__MAIN_TEXT__

Page 1

EFFEKTIV BEHANDLING MOD MUNDTØRHED

VIDEN, VIDENSKAB & NATURLIGT VELVÆRE

Popliteus

ALT LIV I UNIVERSET STARTEDE MED STOFFET

COENZYM Q10

— EN OVERSET GIGANT TIL KNÆET

TEMA KLAR, PARAT, SKOLESTART

LUP PÅ LUFTVEJENE Spørg eksperterne: NERVØS HJERTEBANKEN

AUG/SEP 2020 PRIS: DKK 59,–

Laktoseintolerant? LAD MIG FÅ EN IS, MOR!


Vi uddanner også

ZONETERAPEUTER KONTAKT OS, OG HØR NÆRMERE

UDDAN DIG TIL

BIOPAT/NATUROPATH ibm En biopat & naturopath ibm uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

OBS!

START PÅ UDDANNELSEN, NÅR DET PASSER DIG.

Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger – og sammen med kompetente lærere – får du unik undervisning i: › Biopatiens grundprincipper og meridianlære › Ernæringsterapi herunder specialviden om vitaminer, mine­ raler, fedtsyrer og kostplaner › Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitets­ sikring

› Immun- og symbioseterapi › Komplementær strategi og functional medicine › Muskel- og fascielære › Klientpsykologi › Øreakupunktur › Diagnoseterapi › Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

Book et personligt konferencemøde med Marianne Palm, hvis du vil vide mere om uddannelsen til biopat&naturopath ibm eller zoneterapeut. Skriv til info@biologisk-medicin.dk.

› Hormonsystemet

› Urinveje

› Nervesystemet

› Sanseorganerne

› Immunforsvaret

› Kredsløbet

› Luftveje

› Huden

› Fordøjelsen

› Muskel- og knoglesystemet

FØLG INSTITUT FOR BIOLOGISK MEDICIN PÅ FACEBOOK Institut for Biologisk Medicin, A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal, 2791 Dragør, tlf. 22 79 44 14, info@biologisk-medicin.dk, www.biologisk-medicin.dk


NYHED

TO STORE NYHEDER

VI SKRÆDDERSYER

— EN DEL AF UDDANNELSEN FRA AUGUST 2020

gerne en studieplan sammen med dig. Du bestemmer selv farten.

1 . ACADEMY OF NATUROPATHY

Til dig, som gerne vil grave et spadestik dybere og ikke er bange for engelsk litteratur. (Du bestemmer selv, om det er noget for dig – resten af uddannelsen er på dansk)

2. EN OVERBYGNING TIL UDDANNEDE BEHANDLERE

99 autoimmune sygdomme – 311 timers undervisning på webinarer og ved fysisk fremmøde i Dragør. Kan tages efter din afsluttede eksamen i biopati/ naturopati. Vi samler al tilgængelig viden om sygdommene, internationalt som nationalt, hvad er der forskning på – hvad er der ikke forskning på – og kan vi overhovedet stille op med en støtteterapi til de forskellige sygdomme? Du er også velkommen til at deltage, hvis du er behandler eller sundhedsfaglig person med særlig interesse for netop dette område. Det koster blot 3.900 kr. for hele overbygningen. Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark, blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktik­ dage med klienter og tæt kontakt med underviserne. ­ Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

VI ER FLYTTET

UANSET HVOR DU BOR, ER DET LET AT KOMME TIL DRAGØR FIND VORES DANMARKSKORT HER I MAGASINET, OG SE, HVOR LET DU KOMMER TIL DRAGØR!

PRISER

Prisen for biopat-/naturopath-uddannelsen er: kr. 59.749 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 70.749 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Normalprisen for zoneterapeut-uddannelsen: kr. 52.249 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 63.249 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Mulighed for gode rabatter! Du kan vælge at afbetale med kr. 1.000 pr. måned. Kontakt os, og hør nærmere.

ER DU INTERESSERET?

Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14.

Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk


Nutrient Delivery System

Indeholder 3 unikke collagen typer

NDS® Multi Collagen Total® Føl dig ung – hele livet. 225 g – 30 daglige doser (7,5 g)

PureLine Collagen SkinActive®

Skønhed indefra. Væsentlig bedre hudkvalitet og hudfugtighed. Mindsker udseendet af rynker, fine linjer og cellulitis. 225 g – 90 daglige doser (2,5 g)

PureLine Collagen BoneX®

Sunde knogler – hele livet. 200 g – 40 daglige doser (5 g)

PureLine Collagen EZY Move®

Et aktivt liv – hele livet. 250 g – 50 daglige doser (5 g)

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost

E NG H O L M ND S. D K

NDS

Multi Collagen Total

®


LEDER ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal, 2791 Dragør LAYOUT www.gaardogdahl.dk FOTO I DETTE MAGASIN Adobe Stock TRYK PrintConnect Aps OPLAG 34.000 VI ER GÅET ONLINE. Find magasinet på sund-forskning.dk Færre fysiske magasiner, men samme spændende indhold på bæredygtig vis. ANNONCESALG info@sund-forskning.dk Informationerne fra SUND-FORSKNING må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind-og udland. Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund – her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 149,om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

Hvorfor jeg elsker forskning + erfaringer – om mig og min læge Jeg var lige forbi min læge for at få taget en blodprøve. Sådan et hver-femte-år-må-jeg-hellere-lige-få-tjekket-mit-kolesterol. Og der sidder han med ørebøffer i sin telefonkonsultation og øser ud af sine mange erfaringer fra 35 års virke som en rigtig god og komplementærttænkende læge. Han stikker snudeskaftet ned i den forskning, han kan finde og venter ikke på metaanalyser, som sammenligner 10, 20 og 30 studier. Han kombinerer sin sunde fornuft, sin viden og nysgerrighed om mennesker med den forskning, som både han og jeg kan lide. Og også lægevidenskaben må jo indimellem bøje sig og have et standpunkt, til man tager et nyt. Således var det fuldstændig ligegyldigt, at jeg fastede her til morgen, det er flere år siden, at man internationalt er holdt op med at måle kolesteroltal på sulten mavesæk. Således må også vi som komplementære behandlere æde nogle hatte indimellem og få kigget på vores retorik, og på hvilket grundlag vi egentlig arbejder med mennesker på. Det gør, at jeg om lidt lægger sidste hånd på værket: En toårig overbygning om 99 autoimmune sygdomme. Hvad er der egentlig nationalt og internationalt forsket i? Findes der nogle erfaringer derude et sted, som vi alle kan drage nytte af? Både mig og min læge? Egentlig handler denne måneds magasin traditionen tro mest om at være parat til et nyt skoleår. For nogle børn en skelsættende begivenhed og helst af den positive karakter. Det handler også om mundtørhed, ny forskning, JA! Og om mineraler til din træning, og at den faktisk begynder i køleskabet. Dejligt, du læser med! Tusind tak fra mig. Til min læge og alle jer andre. Kærlig hilsen

O

RD

IC E C OL A B

5041 0787 Kroonpress

EL

N

Marianne Palm, august 2020

LÆS OM overbygningen til de autoimmune sygdomme på s. 96 eller på www. biologisk-medicin.dk.

Læs også om vores fantastiske zoneterapeut­ uddannelse, hvor du bliver klædt på til at debattere med din læge om ernæring, om urter og alt det andet, der rører sig i et moderne 2020 liv.

// 5


26

38

Indhold 5 Leder

8

8 Alt liv i universet startede med stoffet coenzym Q10 13 Forskere opdager effektiv behandling mod mundtørhed 14 Sund-forskning sætter lup på luftvejene 19 Din motionsdag begynder i køleskabet 20 Klar, parat, skolestart 24 Trængsel for store og små hjerner 25 Keen Mind fra 8 til 88 26 Bliv gode venner med din BDNF 27 Tjek på madkassen 28 Skolestart — om håndtering af nye indtryk i et ernæringsmæssigt perspektiv 32 Lad mig få en is, mor!

60

35 Også heste får hjælp fra et kollagenprodukt 36 Kolik hos babyer 38 Ernæring og træning til kvinder i overgangsalderen 44 Bliv klog på din bækkenbund 52 Træt af træning? Husk dine mineraler! 54 Jod i salt skaber færre syge med forhøjet stofskifte, men ... 54 Nye jodprodukter fra tang

54 6

56 Popliteus — en overset gigant til knæet

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


24

58 Hjælp til ledvæsken 60 En stabil fiskeolie til kredsløb og inflammationer 63 Er det bare jernmangel? 64 G lucosaminsulfat er en effektiv behandling ved slidgigt i knæet 66 Svensk forskning afslører ny hjertebeskyttende mekanisme 69 Sommergulerøddermed timian 71

Tid til pandekager med quinoa

72 Kaffedessert a la tiramisu 74

Verdens grønneste juicer og smoothies

77 Fra nervesystemer i Tibet til dansk uro 78 Hotte nyheder fra en svunden hippietid 80 Et helt særligt møde … 81

Vidste du, at …

82 Spørg Eksperterne 88 Den grønne pote 90 Det homøopatiske hjørne 92 Go’ kemi i dåsen 95 C-vitamin ser ud til at forebygge forkølelser

DET HER SKAL DU VIDE,

når du læser SUND-FORSKNING Redaktionen på sund-forskning består af en lang række fagpersoner, der holder skarpt øje med al forskning i ind- og udland. Der er mest at holde øje med i udlandet, da der sjældent bliver lavet forskning i Danmark på de områder, der optager os mest: Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og urter, der alle kan fungere som en vigtig støtteterapi i hverdagen til sunde og raske, til forebyggelse og i terapeutiske sammenhænge. Vores referencer er pubmed.com, internationale publiceringer og kontakt til et væld af forskere og laboratorier verden over. Vi forsøger at gøre svær forskning fra udlandet let tilgængelig for danskere ved nøje at gennemgå ny og ældre forskning sådan side for side. Det betyder også, at hvor vi fx skriver om magneisum til uro i benene, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste mulighed for behandling af uro. Du skal tale med din læge, så alvorlige årsager udelukkes, og du skal kunne forstå artiklerne på tværs, så du måske kan sammensætte en strategi, der kan virke mere optimalt end kun et enkelt magnesiumtilskud. Sygdom opstår som regel som en sum af belastende faktorer, og de kan være helt individuelle, og derfor må intet i dette magasin opfattes som værende udtryk for, at du blot kan klare dine måske komplekse problemer med et enkelt tilskud. Opsøg professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, hormonterapeuter, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter eller psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med stress og andre mentale problemstillinger. De dygtigste af alle disse behandlere vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at hjælpe dig.

// 7


VIDEN & VIDENSKAB

Alt liv i universet startede med stoffet coenzym Q10 Der er ikke mange, der ved det, men stoffet ubiquinon – også kendt som coenzym Q10 – er opstået, længe før de første planter, dyr eller mennesker så dagens lys. Det var forhistoriske bakterier, der udviklede det som et nyt og bedre brændstof, som gjorde det muligt for bakterierne at overleve i en atmosfære, der pludselig havde fået en markant højere iltkoncentration.

AF BJØRN FALCK MADSEN

Du kan sende en venlig tanke til de bakterier, der for ca. 2,5 milliarder år siden valgte at skifte fra en type brændstof til en anden. Havde de ikke gjort det, ville du ikke have siddet og læst denne artikel nu, for så havde der med al sandsynlighed ikke eksisteret liv på Jorden. Stoffet ubiquinon, som (næsten) alle celler i din krop bruger til at danne energi af, blev oprindeligt udviklet af de forhistoriske bakterier i et desperat forsøg på at tilpasse sig den langt højere iltmætning af atmosfæren, som pludselig var opstået. Bruges til energidannelse Quinoner er stoffer, som mikroorganismer (og celler) bruger til at transportere elektroner som led i deres energiomsætning, hvor ilt også indgår i processen. Men fordi iltkoncentrationen pludselig var øget så voldsomt, var bakterierne tvunget til at opgive napthoquinon, deres oprindelige brændstof, og udvikle ubiquinon, der langt bedre kunne beskytte dem mod ilten. Beskytter mod iltens skadevirkning Ilt er nemlig et tveægget sværd. Som bekendt er det en nødvendig komponent i levende organismers energiom-

8

sætning, men det kan også være stærkt giftigt, fordi det er med til at danne farlige iltforbindelser (frie radikaler), som har en ødelæggende effekt. Bakterierne stod vitterlig over for et valg imellem at blive flået i stykker af den potentielt ødelæggende ilt og at anvende en ny elektrontransportør, som kunne beskytte mod iltens skadelige virkning. Fra bakterier til celler Men hvor er koblingen så imellem bakterierne og celler, som vi kender dem i dag? Ja, det er en interessant historie i sig selv. En fremherskende teori går ud på, at en af disse forhistoriske bakterier (prokaryot) på et tidspunkt trængte ind i en anden bakterie og dannede et varigt partnerskab. Denne indtrængende bakterie udviklede sig til det, vi i dag kender som mitokondriet og er cellens kraftværk. Den første levende celle (eukaryot) havde indtaget universets scene og kunne begynde at formere sig. Stor interesse blandt forskere Efterfølgende er det nye, forbedrede brændstof, ubiquinon, blevet overført til celler i levende væsener, herunder mennesker, så det er vel ikke for meget at sige, at det er

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


MITOKONDRIE

MATRIX

RIBOSOMER

DNA

grunden til, at vi er her i dag. Ubiquinon, som de fleste folk blot kalder coenzym Q10, har været genstand for forskernes interesse, og det er ikke småting, man har fundet frem til inden for de senere årtier med hensyn til dette stofs betydning for vores trivsel og helbred. Fik Nobelprisen for at forklare virkningen Selvom ubiquinon altså har eksisteret i to og en halv milliard år, skal vi skrue tiden helt frem til 1940, før forskere for første gang stødte på stoffet. I 1957 lykkedes det amerikanske videnskabsmænd at udvinde ubiquinon fra oksehjerter, og i 1978 fik den britiske biokemiker Peter Mitchell Nobelprisen i kemi for sit udførlige arbejde med at forklare stoffets rolle i cellernes energitransportkæde. Mennesker kan også danne stoffet Vi mennesker danner selv vores ubiquinon. Vores egenproduktion af stoffet når dog sit højdepunkt relativt tidligt i livet, normalt omkring tyveårsalderen, hvorefter det gradvist går den anden vej. Herefter begynder cellernes indhold af stoffet langsomt at dale. Det betyder, at energiomsætningen går ned, og mange af de livsvigtige funktioner, som netop afhænger

// 9


af energi, påvirkes også. Det er imidlertid lykkedes at fremstille stoffet og putte det i kapsler, som man kan indtage for på den måde at kompensere for det aldersbetingede tab. Parodontosepatienter har lavere niveau Allerede i 1970’erne havde amerikanske og japanske forskere observeret, hvordan tilskud af coenzym Q10 kunne forbedre symptomer på bl.a. hjertesvigt og parodontose. Sammenhængen er blevet set i andre og nyere undersøgelser, og det interessante er, at indholdet af coenzym Q10 i såvel betændt tandkød som i hjertevæv hos hjertesvigtpatienter er lavere end det tilsvarende niveau hos raske mennesker. Det tyder med andre ord på, at der er en sammenhæng imellem mangel på stoffet og en forringet energiomsætning, som altså kan forklare de forskellige symptomer. Hjalp hjertesvigtpatienter i stor undersøgelse En af de mest overbevisende videnskabelige undersøgelser af coenzym Q10

10

og hjertet er Q-SYMBIO, som blev offentliggjort i JAAC Heart Failure i 2014. I alt 420 patienter med varierende grader af hjertesvigt blev inddelt i to hold. Et hold fik konventionel medicinsk behandling mod hjertesvigt, og det andet hold fik den konventionelle behandling samt tre daglige kapsler coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) med 100 mg coenzym Q10 i form af ubiquinon i hver. Denne undersøgelse dokumenterede, at der var 43 pct. færre, der døde af deres sygdom i den gruppe, hvor de fik coenzym Q10. Samarbejder med selen På samme måde lykkedes det forskere fra Universitetet i Linköping og Karolinska Institutet i Stockholm at reducere hjerte-kar-dødeligheden med 54 pct. ved at give ældre mænd og kvinder 200 mg Bio-Qinon Q10 og 200 mikrogram SelenoPrecise (organisk selengær) dagligt i fire år. Selen og coenzym Q10 har i øvrigt en indbyrdes indvirkning på hinanden, og det ene stof kan ikke fungere uden det andet. Hjertet er som bekendt et af de mest energikrævende organer i kroppen, så

det kan vel næppe overraske, at mangel på coenzym Q10 i netop dette væv kan have en svækkende virkning. Nøglen til fremtidens sygdomsforebyggelse? Men videnskaben har fået øjnene op for de mange andre ting, som coenzym Q10 er i stand til. Foruden at være en nødvendig komponent i cellernes energiomsætning er stoffet med til at beskytte cellernes DNA. Den kombinerede rolle som energileverandør og DNA-beskytter gør stoffet specielt interessant i forbindelse med en række sygdomme, der opstår i cellernes energifabrikker (mitokondrierne), når de pludselig ikke fungerer, som de skal. Man taler om mitokondriel dysfunktion, og listen over sygdomme, der passer ind i denne kategori, er lang. Interessant er det dog, at det samme stof, som forhistoriske bakterier udviklede for at overleve, i dag tjener samme formål. Det er bare mennesker, det gavner.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ANNONCE

ÉN UD AF TRE HAR SVÆRT VED AT FALDE I SØVN

Modelfoto

Er manglende søvn ved at drive dig til vanvid ? Her er tabletten, der hjælper dig til at føle dig afslappet, sove roligt og vågne op frisk og udhvilet. En unik formulering – kun med naturlige ekstrakter og vitaminer.

U

rolig søvn får dig til at føle dig udkørt. En urolig og afbrudt søvn bliver mere og mere almindelig i vores hektiske og forjagede liv. Får du ikke nok søvn, vil du ofte opleve sorte rander under øjnene, din hud er bleg og du vil måske tage på i vægt, da din produktion af hormoner øges, så du føler dig mere sulten.

HÅRDT FOR DIN KROP

Manglende søvn gør, at kroppen restituerer sig dårligere ; faktisk kan mangel på søvn være så hårdt for kroppen, at dine venner og kolleger vil bemærke det. Søvnmangel er så hårdt for mennesker, at den er kendt for at være den hårdeste og værste form for tortur.

SOV ROLIGT OG VÅGN OP FRISK

Hjælp dig selv til at bekæmpe de uudholdelige nætter. Melissa Dream™ er en citronmelisse tablet, som hjælper dig med at opretholde en rolig nattesøvn.

MELISSA DREAM

I århundreder har citronmelisse, Melissa

officinalis,, været blandt urteeksperternes foretrukne urter, derfor navnet Melissa. Den unikke formulering er udviklet til at hjælpe med at opretholde en rolig og afslappet søvn, så du vågner frisk og udhvilet.

JEG SOVER ROLIGT HELE NATTEN UDEN AT VÅGNE! Mange af os kender irritationen over ikke at kunne sove igennem om natten. Du vender og drejer dig ; tanker og bekymringer kører rundt i dit hoved. Elin, 62, kendte det kun alt for godt og prøvede Melissa Dream™.

E

lin har i de seneste par år sovet uroligt og ofte været vågen flere gange i løbet af Alle urteekstrakterne er Citronmelisse naturlige og virker ikke slønatten. – Det er frustrerende at vende. Citronmelisse tabletten ligge i sin seng og vende og dreje sig. indeholder grøn te, samt et vitamin Om dagen havde jeg svært ved at B kompleks, der hjælper til normale nervekoncentrere mig, fordi jeg var træt. funktioner. Ydermere indeholder tabletten Jeg gik hele tiden rundt om mig selv, magnesium, som bidrager til normale muuden at få noget fra hånden – simskelfunktioner. pelthen fordi jeg fik for dårlig søvn.

HVOR KAN DU KØBE MELISSA DREAM?

Melissa Dream kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www.newnordic. dk. Har du spørgsmål, så ring til producenten New Nordic på telefon 46 33 76 00. Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

Dejligt at vågne frisk og udhvilet – Det er en skøn følelse ! Når jeg vågner, er jeg fuld af overskud. Jeg tager to tabletter, ca. 1 time før jeg går i seng. Jeg var slet ikke klar over, hvilken indflydelse søvnen havde på min livsglæde. Nu føler jeg mig virkelig frisk og glad, siger Elin.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 11


En ny begyndelse ANNONCE

Tak for 20 fantastiske år Vi vil gerne takke vores klienter, kursister, studerende og kolleger for 20 fantastiske år. Nu bliver Heilesen & Mygind til:

Mygind Institute

Vi er i dag et team af dedikerede og ambitiøse terapeuter og undervisere som hele tiden udvikler vores fire professionelle uddannelser.

www.mygind.dk www.tankefeltterapi.dk www.METAsundhed.dk

Tankefeltterapi og EFT METAsundhed Transbiologisk traumeterapi - og vores fireårige REG godkendte psykoterapeutuddannelse som indeholder det hele fra de tre andre uddannelser og meget mere...


VIDEN & VIDENSKAB

Forskere opdager

effektiv behandling

mod mundtørhed Tør mund er et udbredt problem og kan give en række ubehagelige symptomer. Ny italiensk forskning viser imidlertid, at man kan få gang i spytsekretionen på en naturlig måde uden medicin. AF BJØRN FALCK MADSEN

Mundtørhed eller xerostomi er almindeligt forekommende, især blandt ældre personer, og skyldes manglende spytsekretion. Det kan føre til dårlig ånde, karies, tandkødsbetændelse, kronisk ondt i halsen og en række andre problemer. Man kan imidlertid gøre noget ved problemet ved at tage tabletter med pycnogenol, skriver italienske forskere i det videnskabelige tidsskrift Minerva Stomatologica. Pyc­ nogenol er en ekstrakt, som er lavet af barken af træet Pinus pinaster (også kaldet fransk strandfyr).

Forsøg med pycnogenoltabletter Forskerne lavede en undersøgelse af 48 mænd og kvinder i alderen 45 til 55 år, som alle led af symptomer på mundtørhed. Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor der var 12 diabetikere og 12 ikke-diabetikere i hver gruppe. En gruppe forsøgsdeltagere fik et præparat med barkekstrakt (pyc­ nogenol), og den anden gruppe deltagere fik ingen behandling og fungerede blot som kontrolgruppe. Markante forbedringer efter to uger Efter to uger kunne forskerne se, at de forsøgspersoner, som havde taget pycnogenoltabletterne, havde markant større spytsekretion, og de havde ligeledes mindre oxidativ stress sammenlignet med personerne i kontrolgruppen. De mest opsigtsvækkende forbedringer hos de pycnogenolbehandlede patienter var:

Øget spytsekretion

82 pct. (ikke-diabetikere) 70 pct. (diabetikere) Reduceret mundtørhed

66 pct. (ikke-diabetikere) 63 pct. (diabetikere) Reduceret forekomst af mundblister forårsaget af mundtørhed

69 pct. (ikke-diabetikere) 58 pct. (diabetikere)

I gruppen, der fik placebo, blev der ikke registreret nævneværdige forbedringer inden for de nævnte områder.

Kilde: Minerva Stomatologica, december 2019

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 13


KO S T T I L SK U D

SUND-FORSKNING

sætter lup på luftvejene Lad mig begynde med at understrege, at min artikel ikke handler om den skræmmende C-virus. Den handler om, hvordan jeg lærte François at kende for flere år siden. Vi mødtes i bjergene ved Nice, hvor han glad og gerne fortæller om naturens mangfoldige evner til at skabe sundhed for dyr og mennesker. AF MARIANNE PALM

14

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


ARTERIERNE

BRONKIER

ALVEOLER

VENER KAPILLÆRER

Splash: Gå altid til læge, hvis du har fysiske problemer, også når det gælder luftvejene.

BLOD LUFT LUFT BLOD

ALVEOLER

François har været jorden rundt og fundet de bedste studier, de bedste afgrøder og opdaget urter, der lever i den vilde natur, og som kan gøre en forskel for vores sundhed. Det har bl.a. bragt ham til oldgamle tidsskrifter fra Mellemøsten, hvor super moderne universiteter og forskningsinstitutioner har sat gamle og nogle gange glemte ingredienser under lup. Her er det droger til luftvejene med et indhold, der generelt virker på luftvejenes sundhed, som har været genstand for hans nysgerrighed.

Françis ønskede at kunne: – Støtte luftvejene i at undgå den inflammation, der ellers kan skabe en ufuldstændig vejrtrækning.

Det hele begynder med et organsystem … Når en forsker udi urter begynder sit arbejde, er det jo både et studie i menneskets fysiologi og et studie udi, hvilke plantedele der kan støtte denne fysiologi. Hvad er det vores luftveje har mest brug for? Jeg spurgte François, som jeg mødte i bjergene i Nice, lang tid før vores lande lukkede ned, om hans tanker og ideer, og hvordan de så landede i et dansk produkt, Deep Breath.

– Fjerne unødig slim, som skadelige bakterier kan tage fodfæste i.

– Skabe gode betingelser for den lokale mikroflora, så den bedre kan afværge, hvad der måtte komme af udefrakommende udfordringer fra bakterier og virus. – Hjælpe de små fimrehår med at kunne fortsætte deres arbejde med at fjerne skidt og snavs fra bronkierne.

– Styrke det lokale immunforsvar. – Hjælpe luftvejene med at fjerne frie iltradikaler, som ellers kan skabe ravage på cellevæggene og styrke alveolernes vægge. fortsætter på næste side >> // 15


KO S T T I L SK U D

– Undgå hoste, der kan skabe unødigt anstrengt lungevæv. – Hjælpe kroppen til at producere mere elastin, et protein, der gør fx lungevævet mere elastisk, så det bedre kan reagere positivt på at føre ilt ind i blodet og fjerne kuldioxid.

Gå altid til læge, hvis du har fysiske problemer, også når det gælder luftvejene.

Tag en dyb indånding, og bliv klogere på droger fra hele verden. Fra den sorte muld til de røde luftveje Fra bladene på den japanske mispel (Eriobotrya japonica) finder du aktiv ursolsyre, der ud over at være en god antioxidant også kan skabe bedre betingelser for lungevævet, så det lettere kan regenerere, eller man kan forebygge, at stivhed og arvæv opstår i lungerne, som naturligt nok kan hæmme både optagelsen af ilt og afgivelse af kuldioxid fra blodet. I det hele taget sørger ursolsyren for at skabe bedre forhold for alle celler i kroppen, men er her valgt i Deep Breath for sin evne til at få skabt eller vedligeholdt et sundt lungevæv. Myrte (Myrtus communis) har traditionelt været anvendt til mange typer af lungeudfordringer i tusindvis af år. Plantens evne til at hjælpe vores naturlige mikroflora med at jage fremmede indtrængere på porten, så de ikke skaber ravage, har gjort myrte til en særlig anvendt plante, som har været kendt og anvendt især i Nordafrika og Sydeuropa. Den virker krampeløsnende, bronkieudvidende og er med til at regulere blodårernes spændingstilstand, en evne, der er vigtig, hvis man er udfordret med kroniske lungeproblemer. Og så er den også kendt for gennem sit indhold af eukalyptus at modvirke tør hoste og andre fortrædeligheder, hvor inflammationer er involveret i luftvejene. I New Nordics produkt har de både tilsat ekstrakt af bladene og brugt olien, så plantens egenskaber kommer i fuldt flor. Og nå ja, så er der også lige myrtucommulone, som selv i små doser virker inflammationshæmmende på lungerne. Det samme har François gjort med sort kommenfrø (Nigella sativa L.). Her er anvendt både en ekstrakt og den æteriske olie. Her er det igen en vigtig plante eller rettere dens frø og olie, som kommer fra Mellemøsten. Den er stærkt inflammationshæmmende, styrker elasticiteten i lungevævet, er bronkieudvidende, så man bedre kan få luft og er samtidig

16

Eriobotrya japonica

krampeløsnende, en effekt, der er vigtig ved mange former for hoste og belastende sammentrækninger. Virker også slimløsnende. En ekstrakt fremstillet af pomelo (Citrus naringin) og med et standardiseret indhold på 40 pct. naringenin støtter kroppen i at danne stærke bronkievægge, skaber gunstige forhold for alveolerne og hjælper i øvrigt kroppen ligesom sort peber med at øge optageligheden af vitaminer, mineraler og planteaktive stoffer, en virkning man bl.a. har set på polyphenolerne, som er en stor gruppe af antioxidanter, man finder i grøntsager, frugter og i fx rødvin. Synergieffekt er et af nøgleordene François er alt i alt glad for produktet Deep Breath, som efter hans bedste mening opfylder de kriterier, han har stillet op for et produkt, der skal have en bred støttende effekt på lungevævet. Det kan bruges forebyggende, det kan bruges sammen med lægeordineret medicin, og ja, synergi er ikke kun et begreb mellem de enkelte plantedele og de tilsatte vitaminer og mineraler, det er også en bro mellem læge og klient til at kunne gøre noget ekstra for betrængte luftveje, slutter François, mens han fortsætter turen rundt i engen, der ligger højt oppe over den franske by.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Kilder: ERIOBOTRYA JAPONICA

NIGELLA SATIVA

CITRUS NARINGIN

– Anti-inflammatory and antioxidant properties of Eriobotrya japonica leaves extracts.

– The Protective Effect of α-Hederin, the Active Constituent of Nigella sativa, on Lung Inflammation and Blood Cytokines in Ovalbumin Sensitized Guinea Pigs.

– Anti-inflammatory effects of naringin in chronic pulmonary neutrophilic inflammation in cigarette smoke-exposed rats.

Maher K, Yassine BA, Sofiane B., Afr Health Sci. 2015 Jun;15(2):613-20 – Antifibrosis effects of triterpene acids of Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl. leaf in a rat model of bleomycin-induced pulmonary fibrosis.

Keyhanmanesh R, Saadat S, Mohammadi M, Shahbazfar AA, Fallahi M., Phytother Res. 2015 Nov;29(11):1761-7. MYRTLE

Yang Y, Huang Y, Huang C, Lv X, Liu L, Wang Y, Li J., J Pharm Pharmacol. 2012 Dec;64(12):1751-60.

– Review of pharmacological effects of Myrtus communis L. and its active constituents.

– Ursolic acid inhibits cigarette smoke extract-induced human bronchial epithelial cell injury and prevents development of lung cancer.

Alipour G, Dashti S, Hosseinzadeh H., Phytother Res. 2014 Aug;28(8):1125-36. doi: 10.1002/ptr.5122. Epub 2014 Feb 4. Review.

