sund-forskning mar/apr 2023

Page 1

DEC 2020/JAN 2021 PRIS: DKK 59,–VIDEN, VIDENSKAB & NATURLIGT VELVÆRE APRIL / MAJ 2023 ID 4c07 256 g CO SVANEMÆRKET 1234 5678 Forårs-, sommerog helårsallergier BEVÆGELSE, BELASTNING, SLID OG HELING KYS MIG, KYS MIG LIGE … FORSKNING – UNDGÅ AT ÅREFORKALKNING BLIVER DIN FØLGESVEND FIND DIT VINDUE, hvis du har en autoimmun sygdom 7 ingredienser som støtte til dit kredsløb NÅR NÆSEN SKAL HAVE LUFT ► FLUORTANDPASTA – SKAL, SKAL IKKE ► GODT NYT TIL FOLK MED DIABETISK NEUROPATI DETTESKALDU VIDE O M SAFP

VIL DU VÆRE MANUEL TERAPEUT ibm

Her får du en RAB-mulighed for at lære fuld kropsmassage samt ansigtsmassage/zoneterapeutiske punkter og behandling af alle fascier.

Andre nøgleord: muskellære, triggerpoints, at behandle det hele menneske med manuelle terapiformer i kombination med de bedste discipliner fra biopatien/naturopatien, over- og underspændinger og alt det andet, der gør dig til en særligt dygtig komplementær terapeut.

Det hele er bygget op over ni weekender i Roskilde med to eksperter udi kroppens univers + alle de biopatiske/naturopatiske fag (ekskl. klientpraktik)

„Uddannelsen giver mig så meget mening i forhold til at arbejde holistisk med kroppen, og særligt kombinationen af zoneterapi, ernæringsterapi og reguleringsterapi“

VIDSTE DU?

– Christy Basson, er næsten færdiguddannet biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm

ELLER ZONETERAPEUT ibm

Titlen er beskyttet, så kun behandlere fra Institut for Biologisk Medicin kan benytte dem. Det skaber bl.a. tryghed hos klienter. „ibm“ står for „i biologisk medicin“, som fortæller, at du bliver specialuddannet i alt, hvad der vedrører kroppens fantastiske univers og gennem naturlige metoder kan skabe den rette støtteterapi og lindring.

Zoneterapi på små hold, så du kan få mest muligt ud af undervisningen og få et tæt fællesskab og netværk med dine medstuderende.

Zoneterapi-uddannelsen er bygget op over ni weekender på vores skole i Roskilde + alle de biopatiske/naturopatiske fag (ekskl. klientpraktik)

KOM ALLEREDE IGANG NU med anatomi, fysiologi og sygdomslære og biopatiske fag, inden du starter på zoneterapi-holdet i oktober 2023.

Som manuel terapeut ibm eller zoneterapeut ibm er du kun få ekstra kurser fra at blive biopat/naturopath ibm

På Institut for Biologisk Medicin nøjes du ikke med „bare“ at blive en zoneterapeut eller manuel terapeut. Du lærer alt på lige fod med biopater og naturopather i biologisk medicin, hvilket giver dig et væld af værktøjer, når du møder dine fremtidige klienter. Det er fx alt om ernæring, trends, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og mælkesyrebakterier. Det er alt om kvalitetssikring udi

urteterapi, at mestre brugen af 130 medicinske planter, og det er rigtig mange andre fag, hvor du får lejlighed til sammen med lærere og studiekammerater at gå helt ned i dybden af mange forskellige problemstillinger. Og med få ekstra timer (ekskl. klientpraktik) får du de sidste kurser, så du også kan kalde dig biopat/naturopath ibm. Kontakt os for mere information.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

UDDAN DIG TIL

BIOPAT/NATUROPATH ibm

En biopat & naturopath ibm arbejder som behandler og rådgiver, der i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå så god en sundhedstilstand som muligt.

Vi tager udgangspunkt i en meget grundig viden om anatomi, fysiologi og sygdomslære, samt viden om sundhedsteorier fra hele verden, og bringer det hele sammen i en 3–5-årig uddannelse, hvor du mere end nogensinde bliver klædt på til at hjælpe klienter med de mange udfordringer, de møder i sin hverdag.

Vi tager i høj grad udgangspunkt i forskning fra ind- og udland samt erfaringer samlet ind af komplementære behandlere, læger og andre specialister gennem de sidste fem årtier.

Gennem klasseundervisning, webinarer, film, gruppearbejde, facebookkonferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger – og sammen med kompetente lærere – får du unik undervisning i:

› Biopatiens grundprincipper og meridianlære

› Ernæringsterapi, herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner

› Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring

› Immun­ og symbioseterapi

› Komplementær strategi og functional medicine

› Fascielære

› Klientpsykologi

› Øreakupunktur

› Diagnoseterapi

› Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

LÆS MERE OM DE STØRSTE FAG, ERNÆRINGSTERAPI OG REGULERINGSTERAPI PÅ S. 78

LÆS MERE OM PRISER OG PRAKTISKE OPLYSNINGER PÅ DE NÆSTE SIDER.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

BOOK et personligt konferencemøde, der kan foregå online eller i Roskilde.

EN naturlig studiestart ligger i august og januar, men du kan begynde hele året

SKRIV TIL info@biologisk-medicin.dk

www.biologisk-medicin.dk

„Studiet rummer alle, uanset hvem vi er, og hvor i livet vi er“ – Nina Schrøder, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut ibm.

Vi guider dig gennem hele uddannelsen, skridt for skridt med eneundervisning, onlinemøder, opgaveretninger etc. Med andre ord er vi bag skærmen så ofte, du har behov for det.

PRAKTISKE OPLYSNINGER

Du bestemmer selv dit studietempo

Studiet er normeret til 3–5 år. Har du fx masser af tid, eller har du i forvejen et stort fag som fx anatomi, fysiologi og sygdomslære, kan du måske blive færdig på 3 eller 4 år. Du bestemmer selv dit studietempo, og Dinna Trehøje, skolens administrative leder, booker gerne et online – eller fysisk møde, hvor I planlægger en god studiestrategi, der passer til din hverdag.

Har du et eller flere fag i forvejen, får du i øvrigt økonomisk merit, hvor du deltager gratis i fx ernæringsterapien, hvis du i forvejen er uddannet i faget.

Betalingsmetoder

Vi har flere forskelige betalingsmetoder, som også afhænger af, om du vil tage anatomi, fysiologi og sygdomslære hos os. Priserne kan du finde detaljeret på www. biologisk-medicin.dk men som eksempel kan du betale kr. 1000,– pr. måned eller 1150,– pr. måned, hvis du gerne vil tage anatomi, fysiologi og sygdomslære hos os.

Du kan også betale hele uddannelsen på en gang, eller du kan betale pr. modul, hvis du ikke vil binde dig til hele uddannelsen.

„Vigtigt for mig var, at jeg kunne betale pr. måned og at jeg kunne arbejde ved siden af studiet. Fantastiske engagerede lærere og kompendier samt studieanvisninger, der guidede mig hele vejen“

Studiestart: du bestemmer selv og du kan deltage både online/og ved fysisk fremmøde

Det er naturligt at begynde i enten januar eller august, men fordi vi kører vores undervisning på tværs af, om du er førsteårsstuderende eller sidsteårsstuderende, kan du gå i gang, når det passer dig.

Hovedparten af studiet foregår via studieanvisninger, der guider dig til at se de mange film, være med på webinarer, finde meget specifik viden i kompendier og bøger. Til alle fag er der desuden lærere, der som eksperter i deres fagområde giver dig en masse ekstra viden, du ikke kan undvære for at blive en dygtig biopat/naturopath ibm.

På grund af nye regler fra Sundhedsstyrelsen er det kun nødvendigt, at du kommer til Roskilde på 25 % af studiet, hvoraf hovedparten af undervisningen ligger i den sidste del af studiet. Men du må hjertelig gerne deltage med 100 % fremmøde. Det er både hyggeligt og lærerigt at være sammen med alle de andre studerende.

Synes du, der er langt til Roskilde, kan du med de nye regler, vælge at være med online, altså hjemmefra over zoom, når undervisningen finder sted.

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk
– Trine Sundø, biopat/naturopath ibm, og ansat som konsulent i et kosttilskudsfirma.

NYE MODERNE OG GENNEMTÆNKTE REGLER FRA SUNDHEDSSTYRELSEN

Der er kommet nye regler, som gør, at du nu kan vælge, om du vil møde fysisk op eller være med online i 75 % af Danmarks største uddannelse i komplementære og naturlige metoder.

Det betyder, at du kun behøver at rejse til Roskilde på særligt udvalgte kurser, fx i klientpraktik, øreakupunktur, samt i klientpsykologi, som afholdes som fire dages internat i Odder i Jylland.

„Efter et stort ønske fra vores studerende, bliver du nu lægeeksamineret biopat/naturopath ibm. Vi har altid bygget broer mellem mange verdener udi sundhed, og nu får vi sat ekstra fokus på det nødvendige samarbejde mellem mange faglige eksperter“

– Dinna Trehøje, faglig/administrativ leder, biopat/naturopath ibm og zoneterapeut samt psykolog

ET FÆLLES SKRIDT MOD BROBYGNING PÅ TVÆRS AF FAGLIGHED

Nu kan du blive lægeeksamineret biopat og naturopath ibm Institut for Biologisk Medicin har i årevis haft dygtige faglærere: komplementære behandlere, biokemikere, biopater, naturopather, phytoterapeuter, psykologer, psykoterapeuter, læger, sygeplejersker, manuelle terapeuter, farmaceuter og mange andre, som på hver deres måde er med til at skabe Danmarks ultimative største uddannelse i „indvortes“ komplementære behandlingsmetoder. Nu har vi taget et skridt videre hen mod brobygning, videnskab og masser af erfaringer fra alle aktører udi danskernes sundhed.

Bent Rosenbaum, læge og psykiater, vil med sin enorme viden om mennesker bidrage til, at vores uddannelse tager endnu et skridt op ad sundhedsstigen, så vi kan blive ved med at højne troværdigheden, fagligheden og ikke mindst brobygningen på tværs af mange faglige kompetencer.

„Vi har brugt onlinewebinarer som uddannelsesmetode i mange år og hilser Sundhedsstyrelsens nye regler velkomne, for det gør, at vi kan blive ved med at udvide uddannelsen og fortsætte med at være Danmarks største uddannelse udi biopati, naturopati, zoneterapi og manuel terapi med udgangspunkt i biologiske metoder.“

– Marianne Palm, faglig skoleleder, biopat/naturopath ibm og phytoterapeut, redaktør af sund-forskning

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

OMEGA-3 TIL EN SUND LIVSSTIL

VEGANSK OG BÆREDYGTIG OMEGA-3

MED DHA OG EPA FEDTSYRER. GODT FOR BÅDE HJERTE, HJERNE OG SYN.

Med olie fra alger

Vegetabilsk Omega-3® fremstillet på marine alger. Et idéelt algebaseret alternativ til krill- og fiskeolie. Algerne dyrkes i FDA godkendte anlæg med garanti for både bæredygtighed og kvalitet. Når du vælger den algebaserede Vegetabilske Omega-3® er du med til at sikre, at der ikke

sker overfiskeri. Vegetabilsk Omega-3® er således fremtidens svar på et bæredygtigt og rent omega-3 tilskud. Vegetabilsk Omega-3® indeholder ingen bismag af fisk, og så er de små og synkevenlige. Fås hos Matas, i helsekostbutikker, førende apoteker og webshops.

@berthelsen_naturprodukter @berthelsennaturprodukter dkpharma.dk

LEDER

ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR

Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Business House, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde

LAYOUT www.gaardogdahl.dk

FOTO I DETTE MAGASIN

Adobe Stock

TRYK PrintConnect ApS

OPLAG

34.000

VI ER GÅET ONLINE

Find magasinet på sund-forskning.dk. Færre fysiske magasiner, men samme spændende indhold på bæredygtig vis.

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra SUND-FORSKNING må ikke bruges til selvbehandling eller anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

HOVEDKILDER greenmed.info netdoktor.dk pubmed.com sundhed.dk sund-forskning.dk samt bloggere, idealister, entusiaster og fageksperter fra ind- og udland.

Magasinet udkommer cirka første uge i alle lige måneder.

Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund – her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 149,– om året.

Se mere på www.klub­sund.dk.

Vi bliver heldigvis ældre og ældre

Lad mig først af alt takke de mange journalister og skribenter, vi har her på redaktionen. De graver dybt i deres hjernefiler, kigger intenst på den nyeste forskning eller bidrager med deres mangeårige erfaringer. Det er også nødvendigt, når man seks gange om året vil skabe et nyt magasin, som forhåbentlig er læseværdigt for de fleste.

For det er under alle omstændigheder de fleste, der har brug for al den viden, der vælter ud af siderne. Det gælder, når vi taler om forebyggelse, det gælder, når vi gerne vil lindre milde, men irriterende symptomer, og det gælder især for de mange kroniske sygdomme, der kan opstå gennem livet, og hånden på hjertet – eller på knæet – eller på det nærmeste blodkar: Jo ældre vi bliver, jo mere sandsynligt er det, at vi får diverse kroniske skader på kroppen. Om det så bliver til et belastet knæ, nogle smertefulde blodkar eller forværring af allergien, du har haft med dig gennem årtier – det kan vi heldigvis ikke spå om, men vi kan kigge på vores adfærd, tjekke ud, hvad vi byder os selv og vores kroppe, og gøre vores til at tage ansvar for situationen. Og gerne når du mærker de allerførste symptomer.

Det fortjener du. Det fortjener din familie. Det fortjener også det samfund, vi bor i, for ja, vi bliver ældre og ældre. Heldigvis. Men det skal helst være uden ekstreme omkostninger på det personlige plan, for din familie eller hele vores sundhedssystem, der tilsyneladende er ved at tilte.

Jeg håber, du finder inspiration til at gøre så meget som muligt for din sundhedssituation. Du kan gå i gang i dag.

Marianne

// 7
5041 0787 Kroonpress
ECOLABEL
NORDIC
Palm, april 2023
info@sund-forskning.dk
Læs
også med selvom d u k un er 30!

Indhold

7 Leder

10 Fire stærke sundhedsskud fra Alfred Vogel og hans efterfølgere

12 Kys mig, kys mig lige, bare ikke lige nu ...

14 Bevægelse, belastning, slid og heling

21 Undgå, at åreforkalkning bliver din følgesvend

24 Ketty – knogler, blodkar og en tur til Hobro

28 Når kroniske problemer rammer dine led

32 Fisk mindsker din risiko for kronisk nyresygdom

34 Kan dette stof hjælpe folk med tandkødsbetændelse?

36 Syv ingredienser som støtte til dit kredsløb

40 Godt nyt til folk med diabetisk neuropati

42 Vitamintilskud beskytter mod influenzalignende symptomer

8 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
36 56
21 52
50
68 54

44 C-vitamin mindsker skadevirkningen af, at du ryger under din graviditet

46 Find dit vindue, hvis du har en autoimmun sygdom

50 Sådan spiser du antiinflammatorisk uden at lave en masse kostændringer

52 Forårs-, sommer- og helårsallergier …

54 Mælkebøttebreve fra en svunden tid

56 Når næsen skal have luft

58 Lavt chrom i blodet øger risikoen for sukkersyge

60 En god jernbalance giver overskud

62 Om at sætte grænser – egoisme eller egenomsorg?

66 Dette skal du vide om PFAS

68 Fup og fakta om fluorid i tandpasta

70 Fluortandpasta – skal, skal ikke

72 Det homøopatiske hjørne

74 Spørg eksperterne

82 Marengskage med citrus

DET HER SKAL DU VIDE, når du læser SUND-FORSKNING

Redaktionen på sund-forskning består af en lang række fagpersoner, der holder skarpt øje med al forskning i ind- og udland. Der er mest at holde øje med i udlandet, da der sjældent bliver lavet forskning i Danmark på de områder, der optager os mest: Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, mælkesyrebakterier og urter, der alle kan fungere som en vigtig støtteterapi i hverdagen til sunde og raske, til forebyggelse og i terapeutiske sammenhænge.

Vores referencer er pubmed.com, internationale publiceringer og kontakt til et væld af forskere og laboratorier verden over. Vi forsøger at gøre svær forskning fra udlandet let tilgængelig for danskere ved nøje at gennemgå ny og ældre forskning sådan side for side.

Det betyder også, at hvor vi fx skriver om magneisum til uro i benene, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste mulighed for behandling af uro. Du skal tale med din læge, så alvorlige årsager udelukkes, og du skal kunne forstå artiklerne på tværs, så du måske kan sammensætte en strategi, der kan virke mere optimalt end kun et enkelt magnesiumtilskud. Sygdom opstår som regel som en sum af belastende faktorer, og de kan være helt individuelle, og derfor må intet i dette magasin opfattes som værende udtryk for, at du blot kan klare dine måske komplekse problemer med et enkelt tilskud.

Opsøg professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, hormonterapeuter, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter eller psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med stress og andre mentale problemstillinger. De dygtigste af alle disse behandlere vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at hjælpe dig.

// 9 28
66

Fire stærke sundhedsskud fra

Alfred Vogel og hans efterfølgere

I fordums tid blev vi måske 30 – 40 år som gennemsnitsalder, vi forfaldt hurtigere af mangel på mad og medicin og måske ørkesløse vandringer efter de rette urter til et nyopstået

Det behøver et moderne menneske ikke, da firmaet Bioforce i 2023 har 100 år på bagen. Det har været 100 år, hvor de kan fejre mange af deres ældste produkter og selvfølgelig også nyere produkter, hvor flere af planterne bor lige uden for fabrikken i de schweiziske alper.

Vandladning hos mænd, der ikke længere er en stærk og god oplevelse. Hedeture og ophobet væske hos kvinder. Trætte og tunge ben, fordi kredsløbet ikke længere er, som det har været.

Vi har trukket fire af den gode Alfreds produkter frem i lyset, som hver især, eller samlet set, kan gøre det lettere at blive plus 40.

Savpalme kan skære igennem

Når naturlægemidlet Prostasan kalder på dig, er det, fordi du godt kan mærke, at urinstrålen er blevet mere svag, du skal måske hyppigere af med vandet, og det tager længere tid, da den lille blærehalskirtel forstyrrer tempoet. Det kan være sværere at tømme blæren helt, og årsagerne har du selvfølgelig fået undersøgt hos lægen. Når det er gjort, kan du gå med i klubben, som du kan være medlem af ligesom omkring 90 pct. af andre danske mænd, der har passeret de 50. Og melde dig ud, når problemet er løst.

Savpalmeekstraktet er til dato det mest velundersøgte naturlægemiddel til mænd. Værsgo! Prøv det, og jeg kan på deres hjemmeside, www.bioforce.dk, se, at du kan købe til tre måneder og få pengene retur, hvis ikke du får ekstra urinstyrke i dit liv.

Og ellers løb ned til den nærmeste helsekostbutik, de oser af andre gode råd, der er nemme at implementere i din hverdag.

Lad den ekstra varme fløjte ud for åbne døre Menosan til kvinder er også, trods nyt navn, et af Alfred Vogels kendetegn. Salvia officinalis, de smukke, lidt grålige salvieblade, anvendes til hedeture og ubehag under overgangsalderen. Salvien er opfundet af naturen, som gerne vil os det så godt. Også her er det værd at prøve Menosan i tre måneder, for et anstrengt hormonsystem, som skal regulere vores temperatur i kroppen, så vi ikke smider alt tøjet på kontoret (hvilket syn, lad være med det), skal ofte

bruge tre måneder, svarende til tre menstruationer (som du måske ikke har mere, men tre måneder uanset) til at gelejde dine helt umanerligt irriterende svedeture på plads.

Bonusinfo: Læg mærke til, om hedeturene kommer, fordi du tænker på nogle frustrationspunkter i dit liv? Hvis det er tilfældet, er det jo bare, fordi du har en klog krop, der vil minde dig om at få gjort noget ved det. Så det er ikke alle symptomer fra en krop, der blot skal forsvinde som dug for solen.

10 // KROP
AF MARIANNE PALM
100

Sommervarme og veneproblemer

ÅR

Når vi nu er ved solen, er det meget vel om sommeren med dens varme, at det giver ekstra problemer med venerne, især ved flyrejser, eller ved sport, hvor du måske ikke får drukket vand nok og i øvrigt ikke holder din mineralbalance i orden. Det kan godt vise sig som hævede ben, hvor venepumpeøvelser kan hjælpe med at få løftet væsken fra benene op mod hjertet, så de bliver befriet for smerter, ubehag og manglende plads i skoene.

Aesculaforce Forte kan være med til at støtte dit venekredsløb, og skal du være meget effektiv, har firmaet også udviklet en gel, som dine trætte og tunge ben gerne vil møde et par gange om dagen. Det sætter gang i de små bitte blodkar i de yderste lag under huden, som dernæst kan hjælpe de store venepumpeklapper med at befri dig for smerte og ubehag. Du skal selvfølgelig gå til læge og få tjekket, at dit ubehag og dine smerter ikke er af alvorlig karakter.

Fra Schweiz til Sydamerika

Vi slutter af med Vestens svøbe – overvægt, og jeg skal hilse fra Asien, hvorfra jeg kan rapportere, at fænomenet har bredt sig. Da kineserne, inderne og folk på Sri Lanka kun havde råd til at gå eller cykle, var de slanke (og ønskede at blive tykke som tegn på mad nok og velfærd). Nu har ungdommen udviklet sig en pude rundt om maven, og den form for fedt, især hvis det ligger mellem organerne, er der ingen sundhed i.

At vi så heller ikke skal være så tynde som muligt, kommer sjældent frem i de øvrige medier, og derfor vil jeg gerne glæde alle med, at en flok forskere i England for længst har studeret alverdens problemer med vægt, og de har fundet 108 faktorer, der kan have indflydelse på over-/undervægt. Heldigvis ikke alle faktorer i et menneskes liv, men kig på det, gå på sund-forskning.dk, og bliv klogere på, hvem du er. Artiklen hedder: Kalorietælling? … Måske er det en meget forældet måde at se vægtproblemer på?

Og alle I, der bare tror, det kun handler om kalorietælling, I bliver nødt til at indstille jer på, at I tager fejl.

Energi og en veltilpasset krop til livets femte årti

Til gengæld ser det ud til, at mange har haft glæde af Yerba Mate, en sydamerikansk te, der med sit indhold af koffein giver energi. Forskellen til kaffe skulle være, at de mange mineraler og polyphenoler, der findes i teen, afbalancerer koffeinet, om det er sandt, ved jeg ikke. Men jeg ved, at i Yerba Mate har Bioforce også valgt at tilsætte gyldenris, der er vanddrivende, samt salvie, et trekløver, der måske kan løfte både mænd og kvinder ud i skoven, eller ud at motionere, selvom der kan være en træthed og energiløshed, som er fulgt med ind i livets femte årti.

Studier viser desuden, at Yerba Mate kan skabe en bedre fordøjelse, skabe større mæthed, mere klarhed i hjernen og dermed fokusering på det, der er sundt. What’s not to like, som de måske siger, hvor planten har slået sine rødder i århundreder.

SUND-FORSKNING
11
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
//
100

5&6

Zink bidrager blandt andet til:

→ Zink bidrager til en normal kognitiv funktion

→ Zink bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion

→ Zink bidrager til en normal omsætning af makronæringsstoffer, fedtstoffer, proteiner og kulhydrater

→ Zink bidrager til en normal omsætning af vitamin A

→ Zink bidrager til at vedligeholde et normalt hår

→ Zink bidrager til at vedligeholde normale negle

→ Zink bidrager til at vedligeholde en normal hud

→ Zink bidrager til at vedligeholde et normalt testosteronniveau i blodet

→ Zink bidrager til at vedligeholde et normalt syn

→ Zink bidrager til immunsystemets normale funktion

→ Zink bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

KYS MIG KYS MIG LIGE bare ikke lige nu ...

Du mærker måske som det første nogle små prikkende tegn, der hurtigt udvikler sig til et sår, som gør ondt, og så har det med at komme, når man mindst venter det og absolut ikke har lyst til at skulle have små sår på eller omkring læberne.

Men bare rolig, du er absolut ikke alene om problemet; man mener, at 80 pct. af alle danskere går rundt med den irriterende og meget skjulte virus, herpes simplex, der så engang i mellem – eller alt for ofte? – stikker sit irriterende fjæs frem.

Produktudviklere og forskere verden over vil gerne gøre kål på problemet, og det har Natur Drogeriet fulgt op på ved simpelthen at finde seks af de stærke frem i Kiss-Me 2.

