__MAIN_TEXT__

Page 1

Få et smugkig i Sundhedshåndbogen

Sundhedshåndbogen Kend din krop

sundhed - sygdom - mad og religion

Hvad siger din religion om sundhed og sygdom? Hvad kan du selv gøre for at få det bedre?

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 33


Sundhedshåndbogen er på gaden nu ... Pris kr. 411

Vitaminer, mineraler og sporstoffer

inkl. porto

Vitaminer

Vitaminer er livsnødvendige mikronæringsstoffer, som kroppen - med få un danne selv, og derfor må vi have dem tilført gennem kosten.

Du kan også hente bogen i Valby, så sparer du portoen.

De vandopløselige vitaminer er B- og C-vitaminer. De udskilles med sved o doseres.

Er du medlem af klub-sund, hvor du får sund-forskning for kr. 90 om året, får du 10 % rabat på bogen.

De fedtopløselige vitaminer er A-, D-, E- og K-vitaminer. Ved langvarig overd pen og forårsage vitaminforgiftninger. Men holder du dig til de nordiske a danske specialister i ernæring, er de vanskelige at overdosere.

De fedtopløselige vitaminer er lette at huske, hvis du sætter dem samme

Kort og godt om de enkelte vitaminer og mineraler

Du vil langt fra finde alle fakta om de enkelte næringsstoffer, men det er do hold til den, som Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyre og mineraler.

(Pssst ... du melder dig ind i klubben på www.klubsund.dk)

Generelt skal du ikke selv begynde at jonglere med store doser af de enkel du kan få en ide om, hvor vigtigt det er ikke kun at spise så sundt som mulig vej mod en bedre tilstand ved at spise et samlet, stærkt multivitamin-miner

A-vitamin Ægte A-vitamin fra animalske produkter kaldes retinol.

Beta-karoten er et vegetabilsk forstadium til A-vitamin, men retinol er seks ga

Naturligt forekommende beta-karoten er uden bivirkninger, også for rygere leveren, hvis der er tilstrækkelig zink til stede.

A-vitamin beskytter og styrker slimhinderne i luftvejene og i underlivsorg immunforsvaret.

80 ˚ Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter.

DILD Engelsk navn: Dill Botanisk navn: Anethum graveolens Linn. Familie: Apiaceae Dild tilhører skærmplantefamilien. Det er den eneste art i slægten Anethum og er i familie med fennikel og persille. Dild er en almindelig dyrket krydderurt, som bl.a. anvendes i salater, syltning og fiskeretter. Planten stammer oprindeligt fra Centralasien, og planten er vildtvoksende i Mellemøsten. Planten kendes helt tilbage fra det gamle Egypten, hvorfra den bredte sig til Grækenland, Rom og resten af Europa. I mange år har dildplanten været anvendt til medicinsk brug. Medicinsk har planten været anvendt som et fordøjelsesfremmende middel, mod forstoppelse, luft i maven og kolik. Dild bliver også brugt ved luftvejssyg luftvejssygdomme såsom hoste, forkølelse og influenza. Dildfrøene har en mælkestimulerende effekt og kan samtidig virke forebyggende, hvis barnet har kolik. Planten er krampeløsende, kølende, let beroligende og betændelseshæmmende. I gamle dage blev dild også brugt mod hovedpine og som sovemiddel sovemiddel.

Indholdsstoffer Proteiner, kostfibre, A-, B-, C-, E-vitamin, natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, zink, jod, man mangan, chrom, selen, nikkel, kobber, aminosyrer (tryptofan), antioxidanter, polyfenoler, tanniner, flavonoider.

Egenskaber • God ved søvnforstyrrelser, bl.a. på grund af indholdet af tryptofan • God ved kolik og oppustethed • Antibakteriel • Mælkestimulerende bogen skal

• Dild har en beskyttende effekt på mavesækkens slimhinder

Sundhedshånd

ikke anvendes

tning for at

som en ersta

gå til læge eller

sperter. ˚ 385

andre fagek

• God ved generelle fordøjelsesproblemer • Dild har et højt indh indhold af calcium, som er vigtigt for vedligeholdelse og styrkelse af knogler, tænder og muskler

Dild kan være effektiv mod parasitten Gia

Giardiasis ardiasis er en tarminfektion, som skyldes tarmparasitten Giardia forurenet drikkevand eller fødevarer og er en af de hyppigste årsag mild diarre, kvalme, rumlen i maven og luftgener. Metronidazol er det mest anvendte lægemiddel ved en infektion mo virkninger ved behandlingen, specielt børn.

• Leverbeskyttende • Dild har antidepressive egenskaber • Dild har en beskyttende effekt over for bakterien Helicobactor pylori • Antidiabetisk og kan nedsætte risikoen for følgesygdomme ved diabetes • Kolesterolsænkende

En gruppe forskere i Irak undersøgte, om dild kunne være gavnlig mo år været anvendt til medicinsk brug i Irak. Formålet med studiet var at undersøge effekten af vandig ekstrakt a lignet med lægemidlet Metronidazol.

• Svampehæmmende • Kan muligvis øge fertiliteten • Et studie viser, at dild kan være effektiv mod parasitten Giardia lamblia

28 børn af begge køn i alderen tre til 11 måneder blev fordelt i to med Metronidazol 15 mg pr. kilo tre gange om dagen i fem dage, o dildekstrakt 1 ml tre gange dagligt i fem dage.