Liu W, Tan X, Shu L, Sun H, Song J, Jin P, Yu S, Sun M, Jia X. Molecules. 2012 Aug 2;17(8):9104-15 – Inhibition of human neutrophil elastase by pentacyclic triterpenes. Feng L, Liu X, Zhu W, Guo F, Wu Y, Wang R, Chen K, Huang C, Li Y., PLoS One. 2013 Dec 20;8(12):e82794.

Nie YC, Wu H, Li PB, Luo YL, Long K, Xie LM, Shen JG, Su WW., J Med Food. 2012 Oct;15(10):894-900. doi: 10.1089/ jmf.2012.2251. Epub 2012 Sep 17. – Naringin attenuates enhanced cough, airway hyperresponsiveness and airway inflammation in a guinea pig model of chronic bronchitis induced by cigarette smoke. Luo YL, Zhang CC, Li PB, Nie YC, Wu H, Shen JG, Su WW., Int Immunopharmacol. 2012 Jul;13(3):301-7.


ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår

Stofskifte

Negle

Immunsystem

Hud

Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 30 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_210x280_0420

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


KOST TILSKUD

Din motionsdag

begynder i køleskabet

Lidt bevægelse skaber glæde i hjerte og blodkar. Meget bevægelse skaber rigtig mange frie iltradikaler, og alt for mange af dem kan faktisk være usunde. AF MARIANNE PALM

M

en det skal ikke hindre dig i at gøre alt for at få pulsen op flere gange om ugen. Du skal blot spise derefter. Sådan har rådene lydt i mange år, og det er af rigtig gode grunde. For fylder du kredsløbet op med mad, der tærer på dette så livsvigtige organsystem, så får du ikke tilført de antioxidanter, der skal hindre de frie iltradikaler i at løbe løbsk. Jo mere farverig du er, jo bedre Måske er dit løbetøj sort med striber af få-øje-på-mig orange, rødt og grønt. For dine fødevarer skal det være lige omvendt. Her skal de farverige grøntsager og frugter dominere din tallerken. Naturen har sørget for, at jo større farverigdom i buske og træer, i skovbund og krat, jo mere er der at hente af styrke til vores celler. Så lad bare al det farveløse mad blive i supermarkedet. Jo hvidere maden er, jo mere sort ser det ud for din krop … Men vi er også nogle værre vanedyr Studier viser, at hvis vi fra barnsben har lært at spise X, så er vi ikke så nemme at overbevise om, at vi skal skifte over til Y. Derfor er det ikke kun vigtigt, at vi lærer vores børn at gøre det rigtigt fra barnsben af, det er også særlig vigtigt, at du som motionist og sports m/k klæder dig på til at gøre så

meget som muligt for at få et liv med sundhed, der passer til dine motionsvaner. En væsentlig støtte fra seks røde tomater i én kapsel Og her kan du supplere med Sano Kardio. Jeg har beskrevet studierne i de foregående numre af SUND-FORSKNING, men her var der mest lagt vægt på sygdom, fordi studierne er lavet af en hjertelæge, efter sygdom er indtrådt. Men det er lige så meget et forebyggende redskab. En kapsel er nok til at hindre de frie radikaler i at bombardere karvægge og skabe en skadelig iltning af dit naturlige kolesterolindhold. Og det er bestemt en faktor, du skal tage med dig i dine motionsovervejelser, for disse angreb kan vise sig at være fatale for dig på den lange bane. Ud over at de aktive stoffer i tomaten, som er målrettede mod de frie iltradikaler, er det også et såkaldt fuldspektrumekstrakt, hvor du får alle herlighederne fra de røde tomater. Det betyder planteaktive stoffer til hele kroppen, da fx de forskellige betacarotener ikke kun retter sig mod kredsløbet. De har også betydning for immunforsvar, huden, bindevævet og for slimhindernes beskaffenhed. En rød kapsel med seks tomater, vitaminer og mineraler, de rette fedtsyrer, Q10 og løbesko, der passer til dig. God tur!

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 19


TEMA: K L A R , PA R AT, SKO L E S TA RT

Klar, parat, skolestart

For de små, DE STORE og de VIRKELIG

VOKSNE.

For både børn og deres forældre, for lærere og alle andre, der er involveret i børns trivsel, har august altid været en særlig måned. Forældrene skal vinke farvel uden for skolegården til de mindste, de store unger trasker eller piler af sted, som de før har gjort, og alle glæder sig forhåbentlig til et nyt skoleår. Lærerne holder nok på både energi, hat og briller, når børn med alle deres følelser træder ind i lærdommens kloge rum. Og nå ja, hvorfor ikke få noget støtte på vejen, så bliver det bare så meget nemmere …

AF MARIANNE PALM

Det hele begynder med madpakken. Og den slutter vi af med på s. 96.

20

//

Heldigvis kan de fleste raske børn sagtens optage vitaminer og mineraler, proteiner, fedtstoffer og kulhydrater fra deres mad, omdanne alle næringsstofferne korrekt og producere energi til at vokse, til skolegang og masser af gode fritidsaktiviteter. Værre står det til for mange voksne. Dels kan vi have været udfordret med nogle kroniske problemer, som tærer på ressourcerne, dels kan vi have sværere ved at optage og nedbryde vores næringsstoffer, så vi kan udnytte dem til energi. Det går ud over vores daglige formåen, det går ud over cellernes evne til at danne ATP, som er et mere korrekt udtryk, når vi sådan fysiologisk taler om energi. Det er altså en meget målbar metode til forskel fra den energi, vi taler om, der løber i meridianerne. Så dem lader vi ligge lige nu.

Kig derfor blot på denne citronsyrecyklus, som du måske er så heldig at huske fra din egen skolegang. Og egentlig taler den for sig selv: For hvis du kigger grundigt efter, så er der stort set ingen af processerne, der kan køre uden B-vitaminer! (se de lyserøde cirkler) Behøver vi at tage dem som tilskud? Får vi ikke nok i vores mad? Jo, måske, måske ikke. Men er du helt flad på batterierne, så kig lige rundt i kredsen. Her står Q10, som er svært at danne nok af, hvis du dyrker sport og/eller er over 40 år. Her er nævnt super mange mineraler og super mange forskellige B-vitaminer. Det har Natur-Drogeriet også opdaget – eller skal vi være ærlige – vidst i de sidste 75 år som et af Danmarks ældste firmaer udi sundhed. De har


ILLUSTRATION AF EN CELLE CELLE-KERNE MED CELLES ARVEMATERIALE (DNA)

FORSTØRRELSE AF MITOKONDRIE

CYTOPLASMA

MARTIX MITOKONDRIE

DET ER INDE I MATRIX HVOR CITRONSYRECYKLUSSEN FOREGÅR

CITRONSYRECYKLUS / KREBS CYKLYS

ENERGI SKAL DER TIL

og især de voksne skal tage et kig på deres B-vitaminer …

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 21


TEMA: K L A R , PA R AT, SKO L E S TA RT

taget konsekvensen af familien Danmarks træthedsstatus og fremstillet Super B-Kompleks og lige noteret sig på vejen, at en af de helt vigtige metoder til at afbalancere energi og hjælpe kroppen med at styrke sig gennem forskellige livsfaser er ved at hjælpe binyrerne på vej. Derfor har de tilsat fire såkaldte adaptogene droger, som i alt sin enkelthed fortæller, at de virker styrkende, så man bedre kan tåle de stressorer – eller stressfaktorer – som et moderne menneske udsætter sig for. Hvor B-vitaminerne hjælper til at støtte nervesystemet og hjælper på dannelsen af energi, så kan Astragalus membranaceus, som er en af Kinas vigtigste adaptogene urter, skabe energi sådan helt nede fra storetåen. Den regulerer ligesom de andre urter binyrernes arbejde og har derfor betydning for både hormonsystem og immunforsvar. Schisandra chinensis er en af de helt „store“ urter til leverens arbejde. Her hjælper den med at regulere galdefunktionen, men er mest af alt kendt for sin evne til at få diverse affaldsstoffer ud af kroppen. Den virker også ind på binyrerne og faktisk også på lungevævet.

B

-vitamin

Nøgleord for de enkelte B-vitaminer – tag dem helst samlet, så de bedst muligt styrker hinanden gennem produktionen af energi i hver eneste celle. Alle B-vitaminer virker ind på nedbrydning af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Derudover har de hver især nogle særlige kendetegn:

B1 har betydning som støtte ved sygdomme i nervesystemet lige fra nervøsitet til nervesmerter, iskiassmerter og mange problemer med muskler, fx smerter og infiltrationer.

ne mod stråling. Også B6 er ligesom B5 vigtig som naturligt anti­histamin.

monproduktion. Er vigtig til øjne, hår, hud og negle.

B8 kaldes i dag for biotin, er „skønhedsvitaminet“, som giver fyldigt hår, glat hud og stærke negle. Stabiliserer blodsukkerbalancen og skaber optimal hjernefunktion.

B3 skaber en god søvn og en stabil psyke. Har be-

B9 hedder i dag folinsyre og medvirker ligesom B3 i

tydning for kredsløbet, muskler og bindevæv. Også fordøjelsen er afhængig af B3.

dannelsen af bl.a. serotonin. Indgår i produktionen af røde og hvide blodlegemer.

B5 har stor betydning for hår, hud og negle. Styrker binyrerne og immunsystemet ved stress. Har en antihistamin-virkning og medvirker til at dæmpe allergiske reaktioner.

B12 nedsætter homocystein i blodet og hjælper på

B2 har betydning for muskelopbygning og en god hor-

B6 er en meget aktiv antioxidant og indgår hele tiden i opbygningen af sunde celler, beskytter også celler-

22

Eleutheroccocus senticosus, som heldigvis har et dansk navn, russisk rod, har nogenlunde den samme virkning som Astragalus membranaceus, men hvor der mest er forsket i den hindeagtige astragel for dens evne til at forebygge eller skabe balance efter sygdom, så er russisk rod mere en her og nu-virkning, fx til sportsfolk, der gerne vil yde noget mere. Men bruges også på den lange bane til rekonvalescens. De tre droger er meget kinesiske og østeuropæiske, sådan lidt afhængigt af hvornår i historien de blev opdaget, mens rosenrod hører til på vores breddegrader og gerne gror i umulige klippesprækker hos vores nordiske venner. Den er stille og rolig, skaber energi, hvis det er nødvendigt, og afbalancerer ligesom de andre droger kroppens funktioner gennem binyrernes arbejde. Nu kan du måske få øje på, hvorfor fortravlede lærere også er inddraget i denne artikel, så det hæsblæsende liv som den vigtigste person i dagtimerne for de små poder gerne må få en støtteterapi til at få både nervesystem og håret lagt i de rette folder.

//

vores mentale habitus, også når vi bliver ældre. Er vigtig for knoglerne og en afgørende vækstfaktor for børn. Skal gerne tages sammen med folinsyre, da de arbejder tæt sammen.


Om at bevæge sig … HVAD SKAL VI DOG MED AL DEN ENERGI? Alle celler skal producere ilt, ikke kun til at overleve selv, men i tilstrækkelig mængde, så cellen også arbejder for, at cellens omgivelser drager nytte af dens arbejde. Den energi, cellen producerer, kaldes ATP, og jo mere ATP, jo mere arbejde kan fx en muskelcelle skabe, så vi kan udføre alle bevægelser både de stille og rolige, men også den ekstra energi, der skal bruges til fx at løbe og lege i skolegården eller dyrke hård motion. Raske og sunde børn, der får nok at spise og vel at mærke mad med et tilpas højt indhold af næringsstoffer, vil uden problemer spurte rundt, og som det

BØRNENE MÅ GERNE ELSKE BAMSE BOMSTÆRK Her på redaktionen tror vi ikke på, at der findes kræsne børn, men der kan meget vel være børn, som kan have glæde af et ekstra tilskud til en måske alt for smal kost med for meget skrald og for få næringsstoffer i. Bamse Bomstærk indeholder alle de vigtigste vitaminer og mineraler, det er en tyggetablet, og stil dem øverst i køkkenskabet, blot du husker, at en enkelt hver morgen kan gøre en stor forskel. Se blot på B-vitaminernes nøgleord på forrige side, hvor du især skal lægge mærke til deres indflydelse på nervesystemet og dermed evnen til at være opmærksom og rolig. Der er også gode mineraler til blodsukker og immunforsvar samt D-vitamin, som man i dag ved, kan være særlig nyttig hele året for immunforsvaret.

er med så meget andet her i livet, så skaber bevægelse endnu mere bevægelse. Men en velfungerende muskel producerer også BDNF, som hjernen skal bruge. Og dermed hænger alting jo så smukt sammen i vores kroppe, hvis vi hjælper den. Læs mere på de næste sider om BDNF, som altså bliver lettere at producere, hvis du har de rette næringsstoffer til cellerne, herunder B-vitaminer, mineraler, Q10 og de såkaldte sekundære plantestoffer, som hjælper på hele processen.

LÆR OM ALLE VITAMINER OG MINERALER i Henrik Dillings bog: „Lev sundt med vitaminer og mineraler“ — den gennemgår det hele meget grundigt og i et letforståeligt sprog.

”Hvis du ikke har kunnet finde argumenterne for at bruge mad og kosttilskud som din ven udi sund vækst og udvikling, så håber jeg, at blot nogle af disse argumenter hjælper dig på vej.” Marianne Palm, som indimellem er træt af at skulle fremføre argumenter for noget, der er så indlysende …

En tyggetablet om dagen for de 3-10 årige. Bom.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 23


TEMA: K L A R , PA R AT, SKO L E S TA RT

TRÆNGSEL

for store og små hjerner Uro, fluer i hjernen, manglende overskud, svært ved at lære og koncentrere sig. Det kan være en tilstand efter stress, men desværre også genkendeligt for både børn og voksne, når der stilles ekstra krav. Og det gør der jo, når skolerne åbner op igen i august efter en forhåbentlig god sommerferie, hvor vi har fået ladet op, store som små. Og måske har vi ikke lige fået hjernefilerne i de rette folder. Det kan du gøre med sunde måltider, eye q og Keen Mind. AF MARIANNE PALM

Er du trofast læser af sund-forskning, så har du hørt mig skrive det samme igen og igen. Og ja, gentagelser er rent faktisk en af de metoder, der gør det let at lære. Vi har i skolen lavet de samme regnestykker hundredvis af gange, indtil det sidder fast som en sandhed, vi kan huske det meste af livet. Sådan er det også med eye q og Keen Mind. Jeg gentager forskningen igen og igen, for i min dagligdag er al den forskning jo oversat til nogle fremragende erfaringer. Og det budskab skal ud i hver eneste støvede klasselokale, ud i hver en afkrog af Danmark, så vi sammen kan styrke børnene til at få en så god skolegang som muligt. Eye q er for børn i alle aldre, Keen Mind er mest til børn fra 10 år og opefter …

24

Lad os kigge på virkningen af eye q Studierne er fra store dele af verden, bl.a. Australien, England, Sverige og Danmark. At man vælger at lave mange studier med lidt forskelligt indhold eller helt identiske studier med den samme gruppe børn, borger for en god kvalitet og en høj troværdighed. Der er ikke mindre end 7.000 børn, der på verdensplan har deltaget i projekterne, og der har været målt på en stribe af parametre: Koncentrationsbesvær, indlæringsproblemer, aggressiv adfærd, ADHD, forskellige kognitive problemer, evnen til at skrive og læse og ikke mindst at kunne overføre det, man hører fra lærerne, til noget, der er brugbart på papiret. Det interessante med netop eye q er, at sammensætningen ikke nødvendigvis – faktisk slet ikke – følger nogle andre studier på hjerner. De har før nogen andre udviklet et produkt, hvor forholdet mellem de enkelte fedtsyrer er EPA/DHA/GLA 9:3:1, hvor andre egentlig helst så, at der var meget mere DHA i end EPA. Forklaringen ligger måske i, at hvor mange forskere fokuserer på, hvilke fedtsyrer hjernen er opbygget af, nemlig mest DHA, så har forskerne bag eye q for længst opdaget, at det er forholdet mellem EPA og DHA, der udgør forskellen. Og det handler måske om, at EPA hjælper mere med i arbejdet med at få flyttet en impuls fra en nervecelle til den næste end blot at „agere fedtklump“, som hjernen jo i bund og grund er. (Og det er så også derfor, at vi mennesker skal have godt med gode fedtstoffer, men det hører lige til i en helt anden artikel).

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


TEMA: K L A R , PA R AT, SKO L E S TA RT

Keen Mind fra 8 til 88 Det vrimler heldigvis med dygtige forskere, som har viet deres liv til at gøre verden et bedre og sundere sted at leve i. Det gælder også for forskerne bag Keen Mind, hvis indhold er en lidet krybende plante fra Indien, der forskningsmæssigt kan vokse sig til uanede højder.

AF MARIANNE PALM

Når nervesystemet står og blafrer, eller man bare føler sig vingeskudt i sin følelse af utilstrækkelighed, så kig lige på studierne og erfaringerne bag det schweiziske produkt, hvor en eller to små grønne kapsler kan gøre en forskel for både den unge, den voksne og den meget voksne hjerne. Studierne er mange, og man er ikke i tvivl om, at hvis hjernen er udfordret og fx har svært ved at koncentrere sig gennem længere tid, der er måske ovenikøbet mismod og energiforladthed med i billedet, så virker Keen Mind med sit indhold af Bacopa monnieri som en væsentlig støtteterapi sammen med de andre metoder, vi har nævnt her i artiklen, som er dedikeret skolebørn, forældre, lærere og med Keen Mind bestemt også os, der er blevet bedsteforældre. Vi lever i et samfund, hvor der er fuld tryk på informationstætheden, børn testes for deres færdigheder allerede fra vuggestuen både fysisk og mentalt, og i det hele taget er der mange og store krav til os alle. Nogle formår at krybe i skjul i de svenske skove eller i alperne sydpå, hvor de gemmer sig for al den teknologiske larm, hvor vi andre pænt må holde stand i en dansk hverdag. » Støtter ved mild stress og på evnen til at kunne multitaske. » Øger din koncentration og din evne til at kunne modtage information og kommunikation. » Hjælper på din hukommelse, så du bliver bedre til at huske og nedsætter risikoen for at glemme.

Et af studierne på ældre, som giver mening i alle aldre Et studie i USA på 54 frivillige ældre, alle over 65 år, viste en klar (signifikant) forskel mellem de af forsøgspersonerne, der fik de aktive kapsler med Bacopa monnieri, og gruppen, som fik snydekapsler (placebo). Alle deltagere modtog enten de aktive stoffer eller placebo gennem tre måneder, og før, under og efter forsøget målte man med internationalt anerkendte metoder, om der opstod en målbar forskel på: » Evnen til hurtigt at kunne huske på den korte bane, men også at kunne huske ting fra fortiden og anvende denne viden. » Evnen til at kunne koncentrere sig og ignorere irrelevante informationer samt undgå at blive forvirret. » Og hvor hurtigt arbejdshukommelsen kunne arbejde. » Humøret, målt med depressionsskala, og en måling på ængstelse og nervøsitet blev bl.a. målt på en lavere puls, hvor det var interessant at se, at kontrolgruppen fik øget deres puls. Ved alle ovenstående parametre blev der målt en signifikant forskel i forsøget, hvor deltagerne var udvalgt ved lodtrækning, og hvor hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik det aktive stof. Bonusinfo for test-interesserede For dig, der interesserer dig specielt for testmetoderne, så blev følgende anvendt: AVLT, DAT, WAIS, (CESD) – 10 depressionsskala og „Profile of Mood States“ og Stropp test. (Kilde: The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Volume 14, number 6, 2008. Pp 707-713)

Mange andre forsøg er blevet foretaget gennem de sidste årtier, og de aktive saponiner (forskellige bacosider) i planten har endvidere vist en beroligende effekt på hjernen, muligvis gennem en regulering af hjernens stresshormoner, som er under påvirkning af de mange molekyler, der optræder i nervecellernes synapser og dendritter.

» Støtter indlæring og din evne til at blive bedre til at fremkalde informationer, du har lagret i hjernen fra tidligere undervisning.

// 25


TEMA: K L A R , PA R AT, SKO L E STA RT

Bliv gode venner med din BDNF

Lær BDNF at kende, hvis du gerne vil blive gammel med en klog hjerne

Det vrimler med forkortelser inden for anatomi og fysiologi, og her er en af dem, du gerne må lære at kende i en fart. For det er et protein, der har stor betydning for dig, uanset hvilken alder du har lige nu. Og det er aldrig for sent at forsøge at styrke dit fællesskab med din nye ven.

AF MARIANNE PALM

BDNF er den forkortede version af Brain Derived Neurotrophic Factor, et vigtigt protein, som påvirker både hjerneceller og nervecellerne i resten af kroppen. BDNF har en hel stribe af funktioner: Støtter den kognitive funktion, som gør det lettere at lære, koncentrere sig, tænke sammenhængende tanker og bevare et positivt sind. Stimulerer vækst (neurogenese) af nye neuroner og synapser samt sikrer overlevelse af eksisterende hjerneceller. Det har selvfølgelig betydning i alle aldre fra fostertilstanden til alderdommen. Lave niveauer af BDNF er ofte problematisk og menes at forårsage Alzheimers, kan gøre os ældre før tid, udvikle et ikke særligt godt fungerende nervesystem, skabe ballade mellem neurotransmitterne, som har indflydelse på vores humør, være medårsag til overvægt og endog neurologiske sygdomme som fx autisme og skizofreni. Intens motion Du skal have pulsen op, dyrke intens motion, gerne som intervaltræning og gerne i intervaller, som har en varighed

26

af 30 minutter om dagen, hvor du får pulsen op mellem 60 og 75 pct. af din maks. puls. Hvis du ikke aner, hvad den er, så sørg bare for, at du sveder godt og grundigt flere gange under de 30 minutter. Mere kompliceret behøver det ikke at være. Det skal vel at mærke være sved, fordi du bruger dine muskler, ikke fordi du sidder midt i solen.1 Bacopa monnieri er en krybende plante fra den ayurvediske medicin, som i Schweiz har gennemgået en lang række studier. Den er i sin ekstraktform, hvor man har sikret nok af de aktive stoffer, en god kilde til at hæve BDNF. Den styrker hukommelsen, indlæring, skaber ro i sindet, styrker „feel good-hormoner“ og hjælper hippocampus og amygdala til at komme i balance, hvis der er uro, aggressioner, overvældende følelser og i det hele taget et sind ude af periodevis kontrol.2 Nervebeskyttende effekt med Keen Mind BDNF er medlem af neurotrophin-­ familien, som blev opdaget for mere end 30 år siden. Neurotrophinerne er en gruppe af proteiner, som spiller en vital rolle for udviklingen af hele centralnervesystemet helt fra fødslen.

Neurotrophinerne sørger for overlevelse og vækst af nervecellerne, de sørger for en god transport af stoffer ind og ud af den enkelte nervecelle og har også betydning for, hvor plastisk hjernen er. Forskellige studier har vist, at netop Bacopa monnieri har en gunstig effekt på BDNF. Uden at skulle fare helt vild i alle molekylerne, der bliver påvirket af en god BDNF, kan man bl.a. se, hvordan det hjælper på angst, på langtidshukommelsen og er i det hele taget involveret i kommunikationen mellem de enkelte celler og har en vigtig betydning for udviklingen af en række neurologiske sygdomme hos voksne.3 Også gurkemeje, grøn te og balance mellem fedtsyrerne i din mad kan sammen med D-vitamin gøre en forskel for dannelsen af BDNF.

Kilder: 1) feetback.dk og http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/21282661 samt http://www.ncbi. nlm.nih.gov/pubmed/21722657 2) Kilde: Marianne Palm, sund-forskning m.m. 3) bl.a.feetback.dk og underbygget af publicerede artikler på pubmed.com)

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


TEMA: K L A R , PA R AT, SKO L E S TA RT

TJEK på madkassen Sure, ildelugtende madpakker kan forvandles til velsmagende, sunde og „må-jeg-få-en-af-dig“ ved blot at indføre madkasser med små dåser af lækkerier. FIND INSPIRATION HER: Det kan være en udfordring at få børnene til at spise deres madpakker. Gør det sjovere, få inspiration her: FEM FRISKE • GRØNT: Grøntsager giver farve og god variation i madpakken og indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Jo mere farverigt, jo flere forskellige plantestoffer! FORSLAG TIL MADKASSER: Helsebarn.dk har rimelige priser og sælger mange sjove og forskellige madkasser med opdelingsrum uden hormonforstyrrende stoffer som bisphenol-A, phtalater og PVC. Også uden tungmetaller og andre skadelige stoffer.

BRØD: Fuldkorn mætter godt og indeholder sunde kostfibre. Rugbrød og fuldkornsbrød indeholder flest kostfibre. Man kan også lave salater med fuldkornspasta eller wraps lavet med fuldkornsmel for at gøre det lidt sjovere.

PÅLÆG: Kødpålæg og ost giver forskellige vitaminer og mineraler, især jern, men mange kødpålægstyper indeholder en del fedt og salt m.m. Derfor er det en god idé at nøjes med én enkelt mad med kødpålæg eller ost. Man kan også bruge grønt som pålæg, fx avokado, kartoffel eller hummus, bønne- og linsepaté. Flere af vegetarvarianterne, som du kan købe snart overalt, smager af noget, den leverpostejsspisende ikke vrænger på næsen ad.

FISK: Fisk er sundt, og derfor er det rigtig godt, hvis der kommer fisk med i madpakken hver dag. For at undgå fiskelugt, så opbevar den separat i små bøtter med låg. Noget, barnet kan holde om, og som er nemt at spise, fx fiskefrikadeller.

Du kan læsemen rigtig meget om og om forsknin RUGT: Undgå slik, kage og chokolade, F tilfredsstil denhjerner søde tand alligegen på Keen Mind på www.sund-forskning.dk. vel. Frugt er friskt og sødt og et godt alternativ. Det er godt at skifte mellem også blive rigtig klog børns hjerner forskellige slags for at undgå,Du at kan det bliver kedeligt. Prøv atpå udskære frugten hos en af mine Anette Phren, på www.hjernesmart. med småkageforme i forskellige sjovefavoritter, former. Lav dødningehoveder eller hjerter med fx melon i en lille dk. bøtte.

GODE RÅD TIL MADPAKKEN: • Mayonnaise er lavet på planteolier og er bedre end smør, der indeholder mange mættede fedtsyrer. Det kan med fordel bruges som smørelse, uden at man opdager det. • Gør madpakken til en gaveæske. Læg de forskellige ingredienser i små plasticbokse, eller pak det ind i madpapir med en lille sløjfe omkring.

// 27


MAD & KROP

Skolestart

Vagusnerve

— om håndtering af nye indtryk i et ernæringsmæssigt perspektiv

Hjerte Mavesæk Nyrer

Tarmen

Det sympatiske nervesystem Det parasympatiske nervesystem

Blære

AF EVA LYDEKING, ERNÆRINGSTERAPEUT

Vi formes som mennesker af en lang række faktorer, hvor grundlaget er de medfødte informationer, talenter og evner: biologisk, følelsesmæssigt og socialt. Oven på dette grundlæggende fundament dannes et puslespil af tillærte opfattelser, oplevelser, overlevelsesstrategier – ja, et billede af verden og vores måde at indgå i denne på alle niveauer: fysisk/biologisk, følelsesmæssigt, mentalt/intellektuelt, socialt og åndeligt/spirituelt. Tilsammen er alt dette, „hvem vi er“ – en samlet identitet, hvoraf store dele er ubevidst og fungerer automatisk uden for den bevidste opmærksomheds sfære og kontrol. En meget stor del af vores biologiske kommunikation formidles via et væld af ernæringsmæssige signalveje, og ikke mindst styres væsentlige processer via vores tarmflora og dens betydning for kommunikationen mellem tarmceller, nervesystem, hormonsystem og videre til hjernen. Ændrer man ét sted i hverdagsrutinerne, påvirker det andre forhold. Skole-/studiestart er en af de begivenheder, der rusker grundigt i de tidsmæssigt foregående rutiner, fordi der er et væld af indtryk, som skal indtages og bearbejdes. Når vi indgår i nye rutiner, stiller det krav til at oparbejde en ny form for rummelighed, fleksibilitet og evne til at agere i nye sammenhænge. Verden i dag har en tiltagende stor gruppe af følsomme børn og unge, som (på individniveau) kan have brug for ekstra omsorg fra flere kanaler for at komme helskindet og med voksende personlige kompetencer igennem disse udfordrende perioder. Bearbejdning af nye indtryk, samspillet mellem det autonome nervesystem og immunsystemet Alle indtryk kommer ind i kroppen gennem de normale sanser: syn, hørelse, smag, lugtesans, berøring, bevægelsessansen; derudover er mange børn fuldt ud i stand til at opfange og lade sig påvirke af energien i enhver kommunikation.

28

//

Nervesystemet er den umiddelbare modtager af indtryk, som fortolkes i midthjernen/det limbiske system, hvorfra signaler sendes til andre hjernedele, der aktiverer en lang række processer, som udløser forskellige reaktioner: Opfattes sansningen/begivenhederne som spændende (kildrende i maven), bekymrende, udfordrende, angstprovokerende eller trygge, interessante, behagelige, stimulerende? Nervesystemets fortolkning af indtryk hviler både på biologiske forhold og de samlede livserfaringer, der er opsamlet, lagret og bearbejdet gennem livet. Helt fra undfangelsen til nu. Man kan sige, at nervesystemet modtager alle indtryk og husker på makroniveau: de store ting. Den overordnede regulering af kroppens reaktioner på indtryk foregår mellem et intimt samspil mellem de to hovedgrene af det automatiske, ikke-viljesstyrede nervesystem: Det sympatiske (aktivitetsfremmende) og det parasympatiske (det afbalancerende, beroligende). Disse to grene af nervesystemet påvirker alle de indre organer stort set modsatrettet via forskellige signalstoffer, der alle er dannet fra madens næringsstoffer. Tarmen er kroppens største overflade (tyndtarmsslimhinden hos en voksen er 300 kvadratmeter), og dér, hvor der foregår flest aktiviteter i forhold til at forsyne resten af kroppen, herunder hjernen, med næringstoffer, ligesom meget af den immunologiske kodning foregår via immunceller i tarmoverfladen. Den mad, vi spiser, bestemmer, hvilken bakteriesammensætning der bor i tarmen og dermed, om det immunologiske/inflammatoriske miljø i kroppen fortolkes „venligt og afbalancerende“ eller „truende og besværligt“.


