Page 1

Smerter i led og muskler

De lange sårbare tarme

Hvis du har sukkersyge skal du have Q10

Energidrikke brænder dig af

P AUSE

Fokus på øko-skønhed Er der teflon i din mascara?

Kvindeliv: menstruationer, fødsler bækkener og træning Koffein og vægttab

Hvordan går det for dit barn i skolen?

Træning med omtanke: vintersport

Ny serie Ind til kernen: Forstå dine fedtstoffer

Grapefrugtkerner mod bakterier og svampe Raynauds syndrom

Biopat-/naturopathuddannelsen i Jylland! Februar/Marts 2018 Pris DKK 59,00

Gratis fagmesse, skynd dig!


UDDAN DIG TIL

BIOPAT & NATUROPATH ibm En biopat & naturopath ibm uddannet fra Institut for Biologisk Medicin er en komplementær behandler og rådgiver, som i samarbejde med klienten danner sig et overblik over, hvilke belastende faktorer der evt. kan påvirke kroppens evne til at bevare eller opnå en så god sundhedstilstand som muligt. Det handler om at bringe kroppen i balance på naturlig vis.

NYT!

- Uddannelsen kommer nu til Ry! Læs mere på side 80.

Gennem klasseundervisning, webinarer, gruppearbejde, Facebook, konferencer, kompendier, bøger og studieanvisninger - og sammen med kompetente lærere får du unik undervisning i: • Biopatiens grundprincipper og meridianlære • Ernæringsterapi herunder specialviden om vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostplaner • Phytoterapi, homøopati, lægemiddellære og kvalitetssikring • Immun- og symbioseterapi • Komplementær strategi og functional medicine • Muskel- og fascielære • Klientpsykologi • Øreakupunktur • Diagnoseterapi • Praktikforløb

Vi er stolte af, at vores uddannede biopater og naturopather ibm i høj grad bliver ansat som konsulenter i firmaer, som undervisere, på institutioner og bliver klædt på til at være selvstændige behandlere.

NYT!

Læs anatomi, fysiologi og sygdomslære direkte i forbindelse med din biopat-/naturopathuddannelse. Gør det både i Ry og Valby!


STUDIESTART FLERE GANGE OM ÅRET! Næste studiestart er: RY: d. 5. - 6. maj 2018 VALBY: d. 19. - 20. april 2018 ODENSE: d. 24. - 25. februar 2018 Altid kl. 10-17 Se alle datoer på hjemmesiden www.biologisk-medicin.dk.

Følg Institut for Biologisk Medicin på Facebook.

DU BLIVER UDDANNET I ALLE ORGANSYSTEMER

NYT!

IBM kommer til Ry - læs mere på side 80.

• Hormonsystemet • Nervesystemet • Immunforsvaret • Luftveje • Fordøjelsen • Urinveje • Muskel- og knoglesystemet • Sanseorganerne • Kredsløbet • Huden

Du får al den undervisning, der skal til for at blive blandt de bedste behandlere i Danmark blandt andet gennem masser af faglig undervisning, cases, praktikdage med klienter og tæt kontakt med underviserne. Se alle fagene og opbygningen af uddannelsen på vores hjemmeside. OBS! Zoneterapiuddannelsen er startet. SKYND DIG, hvis du vil med - KORT FRIST! Kontakt os.

Uddan dig til biopat/naturopath ibm via bruttolønsordningen - læs mere på hjemmesiden.

PRISER Prisen for biopat/naturopath-uddannelsen er: kr. 59.749 (uden anatomi, fysiologi og sygdomslære) kr. 70.749 (med anatomi, fysiologi og sygdomslære) Mulighed for gode rabatter! Du kan vælge at afbetale med kr. 1000 pr. måned. Kontakt os og hør nærmere.

ER DU INTERESSERET? Kontakt os på info@biologisk-medicin.dk eller 22 79 44 14. Læs meget mere på www.biologisk-medicin.dk.

Følg os på Facebook


INDHOLD

30 12 Mad

20

38 Om sammenhængen mellem tarmflora og overvægt

11 Grønnere frokost med plantebaseret pålæg

42 Kerner fra grapefrugt mod bakterier og svampe

12 Sund mad på SU

44 Er du bange for at blive kviksølvforgiftet?

13 Har din fordøjelse brug for omsorg?

46 Den tavse epidemi: Kviksølv nedarves gennem generationer

14 Forstå dine fedtstoffer, forstå din krop

48 Når moderne forskning møder et verdenskendt urteprodukt

18 Den livsforlængende faste

22

20 Når tarmen er utæt

52 Hvis du har sukkersyge, skal du have Q10

22 Planten til maven

54 Skru ned for blodtrykket

24 SPOT PÅ MAD

56 Spørg eksperterne

26 Vegansk solskinsvitamin til de mørke vintermåneder

62 Tre kendte svampe

Mig, min mor og min bedste

Viden og videnskab

26

66

30 Har du Raynauds syndrom?

66 Hvordan går det for dit barn i skolen?

32 Hvad er osteopati?

70 Når du vil af med dine gigtsmerter

36 Hvorfor virker mit kosttilskud ikke?

sund-forskning ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR Marianne Palm, Medlem af DJ og Danske Medier

KONTAKT REDAKTIONEN info@sund-forskning.dk Carl Jacobsens Vej, opgang 20, 2. sal, 2500 Valby

FOTO I DETTE MAGASIN Cophia Niirvana, Shutterstock

LAYOUT Gitte Hammer

TRYK PrintConnect Aps

OPLAG 50.000

ANNONCESALG info@sund-forskning.dk

Informationerne fra sund-forskning må ikke bruges til selvbehandling. Bladet udkommer cirka første uge i alle lige måneder. Kildereferencer m.m., skriv til redaktionen.

4 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


INDHOLD

96 73 Hånd i hånd eller led for led 75 SPOT PÅ ENERGIFYLDT I ALLE ALDRE 79 Nye led uden operation? 81 Hvad der får dig til at sove om natten, holder dig glad om dagen ... 82 Plaget af gigt - er alger dit svar? 84 Det homøopatiske hjørne

100 106 PAUSE 100 Energidrikke brænder dig af 106 Slut med menstruationssmerter 108 Bækkenløsning det meste af graviditeten ... 110 Bange for at føde?

112 Træning til voksende maver

89 Grå i toppen?

114 Har du herpes? Stay away!

90 Beyonce og Jay Z inden for hår, hud og negle

116 Mand dig nu op!

93 Når du kører på reserverne

Træning med omtanke 94 21-28 dages træningsprogram med 5-15 minutters daglig træning 96 Skal du give den gas på ski?

klub-sund forskning

110

111 Når urkraften sætter ind

86 SPOT PÅ ÅRSTIDERNES UDFORDRINGER

112

118 Jule (fedtet) varer lige til påske 122 Blomsten til din vinterferie 124 Makeup uden fiduser 126 Sværmer fluerne omkring dig? 128 SPOT PÅ MOTION I ALLE ALDRE 129 Befri dine bihuler 130 SPOT PÅ SKØNHED OG LÆKKERHED - FOR ALLE

124

- vi tager bladet fra munden

klub-sund er gået i luften! Meld dig ind på www.klub-sund.dk, og læs mere - vi glæder os til at få dig med i klubben!

Vil du have magasinet sund-forskning direkte i din postkasse? Så meld dig ind i klub-sund - her får du magasinet leveret seks gange årligt og får mange andre skønne medlemsfordele. Det koster kun kr. 90,- om året. Se mere på www.klub-sund.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 5


GRATIS

billetter på: www.sund-forskning-fagmesse.dk

Fagmessen på DOCKEN i København d. 21. og 22. april 2018

Hvad kan du opleve? Over 40 forskellige stande med spændende udstillere

Gå ikke glip af noget! Hold dig opdateret på vores facebookside: www.facebook.com/sundforskning-fagmesse.dk/

Få inspirerende nyt om alt, hvad der rører sig indenfor sundhedens verden. Se hele udstillerlisten på fagmessens hjemmeside eller på facebooksiden. Deltag i oplysende foredrag og sjove workshops: Mød fx tre fantastiske kvinder d. 22. april, som giver dig en guidet tour gennem kroppens og sindets univers – træning for krop og sjæl. • Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” • Tine Bihlet har skabt Nordic Zen Academy med visionen om at sætte fokus på den gamle kinesiske træningsform Qi Gong i Norden • Yvonne Hansen guider dig gennem denne blide, men meget virksomme yogaform, et intelligent supplement til muskel- og styrketræning, fordi Yin Yoga er træning af bindevævet Og der er meget, meget andet spændende på programmet! Vi lover dig, at det vil vrimle med fagfolk - noget til enhver smag!

Vi står bag messen …

Vi er behandlere, skribenter og specialister i mærkværdige krummelurer. Vi elsker at beskæftige os med sindets og kroppens kringelkroge, og vi elsker at dele ud af vores viden. Og ikke mindst, men allermest at blive meget klogere på alt det, vi ikke ved

GRATIS

billetter på: www.sund-forskning-fagmesse.dk

En struds, hvorfor det?

Strudsen er fagmessens logo. Fordi vi ikke længere vil stikke hovedet i busken, når vi taler om komplementær sundhed og den støtteterapi, vi kan hente i naturen. Hjælp fra den gode træning, mentalt og fysisk – hjælp til små justeringer i hverdagen. Skal vi ikke hjælpe dygtige forskere udi vitaminer, mineraler og fedtsyrer frem i lyset?

To dage i sundhedens tegn, vi har tænkt på det meste …

Cafeen vil være åben med mad til både vikinger, vegetarer, veganere og dem, som vil undgå gluten. Og til dig med strudsemave. Maden kan nydes i cafeen, på stranden eller i vores store loungeområde.

Vi glæder os til at se dig, uanset hvor i det sunde Danmark du opholder dig. Kærlig hilsen fra alle os på

Spørgsmål: Skriv til os på billet@sund-forskning.dk, eller ring på 22 79 44 14


LEDER

Er det tilfældigt? Da jeg i november måned sammen med redaktionen besluttede, at februar skulle stå i bækkenets tegn, vidste jeg ikke, at jeg godt en måned senere midt i juleforberedelserne faldt ud af min kørestol og netop fik ødelagt både bækken, jul og efterfølgende ferie. For jer, der følger mig her i lederen, så ved I, at jeg både kan danse, ro, og cykle trods mangel på et ben efter en trafikulykke.

Smerter er nogle gange nødvendige, nogle gange bare noget, der skal blive væk, og det kan ofte lade sig gøre - på det lange stræk - med inflammationshæmmende naturlige midler.

Er det en tilfældighed, at netop mit bækken blev ramt, efter en hel stribe af gode artikler var skrevet eller redigeret om emnet?

Jeg ved det ikke, men jeg ved, at jeg er glad for al min viden om sund forskning, så jeg også kan bevæge mig væk fra den bivirkningsrige morfin og andet stads. Tak, fordi det findes. Tak, fordi der også findes andre løsninger.

Det vil jeg overlade til dig at have en mening om. Tilbage står, at smertefuldt har det været, smertestillende har været nødvendigt, men nu er jeg her lige før vi går i tryk, her sidst i januar på vej til at få det bedre, også fordi jeg har valgt en masse tarmvenlige løsninger oven på den medicin, som var nødvendig.

Tilfældigt at februar handler om tarme, smerter i led og muskler og så det ømtålelige bækken, der ligesom skal bære resten af os?

Hold hovedet højt, pas på dig selv, dine tarme og dit bækken.

Marianne Palm, februar 2018.

P.S. Mød mig og mit bækken på fagmesse 21.–22. april 2018 i København. Eller mød mig på Hotel Ry, centrum for naturskønne oplevelser. Eller på skolen i Valby. Vi ses måske også til webinar i klub-sund? Jeg er parat til at svare på spørgsmål om alt lige fra smerter til positiv tænkning, - også den, der ikke altid virker ...

Til dig som gerne vil have et sundere liv Algaex indeholder 50 % chlorella og 50 % spirulina og kombinerer dermed disse to ”superfoods” i én samlet pakke. Ved at kombinere chlorella og spirulina får man et højt indhold af protein samt både essentielle og ikke-essentielle aminosyrer i en virkelig god balance. Det høje indhold af vitaminer, mineraler og den store mængde klorofyl giver Algaex en mangfoldighed af næringsstoffer.

Tre gram Algaex dagligt giver dig: • Et højt indhold af D-vitamin, K-vitamin og B12-vitamin • En lang række andre naturlige vitaminer og mineraler • Samtlige essentielle aminosyrer • Et højt indhold af antioxidanter Algaex fås både som pulver og som tabletter. Den anbefalede daglige dosis er kun tre gram. Læs meget mere om produktet på www.algaelife.dk sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 7


Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt, med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret, og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser.

Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form.

Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives. Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel.1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

- også som kosttilskud:

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk DK_Q10_AD_SundForskning_210x297_0617

Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold Kosttilskud med 100 mg coenzym Q10 og 25 mg vitamin C.

Bio-Active Uniqinol Kosttilskud med 50 mg coenzym Q10 i form af ubiqinol

8 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 9


klub-sund forskning - Vi tager bladet fra munden

Kom med i klubben, hvor vi er fælles om budskabet ”viden om sundhed uden skjulte agendaer” I klubben får du sund-forskning bragt lige til døren for kr. 90,- om året!

Medlemsfordele: webinarer med dygtige specialister

Og der er masser af medlemsfordele, bl.a.: - Webinarer med sundhedsfaglige specialister - Rabatter på www.klubsundbutikken.dk - Særlige medlemsfordele på vores fagmesse. Læs mere om vores Fagmesse på side 6. klub-sund er nu en realitet. Skynd dig at komme med i klubben, som giver dig nyheder og informationer Vi glæder os til at give dig nyheder og informationer råt for usødet. Vi stiller os kritiske over for den almindelige samfundsopfattelse på sundhedsområdet og perspektiverer problemstillinger fra ALLE vinkler og træder ind på områder, de andre medier træder udenom. Kom med på www.klub-sund.dk

Medlemsfordele: rabatter på klubsundbutikken.dk

Oprør, opråb, glæde og en masse meninger på tværs af alle mulige sundhedsfaglige forhold

Vi er ikke bange for at grave et spadestik dybere i kontroversielle emner som: - Vaccinationsskader, fup eller fakta? - Mælks indvirkning på kroppen, og hvordan med mandelmælk? - Bivirkninger ved håndkøbsmedicin - og ved kosttilskud! - Og hvad, der ellers rører sig, og du kan være med. Vi vil gerne høre din mening og gøre nytte af netop din viden og dine inputs på sundhedsområdet.

Tilmeld dig på www.klub-sund.dk. Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til info@klub-sund.dk. 10 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Grønnere frokost med plantebaseret pålæg Det er smart at spise grøntsager til flere af dagens måltider, det gør det langt nemmere at nå op på de mængder, som er godt for os. Grøntsager til frokost i diverse salater eller grøntsagsrester fra aftensmaden og gnavegrønt i alle afskygninger med i madpakken er heldigvis efterhånden ret udbredt. Men egentlig pålæg, altså det som egner sig til at komme på brød, er ofte noget, der giver udfordringer, når ønsket er at skære ned på det animalske og spise en grøn og mere plantebaseret kost. Derfor får du to gode opskrifter på plantepålæg denne gang.

Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Karrysalat med kikærter • 240 g kogte kikærter • 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie • Syltede agurker/cornichoner • 1 dl yoghurt naturel (jeg bruger soyayoghurt) • 1 tsk. dijonsennep

Selleri-valnødde postej

• 1 spsk. + evt. lidt mere karry (medium stærk)

• 1 stort løg

• Salt

• 400 g renset knoldselleri

• Friskkværnet peber

• 1 spsk. frisk timian

• Karse

• 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie • 2 spsk. tamari eller shoyu • 1 dl vand • 100 g valnødder • Salt • Friskkværnet peber • ½ dl + 1 spsk. fuldkornsrasp (ris eller spelt)

Sådan gør du: Dræn vandet fra kikærterne, og mos dem groft, enten i en morter eller med en gaffel. Kom det i en skål, og rør olivenolie i. Skær syltede agurker/cornichoner i små tern til i alt 3 spsk. Rør yoghurt med sennep og 1 spsk. karry. Bland det i kikærterne sammen med agurkerne. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere karry. Bland karse i efter smag.

Sådan gør du: Skær løget igennem fra top til bund. Læg skærefladen nedad, og skær tynde halvmåner. Skær sellerien i tern. Varm olie i en pande med tilhørende låg, sautér løg, til de er klare, kom selleri og timian ved, og vend rundt. Hæld vand og tamari eller shoyu ved. Læg låg på, bring i kog, og lad småkoge 10 minutter. Hak valnødderne. Tag låget af, og kog væden ind. Mos selleriblandingen godt, bland rasp og valnødder i, og smag til med salt og peber. Kom det hele i en form, pres det sammen, glat overfladen, og bag ved 200 grader i 25 minutter. Postejen kan spises varm eller kold.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 11


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Sund mad på SU

- og andre små budgetter

Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker. Du kan med fordel gå på opdagelse i bælgfrugternes verden, hvis du er på udkig efter billige, sunde og vegetabilske proteinkilder. Her er en opskrift på, hvordan du kan lave lækre bønnebøffer. Du kan i princippet variere opskriften i det uendelige, afhængigt af hvilke bønner du bruger, og hvilke krydderier du tilsætter.

Nanna Stigel Ernæringsterapeut (DET)

Bønnebøffer Det skal du bruge til cirka 8 bøffer: • 400 g kogte borlotti bønner (eller andre bønner) • 1 løg • 2 fed hvidløg Variationsfif • 1 tsk. røget paprika Du kan variere denne opskrift både med hensyn til typen af • 3 tsk. tørret basilikum bønner, du bruger, og i forhold til hvordan du vælger at krydre • 1 stor håndfuld frisk persille dem. Du kan fx prøve med spidskommen og koriander, eller • 100 g kogt quinoa med soltørrede tomater og oregano. • 3 spsk. Husk Du kan også skifte quinoa ud med fx kogte brune ris, ligesom du kan anvende andre typer nødder i stedet for valnødder. • 2 spsk. quinoamel eller andet mel • 50 g grofthakkede valnødder • Peber • Tamari soya, ellers bare salt • Oliven- eller kokosolie til stegning Fra tør til kogt bønne Sådan gør du: Hak løg, hvidløg og persille fint i en foodprocessor. Kom bønnerne og resten af krydderierne i, og kør kniven et par omgange. Bønnerne må gerne have en lidt grov struktur og skal ikke blendes fint. Kom nu bønnemassen i en skål, og rør de øvrige ingredienser i med håndkraft. Lad gerne bønnemassen hvile i køleskab i 15-20 minutter. Tænd for en pande, kom olie på panden, og steg bøfferne på hver side.

12 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Regn med, at bønner vejer cirka det dobbelte, når de har stået i blød og er blevet kogt ordentligt. Skal du bruge 400 g kogte bønner, som i denne opskrift, skal du regne med at bruge 200 g tørrede bønner. Sørg endelig for at overholde anvisningerne om iblødsætning og kogning af bønner. Smid altid iblødsætnings- og kogevandet ud. Det indeholder lektiner, et giftstof i bønnerne, som netop ødelægges ved kogning og iblødsætning. Personligt kan jeg godt lide at koge bønner (og andre bælgfrugter) i længere tid, end der anvises på pakkerne, og i hvert fald til de er bløde hele vejen igennem. Bønner må ikke ”knase” mellem tænderne, så har de fået for lidt.


SUND MAD TIL GAVN OG GLÆDE

Har din fordøjelse brug for omsorg? Dit fordøjelsessystem er langt vigtigere for dit helbred - og din hormonbalance - end de fleste tror.

Caroline Fibæk Naturopath ibm og madskribent

Fungerer vores fordøjelse ikke ordentligt, dannes der grobund for en række sygdomme og ubalancer i kroppen. Alt fra eksem til autoimmune sygdomme.

Har din fordøjelse brug for omsorg?

Tarmstyrkende smoothie

• Hård mave

Denne smoothie er fyldt med funktionelle fødevarer, som din tarmslimhinde skal bruge for at hele sig selv. Særligt god ved tegn på leaky gut, inflammatoriske tarmsygdomme og mistanke om dysbioser. Drik den gerne hver morgen.

• Tendens til akut diarre eller nervøs mave

Ingredienser:

• Oppustethed • Forstoppelse

• Skiftende forstoppelse • Humørsvingninger • Belægning på tungen • Ildelugtende afføring • Dårlig ånde • Anal kløe

• 2 dl mandelmælk (usødet eller hjemmelavet) • 2 spsk. kollagenpulver • 1 tsk. kokosolie • 1-2 kapsler probiotika (gerne med lavt indhold af Acidophilus)

• Stærk kropslugt

• 1 tsk. lakridsrodsekstrakt (må ikke anvendes ved forhøjet blodtryk eller alvorlige nyresygdomme)

• Mørke rande under øjnene

• 1 tsk. zinc carnosin

• Akne

• 1 spsk. L-glutamine pulver

• Cøliaki

• 2 spsk. aloe vera

• Kronisk træthedssyndrom

• 1 dl broccoli (evt. fra frost)

• Eksem

• 1/2 dl bær

• IBS/IBD (irritabel tyktarm syndrom/sygdom) • Bugspytkirtel-insufficiens • Psoriasis

TIP: Vil du have mange flere lækre opskrifter fyldt med næring? Så tjek www.greengoddess.dk

Sådan gør du: Bland alle ingredienser.

• Urticaria (nældefeber) Fordøjelsesproblemer forårsages ofte af stress, vitamin- og mineralmangler, mangel på fibre i kosten, mangel på klorofyl (bladgrønt) i kosten, dehydrering, inflammation, overforbrug af penicillin og NSAID’er m.m. Du kan hjælpe din fordøjelse på vej gennem kosten. Spis antiinflammatorisk, få nok væske, spis fibre, bladgrønt og fermenterede fødevarer. Derudover kan daglig bevægelse og afstresning hjælpe. Vil du vide meget mere om, hvordan du får styr på fordøjelsen? På mit forløb, HormonKuren, har vi et helt modul, der udelukkende er dedikeret til fordøjelsen. Læs mere her: www.hormonkuren.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 13


MAD

Ind til kernen

Forstå dine fedtstoffer, forstå din krop Når sund-forskning skal forsøge at forstå de mange videnskabelige studier på fedtstoffer, og især forstå at kende forskel på dem, er det naturligt at vende sig mod nogle af de mennesker, der har viet deres liv til disse vitale næringsstoffer. Her kan man ikke undgå at støde ind i DinSundhed.net, ejet af Kurt Weinreich, som har gjort det til sit livs passion at udbrede kendskabet til de mange virksomme planteolier, der findes rundt om på vores klode. Nogle gange fremstillet med omhu, andre gange raffineret til uigenkendelighed. Hen over 2018 vil vi forsøge at komme tæt på og helt ind til kernen af de bedste planteolier. Følg med her fra begyndelsen, hvor vi godt nok ender artiklen længst væk fra Danmark. Af Marianne Palm

Det har ikke været særligt fedt at være vidne til de mange myter, ideer, forbud og påbud om fedtstoffer de sidste 30 år. Forvirringen har været total, og i skrivende stund er der stadig meget at udforske. Tusindvis af studier er gjort, og forskerne er langt fra enige. Her i artiklen vil vi forsøge at beskrive planteolierne, når de er bedst - og hvad er de så allerbedst til? Det er forskerne heller ikke enige om, men lad os gå helt ind til kernen. Lad os se på, hvad vi ved.

14 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Alle olier fra DinSundhed.net er vegetabilske, koldpressede, uraffinerede og økologisk certificerede.


MAD

Planteolier kommer fra nødder, planter og kerner Nogle fedtstoffer er essentielle, altså nogle kroppen ikke selv kan danne eller skal danne fra noget andet, som vi tilfører kroppen. De kaldes EFA (Essential Fatty Acids) og har hundredvis af funktioner, her nævnes blot de vigtigste, og at de har så mange funktioner, skyldes ganske enkelt, at alle kroppens cellemembraner er opbygget af fedt, og de skal sørge for at blødgøre og beskytte cellens membraner, så cellerne let kan lade næringsstoffer slippe ind og affaldsstoffer ud. Så grundlæggende kan man sige, at uden fedt, ingen gode celler. Lidt mere nuanceret har man opdaget, at de livsvigtige fedtsyrer har betydning for følgende funktioner: • Sportsfolk forøger deres præstation både i styrke og udhol denhed. De kommer sig hurtigere efter udmattelse, fordi bedring kræver ilt, og essentielle fedtsyrer forøger kroppens evne til at omsætte ilt. • Ældre mennesker mærker hurtigt mere energi, mindre træt hed om aftenen og får mere lyst til at være aktive. •

Vægttab! Ved at tilføre sundt fedt får man mindre lyst til sukker (som lettere omdannes til fedt end sunde fedtstoffer!), sundt fedt øger stofskifteprocesser og er nødvendigt, for at hormoner transporteres korrekt. De hormonlignende prostaglandiner, som også er nødvendige for en god forbrænding, støttes også i arbejdet. Og da fedtsyrer også er en væsentlig del af hjernen, løftes humøret, og det er lettere at få lyst og energi til vægttab. Blandt andet derfor er det noget, der ligner en katastrofe, at generationer er blevet truet væk fra de sunde fedtstoffer, hvor man har fordømt dem alle, og i stedet har især kvinder kastet sig over sukkerholdige fødevarer. Det giver overvægt, ikke sundt fedt.

Hjernen er en stor fedtklump, og for at danne signalstoffer, der skal bringe budskaber med godt humør, et lyst sind og overskud, skal der også fedtsyrer til. Alle nerveceller ude i kroppen er omgivet er et hylster, en myelinskede, og også den er opbygget af fedt.

Hår, hud og negle har brug for fedtstoffer for at kunne skabe en sund barriere mod giftstoffer og kemikalier i vores omgivelser. Fedtstofferne danner denne barriere ved at sørge for at binde tilpas med fugt i huden, som også hindrer, at inflammationer som fx eksem opstår. Derfor beskytter EFA også mod eksempelvis psoriasis og kan mindske mængden af psoriasis. I det hele taget er de essentielle fedtsyrer vigtige at få tilført hver dag, så huden holdes elastisk, og man undgår tør hud – tør hud er i øvrigt et sikkert tegn på mangel af de gode fedtstoffer. Fortsættes

Biologisk set kan vi leve med tør hud, men ikke med en tør lever eller hjerne. Som følge deraf prioriteres hjernen og de andre indre organer, når det gælder optagelse af de essentielle fedtsyrer, tilført kroppen. Først når de indre organer har fået, hvad de behøver, kommer olien til huden.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 15


MAD

Fordøjelsessystemet får også hjælp til at opbygge tarmcellerne, så de skaber en tydelig barriere, hvor kroppen aktivt vælger, hvilke sunde stoffer der får lov at trænge ind i kroppen, og hvilke der skal direkte gennem fordøjelseskanalen ved at bindes til fibre og føres ud som afføring. Kredsløbet får hjælp til at transportere det gode kolesterol, det hjælper med at gøre blodpladerne mindre klæbrige og nedsætter derfor risikoen for blodpropper og hjælper til at sænke forhøjet blodtryk. EFA er som nævnt essentielle fedtsyrer og skal tilføres, for at alle funktioner i kroppen kan forløbe korrekt. Moderne mad indeholder alt for meget hærdet fedt fra kød, færdigretter og mærkværdigheder, vi får skabt i køkkenet, fordi vi branker vores mad på stegepanden. De sunde olier, omega 3 og 6, findes i friske råvarer, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken olie du køber. Er den produceret forkert, får du meget nemt den modsatte effekt på alle ovennævnte områder – med andre ord bliver du syg af de forkerte fedtstoffer, men kan optimere din sundhedstilstand med de rette. Og vigtigt er det, at essentielle fedtsyrer ikke må opvarmes … Stil dig på skamme-skamlen, eller hop ned Verden over bliver man ved med at finde rigtig gode frø og planter, man kan presse olie ud fra, som har et højt indhold af de gode omega-6-fedtsyrer. Nogle af dem stikker af fra andre, da de også har en vis portion omega-3-fedtsyrer, og nu begynder det måske at blive indviklet. Men generelt skal kroppen bruge omega-6 til at danne alle basiselementer i kroppen – cellerne – mens kroppen samtidig skal have tilført omega-3 i højere mængde end omega-6, hvis der i familien fx er tendens til inflammationer. De kan vise sig som hudsygdomme med rødmen, fx eksem, det kan være de mange forskellige gigtlidelser, det kan

16 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

være sygdomme som fibromyalgi eller kroniske tarmsygdomme. En af måderne at få nok af de gode fedtsyrer på er ved at skabe balance i forhold til de dårlige: kød, branket mad, færdigretter med dårlige fedtsyrer i, og højst på skamme-skamlen står pomfritter og anden frituremad – det er gift for cellerne, og man vil næppe kunne spise nok af de essentielle fedtsyrer, hvis de skal kunne holde daglige eller ugentlige negative påvirkninger i skak. Skam dem ud af din hverdag. Hop op på den gode (gamle) nyhed Er du blevet syg, er det ikke nok at tilføre de gode fedtstoffer, man er også nødt til at reducere mængden af de dårlige. Den gode nyhed er, at begynder du dagen med sunde fedtstoffer, så får du mindre lyst til grillmad, fastfood og andre mærkværdigheder som fx slik, kager og sukker i løbet af dagen. Det er derfor vigtigt at spise mad, der primært omdannes til prostaglandin E1 og E3, og undgå mad, der primært forvandles til prostaglandin E2. I industrien er det svært at skabe både den rette mængde og den rette kombination af fedtsyrer, og derfor er det nødvendigt for alle at indtage rene fedtsyrer som tilskud, i rette profil og kombination af omega 3 – 6 – 9 og GLA. (Læs med i aprilnummeret, hvor vi går helt tæt på omegaer og GLA).

Fedt og olier er mange ting. Olie er fedt i flydende form, og fedt er olie i fast form, for eksempel margarine, smør og svinefedt.


MAD

Når fedtsyrebalancen skal være i tip-top orden, skal du også tilføre de rette vitaminer og mineraler til det biologiske system i cellerne: A-vitamin, B-complex, specielt B3 niacin, B6 pyridoxin, B8 biotin, C-vitamin, E-vitamin og mineralerne zink, selen, magnesium og kalk. Med andre ord, spis masser af farverige grøntsager og nødder, suppler med et multivitamin-mineraltilskud.

Steg i smør, kokosolie eller olivenolie, de omdannes ikke til skadelige fedtstoffer så hurtigt som andre. Eller brug ovn mere end stegepande, så bliver det sjældent til brankede, sygelige stoffer. Brug din sundhedsplanteolier som lækkert tilbehør til din mad: salater, dip, dressinger, bagværk, brød, i dine smoothies, eller lav din egen pesto som tilbehør til alle frokost- og middagsretter.

Prostaglandiner er både ven og fjende

Alle fedtsyrer omsættes og omdannes (syntetiseres) i det biologiske system, både dem du kan få via din mad og dem, du bør indtage som tilskud for at optimere din fedtsyrebalance. Fedtsyrer i prostaglandinsyntesen omdannes til prostaglandin E1 – E2 – E3, som hver for sig har forskellige funktioner i det biologiske system. E1 har stærk inflammationsdæmpende virkning, dæmper altså smerter og sikrer, at blodet ikke klumper sammen. Modvirker derfor åreforkalkning og blodpropper. E2 har inflammationsfremmende egenskaber, som kan øge smerter og kan øge blodpladernes sammenklumpning. Større risiko for blodpropper eller kroniske smerter. E3 har også egenskaber som E1, men ikke så stærke.

Læs med næste gang, når vi går endnu tættere på de enkelte fedtsyrer, og hvilke planteolier der er bedst.

Fra regnskov til rene celler Kurt Weinreich og hans produktudviklere er på evig jagt efter de allerbedste råvarer. Det har ført dem til Peru, til landet med enorme regnskove, til et folk, der har lært at leve med skoven og plukke de bedste egenskaber uden at drive rovdrift på dette for vores klode så vigtige naturområde. Her skabes oceaner af ilt til jordens befolkning. Og Sacha Inchi, som har vokset i regnskoven til glæde og gavn for peruvianere i hundredvis af år. Og nu også for danskere.

Allerede for 3.000 år siden kan man på keramik se, at man har anvendt planten i madlavningen, og stadig i dag rister man frøene og anvender det særligt proteinholdige frø til mel, smør og snacks. I frøets oliedel findes et særligt højt indhold af omega-3- og omega-6- fedtsyrer, hvilket gør den til et værdifuldt bekendtskab for alle vores celler. Den smager sådan lidt nøddeagtigt, minder om olivenolie, men indeholder mere protein og omega-3 end oliven, er en af de rigeste på umættede fedtsyrer - og med et meget lille indhold af mættede fedtsyrer er den allerbedst i dressinger, til dip, hen over salaten eller i bagværk. Sammen med olien får du en pæn portion antioxidanter, A- og E-vitamin samt jod, kalium, magnesium, calcium og som nævnt gode proteiner, der bliver til letoptagelige aminosyrer, hvorfra kroppen kan danne tusindvis af proteinkæder. Også sammensætningen af omega-3-, -6- og -9-fedtsyrer er rigtig fin. Fordelingen er 5:3:1, hvilket betyder fem dele omega-3 til tre dele omega-6 og en del omega-9, som gør den til et særligt bekendtskab som ingrediens i din hummus eller til at dyppe dine grøntsager eller det gode brød i. Specielt er det, at Sacha Inchi-olien fungerer som en god kilde for de lange kulstofkæder, omega-3, og derfra kan kroppen danne bl.a. DHA, EPA og GLA. I Peru bidrager olien til en god lokal økonomi, her i Danmark bidrager olien til dannelse af de fedtsyrer, vi skal bruge i et moderne liv med alt for mange brankede og mærkværdige fedtstoffer. Følg med på vores rejse rundt i den danske krop i næste nummer af sund-forskning, hvor turen i løbet af 2018 også går til fabrikken i Jylland. Her skal vi studere de bedste muligheder for rene planteolier til din madlavning.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 17


MAD

Den livsforlængende

faste Der forskes intenst i den ældgamle tradition, som for tiden er et hedt emne blandt sportsfolk, helseinteresserede og ikke mindst blandt forskere. Den nyeste forskning tyder på, at det er sundt i perioder at afholde sig fra at spise, og mange mennesker er ved at få øjnene op for, hvordan faste kan passes ind i en travl hverdag.

Kom godt i gang med intermitterende faste - Spis i et 8-timers vindue, fx fra kl. 12 til 20, og afhold dig fra at spise i de følgende 16 timer.

Du kan med fordel let justere spisevinduet, så det passer din daglige rytme. Start med at faste en til to dage om ugen. - Under fasten er det kun tilladt at drikke vand (min. to liter dagligt) samt sort kaffe og te. -

I starten kan der forekomme bivirkninger som hovedpine, som er naturligt, fordi kroppen renser ud. Husk at drikke rigeligt med vand, dyrk motion - og gå evt. i infrarød sauna for at hjælpe kroppen med at komme af med affaldsstoffer.

- Spis sund mad i dit spisevindue, og spis nok. Det er vigtigt, at du spiser nok mad, så kroppen får de næringsstoffer, den behøver. - Lyt til din krop. Kroppen kan i perioder have behov for en pause fra at faste.

18 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

Af Gunhild Reumert

Hvis man over længere tid spiser for meget og for ofte, kan det føre til overvægt og bidrage til udviklingen af livsstilssygdomme. Ved at indføre intermitterende faste nogle dage om ugen kan man give fordøjelsessystemet en pause.

as

n

˚ te ˚ ˚

˚˚

Forskning viser, at faste blandt andet øger aktiviteten af det parasympatiske nervesystem, hvilket fremmer tarmbevægelserne og fordøjelsen. Samtidig modvirker faste lagring af fedt og kan derfor også være et effektivt værktøj til vægttab. Under faste forbruges det glykogenlager i kroppen, der fungerer som kroppens primære kilde til brændstof. Når der ikke er mere glykogen, slår kroppen automatisk over på fedtforbrænding. Ud over den positive effekt på fordøjelsen kan intermitterende faste også give kroppen fornyet energi, et mere stabilt blodsukker og færre sukkercravings.

or længende f s v li f

˚

Giv fordøjelsessystemet en pause I den tid, vi lever i, har vi konstant adgang til ubegrænsede mængder af mad på alle tider af døgnet. Hvis man ikke er opmærksom, kan man ofte komme til at overspise eller snacke en hel masse lige inden sengetid. Det kan blandt andet føre til et overbelastet fordøjelsessystem med gener som oppustet mave, forstoppelse og træthed.

Faste er ikke altid en god idé Faste bør kun udføres, hvis man er i energimæssigt overskud og i fysisk og psykisk balance. Hvis man er stresset eller syg, kan det være for hårdt for kroppen at blive udsat for yderligere stress, hvilket kan påvirke immunforsvaret i en negativ retning. Det er også vigtigt at anerkende, at kroppen i forskellige perioder har behov for en pause fra faste. Det kan for eksempel være i forbindelse med menstruation, graviditet, amning eller efter en sportspræstation, hvor det er vigtigt ikke at stresse kroppen unødigt.

˚

v id

en

˚˚

Faste i kortere perioder Du er måske stødt på forkortelsen ”IF” i sundhedsdebatten. IF står for intermitterende faste, som kommer fra ”intermittent fasting” på engelsk. Intermitterende faste består af en fastende periode på 16 timer pr. døgn, hvor man kun drikker vand, sort kaffe og te. I løbet af de følgende otte timer spises dagens måltider svarende til det almindelige daglige energibehov. Denne form for faste er populær, fordi den er fleksibel, og spisevinduet kan tilpasses alt efter behov. Det kan for eksempel være, at man faster fra kl. 20 om aftenen til klokken 12 næste dag og derefter spiser mellem kl. 12 og 20.

