontakt Mikkel på BodyRestart.dk eller Henning på tlf. 2834 3080

// 49


SI N D

JEG VED

hvordan du har det!

Vi har alle prøvet det: Både at være afsender og modtager af sætningen: „Jeg ved, hvordan du har det“. Ordene bliver ofte brugt i sammenhænge, hvor man ønsker at tilkendegive sympati og empati og vise, at man kan sætte sig ind i et andet menneskes situation. Ofte bruges udtrykket i forbindelse med store sorger, bekymringer og livskriser, sygdom etc. Men – der er ingen, der ved, hvordan du har det i virkeligheden – ingen, der kan sætte sig fuldstændigt ind i et andet menneskes følelser og opfattelse af en given situation eller krise. Hvorfor gør vi det så?

AF LENE PILEGAARD

Når du siger: „Jeg ved, hvordan du har det“ til en, der lider, kan du nærmest invalidere det andet menneskes følel­ ser. Det kan i første omgang virke som en empatisk handling, men ud fra et psykologisk synspunkt er det ikke altid det bedste valg. Det, vi nok i virkelig­ heden forsøger, er at vise anerkendelse, imødekommenhed og forståelse for et andet menneskes lidelse. Men det er du reelt ikke i stand til, for du har ikke adgang til den andens følelsesmæssige univers, og det vil aldrig være det sam­ me som dit eget.

50

LE N E P I LE GAA RD er til daglig næstformand i patientforeningen Bækkensmerter.dk. Hun har selv lidt af kroniske smerter igennem en længere årrække, der skyldtes fald på trappe, hvor hun kom til skade med sit bækken. Det var nysgerrighed efter at forstå smertemekanismen og jagten på forklaringer til smertesensibilitet, der bragte hende til at lede efter og forstå sammenhængen mellem krop og sjæl, og hun har i 2019 udgivet bogen „Smerte er fantastisk“. Bogen handler om forståelse af smertemekanismen og henvender sig til mennesker, der lider af kroniske smerter og deres pårørende og ikke mindst til personer inden for social- og sundhedssektoren, der arbejder med mennesker, som lider af smerter uanset årsag. Du kan læse mere om bogen på ­www.smertererfantastisk.dk, og den kan købes hos danske boghandlere.

Vi er naturligt tilbøjelige til at skabe kontakt til andre, men vi ved ikke altid, hvordan vi skal gøre det. Vores hjerner er evolutionært ind­ rettet via specifikke neurale mønstre, som udelukkende er dedikeret til at skabe kontakt med andre menne­ sker. Vi har en så stærk fornemmelse af andre, at vi faktisk kan føle deres følelser. De fleste af os har siddet og

grædt over en sørgelig film eller en bog, og vi kan også selv græde, når andre græder, fordi vi spejler os i dem og kan genkalde vores egne tidligere sorger og de følelser, der var knyttet til dem. Vi har også som menneskerace en universel måde at udtrykke følel­ ser på via ansigtsudtryk, og ud fra et evolutionært synspunkt er det ganske genialt, da vi har brug for andre for at kunne overleve. Det gør os dog ikke i stand til fuldstændig at kunne sæt­ te os ind i og forstå andres følelser og forstå den andens virkelighed. Der er

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


forsket meget i det, der kaldes „spejlneuroner“, og det ser ud, som om vi er udstyret med en evne, så vi bedre kan forstå andres følelser ved hjælp af aktivering af vores egne emotionelle systemer i hjernen. Og som et paradoks er det, at vi gerne vil vise empati og anerkendelse ved at bruge frasen: „Jeg ved, hvordan du har det“, men rent faktisk gør det modsatte, fordi vi ikke er bevidste om, hvad det egentlig er, vi siger. I stedet for at aner­ kende den anden persons følelser og bekræfte dem, bekræfter du bare dine egne. Det er ikke til stor hjælp.

Når folk siger: „Jeg ved, hvordan du har det“, ved de det som regel ikke. Der er ingen, der ved, hvordan du har det. De kan have oplevet noget, der minder om det, du oplever nu, men ingen mennesker er ens og har de samme følelser i tilsvarende situ­ ation, som du måske selv har oplevet, da vi alle har forskellige baggrunde og liv bag os. En af årsagerne til, at brugen af sætningen: „Jeg ved, hvordan du har det“, ikke er god at bruge, er, fordi du ofte ikke engang selv ved, hvad det er, du føler. Så når en eller anden nærmest tilfæl­ digt slynger ud, at de udmærket ved, hvad det er, som du går igennem, er det ikke rigtigt. De fleste mennesker er ikke terapeuter eller eksper­ ter i psykologi. Find ind til følelserne Grunden til, at vi ikke kan sammenligne vores egne følelser med andres, er, at følelser er knyt­ tet til hukommelse og erfaringer. Det betyder, at vi lagrer vores minder relateret til følelser. Når vi fortæller om vores liv, vil den stemning, vi er i, præge fortællingen. Følelser er også knyttet til vores værdier, livssyn, familie og kultur. Dårlig vane De fleste af os har fået den dårlige vane at for­ mode ting i stedet for faktisk at spørge om det. Det er med stor sandsynlighed, fordi det kræver mindre af os tankemæssigt og hjælper os med hurtigere at få udtrykt en form for reaktion og handling. Det er meget nemmere at formode, at du ved noget, baseret på den information, du allerede har.

Forældre har også en tendens til at bruge frasen, men i virkelig­ heden kan de risikere, at de stiller sig i vejen for at få deres børn til at fortælle med deres egne ord, hvordan de oplever situationen og deres egne følelser og tanker.

„Vær den, du er, og sig, hvad du føler, fordi dem, som ikke vil dig noget, er ligeglade, og dem, som ikke er ligeglade, vil dig ikke noget“ B e rna rd B a ruch

Hvad er så den bedste måde at skabe kontakt med en, som har det svært? For det første at undgå at falde i fælden ved at bruge frasen: „Jeg ved, hvordan du har det“, og „det skal nok gå alt sammen“. Vær bevidst om, at det er forkert at antage, at to mennesker, der gen­ nemgår det samme, også nødvendigvis oplever de samme følelser. Det er vigtigt, at man øver sig i at lytte på en god måde. Du kan for eksempel sige: „Fortæl mig, hvad du føler“. Det er dog ikke altid let at kunne sætte ord på og identificere de følelser, man har. Følelser er komplekse og mange gange kaotiske.

// 51


SI N D

At acceptere dem og forstå dem tager tid. Så det, mennesker har brug for, når de står i en svær tid med alle disse følelser, er støtte og tryghed. Nogle gange kan det være det bed­ ste bare at sige: „Jeg er her for dig“. I sidste ende er dit mål at være til ste­ de og til at kunne være til at få fat på. Du må sigte efter at skabe en følelse af tryghed og intimitet, hvor det ikke forventes, og hvor ingen kan dømme andres følelser. „Det skal nok gå alt sammen“ På samme måde som vi bruger ud­

trykket: „Det skal nok gå alt sammen“. Igen en helt forfejlet måde at vise em­ pati og forståelse på. Man møder ikke det andet menneske i deres lidelse, men man nærmest „cutter“ forbindel­ sen. Det gælder om at finde frem til et sted at mødes i nuet og vise ægte an­ erkendelse og at møde det andet men­ neske, hvor det er netop lige nu. Er det svært? Ja … vi skal vænne os af med at bruge de ovennævnte udtryk – de gør mere skade end gavn. I stedet for skal vi begynde at øve os i at være lyttende og hjælpe og ved bare at kunne „være i en samtale“ med et andet menneske.

Anerkendelse Den, der har brug for omsorg og forståelse

Støtteperson

„Den enkelte har aldrig med et menneske at gøre, uden han holder noget af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede, man uddyber eller hæver. Men det kan også være forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej.“ K.E. Løgstrup

At finde nuet

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet „viden om sundhed uden skjulte agendaer“ Hos sund-forskning er vi ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: » Børn og for tidlig pubertet » Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? » Bivirkninger ved hånd­købsmedicin — og ved kosttilskud! » Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

I KLUBBEN FÅR DU SUND -FORSKNING BRAGT LIGE TIL DØREN FOR

KUN 149 KR. OM ÅRET! TILM E LD DIG PÅ W W W. KLU B -SU ND. DK Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk. 52

//


V I RU S

Du kan med fordel bruge Spirularin HS til at forebygge eller pleje et forkølelsessår eller en læbestift fra Ocean Kiss med det aktive ekstrakt spiralin.

V INT ERE N

– en hård tid for læberne! AF MARIANNE PALM

Læber udtørrer, sprækker og nogle af os døjer dertil med forkølelsessår som optræder hyppigere om vinteren. Forkølelsessår hedder i øvrigt „cold sores“ på engelsk, så hvordan er sammenhængen egentlig? Det er temperaturskiftet, der gør forskellen … Faktisk optræder forkølelsessår hyppigere om vinteren end om sommeren. Det lille ir­ riterende virus (herpes) ligger i dvale – langt væk fra læben – i ganglio-nerven bag kæbe­ benet, som er en del af lymfesystemet. Meget tyder på, at virus er følsom over for bratte temperaturforandringer, og forskningen in­ dikerer, at forandringen i temperaturen, når vi kommer ind i vores hjem, er den egentli­ ge årsag til, at virus reaktiveres. Da mange i forvejen har sprukne og tørre læber, mangler vi noget af den naturlige barriere, som vores læber har om sommeren, og det kan forværre udbruddet.

Forskere spekulerer på, om virus ser temperaturforandringen som en trussel og derefter aktiverer sig med det formål at finde en ny vært, som det kan smitte. En interessant tanke, at der lige der i kraniet sidder en virus på lur og venter på kolde tider.

Et studie viste en unik effekt Ved hjælp af moderne teknologi på en af ver­ dens ældste planter, spirulina, har man for­ mået at ekstrahere et helt særligt polysakka­ rid, som har en særlig evne til at stoppe virus i at invadere vores celler, fx på læberne. I et forsøg med 198 kvinder så man med al ty­ delighed effekten af produktet Spirularin HS. En gruppe fik forebyggende tabletter med herpes medicin, en anden gruppe fik fore­ byggende antiviral creme med de samme ak­ tive stoffer, som man kender fra apotekerne, og den tredje gruppe fik Spirularin HS. Som forventet var det gruppen, som fik herpesmedicin, der havde den bedste effekt, men det var cremen Spirularin HS, der havde det bedste resultat, når man så på den udvor­ tes behandling. Og der var ingen tvivl om, at tabletter sammen med Spirularin HS gav den allerbedste effekt. Og altså bedre end apo­ tekervaren, som i dag er mest udbredt som behandling.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 53


HUDPLEJE

Magisk olie til frostsprængte kinder, sprukne læber og flossede neglebånd

Og nå ja, også til babyhud, tørre underben og ru albuer

Den rene Avivir Virgin Baobab Oil er en økologisk tørolie. I fagsproget kaldes den tør, netop fordi den træn­ ger hurtigt ind i huden og efterlader din hud fløjlsblød.

Kan en olie fra de afrikanske skove virkelig gøre en forskel i det kolde nord? Ja, siger erfaringerne, og ja, siger forskerne, der i årevis har studeret de små, men meget virksomme aktivstoffer i frugterne fra det mægtige Baobab-træ. AF MARIANNE PALM

holder gode kilder af E-vitamin og nogle antioxidanter, er særligt god for huden. Baobaboliens fortræf­ felige egenskaber skyldes, at den er udvundet og opbevaret korrekt, fra den høstes i skovene, til den når ud til alle os, der har problemer med tør og sprukken hud.

Det danske vejr er lunefuldt, det er tørt i vinterkulden, men kan også byde på en fugtig varme om sommeren. Vinteren og overgangene mellem de fire årstider kan byde på problemer, især for den hud, der er i direkte kontakt med luften. Ansigter og læber, hænder og hals tørrer lette­ re ud, hvis ikke du beskytter dig indefra og ud med gode fedtstoffer og udefra og ind med letoptagelige olier, der binder fugten i de yderste hudlag. Baobabolien, som inde­

Studier har vist, at baobabolien også kan reducere rynker og vissen hud Olien er for alle aldre, men især kvinder i den modne alder har fine erfaringer med de unge frug­ ters indhold af aktive stoffer. I et forsøg over fire uger så man, at den lokale collagenproduktion blev

54

Tag plejen med dig Du finder Avivirs baobabolie i flere størrelser. Den er derfor nem at have med i tasken, så du i løbet af dagen kan pleje dine læber eller hjælpe dine børn med at bevare en blød og lækker hud i vinterkulden.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


N

B

PR

OD

IG

REDYGT Æ

U K TI O

Avivir anvender kun olier, som kommer fra en bæredygtig produktion i Senegal, hvor der er stor fokus på både medarbejdernes vilkår og bevarelse af de smukke træer.

BAOBABOLIEN HAR DOKUMENTATION FOR FØLGENDE: ► Trænger hurtigt ind og efterlader huden blød ► Styrker hudens barriere­ funktion og modvirker fugttab ► Forbedrer hudens elasticitet med op til 25 pct. i løbet af fire uger ► Styrker collagenet ► Kan mindske synligheden af rynker og strækmærker ► Hjælper med at reducere rødme og ubalancer i huden ► Har antioxidant effekt ► Nærer, plejer og blødgør

øget med 25 pct. sammen med en lige så flot forbed­ ring af elasticiteten i huden. Men som med alt andet: Forebyg! Eller anerkend, at du i din familie får flere ryn­ ker end i andre familier. Lad de fine linjer være et tegn på visdom, og brug baobabolien til at hjælpe alle tørre områder, både på ben, balder og lår, og hvor du ellers føler dig lidt for tør. Olien er superren og derfor egnet også til steder, hvor der er meget tynd hud.

FAKTA Baobabolien er med en særlig sammensætning af fedtsyrer, fytosteroler, omega-6 og -9 og et højt indhold af antioxidanter (tocoferoler og tocotrienoler) helt enestående til pleje af hud og hår. Resultatet er en ekstremt virksom olie, der efterlader huden silkeblød helt uden at fedte.

Out Of Office EN HOLISTISK ZONE Døjer du med: - Stress - Tankemylder - Angst - Urolighed og rastløshed - ADHD - Søvnbesvær

Kom ned i kroppen med Zone Out Treatment Under en Zone Out Treatment inviteres du ind i en dyb meditativ zone bl.a. ved brug af behandlingsformen Access Bars. Med blide og varme tryk, sanselige lydbølger og beroligende aromatiske indtryk svæver du mellem vågen og sovende tilstand og synker ned i en dyb ro, hvor du glemmer alt om tid og sted. Out Of Office er et rum, hvor du kommer for at lade op. Kom som du er. Her er plads til hele dig. Et rum som åbner sig for dig, lige der hvor du er. Jeg glæder mig til at møde dig.

Pernille Sjøgreen

www.outofofficezonen.dk 28 49 30 36 outofoffice.ps@gmail.com Klinik: Sundbyvester og Dragør // 55


æ l ke b ø t

ter ERFARINGER

med REGOPUR, fermenteret mælkebøtteekstrakt

Med Bos egne ord: „Allerede efter tre til fire måne­ der med REGOPUR, fermenteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark, kunne jeg mærke store forbedrin­ ger. Jeg havde mindre ondt i kroppen, og smerter i hænder og fingerled forsvandt gradvist. Har nu været helt smertefri i mere end 12 år, fantastisk, og jeg har ingen bivirkninger.“ Marias erfaringer: Toppen af diffuse smerter har fortaget sig, og uroen ved sovetid er forsvundet. Der­ udover er Marias fordøjelse blevet mærkbart forbed­ ret, og hun har mindre væske i kroppen. Fannys egne ord: „Fordøjelsen blev bedre allerede omkring uge tre. Der har været dage på det seneste, hvor jeg ikke har fået drukket mælkebøtteekstrakt, og det kan mærkes med det samme på min fordø­ jelse. Mine ledsmerter er også let forbedrede.“

56

//

Afgiftende

g

g e am d o l

em

De

KO S T T I L SK U D

REGOPUR består af blade, blomster og rødder fra mælkebøtteplanten. Det er særligt på grund af sine bitterstoffer, at mælkebøtten er og har været skattet naturmedicin. Den er blevet sat i forbindelse med god fordøjelse, udrensningsprocesser og et deraf større velvære i kroppen og lindring af trætte og ømme led. Mælkebøttesaften er et alsidigt afgiftende produkt med rigtig mange anvendelsesmuligheder og kan være til glæde for alle med ubehag i kroppen.