Kombinationsforslag Dild kan anvendes i de fleste retter og er specielt populær til fisk, skaldyr og kartofler. Kan anvendes i saucer og dressinger.

Man så et signifikant fald af Giardia lamblia efter fem dage hos grupp den anden gruppe, og forskerne konkluderede derfor, at dild kan vær

Ligesom med kristendommen eksisterer der hove dretningerfor, at mange forskellige 262 ˚ Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning gå til eller andre fageksperter. sunn i- læge og shiam trossamfund i uslimer. De sidste ayatollah, som islam. Man kan værende tætte findes især i tale om to re på Gud, end Iran. Shiamuslim tere på Gud, affød almindelige menn er opfatter bl.a. er en helgendyrk esker er det. Det, en præst, else, hvor man lettere anerkende at nogen kan valfarter til deres r ekstase og myst anses som tæt gravsteder. Det erkende Gud og ikere, dvs. troen tætbetyder også, komme Allah på, at mennesker at shia-islam nær. I islam findes gennem deres der to former egne anstrengelser for jihad, den det opfattes i kan lille og den store dag af muslimsk jihad. Den lille e lærde som en såfremt de højes jihad kaldes også forsvarskrig, ikke te lærde, muft for hellig krig, men en angrebskrig. ierne, i mange negative sider Der kan kun erklæ muslimske lande af sig selv. Mang res hellig krig, er enige. Den e unge muslimer være at hjælp store jihad er e sin mor noge i Danmark udøv den indre krig t mere med madl er den store jihad mod avningen eller , hvor selvforbed gøre rent på eget ring fx kan Lars Steen Larse værelse eller passe n, religionshistorik sin skole. er, ph.d.

Sundhedshåndbog

en skal ikke anven

34 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

des som en erstat

ning for at gå

til læge eller

andre fageksperte

Sundhedshåndbogen skal ikke anve

r. ˚ 53


Blodmangel

, jernmangel-anæmi. er indeholder store mængd modermælk eller komælk gel er d af jern, men hverken eller senere. Ved jernman Børn fødes med et oversku i de første levemåneder en lettere jernmangel opstå derfor jern, og der kan barnet træt og blegt. lderen. kvinder i menstruationsa Det samme gælder for kan også mangle jern. Gravide og ammende igere at optage jern. vanskel det gør in og C-vitam Mangel på mavesyre ker skal være særligt opmær , især løbere, og vegetar lidt, udholdenhedssportsfolk Sportsfolk, der vejer for somme på at få jern nok.