NERVESYSTEMET modtager alle sanseindtryk og husker på makroniveau — de store ting, sammenhænge. Nervesystemet fortolker indtryk og igangsætter reaktioner via signaler, der påvirker humør og stresshåndtering

DEN SAMLEDE SIGNALFORARBEJDNING: Hjernen- og immunsystemet kan anses som en funktionel enhed i forhold til at genkende og sortere indtryk: ydre og indre. Ord, sociale og følelsesmæssige IMMUNSYSTEMET kontakter, mad, drikke, Modtager indtryk og luft, væske, kemiske husker på mikroniveau påvirkninger, — de små ting. toxiner m.m. Immunsystemets største bidragsyder Det medfødte forsvar reagerer mht. mad og mikroorganismer. Styrer her og nu og styrer mange inflammatioptagelse af stoffer, som påvirker/skaber onsprocesser. Det tilllærte forsvar reagerer nervesystemets funktioner. langsommere med antistoffer og skaber langtidshukommelse for immunologiske begivenheder, vaccinationer og infektioner. TARMEN Kroppens største og travleste overflade.

Figur 1.

Immunsystemet er både det umiddelbare forsvar med myriader af celler i alle slimhinder/indgange i kroppen (næse, mund, øjne, ører, tarme, blære og underliv): det medfødte, innate forsvar. Det medfødte forsvar er skabt, så det kan genkende tusindvis af molekyler og lynhurtigt tage sig af fremmede indtrængere. Det erhvervede, tillærte forsvar reagerer langsommere med at danne antistoffer og lang-

tidshukommelse over for gennemgåede immunologis­ke begivenheder som vaccinationer og infektioner. Immunforsvaret er kroppens hukommelse på mikroniveau og styrer ligeledes styrken af inflammationsprocesser i de fleste væv og organer, se Figur 1 som illustration af samspillet mellem de tre systemer.

Sårbare børn og unge Skole- og uddannelsesstart stiller nye og anderledes krav om at fungere i fællesskaber, udvide hidtidige evner, håndtere udfordringer, beskeder, holde fokusevnen i grupper, også hvor der er uro. Det er nødvendigt tiltagende selvstændigt at kunne gennemføre en række funktioner som at komme op om morgenen, spise morgenmad uden forsinkelser, gennemføre transport, have skoledagen med myriader af indtryk og nye sociale krav. Alt det kan sagtens opleves som stressende, eventuelt angstprovokerende. Stress har på engelsk to betydninger: ”Almindelig stress”, normale belastninger, som håndteres, og som udvikler personen. ”Dis-stress” er belastende stress, der overskrider mestringsevnen, og som kan sætte varige spor i form af symptomudvikling med følelser af afmagt, angst, træthed, forvirring og skrammer i selvværdet.

De fleste børn har heldigvis gennem graviditet, fødsel, baby- og førskolealderen oparbejdet personlig fleksibilitet og livsappetit til at håndtere skolestartsomvæltningen. Men der er også mange børn/unge, som reagerer med belastningssymptomer i forhold til skole-/uddannelsesstart. De skubbes udenfor den hidtidige komfortzone og er nødt til at udvide deres ressourcer i den nye situation, hvilket kan afstedkomme nogle fysiologiske reaktioner. Det er helt normalt, at den nye kultur i skolen, den strammere struktur med mange nye vaner, der skal indarbejdes, giver usikkerhedsfølelse, forvirring, at barnet mis­ ter overblikket og enten trækker sig tilbage, bliver stille; eller at der kommer vredesudbrud og uro, gråt humør eller humørsvingninger. Søvn- og appetitproblemer er ikke usædvanlige, og da det ofte er svært at sætte ord på de svære følelser, kommer de eventuelt til udtryk som hovedpine

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 29


MAD & KROP

eller ondt i maven. Fordøjelsesforstyrrelser som løs afføring eller træg mave, forstoppelse er alt sammen udtryk for, at barnet er på overarbejde med at bearbejde og regulere i forhold til de mange nye indtryk og krav. Et nyt miljø kan give en opblomstring i infektionshyppigheden. Hvordan kan de voksne bedst støtte barnet/den unge i disse perioder med stigende krav?

Det er naturligvis helt nødvendigt at snakke om processerne, herunder rumme og støtte, at det nok skal gå samt hjælpe med at få ord på, hvad der er svært. Set fra et helhedsorienteret perspektiv kan vi også fysiologisk støtte med tiltag, der hjælper samspillet i kroppen: nervesystemet, tarmsystemet, immunsystemet. Se Figur-tabel 2.

1. Overordnet niveau, optimer samspillet mellem nerve- og immunsystem FEDTSY R ER : Hjernen er et af de organer, der har behov for mest fedtstof, herunder de livsnødvendige fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne, især n-3 indgår som 33 af fedtsyrerne i hjernebarken: 1 spsk. god olie (hørfrø, kæmpenatlys) eller 1 tsk. god fiskeolie. P R OTEI N ER : Alle signalstoffer, som er nødvendige for indlæring og udvikling af sociale kompetencer, dannes fra aminosyrer i kosten: bønner, linser, hummus, æg, fisk, kød, yoghurt, hytteost, fjerkræ, kød, grønne grøntsager. V I TA M I N ER O G M I N E RALE R: Mange co-faktorer er nødvendige (zink, kobber, jern, magnesium, kalk, alle B-vitaminer), og de fås kun i rigtig mad: fuldkornsprodukter, grøntsager, alle proteinkilder, gerne en multivitamin-mineral.

Figur-tabel 2.

D -V I TA M I N er i den aktive form det helt centrale hormon, som regulerer funktionerne utallige steder i immunsystemet, nervesystemet, stresshåndteringen. Solskin i en halv time på bar hud om sommeren (arme, ben, ansigt) og tilskud på 30-50 mcg D-vitamin fra skolestart til maj/juni.

2. Det sympatiske nervesystem støttes af: PR OT E I N R IG kost til morgenmad og frokost: Hjælper til dannelsen af stimulerende signalstoffer (noradrenalin, dopamin), der er nødvendige for opmærksomhed, energi, motivation, velvære, selvbelønning: Indlæring støttes, og sociale funktioner mestres. Fx omelet med grønt, pandekager med æg og kikærtemel, „frikadeller“ med bønner og kikærter, sunde smoothies med proteinpulver og frugt, røræg. Yoghurt, makrelmad, laks, torskefrikadeller.

3. Det parasympatiske nervesystem støttes af: KULHYDRAT RIG kost til aftensmad: Hjælper til dannelsen af humørstabiliserende serotonin, som videredannes til søvnhormonet melatonin. Mest ris, kartofler, pasta og grøntsager. Sengetids­ snack for børn, der har svært ved at falde i søvn: fx havregrød, moden banan, kanel og smørklat eller rugbrød med smør og rosiner. Evt. tilskud af kalk, magnesium til sengetid.

4. Selvreguleringen og fordøjelsen støttes Hold øje med appetit og fordøjelse, herunder regelmæssighed i toiletbesøg og afføringens konsistens. Brug venlige tarmbakterier efter behov, og sørg for at gøre grøntsager attraktive.

30

//


CAS E S

Mikkel er lige startet i børnehaveklasse og reagerer på de nye krav med humørsvingninger og social tilbagetrækning, stor træthed og ondt i maven – han har skiftevis løs afføring, når han føler sig overvældet og udmattet, men kan blive forstoppet, når han ”tager sig mere sammen”, end han egentlig kan holde til, og der går indimellem flere dage imellem han får tømt tarmen. Han falder i søvn, når han kommer hjem om eftermiddagen og er ikke til at vække, før han selv står op ved 21-tiden, og så er han til gengæld frisk som en havørn og vil slet ikke sove, så døgnrytmen bliver tiltagende skæv. Han virker til at kunne tåle al mad, men er lidt for glad for hvidt brød, chokolademad og pizza. Vi laver en plan, hvor han får røræg og baked beans fra dåse til morgenmad (det elsker han), alternativt pandekager, der kan laves i forvejen og varmes på brødristeren; frokost med rugbrød + kødpålæg, og fordi han bliver så udmattet ved hjemkomsten, rugbrød med makrel og mayonnaise af gode olier. Han skal helst holde sig vågen til ved 19-tiden; det kræver rolig beskæftigelse, så han ikke falder i søvn. Til aftensmaden er han meget træt, så en portion grød er, hvad han klarer. Tilskud af D-vitamin til sengetid sammen med Pro­biotic Barrier, 1 tsk. i vand i et par måneder – hvilket løser situationen helt op.

Litteratur: – TA Popa , M Ladea Nutrition and depression at the forefront of progress J Med Life. 2012 December 15; 5(4): 414–419. Published online 2012 December 25. PMCID: PMC3539842 – Sofie Weber Pant, Trine Pagh Pedersen Janni Ammitzbøll, Bjørn E. Holstein & Anne Mette Skovgaard. Børns mentale helbred og sundhed – En undersøgelse af nultil otteårige i Region Hovedstaden i 2002-2017. København: Statens Institut for Folkesundhed, SDU 2019. – Børn og unges sundhed og trivsel ©Sundhedsstyrelsen 2019 Udgivelsen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. – Sidney MacDonald Baker, Karen Baar The Circadian Prescription: Get in Step with Your Body's Natural Rhythms Berkley Publishing Group, New York, NY. ISBN 0-399-52665-x

Juliane går i 2. klasse, og skolestarten har været meget vanskelig. Hun har ondt i maven hver eneste dag, også i weekenden og på ferier, men det er værre i skoletiden. Hun er træt, bleg og udslidt, orker ikke rigtigt at lege, er meget konsekvent skolevægrende. Hun er undersøgt i sundhedsvæsenet, uden at man har fundet nogen forklaring ud over jernmangel – men hun får endnu mere ondt i maven af jerntilskuddet, så det bliver ikke rigtig taget. Hun havde en slem virusinfektion, da hun var fem år, og det er efter den, at problemerne er tiltaget. Hun kan ikke lide brød, men det er jo det, der er i madpakken. Jeg mistænker en non-coliaki glutenintolerance med inflammatoriske reaktioner i tarmen, så hun har dårlig optagelse af de fleste næringsstoffer. Planen bliver derfor glutenfri kost i et år, efterbehandling af virusinfektionen med homøopatisk medicin og Olivenbladsekstrakt (NDS) samt seks måneders tilskud af Probiotic Panda 2 (NDS), ekstra D-vitamin, Immunoplex Break­ through (NDS, særligt letoptagelig vitamin-mineral), og da tarmsmerterne er gået over i løbet af 8-10 dage, Jern fra NDS, den tolereres af dem, der ellers har besvær med jerntilskud. Det er vigtigt, at probiotika er i pulver og opløst i væske, da det er slimhinden i tyndtarmen, vi ønsker at hele op. De gode bakterier breder sig meget lettere over slimhindens store areal, når de er i væskeform.

NDS Probiotic Panda 1 og 2 bruges bredt til børn i alle aldre (Panda 1 fra fødslen, Panda 2 fra seks måneder) som forebyggelse og behandling af antibiotikaassocierede problemer, irriterede tarme, fødevarereaktioner af enhver slags, luftvejsinfektioner, allergier, diarré og forstoppelse. Spørgeskemaundersøgelser viser, at ca. 70 pct. oplever forbedringer i tilstanden, samt at der ud over symptomlindring er forbedringer i generel sundhedstilstand, velvære, humør, søvnrytme, appetit og mere stabil afføringskonsistens. Dette, fordi bakteriestammerne i Panda 2 hæmmer uønskede bakterier, forbedrer tarmens barrierefunktion og modificerer immunforsvaret i mindre allergisk retning.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 31


MAD & KROP

Lad mig få en is, mor! Åh, en sommer uden en enkelt is, eller hvad gør jeg, når jeg skal til svigermors ostebord? Det er rigtig besværligt at være laktoseintolerant, og det kan give mangeartede symptomer, hvis man ikke tager sine forholdsregler. AF MARIANNE PALM

Heldigvis er der noget, du kan gøre, og måske skal du også kigge dybere på årsagerne til intolerancen, men vi har kigget på Arlas hjemmeside, hvad laktoseintolerance egentlig er, og hvilke symptomer der kan opstå: „Laktose (mælkesukker) er et kulhydrat, der findes naturligt i mælk. For at laktosen kan optages i tyndtarmen, skal det spaltes i to dele. I tyndtarmens slimhinde findes et enzym (laktase), der er ansvarligt for denne spaltning. Hvis mælkesukkeret ikke spaltes og dermed ikke optages, binder det vand, hvilket kan give diarré. Uspaltet laktose fortsætter videre ned til tyktarmen, hvor det nedbrydes af tarmbakterierne. Denne nedbrydning fører til udvikling af luft, som kan give maverumlen og luft i maven. Det er helt individuelt, hvor meget laktose man kan tåle, og hvordan man reagerer, hvis man er laktoseintolerant. Hvis man som laktoseintolerant spiser for meget laktose på én gang, kan maven blive oppustet og rumle, og man kan få diarré, men det er en rigtig god idé at tale med læ-

32

//

gen om det uanset årsagen. Det kan være, du kun kan tåle ét glas mælk eller en portion yoghurt om dagen, det gælder om at finde det rette niveau. Er man laktoseintolerant, kan man typisk godt spise gul ost på grund af det naturligt lave laktoseindhold (mindre end 0,05 gram laktose pr. 100 gram ost). Derudover er der selvfølgelig også de laktosefri produkter, som er særligt udviklet til folk med laktoseintolerance eller til dem, der af andre årsager ikke ønsker laktose. Hvis du er laktoseintolerant, kan du højst sandsynligt også godt spise yoghurt. Det skyldes, at mælkesyrebakterierne letter fordøjelsen af laktose i yoghurten hos laktoseintolerante.“ (kilde: arla.dk) Mange forskellige symptomer, men også lidt hjælp fra yoghurt Symptomerne på laktoseintolerance eller problemer med at nedbryde mælkeprodukter kan være lidt mere brogede,


LAC T RASE O G LAC T RASE G O Lactrase er kapsler, som er lette at synke. De kan også åbnes og hældes i fx mælk, lad tabletterne virke i 24 timer, og tablettens enzymer nedbryder laktosen. I dag er det måske slet ikke nødvendigt, da der er mange forskellige laktosefrie produkter i butikkerne. Du kan også åbne kapslen og drysse det over din mad. Lactrase Go er tyggetabletter, som er nemme at have med i lommen. Tyg eller slug dem til et måltid, som indeholder mælkesukker (laktose). Gå med dem i lommen, og nyd din is, din ostemad eller en yoghurt med mysli.

end Arla beskriver her, for mange kan melde om kolikagtige smerter, slim i svælg og bronkier, hoste, de ikke helt forstår, og ikke mindst vekslende afføringer, hvor man nogle dage har forstoppelse, andre dage har mere løse afføringer. Generelt, og uden at du er intolerant, virker mælk slimdannende, så har du infektioner med slim eller blot mere slim, end der føles o.k., bør du droppe mælkeprodukter i et par uger for at se, om det kan være mælkeprodukterne, der er hovedårsagen. Men vi kan også bruge den selvsamme effekt på kroppen som en positiv hjælp, når der fx opstår pludselige smerter, lige når du har spist stærke krydderier eller andet, der får mavesyren til at finde vej op i spiserøret, fordi du lider lidt af refluks. Spis lidt yoghurt, eller drik et glas mælk. Vælg det bedste produkt til at undgå de generende symptomer Alt tyder på, at der kan være stor forskel på, hvor effektivt laktaseenzymet kan stoppe de kedelige symptomer. For det handler bl.a. om mængden af enzymet i produktet, og det handler også om, hvor let tarmen reagerer på enzymet. Lactrase fra Biosym inde-

holder nok enzymer til, at en til to tabletter er nok ved et mælkerigt måltid, og studier viser, at de ligger i den helt rigtige ende, hvad kvalitet angår, da flere får hjælp, måske fordi de kan reagere i forskellige surhedsgrader i tyndtarmen. Derfor skal du ikke forsøge dig frem med tilfældige enzymprodukter på nettet, men vælge et, hvor du er allermest sikker på, at du hverken får ondt af din is eller af svigermor.

Der er meget lidt laktose i ost, så ostebordet behøver ikke at være det største problem. Men tag en Lactrase inden, og spis med måde.

Vi ved det ikke helt … Hvorfor nogle kan nedbryde laktose bedre end andre, det er der kun gisninger om. Mange, men ikke alle, udvikler enzymet laktase i de første år, når de bliver præsenteret for mælkeprodukter. Så har lillegutten konstant opspilet mave, mellemørebetændelser eller slim på bronkierne, der kan lyde som en raslen, så forsøg uden komælk i et par uger, eller drys lidt Lactrase i maden. Reaktionen på at udelade mælkesukkeret viser sig næsten med det samme. Du kan også hjælpe de små tarme (eller som voksen, store tarme) ved at tilføre mælkesyrebakterier til tyktarmen, som mindsker ubehaget. Men som med så meget andet i dette liv, så led efter årsagerne, ikke

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 33


MAD & KROP

KLINISK ST U D I E MED LACT RAS E Lactrase formindsker tarmproblemer, når det indtages med mad, der indeholder laktose 3,5 Placebo

3,0 Lactrase

2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Smerte

Luft

Oppustet

Diarré

Total

0= ingen 1= lidt 2= moderat 3= svære symptomer Betydelig forskel (p<0,05) i smerte, oppustethed og total score.

kun symptomerne. Er årsagen mælkeintolerance, så drop mælk, og når det ikke kan lade sig gøre, så hav din Lactrase parat. Et er laktoseintolerance, noget andet er symptomerne, som ikke skyldes laktose Selvom du undgår mælk og andre meget laktoseholdige produkter, kan du sagtens opleve symptomer, når du fx spiser ost eller drikker fløde. For ikke alle evner at nedbryde ost, og det kan skyldes proteinet, mens reaktioner på fløde sagtens kan skyldes fedtindholdet. Her skal der kigges efter mavesyreproduktion, som måske ikke er effektiv nok, eller problemer med at danne galde nok til nedbrydning af fedt og pepsin til at nedbryde proteiner. Med andre ord trænger hele fordøjelsen til et eftersyn, og det handler således ikke længere om mælkeprodukter, men om kødproteiner, fedtmængde og alt det andet, der kan justeres. Tal med en ernæringsterapeut, en biopat/naturopath ibm eller en phytoterapeut.

Ramirez FC, ym. All lactase preparations are not the same: results of a prospective, randomized, placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol. 1994 Apr;89(4):566-70

biopat & naturopath ibm

INGEN ENERGI? MANGLENDE SØVN? SVAGT IMMUNFORSVAR? DÅRLIG FORDØJELSE? SUKKERCRAVINGS? Hvad er din udfordring? Lad mig hjælpe dig! GRATIS INTRO SAMTALE Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Klinik for komplementær behandling Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer På klinikken anvendes: • Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning • Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand. • Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ… anjaballegaard.dk tlf. 30337240 mail: kontakt@anjaballegaard.dk lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com ∙ 86 11 40 42 ∙ frededamgaard.dk


KOST TILSKU D

FAK TA – S L I D GI GT H O S H ESTE Heste påvirkes også af osteoartrose (OA) med en højere incidens. Mere end 60 pct. af haltheder hos heste er baseret på OA. (Caron & Genovese 2003) Slidgigt kan opstå tidligt hos hesteatleter eller senere i gamle heste. Risikofaktorer kan være unormale fysiske stressniveauer, ændring i ledkongruens, frakturer og mikrofrakturer i subkondrale knogler.

Emmie Axelsen på hesten Z7 Sapphire. Emmie er datter af Kenneth Axelsen, NDS’ grundlægger.

Også heste får hjælp fra et kollagenprodukt I EU er et studie på heste netop blevet færdigt. Her så man, hvordan den rette dosis kollagen og i den rette kvalitet kan gøre en forskel på heste med gigt og andre ledplager. AF MARIANNE PALM

Et ganske interessant studie er gjort i England og andre europæiske lande, hvor nogle af landenes dyre heste er indgået i et forsøg. 38 heste blev opdelt i tre grupper. En flok, der ikke fik aktivt kollagen i deres mad, en gruppe, som fik 25 gram kollagen og en gruppe, der fik 50 gram. Alle heste blev undersøgt i starten af forsøget, efter seks uger og efter 12 uger i forhold til otte forskellige parametre, herunder graden af slidgigt og graden af halthed, skridtlængde og evne til at rotere i leddene. Man så en moderat effekt på 25 gram efter seks uger, men der var ikke noget at tage fejl af: Den højere dosis på 50 gram gav en tydelig effekt allerede efter seks uger målt på bl.a. graden af halthed og fleksionssmerter.

Målte man på hestens lyst og motivation til at løbe og være glad for at komme fremad hen over banen, så var der også her en tydelig forandring at spore på 25 grams doseringen, men på 50 grams doseringen blev det til kvantespring. Begge grupper, der fik det aktive stof, var, om man så må sige, hestehoveder foran kontrolgruppen, som ikke fik kollagen. Også til mennesker Oversætter vi denne viden fra hestenes verden i England til danske stive og slidte knæ, hofter, ankler, fødder, ryg, arme, hænder og fingre hos racen homo sapiens, skal du tage 5 gram af NDS Collagen EZY Move.

NDS E QUINE EZY MOV E® Meget rent kollagenpeptidfoder som er særligt neutral i smag og lugt. Den gennemsnitlige molekylevægt er ca. 6.000 g/mol. NDS Equine Ezy Move er velegnet til proteinberigelse i fx godbidder, tørfoder til kæledyr og vådfoder til kæledyr. Lys i farven, fint pulver med en bulk-densitet mellem 330 og 450 g/l. Gennemsnitlig partikelstørrelse på ca. 100 µm. Opløses i koldt eller varmt vand.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 35


KO S T T I L SK U D

Kolik hos babyer Det er rigtig synd for babyerne, der skriger og græder i timevis, og det er en rigtig trist start på en familieforøgelse, som jo helst skal være båret af glæde. SUND-FORSKNING har kigget på et af forsøgene med mælkesyrebakterier og kolik. AF MARIANNE PALM

Af etiske grunde er der sjældent forsøg på babyer og børn, da de ikke selv kan sige fra over for at blive genstand for måske mærkværdige tilskud eller behandlinger. Men indimellem bliver studier heldigvis alligevel skabt, især når man ved, at det ikke udgør nogen risiko for de små. I et studie med 50 spædbørn i alderen 15-120 dage, der alle led af kolik, delte man børnene op i to grupper. Den ene gruppe fik det aktive stof, som var en kombination af mælkesyrebakterier og præbiotika, den anden gruppe fik placebo (kapsler uden aktivt indhold). Børnene i gruppen med de aktive stoffer fik et brev Bio-Kult Infantis (1 gram). Forsøget var dobbeltblindet, randomiseret og placebokontrolleret, hvilket betyder, at hverken læger eller forældre vidste, hvem der fik det aktive stof, og at babyerne blev udvalgt ved lodtrækning, og hvem der landede i den ene eller den anden gruppe. Børnene var diagnosticeret ud fra Wessels kriterier, som er en international standard til at vurdere, om der er tale om kolik, som også kaldes infantil kolik, da det kun er den kolik, der optræder i den spæde alder.

36

Kriterierne for infantil kolik » græder og/eller klynker over tre timer dagligt af uforklarlige årsager » vedvarer i mere end tre uger (men ophører naturligt i alderen tre til fem måneder) Infantil kolik påvirker 20 pct. af spædbørn i hele verden og fører til nedsat livskvalitet for hele familien/husstanden. Måling af virkning undervejs i studiet Forskerne opstillede nogle succeskriterier, som selvfølgelig handlede om, at babyerne fik det væsentligt bedre af at få tilført mælkesyrebakterier, i dette tilfælde Bio-Kult infantis. Det primære mål var en reduktion af den daglige gråd, som skulle være på min. 50 pct., og sekundært, at der skulle ske en gennemsnitlig reduktion i det daglige besvær på 90 pct. De primære og sekundære mål blev målt syv dage efter behandlingens start og efter 30 dage ved hjælp af symptomdagbøger udfyldt af forældrene.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


På dag syv var der hhv. 83 og 36 pct. af spædbørnene, der græd 50 pct. mindre (behandlingssucces), med signifikant større reduktion i BioKult-gruppen. Når man i forskerkredse taler om „signifikant“, betyder det, at sandsynligheden for, at det ikke var et tilfælde, at udfaldet blev som det gjorde og i det her tilfælde til den positive side for dem, der fik Bio-Kult, er til stede. Så det var med helt almindelige ord et resultat, som er værd at huske, når vi som behandlere, bedsteforældre eller forældre ser vores små pus lide så forfærdeligt af smerterne. Behandlingssucces på dag 30 var ligeledes signifikant bedre i synbiotikagruppen med 87 pct. mod 46 pct., om end forskellen var lidt mindre. Desuden var ophør af symptomer signifikant højere i synbiotikagruppen på dag syv med 39 pct. Det betyder, at inden for syv dage havde 39

pct. af babyerne, der modtog Bio-Kult infantis, ikke længere kolik i henhold til kriterierne herfor. I placebogruppen var det syv pct. Ved dag 30 var resultatet, at henholdsvis 56 pct. (BioKult infantis) og 36 pct. (placebo) af spædbørnene ikke længere opfyldte kriterierne for kolik. Der blev ikke rapporteret nogen bivirkninger.

Kilde: H. Kianifar et al. Synbiotic in the management of infantile colic: A randomized controlled trial, Journal of Peadiatrics and Child Health, 2014

Nu kan du også få tilsendt SanoKardio® på abonnement via sanokardio.dk

SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet

SanoKardio® er et tilskud til din normale kost. Indeholder et prisbelønnet, patenteret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion.

Fås i din helsekostbutik og på udvalgte apoteker.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 37


MAD & KROP

Ernæring og træning til kvinder i overgangsalderen Overgangsalderen er en periode i kvindens liv, der begynder, når der er gået mere end et år uden menstruation. De fleste kvinder kommer generelt i overgangsalderen, når de er mellem 45 og 55 år. Kvinden vil blive udsat for en række fysiologiske og hormonelle ændringer, som manifesterer sig i større eller mindre grad med forskellige symptomer.

udvidet viden

AF MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ

Hvad sker der med hormonerne i overgangsalderen? I starten plejer niveauerne af follikelstimulerende (FSH) og luteiniserende (LH) hormoner at være højere end inden overgangsalderen, da de forsøger at inducere follikelproduktion i æggestokkene. Faktisk bliver FSH brugt som en markør til diagnosticering af overgangsalderen. Måske er det naturen, der forsøger at kæmpe for retten til at kunne skabe flere børn? Det ved man ikke. Østrogener fortsætter et progressivt fald, indtil der opstår en østrogenmangel på grund af æggestokkenes aldring. Men det kan ske, at der kan være nogle sekretioner fra en isoleret follikel, så der kan forekomme udsving i østrogenniveauerne (1). Den vigtigste kilde til østrogener i overgangsalderen opstår ved at omdanne androgener til østrogener, især i binyrerne, med en proces, man kalder for aromatisering. Der vil også være en betydelig nedgang for væksthormonniveauer, IGF-1­­

38

//

og IGFBP, der fører til den såkaldte somatopause, som bidrager til reduktion af muskelmasse og knoglemasse, samtidig med at den centrale adipositet øges, hvilket betyder, at det er helt naturligt, at kvinder øger deres fedtlag i denne periode (2). Fysiske og psykiske ændringer: Næsten alle ændringer finder sted som en konsekvens af østrogen-, androgen- og somatogenmangel, der manifesterer sig på forskellige måder: – Huden bliver mere tør og tyndere – Humørsvingninger forbundet med stress og angst – Mindre libido – Tørhed i urinvejs- og vaginalslimhinder, som giver højere modtagelighed for infektioner – Svedeture, som er pludselige store varmefølelser i overkroppen, der kan vare mellem 30 sekunder og fem minutter – Osteoporose (knogleskørhed). Tabet af knogletæthed som en

konsekvens af et progressivt (fremadskridende) tab i mineralisering Kropskompositionen ændres også. Østrogener var de hormoner, der havde ansvaret for at kontrollere fedtlagring, hovedsageligt på det subkutane niveau, og især omkring hofterne. Og når østrogenniveauet falder, vil fedtsyrerne lagres omkring maven i stedet for at blive fordelt over hele kroppen. Denne placering af fedtlageret omkring maven fører til en ændring i fedtstofmængden i blodet, som vil øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Der sker en stigning i lipoproteiner med lav densitet, såsom VLDL, LDL og triglycerider og et fald i lipoproteiner med høj densitet, såsom HDL. Sagt på helt almindelig dansk vil der være en stigning i det „dårlige“ kolesterol, uden at du har ændret på dine spisevaner. Det er altså udelukkende en hormonel virkning. En anden konsekvens af aldring er tab af muskelmasse, som er det største


metabolisk aktive væv. Det vil også betyde, at den basale metabolisme vil blive nedsat. Du har ganske simpelt sværere ved at tabe dig. Det bliver sværere at udnytte kulhydraterne i din mad Der vil ske ændringer i glukosemetabolismen. Det kan skyldes en modstand fra det perifere væv mod optagelse af glukose og/eller et fald i insulinreceptorer. På samme tid sker der en mindre effektiv insulinproduktion. Evnen til at mobilisere lipider nedsættes, hvilket betyder, at de nemmere samler sig i blodet, fedtvæv og det perifere væv. Alt dette øger risikoen for atherogene processer i blodkarrene (man får problemer med kolesterolet), udvikling af insulinresistens og dermed inflammatoriske processer i kroppen.

Alle ovennævnte ændringer forårsager en stigning i vægten, og hvis der er fysisk inaktivitet, er det forbundet med en øget risiko for metaboliske sygdomme som type II-diabetes eller metabolisk syndrom. Aldring er uundgåelig, da det er en fysiologisk proces, der forekommer naturligt i kroppen som en konsekvens af alle de processer, der finder sted kontinuerligt. Vi skal ikke nægte eller bekæmpe denne naturlige proces. Det bedste, vi kan gøre, er at forstå, erkende og acceptere det på en positiv måde, så vi kan gøre det til en mere harmonisk og behagelig proces og en udvikling af vores liv. En tilpasset kost og træning vil hjælpe dig og gøre en stor positiv forskel i denne periode.

KOST I OVERGANGSALDEREN: Da der er et fald i det basale stofskifte og mange gange mindre aktivitet, vil energibehovet falde. Nogle forskere estimerer en reduktion på fem procent pr. årti.