En sund form for stress Under faste udsættes kroppen for en kortvarig form for sund stress. Der sker blandt andet en lille stigning af mængden af frie radikaler, som kortvarigt skaber oxidativ stress. Dette medfører en stigning i enzymer kaldet sirtuiner, som modvirker oxidativ stress og aldring. Kortvarig oxidativ stress menes at styrke kroppen ved at ”træne” forsvaret mod frie radikaler, som på sigt kan føre til mindre inflammation og mindre oxidativ stress i kroppen. Faste ændrer på cellernes miljø og påvirker, hvilke gener der udtrykkes, samt hvilke hormoner der dannes i kroppen. Forskning tyder på, at faste påvirker hjernen, og museforsøg har vist, at faste øger musenes hukommelse og læring. Når maven er tom, udskilles sulthormonet ghrelin, som har vist sig at have en positiv effekt på hjernen, som måske kan forklare den mentale skarphed, mange oplever under faste. Ghrelin har vist sig at beskytte hjerneceller mod aldring og stimulere vækst af nye hjerneceller.

˚˚˚ D e

En del studier viser, at faste potentielt set er livsforlængende, da det er med til at modvirke aldring og forebygge aldersbetingede sygdomme som Alzheimers, diabetes og hjertekarsygdomme. Ofte har man hørt om folk, som faster i mange dage i træk. Den gode nyhed er, at det ser ud til, at det er tilstrækkeligt at faste i kortere perioder for at opnå sundhedsmæssige fordele.

a k s n o g vi d e

b

Gunhild Reumert er cand.scient. biokemi fra Københavns Universitet med speciale i cellebiologi, epigenetik og cancer samt uddannet akupunktør og yogainstruktør. Derudover underviser og holder Gunhild foredrag om cellebiologi, kroppens biokemi, ernæring og sund livsstil i hele landet. Læs mere om Gunhild Reumert på www.gunhildreumert.dk.

Gunhild Reumert Cand.scient. biokemi, akupunktør og yogainstruktør

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 19


MAD

Når tarmen er utæt Det lyder ikke særlig godt med en utæt tarm, og det er måske også et udtryk, som skaber billeder på nethinden af noget, der er voldsomt, og man må godt nok være syg, hvis den er utæt som en si. Men det behøver ikke at give særligt tydelige symptomer, faktisk mere en flok af symptomer, som man godt kan leve med, men man har det ikke særlig godt.

20 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD

Af Torunn Laksafoss

I engelsktalende lande har det været kendt gennem et par årtier som Leaky gut-syndrom (lækkende tarm syndrom). I Danmark kaldes det oftest utæt tarm og betragtes som et syndrom, dvs. en samling af symptomer og dermed ikke en sygdom i sig selv. Det har fået sit navn grundet optag af forskellige partikler mellem tarmcellerne i stedet for som normalt – igennem tarmcellerne. Ved optag af næring igennem tarmcellerne og ud i blodbanen er der styr på, hvad der kommer ind i kroppen, mens optagelsen mellem cellerne er ude af kontrol. Fri adgang til blodbanen mellem tarmvæggens celler At have en utæt tarm kan derfor medføre, at der er nærmest fri adgang for større partikler fra maden, evt. mikroorganismer, samt ikke mindst at der er en tendens til overvækst af dårlige bakterier. Det sidste kan medføre, at den dårlige bakteriesammensætning afgiver nogle stoffer, der normalt ikke ville bekymre os så meget, men som ved utæt tarm lettere kan komme ind i vores krop og skabe yderligere provokationer. At have ”et par” huller i tarmen til daglig er ikke et problem. Det er noget som vores immunforsvar benytter sig af for at kunne være parat til at forsvare sig mod evt. indtrængere, der potentielt kan ligge inde i tarmen. Ulempen er, når der er alt for mange huller og dermed en alt for stor påvirkning af immunforsvaret, der ligger umiddelbart bag laget af tarmceller. Kostændringer er nødvendige At få en utæt tarm til at blive rask kræver derfor en ændring af bl.a. kosten, så de dårlige bakterier får mindre mad end ellers. Dernæst skal den gode tarmflora retableres, og hullerne lappes. Lapning af hullerne kan være en udfordring, da årsagen er, at kroppen selv danner det enzym, som kan opløse proteinet, der ellers vil fungere som aflukke mellem cellerne. Ved at øge dannelsen af tarmslim samt immunoglobulin A (IgA) er det muligt at beskytte tarmcellerne nok til at få ro på immunforsvaret til at dæmpe nedbrydningen af proteinet, hvorefter tarmen kan begynde at hele sig selv. Brug for et bredt spektrum af bakterier til bl.a. Colitis ulceros og Morbus Chrons Tarmsygdomme som fx Colitis ulcerosa og Morbus Crohns har en meget udfordret tarmslimhinde og vil dermed lide under en utæt tarm. Begge sygdomme giver svære symptomer under udbrud, og trods medicin kan det være en udfordring at holde sygdommene i skak.

Ved nærmere undersøgelse af især M. Crohns har det vist sig, at der er en udpræget mangel på antallet af bakterier samt også på antallet af stammer. Tarmen er ganske enkelt fattigere på det brede spektrum af levedygtige bakterier. Modsat har det også vist sig, at tilskud af specifikke bakteriestammer er en stor fordel for stabilisering af tarmen, og at en god blanding af mange slags bakterier er en stor fordel. Endnu bedre er det at opformere egne bakterier i tarmen, så der kan etableres en bred vifte af bakterier, som kan leve med hinanden frem for mod hinanden. Et kosttilskud med en sådan kombination af mange bakterier i et helt økosystem vil derfor måske være en genvej til en sundere tarm? Ikke kun for de svære tarmsygdomme, men også for dem med ”kun” en irriteret tyktarm eller en alt for aktiv tyndtarm. Derfor er det rigtig spændende at følge New Nordics produkt, Wild Biotic, på sin vej fra de franske marker og laboratorier til de danske tarmsystemer. Lactobacillus kunkeei er godt, både for mund og tarm Mælkesyrebakterien, Lactobacillus kunkeei (Lac. kunkeei), findes naturligt i store mængder i diverse produkter fra bier og har bl.a. en meget positiv effekt på slimhinderne i munden. I et forsøg fra 2015, hvor 11 raske mennesker indtog Lac. kunkeei i fire uger, viste resultatet en signifikant stigning i mængden af spyt samt en lige så signifikant stigning i mængden af immunoglobulinet IgA i spyttet. Spyt og IgA er begge vigtige dele af vores immunforsvar og er med til at gøre slimhinden stærk og modstandsdygtig over for fremmede mikroorganismer. Mangel på IgA i mundhulen har i andre sammenhænge vist sig at være en medvirkende årsag til flere huller i tænderne. I 2016 blev effekten af Lac. kunkeei undersøgt på 29 kvinder med forstoppelse i en periode på to uger. Ved afslutning af forsøget viste resultatet flere gode resultater: et væsentligt fald i dårlige tarmbakterier, en væsentlig lavere surhedsgrad i tarmen (pH) samt en tendens til øget toiletbesøg. Kilder: Effects of heat-killed Lactobacillus kunkeei YB38 on human intestinal environment and bowel movement: a pilot study. (2016) Benef Microbes. Jun;7(3):337-44 Lactobacillus kunkeei YB38 from honeybee products enhances IgA production in healthy adults. (2015) J Appl Microbiol. Sep;119(3):818-26

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 21


MAD

Planten til maven

Husk forskellen: Præbiotika er gruppen af interessante fødevarekomponenter, som er karakteriseret ved, at de selektivt spises af en eller flere sundhedsfremmende bakteriestammer. Probiotika er en fællesbetegnelse for en række mikroorganismer, hvor mange af dem er mælkesyrebakterier. Det er venlige bakterier, som findes i fødevarer eller kosttilskud, og som er beregnet til at fylde vores tarm med sunde mikroorganismer.

22 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD Aloe vera på banen igen, igen. Nye studier viser et præbiotisk potentiale i plantens indhold, og noget tyder på, at aloe vera kan booste væksten af gavnlige tarmbakterier. Af Benedikte Mikkelsen

Vi er vilde med tarmbakterier her på sund-forskning, hvilket den opmærksomme læser nok har bemærket. Alt fra overvægt, til gigt, til kræftformer, til Alzheimers og mange andre sygdomme får en dårlig tarmbakterievækst skylden for. En sund tarmflora er essentiel for et godt helbred, og tarmfloraens betydning for immunsystemet, og dermed vores modstandskraft over for sygdomme, er stor. Større end vi tror. Tænk på dine tarmbakterier som dine venner, som du skal behandle pænt og give noget godt at spise. De gode tarmbakterier elsker groft, grønt og varieret kost, så sørg for at give dem det på daglig basis - så trives de! Tarmbakterier opfører sig som fjender, når du eksempelvis spiser en meget kødrig kost, da proteinerne i kød er meget sværere at nedbryde end kulhydrater. Bliv venner med dine tarmbakterier Lev sundt og varieret, har vi jo hørt til bevidstløshed. Men vil du opretholde et godt kammeratskab med dine tarmbakterier, så er det den eneste måde. To bakterier, som du vil have i din inderste vennekreds, er bifidobacterium og lactobacillus, og en velfungerende bakterieflora skal indeholde rigtig mange fra de to bakteriefamilier. Foruden at forhindre eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier i at indtage tarmen så hjælper de også med at holde tarmens immunforsvar i balance. Vidunderplanten er din tarms ven Aloe vera er åbenbart en plante med uanede egenskaber, og nu har nye studier også vist dens præbiotiske effekt. Et nyt chilensk studie fra 2017, publiceret i ”Journal of Agricultural and Food Chemistry”, viste, hvordan indholdet af fruktaner (polysakkarider) i aloe vera-planten boostede væksten af lactobacillus i større omfang end andre præbiotika. Faktisk påviste studiet, at aloe veras fruktanindhold fik populationen af bifidobacterium til at stige med 14 %. Acemannan er det polysakkarid, som har hovedansvaret for aloe veras unikke virkning, og forsøget viste da også, at acemannan stimulerer væksten af tarmbakterier. God syre i tarmen Aloe veras indhold af fruktan og acemannan stimulerer produktionen af acetat (eddikesyre), propionat (propansyre) og butyrat

Din naturlige mikroflora bliver styrket, så svampe og parasitter får mindre spillerum i de lange tarme. Produktet kan derfor være godt til at støtte op mod candidasvampens formering og forskellige katartilstande, fx irriteret tyktarm, colitis ulcerosa og ”leaky gut”.

(smørsyre). Alle tre er kortkædede fedtsyrer, som er tyktarmscellernes foretrukne brændstof. De sænker pH-værdien i tyktarmen, så absorptionen af vand og natrium bliver bedre, og der dannes færre sekundære galdesalte. Det betyder en mindre risiko for dannelse af polypper i tyktarmen og udvikling af tyktarmskræft. Kædelængden er afgørende Mængden af acemannan er afgørende for effekten, men det er længden på de sukkerstofkæder, som planten indeholder, også. Som noget helt unikt bliver sukkerstofferne under produktionen af det færdige (aloe vera) produkt endnu bedre for kroppen (end det ubearbejdede). Produceres aloe vera-gelen under ekstremt kontrollerede forhold, resulterer det i en række kæder i en hel specifik længde, som er tre gange mere virksomme for kroppen end udgangspunktet i planten. Pasteuriseringen afgør, om det bliver et værdifuldt produkt eller ej. Hurtig opvarmning og hurtig nedkøling på et særligt tidspunkt i processen er en af hemmelighederne bag et effektivt produkt. Uden pasteurisering vil enzymer nedbryde sukkerstofferne til uvirksomme og simple sukkerstoffer. Ro på Indtager du aloe vera, kan du opleve, at mavesækken falder til ro, netop fordi gelen virker regulerende på pH-værdien. Spiser du stærk mad, modvirker aloe vera sure opstød, for meget mavesyre og irritation, som krydret og stærk mad kan give. Aloe vera gel eller kapsler styrker dine slimhinder og mindsker inflammation og irritationer. Polysakkariderne i aloe vera normaliserer også den naturlige fordøjelse og virker derfor både ved forstoppelse og diarré. Du kan tage gelen både som drikke aloe vera eller i kapselform. Den naturlige mikroflora bliver styrket, så svampe og parasitter får mindre spillerum i de lange tarme. Produktet kan derfor være godt til at støtte op mod candidasvampens formering og forskellige katartilstande, fx irriteret tyktarm, colitis ulcerosa og ”leaky gut”. Du kan dagligt anvende 2-3 gange 15 ml AVIVIR Drikke Aloe Vera eller 2-3 AVIVIR Aloe Vera kapsler.

Pasteuriseringen sørger for, at ingen bakterier, svampe eller andre uønskede elementer gør produktet uegnet til at spise. Derfor skaber processen et mere værdifuldt produkt, end hvis pasteuriseringen udelades.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 23


MAD

Glad tarm, glad krop Af Benedikte Mikkelsen

Tarmbakterier - we love you! sund-forskning elsker bare tarmbakterier, fordi vi ved, hvor vigtige de er for hele vores velvære og for udviklingen af diverse sygdomme. Overvægt, gigt, diverse kræftformer, Alzheimers, you name it - alle er eksempler på sygdomme, hvor tarmfloraen spiller en stor rolle. Jep, aloe vera smides på banen igen, igen på side 22.

Glad mund og ikke mindst glad tarm Leaky gut-syndrom også kaldet utæt tarm er et syndrom, hvor optagelsen af partikler sker imellem tarmcellerne og ikke, som normalt, igennem tarmcellerne. Mælkesyrebakterien Lac. Kunkeei har vist positiv effekt på utæt tarm, men også på slimhinderne i munden. Hvad sker der i din tarm, hvis du lider af ”leaky gut”, og hvordan gavner mælkesyrebakterien Lac. Kunkeei syndromet? Det finder du ud af på side 20.

Hold tungen lige i munden - en indviklet hemmelighed gemmer sig i tarmen Hvorfor kan samme kost hos nogle være vægtregulerende, men hos andre bidrage til overvægt? Spørgsmål angående samspillet mellem arvelighed, fysisk aktivitet, barnets ernæringstilstand under graviditeten og ikke mindst tarmfloraens sammensætning er blandt faktorerne, som bidrager til, at vi reagerer forskelligt på samme kost. Spændende ikke? Det må du da vide mere om - hop om på side 38.

Start dagen med sund, enkel og billig morgenmad Du skal bruge: 2 dl A38, 2-4 spsk. Oil of Life Premium (EFA), 1 dl havregryn og aroniasaft uden sukker. Rør det hele sammen! Du får proteiner, vitaminer og mineraler, aminosyrer, betaglukaner, alle vigtige essentielle fedtsyrer og kostfibre. Mums, en skålfuld ultimativ næringskombination med DinSundheds morgenmad.

Et lille shot fyldt med mælkesyrebakterier Vil du sikre dig dit daglige tilskud af mælkesyrebakterier, så kan du faktisk nøjes med et lille shot af den ikke-pasteuriserede, fermenterede drik Vita Biosa. Drikken er økologisk, naturlig og indeholder mælkesyrebakterier, organiske syrer (dannet af mælkesyrebakterierne) og ekstrakt af urter. Du kan få den i fire smagsvarianter: Original, Hyben, Aronia og Ingefær, som alle er fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler. Du kan fermentere dine fødevarer derhjemme, men har du ikke tid til det i en travl hverdag, så kan du tage en lille genvej med Vita Biosa.

24 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MAD  

Sundhed året rundt Af Benedikte Mikkelsen

Ind til kernen om planteolier Forvirringen er total, når vi taler fedtstoffer. Vi tager fat i planteolier og beskriver, hvornår de er bedst, og hvad de er allerbedst til. Måske forskerne ikke er enige med os, men lad os alligevel se på, hvad vi ved. DinSundhed. net er stedet, hvor passionen for virksomme planteolier hersker, og derfor måtte vi helt klart kigge i den retning. Planteoliers bredtfavnende egenskaber kan du læse meget mere om på side 14.

Hjerte-kar-sygdomme mindskes med 70 % med et højt indtag af C-vitamin Ved en spansk undersøgelse af 13.241 personer vurderede forskerne, at personer med et højt indtag af C-vitaminer havde en mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Et præparat som Bio-C-Vitamin indeholder 750 mg syreneutralt C-vitamin. Syreneutraliteten gør vitaminet skånsomt mod maveslimhinden.

Kviksølv i tungmetaller skal vi undgå Men faktisk hjælper selen mod kviksølvforgiftning. Desværre får de fleste af os for lidt selen igennem kosten. Vi danskere lever desuden i den del af verden, hvor selenindholdet i føden er lavt. Hvad skal du gøre? Find svaret på side 44.

Nye grænseværdier for forhøjet blodtryk Panik! Bare rolig, der er mange naturlige måder at sænke blodtrykket på. Din evige gode ven i nøden, magnesium, kommer også til undsætning, når det gælder det snigende problem, som forhøjet blodtryk jo er. Gense, og læs om din gode ven på side 54.

HUSK sund-forsknings fagmesse. Se mere på side s. 6.

Umahro - ”Fra syg til rask” Læs og lær, hvordan du selv kan påvirke sygdom, symptomer og gener gennem motionsvaner og levevis. Begynd at forstå de bagvedliggende årsager til din sygdom, og du kan hjælpe dig selv med at blive rask og få det bedre. Umahro har selv spist sig rask - læs om hans oplevelser, og hvordan du kan hjælpe dig selv til sundhed og måske endda et liv fri for sygdom i hans bog ”Fra syg til rask”.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 25


MAD

Vegansk solskinsvitamin til de mørke vintermåneder Du danske sommer … hvad kan vi bruge dig til? Ikke så meget - regn, blæst og mørke dage giver os ikke den mængde D3-vitaminer, vi har brug for. Skønt, at vi kan tage vitaminet som tilskud og endda i en 100 % vegansk udgave, da indholdet er plantebaseret, og kapslen er fremstillet af tang. Af Benedikte Mikkelsen

Knogleskørhed, muskelsmerter, svagt hjerte, dårligt kredsløb og træthed er eksempler på, hvad D-vitaminmangel kan resultere i. Så ja, det er ret vigtigt, at din krop indeholder nok D-vitamin. Siger du nej tak til fisk, fiskeolie, æg og mælkeprodukter, som indeholder D3-vitaminet, så er det helt okay. Du skal nok klare dig alligevel. Du behøver nemlig ikke spise dyr for at være sund og få dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Men tilskud med B12, D3 og til tider jern kan være nødvendigt. Husk dog at tjekke, om kapsler og indhold er vegansk. Mange kapsler er lavet af kalve- eller grisegelatine. Sol, sol kom nu frem Solen er den vigtigste kilde til D3-vitaminet, men med regnfulde somre og mørke vintermåneder kan det være svært at få behovet dækket. Når solen skinner højt på himlen i længere tid, ophober du D-vitaminer i kroppen, så du kan klare dig igennem vinteren uden at komme i mangel. Men da solens stråler er skarpe og kan være skadelige på andre måder, så benytter vi solbeskyttelse. Vi nedsætter dog optaget af Dvitamin med 90 %, når bare vi bruger en faktor 8. Det kan derfor være klogt at tage et tilskud, hvis sommerdagene er få, og der bruges solcreme, når solen titter frem.

Husk: Det er en risiko frem for en dyd at undgå solen om sommeren. Føles vægtstangen tungere om vinteren? Træner du? Så har du måske oplevet, at din præstationsevne ændrer sig over vinteren. Buddet fra flere kanter er, at det kan skyldes ændringer i mængden af kroppens D-vitamin, da solen er fraværende hen over vinteren. D-vitamin har en direkte og indirekte påvirkning af muskelvævet. Direkte, når D-vitamin optages i muskelvævet og igangsætter forskellige processer, hvilket sker gennem D-vitaminreceptorer i musklerne. Indirekte sker det i muskler og knoglemassen, at Dvitamin regulerer kroppens calciumindhold.

26 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Døjer du fx med vedvarende muskel- og knoglesmerter, så er der stor risiko for, at du mangler D3-vitamin. Vitaminet spiller nemlig en betydelig rolle i forbindelse med optagelse af den calcium, som vi får via kosten. Calcium er vigtigt for blandt andet opretholdelse af knoglemassen, og er du i underskud af calcium, øger du risikoen for at udvikle knogleskørhed. Har du længe haft ondt i muskler og led, så er det en god ide at gå til lægen og få målt D-vitamin-indholdet i din krop. Tikkeapparatet har brug for solskin D3-vitaminet er også nødvendigt for dit hjerte og kredsløb. Her må vi nævne den storstilede analyse, foretaget af Københavns Universitet og Herlev hospital i 2012. I 29 år blev 10.000 danske mænd og kvinder fulgt som en del af det omfattende Copenhagen City Heart Study-projekt. Forsøget viste den højeste forekomst af potentielt dødelige hjertesygdomme hos dem med lavest indhold af D-vitamin i blodet. Vi må indse, at vi her i Danmark ikke får nok solskin til at opretholde et normalt D-vitaminniveau. 43 % af den danske befolkning lider af D-vitamin mangel – det kan derfor være en god ide at tage et tilskud med vitaminet.

Omkring 43 % af den danske befolkning lider af D-vitaminmangel. Overvej, om du skal tage D3 som tilskud.

Tang og olivenolie Lyder som et lækkert måltid. Men faktisk er det en del af ingredienslisten på de veganske D3-vitaminer fra dfi. Sammen med A-, E- og K tilhører D-vitaminer gruppen af fedtopløselige vitaminer. Det betyder, at de kun kan optages og udnyttes i kroppen, hvis der er fedtstoffer til stede i tarmsystemet; derfor skal du spise dem sammen med fedtholdige måltider for at få gavn af dem. Med D3-vitaminerne fra dfi er du på den sikre side, da der er tilsat ekstra jomfru olivenolie til hver kapsel. På den måde sikrer du en optimal optagelse. At kapslen er lavet på tang, og indholdet er 100 % vegansk, er desuden kærkomment for enhver veganer.


MAD

Vidste du det om solens lys og D-vitamin? D3-vitamin er den naturlige form for D-vitamin, som dannes i huden, når solen står højt i sommermånederne.

Du kan som vegetar og veganer spise dig til mange vitaminer og mineraler. Dog kan det være nødvendigt at tage B12, D3 og til tider jern som tilskud.

Solen er din ven og giver din krop mange gode næringsstoffer. Men sol dig med fornuft, og undgå forbrænding. Søg skygge, hvis solen brænder, og lad være med at ligge i timevis i solen, klistret ind i faktorcremer.

Døjer du med vedvarende muskel- og knoglesmerter, så mangler du måske D3-vitamin. Vitaminet spiller nemlig en betydelig rolle i forbindelse med optagelse af den calcium, som vi får via kosten.

Rent biokemisk, så er D-vitamin et hormon, som huden danner, når den påvirkes af solen. Uanset om D-vitamin betragtes som et hormon eller et vitamin, så er den gavnlige effekt ikke til at tage fejl af.

Ekstra olivenolie sikrer en optimal optagelse af D3-vitaminet, da det tilhører familien af fedtopløselige vitaminer.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 27


15 dage kan gøre underværker for mange Brottrunk-kuren på 15 dage

– svarende til en kasse med 6 flasker  1 dl i forbindelse med morgenmaden. Helst lidt inde i måltidet, fordi du tilfører noget superaktivt til et mindre aktivt miljø, hvilket kan give lidt kramper, hvis maven er helt tom.  1 dl til aftensmaden.  1 dl ca.15 min. før tandbørstning ved sengetid. Husk, at flasken skal omrystes godt før brug og opbevares på køl efter åbning.

Kanne Brottrunk

økologisk - vegetabilsk - naturlig En alkoholfri gærdrik med B12-vitamin, indeholdende 5 millioner levende, godartede, kolonidannende mælkesyrebakterier pr. ml, dannet ved fermentering af økologisk fuldkornsbrød, naturlig surdej og vand.

Din Helsekost Specialist

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien.

Produkterne forhandler, helsekostforretninger, Matas og udvalgte apoteker. 28 sund-forskning - en gladfindes sjæl harhos brug din for enautoriserede sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 29


VIDEN OG VIDENSKAB

Har du Raynauds syndrom? Så kan du blive hjulpet med naturlægemidlet ginkgo biloba. Det har også en god effekt mod øresusen. Af Bjørn Falck Madsen

Hvis du lider af Raynauds syndrom med isnende kolde fingre, kan du blive hjulpet af tabletter med Ginkgo biloba-ekstrakt, hvis aktive stoffer forbedrer blodgennemstrømningen i hele kroppen. Raynauds syndrom er en kronisk lidelse, som er forårsaget af mangelfuldt blodomløb igennem blodkar og de hårfine kapillærer, og det er netop derfor, en forbedring af blodcirkulationen har vist at kunne lindre symptomerne. Kan skyldes temperaturforandringer 4-5 % af befolkningen har denne lidelse, som gør fingrene helt hvide. Der kan også opstå smerter, følelsesløshed og en snurrende fornemmelse. Normalt angriber Raynauds syndrom kun fingrene, men man kan dog også få problemet i tæerne og i sjældne tilfælde i næse, ører og læber. Det er normalt temperaturforandringer eller emotionel stress, som får lidelsen til at bryde ud. Også virksomt mod tinnitus Ginkgo biloba-ekstrakten, som bliver udvundet af bladene fra Ginkgo biloba-træet, indeholder nogle biologisk aktive stoffer, som både virker blodfortyndende og karudvidende. De hedder ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner og forbedrer blodgennemstrømningen i alle væv i kroppen. Det gælder tilmed hjernen, og det er årsagen til, at Ginkgo biloba også har en effekt mod blandt andet øresusen (tinnitus) samt svigtende hukommelse og koncentrationsbesvær. Dansk præparat vandt stor test Foruden at øge blodgennemstrømningen virker Ginkgo biloba som en kraftig antioxidant, der beskytter celler. En britisk test af 18 forskellige Ginkgo biloba-præparater viste, at Bio-Biloba fra Pharma Nord havde den bedste antioxidanteffekt, også selvom mange af de konkurrerende præparater ifølge deklarationen indeholdt væsentligt mere Ginkgo biloba-ekstrakt. Kvaliteten afgør udfaldet Dette kan umiddelbart virke ulogisk, men det er ikke nødvendigvis mængden af ekstrakt, der er afgørende. Dels er det vigtigt, at indholdet af aktive stoffer er standardiseret, så man ved, at der er nøjagtig lige meget aktivstof i hver eneste tablet. Det forudsætter, at Ginkgo biloba-ekstrakten har lægemiddelkvalitet. Dels er selve råvaren uhyre sart og kan let blive ødelagt under tabletfremstillingen. Når man presser tabletterne, udvikles varme, og hvis ikke der er fuldstændig styr på fremstillingsmetoden, kan en ellers god Ginkgo biloba-råvare af høj farmaceutisk kvalitet miste sin kraft eller ligefrem blive ødelagt. 30 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of Alternative and Complementary Medicine.


VIDEN OG VIDENSKAB

sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop 31


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvad er osteopati? Det er som regel det første spørgsmål, jeg får stillet, når jeg fortæller, at jeg arbejder som osteopat. Det er derfor temmelig relevant at starte med en kort forklaring på, hvad osteopati er for noget. Osteopati er en manuel sundhedsprofession, hvilket betyder, at osteopater alene anvender deres hænder til både undersøgelse og behandling. Af Hanna Tómasdóttir

Osteopater undersøger og forebygger dysfunktioner i hele kroppen og behandler led, muskler, bindevæv, kar og nerver med såkaldte osteopatiske manipulative teknikker (OMT) for at normalisere kroppens funktioner. OMT omfatter blandt andet manipulationer og mobilisering af kroppens led, muskler og fascier (det tynde bindevæv) strækteknikker samt muskelenergi teknikker (MET). Den filosofiske baggrund bag osteopatien er, at hvis kroppen bliver korrigeret mekanisk, vil kroppens egne selvhelingsmekanismer træde i kraft. Følgende principper udgør rammerne for en osteopatisk behandling: • Kroppen er en enhed • Struktur og funktion er indbyrdes forbundne • Kroppen har selvregulerende mekanismer • Kroppen har den iboende evne til at forsvare og reparere sig selv Osteopater forsøger altid at finde årsagen til symptomerne og behandle denne, da årsagen til de oplevede symptomer kan stamme et andet sted fra i kroppen end selve symptomet. Et eksempel kan være hovedpine, hvor årsagen kan være mekaniske dysfunktioner i bækken og ryg. Med mekaniske dysfunktioner forstås låsninger, torsion eller ”vrid”, hvor leddene enten ikke bevæger sig normalt eller sidder i en forkert biomekanisk stilling. Det medfører blandt andet påvirkning af bindevæv, muskler, sener og fascia, der ligeledes skal behandles manuelt. Osteopater behandler hele bevægeapparatet, eksempelvis gener og smerter fra ryg, nakke, bækken, hofter, knæ, fødder, skuldre og arme samt hovedpine, migræne, overbelastnings- og sportsskader. Graviditetsrelaterede ryg- og bækkensmerter kan behandles med osteopati Efter at have praktiseret som manuel behandler i over 20 år, både som fysioterapeut og osteopat, er der én bestemt klientgruppe, hvis problemstillinger jeg mener vi har overset længe, og som vi ikke har tilstrækkelig fokus på. Det er kvinder, der døjer med mekaniske dysfunktioner, opstået i relation til enten gravidi-

32 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

tet, under eller efter selve fødslen. Ofte henvender kvinderne sig desværre først, når de har haft ondt, typisk i ryg og bækken, over en længere periode. Kvinderne oplyser hyppigt, at de har fået besked på, at ”det nok skal gå over” eller noget i stil med: ”Det er helt almindeligt at døje med gener under graviditeten og efter fødslen”. Det er helt korrekt, at der hyppigt opstår gener og smerter, i særdeleshed i lænd og bækken, i forbindelse med graviditet og efterfødsel. Symptomerne forsvinder dog desværre ikke altid af sig selv. I skrivende stund findes der ikke, så vidt jeg ved, konsensus, der foreskriver, hvor længe kvinderne bør vente på, at de graviditetsrelaterede gener og smerter går over af sig selv. Mit bud er dog, at gravide kvinder og kvinder, der har født, ikke bør vente længere end to til tre uger, før de opsøger hjælp for deres symptomer, afhængigt af symptomernes karakter. Graviditet er ikke en sygdom – men en mekanisk, hormonel og fysiologisk belastning Graviditeten og selve fødslen er en stor mekanisk belastning for kvindekroppen. Den voksende mave betyder større mekanisk belastning på alle strukturer, muskler, ledbånd og bindevæv, i lænd og bækken, i særdeleshed under tredje trimester. Men den øgede biomekaniske belastning kan ikke alene forklare kvindernes lænde- og bækkensmerter. Således har forskere undersøgt de biomekaniske forklaringer, der helt overordnet opdeles i det øgede abdominale (mave) omfang, idet den gravide mave vokser i forskellige planer, samt dybden af lændesvajet, der typisk øges under graviditeten. De biomekaniske forandringer kan dog ikke alene forklare smerterne, selvom der er en vis sammenhæng [1]. Dertil følger den hormonelle belastning under graviditeten og i forbindelse med amning samt den fysiologiske belastning under graviditeten, som eksempelvis den stigende blodmængde, ændringer i lungefunktion og blodtryksændringer.


VIDEN OG VIDENSKAB

– LÆS OGSÅ OM BÆKKEN OG GRAVIDITET PÅ S. 108 OG S. 110.

Videnskabelige undersøgelser om osteopati til gravide og kvinder, der har født De biomekaniske forandringer under graviditet og efter selve fødslen, der medfører gener og smerter fra ryg og bækken, kan lindres med osteopatisk behandling. En spørgeskemaundersøgelse fra Australien har således vist, at kvinder, der modtog osteopatisk behandling for deres graviditetsrelaterede lænde- og bækkensmerter, reducerede deres fysiske symptomer, og derudover blev deres bekymringer for selve fødslen reduceret [2]. En randomiseret kontrolleret undersøgelse understøtter resultaterne fra den australske undersøgelse. Her konkluderede forskerne, at osteopatisk behandling reducerer rygsmerter relateret til tredje trimester [3]. Derudover har en ny metaanalyse fra 2017 vist, at osteopatisk behandling til kvinder, der døjer med lændesmerter, har en klinisk relevans. Således oplevede både de gravide og de kvinder, der havde født, en signifikant smertelindrende effekt og et forbedret funktionsniveau som følge af den osteopatiske behandling [4]. Osteopati i praksis Der findes ikke en standardiseret opskrift på, hvordan jeg behandler mine klienter. Selv de samme symptomer kan skyldes forskellige årsager. Der er altså ingen ”one size fits all”, og derfor vil to behandlinger aldrig være ens. Osteopatisk behandling tager derfor afsæt i en individuel tilgang og behandlingsstrategi, tilpasset den enkelte klients behov. Der vil ligeledes altid være forskel i kvindernes livsstil, deres fysiske tilstand før og under graviditeten samt forskel i deres kost- og motionsvaner. Den osteopatiske behandling starter dog altid med en grundig anamnese eller ”sygehistore”, hvorefter jeg laver forskellige, relevante funktionelle tests og undersøgelser. Med baggrund i undersøgelsens fund og klientens anamnese lægger jeg, i samråd med klienten, en individuel behandlingsplan, der oftest består af: • Manuelle teknikker, der har som formål at normalisere de mekaniske dysfunktioner • Fokusøvelser, der er rettet mod undersøgelsens fund, og som både kan understøtte effekten af den manuelle behandling samt have en profylaktisk eller forebyggende effekt • Simple råd omkring livsstil, kost, søvn og øvrige træningsformer samt fysisk aktivitet i al almindelighed Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 33


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvad indebærer en osteopatisk behandling? • En osteopat diagnosticerer, behandler samt forebygger muskel- og ledproblemer i hele bevægeapparatet. • Din osteopat indvier dig i undersøgelsens fund samt en behandlingsplan, der er tilpasset din tilstand. • Din osteopat forklarer, hvad de laver og vil bede om et sam tykke til behandlingsplanen, herunder hvis der eksempelvis indgår manipulationer af kroppens led i din behandling. • Behandlingen er manuel, hvilket indebærer, at osteopaten udelukkende anvender sine hænder som redskab til både undersøgelse og behandling. •

De anvendte behandlingsteknikker kan bestå af: manipulationer af kroppens led, ledmobilisering, strækteknikker samt massage af muskler og bindevæv, muskelenergi teknikker, fascielle teknikker og kranieteknikker.

• Du kan til enhver tid stille spørgsmål til din osteopat, også hvis du er usikker på behandlingens formål, eller hvis du har bekymringer relateret til behandlingen eller dine symptomer. •

Din osteopat kan desuden anbefale simple råd relateret til livsstilsændringer (kostanbefalinger, træning m.m.), bestemte øvelser, der laves derhjemme, brug af varme-/kuldebehandling eller henvise dig til udredning hos egen læge, hvis dette skønnes relevant.

• Det er ofte nødvendigt med to til fire behandlinger, før der opleves en mærkbar forbedring af din tilstand.

34 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Hanna Tómasdóttir Master i Positiv Psykologi, MAPP Osteopat DO M.R.O.DK & Aut. Fysioterapeut Konstitueret formand for Danske Osteopater & bestyrelsesmedlem i FORE Hanna har over 20 års erfaring som behandler og er medejer af Q klinik, Finsensvej 42 på Frederiksberg. Hun arbejder med fokus på kvinder og har skrevet om kvinders sundhed for SØNDAG i otte år. Derudover arbejder Hanna med optimering af fysisk og psykisk trivsel for private såvel som virksomheder. Hjemmesider: www.Qklinik.dk www.TrændDinTrivsel.dk Find Hanna på Facebook: Q klinik Træn Din Trivsel Uddannelse • 1997 uddannet Fysioterapeut fra Fysioterapeutskolen i København • 2006 uddannet Osteopat DO fra International Academy of Osteopathy, Ghent, Belgien • 2017 uddannet Master i Positiv Psykologi, MOPP, fra Aarhus Universitet


VIDEN OG VIDENSKAB

Osteopati har eksisteret som behandlingsform siden 1874 og er allerede autoriseret i England, Malta, Portugal, Finland, Island, Schweiz, Frankrig og Lichtenstein. Foreningen Danske Osteopater tæller 120 medlemmer. Danske Osteopater arbejder målrettet på en autorisation af osteopati som en selvstændig sundhedsprofession i Danmark, hvilket forhåbentlig allerede bliver en realitet i år. I Danmark kan osteopati blandt andet studeres som en femårig deltidsuddannelse ved IAO (International Academy of Osteopathy) forudsat en sundhedsfaglig baggrund, hvor skolen primært optager fysioterapeuter.

Kilder 1. Östgaard, H., et al., Influence of some biomechanical factors on low-back pain in pregnancy. Spine, 1993. 18(1): p. 61-65. 2. Sheraton, A., J. Streckfuss, and S. Grace, Experiences of pregnant women receiving osteopathic care. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 2017. 3.

Licciardone, J.C., et al., Osteopathic manipulative treatment of back pain and related symptoms during pregnancy: a randomized controlled trial. American journal of obstetrics and gynecology, 2010. 202(1): p. 43. e1-43. e8.

4.

Franke, H., et al., Osteopathic manipulative treatment for low back and pelvic girdle pain during and after pregnancy: A systematic review and meta-analysis. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 2017.

HUSK

sund-forsknings fagmesse. Se mere på s. 6.

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme. Og er derfor særligt velegnede til gravide. Læs mere om alle de ekstra fordele og bestil gerne en vareprøve på aminojern.dk Skånsom mod maven · Anbefales til gravide · Velegnet til veganere sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 35


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvorfor virker mit kosttilskud

ikke?

Har du prøvet at tage chrom mod sukkertrang og endt med at være skuffet, fordi det ikke virkede? Eller har du købt Q10 og undret dig over, hvorfor du ikke fik mere energi? Huskede du overhovedet at tjekke, om der var dokumentation for produktet? Mange overser denne vigtige detalje.

Af Bjørn Falck-Madsen

Der bliver hvert år solgt vitaminpiller og kosttilskud for milliarder af kroner i Danmark. Mange opnår en god effekt af de præparater, de anvender, men der er også mange, som ender med at være skuffede, fordi de ikke registrerer nogen effekt. Måske har du selv prøvet at købe et kosttilskud og har taget det i håbet om en virkning, som dog aldrig kom. Det er frustrerende, men du kan gardere dig mod disse fejlkøb ved at tage nogle simple forholdsregler.