Andre betegnelser: Anæmi

type? hvilken ser du og fedt spi meget en. Hvor er for tid som de er, an madv anke. e daglige f til eftert Kig på din e som sto rgsmålen kter,r, Brug spø keprodu ællke mæ , m selv: r fra kød ad. fedtsyre er for dig ov lig re gode estegt m Vær ær . og fritur f de mind za t a piz lig m ugen m om end rige gangee o ga retter so ist mere g færdig iser flere Jernholdige Jeg får v kager o m jeg sp sundhedsplejersken. Kurforslag generelt d, chips, i slik, so må du rådføre dig med tstoffer stegt ma kan give mavekneb kun får modermælk, g. rlige fed sin då både rødbede og jordbær Små børn: Hvis dit barn t. res af i væg asser rødbede og jordbær, men n salatd miin t tage på ie i m øvrigt m ner er fx persille, abrikos, eten. ol r a r i fødeem gravidit ke fo r e under ge de, Og de heller ik moren ikke har spist det g er ban egepan bruger hos det spæde barn, hvis , fordi je nt på st r, og jeg .m. røde bloddtfattigt sjældent og kage optagelsen af jern i de er kun sjæ i salatdressingg m r altid fe da kobber sørger for nt chips en, steg Jeg spise sjælde teoolilieerr i skyldes mangel på kobber, e om ug plaannte piser jeg Jernmangel kan også re gang gode pl Derfor s ne: ise fisk t at få de lde sp ed ho at r. g m for legeme på eli mnogle af en hjem med på råd. mærksom meget omhygg re læge d op eller ba rske me et dspleje på eg dre eg er til børn. Tag sundhe ssing ud frugt. Jeg er m kan æn en, og j entere med mineraler købedre et stykke blemer est i ovn Du skal ikke selv eksperim , skifte r frem for men m store pro panden sure fødevarer. skesvæ uden de m for på Bør n, fedt og indlær år og voksne: Mavesyren kan stimuleres med B-vitaminer, bitreet eller lyst til flæ derom du nen fre r en an jerntilskud, som er så du får , og se fisk i ov fødevarer. Vælg men ha sulten, Større børn over 12ing Et studi dit skema od, stege din samte viser, r og andre jernholdige r du er venolie, ter nå at abrikose oli ret , Kig på flerum r tørrede kfo , ind ne lde ætte ko de fedtsyrer frem g lig købe virke r mend Spis kød, fisk, persille ndre jun hæm ssing til ratrure mer indlæringe pbygnin med at pe dre e. re reo Forsø Spise mi tem get væ tsy som n og hukomme fed høje indflydelse Både rg aminokeleret. omfattede 3.666 børn melle og lade lsen hos børn, , som i tåle ret es bredt. olier, spø på hukommelsen eller konce m 6 og 16 år. melavet mens kolesterol rapsolier ie kan anvend Den totale fedtin de plante afgørende. Blot en ntrationen. Det kokosol gt i gode dtagelse havd psolie kan mindre erstatning er helt tydeligt spænden nolie og ngsdygti e ingen energikilde medf nske. Ra kvaliteten af fedts e andre af animalsk fedt m olive er leveri er de da ører en fremgang til mang tofferne, der er n ligeso eller kulhydrate Danmark - og så indlæringeni.med , da de adgang i indlæringen. altr med flerum k smag ge Men for hver 25 %. Forsøget ættede fedtsyrer øj varme har også ste Vi elh . at dd ledes fris rer 100 til mentale støtter andre forsø mi mg kolesterol som tsy soliede funktioner. ing ved stiger problemer g, som viser, at delige fed er koko til stegn ne med omega-3-fedtsy nolie ell sig til ska rer - fra fiskeo betændelse ændre ie, olive Blære sol . lie . rap ing frem uden at Pyelitis ør, mer etn Cystistis, ligt. kostforr enten sm som mu Andre betegnelser: Pyuri, lse e he nd mt ve en nso i konstant er sarte skå kan an e kan opstå, hvis der tillet så os, at vi Kronisk blærebetændels er frems skerne virusangreb i blæren. solie, som tæller for blod-Akut: Bakterie- eller vitaminer og mineraler. I dag for gisk koko kan trænge op belaster væske og mangel på for lidt urinrør, hvor bakterier erslimhinder på grund afSundh god økolo edshåndbogen en. Det korte ell vis ng en forholds tni lg det ing skal afanvendes sæ orsvar ikke nn Væ er udsatte på grund som en erstat det vigtigste er et godt immunf lt ergiom r, lidt ho n. Menning for at gå til læge Navnlig piger og kvinder ulerer en er og sa e frugte lettere opstår infektio eller andre fagek idt sukk gsstoffer, der reg søde med tørred kan også genere, så der sperter. ˚ 71 hv Kulde af udefra. t nærin dre at forbruge re og de t er be slimhinder. ps, ost, chi og stærke dig Begræns ker mangler fib tarmfloraen. De e, men de virker. Tør t salt i suk modern ge og ikke n ide me måske er ge s varme trusser Det hv ætnin Der finde til underlivet - ekstra op i urinrøret. , kalkoms lancen. Andet: Sørg for varme r colibakterier fra tarmen sukkeret neralba søg, så der ikke trænge - og mi r. forfra og bagud ved toiletbe , væske rørsukke derat. ktionen kan den fremmede mo un partner, ny lt en ref fået ter ny er urtesa oon-syndrom: Har du Det kan hjælpe t belas vsalt ell det såkaldte honeym get sal på de ydre kønsorganer. Brug ha Vær opmærksom på For me slimhinder i skeden og rimad. mikrofloraen på dine og indust bakterieflora forstyrre lakrids lige efter. inden samleje og så tisse at drikke en liter vand gammelt nok er ikke barnet . Hvis sig som „ondt i maven“ at finde årsagen. lem hos småbørn vise konsultere lægen for Symptomerne kan indimel ning, er det vigtigt at det svier ved vandlad til at give udtryk for, at r andre

ndtagelser - ikke er i stand til at

en skal

åndbog

dhedsh

72 ˚ Sun

es som

end ikke anv

ing for

en erstatn

at

e elle gå til læg

Husapoteket i køkkenskabet …

Sundhedshåndbogen

ter.

fageksper

en skal ikke anvendes

138 ˚ Sundhedshåndbog

som en erstatning for

at gå til læge eller andre

skal ikke anvendes som

en erstatning for at gå

rter. ˚ 139

til læge eller andre fagekspe

fageksperter.