PROTEININDTAGELSE: Proteiner vil være det vigtigste næringsstof på grund af deres strukturelle funktion. Proteinindtag i denne periode øges for at kompensere tabet af muskelmasse, nedsat absorption (optagelse) og genbrug af aminosyrer. Indtagelse af 1,5 g/kg/dag (3) har vist sig at være gavnlig for at opretholde muskelmasse, der skaber en forbedring i den fysiske funktion. Endvidere viser nogle undersøgelser, at det høj­ere forbrug af protein, D-vitamin og calcium har en synergistisk effekt på absorptionen af calcium i knoglen, hvilket reducerede tabet af knoglemineralisering (4). Med andre ord: Spis flere proteiner, træn mere, og sørg for, at du får nok D-vitamin, så du kan få tilstrækkeligt kalk ind i knoglerne.

KULHYDRATINDTAGELSE: Det anbefales, at kulhydratindtagelse er minimum 130 g/dag (5). Gode kilder til kulhydrater til denne periode er især grøntsager, frugter og bælgfrugter. Disse

er grove kulhydrater og vil give en langsommere tømning af maven, som giver en længere følelse af mæthed, stabile insulinniveauer og har et godt indhold af kostfibre, der vil kompensere for nedsat tarmmotilitet. Ud over det er disse fødevarer rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter, som alle er til gavn for din organisme.

FEDTINDTAGELSE: Fedtstofanbefalinger er 30-35 pct. af det daglige kalorieindtag. Men vi er interesseret i de gode fedtstoffer, hvor der er et højt indhold af essentielle fedtsyrer, især omega-3, men også omega-6 i en god balance. Indtagelsen af disse essentielle fedtsyrer i en god balance vil hjælpe mod de inflammatoriske tilstande, støtte hormonsystemet og forbedre lipidprofilen. Med hensyn til fødevarerne er det en god idé at vælge dem, som forebygger og hjælper til at nedsætte den højere risiko i denne periode for hjerte-kar-sygdomme, metabolisk syndrom, stigning i vægt, knogleskørhed og humørsvigninger.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 39


MAD & KROP

FØDEVARER, SOM ER INTERESSANTE: – Alle friske frugter og grøntsager, især grønbladede grøntsager om foråret og sommeren og rodfrugter til efterår og vinter. De er alle meget rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter. – Gode fedtstoffer, især ekstra jomfru olivenolie, koldpresset rapsolie, nødder, frø, fede fisk, som støtter hormonsystemet, og især omega-3 plejer karvæggene. Dem finder du flest af i fisk og omega-3-produkter baseret på alger. – Sesamfrø, mandler, sardiner i olivenolie, broccoli, grønkål, hvide bønner, kikærter, som alle er gode kilder til calcium. – Fuldkornsprodukter, som havre, bælgfrugter og nogle frø, såsom chia og hørfrø, er alle rige på opløselige fibre, som begrænser reabsorptionen af kolesterol udskilt med galden og derved fremmer en bedre anvendelse af endogent kolesterol til syntesen af ny galde. – Fødevarer rige på phytoøstrogener, såsom sesamfrø, soja, bønner, kålfamilie, jordbær, abrikoser, grønne ærter. Phytoøstrogener har en lignende molekylær struktur til kvindens naturlige østrogener og kan derfor hæfte sig til østrogenreceptorer i kroppen. På den måde hjælper de til at balancere og kompensere på det naturlige fald i østrogener i overgangsalderen. – Æg og fede fisk indeholder lidt D-vitamin, men den primære kilde er solen. D-vitamin er vigtig for calciumoptagelsen, inmunforsvaret og humøret.

– Råvarer, der passer godt på leveren, som bitre urter og grøntsager, såsom rucola, julesalat, mælkebøtte og dem, som er rige på svovl, såsom løg. Leveren er ansvarlig for den største del af østrogenudskillelsen og for lipidprofilen, altså fedtsammensætningen i blod og væv.

DET, DER SKAL UNDGÅS: – Især transfedtsyrer, som øger risiko for hjerte-kar-sygdomme. De findes især i forarbejdede produkter såsom kiks, kager, færdigretter, osv. Tjek altid ingredienslisten, når du køber ind, men de er heldigvis forbudt i Danmark i dag. Men det er stadig de dårligst tænkelige fedtstoffer, der bliver brugt næsten overalt i færdigretter. – Sodavand og alle sukkerholdige læskedrikke, da de indeholder fosfor og sukker, som øger udskillelsen af calcium. – Raffineret sukker, af samme grund. – Pas på salt, da for meget salt øger blodtrykket og dermed øger risiko for hjerte-kar-sygdomme. – Alkohol og rygning, som ikke er gavnligt for kroppen og belaster den. – Raffinerede produkter, da de ikke indeholder nogen af de interessante næringsstoffer, vi har beskrevet ovenfor.

EKSEMPEL PÅ EN DAGSKOSTPLAN:

Morgenmad:

– Grøntsagsjuice med en gulerod, granny smith æble og citron (ingefær, hvis du kan lide det) – 2 skiver koldhævet fuldkornsspeltbrød med avokado, tomat og et blødkogt æg – 1 appelsin

F rokost:

– Stor salat med frisk rucola, julesalat, løg, afkølede kogte kartofler, valnødder, belugalinser eller hvide bønner, kapers, rosiner, grønne oliven. Dressing af ekstra jomfru olivenolie, æbleciddereddike og en lille smule sennep. Spis så meget rucola og julesalat, som du har lyst til. – 1 æble – Husk vand

40

//

Aftensmad:

– Squash og gulerodsuppe med sesamfrø – Dampet laks med asparges – Yoghurt naturel uden tilsat sukker – Husk vand

To go-snacks:

– Frisk frugt eller grøntsager – En håndfuld mandler – Grøn te eller urtete


FYSISK AKTIVITET OG TRÆNING: Fysisk aktivitet og træning er uden tvivl nødvendigt og har mange fordele:

1 Forebyggelse

4 Det

2 Både

5 Forebyggelse

af knogleskørhed: Styrketræning favoriserer en tilstrækkelig mineralisering af knoglen og gør den mere modstandsdygtig over for knoglebrud, da den stimulerer knoglen til at forblive aktiv og med en stærkere knogletæthed (6). konditionstræning og styrketræning favoriserer tab af visceralt fedt og reducerer risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dette gøres gennem forskellige metaboliske ruter, som på den ene side forbedrer lipidprofilen (forøgelse af HDL og faldende LDL), og på den anden side sænkes den inflammatoriske tilstand. Med alt dette vil blodtrykket også sænkes, en sygdom, der ofte findes hos kvinder over 50 år, som også er en vigtig risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme.

3 Forbedrer den metaboliske aktivitet: Fysisk træning medfører en række fysiologiske og metaboliske tilpasninger, der øger det oxidative potentiale, som favoriserer stofskiftet for fedtstoffer og kulhydrater.

forbedrer insulinfølsomheden, da det perifere væv, især muskler, har brug for en tilførsel af glukose for at få energi. Af denne grund øges følsomheden af insulinreceptorer og dermed en bedre optagelse af glukose ind i cellerne (7).

og forbedring af urininkontinens: Øvelser i bækkenbunden har vist sig at forstærke bækkebundsmuskulaturen, der er direkte involveret i kontrolprocesser i blærens sammentrækning.

6 Træning øger niveauer af endorfiner, dopamin og serotonin, to neurotransmittere, som vil give dig en følelse af velvære. Når du træner, føler du samtidig, at du gør noget godt for dig selv, og det vil give dig glæde og en mental pause i de daglige tanker.

HVILKEN STYRKETRÆNING? Styrketræning er især anbefalet, da den udgør den mest intensive og effektive metode til at opnå alle de fordele, som er beskrevet ovenfor. fortsætter på næste side >>

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 41


MAD & KROP

Ifølge nylige undersøgelser som Ball et al. 2016 (8) anbefales minimum 150 minutters fysisk aktivitet om ugen for at opnå en beskyttelse mod hjerte-kar-sygdomme, da det viser væsentlige forbedringer i lipidprofilen, kropskomposition og blodtrykket (9). Der er også studier, som viser, at styrketræning hos menopausale og postmenopausale kvinder med relativt høje belastninger og en hurtig has­ tighed i den koncentriske fase viste signifikante forbedringer i osteopeni-markører, dvs. de viste en forbedret mineralisering og knogletæthed såvel som knoglebrudsresistens (10). Det anbefales at arbejde med relativt høje belastninger (> 65 pct. 1RM eller højst 12 gentagelser pr. serie) og udføre løft med maksimal hastighed for at opnå den højeste effekt. Hver femte til ottende uge er det en god ide at bruge én uge til at give den maksimal gas på al træning og derefter arbejde med lavere belastninger de andre uger, omkring 50 pct. 1RM. Tal med en træner om at få målt din 1RM. Styrketræning træner også din kondition, da det hårde arbejde kræver rigtig godt med ilttilførsel til alle muskelcellerne. Konklusion: Overgangsalderen er en helt naturlig periode i kvindens liv, hvor der er nogle fysiske og psykiske ændringer. Med accept af og forståelse for, hvad der sker i kroppen og tilpas med kost og træning, kan du støtte din krop og psyke, så denne proces foregår mere harmonisk, og de forskellige problemer nedsættes.

Reference: 1) Buckler, H. M., & Anderson, D. C. (1994). The perimenopausal state and incipient ovarian failure. Treatment of the postmenopausal woman, 11-23. 2) Corpas, E., Harman, S. M., & Blackman, M. R. (1993). Human growth hormone and human aging. Endocrine reviews, 14(1), 20-39. 3) Wolfe, R. R., Miller, S. L., & Miller, K. B. (2008). Optimal protein intake in the elderly. Clinical Nutrition, 27(5), 675-684. 4) Tang, B. M., Eslick, G. D., Nowson, C., Smith, C., & Bensoussan, A. (2007). Use of calcium or calcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: a meta-analysis. The Lancet, 370(9588), 657-666. 5) Bates, C. J., Benton, D., Biesalski, H. K., Staehelin, H. B., Van Staveren, W., Stehle, P., … & Wolfram, G. (2001). Nutrition and aging: a consensus statement. The journal of nutrition, health & aging, 6(2), 103-116. 42

OM MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ – Biopat/Naturopath ibm – Certificeret i klinisk- og sportsernæring – Diætiststuderende www.cbnibm.dk

6) Bar-Or, O., & Rowland, T. W. (2004). Pediatric exercise medicine: from physiologic principles to health care application. Human Kinetics. 7) Warburton, D. E., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. Canadian medical association journal, 174(6), 801-809. 8) Ball, C., Abdelmoneim, S. S., Huang, R., Eifert-Rain, S., Mantovani, F., Wilansky, S., & Mulvagh, S. L. (2016). Changes in Exercise Patterns in Menopausal Women at Low–Intermediate Risk for Cardiovascular Disease: A Prospective Survey Study. Journal of Women’s Health. 9) Rosen, S. E., & Mieres, J. H. (2016). Exercise and Strength Training in Postmenopausal Women at Risk for Cardiovascular Disease: Need for Strategies to Improve Adherence. 10) Stengel, S. V., Kemmler, W., Pintag, R., Beeskow, C., Weineck, J., Lauber, D., … & Engelke, K. (2005). Power training is more effective than strength training for maintaining bone mineral density in postmenopausal women. Journal of applied physiology, 99(1), 181-188.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


MERE END 45 VEGANSKE KOSTTILSKUD! Berthelsen Naturprodukter® og Grønne Vitaminer tilbyder i alt mere end 45 veganske vitaminer og mineraler. Vores veganske produkter er mærket med vores dfi Vegan logo, så du sikkert og let kan shoppe vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at produktet overholder følgende standarder: • •

Ingen animalske indholdstoffer Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og webshops. Du kan læse mere på vores hjemmeside: www.dkpharma.dk

FÅS OGSÅ ME 125 MCG

D NU ME G LÅ SKRUE

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter // 43

D


FOKUS – BÆKKENET

Bliv klog på din bækkenbund Bækkenbunden skal holde på meget og derfor være stærk. Den skal kunne holde igen, når trykket stiger inde i maven, når man nyser, hoster, griner, hopper, løber og går. Og den skal kunne holde igen gennem længere tid, hvis man ikke kan komme på toilettet, umiddelbart når trangen opstår. AF LENE PILEGAARD

Forskellen på mænd og kvinders bækkener Man kan kalde kvinder for „det svage køn“, når det drejer sig om bækkenbunden, fordi bækkenets bygning er „skrøbeligere“ hos kvinder end hos mænd. Dels er kvinders bækken bredere og mere åbent nedadtil, da der skal kunne passere et barn igennem, og dels er bækkenbunden gennembrudt på tre steder: endetarm, skede og urinrør, i modsætning til mænd, der kun har to åbninger. Ydermere skal kvinders bækkenbund kunne modstå den voksende belastning, som graviditet og fødsel medfører. Og endelig sker der i overgangsalderen hormonelle ændringer, som nedsætter kredsløbet og svækker musklerne. Store krav til bækkenbunden hos kvinder Hos kvinder er bækkenbundens muskler måske nogle af de muskler, der stilles de allerstørste krav til – især fordi kravene er så modsætningsfyldte. Bunden skal både være fast og stærk, så den kan støtte underlivsorganerne og kunne knibe så godt sammen, at man kan holde tæt selv under store belastninger. Men den skal også kunne udvide sig blødt og fleksibelt i seksuallivet samt udvide sig voldsomt under en fødsel, hvor der ovenikøbet tit sker skader. En svag bækkenbund kan endvidere give problemer med at holde underlivsorganerne på plads. Blære, livmoder og endetarm kan synke ned. Og det samme kan tarmene, så der opstår en slags brok.

44

//

Desuden kan bækkenbundens muskler have betydning for sexlivet. Kvinden mærker mere under samlejet, når hun kan knibe. Hængekøje eller trampolin Nye undersøgelser viser, at graviditet og fødsel påvirker bækkenbunden ca. lige meget. Når en kvinde har født, bliver mellemkødet (mellem anus og skede) kortere, hvilket betyder, at der er mindre bækkenbund til at stabilisere bækkenet. Da bækkenbunden samtidig kun er omkring en halv centimeter tyk, skal der præcis og målrettet træning til at styrke den efter graviditet og fødsel. Idealet er en bækkenbund, der er som en trampolin – er den for slap, minder den mere om en hængekøje! Bækkenbundsmusklerne Når man kigger ned i bækkenet, kan man se, hvordan bækkenbundsmusklerne dækker bunden. Man kan se, hvordan de slynger sig bagfra halebenet ud til siderne og frem til indersiden af kønsbenet. Bækkenbundsmusklerne består af „hurtige“ og „langsomme“ fibre. De hurtige er placeret, hvor det skal gå stærkt, fx omkring endetarmen, de langsomme sikrer, at bækkenbunden er udholdende. Musklerne er blot en centimer tykke og danner bund i bækkenet og understøtter, at blære, skede, livmoder og tarm holdes på plads.


På illustrationen ovenfor ses to bækkener. Det til venstre er et kvindebækken, og det til højre er et mandebækken. Det hulrum, der er mellem knoglerne, er hos kvinden større end hos manden, hvilket betyder, at vi kvinder har flere muskler, end mændene har. Med andre ord har vi en „større“ bækkenbund og dermed mere, der skal trænes op.

1

Illustration 1: Bækkenbunden før fødsel. Den røde muskel er bækkenbunden, der holder de nedre organer oppe og er med til at stabilisere bækkenet. Bækkenbunden er her stram og velfungerende.

2

Illustration 2: Bækkenbunden efter fødsel. Den røde muskel, bækkenbunden, er blevet voldsomt belastet af graviditet og fødsel og ligner nu mere en hængekøje end en trampolin. Den har brug for korrekt træning og opmærksomhed, for at bækkenbunden igen kan støtte de nedre organer optimalt. At mandens og kvindens bækken ikke er ens, burde ikke komme bag på os, men alligevel er det oftest et mandebækken, vi ser, når lægen og andre fagpersoner tager en model af bækkenets knoglestruktur ned fra hylden.

Musklerne består af en højre og en venstre halvdel, og imellem dem er der en spalte med de tre åbninger – urinrør, skede og endetarm. Musklerne ligger nærmest som en hestesko rundt om åbningen. Det betyder, at når man kniber, så løftes bunden lidt op og trækker samtidig endetarm, skede og urinrør fremefter. Det fremadgående træk laver et knæk på urinrør, skede og endetarm, så der kan lukkes helt tæt.

Den kraftigste del af bækkenbunden ligger bagtil, og det er her, den kan bevæge sig mest ved at løfte sig ca. en centimer. Omkring urinrør og endetarm er der også ringmuskler, der kan snøre sammen om åbningerne, men de er ikke kraftige nok til at lukke alene. De skal have hjælp af bækkenbundsmusklerne, som har hovedansvaret. fortsætter på næste side >>

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 45


FOKUS – BÆKKENET

SÅDAN FUNGERER BÆKKENBUNDEN Placér bækkenbundens muskler Sidder du ned, kan du mærke to hårde punkter, hvor bagdelen har kontakt med stolen; det er sædeknuderne. Trækker du roligt sædet ind under dig og runder nederst i ryggen, ruller du bagover på sædeknuderne. Du mærker, at de forsvinder ind under dig. Du sidder nu omme på halebenet. Retter du ryggen op, kommer du op på toppen af sædeknuderne. Svajer du så nederst i ryggen, stritter halebenet bagud og ruller frem over sædeknuderne, mærker du måske kønsbenet fortil mod stolen. Mellem de fire punkter:

kønsbenet fortil, de to sædeknuder i midten til siderne og halebenet bagtil, sidder dine bækkenbundsmuskler ca. en til tre centimeter oppe i dig. Bækkenbunden udgør på den måde en platform nedadtil og består af bindevæv, muskler, nerver og blodkar. Bækkenbunden er perforeret af tre rør: Bagest endetarmen, så kommer et lille fladt stykke (mellemkødet), hvorefter skeden og urinrøret sidder helt tæt. Graviditet og fødsel Tiden omkring graviditet og fødsel udsætter naturligvis bækkenbunden for nogle ekstreme belastninger. Heldigvis er kroppen indrettet til at kun-

ne klare det sådan, at de fleste kvinder får genvundet normale muskler efter nogle måneder, hvis optræningen efter fødslen er effektiv. Men mange får desværre ikke trænet tilstrækkeligt og har derfor til stadighed for svage muskler. Andre får så store sprængninger i bækkenbunden, at dele af muskler eller nerver overrives, og dermed kan optræningen blive vanskeliggjort og langvarig. Fødselsskader og manglende træning efter fødsel er en hyppig årsag til inkontinens. Ofte har bækkenbundstræning været noget, man først lavede efter fødslen, men det ville være en god ide, at alle får optrænet en god fornemmelse af at knibe og slappe af i bækkenbunden

BÆKKENBUNDSØVELSER FOR ALLE Det efterfølgende øvelsesprogram er for alle, mand som kvinde, ung som ældre, og det er heldigvis de fleste, der ved ihærdig træning kan blive gode til at finde musklerne og ovenikøbet gode til at bruge dem efter behov! Før du går i gang med at lave knibeøvelser, er det godt at lave nogle øvelser for blodomløbet nede i underlivet.

1 – Den dybe vejrtrækning Læg dig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i underlaget. Start med at lave nogle dybe vejrtrækninger, hvor du trækker vejret dybt ned i maven. Lav tre til fire dybe vejrtrækninger.

Disse øvelser kaldes venepumpeøvelser, og mange mennesker synes også, at de er rare at lave sidst på dagen, hvor maven føles oppustet, og benene måske er trætte. Venepumpeøvelserne fjerner hævelse også nede i dine bækkenbundsmuskler, så det føles nemmere at knibe.

2 – Venepumpeøvelse Bøj begge ben op til maven, og lav cykelbevægelser med benene i et til to minutter. Sænk derefter benene og slap af.

3 – Bækkenløft Du kan også lave det, der kaldes bækkenløft, hvor man ligger på ryggen med bøjede knæ og fødderne i underlaget og løfter bagdelen op og ned 5-10 gange. Det løsner godt i underlivets muskler og letter trykket på bækkenbunden.

Slap nu godt af i hele kroppen, og sørg for at ligge eller sidde behageligt. Du skal nu i gang med knibeøvelser. 46

//


allerede under graviditeten. I denne periode skal det indøves med mest vægt på at slappe af. Kender man fornemmelsen af at give slip og åbne nedadtil, så kommer man måske ikke så let til at spænde imod, når det gør ondt under fødslen. Men fornemmelsen af knibet skal også være indøvet inden fødslen, fordi det er alt for svært at fornemme musklerne bagefter. Når musklerne har været så udspilede, er der både dårlig følelse og styrke i dem bagefter. Og hvis man er syet, gør det så ondt, at man slet ikke har lyst til at bruge dem. Så selv om de fleste kvinder er meget motiverede lige efter fødslen, er det et vanskeligt tidspunkt at lære at

knibe på. Det gør det meget nemmere, når man ved, hvilken fornemmelse man skal lede efter. Alle ved, at det er vigtigt at træne bækkenbunden efter fødslen, men de fleste af os har sikkert også prøvet, hvor svært det er at gennemføre en ordentlig træning alene, når man har et lille barn at tage sig af. Træning og en større fornemmelse af bækkenbunden kan være med til at vække musklerne og gøre dem mere følsomme og spændstige. Et bedre sexliv kan derfor være en gratis sidegevinst, man kan være heldig at få i forbindelse med træningen. I det hele taget skal der passes på bækkenbunden, der tit er en overset

muskelgruppe, vi ikke skænker mange tanker, før der er noget galt. Omtanke og forebyggelse kan være med til at forhindre problemer nu eller senere i livet. TRÆNING AF BÆKKENBUNDEN

Bækkenbundens muskler danner en plade, der bare er en centimeter tyk, og øvelser for/med bækkenbunden giver derfor ikke en kraftfuld og stærk fornemmelse, men det kræver derimod stor koncentration at træne med disse muskler. Når bækkenbunden er svag, nedsættes fornemmelsen af musklerne, og så risikerer man at sætte hjælpemusklerne ind i stedet for bækkenbunden. I den situation kan man føle, at man

I gang – sådan! Det er praktisk at starte siddende, for så kan du arbejde med musklerne, samtidig med at du sidder og læser dette. Sid opret, hvor du har vægten lige ned mod bækkenbunden og mærk: Bækkenbundsmusklerne er nogle af de muskler, du sidder på i bunden af kroppen. De sidder lige mellem benene. Et tryk mod dem kan være en hjælp til at lokalisere og mærke området. › Så sid nu, og rul frem og tilbage hen over bækkenbunden. Se evt. på tegningen af bækkenbundsmusklerne, så du samtidig kan se musklerne og åbningerne for dig. › Rul fra haleben og frem til kønsben. Her ruller du i hele bækkenbundens længde. Fornem midterlinjen i bækkenbunden med endetarmsåbningen bagtil, derefter mellemkødet, skeden og urinrøret. › Rul fra side til side – og mærk hele stykket mellem sædeknuderne. Det er bækkenbundens bredde. › Rul rundt mellem haleben, sædeknuder og kønsben, så har du hele den næsten cirkelformede bundplade.

› Nu har du mærket hele bunden. Så skal du i gang med at knibe. Du skal starte med opmærksomhed på den bageste del af bækkenbunden. Den er nemmest at mærke for de fleste, fordi bunden her kan bevæge sig mest. › Prøv at knibe lidt omkring endetarmen, som skulle du holde på en prut. Knibet er ikke noget vildt og voldsomt. Det svarer til at lukke munden. Det er starten på et knib, det føles ikke af meget, bare et lille klem. Prøv igen, og efter at have lukket af omkring endetarmen kan du tænke på, at knibet fortsætter frem mod kønsbenet – det er i den retning, musklen trækker. Slap helt af efter knibet, og registrer afslapningen.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 47


FOKUS – BÆKKENET

træner meget effektivt, men der kommer ikke noget ud af det, fordi man ikke får bækkenbunden ordentligt med, men maser med balder og lår i stedet for. Derfor går den første træning ud på at få muskelbevidsthed og muskelfølelse i selve bækkenbunden. Hvad gør et knib? Ved spænding af musklerne under en knibeøvelse trækkes bækkenbundens bageste del fremad og opefter. Herved sker der en sammensnøring omkring endetarmsåbningen samt et knæk på endetarm, skede og urinrør, så man kan holde på hhv. afføring, luft og urin. Det er, som når en haveslange får et knæk, og der derved ikke kommer mere vand ud. Sådan føles knibet Når man kniber, opleves det, som om man snører sammen om endetarmsåbningen. Det føles som at holde på en prut. Når man kniber, forsøger man at lukke omkring endetarmen, på den måde får man fat i bækkenbundsmusklerne. Musklerne er små, og der er ikke – som ved knæ og albue – led, som skal flyttes. Du skal derfor ikke forvente den store bevægelse ved at sende en knibebesked til bækkenbunden., da bevægelsen er meget begrænset. Prøv at lave trutmund, det er lidt sådan en bevægelse, du laver!

gange. Spænd og slip igen. Bruger du kun bækkenbundsmusklerne? Eller hjælper du til med andre muskler, sædemuskler, mave, lår? Holder du vejret, spænder du kæberne? Prøv at lade være. Giv slip i mavemusklerne, og lad vejrtrækningen flyde frit, mens du koncentrerer dig om at isolere bækkenbundsmusklerne så godt som muligt. Gør du det, er der ingen synlige bevægelser i kroppen. Har du opmærksomheden med dig, så forfines fornemmelsen lidt efter lidt. Får du fat i bækkenbundsmusklerne uden at tage balderne med, så kan man ikke se nogen bevægelse i kroppen. Kommer du til at spænde med i balderne, så løftes kroppen lidt opefter. Sæt dig fremadlænet, så trykket kommer på den forreste del af bækkenbunden og omkring urinrøret. Knib sammen i bækkenbunden, og forsøg som før at lukke omkring endetarmen. Skift roligt mellem at spænde og slippe. Føles det anderledes nu? Er det her tydeli-

Bækkenbunden består af tre lag muskler, der for det meste arbejder sammen, men som også kan arbejde hver for sig. Når bækkenbunden arbejder, trækker den sig op og understøtter underlivsorganerne samt lukker for åbningerne – urinrøret, skeden og endetarmen.

Et godt knib Sid nu, og fald let sammen, så trykket fortrinsvis kommer ned mod endetarmsåbningen. Knib så roligt og blidt sammen i bækkenbunden omkring endetarmen, og slip igen. Bliv her lidt, og leg med at spænde og slippe. Måske er det nemmere, hvis du forestiller dig, at du har luft i maven og skal holde den tilbage – prøv engang, hold igen, luk omkring endetarmen – bliv der et øjeblik, og mærk, hvilke muskler du bruger – og slip igen. Hvis du kan mærke det i musklerne i bunden, især bagtil omkring endetarmen, så har du fat i noget af det rigtige. Mærk også, hvordan det føles, når du giver slip. Prøv et par

48

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


SYNERGI MELLEM BÆKKENBUND, MAVEMUSKLER OG RYG Når vi kniber, starter knibet omkring ringmusklen, hvorefter vi kniber fremad mod skede og urinrør. Som sidste led i knibet suger vi navlen ind mod rygsøjlen – hermed aktiveres de indre mavemuskler, som vi ikke får fat i med almindelige mavebøjninger. De indre mavemuskler og de muskler, der ligger omkring rygsøjlen, arbejder i synergi med bækkenbunden. Derfor får vi som regel færre smerter, når vi sørger for at have gode mave- og rygmuskler, ligesom disse muskler er en del af det „muskelkorset“, der stabiliserer hele området.

gere at mærke, at musklerne også kniber om urinrøret og den forreste del af bækkenbunden? Selvom man laver det samme knib, kan det føles anderledes forskellige steder i bækkenbunden. Hvordan det føles, afhænger meget af den stilling, man træner i. Sæt dig nu lige op og ned med let spredte ben. Nu er trykket lige mod skede og mellemkød. Igen skifter du roligt mellem at spænde og slippe musklerne. Knib i bækkenbunden som før, og forestil dig, at du løfter mellemkødet lige fri fra stolesædet, og slip ned igen. Kan du gøre det uden nogen synlige bevægelser i kroppen, uden at spænde sædemusklerne og samle benene? Her har du lagt opmærksomheden på forskellige dele af bækkenbunden. Men husk, at ligegyldigt hvor du mærker det mest, så får du alligevel fat i hele bækkenbunden hver gang, fordi bækkenbundsmusklerne hænger sammen og trækker sig sammen som en helhed. Det største udbytte af træningen fås, når man arbejder med at knibe ud fra

endetarmsområdet og den bageste del af bækkenbunden. Her er muskelmassen størst, og det er herfra det fremadgående træk, som lukker af for åbningerne, kommer. Når man arbejder bagtil, er det også lettere at spænde af i maven, når man træner. Husk, når du kniber, at starte knibet i den bageste halvdel af bækkenbunden, og mærk så, om du evt. også kan føle, at der lukkes om skede og urinrør. Når du har fundet musklerne, skal du være opmærksom på følgende: Du skal knibe blidt i starten, ellers er det sværere at isolere bevægelsen. Jo kraftigere du maser, jo mere vil hjælpemusklerne træde ind, og så risikerer du kun at mærke dem – og får derfor ikke fat i bækkenbundsmusklerne. Skab ligevægt mellem spænding og afspænding. Man kan spænde pludseligt og slippe pludseligt. Det er nok den nemmeste måde at mærke forskel på. Men du skal også kunne skifte glidende mellem at spænde og afspænde. Lav nu en gradvis opspænding af musklerne, hvor du kan mærke hver millimeter af bevæ-

// 49


gelsen – hold spændingen et øjeblik – og slip så langsomt millimeter for millimeter – og mærk, om du får givet helt slip. Koordinationen, måden musklerne arbejder på, er lige så vigtig som selve styrken. – Små korte knib Lig på ryggen, og start med at lave nogle korte små knib, hvor du kniber et øjeblik og slipper igen. Hold en lille pause mellem hvert knib. Gentag 5-10 gange. – Længerevarende knib Lig som før eller på siden med bøjede knæ. Lav nu nogle længere knib, der hver varer seks til otte sekunder. Du skal huske at holde pause på samme længde, som knibet varede, mellem hvert knib. Gentag 10-20 gange. – Det kraftige knib Efterhånden som du bliver bedre til at knibe, kan du øve dig på at holde meget kraftige knib, hvor du spænder så meget, du kan og holder knibet 5-10 sekunder. Husk at slappe helt af i bækkenbundsmusklerne mellem hvert knib, og pas på, at du ikke kommer til at spænde alle mulige andre muskler. Gentag 3-5 gange. – Du kan også lave knibeøvelser siddende og stående. Øv dig i at knibe i din hverdag: Fx når du løfter, hoster, nyser, griner, hopper, går på trapper osv. – Er du i tvivl om, hvorvidt du kniber rigtigt, kan du få en læge eller en specialuddannet fysioterapeut til at undersøge eller vejlede dig.