Selen bidrager til:

→ Selen bidrager til normal dannelse af sædceller

→ Selen bidrager til at vedligeholde et normalt hår og normale negle

→ Selen bidrager til immunsystemets normale funktion

→ Selen bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion

→ Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Zink er måske et af de mest undersøgte mineraler sammen med selen

Når vi vil gøre noget godt for vores immunforsvar og forebygge, at der opstår både akutte og kroniske problemer, skal vi sørge for at få nok vitaminer og mineraler, ikke kun til lige at få kropsfunktionerne til at køre, men også at skabe overskud til, at kroppen kan gøre noget ekstra for at komme herpesvirus til livs. Derfor giver det så meget mening, at Natur Drogeriet har tilført ekstra zink og selen til Kiss me, som jo netop både skal forebygge antallet af herpesvirus pr. år og ligeledes skabe overskud til at undgå andre problemer i kroppen.

For når alt kommer til alt, så ved de fleste med herpes godt, at den stikker sit fjæs frem, når vi måske er presset af andre infektioner, fx en forkølelse, eller vi er presset mentalt af dagligdagens udfordringer.

VIRUS 12 //
AF MARIANNE PALM

Vi tager hatten af for den røde

Du har, hvis du er flittig læser af sund-forskning, allerede mødt den røde solhat, Echinacea purpurea, i alle mulige sammenhænge, og her er den selvfølgelig igen. Den regulerer immunforsvaret, støtter dig, så du bedre kan undgå angreb af bakterier og virus, og ved hele tiden at opti mere dit immunforsvar er der større chance for, at herpes virus forbliver i dvale. At slippe helt af med herpes virus er nok umuligt, men biopater og naturopather har opdaget, at jo mere vi hver især optimerer vores im munforsvar, jo færre udbrud af virus. Der kan således gå masser af år uden et udbrud, men bliver du presset, fx på grund af manglende søvn eller for meget arbejde, kan herpesudbruddet dukke op igen.

Quercetin – „Kver-se-tin“, „Kværk-virus“

Quercetin finder du i de fleste af meget farverige planter, og man ved i dag, at det aktive plantestof er en flavonoid i kategorien polyphenoler. Det er en gruppe aktive plantestoffer, der helt overordnet er med til at skabe den farverigdom, naturen byder på, lige fra rødvin til gurkemeje. I Kiss me har produktudviklerne tilsat quercetin for plantestoffets an tivirale virkning, og det er der gode grunde til, da mange studier viser det aktive plantestofs virkning på bl.a. herpesvirus, men også andre vira, på hjerte-kredsløb og ja, mange af de sygdomme, et moderne menneske kan få problemer med.

Så spis farverigt hver dag, og nyd virkningen, ikke kun på virus, men på sundheden i alle celler.

Olivenbladenes antibakterielle og antivirale virkning

Det er efterhånden velkendt, at olivenbla de kan trylle skadelige bakterier, svampe og virus væk, og hos Natur Drogeriet er der selvfølgelig også sat fokus på dette så velkendte træs mange muligheder. Det er imidlertid ikke de små grønne eller sorte bær, men bladene, der viser sig som en mulighed for at give herpes en på hatten, når den toner frem som en irriterende følgesvend. Kiss me er derfor ikke kun et akut middel, men et kosttilskud, du kan anvende i de uger og måneder, hvor du typisk får herpesudbrud på læberne. Der er tilsat 1200 mg pulveriserede blade, en god mundfuld, af aktive stoffer.

Vind over herpes simplex med L-Lysin

L-Lysin er en aminosyre, som ud over at være en vigtig byggesten for alle celler, heriblandt muskler og hormoner, også er det allervigtigste våben mod herpes simplex, der skaber forkølelsessår. For herpes virus-cellen overlever bl.a. ved at have en cellemembran, der er bygget op af en aminosyre, L-Arginin, og den skal have kamp til stregen af L-Lysin, som du finder i Kiss me. Begge aminosyrer skal kroppen bruge i dagligdagen, men har du et akut herpesudbrud, så prøv at undgå en lang række af fødevarer med L-Arginin, desværre også nogle meget almindelige. Du kan se dem alle på listen her:

SUND-FORSKNING
// 13
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
1 2 3
4

Bevægelse, belastning,

Om du er motionist, elitesportsudøver eller hverken eller, så bliv klogere på dine knogler, muskler og sener.

Bevægelser begynder med et bevidst eller ubevidst behov for at bevæge sig.

Mange bevægelser er ubevidste, næsten automatiserede, vi behøver ikke tænke over dem eller bevidst igangsætte dem, hjernen og nervesystemet klarer kommunikationen med musklerne, eksempelvis tarmfunktion, hjerte- og kredsløb, vejrtrækning. Andre er viljestyrede og bevidste, og hensigtsmæssige bevægemønstre indlæres gennem opvækst, træning og uddannelse.

Under alle omstændigheder sender hjernen signaler via rygmarven og de motoriske nerver til musklerne, som trækker sig sammen for at skabe aktivitet, bevægelse.

Musklerne overfører bevægelse til leddene via senerne (forbinder muskler og led) og ledbåndene (der forbinder led-til-led), så forskellige dele af kroppen kan bevæge sig koordineret og målrettet. Sener, ledbånd og fascier består alle af kollagen.

Sansningen af bevægelserne og udførelsen samt koordinationen af det hele foregår ved, at en lang række signalpunkter (receptorer) i huden, musklerne og knoglerne giver feedback til nervesystemet/hjernen om hastighed, retning og den nødvendige kraftanvendelse.

Det sker gennem nervesystemet til rygmarven og videre til hjernen, så justeringer kan foretages.

Bevægelser involverer utallige strukturer fra musklerne over senerne til leddene. Normal bevægelighed kræver, at alle disse strukturer og væv er godt ernæret, smidige og velfungerende, så de kan fungere optimalt.

Skader opstår både som aldersbetingede slid, gradvise overbelastninger ved fx sport og akutte skader pga. uheld og ulykker.

Bevægelsesstrukturerne

Leddene er opbygget af knoglevæv med brusk på de flader, der rører hinanden, så bevægelsen glider glat. Brusken virker som en stødpude og er meget glat. Leddet er omsluttet af en ledkapsel, som har to lag, inderst en tynd hinde, der producerer ledvæsken, som ernærer brusken, så der er fri bevægelighed. Yderst en fast bindevævskapsel. Ledbrusken består af ca. fem pct. bruskceller, chondrocytter, 75 pct. vand, og

14 // KROP AF EVA LYDEKING

slid og heling

resten er bindevævstråde i et stærkt netværk sammen med proteoglykaner, der binder væsken og holder brusken spændstig.

Brusken ernæres ved at blive brugt, dvs. bevægelse og motion, fordi alle næringsstoffer er opløst i ledvæsken, og den presses ud, når leddet belastes, og ny væske trænger ind ved afspænding af leddet.

Ved slidgigt er brusken slidt ned/udtyndet, fordi der er en ubalance mellem nedbrydning og opbygning, men det er ikke nødvendigvis en aldersbetinget proces. Uanset alder kan man påbegynde en helingsproces, der kræver både den rette ernæring til det skadede væv og passende/målrettet fysisk træning.

Senerne er seje og elastiske og forbinder muskler med knogler, men har kneben blodforsyning og er lang tid om at hele i tilfælde af skader.

Overbelastninger medfører mikrobristninger i senefibrene, inflammation, hævelse og væskeudtrængning i forskellige grader i enten senen eller seneskeden. Der vil være

Nerve

Blod

Muskel

Slimsæk

Ledkapsel

Ledvæske

Ledbrusk

Sene

Fibrøs Entese

den kollagene sene eller ligament hæfter direkte til knoglen

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes
en
for at
til
anden
referencer, skriv til redaktionen. // 15
som
erstatning
læge eller
fagekspert. Savner du kilder og

mere eller mindre udtalt ømhed, og i begyndelsen vil ømheden forsvinde under opvarmning, men på sigt opstår eventuel kronisk inflammation og arvævsdannelse med en svækkelse af vævet.

Delvise eller totale bristninger i selve senefibrene er mere alvorlige med enten delskade eller total overrivning (evt. med frasprængt knoglestykke). Ved overrivning „slipper musklen“ i sin tilhæftning, buler under huden, og der vil være funktionstab og smerter.

Alvorlige seneskader med større bristning/overrivning kan enten lægges i skinne/gips eller opereres, så sene-enderne får kontakt og kan påbegynde opheling. Det er en langvarig proces, typisk fra tre til fire og op til seks til 12 måneder, fordi sener vokser langsomt.

Der vil være hævelse, som forværres de første to døgn, samt smerter. Efter to døgn er der gradvis bedring, og mindre ledbåndsskader kan behandles hjemme, mens der skal skadestuebesøg til ved mistanke om brud, svære hævelser, meget stærke smerter eller forstyrrelse af følesansen.

Fascierne, muskelhinderne

Fascier er det bindevæv, der binder hele kroppen sammen, de ligger som hinder over musklerne og gør, at vævet kan bevæge sig frit og smidigt.

Fascierne består af tynde, stærke fibre, der minder om et tyndt, vævet lag af stærk og blød, glat overflade, der både støtter og beskytter.

Som med alt andet væv i kroppen bliver fasciestrukturens fibre mere velorganiserede, når der både er passende ernæring og passende fysisk aktivitet, dvs. fibrene ligger som et vævet tæppe. Hvis der mangler enten ernæring eller aktivitet, kan fasciefibrene blive uorganiserede.

Fasciesystemet kan blive belastet af både inflammation, traumer, huller i ernæringen og andre underskud.

Dermed kan der opstå uspecifikke ømheder, hævelser og smerter, som netop ikke kan henføres til „et bestemt led, kropsområde eller organ“, men befinder sig „her og der“.

Bindevævets betydning for stillingssansen

Bindevævet har op til 10 gange flere sansenerveender end musklerne, hvilket betyder meget for stillingssansen (evnen til at sanse og vide, hvor kroppen er placeret i rummet uden at kunne se det). Optimering af bindevævets kvalitet er derfor af stor betydning ved al træning (fx klatring, gymnastik, dans, skøjteløb m.fl. med store krav til præcision i koordinationen af bevægelserne) og ikke mindst ved genoptræning efter traumatiske skader såvel som hjerneskader, hvor det neuro-muskulære-kommunikationssystem skal genfinde nye signalveje.

Overbelastningsskader behandles med genoptræning, hvor senen strækkes ud med langsom, tung styrketræning af ca. otte til 10 gentagelser, to til tre gange om ugen, så der er hviledage indimellem – men det kræver vedholdenhed i to til tre måneder, før der er solid heling. Princippet sikrer, at de skadede/forstrakte senefibre bliver organiseret i den korrekte længderetning under helingen i stedet for at danne tilfældigt og svagere arvæv.

Ledbånd og ledbåndsskader

Ledbånd forbinder knogle med knogle og har en stabiliserende funktion.

Ledbåndsskader opstår typisk ved, at leddet kommer i yderstilling, forstuves, forstrækkes ved at snuble, lande forkert i et nedspring, vride om, træde i et hul, men ledbåndsskader kan også skyldes slag på leddet, hvor ledbåndet i modsatte side af slaget forstrækkes. Der er tale om en overstrækning af vævet, eventuelt med rifter eller bristninger inde i ledbåndet og i alvorlige tilfælde – helt revet over.

Alle væv, muskler, knogler, bindevæv, sener og ledbånd samt ikke mindst fasciesystemet ændrer sig med passende træning og aktivitet, så det bliver bedre organiseret, mere velfungerende og med en større grad af reservekapacitet til at modstå belastninger og hele dem, skulle skader ske.

Skadestyper

En ældre dansk undersøgelse, opgjort over to år på fem danske skadestuer, med i alt 50.272 skadestuebesøg, viste, at den hyppigste grund til skadestuebesøg var knoglebrud (42 pct.), fulgt af seneskader (28,6 pct.) og sårskader (12 pct.).

Skaderne skete for 34 pct. i hjemmet, 35 pct. i fritiden, 26 pct. på arbejdspladsen og fem pct. i trafikken.

NDS Pureline TendonX er et vævsspecifikt kollagentilskud, fremstillet af kalvekollagen, som via præcise enzymatiske processer er skræddersyet til at støtte vedligeholdelsen af stærke og fleksible ledbånd, sunde sener og glatte fascier.

Ledbånd og sener er de bindende led mellem knogler og mellem knogler og muskler. Derfor er sunde og stærke led-

16 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

bånd og sener vigtige for al bevægelse og al forbrænding af energi i musklerne.

Det er ofte i trænings- og belastningssituationer, at der opstår skader på muskler, brusk, led, ledbånd og sener. De fleste skader opstår ved gradvis overbelastning.

Det er den kombinerede styrke og fleksibilitet af sener og ledbånd, der er afgørende for at forebygge skader. Det er netop kollagenfibre, der giver den rette elasticitet, så sener og ledbånd kan fungere optimalt, når der skal ydes noget ekstra. Alder, slid, træning, overbelastning, langvarig brug af fx NSAID-præparater er faktorer, der reducerer senernes og ledbåndenes styrke og fleksibilitet, og dermed øges risikoen for egentlige skader. Sener, seneskeder, fascier og ledbånd kan blive mere stive, mindre elastiske, blive irritable og have brug for at blive „gået i gang“ om morgenen og efter at have siddet stille. Her er bl.a. tilstande som inflammation i hælens senehæfte til musklerne under foden (plantar fasciitis), skinnebensbetændelse, skuldergener, musearm og lign. Sportsfolk oplever ofte, at restitutionstiden ved skader bliver markant forlænget efter 40–50-års-alderen.

Både sene- og ledbåndsskader er karakteriseret ved, at kollagenfibre nedbrydes og har svært ved at restituere. Kollagen er hovedkomponenten for at opnå og vedligeholde mekanisk holdbarhed, fleksibilitet og styrke i vævene.

Langvarige mikroskader, der ikke heler op, kan medføre større/alvorligere skader senere i forløbet og arvævsdannelse, der mangler noget af de oprindelige vævs funktioner.

Den type collagenpeptider, der findes i NDS TendonX, er designet til at øge ernæringstilstanden og optimere sundheden.

fortsættes på næste side ...

Forskning

Studier har vist en meget positiv effekt, når NDS TendonX bruges sammen med fysisk aktivitet. Risikoen for skader mindskes dramatisk, og man ser, at fleksibiliteten forbedres, og restitutionstiden forkortes.

STUDIER

ØGET PRODUKTION AF OPBYGNINGSMOLEKYLER

Kollagenpeptiderne i NDS TendonX har i et cellekulturforsøg med fibroblastceller fra menneske-ledbånd og -akillessener vist sig at stimulere dannelsen af vævsmatrix med en faktor 1,2-2,4, samtidig med at nedbrydningen af væv blev hæmmet og elastindannelsen blev øget med 50 pct.

NDS TendonX kommunikerer direkte med cellerne og påvirker deres produktion af ophelingsmolekyler, samtidig med at nedbrydningen dæmpes.

Stærke sener og ledbånd afhænger af det rette forhold mellem de extracellulære matrix-molekyler, proteoglycaner og elastin. De er en grundlæggende nødvendighed for al atletisk ydeevne og for bevægelsesflow i pilates, yoga, ballet og andre former for dans.

BEDRE STRÆKKEEVNE I HÅNDEN/FINGERLEDDENE

(større bevægelsesspændvidde), fordi der blev opnået stærkere ledbånd med tilskud af NDS TendonX.

OPHELING AF KRONISK SKADE PÅ AKILLESSENEN HOS SYV UD AF 10 LØBERE

Studiet foregik i Australien med 20 løbere over seks måneder, hvor hidtidig behandling, træning og genoptræning af akillesseneskader ikke havde medført forbedring; de kunne ikke træne. I løbet af tre måneder med dagligt kollagentilskud, fem gram, og et specialiseret genoptræningsprogram kunne 12 ud af 20 genoptage træningen, og yderligere to kunne træne efter seks måneders tilskud af NDS TendonX. Der sås en langtidseffekt, selv efter tre måneders wash-out, hvilket indikerer, at langtidsvedligeholdelse af effekten kan opnås ved at indtage kollagenpeptider to til tre gange om ugen.

NEDSAT SKADESFOREKOMST HOS MENNESKER MED

USTABILE ANKLER

Kontrolleret klinisk undersøgelse med 60 personer, der havde ustabile ankler, som medførte problemer i forhold til træning og daglige funktioner. Seks måneders daglig indtagelse af fem gram NDS TendonX medførte signifikant forbedring i ankelstabiliteten og signifikant færre skader.

// 17

Hvem har gavn af NDS PurelineTendonX?

Fordi stærke sener og ledbånd er en forudsætning for livslangt velvære og fysisk funktion, herunder evnen til at tåle fysisk aktivitet, forebygge skader og restituere efter anstrengelser og uheld/skader – er det fristende at sige:

Alle har gavn af NDS Pureline TendonX – fordi bløddels‑ skader er meget almindelige, og de involverer altid bindevævet.

→ Alle, der er aktive på den ene eller anden måde, fra løb, gymnastik, yoga, styrketræning over holdsport som håndbold, fodbold, ishockey, volleyball til ridning, klatring, lange vandreture, tennis, badminton.

→ Mennesker, der går og står meget som lærere, pædagoger, postbude og sundhedsvæsenets ansatte.

→ Mennesker, der har hypermobile led, enten medfødt eller pga. særlige livsperioder som bækkenløsning ved graviditet (2–10 pct. af alle gravide).

→ Det er forskelligt, hvornår mennesker bliver „biologisk ældre“, men mange +50–55-årige oplever at være længere tid om at komme sig over selv små skader.

→ Kollagentilskud har betydelig effektforøgende og måske tidsafkortende effekt i genoptræningsforløb, hvilket ville kunne spare mange ressourcer, hvis det blev anvendt systematisk, og dermed kunne flere få gavn af korrekt genoptræning.

→ Sportsudøvere på højt niveau har stærk og effektiv fysisk formåen, men er også mere udsat for skader, og specielt boldspillere med hårde, stramme sener risikerer karriereforstyrrende skader og har gavn af den øgede elasticitet, som kollagentilskud kan bidrage med.

→ Børn, der træner på højere niveau, kan med fordel få en mere bredspektret forebyggelsesindsats, men i forhold til bindevævet har børn relativt stærkere sener, og senerelaterede skader vil derfor tit være frarivninger af knoglevæv snarere end egentlige seneskader – brug hellere BoneX til sportsbørn forebyggende.

Effekt af fysisk aktivitet og træning

I begyndelsen, når man påbegynder en ny eller anderledes aktivitet, uanset niveau, er det nervesystemet, der skal optræne kontrol, koordination, kommunikation med musklerne, bevægelserne og proprioceptionen, hvor en stor del af sansningen kommer fra bindevævets sansereceptorer.

Dernæst er det musklerne og bindevævet, der først nedbrydes lidt og derefter opbygges i højere grad end før på restitutionsdagene. Sener og ledbånd er mange uger til adskillige måneder om for alvor at øge funktion og styrke, så

det er bedre at have tålmodighed for at forebygge overbelastning og skader.

Helingsfaser

Senevæv består af meget lange, snoede bundter af fibre sammen med blodkar og elastiske fibre. For at give tilstrækkeligt flow og smidighed er senerne omgivet af en seneskede, der skal sikre blød og let bevægelse af senen under muskelarbejde/bevægelse.

Når der opstår irritation, inflammation, smerter og hævelse i seneskeden, enten fordi den selv er skadet, eller fordi senefibrene er skadet (har mikro- eller makrobristninger), må man foretage en ultralydsundersøgelse efter et par uger med henblik på at afklare, om senen selv har bristninger, da det forlænger forløbet.

HELINGEN AF SENESKADER

FOREGÅR I TRE FASER:

1. Først er der et betydeligt inflammatorisk respons med hævelse, væskeansamling, smerter, hvor der kommer oprydningsceller til stedet, bl.a. hidkaldt af fibroblastceller og blodkardannelse fra seneskeden. Denne fase varer en-totre uger eller mere, afhængigt af personens inflammatoriske respons.

2. Hvis senen selv har skader, er næste fase, at der kommer fibroblast-lignende-tenocytter (seneceller) til stede og danner det kollagen, som er nødvendigt for at danne rask væv og påbegynde ophelingen. Bevægelse er nødvendig for at organisere de nye fibre korrekt i længderetningen, hvilket forebygger dannelse af knudret arvæv, der mangler både elasticitet og styrke.

3. Remodellering kan tage op til et år, hvor senen genvinder en (forhåbentlig stor) del af tidligere styrke og funktionsevne, såfremt der stadig genoptrænes korrekt og fornuftigt.

Ved skader på vægtbærende sener som akillessenen er den vægtbærende evne genvundet efter ca. tre måneder, og sportsaktivitet kan genoptages efter ca. fire måneder, men de tal er generelle og inkluderer ikke tilskud af kollagen eller antiinflammatorisk kostplan. Der er plads til forbedring.

Et vist inflammationsrespons er nødvendigt for heling af skaden, men et voldsomt respons er ikke ønsket (da det forringer langtidsprognosen), så en antiinflammatorisk kostplan med passende urter (fx ingefær, gurkemeje, boswellia) og vitaminer-mineraler (især D-vitamin) fuldender cirklen for forebyggelse og heling af seneledbåndsog fascieproblemer.

18 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Anbefalet daglig dosis: Fem gram – kan fordobles ved større skader i de første tre måneder.

Varighed gerne 6-12 måneder af hensyn til optimal remodellering i sener og ledbånd.

Da NDS Pureline Collagenpeptider kan måles i kroppens væv i nogle dage efter indtagelse, er det muligt at opnå et forebyggelses-/vedligeholdelsesniveau ved at tage tilskuddet hver anden/tredje dag, når eventuelle skader er restitueret.

NDS TendonX tipper balancen fra nedbrydning/inflammation/ømhed og stress i sener, ledbånd og fascier til heling, restitution og opbygning ved at have fremragende optagelse fra tarmen (nær 100 pct.), ved at 10 pct. af peptiderne optages intakt og virker som vævsopbygningsskabelon, hvor der er behov, mens 90 pct. bruges som byggesten til celler og væv, foruden at der er en antiinflammatorisk effekt.

NDS TendonX

► Øger styrken og elasticiteten af ledbånd og sener

► Forbedrer mobiliteten

► Mindsker risikoen for skader

► Forbedrer ophelingen efter traumer, skader og operationer

► Har dokumenteret effekt både på biologisk-mekanistisk niveau og i undersøgelser med mennesker

Godkendt på et anerkendt laboratorium i forhold til sportsudøvelse

→ Ingen fyldstoffer

→ Ingen allergener

→ Ingen kemiske ingredienser

→ Ingen syntetiske ingredienser

→ Ingen sukkerstoffer

→ Ingen farve- eller smagsstoffer

→ 100 pct. neutral smag

// 19

INGEN ENERGI?

MANGLENDE SØVN?

SVAGT IMMUNFORSVAR?

DÅRLIG FORDØJELSE?

SUKKERCRAVINGS?

Hvad er din udfordring?

Lad mig hjælpe dig!

GRATIS

INTRO SAMTALE

Book mig til en gratis samtale, hvor du kan få afklaring på, hvordan jeg kan hjælpe dig.

anjaballegaard.dk

tlf. 30337240

mail: kontakt@anjaballegaard.dk

lystrupmindevej 2, 8654 bryrup

Afhjælper gener i forbindelse med overgangsalderen

Til en naturlig fordøjelse og leverfunktion

www.herrens-mark.dk

I KLUBBEN FÅR DU SUND-FORSKNING BRAGT

LIGE TIL DØREN FOR KUN 149 KR. OM ÅRET!

TILMELD DIG PÅ

– et godt makkerpar Rødkløver og mælkebøtte
WWW.KLUB-SUND.DK
biopat
ibm
& naturopath

UNDGÅ, AT ÅREFORKALKNING bliver din følgesvend

Er du en af mine mange tusinde følgere på de sociale medier, har du allerede opdaget, at har du lettere åreforkalkning, kan du selv gøre noget for, at det ikke bliver værre. Studier viser, at kroppen faktisk kan begynde at danne nye blodårer i fødder og ben, hvis du går en tur på 30 minutter to gange om dagen, hvis du har styrke til at gå videre, selvom det gør ondt. For lige i det øjeblik, hvor hjernen registrerer smerten, sætter den gang i en kaskade af handlinger, så din krop – også selvom du har en mølædt dåbsattest – kan danne nye blodkar

Så kom i gang med at gå!

I decembernummeret af sund-forskning skrev jeg en artikel om åreforkalkning på sådan almindeligt dansk. Den kan du læse her:

Tænd dit kamera på din telefon eller tablet, og hold den over QR-koden. Så popper et link op, som du kan klikke på.