Undgå at købe billigt Selvom det på ingen måde er en garanti, at dyre præparater er bedre, kan du nu godt regne med, at der er en sammenhæng imellem pris og kvalitet. Stoffet selen er et godt eksempel. Selen findes både i en uorganisk og en organisk form. Kroppen har langt lettere ved at optage og udnytte den organiske form, har forskning vist. Rigtig mange billige selenpræparater, som du finder rundt omkring i supermarkeder eller på nettet, indeholder dog uorganisk selen, da det er en væsentligt billigere råvare at fremstille. Forskere har fundet frem til, at den bedste optagelighed opnås med selengær, som indeholder en lang række forskellige organiske selenkilder. Det er faktisk lykkedes den danske virksomhed Pharma Nord at fremstille en organisk selengær (SelenoPrecise), som ifølge undersøgelser har en optagelighed på næsten 90 procent. Gode grunde til at tage selen • det styrker dit immunforsvar • det sikrer, at din skjoldbruskkirtel fungerer normalt • det har kræftforebyggende egenskaber • det binder og uskadeliggør kviksølv • det mindsker din risiko for influenza og andre virustyper • det giver pænt hår og stærke negle

Sæt producenten på en test • bed om dokumentation Når du køber et kosttilskud - uanset hvilket - skal du altid gøre dig selv den tjeneste at undersøge, om der findes dokumentation for præparatets optagelighed og virkning. Ring eller send en mail til producenten af produktet. Hvis ikke de virker samarbejdsvillige eller bare ikke har noget materiale at sende til dig, har du ingen sikkerhed. Måske er præparatet godt, men det er endnu mere sandsynligt, at det ikke er.

36 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvis vi tager afsæt i et populært og efterspurgt stof som coenzym Q10, finder du ikke mange præparater, der som Bio-Quinone Q10 kan dokumentere sin kvalitet. Over 100 offentliggjorte undersøgelser viser, at dette danskproducerede præparat optages effektivt i kroppen og virker. Den banebrydende Q-Symbio-undersøgelse, som blev offentliggjort i JACC Heart Failure i 2014, er et rigtig godt bevis. Undersøgelsen viste, at patienter med kronisk hjertesvigt, som fik Bio-Quinone Q10 dagligt i to år, havde 43 % lavere risiko for at dø af deres sygdom, og præparatet forbedrede hjertemuskelfunktionen markant på grund af den øgede energiomsætning i cellerne. Gode grunde til at tage coenzym Q10: • det øger energiomsætningen i alle celler i kroppen • det modvirker blødning og inflammation i tandkød

Hvad siger eksperterne? Eksperternes udtalelser giver ofte et fingerpeg om, hvad der er bedst. For eksempel har det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA (European Food Safety Authority) undersøgt og evalueret chrompræparater og konkluderer på baggrund af dette, at organisk chromgær har bedst optagelighed. Det viser sig, at kroppen har op til 10 gange lettere ved at optage organisk chromgær and andre former for chrom som eksempelvis chrom-picolinat og chrom-klorid. Denne viden er ikke kun vigtig for dig som forbruger. Forskere kan også drage nytte af den. Oplysningerne om chromgærs gode optagelighed var årsagen til, at en gruppe forskere fra Charles University i Prag valgte organisk chromgær til en undersøgelse af type 2 diabetikere. Deres undersøgelse viste, at de diabetikere, som tog 400 mikrogram chromgær dagligt, havde langt bedre kontrol med deres blodsukker. Desuden blev der hos de chrombehandlede observeret en forbedring af en række diabetesmarkører.

• det er godt, hvis du har diabetes

Gode grunde til at tage chrom:

• det er vigtigt for dig, hvis du tager kolesterolsænkende medicin

• det hjælper kroppen med at holde blodsukkeret i balance

• det modvirker træthed og energimangel

• det kan hjælpe type 2 diabetikere med at mindske deres medicinforbrug

• det kan være med til at forebygge risikoen for type 2 diabetes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 37


VIDEN OG VIDENSKAB

Om sammenhængen mellem tarmflora og overvægt Hold tungen lige i munden, når du læser den særlige gennemgang af, hvorfor nogle mennesker bliver overvægtige på den samme kost, som for andre er en sund vægtregulerende kost. Hemmeligheden kan meget vel gemme sig i tarmen. Det er indviklet, men interessant, og peger på nogle mulige løsninger. Af Eva Lydeking

Overvægt defineres normalt som et BMI mellem 25-30 (kg/m2), mens BMI > 30 defineres som fedme. Andelen af overvægtige er steget betydeligt i de sidste ca. 30 år, og årsagssammenhængene er komplekse, da der indgår både arvelige forhold, livsstilsvaner som madvaner og graden af fysisk aktivitet, balancen mellem de energigivende næringsstoffer, individuel metabolisme/evne til at regulere omsætningen. I tidligere tider og op igennem menneskehedens udvikling var der periodisk knaphed på føde afhængigt af årstid, befolkningstæthed, krige og naturkatastrofer, så de mennesker, som overlevede de knappe tider, var dem, som havde særligt gode evner for at ”lægge på lager”, når der var mad nok. Man ved også, at babyer, som er blevet sultet i fostertilstanden, og derfor fødes for små ift. graviditetens længde, indstiller deres ”biologiske regulator” efter ”hungersnød” og derfor bliver kodet til at udnytte føden ekstremt effektivt, sådan at de, når de får mad nok, er i større risiko for at blive overvægtige. Det rammer samfundsmæssigt som en boomerang, nu hvor de fleste samfund i verden har adgang til energitæt og næringsfattig mad, samtidig med at den industrielle udvikling tager fart, så tidligere tiders fysisk krævende aktivitet ikke mere er så nødvendig. Det ses, at forekomsten af fedme hos børn og unge er meget høj - også i de lande, der traditionelt har ligget i den lave ende. Det er endnu ikke lykkedes at finde en måde at vende denne udvikling på trods af intensiv forskning verden over. Årsager til overvægt/fedme og linket til tarmfloraen Hvad er nu grunden/grundene til, at de overvægtsrelaterede helbredsproblemer er i stigning i hele verden? Overvægt og fedme er det største helbredsproblem, vi har i verden i dag, og det er ikke lykkedes at finde en nøgle ind i problemet, som man kan arbejde med og få et sikkert outcome: Det drejer sig naturligvis om et samspil af mange faktorer, herunder arvelighed, ernæring, fysisk aktivitet, tarmfloraens sammensætning, barnets ernæringstilstand under graviditet og tidlig barndom samt fødslens og amningens betydning. 38 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Alle områder er under udforskning, men inden for de sidste 5-10 år er der fremkommet en del ny viden • I 2003 var menneskets arvemasse, genomet, kortlagt, og denne viden blev relateret til en lang række helbredsproble mer, herunder fedme, og man er begyndt at samkøre denne nye viden på kryds og tværs for at kortlægge komplekse helbredsforhold mere præcist. • Kroppens mikroflora forklarer en større del af overvægt/fedme (80-85 %) end vores eget DNA (55-60 %). •

På tværs af geografiske forhold, etnisk tilhørsforhold, alder, socialklasse m.m. har man nu vist, at der er tre helt overordnede mikrobiom-typer (Arumugam 2011): Bacteroidetes, Prevotella og Ruminococcus. Man ved ikke endnu, hvad der bestemmer, hvilken type man er; det kan være blodtype, det kan være den første mikroflora, man møder som baby, det kan være kosten over ens livstid, det kan være bestemt af forskellige måder at skille sig af med overskydende brintgasser på.

Men man ved noget om egenskaberne hos de respektive bakteriearter • Bacteroidetes er gode til at nedbryde kulhydrater, og forholdet mellem Bacteroidetes og Firmicutes (den anden store gruppe) er skævt hos overvægtige. • Prevotella er gode til at nedbryde slim i tarmen, hvilket kan give tendens til mavesmerter. Prevotella er også associeret med autoimmunsygdomme som leddegigt. • Ruminococcus hjælper til at optage kulhydrater og kan måske også være involveret i besvær med at holde vægten stabil og sund.


VIDEN OG VIDENSKAB

Specifikke fund i forhold til overvægt Undersøgelser, hvor man har undersøgt tarmfloraen med genetiske analyser (så man også kan få kortlagt de bakterier, som ikke kan dyrkes i laboratoriet), har vist nogle interessante forhold.

nalmolekyler og som energikilde. Tidligere tiders viden om, at ”fibre ikke fordøjes, men kun virker som fyld”, er ikke længere fuldgyldig, idet der godt kan trækkes energi ud af kostfibre, hvis tarmfloraen er i stand til det.

Sammenhængen er, at overvægtige har flere bakterier af Firmicutes-klassen (bestående af Clostridier, Eubakterier, Lactobacillus, Enterococcer, strepto- og stafylokokker samt adskillige andre), så der kan være op til 85-90 % Firmicutes og måske kun 2-5 % Bacteroides/Bacteriodetes.

Det betyder også, at mennesker med en ”alt for energieffektiv” tarmflora faktisk IKKE kan spise den mængde mad, som de ”burde kunne” i forhold til køn, alder, vægt og fysisk aktivitet uden at tage på. Og omvendt: De, der har en ”ikke så energieffektiv” tarmflora, kan ”spise alt” uden at tage på. Den nyeste forskning er ved at klarlægge, hvilke stoffer der medvirker i disse processer, og blandt andet har man opdaget, at mikrofloraen regulerer det Angiopoietin-lignende protein 4, eller FIAF, som igen regulerer evnen til at forbrænde fedt i både muskler og fedtvæv.

Hos slanke er der 60-70 % Firmicutes og ca 25-30 % Bacteroidetes (Ley, 2006 og Turnbaugh 2009). Andre mener, at de bør være næsten ligeligt repræsenteret, omkring 50 % af hver hovedtype, for at opretholde en fornuftig balance. Laboratorier, der beskæftiger sig med at analysere afføring, har p.t. normalområde maks. 80 % Firmicutes og min. 20 % Bacteriodetes. •

Sammensætningen af mikrofloraen ændrer sig i takt med vægttab, uanset om vægttabet iværksættes med en kulhydrateller fedtbegrænset kostplan og nærmer sig tarmfloraen hos en slank person efter et år (Ley 2006).

Børn med en tarmflora bestående af mange Bifido-arter og få Stafylococcus Aureus holdt sig slanke under opvæksten (Kalliomaki 2008), hvor de med få Bifido og mange Stafylococcus Aureus tog for meget på op til skolealderen.

Hvordan kan mikrofloraen medvirke i styringen af forbrændingen og vægten? Sammensætningen af tarmfloraen i tyndtarmen påvirker stof- og energiomsætningen i kroppen ved at trække mere eller mindre energi ud af føden. I tyktarmen dannes også mængder af kortkædede fedtsyrer ud fra de ellers ufordøjelige fibre i kosten, og disse medvirker både til at holde tarmslimhinden sund som sig-

Det andet store område, hvor mikrofloraen er involveret i vægtregulation, er i forhold til inflammationsdannelse og insulinresistens. Kronisk lav tendens til inflammation er en væsentlig komponent i metabolisk syndrom, altså nedsat insulinfølsomhed, og dermed nedsat evne til at omsætte kulhydrater på en sund måde. Alle metaboliske systemer er funktionelt og molekylært samvirkende med immunsystemet, sådan at en øgning af proinflammatoriske cytokiner som fx TNF-α (typisk for overvægt) resulterer i insulinresistens. Mikrofloraen kan både igangsætte og vedligeholde insulinresistens (Hotamisligil 1996 og 2008). Mikrofloraens indflydelse på inflammation iværksættes blandt andet ved hjælp af Lipopolysakkarider (LPS) fra nedbrydning af bakteriernes cellevægge. LPS er stærkt immunstimulerende ”på den dårlige måde”, hvor de holder immuncellerne i en hurtig tomgang, så der både er øget inflammation og svækket immunitet i samme cocktail. Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 39


VIDEN OG VIDENSKAB

LPS aktiverer blandt andet toll-lignende-receptor4, TLR4, og denne kaskade kan medvirke i vægtøgning, selvom energiindtaget ikke øges (Cani 2007). Kostvanerne har også en betydelig indflydelse, idet højt indtag af fedt i sig selv medvirker til • Øget optagelse af LPS pga. utæt tarm (Ghosal 2009). LPS optages med fedtet i lymfesystemet og videre til blodcirkulationen. • Øger Firmicutes-bakterierne, som skal holdes i skak/ mindskes for at forebygge eller behandle vægtproblemer. •

Reducerer bestanden af Bifido-arter, som ellers medvirker til at forbedre sukkertolerancen, mindske inflammation, forbedre barrierefunktionen (mindske leaky gut) og mindske optagelse af LPS (Cani 2009).

Der er også hormonelle kommunikationsveje involveret, blandt andet via dannelse af GLP1 og GLP2, som medvirker i mæthedsreguleringen, mavetømningshastigheden og opretholdelse af barrierefunktionen i slimhinden. Produktinformation: NDS Probiotic W-8 Control® NDS Probiotic W-8 Control består af specielt udvalgte stammer af følgende bakterier: Bifidobacterium Breve M/13 Bifidobacterium Bifido Bifidobacterium Infantis Bifidobacterium Lactis. I alt 20 mia. CFU pr dagsdosis. Stammerne i produktet er udvalgt til at virke forebyggende og terapeutisk på seks områder 1. Forbedre metabolismen i både fedt- og kulhydratomsæt ningen: opregulering af gener, der omsætter fedtstoffer og danner gavnlige prostaglandiner, dæmpning af gener relateret til stress, forbedring af blodsukker- og langtidsblodsukker. (forsøg med mennesker og mus, Kondo 2010 og 2013 samt manuskript under udarbejdelse 2014). 2. Mindske inflammation, både ved at øge dannelsen af det anti inflammatoriske cytokin, IL-10, dæmpe det proinflammato riske C-reaktivt-protein, CRP, og ved at medvirke til at nedbryde LPS. 3. Forbedre adskillige fysiologiske funktioner, relateret til formindskelse af stress i leveren (forbedring af adskillige levertal) (Kondo 2010 og 2013). 4. Forbedret barrierefunktion (vist ved TEER for en stamme og ved proglucagon-analyse i mus for en anden), beskytter i forhold til antibiotikabehandling. 5. Sænker totalkolesterol (Kondo 2010). 6. Antioxidant effekt og mast-celle stabiliserende.

40 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Konklusion Probiotika spiller en rolle, ikke bare i tarmen, men for helbredet som helhed, herunder blodsukker-, mætheds- og vægtregulering, og bør indgå i en helhedsorienteret, integreret behandlingsmodel til alle komplicerede helbredsproblemer, som involverer samspillet mellem tarm, energiomsætning i muskler, lever og fedtvæv. Probiotika, bestående af specifikt metabolisk virkende stammer af venlige tarmbakterier, er derfor et værdifuldt redskab i både forebyggelse og behandling af blodsukker- og vægtrelaterede problemer. Kan bruges ubegrænset tidsmæssigt. Dosering 1 teskefuld NDS® Probiotic W-8 Control® røres ud i lidt tempereret vand. Blandingen skal stå mindst 5 minutter, gerne 10-15 minutter, og drikkes på tom mave, gerne om morgenen eller lige inden sengetid. Probiotika overlever også fint i mælk, sojamælk, rismælk eller saftevand, men må ikke udrøres i juice eller sure drikke.


VIDEN OG VIDENSKAB

Kilder: Manimozhiyan Arumugam et al, Enterotypes of the human gut microbiome, Nature 473,174–180, (12 May 2011) doi:10.1038/ nature09944 Ley RE, Turnbaugh PJ, Klein S, Gordon JI. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature 2006; 444:1022–1023. Turnbaugh PJ, Hamady M, Yatsunenko T, et al. A core gut microbiome in obese and lean twins. Nature 2009; 457:480–484. http://www.uspharmacist.com/content/d/featured%20articles/ c/16901/#sthash. TmFfGZEv.dpuf Hotamisligil GS, Erbay E. Nutrient sensing and inflammation in metabolic disea- ses. Nat Rev Immunol 2008; 8:923–934. Hotamisligil G, Peraldi P, Budavari A, et al. IRS-1-mediated inhibition of insulin receptor tyrosine kinase activity in TNF-alpha-and obesity-induced insulin resi-stance. Science 1996; 271:665–670. Cani PD, Amar J, Iglesias MA, et al. Metabolic endotoxemia initiates obesity and insulin resistance. Diabetes 2007; 56:1761–1772. Ghoshal S, Witta J, Zhong J, et al. Chylomicrons promote intestinal absorption of lipopolysaccharides. J Lipid Res 2009; 50:90–97. Cani PD, Possemiers S, Van de Wiele T, et al. Changes in gut microbiota control inflammation in obese mice through a mechanism involving GLP-2-driven improvement of gut permeability. Gut 2009; 58:1091–1103. Data on file regarding clinical studies on B. breve M/13

uden duft til sart hud for Sensitive Skin

ØKOLOGISK FORNUFT UDEN DUFT Sart hud? Green People’s neutral/sensitiv-serie - økologiske produkter til hele familien der beskytter, lindrer og bringer din hud i balance.

Har du prøvet en naturlig deodorant der virker? Green People’s økologiske deodorant byder på aktivstoffer der ikke blokerer svedkirtlerne, men istedet understøtter hudens gode bakterieflora, virker duftneutraliserende, samt yder kraftig antibakteriel virkning: 1. Understøtter hudens sunde bakterieflora 2. Absorberer lugtmolekyler 3. Har kraftig antibakteriel effekt

93% af terstere oplevede 24 timers beskyttelse vundet over 170 priser over 100 certificerede økologiske produkter

www.greenpeople.dk FOR ULTRA SENSITIVE SKIN

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 41


VIDEN OG VIDENSKAB

Kerner fra grapefrugt mod bakterier og svampe Candidasvampe i tarme og på tæer, bakterier alle vide vegne? Grapefrugtkerneekstrakt kan være en vigtig støtteterapi mod uønskede bæster i kroppen. Af Marianne Palm

Historien bag grapefrugtkerneekstrakt eller GKE stammer bl.a. fra en juicefremstiller i Texas, der undrede sig over, at når det pressede frugtkød blev smidt om bag fabrikken i solen, ja, så kom der aldrig mug på dyngen med grapefrugt. Derimod var der altid mug på resterne fra de andre frugter. En kemiker undersøgte skræl, hinder, frugtkød, kerneskal, kernemarv og fandt, at inden i kernerne var helt naturlige og unikke bakterie- og svampedræbende stoffer. Fabrikken solgte ideen til et andet firma, der producerede maling og fugemateriale til vådrum, hvor skimmel og svamp er kendte fænomener. Senere blev biologer interesseret i, om det også virkede på levende organismer og fandt, at denne antimikrobielle virkning også var effektiv på mennesker og dyr. På samme tid fik de sekundære plantestoffer som fx flavonoider også stor opmærksomhed. Flavonoider er relativt store plantemolekyler, der typisk forekommer i overfladen på plantedele. De er især i kernen og skrællen i frugter og grøntsager samt andre dele, som vi oftest fjerner eller tager væk. Således får vi ofte ikke tilstrækkeligt med flavonoider i vores daglige kost. Ligesom vitaminer bidrager flavonoider i tilstrækkelige store mængder til adskillige vitale stofskifteprocesser i kroppen. Det er blandt andet derfor, frugt og grønt er vigtige dele af en sund kost. Kemiske rester i tidligere produkter I mere end 10 år har Fødevarestyrelsen ikke tilladt at drikke eller spise grapefrugtkerneekstrakt. Der var bl.a. blevet fundet benzethoniumklorid (som i Rodalon), penicillinet triclosan og konserveringsmidlet methylparaben. Årsagen var dels sprøjtemidler på de kinesiske grapefrugter, der primært bliver anvendt, samt ekstraktproducenter, der tilføjede kemi pga. frugternes dårlige kvalitet. Det er nu heldigvis ændret med et nyt produkt, CitroPlus, der ovenikøbet er af økologisk kvalitet. Standardiserede indholdsstoffer De vigtigste indholdsstoffer af grapefrugtkerneekstrakt er de sekundære plantestoffer. De såkaldte flavonoider som fx naringin, isonaringin, neohesperidin og andre opløst i vegetabilsk bioglycerin. CitroPlus er standardiseret ud fra andelen af grapefrugtens bioflavonoider. Flavonoidindholdet udgør 800 mg pr. 100 ml. På grund af indholdet af naturlige planteekstrakter kan CitroPlus virke uklar. Det har dog ingen indflydelse på produktets kvalitet.

42 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB Undgå stress og opnå den indre ro og glæde, du fortjener!

Professor Srikumar Rao København d. 6.-7. april 2018

Studie Antimikrobiel vækst og aktivitet stoppet effektivt af grapefrugtkerneekstrakt på følgende bakterier og svampe: Bakterier: Bacillus cereus ATCC 11778 Bacillus subtilis NCTC 8236 Sarcina flava MFBF Sarcina lutea ATCC 9341 Staphylococcus aureus ATCC 6538P Staphylococcus aureus ATCC 29213 Staphylococcus epidermidis MFBF Streptococcus faecalis ATCC 20201 Streptococcus sp. MFBF Listeria monocytogenes MFBF Escherichia coli O:157 MFBF Escherichia coli O:128 MFBF Shigella sonnei MFBF Salmonella enteritidis MFBF Yersinia enterocolitica O:9 MFBF Citrobacter freundi MFBF Klebsiella oxytoca MFBF Proteus mirabilis MFBF Proteus vulgaris MFBF Pseudomonas aeruginosa ATCC 27895

a Europ re e i Prem

Hans elever kalder ham “The Buddha of Success and Happiness.” Srikumar Rao er en anerkendt international foredragsholder, forfatter samt førende MBA-professor og life coach. Han har en unik evne til at udnytte kraftfuld, urgammel visdom fra Østen og anvende den i den moderne verden for at hjælpe DIG til at opleve dyb glæde og skabe en stressfri rejse gennem livet fyldt med velvære og tilfredsstillelse. Bestil din Billet her: www.alun.dk/SrikumarRao

Gærsvampe: Candida albicans MFBF 1 Candida albicans MFBF 2 Candida albicans MFBF 3 Candida. krusei MFBF Candida krusei MFBF K1 Candida tropicalis MFBF Candida tropicalis MFBF T1 Candida parapsilosis MFBF Saccharomyces cerevisiae MFBF V1 Kluyveromyces maxianus MFBF CC4

Hæmmer svamp/candida i slimhinderne. Hæmmer fod- og neglesvamp. Nedbryder antibiotikaresistente bakterier i urinvejene. CitroPlus forhandles i Danmark af Bio-Vita. Kan købes i alle helsekostbutikker. Studier m.m. kan læses på www.sund-forskning.dk.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 43


VIDEN OG VIDENSKAB

Er du bange for at blive kviksølvforgiftet? Det er efterhånden slået ret godt fast, at kviksølv har en stærkt skadelig indvirkning på helbredet. Derfor skal vi begrænse vores indtag af dette tungmetal. Mange er ikke klar over det, men sporstoffet selen beskytter mod kviksølvforgiftning. Problemet er, at de fleste danskere ikke får ret meget selen fra deres kost. Af Bjørn Falck-Madsen

Den eneste måde, du kan undgå kviksølv på, er ved at holde vejret og undlade at spise og drikke. Den mulighed lader vi lige ligge. Det er en kendsgerning, at vi får kviksølv fra det omgivende miljø, fordi det findes i udstødningsgas, fødevarer, luftforurening, tandfyldninger (amalgamplomber) og mange andre ting. Kviksølv er et neurotoksisk stof, hvilket vil sige, at det skader vores hjerneceller og centralnervesystem, og det er især skadeligt for fostre og nyfødte. De fleste af os tænker ikke over kviksølvproblemet til daglig, fordi det blot ville gøre vores hverdag bøvlet, men flere og flere bliver dog alligevel opmærksomme på den helbredstrussel, kviksølv i grunden udgør.

kviksølv, og jo større fisken er, desto mere kviksølv indeholder den. Ligningen glemmer imidlertid at tage højde for, at disse fiskearter ligeledes er gode kilder til selen.

Selen gør kviksølv harmløs Vidste du, at du med et tilpas højt indtag af sporstoffet selen kan beskytte dig selv mod skadevirkningen af kviksølv? Det er nemlig sådan, at kviksølv og selen danner en kemisk forbindelse, som hedder kviksølvselenid, og den er harmløs for organismen. Fødevaremyndigheder i hele verden advarer (især) gravide mod at spise fisk som tun, laks og sværdfisk, som befinder sig relativt højt oppe i fødekæden. Advarslen skyldes, at fisk indeholder

Mangel i Danmark Hvad vi danskere til gengæld skal være opmærksomme på, er, at vi lever i en del af verden, hvor selenindholdet i føden generelt er lavt. Vores jordbund indeholder langt mindre selen end jordbunden i andre dele af verden, herunder store dele af USA. Hvor en gennemsnitsdansker får mindre end 50 mikrogram selen dagligt igennem kosten, vil en amerikaner let kunne nå op på over det dobbelte.

44 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Fisk er en god selenkilde På en selenkonference, der blev af holdt i Stockholm i august måned sidste år, fortalte den amerikanske forsker Dr. Nicholas Ralston, at man godt kan skrue lidt ned for bekymringen. Så længe fiskens indhold af selen er højere end dens indhold af kviksølv, er der ingen grund til ikke at spise fisken, sagde han.


VIDEN OG VIDENSKAB

Unikt kursussted på Kreta udlejes Trevizan består af 10 dobbeltværelser, pool og en skøn have egnet til yoga, meditation, Tai Chi, Pilates m.m. Stedet har man helt for sig selv, og personalet har stor erfaring med danske kursister. Der serveres sund basisk mad som kan varieres efter ønske. Trevizan ligger langt væk fra turisme, 200 m fra Middelhavet og omkranset af olivenlunde og bjerge, som er velegnede til gå- og løbeture. Man får de bedste rammer for et vellykket kursus. Se og hør mere på www.alkalineliving.dk

De vigtige selenoproteiner Forskere har lavet undersøgelser for at forsøge at finde frem til, hvor meget selen en voksen person behøver for at være dækket ind. Her har man kigget på mætningen af nogle såkaldte selenoproteiner i kroppen (der findes mindst 25 forskellige af slagsen). Et af de selenoproteiner, der bedst egner sig til dette formål, hedder selenoprotein P. Det har vist sig, at med et dagligt selenindtag på omtrent 100 mikrogram er dette selenoprotein effektivt mættet og derfor i stand til at udføre sine forskellige opgaver. En af de vigtige opgaver for dette selenoprotein er at beskytte celler og væv mod oxidativ stress, så det er vigtigt, at der konstant er nok selen i blodet til at mætte proteinet. Dansk selengær med god optagelighed Eftersom kviksølv netop beslaglægger selen i organismen i den bindingsproces, der danner kviksølvselenid, skal man være opmærksom på at få nok selen hver dag. Det gælder især, hvis man bor i forurenet byluft eller er udsat for andre kilder til kviksølv. En gode måde at gardere sig mod selenmangel er ved at tage et selentilskud i tabletform. Den danskfremstillede selengær, SelenoPrecise, egner sig særligt til formålet, da den har høj optagelighed i kroppen. Pharma Nord, som producerer denne selengær, har med flere end 40 videnskabelige undersøgelser solid dokumentation, som viser, at kroppen optager næsten 90 % af selenindholdet i SelenoPrecise. Endnu vigtigere er det, at hele 74 % af den optagede selenmængde bliver i kroppen. Det vil sige, at selenet bliver absorberet i blandt andet selenoprotein P og andre selenoproteiner, som behøver selenet. Kilde: Clin Toxicol (Phila). 2017 Nov 10:1-14. doi: 10.1080/15563650.2017.1400555. (Epub ahead of print)

Meditation Mindfulness Lederskab Livsvej

"Meditation & mindfulness handler om at bevare et åbent sind & hjerte med fokus på at berige fællesskabet".

Heinrich Birk Johansen 20 års erfaring med meditation, mindfulness & yoga praksis. 4 års uddannelser til mindfulnesslærer, meditationsformidler og MBSR instruktør efter international standard. Uddannet Qi-gong / Tai Chi instruktør. Forskningsunderviser i mindfulness siden 2010 på Rigshospitalet og Skejby Universitetshospital. Tilbyder: Træning i bevidst nærvær - indre stilhed - empatisk kontakt, som personlig & faglig udvikling for private & professionelle. Workshops - foredrag - MBSR 8 ugers kurser - stilhedsretreats - uddannelser. Mindfulness Mentor - Mindfulness Baseret Lederskab - Mindfulness Master  Mindfulness Stress Coach - Mindfulness instruktør.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 45 www.heinrichjohansen.dk


VIDEN OG VIDENSKAB

Den tavse epidemi

Kviksølv nedarves gennem generationer Et af de store slag, der slås i disse år, er slaget om de usynlige sygdomme. De sygdomme, hvor patienten spørger: ”Hvad fejler jeg?” og lægen svarer: ”Alle prøver er normale – du er rask!” Af Katrine Flindt

Som orthomolekylær læge ser jeg mange patienter, der kommer uden at være rigtig syge – men de er bare heller ikke raske. Måske er der opstået: • Nedsat fertilitet • Maveproblemer • Koncentrationsbesvær • Kraftige menstruationsblødninger • Humørsvingninger • Svimmelhed • Migræner • Uspecifikke føleforstyrrelser • Mærkelige smerter • Træthed – fra øget behov til at sove til invaliderende ”hjernetåge” Patienterne har ofte været vidt omkring - hos egen læge og hos speciallæge - ofte er der taget prøver og lavet dyre undersøgelser blot for at konkludere: Du er rask! Du fejler ikke noget! Og det er jo rigtigt. Der er ikke en rigtig sygdom - men der er bare heller ikke rigtig sundhed. Mange af problemerne kan skyldes utallige ting - men fælles er, at der er ubalancer i kroppen. Dårlig fordøjelse, skæve hormoner, mangel på vigtige mineraler - og ofte måske også en delvis forgiftning af kroppen. Vi lever i en verden fuld af giftige stoffer. Heldigvis kan kroppen afgifte det meste. Faktisk kan kroppen afgifte utroligt meget. Vores lever, nyrer og de mange bakterier i tarmen arbejder dagligt hårdt for at sende giftige stoffer ud af kroppen. Men hvis skidtet hober sig for meget op - så giver det altså symptomer.

46 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Den kemiske formel Mercury, også kaldet kviksølv.


VIDEN OG VIDENSKAB

Kviksølv gemmer sig i fedtvævet - det ophober sig gennem årene - og kan være medvirkende til skader på vores DNA. Vigtige kilder til kviksølv: • Fra moderen til barnet under graviditeten • Fossile brændstoffer • Fisk og skaldyr • Amalgamfyldninger • Sparepærer og lysstofrør • Gamle kviksølvtermometre Vi tester med medicin, der kan binde tungmetaller og tage dem med ud i urinen. Men kviksølv er svær at teste for, fordi medicinen ikke kan ”hente den ud” af nervevævet og fedtvævet. Ofte vil vi derfor få et billede af ”forhøjet bly, forhøjet kobber - og måske en samtidig kviksølvkomponent”. Det gør det svært at påvise tilstedeværelsen af kviksølv, og ofte er det kun det, at patienten får det bedre ved udrensningen, der gør, at både læge og patient forstår, ”At jo, kviksølv VAR et stort problem”.

r ve

r˚˚˚ one

a ti n

er

da

Som orthomolekylære læger arbejder vi meget med test for toksiske metaller og langsom udrensning af disse fra kroppen. Men et af de metaller, det er sværest at teste for, er kviksølv.

i ˚˚

DSOM organiserer læger, tandlæger og dyrlæger, der interesserer sig for Orthomolekylær Medicin.

D ne ˚ ˚ ˚ K vik s ø lv

Katrine Flindt har siden 2016 været formand for DSOM - Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin.

tavse epide n e m

˚˚

Katrine Flindt er læge og leder til dagligt IOM klinikken i Lyngby, hvor man praktiserer orthomolekylær medicin, hvilket på mange måder er en form for ”klinisk miljømedicin”.

s g e nne

e mg

Vigtige muligheder for at gøre kviksølv mindre giftigt og gradvist udskille det fra kroppen: • Fast dosis organisk selen - 200 mcg daglig • Vitamin C - 2-3 gram pr. dag • Alfa Liponsyre • N-acetylcystein • Liposomal Glutathion • Ekstra fibre - mange ekstra fibre • Spirulina og især chlorella Advarsel: Man skal have respekt for kraftige detoxkure Hvis man i løbet af kort tid taber sig meget, vil giftige stoffer som fx kviksølv kunne frigøres fra fedtvævet og ”gen-forgifte” kroppen. Ønsker man at ”afgifte” sin krop, sker det derfor bedst gradvist ved at øge afgiftningskapaciteten i lever, nyre, tarm, hud og lunger – IKKE ved en 7-dages vandfaste.

Foredrag med professor i miljømedicin Philippe Grandjean

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean har i mange år forsket i de miljøfaktorer, der laver skader i vores kroppe. Lørdag d. 10. marts 2018 arrangerer DSOM et offentligt foredrag med professor i miljømedicin Philippe Grandjean. For mere information: Se www.dsom.dk i februar-marts 2018.

Hjemmesider af interesse www.dsom.dk og www.iom.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 47


VIDEN OG VIDENSKAB

Når moderne forskning møder et verdenskendt urteprodukt

48 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB NU er der virkelig godt nyt til dig, der er Bio-Strath fan. Ikke at navnet skifter til Strath, men simpelthen det faktum, at efter de har tilsat udvalgte mineraler, har de opdaget, at optageligheden af ellers meget almindelige mineraltilskud er steget med op mod syv gange mere end med de samme mineraler uden urteeleksiren fra de schweiziske alper. Kort sagt betyder det, at du ikke behøver så store doser af mineraler, som man hidtil har troet. Og du får muligheden for at samle endnu mere god støtte til kroppen i dit Strath-produkt. Af Marianne Palm

Det er flere år siden, jeg drog til Schweiz for at se udviklerne af Strath dybt i øjnene og langt ned i urtetanken for at afkode, hvorfor et produkt med så mange forskellige urter kunne have så god en virkning, som forbrugere gennem årtier havde fortalt mig. Jeg tog derned med en stor portion skepsis og fordomme og kom hjem med en kærlig og troværdig viden. Kærlig, fordi udviklerne af Strath simpelthen er dedikerede til deres produkt. Troværdig, fordi de har gode solide studier på og erfaringer med deres påstande. Bio Strath, der nu hedder Strath, indeholder gode gamle europæiske lægeplanter. De bliver blandet med en gær i store tanke, og når gæren har fået lejlighed til at sprænge plantevæggenes cellevægge, så flyder det ud med aktive stoffer, som bliver så meget nemmere for vores kroppe at optage. Og bare rolig. Gæren er smuttet, opløst og borte, så man står tilbage med en urteeleksir, der sælges i hele verden. Den klassiske eleksir bevarer sin smag og bruges af børn og voksne som altid. De nye produkter med enten tilsat zink eller magnesium findes til gengæld kun som tabletter, da flydende mineraler som regel ikke smager særligt godt (bortset fra Mivi-Total fra Anjo, men det er en helt anden historie).

som mange har problemer med at få nok af. Dels fordi det skal være i balance med det til tider overdrevne indtag af calcium (i daglig tale kaldet kalk), dels fordi vores grøntsager og frugter kun indeholder magnesium, hvis der har været magnesium i den jord, de er dyrket i. Og det kan være et kæmpe problem, da vi i dag ser en industri, der kan finde på at dyrke grøntsagerne på glasuld i et drivhus. Magnesium er en vigtig støtte mod stress, muskelsmerter, irritation i nervesystemet og dårlig søvn. Magnesium kan berolige overanstrenge muskler, og døjer du med kroniske muskelsmerter eller et nervesystem, der konstant er nervøst, smertende eller modarbejder dig, kan det meget vel være her, du skal sætte ind. Der er mange studier på Strath, blandt andet på sportsudøvere, gravide, børn (og kameler og duer!), som viser den gode hensigt fra Strath-producenterne i de smukke alper: Du får ikke kun optimeret din daglige sundhedsstatus, du får også en kickstart til dine sportsaktiviteter og dit måske lidt for fortravlede liv. Strath med magnesium kan derfor også virke på den udmattelse, vi let kan udsætte os selv for i vores moderne, fortravlede liv. At vi alt i alt burde sætte tempoet ned, tja, det ved vi jo godt …

Overraskende opdagelse af optagelighed Da udviklerne bag Strath gik i gang med at tilsætte henholdsvis zink og magnesium til to nye produkter, hvor basis stadig er urtedrikken, gjorde de en overraskende opdagelse undervejs: Optageligheden af mineralerne steg seks til otte gange mere end den optagelighed, man så i produkter uden Strath. Det betyder, at når du spiser den af fødevarestyrelsen fastsatte dosis for de pågældende mineraler, kan du udnytte virkningen meget bedre, end hvis du tog disse mineralprodukter alene. Det betyder med andre ord, at du er mere sikker på den positive virkning af henholdsvis zink og magnesium. Og man kan vist godt tillade sig at udvide til alle de andre vitaminers og mineralers optagelighed, da de har set det samme med B1 og jern, som dog ikke sælges her i Danmark.

Zink er det vigtigste mineral for immunforsvaret - og ja, for alle kroppens enzymsystemer Vinterens trakasserier med for mange infektioner eller betændelsestilstande hele året? Du mangler måske zink og urter til at booste dit system med. Her er Strath en god cocktail, for urtedrikken har bevist sit værd i mere end 30 år, hvad immunforsvarets udfordringer angår, og tilsætter man zink, så har man et moderne produkt, der arbejder på flere områder. Zink sørger desuden for, at ikke mindre end 300 kendte enzymprocesser kan forløbe korrekt. Og alle funktioner i kroppen kræver enzymer, de små postbude, som sætter gang i en proces igen og igen uden selv at blive forbrugt - men dog slidte - her skal zinken hjælpe med at få enzymerne til at holde tempoet og både virke i fx hudens problematikker, luftvejenes sygdomme og i fordøjelsen. For blot at nævne nogle få af de store organsystemer.