50

LENE PILEGAARD er til daglig næstformand i patientforeningen Bækkensmerter.dk. Hun har selv lidt af kroniske smerter igennem en længere årrække, der skyldtes fald på trappe, hvor hun kom til skade med sit bækken. Det var nysgerrighed efter at forstå smertemekanismen og jagten på forklaringer til smertesensibilitet, der bragte hende til at lede efter og forstå sammenhængen mellem krop og sjæl, og hun har i 2019 udgivet bogen „Smerte er fantastisk". Bogen handler om forståelse af smertemekanismen og henvender sig til mennesker, der lider af kroniske smerter og deres pårørende og ikke mindst til personer inden for social- og sundhedssektoren, der arbejder med mennesker, som lider af smerter uanset årsag. Du kan læse mere om bogen på ­ www.smertererfantastisk.dk, og den kan købes hos danske boghandlere.

Kilder: Gotved, Helle og Gotved, Inge: Bækkenbundens optræning, forlaget Munksgaard 1999 Danske fysioterapeuter: „husk bækkenbunden“, april 1999 http://www.knibnu.dk/sundhed-saadan/saadan-fungerer-baekkenbunden

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Omnimin®® Omnimin Alsidig multivitamin med hele 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer.

Omni

OmniVegan Omni Vegan

Multi

Børne-multivitamin af høj kvalitet med 22 vigtige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

100 % vegansk multivitamin med 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle næringsstoffer. KO M P R O M I S LØ S K VA L I T E T

Omni ® Multivitamin uden Jern og Vitamin K.

FIND OS HER

Forhandles i Helsam, Helsekost, Matas samt apoteker.

BIOSYM A/S

I

T L F. + 4 5 9 7 2 5 2 0 1 5

I

INFO@BIOSYM.DK

I

W W W. B I O S Y M . D K


MAD & KROP

Træt af træning?

Husk dine mineraler!

Du er sikkert god til at huske dine proteiner, når du træner. Men tag lige mineralerne med i dine tanker og din sportstaske. For det handler lige så meget om de små spormineraler, som sammen med vitaminer udgør det helt basale: At få dannet nye muskelceller, der på bedste vis får kopieret alt det sunde, du har gjort indtil nu. Og hvis det ikke er særligt sundt — så er det stort set aldrig for sent. AF MARIANNE PALM

Scanalka er et af Danmarks ældste mineralprodukter på helsehylderne. Og det har overlevet alverdens andre produkter, simpelthen fordi det indeholder de mineraler, vi havde brug for, da vi blot var neandertalere, og de indeholder den grundsubstans, vores kroppe stadig har brug for i dag. Du skaber energi, når du træner ved at fremme flere typer af hormoner, som dannes af musklerne. Det er bl.a. derfor, at et godt muskelarbejde skaber overskud i nervesystemet, man bliver mere glad for livet, og i det hele taget er det kun en opadgående spiral at bruge sin krop. Men for at denne energi skal kunne produceres uden problemer, skal de grundlæggende næringsstoffer være til stede. Det gælder proteiner, kulhydrater og fedtstoffer, og for at nedbryde disse makronæringsstoffer skal der anvendes især B-vitaminer, Q10 og mineraler. De virker allerbedst sammen Hvis du kigger rundt i cirklen af Krebs cyklus, som er der, hvor der dannes energi, er der nævnt en hel stribe af mineraler. De hjælper hinanden med at skabe de enzymer, der gør, at hver eneste celle ikke kun kan overleve, men også danne nye celler – og energi til dig og din træning. Spiser du super alsidigt (og hvad er det?), så får du måske dækket dit behov. Men sandsynligheden er måske ikke så stor, hvis du træner meget – for nutidens grøntsager, frugter, nødder og bær indeholder desværre ikke altid den

52

//

mængde, man kan forvente. Det er afgørende for en plantes indhold af vitale næringsstoffer, at planten har groet et vitalt sted med en jordbund, der indeholder de stoffer, planten og dermed vi har brug for. Scanalka er et vegansk mineraltilskud med 12 mineraler og 72 spormineraler fra rødalgen Lithothamnion calcareum og er så ikke afhængig af jord, men det hav, den vokser i ved Island. Algen har en meget porøs struktur, der gør alle mineralerne meget letoptagelige, og de bidrager derfor til: › Vedligeholdelse af muskler og hjerte › Vedligeholdelse af immunsystemet › Opretholdelse af energiniveau › Vedligeholdelse af nervesystemet › Vedligeholdelse af knogler og tænder Tabletterne er små og nemme at synke. Det er bedst at tage tilskuddet i forbindelse med et måltid og gerne med et glas vand. For bedst udnyttelse af mineralerne så fordel gerne den daglige dosis ud på hhv. morgen, middag og aftensmåltidet. Det berømte Scanalka-vand Hvis man ikke ønsker at sluge tabletterne, kan de også opløses i et glas vand. Det kaldes i folkemunde „Scanal-


ER DU EN GLAD MOTIONIST, der gerne vil bygge muskler op og ikke behøver BCAA i spandevis, er Multi-Sport en værdig medspiller Berthelsen MultiSport er designet til sportsudøvere og folk med en travl hverdag, hvor de 13 vitaminer og 11 mineraler sørger for, at din krop har de bedste forudsætninger for at fungere optimalt, selv i pressede situationer. MultiSport fra dfi er tilsat omega-3-fedtsyrer samt seks aminosyrer, herunder BCAA. De seks essentielle aminosyrer er L-Lysin, L-Leucin, L-Isoleucin og L-Valin samt L-Carnitin og L-Arginin. Leucin, Isoleucin og Valin (BCAA) er tilsat i det optimale forhold 2:1:2.

ka-vand“ og bliver både brugt til dyr og mennesker. Læg tre til ni tabletter i et glas vand, gerne natten over. Eventuel omrøring kan fremskynde opløsningen af tabletterne. Når tabletterne er opløst, kan vandet drikkes. Drik det gerne til hovedmåltiderne, så de sammen med vitaminer og makronæringsstofferne kan skabe liv til din krop og din træning. Energi til musklerne og lidt om de vigtigste aminosyrer til musklerne BCAA er tre aminosyrer, der er vigtige til opbygning af muskler og især til dig, der træner tungt og længe, fx hvis du træner vægte eller dyrker sport med meget fokus på bestemte muskler. Alle motionister og ikke kun elitesportsudøvere kan have brug for disse forgrenede aminosyrer i de perioder, hvor vi dyrker mere sport, eller hvis vi af forskellige årsager ikke optager næringsstoffer så let fra maden. Måske har vi været gennem kroniske sygdomme eller er blevet ældre. Der kan også opstå mangler efter graviditet og amning. Fælles for de tre aminosyrer er, at de skal være til stede i rigelig mængde, for at du kan opbygge

muskelceller, og er du i gang med at øge muskelmassen, skal der også flere næringsstoffer til. Det er sikkert logik for burhøns, men ligesom med mineralerne er det ikke altid, at budskabet når ud til andre end muskelhajerne, der ved rigtig meget om proteinopbygning fra de mange kosttilskudsfirmaer, der hersker i fitnesscentrene. Vi skal have dem tilført gennem kosten, og kritikeren af kosttilskud vil hævde, at man blot kan spise en ekstra bøf, som er proteinholdig. Og det er som sådan også rigtigt. Men sammen med bøffen får man også mere fedt fra stegning, man er måske allerede mæt af den ene bøf, og måske er man ovenikøbet vegetar eller veganer. Så er det nødvendigt med tilskud, medmindre man er en køkkenhaj med masser af overskud til at skabe variationer over planteproteinerne i hverdagen. Sådan hver dag.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 53


MAD & KROP

JOD i salt skaber færre syge med forhøjet stofskifte, men ... Trods jod i bordsalt mangler vi stadig jod i vores kost, og det har ikke kun betydning for at dæmpe udviklingen af forhøjet stofskifte. Det har også betydning for udviklingen af intelligens under fostertilstanden. AF MARIANNE PALM

Forskere ved Aalborg Universitetshospital har i en årrække beskæftiget sig med sammenhængen mellem jodindtag og forhøjet stofskifte. Forskerne har bl.a. påvist, at mange danskere mangler jod, og derfor begyndte man i år 2000 at tilsætte jod til dansk produceret bordsalt. En ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital viser, at det danske krav om jod i salt har reduceret forekomsten af patienter med forhøjet stofskifte markant.

Stadig mangel på jod, og det går ud over fostre og nyfødte Ifølge forskerne har det jodberigede salt dog ikke gjort nok. Det går ud over de gravide og kan have negative konsekvenser både for hjerneudviklingen hos fostre og hos nyfødte, som heller ikke får nok jod via amning. Et hul i de officielle anbefalinger til gravide Kigger du på altomkost.dk, som er Fødevarestyrelsens hjemmeside om bl.a. anbefalinger til gravide, er der intet nævnt om nødvendigheden af ekstra jod. Men forskerne fra Aalborg Universitetshospital er ikke i tvivl om, at der er brug for ekstra jod til gravide. Og måske er det et rigtig vigtigt mineral for mange voksne? Spørg din læge eller en dygtig behandler eller ernæringsspecialist til råds.

Nye jodprodukter fra tang Biosym lancerer to nye produkter med jod fra økologisk tang. OmniJod og VegJod er navnet på de to produkter, der er identiske i indhold, og som lanceres i forskellige produktserier. Jod er et essentielt mineral, som har betydning for bl.a. hor­ moner, den kognitive funktion, nerverne, huden og stofskiftet. Jod er et lidt overset mineral sammenlignet med andre mineraler, og det skyldes måske, at man siden berigelsen af jod til salt og andre fødevarer i mindre grad end tidligere har observeret mangeltilstande på jod i Danmark. Jodmangel kan føre til bl.a. lavt stofskifte, træthed, forstoppelse, depression, negle- og hårproblemer og sløvhed. Jod og dets betydning for skjoldbruskkirtlen Skjoldbruskkirtlen anvender jod til at producere thyroideahormoner kaldet T4 (thyroxin) og T3 Triiodothyronine, der er ansvarlige bl.a. for at kontrollere stofskiftet og kropstemperaturen og er vigtige for hjernens udvikling i barndommen.

54

Danske forhold I en dansk undersøgelse var jodniveauet for lavt for 15 pct. af de gravide, som havde et niveau på 68 mikrogram. Selv blandt de kvinder, der spiste vitaminpiller med jod, var jodniveauet generelt med et gennemsnit på 109 mikrogram lavere end det anbefalede niveau for gravide i Danmark, som er 150 mikrogram. Den økologiske tang Biosym jodprodukter indeholder jod fra økologisk tang af arten buletang (Ascophyllum nodosum), som er indsamlet i uberørte havområder i det nordlige Skotland. Hele tangen anvendes, hvilket gør den til et naturligt tilskud, der ud over et højt indhold af jod også indeholder andre næringsstoffer i mindre mængder, såsom spormineraler, aminosyrer, vitaminer mv. Den optages langsommere i kroppen sammenlignet med den typisk anvendte form, som kaldes kaliumjodid, og denne „depoteffekt“ gør, at mere af mineralet udnyttes i kroppen frem for at udskilles hurtigt.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Om dosis i de nye jodprodukter De nye jodprodukter fra Biosym har en dosis på 220 mikrogram pr. kapsel. Det er højere end det anbefalede daglige referenceindtag (RDI) på 150 mikrogram for voksne og børn over 11 år, men samtidig under den øvre grænse, der er fastlagt på 450 mikrogram i Danmark. Dosis er derfor et balanceret valg, som også giver mulighed for, at man kan få en lidt højere dosis ved blot en kapsel frem for flere. Note om forsigtighed ved indtagelse af jod Er du allergisk over for tang, bør du ikke vælge produkterne. Og pas også på med doseringen. For meget jod kan føre til de samme bivirknin-

ger som ved for lidt jod. Her bliver skjoldbruskkirtlen overbelastet (hyperthyreose), eller jod kan blokere for produktion af skjoldbruskkirtelhormoner (hypothyreos). Personer med autoimmune sygdomme som fx Ha­ shimotos skal være varsomme med at indtage for meget jod. Gravide og ammende bør også tjekke deres niveau, inden de indtager for meget jod. Et tilskud kan være nyttigt som beskrevet tidligere, men kun, hvis man har en brist. Spørg derfor din læge til råds. Men læg lidt positivt pres på, fordi lægen måske ikke kender den nyeste forskning fra bl.a. Aalborg Universitshospital og derfor ikke synes, at det er nødvendigt.

rene plantesteroler

Zerochol fås i helsekostbu kker, Helsam, Matas og apoteker

p


KROP

POPLITEUS

– en overset gigant til knæet Sovende/prikkende følelse i underben og fødder. Popliteus, en overset knæmuskel …

AF MIKKEL STRØM OG HENNING SVENSSON

Ofte bliver denne muskel overset, måske pga. de omkringliggende meget større muskler som biceps femoris, semi tendinosus og gastrocnemius. Hos 95 pct. af de knæklienter, jeg selv har på briksen, er denne muskel nøglen til, at klienten går fra at have ca. 20-30 pct. smerte tilbage til under fem pct. eller ingen smerte. Derfor har jeg ALTID denne muskel med i mine behandlinger, når det handler om knæproblematikker. Det siges, at denne muskel er i stand til at være spændt (kontraheret) tre gange mere, end hvad den ville gøre under normale forhold. Så har man fået foretaget en knæoperation, vil den muskel højst sandsynligt være langt mere spændt efter operationen end før. Det er bestemt ikke optimalt. Det sker oftest for klienter, der har fået lavet en menisk­ operation eller fået opereret deres korsbånd. Det der er interessant, er ikke de skader, som opstår ved et voldsomt traume på håndboldbanen, hvor man skulle lave et hurtigt retningsskifte eller afsæt eller i en tackling. Det interessante er, når skaden er opstået uden et traume. Og især hvis problemerne stadig synes at være aktuelle efter en operation. Popliteus kan også være årsag til nogle symptomer, som jeg ser oftere og oftere, nemlig „sovende/prikkende“ underben og fødder. Måske er årsagen, at der er virkelig mange, som har fundet glæde ved at snøre løbeskoene. Og at der bare i Københavns omegn jo nærmest ikke er en måned uden et løbsarrangement. I klinikken ser vi ofte klienter med „sovende/prikkende“ fornemmelse i lægmusklerne og fødderne. Den seneste klient, jeg havde, var i gang med at træne op til en halvmaraton og var vist nok kommet lidt for sent i gang med at følge et standardløbeprogram, som hun havde fundet på en hjemmeside. Det kan være fint med et løbeprogram, som kan motivere én til at øge distancen, men det kan også være problematisk, hvis man bliver forblændet af at skulle følge sit løbeprogram og derfor ikke respekterer kroppens signaler. Så løber man med stor risiko i retningen af skader.

56

Historik: Klienten havde været ved lægen og var blevet sendt videre til en MR-scanning, fordi symptomerne, hun mærkede, også kunne tyde på en diskusprolaps i lænderyggen og overgang til korsbenet (L4/5-L5/S1). Det er herfra i ryggen, hvor nerveroden udspringer til den senere omtalte tibiale nerve. Lægen afviste også, at hun led af RLS (Restless Legs Syndrome). MR-scanningen var negativ i forhold til problemer med diskusprolaps i lænderyggen. Det var åbenbart ikke det, der var årsag til problemet. Hun holdt derefter pause med løb, og symptomerne blev mindre. Men da hun tre uger efter begyndte at løbe igen, kom symptomerne tilbage. Undersøgelsen: Da hun konsulterede vores klinik, var det hurtigt at udelukke problemer med lænderyggen, eftersom hun havde fået en scanning, der påviste, at der ingen problemer var i området. Et par muskeltest senere viste, at hendes lårmuskler på forsiden ikke gjorde det, de skulle, og at popliteus (en lille muskel på bagsiden af knæet, som roterer underbenet medialt og flexer knæet de første 10-15 grader) arbejdede meget mere, end den skulle, hvilket betød, at den tibiale nerve blev klemt. Og da jeg palperede ind på popliteus, var det ømt og smertefuldt. Anatomi og biomekanik: Popliteus-musklen er en bred, tynd, trekantet muskel, der spænder over størstedelen af det område, man kalder den popliteale fossa på bagsiden af knæet. Dens udspring er fra den laterale femorale kondyl af lårbenet og den laterale menisk, og den løber derefter ned og hen over bagsiden af knæleddet for at vedhæfte på den posterior mediale aspekt af skinnebenet (tibia). Popliteus-senen ligger uden for knæleddet og det synoviale led, men ligger inden i

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


POPLITEUS POPLITEUS

Knæet set fra siden

ledkapslen, når den passerer gennem popliteal hiatus. Sagt på en anden måde deler den bursa med hele bagsiden af knæleddet, den har sin egen bursa og er tilmed dækket af samme fascia som den dybereliggende baglårsmuskel, semi membranosis. Popliteus er en medial rotator for underbenet og en lateral rotator for lår/hofteledet. En god knæfunktion er super afhængig af ligamenter og forskellige typer væv, der er i det omkringliggende område. Knogledannelse ved den laterale vedhæftning: Et interessant studie blev offentliggjort i USA i 2014 af to radiologer. Studiet påviste et tilfælde med en knogledannelse i popliteus hos en 44årig kvinde, der klagede over smerter

Knæet set bagfra

bag på knæet og inden i knæet efter at have lavet nogle strækøvelser. Kvinden havde smerter ved belastning af benet og ved at gå på en plan overflade samt på trapper. En MR-scanning indikerede en cyamella i popliteus. En cyamella går også under betegnelsen sesamben, som er en sjælden forekomst i dette område. Sesambenet var af samme knogletype som knæskallen. Min egen teori: Det sker en gang imellem, at jeg støder på klienter, hvor deres krop har „muteret“ sig selv for at forsøge at tilpasse sig til det optimale under de nuværende forhold. Denne teori er dog langt fra videnskabelig bevist, men i mit hoved virker den logisk. Hvis en given muskel har været overspændt i flere år, så forestiller jeg

mig, at kroppen vil forsøge at kompensere, og det kan den bl.a. gøre ved at danne mere knoglevæv eller fortykke en sene. I samme stil som når karateudøvere hærder deres ben og arme med gentagende slag og spark. Tilbage til en løsning på den kvindelige løber: Hendes popliteus-muskel på begge ben blev afspændt, forsiden af lårene blev aktiveret, og så fik hun to simple øvelser, som hun skulle lave i et tidsrum på tre til fire uger efter behandlingen. Dette betød, at hendes halvmaraton var inden for rækkevidde, og at hendes prikkende/sovende symptomer forsvandt. Nogle gange er det de små detaljer, der gør den store forskel ...

// 57


KO S T T I L SK U D

Hjælp til ledvæsken Når man finder muslinger fra et af de reneste have, og her er det omkring New Zealand, og kombinerer med gurkemeje fra Asien og hyben fra vores breddegrader, så høster man en mulighed for mere bevægelighed i vores mange led. AF MARIANNE PALM

En musling i et rent ocean lever af smådyr og alger, begge er nederst i fødekæden, og alt i alt skaber det ikke kun en miljøvenlighed ud over det sædvanlige. Det skaber også et meget rent produkt med en stor mængde omega-3-fedtsyrer, som er let tilgængelig for vores kroppe. Lille musling, mange forkortelser Det er især den inflammationshæmmende effekt på kroppen, som muslingens sammensætning skaber med en god sammensætning af de flerumættede fedtsyrer. Her finder man en sammensætning af omega-3 med 40 pct. PUFAer, hvor der er en fordeling på 24 pct. EPA, 10 pct. DHA og 12 pct. ETA, samt et højt indhold af glukosaminoglykaner, heldigvis forkortet til GAGs. Og hvad betyder det omsat til almindeligt hverdagsdansk? Gennem et ekstrakt af muslingens mange PUFAer og GAGs, har man i mange studier set en forbedring af ledfunktionen, mindre stivhed og ledsmerter ved slidgigt og andre gigtformer. Og i en helt anden genre ser man også en forbedring af blærevæggens sundhed ... Det var lige et sidespring, men kombinerer man denne viden med viden fra alverdens droger, får man øje på to efterhånden velkendte planter, gurkemeje og hyben. Fra glukosamin til glykosaminoglykaner Glykosaminoglykaner er en af de grundsubstanser, der findes i vores bindevæv, som bl.a. har en hovedrolle, når der skal dannes sund ledvæske og en sund brusk. Det er et såkaldt aminosukker, der hjælper med i forvandlingen af proteiner og fedtstoffer, som er deltager i en hel kædereaktion, der blandt andet ender op i en forebyggelse af yderligere henfald af brusk og ledvæske. Kædereaktionen kræver bl.a. glukosamin, så man ender op i de for bindevævet brugbare GAGs. Glykosaminoglykaner kan hjælpe på, at der sker en inflammationshæmmende effekt i bindevæv og led, men virker ikke direkte smertestillende. (kilde: denstoredanskelex.dk og ugeskriftet.dk)

58

GENNEM GLYC BOOST, FÅR D U: En flok aminosyrer, som bidrager til udvikling af alle kropsvæv, heriblandt de forgrenede, valin, isoleucin og leucin, som anvendes til at give energi til muskler. De forskellige glukosaminoglykaner, der er nævnt her i artiklen, og som har lidt forskellig opgave i kroppen: KONDROITINSULFAT, som er med i regulering af immunforsvaret. HYALURONSYRE, som har en særlig evne til at opbygge ledvæske og bindevævsceller, men også at optage vand og skabe en særlig støddæmpende effekt. Og nå ja, så vil det øgede vandoptag også hjælpe på at binde fugt til huden og formindske rynker. DERMATANSULFAT er også vigtig for huden og opbygning af blodkar, mens keratansulfat er mest kendt for sin opbyggende virkning på brusk og knogler.

Glykosaminoglykaner er en gruppe af forskellige sulfatforbindelser, heparansulfat, kondroitinsulfat, dermatansulfat og keratansulfat samt heparin og hyaluronsyre. Stofferne hjælper hinanden med at opbygge bindevæv og fx smøre leddene, så de har en tilpas mængde af ledvæske. Kan derfor anvendes forebyggende. Gurkemeje fra Asien og hyben fra Europa Tager man et lille skvæt peber, tilsætter et ekstrakt af gurkemeje, plukker 1.200 mg hyben og blander med lidt zink, C-vitamin og ekstrakt af muslinger fra New Zealand, får

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Kilder 1. Caughey DE, Grigor RR, Caughey EB, Young P, Gow PJ, Stewart AW. Perna canaliculus in the treatment of rheumatoid arthritis. Eur J Rheumatol Inflamm. 1983;6(2):197-200. 2. Cobb CS, Ernst E. Systematic review of a marine nutriceutical supplement in clinical trials for arthritis: the effectiveness of the New Zealand green-lipped mussel Perna canaliculus. Clin Rheumatol. 2006 May;25(3):27584. Epub 2005 Oct 12. Review.

7. [No authors listed]. Green-lipped mussel extract in arthritis. Lancet. 1981 Jan 10;1(8211):85. No abstract available. 8. Caughey DE, Grigor RR, Caughey EB, Young P, Gow PJ, Stewart AW. Perna canaliculus in the treatment of rheumatoid arthritis. Eur J Rheumatol Inflamm. 1983;6(2):197-200. 9. Huskisson EC, Scott J, Bryans R. Seatone is ineffective in rheumatoid arthritis. Br Med J (Clin Res Ed). 1981 Apr 25;282(6273):1358-9. No abstract available.

3. Highton TC, McArthur AW. Pilot study on the effect of New Zealand 10. Gibson RG, Gibson SL. Seatone in green mussel on rheumatoid arthritis. N arthritis. Br Med J (Clin Res Ed). 1981 Z Med J. 1975 Mar 12;81(535):261-2. Nov 28;283(6304):1472. No abstract available 4. New Zealand green-lipped mussel

man et generelt inflammationshæmmende kosttilskud. Anvend det sammen med en i øvrigt sund hverdag, fyldt med rene råvarer, gode krydderier og tilpas med motion og opmærksomhed på at undgå stress og andre belastende faktorer: Så er der trivsel til alle dine led.

MONTSERRAT FARRÉ HERNÁNDEZ Biopat/Naturopath ibm Certificeret i klinisk- og sportsernæring Diætiststuderende Montserrat er til dagligt biopat og ernæringsvejleder og har sin konsultation online og i Værløse, hvor hun hjælper klienter med at sammensætte en kostplan, som dækker deres ernæringsbehov og passer til deres livsstil og individuelle ønsker. Hun er specialist inden for vegetar- og vegansk kost og inden for overvægt og sportsernæring.

SE MERE PÅ: WWW.CBNIBM.DK Telefon: 40 41 75 64 E-mail: biopatibm@protonmail.com

extract (Seatone) and rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1981 May 27;93(684):343.

11. Gibson RG, Gibson SL. Green-lipped mussel extract in arthritis. Lancet. 1981 Feb 21;1(8217):439.

5. Gibson RG, Gibson SL. New Zealand green-lipped mussel extract (Seatone) in rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1981 Jul 22;94(688):67-8

12. Miller TE, Ormrod D. The anti-inflammatory activity of Perna canaliculus (NZ green lipped mussel). N Z Med J. 1980 Sep 10;92(667):187-93.

6. Highton TC, McArthur AW. Pilot study on the effect of New Zealand green mussel on rheumatoid arthritis. N Z Med J. 1975 Mar 12;81(535):261-2.

13. Rainsford KD, Whitehouse MW. Gastroprotective and anti-inflammatory properties of green lipped mussel (Perna canaliculus) preparation. Arzneimittelforschung. 1980;30(12):2128-32.

Spændinger? Kramper? Uro? Altiderm magnesium - olie eller Gel, lindrer anspændte muskler samt modvirker kramper og urolige ben Generelt om magnesium:

• Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt NYH • Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet Nu ED o • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten som gså GE L • Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene • Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • Terapeuter - i forbindelse med massage ved muskelspændinger Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: 169,- for 100 ml. olie. 249,- for 200 ml. olie og 269,- for 200 ml. gel Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk


MAD & KROP

S

tudie på studie bekræfter ikke kun vigtigheden af rene olier, de viser også, hvordan omega-3-fedtsyrer sammen med et stabiliserende antioxidantkompleks, Pufanox, kan bevare og optimere de sundhedsfremmende egenskaber. Eskimo-3 er ofte blevet kaldt for „forskernes fiskeolie“, og årsagen er enkel: Da professor Tom Saldeen, Uppsala Universitet i Sverige, skulle undersøge virkningen af omega-3-fedtsyrer, var det nødvendigt med en så stabil og ren en olie som muligt. Det er Saldeens arbejde, der har ført til det, de kalder Pufanox-komplekset, som gør, at olien ikke harskner, og det er netop Eskimo-3 og Saldeens arbejde, som danner grundlag for meget af den forskning, der er sket sidenhen i alverdens lande. Det handler om andet end omega-3-fedtsyrer i olien Tom Saldeen opdagede også, at evolutionen gennem tusindvis af år har skabt fisk med den mest optimale sammensætning, og jo mere naturlig en fiskeolie er, jo flere forskellige gavnlige stoffer finder man sammen med omega-3-fedtsyrerne. Man har blandt andet set, at der i en så naturlig olie findes andre aktive stoffer end omega-3-fedtsyrer-

60

//

ne, som understøtter den sunde effekt på kroppen. Det er med andre ord et samarbejde mellem omega-3-fedtsyren og de øvrige aktive stoffer, der skaber det allerbedste omega-3-produkt. Også du skal tage ansvar for dit produkt Olien skal forblive stabil både hos producenten og hos forbrugeren. Hvor vi skal sørge for at stille vores olier uden for direkte sollys og opbevare dem i mørke flasker, skal producenten også sørge for, at olien på turen gennem fabrikken ikke bliver udsat for ilt. Det kan dog ikke helt undgås, og det er her Pufanox bliver til en meget vigtig samspiller. Ved at tilsætte antioxidantsystemet, udviklet i Sverige, når olien ikke at blive iltet. En iltet olie skaber et væld af frie radikaler, som vi bestemt ikke vil have for mange af. Vi danner dem selv ved hver eneste bevægelse, det er sådan set en del af livet, men som med så meget andet skal alt være i balance. Derfor skal vores fødevarer skabe antioxidanter, der kan stoppe kroppens egen produktion af radikalerne, ikke tilføre flere. Pufanox er en speciel sammensætning af en række tocopheroler (E-vitaminer), olieopløselig C-vitamin, lecithin og antioxidanter fra rosmarinekstrakt, som beskytter olien


En stabil fiskeolie

til kredsløb og inflammationer Kosttrends og kosttilskud kommer og går, men et er sikkert: Viden om omega-3-fedtsyrer til inflammationer, fx i muskler og led, eller i det livsvigtige kredsløb forbliver, for de mange studier er ikke til at komme udenom. Her sætter vi lup på, hvordan man stabiliserer den sårbare olie.