Der beskriver jeg bl.a., hvorfor det er så vigtigt med farverige grøntsager, frugter og nødder sammen med fisk og kylling på din tallerken. Jeg beskrev også, hvad cigaretter gør ved de små blodkar.

Alt det kan du finde på sund-forskning.dk, hvor artiklen ligger, og her i artiklen vil jeg nu pege på nogle meget præcise kosttilskud, der alle tre kan gøre en forskel for de små og store blodkar rundt om i kroppen.

Hvis jeg en dag fik konstateret åreforkalkning i det ben, jeg har tilbage, så ville jeg gå over stok og sten for at undgå mistrivsel og forværring af min lidt ødelagte krop efter en

SUND-FORSKNING
// 21
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
KROP

trafikulykke for 12 år siden. Smerter har man rigeligt af som amputeret, for kroppen bliver skæv, og vi skal træne optimalt alle ugens dage for at holde kroppen på rette plads, når der pludselig mangler et vægtbærende element nederst på kroppen. Derfor kom i gang, inden du bliver en del af en kedelig statistik.

Jeg ville også gribe fat i tre produkter og vel at mærke spise dem alle tre resten af mit liv:

Sano Kardio indeholder ekstraktion af tomater, et produkt, der er skabt af en amerikansk hjertelæge. De meget modne og meget kontrollerede tomater indeholder et væld af stoffer, som dine blodkar tørster efter, så snart vi runder de 50. Hos hjerte- og kredsløbssyge kan det være meget tidligere i livet. Det kan du læse om her:

Ginkgo biloba har i tusindvis af år været brugt til kredsløbsforstyrrelser, og masser af nye studier har bekræftet, hvad man har vidst i mange år: En ekstraktion fra det særlige træ kan med sit indhold af aktive stoffer gøre en forskel både for kredsløbet i hjernen og i benene, se mere om planten her:

Det er ikke verdens nemmeste artikel, da det er en såkaldt plantemonografi, men det er til gengæld et af verdens mest undersøgte blade. Men hold også øje med, at du vælger det rette produkt, fx Bio-Biloba. Læs om fusk med planten her:

Som rosinen i pølseenden, eller, skulle jeg hellere sige, som noget af det bedste fra Tibet, finder du Padma Plus. Produktet er baseret på en gammel tibetansk opskrift med en stribe af krydderier og urter i, og de har i Schweiz efterprøvet påstanden flere gange: De små kapsler hjælper specifikt på vindueskiggersyge, et helt tilforladeligt ord, der dækker over claudicatio (klau-di-katio), som er næsten helt umuligt at udtale. Tilstanden kan være første tegn på kroniske problemer i blodkarrene, en åreforkalkning, der kan føre dig ud i meget større problemer med fx sår, der ikke vil hele på tæer, fødder og underben, som igen kan føre til amputation, hvis vævsdøden indtræder lokalt.

Og jeg er ked af at sige det højt: Men har du åreforkalkning i benene, er sandsynligheden for, at du har det mange andre steder i kroppen, tårnhøj.

Forlang af lægen at blive undersøgt ordentligt Så hvorfor ikke bare gå i gang? Start med at gå til lægen, og find ud af, om det er åreforkalkning, slidgigt i ankler eller knæ, der giver dig smerter, eller noget helt tredje (fx muskler, der aldrig bliver strukket ordentligt ud efter hårdt fysisk arbejde eller motion).

Forlang at blive undersøgt ordentligt, så du kan gå hjem og tage din situation alvorligt og gøre så meget som muligt for at ændre på tilstanden.

I Region Sjælland vil der først i løbet af måneder og år komme en vejledning til fysioterapeuter og praktiserende læger om, hvordan de skal motivere dig og andre til på hold at få trænet sammen.

Det kan du ikke vente på, hvis du allerede nu ved, at den er gal med bentøjet.

Så du må gribe fat i naboen, i naboens hund, svigermor eller vandrestaven og komme afsted. To gange om dagen i 30 minutter. Du må nede i dybet i dig selv, dér, hvor din lyst til et sundt liv og din viljestyrke bor, finde energi til at komme i gang. For ellers kan du se frem til mange hospitalsindlæggelser, som du med de tre produkter nævnt ovenfor, med ideerne fra de andre artikler, jeg har skrevet, og med 2x30 minutter om dagen måske kan undgå.

Hvis du er sundhedspolitisk interesseret, kan du virkelig gøre en forskel for samfundet Hele vores sundhedssystem er ved at brase sammen, for vi bliver ældre end nogensinde og har dermed også et større behov for medicin og hospitalssenge. Og hvis man fejler noget, hvor du rent faktisk selv kan ændre på tingenes til-

22 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

stand, og du ovenikøbet tager naboen med på tur, kan du bidrage med at spare samfundet for millioner af kroner. Og ikke mindst gøre plads til dem, der har sygdomme, hvor en travetur to gange om dagen, sund mad og tre kosttilskud ikke er nok.

Hvad er vindueskiggersyge?

Åreforkalkning er en sygdom, der rammer mange danskere og er årsag til de fleste dødsfald i den vestlige verden. Det skønnes, at omkring 250.000 danskere er syge på en eller anden måde på grund af åreforkalkning. Cirka 50.000 af dem vil have besvær med benene. Det skyldes, at årefor-

Sund mund med eller uden Fluor

kalkninger forårsager forsnævringer i pulsårerne til benene. Det medfører smerter, når man går. Nogle gange har man smerter hele tiden (hvilesmerter). I værste fald kan der opstå koldbrand i benene.

Generne i benene er kendetegnet ved, at man får ondt i musklerne efter at have gået i et stykke tid. Det kan være i læg-, lår- eller ballemuskler, afhængigt af i hvilke blodårer forkalkningen sidder. Når man har stået stille lidt, forsvinder smerterne, og man kan gå igen. Man taler derfor om „vindueskiggersyge“, fordi den syge har tid til at se på påfaldende mange vinduer.

Forhandlere:

AVIVIR Tooth Paste 60% økologisk ACTIValoe® virker reparerende på rødt/ hævet tandkød. Sammen med Aloe Vera styrker Q10 og Allantoin tandkødet og modvirker rødme og irritation. Tandpastaen har en behagelig mintsmag og fås nu i to varianter – med eller uden Fluor. Med rigtig tandpleje mindsker denne tandpasta, som også indeholder Baking Soda, dannelse af tandsten og giver hvidere tænder.

For at øge den slimhindebeskyttende virkning kan du efter tandbørstning gurgle med AVIVIR Drikke Aloe Vera Naturel. Synker du Aloe Vera, styrker den samtidig dit immunforsvar.

@AVIVIR.DK
AVIVIR.DK AVIVIR.DK Apoteker Ny med fluor
(Kilde: netdoktor.dk) Ginkgo biloba Kryddernellike

KETTY KNOGLER BLODKAR

OG EN TUR TIL HOBRO

K2 er kendt for sin evne til at støtte kroppen i at få kalk ind i knoglerne, men lige så vigtigt viser det sig, at K2, vel at mærke i den rette form, også kan gøre en stor forskel for mennesker med åreforkalkning. Det har Ketty Nielsen, tidligere sygeplejerske og indehaver af Helsam Hobro, erfaret sammen med et væld af kunder.

24 // KROP
AF MARIANNE PALM

Ketty har et tæt forhold til de mange, der kommer forbi butikken, og med sin sundhedsfaglige baggrund har der været mange gode snakke, der i allerhøjeste grad også handler om at tage et smut rundt om lægen, frem for at borgere i Hobro selv begynder at lede efter nogle løsninger.

– Mange har åreforkalkning, og det er jo ikke svært at få øje på studierne med K2, fortæller Ketty. Vitaminet har i årevis været kendt for sin støtte til at hjælpe kalk ind i knoglerne og derfor være med til at afhjælpe knogleskørhed, men det viser sig også at være et særligt godt bekendtskab for de årer, der måske er begyndt at gøre ondt på grund af forkalkning. Her er benene særligt udsatte, da de jo opholder sig længst væk fra hjertet, og har man enten siddende, stående eller alt for lidt bevægelse i kroppen, kan det meget vel blive en trist følgesvend, når vi bliver ældre, fortæller Ketty, som fortsætter:

– Problemet kan især blive forværret, hvis man samtidig er ryger eller lige har glemt, at sunde næringsstoffer og et godt forhold til vægten også spiller ind.

– Man ved også, at en stor portion genetiske faktorer kan være afgørende, og derfor skal man ikke sammenligne sig med den 90-årige cigarrygende nabo, der har det fint, men hellere kigge på sig selv og sit genetiske ophav + den daglige adfærd, fortæller Ketty, da sund-forskning interviewer Ketty mellem to kunder, som lige skulle købe nogle vitaminer.

Gå nu til lægen, og få den rette diagnose

– Med min sundhedsfaglige baggrund er det selvfølgelig lettere for mig at spotte, hvis en kunde har det skidt og skal gå til lægen. Mange har faktisk ikke lyst til at bruge vores lægesystem, de er både utrygge ved at få en diagnose, man ikke har lyst til at skulle forholde sig til, men med den travlhed, der er opstået, vil man jo helst heller ikke være til besvær – og det er vel bare naturligt at få ondt i benene, når man skal gå fra den ene ende af gågaden til den anden ... Den holdning hører jeg ofte, fortsætter Ketty, men det er jo ikke lige meget, om det er ondt i knæ og ankler pga. slidgigt, eller om det er åreforkalkning. En

Du kan møde Ketty Nielsen i hendes butik, Helsam Hobro, Adelgade 25 C, 9500 Hobro, der er gode P-muligheder i nærheden – hvis du ikke hellere vil gå dig en tur i den fine gågade.

»Ketty vil i øvrigt meget gerne i kontakt med en fodterapeut, som jo ofte møder mennesker i deres klinikker med begyndende åreforkalkning. Tænk, hvis vi gennem et mindre studie på vitamin K2 på dansk grund kan skabe basis for, at der bliver sat meget mere fokus på, om vi kan gøre en forskel med noget så tilforladeligt som et vitamin.«

SUND-FORSKNING
// 25
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

fornuftig bred støtte til bentøjet begynder jo med den rette diagnose. Så kan både læger og vi andre, der måske har nogle muligheder for at skabe de rette rammer, eventuelt gøre en forskel uanset årsagerne til problemerne. Vi kan måske hjælpe kroppen på vej til færre smerter, og at turen gennem byen bliver til en god oplevelse, slutter Ketty, før hun haster videre gennem butikken.

Hvordan virker K2?

Vitamin K2 aktiverer proteinet osteocalcin, som sørger for at lejre calciumsaltene i knoglerne, så de ikke havner i blodårerne. Derfor bidrager K2 til at skabe sunde knogler, men den positive sideeffekt er, at blodkarrene overalt i kroppen slipper for at skulle tage stilling til calciumsaltene med åreforkalkning til følge.

Set fra et vitamin-medicinsk synspunkt er det ret så ny viden, for det er „kun“ 30 år siden, at man opdagede, hvordan den rette K2 (ikke K1, som ellers blev brugt) kan gøre en forskel ved den såkaldte vindueskiggersyge. Sygdommen har fået navnet, fordi man netop ikke kan gå særlig langt, uden at det udløser smerter, og man har brug for at stoppe op flere gange i løbet af en gåtur, da smerterne kan opleves som jag eller hårde og stikkende smerter i benene.

At K2 har denne ekstra virkning på forkalkning i benene, skyldes K2’s dobbelte effekt. Ud over at hjælpe kalken ind i knoglerne, ved at aktivere proteinet osteocalcin, aktiverer K2 også proteinet Matrix GLA Protein (MGP), som er den vigtigste af kendte faktorer, der biokemisk kan forhindre forkalkningen. Sagt på almindeligt dansk sørger vitaminet K2 for at lejre calcium de rigtige steder i kroppen, og det gør, at blodkarrene kan bevare deres smidighed.

Holland er gået foran:

Gangtræning og to tabletter om dagen

I Holland har man for længst sat gangtræning på programmet for alle borgere, der har problemer med åreforkalkning. Det har man også gjort i fx region Syddanmark, mens resten af Danmark halter efter.

Har du mistanke om, at du har åreforkalkning, så bliv undersøgt, og mens du venter på resultatet, skal du gå 2 x 30 minutter om dagen. Når du kommer til det punkt, hvor det gør ondt, så gør alt for at gå videre, og i det øjeblik, du kan overvinde smerten, danner du nye blodkar. Du kan dermed forhindre, at tilstanden bliver værre og måske undgå flere forskellige kedelige operationer, herunder amputation.

Det er også i Holland, at man gennem et forsøg har opdaget, at raske kvinder i overgangsalderen kan opnå en 50 pct. mindre stivhed i benene samt mindre tilkalkning af blodkarrene ved at indtage 180 mcg vitamin K2 om dagen.

Dosering i forsøget af den særlige variant af K2 Mængden svarer til at spise to stk. Vegansk K2 (90 mcg pr.tablet) fra dfi om dagen. Lige netop dette produkt er unikt, da det dels er baseret på den forskning, der er på området, dels er skabt af en særlig synteseproces på basis af bakteriekulturen Bacillussubtilis (natto).

26 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. VIL DU VIDE MERE OM åreforkalkning, og hvad du selv kan gøre, så læs mere på s. 21, men også på
www.sund-forskning.dk.

OM BLODFORTYNDENDE MEDICIN

Hvis du tager blodfortyndende medicin, er du i større risiko for at få åreforkalkning. Flere studier viser, at 45 mcg vitamin K2 (MK-7) om dagen ikke vil interferere med den blodfortyndende medicin, men derimod kan være med til at afhjælpe problemet ved at reducere åreforkalkningen med 37 pct.

Et tidligere Rotterdam-studie, der blev udført på en almindelig befolkningsgruppe og forløb over en 10-årig periode fra 1994 til 2004, påviste, at 32 mcg vitamin K2 om dagen reducerede åreforkalkningen med 50 pct.

Husk at tage lægen med på råd, og mind lægen om, at man ikke skal forveksle vitamin K1 med vitamin K2.

Vil du gerne se referencerne på studierne, har vi lagt dem op på www.sund-forskning.dk.

VIDSTE DU, AT AFKALKNING AF KNOGLER ALLEREDE BEGYNDER I 30-ÅRSALDEREN?

Derfor skal børn opbygge en tæt knoglemasse, og det gøres bedst gennem leg, hvor begge ben bliver brugt gennem hele barndommen. For allerede ved 20-årsalderen kan man se, at knogletætheden går den forkerte vej. Det kan formodentlig forebygges med motion, og har du et barn med særlige udfordringer, som fx har problemer med at gå, er det værd at overveje, om vitaminet også kan gavne her.

Plej din solvarme hud med effektive aftersun produkter -

ansigtet

NYHED!

ALOE VERA x BAOBAB

Anti-Age After Sun Face er fantastisk til ansigt, hals og décolleté. Den styrker, reparerer og plejer din hud efter ophold i solen og efterlader huden silkeblød.

84% ACTIValoe® (økologisk Aloe Vera) styrker hudens forsvar og beskytter mod ældning.

Økologisk Virgin Baobab hjælper med at styrke collagenet og hudens barriere samt afhjælper ubalancer i huden og giver den fineste bløde hud.

Aloe Vera og Hyaluron kan modvirke solens udtørring, solrynker og øger hudens bruning, sammen med Tosolin, der virker som ’Tan Optimizer’.

Alle AVIVIR Aloe Vera solprodukter styrker hudens lokale immunforsvar og kan modvirke soleksem.

Forhandlere:

AVIVIR.DK Apoteker
@AVIVIR.DK
nu også specielt til
Nyhed Aftersun til ansigtet ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKTPOPULÆR VINDER 2011 ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKTPOPULÆR VINDER 2011 ÅRETS KROPSPLEJEPRODUKTPOPULÆR VINDER

Når kroniske problemer rammer dine led

Har du aldrig haft ledsmerter og mærket, hvordan livskvalitet ofte handler om at have mobile led, der støtter dig i al bevægelse, så spring gerne over artiklen her.

Men har du som hundredtusindvis af danskere problemer i store eller små led kan du med forskningen i hånden og en god portion erfaringer blive klogere på en støtteterapi, der kan gøre en forskel.

Smerter fra led, sener og muskler er en følgesvend, mange ældre kender, men det kan også være i de unge år, hvor du måske mere end andre kommer til skade med ankler, knæ, hofter, ryg og nakke, eller måske er du ikke skadet af sport (eller manglende motion), men fordi dit immunforsvar er i gang med at skabe kroniske inflammationer et eller flere steder i kroppen. Sagt med andre ord har du måske pådraget dig nogle skader, måske er det komponenter i dit immunforsvar, der overreagerer, og måske kalder hele kroppen på hjælp. Stop op, find en anden strategi i dit liv, så du bestemmer over kroppen frem for smerter, der bestemmer over dig.

Det har forskere fra alle steder i verden meget fokus på, for det er en gene for den enkelte, men også en stor økonomisk byrde for samfundet.

Led skal smøres ved at bruge dem, så kort kan det siges. Men de har også brug for næringsstoffer udefra, det samme har muskler og sener, som fx et knæled er omgivet med. Du kan sagtens have ondt i et knæ, uden at det er mangel på brusk, du kan sagtens have generelle smerter rundt om i mange led, uden at det er en autoimmun sygdom. Bliv tjekket hos lægen, og læs mere om en generel støtteterapi her.

Et af de terapeutiske værktøjer, du selv kan gribe fra helsehylden, er den rette mængde af vitaminer, mineraler og fedtsyrer. De tre komponenter skal altid være til stede i rigelige mængder, for at dine celler får nøjagtig det, de har brug for til at bevare et godt cellemiljø, så de ikke kommer til skade og er medårsag til kroniske problemer i kroppen.

Der findes et væld af produkter, kig fx på Omnimin X, der med sit indhold af alle vitaminer og mineraler, undtagen jern (som mænd ikke må få for meget af), kan bidrage til, at samtlige celler får tilført de stoffer, der bl.a. danner de enzymer, som skal nedbryde den mad, du spiser. Maden

28 //
KROP & MAD

skal nedbrydes til energi (ATP), og med ringere kostvaner end nogensinde, fordi der simpelthen er for få næringsstoffer i maden i dag, i kombination med alt for meget travlhed og skrald, vi putter i munden, er vi konstant udfordret på næringsdelen. Så året rundt, husk dine vitaminer og mineraler. Er du træt og udmattet både pga. for meget eller for lidt træning, hvor sidstnævnte gør, at du ikke kan trække dig selv af sted til træning, så er det en særlig god ide at supplere med Omni Vital, en til to kapsler dagligt. Her finder du fire meget styrkende droger (urter), som bliver brugt af de bedste motionister og atleter verden over.

Husk også ekstra magnesium, som hjælper muskler og nervesystem til at fungere korrekt. Muskelfibre skal bruge magnesium til at bevare en god spændingstilstand, og nervesystemet skal bruge mineralet til at føre signalstoffer fra en nervecelle til den næste. Er du ligesom andre fan af at bruge produkter fra det samme firma, for at gøre det let at købe ind til dig selv og familien, er Biosym en god mulig-

Et studie viste, at der undervejs i perioden med kollagenet, som du finder i MoveFlex, blev mindre og mindre brug for smertestillende medicin i de forsøg, hvor der fra begyndelsen af var udfordringer med smerter i led, især målt på knæled. Det betyder, at ud over at man naturligt får skabt øget mobilitet i leddene og undgår inflammationer i og omkring leddene, så undgår man samtidig at genere fordøjelse og lever med smertestillende medicin.

SUND-FORSKNING
skriv til redaktionen. // 29
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer,
MINDRE BRUG AF SMERTESTILLENDE MEDICIN

hed med deres Magnesium 300, fordi de også har fokuseret på netop led- og muskelproblematikker med deres MoveFlex, som henvender sig til både sportsfolk, motionister og folk med immunologiske udfordringer i leddene.

Navnet MoveFlex siger vel det meste, men går vi ned og kigger på ingredienserne i kosttilskuddet, kan det i høj grad være en god støtteterapi sammen med den rette mængde motion af de led, du har besvær med, og der er fine studier på bl.a. slidgigt i knæene.

Har du generelle problemer med dine led, eller fx altid ondt i et eller to knæ, så kombiner gerne med inflammationshæmmende kost.

MoveFlex-forskning på motionister – og på slidgigt Studier har vist, at en af ingredienserne i MoveFlex kan skabe en bedre fleksibilitet i knæleddet, så restitutionstiden efter en skade kan nedsættes betragteligt. Det kan være akutte skader, men også mere kroniske, hvor man tænker, at nu må det være slut med at løbe.

Det behøver det absolut ikke at være, viser forsøget, og det viser samtidig, at det kan være værd at bruge MoveFlex forebyggende pga. kollagenets evne til at støtte det lokale immunforsvar i at vedligeholde og genopbygge knæleddet.

Der er flere studier på påstanden, og det nyeste er gjort med 96 sunde mennesker mellem 20 og 55 år, som alle har mærket ledproblemer, men ikke lider af hverken slidgigt eller andre ledsygdomme. Deltagerne, der fik det aktive stof, fik 40 mg pr. dag, men resten fik placebo i 24 uger.

Man kunne se, at evnen til at bevæge knæet, målt med en international målemetode, ROM, som bruges til at måle fleksibiliteten i leddet, var signifikant bedre hos de deltagere, der fik det aktive stof, som du finder i MoveFlex. Det betyder på godt dansk, at det ikke var tilfældigt, at gruppen med det aktive stof fik det meget bedre i sine knæ.

(Kilde: Journal of Integrative and Complementary Medicine)

LILLE TABLET MED STOR VIRKNING

Kollagenet kommer fra kyllingeskrog, altså et restprodukt, og dermed ikke et middel, der yderligere belaster miljøet. Studier viser tydeligt, hvor tætpakkede kollagenfibrene bliver ude i bindevævet. Fordelen ved det patenterede produkt er, at blot 40 mg er nok pr. dag til dig, der vil gøre noget ekstra for alle dine led, og de 40 mg kan nemt være i en lille tablet, der er let at sluge.

MÅSKE DET ALLERVIGTIGSTE SET FRA EN BEHANDLERSTOL

At produktet også ser ud til at dæmpe de immunceller, der ellers kan gå „til angreb“ på cellerne i leddet, har rigtig stor betydning for det videre forløb. For det er meget ofte de såkaldte interleukiner, også kaldet cytokiner, der nogle gange af ukendte årsager angriber leddene.

Det lover godt for de mange mennesker med autoimmune sygdomme, og redaktionen ser frem til endnu flere studier på leddegigt og relaterede sygdomme, hvor det er så vigtigt, at vi får styr på immunforsvarets reaktioner på eget kropsvæv.

Læs i den forbindelse også på side 46 om autoimmune sygdomme.

30 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. CYTOKINER RECEPTOR STIMULI CELLE DER PRODUCERER CYTOKINER MODTAGERCELLE EFFEKT

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE

Hår Negle

Hud

Stofskifte

Immunsystem Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 35 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.

ÉN TABLET OM DAGEN
Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.
DK_SelenZinc_Ad_SundForskning_210x280_0321 Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

VIDEN & VIDENSKAB

Fisk mindsker din risiko for kronisk nyresygdom

Hvis du vil passe godt på dine nyrer, er fede fisk og fiskeolietilskud begge nyttige, viser ny forskning.

Kronisk nyresygdom er en tilstand, hvor nyrernes funktion gradvist bliver dårligere. Et sted imellem 10 og 12 procent af verdens mænd og kvinder lider af denne sygdom, som øger risikoen for nyresvigt, hjerte-kar-sygdom og dødelighed. Med den stigende forventede levetid repræsenterer kronisk nyresygdom en stadigt større sundhedsudgift og et voksende samfundsproblem, så det er vigtigt at finde nye måder at forebygge sygdommen på. Her kommer fisk ind som en lidt overraskende mulighed. Forskere fra Nanfang Hospital, Southern Medical University i den kinesiske Guangdong-provins, har netop offentliggjort en omfattende undersøgelse, som viser, at folk med et højt blodindhold af omega-3-fedtsyrer har en signifikant lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom.

Mere omega-3, lavere risiko

Der er tale om en omfattende undersøgelse foretaget på baggrund af data fra over 400.000 mænd og kvinder, som alle var registreret i UK Biobank. Det er en stor database med sundhedsinformation om befolkningen i Storbritannien. Deltagerne skulle udfylde spørgeskemaer med detaljerede oplysninger om deres kostvaner og indtag af fisk og fiskeolietilskud. Forskerne kunne efter en opfølgningsperiode på 12 år se, hvor mange af deltagerne der havde fået kronisk nyresygdom. Når de samtidig kiggede på indtaget af fisk og fiskeolie blandt dem med og uden kronisk nyresygdom, kunne de se, hvordan folk med et højere indhold af omega-3-fedtsyrer i blodet havde en markant lavere risiko.