Her er en rækk e hurtige tips til de akutte probl er lang vej til det emer, som tit nærmeste apote opstår, når helse k. Husk altid at kostbutikken har tage lægen med lukket, og der på råd, hvis du Luftveje: Slim er i tvivl om, hvad med og uden du fejler. infek tioner - timian, urterne som te. ingefær, løg, hvidl øg, varme supp er, hyldebærsaft. Anvend Fordøjelse: Kvalm e ved overspisni ng, graviditet som kan drikk m.m. - bananer, es som te. Citron rå havregryn, i vand. Diabetes 1 og 2 som kan tygge s. Ingefær, Forstdu oppe lse: Tolægens Har du sukkersyge, skal følge til tre liter anvisning. vand, ingefær, mysli eller andre som fjerner opho fiberrige målti bet luft, fenni hirse. Svesk kelfrø, anisfrø, Når kroppen ikke kan transportere sukker (glukose) fra blodetder, til cellerne, stiger blodsukkerniveauet. er og alle andre vand pebermyntete, ige frugter. Spis Det ser man bl.a. hos folk medLøs ikke-insulinkrævende mave/diarre: (type 2) sukkersyge. ikke bananer. Bananer, karto ffelmos, cola, Cultura. fintrevne æble r, masser af vand , ristet brød og A38 eller For meget mav esyrechrom /halsbra Mangel på det madv livsvigtige sporstof kan medvirkende år årnd:være Kartoffelm arer. os, bananer og sag til ustabilt blodsukker, og en ny undersøgelse udført af forskere fra mælkeprodukter. Undg å at spise for kolde Charles University i Tjekkiet viser da også, at type 2 diabetikere, som får Kuld e: Ved begynden infektionersænkning tilskud af organisk opnår endesignifikant af deres blod- varme fodba hvadchrom, du har af de med stærk sagedem, r på krydd sukkerniveau. Nyheden har stærk værdie for der erihy ønsker at holde deres e krydderier som senn lden. ep, chili, ingef ær, eller blodsukker i balance på oldni en naturlig måde. Hud: Solsk ng - yoghurt eller tomatsaft på angre ud af planten. bne steder. Aloe vera-planten, hvor gelen kan presses Kløe Du skal vælge et produkt med chromgær. Spørg i helsekostforretningen efter det danskudviklede produkt, : Kolde bade . Eller vekselbade som samtidig er det eneste chromgærprodukt, der er godkendt med i EU. skiftevis varmt og koldt vand, hvor du slutter Smerter: Gene af med det kolde relt kan smer vand. ter deles op i lindres med varm to kateg e. En : Smerter, Diabetes akut opstå Diabetes 1½ er en slags pose ”forsinket” diabetes 1. Derfor kaldes den også ”Latentorier Autoimmune der lindres med et smer te i led og musk frosne ærter på kulde, og smer ler skal somlige området. in Adulthood”. Det anslås, at ca. 30.000 mennesker har sygdommen. I Danmark er sygdommen så ter, der Vikl et håndklæd regel mellem frostp behandles med e 2, om. ose forveksles Hvis kulde og hud. af og til med diabetes udbredt som type 1 diabetes. Sygdommen fordi den senere detudvikles . Læg en er alt for koldt , kan du lægg e et tyndt klæd i livet end diabetes 1. Sygdomsforløbet er det samme som ved diabetes 1, hvor kroppens immunforsvar e Myoser og infiltr angriber de insulinproducerende celler i ation bugspytkirtlen. tiden vil insulinproduktionen stoppe helt. I er har det Med som regel beds t med varme. vil insulinproduk modsætning til diabetespå1,områ hvordet. insulinproduktionen i barndommen, Hvis du har hyppallerede stopper Taginsulinproduket varmt bad, ige smerter, kan læg et uldent du på områ tionen ved diabetes 1½lægg førstesstoppe efterdet. meget lang tid. lave dig klæde direkte en lille pose med Du kan eventelt sand, som varm købe en kirsebærp tid end en varm es edunk. Varmepud op i ovnen og ude. Kirsebærs er er ogman varm Behandlingen er den samme som ved diabetes 1, og derfor afhængig af insulin. Det videstenen endnue holder på varm edunke kan en i længere tit blive alt for varme. ikke, hvad årsagen er til diabetes 1½, og derfor kan den ikke forebygges. Men sygdommen kan udskydes,

og urin og kan vanskeligt over-

dosering kan de ophobes i kropanbefalinger eller får hjælp fra

en til: KED-A.

og en kraftigt udvidet liste i forelsen offentliggør om vitaminer

lte vitaminer og mineraler. Men gt, men også hjælpe kroppen på ralprodukt, som er letoptageligt.

ange stærkere end beta-karoten.

e. A-vitamin kan kun frigøres fra

ganerne og er derfor vigtigt for

Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. ˚ 81

hvis den opdages i tide. Livsstilsændring er afgørende for at kunne leve med sygdommen. Derfor er det vigtigt at tilrettelægge både kost og livsstil med læger og specialister.

mindfulness Meditation og at skrive lidt for smart n og at det kan virke kter, meditatio ss - så meget, gavnlige effe n og mindfulne ikke skyldes det de ss er faktisk om meditatio tales meget på. Mindfulne et skriv om det, andling. mere fokus evel bringer Der skrives og sbeh allig være vi stres bør Når er, der lse med u engang. , som vi men en i forbinde sind Vest om det endn og til krop kom en og har på vores fra buddhism at finde tlig mindfulness ved , egen emt t best det stammer erne om noge en ny metode, eller ved at entrere tank bestemt ord Fx ved at konc api emt lyd, et nsteknikker: for psykoter om en best ellige meditatio nogle former entrere sig em alisering og , ved at konc Der findes forsk vores krop genn hypnose, visu oplevelser frem kan påvirke Meditation, gvis pen. muli bestemte indre ne krop af oder bestemte dele skyldes, at met Det . icine fokusere på - med for mind - body også es kald vores sind. . og vores krop s nervesystem n påvirker vore n måske også tion? dan meditatio om meditatio positiv digt svar på, Virker medita har forskere undersøgt, hvor itation har en give et enty at r med til at årtie små vist, ste r else I de sene rne været for har undersøg undersøgelse Til gengæld Desværre har bygge sygdom. os med at fore kan hjælpe et fx ved at: vores livskvalit virkning på hvile dyb med at opnå • Hjælpe os tryk forhøjet blod • Nedbringe i blodet e, stresshormon ger på en måd mængden af • Nedbringe tiske hjernebøl elektromagne ppet tilstand stret i vores n og afsla våge • Ændre møn ved mønstret så de ligner

ardia lamblia

Kilde: Type 1½-diabetes - Diabetesforeningen - https://diabetes.dk/media/5398454/type-halvanden-2014.pdf 218 ˚ Sundhedshå ndbogen skal ikke anvendes som en erstat ning for at gå til læge eller andre fageksperte r.