Magnesium virker i hele nervesystemet og i alle muskler Når nervesystemet arbejder, sker der en udveksling mellem nervecellerne via en nervecelles spids og en nevecelles ende. Her er der brug for bl.a. calcium og magnesium, som skal være i en nøje balance for at sende signalerne mellem nervecellerne korrekt. De fleste i Danmark får masser af calcium fra mælkeprodukter og grønne grøntsager. Værre er det med magnesium,

Også børn i voksealderen eller fx vegetarer, gravide eller småtspisende kan komme i underskud. Der kan ses svære symptomer på zinkmangel, men i den lettere ende kan man få øje på zinkmangel ved fx tør hud, eksemer, tilbagevendende luftvejsinfektioner, problemer med tarmsystem, især i tyndtarmen, og nedsat appetit. Og nedsat appetit gør, at man måske spiser mindre mad og dermed mindre zink - og en ond nedadgående spiral er sat i gang. Fortsættes

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 49


VIDEN OG VIDENSKAB

Derfor er Strath med zink et værdifuldt tilskud, da Strath i sig selv regulerer fordøjelsen allerede fra mavesækken, og en opadgående spiral er sat i gang med en krop, der ganske simpelt er bedre til at regulere de forskellige mekanismer.

tage næring fra maden bedre og udskille, hvad der ikke er til nytte for kroppen.

Så alt i alt godt gået, I gode mennesker i Schweiz! (Og tak til Anjo i Danmark for at tage mig med på rundtur i urternes verden). Hvis du vil læse alt om Strath og produktionen, så find et hæfte om fabriksturen, om personerne bag og om alle studierne på www.sund-forskning.dk.

Strath kan anvendes hele livet På grund af sit alsidige indhold af næringsstoffer er Strath overalt i verden anvendt som en tonic, der med lethed kan bruges hver dag året rundt. Urtegæren sørger for en bedre optagelse af næringsstofferne og derfor en bedre udnyttelse af den mad, du spiser. Det er set hos børn og voksne i alle aldre, og det er testet og målt på gravide, børn, atleter, duer og kameler ...

Du finder det ved at skrive www.sund-forskning.dk/artikler/ gratis-hafte-om-bio-strath.

Der er videnskabeligt belæg for og erfaringer med Strath:

Er du til den klassiske flydende Bio-Strath, så gør du bare, som du plejer. Bare kald den Strath Original, når du handler ind hos din helsekost. Forskning Mere end 35 offentliggjorte studier, tusindvis af brugere verden over og den samme recept gennem 53 år har gjort Strath til ikke kun et af de mest sikre urteprodukter, men også til et af de mest velafprøvede til alskens problemstillinger. Går man gennem studierne og erfaringerne, danner der sig et billede af et produkt, som virker på de tre overordnede organsystemer: nervesystemet, immunforsvaret og hormonsystemet. Ved at regulere deres evne til at sende de rette signalstoffer af sted bliver kroppen fodret med de rette impulser til både at op-

• Til spædbørn og børn • Til gravide og ammende • Til ældre, hvor der typisk er nedsat evne til at optage næringsstoffer, eller appetitten måske er lille • Til at regulere kroppens organer ved kroniske sygdomme også samtidig med medicin! • Under og efter akut sygdom • Før operationer og efterfølgende for at afkorte rekonvalescens • Ved fysisk og psykisk stress samt ved sportspræstationer • Ved mange typer af mental stress, fx ved eksamener, stress og for meget arbejde • Regulering af nervesystemet, herunder hjælp til ADHD, ADD samt ved almene problemer med hukommelse, indlæring og koncentration

Biotilgængeligheden er beregnet med metoden: One-Way ANOVA, Dunnett’s Post-test.

50 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Vi slukker for en myte

Mange er faret vild i de lange tarme og har forbundet gener i fordøjelsen med indtag af gær. Men det forholder sig modsat - hvis altså gæringsprocessen er klaret, inden vi spiser den - for gær indeholder masser af næringsstoffer og fungerer som præbiotika. For Strath gælder det, at kombinationen af urter med polysakkarider fra den ødelagte (og derfor inaktive) gærcellevæg skaber en god grobund for den naturlige mikroflora, så fx vækst af candidasvamp kan elimineres. Derfor er fermenterede produkter baseret på gær sunde for vores tarme. Styrker vi mikrofloraen, styrker vi både slimhinder og den naturlige barriere mellem tarmvæg og blodbaner. Samtidig styrker vi det lokale immunsystem, som dernæst sender sunde budskaber til det øvrige immunsystem i resten af kroppen. I kombination med en zink, der er gjort letoptagelig af Strath, får du en immunbooster til unge og til voksne.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 51


VIDEN OG VIDENSKAB

Hvis du har sukkersyge, skal du have Q10 Det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 spiller efter alt at dømme en særlig rolle i forbindelse med diabetes. Undersøgelser viser, at diabetikere mangler stoffet, og det har en række gavnlige effekter, som netop er relevante for sukkersyge. Af Bjørn Falck Madsen

De fleste kæder det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 sammen med mere energi til cellerne, sundere tandkød og forbedret hjertemuskelfunktion. Alt dette har i den grad noget på sig, men er du diabetiker, bør du også overveje at tage et tilskud, og det er der en række grunde til. Flere undersøgelser har nemlig vist, at type 2 diabetikere har lavere indhold af coenzym Q10 i blodet sammenlignet med ikke-diabetikere. Samtidig har de forhøjet blodsukker, øgede HbA1c-værdier (langtidsblodsukker) samt forhøjet niveau af forskellige biologiske markører for oxidativ stress. Oxidativ stress kan med tiden beskadige raske celler og væv og medføre en række komplikationer. Coenzym Q10 er vigtigt Ifølge en videnskabelig artikel, der blev offentliggjort i British Journal of Diabetes, kan tilskud af coenzym Q10 yde en målbar virkning i forbindelse med kroppens blodsukkerregulering, men kan også være af betydning for blodkarrenes funktion samt yde en beskyttende virkning mod skader på vitale organer. Stoffet ser ud til at være særlig vigtigt for personer, som tager kolesterolsænkende statiner og har non-alkoholisk fedtleversygdom. Mindsker inflammation Forskning viser blandt andet, at når patienter med non-alkoholisk fedtleversygdom indtager 100 mg coenzym Q10 dagligt i fire til tolv uger, sænker det niveauet af inflammationsmarkører og mindsker oxidativ stress. Man har ligeledes set, hvordan det specifikt reducerer markører for leverinflammation og leverskade (herunder C-reaktivt protein).

52 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

Øget risiko med statiner Relativt ny forskning viser, at personer, som anvender statiner, har en 46 % forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes. Statiner hæmmer ikke blot kroppens egen produktion af kolesterol, men også dens dannelse af coenzym Q10, der ligesom kolesterol produceres i leveren. Diabetes forårsaget af statiner sættes i forbindelse med reduceret blodindhold af det blodsukkerregulerende og fedtsyrenedbrydende protein adiponectin samt coenzym Q10. Man har ligeledes observeret sænket indhold af GLUT4 (glucose transporter type 4) - et protein, der hjælper insulin med at regulere blodsukkeret. Pukka_Januar_Sund Forskning.pdf

1

09/01/2018

08.26

Forbedrer insulinfølsomheden Forskning viser, at et dagligt tilskud af coenzym Q10 kan forbedrede såvel fastende blodsukker som langtidsblodsukker signifikant. Dette opnåede man med en daglig dosis på 200 mg. Det er også interessant, at en tilsvarende dosis indtaget i tre måneder reducerede inflammation og øgede insulinfølsomheden hos type 2 diabetikere med såkaldt neuropati. Dette er en tilstand, hvor diabetikeres nerver bliver beskadiget eller fungerer dårligt, så der opstår inflammation. Det kan give en række ubehagelige komplikationer og er derfor vigtigt at få bugt med. Kilde: Br J Diabetes 2017;17 (online)

Naturens fineste økologiske urter

pukkaherbs.dk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 53

Økologiske kosttilskud


VIDEN OG VIDENSKAB

Skru ned for

BLODTRYKKET Amerikanske hjerteeksperter har netop ændret på grænseværdierne for forhøjet blodtryk, så man allerede ved en blodtryksmåling på 130/80 anses for at have forhøjet blodtryk. Bare rolig – der findes mange naturlige måder at sænke blodtrykket på. Magnesium er et af dem. Af Bjørn Falck Madsen

Der er netop blevet indført nye retningslinjer for blodtryk i USA. Med et fingerknips har amerikanske hjerteeksperter sørget for, at markant flere mennesker pludselig befinder sig i gruppen ”forhøjet blodtryk”. Tidligere skulle det øvre (systoliske) blodtryk nå 140, før det blev anset for forhøjet, så det kommer uden tvivl til at gøre flere folk bekymrede i fremtiden. Det vil naturligvis også øge forbruget af blodtrykssænkende medicin. Et snigende problem Hvad med dig? Har du styr på dit blodtryk? Uanset om man er yngre eller ældre, er det en rigtig god ide med jævne mellemrum at måle det selv eller få lægen til det, så det er muligt at tage eventuelle problemer i opløbet. Højt blodtryk er et snigende problem, som man ikke nødvendigvis mærker, men det skal tages alvorligt, for på længere sigt kan det have fatale følger. Undgå overvægt Noget af det bedste, du kan gøre for at sænke et eventuelt forhøjet blodtryk, er at undgå overvægt. Det er også en god ide at spise sundt og varieret og huske at inkludere fødevarer, som indeholder magnesium. Dette mineral har nemlig blodtrykssænkende egenskaber, har forskning vist. Magnesium hjælper En gruppe forskere fra Indiana University analyserede i alt 34 forskellige undersøgelser med sammenlagt 2.028 deltagere og konkluderede på baggrund af disse, at et dagligt tilskud af magnesium fører til signifikant blodtrykssænkning og forbedret blodgennemstrømning allerede efter en måned. Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Hypertension. Optagelighed er vigtigt Når man tager magnesium, er det vigtigt at sørge for, at man anvender et præparat, som har god optagelighed. Et præparat som Bio-Magnesium fra Pharma Nord indeholder tre forskellige magnesiumkilder (som alle har let ved at blive optaget i organismen). Tabletterne er fremstillet på en speciel måde, som gør dem i stand til at opløses på mindre end et minut efter indtagelse. 54 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Hvilke fødevarer indeholder magnesium?

Der findes magnesium i rigtig mange forskellige typer mad. For eksempel får du en del af mineralet, hvis du spiser bladgrønt (spinat m.v.), fisk, bananer, tørret frugt, nødder og kerner. Der er uenighed blandt eksperter om, hvorvidt føden alene er nok til at dække kroppens behov for magnesium. Mineralet indgår i over 300 forskellige enzymprocesser i kroppen og er blandt andet vigtigt for: • muskler • nerver • knogler og tænder • blodtryk • antistress • humør


SPØRG EKSPERTERNE Du er velkommen til at skrive spørgsmål til eksperterne, og alle vil om muligt få et direkte svar. Redaktionen skal kende dit navn og din mailadresse, men du er velkommen til at bede om, at dit navn forbliver anonymt, hvis dit spørgsmål offentliggøres her i sund-forskning.

Louise Steen

Hanne Hæsum

Farmaceut info@sund-forskning.dk

Aut. cand. psych. EMDR terapeut hanne.haesum@sund-forskning.dk

Kost og sukkersygemedicin

Distraktion i trafikken

Kære brevkasse, Jeg er en kvinde på 56 år med diabetes 2. Jeg vejer for meget og tager metformin for min diabetes og har nu besluttet, at jeg skal lave om på min kost for at se, om jeg kan forbedre mine blodsukkertal. Er der noget, jeg skal tænke på i forhold til min medicin, når jeg omlægger min kost? Jeg spiser for meget sukker, hvid pasta, hvidt brød og ris og får ikke nok grøntsager. Med venlig hilsen, Pernille

Institut for Transportøkonomi har med gymnasieelever og voksne undersøgt distraktion under bilkørsel. Iflg. WHO dør over en million i trafikken årligt som følge af distraheret kørsel. Risikoen for en ulykke stiger betydeligt, hvis føreren tager øjnene fra vejen i bare to sekunder. Farlige unoder som at sms’e, telefonere, spise, drikke osv., mens man kører bil, forekommer oftest hos unge mandlige chauffører viser undersøgelse. Denne gruppe synes samtidig at have en holdning til unoderne som ”småting” - No Big Deal - og finder det socialt acceptabelt. Der er tendens til, at de mener, at de slet ikke selv har kontrol over, hvorvidt de blev distraheret i deres bilkørsel.

Kære Pernille, Tak for dit spørgsmål. En kostomlægning i forbindelse med diabetes 2 lyder meget fornuftig. Generelt set så vil det være en god ide at spise grove versioner af ris og pasta, spise rugbrød med kerner, få flere grønne fibre ind i din kost, samtidig med at du sørger for at få sunde fedtstoffer fra eksempelvis hørfrø, koldpresset olivenolie, avokado og fede små fisk. Det vil være med til at holde dig mæt længere og stabilisere dit blodsukker, hvilket er meget sundt, specielt når du har diabetes. I forhold til din medicin skal du tænke på, at når du får flere fibre fra grove korn og grøntsager, så er der en risiko for, at fibrene binder din diabetesmedicin i tarmen, det vil sige, at mindre af medicinen absorberes og kommer ind i blodet og vævene, hvor det skal virke. I stedet vil det ryge ud med afføringen sammen med fibrene. Derfor anbefales det, at når du spiser en fiberrig kost, skal du tage din metformin to til tre timer forskudt fra et fiberrigt måltid. Så undgår du, at fibrene påvirker din medicin. Herudover er der studier, der har vist, at længere tids indtag af metformin tømmer kroppen for co-enzym Q10, folsyre og vitamin B12, hvorfor det er en god ide at supplere din kost med et godt Q10-produkt og et kompleks af B-vitaminer. Med venlig hilsen Louise

Nogle, der lader sig distrahere mere end andre, er personer med ”neurotiske og udadvendte personligheder”. På den positive side var det ældre kvinder, der følte, at de selv kunne styre deres distraherede adfærd. De var bedst i stand til at holde fokus, netop hvor det hører hjemme - på vejen. Det at ”rode med radioen” var den mest almindelige kilde til distraktion. Forskeren mener, at man for at reducere distraheret kørsel kunne få bilister til at udarbejde egne forebyggelsesplaner. Bare det, at folk får viden om distraheret kørsel gør dem mere opmærksom på problemet. Der bør fokuseres særligt på risikogrupperne unge mænd med ”dårlige attituder til distraheret kørsel” og manglende indsigt i, at de selv kan - og skal - styre, hvorvidt de lader sig distrahere. Kilde: Frontiers in Psychology. Set i 241117 HealthDay

Gratis billetter til fagmessen på sund-forskningfagmesse.dk. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 55


SPØRG EKSPERTERNE

HUSK sund-forsknings fagmesse. Se mere på s. 6.

Frede Damgaard Ernæringsterapeut, biopat og phytoterapeut frede.damgaard@sund-forskning.dk

Seriøs og dybdegående eksamineret

Vinterinfektioner Kære redaktion Jeg henvender mig til dig, da jeg i denne kolde måned gerne vil have lidt hjælp til mine gentagne infektioner, min manglende energi og min nedsatte blodcirkulation, ikke mindst i mine hænder og fødder, samt ømhed i hele kroppen. Jeg synes, jeg spiser rimeligt med mange grøntsager. Og kun lidt ost og kød af forskellig art. Ryger og drikker ikke alkohol. Synes også, jeg får lidt motion i det daglige - men alligevel fungerer jeg ikke optimalt. Har du nogen gode råd til mig, så jeg kan få det bedre? MVH: Gerda Jokumsen, 62 år Kære Gerda Jokumsen Det lyder da ikke godt for dig; det må du gøre noget ved. Det kan du gøre ved at optimere dit grøntsagsindtag til 600 gram dagligt - og husk at tage olivenolie til dine grøntsager, så du bedre optager vitaminerne og plantenæringsstofferne derfra. Spis overvejende mere fisk og lidt fjerkræ, og begræns eller undgå helt dit osteindtag. Undgå sukker og kaffe, da det kan forstyrre dit næringsoptag. Husk at drikke rigeligt og gerne suppleret med ingefærte. Det vil give dig mere varme og hjælpe på eventuelle ledproblemer. Supplér gerne med et bredt dækkende multivitamin-/mineraltilskud (uden jern), der bidrager til normal energiproduktion og til at opretholde et normalt fungerende immunforsvar. Supplér yderligere med en fiskeolie, fx Eskimo-3 og Bio-Biloba, et naturlægemiddel til kredsløbet. Til dit energiniveau og immunforsvar samt et godt velfungerende kredsløb kan du supplere med et produkt, hvor der er anvendt Astragalus membranaceus, fx OmniVital.

AuriculoTerapi / ØreAkupunkturuddannelse fås nu i København og Århus. Alle moduler kan tages som individuelle kurser.

TemaDage med forskellige emner ! Allergi, fertilitet, depression, hovedpine m.m.

Se mere på godthjaelp.dk/kurser eller ring 25 11 45 41

Godthjælp kurser

The art of balancing the body

Fitnesscoaching

RG_annonce_udd_okt16.indd 1

- når det hele menneske skal med!

• Coaching • Personlig træning • Livsstilsforløb • Genoptræning • Støtte til optimering af livsstilstrategier • Undervisning i Tai Chi, Qi Gong og meditation • Workshops og kurser for fagfolk • Udarbejdelse af målrettede diætplaner

Torben Bremann er bl.a. uddannet i traditionel kinesisk medicin, psykomotorisk terapeut, specialist i anatomi, bevægelsesanalyse og fysisk træning og har en baggrund i medicin, idræt og ernæring. Han er forfatter til flere bøger om træning, coaching, mental træning kost, Tai Chi, meditation, anatomi, m.m. senest ”Kvinder - fit, feminine og fantastiske”.

www.bremann.dk - www.taiji4you.dk - 40 20 77 75 - t.bremann@gmail.com

56 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

25/10/16


SPØRG EKSPERTERNE

Helle Due Kiropraktor info@sund-forskning.dk

Forstrakte albuer hos babyer Forstrakte albuer hos småbørn og babyer er noget jeg ser med mellemrum som kiropraktor. Fordi småbørn og babyer stadig ikke er færdigudviklet, er deres led, sener og knogler stadig meget påvirkelige blot ved små bump, tag og stræk. Det betyder også, at ledbåndene er meget løse i de første leveår, men denne løshed aftager med alderen, som de små muskler bliver stærkere. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du håndterer din baby. At løfte korrekt De situationer, hvor man især skal passe på barnet, er, når man tager barnet op. Barnet skal løftes, så hverken skuldermuskler, ledbånd eller nakken tager skade. Vær især opmærksom på, at nakken ikke bøjes meget fremover/bagover, da dette kan påføre skader på hvirvler, muskler osv. Når man skal løfte et barn, skal det ske med et fast greb omkring brystkassen under armene. Pas på med at løfte barnet op i armene, også når de er blevet lidt større, da der stadig ikke skal ret meget mere end et uhensigtsmæssigt vrid til for at vride underarmsknoglen skæv eller forstrække ledbåndene, og det samme gælder for skulderleddet. En forstrækning, eller endog fejlstilling, hvor albuen går af led (dislokering), kan forekomme ved så simple manøvrer, som når man hjælper dem i tøjet eller frakken, når man øver gangtræning med dem, når de tumler rundt på gulvet og tager fat i stole og bordben eller ved fald og bump.

Albueleddets anatomi

Hvad sker der inde i leddet? I selve albueleddet mødes tre knogler: den store overarmsknogle (humerus) og de to underarmsknogler (radius og ulna). Den ene underarmsknogle, som er den, der gør os i stand til at rotere underarmen uafhængigt af overarmen (radius), er almindeligvis den, som forvolder problemerne ved forstrækning eller dislokering. Ved forstrakte albuer kan de ledbånd, der holder fast på knoglen, blive overstrakte, og derfor afgiver de smerte. En forstrækning er ikke direkte synlig på babys arm, men typisk vil baby være ked af at skulle bruge og støtte på armen eller blive ked af det, når han/ hun lægges på siden med den påvirkede arm nedad, så der kommer tryk på armen. Hvis albuen derimod er gået helt af led, vil det som regel være synligt på babys arm, da radiusknoglen vil stikke længere ud til siden, end den burde. I disse tilfælde er radiusknoglen hoppet helt ud af de ledbånd, som eller holder den fast i albueleddet. En sådan dislokering vil medføre en del smerte, og det er ikke usandsynligt, at baby er utilfreds eller ked af det det meste af tiden, at armen hænger slapt ned langs siden for at skåne den, og at brug af eller tryk på den påvirkede arm vil medføre meget gråd. Mistænker du, at dit barns albue kan være gået af led, så tag barnet med til lægen. Lægen er uddannet i at sætte den på plads igen.

Humerus Led hulrum

Radius

Ledkapsel

Ulna

Ledbrusk

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 57


SPØRG EKSPERTERNE

Rikke Godthjælp Akupunktør, zoneterapeut, posturolog og auriculomediciner rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

Er du mundånder? Det at trække vejret gennem munden kan virke harmløst, men kan have en enorm påvirkning på hele din krop og dit velvære. Nattesved, snorken, kæbespænding, humørsvingninger, smerter, hævede og puffede øjne og fertilitetsproblemer er nogle af de udfordringer, du kan møde, hvis du er mundånder. Vores fysiologi har det bedst, hvis vi trækker vejret gennem næsen. Selvfølgelig ikke, hvis vi løber, går raskt til eller taler. Men når vi er i en rolig stilling, som når vi læser, sidder foran en computer eller sover, skal vi trække vejret gennem næsen. Hvorfor næsen er vigtig Når vi trækker vejret gennem næsen, renses luften i næsefløjene, og luften opnår den rette temperatur. Luften, der trækkes ind gennem næsen, påvirker temperaturen i hjernen og har ad den vej indflydelse på vores hormonelle kirtler, der ligger inde mit i hjernen. Herfra reguleres vores temperatur, vores menstruationscyklus, vores appetit, humør, sexlyst, sult, tørst og meget mere. Derfor sker det Vi bliver mundåndere af forskellige årsager. Er du forkølet, og næsen stopper, har du haft bihulebetændelse eller halsbetændelse? Du kan

58 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

have haft åndedrætsbesvær i en periode pga. astma, allergi eller et brækket ribben. Det naturlige ville være, at vi vendte tilbage til at trække vejret gennem næsen, men det sker ikke altid. Det sker Når vi trækker vejret gennem munden, bliver det vores mund, hals og mandler, der skal rense og filtrere luften. Det vil på sigt overbelaste mandler og kæbeled. Nogle vil få hævede mandler eller polypper, fordi det er her, virus og bakterier bliver bekæmpet i mund og svælg. Det kan føre til kroniske infektioner i hals og svælg, dårlig ånde, snorken og dårlig søvn. Andre kan blive spændt i kæbeled og muskulaturen, hvilket kan føre til trykken på centralnervesystemet og give alt fra smerter i kroppen til kronisk træthed, nattesved, stresse vores nervesystem m.m. Sådan gør du Om dagen handler det om at rette din bevidsthed mod din vejrtrækning. Det er meget sværere om natten, men er virkelig vigtigt at få med. Det her lyder sjovt, men ikke desto mindre er det den eneste metode, jeg kender til – plaster for munden. Ja, det er rigtigt, plaster for munden. Ikke gaffatape, men englehudsplaster. Sæt et stykke fra næsen, ned over dine læber ned til hagen. Det skal ikke holde din mund fastlukket, men øge din bevidsthed om at holde munden lukket, mens du sover. Det tager normalt to til tre uger, og så behøver du ikke tape mere.


SPØRG EKSPERTERNE

Hedeture? Træthed?

Bettinna Delfs Pilatesinstruktør, smerteterapeut og afspændingspædagog bettinna.delfs@sund-forskning.dk

Uro i benene Kære Bettinna :) Håber, at du kan hjælpe mig – jeg får ikke sovet om natten pga. uro i mine ben. Måske det lykkes at sove lidt, hvis jeg ligger på maven med bøjede knæ, men på et tidspunkt bliver jeg øm i nakken og må vende mig. Har du et godt råd, min læge har opgivet. Hilsen fra Lone Kære Lone :) Det kan du tro, jeg har, og det vil med garanti hjælpe dig, hvis du følger mit råd 100 %. Jeg har stor erfaring fra min praksis omkring uro i benene. Der er to ting du skal gøre. Du skal lære at lave mine Body Breezers øvelser for underkroppen to gange om dagen. Øvelserne finder du i min bog ALKALINE LIVING, Træn, Spis, og elsk, fra Gyldendal. Du kan låne den på biblioteket, købe den i boghandlen eller på www.alkalineliving.dk i shoppen. Øvelserne dræner benene for ophobet væske, styrker immunforsvaret, modvirker åreknuder, er udrensende og slankende. Det generelle miljø i kroppen kan genere dit nervesystem. Vågner du om natten og sveder, har du måske brug for at styrke kroppen med flere grøntsager, frugt og nødder frem for måske for meget kød. Held og lykke med din sundhed, Bettinna

Melbrozan er specielt udviklet til kvinder i overgangsalderen Melbrozan indeholder naturligt pollenekstrakt, gelée royale og Acerola. Melbrozan Plus indeholder ydermere Rødkløver, som er specielt effektivt mod hedeture.

Melbrozan og Melbrozan Plus indeholder også:

* Vitamin B6 og vitamin B12, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse samt til at regulere hormonaktiviteten.

* Vitamin B2 og biotin der bidrager til at vedligeholde normale slimhinder og en normal hud

* D-vitamin, der bidrager til at vedligeholde normale knogler Forhandles hos Matas, Apoteker og i Helsekostbutikker

Priser: Kr. 329,- for 120 kapsler Melbrozan Classic eller 60 kapsler Melbrozan Plus Information: MedicWiotech - 2670 Greve - tlf. 4611 6669 - www.medicwiotech.dk

AVIVIR KOS T TIL SKUD

De dokumenterede, gavnlige egenskaber: Styrker immunforsvaret.V

Normaliserer den naturlige fordøjelse og stabilisererløs eller træg mave. V Medvirker til at bevare slimhinderne i mavetarmsystemet sunde og modvirke irritation. V

Den originale med højt indhold af acemannan

Bidrager til at opretholde sund hud og slimhinder.

=

15 ml

V

Købes hos Matas og Helsekost

. AVIVIR.DK · TLF. 3969 0814

Jesper Hummeluhr bragte Aloe Vera planten til Danmark og er stadig din garanti for de bedste Aloe Vera produkter:

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 59


SPØRG EKSPERTERNE

NYHED til ømme muskler og led

»En naturlig og unik løsning til mine ømme led«

- Jeg er en ældre mand på 79 år, som har en slidt ryg, mange problemer med mine led, fordi jeg har arbejdet hårdt og glemt at passe på mig selv, fortæller Jens. - Desværre kan jeg ikke gå så langt på grund af ømhed, og jeg har det faktisk bedst ved at sidde eller ligge ned det meste af dagen, og det er jeg rigtig træt af. Når vi er på ferie, kan jeg heller ikke komme med på ture, med mindre jeg tager smertestillende medicin, og det går altid ud over maven, hvilket jeg også er træt af.

MODELFOTO

Ledflex med ingefær, gurkemeje og pileekstrakt er designet til at modvirke ømme led. Jens fra Fyn er særlig glad for produktet, da han nu kan gå længere og sover bedre om natten.

FAKTA OM AKTIVE STOFFER I LEDFLEX Hovedingredienserne er ekstrakter af ingefær, gurkemeje og pilebark. Da ekstrakter indeholder højere doser af aktive stoffer, sikrer det, at den daglige dosis på to kapsler tilfører terapeutiske mængder.

INGEFÆR indeholder gingeroler og zingiberen. GURKEMEJE indeholder curcumin, og lecithin fremmer optagelsen. PILEBARK indeholder salixin VITAMIN C hjælper med at opbygge kollagan i brusk og muskler. BLÅBÆR og druer indeholder polyphenoler, som er kraftige antioxidanter.

Da jeg så hørte om et nyt produkt fra Bidro besluttede jeg mig for at prøve det, for jeg havde tidligere læst om, at ingefær og gurkemeje skulle være godt mod ømhed i kroppen, men jeg vidste ikke noget om pileekstrakt. Jeg har nu prøvet Ledflex i en måned, og mod forventning kan jeg allerede mærke en forandring. For jeg kan nu gå længere, inden jeg får så ondt, at jeg må sætte mig. Jeg sover også bedre om natten, fordi jeg ikke vågner, når jeg vender mig. Jeg har jeg også fået mere energi og et bedre humør. – slutter Jens.

YDERLIGERE INFORMATION OM BIDROS PRODUKTER Siden 1988 hare Bidro ApS specialiseret sig i få men stærke kvalitetsprodukter uden miljøbelastende stoffer eller parabener. Produkterne sælges gennem Matas, helsekostforretninger og danske webshops. Ønsker du at vide mere om Ledflex og andre produkter fra Bidro, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 60 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop eller besøge hjemmesiden på www.bidro.dk.


SPØRG EKSPERTERNE

Torunn Laksafoss Cand. scient. biokemi, biopat og naturopath imb torunn.laksafoss@sund-forskning.dk

Fødder, der lugter af gammel ost! Du kommer hjem og tager skoene af for første gang efter en lang arbejdsdag. En ganske fæl duft begynder langsomt at sprede sig, og enten vælger du selv at vaske fødderne og skifte til rene strømper, eller også bliver du høfligt anmodet om det af dine omgivelser. Andre gange vælger du måske at beholde skoene på, da lugten ganske enkelt er for pinlig. Men hvorfor lugter fødderne egentlig så dårligt? Der kan være flere årsager til den blandede lugt, og kan du udelukke svamp eller inficerede sår, så er forklaringen bakterier, der omdanner din sved til noget, som mest minder om lugten af gammel ost. Bakterierne kan gemme sig i sprækker, i tør hud under dine fødder og ikke mindst under dine negle. Derfor vil det være en god start at få fjernet den tørre og hårde hud samt få klippet tåneglene ned til en acceptabel længde. På den måde kan du minimere gemmestederne.

Der er dog nogle løsninger, som er til at overkomme For at tage den lette løsning først, skift sko og strømper, også gerne i løbet af dagen. Lad hvert par sko ”hvile” i mindst 24 timer, og brug gerne et produkt med aktivt kul til at fjerne lugten, og få tørret samt frisket skoene op igen. Sørg for at bruge strømper, der kan fjerne sveden fra fødderne. Brug evt. sportsstrømper, gerne nogle, der er fremstillet af bambus. Disse er naturligt antibakterielle. Til fødderne er det godt med et fodbad, hvor der er tilsat en antibakteriel sæbe, dog helst en, der er mild. Jeg kan anbefale en Skin Wash med Tea Tree Oil (TTO), hvor der er tilsat E-vitamin. Ligeledes bør fødderne smøres ind i en lotion med TTO, der er tilsat både Evitamin og A-vitamin. Begge produkter findes hos Novasel under navnet Nova TTO. TTO regulerer mængden af bakterier på huden uden at gøre skade. A- og E-vitamin virker blødgørende og beroligende og er med til at fjerne døde hudceller og virker stimulerende på dannelse af nye.

Noget andet, som du bliver nødt til at tage i betragtning, er, at dine fødder har omkring 250.000 svedkirtler og fungerer som en termostat. Modsat andre steder på kroppen, så betyder det, at du altid afgiver sved i små mængder – stort set hele tiden. Har du en periode med stress, bliver problemet næppe mindre.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 61


VIDEN OG VIDENSKAB

Tre kendte svampe De har været kendt i årtusinder, brugt af alle folkeslag, og i dag ved man, at de mystiske svampe har en særlig effekt på kroppen. Deres indhold af aktive stoffer skaber en kompleks sammensætning, som får dem til at virke på så vidt forskellige områder som blodsukker, kolesterol og immunforsvar. Af Marianne Palm

De er også spået en fremtid som vigtig støtteterapi inden for cancerterapi, men lige her og nu, midt i februar og marts måneds kolde vinterskær med forhåbentlig et strejf af forår, kan de være din støtte til at klare de sidste vintermåneder.

Du finder også spirulina, ingefær og tang i produktet, tre ingredienser, som støtter svampene i at udlede affaldsstoffer og hjælpe kroppens immunsystem til bedre at komme gennem det skiftende vejrlig i Danmark.

Det er indholdet af polysakkariderne, kaldet betaglucaner, som hjælper med at vække vores immunsystem. Ved at påvirke bl.a. nogle særlige immunøer, kaldet peyerske plaques, i vores tyndtarm, sendes kaskader af beskeder til det øvrige immunsystem. Nogle immunstoffer sørger for, at vi ikke så let får infektioner, andre rydder op i gamle toksiner, som cellerne hvert eneste sekund smider ud som affald, mens nogle tredje tager sig af den del af immunsystemet, som har med behandling af virus eller inflammationer at gøre.

De mystiske svampe med de mange egenskaber Svampe som mad og svampe som medicin har eksisteret verden over i tusindvis af år. Tilfælles har de deres mystiske liv under og over jorden, og tilfælles har de en række aktive stoffer, som rækker langt ud over, hvad man ellers kan forlange af en enkelt plante på vores grønne jord.

I Pukkas velkendte serie af kosttilskud og teer finder du Mushroom Gold, hvor tre svampe fra det kinesiske husapotek har fundet vej. Maitake, reishi og shiitake er frysetørret og pulveriseret, så alle de aktive stoffer, også betaglucanerne, er til stede i de små kapsler. Maitake Svampe i naturen

Reishi Svampe

62 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Nogle lever oven på jorden, andre nede i jorden som en vigtig komponent til at skabe sunde planter, da den bærer information og næring til de omkringboende planter - og netop fordi den samtidig lever af organiske rester af planter (eller som snylter), lever den som regel i en symbiose med planterne: Den skaffer næring til planterne og lever samtidig af de rester, der opstår, når en plante nedbrydes.

Shiitake svampe


D3 TIL VEGANERE!

Ny vegansk D3-vitamin Grønne dfi Vitaminer lancerer nu en helt ny D3-vitamin, som er 100% vegansk. Nu kan både veganere, vegetarer og andre få en D3-vitamin helt uden animalsk indhold. Vegansk D3 indeholder 50 mcg vitamin D3 og

Indhold pr. daglig dosis (1 kaps.):

RI%

Vitamin D3

1.000%

50 mcg

ekstra jomfru olivenolie for at sikre en optimal optagelse. Kapslen er også vegansk, da den er

Fås i helsekostbutikker og webshops samt

lavet af tang.

førende apoteker og Matasbutikker

Vitamin D3 bidrager til normal funktion af knogler, tænder, immunsystem, celledeling, muskler, kalkniveau i blodet samt optagelse af kalk og fosfor. Derudover er det generelt vigtigt at tage et tilskud af vitamin D3, da 43%1 af den

100

%V

EGA

danske befolkning er i underskud af D3-vitamin. Indhold: 90 kapsler Daglig dosis: 1 kapsel

NSK

RA LIE T S EK ENO D E M LIV O FRU M JO

1

http://www.sundhedogforebyggelse.dk/mange-danskere-lider-af-d-vitamin-mangel/

dansk farmaceutisk industri a-s sund-forskning - en glad sjæl har www.dkpharma.dk brug for en sund krop 63

!


FYNS ZONETERAPEUTSKOLE Odense Zonecollege

- Skolen for alternative behandleruddannelser på Fyn Bliv en fagligt dygtig alternativ behandler. Næstkommende holdopstart: • Zoneterapeutuddannelsen på skolerne i både Svendborg og Odense i april 2018. • Uddannelse til biopat/naturopath ibm i Odense og Jylland, skriv til info@biologisk-medicin.dk. • Anatomi/fysiologi og sygdomslære i både Svendborg og Odense. • Kraniosakralterapeutuddannelsen i Odense i april 2018.

Alle vores uddannelser giver mulighed for RAB-godkendelse! FYNS ZONETERAPEUTSKOLE - Odense Zonecollege Rugårdsvej 46D, 5000 Odense C samt Ørkildsgade 21, 5700 Svendborg - Tlf. 25 77 34 35 - www.zcd-odense.dk - info@zcd-odense.dk 64 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


VIDEN OG VIDENSKAB

HUD, HÅR OG NEGLE

MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

BLIV FRI FOR SMERTER

TRÆNING MED OMTANKE sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 65


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Hvordan gĂĽr det for dit barn i skolen?