Beskytter mod inflammation

Forskerne kan ikke sige præcis, hvad det er, som giver den beskyttende effekt, men tidligere undersøgelser viser, at omega-3-fedtsyrer sænker niveauet af fedtstoffer i blodet (kolesterol, triglycerider, m.v.), sænker blodtrykket, forebygger inflammation og beskytter laget af endothelceller, som beklæder blandt andet indersiden af nyrerne og blodkarrene. Der er ligeledes forskning, som kæder lavt omega-3-indhold i blodet sammen med en øget forekomst af kronisk nyresygdom samt en forringet kreatinin-udskillelse.

32 // SUND-FORSKNING
skal
ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. AF BJØRN FALCK MADSEN

Kreatinin produceres i muskelvæv i forbindelse med nedbrydning af proteiner og udskilles ved filtration af blod i nyrerne. Nyrernes evne til at udskille kreatinin afspejler, hvor godt de fungerer.

Fiskeolie i kapselform kan også bruges

Der er i det hele taget et hav af sundhedsfordele forbundet med at spise fisk, og det er især de fede fisk som sild, laks og makrel, der er sunde, eftersom de har det højeste indhold af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Desværre er det ikke alle, der bryder sig om fisk, og det er derudover langt fra alle, der får den anbefalede mængde fisk i deres kost, som er 350 gram fisk om ugen, hvor de 200 gram bør være i form af fede fisk (laks, sild eller makrel). Her vil et fiskeoliepræparat være et både praktisk og sundt alternativ, og hvis kvaliteten af præparatet er høj, vil det kunne give nøjagtig de samme sundhedsfordele som at spise frisk fisk.

Effektivt til at sænke triglycerider

For en del år siden offentliggjorde forskere fra Universitetet i Kuopio i Finland en undersøgelse, hvor de sammenlignede effekten af at spise fisk fire-fem gange om ugen og daglig anvendelse af fiskeoliepræparatet Bio-Marin Plus. Målet var sænkning af blodets indhold af triglycerider, som er en type blodfedt, der sættes i forbindelse med øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Det viste sig, at der var stort set samme effekt af at spise fisk og tage fiskeolie i kapselform. Hvis endelig man skal tale om en forskel, har fisk den fordel, at det også indeholder jod, D-vitamin, selen og andre næringsstoffer. Omvendt er fiskeolien i Bio-Marin Plus et renere valg end frisk fisk, fordi olien er oprenset, så dens indhold af miljøforurening er langt under den nedre grænseværdi.

VI SKABER KOMPETENTE TERAPEUTER

Berettiger til RAB-godkendelse

Klinik for komplementær behandling

Vejledning i sundhedsfremmende tiltag – eller når kroppen er udsat for sundhedsmæssige udfordringer

• Kost-, urte- vitamin- og mineral vejledning

• Iris-analyse – som fortæller om kroppens sundhedstilstand.

• Vega-test og Vega check – som fortæller om fødevare reaktioner, vitamin- og mineralbalance.

Frede Damgaard

Ernæringsterapeut DET Phytoterapeut (Urteterapeut) Biopat/Naturopath ibm

En komplementær vejledning som er et supplement, ikke et alternativ…

Kilde: Nutrients, januar 2023
Mariane Thomsens Gade 31, 3. Sal, 1. lejlighed 8000 Århus C frede.damgaard@gmail.com 86 11 40 42 frededamgaard.dk
På klinikken anvendes:
THE ART OF BALANCING THE BODY
ØREAKUPUNKTUR UDDANNELSE
SE MERE PÅ GODTHJAELP.DK
AURICULOTERAPI CHROMOTERAPI POSTUROLOGI

Kan dette stof hjælpe folk med TANDKØDSBETÆNDELSE?

Parodontose er en relativt udbredt lidelse, som i værste fald forårsager tab af tænder. Forskning afslører, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 måske kan have en beskyttende effekt.

Forskere anslår, at omtrent 40 procent af danskere har parodontose i varierende grad. Det er en tandsygdom, som skyldes betændelse i tandkødet (gingivitis), og i værste fald kan betændelsen angribe knoglevævet og være skyld i, at tænderne mister deres rodfæste. Parodontose er i sagens natur en frygtet lidelse, men måske er der hjælp at hente i det vitaminagtige stof coenzym Q10.

Bedre rodfæste, mindre betændelse

En større gennemgang af videnskabelige Q10-undersøgelser foretaget på parodontosepatienter i perioden fra 1970 til 2022 afslører nemlig, at personer, som tager tilskud af coenzym Q10, har signifikant bedre målinger for henholdsvis tandrodfæste og betændelsesgrad i tandkødet. Den omfattende metanalyse af de mange undersøgelser viser desuden, at resultatet af Q10-behandling bliver bedre, hvis den strækker sig over længere tid.

Kædet sammen med hjerteproblemer

Vævsprøver taget fra betændt tandkød afslører, at indholdet af coenzym Q10 i tandkødscellerne er lavere end i tandkød,

der ikke er angrebet af sygdom. Dette kan forklare, hvorfor cellernes evne til at danne energi samt forsvare sig selv mod angreb fra frie radikaler er forringet. Hvad der er særlig interessant er, at der tilsyneladende er en kobling imellem tandkødsbetændelse og hjerte-kar-sygdomme. Skadelige bakterier i mundhulen, som forårsager tandkødsbetændelsen, kan migrere fra munden til hjertet via blodbanen. Tidligere offentliggjort forskning har vist, at personer med parodontose har op til tre gange så høj risiko for at få hjerte-kar-sygdom sammenlignet med folk, der ikke har denne tilstand.

Effektiv støtte til hjertesvigt

Kigger man på vævsprøver taget fra hjertemuskulaturen hos patienter med hjertesvigt, afslører de da også et markant lavere indhold af coenzym Q10, end hvad man finder hos raske patienter. I 2014 offentliggjorde forskere en undersøgelse (Q-Symbio), som viste, at hjertesvigtpatienter, der fik 300 mg coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10 fra Pharma Nord) dagligt i to år, opnåede en signifikant forbedring af deres symptomer i forhold til dem, der fik snydekapsler. Foruden en målbart forbedret hjertemuskelfunktion var der blandt de Q10-behandlede en 43 procent lavere risiko for at dø af hjertesvigt.

34 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
Kilde: PharmaNutrition, marts 2023
AF
BJØRN FALCK MADSEN VIDEN & VIDENSKAB

Uro i lægmuskler er ganske normalt hos mange. Af en ukendt grund rammer det særligt kvinder. Mest irriterende er det, når det kommer til dig bedst som du skal til at gå i seng. Inge tager dagligt tilskud af Magnesium Malate™ fra New Nordic med magnesium, der bidrager til normal muskelfunktion, og reducerer træthed og udmattelse, og hun sætter stor pris på at musklerne i hendes ben holder sig i ro hele natten så hun kan få en god nattesøvn og vågne frisk og udhvilet til at nyde livet i fulde drag.

Skønt med ro i benene

Inge blev pensionist for 5 år siden. – Jeg så frem til, at jeg skulle nyde min hverdag. Nu skulle jeg rigtig have tid til at gøre alle de ting, jeg rigtig godt kunne lide; at spille kort, ordne i haven og gå en tur langs havet, hvor vi bor.

Uro i lægmusklerne

Uro i lægmusklerne opleves af mange. Det er som om, at musklerne i benene ikke kan slappe af selvom man selv gerne vil have ro i kroppen. Det opleves som om at nerverne i musklen ikke vil falde til ro og ”lever sig eget liv”. Det kan være svært at få en uforstyrret nattesøvn.

Magnesium plus æblesyre

Magnesiummalat er en helt særlig magnesiumforbindelse, hvor mineralet magnesium er bundet til æblesyre. Magnesium bidrager til, at vores nervesystem og muskler fungerer på normal vis. Det bidrager også til at mindske træthed og udmattelse og til at vedligeholde normale knogler og tænder. Med andre ord : Magnesium bruges overalt i kroppen, og derfor er mineralet afgørende for en sund og velfungerende krop.

Tip fra naboen

– Jeg fik et tip af min nabo om at prøve Magnesium Malate™. Jeg

MAGNESIUM™ – KÅRET SOM BEDST I TEST!

Magnesium Malate™ fra New Nordic fik en suveræn førsteplads blandt 8 magnesiumpræparater på Forbruger-Test.dk. Kapslen indeholder magnesiumkilden magnesiummalat. Her er magnesium bundet til æblesyre. Det betyder, at magnesium malat er en organisk bundet magnesiumkilde. Magnesium bidrager til normal muskelfunktion og bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Magnesiummalat kapslen er yderligere sammensat med fransk maritim fyrrebark og lang peber. Lang peber, støtter optageligheden af andre urter. Vær sikker på at få den originale og rigtige Magnesium Malate™ kapsel fra New Nordic med hjem når du handler. Se efter sølvtræ kvalitetsmærket på etiketten.

tager 3 kapsler om dagen, og allerede efter få dage var jeg glad for kapslerne med magnesium, der bidrager til normal muskelfunktion og mindsker træthed og udmattelse, derfor bekymrer jeg mig ikke om, at musklerne skal holde sig i ro og jeg har det dejligt og føler samtidigt masser af energi og overskud. Jeg anbefaler Magnesium Malate til alle når vi taler om hvordan vi har det.

Se efter ”sølvtræet”

Vær opmærksom på at du får det præparat, der hedder Magnesium Malate. Der findes mange magnesiumpræparater på markedet men kun én, der helt og holdent indeholder det særlige magnesium-æblesyre molekyle, der gør den store forskel. Du kender den på det karakteristiske ”Sølvtræ” mærke fra New Nordic.

Vil du også prøve Magnesium Malate™ ?

Magnesium Malate kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.

NY ”ÆBLEMAGNESIUM” TIL DINE MUSKLER ANNONCE
Modelfoto
IBEDST TEST
www.newnordic.dk Online Store Din lokale helsekost

SYVINGR E DIENSER

SOMSTØTTE TIL DITKREDSLØB

36 // SUND-FORSKNING skal ikke anvendes
en erstatning for at gå til læge
7 KROP
som
eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Vi bliver ældre, og vores organer kan ikke altid følge med vores ønske om at blive 107 år og slet ikke, hvis vi ikke passer på vores kroppe. Måske er du også født ind i en familie, som har særlige udfordringer fra bestemte organsystemer, og derfor bliver der heldigvis udviklet kosttilskud, der kan støtte dig i dine bestræbelser på at bevare sundheden og endog hjælpe den på vej. Active Heart kan være et af dem.

Arbejder du som behandler, eller har du særlig interesse for sundheden i dit kredsløb, har du sikkert hørt om flere af ingredienserne i Active Heart. Måske har du forsøgt dig med en eller to af drogerne, måske har du spist hvidløg for at støtte dine blodkar, og derfor kan du genkende brugen af den sorte kommenolie til mange andre problemstillinger. Men når de syv tørekstrakter møder hinanden i en og samme kapsel, kan der måske for alvor blive sat fokus på at få alle de små blodkar hjulpet på vej.

Hvad kan ingredienserne gøre for dig?

At gennemgå alle studierne på de mange ingredienser ligger uden for magasinets rammer, men dyk gerne ned i den megen forskning, der er på de enkelte ingredienser. Her må vi nøjes med nogle nøgleord, eller egenskaber, som vi, der er uddannede biopater/naturopather og phytoterapeuter kalder dem. Sagt med andre ord: Hvad kan den enkelte droge bidrage til og især: Hvad kan de gøre sammen for netop dig?

Læs hele artiklen, og se, om du kan genkende nogle udfordringer i din krop, som du gerne vil, måske ikke have løst, for et kosttilskud kan kun støtte, det kan ikke erstatte vigtig hjertemedicin, men at støtte kroppen har du sikkert allerede opdaget nødvendigheden af, hvis du har haft en god hjerte-kredsløbslæge, der har fortalt dig om sunde vaner. Hvis ikke, så vrimler det med tips & tricks hos Hjerteforeningen eller meget specifikke kostråd hos en af ovennævnte behandlere.

Tilbage til Active Heart, som rettelig handler om hele kredsløbet.

Hvidløg og alle de andre

Hvidløgs egenskaber har du med garanti hørt om før. Vi ved, at det lille løg i rigelige mængder fx er kolesterolsænkende, vi ved også, at de mange forskellige udfordringer, som små blodkar rundt om i kroppen og i hjertet er udfordret med, kan få støtte fra det sortfermenterede hvidløg. Ved at være kolesterolsænkende og hindre de underliggende inflammationer i karvæggene bidrager hvidløget til at bevare sunde blodkar, hvor blodet ubemærket og helt af sig selv bliver pumpet op til hjertet.

„Helt af sig selv“ kræver dog, at du bruger din krop hver eneste dag, og det skal helst gøres via gang, en venepumpe, der bliver udfordret og puls op mange gange om ugen. Er du gangbesværet, så gå i vand (i den lave ende forstås). Her vil 100 meter i vand svare til 800 meter på landjord. Du finder varmvandsbassiner i de fleste svømmehaller. Eller dans! Når du danser med en partner, slipper du for at gå, men tager i stedet mange små dansetrin. Her får du også brugt blodkarrene længst væk fra hjertet.

Ved at kombinere motion med massive mængder af hvidløg – eller en tørekstrakt, som både hvidløg og det fermenterede hvidløg i Active Heart, får du et forfinet kredsløb, hvor der hele tiden er mulighed for at danne nye blodkar.

Er du hverken til dans eller svømmehal, så SKAL du gå 30 minutter to gange dagligt. På løbebånd eller i skoven. Det bestemmer du.

Galangastængel-ekstrakt (Alpinia galanga L.) er også et interessant bekendtskab sammen med hvidløg. For begge planter har evnen til at sænke kolesteroltallet, og her er det især det „lede kolesterol“, som LDL kaldes. Også triglyceriderne får en på hatten, og det giver rigtig god mening, da triglyceriderne er et udtryk for, hvor meget frit fedt der sejler rundt i blodet. Læg lige mærke til, at du altid skal få målt det på fastende hjerte og ikke lige efter en ostemad. Og få det også målt flere på hinanden følgende gange, da kolesteroltallet fx er meget følsomt for stress.

Men hvorom alting er: Et meget forhøjet kolesteroltal et udtryk for, at der er opstået nogle inflammationer i karvæg-

// 37

gene, der efterfølgende udvikler det forhøjede kolesterol. Derfor er det så vigtigt, at du spiser sundt og inflammationshæmmende, så du stopper udviklingen gennem sund mad og tilpas med motion, så du måske helt undgår medicin. Jongler dog aldrig med dit helbred. Medicin på rette sted og tidspunkt kan udføre mirakler for din livskvalitet – og livslængde.

Brugen af naturlige ingredienser har været genstand for massiv forskning gennem de sidste 30 år, og fundet af de naturlige midler er bl.a. sket ved at studere forskellige kulturer. Hvorfor var der færre mennesker med kredsløbsproblemer i bl.a. Asien og Mellemøsten? Hvad gjorde de anderledes? De havde bl.a. ikke råd til biler, og de gik eller cyklede på arbejde. De havde heller ikke råd til store mængder af kød, men til gengæld havde de adgang til grøntsager, nødder og rødder samt friske frugter.

Desværre er alt ovenfor skrevet i datid, for den tid er forbi, hvor det er naturens skatkammer, der alene står åbent. Nu er det biler, forurening, mere kød i takt med flere penge og et helt åbent medicinskab, hvor der selvfølgelig er sket mirakler i vores gennemsnitlige levetid netop pga. medicin, men hvor der også er sket en forglemmelse undervejs – at bruge vores kroppe og bruge dem i et sundt miljø.

Nogle af de naturlige ingredienser kommer således fra Mellemøsten, og en af favoritterne er den sorte kommenolie, som sammen med olivenbladsekstrakt, der mere er kendt omkring Middelhavet, skaber en mulighed for at sænke blodtrykket ved, ligesom med de andre planter, at „rydde op i skraldet i blodbanerne“ for at formulere det meget ukonkret. For de sætter ind både på de faktorer, der skaber inflammationer i blodkarrene, men også på at få immunforsvaret til at fungere bedre med at eliminere diverse affaldsstoffer, der dannes af vores celler rundt om i kroppen, og som bliver ført gennem blodkar og videre til lever og nyrer.

Har du læst en del om sunde muligheder for støtteterapi til kroppen, kan man slet ikke komme uden om antioxidanter. Det er små komponenter, der hindrer. at de frie radikaler får frit spil ind på vores cellevægge og herunder også vores karvægge.

De frie radikaler danner vi hele tiden selv ved blot noget så simpelt som at smide affaldsstoffer ud af en celle, men hovedparten dannes, fordi vi danner alt for mange frie radikaler gennem ringe kostvaner, stress og manglende motion (eller for meget motion).

Antioxidanter får du gennem farverig mad, men også fra den maritime fyrrebark, der har været genstand for særlig meget forskning gennem de sidste 20 år. Her kan man se, at antioxidanten har en særlig god støttefunktion til karvæggenes celler, så de lettere bliver beskyttet mod al den ravage, et hjerte og blodkar bliver udsat for i et moderne liv. Og sikkert også i de „gode gamle dage“, hvor man af uvidenhed eller på grund af fattigdom spiste forkert. I dag er vi rige på forskning. Brug den!

Lad os slutte remsen af de syv droger af med den ældste af dem alle. Den smukke hvidtjørn, som især er synlig i mark og skel i Danmark, når foråret er på vej. Trods det „tjørnede“ navn er den et beroligende bekendtskab for hjertemusklen og har da også gennem århundreder været den mest kendte plante inden for hjerte-kredsløbsudfordringer. I dag er forskningen løbet videre og hurtigere på de andre ingredienser i Active Heart, men derfor skal vi ikke glemme de mange erfaringer og forsøg på denne forårsbebuder. Som går lige i hjertet.

38 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Her er nogle af de mange studier, der ligger til grund for artiklen. Der findes mange andre, du selv kan tjekke på pubmed.com:

Hvidløgsekstrakt (Allium sativum L.)

– Garlic for Treating Hypercholesterolemia. A Meta Analysis of Randomized Clinical Trials. Clare Stevinson, BSc, MSc; Max H. Pittler, MD; and Edzard Ernst, MD, PhD, FRCP(Edin). Ann Intern Med. 2000;133:420 429.

Galangastængel-ekstrakt (Alpinia galanga L.)

Isolation of Bioactive Phytoconstituent from Alpinia galanga L. with Anti Hyperlipidemic Activity. Deepa Iyer1, Brajesh K. Sharma1, & U. K. Patil2. Journal of Dietary Supplements, 10(4):309–317, 2013

Hvidtjørn frugtekstrakt (Crataegus pinnatfida L.)

– Baseline severity but not gender modulates quantified Crataegus extract effects in early he art failure – A pooled analysis of clinical trials Thomas Eggelinga, Vera Regitz Zagrosekb,∗, Andrea Zimmermannc, Martin Burkartc.

Sort hvidløg-ekstrakt (Allium sativum L.)

– Dietary Supplementation with Aged Garlic Extract Inhibits ADP Induced Platelet Ag gregation in Humans. Khalid Rahman2 and David Billington. Manuscript received 26 May 2000. Initial review completed 22 June 2000.

Revision accepted 26 July 2000

Aged Garlic Extract Improves Endothelial Fun ction in Men with Coronary Artery Disease. Michael J. A. Williams, Wayne H. F. Suther land*, Maree P. McCormick, David J. Yeoman and Sylvia A. de Jong. Phytother. Res. 19, 314–319 (2005)

Olivenbladsekstrakt (Olea europea L.)

– Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage 1 hypertension: Compa rison with Captopril. Endang Susalit Et. Al. Phytomedicine Volume 18, Issue 4, 15 Februa ry 2011, Pages 251 258

Fransk maritim fyrrebark-ekstrakt (Pinus pinaster Aiton.)

– Effects of Pycnogenol on endothelial function in patients with stable coronary artery disea se: a double blind, randomized, placebo con trolled, cross over study Enseleit, Frank et.al.. European Heart Journal, 33(13):1589 1597.

Sort kommenolie (Nigella sativa L.).

Antihypertensive effect of Nigella sativa seed extract in patients with mild hypertension. Farshad Roghani Dehkordia*, Amir Farhad Kamkhahb. Fundamental & Clinical Pharma cology 22 (2008) 447–452

GODT NYT til folk med diabetisk neuropati

Diabetisk neuropati er en diabetesrelateret

komplikation, som typisk medfører skader på nerverne i fødderne og benene. En ny undersøgelse viser, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati opnår markant bedre resultat, når de tager stoffet Q10 sammen med deres medicin.

Flere og flere undersøgelser afslører, at næringsstoffer og medicin i nogle tilfælde kan gå hånd i hånd. En helt ny af slagsen er godt nyt for personer ramt af smertefuld diabetisk neuropati, som er en diabetesrelateret komplikation, der typisk giver smerter i fødder og ben forårsaget af nerveskader. I denne undersøgelse testede forskere fra Hamadan University of Medical Sciences i Iran, om det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 kunne forbedre den konventionelle behandling med lægemidlet pregabalin, og det viste sig at være tilfældet.

Q10 kombineret med medicin

De 112 forsøgsdeltagere blev tilfældigt inddelt i to lige store grupper. En gruppe fik pregabalin kombineret med Q10 (100 mg hver ottende time). Den anden gruppe fik pregabalin og skulle tage placebo (også 100 mg hver ottende time).

Begge grupper blev bedt om at følge denne anvisning i otte sammenhængende uger. Herefter gjorde forskerne resultaterne op og kunne se, at der var tydelig forskel på de to grupper.

Signifikant større smertelindring

Det primære succesmål (endpoint) var forbedringer i smerteintensitet målt på en 11-punktsskala. Her kunne forskerne se, at de Q10-behandlede patienter opnåede en signifikant større smertelindring end patienterne i placebogruppen. De Q10-behandlede patienter opnåede ligeledes et signikant bedre resultat med hensyn til det sekundære endpoint, som var forbedringer i smerterelaterede søvnforstyrrelser. Med andre ord var Q10-behandlingen med til at mindske smerterne og forbedre søvnen hos deltagerne.

Efterlyser flere undersøgelser Forskerne konkluderer, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati ser ud til at have gavn af at tage et præparat som Q10, da det er en antioxidant og har antiinflammatoriske egenskaber. De opfordrer dog til at lave yderligere forskning, før Q10 ligefrem skal inkluderes som en del af behandlingen mod denne relativt udbredte diabeteskomplikation. Det er ikke første gang, lægevidenskaben med held har integreret Q10 som en del af den medicinske behandling. I 2014 offentliggjorde forskere Q-Symbioundersøgelsen, som viste, at når patienter med kronisk hjertesvigt fik præparatet Bio-Qinon Q10 (300 mg dagligt) sammen med deres standardbehandling, reducerede det deres dødelighed med 43 procent.

AF BJØRN FALCK MADSEN
& VIDENSKAB
VIDEN
// SUND-FORSKNING
Kilde: European Journal of Clinical Pharmacology, oktober 2022 skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Vitaflex

Vitaflex indeholder urter, vitaminer og mineraler (boswellia, tomentosa, djævleklorod/venustorn, gurkemejerod, peber, pantotensyre, B6- C-, og D-vitamin, selen, bor og zink), der er gavnlige for dit bevægeapperat.*

Duften af Boswellia er meget karakteristisk - selv når vi anvender den i vores kosttilskud, hvor du som kunde kan dufte den, når dåsen åbnes.

KOSTTILSKUD:
Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk
Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Opbevares utilgængeligt for børn. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

VIDEN & VIDENSKAB

Vitamintilskud beskytter mod influenzalignende symptomer

Risikoen for at blive smittet med influenza og få influenzalignende symptomer er målbart mindre, hvis folk tager et dagligt tilskud af D3-vitamin. Det viser en klinisk undersøgelse udført på sundhedspersonale ansat ved et amerikansk universitetshospital.

Der er mere og mere, der tyder på en sammenhæng imellem øget indhold af D-vitamin i blodet og en lavere risiko for infektionssygdomme som de luftbårne, der typisk cirkulerer i vinterhalvåret. Bunken af undersøgelser er netop blevet lidt højere efter tilføjelsen af en ny af slagsen, som viser, at folk, som dagligt igennem mindst to måneder tager et højtdoseret tilskud af D3-vitamin, har en lavere risiko for at blive smittet med influenza eller få influenzalignende symptomer. D3-vitamin er den biologisk aktive form af D-vitamin, som i undersøgelser har vist at have den bedste virkning.