Buddhismen har en religionsstifter, Siddharta Gautama, der levede ca. 563 – 483 f.Kr., men nyere forskning gør ham yngre, og man mener, han levede fra ca. 480 – 400 f.Kr. Han blev født i Lumbini i det nordlige Indien (i dag Nepal), som var et område, der var præget af fritænkning og en søgen efter sandhed. Det har lignet det gamle græske filosofiske miljø. Ordet Buddha med et stort B er etSundh tilnavn tilndbog den historiske Siddharta Gautama. Skriver edshå en skal ikke anven des somreligion man ordet med et lille b, buddha, betyder det en oplyst. Buddhismen er verdens fjerdestørste ca. en erstatmed ning for at gå til læge eller andre fagek 525 millioner tilhængere. Det svarer til 7 % af verdens befolkning. sperter. ˚

115

Buddhister siger selv, at deres lære er bygget op omkring de fire ædle sandheder: Lidelsens realitet Lidelsens årsag Lidelsens ophør Vejen som fører til lidelsens ophør Det minder meget om en lægevidenskabelig tænkning. Først bestemmes sygdommen præcist (hvad fejler man). Dernæst kender lægen normalt årsagen til lidelsen. Så afgør lægen, om man kan blive helt rask eller måske kun delvis rask. Når dette er sket, lægger man den medicinske plan, der skal kurere patienten. Nogle skal have medicin, andre opereres etc. Buddhismen har på samme måde udviklet forskellige metoder til at fjerne psykologiske spændinger og andre former for lidelse. De ældste buddhistiske skrifter peger på to årsager til lidelse, nemlig begær og dumhed/uvidenhed.

Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. ˚ 149

Lars Steen Larsen, religionshistoriker, ph.d.

Generelle kostregler

r og kræftpatiente n kan gavne itaita ter på, at meditatio forskellige med til kræftpatien et, alligevel tyder noget virkning med virkning på Meditation den positive er begræns vede positiv man set på på området også patienter ople elserne har har nde rsøg n Forskningen virke unde itatio I med . Med s livskvalitet. tpatienter. Alle t hukommelse tbetbe kræf edre kræf af forbedre dere pe forb ved og grup kninger hæng r hos en bred pe mod bivir for sammen tionsteknikke fornemmelse overskud, hjæl søvn, bedre større psykisk stress, humør, kninger, give ptræning. e mindske bivir ved fx geno b. skud forlø over oms vist sig at kunn e psykisk rke deres sygd give et størr or en til at påvi handling og . Vi kan derf t dem styrk tere effekten itation har give tt kan dokumen også, at med gavn for kræf rsøgelser, som ienter mener ra redskab til unde e tpat ekst et belig kræf le n som Nog videnska r om meditatio findes der ikke else om. rsøg ærre sygd r unde desv Men større t af svæ r, som er ram at der udføres til, uppe rdre ntgr kun opfo for andre patie måske også patienter og

Her er en række tip, der hurtigt kan gøre din hverdag sundere. Læs det, før du læser om de enkelte sygdomme!

Lær at læse en varedeklaration Det er en god ide at være kritisk og læse varedeklarationerne nøje for ikke at blive vildledt af fødevareindustriens reklamer og økonomiske interesser. Vær især opmærksom på pakke- og udløbsdato, energifordeling, mængden af fibre, fedtstoffer, sukker, tilsætningsstoffer og øvrige oplysninger. Husk, at det, der er nævnt først på deklarationen, er det, der er mest af, men vær opmærksom på, at det også er muligt at vildlede forbrugeren. Således findes der en masse betegnelser for sukkerarter, som ofte gør det svært at gennemskue en vares totale sukkerindhold.

a lamblia. Den smitter som oftest gennem ger til rejserelateret diarre. Generne er ofte

Anvend friske råvarer af en god kvalitet, og vælg om muligt økologiske produkter Friske råvarer smager bedre og indeholder mere vitalitet. Økologiske produkter er renere og indeholder også flere næringsstoffer, herunder de sekundære immun- og plantestoffer. Desuden respekterer økologien miljøet og dyrenes behov.

od Giardia lamblia, men mange oplever bi bi-

od Giardia lamblia. Dild har i flere hundrede

håndbogen

62 ˚ Sundheds af dild til behandling af giardiasis sammen sammen-

skal

som en ikke anvendes

erstatning for

eller andre at gå til læge

fageksperter.