66 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


MIG , MIN MOR OG MIN BEDSTE Et halvt skoleår er gået, mange børn har været rundt om diverse prøver og har enten siddet dybt koncentreret på skolebænken eller kørt rundt på stolen, forvirret og konfuse. En forvirring, som let kan opstå, når hjernen kommer på ekstraarbejde, som det jo er at blive testet og afprøvet i en uendelighed. For den elev, der er vant til bogligt arbejde, kan det være herligt at få lov til at vise, hvad man kan. Men hvad med alle de andre børn? Hvornår mon vi får italesat børns hjerner? At de er forskellige, og nogle har brug for mere støtte end andre og ikke kun i form af ekstra lektiehjælp? Af Marianne Palm

Det har folkene bag eye q gjort til deres største mission. At urolige børn, børn der har svært ved at koncentrere sig og måske har rigtig svært ved at få sat bogstaverne rigtigt sammen, skal have den rette opmærksomhed, og det gælder også det, der kommer på en tallerken. Nogle vil mene, at det intet har med hinanden at gøre - hvad vi spiser må være så udmærket, det har vi jo gjort i generationer, og når nu vi andre har kunnet klare os på vingummier og leverpostej, så må lille Victor da kunne det samme. Men sådan er det ikke. Det kan forskere fra hele verden slå fast med syvtommersøm. De har gennem store metaanalyser bevist det igen og igen: Du kan skabe ændringer i indlæring, koncentrationsevne, uro med numsen kørende rundt på stolen (eller i hele klasselokalet) ved simpelthen at forstå, at hjernen er opbygget af andet end en reaktion på pisk eller gulerod. Hjernen er en fedtklump Hjernen består hovedsagligt af fedt, og så skal den ovenikøbet også bruge fedt (og kulhydrater) til at lade informationerne passere fra en nervecelle til den næste. Det lyder jo simpelt, lad os spise noget mere fedt, og ja, hvis du er god til at omsætte de mættede fedtsyrer i griseflæsk, spegepølsemadder og fedtegrever, så er det bare dejligt. Men det er ikke den allerbedste kilde til hjernens opbygning og udvikling. Her skal der anderledes fedtsyrer til, og hvis ellers man ikke lever på en fejlagtig fedtfattig kost, vil børn som nævnt kunne danne de rette mængder af EPA, DHA og GLA til at blive kloge på. Forskningen viser, at specielt børn, der er urolige og ovenikøbet måske har fået nogle bogstavsdiagnoser som ADHD, ADD eller

PTSD, kan få glæde af ekstra hjælp til at bygge hjerneceller op og lade signalstofferne flyde mere frit med et produkt som eye q. Vi har samlet en flok studier, men der er så mange flere. Det er nemlig det, der lige er med eye q-folket: De helmer ikke, før hele verden har forstået, hvad de selv kalder et fedtsyreparadoks. Om det kan forklares i få sætninger, må jeg overlade til læseren, men ellers kan du også gå direkte til konklusionerne på dine børns vegne: Spis dog eye q, hvis stolen, lektierne eller de mange prøver kører rundt med dit barn. En metaanalyse analyserer en masse studier Den nyeste metaanalyse fastslår, at hvor der har været anvendt eye q, ser man en signifikant forskel for børnene i deres overordnede evne til at koncentrere sig, modtage læring og i det hele taget at være sammen med andre. En metanalyse er et overordnet stykke værktøj, hvor man kigger på en stribe af studier, typisk skabt på forskellige universiteter eller af forskere rundt om i verden, hvor man har været ude med en række test på skoler og institutioner for at spørge børn, forældre og lærere om deres daglige liv, før selve forsøget går i gang. Dernæst bliver børnene udvalgt og delt op i to eller tre grupper. En gruppe fortsætter måske som hidtil, men får snydekapsler, altså uden aktive stoffer i (placebo). En anden gruppe er måske på fx medicin mod ADHD og får et omega 3-/omega 6-produkt i kapsler, de skal spise over eksempelvis tre måneder, og den sidste gruppe får kun fedtsyreproduktet. Studierne kan også være anderledes, hvor børnene undervejs i perioden skifter over til at få fx placebo frem for aktive stoffer for at se, om der så sker en forandring positivt eller negativt. Fælles for alle studier er, at børnene er udvalgt ved lodtrækning, og at, hvor det er muligt, ved hverken lærere, pædagoger, læger, forældre eller Fortsættes

Gratis billetter til fagmessen på sund-forskningfagmesse.dk. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 67


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

børnene selv, om de har fået et aktivt stof eller snydekapslerne. Det kan ikke lade sig gøre i alle studier, da man ikke tager deres lægeordinerede medicin væk, og i alle tilfælde kan man ikke jo ikke sige til et barn, at du ikke har slugt en pille … Lige netop derfor er det også vigtigt, at man får skabt mange på hinanden følgende studier og med lidt forskellige vinkler og metoder for at se på, om man igen og igen kan skabe en positiv effekt af et givent produkt. 16 studier blev analyseret I metaanalysen, opgjort i august 2017, gennemgik man 16 forskellige studier, der levede op til de højeste standarder. I alt 1.514 børn har været med i forsøgene, og alle børn havde en diagnose med ADHD. Ved lodtrækning blev børnene udvalgt til enten at få placebo eller et fedtsyretilskud med omega-3 og omega-6. Man så, at der var ikke mindre end 13 forskellige positive effekter på ADHD-symptomer, inklusive en forbedring af hyperaktivitet, impulshandlinger, opmærksomhed, visuel indlæring, læsning og hukommelse. I fire af studierne havde man anvendt eye q, og her så man til forskel fra de andre fedtsyreprodukter en forbedring - ikke kun af ovennævnte symptomer, men også så god en forbedring, at børnene kunne reducere deres forbrug af ADHD-medicin som fx Ritalin (methylphenidat). Det gør et fedtsyreprodukt som eye q med dets helt særlige sammensætning til et værdifuldt bekendtskab for alle børn med ADHD. Fedtsyreparadokset består i, at det er sammensætningen og forholdet mellem fedtsyrerne, der åbenbart virker så godt, også selvom hjernens sammensætning er anderledes. I eye q er der en sammensætning i forholdet 9:3:1 af henholdsvis EPA/DHA/ GLA. Det lyder virkelig indviklet, det er det også, men essensen er til at forstå: Har dit barn problemer i skolen med indlæring, koncentration, måske skiftende humør og et temperament, der er svært ved at styre, kan du finde god støtteterapi i eye q - mere end i så mange andre fedtsyreprodukter. Det er ikke en afløser for at lære at gebærde sig i hjem og skole, men kan gøre livet så meget lettere for den lille barnehjerne og dermed for omgivelserne. Kilde: Nutritional Insight Ltd, Surrey, UK, Published 30 August 2017 Academic Editor: Abdelgadir M. Homeida.

Fedtsyreparadoks, eller hvorfor det er eye q, der har den bedste effekt Det er tilsyneladende sammensætningen af de forskellige essentielle fedtsyrer, der gør en forskel. Selvom der er mest af omega-3-fedtsyren DHA i hjernen, ser det ud til, at det er omega3-fedtsyren EPA, som har størst betydning for hjernens funktion. Det kaldes blandt forskere for hjernens fedtsyreparadoks. Eye q-olien er fremstillet af sardiner og ansjoser og har et naturligt

68 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

højere indhold af EPA i forhold til DHA, hvilket har betydning for optimal overførsel af impulser mellem nervecellerne. DHA fungerer først og fremmest som byggesten i nervecellerne og reparerer konstant nervecellerne livet igennem ved at bygge dem op.

For alle børn med problemer 13 forskellige positive effekter på ADHDsymptomer, inklusive en forbedring af hyperaktivitet, impulshandlinger, opmærksomhed, visuel indlæring, læsning og hukommelse. eye q virker på den lange bane, ADHD-medicin på den korte 90 børn i alderen 6-12 år blev tilfældigt udvalgt til at tage enten eye q tre kapsler to gange dagligt, langtidsvirkende MPH eller begge produkter i 12 måneder. ADHD-symptomerne blev vurderet efter ADHD-klassificeringsskala og Clinical Global Impressions-Severity (CGI) skala. Her så man, at børnene, som fik både medicin og eye q, havde en bedre effekt over tid, end hvis der kun blev givet medicin. Og børnene, som kun fik eye q, havde det bedre end børnene, som kun fik medicin. Derfor kan en kombinationsbehandling med eye q og medicin sagtens tolereres af børnene og endog være en fordel, eller man kan forsøge sig med eye q alene, hvor man så også undgår bivirkninger. Det er ikke kun boglige færdigheder, men også evnen til at tegne, der forbedres Der bliver tit målt alene på boglige færdigheder, men i flere studier har man set, at evnen til at gå fra vakkelvorne tændstikmænd til tegninger af rigtige mennesker blev forbedret markant, når børnene fik tre kapsler eye q morgen og tre kapsler aften. Forsøget blev gjort i nogle faser og forløb over i alt 40 uger. Virkningen kunne også måles fire og fem år efter: Børnene, der fik eye q, var et år hurtigere om at få tegnet en krop med de rette relationer mellem kropsdelene end børnene, som var i kontrolgruppen. 409 børn deltog i undersøgelsen.

Læs meget mere på www.sund-forskning.dk, hvor nye og gamle studier findes på dansk.


MIG , MIN MOR OG MIN BEDSTE

Andrew, David og Danille er alle tre børn, der deltog i en undersøgelse om eye q´s virkning på børn og deres færdigheder, bl.a. inden for tegning. Andrew og David, der begge er en del af den gruppe som får eye q som tilskud, viser begge en markant forandring i deres tegningers detaljer efter de 20 ugers forsøg. Hvorimod Danielle kun viser almindelige fremskridt, som ville være forventelige, af et barn i niårsalderen. Andrew, ni år, deltager i forsøg med eye q

Før forsøg med eye q

tyve uger efter indtagelse af eye q

David, syv år, deltager i forsøg med eye q

Før forsøg med eye q

M ONTBR UN Ø KO LO G IS K KROPSPLEJE

Danille, ni år, deltager i forsøget i placebogruppen

tyve uger efter indtagelse af eye q

Før forsøg med eye q

efter tyve uger i placebogruppen

HELE MONTBRUN SERIEN ER ØKOLOGISK OG INDEHOLDER TERMISK VAND

Montbrun produkterne er fra en kommune i Drome i Frankrig, som er kendt for sine spa-behandlinger af blandt andet medicinske lidelser. Montbrun spa er bygget på termiske vandkilder med høje niveauer af mineraler.

Vælg mellem: Anti-inflammatorisk creme m. silicium og glucosamin Anti-inflammatorisk creme med grøn ler Anti-inflammatorisk creme med kamfer Alle produkter indeholder vintergrøn æterisk olie og ekstrakter af harpagophytum, enebær og rosmarin, som bidrager til at hæmme en række komponenter, der skaber inflammationer.

Se mere på www.safehealth.dk sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 69


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Når du vil af med dine gigtsmerter Midt i Kalahari-ørkenen i den sydlige del af Afrika finder du ikke kun kilometervis af varme og tørt sand. Man skulle tro, at alle ville flygte til mildere himmelstrøg, men djævlekloen har groet der i årtusinder, og det har den tænkt sig at blive ved med. Tak for det. Af Marianne Palm

Kært barn har mange navne og således også den mærkværdige varmetålende plante. Dens latinske navn er Harpagophytum procumbens, men den er bedre kendt under navnene venustorn eller djævleklo. I Danmark er den kendt af glade brugere som Venustorn fra Natur-Drogeriet, men måske er det lettere at kende den som djævleklo, fordi de overjordiske dele har små modhager, som er ganske ubehagelige at stifte bekendtskab med. Lige så djævelsk det er med de overjordiske dele, lige så spændende er det med rødderne, for det er her, man for hundreder af år siden har opdaget den gode virkning på muskel- og ledsmerter. Det er her, moderne forskere har fundet bitterstofferne, der virker på mange forskellige gigttyper.

70 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MIG , MIN MOR OG MIN BEDSTE

Sådan tages venustorn

Ægte Venustorn fra Natur-Drogeriet findes både som te og kapsler. Teen: 1 tsk. Ægte Venustorn kommes i ½ liter kogende vand, som tages af varmen. Lad teen trække natten over, si den, og drik 1/3 af den 10 minutter inden hvert måltid. Kold eller varm. Teen indeholder mange bitterstoffer og smager ikke lige godt for alle. I stedet kan du tage to kapsler Ægte Venustorn tre gange dagligt.

Dæmper gigtsmerter og inflammation Det er videnskabeligt påvist, at ægte venustorn kan øge bevægeligheden og smidigheden i led og muskler, hvis der af alle mulige årsager er opstået en inflammation. Det skyldes især indholdet af iridoide glykosider, som har en inflammationshæmmende virkning, og det kan hjælpe på så forskellige problemstillinger som rygsmerter, ledbetændelse, lumbago, muskelsmerter og sågar tarm- og leverproblemer. Gigtmedicin giver alvorlige bivirkninger Sundhedsstyrelsen har i årevis opfordret lægerne til at være forsigtige med at udskrive smertestillende gigtmedicin af typen NSAID på grund af alvorlige bivirkninger som hjertesygdom, blodprop og blødende mavesår. Alligevel fik ikke færre end 731.667 danskere medicinen på recept i 2012, viser tal fra Statens Serum Institut. Det vil sige lidt mere end hver ottende dansker. Oveni kommer alle de piller, der bliver solgt i håndkøb. Gigtforeningens direktør, Lene Witte, har i et interview i Politiken den 21. november 2013 udtalt følgende: ”Vi mener, at alle NSAID’er burde tages ud af håndkøb. Risikoen for alvorlige bivirkninger er alt for stor. Vi råder altid vores medlemmer til at forsøge at overkomme smerterne med træning og ergonomi, før de tyer til medicin. Og hvis medicin er nødvendig, så er paracetamol, som for eksempel Panodil eller Pamol, førstevalget. Folk bør under ingen omstændigheder tage NSAID’er for generelle smerter som menstruationssmerter eller sportsskader”. Men hvad gør man så, når smerterne er uudholdelige? Du er ikke alene Med 200.000 medlemmer i Gigtforeningen, 40.000 indlæggelser årligt med gigtpatienter og 730.000 danskere på receptpligtig gigtmedicin kan du trøste dig med, at du ikke er alene med at have smerter i led, muskler, bånd, sener og nerver. Sørg for at spise inflammationshæmmende kost med masser af grønne grøntsager, farverige frugter, og vælg lyst kød som fisk og fjerkræ frem for det tungere fordøjelige oksekød. Sørg for rigeligt med væske, gerne to liter, hvis du er sådan almindelig af bygning, og mere, hvis du pga. overgangsalder eller motion får svedt en del.

En opadgående spiral, som du selv sætter i gang Og motion skal der til, alle studier peger i samme retning: Du skal røre dig minimum 30 minutter om dagen, og pulsen skal op allerhelst ad flere omgange i løbet af dagen. Det kan være en prøvelse, når smerter fylder mere end lysten, og også her kan det være værd at prøve med Venustorn. Ved at blive nogenlunde smertefri får du mere lyst til sport og til at røre dig. Firmaet bag Venustorn i Danmark, Natur-Drogeriet, er også ophavsmænd til Maximum vitaminer og mineraler med ginseng i og til Super B-complex. Smut om på s. 93, og bliv klogere på mere energi og dermed færre smerter.

Gigt er en fælles betegnelse for mere end 100 forskellige sygdomme, og der kan opstå et væld af symptomer. Undersøg nøje, om du har den ene eller den anden form. Fælles for dem alle er, at du godt kan gøre noget for at lindre: kost, tilpas motion, urter, fedtsyrer og andre kosttilskud.

Sikker urt med langtidsvirkning

Der er så stor erfaring med brug af djævleklo, at man ved, den er sikker at bruge. Der er ingen giftvirkninger eller fare ved at tage den i lige så lang tid, som det er nødvendigt.

følg os på Facebook sundforskningfagmesse.dk/

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 71


ANNONCE

FEDTFORBRÆNDING

LÆS MICHELLES HISTORIE

JEG VAR KED AF MIN FIGUR

Michelle var ked af sin krop, efter hun havde født sit tredje barn. Med de nye Fat Burner™ tabletter, har jeg virkelig fået sat skub i fedtforbrændingen.

Muffintop ? Fat Burner™ kan hjælpe dig med at forbrænde det ekstra fedt, som har sat sig som en muffindelle på maven! Har du prøvet alt ?

Spiser du sundt og træner, men de sidste par kilo nægter at forsvinde ? Hvorfor ikke prøve Fat Burner™ tabletten. Et helt nyt kosttilskud med yerba mate, cholin og grøn te. Fat Burner støtter en effektiv fedtforbrænding og hjælper dig med at trimme kroppen på den naturlige måde.

Fat Burner arbejder i harmoni med din krop

Fat Burner tabletten indeholder en avance-

FAT BURNER™ er let at tage – to tabletter dagligt til et måltid bør holde din fedtforbrændingen Det gode råd gør forskellen oppe hele dagen. www.matas.dk

ret blanding af velafprøvede ingredienser, der støtter en effektiv fedtforbrænding. Yerba mate er kombineret med sort kommen, ingefær, grøn te og marietidsel. Urterne er kombineret med næringsstoffet cholin. Cholin er et vandopløseligt vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer hjælper din krop med en normal omsætning af fedtstoffer. Yerba mate blade støtter dit vægttab i kombination med sunde kostvaner.

Hvor kan man købe Fat Burner ?

Fat Burner kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

72 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

www.newnordic.dk

Online Store

–Jeg har tidligere haft succes med at bruge andre kosttilskud til at støtte kalorieforbrændingen, så da jeg fik mulighed for, at afprøve de nye Fat Burner™ tabletter, slog jeg straks til. Det har været svært, at få figuren tilbage efter min seneste fødsel. Før kunne jeg spise hvad jeg ville, og jeg tænkte ikke så meget på min vægt.

ER BEGYNDT PÅ FAT BURNER

–Jeg tager Fat Burner hver dag, og jeg har ikke ændret min kost overhovedet. Jeg tager 2 tabletter hver morgen.

MINE BUKSER PASSER PERFEKT

–Jeg har taget tabletterne de seneste par uger, og det er gået over al forventning. Jeg hopper direkte i min bukser hver morgen og jeg kan tydeligt se og mærke at min ”muffintop“ i siden er væk, det er bare helt fantastisk. Jeg forstætter helt sikkert med at tage Fat Burner for at holde fedtforbrændingen i gang.


MIG , MIN MOR OG MIN BEDSTE

Hånd i hånd eller led for led … To produkter, som efterhånden er velkendte på helsehylden, er Ledflex og Omega-3 fra Nordic Natural. De går hånd i hånd, når det handler om at få sundhed til leddene eller til de ømme sener og muskler rundt omkring i kroppen. Selvom de fleste studier er skabt på knæ eller hofter, så virker fedtsyrerne og urterne i alle led. Sådan led for led i både hænder og i resten af kroppen. Af Marianne Palm

Smerter i et enkelt led er som regel på grund af en skade eller en overbelastning. Smerter, som springer rundt eller opholder sig uophørligt i mange af vores led, kalder på en konstant tilførsel af næringsstoffer og støtteterapi. Det kan du finde i Nordic Naturals rene olier og i Ledflex fra samme firma, Bidro. Dansk pilebarksekstrakt sammen med internationale urter og omega-3 Omega-3 har de fleste efterhånden hørt om, og studierne er da også ganske overbevisende. Ved at tilføre denne fedtsyrekæde skaber du et inflammationshæmmende miljø i kroppen, og sammen med gurkemeje, ingefær og pilebark samt en lille portion C-vitamin får du en smertestillende effekt. Gurkemeje og ingefær er med baggrund i internationale studier, og pilebarken er da også kendt ud over landets grænser, men lige her har vi noget at være rigtig stolte af: Den røde pilebarksekstrakt er fundet i Nordjylland, blandt køer på enge, hvor man helt tilfældigt opdagede det særligt høje indhold af de aktive stoffer. Og det er disse stoffer, der virker smertestillende a la aspirin. Prøv dem!

Stopper de onde, hjælper de gode Hånd i hånd skaber omega-3-fedtsyrerne og urterne en positiv kaskade ind i led, sener og muskler. Omega-3-fedtsyrerne fra netop dette firma består af en stor mængde frie fedtsyrer, som er meget lettere at optage end så meget andet. De er med til at stoppe udviklingen af den gruppe af prostaglandiner, som skaber inflammationer, mens de hjælper med at fremme en anden gruppe, som er særligt inflammationshæmmende. Det er der ikke så mange andre stoffer, der kan! Og netop når de kombineres med gurkemeje og ingefær, opstår der et fælles mål: at få fjernet den del af de smerter, som ikke gør nogen gavn, men som blot skaber nedsat livskvalitet. At stoppe en nedadgående smertespiral Smerter kan være et nødvendigt onde, så vi aflaster fx et skadet knæ. Men langvarige, kroniske smerter kan også opstå, hvis vi i uger, måneder eller år har smerter fra mange dele af kroppen. Så begynder vi at gå skævt og skabe endnu flere smerter. En ond spiral er opstået. Sørg for at passe din krop med hverken for lidt eller for meget motion, gør dig klog på din krop. Klogskab, de rette urter og de nødvendige fedtsyrer. Sådan hånd i hånd, led for led.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 73


PMS

Kan symptomer ved PMS reduceres ved hjælp af ekstrakter fra pollen og safran? Har du lyst til at deltage i en videnskabelig undersøgelse, hvor vi tester, om ekstrakter fra pollen og safran reducerer symptomer ved præmenstruel tension (PMS)? Nu vil en gruppe forskere fra Københavns, Aarhus’ og Aalborg Universitet undersøge om de symptomer mange kvinder døjer med som følge af PMS kan lindres via en kombination af pollen og safran ekstraktion. Det er tidligere vist ved danske og norske undersøgelser at ekstraktion fra bestemte pollen reducerer symptomer ved PMS og menopause. En udenlandsk undersøgelse viser tillige at safran kan have samme effekt og at virkningsmekanismerne af ekstrakterne kan være forskellige, så ekstrakterne kan understøtte hinanden. Der er derfor positive forventninger til aktuelle behandling. Du skal tage to tabletter daglig i de to måneder undersøgelsen varer og give møde i alt to gange.

DU KAN værE MED HviS:

du er mellem 21 og 50 år og har regelmæssig menstruation med stærke PMS gener så som blandt andet: irritabilitet, dårligt humør eller væskeophobning i dagene før forventet menstruation. Det er dog vigtigt at de nævnte gener altid forsvinder én til tre dage inde i menstruationen. Du skal have haft generne i mindst seks måneder. Undersøgelsen er sponsoreret af et firma fra Monaco, Serelys Pharma, der er specialister i kosttilskud og vitaminer. Undersøgelsen er godkendt af den videnskabsetiske Komité i region Hovedstaden og i region Midtjylland (sag no:H17014613). Undersøgelserne vil foregå i København og Århus området.

Kunne du være interesseret i at deltage er du velkommen til at kontakte forskerteamet, elektronisk eller via telefon, der svares mellem 17.00 og 20.00.

Sygeplejerske: Anne Eriksen, tlf. no: 2986 8564, e-mail:kliniskforsk@gmail.com

74 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Energifyldt i alle aldre Af Benedikte Mikkelsen

Sukkersygepatient - du mangler et stof! Undersøgelser viser, at diabetikere har et lavere indhold af det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 i blodet end ikke-diabetikere. Biologiske markører viser desuden oxidativ stress, som beskadiger celler og væv. Hvorfor er Q10 vigtigt for dig som diabetiker - kig med på side 52.

Gyldne svampe til blodsukkeret, kolesteroltallet og immunforsvaret Nu er der også spået en fremtid for svampenes vigtige støtteterapi på cancerområdet. Men lige nu og her hjælper de dig i de kolde vintermåneder. Historien om tre kendte svampe finder du på side 62.

Besøg os på sund-forskningfagmesse.dk.

Gigt - en folkesygdom 700.000+ danskere er berørt af gigt. Gigtsygdomme deles op i flere underkategorier, men har det fællestræk at vedrøre knogler, muskler, sener og led. Gigtpatienter oplever som regel smerter, stive led, nedsat funktionsevne og træthed, som skyldes inflammation i leddene. Algerne spirulina og chlorella kan hjælpe patienter, som er gigtplagede. Se side 82.

Døjer du med kolde hænder og fødder? Padma Plus indeholder hvidtjørn, som har en gavnlig effekt for dig, der ofte går rundt med kolde hænder og fødder eller oplever inflammationssymptomer som følge af dårlig blodcirkulation. Naturlægemidlets forgænger, Padma28, har i mange år afhjulpet gangudløste smerter i benene ved at give et bedre blodomløb. Padma Plus fører traditionen videre, men opskriften er ændret, da der nu er tilsat fire andre urter, som erstatter og kompenserer for de tre urter i Padma28. Derudover fås det nu i kapselform, som du kan vælge at sluge eller drysse pulveret på fx en skefuld yoghurt.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 75


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Alle børn er ikke ens Nogle sidder roligt på skolebænken, andre har lidt mere krudt i r … De børn, som har koncentrationsbesvær, får diverse diagnoser og nogle medicineres endda. Metaanalyser har påvist, at eye q har en gavnlig effekt på hjernefunktionen og børns velbefindende. Hvordan det hele hænger sammen, kan du læse mere om på side 66.

Nordjysk pilebarkekstrakt, internationale urter og omega-3 hånd-i-hånd gennem livet Smerter, som springer rundt eller konstant opholder sig i vores led, kalder på en tilførsel af næringsstoffer og støtteterapi. Omega-3 har vi allerede hørt overbevisende studier om, herunder dens inflammationshæmmende effekt. Blandes fedtsyren med gurkemeje, ingefær og pilebark (fra Nordjylland), har det en smertestillende effekt a la aspirin. Prøv den! Bliver der sagt på side 73.

Smerter i nervesystemet? Alfaliponsyre til neuropatiske smerter ligger stadig i top 5, hvad angår forskning på virkning - uden bivirkninger. Læs mere på www.sund-forskning.dk.

Har du talt med din hud eller dit kredsløb for nylig? E-vitaminer er en af kroppens vigtigste antioxidanter, påvirker hormon- og nervesystem gunstigt. Det gælder især, hvis du vælger et produkt bestående af flere såkaldte tocopheroler. Det finder du i cardi-E fra Anjo.

Øv, mit kosttilskud virker ikke! Har du købt chrom mod sukkertrang og Q10 for at booste dit energiniveau, men det virker ikke? Mange kosttilskud lover guld og grønne skove, men du kan absolut ikke registrere nogen former for effekt. Huskede du at tjekke, om der overhovedet var dokumentation for produktet? Se, hvordan du kan garderee dig mod fejlkøb på side 36.

76 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


Naturlig hjælp mod akut, NYHED ukompliceret bihulebetændelse SINUX er et naturlægemiddel til lindring af akut, ukompliceret bihulebetændelse hos voksne. • Løsner slim i næsen • Giver luft i næsen • Mindsker trykken i hoved • Hurtig virkning

Kan købes på apoteket, i Matas og helsekostforretninger. Læs indlægssedlen i pakken.

Dokumenteret virkning

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 77 For nærmere information: kontakt Anjo A/S • Poppelgårdvej 17 • 2860 Søborg • tlf.: 38191889 • www.boostfamilien.dk


SPØRG EKSPERTERNE

Find en biopat/naturopath i biologisk medicin eller en phytoterapeut lige her! Har du længe ønsket at gå til en behandler, som har specialiseret sig i ernæring, vitaminer, mineraler og urter?

Du kan få opstillet en individuel plan, som passer til dine behov hos en af følgende behandlere: SJÆLLAND

JYLLAND

2000 Frederiksberg Phytoterapeut, Lili Denta, 24646964, lili@denta.dk

6000 Kolding Naturopath/Biopat, Dorthe Bjørkvig, 60139209, helseklinikkenmalou@gmail.com, www.helseklinikkenmalou.dk

2000 Frederiksberg Naturopath/Biopat, Carina S. Irgens-Tabur, 26114303, carina@bodywise.dk, www.bodywise.dk

6091 Bjert Phytoterapeut, Dorte Ulrikke Nørgaard, 42601507, dorte@ulrikke.dk, www.ulrikke.dk

2100 København Ø Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Manja Jurkowsky, 40543128, kontaktmanja@gmail.com, www.manjas-sundhedsklinik.dk

6330 Padborg Phytoterapeutt, Marianne Schmidt, 40631950, info@massage.dk, www.massage.dk

2200 København N Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Lisbeth Tordendahl, 30103010, lisbeth@tordendahl.dk, www.lisbethtordendahl.dk 2300 København S Naturopath/Biopat, Dorrit Herwagen, 40821037, dorrit@herwagen.dk, www.naturopath-ibm-og-biopat.dk 2500 Valby Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Marianne Palm, 50937040, Marianne har ikke åben for nye klienter 2500 Valby Naturopath/Biopat, Torunn Laksafoss, 22532788, torunn@likam.dk, www.likam.dk 2720 Vanløse Naturopath/Biopat, Henrik Dilling, 28260398, henrik@dilling.info, www.houseofawareness.dk 2730 Herlev Naturopath/Biopat, Laila Edsberg, 26277078, hej@herlevhelsezone.dk, www.Herlevhelsezone.dk 2750 Ballerup Naturopath/Biopat, Kit Breitenstein, 29839840, KitBreitenstein@gmail.com, www.Kit-Breitenstein.com 2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Anne Loua Esbjørn, 22957573, anne@abundantearth.dk, www.abundantearth.dk 2970 Hørsholm Naturopath/Biopat, Tina Klint, 20333794, tina@releaseterapi.dk, www.releaseterapi.dk 3450 Allerød Allerød Naturopath/Biopat, Gitte Damgaard 40121702, gitte@dengyldnezone.dk, www.dengyldnezone.dk 4291 Ruds-Vedby Naturopath/Biopat, Jette Straagaard, 40886259, jette@straa.dk, www.jettes.dk 4300 Holbæk Naturopath/Biopat, Rikke Petersen, 28966796, hej@rikkepetersen.dk, www.rikkepetersen.dk 4400 Kalundborg Naturopath/Biopat Katharina Timm 30290668, katharina_t@msn.com 4440 Mørkøv Naturopath/Biopat, Lone Holmen, 50474641, fjaellebro@mail.dk, www.fjaellebrobiopati.dk 4500 Nykøbing Sj. Naturopath/Biopat, Anja Fryd Eggertsen, 20614610, anja.biopat@outlook.dk, www.vejenfrem.net

6560 Sommersted Naturopath/Biopat, Hella Carstens, 25667561, hella.carstens@live.dk, www.hellacarstens.dk 7100 Vejle Naturopath/Biopat, Mia Sørensen, 20126203, sundfokus@gmail.com, www.sundfokus.dk 8000 Århus C Naturopath/Biopat, Dinna Meldgård 60176279, dinna.trehoeje@hotmail.com 8000 Århus C Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Frede Damgaard, 86114042, frede.damgaard@gmail.com, www.frededamgaard.dk 8200 Århus N Naturopath/Biopat, Tine Krejsager, 20668614, naturopath-tine.krejsager@outlook.dk, www.tkquality.dk 8240 Risskov Naturopath/Biopat, Kranio Sakral Terapeut, Gitte Dahm, 42431945, mail@gida.dk, www.gida.dk 8250 Egå Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Rikke Goerlich goerlich@urteskolen.com 8362 Hørning Naturopath/Biopat/phytoterapeut, Sofia Kristoffersen, 29603323, sofia@by-sofia.dk, www.by-sofia.dk 8654 Bryrup Naturopath/Biopat, Anja Ballegaard, 30337240, kontakt@anjaballegaard.dk, www.anjaballegaard.dk 8721 Daugaard Naturopath/Biopat, Anette Ahrendsen 60880793, vitalkrop@gmail.com, www.vitalkrop.dk 9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Mette Durup Bech, 26624859, durup.bech@mail.dk, www.nordjyskbiopat.dk 9000 Ålborg Naturopath/Biopat, Gitte Johansen, 27626425, mail@clinicnabita.dk, www.clinicnabita.dk 9000 Ålborg Phytoterapeut, Lene Andersen, 30119577, lene@urteliv.dk, www.urteliv.dk 9240 Nibe Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Susanne Genet, 24374545, sg@foodjoy.dk, www.foodjoy.dk 9760 Vrå Phytoterapeut, Inge Kellermann 30111377, info@helsemail.dk, www.helsemail.dk 9800 Hjørring Naturopath/Biopat Anne Mette Thrige, 99248345, romulus@skallerup.dk, www.skallerup.dk

4600 Køge Naturopath/Biopat, Caroline Fibæk, hej@carolinefibaek.dk, www.carolinefibaek.dk 4700 Næstved Naturopath/Biopat/Phytoterapeut, Helle Hoff Kunze, 22870211, helle@kunze.dk, www.hoff-kunze.dk

Læs mere om biopati /naturopati og phytoterapi på www.biopat.dk

78 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Nye led uden operation? Imens amerikanske forskere har travlt med at udforske forskellige behandlinger, der kan bremse den naturlige og aldersbetingede nedbrydning af ledbrusk - og måske endda genopbygge den overser de en vigtig deltalje: Behandlingen findes allerede og hedder glucosaminsulfat. Af Bjørn Falck Madsen

Man kan lidt forsigtigt tale om at gå over åen efter vand, men det er altså, hvad vi ser her. Amerikanske forskere har for tiden travlt med at udforske forskellige behandlingsformer, der kan bremse den naturlige nedbrydning af ledbrusk, som helt naturligt opstår med alderen og blandt andet skyldes enzymet cathepsin K. Tanken er at kunne forhale denne nedbrydning og i bedste fald stimulere dannelsen af ny ledbrusk, så man i princippet genetablerer normal ledfunktion uden operation. Lovende resultater med glucosaminsulfat Lige så fascinerende som denne forskning er, lige så tankevækkende er det, at man helt undlader at nævne, at der allerede findes en veldokumenteret behandling, som er i stand til at gøre netop dette. Glucosaminsulfat, som er en naturlig ekstrakt udvundet af rejeskaller, har i undersøgelser vist at bremse den nedbrydning af ledbrusk, som ses i forbindelse med slidgigt. Ikke nok med det, behandlingen har i mange tilfælde også vist at kunne stimulere dannelsen af ny brusk i leddene. Mindsker smerter Glucosaminsulfat er desuden i stand til at reducere smerter i leddene, hvilket øjensynligt ikke var tilfældet med de andre behandlinger, som er omtalt ovenfor. Helt konkret har glucosaminsulfat vist at kunne mindske slidgigtsmerter akkurat lige så effektivt som gigtmedicin (NSAID), men uden de samme bivirkninger.

Skal være af lægemiddelkvalitet Men hvorfor har glucosaminsulfat så ikke vundet mere indpas? En del af forklaringen skal findes i den kendsgerning, at der har været ret stor forskel fra undersøgelse til undersøgelse, eftersom man ikke har været konsekvent med valg af præparat. Nogle undersøgelser er udført med glucosaminpræparater, der har status af kosttilskud. Andre er udført med glucosamin af lægemiddelkvalitet (som for eksempel Glucosamin Pharma Nord), hvor man er sikker på, at glucosaminsulfatekstrakten har en høj og ensartet kvalitet. Anbefales af reumatologer En gruppe reumatologer omtalte for nogle år siden dette problem i det videnskabelige tidsskrift Current Medical Research & Opinion. Her skrev de blandt andet, at ”glucosaminsulfat har en signifikant og klinisk relevant effekt”, men påpegede samtidig - og dette er vigtigt - at mange af de glucosaminpræparater, der anvendes til forskning, ofte er af ukendt kvalitet. Dette kan påvirke resultaterne af undersøgelserne. Hvis man udelukkende kigger på undersøgelser, der er lavet med glucosaminsulfat af lægemiddelkvalitet, vil der til gengæld overvejende være signifikante og positive udfald. Kilde: Curr Med Res Opin. 2015 May;31(5):1041-5.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 79


RY – HERE WE COME! - Institut for Biologisk Medicin kommer til Hotel Ry - centrum for naturskønne omgivelser! Læs til naturopath/biopat i midten af Jylland. Uanset om du kommer fra Århus, København eller Skagen, så slå et smut forbi Ry – der er kortere end du tror! Studér, slap af, og hyg dig. Forkæl krop og sind med et studieophold på Hotel Ry! Du kan fokusere 100 % på dine studier, når du tager din naturopath-/biopatuddannelse i Ry. Indlogér dig på hotellet, og de sørger for ALT. Du får lækker mad, et dejligt værelse og mulighed for at udforske de naturskønne omgivelser i fred og ro. Det ENESTE, du skal gøre, er at møde op til undervisningen og give den gas med bøgerne!

Kom til infomøde på Hotel Ry d. 28. feb. 2018 kl. 19-21. Tilmeld dig på info@biologisk-medicin.dk

: 3 timer +

: 2 timer

BORNHOLM

: 1,5 time

RØNNE

AALBORG

: 30 min.

HOLSTEBRO

RY

: 1,5 timer

: 7 timer

HUSK, at du kan læse anatomi, fysiologi og sygdomslære både i Ry og i Valby.

: 30 min.

AARHUS

: 1,2 time

: 30 min : 45 min

VEJLE

KØBENHAVN : 3 timer

ESBJERG

: 3 timer

: 2,5 time : 1,5 time

ODENSE : 1,6 time : 1,5 time

Tjek Hotel Ry på www.hotelry.dk. Stedet, hvor drænende tanker forsvinder, og kreativiteten sætter ind. 80 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Følg os fra Institut for Biologisk Medicin på www.biologisk-medicin.dk eller på Facebook, og få sidste nye viden på området.


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Hvad der får dig til at sove om natten, holder dig glad :) :) om dagen … En god nattesøvn er alfa og omega, hvis du skal have overskud til en travl hverdag. Indrømmet, det er ikke ”Breaking News” - det ved alle, der har prøvet at døje med søvnproblemer i kortere eller længere perioder. Af Marianne Palm

Der findes flere former for søvnløshed. Måske er du en af dem, der går i seng, læser en smule, slukker lyset, og så ligger du i mørket og tæller får – ved får nr. 427 føler du dig næsten ulden, og søvnen er ikke én millimeter tættere på, end da du lagde dig. Eller måske er du en af dem, der falder i søvn, så snart dit hoved rammer puden, men vågner tre til fire gange i løbet af natten og ligger og kigger op i loftet et stykke tid, så du får en meget afbrudt nattesøvn. Og ved alle former for søvnproblemer bliver du mere og mere desperat, fordi du udmærket er klar over, hvor besværlig og udmattende næste dag bliver … Men der er hjælp at hente - ganske naturligt Tryptonat fra Natur-Drogeriet er en blanding af aminosyren tryptofan og en række urter og vitaminer, som alle har en positiv indvirkning på søvnproblemerne - og dermed på dit generelle velvære om dagen, når du ikke har sovet om natten.