Sammenlignede smittetal

Den nye undersøgelse er udført på en stor gruppe sundhedsansatte ved et amerikansk universitetshospital. Foruden de forsøgspersoner, som fik dagligt tilskud af D3-vitamin, var der en kontrolgruppe, som ikke fik D-vitamin. Samtlige forsøgsdeltagere blev bedt om at holde øje med eventuelle symptomer, der kunne minde om influenza, og indrapportere disse. Efterfølgende kunne forskerne sammenligne forekomsten af influenza og influenzalignende sygdomstegn i

de to grupper og på baggrund af dette konkludere, om det nyttede at tage ekstra D-vitamin.

Lavere forekomst hos de vitaminbehandlede

Det havde tilsyneladende en beskyttende effekt at tage dagligt tilskud af D3-vitamin, viste det sig. Blandt de forsøgspersoner, som tog tilskuddet, var der en målbart lavere forekomst af sygdomstegn, hvilket harmonerer ganske godt med den kendsgerning, at D-vitamin støtter immunforsvaret. I vinterperioden oplever folk desuden et fald i deres indhold af D-vitamin i blodet, fordi solen i vinterhalvåret ikke er stærk nok til at muliggøre dannelsen af D-vitamin i huden.

Forskning med dansk præparat

Der er lavet en del forskning i D-vitamin. Det danskfremstillede præparat D-Pearls fra Pharma Nord er blandt andet testet i en stor britisk universitetsundersøgelse med over 5.000 deltagere, hvor forskerne studerede effekten på immunforsvaret. Samme præparat er desuden blevet anvendt i to norske undersøgelser, som begge er offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. En undersøgelse så på muskelfunktion, og den anden fokuserede på kognitive evner og social adfærd blandt yngre skolebørn. I den sidstnævnte undersøgelse så forskerne, hvordan de elever, der fik D-Pearls, havde lettere ved at løse mentalt krævende opgaver og desuden udviste tegn på forbedret social adfærd.

Kilde: Nutrients, januar 2023

42 // SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
AF BJØRN FALCK MADSEN

Kvalitets-vitaminer til de små!

OmniMINI Multi er udviklet til børn fra 3-10 år og indeholder alle nødvendige vitaminer og mineraler for en krop i voksealderen.

OmniMINI D indeholder vitamin D. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 4 år tager et tilskud af vitamin D i vinterhalvåret.

Forhandles
biosym.dk
hos Helsam, helsekostbutikker, Matas samt udvalgte apoteker.

VIDEN & VIDENSKAB

C-vitamin mindsker skadevirkningen af, at du ryger under din graviditet

Det er både dumt, farligt og hensynsløst at ryge, hvis du er gravid. Hvis det ikke kan være anderledes, er et dagligt tilskud af C-vitamin det mindste, du kan gøre for dit ufødte barn.

Der er absolut intet, der retfærdiggør, at en gravid kvinde ryger, når hun bærer på et ufødt barn. De tusinder af kemiske stoffer i cigaretrøg har talrige skadevirkninger på fostret, viser forskning, og en af dem er at forårsage nedsat lungefunktion og besværet vejrtrækning. Nu viser en femårsopfølgning af en tidligere offentliggjort klinisk undersøgelse, at det har en signifikant beskyttende virkning på børn, hvis deres rygende mødre under graviditeten har taget et dagligt tilskud af C-vitamin.

Forbedrede lungefunktionen

Forskningen er udført på i alt 213 børn, hvis mødre røg i forbindelse med deres graviditet. Kvinderne blev inddelt tilfældigt i to hold, hvor det ene hold fik 500 mg C-vitamin dagligt, og det andet hold fik snydepiller med et inaktivt stof. Da børnene af de medvirkende mødre fyldte fem år, fik de målt deres lungefunktion ved en såkaldt FEV1-test. FEV står for „forced expiratory volume“, og FEV1 er et mål for, hvor mange liter luft en person kan puste ud på et sekund.

Skulle ikke hive efter vejret

Børn af mødre, der havde taget C-vitamin i forbindelse med deres graviditet, havde et signifikant bedre FEV1-tal end børn, hvis mødre havde fået snydetabletter. Der var desuden også markant mindre tendens til at hive efter vejret hos de børn, hvis mødre havde taget C-vitamin.

Ud fra de opnåede resultater kan forskerne konkludere, at det mindsker skadevirkningen af moderens rygning, hvis hun tager C-vitamin under graviditeten.

Beskytter mod oxidativ stress

C-vitamin er en særdeles kraftigtvirkende, vandopløselig antioxidant, som beskytter celler mod oxidativ stress forårsaget af skadelige frie radikaler. Eftersom rygning er kendt for at generere kaskader af frie radikaler, giver det god mening, at C-vitamin yder en beskyttende effekt mod røgens skadevirkning. Andre undersøgelser har ligeledes vist, at rygere har et øget behov for C-vitamin, hvilket skyldes, at rygning stjæler relativt store mængder af kroppens C-vitaminreserver.

Skånsomt præparat med syreneutralt C-vitamin

C-vitamin er et af de vitaminer, som er sikrest at indtage i høje doser. Kroppen udskiller selv vitaminet, hvis doseringen er for høj. Nogle kan eventuelt opleve, at et højt dagligt indtag af C-vitamin i pilleform kan være lidt hårdt for den sarte maveslimhinde. For at undgå problemer kan det derfor være en god ide at tage et præparat som Bio-C-Vitamin, som indeholder calciumascorbat, der er en syreneutral kilde til C-vitamin og er skånsom. Præparatet indeholder 750 mg calciumascorbat i hver tablet.

44 // SUND-FORSKNING skal ikke
for
anvendes som en erstatning
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
AF BJØRN FALCK MADSEN Kilde: JAMA Pediatrics, november 2022

FIND EN

biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her!

FIND DEN NÆRMESTE

biopat/naturopath ibm eller phytoterapeut på

www.biologisk-medicin.dk eller på www.sund-forskning.dk

Støtte, råd og vejledning til en sundere krop fra terapeuter med beskyttede titler

De er alle uddannet på enten Urteskolen eller Institut for Biologisk Medicin

Altiderm magnesiumolie, lindrer anspændte muskler samt modvirker kramper og urolige ben

Generelt om magnesium:

• Vedligeholder kroppens magnesiumniveau - hurtigt og effektivt

• Forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet

• Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten

• Afbalancerer det hormonelle system

Kan med fordel anvendes af:

• Personer med muskelkramper og uro i benene

• Sportsudøvere - fra motionister til eliteplan

• Terapeuter - i forbindelse med massage ved muskelspændinger

Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 169,- for 100 ml. olie. og kr. 249,- for 200 ml. olie

Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

Boost din sundhed med et individuelt sundshedsforløb eller en kostregulerende samtale.

FEDTSYRER
MAD MINERALER
URTER
SØVN
VITAMINER
Spændinger? Kramper? Uro?
Book en gratis afklarende samtale biologisk balance Sundhed inde a www.biologiskbalance.dk kontakt@biologiskbalance.dk

Find dit vindue, hvis du har en autoimmun sygdom

I dag, hvor der næsten hver gang en sygdom nævnes, også nævnes ord som inflammation, kronisk inflammation eller betændelse, er det måske på tide, at vi her på redaktionen kigger nærmere på begreberne.

Det er måske også på tide, at vi får diskuteret, hvorfor flere og flere får at vide, at de har en autoimmun sygdom, og at der måske kun er ganske få behandlingsmuligheder, når de fundamentale reaktioner i kroppen måske udspringer af de samme årsager.

For 40 år siden var det vel stort set kun leddegigt og psoriasis samt et par mere sjældne bindevævslidelser, der var erklæret som værende autoimmune. I dag mener nogle, at op mod 150 forskellige lidelser egentlig er autoimmune, en udvikling, som vi på redaktionen og på Institut for Biologisk Medicin ser på med bekymring. For i halen af en diagnose med en autoimmun sygdom bliver der ofte sagt, at det kun er binyrebarkhormon eller den forholdsvis nye metode med biologisk medicin, der virker. Og det kan de såmænd have ret i, for rammer man rigtigt med den biologiske medicin, og hverken giver for lidt eller for meget af medicinen, har den hjulpet tusindvis af mennesker væk fra den noget mere bekymrende brug af binyrebarkhormon, som kan have en del bivirkninger, især hvis den er brugt som langvarig behandling.

Det ved alle, er et problem, men værktøjskassen i kampen mod kroppens noget mystiske angreb på eget væv er stadig en gåde, der skal løses.

Det er aldrig et enten eller, det er altid et både og Artiklen her, og de mange artikler vi efterhånden har bragt om kroniske inflammationer og autoimmunitet, kommer da heller ikke med et fuldstændigt svar på en løsning. For de 150 sygdomme, som er klassificeret som værende autoimmune, har vidt forskellige sygdomsbilleder, og de skal klarlægges af specialister, om ikke andet så i håb om, at en medicin, der dæmper de dele af immunforsvaret, som angriber vævet, kan anvendes i så lille en dosis som muligt.

Gode og dårlige perioder

Fælles for mange autoimmune sygdomme er, at symptomerne ofte kommer i bølger med gode og mindre smertefulde perioder mellem de forskellige autoimmune perioder, og det er her, at man har set, at den biologiske medicin kunne gøre en stor forskel. Og det er også her, at biopater og naturopather samt andre behandlere får tilbagemeldinger fra klienterne: Jeg er ikke fri af min diagnose, men der går længere og længere mellem de enkelte attacks, så jeg har det så meget bedre nu!

Hvad ville der ske, hvis vi kombinerer den komplementære viden med lægernes viden om biologisk medicin? Det er endnu meget nyt, da komplementære behandlere helst skal lade den lægeordinerede medicin få lov til at finde sit leje, uden at vi kommer med en masse ændringer. Det kan blot ende i forvirring for alle parter, og især for klienternes kroppe og immunforsvar, men når en rimelig fast dosis er fundet, er det bare med at komme i gang med at gøre det bedst mulige for kroppen.

46 //
KROP & MAD

Du kan gøre meget i din hverdag

Så en lang periode med at finde det rette leje for medicinen skal ikke afholde os fra at vende retur til nogle af de grundlæggende mekanismer i kroppen, og her er den kroniske inflammation det vigtigste budskab til dig, der har en autoimmun sygdom:

1 2

Du er nødt til at støtte dine celler, organer og organsystemer i deres bestræbelser på at fungere så optimalt som muligt.

Du er også nødt til måske i flere måneder og år at indtænke en dagligdag, hvor du har en adfærd, der er inflammationshæmmende og endog antiinflammatorisk, hvilket på godt dansk betyder, at du skal gøre mest muligt for at undgå de triggere, der skaber inflammationen. Nogle tænker, at „så skal jeg leve i askese, bevæge mig mindst muligt og overhovedet aldrig nyde et godt glas rødvin. Jeg skal også blive vegetar eller veganer, jeg skal holde op med alverdens ting“.

Og jo, du har ret: Hvis det meste af det, du gør i den hverdag, er inflammationsfremmende, er du nødt til at tage skeen i den anden hånd. Her nævner vi i tilfældig rækkefølge, hvad der kan skabe inflammationer:

Rødt kød og svinekød, for meget kaffe, sukker, hvidt hvedemel og hvide ris, slik, kager, sodavand, energidrikke, for lidt motion og for meget motion, manglende bevægelse af muskler og bindevæv i hverdagen, for lidt søvn og for meget søvn (så man ikke når at skabe sundhed resten af dagen), psykiske stressfaktorer – og så er der alt det, vi ikke ved nok om endnu.

Du skal finde dit vindue, og heldigvis er der masser af muligheder

Inflammationshæmmende eller antiinflammatorisk hverdag handler i høj grad om at finde det vindue, hvor netop din krop kan håndtere problemerne uden at skulle ty til abnorme foranstaltninger. Hvis du er kødspiser, kan du stadig fortsætte med kylling, and og fisk, som jo kan tilberedes på hundredvis af måder. Hvis du ikke er kødspiser,

SUND-FORSKNING
// 47
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

men vegetar og veganer, så kast dig over bøger om emnet, for du er nødt til at gøre det ordentligt. Der skal for både kødspisere og ikke-kødspisere masser af friske grøntsager på bordet i løbet af en uge, det skal ikke være grøn, rød og gul peber hver gang. Du er nødt til at alliere dig med en ny type mad, så dine kostvaner afspejler kroppens behov helt nede på celleplan.

Og det bringer os retur til immunforsvaret, til hvordan det kan sende cytokiner af sted mellem cellerne, skabe ballade på cellernes overflade, skabe en dominoeffekt ud til andre celler, en større ravage er opstået, og du får eller har måske allerede en autoimmun sygdom. Det kan være dine led, dine muskler og sener, der bliver angrebet. Det kan være bindevævet, altså alt det væv, der holder sammen på kroppen, som bliver generet af alle immunkomponenterne. Men det kan også være dine tarme, dine øjne, ja, alle organer, der bliver udfordret, afhængigt af hvilken autoimmun lidelse du har eller måske har tendens til at nedarve fra din familie.

Her i dette nummer af sund-forskning og i de kommende numre vil vi komme med nogle bud på, hvad du kan gøre, hvis du har problemer med kroniske inflammationer, som kan eller heldigvis ikke kan udvikle sig til noget autoimmunt. Og vi holder selvfølgelig øje med forskningen af de enkelte sygdomme.

Det er en skam, hvis du af de forkerte årsager ikke tager imod lægernes tilbud om medicin, for den kan gøre, at sygdommen ikke får lov til at udvikle sig og skabe endnu større problemer for kroppen.

Men det er også en skam, hvis du ikke vælger aktivt at sige til dig selv: Jeg vil gøre ALT for at få det bedre med min krop. Derfor går jeg nu ud og leder efter det vindue med muligheder, der passer til mig. Måske skal du have hjælp af

behandlere til ikke at fare vild, men vi håber her på redaktionen, at du kan blive inspireret i nærværende magasin og i de kommende måneder til at gøre noget anderledes godt for din krop.

Det er aldrig for sent at gøre noget selv, her er de komplementære specialister Biopater og naturopather har med deres 5-årige uddannelse specialiseret sig i autoimmune sygdomme. De ved, hvor de kan finde mere viden, også selvom du måske har en af de mere sjældne af slagsen. Du er velkommen til at skrive til info@biologisk-medicin.dk. Skriv venligst, hvor du bor og blot tre linjer om din sygdom, så kan vi henvise til den nærmeste.

Læs også på sundhed.dk, på netdoktor.dk og på faim.dk, en forening, der har fokus på autoimmune sygdomme.

48 // SUND-FORSKNING
skal ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Flotte forårsben Slut med hævede, tunge og trætte ben

Styrker og opstrammer venekredsløbet

Letter tunge, trætte og hævede ben

Fremstillet af friske, naturlige hestekastanjefrø

Aesculaforce Forte afhjælper uro og hævelse i benene

Aesculaforce forte (ekstrakt af almindelig hestekastaniefrø), pakningsstørrelser 30/60 stk. enterotabletter. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af hævelser, tyngdefølelse, kløe, nattekramper og uro i benene. Behandling af kronisk nedsat venefunktion skal ske i samråd med læge. Dosering: Voksne: 1 tablet 2 gange daglig. Bør kun efter aftale med læge anvendes til børn under 18 år. Bør ikke anvendes af gravide eller ved amning. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Forsigtighed ved nedsat lever- og nyrefunktion. Du bør kontakte læge hvis der opstår symptomer som inflammation af huden, overfladisk årebetændelse, fortykkelse af underhuden, stærke smerter, sår, pludselig hævelse af det ene eller begge ben, ved forværring af symptomer efter behandlingsstart eller ved utilfredsstillende effekt efter 6 uger med henblik på udredning af ødem. Kontakt læge hvis du bruger støttestrømper; ophør af brug af disse bør kun ske efter aftale med læge. Hvis du har hjerteinsufficiens skal behandling ske i samråd med læge. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for indholdsstofferne, herunder jordnødder og soja. Interaktioner: Kan muligvis forstærke virkningen af blodfortyndende medicin og øge risikoen for blødning, hvis du er i behandling med medicin af typen NSAID. Bivirkninger: Ikke almindelig: Hovedpine, svimmelhed, lægkramper, kvalme og sure opstød/halsbrand. Sjældne: Hudkløe. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 20. januar 2020, som kan rekvireres hos A. Vogel Danmark A/S på tlf. 8770 8770 eller www.produktresume.dk

VIDEN & VIDENSKAB

SÅDAN SPISER DU ANTIINFLAMMATORISK

uden at lave en masse kostændringer

Du har med garanti både hørt og læst om, hvor sund antiinflammatorisk kost er for kroppen. Vores livsstil med usunde madvaner, sukker, alkohol, tobak, stress og meget andet er med til at skabe inflammation i vævene, og det kan være farligt i længden. Men hvis vi øger vores indtag af antiinflammatoriske fødevarer, kan vi faktisk skrue ned for inflammationen. Problemet er blot, at det er tidskrævende, og mange af de ting, som virker mest antiinflammatorisk, er dyrere at bruge end de fleste andre fødevarer.

Alt det bedste mod inflammation

Det behøver dog hverken at være dyrt eller besværligt at spise antiinflammatorisk. Der findes nemlig et plantebaseret og optimeret måltid, som hedder HEAL, der netop har en lang række af de bedste antiinflammatoriske råvarer på ingredienslisten. En hurtig sammenligning med top-10listen over fødevarer med den kraftigste antiinflammatoriske virkning afslører, at der kan sættes flueben ved langt de fleste, da de også findes i HEAL-måltidet.

Optimerer kosten på en let måde

HEAL, som er en forkortelse for Holistic Eating and Living, optimerer din kost med et HEAL-måltid dagligt. Det er efterhånden blevet utroligt svært at lave mad, som lever

op til de nyeste ernæringskrav, men HEAL-måltidet tilfører kroppen en optimal sammensætning af næringsstoffer, som det i mange situationer kan være vanskeligt at få selv med den sundeste og mest varierede kost. At produktet samtidig indeholder en stærk kombination af antiinflammatoriske ingredienser, er yderligere en fordel.

Til kamp mod den kroniske inflammation

Men hvad er inflammation egentlig for noget? I virkeligheden er det en helt naturlig biologisk reaktion, kroppen anvender til at forsvare sig selv med. For eksempel iværksætter immunsystemet inflammation for at slå bakterier og viruspartikler ihjel. Det er vigtigt, at denne inflammation er eksplosiv og kortvarig og herefter går i sig selv. Gør den ikke det, men trækker ud og bliver kronisk, kan det være farligt. Derfor er det vigtigt at gøre, hvad vi kan for at undgå dette, og antiinflammatoriske fødevarer er i den forbindelse et effektivt redskab.

Cocktail af naturlige superfoods

HEAL-måltidet indeholder blandt andet gurkemeje, ingefær, bær, omega-3-fedtsyrer, kanel og vanilje, som alle er gode eksempler på fødevarer med antiinflammatoriske egenskaber. I alt 34 økologiske kvalitetsråvarer fra planteriget er med til at gøre HEAL-måltidet til et både supersundt

50 // SUND-FORSKNING
skal
ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. AF BJØRN FALCK MADSEN

Der er masser af ting i vores hverdag, som er med til at skabe inflammation i kroppen. Samtidig er det videnskabeligt bevist, at antiinflammatorisk kost kan modvirke dette. Men mange giver op, fordi det er så kompliceret og dyrt at købe ind til måltiderne. Her er HEAL-konceptet en befriende let løsning, fordi den er enkel og ikke kræver en masse viden om ernæring.

og nærende produkt. At du med denne cocktail af naturlige superfoods samtidig er sikker på at få alle de livsnødvendige vitaminer og mineraler, er yderligere en fordel.

Selv B12-vitamin, zink og jern, som du let kan komme i underskud med, hvis du udelukkende lever af plantebaseret kost, er du dækket ind med her. Det samme er tilfældet med protein og fiber.

Også effektivt for blodsukkeret

Birgitte Emborg, som selv har udviklet HEAL-konceptet og er ved at introducere det til de europæiske forbrugere, har en solid baggrund inden for ernæring og sundhed, som

også omfatter en efteruddannelse i Nutrition Science fra Stanford University.

„Det, som også er værd at nævne med HEAL-konceptet, er, at det er en hjælp for dem, som eventuelt har ustabilt blodsukker. De plantebaserede ingredienser, produktet indeholder, er den bedste kilde til »langsomme« kulhydrater, som kroppen er længere tid om at nedbryde. Det forhindrer de voldsomme udsving i blodsukkeret“, forklarer hun.

Du kan købe HEAL her og få det sendt gratis til din dør: https://heal4meal.com/

rene plantesteroler

Zerochol
apoteker
fås i helsekostb kker, Helsam, Matas og
p

Op mod en million danskere lider under at være offer for luftbårne allergier. Det kan være hele året fra husstøv, det kan være pollen og græsser, men uanset hvad der kommer forbi dine luftveje og generer dem ved at aktivere immunforsvaret, er det irriterende. Det kan være, at din nuværende løsning er sløvende antihistaminer og lyst til at trække indenfor med lukkede døre og vinduer. Sådan behøver det måske ikke at være.

Flere og flere danskere får allergi over for pollen, og faktisk skønner Astma-Allergi Danmark, at knap en million danskere oplever symptomer på høfeber. Antihistaminer, næsesprays og øjendråber sælges på apoteket, men gærekstrakter er måske en vej, som de færreste har bevæget sig nedad.

Vi har flere gange beskrevet fermenterede fødevarer, om hvordan en fermentering kan få sunde fødevarer gjort endnu sundere og mere tilgængelige for kroppen. De fermenterede produkter kan – uanset om man er allergisk eller ej – ofte betyde et mere roligt tarmsystem, færre gener med luft, vekslende afføringer eller forstoppelse, og studier på bl.a. Omni-Immune fra Biosym har vist, at gærekstrakter også kan gøre en forskel ved fx græsallergi, allergisk snue og almen svækkelse af immunforsvaret.

EpiCor, som er fremstillet i USA, men i Danmark hedder Omni-Immune, har med sine mange naturlige ingredienser som betaglukaner, proteiner, fibre, polyfenoler, vitaminer og aminosyrer været genstand for forskning, især mod allergi.

Du kender måske gærtypen Saccharomyces cerevisiae, som anvendes i fermenteringsprocessen, da den i årevis har været anvendt inden for fremstillingen af fødevarer som brød og vin. Det er denne gærtype, der også gav pote for allergikere, en gærtype, som har fundet vej til Omni-Immune.

Whole food-fermentat

Omni-Immune defineres som et whole food-fermentat, hvilket betyder, at EpiCor består af naturlige ingredienser (i ganske små mængder), såsom betaglukaner, proteiner, fibre, polyfenoler, vitaminer, aminosyrer og andre metabolitter. Betegnelsen fermentat henviser til den specielle fermenteringsproces, hvor gær (Saccharomyces cerevisiae) er brugt til at udvinde de mange næringsstoffer og metabolitter. Du kan faktisk sige, at Omni-Immune virker som en slags „multivitamin“ for immunsystemet, og du kan med fordel anvende produktet som en del af en allround-immunpakke.

Husstøv, græspollen, birkepollen og alle de andre luftbårne partikler

Da et forsikringsselskab opdagede, at en af deres kunder, som til daglig arbejdede med fermenteringer, havde færre sygedage, blev de nysgerrige. Nysgerrigheden førte til studier, hvor der i et af studierne indgik 96 deltagere, hvor halv-

52 //
MAD & KROP

delen var kontrolgruppe, og hverken læge eller patient vidste, hvem der fik det aktive stof i Omni-Immune. Studiet forløb over 12 uger midt i allergisæsonen i Iowa, og her blev mængden af gener fra næse, fx løbende næse, forstoppet næse, og irritation af øjne, målt seks uger efter forsøgets start og i slutningen af forsøget. Der viste sig en betydelig forskel både undervejs og til sidst i studiet. Der var altså en statistisk synlig lindring hos deltagere, der havde fået de aktive stoffer.

En hurtigere virkning allerede efter to timer Udfordringerne med naturlige midler er som ofte, at der skal flere dage eller uger til, før man føler en mærkbar virkning på problemerne. Det skyldes som regel, at man ikke højisolerer et enkelt aktivt stof, men anerkender, at det ofte er sammensætningen af et naturligt stof, der kan gøre en forskel. Derfor blev det rigtig interessant at kigge på deltagernes blodprøver og deres beskrivelse af symptomer, for allerede efter to timer så man en effekt på allergisymptomerne.