Ca. 6 % af de danske landmænd følger de økologiske principper. En meget lille, men vigtig procent er de biodynamiske landbrug, som arbejder endnu mere med detaljerne omkring dyrkning og drift i pagt med naturen og efter bestemte principper. Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. ˚ 29

o grupper. Den ene gruppe blev behandlet og den anden gruppe blev behandlet med

Undgå så vidt muligt sprøjtegifte, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler Mange typer sprøjtegifte kan i større mængder påvirke hormonbalancen, være kræftfremkaldende og nedsætte frugtbarheden. Sprøjterester i udenlandske produkter er gennemsnitligt fem gange højere end i danske.

pen, som fik dildekstrakt sammenlignet med re gavnligt ved behandlingen af giardiasis.

endes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. ˚ 263

MORGENMAD ERIKA - MELLEMØSTEN A - INTERNATIONAL - SYDAM - BØRN OG AFRIKA - ASIEN - EUROP - DESSERT - BØRNEVENLIG ST - SNACK - AFTENSMAD ELAVET KRYDDERI MELLEMMÅLTID - FROKO SEFRI - KYLLING - ÆG - HJEMM LAKTO FRI MÆLKE I KØDFR VOKSNE -

ngeret

Emmas brasilianske kylli Det skal du bruge til

ca. 4 personer:

1 stor kylling 2 løg 3 hvidløg 1 rød peberfrugt 1 gul peberfrugt Olivenolie 2 tsk. karry friskhakket koriander eller en lille håndfuld 1 tsk. korianderpulver 1 tsk. stødt spidskommen et ingefær 1 lille håndfuld friskrev 1 tsk. cayennepeber 2 tsk. salt frisk chili 1 lille tsk. chili eller lidt tomater 1 ds. hakkede, flåede Vand olien i en ugter i strimler. Varm . Hak løg, hvidløg, peberfr stykker, og fjern skindet omrøring, til løgene næsten Skær kyllingen i mindre i olien. Svits under jævnlig i gryden, og og alle krydderierne ned stykkerne og peberfrugterne gryde, og kom løg, hvidløg det koge op. Kom kyllinge ønskede lad den og r, har tomate retten lidt vand i, indtil er møre. Tilsæt de flåede er mør. Kom løbende under låg, til kyllingen kog det i ca. 45 min. nsistens.

Sådan gør du:

Indsigt i religionsforskelle - sygdomsregister - fødevarebeskrivelser ...

r

r fedtvane

aglige Test af d

Tilsætningsstoffer og konserveringsmidler kan være allergifremkaldende og vil næsten altid opfattes som noget fremmed for kroppen, også selv om immunforsvaret ikke reagerer, som det gør ved en almindelig allergi. De mange kropsfremmede stoffer kan sagtens forstyrre fx nervesystem og hud eller belaste kroppens afgiftningssystem mere end nødvendigt.

Spis dagligt masser af friske grøntsager og frugt Sundhedsstyrelsens råd lyder, at vi skal have seks hver dag, ca. to enheder frugt og fire enheder grøntsager, hvor en enhed svarer til 100 gram. Grøntsager og frugt er rige kilder til fibre, vitaminer, mineraler, sporstoffer, fedtsyrer, sekundære plantestoffer m.v. Vælg produkter fra egne breddegrader og fra årstiden. Gode vækstbetingelser og solmodning sikrer et større indhold af næringsstoffer, herunder specielle sukkerarter, som er vigtige for cellernes indbyrdes kommunikation. I andre lande lyder anbefalingerne på fem eller fire enheder om dagen. Da vi er forskellige, er der ingen, som præcist ved, hvad vi hver især har brug for.

Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. ˚ 65

kvindet om, er de e vi taler mes te, og dem de finde nogl banen, skal De mest kend rundt i blod bestemte r i kroppen. åbnes med blot flyder frit alle funktione eres og ikke e og kan kun år i stort set ptorerne elås aktiv indg rece nøgl kan at oner tit, som Horm så hormoner ptorer fungerer oner. For at oner, men lige rece horm horm Alle på køns er. gel lige receptor t fra altid man de såkaldte r skyldes lang modtagere, onelle probleme hormoner. Horm de skal. som ikke fungerer,

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 35 bogen skal

Sundhedshånd

ikke anvendes

tning for at

som en ersta

gå til læge eller

sperter. ˚ 193

andre fagek


Det europæisk

... plus masser af dejlige og sunde opskrifter til inspiration i dit køkken.

VIDEN OG VIDENSKAB

e køkken

Den europæis ke madkultu r er mangfold sauce, ost, mæ ig, men har lkeprodukter, alligevel nogl brød bagt på I dag er den e fællestræk. hvedemel og europæiske Fx indgår størr pasta ofte i madkultur unde e stykker kød, og krydderie europæisk mad r forandring r i superma . af flere årsa rkedet, vi rejse madtradition ger. Vi kan r ofte ud i verd er, og vi er åbne fx købe alve en, vi lever rdens fødevare over for nye i et multietni r madtendense sk samfund r. med forskellig Skrevet af Rika e Greenberg

KÅL e Engelsk navn: Cabbag oleracea var. capita Botanisk navn: Brassica (Korsblomst-familien) Familie: Brassicaceae

hvidkål, men er beskrives primært e egenskaber. Herund t til Danmark i slags kål, og de har lignend i Holland og er komme Der findes forskellige menes at være udviklet e egenskaber. Hvidkål fx spidskål har lignend 1600-tallet. in iderne luteolin, quercet in, kalium, calcium, flavono e, K1-vitamin, folat, C-vitam Protein, kulhydrat, kostfibr og myricetin.