Både lever, galde, nyrer og hud får støtte af de saftige mælkebøttestængler med deres fine blomster, grønne blade og aflange rødder. Det gør den glade gule blomst til en værdifuld hjælper udi mange af de trængsler, vi har i moderne kroppe. Det var de gamle munke i klostrene, der først så værdien af en plante, som i dag mest betragtes som ukrudt. AF MARIANNE PALM


Støtteterapi

Mælkebøtteekstrakt kan være vigtig støtteterapi ved alle sygdomme, der er karakteriseret ved „ophobning af affaldsstoffer“ – et gammelt urteterapeutisk udtryk, som ikke altid er forklaret særlig fysiologisk, men her tæller erfaringerne til gengæld: » Flere gigttyper og smerter fra gigt » Led- og rygsmerter » Hudsygdomme som fx eksem og uren hud »A llergier, specielt fødevareallergier — og intolerance pga. sin virkning via galden på nedbrydning af maden » Hovedpiner og migræne

MÆLKEBØTTEEKSTRAKT er måske lige præcis det, du står og mang­ ler, for at din mave bliver mindre oppustet, og her kunne du prøve REGOPUR, fer­ menteret mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark, som indeholder mælkesyrebakte­ rier, der hjælper dig til en god tarmflora og fordøjelse. Når din fordøjelse fungerer, vil du også mærke, at du føler dig min­ dre oppustet. Da mælkebøtten har et højt indhold af bitterstoffer, er den også kendt for at stimulere tre vigtige områder, når vi taler udrensning af affaldsstoffer: lever, galde og nyrer. Mælkebøtten er en glad gi­ ver til netop leveren, fordi den indeholder både de leverstimulerende egenskaber og den vanddrivende effekt – uden at skabe problemer med kaliumbalancen. Prøv en tremåneders kur, følg doseringen på dun­ ken, eller sæt den op til det dobbelte, hvis du vil have mere turbo på udrensningen.

REGOPUR, fermenteret mælkebøtteekstrakt, er fermenteret med naturlige mælkesyrebakterier. Dette konserverer produktet, så ekstraktet kan sælges uden tilsætning af alkohol eller konserveringsmidler. Samtidig er ekstraktet ikke pasteuriseret, hvilket er med til at bevare de levende mælkesyrebakterier.

»G aldeblæreproblemer (Obs! Forsigtig opstart ved galdesten!) » Kan nedsætte forbruget af blodfortyndende medicin (derfor, tjek hyppigere end ellers med din læge om den rette dosering af medicin)

Læs bogen med Lotte Heise, og når Danmark åbner dørene igen, kan du møde Lotte på en foredragsturne i samarbejde med Helsam.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 57


DU F T

Duften af de rene olier

til krop, sind og ånd AF MARIANNE PALM

Er du superallergisk over for dufte, skal du naturligvis finde andre løsninger end æteriske olier i din dagligdag. Der er dog rigtig mange, der ikke kan tåle diverse duftkemikalier, men godt kan tåle den rene vare. Så kig dig godt for, og kast dig ikke ud i nogle eksperimenter, der kan genere dit helbred.

58

I hundredvis af år har man kendt til æteriske oliers magiske evne til at give styrke i trange tider. Vi finder dem i madlavningen, når krydderierne under varme afgiver deres dufte, som opfanges af vores små fim­ rehår i næsen, vi kender dem som de velduftende in­ gredienser i cremer og lotions, og olierne har i hele verden været brugt som ganske almindelig hverdags­ lindring til små skavanker eller til lise for krop og sjæl. Sæt gang i din energi her og nu Rosmarin finder man i de fleste urtehaver, og gnider du lidt på de grågrønne blade, breder der sig hurtigt en duft, der minder om solskin og tørre egne rundt om Middelhavet. Rosmarinolien er kendt for sine kreds­ løbsstimulerende egenskaber, og sniffer du et par drå­ ber fx efter et ikke-hjerteligt møde, en strabadseren­ de tid med sygdom i familien eller bare trænger til et hurtigt pift af energi, så skru låget af rosmarinolien, og lad den helt særlige duft smyge sig ind i dine næ­ sebor. Det virker næsten hver gang, og olierne er, hvis de kommer fra et velrenommeret firma, helt i overens­ stemmelse med de bedste fremstillingsmetoder uden tilsætning af alverdens kemikalier. Timian- og pebermynteolie i et vandbad Er der en snue på vej, eller lidt halsonde, så kan en dråbe timianolie, som du gurgler og spytter ud, give lindring i mundhule og den øverste del af svælget. Timian er kendt for sit indhold af thymol og virker dermed desinficerende lokalt på slimhinder. Du kan blande den med et par dråber pebermynteolie, som

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Måske kender du allerede lavendelolie for dens beroligende effekt, blot en dråbe eller to på hovedpuden kan skabe ro i et nervøst sind. Den kan bruges til både børn og voksne. begge kan indgå i et vandbad, alle unge, voksne og ældre kan have gavn af. Børn må ikke bruge metoden, den skal være under kontrol, så man ikke skolder sig på det varme vand. Kog en gryde med vand, bare sådan en halv liter, og tag gryden af blusset. Stil den sikkert på et bord, som ikke er højere, end du kan læne dig ind over gryden, hvor du har tilsat bare en til to dråber pebermynteolie og en til to dråber timianolie. Hav et par håndklæder og noget at pudse næse i (!) parat, læn hovedet indover, og indånd for­ sigtigt og med lukkede øjne de opvarmede olier. Hvis du kan trække vejret gennem næsen, så gør det endelig, men gør ellers det via munden. Det må ikke være for generende, men heller ikke for svag en blanding. Du kan regulere det

ved enten at tilsætte mere kogende vand eller holde hove­ det længere væk fra den varme gryde. Gør det gerne i 20-30 minutter, og mærk, hvordan de varme dampe trænger ind og skaber lindring. Lad de flygtige olier skabe ny stemning i en tung, tung stue Det er snart forår, vintergækkerne titter frem, og måske er det lige nu, du er gået i gang med den helt store hovedren­ gøring. Der ryddes op i pulterkamre, måske er det ikke i år, du får malet stuen, selvom støvet og dystre stemninger har bredt sammen med nullermænd og savnet af sol og sommer. Hæld et par dråber appelsinolie eller citronolie i støvsugeren, og en frisk duft af ferie, forår og fred vil brede sig til krop, sind og ånd. Eller lad de fine dufte brede sig i dit badekar, hæld nogle dråber op i et glasfad med små skaller af citron og appelsin, og nyd tiden sammen med nogle af de allerfineste noter skabt af naturen. For det bli­ ver helt sikkert forår igen. Alle har råd til de lindrende dråber Alle de æteriske olier kan købes i din lokale helsekostbu­ tik, som også gerne rådgiver dig om Natur Drogeriets for­ skellige muligheder for helt rene råvarer. Med priser mellem 59,- kroner og 119,- kroner pr. flaske – og der er til flere år i hver af dem – kan du nemt skabe dig en duftserie, du kan bruge til hjemmet, som dråber tilsat lotions og sæber eller til at få fimrehår i næsen og nervesy­ stemet til at finde energi eller ro, helt afhængigt af hvad du lige nu og her har brug for. God fornøjelse!

Tag en tur ind på www.natur-drogeriet.dk, hvor du kan se deres sortiment af de helt rene olier. De er skabt på destillerier med speciale i at udvinde olierne fra mange forskellige planter og helt uden tilsatte kemikalier, hverken undervejs i processen eller i det færdige produkt. De er alle certificerede og godkendte for deres kvalitet, som er i overensstemmelse med kravene fra IFA (International Fragrance Assocoation).

// 59


MAD & KROP

Kolde facts om jernmangel AF MARIANNE PALM

A

f danske kvinder mellem 18 og 45 år har 97 pct. et jernindtag, der ligger under det anbefalede niveau på 15 mg jern om dagen2. Og her er de mest udsatte grupper: Gravide, kvinder i den fødedygtige alder, piger i puberteten, eliteidrætsfolk, vegetarer og personer med lavt indtag af kød, ældre, der spiser ensformig eller underlødig kost, bloddonorer (især kvinder) samt personer med sygdomme/med akutte el­ ler kroniske blødninger, eller som indtager medicin, der hæmmer jernoptagelsen. Jernmangel kan medføre: » Træthed og uoplagthed » Hovedpine og svimmelhed » Koncentrationsbesvær » Nedsat immunforsvar » Blodmangel Tag kun et tilskud, hvis du har fået målt, at du har jernmangel.

Jern er et livsvigtigt mineral, som bruges til at danne røde blodlegemer, opbygge muskelvæv samt til mange andre stofskifteprocesser. Kvinder har højere risiko for at udvikle jernmangel end mænd, og det skønnes, at 40-50 pct. af danske kvinder i den fødedygtige alder har jernmangel1, og at en endnu større andel har små jernreserver.

Typer af jerntilskud Der findes grundlæggende to typer af jern – hæmjern, som findes i kød, og ikke-hæmjern, der findes i fuldkornspro­ dukter og grøntsager. Hæmjern er godt optageligt, hvori­ mod ikke-hæmjern optages dårligt i kroppen. Jerntilskud med ikke-hæmjern kan yderligere opdeles i jernsalte (fx jernsulfat, jernfumarat og jernglukonat) og aminosyreche­ later. Jernsaltene skal ioniseres inden optagelsen i kroppen. Den proces kræver energi og kan hæmme optagelsen af an­ dre vigtige metaller. Desuden medfører brug af jernsalte en kraftig overdosering af jernet, fordi optagelsen i tarmen er så dårlig, at det meste af jernet udskilles med afføringen, som derfor farves sort. Optagelsen af jern fra de forskel­ lige jernsalte er omtrent ens og afhænger af jernreserver­ nes størrelse; kun mellem fem og 10 pct. af jernet optages i kroppen. Jernchelatet i Ferrochel er et dipeptid, som optages godt i kroppen3, takket være et transportsystem, som findes i cel­ lerne i tarmvæggen. Chelatet er stærkt nok til, at chelatet optages i tarmvæggen og tilpas løst til, at jernet kan frigives

Gode råd om jernmangel: » Drik ikke te eller kaffe til maden, da disse indeholder polyfenoler, der hæmmer jernoptagelsen. Et glas vin fremmer derimod jernoptagelsen fra maden. » Hvis der er rødt kød (okse eller and) på menuen, så supplér med grøntsager med højt jernindhold som for eksempel spinat eller broccoli. Optagelsen af jern fra grøntsagerne øges på grund af det samtidige kødindtag. » Hvis kosten overvejende består af grønt­ sager, så husk at indtage grøntsager, der indeholder C-vitaminer, hvilket fremmer jernoptagelsen.

60

1 Milman NT, et al. Iron prophylaxis during pregnancy -- how much iron is needed? A randomized dose- re-sponse study of 20-80 mg ferrous iron daily in pregnant women. Acta Obstetetricia et Gynecologica Scandi-navica 2005;84:238-247. DOI: 10.1111/j.00016349.2005.00610.x 2 Milman NT. Dietary Iron Intake in Women of Reproductive Age in Europe: A Review of 49 Studies from 29 Countries in the Period 1993–2015. Hindawi. Journal of Nutrition and Metabolism. Volume 2019, Article ID 7631306, 13 pages. DOI: 10.1155/2019/7631306 3 Pineda O, et al. Effectiveness of iron amino acid chelate on the treatment of iron deficiency anemia in ado-lescents. Journal of Applied Nutrition 1994;46:2-13. DOI: 10.1024/0300-9831.72.4.257 4 Milman NT, et al. Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. Journal of Perinatal Medi-cine 2014;42:197-206. DOI 10.1515/jpm-2013-0153

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


fra chelatet. Ferrochel® er verdens mest under­ søgte jernchelat med de egenskaber, der skal til for at sikre en optimal optagelse. Ferrochel® er dokumenteret i flere end 20 kliniske forsøg på mennesker, herunder i et dobbeltblindet forsøg i Danmark på gravide udført med aminoJern Ferrochel fra Pharmovital4. I samarbejde med Region Sjælland, svangreafdelingen på Næst­ ved Sygehus samt overlæge Nils Milman gen­ nemførte Pharmovital et klinisk forsøg med henblik på at finde den lavest effektive jern­ dosis til gravide. Afprøvningen viste, at 25 mg aminoJern Ferrochel var lige så velegnet som 50 mg ferrosulfat til at forebygge jernmangel og blodmangel som følge af jernmangel. Du skal ikke tage jerntilskud, hvis … Du bør ikke indtage et jerntilskud, hvis du har store jernreserver (høj plasma-ferritin) eller har fået stillet diagnoserne hæmosiderose eller hæmokromatose. Det er sygdomme, hvor der optages for meget jern fra mave-tarmkanalen.

Er du også kuldskær? Hvis vinterens kulde går igennem marv og ben, kan en forbedring af din jernbalance måske hjælpe. En konsekvens af jernmangel er, at der føres mindre ilt ud til kroppens ekstremiteter – altså vores hænder og fød­ der. Er du en af dem, der mærker kulden mere, end du kun­ ne ønske, så kan du have brug for et jerntilskud. Hvis du er i tvivl, om du har jernmangel, så skal du få tjekket dine jernreserver og hæmoglobinprocent. I tabellen nedenfor kan du se normalværdierne for disse blodprøver. Du har …

Hvis din plasma-ferritin er:

Normale jernreserver

31-300 µg/L* (mænd) 31-200 µg/L* (kvinder)

Små jernreserver

15-30 µg/L*

Jernmangel

Under 15 µg/L*

Blodmangel

Under 15 µg/L*, og blodprocenten (HgB) er under 7,4 mmol/L** for kvinder og 8,1 mmol/L** for mænd

* mikrogram pr. liter / ** millimol pr. liter

Nu kan du også få tilsendt SanoKardio® på abonnement via sanokardio.dk

SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet

SanoKardio® er et tilskud til din normale kost. Indeholder et prisbelønnet, patenteret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion.

Fås i din helsekostbutik og på udvalgte apoteker.


KO S T T I L SK U D

Studie til dig, der lider af tarmkatar Det giver rigtig meget mening at blive ved med at kigge på nye og gamle studier om tarmkatar. For det skønnes, at 15-30 pct. af den danske befolkning lider af denne irriterende tilstand, hvor smerter og forstyrret afføringsmønster samt oppustede tarme er blevet en daglig gene for alt for mange mennesker. Studiet varede i 16 uger, hvor man målte på mængden af smerter, oppustethed og antallet af afføringer pr. dag. Man målte også midtvejs i studiet, og det var interessant at se, at allerede efter otte uger var der en klar forbedring, både hvad smerter, oppustethed og afføringsmønster angik. Ved forsøgets start angav alle patienter deres symptomer som værende moderate til svære (100 pct.). Ved studiets afslutning var det reduceret til 13,8 pct. i gruppen, der fik det multistammede probiotika, sammenlignet med 48 pct. i placebogruppen. Det giver en signifikans på p.<0.001, hvilket fortæller, at der er en virkelig stor sikkerhed for, at resultatet ikke var baseret på tilfældigheder. Der blev ikke observeret nogen alvorlige bivirkninger. Man så tydeligt at:

AF MARIANNE PALM

U

d over at tarmkatar gør ondt, tapper det kroppen for energi og skaber alt for mange sygedage og irri­ terende undersøgelser på sygehusene. Det koster på samfundskontoen, og det koster især på den mentale konto. Derfor er det glædeligt, at vi fortsat bliver præsenteret for studier, der bekræfter, at mælkesyrebakterier kan gøre en forskel. I studiet med et multistammet probiotika indgik 400 personer, hvor man ved lodtrækning udvalgte, hvem der fik de aktive mælkesyrebakterier, og hvem der fik place­ bo. Hverken sundhedspersonalet eller den enkelte deltager vidste, om de fik de aktive stoffer, hvilket i forskersprog kaldes et dobbeltblindet forsøg.