Tryptofan hjælper både om natten og om dagen … Tryptofan er en aminosyre, som i løbet af natten omdannes til hormonet melatonin. Og så nærmer vi os noget, der er interessant for søvnløsheden. Melatonin er nemlig kendt som søvnhormonet, og det er det, der kan være guld værd for dig, der lider under en urolig og afbrudt nattesøvn. Du vil blive i en god, dyb søvn hele natten og vågne frisk og udhvilet. Men ikke nok med det: I løbet af natten omdannes melatonin til et andet hormon, serotonin, som anses for at være af afgørende betydning for vores humør og generelle velvære. Faktisk regnes serotonin for at være et af kroppens egne lykkehormoner - og det lyder da dejligt som erstatning for en søvnløs nat! Serotonin kan ikke dannes uden den altafgørende byggesten tryptofan. Og tryptofan er en såkaldt essentiel aminosyre, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan danne den - den skal tilføres gennem kosten eller via tilskud. I Tryptonat er aminosyren kombineret med bl.a. magnesium, der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Desuden indeholder produktet en række kendte urter med beroligende virkning, fx kamille, passionsblomst og ikke mindst baldrian, der gennem århundreder er blevet brugt som et middel mod søvnproblemer.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 81


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Plaget af gigt – er alger dit svar?

700.000+ danskere er berørt af gigt, hvilket gør gigt til den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark. Gigtsygdomme deles op i flere underkategorier, men har det fællestræk at vedrøre knogler, muskler, sener og led. Nu ser det ud til, at algerne spirulina og chlorella kan hjælpe patienter, som er gigtplaget. Af Benedikte Mikkelsen

Gigtpatienter oplever som regel smerter, stive led, nedsat funktionsevne og træthed, som skyldes inflammation i leddene. Der findes endnu ingen kur mod gigt, men de seneste år er der kommet flere forskningsresultater, der viser, at algerne spirulina og chlorella er yderst virksomme til ikke blot smertelindring af gigtplagede led, men også til at begrænse forandringer i leddene.

Gigt skyldes en inflammation i leddene. Blå-grøn superpower Spirulina er en blå-grøn mikroalge, som fuldt ud lever op til ordsproget: Det er ikke størrelsen, det kommer an på. Den encellede alge består af 60 % protein og indeholder 18 forskellige aminosyrer, herunder alle otte essentielle aminosyrer, som er livsnødvendige for den menneskelige organisme og skal tilføres via kosten. Derudover er der et højt indhold af vitaminer, livsvigtige fedtsyrer, antioxidanter og klorofyl, som hjælper med at transportere ophobede giftstoffer ud af kroppen. Forskernes interesse i spirulina udspringer dog primært af de påviste virkninger af, at den lille alge er antiinflammatorisk, beskytter nerverne, stimulerer immunforsvaret, forebygger leverskader og 82 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

virker antiangiogenetisk, dvs. hæmmer blodforsyningen til et bestemt område. Det er den aktive bestanddel C-phycocyanin i spirulina, som de seneste år har været genstand for dybdegående forskning, og resultaterne er spændende.

Spirulina har vist sig at være antiinflammatorisk. Sund kost, motion og så lige en lille alge C-phycocyanin har i forsøg vist sig effektivt til at mindske inflammation i led samt bevare mængden af chondrocytter, som er de celler, brusk opbygges af. I sammenligning med kontrolgruppen, der ikke blev behandlet med C-phycocyanin, blev der observeret færre forandringer af led og knogler samt mindre pannusdannelse, som er fortykket væv, der medfører nedsat bevægelighed og ødelægger den omkringliggende brusk. Inflammation i leddene medfører hævelse og smerte, og hvis inflammationen ikke behandles, vil brusken gradvist nedbrydes, og i svære tilfælde vil knoglen også ødelægges.


MIG , MIN MOR OG MIN BEDSTE

For at mindske inflammation kan gigtpatienter selv gøre en aktiv indsats ved at fokusere på træning, kost og vægt, men i tillæg til tiltagene vil et supplement med antiinflammatoriske midler være en fordel som smertelindring og for bevarelsen af brusk.

Den antiinflammatoriske effekt ved indtagelse af chlorella skyldes ikke kun indholdet af klorofyl. Chlorella indeholder også omega3-fedtsyrer – flere end i saltvandsfisk, og omega-3-fedtsyrer kan virke smertelindrende på symptomer ved gigtsygdomme og er med til at hæmme inflammation.

Gigtsmerter skyldes ofte en ophobning af giftstoffer i led, muskler og ledvæske, som medfører inflammation og dermed hævelse og ømhed. Kombinér en sund livsstil med antiinflammatoriske midler, såsom alger.

Omega-3-fedtsyrer kan virke smertelindrende på symptomer ved gigtsygdomme.

Lidt mere grøn power Spirulina er ikke alene om at være en naturlig, næringsrig superfood – den grønne alge chlorella er en af de sundeste fødevarer, der findes. Chlorella har sin farve på grund af det høje indhold af klorofyl, faktisk indeholder chlorella den største koncentration af klorofyl i forhold til alle andre næringsmidler. Klorofyl har den egenskab, at det binder tungmetaller og giftstoffer, så de transporteres ud af organismen i stedet for at ophobes i kroppen. Gigtsmerter skyldes ofte en ophobning af giftstoffer i led, muskler og ledvæske, som medfører inflammation og dermed hævelse og ømhed.

Chlorella er med sit indhold af gavnlige næringsstoffer, vitaminer og mineraler med til at styrke immunforsvaret generelt, men er især god til at understøtte fordøjelsen og kan virke imod utæt tarm, ”leaky gut”, som betyder, at skadelige mikroorganismer gennemtrænger tarmslimhinden og bevæger sig ud i kroppen. En tilstand, som kan skabe inflammation og på lang sigt nedbrydelse af tarmslimhinden. Ikke nok med at chlorella afgifter kroppen ved at omslutte giftstofferne og transportere dem væk, så virker algen samtidig som foder til de gavnlige tarmbakterier og styrkelse af den sunde tarmflora. Haps blå-grøn superpower i en bid Sundhed og lindring kan du hente fra de encellede alger, og med Algeax fra Algaelife får du kombinationen af de to superfoods med 50 % spirulina og 50 % chlorella i et og samme produkt. Algerne har længe været et kosttilskud, der grundet indholdet af aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler er blevet anvendt til blandt andet at booste energiniveauet, styrke immunforsvaret og afbalancere fordøjelsen. At alger nu har vist at have en gavnlig effekt på gigt, er en nyhed, som mange danskere kan få glæde af. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 83


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Host, host … Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Vinteren er over os! Vinter og det tidlige forår er ensbetydende med meget hoste og slimdannelse. Vores immunforsvar er generelt lavere om vinteren, da de lavere temperaturer gør, at kroppen skal arbejde mere for at holde overfladen varm og kernetemperaturen konstant.

Af Thomas Kjærsgaard

Vi får mindre frisk luft, er mere indendørs og bliver derved udsat for smitte fra andre. Forkølelse og influenza er nemlig oftest betinget af luftbårne vira. Forkølelse og den ofte medfølgende hoste kan være en hård belastning. Både for den, der hoster og de nærmeste. Hosten kan også være meget forskellig. Fra den tørre ”tobakshoste” til den seje slimhoste. Det er væsentligt at fastlægge, om man også har feber samtidig med hoste. Er der feber, er der en inflammation. Typisk i slimhinderne i bihuler eller i halsen. Det kan også være tegn på lungebetændelse, så en tur forbi lægen kan være en god ide for at få det undersøgt. Under alle omstændigheder er det ekstra vigtigt at sørge for at få ”vandet kroppen”, så man ikke dehydrerer. Så to til tre liter vand dagligt er især vigtigt, hvis der også er feber med ekstra svedafsondring. Sørg også for at få hvilet ud. God søvn er gratis og lader kroppen op. Rent klinisk er hoste resultatet af reflekser fra receptorer, der sidder i luftvejene, lungehinden, hjertesækken, øregange, bihuler, mave, mellemgulv, sensoriske nerver, relevante muskler samt et “hostecenter” i centralnervesystemet. Disse receptorer kan aktiveres af en række forskellige inflammatoriske, kemiske, mekaniske og temperaturmæssige påvirkninger.

84 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

En hoste kan være et symptom på mange forskellige sygdomstilstande. De mest almindelige årsager til akut hoste er virale eller bakterielle infektioner i de øvre luftveje, efterfulgt af lungebetændelse og sekreter eller fremmedlegemer i luftrøret. At blive udsat for relativt store mængder irriterende og giftige miljømæssige stoffer som røg (tobak og andre typer), støv, rengøringsmidler, udstødningsgas, men også kold luft kan også udløse hosterefleks. Hvis man har været udsat for luftforurenende stoffer i barndommen, øger det risikoen for hoste og hvæsende vejrtrækning i voksenalderen. Hoste, der varer i mere end tre uger, betragtes som kronisk. Årsagerne til en kronisk hoste er mange. De mest almindelige årsager er tobaksrelateret kronisk bronkitis, næseflåd, ikkeallergisk astma og refluks. De tre sidstnævnte betingelser tegner sig for 92-100 % af de kroniske årsager til hoste hos immunsvage ikke-rygere. Vedvarende udsættelse for miljøgifte (fx svamp/mug), visse lægemidler til hjertesygdomme og visse fødevarer, som fx sødede drikkevarer, kan alle udvikle sig til en kronisk hoste hos følsomme mennesker.


DET HOMØOPATISKE HJØRNE

Spændende foredrag, workshops og udstillere på vores store Fagmesse. HUSK: Gratis billetter på sund-forskning-fagmesse.dk.

Der er en velunderbygget tvivl om sikkerheden og effektiviteten ved brug af almindelige hoste- og forkølelseslægemidler til børn. Enten fordi de indeholder alkohol eller immunundertrykkende ingredienser. Derfor er naturlige sundhedsprodukter sikre og effektive alternativer til at reducere tegn og symptomer ved hoste uden at undertrykke hosterefleksens beskyttende effekt og forårsage bivirkninger. Som regel, når det gælder børn, anbefaler jeg det homøopatiske komplekspræparat Brocosin. Det er mere en ”forkølelsessaft” end kun en hostesaft. På grund af det brede indhold af urter lindrer den effektivt de fleste hosteformer, lige fra den slimfyldte til den mere tørre og irriterede hoste. Indholdet af gammelkendte planter og urter som bl.a. timian, althea og solhat gør det til en bredspektret hostemikstur, som anvendes lige fra den tørre astmatiske hoste til slimfyldt tobakshoste. Den er også effektiv imod følgerne ved en forkølelse. Det kan være ømhed i luftvejene, halskatar, selve infektionen, hæshed, ondt i halsen, hovedpine og andre gener. Bærestoffet er økologisk dyrket rørsukkersirup uden alkohol, der sammen med Althea også gør, at den smager rigtigt godt. Det gør Brocosin ekstra velegnet til børn. Da indholdet er homøopatisk, er der selvfølgelig heller ingen bivirkninger.

Ved vedvarende hoste anvender jeg ofte Husteel-dråber. Er der bronkitis involveret, er Bronchalis Heel-tabletter gode. Til generel immunstimulering kan Engystol og Echinacea comp være en god ide. Bihulebetændelser er som sagt ofte årsag til hoste. Her er Euphorbium comp næsespray fantastisk og udtørrer ikke slimhinden i næsen. Ved gentagne infektioner kan det være en ide at tage en udrensende kur med fx Detox Kit engang i efteråret, før infektionssæsonen starter. Uden for homøopatien kan B12-vitaminmangel være årsagen til kronisk hoste. Mange ældre får for lidt B12-vitamin, hvilket kan give vedvarende hoste. Derudover vil en bredspektret vitaminpille altid være en god forebyggende kur sammen med en større dosis af C- og D-vitamin. Med disse ord vil jeg ønske jer nogle sunde og hostefrie første måneder af året.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 85


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Årstidernes udfordringer Af Benedikte Mikkelsen

Kan Jang kan stoppe forkølelsen Naturlægemidlet Kan Jang har dokumenteret effekt. Begynd med Kan Jang, så snart de første symptomer viser sig. Starter du senere, kan du forkorte forkølelsens længde. Kan Jang giver kroppen mere energi og er et godt valg ved rekonvalescens efter sygdom.

Arnicaplanten er lægeplanten med et væld af gode egenskaber Alt fra solskoldning til heling af sår og rifter overalt på kroppen kan cremen indeholdende arnica hjælpe dig med. Lyder det for godt til at være sandt? Så tjek den ud på side 122.

Iskolde hænder skyldes måske ikke kun vinterkulden Raynauds syndrom, hvor patienten oplever konstante kridhvide, iskolde og smertende hænder, forårsages af mangelfuldt blodomløb. Ginkgo biloba-ekstrakt kan øge blodcirkulationen og lindre symptomerne på sygdommen. Ginkgo biloba har også vist sig gavnlig ved tinnitus og svigtende hukommelse. Du får sparket gang i dit blodomløb på side 30.

Træk vejret igen Vintertid er for mange lig med en form for bihulebetændelse med slim i næsen og trykken i hovedet. Sinux er et naturlægemiddel, som er virksomt og godkendt til anvendelse på både den lette og den hårdnakkede bihulebetændelse.

Sne, slud og kolde forårsmåneder kalder på Urtepencil og Maximum, begge fra Natur-Drogeriet. Førstnævnte er gode gamle europæiske droger, der kan støtte immunforsvaret, sidstnævnte er en god blanding af vitaminer og mineraler tilsat den velkendte kinesiske ginseng, der skaber overskud til det danske klima.

86 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Gratis billetter til fagmessen på sund-forskningfagmesse.dk.


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Sol, sol kom nu frem Der er ikke meget hjælp at hente fra den danske sommer, når det kommer til solskinstimer. Derfor er et tilskud med D3-vitamin en god ide. Nu helt veganske - skønt for alle, som gerne vil leve uden at spise animalsk. Vegansk solskinsvitamin finder du på side 26.

Svampe her, der og alle vegne Candidasvampe i tarme, på tæer, ja, alle vegne. Bekæmp de uønskede bæster med grapekerneekstrakt. Faktisk får du også en sjov historie om ekstrakten, som starter hos en juicefremstiller i Texas. Hvordan biologer fandt frem til grapekerneekstrakts antimikrobielle virkning, og hvordan den virker for både mennesker og dyr - alt det finder du på side 42.

Står den på ski? Hævede led står den sikkert også på så. Kiselalger og glucosaminsulfat i skøn forening i cremen, som kan hjælpe til med at gøre din afterskiing smertefri og dermed lidt sjovere. Den må du da tjekke ud på side 96.

Mød radiodoktoren og redaktøren i de første 15 e-bøger – print dem ud, eller læs dem på skærmen Vælg mellem 15 forskellige e-bøger af radiodoktor Carsten Vagn-Hansen og Marianne Palm.

Du kan vælge tre styk for bare 50 kr. De kan læses på computeren, eller du kan printe dem ud.

Fordøjelsen

forstoppelse & irritabel tykt arm

- en artikelsamling om fordøjelse sproblemer - hvorfor og hvad kan du

gøre?

De sunde tarmbakterier - en vigtig del af os Forstoppelse • Irritabel tyktarm (IBS) • Tarmskylning • SIBO Fordøjelsesenzymer • Gør tarmflora en sund • Styrk tarmbakterierne Fermentering • Kosttilskud til tarmen • Linksamling om irritabel tyktarm

Viden og videnskab Del 1: Artikelsamling af Carsten Vagn-Hansen, Marianne Palm Del 2: Links til forskning om forstoppelse og irritabel tyktarm & sund-forskning sund-forskning - viden og

videnskab - e-bogsformat

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 87


19,5 mg

(***)

73 mg

91 % (**)

100 %

®

Har I hørt det? sund-forskning holder en kæmpe fagmesse på DOCKEN i København d. 21. - 22. april.

Hvad sker der på messen?

Nahrungsergänzungsmittel mit Bioflavonoiden aus der Grapefruit

Verzehrempfehlun Tagesmenge % NRV journalière % VNR 3Dose x 15 Daily doseTropfen (15 mit genügend (***) Flüs 19,5 mg

Bioflavonoide Bioflavonoïdes Bioflavonoids Vitamin C Vitamine C Vitamin C

Vor73 Gebrauch schü mg 91 % ( Nach Anbruch inn verzehren

(**) Prozentsatz der Referenzmenge nach VO(EG) 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Valu (**) pourcentage des apports de référence selon le Règlement (UE) N° 1169/2011, VNR = Valeur Nutritionnelle de Référence (**) percentage of reference quantity according to Regulation (EU) N° 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value

Die angegebene em Verzehrmenge dar Nahrungsergänzun Ersatz für eine aus (***) kein Referenzwert vorhanden (***) pas de valeur dereiche référenceErnährung v (***) no reference value der Reichweite von

100 %

OHNE tierische Zutaten SANS ingrédients d´origine anim WITHOUT animal ingredients

CitroPlu

Grapefruit-Kern

Complément alimentaire avec bioflavonoïdes de pamplemousse

Mindestens haltba A consommer ava Best before: Los Nr.: N° de Lot: Batch No.:

GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrücken www.gse-vertrieb.de

50 ml

* 800 mg à 10

GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrü www.biovita.dk - Kontakt Tlf: 76 26 07 66 for nærmeste forhandelerwww.gse-vertrieb.d

Er det rigtigt? DER skal vi med!

88 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

®

DE-ÖKO-005 Non-EU Agriculture

Food supplement with bioflavonoids from the grapefruit

Alt muligt. Forskellige udstillere, workshops og foredrag. Følg sund-forsknings fagmesse på Facebook.

Nährstoff Nutriment Nutrient

grapefrugtkerne ekstrakt

Grapefruit-Kern-Extrakt Extrait de Pépins de Pamplemousse Grapefruit Seed Extract

OHNE tierische Zutaten SANS ingrédients d´origine animale WITHOUT animal ingredients

den u t e l stil lie* frem lmeoDE-ÖKO-005 pa Non-EU Agriculture

800 mgmit Bioflavono Nahrungsergänzungsmittel Bioflavonoiden aus der Grapefruit

Rent økologisk CitroPlus 800

(***) kein Referenzwert vorhanden (***) pas de valeur de référence (***) no reference value

50 ml

* aus biologischem Das verwendete G hergestellt!

CitroPlus 800

(**) Prozentsatz der Referenzmenge nach VO(EG) 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value (**) pourcentage des apports de référence selon le Règlement (UE) N° 1169/2011, VNR = Valeur Nutritionnelle de Référence (**) percentage of reference quantity according to Regulation (EU) N° 1169/2011, NRV = Nutrient Reference Value

GSE Vertrieb GmbH DE-66130 Saarbrücken www.gse-vertrieb.de

COMPOSITION ORIGINALE AVEC GLYCERINE BIOLOGIQUE

800 MG BIOFLAVONOIDES

Bioflavonoide Bioflavonoïdes Bioflavonoids Vitamin C Vitamine C Vitamin C

Ja, nu er det på tide, at vi får hovedet op af jorden.

Hvordan kommer vi med?

*

50 ml

Enig!

Gå ind på www.sund-forskning-fagmesse.dk, hvor I kan finde gratis billetter.


MIG , MIN MOR OG MIN BEDSTE

Grå i toppen? Bare rolig - vi siger det ikke til nogen. Lad italienerne hjælpe dig med en hårfarvespray, som på naturlig vis dækker gråt hår og udvoksninger. Af Benedikte Mikkelsen

Spar penge på frisørregningen. Hvordan? Med en ny hårfarvespray direkte fra Italien kan du nemt skjule dine udgroninger og/eller grå hår for omverdenen. Du kender sikkert, at du lige har brugt mange penge hos frisøren, og nærmest ugen efter spotter du en udgroning. Måske er der ikke mange andre end dig selv, som lægger mærke til det - men irriterende er det. Vupti, med få sprøjt kan du få samme følelse, som da du gik ud ad døren hos frisøren. Du kan strække din hårfarve ret langt. Tre til fire sprøjt, inden du forlader hjemmet, og du er klar til at indtage verdenen uden en stribe af anderledes hårstrå på toppen. Ligegyldigt, hvilken hårfarve du har … Så kan du bruge BioKap, som produktet hedder. Det kommer nemlig til alle hårfarver og typer. Produktet bliver siddende i håret og forsvinder først, når du vasker det ud. Så måske behøver du ikke putte det i håret dagligt.

Faktisk er det den første hårfarvespray og altså ikke ”bare” en tørshampoo med farve. Naturligt, let og lækkert BioKap er uden parabener, silikone, kunstig parfume og meget andet kemi, som vi ellers kender fra almindelige hårfarvningsprodukter. Du skal derfor ikke være bekymret for, at hårfarvesprayen sidder i håret, indtil du skyller det ud. Sprayen indeholder plejende ingredienser, så håret hverken udtørres eller fedtes, når du bruger produktet. Hurtig og nem reparation af håret - det kan vi li’! Farver du selv dit hår, så laver BioKap helfarver, som er nogle af de reneste på markedet. Så slut med kradse hårfarver, hvor øjnene løber i vand, og hovedbunden klør. Italienere er kendt for godt hår og god stil. Det vil vi da også være heroppe i det kolde nord! sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 89


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Beyonce og Jay Z inden for hår, hud og negle Vil du ha’ fyldigt hår, stærke negle og smuk hud, så er kisel og biotin makkerparret, du vil opsøge. De har hver deres forcer, men tilsammen står de endnu stærkere. Af Benedikte Mikkelsen

Vi ved, at du ved det! Rigtig mange af de mineraler og vitaminer, som findes i naturen, findes også i den menneskelige krop. Kisel (silicium) er ingen undtagelse. Det er et mineral, som findes nærmest overalt i naturen - og ja, også i din krop. Desværre er det sådan, som med så meget andet, at mængden af stoffet i kroppen mindskes med alderen. Kisel holder dit bindevæv elastisk og styrker din hud, hår og negle. Ja, øv, men et nedsat indhold af kisel i kroppen medfører slap, rynket hud, skrøbelige negle og tyndere hår. Men tør øjnene! For ved et indtag af kisel kan du holde aldringstegnene på afstand.

Elsker du kød? Så skal du måske have massen til ansigtsfurerne frem før din vegetarnabo. Hej igen, planterige Jep, igen, igen må vi konferere med det smukke planterige. Med fødevarer, som indeholder kisel, fx brune ris, kornprodukter, nødder, mandler, frugt, bønner, grøntsager, spirer og tang kan du snacke dig til et yngre udseende – no kidding! Dog kan du med fordel tage et tilskud for at opnå den rette daglige dosis. Kisel binder vandet i hudens og hårrøddernes bindevæv, er med til at øge blodtilførslen og indvirker positivt på produktionen af elastin og kollagen, der er de fibre, bindevævet udgøres af. Dermed er kisel både med til at fugte og opbygge det vigtige bindevæv, som har så stor betydning for fast hud, stærke negle og kraftigt hår.

Et dagligt tilskud med kisel og biotin giver næring til huden og hårrødderne indefra. Pssst … Mange undersøgelser viser, at kødspisere hurtigere udvikler rynker end vegetarer/veganere. Især det forarbejdede og røde kød har et dårlig ry. Er du kødspiser, skal fugemassen måske ha’ en permanent plads på badeværelseshylden før end forventet.

90 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

Makkerparret udi hår, hud og negle Hvad kisel er for bindevævet, er B-vitaminet biotin for de celler, der fornyr og udvikler nye hår. Biotin har et højt svovlindhold, som er livsvigtigt for den menneskelige organismes iltningsprocesser og har en positiv effekt på cellevækst og celledeling. Mangel på vitaminet kan medføre skrøbelige negle, tør/fedtet hud samt hårproblemer. Skældannelse er også et symptom på biotinmangel - så hvis du ikke vil ligne en, som har været ude i snevejr midt om sommeren, så skulle du måske snuppe lidt ekstra biotin. Svenskerhår Ja, de kan noget med hår, de svenskere. Original Silicea er blandt frontløberne på området og er da også blevet kvitteret med ”Swedish Health Awards” i 2017 for bedste hårprodukt. Mand, hvor har du lækkert hår Yes, we like! Mænd med flot hår er i høj kurs, og sådan har det jo egentlig altid været. Derfor kan du som mand med fordel snuppe et lille tilskud til håret. Original Silicea kommer nemlig også til mænd, som er tilpasset et andet behov end kvinders. Vi ved jo desværre, at mænd i høj grad lider af hårtab, jo ældre de bliver. Tålmodighed er en dyd Tro nu ikke, at din manke pludselig er vokset til dobbelt størrelse efter en nat. Du får først den fulde virkning efter to til seks måneder. Til gengæld skal du kun tage en kapsel dagligt – haps, og du er på vej til godt garn, stærke negle og sund hud. Det er også rart at vide, at kiseldioxiden i Original Silicea har en meget lille partikelstørrelse, så kroppen bedre kan optage det og udnytte det. Så det ryger ikke lige igennem systemet. Faktisk kan du også tage det som gel, hvis du ikke er kapseltypen.


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

Kisel holder dit bindevæv elastisk og styrker hud, hår og negle. Mangler du kisel i kroppen, kan du opleve, at din hud bliver rynket, du får skrøbelige negle og tyndere hår.

Voksne mellem 18 og 60 år har behov for 25-30 mg kisel dagligt, og er du over 60, stiger den anbefalede dosis til 30-40 mg dagligt. Som eksempel indeholder 100 gram brune ris 36 mg kisel, 100 gram havregryn indeholder 13 mg kisel, og 100 gram banan indeholder 8 mg kisel.

Naturligt findes biotin i fødevarer som æg, ris, fuldkorn, grønkål, champignon og nødder. Det anslås, at voksne almindeligvis har et behov for 120-200 mikrogram biotin dagligt.

Værd at vide om kisel og biotin

Undersøgelserne taler for sig selv En undersøgelse på 419 personer i 2015 på en gruppe kvinder i alderen 21 til 50 år viste, at Original Silicea havde en effekt på omkring 80 % af deltagernes negle. Kvinderne oplevede, at deres negle blev stærkere, fik en mere jævn struktur og blev mindre skøre. Den samme testgruppe oplevede mellem 77 og 79 % forbedring på hudens elasticitet, fugtighed og vitalitet.

I et studie, offentliggjort i det tyske magasin Kosmetische Medizin, fik 55 kvinder Original Silicea gennem seks måneder for at se, om det kunne hjælpe mod fænomenet, hvor 50 % af alle kvinder får tyndere hår med alderen. Efter seks måneder med kiseltilskud havde forsøgsgruppen øget deres hårvolumen med 13 %. Hvert eneste hårstrå var vokset 13 % i tykkelsen, og med omkring 100.000 hårstrå giver det selvsagt synligt resultat.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 91


92 sund-forskning - en glad sjĂŚl har brug for en sund krop


MIG, MIN MOR OG MIN BEDSTE

SUPER B B

B

Når du kører på reserverne …

Vi kender det alle sammen. Lige pludselig sker der lidt for meget omkring os. Dagligdagen skal køre med arbejde, indkøb, madlavning og kvalitetstid med ungerne. Der er hyggelige arrangementer, man gerne vil deltage i, og nogle gange bliver man samtidig overfaldet af knap så rare ting: influenza, en særligt stresset periode på jobbet – eller måske familiens bil, der går i stykker. Af Marianne Palm

Så er det, du af og til er nødt til at bruge af reservetanken. Eller er du? Du kunne også vælge at styrke din naturlige modstandskraft - både fysisk og mentalt. Her kan Super B-Complex fra Natur-Drogeriet være en naturlig støtteterapi med en blanding af B-vitaminer og urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod. Nødvendig hjælp fysisk og mentalt Du har brug for 13 forskellige vitaminer for at overleve og trives, og heraf udgør B-vitaminerne de otte. B-vitaminerne har afgørende betydning både fysisk og mentalt - fysisk, fordi de direkte indvirker på dit hjerte, dit stofskifte og din fordøjelse, og mentalt, fordi de påvirker dit humør i positiv retning og stimulerer hjernen, så du er bedre rustet til at fokusere, huske og lære nyt. Også mod nervøsitet Er du udbrændt og træt, plaget af stress, angst eller nervøsitet, er B-vitaminer noget af det første, du skal tænke på. B-vitami-

ner har en afgørende betydning for energiproduktionen, da de hjælper din krop med at bruge protein, fedt og kulhydrater som effektiv brændsel til fordøjelsen og optagelsen af alle andre gode næringsstoffer. B-vitaminerne er vandopløselige - det betyder, at de ikke kan oplagres i kroppen, og du skal derfor dagligt have dem tilført via kosten eller som tilskud. Og ganske vist er der som nævnt otte B-vitaminer, men i naturen findes de ikke isoleret, men i form af et helt kompleks. Denne form for samlet kompleks skal du derfor også kigge efter, når du vælger tilskud. Styrke uden at blive speedet Urterne astragalus, russisk rod, rosenrod og schisandra er alle adaptogene, som hjælper din krop til bedre at kunne håndtere de belastende faktorer, den bliver udsat for. Astragalus er bl.a. med til at øge din modstandskraft over for stress – og giver dig øget fysisk og mentalt velvære. Russisk rod giver energi og støtter dig ved udmattelse og træthed. Rosenrod er bl.a. med til at tilpasse kroppen til følelsesmæssige belastninger og fysiske udfordringer. sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 93


TRÆNING MED OMTANKE

21-28 dages træningsprogram med 5-15 minutters daglig træning Tre enkle mindfulness meditationsøvelser til dig i din hverdag. Af Heinrich B. Johansen

Hver af dem kan praktiseres i fx mellem 1-15 minutter dagligt og gerne i mindst 21 dage, før du evaluerer på dit udbytte af dem. Misser du en dag i løbet af de 21 dage, anerkend det, og udfør blot øvelserne næste dag uden dårlig samvittighed.

Motivation: For overhovedet at komme i gang med de 21-28 dages meditationstræning kan det være ganske vigtigt at være bevidst om sine (dybereliggende) motivationsgrunde.

Det tager tid at skabe en ny vane. Hjernen elsker gentagelser, derfor har vi tendens til at gentage samme mønstre i vores liv.

”Hvad handler det (dybest set) om for mig, at jeg nu vil træne meditation dagligt i 5-15 minutter?”

At begynde at meditere handler derfor om at ”væve et nyt smukt tæppe, der består af nye mønstre”. Det tager tid, inden man overhovedet kan se, at det er et tæppe, man arbejder på. Det tager endda tid, inden man kan se, hvilket mønster der er på tæppet.

-

Tålmodighed er ikke bare en dyd, det er et fundament i meditation og i det at udvikle en ny vane.

- Er det pga. en begyndende stresstilstand, fx meget tankemy lder og svært ved at falde i søvn eller sover dårligt?

Når der er gået 21-28 dage med daglig/næsten daglig meditation, er det ganske sandsynligt, at du har fået en ny vane ind i dit liv. Du kan nu se det tæppe og det mønster, du har arbejdet på i de forgangne uger. Du ved nu, hvordan du kommer videre, og kan eventuelt søge ny inspiration, nye øvelser og måske tilmelde dig et kursusforløb.

- Har du måske mediteret før og har mistet vanen og har nu brug for at genoptage træningen, fordi du ved, at det er gav nligt for dig?

Er det fx pga. en åben nysgerrighed, fordi du kender andre, der mediterer og har glæde af det, så du er inspireret af det, du hører fra dem og den positive forandring, du måske oplever hos dem?

Undersøg dine motivationsgrunde, og mind dig selv om disse gerne dagligt. Især hvis du mister lysten undervejs i de 21-28 dage, så mind dig selv om, hvorfor du er begyndt på denne træning. Husk, at det tager tid, inden du kan se tæppet med det smukke mønster på. Jeg ønsker dig en rigtig god træning og gode oplevelser hermed.

94 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


TRÆNING MED OMTANKE

Heinrich Birk Johansen har 20 års erfaring med meditation & mindfulness. Fire års uddannelse til mindfulness lærer, meditationsformidler & MBSR instruktør. Uddannet Qi Gong-/Tai Chi-instruktør. Siden 2010 forskningsinstruktør i mindfulness på Rigshospitalet & Skejby Universitetshospital. Underviser på stilhedsretreats, lederuddannelser, virksomheder, skoler og institutioner er samt forløb til elitesportsfolk m.fl. Udbyder uddannelserne Mindfulness Mentor, Mindfulness Lederskab, Mindfulness Master, Mindfulness Stress Coach og Mindfulness Instruktør. Du kan stille spørgsmål til Heinrich på heinrich.johansen@sund-forskning.dk Heinrich B. Johansen MBSR og Qi Gong-/Tai Chi-instruktør

Forslag til tre øvelser:

Tre gode grunde til at praktisere disse øvelser:

1. Når du vågner om morgenen: Bliv liggende i sengen, og bring opmærksomheden til dit åndedræt. Tag først fem halv dybe, rolige og uanstrengte åndedræt ind gennem næsen, og ånd roligt ud gennem munden. Herefter ligger du og mærker åndedrættet ud i kroppen, præcist som det er, uden at kontrollere det, uden at trække det dybere, end det al lerede er. Fortsæt med denne øvelse 1-15 minutter. Tillad en indre atmosfære af venlighed, mildhed eller blidhed etc. i forhold til åndedrættet og/eller dig selv.

1. Måden, du starter din dag op på, har afgørende indflydelse på dit overskud og helbred m.m. langt op ad dagen. Måske endda hele resten af dagen. Kommer du roligt og nærvæ rende i gang med dagen, har du lagt et både fysisk, mentalt og sjæleligt, sundt fundament og udgangspunkt for at kunne møde dagens gøremål med større rummelighed og klarhed.

2. I løbet af dagen: Stop op, og vær enten stående eller sid dende i øvelsen; bring opmærksomheden til dit åndedræt. Tag fem dybe, rolige og uanstrengte åndedræt ind gennem næsen, og ånd roligt ud gennem munden. Herefter sidder/ står du og mærker åndedrættet ud i kroppen, præcist som det er, uden at kontrollere det. Tillad en indre atmosfære af venlighed, mildhed eller blidhed etc. i forhold til åndedræt tet og/eller dig selv. Denne øvelse kan du lave i trafikken, når du holder for rødt, imens du sidder i toget, eller du kan ganske enkelt vælge, at du vil stoppe op hver anden time i løbet af dagen. Fx sætte et ur til at ringe, så du husker det. 3. Når du ligger i sengen om aftenen og som noget af det sidste, inden du falder i søvn: Bring opmærksomheden til dit hjerteområde. Læg eventuelt en hånd på hjertet. Når du har kontakten med hjerteområdet, ånd da ind til hjertet, og ”ånd ud gennem hjertet”. Tænk herefter på nogen eller noget, du er taknemmelig for, er i dit liv. Mærk fornem melsen/følelsen af taknemmelighed i hjerteområdet eller ud i kroppen. Hvor du nu eventuelt måtte mærke den. Accepter, at du måske ikke kan mærke fornemmelsen/ følel sen. Sådan er det bare, du får stadig glæde og gavn af øvel sen, og måske med tiden gennem gentagelser af øvelsen bliver følelsen i dig tydeligere og tydeligere. Disse tre øvelser kan du naturligvis veksle mellem, så måske er det øvelse nummer tre, du laver om morgenen og nummer et, du laver om aftenen etc. Måske du sætter øvelserne et og tre sammen.

2. Vi er som moderne mennesker meget ”på” og aktive i løbet af dagen. Vi har derfor brug for kortere og længere pauser, hvor nervesystemet kan ”skifte gear” fra handle-modus til mere værens-modus. Her kan vi restituere og genopbygge vores system, fysisk som mentalt, så vi kan vende styrket tilbage til den opgave eller de mennesker, der venter os. 3. At slutte dagen af med at praktisere taknemmelighed med kontakt til hjertet, er en både enkel og meget kraftfuld øvelse. Følelsen og fornemmelsen af taknemmelighed styrker vores selvværd og samhørighedsoplevelse med andre mennesker. Det øger oplevelsen af at høre til og være en del af noget meningsfuldt. Men hvorfor vente til dagen er slut, når du kan praktisere taknemmelighed i løbet af dagen, måske endda allerede fra morgenstunden.

Gå ikke glip af noget! Tjek sund-forsknings fagmesses facebookside.

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 95


TRÆNING MED OMTANKE

Træn træn træn træn

Skal du give den gas på ski? Aaah - at glide ned ad hvide, sneglinsende pister eller en stille og meditativ langrendstur? En skioplevelse, som 450.000 danskere hvert år søger, når de drager mod sne og kulde. Mange vender dog hjem med skader. Korrekt forberedelse og en smertebehandling baseret på kiselalger og glucosaminsulfat kan gøre din aktive ferie vellykket. Af Benedikte Mikkelsen

Udgangspunktet for en vellykket skiferie starter 6-10 uger før afrejse med træning af styrke, kondition og balance. Skisport er krævende for muskler og led og indebærer bevægelser, som du sikkert ikke udfører til hverdag. Mange fitnesscentre tilbyder specifik skisportstræning. Varm op! Varme muskler og led er mere smidige og effektive og virker støddæmpende mod stød og belastende tryk. Husk pauser! Er musklerne trætte, er der større risiko for skader, og kroppen skal jo helst holde alle de dage, skiferien varer. Sørg for at tage en god lang pause midt på dagen, eller vælg at benytte en halv dag på ski, og hold en længere afterskiing. Put kiselalger på din skade Den antiinflammatoriske creme ”Joints” fra Thermal Water Montbrun indeholder kiselalger (silicium) og glucosaminsulfat og andre ingredienser - tilsammen hæmmer de inflammationen og stimulerer dannelsen og beskyttelsen af brusk. Det er ikke kun uheldige skiløbere, der kan få glæde af produktet, også personer med fx gigtlidelser og overbelastningsskader kan opnå lindring. Kiselalger og glucosaminsulfat lindrer ledsmerter og styrker leddene ved at stimulere produktionen af kollagen i bruskcellerne. Kollagen er et protein, der er med til at bevare bruskens elasticitet og tykkelse, så leddet kan holde til at blive brugt. Ved muskelledsmerter efter fald eller vrid kan udvortes brug af antiinflammatorisk creme direkte på leddene være mere effektivt end behandling i tabletform – huden optager de aktive stoffer lokalt og placerer dem i de påvirkede områder.