Indholdsstoffer

AFRIKA - ASIEN - EUROPA - INT ERNATIONAL FROKOST - SNA - MELLEMØST CK EN - MORGENM MÆLKEFRI - KØD - AFTENSMAD - DESSERT AD - MELLEMMÅ BØR FRI - GLUTEN LTID FRI - FISK - KYL NEVENLIG - BØRN OG VOK SNE - LAKTOS LING - KØD Heidis hurti EFRI HJEMMELAVET KRYDDERI ge kakaogrød

Egenskaber

energi. uden at tilføre så meget og mæthedsfornemmelse kolesteroltal • Kostfibre giver fylde tarmflora og sænker blodets De er gavnlige for vores effekt. en blodtrykssænkende også har e kerudsving kostfibr at give et mindre blodsuk • Fødevarer med mange s brystkræft kostfibre er de med til mod tarmkræft og muligvi Efter et måltid med mange en beskyttende effekt insulinrespons. De har og dermed en lavere et. rsystem lidelser hjerteka på positiv effekt mod nogle neurologiske • Folat har muligvis en former for kræft samt nogle mod ende beskytt række lidelser Folat virker endvidere ende effekt på en lang ant, som har en beskytt in er en effektiv antioxid itamin jern af • C-vitam igheden in fremmer optagel og sygdomme. C-vitam -svamp e vækst af Candida albicans • Hvidkål kan hæmm titis ende effekt ved pancrea i dyreforsøg vist en beskytt • Ekstrakt af hvidkål har

Det skal du

Sådan gør du:

Kombinationsforslag

gryde- og ovnretter. i suppe og alverdens spises rå. Den kan indgå ere. Kål kan hakkes fint og indpakning til kåldolm hele og anvendes som Bladene kan også koges

Hørfrø og koko smel kværnes til helt fint piskes godt mel, fx i en sammen i en lille kaffemøl lille gryde og tykne - (den le. Alle ingre varmes lang må ikke blive dienser (und somt op unde for tyk). Grød tagen banan) fordeles på r omrøring, en hældes over grøden. indtil grøden på tallerken begynder at en, og bana nen skæres i skiver, som

348 ˚ Sundheds

håndbogen

Sundhedshåndbogen

skal ikke anvendes som

en erstatning for at gå

bruge:

2 spsk . hørf rø 1 spsk . koko smel 1 spsk . caca ofibre 1½ tsk. koko ssukker ½ tsk. kane l 1/ 3 tsk. vanilje 1 knsp. salt 1½ dl kokosmæ lk 1 banan

skal ikke anve

ndes som en

erstatning for

at gå til læge

eller andre

Food Maket

fageksperter.

Rotterdam,

Holland

Sundhedshånd

bogen skal

rter. ˚ 299

til læge eller andre fagekspe

ikke anvendes

som en ersta

tning for at

gå til læge eller

RØDKÅL

andre fagek

sperter. ˚ 349

Engelsk navn: Red Cabbage Botanisk navn: Brassica oleracea capitata rubra Familie: Brassicaceae (korsblomstfamilien) Rødkålen er kommet til Danmark i 1700-tallet. Kålens farve afhænger af jordbundens surhedsgrad og kan derfor forekomme rødlig eller blålig, alt efter hvor i verden den har groet.

Det afrikanske køkken

Det afrikanske køkken er en fusion af forskell ige madkulturer og europæisk og mellem blandinger af lokale østlig inspiration. Det traditioner med afrikanske kontinent per, klimaer og madku består af forskellige lturer. I bogen har vi stammer, etniske grup valgt at bringe et lille grupment som en smagsp udpluk af det somalis røve på afrikansk mad. ke køkken. Det er Vi håber, I vil lade jer inspirere af det afrikan ske køkken og prøve endda forsøge jer med nye kombinationer af hjemmelavede krydde råvarer og måske riblandinger. God fornøjelse

Indholdsstoffer Kostfibre, kulhydrater, K1-vitamin, folat, C-vitamin, calcium, kalium, chrom, antioxidanter, anthocyanin (flavonoid) og sulforaphane. rød sammen ng eller i pitab ovnbagt kylli n de blendes. kogte ris og ebrene, inde sammen med kernerne i chilip • Kostfibre giver fylde og mæthedsfornemmelse udenfxat tilførekan sådu meget ger rigtig godt fjerneenergi. e, stærk og sma et tarmflora mild sauc er meg De er gavnlige vores og sænker blodets kolesteroltal mere en Saucen for have vil t fyld. Hvis du ande • Fødevarermed med mange kostfibre har også en blodtrykssænkende effekt. ˚ 437 fageksperter. Efter et måltid med mange kostfibre er de med til at give et mindre læge eller andre for at gå til en erstatning blodsukkerudsving og dermed en lavere insulinrespons anvendes som

Egenskaber

håndbogen

skal ikke

Sundheds brystkræft • De har en beskyttende effekt mod tarmkræft og muligvis

• K-vitamin er vigtigt for blodets koagulationsevne og er med til at vedligeholde knoglernes sundhed • Folat har muligvis en positiv effekt på hjertekarsystemet • Folat virker endvidere beskyttende mod nogle former for kræft samt mod nogle neurologiske lidelser