62

1. Sværhedsgraden af mavesmerter gik ned med 70 pct., og antallet af dage med smerter gik fra at være i gen­ nemsnit 7,7 pr. 10 dage til 2,2, hvilket betyder, at der alt i alt – også efter fem måneder – var overordentlig mange flere gode dage uden smerter end ved begyndel­ sen af studiet. 2. Undervejs og efter studiet målte man også på livskva­ litet, hvor der blev målt en signifikant større og vedva­ rende forbedring i gruppen, der fik de 14 stammer af mælkesyrebakterier frem for placebogruppen. 3. Ved studiets slutning fortalte 34 pct. af patienterne, at de var blevet helt symptomfrie, hvilket kun 13 pct. i placebogruppen kunne berette. Du finder sammensætningen i produktet Bio-Kult.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


HAR DU OPLEVET AT HAVE EN OVERVÆKST AF SVAMP? DU ER IKKE ALENE! Mindst en tredjedel af raske mennesker har candida-vækst i mund, tarm, skede, hår, negle eller hud. Candida-slægten er gærlignende svampe, der normalt er harmløse og findes i et lavt antal.

Grapefrugt kan også have positiv indvirkning med sit høje indhold af plantestoffer, herunder bioflavanoider, som virker antioxidative og antiinflammatoriske.

Overvækst sker kun i særlige omgivelser, når der er masser af mad (sukker) og „plads“ i mikrofloraen, fx efter antibiotikabehandling, eller hvor det generelle immunforsvar eller den lokale mikroflora har været under pres.

I Bio-Kult-serien findes der netop et produkt med både mælkesyrebakterier, hvidløg og grapefrugtekstrakt: Bio-Kult Candéa, som er værd at forsøge sig med, og har du tarmkatar, kan du sagtens kombinere Bio-Kult og Bio-Kult Candéa.

Det er arten Candida albicans, som er impliceret i størstedelen af candida-infektioner. Hvidløg er kendt for sine antimikrobielle og antisvampe-funktioner uden at være skadelig for den gavnlige mikrobiota (de gavnlige bakterier, der lever i vores tarme).

Du skal samtidig sørge for at undgå sukker, som bedst kan lade sig gøre, hvis du spiser godt med proteiner og fedt allerede fra morgenstunden, så trangen til søde ting ikke melder sig senere på dagen. Undgå alle former for hurtige kulhydrater fra sukker, frugt, kager, slik samt vin og alkohol. Opsøg en ernæringsterapeut, en biopat/naturopath, en heilpraktiker eller en phytoterapeut, hvis problemet fortsætter, eller det er svært at overholde en kostplan.

biopat & naturopath ibm

INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS? Hvad er din udfordring? Lad mig hjælpe dig! GRATIS INTRO SAMTALE Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Klinik for komplementær behandling Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer På klinikken anvendes: • Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning • Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand. • Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ… anjaballegaard.dk tlf. 30337240 mail: kontakt@anjaballegaard.dk lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com ∙ 86 11 40 42 ∙ frededamgaard.dk


LYT TIL VORES NYE PODCAST FIND DEN DER, HVOR DU FINDER DINE PODCASTS

V ID E N P Ã&#x2026; VEJ EN


GLY-KO-SA-MI-NO-GLY-KA-NER Vanskeligt at udtale, men vigtigt at kende AF MARIANNE PALM

Glykosaminoglykaner er sammen med kollagen en vigtig grundsubstans i bindevæv og led. De er således vigtige for brusk og ledvæske og dermed for vores bevægelighed. Kollagen har vi hørt meget om, og nu er tiden kommet til et indblik i det noget tungebrækkende ord gly-ko-sa-mi-no-gly-ka-ner samt en naturlig kilde til disse, nemlig grønlæbede muslinger.

Godt nok er glykosaminoglykaner vanskeligt at udtale, men det skal ikke afholde os fra at prøve at forstå, hvad de bety­ der for os og vores helbred. Og heldigvis kan de forkortes til GAG (GLYKOS AMINO GLYKANER), og så er det problem løst. Vi dykker også ned i en vigtig kilde til GAG, en kilde, som lever i det rene vand ud for New Zealands kyst – den grønlæbede musling. Meget tyder på, at vi med et tilskud af grønlæbet musling kan supplere GAG i brusk og ledvæske, mindske stivhed og inflammation og derved bidrage til at bevare vores bevægelighed længst muligt. Først skal vi se på lidt biologi – det kan godt blive lidt langhåret, men hæng på! Vigtige for bevægeapparatet GAG er naturligt forekommende i kroppen og en vigtig

bestanddel af brusk. GAG er en gruppe af kulhydratforbin­ delser og består af lange kæder af komplicerede sukkerfor­ bindelser (og nej, sukker er ikke dårligt i denne sammen­ hæng). Glykosaminoglykaner – GAG – er beslægtet med glykosamin, men forskellen er, at GAG netop er bundet op med et sukker (glykan), som er forudsætningen for, at det kan optages i kroppen. De mest almindelige former af GAG er hyaluronsyre, som bl.a. er en grundsubstans i bindevæv og ledvæske, samt chondroitinsulfat, som fx er en grundsubstans i brusk 1, og disse to typer har størst betydning for vores bevægeapparat. Særlig gelstruktur gør led stødabsorberende Et vigtigt element i vores bevægeapparat er den stødabsor­ berende egenskab, som vores led har, og som sikrer, at vo­ res knogler ikke skurer mod hinanden og giver smerte. Det

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 65


Fermenteret Mælkebøtteekstrakt

Understøt fordøjelse og leverfunktion

Anbefales af 9 ud af 10 brugere

Naturligt kosttilskud med mange fordele: • Udrensende • Kan anvendes dagligt eller som en 3-mdr. kur • Understøtter fordøjelse samt mave- og leverfunktion Mælkebøtte bidrager til normal mave- og leverfunktion. Bidrager samtidig til mave-tarmsystemets velbefindende pga. den præbiotiske effekt.

www.herrens-mark.dk · info@herrens-mark.dk · +45 64 78 10 52

• Diarré forårsaget af indtagelse af lægemidler

RM

IBS

AB

T

A

DIA

RM

A

T

I

EL TY

KT

OMIN É-D E RR

T RE

IBS

AB

I

T

IRR

OMIN É-D E RR

T RE

IRR

• IBS-diarré • Hypersensitiv tarm

DIA

Forebygger og lindrer kronisk eller tilbagevendende diarré og mavesmerter

EL TYK

Gelsectan® 60 kapsler

Gelsectan® har til formål at genoprette tarmfunktionen hos patienter med symptomer relateret til Irritabel tarmsyndrom (IBS). Gelsectan® kan også anvendes til hypersensitiv tarm eller efter indtagelse af visse lægemidler, til at lindre og forebygge symptomer som kronisk eller tilbagevendende diarré, abdominal spænding, smerte og oppustethed.

0476 Medicinsk udstyr til selvbehandling

Mere info på pharmaforce.dk · tlf.: 70 27 27 47

er et kompliceret samspil, der sikrer denne affjed­ ring. Brusk og ledvæske spiller en afgørende rolle, og GAG er en vigtig komponent i den sammenhæng. GAG bygger nemlig kæmpestore molekylaggre­ gater og giver vævsvæsken en gelstruktur. I brusk er denne gelstruktur særlig tæt og stiv 2. Negativt lade­ de ioner, der holder molekylerne fra hinanden, gør, at molekylerne kan optage et stort volumen af vand med opløste ioner. Ved sammenpresning af gelen presses vandet ud, og de negative ladninger på GAG nærmer sig hinanden, hvorved deres indbyrdes fra­ stødning øges, så gelen virker stødabsorberende, når den belastes 3. Ikke lige noget, man går og tænker over til hverdag. Kollagen og GAG i tæt samarbejde Brusk dannes af særlige celler, som producerer og ud­ skiller en såkaldt „matrix“. Matrix er i ledbrusk sam­ mensat af kollagenfibre, som er indlejrede i en me­ get fast gel dannet af proteiner og GAG i fællesskab. Langt størstedelen af bruskvævets volumen udgøres af denne matrix, og den bestemmer bruskens egen­ skaber 4. Mange af os har nok hørt, at kollagen har betydning for normalt fungerende brusk, og det er helt rigtigt, men det sker i tæt samarbejde med GAG. Grønlæbet musling mindsker ledproblemer GAG kan fås i kosttilskud med pulver af den grøn­ læbede musling, som har været fremstillet i New Zealand i mange år. Inspirationen til dette var, at maorierne, der boede ved kysten og spiste mange muslinger, havde langt færre ledproblemer end dem, der boede længere inde i landet. Man begyndte alle­ rede i 1980’erne at undersøge sammenhængen, og flere studier har siden vist, at tilskud af grønlæbet musling kan mindske stivhed og smerter i led og for­ bedre mobiliteten 5. Ud over GAG indeholder hele den grønlæbede musling også muslingeolie med omega-3 af typerne EPA, DHA og ETA samt mineraler og andre gavnlige stoffer, bl.a. de forgrenede aminosyrer valin, isoleu­ cin og leucin, som bruges som energi i muskelvævet. Næringsstofferne i grønlæbede muslinger har høj biotilgængelig, fordi muslinger lever af organismer længst nede i fødekæden. I Danmark kan man få det svenske kombinations­ produkt GLYC Original, som indeholder hele den grønlæbede musling, og dermed også GAG, samt en høj dosis af muslingeolie. Desuden er der tilsat kol­ lagen fra fisk, C-vitamin og zink. Tanken med denne kombination er at tilføre flere af de næringsstoffer, som er vigtige for ledvæske, brusk og knogler. Sam­ me firma har også et andet kombinationsprodukt med GAG, nemlig GLYC Boost, som ud over grønlæ­


HUSK AT B EVÆG E DIG Grønlæbet musling er god næring til brusk og ledvæske, og kosttilskud med disse kan forbedre ledfunktion og give større bevægelighed. Men der skal også motion til. Du skal bevæge dig for at bevare din bevægelighed.

bet musling indeholder hyben, gurkemeje, sort peber, C-vitamin og zink. Ødelægger ikke mavetarmslimhinden Da GAG opbygger brusk og ledvæske, giver det mening at tage det forebyggende. Pulver af grønlæbet musling ødelægger ikke mavetarmslimhinden, tværtimod, så er det med til at be­ skytte den. Der er i øvrigt ikke rapporteret bi­ virkninger, bortset fra at overdrevent brug kan virke afførende. Så hvis man ellers tåler seafood og holder sig til den daglige dosis, er der kun fordele at høste i form af smidigere led og god bevægelighed.

Kilder 1: Fossum, Sigbjørn: glykosaminoglykaner i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 20. desember 2020 fra https://sml.snl.no/glykosaminoglykaner De vanligste former er hyaluronsyre (grunnsubstans i bindevev, huden, øyets glasslegeme med mer) og kondroitinsulfat (grunnsubstans i brusk og hornhinnen). I kombination med Thorsen, Sixtus: hyaluronsyre i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 22. december 2020 fra https://denstoredanske.lex.dk/hyaluronsyre Et særlig højt indhold af hyaluronsyre findes i hudens bindevæv, knoglevæv, brusk, ledvæske og i øjets glaslegeme. 2: Tranum-Jensen, Jørgen: glykosaminoglykaner i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 22. december 2020 fra https://denstoredanske.lex. dk/glykosaminoglykaner Disse kæmpestore molekylaggregater (op til flere mio. dalton) giver vævsvæsken en gelstruk-

tur, hvori de mange sulfatgrupper fastholder kationer. I brusk er denne gelstruktur særlig tæt og stiv. 3: Tranum-Jensen, Jørgen: brusk i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 22. december 2020 fra https://denstoredanske.lex.dk/brusk Glukosaminoglykanerne i bruskmatrix er helt overvejende chondroitinsulfat, som bærer talrige sulfatgrupper, der er stærkt negativt ladede og derfor frastøder hinanden; molekylerne holdes derved udstrakte og optager et stort volumen indeholdende vand med opløste ioner, især natriumioner. Proteoglykanmolekylerne i brusk er yderligere løst bundet til lange molekyler af hyaluronsyre, og den samlede molekylvægt af hele komplekset kan være over 100 mio. dalton. Ved sammenpresning (kompression) af gelen udpresses vand, og de negative ladninger på glucosaminoglykanerne nærmes til hinanden, hvorved deres indbyrdes frastødning øges, således at gelen yder modstand mod kompression.

4: Tranum-Jensen, Jørgen: brusk i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 22. december 2020 fra https://denstoredanske.lex.dk/brusk Brusk dannes af særlige celler, chondrocytter, som producerer og udskiller en matrix. Denne er sammensat af fibre (kollagen og/eller elastin), som er indlejrede i en meget fast gel dannet af højmolekylære proteoglykaner. Langt størstedelen af bruskvævets volumen udgøres af matrix, og denne bestemmer bruskens mekaniske egenskaber. Vand udgør ca. 75 % af bruskmatrix, fibre ca. 20 % og proteoglykaner ca. 5 %. 5: https://www.sciencedirect.com/science/article/ abs/pii/S0965229998800034 https://nutrizing.co.nz/content/ uploads/2016/03/Clinical-Report-On-GSMpowder-LR1.pdf https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22821424/ 6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22366869/

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 67


KO S T T I L SK U D

Hvem er du?

For lidt, for meget mavesyre eller lige tilpas?

Er du træt, lige efter du har spist, synes, at maden ligger tungt i hele maveregionen og har en fordø­ jelse, der ikke fungerer optimalt hver dag, så har du måske for lidt mavesyre. At teste mangel på mavesyre er svært i et labo­ ratorium, men du kan såmænd teste det ved at kigge på symptomerne og så drikke fx en Gammel dansk eller andre bitterstoffer, hvor en kop peber­ myntete er i den mere blide afdeling. Får du det umiddelbart bedre, er det måske tegn på for lidt mavesyre, og det er værd at gøre flere ting: Måske kan du få has på symptomerne ved at spise flere fibre, drikke mere vand, hælde lidt ci­ tronsaft i en smule vand før måltiderne og i det hele taget sørge for at holde gang i fordøjelsen og mavesyren ved fx at spise lidt syltede agurker og asier til så mange måltider som muligt. Når mæl­ kebøtterne titter frem her i foråret, så spis dem i salater, eller lad dem indgå i forskellige retter, hvor du bruger andre grøntsager. Drik æblecidereddike før hvert måltid, eller hvis du ikke er til den lidt sure smag, så vælg kapslerne Apple Cider fra New Nordic. De er interessante, fordi kapslerne ud over æblecider indeholder eks­ trakt af artiskok i en pæn stor dosis. Artiskok kan fremme leverens funktion, så vi bedre kan ned­ bryde vores mad. Der er også tilsat den velkendte rod af mælkebøtte, der på samme måde som arti­ skok kan hjælpe på vores træge fordøjelse. Spis masser af krydderier, der alle kan fremme mavesyren. Vælg dem, du kan lide, og hvis du ger­ ne vil fremme smagen, så varm dem op på en tør pande, så åbnes der for alle de mange dufte, som alle sammen bidrager til mere mavesyre.

68

Der er et stort fokus på de lange tarme med alle deres mælkesyrebakterier, og de er da også supervigtige til fordøjelsen og til resten af kroppen. Men hvad sker der egentlig, hvis du har for lidt mavesyre, eller for meget? Er der nogen symptomer, du kan være opmærksom på og måske skrue op eller ned for mavesækkens evne til at skabe støtte de lange tarme?