AF MARIANNE PALM

mod iltning og efterfølgende iltning og harskning. Antioxidantkomplekset tilføres i samme sekund, olien presses ud af fiskene. Cellernes vægge bliver belastet Problemet med et ustabilt fedtsyreprodukt er, at hvor en stabil omega3-olie er inflammationshæmmende, kan en ustabil omega-3-olie have den helt modsatrettede effekt og være skadelig for kroppen gennem lipidperoxidation. Et indviklet ord, der betyder, at de frie radikaler vil stjæle elektroner fra fedtstofferne i cellemembranerne med celleskader til følge. Cellemembraner er det værn, cellen har i forhold til omgivelserne, men det er også her, alt bliver optaget af næringsstoffer ind i cellen, og hvor cellen skaffer sig af med sine affaldsstoffer. En smidig og velfungerende cellemembran er således et must-have for enhver celles vitalitet. Problemerne kan opstå mange steder i kroppen Det går ud over alle celler, og måske er det arv og miljø, der afgør, hvilke celler der først bliver beskadiget og dermed

vil skabe sygdom. Nogle vil således mærke skaderne i huden, andre i nervecellerne, kredsløbet, musklerne eller i de indre organer. Og er vores kroppe generelt i en dårlig tilstand, vil det måske være lidt over det hele. Heldigvis kan vi også i nogen grad reparere skaderne med sunde madvaner fyldt med antioxidanter og tilskud, der er skabt af de bedste fabrikker i verden. Studier har vist, at Eskimo-3 med Pufanox-systemet har en bedre effekt end andre produkter, målt på produktets evne til at forhindre malon-dialdehyd-skader på cellevæggene. Malondialdehyd er den biomarkør, man oftest anvender, når man skal bestemme mængden af frie radikaler og antioxidanters evne til at neutralisere de frie radikaler. I Eskimo-3 så man, hvordan Pufanox havde denne neutraliserende evne. Miljøcertificeret Fiskeolien i Eskimo-3 er udvundet af ansjoser, som fødes i Ishavet ved Antarktis, og siden følger de den kolde Humboldtstrøm op langs Sydamerikas vestkyst. Denne fiskebestand er meget livskraftig og har en hurtig

tilvækst. Marinebiologer skønner, at bestanden fornyes helt op til to gange årligt. Olien er certificeret af „Friends of the Sea“, en uafhængig organisation, der overvåger hele processen, fra fiskene fanges og til det færdige produkt. For at kunne blive godkendt til denne certificering skal man opfylde følgende krav:

› At der kun må benyttes fisk fra bæredygtige bestande af ansjoser › At fiskeriet ikke påvirker havbunden eller truede arter › At fiskeriet følger nationale og internationale vedtægter › At bådene lever op til de skrappe krav om et velfungerende kølesystem og satellitovervågning › At fiskerne har gode løn- og arbejdsforhold › At selskabet gradvist reducerer CO2-udslip fortsætter på næste side >>

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 61


MAD & KROP

Internationalt forskerteam finder fiskeoliens lås For flere år siden fandt japanske og amerikanske forskere ud af, præcis hvordan fiskeoliens omega-3-fedtsyrer virker i kroppen på et molekylært plan. Det havde hidtil været en gåde, men det internationale forskerhold knækkede koden ved at se, hvorledes omega-3-fedtsyrer effektivt lukker ned for betændelsesreaktioner i mus. Man så, at omega-3-fedtsyrer binder sig til en receptor, GPR120, som er rigt repræsenteret i fedtvæv og hos celler i immunforsvaret, de såkaldte makrofager. Foreningen mellem omega-3-fedtsyrer og receptoren svarer billedligt talt til en nøgle i en lås, og det er altså nok til at dæmpe en inflammation. Forskerne fik ad den vej afsløret en del af fiskeoliens hemmelighed.

Omega-3-fedtsyrer skal helst ledsages af vitaminer, mineraler og anden støtteterapi for at opnå så hurtig en effekt som muligt. Spis mange farverige grøntsager hver dag.

Mærkbart resultat allerede inden for en time

STAY SHARP. STAY FOCUSED. Overskud og positivt mindset

Et første tegn på stress er, at du føler dig mere træt end normalt, at du mangler overblik og har svært ved at opretholde koncentrationen. Her gælder det om at genvinde fokus og energi. Prøv GLYC® Sharp og oprethold din mentale ydeevne, glæde og koncentration i en stressende hverdag. GLYC® Sharp er et specieltudviklet kosttilskud, der hjælper dig med at bevare mental fokus og en positiv attitude. Indeholder de veldokumeterede adaptogener Rosenrod og

Schisandra, der er kendt for at beskytte kroppen mod både fysisk og mental stress, og give den mulighed for at fungere normalt uden at tage skade af stress. Grøn te for koncentration og indlæring, og safran for et positivt sind. GLYC® Sharp anbefales til alle, der ønsker at bevare fokus i hverdagen og under stressende forhold.

GLYC® Sharp findes hos Helsam, Helsemin og udvalgte helsekostbutikker

Kundekontakt: Octean Pharma Aps 38 422 133 www.octean.dk

Rosenrod hjælper med at bevare mental og kognitiv præstation. Shisandra bidrager til en øget evne til bedre at tilpasse sig stress. Schisandra styrker hukommelse, fokus og koncentration. Det er også et adaptogen, der har evnen til at reducere træthed, især fysisk træthed. Grøn te forbedrer koncentration og indlæring og indeholder stofferne EGCG (antioxidant) og L-theanin (aminosyre) med egenskaber, der forbedrer hukommelse og indlæring og reducerer stress. Safran opretholder en positiv stemning Safranekstrakt indeholder to vigtige stoffer, Safranal og Crocin. Safranal øger mængden af biologisk aktivt serotonin i hjernen.

Svenskfremstillet og vegansk


MAD & KROP

Er det bare jernmangel? Trætte, ugidelige teenagere. Indelukkede, triste, mismodige. Orker ikke opvasken, ej heller egentlig at være på noget sportshold overhovedet. Som i overhovedet. Tjek lige jernstatus. Gå til læge. AF MARIANNE PALM

PRØV GRATIS En ud af seks teenagepiger har jernmangel. Det kan også gælde drenge, simpelthen fordi børn bliver til teenagere og skyder hurtigt i vejret.

At blive teenager er en stor ting. Kroppen forandres, hormonproduktionen sættes i vejret, og pigerne starter med at menstruere. Samtidig sker der en stor følelsesmæssig udvikling, og mange teenagere bliver mere sårbare og kan være et par år om at finde sig til rette. Denne vigtige og store overgang har imidlertid nogle uheldige effekter på mange teenageres jernstatus. Ændringen i jernstatus skyldes dels de fysiologiske faktorer som menstruation og kraftig vækst, dels at teenagere bliver mere selvstændige og for eksempel selv vil bestemme over deres kost. Der kan siges meget godt om veganisme, men beslutningen bør ikke tages impulsivt, men skal planlægges ordentligt – særligt for piger, der lige er startet med at menstruere. Ellers går det galt. Konsekvensen af en dårlig jernstatus er for eksempel dårligere indlæring og dårligere korttidshukommelse. Det er med andre ord meget alvorligt for teenagere, der skal præstere for at kunne komme på en videregående uddannelse. Symptomerne på jernmangel er ikke entydige og kan have en række andre årsager. Det kunne være for lidt søvn, stress eller livsstilsændringer. Derfor er det desværre også nemt at overse en jernmangel, men jernmangel er faktisk både nemt at opdage og at forebygge.

Vælg aminokeleret jern, så du sikrer, at din teenager får et letoptageligt produkt, der ikke giver forstoppelse. Vælg AminoJern fra Pharmo Vital, og du kan prøve kosttilskuddet gratis i ti dage: www.aminojern.dk/gratis-jernpiller Én tablet er nok, fordi de er så letoptagelige i tarmen. De kan anvendes af veganere og af gravide.

Det skal måles ordentligt Helt afgørende i diagnostikken er blodprøven serum ferritin, som måler størrelsen af jerndepoterne. En hæmoglobintest, der kan tages med et fingerprik, kan ikke bruges til at bestemme jernmangel – kun blodmangel. Dårlig jernstatus hos teenageren kan resultere i: › Dårlig koncentration › Træthed › Hyppige infektioner › Hovedpine › Dårligere sportspræstation

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 63


VIDEN & VIDENSKAB

Glucosaminsulfat er en effektiv behandling ved slidgigt i knæet Endnu en undersøgelse viser, at glucosaminsulfat hjælper patienter med smerter forårsaget af ødelagt ledbrusk.

AF BJØRN FALCK MADSEN

Rigtig mange mennesker har slidgigt i et eller begge knæ, fordi deres ledbrusk er ødelagt i større eller mindre grad. Den mest almindelige behandling mod problemet er smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler, men flere og flere læger og eksperter ser glucosaminsulfat som et bedre alternativ, eftersom det ikke giver nogen nævneværdige bivirkninger. Nu peger endnu en undersøgelse på dette naturlige stof som et godt behandlingsvalg. Markant bedre virkning i glucosamingruppen Den nye undersøgelse omfatter 106 patienter med slidgigt i knæet. De medvirkende blev tilfældigt delt i to hold, som fik hver deres behandling. Det ene hold fik konventionel behandling med et hyppigt anvendt antiinflam-

64

matorisk NSAID-præparat, hvorimod det andet hold fik NSAID-præparatet sammen med glucosaminsulfat. Efter et stykke tid sammenlignede forskerne virkningen af de to forskellige behandlinger og kunne se, at der var en markant større forbedring hos dem, der fik glucosaminsulfat som supplement til medicinen. Større ledbevægelighed og færre smerter For at vurdere forbedringerne anvendte forskerne WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index), som er et spørgeskema, som sundhedspersonale anvender til at evaluere tilstanden hos patienter med slidgigt i knæet og hoften. Her fokuserer man bl.a. på smerter, stivhed og fysisk funktion i leddene. Forskerne kunne ved

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


hjælp af dette skema konstatere, at der var langt større forbedringer i gruppen med kombinationsbehandlingen. Beskytter mod bruskødelæggende enzymer Noget andet, som forskerne kunne måle sig frem til hos dem, der fik glucosaminsulfat, var, at disse forsøgspersoner havde lavere niveau af MMP, som står for matrix metalloproteinase. Det er en gruppe enzymer, som er kendt for at have en nedbrydende indvirkning på ledbrusk. Mange mennesker ved ikke, at der sker en aldersbetinget enzymatisk nedbrydning af ledbrusk, som er helt naturlig. Den samme reduktion blev imidlertid ikke observeret i den gruppe, som udelukkende fik NSAID-præparatet. Herudover har faktorer som overvægt og for lidt fysisk aktivitet en ødelæggende effekt på ledbrusk. Regelmæssig motion er faktisk med til at holde ledbrusken ved lige, eftersom bevægelse sørger for at „massere“ genopbyggende næringsstoffer ind i brusken, der ingen blodforsyning har og derfor ikke kan få tilført opbyggende næringsstoffer som glucosamin på samme måde som andre væv. Anbefales af international ekspertgruppe Glucosaminsulfat er en biologisk byggesten, som er med til at vedligeholde sund ledbrusk. Det er dog vigtigt, at det

er præparater med den rette kvalitet. Der findes mange glucosaminpræparater på nettet, og som forbruger kan det være svært at vide, hvordan de er fremstillet, og om de rent faktisk indeholder, hvad der står i deklarationen. I 2014 gik den økonomisk uafhængige internationale ekspertgruppe ESCEO (The European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases) ud med en anbefaling af glucosaminsulfat af lægemiddelkvalitet som førstevalg til behandling af slidgigt i knæet. Fås kun som lægemiddel i Danmark I Danmark kan glucosaminsulfat kun købes som lægemiddel. Præparater som blandt andet Glucosamin Pharma Nord er godkendte til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet og er sikre at anvende i kortere eller længere perioder. Det er vigtigt, at man anvender glucosaminsulfat, der har farmaceutisk kvalitet, da det er den eneste måde at være sikker på, at man får den rette mængde af det aktive stof til at give den ønskede virkning.

Kilde: Journal of Orthopaedic Surgery and Research, April 2020

POSITIVE MOOD

Føler du dig træt og udkørt, selvom solen skinner? Måske kan du ikke sætte fingeren på det, men du føler dig træt og ikke så glad, som du plejer. Energien til at få tingene gjort, er der ikke rigtigt. Bryd den onde cirkel

At føle sig deprimeret, stresset, træt og ude af balance er ikke usædvanligt, tværtimod, det er en del af livet. Men har det stået på for længe og begynder at påvirke din søvn, dit arbejde og privatliv, er det tid til at bryde den onde cirkel.

Positiv sindsstemning Prøv at supplere med Saframyl Positive Mood, som indeholder klinisk dokumenteret safranekstrakt. Dette eksklusive ekstrakt virker humørstimulerende og hjælper med til at opnå følelsesmæssig balance. Indeholder desuden magnesium, B- og D-vitamin.

En kapsel om Saframyl findes hos Saframyl Positive Mood findes hos Helsam, Helsemin og Positive udvalgteMood helsekostbutikker dagen er nok Helsam, Helsemin og udvalgte helsekostbutikker. Kundekontakt: Octean Pharma ApS Tlf. 3842 2133 octean.dk

Safran opretholder en positiv sindsstemning og følelsesmæssig balance, safranekstrakt indeholder to vigtige stoffer, Safranal og Crocin. Safranal øger mængden af biologisk aktivt

// 65 SUND-FORSKNING skal ikke anvendes somserotonin en erstatning for at derudover gå til læge eller anden fagekspert. Savner du ogkilder ogsamt referencer, skriv til tilredaktionen. i hjernen. Indeholder også magnesium og B3, som bidrager til mindsket træthed udmattelse D-vitamin, som bidrager immunforsvarets normale funktion.

Pharma Aps


VIDEN & VIDENSKAB

Svensk forskning afslører

ny hjertebeskyttende mekanisme

Risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme stiger med alderen. Nu har svenske forskere dog opdaget, at ældre mennesker, som får tilskud af selen og Q10, har lavere indhold af stoffet fructosamin i blodet, og det har i sig selv en beskyttende virkning på hjerte og kredsløb. AF BJØRN FALCK MADSEN

Med alderen stiger risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdom. Det er en kendsgerning. Noget andet, der stiger, er blodets indhold af fructosamin, som er et naturligt stof, der fortæller noget om kroppens blodsuk­ kerregulering over en længere periode, typisk flere uger. Fructosaminniveauet kan i mange tilfælde bruges til at finde ud af, om en person har diabetes, og forskere kæder desuden et forhøjet fructosaminindhold sammen med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Nu har svenske forskere opdaget, at ældre personer ved at tage tilskud af selen og coenzym Q10 kan bremse den aldersbetingede fructosaminstig-

66

ning og derved opnå en hjerte-kar-beskyttende effekt. Målte selens og Q10s virkning på fructosaminniveauet I deres undersøgelse kiggede forskerne på 219 raske ældre mænd og kvinder. Halvdelen af deltagerne havde dagligt fået 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) og 200 milligram coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10), og den anden halvdel havde fået snydepiller. Forskerne målte fructosaminniveauet hos alle deltagere efter henholdsvis seks og 42 måneder for at se, hvordan henholdsvis de aktive præparater og snydepillerne virkede.

Mindre risiko for hjerte-kar-sygdom Målingerne viste, at hos dem, der fik de virksomme piller, var fructosaminindholdet i blodet stort set uforandret, hvorimod det i kontrolgruppen var steget markant. Med andre ord havde kombinationen af selen og coenzym Q10 bremset den forventede, aldersbetingede fructosaminstigning, som ellers ville have øget personernes risiko for hjerte-kar-sygdom. Del af en langt større undersøgelse Undersøgelsen, som blev offentliggjort i foråret 2020 i Journal of Trace

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Elements in Medicine and Biology, er en del af en større undersøgelse (KiSel-10), som de samme forskere offentliggjorde i 2013 i International Journal of Cardiology. I denne undersøgelse havde forskerne givet selen og coenzym Q10 eller snydepiller til 443 raske ældre mænd og kvinder i fire år og taget blodprøver løbende for at kunne måle virkningen af præparaterne. Det blev til over 50.000 blodprøver, som senere har vist sig at være en nærmest uudtømmelig kilde til nyttig information om deltagernes helbred. Mange andre fordele for ældre På baggrund af disse blodprøver har forskerne kunnet se isoleret på de forskellige virkningsmekanismer, som påvirkes af selen og coenzym Q10. Det er der foreløbig kommet ikke mindre end 16 opfølgende undersøgelser ud af, og de er alle blevet offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. Selve hovedundersøgelsen (KiSel-10) viste, at de personer, som fik den aktive behandling, havde en 54 pct. lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom, og desuden var der målbare tegn på forbedret hjertemuskelfunktion. I de opfølgende undersøgelser, hvor forskerne har set på en række forskellige markører i blodet, har de tydeligt set, hvordan

deltagerne i aktivgruppen klarer sig bedre end de andre deltagere. Det viste sig blandt andet ved › Lavere grad af inflammation › Lavere forekomst af fibrose (som gør hjertet stift og ubevægeligt) › Lavere grad af oxidativ stress › Færre indlæggelsesdage (hospital) Langtidsvirkning overrasker forskerne Hvad de også har kunnet observere til deres store overraskelse er, at der har været en langtidseffekt af selen og coenzym Q10. Da forskerne sammenlignede de to deltagergrupper efter 10 år, var der fortsat en 48 pct. lavere dødelighed hos dem, der havde taget selen og coenzym Q10, og efter 12 år var dødeligheden på 41 pct. i forhold til placebogruppen, hvilket er ganske enestående.

Kilde: Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, september 2020

Træt? Jernmangel? Vælg aminoJern og få energi til mere Jern bidrager til at mindske træthed • Optages godt og skånsomt • Anbefales til gravide aminoJern optages godt i kroppen. Mængden af jern er lavere, men optagelsen er den samme, og det efterlader ingen spildjern i tarmen. aminoJern gør det derfor muligt at vedligeholde jerndepoterne, holde maven i ro – og bevare energien – på én og samme tid ved blot én tablet om dagen.

Læs mere om alle de ekstra fordele på www.aminojern.dk

// 67


KOSTTILSKUD

Sov godt med

TryptoNAT Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. TryptoN*AT er tryptofan kombineret med kendte urter som baldrian, der afhjælper ved søvnproblemer, og vitaminer og mineraler, (heriblandt magnesium), der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Indtages med fordel inden sengetid.

UKT OD

ETS PR ÅR

Årets produkt 2016 Helsebranchens har kåret TryptoN*AT som årets produkt med begrundelsen: • Unik sammensætning • Fantastisk virkning • Super respons fra kunder Nomineret til Danish Beauty Award 2017 i kategorien: Årets Inner Beauty Award.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk PLIGTTEKST: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 11 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


OPSKRIFT

Nanna Ewald Stigel Ernæringsterapeut DET

Sensommeren er så vidunderligt fuld af friske, sprøde og velsmagende grøntsager. Der er for eksempel ikke noget som en nyopgravet gulerod. Nogle gange skal den spises, som den er efter en grundig skylletur, og andre gange kan du gøre lidt mere ved den. Her er et forslag til sidstnævnte: En enkel salat, som så fint bevarer gulerøddernes sødme, smag og sprødhed.

Sommergulerødder

med timian Det skal du bruge: 600 g gulerødder Et lille bundt frisk timian Dressing af 3 spsk. koldpresset olivenolie 1 1/2 spsk. citronsaft 1 tsk. dijonsennep 1 fed hvidløg 1 tsk. honning Salt Peber

Sådan gør du: Skræl gulerødderne. Skær dem i lange tynde stykker, så de er ca. 8-10 cm lange og ca. 0,5-1 cm brede.

UD OVER AT VÆRE SMUK kommer den orange farve i gulerødderne også med sundhedsbonus. Riv eller pres hvidløget, og bland det sammen med de øvrige ingredienser til dressingen. Smag dressingen til med salt og peber. Kog gulerodsstykkerne i letsaltet kogende vand i ca. 2-3 min. Gulerødderne skal stadig være sprøde, så endelig ikke for længe. Hæld vandet fra gulerødderne, og vend dem herefter i dressingen. Skyl timian, og fjern de store stængler, så du bare har de små blade. Kom dem over gulerødderne, og server. Salaten er et skønt tilbehør til sommerens frokoster og middage.

Farven gemmer nemlig på de såkaldte karotenoider, der er kendt for deres effekt som antioxidanter og provitamin A, det vil sige et forstadie til A-vitamin (’ægte’ A-vitamin kaldes også retinol). A-vitamin er blandt andet vigtigt for dine slimhinder, dine øjne, dit immunforsvar og din hud. VED DU, at et af de første symptomer på A-vitaminmangel er natteblindhed?

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 69


LYT TIL VORES NYE PODCAST FIND DEN DER, HVOR DU FINDER DINE PODCASTS

V ID E N P Ã&#x2026; VEJ EN


OPSKRIFT

FAKTA OM QUINOA:

Quinoa er rent botanisk set ikke en kornsort, men derimod frø fra planter i gåsefodsfamilien. Quinoa bruges dog ofte på samme måde som korn, kan koges løse som ris for eksempel, og kaldes derfor også pseudokorn eller pseudoceralier (ligesom boghvede og amaranth).

Lisbeth Tordendahl Biopat, phytoterapeut og holistisk kost- og livsstilsvejleder. Se mere på lisbethtordendahl.dk

HVID, RØD OG S ORT

TIP:

Pandekagerne er også virkelig gode uden blåbær.

Tid til pandekager

Quinoa findes i både hvid, rød og sort. De har nogenlunde samme milde smag, men der er mere bid og knas i de mørke.

med quinoa

S U P E R A F G R Ø D E N , D E R K A N B R U G E S T I L A LT M U L I G T

Det lille frø med sydamerikansk oprindelse er efterhånden ganske kendt her i Danmark. Heldigvis. For ikke alene kan de små frø bruges på et hav af lækre måder, de er også meget næringsrige. Nykogt quinoa kan bruges varm på samme måde som ris. De kolde kogte frø kan bruges i salater, i deller, postejer, supper, gryderetter, sushi, pandekager, grød m.m. Når jeg koger quinoa til aftensmad, koger jeg altid mere, end der skal bruge til måltidet, så jeg har kogt quinoa klar til brug de efterfølgende dage. Dejlig nemt og praktisk. Portionen giver 10-12 stk. Ingredienser Banan 1 mellemstor Æg 2 mellemstore ogt, hel lys quinoa (se boks) K 2 dl aniljepulver (ikke vaniljeV sukker) ½ tsk. Stødt kardemomme ½ tsk. Fintrevet citronskal 1 tsk. Salt ¼ tsk. Fuldkornsrismel eller boghvedemel ½ dl Frosne blåbær (skal ikke optøs først) 1 ½ dl

Sådan gør du: Start med at mose bananen med en gaffel. Kom det i en skål sammen med de to æg, og pisk det grundigt sammen. Bland afkølet quinoa, krydderier, citronskal, salt og mel i. Kom frosne blåbær i, tag gerne de iskrystaller, der måske er mellem bærrene fra. Varm kokosolie på en pande, og steg små pandekager af en stor spiseskefuld dej. Brug mellemvarme, og steg dem gyldne på begge sider. Blåbærpandekager kan spises til morgenmad, brunch og som et godt mellemmåltid.

SÅ DAN KO G E R D U Q U I N OA: Mål den mængde quinoa af, du skal bruge. Hvor meget afhænger af hvad du skal bruge den til, og hvor mange der skal spise. Jeg koger typisk 3 dl, så har jeg til både løs quinoa og noget ekstra til plantebøffer, salat, pandekager eller morgengrød. Skyl den afmålte quinoa godt i koldt vand, og ryst den fri for vand i en sigte. Bring dobbelt mængde vand og en smule salt i kog i en gryde, altså 6 dl vand til 3 dl quinoa. Kom quinoaen i gryden, og når det koger igen, lægges der låg på og skrues ned på svag varme. Kog quinoaen i 15 minutter. Sluk, og lad den trække 10 minutter, til al vandet er opsuget. Du kan bruge en god bouillon i stedet for vand, hvis det passer til det, quinoaen skal bruges til. Du kan også koge quinoaen med grøntsager (og krydderier), der eventuelt sauteres i lidt olie, inden vandet hældes i gryden.

Kokosolie

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 71


OPSKRIFT

Kaffedessert a la tiramisu Denne æggefri, mælkefri og glutenfri dessert bør nydes siddende med aftensolens sidste stråler, der så småt glider ned i horisonten. Klassisk dessert med et tvist. Du skal bruge vaniljecreme, en kaffe-/chokoladecreme, marsala-/kaffeblanding og ladyfingers kiks. Drys evt. med kakaopulver eller knust instant kaffe til sidst.

VA N I L J E C R E M E

KAFFE-/CHOKOLADECREME

Ingredienser:

Ingredienser:

2 ½ dl kokosmælk

 ½ dl cashewnødder – som har ligget i 2 blød i seks timer eller natten over

3 spsk. ahornsirup

1 ½ dl kokosmælk

1 tsk. smeltet kokosolie

½ dl friskbrygget kaffe

½ tsk. citronsaft

½ dl vand

1 tsk. vaniljepulver

2 ½ spsk. ahornsirup

Lidt salt

1 tsk. smeltet kokosolie

2 ½ dl cashewnødder

1 ½ tsk. kakaopulver Sådan gør du: Blend alle ingredienser i en blender. Blend længe, indtil du har en cremet masse. Muligvis skal der lidt mere vand i, hvis blandingen ikke vil køre rundt i blenderen. Hæld vaniljecremen i en skål, og lav kaffe­ laget i blenderen.

72

//

1 ½ tsk. carobpulver Lidt salt Sådan gør du: Blend alle ingredienser i en blender. Blend længe, indtil du har en cremet masse. Muligvis skal der lidt mere kaffe i efter smag eller mere vand, hvis blandingen ikke vil køre rundt i blenderen. Hæld blandingen i en skål.


L A DY F I N G E R S ( S AVO I A R D I ) Det er vigtigt, at ovnen har en varmluftfunktion – ellers skal ovndøren holdes på klem under bagningen. Ca. 24 stk. Ingredienser: 100 gram rismel 1 knsp. salt 4 æg – delt i blommer og hvider 80 g ahornsirup ½ tsk. vaniljepulver Sådan gør du: Læg bagepapir på to bageplader, og drys dem med rismel. Lav tre parallelle linjer i melet med ca. 10 cm mellemrum. Sæt ovnen til 175 grader. Sigt mel og salt sammen i en skål. Æggehvider i en anden skål. Æggeblommer, vaniljepulver og 60 gram ahornsirup i en tredje skål.

Pisk først æggehviderne helt stive, og tilsæt de sidste 20 gram ahornsirup. Pisk, så hviderne kan stå selv. Sæt dem til side. Pisk æggeblommerne sammen til en let og luftig masse. Brug en dejskraber, og vend mel og pisket æggehvide i æggemassen ad tre omgange. Kom herefter den cremede dej i en sprøjtepose eller frysepose. Klip hul i den ene ende af fryseposen, og sprøjt dejen ud på bagepladen i 11 cm lange stænger, forskudt fra hinanden. Fortsæt, indtil begge bageplader er fulde, og sæt dem i ovnen. Bag kagerne i den forvarmede ovn, til de er tørre udenpå, men bløde i midten, i ca. 15-18 minutter på varmluft. Tag kagerne ud, og lad dem køle af inden brug. Overskydende kager kan opbevares i en bøtte med låg.

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder. Hun har 11 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

MARSALA-/KAFFEBLANDING Ingredienser: ½ dl marsala (sød dessertvin a la sherry) 1 ½ dl friskbrygget kaffe Sådan gør du: Blend alle ingredienser i en blender. Blend længe, indtil du har en cremet masse. Muligvis skal der lidt mere kaffe i efter smag eller mere vand, hvis blandingen ikke vil køre rundt i blenderen. Hæld blandingen i en skål. LÆG DET HELE SAMMEN: Når tiramisuen laves, lægges først et lag ladyfingers i bunden af formen. Stænk med halvdelen af marsala-/kaffeblandingen. Hæld forsigtigt halvdelen af kaffe-/chokoladecremen over ladyfingers. Hæld derefter halvdelen af vaniljecremen over. Læg et nyt lag ladyfingers. Stænk med resten af marsala-/kaffeblandingen. Hæld kaffe-/chokoladecreme over. Derefter vaniljecreme. Drys med kakaopulver eller knust instant kaffe. Sæt tiramisuen på køl, og vent i hvert fald to timer, før den spises. Tiramisu har generelt godt af at stå en dags tid i køleskabet, da smagen udvikles med de forskellige lag.

Karina Villumsen

Is og kolde desserter – uden mælk eller gluten

MADGUDINDEN KARINA VILLUMSEN

Denne og mange andre opskrifter findes i min bog „Is og kolde desserter“. Opskrifter helt uden mælk og gluten.

Velbekomme!

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 73


O P SK R I F T

Verdens grønneste juicer og smoothies Opskrifterne er fra Mads Bos nyeste bog:

O PS K RI FTE R NE er lavet på en Vitamix blender, som du kan læse meget mere om på Highonlife.dk. Her møder du også Mads Bo og hans sprudlende energi.

CITRUS BASKER

BASILIKUMBOMBE

Super skøn og balancerende juice, der på magisk vis dufter af citrongræs og takket være fenniklen smager af lakrids! Selv med det flippede strithår lever fenniklen en lidt anonym tilværelse, og den er ofte ikke førstevalget, når der skal handles ind. Det synes jeg er synd, for ikke alene smager den godt, den er også super sund. Den kan især prale af at indeholde A-, B- og C-vitamin samt folinsyre, jern, kalium og zink. Den menes at kunne hjælpe mod migræne, mave-/tarmproblemer, krampe, luft i maven og diarré. Inviter den indenfor, hvis du tør, for sandheden er, at den kan være med til at sætte fut i selv den mest kedelige juice og da især, hvis den kommer i godt selskab af lime og squash.

Urtesmag for alle pengene. Ud over at pryde køkkenbordet og give vores mad en skøn smag af sol og sommer har basilikum været brugt som naturmedicin i mange hundrede år. Af samme grund er den selvfølgelig også blevet inviteret med i Mads Bos grønne opskriftssamling i bogen „Verdens grønneste juicer og smoothies”. Basilikum er kendetegnet ved sin meget aromatiske smag og duft, der skyldes plantens høje indhold af æteris­ ke olier, som kan prale af at være antibakterielle, antiinflammatoriske og antimikrobielle. I denne opskrift har den fået selskab af bl.a. broccoli, ærter, lime og gul peber. Kombinationen booster vores immunforsvar og støtter derfor kroppen mod fx bakterieinfektioner, forkølelse og influenza.

Juice med fennikel og squash

Ingredienser 1 fennikel 1 lime med skræl 1 squash Is og 1 spsk. kvalitetsolie, evt. Oil by High on Life Fremgangsmåde Pres alle ingredienser på en juicemaskine. Tilsæt 1 spsk. kvalitetsolie (evt. Oil by High on Life) og et par isterninger til den færdige juice. Drik din juice af et sundheds- og miljøvenligt sugerør fra fx VacuCraft. Lavet i rustfri stål og helt igennem fri for kemikalier og mikroplast. Dem kan du købe på Mads Bos hjemmeside.

74

Smoothie med basilikum, ærter og broccoli

Ingredienser 1 håndfuld basilikum 1 håndfuld frosne grønne ærter 1 håndfuld frossen broccoli ½ avokado 1 lime uden skræl og kerner 1 gul peber 3 dl plantemælk og isterninger Fremgangsmåde Blend alle ingredienser i din blender, og nyd den samme dag. Tilsæt evt.1 spsk. kvalitetsolie (evt. Oil by High on Life).

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet „viden om sundhed uden skjulte agendaer“ Hos sund-forskning er vi ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: » Børn og for tidlig pubertet » Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? » Bivirkninger ved hånd­købsmedicin — og ved kosttilskud! » Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

I KLUBBEN FÅR DU SUND -FORSKNING BRAGT LIGE TIL DØREN FOR

KUN 149 KR. OM ÅRET! TILM E LD DIG PÅ W W W. KLU B -SU ND. DK Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk.