Når du har brug for et akutmiddel ved høfeber, græspollen eller pludselige anfald af husstøvsallergi, så prøv Omni-Immune. Det kan hjælpe dig allerede efter to timer.

Overfører vi den viden på andre immunologiske udfordringer, vi møder som mennesker, er der noget, der tyder på, at vi generelt bliver bedre til at reagere gunstigt på de bakterier, svampe, virus og toxiner, vi møder døgnet rundt, og derfor kan Omni-Immune også bruges til alle os andre, der er så heldige, at vi kan gå gennem forårets, sommerens og vinterens husstøv uden at bekymre os om, hvor det nærmeste apotek ligger.

Omni-Immune virker regulerende på de mange forskellige immunceller, cytokinerne, NK-celler Th1/Th2 og T-lymfocytter og kan derfor anvendes af alle, også mennesker med autoimmune sygdomme.

Du kan læse mere om autoimmune sygdomme på side 46

SUND-FORSKNING
// 53
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Mælkebøttebreve fra en svunden tid

Gennem årtier har Herrens Mark modtaget breve fra nær og fjern, men især fra Fyn, hvor mennesker med generelle problemer med helbredet steg på cykel og bus for at hente en urtedrik i Assens, som ligger på Vestfyn. Her havde hr. Lægteskov i årevis dyrket, hvad andre kalder fandens mælkebøtte, men de fleste ser som en gave til menneskeheden et væld af meget lysende gule hoveder, som især i foråret lyste op over mark og sti. Hvad naboerne egentlig mente om den plante, som mange oplever som uønsket, står hen i det uvisse, men de mange breve, som glade kunder sendte til købmanden ved Assens, vidner om, at den smukke gule mælkebøtte kan gøre en forskel.

Egentlig begynder mælkebøttens historie meget tidligere, nemlig med munkene, som over hele Europa havde opdaget, at de spæde, grønne blade, der sidder som en krans rundt om stilken, der med stolthed bærer det gule hoved, har en særlig nærende effekt. De gule blade har med deres indhold af bitterstoffer og et væld af mineraler en særlig sund effekt på alle kroppens celler, og moderne forskning har jo bekræftet det igen og igen: Har du

nok mineraler i kroppen, og har du samtidig en god fordøjelse, skabt bl.a. af bitterstofferne, kan du også bedre udskille affaldsstoffer fra hver eneste celle i kroppen og altså ikke kun stimulere leverens arbejde, som vi jo altid har fokuseret meget på. For de små mineraler er med til at skabe de enzymer, der som postbude overalt i kroppen sørger for en god optagelse af næringsstoffer og en god nedbrydning af affaldsprodukter, som senere

54 //
KROP

leveren, nyrerne, huden og luftvejene skal sørge for bliver fuldendt ved at skubbe dem helt ud af vores system.

De overjordiske dele og de spiselige rødder

Det vidste munkene, og om det var et naturligt instinkt, der fik dem til at udvælge én plante frem for en anden, om det var overlevering fra et kloster til det næste, står vist hen i det uvisse.

Men de mange breve, som strømmede ind til Herrens Mark om virkninger på kroppen, kan ikke bare henføres til, at det hele nok bare er tilfældigt, og at håb og tro kan flytte bjerge.

For i det flade landskab på Fyn blev de ved med at dyrke den fandens smukke mælkebøtte, og i dag har moderne metoder bekræftet, hvad vi godt vidste i forvejen:

Plantens overjordiske dele virker på afgiftning ved de nævnte bitterstoffer og mineraler, mens rødderne er endnu bedre til at skabe turbo på udrensningsorganerne. Faktisk ved man i dag, at det ikke kun er leveren, der får et skub i den rigtige retning, det er også nyrerne, bl.a. fordi plantens blade indeholder en god og afbalanceret mængde af kalium. Kalium, som i øvrigt også findes i mange vandrige grøntsager og frugter, fx i agurker og bananer, er med til at holde en god spænding mellem det ydre og indre af cellerne og støtter dermed den helt fundamentale evne til at hjælpe hver celle med at fungere optimalt.

Støtte til alle organer gennem en klog plante Tilbage til de mange breve fra fordums tid: De handler i bund og grund om, hvordan en krop, der ellers er meget belastet af affaldsstoffer, får tilført en portion mælkebøttesaft, og at der herefter begynder at ske en udrensning, som det kaldtes dengang, et ord, vi stadig bruger til at beskrive, hvordan kroppens stofskifte ude i cellerne får mulighed for at arbejde bedre.

Derfor vil de områder i kroppen, der har problemer, få støtte:

↗ Huden bliver pænere, og bumser m.m. kan forsvinde.

↗ Led, muskler og sener får også hjælp, hvis det er her, „affaldsstofferne hober sig op“. At jeg lige nu skriver det med citationstegn, handler om, at i virkeligheden, set med helt moderne briller, er mælkebøttens egenskaber med til at stoppe inflammationer ude i det pågældende væv. Det er en historie, vi her på redaktionen med garanti vil vende retur til et utal af gange fremadrettet.

↗ Hovedpiner forårsaget af spændinger og myoser, springende smerter i musklerne, et uroligt nervesystem – årsagerne til, at man føler, at „affaldsstoffer ophober sig“, er utallige, og der er ikke mange moderne mennesker, der ikke vil have brug for at udskille og bygge op.

I dag er mælkebøttesaften fermenteret, hvilket skaber ekstra hjælp til opbygning, al den stund at fermenteringen skaber bedre mulighed for at hejse madens næringsstoffer ind over tarmvæggen.

Om også munkene fermenterede mælkebøtterne, står for mig hen i det uvisse, men produktionsmetoden gør, at du kan nøjes med nogle store skefulde i dag, hvor munkene måske nok ordinerede de tørrede mælkebøtteblade i noget større mængder, end et moderne menneske har lyst til.

Opsummering

Har du været til læge og fået at vide, at dine måske lidt springende problemer med fordøjelsen, med hud, led og muskler, din træthed og dit ubehag ikke skyldes medicinske sygdomme, eller skyldes nogle sygdomme, som egentlig ikke kan behandles med medicin, så prøv en kur i en måneds tid eller tre. Og i dag behøver du ikke at cykle til Vestfyn, du kan blot cykle ned til den lokale helsekostbutik.

SUND-FORSKNING
// 55
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

NÅR NÆSEN SKAL HAVE LUFT

Alverdens selvhelbredende systemer foreskriver betydningen af at have en god vejrtrækning, og det skal ikke kun være gennem munden. Vi skal helst kunne fylde vores krop med ilt både gennem næse og mund, og vi skal også have frit løb for udåndingen. De forskellige meditationsteknikker synes at mene lidt forskelligt om, hvordan man bedst trækker vejret, men alle er enige om, at der skal være fri passage.

Er du ikke til næseskylninger, findes der nogle milde muligheder, og kombinerer du med støtte til dit immunforsvar, så du kan undgå for mange forkølelsesdage om året, er du godt på vej til frie luftveje.

BONUSTIP: Find altid årsagerne til, at du danner mere slim end normalt. Det kan være et tegn på inflammation i området, altså kroppens forsvar mod en unaturlig tilstand. Det kan også være slimdannende mad, fx bananer og mælkeprodukter.

56 //
VIRUS
AF MARIANNE PALM

Vi kender alle til, hvordan næsehår og slimhinder kan blive godt irriterede af for meget sekret, partikler som pollen, støv, virus og bakterier, og det går nemt ud over den daglige livskvalitet eller lysten til at være særlig social, når man med tilstoppet næse skal snøvle sig gennem en begivenhed.

Næsedråberne Miwana er lette at have med på farten og kan snildt anvendes af gravide, af alle med tørre slimhinder, og det er måske en af de vigtigste forebyggende aktiver ved næsedråberne: Når du altid sørger for en tilpas fugtig slimhinde, vil du skabe en naturlig barriere mod alle de ovennævnte problemstillinger og ikke mindst forebygge, at snavs, bakterier og virus får overtaget.

De små fimrehår, som næsen er beklædt med, får de bedste betingelser, når du har fugtige og frie luftveje, hvilket gavner både den fintfølende lugtesans og din evne til at holde området rent for udefrakommende irritationer.

Forebyggelse kan meget vel være et firkløver af muligheder

Brug Miwana næsedråber i hverdagen og især i de perioder, hvor du er særligt udfordret. Det kan være som pollen- eller græsallergiker, støvallergiker, eller det kan være, fordi du arbejder i et meget tørt miljø, hvor slimhinderne let tørrer ud.

Skal du være supereffektiv i forebyggelsens tegn, kan Kan Jang fra helsehylden være et must-have. Naturlægemidlet, som er godkendt af lægemiddelstyrelsen, er dokumenterbart en vigtig støtte til at afkorte en forkølelsesperiode, og går du i gang, så snart du mærker det første snøft, kan det meget vel være, at det aldrig udvikler sig til mere. Seks små – og de er små! – tabletter om morgenen og igen seks tabletter senere på dagen. Suppler selvfølgelig med Miwana næsedråber, så du holder luftvejene så rene som muligt.

Sammen med Miwana næsedråber og Kan Jang kan du i de hefti-

ge perioder i dit liv supplere med Strath. Der findes flere varianter, tal med din helsekost, men drik urtedrikken, eller spis tabletterne hele vinteren, og er du særligt udsat, må du meget gerne hele året rundt. Der er over 30 forskellige næringsstoffer i produktet, som er skabt af urter, der er blevet fermenteret, så cellevæggene og de mange næringsstoffer strømmer ud i den store tank. Herfra bliver Strath tappet på flasker eller omdannet til små tabletter.

For

Slimhindernes immunforsvar er afhængigt af gode vitaminer og mineraler i bindevævet Hvad de færreste måske tænker på, er, at slimhinderne er dybt afhængige af, hvordan det lokale immunforsvar fungerer lige under slimhindernes overflade. Slimen bliver nemlig dannet nede i de underliggende lag af bindevæv, og i nogle af de lag, tættest på overfladen, fx i næsesvælg og luftrør, ligger der et væld af immunceller. Immuncellerne sørger sammen med sekretet for hele tiden at være på arbejde, så fjendtlige virus og bakterier får det sværere med at trænge ind i kroppen. Så det nytter ikke, at vi kun tænker på, hvad vi kan gøre udefra for slimhinderne, det handler i høj grad også om, hvordan kroppens stofskifte sender næringsstoffer ud til alle slimhindevægge.

En god allround vitamin- og mineralpille eller en flydende Mivitotal er nødvendig, gerne suppleret med ekstra A- og C-vitamin, for at slimhinder og immunforsvar får optimal støtte. Det kan helsekosten, en biopat/naturopath eller en ernæringsterapeut rådgive dig om.

Det kan være svært at finde studier på mineralet silicium, som ellers er brugt i årtier som hovedmidlet til slimhinder, men hemmeligheden er, at silicium er en vigtig substans til at danne sunde immunceller under slimhinden og dermed også vigtig til alle vores luftveje.

Lettere er det at finde studier på Aog C-vitamin og ikke mindst zink, som i mange år har bevist sin evne til at støtte immunforsvaret.

Lyder det besværligt og kaotisk at finde rundt i de mange informationer, får du lige firkløveret her:

Et firkløver med Miwana næsedråber, Kan jang, Strath samt vitaminer og mineraler, fx MIvitotal.

► Miwana næsedråber renser og forebygger

► Kan Jang anvendes ved det første snøft

► Strath kan du bruge hele året, eller når der er særlige forhold, fx virus og bakterier, på spil

► Vitaminer og mineraler bør du spise hele året rundt, medmindre du altid spiser supersundt og ikke forbruger næringsstofferne til at holde stress og fortravlethed fra døren

Derigennem skaber du de bedste betingelser for kroppens immunporte, der først og fremmest består af slimhinder med deres underliggende immunforsvar.

// 57
SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
at danne et virkelig effektivt firkløver er det en god ide at kigge ekstra på vitaminer og mineraler.

Lavt chrom i blodet øger risikoen for sukkersyge

Ny canadisk forskning peger på en øget risiko for både type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom hos dem med lavt indhold af mineralet chrom i blodet. I tidligere undersøgelser har tilskud af chrom ligefrem vist at kunne hjælpe diabetikere.

Der er mange faktorer, som kan øge en persons risiko for at udvikle type 2-diabetes – også kaldet „gammelmandssukkersyge“ – og en af disse er lavt blodindhold af sporstoffet chrom. I en relativt ny undersøgelse, som forskere fra en række forskellige universiteter i Canada har udført, viste det sig, at der var en sammenhæng imellem lavt indhold af chrom i blodet og en øget risiko for både hjerte-kar-sygdom og type 2-diabetes.

Gælder især for mænd

I undersøgelsen, som analyserede data fra en stor gruppe deltagere i den store NHANES-undersøgelse (National Health and Nutrition Examination Survey), var det tilsyneladende mænd, der havde den øgede risiko for hjerte-kar-sygdom og diabetes, når de manglede chrom. Undersøgelsen er dog udført på begge køn.

Hjalp diabetikere

Det er ikke første gang, videnskaben finder en sammenhæng imellem blodindholdet af chrom og risikoen for at udvikle diabetes. I 2006 offentliggjorde forskere fra Charles

University i Prag, Tjekkiet, en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret undersøgelse, som viste, at daglig indtagelse af 400 mikrogram chrom i tabletform i 12 uger forbedrede en række vigtige sundhedsparametre hos en gruppe type 2-diabetikere. De kunne lettere styre deres blodsukker, og der var markant mindre oxidativ stress at måle hos de chrombehandlede diabetikere sammenlignet med dem, der fik snydepiller. Præparatet, der blev testet, hedder Bio-Chrom og indeholder den patenterede chromgær ChromoPrecise.

Sænkede blodsukkertallet

Det var ligeledes Bio-Chrom, som blev anvendt i en undersøgelse fra 2013, hvor forskere undersøgte chroms virkning på en gruppe type 2-diabetikere i insulinbehandling. Den anvendte dosis var 100 mikrogram dagligt, og forskerne målte fastende blodsukker, langtidsblodsukker (HbA1c) samt blodets indhold af triglycerider, total-HDL og LDL. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Biologial Trace Element Research, viste, at det fastende blodsukker blev reduceret markant hos de chrombehandlede, og det samme var tilfældet med langtidsblodsukkeret. Forskerne konkluderede på baggrund af de opnåede resultater, at tilskud af chromgær kan vise sig at være nyttigt for type 2-diabetikere i insulinbehandling, fordi det kan være med til at mindske behovet for insulin, da chrom tilsyneladende øger insulinfølsomheden og dermed bidrager til et lavere blodsukkertal.

58 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
AF BJØRN FALCK MADSEN
VIDEN & VIDENSKAB

Forbedrer effekten af insulin Videnskaben har fundet frem til, at chrom indgår i et særligt kompleks, som kaldes chromodulin, og består af chrom kombineret med fire aminosyrer (aspartat, cystein, glutamat og glycin). Chromodulin virker som en slags „insulinforstærker“ ved at låse cellerne op indefra, så insulinet, der normalt varetager transporten af glukose fra blodet ind i cellerne, lettere kan sluse glukosen derind. Det er denne mekanisme, som menes at kunne forklare, hvorfor chromtilskud kan forbedre insulinfølsomheden, så kroppen reagerer hurtigere og mere præcist på den insulin, som bliver produceret af bugspytkirtlen.

STABILT BLODSUKKER GØR DIT VÆGTTAB LETTERE

Noget af det, som gør vægttab sværest, er, når blodsukkeret pludselig styrtdykker, og du føler en akut trang til søde sager. Slik, kage, chips, sodavand og lignende tilfører hurtige og letomsættelige kulhydrater, som giver energi her og nu. Men det er kun en kortvarig fornøjelse. Lige så hurtigt som disse usunde fødevarer giver dig sukker i blodet og en følelse af overskud, lige så hurtigt vil dit blodsukker dykke på ny, og så er du lige vidt. Der er desuden det problem, at hver gang dit blodsukker ryger i vejret med raketfart, gør din insulinproduktion det samme. Kroppen reagerer efterhånden dårligere og dårligere på sin egen insulin med den konsekvens, at du udvikler insulinresistens.

Mindre trang til søde sager

Foruden at være dårligt for din blodsukkerbalance er hurtige og usunde kulhydrater belastende for din vægt. Hvis du i forvejen prøver at tabe dig, vil det være langt sværere for dig, fordi du har så svært ved at holde dig fra de søde sager. En bedre strategi er at holde dig til fødevarer, som giver en langsom og jævn blodsukkerstigning, som dit insulin lettere kan håndtere. Og hvis du desuden supplerer med et chrompræparat som eksempelvis Bio-Chrom, vil det være med til at holde dit blodsukker under kontrol, så den mængde glukose, dine celler optager, er jævn og håndterbar.

// 59
Kilde: Nutrients, juni 2022

En og d j

ebalnce gve ovesud

Jernmangel gør os trætte, dårligt koncentrerede og uoplagte til de mange daglige og ugentlige aktiviteter. Let fysisk aktivitet kan føles uoverkommeligt, og det manglende overskud kan også have en påvirkning mentalt. Alvorlig jernmangel i længere tid kan udvikle til blodmangel, som udviser samme symptomer bare i sværere grad.

Gravide, der ikke har jernmangel, kan nøjes med 25 mg jern fra aminoJern som dokumenteret i en klinisk afprøvning på gravide på Næstved Sygehus.

IDanmark som i resten af verden er jernmangel den hyppigste mangelsygdom og skyldes underlødig kost, blodtab, malabsorption, sygdomme og medicinsk behandling af andre sygdomme.

Selvom der er mange symptomer forbundet med at have jernmangel, forsvinder de heldigvis ved en effektiv kostindsats eller en behandling med et jerntilskud.

Jern er et spormineral, og en voksen mand har cirka 4000 mg jern i kroppen, hvoraf 2500 mg findes i de røde blodlegemer, 1000 mg findes i milten og leveren, og resten er fordelt i en række proteiner som myoglobin (muskelceller) og cytochromer (en gruppe af hæmproteiner, der bidrager til overførsel af energi inden i cellerne).

Jern – ikke for meget og ikke for lidt

En rask, voksen mand mister dagligt 1–2 mg jern gennem sved og afstødelse af hud- og epitelceller. En kvinde i den

fødedygtige alder mister dog mere på grund af menstruation og graviditet. Hvis kroppens efterspørgsel efter jern ikke mødes, udvikles jernmangel, der viser sig ved de klassiske symptomer som træthed, hovedpine og uoplagthed. Det er derfor helt afgørende for vores velbefindende at få genoprettet jernbalancen, hvis lagrene er små.

For meget jern er også problematisk, fordi jern er et giftigt og reaktivt mineral, hvis der er for meget af det. Mange års ophobning af jern i kroppen øger risikoen for en hel række komplikationer og sygdomme, som hjertesvigt, sukkersyge, varige gigtsmerter og leverproblemer. Disse komplikationer ses tydeligst hos patienter med hæmokromatose, der er en arvelig sygdom med en uhæmmet absorption af jern fra kosten.

Hvis du er usikker på, om du har jernmangel, så skal du bestille en blodprøve, der måler din plasma ferritin (jerndepot) og din blodprocent.

60 //
AF MARIANNE PALM
KOSTTILSKUD

Jernbalancen skal genoprettes skånsomt og effektivt

Mange afholder sig fra at starte med et jerntilskud, fordi de er bekymrede for at opleve gener fra jerntilskuddet. Det er rigtigt ærgerligt, da symptomerne ved jernmangel kan være meget generende, og fordi der faktisk findes godt optagelige jerntilskud, som giver få eller ingen gener.

Forstoppelse, kvalme og sort afføring er hyppigt forekommende gener ved indtagelse af jerntilskud. Generne opstår på grund af det jern, der spildes under optagelsen. Overdosering af jernet er desværre absolut nødvendigt, men risikoen for gener kan mindskes ved at vælge jerntilskud, der optages godt.

Jo bedre et jerntilskud optages, desto mindre jern behøver du at indtage. Det betyder, at den bedre optagelse giver færre gener – helt automatisk.

Øg jernoptagelsen med kosten

Kostens sammensætning er afgørende for optagelsen af jern til kroppen. Rødt kød indeholder hæmjern, der optages tre til fire gange bedre end det jern, der findes i grøntsager. Mange har skåret ned for kødet, men kød er stadig en fortrinlig kilde til godt optageligt jern.

Plantebaseret kost som for eksempel hvedeklid, risklid og sojabønner indeholder også store mængder jern. Jernet fra plantekost er trivalent Fe3+, som ikke optages – det skal først omdannes til divalent jern Fe2+. Divalent jern optages dog stadig dårligere end hæmjern.

Hvor meget jern du optager fra føden, afhænger dels af kostens jernindhold, men også i høj grad af balancen mellem de fødekomponenter, der hæmmer og de komponenter, der fremmer jernoptagelsen fra måltidet.

HÆMMERE AF JERNOPTAGELSEN

FRA KOSTEN:

- Te, kaffe, eller kakao til maden, da disse indeholder polyfenoler

- Fytinsyre, som findes i kornprodukter (fx klid)

- Oxalsyre, som findes i rabarber, jordbær m.m.

- Mælk indeholder calcium

- Diverse mavesyrehæmmende medicin

FREMMERE AF JERNOPTAGELSEN

FRA KOSTEN:

- C-vitamin

- Alkohol fremmer optagelsen på to måder. Dels direkte i tarmen ved samtidig indtagelse af jernholdig mad, dels indirekte ved at hæmme dannelsen af hormonet hepcidin i leveren

- Kødfaktorer – kød indeholder hæmjern og desuden nogle kødfaktorer, som fremmer jernoptagelsen fra andre fødevarer, fx grøntsager og kornprodukter

De direkte hæmmere og fremmere af jernoptagelsen har kun indflydelse på jernoptagelsen, når de tages samtidig med den jernholdige kost.

GODE TIPS:

- Brug en støbejernspande, når du steger. Det giver lidt ekstra jern – hver dag

- Spis en varieret og lødig kost

- Når du spiser rødt kød, så husk de jernholdige grøntsager, der optages bedre sammen med kød

Jerntilskuddet med de dokumenterede fordele Når ændring i kosten ikke er tilstrækkeligt til at genoprette din jernbalance, skal du tage et jerntilskud. Vi anbefaler, at du vælger et jerntilskud, der har en dokumenteret god optagelse, få gener, og som kan fås til en fornuftig pris.

AminoJern Ferrochel – et jernchelat fra Pharmovital ApS – optages to til fire gange bedre end de traditionelle jernsalte som ferrofumarat, ferrosulfat og jernglukonat. Det betyder, at jerndosis kan nedsættes tilsvarende, samtidig med at du effektivt genopretter din jernbalance.

SUND-FORSKNING
// 61
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Ud fra et evolutionært synspunkt har det været vigtigt for os at kunne indordne os i flokken og helt livsnødvendigt at skulle tilpasse os og tilsidesætte egne grænser. Måske er det derfor, det er så svært for os at sætte grænser, da vores hjerne sikkert er udviklet til, at det var en fordel at kunne undertrykke egne grænser for overlevelsens skyld?

Vi har alle prøvet, at vores grænser er blevet overskredet og lige så mange gange oplevet, at vi har haft særdeles svært ved at sige fra eller at få vores grænser tydeligt sat og formuleret. De fleste af os har svært ved at sætte grænser i én sammenhæng og nemmere ved det i en anden. Måske har du fx nemt ved at sætte grænser på dit arbejde, men svært ved det over for venner og familie. Hvorfor får vi dårlig samvittighed over at sætte vores grænser, og hvorfor er det så svært?

Hvordan kan vi gøre det nemmere for os selv at skulle navigere i vores egne grænser?

Hvad er grænser? Hvorfor er de livsvigtige?

Grænser er grænser, der typisk beskytter noget. De kan beskytte andre, såsom at give et barn reglen: „Ingen leg på gaden.“ Eller de kan beskytte dig – din tid, tilfredshed og sikkerhed. Grænser bevarer også dine relationer (fx med romantiske partnere, venner, familie, bekendte og kolleger).

Grænser kan være godt for dig og dem omkring dig Mange af os undgår at sætte grænser, fordi vi føler skyld, når vi sætter en grænse eller beder om noget. At føle skyld er forståeligt. Men ikke at sætte grænser kan føre til større problemer.

Grænser er vigtige af flere årsager. De skaber sunde relationer og klare forventninger. Grænser beskytter os mod at blive såret og udnyttet. Og de sikrer, at vi bruger vores tid, energi og penge på de ting, der betyder mest for os.