AF MARIANNE PALM

Spis også gerne frugt mellem måltiderne, de indeholder masser af væske, vitaminer, mineraler, fibre og gode antioxidanter. Hvis du har for meget mavesyre, mærker du må­ ske, at det brænder i mavesækken, hvis du spiser krydderier eller andre stærke fødevarer. Måske har du også løse afføringer, men det vigtigste symp­ tom er nok den brændende, sviende, ubehagelige smerte i mavesækken, hvor syren også kan stige op og genere spiserøret. Du skal selvfølgelig gå til lægen, så du sikrer dig, at der ikke er tale om et mavesår, der skal behandles derefter, men undgå gerne mavesyrepumpehæmmere, som brugt over lang tid kan hindre en god mulighed for bl.a. at op­ tage B12 i kroppen. Prøv hellere at dulme sympto­ merne fx med Gastro Gel, som populært sagt lægger et låg på mavesyren, så den ikke stiger op og skaber gener i spiserøret. Skillekost Ved både for lidt mavesyre, men især ved for me­ get mavesyre, kan det være vigtigt at spise „skille­ kost“. Spis fx hellere kulhydratrige måltider for sig selv ved fx at spise en stor salat (kulhydrater) med lidt kylling og fisk (protein og fedt) til, mens du om aftenen kan vende det om og spise fedt- og proteinrigt med færre grøntsager til. Spis kun frugt til mellemmåltider, eller skru i det hele taget ned for frugt i en periode, hvis du er meget generet af mavesyren. Er du overvejende grøntsagsspiser eller vegetar/ veganer, så behøver du ikke at dele din mad op i disse hovedgrupper af næringsstoffer.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Hvad enten du har for lidt eller for meget mavesyre, kan ophobninger af luft i tarmene være meget generende. Find et godt produkt med mælkesyrebakterier, spis gerne ingefær, drik kamille- og aniste. Find en god zoneterapeut, der kan skabe balance i dine organsystemer og gerne en med speciale i ernæring.

Hvis du har træg tarm, altså ikke kommer på toilettet hver dag, så husk dine mavebøjninger!

Læs også om metabolisk syndrom, som meget vel kan handle om, hvordan din fordøjelse fungerer. Du kan læse mere på s. 70.


MAD & KROP

Støtteterapi til det metaboliske syndrom Man kan sagtens være supersund, mens man har noget på sidebenene. Eller man kan være super­ usund. Det handler i høj grad om, hvordan dine organer har det, og især om du er på vej til at udvikle det såkaldte metaboliske syndrom. AF MARIANNE PALM

Det lyder indviklet, men sådan helt nede i knæhøjde hand­ ler det om, hvorvidt du er på vej ind i en kaskade af pro­ blemstillinger, som meget vel kan ende med diabetes 2. De første symptomer er: 1. Øget bugfedt som det mest synlige. 2. Svingende blodsukker og dermed svingende humør som udtryk for en nedsat insulinfølsomhed. Måske ikke synligt for dig selv, hvad humør angår, men synligt for mange andre … 3. Stor trang til søde ting eller i det hele taget at være overspiser, aldrig at føle sig mæt. 4. Forhøjet kolesterol, som jo i dag er et tveægget sværd. 5. Forhøjet blodtryk, hvornår det er forhøjet, er også til debat. 6. Træthed, der kommer i bølger, det mærker du sikkert selv. 7. Og oceaner af mange andre symptomer, men det er især punkt 1, 2, 4 og 5, der indikerer, at der er proble­ mer på vej. Alle punkter kan handle om så meget an­ det, men tit er der en sammenhæng, som man måske ikke får øje på, før der er gået en årrække. 8. Diabetes 2, hvor mange går rundt med sygdommen uden at ane det. Og er du nået hertil, kan du ikke komme uden om, at du skal i gang med at ændre livsstil. Så hvorfor ikke gå i gang nu? Nedsat reaktion på sukker Kort fortalt handler det om, at vores kroppe af mange for­ skellige årsager ikke længere reagerer almindeligt på suk­ ker (især hurtige kulhydrater) i alle mulige afskygninger. Bugspytkirtlen danner den insulin, der er brug for, men

70

Det er værd at følge Anette Sams, ph.d., forsker, forfatter og foredragsholder. Hun er ekspert i madens biologiske samspil med kroppen. Annette Sams har skrevet flere meget lærerige bøger om sukker, og hvorfor det er så vigtigt at få det ud af vores daglige kost. Uden løftede pegefingre, men med masser af nyttig viden, der er let at forstå.

kroppens celler får det sværere og sværere med at reagere på sukker. Det ender med, at den ikke længere er i stand til at lukke sukkeret ind i cellerne. Det svarer til at have den korrekte nøgle, men en lås, der ikke virker. Låsen er i det her tilfælde en celle og dens cellemembran, som ikke læn­ gere reagerer, fordi den ikke får tilført de grundlæggende stoffer, den skal bruge for at være velfungerende. Og måske fordi forskellige gener fra vores forfædre blander sig. Der skal fedtsyrer til – foruden chrom og magnesium, sunde motionsvaner og et ophør med at fylde kroppen med junk (læs sukker, hvidt brød, kager, slik, sodavand etc.), og så kan der være en støtteterapi at hente fra urter­ nes verden. Du er selv nødt til at mærke efter i din krop. Insulin­ resistens kan først måles på blodprøver, når du er på vej derhen. Læg især mærke til punkt 2, 3 6 og 7, så du undgår punkt 8. Planterne som støtteterapi Der findes flere muligheder for støtteterapi fra planteriget. Nogle af disse planter er samlet i Speed Diet, et nyt pro­ dukt fra New Nordic.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


De tre droger plus chrom skaber en balancerende mulighed for kroppen til at imødegå for stor sukkertrang i kombination med at undgå ballade på cellernes overflade, så de bliver mindre følsomme over for sukker, der efterfølgende ikke nedbrydes korrekt og kan skabe vægtproblemer, insu­ linresistens og en mulig risiko for diabetes 2. De er med andre ord med til at stoppe en dominoeffekt, begyn­ dende med hvad vi putter i munden af mærkværdige fødevarer rundt om tarmsystemet og videre ud i cellerne. Det lyder indviklet med insulinre­ sistens og blodsukker, bugfedt og alle de andre symptomer, der er med til at skabe det metaboliske syndrom. Men i din hverdag skal du blot huske at spise en tablet 20 minutter før hvert måltid for at opnå en mulig støtte til din krop. Brug evt. www.madlog.dk til hver­ ken at spise for lidt eller for meget.

Læs også om for lidt eller for meget mavesyre, da dine problemer meget vel kan begynde med for lidt mavesyre, så du har sværere ved at nedbryde din mad og dermed skaber en skæv kaskade af problemer.

Bladene fra Peberrodstræet, også kaldet Moringa (Moringa oleiferea Lam.), fra Asien har vist en evne til at hjælpe med at regulere blodsukkeret, så man mindsker problemer med for højt sukkerindhold i blodet.

Allerede i 2011 fandt japanske forskere, at ekstrakt fra hvide morbærblade (Morus alba L.) kan regulere blodsukkeret hos diabetikere. I et studie fra 2014 opdagede et hold af italienske forskere endnu en god nyhed ved morbær. Studiet blev udført med Mulberry-tabletter fra New Nordic, og det viste, at personer, der tager hvid morbærekstrakt sammen med en kaloriereduceret diæt på 1.300 kalorier, taber sig tre gange mere end personer på diæten alene.

Den danske mælkebøtte (Taraxacum officinalis Web.) støtter leveren i at nedbryde fedtstoffer korrekt, så vi fordøjer vores mad bedre. Den kan også være en fin hjælper udi at undgå træg tarm og har i det hele taget en regulerende effekt på mange af leverens funktioner.

Læs mere s. 68.

G ENE T IKKE N SP ILLE R E N ROLLE At der er nogle genetiske forhold, der gør sig gældende, er ingen i tvivl om længere. Hvor nogle familier kan skovle grillmad, chips og flødeskum ned i deres åbenbart velfungerende tarmsystem, sådan helt hæmningsløst, kan andre familier det ikke. Med andre ord er der ingen grund til at pege fingre ad hinanden. Læs meget mere på sund-forskning om emnet, bl.a. artiklen „Sæt turbo på vægttabet på den sunde måde“.

// 71


En støtte til

ordblindes færdigheder

AF MARIANNE PALM

Det er ikke en sygdom, og man er bestemt ikke mindre intelligent end andre. Sprogforskere, lærere og neurologer arbejder sammen om at finde nogle af årsagerne, så man måske kan gøre en forskel for børn og voksne. Vi har kigget på en ret så enkel støtteterapi. At omsætte, hvad der sker lige foran øjnene, kan faktisk være svært. Og især har ordblinde svært ved at omsætte de mange bogstaver og ord til nogle sammenhænge, der giver mening, både når de skal læses eller gengives mundtligt. Faktisk kan det handle om, at mange har problemer med at se bogstaver og ord klart og derfor har svært ved at omsætte det, de ser, så det bliver forståeligt for dem selv og andre. Det handler slet ikke om intelligens, men forskellige kom­ plicerede områder i hjernen, der skal arbejde sammen, og heldigvis bor vi i et af verdens rigeste lande med et skolesy­ stem, som anno 2021 har en lang stribe arbejdsmetoder til at få hjernen til at samarbejde med øjnene. Men en mulig støtteterapi kan også findes inden for gode kostvaner. En af årsagerne til, at det kan være svært for ordblinde at få tekster gjort brugbare, kan være de såkaldte magno­ cellulære nerveceller, som hjælper til at identificere bogsta­ ver og sætte dem i en kontekst, så de danner ord, der giver mening. I nogle studier har man set, hvordan en svækkelse af de magnocellulære celler, fx pga. nedarvede forhold, kan være en af årsagerne. Man kan også se, at evnen til at optage ome­

72

//

ga-3-fedtsyrer for at udvikle nerveceller kan være nedsat, og det går ud over cellemembranerne, hvorfra signalmolekyler i nervecellerne skal optages. For få omega-3-fedtsyrer kan med andre ord få membranerne på de magnocellulære cel­ ler til at reagere for langsomt på de påvirkninger, de fx fra synet modtager gennem en lang kædereaktion. Sammen med de magnocellulære celler findes også de parvocellulære celler, og i 2011 lavede man et studie, hvor man ville se, om eye-q kunne gøre en forskel. På vej ind til disse celler sker der en række forandringer i nervesystemet, der, ligesom magnocellulære celler, er en vigtig detalje, når vi skal kunne sortere i de informationer, vi får fra hvert øje. Til forskel fra de store celler (deraf nav­ net magno) er de parvocellulære neuroner, som nerveceller hedder, mere følsomme over for farve og er bedre i stand til at skelne fine detaljer. Det er især de magnocellulære celler, der har med has­ tigheden at gøre, hvormed vi opfanger en tekst, men beg­ ge typer celler sammen med en stribe af andre nerveceller er nødvendige for at omsætte tekst til noget forståeligt for hjernen.


Et forsøg med fedtsyrer I forsøget indgik 22 personer på 19-34 år, der gik gennem en for­ søgsperiode, hvor de forinden ikke måtte spise omega-3-fedtsyrer fra kapsler i en måned, men blot skulle fortsætte med at spise, som de plejede. Ud over at måle, om omega-3-fedtsyrer havde en effekt, var man interesseret i at se, om eye-q med sit højere indhold af EPA:DHA i forholdet (tre dele EPA til en del DHA) ville virke anderledes bedre end en mere almindelig omega-3-fedtsyre, som indeholder fire dele DHA til en del EPA. Begge grupper fik samme dosis (seks kapsler), og forsøget var et såkaldt cross-over med en periode, hvor de ikke fik hverken det ene eller det andet fedtsyreprodukt. I en måned fik den ene gruppe eye-q, og den anden gruppe fik „almindelig“ omega-3, hvorefter ingen af dem fik nogen kapsler i en måned. Så byttede man gruppe, så man fik det modsatte pro­ dukt i en måned, altså et forsøg over tre måneder. Det er selvsagt, at ingen af dem vidste, hvilken type kapsel de fik.

Nervecellernes arbejde er superindviklet og meget mere kompliceret end beskrevet her, men det giver mening at kende „magno“ og „parvo“, når man vil forstå, hvorfor fedtsyrer i det rette forhold er vigtige.

Periode 1 Ingen spiser fedtsyrer i form af tilskud. Periode 2 Gruppe 1 spiser EPA:DHA (eye-q) og gruppe 2 DHA:EPA (omega-3-fedtsyrer) i en måned. Periode 3 Ingen spiser fedtsyrer som tilskud, så der ikke sker et overlap mellem de to produkter, hvorved man kan sikre sig mere korrekte resultater i de forskellige neurologiske tests. Periode 4 Nu bytter forsøgsdeltagerne, så gruppe 1 spiser DHA:EPA (omega-3-fedtsyrer), og gruppe 2 spiser EPA:DHA (eye-q). (Den anvendte omega-3-fedtsyre sælges ikke i Danmark, den er kendt af redaktionen og hører til blandt de bedste af sin slags. Så målingen er ikke lavet op mod „hvad som helst“).

Ved hjælp af en stribe neurologiske tests så man, at eye-q hav­ de en signifikant bedre evne til at få hjernen til at opfange ord hurtigere end på de andre omega-3-fedtsyrer. Men begge grupper opnåede en god effekt. En samlet konklusion Man kunne se, at eye-q styrkede de magnocellulære celler i at kunne reagere på stimulation via synsnerverne. Der opstod også en hurtigere reaktion, og eye-q styrkede i det hele taget funktionerne i den del af hjernen, som opfatter syns­ indtryk og kan dermed være en god støtte for mennesker med ordblindhed.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 73


Studiet bekræfter i øvrigt flere studier på eye-q, bl.a. fra Sverige, Australien og England, hvor man har kunnet se, hvordan eye-q har kunnet gøre en forskel både i evnen til at koncentrere sig, bevare overblikket og at kunne læse og skrive. Det kan være en fordel at kombinere med Keen-Mind og så selvfølgelig masser af fed fisk, nødder og gode frø og kerner, som også bidrager til at holde hjernen så sund som muligt. Dosering: Seks kapsler dagligt i tre måneder og derefter tre kapsler.

Ordblindhed kort fortalt Dysleksi (ordblindhed) er store vanskeligheder med at lære at læse og skrive, som kommer af langsom og upræ­ cis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde. Personer med dysleksi har særligt svært ved at læse ord, som de ikke har set skrevet før. Læse- og stavefejlene er ofte i modstrid med almindelige forbindelser mellem bogstav og lyd, fx kulde læst som kunne og dig skrevet som din. Når man har dysleksi, har man svært ved at lære at læse. Det er ikke nogen sygdom; og dysleksi er ikke defineret ved nogen enkelt psykologisk eller fysiologisk årsag. Langt de fleste tilfælde af dysleksi skyldes vanskeligheder med at få fat i de enkelte sproglyde (fonemer) i talt sprog. Det er disse enkeltlyde, der er grundlaget for skriften (bogstaver­ ne). Dysleksien kommer af vanskeligheder med at opdele sammenhængende tale i enkeltlyde – og med at få enkelt­ lyde til at smelte sammen til stavelser og ord. Dysleksi forekommer da også hyppigt sammen med en forsinket udvikling af sproget. Der er fundet mange sammenhænge mellem dysleksi og hjernens opbygning og funktion. Dysleksi forekommer hyppigere i nogle familier end i andre. Man ved, at arvelige faktorer har stor betydning. Dy­ sleksi skyldes hverken dårlig begavelse, synsvanskeligheder eller problemer med at kende forskel på venstre og højre. (Kilde: Sundhed.dk)

Hvor udbredt/hyppige er disse læse- og staveproblemer? Forekomsten af dysleksi er ca. otte pct. i skolealderen og blandt unge under uddannelse, men tallet er selvfølgelig usikkert i de første klasser. Der er mange gange flere med

74

dysleksi i erhvervsuddannelserne end i mellemlange og lange videregående uddannelser. I 1990 beskrev syv pct. af de voksne 19-65-årige (ca. 250.000) sig selv som ordblin­ de. Dette tal har nok ikke ændret sig meget siden. Dysleksi er næsten dobbelt så hyppigt blandt drenge som blandt piger (ca. 17 drenge pr. 10 piger). Dysleksi er den mest almindelige årsag til store læse-stavevanskelig­ heder, hvilket er den hyppigste indlæringsvanskelighed i skolealderen. (Kilde: Sundhed.dk)

Andre vanskeligheder med at lære at læse og stave Der findes andre vanskeligheder med at lære at læse end dysleksi. Nogle børn har svært ved at forstå sproget, når de læser. De læser altså de enkelte ord godt (modsat dyslekti­ kere), men har svært ved at forstå, hvad de læser. Sådanne vanskeligheder kan bl.a. komme af generelle sproglige udviklingsvanskeligheder, af mangelfuld aktive­ ring af forhåndsviden og forståelsesressourcer, eller de kan skyldes, at dansk er et andetsprog eller fremmedsprog. Hvad er kendetegnende (symptomerne) ved dysleksi? Dysleksi viser sig generelt ved, at barnet har meget svært ved at komme i gang med den første læsning og stavning – til trods for almindelig undervisning. Der er tre hoved­ kendetegn: » Store vanskeligheder med at læse ord, som barnet ikke har set før. I lang tid kan det være vanskeligt for barnet bare at sætte lyd på helt enkle kombinationer af bog­ staver, do, kæ, un osv. » Mange læsefejl, som er i modstrid med, hvordan bog­ staverne normalt udtales, fx „din“ læst som „dig“, „kommer“ som „kom“, „sort“ som „solen“. Der er ikke noget system i fejlene. » Meget langvarige vanskeligheder med at stave. Almindelige sproglige problemer ved dysleksi Det er almindeligt, at børn (og voksne) med dysleksi også har svært ved at opdele talte ord i enkeltlyde og fx at sige, hvad der bliver tilbage, fx „mad“ uden „m“-lyden, eller at tælle antallet af lyde i korte hørte ord. Det er også et almindeligt kendetegn ved dysleksi, at der skal flere gentagelser til for at lære lyden af nye ord og ord­ dele. Man kan derfor høre børn og voksne med dysleksi tøve over for mindre kendte ord og udelade eller bytte om på nogle af lydene. Dysleksi er dermed ofte forbundet med vanskeligheder med at lære fremmedsprog som fx engelsk.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


STØTT E FORE NING E R OG YDE RLIG E RE HJÆLP

» Ordblindeforeningen i Danmark organiserer både mennesker med dysleksi og forældre til børn med dysleksi og har en rådgivningsfunktion.