ØREAKUPUNKTUR UDDANNELSE BERETTIGER TIL RAB GODKENDELSE København og Aarhus Hold start august 2020

TEMA AFTNER

CHROMOTERAPI BEHANDLING AF PSYKEN FERTILITET

SE MERE PÅ GODTHJAELP.DK

KÅL OG KÆRLIGHED 100 nemme, sunde og kreative opskrifter med kål. Alle er veganske eller vegetariske og kan laves uden gluten.

Anmeldelser:

“Den ultimative kålguide!” “Nye livretter med kål” “Den bedste investering i din og familiens sundhed” Kålpandekager I Kålbøffer I Kålwraps I Indbagt kål Fermenteret kål I Kåltabouleh I Kålsupper I Kålsalater Kål på flaske og meget andet godt til hele året.

THE ART OF BAL ANCING THE BODY

Køb bogen på lisbethtordendahl.dk eller hos boghandleren


Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND 1366 København K Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Josephine Larsen, 21221885, mail@ josephinelarsen.dk, www.josephinelarsen.dk 2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Victoria Bruun, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk 2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 24646964, lili@denta.dk 2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk 2100 København Ø Naturopath/Biopat/ Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundheds­klinik.dk

3600 Frederikssund Naturopath/Biopat Johanna Gadgaard, 42207979, johannagadgaard@gmail.com 4100 Ringsted Naturopath/Biopat, Kate Korsgaard,40304494, kate@katekorsgaard.dk, www.katekorsgaard.dk

6700 Ribe Phytoterapeut, Gitte Elgaard, 20600880, info@HelNaturlig.dk, www.helnaturlig.dk

4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk

7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk

4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk

8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@ gmail.com, www.frededamgaard.dk

4400 Kalundborg Naturopath/Biopat Katharina Timm, 30290668, katharina_t@msn.com

8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk

4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

2300 København S Naturopath/Biopat, Vasileios Kyprianis, 40198996, v.kyprianis@gmail.com

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk

2700 Brønshøj Naturopath/Biopat Peter Skjøth, 31401933, peter@bodyrehab.dk, www.bodyrehab.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk

2730 Herlev Naturopath/Biopat, Laila Edsberg, 26277078, hej@herlevhelsezone.dk, www.Herlevhelsezone.dk 2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 29839840, kitbreitenstein@gmail.com, www. Kit-Breitenstein.com 2770 Kastrup Phytoterapeut, Lone Beck Sørensen, 29426482, karma@lonebeck.dk 2950 Vedbæk Biopat/naturopath, Marianne Palm, 50 93 70 40, marianne.palm@sundforskning.dk, www.sund-forskning.dk 2950 Vedbæk Naturopath/biopat, Ann-Britt Larsen, 29922363, annbrittlarsen@jubii.dk, www. kropogzone.dk 2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk 3450 Allerød Naturopath/Biopat, Gitte Damgaard, 40121702, gitte@dengyldnezone.dk, www.dengyldnezone.dk 3500 Værløse Naturopath/Biopat, Montserrat Farré Hernándze, 40417564, biopatibm@protonmail.com

76

6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk

4200 Slagelse Phytoterapeut, Anna Maria Kristensen, 29214651, anna.kristensen8@gmail.com

2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@ tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk

2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk

6400 Sønderborg Phytoterapeut, Rima Gaisyte, 41661428, rgaisyte@yahoo.dk, www.urterima.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Maria-Louise Theill, 50586022, www.vitalzone.dk, marielouise@ vitalzone.dk 3600 Frederikssund Naturopath/Biopat, Jeannette Clement, 21869317, kontakt@jeanetteclement.dk, www.jeanetteclement.dk 4894 Øster Ulslev Naturopath/Biopat, Silke Due Petersen, 22887793, silkeduep@gmail.com FYN 5600 Faaborg Biopat/naturopath, Pernille Lund, 24455553, pernillelund1@hotmail.com, www. pernillelund.dk 5610 Assens Naturopath/Biopat Tine Uhrup Hassig, 28891048, eb@zonegaarden.dk, www.zonegaarden.dk

8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk 8250 Egå Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Rikke Goerlich, goerlich@urteskolen.com 8305 Samsø Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk 8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk 8700 Horsens Naturopath/Biopat, Anette Ahrendsen, 60880793, vitalkrop@gmail.com, www.vitalkrop.dk 8700 Horsens Naturopath/Biopat, Karen Thomsen, 2634 3616, biopatisk-klinik@stofanet.dk, biopatisk-klinik.dk 9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk

JYLLAND

9000 Ålborg Naturopath/Biopat/ Phytoterapeut, Nadia Hollins, 28943957, hej@nadiahollins.dk www.nadiahollins.dk

6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail. com, www.helseklinikkenmalou.dk

9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www. clinicnabita.dk

6100 Haderslev Naturopath/Biopat, Katrine Seifert Ydegaard, 20953886, hello@solrose.dk, www.solrose.dk

9210 Ålborg Sø Phytoterapeut, Birgitte Prang, 22405003, info@fruprang.dk

6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk 6330 Padborg Phytoterapeut, Marianne Schmidt, 40631950, info@mas-sage.dk, www.mas-sage.dk

9240 Nibe Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www. foodjoy.dk 9760 Vrå Phytoterapeut, Inge Kellermann 30111377, info@helsemail.dk, www.helsemail.dk

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes somLÆS en erstatning at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. MEREforPÅ WWW.BIOPAT.DK


KO S T T I L SK U D

Fra nervesystemer i Tibet til dansk uro Når uro og tankemylder forstyrrer dig, er det måske værd at kigge på, hvordan tibetanere ser disse meget forstyrrende impulser fra krop og sind. AF MARIANNE PALM

Du skal selvfølgelig i gang med at finde årsagerne til dine symptomer, men undervejs kan du måske få hjælp fra den tibetanske formular, skabt i en blanding af 1000 års viden om „energier“ og helt ny viden om forskellige asiatiske urters virkning på nervesystem og alle de organer, der er relateret til disse problemstillinger. Der er ti forskellige droger i Padma NervoTib, og formularen er lavet for at skabe ro i kroppen. Ifølge den tibetanske lære er meget nervøsitet og uro styret af nogle meridianer og de organer, der er relateret til bestemte organer, og hvor kineserne ser lungemeridianen som en meridian, der mest har med sorg at gøre, ser tibetanerne lungeenergien som være forbundet med uro, ængstelse og nervøsitet. Det gør det jo svært at forstå for de fleste vesterlændinge, som jo er kendt for at have deres fokus på cellelæren, og hvad der foregår biokemisk mellem cellerne og organerne. Og derfor har sund-forskning da også valgt at kigge på et ældre tibetansk produkt, som har været kendt her i Danmark i de sidste 30 år, nemlig Padma Plus, tidligere kendt som Padma 28. Her har

der været lavet en såkaldt metaanalyse, hvor mange forskellige forskningsresultater fra forskellige institutioner rundt om i verden er blevet gransket og kigget på, og man så en overordentlig god effekt på kredsløbet, især den del af kredsløbet, der har betydning for „vindueskiggersyndrom“. Kan vi så tillade os at sammenligne et velanskrevet produkt til kredsløbet med et nyere produkt til nervesystemet? Ja og nej. Ja, fordi vi må formode, at de ikke er gået ned ad bjergene i Tibet for at skabe noget, der er ringere end deres Padma Plus, og nej, for det handler jo om to vidt forskellige problemstillinger. Men hvorfor ikke lade det komme an på en prøve? Find metoder til at få ro i dit liv, både i tankemylder, uro og ængstelse, brug eksperter, fx psykologer, stress-coaches og andre med fokus på mental uro og søvnbesvær, og forsøg med Padma NervoTib imens. Skriv gerne til mig på marianne.palm@sund-forskning.dk, og lad mig høre, hvad danske vesterlandske nervesystemer synes om den tibetanske opskrift til et uroligt sind.

DO S E R I N G A F PA D M A N ERVOTI B Hvis du har behov for balance i dagtimerne: To kapsler tages før morgenmaden og en kapsel efter aftensmaden. Har du problemer om natten og vågner med „hamsterhjul“ og tankemylder, tag to kapsler en time før sengetid og evt. en efter morgenmaden.

FAKTA De ti tibetanske urter er: kommen, myrobalan frugt, lakridsrod, muskatnød, ægte kryddernellike, læge-alantrod, sichuanpeber, bukkehornsfrø, boswellia og dyvelsdræk. Lakridsrod kan forhøje et i forvejen forhøjet blodtryk.

Padma NervoTib bliver også anbefalet ved tristhed, sløvhed, eksamensangst og koncentrationsbesvær.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 77


Hotte nyheder

fra en svunden hippietid Jeg elsker det! Smukt, innovativt og med masser af økologi til at indramme både det unge ansigt og os med gamle fjæs. 78

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Lad farverne og skønheden tale for sig selv …

Alle materialer lige fra kosmetik børster til de smukke farver til læber, negle og hud har alle tænkelige certifikater indenfor bæredygtighed, økologi, og også standerne i butikkerne oser af omtanke for den globale sundhed. AF MARIANNE PALM Vi vil have rene økologiske varer. Det er et ønske fremsat ikke kun for at undgå kemikalier i lange baner, der trænger ind i vores kroppe, vi ønsker det også for naturen. For den klode, vi bor på, og for mig, sådan en halvgammel hippie, ønsker jeg det for mine børnebørn og oldebørn. Vi er alle nødt til at anlægge langsigtede strategier, også selvom vi bare er tyve år, og det skal du også gøre for din egen skyld. For man ved stadig alt for lidt om, hvilke kemikalier fra kosmetik der kan skabe cocktaileffekter i kroppen. Altså hvor kemikalierne fra din lotion, din foundation og dine smarte farver på øjenlågene blander sig til en suppe, der påvirker dine organer og måske især dit bindevæv hen over de næste mange år. Er man en gammel tudse som jeg, så gør det måske mindre, hvis jeg kun skal se på min egen situation. Men hvis du ikke tænker at gøre det for din egen skyld, så gør det for de næste generationer.

Paletten af økologiske og bæredygtige muligheder er stor Hvor det overhovedet er muligt, er det meste båret frem af de veganske principper, hvor ingen animalske ingredienser indgår, og skridt for skridt vil de enkelte produkter blive veganercertificeret, det tager kun den tid, det tager i forhold til innovation. Og selvom Boho henter deres inspiration fra min ungdom, så er de helt oppe i top 2020, hvad ingredienser angår.

Kontakt Boho Green Make-Up v. Birgitte Jørgensen, og få anvist nærmeste forhandler. Tlf.: 2020 8864 Mail: bj@bijodan.dk @bohogreenmakeup.dk

WEBSHOPPEN WWW.BIJODAN.DK/BOHO ÅBNER DEN. 1. AUGUST 2020


S LÆ

O

ERE!

TIS FOR A RA

UN E S D-F LL

G

W E B I NA R

ET HELT SÆRLIGT MØDE

mellem Marianne Palm, chefredaktør, biopat/ naturopath ibm, og forskningen på aloe vera-­ plantens mange egenskaber.

K NI N G S RS

Tirsdag d. 18. august 2020 indbyder Marianne Palm og Institut for Biologisk Medicin alle SUND-FORSKNINGS læsere til et gratis webinar. Det foregår hjemme fra din stue, hvor vi begynder kl. 20, fortsætter til kl. 22, men er du ikke vant til at bruge din computer til webinarer, så åbner Marianne Palm døren ind til en helt anderledes verden kl. 19.30. Marianne Palm vil fortælle om forskningen på: Aloe veras virkning på huden, hvorfor virker den, og hvad kan du gøre? Hvorfor kan det være godt at pakke den superaktive gel ind i en god solcreme, hvis du skal beskytte dig mod alt for mange stråler? Hvad sker der i øvrigt, når man anvender aloe vera til luftvejene, til fordøjelsen og til andre fortrædeligheder i kroppen? Hvad ved man, hvad ved man ikke, og hvordan er det lige med erfaringerne? Viden gennem 35 år Webinaret har afsæt i Avivir Aloe Vera Groups mange erfaringer. Forskningen er til gengæld fra det store udland. Den bliver oversat til et lettilgængeligt sprog på pæredansk, og selvom Marianne til daglig lyder som en københavner, så har hun faktisk boet både i Grindsted, Billund, Nr. Aaby og flere steder på Sjælland. Aloe vera-plantens mange muligheder har været en trofast følgesvend hen over det ganske land og i 35 år som komplementær behandler. Kom glad! Der er plads til maks. 500 gæster til foredraget, og det er først til mølle. Tilmeld dig på www.biologisk-medicin.dk. Her finder du et link til nemtilmeld. Og ja, det er lige så nemt, som det lyder! Kærlig sommerhilsen Teamet bag Institut for Biologisk Medicin og SUND-FORSKNING

80

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


KROP

VIDSTE DU, AT …

Solens stråler har vi brug for, men alt tyder på, at vi også skal passe på med ikke at overdosere.

Resultater fra ny forskning viser, at polysakkarider varierer i forskellige aloeplanter. Det kan give en indikation om, at aloe­planten i virkeligheden kan opdeles i flere underkategorier. Hver plante har altså forskellige egenskaber – også derfor er den i vindueskarmen ikke altid nok. AF MARIANNE PALM

Oplever du akutte skader i huden, som forbrænding eller for meget sol, kan du duppe aloe vera-gel på det ramte område. Lider du af eksem, tør hud, eller vil du bare gerne have en dagcreme, kan du anvende Avivirs aloe vera creme xtreme, som er intensiv pleje til ekstra tør og belastet hud. De fine linjer omkring øjnene kan bekæmpes med Aloe Vera eye gel, som plejer og er uparfumeret, så den kan anvendes til den sarteste hud. Med til historien er en lille dansk spørgeskemaundersøgelse, hvor 20 kvinder deltog i en test om hjælp til deres soleksem. Gennem spørgeskemaer skulle de svare på, om de kunne mærke en forskel. Fælles for dem alle var, at de havde forsøgt sig med et hav af solcremer og beskyttende cremer, men soleksemen fortsatte med uformindsket styrke. Testen forløb over sommermånederne i 2013, hvor deltagerne havde anvendt solcremerne både under danske og udenlandske himmelstrøg. De to solprodukter indeholder henholdsvis 70 pct. og 89 pct. aktiv aloe, altså en stærk koncentration sammen med de øvrige solbeskyttende og plejende stoffer, som man finder i Avivir Aloe Vera Sun Lotion og i Avivir Aloe Vera After Sun.

Sammen med spørgeskemaet fik deltagerne mulighed for at komme med uddybende kommentarer. Og værsgo! Her er de. Helt uden (sol)filter. • Har prøvet 15-20 andre, kan ikke bruge andet end Avivir, på grund af soleksem og allergi. Og perfekt til børn, Avivir er eneste solprodukt, mine børn tåler, og de kan være i solen og vandkanten uden problemer. • 14 dage i Thailand, brugte Avivir både før og efter, kun minimal soleksem. Plejer at være voldsomt og svært ved at være i solen. • Bruger Avivir Aloe Vera Sun Lotion som dagcreme og som solcreme, når jeg solbader, og har slet ikke haft soleksem. •

Øv, at det ikke virkede på mig.

Jeg er ikke helt fri for symptomerne.

• Det har været fantastisk at opleve en uge sydpå, uden gener af soleksem. • Har ikke fået soleksem denne gang. Fantastisk! • Vil fremover bruge jeres solprodukter, da det mindsker min soleksem med 50 pct. • Savner kølende effekt i After Sun. Huden brænder efter påsmøring. Hvis jeg sveder, holder solcremen ikke så længe.

17 mærkede en rigtig god effekt, to fik ikke hjælp, og en tredje fik aldrig svaret på testen. Fælles for deltagerne var også, at det var et udbredt problem, som både kunne ramme bryst, arme, ansigt, ryg, ben/skinneben, hænder og fødder. Symptomerne var, inden forsøget gik i gang, kløe, svie, brændende varm hud, knopper og rød hud. Når deltagerne blev spurgt om brugen af Avivir Aloe Vera After Sun, så svarede 15, at de fik færre symptomer, to svarede nej, og to har ikke svaret.

Jeg har ikke fået eksem eller kløe.

• Har aldrig kunnet finde noget, der virkede. Nu kan jeg være i solen, også i Spanien, uden svien og smerte, som soleksem giver mig. • God konsistens – fedter ikke på huden. (forsøget, som er lille, men meget tydeligt, blev lavet i 2013)

// 81


SPØRG EKSPERTERNE

HVORDAN PÅVIRKER FORVENTNINGER DIT LIV? Går livet ikke, som du havde forventet? Havde du forventet, at året 2020 så helt anderledes ud? Du er nok ikke alene om at have forventet dig en fremtid, der havde et helt andet udfald end den realitet, vi står i nu grundet verdenspandemien. Arrangementer bliver aflyst, dit bryllup er udskudt til næste år, du kommer ikke til Thailand, som du havde glædet dig til et halvt år, eller dit arbejdsliv er enten gået i vasken eller ser helt anderledes ud. Hvilken følelse sidder du tilbage med i kroppen? Skuffelse?

!

SVAR FRA Dinna Trehøje Cand.psych, biopat, naturopath ibm og zoneterapeut

Hver evig eneste dag har vi forventninger til os selv, til andre eller til vores omgivelser. Forventning er en tanke, der har fokus om fremtiden og kan både være af realistisk eller urealistisk karakter. Hvis noget, man havde forventet, ville ske, men har et negativt udfald, så kan det give en følelse af skuffelse. Hvis man har høje forventninger til noget, men selv er dårlig til at udføre planen eller tage handling, jo højere vil frustrationen være. Dette kan give anledning til, at man mister modet og motivationen. Forventning er en central motiverende styrke i vores hverdagsliv og forekommer helt naturligt i vores hjerner. Gik dine forventninger ikke som planlagt? Dine forventninger påvirker, hvad du forsøger at gøre, ikke gøre, og de påvirker også, hvad du tror, er muligt. Overordnet kan dine forventninger siges at påvirke dine holdninger, din adfærd, din interaktion med andre, dine beslutninger og dine perspektiveringer. Men hvad sker der så, når dine forventninger ikke går, som du havde planlagt?

82

//

Hvis dine forventninger til noget ikke gik som planlagt, kan det enten skyldes fejl, du selv har lavet, eller det kan være en mangel på viden. Det er vigtigt, at selvom dine forventninger har et anderledes udfald, så er du ikke utilstrækkelig. Du er ikke en fiasko, men tværtimod giver det anledning til, hvordan du bedre kan forventningsafstemme med dig selv. Hvad kan du lære af situationen? Hvis dine forventninger til noget er specificeret ned i mindste detalje, så er der ikke mulighed for ændringer, hvis omstændighederne ændrer sig, hvilket kan skabe en endnu større frustration. Hvilken type er du? Planlægger du alt ned til mindste detalje og har en forventning om, hvordan og hvorledes? Er du fleksibel? Urealistiske forventninger Ofte hænger vi fast i urealistiske forventninger til både os selv, andre og til situationer. Urealistiske forventninger er ofte et resultat af ubegrundede antagelser og konklusioner. Vi forventer ofte meget mere af os selv, end hvad der er realistisk. Dette er ikke altid negativt, da det er med til at udfordre en selv, men til en vis grad. Det er ikke altid, at vi har al den information, der skal til for at træffe beslutninger, og derfor udfylder vi hullerne med, hvad vi tror, der vil ske. Hvis hullerne er forkerte, så fordrejer det virkeligheden. For at frigøre sig fra urealistiske forventninger om en specifik situation kan man spørge sig selv, hvilke forventninger der kunne være mere hjælpsomme. Stil dig selv kritiske spørgsmål, så du opnår de mest realistiske forventninger og undgår at blive skuffet. Hvordan forventninger påvirker dine smertetilstande Der er adskillelige studier, der har undersøgt, hvordan positive og negative forventninger bidrager til smertelindring. Et studie foretaget af Bingel og kollegaer i 2011 undersøgte, hvordan positive og negative forventninger påvirker den lindrende effekt af smertestillende medicin hos raske deltagere. Studiet indeholdt fire betingelser bestående af 1) en kontrolgruppe, der fik saltvand 2) en gruppe, der fik smertelindrende medicin, men ingen forventninger 3) en gruppe,


Dinna Trehøje er uddannet cand. psych. fra Aarhus Universitet i 2018 med speciale i sygdomsopfattelse, smerte og funktionelle lidelser. Derudover har hun samtidig studeret til zoneterapeut og biopat/ naturopath i biologisk medicin på Institut for Biologisk Medicin og blev færdiguddannet i 2017. Dinna Trehøje arbejder i øjeblikket med Support & Care-uddannelsen på Institut for Biologisk Medicin, der er en ny overbygningsuddannelse omhandlende konventionel og komplementær behandling af kræft.

der fik smertelindrende medicin med positive forventninger om medicinens virkning og 4) en gruppe, der fik smertelindrende medicin med negative forventninger. Studiet havde fokus på, hvilke hjerneområder der blev aktiveret ved de negative og positive forventninger. Studiet viste, at hos dem, der blev udsat for positive forventninger, fandt man en større aktivitet i kroppens endogene smertemodulerende system. Hos de forsøgsdeltagere, der fik de negative forventninger, så man en blokering af medicinens virkning samt en signifikant forøgelse af angst. Det vil altså sige, at kroppens eget smerteregulerende system bliver påvirket af de forventninger, der bliver givet på forhånd. Nogle mennesker har måske svært ved at gå til tandlæ-

Hvis du forventer, at livet altid går din vej, så bliver du med garanti skuffet, fordi livet aldrig har det udfald, som du havde forventet. ge pga. smerte, men ville aldrig sige til deres børn, at det gør ondt at gå til tandlægen. Men hvorfor siger vi det så til os selv? Hvorfor holder vi fast i negative forventninger? Negative forventninger kommer sig ofte af pessimisme og tvivl. Måske er det på tide, at du begynder at udfordre dine begrænsende tanker. Hvilken anden måde kan du tænke på, der giver dig mere styrke og vender dine negative forventninger til nogle positive?

Kursus i NRT

Ny unik behandlingsform i Danmark

Ta’ 2 weekend-kurser og du kan behandle hele kroppen Lær at resette nerve–impulser i musklerne På et NRT kursus vil du lære at: • Afspændedeflestemusklerpåbare30sekunder–letogubesværet •Afspændefxskulderognakkepåbare5minutter–heltindevedhvirvlerne •Behandleselvhårdehasemuskler–udenatbelastedinehænder •AfspændefxPsoas–udensmertepåbare2minutter NRTerenmanuelbehandlingsformsommassageogfysioterapi. Forudsætningerikkenødvendigt.Udvidetmanualsvarendetil 2dagesselvstudiekantilkøbes.Pris1.350,-pr.weekend.

Early bird 4.300,pr. weekend

Findnæsteledige kursuspå NRT-Denmark.dk

SemerepåNRT-Denmark.dkellerNeuralreset.net ellerring2834 3080 / 3011 8111 SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 83


SPØRG EKSPERTERNE

SENSOMMER Ifølge den kinesiske tankegang, som har eksisteret i 5000 år som et værdifuldt diagnose- og behandlingssystem, deles sommeren op i to – sommer og sensommer. Det kan du bruge til at forstå din krop, og hvordan den reagerer. Til sensommer hører Milt og Mave.

!

SVAR FRA Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner

SE OGSÅ HER

Det er er to meridianer, der har med milten (immunforsvaret) og maven at gøre, men også styrer alle mulige andre systemer i kroppen. Dem kan du se mere om på https://cathrineyoga.dk/organuret/

Nogle mennesker bliver altid syge på bestemte tider af året, vinterdepression, forårssnue, sensommerforkølelse eller efterårstræthed m.m. Er du en af dem, der kan se gentagende ubalancer, som følger årets sæsoner, kan du se på illustrationen, om du kan se et mønster, der hører årstiden til. For at styrke sensommerubalancer kan du være ekstra opmærksom på at spise sundt og godt. Det gælder ikke kun i den periode, du har det skidt, men hele året. Det er en indikation på, at din milt-/mavefunktion ikke er i balance. Ubalance her vil ofte ses ved overdreven eller helt manglende lyst til søde spiser – som sukker og rodfrugter, men det er også relevant at se på madens farve. Alle de fem elementer har en farve: Lever – grøn Hjerte – rød Milt – gul/brun Lunge – hvid/grå Nyre – sort/blå

Det er altid bedst, hvis din tallerken indeholder alle farver, det er ikke kun smukt for øjet, men også sundt for din mave. Vil du især styrke din mave- og miltenergi, og dermed mavens evne til at nedbryde og fordele energi rundt i krop84

pen, så spis mad, der har gule og brune nuancer såsom: æg, gulerødder, majs, papaya, ingefær, appelsiner, græskar, bananer, ananas, squash, mandler m.m. Men vi har også en særlig duft eller lugt, der hører til de forskellige organer og deres funktioner: Lever – harsk Hjerte – brændt og bittert Milt – aromatisk Lunge – kvalm Nyre – salt

Se på den mad, du er mest tiltrukket af. Har du et stort behov for salt, skal du være opmærksom på din nyrekredsfunktion. Synes du, at brændt eller bitter mad og drikke er helt forfærdeligt, ja, så ved du, at der er en ubalance omkring din hjerteenergi. Husk at det går i begge retninger, der kan altså både være en stor trang til en særlig spise eller en lede ved en særlig spise. Søg et balanceret indtag, og husk at få aromatiske fødevarer og dermed en masse krydderurter i din mad. Andre ting, du kan gøre for at styrke din milt-/ maveenergi, er: Spis mindre forarbejdet mad, og spis friske råvarer. Sørg for, at din kost er tilberedt, for inden for kinesisk medicin er vi ikke vilde med, at alle skal spise rå og kold mad. Du styrker altså din fordøjelse ved at spise mad, der er dampet, svitset eller på anden vis tilberedt, dog uden at skamfere maden. Alle former for kogte og sammenkogte retter, som suppe, grød, gullasch m.m., er styrkende for din fordøjelse. ILD

Sommer TY

Forår

HJ

TRÆ

E

JORD

K/S

GA

MA LE

M/P

Sensommer

NY

BL

LU

CO

Efterår

Vinter VAND

METAL

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


KOSTTILSKUD

Hold kroppen i gang hele livet Led og muskelfunktion*

Vitaflex Vitaflex indeholder urter, vitaminer og mineraler (boswellia, tomentosa, djævleklorod/venustorn, gurkemejerod, peber, pantotensyre, B6- C-, og D-vitamin, selen, bor og zink), der er gavnlige for dit bevægeapperat.*

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


SPØRG EKSPERTERNE FOREBYG INFLUENZA Hej Frede. Jeg skriver til dig for at høre, hvad jeg gør her i efteråret for at forebygge influenza og andet skidt. Jeg plejer nemlig altid, kort efter jeg er startet op på arbejde efter sommerferien, at blive lidt småsyg, og når vi kommer længere hen på efteråret, så bliver det værre. Hvad gør jeg for at optimere min krop, så den kan modstå denne trælse og stressede situation? Spiser sundt og spiser multivitamin samt en kalk og magnesium og fiskeolie hver dag. Mvh. Kirsten

?

EKSPERT Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut Skriv til: frede.damgaard @sund-forskning.dk

EKSPERT Anja Ballegaard Biopat/naturopath ibm Læs mere på www.anjaballegaard.dk eller følg på Instagram @anjaballegaard Skriv til: info @sund-forskning.dk

86

Kære Kirsten Ja, det kan være krævende at komme ind i dagligdagens gænge og skulle klare alle opgaver, både på hjemmefronten og på arbejdet, samtidig med at vi mangler solens lys og D-vitamin, som netop er vigtig for at modvirke virus og infektioner. Yderligere ved vi, hvor vigtig selen er for vores immunforsvar, og det indeholder vores danske jordbund ikke så meget af. Ligeledes ved vi, at C-vitamin og zink er vigtig for immunforsvaret, og det er to næringsstoffer, der nemt bliver for lidt af i en betrængt krop. Den nemmeste måde at få ekstra af disse næringsstoffer er ved at supplere med 1 D-Pearls, 80 mcg og 1 Bio-Selen med zink og 1 ekstra Bio-C-vitamin. På urtesiden kunne en kombination af fire urter, der styrker immunsystemet, regulerer på stressniveauerne og på hormonerne være en ide. Fx OmniVital, som indeholder russisk rod, rosenrod, schisandra og astragalus. Disse tilskud kan du tage ekstra af ud over multivitamin, kalk, magnesium og fiskeolie, som du spiser normalt. Men kosttilskud alene klarer ikke situationen. Du bør også spise en kost med mindst 600-900 gram grøntsager om dagen, og størstedelen skal være mørkegrønne grøntsager, gerne med olivenolie på. Suppler med overvejende fisk og fjerkræ. Øvrige fødevarer bør begrænses til lidt surmælksprodukter og fuldkornsprodukter. Sørg for mindst en halv times motion dagligt – gerne mere – og helst i frisk luft. En god nattesøvn og så lidt stress som muligt. v.h. Frede Damgård

NERVØS HJERTEBANKEN

?

Hej Anja Jeg er en kvinde på 60 år, som af og til oplever hjertebanken. Jeg er blevet undersøgt ved lægen, og alt ser fint ud. Er der noget, jeg selv kan gøre? Hilsen Bente

Kære Iben Det er godt, du har været ved læge. Og du skal naturligvis gå tilbage til lægen, hvis du er bekymret eller får andre symptomer som svimmelhed, brystsmerter eller åndenød. Der kan være nogle fysiologiske årsager i kroppen, som får dit hjerte til at banke hurtigere eller hårdere. Det kan for eksempel være højt blodtryk, stofskifte eller indtag af medicin, og det er blandt andet disse ting, lægen kan afdække. At hjertet kan skifte tempo, er et sundhedstegn. Det betyder, at det reagerer på de forskellige belastninger, vi står over for i løbet af en dag. Én ting er fysisk aktivitet, men diskussion og ophidselse kan også få hjertet i gang. Det er nok ikke uden grund, at vi har ordsproget „Han/ hun sætter mit blod i kog“. Men jeg oplever også flere, der får hjertebanken af stress, angst eller bekymring. Nogle beskriver det, som om det kommer ud af det blå, mens de sidder og ser tv. Disse personer vil måske også have oplevelsen af, at der ikke er nogen mærkbare udsving på en dag, hvor de er glade og har hovedet fyldt af planer, socialt samvær og spændende opgaver. Men det gør det jo bestemt ikke mindre ubehageligt, når det så sker. Det kan være interessant at undersøge, om der er noget i din hverdag, der sætter det i gang. Så når lægen har udelukket alt andet, kan du prøve selv at lave detektivarbejde. Du kunne fx lave en dagbog, hvor du reflekterer over, hvordan din hjertebanken kan hænge sammen med dine daglige gøremål. Ting, som blandt andet er interessante at kigge på, er: › Hvor meget kaffe har du drukket. På hvilke tidspunkter drak du kaffen? Koffein kan give en stressfølelse i kroppen. Kan der være en naturlig sammenhæng her? › Hvad har du spist? Nogle mennesker kan få ubehag i kroppen af bestemte fødevarer eller krydderier. Måske du reagerer på noget?