Skrevet af Rika Greenb erg

• For gravide er folat nødvendigt for normal udvikling af fosteret i den første del af graviditeten • C-vitamin er en effektiv antioxidant, som har en beskyttende effekt på en lang række lidelser og sygdomme. C-vitamin fremmer optageligheden af jern • Calcium er et nødvendigt mineral for knoglernes og tændernes sundhed. Endvidere virker calcium beskyttende mod brystkræft for præmenopause kvinder

AFRIKA - ASIEN - EUROP A - INTERNATIONAL - MELLE MØSTEN - MORGENMAD FROKOST - SNACK - AFTEN - MELLEMMÅLTID SMAD - DESSERT - BØRN EVENLIG - BØRN OG VOKSN MÆLKEFRI - LAKTOSEFRI - GLUTENFRI - FISK - KYLLIN E - KØDFRI G - MÆLK - HJEMMELAVE T KRYDDERI

Leila & Abdullahis god Det skal du bruge:

e morgenpandekage

r

• Ekstrakt fra rødkål, som har et højt indhold af anthocyanin, afgifter celler for tungmetaller • Grundet det høje antioxidantniveau i rødkål menes den at være gavnlig mod diabetes • Den menes endvidere at have en behandlende virkning mod hjertekarsygdomme ved at sænke blodets kolesterolniveau og give en mere gavnlig lipidprofil • Rødkål har et højt indhold af sulforaphane, som har en antibakteriel og kræftbeskyttende virkning

Kombinationsforslag

1 kop minimælk 1 æg Lidt sukker 1 spsk. almindeligt hvedem el 3 spsk. vegetabilsk olie

Rødkål kan snittes fint og spises rå. Ved kogning vil rødkålen normalt farves blå. Derfor tilføjes typisk eddike for at beholde den røde farve.

Sådan gør du:

Hæld mælk, æg, sukker og mel i en blender. Blend, indtil alle ingredi minut. Hæld lidt vegeta enser er godt blande bilsk olie på en non-sti t i minimum et ck pande, og lad den agedej ud på panden blive varm. Hæld et . Bag pandekagerne tyndt lag pandekved middelvarme, indtil de er gyldenbrune på begge sider. Udelad sukker i dejen, og spis pandekagerne som morgenmad med fra dagen før, såsom fyld af resterne af fx svitset hakket oksekød aftensmaden /kyllingestrimler med kan fx også vælge en grøntsager eller noget sød version med banans helt tredje. Du kiver og rosiner. Har du travlt, kan du pakke din morgenpandek age ind i stanniol og tage den med på farten.

432 ˚ Sundhedshåndbo

lige køkken

Det mellemøst

, en mellem morgenmåltid oftest et stort enkelte af dem varmt i Mell og tværs, og k er meget ne på kryds Da vejret typis ad. agsopskrifter nsm midd afte og stlille af froko Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. ˚ 325 frokost og en bruges flere . en aden Nord i genm Ligesom her en del af mor bruges som kan endda også r man emøsten, spise

324 ˚ Sundhedshåndbogen skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter.

rsen

Pede Skrevet af Miel

gen skal ikke anvende

GENMAD ØSTEN - MOR RIKA - MELLEM ENLIG - BØRN OG NAL - SYDAME BØRNEV - INTERNATIO DDERI - DESSERT EN - EUROPA MELAVET KRY AFTENSMAD AFRIKA - ASI VEGANSK - HJEM T - SNACK KOS FRI FRO TEN GLU MELLEMMÅLTID MÆLKEFRI - LAKTOSEFRI FRI VOKSNE - KØD

s som en erstatning

for at gå til læge eller

ogranola

Hviids kaka

andre fageksperter.

Sundhedshåndbogen

skal ikke anvendes

som en erstatning for

at gå til læge eller andre

Det skal du

bruge:

1. del kokosolie 1 dl smeltet n 5 dl havregry mandler 1 dl hakkede erner kkek solsi 1 dl kerner skar græ ½ dl e ofibr ½ dl kaka mesirup eller kokospal e½ dl agav asalt alay ¼ tsk. Him

fageksperter. ˚ 433

2. del eller rosiner 1 dl morbær ø 1 dl hampefr s ½ dl kakaonib er. på 170 grad Tænd ovnen skål og fordeles

Sådan gør du: 1. del blandes sammen i en 5 min. dienser i t i det efter

bogen skal

Sundhedshånd

håndbogen

416 ˚ Sundheds

ndes som en

skal ikke anve

erstatning for

at gå til læge

eller andre

fageksperter.

Bogen kan købes af medlemmer og ikke-medlemmer på www.klubsundbutikken.dk

36 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 58 ˚ Sundheds

håndbogen

skal ikke anv

papir og

plade med bage

en bage herefter på

serne Alle ingre der ingredien Rør gerne rund n i 10 min. inden du blan ristes i ovne n afkøle lidt, og lad granolae Tag pladen ud, lk. emæ t glas. eller med nødd n på yoghurt varing i et lufttæ Spis granolae uger ved opbe holde to til tre Granolaen kan

ikke anvendes

fra 2. del i.

tning for at

som en ersta

gå til læge eller

sperter. ˚

andre fagek

Profile for sund-forskning og //mig//

Sider fra Sundhedshåndbogen  

Få et indblik i hvad Sundhedshåndbogen indeholder

Sider fra Sundhedshåndbogen  

Få et indblik i hvad Sundhedshåndbogen indeholder

Profile for linisha
Advertisement