» Alle med dysleksi har adgang til Nota, et bibliotek for lydbøger og tilgængelige tekster til skole og uddannelse.

» På ordblindhed.dk kan borgere, pårørende og fagfolk finde viden om ordblindhed og støttemuligheder på tværs af uddannelses-, beskæftigelses-, kultur- og socialområdet.

FAKTA » Når man har dysleksi, har man nedsat evne til at forarbejde talt sprog, skriftligt sprog og lyde.

V IL DU V IDE ME RE?

» Ordblindhed i grundskolen – et inspirationsmateriale. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling

» Dysleksi eksisterer i alle kulturer og sociale klasser og har ikke noget med intelligens at gøre.

» Ordblindhed: en håndbog til forældre. Fagfolk er

» Det er vigtigt at komme i gang med specialundervisning tidligt. Det er effektivt og en forudsætning for at klare sig godt på sigt.

velkomne til at læse med. Af Karl-Åge Andreasen og Birgit Dilling Jandorf. Special-Pædagogisk Forlag. 2. udgave. 2013

(kilde: sundhed.dk)

ORIGINAL SILICEA

OPNÅ STÆRKERE OG TYKKERE HÅR Vil du have fyldigt hår, stærke negle og smuk hud, så er kisel og biotin makkerparret, du bør prøve. Kisel og biotin har hver deres forcer, men tilsammen er de stærkere. Original Silicea er Sveriges bedst sælgende kosttilskud til hår, hud og negle – gennem flere år. Det er et veletableret produkt med mere end 55 års dokumenteret erfaring. Flere veldokumenterede kliniske undersøgelser viser, at 9 ud af 10 brugere er yderst tilfredse. Én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen er nok.

NATURAL BEAUTY WITH SILICEA

Den originale med kiselsyre - helt uden tilsætningsstoffer

FOR HAIR SKIN AND NAILS Findes hos udvalgte helsekostbutikker og Kundekontakt: Octean Pharma Aps tlf. 38 422 133, octean.dk


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

HOMØOPATI KAN REDUCERE STRESS, HJÆLPE TIL AT FOKUSERE OG GIVE BEDRE SØVN!

!

Stress er blevet en verdensomspændende epidemi. Langt mere nedbrydende og dødelig end mange infektioner, der ellers florerer rundt om os.

SVAR FRA Thomas Kjærsgaard Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

rastløshed og søvnforstyrrelser er almindelige symptomer. Af alle de negative virkninger, stress har på os, er den ekstra udskillelse af binyrebarkhormonet kortisol et af de mest dominerende. Kortisol er et vigtigt hormon for os. Det er bl.a. involveret i et velfungerende stofskifte, regulering af blodtrykket, et stabilt blodsukker, immunforsvaret og betændelsesreaktioner. Selvom stress ikke er den eneste årsag til, at kortisol bliver udledt i blodet, har det fået tilnavnet „langtidsstresshormonet“. Ligesom „kamp-­ flugt“-hormonet adrenalin bliver kortisol også udledt i større mængder i stressreaktioner. Korti­ sol er i for store mængder ansvarlig for adskillige stressrelaterede forandringer i kroppen som: › Hæmmet kognitiv adfærd – altså dårligere opfattelse af, hvad der reelt sker omkring dig

Stress er en kompleks reaktion i organismen. Det kan både være en fysisk, mental eller følel­ sesmæssig påvirkning. Stress kan også defineres som en tilstand, hvor en person opfatter en reel eller forventet udfordring i sådan en grad, at der kræves en vis form for tilpasset respons. Det er en grundlæggende biologisk mekanisme, styret af stresshormoner (som adrenalin og kortisol) samt det autonome ”ikke-viljestyrede” nervesystem, der aktiverer os både fysisk og psykisk til bedre at kunne klare en presset situation. Stress har indflydelse på vores nerve- og hormonsystem, kredsløbet og immunforsvaret. Niveauerne af den samlede stress og ekstreme niveauer af stress blandt voksne stiger hele tiden. Det nedsætter den mentale og fysiske sundhed på grund af manglende stresshåndtering. Det skyldes ikke mindst nye kilder til markant stress fra fx omverden, nyheder og sociale medier. I en stor undersøgelse fra den amerikanske Psykologi Association svarede 75 pct. af 3.068 adspurgte, at de blot den seneste måned havde oplevet stresssymptomer som: nedtrykthed, træthed, overbebyrdelse, mangel på motivation, nervøsitet, angst, irritabilitet eller vrede. Selv mindre stressfaktorer i hverdagen kan føre til psykiske og fysiske lidelser med alvorlige og langsigtede konsekvenser, hvor nervøsitet,

76

› Undertrykt funktion af skjoldbruskkirtlen – dårligt stofskifte › Blodsukkerubalance som fx for højt blod­ sukker – risiko for diabetes 2 › Reduceret knogletæthed og muskelvæv › Forhøjet blodtryk › Lavere immunforsvar og dårligere evne til at hæmme betændelser, langsommere sårhe­ ling etc. › Forstørrede fedtdepoter, der øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde, udvikling af metabolisk syndrom – insulinresistens, der kan føre til type 2-diabetes, højere niveauer af det dårlige kolesterol – LDL – og lavere godt kolesterol – HDL Små forøgelser af kortisolmængden har omvendt nogle positive effekter som: bedre hukommelse, mere energi, smertelindring etc. I oktober 2020 blev der offentliggjort et meget omfattende studie omkring det homøopatiske lægemiddel Neurexans virkning. Det var faktisk fire til fem selvstændige studier, der blev sat sammen for at påvise virkningen fra mange forskellige sider og for at fastslå sikkerheden af resultaterne.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


D E T LIMB ISKE SYST E M

I studierne blev der forsket i de tre indbyrdes relaterede systemer, som regulerer stress: › Det limbiske system, der er en del af forhjernen og styrer følelser og minder. Systemet omfatter områderne i hjernen, der hedder hippocampus, og som er involveret i korttidshukommelsen, samt amygdala, der har betydning for bearbejdning af følelser. Amygdala kan påvirke dele af hjernen, som blandt andet frigiver binyremarvens stress­ hormon, adrenalin, ved frygt. Det giver kropslige reaktioner som hjertebanken, øget blodtryk og øget opmærksomhed. Amygdala påvirker også følelser og sanseindtryk, inden de overføres til hukommelsen. Forstyrres netværket i hjernen af stress, giver det både funktionelle og strukturelle problemer. Derfor kan folk opleve fysiske såvel som mentale blokeringer, når forbindelsen mellem hjernens forlap og amygdala forstyrres. Fx impotens, smerter, grådlabilitet, mistet koncentrationsevne etc. Det limbiske system er altså en meget overordnet og vigtig del af hjernen, når vi snakker stressrespons.

DE T AUTONOME NE RV E SYST E M SYMPATISK NERVESYSTEM PARASYMPATISK NERVESYSTEM

HPA-AKSEN HYPOTALAMUS

HYPOFYSE

› Det autonome nervesystem Det er det system, som viljen ikke har styr på, og som regulerer det perifere nervesystem, glatte muskelceller og kirtler. Det påvirker funktionen af indre organer og regulerer bl.a. puls, fordøjelse og åndedrætsfrekvens. › Hypotalamus-hypofyse-adrenal (HPA)-aksen, der danner det største neuro-hormonelle system, og som styrer stressreaktioner og regulerer processer som bl.a. fordøjelse og immunsystem. Kroppens egen regulering tilbage til en normaltilstand efter en stresspåvirkning/ubalance er hovedsageligt udført og gendannet af disse tre systemer. Når vi har med løbende stress at gøre, fører det til en vedvarende stressrespons i de tre systemer, som er beskrevet ovenfor.

BINYRER

fortsætter på næste side ...


Amygdala spiller en afgørende rol­ le i formidling af kroppens reaktion på stress. Det autonome nervesystem fører på forskellige måder til udskil­ lelsen af adrenalin, og HPA-aksen kan aktivere kortisolproduktionen. Derfor er det vigtigt at måle, om den naturlige behandling med Neurexan er i stand til at reducere stressresponset ved at nedregulere hjernens stress- og angstnetværk. I fire relaterede forsøg blev virkningen af Neurexan målt hos raske frivillige og milde til moderat stressede raske individer, der gennemgik en stresstest. Testen gik ud på at løse matematiske og geometriske opgaver på tid og under verbalt pres fra testpanelet. Neurexan reducerede stressresponset i alle fire undersøgelser. Første forsøg var flere klinisk sam­ menlignende studier. I denne under­ søgelse fokuserede man på ændringen i hjernebølgefrekvenser via hjerne­ encefalogram – EEG, der er et net af elektroder, man sætter på hovedet. Herved kan man måle reduktionen af beta-2-bølger, som øges under stress. Man afprøvede Neurexan i forhold til baldrian-/valeriana-tilskud. Ved alle parametre, der omhandlede nervøsitet, rastløshed, træthed i dagtimerne samt søvnbesvær og -længde, havde Neurexan bedre resultater. › Et af disse studier blev udført på 89 klinikker i Tyskland på 409 patienter med bl.a. stressrelaterede søvnproblemer. Søvnkvaliteten blev evalueret over 28 dage. › Indsovningsperioden blev reduceret med gennemsnitlig 37,3 minutter, og varigheden af søvnen blev øget med gennemsnitlig 2,2 timer for Neurexan-gruppen.

78

Andet forsøg var på stressede rotter, hvor overaktivitet, rastløshed, irratio­ nelle handlinger og søvnlængde blev forbedret ved indtagelse af Neurexan. Tredje forsøg var en fysisk måling af reduktionen af stressrelaterede forøgel­ ser af stress-biomarkører ved måling af kortisol i spyt og adrenalin i blodet. Derudover brugte man en analyse af stressrelateret ændring af mimik og ansigtsudtryk. Den sidste undersøgelse hedder en Hariri-test efter en berømt amerikansk professor i psykologi og neuroscience, Ahmad R. Hariri, som har kortlagt ændringer i ansigtsmimik ud fra ændringer i amygdalas aktivi­ tet. Når aktiviteten i amygdala stiger på grund af frygt eller stressbelastnin­ ger, giver det automatisk en ændring i ansigtsmimikken. Forsøgspersonerne blev derfor filmet under stressbelast­ ningerne. Det blev så brugt som kon­ trol af stressniveauet. Fjerde forsøg. Her blev der anvendt funktionel magnetisk ressonanstomo­ grafi eller funktionel MRI (fMRI), som er en procedure, der bruger MRI-tekno­ logi til at måle hjernens aktivitet ved at måle ændringer i hjernens blodgen­ nemstrømning. Man bruger teknikken

på grund af det faktum, at hjernens blodcirkulation og neurale aktivitet hænger sammen. Det vil sige, at når et område af hjernen er i brug, vil mæng­ den af blod i området også stige. Der­ ved kan man se, om hjernen hviler eller er i beredskab. På den måde anvendte forskere fMRI til at vurdere aktiviteten af amygdala og andre stressrelaterede hjerneområder. Efter stresspåvirkning var der stor aktivitet i bl.a. amygdala, og efter at have fået Neurexan reduceredes aktiviteten betragteligt i forhold til placebogruppen. Dette er ikke bare et meget interessant resultat for produktet, men lige så meget som respons til den store gruppe af tvivlere og skeptikere, der unuanceret kritiserer al homøopati som uvirksom placebo. Konklusionerne var bl.a., at Neurexan › Viste en biologisk effekt i hjernen via målinger med fMRI › Reducerede signifikant effekten af negative emotionelle stimuli i amygdala, der er et område af hjernen, som er påvirkelig af stress og angst

Kilder: – American Psychological Association. Stress in America. Paying with our Health .2015. fra https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2014/stressreport.pdf. Tilgået maj 2020. – The Homeopathic Preparation Neurexan® vs. Valerian for the Treatment of Insomnia: An Observational Study Klein, Peter ; Waldschütz, Rainer TheScientificWorldJOURNAL 2008 vol. 8, p. 411-420, DOI:10.1100/tsw.2008.61 – Hariri AR, et al. Neuroimage. 2002;17(1):317-323. – Lex.dk – Herrmann L, Vicheva P, Kasties V, et al. fMRI Revealed Reduced Amygdala Activation after Nx4 in Mildly to Moderately Stressed Healthy Volunteers in a Randomized, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Sci Rep. 2020;10(1):1-14. doi:10.1038/s41598-02060392-w. – Dimpfel W, Roeska K, Seilheimer B. Effect of Neurexan on the pattern of EEG frequencies in rats. BMC Complement AlternMed. 2012;12:126. doi:10.1186/1472-6882-12-126. – Doering BK, Wegner A, Hadamitzky M, Engler H, Rief W, Schedlowski M. Effects of Neurexan ® in an experimental acute stress setting – An explorative double-blind study in healthy volunteers. Life Sci. 2016;146:139-147. doi:10.1016/j.lfs.2015.12.058.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


› Regulerede stressnetværket i hjernen i positiv retning › Viste effekt på flere områder i hjernen og demonstrerede dets multimålrettede effekt › Viste en hurtig virkning på mellem 40 og 60 minutter › Viste en god sikkerhed uden bivirkninger De vigtigste patientfordele ved Neurexan er, at det hjælper hur­ tigt og til bedre håndtering af hverdagens stress, giver ingen ri­ siko for afhængighed, døsighed, koncentrationsunderskud eller træthed i dagtimerne. Det er vigtigt at håndtere vedvarende stress og gøre noget, før man ender med et udbrændthedssyndrom. Find selv forskellige værktøjer til stressforvaltning på fx www.sund-forskning.dk eller andre steder på nettet. Der er mange muligheder, og de koster tit ikke noget. Og husk: „Det er god stress at blive brugt og benyttet — det er dårlig stress at blive misbrugt og udnyttet.“

STYRER DIN MAVE DIT LIV? SILICEA MAVE-TARM GEL

...ikke nu igen

Førstehjælp til følsom mave Silicea Mave-tarm er effektiv ved akutte og kroniske mave-tarmproblemer. Det består af ren mineralsk kiselgel, som beskytter mave- og tarmslimhinden og hjælper med at opretholde mavens naturlige balance. Dokumenteret effekt Flere kliniske studier har vist, hvordan dette helt naturlige produkt afhjælper forskellige maveproblemer. Takket være stor bindingsevne, absorberes overskydende mavesyre, tarmgas og patogener, og føres ud. Fri for gluten, sukker, mælk og konserveringsmidler. Må bruges af gravide og børn.