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


› Er dit blodsukker stabilt? Sørger du for regelmæssige og fyldige måltider, så du ikke går „kold“? › Hvordan har du sovet? Hvor mange timer? Føler du dig udhvilet? › Har du været fysisk aktiv? Har du et bedre velbefindende de dage, du har været mere fysisk aktiv? Kan en rask gåtur i naturen stilne dit system? › Er du stresset? Stress er ikke kun en stor mængde af arbejde. Stress er også, hvis man er bange for noget, bekymret for sig selv eller sine nærmeste, nervøs for fremtiden osv. Skriv ned, hvilke tanker og bekymringer du har, og læg mærke til, om der er mere hjertebanken på de nervøse dage. › Hvad har du lavet i løbet af dagen? Har du været meget alene? Sammen med andre?

du kan tracke. Pludselig kan hverdagsting komme i et andet perspektiv, og du får mulighed for at forsøge dig frem. Måske du finder ud af, at du ikke fungerer med mindre end syv timers søvn. Måske en kop kaffe er grænsen for dig. Måske kan din krop ikke forenes med den krydderi­ blanding, der er på dine yndlingschips. Eller måske du har et stort behov for at være mere sammen med andre mennesker? Prøv at nyde tiden, hvor du får rigtig god mulighed for at lære dig selv bedre at kende. Oplever du, at du er den ængstelige type, kan jeg anbefale dig samtaleterapi hos en angst- eller stresscoach. Det kan hjælpe utrolig meget på ens velbefindende at få sat tankerne i system. Bedste hilsner fra Anja

Hvornår kommer din hjertebanken? Skriv tidspunkterne ned, og prøv at kæde dem sammen med de andre punkter, jeg har nævnt. Det kan være, du selv kommer på flere ting,

// 87


DEN GRØNNE POTE

PROBLEMER MED HUNDEN OG KATTENS BEVÆGEAPPARAT AF CHARLOTTE DINESEN /KENNETH LUDDI

Først vil jeg lige præsentere mig selv. Mit navn er Kenneth Luddi, jeg er uddannet med sygeplejefagligt speciale og har de sidste seks år arbejdet med hundes og kattes ernæring. I samarbejde med Charlotte Dinesen, ejer af Den Grønne Pote, er jeg konsulent og specialist i din hunds og kats ernæring. Hvor køber du dit kæledyr? Det er blevet meget dyrere for os at anskaffe et nyt familiemedlem, og det har desværre medført, at vi over de senere årtier har set flere og flere useriøse opdrættere. Der er mange mennesker, som ønsker at få et nyt medlem til familien, men ikke har eksempelvis 15.000 kr. til en ny vuf, og derfor finder en billig hund via diverse steder på nettet. Nogle af de hunde og katte, der bliver købt alt for billigt, kommer fra dårlige (stue)opdræt eller i værste fald fra en hunde- eller katte-„fabrik“, hvor der ikke er tænkt på dyrenes sundhed. Forældrene til dyrene er ikke blevet sundhedstestet, og hvalp­ene er ikke tilset korrekt af en dyrlæge, inden de bliver solgt. Det store problem her er, at dyrene er i større risiko for at få nedavlede og medfødte sygdomme, herunder også sygdomme og problemer i deres bevægeapparat. Hofter, albuer, spondylose og piriformis Igennem det sidste årti er problemer med bevægeapparatet vokset dramatisk. Alt fra lette til yderst svære ledproblematikker. De største problemer er HD, hofte dysplasi, AD, albue dysplasi, og spondylose, slitageforandringer i rygsøjlen. Disse tre sygdomme kan være medfødte. Piriformis-syndrom er et traume af den lille pæreformede muskel, som sidder ved korsbenet og har afgørende betydning for bagbenenes funktion samt den nederste del af ryggen. Dette kan udvikle sig til store og alvorlige problemer for både dyr og ejer, så det er endnu en grund til, at vi skal tænke over, hvor vores nye familiemedlem kommer fra. Ernæring og livsstil Hvordan ernærer vi vores dyr korrekt i junglen af industrimad? Når vi nu ved, hvor vigtigt sund og velnæret kost er for os mennesker, hvorfor skulle det så være anderledes for vores kæledyr? Rigtig meget foder er fyldt med diverse konserveringsmidler og syntetiske næringsforbindelser,

88

som ikke har sin berettigelse i vores dyrs foder og ej heller gavner vores dyr på nogen måde. Dengang og i dag Jeg er stor fortaler for den mad, naturen har skabt til at spise. Jeg er vokset op i 70'erne med hund og kat. Dengang fejlede vores dyr intet. Min puddel blev 16 år gammel uden en eneste skavank. Måske fordi de levede af vores mad, hvor der i dag er gået stor-industri-produktion i både hunde- og kattemad. Naturen skabte i tidernes morgen hunden og katten, og mennesket har skabt tørfoder. Derfor bør du gå efter et tørfoderprodukt, som indeholder menneskegodkendte ingredienser, har mere reelt kødindhold end noget andet i posen og uden affaldsprodukter (sukkerroe/soyabønner, hydrolyseret protein, kunstige og

CHARLOTTE DINESEN er den lykkelige ejer af Den Grønne Pote på Ordrupvej i Charlottenlund. En vaskeægte nørd udi sundere madvaner og lykkeligere hunde og katte. Hun sælger gerne det hele økologisk, også pelspleje og legetøj. Charlotte har i øvrigt specialiseret sig i „de fire poters husapotek“ og vil fremover i SUND-FORSKNING krydre vores sider med nyttige tips til vores allerbedste venner. Dem, der aldrig siger os imod. Har du været til dyrlægen og sikret dig, at vovse ikke fejler noget alvorligt, kan du få glæde af en tur til Den Grønne Pote eller skrive til Charlotte Dinesen her i SUND-FORSKNING. Skriv til info@sund-forskning.dk, og vi ekspederer dine spørgsmål videre.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


problemet er fundet, kan vi begynde at sætte os ind i kos­ ten og tilskudsfoder. Kosttilskud til os mennesker kaldes tilskudsfoder til dyrene.

syntetiske konserveringsmidler eller farvestoffer og smagsforstærkere). Husker du det, så er du allerede godt på vej. Der er dog desværre kun ca. 10 mærker på markedet, som opfylder det gode råd. Fodrer du med råt foder, er der ingen problemer.

Glukosamin, MSM, kollagen, grønlæbet musling og omega-3-olie … Ovenstående er nogle af de første ting, vi bør sætte ind med. Tilskuddene er blandt andet smørelse til kroppens led, muskler og sener. De tilfører bevægeapparatet mere fleksibilitet og smidighed. MSM, som er et svovlorganisk bindende stof, kan også hjælpe kroppen med at optimere udskillelsen af affaldsstoffer. Herved skabes der grobund for et sundere knogle- og ledstrukturmiljø samt en inflammationshæmmende effekt.

Hvad gør vi, når problemerne opstår? Det første, du bør gøre, hvis du observerer, at der kan være noget galt med din hunds eller kats bevægeapparat, er at kontakte dyrlægen, som kan diagnosticere problemet. Når

Spørg os gerne til råds i Den Grønne Pote EN NY GENERATION EN LILLE EVOLUTION - BID FOR BID -

”Friends of the Sea”certificeret, der sikrer en bæredygtig fiskeolie.

Godt for hjertet* Godt for hjernen* Godt for synet* *EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde et normalt syn og normal hjernefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. SUND-FORSKNING ikke anvendes som en erstatning at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. Kosttilskud. Bør ikke trædeskal i stedet for en varieret kost og sundforlivsstil.

// 89


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

NÅR HUD OG SLIMHINDER GÅR I STYKKER

?

Dette Homøopatiske Hjørne hand­ler om sårheling, da jeg oplever meget forvirring omkring, hvordan man tackler problemet.

SVAR FRA Thomas Kjærsgaard Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Ved sårheling er det ekstra nødvendigt at få kroppen til at arbejde for sig i stedet for imod. Ellers kommer der inflammation, også kaldet betændelse. Betændelser er et af organismens bedste forsøg på at udskille skadelige stoffer for at rense legemets grundsystem. Dette kan kun ske med en forøgelse af bindevævscellernes aktivitet, så der opstår de fem klassiske betændelsesreaktioner: varme, rødme, hævelse, smerte og funktionsforstyrrelser. Som kontaktorgan til omverdenen er menneskets hud direkte udsat for mulige skader ved hudafskrabninger, forbrændinger, vira, svamp, tryk eller andre mekaniske kvæstelser. Herved vil der ofte være fare for hudsygdomme på grund af infektioner som fx betændelser, invasion af bakterier eller dårligt helende sår til følge. Allergier kan også udløse hudreaktioner. For at genskabe hudens regenerations- og beskyttelsesfunktion samt for at fremme helingsarbejdet efter en læsion kan det være nødvendigt at støtte hudens selvhelingsevne og mindske betændelsen ... og her kommer homøopatien ind. Ved betændelser er hovedmidlet det homøopatiske lægemiddel Traumeel. Traumeels bestanddele er valgt, så der igangsættes såvel antiinflammatoriske som regenerative processer, fx dannelse af immunstimulerende interferoner. Traumeel hæmmer betændelsen ved at målrette en lang række biokemiske processer, reducere de proinflammatoriske og øge de antiinflammatoriske cytokiner.

90

Produktet består af planter og mineraler som fx røllike, guldblomme, stormhat, belladonna, tusindfryd, morgenfrue, echinacea/solhat, kamille, perikon, kalksulfat og forskellige mineralske salte. Der er faktisk dokumentation for, at bestanddelene i Traumeel tilsammen er mere effektive end hver for sig. Dette er en ægte synergieffekt. Indholdet af bl.a. calendula (morgenfrue) er gennem århundreder brugt i folkemedicinen som middel ved sår med dårlig helingstendens. Jeg plejer at lade klienten smøre såret to til fem gange dagligt. Heler såret vanskeligt op, kan man smøre i sårkanten. Derudover dryppe Traumeel ampulvæske i såret, da det ikke indeholder alkohol og derfor ikke svier. Der er ligeledes også mange gode sårbandager i dag. Smør et lag Traumeel under bandagen, og lad det sidde. Sår skal være fugtige og ikke tørre for at sikre en bedre opheling. Vil man gøre noget systemisk, altså indefra, kan Traumeel i dråber eller tabletter anvendes. Evt. også Lymphomyosot, hvis der er hævelse omkring såret. Det kan fremhæves, at der praktisk taget ingen risiko er for optræden af kontakt­allergier. AF SÅ RT YPER KAN DER N ÆVN ES: Almindelig rift/afskrabning Smør Traumeel i sårkanten. Ved større hudafskrabning, dryp steril Traumeel-ampulvæske i såret. Det svier ikke. Når der er sårskorpe, påfør Traumeel-salve, og beskyt med plaster eller forbinding. Forkølelsessår Sprøjt Euphorbium-næsespray direkte på såret og ellers Engystol til at dæmpe virus og Nervoheel, hvis der er tilstødende stress. Brandsår Dryp steril Traumeel-ampulvæske i såret, og suppler med aloe vera, morgenfrue og gode brandsårsbandager. Skinnebenssår Smør Traumeel i sårkanten, og tag Lymphomyosot og Cruroheel til at støtte det bagvedliggende lymfatiske problem. Sårdannelse ved eksem (efter kløe) Ved blødende, kløende sår, smør Traumeel på, og suppler evt. med Fidesan- eller Ureata-salve. Strålingssår Smør Traumeel-salve dagligt på de bestrålede områder. Piercinger/sår efter barbering Smør godt med Traumeel-salve omkring piercingen eller snittet. Det virker både blodstandsende og rensende.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


Liggesår Traumeel både udvortes og oralt. Skift leje så ofte som muligt for at undgå det konstante tryk på området, og hold huden tør. Ny generation af kliniske studier: „Vores gener viser medicinens virkning“ Traumeel er nok det bedst dokumenterede homøopatiske lægemiddel på markedet. Der er nu lavet moderne studier, hvor man ser på, hvordan vores geners aktivitet ændrer sig ved forskellige medicinske påvirkninger. Virkningsmetoden for homøopati har i mange år været diskuteret, for vi har simpelthen ikke haft teknologien på vores side, da vi snakker meget små biokemiske og fysiske effekter. Men homøopatien står ikke alene her. Mange konventionelle mediciner kan heller ikke redegøre for, hvorledes de virker. Et godt eksempel er paracetamol, mest kendt som Panodil, Pamol, Pinex etc. Man kan se effekten, men hvorfor den er der, står hen i det uvisse. Med de nye genteststudier er man helt ude over at diskutere virkningsmetoden for forskellige typer medicin. Når man direkte kan se og afkode den genetiske effekt, ja, så er der bred enighed blandt forskere om, at man må tage resultatet for gode varer.

Et studie fra USA undersøger to forskellige lægemidlers virkning på sårheling målt ud fra genekspression – genets aktivitet. Det ene lægemiddel er det mest solgte homøopatiske lægemiddel i Danmark og faktisk hele verden, nemlig Traumeel, og det andet er et af verdens mest solgte antiinflammatoriske lægemidler, Diclofenac (Voltaren). Målsætningen for studiet var at lave en dybdegående analyse af terapeutis­ke ændringer i genets transkriptom (genets funktion) på flere tidspunkter under sårhelingen ved anvendelse af Traumeel og Diclofenac sammenlignet med kontrolgruppen. Undersøgelsen gik fra 0 til 192 timer, hvor 90 pct. af sårhelingen er sket. Der blev lavet fire grupper. Placebo-/ kontrolgruppe, Traumeel i lav og høj dosering og Diclofenac. Behandlingerne omfattede både udvendig med salve/gel samt injektion. Resultaterne af RNA-sekventeringen – genaktiviteten – blev brugt til at påvise terapeutiske relevante ændringer i genet i helingstiden. Konklusionen var, at de ændringer, som Traumeel forårsagede, omfattede mange gener i immunforsvaret. De overordnede mønstre for hhv. Traumeel og Diclofenac-reaktionerne

i genaktiviteten/transkriptomet under sårreparationen var meget forskellige. Traumeel-effekten er mest udtalt på immunforsvarsrespons, cellemobilitet, diverse vækstfaktorer og ikke mindst for regenerationen af bindevævet, hurtigere sårheling og mindre celledødelighed. Omvendt påvirkede Diclofenac hovedsageligt de områder, der har med DNA’ets og cellens proteinproduktion at gøre, hvilket også svarer til dets etablerede virkningsmetode. Konklusionen viser også, at der var stor genetisk aktivitet efter Traumeel-­ behandling i hele sårhelingstiden. Man identificerede også, at den terapeutiske virkning omfatter flere netværk i kroppen (inflammation, hormoner, nerver etc.). At undersøge lægemidler som Traumeel genetisk gør det meget lettere at undersøge sygdomsmekanismer og fordelene ved at anvende naturlige terapier ved fx inflammatoriske sygdomme. En anden fordel ved genstudier er også, at alle seriøse videnskabsmænd erkender, at hvis der sker en proces på genetisk plan, ja, så sker det virkeligt. Det er ikke placebo eller andet kvaksalveri, som mange skeptikere ynder at beskylde homøopatien for. Jeg håber inderligt, at disse nye studier danner basis for en helt ny diskussion om vores brug af medicin, fri for fordomme omkring naturlig medicin kontra syntetisk. Men der er nok stadig nogle hindringer på vejen. Behandling af sygdom har som bekendt store økonomiske interesser over hele verden. Kilde: BMJ Journals, Annals of the Rheumatic Diseases 2017;76:202. GSt Laurent III1, B Seilheimer2, M Tackett1, J Zhou1, D Shtokalo1, Y Vyatkin1, P Kapranov1, I Toma3, T Mccaffrey3 Deep sequencing transcriptome analysis of the effect of Traumeel versus diclofenac therapeutic action in wound healing.

// 91


KEMI

I M E K ’ O G N E S I DÅ

Konservesdåser kan indeholde forskellige tilsætningsstoffer og hormonforstyrrende kemi. Det mest kendte stof er bisphenol A. Men der er også en række andre bad boys, som er (mindst) lige så problematiske. AF ROSE MAIMONIDE, ROSEMAIMONIDE.COM

Bad boys i dåsemad Dåsemad kan bl.a. indeholde følgende problematiske kemikalier:

Nogle kokosprodukter indeholder carageenan. Det er desværre også ret tarm-uvenligt og bør undgås af alle.

– Bisphenoler og bisphenol-esthers

Den lille kemiker om bisphenoler Bisphenoler er en familie af kemikalier, som indgår i bl.a. hård polycarbonatplast. Bisphenoler kan skade fertiliteten og er under kraftig mistanke for at være hormonforstyrrende og skadelige for små hjerner i vækst. Du har måske hørt om BPA – det står for bisphenol A. Men BPA har mange kusiner og fætre, fx BPF og BPS. Der er ikke noget, der tyder på, at de skulle være sikre alternativer. Alt i alt tyder det stærkt på, at bisphenolerne har samme toksikologiske profil, i hvert fald i laboratorieforsøg. Der er ikke specifikke regler for de andre bisphenoler ift. fødevarer. De andre bisphenoler mistænkes altså for at være (mindst) lige så problematiske som BPA. Derfor hjælper det ikke så meget, at et produkt markedsføres som „uden BPA“.

– Nonylphenol/nonylphenol ethoxylater – Konserveringsmidler, fx sulfitter – Tekniske hjælpestoffer I fiskekonserves kan anvendes syre og kautisk soda i forarbejdningen, bl.a. for at afskinde fisken. Nogle typer dåsemad, især kokosmælk, men også fx torskerogn, kan være tilsat fortykningsmidler som guargummi (E412) og xanthangummi (E415). Det gør kokosmælken dejlig cremet og homogen. Desværre er disse fortykningsmidler ikke gode for tarmfloraen og bør især undgås til børn samt til alle, der har tarmrelaterede udfordringer.

92

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.


VIDSTE DU … SLIP FOR

BISPHENOLER

at prismærker og kasseboner fremstilles af termopapir, som tidligere kunne indeholde store mængder bisphenoler? Derfor forbød EU fra 2020 bisphenoler i termopapir.

SHOPPETIP Coop har udfaset alle bisphenoler i alle deres konservesprodukter.

DÅSETIP

Når du har åbnet en dåse, så hæld resten af dåsens indhold over i en bøtte, der er egnet til madvarer. Metaller (fx tin) fra dåsen kan afgives til maden efter åbning.

Og så er der conylphenol (CP), som stort set ingen har hørt om. CP er ikke en bisphenol, men minder meget om BPA og bruges på samme måde. Når lidt er for meget Nyere forskning viser, at BPA har lavdosiseffekt, dvs. er skadeligt i selv ultrasmå doser. Det tolerable daglige indtag for bisphenoler er derfor alt for højt. Et barn og især et foster udsættes for store mængder hormonforstyrrende stoffer sammenlignet med de mængder hormoner, barnet selv danner. Et barn udsættes for 13 pmol BPA dagligt. Til sammenligning danner et barn på seks år mellem 1 og 10 pmol af hormonet østrogen dagligt. Der er god grund til at antage, at det samme mønster gælder for de andre bisphenoler.

ROSE MAIMONIDE hjælper børne­ familier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Du finder bl.a. en omfattende shoppeguide om kemifri dåsemad. Se mere på rosemaimonide.com

Kilder https://www.food.dtu.dk/Nyheder/2015/02/DTU-Foedevareinstituttet-fastholder-vurdering-af-bisphenol-A https://orbit.dtu.dk/en/publications/are-structural-analogues-to-bisphenol-a-safe-alternatives Anne Marie Vinggaard: Emerging chemicals in food packaging materials - toxicological profiling of knowns and unknowns Oplæg på CeHoS’ infodag 2017.

// 93


”Friends of the Sea”certificeret, der sikrer en bæredygtig fiskeolie.

Godt for hjertet* Godt for hjernen* Godt for synet* *EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde et normalt syn og normal hjernefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Kosttilskud. Bør ikke træde i stedet for en varieret kost og sund livsstil.

AVIVIR KOS T TIL SKUD • Styrker immunforsvaret • Normaliserer den naturlige fordøjelse • Bidrager til at opretholde sund hud • Medvirker til at bevare sunde slimhinder

Avivir forhandles online eller i Matas, helsekost og apoteker landet over. For mere info: avivir.dk


VIDEN & VIDENSKAB

C-vitamin ser ud til at forebygge forkølelser Selvom C-vitamins evne til at forebygge forkølelse ofte bliver hånet, viser resultaterne af videnskabelige undersøgelser, at der ikke er så meget at grine ad.

AF BJØRN FALCK MADSEN

Det nyeste skud på stammen er en undersøgelse af 1.444 soldater fra den sydkoreanske hær, hvor forskerne påviste en 20 pct. lavere forekomst af forkølelse hos dem, der fik C-vitamin. Soldaterne blev inddelt i to hold, hvor det ene fik seks gram C-vitamin dagligt, og det andet fik snydepiller. Da forskerne efter 30 dage sammenlignede de to hold soldater, kunne de se, at der var en femtedel færre forkølelser hos dem, der havde fået C-vitamin. Næsten 50 pct. lavere risiko Nu lyder 20 pct. måske ikke af så meget, men det er heller ikke den eneste undersøgelse af sin slags. I 2017 analyserede den finske forsker Dr. Harri Hemilä fra Universitet i Helsinki en række undersøgelser af C-vitamin og fandt blandt andet frem til, at i fire af undersøgelserne reducerede C-vitamin forekomsten af forkølelser med 30 pct., og i fire tilsvarende undersøgelser viste C-vitamin sig at kunne mindske forekomsten af forkølelse med 46 pct.

Kræver relativt høje doser En nyere amerikansk undersøgelse har vist, at C-vitamintilskud kunne mindske forekomsten af forkølelse med 45 pct. Fælles for undersøgelserne er, at der blev anvendt doser, som er langt højere end de 80 mg, der er det anbefalede indtag (referenceindtag) i Danmark. For eksempel fik de sydkoreanske soldater i den førstnævnte undersøgelser seks gram C-vitamin, hvor der i nogle af de andre undersøgelser er anvendt doser på otte gram.

Syreneutral C-vitamin skåner maven C-vitamin er vandopløseligt og ophobes derfor ikke i kroppen, men udskilles med urinen. Nogle mennesker kan, hvis de indtager højere do-

ser, opleve lidt mavegener. Der findes præparater, som er mere skånsomme. Fx er der på det danske marked et lægemiddel, som indeholder 750 mg C-vitamin i form af syreneutral calciumascorbat. Denne form af C-vitamin er mild mod maveslimhinden og giver ingen gener, selvom man tager præparatet dagligt over længere tid. Kroppen bruger C-vitamin ved infektion Et af de problemer, som nok har medvirket til at så tvivl om C-vitamin i forbindelse med forkølelse, er, at der ikke er anvendt tilstrækkeligt høje doser. Man når ikke langt med en daglig dosis på 50-100 mg, da kroppen forbruger store mængder af C-vitamin i forbindelse med infektioner som forkølelse m.v. Derfor skal der væsentligt mere til for at opnå en virkning.

Kilde: BMJ Military Health, marts 2020

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 95


Her finder du Institut for Biologisk Medicin i Dragør

DER ER KUN ET LILLE STYKKE HIMMEL MELLEM DIG OG DRAGØR

AALBORG

MIDTJYLLAND

TOG: HENT REJSEPLANEN TIL DIN SMARTPHONE, OG SE DE MANGE MULIGHEDER SAMT TIDSPUNKTER. L ÆN DIG TILBAGE, ÅBN DINE STUDIEBØGER I STILLEKUPÉEN, OG NYD TRANSPORTTIDEN.

BILLUND

SØNDERBORG

AARHUS


NYHED

BUSRUTER: På Flixbus.dk finder du billige busrejser fra de største byer i Danmark. Aarhus, Esbjerg, Odense, Aalborg, Fredericia, Kolding, Horsens, Viborg, Aabenraa, Billund, Slagelse, Skanderborg, Sønderborg, Vejen og mange flere.

TO STORE NYHEDER

— EN DEL AF UDDANNELSEN FRA AUGUST 2020 1 . ACADEMY OF NATUROPATHY Til dig, som gerne vil grave et spadestik dybere og ikke er bange for engelsk litteratur. (Du bestemmer selv, om det er noget for dig – resten af uddannelsen er på dansk)

BUS 35

OBS!

START PÅ UDDANNELSEN, NÅR DET PASSER DIG.

2. EN OVERBYGNING TIL UDDANNEDE BEHANDLERE

GÅR LIGE TIL DØREN. VELKOMMEN TIL!

99 autoimmune sygdomme – 311 timers undervisning på webinarer og ved fysisk fremmøde i Dragør. Kan tages efter din afsluttede eksamen i biopati/naturopati. Vi samler al tilgængelig viden om sygdommene, internationalt som nationalt, hvad er der forskning på – hvad er der ikke forskning på – og kan vi overhovedet stille op med en støtteterapi til de forskellige sygdomme? Du er også velkommen til at deltage, hvis du er behandler eller sundhedsfaglig person med særlig interesse for netop dette område. Det koster blot 3.900 kr. for hele overbygningen. Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark, blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktik­ dage med klienter og tæt kontakt med underviserne. ­ Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside.

KØBENHAVNS LUFTHAVN & DRAGØR

INSTITUT FOR BIOLOGISK MEDICIN

BORNHOLM

A.P. Møllers Allé 39A, 1. sal 2791 Dragør tlf. 22 79 44 14 info@biologisk-medicin.dk www.biologisk-medicin.dk


ANNONCER

Et fransk produkt skabt af ny viden og gamle urter fra Kina Om du har meget tør hud som i eksem eller bare tør, rød og irriteret hud, kan du måske hente hjælp fra franske eksperter, der har indhentet gammel viden fra Kina og omdannet den til et moderne hudprodukt for europæere. Her finder du syv dygtige urter, der kan hjælpe ung som gammel hud: rosmarin, kamille, grøn te, lakrids, skjolddrager, Centella asiatica og japansk pile­ urt. De har fundet sammen med den nærende jojoba-olie, naturlige sukkerstoffer, der skaber ro på huden, og mikroalger, som reducerer irritation. I serien er der også anvendt blomstervand af toradet byg og noget så sjældent som et ekstrakt af brun hør, der virker beroligende. Blomstervandet og mange af de andre ingredienser afkøler alt for overaktiv hud, som også kan opleves fra en brændende sol. Kan derfor let smøres på udsatte områder. Serien er bygget op af flere produkter, her er tre muligheder til den sarte og tørre hud: Florame Tolerance — til den akutte hjælp her og nu, men også til kroniske problemer. Florame Tolerance — Makeup-rens på den mest opbyggende og skånsomme måde. Florame Soothing Moisturizing Serum — som bruges i dagligdagen til at hjælpe huden med at binde fugt og skabe nye sunde betingelser for nye hudceller.

1

Sunde led og god bevægelighed er ingen selvfølge, men er ret afgørende for god livskvalitet. Heldigvis har naturen givet os en række gode stoffer, der hjælper til at bevare sunde led og muskler. Prøv GLYC Boost med hyben, grønlæbet musling med GAG og gode fedtsyrer, gurkemeje, sort peber, C-vitamin og zink. En alsidig og effektiv cocktail til dig, der dyrker regelmæssig motion eller har hårdt, fysisk arbejde. Kan købes i helsekost og på nettet.

1

2

Bio-Kult Infantis — mælkesyrebakterier til baby og små børn

Bred sammensætning med syv udvalgte stammer af levende bakterier – sammensat med henblik på små børn og babyer. Infantis indeholder også præbiotika. Find din nærmeste forhandler her: www.sk-health.com, eller ring til SK Health for yderligere information, tlf.: 21344549.

2

3 3

4

//

Hår, hud og negle

I starten af året lancerede Natur-Drogeriet Spisekisel med urter, som fås både i pulver- og kapselform. Pulverblandingen består af kisel, brændenælde og padderokke, som har et naturligt indhold af silicium. Brændenælde bidrager til at vedligeholde normal hud, knogler, negle og hår. 4

98

Luksus til dine led

Aktivt methylcobalamin i høj dosis

Med BioActive B12 får du en højdoseret, velsmagende suge- og tyggetablet, som er velegnet til vegetarer og veganere. Produktet er fremstillet på Pharma Nords egen fabrik i Vojens og kan dokumentere kvalitet, sikkerhed og virkning.


Nutrient Delivery System

Do k

NDS

um

tion viser at a t en

NDS® Probiotika i pulverform giver op til 20 gange flere bakterier end i kapselform

E NG H O L M ND S. D K

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

NYHED

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

NDS ®PR O

33 % FLERE levende bakterier NU 20 milliarder cfu/dagsdosis. Samt en helt ny bakterie: L. rhamnosus GG/019

LASSIC ® PROBIOTIC C

KUN NDS® PROBIOTIC I PULVERFORM ER LEVENDE FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ LEVENDE I TYNDTARMEN. T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R , W E B S H O P S O G U D VA L G T E A P O T E K E R

Din lokale

helsekost


Q10 til vegetarer og veganere:

Den nye generation af plantebaserede kapsler

De nye Phytocaps – kapslerne omkring Q10 Green – er bløde, veganske kapsler, der IKKE indeholder cellulose (også kaldet hydroxypropylmethylcellulose – eller HPMC). Kapslerne er i stedet baseret på rene – og ofte lokale – grøntsager som majs, kartofler og ærter uden tilsætning af kunstige bindemidler.

Den nye Q10 Green Bio-Quinone har samme indhold som Bio-Quinine Q10 Gold. Det vil sige samme patenterede fremstillingsproces, der sikrer et krystalfrit og let optageligt Q10-produkt. Phytocaps® er udviklet af Pharma Nord – og er en helt ny generation af plantebaserede, bløde kapsler.

DK_Q10Green_Ad_SundForskning_210x280_0220

Endelig kan du få Q10 i 100% plantebaserede Phytocaps, hvor du hverken skal gå på kompromis med indhold eller kapsel.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2020  

Viden, videnskab og naturligt velvære

sund-forskning august 2020  

Viden, videnskab og naturligt velvære

Profile for linisha
Advertisement