At lære at sætte grænser uden at føle skyld kan være udfordrende, men det er muligt. Det involverer at ændre den måde, du tænker om dig selv og dine grænser på. Vi er nødt til at bevæge os væk fra en folk-behage-tankegang, der lader andre diktere, hvad der er rigtigt for os og begynde at prioritere vores behov.

62 // SUND-FORSKNING
skal ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
SIND

OM AT

SÆTTE GRÆNSER

– EGOISME ELLER EGENOMSORG?

Alle har brug for grænser

Grænser er grænser og forventninger, som vi sætter til os selv og andre. De hjælper dig og andre med at forstå, hvordan man skal opføre sig – hvilken adfærd er acceptabel, og hvad der ikke er.

Hvis du ikke har grænser, kan folk behandle dig, som de vil; der er ingen regler eller retningslinjer. De kan røre ved dig, stille påtrængende spørgsmål, råbe ad dig eller ringe til dig midt om natten. Du vil sandsynligvis blive belastet mentalt og tillade andre at drage fordel af din venlighed; i sidste ende vil dette påvirke dit fysiske og mentale helbred negativt.

Derudover kan man opleve en form for underkastelsesrespons, som får os til at underkaste os andres behov og afskrive egne, hvilket kan gøre det meget svært at sætte grænser på dine egne vegne.

Ovennævnte automatiske reaktioner er impulser, du kan vælge at handle på eller lade være. Følelser og impulser er information, du kan bruge, når du skal finde ud af, hvilke grænser du vil sætte. Vi kan blive bedre til at handle bevidst og ikke automatisk, når det drejer sig om at tolke reaktion, impuls og følelser, der opstår som følge af at opleve, at egne grænser overskrides.

fortsættes på næste side ...

Grænser kan ses som grænser, der beskytter dig selv, andre, relationer og ting, du elsker.

Nogle ser måske din grænse som egoistisk, men det betyder ikke, at det er sandt.

Den person, der modtager klar besked om din grænse, kan føle sig skuffet, trist eller endda sur. Deres reaktion betyder dog ikke, at det, du sagde eller gjorde, var forkert eller egoistisk. At sætte grænser er ofte en omsorgshandling.

AUTOMATISKE REAKTIONER

Vi er alle udstyret med nogle automatiske reaktioner, når vi oplever, at vores grænser overskrides:

• Kæmpe

• Flygte

• Fryse

! ! !

? ?

// 63
AF LENE PILEGAARD

Mærk efter, og vær bevidst Mærk efter, om der er et behov for at sætte grænser, og føl efter tegn i din krop, som fortæller dig, at der er overskredet en grænse

Overvej og tænk efter, om du skal kommunikere din grænse straks, eller du vil vente eller tilsidesætte den.

Hvis det er svært, og du gerne vil kommunikere din grænse, så forbered dig. Skriv ned, hvad du vil sige, vend det eventuelt med en, du har tillid til, og vend tvivlen, om dine grænser er sunde og retfærdige – det kan være, du overreagerer af helt andre grunde. Det kan måske være, at du skal give slip på eller ændre på hidtidige grænser, og at du har behov for at sætte nye, sundere grænser. Overvej, hvordan du sætter en klar grænse uden enten at bortforklare og undskylde eller kritisere og angribe.

Hvorfor føler vi os skyldige, når vi sætter grænser?

Skyld er følelsen eller troen på, at du har gjort noget for-

kert. Når du virkelig har gjort noget forkert, kan ubehaget ved at føle dig skyldig motivere dig til at ændre dig og gøre det bedre i fremtiden.

Men hvis du føler dig skyldig, når du ikke har gjort noget forkert – som at sætte en grænse – giver skyldfølelse problemer og kan være en hindring for at gøre noget, der er i din egen interesse.

Vi føler os skyldige, fordi vi synes, grænser er slemme, forkerte eller egoistiske. Hvem har fortalt dig, at det er forkert eller egoistisk at sætte grænser? Hvem har vist dig, at det er forkert gennem deres reaktion på dine grænser?

Det er vigtigt at huske, at andre kan modstå dine grænser, men det gør dem ikke forkerte eller egoistiske. Det er deres mening; det er ikke et faktum. Ofte har vores mangel på grænser gjort det muligt for andre at udnytte os – og det er forståeligt, at de vil skubbe tilbage, når vi begynder at stå op for os selv.

Sæt grænser uden at føle skyld Grænser er en form for egenomsorg; alle skal passe på sig selv for at være sunde, glade, produktive og medfølende. Du kan udfordre dine skyldfølelser og se, om de er berettigede ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

Vil jeg vise hensyn til mig selv mindst lige så meget, som jeg tager hensyn til andre?

• Vil jeg tage hensyn til mig selv mere, end jeg tager hensyn til andre?

• Vil jeg tage hensyn til mig selv først?

• Er det virkelig forkert at _______________?

• Tror jeg, at dette er forkert, eller er dette en andens tro?

• Ville jeg fortælle en ven, at det er forkert at _______________?

• Er min skyld baseret på urealistiske forventninger til mig selv?

• Hjælper følelsen af skyld over ______________ mig til at være den sundeste, lykkeligste udgave af mig selv?

• Kan jeg tolerere, at nogen er utilfredse med mig, hvis jeg gør det, der er bedst for mig?

64 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

TIPS TIL AT BLIVE BEDRE TIL AT SÆTTE GRÆNSER

► Bliv klar over, præcis hvad grænsen er. Hvor vil du trække grænsen?

► Hvis du ikke er klar over, hvad dine grænser er, vil andre heller ikke være det.

► Beslut dig for konsekvenserne på forhånd. Hvad vil der ske, hvis nogen krydser en grænse?

► Forvent overtrædelser. Du kan være helt sikker på, at hvis du sætter en ny grænse med folk, der allerede kender dig, vil den grænse blive testet.

► Vær konsekvent. Dine grænser må ikke ændre sig med dit humør, og du kan ikke bebrejde andre for at være forvirrede over, hvad der er acceptabelt.

► Væn dig til det. Grænsesætning er ikke en enkeltstående aftale. Når du først har sat en grænse, begynder det langsigtede arbejde med at forsvare den grænse.

► Accepter dit ansvar for at sige fra og sørge for, at der er konsekvenser hver eneste gang, en grænse overskrides.

► Giv ikke andre skylden for at overtræde dine grænser. For det første ved folk ikke nødvendigvis, hvor du står, selvom du synes, de burde.

Overskridelse af dine grænser

Når nogen ikke accepterer dine grænser, betyder det ikke, at du i hvert eneste tilfælde skal udtrykke den, give detaljer eller retfærdiggøre din grænse. For eksempel har defensivitet en tendens til at afsløre dit ubehag eller din usikkerhed i stedet for at bekræfte, hvad du sagde. At give detaljer eller begrunde dit udsagn åbner ofte for en debat om din grænse. Så hold det roligt, venligt og til sagen.

Hvis du bemærker, at der er et mønster af mennesker, der ikke respekterer dine grænser, kan det betyde, at du ikke håndhæver disse grænser så klart eller konsekvent som nødvendigt. Måske tillader du en persons vedholdenhed (fx gentagne spørgsmål) for at ændre dit „nej“ til et „ja“. Hvis det er tilfældet, belønner du adfærdsmæssigt deres insisteren og lærer dem, at de kan – og har tilladelse til – at overskride dine grænser.

Nogle gange er det bedste, du kan gøre med vedholdende mennesker (og små børn), at gentage det, du allerede har sagt, roligt. For eksempel: „Tak, jeg har planer.“ Det kan være dit svar, hver gang en bestemt person forsøger at skubbe eller forhandle med dig om dine grænser.

Hvorfor er det svært at sætte grænser?

Det kan være svært af mange grunde. Det er svært at sætte grænser, da vi skal ændre på gamle mønstre, og det kræver energi at gøre noget andet, end man plejer. Det kræver mod, måske frygt for afvisning og konflikt, og det kræver anstrengelse for at være parat til at kæmpe for, at andre forstår og respekterer dine „nye“ grænser, som du måske ikke har præsenteret for dem tidligere.

Øvelse gør mester

Det er ikke sikkert, du får sat en perfekt grænse op og defineret og kommunikeret den klart, men det er trods alt bedre at få prøvet end slet ikke.

Tag ansvar for, hvordan du sætter grænser på en ordentlig måde. Måske kan du give en forklaring, hvis det giver mening i situationen.

// 65
Øv dig
Det er vigtigt at huske, at andre kan modstå dine grænser, men det gør dem ikke forkerte eller egoistiske. Det er deres mening; det er ikke et faktum.

Dette skal du vide om

PFAS

Du har nok hørt om dem: PFAS – fluorstofferne. De sniger sig ind de mest uventede steder; i drikkevandet, på stegepanden, barnevognen og i dit barns overtøj. Og nu også i kød, æg og fisk. Her får du de vigtigste råd til at begrænse din udsættelse for PFAS i hverdagen.

Hvor farlige er PFAS?

Alle typer fluorstoffer er problematiske for sundheden eller mistænkes for at være det. Også i miljøet er PFAS en stor udfordring, fordi de er meget vanskelige at nedbryde. De kan forstyrre selv voksne menneskers hormoner uhyggelig kraftigt og give babyer medfødte skader. Nogle fluorstoffer kan bl.a. hæmme immunforsvaret, give forhøjede kolesterolniveauer, forringe effekten af vacciner og give øget risiko for visse kræftformer. De ophobes i de indre organer.

Æggegate

I januar 2023 kom det frem, at danske økologiske æg indeholder PFAS. Det stammer formentlig fra fiskemelet, der fungerer som proteinkilde i deres foder. Økologisk pillefoder til høns til privat hønsehold kan også indeholde fiskemel. Til konventionelle høns anvendes derimod typisk foder med genmodificeret soja som proteinkilde. Derfor er indholdet af PFAS højest i de økologiske æg. Heldigvis fjernede de økologiske æggeproducenter straks fiskemelet fra foderet. Ifølge beregninger er det ikke nødvendigt at skifte hønsene ud, da indholdet i æggene vil falde inden for dage/uger, så snart hønsene får nyt foder. Så hvis der ikke sker noget uventet, kan du her fra april 2023 fint spise økologiske æg igen.

UNDGÅ PFAS

– HER ER DE TRE VIGTIGSTE RÅD

Rådene er i prioriteret rækkefølge

1. Luft effektivt og kortvarigt ud et par gange hver dag, og støvsug jævnligt.

2. Undgå tandtråd med teflon og andre fluorstoffer.

3. Lad være med at bruge imprægneringsspray.

66 // SUND-FORSKNING
ikke
KEMI
skal
anvendes
som en erstatning
for
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

og skaldyr?

Fiskemel er et meget forarbejdet produkt, hvor proteinindholdet opkoncentreres. Og PFAS opkoncentreres i protein. Derfor kan man ikke umiddelbart udlede, at fisk indeholder PFAS, fordi fiskemel gør. Men fisk og skaldyr kan indeholde

PFAS, særligt hvis de lever i åer og søer, hvor indholdet af PFAS typisk er langt højere end i det marine miljø.

Undgå havehøns på forurenet jord

Havehøns kan også få PFAS fra deres grøntfoder. Derfor er det rigtigt vigtigt, at du ved, at din hønsegård ikke er forurenet. Bor du et PFAS-forurenet sted, fx på Fanø, hvor kyst og græs er forurenet af skumsprøjt, vil æggene også blive det, da høns spiser græs. Æggene kan indeholde PFAS, dioxin og andre sundhedsskadelige stoffer, hvis dine høns går på et nedlagt industriområde med gammel forurening i jorden. Høns spiser nemlig insekter og jord i tillæg til græs.

Hvad er det vigtigste, jeg kan gøre

Fokusér på at fjerne PFAS ved at lufte ud dagligt og støvsuge hyppigt – her kan du gøre en markant forskel. Det er kendt, at PFAS afgives til indeklimaet, hvorfra det kan optages i lungerne. Det kan meget vel være en mere problematisk udsættelse end fx drikkevand og fødevarer. Tandtråd kan muligvis være en lige så stor eksponering. Man ved desværre ikke særlig meget om, hvor meget der optages direkte over huden fra flyverdragten, handskerne eller fra fars fancy skaljakke. Det er muligt, at der er en rimelig stor eksponering via huden.

Hvordan fjerner man PFAS fra sin krop?

Der findes i dag desværre ingen kendte/dokumenterede måder at udrense fluorstoffer fra kroppen. Når du giver blod, kan du dog udskille en vis mængde fluorstoffer. PFAS akkumuleres i naturen og i vores kroppe og er meget svært nedbrydeligt. Forhåbentlig bliver vi klogere på dette med tiden. DTU har relevant, omend meget tidlig, forskning i gang på dette område.

ROSE MAIMONIDE hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag.

Se mere på rosemaimonide.com.

Kilder:

http://norden.diva portal.org/smash/get/ diva2:1295959/FULLTEXT01.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/ S0269749122006923

file:///Users/ejer/Downloads/PFAS i oekologiske aeg og foder Jan 2023.pdf

https://www.mamavation.com/beauty/toxic pfas den tal floss tooth floss.html

https://marketplace.chemsec.org/articles/ news/2021/09/22/alarming levels of pfas detected in indoor air/

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/ Fluorstoffer_i_foedevarer.aspx

https://www.sst.dk/ /media/Udgivelser/2022/PFAS/ Helbredseffekter af PFOA PFNA PFOS og PFHxS. ashx

VIDSTE DU at EU i januar 2023 indførte grænseværdier for PFAS i kød, fisk og æg?

// 67
Hvis der ikke sker noget uventet, kan du her fra april 2023 fint spise økologiske æg igen.

FUP OG FAKTA om fluorid i tandpasta

De senere år har der floreret myter om, at fluorid (også kaldet fluor) i tandpasta er farligt. Typisk fordi fluorid i tandpasta forveksles med de fluorerede stoffer, der fx findes i pizzabakker og rengøringsmidler, i hønsefoder, på industrigrunde, i vores landbrugsjord – og de stoffer er faktisk farlige, fordi de alt for let kan hobe sig op i vores kroppe. Det har fået nogle til helt at fravælge tandpasta med fluorid, baseret på en misforståelse. For pizzabakkers flourerende stoffer har intet med flourid at gøre.

Fluorid forhindrer caries i at udvikle sig Studier og erfaringer har i årtier vist, at fluorid hæmmer udviklingen af caries, hvilket bygger på omfattende viden om de hårde tandvævs opbygning og sygdomsforhold. Fluorid sænker simpelthen hastigheden af udviklingen af caries. Tandbørstning med tandpasta med fluorid menes derfor at have en stor del af æren for nedgangen i caries (huller i tænderne) i den vestlige verden de seneste årtier, og har man rejst rundt i lande uden denne viden hos befolkningen, er man ikke i tvivl. En tandbørste er ikke nok, der skal også tandpasta til.

Flour skal kun anvendes i små mængder

Selvom fluorid ikke kan sammenlignes med fluorerede stoffer, er fluorid giftigt i store mængder og bør derfor holdes uden for små børns rækkevidde. Et lille barn skal indtage mere end tre tuber almindelig tandpasta med fluorid på én gang og en voksen mere end 15 tuber, før det er decideret livsfarligt. Heldigvis kræves der kun meget små mængder fluorid til at kontrollere caries. (1)

Kilde:

(1) Artikel bragt i Tandlægebladet, januar 2020: ”Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerede stoffer” af Line Staun Larsen, adjunkt, tandlæge og ph.d. ved Aarhus Universitet.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ FLUOREREDE STOFFER OG FLUORID I TANDPASTA?

Fluorerede stoffer er en gruppe kunstigt fremstillede kemiske stoffer (langkædede molekyler), der går under fællesbetegnelsen PFAS eller PFC.

De er kendetegnet ved, at de har lang nedbrydningstid i naturen og ophober sig i organer på dyr og mennesker, hvor de kan påvirke organismen negativt.

Nogle af stofferne er bl.a. mistænkt for at sænke immunforsvaret, give anledning til forhøjet kolesterol, forårsage cancer eller påvirke forplantningsevnen negativt. De fluorerede stoffer anvendes bl.a. i fødevareemballage, rengøringsmidler og imprægneringsprodukter.

Fluorid i tandpasta er et helt andet kemisk stof end de fluorerede stoffer og har ikke de samme negative egenskaber. Det kemiske stof, der findes i tandpasta, er et fluoridsalt, der indeholder fluor-ionen (F-). Fluor-ionen kaldes netop fluorid. (Kilde Tandlægebladet, januar 2020)

FAKTA

Indtaget af fluorid i tandpasta udgør for den enkelte kun en lille del af det samlede daglige fluoridindtag, der primært kommer fra fluorid fra naturlige kilder som drikkevand og visse fødevarer (1)

68 // SUND-FORSKNING skal ikke
for
KROP
anvendes som en erstatning
at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
AF MARIANNE PALM

Skånsom behandling af jernmangel

Vælg

Veldokumenteret støtte til alle fantastisk forskelligartede hjerner

Tidligere samme produkt - nyt navn

God for hjernen*

Equazen®

kombination
natur
videnskab Lær mere om Equazen® på novasel.dk/equazen. Fås i Helsam/helsekostbutikker, Matas og på udvalgte apoteker.
En intelligent
af
og
omega-6-fedtsyren
forholdet 9:3:1. *DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. ®
består af essentielle flerumættede fedtsyrer, fremstillet af ansvarligt udvundet fiskeolie og kæmpenatlysolie af høj kvalitet. Unik sammensætning af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA og
GLA i
aminoJern og få energi til mere Jern bidrager til at mindske træthed • Optages 2-4 gange bedre end traditionelle jerntilskud • Færre gener med lavere dosis

Fluortandpasta – skal, skal ikke

Det kan være svært at være forbruger og især på sine børns vegne. Hvordan skaber jeg det smukkeste sæt tænder gennem hele livet, og skal det absolut være med fluor?

Bølgerne kan gå højt, og inden du tager et aktivt valg, så kig på den foregående side, for forskerne i tænder er ikke i tvivl: Du bør bruge fluor i din tandpasta, i små mængder naturligvis, og små mængder er faktisk nok til at forebygge huller i tænderne.

At sukker er den største synder mod tændernes evne til at undgå huller, er vist velkendt for de fleste. Det samme er at børste tænder minimum to gange om dagen. Til gengæld ved de færreste, at der er store fordele ved at vælge en tandpasta, der har aktive ingredienser fra aloe-planten.

Med og uden fluor

Man ved fra studier:

► at den kan støtte det lokale immunsystem i munden.

► de aktive stoffer trænger ned i eventuelle tandlommer og hjælper med at beskytte slimhinde og gummer mod forfald.

► de aktive stoffer i aloe-planten kan også fjerne ømhed, irritationer og dermed overfladiske tandkødssmerter ved at hindre betændelse og inflammationer.

Du kan blande to tandpastaer og få det bedste fra to verdener Avivir Tooth Paste tandpasta – med eller uden fluor – indeholder 60 pct. økologisk aloe vera med et højt og standardiseret indhold af de aktive stoffer, og man ved fra studierne, at tandpastaen med aloe vera virker reparerende på rødt og hævet tandkød.

Produktet er også tilsat Q10, som sammen med indholdet af allontoin skaber bedre betingelser for slimhinderne i mundhulen.

Baking soda er også tilsat for at modvirke dannelsen af tandsten og gøre tænderne glattere – og hvidere.

Ekstra plaget tandkød eller irriterende gener fra dine forfædre?

Ikke alle er født med en guldske i mundhulen, og der er flere, der har sværere ved at danne de enzymer, som ellers kan holde huller væk fra tænderne eller bevare et sundt tandkød så længe som muligt. Prøv i en månedstid at gurgle efter hver tandbørstning med Avivir Drikke Aloe Vera Naturel. Synk, og du får en ekstra støtte til din fordøjelse.

Forskningen taler også sit tydelige sprog om aloe-plantens egenskaber

Aloe vera-plantens gelagtige substans har været brugt i århundreder på mange kontinenter, bl.a. i Asien, Afrika og Sydafrika. Studier og erfaringer, som er gjort gennem brugen og ikke mindst er bekræftet gennem mange små og store forskningsprojekter, viser, at aloe veraplantens aktive stoffer kan afhjælpe:

→ Tørre slimhinder

→ Mundsår

→ Forebygge paradentose ved at forbedre det lokale immunforsvar og undgå plakdannelse

70 // SUND-FORSKNING
skal
ikke
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. AF MARIANNE PALM
Kilde; J Altern Complement Med. 2013 May;19(5):429 34. doi: 10.1089/acm.2012.0164. Epub 2012 Dec 16.

Fermenteret urtegær med 100% naturlige ingredienser

NYHED

Naturligt jern med vitamin C

+ vitamin C fra acerolakirsebær ingredienser

naturlige

Strath forhandles i Matas, helsekostbutikker, apoteker og webshops. www.strath.dk

DET HOMØOPATISKE HJØRNE

GÅR ALLERGI OG TARM ARM I ARM?

Allergier kan ramme alle mennesker i alle aldre. Årsagen er ofte kompleks og indeholder både genetiske, epigenetiske og miljømæssige faktorer.

Ifølge sundhed.dk er antallet, der har allergi, omkring 20-25 pct. af befolkningen. Alene pollenallergi anslås at ramme 8-900.000 danskere. Det er om noget en folkesygdom, må man sige. MEN! Er det i virkeligheden en sygdom og ikke snarere et symptom på, at der er noget andet galt i kroppen?

Allergi er defineret som en uhensigtsmæssig reaktion i immunsystemet over for et normalt harmløst stof. Det sker, når vores immunforsvar forveksler ufarlige stoffer som fx laktose, pollen, katteskæl eller et andet miljøstof – såkaldte allergener –med alvorlige indtrængende antigener. Så startes en kædereaktion for at forsvare sig. Dette forsvar oplever vi som allergisymptomer.

Allergi og immunforsvar hænger således tæt sammen. Et dårligt immunforsvar genkender ikke allergener særligt godt. Hvis vores immunforsvar optager fx et pollen og misforstår stoffet som noget farligt, sendes der signal til de såkaldte B-lymfocytter om, at de skal danne antistoffer af typen Immunglobulin E (IgE). Disse IgE’er sætter sig så på andre immunceller af typen mastceller, der får dem til at frigive histamin.

Histamin er et signalstof, der øger kredsløbet i hud og slimhinder, så allergenerne kan nedbrydes og forsvinde ud af systemet. Der er specielt mange mastceller i blod, hud og slimhinder i næse, mund og øjne. Der er derfor, vi ofte her oplever allergireaktioner som varme, rødme, slim og tåreflåd. Når histamin frigives i mave-tarm-kanalen, reagerer tarmen med oppustethed, diarré, kvalme og mavesmerter. På den måde er det faktisk immunforsvaret selv, der er årsag til allergisymptomerne.

Så et dårligt immunforsvar giver allergi. Hvad giver så et dårligt immunforsvar?

Et godt fungerende immunsystem kan blive skadet af bl.a. fordøjelsesproblemer, forurening, uvarieret kost og derigennem mangel på vitaminer, mineraler, fedtsyrer m.m. og stress. Det er derfor helt centralt at genaktivere kroppens egne øko- og afgiftningssystemer for at reducere allergiske tendenser.

Til en effektiv allergikur hører derfor altid en forbedring af tarmfloraen eller mikrobiotaen, som den kaldes i dag. Flere studier viser, at der er en dårlig tarmfunktion før udbruddet af næsten alle allergier. Tarmen har en lidt tosidet funktion. Den skal på den ene side sørge for, at næringsstofferne kommer ind i kroppen via tyndtarmen, mens den også skal beskytte mod uønskede

72 // SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen. SVAR FRA: Thomas Kjærsgaard Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

stoffer. Der kan opstå fænomenet den såkaldte utæt tarm (leaky gut), hvor antigener passerer gennem tyndtarmenes vægge, som derefter er i stand til at rejse gennem vores system som noget ukendt for kroppen. Den manglende tæthed i tyndtarmene og de efterfølgende problemer i tyktarmen kan skabe luft og irritation i tarmene, men også problemer ude i kroppen.

Har man fået en belastet mikrobiota pga. moderne mad, diverse kropsfremmede stoffer og fx også for meget sukker og for få fibre, kan tarmsystemet ikke regulere frit. Det gælder derfor om at „lappe“ tarmen og retablere en god, sund mikrobiota, der kan

nedbryde allergener, som fx pollen, før de får lov til at provokere kroppen.

Her er synbiotika vigtige for at øge tarmsundheden. Det dækker over både probiotika, der er gode fordøjelsesbakterier, og præbiotika, der er fibre, som direkte fodrer tarmbakterierne. Fibre er vigtige, fordi de sørger for, at tarmen bevæger sig. De er også vigtige, fordi de nærer bakterier i vores tarm og producerer butyrat/smørsyre, der holder tarmslimhinden sund og i symbiose/ balance.