TIL BEHANDLING AF

» » » »

Halsbrand Opkastning Kramper Ballonmave

OG SYMTOMER PÅ IBS

Nemt o

g prak tisk hvis m at have ve d hån aven den, drille r.

Mindst 50% reduktion af akutte og kroniske mave-tarmproblemer

» Kvalme » Oppustethed » Ondt i maven » Ubehag » Diarre

Tages direkte

eller blandes

Silicea Mave-Tarm findes hos Helsam, Helsemin, udvalgte helsebutikker og webapoteker // 79 Kundekontakt: Octean Pharma Aps 3842 2133 - octean.dk


SPØRG EKSPERTERNE

FLYVESMERTER Flyvesmerter er et ord, vi benytter i akupunkturens verden. Sproget, vi benytter inden for akupunkturens verden, er ofte fyldt med billeder. Det gør det lettere at huske og videregive, hvis man ikke har bøger og skriftsprog at overlevere sin viden til andre med. Forståelse af kroppen, af sygdom og ubalance er som forståelsen af et helt økosystem. Mennesket er en helhed, en hel planet med flod og ebbe, storme, tørker, vulkanudbrud, storme og orkaner.

!

SVAR FRA Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner

Ordet flyvesmerter skal forstås på flere måder. Når vi oplever flyvesmerter, handler det ikke om, at vi er i en flyver eller er i luften, men at smer­ terne hele tiden flytter sig rundt i kroppen. Det vil sige, at du den ene dag har ondt i skulderen, næste dag har ondt i hovedet, lænden eller knæ­ et. Smerterne vil altså vise sig rundt i kroppen på skift. Det vil være de samme smerter, der opstår igen og igen, men de vil ikke være konstante. VI KAN FÅ SÅKALDTE FLYVESMERTER PÅ TO MÅDER 1. Udefrakommende vind: Når vi opholder os et sted, hvor vi er udsat for træk, eller vinden blæser lige ind på os, kan vi få vind i kroppen. Der er særlige steder, hvor vind især kommer ind i kroppen – ved nakke, over lænden og ved anklerne. Og du kender det sikkert godt, er du ikke dækket disse steder, og det blæser ind på dig, bliver du hurtigt nedkølet. 2. Den indre vind: Ligesom en meteorolog for­ klarer om vinde i et landskab, på samme måde opstår og bevæger vind sig også inden i vores krop. Eksempel – du bliver vred, og du mær­ ker en varme i kroppen. Denne varme skaber et højtryk inde i kroppen, og varmen stiger opad, som varme jo gør, det kan du se, hvis du har væ­ ret et rigtigt varmt sted, eller hvis du har set en western: Luften bliver nærmest tyk af varme og bevæger sig opad. Når der opstår et højtryk, må der også opstå et lavtryk, og dermed er der vind i kroppen. Ud over smerter i kroppen som ondt i nakken, stive led og hovedpine kan du opleve andre symptomer på vind i kroppen. Dit immunfor­ svar bliver svækket, og du kan blive forkølet, få løbenæse, blive træt, konfus, få bihulebetændel­ se, det kan prikke til dit humør og gøre dig vred og opfarende, og du kan få svært ved at finde indre ro. Hvad kan man gøre ved det? Som akupunk­ tører kalder vi det at lukke luften ud, køle det varme område, så højtryk og lavtryk udlignes. Ja, man kan meget med nåle …

80

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SPØRG EKSPERTERNE UDFORDRET KROP Kære Frede Damgaard. Jeg skriver til dig, fordi vi i familien, og specielt jeg, har haft mange hjemmearbejdsdage, og senest har det været jul, hvilket har bevirket øget vægt, tarmproblemer og gentagne infektioner og nedsat immunforsvar. Egentlig spiser jeg sundt, men jeg har i forbindelse med ovenstående nok fået lidt for meget og mest af det, som ikke er sundt. Synes i øvrigt også, at mit energiniveau er for lavt. Har du nogen bud på, hvad sammenhængene er, og hvad jeg gør ved det? Mvh Kathrine 42 år

?

EKSPERT Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut Skriv til: frede.damgaard @sund-forskning.dk

EKSPERT Anja Ballegaard Biopat/naturopath ibm Læs mere på www.anjaballegaard.dk eller følg på Instagram @anjaballegaard Skriv til: info @sund-forskning.dk

Hej Kathrine Ja, det lyder, som om din krop har fået nogle udfordringer, der kræver lidt ekstra, og desværre kan det give dig nogle svampeproblemer, eksempelvis candida-svampeinfektioner, som typisk starter i tarmen og derefter belaster blodsukkerbalancen og energiomsætningen samt immunforsvaret. Jeg synes, du skal fortsætte med en god sammensat kost, bestående af 600 gram grøntsager, let tilberedte, og supplere med fisk, fjerkræ og evt. æg. Men en kost uden mælkeprodukter, sukker og søde sager samt hvidt brød. Og så lidt kornprodukter som muligt. Undgå sukker og kaffe, da det kan forstyrre dit næringsoptag. Husk at drikke nok og gerne supplere med en kop ingefærte før maden og mellem måltiderne en liter Ipe Roxo-te. Efter maden tager du 2x1 Dida-urtetabletter plus 1xGarcin– eller Kyolic-hvidløgskapsler. Supplér gerne med en multi-vitamin-mineral-tablet samt et fedtsyre-/fiskeoliepræparat. Disse tilskud bør fordeles efter morgen- og aftensmåltidet. Ved sengetid bør du tage 1-2 tsk. NDS Probiotic Leaky-G oprørt i lunkent vand til genoprettelse af tarmfloraen. Mvh Frede

SE OGSÅ Karina Willumsens forslag til at hjælpe kroppen via kosten til at undgå overvækst af candida. 82

10 GRUNDE TIL AT ELSKE BRÆNDENÆLDER Hej Anja Jeg er begyndt at interessere mig for den mad, som man selv kan finde i naturen. Jeg bliver bare ofte i tvivl, når jeg står i min have eller i skoven. Har du et tip til en plante, jeg kan starte med at blive tryg ved? Hilsen Birgit

?

Kære Birgit Jeg tror, mange har det som dig, og det er nemlig supervigtigt, at man kun indsamler det, som man er 100 pct. sikker på. Du kan følge mig på Instagram – @anjaballegaard – her er der stakkevis af opslag og videoer om indsamling og brug af urter. Du kan også finde hjælp i min urtebog, Urtelykke, som er et opslagsværk og en guide med 30 velkendte planter. Til dit spørgsmål om en god begynderplante vil jeg helt klart fremhæve brændenælde. Jeg er sten­ sikker på, de fleste af os har stiftet bekendtskab med den. Er man usikker, kan man jo tage ved bladene, stikker den, vil man aldrig være i tvivl. Brændenælder er noget af det første, der pib­ ler op af jorden, når foråret kommer. Og slår du dem ned i løbet af sommeren, sætter de villigt nye skud. Så du kan virkelig få glæde af denne næringsrige plante langt hen på sæsonen. Jeg el­ sker brændenælder og bruger dem, så længe jeg kan, i juice, supper, pesto, brød m.m. Jeg sørger også for at juice en masse brændenældesaft til

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


fryseren, så jeg har til vintersæsonen. Her får du 10 grunde til, at du også bør elske brændenælder. 1. Vitaminer og mineraler De grønne blade er fyldt med vitaminer og mineraler, fx er der meget A-vitamin, C-vitamin og jern i. A-vitamin har blandt andet betydning for hud, slimhinder og immunforsvar. 2. Det er gratis Min have er fyldt med brændenælder, og i stedet for at bruge min søndag på at rydde dem fra min grund prøver jeg at spise mig stille og roligt igennem dem. Du kan for eksempel lave pesto med dem, du skal bare huske at hælde kogende vand over bladene, så de ikke stikker. 3. Basedannende Vores kost og livsstil gør, at vi kan have en tendens til at blive oversyret i kroppen. Det kan give forskellige gener på kortere og længere bane. Mineralsammensætningen i brændenælden gør, at den virker basedannende. Så det er en skøn og velsmagende måde at opretholde en fornuftig syre-base-balance i kroppen på.

8. Vanddrivende Har du væskeophobninger, kan du hente hjælp i brændenælder. De er mildt vanddrivende og kan derfor muligvis hjælpe dig med at drive noget af væsken ud af kroppen. Det er der mange, som har glæde af, hvis leddene er ømme og stive. 9. Smukt hår Brændenælde indeholder desuden silicium, som har betydning for hår og hud. Overhæld en håndfuld brændenælder med kogende vand, lad det køle af, og skyl håret heri – det giver flot og smukt hår. 10. Du kan gøde din have med den Høst en masse brændenælder, og læg dem i en stor tønde eller balje, som du overhælder med vand. Efter to dage sier du urterne fra, og det næringsrige udtræk kan du nu gøde din urtehave med.

4. Klorofyl Det grønne pigment i planten har en evne til at binde affaldsstoffer. Det betyder, at brændenælder er mildt udrensende. 5. Nem at bruge Du kan blot gå ud i din have og plukke brændenælderne. Så er de straks klar til at køre igennem juicemaskinen eller til at bruge i maden. Du kan også tørre nælderne ved at hænge dem med hovedet nedad eller brede dem ud på et stykke avispapir. Sørg for at vende bladene ofte, og at der er masser af luft omkring, så de ikke rådner. Tørrede brændenælder er formidable til te eller til at putte i brød og gryderetter. 6. Proteinrig De stikkende blade har en aminosyreprofil, der gør dem til et værdigt tilskud af protein til din bolledej eller smoothie. 7. Danmarks Greens Jeg bruger ofte greens af chlorella og spirulina i mine smoothies og juicer. Men er der brændenælder inden for rækkevidde, så bruger jeg gerne disse i stedet. Det er både bæredygtigt, økologisk og omkostningsfrit.

BELLYFOOD – SONDEMÅLTIDER AF 100 PCT. RIGTIG MAD! Nyt dansk firma tilbyder rigtig mad til rigtige mennesker. Bellyfood handler om at give det bedste til mennesker med ernæringssonde. Man kan ikke efterligne naturlige fødevarer og effekter deraf. Vi ønsker, at sondeernærede har mulighed for at få et naturligt, færdiglavet sondemåltid, med det rette nærings- og energiindhold. Vores måltider er udviklet med afsæt i Fødevarestyrelsens anbefalinger for en sund og varieret kost.

Se mere på Bellyfood.dk


DEN GRØNNE POTE

Se mere på

www.dengronnepote.dk

DET KRIBLENDE FORÅR Lad os gøre 2021 til et sundere år for vores hunde og katte! Og vi starter med at kigge på de midler, vi bruger mod lopper og flåter.

vores hunde og katte mere syge, fordi vi med giftige midler påvirker hundens og kattens naturlige biologiske system. Hvad kan vi så gøre i stedet for? Vi kan igen kigge på naturen. Der findes mange naturlige alternativer til giftmidler. Et af de mest brugte er geraniol. Og der er rigtig mange producenter, som laver naturlige loppe- og flåtmidler med lige netop dette stof. Geraniol er et naturligt udtræk fra planteverdenen, som ikke kun vir­ ker forebyggende, men også kan virke ved et loppeangreb. Der findes faktisk også producenter, som anvender midlet til os mennesker. Æteriske olier mod lopper og flåter Der er også æteriske olier som lavendelolie, rosmarinolie og citrongræsolie, som er supereffektive mod lopper og flåter.

AF KENNETH OG CHARLOTTE DINESEN

Der findes mange midler på markedet mod lopper og flåter. Desværre er mange af dem yderst giftige for vores dyr. Faktisk også for os mennesker. Disse midler er klassi­ ficeret som pesticider/insecticider. Der er tilmed tale om giftmidler, som er blevet forbudt at bruge som sprøjtemid­ ler i landbruget. Her kan midlerne fibronil og fluralaner blandt andet nævnes. Disse midler er typisk midler, som gives til hunde og katte i form af piller eller spot on. Spot on gives i dyrets nakke og langs rygsøjlen ned til haleroden, og pillerne er til oralt brug. Som sagt er disse midler yderst giftige og dermed farlige for vores dyr. Og desværre er de kliniske forsøg, som ligger til grund for godkendelsen af disse, skræmmende små og mangelfulde. Bivirkninger ved giftige loppe- og flåtmidler Nogle af de bivirkninger, vores dyr kan få, og som er ble­ vet indberettet, er blandt andet: rysten, mindre anfald med savlen, neurologisk påvirkning, nyresvigt. Vores dyrs lever fungerer på samme måde som hos os mennesker, så alt, hvad der er klassificeret som „medicin“, bliver filtreret igennem leveren, og dermed vil både en hunds og kats le­ ver også blive påvirket. Der er også nye undersøgelser, som viser, at disse giftstof­ fer kan have en indflydelse på dyrets hormonelle system. Så på rigtig mange områder er vi faktisk selv med til at gøre

84

CHARLOTTE DINESEN er den lykkelige ejer af Den Grønne Pote på Ordrupvej i Charlottenlund. En vaskeægte nørd udi sundere madvaner og lykkeligere hunde og katte. Hun sælger gerne det hele økologisk, også pelspleje og legetøj. Charlotte har i øvrigt specialiseret sig i „de fire poters husapotek“ og vil fremover i SUND-FORSKNING krydre vores sider med nyttige tips til vores allerbedste venner. Dem, der aldrig siger os imod. Har du været til dyrlægen og sikret dig, at vovse ikke fejler noget alvorligt, kan du få glæde af en tur til Den Grønne Pote eller skrive til Charlotte Dinesen her i SUND-FORSKNING. Skriv til info@sund-forskning.dk, og vi ekspederer dine spørgsmål videre.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Et andet produkt, vi begyndte at sælge sidste år, er Nover­ min. En pipette holder en måned og er et spot on-produkt mod alle parasitter. Det indeholder lareninsyre, som er na­ turligt forekommende i kokosolie, samt margosa-ekstrakt (fra Neem). Produktet virker og forårsager ingen allergisk reaktion. Det skal dog nævnes, at ligesom med os mennesker kan der komme reaktioner ved brug af æteriske olier. Vi har dog aldrig oplevet hunde eller katte, der ikke har kunnet tåle de naturlige midler, i modsætning til hvad vi har op­ levet med de giftige midler. Så hvis man ønsker at bruge noget, der som udgangspunkt ikke skader dyrene, så tag en snak med Den Grønne Pote, og få de råd og den vejled­ ning, du har brug for. Magneter og keramiksten Der er også et andet alternativ, vi kan tage i brug. Mag­ neter og keramiksten, som man kan sætte i hundens eller

kattens halsbånd. Her skabes et magnetisk felt om dyret, hvilket forvirrer lopper og flåter. Vi bruger selv magneter, og vores hund har aldrig haft flåter på sig. Ernæring og tilskud Et tilskud af hvidløgspulver, bukkehornsfrø og/eller ekstra B-vitamin kan have en meget positiv virkning på at fore­ bygge både lopper og flåter. Vi kender flere, der giver deres dyr et eller flere af disse tilskud. Og den store bonus ved både hvidløg og bukkehornsfrø er, at disse også styrker dy­ rets krop på mange andre områder end at virke mod både lopper og flåter. Så inden bøgen er sprunget ud, og du er begyndt at nyde din morgenkaffe på terrassen, så kontakt Den Grønne Pote for at få et godt råd og en ordentlig vejledning. Du kan læse mere på www.dengronnepote.dk. Charlotte & team Den Grønne Pote i Charlottenlund

ØRE AKUPUNKTUR UDDANNELSE BERETTIGER TIL RAB GODKENDELSE København og Jylland Holdstart januar og august 2021

VI SKABER KOMPETENTE TERAPEUTER SE MERE PÅ GODTHJAELP.DK

KÅL OG KÆRLIGHED 100 nemme, sunde og kreative opskrifter med kål. Alle er veganske eller vegetariske og kan laves uden gluten.