Er uheldet ude, så mindsk følgerne ved en skade - benyt RICE-princippet: R: Ro – lyt til kroppens signaler, og respekter dem. Støt fx ikke på foden, hvis det gør ondt I: Is – kulde dæmper smerter. Læg is på skaden 30 minutter i timen de første seks timer C: Kompression – læg tryk på skaden de første 24-36 timer E: Elevation – hold det beskadigede område mindst 30 cm over hjertehøjde de første 48 timer

96 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


n

klub-sund butikken Medlemmer af klub-sund får rabat i butikken. Meld dig ind lige her: www.klub-sund.dk

SPOT

Zen Wear yogatøj ... ... er vores lækre tekstiler, som er lavet af økologisk bambus med blødhed og komfort! Bambustekstilerne er allergivenlige, perfekte til sensitiv hud og antibakterielle, hvilket eliminerer lugte.

Unikke halskæder og armbånd ... ... Mala Spirit forfører os med smukke, unikke halskæder (malaer) og armbånd lavet med Rudraksha-frø og særligt udvalgte sten. Frøene dyrkes og høstes på bæredygtige jordbrug i Bali, og inden smykkerne laves, velsignes Rudraksha-frøene. Snoren, der bruges til malaerne, er bomuld. Rudraksha-frø siges at tilbyde fred, klarsyn og målsætning til dén, som bærer dem, og giver plads til positive tanker og energi.

Bøger som glæder ... ... til alle, som vil vide mere om sund og god mad lavet fra bunden af. Eller vide mere om urternes forunderlige verden.

Medlemmer af klub-sund får rabat i butikken. Meld dig ind lige her: www.klub-sund.dk

Besøg os på: www.klubsundbutikken.dk og facebook

sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop 97


E NG H O L M ND S. D K

NDS Nutrient Delivery System

Probiotic SkinActive

®

Fine linjer, cellulitis, bedre hudkvalitet PROBIOTIC ® SKINACTIVE

Total SkinCare tiske bakterier Effektive probio n, vitamin C llage + 2500 mg ko amt zink og vitamin E s PROBIOTIC SKINACTIVE nærer hudens 3 lag indefra og fylder op med de nærings­ stoffer som huden har behov for.

Genopret din tarmflora

NDS ®PR O

IC TIL HE T O LE BI MILIEN FA

og mærk følelsen af en velfungerende mave og et godt velbefindende

PROBIOLAX®, PROBIOTIC PANDA®-1, PROBIOTIC PANDA®-2, PROBIOTIC I.L.D.®, PROBIOTIC PERFORMANCE®, PROBIOTIC W8-CONTROL®, PROBIOTIC S-60-NRG®, PROBIOTIC BARRIER®, PROBIOTIC CLASSIC ®. T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S

98 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop


P

Ta´ en ause

Pust ud, og tag en Pause - tag en pause fra hverdagen, fra studierne, fra kæresten, fra mobilen, fra alt! Nyd din Americano, fald tilbage i sofaen, og læs sidste nye viden om, hvordan du holder dig sund, let og lækker på naturlig vis. Enjoy!


P 100

E

nergidrikke brænder dig af Drikker du energidrikke? Det er der rigtig mange unge, som gør, og forbruget i Danmark er stærkt stigende. Du tror, at det er sodavand, men det er det altså ikke. Det er en drik, som i den grad kan påvirke helbred og adfærd.

p a y a t t e n t i on t o a l l t h a t s u g ar Af Freydís Von Gudjónsdóttir og Signe Øbro Hansen

Slingre ned ad Vestergade. Dag og nat, morgen og aften, energidrikkene bliver ikke kun drukket i forbindelse med fester og alkohol, de ses alt for ofte i træningslokaler eller på en kold morgen i februar, hvor man lige skal presse lidt ekstra energi ud af krop og sjæl. Hører du til blandt energidrikkerne, så har du måske også mærket, at du paradoksalt nok ikke mærker, at du egentlig på den lange bane kan præstere mere af noget som helst. Faktisk tværtimod. Energidrikke bliver af mange opfattet som en tilforladelig læskedrik, men kigger du på ingredienslisten, vil du hurtigt se, at det ikke helt er tilfældet. Hvad ved vi egentlig om disse læskedrikke, og hvad gør de ved kroppen?

Hvis du er ung, vejer under 64 kilo og drikker en dåse på 50 cl, har du allerede fået for meget koffein!

Koffein - får du også for meget? Det er koffein, der spiller hovedrollen i energidrikke. Den kære koffein, der kan sparke trætheden ud af dig som en fuldvoksen bryggerhest. Og du vil jo gerne have energi til det hele. Der er opgaver, der skal klares, pligter, der skal passes, oplevelser, der skal nydes, og et liv, der skal leves. Så giver det da umiddelbart god mening at drikke noget opkvikkende, og de gamle kan jo godt sidde og klirre med kaffekopper morgen, middag og aften. Så hvad skulle problemet med en energidrik eller to nu være? Og ja, der er faktisk mere koffein i kaffe end i energidrikke, men er du ung, kan du slet ikke tåle det i lige så store mængder som voksne. Så der skal ikke så meget til, før du måske oplever at blive sur, får hovedet fuld af bekymringer eller må ligge søvnløs den halve nat.


Du kan også opleve at blive afhængig af koffein og få abstinenser som fx en bragende hovedpine, hvis du misser din daglige dosis. Hvis du er villig til at løbe den risiko, fordi du tænker, at det er guld værd at få lidt ekstra pep og et adrenalinkick til at komme frisk igennem dagen, kan du godt blive skuffet. I stedet for at gøre dig fokuseret kan adrenalinen lige så godt gøre dig jumpy og vred. Du kan også blive ekstra træt næste dag, hvis koffeinen får dig til at sove dårligt om natten. Og det bliver du ikke bare ukoncentreret og sløv af. Det kan lave så meget rod i hjernen, at du får trang til at overspise, du bliver lettere syg og får det dårligt med dig selv.

101

Din hjerne på koffein Koffein er et alkaloid, der findes i mere end 60 forskellige planter, bl.a. i teblade, kaffe- og kakaobønner. Du kender dets effekt, men hvad er det helt præcist, der sker i kroppen? Adenosin er en neurotransmitter, der fungerer som et træthedssignal. Det ophober sig i hjernen op gennem dagen, og jo højere koncentration, jo større er trangen til søvn. Koffein kan binde sig til hjernens adenosin-receptorer og blokerer signalet. Koffeinen gør dine hjerneceller mere aktive, hvilket får hypofysen til at sende besked til binyrerne om at producere adrenalin. Adrenalinet påvirker dit nervesystem, så årvågenhed, puls og blodtryk stiger. Værsgo, siger vi bare. Et stort kick til hjernen, og det skaber altså problemer i dagene derpå.

I energidrikke tillades et indhold på op til 320 mg koffein pr. liter. Det anbefales, at børn og unge ikke indtager mere end 2,5 mg koffein pr. kilo kropsvægt om dagen (DTU fødevareinstituttet). Så vejer du 60 kilo, er det kun 150 mg, du kan ”tåle”. Og det er jo et vidt begreb, for ingen kan tåle at mangle sin søvn.

Koffeinsøster eller rutineret fåretæller Har du prøvet at ligge søvnløs til den lyse morgen, fordi du var så vild og dristig at tage en kop kaffe efter klokken 16? Og måske undret dig over, at andre tilsyneladende kan svælge i koffein uden de store problemer? Der kan være tale om ren og skær tilvænning, men dine gener er muligvis også en del af forklaringen. Koffein omsættes i leveren ved hjælp af enzymet cytochrom P4501A2, som bliver styret af genet CYP1A2. Nogle har en variant af genet, der giver en høj enzymaktivitet, hvilket betyder hurtig nedbrydning af koffeinen. Og så er der andre, der i højere grad må holde sig på måtten og holde hånden over koppen. De vil nemlig have koffeinen længere tid i kroppen og have “glæde” af virkningen i mange timer. Uanset hvilken genvariant børn og unge er udstyret med, er det vigtigt at huske, at de kun tåler små mængder.


Du kan blive mindre klog Koffein kan forstyrre din søvn. Det kan udvikle sig til en ond cirkel, hvor den dårlige søvn gør dig træt og forstærker din trang til koffein. God søvn er vigtig for det fysiske og psykiske helbred i alle aldre, men ikke mindst for børn og unge, der skal igennem en intens periode med vækst og hjerneudvikling. Søvnmangel kan mindske mængden af REM-søvn og dyb søvn. Da de er en vigtig del af mekanismen bag informationslagring, kan det påvirke deres evne til at klare sig godt i skolen. Der vil ske ændringer i hormonsystemet, bl.a. i væksthormoner og i de appetitregulerende hormoner leptin og ghrelin. Det giver større risiko for overvægt. Det øger også risikoen for et svækket immunsystem og depression blandt unge, der sover dårligt og for lidt.

P

St a y s m art ...

Energidrikke kan give bivirkninger som hjertebanken, rastløshed og søvnløshed.

102

Koffein kan skabe misbrugere! Du har måske oplevet, at koffein kan gøre dig helt salig. Det kan skyldes, at koffein øger udskillelsen af dopamin, der er et neurotransmitterstof, der aktiverer hjernens belønningscenter. Da hjernebarken hos børn ikke er fuldt udviklet, er det muligt, at koffeinens aktivering af dette center har en negativ effekt på hjernen, og det øger muligvis risikoen for udvikling af misbrugsadfærd senere i livet.

Piger tidligt i hormonelle problemer Kønshormonerne går heller ikke ram forbi. Et amerikansk studie viser, at der hos unge piger er en association mellem indtag af koffeinholdige drikke og tidlig menstruationsbegyndelse, hvilket igen er kædet sammen med større risiko for kroniske sygdomme senere i livet, fx type 2 diabetes.


P 103

S

ødere end sodavand

Er du en af dem, som drikker energidrikke, fordi de smager godt? Den herlige smag skyldes nok det utroligt høje sukkerindhold. Energidrikke indeholder nemlig ofte overdrevet meget sukker, som ud over at ødelægge dine tænder kan gøre dig tyk og trist. Faktisk er der ofte 10-30 % mere sukker i energidrikke end i sodavand. Og så skal der regnes! I en dansk dåsecola (og der er forskel fra land til land!) er der 17 sukkerknalder i! 17 stk., og hvis der kan være 30 % mere sukker i en energidrik, kan du risikere, at du på en halv times tid drikker 22,6 sukkerknalder. 17 stk. stablet er alt, alt for mange. 22 er endnu værre. - og det er altså bare en af de små dåser. Og kun én. Bvadr. Ud over almindeligt sukker og glukosesirup tilsættes nogle energidrikke kunstige sødemidler som sucralose, sakkarin, aspertam og acesulfam K, mens nogle udelukkende indeholder kunstige sødemidler.

Op til 30 % mere sukker i energidrikker, altså 22, 6 sukkerknalder.

En dansk dåsecola indeholder 17 sukkerknalder.

Energidrikke indeholder ofte 10-30 % mere sukker end sodavand Det kan skabe inflammationstilstande i kroppen og fremme livsstilssygdomme som metabolisk syndrom, type 2 diabetes, visse former for kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Sukkerfri er ikke lig med sund Hvis du tror, at din energidrik er et mirakelmiddel til vægtregulering og toppræstationer, så må du desværre tro om igen. Selvom der på etiketten står, at den næsten er kaloriefri, er den langtfra sød og uskyldig. Den søde smag kommer højst sandsynligt fra kunstige sødemidler, og man mener, at de ligesom sukker kan gøre dig overvægtig og på sigt være skyld i type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Det tænker du sikkert ikke så meget på lige nu, ung som du er, men kig dig omkring. Det kan gå grueligt galt. Åbn for en amerikansk tv-station med live-tv fra et tilfældigt street-view, og du kan med egne øjne se, at kalorielette sukkerdrikke ikke er nogen garanti mod overvægt.


Nyere studier har vist, at selv et relativt lavt indtag på 200 mg om dagen af det kunstige sødemiddel sucralose mindsker personers insulinrespons og insulinfølsomhed, samt at det ændrer tarmfloraen. Og det går ud over alverdens ting, bl.a. immunforsvar, hormonsystem og nervesystem. Og du udvikler overvægt og diabetes 2, kredsløbsforstyrrelser, eller hvad man i dag kalder diabetes 3 – Alzheimer.

Sukker kan give depressioner Som ung er din hjerne i gang med en stor udvikling, derfor er det super vigtigt at tænke over, hvad det er, du putter i din krop. Det viser sig, at teenagere som indtager sukkerholdige drikke, har en risiko for at få depressioner. Den ene grund kan være, at raffineret sukker undertrykker BDNF (brain-derived neurotrophic factor), hvilket også er kædet til depression. Den anden grund kan være, at sukker hindrer omsætningen af glukose og lipider, hvilket fremmer inflammationstilstande i kroppen og svækker immunsystemet, som kan føre til større risiko for depressioner. En anden faktor er, at du øger risikoen for overvægt og livsstilssygdomme ved at indtage sukker, og det i sig selv er en risikofaktor for depressioner.

Bliver bare et måltid erstattet med en energidrik flere gange om ugen, er der stor risiko for, at du ikke får nok af de næringsstoffer, der skal give dig, ja, energi … Motion – vælg det, du kan lide Spis mange små måltider - det giver energi hele dagen. Drop sodavand og slik, kager og energidrikke. De skaber en søvnig, magtesløs og doven krop. Ovenikøbet med en uklog hjerne. Bvadr.

Er vi for slappe med sikkerheden? EFSA (European Food Safety Authorisation) har fastsat en grænse for det acceptable daglige indtag af de forskellige kunstige sødemidler, og de mener, at de er sikre at indtage.

P 104

Sukker må kun udgøre maks. 10 % af dit samlede energiindtag. Hvis der skal være plads til lidt slik, chokolade og kage, bør børn og unge højst drikke ½ liter søde drikke om ugen.

eat healthy

Problem 1: En energidrikker kan umuligt holde øje med sit daglige indtag, da det oftest ikke står på emballagen, hvor meget kunstigt sødemiddel drikken indeholder. Problem 2: Forskningen af kunstige sødemidler er utilstrækkelig, da en lang række reagensglas- og dyreforsøg igennem årene påviser en skræmmende sammenhæng mellem indtagelse af kunstige sødemidler og kræft, tumorvækst, tarmsygdomme, forhøjet blodsukker samt en indflydelse på kognitive evner. Selvom EFSA mener, at det er ufarligt at indtage kunstige sødemidler, er det ikke ensbetydende med, at det er sundt at indtage dem.


S t a y str on g . . . Kom (for en gangs skyld) sovende til det Vil du gerne have mere energi uden at løfte en finger eller bruge energidrikke? Så skal du måske bare have lidt mere søvn. Det kan du læse om i vores e-bog eller i artiklerne på www. sund-forskning.dk.

I USA og Frankrig bliver du overvåget - På den gode måde. Her foretager de systematiske observationer af energidrikkes bivirkninger. Selvom forbruget har været stigende herhjemme, foretager vi ikke en lignende overvågning. De alvorlige bivirkninger er knyttet til hjerte-kar-systemet, mave-tarm-kanalen og nervesystemet. Fint nok, tænker du så, men det er alligevel knap så sjovt at rende rundt som et nervevrag med diarre og hjertebanken.

Energidrikke bør (absolut) ikke indtages af børn, gravide og ammende.

Drik en energidrik → træt og flad for energi Sukkerholdige energidrikke får blodglukosen til at stige, hvilket vil føre til et ustabilt blodsukker. Når blodglukosen stiger, sender bugspytkirtlen insulin i blodbanen med det formål, at glukosen føres til cellerne og tilfører kroppen energi. Problemet opstår, da kirtlen sender mere insulin ud i blodbanen, end der er behov for, fordi blodsukkeret steg så hurtigt. Konsekvensen er, at blodsukkeret falder hurtigt igen, hvilket vil efterlade dig træt og flad for energi.

Energidrikke indeholder typisk tilsat sukker og/eller sødestoffer og koffein. De er ofte også tilsat stoffer som taurin og glucoronolacton samt B-vitaminer.

I 2009 ændrede de danske myndigheder reglerne angående energidrikke. Nu er det tilladt, at de indeholder dobbelt så meget koffein som før, og producenten må selv bestemme størrelsen på energidrikken.

105


S P

lut med menstruationssmerter

106

Kan to små plastre, sat tæt på underlivet, og et enkelt plaster, sat på lænden, gøre en forskel for menstruationssmerter? Ja, det hævder forskerne fra Italien, og deres forsøg er meget overbevisende.

Af Marianne Palm

Gennem målinger af den lokale blodgennemstrømning i muskler og væv så dybt som 8-9 centimeter inde i kroppen er det muligt at udnytte kroppens egen teknologi. Fra naturens side er vi klædt rigtig godt på med en krop, der konstant danner en flok infrarøde frekvenser, som vi kan udnytte ved simpelthen at kaste dem retur ude fra huden og tilbage til de respektive organer. Når de naturlige bølgefrekvenser rammer plastret, som er sat på det smertende område, bliver de kastet retur til kroppen, og resultatet er en bedre blodgennemstrømning. Det skaber en kaskade af gode effekter, hvor det ved menstruationssmerter især handler om at få blodet til at strømme uden de smertefulde muskelsammentrækninger og få immunforsvar, lymfesystem og kredsløb til sammen med hormonerne at regulere menstruationsblødningen, så der alt i alt bliver færre smerter.

N o p a i n,

Slut med menstruationssmerter uden brug af smertestillende medicin.

n o side effect s

Det lyder som en drøm, at nogle plastre skulle gøre den store forskel, men det ser det ud til, og har du haft brug for månedlig smertestillende medicin, har du hermed en bivirkningsfri metode. Plastrene skal blot sættes på efter anvisningen på pakken, varm dem med dine hænder et par minutter, så de sidder fast, og du kan fortsætte dine øvrige gøremål.

P.S. Der er også et plaster til din mand, din kæreste, til svigermor eller til den sure chef, der har ondt i nakken. Tjek dem ud på www.sund-forskning.dk.

Vil du gøre noget ekstra godt, så styrer du også udviklingen af smertestofferne gennem fedtsyrerne: Undgå branket mad, og spis godt med omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie eller baseret på alger. Dyrk let motion, fx yoga, pilates, svømning, eller hvad du nu har lyst til på de lidt sværere månedlige dage. Plastret kan i øvrigt tåle masser af vand, og virkningen varer i fem dage, rigeligt til at slippe for plagerne.


ORIGINAL SILICEA

HEMMELIGHEDEN BAG ET SMUKT OG SUNDT HÅR

Opnå stærkere og tykkere hår Kort, langt, farvet eller krøllet. Dit hår har stor betydning. Original Silicea er et kosttilskud som giver næring indefra – det holder dit hår smukt, det giver dig sund hud og stærke negle. Rigtigt valg af vitaminer og mineraler forstærker din naturlige skønhed. Original Silicea er Sveriges bedst sælgende kosttilskud inden for hår, hud og negle flere år i træk. Silicea er et veletableret produkt med mere end 55 års dokumenteret erfaring. Veldokumenteret af flere kliniske undersøgelser på både hår, hud, og negle, viser at 9 ud af 10 brugere var yderst tilfredse. Én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen er nok.

Findes hos udvalgte helsekostbutikker og; Kundekontakt: Octean pharma Aps tel. 38 422 133, silicea.dk

skinnende og Et hår som er sundt, ring inifra! stærkt behöver rätt næ

Lær mere om Silicea

på silicea.dk


B

ækkenløsning det meste af graviditeten …

P 108

De fleste forbinder bækkenløsning med smerter og gangbesvær, når maven er vokset betydeligt, og fødsel nærmer sig. Men det kan såmænd begynde allerede fra uge otte.

Af Lene Pilegaard

De færreste kommer igennem en graviditet helt uden gener. Især bækkenet belastes under graviditeten, dels på grund af vægtøgningen og dels på grund af den ændrede kropsholdning, efterhånden som maven vokser.

Symptomer fra uge otte? Symptomerne på bækkenløsning begynder oftest midt i graviditeten, men kan også forekomme tidligt i forløbet, allerede omkring ottende uge. Nogle mærker det endnu tidligere i graviditeten, hvilket kan hænge sammen med, at produktionen af hormonet relaxin er højest i 1. trimester. Bækkenløsning kan give smerter i lænd, balder, lyske, hofter, haleben, sacroiliaca-led (SI-led), symfysen, underliv og benene. Smerterne kan veksle fra dag til dag og fra side til side og kommer hovedsageligt fra overbelastede muskler og ledbånd. Det kan føles, som om du ikke længere kan ”holde sammen” på dit bækken og den nedre del af ryggen. Mange har en oplevelse af, at benene skrider ud, og der ikke er føling med motorikken og balancen. Smerterne vil oftest være stærkere, hvis der i forvejen eksisterer en fejlstilling/fastlåsning i lændehvirvlerne, SI-leddene og/eller hofteleddene.

Pelvis wit h out pain

Der kan også nogle gange opstå smerter helt andre steder i kroppen. Dette sker, når andre muskler prøver at kompensere for de smertefulde muskler i bækkenet og dermed overbelastes. Eksempelvis smerter i lår, ryg, nakke, kæber, skuldre, albue, hænder, knæ, ankler og fødder. I nogle tilfælde vil de nye overbelastninger føre til nye kompensationer, og smerterne kan på den måde brede sig og variere meget. Nogle oplever desuden følelsesforstyrrelser i fingre og tæer på grund af nerver, der kommer i klemme fra overbelastede muskler og led, der er fejlstillet. Bækkenets led er primært holdt og stabiliseret af ledbånd. Vi har ikke nogen direkte lednære muskler til at stabilisere leddet, som mange andre led i kroppen har. Så når bækkenet låser, kan det være, fordi bækkenets ledbånd bliver ”ustabile”, og så skal der ikke så meget til, før leddet sætter sig forkert. Dette kan forekomme ved bækkenløsning.


Hvad er bækkenløsning? Bækkenløsning er en tilstand, der forårsages af den øgede produktion af hormonet relaxin i graviditeten. •

Dette hormon er med til at blødgøre ledbåndene (ligamenter), brusk og bindevæv, hvorved leddene løsnes til større bevægelighed, så bækkenet forberedes på at kunne udvide sig under fødsel.

• Blødgøringen af leddene fører til, at disse kan forskydes eller fejlstilles. Dette kan medføre smerter fra irriterede led, led bånd og overbelastede muskler. • Hormonet relaxin har indflydelse på alle led i kroppen, hvorfor en del kvinder også får ledsmerter andre steder end i bækkenet. Bækkensmerter.dk er en landsdækkende forening for patienter, der lider af bækkenrelaterede smerter samt for sundhedsfaglige personer med interesse for bækkenrelaterede smerter. Foreningen driver en telefonrådgivningslinje og afholder foredrag og workshops om bækkenproblemer og behandlingsformer. Vil du vide mere om bækkenløsning og eventuelt længerevarende bækkensmerter, kan du læse mere på www.baekkensmerter.dk. Her kan du også downloade pjecerne: ”Bækkenløsning og bækkendysfunktion, hvad er det og hvad kan du gøre ved det?” og ”Fødsel og graviditet med bækkenløsning - praktiske tips og hjælpemidler”.

Sacroiliaccaleddene Hoteben Korsben

Haleben Kønsben Symfysen

Bækkenets ligamenter

• Principielt kan man sige, at alle gravide har bækkenløsning, og at det er en naturlig tilstand, for at fødsel kan finde sted. Nogle får dog gener i større grad end andre.

Hvad sker der med kroppen? Den øgede produktion af relaxin sker samtidig med en hurtig og betragtelig vægtforøgelse i livmoderen, hvorfor der kommer øget pres på bækkenets led og ledbånd. •

Det kan ske, at et eller flere af bækkenets led bliver for løse og ustabile, så de omkringsiddende muskler og ledbånd forstrækkes. Dette kan sammenlignes med små fibersprængninger, som nærmest er små forstrækninger/afrivninger af de elastiske fibre i ledbåndene.

Der kommer også ofte inflammation (betændelse uden bakterier) i disse for at fremme helingsprocessen. Hvis denne instabilitet står på i længere tid, kan der opstå en irritationstilstand eller inflammation i led, ledbånd og muskler. Denne overbelastnings- og irritationstilstand er smertefuld.

• For at skåne og kompensere for de smertepåvirkede muskler og led i bækkenet vil kroppen automatisk forsøge at bruge andre muskler. •

Dette kan føre til overbelastning og fejlstilling af andre led i kroppen, eksempelvis nakke, skulder eller knæ, hvorfor der også kan opstå smerter her. Disse kan igen medføre nye komplekse tilstande, hvor hele kroppen påvirkes.

I takt med at fosterets vægt stiger hen imod fødselstidspunktet, øges presset på bækkenets led og væv. Dette kan nogle gange føre til, at bækkenets led lettere forskydes (eventuelt fejlstilles) med smerter til følge.

Fejlstillingerne i bækkenet/hofterne er ofte så små, at de ikke kan diagnosticeres ved hjælp af røntgenbilleder eller scanninger. Gravide røntgenfotograferes ikke.

109


B

m y l ov e l y f a m i l y

ange for at føde?

P

Mød din nye ven EPI NO - et nyt træningsudstyr til at træne din bækkenbund. Daglig bækkenbundstræning kan mindske risikoen for klip, bristninger og inkontinens.

Af Benedikte Mikkelsen

110

Kniber du rigtigt? Er du sikker? Vi kender alle det at lave knibeøvelser til yogasessionen. Men faktisk er det højst sandsynligt, at du ikke kniber rigtigt. Er du gravid, er en stærk bækkenbund essentiel og kan mindske ubehaget både før, under og efter fødslen. EPI NO er intet mindre end en revolution inden for bækkenbundstræning og giver dig mulighed for at træne smidighed og styrke i dit mellemkød og bækkenbund på nem og effektiv vis.

Overrasker du pludselig dit mellemkød med en voldsom udvidelse i forbindelse med en fødsel, Konkurrér mod dig selv EPI NO består af en silikoneballon og et display, som vil vævet ikke være elastisk nok, og du risikerer viser, hvor stærk din bækkenbund er, men vigtigst: at sprække. kniber du rigtigt? Gør du det, kan konkurrencen gå i gang, og tallet på displayet skal gå en vej - OP!

Fornemmelse for fødsel Silikoneballonen, som placeres i skeden, pumper du langsomt mere op for hver gang, du træner. Ballonen udspiler mellemkødet lidt efter lidt og forbereder dermed dit væv på den kraftige udspilning, som vil ske under fødslen. I presseperioden udsætter du dit mellemkød for pres fra barnets hoved. Pres, som oftest medfører bristninger, heler oftest af sig selv. Træner du dit mellemkød, kan du undgå klip, som ellers er mange førstegangsfødendes skæbne. EPI NO giver dig en fornemmelse af hudens stræk, så du bliver mere velkendt med følelsen. En simulering af fornemmelsen ved en fødsel kan give dig tryghed og mindske angsten for, når det virkelig går løs.

Ja, det er en myte, at en stærk bækkenbund gør det sværere at få barnet ud. En veltrænet bækkenbund giver dig derimod en bedre fødsel og mindsker risikoen for inkontinens for både urin og afføring. Faktisk oplever hver anden højgravide kvinde urininkontinens, og de kvinder, som er inkontinente under graviditeten, har større risiko for inkontinens efter fødslen.

Bedre fødsel med bl.a. mindre brug af smertestillende.

Tryghed og selvtillid før og under fødslen, da du får større kropsbevidsthed under den daglige træning.

Daglig bækkenbundstræning er blevet en god vane, som er nem at fortsætte, efter du har født. Du genvinder dermed hurtigere styrken i din bækkenbund.

Stærk bækkenbund giver bedre sex efter fødslen.


P

N

f e m a l e i n a n a t ur a l w a y 111

år urkraften sætter ind

Jep, vi taler om menstruation, og her skal du, kvinde, kende din krop og tænke på, hvad du udsætter den for. Tænk dig om, inden du anvender tamponer og bind, som ofte indeholder diverse kemikalier. En lille cup, som samler blodet og er lavet af naturlige materialer og fuldstændig fri for kemikalier, kan være svaret for dig. Af Benedikte Mikkelsen

Den månedlige udrensning, som hovedparten af kvinder kender til, håndteres oftest med bind eller tamponer. Produkter, som kan være fyldt med kemikalier og blegemidler. Stoffer, som kommer i kontakt med dine slimhinder og huden, hvilket jo ikke er særligt rart at tænke på. Bruger du tampon, så kan du også risikere, at tamponen suger andre væsker til sig end det tiltænkte. Væsker, som er vigtige for et sundt underliv, og måske oplever du tørhed, kløe eller udvikler svamp, når du anvender tampon.

Kæft hvor klamt!

Y ou ng

and healthy Fakta om OrganicCup - Findes i flere varianter og størrelser - OrganicCup er lavet af naturlige materialer og er antibakteriel - Brug den i op til otte timer ad gangen, både ved sport, i vand, og du kan også sove med den - Ingen lækage - Kan indeholde tre gange så meget som en stor tampon - Holder op til 10 år - Miljøvenlig - Nem at rengøre

Tilvænningssag er det eneste, der er at sige til den lille cup, som opsamler menstruationen, hvorefter du selv skal tømme og rengøre den. Det kan være grænseoverskridende at komme SÅ meget i kontakt med sig selv, men værre er det jo heller ikke. Bind og tamponer er jo heller ikke det mest lækre i verden.

En lille revolution Med OrganicCup slipper du for gener, som lugt, udtørrethed, svamp, smerte og alt det andet, som kan høre med, når du bruger bind og tamponer. Du kan faktisk sige, at menstruationsperioden bliver ukompliceret. Miljøet skåner du samtidig, da OrganicCup kan bruges igen og igen – faktisk op til 10 år, hvis du behandler den pænt.

Easy peasy OrganicCup sættes op ved at bøje og føre op, ligesom en tampon. Cuppen folder sig ud og danner et vakuum, som sikrer, at den sidder godt fast. Vakuummet sørger også for, at blodet ikke kommer i kontakt med ilt, hermed ingen lugtgener, hygiejnisk og antibakteriel. Nem at rengøre - skal bare skylles og efter hver menstruationsperiode skoldes med kogende vand. Prøv den, prøv den ;-)


T

P

ræning til voksende maver - en guide til en lettere graviditet

Når du er i gang med at gro et lille nyt liv, er det særligt vigtigt, at du træner og bevæger dig. Du mindsker risikoen for graviditetssukkersyge, og du får lettere ved at styre uden om gener som bækkenløsning og væskeophobninger. Din krop bliver klar til den store udfordring, som en fødsel jo er, både før, under og efter.

112

F or t h e f ut ur e

Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” og kvinden bag onlineprogrammet “Balder uden buler” og “21 dage til sprød(ere) silhuet”. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk.

Af Anna Bogdanova

Du behøver ikke tænke lange løbeture eller sveddryppende spinningtimer. Træn i kort tid både under graviditeten og i tiden efter fødslen. Din krop gennemgår store forandringer, og derfor skal dine øvelser og variationer tage højde for alt fra væskeophobninger til sure opstød, bækkenløsning og søvnløse nætter. Efter fødslen har kroppen brug for at genfinde mavemuskler, bækken og rygsøjle. Du har faktisk fået en helt ny krop, som du skal lære at kende på ny. Du skal derfor genvinde styrken langsomt frem for at stresse din hårdtprøvede krop med for meget træning for tidligt. En lille guide til, hvordan du bør træne som gravid og nybagt mor:


Som gravid 113

1: Tryg træning Det er vigtigt at vælge en type træning, som får din krop til at føle sig tryg. En graviditet byder på store fysiske og mentale forandringer, og det kan derfor være svært at føle sig tryg ved træning. Er du ikke tryg, kan det resultere i, at din hjerne-muskel-forbindelse bliver sløvere. Kaster du dig ud i sveddryppende fitnessaktiviteter, som du ikke er vant til, kan det føles unødvendigt hårdt og øge risikoen for skader.

2: Lyt til din krop Føler du dig utilpas, så drop træningen, og lav hellere neurologiske flows, kendt som stressfrie øvelser. Øvelser, som gør din hjerne og krop tryg og lindrer stress og smerter. Det er vigtigt at bevæge sig som gravid, men det er lige så vigtigt at hvile og lytte til kroppen.

3: Pas på pulsen Undgå at træne for hårdt de første tre måneder af graviditeten. Formålet med træningen skal ikke være at få pulsen op og svede igennem, men at styrke kroppen og forbedre led- og muskelkoordination. Selvfølgelig må du gerne svede, men du skal ikke nå dertil, hvor musklerne syrer til, og du er ved at kaste dine lunger op.

Efter fødslen 4: Start langsomt op

t a k e c ar e of e a c h ot h er

Uanset forløbet, så vil en fødsel altid være hård mod din krop. Den har derfor brug for at restituere og bygge sig selv roligt op. Stresser du din krop med hård træning som løb, risikerer du at møde muren. Du stiller nemlig for store krav i forhold til, hvad fx din bækkenbund,dine hofter og mavemuskler kan holde til. Ikke alene øger det risikoen for skader, det forhindrer dig også i at træne effektivt. Lav hellere flows, vejrtrækningsøvelser og øvelser, der vækker dine muskler og lærer dem at arbejde sammen igen. Gå ture med barnevognen eller med dit barn i slynge. Prioriter hvile! Vent med den hårde og langvarige træning til mindst et halvt år efter fødslen.

5: Lær din nye krop at kende Sig hej til din nye krop. Den føles helt sikkert meget fremmed, men for at du kan komme i gang med træning igen, skal du føle dig tryg ved din krop; du skal derfor lære den at kende på ny. Den gode nyhed er, at du straks efter fødslen kan gå i gang med de neurologiske flows, som har fokus på at opdatere din hjernes kort over din krop, så du får styr på den igen.


PH 114

Kiss and h ugs

ar du herpes? Stay away!

Du må ikke kysse, du må knap nok røre, og du må da slet ikke give biiiip – du kan jo smitte!! Herpes gør livet surt for rigtig mange mennesker. Den lille spirulinaalge kan være svaret på dine bønner om at få et ”normalt” liv igen.

Af Benedikte Mikkelsen

Kæresten skal bare holde sig væk, hvis han/hun har forkølelsessår. Ud over at være grimt at se på så kan de små smertefulde blærer på læben også spredes fra person til person blot ved kontakt med huden. Har kæresten et aktivt udbrud, så er kys og nærkontakt et no go. For er du først smittet med herpesvirussen, så bliver den i kroppen resten af dit liv.

Herpes smitter både ved oralsex, analsex, vaginalsex og gennem kys. Sådan er det bare!

Den lille alge udvikler nemlig et særligt forsvar, hvilket kan udnyttes af alle, der lider af herpes 1.

Herpes sucks! Her i artiklen skriver vi om herpes 1 virus - altså den, der bryder ud i ansigtet. Men lad os også lige nævne herpes genitalis, som sygdommen kaldes, når den finder vej til kønsdelene. Langt de fleste smittes med herpes genitalis ved ubeskyttet oralsex fra en person med herpes 1 virus. Så har du eller din partner et forkølelsessår, kan I blive smittet. Så I skal altid beskytte jer, hvis I ikke kan holde jer fra hinanden, indtil smittefaren er ovre. Så JA - herpes sucks big time!

Ja, herpes er et kæmpe kosmetisk problem, men faktisk er det også et problem for dit immunforsvar - især hvis herpesvirus får lov til at brede sig.


Virus stop! Ved forkølelsessår sker der det, at celle efter celle invaderes af virus. Ved at anvende sidste nye teknologi, i et tysk forsøg, er en bestemt polysakkarid fra spirulinaen ekstraheret og intensiveret. OG polysakkariden stopper virus! Den præcise egenskab er udnyttet i skabelsen af et nyt herpesprodukt, Spirularin HS, som fuldt ud, og måske bedre, lever op til de kemiske produkter, som vi ellers kender til ved behandling af forkølelsessår.

Gør som planter Hverken mennesker eller planter kan tåle at leve i et fuldstændigt sterilt miljø. Vi skal presses for at danne et sundt værn. Det gælder altså for alle dyr, mennesker og altså også jordens ældste alge, spirulina. Spirulina er populær som aldrig før og har da også fået tilnavnet ”superfood”.

God forskning bag I det tyske forsøg blev forskellig herpesmedicin testet, og her var det cremen Spirularin HS, der havde det bedste resultat af de udvortes behandlingsprodukter (du kan læse nærmere om undersøgelsen på sund-forsknings hjemmeside, søg på ”herpes”).

Er du stresset i en periode, og har du herpesvirus i kroppen, kan du med fordel anvende cremen som forebyggende behandling. Spirularin HS indeholder solfaktor 15 – det er faktisk ret smart, da solen ofte trigger et herpesudbrud.

Forsøget viste, at det var de aktive stoffer, der blev ekstraheret fra spirulinaen, som gjorde udslaget. For ud over at stoppe herpesvirus’ invasion af cellerne har polysakkariden også en bakteriehæmmende virkning. Bakterier følger jo som oftest efter en virus. At Spirulina HS også er skabt af sårhelende og regenererende naturlige stoffer, er jo heller ikke at kimse af. Produktets kombination af stoffer er derfor en hurtig måde at slippe af med herpesvirus på.

Måske snart til underlivet Spirularin HS er på nuværende tidspunkt fremstillet til bekæmpelse af herpes 1, men der arbejdes på højtryk for at finde et lige så virksomt produkt til herpes i underlivet.

Hvad skal der til? Lider du af herpes, så kender du alt til den prikkende eller ømme følelse, som varsler et udbrud. Smør Spirularin HS på med det samme, så stopper du angrebet, inden der dannes sår. Er du ikke hurtig nok, og du bliver ejer af et forkølelsessår, så smør cremen på, da den indeholder beskyttende olier, som plejer, nærer og regenererer.

Kiss and h ugs

Kys, kæl og … Lad ikke herpes komme imellem dig og din kæreste. Husk at tage dine forholdsregler! Lyt til kroppens signaler, og tag herpesudbrud i opløbet.

115


M P

A br e a k n e a r b y

and dig nu op!

116

Mænd og livsstilsændringer. Mænd og nytårsforsætter. Hvad motiverer mænd?