Til det anvender jeg et probiotisk kosttilskud som fx SymbioLact med så mange aktive bakterier som muligt samt præbiotikaet SymbioIntest. Det

sidste især også ved træg tarm/forstoppelse.

I alt er der ca. 500 forskellige slags mikrober i tarmsystemet. Det betyder, at immunforsvaret trænes dagligt til at fungere. En sund mave-tarm har et væld af sunde bakterier og svampe. Tarmmikrobiotaen består af bakterier, der lever i vores tarm i et gensidigt fordelagtigt forhold til os – de fodrer os, og vi fodrer dem. Men ændringer i vores tarmmikrobiota gør os modtagelige for allergier.

En hypotese for udvikling af allergi er den såkaldte „hygiejnehypotese“, der siger, at hvis man lever for sterilt og beskyttet, så lærer immunforsvaret ikke at bekæmpe udefrakommende provokationer. Kroppen bliver derfor mere allergisk, da den ikke har lært, hvordan den skal reagere på allergener. Jo mere uhensigtsmæssigt kroppen reagerer, jo mere trætte bliver vi også. Dårlig tarmmikrobiota og stress hænger derfor også sammen.

Ved høfeber oplever mange klienter utilfredsstillende resultater med konventionel medicinsk behandling. Antihistaminer sløver og gør folk utilpasse. Mange allergikere er derfor klar til at forsøge andre terapiformer som fx homøopati.

Ved allergier bruger jeg både den homøopatiske Luffeel næsespray og -tabletter for at kombinere effekten. Der er dokumenteret effekt over for typiske allergiske næse- og øjensymptomer, som fx løbende næse, nysen og kløende øjne. Oculoheel øjendråber bruger jeg til lindring af symptomer som tåreflåd, øjenbetændelse og -irritation. Ved bredere allergier anbefaler jeg også Histaminum injeel drikkeampuller til at sænke symptomerne.

Hermed ønskes alle en god mikrobiota samt et allergifrit og dejligt forår.

// 73

EKSPERT

Frede Damgaard

Biopat / Naturopath ibm Phytoterapeut Ernæringsterapeut www.frededamgaard.dk

„Isbjerget“ – på Århus havn Mariane Thomsens Gade 31, 3, 1 8000 Århus C

Tlf. + 45 86 11 40 42 30 28 06 97

Skriv til: frede.damgaard @sund-forskning.dk

FORÅR OG POLLEN

EKSPERT

Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut

Skriv til: marianne.palm @sund-forskning.dk

Allergier er blevet en af tidens store problemer, og hvorfor det egentlig bliver værre og værre, kan redaktionen kun gisne om. Måske er det den generelt stigende forurening, dårligere kostvaner med færre næringsstoffer, hvilket både slimhinder og immunforsvar har brug for. Måske er det et øget pres på os alle, fordi vi pålægger os selv alt for mange opgaver i dagligdagen, og hverken immunforsvar eller nervesystem får ro til at tage hånd om situationen.

Her får du to forskellige bud på nogle løsninger, og vi kunne fylde hele magasinet med tips og tricks til at undgå allergi. Allerbedst er det at finde en biopat/naturopath ibm, så du ikke farer vild på helsehylderne, men to af de gamle biopater giver her deres bud på nogle moderne løsninger, krydret med viden fra fire årtier.

Kære læsere Så er forårssæsonen og dermed pol lenallergierne på vej! Og værsgo, her er lidt støtte til slimhinder og immun forsvar, så du måske kommer nem mere gennem perioden.

Mange fødevarer kan være krydsreagerende, specielt ved allergi over for birkepollen eller græs. Vær derfor opmærksom på, om du tåler fx abrikoser, blommer, ferskener, kirsebær, kiwier, nektariner, pærer, æbler (specielt de grønne), kartofler og specielt rå gulerod, selleri – knold og blad, tomat, ærter.

Mange nødder, specielt hasselnødder, jordnødder/peanuts, og nogle reagerer også på mandler, para- og valnødder, cashewnødder, specielt rå.

Let kogning eller bagning vil hjælpe nogle, men for andre vil en eller flere af de nævnte fødevarer give reaktion uanset. Så spis kun lidt af dem, eller undgå dem helt, specielt i pollensæsonen, og især hvis du oplever, at de giver reaktioner.

Som gammel terapeut har jeg i mange år anbefalet større doser af vitaminer – og især af vitaminerne B2, B5 og B6.

I dag findes der et Vitamin-B-Complex fra Solaray, som indeholder store doser af disse B-vitaminer. Tag en kapsel dagligt, så er du godt dækket ind, og gå til en behandler, der kan ordinere større doser af fx B5 og B6, hvis ikke virkningen sammen med de øvrige anbefalinger her kan gøre en stor nok forskel.

Supplér gerne med 1x1.500 mcg A-vitamin til dine slimhinder samt en ekstra 500 mg C-vitamin til immunforsvaret.

Ligeledes kan to kapsler Perilla-ekstrakt støtte kroppen, specielt i forhold til luftvejsallergier.

For ekstra hjælp kan en Omni-Immun-kapsel med sit indhold af betaglucaner støtte dit immunforsvar og dine slimhinder.

Yderligere hjælp til dine slimhinder er Omega-7-fedtsyrer fra havtorn, som også fås i kapsler.

Understøt gerne det hele med en god multi-vitamin-mineral for bedre omsætning af din kost og de øvrige tilskud. I et godt vitamin- og mineralprodukt finder du bl.a. zink og silicium til at støtte immunforsvar- og slimhinder.

Det hele skulle også gerne give dig bedre overskud og mere energi til at komme igennem foråret bedst muligt.

SPØRG EKSPERTERNE 74 //
!
Mvh.

RINDENDE NÆSE

Hej redaktion

Jeg har lige fået at vide, at min rindende næse skyldes allergi, og det passer egentlig meget godt med både husstøv, der er svært at undgå i vores gamle hus, og med det forår, der lige har været. Øv. Jeg bliver træt og bims af det, for antihista minerne gør mig meget sløv. Har du et godt råd?

Morten

Kære Morten

Jeg skal som behandler bruge mange flere oplysninger for sådan at guide dig, så du kommer helt ind til kernen af problemerne, men jeg henviser dig gerne til nogle af mine dygtige kolleger. I mellemtiden kan du med fordel prøve tre produkter fra Biosym: Omni B-Active, Omni-C og Omni-Immune. Sidstnævnte kan du læse meget mere om på s. 52.

B-vitaminerne vil støtte dig i at få mere energi, bedre omsætning af din mad, skabe overskud til, at alle celler fungerer bedre i deres bestræbelser på at holde din krop i en optimal tilstand. I „gamle“ dage brugte vi især B5 og B6 i høje doser for at hjælpe allergikere, og derfor kan du tage to kapsler Omni B-Active. C-vitamin kan støtte dit immunforsvar, som jo er på ekstra arbejde pga. din allergi, og her kan du roligt spise 2-4-6 kapsler om dagen, så de fungerer som et naturligt antihistamin.

Kig på www.biologisk-medicin.dk, så finder du den nærmeste biopat/naturopath ibm, hvis ikke ovenstående tre produkter hjælper dig med det samme. Akupunktur kunne også være en rigtig god løsning.

NYT TIL LILLE BABY!

Viden om fedtsyrer til forskellige aldre vrimler ind fra forskere fra hele verden og videre ud til os, der er behandlere, eller til dig, som interesserer dig særligt for, hvordan fedtsyrer rundt om i kroppen lige fra hjerne til storetå opfører sig som en del af celleopbygningen og derfor også har en hel unik evne til at støtte bl.a. hjerne- og nervesystem i alle aldre. Equazen-serien er nu beriget med en lille ny, Equazen

Baby, som tilgodeser de særlige behov, der er fra seks måneder til tre år. Det er en særlig kombination af fedtsyrer med EPA, DHA, GLA og AA fra fiskeolie og kæmpenatlysolie, der kan gøre en forskel for babyerne.

Kapslerne er lette at åbne, så indholdet kan hældes i lidt kold mos, grød eller væske.

// 75
SUND-FORSKNING
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
?
Mvh. Marianne
SPOT

Anja Ballegaard

Biopat/naturopath ibm

Læs mere på www.anjaballegaard.dk eller følg på Instagram @anjaballegaard

kontakt@anjaballegaard.dk

www.anjaballegaard.dk

Bryrup

30337240

Skriv til: info @sund-forskning.dk

PROBLEMER MED MAVEN?

TÆNK PÅ HELE FORDØJELSEN

Rigtig mange har problemer med ma ven. Kvalme, tynd mave, hård mave, ondt i maven, luft i maven og så videre. Ofte har man tilbøje lighed til at rette sit fokus til maven – altså den fysiske placering af ma ven. Men faktisk er fordøjelsen meget, meget lang. Afhængigt af din fordøjelsesfunktion og hvad du spiser, så går der 24–72 timer, før maden er kom met hele vejen igennem og er i transit.

Hvad man nemt kan glemme i dagligdagen, er, at fordøjelsen starter i munden eller rent faktisk allerede ved synet, duften og tanken om mad. Det ved du, hvis du har prøvet at gå forbi din nabo, som er ved at stege frikadeller. Straks løber dit mundvand – og dette mundvand er rent faktisk en vigtig del af dine fordøjelsessafter. For i munden starter den første nedbrydning af maden, og derfor er det så uhyre vigtigt, hvad vi har lært som børn: at tygge maden ordentligt. Gør vi det, giver vi den følgende del af fordøjelsen de

bedste betingelser for at kunne gøre dens del af jobbet, herunder at optage næring fra maden. For tarmene har jo ikke tænder. Andre naturlige ting, du kan gøre for at hjælpe din fordøjelse, er at spise en fiberrig kost, udelukke fødevarer, som generer dig, få daglig bevægelse, som styrker tarmenes peristaltik og så selvfølgelig masser af vand.

EKSPERT

Rikke Godthjælp

Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner

Institute for the art of balancing the body

Behandlinger & Uddannelse

GODTHJÆLP Instituttet

Sortedam

Dossering 59

2100 København Ø

Tlf: 53 500 801

Skriv til: info @sund-forskning.dk

FORKØLELSESSÅR – DET KAN VI BEHANDLE MED AKUPUNKTUR

Selv om vi på dansk kalder det for kølelsessår, hænger det ikke nødven digvis sammen med forkølelse. Du får udbrud, når dit immunforsvar er svækket, hvis du er fortravlet, el ler du overanstrenger området.

Udbrud sker omkring munden eller ved kønsdelene, afhængigt af hvilken type herpes du er smittet med. I sjældne tilfælde kan det vise sig andre steder på kroppen.

Når først du har haft forkølelsessår eller herpes, som det også hedder, så hænger du på den, men du kan gøre meget for at minimere udbrud.

Jeg har rigtig god erfaring med at behandle forkølelsessår omkring munden. Har du mange udbrud, kan du forsøge dig med Longo Vital og

få akupunkturbehandlinger. Det er ikke muligt at fjerne virus fra din krop, men det kan være muligt at holde antallet af udbrud nede eller helt at undgå udbrud.

Som akupunktør er det vigtigt at se hele mennesket, og det gælder selvfølgelig også ved herpes. Hvad er det, der belaster dit system, og hvor ligger kilden til dit svækkede immunforsvar? Også dine madvaner kan være en faktor. En skjult fødevareintolerance eller allergi kan tit være en medårsag. Det skal vi sammen afdække og behandle med akupunktur.

Skriv eller ring, hvis du har spørgsmål. Tak fordi du læser med, Rikke Godthjælp

SPØRG EKSPERTERNE 76 // SUND-FORSKNING skal ikke anvendes
som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
! !
EKSPERT

Kosttilskud for et sundt hjerte

Naturligt indhold af blandt andet:

• 15 mg lycopen

• 15 mg fytosteroler

• 7 mg E-vitamin

• 0,5 mg betacaroten

Virkningen af SanoKardio® er dokumenteret i kliniske afprøvninger

Alt det gode fra 6 tomater i én kapsel

Indeholder tiamin, som bidrager til en normal hjertefunktion

www.sanokardio.dk – fås i helsekostbutikker og på udvalgte apoteker

3 6 vitaminprodukter 3 3 mineralprodukter

3 1 omega-3 fedtsyre 3 11 special produkter

Alle produkter er produceret af naturlige Skandinaviske ingredienser og dyrket i en ren gærkultur der sikrer høj optagelse.

biovita.dk
epinutrics.dk
-
EPINUTRICS NYE KOSTTILSKUD
PÅ EPIGENETISK VIDENSKAB
BASERET
SOM SET PÅ PRØV NU OG MÆRK EFFEKTEN EFTER 90 DAGE Sanokardio_annonce_208x139+5mmbleed.indd 1 03.09.2021 13.25

NYSGERRIG PÅ

ERNÆRINGSTERAPI ELLER UNIK

Du bliver klædt fuldstændig på til at forstå, hvorfor det er nødvendigt som behandler at kende alt til vitaminer og mineraler, du får et af de mest grundige kurser udi kosttrends – og dem findes der mere end 22 af! Og du lærer danske læger og forskere at kende, som også har opdaget, at inflammationshæmmende kost kan gøre en forskel for vores kroppe.

Vi er meget funderet i forskning, men også sund fornuft og ikke mindst erfaringer, og her lægger vi mest vægt på den skandinaviske eller europæiske forskning, når det gælder ernæring. For der er store geografiske forskelle, som har afsæt i kultur, klima og vaner i forskellige lande.

Du vil her, som i de andre fag, blive mødt af medstuderende og lærere, som er parate til en livlig debat – hvad er vigtigt i det kolde nord af fødevarer, hvordan motiverer vi klienter og medborgere til at få flyttet nogle måske mindre sunde madvaner til nogle bedre – og som vel at mærke kan fungere i hverdagen rundt om i Danmark?

Med andre ord: Tusindvis af delelementer i ernæringsmæssige spørgsmål vil blive gennemgået, og du vil blive klædt på til at

møde dine klienter udi en motiverende forandring i livet, hvis det er nødvendigt.

Vi har et væld af fag med den allerstørste viden om planteegenskaber Du kommer helt tæt på 130 plantemonografier, du lærer det meste om produktudvikling, om produktionsmetoder, og du lærer at gå i dybden med, hvornår en tørret droge, en tinktur, en flydende ekstrakt eller en tørekstrakt er relevant som terapeutisk værktøj. Du får indblik i al den forskning, der findes, eller du lærer at finde forskningen selv og gøre det forståeligt for dine kommende klienter. Du får en del plantekemi, men i en let og forståelig form, en viden om planternes indholdsstoffer, du kan tage med dig og anvende på droger fra hele verden. Nogle er ikke tilladte eller tilgængelige her i Danmark, men hvem ved, om du en dag nedsætter dig som naturopath ibm i udlandet?

BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk Læs mere om vores andre fag på side 2 og 3 eller på www.biologisk-medicin.dk Bliv en af Danmarks dygtigste komplementære behandlere
VIDEN OM PLANTEEGENSKABER? De individuelle ernæringsstrategier

DET SIGER DE OM SKOLEN

„Biopat og Naturopath ibm-uddannelsen er noget af det bedste, jeg har investeret i. Det er, fordi jeg med den uddannelse har fået muligheden for at få en kæmpe viden af dygtige undervisere. Undervisere, som hele tiden skal holde sig opdaterede med den nyeste viden, der er relevant for os biopater/naturopater. Uddannelsen har givet mig mulighed for at hjælpe en masse mennesker til at få et bedre og sundere liv igennem den behandling, jeg har lært at udføre. Det bedste af det hele er, at den undervisning, man modtager på skolen, er ufanatisk. Skolen ønsker, at vi skal have høj faglighed, som er jordnær og brugbar sammen med det etablerede sundhedssystem.“

„Det mest fantastiske studie, jeg nogensinde har oplevet. Fagligheden er i top, lærerne og administrationen er forstående, professionelle og vidunderlige at studere med. Skolen er desuden meget forstående over for alle individer, som er på skolen og anerkender, at ikke alle har det lige nemt og derfor måske har behov for mere hjælp eller længere tid. Alle klarer det helt igennem fremragende med hinanden både personligt og arbejdsrelateret.“

„En rigtig god skole med plads til alle. Uddannelsen til biopat er grundig, dybdegående samt relevant, og der gives indgående kendskab til mange forskellige behandlingsmetoder, hvilket gør, at man føler sig tryg i rollen som behandler.“

„Fantastisk uddannelse med undervisere, der er så kompetente, at man er ved at falde ned af stolen af beundring, over det, de kan give dig med i rygsækken. Fem stjerner for en uddannelse af høj kvalitet og niveau.“

– Gitte Besser, biopat/naturpath ibm

„Jeg oplever en høj grad af at føle mig set og hørt som studerende. Specielt har nogle undervisere, herunder Marianne Palm, muligheden for at lære mit faglige niveau og min person at kende, der gør dem i stand til at give mig lige netop dét, jeg skal bruge for at udvikle mig som behandler. Det opnås bl.a. ved kontinuerlig dialog i undervisningen og feedback fra opgaver og klientjournaler.“

– Aleksander Skou, biopat/naturopath ibm studerende

HELST I VERDEN

Bliv biopat/naturopath ibm (lægeeksamineret) med 75 % onlinedeltagelse og 25 % fremmøde – men du må meget gerne deltage 100 % fysisk i Roskilde.

GODKENDT AF DEN DANSKE SUNDHEDSSTYRELSE: STUDÉR HVOR SOM
BusinessHouse, Jernbanegade 23, 4000 Roskilde, www.biologisk-medicin.dk

UNDERVÆGTIG

Jeg er 27 år og undervægtig, det kan jeg selv se, og det kan alle andre også. Jeg lider altså ikke af anoreksi eller andre spiseforstyrrelser, men umiddelbart har jeg ikke så meget appetit som andre. Når vi fx er ude at spise med vennerne eller familien, spiser jeg hellere to små forretter end en hovedret, eller bare en forret.

Mine forældre er også meget slanke, og de spiser vist lige så små portioner som jeg, men jeg vil altså gerne tage på.

Hvad kan jeg gøre? Jeg fejler ingenting, men har måske tendens til træg tarm.

Det er dejligt, at du kommer med en beskrivelse, som gør, at jeg måske kan give dig nogle ideer til, hvad det kan handle om, og ikke mindst hvilke sunde muligheder der er for at ændre på tilstanden. Der er mange vinkler. Blandt andet er det jo et faktum, at småtspisende ofte har en mindre mavesæk end storspisende. Mavesækken er ret så elastisk, så jo mere vi spiser, jo større bliver den, og jo mere appetit kan der opstå. Det kan så også gå den anden vej. Jo mindre vi spiser, jo mindre bliver mavesækken – altså indtil et vist punkt – heldigvis.

Og måske er både du og dine forældre udstyret med nogle gener og hormoner, der gør, at I netop har mindre appetit end andre. I bliver hurtigere mætte, fordi I har nok af mæthedshormonet leptin.

Men det kan også være, fordi du har for lidt mavesyre. Det ser vi hos mange børn, der er småtspisende og „kræsne“. Når vi stimulerer mavesyren, bliver der også større trang til mad, appetitten bliver større.

Men alt i alt skal du ikke blot spise uhæmmet af mad og slet ikke af meget fede ting, selvom jeg har set både læger og diætister foreslå den fremgangsmeto-

de. Du skal meget hellere fokusere på netop mavesyren og på at få en høj næringstæthed i din mad, og ikke mindst bygge din krop op ved at skabe større muskelmasse.

Det kan være en ordentlig mundfuld at skulle klare selv, og jeg vil foreslå dig, at du finder frem til hjemmesiden, www.biologisk-medicin.dk, hvor du kan finde en liste over alle biopater og naturopather.

SPØRG EKSPERTERNE 80 // SUND-FORSKNING
ikke
skal
anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
EKSPERT Marianne Palm Biopat, naturopath ibm og phytoterapeut
!
Skriv til: marianne.palm @sund-forskning.dk

Kalktilskud af højeste kvalitet

Tidl.

Calcium er nødvendig for vedligeholdelsen af normale knogler og tænder samt bidrager til en normal muskelfunktion.

OmniKalk er et bredspektret kombinationspræparat.

OmniKalk Forte er udviklet med særligt fokus på knoglesundhed.

Osteoform Tidl. OsteoRemin Forte
Forhandles hos Helsam, helsekostbutikker, Matas samt udvalgte apoteker. biosym.dk

Marengskage med citrus

Denne opskrift på marengskage med citrus er fra min nye bog Glutenfri og Mælkefri Kager og Desserter. Bogen indeholder forslag til fx chokoladekage, banankage og gulerodskage, men også æblekage, blåbærkage, vandbakkelser, citronkage, græskarkage, kanelbrød, cookiekage og selvfølgelig romkugler, når der er kage i overskud.

Der er også kager og desserter, der kræver lidt mere forberedelse, som fx tiramisu og cheesecake, samt dessertkager og desserter på glas. Der er også mulighed for, at du kan samle din egen kage fra bund til top.

Glutenfri og mælkefri

Kager og Desserter

Find flere opskrifter på glutenfri og mælkefri kager og desserter i denne bog. Bogen kan bestilles hjem i boghandlere eller som bog og e­bog på www.madgudinden.dk/butik.

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder. Hun har over 15 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

Forfriskende og sød kage med marengs, citron og lime. Kan serveres både varm og kold.

Til et tærtefad på 20 25 cm i diameter.

Mørdejsbund

– 110 g fuldkornsrismel

– 60 g hirsemel (eller 30 g kartoffelmel og 30 g majsstivelse)

– ½ tsk. johannesbrødkernemel eller xanthan gum

– 90 g kold mælkefri bagemargarine eller blød kokosolie

– 50 g flormelis

– 2 æggeblommer

– 1 knivspids fint salt

Bland alle ingredienser i en skål med hænderne, til dejen er fast og samlet til en kugle. Stil eventuelt dejen på køl i et par timer, hvis olien har gjort dejen blød. Dejen skal være fast og let at trykke ud i et fad.

Smør dine hænder og et fad på 20 cm i diameter med mælkefri margarine eller kokosolie. Beklæd formen med dejen og op ad kanten. Bag mørdejen i 20-25 minutter ved 175 grader, til bunden er gylden. Skær kanten til med en urtekniv. Nu kan mørdejen bruges til det ønskede fyld.

Citron­/limefyld

– 3 æg

– 80 g sukker

– 1 ½ dl mælkefri fløde

– Fintrevet skal af 1 øko citron og 1 øko limefrugt

– 2 spsk. friskpresset citronsaft

– 2 spsk. friskpresset limesaft

Pisk æg, sukker og mælkefri fløde sammen i en skål. Vend citron-, limeskal og saft forsigtigt i. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund, og bag den ved 180 grader i 20-30 minutter, til fyldet har en fast konsistens. Afkøl.

Marengs til toppen

– 2 æggehvider

– 120 g sukker

– 1 knivspids fint salt

Pisk æggehviderne stive med salt og sukker. Tag eventuelt den bagte kage ud af formen, og smør marengs ud på toppen og ud til kanten. Du kan også lade kagen blive i formen. Bag kagen ved 250 grader, indtil marengsen er gylden og sprød på toppen. Det tager kun få minutter!

82 // SUND-FORSKNING
OPSKRIFT
skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.
Kagebog med over 100 opskrifter på kager og desserter

NDS

Nutrient Delivery System

Genopret din tarmflora og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende.

NYHED

33 % FLERE levende bakterier

NU 20 milliarder cfu/dagsdosis. Samt en helt ny bakterie: L. rhamnosus GG/019

S ®P OBIOTIC TILHE

viser at

NDS® Probiotika i pulverform giver op til 20 gange f flere bakterier end i kapselform

PROBIOTIC CLASSIC

Dokumentation
TE R AP EUTE R , HELSEKOSTFORRETNINGER, WEBSHOPS OG UDVALGTE APOTEKER
N D
ENGHOLM NDS .DK Din lokale helsekost
KUN NDS® PROBIOTIC I PULVERFORM ER LEVENDE FRA INDTAGELSEN OG HELE VEJEN GENNEM MAVE-TARMSYSTEMET. NDS® PROBIOTIC ER OGSÅ LEVENDE I TYNDTARMEN.

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold

Mod træthed og energiløshed

• Naturlig energi

• 100% identisk med kroppens eget coenzym Q10

• Høj optagelighed, dokumenteret i over 150 videnskabelige undersøgelser

• Anvendt i Q-Symbio og KiSel-10-studierne

• Fremstillet under farmaceutisk kontrol

DK_Q10_Ad_SundForskning_210x280_1022