Anmeldelser:

“Den ultimative kålguide!” “Nye livretter med kål” “Den bedste investering i din og familiens sundhed” Kålpandekager I Kålbøffer I Kålwraps I Indbagt kål Fermenteret kål I Kåltabouleh I Kålsupper I Kålsalater Kål på flaske og meget andet godt til hele året.

THE ART OF BAL ANCING THE BODY

Køb bogen på lisbethtordendahl.dk eller hos boghandleren


KEMI

måske

Kviksølv — en nervegift, som kan give alvorlige hjerne- og udviklingsforstyrrelser. Det er ikke mindst fostre yderst sårbare overfor. Bliv klogere på, hvor vi udsættes for kviksølv, og hvad du kan gøre for at undgå verdens måske farligste tungmetal. AF ROSE MAIMONIDE, ROSEMAIMONIDE.COM

ROSE MAIMONIDE hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Du finder bl.a. guides om sunde fisk, blid detox og produkter uden farlige stoffer. Se mere på rosemaimonide.com.

86

Så giftigt er kviksølv Nyere forskning viser, at kviksølv er så farlig en nervegift, at man i praksis ikke kan sætte en laveste grænseværdi. Det er særligt formen methylkviksølv, som kan gøre uoprettelige skader på centralnervesystemet hos især fostre og mindre børn. Det kan bl.a. vise sig som hjerneskader, problemer med syn og hørelse samt nedsat intelligens. Methylkvik­ sølv er den form, der bl.a. findes i havets fødekæder. Man anslår, at forurening har tidoblet kviksølvindholdet i ver­ denshavene. I fostertilstanden er hjernen allermest sårbar over for eksponering for methylkviksølv. Vi udsættes ikke kun for kviksølv via fisk som tun og andre rovfisk. Der er også fx amalgamfyldninger i tænderne. Andre steder i verden eks­ poneres mennesker for kviksølv via plejeprodukter, forure­ ning fra minedrift og dampe fra afbrænding af kul. Kviksølv i fisk Der er ikke særlig meget kviksølv i fede fisk og fiskeolie. Derimod kan „gamle“ fisk og fisk højt oppe i fødekæden indeholde methylkviksølv, da de ikke kan udskille det. Tun og nogle få andre rovfisk har en grænseværdi for kviksølv, som er dobbelt så høj som for andre fisk. Forbrugerrådet Tænk Kemi testede for et par år siden dåsetun og fandt

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


målbare mængder af kviksølv i alle prøverne. Ifølge en an­ den undersøgelse overskrider hver 10. dåse tun og hver 5. tunbøf og sushitun grænseværdien for kviksølv — som vel at mærke burde være et rundt nul. Derfor bør gravide, am­ mende og små børn helt undgå tunfisk. Kviksølv i tandfyldninger Det er uklart, om tandfyldninger med amalgam (kviksølv) kan skade kroppen, men af forsigtighedshensyn kan du overveje at få dem fjernet. Du frarådes dog på det kraf­ tigste at få dem fjernet eller udskiftet, mens du er gravid eller ammer. Amalgameksponeringen, som din baby får indenbords ved en fjernelse, er markant højere, end hvis du lader kviksølvet sidde på sin plads under graviditet og amning. Hvis der ovenikøbet skulle gå noget galt under indgrebet (det kan ikke altid påvises), så er det helt slemt. Det er absolut ikke risikoen værd. Mange tandlæger ved ikke ret meget om kviksølvs kine­ tik i kroppen, dvs. hvordan det fordeles, optages og udskil­ les. De ved oftest heller ikke noget om, hvad det gør ved små børn. Derfor har de ofte ikke respekt nok for feltets potentielle farlighed. Når du ikke ammer mere (og ikke er gravid), bør du nøje vælge en tandlæge, der tager de anbe­ falede forholdsregler i forhold til sikker amalgamfjernelse.

Disse kriterier skal opfyldes ved fjernelse af amalgamfyldninger: Punktsug på tand

Iltmaske til næsen

Kultabletter lige før behandling og efterfølgende samme dag.

Var du eksponeret som gravid? Det er desværre rigtig skidt at blive eksponeret for kvik­ sølv under en graviditet. Den væsentligste eksponering for fostret er i graviditeten, ikke under amning. Faktisk kan amning via udvikling af babys tarmflora hjælpe med at fjerne netop kviksølv. Babyer eller ammende bør ikke de­ toxe, da det kan gøre ondt værre, fordi det flytter rundt på miljøgifte i kroppen. Derved udsættes hjerne og organer, når kroppen arbejder med at udskille stofferne. Derfor er det bedste at vente, til dit barns hjerne er næsten færdigud­ viklet i 3-4-årsalderen, hvorefter en behandler kan hjælpe med udrensning med fx chlorella, der i den videnskabelige litteratur har vist sig effektiv til det. Når du er færdig med at amme, så tag en chlorella- kapsel/-pille dagligt i nogle måneder, hvis du har været moderat kviksølveksponeret.

Kilder F.D.A. US Food & Drug Administration: Epidemiological Evidence of the Adverse Health Effects Reported in Relation to Mercury from Dental Amalgam. 2019 https://www.fda.gov/media/131151/download Forbrugerrådet Tænk Kemi: Test: Kemi i tun på dåse https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/test-kemi-i-tun-paa-daase Grandjean, P. et. Al: Cognitive Deficit in 7-Year-Old Children with Prenatal Exposure to Methylmercury. Neurotoxicology and Teratology, 1997: 19: 417-428. Grandjean, P. et al.: Cognitive Performance of Children Prenatally Exposed to “Safe” Levels of Methylmercury. Environmental Research. Volume 77, Issue 2, May 1998, Pages 165–172. DOI: 10.1006/enrs.1997.3804. Merino, J.J. et al: The Long-Term Algae Extract (Chlorella and Fucus sp) and Aminosulphurate Supplementation Modulate SOD-1 Activity and Decrease Heavy Metals (Hg++, Sn) Levels in Patients with Long-Term Dental Titanium Implants and Amalgam Fillings Restorations. Antioxidants (Basel). 2019 Apr; 8(4): 101. DOI: 10.3390/antiox8040101 Storelli, M.M. et al.: Occurrence of toxic metals (Hg, Cd and Pb) in fresh and canned tuna: Public health implications. Food and Chemical Toxicology, 2010: 48: 3167-3170. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20728500/ UN Environment Programme: Why Mercury still poses important threats to human health https://www.unenvironment.org/news-and-stories/story/why-mercury-still-poses-important-threats-human-health https://videnskab.dk/krop-sundhed/graensevaerdi-kviksolv-er-alt-hoj // 87


OPSKRIFT

Comeback til boghvede

Mange har de senere år fået øjnene op for boghvede. Det er der mange gode grunde til, og endnu flere fortjener at lære de små geniale frø at kende.

AF LISBETH TORDENDAHL

Lad os starte med navnet, for det er egentlig lidt misvisen­ de. Boghvede har nemlig ikke noget som helst med hvede at gøre, og rent biologisk er det slet ikke en kornsort, men derimod frø fra planter tilhørende pileurtfamilien. Men da frøene kan bruges på samme måde som korn, kaldes de ofte pseudokorn eller pseudoceralier (ligesom quinoa og amaranth). Boghvede har sit navn, fordi frøene har samme trekantede facon som bøgetræets frø, der kaldes bog. Historie Frøet kom til Danmark i 1300-tallet fra Central- og Østasi­ en. Det er en meget nøjsom plante, som trives i højmoser og hedeegne, i tør og sandet jord – og den skal ikke gødes. Især i Sønderjylland og på Fyn, hvor boghvedegrøden har sine rødder, blev den udbredt. Planten blev i 1800-tallet udkonkurreret af kartoflen, men dyrkes nu igen i Danmark. Næring Næringsmæssigt har boghvede meget at byde på. Boghve­ de indeholder mange B- og E-vitaminer (specielt højt ind­ hold af gamma-tokoferol), mineraler og sporstoffer som kalk, magnesium, kalium, jod, mangan, fluor, kisel m.fl. De små kantede frø er også rigt forsynet med cellebeskyt­ tende antioxidanter. I modsætning til kornsorterne har boghvede et højt ind­ hold af aminosyren lysin, næsten dobbelt så meget som i fx hvede, og derfor er proteinet i boghvede af såkaldt høj biologisk værdi (= et for mennesker fint indhold af og forhold mellem alle de essentielle aminosyrer) i forhold til andre plantekilder. Nettoproteinudnyttelsen vil derfor være højere end i kornarterne. Boghvede har desuden rensende og vanddrivende egen­ skaber. 88

//

Glutenfri Boghvede er fra naturens side glutenfri, men nogle men­ nesker reagerer på farvestoffet fagopyrin, som findes i bog­ hvedens yderskal. Fagopyrinen kan fjernes ved at skylle boghvede i kogende vand og nedbrydes i øvrigt af varme ved tilberedning. Sådan kan du bruge boghvede Hel boghvede er god at bruge i sammenkogte retter, i del­ ler, salater, i supper og blot kogt og serveret som ris. Bog­ hvedegrød af hel boghvede smager meget bedre end grød kogt af boghvedeflager. Hel boghvede kan meget rent gastronomisk, det har en let og særegen nøddeagtig smag, som fremhæves, hvis de hele boghvedefrø tørristes inden brug. Tørristning gør også, at frøene nemmere kan koges løse, uden at de bliver klistrede, som er dejligt, hvis de skal bruges i salater eller som ris. Ristede boghvedefrø kaldes også kasha, kendt fra russiske og centralasiatiske madtraditioner. Hel boghvede kan også laves til lækker, sprød knas, der kan bruges som topping på salater, morgenmad og desser­ ter eller blandes i myslien/granolaen. Det er nemmest at fordøje, når de hele kerner står i blød først og gerne spires inden tørring/ristning. Det kan købes færdiglavet. Knækket boghvede kan bruges i både bagværk og grød. Boghvedeflager kan bruges på samme måde bruge havre­ gryn. Boghvedemel er godt til både pandekager, kager og brød. Nudler af boghvede (som kaldes sobanudler) er kendt fra det japanske køkken. Det er en dejlig måde at spise boghvede på og kan fås økologisk i flere variationer. På min blog, lisbethtordendahl.dk, finder du lækre op­ skrifter med boghvede.


Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og holistisk kost- og livsstilsvejleder. Se mere på lisbethtordendahl.dk

B O G H V E D E G RØ D M E D PÆ R E R Boghvedegrød med pærer er på morgenbordet hos mig mange gange i løbet af vintermåneder­ ne, for det smager skønt og er en dejlig start på dagen! Det har været en af vores familiefavorit­ ter i årtier, opskriften var med i min første koge­ bog „Naturlig Mad“ fra 1990. Grød af hel boghvede er slow food. Det kræver 20-30 minutter, men er morgenrutinerne plan­

Du skal bruge: Hel boghvede 3/4 dl pr. portion (1 dl, hvis du er meget sulten) Vand 31/2 dl pr. dl boghvede (altså forholdet 1:3,5) Salt Pærer (min favorit her er conferencepærer) 1/2 pr. portion Evt. fintrevet, frisk ingefær Evt. fintrevet citronskal Ristede mandler

lagt i ordentlig rækkefølge, gør det ikke spor, for det er virkelig tiden værd. Grøden sættes over først, så står den jo og passer sig selv, mens vi kan gøre os klar til dagen. Har du ikke tid i hver­ dagen, så prøv grøden i weekenden. For at få grøden blød og cremet rister jeg ikke boghveden først.

Sådan gør du: Vask boghveden i koldt vand, dryp den af, og kom den i en gryde med vand og et nip salt. Sæt den over varmen. Skær pæren i mindre tern, og kom dem i gryden. Gem evt. lidt til at toppe den færdige grød med. Lad grøden koge under låg på svag varme 25-30 minutter. Tag evt. låget af de sidste minutter for at koge væden ind, hvis der er noget. Smag evt. grøden til med ingefær og/eller citronskal, og server den med hakkede, ristede mandler på toppen. Variation: Jeg kan godt lide, at boghvedegrød er blød og cremet. Vil du gerne have den lidt mindre cremet, kan du bruge mindre vand, fx 1:3 eller 1:2,5 og lade grøden koge 20 minutter. Nogle gange topper jeg også med en skefuld friskkværnede hørfrø, der bidrager med gode fibre og fedtstoffer, så grøden mætter end­ nu bedre.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 89


Lad solens vitaminer komme til dig D-Sun Forte 62,5 µg

D-Sun 20 µg

209 kr.

VegD3 20 µg

109 kr.

VegD3 Forte 75 µg

79 kr.

129 kr.

Vidste du... At Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret (fra oktober til april).

Vidste du også... At vitamin D er et fedtopløseligt vitamin - det vil sige, at der skal være fedtstoffer tilstede for en god optagelse af vitaminet. Derfor er der i alle fire D-vitaminer fra Biosym tilsat lecithin fra solsikkeolie, for at bidrage til en god optagelse.

FIND OS HER

F O R H A N D L E S H O S H E L S A M , H E L S E K O S T B U T I K K E R , M ATA S S A M T U D VA L G T E A P O T E K E R .


OPSKRIFT

Varm vintergryde med lam Nanna Ewald Stigel Ernæringsterapeut DET

SIMRE MAD E R BUDG E T MAD. Som her hvor basisgrøntsager og en billig(ere) udskæring af lam er kommet i gryden. Når blot du simrer retten i et par timer, bliver kødet mørt, og i mellemtiden kan du lave alt muligt andet.

De kolde måneder inviterer til simremad. Det lyder måske besværligt, men faktisk er det pærenemt. Retten passer nemlig sig selv, når den først er kommet op i gryden.

Til 4-5 personer Det skal du bruge 3 store porrer 400 g løg 2 fed hvidløg 3 store gulerødder Smør til stegning 00 g lammekød i stykker, fx fra 5 bov eller inderlår 4 dl mosede tomater (på glasflaske) 1-2 dl vand

tip: Gør-det-enkelt Hvis listen af krydderier er for lang, så køb en god, stærk indisk karryblanding og brug den i stedet.

1 lille karton økologisk kokosfløde 300 g blomkål Krydderier: 3 ½ tsk. stødt spidskommen 3 tsk. stødt koriander 1 tsk. gurkemeje 3 tsk. god karry 1 tsk. chili eller efter behov og smag

Sådan gør du: Snit porrer, løg og hvidløg. Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver. Smelt smør i en gryde. Kom alle krydderierne i, og svits dem. Kom kø­ det i, og brun det. Kom godt med salt og peber på kødet. Så er det i med gu­ lerødder, porrer, løg og hvidløg. Vend herlighederne, mens løgene langsomt bliver klare, men ikke brune. Nu skal de mosede tomater og vand i. På med et låg, og læn dig så tilbage de næste halvanden til to timer. Herefter er det i med kokosfløde og blomkål i små buketter, kog op igen, og smag så til. Evt. med ekstra salt og peber, spidskommen, chili m.v., efter behov og smagsløg. Kog, indtil blomkålen er let mør, og server så. Fx sammen med lidt brune ris og en nem salat af fintsnittet hvid­ kål, ristede sesamfrø, salt samt lidt olie og citronsaft.