Af Torben Bremann

Jul og nytår er overstået, og vi har taget hul på et nyt år med nye muligheder. Måske har du som så mange andre valgt at benytte årsskiftet til at udvælge nogle fokusområder i forhold til optimering af livsstil, som du vil give særlig opmærksomhed. Jeg har i artikler de tidligere år holdt fokus på kvinder - hvad der motiverer dem til at holde kursen, når nye vaner skal implementeres. Nu er det mændenes tur! Vi skifter ikke morgenkrydderen og kaffen ud med et glas rismælk og en portion grød, blot fordi en ”kostekspert” på morgen-tv med speciale i spelt og smoothies fortæller os, det er sundere ... Vi vil have beviser og se resultater, vil vi! Det er lige før, vi skal have videnskabsmænd i hvide laboratoriekitler en enkelt planche eller tabel skader i hvert fald ikke. Og så vil vi se nogle mænd, der kan fortælle om, hvordan disse ændringer i motionsvaner og livsførelse har skabt afgørende positive forandringer i deres hverdag - både privat og i arbejdslivet. Vi vil se nogle mænd, vi kan identificere os med, og som kan fungere som rollemodeller. Og så vil vi kunne forstå det med vores intellekt. Det skal med andre ord give mening.

Lidt dommedagssnak Mænd lever kortere end kvinder. Mænd går ikke så ofte til lægen, men er til gengæld overrepræsenteret i hospitalssengene i forhold til kvinder. Dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord, og mænd har langt flere livsstilssygdomme end kvinder. Det er simpelthen ikke i orden!

Torben Bremann er psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring. Han motivere sine kursister til et nyt og sundere liv med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong. Du kan stille spørgsmål til Torben på: torben.bremann@sund-forskning.dk.


Mænd og overvægt - de nøgne tal Selvom 56 % af den mandlige befolkning over 16 år er overvægtige, sat over for kun 38 % af den kvindelige befolkning, så er det meget vanskeligere at nå ind til mænd med budskabet om at ændre livsstil. Samtidig er overvægtige mænd mere udsat for helbredskomplikationer end kvinder, sandsynligvis fordi fedtaflejringen hos mænd primært sidder på maven, hvor det dokumenterbart er langt mere skadeligt end på fx lår og baller. Hvorfor pokker er det så svært at nå igennem med budskabet til mænd? For det første er de fleste vægttabsprogrammer og sundhedskampagner målrettet kvinder og udformet af kvinder. Dvs. at de ikke tager højde for mænds tilgang til tingene og dermed ikke appellerer til dem. Mænd motiveres simpelthen på en anden måde end kvinder!

Hvad er det så der motiverer os? Først og fremmest indsigt i og forståelse for mænds tankemønstre. Jeg er ikke stolt af at erkende det - men vi er faktisk ret primitive! Der skal oftest opstå noget radikalt, før vi vælger at tage skeen i den anden hånd. Vi skal have kniven for struben. Vi motiveres til at skabe forandring af sygdom, penge, magt, viden, intelligens, impotens, udsigten til smukke kvinder, berømmelse, af andres bedrifter, o.l. Og vi vil gerne have nogle mandlige rollemodeller at lade os inspirere af. Det er ikke nok med en moraliserende løftet pegefinger og en udsigt til - måske - ”at få det lidt bedre”.

117

Der må gerne kunne prales med det! Vi kan godt lide, at der er et specifikt mål - og der må gerne kunne prales med det resultat, vi når frem til. Det er ikke nok ”at tabe et par kilo, fordi jeg er blevet for tyk”. Vi vil hellere opnå et vægttab som en sidegevinst på en præstation, vi udfører. Vi kan godt lide fakta i form af data, hvorfor vi elsker fx at få lavet en motionstest som en opstart til et træningsforløb. Så har vi et tal at forholde os til - og kan ved senere målinger se vores udvikling. Og stolt fortælle andre om det! Hvis vi er blevet motiveret af sygdom og/eller et kollaps, er det her vigtigt for os, at vi efterfølgende bliver testet og kan se på resultaterne, at det har været sliddet værd. En faktor, der desværre tit overses i det danske sundhedsvæsen. Det er med andre ord vigtigt for os, at vores udvikling kan måles, vejes - og prales med. Og så må vi ikke glemme det sociale element i motionssammenhæng. De fleste mænd holder af at dyrke en sport, hvor der er mulighed for kammeratskab og fællesskab. Disse er blot nogle af de faktorer, der er vigtige at have med, hvis man ønsker at motivere mænd.


P 118

J

str on g a n d h e a l t h y a l l y e ar

ule(fedtet) varer lige til påske Selvom du smed juletræet til storskrald for over en måned siden, så er det ekstra fedt på sidebenene knap så let at smide væk. Gys! Snart står sommeren for døren, og striktrøjen skal skiftes ud med bikinien. Jep, en tur i fitnesscentret og en hulens masse grøntsager giver syn for sagen, men følger kroppen ikke hjernens ambitioner, så skal du møde din nye mate – yerba mate.

Koffein hjælper til at frigive fedtet. Dyrker du ikke motion og dermed forbrænder det frigivne fedt, så sætter det sig bare igen. Derfor: - tænk altid motion ind i dit vægttab! Af Benedikte Mikkelsen

”Drinks of the Gods” – en betegnelse, som te baseret på yerba mate-planten har haft siden ”The Guarani”, en sydamerikansk folkestamme, opdagede plantens særdeles sundhedsfremmende og helende egenskaber for årtier siden. At yerba mate desuden har en fedtforbrændende egenskab, kommer som kaldet for den vestlige-lidt-for-megetjulemad-spisende-befolkning. Vi følger i Guarani-stammens fodspor i jagten på sundhed, vitalitet, lang levetid og gerne et farvel til uønskede kilo. Vi besøger ”yerbateros”, som er det spanske ord for nutidens indsamlere af yerba mate-planten. Vi ser her, hvordan planten bearbejdes med respekt for at bibeholde plantens egenskaber. Yerba mate indeholder nemlig en skøn kombination af koffein, antioxidanter, aminosyrer, polyphenoler, vitaminer og mineraler.

Koffein – er det ikke fy, fy? Jo, hvis du drikker det i form af energidrikke (se artiklen på side 100), men naturligt fremkommende koffein i yerba mate i kombination med motion kan give din fedtforbrænding et kærligt spark. Kombinationen er dog essentiel. Koffein hjælper til at frigive fedtet fra cellerne, og motion forbrænder det.

Psssst … styrketræning undertrykker insulin (som bidrager til aflejring af fedt) og fremmer nedbrydning af fedt, især på maven. 15 til 20 minutter to til tre gange om ugen, hvor du virkelig anstrenger dig, sætter rigtig gode processer i gang. Træning tidligt på dagen, fx om morgenen, giver en stor øgning af forbrændingen – helt op til 8 til 10 timer! Så det er en rigtig god ide at starte dagen med motion. Så er det også overstået!


Så skal vægtstangen fyldes! Koffein giver kortvarig energi til din krop og muskler, hvilket den eksplosive vækst af koffeinholdige drikke i fitnesscentrene er symbol på. Der er dog noget værre stads i de kulørte dåser, så hold dig fra dem. Men koffein kan have en gavnlig effekt på din træning. Du får energi og dermed motivation til at gennemføre træningen. Jo flere træninger du gennemfører, jo mere motiveret og energifyldt bliver du. En succesrække, som koffein kan hjælpe dig med at opnå, og ja, hvilket, for de flestes vedkommende, resulterer i et vægttab. Mælkesyrer, som invaderer musklerne efter en hård træning, udmunder ofte i en så øm krop, hvor bare det at sætte sig på en stol er dagens udfordring. Her har yerba mate vist sig at have en gavnlig effekt, da det forhindrer mælkesyrerne i at ophobe sig i musklerne. Du vil opleve en kortere restitutionstid, så du hurtigt kan komme ud over motionsstepperne igen.

For meget koffein, for lidt energi

No shit! Men du skal være forsigtig med indtagelse af kulhydrater i form af fx snacks, hvidt brød og sukkerholdige drikke. Undgår du det, så snupper kroppen sit energibehov fra fedtet i depoterne. Grøn te kan øge tabet af fedt på maven efter motion.

Toilettet kalder som oftest, efter du har indtaget koffein. Stoffet stimulerer nemlig vores tarmsystem, og drikker du eksempelvis kaffe, vil din fordøjelse blive speedet op, og maden, du spiser, kommer hurtigere igennem tarmen. Alle kalorier i maden bliver dermed ikke optaget i kroppen, da maden ikke befinder sig længe nok i tarmen til at blive optaget. Den naturlige koffein kan derfor hjælpe til at mindske optagelse af fedt. Yerba mate har en detoxeffekt, da det stimulerer mavesyren, så nedbrydelsen af affaldsstoffer effektiviseres. Men husk nu, at du har brug for fedt for at tabe dig. Det sunde fedt vel at mærke! Flerumættede fedtkilder omega 3, 6 og 9, som du finder i fx avokado, nødder, koldpressede olier som hørfrøolie, hampefrøolie, olivenolie og chiafrø, giver dig god energi. Din krop har nemlig brug for gode næringskilder, så du har energi til løbeturen, svømmeturen eller bare en gåtur i skoven. Fordriver du alle næringsstofferne med koffein, får du kun energi til at flytte dig fra sengen og ind på sofaen.

119

i n l ov e w it h n a t ur e Naturligt koffein kan mindske din krops optagelse af fedt.


Brænd fedtet af Yerba mate kan du, som skrevet, indtage som te. Du kan også snuppe kosttilskuddet Fatburner, som indeholder yerba mate-ekstrakt udvundet af tørrede blade. Du får dermed en naturlig adgang til koffein i en mængde, som støtter op om et vægttab, uden at du oplever en afførende effekt. Yerba mate har et højt indhold af antioxidanter, og du får et signifikant immunboost. Ud over at hjælpe din fedtforbrænding på vej så har yerba mate også vist sig at have en gavnlig effekt på at reducere stress og søvnløshed. To tilstande, som ofte fremkalder den søde tand, da kroppen har brug for et ”sugar rush” for at holde sig i gang. Yerba mate stimulerer vores centralnervesystem, blandt andet grundet dens indhold af koffein, men dens indhold af andre næringsstoffer, inklusive antioxidanter, aminosyrer, polyfenoler, vitaminer og mineraler afbalancerer koffeinindholdet. Derfor er yerba mate, i passende mængde, med til at holde din krop i balance, så du får mere energi og styrke til at eftersætte et vægttab på en sund måde.

Kulhydrater bliver dine venner Er du blandt dem, som fornægter kulhydrater, så er yerba mate din ven (det er den også, selvom du spiser pasta en gang imellem). Yerba mate påvirker din metabolisme, så din krop omsætter kulhydrater mere effektivt. Du får dermed mere energi ud af den mad, du spiser. Vi kan jo ikke undgå kulhydrater hundrede procent – så det er skønt, at vi får det optimale ud af dem.

P 120

Er du stresset eller konstant træt, kan du opleve en vægtøgning. Kroppen kalder på hurtig energi, og du svarer måske med en chokoladebar fyldt med sukker og de forkerte fedtstoffer.

r e l ax a n d e n j oy Husk, alt med måde: Du har brug for det sunde fedt for at tabe dig. Det er derfor ikke optimalt at indtage koffein, så det har en decideret afførende effekt. Kroppen ”når” ikke at trække næringsstofferne ud af maden, og du vil opleve manglende energi og udmattelse.

Turen går nu til Sydafrika På jagt efter sort kommen, hvis egenskaber har vist sig effektive på mavesyren. Det er bitterstofferne i kommen, som kan gøre en forskel ved for lidt mavesyre. For lidt mavesyre mærker du typisk ved, at du bliver tung og træt lige efter måltiderne. Måske får du smerter, efter du har spist (det kan dog også være tegn på for meget mavesyre). Når bitterstofferne lander i mavesækken, sætter de gang i en hel kaskade i resten af fordøjelsen, hvor der dannes flere enzymer og mere galde til at nedbryde maden. Det skaber sammen med de naturlige fibre i kommenfrøene en god mulighed for at styrke fordøjelsen, både hvad træg tarm, oppustethed eller forstoppelse angår. Mængden af mavesyre skal være i balance, da det er essentielt for et vellykket vægttab.

Et hurtigt smut til Kina og Japan Den grønne te kommer fra Kina og Japan og er lavet af de samme blade som den sorte te. Grøn te indeholder også koffein og ligesom yerba mate antioxidanter, herunder EGCG. Et stof, der kan øge stofskiftet og øger fedtforbrændingen. Et amerikansk studie med testpersoner på slankekur, hvor halvdelen hver dag indtog grøn te-ekstrakt viste, at de, der indtog grøn te, tabte dobbelt så meget kropsfedt som dem, der ikke fik tilskuddet.


P 121

Vi må give fortabt på en hel præcis forklaring på stoffets effektive virkning. Men forskere har peget på tre mekanismer. Det øger energiomsætningen samt oxidationen (forbrændingen) af fedtsyrer, det hæmmer udviklingen af fedtceller, og/eller det mindsker fedtoptagelsen samt øger fedtudskillelsen. Flere undersøgelser har peget i samme retning – grøn te har en gavnlig virkning på et vægttab.

Husk nu at elske din mavesyre – din mate i et vægttab.

Vi bliver i det asiatiske Ingefær – ja, den dejlige lille rod. Undersøgelser har påvist, at indtagelsen af ingefær på daglig basis vil resultere i et langsomt vægttab. Vil du gerne tabe dig, bør ingefær være en fast bestanddel i din daglige kost. Ingefær kan øge dit stofskifte med op til fem procent, og din fedtforbrændingsevne med op til 16 procent. Ingefær modvirker også fald i stofskiftet, så du forbrænder flere kalorier hele dagen.

Den lille fede fedtbrænder New Nordic har indhentet ingredienser fra alle verdenshjørner og samlet dem i produktet Fatburner. Indholdet er sammensat, så det giver dig gode forudsætninger for et sundt vægttab. Du får alle de ovenstående kvaliteter fra yerba mate, sort kommen, grøn te og ingefær. Produktet indeholder desuden marietidsel, som er en lægeplante, der i årevis har været anvendt i traditionel medicin, da den blandt andet har en udrensende effekt. Fatburner kommer i tabletform, og du blot skal indtage to styk i forbindelse med et måltid, og du vil få et kærligt, men bestemt skub i retningen mod et lettere liv.

Elevatorvægt, hvor tallene på badevægten flyver op og ned, stresser din krop, og du vil som oftest opleve, at du skal kæmpe med vægten hele livet. Spild af tid, energi - og ja - liv! Kroppen skal kunne følge med hjernens ambitioner! Lad være med at falde for ”quick fixes”, men læg din livsstil om, og inkorporér sunde vaner og motion, som passer til dig og dit liv.

Ja, jeg skal bevæge mig og motionere mere, men hvordan: -

Find en motionsform, du synes er sjov. Se tilbage på din barndom, og husk, hvilke motionsformer du kunne lide dengang. Måske dyrkede du den ikke dengang, selv om du havde lyst. Gå i gang nu.

-

Lad bilen stå, brug din cykel eller dine ben. Spadser til arbejde, tag trapperne. Bevæg dig i pauserne, lav raske øvelser, eller gå en tur. Husk at trække vejret helt ned i maven.

- Forbrændingen øges væsentligt gennem decideret motion. Du skal op at svede og blive forpustet.

M ov e f or f u n

-

Tilmeld dig et hold, så du forpligter dig til at møde op og dyrke motion. Der findes foreninger overalt i landet, og du vil helt sikkert finde noget, som bare lige er dig, og som passer til dit temperament.

- Motionér på forskellige måder. Kombinationen af træning med lav- og højintensitet giver de mest effektive resultater.


PB 122

lomsten til din vinterferie Guldblomme – et smukt familienavn, som dækker over arnicaplanten fra en blomsterfamilie, som ikke bare ligner sol og sommer, men også har omfattende helbredende egenskaber. Arnica er en lægeplante, som i årtier er blevet anvendt til alt fra sportsskader til hurtig bedring af blå mærker. En salve med ekstrakt af arnicaplanten garderer dig mod lidt af hvert, og den kan bruges af store som små med eller uden ski på fødderne.

Arnicaurten fremmer udvikling af hvide blodlegemer lokalt, så blå mærker og smårifter helbredes hurtigere.

Af Benedikte Mikkelsen

Be a

fr e e r i d e r

Volverlej, arnica, guldblomme - kært barn har mange navne, men uanset hvad vi kalder den urteagtige plante, så er dens helbredende og plejende egenskaber ikke til at tage fejl af. Planten Arnica montana er udbredt i Nordeuropas alpine landskaber, og kommer du ud i de danske skove, så vil du også kunne finde den der. Nu hvor din botaniske vidensbank er udvidet, kan vi undersøge, hvad der egentligt gør planten så speciel.

Vinterferie med blå mærker Går vinterferien til bjergene, hvor ture på ski venter, er det en god ide at medbringe en arnicasalve, som kan klare alt fra blå mærker til solforbrænding. Pister, som ofte kan efterlade kroppen både gul og blå. Hvor solen står højt, og sneen giver kraftigt genskin, som kan overraske din blege danske vinterhud. Dejligt, at du kun behøver én salve til (næsten) alle dine udfordringer.


Gør din afterskiing smertefri Du sidder med kaffen i hånden og mærker eftervirkningerne af dine eskapader på dagens skitur. Blå mærker og smårifter huserer overalt på din krop. Blå mærker, som også er kendt som hæmatomer, når blodet akkumuleres under hudens overflade. Her er arnicaplanten en af de mest effektive og populære planter, som hjælper mod alle former for knubs og blå mærker. Urten fremmer udviklingen af hvide blodlegemer lokalt, så du kan påsmøre direkte på din skade, hvorefter blodcirkulationen forbedres. Hvide blodlegemer udrydder og erstatter beskadigede celler, så sunde celler kan komme til. Når du smører arnicasalve på dine blå mærker og smårifter, kan du opleve, at de helbredes hurtigere. Eventuel hævelse vil desuden blive reduceret.

123

Skiiiiing

yeah aa ...

Undgå vaskebjørnslooket, og påfør arnicasalve, inden du sætter skiene på fødderne. Ligner du en forfrossen vaskebjørn? Alle, som har været på skiferie, kender vaskebjørnslooket, hvor ansigtet er ildrødt alle andre steder end der, hvor skibrillerne har siddet. Kulden har bidt sig fast i dine kinder og givet frostskader, som svider voldsomt, så snart du kommer ind i varmen. Arnicasalve fra Mellisa kan reducere bjørnelooket og lindre frostskaderne. Behandler du præventivt og smører salven på, inden skistøvlerne bliver spændt, kan din afterskiing foregå med et helt normalt udseende. Kombinationen af ekstraktet fra arnicas blomsterhoved og kamilleblomst, abrikosolie, morgenfrue samt gode olier giver nemlig dit ansigt et forsvar mod kuldens hidsige tandsæt.

Store som små skiløbere Den uparfumerede Arnicasalve fra Mellisa kan anvendes af alle uanset alder og køn. Lægeplanten arnicas omfattende gavnlige egenskaber inkluderer alt fra at dulme smerter, hævelser, ømme muskler til at hele sår og rifter overalt på kroppen. Udruster du din håndtaske eller kuffert med salven, vil du derfor være parat til lidt af hvert.


M

akeup uden fiduser

P 124

Der kan gemme sig ufattelig meget kedelig kemi i makeup. Kemi, som blandt andet kan være kræftfremkaldende, skabe allergi eller skade dit ufødte barn, hvis du går rundt med sådan et. For slet ikke at tale om de miljøbelastende stoffer. I denne artikel bliver du klogere på makeup med god kemi. Af Rose Maimonide

Vidste du, at op til 60 % af en hvilken som helst substans, der kommes på huden, kan optages i kroppen? En stor del af din makeup vil derfor absorberes i huden og via blodbanerne komme ud i dine indre organer. Helt ny dansk forskning viser, at vi optager langt større mængder af kemikalier via huden, end man hidtil har troet. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken makeup du bruger. Især fordi makeuppen jo ofte sidder på din sarte ansigtshud hele dagen. Derfor er makeup et vigtigt sted at prioritere den rene vare. Når vi spiser noget, uskadeliggøres en del af det undervejs i fordøjelsessystemet. Derfor er det potentielt mere skadeligt at indånde noget eller absorbere det via huden end at spise det.

M a k e u p j u st si m pl y Smuk og grøn på budget Hvis dit budget gør det svært at være hypersund og grøn over hele linjen, så vil jeg anbefale, at du prioriterer de produkter, som bliver på kroppen; cremer, makeup og den slags. Derimod kan du om nødvendigt geare ned på kvaliteten af de produkter, der skylles eller renses af igen med det samme, fx sæbe, shampoo og renseprodukter.

Vælg makeup uden … - - - - - - - -

parabener, alle typer petrokemikalier, fx petrolatum og paraffin silikonestoffer, der typisk hedder noget med methicone og -siloxane stoffer på nanoform fluorstoffer, fx PTFE syntetisk parfume æteriske olier, alle typer farvestoffer, visse typer, fx CI 75470 og CI 15850

Verdens første svanemærkede makeup I 2017 blev det endelig muligt at købe svanemærket makeup, nemlig fra det danske mærke Miild. Samtlige af produkterne er svanemærket. Det betyder, at der både er taget hensyn til miljøet og din sundhed.


Spot et silikonestof Virkelig mange typer makeup indeholder silikonestoffer. Du finder det især i produkter som mascara, foundation og primer. Vi ved ikke, hvordan silikonestoffer optages i huden, eller hvordan de opfører sig i kroppen. Men vi ser, at de ophobes i naturen, bl.a. i fisk, hvor de er meget vanskeligt nedbrydelige. På den baggrund virker det ikke særlig logisk at komme silikone på huden. Hvis du selv vil kigge efter silikonestoffer på en indholdsdeklaration, hedder de som regel noget med -methicone (typisk dimethicone) og -siloxane.

125

Er der teflon i din mascara? Lad os kigge nærmere på stoffet teflon, også kaldet PTFE. Det hører til en meget stor stofgruppe kaldet fluorstoffer. Du kender dem nok fra bl.a. belægning på stegepanden, imprægneringsspray og popcornposer. De færreste er klar over, at Teflon & Co også kan findes i makeup. Jeg har spottet teflon i bl.a. mascara og øjenskygge. Fluorstoffer er kemiklassens ”bad boy”. De ophobes i de indre organer og er nærmest ikke til at slippe af med igen. De kan gøre stor og alvorlig skade på kroppen og miljøet i et omfang, som forskerne først nu begynder at ane det skræmmende omfang af.

Makeup j u st si m pl y

Sund neglelak – findes det? Jeg har ikke fundet en neglelak uden problemkemi. Jeg har ellers nærlæst mange hundrede indholdsdeklarationer, da jeg lavede min e-guide ”Makeup uden kemi”. Jeg ved godt, at en del nye typer neglelak markedsføres med smukke ord som “naturlig” eller “giftfri” eller sågar “raw”. Men man kan ikke lave neglelak uden kemi. Det er noget sludder at påstå andet. Der er ikke den store forskel på almindelig neglelak og vandbaseret neglelak. Jo, man kan måske undgå parabener, toluen, formaldehyd og dibutyl ftalat. Men der er stadig mange andre problematiske kemiske stoffer i. Det ville være også være yderst oplagt at putte et lille klem af et fluorstof eller to i neglelak. Måske i så små mængder, at de ikke skal deklareres og derfor ikke står på neglelakkens ingrediensliste. Fluorstoffer er nemlig smudsafvisende og giver sådan en dejlig overflade. Hvis du alligevel ønsker at bruge neglelak, så anbefaler jeg følgende forholdsregler: - Vælg en neglelak uden dibutyl ftalat, formaldehyd, parabener og toluen - Undgå at lakere negle, når der er børn i nærheden - Undgå så vidt muligt neglelak, når du er gravid eller ammende - Undgå at få neglelak på huden, hvor det optages nemmere end gennem neglen

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com.


S

værmer fluerne omkring dig? Vælger du altid den sorte eller hvide trøje, så de runde svedpletter under armene ikke ses? Føler du, at du lugter af sved, selvom du næsten lige har været i bad? Præbiotika og mineralske salte kan give dig en naturlig, mild og effektiv beskyttelse mod ubehagelige kropslugte.

P 126

Af Benedikte Mikkelsen

Sved kommer aldrig belejligt! Dårlig lugt, svedpletter under armene og fugtige håndflader er aldrig flatterende. Selvom sved kan være til gene og besvær, har det en vigtig rolle i forhold til at regulere kropstemperaturen, men du behøver ikke ”at lugte af sved”.

c om e on, i t´’ s j u s t . . .

De fleste svedkirtler på kroppen danner en klar, lugtfri sved. Kirtlerne under armene og i lysken danner dog en anden type sved, som begynder at lugte, når den blandes med bakterier på hudens overflade. Siden puberteten er deodorant eller antiperspirant en fast del af den daglige personlige hygiejne for mange mennesker. Der er dog stor forskel på, hvad du vælger at bruge, og hvordan din krop påvirkes.

Parfume eller gelprop? Deodoranter påvirker ikke svedproduktionen, men den tilsatte parfume neutraliserer lugten i en begrænset periode. Antiperspiranter trænger ind i huden og danner en gelprop i svedkirtlerne, så sveden ikke når frem til huden. Gelproppen dannes af aluminiumklorid, som efter påføring på huden opløses til en gele, der trænger ned i svedkirtlerne. Indholdet af aluminiumklorid varierer, og effekten kan vare fra nogle timer og helt op til tre til fem dage for de stærkeste produkter. Antiperspiranter er ofte tilsat bakteriedræbende ingredienser, som har til formål at dræbe bakterierne i armhulen, så den ildelugtende interaktion mellem bakterier og sved minimeres. Har du sensitiv hud, kan du opleve, at den sarte hud under armene påvirkes af antiperspiranter, og du får udslæt eller irritation.

Deodoranter eller antiperspirant - der er en stor forskel, og din krop reagerer forskelligt på det ene eller det andet.

Fremmer du hudens sunde bakterie flora, begrænser du mængden af de bakterier, der forårsager den karakteristiske svedlugt.


I dine armhuler findes en naturlig, sund bakterieflora, men mange års brug af antiperspirant tilsat bakteriedræbende ingredienser forstyrrer bakteriesammensætningen.

Fordriv den karakteristiske svedlugt

Oooh h h, m y good

Undgå lugt fra armhulerne ved at fremme hudens sunde bakterieflora og begrænse mængden af de bakterier, der forårsager den karakteristiske svedlugt. Ved at benytte en deodorant uden parfume, aluminiumklorid eller alkohol, men i stedet baseret på præbiotika og mineralske salte, kan kropslugtene minimeres, uden at kirtlerne blokeres.

Gør det på økologisk vis I armhulerne findes en naturlig, sund bakterieflora, men mange års brug af antiperspirant tilsat bakteriedræbende ingredienser forstyrrer bakteriesammensætningen. Prebiotika, der fodrer de gode bakterier, kan genskabe en naturlig balance. Den økologiske Neutral Deodorant fra Green People indeholder ikke blot prebiotika, men også Zink-ricinoleat og Potassium Alum, der begge er mineralske salte, som forebygger ubehagelig kropslugt. Zink-ricinoleat absorberer lugtmolekylerne, så lugtene ikke frigives. Potassium Alum er et aluminiumsalt, der virker antibakterielt og mindsker mængden af dårlige bakterier uden at blokere svedkirtlerne. For at beskytte den sarte hud indeholder Green Peoples Neutral Deodorant lindrende aloe vera samt sheasmør og rosmarin, der begge nærer huden og har antiinflammatoriske egenskaber, som forebygger irritation.

Spis groft, drik vand, og mindsk dårlig kropslugt Efter længere tids brug af antiperspirant vil der være ophobede affaldsstoffer, som svedkirtlerne vil forsøge at komme af med, når de ikke længere er tilstoppet. Derfor vil overgangen fra antiperspirant til en naturlig deodorant ofte medføre øget svedtendens i en kortere periode, hvor kroppen afgifter. Du kan selv afhjælpe dårlig kropslugt ved at spise groft og varieret, drikke rigeligt med vand dagligt, dyrke motion og mindske indtaget af kød. Animalske produkter efterlader mange affaldsstoffer i tarmen, som blandt andet transporteres ud af kroppen gennem svedkirtlerne og efterlader en ubehagelig lugt, når de blandes med bakterierne på huden.

127


M P

otion i alle aldre

128

Dyrk dine yndlingsaktiviteter fyldt med glæde og energi

Gode gamle lægeplanter - ny kombination, mere effektiv Godt nyt: Du behøver ikke så store doser af mineraler som hidtil troet. Nye udvalgte mineraler sikrer syv gange bedre optagelighed, og sammen med en klassisk urteeliksir får din krop endnu bedre støtte. Nyt navn, ny opskrift - alt det og meget mere finder du på side 48.

Psst, amerikanske forskere - I leder vist efter glucosaminsulfat I forskerverdenen går de over åen efter vand, når der søges efter en behandling til aldersbetinget nedbrydning af ledbrusk. Behandlingen findes nemlig allerede og hedder glucosaminekstrakt. Lovende resultater med behandlingsformen kan du læse om på side 79.

Forhindrer smerter dig i at dyrke motion? Det er videnskabeligt bevist, at venustorn kan øge bevægeligheden og smidigheden i led og muskler, hvis der er opstået inflammation. Venustorns indhold af iridoide glykosider, som har en inflammationshæmmende virkning, kan afhjælpe forskellige problemstillinger. Se, hvad du kan gøre for at vinde kampen over smerterne på side 70.

Kører du på reserverne Kroppen har brug for støtteterapi i travle eller ligefrem stressede perioder, og den hjælp kan du hente i B-vitaminer. Vitaminer har en afgørende betydning for både dit fysiske og mentale velvære. Hvordan B-vitaminer kan hjælpe, kan du se på side 93.

Få et kærligt spark bagi Mange føler en virkning allerede efter 15 minutter, når de aktive stoffer opløses i maven og fortsætter deres tur ud i kroppen for gennem nervesystemet og binyrerne at hjælpe mod stress, dårlig vinterenergi eller træthed efter sygdom. Artic Root fra Anjo lægger sig på alle måder på førstepladsen.

To små plastre kan lindre dine menstruationssmerter Kan de virkelig gøre en forskel? Ja, hævder italienske forskere, og deres forsøg er meget overbevisende. Naturlige bølgefrekvenser, som rammer plastret giver gavnlige følgevirkninger på underliv og lænd. Hvordan et lille plaster kan gøre en stor forskel, kan du se på side 106.


B

w i t h a l i t t l e h e l p fr o m . . .

efri dine bihuler

129

At have smerter i bihulerne pga. en akut infektion, der hober sig op, gør meget mere ondt, end man kan forestille sig. Og har den sat sig til et kronisk problem, kan den meget vel være årsag til, at du er træt, bleg og uoplagt.

Af Marianne Palm

Hvis en ellers banal forkølelse får lov til at sætte sig fast i de små huler i kraniet, er det med at få fødderne i vandbadet, ingefæromslag på fjæset og Sinux i svælget. Sidstnævnte er et naturlægemiddel godkendt først af den tyske lægemiddelstyrelse og nu også af den danske. Godkendt, fordi produktet er sikkert at anvende og kan virke på både den lette og den hårdnakkede bihulebetændelse. Men som med så meget andet: Kom i gang, for det er lettere at behandle en akut infektion end en kronisk. Kronisk bliver den kaldt, hvis den varer længere end tre måneder. De første tre er de mest smertefulde, dernæst er det allermest den kroniske træthed, der vidner om, at noget er galt.

Behandling af bihulebetændelse med tysk naturlægemiddel En bihulebetændelse kalder på en flok hjælpere, og her har tyskerne med deres særlige viden om urter udvalgt en stribe, de har ekstraheret og dermed gjort stabile i deres indhold af aktive indholdsstoffer. Urterne skal kunne være:

Polypper eller andre årsager til bihulebetændelsen? Tjek med lægen.

• Desinficerende lokalt i svælg og bihuler. Med andre ord være bakteriehæmmende i de øvre luftveje. • Immunregulerende, så det lokale immunforsvar får hjælp.

Rumex crispus (skræppekruse)

• Inflammationshæmmende, så de betændte, smertende og røde slimhinder får hjælp til at falde til ro og genopbyg ge slimhinden, så den bliver mere modstandsdygtig. • Den skal være slimdrivende, så den seje slim, som sætter sig fast, bliver fortyndet og lettere kan komme væk fra bihulerne. Det har studier vist, at følgende urter kan gøre sammen: Gentiana lutea (gul ensian), Primulae flos cum calycibus. (en primula art), Rumex crispus (skræppekruse), Sambucus nigra (hyldebær) og Verbena officinalis (jernurt).

Opskrifterne på ingefæromslag og fodbade finder du på www.sund-forskning.dk. Skriv ”bihulebetændelse er ikke bare en vinterting”.


S

kønhed og lækkerhed - for alle

P

Biotin og kisel - hver deres forcer, men sammen står de endnu stærkere Beyonce og Jay Z er et powerpar inden for musikverdenen - den samme power har kisel og biotin inden for hår, hud og negle. Dit bindevæv elsker kisel, og dit hår og din hud elsker biotin. Begge ting findes i naturen, men også i den menneskelige krop. Læs på side 90, hvorfor kombinationen er som dejlig musik for dit udseende.

130

Kæmper du stadig med julefedtet? Så skal du møde din nye ven - yerba mate. Her finder du nemlig fedtforbrændende egenskaber, og sammen med andre ingredienser kan du vinke farvel til sidedellerne lidt hurtigere. Ikke dårligt, hva? Mød din nye ven på side 118.

Husk, hvad søvn kan gøre for dig Ja, det er ikke breaking news, men de forskellige former for søvnløshed gør dig udmattet og gør hverdagen besværlig. Jo flere nætter med søvnløshed, jo mere desperat bliver du. Tryptonat kan hjælpe dig. Læs, hvordan du kommer til at sove godt om natten på side 81.

Titter de grå hår frem? Det er din hemmelighed, for med en ny hårfarvespray kan du skjule alderstegnet lidt endnu. Fri for parabener, silikone og andet stads - lækkert hårprodukt finder du på side 89.

Bliv væk fra mig, hvis du har herpes! Øv, nu skal du holde dig fra kæresten, for du kan jo smitte. Nyt herpesprodukt med alger virker både sårhelende og regenererende på forkølelsessår. Kys, kæl og andet sjovt med kæresten hurtigere end forventet - se side 114.

Fordriv den karakteristiske svedlugt Undgå lugt fra armhulerne ved at fremme hudens sunde bakterieflora og begrænse mængden af de bakterier, der forårsger den karakteristiske svedlugt. Benyt en deodorant baseret på præbiotika, som fodrer de gode bakterier og genskaber en naturlig balance. Zink-ricinoleat og Potassium Alum er begge mineralske salte, som forebygger ubehagelig kropslugt. Zink-ricinoleat absorberer lugtmolekylerne, så lugtene ikke frigives. Potassium Alum er et aluminiumsalt, der virker antibakterielt og mindsker mængden af dårlige bakterier uden at blokere svedkirtlerne. Alt det i en deodorant fra GREENPEOPLE, som du kan læse meget mere om på side 126.


NDS

N N

E NG H O L M ND S. D K E NG H O L M ND S. D K

min meine og e vietavita r ogr m inmin egnegn e ra era ns ns l l re re

Vitaminer Mineraler

Nutrient Delivery System Nutrient Delivery System

er er

Alle råvarer og slutprodukter kommer ®: Alle råvarer og slutprodukter kommer kun fra landjorden, derfor er NDS kun fra landjorden, derfor er NDS® : ● Organisk bundet til en FoodMatriX® ● hvilket giver høj optagelighed og Organisk bundet til en FoodMatriX® hvilket giver høj optagelighed og udnyttelsesgrad udnyttelsesgrad ● Benytter naturens eget leveringssystem ● Benytter naturens eget leveringssystem ● Lav dosering, høj effekt ● Lav dosering, høj effekt ● Virksomme i længere tid ● Virksomme i længere tid ● Skånsomme mod maven ● Skånsomme mod maven ● Giver ingen allergiske reaktioner ● Giver ingen allergiske reaktioner ● Tåles af mennesker, der ellers dårligt ● tåler kosttilskud Tåles af mennesker, der ellers dårligt tåler kosttilskud ● Uden kemiske tilsætningsstoffer ● Uden kemiske tilsætningsstoffer ● NDS® er mælke-, hvede-, gluten-, ® ● NDS er mælke-, hvede-, gluten-, ægge-, farvestof- og sukkerfri. ægge-, farvestof- og sukkerfri. NDS® Kosttilskud er veganske og NDS® Kosttilskud er veganske og vegetariske (bortset fra startmaterialet til D-vitamin) vegetariske (bortset fra startmaterialet til D-vitamin)

Produceret med hjælp af de Produceret gavnlige og effektive med hjælp af de NDS® Probiotic gavnlige og effektive tarmbakterier. ® Probiotic NDS tarmbakterier. Derfor er ® BioGrown ® NDSDerfor er effektive på ® ® BioGrown NDS celleniveau. effektive på celleniveau.

R TIL HE NE I MINER TIL HELLE E M

dste Den be til E e SeTnØbTeTdsgtle r D o n k e in T dTØT E til S ogler dine kn

EN ILILEIN MM FAFA

DS D®SV®V NN ITAITA

ommer du i re k mer d kke n e u ikk at rm kom en u æ ere at rm u æ

T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S T E RAPE U T E R, H E L S E K O S T F O R R E T N I N G E R O G W E B S H O P S

ER P U S N E RSGU EBRE OM EENNE IIBBP OMBE ENERG


Få solens vitaminer – også i gråvejr

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin?

Nu o med gså 80 μg

Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

• • • • • • •

38 μg D3-vitamin pr. kapsel. Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. Små synkevenlige gelatinekapsler. Gelatinen er halalcertificeret. For sunde knogler og tænder. Støtter immunforsvaret. Findes også med 20 eller 80 μg D-vitamin.

Læs mere om D-Pearls og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk 100 sund-forskning - en glad sjæl har brug for en sund krop

DK_D-Pearls_Ad_SundForskning_209x295_0118

D-Pearls giver dig:

sund-forskning februar 2018  
sund-forskning februar 2018  
Advertisement