Salt & peber

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 91


URTER

Gode gamle urterecepter

blandet med ny viden og nye produkter Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide urter, urteprodukter og den magi, de nogle gange kan skabe for en krop, der har brug for støtteterapi. AF MARIANNE PALM

Som vaskeægte urtenørd har jeg køkkenskabene fyldt med urter. I fordums tid, dengang jeg var teenager og begynd­ te min søgen efter muligheder for at skåne min krop for tarmkatar, bihulebetændelse, blærebetændelser, under­ livsbetændelser, eller hvad jeg ellers kunne nå at fejle gen­ nem 12 måneder, var det først af alt urterne, der vakte min interesse. Jeg støvede gennem tykke bøger, traskede ind i genbrugsbutikker efter gamle slidte tidsskrifter og fik ef­ terhånden samlet mig både en stribe af tørrede droger og et væld af viden, ikke kun til egne plager, men også til na­ boens slidte knæ og pædagogens migræne. Det blev flere

92

år senere, som 21-årig, til en uddannelse som biopat, og så gik det ellers over stok og sten med flere uddannelser og endnu mere at holde styr på, for vitaminerne, mine­ ralerne, fedtsyrerne og mælkesyrebakterierne blev trofaste følgesvende som et helt orkester af smukke muligheder for et sundere liv. Urterne står stadig mit hjerte ganske nær, og de er kun blevet endnu mere interessante med årene. For forskerne bliver ved med at finde mulige forklaringer på, hvorfor Askeblad konkurrerer med Bukkehorn om at være den bedste til infektioner. Og i dag skal vi ikke „nøjes“ med et

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


europæisk urteapotek, vi har fået så meget viden fra resten af verden, en viden, der kan omsættes til en god støttete­ rapi, til lindring ved akutte og kroniske problemstillinger. I denne lille artikel har jeg valgt at fokusere på en gam­ mel kending, UrtePencil, og fra samme firma, Natur Dro­ geriet, det helt nye produkt, Vircil. Kendetegnende for dem begge er, at det jyske firma fortsætter sine ædle traditioner med at vælge tørrede droger, sætter en flok af dem sam­ men for at skabe, hvad man med et moderne ord kalder kompleksitet. Oversat til helt almindeligt dansk fortæller det, hvordan de mange forskellige planter arbejder sam­ men om at skabe muligheden for, at kroppen kan få en støtte til at vende retur til en oprindelig sundhedstilstand. Det kaldes også i fagkredse for synergieffekt: At sætter vi fx

Echinacea (E. pallida (Nutt.)

Askeblade (Fraxinus excelsior L.)

fem planter sammen med hver deres egenskaber, så opnår vi ofte mere og bedre effekt, end hvis vi tog drogerne hver for sig. Droger er en fælles betegnelse for planter og plantedele, der kan anvendes som lindring eller støtte for kroppen. Det kan være urter, men også bark, rødder, frugter og nød­ der kan være ingredienser. Derfor dækker ordet „urter“ ikke over hele det spektrum, som naturen har stillet til rå­ dighed for menneskelige udfordringer. Den gamle kending og det nyeste skud på stammen Hvordan kan du skelne mellem de to produkter, der begge virker på mange af kroppens organer, men især har fokus på at hjælpe mod infektioner og inflammationer?

Bukkehornsfrø (Trigonella foenum graecum L.)

» Er du slidt og træt efter længere tids sygdom eller andre trælse problemstillinger, er det Vircil, der giver mest me­ ning. Her er tilsat de såkaldte adaptogene droger fra Asien, og ja, undskyld, at der er så mange fagudtryk, men ordet dækker over en egenskab, hvor den pågældende droge vir­ ker alment styrkende på hele kroppen. Den evner at hæve kroppens stresstærskel, så den bedre kan tåle de belastnin­ ger, den bliver udsat for. Man ved, at de fleste adaptogene droger virker på binyrerne, som dernæst og samtidig hjæl­ per immunforsvaret og nervesystemet med at genoprette eller bibeholde en god balance, så vi bedre kan tåle det liv, vi lever. » Kan du mærke, at der er en infektion på vej, som du gerne vil krybe udenom, så skynd dig at spise seks kapsler med UrtePensil. Her får du en håndsrækning til det akutte beredskab, og det gælder, hvad enten det er en infektion i luftvejene, i tarmen eller fx i blæren. Det er en „tudsegam­ mel“ urterecept skabt af grundlæggeren af Natur Drogeriet, Peer Christiansen, og produktet har været på helsehylder­ ne i cirka 70 år. Dengang var viden om de enkelte droger leveret gennem de selvsamme bøger, som jeg ledte efter i 70’erne, og er du urtenørd, ligesom jeg, er du også stødt på de to tunge bøger af A.O. Hansen, Naturlig Helbredelse bind 1 & 2. Gennem de sidste tre årtier er der lavet flere studier på de enkelte ingredienser, og man ved i dag, at UrtePensil er antibakteriel, immunregulerende, kan hindre colibakteri­ er i urinen, som kan skabe blærebetændelse, den evner at hjælpe trætte og slidte tarme og kan stort set anvendes til alle akutte problemstillinger. Det skal ikke hindre dig i at gå til læge og få den rette diagnose eller den rette behand­ ling, men UrtePensil er værdig som en støtteterapi, der al­ tid bør befinde sig forrest i dit eget husapotek.

Du kan se de mange droger, der indgår i de to produkter, på www.natur-drogeriet.dk.

// 93


Her finder du Institut for Biologisk Medicin i Dragør

DER ER KUN ET LILLE STYKKE HIMMEL MELLEM DIG OG DRAGØR

TOG:

AALBORG

MIDTJYLLAND

HENT REJSEPLANEN TIL DIN SMARTPHONE, OG SE DE MANGE MULIGHEDER SAMT TIDSPUNKTER. L ÆN DIG TILBAGE, ÅBN DINE STUDIEBØGER I STILLEKUPÉEN, OG NYD TRANSPORTTIDEN.

BILLUND

INSTITUT FOR BIOLOGISK MEDICIN

A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal 2791 Dragør tlf. 22 79 44 14 info@biologisk-medicin.dk www.biologisk-medicin.dk

SØNDERBORG

AARHUS


BUSRUTER: På Flixbus.dk finder du billige busrejser fra de største byer i Danmark. Aarhus, Esbjerg, Odense, Aalborg, Fredericia, Kolding, Horsens, Viborg, Aabenraa, Billund, Slagelse, Skanderborg, Sønderborg, Vejen og mange flere.

BUS 35

OBS!

START PÅ UDDANNELSEN, NÅR DET PASSER DIG.

GÅR LIGE TIL DØREN. VELKOMMEN TIL!

TRE STORE NYHEDER 1 . ACADEMY OF NATUROPATHY

Til dig, som gerne vil grave et spadestik dybere og ikke er bange for engelsk litteratur. (Du bestemmer selv, om det er noget for dig – resten af uddannelsen er på dansk)

2. EN OVERBYGNING TIL UDDANNEDE BEHANDLERE

99 autoimmune sygdomme – 311 timers undervisning på webinarer og ved fysisk fremmøde i Dragør. Kan tages efter din afsluttede eksamen i biopati/ naturopati. Vi samler al tilgængelig viden om sygdommene, internationalt som nationalt, hvad er der forskning på – hvad er der ikke forskning på – og kan vi overhovedet stille op med en støtteterapi til de forskellige sygdomme? Du er også velkommen til at deltage, hvis du er behandler eller sundhedsfaglig person med særlig interesse for netop dette område. Det koster blot 3.900 kr. for hele overbygningen. Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark, blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktik­ dage med klienter og tæt kontakt med underviserne. ­ Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

3. L ÆS OM VORES STORE OVERBYGNING I SAMARBEJDE MED URTESKOLEN M.FL. L ÆS MERE PÅ SIDE 8-9

KØBENHAVNS LUFTHAVN & DRAGØR BORNHOLM


Bedre blodgennemstrømning Kender du til denne følelse?

Padma Plus er et kosttilskud som indeholder en nøje udvalgt sammensætning af unikke tibetanske urter. Heriblandt hvidtjørn som bidrager til at vedligeholde en normal blodgennemstrømning i benene, hænderne og fødderne. De vegetabilske kapsler er nemme at indtage, men hvis man ikke bryder sig om at sluge kapsler, kan man åbne kapslen og hælde pulveret op på en ske og evt. indtage det sammen med yoghurt.

Padma Plus findes i tre størrelser:

Mange varianter:

120 stk. kr. 285,- 200 stk. koster 439,- og 400 stk. koster 869,Et godt råd: Vi anbefaler, at du starter med en 200 stk. pakning, hvor der er til en behandlingsperiode på 7 uger. Efter denne periode bør du mærke en forskel. Kan købes her: Matas, helsekostbutikker og på udvalgte apoteker. Kundekontakt: Medic Wiotech A/S - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

Træt? Jernmangel? Vælg aminoJern og få energi til mere Jern bidrager til at mindske træthed • Optages godt og skånsomt • Anbefales til gravide aminoJern optages godt i kroppen. Mængden af jern er lavere, men optagelsen er den samme, og det efterlader ingen spildjern i tarmen. aminoJern gør det derfor muligt at vedligeholde jerndepoterne, holde maven i ro – og bevare energien – på én og samme tid ved blot én tablet om dagen.

Læs mere om alle de ekstra fordele på www.aminojern.dk

Alle produkter indeholder levende bakterier, opbevares ved stuetemperatur, og kan indtages i kapslen, eller drysses ud på mad/drikke

For mere information og nærmeste forhandler, besøg hjemmesiden: www.sk-health.com


OPSKRIFT

Ud med den uønskede overvækst af svampe Der findes godt og vel 200 forskelli­ ge candida-arter, hvor den mest ud­ bredte af arterne er Candida albicans. Det er en hvid, encellet gærsvamp, som er en naturlig del af menneskets tarm- og hudflora. Du finder Candida albicans på huden, i næsen, på og i kønsorganerne, i munden og selvføl­ gelig i tarmsystemet. Når kroppen er i balance, er arten harmløs. Hvis kroppen på en eller anden måde kommer under pres – fx stress, antibiotika, p-piller, kræft eller kemo­ terapi – kan det styrte immunforsva­ ret og nedlægge de bakterier, som nor­ malt er med til at holde tarmfloraen på plads og svampen i balance.

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder. Hun har 11 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

En ubehandlet candida (candidia­ sis) forårsager et utal af symptomer, men inden for lægeverdenen bruges ordet candidiasis kun, når de har med meget svækkede mennesker at gøre. Inden for ernæringsterapi og funkti­ onel medicin bruges ordet dysbiose i stedet, da det er mere passende for en overvækst af skadelige mikroorga­ nismer. En dysbiose er en overvægt af ska­ delige mikroorganismer, svampe og sygdomsfremkaldende bakterier, hvor svampe, bakterier eller parasitter har svært ved at indgå i det harmoniske fællesskab, der findes i kroppen. Det kan ødelægge tarmfloraen og forårsage

Et par symptomer kunne være: ► Fordøjelsesproblemer som diarre,

løs mave, forstoppelse, oppustethed ► Dårlig udnyttelse af maden og

IBS (irritabel tyktarm) ► Skedekatar, blærebetændelse ► Svampeinfektioner, fx svamp i

skeden eller på penis ► Tørre slimhinder i mund og hals,

hoste ► Dårlig ånde ► Kløe i ørerne, ringen for ørerne,

osteklokkefølelse, øreinfektioner

► Nedsat afgiftning og derved

ophobning af affaldsstoffer ► Eksem, psoriasis ► Allergier, intolerancer

Bogen Fri for Candida og Dysbioser af Karina Villumsen giver en god indsigt i, hvordan du kan bringe kroppen i balance, på et sprog, som er let at forstå med mange gode forklaringer og lækre opskrifter.

► Menstruationsforstyrrelser, PMS ► Nedsat immunforsvar ► Hovedpine, irritabilitet og depres-

sionstendens ► Følelse af at være tappet for

energi og/eller massiv træthed ► Lyst til kulhydrater, hvidt brød,

gærprodukter og sukker

► Skæl, neglesvamp, fodsvamp,

ringorm

inflammation, øget tarmgennemtræn­ gelighed og medvirke til udviklingen af fødevareallergier, fødevareintoleran­ cer og sensitivitet over for fødevarer. Dysbiose dækker bedre over symp­ tomer og mave-/tarmproblemer, end candidiasis gør. Dysbiose opstår bl.a. på grund af stress, medicin, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer, for stort indtag af animalsk protein, toksiner, dårligt fedt, for få fibre, antibiotika, raffinere­ de fødevarer, kaffe, tobak og alkohol. Altså det samme som ved candidiasis.

Fri for Candida og Dysbioser En selvhjælpsbog med tips, råd og vejledning Med forord af Frede Damgaard

Fortsætter på næste side ...

MADGUDINDEN KARINA VILLUMSEN

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 97


Her kommer en opskrift og tips fra bogen Hold candida eller dysbiosen i sund balance med din krop. Vær opmærksom på, at kroppen har brug for: ► Hvile (8-9 timers søvn) ► Masser af vand (1 ½ – 2

liter om dagen) ► Rene produkter/fødevarer ► Fibre til at rense affalds-

stoffer ud med (fx loppefrøskaller) ► Nye forsyninger af probio-

tika/mælkesyrebakterier

“KL APSAMMEN”-BRØD Til madpakken, picnickurven eller morgenmaden En pladefuld – 12-16 stk. Ingredienser:

► Vitaminer og mineraler

2 dl solsikkekerner

► Hjælp i det hele taget

2 dl glutenfri havregryn 2 dl glutenfri havremel 1 dl chiafrø (eller 2 dl hørfrø) ½ dl græskarkerner spsk. fintmalede loppefrøskaller 2 (20 g) 2 tsk. bagepulver 1 spsk. carobpulver (for farvens skyld) 1 tsk. himalayasalt med top 500 ml lunkent vand ½ dl olivenolie Sådan gør du: Bland alle tørre ingredienser sammen i en skål.

TIP: Til frokost er det en god idé at spise resterne af maden fra i går. Det reducerer madspild, og samtidig vil du få et måltid, som stabiliserer dit blodsukker. Har du ikke mulighed for dette, så lav dit eget brød med masser af kerner i. Smør gerne kokosolie eller hjemmelavet ”smør” på brødet. TIP: Det allerbedste er at undgå sukker og søde sager så vidt muligt. Det kan være svært, hvis du er vant til at få lidt sødt efter aftensmaden eller til mellemmåltider. Her er forskellige forslag til at få noget sprødt, noget let og noget lækkert, som ikke ødelægger din kur. Husk at nyde det!

98

► Små stykker engelsk lakrids – de kan også fås med pebermynte. ► Kokoschips – enten rå eller ristede (kokossmil er tykkere kokoschips, der smager virkelig godt), ellers er der tynde kokoschips fra Biogan eller Urtekram. Både rå og ristede. Kokoschips kan også bruges til morgenmad, oven på smoothies, i mysli eller på grød. ► Kokossmør – creamed coconut – smager sødt og lækkert og kan smeltes til „hvid chokolade“. ► Hjemmelavede kugler eller „chokolade“.

Hæld de våde ingredienser i skålen. Rør det hele sammen med en ske. Lad dejen stå i 5-10 minutter, til den er fast. Hæld dejen på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde, og form dejen til en firkant på ca. 1 ½ cm i højden. Lav linjer i dejen med en kniv, så stykkerne kan brækkes fra hinanden efter bagning. Bag brødet i 40-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn. Lad brødene køle lidt af, inden de spises. Disse stykker holder sig fint ude på køkkenbordet et par dage i en pose og bliver ikke tørre. Dog er en tur på brødristeren altid godt. Fyld brødet med æggesalat eller pålæg inden en picnic. Æggesalt Hjemmelavet eller ægte mayonnaise blandet med karry, kogte hakkede æg, hakkede skalotteløg, salt og peber efter smag.

► Nøddemix, fx gojibær/morbær, kakaonibs og cashewnødder blandet i en skål eller pose. ► Hav altid et eller andet med, når sukkertrangen melder sig. Så undgår du for det meste at falde i. Prøv også at overveje, om du spiser, fordi du er sulten, eller om du spiser, fordi du er ked af det, stresset, irritabel, lækkersulten eller andet. Er der noget, du kan gøre psykisk for at hjælpe dig selv i sukkertrangen? ► Lakridste, aniste, fennikelte.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Nutrient Delivery System

Do k

NDS

um

tion viser at a t en

NDS® Probiotika i pulverform giver op til 20 gange flere bakterier end i kapselform

E NG H O L M ND S. D K

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

NYHED

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

33 % FLERE levende bakterier NU 20 milliarder cfu/dagsdosis. Samt en helt ny bakterie: L. rhamnosus GG/019

LASSIC ® PROBIOTIC C

KUN NDS® PROBIOTIC I PULVERFORM ER LEVENDE FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ LEVENDE I TYNDTARMEN. T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost


Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i de mørke måneder D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

DK_D-Pearls_Ad_SundForskning_210x280_1120

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2021  

sund-forskning februar 2021  

Profile for linisha
Advertisement